Joensuun konservatorion henkilöstön opas

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Joensuun konservatorion henkilöstön opas"

Transkriptio

1 Joensuun konservatorion henkilöstön opas Tähän Joensuun konservatorion henkilöstön oppaaseen on kerätty monenlaista tietoa talon toiminnasta. Oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden työntekijän työn aloittamista, mutta siinä on paljon hyödyllistä tietoa myös talossa pidempään työskennelleille. Opas päivitetään vuosittain. Viimeisin päivitys huhtikuu 2017.

2 Joensuun konservatorion henkilöstön opas Yhteystiedot Hallinnon rakenne Hallinto ja talous Oppilasasiat Linjanjohtajat Kirjasto ja soitinlainat Vahtimestaripalvelut ja konservatorion tilavaraukset Kollegiot Henkilökunnan sähköpostit ja sähköpostiryhmät Työkäytäntöjä Työviikot Työsuhteen aloittaminen Lukujärjestys ja opettajan päiväkirja Opetustyö ja siihen liittyvät tehtävät Opettajan muuta työtä ovat Sähköposti IT-tuki Tilat Parkkipaikat Palvelut Rehtori Linjanjohtajat Opinto-ohjaaja Hallintotoimisto Opintotoimisto Musiikkikirjasto Vahtimestari Opetus Opetussuunnitelmat Lukuvuoden kulku Hakeminen musiikkiopistoon ja II asteelle Esiintymiset ja tutkinnot Konsertit Konserttien ja tapahtumien käytännöt Tasosuoritukset ja tutkinnot Säestystunnit Kopiointi Sairastumiset Sairaan lapsen hoito Työterveys Palkanmaksu Matkalaskut Työmatkat ja koulutus Työsuojelu Luottamustoimet

3 3 Yhteystiedot käyntiosoite: Joensuun konservatorio, Rantakatu 31, Joensuu nettisivut: konservatoriolla on omat sivut myös Facebookissa ja Instagramissa Hallinnon rakenne Hallinto ja talous va. rehtori Otto Korhonen, p apulaisrehtori Kirsi Uutinen, p toimistosihteeri Sari Moilanen, p Oppilasasiat opinto-ohjaaja Emmi Matikainen (ammatillinen koulutus), p toimistosihteeri Kaija Reijonmaa (musiikkiopisto), p Linjanjohtajat Anneli Hynninen, taidemusiikki, p Kirsi Uutinen, rytmimusiikki, p Kirjasto ja soitinlainat musiikkikirjaston hoitaja Tarja Latja, p Vahtimestaripalvelut ja konservatorion tilavaraukset vahtimestari Juha Sorsa, p Vahtimestarin työajat ovat ke 10-14, to ja pe Muina aikoina vahtimestaripalveluihin liittyvät yhteydenotot musiikkikirjaston hoitaja Tarja Latjalle p Kollegiot Jousikollegio (pj. Sakari Tervo) Pianokollegio (pj. Tuulikki Lehtinen) Puhallinkollegio (pj. Eevamaija Mustaniemi) Laulukollegio (pj. Timo Turunen) Muiden instrumenttien kollegio (pj. Anna-Maija Kekki) Rytmimusiikkikollegio (pj. Jari Lappalainen) Teoriakollegio (pj. Inga Grigorieva) Muskarikollegio (pj. Marja Siltanen-Vatanen)

4 4 Henkilökunnan sähköpostit ja sähköpostiryhmät Sähköpostit ovat pääsääntöisesti muotoa: Opettajien sähköpostit löytyvät osoitteesta ja muun henkilökunnan osoitteesta Koko konservatorion henkilöstön tavoittava sähköpostiosoite: Sähköpostiosoitteet opiskelijatiedotukseen: o kaikki opiskelijat: konservatorio@edu.jns.fi o kansanmusiikkiopiskelijat: kamu@edu.jns.fi o popjazz-opiskelijat: popjazz@edu.jns.fi o taidemusiikkiopiskelijat: taide@edu.jns.fi Työkäytäntöjä Työviikko Opettajan opetusviikkoja on lukuvuodessa 35 (17 syksyllä ja 18 keväällä) Viranhaltijoilla on lisäksi 90 tuntia muuta työtä lukuvuoden aikana Muun henkilökunnan työajat määräytyvät omien työehtosopimusten mukaan Työsuhteen aloittaminen Uusi työntekijä käy hallintotoimistossa tekemässä työsopimuksen. Samalla toimitetaan myös tarvittavat työ- ja tutkintotodistukset sekä tarvittaessa rikosrekisteriote. Lukujärjestys ja opettajan päiväkirja Opettajien on toimitettava oppilaslistansa opintotoimistoon ennen syksyn ilmoittautumispäivää. Listassa tulee näkyä myös oppituntien pituudet. Lukujärjestysten varmistuttua opettajien on toimitettava ne hallintotoimistoon. Kaikista muutoksista oppilastilanteessa ja oppilaiden tuntien pituuksissa on ilmoitettava sekä opinto- että hallintotoimistoon. Opettajan tulee täyttää opetuspäiväkirjaa koko lukuvuoden ajan. Se palautetaan keväällä opetuksen päätyttyä hallintotoimistoon. Yksittäiset oppituntien siirrot voi sopia keskenään oppilaiden ja vanhempien kanssa. Mikäli joudut olemaan poissa kokonaisen työpäivän, sovi asiasta etukäteen rehtorin kanssa.

5 Opetustyö ja siihen liittyvät tehtävät opetuksen suunnittelu, toteutus ja todentaminen päiväkirjaan tai wilmaan, järjestelytehtävät opetusmateriaalityö ja opetukseen liittyvien tehtävien laatiminen oppilaan normaalit, vuosittaiset esiintymiset (mm. tutkinnot ja oppilaskonsertit) oppilaan opintojen edistymisen seuraaminen ja tukeminen o oppilaitoksen sisäinen ja ulkoinen yhteydenpito: o oppilaiden ja oppilaiden vanhempien suuntaan o työsähköpostin säännöllinen käyttö o yhteistyö erilaisten sidosryhmien kanssa oman ammattitaidon ylläpito ja kehittäminen Opetustyötunnin pituus on 60 minuuttia, josta varsinaista opetusaikaa on 45 minuuttia ja 15 minuuttia opetuksen suunnittelu/järjestelytyötä. OVTES: "Oppitunnin pituus on 45 minuuttia. Työtunnin (kurssitutkinnon, kevättutkinnon ja pääsytutkintolautakunnan) sekä koulutuksen ja opetuksen suunnittelutunnin pituus on 60 minuuttia." 5 Opettajan muuta työtä ovat yhteiset suunnittelu- ja koulutuspäivät erilaiset työhön liittyvät kokoukset lautakunta- ja arviointityö ylimääräisten tenttien valvominen tehtävien tarkastus ja arviointi muut rehtorin kanssa tapauskohtaisesti sovittavat tehtävät o Viranhaltijoille muun työn päivien ohjelma on pakollista. o Tuntiopettajan muun työn tunteina korvataan lukuvuoden alussa oppilaiden/opiskelijoiden ilmoittautumiseen käytettävä aika ja lukuvuoden aikana arviointilautakuntiin osallistuminen. o Päätoimisten tuntiopettajien osallistuminen henkilöstö- ja kollegiokokouksiin on toivottavaa, mutta ei pakollista. Päätoimisille opettajille maksetaan siitä muun työn korvaus. Osallistumisesta muihin muun työn päiviin sovitaan erikseen tilanteen mukaan. o Sivutoimisten tuntiopettajien muusta työstä sovitaan erikseen tilanteen mukaan. Sivutoimiset tuntiopettajat saavat osallistua henkilöstökokouksiin, mutta niistä ei makseta korvausta. o Tuntiopettajat kirjaavat muistiin muun työn tuntinsa ja laskuttavat niistä viimeistään lukukauden lopussa.

6 Tuntien peruminen ja korvaaminen Opettajan kuuluu ilmoittaa oppilailleen tuntien peruuntumisesta. Opettajan sairauden vuoksi peruuntuneita tunteja ei tarvitse korvata, mutta muun henkilökohtaisen syyn takia perutut tunnit oppilas on oikeutettu saamaan. Oppilaan peruutettua tuntinsa opettaja ei ole velvollinen korvaamaan sitä. Jos oppilas ilmoittaa esteestä hyvissä ajoin ja vaihtoehtoinen aika ei aiheuta suuria ongelmia, tunnin korvaaminen on suositeltavaa. Jos oppilas on ilmoittamatta poissa, opettajan on otettava yhteys oppilaaseen ja/tai hänen vanhempiinsa poissaolon syyn selvittämiseksi. Mikäli ilmoittamattomia poissaoloja tulee kaksi lukukauden aikana tai oppilaalla on epätavallisen paljon ilmoitettuja poissaoloja, on niistä otettava yhteyttä perustutkintolinjan osalta linjanjohtajiin ja musiikkiopistossa apulaisrehtoriin. Sivutoiminen tuntiopettaja on myös oikeutettu palkalliseen sairauslomaan Oppilas lopettaa Jos oppilaasi lopettaa opintonsa tai hänen oppituntinsa kesto muuttuu, ilmoita siitä opintotoimistoon lukukausimaksutietojen ja hallintotoimistoon palkkatietojen päivittämistä varten sekä oman kollegiosi puheenjohtajalle. Henkilökunnan taukohuone Henkilökunnan taukohuoneesta löytyy mm. työpisteitä, päivän lehdet, erilaisia ohjeita, puhelin, oppilaiden ja opettajien yhteystietokansio, ensiapupiste, ilmoitustauluja, keittiö- ja ruokailutilat, kaikille opettajille postilokerot, kirkasvalolamppu, TV ja Konservatorion opettajat ry:n säilytystiloja. Lokeroiden vieressä on opettajille tarkoitettuja lomakkeita, kuten tutkintopöytäkirjoja, päiväkirjoja ja muun työn lomakkeita. Osa lomakkeista löytyy myös konservatorion nettisivuilta. Joensuun kaupungin intrasta ( löytyy hyödyllistä tietoa mm. työsuhteista, henkilöstön kehittämisestä ja työhyvinvoinnista. 6 Sähköposti Kaikkien opettajien tulee käyttää aktiivisesti Joensuun kaupungin sähköpostia. Sähköpostiosoitteet ovat mallia etunimi.sukunimi@jns.fi. Tunnukset kaupungin verkkoon ja sähköpostioikeudet saa hallintotoimistosta. Kaikki oppilaitoksen virallinen tiedotus tapahtuu sähköpostitse ja opettajan tulee seurata sähköpostiaan säännöllisesti.

