Tervetuloa Hiihtomuseoon!

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tervetuloa Hiihtomuseoon!"

Transkriptio

1 1 Tervetuloa Hiihtomuseoon! Ohjeita museovierailua varten Oppilaat ovat koko museovierailun ajan opettajan vastuulla. Museon avoinnapitohenkilökunnalta voi kysyä neuvoja ja he opastavat toimintaosaston laitteiden käytössä. 1. Saapuessasi museoon tulet museon sisääntuloaulaan, josta löytyy museon lipunmyynti ja informaatiopiste. 2. Vaatteiden säilytystilat ovat vastapäätä lipunmyyntipistettä. Sieltä löytyvät myös lukittavat lokerot, joihin pitää jättää reput ja isommat laukut museokäynnin ajaksi. Mukaan voi ottaa tehtävien tekoon tarvittavat välineet. 3. Museon WC-tilat löytyvät vaatteiden säilytystilan vierestä oikealta. 4. Sisääntulokerroksessa on käytettävissä tarpeen vaatiessa myös hissi yläkerran näyttelytiloihin. Jos tarvitset hissiä, kysy apua museon vahtimestareilta lipunmyynnistä. 5. Sisääntuloaulassa sijaitsee myös museokauppa. 6. Perusnäyttely-tilaan siirrytään sisääntuloaulasta vasemman puoleisesta ovesta. 7. Toimintaosasto ja vaihtuvien näyttelyiden tila löytyy keskeltä museota sisääntuloaulan oikean puoleisesta ovesta. 8. Museon toisessa kerroksessa sijaitsee vaihtuvien näyttelyiden tilat: parvi ja näyttelysali. Yläkerran näyttelytilaan siirrytään portaita pitkin tai tarpeen vaatiessa hissillä. 9. Näyttelytiloissa oleviin esineisiin ja teoksiin ei saa koskea. Älä koske myöskään suojalaseihin tai jalustoihin. Toimintaosastossa voi kokeilla laitteita esimerkiksi mäkihyppysimulaattoria ja hiihtää vanhoilla suksilla sisäladulla. 10. Tehtäviä tehdessäsi jätä tilaa myös toisille ja tarkastele esinettä tai teosta hieman kauempaa. Näyttelytilojen vitriinejä tai seiniä ei voi käyttää kirjoitusalustoina. Niitä voit pyytää oppaalta tai lipunmyynnistä vahtimestareilta. 11. Liiku ryhmän mukana ja opettajan ohjeita. Siirry rauhallisesti paikasta toiseen, älä juokse. Näin huomioit myös muut museokävijät. 12. Museossa ei tarvitse olla täysin hiljaa, vaan voit myös kysyä ja keskustella, kunhan noudatat annettuja ohjeita. On kohteliasta myös pitää kännykkä kiinni tai äänettömällä museovierailun ajan.

2 2 ALAKERTA Perusnäyttelytila n. 20 min. Tutustutaan yhdessä oppilaiden kanssa perusnäyttelyyn Selän henkeä ja hohtavia hankia. Opettajalla on käytössään perusnäyttelyyn liittyvä kansioteksti. Perusnäyttelystä on nostettu esiin kolme pääotsikkoa, jotka on merkitty numeroin: 1. Hiihdettiinkö jo kivikaudella? 2. Miksi Salpausselkä valittiin kisojen pitopaikaksi? 3. Mäkihyppyä tyylillä! Tekstistä löytyy myös vinkkejä, mitä asioita kannattaa huomioida Salpausselän- ja MM-kisavitriineissä luvulle. Toimintaosasto n. 20 min. Hypätään mäkisimulaattorissa ohjeiden mukaan

3 3 YLÄKERTA yht. n. 30 min. Erikoisnäyttely Suomen suksi suksisepästä teolliseen muotoilijaan 15 min. Oppilaille on laadittu kuvasuunnistustehtäviä perustuen näyttelyssä olevaan esineistöön ja tietotauluihin. Vastaukset löytyvät joko esineistä tai tietotauluista. Tehtävä suoritetaan viuhkasuunnistusperiaatteella. Opettaja jakaa kuvasuunnistuslaput oppilaille. Vastaukset voi tarkistaa opettajan kansiosta. Parvitila 15 min. Piirustustehtävä Oppilaat voivat suunnitella oman lumilaudan ulkoasun. käytettävissä on värikyniä ja paperia valmiit työt voi ottaa mukaan Talven jäljet - palapeli - Tunnista talviliikuntavälineiden jäljet ja liitä eläinhahmo talviseen maisemaan. Aikataulut ovat ohjeellisia. Niiden noudattaminen on suotavaa silloin kun museossa on samaan aikaan toinen kouluryhmä.

4 4

5 5 Selän henkeä ja hohtavia hankia - Hiihtomuseon perusnäyttely 1. Hiihdettiinkö jo kivikaudella? Suomessa on pitkä ja luminen talvi, jonka aikana tiettömässä maastossa on ollut vaikea kulkea jalkaisin. Talviseen metsästämiseen ja paikasta toiseen siirtymiseen tarvittiin kulkuvälineitä. Pohjoismaissa ja Euraasiassa tähän tarkoitukseen keksittiin suksi. Kivikaudella käytettiin myös ihmisen tai koiran vetämiä rekiä. Myöhemmin vetoeläiminä käytettiin poroja ja hevosia. Suomen vanhin suksilöytö on tehty Sallasta ja se on n vuotta vanha. Suksen pituus on 180 cm ja leveys n.15 cm. o Suksen ikä määritellään ottamalla siitä puunäyte ja ajoittamalla se radiohiiliajoitus-menetelmällä. Suomesta on löydetty muinaisia suksia soista ja järven pohjamudista yhteensä n. 200 kpl. o Soiden ja pohjamutien hapeton tila on mahdollistanut elollisesta aineesta (puusta) valmistettujen suksien säilymisen. Suksen valmistusmateriaalina on käytetty pihkaista mäntyä ja myöhemmin koivua. Vitriinissä esimerkkejä: suksi n:o 3 on niistä vanhin ja löydetty Pertunmaalta, iältään n.1820 vuotta.

6 6 Vertaile, miten muinaissuksi eroaa nykyajan suksesta. Huom! eripariset sukset (lyly ja kalhu) ja tasapitkät sukset. Sauvat: Hiihdettäessä on käytetty kahta tai yhtä sauvaa riippuen muista taakoista ja matkan tarkoituksesta. (Esim. yhdistetty keihäs-sauva). 2. Miksi Salpausselkä valittiin kisojen pitopaikaksi? Suomessa on ollut tasamaakilpahiihdon perinne; hiihdettiin meren tai järven jäällä tai pellolla. Yli sata vuotta sitten Suomessa kilpailtiin jäätyneellä Oulunjoella luvulla siirryttiin Suomessa norjalaisen mallin mukaan murtomaahiihtoon, koska haluttiin pärjätä kilpailuissa vaihtelevassa maastossa. Uusiksi murtomaahiihtokeskuksiksi nousivat Salpausselkä Lahdessa, Puijo Kuopiossa ja myöhemmin Ounasvaara Rovaniemellä. Sopiva maasto ja talvi-ilmasto, hyvät kulkuyhteydet ja lyhyt matkaetäisyys muualta tiheään asutusta Suomesta tekivät Salpausselästä merkittävän hiihtokeskuksen. Salpausselän hiihtoja on järjestetty vuodesta Maailmanmestaruuskilpailut on pidetty Lahdessa kuusi kertaa: 1926, 1938, 1958, 1978, 1989 ja 2001.

7 7 Vinkkejä opettajalle MM-kisoihin liittyen 1920-luku (ensimmäinen seinävitriini) (1926) Murtomaasukset lyhyempiä kuin tasamaasukset. Hiihtäjä Tapani Nikun suojanaamari (vuoden 1926 Kongressihiihdot hiihdettiin asteen pakkasessa). Ensimmäinen hyppyrimäki rakennettiin nykyistä hiihtokatsomoa vastapäätä olevaan rinteeseen, siis eri paikkaan kuin nykyiset hyppyrimäet luku (1938) Vapaaehtoisuus on ollut kantava voima alusta asti sekä Salpausselän kisoissa että MM-kisoissa MM- kisoissa muonituksesta vastasivat lotat ja tarjolla oli hernekeittoa, kahvia ja kaakaota. Monot o Suutari Jussi Mononen perusti Lahteen v jalkineliikkeen (Lahden saapas- ja lapikasteollisuus Oy). o Mononen alkoi nelisen vuotta myöhemmin valmistaa myös urheilu- ja hiihtojalkineita, suksisiteitä ja voiteita.

8 8 o Tehtaan suositusta Mono - jalkineesta tuli lähes koko maassa yleisnimi hiihtokengälle. Metallinen rotanloukkuside käyttöön (Suomalainen versio: Voitto-suksiside ). Radio toi kisat koko kansan ulottuville. Palkinnot o I suomalainen hiihdon olympiamitali :Tapani Nikun pronssimitali Chamonix n talviolympialaisissa v (kts. tarina Suomalaisella sisulla hiihdon olympiapronssia ). o I suomalainen hiihdon olympiakultamitali: Veli Saarinen Lake Placidissa v o Maailmanmestaruuskilpailuissa jaetaan edelleenkin Kansainvälisen Hiihtoliiton lumitähti -mitalit kolmelle ensimmäiselle (katso mitalit 1950-luvun vitriinistä).

