Liikenneviraston ohjeita 23/2017. Vaihteen mittaus. Työohje

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Liikenneviraston ohjeita 23/2017. Vaihteen mittaus. Työohje"

Transkriptio

1 Liikenneviraston ohjeita 23/2017 Vaihteen mittaus Työohje

2

3 Vaihteen mittaus Työohje Liikenneviraston ohjeita 23/2017 Liikennevirasto Helsinki 2017

4 Kannen kuva: Markku Numelin Verkkojulkaisu pdf ( ISSN-L X ISSN ISBN Liikennevirasto PL HELSINKI Puhelin

5 OHJE Kunnossapito-osasto LIVI/3022/ /2017 Vastaanottaja - Säädösperusta Korvaa/muuttaa - - Kohdistuvuus Radan kunnossapito Voimassa alkaen Asiasanat Rautatiet, vaihteet, kunnossapito, mittaus, ohjeet Vaihteen mittaus - Työohje Liikennevirasto on hyväksynyt ohjeen Vaihteen mittaus - Työohje. Ohjetta on noudatettava Liikenneviraston tilaamissa toimeksiannoissa sen voimaantulosta alkaen. Tekninen johtaja Aluevastaava Markku Nummelin Heikki Virtanen Ohje hyväksytään sähköisellä allekirjoituksella. Merkintä sähköisestä allekirjoituksesta näkyy viimeisellä sivulla. LISÄTIETOJA Heikki Virtanen Liikennevirasto puh Liikennevirasto PL 33 puh kirjaamo@liikennevirasto.fi HELSINKI faksi etunimi.sukunimi@liikennevirasto.fi

6 4 Liikenneviraston ohjeita 23/2017 Esipuhe Tämä työohje täydentää Liikenneviraston Ratateknisten ohjeiden (RATO) osaa 14 "Vaihteiden tarkastus ja kunnossapito". Työohjeessa esitetään keskeiset vaihteiden mittaukseen liittyvät ja niiden aiheuttamien, korjaavien toimenpiteiden suorittaminen. Liikenneviraston tavoitteena on täydentää ohjetta siten, että se muodostaa yhdessä Ratateknisen ohjeen 14 kanssa yhtenäisen ohjeen vaihteiden mittauksen työsuoritukseen. Ohjeen ovat laatineet Teemu Poussu ja Heikki Virtanen Liikennevirastosta ja Janne Sorsa Ramboll CM Oy:stä. Helsingissä huhtikuussa 2017 Liikennevirasto Kunnossapito-osasto

7 Liikenneviraston ohjeita 23/ Sisällysluettelo 1 JOHDANTO TYÖOHJEEN MUUTOSTIEDOT ENNEN MITTAUSTA SUORITETTAVAT TOIMENPITEET Vaihteen teräsosat Rullat Kielien asema Kiskonkiinnitykset Pölkyt Vaihteen geometria MITTAUSKOHTEET Mittauksen suorittaminen Yksinkertaiset vaihteet (YV, UKV, SKV, TYV) YV /2500-1:26/1:28-vaihteet Risteysvaihteet (KRV, YRV) MITTAUKSESSA KÄYTETTÄVÄT VÄLINEET Mittalaite Apuvälineet Mittalaitteen tarkastus VAIHTEENMITTAUKSESSA VAADITTAVAT PÄTEVYYSVAATIMUKSET Mittaajan pätevyys Pätevyyksien myöntäminen VAIHTEEN MITTAVIRHEIDEN KORJAUS Teräsosien vaihto Pölkynvaihto... 15

8 6 Liikenneviraston ohjeita 23/ Johdanto Tässä työohjeessa esitetään vaihteenmittaussuorituksen mittausta edeltävät toimenpiteet sekä mittaussuoritus ratateknisten ohjeiden (RATO) osan 14 mittauskohteiden mukaisesti. Ohje on tarkoitettu ensisijaisesti urakoitsijoiden vaihteiden kokoamis-, asennus- ja mittaustyötä sekä muuta vaihteiden kunnossapitoa tekevälle henkilöstölle. Ohjetta tulee noudattaa kaikissa Liikenneviraston toimeksiannoissa, jotka sisältävät vaihteisiin kohdistuvia toimenpiteitä ja siitä saa poiketa ainoastaan Liikenneviraston luvalla.

9 Liikenneviraston ohjeita 23/ Työohjeen muutostiedot Tässä luvussa ylläpidetään jatkossa listaa ohjeen aiempiin versioihin tehdyistä muutoksista tai täydennyksistä.

10 8 Liikenneviraston ohjeita 23/ Ennen mittausta suoritettavat toimenpiteet Lähtötiedot: pyritään selvittämään vaihteen kuormittavuuteen vaikuttavat tekijät (tonnit, toistuva vaihtotyöliike (osien vaihtohistoria), vaunukalusto, kuljetettava materiaali) perehtyminen aikaisempiin koneellisen raiteentarkastuksen tuloksiin. Vaihde tulee ymmärtää ja suunnitella tehtävät toimenpiteet kokonaisuutena. Vaihteen mittaaja tarkastaa vaihteen geometrian silmämääräisesti sekä radantarkastuspalveluiden mittausraporttia hyväksi käyttäen. 3.1 Vaihteen teräsosat Vaihteen teräsosien kuluneisuus arvioidaan silmämääräisesti sekä kielisovituksen osien kuluneisuus on tarkastettava kielen ja tukikiskon kulumamittalaitteella. Välikisko-osuudella noudatetaan RATOn osan 13 Radan tarkastus /1/ kuluneisuusrajoja. Kiskon kuluneisuus tulee tarkastaa kiskonkulumamitalla, mikäli kisko on silmämääräisesti arvioiden huomattavasti kulunut. Kieli saa kantaa vasta kun sen leveys on 25 mm. Kielen ja tukikiskon muodostama kokonaisuus on romutettava, jos se on niin kulunut, että pyörä alkaa kantaa ulkokehältään. Vaihteen mittaajalla on oltava korkeuseron mittaamiseen soveltuva mittalaite. Päätöksen romutuksesta tekee tilaaja / tilaajan valvoja. Vaihteen risteyksessä ei saa olla pursetta. Purse on poistettava hiomalla viimeistään, kun sen leveys on 3 mm. (RATO Teräsristeykset). Uudessa mangaaniristikossa ilmenee usein g- ja i-mitoissa kapenemaa, risteystä on tässä tapauksessa hiottava. Risteysalue kovettuu ja muotoutuu liikenteen alla ja brt:n jälkeen tulee ristikkoon suorittaa muotoiluhionta. Tämän varmistamiseksi tulee järjestää seurata vaihteen/ risteyksen vaihdon jälkeen. Vastakiskojen ja risteyksen välistä ohjausväliä säädetään lisäämällä tarvittaessa vastakiskon pukin ja vastakiskon väliin sovituslevyjä. Vastakiskon sivukuluneisuus saa olla enintään 10 mm, jonka jälkeen se on vaihdettava. Vastakiskon vaihdon yhteydessä tarkastetaan vastakiskopukkien kunto. Vastakiskon kuluneisuuden voi arvioida silmämääräisesti risteyksen kärjen kuluneisuudesta. 3.2 Rullat Vaihteen rullien toiminta ja asema on tarkastettava, kiinni oleva kieli ei saa levätä rullien päällä. Rullan ja kielen etureunan välinen välys saa olla enintään 2,0 mm, kieli ei saa osua rullaan ollessaan pääteasennossa.

11 Liikenneviraston ohjeita 23/ Kielien asema Kielen muotoiluhionta tulee suorittaa oikea-aikaisesti. Kielen elinkaaren jatkaminen. Kiinni oleva kieli tulee tukeutua tukikiskoon ja tukikiskon tukitönkiin. Liukualuset tulee tarkastaa silmämääräisesti ja ne on puhdistettava, mikäli niihin on kertynyt likaa, joka voi estää kielien asettumisen tukikiskoa vasten. 3.4 Kiskonkiinnitykset Ennen mittausta tulee tarkastaa vaihteen kiinnitysosien (esimerkiksi raideruuvit, pulttiliitokset) kireys ja kunto. Erityisesti tulee tarkastaa kärkivahvistuksien kulmatukien pulttien ja kiilaruuvin kireys. Betonipölkkyjen raideruuvit tulee tarkastaa mahdollisten ruuvien katkeamisten takia. 3.5 Pölkyt Vaihdepölkkyjen kohtisuoruus suhteessa kiskoihin sekä aluslevyjen liikkeen aiheuttama painuminen syöpyminen pölkkyyn, etenkin puupölkkyvaihteissa, havainnoidaan silmämääräisesti. 3.6 Vaihteen geometria Geometriakorjauksissa pyritään mahdollisimman pitkään pysyvyyteen. Tehtyjen korjaustöiden pysyvyyden varmistamiseksi on tapauskohtaisesti suoritettava ylimääräisiä mittauksia.

