Tervetuloa Hiihtomuseoon!

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tervetuloa Hiihtomuseoon!"

Transkriptio

1 1 Tervetuloa Hiihtomuseoon! Ohjeita museovierailua varten Oppilaat ovat koko museovierailun ajan opettajan vastuulla. Museon avoinnapitohenkilökunnalta voi kysyä neuvoja ja he opastavat toimintaosaston laitteiden käytössä. 1. Saapuessasi museoon tulet museon sisääntuloaulaan, josta löytyy museon lipunmyynti ja informaatiopiste. 2. Vaatteiden säilytystilat ovat vastapäätä lipunmyyntipistettä. Sieltä löytyvät myös lukittavat lokerot, joihin pitää jättää reput ja isommat laukut museokäynnin ajaksi. 3. Museon WC-tilat löytyvät vaatteiden säilytystilan vierestä oikealta. 4. Sisääntulokerroksessa on käytettävissä tarpeen vaatiessa myös hissi yläkerran näyttelytiloihin. Jos tarvitset hissiä, kysy apua museon asiakaspalvelijoilta lipunmyynnistä. 5. Sisääntuloaulassa sijaitsee myös museokauppa. 6. Perusnäyttely-tilaan siirrytään sisääntuloaulasta vasemman puoleisesta ovesta. 7. Toimintaosasto ja vaihtuvien näyttelyiden tila löytyy keskeltä museota sisääntuloaulan oikean puoleisesta ovesta. 8. Museon toisessa kerroksessa sijaitsee vaihtuvan näyttelyn tila: parvi ja näyttelysali. Yläkerran näyttelytilaan siirrytään portaita pitkin tai tarpeen vaatiessa hissillä. 9. Näyttelytiloissa oleviin esineisiin ja teoksiin ei saa koskea. Älä koske myöskään vitriineihin. Toimintaosastossa voi kokeilla laitteita esimerkiksi mäkihyppysimulaattoria ja Aikalatu multimediaa. 10. Tehtäviä tehdessäsi jätä tilaa myös toisille ja tarkastele esinettä tai teosta hieman kauempaa. Näyttelytilojen vitriinejä tai seiniä ei voi käyttää kirjoitusalustoina. Kirjoitusalustoja voit pyytää Hiihtomuseon henkilökunnalta. 11. Liiku ryhmän mukana ja noudata opettajan ohjeita. Siirry rauhallisesti paikasta toiseen, älä juokse. Näin huomioit myös muut museokävijät. 12. Museossa ei tarvitse olla täysin hiljaa, vaan voit myös kysyä ja keskustella, kunhan noudatat annettuja ohjeita. On kohteliasta myös pitää kännykkä kiinni tai äänettömällä museovierailun ajan.

2 2 ALAKERTA Perusnäyttelytila yht. n. 40 min. n. 15 min. Toimintaosasto n. 25 min. YLÄKERTA Erikoisnäyttely Urheiluidolit Parvitila yht. n. 40 min. n. 20 min. n. 20 min. YHTEENSÄ 1 h 20 min.

3 3 ALAKERTA Perusnäyttelytila noin 15 min. Tutustutaan yhdessä oppilaiden kanssa perusnäyttelyyn Selän henkeä ja hohtavia hankia. Opettajalla on käytössään perusnäyttelyyn liittyvä kansioteksti. Perusnäyttelystä on nostettu esiin kolme pääotsikkoa, jotka on merkitty numeroin: 1. Hiihdettiinkö jo kivikaudella? 2. Miksi Salpausselkä valittiin kisojen pitopaikaksi? 3. Mäkihyppyä tyylillä! Tekstistä löytyy myös vinkkejä, mitä asioita kannattaa huomioida Salpausselän- ja MM-kisavitriineissä luvulle. Toimintaosasto noin 25 min. Hypätään mäkisimulaattorissa ohjeiden mukaan sekä tutustutaan kosketusnäytöllä toimivaan Aikalatuun.

4 4 YLÄKERTA Erikoisnäyttely Urheiluidolit noin 20 min. Oppilaille on laadittu kuvasuunnistustehtäviä perustuen näyttelyssä olevaan esineistöön ja tietotauluihin. Vastaukset löytyvät joko esineistä tai tietotauluista. Tehtävä suoritetaan viuhkasuunnistusperiaatteella. Opettaja jakaa kuvasuunnistuslaput oppilaille. Vastaukset voi tarkistaa opettajan kansiosta. Lisätehtävä: Selfie Oppilaat voivat ottaa itsestään selfien idolinsa kanssa omalla kännykkäkameralla. Näyttelyssä voi kuvata myös muuta kiinnostavaa! Kuvia ja videoita voi halutessaan jakaa Urheiluidolit-näyttelyn some-kanavissa ja koulun omilla nettisivuilla. Fanipostia Koulussa tehtäväksi: Kirjoita omalle urheiluidolillesi käsinkirjoitettu fanikirje. Ota mallia kirjeelle esimerkiksi Toni Niemisen, Jari Puikkosen tai Eino Kirjosen fanikirjesuurennoksista käytävän varrelta.

5 5 Parvitila 20 min. Piirustustehtävä Oppilaat voivat suunnitella oman lumilaudan ulkoasun. käytettävissä on värikyniä ja paperia valmiit työt voi ottaa mukaan Talven jäljet -palapeli - Tunnista talviliikuntavälineiden jäljet ja liitä eläinhahmo talviseen maisemaan. Suksipuulajien tunnistustehtävä Puusuksien tekemisessä on käytetty erilaisia puulajeja. Yhdistä oikea puunäyte oikean puun vihjekuvan alle. Aikataulut ovat ohjeellisia. Niiden noudattaminen on suotavaa silloin kun museossa on samaan aikaan toinen kouluryhmä.

6 6

7 7 Selän henkeä ja hohtavia hankia Hiihtomuseon perusnäyttely 1. Hiihdettiinkö jo kivikaudella? Suomessa on pitkä ja luminen talvi, jonka aikana tiettömässä maastossa on ollut vaikea kulkea jalkaisin. Talviseen metsästämiseen ja paikasta toiseen siirtymiseen tarvittiin kulkuvälineitä. Pohjoismaissa ja Euraasiassa tähän tarkoitukseen keksittiin suksi. Kivikaudella käytettiin myös ihmisen tai koiran vetämiä rekiä. Myöhemmin vetoeläiminä käytettiin poroja ja hevosia. Suomen vanhin suksilöytö on tehty Sallasta ja se on n vuotta vanha. Suksen pituus on 180 cm ja leveys n.15 cm. o Suksen ikä määritellään ottamalla siitä puunäyte ja ajoittamalla se radiohiiliajoitus-menetelmällä. Suomesta on löydetty muinaisia suksia soista ja järven pohjamudista yhteensä n. 200 kpl. o Soiden ja pohjamutien hapeton tila on mahdollistanut elollisesta aineesta (puusta) valmistettujen suksien säilymisen. Suksen valmistusmateriaalina on käytetty pihkaista mäntyä ja myöhemmin koivua. Vitriinissä esimerkkejä: suksi n:o 3 on niistä vanhin ja löydetty Pertunmaalta, iältään n.1820 vuotta.

8 8 Vertaile, miten muinaissuksi eroaa nykyajan suksesta. Huom! eripariset sukset (lyly ja kalhu) ja tasapitkät sukset. Sauvat: Hiihdettäessä on käytetty kahta tai yhtä sauvaa riippuen muista taakoista ja matkan tarkoituksesta. (Esim. yhdistetty keihäs-sauva). 2. Miksi Salpausselkä valittiin kisojen pitopaikaksi? Suomessa on ollut tasamaakilpahiihdon perinne; hiihdettiin meren tai järven jäällä tai pellolla. Yli sata vuotta sitten Suomessa kilpailtiin jäätyneellä Oulunjoella luvulla siirryttiin Suomessa norjalaisen mallin mukaan murtomaahiihtoon, koska haluttiin pärjätä kilpailuissa vaihtelevassa maastossa. Uusiksi murtomaahiihtokeskuksiksi nousivat Salpausselkä Lahdessa, Puijo Kuopiossa ja myöhemmin Ounasvaara Rovaniemellä. Sopiva maasto ja talvi-ilmasto, hyvät kulkuyhteydet ja lyhyt matkaetäisyys muualta tiheään asutusta Suomesta tekivät Salpausselästä merkittävän hiihtokeskuksen. Salpausselän hiihtoja on järjestetty vuodesta Maailmanmestaruuskilpailut on pidetty Lahdessa kuusi kertaa: 1926, 1938, 1958, 1978, 1989 ja 2001.

9 9 Vinkkejä opettajalle MM-kisoihin liittyen 1920-luku (ensimmäinen seinävitriini) (1926) Murtomaasukset lyhyempiä kuin tasamaasukset. Hiihtäjä Tapani Nikun suojanaamari (vuoden 1926 Kongressihiihdot hiihdettiin asteen pakkasessa). Ensimmäinen hyppyrimäki rakennettiin nykyistä hiihtokatsomoa vastapäätä olevaan rinteeseen, siis eri paikkaan kuin nykyiset hyppyrimäet luku (1938) Vapaaehtoisuus on ollut kantava voima alusta asti sekä Salpausselän kisoissa että MM-kisoissa MM- kisoissa muonituksesta vastasivat lotat ja tarjolla oli hernekeittoa, kahvia ja kaakaota. Monot o Suutari Jussi Mononen perusti Lahteen v jalkineliikkeen (Lahden saapas- ja lapikasteollisuus Oy). o Mononen alkoi nelisen vuotta myöhemmin valmistaa myös urheilu- ja hiihtojalkineita, suksisiteitä ja voiteita.