9 luku (1958) Vuoden 1958 MM -mäkikisaa seurasi henkeä. Lahdessa oli tuolloin asukasta. Naishiihto hyväksyttiin ensimmäistä kertaa olympialaisiin v Oslossa. Suomen naiset saivat 10 km hiihdossa kolmoisvoiton. o Siiri Äitee Rantanen hiihti olympiapronssia. o Siiri Rantasen patsas sijaitsee Lahden urheilukeskuksen alueella ja se on Suomen ensimmäinen naisurheilijalle pystytetty patsas. Lahtelaiset mäkihyppysankarit o Suomalaiset nousivat mäkihypyn huipulle. Juhani Kärkinen voitti erikoismäenlaskun. kts. Kärkisen suksi. Kts. tarina Tyylikkäitä mäkihyppysankareita. Kisatytöt ensimmäistä kertaa kisoissa mukana luku (1978) Betonimäki valmistui vuonna 1972 ja teräsmäet vuonna Uutuutena lasikuitusuksi entisten puusälesuksien rinnalle. Juha Miedon mono kokoa 48. Luhdan asut hiihtäjille ja toimitsijoille.

10 luku (1989) Kisamaskotti Nestori ja ihailijakuvat Matti Nykäsestä ja Jari Puikkosesta. o Jari Puikkosen hyppypuku ja sukset vitriinissä! Luistelutyyli perinteisen tyylin rinnalle. Uudet muoviset luistelusukset (kennorakenne ja hiilikuitu) ja luistelumonot luku (2001) MM-2001 kisat käytiin suomalaisittain aluksi menestyksekkäissä tunnelmissa. Kisojen loppuvaiheessa saapuneista dopingtuloksista tiedotettaessa kisojen sponsorit peittivät mainostaulunsa mustilla kankailla, sillä kiellettyjen aineiden käyttäjiksi paljastuivat muutamat Suomen huippuhiihtäjistä.

11 11 3. Mäkihyppyä tyylillä! Suomen ensimmäiset mäenlaskukilpailut järjestettiin Katajanokan kallioilla Ensimmäiset puiset hyppyrimäet rakennettiin Helsingin Alppilaan ja Kajaaniin vuonna 1905 silloin mäestä lennettiin n m luvulla Lahdesta, Kuopiosta ja Rovaniemestä mäkihyppykaupunkeja Lahtelaiset mäkimiehet eli punapaidat o Lahden Hiihtoseura (LHS) on tunnettu menestyneistä mäkihyppääjistään. Mäkihypystä kehkeytyi erityisesti lahtelaisten urheilulaji ja 1960-luvulla lahtelaiset mäkihyppääjät esiintyivät viininpunaisissa pipoissa ja paidoissa, joista tuli nimitys punapaidat. o Menestyneitä lahtelaisia mäkimiehiä ovat olleet mm. Paavo Nuotio, Juhani Kärkinen, Eino Kirjonen, Veikko Viki Kankkonen ja Niilo Nikke Halonen luvulta 2000-luvulle huippunimiä lahtelaisessa mäkihypyssä ovat olleet mm. Pentti Kokkonen, Jari Puikkonen, Toni Nieminen ja Janne Ahonen. kts. tarina Tyylikkäitä mäkihyppysankareita Hyppyrimäestä on hypätty Suomessa eri aikoina kolmella erilaisella tyylillä:

12 12 o Alkuvuosina hypättiin pystymäkihyppytyylillä ja kädet edessä hyppytyylillä. Ilmalennossa laskijan asento oli pystysuora ja sukset osoittivat ylöspäin. Tasapainoa pidettiin yllä pyörittämällä käsiä. o Aerodynaaminen tyyli kehitettiin1950-luvulla. Ilmalennossa laskija oli rohkeassa etunojassa, täysin liikkumattomassa asennossa, kädet takana housunsaumassa tai joskus myös edessä. Tällä tyylillä ovat hypänneet mm. Juhani Kärkinen, Veikko Kankkonen ja Matti Nykänen. o V-tyyli syntyi vuosien 1989 ja 1992 välillä. Ilmalennossa laskija levittää jalat v-asentoon. Tällä tyylillä hyppyjen pituudet kasvoivat ratkaisevasti, vaikka tyyliä pidettiin aluksi virheenä ja asentoa rumana. (Jan Boklöv > Toni Nieminen). o H-tyyli on kaikkein uusin hyppytyyli. Uudenlaisten siteiden ansiosta ilmalennon aikana hyppääjän sukset ovat H-kirjaimen muotoisessa asennossa (kts. kuvassa Björn Einar Romören)

13 13 Tarinat Suomalaisella sisulla hiihdon olympiapronssia Ensimmäiset talviolympialaiset v Chamonixissa Ranskassa olivat suomalaiselle talviurheilulle näytönpaikka ja odotukset olivat sen mukaiset Chamonixin olosuhteet osoittautuivat kuitenkin liian vaativiksi suomalaishiihtäjille ainoa valopilkku oli Tapani Niku, joka loukkaantumisesta huolimatta toi 18 km:n pikamatkalla Suomeen ensimmäisen hiihdon olympiamitalin Oulussa pantiin toimeen kansalaiskeräys Tapani Nikun lähettämiseksi Chamonixin talviolympialaisiin Tapani Niku kertoo olympiamatkasta: koko joukkueella oli edustuspuku, johon kuului saapashousut ja villapaita matka tehtiin laivalla ja junalla, omina eväinä voita ja näkkileipää perillä ihmetyksen aiheina olivat korkeat vuorenhuiput kaikki yli 4 km:n korkeudessa, Chamonix oli sekin kilometrin korkeudessa jo toisena päivänä suomalaishiihtäjät saivat kokea, miten ohut ilmasto vaikuttaa urheilusuoritukseen, siitä ei silloin vielä tiedetty mitään neuvoksi annettiin oleskella muutama päivä ilman rasitusta ja aika kului mm. katselemalla kylässä housuihin pukeutuneita naisia, sellaiseen näkyyn ei oltu Suomessa totuttu suomalaisille hiihtäjille jäi aikaa viikon verran tutustua 50 km:n kilpalatuun ja totutella ilmastoon

14 14 kilpailun aattopäivänä kisajärjestäjät muuttivat kuitenkin norjalaisten hiihtäjien toivomuksesta kilpailureittiä, norjalaisten mielestä kilpailureitti oli liian helppo uusi kilpareitti nousi kahden kilometrin korkeuteen, jossa oli edessä jäätikkö (Nykyisin kilpamaastohiihtolatuja ei saa tehdä niin korkealle.) kilpailun alkaessa oli alhaalla kaunis auringonpaiste, mutta puolentoista kilometrin nousun kohdalla ilma muuttui vuoristomyrskyksi ja ladut jäätyivät alamäessä tapahtuikin Tapani Nikulle täydellinen haaksirikko, hän yritti jarrutella vauhtia sauvojen päällä istuen, mutta kovalla jäällä vauhti ei pysähtynyt ollenkaan. Niku tuli jyrkännettä alas ja lensi monta sataa metriä ladulta alas yhtenä möykkynä. Toivuttuaan hieman alas lennosta Niku totesi olevansa kuitenkin jokseenkin ehjä, ranne tuntui kipeältä ja kylki oli kipeä ja ainoana huolena oli päästä jotenkin majapaikkaan. Sinne hän pääsi iltapäivän tunteina tarkastuksessa todettiin, että Tapani Nikulta oli murtunut kaksi kylkiluuta, huuli oli halki ja mustelmia oli joka puolella. Seurauksena oli hylkääminen pikamatkalta seuraavana päivänä Tapani Niku tunsi olonsa paremmaksi ja pyysi lupaa osallistua 18 km:n pikamatkalle joukkueenjohtajalta ja lupa heltisi ladut olivat edelleen jäiset ja Nikulle kilpailu oli tuskien taival, koska kaatumisia ei voinut estää jäisillä laduilla ja kylki oli edellisen päivän rysäyksestä johtuen erittäin arka. suomalaisella sisulla ja kylki kuin tulessa Tapani Niku kuitenkin eteni kilpailussa ja tuli maaliin kolmantena ja tuloksena oli Suomen ensimmäinen hiihdon olympiamitali pronssi. Lähteet: Murtomaata. Suomalaisen murtomaahiihdon uranuurtaja muistelee. Tapani Niku