12 10 Liikenneviraston ohjeita 23/ Mittauskohteet 4.1 Mittauksen suorittaminen Vaihteen mittojen mittaus tulee toteuttaa siten, että mittauksessa on mahdollista havaita poikkeamat vaihteen mittojen akuuttirajoista. Jos vaihteen jokin mitta poikkeaa akuuttirajasta, on liikennöinti vaihteessa keskeytettävä, kunnes mittapoikkeaman aiheuttanut vika on korjattu. Kaikki mittaukset tehdään raidetta vastaan kohtisuorassa suunnassa. Käsilaitteilla tehtävät mittaukset tehdään kuormittamattomassa tilassa, mutta mittauksen yhteydessä on arvioitava kuormituksen ja vaihteen kunnon (esimerkiksi puupölkkyvaihteissa vaihdealuslevyjen painuminen) vaikutus vaihteen mittoihin. Mitattaessa vaihteen kielien keskikohdalla on kieltä painettava tukikiskoa vasten esimerkiksi rautakangella, kuormituksen vaikutuksen arvioimiseksi. Vaihteen välikiskoalueen raideleveyden mittauksessa tulee määrittää suurin raideleveyden poikkeama (erityisesti lyhyet vaihteet, joissa on puiset vaihdepölkyt). Raideleveys mitataan riittävän useasta mittauspisteestä, enintään 30 cm välein, ja suurin mitattu arvo kirjataan. Vaihteen mittojen mittauskohteet, uusien ja kierrätysvaihteiden vastaanottotoleranssit, kunnossapitotoleranssit sekä akuuttirajat on esitetty julkaisussa Ratatekniset ohjeet (RATO) osa 14 vaihteiden tarkastus ja kunnossapito. 4.2 Yksinkertaiset vaihteet (YV, UKV, SKV, TYV)

13 Liikenneviraston ohjeita 23/ vaihteen etujatkoksen kohdalla (a-mitta) välittömästi kielen kärjen edessä (b-mitta) kielen keskikohdalla (c1- ja c2-mitat) jousto- ja joustokiskokielisillä vaihteilla jousto-osan jälkeisen ensimmäisen ratapölkyn kohdalla, jossa kieli on kiinteä (c3- ja c4-mitat) nivelkantaisissa vaihteissa kantanivelen takana (c3- ja c4-mitat) välikiskojen keskikohdalla (d-mitat); suurin poikkeama etsitään 30 cm välein ja kirjataan 150 mm risteyksen kärjen etupuolella (e-, f-, g- ja i-mitat) Vaihteen i-mitta mitataan, jos vaihteen f-, e-, ja g-mittojen arvoissa on poikkeama tai niissä havaitaan silmämääräisesti poikkeama. Vaihteesta tulee mitata risteysalueella myös vastakiskon korkeus suhteessa tukikiskoon sekä laippauran syvyys, jos näissä havaitaan silmämääräistä poikkeamaa. Näille mitoille annetaan raja-arvot Liikenneviraston julkaisussa Ratatekniset ohjeet (RATO) osa 14 vaihteiden tarkastus ja kunnossapito luvuissa ja *) Jos liikenne poikkeavalla raiteella on huomattavan vähäistä ja vaihteen kääntö vaatii esimerkiksi ylimääräisen liikenteen ohjauksen, kielen keskikohdalla riittää c2-mitan mittaus kerran vuodessa pääraiteillakin. 4.3 YV /2500-1:26/1:28-vaihteet YV /2500-1:26/1:28-vaihteissa, joissa on kääntyväkärkinen risteys, on mittaukset suoritettava: vaihteen etujatkoksen kohdalla (a-mitta) välittömästi kielen kärjen edessä (b-mitta) toisen koskettimen ja toisen kääntölaitteen, kolmannen ja neljännen kääntölaitteen sekä kantakoskettimen kohdalla (c-mitat) ensimmäisten kiinteiden aluslevyjen kohdalla (c-mitat) välikiskoalueella joka 11. vaihdepölkyn kohdalla (d-mitat) risteyksen etujatkoksen kohdalla (d-mitat) risteyksen toisen kääntölaitteen tai kantakoskettimen kohdalla (d-mitat) edellisestä takajatkokseen päin yhdeksännen vaihdepölkyn kohdalla (d-mitat) vaihteen takajatkoksen kohdalla (d-mitat)

14 12 Liikenneviraston ohjeita 23/ Risteysvaihteet (KRV, YRV) KRV-vaihteen mittaus aloitetaan A-puolen e-1 mittauspisteestä. 150 mm päässä 1-kärkisen risteyksen takana (e-, f-, g- ja i-mitat) 150 mm päässä 2-kärkisen risteyksen takana (b-, e-, f-, g-, j- ja k-mitat) välittömästi kielen kärjen edessä (d1- ja d2-mitat) kielen keskikohdalla (c1 ja c4 -mitat) vaihteen matemaattisen keskipisteen kohdalta (a-mitat) Vaihteen i-mitta mitataan, jos vaihteen f-, e-, ja g-mittojen arvoissa on poikkeama tai niissä havaitaan silmämääräisesti poikkeama. Vaihteesta tulee mitata risteysalueella myös vastakiskon korkeus suhteessa tukikiskoon sekä laippauran syvyys, jos näissä havaitaan silmämääräistä poikkeamaa. Näille mitoille annetaan raja-arvot Liikenneviraston julkaisussa Ratatekniset ohjeet (RATO) osa 14 vaihteiden tarkastus ja kunnossapito luvuissa ja

15 Liikenneviraston ohjeita 23/ Mittauksessa käytettävät välineet 5.1 Mittalaite Vaihteen mittaamiseen on käytettävä luotettavaa mittalaitetta, -apuvälinettä ja menetelmää, jolla voidaan todentaa vaihteen mitat. Mittalaite voi olla tallentava. 5.2 Apuvälineet Vaihteen kielialueella mittauksessa voidaan käyttää apuvälineitä kuten esimerkiksi rautakankea tai rakotulkkia. 5.3 Mittalaitteen tarkastus Vaihdemitta tulee tarkastaa ja kalibroida vuosittain mittalaitteen valmistajan antaman ohjeistuksen mukaisesti. Kalibrointi tulee dokumentoida. Vaihdemitan kuntoa pitää tarkkailla ja suorittaa sille tarvittaessa vertailumittaus mittausjakson aikana. Yrityksen tulee hyväksyttää vaihteenmittaukseen käytettävä mittalaite Liikennevirastolla.

16 14 Liikenneviraston ohjeita 23/ Vaihteenmittauksessa vaadittavat pätevyysvaatimukset 6.1 Mittaajan pätevyys Vaihteen mittausta suorittavalla henkilöllä tulee olla voimassa oleva vaihdepätevyys (Vaihde), päällysrakennepätevyys (Pääl) sekä mahdollisesti lisänä hiontapätevyys (Hionta). Vaihteen mittausta suorittavan henkilön tulee tuntea vaihteen toiminta ja pystyä arvioimaan mittojen vaikutus vaihteen liikennöitävyyteen. Vaihteen mittausta suorittavalla henkilöllä tulee olla viiden (5) vuoden kokemus vaihteiden kunnossapidosta ja asentamisesta. Pätevyys osoitetaan näiden lisäksi näyttökokeella. 6.2 Pätevyyksien myöntäminen Vaihdepätevyyden myöntää Liikennevirasto.

17 Liikenneviraston ohjeita 23/ Vaihteen mittavirheiden korjaus Vaihteen kaikkien osien kunto on arvioitava kokonaisuutena. 7.1 Teräsosien vaihto Mikäli vaihteen teräsosat ovat kuluneet niin paljon, että ne ylittävät RATO 13 esitetyt raja-arvot, on teräsosat vaihdettava. Teräsosien vaihdon yhteydessä on tarkastettava, että teräsosien kiinnitykset ovat kunnossa eivätkä aluslevyt ole painuneet pölkkyjen sisään. Katkenneet tai vaurioituneet aluslevyt ja raideruuvit on vaihdettava uusiin. Ristikon vaihtotarpeen arvion yhteydessä on tarvittaessa ohjelmoitava vaihteen tukeminen sääolosuhteiden salliessa. Mikäli pölkyt ovat huonokuntoisia tai aluslevyt ovat painuneet pölkkyihin, on vaihde kavennettava oikeisiin mittoihin teräsosien vaihdon yhteydessä RATO 14 Vaihteiden tarkastus ja kunnossapito, liitteen 1 mukaisesti. Tehtävällä kavennuksella on pyrittävä sallittujen mitta-arvojen pysyvyyteen. Pysyvyys on tarvittaessa varmistettava riittävällä määrällä jälkimittauksia. 7.2 Pölkynvaihto Vaihdettaessa pölkkyjä puupölkyllisiin vaihteisiin on vaihde ensin mitattava. Mikäli vaihteessa on mittavirheitä ja teräsosat ovat kunnossa, on vaihteen mittavirheet korjattava ennen pölkynvaihtoa tai pölkynvaihdon yhteydessä. Mikäli vaihteeseen vaihdetaan pölkky tai pölkkyjä on vaihde ensin saatettava RATO 14 mitta-arvoihin. Pölkyn-/pölkkyjenvaihdolla on ensisijaisesti saavutettava RATO 14 mitta-arvot. Pölkynvaihdon jälkeen vaihde on tuettava.

