Kunnossapitoyksikkö KORJAUS RAMOn osaan 14 Vaihteiden tarkastus ja kunnossapito

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kunnossapitoyksikkö 20.8.2003. KORJAUS RAMOn osaan 14 Vaihteiden tarkastus ja kunnossapito"

Transkriptio

1 RATAHALLINTO- KESKUS BANFÖRVALTNINGS- CENTRALEN 904/731/02 Kunnossapitoyksikkö KORJAUS RAMOn osaan 14 Vaihteiden tarkastus ja kunnossapito RAMOn osan 14 liitteissä 1 ja 3 on ollut virheellisiä merkintöjä toleransseissa. Virheet on korjattu seuraavasti: YV :25 e 1, 2 akuuttiraja (-) = 1520 YV :9, 514 f 1, 2 akuuttiraja (+) = 1486 TYV ; 4,44 e 1, 2 nimellismitta = 1534 TYV ; 4,44 e 1, 2 Malli Tampere nimellismitta = 1534, akuuttiraja (+) = 1540 ja akuuttiraja (-) = 1528 KV :9, 514 e 6 akuuttiraja (+) = 1540 ja akuuttiraja (-) = 1530 KV :9, 514 f 6 akuuttiraja (-) = 1475 Korvaa RAMO 14 liite 1 sivut 3-4, 5-6 ja 7 sekä liite 3 sivut 3-4 Ratahallintokeskus Markku Nummelin kunnossapitoyksikön päällikkö

2 RATAHALLINTO- KESKUS BANFÖRVALTNINGS- CENTRALEN /731/02 RATATEKNISET MÄÄRÄYKSET JA OHJEET Ratahallintokeskus on hyväksynyt RAMOn osan 14 Vaihteiden tarkastus ja kunnossapito. Ylijohtaja Ossi Niemimuukko Turvallisuusyksikön päällikkö Kari Alppivuori Esitetään hyväksyttäväksi Kunnossapitoyksikön päällikkö Markku Nummelin Korvaa edellisen RAMOn osan 14 Vaihteiden tarkastus ja kunnossapito Voimassa lukien.

3 1 RAMO 14 Sisältö Sisältö 14 VAIHTEIDEN TARKASTUS JA KUNNOSSAPITO Tarkastusajankohdat Tarkastusmenetelmät Mittauskohteet Tarkastuskohteet Vaihteenkielen ja tukikiskon välin tarkastus ja säätö Kiilalukolliset vaihteet Haka- tai nivellukolliset vaihteet Kääntölaitteen sisäänrakennetulla vaihteenlukolla varustetut vaihteet Aukiolevan kielen ja tukikiskon välinen etäisyys Kunnossapidon perusteet Kunnossapidon aloitus Kunnossapidon lopetus Vaihteiden kunnossapitohenkilöstö Vaihteiden kunnossapidon laatujärjestelmä Vaihteiden peruskunnossapito Kunnossapitotarkastukset Geometrian kunnossapito Teräsosien kunnossapito Kielisovitukset Välikiskot Risteys Teräsristeys Mangaaniteräsristeys Kääntyväkärkinen risteys Vastakiskosovitukset Vaihdepölkkyjen kunnossapito Puuvaihdepölkyt Betonivaihdepölkyt Kiinnitysosien kunnossapito Kääntölaitteiden ja vaihteenlukkojen kunnossapito Käsikääntölaite Sähkökääntölaite Koskettimien ja lukitsimien kunnossapito Tukikerroksen kunnossapito Sepelitukikerros Soratukikerros Vaihteiden voitelu, puhdistus ja pesu Vaihteiden talvikunnossapito Vaihteiden erilliskunnossapito Vaihteiden uusiminen Vaihteiden routasuojaus Vaihteiden kierrätys Toimenpiteet vaurioiden satuttua Vaihteiden aukiajo Vaihdeviat... 27

4 2 RAMO 14 Sisältö Varamateriaali Viitteet... 29

5 3 RAMO 14 Liiteluettelo Liiteluettelo 1. Vaihteiden tarkastuksen mittaluvut Yksinkertaiset vaihteet Ulkokaarrevaihteet Sisäkaarrevaihteet Tasapuoliset yksinkertaiset vaihteet 2. Vaihteiden tarkastuksen mittaluvut Risteysvaihteet Raideristeykset 3. Vaihteiden tarkastuksen mittaluvut Kaksoisvaihteet 4. Vaihteen voitelukohteet 5. Vaihteen tarkastuksen lisäpöytäkirja 6. Käytetyn vaihteen kuntoarvio

6 4 RAMO 14

7 RAMO 14.1 Tarkastusajankohdat 14 VAIHTEIDEN TARKASTUS JA KUNNOSSAPITO Ratatekniset määräykset ja ohjeet (RAMO) osassa Vaihteiden tarkastus ja kunnossapito esitetään vaihteiden kunnossapidossa käytettävät periaatteet. Vaihteiden tarkastuksilla ja niitä seuraavilla kunnossapitotoimenpiteillä varmistetaan liikenneturvallisuuden vaatima vaihteiden kunto. Vaihteen tarkastukseen kuuluu mittausten lisäksi eri rakenneosien sekä tukikerroksen tarkastukset. Varsinaisen vaihteen lisäksi tarkastetaan aina myös muu vaihdealue eli metreissä vaihteen etu- ja takajatkoksista V max /2, vähintään kuitenkin 50 m, missä V max on suurin sallittu nopeus (km/h) kullakin vaihteen raiteella. (Kuva 14:1) 5 Kuva 14:1 Vaihdealue Tarkastusajankohdat Vaihteet, joissa suoralla raiteella suurin sallittu nopeus V > 120 km/h, on tarkastettava neljä kertaa vuosittain. Myös hiljaisemmilla nopeuksilla vaihteet on tarkastettava neljästi vuodessa, mikäli liikenne on huomattavan vilkasta ja vaihteiden kuluminen on siten varsin nopeaa. Muissa pääraiteissa ja niihin verrattavissa raiteissa vaihteet on tarkastettava kaksi kertaa vuodessa; keväällä ja syksyllä. Muissa raiteissa vaihteet on tarkastettava joka toinen vuosi. Pääraidevaihteet on tarkastettava vähintään kerran vuodessa laajennetusti, jolloin mukana on normaalien tarkastuskohteiden lisäksi myös hitsaustekniset tarkastukset. Tällöin täytetään myös Vaihteen tarkastuksen lisäpöytäkirja (liite 5), mikäli vaihteen vaihdon odotetaan tapahtuvan viiden vuoden kuluessa. Lisäpöytäkirja toimitetaan RHK:lle. Sen tietoja käytetään vaihteiden vuosittaisten hankintojen arviointiin. Sivuraiteissa tämä tarkastus tehdään aina vaihteiden normaalin tarkastuksen yhteydessä.

8 6 RAMO 14.1 Tarkastusajankohdat Tiheämpiä tarkastuksia vaativat lisäksi normaalia suuremmalla rasituksella olevat vaihteet: pääraidevaihteet, joissa ajetaan lähinnä vain poikkeavan raiteen kautta laskumäkivaihteet kallistetut kaarrevaihteet. Tihennetystä tarkastusvälistä päättää tarvittaessa kunnossapitäjän aluepäällikkö.

9 RAMO 14.2 Tarkastusmenetelmät Tarkastusmenetelmät Määräys: Vaihteen geometrian mittausarvot eivät saa ylittää akuuttiarvoja. Määräys: Vaihteiden tarkastus ja kunnossapito on suoritettava sellaisia menetelmiä ja laitteita käyttäen, että vaihteen turvallisesta liikennöinnistä voidaan varmistua. Vaihteen mittauksen on tapahduttava luotettavalla mittalaitteella. Mittalaitteeseen voi olla yhdistetty maastotallennin. Osien kunnon sekä geometrian ja tukikerroksen tarkastus tehdään silmämääräisesti. Kiinnitysosien kireys tarkastetaan. Kielen ja tukikiskon välin mittauksessa käytetään tulkkeja. Kielisovitusten kuluminen voidaan mitata kielen ja tukikiskon kulumamittalaitteella. Mittaus- ja tarkastustulokset kerätään vaihteentarkastuspöytäkirjoihin tai mikrotietokoneelle. Kunnossapitäjän tulee säilyttää mittaus- ja tarkastustulokset vähintään neljän viimeisen tarkastuksen ajalta. Tiedot tulee toimittaa pyydettäessä RHK:lle.

10 8 RAMO 14

11 RAMO 14.3 Mittauskohteet Mittauskohteet Mittauskohteet sekä nimellismitat ja työn vastaanotossa sekä kunnossapidossa sallitut toleranssit sekä kunnossapidon akuuttirajat on esitetty liitteissä 1 3. Akuuttirajan ylittyessä liikenne on pysäytettävä. Yksinkertaisissa vaihteissa (YV, UKV, SKV, TYV, ei kuitenkaan YV /2500-1:26) mittaukset tehdään: vaihteen etujatkoksen kohdalla välittömästi kielen kärjen edessä kielen keskikohdalla *) jousto- ja joustokiskokielisillä vaihteilla jousto-osan jälkeisen ensimmäisen ratapölkyn kohdalla, missä kieli on kiinteä nivelkantaisissa vaihteissa kantanivelen takana välikiskojen keskikohdalla; suurin poikkeama etsitään ja talletetaan. 150 mm:n päässä risteyksen kärjestä *) Jos liikenne poikkeavalla raiteella on huomattavan vähäistä ja vaihteen kääntö vaatii esimerkiksi ylimääräisen junasuorituksen, kielen keskikohdalla riittää mitan C2 mittaus kerran vuodessa pääraiteillakin. YV /2500-1:26 -vaihteessa mittaukset tehdään: vaihteen etujatkoksen kohdalla välittömästi kielen kärjen edessä 2. koskettimen kohdalla 2. kääntölaitteen kohdalla 3. kääntölaitteen kohdalla 4. kääntölaitteen kohdalla kantakoskettimen kohdalla 1. kiinteiden aluslevyjen kohdalla välikiskoalueella 11 vaihdepölkyn välein (mitat d1 d15) risteyksen etujatkoksen kohdalla risteyksen 2. kääntölaitteen tai kantakoskettimen kohdalla edellisestä takajatkokseen päin 9. vaihdepölkyn kohdalla Muilla vaihdetyypeillä sovelletaan edellä mainittuja yksinkertaisen vaihteen mittauskohteita. Välikiskoalueella mitataan kaarteen levein kohta.

12 10 RAMO 14

13 11 RAMO 14.4 Tarkastuskohteet 14.4 Tarkastuskohteet Mittausten jälkeen on tarkastettava seuraavat kohteet, joista on talletettava tiedot maastotallentimeen tai tehtävä merkinnät vaihteentarkastuspöytäkirjaan: raideleveys vaihdealueella; raideleveys saa muuttua vaihteessa ja muulla vaihdealueella korkeintaan yhden millimetrin yhdellä pölkkyvälillä. korkeusasema vaihteessa korkeusasema muualla vaihdealueella ja erityisesti alueen rajoilla kallistus vaihteessa kallistus muualla vaihdealueella sivuttaisasema vaihteessa sivuttaisasema muualla vaihdealueella tukikerroksen vajaus vaihteen tuenta, erityisesti asetinpölkkyjen tuenta koko pituudeltaan yhdyslevyn säätö pölkkyjako; vaihdepölkkyjen on myös oltava oikeassa kulmassa. pölkkyjen vaihtotarve jatkosraot vaihdeosien kiinnitykset; erityisesti on huomattava risteysten, kielisovitusten ja vastakiskosovitusten vaakaruuvien kireys. kiinnitykset pölkkyihin kielen liittyminen tukikiskoon ja -tönkiin vaihteen lukko vaihteen lukitsin vaihteen rullalaakerit vaihteen voitelu vaihteen puhdistus kielen säätö (kohta 14.5) mangaaniristeysten jäysteet kärkivahvistus ja sen eristyksen kunto käyttö- ja tarkistustankojen kunto Laajennetussa vuosittaisessa tarkastuksessa tarkastetaan lisäksi: jäysteet kielisovituksissa, siipi -ja kärkikiskoissa, vastakiskoissa ja vaihdekaarteen kiskoissa päällehitsaustarve kielisovituksissa, risteyksissä, vastakiskoissa, välikiskoissa ja jatkoksissa eristysjatkokset ankkurointi vaihteen ulkopuolella Lisäksi on tarkastettava onko kielisovitukset, risteys, vastakiskosovitukset tai koko vaihde vaihdettava.

14 12 RAMO 14

15 RAMO Vaihteenkielen ja tukikiskon välin tarkastus ja säätö 14.5 Vaihteenkielen ja tukikiskon välin tarkastus ja säätö Kiilalukolliset vaihteet Vaihteen kielen ja tukikiskon välisen raon on oltava kiilalukon kohdalla alle 4 mm 54 E1 ja 60 E1 -vaihteissa, ja alle 5 mm muissa vaihteissa. Tarkastus tehdään siten, että kielen ja tukikiskon väliin asetetaan 4 tai 5 mm:n tulkki, jolloin vaihdetta käännettäessä lukko ei saa mennä pääteasentoon. Mikäli lukko menee pääteasentoon, se on säädettävä. Vaihteen moitteettoman toiminnan takaamiseksi vaihteen lukkoa ei saa säätää liian tiukaksi, vaan vaihteen tulee mennä pääteasentoon vielä kun kielen ja tukikiskon väliin asetetaan 2 mm:n tulkki. Kiilalukollisissa 54 E1 -vaihteissa kieli säädetään kiilalukon kiilan kieleen yhdistävää epäkeskeistä niveltappia kiertämällä (kuva 14.5:1). Kiilalukollisissa 60 E1, K60-, K43- ja K30-vaihteissa kieli säädetään kiilalukon epäkeskeistä holkkia kiertämällä. 13 Kuva 14.5:1. 54 E1 -vaihteen kiilalukon kiilan niveltapin sijoitus Haka- tai nivellukolliset vaihteet Haka -tai nivellukolla varustetuissa vaihteissa on noudatettava kohdan raja-arvoja vaihteenlukkojen säädössä.