15 15 Tyylikkäitä mäkihyppysankareita 1950-luvun mäkihyppääjien tyyliin kuuluivat lahtelaisen Selma Toivosen kutomossa valmistettu viininpunainen villapaita, jonka kaula-aukossa ja hihansuissa oli kaksi valkoista raitaa, samat värit toistuivat pipossa koska sanomalehtien kuvat olivat tuolloin mustavalkoisia, monet kisavieraat yllättyivät lahtelaisten hyppääjien asun poikkeavasta väristä, muut hyppääjät käyttivät sinistä villapaitaa muista erottuva asu herätti huomiota ja eräs punapaidoista muistelee, että erityisesti heidät huomattiin tyttöjen keskuudessa Hiihtoseuran pipo oli pitkään lahtelaispoikien peruspäähine - pipoa ei missään tapauksessa vedetty junttimaisesti korville, vaan sitä nostettiin tyylikkäästi takaa hieman ylös! mäkimiehet olivat tyylikkäitä myös kisojen ulkopuolella ja punapaidoista tuli kisakaupungin tyyli-ikoneja lahtelaishyppääjistä Eino Kirjonen noudatti ajan rock-henkistä pukeutumista, Veikko Kankkonen oli tyyliltään hieman hillitympi mäkihyppääjät olivat hypätessään kaiken kansan silmien edessä yksin suorituksensa kanssa, menestyessään heistä tuli koko kansan sankareita, epäonnistuessaan he putosivat kirjaimellisesti monttuun mäkihyppääjät olivat aikansa rock-sankareita ja olivat palvonnan kohteina mäkihypyn vaarallisuus ja siihen liitetty tietynlainen hurjapäisyys yhdistyivät tuon ajan elokuvasankareihin kuten James Dean ja Marlon Brando Lähteet: Salpausselän kisat suomalainen kansanjuhla. Jouko Heinonen, Antti Karisto, Pekka Laaksonen

16 16 Hiihtomuseon Toimintaosasto-ohjeita kulttuurikasvatusohjelman 3. luokkalaisille Toimintaosasto Toimintaosastolla tutustumiskohteena on mäkihyppysimulaattori 3. luokkalaisten kulttuurikasvatusohjelman käynnillä. Laitteessa hypätään Lahden suurmäessä. Muita laitteita kokeillaan vain lyhyesti museovierailun lopuksi vapaan toiminnan ajan. Simulaattorissa kokeillaan, mistä asioista koostuu onnistunut mäkihyppytulos. Kukin oppilas hyppää kaksi hyppyä peräkkäin. Museon lipunmyynnin henkilökunta avustaa ryhmää mäkihyppysimulaattorilla tarvittaessa. Miten hypätään mäkeä? millaisella tyylillä hyppyrimäessä voi hypätä pystymäkihyppytyyli, aerodynaaminen, V-tyyli ja H-tyyli mäkihypyssä on erityisen tärkeää oikea ajoitus ja ponnistusvoima hyppy suoritetaan juuri ennen hyppyrin nokkaa hypäten hyppyalustalta ja hypäten ylöspäin voimakkaasti Suhteuttamalla painosi ponnistusvoimaasi ja mittaamalla reaktioaikasi ja ponnistuskulmasi simulaattori laskee hypyllesi pituuden

17 17 YLÄKERTA yht. n. 30 min. Erikoisnäyttely Suomen suksi suksisepästä teolliseen muotoilijaan 15 min. Oppilaille on laadittu kuvasuunnistustehtäviä perustuen näyttelyssä olevaan esineistöön ja tietotauluihin. Vastaukset löytyvät joko esineistä tai tietotauluista. Tehtävä suoritetaan viuhkasuunnistusperiaatteella. Opettaja jakaa kuvasuunnistuslaput oppilaille. Vastaukset voi tarkistaa opettajan kansiosta.

18 18 Kuvasuunnistustehtävät Suomen suksi suksisepästä teolliseen muotoilijaan -näyttely Mikä on kuvassa näkyvä suksen osa nimeltään? Minkä suksitehtaan tunnuskuvio eli merkki kuvasta löytyy? Mikä sukunimi suksesta löytyy? Minkä suksitehtaan tunnuskuvio eli merkki on lumitähtikuvio suksen kärjessä? Mikä sukunimi suksesta löytyy? Minkä suksitehtaan tunnuskuvio on L? Mikä sukunimi suksesta löytyy? Minkä suksitehtaan merkki on hiihtävä metsäneläin? Mikä on sinipohjaisen mäkisuksen nimi, josta löytyy hiihtävä karhu - tunnuskuvio? Etsi tämä sompa, mikä valmistajan nimi hiihtosauvan kädensijalenkissä lukee? Etsi tämä sompa, minkä niminen valmistaja on tämän hiihtosauvan valmistanut?

19 19 Mikä on tämän sinisen suksisiteen nimi? Mistä esineestä löydät tämän merkin JALAS? Kuinka monta höylää löydät suksisepän pajasta, kurkista ikkunasta tai oven suusta? Onko niitä a. 1 tai b. 3 vai c. 7 kappaletta? Minkä esineen kuvasta löytyy tämä pöllön kuva? Minkä vanhan leikkikalun kuva löytyy lumilaudasta? Millaisella ladulla kuvassa hiihdetään (Immo Kuutsa hiihtää)? Mitä kaikkia värejä löydät tästä Peltosen Cosmic lasikuitusuksesta? Käy tarkistamassa koko suksi. Mainitse ainakin kolme, joita ei näy kuvassa. Mikä Karhun suksimalli, on tämä värikäs ja vauhdikas suksi? Minkä sanan löydät Karhun lisäksi suksesta? Mistä Nokiasta on kysymys? Mistä esineestä löydät tämän osan? a. suksi b. lumilauta c. hiihtokenkä Kuka myy Hyviä ja halpoja suksia? Etsi mainos tietotaulusta.

20 20 Parvitila 15 min. Piirustustehtävä Oppilaat voivat suunnitella oman lumilaudan ulkoasun. käytettävissä on värikyniä ja paperia valmiit työt voi ottaa mukaan Talven jäljet- palapeli - Tunnista talviliikuntavälineiden jäljet ja liitä eläinhahmo talviseen maisemaan. Aikataulut ovat ohjeellisia. Niiden noudattaminen on suotavaa silloin kun museossa on samaan aikaan toinen kouluryhmä.

Tervetuloa Hiihtomuseoon!

Tervetuloa Hiihtomuseoon! 1 Tervetuloa Hiihtomuseoon! Ohjeita museovierailua varten Oppilaat ovat koko museovierailun ajan opettajan vastuulla. Museon avoinnapitohenkilökunnalta voi kysyä neuvoja ja he opastavat toimintaosaston

Lisätiedot

TERVETULOA HIIHTOMUSEOON! Ohjeita museovierailua varten

TERVETULOA HIIHTOMUSEOON! Ohjeita museovierailua varten TERVETULOA HIIHTOMUSEOON! Ohjeita museovierailua varten Oppilaat ovat koko museovierailun ajan opettajan vastuulla. Museon avoinnapitohenkilökunnalta voi kysyä neuvoja ja he opastavat toimintaosaston laitteiden

Lisätiedot

Tervetuloa Hiihtomuseoon!

Tervetuloa Hiihtomuseoon! Tervetula Hiihtmusen! Ohjeita musevierailua varten Oppilaat vat kk musevierailun ajan pettajan vastuulla. Musen avinnapithenkilökunnalta vi kysyä neuvja ja he pastavat timintasastn laitteiden käytössä.

Lisätiedot

Suomen Urheilumuseo. Selkokielinen opas museon näyttelyyn

Suomen Urheilumuseo. Selkokielinen opas museon näyttelyyn Suomen Urheilumuseo Selkokielinen opas museon näyttelyyn Suomen Urheilumuseo Suomen Urheilumuseo on erikoismuseo, jossa voi tutustua suomalaiseen urheiluun. Museon tehtävä on tutkia ja esitellä kilpaurheilua,

Lisätiedot

Tervetuloa Kartanoon!

Tervetuloa Kartanoon! 1 Tervetuloa Kartanoon! Ohjeita museovierailua varten 1. Saapuessasi museoon tulet museon sisääntuloaulaan, josta löytyy museon lipunmyynti- ja informaatiopiste. 2. Vaatteidensäilytystilat ovat museon

Lisätiedot

Sukset ostajan opas. Perinteisen suksen valinta. Ostajan oppaat" 01.11.2013

Sukset ostajan opas. Perinteisen suksen valinta. Ostajan oppaat 01.11.2013 Sukset ostajan opas Ostajan oppaat" 01.11.2013 Suksien jäykkyys, pohjamateriaali ja pituuden valinta ratkaisevat sen, miten suksi luistaa ja miltä hiihto maistuu. Suksien valintakriteerit ovat erilaiset

Lisätiedot

Agricolan Monenlaista luettavaa 3

Agricolan Monenlaista luettavaa 3 Maalaishiiri ja kaupunkilaishiiri Kesällä maa-lais-hii-ri asui suuressa vehnäpellossa. Kun ilmat viilenivät, se muutti sisälle taloon. Tuvan lattialta se löysi ihmisiltä pudonneita herk-ku-pa-lo-ja. Se

Lisätiedot

Nautitko sinä pilkkimisestä? Pidätkö sinä avantouinnista? Teetkö sinä mielelläsi lumitöitä? Oletko sinä nähnyt revontulia?

