OSIO I: EU:n ja kansallisen lainsäädännön suhde

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "OSIO I: EU:n ja kansallisen lainsäädännön suhde"

Transkriptio

1 1 Asumisperusteinen sosiaaliturva työpaja työpajan dokumentointi Osallistujat: Paula Ilveskivi, Akava Pirjo Väänänen, SAK Ralf Sund, STTK Outi Luoma-aho, Valtiovarainministeriö Sonya Walkila, Oikeusministeriö Henna Huhtamäki, STM Suvi Rasimus, KELA Jaana Rissanen, Eläketurvakeskus Marja-Terttu Mäkiranta, STM Hannele Häkkinen, Kuntaliitto Mikko Räsänen, Elinkeinoelämän keskusliitto Pasi Pajula, STM Marko Lehtola Essi Rentola, STM Antti Klemola, KELA Marjaana Lundqvist, Eläketurvakeskus Jere Päivinen, STM Marko Leimio, STM Marjaana Maisonlahti, STM Eeva Vartio, Kela Lari Hokkanen, Demos Helsinki Noora Asikainen, Demos Helsinki Mikko Annala, Demos Helsinki OSIO I: EU:n ja kansallisen lainsäädännön suhde Alustus 1: Mitä tekijöitä kansallisen ja EU-lainsäädännön yhteensopivuuteen kuuluu ja millainen on EUtuomioistuimen ratkaisujen merkitys kansallisella tasolla?

2 2 Alustus: Case-esimerkkeinä työttömyysturva ja perhe-etuudet, koska niissä ilmenee parhaiten EU- ja kansallisen lainsäädännön suhde. Tavoitteina on ymmärtäminen tiedon jakaminen ja kaikkien tuominen samalle ymmärryksen tasolle. Soveltamisalalaki, jossa määritellään asuminen, on keskeisessä roolissa tässä kokonaisuudessa. EU-oikeus on erilaista kuin kansallinen erot on hyvä tietää. Yhtenä tavoitteena on myös selkeyttää Suomen tavoitteita EU-oikeuden kehittämisessä. Keskeiset kysymykset/haasteet kansallisen ja EU-oikeuden yhteensopivuudessa Valtiot voivat itse päättää omasta sosiaaliturvastaan mutta liikkumisvapauttaan käyttäneitä henkilöitä ei voi syrjiä Eri sosiaaliturvan aloilla eri kriteerit Suomen sosiaaliturvan piiriin kuulumisen alkaminen ja päättyminen Aktiiviajan- vs. eläketurva Asumiseen perustuvan turvan piiriin kuuluminen Kuinka paljon tarvitaan yleistä sateenvarjoa vai pitäisikö miettiä yksittäisten tukien kannalta? EU-tuomioistuinen rooli Keskeinen merkitys koordinaatiolainsäädännön kehityksessä Keskeinen osa sen työstä koskee sosiaaliturvatapauksia Ratkaisut suoraan sovellettavaa oikeutta Kaksi tapaa: ennakkoratkaisupyynnöt ja rikkomusmenettelyt Keskeistä on tuomioistuimen kansallinen rooli Alustus 2: Soveltamisalalain logiikka ja siihen liittyvät muutokset Soveltamisalalaki tuli voimaan 1994 alusta, kun Suomi liittyi ETA:an. Havaittiin, että EU:n sosiaaliturva-asetus (1408/71) oli kokonaisuus, joka syrjäyttää kansallisen lainsäädännön. Todettiin, että asumista ei voi edellyttää tänne tulevilta työntekijöiltä, mikä oli ristiriidassa Suomen kansallisen lainsäädännön kanssa. Huomioitava on, että liikkuvuutta oli aikoinaan vähemmän. Laki määrittelee, mitä on asuminen. Tarkoittaa sitä, että henkilö asuu ja oleskelee täällä vakituisesti aikoinaan uskottiin, että tämä määrittely on riittävä. Oletus oli, että lähtökohtaisesti kaikki Suomessa olevat asuvat myös täällä. V.2004 lakimuutoksesta lähtien loppui aiempi käytäntö, että asuminen ratkaistaan vain jos siitä on epäilystä. Tuli tarkemmat säädökset Suomessa asumisesta, Suomeen muutosta ja hallinnollisista menettelyistä. Isoin muutos oli lain3 b : yrittäjille ja työntekijöille neljän kuukauden työskentelyvaatimus. Haasteena: miten tarkasti ottaen menee (jos menen, ja menen ja tulen pitääkö aina uudestaan odottaa 4kk?). Suhde EU-oikeuteen: onko yhdenvertaista, että joiltain vaaditaan työskentelyä 4kk ja toisilta ei, että pääsee sosiaaliturvaan?

3 3 Uhat ovat muuttuneet. Vuonna 1994 pelättiin, että suomalaiset lähtevät, ja vievät turvan mukanaan. Myöhemmin on tullut pelko, että muista EU-maista tulevat muuttajat hakevat meidän sosiaaliturvan. Mutta mikä on fokus uhkatekijöissä? Nyt taitaa olla trendinä, että ei pelätä työntekijöiden tänne tulemista (se on jopa toivottavaa), mutta pelko on nyt ns. ei-aktiivisten ihmisten laajamittainen muutto ja asumisperusteisen turvan piiriin tuleminen. Pohdittavana: saako maahan tulija heti kaiken turvan, vai vaan osan? Mikä on suhde aktiivisuuteen (työhön)? Sääntöjen moninaisuudesta seuraa vaikea soveltaminen, joka voi aiheuttaa eriarvoisuutta; näin ei saisi olla oikeusvaltiossa. Toisin sanoen nyt kaivataan selkeyttä miten eri osat (EU- ja kansallinen lainsäädäntö) liikkuvat suhteessa toisiinsa. KESKUSTELU: Oikeusasiamies teki aikoinaan 90-luvun lopulla päätöksen, että ihmiset eivät ole riittävän tietoisia ulkomailla ollessaan oikeudestaan sosiaaliturvaan. EOA totesi että pitää tehdä päätös. V Kelaan tuli uusi tietojärjestelmä, ja entistä parempien teknisten mahdollisuuksien myötä se alkoi tehdä enemmän päätöksiä. Mutta tarvitaanko päätöstä aina, voiko kansalaisten informoinnin nykyään toteuttaa muilla keinoilla? Kansaneläkkeen vakuutuskausien selvittäminen aiheuttaa melko paljon työtä, kun vakuutushistoriaa kertyy muutoista. Tyel:n muutos on aiheuttanut siinä mielessä ongelmia, ettei työntekijän määritelmänä enää ollut riittävä työeläkelainsäädännön mukainen työntekijän asema. Myös työnantajan näkökulmasta ongelmana on työskentely muualla. Miten vakuutetaan muussa maassa työskentelevä? Nyt tätä ei yhteen soviteta eri maiden käytäntöjen välillä. Koordinaation haasteena työnantajan näkökulmasta on se, että sovelletaan toisen maan lainsäädäntöä ja maksut ja velvoitteet pitää hoitaa työskentelymaan säännöillä. Mittakaava on kasvanut: 90-luvulla puhuttiin alle sadasta tuhannesta ihmisestä, sittemmin muuttajien määrä on moninkertaistunut. Tämä on iso syy miksi tähän pitää tarttua. Työntekijän/kansalaisen näkökulmasta nykytilanne myös ongelmallinen: ei pysty ymmärtämään, mikä on lopputulos. Ensin saa päätöksen sosiaaliturvaan kuulumisesta, joka vaikuttaa etuuspäätökseen. Ihmiset usein eivät ymmärrä muuttaneensa jonnekin, vaan liikkuminen maiden välillä on elämäntapa siitä seuraa, että ei välttämättä hoksata tehdä tarvittavia ilmoituksia viranomaisille. Keskeistä on selventää, mitä on yhdenvertainen kohtelu? Mitä me hyväksytään esimerkiksi asumisena tai muuttamisena?