7 7 IT-tuki Konservatorion it-asioista vastaa Pohjois-Karjalan tietotekniikkakeskus PTTK. Ongelmatilanteissa ota yhteys tietotekniikkakeskuksen Help Deskiin: p sähköposti: Tilat Konservatorion tilat sijaitsevat Rantakadun molemmin puolin, A-talossa (Rantakatu 31) ja B-talossa (Rantakatu 30). Konservatorion ovet ovat avoinna ma-to ja pe Ovien ollessa suljettuna henkilökunta ja opiskelijat pääsevät kulkemaan ovista kulkutunnisteilla ma-pe ja viikonloppuisin/arkipyhinä 9-20 välisenä aikana. Juhlapyhien ja loma-aikojen aukioloista tiedotetaan erikseen. Parkkipaikat Konservatoriolla on henkilökunnan parkkipaikkoja A-ja B-talojen pihalla. Näiden käyttöön tarvitaan vuosittain jaettava pysäköintilupa. Pysäköintiin liittyvissä asioissa ota yhteyttä vahtimestariin. Kopiointi Kopiokoneen koodin saat vahtimestarilta. Opettajat saavat ottaa kopioita opetustarkoitukseen. Sairastumiset Rehtori tai apulaisrehtori voi antaa poissaololuvan sairaustapauksissa 1-9 päiväksi. Lomaa saa yhdellä kertaa 1-2 päivää ja sitä jatketaan tilanteen mukaan päivä kerrallaan. Opettajan tulee sairaustapauksissa ottaa puhelimitse yhteyttä rehtoriin ja seuraavaksi apulaisrehtoriin, mikäli rehtori ei ole tavoitettavissa. Jos kumpikaan edellä mainituista ei ole tavoitettavissa, hänen on ilmoitettava poissaolostaan toimistosihteeri Sari Moilaselle. Sähköposti-ilmoitus rehtorille ja apulaisrehtorille riittää, jos ketään edellä mainituista ei tavoita puhelimella. Sairauslomatodistuksen hakemista varten ei näiden yhdeksän päivän aikana saa hakeutua työterveyshuollon vastaanotolle, sairauden hoitoa varten sinne voi toki hakeutua. Mikäli työsuhde on kestänyt vähintään 60 kalenteripäivää ennen sairastumista, päätoimisilla opettajilla on oikeus 60 päivän sairauslomaan täydellä palkalla ja sen jälkeen 60 päivän sairauslomaan 2/3 palkalla. Jos työsuhde on kestänyt ennen sairastumista alle 60 kalenteripäivää, täydellä palkalla on oikeus sairastaa 14 päivää. Sivutoimiset tuntiopettajat ovat oikeutettuja 10 sairauslomapäivään. Sairauslomatodistukset toimitetaan hallintotoimistoon.

8 Sairaan lapsen hoito Rehtori tai apulaisrehtori voi antaa 1-3 päivää palkallista vapaata äkillisesti sairastuneen, alle 10-vuotiaan lapsen hoitamiseen kotona. Vapaata haetaan yksi päivä kerrallaan. Palkan maksamisen edellytyksenä on, että molemmat vanhemmat ovat ansiotyössä kodin ulkopuolella tai toisella vanhemmista ei muutoin tosiasiallisen esteen johdosta ole mahdollisuutta osallistua lapsen hoitoon tai kysymyksessä on yksinhuoltaja. Kolmen hoitopäivän jälkeen on mahdollisuus saada vielä neljäs päivä palkatonta tilapäistä hoitovapaata. 8 Työterveys Työterveyspalvelut ajanvarauksella tai puhelimitse ma-to 8-16 ja pe Siun sote Työterveyden nettisivut: Palkanmaksu Palkka maksetaan viranhaltijoille kuukauden 15. päivänä, päätoimisille tuntiopettajille kuukauden viimeisenä päivänä ja sivutoimisille tuntiopettajille työkuukautta seuraavan kuukauden 15. päivä. Matkalaskut Matkalaskut tehdään Joensuun kaupungin Populus-järjestelmän kautta. Ohjeita matkalaskun tekemiseen voi kysyä hallintotoimistosta. Työmatkat ja koulutus Työmatkoista ja koulutuksista sovitaan erikseen rehtorin kanssa. Joensuun kaupungin koulutuskalenteri on nähtävissä kaupungin intrassa ( Intraan kirjaudutaan omilla sähköpostitunnuksilla. Työsuojelu Konservatorion työsuojeluasiamiehenä toimii Kari Tiussa p Häneen voi ottaa yhteyttä työsuojeluun liittyvissä asioissa. Kaupungin työsuojeluvaltuutettu on Pauli Raappana p Luottamustoimet Joensuun konservatorion opettajat ry. on Suomen musiikinopettajien liiton alueellinen yhdistys ja se kuuluu samalla Opetusalan ammattijärjestö OAJ:hin. Yhdistyksen puheenjohtaja on Eevamaija Mustaniemi p , sihteeri Anneli Hynninen p ja luottamusmies Pertti Leinonen p

9 9 Palvelut Rehtori Va. rehtori Otto Korhonen johtaa konservatorion toimintaa ja vastaa toiminnan kehittämisestä sekä taloudesta. Päivittäisessä toiminnassa rehtori vastaa seuraavista asioista: henkilöstöjohtaminen opettajien palkkaaminen ja tuntimuutoksista päättäminen oppilasvalinnoista päättäminen hankinnoista, suuremmista projekteista sekä koulutushakemuksista päättäminen Rehtorin työaika on pääsääntöisesti Linjanjohtajat Rytmimusiikin linjanjohtaja Kirsi Uutisen ja taidemusiikin linjanjohtaja Anneli Hynnisen päävastuualueena on vastata II asteen koulutuksesta omilla linjoillaan. Lisäksi he hoitavat omien linjojensa musiikkiopisto-osaston asioita sekä erilaisia tehtäviä koko talon hallintoon liittyen. Erillisinä vastuualueina Anneli Hynninen hoitaa oppilaiden/opiskelijoiden opettajan- ja pääaineenvaihtoihin liittyvät asiat ja Kirsi Uutinen toimii apulaisrehtorina toimien rehtorin sijaisena tämän poissaolojen aikana. Opinto-ohjaaja Konservatorion opinto-ohjaajana toimii Emmi Matikainen ja hän vastaa II asteen opiskelijoiden opinto-ohjauksesta. Matikainen neuvoo myös opettajia II asteen opetukseen liittyvissä asioissa. Opintotoimisto sijaitsee A-talon 1. kerroksessa. Opinto-ohjaaja on paikalla maanantaista torstaihin ja parhaiten hänet tavoittaa välisenä aikana. Hallintotoimisto Toimistosihteeri Sari Moilanen toimii rehtorin sihteerinä sekä hoitaa talous-ja henkilöstöhallinnon tehtäviä hallintotoimistossa, joka sijaitsee A-talon 2. kerroksessa. Hallintotoimiston aukioloajat ovat: ma-to ja pe

10 Opintotoimisto Konservatorion opintotoimisto sijaitsee A-talon toisessa kerroksessa ja sen toiminnasta vastaa toimistosihteeri Kaija Reijonmaa. Hän huolehtii musiikkiopistoon liittyvien asioiden hoidosta ja toimii myös II asteen opiskelijoiden opintosihteerinä. Kaija Reijonmaan vastuulla on lisäksi konservatorion internet-sivujen tekeminen ja päivittäminen. Opintotoimiston aukioloajat ovat: ma-to ja pe Musiikkikirjasto Kirjasto sijaitsee A-talon katutasossa ja siitä vastaa musiikkikirjaston hoitaja Tarja Latja. Henkilökunnalla, konservatorion oppilailla ja opiskelijoilla on aineiston lainaamisoikeus. Kirjastossa toimii myös konservatorion soitinlainaamo. Soitinlainauksen ohjeet ja kirjaston säännöt ovat luettavissa konservatorion nettisivuilta. Musiikkikirjaston hoitaja vastaa talon konserttien ja muiden tapahtumien tiedotuksesta sekä käsiohjelmien ja julisteiden tekemisestä. Kirjaston aukioloajat ovat seuraavat: Ma, ti ja to ja Ke ja Pe Vahtimestari Konservatorion vahtimestarina toimii Juha Sorsa. Hänen tehtäviinsä kuuluvat henkilökunnan ja ulkopuolisten käyttäjien tilavaraukset, hälytys- ja lukitusasiat, kopiokoneet sekä kiinteistön kunnosta ja kunnostuksesta vastaaminen. Sorsan poissa ollessa vahtimestaripalveluihin liittyvät yhteydenotot musiikkikirjaston hoitaja Tarja Latjalle. Vahtimestarin työajat ovat pääsääntöisesti seuraavat: ke to ja pe 8-12 ja 13-16

