ASIAKKAAT Yksityistallin asiakkaat noudattavat kaikkia asetettuja sääntöjä ja ohjeita.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ASIAKKAAT Yksityistallin asiakkaat noudattavat kaikkia asetettuja sääntöjä ja ohjeita."

Transkriptio

1 YLEISET TURVALLISUUSTIEDOT Ratsutallin turvallisuudesta vastaavat henkilöt: Ritva Lautala Seppo Lautala Yleinen turvallisuuden valvonta, suunnittelu ja ohjaus Henkilökunnan ensiapuvalmiudesta vastaaminen; Ritva Lautala: tallinpitäjä, terveydenhoitaja, sairaanhoitaja ja ensiapuopettaja. Susanne Rantanen: ratsastuksenohjaaja, erikoissairaanhoitaja EA 1 Mira Hämäläinen hevosenhoitaja EA 1 Riikka Andersen hevosenhoitaja, ratsastuksenohjaaja Satu-Päivi Kippo hevosenhoitaja, harrasteohjaaja, ratsastusohjaaja-opiskelija (äitiyslomalla) Alkusammutus- ja ensiapuvälineistä vastaaminen Onnettomuuksien ja läheltä piti tilanteiden raportointi Pelastusteiden kulkukelpoisuuden valvonta Onnettomuustilanteessa paikalla olevat, henkilökuntaan kuuluvat vastaavat pelastustoimista sekä hälyttävät tallin pitäjät paikalle. ASIAKKAAT Yksityistallin asiakkaat noudattavat kaikkia asetettuja sääntöjä ja ohjeita. OHJEITA TALLILLA LIIKKUVILLE Noudata tallin henkilökunnan antamia ohjeita. Sääntöjen ja ohjeiden tarkoitus on lisätä turvallisuutta, niin ihmisten kuin hevostenkin osalta. Tutustu tallin ilmoitustauluun sekä kotisivuihin. Turvallisuus on kaikkien yhteinen asia Talli on hevosten koti joten siellä tulee käyttäytyä asiallisesti ja rauhallisesti, ts. välttää esim. juoksemista ja huutamista Älä koske hevosiin ilman tallin henkilökunnan tai omistajan lupaa Hevosia ei saa ruokkia tai antaa makupaloja ilman lupaa Omat lemmikkieläimet pidetään tallialueella kytkettyinä Älä kulje liian läheltä hevosen takaosaa Varo lastenvaunujen tai -rattaiden kanssa, hevonen saattaa pelästyä Pidä huolta lapsista ja opasta heitä toimimaan ohjeiden mukaan Ratsastusta katsellessasi vältä antamasta ohjeita ratsastajille - kuuluu opettajan tehtäviin. Mahdollinen palaute on kuitenkin tervetullutta ratsastuksenopettajalle tunnin jälkeen Varo sähköistettyjä tarha-aitoja Tupakointi sallittu ainoastaan sille varatussa paikassa (ulkona lämpökeskuksen kulmalla) Aja tallitietä rauhallisesti ja valppaasti. Vastaan voi tulla ratsukoita tai kookkaitakin kulkuneuvoja (hevosautot,trailerit). Alueilla joilla hevoset liikkuvat on ajettava hitaasti, vältettävä kaasuttelua ja äänitorven käyttöä. Mikäli havaitset, ettei jokin asia ole kunnossa, ilmoitathan siitä välittömästi henkilökunnalle.

2 RATSASTUSTUNNIT Ratsastuksenohjaaja vastaa tunneilla tapahtuvasta toiminnasta. Asiakkaita ohjataan turvallisuutta edistävissä asioissa kuten: o Yleiset käyttäytymisohjeet hevosten kanssa toimiessa o Tapaturmia ennaltaehkäisevä tapa toimia o Kaikkien tunneille osallistuvien ratsastajien yhteystiedot tuntitiedoissa o Alaikäisiltä ratsastajilta vaaditaan huoltajan suullinen suostumus o Voimassa oleva tapaturmavakuutus, SRL:n seurajäsenyys tai green card (sisältävät vakuutuksen) Tallilla noudatetaan tallin sääntöjä sekä noudatetaan henkilökunnan antamia ohjeita OHJEITA RATSASTAJILLE Oman turvakypärän hankkimista suositellaan. Alkuun kypärän voi lainata tallilta. Kypärän käyttöäs suositellaan iästä riippumatta, mutta ehdoton kypäräpakko koskee alle 18-vuotiaita ratsastajia. Housujen tulisi olla joustavat ja saumattomat(lahkeen sisäpuoli) Kengissä olisi hyvä olla kannat, jolloin jalka ei pääse luiskahtamaan jalustimen läpi. Vaatteissa ei saa olla mitään joka voisi tarttua, kiristyä tai jäädä kiinni esim. pudotessa. Suosi kauluria kaulahuivin sijaan. Turvaliivin hankintaa suositellaan. Ennen ratsastusta: Ratsastajan varusteina ovat kypärä, kannalliset kengät tai saappaat, käsineet ja tarvittaessa raippa Laita kypärä päähän tallille tullessasi - pidä kypärää myös hevosta hoitaessa - muista kiinnittää soljet Pitkät hiukset kiinni Ei karkkeja tai purukumia suussa Hevosta talutettaessa tunnille jalustimet ylhäällä, talutusohjat pois kaulalta Tulethan tunnille ajoissa! Ratsastaja osallistuu kokonsa ja kykyjensä mukaan hevosen tunnille valmistamiseen. Peruutukset tuntipäivän klo 15 mennessä, sen jälkeen perutut ja peruuttamatta jätetyt tunnit veloitetaan. RATSASTUSTUNNIN AIKANA Tunnin alussa kaikki ratsukot kaartoon maneesin keskelle samansuuntaisesti riittävin välein. Ohjat hevosen kaulalle, ennen selkään nousua kiristetään satulavyö Ratsaille noustessasi hevosen on seistävä paikallaan, paino kaikilla jaloilla, pää ylhäällä, ohjat lyhyinä. Pyri nousemaan satulaan rauhallisesti ja hevosystävällisesti (älä töki hevosta jalalla, älä heittäydy satulaan) Keskity ratsastukseen Tunnilla huolehditaan etäisyyksistä säätelemällä vauhtia tai kaartamalla kentän poikki. Jos joku putoaa hevosen selästä, pysy rauhallisena. Pysäytä hevosesi - odota ohjaajan antamia ohjeita. Älä huuda - hevonen voi pelästyä kovia ja yllättäviä ääniä Tunnin lopuksi asetutaan kaartoon kuten tunnin alussa Ratsailta noustaan yhtä aikaa opettajan käskystä.

3 Molemmat jalat pois jalustimista, raippa ja ohjat vasemmassa kädessä. Ennen talliin lähtöä jalustimet nostetaan ylös ja satulavyötä löysätään. Katsomossa ei meluta eikä katsomoon tuoda lemmikkejä. Hevonen aistii helposti mielialasi, asenteesi ja tunteesi. Pyri olemaan itsevarma, reipas ja rauhallinen hevosen läheisyydessä. Säilytä aina riittävä etäisyys edellä kulkevaan ratsukkoon. Mikäli ratsastat liian lähellä edellä olevaa hevosta, saattaa se ärsyyntyä ja jopa potkaista. Älä myöskään ratsasta toisen ratsukon vierelle. Pyri ratsastaessasi mahdollisimman kevyeen apujen käyttöön, kuitenkin niin että hevonen reagoi haluamallasi tavalla. Kuuntele opettajan ohjeita. Tuntiratsastajat eivät ratsasta ulkokentällä tai maastossa, ellei toisin sovita. Yksityishevosten ratsastajat käyttävät hyödykseen pihasta lähteviä metsäautoteitä ja peltoja (maatilan omia). RATSASTUSTUNNIN JÄLKEEN Hevonen talutetaan karsinaan Oviaukoissa ratsastaja kulkee edellä varoen satulan osumista ovenkarmeihin. Hevoselta otetaan varusteet pois ja ne puhdistetaan (kuolaimet pestään) Hevonen harjataan tai pestään riippuen hikisyydestä sekä tarvittaessa loimitetaan. Varusteet huolehditaan omille paikoilleen. Hevosen lähellä liikutaan varoen, mutta määrätietoisesti, ei läheltä hevosen takaa, eikä KOSKAAN mahan alta. Opettaja tarkastaa päivän päätteeksi hevosen kunnon sekä varusteet. HEVOSET,TILAT JA TYÖVÄLINEET Tunneilla käytettävät hevoset ovat yksityisten omistamia hevosia, joita talli vuokraa tuntikäyttöön sopimuksen mukaan. Käytössä on yksi shetlanninponi, viisi ponia ja kulloinkin tarvittava määrä hevosia. Turvakypärät: Ratsastajien omia, tallin lainattavat kypärät varustehuoneessa. Hevoskohtaiset varusteet: Hevoset käyttävät tunneilla omia hevoskohtaisia varusteitaan. Työvälineet: Tallin omat ja yksityisten siivousvälineet, kuten talikot, harjat ja kottikärryt säilytetään sivuoven vieressä, josta kulku vain lantalaan ja purulaan. Ei hevoskulkua.

