TURVALLISUUSASIAKIRJA Ratsastusterapeutti Elina Aula

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TURVALLISUUSASIAKIRJA Ratsastusterapeutti Elina Aula"

Transkriptio

1 TURVALLISUUSASIAKIRJA Ratsastusterapeutti Elina Aula Tämän asiakirjan copyright on Elina Aulalla, kopiointi kielletty. Turvallisuusasiakirja on Inkoon kunnan/tammisaaren terveysviranomaisen hyväksymä Turvallisuudesta vastaava henkilö: Elina Aula, p Työntekijän toimenkuva: - Elina Aula, fysioterapeutti, ratsastusterapeutti-srt, itsenäinen ammatinharjoittaja Elina Aula vastaa ratsastusterapiatoiminnasta, terapiahevosista, terapian apuvälineistä ja onnettomuustilanteista terapiassa. Terapiassa on tarvittaessa käytettävissä avustaja, avustaja on perehdytetty työhönsä ja terapiahevosten käsittelyyn etukäteen. 3. Asiakkaat ja asiakasryhmät - Ratsastusterapian asiakasryhminä ovat eriasteisesti liikuntarajoitteiset henkilöt, kehitysvammaiset henkilöt ja muihin erityisryhmiin kuuluvat henkilöt (oppimishäiriöt, käytöshäiriöt, ADHD, autismi ym). - Asiakkaat tulevat terapiaan sairaalan (erikoissairaanhoito), terveyskeskuksen(perusterveydenhuolto), Kelan tai vakuutusyhtiön lähettäminä. Ratsastusterapiaan voi tulla myös itse maksavana asiakkaana. - Terapeutilla on käytössään erityyppisiä vaihtoehtoisia kommunikointimenetelmiä, kuten kuvakortteja, mitkä lisäävät turvallisuutta kun vuorovaikutus asiakkaan kanssa toimii hänen edellyttämällään tavalla. 4. Hevoset - Ratsastusterapiatoiminnassa käytetään kahta työhön koulutettua islanninhevosta: - Brimir Fra Stora-Sandfelli eli Brimir (ruuna) omistaja Elina Aula - Throttur Fra Slettu eli Totte (ruuna) omistaja Elina Aula - Hevosten kunto ja terveydentila tarkistetaan päivittäin terapeutin tai hevosia hoitavien henkilöiden toimesta. Mikäli terveydentilassa ilmenee muutoksia, arvioidaan hevosen työkyky aina ennen terapian aloittamista ja kartoitetaan mahdolliset riskit. Mikäli hevosen terveydentilan muutos edellyttää sen käyttämättä jättämistä, hevonen vaihdetaan toiseen tai terapian toteutus suunnitellaan eri tavalla. Hevosia käytetään pääsääntöisesti yksin terapiassa, koska päätyöni on tarjota yksilöllistä ratsastusterapiaa asiakkailleni. Tarkkaan suunnitellussa ja tavoitteellisessa tilanteessa käytetään kahta hevosta esim. niin, että terapeutti ratsastaa edellä toisella hevosella ja asiakas takana toisella hevosella. Takana tuleva hevonen voi olla terapeutin käsihevosena niin, että terapeutti ohjaa hevosen toimintaa oman kehonkielen, vetohevosen ja riimunnarun avulla (takana tulevalla hevosella riimunnaru, mikä on terapeutin kädessä).

2 Hevosia ei koskaan sidota toisiinsa! Asiakkaan erityisongelmat, taidot ja tavoitteet huomioiden käytetään kahta hevosta yhtä aikaa. Jos terapiaa toteutetaan pariterapiana (sopimus LNS:n kanssa) niin terapeutilla on siinä tilanteessa avustaja eli molemmilla, hevosilla ja asiakkailla, on oma aikuinen tukena ja turvana. Itsemaksavat asiakkaat voivat tulla tunnille, missä on molemmat hevoset käytössä. Tämä vaatii sitä, että asiakas on käynyt ensin yksilöterapiassa ja on hevosen kanssa vuorovaikutuksessa sillä tasolla, että yksin hevosen ohjaaminen on mahdollisimman turvallista. Tämä sopii niille asiakkaille, joilla on mahdollisuus siirtyä harrastamaan ratsastusta erityisvaikeudet huomioon ottaen. Tunnit toteutuvat aidatulla kentällä. 5. Rakennukset ja rakenteet -Ratsastusterapia toteutuu syyskuusta 2007 lähtien Inkoon Tähtelässä, Stall Lillhammarissa. Tallirakennuksen palo ym turvallisuudesta vastaavat tallin omistajat. Terapeutti osaltaan huolehtii paloturvallisuuden toteutumisesta. Kun uusi asiakas tulee talliympäristöön, hänet perehdytetään toimimaan siellä turvallisesti ja ohjeiden mukaisesti. Tallin poistumistiet ovat hyvin näkyvillä ja terapian odotus tapahtuu satulahuoneessa. - Talli on vuonna 2006 valmistunut hirsirakenteinen talli, missä on kolme hevoskarsinaa ja yksi ponikarsina. Talli on rakennettu EU säännösten mukaisesti. - Aitaukset ja laitumet ovat turvallisesti aidattuja ja niissä kulkee sähkövirta. Aitauksissa on varoituskyltit sähkövirran kulkemisesta. - Tallilla on aidattu ratsastuskenttä, ratsastuskentällä ei ole sähkövirtaa - Tallissa on lukittava satulahuone - Tallista on kaksi poistumistietä sekä sammutin - Sammutus ja pelastustehtävien järjestelyt: o PELASTA vaarassa olevat o SAMMUTA lähimmällä sammuttimella o HÄLYTÄ palokunta/sairaankuljetus o RAJOITA palo sulkemalla ovet ja ikkunat o OPASTA palokunta suorinta tietä paikalle Tehtävien jako paikalla olevien henkilöiden kesken - Paloturvallisuus o Hälytyksen voi tehdä terapeutin tai omasta kännykästä. o Sammuttimet sijaitsevat tallin poistumisteiden luona, 2 kpl. Tallissa on poistumisteitä ohjaavat kyltit, mitkä näkyvät myös pimeässä. Rakennuksesta vastaava henkilö Janne Westerling, Täktervägen 368, Täkter Tallin toiminnasta vastaava henkilö Petra Westerling.

3 Ohjeet hätätilanteissa toimimiseen löydät tallin ilmoitustaululta, mikä sijaitsee tallin käytävän seinällä vasemmalla puolella. Sieltä löydät turvallisuusohjeet ratsastusterapia-asiakkaille sekä ohjeet miten hälytät apua jos jotain vakavampaa sattuu ja ajo-ohjeet tallille pelastusviranomaisia varten eri suunnista. 6. Ratsastusvälineet ja henkilösuojaimet - Ratsastusterapia toiminnassa on käytössä CE-hyväksyttyjä turvakypäriä 4 kpl, ja asiakkaille 2 kpl turvavöitä. Turvaliivi on käytettävissä tarvittaessa. Ratsastaessa käytetään aina kypärää, turvavöiden tarve arvioidaan asiakaskohtaisesti. - Jos ratsastaja putoaa hevosen selästä ja lyö päänsä, niin käytössä oleva kypärä poistetaan tämän jälkeen käytöstä kokonaan turvallisuuden takaamiseksi jatkossa. - Ratsastusterapia käytössä on pimeää aikaa varten heijastinliivejä terapeutille, asiakkaalle ja avustajille. Lisäksi on irtoheijastimia jalkoihin. Hevosille on omat heijastimet ja heijastinriimut. Terapeutti käyttää otsalamppua tarpeen vaatiessa. - Varusteet ja välineet huolletaan seuraavasti: Suitset pyyhitään sienellä käytön jälkeen ja rasvataan tarpeen mukaan, kuolaimet pestään jokaisen käyttökerran jälkeen. Terapiavyöt pyyhitään joka toinen viikko. Terapia-alustat pestään koneessa niiden likaannuttua. Kypärät puhdistetaan ulkoa märällä rätillä tarvittaessa ja jos likaantunut sisältä niin käytetään pesukoneessa. Nahkavarusteiden huolto tehdään riippuen käytön määrästä, liasta ym. Muut kuin em rutiinipuhdistukset kirjataan erilliseen vihkoon, mikä on tallilla. Terapeutti laittaa hevosen valmiiksi asiakkaan kanssa ja tarkastaa välineiden kunnon jokaisen käyttökerran yhteydessä. Jos varuste on rikki, se vaihdetaan toiseen toimivaan ja huolletaan tai poistetaan käytöstä. Kärryt tarkistetaan ennen käyttöön ottoa, renkaisiin lisätään ilmaa 2X/vuosi. Valjaat pyyhitään kostealla sienellä käytön jälkeen. 7. Muut välineet ja varusteet - Ratsastusterapia toiminnassa on käytössä hevosten perusvarusteiden lisäksi terapiavöitä, terapia-alustoja, valjaat, pyörätuolinkäyttäjälle soveltuvat kärryt. Varusteet tarkastetaan aina niitä käytettäessä, terapeutti tai avustaja tarkastaa välineet hevosen laiton yhteydessä ja jos väline on rikki se vaihdetaan toiseen ehjään. Ratsastusterapia välineistö on ainoastaan Elina Aulan käytössä ja niitä ei lainata muille turvallisuuden takaamiseksi. Hevosen hoito välineet on hankittu asiakkaiden koon mukaan lapsista aikuisiin. - Tallin hoitamiseen käytettävät välineet säilytetään tallin ulkoseinässä lantalan vieressä. - Talikot ja lapiot roikkuvat seinällä ja kottikärryt säilytetään niin, etteivät ne ei tuki varauloskäyntiä.