4 4 OSIO II: Työttömyysturva Haasteena on asuinpaikan määrittely kokonaan työttömälle (epävarsinaiselle) rajatyöntekijälle työttömyyden ajalle. Kokonaan työttömän rajatyöntekijän työttömyysturvasta vastaa asuinmaa, jos hän palaa sinne. Eri mailla voi olla eri näkemyksiä siitä, oliko kyseessä rajatyö vai asuiko henkilö työskentelymaassa. Usein on vaikeaa tulkita, palaako henkilö asuinmaahan. Varaus: kuitenkaan asioista harvoin täyttä epäselvyyttä. Mahdollisuus lähteä muualle EU:hun työnhakuun ei ole kovin suosittua. Yhtenä syynä siihen, ettei asetuksen mukaista menettelyä käytetä, on ehkä se, että suomalaista työttömyysturvaa voidaan käytännössä maksaa ulkomailla oleskelun ajalta eli henkilö 'asuu edelleen' Suomessa, jos hän on maksimissaan vuoden ajan ulkomailla. Mutta miten TE-toimisto suhtautuu työttömän oleskeluun ulkomailla? Vaikuttaako ulkomailla oleskelu työnhakijoiden aktivointiin, nykyään tehdään 3 kk välein haastattelu (puhelimitse). Nykyisten säännösten valossa vaikuttaa epäselvältä, mikä on ulkomailla oleskelun vaikutus työttömyysetuuteen, jos TE-toimisto tai työttömyysetuuden maksaja saa tiedon ulkomailla oleskelusta. Keskustelussa oli esillä erityisesti kaksi teemaa: 1) Työttömyysturvan maksaminen henkilön ulkomailla oleskelun ajalta on järjestelmän legitimiteettiin liittyvä kysymys. Onko oikein, että suomalaisen työttömyysturvan saaja voi oleskella ulkomailla jopa vuoden (tai kaksi) ja hoitaa velvoitteensa työvoimahallintoon sähköisesti? Toisaalta mitkä ovat viranomaisen mahdollisuudet seurata sitä, missä kukin oleskelee. Suomen lainsäädännön mukaan työttömyysturvan saamiseksi edellytetään varsin lyhyttä työskentelykautta ja etuuden maksukausi on puolestaan melko pitkä EU-maiden välisessä vertailussa. Mikä on ulkomaille maksetun työttömyysetuuden hinta? Tähän on vaikeaa vastata, koska ei tiedetä kovin hyvin, kuinka monet oleskelevat työttömyysturvaa saadessaan ulkomailla. Ahkerasti liikkuville ihmisille ei välttämättä tule edes mieleen ilmoittaa ulkomailla oleskelustaan. Suomen erikoisuus muihin maihin nähden on se, ettei etuuden maksaja tai palvelujen tarjoaja systemaattisesti tarkastele sitä, onko henkilö suomalaisilla työmarkkinoilla Vuoden ulkomailla oleminen ei tarkoitettu alunperin työttömyysturvaan, vaan soveltamiseen on päädytty ennemminkin lakiteknisistä syistä. Muissa maissa työvoimaviranomaiset vaativat enemmän henkilökohtaista osallistumista. Suomen mallissa riittää, että on käytettävissä työhön. Rajoitukset, joita ei kuitenkaan voida kontrolloida, ovat vaikeita toiset tekevät ilmoitukset tunnollisesti, toiset eivät ollenkaan. 2) Rajatyöntekijän, jolla on siteitä sekä työskentelymaahan että lähtömaahansa, asumisen sekä asuinmaahan palaamisen määrittely ja oikeus työttömyysturvaan.

5 5 Tyyppitapauksina ajoittain, esim. viime syksynä, ovat olleet virolaiset rakennusmiehet: ongelmallisuus siinä, että asuvatko he työskentelyn aikana oikeasti täällä ja palaavatko työttöminä Viroon. Monilla liikkuvilla työntekijöillä on siteitä molempiin maihin, asunto Suomessa ja ehkä perhe ja toinen koti Virossa. Työskentely Suomessa voi jatkua vuosia. Työntekijän on erittäin vaikeaa ennakoida, mistä hän saa työttömyysetuuden, jos mahdollisesti jää työttömäksi. Suomen ja Viron lainsäädäntöjen mukaisen työttömyysturvan tasojen välillä on melko suuri ero. Kipukohtana kärkihankkeessa on se, voidaanko asumisen määrittelyä yksinkertaistaa ja työntekijän asemaa selkeyttää. Nämä tapaukset eivät koskaan ole täysin selviä - toteutuuko tällä hetkellä yhdenvertaisuus? Onko lainsäädännön tulkinta johtanut siihen, että kaikkia perustilanteita varten tarkoitettu säädös soveltuukin lähinnä virolaisiin? Voi siis vaikuttaa siltä, että lähtömaa vaikuttaa ratkaisuihin. Kuitenkin tosiasialliset seikat vaikuttavat kussakin ratkaisussa. Meillä on vähemmän tapauksia, että suomalaiset käyvät esim. Virossa työssä siksi voi tuntua siltä, että kohdentuu ennemmin virolaisiin. Varmasti vaikeaa olisi myös niissä tilanteissa, jos suomalainen lähtisi Viroon tai Saksaan ja kävisi kotimaassa useamman kerran kuukaudessa, ja täällä olisi koti ja kesämökki. Työttömyyskassojen näkökulmasta kaikille kansalaisuuksille ongelmat ovat yhtä vaikeita, mutta tyyppitilanteet muodostuvat maantieteellisistä ja työskentelyyn liittyvistä olosuhteista. Kuinka paljon Kela tekee rajan yli melko usein liikkuville henkilöille, mutta Suomessa yli vuoden oleskelleille, vakuuttamispäätöksiä siitä että henkilö asuu Suomessa soveltamisalalain perusteella? Tällä hetkellä ei tehdä yleisesti päätöksiä tällä perusteella (eli ei katsota oleskeluaikaa väestörekisteristä), vaan ennemmin annetaan vakuuttamispäätös työskentelyn perusteella. Asumisen perusteella annetut päätökset voisivat helpottaa työttömyysturvahakemuksen yhteydessä asumisen arviointia. Työttömyysturvan käsittelijän ei olisi silloin välttämätöntä aina miettiä asumista koskevia säännöksiä. Toisaalta vaikka Suomessa päätettäisiin asumisesta jotain, liittyy henkilön tilanteeseen silti toinenkin maa, jonka rekistereissä voi olla Suomen viranomaisen näkemyksen kanssa ristiriidassa olevaa tietoa. Ja jos vakuuttamispäätös tehdään eri aikaan kuin etuutta käsitellään, voi hyvinkin käydä niin, että ihmiset eivät ymmärrä asian merkitystä. Kassojen jäseneksi ottamispäätökset, eivät vielä luo etuusoikeuksia. Toisin sanoen jos liittyy kassaan, se ei ole vielä takeena, että työttömänä saisi etuutta. Työttömyyskassojen näkökulma tulee asetuksesta: Pidempiaikaisessa työttömyystilanteessa (kokonaan työtön) maksaja se valtio mistä henkilö tulee, yleensä tämä tulkitaan asuinmaaksi. Lyhytaikaisissa työttömyystilanteissa (lomautus) maksajana on työskentelymaa. Tämä voi olla Hämmentävää saajien näkökulmasta. Selkeät oikeudet ja se kuka etuudet maksaa, ovat keskeiset työntekijän/kansalaisen näkökulmasta. Vaikka johtaisi yksikön kannalta siihen, että saa etuudet muusta kuin työskentelymaasta.