4 RAKENNUKSET JA RAKENTEET Tallirakennuksia HevosHovi Oy:llä on kaksi. Maneesin yhteydessä on vuonna 2008 valmistunut 26- paikkainen talli sekä asuintalomme vieressä sijaitseva vanhempi pihatalli, jossa on 10 karsinaa. Samassa pihapiirissä on maatila sekä tilan päärakennus jossa tallinpitäjät asuvat ja ovat aina tavoitettavissa. Rakennusten huollosta vastaa agronomi Seppo Lautala. Huoltotoimia suoritetaan tarpeen vaatiessa. RISKIEN ARVIOINTI ja TURVALLISUUDEN SUUNNITTELU Tavallisimpia vaaratilanteita: Hevosia talutettaessa ja käsiteltäessä; hevonen on laumaeläin; toisten hevosten käytös kauempanakin voi laukaista pakoreaktiota, hoitajan tottumattomuus käsittelyssä ym. Hevonen voi potkaista toista hevosta tai ihmistä käsittelytilanteessa vähäisestäkin syystä (äänet, lepattavat kankaat). Ratsastukseen liittyy aina riski pudota hevosen selästä TOIMENPITEET Toimenpiteet vaarojen poistamiseksi tai tapaturmien ja onnettomuuksien ehkäisemiseksi esim. turvallisuusvälineiden käyttö, asiakkaiden opastus ja olosuhderajoitukset Asiakkaat perehdytetään tallin toimintaan Riskitekijöitä ennaltaehkäistään ohjeistamalla toiminnot ja valvomalla sääntöjen noudattamista. Riskien vähentämisessä huomioitu lämpöeristetty maneesi-rakennus jonka sisälle ei kuulu tuuli, sade, ei katolta putoava lumi, talvella kovillakin pakkasilla pohja aina sula. Henkilökunnalla hyvät ensiapuvalmiudet Tuntihevosina toimivat yksityishevoset ovat laadukkaita, hyvin hoidettuja ja ratsastettuja, tämä omalta osaltaan vähentää onnettomuusriskiä. Tuntihevosen sopivuutta ratsastajalle arvioidaan joka tunnilla. Tapaturman tai onnettomuuden jälkeen riittävät toimenpiteet Välittömän ensiavun jälkeen toimitaan vamman edellyttämällä tavalla. Sairaalahoitoa vaativissa tapauksissa soitetaan 112 hätänumeroon (hätäpuhelin maneesin aulan lääkekaapin päällä) sekä ilmoitetaan lähiomaiselle tapahtuneesta. Pidetään tapaturman uhri lämpimänä, rauhoitellaan, ei siirtoja ennen ambulanssin tuloa ja kirjataan onnettomuus seurantakirjanpitoon. TOIMINTAOHJE ONNETTOMUUSTILANNETTA VARTEN Turvallisuusvastaavilla puhelin päällä 24 h /vrk Hätänumero 112 (ilman etunumeroa) Tallin osoite Myllykylä kartano 30, Hamina Opastus: Haminasta tai Hki -Vaalimaa moottoritieltä n. 7 km Lappeenrannan suuntaan oikealle liittymästä Sivatti heti vasemmalle Koivukujantielle n1,5 km T-risteyksestä oikealle viitasta Myllykylän kartano pihan läpi maneesille TOIMINTAJÄRJESTYS JA ENSIAVUN ANTAMINEN Paikalla olevalla henkilökunnalla johtamisvastuu, muussa tapauksessa velvoittaa jokaista koskeva auttamisvelvollisuus. Ensiapulaukku maneesitallin WC:n hyllyllä, ensiapukaappi maneesin aulan

5 tiskipöydän päädyssä. Hätäensiaputaulu maneesitallin oviaukon vasemmalla puolella. SAMMUTUS ja PELASTUSTEHTÄVIEN JÄRJESTELYT EVAKUOINTISUUNNITELMA Hälytetään palokunta 112 Asiakkaat ohjataan turvaan Hevoset siirretään turvaan tarhoihin, portit suljetaan Ryhdytään alkusammutukseen, mikäli ihmisiä käytettävissä osa voi ryhtyä alkusammutukseen välittömästi Autot siirretään kauemmaksi lisäonnettomuuksien ehkäisemiseksi (polttoaine vaarassa syttyä) Vaahtosammuttimet pihatallissa, maneesin aulassa, kahviossa ONNETTOMUUSKIRJANPITO Turvallisuusvastaava kirjaa onnettomuudet ja läheltä piti tilanteet. Tapahtumasta tiedotetaan tarvittaville tahoille Turvallisuusasiakirjan laati Haminassa Ritva Lautala

Ratsastuksen ja hevosenhoidon yhteydessä sattuu silloin tällöin tapaturmia. Parasta tapaturmien torjuntaa on niiden ennaltaehkäisy.

Ratsastuksen ja hevosenhoidon yhteydessä sattuu silloin tällöin tapaturmia. Parasta tapaturmien torjuntaa on niiden ennaltaehkäisy. Talliturvallisuusohjelma Liite 1. OHJEITA TALLILLA LIIKKUJALLE Liite 2. TURVALLISUUSOHJEITA RATSASTAJALLE Vironmäen Ponitallin TALLITURVALLISUUSOHJELMA Ratsastuksen ja hevosenhoidon yhteydessä sattuu silloin

Lisätiedot

RATSASTUSKESKUS FENIXIN OHJEITA

RATSASTUSKESKUS FENIXIN OHJEITA RATSASTUSKESKUS FENIXIN OHJEITA Ohjeita ratsastustunnille tuleville Mikäli haluat varata, siirtää tai peruuttaa tunnin, otathan yhteyttä numeroon 045 263 1317. Voit jättää numeroon myös viestin. Tuntien

Lisätiedot

1. TURVALLISUUDESTA VASTAAVA HENKILÖ JA HÄNEN VARAHENKILÖNSÄ

1. TURVALLISUUDESTA VASTAAVA HENKILÖ JA HÄNEN VARAHENKILÖNSÄ TURVALLISUUSASIAKIRJA RAUMAN RATSASTUSKESKUS 1. TURVALLISUUDESTA VASTAAVA HENKILÖ JA HÄNEN VARAHENKILÖNSÄ Pia Marila! puh. 040 588 1251 Sini Marila! puh. 041 430 4675 Tehtävien määrittely Yleinen turvallisuuden

Lisätiedot

Turvallisuusasiakirja

Turvallisuusasiakirja Vastuuhenkilöt Turvallisuusasiakirja o Sari Pakula 0407150654 o Ari Tiainen 0405018518 TOIMINTAOHJEET HÄTÄTILANTEESSA 1. SOITA HÄTÄPUHELU NUMEROON 112 2. KERRO MITÄ ON TAPAHTUNUT 3. KERRO TALLIN TARKKA

Lisätiedot

PIENI HEVOSTAITO-OPAS SUOMEN RATSASTAJAINLIITTO RY 3

PIENI HEVOSTAITO-OPAS SUOMEN RATSASTAJAINLIITTO RY 3 PIENI HEVOSTAITO-OPAS SUOMEN RATSASTAJAINLIITTO RY 3 TÄMÄN HEVOSTAITO-OPPAAN OMISTAA TALLI Hevoset asuvat tallissa. Jokaisella hevosella on tallissa oma karsinansa. Hevoset ovat päivisin ulkona tarhassa.