4 8. Riskien arviointi - Uusille tallilla kävijöille pidetään perehdytys, missä kerrotaan turvallisuusasiakirjasta ja tallin toiminnasta sekä säännöistä. - Hevosten kanssa työskennellessä terapiassa syntyy riskejä sekä asiakkaalle että terapeutille. Asiakkaille on potilasvastuuvakuutus, terapeutilla on yrittäjän tapaturmavakuutus ja hevosilla on vastuuvakuutukset. Yrittäjällä on itselleen vapaaehtoinen tapaturmavakuutus. Hevosten kanssa toimittaessa koskaan kaikkia riskejä ei voida poistaa, koska kyseessä on elävä eläin, joka ei puheella kommunikoi kanssamme. Ratsastusterapeutti on kouluttanut hevoset erikseen tehtävään, jotta riskit saadaan mahdollisimman pieneksi. Terapeutti on käynyt säännöllisesti koulutuksissa (todistukset liitteenä), minkä avulla turvallisuutta lisätään. Terapeutti on tutustunut hevosten pakoreaktio tapaan jo niitä työhön valitessaan ja kouluttaessaan. Turvallisuutta lisätään käyttämällä vaikeavammaisten kanssa turvavyötä vartalolla, mistä terapeutti tai avustaja saa otteen jos asiakas on vaarassa pudota hevosen selästä. (Alla olevan kursivoidun tekstin lähde: Cavesson Oy/Eettinen hevosmiestaito Hevosen ja ratsastajan fyysinen ja henkinen turvallisuus on meille tärkeintä Terve ja tyytyväinen hevonen on rauhallinen ja luottavainen Rauhallinen ja luottavainen hevonen on ihmiselle turvallinen Turvallinen hevonen pystyy opettamaan oppilaalle oikeat asiat Vain rauhallinen ja luottavainen hevonen oppii ihmiseltä oikeita asioita Rauhallinen hevonen. Pysähtyy kun sinä pysähdyt, seuraa sinua ja väistää sormenpään painetta Odottaa sinun ohjeitasi Yrittää ymmärtää sinua ja odottaa sinun tekevän samoin Ei koskaan kävele ylitsesi Seisoo kiinni pitämättäkin rauhallisesti harjatessasi, satuloidessasi ja selkään noustessasi Kävelee, ravaa ja laukkaa, hyppää esteitä ja suorittaa kouluratsastusliikkeitä koulutustaan ja edellytyksiään vastaavalla tasolla rauhallisesti ja tasapainossa Työskentelee kuolaimella ilman erityisvarusteita, jopa ilman kuolainta suussa Kysyy sinulta neuvoa pelästyessään Auttaa sinua saavuttamaan mielentilan, jossa yhdistyvät tunne, tieto, yhteistyö, näkymätön kommunikaatio, keskittyminen, tahto, kekseliäisyys ja ongelmanratkaisutaidot Antaa kaikkensa ja odottaa sinulta samaa On valmis ystäväksesi

5 Riskejä mm seuraavat: o Hevonen puree asiakasta, toiminta: asiakas toimitetaan lääkärin tarkastettavaksi jos iho vaurioituu, jatkotoimenpiteiden arviointia varten Asiakkaille kerrotaan, että välttää sormien työntämistä suun alueelle, koska ruualle ahneet hevoset voivat vahingossa maistaa sormia. Hevonen ei pure tahallisesti vaan saadakseen siitä jotain hyötyä esim. ruokaa. Puremisriskiä vähennetään antamalla hevosella palkka (leipää, porkkanaa tmv.) vadista. o Hevonen astuu asiakkaan varpaille, tarkastetaan tilanne ja annetaan ensiapuna kylmää, kohoasento ja tarvittaessa kompressio, lääkäriin tarvittaessa. Hevonen ei tahallaan astu varpaille, mutta esim. liukkaalla kelillä hevosta taluttaessa voi käydä tällainen vahinko. Myös hevosta hoidettaessa hevonen voi liikahtaa ja aina ei ehdi siirtää varpaita alta (etenkään jos kyseessä on liikuntarajoitteinen henkilö). Tärkein keino tämän ehkäisemiseen on se, että hevonen kunnioittaa ihmistä laumanjohtajanaan ja seisoo rauhallisesti hoitotilanteissa paikallaan. Asiakkailla tulee olla asianmukaiset jalkineet, mitkä suojaavat jalkaa eli umpikärkiset kengät. o Hevonen lähtee rampilta ennen aikaisesti, terapeutti arvioi tilannetta, käytettävän hevosen ja asiakkaan mielentilaa. Terapeutti käyttää tarvittaessa avustajaa asiakasta selkään auttaessaan tai nostaa pienen asiakkaan suoraan selkään hevosen ollessa kiinnisidottuna. Hevoset ovat koulutettu seisomaan rampilla ilman kiinnipitämistä selkään nousun aikana. Hevosella on käytössään riimunnaru mistä terapeutti tai avustaja pitää hevosta kiinni. Tärkeintä on, että hevonen seisoo rampilla vapaaehtoisesti tyytyväisenä paikallaan. o Asiakas putoaa hevosen selästä: Terapiassa käytetään hevosen taluttajaa/ohjastajaa terapeutin arvion mukaan, vaikeammin vammaisten kohdalla käytetään taluttajan ja terapeutin lisäksi kolmatta henkilöä. Putoamiset pyritään estämään ennakoimalla hevosen käyttäytymistä eri tilanteissa, arvioimalla ratsastusympäristö tilanteen mukaan ja käyttämällä turvavöitä asiakkaan vyötäröllä, mistä terapeutti voi ottaa kiinni putoamis/läheltä piti tilanteessa. Jos asiakas putoaa, annetaan tarvittava ensiapu ja tilanne arvioidaan tapahtuman mukaan. Terapeutilla aina mukana kännykkä millä saa hälytettyä apua ja tarvittaessa pieni ensiapulaukku maastossa liikkuessa. o Hevoset karkaavat tarhasta: asiakkaalla mahdollisuus jäädä hevosten jalkoihin. Terapeutti ohjaa yksilöllisesti asiakasta ja pelastaa tämän ensimmäisenä. Asiakas ohjataan satulahuoneeseen turvaan ja hevonen otetaan kiinni tämän jälkeen. Jos asiakas on hakemassa hevosta tarhasta kerrotaan hänelle hevosten laumajärjestys ja miten tilanteessa toimitaan. Terapiahevoset kunnioittavat terapeuttia heidän laumanjohtajanaan hänen läsnä ollessaan. Myös tallin muut hevoset voivat karata esim. säikähtäessään jotain todella pahasti ja tulla aidoista läpi. Tätä ehkäistään käyttämällä sähkövirtaa tarhojen ja laidunten aidoissa.

6 o Risu tai oksa osuu asiakkaan silmään maastossa ratsastaessa: tarkoituksen mukainen silmävamman ensiapu ja ohjaaminen suoraan lääkärin arvioon. Kun kuljetaan maastossa missä on puita ja oksia niin terapeutti muistuttaa asiakasta väistämään niitä tai tarvittaessa itse ohjaa risut tai oksat asiakaan tieltä pois. o Tallin ympäristössä on liikennettä, hevoset ovat tottuneet autoihin ym moottoriajoneuvoihin. Terapeutti seuraa hevosen käytöstä maastossa liikkuessa ja tekee tämän perusteella reittivalinnat ja tarvittaessa muuttaa reittiä, jotta tilanteissa voidaan taata mahdollisimman korkea turvallisuus. Pääasiassa käytetään vähän liikennöityjä autotietä ja metsäteitä/polkuja maastossa liikuttaessa ratsastusterapiassa. Hevosen selästä putoaminen aiheuttaa vakavimmat vaaratilanteet. 9. Toimintaohje onnettomuus ja hätätilanteita varten - Tallin ilmoitustaululla on tallin säännöt, missä määritellään miten tallilla toimitaan. Tähän tutustuvat kaikki tallilla kävivät ja noudattavat tätä. Ennaltaehkäisy on tärkein toimenpide onnettomuuksien ehkäisyssä. - Johtamisvastuu tilanteesta Elina Aulalla. Työnjako tehdään tilanteen ja paikallaolijoiden mukaan. - Toimintajärjestys ja ensiavun antaminen(yksi auttaja paikalla): o Tilanteen arviointi o Lisäonnettomuuksien estäminen o Hälytys o Elvytys o Jos paikalla useita henkilöitä niin tehdään työnjako tilanteesta vastaavan EA-taitoisen henkilön kanssa. - Luettelo ensiapuvälineistä: o Ratsastusterapeutilla on oma ensiapu välineistö hevoselle ja ihmiselle sekä maastoon mukaan otettava ensiapu pakkaus o Hätäensiapuopas ja uudet elvytysohjeet ovat turvallisuus asiakirjan kanssa samassa kansiossa o Ensiapu välineistöä lisätään sen mukaan mitä on käytetty Tallin syttyessä palamaan, hevoset siirretään ulkotarhoihin tai ratsastuskentälle. Talli tyhjennetään takaa eteenpäin (takakarsinoista ensimmäisenä hevoset ulos). - Etsintäsuunnitelma maastossa: Maastoon lähtijät ilmoittavat jollekin tallilla olijalle mihin aikovat mennä/kauan maastossa on tarkoitus olla. Terapeutti käyttää tallin lähistöllä olevia reittejä ja pitää kännykkää mukanaan. - Hätätilanne koulutuksen päiväkirja: o Elina Aula, Ensiapu II ja paloturvallisuuskoulutus keväällä 2006 o Työohjauksellinen koulutus hevosalan ammattilaisille marraskuu 2006-marraskuu 2007 Koulutuksista on todistukset liitteinä.

