PIENTALON HUOLTOKONSEPTI

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PIENTALON HUOLTOKONSEPTI"

Transkriptio

1 PIENTALON HUOLTOKONSEPTI Projektisuunnitelma Suomen Omakotiliitto ry

2 2 1. Hankkeen taustaa Maankäyttö- ja rakennuslaki uudistui vuonna Tässä yhteydessä lainsäädäntöön otettiin mukaan vaatimukset rakennuksen käyttö- ja huolto-ohjeesta. Maankäyttö- ja rakennusasetuksen 66 :n mukaan on käyttö- ja huolto-ohje laadittava, jollei erityisestä syystä muuta johdu, pysyvään asumiseen tai työskentelyyn käytettävää rakennusta varten, joka on verrattavissa rakennuksen rakentamiseen, ja soveltuvin osin korjaus- ja muutostyötä, joka muutoin edellyttää rakennuslupaa. Nämä säädökset koskevat ensisijaisesti uudistuotantoa. Olemassa olevaa vanhaa, aikaisemmin rakennettua rakennusta ne eivät sellaisenaan velvoita. Suurin huoltokirjan käyttöönottoon liittyvä ongelma on ollut se, että tähän mennessä ei ole ollut yhtenäistä ohjeistoa huoltokirjalle ja huoltokirjoja on useita erilaisia. Ympäristöministeriön toimenpiteet huoltokirja-ohjeen edistämisessä Ympäristöministeriö käynnisti tammikuussa 2005 tutkimuksen, jonka tavoitteena oli selvittää rakennusten käyttö- ja huolto-ohjeiden laatu verrattuna viranomaisvaatimuksiin ja julkisissa tietolähteissä oleviin ohjeisiin. Suomen Omakotiliitto on ollut mukana ympäristöministeriön asettamassa Pientalon käyttö- ja huolto-ohje työryhmässä, jonka työn tuloksena syntyi Pientalon käyttö- ja huolto-ohje PIHU, ja joka perustuu vuonna 2006 käynnistyneeseen kehityshankkeeseen. Ympäristöministeriö on sittemmin laatinut vuonna 2008 Pientalon huoltokirjan mallitäyttö-ohjeen, joka antaa pientalon rakentajalle, omistajalle ja haltijalle tietoa huoltokirjan taustoista, tietosisällöstä, oikeasta täytöstä ja käytöstä. Suomessa on tuotettu lukuisia erilaisia omakotitalon ja vapaa-ajan asunnon hoitoon ja huoltamiseen tarkoitettuja päivä- ja huoltokirjoja. Suuri ongelma on vain se, että tehdyn tutkimusten mukaan ne ovat hyvin erilaisia ja niiden käyttöaste on jäänyt hyvin alhaiseksi. Pientaloasukkaat eivät ole ymmärtäneet niiden käytön taloudellista merkitystä ja siksi motivaatio käyttää huoltokirjaa on ollut vielä varsin heikkoa. Huoltokirjan käyttöönotto ei tapahdu helposti. Siihen pitää panostaa ja huoltokirjalla pitää olla motivoitunut käyttäjä. Valtioneuvosto on vahvistanut Korjausrakentamisstrategian (KORAK) jonka toteutusvastuu on ympäristöministeriöllä samoin kuten kiinteistöjen energiatehokkuuden toteutusvastuu. Keskeisenä hankekokonaisuutena ja prosessina strategiassa on kiinteistönpidon välineiden kehittäminen, koska olemassa olevia kiinteistön elinkaaren hallintaan liittyviä välineitä ei ole riittävästi hyödynnetty.

3 3 Hankkeen yhtenä tavoitteena on edistää suunnitelmallista kiinteistönpitoa kehittämällä huoltokirjaa ja muita kiinteistönpidon työkaluja käyttäjälähtöiseksi kokonaisuudeksi sekä edistää asukas- ja käyttäjälähtöistä kiinteistöstrategista suunnittelua. Lähitulevaisuudessa keskitytään pitkälti kestävän kehityksen mukaiseen korjausrakentamiseen sekä olemassa olevan rakennuskannan energiatehokkuuden parantamiseen. Korjausrakentamisesta muodostuu lisääntyvää ja merkittävää liiketoimintaa. Samoin syntyy uutta palvelusten osto-, myynti- ja tuottamiskulttuuria. Korjausrakentaminen ohitti viime vuonna uudisrakentamisen. Korjausrakentamisen volyymin kasvu 2,5 miljardia euroa, mikä kuvaa sen merkittävyyttä liiketoiminnassa ja uuden kulttuurin synnyssä. Muun muassa Omakotiliiton jäsenistö tekee kyselytutkimuksen mukaan lähivuosina hyvin paljon korjausrakentamista. Siksi palvelutuotannon kehittämiseen tarvitaan älykkäitä ja toimivia malliratkaisuja sekä työkaluja. Korjaushankkeen suunnittelu ja rahoittaminen sekä parhaat kumppanit tulee löytää ja saada tilattua helposti verkostosta. Tämä edellyttää käyttäjälähtöisen energiatehokkuuden ja pientalojen palveluiden tuotemallinnusta. Rakennetun ympäristön palvelukyky paranee, kun huomiota kiinnitetään entistä enemmän tietohuollon ja tilaajaosaamisen parantamiseen sekä palveluiden oston aktivoimiseen ja niiden saatavuuteen sekä joustavuuteen. 2. Hakija - Suomen Omakotiliitto ry Suomen Omakotiliitto ry on toiminut jo vuodesta 1947 ja on alan ainoa valtakunnallinen pientalo- ja vapaa-ajan asukkaiden edunvalvonta- ja palvelujärjestö, joka edistää pientalovaltaista elämänmuotoa. Liitolla on vankka asema yhteiskunnallisena asiantuntija- ja palvelujärjestönä. Omakotiliitto on puoluepoliittisesti sitoutumaton ja siihen kuuluu 260 paikallisjärjestön kautta yli henkilöjäsentä. Omakotiliitto tarjoaa jäsenilleen luotettavaa ja riippumatonta tietoa omakotiasumisesta, monipuoliset maksuttomat asiantuntijapalvelut, moderneja, kehittyneitä, järjestö- sekä jäsenpalveluja ja etuisuuksia. Omakotiliiton organisaatio on kolmiportainen. Liittovaltuuston puheenjohtaja on Jouko Elo, liittohallituksen puheenjohtaja on Mauri Harjula ja operatiivista toimintaa johtaa toiminnanjohtaja Juhani Nenonen.

4 4 3. Projektin tarve Korjausrakentaminen (REMO 2000) -tutkimuksessa selvitettiin nykyisen korjausrakennustoiminnan arvo, kohdentuminen rakennuskantaan, korjaustoimenpiteet, korjausten toteuttajat ja korjausten syyt. Vuosien uudisrakentaminen on arvioitu olevan 20 prosenttia kannan määrästä kymmenen vuoden kuluttua. Jo nyt olemassa olevat rakennukset muodostavat merkittävän osan tulevaisuuden rakennuskannasta. Siksi niiden potentiaali energian käytön tehostamisessa ja korjausrakentamisessa onkin syytä tiedostaa. Korjauspäätösten takana on usein rakentamisen suhteen ei-ammattilainen, olipa kyse sitten kotitaloudesta asuntohankkeessa tai kiinteistön omistajasta muissa hankkeissa. Tämän liiketoimintasuhteen hoitaminen on haaste rakennusalan ammattilaisille, joiden on osattava työpanoksen lisäksi myydä tilaajalle rakennusalan asiantuntemusta. Kiinteistönpidossa on edelleen tiedostamatta ennalta ehkäisevän huollon ja korjaamisen merkitys. Rakennusten omistajien pitkäjänteisen kiinteistönpidon tueksi kehitetyt työkalut (kuntoarviot, energiatodistukset ja kiinteistönpito-oppaat sekä huolto- ja päiväkirjat) on otettava mahdollisimman pian kokonaisvaltaisena huoltokonseptina tehokkaaseen käyttöön. Korjausrakentaminen on erittäin merkittävä rakentamisen sektori, jolla on vahva kansantaloudellinen merkitys. Korjausrakentamiseen sekä sen jatkuvaan tulosten seurantaan on esimerkiksi 10 vuoden välein tehtäviin poikkileikkaustutkimuksiin syytä osoittaa resursseja myös jatkossa. Suomessa on tuotettu lukuisia erilaisia omakotitalon ja vapaa-ajan asunnon hoitoon ja huoltamiseen tarkoitettuja päivä- ja huoltokirjoja. Suuri ongelma on se, että tutkimusten mukaan niiden käyttöaste on jäänyt hyvin alhaiseksi. Pientaloasukkaat eivät ole vielä ymmärtäneet niiden käytön kiinteistönpidollista ja taloudellista merkitystä ja siksi käyttömotivaatio on vielä ollut varsin heikkoa. Huoltokirja, joko manuaalina tai sähköisenä on oikein käytettynä tärkeä osa hyvän talonpidon energiatehokkuutta ja energiansäästöä asumisympäristössä ja siksi onkin varsin tärkeää saada aikaan pientalon omistajissa asennemuutosta, motivoida ja aktivoida heitä sekä yksityisomaisuuden että kansallisvarallisuuden hyvään, taloudelliseen ja turvalliseen ylläpitoon. Huoltokirjan pitämisellä voidaan ennakoida muun muassa kiinteistöjen kosteus- ja homeongelmat ja puuttua hyvissä ajoin etukäteen niiden mahdollisesti aiheuttamiin vahinkoihin. Kiinteistön ylläpidon merkitys kasvaa ja korostuu jatkuvasti. Vanhenevat rakennukset ja aikaisempaa nopeammin toistuvat toiminnalliset muutokset lisäävät korjaus- ja muutosrakentamista. Samoin tiedon hallinnan merkitys käyttäjien hyvinvoinnissa lisääntyy.