10 10 o Tehtaan suositusta Mono - jalkineesta tuli lähes koko maassa yleisnimi hiihtokengälle. Metallinen rotanloukkuside käyttöön (Suomalainen versio: Voitto-suksiside ). Radio toi kisat koko kansan ulottuville luku (1958) Vuoden 1958 MM -mäkikisaa seurasi henkeä. Lahdessa oli tuolloin asukasta. Naishiihto hyväksyttiin ensimmäistä kertaa olympialaisiin v Oslossa. Suomen naiset saivat 10 km hiihdossa kolmoisvoiton. o Siiri Äitee Rantanen hiihti olympiapronssia. o Siiri Rantasen patsas sijaitsee Lahden urheilukeskuksen alueella ja se on Suomen ensimmäinen naisurheilijalle pystytetty patsas. o Maailmanmestaruuskilpailuissa jaetaan edelleenkin Kansainvälisen Hiihtoliiton lumitähti -mitalit kolmelle ensimmäiselle (katso mitalit vitriinistä). Lahtelaiset mäkihyppysankarit o Suomalaiset nousivat mäkihypyn huipulle. Juhani Kärkinen voitti erikoismäenlaskun. kts. Kärkisen suksi. Kts. tarina Tyylikkäitä mäkihyppysankareita.

11 11 Kisatytöt ensimmäistä kertaa kisoissa mukana luku (1978) Betonimäki valmistui vuonna 1972 ja teräsmäet vuonna Uutuutena lasikuitusuksi entisten puusälesuksien rinnalle. Juha Miedon mono kokoa 48. Luhdan asut hiihtäjille ja toimitsijoille luku (1989) Kisamaskotti Nestori ja ihailijakuvat Matti Nykäsestä ja Jari Puikkosesta. o Jari Puikkosen hyppypuku ja sukset vitriinissä! Luistelutyyli perinteisen tyylin rinnalle. Uudet muoviset luistelusukset (kennorakenne ja hiilikuitu) ja luistelumonot luku (2001) MM-2001 kisat käytiin suomalaisittain aluksi menestyksekkäissä tunnelmissa. Kisojen loppuvaiheessa saapuneista dopingtuloksista tiedotettaessa kisojen sponsorit peittivät

12 12 mainostaulunsa mustilla kankailla, sillä kiellettyjen aineiden käyttäjiksi paljastuivat muutamat Suomen huippuhiihtäjistä. 3. Mäkihyppyä tyylillä! Suomen ensimmäiset mäenlaskukilpailut järjestettiin Katajanokan kallioilla Ensimmäiset puiset hyppyrimäet rakennettiin Helsingin Alppilaan ja Kajaaniin vuonna 1905 silloin mäestä lennettiin n m luvulla Lahdesta, Kuopiosta ja Rovaniemestä mäkihyppykaupunkeja Lahtelaiset mäkimiehet eli punapaidat o Lahden Hiihtoseura (LHS) on tunnettu menestyneistä mäkihyppääjistään. Mäkihypystä kehkeytyi erityisesti lahtelaisten urheilulaji ja 1960-luvulla lahtelaiset mäkihyppääjät esiintyivät viininpunaisissa pipoissa ja paidoissa, joista tuli nimitys punapaidat. o Menestyneitä lahtelaisia mäkimiehiä ovat olleet mm. Paavo Nuotio, Juhani Kärkinen, Eino Kirjonen, Veikko Viki Kankkonen ja Niilo Nikke Halonen luvulta 2000-luvulle huippunimiä lahtelaisessa mäkihypyssä ovat olleet mm. Pentti Kokkonen, Jari Puikkonen, Toni Nieminen ja Janne Ahonen. kts. tarina Tyylikkäitä mäkihyppysankareita

13 13 Hyppyrimäestä on hypätty Suomessa eri aikoina kolmella erilaisella tyylillä: o Alkuvuosina hypättiin pystymäkihyppytyylillä ja kädet edessä hyppytyylillä. Ilmalennossa laskijan asento oli pystysuora ja sukset osoittivat ylöspäin. Tasapainoa pidettiin yllä pyörittämällä käsiä. o Aerodynaaminen tyyli kehitettiin1950-luvulla. Ilmalennossa laskija oli rohkeassa etunojassa, täysin liikkumattomassa asennossa, kädet takana housunsaumassa tai joskus myös edessä. Tällä tyylillä ovat hypänneet mm. Juhani Kärkinen, Veikko Kankkonen ja Matti Nykänen. o V-tyyli syntyi vuosien 1989 ja 1992 välillä. Ilmalennossa laskija levittää jalat v-asentoon. Tällä tyylillä hyppyjen pituudet kasvoivat ratkaisevasti, vaikka tyyliä pidettiin aluksi virheenä ja asentoa rumana. (Jan Boklöv > Toni Nieminen). o H-tyyli on kaikkein uusin hyppytyyli. Uudenlaisten siteiden ansiosta ilmalennon aikana hyppääjän sukset ovat H-kirjaimen muotoisessa asennossa (kts. kuvassa Björn Einar Romören)

14 14 Tarinat Suomalaisella sisulla hiihdon olympiapronssia Ensimmäiset talviolympialaiset v Chamonixissa Ranskassa olivat suomalaiselle talviurheilulle näytönpaikka ja odotukset olivat sen mukaiset Chamonixin olosuhteet osoittautuivat kuitenkin liian vaativiksi suomalaishiihtäjille ainoa valopilkku oli Tapani Niku, joka loukkaantumisesta huolimatta toi 18 km:n pikamatkalla Suomeen ensimmäisen hiihdon olympiamitalin Oulussa pantiin toimeen kansalaiskeräys Tapani Nikun lähettämiseksi Chamonixin talviolympialaisiin Tapani Niku kertoo olympiamatkasta: koko joukkueella oli edustuspuku, johon kuului saapashousut ja villapaita matka tehtiin laivalla ja junalla, omina eväinä voita ja näkkileipää perillä ihmetyksen aiheina olivat korkeat vuorenhuiput kaikki yli 4 km:n korkeudessa, Chamonix oli sekin kilometrin korkeudessa jo toisena päivänä suomalaishiihtäjät saivat kokea, miten ohut ilmasto vaikuttaa urheilusuoritukseen, siitä ei silloin vielä tiedetty mitään neuvoksi annettiin oleskella muutama päivä ilman rasitusta ja aika kului mm. katselemalla kylässä housuihin pukeutuneita naisia, sellaiseen näkyyn ei oltu Suomessa totuttu suomalaisille hiihtäjille jäi aikaa viikon verran tutustua 50 km:n kilpalatuun ja totutella ilmastoon kilpailun aattopäivänä kisajärjestäjät muuttivat kuitenkin norjalaisten hiihtäjien toivomuksesta kilpailureittiä, norjalaisten mielestä kilpailureitti oli liian helppo

15 15 uusi kilpareitti nousi kahden kilometrin korkeuteen, jossa oli edessä jäätikkö (Nykyisin kilpamaastohiihtolatuja ei saa tehdä niin korkealle.) kilpailun alkaessa oli alhaalla kaunis auringonpaiste, mutta puolentoista kilometrin nousun kohdalla ilma muuttui vuoristomyrskyksi ja ladut jäätyivät alamäessä tapahtuikin Tapani Nikulle täydellinen haaksirikko, hän yritti jarrutella vauhtia sauvojen päällä istuen, mutta kovalla jäällä vauhti ei pysähtynyt ollenkaan. Niku tuli jyrkännettä alas ja lensi monta sataa metriä ladulta alas yhtenä möykkynä. Toivuttuaan hieman kaatumisesta Niku totesi olevansa kuitenkin jokseenkin ehjä, ranne tuntui kipeältä ja kylki oli kipeä ja ainoana huolena oli päästä jotenkin majapaikkaan. Sinne hän pääsi iltapäivän tunteina tarkastuksessa todettiin, että Tapani Nikulta oli murtunut kaksi kylkiluuta, huuli oli halki ja mustelmia oli joka puolella. Seurauksena oli hylkääminen pikamatkalta seuraavana päivänä Tapani Niku tunsi olonsa paremmaksi ja pyysi lupaa osallistua 18 km:n pikamatkalle joukkueenjohtajalta ja lupa heltisi ladut olivat edelleen jäiset ja Nikulle kilpailu oli tuskien taival, koska kaatumisia ei voinut estää jäisillä laduilla ja kylki oli edellisen päivän rysäyksestä johtuen erittäin arka. suomalaisella sisulla ja kylki kuin tulessa Tapani Niku kuitenkin eteni kilpailussa ja tuli maaliin kolmantena ja tuloksena oli Suomen ensimmäinen hiihdon olympiamitali pronssi. Lähteet: Murtomaata. Suomalaisen murtomaahiihdon uranuurtaja muistelee. Tapani Niku

16 16 Tyylikkäitä mäkihyppysankareita 1950-luvun mäkihyppääjien tyyliin kuuluivat lahtelaisen Selma Toivosen kutomossa valmistettu viininpunainen villapaita, jonka kaula-aukossa ja hihansuissa oli kaksi valkoista raitaa, samat värit toistuivat pipossa koska sanomalehtien kuvat olivat tuolloin mustavalkoisia, monet kisavieraat yllättyivät lahtelaisten hyppääjien asun poikkeavasta väristä, muut hyppääjät käyttivät sinistä villapaitaa muista erottuva asu herätti huomiota ja eräs punapaidoista muistelee, että erityisesti heidät huomattiin tyttöjen keskuudessa Hiihtoseuran pipo oli pitkään lahtelaispoikien peruspäähine - pipoa ei missään tapauksessa vedetty junttimaisesti korville, vaan sitä nostettiin tyylikkäästi takaa hieman ylös! mäkimiehet olivat tyylikkäitä myös kisojen ulkopuolella ja punapaidoista tuli kisakaupungin tyyli-ikoneja lahtelaishyppääjistä Eino Kirjonen noudatti ajan rock-henkistä pukeutumista, Veikko Kankkonen oli tyyliltään hieman hillitympi mäkihyppääjät olivat hypätessään kaiken kansan silmien edessä yksin suorituksensa kanssa, menestyessään heistä tuli koko kansan sankareita, epäonnistuessaan he putosivat kirjaimellisesti monttuun mäkihyppääjät olivat aikansa rock-sankareita ja olivat palvonnan kohteina mäkihypyn vaarallisuus ja siihen liitetty tietynlainen hurjapäisyys yhdistyivät tuon ajan elokuvasankareihin kuten James Dean ja Marlon Brando Lähteet: Salpausselän kisat suomalainen kansanjuhla. Jouko Heinonen, Antti Karisto, Pekka Laaksonen