11 11 Opetus Opetussuunnitelmat Konservatorion opetus perustuu valtakunnallisiin OPS-perusteisiin. Konservatoriossa käytetään kahta eri opetussuunnitelmaa: Muusikon perustutkinnon opetussuunnitelma Taiteen perusopetuksen musiikin laajan oppimäärän opetussuunnitelma Opetussuunnitelmat löytyvät konservatorion kirjastosta ja konservatorion nettisivuilta. Lukuvuoden kulku Ennen opetuksen alkua opettajilla on neljä muun työn päivää, joiden aikana valmistellaan lukuvuoden opetusta. Opetus alkaa noin elokuun puolessa välin. Ensimmäistä varsinaista opetuspäivää edeltävänä iltapäivänä on oppilaiden opintoihin ilmoittautuminen, jonka yhteydessä oppilaat ilmoittautuvat soitto- ja mupe-tunneille. Samalla orkesterien/yhtyeiden kokoonpanot ilmoitetaan. Perustutkintolinjan opiskelijoille järjestetään kaksi orientaatiopäivää lukuvuoden alussa. Maaliskuussa järjestetään konservatorion avoimien ovien päivä erikseen sovittavana lauantaipäivänä. Musiikkiopiston oppilaiden jatkamisilmoitukset palautetaan opintotoimistoon huhtikuun loppuun mennessä. Opetus loppuu toukokuun loppupuolella, minkä jälkeen on vielä kaksi viikkoa muun työn päiviä. Tuona aikana järjestetään myös pääsykokeet musiikkiopistoon. Opettajien loma alkaa kesäkuun alkupuolella. Hakeminen musiikkiopistoon ja II asteelle Musiikkiopiston hakuaika on maaliskuun loppupuolelta huhtikuun loppuun. Pääsykokeet järjestetään toukokuun lopussa ja tieto oppilasvalinnoista julkistetaan juhannukseen mennessä. II asteen hakuaika on valtakunnallisen yhteishaun yhteydessä helmi-maaliskuussa. Pääsykokeet järjestetään huhtikuun lopulla ja tulokset ilmoitetaan ennen kesäkuun puoliväliä. Täydentäviä hakuja järjestetään opiskelijatilanteesta riippuen myös elo- ja joulukuussa. Musiikkileikkikoulun hakuaika on toukokuussa ja ryhmiä täydennetään syyslukukauden alussa sekä alkuvuodesta.

12 12 Esiintymiset ja tutkinnot Konsertit Oppilaille on järjestettävä esiintyminen vähintään kerran lukukaudessa. Konservatoriolla on vuoden aikana koko talon konsertteja ja erilaisia tapahtumia, joihin oppilaat voivat ilmoittautua esiintymään. Opettajat voivat myös järjestää oppilailleen omia konsertteja yksin tai yhdessä toisten opettajien kanssa. Konserttien ja tapahtumien käytännöt Konserttia varten salit (juhlasali, pieni sali) varataan vahtimestarilta. Konserttien tiedot ilmoitetaan musiikkikirjaston hoitaja Latjalle tilastointia varten vaikka konserttia ei erikseen mainostettaisi. Mikäli musiikkikirjaston hoitaja tekee käsiohjelman, toimitetaan tiedot hänelle vähintään 2 päivää ennen konserttia. Konserttien mainostuksessa on kolme kategoriaa. Opettajat voivat itse valita 2a) tai 2b) vaihtoehdon oman harkintansa mukaan. 1. Isommat konsertit ja tapahtumat esim. orkesterikonsertit, avoimien ovien päivät, teemakonsertit tapahtumakalenteriin lukukauden alussa tai heti kun tiedossa tiedotus: kaikki kanavat käyttöön; radio, lehdet (erilaiset menopalstat, puffit, mahd. mainokset), julisteet, FB-sivut 2. Oppilaskonsertit a) Laajempi mainostus tiedot kirjastoon viimeistään 2 viikkoa ennen mainostus: tapahtumakalenteri, menopalstat, julisteet Julisteiden jakelu: laajempi tai suppeampi (opettajan valinnan mukaan). Lisäksi opettajat voivat pyytää itselleen ja oppilailleen julisteita jaettavaksi. b) Talon sisäinen mainostus/ei mainostusta tiedotus: julisteet konservatoriolla tai ei julisteita ollenkaan Tasosuoritukset ja tutkinnot Eri kollegioissa on osin erilaisia käytäntöjä tasosuoritus/tutkintokäytännöissä ja ne kannattaa tarkistaa oman kollegion puheenjohtajalta Musiikkiopiston tutkintopöytäkirjat toimitetaan opintotoimistoon ja II asteen opiskelijoiden pöytäkirjat opinto-ohjaajalle. Perustutkintolinjan opettajat syöttävät ryhmäaineiden suoritukset ja ammattiosaamisen näytön arvioinnit itse Wilma-järjestelmään (

13 Säestystunnit Orkesterisoittimissa ja laulussa oppilailla/opiskelijoilla on oikeus säestystunteihin. Opettajat sopivat omien oppilaidensa säestystunneista rehtorin kanssa. 13

Joensuun konservatorion henkilöstön opas

Joensuun konservatorion henkilöstön opas Joensuun konservatorion henkilöstön opas Tähän Joensuun konservatorion henkilöstön oppaaseen on kerätty monenlaista tietoa talon toiminnasta. Oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden työntekijän työn aloittamista,

Lisätiedot

Joensuun konservatorion henkilöstön opas

Joensuun konservatorion henkilöstön opas Joensuun konservatorion henkilöstön opas. Tähän Joensuun konservatorion henkilöstön oppaaseen on kerätty monenlaista tietoa talon toiminnasta. Oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden työntekijän työn aloittamista,

Lisätiedot

LAUTTASAAREN MUSIIKKIOPISTON OPPILAIDEN OPAS

LAUTTASAAREN MUSIIKKIOPISTON OPPILAIDEN OPAS LAUTTASAAREN MUSIIKKIOPISTON OPPILAIDEN OPAS lukuvuosi 2015-2016 Hyvät oppilaat Musiikkiopiston aukioloajat Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa työskentelyänne Lauttasaaren musiikkiopistossa. Tähän

Lisätiedot

TIEDOTE OPPILAILLE ELOKUU 2015

TIEDOTE OPPILAILLE ELOKUU 2015 1 TIEDOTE OPPILAILLE ELOKUU 2015 Tervetuloa takaisin musiikkiopiston opintojen pariin kesätauon jälkeen. Tervetuloa mukaan musiikkiopiston toimintaan myös kaikki uudet oppilaat ja heidän vanhempansa. Seuraavassa

Lisätiedot

turun seudun musiikkiopisto Turun seudun musiikkiopiston säännöt

turun seudun musiikkiopisto Turun seudun musiikkiopiston säännöt turun seudun musiikkiopisto Turun seudun musiikkiopiston säännöt 2 Yleistä Tähän järjestyssääntöön/opinto-oppaaseen on koottu musiikkioppilaitoksia ja taiteen perusopetusta koskevia yleisiä sääntöjä sekä

Lisätiedot

Tilaan lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämiseksi tarpeellisen rikosrekisteriotteen.

Tilaan lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämiseksi tarpeellisen rikosrekisteriotteen. MUSIIKKIOPISTO ARKIPELAGIN OPETTAJAN OPAS 1. Rikosrekisteriotteen ohje Uuden opettajan on pyydettävä rikosrekisteriote oikeusrekisterikeskuksesta itselleen ja esittää se rehtorille työn alkaessa. Rekisteriote

Lisätiedot

Porolahden peruskoulun painotettu musiikin opetus. Toteutetaan yhteistyössä Itä-Helsingin musiikkiopiston kanssa

Porolahden peruskoulun painotettu musiikin opetus. Toteutetaan yhteistyössä Itä-Helsingin musiikkiopiston kanssa Porolahden peruskoulun painotettu musiikin opetus Toteutetaan yhteistyössä Itä-Helsingin musiikkiopiston kanssa Painotettu musiikin opetusyhteistyötä Painotetun musiikin opetuksen soiton ryhmäopetus käsitetään

Lisätiedot

Sivistyslautakunta vahvisti musiikkiopiston maksut lukuvuodelle kokouksessaan

Sivistyslautakunta vahvisti musiikkiopiston maksut lukuvuodelle kokouksessaan SISÄLLYS 1.8.2016 MUSIIKKILEIKKIKOULU 1 Musiikkileikkikoulu 2 2 Kuvismuskari yhteistyössä Taidekoulun kanssa 2 VALMENTAVA SOITONOPETUS..2 3 Soitinvuokra 2 4 Oppimateriaalimaksu 2 5 Soitinryhmät 2 6 Koulupajat

Lisätiedot

Meri-Lapin musiikkiopisto

Meri-Lapin musiikkiopisto Meri-Lapin musiikkiopisto Oppilaan opas 2018-2019 OHJEITA MUSIIKKIOPISTOSSA OPISKELEVILLE SEKÄ NYT OPISKELUNSA ALOITTAVILLE OPPILAILLE Musiikkikasvatus lienee eräs arvokkaimmista nuorisotyön muodoista.

