BookWhere. BookWhere-ohjelman asennus. BookWhere-konversio-ohjelmat

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "BookWhere. BookWhere-ohjelman asennus. BookWhere-konversio-ohjelmat"

Transkriptio

1 BookWhere Tämä ohje on muokattu Anneli Renforsin (TAMK) ohjeesta, jonka pohjana on käytetty Kaisa Saikkosen (JYK) laatimaa ohjetta BookWhere 6:lle. Ohje on alun perin tehty AMK-kirjastojen (Voyager) tarpeisiin, mutta siihen on lisätty asetusohjeet myös yliopistokirjastoja (Aleph) varten. Katso myös BookWhere-konversiossa poistettavat ja muutettavat kentät (kesäkuu 2013) BookWhere-ohjelman asennus BookWhere-konversio-ohjelmat Luettelointiohjelman asetukset tietueita poimittaessa BookWheren ohjelmaikkuna (Main Window) BookWhere-ohjelman asetukset General-välilehti Communications-välilehti Fonts-välilehti Rules-välilehti Sorting-välilehti MARC Display -välilehti Queries-välilehti Proxy server -välilehti XML configurations -välilehti Exporting -välilehti Tietokantaryhmät ja niiden luominen Tietokantojen valinta Uuden ryhmän luominen Tietokantojen lisääminen BookWhereen Tietueen etsiminen ja poimiminen BookWheresta Valitaan tietokanta tai tietokantaryhmä Haku Tietueen merkistön tarkistus Tietueen eksportointi Tietueen konvertointi Tietueen tuominen Voyager-luettelointiohjelmaan Tietueen muokkaus Voyager-luettelointiohjelmassa BookWhere-poiminnan kulku Voyager-luettelointiohjelmassa Tuplakontrolli poiminnan apuna Tuonti Alephiin Ohjeita BookWheren sivuilla BookWhere-ohjelman asennus Poimittujen tietueiden konvertointiin käytettävä USEMARCON-ohjelma on saatavissa Kansalliskirjaston MARC 21 -asiakaswikissä yleensä kirjastossa joku tietty henkilö tekee asennuksen BookWheren lisenssi on kone- ja käyttäjäkohtainen BookWhere-konversio-ohjelmat Poimittua tietuetta ei kannata tuoda semmoisenaan luettelointiohjelmaan, vaan konvertoidaan BookWhere-konversioilla. Konversiossa mm. muutetaan merkistö UTF-8:ksi ja siivotaan tietueesta turhia kenttiä. BookWhere-konversioita varten tarvitaan aina Usemarcon.exe, joka sijaitsee kansiossa C:\usemarcon. BookWhere-konversiopaketti asennetaan samaan kansioon. Kuva BookWhere-kansion sisällöstä:

2 Bat-tiedostoista (kuvassa ympyröity punaisella) tehdään pikakuvakkeet työpöydälle. Pikakuvakkeiden tekstit kannattaa lyhentää esimerkiksi näin: utf8, marc8, latin1. Konversio valitaan poimitun tietueen merkistön mukaan: Utf8 (= Unicode) Marc8 (= ALA) Latin1 (= Latin 1) Luettelointiohjelman asetukset tietueita poimittaessa Luettelointiohjelman normaalien asetuksen lisäksi seuraavat asetukset tarkistetaan:

3 välilehdellä Mapping kohdassa Local import pitää olla MARC21 UTF-8 välilehdellä Folders/Files valitaan Folders-kohdassa Import-kansioksi c:\konvertoidut. Tällöin konvertoidut-kansio avautuu, kun valitaan Record -> Import -> From new file. BookWheren ohjelmaikkuna (Main Window)

4 BookWhere-ohjelman asetukset löytyvät kohdasta Options => Settings General-välilehti Jos haluat, että jokin tietty tietokantaryhmä on oletuksena BookWheren avautuessa, valitse tietokantaryhmä kohdassa Use database group in new session. Jos haluat joka kerran valita hakuryhmän erikseen, älä laita valintamerkkiä. Erilaisia hakuryhmiä voi luoda useita. Hakuryhmää on helpompi vaihtaa, jos ei ruksaa tätä kohtaa.

5 Kun kohdassa Use Quick Search Toolbar by default on valintamerkki, pikahaku (= Quick Search Toolbar) on oletuksena. Pikahakuun voi valita kaksi hakutapaa. Jos kohdassa ei ole valintamerkkiä, monipuolisempi Search Query -ikkuna avautuu. Ks. myös kohta #Haku Communications-välilehti Communications timeout (seconds) kannattaa muuttaa suuremmaksi, esim Fonts-välilehti Current Font -kohtaan valitaan: Arial Unicode MS Rules-välilehti Nämä asetukset vaikuttavat siihen, miten haun tulokset näkyvät BookWheren näytöllä. Oletusarvot voi antaa olla paikallaan, ei ole pakko muuttaa mitään. Muokkaus (poistot): Avaa Display Windows -ikkunasta muokattava näkymä (napsauta vasemmalla olevaa plussaa) ja aktivoi poistettava tai siirrettävä kohta. Exclude Rule poistaa valitun, Down siirtää järjestyksessä alemmaksi jne. Record Export -kohdasta voi halutessaan poistaa mm. kohdat Call Number, Dewey Number, Government Number yms. luokituskentät ja muut kentät, joita ei halua omaan tietokantaan ja joita Kansalliskirjaston ylläpitämät konversio-ohjelmat eivät poista. Muokkaus (lisäys): jotain, valitse oikealta Rules-ikkunasta haluamasi kohta aktiiviseksi > Include Rule > OK. Jos jotain haluaa Record List -näkymään lisätä, se voisi olla ainakin ISBN.

6 Rules-välilehden valinnat näkyvät hakutulosten listauksessa Avoinna 3 ikkunaa: Record List ylinnä, alhaalla vasemmalla Analysis-ikkuna ja oikealla alhaalla Full Record. Record List -ikkuna Oletusarvoissa (Rules) voi valita Record List -ikkunassa näkymään Rating ja Score, jotka ilmoittavat miten hyviä tietueet ovat. Vihreä ruutu ja korkea pistemäärä = parhaat tietueet. Analysis -ikkuna Jos Media Type on valittu oletusarvoissa (Rules) näkymään Analysis -ikkunassa, lisäämällä valintamerkki halutun ikonin eteen saadaan tietuelistaan (Record List) poimittua vain esim. videotallenteet. E-kirjat ovat myös kirjoja Media Typessä, joten tämän avulla ei voi valita poimiiko e- vai p-kirjan. Jos Rating on valittu oletusarvoissa (Rules) näkymään Analysis -ikkunassa, lisäämällä valintamerkin vihreän liikennevalon eteen saadaan tietuelistaan (Record List) poimittua vain parhaat tietueet. Sorting-välilehti Skandillinen tekijä- ja nimekehaun aakkostus edellyttää valintamerkkiä Normalize strings before sorting -kohtaan. Valintamerkki kohdassa Sort analysis window by frequency järjestää tietokannat Analysis -ikkunassa sen mukaan, miten paljon tietueita on löytynyt. MARC Display -välilehti Nämä asetukset vaikuttavat vain siihen, miltä tietue näyttää BookWheren Full Record -ikkunassa. Asetuksista voi tehdä valintoja, mitä kenttiä Full Record -ikkunaan tulee näkyviin. Deletellä saa pois ne kentät, joita ei halua näkyviin. Kun valitaan MARC Typeksi MARC 21, MARC 21 -kenttien koodit näkyvät. Poiminnan ja konversion onnistumisen kannalta sillä ei kuitenkaan ole merkitystä. Rasti Use translation -kohdassa muuttaa hakutulosnäkymän Full Record -ikkunan MARC 21 -koodit sanallisiksi otsikoiksi. Strip Indicators -valinta poistaa ao. näkymästä indikaattorit. Queries-välilehti Jos hakusanoissa on skandeja, käy muuttamassa haun koodaus, Encoding, muotoon ASCII (Latin1), jotta saat hakutulokseen mukaan Latin1 -tietokantojen tietueet. Encodingia ei tarvitse muuttaa Latin1-tietueissakaan, jos hakee ISBN-numerolla. Muissa hauissa Encoding: UTF-8.