17 17 TOIMINTAOSASTO noin 25 min. Toimintaosastolla tutustumiskohteena on mäkihyppysimulaattori 3. luokkalaisten kulttuurikasvatusohjelman käynnillä. Laitteessa hypätään Lahden suurmäessä. Muita laitteita kokeillaan vain lyhyesti museovierailun lopuksi vapaan toiminnan ajan. Simulaattorissa kokeillaan, mistä asioista koostuu onnistunut mäkihyppytulos. Kukin oppilas hyppää kaksi hyppyä peräkkäin. Museon lipunmyynnin henkilökunta avustaa ryhmää mäkihyppysimulaattorilla tarvittaessa. Miten hypätään mäkeä? Millaisella tyylillä hyppyrimäessä voi hypätä? pystymäkihyppytyyli, aerodynaaminen, V-tyyli ja H-tyyli mäkihypyssä on erityisen tärkeää oikea ajoitus ja ponnistusvoima hyppy suoritetaan juuri ennen hyppyrin nokkaa hypäten hyppyalustalta ja hypäten ylöspäin voimakkaasti suhteuttamalla painosi ponnistusvoimaasi ja mittaamalla reaktioaikasi ja ponnistuskulmasi simulaattori laskee hypyllesi pituuden

18 18 Aikalatu Aikalatu on aikajana, joka toimii kosketusnäytöltä. Se on suomalaista talviurheilua esittelevä multimedia. Aikaladulta löytyy tietoa 1800-luvulta tähän päivään saakka talviurheilun alueelta; kilpailuista, lajeista, urheilijoista, palkinnoista ja urheiluvälineistä. o Tutustutaan Aikalatuun esimerkiksi seuraavien kysymysten avulla: Kysymykset: 1. Olympialaiset Mikä on olympialaisten tunnuskuvio? Etsi kuvio Aikaladulta. Vastaus: Olympiarenkaat. Renkaiden viiden eri värin arvellaan edustavan viiden eri mantereen urheilijoiden ystävällismielistä kisailua. 2. Olympialaiset Missä ja milloin olivat viimeksi talviolympialaiset? Vastaus: Sotši, Venäjä, Olympialaiset Missä talviolympialaiset järjestettiin noin 50 vuotta sitten vuonna 1964? Etsi kyseiset olympialaiset Aikaladulta. Missä kisat järjestettiin? Hae esille ainakin yksi kisojen suomalainen kultamitalisti. Vastaus: Missä: Innsbruck, Itävalta. Kultamitalistit: mäkihyppääjä Veikko Kankkonen ja hiihtäjä Eero Mäntyranta. 4. Palkinnot Kuka suomalainen sai hiihdon ensimmäisen talviolympialaismitalin Chamonix n talviolympialaisissa 1924? Vastaus: Ensimmäinen suomalainen hiihdon olympiamitali on Tapani Nikun saavuttama pronssimitali 18 kilometrin hiihtomatkalta vuodelta (kts. tarina Suomalaisella sisulla hiihdon olympiapronssia ).

19 19 YLÄKERTA yht. noin 40 min. Erikoisnäyttely Urheiluidolit 20 min. Oppilaille on laadittu kuvasuunnistustehtäviä perustuen näyttelyssä olevaan esineistöön ja tietotauluihin. Vastaukset löytyvät joko esineistä tai tietotauluista. Tehtävä suoritetaan kuvasuunnistusperiaatteella. Opettaja jakaa kuvasuunnistuslaput oppilaille. Suunnistus on mukavin suorittaa oppilaspareina. Opettaja kertoo ja tarkistaa vastaukset opettajan kansiosta. Lisätehtävä: Selfie Oppilaat voivat ottaa itsestään selfien idolinsa kanssa omalla kännykkäkameralla. Näyttelyssä voi kuvata myös muuta kiinnostavaa! Kuvia ja videoita voi halutessaan jakaa Urheiluidolit-näyttelyn some-kanavissa ja koulun omilla nettisivuilla. Fanipostia Koulussa tehtäväksi: Kirjoita omalle urheiluidolillesi käsinkirjoitettu fanikirje. Ota mallia kirjeelle esimerkiksi Toni Niemisen, Jari Puikkosen tai Eino Kirjosen fanikirjesuurennoksista käytävän varrelta.

20 20 Kuvasuunnistustehtävät Urheiluidolit -näyttely 1. Miksi Veikko Kankkoselle lähetettiin onnittelukortteja? (vastaus: häntä onniteltiin mäkihyppymenestyksestä/mitaleista 1964 talviolympialaisissa) 2.Kenen pelisukka on kuvassa? Mihin lajiin pelaaja liittyy? (vastaus: Jari Litmanen) (jalkapallo) 3.Mihin lajiin tämä kannattajan hattu liittyy? (vastaus: lentopallo) 4.Kenen jääkiekkokypärä on kuvassa? Mistä kypärän omistaja tuli tunnetuksi? (vastaus: Mikael Granlund) (ilmaveivi) 5.Minkä urheilulajin kannatushuivi tämä on? Millä nimellä joukkue tunnetaan? (vastaus: koripallo) (Susijengi) 6.Minkä nimisen Lahden Pelicans joukkueen pelaajan paita on kuvassa? (vastaus: Antti Niemi) 7.Mitkä ovat lahtelaisen koripallojoukkue Namikan peliasun päävärit? Mikä numero paidan selässä on? (vastaus: valkoinen - violetti) (9) 8. Kenen pelipaita on kyseessä ja mikä pelinumero tässä Ajax Amsterdamin paidassa? (vastaus: jalkapalloilija Jari Litmanen, numero 10) 9. Kuvassa on yksi sadoista nalleista. Kuka on saanut tämän nallen lahjaksi fanilta? (vastaus: mäkihyppääjä Toni Nieminen)

21 Kenen nimikirjoitus tässä vihossa on? (vastaus: mäkihyppääjä Matti Nykäsen) 11. Luettele kolme suosituinta suomalaista urheiluidolia museoiden kyselyn mukaan. (vastaus: Teemu Selänne, Jari Litmanen, Mika Myllylä) 12. Kuka suomalainen huippu-urheilija on kuvassa? Mikä on hänen lajinsa? (vastaus: Leo-Pekka Tähti) (vammaisurheilu / pyörätuolikelaus) 13.Keitä hiihtäjiä kutsuttiin nimellä Karpaasi? Mainitse yksi. (vastaus: Mika Myllylä, Jari Isometsä, Jari Räsänen ja Harri Kirvesniemi) 14.Mikä urheiluasu on kuvassa? (vastaus: hiihtoasu) 15.Urheilijoille on pystytetty patsaita ja muistomerkkejä. Ketä tämä reliefin hiihtäjä esittää? (vastaus: Juha Mieto) 16.Minkä lajin palkinto tämä on? (vastaus: (joukkue)mäenlasku / mäkihyppy) 17.Kuka on kuvassa? Mitä hän mainostaa? (vastaus: Teemu Selänne) (Valio - maitotuotteita) 18.Kenestä urheilijasta on eniten lehtien lööppejä? (vastaus: Matti (Nykänen)

22 22 Parvitila 20 min. Piirustustehtävä Oppilaat voivat suunnitella oman lumilaudan ulkoasun. käytettävissä on värikyniä ja paperia valmiit työt voi ottaa mukaan Talven jäljet- palapeli - Tunnista talviliikuntavälineiden jäljet ja liitä eläinhahmo talviseen maisemaan. Suksipuulajien tunnistustehtävä Puusuksien tekemisessä on käytetty erilaisia puulajeja. Yhdistä oikea puunäyte oikean puun vihjekuvan alle. Aikataulut ovat ohjeellisia. Niiden noudattaminen on suotavaa silloin kun museossa on samaan aikaan toinen kouluryhmä.

Tervetuloa Hiihtomuseoon!

Tervetuloa Hiihtomuseoon! 1 Tervetuloa Hiihtomuseoon! Ohjeita museovierailua varten Oppilaat ovat koko museovierailun ajan opettajan vastuulla. Museon avoinnapitohenkilökunnalta voi kysyä neuvoja ja he opastavat toimintaosaston

Lisätiedot

TERVETULOA HIIHTOMUSEOON! Ohjeita museovierailua varten

TERVETULOA HIIHTOMUSEOON! Ohjeita museovierailua varten TERVETULOA HIIHTOMUSEOON! Ohjeita museovierailua varten Oppilaat ovat koko museovierailun ajan opettajan vastuulla. Museon avoinnapitohenkilökunnalta voi kysyä neuvoja ja he opastavat toimintaosaston laitteiden

Lisätiedot

1 (7) Hämeen Viesti 2015. Ahveniston moottoriradalla Hämeenlinnassa 25.1.2015. Kilpailuohje

1 (7) Hämeen Viesti 2015. Ahveniston moottoriradalla Hämeenlinnassa 25.1.2015. Kilpailuohje 1 (7) Hämeen Viesti 2015 Ahveniston moottoriradalla Hämeenlinnassa 25.1.2015 Kilpailuohje 2 (7) KILPAILU Hämeen Viesti 2015, 8-henkisin joukkuein, hiihtotapa P ja V, kilpailunumero 624. Kilpailussa hiihdetään

Lisätiedot

Rehtori Juhani Manninen: Olympialiikkeen historiaa. Esitelmä Ruutiukoille 18.4.2016