16 14 RAMO 14.5 Vaihteenkielen ja tukikiskon välin tarkastus ja säätö Kääntölaitteen sisäänrakennetulla vaihteenlukolla varustetut vaihteet Lukkojen ja tankojen säätö on tehtävä erillisten kääntölaitekohtaisten säätöohjeiden mukaan. Säätöarvot on esitetty RAMOn osassa 6 Turvalaitteet Aukiolevan kielen ja tukikiskon välinen etäisyys Aukiolevan kielen ja tukikiskon välisen pienimmän etäisyyden nimellismitta on 65 mm. Minimiarvo on normaalisti 60 mm. Joustokantaisilla K43-vaihteilla sallitaan kuitenkin kielen kantaosassa akuuttiarvona 45 mm.

17 15 RAMO Kunnossapidon perusteet 14.6 Kunnossapidon perusteet Vaihteiden kunnossapitoa ohjaavat liikenneturvallisuuden ylläpito, RAMOn vaatimukset ja taloudellisuus. Vaihteiden kunnossapitoon kuuluu vaihteen alueen lisäksi koko vaihdealueen kunnossapito. Vaihteiden peruskunnossapitoon kuuluu vaihteiden yleiskunnossapito ja vaihteiden talvikunnossapito. Vaihteiden erilliskunnossapitoon kuuluvat mm. vaihteiden uusimiset ja routasuojaukset. Vaihteiden kunnossapitoon kuuluvat myös vaihteiden alusrakenteiden, kuivatusjärjestelmien, kääntölaitteiden, koskettimien, lukkojen, lumensulatusjärjestelmien, lumisuojien, lumiohjaimien, lämpöeristeiden ja eristysjatkosten kunnossapito. Kunnossapitotöiden tarkaksi yksilöimiseksi tulee tehdä aina lisäksi erilliset kunnossapitotarkastukset ennen töiden aloittamista. Myös koneellisen raiteentarkastuksen tulokset on otettava huomioon vaihteiden kunnossapidon suunnittelussa. Vaihteen kunnossapitäjällä tulee olla käytössään tässä luvussa mainitut ohjeet ja normit sekä vaihteiden linjakuviot ja osakuvat. Vaihteen elinikään vaikuttavat merkittävästi liikennekuormitus, junien nopeus, vaihteen geometrinen kunto, alusrakenneolosuhteet ja kuivatus. Teknisesti oikeiden kunnossapitotoimenpiteiden oikea-aikainen toteuttaminen pidentää huomattavasti vaihteen elinikää ja pienentää kunnossapidon yksikkökustannuksia Kunnossapidon aloitus Kunnossapito aloitetaan, kun vaihde asennetaan rataan. Vaihde siirretään kunnossapitäjälle, kun se otetaan vastaan rakentajalta. Vaihteen tulee olla tällöin täysin valmis, mm. lopputuenta tehty (yleensä yhteensä 2 tai 3 tuentakertaa), ympäristö siistitty, mangaaniteräsristeysten muokkauslujittumiseen liittyvä hionta tehty ja Jk-raiteella vaihde jatkuvaksi hitsattu. Lähtökohta on, että kunnossapitäjän ei tarvitse tehdä vaihteeseen enää mitään asennukseen liittyviä töitä, vaan rakentajan on saatettava se valmiiksi. Vaihteesta täytetään luovutushetkellä päällysrakenteen kelpoisuuskirja. Sen osia ovat mm. asennustyön jälkeen täytettävät vaihteenvastaanottopöytäkirja ja vaihteentarkastuspöytäkirja. Tarvittaessa täytetään lisäksi sähkötöiden kelpoisuuskirja. Liikenteelle oton jälkeen pääraidevaihde on tarkastettava normaalisti ensimmäisen kerran 2 4 kuukauden kuluttua ja sivuraidevaihde 3 6 kuukauden kuluttua. Vaihteen geometria on kuitenkin tarkastettava silmämääräisesti ensimmäisen kerran 1 3 viikon kuluessa liikenteelle sallimisesta.

18 16 RAMO 14.6 Kunnossapidon perusteet Kunnossapidon lopetus Mikäli tietyn vaihteen kunnossapito lopetetaan, vaihteen liikennöinti on estettävä Junaturvallisuussäännön (Jt) /1/ ja RAMOn osan 17 Radan merkit /2/ mukaisilla seislevyillä Vaihteiden kunnossapitohenkilöstö Vaihteiden kunnossapitäjällä tulee olla kirjallisesti määrätty vastuuhenkilö, joka vastaa tietyn alueen vaihteiden kunnossapidosta. Kunnossapitäjän on varmistuttava henkilöstönsä ammattitaidosta ja soveltuvuudesta vaihteiden kunnossapitoon. Henkilöstön tulee täyttää RHK:n julkaisun Ratatyöntekijöiden pätevyysvaatimukset asettamat vaatimukset /3/. On suositeltavaa, että kunnossapitotyöryhmän edustaja on mukana myös kunnossapitotarkastuksissa Vaihteiden kunnossapidon laatujärjestelmä Vaihteiden kunnossapidon toteutumista seurataan kunnossapitäjän laatujärjestelmän, vaihteentarkastuspöytäkirjojen ja raiteenmittaustulosten perusteella. Vaihteiden asennusta ja erilliskunnossapitoa seurataan vastaanottopöytäkirjoilla. Kunnossapitäjällä tulee olla oma seurantajärjestelmä kunnossapidon suunnittelua ja valvontatyötä varten. Radan liikennöitävyyden kelpoisuuskirja on aina täytettävä ennen kuin junaliikenne sallitaan vaihteen yli, mikäli työ on vaikuttanut vaihteen liikennöitävyyteen niin, etteivät junat ole voineet työn aikana ylittää vaihdetta. Jos kunnossapitotyö on vaikuttanut vaihteen geometriaan, vaihde tulee mitata ja vaihteen lukon säätö tarkastaa ennen liikenteelle luovuttamista. Jos vaihteen alusrakennetta tai tukikerrosta on käsitelty, niiden tiiveydestä on varmistuttava ennen vaihteen sallimista liikenteelle.

19 17 RAMO 14.7 Vaihteiden peruskunnossapito 14.7 Vaihteiden peruskunnossapito Peruskunnossapitoon sisältyy vaihteiden ylläpito teknisten vaatimusten, käytettävyyden ja liikenneturvallisuuden edellyttämässä kunnossa. Kunnossapidolla estetään ennakolta vaihteiden käyttöhäiröiden syntyminen. Peruskunnossapitoon kuuluvat kohtien työt Kunnossapitotarkastukset Kunnossapitotarkastuksissa määritellään yksityiskohtaisesti vaihteissa tehtävät kunnossapitotyöt. Kunnossapitotarkastukseen kuuluu vaihdeosien kuluneisuuden tarkastukset. Tällöin suunnitellaan tarkasti mm. yksittäisten komponenttien vaihto ja hitsaustekniset kunnossapitotyöt. Työsuunnitelmassa on huomioitava myös vaaitustulokset sekä sivusiirtojen ja nostojen vaikutukset ratajohtoon. Osalaitteiden esim. kääntölaitteiden tulevat huoltoajankohdat on määriteltävä Geometrian kunnossapito Vaihteen kunnossapidossa on vaihteiden mitat pidettävä liitteiden 1 3 toleranssien sisällä. Geometriatoleransseina käytetään kierouden, kallistuksen ja kallistuspoikkeamien osalta samoja arvoja kuin raiteella RAMOn osan 13 Radan tarkastus /2/ mukaan. Lisäksi suoran tukikiskon puolella noudatetaan nuolikorkeusvirheiden toleransseja. Varsinaisen vaihteen ulkopuolella käytetään kaikilta osin raiteen geometrian toleransseja. Kunnossapitotasoina käytetään vaihteeseen liittyvien raiteiden kunnossapitotasoja. Vaihdepölkkyjako ja pölkkyjen suunnat on korjattava ennen tuentaa. Raideleveysvirheet vaihteissa johtuvat usein vaihdepölkkyjen suuntavirheistä. Pölkkyjen oikeat kulmat saadaan määriteltyä mittaamalla pölkkyjen sijainti kummallakin tukikiskolla vaihteen etujatkoksesta alkaen. Oikeat mitat saadaan vaihteen linjakuviosta. Vaihde on tuettava vain todellisen tarpeen perusteella. Tuenta huonontaa aina tukikerroksen laatua. Kunnossapitotasoilla 1A ja 1AA vaihteiden tuennassa on käytettävä lasermittaukseen tai kiintopisteisiin perustuvaa referenssituentaa, pitkissä vaihteissa myös poikkeavissa raiteissa. Tuennassa on muistettava, että 1:9-vaihteiden risteysten siipikiskoissa on normaalisti ylikorotus, joka nousee normaalin kulkupinnan yläpuolelle. Jos tämä jätetään huomioimatta, vaihde saattaa kallistua ja vaihdepölkyt taipua risteyksen kohdalla. Risteysten ylikorotus on merkitty risteyspiirustuksiin. Ennen tuentaa on varmistuttava, että kaikissa vaihteeseen liittyvissä sähkö- ja turvalaitekaapeleissa on riittävästi löysyyttä tuentaliikkeitä varten.

20 18 RAMO 14.7 Vaihteiden peruskunnossapito Teräsosien kunnossapito Ennen teräsosien kunnostusta vaihteen geometriavirheet on korjattava kohdan mukaisesti. Hitsaustyöt tulee tehdä RAMOn osan 12 Päällysrakennehitsaus mukaan /2/. Vaihteen osien päällehitsaus on usein edullisinta suorittaa, kun osat ovat kuluneet 3 4 mm. Katkenneet vaihdealuslevyt korvataan aina ehjillä. Levyjä saattaa olla katkenneina erityisesti kielisovitusten alla. Vaihderuuvien ohjeelliset kiristysmomentit ovat M22-kierteellä 600 Nm ja M27- kierteellä 900 Nm. Risteyksissä käytetään aina 900 Nm kiristysmomenttia. Niissä huonokuntoisten ja katkenneiden ruuvien tilalla on käytettävä lujuusluokan 10.9 ruuveja Kielisovitukset Kielen ja tukikiskon korkeuseron tulee olla oikea. Kunnossapitäjällä tulee olla mittalaite tämän toteamiseksi. Kielisovitus on aina romutettava, jos se on niin kulunut, että pyörän laippa alkaa kantaa ulkokehältään. Kieli ja tukikisko vaihdetaan normaalisti aina yhdessä. Tukikisko saadaan vaihtaa erillisenä yksipuolisesti liikennöidyssä vaihteessa, jossa toinen kieli ei kulu käytännössä lainkaan. Kieli saadaan vaihtaa erillisenä vain, jos tukikiskon suurin korkeuskuluneisuus on korkeintaan 2 mm. Erillisen tukikiskon tai kielen asennuksen jälkeen kielen ja tukikiskon keskinäinen asema on tarkastettava ja uusi kieli on tarvittaessa hiottava. Kiinni olevan kielen tulee liittyä aina tukikiskon tukitönkkiin niin tarkoin, että 0,5 mm:n paksuinen rakotulkkilevy ei mahdu tönkän ja kiinni olevan kielen väliin, kun kieli on kiinni lukituspisteissään. Kielen ja tukitönkkien välillä mahdollisesti oleva liian suuri rako poistetaan varmistamalla aluksi tukikiskon oikea geometrinen sijainti ja raideleveydet. Kuluneet tukitönkät päällehitsataan, jonka jälkeen niiden päät hiotaan kieltä vastaavaan muotoon. Mikäli kieli on taipunut, se on oiottava. Raideleveyden tulee korjauksen jälkeen olla toleranssialueella. Vaihteen lukon oikeasta säädöstä on varmistuttava. Poikkeustapauksissa tukitönkän ja tukikiskon väliin saadaan asentaa tasauspelti. Sen on aina oltava tukikiskon jalan muotoinen, jotta tönkkä ei pääse liikkumaan. Nivelkantaisissa vaihteissa kantanivelrakenne on korjattava, mikäli se on kulunut tai rikkoontunut. 54 E1 -vaihteiden kielisovitusten vaihdossa on otettava huomioon YV :9 ja YV54-200N-1:9 -vaihteiden raideleveyserot. Näiden vaihteiden poikkeavan raiteen puoleiset kielisovitukset eivät ole vaihtokelpoisia keskenään. Sen sijaan suoran raiteen puoleiset kielisovitukset ovat näissä vaihteissa samanlaiset.