7 o Ensiapu- ja turvallisuuskoulutus hevosalan yrittäjille SPR:n mukaan Onnettomuuskirjanpito ja onnettomuuden syyn tutkinta - Onnettomuuksista mitä tapahtuu ratsastusterapia toiminnassa ilmoitetaan erikseen määritetyille tahoille, mitkä lueteltu kuluttajaviraston ohjeessa. TURVALLISUUSOHJEET RATSASTUSTERAPIA ASIAKKAILLE 1. Päihteiden alaisena ratsastusterapiaan ei voi tulla 2. Asiakkaiden lemmikkien tuonti tallialueelle on kiellettyä ilman lupaa. Jos asiakas tuo lemmikkinsä tallille on hän vastuussa itse sen aiheuttamista onnettomuuksista tai vahingoista. Poikkeuksena tästä on avustajakoirat, joilla on lupa tulla tallille. Käyttäjien kanssa sovitaan erikseen, missä koira on ratsastusterapian aikana. Koira ei voi olla vapaana terapian aikana turvallisuus syistä. 3. Tutustu tallin turvallisuusasiakirjaan, sen löydät satulahuoneesta 4. Tallilla on noudatettava tallin ohjeita ja sääntöjä sekä henkilökunnan antamia ohjeita 5. Kerro ratsastusterapeutille jos sinulla on vakava sairaus tai allergia (esim ampiaisen pistot tmv mitkä voivat aiheuttaa hengenvaaran lyhyessä ajassa), jotta ensiapu tilanteessa toimitaan oikein kohdallasi. 6. Älä tupakoi tallissa tai sen lähistöllä suuren syttymisvaaran vuoksi (turve ja heinät sekä pöly). 7. Hevosen käsittelyssä noudatetaan hyvää hevosmiestaitoa. 8. Ratsastaessa käytetään aina kypärää. 9. Huomioi oma vaatetuksesi tallilla liikkuessasi (asialliset kengät, hanskojen käyttö). 10. Ensiaputarvikkeet löytyvät satulahuoneesta, sininen laatikko hyllyssä, missä merkintä ensiapuvälineistä. 11. Sammuttimet ovat tallin ulko-ovesta tullessa vasemmalla ja takaoven luona. 12. Ratsastusterapia voidaan keskeyttää esimerkiksi ukkosen tai kovan tuulen vuoksi, tilanteen arvioi terapeutti. 13. Autot pysäköidään tallin seinustalle merkityille P-paikoille. 14. Hevosia ei saa ruokkia ilman lupaa, koska ne voivat sairastua siitä. Muistathan, että tallin piha on myös tallinomistajien koti, kunnioita sitä.

Turvallisuus Asiakirja. Talman Talli

Turvallisuus Asiakirja. Talman Talli Turvallisuus Asiakirja Talman Talli Päivitetty 01.01.2015 Sisällysluettelo Turvallisuudesta vastaava henkilö sivu 3 Työntekijät Asiakkaat Alueella käyttäytyminen / toimiminen sivu 4 Hevoset Rakennukset

Lisätiedot

TURVALLISUUSASIAKIRJA, HEVOSTOIMINTA LAUKKI Sosiaalipedagoginen hevostoiminta ratsastuskoulu Stall Långvikin tiloissa

TURVALLISUUSASIAKIRJA, HEVOSTOIMINTA LAUKKI Sosiaalipedagoginen hevostoiminta ratsastuskoulu Stall Långvikin tiloissa TURVALLISUUSASIAKIRJA, HEVOSTOIMINTA LAUKKI Sosiaalipedagoginen hevostoiminta ratsastuskoulu Stall Långvikin tiloissa Turvallisuusasiakirja on laadittu Kuluttajaviraston ohjeiden mukaisesti (Kuluttajaviraston

Lisätiedot

PIENI HEVOSTAITO-OPAS SUOMEN RATSASTAJAINLIITTO RY 3

PIENI HEVOSTAITO-OPAS SUOMEN RATSASTAJAINLIITTO RY 3 PIENI HEVOSTAITO-OPAS SUOMEN RATSASTAJAINLIITTO RY 3 TÄMÄN HEVOSTAITO-OPPAAN OMISTAA TALLI Hevoset asuvat tallissa. Jokaisella hevosella on tallissa oma karsinansa. Hevoset ovat päivisin ulkona tarhassa.

Lisätiedot

Ratsastuksen ja hevosenhoidon yhteydessä sattuu silloin tällöin tapaturmia. Parasta tapaturmien torjuntaa on niiden ennaltaehkäisy.

Ratsastuksen ja hevosenhoidon yhteydessä sattuu silloin tällöin tapaturmia. Parasta tapaturmien torjuntaa on niiden ennaltaehkäisy. Talliturvallisuusohjelma Liite 1. OHJEITA TALLILLA LIIKKUJALLE Liite 2. TURVALLISUUSOHJEITA RATSASTAJALLE Vironmäen Ponitallin TALLITURVALLISUUSOHJELMA Ratsastuksen ja hevosenhoidon yhteydessä sattuu silloin

Lisätiedot

PIENI HEVOSTAITO-OPAS

PIENI HEVOSTAITO-OPAS PIENI HEVOSTAITO-OPAS HEVONEN Hevosia on erikokoisia, erinäköisiä ja erivärisiä. TALLI Hevoset asuvat tallissa. Jokaisella hevosella on tallissa oma karsinansa. Hevoset ovat päivisin ulkona tarhassa. Tallialueeseen

Lisätiedot

Tmi Hirnuva Hevonen TURVALLISUUSOHJEET

Tmi Hirnuva Hevonen TURVALLISUUSOHJEET Tmi Hirnuva Hevonen TURVALLISUUSOHJEET 2012 Sisällysluettelo 1. Yrityksen tiedot...1 2. Asiakkaat ja asiakasryhmät...1 Asiakasmäärät toiminnoissa ja mahdolliset rajoitukset...1 Toiminta olosuhteiden muuttuessa...2

Lisätiedot

OHJEITA RATSASTAJILLE

OHJEITA RATSASTAJILLE OHJEITA RATSASTAJILLE TALLILLE SAAPUMINEN Saavuthan tallille viimeistään 30 minuuttia ennen tunnin alkua. Maneesin vieressä on parkkipaikka, minne jätetään autot. Pihaan ei ajeta autoilla! Polkupyörän

Lisätiedot

Ratsastuskoulu Leppälammentie 307 05100 RÖYKKÄ puh. 050-587 5432 30.08.2005 Tark. 17.2.2015

Ratsastuskoulu Leppälammentie 307 05100 RÖYKKÄ puh. 050-587 5432 30.08.2005 Tark. 17.2.2015 Equstom Oy TURVALLISUUSASIAKIRJA Ratsastuskoulu Leppälammentie 307 05100 RÖYKKÄ puh. 050-587 5432 30.08.2005 Tark. 17.2.2015 Turvallisuudesta vastaavat Sanna Siekkinen puh. 050-587 5432, varalla Mika Hämäläinen

Lisätiedot

1. TURVALLISUUDESTA VASTAAVA HENKILÖ JA HÄNEN VARAHENKILÖNSÄ

1. TURVALLISUUDESTA VASTAAVA HENKILÖ JA HÄNEN VARAHENKILÖNSÄ TURVALLISUUSASIAKIRJA RAUMAN RATSASTUSKESKUS 1. TURVALLISUUDESTA VASTAAVA HENKILÖ JA HÄNEN VARAHENKILÖNSÄ Pia Marila! puh. 040 588 1251 Sini Marila! puh. 041 430 4675 Tehtävien määrittely Yleinen turvallisuuden

Lisätiedot

Sanna Rassa- Salakka, hallituksen jäsen ja kouluratsastusvastaava

Sanna Rassa- Salakka, hallituksen jäsen ja kouluratsastusvastaava 1. YLEISTÄ SEURASTA Vesilahden Seudun Ratsastajat ry. (VESRA) on vuoden 2004 alusta toimintansa aloittanut ratsastusseura, joka on Suomen Ratsastajainliiton (SRL) alainen. Seurassa on n. 165 jäsentä. Seura

Lisätiedot

TURVALLISUUS ASIAKIRJA. Tolkinkylän Ratsastuskoulu Oy

TURVALLISUUS ASIAKIRJA. Tolkinkylän Ratsastuskoulu Oy TURVALLISUUS ASIAKIRJA Tolkinkylän Ratsastuskoulu Oy Päivitetty 1.11.2016 Johdanto Tähän asiakirjaan on koottu keskeisiä asioita turvallisuuden ylläpitämiseksi ja parantamiseksi Tolkinkylän Ratsastuskoululla.