7 Huom! Voit muuttaa koodauksen helpommin hakulehdellä (Search Query): Customize > Encoding ASCII (Latin1) Hakukentät voi täällä määritellä haluamallaan tavalla. Kaksi ensimmäistä laatikkoa näkyvät Quick Search Toolbarissa. Proxy server -välilehti Näille asetuksille ei tarvitse tehdä mitään. XML configurations -välilehti Näille asetuksille ei tarvitse tehdä mitään. Exporting -välilehti Nämä asetukset ovat tärkeitä: Format: MARC Format Directory: C:\kopioidut\ (huomaa, että lopussa on oltava kenoviiva) Filename: input.bib Encoding: ASCII (BookWheren oma ohje: Note: The Encoding setting has no impact when exporting records in MARC Format. With MARC Format records are exported exactly as retrieved from the remote server.) Jos Append Records -kohdassa ei ole valintamerkkiä, uusi tietue hävittää aina edellisen output.mrc-tiedostosta. Jos poimii tietueita yhden kerrallaan, niin valintamerkki kannattaa jättää pois. Valintamerkit kannattaa ottaa pois kohdista: Display 'Export Records' File Save dialog when exporting records ja Display 'Export Records' status message after export is complete. Tietokantaryhmät ja niiden luominen Linnea2-intranetin BookWhere-sivuilta löytyy myös dokumentti Eri alojen aineistoja ja tietokantoja koskevia vinkkejä (doc) 6/ BookWheressä valmiina tietokantaryhmiä, esim. University, Medical, Multimedia, joita kannattaa kokeilla tietokantaryhmiä kannattaa tehdä, koska haku ei onnistu kaikista tietokannoista yhtä aikaa suositeltava ryhmäkoko on 3-35 tietokantaa

8 ryhmiä voi itse luoda helposti Tietokantojen valinta On monta tapaa päästä tietokantojen valintaikkunaan (Choose Databases): Jos asetuksista on jätetty ruksi pois kohdasta Use database group in new sessions, Choose databases -ikkuna avautuu automaattisesti, kun avaa BookWhere-ohjelman. Ikkunassa voi valita yhden tai useamman ryhmistä tai yksittäisiä tietokantoja. Komento Ctrl + D Kuvakkeet Uuden haun pääsee aloittamaan napsauttamalla Clear-painiketta. Uuden ryhmän luominen Tietokantoja voi etsiä Keyword(s)-hakukentässä esim. maan nimellä tai tietokannan tyypillä.

9 Valitse tietokanta => avaa valikko napsauttamalla hiiren oikeaa näppäintä => Add to Group. Voit joko a) lisätä tietokannan olemassaolevaan ryhmään tai b) luoda uuden ryhmän valitsemalla New Group > anna ryhmälle haluamasi nimi. Täällä voit lisätä myös uuden tietokannan, esim. LINDA tai Fennica. Kun lisäät uutta tietokantaa, sinun ei tarvitse välittää aakkosten oikeasta kohdasta; BW aakkostaa tietokannat automaattisesti. Tietokantojen lisääminen BookWhereen LINDAn lisääminen BookWhereen Edellyttää, että omat IP-alueet on avattu LINDA-poimintaa varten. Avaa Choose database -valikko. Mene jollekin riville ja avaa hiiren oikealla näppäimellä napsauttamalla valikko:

10 Valitse New Database jolloin voit lisätä uuden tietokannan yhteystiedot. LINDAn määritykset: Name: LINDA Host name or IP address: alina.csc.fi Port: 210 DB Name: FIN01 Location: jätä tyhjäksi not specified State/Province: jätä tyhjäksi City: HELSINKI Library/Database type: voit jättää tyhjäksi - not specified Record Format: MARC21 Character Encoding: UTF-8 Lopuksi testaa yhteyden toimivuus napsauttamalla linkkiä Test database. Tietueen etsiminen ja poimiminen BookWheresta Valitaan tietokanta tai tietokantaryhmä Ohjelman asetuksista voi valita, avaako BookWhere jonkin tietokantaryhmän (Use database group in new sessions) silloin, kun ohjelma avataan. Jos oletustietokantaryhmää ei ole valittu, avautuu ensimmäiseksi Choose databases -ikkuna. Choose databases -ikkunassa näkyy tietokantojen ominaisuuksia, mm. tietueiden merkistö (Encoding) ja mitä formaattia tietokannan tietueet ovat (Rec Type).

11 Haku Search Query -ikkunaan (Simple Search) voi valita haluamansa hakutyypit kohdassa Options = > Settings => Queries. Search Queryn hakutyyppejä voi muuttaa myös napsauttamalla painiketta Customize. Search Query -haussa on Simple Searchin lisäksi myös välilehdet Power Search ja Batch Search, joissa voi tehdä monimutkaisempia hakuja. Quick Search Toolbariin voi valita kaksi hakutyyppiä ja Search Queryyn neljä. Search Queryssä on lisäksi alasvetovalikko More Search Fields, josta voi valita tarvittaessa vielä viidennen. Quick Search Toolbarin haussa voi käyttää Boolen operaattoreita. Alasvetovalikoista voi vaihtaa helposti hakutyypin.