21 19 RAMO 14.7 Vaihteiden peruskunnossapito 60 E1 -vaihteiden kielisovitusten vaihdossa kallistamattomat kielisovitukset (1:4) voidaan korvata kallistetuilla kielisovituksilla (1:40). Molemmat kielisovitukset tulee vaihtaa samanaikaisesti. Tällöin on lisäksi korvattava etujatkosalueen Urp 207- siirtymäaluslevyt ja kallistamattomat Urp 206-aluslevyt kallistetuilla KAL60-levyillä. Mikäli muutosalueen pituus on yli 10 m, tilalle tulee vaihtaa normaalit linjaratapölkyt. Myös välikiskoalueella on huolehdittava mahdollisesta kallistuksen muuttamisesta. Rullalaakerien toiminta on tarkastettava. Rullat on tarvittaessa puhdistettava, säädettävä tai uusittava. Rullien sijainti pukeissa on säädettävä niin, että kiinni olevan kielen lähtiessä aukeamaan se nousee 2 4 mm:n liikkeen jälkeen rullan päälle. Yhden rullan nousuporras saa olla korkeintaan 3 mm. Tukikiskojen ulkopuoliset lämpöeristeet on syytä irrottaa vaihteiden tuennan ajaksi, koska ne muuten rikkoutuvat herkästi tuennan yhteydessä Välikiskot Välikiskoissa ja muissa vakiokiskoissa noudatetaan RAMOn osan 13 Radan tarkastus /2/ sekä ohjeen Ratakiskojen ohjeelliset poistorajat /4/ kulumisrajoja Risteys Laippauran syvyyden akuuttiraja on kaikissa vaihteissa minimi 38 mm. Laippauran leveyden akuuttirajat on esitetty vaihdetyypeittäin liitteissä Teräsristeys Risteyksen purse on poistettava, jos sen leveys ylittää 3 mm. Oikea-aikainen purseen poisto lisää merkittävästi risteyksen käyttöikää. Mikäli risteyksien laippaurat ovat kuluneet toleranssejaan suuremmiksi, ne on kavennettava hitsaamalla Mangaaniteräsristeys Mangaaniteräs kovettuu lopulliseen kovuuteensa vasta liikenteen alla. Siksi uusissa mangaaniteräsristeyksissä on säännöllisesti pursetta, joka on ehdottomasti hiottava pois Kääntyväkärkinen risteys Kääntyväkärkisten risteysten kunnossapidossa noudatetaan soveltuvin osin kielisovituksista annettuja ohjeita. Mahdollinen purse on hiottava pois. Kiinni olevan kääntyvän kärjen aukeaman tulee olla kaikissa olosuhteissa alle 7 mm mitattuna 50 mm:n etäisyydellä kärjestä. Tämä aukeama voi syntyä suurella voimalla kärjen kallistumisesta. Kääntyvän kärjen säädössä on noudatettava tätä tiukempia säätöarvoja, jotka on esitetty asianomaisen sähkökääntölaitteen säätöohjeissa. Asetus/ohjauslevyjen ruuvien kireys tulee varmistaa vähintään kerran vuodessa.

22 20 RAMO 14.7 Vaihteiden peruskunnossapito Vastakiskosovitukset Vastakiskojen ja risteyksen välistä ohjausväliä säädetään lisäämällä tarvittaessa vastakiskon pukin ja vastakiskon väliin sovituslevyjä. Vastakiskon suurin sallittu sivukuluma on 10 mm Vaihdepölkkyjen kunnossapito Huonokuntoisia vaihdepölkkyjä saa olla vaihteessa korkeintaan jatkuvaksihitsatussa pääraiteessa 5 %, muissa pääraiteissa ja junankulkutievaihteissa 10 % ja muissa sivuraiteissa 20 %. Vaihteessa ei saa olla koskaan peräkkäin kahta huonokuntoista pölkkyä. Asetinpölkky ei saa olla koskaan huonokuntoinen. Mikäli vaihdepölkkyjen keskiosa (lähinnä risteyksen alla) on taipunut alaspäin ja vaihdepölkkyjen vaihto ei ole vielä tarpeellista, risteys on nostettava oikealle korkeustasolle risteysaluslevyjen alle asennettavilla lisälevyillä. Teräsristeys vaatii tällöin aina lämpöoikaisun. Vaihdepölkyn vaihdossa on aina varmistettava, että pölkky tulee linjakuvion mukaiseen kulmaan Puuvaihdepölkyt Puuvaihdepölkkyjen lahoamistila on selvitettävä tarkoin. Vaihdepölkyt ovat huonokuntoisia ja ne on vaihdettava, jos kiinnitykset sallivat merkittävän sivusuuntaisen liikkeen tai aluslevyt painuvat pölkkyyn niin, ettei vaihteen geometriaa voida säilyttää vakaana. Puuvaihdepölkyt on katsottava aina huonokuntoisiksi, kun aluslevy on painunut pölkkyyn pääraiteilla yli 15 mm ja sivuraiteilla yli 20 mm. Puuvaihdepölkkyjen elinikää voidaan pidentää pölkkyihin asennettavilla muoviholkeilla Betonivaihdepölkyt Betonivaihdepölkyt on vaihdettava, jos niissä on geometrian pysyvyyteen vaikuttavia halkeamia tai murtumia tai jänneteräksiä on tullut näkyviin. Betonivaihdepölkyt luokitellaan RAMOn osan 15 Radan kunnossapito /2/ mukaan kuten betoniratapölkyt. Kullakin betonivaihdepölkyllä on oma numeronsa, joka on valettu pölkyn toisen pään yläpintaan ja merkitty linjakuvioihin. Kunnossapidossa käytettävät vaihdepölkyt on hankittava näiden numeroiden mukaan Kiinnitysosien kunnossapito

23 21 RAMO 14.7 Vaihteiden peruskunnossapito Löystyneet ruuvit ja mutterit on kiristettävä ja vioittuneet jousirenkaat ja jouset on vaihdettava. Kiristettäessä raideruuveja on suositeltavaa löysätä niitä muutama kierros ennen lopullista kiristystä. Jos raideruuvi ei kiristy puuvaihdepölkyssä tiukaksi, pölkkyyn on asennettava holkki tai vaihdepölkky on vaihdettava. Raideruuvi on kiristetty oikein, kun raideruuvin ja vaihdealuslevyn välisessä jousirenkaassa on yhden millimetrin rako. Suurin sallittu kiristysmomentti on puuvaihdepölkyissä 150 Nm ja betonivaihdepölkyissä 250 Nm. Skl-jousien ohjekiristysmomentti on Nm. Skl 3 ja 3w -jousen keskisilmukan tulee koskea kevyesti kiskoa. Skl 12 -jousen keskisilmukan ja kiskon välillä saa olla korkeintaan 2 mm:n rako. Siirtyneet välilevyt on palautettava paikoilleen ja rikkoontuneet välilevyt on uusittava. Kohonneet ratanaulat on lyötävä kiinni. Sähkökääntölaitteiden moitteeton toiminta edellyttää, ettei tukikisko pääse liikkumaan sivusuunnassa. Tukikiskojen kiinnitykset ja tukikulmat on pidettävä aina ehdottoman hyvässä kunnossa. Tukikulmien ruuvikiilojen kiristysmomentin tulee olla noin 180 Nm. Ruuvikiiloja ei saa kiristää niin tiukoiksi, että vaihdealuslevyt tai kärkivahvistukset alkavat taipua. Lämpöeristeiden ja lumensulatusvastusten kiinnitykset tarkastetaan ja kiinnitysosat uusitaan tarpeen mukaan Kääntölaitteiden ja vaihteenlukkojen kunnossapito Käsikääntölaite Kiilalukon kiilan, pesän, liikkeenrajoittimen, suojan ja käyttötangon kunto on tarkastettava tarpeen mukaan. Vaihteen kielen ja tukikiskon välisen raon on oltava kiilalukon kohdalla alle 4 mm 54 E1 ja 60 E1 -vaihteissa, ja alle 5 mm muissa vaihteissa. Raon tulee olla vähintään 2 mm:n suuruinen. Jos kiilalukon kiilan kieleen yhdistävä niveltappi on kulunut väljäksi, se on vaihdettava aina uuteen. Käytettyjä kiiloja, tankoja tai pesiä ei saa asentaa kiilalukkoon ilman röntgen- tai ultraäänitarkastusta. Näitä ei saa hitsata kunnossapidossa. Nivel- ja hakalukoissa käytetään samoja toleransseja kuin kiilalukoissa. Käsiasettimen ja vetotangon, mekaanisen kääntölaitteen sekä vaihteenopastimen toiminta on tarkastettava säännöllisesti. Tarvittaessa ne on säädettävä ja liikkuvat osat voideltava. Vastapainon tulee olla maalattuna Junaturvallisuussäännön mukaisesti.

24 22 RAMO 14.7 Vaihteiden peruskunnossapito Sähkökääntölaite Sähkökääntölaitteet tulee kunnossapitää kunkin laitetyypin kunnossapito-ohjeiden mukaan. Huollot on tehtävä kääntölaitetyyppikohtaisen huolto-ohjeen mukaan. Tankojen säädöt tulee tehdä kääntölaitetyyppikohtaisten säätöohjeiden mukaan. Kunnossapitäjän tulee hankkia tarvittavat ohjeet käyttöönsä. Kielen ja tukikiskon välin säätöarvot on esitetty RAMOn osassa 6 Turvalaiteet /2/. Sähkökääntölaitteen ja vaihteen yleiskunto tulee aina tarkastaa ennen vaihteen tankojen säätöä. Tilanteissa, joissa säätöarvot ovat huomattavasti muuttuneet, on selvitettävä muutoksen syyt. Näitä voivat olla mm. kääntölaitteen kiinnitysten löystyminen, virheet tangoissa ja niiden kierteissä, rakenteiden vaurioituminen tai kärki- tai välivahvistusten löystyminen Koskettimien ja lukitsimien kunnossapito Koskettimet ja lukitsimet tulee pitää kunnossa kunkin laitetyypin kunnossapito-ohjeiden mukaan. Kunnossapitäjän tulee hankkia nämä ohjeet käyttöönsä. Huollot on tehtävä huolto-ohjeiden mukaisesti ja säädöt säätöohjeiden mukaisesti Tukikerroksen kunnossapito Vaihteissa käytetään normaalisti sepelitukikerrosta. Junakulkuteillä vaihteiden soratukikerros uusitaan aina tukikerroksen vaihdon yhteydessä sepelitukikerrokseksi. Jatkuvaksi hitsaamattomissa sivuraidevaihteissa voidaan soratukikerrosta kunnossapidossa säilyttää. Soratukikerroksellisten vaihteiden tukikerroksen täydennys tehdään normaalisti raidesoralla; raidesepeliä saa myös käyttää, mutta se katsotaan toiminnallisesti raidesoraksi. Sivuraiteilla saadaan jatkuvaksi hitsaamattomissa vaihteissa käyttää vaihtotyöalueella myös hienoa raidesepeliä. Toiminnallisesti se katsotaan raidesoraksi. Tukikerroksen poikkileikkauksen tulee täyttää RAMOn osan 11 Radan päällysrakenne /2/ vaatimukset. Varsinaisen tukikerroksen ulkopuolella voidaan käyttää hienoa mursketta vaihtotyöhenkilöstön kävelyreiteillä. Lumensulatusjärjestelmällä varustettujen kielisovitusten ja kääntyväkärkisten risteysten sulamisveden poistumismahdollisuus on varmistettava ja kunnossapidettävä. Muutoinkin veden poistuminen vaihdealueelta on varmistettava ojin, tms. Syksyisin on kunnostettava veden johtourat ja puhdistettava sadevesikaivojen kansiritilät Sepelitukikerros Vaihteen sepelin kunto on tunnettava ja sepeli on tarvittaessa puhdistettava tai vaihdettava. Sepelinäytteet otetaan Ratateknisiin erillisohjeisiin kuuluvan ohjeen Sepel-

25 23 RAMO 14.7 Vaihteiden peruskunnossapito itukikerroksen laadun tutkimusohje /5/ mukaan. Tukikerros on vaihdettava puhtaaseen raidesepeliin, jos sen rakeisuusluku ylittää 90. Uuden raidesepelin on oltava RHK:n vahvistaman määräyksen Raidesepelin tekniset toimitusehdot /6/ mukaista. Täydennyssepelöinti suoritetaan tarvittaessa jokaisen tukemiskerran jälkeen. Tukemisen jälkeen sepeli tasataan ja vaihde puhdistetaan kohdan mukaan Soratukikerros Vaihteissa tulee käyttää raidesoraa, joka täyttää Päällysrakennetöiden yleisten laatuvaatimusten (PYL) kohdassa Raidesoran laatuvaatimukset esitetyt vaatimukset /7/ Vaihteiden voitelu, puhdistus ja pesu Vaihteiden liukualuset on voideltava niin usein, ettei voitelun puute aiheuta käyttöhäiriöitä vaihteeseen. Kaikki kielien liikkuvalla osalla olevat liukualuset on voideltava. Liiallista voitelua ei saa kuitenkaan tapahtua. Kielien kanta-alueella on erityisesti pitkissä vaihteissa voideltava liukualuset myös siltä alueelta, joka ei koskaan paljastu näkyviin kielien alta. Huono voitelu kanta-alueella kasvattaa merkittävästi tarvittavaa kääntövoimaa. Voitelua varten kieliä tulee nostaa kevyesti. Voiteluainetta ei saa päästää tukikerrokseen. Rullalaakereita ei saa voidella. Voitelukohteet on esitetty liitteessä 4. RHK määrittelee päätöksillään sallitut liukualusien voiteluaineet. Liukualusien voiteluainetta saa käyttää vain liukualusilla. Muiden komponenttien voitelussa saa käyttää ainoastaan valmistajan ilmoittamia voiteluaineita. Vaihteet on puhdistettava mekaanisesti liasta niin usein, ettei lika vaikeuta vaihteen käyttöä, voitelua tai muita kunnossapitotöitä. Kaikki kielien liikkuvalla alueella olevat liukualuset on puhdistettava. Vaihteet, lähinnä kielisovitukset, on pestävä tarpeen mukaan. Pesu tehdään normaalisti kuumalla vedellä. Vaihteen puhdistuksessa ja pesussa on estettävä tukikerroksen merkittävä likaantuminen. Kaikkien tuentatöiden jälkeen kielien ja tukikiskojen välit, rullalaakerit, kiilalukot, risteyksen laippaurat sekä vastakiskosovitusten laippaurat puhdistetaan sepelistä. Liukualuset puhdistetaan teräsharjalla ja voidellaan rasvalla. Viimeisen täydennyssepelöinnin jälkeen vaihde pestään, puhdistetaan ja voidellaan. Vaihde on suojattava runsaasti pölyä aiheuttavilta töiltä. Työn jälkeen vaihde on puhdistettava, sitten pestävä ja viimeksi voideltava. Vaihdetta ei saa kääntää ennen puhdistusta.