Rehtori Juhani Manninen: Olympialiikkeen historiaa. Esitelmä Ruutiukoille 18.4.2016 Rehtori Juhani Manninen: Olympialiikkeen historiaa Esitelmä Ruutiukoille 18.4.2016 Olympiakisat Rio de Janeiro 2016 kesäkisat Pyeongchang 2018 talvikisat Tokio 2020 kesäkisat Peking 2022 talvikisat Kristus-patsas

Lisätiedot

Kannelmäen peruskoulun lehti

Kannelmäen peruskoulun lehti Kannelmäen peruskoulun lehti Tämä lehti on kannelmäen peruskoulun oppilaiden tekemä lehti Tässä lehdessä esitetään oppilaiden tekemiä eri töitä, piirroksia ja sarjakuvia sekä raportti Super Schools viikosta

Lisätiedot

Murtolukujen peruslaskutoimitukset Cuisenairen lukusauvoilla

Murtolukujen peruslaskutoimitukset Cuisenairen lukusauvoilla Murtolukujen peruslaskutoimitukset Cuisenairen lukusauvoilla 1. Tehtävänanto Pohdi kuinka opettaisit yläasteen oppilaille murtolukujen peruslaskutoimitukset { +, -, *, / } Cuisenairen lukusauvoja apuna

Lisätiedot

Sukset ostajan opas. Perinteisen suksen valinta. Ostajan oppaat" 01.11.2013

Sukset ostajan opas. Perinteisen suksen valinta. Ostajan oppaat 01.11.2013 Sukset ostajan opas Ostajan oppaat" 01.11.2013 Suksien jäykkyys, pohjamateriaali ja pituuden valinta ratkaisevat sen, miten suksi luistaa ja miltä hiihto maistuu. Suksien valintakriteerit ovat erilaiset

Lisätiedot

4.1 Samirin uusi puhelin

4.1 Samirin uusi puhelin 4. kappale (neljäs kappale) VÄRI T JA VAATTEET 4.1 Samirin uusi puhelin Samir: Tänään on minun syntymäpäivä. Katso, minun lahja on uusi kännykkä. Se on sedän vanha. Mohamed: Se on hieno. Sinun valkoinen

Lisätiedot

Kulttuuria ja urheilua -reitti Tehtävien avulla opit suomea. Opettaja voi koulussa valita ryhmälle sopivat tehtävät.

Kulttuuria ja urheilua -reitti Tehtävien avulla opit suomea. Opettaja voi koulussa valita ryhmälle sopivat tehtävät. Ohjeet Kulttuurikuntoilun tehtäviä varten Kulttuuria ja urheilua -reitti Tehtävien avulla opit suomea. Opettaja voi koulussa valita ryhmälle sopivat tehtävät. TEHTÄVÄT ENNEN KÄVELYÄ TEHTÄVÄ 1 Lue kävelyn

Lisätiedot

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti Joki Minä asun omakotitalossa. Talo sijaitsee Kemijärven rannan lähellä. Talon ja rannan välimatka on noin 20 metriä. Tänä keväänä Kemijoen pinnan jää alkoi sulaa aikaisemmin kuin ennen. Kaiken jään sulamisen

Lisätiedot

Suomen Urheilumuseo. Selkokielinen opas museon näyttelyyn

Suomen Urheilumuseo. Selkokielinen opas museon näyttelyyn Suomen Urheilumuseo Selkokielinen opas museon näyttelyyn Suomen Urheilumuseo Suomen Urheilumuseo on erikoismuseo, jossa voi tutustua suomalaiseen urheiluun. Museon tehtävä on tutkia ja esitellä kilpaurheilua,

Lisätiedot

Ounasvaaran Hiihtoseura

Ounasvaaran Hiihtoseura Kiertopalkinnot 2011 KIERTOPALKINNOT 2011 Pohjola-malja Pohjola-yhtiöiden lahjoittamasta Pohjola-maljasta kilpaillaan vuodesta 1997 alkaen toistaiseksi. Pohjola-maljan saa vuodeksi haltuunsa maastohiihdon

Lisätiedot

Wanted. Kohti hyvää elämää Hyvään. Taiteen taito. Mysteeriloota. Tölön taidetta. Koulun kysytyin kysymys

Wanted. Kohti hyvää elämää Hyvään. Taiteen taito. Mysteeriloota. Tölön taidetta. Koulun kysytyin kysymys Koulun kysytyin kysymys "Miksi koulua käydään?". Otimme tehtäväksemme ottaa siitä selvää. Wanted Taiteen taito Tölön taidetta Kohti hyvää elämää Hyvään elämään on monta tietä ja neuvoa. Tässä muutama.

Lisätiedot

Ounasvaaran Hiihtoseura

Ounasvaaran Hiihtoseura Kiertopalkinnot 2012 KIERTOPALKINNOT 2012 Pohjola-malja Pohjola-yhtiöiden lahjoittamasta Pohjola-maljasta kilpaillaan vuodesta 1997 alkaen toistaiseksi. Pohjola-maljan saa vuodeksi haltuunsa maastohiihdon

Lisätiedot

Varustetilaus - Seuravarusteet - ColoSport

Varustetilaus - Seuravarusteet - ColoSport Varustetilaus - Seuravarusteet - ColoSport Joukkueet tilaavat seuravarusteet suoraan SportSolutions Finlandin kautta. Myös laskutus suunnataan suoraan joukkueelle. Tällöin joukkueen on itse huolehdittava

Lisätiedot

KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä:

KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: Lapsen kanssa järjestetään kahdenkeskeinen arviointihetki 2 kertaa vuodessa: alkukartoitus ja seuranta puolen vuoden päästä. Tutustu

Lisätiedot

Sulkakansa-kokonaisuus 2012 6. luokat Opettajan oheismateriaali

Sulkakansa-kokonaisuus 2012 6. luokat Opettajan oheismateriaali Sulkakansa-kokonaisuus 2012 6. luokat Opettajan oheismateriaali Kullervo ja Korppi Kuvataide: 2x45 minuuttia Kuvat osoitteesta: http://www.ateneum.fi/kalevalataidettakouluille/index.html Tarvikkeet: Kalevala

Lisätiedot

Kenguru 2019 Benjamin 6. ja 7. luokka

Kenguru 2019 Benjamin 6. ja 7. luokka sivu 0 / 7 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Koodi: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Oikeasta vastauksesta saa 3, 4 tai

Lisätiedot

Marathon du Mont-Blanc 27.6.2010

Marathon du Mont-Blanc 27.6.2010 Marathon du Mont-Blanc 27.6.2010 Taustaa Mont Blancin maraton Marathon du Mont-Blanc juostiin 27.6.2010 jo 8. kerran. 23 km pituinen samalla lyhennetyllä reitillä juostava Cross du Mont Blanc juostiin

Lisätiedot

Urheilu-, metsästys- ja kalastustarvikkeiden lahjoittama UMK-malja

Urheilu-, metsästys- ja kalastustarvikkeiden lahjoittama UMK-malja Kiertopalkinnot 2010 KIERTOPALKINNOT 2010 Urheilu-, metsästys- ja kalastustarvikkeiden lahjoittama UMK-malja Piiri Pisteet 2010 Pisteet 2009 Pisteet 2008 1. Pohjois-Pohjanmaa 52 40 14 2. Lahti 47 51 89

Lisätiedot

Matemaattisten Aineiden Opettajien Liitto MAOL ry Valtakunnallinen kuudennen luokan matematiikan koe 2014

Matemaattisten Aineiden Opettajien Liitto MAOL ry Valtakunnallinen kuudennen luokan matematiikan koe 2014 Matemaattisten Aineiden Opettajien Liitto MAOL ry Valtakunnallinen kuudennen luokan matematiikan koe 2014 MFKA-Kustannus Oy Rautatieläisenkatu 6, 0020 HELSINKI, puh. (09) 102 378 http://www.mfka.fi Peruskoulun

Lisätiedot

Ratkaisun keksimistä voi tarvittaessa helpottaa: miettimällä vastausta pareittain tai pienryhmissä. esittämällä lajia pantomiimina tai piirtämällä

Ratkaisun keksimistä voi tarvittaessa helpottaa: miettimällä vastausta pareittain tai pienryhmissä. esittämällä lajia pantomiimina tai piirtämällä URHEILU- ANAGRAMMIT Yleistä anagrammeista Anagrammi tarkoittaa sanaa tai lausetta, joka koostuu samoista kirjaimista kuin joku toinen sana tai lause. Anagrammeja on helppo muodostaa verkkosivulla http://www.arrak.fi/fi/ag.