Nautitko sinä pilkkimisestä? Pidätkö sinä avantouinnista? Teetkö sinä mielelläsi lumitöitä? Oletko sinä nähnyt revontulia? Keskustelun sytykkeitä lumen, pakkasen ja pimeän keskelle Tulosta, leikkaa suikaleiksi, valitse sopivat ja pyydä osallistujia nostamaan yllättävä kysymys. Kannusta kertomaan lisää. Kysymyksen voi myös

Lisätiedot

Etkot & Jatkot. Ateneumin taidebattle

Etkot & Jatkot. Ateneumin taidebattle Etkot & Jatkot Ateneumin taidebattle Sisällys 1. Tervetuloa Ateneumiin! 2. Ateneumin taidebattle Etkot 3. Kun tulette Ateneumiin 4. Museoetiketti Jatkot 5. Ateneum pähkinänkuoressa 1. Tervetuloa Ateneumiin!

Lisätiedot

KILPAILUOHJE VETERAANIEN SM-HIIHDOT 2018

KILPAILUOHJE VETERAANIEN SM-HIIHDOT 2018 KILPAILUOHJE VETERAANIEN SM-HIIHDOT 2018 2.-4.2.2018 Alavieskan Lumikurussa (osoite: Lumikuruntie 155, 85200 Alavieska) OHJELMA JA AIKATAULU 1. Kilpailupäivä pe 2.2.2018 12:00 Kisakanslia avautuu 15:00

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

Sulkakansa-kokonaisuus 2012 6. luokat Opettajan oheismateriaali

Sulkakansa-kokonaisuus 2012 6. luokat Opettajan oheismateriaali Sulkakansa-kokonaisuus 2012 6. luokat Opettajan oheismateriaali Kullervo ja Korppi Kuvataide: 2x45 minuuttia Kuvat osoitteesta: http://www.ateneum.fi/kalevalataidettakouluille/index.html Tarvikkeet: Kalevala

Lisätiedot

Muistathan, että löytämiäsi aarteita ei saa ottaa mukaan, vaan ne pitää jättää omille paikoilleen muita löytöretkeilijöitä varten.

Muistathan, että löytämiäsi aarteita ei saa ottaa mukaan, vaan ne pitää jättää omille paikoilleen muita löytöretkeilijöitä varten. TERVETULOA SATUMAISELLE LÖYTÖRETKELLE! Hyvä Löytöretkeilijä, Olet lähdössä seikkailulle Pukstaavin yläkertaan. Voit ratkaista 1 5 rastia joko yksin tai ryhmässä. Tarvittaessa voit pyytää museokaupasta

Lisätiedot

Etkot & Jatkot. Ateneumin taidebattle

Etkot & Jatkot. Ateneumin taidebattle Etkot & Jatkot Ateneumin taidebattle Sisällys 1. Tervetuloa Ateneumiin! 2. Ateneumin taidebattle Etkot 3. Kun tulette Ateneumiin 4. Museoetiketti Jatkot 5. Ateneum pähkinänkuoressa 1. Tervetuloa Ateneumiin!

Lisätiedot

Janne-Pekka Nurmen ja Kari Nurmen matkakertomus Salomon 4Trailsiin 2012.

Janne-Pekka Nurmen ja Kari Nurmen matkakertomus Salomon 4Trailsiin 2012. Janne-Pekka Nurmen ja Kari Nurmen matkakertomus Salomon 4Trailsiin 2012. Vuorijuoksujen ja erilaisten extreme-kisojen suosio on lisääntynyt huimasti viime vuosien aikana. Siispä olihan sitä lähdettävä

Lisätiedot

MÄKIHYPYN JA YHDISTETYN KANSALLISET KILPAILUSÄÄNNÖT

MÄKIHYPYN JA YHDISTETYN KANSALLISET KILPAILUSÄÄNNÖT MÄKIHYPYN JA YHDISTETYN KANSALLISET KILPAILUSÄÄNNÖT 2018-19 1.0. Kansalliset kilpailusarjat 1.1. Alueelliset kilpailut 1.2. Junioricup ja Hopeasompa 1.3. Veikkaus Cup 1.4. Veteraanit 1.5. SM-kilpailut

Lisätiedot

Ohjeet opettajalle/ oppilaalle

Ohjeet opettajalle/ oppilaalle Ohjeet opettajalle/ oppilaalle Mistä tässä on kyse? Erikoinen kaupunki on täynnä tehtäviä, joita voi ratkaista kirjoittamalla tai piirtämällä. Kaupungin karttaa voi jatkaa piirtämällä tai sinne voi lisätä

Lisätiedot

VAPAALASKIJAN PERUSKURSSI LAPPHAUGEN, NORJA, 4 pv

VAPAALASKIJAN PERUSKURSSI LAPPHAUGEN, NORJA, 4 pv VAPAALASKIJAN PERUSKURSSI LAPPHAUGEN, NORJA, 4 pv Kurssin sisältö: Lumivyöryt, syntymekanismit ja tyypit Lumivyörylähettimen, sondin ja lapion käyttö Lumivyörypelastaminen Maasto ja reitinvalinta Sään

Lisätiedot

HYI//NKÄÄN TAU//URHEIU>S (/OU/s/ KARTTA.

HYI//NKÄÄN TAU//URHEIU>S (/OU/s/ KARTTA. -Xi tr i II II l HYI//NKÄÄN TAU//URHEIU>S (/OU/s/ KARTTA. Hiihtoladut on merkitty punaisilla kangasliuskoilla. Asematta laduille johtava tie on viitoitettu. Hyvinkää hiihtomaastona Hyvinkää sijaitsee Salpausselän

Lisätiedot

Ounasvaaran Hiihtoseura

Ounasvaaran Hiihtoseura Kiertopalkinnot 2011 KIERTOPALKINNOT 2011 Pohjola-malja Pohjola-yhtiöiden lahjoittamasta Pohjola-maljasta kilpaillaan vuodesta 1997 alkaen toistaiseksi. Pohjola-maljan saa vuodeksi haltuunsa maastohiihdon

Lisätiedot

JA KOIVUESTE LAUKASSA

JA KOIVUESTE LAUKASSA Tehtävä 1. PORTAAT A YLÖS KENTÄLTÄ JA KOIVUESTE LAUKASSA Ratsukko kiipeää portaiden tasot I ja II käynnissä, kääntyy ja palaa käynnissä kentälle (A). Ratsukko hyppää portaat ylös kentältä laukassa ja kiertää

Lisätiedot

Tervetuloa Kartanoon!

Tervetuloa Kartanoon! Tervetuloa Kartanoon! Ohjeita museovierailua varten 1. Saapuessasi museoon tulet museon sisääntuloaulaan, josta löytyy museon lipunmyynti- ja informaatiopiste. 2. Vaatteidensäilytystilat ovat museon alimmassa

Lisätiedot

POSTPOSITIOT 1. - Kenen vieressä sinä istut? - Istun vieressä. 2. (TUNTI) jälkeen menen syömään. 3. Kirjasto on (TEATTERI) lähellä. 4. (HYLLY) päällä on kirja. 5. Me seisomme (OVI) vieressä. 6. Koirat

Lisätiedot

Etkot & Jatkot. Ateneumin taidebattle

Etkot & Jatkot. Ateneumin taidebattle Etkot & Jatkot Ateneumin taidebattle Sisällys 1. Tervetuloa Ateneumiin! 2. Ateneumin taidebattle Etkot 3. Kun tulette Ateneumiin 4. Museoetiketti Jatkot 5. Ateneum pähkinänkuoressa 1. Tervetuloa Ateneumiin!

Lisätiedot

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Yhden käsipainon treeni! MUISTA NÄMÄ!

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Yhden käsipainon treeni! MUISTA NÄMÄ! 1 / 5 1. PÄIVÄ 1 - INFO Yhden käsipainon treeni! MUISTA NÄMÄ! - Pidä hyvä tempo kun vaihdat liikkettä - Tee aina sarjassa oikeasti niin monta kuin menee - Valitse jokaiseen liikkeeseen aina sopiva paino

Lisätiedot

SUOMALAISET OLYMPIAVOITTAJAT

SUOMALAISET OLYMPIAVOITTAJAT Suomalaiset olympiavoittajat -pelipalat Seuraavilla sivuilla on suomalaisten urheilijoiden nimiä ja lajeja. Kaikki urheilijat (ja muutama taiteilija) ovat voittaneet henkilökohtaisen kultamitalin olympialaisissa

Lisätiedot

Suomen Cup 2018 Rovaniemi. Joukkueenjohtajien kokous N 10 km (P) ja M 15 km (P)

Suomen Cup 2018 Rovaniemi. Joukkueenjohtajien kokous N 10 km (P) ja M 15 km (P) Suomen Cup 2018 Rovaniemi Joukkueenjohtajien kokous N 10 km (P) ja M 15 km (P) Asialista 1. Kokouksen avaus 2. Järjestäjien esittely 3. Juryn esittely 4. Osallistujien tarkistus ja lähtöjärjestys 5. Latukartat

Lisätiedot

Kenguru 2006 sivu 1 Cadet-ratkaisut

Kenguru 2006 sivu 1 Cadet-ratkaisut Kenguru 2006 sivu 1 3 pistettä 1. Kenguru astuu sisään sokkeloon. Se saa käydä vain kolmion muotoisissa huoneissa. Mistä se pääsee ulos? A) a B) b C) c D) d E) e 2. Kengurukilpailu on pidetty Euroopassa

Lisätiedot

Sinä olet kuin Marja-Liisa, koska... Harjoittelet ahkerasti. Uskallat näyttää tunteesi. Iloitset saavutuksistasi. Kotiseutusi on sinulle tärkeä.