Lisätiedot

PIENI HEVOSTAITO-OPAS

PIENI HEVOSTAITO-OPAS PIENI HEVOSTAITO-OPAS HEVONEN Hevosia on erikokoisia, erinäköisiä ja erivärisiä. TALLI Hevoset asuvat tallissa. Jokaisella hevosella on tallissa oma karsinansa. Hevoset ovat päivisin ulkona tarhassa. Tallialueeseen

Lisätiedot

Turvallisuus Asiakirja. Talman Talli

Turvallisuus Asiakirja. Talman Talli Turvallisuus Asiakirja Talman Talli Päivitetty 01.01.2015 Sisällysluettelo Turvallisuudesta vastaava henkilö sivu 3 Työntekijät Asiakkaat Alueella käyttäytyminen / toimiminen sivu 4 Hevoset Rakennukset

Lisätiedot

Tmi Hirnuva Hevonen TURVALLISUUSOHJEET

Tmi Hirnuva Hevonen TURVALLISUUSOHJEET Tmi Hirnuva Hevonen TURVALLISUUSOHJEET 2012 Sisällysluettelo 1. Yrityksen tiedot...1 2. Asiakkaat ja asiakasryhmät...1 Asiakasmäärät toiminnoissa ja mahdolliset rajoitukset...1 Toiminta olosuhteiden muuttuessa...2

Lisätiedot

TURVALLISUUS ASIAKIRJA. Tolkinkylän Ratsastuskoulu Oy

TURVALLISUUS ASIAKIRJA. Tolkinkylän Ratsastuskoulu Oy TURVALLISUUS ASIAKIRJA Tolkinkylän Ratsastuskoulu Oy Päivitetty 1.11.2016 Johdanto Tähän asiakirjaan on koottu keskeisiä asioita turvallisuuden ylläpitämiseksi ja parantamiseksi Tolkinkylän Ratsastuskoululla.

Lisätiedot

OHJEITA RATSASTAJILLE

OHJEITA RATSASTAJILLE OHJEITA RATSASTAJILLE TALLILLE SAAPUMINEN Saavuthan tallille viimeistään 30 minuuttia ennen tunnin alkua. Maneesin vieressä on parkkipaikka, minne jätetään autot. Pihaan ei ajeta autoilla! Polkupyörän

Lisätiedot

Ratsastuskoulu Leppälammentie 307 05100 RÖYKKÄ puh. 050-587 5432 30.08.2005 Tark. 17.2.2015

Ratsastuskoulu Leppälammentie 307 05100 RÖYKKÄ puh. 050-587 5432 30.08.2005 Tark. 17.2.2015 Equstom Oy TURVALLISUUSASIAKIRJA Ratsastuskoulu Leppälammentie 307 05100 RÖYKKÄ puh. 050-587 5432 30.08.2005 Tark. 17.2.2015 Turvallisuudesta vastaavat Sanna Siekkinen puh. 050-587 5432, varalla Mika Hämäläinen

Lisätiedot

TURVALLISUUSASIAKIRJA, HEVOSTOIMINTA LAUKKI Sosiaalipedagoginen hevostoiminta ratsastuskoulu Stall Långvikin tiloissa

TURVALLISUUSASIAKIRJA, HEVOSTOIMINTA LAUKKI Sosiaalipedagoginen hevostoiminta ratsastuskoulu Stall Långvikin tiloissa TURVALLISUUSASIAKIRJA, HEVOSTOIMINTA LAUKKI Sosiaalipedagoginen hevostoiminta ratsastuskoulu Stall Långvikin tiloissa Turvallisuusasiakirja on laadittu Kuluttajaviraston ohjeiden mukaisesti (Kuluttajaviraston

Lisätiedot

Oulunsalon Ratsastajat ry:n järjestämien ratsastuskilpailujen TURVALLISUUSASIAKIRJA

Oulunsalon Ratsastajat ry:n järjestämien ratsastuskilpailujen TURVALLISUUSASIAKIRJA Oulunsalon Ratsastajat ry:n järjestämien ratsastuskilpailujen TURVALLISUUSASIAKIRJA Oulunsalon Ratsastajat ry 2019 Sisällys 1. Tapahtumien tiedot... 1 2. Tapahtumien järjestäjän tiedot... 1 3. Tapahtumapaikka...

Lisätiedot

TURVALLISUUSASIAKIRJA IMATRAN RATSASTAJAT RY

TURVALLISUUSASIAKIRJA IMATRAN RATSASTAJAT RY TURVALLISUUSASIAKIRJA IMATRAN RATSASTAJAT RY HYVÄKSYTTY 24.11.2006 PÄIVITETTY 7.3.2007, 4.3.2008, 23.9.2009, 31.1.2011, 30.4.2011, 8.11.2011 2.1.2012, 1.6.2012, 2.10.2012 15.1.2013, 16.4.2013, 3.9.2013

Lisätiedot

Puhelinnumerot: Anneli Viljanen, vastaava ratsastuksenohjaaja

Puhelinnumerot: Anneli Viljanen, vastaava ratsastuksenohjaaja Turvallisuusasiakirja TURVALLISUUSASIAKIRJA Ridstall Eskils Ratsastustalli 1. Yrityksen perustiedot: Nimi: Toimipaikan osoite: Ridstall Eskils Ratsastustalli Ridstall Eskils Ratsutalli Nygårdintie 9 25870

Lisätiedot

TURVALLISUUSASIAKIRJA, HEVOSTOIMINTA LAUKKI Sosiaalipedagoginen hevostoiminta ratsastuskoulu Stall Långvikin tiloissa

TURVALLISUUSASIAKIRJA, HEVOSTOIMINTA LAUKKI Sosiaalipedagoginen hevostoiminta ratsastuskoulu Stall Långvikin tiloissa TURVALLISUUSASIAKIRJA, HEVOSTOIMINTA LAUKKI Sosiaalipedagoginen hevostoiminta ratsastuskoulu Stall Långvikin tiloissa Turvallisuusasiakirja on laadittu Kuluttajaviraston sekä Turvallisuus- ja kemikaaliviraston

Lisätiedot

TURVALLISUUSASIAKIRJA

TURVALLISUUSASIAKIRJA TURVALLISUUSASIAKIRJA 1. Yrityksen perustiedot: Nimi: MaJatalli Oy Osoite: MaJatalli, Pyhällöntie 321, 21430 Yliskulma Puhelinnumero: 040 7718 991 Sähköposti: majatalli@elisanet.fi 2. Yrityksen toimenkuva:

Lisätiedot

Turvallisuusasiakirja

Turvallisuusasiakirja Turvallisuuusasiakirja Tuiken talli laatija: Tuike Ekroos laadittu: 6.5.2015 Turvallisuusasiakirja 1 1. Palvelun tarjoaja - Tuike Ekroos - Tuiken talli - Lappforsintie 69, 68700 Teerijärvi - tallin koordinaatit

Lisätiedot

Ohje riskien arvioinnin työkalun käyttämiseksi

Ohje riskien arvioinnin työkalun käyttämiseksi Riskien arvioinnin työkalu ohjelmapalveluiden tuottajille Ohje riskien arvioinnin työkalun käyttämiseksi Tämä riskien arvioinnin työkalu on tarkoitettu matkailualan ohjelmapalveluja tarjoaville yrityksille.