6 6 Voi olla hyvä puhua kahdesta luokasta: 1. Epätyypilliset rajatyöntekijät, jotka eivät täytä kansallisia etuuden ehtoja. 2. Monet, jotka ovat jo olleet pitkään, esim. yli vuoden ja täyttävät kansalliset ehdot. MITÄ PITÄISI MUUTTAA JUURI NYT? EHDOTUKSIA/Kysymyksiä Pitäisikö työttömien olla myös fyysisesti työmarkkinoiden käytettävissä? Pitäisi. -Katsotaan etuudet ja palvelut kokonaisuutena: tavoitteena oltava ihmisen saaminen töihin. Palveluista pitäisi puhua etuuksien rinnalla. Soveltamisalalaki: nyt voi oleskella vuoden tilapäisesti ulkomailla ja saada etuuksia pitäisikö lyhentää sitä esimerkiksi puoleen vuoteen? Työskenteleminen/asuminen. Toisaalta on sovellettavana kansallinen asumisen käsite, toisaalta koordinaatioasetuksen mukainen asuminen ( siellä missä intressien keskus ). Koordinaatiosetuksessa sekä asuminen että työskentely merkitsevät työttömyysturvan maksamisesta vastaavaa maata määritettäessä. Kansallinen ja asetuksen asumisen käsite ovat suhteellisen samanlaiset. Joskus ongelmana on, että dialogia eri maiden eri laitosten kanssa asumisesta ei käydä. Selkeyttä tarvitaan siihen, että milloin henkilö on asuva koordinaatioasetuksen mukaisesti. Kun ihmiset liikkuvat jatkuvasti enemmän ja enemmän, asuminen on liukuvaa. Voidaanko katsoa enää meidän kansallista lainsäädäntöä niin selkeästi? Vai katsotaanko lähtökohtaisesti meidän soveltamisalalakia, paitsi jos maiden ja sosiaaliturvalaitosten tulkintojen välillä selkeää ristiriitaa? Koordinaatiossa eri turvakategorioilla eri periaatteet ulosmaksamisessa. Ne oikeudet, mitä kansallisessa lainsäädännössä on, on turvattava myös vapaata liikkuvuuttaan käyttäville tai muiden maiden kansalaisille. OSIO III: Perhe-etuudet Kysymys: Kansallisen ja EU-lainsäädännön ristiriita (esim. perhekäsite) KESKUSTELU: EU-tuomioistuimen Slanina-päätöksen pohjalta on käytävä periaatteelista keskustelua. Suomi on EU:ssa tässä vähemmistössä. On painetta että Slanina pitäisi huomioida myös Suomessa perhekäsitteessä. Toistaiseksi Suomea vastaan ei ole vielä rikkomusmenettelyä. Slanina vie kohti vanhaan perhemallia ja sitoo etuuden maksamisen biologiseen vanhemmuuteen. Slanina-tapauksen linajus onkin vaikea ja kaukana suomalaisesta ajattelusta. Olisiko meidän tuotava meidän lainsäädäntöön ajatus, että emme muuta perhekäsitettä sosiaaliturvassaturvassa, mutta voidaan tietyissä tilanteissa poikkeuksellisesti eksportoida etävanhemmalle? Lastenhuoltolain uudistaminen on tekeillä, jossa on esillä myös lasten vuoroasumisen tilanteet eri näkökulmista.

7 7 TUNNISTETTUJA HAASTEITA Kuinka paljon tarvitaan 'yleistä sateenvarjoa' vai pitäisikö miettiä yksittäisten tukien kannalta? Tarvitaanko vakuuttamispäätöstä henkilön liikkuessa maasta toiseen, ja jos niin milloin? Keskeistä on selventää, että mitä on yhdenvertainen kohtelu? Mitä me hyväksytään esimerkiksi asumisena tai muuttamisena? Nyt haasteena on asuinpaikan määrittely kokonaan työttömälle epävarsinaiselle rajatyöntekijälle työttömyyden ajalle. Toteutuuko yhdenvertaisuus? Yleisesti: Rajoitukset, joita ei kuitenkaan voida kontrolloida, ovat vaikeita toiset henkilöt ilmoittavat tunnollisesti, toiset eivät. Selkeyden ja oman aseman ennakoimisen keskeinen merkitys yksittäisen henkilön näkökulmasta.

Asumiseen perustuva sosiaaliturva kansainvälisissä tilanteissa

Asumiseen perustuva sosiaaliturva kansainvälisissä tilanteissa Asumiseen perustuva sosiaaliturva kansainvälisissä tilanteissa Lainsäädäntöhanke Suomen asumiseen perustuvan sosiaaliturvan tarkoituksenmukaisesta kohdentumisesta rajat ylittävissä tilanteissa Julkaisija

Lisätiedot

Työntekijän oikeus Kelan sosiaaliturvaan - kriteerit ja haasteet. Mobiili Antti Klemola, Kela

Työntekijän oikeus Kelan sosiaaliturvaan - kriteerit ja haasteet. Mobiili Antti Klemola, Kela Työntekijän oikeus Kelan sosiaaliturvaan - kriteerit ja haasteet Mobiili 17.5.2017 Antti Klemola, Kela Millä perusteella Suomeen muuttava kuuluu Kelan sosiaaliturvaan? Oikeus Kelan etuuksiin perustuu 1.

Lisätiedot

Brexitin vaikutukset Kelan etuuksiin. Suvi Rasimus Kansainvälisten asioiden osaamiskeskus Kela

Brexitin vaikutukset Kelan etuuksiin. Suvi Rasimus Kansainvälisten asioiden osaamiskeskus Kela Brexitin vaikutukset Kelan etuuksiin Suvi Rasimus Kansainvälisten asioiden osaamiskeskus Kela Brexitin vaikutukset Kelan etuuksien kannalta Ison-Britannian EU-eron toteutuessa EU-lainsäädännön soveltuminen

Lisätiedot

Mobiilin sosiaaliturvan kärkihanke työpaja ETK:n kommentti. Minna Levander

Mobiilin sosiaaliturvan kärkihanke työpaja ETK:n kommentti. Minna Levander Mobiilin sosiaaliturvan kärkihanke työpaja 20.6.2017 - ETK:n kommentti Minna Levander Missä tilanteissa ratkaisu sovellettavasta sosiaaliturvalainsäädännöstä annetaan ETK:sta? ETK:n tehtävistä sovellettavaa

Lisätiedot

Mobiilin sosiaaliturvan kärkihanke 2. työpaja - EU - (sielläkö) missä ongelma Osakärkihanke Essi Rentola

Mobiilin sosiaaliturvan kärkihanke 2. työpaja - EU - (sielläkö) missä ongelma Osakärkihanke Essi Rentola Mobiilin sosiaaliturvan kärkihanke 2. työpaja - EU - (sielläkö) missä ongelma Osakärkihanke Essi Rentola 19.4.2017 1 16.2.2018 Työpajan sisältö Tiedon jakaminen: Kaikki samalle ymmärryksen tasolle 1. EU-lainsäädäntö

Lisätiedot

Suomen asumisperusteinen sosiaaliturva. 17.2.2010 Henna Huhtamäki

Suomen asumisperusteinen sosiaaliturva. 17.2.2010 Henna Huhtamäki Suomen asumisperusteinen sosiaaliturva 17.2.2010 Henna Huhtamäki Sisältö Säännöstausta ja Suomessa asuminen Ulkomaille muutto ja asumisperusteinen sosiaaliturva Pääsäännöt Perheenjäsenenä ulkomailla Opiskelijana

Lisätiedot

Työhön ulkomaille Voinko kuulua Suomen sosiaaliturvaan? Päivi Kuivasniemi suunnittelija Kansainvälisten asioiden osaamiskeskus

Työhön ulkomaille Voinko kuulua Suomen sosiaaliturvaan? Päivi Kuivasniemi suunnittelija Kansainvälisten asioiden osaamiskeskus Työhön ulkomaille Voinko kuulua Suomen sosiaaliturvaan? Päivi Kuivasniemi suunnittelija Kansainvälisten asioiden osaamiskeskus Aiheet Termit Kelan ja ETK:n työnjako Työhön EU-alueelle Työhön sopimuksettomaan