12 Laajemman haun saa aina halutessaan näkyviin kysymysmerkkikuvaketta napsauttamalla, jolloin pääsee Search Query -ikkunaan. ISBN-tunnuksella haettaessa väliviivat yleensä kannattaa jättää pois, mutta joissakin tietokannoissa (esim. Russian State Library) väliviivat pitää kirjoittaa. Joissakin tietokannoissa (esim. Library of Congress) väliviivallisella ISBN:llä ei löydy mitään. 13-merkkisellä ISBN:llä ei löydy, jos

13 tietueissa on 10-merkkinen ISBN. Tietueen merkistön tarkistus Haun jälkeen valitse Record List -ikkunasta haluamasi tietue hiirellä napsauttaen. Tietue avautuu Full Record -ikkunaan. Tietueen merkistön voi tarkistaa napsauttamalla hiiren oikealla näppäimellä Full Record -tietueen päällä. Avautuvasta ikkunasta valitaan Properties, jolloin näkyviin tulevassa näkyy tietueen merkistö ja mitä formaattia se on. Tässä tapauksessa formaatti on MARC 21 ja merkistö on ALA (konversioksi valitaan bookwhere_marc8.bat). Tietueen eksportointi Kun olet valinnut poimittavan tietueen Record List -ikkunasta, valitse hiiren toisesta näppäimestä avautuvasta valikosta Export Record(s). Sama toiminto löytyy valikosta Actions. Jos asetuksista Export-välilehdeltä on laitettu valintamerkki kohtaan Display 'Export Records' File Save dialog when exporting records, niin eksportoinnin jälkeen tulee esiin tallennusikkuna:

14 Kannattaa ottaa valintamerkki pois ko. kohdasta, koska tallennusikkunan avautuminen vain hidastaa eksportointia. Huom! Kun Append Records -kohdassa on valintamerkki, poimitut tietueet kertyvät yhdeksi tiedostoksi. Jos poimit yhden tietueen kerrallaan, kannattaa jättää valintamerkki pois. Jos poimit kerralla useita tietueita yhdeksi tiedostoksi, tietueiden konvertointi onnistuu vain, jos kaikissa tietueissa on sama merkistö. Tietueen konvertointi Kaksoisnapsauta työpöydällä sitä konvertointiohjelman kuvaketta, jonka mukaista merkistöä poimimasi tietue on. Tietueen tuominen Voyager-luettelointiohjelmaan Luettelointiohjelman asetuksissa välilehdellä Folders/Files valitaan kohtaan Import C:\konvertoidut. Valitse Record-valikosta Import > From new file tai From previous file. Tallenna tietue. Jos tallennat tietueen vanhan tietueen päälle, niin tarkista ensin, että ISBN ja muut tiedot vastaavat molemmissa tietueissa toisiaan. Tietueen muokkaus Voyager-luettelointiohjelmassa Käytännöt voivat vaihdella paljon sen mukaan, onko käytetty ehdollista tuplakontrollia vai korvaako poimittu tietue vanhan tietueen kokonaan. Komennolla Window > Tile saat tietueet rinnakkain ja voit varmistaa, että poimittu tietue vastaa luetteloitavaa teosta. Jos käytössä on ehdollinen tuplakontrolli, poimittu tietue tallennetaan ja se yhdistyy vanhaan tietueeseen. Uusi tietue korvaa osan vanhan tietueen kentistä, mutta jättää määritellyt kentät. Tietuetta editoidaan mergen jälkeen. Jos uusi tietue korvaa kokonaan vanhan tietueen, poimittua tietuetta voi editoida ennen tallennusta vanhan tietueen päälle. Konversio-ohjelma muokkasi tietuetta, mutta tietueessa voi vielä olla joitain kummallisuuksia, joten tietue on tarkistettava.

15 BookWhere-poiminnan kulku Voyager-luettelointiohjelmassa Voyagerin luetteloinnissa haetaan esiin hankinnassa tehty tietue kopioidaan kirjan ISBN-tunnus ja tehdään haku BookWheressa jos kirja löytyy, valitaan paras mahdollinen tietue tarkastetaan tietueen merkistö tallennetaan c-asemalle Kopioidut-kansioon input.bib-tiedostoon (jos export-asetukset ovat kohdallaan, niin tämä tapahtuu automaattisesti) konvertoidaan tietueen merkistön mukaisella konversio-ohjelmalla tuodaan tietue Voyager-luettelointiohjelmaan (c-aseman konvertoidut-kansiosta, output.mrc-tiedostosta), verrataan tietueita tai tallennetaan vanhan tietueen päälle, tarkistetaan luettelointi, lisätään tarvittaessa asiasanoja Tuplakontrolli poiminnan apuna Tuplakontrollin avulla voi määritellä, mitä hankinnassa tehdystä tai poimitusta tietueesta jätetään jäljelle tai poistetaan, kun BookWheresta (tai remoten kautta) poimittu tietue tallennetaan tietokantaan. Katso tuplakontrolliohje Tuonti Alephiin valitse vasemmalta Import Records Input File -kohtaan c:\konvertoidut\output.mrc Convert Procedure -kohtaan MARC klikkaa Convert, sitten oikealta Edit. Nyt tietue on muokattavana ja voidaan tallentaa normaalisti. Ohjeita BookWheren sivuilla Optimizing BookWhere

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto VMS-, Alpro- tai DelProtuotannonohjausjärjestelmästä Ammuohjelmistoon 5/2014 Asennettavat ohjelmat ja versiot VMS-Management

Lisätiedot

SSH Secure Shell & SSH File Transfer

SSH Secure Shell & SSH File Transfer SSH Secure Shell & SSH File Transfer TIETOHALLINTO Janne Suvanto 1.9 2002 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 1 Yleistä... 2 SSH Secure Shell ohjelman asetukset... 3 POP3 tunnelin asetukset... 6 Yhteyden

Lisätiedot

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset - Avaa Työkalut valikko ja valitse Tilien asetukset - Valitse vasemman reunan lokerosta Lähtevän postin palvelin (SM - Valitse listasta palvelin, jonka

Lisätiedot

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Condess ratamestariohjelman käyttö Aloitus ja alkumäärittelyt Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Kun kysytään kilpailun nimeä, syötä kuvaava nimi. Samaa nimeä käytetään oletuksena

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

Nuorten hyvinvointi tilastotietokannan käyttöohjeet Tieke 18.5 2015

Nuorten hyvinvointi tilastotietokannan käyttöohjeet Tieke 18.5 2015 Nuorten hyvinvointi tilastotietokannan käyttöohjeet Tieke 18.5 2015 Taulukon valinta Valitse vasemmalta kansioita, kunnes saat taulukkoluettelon näkyviin. Jos etsit tietoa jostain tietystä aiheesta, voit

Lisätiedot

RATKAISUT SIVU 1 / 15. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa.

RATKAISUT SIVU 1 / 15. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa. RATKAISUT SIVU 1 / 15 PowerPoint jatko Harjoitus 3.1-3.7: Harjoitus 3.1: Avaa ensin Harjoitustiedosto.pptx. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa. Valitse joka tapauksessa

Lisätiedot

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen 1 Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Sisällysluettelo Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen... 2 Tenttien opiskelijalistojen tulostaminen... 3

Lisätiedot

KYMP Webmail -palvelu

KYMP Webmail -palvelu KYMP Webmail -palvelu Sisältö 1. Kirjautuminen... 3 2. Viestin merkinnät... 4 3. Viestien lukeminen... 4 Viestiin vastaaminen... 4 Viestin välittäminen edelleen / uudelleen ohjaus... 5 4. Viestin kirjoittaminen...

Lisätiedot

Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een

Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een Liite 4 1(19) KEMIN ENERGIA Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een Janne Pirttimaa 12.2.2013 Liite 4 2(19) SISÄLLYSLUETTELO 1 Yhdistäminen bluetoothilla... 3 2. Ongelmatilanteet ja ratkaisut...