18

19

20 ISSN-L X ISSN ISBN

21 Lista allekirjoittajista Tämä asiakirja on allekirjoitettu Allekirjoittaja Todennus

Tilapäisratkaisut vaihteessa

Tilapäisratkaisut vaihteessa Tilapäisratkaisut vaihteessa Työohje Liikenneviraston ohjeita 22/2018 Liikennevirasto Helsinki 2018 Kannen kuva: Markku Nummelin Verkkojulkaisu pdf (www.liikennevirasto.fi) ISSN-L 1798-663X ISSN 1798-6648

Lisätiedot

Kierrätysvaihteiden tekniset toimitusehdot. Liikenneviraston ohjeita 20/2017

Kierrätysvaihteiden tekniset toimitusehdot. Liikenneviraston ohjeita 20/2017 Kierrätysvaihteiden tekniset toimitusehdot Liikenneviraston ohjeita 20/2017 Liikennevirasto Helsinki 2017 Kannen kuva: Markku Nummelin Verkkojulkaisu pdf (www.liikennevirasto.fi) ISSN-L 1798-663X ISSN

Lisätiedot

Ratatekniset ohjeet (RATO) osa 14 Vaihteiden tarkastus ja kunnossapito. Liikenneviraston ohjeita 14/2016

Ratatekniset ohjeet (RATO) osa 14 Vaihteiden tarkastus ja kunnossapito. Liikenneviraston ohjeita 14/2016 Ratatekniset ohjeet (RATO) osa 14 Vaihteiden tarkastus ja kunnossapito Liikenneviraston ohjeita 14/2016 Ratatekniset ohjeet (RATO) osa 14 Vaihteiden tarkastus ja kunnossapito Liikenneviraston ohjeita

Lisätiedot

Keskitetyn vaihteen ulkolaitteista saatavat tilatiedot

Keskitetyn vaihteen ulkolaitteista saatavat tilatiedot 1 OHJE 1 (4) 1.3.2018 LIVI/1655/06.04.01/2018 Tekniikka ja ympäristö osasto Vastaanottaja - Säädösperusta Korvaa/muuttaa - - Kohdistuvuus Rautatiet Voimassa 1.3.2018 alkaen Asiasanat Rautatiet, vaihteet,

Lisätiedot

Ratatekniset ohjeet (RATO) osa 14 Vaihteiden tarkastus ja kunnossapito

Ratatekniset ohjeet (RATO) osa 14 Vaihteiden tarkastus ja kunnossapito 7 2013 LIIKENNEVIRASTON ohjeita Ratatekniset ohjeet (RATO) osa 14 Vaihteiden tarkastus ja kunnossapito Ratatekniset ohjeet (RATO) osa 14 Vaihteiden tarkastus ja kunnossapito Liikenneviraston ohjeita 7/2013

Lisätiedot

Turvallisuuspoikkeaman ilmoittaminen ja käsittely

Turvallisuuspoikkeaman ilmoittaminen ja käsittely 1 OHJE 1 (4) Suunnittelu ja hankkeet -osasto Vastaanottaja - Säädösperusta Korvaa Vna 372/2011 3 TURI-järjestelmä: poikkeamahallinnan käyttöohje 20.6.2016 Turvallisuuspoikkeamien ilmoittaminen ja käsittely

Lisätiedot

Kouvolan laskumäen käyttöohje

Kouvolan laskumäen käyttöohje OHJE 1 (5) Korvaa/muuttaa Järjestelyopastimien käyttö laskumäessä Dnro 2338/741/2008 Kouvolan laskumäen käyttöohje 0400 109 E 111 LIVI/1685/06.04.01/2015 (soveltuvin osin) Kohdistuvuus Asiasanat Voimassa

Lisätiedot

KARELIA-AMMATTIKORKEAKOULU Kone- ja tuotantotekniikan koulutusohjelma. Mikko Sukanen VAIHDEPÄTEVYYSKOULUTUS

KARELIA-AMMATTIKORKEAKOULU Kone- ja tuotantotekniikan koulutusohjelma. Mikko Sukanen VAIHDEPÄTEVYYSKOULUTUS KARELIA-AMMATTIKORKEAKOULU Kone- ja tuotantotekniikan koulutusohjelma Mikko Sukanen VAIHDEPÄTEVYYSKOULUTUS Opinnäytetyö Toukokuu 2017 OPINNÄYTETYÖ Toukokuu 2017 Kone- ja tuotantotekniikka Tikkarinne 9

Lisätiedot

Kunnossapitoyksikkö 20.8.2003. KORJAUS RAMOn osaan 14 Vaihteiden tarkastus ja kunnossapito

Kunnossapitoyksikkö 20.8.2003. KORJAUS RAMOn osaan 14 Vaihteiden tarkastus ja kunnossapito RATAHALLINTO- KESKUS BANFÖRVALTNINGS- CENTRALEN 904/731/02 Kunnossapitoyksikkö 20.8.2003 KORJAUS RAMOn osaan 14 Vaihteiden tarkastus ja kunnossapito RAMOn osan 14 liitteissä 1 ja 3 on ollut virheellisiä

Lisätiedot

Ratakapasiteetin hakeminen ja myöntäminen vaihtotyölle

Ratakapasiteetin hakeminen ja myöntäminen vaihtotyölle 1 OHJE 1 (4) Tekniikka ja ympäristö -osasto Vastaanottaja - Säädösperusta Korvaa - Ratakapasiteetin hakeminen ja myöntäminen vaihtotyölle LIVI/3315/07.01.00/2016 (1.6.2016) Kohdistuvuus Vaihtotyö valtion

Lisätiedot

Valtion rataverkon haltijan osaamis- ja pätevyysvaatimukset

Valtion rataverkon haltijan osaamis- ja pätevyysvaatimukset Perustelumuistio Perustelumuistio 1 (4) Tekniikka ja ympäristö / Väylänpito Liikenneviraston ohjeita 26/2018 Valtion rataverkon haltijan osaamis- ja pätevyysvaatimukset Tässä perustelumuistiossa kerrotaan,

Lisätiedot

RATATEKNISET MÄÄRÄYKSET JA OHJEET

RATATEKNISET MÄÄRÄYKSET JA OHJEET RATAHALLINTO- KESKUS BANFÖRVALTNINGS- CENTRALEN 9.2.2000 154/731/00 RATATEKNISET MÄÄRÄYKSET JA OHJEET Ratahallintokeskus on hyväksynyt RAMO:n osan 4 Vaihteet. Ylijohtaja Ossi Niemimuukko Teknisen yksikön

Lisätiedot

LIIKENNEVIRASTON OHJEITA

LIIKENNEVIRASTON OHJEITA Lnk enne vira sto 24 2012 LIIKENNEVIRASTON OHJEITA Poijukettingit ja sakkelit LAATUVAATIMUKSET Poijukettingit ja sakkelit Laatuvaatimukset Liikenneviraston ohjeita 24/2012 Liikennevirasto Helsinki 2012

Lisätiedot

Liikenneviraston ohjeita 23/2016. Vaihdekäsikirja. Vaihteen huolto-ohjeet

Liikenneviraston ohjeita 23/2016. Vaihdekäsikirja. Vaihteen huolto-ohjeet Liikenneviraston ohjeita 23/2016 Vaihteen huolto-ohjeet Vaihteen huolto-ohjeet Liikenneviraston ohjeita 23/2016 Liikennevirasto Helsinki 2016 Kannen kuva: Markku Nummelin Verkkojulkaisu pdf (www.liikennevirasto.fi)

Lisätiedot

Turun Satama Oy:n satama-alueen rataverkon verkkoselostus

Turun Satama Oy:n satama-alueen rataverkon verkkoselostus Turun Satama Oy:n satama-alueen rataverkon verkkoselostus Turun Satama Oy 2.12.2016 1 (4) Sisällys 1 Yleistä... 2 1.1 Johdanto... 2 1.2 Voimassaoloaika ja päivittäminen... 2 1.3 Julkaiseminen... 2 1.4

Lisätiedot

LIIKENNEVIRASTON OHJEITA. Ratatekniset ohjeet (RATO) osa 4 Vaihteet

LIIKENNEVIRASTON OHJEITA. Ratatekniset ohjeet (RATO) osa 4 Vaihteet 22 2012 LIIKENNEVIRASTON OHJEITA Ratatekniset ohjeet (RATO) osa 4 Vaihteet Ratatekniset ohjeet (RATO) osa 4 Vaihteet Liikenneviraston ohjeita 22/2012 Liikennevirasto Helsinki 2012 Kannen kuva: Markku