Lisätiedot

Kelan vakuuttamispäätökset. Antti Klemola

Kelan vakuuttamispäätökset. Antti Klemola Kelan vakuuttamispäätökset Antti Klemola 18.12.2017 Tilasto Vuonna 2016 Kelassa tehtiin Suomen suuntaan tuleville yhteensä 41 000 ratkaisua, joista myönteisiä 38 000 Ulkomaan suuntaan lähteville yhteensä

Lisätiedot

Sosiaaliturvan piiriin kuuluminen. 17. ja 18.2.2010 Henna Huhtamäki

Sosiaaliturvan piiriin kuuluminen. 17. ja 18.2.2010 Henna Huhtamäki Sosiaaliturvan piiriin kuuluminen 17. ja 18.2.2010 Henna Huhtamäki Kansaneläke Terveydenhoito Perheetuudet KELA Kunnat Työttömyys Sairaus ja äitiysetuudet (rahaetuudet) Työttömyyskassat Työtapaturma ja

Lisätiedot

Asumiseen perustuva vakuuttaminen - kriteerit ja haasteet. Mobiili Antti Klemola, Kela

Asumiseen perustuva vakuuttaminen - kriteerit ja haasteet. Mobiili Antti Klemola, Kela Asumiseen perustuva vakuuttaminen - kriteerit ja haasteet Mobiili 20.6.2017 Antti Klemola, Kela Millä perusteella Suomeen muuttava kuuluu Kelan sosiaaliturvaan? Oikeus Kelan etuuksiin perustuu 1. Ensisijaisesti

Lisätiedot

Työhön Suomeen Voinko kuulua Suomen sosiaaliturvaan? Päivi Kuivasniemi suunnittelija Kansainvälisten asioiden osaamiskeskus

Työhön Suomeen Voinko kuulua Suomen sosiaaliturvaan? Päivi Kuivasniemi suunnittelija Kansainvälisten asioiden osaamiskeskus Työhön Suomeen Voinko kuulua Suomen sosiaaliturvaan? Päivi Kuivasniemi suunnittelija Kansainvälisten asioiden osaamiskeskus Aiheet Termit Suomen sosiaaliturva Suomeen muutettaessa Työhön EU-alueelta Työhön

Lisätiedot

Komission ehdotus 13 päivänä joulukuuta 2016 ehdotuksen (KOM (2016) 815 lopullinen)

Komission ehdotus 13 päivänä joulukuuta 2016 ehdotuksen (KOM (2016) 815 lopullinen) Komission ehdotus 13 päivänä joulukuuta 2016 ehdotuksen (KOM (2016) 815 lopullinen) Parlamentin ja neuvoston asetukseksi sosiaaliturvajärjestelmien yhteensovittamisesta annetun asetuksen (EY) 883/2004

Lisätiedot

Mobiilin sosiaaliturvan kärkihanke 5. työpaja - Muuttohaukat

Mobiilin sosiaaliturvan kärkihanke 5. työpaja - Muuttohaukat Mobiilin sosiaaliturvan kärkihanke 5. työpaja - Muuttohaukat Henna Huhtamäki 17.8.2017 1 23.2.2018 Etunimi Sukunimi Lupatyypit 2015-2017 30000 25000 20000 15000 10000 5000 0 1.8.2017 2 0 1 6 2015 2 23.2.2018

Lisätiedot

Työhön ulkomaille Voinko kuulua Suomen sosiaaliturvaan? Merja Siltanen-Kallio

Työhön ulkomaille Voinko kuulua Suomen sosiaaliturvaan? Merja Siltanen-Kallio Työhön ulkomaille Voinko kuulua Suomen sosiaaliturvaan? Merja Siltanen-Kallio 25.8.2016 Termit Sopimukseton maa tarkoittaa muuta maata kuin EU-/ETA-maata tai Sveitsiä, tai Sosiaaliturvasopimusmaata (mm.

Lisätiedot

Työhön ja työnhakuun ulkomaille. 25.8.2011 Kristo Kenner, KELA

Työhön ja työnhakuun ulkomaille. 25.8.2011 Kristo Kenner, KELA Työhön ja työnhakuun ulkomaille 25.8.2011 Kristo Kenner, KELA EU/ETA + Sveitsi Sosiaaliturvasopimusmaat Muut maat EY-lainsäädäntö Sos.t.sopimus Kansallinen lainsäädäntö Lainsäädäntö ulkomaille muutettaessa

Lisätiedot

Rajat ylittävä sosiaaliturva. Essi Rentola Suunnittelupäällikkö 4.12.2013

Rajat ylittävä sosiaaliturva. Essi Rentola Suunnittelupäällikkö 4.12.2013 Rajat ylittävä sosiaaliturva Essi Rentola Suunnittelupäällikkö 4.12.2013 Kansaneläke Työttömyyskassat Perheetuudet Kela Työttömyys Työtapaturmaja ammattitautietuudet Terveydenhoito huolto Sairaus- ja äitiysetuudet

Lisätiedot

Rajat ylittävä sosiaaliturva. Suvi Rasimus Lakimies 29.1.2014

Rajat ylittävä sosiaaliturva. Suvi Rasimus Lakimies 29.1.2014 Rajat ylittävä sosiaaliturva Suvi Rasimus Lakimies 29.1.2014 Kansaneläke Työttömyyskassat Perheetuudet Kela Työttömyys Työtapaturmaja ammattitautietuudet Terveydenhoito huolto Sairaus- ja äitiysetuudet

Lisätiedot

Ulkomaantyö ja sosiaaliturva. Karoliina Kääriäinen

Ulkomaantyö ja sosiaaliturva. Karoliina Kääriäinen Ulkomaantyö ja sosiaaliturva Karoliina Kääriäinen Aiheet Yleiskuva ulkomaantyön vakuuttamisesta ETK:n ja Kelan työnjako Lähetettynä työntekijänä EU/ETA-maissa ja Sveitsissä Sosiaaliturvasopimusmaissa Työskentely

Lisätiedot

KV-kesäpäivät. Perusasioita eläkkeistä kv-tilanteissa. Outi Äyräs-Blumberg

KV-kesäpäivät. Perusasioita eläkkeistä kv-tilanteissa. Outi Äyräs-Blumberg KV-kesäpäivät Perusasioita eläkkeistä kv-tilanteissa Outi Äyräs-Blumberg 26.8.2016 Suomen eläkejärjestelmät Työeläke Ansaitaan palkkatyöllä tai yrittämisellä Työeläkelaitokset hoitavat ETK toimii lakisääteisenä

Lisätiedot

Perusasioita eläkkeistä kvtilanteissa. Jonna Salmela juristi Kansainvälisten asioiden osaamiskeskus

Perusasioita eläkkeistä kvtilanteissa. Jonna Salmela juristi Kansainvälisten asioiden osaamiskeskus Perusasioita eläkkeistä kvtilanteissa Jonna Salmela juristi Kansainvälisten asioiden osaamiskeskus Suomen eläkejärjestelmä Työeläke Ansaitaan palkkatyöllä tai yrittämisellä Työeläkelaitokset hoitavat ETK

Lisätiedot

EU:n uusi sosiaaliturva-asetus - Eläketurvakeskuksen tehtävät toimeenpanossa mikä muuttuu?