Lisätiedot

HAMINETTI WLAN LIITTYMÄN KÄYTTÖÖNOTTO-OHJE

HAMINETTI WLAN LIITTYMÄN KÄYTTÖÖNOTTO-OHJE HAMINETTI WLAN LIITTYMÄN KÄYTTÖÖNOTTO-OHJE Vaihe 1, Client manager ohjelmiston ja sovittimen ajureiden asennus Asennuksen vaiheissa saattaa olla sovitin ja käyttöjärjestelmä kohtaisia eroja. Alla olevassa

Lisätiedot

MicroStation V8i-käyttöympäristö

MicroStation V8i-käyttöympäristö MicroStation V8i-käyttöympäristö Liite 2 Pääkäyttäjän ohjeet Juha Orre Tekniikan koulutusalan opinnäytetyö Kone- ja tuotantotekniikka Insinööri (AMK) KEMI 2013 SISÄLLYS Liite 2 2(14) SISÄLLYS... 2 1 KÄYTTÖOHJEET...

Lisätiedot

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ Windows XP-käyttöjärjestelmän asetuksilla sekä Word-asetuksilla voit vaikuttaa tietokoneen näytön ulkoasuun, selkeyteen ja helppokäyttöisyyteen.. 1) ASETUKSET

Lisätiedot

Adobe Premiere Elements ohjeet

Adobe Premiere Elements ohjeet Adobe Premiere Elements ohjeet 1. Käynnistä ohjelma kaksoisnapsauttamalla työpöydän kuvaketta. 2. Avautuvasta Elements-ikkunasa valitse a. New Project jos aloitat uuden videoeditoinnin. b. Open Project

Lisätiedot

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Helsingin yliopisto WebOodi 1 OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen Ilmoittautuneista opiskelijoista

Lisätiedot

CINAHL(EBSCO) käyttöohjeita (10/2010)

CINAHL(EBSCO) käyttöohjeita (10/2010) CINAHL(EBSCO) käyttöohjeita (10/2010) Sisältö 1. Katkaisumerkki, sanojen yhdistely, fraasihaku... - 1-2. Advanced Search haku vapailla hakusanoilla... - 1-3. Haku asiasanoilla (CINAHL Headings)... - 2-4.

Lisätiedot

Written by Administrator Monday, 05 September 2011 15:14 - Last Updated Thursday, 23 February 2012 13:36

Written by Administrator Monday, 05 September 2011 15:14 - Last Updated Thursday, 23 February 2012 13:36 !!!!! Relaatiotietokannat ovat vallanneet markkinat tietokantojen osalta. Flat file on jäänyt siinä kehityksessä jalkoihin. Mutta sillä on kuitenkin tiettyjä etuja, joten ei se ole täysin kuollut. Flat

Lisätiedot

NAVIGAATTORIN ASENNUS JA MUOKKAUS

NAVIGAATTORIN ASENNUS JA MUOKKAUS 1 NAVIGAATTORIN ASENNUS JA MUOKKAUS YLEISTÄ NAVIGAATTORIN KÄYTÖSSÄ... 2 NAVIGAATTORIN HAKEMINEN... 3 NAVIGAATTORIN KOPIOINTI OMALLE SAP-TUNNUKSELLE... 6 NAVIGAATTORIN MUOKKAUS ENNEN KÄYTTÖÖNOTTOA... 7

Lisätiedot

RYHMIEN PERUSTAMINEN OODIIN

RYHMIEN PERUSTAMINEN OODIIN RYHMIEN PERUSTAMINEN OODIIN Ohje ryhmätyökalun käyttäjille 11.11.2011 Kuva: Ilpo Okkonen Ryhmätyökalu Oodissa Tässä ohjeessa käydään läpi Oodin HOPSin Ryhmätyökalu-toimintoa. Ryhmätyökalun avulla voi luoda

Lisätiedot

ASIO-OHJE HENKILÖSTÖLLE. www.laurea.fi

ASIO-OHJE HENKILÖSTÖLLE. www.laurea.fi ASIO-OHJE HENKILÖSTÖLLE www.laurea.fi ASIOssa henkilöstö voi: Varata tiloja mistä tahansa Laurean kampukselta Tarkastella omaa opetusaikataulua ja opetukselle varattuja tiloja kalenterinäkymässä Saada

Lisätiedot

PubMed lääketieteellinen kokoteksti- ja viitetietokanta

PubMed lääketieteellinen kokoteksti- ja viitetietokanta PubMed lääketieteellinen kokoteksti- ja viitetietokanta Linkki: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez PubMed-tietokanta on internetissä vapaasti käytettävissä. Tietokanta sisältää yli 16 miljoonaa viitettä

Lisätiedot

Symbol for Windows Blisskoostaja ( Versio 2.3 )

Symbol for Windows Blisskoostaja ( Versio 2.3 ) Handicom Symbol for Windows Blisskoostaja ( Versio 2.3 ) Handicom, 2004, Alankomaat Myynti Suomessa: Modemo Contents 1. Johdanto... 2 2. Blisskoostajan pääikkuna... 3 2.1 Toolbar... 3 2.2 Piirtoalue...

Lisätiedot

RefWorks (scienceport.tut.fi/newrefworks)

RefWorks (scienceport.tut.fi/newrefworks) RefWorks (scienceport.tut.fi/newrefworks) 1 on web-selaimella toimiva viitteidenhallintaohjelma, jolla voi luoda oman viitetietokannan, hallinnoida viitetietoja sekä tehdä tekstiviitteet ja lähdeluettelon.

Lisätiedot

Mainosankkuri.fi-palvelun käyttöohjeita

Mainosankkuri.fi-palvelun käyttöohjeita Mainosankkuri.fi-palvelun käyttöohjeita Sisällys 1. Johdanto... 1 2. Sisäänkirjautuminen... 1 3. Palvelussa navigointi... 2 4. Laitteet... 2 5. Sisällönhallinta... 4 6. Soittolistat... 7 7. Aikataulut...

Lisätiedot

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta..1 Tiedoston kytkeminen haluttuun ohjelmaan...2 Pikakuvakkeen luominen...3 Resurssien jakaminen verkossa olevien

Lisätiedot

Helsingin yliopisto WebOodi 1 Opiskelijarekisteri Versio 3.2. Tenttityökalu

Helsingin yliopisto WebOodi 1 Opiskelijarekisteri Versio 3.2. Tenttityökalu Helsingin yliopisto WebOodi 1 Tenttityökalu Tenttityökalu on oiva väline laitos- ja tiedekuntatenttien tekemiseen. Esimerkiksi tiedekuntatentissä voi tenttiä samana päivänä kymmeniä eri opintojaksoja.

Lisätiedot

Tietojen haku tuotannonohjausjärjestelmästä ja lähettäminen Minun Maatilani -ohjelmistolle MMAmmuLinkillä

Tietojen haku tuotannonohjausjärjestelmästä ja lähettäminen Minun Maatilani -ohjelmistolle MMAmmuLinkillä Tietojen haku tuotannonohjausjärjestelmästä ja lähettäminen Minun Maatilani -ohjelmistolle MMAmmuLinkillä MMAmmuLink käyttöönotto 08/2017 MMAmmuLink 1.0 MMAmmuLink on tietokoneelle asennettava pc-ohjelma.

Lisätiedot

Älä vielä sulje vanhoja

Älä vielä sulje vanhoja OneNote-muistioiden käyttöönotto TUNI OneDrivesta Sinun vanhan Office365-tilin OneDrive-kansioon tallennetut tiedostot menevät lukutilaan, kun tiedostojen kopiointi uuteen TUNI OneDrive -kansioon on tehty.