Lisätiedot

ASIAKKAAT Yksityistallin asiakkaat noudattavat kaikkia asetettuja sääntöjä ja ohjeita.

ASIAKKAAT Yksityistallin asiakkaat noudattavat kaikkia asetettuja sääntöjä ja ohjeita. YLEISET TURVALLISUUSTIEDOT Ratsutallin turvallisuudesta vastaavat henkilöt: Ritva Lautala 040 708 2229 Seppo Lautala 0400 257 393 Yleinen turvallisuuden valvonta, suunnittelu ja ohjaus Henkilökunnan ensiapuvalmiudesta

Lisätiedot

Ohje riskien arvioinnin työkalun käyttämiseksi

Ohje riskien arvioinnin työkalun käyttämiseksi Riskien arvioinnin työkalu ohjelmapalveluiden tuottajille Ohje riskien arvioinnin työkalun käyttämiseksi Tämä riskien arvioinnin työkalu on tarkoitettu matkailualan ohjelmapalveluja tarjoaville yrityksille.

Lisätiedot

TURVALLISUUSASIAKIRJA, HEVOSTOIMINTA LAUKKI Sosiaalipedagoginen hevostoiminta ratsastuskoulu Stall Långvikin tiloissa

TURVALLISUUSASIAKIRJA, HEVOSTOIMINTA LAUKKI Sosiaalipedagoginen hevostoiminta ratsastuskoulu Stall Långvikin tiloissa TURVALLISUUSASIAKIRJA, HEVOSTOIMINTA LAUKKI Sosiaalipedagoginen hevostoiminta ratsastuskoulu Stall Långvikin tiloissa Turvallisuusasiakirja on laadittu Kuluttajaviraston sekä Turvallisuus- ja kemikaaliviraston

Lisätiedot

Turvallisuusasiakirja

Turvallisuusasiakirja Vastuuhenkilöt Turvallisuusasiakirja o Sari Pakula 0407150654 o Ari Tiainen 0405018518 TOIMINTAOHJEET HÄTÄTILANTEESSA 1. SOITA HÄTÄPUHELU NUMEROON 112 2. KERRO MITÄ ON TAPAHTUNUT 3. KERRO TALLIN TARKKA

Lisätiedot

TURVALLISUUSASIAKIRJA

TURVALLISUUSASIAKIRJA TURVALLISUUSASIAKIRJA 1. Yrityksen perustiedot: Nimi: MaJatalli Oy Osoite: MaJatalli, Pyhällöntie 321, 21430 Yliskulma Puhelinnumero: 040 7718 991 Sähköposti: majatalli@elisanet.fi 2. Yrityksen toimenkuva:

Lisätiedot

Turvallisuuskasvatusilta päiväkodissa

Turvallisuuskasvatusilta päiväkodissa Mannerheimin Lastensuojeluliitto Lapsen turvaksi -hanke (2007 2009) Turvallisuuskasvatusilta päiväkodissa Päiväkodin antama turvallisuuskasvatus on osa varhaiskasvatusta. Lasta opastetaan toimimaan ja

Lisätiedot

ASUKKAAN TURVALLISUUSOHJEET

ASUKKAAN TURVALLISUUSOHJEET ASUKKAAN TURVALLISUUSOHJEET Turvallista asumista YH Kodeilla YH Kodit tarjoaa elämän kestävää asumista, joka on paljon enemmän kuin pelkkä asunto. Me arvostamme turvallisen asumisen ja toimivan elinympäristön

Lisätiedot

MASALAN YLIPAINEHALLIN TURVALLISUUS SUUNNITELMA

MASALAN YLIPAINEHALLIN TURVALLISUUS SUUNNITELMA MASALAN YLIPAINEHALLIN TURVALLISUUS SUUNNITELMA Masalan ylipainehallin yhteystiedot Jalkapallohalli, kupla Rusthollintie 2, 02430 Masala Ylläpito ja huolto: Tilahallinnon päivystäjä 040-5140091 Kenttämestari

Lisätiedot

Palon tai muun onnettomuuden havainnut valvoja varmistaa, että pelastuslaitos on hälytetty kohteeseen, hälytys numerosta 112.

Palon tai muun onnettomuuden havainnut valvoja varmistaa, että pelastuslaitos on hälytetty kohteeseen, hälytys numerosta 112. Pelastustiet ja pysäköinti Valvojat ohjeistetaan seuraamaan pysäköintiä niin, ettei pysäköinti estä pelastusajoneuvojen toimintaa ja niin että pelastustiet pidetään avoinna. Hallin edessä on selkeät parkkipaikat,

Lisätiedot

XCO Suomenmestaruuskilpailut Hollolan Messilässä 21.7 2013 klo 8.00-17.00

XCO Suomenmestaruuskilpailut Hollolan Messilässä 21.7 2013 klo 8.00-17.00 XCO Suomenmestaruuskilpailut Hollolan Messilässä 21.7 2013 klo 8.00-17.00 PELASTUS- JA TURVALLISUUSSUUNNITELMA 1. Turvallisuudesta vastaavat henkilöt ja varahenkilöt Mika Tervala Turvallisuusvastaava puh

Lisätiedot

Oulunsalon Ratsastajat ry:n järjestämien ratsastuskilpailujen TURVALLISUUSASIAKIRJA

Oulunsalon Ratsastajat ry:n järjestämien ratsastuskilpailujen TURVALLISUUSASIAKIRJA Oulunsalon Ratsastajat ry:n järjestämien ratsastuskilpailujen TURVALLISUUSASIAKIRJA Oulunsalon Ratsastajat ry 2019 Sisällys 1. Tapahtumien tiedot... 1 2. Tapahtumien järjestäjän tiedot... 1 3. Tapahtumapaikka...

Lisätiedot

Hevostutkimuksen infopäivä 17.3.2011 Ypäjällä

Hevostutkimuksen infopäivä 17.3.2011 Ypäjällä Hevostutkimuksen infopäivä 17.3.2011 Ypäjällä Työn aiheen valintaan johtivat omat kokemukseni sekä hevosurheilun harrastajana että hevosalan koulutettuna työntekijänä kuin myös pitkä kokemus vapaaehtoisella

Lisätiedot

AMMATTIKULJETTAJAN JATKOKOULUTUSOHJELMA LINJA-AUTONKULJETTAJA: ENSIAPU

AMMATTIKULJETTAJAN JATKOKOULUTUSOHJELMA LINJA-AUTONKULJETTAJA: ENSIAPU AMMATTIKULJETTAJAN JATKOKOULUTUSOHJELMA LINJA-AUTONKULJETTAJA: ENSIAPU Suomen Punainen Risti (SPR) on suunnitellut ensiapukurssin ammattikuljettajille. Kurssien sisällöissä on otettu huomioon liikenteeseen

Lisätiedot

LAHTI-SUUNNISTUS 2015 PELASTUSSUUNNITELMA

LAHTI-SUUNNISTUS 2015 PELASTUSSUUNNITELMA LAHTI-SUUNNISTUS 2015 PELASTUSSUUNNITELMA Pelastussuunnitelma 1 (8) 28.7.2015 Päijät-Hämeen pelastuslaitos yleisotilaisuudet@phpela.fi Saimaankatu 64 15140 LAHTI Pelastussuunnitelma Lahti-Suunnistus 2015

Lisätiedot

Turvallisuussuunnitelma. Lauttasaaren Kisa-Siskot ry

Turvallisuussuunnitelma. Lauttasaaren Kisa-Siskot ry Turvallisuussuunnitelma Lauttasaaren Kisa-Siskot ry LAUTTASAAREN KISA-SISKOT RY TURVALLISUUSSUUNNITELMA 2 (6) Sisällysluettelo 1 Turvallisuussuunnitelman tarkoitus... 3 2 Yhdistyksen toiminnan kuvaus...