Lisätiedot

TURVALLISUUSASIAKIRJA SEPPOLAN RATSULA LAURA SEPPOLA 1.1.2006

TURVALLISUUSASIAKIRJA SEPPOLAN RATSULA LAURA SEPPOLA 1.1.2006 TURVALLISUUSASIAKIRJA SEPPOLAN RATSULA LAURA SEPPOLA 1.1.2006 SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ YRITYKSESTÄ 2. TURVALLISUUDESTA VASTAAVA HENKILÖ JA HÄNEN VARAHENKILÖNSÄ 3. TYÖNTEKIJÖIDEN TOIMENKUVAT 4. OSALLISTUJAT

Lisätiedot

NIIHAMA RIDING KESÄKAUDEN RATSASTUS- JA HOITOKURSSIT 2016

NIIHAMA RIDING KESÄKAUDEN RATSASTUS- JA HOITOKURSSIT 2016 NIIHAMA RIDING KESÄKAUDEN RATSASTUS- JA HOITOKURSSIT 2016 Ratsastuskurssit Vko 26 alkeiskurssi 27.6-1.7.2016 Opettaja Heidi Kivi HINTA 195 Tehoalkeet: Onko nyt aika nousta ratsaille? Hyvä startti esimerkiksi

Lisätiedot

Sanna Rassa- Salakka, hallituksen jäsen ja kouluratsastusvastaava

Sanna Rassa- Salakka, hallituksen jäsen ja kouluratsastusvastaava 1. YLEISTÄ SEURASTA Vesilahden Seudun Ratsastajat ry. (VESRA) on vuoden 2004 alusta toimintansa aloittanut ratsastusseura, joka on Suomen Ratsastajainliiton (SRL) alainen. Seurassa on n. 165 jäsentä. Seura

Lisätiedot

XCO Suomenmestaruuskilpailut Hollolan Messilässä 21.7 2013 klo 8.00-17.00

XCO Suomenmestaruuskilpailut Hollolan Messilässä 21.7 2013 klo 8.00-17.00 XCO Suomenmestaruuskilpailut Hollolan Messilässä 21.7 2013 klo 8.00-17.00 PELASTUS- JA TURVALLISUUSSUUNNITELMA 1. Turvallisuudesta vastaavat henkilöt ja varahenkilöt Mika Tervala Turvallisuusvastaava puh

Lisätiedot

Turvallisuusasiakirja

Turvallisuusasiakirja Turvallisuusasiakirja BRYNHILDR Ourajoentie 85, 12920 Topeno 044-322 6061 Janika Kiverä www.brynhildr.fi info@brynhildr.fi Y-tunnus 2424383-2 1 SISÄLLYS Sisällysluettelo 2 Liiteluettelo 3 1. Turvallisuudesta

Lisätiedot

Turvallisuussuunnitelma. Lauttasaaren Kisa-Siskot ry

Turvallisuussuunnitelma. Lauttasaaren Kisa-Siskot ry Turvallisuussuunnitelma Lauttasaaren Kisa-Siskot ry LAUTTASAAREN KISA-SISKOT RY TURVALLISUUSSUUNNITELMA 2 (6) Sisällysluettelo 1 Turvallisuussuunnitelman tarkoitus... 3 2 Yhdistyksen toiminnan kuvaus...

Lisätiedot

TURVALLISUUSASIAKIRJA Ratsastusterapeutti Elina Aula

TURVALLISUUSASIAKIRJA Ratsastusterapeutti Elina Aula TURVALLISUUSASIAKIRJA Ratsastusterapeutti Elina Aula Tämän asiakirjan copyright on Elina Aulalla, kopiointi kielletty. Turvallisuusasiakirja on Inkoon kunnan/tammisaaren terveysviranomaisen hyväksymä 13.3.2008

Lisätiedot

Tervetuloa. ratsastamaan!

Tervetuloa. ratsastamaan! Tervetuloa ratsastamaan! Miksi ratsastus? Hevoset ovat ihania. Siihen kiteytyy, miksi 170 000 suomalaista ratsastaa. Ratsastus tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia harrastaa monin eri tavoin. Hevosen kanssa

Lisätiedot

TURVALLISUUSASIAKIRJA IMATRAN RATSASTAJAT RY

TURVALLISUUSASIAKIRJA IMATRAN RATSASTAJAT RY TURVALLISUUSASIAKIRJA IMATRAN RATSASTAJAT RY HYVÄKSYTTY 24.11.2006 PÄIVITETTY 7.3.2007, 4.3.2008, 23.9.2009, 31.1.2011, 30.4.2011, 8.11.2011, 2.1.2012, 1.6.2012, 2.10.2012, 15.1.2013, 16.4.2013, 3.9.2013,

Lisätiedot

SM 14/15 Yleisurheilu Kaarlenkenttä, Vaasa, 17.-19.8.2012

SM 14/15 Yleisurheilu Kaarlenkenttä, Vaasa, 17.-19.8.2012 TURVALLISUUSSUUNNITELMA 12.8.2012 1(8) SM 14/15 Yleisurheilu Kaarlenkenttä, Vaasa, 17.-19.8.2012 1. TAPAHTUMAN ja toiminnan kuvaus... 2 2. Toiminnan turvallisuudesta vastuulliset... 2 3. Suorituspaikat

Lisätiedot

Turvallisuusasiakirja. Mallatin Ratsutila Siekkiniementie Virrat puh

Turvallisuusasiakirja. Mallatin Ratsutila Siekkiniementie Virrat puh Turvallisuusasiakirja Mallatin Ratsutila Siekkiniementie 25 34800 Virrat puh. 044-0869758 044-2906601 I. Turvallisuus A. Mallatin ratsutilan turvallisuudesta vastaa Kati Mallat puhelinnumero: 044-0869758.

Lisätiedot

Käytännöntehtäviä hevostaidoista #hevostaidothaltuun

Käytännöntehtäviä hevostaidoista #hevostaidothaltuun Käytännöntehtäviä hevostaidoista #hevostaidothaltuun Tehtävät pohjautuvat hevostaitomerkkisuoritusten mini-, perushoito-, ja hoito I - merkkeihin. Jos käytännöntehtäviä suoritetaan osasuorituksina tallin

Lisätiedot

ASUKKAAN TURVALLISUUSOHJEET

ASUKKAAN TURVALLISUUSOHJEET ASUKKAAN TURVALLISUUSOHJEET Turvallista asumista YH Kodeilla YH Kodit tarjoaa elämän kestävää asumista, joka on paljon enemmän kuin pelkkä asunto. Me arvostamme turvallisen asumisen ja toimivan elinympäristön

Lisätiedot

HÄTÄILMOITUS. 112 ambulanssi, palokunta 10022 poliisi. Soita hätäpuhelu itse, jos voit.

HÄTÄILMOITUS. 112 ambulanssi, palokunta 10022 poliisi. Soita hätäpuhelu itse, jos voit. HÄTÄILMOITUS 112 ambulanssi, palokunta 10022 poliisi Soita hätäpuhelu itse, jos voit. Mitä on tapahtunut? Onnettomuus? Sairaskohtaus? Onko ihmisiä vaarassa? Missä? Osoite, osasto, rakennus Vastaa kysymyksiin

Lisätiedot

LAHTI-SUUNNISTUS 2015 PELASTUSSUUNNITELMA

LAHTI-SUUNNISTUS 2015 PELASTUSSUUNNITELMA LAHTI-SUUNNISTUS 2015 PELASTUSSUUNNITELMA Pelastussuunnitelma 1 (8) 28.7.2015 Päijät-Hämeen pelastuslaitos yleisotilaisuudet@phpela.fi Saimaankatu 64 15140 LAHTI Pelastussuunnitelma Lahti-Suunnistus 2015

Lisätiedot

SUURELÄINPELASTUSKOULUTUS SEPK KÄYTTÄYTYMINEN

SUURELÄINPELASTUSKOULUTUS SEPK KÄYTTÄYTYMINEN SUURELÄINPELASTUSKOULUTUS SEPK KÄYTTÄYTYMINEN MIKÄ HEVONEN ON? Laumaeläin Saaliseläin Elopaino täysikasvuisella keskimäärin 400-600kg välillä Menee helposti paniikkiin ja sitä kautta shokkiin (--> menehtyminen)

Lisätiedot

Hevostutkimuksen infopäivä 17.3.2011 Ypäjällä

Hevostutkimuksen infopäivä 17.3.2011 Ypäjällä Hevostutkimuksen infopäivä 17.3.2011 Ypäjällä Työn aiheen valintaan johtivat omat kokemukseni sekä hevosurheilun harrastajana että hevosalan koulutettuna työntekijänä kuin myös pitkä kokemus vapaaehtoisella

Lisätiedot

TURVALLISUUSASIAKIRJA

TURVALLISUUSASIAKIRJA TURVALLISUUSASIAKIRJA TURVALLISUUSASIAKIRJA 2 (16) SISÄLLYS 1. Johdanto... 3 2. Turvallisuudesta vastaava henkilö ja hänen varahenkilönsä... 3 3. Työntekijöiden toimenkuvat... 3 4. Asiakkaat ja asiakasryhmät...