26 24 RAMO 14.7 Vaihteiden peruskunnossapito Vaihteen numerokilpi tai vaihteenopastimeen maalattu vaihteen numero tulee pitää kunnossa ja selkeästi luettavissa. Vaihdealueella mahdollisesti oleva rajamerkki tulee pitää Jt:n mukaisessa kunnossa Vaihteiden talvikunnossapito Talviaikana tehdään erillistä talvikunnossapitoa. Siihen kuuluvat myös varsinaista talviaikaista kunnossapitoa edeltävät työt, kuten lumisuojien asennukset sekä lumiohjaimien, lumensulatusvastusten, lumitunnistimien, jne. käyttötarkastukset, korjaukset ja säädöt. Lumisuojien ja muiden kansien lukitukset ja tappien sokkien kiinniolo on varmistettava huolellisesti. Tämä on erittäin tärkeää suurilla nopeuksilla. Lumisuojien ja niiden tukipintojen väliin ei saa jättää lunta tai jäätä. Kääntölaite-, kosketin- ja lukitsinkansien tiiviydestä on huolehdittava mm. laitteiden huurtumisvaaran vähentämiseksi. Kielisovitusten liikkuvien osien alue sekä risteyksen ja vastakiskosovitusten laippaurat on puhdistettava liikennöintiä haittaavasta lumesta ja jäästä. Kielisovituksissa puhdistusalueita ovat kielen ja tukikiskon väli, liukualuset, rullalaakerivaihdealuslevyt, tukitönkkien päät, tangolliset vaihdepölkkyvälit, kiilalukot (erityisesti kiilan ja lukonpesän väli sekä liikkeenrajoittaja), sähkökääntölaitteiden tankojen ulostulot sekä vaihteen opastin. Liukualusten viereen on puhdistettava riittävä lumitila. Kääntyväkärkisessä risteyksessä tehdään vastaavat toimenpiteet. Vaihteen viereen on varattava riittävä lumitila vaihteesta poistettavaa lunta varten. Suolan ja suolapitoisten aineiden käyttö lumen sulatukseen vaihteissa on kielletty. Vaihteen sähkökääntölaitteet, joihin ei ole kytketty vaihteen opastinta, on merkittävä auraushuomiolla (merkillä). Mikäli vaihteen lumenpoistossa käytetään harjakonetta tms., harjauksen jälkeen on tarkastettava kaikkien lumisuojien, lumensulatusvastusten, johtimien, kiinnitysosien ja kiinnittimien kunto.

27 25 RAMO Vaihteiden erilliskunnossapito 14.8 Vaihteiden erilliskunnossapito Vaihteiden uusiminen Työn vastaanottotoleransseina käytetään liitteiden 1 3 mukaisia toleransseja. Käytettävien osien tulee olla RAMOn osan 4 Vaihteet /2/ mukaisia. Vaihteen asennon tulee olla RAMOn osassa 13 Radan tarkastus /2/ esitettyjen radan geometriavaatimusten mukainen. Varsinaisen vaihteen ulkopuolella vaihdealueella käytetään raiteen asennustoleransseja. Vaihteet on tuettava tarkoitukseen suunnitellulla vaihteentukemiskoneella. Pienehköissä tuennoissa voidaan käyttää moottorikäyttöistä käsitukemiskonetta. Betonipölkkyiset vaihteet on asennettava vaihteenasennusyksiköllä tai tarkoitukseen suunnitelluilla nostopalkeilla. Nämä menetelmät ovat suositeltavia myös muille vaihteille. Kun nostopisteet on laskettu ja merkitty valmiiksi, niitä on käytettävä. Vaihteen uusimisen yhteydessä tulee myös tukikerros uusia. Jatkuvaksi hitsatuiksi tarkoitetut vaihteet tulee hitsata jatkuviksi niin pian kuin mahdollista. Ennen hitsausta geometrisen kunnon tulee olla täysin kunnossa. Vaihteiden tulee olla tuettu ja oiottu lopulliseen asemaan ja asentoon. Vaihteiden jatkuvaksi hitsaus tulee tehdä RAMOn osan 19 Jatkuvakiskoraiteet ja -vaihteet mukaan /2/. Mikäli vaihdealue liittyy kevyempään kiskotukseen, ennen hitsausta saadaan väliaikaisesti käyttää eri kiskopainojen välillä koneistettuja liityntäsidekiskoja. Pääraiteessa ei saa käyttää väliaikaisestikaan hitsattuja liityntäsidekiskoja, jotka on valmistettu jatkoshitsaamalla kahdesta eri sidekiskoprofiilista. Normaalisti raskaampi kiskotus liitetään kevyempään kiskotukseen liityntäkiskojen avulla RAMOn osan 11 Radan päällysrakenne mukaan /2/. Mikäli hitsattavassa vaihteen jatkoksessa on väliaikaisesti (enintään brt:n liikennekuormituksen ajan) vain yksi sideruuvi kummassakin kiskossa, liikennöinti yli 80 km/h nopeudella edellyttää, että sidekiskojatkokset on varustettu RAMOn osan 11 Radan päällysrakenne /2/ mukaisilla sidekiskopuristimilla ja vaihdealueen geometria on moitteettomassa kunnossa. Täydelle nopeudelle (V > 100 km/h) vaihde voidaan ottaa vasta, kun vaihteessa on normaalit sidekiskojatkokset tai se on jatkuvaksi hitsattu. Asennuksen jälkeinen nopeus ensimmäisen tukemiskerran jälkeen ei saa olla yli 50 km/h. Toisen tukemiskerran jälkeen nopeus voi olla yleensä V = km/h. Ratatyöntekijöiden pätevyysvaatimusten mukaisesti pätevän henkilön on määriteltävä sallittu nopeus /3/ Vaihteiden routasuojaus Vaihteiden routiminen estetään joko riittävän paksuilla routimattomista maalajeista tehdyillä rakennekerroksilla tai poikkeuksellisesti rakennekerroksista osa korvataan eristelevyillä. Perusvaihtoehto on aina massanvaihto routimattomaan syvyyteen.

28 26 RAMO 14.8 Vaihteiden erilliskunnossapito Erilliskunnossapidossa vaihteista tehdään pohjarakennussuunnitelma. Pohjatutkimuksilla tulee selvittää erilliskunnossapitotöitä varten raidesepelin kunnon lisäksi alusrakenteen routimattomien kerrosten paksuus ja pohjamaan kantavuus. Pohjatutkimuksia täydennetään tarvittaessa laboratoriotutkimuksilla, joilla määritetään maalajien routivuus ja kantavuusominaisuudet. Routivuustutkimusten tulokset esitetään taulukkona ja kuvaajina. Muut pohjatutkimustulokset esitetään pituus- ja poikkileikkauksina. Näissä piirustuksissa esitetään myös vaihteiden sijainti ja suunnitellut perustamis- ja kuivatustavat. Lämpöeristeiden sijoittelu esitetään omana piirustuksenaan. Levyjen tulee olla rautatiekäyttöön tarkoitettuja ja niissä tulee olla tuotantolinjan rautatiekäyttömerkintä. Vaihteissa levyt asennetaan aina välikerroksen alle. Levyjen alla tulee olla vähintään 0,3 m paksu routimaton eristehiekka. Levyjen alle rakennetaan tarvittaessa salaojat. Levyeristykseen tehdään normaalia ohuemmista levyistä siirtymäkiila. Perustamistavoista johtuvat painumaerot vaihdealueen päissä tasataan siirtymärakenteella. Siirtymärakenne tarvitaan myös tasaamaan routimisolosuhteita. Kaapeli- ym. alitusten tulee olla vaihteiden kohdalla tasossa kv -1,4 m tai alempana Vaihteiden kierrätys Vaihteen kunnon edellyttäessä perusteellista kunnostusta vaihde korvataan uudella. Vanha vaihde siirretään kevyempään käyttöön, missä sen kunnostustarve ei ole yhtä suuri kuin alkuperäisessä käyttöpaikassa. Kierrätyksellä vältetään osien tarpeeton uusiminen. Vaihteiden kierrätyksen perusteena voi olla myös tukikerroksen vaihtotarve. Tukikerroksen vaihto onnistuu parhaiten poistamalla vaihde väliaikaisesti. Tällöin on usein taloudellisesti perusteltua vaihtaa tilalle kunnostetut vaihde-elementit ja entiset elementit viedään kunnostettaviksi uutta asennuspaikkaa varten. Näin vältetään vaihteissa myös yksittäisten vaihdepölkkyjen vaihto, jotka muodostavat vaihteeseen elastisuuden kannalta epäjatkuvuuskohtia. RHK koordinoi vaihteiden kierrätystä. Paikallisten kunnossapitäjien tulee tehdä alueensa kierrätyssuunnitelma ja esittää tarpeet muualta hankittavista vaihteista ja tiedot vapautuvasta materiaalista usean vuoden tähtäimellä. Liitteenä 6 on Käytetyn vaihteen kuntoarvio -lomake. Sitä käytetään vaihteiden kunnossapidon ja kierrätyksen suunnittelussa. Kiskopainoltaan kevyempiä kuin K43-vaihteita ei kierrätetä.

29 Toimenpiteet vaurioiden satuttua Vaihteiden aukiajo RAMO 14.9 Toimenpiteet vaurioiden satuttua Vaihteiden aukiajo on kielletty erityisesti suunniteltuja aukiajettavia vaihteita lukuunottamatta. Jos aukiajo on kuitenkin tapahtunut, vaihdetta ei saa liikennöidä ennen tarkastusta ja mahdollista korjausta. Tarkastukseen kuuluu sekä vaihteen mekaanisten osien tarkastus että kääntölaitteen ja koskettimen tarkastus. Aina kun aukiajo todetaan tai epäillään tapahtuneeksi yli 35 km/h nopeudella, kääntölaite tai lukko tankosovituksineen on vaihdettava ja tarkastettava huoltotiloissa. Kääntölaite voidaan tarkastaa vaihteessa paikoillaan ainoastaan, kun on ehdottoman varmaa, ettei em. nopeutta ole ylitetty ja tarkastuksen suorittaa asiantuntija. Pitkissä vaihteissa kääntölaite tankoineen on vaihdettava aina aukiajon satuttua. Samoin kääntyväkärkisen risteyksen kääntölaite on vaihdettava. Rullalaakereiden kunto ja toimivuus on tarkastettava aukiajon jälkeen Vaihdeviat Junaliikenne on pysäytettävä, jos vaihteessa havaitaan mikä tahansa vika, joka aiheuttaa suistumis- tai muun junaturvallisuusvaaran. Mikäli kyseessä on geometria-, toleranssitms. ylitys, joka ei kuitenkaan aiheuta suoranaista vaaraa, junaliikenteen nopeutta on laskettava sen kunnossapitotason mukaiseksi, jolla toleranssi olisi vielä sallittu Varamateriaali Kunnossapitäjällä tulee olla peruskunnossapidon materiaaleja ja koneita käytettävissä niin, että mahdollinen vaurioitunut vaihde saadaan kunnostettua liikennöitävään kuntoon kohtuullisessa ajassa.

30 28 RAMO 14

31 29 RAMO 14 Viitteet Viitteet /1/ Junaturvallisuussääntö, Ratahallintokeskus, /2/ Ratatekniset määräykset ja ohjeet (RAMO), Ratahallintokeskus /3/ Ratatyöntekijöiden pätevyysvaatimukset, RHK 162/731/00. /4/ Ratakiskojen ohjeelliset poistorajat, RHK 1441/731/2001. /5/ Sepelitukikerroksen laadun tutkimusohje, RHK /6/ Raidesepelin tekniset toimitusehdot, RHK D 11/2001 (RHK 1671/731/2001). /7/ Päällysrakennetöiden yleiset laatuvaatimukset, PYL. Ratahallintokeskus, Helsinki

32 RAMO 14 Liite 1/ 1 (7) Vaihteiden tarkastuksen mittaluvut Yksinkertaiset vaihteet Ulkokaarrevaihteet Sisäkaarrevaihteet Tasapuoliset yksinkertaiset vaihteet Normaaliarvot ja toleranssit Nimellinen Työn Kunnossapitotoleranssit Akuuttiraja vastaanottotoleranssit VAIHDETYYPPI uusi kierrätys sivuraide pääraide YV :9 a b c c c c d d e 1, f 1, g 1, i 1, YV :18 YV :15,5 a b c c c c d d e 1, f 1, g 1, i 1,

33 RAMO 14 Liite 1/ 2 (7) Nimellinen Työn Kunnossapitotoleranssit Akuuttiraja vastaanottotoleranssit VAIHDETYYPPI uusi kierrätys sivuraide pääraide YV /2500-1:26 a b c 1,3,5,7,9, c 2,4,6,8,10, d 1,3,5,7,9,11,13, d 2,4,6,8,10,12,14, e 1,2,3,4,5, raideleveys takajatkoksen kohdalla YV54-200N-1:9 a b c c c c d d e 1, f 1, g 1, i 1, YV :9 Teollisuusratapihat a b c c c c d d e 1, f 1, g 1, i 1,