5 5 Hankkeen tarpeellisuus Yhä harvempi pientaloasukas pystyy koulutuksensa ja työhistoriansa kautta hoitamaan ja ylläpitämään yksin monimutkaistuvaa ja teknistyvää omakotitaloa. Harvalla tuntuu enää olevan riittäviä ja tarvittavia taitoja, kun talot muuttuvat teknismoderneiksi. Siksi uusia konsepteja, järjestelmiä ja palvelumalleja yrityskenttään on kehitettävä sekä toisaalta myös valistusta ja neuvontaa on lisättävä. Toimenpiteet on kohdistettava väestörakenteen kaikkiin osiin myös ikääntyviin talonomistajiin. Huoltokirjan pitämisellä voidaan ennakoida kiinteistöissä olevat ongelmat sekä puuttua hyvissä ajoin etukäteen niiden niihin ja ryhtyä korjausrakentamiseen eri asiantuntijoiden kanssa. Juuri näihin tarpeisiin on ryhdytty kehittämään huoltokonsepti -hanketta, jonka avulla parhaimmillaan saadaan synnytettyä todellista ja aitoa kiinnostusta hyvään ja systemaattiseen talonpitoon. Pientalon huoltokonseptin tarjoamat monipuoliset mahdollisuudet niin korjausrakentamispalveluiden ostajalle kuin palveluiden tuottajillekin ovat askel huoltokirjan käyttöön ja ylläpitämiseen. Valistaminen huoltokirjan käyttöönottamiseksi, neuvonta ja käyttöohjaus ovat hyvän talonpidon avainsanoja, joilla pyritään elinkaarikustannusten huomioimisen lisäksi energiatehokkuuteen ja energiasäästöihin, omaisuudesta huolehtimiseen sekä turvallisuuteen kodin ylläpidossa, siksi joka kodin talonpitojärjestelmä on vastaus näihin ongelmiin. Tämän projektin esiselvitysvaiheessa on saatu selville, että pientalokäyttöön ei ole olemassa viranomaistahojen vaatimukset täyttävää sähköistä huoltokirjaa eikä sellaista huolto- tai ylläpitokonseptia, joka kokonaisvaltaisesti ohjaisi ja motivoisi käyttäjää hyödyntämään huoltokirjan käytön kaikki mahdollisuudet. 4. Hankkeen lyhyt esittely Talonpidosta on tullut yhä monimutkaisempaa ja vaikeampaa. Talonpito teknistyy ja kotiosaaminen vähenee. Siksi tarvitaan uusia työkaluja, uusia palveluyrityksiä, palveluvalistusta, ohjeita ja neuvoja, jotta asumisesta tulevaisuudessa selviydytään. Hankkeen pyrkimyksenä on tuottaa pientaloasukkaille helppokäyttöinen, kiinnostava ja hyödyllinen talonpitojärjestelmä ohjeineen ja oppaineen, jotta pientalon asukas ryhtyisi käyttämään huoltokirjaa ja toimimaan käytännössä sen mukaisesti. Pyrkimyksenä on myös siis herättää ihmiset ylläpitämään kiinteistön huoltokirjaa ja ymmärtämään asukkaan näkökulmasta huoltokirjan merkitys asumisviihtyvyyteen, terveyteen ja asumisturvallisuuteen sekä energiatehokkuuden mukanaan tuomiin taloudellisiin säästöihin. Pientalon huoltokonseptilla haetaan rakenteellista muutosta hyvään talonpitoon.

6 6 Huoltokonsepti on mallisuunnitelma ja monipuolinen ohjausjärjestelmä suunnitellusti hyvään talonpitoon. Se tarjoaa apua talon PTS-korjauksiin, kunnossapidon seurantaan ja tiedon käsittelyyn. Pientalon huoltokonsepti on joka kodin talonpitojärjestelmä Projekti toteutetaan valtakunnallisena hankkeena Omakotiliiton organisaation toimesta ja välityksellä asiantuntijoiden ja yhteistyötahojen kanssa vuosien aikana ja on vastaus sekä apu hyvän talonpidon vaatimusten ratkaisemiseksi. Se tukee myös kestävää kehitystä ja hyvinvointia sekä arvoketjuna uutta palvelukokonaisuutta. Pientalon kokonaisvaltainen huoltokonseptin keskeinen osa on Internetissä toimiva Pientalon huoltoportaali (esim. ja jonka ydin on kehittynyt sähköinen huoltokirja. Se tulee muodostamaan kiinteistöntieto-, tilahallinta- ja projektipankki- sekä kalenterijärjestelmien kanssa kokonaisuuden, jolla kodin ylläpitoprosessia voidaan hallita. Huoltokirjojen ajan tasalla pitäminen on kenties yksi suurista pientalojen huoltokirjoihin liittyvistä haasteista. Vaikeutena käyttäjillä on ollut käsitteiden ymmärtäminen, tiedon ja osaamisen puute, tiedon saaminen huoltoon ja kunnossapitoon liittyen, etenkin jos tietoa ryhdytään keräämään kuten usein, liian myöhään. Pientalon huoltokonseptista tulee muodostumaan kiinteistöntieto-, -hoito, -huolto ja tilahallinta- sekä projektipankki-järjestelmien kanssa kokonaisuus, jolla hyvän kodinpidon ylläpitoprosessia voidaan nyt ja tulevaisuudessa hallita. Huoltokonsepti on selvä systeemiparannus ja tuo kuluttajaystävällisen käytännön hyötytiedon ja matalan käyttökynnyksen apuvälineen kiinteistönpitoon. 5. Pientalon huoltokonsepti -projekti ja tavoitteet Kiinteistön ennakoivan ja suunnitelmallisen hoidon ja huollon tavoitteena on energiatehokas ja toimintaolosuhteiltaan terveellinen ja viihtyisä kiinteistö koko sen taloudellisen käyttöajan. Tärkeintä on, että jokainen kiinteistön kunnossapitoa, hoitoa ja huoltoa vaativa rakennuksen osa, järjestelmä tai laite tarkastetaan ja tarvittaessa korjataan riittävän usein ja säännöllisesti, sillä kalleinta korjaamista on vikojen korjaaminen ja halvinta ennalta ehkäisevä hoito ja huolto. Tänä päivänä omakoti- ja pientalot sekä vapaa-ajan asunnot ovat muuttuneet vuosi vuodelta yhä mutkikkaammiksi, eivätkä ihmiset yleisesti ottaen hallitse käsitöitä niin kuin ennen. Sen vuoksi yhteiskunta on katsonut tarpeelliseksi vaatia taloihin käyttö- ja huoltokirjan.

7 7 Pientaloissa asuminen ei kuitenkaan ole niin yksinkertaista kuin yleensä luullaan, sillä talosta pitää huolehtia, peruskorjata ja ylläpitää sitä, jotta se pysyisi hyvässä kunnossa vuosikymmenestä toiseen ja sen arvo sekä säilyisi että kasvaisi. Projektin päämäärä ja tavoitteet Projektin päämääränä on synnyttää ja käynnistää kiinteistön rakennusosien, laitteiden sekä piha-alueiden suunnitelmallinen ja tarkoituksenmukaisesti mitoitettu joka kodin ja kiinteistön hoito-, yllä- ja kunnossapitojärjestelmä, ja että sen avulla pystytään paremmin hallitsemaan kiinteistönpidossa tarvittavia tietoja ja taitoja. Lähtökohtana on myös se, että kiinteistönhoidon ja kunnossapidon toimintoja ylläpidetään jatkuvasti siten, että saavutetaan kiinteistön elinkaaren aikana ylläpidon tavoitteet taloudellisesti. Ja edistetään toimivien kiinteistöhoitopalveluiden ostamista ja saamista. Lähtötavoitteena on selkeyttää, kehittää ja systemoida kiinteistöhoidon, -huollon ja kunnossapidon vastuiden jakoa eri osapuolten kesken sekä yhdensuuntaistaa hyvää talonpitoa yhtenäisellä valtakunnallisella käytännöllä. Yleisenä tavoitteena on elinkaariajattelun lisääminen pientalojen omistajien keskuudessa. Kodin ja rakennuksen elinkaari alkaa tilaajan tarpeista, jatkuu suunnittelun ja rakentamisen kautta rakennuksen käyttöön ja päättyy lopulta rakennuksen purkamiseen. Elinkaarimallilla saadaan kodin ylläpitoon kokonaistaloudellisuutta ja toimintaan tuottavuutta. Projektissa on myös tärkeää tilaajatuottajamallin korostaminen, jolloin ymmärretään, että elinkaariedullisuus on hankinnan ominaisuuksien, laadun ja kokonaiskustannusten paras mahdollinen suhde toisiinsa tilaajan kannalta. VTT:n arvion mukaan kansalaiset ovat valmiit maksamaan suuria summia itse talosta, mutta eivät ajattele talonpitoa ja elinkaarikustannuksia, jotka saattavat olla jopa viisikertaiset hankintaan nähden. Yhtenä tavoitteena on uuden tilaaja-tuottajamallin ja voimistaminen pientalojen korjausrakentamisen ja ylläpidon arkipäivään siten, että rakentamisen lisäksi rakennuksen ylläpitopalveluita ja mahdollisesti myös käyttäjälle tarjottavia palveluita tuotetaan ja ostetaan. Uusien yhteistyörakenteiden kehittäminen yritysten ja muiden toimijoiden välille Pientalon huoltokonseptilla haetaan rakenteellista muutosta nyt olemassa olevaan markkinaan. Kun korjausrakentamisen arvioidaan käytettävän miljoonaa euroa, niin on välttämätöntä kehittää alalle uutta yritystoimintaa Pientalon huoltokonseptin välityksellä. Se ei kuitenkaan lisää tarjontaa vaan kysyntää. Kun synnytetään kysyntää, niin tulee tarjontaa. Muuttuneet rakentamismääräykset ja rakennustuotteille asetettavat vaatimukset suuntaavat ostotoimenpiteet asiantuntijayrityksiin.

8 Projektin tavoitteena on tarpeen sanelema uuden markkinan synnyttäminen kodin ja pienkiinteistön hoidon, huollon, peruskorjauksen ja ylläpidon ohjauskonseptiksi tai järjestelmäksi. Pk-yritysten palvelu- ja tuoteverkoston muodostaminen Projektin tavoitteena on koota yhteen uudistushenkisiä palveluntuottajia, valmistajia ja toimintojen kehittämisestä vastaavia henkilöitä, herättää ja käydä avointa keskustelua uusista avauksista, keinoista ja kokeiluista, rakentaa uudenlaisista kokeiluista innostunut pk-yrittäjien uudisraivaajien verkosto ja ratkoa yhdessä pientalopalveluiden ja toimintamallien, palveluprosessien, kokonaisuuksien hallintaan, innovatiiviseen hankintaosaamiseen, uudistamiseen ja kehittämiseen liittyviä palvelu ja tuotekysymyksiä sekä ohjata omistajuutta tehokkaaseen varojen käyttämiseen. Mukaan tähän innovatiiviseen uuden liiketoimintasysteemin kehitystyöhön kutsutaan myös energia-, finanssi-, rakennus- ja materiaaliteollisuuden edustus. Omakotiliitto pystyy aktivoimaan suuren jäsenkuntansa jotka myös tulevaisuudessa ostavat talon- ja kunnossapitopalvelut ostopalveluina. Toiminnan muutos eli systeemiparannus Pientalon huoltokonseptin avulla muutetaan nykyistä talonpitokäytäntöä siten, että kiinteistön omistajat herätetään ymmärtämään kodin talonpitojärjestelmän suuri kiinteistönpidollinen, taloudellinen ja yhteiskunnallinen merkitys. Ohjataan, motivoidaan, aktivoidaan ja koulutetaan ihmiset huoltokirjan sekä ostopalveluiden käyttöön. Kun käyttäjät ja palvelutuottajat sisäistävät Pientalon huoltokonseptin ja hyödyntävät sen tarjoamat ja tuottamat mahdollisuudet sekä ovat mukana yhdessä asiantuntijoiden/sidosryhmien kanssa innovoimassa ja kehittämässä talonpitojärjestelmää niin konseptin palvelujen käytön sekä tuottamisen tueksi ja ytimeksi muodostuu itseohjautuva järjestelmä. 8 Konseptin ydin ja sitä tukeva innovaatiotoiminta Itseohjautuva järjestelmä 1. Omakotitalon huoltokirja 2. Pientalon huoltokalenteri 3. Tuote- ja palveluverkosto Sähköinen toiminta 5. Valistus/viestintä/neuvonta/koulutus 6. Innovaatiot 6 5