Lisätiedot

NetMeetingiä voi käyttää esimerkiksi Internet puheluissa, kokouksissa, etätyössä, etäopiskelussa ja teknisessä tuessa.

NetMeetingiä voi käyttää esimerkiksi Internet puheluissa, kokouksissa, etätyössä, etäopiskelussa ja teknisessä tuessa. NetMeeting NetMeeting on ilmainen pienimuotoinen videoneuvottelu- ja ryhmätyöohjelmisto, joka mahdollistaa virtuaalikokousten pitämisen Internetissä tai Intranetissä. NetMeetingiä voi käyttää esimerkiksi

Lisätiedot

Nelli Tiedonhakuportaali Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun elektronisiin aineistoihin. Onnistuneita hetkiä Nellin parissa!

Nelli Tiedonhakuportaali Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun elektronisiin aineistoihin. Onnistuneita hetkiä Nellin parissa! Nelli Tiedonhakuportaali Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun elektronisiin aineistoihin. Onnistuneita hetkiä Nellin parissa! Nelli elektroniset aineistot yhdessä paikassa Nellissä voit silmäillä mitä elektronisia

Lisätiedot

1 Yleistä Web-editorista... 3. 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3. 2 Pikatoimintopainikkeet... 3. 2.1 Tallenna... 3

1 Yleistä Web-editorista... 3. 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3. 2 Pikatoimintopainikkeet... 3. 2.1 Tallenna... 3 Web-editori 2 Optima Web-editori -ohje Sisällysluettelo 1 Yleistä Web-editorista... 3 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3 2 Pikatoimintopainikkeet... 3 2.1 Tallenna... 3 2.2 Peru / Tee uudelleen...

Lisätiedot

Pikaohje formaatin valmistamiseen

Pikaohje formaatin valmistamiseen Pikaohje formaatin valmistamiseen Esko Otava Oy ver.1.0 Pääikkunasta (tulostusikkunasta) valitaan Cards-Show cards manager Paina Add 2 Paina New Kortinsuunnitteluikkuna on jaettu kolmeen osaan: Vasemmalla

Lisätiedot

HAME PostGIS-tietokanta

HAME PostGIS-tietokanta HAME PostGIS-tietokanta Harmonisoidut maakuntakaavat e-palveluiksi (HAME) VSL 10.12.2019 HAME-hankkeelle maakuntakaavoja varten rakennettu PostGIS-serveri sijaitsee Lounaistiedon AWS (Amazon Web Service)

Lisätiedot

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Helsingin yliopisto WebOodi 1 OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen Ilmoittautuneista opiskelijoista

Lisätiedot

STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko

STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt. Sisällöt-näkymä Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma 1 Valitse kieleksi Suomi Välilehti 1. Perustiedot Musta reunus kieliversioneliön

Lisätiedot

Yhdistysnetin Tapahtumakalenterin ohje

Yhdistysnetin Tapahtumakalenterin ohje Yhdistysnetin Tapahtumakalenterin ohje Lapin Yhdistysnettiin rekisteröityneelle käyttäjälle avautuu oman yhdistyksen Yhdistystietosivun ohella muitakin ilmaisia palveluita. Rekisteröitynyt käyttäjä voi

Lisätiedot

Netsor Webmailin käyttöohje

Netsor Webmailin käyttöohje Netsor Webmailin käyttöohje https://mail.webhotelli.net sekä https://webmail.netsor.fi Ohjeen sisältö Sähköpostin peruskäyttö Lukeminen Lähettäminen Vastaaminen ja välittäminen Liitetiedoston lisääminen

Lisätiedot

Seutudokumenttien pä ivittä misohje

Seutudokumenttien pä ivittä misohje Seutudokumenttien pä ivittä misohje Kirjautuminen sisällönhallinta-työkaluun Käytä ylläpidossa Firefox-selainta. Käyttäjätunnukset Käy rekisteröitymässä osoitteessa www./kirjaudu kohdassa Rekisteröidy.

Lisätiedot

Webforum. Version 14.4 uudet ominaisuudet. Viimeisin päivitys: 2014-12-6

Webforum. Version 14.4 uudet ominaisuudet. Viimeisin päivitys: 2014-12-6 Webforum Version 14.4 uudet ominaisuudet Viimeisin päivitys: 2014-12-6 Sisältö Tietoja tästä dokumentista... 3 Yleistä... 4 Yleistä & hallinnointi... 5 Dokumentit... 5 Perättäinen tarkistus- ja hyväksymisprosessi...

Lisätiedot

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen Webmailin käyttöohje https://mail.webhotelli.net sekä https://webmail.netsor.fi Ohjeen sisältö Sähköpostin peruskäyttö Lukeminen Lähettäminen Vastaaminen ja välittäminen Liitetiedoston lisääminen Lomavastaajan

Lisätiedot

Käyttäjäistunnon poistaminen Pervasive.SQL:stä

Käyttäjäistunnon poistaminen Pervasive.SQL:stä Käyttäjäistunnon poistaminen Pervasive.SQL:stä Joskus kun työasema/windows/etäyhteys kaatuu kesken sovelluksen käytön, saattaa käyttäjä jäädä roikkumaan Pervasive -tietokantaan. Käytettävissä on kolme

Lisätiedot

Taulukot, taulukkoryhmät Sisällysluettelo

Taulukot, taulukkoryhmät Sisällysluettelo Excel 2013 Taulukot, taulukkoryhmät Sisällysluettelo TAULUKKORYHMÄT TAULUKOIDEN VÄLISET KAAVAT, FUNKTIOT YM.... 1 Taulukon lisääminen työkirjaan... 1 Taulukon (välilehden) poistaminen työkirjasta... 1

Lisätiedot

PIKAOHJE Web of Science tietokantojen käyttöön

PIKAOHJE Web of Science tietokantojen käyttöön PIKAOHJE Web of Science tietokantojen käyttöön SCIENCE CITATION INDEX Monitieteinen tietokanta, joka sisältää biologian, lääketieteen ja psykiatrian alalta n. 7100 lehteä SOCIAL SCIENCES CITATION INDEX

Lisätiedot

Transkribuksen pikaopas

Transkribuksen pikaopas Transkribuksen pikaopas Transkribus on alusta, jolla voi puhtaaksikirjoittaa haluamaansa aineistoa ja automaattisesti tunnistaa käsinkirjoitettua tekstiä. Sitä käyttääkseen täytyy rekisteröityä. Tässä

Lisätiedot

Ennen varmenteen asennusta varmista seuraavat asiat:

Ennen varmenteen asennusta varmista seuraavat asiat: NAPPULA-VARMENTEEN ASENNUSOHJE 1/17 Suosittelemme käyttämään Nappulaa uusimmalla versiolla Firefox- tai Chrome- tai Applen laitteissa Safariselaimesta. Tästä dokumentista löydät varmenteen asennusohjeet

Lisätiedot

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma Tämän jälkeen valitse kieleksi Suomi VÄLILEHTI 1 PERUSTIEDOT Valittuasi kieleksi suomen,