Lisätiedot

Puhelinnumerot: Anneli Viljanen, vastaava ratsastuksenohjaaja

Puhelinnumerot: Anneli Viljanen, vastaava ratsastuksenohjaaja Turvallisuusasiakirja TURVALLISUUSASIAKIRJA Ridstall Eskils Ratsastustalli 1. Yrityksen perustiedot: Nimi: Toimipaikan osoite: Ridstall Eskils Ratsastustalli Ridstall Eskils Ratsutalli Nygårdintie 9 25870

Lisätiedot

Turvallisuusasiakirja

Turvallisuusasiakirja Turvallisuuusasiakirja Tuiken talli laatija: Tuike Ekroos laadittu: 6.5.2015 Turvallisuusasiakirja 1 1. Palvelun tarjoaja - Tuike Ekroos - Tuiken talli - Lappforsintie 69, 68700 Teerijärvi - tallin koordinaatit

Lisätiedot

Turvallisesti harrastuksiin. Vinkkejä nuorten ryhmien ohjaajille ja vanhemmille

Turvallisesti harrastuksiin. Vinkkejä nuorten ryhmien ohjaajille ja vanhemmille Turvallisesti harrastuksiin Vinkkejä nuorten ryhmien ohjaajille ja vanhemmille Harrastusmatkojen turvallisuus mukaan toimintaan harrastuksiin liittyy runsaasti sekä lyhyitä matkoja kodin ja harrastuspaikan

Lisätiedot

PIENEN YLEISÖTILAISUUDEN PELASTUSSUUNNITELMA [NIMI] NORMAALIOLOJEN JA POIKKEUSOLOJEN ONNETTOMUUKSIA SEKÄ UHKATILANTEITA VARTEN

PIENEN YLEISÖTILAISUUDEN PELASTUSSUUNNITELMA [NIMI] NORMAALIOLOJEN JA POIKKEUSOLOJEN ONNETTOMUUKSIA SEKÄ UHKATILANTEITA VARTEN 1 PIENEN YLEISÖTILAISUUDEN PELASTUSSUUNNITELMA [NIMI] NORMAALIOLOJEN JA POIKKEUSOLOJEN ONNETTOMUUKSIA SEKÄ UHKATILANTEITA VARTEN Suunnitteluvelvoite perustuu pelastuslakiin (2004 8 ja 9 ) ja pelastustoimesta

Lisätiedot

TURVALLISESTI KODISSANI. Oma turvallisuuteni. Valitse kyllä tai ei. Tiedän hätänumeron. Säilytän puhelinta paikassa, josta löydän sen helposti.

TURVALLISESTI KODISSANI. Oma turvallisuuteni. Valitse kyllä tai ei. Tiedän hätänumeron. Säilytän puhelinta paikassa, josta löydän sen helposti. Oma turvallisuuteni Valitse kyllä tai ei. TURVALLISESTI Tiedän hätänumeron. kyllä ei KODISSANI Säilytän puhelinta paikassa, josta löydän sen helposti. Huoneessani on toimiva palovaroitin. Tiedän, mitä

Lisätiedot

4. Ovatko tallin lattiamateriaalit sellaisia, etteivät hevonen ja ihminen liukastu niissä?

4. Ovatko tallin lattiamateriaalit sellaisia, etteivät hevonen ja ihminen liukastu niissä? Ekologinen talli Hyvinvointi, turvallisuus ja ympäristöasioista huolehtiminen on oleellinen osa hevosalan yrittäjän arkea. Hevostilan ja sen ympäristön vastuullinen hoitaminen luo hyvinvointia ja turvallisuutta

Lisätiedot

RATSASTUSKESKUS FENIXIN OHJEITA

RATSASTUSKESKUS FENIXIN OHJEITA RATSASTUSKESKUS FENIXIN OHJEITA Ohjeita ratsastustunnille tuleville Mikäli haluat varata, siirtää tai peruuttaa tunnin, otathan yhteyttä numeroon 045 263 1317. Voit jättää numeroon myös viestin. Tuntien

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO 1. RUTAKON KOULUN LIIKENNEKASVATUSSUUNNITELMA... 3 2. JALANKULKIJANA LIIKENTEESSÄ... 4

SISÄLLYSLUETTELO 1. RUTAKON KOULUN LIIKENNEKASVATUSSUUNNITELMA... 3 2. JALANKULKIJANA LIIKENTEESSÄ... 4 kuva SISÄLLYSLUETTELO 1. RUTAKON KOULUN LIIKENNEKASVATUSSUUNNITELMA... 3 2. JALANKULKIJANA LIIKENTEESSÄ... 4 3. PYÖRÄILIJÄNÄ LIIKENTEESSÄ... 5 3.1 PYÖRÄN VARUSTEET... 5 3.2. OHJEITA PYÖRÄIJÄLLE... 6 4.

Lisätiedot

Turvapassi-koulutus päivähoidon ja koulun henkilöstölle. Tapaturmapäivä 13.8.2010 Kristiina Myllyrinne asiantuntija, ensiapu Suomen Punainen Risti

Turvapassi-koulutus päivähoidon ja koulun henkilöstölle. Tapaturmapäivä 13.8.2010 Kristiina Myllyrinne asiantuntija, ensiapu Suomen Punainen Risti Turvapassi-koulutus päivähoidon ja koulun henkilöstölle Tapaturmapäivä 13.8.2010 Kristiina Myllyrinne asiantuntija, ensiapu Suomen Punainen Risti SPR:n Turvapassi-koulutus Turvapassi-koulutus Yksi työpäivä

Lisätiedot

YLITORNION YHTEISKOULUN LUKION POISTUMISSUUNNITELMA

YLITORNION YHTEISKOULUN LUKION POISTUMISSUUNNITELMA Liite 8 YLITORNION YHTEISKOULUN LUKION POISTUMISSUUNNITELMA ONNETTOMUUKSIA SEKÄ UHKATILANTEITA VARTEN 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä poistumissuunnitelmasta... 3 2. Toiminta onnettomuus- ja uhkatilanteissa...

Lisätiedot

Torju arjen vaaratilanteet

Torju arjen vaaratilanteet Koti- ja vapaa-ajan tapaturma sattuu vuosittain noin 700 000 suomalaiselle. Kuolemaan näistä johtaa vuosittain noin 2 700. Torju arjen vaaratilanteet Tavallinen arkipäivä sisältää monia vaaratilanteita.

Lisätiedot

VALTAKUNNALLINEN TAPATURMAPÄIVÄ 13/08/2010 Arja Puska KUUDEN KOON MALLI PÄIVÄ HOIDOLLE JA KOULUILLE

VALTAKUNNALLINEN TAPATURMAPÄIVÄ 13/08/2010 Arja Puska KUUDEN KOON MALLI PÄIVÄ HOIDOLLE JA KOULUILLE VALTAKUNNALLINEN TAPATURMAPÄIVÄ 13/08/2010 Arja Puska KUUDEN KOON MALLI PÄIVÄ HOIDOLLE JA KOULUILLE Kuuden koon malli Tapaturmien ehkäisyn toimintamalli päiväkotiin ja kouluun LAPSEN TURVAKSI HANKE 2007

Lisätiedot

Tukimateriaaliin on koottu opetusvideoiden sisältämät opetukset, jotka tulee käydä keskustelunomaisesti läpi, aina kun video on katsottu.

Tukimateriaaliin on koottu opetusvideoiden sisältämät opetukset, jotka tulee käydä keskustelunomaisesti läpi, aina kun video on katsottu. Opetusvideoiden tukimateriaali Turvapaikanhakijoille ja maahanmuuttajille tarkoitetut opetusvideot on tarkoitettu katsottavaksi ohjatusti. Ilman tukimateriaalia saattaa videoiden sanoma jäädä epäselväksi.

Lisätiedot

OPAS VIDEOIDEN KÄYTTÖÖN

OPAS VIDEOIDEN KÄYTTÖÖN OPAS VIDEOIDEN KÄYTTÖÖN Ransu ja Valtteri opastavat välttämään vaaratilanteita ja toimimaan oikein onnettomuuksissa. Valtteri Väyrynen on Tampereen aluepelastuslaitoksen koulutussuunnittelija. Tämä opas

Lisätiedot

MAAHANMUUTTOVIRASTON TURVAPAIKKAPUHUTTELU ERF

MAAHANMUUTTOVIRASTON TURVAPAIKKAPUHUTTELU ERF MAAHANMUUTTOVIRASTON TURVAPAIKKAPUHUTTELU ERF Tämä esite on Edustajana turvapaikkamenettelyssä -julkaisun kuvaliite. Pakolaisneuvonta ry Kuvat: Teemu Kuusimurto Taitto ja paino: AT-Julkaisutoimisto Oy,

Lisätiedot

Toimintaohje onnettomuustilanteissa

Toimintaohje onnettomuustilanteissa Toimintaohje onnettomuustilanteissa asia Tavoitteena on että jokainen työntekijä tietää, tuntee ja osaa: Varauloskäytävät Missä paloilmoitinlaite on ja kuinka sitä käytetään Osaa tehdä hätäilmoituksen

Lisätiedot

Kuluttajaturvallisuuslaki ja raviratojen sekä ravitallien turvallisuus

Kuluttajaturvallisuuslaki ja raviratojen sekä ravitallien turvallisuus Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) 4.11.2017 Kuluttajaturvallisuuslaki ja raviratojen sekä ravitallien turvallisuus Kielo Kestinmäki Kuvat:Kielo Kestinmäki, Suomen Hippos kuvapankki ja SRL 1 Kuluttajapalveluiden

Lisätiedot

Muistilista ratsastusleirejä järjestävälle yrittäjälle

Muistilista ratsastusleirejä järjestävälle yrittäjälle Muistilista ratsastusleirejä järjestävälle yrittäjälle Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) valvoo ratsastuspalveluiden turvallisuutta. Aiemmin kuluttajapalveluiden turvallisuusasioiden valvonnasta

Lisätiedot

Jos vaatteesi syttyvät palamaan, heittäydy maahan tai lattialle ja kieri kunnes tuli sammuu.