Sinä olet kuin Marja-Liisa, koska... Harjoittelet ahkerasti. Uskallat näyttää tunteesi. Iloitset saavutuksistasi. Kotiseutusi on sinulle tärkeä. Sinä olet kuin Marja-Liisa, koska... Harjoittelet ahkerasti. Uskallat näyttää tunteesi. Iloitset saavutuksistasi. Kotiseutusi on sinulle tärkeä. Vaikeudet eivät pysäytä sinua. Kannustat toisia eteenpäin.

Lisätiedot

HIIHTÄMÄSSÄ ITÄVALLASSA 2006

HIIHTÄMÄSSÄ ITÄVALLASSA 2006 HIIHTÄMÄSSÄ ITÄVALLASSA 2006 NEVA järjesti matkan Alppien parhaimmistoon kuuluvalle murtomaahiihtoalueelle Itävallan Ramsauhun 20 hengen voimin 25.2. - 4.3.2006. Kokemukset olivat todella hyvät. Majoituimme

Lisätiedot

1 (7) Hämeen Viesti 2015. Ahveniston moottoriradalla Hämeenlinnassa 25.1.2015. Kilpailuohje

1 (7) Hämeen Viesti 2015. Ahveniston moottoriradalla Hämeenlinnassa 25.1.2015. Kilpailuohje 1 (7) Hämeen Viesti 2015 Ahveniston moottoriradalla Hämeenlinnassa 25.1.2015 Kilpailuohje 2 (7) KILPAILU Hämeen Viesti 2015, 8-henkisin joukkuein, hiihtotapa P ja V, kilpailunumero 624. Kilpailussa hiihdetään

Lisätiedot

Mäkisuksen vaiheita ja vähän monojenkin

Mäkisuksen vaiheita ja vähän monojenkin Suvi Kuisma Mäkisuksen vaiheita ja vähän monojenkin Suomalaisen suksen muotoilusta ja valmistushistoriasta kertova näyttely Hiihtomuseossa Lahdessa liittyy 2012 muotoiluvuoteen (World Design Capital Helsinki/Lahti

Lisätiedot

Ampumahiihdon huolto

Ampumahiihdon huolto Ampumahiihdon huolto 2016-17 MC huolto Huoltopäällikkö: Pekka Kemppi Huoltomiehet: Jarkko Siltakorpi ja Juha Kankkunen Osan kautta 4. huoltomiehenä Miko Leppäniemi Kontiolahden MC kisassa testihiihtäjänä

Lisätiedot

Kulttuuria ja urheilua -reitti Tehtävien avulla opit suomea. Opettaja voi koulussa valita ryhmälle sopivat tehtävät.

Kulttuuria ja urheilua -reitti Tehtävien avulla opit suomea. Opettaja voi koulussa valita ryhmälle sopivat tehtävät. Ohjeet Kulttuurikuntoilun tehtäviä varten Kulttuuria ja urheilua -reitti Tehtävien avulla opit suomea. Opettaja voi koulussa valita ryhmälle sopivat tehtävät. TEHTÄVÄT ENNEN KÄVELYÄ TEHTÄVÄ 1 Lue kävelyn

Lisätiedot

Urheilu-, metsästys- ja kalastustarvikkeiden lahjoittama UMK-malja

Urheilu-, metsästys- ja kalastustarvikkeiden lahjoittama UMK-malja Kiertopalkinnot 2010 KIERTOPALKINNOT 2010 Urheilu-, metsästys- ja kalastustarvikkeiden lahjoittama UMK-malja Piiri Pisteet 2010 Pisteet 2009 Pisteet 2008 1. Pohjois-Pohjanmaa 52 40 14 2. Lahti 47 51 89

Lisätiedot

Hämeenlinnan hiihdot

Hämeenlinnan hiihdot 1 (5) Hämeenlinnan hiihdot Ahveniston moottoriradalla Hämeenlinnassa 27.2.2016 Kilpailuohje 2 (5) KILPAILU Hämeenlinnan hiihdot, hiihtotapa perinteinen (P), kilpailunumero 154. KILPAILUKESKUS JA -TOIMISTO

Lisätiedot

PORVOON MUSEON OPETUSPALVELUT 2016

PORVOON MUSEON OPETUSPALVELUT 2016 PORVOON MUSEON OPETUSPALVELUT 2016 TERVETULOA KONKKARONKKAAN! Porvoon museon työpajatoiminta keväällä 2016 Holmin talon alakerrassa avautui maaliskuussa 2014 kokeellinen työpajatila - KONKKARONKKA. Uusissa

Lisätiedot

Ounasvaaran Hiihtoseura

Ounasvaaran Hiihtoseura Kiertopalkinnot 2012 KIERTOPALKINNOT 2012 Pohjola-malja Pohjola-yhtiöiden lahjoittamasta Pohjola-maljasta kilpaillaan vuodesta 1997 alkaen toistaiseksi. Pohjola-maljan saa vuodeksi haltuunsa maastohiihdon

Lisätiedot

Yhteenveto keskeisistä hiihtosäännöistä

Yhteenveto keskeisistä hiihtosäännöistä Yhteenveto keskeisistä hiihtosäännöistä Tämän yhteenvedon tarkoitus ja käyttö - Yhteenveto sisältää keskeisiä sääntöjä esimerkkeineen hiihtäjille (kilpailijan velvollisuudet) - Yhteenvedon tavoitteena

Lisätiedot

4.1 Samirin uusi puhelin

4.1 Samirin uusi puhelin 4. kappale (neljäs kappale) VÄRI T JA VAATTEET 4.1 Samirin uusi puhelin Samir: Tänään on minun syntymäpäivä. Katso, minun lahja on uusi kännykkä. Se on sedän vanha. Mohamed: Se on hieno. Sinun valkoinen

Lisätiedot

YMPÄRISTÖ- JA LUONNONTIETO JA KÄSITYÖ 1-6 luokat Teemana ovat kotiseudun luonnonolot ja käytetyt materiaalit.

YMPÄRISTÖ- JA LUONNONTIETO JA KÄSITYÖ 1-6 luokat Teemana ovat kotiseudun luonnonolot ja käytetyt materiaalit. YMPÄRISTÖ- JA LUONNONTIETO JA KÄSITYÖ 1-6 luokat Teemana ovat kotiseudun luonnonolot ja käytetyt materiaalit. Tutki vaatteiden materiaaleja Mistä kankaista ja langoista 1900-luvun alun vaatteet ommeltiin?

Lisätiedot

Joukkueenjohtajien kokous (Kainuun Ammatti-instituutti)

Joukkueenjohtajien kokous (Kainuun Ammatti-instituutti) KILPAILUOHJEET: KILPAILUJEN AIKATAULU Pe 30.3. Klo 17.00 Klo 19.00 Lehdistötilaisuus: hiihtostadionin lehdistökeskus Joukkueenjohtajien kokous: Kainuun Ammatti-instituutti La 31.3. Klo 09.45 Klo 10.00

Lisätiedot

Kannelmäen peruskoulun lehti

Kannelmäen peruskoulun lehti Kannelmäen peruskoulun lehti Tämä lehti on kannelmäen peruskoulun oppilaiden tekemä lehti Tässä lehdessä esitetään oppilaiden tekemiä eri töitä, piirroksia ja sarjakuvia sekä raportti Super Schools viikosta

Lisätiedot

Lauletaan useita kertoja siten, että nostellaan vuoroin oikeaa ja vasenta jalkaa.

Lauletaan useita kertoja siten, että nostellaan vuoroin oikeaa ja vasenta jalkaa. Tammikuun liikuntavinkit lähde: suunnittelen liikuntaa palvelu (www.nuorisuomi.fi) SUKSITANSSI: Tuttu laululeikki sukset jalassa. Harjoitellaan tasapainotaitoa. Leikitään tasaisella alueella, jossa kaikille

Lisätiedot

Trestima Oy Puuston mittauksia

Trestima Oy Puuston mittauksia Koostanut Essi Rasimus ja Elina Viro Opettajalle Trestima Oy Puuston mittauksia Kohderyhmä: 9-luokka Esitiedot: ympyrä, ympyrän piiri, halkaisija ja pinta-ala, lieriön tilavuus, yhdenmuotoisuus, yksikkömuunnokset

Lisätiedot

Kulttuuriohjelman rakenne

Kulttuuriohjelman rakenne kulttuurikasvatus Kulttuuriohjelman rakenne käyntikohde Kirjasto (kirjastoon tutustuminen) s.16 Sinfonia Lahti s.14 luokka-aste Kaupunginteatteri s.12 Hiihtomuseo s.7 Kirjasto (kirjavinkkaus) s.16 Taidemuseo

Lisätiedot

Ampumahiihdon kansalliset OHJEET KILPAILIJOILLE

Ampumahiihdon kansalliset OHJEET KILPAILIJOILLE kansalliset 17. 18.2.2018 OHJEET KILPAILIJOILLE AMPUMAHIIHDON KANSALLISET 17.-18.2.2018 OHJEET KILPAILIJOILLE OHJELMA Lauantai 17.2. Klo 9.00 Klo 9.00 Klo 10.00 10.45 Klo 11.00 Kilpailutoimisto aukeaa

Lisätiedot

HIIHTO ENNEN JA NYT. Kirsi Alastalo

HIIHTO ENNEN JA NYT. Kirsi Alastalo HIIHTO ENNEN JA NYT Kirsi Alastalo Sisällys Hiihto ennen ja nyt... 3 Elintärkeä hiihtotaito... 4 Vanhat sukset... 5 Vanhat suksisiteet... 7 Vanhat sauvat... 8 Suksien valmistus... 9 Luistoa ja pitoa voiteilla...