Lisätiedot

Koulukuljetus- vanhempainilta

Koulukuljetus- vanhempainilta Koulukuljetus- vanhempainilta 31.08.2016 Keinoja, jolla voidaan edistää koulukuljetuksen onnistumista: Eri osapuolet osallistuvat koulukuljetusvanhempainiltaan Liikennöitsijät / kuljettajat, koulukuljetuksen

Lisätiedot

Yleistä. Ponit arvostellaan viidessä eri ryhmässä säkäkorkeuden mukaan:

Yleistä. Ponit arvostellaan viidessä eri ryhmässä säkäkorkeuden mukaan: Yleistä Laatuponikilpailuun ovat oikeutettuja osallistumaan kaikki jalostusohjesäännön mukaan polveutuvat puhdasrotuiset ponit sekä jalostusohjesäännön mukaan polveutuvat ratsuponit ja vuonohevoset. Ponin

Lisätiedot

Kun kohtaat hevosen liikenteessä: Muistathan että:

Kun kohtaat hevosen liikenteessä: Muistathan että: Nouse ratsaille Hevonen liikenteessä Kun kohtaat hevosen liikenteessä: Hidasta vauhtia ja anna ratsukolle aikaa siirtyä tien pientareelle Tarkkaile ratsastajan käsimerkkejä ja noudata niitä Ohita ratsukko

Lisätiedot

LAATUPONIKILPAILUN SÄÄNNÖT 2011. Yleistä

LAATUPONIKILPAILUN SÄÄNNÖT 2011. Yleistä LAATUPONIKILPAILUN SÄÄNNÖT 2011 Yleistä Laatuponikilpailuun ovat oikeutettuja osallistumaan kaikki jalostusohjesäännön mukaan polveutuvat puhdasrotuiset ponit sekä jalostusohjesäännön mukaan polveutuvat

Lisätiedot

Alueella ei ole päätoimista henkilökuntaa. 041 455 2220 (Petri) 044 344 5866 (päivystäjä)

Alueella ei ole päätoimista henkilökuntaa. 041 455 2220 (Petri) 044 344 5866 (päivystäjä) 2 TIETOA LEIRIKESKUKSESTA Alue on tarkoitettu alle 100 henkilön majoittumiseen päärakennuksessa, 6 majoitusmökissä ja asuntovaunuissa / asuntoautoissa. Alueella järjestetään satunnaisesti muutaman tunnin

Lisätiedot

Urheilutalo-Uimahalli VesPeli

Urheilutalo-Uimahalli VesPeli 1 (12) Urheilutalo-Uimahalli VesPeli Kuntosalin turvallisuusasiakirja 2018 2 (12) Sisällysluettelo 1. Palvelun tarjoaja 2. Turvallisuusasiakirjasta, sen säilyttämisestä ja päivittämisestä 3. Turvallisuusasioista

Lisätiedot

TOIMINTALINJA 2015 Rusko Riding Team ry.

TOIMINTALINJA 2015 Rusko Riding Team ry. TOIMINTALINJA 2015 Rusko Riding Team ry. - turvallisessa seurassa VISIO: Rusko Riding Team ry. (TeamRR) on aktiivinen ratsastusseura, joka palvelee niin yksityishevosten omistajia kuin ratsastuskoulun

Lisätiedot

Vantaan kaupunki Hakunilan kalliosuojan turvallisuusasiakirja

Vantaan kaupunki Hakunilan kalliosuojan turvallisuusasiakirja Vantaan kaupunki Hakunilan kalliosuojan turvallisuusasiakirja Sisällysluettelo 1) Palvelun tarjoaja ja kohde... 3 2) Turvallisuusasioista vastaava henkilö... 3 3) Ennakoitavat vaaratilanteet ja toimenpiteet

Lisätiedot

Kilpailusäännöt Pararatsastus KS VIII Muutokset

Kilpailusäännöt Pararatsastus KS VIII Muutokset Kilpailusäännöt Pararatsastus KS VIII Muutokset Sallitut luokat ja vaadittavat kilpailuluvat 2-taso: FEI:n pararatsastusohjelmat Suositellaan FEI-tutustumis-, noviisi- ja joukkueohjelmia. Vähintään D-lupa,

Lisätiedot

OHJEITA SUOMENHEVOSTEN LAATUARVOSTELUN FINAALIIN 2018 TULEVILLE HEVOSILLE

OHJEITA SUOMENHEVOSTEN LAATUARVOSTELUN FINAALIIN 2018 TULEVILLE HEVOSILLE OHJEITA SUOMENHEVOSTEN LAATUARVOSTELUN FINAALIIN 2018 TULEVILLE HEVOSILLE RAKENNE & ASKELLAJIARVOSTELU 3-vuotiaat 3-vuotiaiden rakenne- ja askellajiarvostelu suoritetaan samanaikaisesti. Hevoselle annetaan

Lisätiedot

JA KOIVUESTE LAUKASSA

JA KOIVUESTE LAUKASSA Tehtävä 1. PORTAAT A YLÖS KENTÄLTÄ JA KOIVUESTE LAUKASSA Ratsukko kiipeää portaiden tasot I ja II käynnissä, kääntyy ja palaa käynnissä kentälle (A). Ratsukko hyppää portaat ylös kentältä laukassa ja kiertää

Lisätiedot

Turvallisuusasiakirja

Turvallisuusasiakirja Turvallisuusasiakirja BRYNHILDR Ourajoentie 85, 12920 Topeno 044-322 6061 Janika Kiverä www.brynhildr.fi info@brynhildr.fi Y-tunnus 2424383-2 1 SISÄLLYS Sisällysluettelo 2 Liiteluettelo 3 1. Turvallisuudesta

Lisätiedot

Mannerheimin Kiinan-reitin ratsastanut Tony Ilmoni pääsi kokeilemaan maisemaratsastusta läntisellä Uudellamaalla.

Mannerheimin Kiinan-reitin ratsastanut Tony Ilmoni pääsi kokeilemaan maisemaratsastusta läntisellä Uudellamaalla. HIPPOS Nro 8/2010 Melkein paratiisissa Mannerheimin Kiinan-reitin ratsastanut Tony Ilmoni pääsi kokeilemaan maisemaratsastusta läntisellä Uudellamaalla. Teksti ja kuvat TONY ILMONI Snappertuna 90 kilometrin

Lisätiedot

Viitalantie 221, 60640 Isokoski

Viitalantie 221, 60640 Isokoski Venestalon pelastussuunnitelma, joka sisältää sammutus- ym. turvallisuusohjeita Viitalantie 221, 60640 Isokoski TIETOJA KIINTEISTÖSTÄ Venestalo on Veneskoski-Viitala-seura ry:n omistama kylätalo, joka

Lisätiedot

OPAS VIDEOIDEN KÄYTTÖÖN

OPAS VIDEOIDEN KÄYTTÖÖN OPAS VIDEOIDEN KÄYTTÖÖN Ransu ja Valtteri opastavat välttämään vaaratilanteita ja toimimaan oikein onnettomuuksissa. Valtteri Väyrynen on Tampereen aluepelastuslaitoksen koulutussuunnittelija. Tämä opas

Lisätiedot

Tämä on Atalan koulun käytösaapinen. Hyvä käytös antaa sinusta myönteisen kuvan ja tuottaa hyvän mielen muille ihmisille. Auttamalla toisia ja

Tämä on Atalan koulun käytösaapinen. Hyvä käytös antaa sinusta myönteisen kuvan ja tuottaa hyvän mielen muille ihmisille. Auttamalla toisia ja ATALAN KOULU Tämä on Atalan koulun käytösaapinen. Hyvä käytös antaa sinusta myönteisen kuvan ja tuottaa hyvän mielen muille ihmisille. Auttamalla toisia ja olemalla kohtelias sekä noudattamalla tämän käytösaapisen

Lisätiedot

RATSASTAJAN VENYTTELYOHJEET. Riikka Kärsämä & Jonna Haataja Fysioterapian koulutusohjelma / OAMK Elokuu 2013