34 RAMO 14 Liite 1/ 3 (7) Nimellinen Työn Kunnossapitotoleranssit Akuuttiraja vastaanottotoleranssit VAIHDETYYPPI uusi kierrätys sivuraide pääraide YV :7 (käyttö sallittu vain RHK:n erityisluvalla) a b c c c c d d e e f 1, g g i i YV :15,5 a b c c c c d d e 1, f 1, g 1, i 1, YV :25 a b c c c c d d e 1, raideleveys takajatkoksen kohdalla RAMO

35 RAMO 14 Liite 1/ 4 (7) Nimellinen Työn Kunnossapitotoleranssit Akuuttiraja VAIHDETYYPPI vastaanottotoleranssit uusi kierrätys sivuraide pääraide YV :9,514 a b c c c c d d e 1, f 1, g 1, i 1, YV :7 a b c c c c d d e e f f g g i i YV :9 YV :9,514 a b c c c c d d e 1, f 1, g 1, i 1, RAMO

36 RAMO 14 Liite 1/ 5 (7) Nimellinen Työn Kunnossapitotoleranssit akuuttiraja VAIHDETYYPPI vastaanottotoleranssit uusi kierrätys sivuraide pääraide YV :15 a b c c c c d d e 1, f 1, g 1, i 1, YV :7 a b c c c c d d e e f 1, g g i i YV :9,514 a b c c c c d d e 1, f 1, g 1, i 1, RAMO

37 RAMO 14 Liite 1/ 6 (7) Nimellinen Työn Kunnossapitotoleranssit akuuttiraja VAIHDETYYPPI vastaanottotoleranssit uusi kierrätys sivuraide pääraide YV :10 a b c c c c d d e 1, f 1, g 1, i 1, UKV54 SKV 54 a b c c c c d d e 1, f 1, g 1, i 1, TYV : 6,46 a b c c c c d d e 1, f 1, g 1, i 1,

38 RAMO 14 Liite 1/ 7 (7) Nimellinen Työn Kunnossapitotoleranssit akuuttiraja VAIHDETYYPPI vastaanottotoleranssit uusi kierrätys sivuraide pääraide TYV ; 4,44 a b c c c c d d e 1, f 1, g 1, i 1, TYV : 6,46 Malli Tampere a b c c c c d d e 1, f 1, g 1, i 1, TYV ; 4,44 Malli Tampere a b c c c c d d e 1, f 1, g 1, i 1, RAMO

Ratatekniset ohjeet (RATO) osa 14 Vaihteiden tarkastus ja kunnossapito

Ratatekniset ohjeet (RATO) osa 14 Vaihteiden tarkastus ja kunnossapito 7 2013 LIIKENNEVIRASTON ohjeita Ratatekniset ohjeet (RATO) osa 14 Vaihteiden tarkastus ja kunnossapito Ratatekniset ohjeet (RATO) osa 14 Vaihteiden tarkastus ja kunnossapito Liikenneviraston ohjeita 7/2013

Lisätiedot

Tilapäisratkaisut vaihteessa

Tilapäisratkaisut vaihteessa Tilapäisratkaisut vaihteessa Työohje Liikenneviraston ohjeita 22/2018 Liikennevirasto Helsinki 2018 Kannen kuva: Markku Nummelin Verkkojulkaisu pdf (www.liikennevirasto.fi) ISSN-L 1798-663X ISSN 1798-6648

Lisätiedot

RATAKISKOJEN KÄSITTELY TYÖMAALLA

RATAKISKOJEN KÄSITTELY TYÖMAALLA Ratakiskojen käsittely 1 (9) 4.7.1998 111/71/98 Ratahallintokeskuksen työmaat Työmaavastaavat Työpäälliköt Urakoitsijat Kunnossapitäjät RATAKISKOJEN KÄSITTELY TYÖMAALLA Kiskot ovat hankalasti käsiteltävästä

Lisätiedot

Liikenneviraston ohjeita 23/2017. Vaihteen mittaus. Työohje

Liikenneviraston ohjeita 23/2017. Vaihteen mittaus. Työohje Liikenneviraston ohjeita 23/2017 Vaihteen mittaus Työohje Vaihteen mittaus Työohje Liikenneviraston ohjeita 23/2017 Liikennevirasto Helsinki 2017 Kannen kuva: Markku Numelin Verkkojulkaisu pdf (www.liikennevirasto.fi)

Lisätiedot

KISKONHIONNAN TEKNISET TOIMITUSEHDOT

KISKONHIONNAN TEKNISET TOIMITUSEHDOT Kunnossapitoyksikkö/KO 2.11. 2001 1 (11) KISKONHIONNAN TEKNISET TOIMITUSEHDOT Nämä kiskonhionnan tekniset toimitusehdot 1539/731/2001 ovat voimassa Suomen valtion rataverkolla 1.1.2002 lukien. Nämä toimitusehdot

Lisätiedot

Esitetään hyväksyttäväksi, RHK:n kunnossapitoyksikössä. Markku Nummelin Kunnossapitojohtaja. Hyväksytään RHK:n turvallisuusyksikössä

Esitetään hyväksyttäväksi, RHK:n kunnossapitoyksikössä. Markku Nummelin Kunnossapitojohtaja. Hyväksytään RHK:n turvallisuusyksikössä Kunnossapitoyksikkö 23.8.2001 1 (7) MATHÉE-KISKOANKKURIT Ratahallintokeskus on vahvistanut Mathée-kiskoankkureiden käyttö- ja asennusohjeet nro 1172/731/2001 voimassaoleviksi Suomen valtion rataverkolla

Lisätiedot

RATATEKNISET MÄÄRÄYKSET JA OHJEET

RATATEKNISET MÄÄRÄYKSET JA OHJEET RATAHALLINTO- KESKUS BANFÖRVALTNINGS- CENTRALEN 9.2.2000 154/731/00 RATATEKNISET MÄÄRÄYKSET JA OHJEET Ratahallintokeskus on hyväksynyt RAMO:n osan 4 Vaihteet. Ylijohtaja Ossi Niemimuukko Teknisen yksikön

Lisätiedot

RADAN RAKENTEET JA KUNNOSSAPITO

RADAN RAKENTEET JA KUNNOSSAPITO 1(20) MÄÄRÄYS Antopäivä Diaaritunniste 30.12.2009. RVI/902/431/2009 Voimassaoloaika 31.12.2009 alkaen, toistaiseksi. Säädösperuste Rautatielaki (555/2006) 28 2 momentti. Kumoaa Yleiset perusteet, RAMO

Lisätiedot

Ratatekniset ohjeet (RATO) osa 14 Vaihteiden tarkastus ja kunnossapito. Liikenneviraston ohjeita 14/2016

Ratatekniset ohjeet (RATO) osa 14 Vaihteiden tarkastus ja kunnossapito. Liikenneviraston ohjeita 14/2016 Ratatekniset ohjeet (RATO) osa 14 Vaihteiden tarkastus ja kunnossapito Liikenneviraston ohjeita 14/2016 Ratatekniset ohjeet (RATO) osa 14 Vaihteiden tarkastus ja kunnossapito Liikenneviraston ohjeita

Lisätiedot

LIIKENNEVIRASTON OHJEITA. Ratatekniset ohjeet (RATO) osa 4 Vaihteet

LIIKENNEVIRASTON OHJEITA. Ratatekniset ohjeet (RATO) osa 4 Vaihteet 22 2012 LIIKENNEVIRASTON OHJEITA Ratatekniset ohjeet (RATO) osa 4 Vaihteet Ratatekniset ohjeet (RATO) osa 4 Vaihteet Liikenneviraston ohjeita 22/2012 Liikennevirasto Helsinki 2012 Kannen kuva: Markku

Lisätiedot

Siltojen kosketussuojarakenteet. Kosketussuojien kunnossapito-ohje

Siltojen kosketussuojarakenteet. Kosketussuojien kunnossapito-ohje Siltojen kosketussuojarakenteet Kosketussuojien kunnossapito-ohje Siltojen kosketussuojarakenteet Kosketussuojien kunnossapito-ohje Toteuttamisvaiheen ohjaus Tiehallinto Helsinki 2007 ISBN 951-803-725-X

Lisätiedot

Kierrätysvaihteiden tekniset toimitusehdot. Liikenneviraston ohjeita 20/2017

Kierrätysvaihteiden tekniset toimitusehdot. Liikenneviraston ohjeita 20/2017 Kierrätysvaihteiden tekniset toimitusehdot Liikenneviraston ohjeita 20/2017 Liikennevirasto Helsinki 2017 Kannen kuva: Markku Nummelin Verkkojulkaisu pdf (www.liikennevirasto.fi) ISSN-L 1798-663X ISSN

Lisätiedot

1 Soveltamisala...2. 3 Määritelmiä... 2. 8 Nostopisteet... 7. Viitteet... 10

1 Soveltamisala...2. 3 Määritelmiä... 2. 8 Nostopisteet... 7. Viitteet... 10 Vaihde-elementtien nosto ja siirto 1 SISÄLLYSLUETTELO 1 Soveltamisala...2 2 Yleiset turvallisuusmääräykset... 2 3 Määritelmiä... 2 4 Asennussuunnitelma... 4 5 Vaihde-elementin poistaminen... 5 6 Vaatimukset

Lisätiedot

KIERRÄTYSKISKOT. Ossi Niemimuukko ylijohtaja. Kari Alppivuori turvallisuusjohtaja. Kierrätyskiskojen tekniset toimitusehdot 1406/731/2001

KIERRÄTYSKISKOT. Ossi Niemimuukko ylijohtaja. Kari Alppivuori turvallisuusjohtaja. Kierrätyskiskojen tekniset toimitusehdot 1406/731/2001 Kunnossapitoyksikkö/KO 8.10.2001 1 (8) KIERRÄTYSKISKOT Ratahallintokeskus on vahvistanut kierrätyskiskojen tekniset toimitusehdot nro 1406/731/2001 voimassaoleviksi Suomen valtion rataverkolla 1.11.2001

Lisätiedot

124/742/01 KESKUS BANFÖRVALTNINGS- CENTRALEN

124/742/01 KESKUS BANFÖRVALTNINGS- CENTRALEN RATAHALLINTO- 124/742/01 Tekninen yksikkö 26.2.2001 1 (5) ASETINLAITTEEN KÄYTTÖÖNOTTO-OHJE Ratahallintokeskus (RHK) on hyväksynyt Asetinlaitteen käyttöönottoohjeen. Se on voimassa 26.2.2001 lukien. Markku

Lisätiedot

Kunnossapitoyksikkö 2.7.2002 1 (2)

Kunnossapitoyksikkö 2.7.2002 1 (2) RATAHALLINTO- KESKUS BANFÖRVALTNINGS- CENTRALEN 1693/731/00 Kunnossapitoyksikkö 2.7.2002 1 (2) RAMOn osan 15 Radan kunnossapito jakelun mukaan TÄYDENNYS RAMOn osaan 15 Radan kunnossapito ja PYL:n osaan

Lisätiedot

Tukikerroksen vaihto-/puhdistustyön yleiset laatuvaatimukset

Tukikerroksen vaihto-/puhdistustyön yleiset laatuvaatimukset Päällysrakennetöiden yleiset laatuvaatimukset PYL 1(8) Tekninen yksikkö 5.6.1998 90/731/98 Korvaa määräykset 3.10.1997 RHK 265/731/97, 20.1.1998 RHK 91/731/98 ja 20.1.1998 RHK 90/731/98 Tukikerroksen vaihto-/puhdistustyön

Lisätiedot

Liikenneviraston ohjeita 23/2016. Vaihdekäsikirja. Vaihteen huolto-ohjeet

Liikenneviraston ohjeita 23/2016. Vaihdekäsikirja. Vaihteen huolto-ohjeet Liikenneviraston ohjeita 23/2016 Vaihteen huolto-ohjeet Vaihteen huolto-ohjeet Liikenneviraston ohjeita 23/2016 Liikennevirasto Helsinki 2016 Kannen kuva: Markku Nummelin Verkkojulkaisu pdf (www.liikennevirasto.fi)

Lisätiedot

Koskee: Kaikkia Cessna 190- ja 195-lentokoneita lentotuntimäärästä riippumatta.

Koskee: Kaikkia Cessna 190- ja 195-lentokoneita lentotuntimäärästä riippumatta. M-määräyksen mukainen toimenpide on lentokoneen jatkuvan lentokelpoisuuden edellytyksenä. Suoritettu toimenpide on merkittävä lentokone, moottori- tai potkurikirjaan toimenpiteen laadun mukaan. 242. M-määräys

Lisätiedot

PÄÄLLYSRAKENNETÖIDEN YLEINEN TYÖSELITYS

PÄÄLLYSRAKENNETÖIDEN YLEINEN TYÖSELITYS RATAHALLINTOKESKUS RHK Ratahallintokeskuksen D 16 julkaisuja PÄÄLLYSRAKENNETÖIDEN YLEINEN TYÖSELITYS Helsinki 2004 RATAHALLINTO- KESKUS BANFÖRVALTNINGS- CENTRALEN Ratahallintokeskuksen julkaisuja D 16

Lisätiedot

Keskikaiteen suunnittelu- ja asennusohje

Keskikaiteen suunnittelu- ja asennusohje Keskikaiteen suunnittelu- ja asennusohje Keskikaide Ruukki 210x130/4 Sisältö Sovellusalue... 2 Asennus... 2 Kaiteiden käsittely... 2 Kaiteen rakenne ja osat... 3 Kaiteen aloitus ja lopetuskohdat... 4 Kaiteen

Lisätiedot

RATATEKNISET MÄÄRÄYKSET JA OHJEET

RATATEKNISET MÄÄRÄYKSET JA OHJEET RATAHALLINTO- KESKUS BANFÖRVALTNINGS- CENTRALEN 2.7.2002 921/731/02 RATATEKNISET MÄÄRÄYKSET JA OHJEET Ratahallintokeskus on hyväksynyt RAMOn osan 11 Radan päällysrakenne. Ylijohtaja Ossi Niemimuukko Turvallisuusyksikön

Lisätiedot

MODIX-raudoitusjatkoksen asentaminen. MODIX-raudoitusjatkoksen asentaminen. Tuotteen tunnistaminen. Varastointi. Liitoksen laatu

MODIX-raudoitusjatkoksen asentaminen. MODIX-raudoitusjatkoksen asentaminen. Tuotteen tunnistaminen. Varastointi. Liitoksen laatu MODIX-raudoitusjatkoksen asentaminen Tuotteen tunnistaminen MODIX-raudoitusjatkoksen mallin voi tunnistaa tuotteessa olevasta tunnuksesta ja suojatulpan väristä. Värikoodit on esitetty alla olevassa taulukossa.