9 9 6. Projektin toteutus ja työpaketit Pientalon huoltokonsepti - joka kodin talonpitojärjestelmä -hanke on jaettu viiteen eri työpakettiin, jotka askel-askeleelta toteutettuina tukevat projektin päämäärän saavuttamista ja kokonaisuuden onnistumista. Jokaisen työpakettivaihe toimii myös projektin etenemisen tarkistuspisteenä, jonka avulla voidaan seurata projektin etenemistä ja joiden yhteydessä voidaan tehdä projektin jatkototeutukseen liittyviä päätöksiä. Työpaketit toimivat kokonaisvaltaisen huoltokonseptin erillisinä työkaluina. Kaikkien työpakettien toteutuksen perustana pidetään tutkimusta, asiakaslähtöisyyttä, innovatiivisuutta ja pyrkimystä uuden käyttökelpoisen systeemin luomiseksi niin käyttäjille kuin tuottajillekin. Työpaketti 1. - Omakotitalon huolto-ohjevihko (painettu) Nykyisen painetun huoltokirjan 2000 päivitys ja uudistaminen. Huoltokirjan ylläpitämisen ja täyttämisen neuvonta sekä käyttöönoton ohjaus ja motivointi. Sähköisen versioon siirtymisen sisäänajovaihe. Painos kpl. Jakelu jäsenetuna jokaiselle jäsenelle Omakoti-lehden 4/2010 välissä. Valmis Työpaketti 2. - Pientalon Huoltokalenteri 2011 (painettu) Uusi työkalu hyvän talon- ja huoltokirjan pidon aktivoimiseen ja asennemuutokseen. Oppaaksi oikea-aikaisten toimintojen ylläpitämiseksi. Painos kpl. Jakelu jäsenetuna ja huoltokirja-oppaana jäsenille Omakotilehden välissä 5/2010. Sähköinen kalenteri myös Pientalon huoltoportaalissa. Kalenterin sisältö määritetään myöhemmin. Valmis painettuna Valmis sähköisenä Työpaketti 3. - Tuote- ja palveluverkosto (sähköinen) Palveluntarjoajat ketjuuntuvat ja verkostoituvat Elinkeinoelämän kannatusjäsenistä ja palvelun tuottajista muodostetaan sähköinen tuote- ja palveluverkosto Pientalon huoltoportaaliin, josta jäsenet voivat saada informaatiota, suorittaa hankintoja ja tilattua palveluita eri toimittajilta. Tavoitteena on saada vähintään seitsemänsataa vuotuista yhteistyökumppania Pientalon huoltoportaalissa ylläpidettävään verkostoon palvelu- kotiin myytävien palveluiden tuottajiksi. Valmis vuosittain Työpaketti 4. - Pientalon huoltoportaali (sähköinen) Tuotetaan kolmannen sukupolven 3G Huoltokirja sähköisenä verkkoversiona Internetiin. Sisältö rakennetaan yhdessä asiantuntijoiden, konsortion, ohjausryhmän ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Arkkitehtuuri, visuaalinen ilme ja ohjelmat hankitaan pääosin ostopalveluina. Portaali sisältää hiilijalanjälkilaskurin ja se integroidaan ja linkitetään nykyisiin olemassa oleviin sivustoihin sekä pyritään tekemään käyttäjälähtöiseksi, innostavaksi, yksinkertaiseksi ja mahdollisimman helppokäyttöiseksi. Valmis asteittain

10 10 Työpaketti 5.- Käyttöönoton neuvonta, ohjaus ja koulutus (sähköinen ja painettu) Pientalon huoltoportaalin käyttöönotto vaatii alkuvaiheessa käyttäjien aktivointia, motivointia, neuvontaa, ohjausta ja koulutusta. Portaalin etusivulle tulee käyttöohjeistus. Neuvontaa, ohjausta ja koulutusta hyvään talonpitoon, energiatehokkuuteen, korjaus-rakentamiseen ja asiantuntijapalveluiden käyttöön. Lisäksi kirjallinen ohje ja digitaalisia välineitä tiedotukseen ja koulutukseen. Työkalulla ohjataan kiinteistön ylläpitäjiä hyvään talonpitoon. Valmis toteutukseen Projektin aikataulu Aikataulu Hanke on suunniteltu kolmivuotiseksi ja käynnistyy ja päättyy Hankkeen kesto on mitoitettu asetettujen tavoitteiden, voimavarojen ja toteutussuunnitelman pohjalta. Hankkeen etenemistä valvotaan myöhemmin määriteltävien tarkistuspisteiden mukaisesti. Raportoinnit niin rahoittajille kuin yhteistyökumppaneillekin määritellään konsortiossa. Pientalon Huoltokonsepti -projektia johdetaan, hallinnoidaan ja seurataan Suomen Omakotiliiton toimistosta Helsingistä, jossa hankkeen fyysinen toimintapiste sijaitsee. Omakotiliiton järjestö-organisaatio on kaikilta osin hankkeen käytössä. Hankkeelle nimetään vastuuhenkilö ja muodostetaan asiantuntijoista, rahoittajista ja yhteistyökumppaneista ohjausryhmä, joka seuraa ja valvoo hankkeen edistymistä sekä määrittelee aikataululliset yksityiskohdat rahoituspäätösten myötä. 8. Projektin voimavarat Projektin keskeinen voimavara on Omakotiliiton jäsentä ja sen yli 260 jäsenyhdistystä, jotka muodostavat loistavan pohjan ja potentiaalin hankkeelle. Lisäksi liiton energia-, laki- ja rakennusneuvojaverkosto sekä laaja sidosryhmäja yhteistyöverkosto toimii hankkeen voimavarana. Lisäksi Omakotiliiton hallinto, huoltokirjatiimi, hanketoimikunta, sekä projektin ohjausryhmä, joka tulee muodostumaan asiantuntijoista, sidosryhmistä, rahoittajista, yhteistyötahoista ja palvelujen tuottajista sekä käyttäjistä. (konsortio) Henkilövoimavarana Omakotiliitto pystyy osoittamaan hankkeelle vastuullisen projektipäällikön, joka on ollut projektin esivalmistelusta alkaen hankkeessa mukana. syventävät hanketta ja lisäävät substanssia. Taloudellinen voimavara perustuu laadittuun budjettiin ja sen tulorahoitukseen toteutumiseen.

11 11 9. Vaikuttavuuden arviointi ja tuotokset Edunvalvojana Suomen Omakotiliitto pitää tärkeänä sitä, että sekä sen laajassa jäsenkunnassa että muutoinkin pientalo- ja vapaa-ajanasumisessa yleensä kiinnitetään erityistä huomiota energiatehokkuuden, asumisviihtyvyyden ja asumisturvallisuuden lisäämiseen asukkaan näkökulmasta. Kun asukas ymmärtää Pientalon huoltokonseptin merkityksen, hän ryhtyy käyttämään sen mahdollisuuksia säännöllisesti jolloin siitä saatava tieto hyödyttää sekä sen käyttäjää ja palvelujen tarjoajaa että yhteiskuntaa lyhyellä ja pitkällä aikavälillä. Pientalon huoltokonsepti - joka kodin talonpitojärjestelmän käyttö lisää kaikenpuolista palvelukysyntää kun talonpito paranee tilaajaosaaminen kasvaa ja sitä parannetaan, jolloin alan pk-yritykset voivat paremmin osaamisen myötä asiakas teettää tarvittavat korjaus ja huoltotyöt ajoissa ja ammattityövoimalla korjausrakentamistoimialan pk-yritysten liikevaihdon kasvavaa kun syntyy uusia markkinoita verkosto- ja palvelukokonaisuus kehittyy ja uusia pienhuoltoyhtiöitä syntyy ja perustetaan koulutetaan kyläisännöitsijöitä, jotka perustavat omakotitalo-isännöintiyrityksiä syntyy uusia yrityksiä, tuotteita ja palveluita sekä uutta osaamista pientalopuolelle rakennus- ja materiaaliteollisuuteen sekä talotekniikkaan liiketoiminta lisääntyy kun sille syntyy uusien verkostojen ja tilaajaosaamisen paranemisen kautta uusia asiakkaita ja tuotteita suomalaisen omakotitalollisen hyvän talonpidon kulttuuri kehittyy, kasvaa ja voimistuu mahdollistaa kansallisen huoltokirjastandardin syntymisen Pientalon huoltokonsepti täyttää puuttuvan asiakas- ja markkinatarpeen, sillä vastaavaa kokonaisvaltaista hanketta ei ole. Huoltokonseptin käytöllä on suuri vaikutus myös yksityis- ja kansallisvarallisuuteen. Omakotilehden 1/2010 lukijatutkimuksen mukaan 70% liiton :sta jäsenistä käyttää seuraavan 3 vuoden aikana vähintään euroa korjausrakentamiseen. Tämä volyymi osittaa hankeen suurat kansantaloudellistakin merkitystä.