Lisätiedot

VHS-kasetin digitointi Adobe Premiere Elements -ohjelmalla

VHS-kasetin digitointi Adobe Premiere Elements -ohjelmalla 24.8.2018 1 VHS-kasetin digitointi Adobe Premiere Elements -ohjelmalla I Kasetin luku Adobe Premiere Elements -ohjelmaan Kytke virta tietokoneeseen, näyttöön ja videolaitteeseen. Laita VHS -kasetti videolaitteen

Lisätiedot

E-lehtien siirtäminen SFX:stä Voyager-tietokantaan

E-lehtien siirtäminen SFX:stä Voyager-tietokantaan E-lehtien siirtäminen SFX:stä Voyager-tietokantaan Informaatikko Hannu Hahto / Pirkanmaan ammattikorkeakoulu Triangelipäivät / FinSMUG, TAMK / Tampere 24.5.2007 E-lehtiä kokotekstitietokannoissa kokotekstitietokantojen

Lisätiedot

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikun käyttäminen 1 Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikku liitetään tietokoneen USB-porttiin. Koneessa voi olla useita USB-portteja ja tikun voi liittää mihin tahansa niistä. USB-portti

Lisätiedot

Ebrary-palvelun e-kirjojen lukeminen selaimessa

Ebrary-palvelun e-kirjojen lukeminen selaimessa Ebrary-palvelun e-kirjojen lukeminen selaimessa Palaute: nelli @uef.fi Ohje päivitetty: 1.9.2016 / KM Lukuohjeita myös Ebraryn sivuilla: New Online Reader Yliopiston käyttöön hankitussa Ebrary-palvelussa

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE LATOMO VERSO

KÄYTTÖOHJE LATOMO VERSO Kirjautuminen Kirjatuminen järjestelmään tapahtuu syöttämällä ylläpitäjältä (yleensä sähköpostilla) saatu käyttäjätunnus ja salasana niille varattuihin kenttiin. Jos olet unohtanut salasanasi voit syöttää

Lisätiedot

GPRS-lisäpalvelu INTERNET-ASETUKSET

GPRS-lisäpalvelu INTERNET-ASETUKSET GPRS-lisäpalvelu INTERNET-ASETUKSET GPRS-lisäpalvelu Internet-asetukset 2(22) Sisällysluettelo 1 INTERNET-ASETUKSET MICROSOFT WINDOWS 95/98... 3 1.1 MODEEMIN ASENNUS... 3 1.2 APN:N ASETTAMINEN... 3 1.3

Lisätiedot

Tiedonlähteille NELLIn kautta -

Tiedonlähteille NELLIn kautta - 28.8.2009 1 Tiedonlähteille NELLIn kautta - www.nelliportaali.fi/jy NELLI-portaali on tiedonhakujärjestelmä, joka tarjoaa pääsyn Jyväskylän yliopistossa käytettävissä oleviin sähköisiin aineistoihin kuten

Lisätiedot

OHJE EXCEL-MAKRON LUOMISEKSI JA MAKRON KÄYTÖSTÄ

OHJE EXCEL-MAKRON LUOMISEKSI JA MAKRON KÄYTÖSTÄ OHJE EXCEL-MAKRON LUOMISEKSI JA MAKRON KÄYTÖSTÄ Tässä ohjeessa esitetään kuinka Excel-taulukkolaskentaan luodaan makro ja annetaan muutama vinkki makron käyttöön. Ohje koostuu seuraavasti: 1. Mikä makro

Lisätiedot

Skype for Business pikaohje

Skype for Business pikaohje Skype for Business pikaohje Sisällys KOKOUSKUTSU... 2 ENNEN ENSIMMÄISEN KOKOUKSEN ALKUA... 4 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SKYPE FOR BUSINEKSELLA... 5 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SELAIMEN KAUTTA... 6 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN

Lisätiedot

erasmartcardkortinlukijaohjelmiston

erasmartcardkortinlukijaohjelmiston erasmartcardkortinlukijaohjelmiston asennusohje Sisällysluettelo 1. erasmartcard... 2 2. erasmartcard-ohjelmiston normaali asennus... 3 2.1. Ennen asennusta... 3 2.2. Asennus... 3 3. Muut asennustavat...

Lisätiedot

SQL Buddy JAMK Labranet Wiki

SQL Buddy JAMK Labranet Wiki Page 1 of 9 SQL Buddy JAMK Labranet Wiki Sisällysluettelo Yleistä SQL Buddy:sta kotisivu :http://sqlbuddy.com/ SQL Buddy on kevyt hallintatyökalu MySQL-tietokannalle. Järjestelmävaatimukset Serverin vaatimukset

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

Tiedostojen palauttaminen tehtävien palautuskansioihin Office 365 tilin yhdistäminen iperho verkko-oppimisympäristöön

Tiedostojen palauttaminen tehtävien palautuskansioihin Office 365 tilin yhdistäminen iperho verkko-oppimisympäristöön Tiedostojen palauttaminen tehtävien palautuskansioihin Office 365 tilin yhdistäminen iperho verkko-oppimisympäristöön Tiedoston palauttaminen tiedostona / Office 365 -kirjastosta Tiedoston palauttaminen

Lisätiedot

RYHMIEN PERUSTAMINEN JA OPINTOJEN ETENEMISRAPORTTI OODISSA

RYHMIEN PERUSTAMINEN JA OPINTOJEN ETENEMISRAPORTTI OODISSA RYHMIEN PERUSTAMINEN JA OPINTOJEN ETENEMISRAPORTTI OODISSA Ohje ryhmätyökalun käyttäjille 7.4.2015 Kuva: Ilpo Okkonen Ryhmätyökalu Oodissa Tässä ohjeessa käydään läpi OodiHOPSin ryhmätyökalutoimintoa.

Lisätiedot

Tilastokeskuksen rajapintapalveluiden käyttöönotto ArcGISohjelmistossa

Tilastokeskuksen rajapintapalveluiden käyttöönotto ArcGISohjelmistossa 1(6) Tilastokeskuksen rajapintapalveluiden käyttöönotto ArcGISohjelmistossa Ohjeita laatiessa on käytetty ArcGIS:n versiota 10.1. Koordinaattijärjestelmä ArcGIS käyttää oletuskoordinaattijärjestelmänä

Lisätiedot

TEHTÄVÄ 1.1 RATKAISUOHJEET

TEHTÄVÄ 1.1 RATKAISUOHJEET TEHTÄVÄ 1.1 RATKAISUOHJEET 1. Luo mallin mukainen kansiorakenne Käynnistä Resurssienhallinta painamalla näppäimistöltä peräkkäin Windows- ja E-näppäimiä niin, että Windows-näppäin on yhä pohjassa, kun

Lisätiedot

KiMeWebin käyttöohjeet

KiMeWebin käyttöohjeet KiMeWebin käyttöohjeet 5.3.2017 Miten saan käyttäjätunnuksen? Jos haluat käyttäjätunnuksen (eli oikeuden muokata sivuja) laita viesti webvelho@kime.fi ja kerro viestissä nimi pesti lippukunnassa (esim.