Lisätiedot

SUOMALAISEN LASKUVARJOURHEILUN HISTORIAA

SUOMALAISEN LASKUVARJOURHEILUN HISTORIAA Suomalainen laskuvarjourheilun veteraani rauno nuorivuori 1 Rauno Olavi Nuorivuori on yksi suomalaisen laskuvarjourheilun pioneereista. Hän osallistui ensimmäiselle kokeiluna järjestetylle kantahenkilökunnan

Lisätiedot

15 Yhtäsuuruuksia 1. Päättele x:llä merkityn punnuksen massa. a) x 4 kg. x 3 kg

15 Yhtäsuuruuksia 1. Päättele x:llä merkityn punnuksen massa. a) x 4 kg. x 3 kg 1 15 Yhtäsuuruuksia Päättele :llä merkityn punnuksen massa. a) 1 kg 1 kg 1 kg 1 kg 1 kg 1 kg b) 1 kg 5 kg 5 kg 4 kg 3 kg Kuinka monta ympyrää jälkimmäisen vaa an oikealle puolelle on laitettava, jotta

Lisätiedot

HELMI-vapaa-ajantalot 2007. Unelmista tehty

HELMI-vapaa-ajantalot 2007. Unelmista tehty HELMI-vapaa-ajantalot 2007 Unelmista tehty 21 Helmi Sisällysluettelo Helmi 68..... s. 4 Helmi 99.... s. 14 UUTUUS Helmi 69..... s. 6 Helmi 111... s. 16 Helmi 63..... s. 8 Kärkimallit.......s. 18 Toimitussisällöt...s.

Lisätiedot

Entisajan vaatteissa. Tehtävät koululle

Entisajan vaatteissa. Tehtävät koululle Entisajan vaatteissa Tehtävät koululle Työpajassa tutustutaan arkipukeutumiseen 1900-luvun alussa. Keski-Suomi sijaitsee itäisen ja läntisen kulttuurialueen rajalla, mikä on johtanut kulttuuripiirteiden

Lisätiedot

Taidemuseon Kulttuuriohjelma 4.-luokkalaisille syksy 2018

Taidemuseon Kulttuuriohjelma 4.-luokkalaisille syksy 2018 Taidemuseon Kulttuuriohjelma 4.-luokkalaisille syksy 2018 Museovierailuun varattu aika on noin 1 tunti. Tehtäviä voi sovittaa käytettävissä olevan ajan ja tilanteen mukaan. Jos kaksi luokkaa on yhtä aikaa

Lisätiedot

Mitä on yhdistelmähiihto?

Mitä on yhdistelmähiihto? Osa-alueet 1. Mitä on Yhdistelmähiihto 2. Matkat 3. Radan vaatimukset 4. Lähtö, maali 5. Stadion vaatimukset 6. Skiathlon pit box area / exchange zone 7. Muuta yleistä Mitä on yhdistelmähiihto? Yhdistelmähiihto,

Lisätiedot

Suomen Cup 2018 Rovaniemi. Joukkueenjohtajien kokous Sprintit N 1.1 ja M 1.4 km (P)

Suomen Cup 2018 Rovaniemi. Joukkueenjohtajien kokous Sprintit N 1.1 ja M 1.4 km (P) Suomen Cup 2018 Rovaniemi Joukkueenjohtajien kokous Sprintit N 1.1 ja M 1.4 km (P) Asialista 1. Kokouksen avaus 2. Järjestäjien esittely 3. Juryn esittely 4. Osallistujien tarkistus ja lähtöjärjestys 5.

Lisätiedot

Sari Airola PÖÖKÖ JA MYSTEERIN KESÄVIERAAT

Sari Airola PÖÖKÖ JA MYSTEERIN KESÄVIERAAT Sari Airola PÖÖKÖ JA MYSTEERIN KESÄVIERAAT Kuvittaja Sari Airola Sari Airola (s. 1967) valmistui taiteen maisteriksi Taideteollisen korkeakoulun Taidekasvatuksen osastolta 1997. Hän aloitti kuvitustöiden

Lisätiedot

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti Joki Minä asun omakotitalossa. Talo sijaitsee Kemijärven rannan lähellä. Talon ja rannan välimatka on noin 20 metriä. Tänä keväänä Kemijoen pinnan jää alkoi sulaa aikaisemmin kuin ennen. Kaiken jään sulamisen

Lisätiedot

Ohjevihkossa on käytetty papunetin kuvia Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 1(15)

Ohjevihkossa on käytetty papunetin kuvia   Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 1(15) Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 1(15) Ohjevihkossa on käytetty papunetin kuvia www.papunet.fi Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 2(15) OHJEET K-ÄÄNTEEN HARJOITTELUUN K-äänne:

Lisätiedot

VIERAILULLE TURUN APTEEKKIMUSEO JA QWENSELIN TALOON SOSIAALINEN KUVATARINA

VIERAILULLE TURUN APTEEKKIMUSEO JA QWENSELIN TALOON SOSIAALINEN KUVATARINA VIERAILULLE TURUN APTEEKKIMUSEO JA QWENSELIN TALOON SOSIAALINEN KUVATARINA Tervetuloa! Apteekkimuseo ja Qwenselin talon sisäänkäynti on siirtynyt sisäpihalle. Sisäpihalle kuljetaan Läntiseltä Rantakadulta

Lisätiedot

Wanhat Hiihtoveikot ja Hiihtosiskot Laajavuoressa

Wanhat Hiihtoveikot ja Hiihtosiskot Laajavuoressa WANHAT HIIHTOVEIKOT JA HIIHTOSISKOT 1.6.2017 Matti Harju Wanhat Hiihtoveikot ja Hiihtosiskot Laajavuoressa 31.5.- 1.6.2017 Wanhat Hiihtoveikot ja Hiihtosiskot ry:n kesätapaaminen ja vuosikokous pidettiin

Lisätiedot

Pohjola-yhtiöiden lahjoittamasta Pohjola-maljasta kilpaillaan vuodesta 1997 alkaen toistaiseksi.

Pohjola-yhtiöiden lahjoittamasta Pohjola-maljasta kilpaillaan vuodesta 1997 alkaen toistaiseksi. Kiertopalkinnot 2019 KIERTOPALKINNOT 2019 Pohjola-malja Pohjola-yhtiöiden lahjoittamasta Pohjola-maljasta kilpaillaan vuodesta 1997 alkaen toistaiseksi. Pohjola-maljan saa vuodeksi haltuunsa maastohiihdon

Lisätiedot

FIS-TD-koulutus - varustekontrolli

FIS-TD-koulutus - varustekontrolli FIS-TD-koulutus - varustekontrolli MÄKIHYPPYPUKU URHEILIJAN MITTAUS Urheilijan tulee seistä rennossa asennossa mittauksen aikana. Hänen tulee olla ilman vaatteita ( tyyppiä alushousut sallittu) ja avojaloin.

Lisätiedot

Yhteenveto keskeisistä hiihtosäännöistä

Yhteenveto keskeisistä hiihtosäännöistä Yhteenveto keskeisistä hiihtosäännöistä Tämän yhteenvedon tarkoitus ja käyttö - Yhteenveto sisältää keskeisiä sääntöjä esimerkkeineen hiihtäjille (kilpailijan velvollisuudet) - Yhteenvedon tavoitteena

Lisätiedot

Eläkeliiton mestaruushiihdot OHJEET KILPAILIJOILLE

Eläkeliiton mestaruushiihdot OHJEET KILPAILIJOILLE Eläkeliiton mestaruushiihdot 26. 27.2.2019 OHJEET KILPAILIJOILLE OHJEET KILPAILIJOILLE OHJELMA Maanantai 25.2. Klo 14.00-18.00 Virallinen harjoitteluaika Tiistai 26.2. Klo 8.00-10.00 Klo 9.00 Klo 9.00

Lisätiedot

Wanted. Kohti hyvää elämää Hyvään. Taiteen taito. Mysteeriloota. Tölön taidetta. Koulun kysytyin kysymys

Wanted. Kohti hyvää elämää Hyvään. Taiteen taito. Mysteeriloota. Tölön taidetta. Koulun kysytyin kysymys Koulun kysytyin kysymys "Miksi koulua käydään?". Otimme tehtäväksemme ottaa siitä selvää. Wanted Taiteen taito Tölön taidetta Kohti hyvää elämää Hyvään elämään on monta tietä ja neuvoa. Tässä muutama.