12 Tulosten hyödyntäminen Pientalon huoltokonsepti on joka kodin kartta oikeisiin valintoihin. - Road Map kolmannen sukupolven pientalon sähköiseen huoltokirjaan, mikä on kodin suunnitelmallisen huollon, hoidon ja ylläpidon käyttäjälähtöinen, helppokäyttöinen työkalu ja jonka avulla varmistetaan, että omakotitalosta tulee pitkäaikainen, terveellinen, viihtyisä, virikkeellinen, turvallinen ja energiatehokas ympäristö asukkaille elää omassa kodissa mahdollisimman pitkään. se auttaa ymmärtämään kestävää kehitystä ja käyttäjän omaa hiilijalanjälkeä. Se synnyttää interaktiiviset digitaaliset palvelut nettiin ja mahdollistaa oman huoltoportaalin käytön sekä hyödyntää sosiaalisen median monipuoliset mahdollisuudet voimistamalla yhteistyötä. Huoltokonsepti ohjaa ja neuvoo omakotitalon omistajaa siitä, miten oikeanlaisella talon käytöllä, huollolla ja hoidolla hallita riskejä sekä yksityis- että kansallisomaisuuden arvon säilymiseksi. Se on myös hyvä apuvälinen vahinkojen torjuntaan, riitaisuuksien ehkäisyyn ja oikeusturvaan. Asumisen muutosvoimat Nykyaikana käyttäjälähtöisyys ohjaa kaikkea tekemistä. Sähköinen käyttäytyminen, verkostot niin kaupalliset kuin sosiaalisetkin muuttavat asumiskäyttäytymistä. Palveluista tulee olennainen osa asumisen elinkaarta, jolloin uudenlaisille toimintatavoille ja palveluille syntyy tarvetta. Muutos markkinoilla lähtee liikkeelle asukkaista ja yhteistoiminnasta syntyvästä voimasta sekä muuttuvan kysynnän kautta. Pientalon omistajalta edellytetään osaamista, tietoa ja halua sekä motivaatiota korjausrakentamisessa ja talon ylläpidossa. Tämän vuoksi tilaaja-tuottajamallin sisään ajaminen pientaloväelle on siirtymistä enemmän palveluyhteiskuntaan. Kun Pientalon huoltokonseptin kautta saadaan käyttäjäkohderyhmä toimimaan uudella toivotulla tavalla niin syntyy uusia palveluita, ilmaantuu halukkuutta uusien asumispalveluiden tuottamiseen ja silloin syntyy alalle myös uusia pkyrityksiä. Pientalon huoltokonsepti parantaa siis tilaajan osaamista, lisää kysyntää ja tarve synnyttää markkinoille uutta korjausrakentamisen liiketoimintaa. PIENTALON HUOLTOKONSEPTILLE - joka kodin talonpitojärjestelmälle on todellinen tarve, se on kuin verifiointi alalle laadullinen hyppäys!

Joka kodin talonpitojärjestelmä. Ohjausryhmän (KONSORTIO) kokous 31.5.2011 TERVETULOA! Pentti Heikkurinen. copyright 2011 Pentti Heikkurinen

Joka kodin talonpitojärjestelmä. Ohjausryhmän (KONSORTIO) kokous 31.5.2011 TERVETULOA! Pentti Heikkurinen. copyright 2011 Pentti Heikkurinen Joka kodin talonpitojärjestelmä Ohjausryhmän (KONSORTIO) kokous 31.5.2011 TERVETULOA! Pentti Heikkurinen copyright 2011 Pentti Heikkurinen Kolmannen sukupolven 0011 0010 1010 1101 HUOLTOKIRJA 0001 0100

Lisätiedot

PIENTALON HUOLTOKONSEPTI. Säästöjä tarkalla talonpidolla. Ramirent Finland Oy. Pentti Heikkurinen 31.5.2011. copyright 2011 Pentti Heikkurinen

PIENTALON HUOLTOKONSEPTI. Säästöjä tarkalla talonpidolla. Ramirent Finland Oy. Pentti Heikkurinen 31.5.2011. copyright 2011 Pentti Heikkurinen PIENTALON HUOLTOKONSEPTI Säästöjä tarkalla talonpidolla Ramirent Finland Oy Pentti Heikkurinen 31.5.2011 copyright 2011 Pentti Heikkurinen OMAKOTILIITTO PARTNERINA Paremman asumisen puolesta perustettu

Lisätiedot

PIENTALON HUOLTOKONSEPTI

PIENTALON HUOLTOKONSEPTI Pientalon huoltokonsepti joka kodin talonpitojärjestelmä PIENTALON HUOLTOKONSEPTI Vaiheistettu työsuunnitelma 2011 Pentti Heikkurinen PIENTALON HUOLTOKONSEPTI - joka kodin talonpitojärjestelmä Vaiheistettu

Lisätiedot

Suunnitelmallinen kiinteistönpito asunto-osakeyhtiössä. Taloyhtiö 2014 1.4.2014 Helsingin Messukeskus Rakennusneuvos Erkki Laitinen

Suunnitelmallinen kiinteistönpito asunto-osakeyhtiössä. Taloyhtiö 2014 1.4.2014 Helsingin Messukeskus Rakennusneuvos Erkki Laitinen Suunnitelmallinen kiinteistönpito asunto-osakeyhtiössä Taloyhtiö 2014 1.4.2014 Helsingin Messukeskus Rakennusneuvos Erkki Laitinen Taloyhtiöillä ja muilla rakennusten omistajilla edessä suuria haasteita.

Lisätiedot

Taloyhtiöiden ennakointi ja varautuminen korjauksiin

Taloyhtiöiden ennakointi ja varautuminen korjauksiin Taloyhtiöiden ennakointi ja varautuminen korjauksiin Hissi- ja esteettömyysseminaari Oulu 17.11.2016 Pekka Luoto toiminnanjohtaja Kiinteistöliitto Pohjois-Suomi Kiinteistöyhdistykset yhdessä Kiinteistöliiton

Lisätiedot

Mini-Suomen tavoitteet malliksi Maksi-Suomelle. Strategian tavoitteet innostaviksi ja toimiviksi

Mini-Suomen tavoitteet malliksi Maksi-Suomelle. Strategian tavoitteet innostaviksi ja toimiviksi Mini-Suomen tavoitteet malliksi Maksi-Suomelle Strategian tavoitteet innostaviksi ja toimiviksi Lähdetään ratkomaan ensimmäistä: Kaksi haastetta: 1) Alueen osat ovat erilaisia. Yksiselitteisiä ohjeita

Lisätiedot

Taloyhtiöiden ennakointi ja varautuminen korjauksiin

Taloyhtiöiden ennakointi ja varautuminen korjauksiin Taloyhtiöiden ennakointi ja varautuminen korjauksiin Hissi- ja esteettömyysseminaari Oulu 17.11.2016 Pekka Luoto toiminnanjohtaja Kiinteistöliitto Pohjois-Suomi Kiinteistöyhdistykset yhdessä Kiinteistöliiton

Lisätiedot

TalokeskusYhtiötOy. Korjausrakentamisen ulottaminen käyttöönottoon ja ylläpitoon. Rakennettu ympäristö ohjelman ja LCIFIN2-hankkeen työpaja 11.6.

TalokeskusYhtiötOy. Korjausrakentamisen ulottaminen käyttöönottoon ja ylläpitoon. Rakennettu ympäristö ohjelman ja LCIFIN2-hankkeen työpaja 11.6. TalokeskusYhtiötOy Korjausrakentamisen ulottaminen käyttöönottoon ja ylläpitoon Rakennettu ympäristö ohjelman ja LCIFIN2-hankkeen työpaja 11.6.2014 Stefan Fransman Kehityspäällikkö Suomen Talokeskus Oy

Lisätiedot

Korjausrakentamisen energiatehokkuusvaatimukset

Korjausrakentamisen energiatehokkuusvaatimukset Korjausrakentamisen energiatehokkuusvaatimukset PIDÄ HUOLTA messuseminaari OMA KOTI messut 12.4.2013 Helsinki Suomen Omakotiliitto Rakennusneuvos Erkki Laitinen Hallitusohjelman ilmasto- ja energia-asioita

Lisätiedot

Antti Myyryläinen antti.myyrylainen@timbal.fi Timbal Palvelut Oy www.timbal.fi

Antti Myyryläinen antti.myyrylainen@timbal.fi Timbal Palvelut Oy www.timbal.fi Strategia Energiatehokkuus Huoltokirja Seuranta Elinkaari Suunnitelmat Korjaushanke Antti Myyryläinen antti.myyrylainen@timbal.fi Timbal Palvelut Oy www.timbal.fi Timbal Palvelut Oy Timbal palvelu rakennusten

Lisätiedot

Kiinteistön elinkaari ja suunnitelmallinen kiinteistönpito Energiaekspertin jatkokurssi 14.4.2014

Kiinteistön elinkaari ja suunnitelmallinen kiinteistönpito Energiaekspertin jatkokurssi 14.4.2014 Kiinteistön elinkaari ja suunnitelmallinen kiinteistönpito Energiaekspertin jatkokurssi 14.4.2014 Jaakko Vihola Tampereen teknillinen yliopisto Esityksen sisältö 1. Kiinteistön elinkaari 2. Suunnitelmallinen

Lisätiedot

Asumisen tulevaisuus Tekesin näkökulma ja kehitysprojektien rahoitusperiaatteita

Asumisen tulevaisuus Tekesin näkökulma ja kehitysprojektien rahoitusperiaatteita Asumisen tulevaisuus Tekesin näkökulma ja kehitysprojektien rahoitusperiaatteita 19.1.2010 Johanna Kosonen-Karvo Tekes Miltä näyttää asuminen tulevaisuudessa? Käyttäjälähtöisyys ohjaa kaikkea tekemistä

Lisätiedot

Korjausrakentamisen ulottaminen käyttöönottoon ja ylläpitoon

Korjausrakentamisen ulottaminen käyttöönottoon ja ylläpitoon Talokeskus Yhtiöt Oy Korjausrakentamisen ulottaminen käyttöönottoon ja ylläpitoon Rakennettu ympäristö ohjelman ja LCIFIN2-hankkeen työpaja 11.6.2014 Stefan Fransman Kehityspäällikkö Suomen Talokeskus

Lisätiedot

Fiksumpia hankintoja Julkisten hankintojen kehittämisen rahoitus esimerkkejä kuntakentältä

Fiksumpia hankintoja Julkisten hankintojen kehittämisen rahoitus esimerkkejä kuntakentältä Fiksumpia hankintoja Julkisten hankintojen kehittämisen rahoitus esimerkkejä kuntakentältä Ilona Lundström 27.10.2010 Julkinen hankinta Hankinnan määritelmä hankinta = hankintasopimus ja sitä edeltävä

Lisätiedot

Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelman toteutussuunnitelma vuosille 2016 2017

Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelman toteutussuunnitelma vuosille 2016 2017 Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelman toteutussuunnitelma vuosille 2016 2017 A. Ennakointi ja varautuminen 1. Otetaan ikääntyneiden asumisen parantaminen huomioon valtion asuntopolitiikan toteutuksessa

Lisätiedot

Kuluttajien energianeuvonta Kainuussa - Enemmän energiasta. Kainuun kuntakierros 12.9. - 17.10.2013 Kainuun Energiatoimisto

Kuluttajien energianeuvonta Kainuussa - Enemmän energiasta. Kainuun kuntakierros 12.9. - 17.10.2013 Kainuun Energiatoimisto Kuluttajien energianeuvonta Kainuussa - Enemmän energiasta Kainuun kuntakierros 12.9. - 17.10.2013 Kainuun Energiatoimisto TAUSTAA Kuluttajien maksuton energianeuvonta, on Motivan organisoima valtakunnallinen