Lisätiedot

FrontPage 2000 - Näkymät

FrontPage 2000 - Näkymät FrontPage 2000 - Näkymät FrontPagessa on kuusi erilaista näkymää sivustoon. Sivunäkymä Tässä näkymässä luodaan sivut eli näkymä vastaa paljolti Wordin tekstinkäsittelyohjelman näkymää. Tässä on myös muokattava

Lisätiedot

Kurssien lukulistojen ylläpito Nellissä ja siirto Moodleen

Kurssien lukulistojen ylläpito Nellissä ja siirto Moodleen Kurssien lukulistojen ylläpito Nellissä ja siirto Moodleen Nellistä voi siirtää kirjallisuuslistoja Moodle-oppimisympäristöön. Näin voidaan tarjota opiskelijalle esimerkiksi verkkokurssin oheislukemistona

Lisätiedot

WINDOWS 7... 1 MICROSOFT OUTLOOK 2010:N UUDET OMINAISUUDET...

WINDOWS 7... 1 MICROSOFT OUTLOOK 2010:N UUDET OMINAISUUDET... 2010 SISÄLLYS WINDOWS 7... 1 MICROSOFT OUTLOOK 2010:N UUDET OMINAISUUDET... 3 MS OUTLOOK OHJE HTTP://OFFICE.MICROSOFT.COM/FI-FI/OUTLOOK-HELP/... 3 LAAJENNETTU VALINTANAUHA... 3 ASETUKSET... 4 LISÄÄ TILAA

Lisätiedot

NÄIN TEET VIDEO-MAILIN (v-mail)

NÄIN TEET VIDEO-MAILIN (v-mail) 1 NÄIN TEET VIDEO-MAILIN (v-mail) Kirjaudu iwowwe Back Officeen. HOME Klikkaa kotisivullasi (HOME) olevaa vihreää Video E-mail kuvaa Vastaava linkki Video Email on myös Video Tools - alasvetovalikossa

Lisätiedot

Opintokohteiden muokkaus

Opintokohteiden muokkaus 1 Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata Opinto-oppaassa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on WebOodiin OpasMuokkaaja-oikeudet. WebOodin käyttölupia

Lisätiedot

McAfee VirusScan Enterprice 7.0.0 asennus

McAfee VirusScan Enterprice 7.0.0 asennus 1 McAfee VirusScan Enterprice 7.0.0 asennus Asennuksen vaiheet: 1. McAfee VirusScan Enteprice 7.0.0 asennus 2. McAfee VirusScan Enteprice 7.0.0 On-Access Scan:n konfigurointi 3. Automaattisten päivitysten

Lisätiedot

Asiakashallinta. TaikaTapahtumat -käyttöohje

Asiakashallinta. TaikaTapahtumat -käyttöohje Asiakashallinta TaikaTapahtumat -käyttöohje Tietojen haku Siirry etapahtuma-valikkoon ja valitse Asiakashallinta Kirjoita hakukenttään hakuehto ja napauta Hae Napauta nimeä yhteystieto-lomake avautuu Tietojen

Lisätiedot

Tilastokeskuksen rajapintapalveluiden käyttöönotto QGIS-ohjelmistossa

Tilastokeskuksen rajapintapalveluiden käyttöönotto QGIS-ohjelmistossa 1 (7) Tilastokeskuksen rajapintapalveluiden käyttöönotto QGIS-ohjelmistossa ita laadittaessa on käytetty QGIS:n versiota 2.14.3. Ruudunkaappauskuvat ovat englanninkielisestä versiosta, mutta ohjeissa esitetään

Lisätiedot

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com Viva-16 Käyttöohje 1.4.2009 Veikko Nokkala Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 Ohjelmisto käyttöliittymä... 3 Asentaminen... 3 Käyttöönotto... 3 Katselu... 6 Tallennus... 8 Toistaminen... 9 Selain käyttöliittymä...

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

Comtieto Uutiskirje on helppokäyttöinen ja tehokas ratkaisu markkinointiin ja

Comtieto Uutiskirje on helppokäyttöinen ja tehokas ratkaisu markkinointiin ja Comtieto Uutiskirjeohjelman perusteet. Copyright Comtieto Oy 2018. Comtieto Uutiskirje on helppokäyttöinen ja tehokas ratkaisu markkinointiin ja asiakasviestintään. Sen avulla voit lisätä myyntiäsi, vahvistaa

Lisätiedot

Internet Explorer 7 & 8 pop-up asetukset

Internet Explorer 7 & 8 pop-up asetukset Sivu 1(8) Internet Explorer 7 & 8 pop-up asetukset www.procountor.com Internet Explorer 7 ja 8 sisältää pop-up ikkunoiden esto toiminnon. ProCountor -Taloushallintoohjelmistossa voidaan raportit tulostaa

Lisätiedot

Oppimateriaalin lisääminen

Oppimateriaalin lisääminen Helsingin yliopisto WebOodi 1 Oppimateriaalin lisääminen Tässä ohjeessa käsitellään oppimateriaalilinkin lisäämistä sekä opintokohteelle, että opetustapahtumalle. WebOodiin on mahdollista syöttää oppikirjojen

Lisätiedot

Videokuvan siirtäminen kamerasta tietokoneelle Windows Movie Maker -ohjelman avulla

Videokuvan siirtäminen kamerasta tietokoneelle Windows Movie Maker -ohjelman avulla Videokuvan siirtäminen kamerasta tietokoneelle Windows Movie Maker -ohjelman avulla 1. Digivideokamera liitetään tietokoneeseen FireWire-piuhalla. (Liitännällä on useita eri nimiä: myös IEEE 1394, DV,

Lisätiedot

KOPIOLUETTELOINTI KANSALLISKIRJASTON TIETOKANNOISTA

KOPIOLUETTELOINTI KANSALLISKIRJASTON TIETOKANNOISTA KOPIOLUETTELOINTI KANSALLISKIRJASTON TIETOKANNOISTA Maakuntakirjastokokous, Jyväskylä 16.3.2006 Lauri Aho SISÄLTÖ Mitä on kopioluettelointi? Tilastoja Tietokannat Tietoliikenneyhteydet Asiakasohjelmistot

Lisätiedot

Opintokohteiden muokkaus

Opintokohteiden muokkaus 1 Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata ssa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on in OpasMuokkaaja-oikeudet. n käyttölupia voi hakea lomakkeella,

Lisätiedot

TYYLIT. Word Tyylit

TYYLIT. Word Tyylit Word 2013 Tyylit TYYLIT TYYLIT... 1 Pikatyylien käyttäminen... 1 Tyylimuotoilun poistaminen... 2 Tyylin muokkaaminen... 2 Uuden tyylin luominen muotoillusta tekstistä... 2 Uuden tyylin luominen valintataulussa...

Lisätiedot

VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla

VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla Kopiointiohjeita_VHS2DVD 17.3.2016 1 VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla I Kasetin luku Adobe Premiere Elements -ohjelmaan Kytke virta tietokoneeseen, näyttöön ja videolaitteeseen.