Lisätiedot

KISKONHIONNAN TEKNISET TOIMITUSEHDOT

KISKONHIONNAN TEKNISET TOIMITUSEHDOT Kunnossapitoyksikkö/KO 2.11. 2001 1 (11) KISKONHIONNAN TEKNISET TOIMITUSEHDOT Nämä kiskonhionnan tekniset toimitusehdot 1539/731/2001 ovat voimassa Suomen valtion rataverkolla 1.1.2002 lukien. Nämä toimitusehdot

Lisätiedot

TIEMERKINTÖJEN LAATUVAATIMUKSET MITTALAITTEIDEN VALIDOINTI JAAKKO DIETRICH TIEMERKINTÄPÄIVÄT TURKU

TIEMERKINTÖJEN LAATUVAATIMUKSET MITTALAITTEIDEN VALIDOINTI JAAKKO DIETRICH TIEMERKINTÄPÄIVÄT TURKU TIEMERKINTÖJEN LAATUVAATIMUKSET MITTALAITTEIDEN VALIDOINTI JAAKKO DIETRICH TIEMERKINTÄPÄIVÄT TURKU 22.1.2016 TIEMERKINTÖJEN LAATUVAATIMUKSET Edellinen julkaisu vuodelta 2008 Uudet laatuvaatimukset voimassa

Lisätiedot

Akuuttirajat rautatievaihteiden mittauksissa

Akuuttirajat rautatievaihteiden mittauksissa Jenny Kälvälä Akuuttirajat rautatievaihteiden mittauksissa Diplomityö, joka on jätetty opinnäytteenä tarkastettavaksi diplomi-insinöörin tutkintoa varten. Espoossa 29.4.213 Valvoja: Professori Terhi Pellinen

Lisätiedot

LIIKENNEVIRASTON OHJEITA. Ratatekniset ohjeet (RATO) osa 4 Vaihteet

LIIKENNEVIRASTON OHJEITA. Ratatekniset ohjeet (RATO) osa 4 Vaihteet 22 2012 LIIKENNEVIRASTON OHJEITA Ratatekniset ohjeet (RATO) osa 4 Vaihteet Ratatekniset ohjeet (RATO) osa 4 Vaihteet Liikenneviraston ohjeita 22/2012 Liikennevirasto Helsinki 2012 Kannen kuva: Markku

Lisätiedot

LAUSUNTO KIINTEISTÖTIEDOT LAUSUNTO Kohde sijaitsee rataosan Tampere-Seinäjoki rataosan lähimmästä raiteesta noin 50 metrin päässä.

LAUSUNTO KIINTEISTÖTIEDOT LAUSUNTO Kohde sijaitsee rataosan Tampere-Seinäjoki rataosan lähimmästä raiteesta noin 50 metrin päässä. LAUSUNTO 7..07 LIVI/86/0.0.0/07 Viite: Lausuntopyyntö 6..07 NAAPURIN KUULEMINEN RAKENNUSLUPAHAKEMUSTA VARTEN, TAMPERE RAKENNUSLUVAN HAKIJA Tampereen ev.lut seurakuntayhtymä KIINTEISTÖTIEDOT 87-8-07-7 RAKENTAMISTIEDOT

Lisätiedot

Turun Satama Oy:n satama-alueen rataverkon verkkoselostus

Turun Satama Oy:n satama-alueen rataverkon verkkoselostus Turun Satama Oy:n satama-alueen rataverkon verkkoselostus Turun Satama Oy 1.6.2019 1 (4) Sisällys 1 Yleistä... 2 1.1 Johdanto... 2 1.2 Voimassaoloaika ja päivittäminen... 2 1.3 Julkaiseminen... 2 1.4 Yhteystiedot...

Lisätiedot

Turun Satama Oy:n satama-alueen rataverkon verkkoselostus

Turun Satama Oy:n satama-alueen rataverkon verkkoselostus Turun Satama Oy:n satama-alueen rataverkon verkkoselostus Turun Satama Oy 8.12.2017 1 (4) Sisällys 1 Yleistä... 2 1.1 Johdanto... 2 1.2 Voimassaoloaika ja päivittäminen... 2 1.3 Julkaiseminen... 2 1.4

Lisätiedot

Liikennemerkkien kuntoluokitus

Liikennemerkkien kuntoluokitus Liikennemerkkien kuntoluokitus Liikennemerkkien kuntoluokitus Toteuttamisvaiheen ohjaus Tiehallinto Helsinki 2009 Verkkojulkaisu pdf (www.tiehallinto.fi/julkaisut) 978-952-221-256-6 2200060-v-09 TIEHALLINTO

Lisätiedot

Tiemerkintöjen kuntoluokitus. Kunnossapidon laatu

Tiemerkintöjen kuntoluokitus. Kunnossapidon laatu Tiemerkintöjen kuntoluokitus Kunnossapidon laatu Tiemerkintöjen kuntoluokitus 1 Tiemerkintöjen kuntoluokitus Toteuttamisvaiheen ohjaus Tiehallinto Helsinki 2004 2 Tiemerkintöjen kuntoluokitus Kansikuva:

Lisätiedot

Siltojen kosketussuojarakenteet. Kosketussuojien kunnossapito-ohje

Siltojen kosketussuojarakenteet. Kosketussuojien kunnossapito-ohje Siltojen kosketussuojarakenteet Kosketussuojien kunnossapito-ohje Siltojen kosketussuojarakenteet Kosketussuojien kunnossapito-ohje Toteuttamisvaiheen ohjaus Tiehallinto Helsinki 2007 ISBN 951-803-725-X

Lisätiedot

Pysäkkikatosten ja -varusteiden kuntoluokitus

Pysäkkikatosten ja -varusteiden kuntoluokitus Pysäkkikatosten ja -varusteiden kuntoluokitus Pysäkkikatosten ja -varusteiden kuntoluokitus Toteuttamisvaiheen ohjaus Tiehallinto Helsinki 2009 Verkkojulkaisu pdf (www.tiehallinto.fi/julkaisut) ISBN 978-952-221-257-3

Lisätiedot

Yliajokoemenetelmäkuvauksen tarkentava liite

Yliajokoemenetelmäkuvauksen tarkentava liite Versio 1.0 Antopäivä: 3.4.2014 Voimaantulopäivä: 12.5.2014 Voimassa: Toistaiseksi Säädösperusta: Liikenne- ja viestintäministeriön asetus ajoneuvon renkaiden nastoista 408/2003 (viimeisin muutos 466/2009)

Lisätiedot

Poijukettingit ja sakkelit LAATUVAATIMUKSET

Poijukettingit ja sakkelit LAATUVAATIMUKSET 24 2012 LIIKENNEVIRASTON ohjeita Poijukettingit ja sakkelit LAATUVAATIMUKSET Poijukettingit ja sakkelit Laatuvaatimukset Liikenneviraston ohjeita 24/2012 Liikennevirasto Helsinki 2012 Kannen kuva: Liikenneviraston

Lisätiedot

JKV-baliisiasennusohje

JKV-baliisiasennusohje OHJE 1 (12 ) Tekniikka ja ympäristö -osasto Vastaanottaja - Säädösperusta Korvaa - - Kohdistuvuus Rautateiden turvalaitteet Voimassa 1.6.2017 alkaen toistaiseksi Asiasanat Rautatiet, radat, junat, kulunvalvonta,

Lisätiedot

PANK -MENETELMÄOHJEET TIEMERKINTÖJEN KITKA JA PALUUHEIJASTAVUUS JAAKKO DIETRICH TIEMERKINTÄPÄIVÄT KUOPIO

PANK -MENETELMÄOHJEET TIEMERKINTÖJEN KITKA JA PALUUHEIJASTAVUUS JAAKKO DIETRICH TIEMERKINTÄPÄIVÄT KUOPIO PANK -MENETELMÄOHJEET TIEMERKINTÖJEN KITKA JA PALUUHEIJASTAVUUS JAAKKO DIETRICH TIEMERKINTÄPÄIVÄT KUOPIO 17.2.2017 PANK- MENETELMÄOHJEET TIEMERKINTÖJEN KITKA- JA PALUUHEIJASTAVUUSMITTAUKSET Tavoitteena

Lisätiedot

Rautatieturvalaitteiden käyttöohjeiden hyväksyntä, jakelu ja arkistointi

Rautatieturvalaitteiden käyttöohjeiden hyväksyntä, jakelu ja arkistointi OHJE 1 (6) Vastaanottaja Säädösperusta Kohdistuvuus Korvaa LIVI/751/06.04.01/2016 (16.6.2016) Voimassa 12.9.2016 alkaen Asiasanat radanpito, käyttöohjeet, turvalaitteet Rautatieturvalaitteiden käyttöohjeiden