Lisätiedot

Fiksu kaupunki 2013-2017. Kokonaislaajuus 100 M, josta Tekesin osuus noin puolet

Fiksu kaupunki 2013-2017. Kokonaislaajuus 100 M, josta Tekesin osuus noin puolet Fiksu kaupunki 2013-2017 Kokonaislaajuus 100 M, josta Tekesin osuus noin puolet Energiatehokas ja kestävä Uusien ratkaisujen testaus Käyttäjät mukaan Rakentuu paikallisille vahvuuksille Elinvoimainen elinkeinoelämä

Lisätiedot

Antti Myyryläinen Timbal Palvelut Oy

Antti Myyryläinen Timbal Palvelut Oy Strategia Energiatehokkuus Huoltokirja Seuranta Elinkaari Suunnitelmat Korjaushanke Antti Myyryläinen antti.myyrylainen@timbal.fi Timbal Palvelut Oy www.timbal.fi Timbal palveluita tuottaa Timbal Palvelut

Lisätiedot

Huippuostajia ympäristöpalveluihin

Huippuostajia ympäristöpalveluihin Huippuostajia ympäristöpalveluihin Fiksu kysyntä luo markkinoita yritysten uusille ratkaisuille Tekes Piia Moilanen 28.8.2013 www.tekes.fi/huippuostajat Agenda o ELY:jen ympäristöpalveluhankinnat Ylijohtaja

Lisätiedot

Korjausrakentamisen linjaukset

Korjausrakentamisen linjaukset Korjausrakentamisen linjaukset Tarmo Pipatti Rakennusten ja alueiden uudistaminen ja korjaaminen 19.1. 2010, VTT Korjausrakentamisen painoarvo kasvaa 15000 12000 Korjaus- ja uudisrakentamisen arvon kehitys

Lisätiedot

Korjausrakentamisen viranomaismääräykset nyt ja tulevaisuudessa

Korjausrakentamisen viranomaismääräykset nyt ja tulevaisuudessa Korjausrakentamisen viranomaismääräykset nyt ja tulevaisuudessa Ylijohtaja Helena Säteri Korjausrakentamisen iltapäivä Sanomatalo, Helsinki 17.9.2013 Rakennetulla ympäristöllä on suuri vaikutus kestävään

Lisätiedot

Uuden strategiamme ytimen voikin tiivistää muutamaan sanaan: ydintehtävät, keskittyminen, yhteistyö, vaikuttavuus ja luottamus.

Uuden strategiamme ytimen voikin tiivistää muutamaan sanaan: ydintehtävät, keskittyminen, yhteistyö, vaikuttavuus ja luottamus. Uuden strategiamme ytimen voikin tiivistää muutamaan sanaan: ydintehtävät, keskittyminen, yhteistyö, vaikuttavuus ja luottamus. Väestörekisterikeskuksen uusi strategia linjaa virastomme toimintaa uuden

Lisätiedot

Peter Ström Asiakkuusjohtaja

Peter Ström Asiakkuusjohtaja Peter Ström Asiakkuusjohtaja 0400 508 057 peter.strom@talokeskus.fi Hallitusti korjaushankkeeseen Asiakkuusjohtaja Peter Ström www.talokeskus.fi SUOMEN TALOKESKUS -KONSERNI Emoyhtiö Suomen Talokeskus Oy

Lisätiedot

Kiinteistöposti 20 vuotta -juhlaseminaari 10.4.2013. Finlandia talo, Helsinki Yli-insinööri Jyrki Kauppinen

Kiinteistöposti 20 vuotta -juhlaseminaari 10.4.2013. Finlandia talo, Helsinki Yli-insinööri Jyrki Kauppinen Kiinteistöposti 20 vuotta -juhlaseminaari 10.4.2013 Finlandia talo, Helsinki Yli-insinööri Jyrki Kauppinen Hallitusohjelman ilmasto- ja energia-asioita Pitkän aikavälin tavoitteena on hiilineutraali yhteiskunta

Lisätiedot

NÄKÖKULMIA OULUN KAUPUNKISEUDULTA. yleiskaavapäällikkö Paula Paajanen

NÄKÖKULMIA OULUN KAUPUNKISEUDULTA. yleiskaavapäällikkö Paula Paajanen NÄKÖKULMIA OULUN KAUPUNKISEUDULTA yleiskaavapäällikkö Paula Paajanen 13.12.2017 tilaa, valoa ja pohjoista voimaa H A U K I P U D A S, K I I M I N K I, O U L U, O U L U N S A L O, Y L I - II Pohjois- Pohjanmaan

Lisätiedot

RAKENTAMISEN LAATU Rakennusvalvonnan näkökulma

RAKENTAMISEN LAATU Rakennusvalvonnan näkökulma RAKENTAMISEN LAATU Rakennusvalvonnan näkökulma Tarkastusinsinööri Timo Laitinen 24.5.2012 Rakennusvalvonnan tehtävät Rakennusvalvonnan tehtävänä on valvoa ja ohjata rakentamista sekä huolehtia kaupunkikuvasta.

Lisätiedot

Millaista Suomea luomme: Uudis- ja korjausrakentaminen tänään ja huomenna

Millaista Suomea luomme: Uudis- ja korjausrakentaminen tänään ja huomenna Millaista Suomea luomme: Uudis- ja korjausrakentaminen tänään ja huomenna Kiinteistö- ja rakentamistalkoot 2010 Minkälaista Suomea haluamme luoda? Juha Hetemäki 1 Rakennustuotannon arvo vuonna 2008 Talonrakentaminen

Lisätiedot

IPT-hanke: Kehitysvaihe -työpaja Työpaja 5: Kokoushotelli Gustavelund 26.-27.5.2015

IPT-hanke: Kehitysvaihe -työpaja Työpaja 5: Kokoushotelli Gustavelund 26.-27.5.2015 Integroitujen projektitoimitusten kehittäminen johtavien tilaajien ryhmähankkeena (IPT-hanke) IPT-hanke: Kehitysvaihe -työpaja Työpaja 5: Kokoushotelli Gustavelund 26.-27.5.2015 IPT-hanke; kehitysvaihe-työpaja

Lisätiedot

Peter Ström Asiakkuusjohtaja 0400 508 057 peter.strom@talokeskus.fi

Peter Ström Asiakkuusjohtaja 0400 508 057 peter.strom@talokeskus.fi Peter Ström Asiakkuusjohtaja 0400 508 057 peter.strom@talokeskus.fi Hallitusti korjaushankkeeseen Asiakkuusjohtaja Peter Ström www.talokeskus.fi SUOMEN TALOKESKUS -KONSERNI Emoyhtiö Suomen Talokeskus Oy

Lisätiedot

Korjausrakentamisen palveluja ja teollista toimintaa

Korjausrakentamisen palveluja ja teollista toimintaa Miten julkiset hankinnat voivat tukea rakentamisen cleantechratkaisuja? Motiva / Tekes seminaari 10.2.2015 Korjausrakentamisen palveluja ja teollista toimintaa Tekesin Rakennettu ympäristö ja Huippuostajat

Lisätiedot

Kiinteistöjen ylläpito Talotekniikan kipupisteitä ja hyviä käytäntöjä

Kiinteistöjen ylläpito Talotekniikan kipupisteitä ja hyviä käytäntöjä Kiinteistöjen ylläpito Talotekniikan kipupisteitä ja hyviä käytäntöjä Antti Alanko IV-asiantuntija Rakennusterveysasiantuntija (C-24269-26-18) Ylläpito Ylläpito on jonkin järjestelmän oikean toiminnan

Lisätiedot

Korjausrakentaminen teeman tulosseminaari

Korjausrakentaminen teeman tulosseminaari Rakennettu ympäristö ohjelman tulosseminaari Finlandiatalo Korjausrakentaminen teeman tulosseminaari 27.1.2015 Tekesin Rakennettu ympäristö ohjelma 2009-2014 Tekes Innovaatiorahoituskeskus Ohjelmapäällikkö

Lisätiedot

Fiksumpia hankintoja Tekes kehittämisen rahoittajana

Fiksumpia hankintoja Tekes kehittämisen rahoittajana Fiksumpia hankintoja Tekes kehittämisen rahoittajana Tom Warras, Tekes Kuntainfran kehittäminen Kansallissali 26.9.2011 Fiksumpia hankintoja Rohkeutta ja riskinottoa julkisiin hankintoihin Tom Warras,

Lisätiedot

Julkisista hankinnoista innovatiivisiin hankintoihin STM /

Julkisista hankinnoista innovatiivisiin hankintoihin STM / Julkisista hankinnoista innovatiivisiin hankintoihin STM / 7.4.2014 mikko.martikainen@tem.fi Mikko Martikainen 1 Haasteet samanaikaisia Eläköityminen ja väestön vanheneminen Työvoimapula ja samaan aikaan

Lisätiedot

Arandur / Kaivomestarin hanke

Arandur / Kaivomestarin hanke 7.10.2010 Richard Malm Arandur / Kaivomestarin hanke Kaivomestari - ensimmäinen julkisen ja yksityisen sektorin kiinteistöalan kumppanuushanke Suomessa. Elinkaaritoimitus: mitä sopimus sisältää? Substanssipalvelut

Lisätiedot

Fiksu kaupunki /2013 Virpi Mikkonen. Kokonaislaajuus 100 M, josta Tekesin osuus noin puolet

Fiksu kaupunki /2013 Virpi Mikkonen. Kokonaislaajuus 100 M, josta Tekesin osuus noin puolet Fiksu kaupunki 2013-2017 8/2013 Virpi Mikkonen Kokonaislaajuus 100 M, josta Tekesin osuus noin puolet Miksi ohjelma? Kaupungistuminen jatkuu globaalisti Kaupungit kasvavat, kutistuvat ja muuttuvat Älykkäiden

Lisätiedot

UUDET KH-OHJEET MÄÄRITTÄVÄT HYVÄN KUNTOARVIOTAVAN

UUDET KH-OHJEET MÄÄRITTÄVÄT HYVÄN KUNTOARVIOTAVAN UUDET KH-OHJEET MÄÄRITTÄVÄT HYVÄN KUNTOARVIOTAVAN 10.10.2012 Asiakkuusjohtaja Peter Ström, Suomen Talokeskus Oy Suomen Talokeskus Oy 1923 perustettu suomalainen insinööritoimisto Liikevaihto 13 milj. Henkilöstö