Lisätiedot

Mikä on IHMU koulu? Peruskoulun musiikkipainotteinen linja integroituna musiikkiopiston ryhmäopetukseen

Mikä on IHMU koulu? Peruskoulun musiikkipainotteinen linja integroituna musiikkiopiston ryhmäopetukseen Mikä on IHMU koulu? Peruskoulun musiikkipainotteinen linja integroituna musiikkiopiston ryhmäopetukseen Miksi IHMU koulu? Ainoa koulu, jossa musiikkipainotteinen linja alkaa 1. luokalta Kaikki soittavat

Lisätiedot

VUOSISUUNNITELMA

VUOSISUUNNITELMA 1 JOENSUUN KONSERVATORIO Vuosisuunnitelma käsitelty opettajakunnassa 4.10.2016 Toteutuksen arviointi käsitelty opettajakunnassa VUOSISUUNNITELMA 2016 2017 SYKSY Tilanne 20.9. - ammatillinen koulutus 76

Lisätiedot

Kunnallinen opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimus 2017

Kunnallinen opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimus 2017 Kunnallinen opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimus 2017 Kiky TYÖAIKAVELVOITTEEN LISÄYS Arja Aroheinä, henkilöstöjohtaja 9.11.2016 22.11.2016 Kevätlukukausi 2017 Perusopetus 22.11.2016 2 Työvelvoitteen

Lisätiedot

MYNÄMÄEN KUNTA Yhteistyötoimikunta 12.11.2015 Kh 7.12. 2015

MYNÄMÄEN KUNTA Yhteistyötoimikunta 12.11.2015 Kh 7.12. 2015 1 Päivitetty ohje MYNÄMÄEN KUNTA Yhteistyötoimikunta 12.11.2015 Kh 7.12. 2015 POISSAOLOJEN ILMOITUSKÄYTÄNTÖ JA PALKATTOMIEN VIRKAVAPAUKSIEN / TYÖLOMIEN MYÖNTÄMISESSÄ NOUDATETTAVAT PERIAATTEET 1. YLEISTÄ

Lisätiedot

BALLET KAUKAMETSÄ. Kainuun musiikkiopiston tanssiosaston opinto- opas 2015-2016

BALLET KAUKAMETSÄ. Kainuun musiikkiopiston tanssiosaston opinto- opas 2015-2016 BALLET KAUKAMETSÄ Kainuun musiikkiopiston tanssiosaston opinto- opas 2015-2016 Kuvat: Natalia Hoskio, Anni Kääriäinen, Valeria Andreeva KAINUUN MUSIIKKIOPISTON BALLET KAUKAMETSÄ Ballet Kaukametsä antaa

Lisätiedot

Joensuun konservatorio Opiskelijan opas

Joensuun konservatorio Opiskelijan opas Sisällys YHTEYSTIEDOT... 3 Solistisen aineiden opetuksen määrä... 4 Opintojen korvaaminen ja hyväksilukeminen... 4 Ylioppilaslakki ammattitutkinnon ohella... 5 OPINTO-OHJAUS... 5 Opintojen etenemisen seuraaminen...

Lisätiedot

KIRKKONUMMEN MUSIIKKIOPISTO. Perusopetus

KIRKKONUMMEN MUSIIKKIOPISTO. Perusopetus 1 KIRKKONUMMEN MUSIIKKIOPISTO Kirkkonummen musiikkiopisto on kaksikielinen kunnallinen musiikkioppilaitos, joka antaa opetusta kirkkonummelaisille ja siuntiolaisille lapsille ja nuorille. Musiikkiopistossa

Lisätiedot

Koulutulokkaiden vanhempainaamu

Koulutulokkaiden vanhempainaamu Koulutulokkaiden vanhempainaamu Keskiviikko klo 8.30 10 TERVETULOA! Kilonpuisto - meidän koulumme Perustettu 2003 Yhtenäinen peruskoulu; esikoulu, alakoulu, yläkoulu 672 oppilasta 36 luokkaa (POR) 60 päätoimista

Lisätiedot

Jyväskylän ammattikorkeakoulun HARJOITUSMUSIIKKIOPISTO

Jyväskylän ammattikorkeakoulun HARJOITUSMUSIIKKIOPISTO Jyväskylän ammattikorkeakoulun HARJOITUSMUSIIKKIOPISTO Opas oppilaille, opetusharjoittelijoille ja ohjaaville opettajille 2014-2015 Sisällys YLEISTÄ TIETOA HARJOITUSMUSIIKKIOPISTOSTA HAKU VALINTAPERUSTEET

Lisätiedot

REHTORIKYSELY maaliskuu 2016

REHTORIKYSELY maaliskuu 2016 REHTORIKYSELY maaliskuu 06 ORKESTERIN JOHTAJA . Oppilaitoksessamme on orkesteria kohden 0 4 5 6 7 8 9 0 johtaja johtajaa 5 - johtajaa riippuen orkesterin koosta Avoimet vastaukset: muu henkilö, kuka? viulunsoiton

Lisätiedot

VUOSISUUNNITELMA

VUOSISUUNNITELMA 1 JOENSUUN KONSERVATORIO Vuosisuunnitelma käsitelty opettajakunnassa 13/8/2018 VUOSISUUNNITELMA 2018 2019 SYKSY Tilanne 20.9. (ennuste 9.8.) - ammatillinen koulutus 65 opiskelijaa - musiikkiopisto 540

Lisätiedot

Varaslähtö työaikasuunnitteluun: rehtoreiden työaikakokeilun esimerkkinä Tampere

Varaslähtö työaikasuunnitteluun: rehtoreiden työaikakokeilun esimerkkinä Tampere Varaslähtö työaikasuunnitteluun: rehtoreiden työaikakokeilun esimerkkinä Tampere Opetusalan johtamisen foorumi 5.6.2014 Päivi Laukkanen Aluejohtaja Työaikakokeilu lukuvuonna 2013 2014 Mukana perusopetuksen

Lisätiedot

Wilma-ohje huoltajille

Wilma-ohje huoltajille Wilma-ohje huoltajille Suomen Liikemiesten Kauppaopiston Wilman osoite on https://wilma.businesscollege.fi/ Wilmaan kirjaudutaan tunnuksilla, jotka huoltaja luo saamallaan avainkoodilla. Wilman etusivulla

Lisätiedot

SALON MUSIIKKIOPISTO

SALON MUSIIKKIOPISTO SALON MUSIIKKIOPISTO SALON MUSIIKKIOPISTO Musiikkiopiston Nohterin ja Kärjen talot Musiikkiopiston kirjastotalon tilat Musiikkiopiston toimitilat sijaitsevat Salon keskustassa kirjaston läheisyydessä.

Lisätiedot

ILMOITTAUTUMINEN MUSIIKKIOPISTOON

ILMOITTAUTUMINEN MUSIIKKIOPISTOON ILMOITTAUTUMINEN MUSIIKKIOPISTOON Hakuaika Perusopetukseen Ilmoittautuminen testeihin 9.4. 13.5.2011 Testipäivät Keskustassa ma ke 30.5. 1.6.2011 Veikkolassa to 26.5.2011 Hakuaika Avoimelle osastolle 9.4.

Lisätiedot

Tervetuloa LUT:iin! Ohjeet yhteishaussa hyväksytyille

Tervetuloa LUT:iin! Ohjeet yhteishaussa hyväksytyille Tervetuloa LUT:iin! Ohjeet yhteishaussa hyväksytyille SISÄLTÖ Opiskelupaikan vastaanottaminen ja ilmoittautuminen Opintoportaali Uni Opetuksen alkaminen ja infopäivät LOAS ja opiskelijakortti Opintotuki

Lisätiedot

KERHONJÄRJESTÄJILLE, KOULUILLE JA OPETTAJILLE

KERHONJÄRJESTÄJILLE, KOULUILLE JA OPETTAJILLE KOULUN KERHOTOIMINNAN KÄSIKIRJA 2 KERHONJÄRJESTÄJILLE, KOULUILLE JA OPETTAJILLE SUVI LAPPALAINEN LAHDEN KAUPUNKI LASTEN JA NUORTEN KASVU Sisällysluettelo 1. Koulun kerhotoiminnan järjestäminen 2. Kerhotoiminnan

Lisätiedot

Henkilökohtaisen avun toimintaohje avustajana toimivalle

Henkilökohtaisen avun toimintaohje avustajana toimivalle TURKU Hyvinvointitoimiala Henkilökohtaisen avun toimintaohje avustajana toimivalle - kaupunki sijaismaksajana Vammaispalvelut PL 364 20101 Turku Puh. 02 330 000 Yhteisösähköposti: vammaispalvelut@turku.fi

Lisätiedot

Johdatus uusille opettajille. Opettajankokous Olli Ruohomäki

Johdatus uusille opettajille. Opettajankokous Olli Ruohomäki Johdatus uusille opettajille Opettajankokous 27.8.2015 Olli Ruohomäki Petäjä on alueellinen kansalaisopisto Ennen kurssin alkua Poikkea toimistolla täyttämässä tuntiopettajalomake sekä pankkiyhteyslomake.