Jos vaatteesi syttyvät palamaan, heittäydy maahan tai lattialle ja kieri kunnes tuli sammuu. Lain mukaan joka kodissa täytyy olla palovaroitin. Tulipalo alkaa usein keittiöstä. Jos rasva syttyy palamaan, laita kansi päälle. Älä koskaan käytä vettä. Huolehdi palavasta kynttilästä. Älä tupakoi sängyllä

Lisätiedot

Toimintamalli-kortit

Toimintamalli-kortit Toimintamalli-kortit Nämä toimintamalli-kortit on toteutettu Savonia-ammattikorkeakoulun sosionomi (AMK) -tutkinnon opinnäytetyönä yhteistyössä Green Care GREEN KARELIA -hankkeen kanssa. Yhteyshenkilönä

Lisätiedot

Pärnu kodutute loomade VARJUPAIK Löytöeläintarha

Pärnu kodutute loomade VARJUPAIK Löytöeläintarha Pärnu kodutute loomade VARJUPAIK Löytöeläintarha 24.3.-4.4.2014 Kissoja n. 40-50 Koiria n. 15 Koiria ja kissoja löydetään kadulta, metsästä, roskiksista, jätelavoilta... Kissoja pyydystettiin loukkujen

Lisätiedot

Koulukuljetus- vanhempainilta

Koulukuljetus- vanhempainilta Koulukuljetus- vanhempainilta 31.08.2016 Keinoja, jolla voidaan edistää koulukuljetuksen onnistumista: Eri osapuolet osallistuvat koulukuljetusvanhempainiltaan Liikennöitsijät / kuljettajat, koulukuljetuksen

Lisätiedot

Alueella ei ole päätoimista henkilökuntaa. 041 455 2220 (Petri) 044 344 5866 (päivystäjä)

Alueella ei ole päätoimista henkilökuntaa. 041 455 2220 (Petri) 044 344 5866 (päivystäjä) 2 TIETOA LEIRIKESKUKSESTA Alue on tarkoitettu alle 100 henkilön majoittumiseen päärakennuksessa, 6 majoitusmökissä ja asuntovaunuissa / asuntoautoissa. Alueella järjestetään satunnaisesti muutaman tunnin

Lisätiedot

Pasi Poukka Raumanmeren Ohjelmapalvelut / AquaSport Raumanmeri

Pasi Poukka Raumanmeren Ohjelmapalvelut / AquaSport Raumanmeri Pasi Poukka Raumanmeren Ohjelmapalvelut / AquaSport Raumanmeri Lomailu ja kohde ovat asiakkaalle vapaavalintaisia. Pääosa matkailijoista ajattelee helppoutta ja turvallisuutta. Matkailu on altis erilaisille

Lisätiedot

Ennaltaehkäisy väkivaltariskien hallinnassa työssä

Ennaltaehkäisy väkivaltariskien hallinnassa työssä Ennaltaehkäisy väkivaltariskien hallinnassa työssä Suuntaviivoja työväkivallan ja häirinnän torjuntaan -seminaari Turvallisuusmessut 2012, Tampere Timo Suurnäkki Työväkivallalla tarkoitetaan asiakkaiden

Lisätiedot

Koulussa noudatetaan järjestyssääntöjen lisäksi muuta sovellettavaa lainsäädäntöä.

Koulussa noudatetaan järjestyssääntöjen lisäksi muuta sovellettavaa lainsäädäntöä. Kalevankankaan koulu Henkilökuntakokous 25.5.2011 TURVALLINEN OPISKELUYMPÄRISTÖ JA JÄRJESTYSSÄÄNNÖT 1. JÄRJESTYSSÄÄNTÖJEN TARKOITUS JA SOVELTAMISALUE Perusopetuslain 29 :n mukaan opetukseen osallistuvilla

Lisätiedot

TURVALLISUUSSUUNNITELMA

TURVALLISUUSSUUNNITELMA VPS-JUNIORIT ry TURVALLISUUSSUUNNITELMA Sisällysluettelo 1. Turvallisuussuunnitelma. 1.1 Turvallisuussuunnitelman kohteet. 1.1.1 Pelaajat. 1.1.2 Ottelun toimihenkilöt, tuomarit, ym.. 1.1.3 Katsojat 1.1.4

Lisätiedot

Turvallisuusasiakirja. Mallatin Ratsutila Siekkiniementie Virrat puh

Turvallisuusasiakirja. Mallatin Ratsutila Siekkiniementie Virrat puh Turvallisuusasiakirja Mallatin Ratsutila Siekkiniementie 25 34800 Virrat puh. 044-0869758 044-2906601 I. Turvallisuus A. Mallatin ratsutilan turvallisuudesta vastaa Kati Mallat puhelinnumero: 044-0869758.

Lisätiedot

TURVALLISUUSASIAKIRJA IMATRAN RATSASTAJAT RY

TURVALLISUUSASIAKIRJA IMATRAN RATSASTAJAT RY TURVALLISUUSASIAKIRJA IMATRAN RATSASTAJAT RY HYVÄKSYTTY 24.11.2006 PÄIVITETTY 7.3.2007, 4.3.2008, 23.9.2009, 31.1.2011, 30.4.2011, 8.11.2011 2.1.2012, 1.6.2012, 2.10.2012 15.1.2013, 16.4.2013, 3.9.2013

Lisätiedot

TURVALLISUUSASIAKIRJA SEPPOLAN RATSULA LAURA SEPPOLA 1.1.2006

TURVALLISUUSASIAKIRJA SEPPOLAN RATSULA LAURA SEPPOLA 1.1.2006 TURVALLISUUSASIAKIRJA SEPPOLAN RATSULA LAURA SEPPOLA 1.1.2006 SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ YRITYKSESTÄ 2. TURVALLISUUDESTA VASTAAVA HENKILÖ JA HÄNEN VARAHENKILÖNSÄ 3. TYÖNTEKIJÖIDEN TOIMENKUVAT 4. OSALLISTUJAT

Lisätiedot

JOHDATUS RATSASTUSTERAPIAAN

JOHDATUS RATSASTUSTERAPIAAN JOHDATUS RATSASTUSTERAPIAAN Anne Rautio-Honkavaara HIPPOTHERAPY Hippos = hevonen Therapy = terapia, hoito Ratsastusterapia on yksilöllistä, suunnitelmallista ja tavoitteellista kuntoutusta. Ratsastusterapeutin

Lisätiedot

PÄIJÄT-HÄMEEN PALOKUNTANUORET

PÄIJÄT-HÄMEEN PALOKUNTANUORET PÄIJÄT-HÄMEEN PALOKUNTANUORET Alueellinen 24h-päivystysharjoitus 17.6.-18.6.2017 Sisällys: Esittely Aikataulut Alueet Potilaat Turvallisuus Toimintaohjeet Harjoitusryhmille Maalirymille Yhteystiedot 3

Lisätiedot

Oppilaitoksen kriisivalmius

Oppilaitoksen kriisivalmius 1 Hyväksytty 16.6.2011 Oppilaitoksen kriisivalmius Oppilaitoksen opiskelijat ja henkilökunta voivat joutua äkilliseen onnettomuuteen tai uhkaavaan tilanteeseen, joko oppilaitoksessa tai sen ulkopuolella.

Lisätiedot

LIIKENNEONNETTOMUUKSIEN TUTKIJALAUTAKUNTIEN TUTKIMAT KOULUIKÄISTEN ONNETTOMUUDET ELY-seminaari Kalle Parkkari

LIIKENNEONNETTOMUUKSIEN TUTKIJALAUTAKUNTIEN TUTKIMAT KOULUIKÄISTEN ONNETTOMUUDET ELY-seminaari Kalle Parkkari LIIKENNEONNETTOMUUKSIEN TUTKIJALAUTAKUNTIEN TUTKIMAT KOULUIKÄISTEN ONNETTOMUUDET 2000 2013 10.6.2015 ELY-seminaari Kalle Parkkari Liikenneonnettomuuksien tutkinnassa selvitetään Mitä tapahtui (Kuvaus ja

Lisätiedot

KIRKONKYLÄN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT

KIRKONKYLÄN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT KIRKONKYLÄN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT A. YLEISET SÄÄNNÖT 1. Järjestyssäännöillä edistetään koulun sisäistä järjestystä, opiskelun esteetöntä sujumista sekä kouluyhteisön turvallisuutta ja viihtyisyyttä.

Lisätiedot

TOIMINTALINJA 2015 Rusko Riding Team ry.

TOIMINTALINJA 2015 Rusko Riding Team ry. TOIMINTALINJA 2015 Rusko Riding Team ry. - turvallisessa seurassa VISIO: Rusko Riding Team ry. (TeamRR) on aktiivinen ratsastusseura, joka palvelee niin yksityishevosten omistajia kuin ratsastuskoulun

Lisätiedot

Työelämän pelisäännöt

Työelämän pelisäännöt Työelämän pelisäännöt Taidoista työpoluiksi projekti Sisältö Työelämän peruskäsitteet Työelämässä Poissaolot Työturvallisuus ja terveys Työntekijän oikeudet ja velvollisuudet Työantajan oikeudet ja velvollisuudet

Lisätiedot

Lasten turvalaitteet 1

Lasten turvalaitteet 1 Lasten turvalaitteet 1 Nollavisio: Ettei yksikään lapsi kuolisi tai loukkaantuisi vakavasti liikenteessä Lapsille turvallisen liikenneympäristön suunnittelun lähtökohdaksi lapsen ominaisuudet ja sietokyky.