Lisätiedot

RAKENNETTU YMPÄRISTÖMME NYT/2025

RAKENNETTU YMPÄRISTÖMME NYT/2025 RAKENNETTU YMPÄRISTÖMME NYT/2025 RAKENNETTU YMPÄRISTÖ JOKAISEN ARJESSA RAKENNETTU YMPÄRISTÖMME NYT / 2025 / Selvitykset yleisistä tulevaisuuskatsauksista ja muissa maissa laadituista alan strategioista

Lisätiedot

Energiatehokas ja toimintavarma korjauskonsepti

Energiatehokas ja toimintavarma korjauskonsepti Energiatehokas ja toimintavarma korjauskonsepti Tutkimushanke TEKES:in Rakennettu Ympäristö ohjelman puitteissa Aalto-yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto, VTT 2 Tausta Ilmastomuutoksen mukanaan

Lisätiedot

Energiatehokkuuden parantaminen julkisessa rakennuskannassa. 1.Tilakeskuksen rakennuskanta; toiminnan laajuus

Energiatehokkuuden parantaminen julkisessa rakennuskannassa. 1.Tilakeskuksen rakennuskanta; toiminnan laajuus Oulun kaupunki, Tilakeskus Energiatehokkuuden parantaminen julkisessa rakennuskannassa 24.2.2010 kiinteistöpäällikkö Johan Alatalo Energiatehokkuuden parantaminen julkisessa rakennuskannassa Esityksen

Lisätiedot

Julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuus innovatiivisten palveluiden mahdollistajana

Julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuus innovatiivisten palveluiden mahdollistajana Julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuus innovatiivisten palveluiden mahdollistajana Helsingin Yrittäjien seminaari 1.3.2011 Kumppanuus Yritysmyönteistä yhteistyötä mikko.martikainen@tem.fi Mikko Martikainen

Lisätiedot

INNOVAATIOT JULKISISSA HANKINNOISSA. Rahoitusta hankintojen kehittämiseen. teknologia-asiantuntija Sini Uuttu 6.10.2009

INNOVAATIOT JULKISISSA HANKINNOISSA. Rahoitusta hankintojen kehittämiseen. teknologia-asiantuntija Sini Uuttu 6.10.2009 INNOVAATIOT JULKISISSA HANKINNOISSA Rahoitusta hankintojen kehittämiseen teknologia-asiantuntija Sini Uuttu 6.10.2009 TAUSTAA Lähivuosina länsimaissa on merkittävä haaste kehittää julkisia palveluja ja

Lisätiedot

Korjausrakentamisen strategia 2007-2017

Korjausrakentamisen strategia 2007-2017 Korjausrakentamisen strategia 2007-2017 Rakennusneuvos Erkki Laitinen Ympäristöministeriö RIL Korjausrakentamisen teemailtapäivä 29.11.2007 1 Sisältö Korjausrakentamisen haasteet Strategian kantavat teemat

Lisätiedot

Vanhojen rakennusmateriaalien tietopankki + verkkopohjainen rakennusjäteilmoitus. Harri Hakaste, YM Lounais-Suomen sisäilmapäivä

Vanhojen rakennusmateriaalien tietopankki + verkkopohjainen rakennusjäteilmoitus. Harri Hakaste, YM Lounais-Suomen sisäilmapäivä Vanhojen rakennusmateriaalien tietopankki + verkkopohjainen rakennusjäteilmoitus Harri Hakaste, YM Lounais-Suomen sisäilmapäivä 21.11.2017 Korjausrakentamisen iso kuva Korjausrakentaminen ohittanut uudisrakentamisen

Lisätiedot

Pitkäjänteisen ja suunnitelmallisen ylläpidon hyötyjä

Pitkäjänteisen ja suunnitelmallisen ylläpidon hyötyjä Pitkäjänteisen ja suunnitelmallisen ylläpidon hyötyjä Jari Halonen Yksikön päällikkö, kunnossapito Timo Finnilä Yksikön päällikkö, konsultointi Rakennuskannan arvo Suomessa 460 mrd Asuntovarallisuuden

Lisätiedot

Julkisen rakennuskannan tervehdyttäminen Itä- Suomessa

Julkisen rakennuskannan tervehdyttäminen Itä- Suomessa Julkisen rakennuskannan tervehdyttäminen Itä- Suomessa Terveiden tilojen vuosikymmen seminaari 17.4.2018 Kuopio, Itä-Suomen aluehallintovirasto Yli-insinööri Katja Outinen Lainsäädäntö luo puitteet terveellisille

Lisätiedot

Hallituksen Kunnossapitotarveselvitys Pakkalan Sali 2. 9. 2010 Pekka Luoto

Hallituksen Kunnossapitotarveselvitys Pakkalan Sali 2. 9. 2010 Pekka Luoto OULUN LÄÄNIN KIINTEISTÖYHDISTYS Hyvän asumisen puolesta Hallituksen Kunnossapitotarveselvitys Pakkalan Sali 2. 9. 2010 Pekka Luoto Uusi asunto-osakeyhtiölaki yhtiökokoukselle on esitettävä hallituksen

Lisätiedot

Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelma ja hissien rooli ohjelmassa. Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto

Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelma ja hissien rooli ohjelmassa. Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelma ja hissien rooli ohjelmassa Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto Raija.Hynynen@ymparisto.fi Ikääntyneiden asumistilanne 75-vuotta täyttäneistä vuoden 2011

Lisätiedot

Kiinteistö- ja rakennusalan toimijat ja sidosryhmät - roolit, päätöksenteon ja ansainnan logiikka

Kiinteistö- ja rakennusalan toimijat ja sidosryhmät - roolit, päätöksenteon ja ansainnan logiikka Ympäristöjohtamismenettelyn strategiatyöpaja, FIGBC, 16.11.2010 Kiinteistö- ja rakennusalan toimijat ja sidosryhmät - roolit, päätöksenteon ja ansainnan logiikka Hanna Kaleva KTI Kiinteistötieto Oy Kiinteistö-

Lisätiedot

Toimintatapamuutokset ja verkostot mahdollistajina. Kestävä yhdyskunta

Toimintatapamuutokset ja verkostot mahdollistajina. Kestävä yhdyskunta Toimintatapamuutokset ja verkostot mahdollistajina Kestävä yhdyskunta Tekesin ohjelma 2007 2012 Kestävä yhdyskunta Rakennus- ja kiinteistöalan kansantaloudellinen merkitys on suuri. Toimialalla on myös

Lisätiedot

EKOHUOLTO+ Kustannustehokkaan kiinteistön täysihoito. 1 Lassila & Tikanoja Oyj

EKOHUOLTO+ Kustannustehokkaan kiinteistön täysihoito. 1 Lassila & Tikanoja Oyj EKOHUOLTO+ Kustannustehokkaan kiinteistön täysihoito 1 Lassila & Tikanoja Oyj TAVOITTEENA ENERGIATEHOKKUUS ENERGIATEHOKKUUDEN AVAIN ON ASENTEISSA JA OSAAMISESSA Ennakoiva kiinteistöhuolto: Ekohuolto koulutetut

Lisätiedot

ABB Drives and Controls, 26.05.2015 Koneenrakentajan ja laitetoimittajan yhteistoiminta toiminnallisen turvallisuuden varmistamisessa

ABB Drives and Controls, 26.05.2015 Koneenrakentajan ja laitetoimittajan yhteistoiminta toiminnallisen turvallisuuden varmistamisessa ABB Drives and Controls, 26.05.2015 Koneenrakentajan ja laitetoimittajan yhteistoiminta toiminnallisen turvallisuuden varmistamisessa Sisältö 1. Koneenrakentajan haasteita koneiden turvallistamisessa 2.

Lisätiedot

KORJAUSRAKENTAMISEMME TILA KANSAINVÄLISESSÄ VERTAILUSSA

KORJAUSRAKENTAMISEMME TILA KANSAINVÄLISESSÄ VERTAILUSSA KORJAUSRAKENTAMISEMME TILA KANSAINVÄLISESSÄ VERTAILUSSA Pekka Pajakkala Asiakasjohtaja Kiinteistöt ja rakentaminen AsuntoForum, 23.3.2009 280 260 240 220 200 Suomi Asuntojen korjausrakentaminen volyymi-indeksi

Lisätiedot

Kuluttajien energianeuvonnan käynnistäminen Keski-Suomessa - Energiaviisas kuluttaja. Lauri Penttinen Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy

Kuluttajien energianeuvonnan käynnistäminen Keski-Suomessa - Energiaviisas kuluttaja. Lauri Penttinen Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy Kuluttajien energianeuvonnan käynnistäminen Keski-Suomessa - Energiaviisas kuluttaja Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy 1 Sisältö Energianeuvonnan taustaa ja tavoitteet Neuvonnan aikataulu ja sisältö

Lisätiedot

Digiohjausta kaikille!

Digiohjausta kaikille! Digiohjausta kaikille! 2018-2020 Osatoteuttajat Hankkeen toimijat Oulun yliopisto Centria-amk Osao Päätoteuttaja PP-ELOverkosto Yhteistyökumppanit Erilaisten oppijoiden liitto Oulun lukioverkosto Oulun

Lisätiedot

RAKENNUSVALVONTA. Tommi Riippa 14.11.2013

RAKENNUSVALVONTA. Tommi Riippa 14.11.2013 Tommi Riippa 14.11.2013 MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN MUUTOS Nyt vaaditaan rakennuslupa, jos korjauksella voidaan merkittävästi vaikuttaa energian kulutukseen. Lupakynnys aleni! Yleensäkin korjausten yhteydessä

Lisätiedot

Tekesin uudet ohjelmat Huippuostajat 2013-2016 Fiksu kaupunki 2013-2017. Tekes Ohjelmapäällikkö Sampsa Nissinen www.tekes.

Tekesin uudet ohjelmat Huippuostajat 2013-2016 Fiksu kaupunki 2013-2017. Tekes Ohjelmapäällikkö Sampsa Nissinen www.tekes. RESCA-hankkeen työpaja 23.9.2013 Pääposti Tekesin uudet ohjelmat Huippuostajat 2013-2016 Fiksu kaupunki 2013-2017 Tekes Ohjelmapäällikkö Sampsa Nissinen www.tekes.fi/huippuostajat Kasvua ja hyvinvointia

Lisätiedot

TOIMIALAN MUUTOS JA LIIKETOIMINTAMAHDOLLISUUDET PUURAKENTAMISESSA

TOIMIALAN MUUTOS JA LIIKETOIMINTAMAHDOLLISUUDET PUURAKENTAMISESSA TOIMIALAN MUUTOS JA LIIKETOIMINTAMAHDOLLISUUDET PUURAKENTAMISESSA 21.03.2012 Jukka Lempiäinen POHJOIS-KARJALA ENERGIATEHOKKAAN PUURAKENTAMISEN EDELLÄKÄVIJÄ -HANKE ESITYKSEN SISÄLTÖ 1. Markkinoiden tarkastelu

Lisätiedot

Tarmo 3.4.2013 Laskurien käyttö energiahallinnan tukena

Tarmo 3.4.2013 Laskurien käyttö energiahallinnan tukena Tarmo 3.4.2013 Laskurien käyttö energiahallinnan tukena Juhani Heljo, projektipäällikkö Tampereen teknillinen yliopisto Ensimmäinen karkea laskelma tehdään hyvin vähäisillä lähtötiedoilla. Niitä voi tarkentaa

Lisätiedot

Ikkunat energiaviisaassa PUU-KÄPYLÄ

Ikkunat energiaviisaassa PUU-KÄPYLÄ Ikkunat energiaviisaassa ii korjaamisessa PUU-KÄPYLÄ Pirjo Pekkarinen-Kanerva, arkkitehti SAFA Helsingin rakennusvalvontavirasto 2011 Kansainvälisiä ja kansallisia sopimuksia EU-tavoite vuoteen 2020 mennessä

Lisätiedot

Tutkimushaku Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa -ohjelma. Pekka Kahri, Toimialajohtaja Palvelut ja hyvinvointi, Tekes.