Lisätiedot

YHDISTELMÄ LEMPÄÄLÄN KUNNAN URHEILUSTIPENDIEN JA HUOMI- ONOSOITUSTEN SAAJISTA VUODEN 2007 URHEILUSAAVUTUKSISTA

YHDISTELMÄ LEMPÄÄLÄN KUNNAN URHEILUSTIPENDIEN JA HUOMI- ONOSOITUSTEN SAAJISTA VUODEN 2007 URHEILUSAAVUTUKSISTA YHDISTELMÄ LEMPÄÄLÄN KUNNAN URHEILUSTIPENDIEN JA HUOMI- ONOSOITUSTEN SAAJISTA VUODEN 2007 URHEILUSAAVUTUKSISTA LEMPÄÄLÄN KUNNAN PARHAINA PALKITTAVAT Vuoden miesurheilija TEEMU ROININEN 600 painonnosto

Lisätiedot

Kansallinen LIIKUNTATUTKIMUS 2009-2010

Kansallinen LIIKUNTATUTKIMUS 2009-2010 Liikunnan vapaaehtois- tai kansalaistoimintaan osallistuminen Liikunnan vapaaehtois- tai kansalaistoimintaan osallistuminen 19-65-vuotiaiden keskuudessa % Lkm. 1997-1998 14 435.000 2001-2002 16 509.000

Lisätiedot

Tiia-Liisa Aavisto, synt. 23.1.1995, karate EM 3. joukkueottelu naiset SM 1 ottelu naiset kevyt -60 kg SM 1. kata naiset

Tiia-Liisa Aavisto, synt. 23.1.1995, karate EM 3. joukkueottelu naiset SM 1 ottelu naiset kevyt -60 kg SM 1. kata naiset Vapaa-ajan lautakunta 46 18.12.2013 Liikuntatoimen stipendit vuodelta 2013 687/12.01.06/2013 Vapaa-ajan lautakunta 46 Valmistelija: vapaa-aikatoimenjohtaja Seppo Virta, puh. 014 2675 720 Laukaan kunta

Lisätiedot

Helsingin seitsemäsluokkalaisten matematiikkakilpailu 18.1.2012 Tehtävät ja ratkaisut

Helsingin seitsemäsluokkalaisten matematiikkakilpailu 18.1.2012 Tehtävät ja ratkaisut Helsingin seitsemäsluokkalaisten matematiikkakilpailu 18.1.2012 Tehtävät ja ratkaisut (1) Laske 6 5 4 5 4 3 + 4 3 2 3 2 1. a) 88 b) 66 c) 78 d) 76 Ratkaisu. Suoralla laskulla: 6 5 4 5 4 3 + 4 3 2 3 2 1

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNGIN URHEILUPALKITSEMISEN UUDISTAMINEN

HELSINGIN KAUPUNGIN URHEILUPALKITSEMISEN UUDISTAMINEN HELSINGIN KAUPUNGIN URHEILUPALKITSEMISEN UUDISTAMINEN URHEILUPALKINTOTOIMIKUNNAN ASETTAMAN TYÖRYHMÄN ESITYS 8.9.2011 A. HELSINKI-PÄIVÄN PALKITSEMISET VUODEN HELSINKILÄISURHEILIJA - palkitaan aina paras

Lisätiedot

OULUN YLIOPISTO, BIOLOGIAN LAITOS Puututkimus

OULUN YLIOPISTO, BIOLOGIAN LAITOS Puututkimus OULUN YLIOPISTO, BIOLOGIAN LAITOS Puututkimus Puu on yksilö, lajinsa edustaja, eliöyhteisönsä jäsen, esteettinen näky ja paljon muuta. Tässä harjoituksessa lähestytään puuta monipuolisesti ja harjoitellaan

Lisätiedot

SUOMALAISET OLYMPIAVOITTAJAT

SUOMALAISET OLYMPIAVOITTAJAT Suomalaiset olympiavoittajat -pelipalat Seuraavilla sivuilla on suomalaisten urheilijoiden nimiä ja lajeja. Kaikki urheilijat (ja muutama taiteilija) ovat voittaneet henkilökohtaisen kultamitalin olympialaisissa

Lisätiedot

NUKKETEATTERIN KÄYTTÖOHJEET

NUKKETEATTERIN KÄYTTÖOHJEET RUDOLF KOIVU NÄYTTELYYN LIITTYVÄ NUKKETEATTERI NUKKETEATTERIN KÄYTTÖOHJEET Itsekseen tekeville Nukketeatterissa voi leikkiä teatteriesitystä kokeilemalla nukeilla näyttelemistä erilaisissa lavasteissa.

Lisätiedot

Kansakoulun lukukirjassa joskus ammoisina aikoina oli loru:

Kansakoulun lukukirjassa joskus ammoisina aikoina oli loru: 17.2.2013 Hyvää helmikuuta Häjy! Kansakoulun lukukirjassa joskus ammoisina aikoina oli loru: "Helmikuu on pakkasherran. Maaliskuu maata näyttää. Huhtikuu humahuttaa. Toukokuussa touot tehdään." Jne. Tottahan

Lisätiedot

LIHASKUNTO-OHJELMA KPV TYTÖT 02

LIHASKUNTO-OHJELMA KPV TYTÖT 02 LIHASKUNTO-OHJELMA KPV TYTÖT 02 OHJELMAN TARKOITUS ON PARANTAA: TASAPAINOA POLVIKONTROLLIA KESKIVARTALON HALLINTAA ALARAAJOJEN LIHASVOIMAA NIVELLIIKKUVUUTTA KOORDINAATIOTA HYPYN ALASTULOTEKNIIKKAA SEKÄ

Lisätiedot

JA KOIVUESTE LAUKASSA

JA KOIVUESTE LAUKASSA Tehtävä 1. PORTAAT A YLÖS KENTÄLTÄ JA KOIVUESTE LAUKASSA Ratsukko kiipeää portaiden tasot I ja II käynnissä, kääntyy ja palaa käynnissä kentälle (A). Ratsukko hyppää portaat ylös kentältä laukassa ja kiertää

Lisätiedot

JOUKKUETAITOKILPAILUSÄÄNNÖT JA LAJIT 2014

JOUKKUETAITOKILPAILUSÄÄNNÖT JA LAJIT 2014 JOUKKUETAITOKILPAILUSÄÄNNÖT JA LAJIT 2014 C- pojat ja C-tytöt 1. Haran potkutaitotesti 2. Lyhyt ja pitkä syöttö (paritaito) + haltuunotto 3. Kuljetus, syöttö ja laukaus (paritaito) Kilpailupallo: pallo

Lisätiedot

Sinä olet kuin Marja-Liisa, koska... Harjoittelet ahkerasti. Uskallat näyttää tunteesi. Iloitset saavutuksistasi. Kotiseutusi on sinulle tärkeä.

Sinä olet kuin Marja-Liisa, koska... Harjoittelet ahkerasti. Uskallat näyttää tunteesi. Iloitset saavutuksistasi. Kotiseutusi on sinulle tärkeä. Sinä olet kuin Marja-Liisa, koska... Harjoittelet ahkerasti. Uskallat näyttää tunteesi. Iloitset saavutuksistasi. Kotiseutusi on sinulle tärkeä. Vaikeudet eivät pysäytä sinua. Kannustat toisia eteenpäin.

Lisätiedot

Ampumahiihdon kansalliset OHJEET KILPAILIJOILLE

Ampumahiihdon kansalliset OHJEET KILPAILIJOILLE kansalliset 17. 18.2.2018 OHJEET KILPAILIJOILLE AMPUMAHIIHDON KANSALLISET 17.-18.2.2018 OHJEET KILPAILIJOILLE OHJELMA Lauantai 17.2. Klo 9.00 Klo 9.00 Klo 10.00 10.45 Klo 11.00 Kilpailutoimisto aukeaa

Lisätiedot

OLYMPIALAISEN VIISI. JA KYMMEN* OTTELUN PISTETAULUKKO

OLYMPIALAISEN VIISI. JA KYMMEN* OTTELUN PISTETAULUKKO OLYMPIALAISEN VIISI. JA KYMMEN* OTTELUN PISTETAULUKKO SUOMEN VOIMISTELU* JA URHEILULIITTO HELSINKI 1929 OLYMPIALAISEN VIISI* JA KYMMENOTTELUN PISTETAULUKKO I SUOMEN VOIMISTELU» JA URHEILULIITTO HELSINKI

Lisätiedot

Ohjeet opettajalle/ oppilaalle

Ohjeet opettajalle/ oppilaalle Ohjeet opettajalle/ oppilaalle Mistä tässä on kyse? Erikoinen kaupunki on täynnä tehtäviä, joita voi ratkaista kirjoittamalla tai piirtämällä. Kaupungin karttaa voi jatkaa piirtämällä tai sinne voi lisätä

Lisätiedot

Trestima Oy Puuston mittauksia

Trestima Oy Puuston mittauksia Koostanut Essi Rasimus ja Elina Viro Opettajalle Trestima Oy Puuston mittauksia Kohderyhmä: 9-luokka Esitiedot: ympyrä, ympyrän piiri, halkaisija ja pinta-ala, lieriön tilavuus, yhdenmuotoisuus, yksikkömuunnokset

Lisätiedot

Veteraani CUP 25-29 v. 2010

Veteraani CUP 25-29 v. 2010 Veteraani CUP 25-29 v. 2010 1 Toni Mikkonen Lieksan Hiihtoseura 240 1 2 3 2 Jori Mikkonen Lieksan Hiihtoseura 210 2 4 2 3 Tuomas Karavirta Kouvolan Hiihtoseura 200 1 1 4 Antti Joutjärvi Kouvolan Hiihtoseura

Lisätiedot

Avoin am-sprinttisuunnistuskilpailu Loimaalla 9.9.2015 Kilpailukeskuksena Loimaan kaupungin Urheilukeskus

Avoin am-sprinttisuunnistuskilpailu Loimaalla 9.9.2015 Kilpailukeskuksena Loimaan kaupungin Urheilukeskus LOIMAAN JANKKO RY. Avoin am-sprinttisuunnistuskilpailu Loimaalla 9.9.2015 Kilpailukeskuksena Loimaan kaupungin Urheilukeskus 1. Toimihenkilöt Kilpailunjohtaja ja tiedottaja: Osmo Hongisto puh. 040 716

Lisätiedot

St1 2015-2016. Juho Halonen Jussi Piirainen Vierumäki 28.5.2015

St1 2015-2016. Juho Halonen Jussi Piirainen Vierumäki 28.5.2015 St1 2015-2016 Juho Halonen Jussi Piirainen Vierumäki 28.5.2015 ST1 nuorten maajoukkue 2015-2016 Valmentajat: Jussi Piirainen ja Juho Halonen Urheilijat: Tytöt (6) Jasmi Joensuu (-96) Johanna Matintalo