Lisätiedot

Tukikerroksen vaihto-/puhdistustyön yleiset laatuvaatimukset

Tukikerroksen vaihto-/puhdistustyön yleiset laatuvaatimukset Päällysrakennetöiden yleiset laatuvaatimukset PYL 1(8) Tekninen yksikkö 5.6.1998 90/731/98 Korvaa määräykset 3.10.1997 RHK 265/731/97, 20.1.1998 RHK 91/731/98 ja 20.1.1998 RHK 90/731/98 Tukikerroksen vaihto-/puhdistustyön

Lisätiedot

Turvallisuuspoikkeaman ilmoittaminen ja käsittely

Turvallisuuspoikkeaman ilmoittaminen ja käsittely 1 OHJE 1 (4) 22.12.2016 LIVI/4521/05.00/2015 Suunnittelu ja hankkeet -osasto Vastaanottaja - Säädösperusta Korvaa Vna 372/2011 3 TURI-järjestelmä: poikkeamahallinnan käyttöohje 20.6.2016 Turvallisuuspoikkeamien

Lisätiedot

LIIKENNEVIRASTON OHJEITA. Kelluvien turvalaitteiden asennus- ja mittausohje

LIIKENNEVIRASTON OHJEITA. Kelluvien turvalaitteiden asennus- ja mittausohje 35 2015 LIIKENNEVIRASTON OHJEITA Kelluvien turvalaitteiden asennus- ja mittausohje Kelluvien turvalaitteiden asennus- ja mittausohje Liikenneviraston ohjeita 35/2015 Liikennevirasto Helsinki 2015 Kannen

Lisätiedot

Rautatievaihteen risteyksen dynaamisen kuormituksen mallinnus

Rautatievaihteen risteyksen dynaamisen kuormituksen mallinnus KONETEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA Rautatievaihteen risteyksen dynaamisen kuormituksen mallinnus Markus Moilanen Diplomityö, jonka aihe on hyväksytty Oulun yliopiston Konetekniikan koulutusohjelmassa 19.10.2016

Lisätiedot

Akselinlaskenta / ALHPkomentojen

Akselinlaskenta / ALHPkomentojen Akselinlaskenta / ALHPkomentojen selvitys ALHP komentojen selvitys Toimeksiannon kuvaus: Selvitystyön tarkoituksena oli selvittää syyt suurelle määrällä ALHP komentoja ja kartoittaa korjaavat toimenpiteet

Lisätiedot

TR 10 Liite 1 2008-03-20. PANK-HYVÄKSYNTÄ Lisävaatimukset PTM-mittaukselle. C) mspecta

TR 10 Liite 1 2008-03-20. PANK-HYVÄKSYNTÄ Lisävaatimukset PTM-mittaukselle. C) mspecta PANK-HYVÄKSYNTÄ Lisävaatimukset PTM-mittaukselle C) mspecta 1 Tuotesertifiointi PANK-HYVÄKSYNTÄ Lisävaatimukset PTM-mittaukselle 1 Yleistä PANK Laboratoriotoimikunta on hyväksynyt ohjeen PANKhyväksyntä

Lisätiedot

Rautatieturvalaitteiden käyttöohjeiden hyväksyntä, jakelu ja arkistointi

Rautatieturvalaitteiden käyttöohjeiden hyväksyntä, jakelu ja arkistointi OHJE 1 (6) Vastaanottaja Säädösperusta Kohdistuvuus Korvaa Rautatieturvalaitteiden käyttöohjeiden hyväksyntä, jakelu ja arkistointi Dnro 6125/065/2010 (6.4.2011) Voimassa 16.6.2016 alkaen Asiasanat radanpito,

Lisätiedot

RATAKISKOJEN KÄSITTELY TYÖMAALLA

RATAKISKOJEN KÄSITTELY TYÖMAALLA Ratakiskojen käsittely 1 (9) 4.7.1998 111/71/98 Ratahallintokeskuksen työmaat Työmaavastaavat Työpäälliköt Urakoitsijat Kunnossapitäjät RATAKISKOJEN KÄSITTELY TYÖMAALLA Kiskot ovat hankalasti käsiteltävästä

Lisätiedot

PUUTAVARA- PÖLKKYJEN MITTAUS

PUUTAVARA- PÖLKKYJEN MITTAUS PUUTAVARA- PÖLKKYJEN MITTAUS PUUTAVARAPÖLKKYJEN MITTAUS Metsähallitus Metsäteollisuus ry Yksityismetsätalouden Työnantajat ry Puu- ja erityisalojen liitto Ohje perustuu alla lueteltuihin maa- ja metsätalousministeriön

Lisätiedot

Siirtyminen syväuraisiin vaihteisiin ja raideristeyksiin. Tilannekatsaus, HKL Johtokunta

Siirtyminen syväuraisiin vaihteisiin ja raideristeyksiin. Tilannekatsaus, HKL Johtokunta Siirtyminen syväuraisiin vaihteisiin ja raideristeyksiin Tilannekatsaus, HKL Johtokunta 16.6.2016 Tilannekatsaus 2015 1. Päällysteiden alentaminen kiskojen vierestä 2013-2015 suoritettu päällysteiden alentamista.

Lisätiedot

Koneistusyritysten kehittäminen. Mittaustekniikka. Mittaaminen ja mittavälineet. Rahoittajaviranomainen: Satakunnan ELY-keskus

Koneistusyritysten kehittäminen. Mittaustekniikka. Mittaaminen ja mittavälineet. Rahoittajaviranomainen: Satakunnan ELY-keskus Koneistusyritysten kehittäminen Mittaustekniikka Mittaaminen ja mittavälineet Rahoittajaviranomainen: Satakunnan ELY-keskus Yleistä Pidä työkalut erillään mittavälineistä Ilmoita rikkoutuneesta mittavälineestä

Lisätiedot

Tuusulan Moottorikerho ry Turku 11.9.2009 c/o Hannu Lehtinen Kuusamontie 44 Sivu 1(6) 04380 Tuusula MITTAUSSUUNNITELMA

Tuusulan Moottorikerho ry Turku 11.9.2009 c/o Hannu Lehtinen Kuusamontie 44 Sivu 1(6) 04380 Tuusula MITTAUSSUUNNITELMA 16 Mittaussuunnitelma PR-Y1384 Tuusulan Moottorikerho ry Tuusulan Moottorikerho ry Turku 11.9.2009 c/o Hannu Lehtinen Kuusamontie 44 Sivu 1(6) 04380 Tuusula MITTAUSSUUNNITELMA Tuusulan Moottorikerho ry

Lisätiedot

MYSBY5 vetotyönormisto

MYSBY5 vetotyönormisto MYSBY5 vetotyönormisto Sovellutusohje MYSBY5 vetotyö- ja penkkiaikojen käytöstä. Autoalan keskusliitto ry (AKL) ja Liikennevakuutuskeskus (LVK) ovat sopineet alla olevan vetotyönormiston ohjeistuksesta

Lisätiedot

Automaattinen tiedontuotanto on tulevaisuutta. nykyisyyttä

Automaattinen tiedontuotanto on tulevaisuutta. nykyisyyttä Automaattinen tiedontuotanto on tulevaisuutta nykyisyyttä Ilmari Halme Rata 2018 24.1.2018 1 Ilmari Halme Vastuualueena teknologia ja innovaatiot Intohimona uudistaminen & digitalisaatio @IlmariHalme linkedin.com/in/ilmarihalme

Lisätiedot

JATKUVATOIMISET PALUUHEIJASTUVUUSMITTARIT. MITTAUSTEN LAADUNVARMISTUS Tiemerkintäpäivät Jaakko Dietrich

JATKUVATOIMISET PALUUHEIJASTUVUUSMITTARIT. MITTAUSTEN LAADUNVARMISTUS Tiemerkintäpäivät Jaakko Dietrich JATKUVATOIMISET PALUUHEIJASTUVUUSMITTARIT MITTAUSTEN LAADUNVARMISTUS Tiemerkintäpäivät Jaakko Dietrich Jatkuvatoimiset paluuheijastuvuusmittaukset Kolme mittalaitetta, kaksi mittausten toimittajaa Kaksi

Lisätiedot

MACHINERY on laadunvarmistaja

MACHINERY on laadunvarmistaja MACHINERY on laadunvarmistaja Mitä tapahtuu huomenna? entä jos omaisuudelle tapahtuu jotain? entä jos kalustolle tapahtuu jotain? entä jos sinulle tapahtuu jotain? MACHINERY ennakoi, ennaltaehkäisee ja

Lisätiedot

Betonin suhteellisen kosteuden mittaus

Betonin suhteellisen kosteuden mittaus Betonin suhteellisen kosteuden mittaus 1. BETONIN SUHTEELLISEN KOSTEUDEN TARKOITUS 2. KOHTEEN LÄHTÖTIEDOT 3. MITTAUSSUUNNITELMA 4. LAITTEET 4.1 Mittalaite 4.2 Mittalaitteiden tarkastus ja kalibrointi 5.