EU:n uusi sosiaaliturva-asetus - Eläketurvakeskuksen tehtävät toimeenpanossa mikä muuttuu? EU:n uusi sosiaaliturva-asetus - Eläketurvakeskuksen tehtävät toimeenpanossa mikä muuttuu? 13.9.2010 Jaana Rissanen Eläketurvakeskus Eläketurvakeskus KOULUTTAA Asetus 883/2004 ja sen täytäntöönpanoasetus

Lisätiedot

Työhön ja työnhakuun ulkomaille. Leena Ikonen, Kela 27.8.2013

Työhön ja työnhakuun ulkomaille. Leena Ikonen, Kela 27.8.2013 Työhön ja työnhakuun ulkomaille Leena Ikonen, Kela 27.8.2013 Vakuuttaminen Suomessa asuvat ovat vakuutettuja Kelan hoitaman sosiaaliturvan osalta, jos Henkilöllä on täällä varsinainen asunto ja koti ja

Lisätiedot

Suomen sosiaaliturvan kehittäminen globaalissa maailmassa

Suomen sosiaaliturvan kehittäminen globaalissa maailmassa Essi Rentola 19.11.2018 Suomen sosiaaliturvan kehittäminen globaalissa maailmassa KANSAINVÄLINEN SOSIAALITURVA Mikä on Suomen omissa käsissä? Ketä maahan ja maasta muuttajat ovat? 2 Euroopan unioni Lainsäädäntö

Lisätiedot

Töihin ja työnhakuun ulkomaille

Töihin ja työnhakuun ulkomaille Töihin ja työnhakuun ulkomaille Leena Ikonen 31.8.2010 Sisältö Yleiset edellytykset Töihin ulkomaille Hakemuksesta Suomeen sosiaaliturvaan kuuluminen edellytykset Hakemuksetta Suomen sosiaaliturvaan kuluminen

Lisätiedot

Eläkkeensaajana ulkomaille ja sosiaaliturva. Päivi Kuivasniemi suunnittelija Kansainvälisten asioiden osaamiskeskus

Eläkkeensaajana ulkomaille ja sosiaaliturva. Päivi Kuivasniemi suunnittelija Kansainvälisten asioiden osaamiskeskus Eläkkeensaajana ulkomaille ja sosiaaliturva Päivi Kuivasniemi suunnittelija Kansainvälisten asioiden osaamiskeskus Aiheet Suomen kuuluminen Tilapäisesti ulkomailla Vakinainen muutto ulkomaille Yhteystiedot

Lisätiedot

Ulkomailla työskentelevän oikeus hoitoon

Ulkomailla työskentelevän oikeus hoitoon Ulkomailla työskentelevän oikeus hoitoon Kv-kesäpäivät 28.8.2018 Maiju Joutjärvi suunnittelija Kela, Kansainvälisten asioiden osaamiskeskus, rajat ylittävän terveydenhuollon ryhmä 1 Sisältö 1. Yleistä

Lisätiedot

HE 161/2013 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työttömyysturvalakia. työttömyyspäivärahan saamisen edellytyksenä

HE 161/2013 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työttömyysturvalakia. työttömyyspäivärahan saamisen edellytyksenä Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi työttömyysturvalain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työttömyysturvalakia. Esityksen tarkoituksena on toteuttaa

Lisätiedot

Sosiaaliturva opiskelija- ja harjoittelijavaihdon aikana Korkeakoulujen Erasmus+ -yhdyshenkilöiden tapaaminen 30.1.2014

Sosiaaliturva opiskelija- ja harjoittelijavaihdon aikana Korkeakoulujen Erasmus+ -yhdyshenkilöiden tapaaminen 30.1.2014 Sosiaaliturva opiskelija- ja harjoittelijavaihdon aikana Korkeakoulujen Erasmus+ -yhdyshenkilöiden tapaaminen 30.1.2014 Tiina Rihko Kelan eläke- ja toimeentuloturvaosasto Yleistä Suomen sosiaaliturvasta

Lisätiedot

Työskentely ja työnhaku ulkomailla

Työskentely ja työnhaku ulkomailla Työskentely ja työnhaku ulkomailla Miksi lähteä töihin ulkomaille? Uudet haasteet Opit uutta Työskentelytavat, kommunikointi, kulttuuri, kieli Verkostoidut Työkokemus Työkokemus ulkomailta on sinulle eduksi

Lisätiedot

Opiskelijan sosiaaliturva ulkomaille ja Suomeen muutettaessa. Merja Siltanen-Kallio Suunnittelija, kansainvälisten asioiden osaamiskeskus 27.4.

Opiskelijan sosiaaliturva ulkomaille ja Suomeen muutettaessa. Merja Siltanen-Kallio Suunnittelija, kansainvälisten asioiden osaamiskeskus 27.4. Opiskelijan sosiaaliturva ulkomaille ja Suomeen muutettaessa Merja Siltanen-Kallio Suunnittelija, kansainvälisten asioiden osaamiskeskus 27.4.2017 Opiskelijan sosiaaliturvaan kuuluminen 30 minuutissa 1.

Lisätiedot

Suomessa työskentelevän oikeus hoitoon

Suomessa työskentelevän oikeus hoitoon Suomessa työskentelevän oikeus hoitoon Kv-kesäpäivät 28.8.2018 Sanna Kuorikoski suunnittelija Kela, Kansainvälisten asioiden osaamiskeskus, rajat ylittävän terveydenhuollon ryhmä Sisältö 1. Yleistä Suomessa

Lisätiedot

Laki työttömyysturvan aktiivimallista

Laki työttömyysturvan aktiivimallista Laki työttömyysturvan aktiivimallista voimaan 1.1.2018 työttömän on 65 päivän tarkastelujakson aikana täytettävä aktiivisuusedellytys tarkastelujakso on 65 työttömyysetuuden maksupäivää eli noin kolme

Lisätiedot

EU:n sosiaaliturva-asetus ja EESSI. Ylitarkastaja Timo Meling 9.6.2010

EU:n sosiaaliturva-asetus ja EESSI. Ylitarkastaja Timo Meling 9.6.2010 EU:n sosiaaliturva-asetus ja EESSI Ylitarkastaja Timo Meling 9.6.2010 Asetusmuutokset - 1) Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 883/2004 sosiaaliturvajärjestelmien yhteensovittamisesta ja

Lisätiedot

Opiskelijoiden ja tutkijoiden vakuuttaminen

Opiskelijoiden ja tutkijoiden vakuuttaminen Opiskelijoiden ja tutkijoiden vakuuttaminen - yleistä periaatteista Kesätilaisuus 31.8.2010 Ulkomaan yksikkö Sirpa Mattila Opiskelijana ulkomailla Alle vuoden ulkomailla tilapäisesti, esim. opiskelijavaihdossa

Lisätiedot

Tervetuloa Työnhakuveturin koulutukseen: Töihin ulkomaille

Tervetuloa Työnhakuveturin koulutukseen: Töihin ulkomaille Tervetuloa Työnhakuveturin koulutukseen: Töihin ulkomaille Luennoitsijana lakimies Anu Aspiala, Yksityisalojen Esimiehet ja Asiantuntijat YTYn neuvottelupäällikkö Työnhakuveturi-toimintaa järjestää yhdeksän

Lisätiedot

Mobiilin sosiaaliturvan kärkihanke Työ tekijäänsä kiittää osa II

Mobiilin sosiaaliturvan kärkihanke Työ tekijäänsä kiittää osa II Mobiilin sosiaaliturvan kärkihanke Työ tekijäänsä kiittää osa II 13.10.2017 1 16.2.2018 Rakennusapumies, palkka 2100 e/kk Vapaa liikkuvuus 3 kk (viisumi 90 pv) Oleskeluoikeuden rekisteröinti (oleskelulupa)

Lisätiedot

Töihin ulkomaille - lähetetyt työntekijät

Töihin ulkomaille - lähetetyt työntekijät Töihin ulkomaille - lähetetyt työntekijät Marika Peltoniemi 31.8.2010 Eläketurvakeskus KOULUTTAA EU/ETA-maat ja Sveitsi 2 EU:n sosiaaliturva-asetukset 883/2004 ja 987/2009: EU: Belgia, Bulgaria, Espanja,

Lisätiedot

Ulkomaantyö ja sosiaaliturva

Ulkomaantyö ja sosiaaliturva Ulkomaantyö ja sosiaaliturva 17.2.2010 Marjaana Lundqvist Eläketurvakeskus Eläketurvakeskus KOULUTTAA 2 Aiheet Kansainväliset sosiaaliturvamääräykset ja periaatteet Vakuuttamista koskevat säännöt eri tilanteissa