RATSASTAJAN VENYTTELYOHJEET. Riikka Kärsämä & Jonna Haataja Fysioterapian koulutusohjelma / OAMK Elokuu 2013 RATSASTAJAN VENYTTELYOHJEET Riikka Kärsämä & Jonna Haataja Fysioterapian koulutusohjelma / OAMK Elokuu 2013 MITEN VENYTELLÄ? MIKSI VENYTELLÄ? Ennen liikuntasuoritusta/ alkulämmittelyn jälkeen Lyhytkestoiset

Lisätiedot

Ratsastus. - koko elämän harrastus

Ratsastus. - koko elämän harrastus Ratsastus - koko elämän harrastus Nouse ratsaille! Ratsastus on luonnonläheinen, tasa-arvoinen ja monipuolinen liikuntamuoto, joka sopii lähes kaikille ikään, kokoon ja sukupuoleen katsomatta. Ratsastusta

Lisätiedot

Askellajiratsastusmerkki Merkkisuorituksen vastaanottajan opas

Askellajiratsastusmerkki Merkkisuorituksen vastaanottajan opas Suomen Ratsastajainliiton Askellajiratsastusmerkki Merkkisuorituksen vastaanottajan opas Suomen Islanninhevosyhdistys SIHY ry:n koulutusvaliokunta 2014 Askellajiratsastusmerkki täydentää SRL:n valikoimaa

Lisätiedot

PELASTUSSUUNNITELMA. 1. YLEISÖTILAISUUDEN YLEISTIEDOT 1.1 Tilaisuuden nimi S-JKL 100 v. suunnistuskilpailut 5.8.2012.

PELASTUSSUUNNITELMA. 1. YLEISÖTILAISUUDEN YLEISTIEDOT 1.1 Tilaisuuden nimi S-JKL 100 v. suunnistuskilpailut 5.8.2012. 1. YLEISÖTILAISUUDEN YLEISTIEDOT 1.1 Tilaisuuden nimi S-JKL 100 v. suunnistuskilpailut 5.8.2012. 1.2 Tilaisuuden järjestäjä (Yhteystietoineen) 1.3 Järjestämispaikka (Paikan nimi ja osoite) Suunta Jyväskylä

Lisätiedot

TURVALLISESTI KODISSANI. Oma turvallisuuteni. Valitse kyllä tai ei. Tiedän hätänumeron. Säilytän puhelinta paikassa, josta löydän sen helposti.

TURVALLISESTI KODISSANI. Oma turvallisuuteni. Valitse kyllä tai ei. Tiedän hätänumeron. Säilytän puhelinta paikassa, josta löydän sen helposti. Oma turvallisuuteni Valitse kyllä tai ei. TURVALLISESTI Tiedän hätänumeron. kyllä ei KODISSANI Säilytän puhelinta paikassa, josta löydän sen helposti. Huoneessani on toimiva palovaroitin. Tiedän, mitä

Lisätiedot

kerrostaloasukkaalle Huolehdi paloturvallisuudesta!

kerrostaloasukkaalle Huolehdi paloturvallisuudesta! Paloturvallisuustietoa kerrostaloasukkaalle Huolehdi paloturvallisuudesta! Ohjeet asukkaalle Palovaroitin Asunnon jokainen kerros sekä niihin yhteydessä olevat kellarikerrokset ja ullakot on varustettava

Lisätiedot

Muistilista ratsastusleirejä järjestävälle yrittäjälle

Muistilista ratsastusleirejä järjestävälle yrittäjälle Muistilista ratsastusleirejä järjestävälle yrittäjälle Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) valvoo ratsastuspalveluiden turvallisuutta. Aiemmin kuluttajapalveluiden turvallisuusasioiden valvonnasta

Lisätiedot

Opettaja: Luokka: pvm: VAARA

Opettaja: Luokka: pvm: VAARA Opettaja: Luokka: pvm: VAARA kuka / ketkä Riskin suuruus Mitä pitäisi tehdä riskin Keskuskeittiön parkkipaikka 3 2 6 Parkki /pysäkki 006 lapsia autojen seassa kouluun oppilasjättöjä varten tullessa koululaisten

Lisätiedot

XXXIV Seinäjoen Talvikisat 2.1.2016 PELASTUS- JA TURVALLISUUSSUUNNITELMA

XXXIV Seinäjoen Talvikisat 2.1.2016 PELASTUS- JA TURVALLISUUSSUUNNITELMA XXXIV Seinäjoen Talvikisat 2.1.2016 PELASTUS- JA TURVALLISUUSSUUNNITELMA 1 Yleistä Tämä pelastussuunnitelma perustuu Pelastuslain ja pelastusasetuksen vaatimuksiin laatia tällaisesta tapahtumasta Pelastussuunnitelma.

Lisätiedot

KÄYTÖSAAPINEN ATALAN KOULU

KÄYTÖSAAPINEN ATALAN KOULU KÄYTÖSAAPINEN ATALAN KOULU Tämä on Atalan koulun käytösaapinen. Hyvä käytös antaa sinusta myönteisen kuvan ja tuottaa hyvän mielen muille ihmisille. Auttamalla toisia ja olemalla kohtelias sekä noudattamalla

Lisätiedot

Turvallisuusasiakirjan laatimisvelvollisuus koskee niitä toiminnanharjoittajia, jotka tarjoavat lain 6.1 :n 1-14 kohdissa lueteltuja palveluja:

Turvallisuusasiakirjan laatimisvelvollisuus koskee niitä toiminnanharjoittajia, jotka tarjoavat lain 6.1 :n 1-14 kohdissa lueteltuja palveluja: 1 (5) 27.12.2011 KULUTTAJATURVALLISUUSLAIN MUKAINEN TURVALLISUUSASIAKIRJA 1. Velvollisuus laatia turvallisuusasiakirja Kuluttajaturvallisuuslain (920/2011) 7 :n mukaan eräitä kuluttajapalveluja tarjoavien

Lisätiedot

MASALAN YLIPAINEHALLIN TURVALLISUUS SUUNNITELMA

MASALAN YLIPAINEHALLIN TURVALLISUUS SUUNNITELMA MASALAN YLIPAINEHALLIN TURVALLISUUS SUUNNITELMA Masalan ylipainehallin yhteystiedot Jalkapallohalli, kupla Rusthollintie 2, 02430 Masala Ylläpito ja huolto: Tilahallinnon päivystäjä 040-5140091 Kenttämestari

Lisätiedot

Suomen Ratsastajainliiton jäsentalli ohjeistus toimivaan tallitoimintaan

Suomen Ratsastajainliiton jäsentalli ohjeistus toimivaan tallitoimintaan Suomen Ratsastajainliiton jäsentalli ohjeistus toimivaan tallitoimintaan 1 Julkaisija: Suomen Ratsastajainliitto ry Kirjoittaja: Jenni Niittumäki Taustajoukoissa: Antti Heikkilä, Hannele Helander, Nina

Lisätiedot

LAHDEN SEUDUN LOMAXI TOIMINTA. Turvallisuusasiakirja. Työstänyt: Ulla Riitta Moilanen Annina Kurki Virpi Rantanen

LAHDEN SEUDUN LOMAXI TOIMINTA. Turvallisuusasiakirja. Työstänyt: Ulla Riitta Moilanen Annina Kurki Virpi Rantanen LAHDEN SEUDUN LOMAXI TOIMINTA Turvallisuusasiakirja Työstänyt: Ulla Riitta Moilanen Annina Kurki Virpi Rantanen SISÄLTÖ: 1 Lomaxi...3 2 Turvallisuusasiakirjan tarkoitus...3 3 Toimintojen käsitteiden määrittely...3

Lisätiedot

TURNAUSSÄÄNNÖT. Tuuli- Susanna Salmi (JHMS ry) Tero Ulvinen (EMAC ry)

TURNAUSSÄÄNNÖT. Tuuli- Susanna Salmi (JHMS ry) Tero Ulvinen (EMAC ry) TURNAUSSÄÄNNÖT Tuuli- Susanna Salmi (JHMS ry) Tero Ulvinen (EMAC ry) HAKKAA PÄÄLLE! 2016 SISÄLLYS Turnauksen aikataulu... 2 Ottelujärjestelmä... 2 Karsintaottelut... 2 Pudotusottelut... 3 Loppuottelut...