Lisätiedot

KAUKOLÄMPÖLINJOJEN TARKEMITTAUS TYÖOHJE LIITE 10. Työohje kaukolämpöverkon tarkemittauksista ja dokumentoinnista.

KAUKOLÄMPÖLINJOJEN TARKEMITTAUS TYÖOHJE LIITE 10. Työohje kaukolämpöverkon tarkemittauksista ja dokumentoinnista. 1 Työohje kaukolämpöverkon tarkemittauksista ja dokumentoinnista. Tätä työohjetta noudatetaan Napapiirin Energia ja Vesi Oy:n tilaamissa kaukolämpöverkon rakentamiseen liittyvien töiden tarkemittauksissa

Lisätiedot

Turvallisuuspoikkeamien ilmoittaminen ja käsittely

Turvallisuuspoikkeamien ilmoittaminen ja käsittely OHJE 1 (6) 6.6.2018 LIVI/4311/06.04.01/2018 Säädösperusta Vna 372/2011 3 Kohdistuvuus Liikenneviraston hankkeet ja urakat, rautatieliikenteenohjaus Korvaa Turvallisuuspoikkeamien ilmoittaminen ja käsittely

Lisätiedot

Puutavaran tukkimittarimittauksessa käytettävä tyvisylinterin pituus ja tarkastusmittauksen mittaussuunta

Puutavaran tukkimittarimittauksessa käytettävä tyvisylinterin pituus ja tarkastusmittauksen mittaussuunta Puutavaran tukkimittarimittauksessa käytettävä tyvisylinterin pituus ja tarkastusmittauksen mittaussuunta Puutavaranmittauksen neuvottelukunnan suosituksen 12.10.2017 taustamateriaali Suositusta muutettu

Lisätiedot

Ratakapasiteetin hakeminen ja myöntäminen vaihtotyölle

Ratakapasiteetin hakeminen ja myöntäminen vaihtotyölle 1 OHJE 1 (4) Tekniikka ja ympäristö -osasto Vastaanottaja - Säädösperusta Korvaa - Ratakapasiteetin hakeminen ja myöntäminen vaihtotyölle LIVI/3315/07.01.00/2016 (1.1.2017) Kohdistuvuus Vaihtotyö valtion

Lisätiedot

Akuuttirajat rautatievaihteiden mittauksissa

Akuuttirajat rautatievaihteiden mittauksissa 29 2013 LIIKENNEVIRASTON tutkimuksia ja selvityksiä JENNY KÄLVÄLÄ Akuuttirajat rautatievaihteiden mittauksissa Jenny Kälvälä Akuuttirajat rautatievaihteiden mittauksissa Liikenneviraston tutkimuksia ja

Lisätiedot

Harri Heiskanen VAIHTEIDEN KUNNOSSAPIDON LAATU- JÄRJESTELMÄ

Harri Heiskanen VAIHTEIDEN KUNNOSSAPIDON LAATU- JÄRJESTELMÄ Harri Heiskanen VAIHTEIDEN KUNNOSSAPIDON LAATU- JÄRJESTELMÄ Tekniikan yksikkö 2015 VAASAN AMMATTIKORKEAKOULU Ympäristöteknologia TIIVISTELMÄ Tekijä Harri Heiskanen Opinnäytetyön nimi Vaihteiden kunnossapidon

Lisätiedot

dametric AGS-anturi HUOLTOKÄSIKIRJA AGS-XXX Service Manual FI.docx Lokakuu 12, 2010 / BL Sivu 1 (8)

dametric AGS-anturi HUOLTOKÄSIKIRJA AGS-XXX Service Manual FI.docx Lokakuu 12, 2010 / BL Sivu 1 (8) dametric AGS-anturi AGS-XXX Service Manual FI.docx Lokakuu 12, 2010 / BL Sivu 1 (8) Sisältö 1 Yleistä... 2 2 Anturin asennus ja poisto... 3 3 Kotelon ja putken välinen liitos... 4 4 Kärjen ja kotelon välinen

Lisätiedot

1 Soveltamisala...2. 3 Määritelmiä... 2. 8 Nostopisteet... 7. Viitteet... 10

1 Soveltamisala...2. 3 Määritelmiä... 2. 8 Nostopisteet... 7. Viitteet... 10 Vaihde-elementtien nosto ja siirto 1 SISÄLLYSLUETTELO 1 Soveltamisala...2 2 Yleiset turvallisuusmääräykset... 2 3 Määritelmiä... 2 4 Asennussuunnitelma... 4 5 Vaihde-elementin poistaminen... 5 6 Vaatimukset

Lisätiedot

VAIHTEIDEN KUNNOSSAPITO SUOMEN RATAVERKOLLA

VAIHTEIDEN KUNNOSSAPITO SUOMEN RATAVERKOLLA VAIHTEIDEN KUNNOSSAPITO SUOMEN RATAVERKOLLA Henri Kosonen 2011 Oulun seudun ammattikorkeakoulu VAIHTEIDEN KUNNOSSAPITO SUOMEN RATAVERKOLLA Henri Kosonen Opinnäytetyö 4.5.2011 Rakennustekniikan koulutusohjelma

Lisätiedot

1 TYÖNTÖMITTA. sisä mittakärjet tuuma-nonio lukitusruuvi. 1.1 Yleistä työntömitasta

1 TYÖNTÖMITTA. sisä mittakärjet tuuma-nonio lukitusruuvi. 1.1 Yleistä työntömitasta MITTAVAUNU MATERIAALIA 1( 35) 1 TYÖNTÖMITTA 1.1 Yleistä työntömitasta Työntömitta ( tönäri, mauseri ) kuuluu tekniikan alan perustyökaluihin, joten sen oikeaoppinen käyttö on jokaisen ammattilaisen osattava.

Lisätiedot

Laajakankaan koeajokeskuksen varaus- ja käyttöohje

Laajakankaan koeajokeskuksen varaus- ja käyttöohje Liikenneviraston ohjeita LIVI/5709/06.04.01/2017 Laajakankaan koeajokeskuksen varaus- ja käyttöohje Ohje 1 (7) Tekniikka ja ympäristö / Väylänpito Simo Toikkanen Säädösperusta Korvaa/muuttaa Korvaa ohjeen

Lisätiedot

KUITUPUUN PINO- MITTAUS

KUITUPUUN PINO- MITTAUS KUITUPUUN PINO- MITTAUS Ohje KUITUPUUN PINOMITTAUS Ohje perustuu maa- ja metsätalousministeriön 16.6.1997 vahvistamaan pinomittausmenetelmän mittausohjeeseen. Ohjeessa esitettyä menetelmää sovelletaan

Lisätiedot

Radan merkkien ja merkintöjen selitykset. Liikenneviraston ohjeita 19/2016

Radan merkkien ja merkintöjen selitykset. Liikenneviraston ohjeita 19/2016 Liikenneviraston ohjeita 19/2016 Radan merkkien ja merkintöjen selitykset Liikenneviraston ohjeita 19/2016 Liikennevirasto Helsinki 2016 Kannen kuva: Kalle Renfeldt Verkkojulkaisu pdf (www.liikennevirasto.fi)

Lisätiedot

Vaihdealueen ristikon painumat ja niiden korjaus

Vaihdealueen ristikon painumat ja niiden korjaus Saimaan ammattikorkeakoulu Tekniikka Lappeenranta Rakennus- ja yhdyskuntatekniikka Infrarakentaminen Pyry Petteri Laine Vaihdealueen ristikon painumat ja niiden korjaus Opinnäytetyö 2018 Tiivistelmä Pyry

Lisätiedot

Massanvaihto rautatievaihteeseen

Massanvaihto rautatievaihteeseen Tampereen ammattikorkeakoulu, amk-tutkinto Rakennustekniikan koulutusohjelma Infrarakentaminen Markus Koivusalo Opinnäytetyö Massanvaihto rautatievaihteeseen Työn ohjaaja Työn teettäjä Seinäjoki 5/2011

Lisätiedot

Vt 12 Lahden eteläinen kehätie

Vt 12 Lahden eteläinen kehätie Raportti 1 Vt 12 Lahden eteläinen kehätie Kuukausiraportti nro 11/2017 Tarkastelujakso: 1.11.2017-30.11.2017 Laatinut: Rakennuttajatoimisto HTJ Oy Hyväksynyt: Liikennevirasto Liikennevirasto PL 33, 00521

Lisätiedot

Osakäämikoneiden mittausohje

Osakäämikoneiden mittausohje Sisällysluettelo: 2/7 Yleistä...3 Käämien vastuksen mittaus...4 Eristysresistanssimittaus...5 Mittauksen suorittaminen...5 Ohjauspiirin testaaminen...6 Osakäämikäynnistyksen releiden testaus....6 Vaihejännitteiden