Lisätiedot

Tietoa merimiesten sosiaaliturvasta ja sairausvakuutuksesta

Tietoa merimiesten sosiaaliturvasta ja sairausvakuutuksesta Tietoa merimiesten sosiaaliturvasta ja sairausvakuutuksesta Sisällys Yleistä..........................................1 Lippusääntö..................................1 Merimiehiin sovellettava EU-lainsäädäntö.......1

Lisätiedot

Ulkomaalaisen työntekijän vakuuttaminen

Ulkomaalaisen työntekijän vakuuttaminen TYÖNANTAJALLE Ulkomaalaisen työntekijän vakuuttaminen Miten vakuutan ulkomaalaisen työntekijän Suomessa? Eläketurvakeskus PENSIONSSKYDDSCENTRALEN Töissä Suomessa eläkettä Suomesta Kun työntekijäsi tekee

Lisätiedot

HE asumisperusteisesta sosiaaliturvasta rajat ylittävissä tilanteissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

HE asumisperusteisesta sosiaaliturvasta rajat ylittävissä tilanteissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Akava ry Lausunto 1 (5) Sosiaali- ja terveysministeriö kirjaamo@stm.fi Lausuntopyyntönne 29.6.2018/Dnro STM024:00/2017 HE asumisperusteisesta sosiaaliturvasta rajat ylittävissä tilanteissa ja eräiksi siihen

Lisätiedot

EU:n sosiaaliturvajärjestelmien uudistus ja pohjoismaiset sopimukset

EU:n sosiaaliturvajärjestelmien uudistus ja pohjoismaiset sopimukset EU:n sosiaaliturvajärjestelmien uudistus ja pohjoismaiset sopimukset Miten EU:n sosiaaliturvasopimus vaikuttaa Pohjoismaiden välillä liikkuviin? Heli Mäkipää, edunvalvontavastaava Pohjola-Norden/ Suomi

Lisätiedot

Työllistämisvelvoite. Eija Ahava Toimisto Otsikko

Työllistämisvelvoite. Eija Ahava Toimisto Otsikko Työllistämisvelvoite Eija Ahava 26.1.2017 1 Työllistämisvelvoitteen piiriin kuuluminen JTYPL 11 luku 1 Kunnan työllistämisvelvoitteen piiriin kuuluu vuonna 1950 tai sen jälkeen syntynyt henkilö, joka on

Lisätiedot

Suomen asumisperusteinen sosiaaliturva ja etuudet ulkomaan lähetystyön ja kehitysyhteistyön aikana

Suomen asumisperusteinen sosiaaliturva ja etuudet ulkomaan lähetystyön ja kehitysyhteistyön aikana Suomen asumisperusteinen sosiaaliturva ja etuudet ulkomaan lähetystyön ja kehitysyhteistyön aikana Tuula Lindeman Kelan kansainvälisten asioiden keskus 9.1.2017/Kirkonalat Esityksen sisältö: Lähetystyö

Lisätiedot

Opiskelijana, tutkijana, apurahansaajana Yhdysvalloissa. Heidi Maaniittu Kela Fulbright Center 12.5.2015

Opiskelijana, tutkijana, apurahansaajana Yhdysvalloissa. Heidi Maaniittu Kela Fulbright Center 12.5.2015 Opiskelijana, tutkijana, apurahansaajana Yhdysvalloissa Heidi Maaniittu Kela Fulbright Center 12.5.2015 2 Sosiaaliturvaan kuuluminen Säännöstausta: oikeus Kelan sosiaaliturvaan Sosiaaliturvasopimus Suomen

Lisätiedot

Opiskelijana tai tutkijana Yhdysvalloissa -Sosiaaliturvaan kuuluminen

Opiskelijana tai tutkijana Yhdysvalloissa -Sosiaaliturvaan kuuluminen Opiskelijana tai tutkijana Yhdysvalloissa -Sosiaaliturvaan kuuluminen - Opintotuki Leena Ikonen Kela Fulbright Finland, 17.5.2017 2 Sosiaaliturvaan kuuluminen Säännöstausta: oikeus Kelan sosiaaliturvaan

Lisätiedot

Lausunto Hallinto-osasto Kela (D Kansainväliset asiat /010/2014. HALLITUKSEN ESITYS LAIKSI ULKOMAALAISLAlN MUUTTAMISESTA

Lausunto Hallinto-osasto Kela (D Kansainväliset asiat /010/2014. HALLITUKSEN ESITYS LAIKSI ULKOMAALAISLAlN MUUTTAMISESTA KANSANELÄKELAITOS Hallinto-osasto Kela (D Kansainväliset asiat 8.8.2014 15/010/2014 Sisäasiainministeriö PL26 00023 VALTIONEUVOSTO SlsAM!N!STER~Ö '! 3. 08. 20'14 Asia: Sisäasiainministeriön lausuntopyyntö

Lisätiedot

Eläkeläisen kuuluminen Suomen sosiaaliturvaan. Leena Ikonen, Kela 27.8.2013

Eläkeläisen kuuluminen Suomen sosiaaliturvaan. Leena Ikonen, Kela 27.8.2013 Eläkeläisen kuuluminen Suomen sosiaaliturvaan Leena Ikonen, Kela 27.8.2013 Lakiperusta Kansallinen lainsäädäntö Laki asumiseen perustuvan sosiaaliturvalainsäädännön soveltamisesta (1573/1993)= soveltamisalalaki

Lisätiedot

Asumisen määrittelyä lainsäädännössä

Asumisen määrittelyä lainsäädännössä Asumisen määrittelyä lainsäädännössä Kotikunta Tässä laissa säädetään henkilön kotikunnan ja siellä olevan asuinpaikan sekä ulkomailla vakinaisesti asuvan Suomen kansalaisen väestökirjanpitokunnan määräytymisestä.

Lisätiedot

Työttömyysturva ja aktiivimalli omaishoitotilanteessa

Työttömyysturva ja aktiivimalli omaishoitotilanteessa Työttömyysturva ja aktiivimalli omaishoitotilanteessa Kuinka lakia luetaan seminaari 31.10.2018 Tampere Juristi Eeva Vartio Kela Esityksen sisältö Kenelle maksetaan työttömyysetuutta? Kuka päättää työttömyysturvasta?

Lisätiedot

Tietoa merimiesten sosiaaliturvasta ja sairausvakuutuksesta EU-tilanteissa

Tietoa merimiesten sosiaaliturvasta ja sairausvakuutuksesta EU-tilanteissa Tietoa merimiesten sosiaaliturvasta ja sairausvakuutuksesta EU-tilanteissa Sisällys Yleistä.......................................... 1 Lippusääntö.................................. 1 Palkanmaksu merimiehen

Lisätiedot

Selkoesite. Kiinni työelämään. te-palvelut.fi

Selkoesite. Kiinni työelämään. te-palvelut.fi Selkoesite Kiinni työelämään te-palvelut.fi Kiinni työelämään Etsitkö työpaikkaa? Haluatko vaihtaa työpaikkaa? Mietitkö, mitä taitoja sinun pitää opetella, jotta saat kiinnostavan työpaikan? Haluatko perustaa

Lisätiedot

KV-kesäpäivät Rasmus Salminen Suunnittelija Kela,Lakiyksikkö, Kansainvälisten asioiden osaamiskeskuks

KV-kesäpäivät Rasmus Salminen Suunnittelija Kela,Lakiyksikkö, Kansainvälisten asioiden osaamiskeskuks KV-kesäpäivät 28.08.18 Rasmus Salminen Suunnittelija Kela,Lakiyksikkö, Kansainvälisten asioiden osaamiskeskuks Työntekijänä Suomeen 9:00-9:10 Avaussanat, Rasmus Salminen, Kela 9:10-9:30 Ulkomaalaisen työnteko-oikeus

Lisätiedot

Selkoesite. Kiinni työelämään. te-palvelut.fi

Selkoesite. Kiinni työelämään. te-palvelut.fi Selkoesite Kiinni työelämään te-palvelut.fi Kiinni työelämään Etsitkö työpaikkaa? Haluatko vaihtaa työpaikkaa? Mietitkö, mitä taitoja sinun pitää opetella, jotta saat kiinnostavan työpaikan? Haluatko perustaa