Lisätiedot

RATATEKNISET MÄÄRÄYKSET JA OHJEET

RATATEKNISET MÄÄRÄYKSET JA OHJEET RATATEKNISET MÄÄRÄYKSET JA OHJEET Ratahallintokeskus on hyväksynyt :n osan 1 YLEISET PERUSTEET Ylijohtaja Ossi Niemimuukko Teknisen yksikön päällikkö Markku Nummelin Korvaa edellisen 1. osan. Voimassa

Lisätiedot

Tekninen neuvonta ja myynti. TEKNIKUM OY Samu Grönroos PL 13 38211 Sastamala

Tekninen neuvonta ja myynti. TEKNIKUM OY Samu Grönroos PL 13 38211 Sastamala Sivu 1/10 SISÄLLYSLUETTELO 1. SOVELTUVUUS... 2 2. ASENNUKSESSA TARVITTAVAT TYÖKALUT JA VÄLINEET... 2 3. ASENNUS... 2 3.1 Pohjan asetus... 2 3.2 Elementtien asennus... 4 3.3 Tasoristeyksen lukitus... 5

Lisätiedot

Nämä toimitusehdot korvaavat aikaisemmat Mäntypuisten ratapölkkyjen tekniset toimitusehdot 1281/731/97, 1.11.1997. kunnossapitoyksikön päällikkö

Nämä toimitusehdot korvaavat aikaisemmat Mäntypuisten ratapölkkyjen tekniset toimitusehdot 1281/731/97, 1.11.1997. kunnossapitoyksikön päällikkö RATAHALLINTO- KESKUS BANFÖRVALTNINGS- CENTRALEN 1717/731/02 8.11.2002 1 (7) MÄNTYPUISTEN RATAPÖLKKYJEN TEKNISET TOIMITUSEHDOT Ratahallintokeskus on vahvistanut Mäntypuisten ratapölkkyjen tekniset toimitusehdot

Lisätiedot

KULMAVAIHTEET. Tyypit W 088, 110, 136,156, 199 ja 260 TILAUSAVAIN 3:19

KULMAVAIHTEET. Tyypit W 088, 110, 136,156, 199 ja 260 TILAUSAVAIN 3:19 Tyypit W 088, 110, 16,156, 199 ja 260 Välitykset 1:1, 2:1, :1 ja 4:1 Suurin lähtevä vääntömomentti 2419 Nm. Suurin tuleva pyörimisnopeus 000 min -1 IEC-moottorilaippa valinnaisena. Yleistä Tyyppi W on

Lisätiedot

MODIX Raudoitusjatkokset

MODIX Raudoitusjatkokset MODIX Raudoitusjatkokset Betoniyhdistyksen käyttöseloste nro 23 2/2009 MODIX -raudoitusjatkos Peikko MODIX raudoitusjatkosten etuja: kaikki tangot voidaan jatkaa samassa poikkileikkauksessa mahdollistaa

Lisätiedot

SAVUKAASUPUHALTIMIEN ASENNUS JA HUOLTO-OHJE

SAVUKAASUPUHALTIMIEN ASENNUS JA HUOLTO-OHJE SAVUKAASUPUHALTIMIEN ASENNUS JA HUOLTO-OHJE LAITTEEN KÄYTÖSTÄ JA HUOLLOSTA VASTAAVALLE MIRACO OY 37800 TOIJALA puh. 03-5423205 fax. 03-5424243 YLEISTÄ 1. Puhallin tulee tarkistaa kuljetuksen aikana syntyneiden

Lisätiedot

Turvallisuustarkastus

Turvallisuustarkastus Turvallisuustarkastus 38-123304e 23.03.2009 Turvallisuus- ja toimintatarkastus... Säilytetään kuorma-auton ohjaamossa Varoitus! Älä koskaan työnnä sormia kitaan puristumisvaaran vuoksi. Avoimen kytkimen

Lisätiedot

RATATEKNISET MÄÄRÄYKSET JA OHJEET

RATATEKNISET MÄÄRÄYKSET JA OHJEET RATAHALLINTO- KESKUS BANFÖRVALTNINGS- CENTRALEN 13.7.1998 1065/731/98 RATATEKNISET MÄÄRÄYKSET JA OHJEET Ratahallintokeskus on hyväksynyt RAMO:n osan 19 Jatkuvakiskoraiteet ja -vaihteet. Ylijohtaja Ossi

Lisätiedot

FLAAMING OY. Smart Syväsäiliöt. Asennusohje Smart- syväsäiliöille. Onneksi olkoon!

FLAAMING OY. Smart Syväsäiliöt. Asennusohje Smart- syväsäiliöille. Onneksi olkoon! - Jätehuollon laitteet FLAAMING OY Smart Syväsäiliöt Asennusohje Smart- syväsäiliöille. Onneksi olkoon! Olette ostaneet Smart Syväsäiliö tuotteen, joka on tehokas jätteenkeräysjärjestelmä. Lue tämä ohje,

Lisätiedot

Tarkastus- ja huoltomääräykset. Manuaalikytkimet 2017

Tarkastus- ja huoltomääräykset. Manuaalikytkimet 2017 Tarkastus- ja huoltomääräykset Manuaalikytkimet 017 Yleistä Yleistä Osat, joita käytetään auton ja perävaunun yhteen liittämiseen, ovat normaalikäytössäkin alttiina erittäin suurelle rasitukselle. Säännöllinen

Lisätiedot

VAIHTEENKÄÄNTÖLAITTEIDEN TEKNISET TOIMITUSEHDOT

VAIHTEENKÄÄNTÖLAITTEIDEN TEKNISET TOIMITUSEHDOT RATAHALLINTO- KESKUS BANFÖRVALTNINGS- CENTRALEN 1 (8) 19.9.2005 Dnro 1836/731/05 VAIHTEENKÄÄNTÖLAITTEIDEN TEKNISET TOIMITUSEHDOT Ratahallintokeskus on vahvistanut Vaihteenkääntölaitteiden tekniset toimitusehdot,

Lisätiedot

PERUSTEELLINEN MÄÄRÄAIKAISTARKASTUS (PURETTUNA TARKASTUS) D15Z, D 19Z, D 19ZS, D 20Z, D 25Z

PERUSTEELLINEN MÄÄRÄAIKAISTARKASTUS (PURETTUNA TARKASTUS) D15Z, D 19Z, D 19ZS, D 20Z, D 25Z 1 JJ-Asennus Oy OHJE 01.04.2010 PERUSTEELLINEN MÄÄRÄAIKAISTARKASTUS (PURETTUNA TARKASTUS) D15Z, D 19Z, D 19ZS, D 20Z, D 25Z Purettavat kohteet: - teleskooppipuomisto Uusittavat osat: - teleskoopin levykimppuketjut

Lisätiedot

RATATEKNISET MÄÄRÄYKSET JA OHJEET

RATATEKNISET MÄÄRÄYKSET JA OHJEET RATAHALLINTO- KESKUS BANFÖRVALTNINGS- CENTRALEN 18.4.2005 Dnro 1953/731/2004 RATATEKNISET MÄÄRÄYKSET JA OHJEET RAMOn osaa 13 Radan tarkastus ei ole ilmoitettu Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin

Lisätiedot

ASENNUS-, KÄYTTÖ- ja HUOLTO-OHJEET TOD, TODC, TOX ja TOXC.

ASENNUS-, KÄYTTÖ- ja HUOLTO-OHJEET TOD, TODC, TOX ja TOXC. Page 1 of 5 ASENNUS-, KÄYTTÖ- ja HUOLTO-OHJEET TOD, TODC, TOX ja TOXC. Lue kaikki ohjeet ennen lavakatteen asennusta ja käyttöä!!! 1 TARKISTA ASENNUSSARJAN SISÄLTÖ! Asennussarjaan kuuluvat: 6 kpl Vetokiinnittimet

Lisätiedot

Turun Satama Oy:n satama-alueen rataverkon verkkoselostus

Turun Satama Oy:n satama-alueen rataverkon verkkoselostus Turun Satama Oy:n satama-alueen rataverkon verkkoselostus Turun Satama Oy 2.12.2016 1 (4) Sisällys 1 Yleistä... 2 1.1 Johdanto... 2 1.2 Voimassaoloaika ja päivittäminen... 2 1.3 Julkaiseminen... 2 1.4

Lisätiedot

AUKIAJO asetinlaitteen kannalta Turvalaitepäivä Veli-Matti Kantamaa

AUKIAJO asetinlaitteen kannalta Turvalaitepäivä Veli-Matti Kantamaa AUKIAJO asetinlaitteen kannalta Turvalaitepäivä 22.2.2018 Veli-Matti Kantamaa Tilatiedot Asetinlaite saa keskitetyn vaihteen valvontavirtapiirien kautta informaatiota vaihteen tilasta. Asetusosa toimii

Lisätiedot

VIESTINTÄ RAUTATIEJÄRJESTELMÄSSÄ

VIESTINTÄ RAUTATIEJÄRJESTELMÄSSÄ 1(6) MÄÄRÄYS Antopäivä Diaaritunniste 28.12.2009. RVI/1090/412/2009 Voimassaoloaika 31.12.2009 alkaen, toistaiseksi. Säädösperuste Rautatielaki (555/2006) 28 2 momentti. Kumoaa Rautatieviraston rautatiejärjestelmän

Lisätiedot

CSEasyn toimintaperiaate

CSEasyn toimintaperiaate CSEasyn toimintaperiaate Pultti (6x) Rajoitinkappale Tavallinen vanne CSEasy-rengas CSEasy-sovitin Puristuslevy Sisäsovitin koostuu kolmesta esiasennetusta lohkosta ja yhdestä esiasennetusta kumisesta

Lisätiedot

Kunnossapidon merkityksestä ja näkymistä lehtori Eero Nippala, TAMK, puh 040 5460174

Kunnossapidon merkityksestä ja näkymistä lehtori Eero Nippala, TAMK, puh 040 5460174 Kunnossapidon merkityksestä ja näkymistä lehtori Eero Nippala, TAMK, puh 040 5460174 Ne9sivusto INFRA KUNTOON Perussisältö: KäsiFeet Teoria: - pieni vaurio = pieni kunnossapitokustannus, - iso vaurio=

Lisätiedot

Betonielementtien käsittelyohjeet

Betonielementtien käsittelyohjeet Betonielementtien käsittelyohjeet Seinäelementit, kampafakki... 2 Eristetyt elementit, A-pukki... 3 Väliseinä- ja kuorielementit, A-pukki... 4 Laattaelementit... 5 Pilari-ja palkkielementit... 6 Nosto-ohjeet...

Lisätiedot

Kierukkavaihteet GS 50.3 GS 250.3 varustettu jalalla ja vivulla

Kierukkavaihteet GS 50.3 GS 250.3 varustettu jalalla ja vivulla Kierukkavaihteet GS 50.3 GS 250.3 varustettu jalalla ja vivulla Käytettäväksi ainoastaan käyttöohjeen yhteydessä! Tämä pikaopas EI korvaa käyttöohjetta! Pikaopas on tarkoitettu ainoastaan henkilöille,

Lisätiedot

900 Asennusohje MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE. SITdefault

900 Asennusohje MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE. SITdefault SCdefault 900 Asennusohje SITdefault MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE Ulosvedettävä suksen-/lumilaudanpitimet Accessories Part No. Date Instruction

Lisätiedot

Saab 9-3, Saab Asennusohje MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE.