Lisätiedot

Ohje tiehankkeisiin liittyvistä tiedotustauluista

Ohje tiehankkeisiin liittyvistä tiedotustauluista OHJE 1 (5) 26.1.2017 LIVI/305/06.02.00/2017 Tekniikka ja ympäristö -osasto Vastaanottaja Liikennevirasto, TEM viestintä ELY-keskukset, ELY-keskusten liikennevastuualueiden tiedottajat Säädösperusta Korvaa

Lisätiedot

124/742/01 KESKUS BANFÖRVALTNINGS- CENTRALEN

124/742/01 KESKUS BANFÖRVALTNINGS- CENTRALEN RATAHALLINTO- 124/742/01 Tekninen yksikkö 26.2.2001 1 (5) ASETINLAITTEEN KÄYTTÖÖNOTTO-OHJE Ratahallintokeskus (RHK) on hyväksynyt Asetinlaitteen käyttöönottoohjeen. Se on voimassa 26.2.2001 lukien. Markku

Lisätiedot

PRE/InfraFINBIM tietomallivaatimukset ja ohjeet AP3 Suunnittelun ja rakentamisen uudet prosessit

PRE/InfraFINBIM tietomallivaatimukset ja ohjeet AP3 Suunnittelun ja rakentamisen uudet prosessit Built Environment Process Re-engineering PRE PRE/InfraFINBIM tietomallivaatimukset ja ohjeet AP3 Suunnittelun ja rakentamisen uudet prosessit 18.03.2014 Osa 12: Tietomallin hyödyntäminen infran rakentamisessa

Lisätiedot

PANK PANK-5201 PÄÄLLYSTEEN SULAN KELIN KITKA, SIVUKITKAMENETELMÄ. Asfalttimassat ja päällysteet, perusmenetelmät 1 MENETELMÄN TARKOITUS

PANK PANK-5201 PÄÄLLYSTEEN SULAN KELIN KITKA, SIVUKITKAMENETELMÄ. Asfalttimassat ja päällysteet, perusmenetelmät 1 MENETELMÄN TARKOITUS Asfalttimassat ja päällysteet, perusmenetelmät PANK-5201 PANK PÄÄLLYSTEEN SULAN KELIN KITKA, SIVUKITKAMENETELMÄ PÄÄLLYSTEALAN NEUVOTTELUKUNTA 1 MENETELMÄN TARKOITUS Hyväksytty: Korvaa menetelmän: 20.3.2008

Lisätiedot

RAITEENTARKASTUSTULOKSET JA NIIDEN TULKINTA

RAITEENTARKASTUSTULOKSET JA NIIDEN TULKINTA RATAHALLINTOKESKUS BANFÖRVALTNINGSCENTRALEN RAITEENTARKASTUSTULOKSET JA NIIDEN TULKINTA 28.1.2005 Raiteentarkastustulokset ja niiden tulkinta 1 SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ...2 2 RADANTARKASTUSVAUNU Ttr1

Lisätiedot

Vesimittarien vaihto / Nilsiä

Vesimittarien vaihto / Nilsiä Kuopion Vesi Liikelaitos Päätöspöytäkirja 1 (5) Vesimittarien vaihto / Nilsiä Hankinta- ym. sopimukset 4 / 2019 Selostus ja perustelu Kuopion Vesi Liikelaitos vaihtaa vesimittarit noin 10 vuoden välein

Lisätiedot

ANTTI SIPILÄINEN VAIHDE-ELEMENTTIEN KÄSITTELYMENETELMÄT

ANTTI SIPILÄINEN VAIHDE-ELEMENTTIEN KÄSITTELYMENETELMÄT i ANTTI SIPILÄINEN VAIHDE-ELEMENTTIEN KÄSITTELYMENETELMÄT Diplomityö Tarkastajat: professori Pauli Kolisoja ja yliopistonlehtori Olli Kerokoski Tarkastaja ja aihe hyväksytty Talouden ja rakentamisen tiedekunnan

Lisätiedot

Tavarajunien mäkeenjääntien vähentäminen

Tavarajunien mäkeenjääntien vähentäminen Tavarajunien mäkeenjääntien vähentäminen Tero Savolainen 24.1.2018 Kuva: VR Group TYÖN TAUSTA Diplomityö: Peltola, M. 2010. Tavarajunien mäkeenjääntien estäminen. Mäkeenjääntikokeet Toijalassa 2011. Karvian

Lisätiedot

FGG FINNGAS GMBH Sivuliike Suomessa

FGG FINNGAS GMBH Sivuliike Suomessa Sivu 1 / 7 FGG FINNGAS GMBH Sivuliike Suomessa VERKKOSELOSTUS aikataulukaudelle 2019 Muuttunut asia on kohdassa 7, rataverkon käyttösopimuksen laatiminen aikataulukausittain. Muutos 12.6.2018. Kohdan 9

Lisätiedot

KOSTEUSMITTAUSRAPORTTI

KOSTEUSMITTAUSRAPORTTI KOSTEUSMITTAUSRAPORTTI Pientalontie)1)00000)Paikkakunta Asiakas%Asko%10129B Lattioiden%kosteus Heikki%Jussila 040%900%5609 heikki.jussila@vertia.fi www.vertia.fi 1)))YHTEENVETO Kohteessa%tehtiin%betonin%suhteellisen%kosteuden%mittauksia.

Lisätiedot

KEMIN SATAMA OY VERKKOSELOSTUS 2019

KEMIN SATAMA OY VERKKOSELOSTUS 2019 KEMIN SATAMA OY VERKKOSELOSTUS 2019 Sisällysluettelo 1.JOHDANTO...3 2.YLEISTIETOA...3 2.1 Vastuut ja yhteystiedot...3 2.2 Julkaiseminen...4 3.RATAVERKOLLE PÄÄSY...4 3.1Rataverkon käyttö...4 3.2 Liikennöintiä

Lisätiedot

FGG FINNGAS GMBH Sivuliike Suomessa

FGG FINNGAS GMBH Sivuliike Suomessa Sivu 1 / 7 FGG FINNGAS GMBH Sivuliike Suomessa VERKKOSELOSTUS Korvaa 15.10.2016 voimaan tulleen Finngasin rataverkon vaihto- ja ratatyön turvallisuusohjeen. Sisältö 1 VOIMASSAOLO JA MUUTOKSISTA TIEDOTTAMINEN...

Lisätiedot

Tarkastus- ja huoltomääräykset. Manuaalikytkimet 2017

Tarkastus- ja huoltomääräykset. Manuaalikytkimet 2017 Tarkastus- ja huoltomääräykset Manuaalikytkimet 017 Yleistä Yleistä Osat, joita käytetään auton ja perävaunun yhteen liittämiseen, ovat normaalikäytössäkin alttiina erittäin suurelle rasitukselle. Säännöllinen

Lisätiedot

Liikenneviraston ohjeita 9/2016. Liikennöintiin liittyvät ohjeet venäläiselle rautatiehenkilökunnalle

Liikenneviraston ohjeita 9/2016. Liikennöintiin liittyvät ohjeet venäläiselle rautatiehenkilökunnalle Liikenneviraston ohjeita 9/2016 Liikennöintiin liittyvät ohjeet venäläiselle rautatiehenkilökunnalle Liikennöintiin liittyvät ohjeet venäläiselle rautatiehenkilöstölle Liikenneviraston ohjeita 9/2016

Lisätiedot

Tuotesertifiointi PANK-hyväksyntä

Tuotesertifiointi PANK-hyväksyntä TR 10:2010 Tuoteryhmäohje Tuotesertifiointi PANK-hyväksyntä Inspecta Sertifiointi Oy Käyntiosoite Y-tunnus: 1065745-2 PL 113 Porkkalankatu 13 G 00181 Helsinki 00180 Helsinki Puh. 010 521 600 Fax 010 521

Lisätiedot

# /10/08. Jakohihnan/sarjan asennus GM (Isuzu) 1.7D moottoreihin. Kiristimien erot:

# /10/08. Jakohihnan/sarjan asennus GM (Isuzu) 1.7D moottoreihin. Kiristimien erot: Jakohihnan/sarjan asennus GM (Isuzu) 1.7D moottoreihin GATES REFERENCE: VALMISTAJA: MALLI: MOOTTORI: M:N TYYPPI: 5563XS/K015563XS/K025563XS/K035563XS CHEVROLET, OPEL, VAUXHALL Astra, Combo, Corsa, Meriva,

Lisätiedot

Junaliikenteen ennakkotietojärjestelmän (JETI) VEKilmoitusten

Junaliikenteen ennakkotietojärjestelmän (JETI) VEKilmoitusten Ohje 1 (5) Liikenteen palvelut / Liikenne ja tieto Juha Kröger Säädösperusta Korvaa/muuttaa RTJJ Dnro 1351/1000/2014 Kohdistuvuus Voimassa Liikennöinti, liikennesuunnittelu 1.6.2017 Asiasanat Ratatyö,

Lisätiedot

Korvaa voimaan tulleen HaminaKotka Satama Oy:n Rataverkon vaihtotyön ja ratatyön turvallisuusohjeen.