Lisätiedot

MENESTYNEIDEN KUOPIOLAISTEN URHEILIJOIDEN PALKITSEMINEN

MENESTYNEIDEN KUOPIOLAISTEN URHEILIJOIDEN PALKITSEMINEN KUOPION KAUPUNKI MENESTYNEIDEN KUOPIOLAISTEN URHEILIJOIDEN PALKITSEMINEN Hyväksytty ohjeellisena kaupunginhallituksessa 17.10.2011 Muutokset hyväksytty kaupunginhallituksessa 23.1.2012 Yleiset säännöt:

Lisätiedot

FC LOVIISA VARUSTEET 2011

FC LOVIISA VARUSTEET 2011 FC LOVIISA VARUSTEET 2011 Lisätietoja varusteista Sjöblom Sport tai www.umbro.fi Yleistä Varusteiden sovitukset Pelipaidat Collegeasu Pelishortsit ja sukat Muut varusteet Pakollisena varusteena pelaajalle

Lisätiedot

OTTELUMARKKINOINNIN JA -VIESTINNÄN CHECKLIST

OTTELUMARKKINOINNIN JA -VIESTINNÄN CHECKLIST OTTELUMARKKINOINNIN JA -VIESTINNÄN CHECKLIST Käytä ottelutapahtumaa rakentaaksesi pysyviä SUHTEITA katsojien kanssa Ottelut eivät ole vain hetkiä ajassa, ne ovat SISÄLTÖÄ, joita voidaan hyödyntää monella

Lisätiedot

Suomen Cup 2018 Rovaniemi. Joukkueenjohtajien kokous N 10 km (P) ja M 15 km (P)

Suomen Cup 2018 Rovaniemi. Joukkueenjohtajien kokous N 10 km (P) ja M 15 km (P) Suomen Cup 2018 Rovaniemi Joukkueenjohtajien kokous N 10 km (P) ja M 15 km (P) Asialista 1. Kokouksen avaus 2. Järjestäjien esittely 3. Juryn esittely 4. Osallistujien tarkistus ja lähtöjärjestys 5. Latukartat

Lisätiedot

VAPAALASKIJAN PERUSKURSSI LAPPHAUGEN, NORJA, 4 pv

VAPAALASKIJAN PERUSKURSSI LAPPHAUGEN, NORJA, 4 pv VAPAALASKIJAN PERUSKURSSI LAPPHAUGEN, NORJA, 4 pv Kurssin sisältö: Lumivyöryt, syntymekanismit ja tyypit Lumivyörylähettimen, sondin ja lapion käyttö Lumivyörypelastaminen Maasto ja reitinvalinta Sään

Lisätiedot

Simon Kiri on vuonna 1926 perustettu simolainen urheiluseura.

Simon Kiri on vuonna 1926 perustettu simolainen urheiluseura. 1 Maastohiihtoa Simossa Simon Kiri on vuonna 1926 perustettu simolainen urheiluseura. Simon Kiri sai alkunsa, kun paikalliset suurtilalliset, uittotyönjohto ja sahojen omistajat yhteistuumin olivat aloitteellisia.

Lisätiedot

Miten Suomi on muuttunut sadassa vuodessa? A1 Suomen valtio

Miten Suomi on muuttunut sadassa vuodessa? A1 Suomen valtio A1 Suomen valtio 1917 2017 1 Kuinka suuri Suomi oli? Mikä oli Suomen pinta-ala? km 2 2 Mikä oli Suomen 4. suurin kaupunki? 3 Kuinka paljon Suomessa oli asukkaita? 4 Kuinka monta ihmistä asui neliökilometrin

Lisätiedot

Seuran mediaviestintä. Suunnitelmallisuutta tekemiseen

Seuran mediaviestintä. Suunnitelmallisuutta tekemiseen Seuran mediaviestintä Suunnitelmallisuutta tekemiseen Sisältö Millaista tietoa media haluaa ja missä muodossa Viestintäsuunnitelman laatiminen seuralle Millaista viestinnän tukea SJAL tarjoaa seuroille

Lisätiedot

H E R M E K S E N P YHTEIS AL T Y Ö T A R J O N T A M M E UU Y R I T Y K S I L L E J A Y H T E I S Ö I L L E 2 0 1 5 2 0 1 6

H E R M E K S E N P YHTEIS AL T Y Ö T A R J O N T A M M E UU Y R I T Y K S I L L E J A Y H T E I S Ö I L L E 2 0 1 5 2 0 1 6 H E R M E K S E N PALUU YHTEISTYÖTARJONTAMME YRITYKSILLE JA YHTEISÖILLE 0 1 0 1 6 LENNÄ HERMEKSEN MUKANA Valitse kolmesta kumppanuusluokasta sinulle sopivin ja liity luottoketjuumme. Kumppanina olet mukana

Lisätiedot

D -IKÄISTEN HARJOITTELUA

D -IKÄISTEN HARJOITTELUA D -IKÄISTEN HARJOITTELUA VERYTTELYT niveljumppa Erityisen tärkeitä kaikki käsien heilautukset, olkapäiden rentouden kehittämiseen paljon aikaa. Matkitaan rennosti iskulyönnin käsien vientiä ylös ja liikettä

Lisätiedot

KILPAILUOHJEET Kilpailuissa noudatetaan FIS:n eli kansainvälisen hiihtoliiton sekä Suomen hiihtoliiton SMkilpailujen

KILPAILUOHJEET Kilpailuissa noudatetaan FIS:n eli kansainvälisen hiihtoliiton sekä Suomen hiihtoliiton SMkilpailujen KILPAILUOHJEET Kilpailuissa noudatetaan FIS:n eli kansainvälisen hiihtoliiton sekä Suomen hiihtoliiton SMkilpailujen sääntöjä. KILPAILUKESKUS Kilpailukeskus sijaitsee Ukonniemen alueella Aviasport Areenalla

Lisätiedot

Varusteohjeitus. Peliasu 2: SOC&Stadium. Peliasu 1: Adidas. tai TABELA JSY LS (pitkähihainen) väri: valkoinen käyttö: kakkospelipaitana LS=205068

Varusteohjeitus. Peliasu 2: SOC&Stadium. Peliasu 1: Adidas. tai TABELA JSY LS (pitkähihainen) väri: valkoinen käyttö: kakkospelipaitana LS=205068 FC RUSKON PALLO 2015 1 (5) Varusteohjeitus Peliasu 1: Adidas KAIKKI VARUSTENUMEROT TARKISTETTAVA NETISTÄ TILAUSTA TEHDÄSSÄ Peliasu 2: SOC&Stadium TABELA14 JSY SS tai LS (lyhyt tai pitkähihainen) väri:

Lisätiedot

FC LOVIISA VARUSTEET 2010

FC LOVIISA VARUSTEET 2010 FC LOVIISA VARUSTEET 2010 Lisätietoja varusteista Sjöblom Sport tai www.umbro.fi Yleistä Varusteiden sovitukset Pelipaidat Collegeasu Pelishortsit ja sukat Muut varusteet Pakollisena varusteena pelaajalle

Lisätiedot

OMATOIMIKAUDEN HARJOITUSOHJELMA HARJOITUS 1. OHJEITA OMATOIMIKAUDELLE:

OMATOIMIKAUDEN HARJOITUSOHJELMA HARJOITUS 1. OHJEITA OMATOIMIKAUDELLE: OMATOIMIKAUDEN HARJOITUSOHJELMA OHJEITA OMATOIMIKAUDELLE: Harjoittele omatoimikauden aikana omia kehityskohteitasi tavoitteesi mukaisesti ja tee joukkueen omatoimiharjoitukset. Suunnittele viikon harjoittelu

Lisätiedot

LINNALA NEWS GALLUP: PARAS LAJI LIIKUNTATUNNEILLA UUTISIA LINNALASTA. Perjantaina 21.lokakuuta 2011. Sivu 2

LINNALA NEWS GALLUP: PARAS LAJI LIIKUNTATUNNEILLA UUTISIA LINNALASTA. Perjantaina 21.lokakuuta 2011. Sivu 2 LINNALA NEWS UUTISIA LINNALASTA GALLUP: PARAS LAJI LIIKUNTATUNNEILLA Sivu 2 Perjantaina 21. lokakuuta 2011 PÄÄKIRJOITUS OTA KANTAA Linnala News nettisivut on nyt avattu Kysely loi nettisivut Otso H., Casimir

Lisätiedot

Kenguru 2010 Ecolier (4. ja 5. luokka) sivu 1 / 6

Kenguru 2010 Ecolier (4. ja 5. luokka) sivu 1 / 6 Kenguru 2010 Ecolier (4. ja 5. luokka) sivu 1 / 6 NIMI LUOKKA/RYHMÄ Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto.

Lisätiedot

Hämeenlinnan hiihdot

Hämeenlinnan hiihdot 1 (5) Hämeenlinnan hiihdot Ahveniston moottoriradalla Hämeenlinnassa 7.3.2015 Kilpailuohje 2 (5) KILPAILU Hämeenlinnan hiihdot, hiihtotapa vapaa (V), kilpailunumero 154. KILPAILUKESKUS JA -TOIMISTO Kilpailukeskus

Lisätiedot

TELINERATA. Ikäryhmä 9-12-vuotiaat, 1 osio (10 min)

TELINERATA. Ikäryhmä 9-12-vuotiaat, 1 osio (10 min) Ikäryhmä 9-12-vuotiaat, 1 osio (10 min) Salipallo/ikuisuuspolttopallo Polttopallosta johdettu leikki, jossa on enemmän toimintaa. Toimintamuoto Pelit ja leikit Kesto 10 min Liikuntataidot Juokseminen,

Lisätiedot

Imatra 2.11.2012. Annmari Viljanmaa

Imatra 2.11.2012. Annmari Viljanmaa Imatra 2.11.2012 Annmari Viljanmaa TUOMARINEUVOSTON TULEE KOKOONTUA RIKKOMUKSEN ILMETESSÄ Todetaan itse / hiihtotapavalvonta/muu toimitsija/ protesti EI käsitellä turuilla ja toreilla kuultuja asioita

Lisätiedot

JAKSO 1 ❷ 3 4 5 PIHAPIIRIN PIILESKELIJÄT

JAKSO 1 ❷ 3 4 5 PIHAPIIRIN PIILESKELIJÄT JAKSO 1 ❷ 3 4 5 PIHAPIIRIN PIILESKELIJÄT 28 Oletko ikinä pysähtynyt tutkimaan tarkemmin pihanurmikon kasveja? Mikä eläin tuijottaa sinua takaisin kahdeksalla silmällä? Osaatko pukeutua sään mukaisesti?