Lisätiedot

Turun konservatorion opetustoiminnan johtosääntö

Turun konservatorion opetustoiminnan johtosääntö sivu 1/6 n opetustoiminnan johtosääntö 1 5, 7 19 voimassa 1.8.2015 lähtien (hallitus 25.5.2015, 6 ) 6 voimassa 1.8.2015 lähtien (hallitus 24.8.2015, 8 ) I luku Toimiala 1 Toiminnan järjestäminen Oppilaitoksen

Lisätiedot

Koulukohtaiset lisätehtävät (OVTES Osio B 11-25) Laatutyö - koulun toiminnan kehittäminen

Koulukohtaiset lisätehtävät (OVTES Osio B 11-25) Laatutyö - koulun toiminnan kehittäminen Sivu 1/5 Märynummen koulu Salon kaupunki 1760/12.00.01.01/2015 Yleiset Koulu: Märynummen koulu Ylläpitäjä: Kaupungin ylläpitämä koulu Koulumuoto: Ala-asteen koulu Opetuskieli: Suomi Koulupiiri: Salo Opiskelijamäärä:

Lisätiedot

Tervetuloa LUT:iin! Ohjeet maisteriohjelmiin hyväksytyille

Tervetuloa LUT:iin! Ohjeet maisteriohjelmiin hyväksytyille Tervetuloa LUT:iin! Ohjeet maisteriohjelmiin hyväksytyille SISÄLTÖ Opiskelupaikan vastaanottaminen ja ilmoittautuminen Opintoportaali Uni Opetuksen alkaminen ja infopäivät LOAS ja opiskelijakortti Opintotuki

Lisätiedot

YHTEISHAKU Hakuaika ammatilliseen ja lukiokoulutukseen

YHTEISHAKU Hakuaika ammatilliseen ja lukiokoulutukseen YHTEISHAKU 2018 Hakuaika ammatilliseen ja lukiokoulutukseen 20.2.-13.3.2018 LISÄKSI: *Haku erityisammattioppilaitoksiin ja siellä oleviin VALMA ja TELMA valmentaviin koulutukseen 14.3.-4.4.2018 *Haku perusopetuksen

Lisätiedot

Lukuvuoden aikataulu. Elokuu Turvallisuusinfo lukiolaisille juhlasalissa klo ?? Mahdollinen Abitti -kertaus

Lukuvuoden aikataulu. Elokuu Turvallisuusinfo lukiolaisille juhlasalissa klo ?? Mahdollinen Abitti -kertaus ABIT 2018-2019 Lukuvuoden aikataulu Elokuu 28.8. Turvallisuusinfo lukiolaisille juhlasalissa klo 12.25-12.45?? Mahdollinen Abitti -kertaus Syyskuu 4.9. Abien 100 päivää teema, päivänavaus, musiikkia välitunneilla

Lisätiedot

Tervetuloa LUT:hen! Ohjeet yhteishaussa hyväksytyille

Tervetuloa LUT:hen! Ohjeet yhteishaussa hyväksytyille Tervetuloa LUT:hen! Ohjeet yhteishaussa hyväksytyille SISÄLTÖ Opiskelupaikan vastaanottaminen ja ilmoittautuminen Opintoportaali Uni Opetuksen alkaminen ja orientaatioviikko LOAS ja opiskelijakortti Opintotuki

Lisätiedot

Järvenpää Pöytäkirja 2/ (9) Kokouksessa on käytetty sähköistä päätöksentekomenettelyä

Järvenpää Pöytäkirja 2/ (9) Kokouksessa on käytetty sähköistä päätöksentekomenettelyä Järvenpää Pöytäkirja 2/2018 1 (9) Aika 19.06.2018, klo 07:58-08:25 Paikka Kirkkotie 49, Tuusula / Aino-sali Käsitellyt asiat Kokouksessa on käytetty sähköistä päätöksentekomenettelyä 08.06.2018-19.06.2018

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI RYHMÄKIRJE 048 1 OPETUSVIRASTO Hallinto- ja kehittämiskeskus Henkilöstö- ja lakipalvelut Elisa Cichoracki 13.6.

HELSINGIN KAUPUNKI RYHMÄKIRJE 048 1 OPETUSVIRASTO Hallinto- ja kehittämiskeskus Henkilöstö- ja lakipalvelut Elisa Cichoracki 13.6. HELSINGIN KAUPUNKI RYHMÄKIRJE 048 1 Peruskoulujen rehtoreille ja johtajille Ohje voimassa toistaiseksi PERUSKOULUN YHTEISSUUNNITTELUTYÖAIKA (OVTES 2010-11 osion B liitteen 1 6 ) Yleistä opetuksen yhteissuunnittelusta

Lisätiedot

Koulutulokkaiden vanhempainaamu. Tiistai klo

Koulutulokkaiden vanhempainaamu. Tiistai klo Koulutulokkaiden vanhempainaamu Tiistai 15.5.2018 klo 8.30-10 TERVETULOA! WELCOME! Kilonpuisto - meidän koulumme Perustettu 2003 Yhtenäinen peruskoulu; esikoulu, alakoulu, yläkoulu 683 oppilasta 36 luokkaa

Lisätiedot

KESÄLUKIO-OPAS. Lahden yhteiskoulun aikuislukio. Kesälukion verkkosivut:

KESÄLUKIO-OPAS. Lahden yhteiskoulun aikuislukio. Kesälukion verkkosivut: KESÄLUKIO-OPAS Lahden yhteiskoulun aikuislukio 2019 Kesälukion verkkosivut: www.lyk.fi/kesalukio Ohjeet ja lomakkeet: - Kesälukion kurssitarjotin - Kurssien sisällöt, oppikirjat ja arviointi - Ilmoittautumislomake

Lisätiedot

Sisällys HAKU PÄHKINÄNKUORESSA... 2 HAKEMINEN... 4 VALINTAKOEVAATIMUKSET... 6 YHTEISTIEDOT... 8 JOENSUUN KONSERVATORIO... 8 TIETOA OPISKELIJALLE...

Sisällys HAKU PÄHKINÄNKUORESSA... 2 HAKEMINEN... 4 VALINTAKOEVAATIMUKSET... 6 YHTEISTIEDOT... 8 JOENSUUN KONSERVATORIO... 8 TIETOA OPISKELIJALLE... Sisällys HAKU PÄHKINÄNKUORESSA... 2 HAKEMINEN... 4 VALINTAKOEVAATIMUKSET... 6 YHTEISTIEDOT... 8 JOENSUUN KONSERVATORIO... 8 TIETOA OPISKELIJALLE... 9 1 HAKU PÄHKINÄNKUORESSA Hakuaika: 23.2.-15.3.2016 Hakeminen:

Lisätiedot

TAMMELAN KUNNAN SIVISTYSTOIMEN PÄÄVASTUUALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ

TAMMELAN KUNNAN SIVISTYSTOIMEN PÄÄVASTUUALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ TAMMELAN KUNNAN SIVISTYSTOIMEN PÄÄVASTUUALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ 1 LUKU... 2 SIVISTYSTOIMEN YLEISET TOIMINTAPERUSTEET... 2 1 Toiminta-ajatus... 2 2 LUKU... 2 ORGANISAATIO... 2 2 Lautakunnat... 2 3 Lautakuntien

Lisätiedot

BALLET KAUKAMETSÄ. Kainuun musiikkiopiston tanssiosaston opinto-opas

BALLET KAUKAMETSÄ. Kainuun musiikkiopiston tanssiosaston opinto-opas BALLET KAUKAMETSÄ Kainuun musiikkiopiston tanssiosaston opinto-opas 2016-2017 KAINUUN MUSIIKKIOPISTON BALLET KAUKAMETSÄ Ballet Kaukametsä antaa tanssin perusopetusta ja eri-ikäisille tanssijoille tarjotaan

Lisätiedot

HEI VALMENNUSOPPILAAT!