Lisätiedot

Ulkomaalaisen työntekijän vakuuttaminen

Ulkomaalaisen työntekijän vakuuttaminen työnantajalle Ulkomaalaisen työntekijän vakuuttaminen Tietoa EU-maista tulevien työntekijöiden vakuuttamissäännöistä Työnantajan muistilista A1 Mikä on A1-todistus? Maksa ulkomaalaisesta työntekijästäsi

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0386/189. Tarkistus. David Casa, Sven Schulze PPE-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0386/189. Tarkistus. David Casa, Sven Schulze PPE-ryhmän puolesta 10.4.2019 A8-0386/189 189 Johdanto-osan 10 kappale (10) On tarvetta varmistaa rajatyöntekijöiden ja muiden toisessa jäsenvaltiossa työskentelevien yhdenvertainen kohtelu varmistamalla, että rajatyöntekijät

Lisätiedot

KAIKEN MAHDOLLISTAVA TULOREKISTERI? Pirjo Väänänen Sosiaaliasioiden päällikkö

KAIKEN MAHDOLLISTAVA TULOREKISTERI? Pirjo Väänänen Sosiaaliasioiden päällikkö KAIKEN MAHDOLLISTAVA TULOREKISTERI? 26.4.2018 Pirjo Väänänen Sosiaaliasioiden päällikkö Kansallinen tulorekisteri Tulorekisteriin kerätään kansalaisten tulotietoja 1.1. alkaen. Tiedonkeruu laajenee maksettuihin

Lisätiedot

Opiskelijan oikeus Suomen sosiaaliturvaan ulkomaille tai Suomeen muutettaessa. Leena Ikonen Suunnittelija, Kela 13.5.2014 Tampere

Opiskelijan oikeus Suomen sosiaaliturvaan ulkomaille tai Suomeen muutettaessa. Leena Ikonen Suunnittelija, Kela 13.5.2014 Tampere Opiskelijan oikeus Suomen sosiaaliturvaan ulkomaille tai Suomeen muutettaessa Leena Ikonen Suunnittelija, Kela 13.5.2014 Tampere Esityksen sisältö Lainsäädäntö: kansallinen, kansainvälinen Suomeen muutto

Lisätiedot

Terveysosasto/nh. Sairaanhoito EU:ssa. Noora Heinonen 25.8.2009

Terveysosasto/nh. Sairaanhoito EU:ssa. Noora Heinonen 25.8.2009 Sairaanhoito EU:ssa Noora Heinonen 25.8.2009 EY-lainsäädäntöä soveltavat valtiot EU-maat maat: Alankomaat (NL), Belgia (BE), Bulgaria (BG), Espanja (ES), Irlanti (IE), Italia (IT), Itävalta (AT), Kreikka

Lisätiedot

HE 44/2004 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 44/2004 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 44/2004 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi julkisesta työvoimapalvelusta annetun lain 3 luvun 7 :n ja 4 luvun :n sekä työttömyysturvalain 8 luvun :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Lisätiedot

Työhön ulkomaille - lähetetyt työntekijät. Marika Peltoniemi 25.8.2011

Työhön ulkomaille - lähetetyt työntekijät. Marika Peltoniemi 25.8.2011 Työhön ulkomaille - lähetetyt työntekijät Marika Peltoniemi 25.8.2011 Ulkomaantyöskentely lainvalintaa koskevat säännöt EI SOPIMUSTA EU/ETA -MAA SOPIMUSMAA Suomen kansallinen lainsäädäntö ja toisen maan

Lisätiedot

HE 5/2015 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi työttömyysturvalain muuttamisesta

HE 5/2015 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi työttömyysturvalain muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi työttömyysturvalain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan lisättäväksi työttömyysturvalakiin säännökset ikääntyneiden työnhakijoiden

Lisätiedot

Ulkomailla työskentelevän hoitooikeus Suvi Lummila, Kansainvälisten asioiden osaamiskeskus

Ulkomailla työskentelevän hoitooikeus Suvi Lummila, Kansainvälisten asioiden osaamiskeskus Ulkomailla työskentelevän hoitooikeus 25.8.2016 Suvi Lummila, Kansainvälisten asioiden osaamiskeskus Sisältö 1. Yleistä hoito-oikeuksista Suomessa 2. Työskentely EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä ja hoitooikeus

Lisätiedot

HE 189/2005 vp. 1. Nykytila ja ehdotetut muutokset. maksettu ajalta 1 päivästä huhtikuuta lukien. Sovitellun työttömyysetuuden enimmäisaikaa

HE 189/2005 vp. 1. Nykytila ja ehdotetut muutokset. maksettu ajalta 1 päivästä huhtikuuta lukien. Sovitellun työttömyysetuuden enimmäisaikaa HE 189/2005 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi työttömyysturvalain 15 luvun :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan työttömyysturvalakia muutettavaksi. Esityksessä

Lisätiedot

Työttömyysturvan muutokset. Jenni Korkeaoja , Tampere

Työttömyysturvan muutokset. Jenni Korkeaoja , Tampere Työttömyysturvan muutokset Jenni Korkeaoja 21.10.2017, Tampere Työttömyys tänään Työttömyyden trendi laskussa koko Suomessa Suomi pääsemässä kiinni maailmantalouden ja Euroopan talouden kasvuun 202 000

Lisätiedot

Työttömyysturva. yrittäjyys/laskutuspalveluosuuskunnat

Työttömyysturva. yrittäjyys/laskutuspalveluosuuskunnat Työttömyysturva yrittäjyys/laskutuspalveluosuuskunnat 1 Yritystoiminta/oma työ Yrittäjän eläkelain 3 :n mukaan yrittäjällä tarkoitetaan henkilöä, joka tekee ansiotyötä olematta työsuhteessa. Koska laskutuspalveluosuuskunnan

Lisätiedot

Kotikunnan rekisteröinti maistraatissa UMTI/AS

Kotikunnan rekisteröinti maistraatissa UMTI/AS Kotikunnan rekisteröinti maistraatissa UMTI/AS 15.6.2017 VTVPL 9 :n 1 momentissa on säädetty niistä seikoista, joiden on oltava olemassa, jotta ulkomaalaisen tiedot voidaan tallettaa väestötietojärjestelmään:

Lisätiedot

Laki. työttömyysturvalain muuttamisesta

Laki. työttömyysturvalain muuttamisesta Laki työttömyysturvalain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan työttömyysturvalain (1290/2002) 2 luvun 1 :n 2 momentin johdantokappale, 10 :n 2 momentin 2 4 kohta, 13 :n 1 momentti ja

Lisätiedot

Työnhakijan työttömyysturva

Työnhakijan työttömyysturva Selkoesite Työnhakijan työttömyysturva te-palvelut.fi Työttömyysturva Tämä esite kertoo, mitä palveluja ja tukia työtön saa. Esite kertoo myös, mitä oikeuksia ja velvollisuuksia työttömällä työnhakijalla

Lisätiedot

Opiskelijoiden sairaanhoito ulkomailla ja Suomessa Sanna Kuorikoski Kelan kansainvälisten asioiden osaamiskeskus

Opiskelijoiden sairaanhoito ulkomailla ja Suomessa Sanna Kuorikoski Kelan kansainvälisten asioiden osaamiskeskus Opiskelijoiden sairaanhoito ulkomailla ja Suomessa 27.4.2017 Sanna Kuorikoski Kelan kansainvälisten asioiden osaamiskeskus Sisältö 1. Ulkomailla opiskelu ja oikeus sairaanhoitoon a) Opiskelijan tilapäinen