Lisätiedot

KILPAILUOHJE VETERAANIEN SM-HIIHDOT 2018

KILPAILUOHJE VETERAANIEN SM-HIIHDOT 2018 KILPAILUOHJE VETERAANIEN SM-HIIHDOT 2018 2.-4.2.2018 Alavieskan Lumikurussa (osoite: Lumikuruntie 155, 85200 Alavieska) OHJELMA JA AIKATAULU 1. Kilpailupäivä pe 2.2.2018 12:00 Kisakanslia avautuu 15:00

Lisätiedot

KOULU / SEURA -YHTEISTYÖ YLIVIESKASSA Krista Palola ja Juha Torvikoski. Kuva: Joel Nykter / Lumilajit liikuttavat - hanke

KOULU / SEURA -YHTEISTYÖ YLIVIESKASSA Krista Palola ja Juha Torvikoski. Kuva: Joel Nykter / Lumilajit liikuttavat - hanke KOULU / SEURA -YHTEISTYÖ YLIVIESKASSA Krista Palola ja Juha Torvikoski Kuva: Joel Nykter / Lumilajit liikuttavat - hanke Asukkaita hiukan yli 15 000 9 alakoulua ja n. 1400 oppilasta 1 yläkoulu ja n. 600

Lisätiedot

Kenguru 2013 Ecolier sivu 1 / 6 (4. ja 5. luokka) yhteistyössä Pakilan ala-asteen kanssa

Kenguru 2013 Ecolier sivu 1 / 6 (4. ja 5. luokka) yhteistyössä Pakilan ala-asteen kanssa Kenguru 2013 Ecolier sivu 1 / 6 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta

Lisätiedot

Pohjola-yhtiöiden lahjoittamasta Pohjola-maljasta kilpaillaan vuodesta 1997 alkaen toistaiseksi.

Pohjola-yhtiöiden lahjoittamasta Pohjola-maljasta kilpaillaan vuodesta 1997 alkaen toistaiseksi. Kiertopalkinnot 2019 KIERTOPALKINNOT 2019 Pohjola-malja Pohjola-yhtiöiden lahjoittamasta Pohjola-maljasta kilpaillaan vuodesta 1997 alkaen toistaiseksi. Pohjola-maljan saa vuodeksi haltuunsa maastohiihdon

Lisätiedot

Hämeenlinnan hiihdot

Hämeenlinnan hiihdot 1 (5) Hämeenlinnan hiihdot Ahveniston moottoriradalla Hämeenlinnassa 27.2.2016 Kilpailuohje 2 (5) KILPAILU Hämeenlinnan hiihdot, hiihtotapa perinteinen (P), kilpailunumero 154. KILPAILUKESKUS JA -TOIMISTO

Lisätiedot

OLYMPIALAISEN KYMMENOTTELUN PISTETAULUKKO SUOMEN VOIMISTELU- JA URHEILULIITON KUSTANTAMA 1921

OLYMPIALAISEN KYMMENOTTELUN PISTETAULUKKO SUOMEN VOIMISTELU- JA URHEILULIITON KUSTANTAMA 1921 OLYMPIALAISEN KYMMENOTTELUN PISTETAULUKKO SUOMEN VOIMISTELU- JA URHEILULIITON KUSTANTAMA 1921 Parhaat kynimenottehitnlokset saavutetaan meidän välineillämme SUOMEN URHEILUAITTA URHEILUVÄEN URHEILULIIKE

Lisätiedot

Karsintalaji 3 LAJIKUVAUS LAJI 3: LAJI 3: 18min AMRAP. 18min AMRAP YLEINEN SARJA SKAALATTU SARJA

Karsintalaji 3 LAJIKUVAUS LAJI 3: LAJI 3: 18min AMRAP. 18min AMRAP YLEINEN SARJA SKAALATTU SARJA Karsintalaji 3 Yleinen Sarja Skaalattu sarja LAJI 3: 18min AMRAP - 50/40cal Soutu - 40 Seinäpalloheitto 9/6kg - - 30 Käsipainotempaus (vuorokäsin) 22,5/15kg - - 20m Askelkyykkykävely käsipaino pään päällä

Lisätiedot

Mynämäen kunnanjohtajan tervehdys

Mynämäen kunnanjohtajan tervehdys Mynämäen kunnanjohtajan tervehdys URHEILUKESKUKSEN MAASTOSSA PYÖRÄILLÄÄN Lauantaina 18.7.2015 maastopyöräilyn XCE SM- kilpailut tarjoavat jännittäviä ja mielenkiintoisia hetkiä Mynämäen Urheilukeskuksen

Lisätiedot

Kuntokuu. Liiku, osallistu ja voita!

Kuntokuu. Liiku, osallistu ja voita! Liiku, osallistu ja voita! Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry:n t ovat helmikuu ja syyskuu. Tavoitteena on saada VAU:n jäsenet kuntoilun pariin niin talvella kuin syksylläkin. Raikkaista syys- ja

Lisätiedot

OHJEET KILPAILIJOILLE

OHJEET KILPAILIJOILLE OHJEET KILPAILIJOILLE AMPUMAHIIHDON NUORTEN SM-KILPAILUT 10.-11.1.201 OHJEET KILPAILIJOILLE OHJELMA Perjantai 9.1. Klo 13.00-17.00 Klo 1.00-17.00 Kilpailutoimisto auki Harjoittelu ja ratoihin tutustuminen

Lisätiedot

KAUSIJULKAISU 2011-2012. Lentopalloseura Ruha Wolley 1986-2011. 26. kausi. www.netikka.net/ruha.wolley. Ruha. Ruhan lentopalloilun päätukija - 1 -

KAUSIJULKAISU 2011-2012. Lentopalloseura Ruha Wolley 1986-2011. 26. kausi. www.netikka.net/ruha.wolley. Ruha. Ruhan lentopalloilun päätukija - 1 - KAUSIJULKAISU 2011-2012 26. kausi www.netikka.net/ruha.wolley Lentopalloseura Ruha Wolley 1986-2011 Ruha Ruhan lentopalloilun päätukija - 1 - - 2 - Ruha Wolley ry Viime kausi päättyi hienosti kolmanteen

Lisätiedot

VJS:n varusteohje & seuramallisto 2014-2015

VJS:n varusteohje & seuramallisto 2014-2015 VJS:n varusteohje & seuramallisto 2014-2015 YLEISTÄ Hyvän seurahengen kannalta on tärkeää huolehtia joukkueiden ja pelaajien yhteenkuuluvuuden tunteesta. Näkyvä ja oleellinen perusta tälle on seuran ja

Lisätiedot

PORVOON MUSEON OPETUSPALVELUT 2016

PORVOON MUSEON OPETUSPALVELUT 2016 PORVOON MUSEON OPETUSPALVELUT 2016 TERVETULOA KONKKARONKKAAN! Porvoon museon työpajatoiminta keväällä 2016 Holmin talon alakerrassa avautui maaliskuussa 2014 kokeellinen työpajatila - KONKKARONKKA. Uusissa

Lisätiedot

Sinä olet kuin Lasse, koska... Tavoittelet unelmaasi. Pidät itsesi kunnossa. Käytät voimiasi viisaasti. Sinulla on tahdonvoimaa.

Sinä olet kuin Lasse, koska... Tavoittelet unelmaasi. Pidät itsesi kunnossa. Käytät voimiasi viisaasti. Sinulla on tahdonvoimaa. Sinä olet kuin Lasse, koska... Tavoittelet unelmaasi. Pidät itsesi kunnossa. Käytät voimiasi viisaasti. Sinulla on tahdonvoimaa. Kehität taitojasi jatkuvasti. Osaat keskittyä yhteen asiaan. Kuljet rohkeasti

Lisätiedot

O2-JYVÄSKYLÄ RY ULKOASUOHJE

O2-JYVÄSKYLÄ RY ULKOASUOHJE O2-JYVÄSKYLÄ RY ULKOASUOHJE VERSIO 1.4 LIITE_2_Ulkoasuohje_v1_4.doc SIVU 1/8 SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 3 2 SEURAN LOGO JA VÄRIT... 3 3 PAINATUKSET... 4 3.1 Käytettävät fontit painatuksissa... 4 3.2

Lisätiedot

KAUHAJOKI AJOT 13. - 14.6.2015 KILPAILUOHJE

KAUHAJOKI AJOT 13. - 14.6.2015 KILPAILUOHJE KAUHAJOKI AJOT 13. - 14.6.2015 KILPAILUOHJE Päivitetty 02.06.2015 No:31 KAUHAJOKI TEMPO 13.6.2015 klo 12.00 Mastercupin osakilpailu Kilpailukeskus: Pukkilan ala-aste Hyypäntie 78, Kauhajoki No:32 HYYPÄNLAAKSO

Lisätiedot

Kenguru 2015 Benjamin (6. ja 7. luokka)

Kenguru 2015 Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 8 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta saat miinuspisteitä

Lisätiedot

la 14.3. 8 10.00 Ilmoittautuminen ( noudetaan kilpailuohjeet/ohjelma + numerot piireittäin)

la 14.3. 8 10.00 Ilmoittautuminen ( noudetaan kilpailuohjeet/ohjelma + numerot piireittäin) KILPAILUOHJELMA JA -OHJEET ResUl:n Ampumahiihtomestaruuskilpailut Kuhmossa 14.-15.3.2015 OHJELMA la 14.3. 8 10.00 Ilmoittautuminen ( noudetaan kilpailuohjeet/ohjelma + numerot piireittäin) 10-11.15 Aseiden

Lisätiedot

Kenguru 2013 Ecolier sivu 1 / 8 (4. ja 5. luokka)

Kenguru 2013 Ecolier sivu 1 / 8 (4. ja 5. luokka) Kenguru 2013 Ecolier sivu 1 / 8 3 pistettä 1. Missä kuviossa mustia kenguruita on enemmän kuin valkoisia kenguruita? Kuvassa D on 5 mustaa kengurua ja 4 valkoista. 2. Nelli haluaa rakentaa samanlaisen

Lisätiedot

Nautitko sinä pilkkimisestä? Pidätkö sinä avantouinnista? Teetkö sinä mielelläsi lumitöitä? Oletko sinä nähnyt revontulia?