Korvaa voimaan tulleen HaminaKotka Satama Oy:n Rataverkon vaihtotyön ja ratatyön turvallisuusohjeen. 1/7 VERKKOSELOSTUS Korvaa 1.9.2016 voimaan tulleen HaminaKotka Satama Oy:n Rataverkon vaihtotyön ja ratatyön turvallisuusohjeen. Sisältö 1 VOIMASSAOLO JA MUUTOKSISTA TIEDOTTAMINEN... 2 MUUTOKSISTA TIEDOTTAMINEN...

Lisätiedot

Ajotaitomerkkisäännöt matkailuautolle voimaan 1.1.2012

Ajotaitomerkkisäännöt matkailuautolle voimaan 1.1.2012 Ajotaitomerkkisäännöt matkailuautolle voimaan..202 Tarkoitus on saada jokainen karavaanari kiinnostumaan ajotaitonsa kehittämisestä oman ajoneuvonsa käsittelyssä. On tärkeää, että mahdollisimman moni kokee

Lisätiedot

RADAN RAKENTEET JA KUNNOSSAPITO

RADAN RAKENTEET JA KUNNOSSAPITO 1(20) MÄÄRÄYS Antopäivä Diaaritunniste 30.12.2009. RVI/902/431/2009 Voimassaoloaika 31.12.2009 alkaen, toistaiseksi. Säädösperuste Rautatielaki (555/2006) 28 2 momentti. Kumoaa Yleiset perusteet, RAMO

Lisätiedot

Ajotaitomerkkisäännöt matkailuautoille 2015

Ajotaitomerkkisäännöt matkailuautoille 2015 Ajotaitomerkkisäännöt matkailuautoille 25 SF-Caravan ry. Turvatoimikunta Ajotaitomerkkisäännöt matkailuautoille 25 Johdanto SF-Caravan ry:n ja sen jäsenyhdistysten järjestämän ajotaitoharjoittelun tavoitteena

Lisätiedot

Energiapuun mittaus. Antti Alhola MHY Päijät-Häme

Energiapuun mittaus. Antti Alhola MHY Päijät-Häme Energiapuun mittaus Antti Alhola MHY Päijät-Häme Laki puutavaran mittauksesta Laki puutavaran mittauksesta (414/2013) Mittausta koskevista muuntoluvuista säädetään METLAN määräyksillä. Muuntoluvut ovat

Lisätiedot

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE. BPW-tukijalka

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE. BPW-tukijalka ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE BPW-tukijalka Sisällysluettelo Sivu Yleiset turvallisuusohjeet...3 Käyttötarkoitus...4 Asennusohje...5 Käyttöohje...6 Voitelu- ja huolto-ohje...8 Tekniset tiedot...10 BPW-tyyppikilpi...11

Lisätiedot

RATAVERKON VERKKOSELOSTUS

RATAVERKON VERKKOSELOSTUS Vaasan kaupunki 1 RATAVERKON VERKKOSELOSTUS Asiakirjan versiohallinta Versio Pvm Sisältö/muutos 1.0 20.1.2017 Vaasan kaupungin rataverkon verkkoselostus 2018 2.0 19.12.2017 Vaasan kaupungin rataverkon

Lisätiedot

Fortum Fiksu Sisä- ja ulkolämpötilamittarit Käyttöohjeet

Fortum Fiksu Sisä- ja ulkolämpötilamittarit Käyttöohjeet Fortum Fiksu Sisä- ja ulkolämpötilamittarit Käyttöohjeet 1 Lämpötilamittarit Fortum Fiksu -järjestelmään kytkettävä paristokäyttöinen lämpötilamittari mittaa lämpötilaa ja lähettää tiedot langattomasti

Lisätiedot

Kunnossapidon merkityksestä ja näkymistä lehtori Eero Nippala, TAMK, puh 040 5460174

Kunnossapidon merkityksestä ja näkymistä lehtori Eero Nippala, TAMK, puh 040 5460174 Kunnossapidon merkityksestä ja näkymistä lehtori Eero Nippala, TAMK, puh 040 5460174 Ne9sivusto INFRA KUNTOON Perussisältö: KäsiFeet Teoria: - pieni vaurio = pieni kunnossapitokustannus, - iso vaurio=

Lisätiedot

Käyttötoiminta ja liikenteenhallinta rautatiejärjestelmässä

Käyttötoiminta ja liikenteenhallinta rautatiejärjestelmässä 1 (5) Antopäivä: 18.12.2015 Voimaantulopäivä: 1.1.2016 Säädösperusta: Rautatielaki (304/2011) 75 :n kohta 1 Voimassa: toistaiseksi EU-asetus, jonka avoimia kohtia määräys koskee: Komission asetus (EU)

Lisätiedot

HYDROSET ENT 20-3 F PINNANVALVONTAJÄRJESTELMÄ YLEISTÄ

HYDROSET ENT 20-3 F PINNANVALVONTAJÄRJESTELMÄ YLEISTÄ YLEISTÄ ENT 20-3F valvontajärjestelmä on tarkoitettu höyrykattiloihin, joiden paine on alle 60 bar ja syöttöveden säätö tapahtuu jaksottaisella syöttövesipumpun käytöllä. Järjestelmä koostuu elektrodilaipasta,

Lisätiedot

VOIMANMITTAUKSEN MAHDOLLISUUKSIA KUNNOSSAPITOON JA VALVONTAAN. Tuomas Jussila / RATA 2018 /

VOIMANMITTAUKSEN MAHDOLLISUUKSIA KUNNOSSAPITOON JA VALVONTAAN. Tuomas Jussila / RATA 2018 / VOIMANMITTAUKSEN MAHDOLLISUUKSIA KUNNOSSAPITOON JA VALVONTAAN Tuomas Jussila / RATA 2018 / 23.1.2018 TAMTRON JOHTAVA PUNNITUSRATKAISUJEN JA PUNNITUSTIEDON HALLINNAN TARJOAJA Yleistä Perustettu vuonna 1972

Lisätiedot

Liite 1 - Hakkuukonemittaus

Liite 1 - Hakkuukonemittaus Liite 1 - Hakkuukonemittaus Tämä ohje on MMM:n asetuksen nro 15/06, dnro 926/01/2006 liite 1. Asetus tuli voimaan 1 päivänä toukokuuta 2006. Hakkuukoneen, joka otetaan käyttöön 1 päivänä toukokuuta 2007

Lisätiedot

5. Keskustelun jälkeen päätettiin, että purjeiden mittaussäännöt muutetaan SPL:n teknisen lautakunnan suositusten mukaisiksi seuraavasti (liite 1.

5. Keskustelun jälkeen päätettiin, että purjeiden mittaussäännöt muutetaan SPL:n teknisen lautakunnan suositusten mukaisiksi seuraavasti (liite 1. Haipurjehtijat Hajseglare ry. YLIMÄÄRÄISEN KOKOUKSEN PÖYTÄKIRJA Aika: 19.7.2007 Paikka: Pietarsaari 1. Yhdistyksen puheenjohtaja Håkan Forss avasi kokouksen 2. Valittiin Håkan Forss kokouksen puheenjohtajaksi

Lisätiedot

SEINÄTIKKAIDEN NOUSUKISKOJÄRJESTELMÄN ASENNUSOHJE TIKLI 150

SEINÄTIKKAIDEN NOUSUKISKOJÄRJESTELMÄN ASENNUSOHJE TIKLI 150 SEINÄTIKKAIDEN NOUSUKISKOJÄRJESTELMÄN ASENNUSOHJE TIKLI 150 Tikli-seinätikkaat voidaan varustaa turvavaljaan kiinnityskiskolla tai selkäsuojuksella, tikkaan nousukorkeuden ylittäessä 8 m. Näiden tarkoituksena

Lisätiedot

Suositus puutavaran tukkimittarimittauksessa käytettävän tyvisylinterin pituudeksi ja tarkastusmittauksen mittaussuunnaksi.

Suositus puutavaran tukkimittarimittauksessa käytettävän tyvisylinterin pituudeksi ja tarkastusmittauksen mittaussuunnaksi. Suositus puutavaran tukkimittarimittauksessa käytettävän tyvisylinterin pituudeksi ja tarkastusmittauksen mittaussuunnaksi Tukkimittarimittauksessa tyvisylinterin pituus ja tarkastusmittauksen suunta -

Lisätiedot

Koskee: Kaikkia Cessna 190- ja 195-lentokoneita lentotuntimäärästä riippumatta.

Koskee: Kaikkia Cessna 190- ja 195-lentokoneita lentotuntimäärästä riippumatta. M-määräyksen mukainen toimenpide on lentokoneen jatkuvan lentokelpoisuuden edellytyksenä. Suoritettu toimenpide on merkittävä lentokone, moottori- tai potkurikirjaan toimenpiteen laadun mukaan. 242. M-määräys

Lisätiedot