Lisätiedot

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola 26.8.2016 SISÄLLYSLUETTELO 1. Omat asetukset kuntoon (kaikkien tehtävä aluksi) sivut 3-5 2. Tärkeiden sivujen tilaaminen omiin linkkeihin sivut

Lisätiedot

HAKUKONEMARKKINOINTI KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE

HAKUKONEMARKKINOINTI KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE 1 SISÄLLYSLUETTELO KIRJAUDU PALVELUUN...3 KÄVIJÄSEURANTA...4 SIVUJEN PÄIVITYS...5 Sisältö...6 Sisältö / Työkalut...8 Sisältö / Taulukko...9 Sisältö / Kuvien tuominen...10 Sisältö

Lisätiedot

Web of ScienceTM Core Collection (1987-present)

Web of ScienceTM Core Collection (1987-present) Tampereen yliopiston kirjasto 2014 Web of ScienceTM Core Collection (1987-present) Science Citation Index Expanded (1987-present): Monitieteinen tietokanta, joka sisältää 8,500 tieteellistä lehteä luonnontieteiden,

Lisätiedot

TAULUKKORYHMÄT. Sisällysluettelo

TAULUKKORYHMÄT. Sisällysluettelo Excel 2010 Taulukkoryhmät Sisällysluettelo TAULUKKORYHMÄT TAULUKOIDEN RYHMITTÄMINEN... 1 Ryhmän luominen... 1 Ryhmän purkaminen... 1 Tietojen kirjoittaminen, muotoilu ym.... 1 Tietojen kopioiminen taulukosta

Lisätiedot

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOHJE LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Versio: 1.1 Tila: hyväksytty Päivämäärä: 13.2.2001

Lisätiedot

Ylläpitoalue - Etusivu

Ylläpitoalue - Etusivu Crasmanager 5.2 Ylläpitoalue - Etusivu Sivut osiossa sisällön selaus ja perussivujen ylläpito. Tietokannat osiossa tietokantojen ylläpito. Tiedostot osiossa kuvien ja liitetiedostojen hallinta. Työkalut

Lisätiedot

TIMMI-TILAVARAUSOHJELMISTO

TIMMI-TILAVARAUSOHJELMISTO Timmi Software Oy Pikaopas 1(12) TIMMI-TILAVARAUSOHJELMISTO Tämä dokumentti on pikaopas Timmi-tilavarausohjelmiston ominaisuuksien testausta varten. Pikaohjeen merkinnät Pikaohjeessa käytetään seuraavia

Lisätiedot

SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2017 TULOSPALVELUN OHJEET LAITTEISTO 2. LAITTEISTON VALMISTELU 3. VALMISTELUT ENNEN TAPAHTUMAA

SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2017 TULOSPALVELUN OHJEET LAITTEISTO 2. LAITTEISTON VALMISTELU 3. VALMISTELUT ENNEN TAPAHTUMAA SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2017 TULOSPALVELUN OHJEET 30.4.2017 1. LAITTEISTO - Kannettava tietokone Panasonic CF-29, verkkolaturi, autolaturi ja langaton hiiri. (vara-akku) - Emit 250 -lukijaleimasin ( UUSI USB-lukija)

Lisätiedot

Mendeley-viitteidenhallinta

Mendeley-viitteidenhallinta Päivitetty 6.4.2016 Mendeley-viitteidenhallinta Pikavinkkejä: lähdeaineiston tallentaminen, lähteisiin viittaaminen ja lähdeluettelon tekeminen teppo.hjelt@tut.fi Mikä Mendeley on ja mihin sitä käytetään?

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

Tervetuloa käyttämään ehopsia

Tervetuloa käyttämään ehopsia Tervetuloa käyttämään ehopsia Sisällys: Uuden ehops-pohjan luominen (opettaja)... ehops-pohjan jakaminen opiskelijoille (opettaja)... Opiskelijan jakaman ehopsin etsiminen (opettaja)... Opiskelijan jakaman

Lisätiedot

RATKI 1.0 Käyttäjän ohje

RATKI 1.0 Käyttäjän ohje RATKI RATKI 1.0 Käyttäjän ohje Ohje 0.5 Luottamuksellinen Vastuuhenkilö Petri Ahola Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 1.1. Kuvaus... 3 1.2. Esitiedot... 3 1.3. RATKIn käyttöoikeuksien hankinta... 3 1.4.

Lisätiedot

OSAAMISENHALLINTA HENKILÖSTÖ. Esimiehen pikaohje

OSAAMISENHALLINTA HENKILÖSTÖ. Esimiehen pikaohje OSAAMISENHALLINTA HENKILÖSTÖ Esimiehen pikaohje Omat tiedot, etusivu Omien tietojen etusivulla näkyy kirjautuneen käyttäjän nimi sekä käytössä olevat osiot Näkymäksi voi valita joko ns. Tiilet tai Etusivun

Lisätiedot

1 (14) Ohje. Ohje. GTK-wiki. Geologian tutkimuskeskus, Verkkosivustopalvelut

1 (14) Ohje. Ohje. GTK-wiki. Geologian tutkimuskeskus, Verkkosivustopalvelut 1 (14) GTK-wiki 2 (14) Sisällysluettelo 1. Wikin ylläpito... 3 1.1. Wiki-artikkelin muokkaus... 3 1.2. Wiki-artikkelin lisääminen... 3 2. Wiki-toiminnot... 4 2.1. Ristiinlinkitys... 4 2.2. Tekstin muotoilu...

Lisätiedot

Mendeleyn käyttö viittamisessa. Maria Söderholm Tietoasiantuntija Oppimiskeskus

Mendeleyn käyttö viittamisessa. Maria Söderholm Tietoasiantuntija Oppimiskeskus TuTa ja InfoVerkot kandiseminaari Mendeleyn käyttö viittamisessa Maria Söderholm Tietoasiantuntija Oppimiskeskus maria.soderholm@aalto.fi Sisältö Johdanto viitteidenhallintavälineisiin Mendeleyn käyttöesimerkit

Lisätiedot

OPAS VERKKOLASKUTUKSEEN

OPAS VERKKOLASKUTUKSEEN OPAS VERKKOLASKUTUKSEEN 1 Sisällysluettelo Sisällysluettelo. 2 1. Passeliin kirjautuminen. 3 2. Luo uusi asiakas asiakaskortistoon.. 3 3. Uuden laskun tekeminen.. 5 4. Laskun lähettäminen verkkolaskuna...

Lisätiedot

Ohje internetkarttapalveluun

Ohje internetkarttapalveluun Ohje internetkarttapalveluun Kartalla liikkuminen Liiku kartalla käyttäen hiirtä, karttaikkunan zoomauspainikkeita tai pikavalikkotoimintoja. 1. Näkymän liikuttaminen: Liikuta karttaa hiirellä raahaamalla.

Lisätiedot

Perustietoja Mietoisten kyläportaalista... 2. Yhdistyksen ylläpitäjän kirjautuminen... 2. Yhdistyksen etusivun muokkaaminen... 2

Perustietoja Mietoisten kyläportaalista... 2. Yhdistyksen ylläpitäjän kirjautuminen... 2. Yhdistyksen etusivun muokkaaminen... 2 Mietoisten kyläportaalin käyttöohjeet alasivujen ylläpitäjille Päivitetty 8.4.2011 Sisältö Perustietoja Mietoisten kyläportaalista... 2 Yhdistyksen ylläpitäjän kirjautuminen... 2 Yhdistyksen etusivun muokkaaminen...

Lisätiedot