Lisätiedot

Turvallisuussuunnitelma

Turvallisuussuunnitelma Turvallisuussuunnitelma Vastuu tapahtuman turvallisuudesta on aina tapahtuman järjestäjällä. Laki määrittää useita asioita koskien tapahtuman järjestämisen turvallisuutta. - Kokoontumis- ja järjestyksenvalvonnanlaki

Lisätiedot

Käytännöntehtäviä hevostaidoista #hevostaidothaltuun

Käytännöntehtäviä hevostaidoista #hevostaidothaltuun Käytännöntehtäviä hevostaidoista #hevostaidothaltuun Tehtävät pohjautuvat hevostaitomerkkisuoritusten mini-, perushoito-, ja hoito I - merkkeihin. Jos käytännöntehtäviä suoritetaan osasuorituksina tallin

Lisätiedot

Jätehuoltotilojen paloturvallisuusmääräykset. Kuopio 14.2.2013 Pohjois-Savon pelastuslaitos Johtava palotarkastaja Ilkka Itkonen

Jätehuoltotilojen paloturvallisuusmääräykset. Kuopio 14.2.2013 Pohjois-Savon pelastuslaitos Johtava palotarkastaja Ilkka Itkonen Jätehuoltotilojen paloturvallisuusmääräykset Kuopio 14.2.2013 Pohjois-Savon pelastuslaitos Johtava palotarkastaja Ilkka Itkonen Pelastuslain 379 / 2011velvoitteet 1. Yleiset velvollisuudet 4 Jokaisen on

Lisätiedot

HÄTÄILMOITUS. 112 ambulanssi, palokunta 10022 poliisi. Soita hätäpuhelu itse, jos voit.

HÄTÄILMOITUS. 112 ambulanssi, palokunta 10022 poliisi. Soita hätäpuhelu itse, jos voit. HÄTÄILMOITUS 112 ambulanssi, palokunta 10022 poliisi Soita hätäpuhelu itse, jos voit. Mitä on tapahtunut? Onnettomuus? Sairaskohtaus? Onko ihmisiä vaarassa? Missä? Osoite, osasto, rakennus Vastaa kysymyksiin

Lisätiedot

YHTEINEN TYÖPAIKKA, aliurakointi ja ketjutus Kansainvälinen työturvallisuuspäivä 28.4.2015

YHTEINEN TYÖPAIKKA, aliurakointi ja ketjutus Kansainvälinen työturvallisuuspäivä 28.4.2015 YHTEINEN TYÖPAIKKA, aliurakointi ja ketjutus Kansainvälinen työturvallisuuspäivä 28.4.2015 Vesa Ullakonoja ü työpaikalla on yksi työpaikan kokonaisuutta hallitseva eli pääasiallista määräysvaltaa käyttävä

Lisätiedot

Näytön kuvaus. Näytön keskeinen sisältö Ammattitaitovaatimukset Näyttöympäristö. Arviointikriteerit

Näytön kuvaus. Näytön keskeinen sisältö Ammattitaitovaatimukset Näyttöympäristö. Arviointikriteerit Näytön kuvaus Näytön aikana opiskelija tekee tavanomaisia talli- ja hevostenhoitotöitä, kuten ruokintaa, tarhausta, karsinan puhdistusta ja opetetun hevosen liikuttamista. Hän huolehtii hevosten hyvinvoinnista

Lisätiedot

AMMATTIKULJETTAJAN JATKOKOULUTUSOHJELMA KUORMA-AUTONKULJETTAJA: ENSIAPU

AMMATTIKULJETTAJAN JATKOKOULUTUSOHJELMA KUORMA-AUTONKULJETTAJA: ENSIAPU AMMATTIKULJETTAJAN JATKOKOULUTUSOHJELMA KUORMA-AUTONKULJETTAJA: ENSIAPU Suomen Punainen Risti (SPR) on suunnitellut ensiapukurssin ammattikuljettajille. Kurssien sisällöissä on otettu huomioon liikenteeseen

Lisätiedot

KIEKKO-67 JUNIORIKIEKKO RY TURVALLISUUSASIAKIRJA

KIEKKO-67 JUNIORIKIEKKO RY TURVALLISUUSASIAKIRJA 04.03.2014 KIEKKO-67 JUNIORIKIEKKO RY TURVALLISUUSASIAKIRJA Tämän turvallisuusasiakirjan tehtävä on opastaa Kiekko-67 juniorikiekko ry:n jäseniä varautumisessa yhdistyksen toimintaan liittyvissä tapahtumissa

Lisätiedot

Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita

Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita Asuminen vastaanottokeskuksen asunnossa Vastaanottokeskus järjestää sinulle tilapäisen majoituksen

Lisätiedot

Tervetuloa KOTOLAan, Adoptioperheet ry:n, Familia Club ry:n ja Sateenkaariperheet ry:n yhteisiin toimitiloihin!

Tervetuloa KOTOLAan, Adoptioperheet ry:n, Familia Club ry:n ja Sateenkaariperheet ry:n yhteisiin toimitiloihin! Tervetuloa KOTOLAan, Adoptioperheet ry:n, Familia Club ry:n ja Sateenkaariperheet ry:n yhteisiin toimitiloihin! Tilat: Yhdistyksen toimistohuoneiden lisäksi Kotolasta löytyy kaksi koulutustilaa; suurempi

Lisätiedot

Tervetuloa. ratsastamaan!

Tervetuloa. ratsastamaan! Tervetuloa ratsastamaan! Miksi ratsastus? Hevoset ovat ihania. Siihen kiteytyy, miksi 170 000 suomalaista ratsastaa. Ratsastus tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia harrastaa monin eri tavoin. Hevosen kanssa

Lisätiedot

Käytäntöjä koulujen turvallisuuden suunnittelussa ja toteuttamisessa Palo- ja pelastusalan toimittajien ajankohtaispäivät 1.10.

Käytäntöjä koulujen turvallisuuden suunnittelussa ja toteuttamisessa Palo- ja pelastusalan toimittajien ajankohtaispäivät 1.10. Käytäntöjä koulujen turvallisuuden suunnittelussa ja toteuttamisessa Palo- ja pelastusalan toimittajien ajankohtaispäivät 1.10.2009 Kirta Nieminen Pt. tuntiopettaja, ruokapalvelut kirta.nieminen@seamk.fi

Lisätiedot

NIIHAMA RIDING KESÄKAUDEN RATSASTUS- JA HOITOKURSSIT 2016

NIIHAMA RIDING KESÄKAUDEN RATSASTUS- JA HOITOKURSSIT 2016 NIIHAMA RIDING KESÄKAUDEN RATSASTUS- JA HOITOKURSSIT 2016 Ratsastuskurssit Vko 26 alkeiskurssi 27.6-1.7.2016 Opettaja Heidi Kivi HINTA 195 Tehoalkeet: Onko nyt aika nousta ratsaille? Hyvä startti esimerkiksi

Lisätiedot

Kehitysvammaisten Tukiliitto - kansalaisjärjestö. Jyrki Pinomaa Jyväskylä 23.2.2012

Kehitysvammaisten Tukiliitto - kansalaisjärjestö. Jyrki Pinomaa Jyväskylä 23.2.2012 Kehitysvammaisten Tukiliitto - kansalaisjärjestö Jyrki Pinomaa Jyväskylä 23.2.2012 KVPS Tukena Oy Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Kehitysvammaisten Tukiliitto ry yhdistys yhdistys yhdistys yhdistys yhdistys

Lisätiedot

Tästä se alkoi Tiinan talli. 8.6.1985 BLACK EDITION - tum0r Tiina

Tästä se alkoi Tiinan talli. 8.6.1985 BLACK EDITION - tum0r Tiina Tästä se alkoi Tiinan talli 8.6.1985 BLACK EDITION - tum0r Tiina 2 Tässä se kauan odotettu kirjoitus, mitä joskus vuosia sitten lupasin ja itse asiassa jo aloitinkin. Eli mistä kaikki alkoi. Vuosi -85

Lisätiedot

Kilpailusäännöt Pararatsastus KS VIII Muutokset

Kilpailusäännöt Pararatsastus KS VIII Muutokset Kilpailusäännöt Pararatsastus KS VIII Muutokset Sallitut luokat ja vaadittavat kilpailuluvat 2-taso: FEI:n pararatsastusohjelmat Suositellaan FEI-tutustumis-, noviisi- ja joukkueohjelmia. Vähintään D-lupa,

Lisätiedot

Joukkueenjohtajan rooli ja tehtävät arvokisoissa

Joukkueenjohtajan rooli ja tehtävät arvokisoissa Joukkueenjohtajan rooli ja tehtävät arvokisoissa Joukkueenjohtajan tehtävät: Ennen matkaa: -Palaverit järjestelyistä (liitto, mj-valmentaja, mahdolliset tukihenkilöt) -Maajoukkue leirillä esittäytyminen,

Lisätiedot

Draaman keinoin liikenteessä kampanja 2009-2010

Draaman keinoin liikenteessä kampanja 2009-2010 Draaman keinoin liikenteessä kampanja 2009-2010 1 Draaman keinoin liikenteessä Ammattioppilaitokset Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla (9) 2000 nuorta (74% M) 2/3 oli 17-18 v 95% ei ota jos ajaa 83% käyttää