Saab 9-3, Saab Asennusohje MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE. SCdefault 900 Asennusohje SITdefault MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE Polkupyöräteline, vetolaitteeseen kiinnitettävä Accessories Part No. Group Date

Lisätiedot

Asennus- ja käyttöohje. Kuormalavahylly Omega

Asennus- ja käyttöohje. Kuormalavahylly Omega Asennus- ja käyttöohje Kuormalavahylly Omega Asennustyökalut mm kuusiohylsyt 6 mm kuusiohylsyt 7 mm kuusiohylsyt 8 mm kuusiohylsyt 9 mm kuusiohylsyt (pylvässuojat, törmäyssuoja) 6 mm kuusiokärjet (pylvässuojat,

Lisätiedot

Radan merkit turvallisuuden osana

Radan merkit turvallisuuden osana Rata 2018 Radan merkit turvallisuuden osana Tuomo Jacobsson 24.1.2018 Selkeys, näkyvyys ja johdonmukaisuus ovat avainsanoja liikennemerkkien ja nopeusrajoitusten kannalta. Liikennemerkkejä ei kuitenkaan

Lisätiedot

OHJE TURVAVALAISTUKSEN KUNNOSSAPITO-OHJELMAN LAATIMISEKSI

OHJE TURVAVALAISTUKSEN KUNNOSSAPITO-OHJELMAN LAATIMISEKSI Ohje turvavalaistuksen kunnossapito-ohjelman laatimiseksi 1 OHJE TURVAVALAISTUKSEN KUNNOSSAPITO-OHJELMAN LAATIMISEKSI Ohje turvavalaistuksen kunnossapito-ohjelman laatimiseksi 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. TURVAVALAISTUS...3

Lisätiedot

HPKM -pilarikenkien asentaminen. Tuotteen asentaminen elementtitehtaalla. Tuotteen tunnistaminen. Pilarikenkien asennus

HPKM -pilarikenkien asentaminen. Tuotteen asentaminen elementtitehtaalla. Tuotteen tunnistaminen. Pilarikenkien asennus Tuotteen asentaminen elementtitehtaalla Tuotteen tunnistaminen HPKM -pilarikenkiä on saatavana vakiomalleina (16, 20, 24, 30 ja 39), jotka vastaavat HPM -ankkurointipulttien kierrekokoja. Pilarikengän

Lisätiedot

Päällirakenteen kiinnitys. Kiinnitys apurungon etuosassa

Päällirakenteen kiinnitys. Kiinnitys apurungon etuosassa Kiinnitys apurungon etuosassa Kiinnitys apurungon etuosassa Lisätietoa kiinnityksen valinnasta on asiakirjassa Apurungon valinta ja kiinnitys. Rungon etuosassa on 4 erityyppistä päällirakenteen kiinnikettä:

Lisätiedot

Tarkastus- ja huoltomääräykset. Vetopalkit ja sivulevyt 2017

Tarkastus- ja huoltomääräykset. Vetopalkit ja sivulevyt 2017 Tarkastus- ja huoltomääräykset Vetopalkit ja sivulevyt 2017 Yleistä Yleistä Osat, joita käytetään auton ja perävaunun yhteen liittämiseen, ovat normaalikäytössäkin alttiina erittäin suurelle rasitukselle.

Lisätiedot

RAITEENTARKASTUSTULOKSET JA NIIDEN TULKINTA

RAITEENTARKASTUSTULOKSET JA NIIDEN TULKINTA RATAHALLINTOKESKUS BANFÖRVALTNINGSCENTRALEN RAITEENTARKASTUSTULOKSET JA NIIDEN TULKINTA 28.1.2005 Raiteentarkastustulokset ja niiden tulkinta 1 SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ...2 2 RADANTARKASTUSVAUNU Ttr1

Lisätiedot

Kiilahihnakäytön asentaminen

Kiilahihnakäytön asentaminen Kiilahihnakäytön asentaminen Liite puhaltimen käyttö- ja huolto-ohjeeseen Sisältö Kiilahihnakäyttö... 1 1.1.1 Linjaus... 3 1.1.2 Kiristys... 3 1.1.3 Hihnojen varastointi... 5 1.1.4 Purkaminen... 5 1.1.5

Lisätiedot

Kokkola KOKKOLAN SATAMA. Rakentamissuunnittelu. rakentamissuunnitelma v. 2009 TYÖKOHTAINEN TYÖSELITYS 30.1.2009

Kokkola KOKKOLAN SATAMA. Rakentamissuunnittelu. rakentamissuunnitelma v. 2009 TYÖKOHTAINEN TYÖSELITYS 30.1.2009 Kokkola KOKKOLAN SATAMA Raiteiden ja vaihteiden sekä tasoristeyksen kansien uusiminen Rakentamissuunnittelu Työkohtainen työselostus OULU KOKKOLA ORIVESI rakentamissuunnitelma v. 2009 SEINÄJOKI rakentaminen

Lisätiedot

RATATEKNISET MÄÄRÄYKSET JA OHJEET

RATATEKNISET MÄÄRÄYKSET JA OHJEET 12.3.1998 378/731/98 RATATEKNISET MÄÄRÄYKSET JA OHJEET Ratahallintokeskus on hyväksynyt RAMO:n osan 12 Päällysrakennehitsaus Ylijohtaja Ossi Niemimuukko Teknisen yksikön päällikkö Markku Nummelin Korvaa

Lisätiedot

dametric AGS-anturi HUOLTOKÄSIKIRJA AGS-XXX Service Manual FI.docx Lokakuu 12, 2010 / BL Sivu 1 (8)

dametric AGS-anturi HUOLTOKÄSIKIRJA AGS-XXX Service Manual FI.docx Lokakuu 12, 2010 / BL Sivu 1 (8) dametric AGS-anturi AGS-XXX Service Manual FI.docx Lokakuu 12, 2010 / BL Sivu 1 (8) Sisältö 1 Yleistä... 2 2 Anturin asennus ja poisto... 3 3 Kotelon ja putken välinen liitos... 4 4 Kärjen ja kotelon välinen

Lisätiedot

Keskitetyn vaihteen ulkolaitteista saatavat tilatiedot

Keskitetyn vaihteen ulkolaitteista saatavat tilatiedot 1 OHJE 1 (4) 1.3.2018 LIVI/1655/06.04.01/2018 Tekniikka ja ympäristö osasto Vastaanottaja - Säädösperusta Korvaa/muuttaa - - Kohdistuvuus Rautatiet Voimassa 1.3.2018 alkaen Asiasanat Rautatiet, vaihteet,

Lisätiedot

Asennusohje PEM1366FIN 2012-06

Asennusohje PEM1366FIN 2012-06 Asennusohje PEM1366FIN 2012-06 SUOMI KYLMÄKUTISTE JATKO YKSIJOHDIN MUOVIKAAPELEILLE KUPARILANKASUOJALLA CJ11.42 Uo/U = 20.8/36 kv, Um = 42 kv 2/10 CJ11.42 PEM1366FIN 2012-06 YLEISTÄ - Tarkista, että olet

Lisätiedot

KUNNOSSAPITO. Geometrinen arviointi RailQ RATAMITTAUS/ NOSTURIGEOMETRIAN ANALYSOINTIMENETELMÄ

KUNNOSSAPITO. Geometrinen arviointi RailQ RATAMITTAUS/ NOSTURIGEOMETRIAN ANALYSOINTIMENETELMÄ TEOLLISUUSNOSTURIT YDINVOIMALANOSTURIT SATAMANOSTURIT RASKAAT KUORMAAJAT KUNNOSSAPITO TYÖSTÖKONEHUOLTO Geometrinen arviointi RailQ RATAMITTAUS/ NOSTURIGEOMETRIAN ANALYSOINTIMENETELMÄ Konecranes RailQ ratamittaus/nosturigeometrian

Lisätiedot

ASENNUS JA KÄYTTÖOHJE HÖGFORS 31300CS SARJA

ASENNUS JA KÄYTTÖOHJE HÖGFORS 31300CS SARJA HÖGFORS 06/06/2014 SISÄLLYSLUETTELO Yleistä... 2 Kuljetus ja varastointi... 3 Nostaminen... 4 Venttiilin paikka putkistossa... 5 Suositeltava asennustapa... 10 Hitsaus... 11 Huuhtelu... 12 Käyttöönotto...

Lisätiedot

HT-sarjan Aerofoil-savunpoistopuhaltimet Moottori savussa Asennus- ja huolto-ohjeet Tarkastus- ja huoltopäiväkirja

HT-sarjan Aerofoil-savunpoistopuhaltimet Moottori savussa Asennus- ja huolto-ohjeet Tarkastus- ja huoltopäiväkirja HT-sarjan Aerofoil-savunpoistopuhaltimet Moottori savussa Asennus- ja huolto-ohjeet Tarkastus- ja huoltopäiväkirja Savunpoistopuhaltimien oikean huollon varmistamiseksi tämä ohje tulee toimittaa käyttäjälle.

Lisätiedot

Kouvolan laskumäen käyttöohje

Kouvolan laskumäen käyttöohje OHJE 1 (5) Korvaa/muuttaa Järjestelyopastimien käyttö laskumäessä Dnro 2338/741/2008 Kouvolan laskumäen käyttöohje 0400 109 E 111 LIVI/1685/06.04.01/2015 (soveltuvin osin) Kohdistuvuus Asiasanat Voimassa

Lisätiedot

Pieni (590) 12...20 630 20 130 70 30 50 Iso (850) 20...32 825 30 210 90 45 90

Pieni (590) 12...20 630 20 130 70 30 50 Iso (850) 20...32 825 30 210 90 45 90 LENTON KIERREMUHVIJATKOSTEN JA ANKKUREIDEN ASENNUS Toimitustila Ellei toisin ole sovittu, jatkokset tai ankkurit toimitetaan liitoskappale valmiiksi asennettuna toiseen liitettävään tankoon ja muhvin vapaa

Lisätiedot

Lasiseinän asennusohje

Lasiseinän asennusohje Lasiseinän asennusohje Sun Sauna Oy Kuormaajantie 40 40320 Jyväskylä puh. 0403470220 info@sunsauna.fi 1. Katon panelointi Lasiseinän yläreunassa käytetään normaalitilanteessa upotettavaa lasilistaa. Tällä

Lisätiedot

Asennus- ja käyttöohje. Kuormalavahylly

Asennus- ja käyttöohje. Kuormalavahylly Asennus- ja käyttöohje Kuormalavahylly PÄÄDYN KOKOAMINEN Kiristysmomentti, ruuviliitos Ruuvi M0 8.8 Maks. kiristysmomentti 7 Nm Ruuviliitoksiin on käytettävä lukitusmuttereita M0 luokka 8 Taptite M6 Maks.

Lisätiedot

PM-6.0 Koottuna. PM-6.0 Pikaopas. mcd020fi_pm60_v1.doc

PM-6.0 Koottuna. PM-6.0 Pikaopas. mcd020fi_pm60_v1.doc 1 Tässä dokumentissa esitetty seuraavia osakokoonpanoja tilausnumeroineen yleisistä kulutusosista ja huolto-ohjeita laitteen kunnossapitoon: SIVU 1. SIVU 2. SIVU 3. SIVU 4. SIVU 5. SIVU 6. SIVU 7. SIVU

Lisätiedot

KUUMAVALSSATUT TERÄSLEVYT JA -KELAT Ultraäänitarkastus

KUUMAVALSSATUT TERÄSLEVYT JA -KELAT Ultraäänitarkastus KUUMAVALSSATUT TERÄSLEVYT JA -KELAT Ultraäänitarkastus www.ruukki.fi Ruukki toimittaa kuumavalssattuja levyjä ultraäänitarkastettuina tai muiden, erikseen sovittavien vaatimusten mukaisesti. Ultraäänitarkastuksesta

Lisätiedot

Rautatiesiltojen kuormat

Rautatiesiltojen kuormat Siltaeurokoodien koulutus Betonirakenteet ja geosuunnittelu Rautatiesiltojen kuormat Ilkka Sinisalo, Oy VR-Rata Ab 2.12.2009, Ilkka Sinisalo, Siltaeurokoodien koulutus, sivu 1 Raideliikennekuormat Pystysuorat

Lisätiedot

RAKENNUSSIRKKELI XW055

RAKENNUSSIRKKELI XW055 RAKENNUSSIRKKELI XW0 1 2 3 6 7 8 9 10 jalaitteet ole virheettömässä kunnossa. Kuvateksti, Kuva 1 Sahanterän suojus Sisään vedettävä pöydän jatke Pitkittäinen pidätin Moottori Nostohaarukka kuljetusta

Lisätiedot

TERÄSRUNKOISTEN LASIPALO-OVIEN ASENNUSOHJE. TUOTETYYPPI TPU705 ja TPU706

TERÄSRUNKOISTEN LASIPALO-OVIEN ASENNUSOHJE. TUOTETYYPPI TPU705 ja TPU706 TERÄSRUNKOISTEN LASIPALO-OVIEN ASENNUSOHJE 1. TUOTETYYPPI TUOTETYYPPI TPU705 ja TPU706 Tässä asennusohjeessa on käsitelty osastoivia tuotteita, tyyppi TPU705 ja TPU706, valmistaja T-Tammer OÜ, Peterburi

Lisätiedot

Turun Satama Oy:n satama-alueen rataverkon verkkoselostus

Turun Satama Oy:n satama-alueen rataverkon verkkoselostus Turun Satama Oy:n satama-alueen rataverkon verkkoselostus Turun Satama Oy 8.12.2017 1 (4) Sisällys 1 Yleistä... 2 1.1 Johdanto... 2 1.2 Voimassaoloaika ja päivittäminen... 2 1.3 Julkaiseminen... 2 1.4

Lisätiedot

HPM -ankkurointipulttien asentaminen

HPM -ankkurointipulttien asentaminen Tuotteen tunnistaminen HPM -ankkurointipultteja valmistetaan vakiomalleina metrisille kierreko oille M16, M20, M24, M30 ja M39. Ankkurointipultin malli voidaan tunnistaa tuotteessa olevasta tunnuksesta

Lisätiedot

FREMOdul Moduulistandardi, H0, 16,5mm Sovitettu Suomen tarpeisiin Perustuu Norjalaiseen FREMO N2.1 normiin joka perustuu FREMO normiin nro. 2.

FREMOdul Moduulistandardi, H0, 16,5mm Sovitettu Suomen tarpeisiin Perustuu Norjalaiseen FREMO N2.1 normiin joka perustuu FREMO normiin nro. 2. FREMO standardi FIN 0.14, Finland VEDOS Sivu 1 FREMO- FIN FREMOdul Moduulistandardi, H0, 16,5mm Sovitettu Suomen tarpeisiin Perustuu Norjalaiseen FREMO N2.1 normiin joka perustuu FREMO normiin nro. 2.00

Lisätiedot

Terrassimarkiisi Nordic Light FA40 Asennus Käyttö Puhdistus ASENNUS KÄYTTÖ PUHDISTUS. Terassimarkiisi Nordic Light FA40

Terrassimarkiisi Nordic Light FA40 Asennus Käyttö Puhdistus ASENNUS KÄYTTÖ PUHDISTUS. Terassimarkiisi Nordic Light FA40 ASENNUS KÄYTTÖ PUHDISTUS Terassimarkiisi Varmista, että pinta, johon kiinnität markiisin, on riittävän tukeva. Laho puu, rapautunut rappaus tai tiili ja ohuet paneelit eivät sovellu kiinnityspinnaksi.