Nautitko sinä pilkkimisestä? Pidätkö sinä avantouinnista? Teetkö sinä mielelläsi lumitöitä? Oletko sinä nähnyt revontulia? Keskustelun sytykkeitä lumen, pakkasen ja pimeän keskelle Tulosta, leikkaa suikaleiksi, valitse sopivat ja pyydä osallistujia nostamaan yllättävä kysymys. Kannusta kertomaan lisää. Kysymyksen voi myös

Lisätiedot

Avoin AM keskimatka Euran Savikolla 15.5.2010 ALUSTAVAT KIPAILUOHJEET

Avoin AM keskimatka Euran Savikolla 15.5.2010 ALUSTAVAT KIPAILUOHJEET Lopullinen kilpailuohje julkaistaan kilpailupäivänä ilmoitustaululla Avoin AM keskimatka Euran Savikolla 15.5.2010 ALUSTAVAT KIPAILUOHJEET Kilpailussa noudatetaan SSL:n lajisääntöjä sekä Satakunnan Suunnistus

Lisätiedot

Mannerheimin Kiinan-reitin ratsastanut Tony Ilmoni pääsi kokeilemaan maisemaratsastusta läntisellä Uudellamaalla.

Mannerheimin Kiinan-reitin ratsastanut Tony Ilmoni pääsi kokeilemaan maisemaratsastusta läntisellä Uudellamaalla. HIPPOS Nro 8/2010 Melkein paratiisissa Mannerheimin Kiinan-reitin ratsastanut Tony Ilmoni pääsi kokeilemaan maisemaratsastusta läntisellä Uudellamaalla. Teksti ja kuvat TONY ILMONI Snappertuna 90 kilometrin

Lisätiedot

Levitä käsivartesi ja sano: Aaah, minä olen ihana. Piirrä silmät kiinni vasemmalla kädellä oma muoto kuvasi ja esittele itsesi muille. Halaa itseäsi.

Levitä käsivartesi ja sano: Aaah, minä olen ihana. Piirrä silmät kiinni vasemmalla kädellä oma muoto kuvasi ja esittele itsesi muille. Halaa itseäsi. Mistä kuva kertoo? Sano sinua vastapäätä olevalle jotain kaunista. Levitä käsivartesi ja sano: Aaah, minä olen ihana. Katso ympärillesi ja kerro viisi kaunista asiaa, jotka näet. Piirrä silmät kiinni vasemmalla

Lisätiedot

Sano sinua vastapäätä olevalle jotain kaunista.

Sano sinua vastapäätä olevalle jotain kaunista. tekstit tehtävä sidor_layout 1 019-01-09 14:06 Sida 1 tekstit tehtävä sidor_layout 1 019-01-09 14:06 Sida tekstit tehtävä sidor_layout 1 019-01-09 14:06 Sida 3 Sano sinua vastapäätä olevalle jotain kaunista.

Lisätiedot

Sormikkaat, pipo ja huivi, polyesteri - fleece, musta, royal sininen, punainen.

Sormikkaat, pipo ja huivi, polyesteri - fleece, musta, royal sininen, punainen. PÄÄHINEET, HUIVIT, HANSIKKAAT: Pipo, 100 % akryyli, navy sininen/royal sininen, musta/punainen, musta/harmaa. Pääpanta, musta. Korvat lämpimäksi. Huivi ja sormikkaat, polyesteri fleeceä, 180*23 cm, punainen,

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

Tehtävä 1 2 3 4 5 6 7 Vastaus

Tehtävä 1 2 3 4 5 6 7 Vastaus Kenguru Benjamin, vastauslomake Nimi Luokka/Ryhmä Pisteet Kenguruloikka Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Jätä ruutu tyhjäksi,

Lisätiedot

LISÄÄ VAUHTIA SUOMALAISEEN SUUNNISTUKSEEN. Pajulahti Janne Salmi

LISÄÄ VAUHTIA SUOMALAISEEN SUUNNISTUKSEEN. Pajulahti Janne Salmi LISÄÄ VAUHTIA SUOMALAISEEN SUUNNISTUKSEEN Pajulahti 24.11.2006 Janne Salmi HUIPUILLAMME VAUHTI ON KOHDALLAAN , mutta NUORET OVAT HIDASTUmaan päin JS: 1986-1989 17v: TJ 10.6km 36:45, 18v: TJ 14.3km 52:15,

Lisätiedot

Suomen Melonta- ja Soutuliitto ry, Finlands Paddling och Roddförbund rf KILPAILUSÄÄNNÖT BOATERCROSS

Suomen Melonta- ja Soutuliitto ry, Finlands Paddling och Roddförbund rf KILPAILUSÄÄNNÖT BOATERCROSS Suomen Melonta- ja Soutuliitto ry, Finlands Paddling och Roddförbund rf KILPAILUSÄÄNNÖT BOATERCROSS Vahvistettu 24.2.2016 2 Sisältö 1. YLEISET MÄÄRÄYKSET... 3 2 KILPAILUSARJAT... 3 3 KILPAILUNAIKAINEN

Lisätiedot

DESIGN MARIAN TUOTE- KUVASTO

DESIGN MARIAN TUOTE- KUVASTO DESIGN MARIAN TUOTE- KUVASTO Muut tuotteet MUUT TUOTTEET Tämä katalogi pitää sisällään kaikkea mahdollista kodin koriste-esineistä asusteisiin. Järjestyksessään tästä luettelosta löydät - Käsin maalatuttuja

Lisätiedot

Kolmivuotiskertomus Suomen Suunnistusliiton toiminnasta vuosina

Kolmivuotiskertomus Suomen Suunnistusliiton toiminnasta vuosina Suomen Suunnistusliitto ry Suomen Suunnistusliitto Kolmivuotiskertomus Suomen Suunnistusliiton toiminnasta vuosina 2014-2016 Suomalaisen suunnistuksen strategia Visio Suunnistus on menestyvä, houkutteleva,

Lisätiedot

Fiktion käsitteet tutuiksi. Oppitunnit 1 4

Fiktion käsitteet tutuiksi. Oppitunnit 1 4 Oppitunnit 1 4 Oppituntien kulku 1. oppitunti 2. oppitunti 3. oppitunti 4. oppitunti Fiktion käsitteet tutuiksi 1. Oppia fiktion käsitteiden hyödyntämistä kaunokirjallisten tekstien avaamisessa. 2. Oppia

Lisätiedot

Itsenäinen Suomi 100 vuotta -juhlarahan suunnittelukilpailu

Itsenäinen Suomi 100 vuotta -juhlarahan suunnittelukilpailu 1/6 Itsenäinen Suomi 100 vuotta -juhlarahan suunnittelukilpailu Suomen valtiovarainministeriön asettama Suomen itsenäisyyden 100- vuotisjuhlavuoden juhlarahalautakunta järjestää valtiovarainministeriön

Lisätiedot

JUNIOR GAMES -SÄÄNNÖT (päivitetty 11.9.2015)

JUNIOR GAMES -SÄÄNNÖT (päivitetty 11.9.2015) JUNIOR GAMES -SÄÄNNÖT (päivitetty 11.9.2015) OPETTAJAN/HUOLTAJAN TEHTÄVÄT 1. Kerätä kaikki oman koulun oppilaat yhteen ja kertoa heille lyhyesti lajin säännöt: - hyväksytty/hylätty suoritus - montako suoritusta

Lisätiedot

Varusteohjeitus. Peliasu 1: Adidas. Peliasu 2: SOC&Stadium. MAALIVAHTI - paidan tulee olla erivärinen kuin kenttäpelaajilla

Varusteohjeitus. Peliasu 1: Adidas. Peliasu 2: SOC&Stadium. MAALIVAHTI - paidan tulee olla erivärinen kuin kenttäpelaajilla FC RUSKON PALLO 2014 1 (5) Varusteohjeitus Peliasu 1: Adidas KAIKKI VARUSTENUMEROT TARKISTETTAVA NETISTÄ TILAUSTA TEHDÄSSÄ Peliasu 2: SOC&Stadium AUTHENO12 SS tai LS (lyhyt tai pitkähihainen) väri: Cobalt

Lisätiedot

Taiteoven uudet avaukset. Tutustu koko mallistoomme! diana TURVALLISUUTTA.

Taiteoven uudet avaukset. Tutustu koko mallistoomme! diana TURVALLISUUTTA. Taiteoven uudet avaukset Tutustu koko mallistoomme! Diplomat on nyt uusi Diana!! Uusi upea Kartano. T I L A A. T Y Y L I Ä. TURVALLISUUTTA. diana Uusia ideoita tilanjakamiseen ja sisustukseen Ohessa FP-Tuotteet

Lisätiedot

Alkulämmittelyohjelma

Alkulämmittelyohjelma Alkulämmittelyohjelma Terve Futaaja 2 Johdanto Tämä alkulämmittelyohjelma on suunniteltu Terve Futaaja - tutkimusta varten. Tutkimus on UKK-instituutissa toimivan Tampereen Urheilulääkäriaseman hanke,

Lisätiedot