HEI VALMENNUSOPPILAAT! HEI VALMENNUSOPPILAAT! Mukavaa lukuvuotta 2013 2014. Tästä oppaasta löydät opiskeluun ja lukuvuoden kulkuun liittyvää tarpeellista tietoa. OPETUS Lukuvuoden opetus järjestetään 19.8.2013 28.5.2014 välisenä

Lisätiedot

SASTAMALAN MUSIIKKIOPISTON OPETTAJAN OPAS

SASTAMALAN MUSIIKKIOPISTON OPETTAJAN OPAS SASTAMALAN MUSIIKKIOPISTON OPETTAJAN OPAS Tervetuloa työskentelemään kanssamme Sastamalan musiikkiopistoon. Tähän oppaaseen on koottu tietoa ja ohjeita, joista Sinulle on hyötyä työssäsi. Tutustu oppaaseen

Lisätiedot

Ohje musiikin perusteet-ryhmän hallinnointiin Wilmassa kevät 2015

Ohje musiikin perusteet-ryhmän hallinnointiin Wilmassa kevät 2015 Ohje musiikin perusteet-ryhmän hallinnointiin Wilmassa kevät 2015 Kuopion konservatorio, Tossavainen Marjo Ohje musiikin perusteiden arvioinnin antamiseen Wilmassa Musiikin perusteiden suoritusmerkinnän

Lisätiedot

Puulan seutuopiston henkilöstön syyslukukauden aloitustilaisuus. Toivakka

Puulan seutuopiston henkilöstön syyslukukauden aloitustilaisuus. Toivakka Puulan seutuopiston henkilöstön syyslukukauden aloitustilaisuus Toivakka 29.8.2017 Illan ohjelma Rehtorin ajankohtaiskatsaus Uusia käytäntöjä/poimintoja Opettajan oppaasta (mm. kiky-tunnit) Hankeuutisia

Lisätiedot

Rantasalon peruskoulu syystiedote

Rantasalon peruskoulu syystiedote Rantasalon peruskoulu 2018-2019 syystiedote Reksi! LUKUKAUDEN ALUKSI Ruudullasi tai kädessäsi on uudenmuotoinen syystiedote. Tarkoituksena on tarjota tarpeellisia tietoja koulunkäynnistä helposti jaettavassa

Lisätiedot

www.opintopolku.fi Hakuaika 24.2.-14.3.2014 Tieto valinnasta postitetaan alk. 12.6.2014 Opot koululla pe 13.6.

www.opintopolku.fi Hakuaika 24.2.-14.3.2014 Tieto valinnasta postitetaan alk. 12.6.2014 Opot koululla pe 13.6. YHTEISHAKU 2014 www.opintopolku.fi Hakuaika 24.2.-14.3.2014 Tieto valinnasta postitetaan alk. 12.6.2014 Opot koululla pe 13.6. Opiskelupaikan vastaanottaminen 26.6. mennessä Opiskelijavalinta Yhteishaussa

Lisätiedot

OPETUSALAN JOHTAMISEN FOORUMI 5.-6.6.2013 HELSINKI

OPETUSALAN JOHTAMISEN FOORUMI 5.-6.6.2013 HELSINKI OPETUSALAN JOHTAMISEN FOORUMI 5.-6.6.2013 HELSINKI RINNAKKAISSEMINAARI 8: Rehtorin työnkuva, pätevyysvaatimukset ja opetusalan työaikajärjestelyt tulevaisuudessa Matti Lahtinen, OPH Kristiina Haavisto,

Lisätiedot

Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi. Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov

Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi. Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov Ammattiosaamisen näyttö Ammatillisiin perustutkintoihin on liitetty ammattiosaamisen näytöt osaksi opiskelijan arviointia

Lisätiedot

Aikuisopetuksen tehtäviin suuntautuvat opettajan pedagogiset opinnot 60 op

Aikuisopetuksen tehtäviin suuntautuvat opettajan pedagogiset opinnot 60 op Aikuisopetuksen tehtäviin suuntautuvat opettajan pedagogiset opinnot 60 op Minna Daniel 15.6.2016 1 Opinnot Joka vuosi aloittaa 85 aikuisopetukseen suuntautuvaa opiskelijaa, joista puolet tutkintoopiskelijoita

Lisätiedot

AKAAN LUKIO. Vanhempainilta 1A ja 1B

AKAAN LUKIO. Vanhempainilta 1A ja 1B AKAAN LUKIO Vanhempainilta 1A ja 1B 11.10.2018 ILLAN AIHEET lukion ja opettajien esittely tavoitteista lukio-opiskelusta KYSYMYKSIÄ JA KESKUSTELUA! 1.vuosikurssin ryhmänohjaajat 1A Tanja Merikari, ruotsi,

Lisätiedot

Kilpailukykysopimuksen aiheuttamat muutokset henkilöstön lomarahoihin ja työaikaan alkaen

Kilpailukykysopimuksen aiheuttamat muutokset henkilöstön lomarahoihin ja työaikaan alkaen Henkilöstöpalvelut 14.11.2016 Kilpailukykysopimuksen aiheuttamat muutokset henkilöstön lomarahoihin ja työaikaan 1.2.2017 alkaen Asian käsittely Yhteistyötoimikunta 1.12.2016 Hallintolautakunta 13.12.2016

Lisätiedot

OPINTOJEN OHJAUS & OPINTOPALVELUT

OPINTOJEN OHJAUS & OPINTOPALVELUT OPINTOJEN OHJAUS & OPINTOPALVELUT 1 Opiskelijapalvelut Opintojen ohjaus -tiimimme ja opiskelijoiden asiakaspalvelutiimimme auttavat ja tukevat sinua kaikissa mahdollisissa opiskeluun liittyvissä asioissa.

Lisätiedot

Esikoulu ja Vapaa-ajankoti

Esikoulu ja Vapaa-ajankoti Lapsi- ja nuorisolautakunta Esikoulu ja Vapaa-ajankoti Säännöt 2013-01-01 2 Sisällysluettelo Esikoulu... 3 Ajat esikoulussa... 4 Ohjeet esikouluille toiminnasta tavallisen työajan ulkopuolella... 4 Esikoululuokka...

Lisätiedot

VUOSISUUNNITELMA

VUOSISUUNNITELMA 1 JOENSUUN KONSERVATORIO Vuosisuunnitelma VUOSISUUNNITELMA 2017 2018 SYKSY Tilanne 20.9. - ammatillinen koulutus 69 opiskelijaa - musiikkiopisto 520 opiskelijaa - musiikkileikkikoulu 520 opiskelijaa -

Lisätiedot

MUSIIKKIOPPILAITOKSET REHTORIT JA APULAISREHTORIT. 1 Peruspalkat, kokemuslisät ja opetustuntimäärä. 1. Peruspalkat 1.4.2013 lukien

MUSIIKKIOPPILAITOKSET REHTORIT JA APULAISREHTORIT. 1 Peruspalkat, kokemuslisät ja opetustuntimäärä. 1. Peruspalkat 1.4.2013 lukien MUSIIKKIOPPILAITOKSET REHTORIT JA APULAISREHTORIT 1 Peruspalkat, kokemuslisät ja opetustuntimäärä Pöytäkirjamerkintä: Palkkamääräysten edessä marginaalissa oleva 6-numeroinen numerosarja on koodi, jota

Lisätiedot

Miten kurssit tehdään Eirassa?

Miten kurssit tehdään Eirassa? Miten kurssit tehdään Eirassa? Peruskoulussa sinun pitää olla tunneilla, tehdä kurssiin kuuluvat tehtävät ja osallistua loppukokeisiin. Verkkokurssit (suomen kielen kirjoituskurssi s2kki2v ja s2klu2v)

Lisätiedot

Tavoitteena voi olla

Tavoitteena voi olla elukio-opiskelu Tavoite elukion verkkosivut elukioon ja sen kursseille ilmoittautuminen Kurssivalinnat Opiskelu Opetus Koeviikko Kurssin arviointimerkinnät Uusintakoe Ohjaus Tavoitteena voi olla o ylioppilastutkinto

Lisätiedot

Rehtorin (4 07 01 01 1) tehtäväkohtainen palkka määrätään palkkaasteikon puitteissa (ks. palkkaliite).

Rehtorin (4 07 01 01 1) tehtäväkohtainen palkka määrätään palkkaasteikon puitteissa (ks. palkkaliite). Osio F Liite 13 Kansanopisto Palkka ja työaika OSIO F LIITE 13 KANSANOPISTO I VIRAN/TOIMENHALTIJOIDEN PALKKA JA TYÖAIKA 1 Rehtorin tehtäväkohtainen palkka Rehtorin (4 07 01 01 1) tehtäväkohtainen palkka

Lisätiedot

Tavoitteena voi olla

Tavoitteena voi olla elukio-opiskelu Tavoite elukion verkkosivut elukioon ja sen kursseille ilmoittautuminen Kurssivalinnat Opiskelu Opetus Koeviikko Kurssin arviointimerkinnät Uusintakoe Ohjaus Tavoitteena voi olla o o o

Lisätiedot

SALON MUSIIKKI- OPISTO LÄNSI- RANTA 4B 24100 SALO

SALON MUSIIKKI- OPISTO LÄNSI- RANTA 4B 24100 SALO SALON MUSIIKKI- OPISTO LÄNSI- RANTA 4B 24100 SALO SALON MUSIIKKIOPISTO Musiikkiopiston Nohterin ja Kärjen talot Musiikkiopiston kirjastotalon tilat Musiikkiopiston toimitilat sijaitsevat Salon keskustassa

Lisätiedot

Tervetuloa Karelia-AMK:n pediopetukseen! Lukuvuosi

Tervetuloa Karelia-AMK:n pediopetukseen! Lukuvuosi Tervetuloa Karelia-AMK:n pediopetukseen! Lukuvuosi 2017-2018 Mitä on pediopetus - Musiikkipedagogin (AMK) tutkintoon kuuluvaa ohjattua opettamisen opiskelua käytännön harjoittelun muodossa - Pediopetus

Lisätiedot

Tervetuloa lukioon. Aloitusinfoa

Tervetuloa lukioon. Aloitusinfoa Tervetuloa lukioon Aloitusinfoa Ryhmänohjaaja Päivi Franzon Tavoitat minut parhaiten sähköpostitse: paivi.franzon@edukouvola.fi Koulupäivän aikana voit yrittää myös puhelimitse opettajainhuone: 020 615