Lisätiedot

Tervetuloa Jatilaan vuoden 2015 ratsastusleirille!

Tervetuloa Jatilaan vuoden 2015 ratsastusleirille! Tervetuloa Jatilaan vuoden 2015 ratsastusleirille!! Zirkon maastossa. Kiitos, että valitsit vuoden 2015 leiripaikaksesi Jatilan tallin. Toivomme että viihdyt luonamme ja saat kokea tunnelmallisen kesäleirin,

Lisätiedot

Pelastussuunnitelma. 50. Vihdin Hiihdot 18.1.2014 Vihdin Nummelassa

Pelastussuunnitelma. 50. Vihdin Hiihdot 18.1.2014 Vihdin Nummelassa Pelastussuunnitelma 50. Vihdin Hiihdot 18.1.2014 Vihdin Nummelassa 1. SUUNNITELMAN TARKOITUS Tämän pelastussuunnitelman tarkoitus on ohjata Maakuntaviestin toteuttamisesta vastaavaa henkilökuntaa turvallisuusasioissa

Lisätiedot

SRL:N RATSASTUSKOULUJEN LAATUPORTAAT

SRL:N RATSASTUSKOULUJEN LAATUPORTAAT SRL:N RATSASTUSKOULUJEN LAATUPORTAAT SRL:N RATSASTUSKOULUJEN LAATUPORTAAT Tarkastaja: Päiväys: RATSASTUSKOULUN PERUSTIEDOT Koulun/tallin nimi ja yhteystiedot: Toiminnasta vastaava henkilö: Tarkastushetkellä

Lisätiedot

Liite 5 Toimintaohjeet eri vaaratilanteissa

Liite 5 Toimintaohjeet eri vaaratilanteissa Liite 5 Toimintaohjeet eri vaaratilanteissa Suunnitelma toiminnasta erilaisissa onnettomuus-, vaara- ja vahinkotilanteissa hätäilmoitus yleinen hälytysmerkki sammutuspeitteen käyttö tapaturma tai sairaskohtaus

Lisätiedot

KOULUKILPAILIJAN ABC STARA 2018

KOULUKILPAILIJAN ABC STARA 2018 KOULUKILPAILIJAN ABC STARA 2018 ENNEN KISOJA Kisoista tulee kutsut seuran ilmoitustaululle talliin, kerrotaan myös tallin ja seuran Facebookryhmässä ja mahdollisesti talliporukan whats app -ryhmässä. Ilmoittautuminen

Lisätiedot

TOIMINTALINJA RATSUTEAM

TOIMINTALINJA RATSUTEAM TOIMINTALINJA RATSUTEAM 3. joulukuuta 2014 SISÄLLYSLUETTELO RATSASTUSSEURAN VISIO... 1 Ratsastusseuran arvot ja eettiset linjaukset... 1 Ratsastusseuratoiminnan tavoitteet... 2 Käytännön toiminta ja periaatteet...

Lisätiedot

Koulussa noudatetaan järjestyssääntöjen lisäksi muuta sovellettavaa lainsäädäntöä.

Koulussa noudatetaan järjestyssääntöjen lisäksi muuta sovellettavaa lainsäädäntöä. Kalevankankaan koulu Henkilökuntakokous 25.5.2011 TURVALLINEN OPISKELUYMPÄRISTÖ JA JÄRJESTYSSÄÄNNÖT 1. JÄRJESTYSSÄÄNTÖJEN TARKOITUS JA SOVELTAMISALUE Perusopetuslain 29 :n mukaan opetukseen osallistuvilla

Lisätiedot

LÄNNENRATSASTUKSEN RATAPIIRROKSET

LÄNNENRATSASTUKSEN RATAPIIRROKSET LÄNNENRATSASTUKSEN RATAPIIRROKSET Voimassa 1.5.2016 alkaen Suomen Ratsastajainliitto ry Radiokatu 20, 00093 SLU 2 1. MERKKIEN SELITYKSET... 3 a) Merkit... 3 2. REINING-RADAT... 4 a) Virhepisteytys... 4

Lisätiedot

KÄYTÖSAAPINEN ATALAN KOULU

KÄYTÖSAAPINEN ATALAN KOULU KÄYTÖSAAPINEN ATALAN KOULU Tämä on Atalan koulun käytösaapinen. Hyvä käytös antaa sinusta myönteisen kuvan ja tuottaa hyvän mielen muille ihmisille. Auttamalla toisia ja olemalla kohtelias sekä noudattamalla

Lisätiedot

KAIKILLE AVOIN RATSASTUSKOULU. Minkälainen voisi olla esteetön ratsastuskoulu? Suomen Ratsastajainliitto ry

KAIKILLE AVOIN RATSASTUSKOULU. Minkälainen voisi olla esteetön ratsastuskoulu? Suomen Ratsastajainliitto ry KAIKILLE AVOIN RATSASTUSKOULU Minkälainen voisi olla esteetön ratsastuskoulu? Suomen Ratsastajainliitto ry 6. Sisällysluettelo Yhteydenotto..... 3 Mitä tietoja tarvitaan?... 3 Tallille tulo... 4 Kulkutiet...

Lisätiedot

TURVALLISUUSSUUNNITELMA

TURVALLISUUSSUUNNITELMA TURVALLISUUSSUUNNITELMA Tapahtuma: Osallistujat: Taekwon-do Akatemian leiri noin 200 osallistujaa Ajankohta: 2.11.2007 4.11.2007 Tapahtumapaikka: Järjestäjä: Rajakylän koulu Taekwon-do Akatemia ry -----------------------------------------------------------------------------------

Lisätiedot

KILPAILUMÄÄRÄYKSET JA TEKNINEN OPAS v.1.0 15.6.2015

KILPAILUMÄÄRÄYKSET JA TEKNINEN OPAS v.1.0 15.6.2015 1 / 5 Royal Pyöräily 5.7.2015 Royal Cycling Team Ry KILPAILUMÄÄRÄYKSET JA TEKNINEN OPAS v.1.0 15.6.2015 1. Kilpailussa noudatettavat säännöt ja määräykset Tämä ohje koskee ainoastaan kilpasarjassa ajavia

Lisätiedot

Palon tai muun onnettomuuden havainnut valvoja varmistaa, että pelastuslaitos on hälytetty kohteeseen, hälytys numerosta 112.

Palon tai muun onnettomuuden havainnut valvoja varmistaa, että pelastuslaitos on hälytetty kohteeseen, hälytys numerosta 112. Pelastustiet ja pysäköinti Valvojat ohjeistetaan seuraamaan pysäköintiä niin, ettei pysäköinti estä pelastusajoneuvojen toimintaa ja niin että pelastustiet pidetään avoinna. Hallin edessä on selkeät parkkipaikat,

Lisätiedot

Joukkueenjohtajan rooli ja tehtävät arvokisoissa

Joukkueenjohtajan rooli ja tehtävät arvokisoissa Joukkueenjohtajan rooli ja tehtävät arvokisoissa Joukkueenjohtajan tehtävät: Ennen matkaa: -Palaverit järjestelyistä (liitto, mj-valmentaja, mahdolliset tukihenkilöt) -Maajoukkue leirillä esittäytyminen,

Lisätiedot

Toimintamalli-kortit

Toimintamalli-kortit Toimintamalli-kortit Nämä toimintamalli-kortit on toteutettu Savonia-ammattikorkeakoulun sosionomi (AMK) -tutkinnon opinnäytetyönä yhteistyössä Green Care GREEN KARELIA -hankkeen kanssa. Yhteyshenkilönä

Lisätiedot

Käytäntöjä koulujen turvallisuuden suunnittelussa ja toteuttamisessa Palo- ja pelastusalan toimittajien ajankohtaispäivät 1.10.