Tutkimushaku Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa -ohjelma. Pekka Kahri, Toimialajohtaja Palvelut ja hyvinvointi, Tekes. Tutkimushaku 2013 Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa -ohjelma Pekka Kahri, Toimialajohtaja Palvelut ja hyvinvointi, Tekes DM 1098753 Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa Tutkimushaku 2013

Lisätiedot

Yritysvaikutukset elinvoiman lähteenä. Yrittäjänpäivä Naantali Jorma Saariketo Varsinais-Suomen Yrittäjät

Yritysvaikutukset elinvoiman lähteenä. Yrittäjänpäivä Naantali Jorma Saariketo Varsinais-Suomen Yrittäjät Yritysvaikutukset elinvoiman lähteenä Yrittäjänpäivä Naantali 5.9.2017 Jorma Saariketo Varsinais-Suomen Yrittäjät 1 Kunta syntyy uudelleen Sote-palvelu- ja maakuntauudistus muuttavat Suomea Kuntien rooli

Lisätiedot

NCC:lle oma arkkitehtuuripolitiikka. Olli Niemi Liiketoiminnan kehitysjohtaja NCC Rakennus Oy Lasse Vahtera Arkkitehti, toimialajohtaja Optiplan Oy

NCC:lle oma arkkitehtuuripolitiikka. Olli Niemi Liiketoiminnan kehitysjohtaja NCC Rakennus Oy Lasse Vahtera Arkkitehti, toimialajohtaja Optiplan Oy NCC:lle oma arkkitehtuuripolitiikka Olli Niemi Liiketoiminnan kehitysjohtaja NCC Rakennus Oy Lasse Vahtera Arkkitehti, toimialajohtaja Optiplan Oy Miksi tarvitsemme arkkitehtuuripolitiikkaa? NCC:n tavoitteena

Lisätiedot

Hanskat tiskiin vai vasara käteen?

Hanskat tiskiin vai vasara käteen? Hanskat tiskiin vai vasara käteen? Mitä suomalaiset ajattelevat kotiensa kunnossapidosta ja korjaamisesta Tiedotustilaisuus 12.4.2011 Tina Wessman, Qualitems Oy Tutkimuksen tarkoitus ja toteutus Tarkoitus:

Lisätiedot

Soveltamisala:

Soveltamisala: Soveltamisala: -rakennuksiin, joissa käytettään energiaa valaistukseen, tilojen ja ilmanvaihdon lämmitykseen tai jäähdytykseen ja joissa tehdään MRL:n mukaan rakennus- tai toimenpideluvanvaraista korjaus-

Lisätiedot

Turvallisia palveluja ja asumisratkaisuja ikäihmisille

Turvallisia palveluja ja asumisratkaisuja ikäihmisille Turvallisia palveluja ja asumisratkaisuja ikäihmisille Pekka Maijala pekka.maijala@vtt.fi Turvallisuus 2012 -messut 5.9.2012 Suomi ikääntyy nopeimmin Euroopassa Suomessa on jo toista miljoonaa yli 65 -vuotiasta

Lisätiedot

Lisälämmöneristäminen olennainen osa korjausrakentamista

Lisälämmöneristäminen olennainen osa korjausrakentamista Lisälämmöneristäminen olennainen osa korjausrakentamista Energiatodistusten laatijoiden ajankohtaispäivä 16.5.2019 Tuomo Ojanen, VTT Esityksen sisältö Rakennuksen tehtävä Hyvin lämmöneristetty ulkovaippa

Lisätiedot

Lähiökorjaamisen teemaseminaari 10.04.2014

Lähiökorjaamisen teemaseminaari 10.04.2014 Tavoitteena kohtuuhintainen elinkaarikorjaaminen Kerrostalojen kohtuuhintainen korjaaminen -klinikka Lähiökorjaamisen teemaseminaari 10.04.2014 Ilpo Peltonen, RAKLI ry Asuinalueiden ja kerrostalojen uudistaminen

Lisätiedot

RAKENNUSFYSIIKKA 2013 -SEMINAARIN YHTEENVETO

RAKENNUSFYSIIKKA 2013 -SEMINAARIN YHTEENVETO RAKENNUSFYSIIKKA 2013 -SEMINAARIN YHTEENVETO 24.10.2013 Prof. TTY, Rakennustekniikan laitos Kosteus- ja homeongelmien vähentäminen 2 Aikataulut Valvonta Vastuut Asiantuntemus Koulutus ja tiedotus Asenteet

Lisätiedot

Malleja valinnanvapauden lisäämiseksi

Malleja valinnanvapauden lisäämiseksi Malleja valinnanvapauden lisäämiseksi VAHVAT VANHUSNEUVOSTO ääni kuuluviin ja osaaminen näkyväksi Tampere projektijohtaja Mari Patronen Tampereen hankkeet 1. Asiakas- ja palveluohjaus 2. Henkilökohtainen

Lisätiedot

Pientalon energiatehokkuus ja määräykset

Pientalon energiatehokkuus ja määräykset Pientalon energiatehokkuus ja määräykset Elvari päätöstilaisuus 5.10.2015, Helsinki Yli-insinööri Jyrki Kauppinen Uuden pientalon sallittu E-luvun yläraja riippuu asunnon koosta 300 250 Ei täytä E-lukuvaatimusta

Lisätiedot

Torstai Mikkeli

Torstai Mikkeli Torstai 14.2.2013 Mikkeli OSUVA (2012 2014) - Osallistuva innovaatiotoiminta ja sen johtamista edistävät tekijät sosiaali- ja terveydenhuollossa. hanke tutkii minkälaisilla innovaatiojohtamisen toimintatavoilla

Lisätiedot

Asiantuntijat avuksi taloyhtiöstrategian työstämiseen

Asiantuntijat avuksi taloyhtiöstrategian työstämiseen Asiantuntijat avuksi taloyhtiöstrategian työstämiseen ANU NORROS ILMASTOINFON SUUNNITELMALLISEN KIINTEISTÖNPIDON KOULUTUS SYKSY 2017 TALOYHTIÖSTRATEGIA HYVIN TEHTY TALOYHTIÖ- STRATEGIA ON YHDESSÄ SOVITTU

Lisätiedot

Rakentamista koskevat linjaukset hallitusohjelmassa

Rakentamista koskevat linjaukset hallitusohjelmassa Rakentamista koskevat linjaukset hallitusohjelmassa -Liikuntapaikkarakentamisen seminaari Säätytalo14.5.2012 Teppo Lehtinen Synergiaa vai törmäämisiä? Liikuntapolitiikan tavoitteet edistää liikuntaa, kilpa-

Lisätiedot

Kokonaisvaltainen energiahallinta Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n kiinteistökannassa

Kokonaisvaltainen energiahallinta Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n kiinteistökannassa Kokonaisvaltainen energiahallinta Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n kiinteistökannassa Aki Havia 4.10.2017 Rakennusten energiaseminaari 2017 1 Suomen Yliopistokiinteistöt Oy 4.10.2017 Rakennusten energiaseminaari

Lisätiedot

Strategia taloyhtiöille kohti tavoitteellista toimintaa

Strategia taloyhtiöille kohti tavoitteellista toimintaa Strategia taloyhtiöille kohti tavoitteellista toimintaa Hallitusforum 24.9 2011 Ben Grass Varatuomari, Rakennusneuvos Akhan hallituksen pj. Ben.Grass@kolumbus.fi 0400 601 501 Mitä taloyhtiössä arvostetaan?

Lisätiedot

AJANKOHTAISTA TOIMITILOISTA: - SISÄILMAONGELMIA JA KORJAUSVELKAA

AJANKOHTAISTA TOIMITILOISTA: - SISÄILMAONGELMIA JA KORJAUSVELKAA AJANKOHTAISTA TOIMITILOISTA: - SISÄILMAONGELMIA JA KORJAUSVELKAA ESKO KORHONEN 21.3.2013 Erityisasiantuntija/Toimitilat esko.korhonen@kuntaliitto.fi SISÄILMAONGELMIEN NYKYTILANNE 2 Vesa Pekkola, STM TIETOA

Lisätiedot

Ethical Leadership and Management symposium

Ethical Leadership and Management symposium www.laurea.fi Ethical Leadership and Management symposium Hyvinvointipalvelut ekosysteemien tietojen mallintaminen 6.10.2016 Dos. Jorma Jokela 2 3 MORFEUS hanke WORKSHOP työskentelyn taustalla yliopettaja

Lisätiedot

Tekes innovaatiorahoittajana. Johtaja Reijo Kangas Tekes 7.4.2014

Tekes innovaatiorahoittajana. Johtaja Reijo Kangas Tekes 7.4.2014 Tekes innovaatiorahoittajana Johtaja Reijo Kangas Tekes 7.4.2014 Rahoitamme sellaisten innovaatioiden kehittämistä, jotka tähtäävät kasvun ja uuden liiketoiminnan luomiseen Yritysten kehitysprojektit Tutkimusorganisaatioiden

Lisätiedot

Energiatehokkaan korjausrakentamisen hankintojen kompastuskivet. Lahden Tilakeskus Kiinteistöpäällikkö Jouni Arola

Energiatehokkaan korjausrakentamisen hankintojen kompastuskivet. Lahden Tilakeskus Kiinteistöpäällikkö Jouni Arola Energiatehokkaan korjausrakentamisen hankintojen kompastuskivet Lahden Tilakeskus Kiinteistöpäällikkö Jouni Arola Henkilöstön määrä 35 Tilakanta (oma ja vuokrattu yht.) 453 000 m 2 TA 2014 Liikevaihto

Lisätiedot

Julkisivukorjaamisen tarve jatkuu - mistä työkalut vastata haasteeseen?