Lisätiedot

3. Kuka saa säätää varavarjon automaattilaukaisinta (Cypresiä)? a. Pilotti b. Hyppymestari c. Hyppääjä d. Turvallisuuspäällikkö

3. Kuka saa säätää varavarjon automaattilaukaisinta (Cypresiä)? a. Pilotti b. Hyppymestari c. Hyppääjä d. Turvallisuuspäällikkö NOVA Alkeis 1. Missä korkeudessa ja miten avaat päävarjon? a. 1500m. Katsot mittaria ja avaat varjon b. 2000m. Avaat varjon c. 1600m. Näytät avausmerkin ja avaat varjon (taivuta, tartu, vedä) d. 1500m.

Lisätiedot

Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto

Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa 15.10.-26.11. 2016 Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto Kiinnostuin ulkomaan työssäoppimisesta muistaakseni ensimmäisellä luokalla ammattikoulussa, kun opettaja otti

Lisätiedot

BONUSOHJELMAT TREENINAUaHOILLA

BONUSOHJELMAT TREENINAUaHOILLA BONUSOHJELMAT TREENINAUaHOILLA Pysy lomalla ja matkoillakin teräskunnossa, tekemällä 5 tehokasta ja nopeaa treeniohjelmaa Seuraavassa 2 bonustreeniohjelmaa artikkelista Treenaa kotona Muscle&Fitness Hers-lehden

Lisätiedot

Ampumahiihto. Hiihto. Pelihahmon piirtäminen. Jos tahdot animoida hiihtämisen, Peli muodostuu kahdesta erilaisesta osasta: ensin

Ampumahiihto. Hiihto. Pelihahmon piirtäminen. Jos tahdot animoida hiihtämisen, Peli muodostuu kahdesta erilaisesta osasta: ensin Ampumahiihto 1 Peli muodostuu kahdesta erilaisesta osasta: ensin hiihdetään ammuntapaikalle rämpyttämällä nuolinäppäimiä ja sen jälkeen yritetään ampua maalitaulut mahdollisimman nopeasti aikasakot välttäen.

Lisätiedot

NUKKETEATTERIN KÄYTTÖOHJEET

NUKKETEATTERIN KÄYTTÖOHJEET RUDOLF KOIVU NÄYTTELYYN LIITTYVÄ NUKKETEATTERI NUKKETEATTERIN KÄYTTÖOHJEET Itsekseen tekeville Nukketeatterissa voi leikkiä teatteriesitystä kokeilemalla nukeilla näyttelemistä erilaisissa lavasteissa.

Lisätiedot

ARKEOLOGIAA JA JOULUN TUNNELMAA

ARKEOLOGIAA JA JOULUN TUNNELMAA KOULUTIEDOTE SYKSY 2019 ARKEOLOGIAA JA JOULUN TUNNELMAA HISTORIAA KIVIKIRVEISTÄ IKEAAN ARKEOLOGIAA JA HAUTAUSTAPOJA TEHDÄÄN YHDESSÄ JOULUA! Tornionlaakson maakuntamuseo tarjoaa oivaltavan matkan oman historian

Lisätiedot

Eväitä elämään lähiluonnosta hanke Toimintatuokiokortti

Eväitä elämään lähiluonnosta hanke Toimintatuokiokortti Aihe 3 4. luokkien elämyspäivä Rantokankaalla Tavoitteet edistää ryhmäytymistä yhteistoiminnallisilla aktiviteeteilla luontoelämysten kokeminen Kohderyhmä ja koko 9 10-vuotiaat oppilaat, 36 lasta ja neljä

Lisätiedot

la 14.3. 8 10.00 Ilmoittautuminen ( noudetaan kilpailuohjeet/ohjelma + numerot piireittäin)

la 14.3. 8 10.00 Ilmoittautuminen ( noudetaan kilpailuohjeet/ohjelma + numerot piireittäin) KILPAILUOHJELMA JA -OHJEET ResUl:n Ampumahiihtomestaruuskilpailut Kuhmossa 14.-15.3.2015 OHJELMA la 14.3. 8 10.00 Ilmoittautuminen ( noudetaan kilpailuohjeet/ohjelma + numerot piireittäin) 10-11.15 Aseiden

Lisätiedot

Mitä kaikkea tulee ottaa huomioon näyttelyn suunnittelussa ja rakentamisessa

Mitä kaikkea tulee ottaa huomioon näyttelyn suunnittelussa ja rakentamisessa Mitä kaikkea tulee ottaa huomioon näyttelyn suunnittelussa ja rakentamisessa Näyttelysopimus Tehdään galleristin tekemän sopimusluonnoksen mukaan. Siitä voidaan keskustella ja saada erikoisvapauksia.

Lisätiedot

Huonekalujen kokoamisohje

Huonekalujen kokoamisohje Huonekalujen kokoamisohje Tämä ohje on tehty antamaan yleisiä ohjeita huonekalujemme kasaamisesta sekä helpottamaan itse kasaamista. Huonekalujen kasaaminen voi joskus olla työlästä, mutta sitä ei kannata

Lisätiedot

1 C : V I N O P E N K K I P U N N E R R U S K Ä S I P A I N O I L L A 2-3 X 5

1 C : V I N O P E N K K I P U N N E R R U S K Ä S I P A I N O I L L A 2-3 X 5 K O K O VARTALON TEHOTREENI - N. 60MIN - 2-3 X VIIKOSSA Tee tämä harjoitus kolme kertaa viikossa ja lepää vähintään yksi päivä harjoitusten välissä. Voit siis tehdä harjoituksen esimerkiksi maanantaisin,

Lisätiedot

LIHASKUNTO-OHJELMA KPV TYTÖT 02

LIHASKUNTO-OHJELMA KPV TYTÖT 02 LIHASKUNTO-OHJELMA KPV TYTÖT 02 OHJELMAN TARKOITUS ON PARANTAA: TASAPAINOA POLVIKONTROLLIA KESKIVARTALON HALLINTAA ALARAAJOJEN LIHASVOIMAA NIVELLIIKKUVUUTTA KOORDINAATIOTA HYPYN ALASTULOTEKNIIKKAA SEKÄ

Lisätiedot

FYSIIKAN HARJOITUSTEHTÄVIÄ

FYSIIKAN HARJOITUSTEHTÄVIÄ FYSIIKAN HARJOITUSTEHTÄVIÄ MEKANIIKKA Nopeus ja keskinopeus 6. Auto kulkee 114 km matkan tunnissa ja 13 minuutissa. Mikä on auton keskinopeus: a) Yksikössä km/h 1. Jauhemaalaamon kuljettimen nopeus on

Lisätiedot

KOTKA. Kotka on Suomen merellisimpiä kaupunkeja. Se sijaitsee Suomenlahden rannikolla Helsingistä

KOTKA. Kotka on Suomen merellisimpiä kaupunkeja. Se sijaitsee Suomenlahden rannikolla Helsingistä Kuvat: Kotkan kaupunki KOTKA Kotka on Suomen merellisimpiä kaupunkeja. Se sijaitsee Suomenlahden rannikolla Helsingistä itään puolentoista tunnin ajomatkan päässä. Kotka on Kymijoen ja meren yhdyskohtaan

Lisätiedot

OMATOIMIKAUDEN HARJOITUSOHJELMA HARJOITUS 1. OHJEITA OMATOIMIKAUDELLE:

OMATOIMIKAUDEN HARJOITUSOHJELMA HARJOITUS 1. OHJEITA OMATOIMIKAUDELLE: OMATOIMIKAUDEN HARJOITUSOHJELMA OHJEITA OMATOIMIKAUDELLE: Harjoittele omatoimikauden aikana omia kehityskohteitasi tavoitteesi mukaisesti ja tee joukkueen omatoimiharjoitukset. Suunnittele viikon harjoittelu

Lisätiedot

Mannerheimin Kiinan-reitin ratsastanut Tony Ilmoni pääsi kokeilemaan maisemaratsastusta läntisellä Uudellamaalla.

Mannerheimin Kiinan-reitin ratsastanut Tony Ilmoni pääsi kokeilemaan maisemaratsastusta läntisellä Uudellamaalla. HIPPOS Nro 8/2010 Melkein paratiisissa Mannerheimin Kiinan-reitin ratsastanut Tony Ilmoni pääsi kokeilemaan maisemaratsastusta läntisellä Uudellamaalla. Teksti ja kuvat TONY ILMONI Snappertuna 90 kilometrin

Lisätiedot

SENIORILAUTTA. Keskiviikkoisin klo Lauttasaaren seurakunnan tiloissa, os. Myllykallionrinne 1 Seurakuntasali

SENIORILAUTTA. Keskiviikkoisin klo Lauttasaaren seurakunnan tiloissa, os. Myllykallionrinne 1 Seurakuntasali SENIORILAUTTA Keskiviikkoisin klo 10.30 12.00 Lauttasaaren seurakunnan tiloissa, os. Myllykallionrinne 1 Seurakuntasali Senioritoiminnan järjestämä kerhoryhmä on kaikille iäkkäille ihmisille maksuton.