Käytäntöjä koulujen turvallisuuden suunnittelussa ja toteuttamisessa Palo- ja pelastusalan toimittajien ajankohtaispäivät 1.10. Käytäntöjä koulujen turvallisuuden suunnittelussa ja toteuttamisessa Palo- ja pelastusalan toimittajien ajankohtaispäivät 1.10.2009 Kirta Nieminen Pt. tuntiopettaja, ruokapalvelut kirta.nieminen@seamk.fi

Lisätiedot

Merisuo & Storm Monenlaista luettavaa 2. Sisältö

Merisuo & Storm Monenlaista luettavaa 2. Sisältö Merisuo & Storm 2 Sisältö Opettajalle.................................... 3 Leijona ja hiiri (kansansatua mukaellen).............. 5 Kyyhkynen ja muurahainen (La Fontainea mukaellen).. 8 Korppi ja muurahainen

Lisätiedot

PALOTURVALLISUUTTA KOTONA

PALOTURVALLISUUTTA KOTONA TURVALLISEEN HUOMISEEN PALOTURVALLISUUTTA KOTONA Kunta/kaupunki: Katuosoite: Ovikoodi: Asukkaan puhelinnumero: HÄTÄNUMERO: 112 Säilytä tämä lehtinen näkyvällä paikalla. 1 Palovaroitin Kiinnitä palovaroitin

Lisätiedot

LAATUPONIKILPAILUN SÄÄNNÖT 2009. Yleistä

LAATUPONIKILPAILUN SÄÄNNÖT 2009. Yleistä LAATUPONIKILPAILUN SÄÄNNÖT 2009 Yleistä Laatuponikilpailuun ovat oikeutettuja osallistumaan kaikki jalostusohjesäännön mukaan polveutuvat puhdasrotuiset ponit sekä jalostusohjesäännön mukaan polveutuvat

Lisätiedot

Ergonomisten kantovälineiden käyttöohjeita. Kiedo ry Keski-Suomen kestovaippa- ja kantoliinayhdistys. Kietaisuristi 2 - trikoisella kantoliinalla

Ergonomisten kantovälineiden käyttöohjeita. Kiedo ry Keski-Suomen kestovaippa- ja kantoliinayhdistys. Kietaisuristi 2 - trikoisella kantoliinalla Ergonomisten kantovälineiden käyttöohjeita Kiedo ry Keski-Suomen kestovaippa- ja kantoliinayhdistys Kietaisuristi 2 - trikoisella kantoliinalla (voit käyttää peiliä apunasi harjoitellessasi sidontaa) 1.

Lisätiedot

Ratsastus on tärkeä suomalaisten liikuttaja! Kisa-areenoilla, harrastuksena ja katsomoissa!

Ratsastus on tärkeä suomalaisten liikuttaja! Kisa-areenoilla, harrastuksena ja katsomoissa! Ratsastus on tärkeä suomalaisten liikuttaja! Kisa-areenoilla, harrastuksena ja katsomoissa! 1 Ratsastus on hieno harrastus Ratsastus on luonnonläheinen ja tasa-arvoinen laji. Ratsastus on loistava, monipuolinen

Lisätiedot

Riihimäen Palloseura Toimintamalli

Riihimäen Palloseura Toimintamalli Riihimäen Palloseura Toimintamalli Markus Koivuniemi Nuorisopäällikkö 12.9.2013 Sisältö Riihimäen Palloseuran toimintamalli ja ohjeistus Joukkueenjohtajille Valmentajille Rahastonhoitajille Huoltajille

Lisätiedot

LAITILAN LUKION KRIISISUUNNITELMA

LAITILAN LUKION KRIISISUUNNITELMA LIITE 9 LAITILAN LUKION OPETUSSUUNNITELMA LAITILAN LUKION KRIISISUUNNITELMA Päivitys 05.08.2015/mnh Hyväksytty 18.04.2016 sivistyslautakunta LAITILAN LUKION KRIISISUUNNITELMA 1. YLEISTÄ... 4 2. KOULUN

Lisätiedot

Liikkeet ovat eritasoisia. Aloita A tason liikkeistä ja siirry pelaajien kehittyessä B tason liikkeisiin ja aina E tasolle asti.

Liikkeet ovat eritasoisia. Aloita A tason liikkeistä ja siirry pelaajien kehittyessä B tason liikkeisiin ja aina E tasolle asti. POLVIKONTROLLI Ohjelman tarkoitus on ennaltaehkäistä polvivammoja parantamalla polvikontrollia, tasapainoa, keskivartalon hallintaa, alaraajojen lihasvoimaa, nivelliikkuvuutta, koordinaatiota sekä hypyn

Lisätiedot

Kun kohtaat hevosen liikenteessä: Muistathan että:

Kun kohtaat hevosen liikenteessä: Muistathan että: Nouse ratsaille Hevonen liikenteessä Kun kohtaat hevosen liikenteessä: Hidasta vauhtia ja anna ratsukolle aikaa siirtyä tien pientareelle Tarkkaile ratsastajan käsimerkkejä ja noudata niitä Ohita ratsukko

Lisätiedot

PELASTUSSUUNNITELMALOMAKE. 1 (5) VERSIO 2011 toimitettava 14 vrk ennen tapahtumaa YHTEENVETO / LOMAKE YLEISÖTILAISUUKSIA VARTEN

PELASTUSSUUNNITELMALOMAKE. 1 (5) VERSIO 2011 toimitettava 14 vrk ennen tapahtumaa YHTEENVETO / LOMAKE YLEISÖTILAISUUKSIA VARTEN PELASTUSSUUNNITELMALOMAKE. 1 (5) 1. YLEISÖTILAISUUDEN YLEISTIEDOT 1.1 Tilaisuuden nimi Keski-Suomen maakuntasuunnistus, Muurame 1.2 Tilaisuuden järjestäjä (yhteystietoineen) 1.3 Järjestämispaikka (paikan

Lisätiedot

Rytkyn koulun järjestyssäännöt

Rytkyn koulun järjestyssäännöt Rytkyn koulun järjestyssäännöt 2016-2017 MICROSOFT Rytkyn koulun järjestyssäännöt 2016-2017 Järjestyssääntöjen tarkoitus ja soveltaminen Järjestyssääntöjen tarkoitus on edistää koulun sisäistä järjestystä,

Lisätiedot

Ratsastus on tärkeä suomalaisten liikuttaja! Kisa-areenoilla, harrastuksena ja katsomoissa!

Ratsastus on tärkeä suomalaisten liikuttaja! Kisa-areenoilla, harrastuksena ja katsomoissa! Ratsastus on tärkeä suomalaisten liikuttaja! Kisa-areenoilla, harrastuksena ja katsomoissa! 1 Ratsastus on hieno harrastus Ratsastus on luonnonläheinen ja tasa-arvoinen laji. Ratsastus on monipuolinen

Lisätiedot

Lasten turvalaitteet 1

Lasten turvalaitteet 1 Lasten turvalaitteet 1 Nollavisio: Ettei yksikään lapsi kuolisi tai loukkaantuisi vakavasti liikenteessä Lapsille turvallisen liikenneympäristön suunnittelun lähtökohdaksi lapsen ominaisuudet ja sietokyky.

Lisätiedot

Ratsastus on tärkeä suomalaisten liikuttaja! Kisa-areenoilla, harrastuksena ja katsomoissa!

Ratsastus on tärkeä suomalaisten liikuttaja! Kisa-areenoilla, harrastuksena ja katsomoissa! Ratsastus on tärkeä suomalaisten liikuttaja! Kisa-areenoilla, harrastuksena ja katsomoissa! 1 Ratsastus on hieno harrastus Ratsastus on luonnonläheinen ja tasa-arvoinen laji. Ratsastus on monipuolinen

Lisätiedot

Työturvallisuus. Pohjatutkimuspäivät Jani Lepistö

Työturvallisuus. Pohjatutkimuspäivät Jani Lepistö Työturvallisuus Pohjatutkimuspäivät 19.9.2019 Jani Lepistö Sisältö Työturvallisuuden kehitys Suomessa Lait ja asetukset Työn turvallinen suunnittelu Suojautuminen Onnettomuuksien syyt ja häiriötekijät

Lisätiedot

LÄNNENRATSASTUKSEN RATAPIIRROKSET

LÄNNENRATSASTUKSEN RATAPIIRROKSET LÄNNENRATSASTUKSEN RATAPIIRROKSET Voimassa 1.5.2013 alkaen Suomen Ratsastajainliitto ry Radiokatu 20, 00093 SLU 2 1. MERKKIEN SELITYKSET... 3 a) Merkit... 3 2. REINING-RADAT... 4 a) Virhepisteytys... 4

Lisätiedot