Lisätiedot

VST vapaa sivistystyö. OAO AKOL ry vst-tiimi

VST vapaa sivistystyö. OAO AKOL ry vst-tiimi VST vapaa sivistystyö OAO 7.11.2018 AKOL ry vst-tiimi Mitä on vapaa sivistystyö? Vapaan sivistystyön tarkoituksena on elinikäisen oppimisen periaatteen pohjalta tukea yksilöiden persoonallisuuden monipuolista

Lisätiedot

Perusopetuksen iltapäivätoiminta Oulussa

Perusopetuksen iltapäivätoiminta Oulussa Perusopetuksen iltapäivätoiminta Oulussa 1 Kenelle tarjotaan? 1. 2. vuosiluokkien oppilaille 3. 10. vuosiluokkien oppilaille, jotka ovat erityisen tukeen oikeutettuja Paikka myönnetään, mikäli lapsen vanhempi/

Lisätiedot

Turun seudun musiikkiopiston kannatusyhdistys- Understödsföreningen för Åbonejdensmusikinstitut Mestarinkatu 2, Turku. Hallituksen kokous 6/2016

Turun seudun musiikkiopiston kannatusyhdistys- Understödsföreningen för Åbonejdensmusikinstitut Mestarinkatu 2, Turku. Hallituksen kokous 6/2016 Turun seudun musiikkiopiston kannatusyhdistys- Understödsföreningen för Åbonejdensmusikinstitut Mestarinkatu 2, 20810 Turku PÖYTÄKIRJA Hallituksen kokous 6/2016 Aika: Torstaina 15.12.2016 klo 17.00. Paikka:

Lisätiedot

Lautakunnan esittelijänä toimii vapaa-aikatoimenjohtaja.

Lautakunnan esittelijänä toimii vapaa-aikatoimenjohtaja. 1 SIMON KUNTA SIVISTYSTOIMEN PÄÄVASTUUALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty Simon kunnanvaltuusto 15.6.2015 36 Voimaantulo 1.8.2015 1 Toiminta-ajatus Sivistystoimen tehtävänä on varhaiskasvatuksen, koulutuksen

Lisätiedot

Lahden 4H- yhdistys ry Neljänkaivonkatu LAHTI

Lahden 4H- yhdistys ry Neljänkaivonkatu LAHTI 1 PEREHDYTTÄMISSUUNNITELMA Perehdyttämissuunnitelma laaditaan ennen työn alkua. Perehdyttäminen ja perehdytys toteutetaan ensimmäisten työviikkojen aikana. Työntekijä: Mentori: 1 Uuden työntekijän vastaanottaminen

Lisätiedot

1. Nuorisotyö, nuorisotoiminta ja nuorisopolitiikkaan liittyvät yhteydenpitotehtävät.

1. Nuorisotyö, nuorisotoiminta ja nuorisopolitiikkaan liittyvät yhteydenpitotehtävät. SIVISTYSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ 1 Toiminta-ajatus Sivistystoimen tehtävänä on luoda edellytykset tietojen, taitojen ja myönteisten asenteiden avulla kuntalaisten henkiseen ja fyysiseen aktiivisuuteen ja kasvuun.

Lisätiedot

TIEDOTE KIRKONKYLÄN KOULUN OPPILAIDEN HUOLTAJILLE LUKUVUONNA

TIEDOTE KIRKONKYLÄN KOULUN OPPILAIDEN HUOLTAJILLE LUKUVUONNA KIRKONKYLÄN KOULUN TIEDOTE LUKUVUODELLE 2017-2018 TIEDOTE KIRKONKYLÄN KOULUN OPPILAIDEN HUOLTAJILLE LUKUVUONNA 2017-2018 KOULUN TYÖAIKA alkaa päättyy Syyslukukausi ti 15.8.2017 pe 22.12.2017 Kevätlukukausi

Lisätiedot

Aika: Maanantaina klo Paikka: Turun seudun musiikkiopisto, Mestarinkatu 2, Turku. 3 kerros.

Aika: Maanantaina klo Paikka: Turun seudun musiikkiopisto, Mestarinkatu 2, Turku. 3 kerros. Turun seudun musiikkiopiston kannatusyhdistys- Understödsföreningen för Åbonejdensmusikinstitut Mestarinkatu 2, 20810 Turku Hallituksen kokous 4/2012 Aika: Maanantaina 19.3.2012 klo 17.03 18.54 Paikka:

Lisätiedot

1. Lakiin tai virka-/työehtosopimukseen perustuva. Subjektiivinen oikeus edellytysten täyttyessä

1. Lakiin tai virka-/työehtosopimukseen perustuva. Subjektiivinen oikeus edellytysten täyttyessä Virkavapaa, työvapaa Hakemuksen perusteella määräajaksi myönnetty vapautus työtehtävien hoitamisesta kokonaan tai osittain palkattomana tai palkallisena 1. Lakiin tai virka-/työehtosopimukseen perustuva

Lisätiedot

EMO. Espoon musiikkiopisto EMO. Johtosääntö

EMO. Espoon musiikkiopisto EMO. Johtosääntö EMO Espoon musiikkiopisto EMO Johtosääntö ESPOON MUSIIKKIOPISTON JOHTOSÄÄNTÖ jonka Espoon musiikkiopiston kannatusyhdistys r.y. on hyväksynyt 12.4.2007. Johtosääntö korvaa 1989 hyväksytyn ohjesäännön.

Lisätiedot

TERVETULOA MEILAHDEN YLÄASTEEN KOULUN 9.-LUOKKIEN VANHEMPAINILTAAN!

TERVETULOA MEILAHDEN YLÄASTEEN KOULUN 9.-LUOKKIEN VANHEMPAINILTAAN! TERVETULOA MEILAHDEN YLÄASTEEN KOULUN 9.-LUOKKIEN VANHEMPAINILTAAN! YHTEISHAKU 2019 - yhteishaun aikataulu - hakuprosessi meidän koulussa - nettihaku: www.opintopolku.fi - opiskelupaikan varmistaminen

Lisätiedot

Matematiikka- ja luonnontiedeluokkien. Olarin koulu 13.1.2014

Matematiikka- ja luonnontiedeluokkien. Olarin koulu 13.1.2014 Matematiikka- ja luonnontiedeluokkien oppilasvalinta Olarin koulu 13.1.2014 Painotuskoulut, vuosiluokat 7.-9. Espoonlahden koulu Järvenperän koulu Mankkaan koulu Nöykkiön koulu Olarin koulu Ilmoittaudu

Lisätiedot

VESOT, KIKY JA YS

VESOT, KIKY JA YS VESOT, KIKY JA YS Tämän diasarjan tarkoitus on avata mahdollisimman kattavasti yleissivistävässä opetuksessa toimivien opettajien VESO-KOULUTUSPÄIVIÄ KILPAILUKYKYSOPIMUKSEN mukaisia lisäyksiä työaikaan

Lisätiedot

Kerro ne hänelle illalla

Kerro ne hänelle illalla Kerro ne hänelle illalla YHTEISHAKU 2015 Hakuaika ammatilliseen ja lukiokoulutukseen 24.2.-17.3.2015 LISÄKSI: *Haku erityisammattioppilaitoksiin, valmentavaan koulutukseen 18.3. 8.4.2015 *Haku VALMA-koulutuksiin,

Lisätiedot

WILMAN KÄYTTÖOHJE OPISKELIJALLE

WILMAN KÄYTTÖOHJE OPISKELIJALLE WILMAN KÄYTTÖOHJE OPISKELIJALLE Sisällys Täysi-ikäinen opiskelija... 1 ehops... 4 Tuntimerkinnät... 5 Opiskelijan työssäoppiminen Wilmassa... 7 Pankkiyhteys ateriakorvauksiin... 9 Työssäoppiminen alkaa...

Lisätiedot

Tervetuloa kouluun. Tervetuloa kouluun

Tervetuloa kouluun. Tervetuloa kouluun Tervetuloa kouluun 2018 2019 Tervetuloa kouluun Opas uusille oppilaille ja Lukuvuosi heidän huoltajilleen 2016-2017 ASKOLAN KUNTA Askolan kunta Sivistystoimi Sivistystoimi Tärkeitä päivämääriä Kouluun

Lisätiedot

Kalkkisten koulu 2015 2016

Kalkkisten koulu 2015 2016 Lukuvuosisuunnitelma Kalkkisten koulu 2015 2016 yhteystiedot koulu Lähiosoite Kenttätie 5 Postinumero 17240 Postitoimipaikka Kalkkinen Puhelin 03 7671008 Sähköposti kalkkistenkoulu@asikkala.fi Kanslia

Lisätiedot

Jyväskylän ammattikorkeakoulun HARJOITUSMUSIIKKIOPISTO

Jyväskylän ammattikorkeakoulun HARJOITUSMUSIIKKIOPISTO Jyväskylän ammattikorkeakoulun HARJOITUSMUSIIKKIOPISTO Opas oppilaille, opetusharjoittelijoille ja ohjaaville opettajille 2016-2017 Sisällys YLEISTÄ TIETOA HARJOITUSMUSIIKKIOPISTOSTA HAKU VALINTAPERUSTEET