Julkisivukorjaamisen tarve jatkuu - mistä työkalut vastata haasteeseen? Toimitusjohtaja, tekniikan tohtori Suomen Betoniyhdistys ry JULKISIVU 2011 Messukeskus 12.11.2011 Julkisivukorjaamisen tarve jatkuu - mistä työkalut vastata haasteeseen? 1(17) Esityksen teemat Asiantuntijoiden

Lisätiedot

Rakennerahastot ja vähähiilisyys. Luontomatkailuseminaari 27.1.2015 Sanna Poutamo

Rakennerahastot ja vähähiilisyys. Luontomatkailuseminaari 27.1.2015 Sanna Poutamo Rakennerahastot ja vähähiilisyys Luontomatkailuseminaari 27.1.2015 Sanna Poutamo Yleistavoitteena vähähiilinen paikallistalous Yritysten tulisi panostaa: - Liiketoimintaosaamiseen - Toimiviin laatujärjestelmiin

Lisätiedot

ENERGIAPOLLARI NEUVOO ENERGIA ASIOISSA

ENERGIAPOLLARI NEUVOO ENERGIA ASIOISSA Enontekiön Sähkö Oy ENERGIAPOLLARI NEUVOO ENERGIA ASIOISSA 1 Energiapalvelujen toimenpideohjelman ajankohtaispäivä 14.12.2011 Finlandia talo, Helsinki 2 Johdanto Energianeuvonnalla vastuulliset energiayhtiöt

Lisätiedot

Kuluttajien käyttäytymiseen vaikuttaminen: Case sähkön kulutuskokeilu. Uusiutuvan energian ajankohtaispäivä Ylitarkastaja Mervi Suni

Kuluttajien käyttäytymiseen vaikuttaminen: Case sähkön kulutuskokeilu. Uusiutuvan energian ajankohtaispäivä Ylitarkastaja Mervi Suni Kuluttajien käyttäytymiseen vaikuttaminen: Case sähkön kulutuskokeilu Uusiutuvan energian ajankohtaispäivä 23.1.2018 Ylitarkastaja Mervi Suni Sisältö o Kokeilun lähtökohdat o Kuluttajien kysyntäjouston

Lisätiedot

RYHTIWEB HUOLTOKIRJAN LAADINTA, KÄYTTÖÖNOTTO JA YLLÄPITO

RYHTIWEB HUOLTOKIRJAN LAADINTA, KÄYTTÖÖNOTTO JA YLLÄPITO RYHTIWEB HUOLTOKIRJAN LAADINTA, KÄYTTÖÖNOTTO JA YLLÄPITO 2 Sisällys SISÄLLYS... 2 1 RYHTIWEB HUOLTOKIRJA... 3 2 RYHTIWEB HUOLTOKIRJAN LAATIMINEN... 3 2.1 LAITTEISTO JA OHJELMISTOVAATIMUKSET... 3 2.2 UUDEN

Lisätiedot

Saariston liikennepalvelujen järjestäminen tulevaisuudessa

Saariston liikennepalvelujen järjestäminen tulevaisuudessa Saariston liikennepalvelujen järjestäminen tulevaisuudessa Liikenneneuvos Eeva Linkama, LVM Saaristoliikenteen neuvottelukunta 11.11.2014 Selvityksen taustalla on vuoden 2012 liikennepoliittinen selonteko

Lisätiedot

Korjausrakentamiselle määräykset

Korjausrakentamiselle määräykset KORJAUSRAKENTAMISEN MÄÄRÄYKSET TALOYHTIÖN MITÄ, MITEN JA MILLOIN Korjausrakentamiselle määräykset Energiatehokas korjaaminen on osa kiinteistön normaalia korjausrakentamista ja kiinteistön kunnossapitoa

Lisätiedot

Julkinen sektori uusien teknologioiden kehittäjänä. Huippuostajat-ohjelman käynnistysseminaari Finlandia-talo, 28.8.2013 Ville Valovirta

Julkinen sektori uusien teknologioiden kehittäjänä. Huippuostajat-ohjelman käynnistysseminaari Finlandia-talo, 28.8.2013 Ville Valovirta Julkinen sektori uusien teknologioiden kehittäjänä Huippuostajat-ohjelman käynnistysseminaari Finlandia-talo, 28.8.2013 Ville Valovirta 2 Milloin julkisilla hankinnoilla kannattaa tavoitella innovaatioita?

Lisätiedot

Mikä on avoimen tuotteen hallintamalli perustiedot ja taustoitus. Jukka Kääriäinen, Tapio Matinmikko, Raija Kuusela 22.4.2015 Jukka.kaariainen@vtt.

Mikä on avoimen tuotteen hallintamalli perustiedot ja taustoitus. Jukka Kääriäinen, Tapio Matinmikko, Raija Kuusela 22.4.2015 Jukka.kaariainen@vtt. Mikä on avoimen tuotteen hallintamalli perustiedot ja taustoitus Jukka Kääriäinen, Tapio Matinmikko, Raija Kuusela 22.4.2015 Jukka.kaariainen@vtt.fi Avoimen tuotteenhallinta Esityksen sisältö Mitä on tuotteenhallinta?

Lisätiedot

Järjestöjen rooli sote-uudistuksessa , Uudenmaan järjestöt ja sote-uudistus -seminaari Erityisasiantuntija Ulla Kiuru, SOSTE

Järjestöjen rooli sote-uudistuksessa , Uudenmaan järjestöt ja sote-uudistus -seminaari Erityisasiantuntija Ulla Kiuru, SOSTE Järjestöjen rooli sote-uudistuksessa 17.4.2018, Uudenmaan järjestöt ja sote-uudistus -seminaari Erityisasiantuntija Ulla Kiuru, SOSTE Esityksen rakenne Sote-järjestöjen toimintaympäristön muutos Järjestöjen

Lisätiedot

HAASTATELLAAN YRITYKSIÄ, VIRANOMAISIA JA MUITA RAKENNUSALAN TOIMIJOITA

HAASTATELLAAN YRITYKSIÄ, VIRANOMAISIA JA MUITA RAKENNUSALAN TOIMIJOITA TAVOITE YHTEISTYÖTÄ KESTÄVÄN RAKENTAMISEN EDISTÄMISEKSI MAAKUNNASSA ESISELVITYSHANKKEESSA ETSITÄÄN YHTEISTYÖMUOTOA LAPIN RAKENNUSSEKTORIN KEHITTÄMISEKSI KESTÄVÄN RAKENTAMISEN PERIAATTEIDEN MUKAISESTI TUNNISTETAAN

Lisätiedot

ROTARY KOKOUS 7.1.2007. Ben Grass Rakennusneuvos, Varatuomari ben.grass@kolumbus.fi puh. 0400 601501

ROTARY KOKOUS 7.1.2007. Ben Grass Rakennusneuvos, Varatuomari ben.grass@kolumbus.fi puh. 0400 601501 ROTARY KOKOUS 7.1.2007 Ben Grass Rakennusneuvos, Varatuomari ben.grass@kolumbus.fi puh. 0400 601501 Mikä on AKHA ry? Merkitty yhdistysrekisteriin 04.03.2005 nimellä Asunto- ja kiinteistöyhtiöiden hallitusasiantuntijat

Lisätiedot

Omistajapoliittiset linjaukset, Proavera Oy

Omistajapoliittiset linjaukset, Proavera Oy Kaupunginhallitus 2.9.2019 liite nro 2 (1/9) Kaupunginvaltuusto 16.9.2019 liite nro 6 (1/9) Omistajapoliittiset linjaukset, Proavera Oy Proavera Oy vahvassa, positiivisessa kehitysvaiheessa. Yhtiön tulostavoite

Lisätiedot

Korjausrakentamisen nykytila ja tulevaisuus

Korjausrakentamisen nykytila ja tulevaisuus Korjausrakentamisen nykytila ja tulevaisuus Rakennusneuvos Erkki Laitinen ympäristöministeriö Julkisivumessut 12.10.2011 Helsinki Korjausrakentaminen ja energiatehokkuus Korjausrakentamisen strategia 2007-2017

Lisätiedot

Lähienergiasta liiketoimintaa - tulevaisuuden palveluosaamisen haasteet. Harri Kemppi One1

Lähienergiasta liiketoimintaa - tulevaisuuden palveluosaamisen haasteet. Harri Kemppi One1 Lähienergiasta liiketoimintaa - tulevaisuuden palveluosaamisen haasteet Harri Kemppi One1 Sisältö Energia-alan murros yrityksen perustana One1 Oy Case Lappeenranta Energiaratkaisut yhteistyössä kunta-asiakkaan

Lisätiedot

Kansallinen paikkatietostrategia - päivitetty versio

Kansallinen paikkatietostrategia - päivitetty versio Kansallinen paikkatietostrategia - päivitetty versio 1.4.2014 Paikkatietostrategia 2005-2010 ensimmäisen kansallisen paikkatietostrategian (Paikkatietoasiain neuvottelukunta) Painopiste: paikkatietoinfrastruktuurin

Lisätiedot

Lähiöstrategioiden laadinta Tiekartta hyviin lähiöihin -työpajaosuus

Lähiöstrategioiden laadinta Tiekartta hyviin lähiöihin -työpajaosuus Lähiöstrategioiden laadinta Tiekartta hyviin lähiöihin -työpajaosuus Sosiaalisesti, ekologisesti ja taloudellisesti kestävä kehitys Elinkaarijohtaminen ja resurssiviisaus Osaamisen kokoaminen ja synergioiden

Lisätiedot

EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN TOIMINTAOHJELMA

EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN TOIMINTAOHJELMA EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN TOIMINTAOHJELMA Yhteinen ote alkoholi-, huume- ja rahapelihaittojen sekä tupakoinnin vähentämiseen EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN TOIMINTAOHJELMA Alkoholin aiheuttamia kuolemia on yli 40 %

Lisätiedot

Palvelutori Päijät-Hämeessä

Palvelutori Päijät-Hämeessä Palvelutori Päijät-Hämeessä Arja-Tuulikki Wilén, HT, Projektipäällikkö Päijät-Hämeen liitto arja-tuulikki.wilen@paijat-hame.fi Terveydenhuollon atk-päivät 25.5.2016 Kansalaisen aktiivinen rooli sote-palvelukentässä

Lisätiedot

Mitä uutta yksityiset palveluntuottajat tuovat palvelurakenteeseen?

Mitä uutta yksityiset palveluntuottajat tuovat palvelurakenteeseen? Mitä uutta yksityiset palveluntuottajat tuovat palvelurakenteeseen? Valtakunnalliset lastensuojelupäivät 2. 4.10.2012 mikko.martikainen@tem.fi Mikko Martikainen 1 Toimintaympäristön muutos Asiakkaiden

Lisätiedot