Lisätiedot

OULUN YLIOPISTO, BIOLOGIAN LAITOS Puututkimus

OULUN YLIOPISTO, BIOLOGIAN LAITOS Puututkimus OULUN YLIOPISTO, BIOLOGIAN LAITOS Puututkimus Puu on yksilö, lajinsa edustaja, eliöyhteisönsä jäsen, esteettinen näky ja paljon muuta. Tässä harjoituksessa lähestytään puuta monipuolisesti ja harjoitellaan

Lisätiedot

TALVILAJIDOMINO 1. Vaihtoehtoja. Kuvadominon ohje

TALVILAJIDOMINO 1. Vaihtoehtoja. Kuvadominon ohje TALVILAJIDOMINO 1 Vaihtoehtoja Pelaajat voivat myös muodostaa pareja. Säännöt on helpompi muistaa, jos pokaalijokerin jättää pois. Myös tuplakortit voi jättää pois. Sääntöjä voi yksinkertaistaa esimerkiksi

Lisätiedot

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1 1 / 10 1. PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1 1. Liikkeen nimen perässä on kerrottu treenattava lihas 2. Tee kaikissa liikkeissä sarjat loppuun saakka 3. Oikeat sarjapainot ovat ne, jotka ovat isoimmat painot, joilla

Lisätiedot

Pihlajapiiri Senioritalo Sandels Välskärinkatu 4, Töölö TIISTAISIN KLO

Pihlajapiiri Senioritalo Sandels Välskärinkatu 4, Töölö TIISTAISIN KLO Pihlajapiiri Senioritalo Sandels Välskärinkatu 4, Töölö TIISTAISIN KLO 13.00 14.30 Senioritoiminnan järjestämä kerhoryhmä on kaikille iäkkäille ihmisille maksuton. Voit osallistua ryhmään silloin, kun

Lisätiedot

KÄYTTÖOPAS. ver. 1.2

KÄYTTÖOPAS. ver. 1.2 KÄYTTÖOPAS ver. 1.2 VAROITUS Tätä tuotetta ei ole tarkoitettu alle kolme (3) vuotiaille lapsille. VAROITUS Emme kanna mitään vastuuta mahdollisista onnettomuuksista tai vahingoista, jotka johtuvat laiminlyönnistä

Lisätiedot

REKKI: (1-3 sarja: rintakorkeus, 4-6 sarja: heiluntakorkeus)

REKKI: (1-3 sarja: rintakorkeus, 4-6 sarja: heiluntakorkeus) 1 Kevät 2018 REKKI: (1-3 sarja: rintakorkeus, 4-6 sarja: heiluntakorkeus) 1. KIEPPI - lähtö maasta - liike päättyy siistiin ja tiukkaan oikonojaan - polvet ja nilkat ojennettuina vierekkäin, ei ristikkäin

Lisätiedot

metsämatikkaa Sata käpyä Lukuja metsästä Laskutarina Mittaaminen punaisella narulla Päin mäntyä (metsän yleisin puu)

metsämatikkaa Sata käpyä Lukuja metsästä Laskutarina Mittaaminen punaisella narulla Päin mäntyä (metsän yleisin puu) metsämatikkaa Sata käpyä Lukuja metsästä Laskutarina Mittaaminen punaisella narulla Päin mäntyä (metsän yleisin puu) Vinkki! MAPPAsta www.mappa.fi löytyy haulla matematiikkaa ulkona valmiita tuntisuunnitelmia

Lisätiedot

Ergonomisten kantovälineiden käyttöohjeita. Kiedo ry Keski-Suomen kestovaippa- ja kantoliinayhdistys. Kietaisuristi 2 - trikoisella kantoliinalla

Ergonomisten kantovälineiden käyttöohjeita. Kiedo ry Keski-Suomen kestovaippa- ja kantoliinayhdistys. Kietaisuristi 2 - trikoisella kantoliinalla Ergonomisten kantovälineiden käyttöohjeita Kiedo ry Keski-Suomen kestovaippa- ja kantoliinayhdistys Kietaisuristi 2 - trikoisella kantoliinalla (voit käyttää peiliä apunasi harjoitellessasi sidontaa) 1.

Lisätiedot

Helsingin Kauppakeskus O.Y. POLKUPYÖRI. Kansalliset Rata- ja. maantiepyöräilykilpailut. Naisten ja miesten VELODROMILLA 15-16. 6.

Helsingin Kauppakeskus O.Y. POLKUPYÖRI. Kansalliset Rata- ja. maantiepyöräilykilpailut. Naisten ja miesten VELODROMILLA 15-16. 6. Siltasaarenkatu i f Kansalliset Rata- ja maantiepyöräilykilpailut VELODROMILLA 15-16. 6. 1944 Rata-ajot torstaina 15. 6. 1944 klo 18.30 Maantieajot perjantaina 16. 6. 1944 klo 18.00 Lähtö- ja tulomaali

Lisätiedot

Avoin am-sprinttisuunnistuskilpailu Loimaalla 9.9.2015 Kilpailukeskuksena Loimaan kaupungin Urheilukeskus

Avoin am-sprinttisuunnistuskilpailu Loimaalla 9.9.2015 Kilpailukeskuksena Loimaan kaupungin Urheilukeskus LOIMAAN JANKKO RY. Avoin am-sprinttisuunnistuskilpailu Loimaalla 9.9.2015 Kilpailukeskuksena Loimaan kaupungin Urheilukeskus 1. Toimihenkilöt Kilpailunjohtaja ja tiedottaja: Osmo Hongisto puh. 040 716

Lisätiedot

Kenguru 2017 Benjamin (6. ja 7. luokka)

Kenguru 2017 Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 8 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Oikeasta vastauksesta saat 3, 4 tai 5 pistettä.

Lisätiedot

SUOMEN ESIHISTORIA. Esihistoria

SUOMEN ESIHISTORIA. Esihistoria Suomen esihistoria / Ulla-Riitta Mikkonen 1 SUOMEN ESIHISTORIA Suomen historia jaetaan esihistoriaan ja historiaan. Esihistoria tarkoittaa sitä aikaa, kun Suomessa ei vielä ollut kristinuskoa. Esihistorian

Lisätiedot

VALMENTAJA 1 AMMUNNAN PERUSTEET. Asko Nuutinen

VALMENTAJA 1 AMMUNNAN PERUSTEET. Asko Nuutinen VALMENTAJA 1 AMMUNNAN PERUSTEET Asko Nuutinen Ammunnan perusteet - tuuli Kuvat: Jami Aho Malli: Eija Salonen Asko Nuutinen - Ammunta on taitolaji joka on opittavissa harjoittelemalla - perusteet heti oikein

Lisätiedot

JULKAISIJA. Eduskuntatiedotus TAITTo JA KUvITUKSeT. Hanna Lahti / Huomen GDI

JULKAISIJA. Eduskuntatiedotus TAITTo JA KUvITUKSeT. Hanna Lahti / Huomen GDI SUOMEKSI JULKAISIJA Eduskuntatiedotus 2017 TAITTo JA KUvITUKSeT Hanna Lahti / Huomen GDI Hei, mitä täällä tapahtuu? Äiti? Eipäs kun opettaja. Kuka näistä asioista päättää? Ei, vaan kansanedustajat! Mihin

Lisätiedot

HARJOITEPANKKI VOIMA

HARJOITEPANKKI VOIMA HARJOITEPANKKI VOIMA VOIMAHARJOITTELU / Jalkakyykky Vaihe 1. Avustettu jalkakyykky Pidä katse suoraan eteenpäin. Pidä hyvä ryhti ja selkä suorana. Seiso haara-asennossa jalat hartioiden leveydellä siten,

Lisätiedot

lehtipajaan! Opettajan aineisto

lehtipajaan! Opettajan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Opettajan aineisto Opettajalle Ennen kuin ryhdyt lehtipajaan lue myös oppilaan aineisto Lehtipaja on tarkoitettu tt 3.-6.-luokkalaisille l ill Voit käyttää aineistoa myös 1.-2.-luokkalaisille,

Lisätiedot

Joukkueenjohtajan rooli ja tehtävät arvokisoissa

Joukkueenjohtajan rooli ja tehtävät arvokisoissa Joukkueenjohtajan rooli ja tehtävät arvokisoissa Joukkueenjohtajan tehtävät: Ennen matkaa: -Palaverit järjestelyistä (liitto, mj-valmentaja, mahdolliset tukihenkilöt) -Maajoukkue leirillä esittäytyminen,

Lisätiedot

Liikkeet ovat eritasoisia. Aloita A tason liikkeistä ja siirry pelaajien kehittyessä B tason liikkeisiin ja aina E tasolle asti.

Liikkeet ovat eritasoisia. Aloita A tason liikkeistä ja siirry pelaajien kehittyessä B tason liikkeisiin ja aina E tasolle asti. POLVIKONTROLLI Ohjelman tarkoitus on ennaltaehkäistä polvivammoja parantamalla polvikontrollia, tasapainoa, keskivartalon hallintaa, alaraajojen lihasvoimaa, nivelliikkuvuutta, koordinaatiota sekä hypyn

Lisätiedot