Lisätiedot

2016 Perehdyttäminen

2016 Perehdyttäminen 2016 Perehdyttäminen PEREHDYTTÄMISOHJELMA Perehdytettävä: Vastuuhenkilö: TYÖHÖNOTON VALMISTELU Tehtävien läpikäyminen ja suunnittelu Työpaikkailmoituksen laatiminen Alkutietojen antaminen Työhönottohaastattelujen

Lisätiedot

OPETUSTARJOTIN

OPETUSTARJOTIN OPETUSTARJOTIN 2017 2018 Taiteen perusopetus Soitinvalmennus Karuselli Musiikkileikkikoulu Avoin opetus Lyhytkurssit Muut maksut Ilmoittautuminen TAITEEN PERUSOPETUS Perusopetus - laaja oppimäärä Laaja

Lisätiedot

1 Tätä liitettä osiota sovelletaan aikuiskoulutuskeskusten opetushenkilöstöön,

1 Tätä liitettä osiota sovelletaan aikuiskoulutuskeskusten opetushenkilöstöön, OSIO E AMMATILLINEN AIKUISKOULUTUSKESKUS 1 Soveltamisala 1 Tätä liitettä osiota sovelletaan aikuiskoulutuskeskusten opetushenkilöstöön, johon kuuluvat rehtorit ja apulaisrehtorit kokoaikaiset opettajat

Lisätiedot

Kaupan vuosivapaajärjestelmä. 1 Vuosivapaan ansainta

Kaupan vuosivapaajärjestelmä. 1 Vuosivapaan ansainta 1 Kaupan vuosivapaajärjestelmä 1 Vuosivapaan ansainta Työntekijä ansaitsee kalenterivuosittain vuosivapaata tosiasiallisesti tehtyjen työtuntien perusteella. Tehdyiksi työtunneiksi luetaan myös muu työaikalain

Lisätiedot

Ammatillisten vuosityöaika

Ammatillisten vuosityöaika 1 Ammatillisten vuosityöaika Markku Perttunen OAJ 2 1 Palkka 3 Opettajan palkka Kokoaikaisen (1500 h) opettajan tehtäväkohtainen palkka on vähintään sopimuksen palkkaliitteen mukainen Palkkataso: OVTES

Lisätiedot

VUOSISUUNNITELMA 2015 2016

VUOSISUUNNITELMA 2015 2016 1 JOENSUUN KONSERVATORIO Vuosisuunnitelma käsitelty opettajakunnassa 18/9 2015 Toteutuksen arviointi käsitelty opettajakunnassa VUOSISUUNNITELMA 2015 2016 1. OPISKELIJAMÄÄRÄT SYKSY Tilanne 20.9. - ammatillinen

Lisätiedot

Jyväskylän ammattikorkeakoulun HARJOITUSMUSIIKKIOPISTO

Jyväskylän ammattikorkeakoulun HARJOITUSMUSIIKKIOPISTO Jyväskylän ammattikorkeakoulun HARJOITUSMUSIIKKIOPISTO Opas oppilaille, opetusharjoittelijoille ja ohjaaville opettajille 2013-2014 Sisällys YLEISTÄ TIETOA HARJOITUSMUSIIKKIOPISTOSTA HAKU VALINTAPERUSTEET

Lisätiedot

Kaupan vuosivapaajärjestelmä. 1 Vuosivapaan ansainta

Kaupan vuosivapaajärjestelmä. 1 Vuosivapaan ansainta 1 Kaupan vuosivapaajärjestelmä 1 Vuosivapaan ansainta Työntekijä ansaitsee kalenterivuosittain vuosivapaata tosiasiallisesti tehtyjen työtuntien perusteella. Tehdyiksi työtunneiksi luetaan myös muu työaikalain

Lisätiedot

Wilma-ohje Turun ammatti-instituutin aikuiskoulutuksen opiskelijoille

Wilma-ohje Turun ammatti-instituutin aikuiskoulutuksen opiskelijoille Wilma-ohje Turun ammatti-instituutin aikuiskoulutuksen opiskelijoille 2 Sisällys YLEISTÄ WILMASTA... 3 WILMAN TOIMINNOT... 4 OMIEN TIETOJEN MUUTTAMINEN... 5 ASETUKSET... 6 TYÖJÄRJESTYS... 7 OPINNOT...

Lisätiedot

Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103. Toimintasuunnitelma 2019

Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103. Toimintasuunnitelma 2019 Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma 2019 1 JHL 2022 LIITTOSTRATEGIA VISIO: JHL on kokoava voima, joka toimii vahvimpana ammattiliittona työpaikoilla ja

Lisätiedot

Turun konservatorion opetustoiminnan johtosääntö

Turun konservatorion opetustoiminnan johtosääntö sivu 1/7 n opetustoiminnan johtosääntö 1-4, 8, 11, 14, 16-19 voimassa 1.8.2015 lähtien (hallitus 25.5.2015, 6 ) 5-7, 9-10, 12-13, 15 voimassa 13.6.2017 lähtien (hallitus 13.6.2017, 10 ) Sisältö 1 Toiminnan

Lisätiedot

Kokous todettiin lailliseksi ja päätösvaltaiseksi. Esityslista hyväksyttiin kokouksen työjärjestykseksi.

Kokous todettiin lailliseksi ja päätösvaltaiseksi. Esityslista hyväksyttiin kokouksen työjärjestykseksi. VANHEMPAINYHDISTYKSEN JOHTOKUNNAN KOKOUKSEN PÖYTÄKIRJA Aika 12.5.2015 klo 18.00 Paikka Läsnä Kirjaston neuvottelutila Timo Väisänen Nina Havakka Susanna Tiilikainen Annukka Monthan-Kosonen Maija Pusenius

Lisätiedot

Kilpailukykysopimus Lindroos Alaja - Talvitie

Kilpailukykysopimus Lindroos Alaja - Talvitie Kilpailukykysopimus Lindroos Alaja - Talvitie 1 Hallituksen aiempi esitys määräaikaisiksi pakkolaeiksi ü Arkipyhät palkattomiksi ü Palkallisten sairauspäivien palkkataso ja määrä ü Pitkien vuosilomien

Lisätiedot

Länsi-Pirkanmaan Musiikkiopisto LUKUVUOSISUUNNITELMA 2013-2014 kevät 2014 Päivitetty 22.1.2014 Muutokset mahdollisia

Länsi-Pirkanmaan Musiikkiopisto LUKUVUOSISUUNNITELMA 2013-2014 kevät 2014 Päivitetty 22.1.2014 Muutokset mahdollisia 2 ti 7.1. Kevätkauden opetus käynnistyy kaikki 3 13.1. klo 11.30-13 Pop-jazz-kollegio 4 ma 20.1. klo 10-12 Pirkanmaan mus.op. yhteinen suunnittelukokous Riitta rehtorit ja toimistohenkilöstö to 23.1. klo

Lisätiedot

KIKY Yhteissuunnittelutyöaika Vesot Yleissivistävä opetus, kaikki sopimusalat

KIKY Yhteissuunnittelutyöaika Vesot Yleissivistävä opetus, kaikki sopimusalat KIKY Yhteissuunnittelutyöaika Vesot Yleissivistävä opetus, kaikki sopimusalat 1 YS, VESO JA KIKY Tämän kalvosarjan avulla pyritään avaamaan mahdollisimman kattavasti yleissivistävässä opetuksessa toimivien

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymän toimintasuunnitelma vuodelle 2017 Hyväksytty JHL 212:n syyskokouksessa

Pohjois-Karjalan sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymän toimintasuunnitelma vuodelle 2017 Hyväksytty JHL 212:n syyskokouksessa Pohjois-Karjalan sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymän toimintasuunnitelma vuodelle 2017 Hyväksytty :n syyskokouksessa 25.11.2016 Sivu 2 / 10 Sisällysluettelo Järjestötoiminta... 3 Edunvalvonta...

Lisätiedot

Hallituksen kokous Pöytäkirja 2/2018

Hallituksen kokous Pöytäkirja 2/2018 Aika: Tiistaina 06.02.2018 kello 18.30 Paikka: Mestarinkatu 2, 20810 Turku Sisällys 1. KOKOUKSEN AVAUS... 2 2. KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS... 2 3. PÖYTÄKIRJANTARKASTAJIEN VALITSEMINEN... 2

Lisätiedot

TERVETULOA MEILAHDEN YLÄASTEEN KOULUN 9.-LUOKKIEN VANHEMPAINILTAAN!

TERVETULOA MEILAHDEN YLÄASTEEN KOULUN 9.-LUOKKIEN VANHEMPAINILTAAN! TERVETULOA MEILAHDEN YLÄASTEEN KOULUN 9.-LUOKKIEN VANHEMPAINILTAAN! YHTEISHAKU 2018 - yhteishaun aikataulu ja muutokset - hakuprosessi meidän koulussa - nettihaku: www.opintopolku.fi - opiskelupaikan varmistaminen

Lisätiedot

Tietotekniikan palvelualan TES vs. laki

Tietotekniikan palvelualan TES vs. laki Tietotekniikan palvelualan TES vs. laki Palkat Minimipalkkalakia ei ole! Tehtäväryhmän ja vaativuuden mukaiset vähimmäispalkat. 2 Säännöllinen työaika Säännöllinen työaika on enintään kahdeksan tuntia

Lisätiedot