Lisätiedot

TURVALLISUUS HEVOSLAITUMELLA. 13.6.2013 Marianna Myllymäki Researh Assistant MTT Equines 1988- (Stablemaster )

TURVALLISUUS HEVOSLAITUMELLA. 13.6.2013 Marianna Myllymäki Researh Assistant MTT Equines 1988- (Stablemaster ) TURVALLISUUS HEVOSLAITUMELLA 13.6.2013 Marianna Myllymäki Researh Assistant MTT Equines 1988- (Stablemaster ) Suuren hevoslauman hoitajalta vaaditaan Kokemusta ja taitoa ennakoida Hevosen tarpeiden ja

Lisätiedot

Kysely koulukuljetusten järjestelystä lukuvuonna

Kysely koulukuljetusten järjestelystä lukuvuonna Kysely koulukuljetusten järjestelystä lukuvuonna 2014-2015 Taustaa: Koulukuljetuksen piiriin kuuluu noin 760 Kajaanin kaupungin peruskoulun oppilasta. Joka lukuvuoden alussa toteutettavan tuntirajakyselyn

Lisätiedot

TOIMINTAOHJE VÄKIVALTATILANTEIDEN VARALLE RUOVEDEN KUNTA

TOIMINTAOHJE VÄKIVALTATILANTEIDEN VARALLE RUOVEDEN KUNTA TOIMINTAOHJE VÄKIVALTATILANTEIDEN VARALLE RUOVEDEN KUNTA 1. PEREHDYTYS Työturvallisuuslaki 14 Työnantajan on annettava työntekijälle riittävät tiedot työpaikan haitta- ja vaaratekijöistä sekä huolehdittava

Lisätiedot

Ota kumppaniksi. A UTC Fire & Security Company

Ota kumppaniksi. A UTC Fire & Security Company Ota kumppaniksi paloturvallisuuden ammattilainen A UTC Fire & Security Company Paloturvallisuus yhteinen asiamme Onko kiinteistön paloturvallisuus varmasti kunnossa? Omistajan ja vuokralaisen asenteet

Lisätiedot

Mikkelin Jäähalli. Pelastussuunnitelman pikaohjeet

Mikkelin Jäähalli. Pelastussuunnitelman pikaohjeet Mikkelin Jäähalli Pelastussuunnitelman pikaohjeet Mikkelin Jäähalli Yleinen turvallisuusohje YLEINEN HÄTÄNUMERO 112 TULIPALON SATTUESSA 1. PELASTA välittömässä vaarassa olevat. 2. VAROITA muita vaarasta.

Lisätiedot

Turvallisuusasiakirja

Turvallisuusasiakirja Turvallisuusasiakirja BRYNHILDR Ourajoentie 85, 12920 Topeno 044-322 6061 Janika Kiverä www.brynhildr.fi info@brynhildr.fi Y-tunnus 2424383-2 1 SISÄLLYS Sisällysluettelo 2 Liiteluettelo 3 1. Turvallisuudesta

Lisätiedot

Turvallinen Pirkanmaa

Turvallinen Pirkanmaa Koulutuksen tavoite - Koulutuksen jälkeen jokainen kuulija: - ymmärtää onnettomuuksien ennaltaehkäisyn tärkeyden - tutustuu työpaikkansa riskeihin, pelastussuunnitelmaan ja tekee turvallisuuskävelyn omassa

Lisätiedot

Taimikonhoito. Ohjeet omatoimiseen taimikonhoitoon Pekka Riipinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu. Sykettä Keski Suomen metsiin

Taimikonhoito. Ohjeet omatoimiseen taimikonhoitoon Pekka Riipinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu. Sykettä Keski Suomen metsiin Taimikonhoito Ohjeet omatoimiseen taimikonhoitoon Pekka Riipinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Sykettä Keski Suomen metsiin Raivaussahatyöskentelyn perusteet Varusteet taimikonhoitoon Raivaussaha, valjaat

Lisätiedot

SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINTO, LÄHIHOITAJA AMMATTITAIDON ARVIOINTI TUTKINNON OSA: TUTKINNON OSAN SUORITTAJA: RYHMÄTUNNUS / RYHMÄN OHJAAJA:

SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINTO, LÄHIHOITAJA AMMATTITAIDON ARVIOINTI TUTKINNON OSA: TUTKINNON OSAN SUORITTAJA: RYHMÄTUNNUS / RYHMÄN OHJAAJA: SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINTO, LÄHIHOITAJA AMMATTITAIDON ARVIOINTI TUTKINNON OSA: TUTKINNON OSAN SUORITTAJA: RYHMÄTUNNUS / RYHMÄN OHJAAJA: TUTKINTOTILAISUUDEN AJANKOHTA: TUTKINTOTILAISUUDEN PAIKKA:

Lisätiedot

Näyttöympäristö: Esimerkiksi kodinomaiset laitokset (kuten Ruusakoti), päiväkodit tai asiakaskodit (yksityiskodit, palveluasunnot).

Näyttöympäristö: Esimerkiksi kodinomaiset laitokset (kuten Ruusakoti), päiväkodit tai asiakaskodit (yksityiskodit, palveluasunnot). Asiointipalvelut ja erityisryhmien avustaminen 20 osp Ammattiosaamisen näytön toteutuksen kuvaus: Näytön tehtävät: suunnittelee työtään asiakaskohteen toiminnan, palvelusopimuksen ja asiakkaan toiveen

Lisätiedot

Tehtävä 1. Tunnista hevosen pään- ja jalkojen merkit /5p

Tehtävä 1. Tunnista hevosen pään- ja jalkojen merkit /5p Sydän-Hämeen ratsastajat ry:n ja Suomen Ratsastajainliiton järjestämät Valtakunnalliset Hevostaitomestaruuskilpailut Aitoossa 18.5.2013 TEORIAKOE SARJA I kilpailija numero: nimi: seura: kokonaispisteet:

Lisätiedot

Yhteinen työpaikka s. 6-21 TTK:n materiaalissa

Yhteinen työpaikka s. 6-21 TTK:n materiaalissa Maahanmuuttajille suunnattu tukimateriaali työturvallisuuskorttikoulutukseen/ Luonnos/ KK Tavastia / Tiina Alhainen Yhteinen työpaikka s. 6-21 TTK:n materiaalissa s. 7 Yhteinen työpaikka tarkoittaa, että

Lisätiedot

TALLITARKASTUS Sivu 1 / 5

TALLITARKASTUS Sivu 1 / 5 TALLITARKASTUS Sivu 1 / 5 Tarkastuspäivämäärä Tarkastuksen tekijän nimi Tarkastuksen tekijän asema Virkaeläinlääkäri Hevosjalostusliiton tj. Yksityinen eläinlääkäri Valmentaja (omavalvonta) Valmentaja

Lisätiedot

Potilasturvallisuuden edistämisen ohjausryhmä. Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus. Kysy hoidostasi vastaanotolla!

Potilasturvallisuuden edistämisen ohjausryhmä. Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus. Kysy hoidostasi vastaanotolla! Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus on osa hyvää hoitoa kattaa tutkimuksen, hoidon ja laitteiden turvallisuuden tarkoittaa myös sitä, ettei hoidosta aiheutuisi potilaalle haittaa

Lisätiedot

Vantaan kaupunki Hakunilan kalliosuojan turvallisuusasiakirja

Vantaan kaupunki Hakunilan kalliosuojan turvallisuusasiakirja Vantaan kaupunki Hakunilan kalliosuojan turvallisuusasiakirja Sisällysluettelo 1) Palvelun tarjoaja ja kohde... 3 2) Turvallisuusasioista vastaava henkilö... 3 3) Ennakoitavat vaaratilanteet ja toimenpiteet

Lisätiedot

kerrostaloasukkaalle Huolehdi paloturvallisuudesta!

kerrostaloasukkaalle Huolehdi paloturvallisuudesta! Paloturvallisuustietoa kerrostaloasukkaalle Huolehdi paloturvallisuudesta! Ohjeet asukkaalle Palovaroitin Asunnon jokainen kerros sekä niihin yhteydessä olevat kellarikerrokset ja ullakot on varustettava

Lisätiedot

Paikallisyhteisön huomioiminen matkailussa, turvallisuusohjeiston esittely Inarin matkailuseminaari

Paikallisyhteisön huomioiminen matkailussa, turvallisuusohjeiston esittely Inarin matkailuseminaari Paikallisyhteisön huomioiminen matkailussa, turvallisuusohjeiston esittely Inarin matkailuseminaari 2.11.2018 Arctic Outdoor, turvallisuutta ja terveyttä tunturista kehittämishanke 2017-2019, Inarin kunta

Lisätiedot

SRL:N YKSITYISTALLIEN LAATUPORTAAT

SRL:N YKSITYISTALLIEN LAATUPORTAAT SRL:N YKSITYISTALLIEN LAATUPORTAAT SRL:N YKSITYISTALLIEN LAATUPORTAAT Tarkastaja: Päiväys: YKSITYISTALLIN PERUSTIEDOT Koulun/tallin nimi ja yhteystiedot: Toiminnasta vastaava henkilö: Tarkastushetkellä

Lisätiedot