Lisätiedot

Kelluvien turvalaitteiden. asennus- ja mittausohje

Kelluvien turvalaitteiden. asennus- ja mittausohje Kelluvien turvalaitteiden asennus- ja mittausohje 2009 Versio 0.4 Sivu 1 (9) 14.9.2009 Ohjeen infosivu: Kelluvien turvalaitteiden asennus- ja mittausohje Versio: 0.3 / 28.8.2009 laatinut IK Status: Yleisohje

Lisätiedot

ELEMENTO 5 SUORASIVUINEN PILARILLINEN UMPIKIERREPORRAS

ELEMENTO 5 SUORASIVUINEN PILARILLINEN UMPIKIERREPORRAS Asennusohje 1 (6) ELEMENTO 5 SUORASIVUINEN PILARILLINEN UMPIKIERREPORRAS ASENNUSOHJE YLEISTÄ Elementit asennetaan runkotyövaiheessa kerros kerrallaan asennussuunnitelman mukaisessa järjestyksessä. Tilaaja/työmaa

Lisätiedot

Saab. 900 Asennusohje MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE. SITdefault. Suksien-/lumilaudanpitimet

Saab. 900 Asennusohje MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE. SITdefault. Suksien-/lumilaudanpitimet SCdefault 900 Asennusohje SITdefault Suksien-/lumilaudanpitimet MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE Accessories Part No. Group Date Instruction Part No.

Lisätiedot

ABT VAIJERIVINTTURI NOSTOON VAVIN300EL, VAVIN500EL, VAVIN1000EL JA VAVIN3500EL

ABT VAIJERIVINTTURI NOSTOON VAVIN300EL, VAVIN500EL, VAVIN1000EL JA VAVIN3500EL ABT VAIJERIVINTTURI NOSTOON VAVIN300EL, VAVIN500EL, VAVIN1000EL JA VAVIN3500EL 1. Käyttö Vinssi on tehty käytettäväksi varastoissa, rakennuksilla jne. Vinssejä on sekä 230V että 400V käyttöjännitteelle,

Lisätiedot

MACHINERY on laadunvarmistaja

MACHINERY on laadunvarmistaja MACHINERY on laadunvarmistaja Mitä tapahtuu huomenna? entä jos omaisuudelle tapahtuu jotain? entä jos kalustolle tapahtuu jotain? entä jos sinulle tapahtuu jotain? MACHINERY ennakoi, ennaltaehkäisee ja

Lisätiedot

LEPO-tasokannakkeet KÄYTTÖ- ja SUUNNITTELUOHJE

LEPO-tasokannakkeet KÄYTTÖ- ja SUUNNITTELUOHJE LEPO-tasokannakkeet KÄYTTÖ- ja SUUNNITTELUOHJE Betoniyhdistyksen käyttöseloste BY 5 B nro 363 17.02.2012 SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ...2 1.1 YLEISKUVAUS...2 1.2 TOIMINTATAPA...2 1.3 LEPO...4 1.3.1 Mitat...4

Lisätiedot

Pori Energian tarjoamat kunnossapitopalvelun tuotteet. Kunnossapitoinsinööri Miikka Olin Pori Energia Oy

Pori Energian tarjoamat kunnossapitopalvelun tuotteet. Kunnossapitoinsinööri Miikka Olin Pori Energia Oy Pori Energian tarjoamat kunnossapitopalvelun tuotteet Kunnossapitoinsinööri Miikka Olin Kunnossapitopalvelusopimus - Kunnossapitosopimus on yleissopimus, jonka mukaisin ehdoin toimittaja sitoutuu tilaajan

Lisätiedot

PEC -pilarikenkien asennus. PEC -pilarikenkien asentaminen elementtitehtaalla. Tuotteen tunnistaminen. Pilarikenkien asennus

PEC -pilarikenkien asennus. PEC -pilarikenkien asentaminen elementtitehtaalla. Tuotteen tunnistaminen. Pilarikenkien asennus PEC -pilarikenkien asentaminen elementtitehtaalla Tuotteen tunnistaminen PEC -pilarikenkiä valmistetaan vakiomalleina (30, 36, 39, 45 ja 52), jotka vastaavat korkealujuusteräksestä valmistettujen PPM -ankkurointipulttien

Lisätiedot

ASENNUS-, KÄYTTÖ- ja HUOLTO-OHJEET NP3D, NP3DC, NP3K ja NP3KC.

ASENNUS-, KÄYTTÖ- ja HUOLTO-OHJEET NP3D, NP3DC, NP3K ja NP3KC. Sivu 1/ 5 ASENNUS-, KÄYTTÖ- ja HUOLTO-OHJEET NP3D, NP3DC, NP3K ja NP3KC. Lue kaikki ohjeet ennen lavakatteen asennusta ja käyttöä!!! 1 TARKISTA ASENNUSSARJAN SISÄLTÖ! Asennussarjaan kuuluvat: 6 kpl Vetokiinnittimet

Lisätiedot

PPM -ankkurointipulttien asentaminen

PPM -ankkurointipulttien asentaminen Tuotteen tunnistaminen PPM -ankkurointipultteja valmistetaan vakiomalleina (M30, M36, M39, M45, M52 ja M60), jotka vastaavat pultin metrisiä kierrekokoja. Ankkurointipultin malli voidaan tunnistaa tuotteessa

Lisätiedot

FGG FINNGAS GMBH Sivuliike Suomessa

FGG FINNGAS GMBH Sivuliike Suomessa Sivu 1 / 7 FGG FINNGAS GMBH Sivuliike Suomessa VERKKOSELOSTUS aikataulukaudelle 2019 Muuttunut asia on kohdassa 7, rataverkon käyttösopimuksen laatiminen aikataulukausittain. Muutos 12.6.2018. Kohdan 9

Lisätiedot

FGG FINNGAS GMBH Sivuliike Suomessa

FGG FINNGAS GMBH Sivuliike Suomessa Sivu 1 / 7 FGG FINNGAS GMBH Sivuliike Suomessa VERKKOSELOSTUS Korvaa 15.10.2016 voimaan tulleen Finngasin rataverkon vaihto- ja ratatyön turvallisuusohjeen. Sisältö 1 VOIMASSAOLO JA MUUTOKSISTA TIEDOTTAMINEN...

Lisätiedot

ONTELOLAATASTOJEN REI ITYKSET JA VARAUKSET

ONTELOLAATASTOJEN REI ITYKSET JA VARAUKSET ONTELOLAATASTOJEN REI ITYKSET JA VARAUKSET 1. Laattojen rei itys...3 2. Laattojen kavennukset ja vakiovaraukset...4 3. Erikoiselementit...7 4. Hormien sijoittelu ontelolaatastossa...8 4.1 Hormi laatan

Lisätiedot

Raskas Ulokehylly. Asennus- ja käyttöohje. Pylväs Uloketappi D16x100. M16 mutteri + prikka. Uloke

Raskas Ulokehylly. Asennus- ja käyttöohje. Pylväs Uloketappi D16x100. M16 mutteri + prikka. Uloke Asennus- ja käyttöohje Raskas Ulokehylly Pylväs Uloketappi D16x100 M16 mutteri + prikka Uloke Pultti M16*110 Kiristetään sopivasti, ei liian tiukasti. U-profi ili 2-puoleinen jalka Päätykiinnitys 1-PUOEINEN

Lisätiedot

Erstantie 2, 15540 Villähde 2 Puh. (03) 872 200, Fax (03) 872 2020 www.anstar.fi anstar@anstar.fi Käyttöohje

Erstantie 2, 15540 Villähde 2 Puh. (03) 872 200, Fax (03) 872 2020 www.anstar.fi anstar@anstar.fi Käyttöohje Erstantie 2, 15540 Villähde 2 Erstantie 2, 15540 Villähde 3 SISÄLLYSLUETTELO Sivu 1 TOIMINTATAPA... 4 2 MATERIAALIT JA RAKENNE... 5 2.1 MATERIAALIT... 5 2.2 RAKENNEMITAT... 5 3 VALMISTUS... 6 3.1 VALMISTUSTAPA...

Lisätiedot

KÄYTTÄJÄN OPAS Suojakaide radalla ja radan läheisyydessä työskentelyä varten Ratakiskoon kiinnitettävä irrotettava ja säädettävä kaide

KÄYTTÄJÄN OPAS Suojakaide radalla ja radan läheisyydessä työskentelyä varten Ratakiskoon kiinnitettävä irrotettava ja säädettävä kaide Rail Safety Systems BV De Sondert 24 NL-5928 RV Venlo, The Netherlands KÄYTTÄJÄN OPAS Suojakaide radalla ja radan läheisyydessä työskentelyä varten Ratakiskoon kiinnitettävä irrotettava ja säädettävä kaide

Lisätiedot

Ovaali-kaivonkansistot 1200 x 600 mm. liikennealueiden kaapelikaivoihin ja pumppaamoihin

Ovaali-kaivonkansistot 1200 x 600 mm. liikennealueiden kaapelikaivoihin ja pumppaamoihin vapaa aukko : 1170 x 540 mm - ovaali Myynti: 09-4250 560 www.jupalco.com Kansistoratkaisu kaikille suurta vapaata aukkoa vaativille sovellutuksille Ovaalikansistoa voidaan käyttää mm. kaapelikaivoissa,

Lisätiedot

ASENNUSOHJEET SILENCIO 24 / 36 SILENCIO EL

ASENNUSOHJEET SILENCIO 24 / 36 SILENCIO EL ASENNUSOHJEET 24 / 36 EL Näin saavutetaan paras ääneneristys Betonielementit ja betoniset ontelolaatat Betonisten välipohjien ääneneristys riippuu paljolti siitä, millaisia kantavat rakenteet ovat. Laatta-

Lisätiedot

Palautuslaite Boomerang ZHR

Palautuslaite Boomerang ZHR Boomerang palautuslaitteen avulla yksi mies voi käyttää listoituskoneita ja/tai muita koneita ja laitteita puuntyöstössä. Ominaisuudet Arvot Työkappaleen mitat ilman kääntöyks. (mm) Pituus min. 300 max.

Lisätiedot

LÄPPÄVENTTIILI WAFER tyyppi ASENNUS-, KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE. ление

LÄPPÄVENTTIILI WAFER tyyppi ASENNUS-, KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE. ление Sarjat 31000, 31001, 31002, 31100, 31101, 31102, 31200, 31201, 31202, 41000, 41001, 41002, 411, 41101, 41102 ASENNUS-, KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE 1. Yleistä ление Lue tämä ohje läpi huolellisesti ennen venttiilin

Lisätiedot

TAMPEREEN KESKUSAREENA RAKENNETTAVUUSSELVITYS

TAMPEREEN KESKUSAREENA RAKENNETTAVUUSSELVITYS TAMPEREEN KESKUSAREENA RAKENNETTAVUUSSELVITYS Aarno Kinnunen 08.03.2010 Raide- ja vaihdejärjestelyt ratapihan eteläpään vaihdejärjestelyt ovat Liikenneviraston tekemien muutossuunnitelmien mukaiset lukuun

Lisätiedot

Turun Satama Oy:n satama-alueen rataverkon verkkoselostus

Turun Satama Oy:n satama-alueen rataverkon verkkoselostus Turun Satama Oy:n satama-alueen rataverkon verkkoselostus Turun Satama Oy 1.6.2019 1 (4) Sisällys 1 Yleistä... 2 1.1 Johdanto... 2 1.2 Voimassaoloaika ja päivittäminen... 2 1.3 Julkaiseminen... 2 1.4 Yhteystiedot...

Lisätiedot

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE. BPW-tukijalka

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE. BPW-tukijalka ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE BPW-tukijalka Sisällysluettelo Sivu Yleiset turvallisuusohjeet...3 Käyttötarkoitus...4 Asennusohje...5 Käyttöohje...6 Voitelu- ja huolto-ohje...8 Tekniset tiedot...10 BPW-tyyppikilpi...11

Lisätiedot

Käyttö- ja asennusohje. Nordic Light Roulett. kaksisuuntainen (TDBU) käsikäyttöinen (HO) käyttö- ja asennusohje

Käyttö- ja asennusohje. Nordic Light Roulett. kaksisuuntainen (TDBU) käsikäyttöinen (HO) käyttö- ja asennusohje Käyttö- ja asennusohje kaksisuuntainen (TDBU) käsikäyttöinen (HO) Kaksisuuntainen sälekaihdin asennus a) Kaihdin on pakattu paperinauhoilla nippuun. Nämä nauhat voidaan poistaa, kun narukiinnikkeet on

Lisätiedot

ASENNUS-, KÄYTTÖ- ja HUOLTO-OHJEET THD, THDC, THX ja THXC.

ASENNUS-, KÄYTTÖ- ja HUOLTO-OHJEET THD, THDC, THX ja THXC. Sivu 1/ 5 ASENNUS-, KÄYTTÖ- ja HUOLTO-OHJEET THD, THDC, THX ja THXC. Lue kaikki ohjeet ennen lavakatteen asennusta ja käyttöä!!! 1 TARKISTA ASENNUSSARJAN SISÄLTÖ! Asennussarjaan kuuluvat: 6 kpl Vetokiinnittimet

Lisätiedot