Lisätiedot

Sosiaaliturva Pohjoismaissa opiskelun aikana

Sosiaaliturva Pohjoismaissa opiskelun aikana Sosiaaliturva Pohjoismaissa opiskelun aikana Anita Leskinen 03.12.2009 Lainsäädäntö Opiskelijaan sovellettava lainsäädäntö määräytyy Pohjoismaisen sosiaaliturvasopimuksen mukaan - POS 5 artikla * Henkilöön,

Lisätiedot

Eurooppalaisen potilasliikkuvuusdirektiivin kansallinen soveltaminen Suomessa. Kuntamarkkinat, 12.9.2013. Hannele Häkkinen, erityisasiantuntija

Eurooppalaisen potilasliikkuvuusdirektiivin kansallinen soveltaminen Suomessa. Kuntamarkkinat, 12.9.2013. Hannele Häkkinen, erityisasiantuntija Eurooppalaisen potilasliikkuvuusdirektiivin kansallinen soveltaminen Suomessa Kuntamarkkinat, 12.9.2013 Hannele Häkkinen, erityisasiantuntija EU:n direktiivi potilaan oikeuksista rajat ylittävässä terveydenhuollossa,

Lisätiedot

LIITE. asiakirjaan KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, EUROOPPA- NEUVOSTOLLE JA NEUVOSTOLLE

LIITE. asiakirjaan KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, EUROOPPA- NEUVOSTOLLE JA NEUVOSTOLLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 23.9.2015 COM(2015) 490 final ANNEX 7 LIITE asiakirjaan KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, EUROOPPA- NEUVOSTOLLE JA NEUVOSTOLLE Pakolaiskriisin hallinta: Euroopan muuttoliikeagendaan

Lisätiedot

Työttömyysturvan etuusmenot pienenivät 10 % vuonna 2017

Työttömyysturvan etuusmenot pienenivät 10 % vuonna 2017 Tilastokatsaus Lisätietoja: 7.3.218 Heidi Kemppinen, puh. 2 634 137, etunimi.sukunimi@kela.fi Työttömyysturvan etuusmenot pienenivät 1 % vuonna 217 Työttömyyskassat ja Kela maksoivat työttömyysturvaetuuksia

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi työttömyysturvalain 2 luvun 5 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työttömyysturvalakia siten, että yrityksessä työllistynyt

Lisätiedot

YRITTÄJÄN TYÖTTÖMYYSKASSAN JÄSENYYS JA TYÖTTÖMYYSTURVA 2014. Suomen Yrittäjäin Työttömyyskassa Teemu Ariluoma

YRITTÄJÄN TYÖTTÖMYYSKASSAN JÄSENYYS JA TYÖTTÖMYYSTURVA 2014. Suomen Yrittäjäin Työttömyyskassa Teemu Ariluoma YRITTÄJÄN TYÖTTÖMYYSKASSAN JÄSENYYS JA TYÖTTÖMYYSTURVA 2014 Suomen Yrittäjäin Työttömyyskassa Teemu Ariluoma Suomen Yrittäjäin Työttömyyskassa SYT Suomen suurin yrittäjien työttömyyskassa Toiminta alkoi

Lisätiedot

Kelan sosiaaliturva: opiskelijana, tutkijana, apurahansaajana Yhdysvalloissa. Fulbright Center 12.5.2014

Kelan sosiaaliturva: opiskelijana, tutkijana, apurahansaajana Yhdysvalloissa. Fulbright Center 12.5.2014 Kelan sosiaaliturva: opiskelijana, tutkijana, apurahansaajana Yhdysvalloissa Fulbright Center 12.5.2014 Säännöstausta: oikeus Kelan sosiaaliturvaan Sosiaaliturvasopimus Suomen ja Yhdysvaltojen välillä

Lisätiedot

Valtakunnalliset lastensuojelupäivät Lapsen etu ja vuoroasuminen Katja Niemelä, perheoikeudellisten asioiden päällikkö, Helsinki

Valtakunnalliset lastensuojelupäivät Lapsen etu ja vuoroasuminen Katja Niemelä, perheoikeudellisten asioiden päällikkö, Helsinki Valtakunnalliset lastensuojelupäivät Lapsen etu ja vuoroasuminen Katja Niemelä, perheoikeudellisten asioiden päällikkö, Helsinki Lapsenhuoltolain uudistaminen pääministeri Juha Sipilän hallitusohjelmassa

Lisätiedot

Kärkihanke 1 Palvelut asiakaslähtöisiksi (PASI)

Kärkihanke 1 Palvelut asiakaslähtöisiksi (PASI) Kärkihanke 1 Palvelut asiakaslähtöisiksi (PASI) 31.10.2017 Kärkihankkeen tavoitteet ja sisällöt Toimenpidekokonaisuus 1 Uudistetaan sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaprosessit Määrittää maakuntien

Lisätiedot

KV-asioiden infotilaisuus: Ulkomaantyön vakuuttaminen. Marjaana Lundqvist 27.8.2013

KV-asioiden infotilaisuus: Ulkomaantyön vakuuttaminen. Marjaana Lundqvist 27.8.2013 KV-asioiden infotilaisuus: Ulkomaantyön vakuuttaminen Marjaana Lundqvist 27.8.2013 Aihepiirit Yleistä ulkomaantyön vakuuttamisesta ja sosiaaliturvasta Työskentely EU- ja sosiaaliturvasopimusmaissa: vakuuttamista

Lisätiedot

Sosiaaliturvaoikeudet pohjoismaisissa tilanteissa. Rovaniemi 26.5.2009 Eeva Uusi-Autti Kelan Pohjois-Suomen aluekeskus

Sosiaaliturvaoikeudet pohjoismaisissa tilanteissa. Rovaniemi 26.5.2009 Eeva Uusi-Autti Kelan Pohjois-Suomen aluekeskus Sosiaaliturvaoikeudet pohjoismaisissa tilanteissa Rovaniemi 26.5.2009 Eeva Uusi-Autti Kelan Pohjois-Suomen aluekeskus Sisältö 1. Asumisperusteinen sosiaaliturva 2. Sosiaaliturva muuttotilanteissa ja mitä

Lisätiedot

Sairaanhoito-oikeudet ja hoitokustannusten hallinnointi rajat ylittävässä tilanteessa

Sairaanhoito-oikeudet ja hoitokustannusten hallinnointi rajat ylittävässä tilanteessa Sairaanhoito-oikeudet ja hoitokustannusten hallinnointi rajat ylittävässä tilanteessa Noora Heinonen 28.9.2011 nh 1 Rajat ylittävät tilanteet? 1. Joutuminen sairaanhoidon tarpeeseen tilapäisen ulkomailla

Lisätiedot

Opiskelijoiden oikeus hoitoon. Kv-kevätpäivät Maiju Joutjärvi Kansainvälisten asioiden osaamiskeskus rajat ylittävän terveydenhuollon ryhmä

Opiskelijoiden oikeus hoitoon. Kv-kevätpäivät Maiju Joutjärvi Kansainvälisten asioiden osaamiskeskus rajat ylittävän terveydenhuollon ryhmä 146 Opiskelijoiden oikeus hoitoon Kv-kevätpäivät 2019 Maiju Joutjärvi Kansainvälisten asioiden osaamiskeskus rajat ylittävän terveydenhuollon ryhmä Hoito-oikeus Suomessa sairausvakuutetulla on Kela-kortti

Lisätiedot

EU-TUOMIOISTUIMEN OIKEUSKÄYTÄNTÖÄ SOSIAALITURVAN KOORDINAATIOSTA

EU-TUOMIOISTUIMEN OIKEUSKÄYTÄNTÖÄ SOSIAALITURVAN KOORDINAATIOSTA EU-TUOMIOISTUIMEN OIKEUSKÄYTÄNTÖÄ SOSIAALITURVAN KOORDINAATIOSTA 19.4.2017 Lainsäädäntöneuvos, OTT Sonya Walkila Oikeusministeriö 19.4.2017 LsN, OTT Sonya Walkila 1 SISÄLTÖ Sosiaaliturvan koordinaatiota

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriö E-KIRJE STM VAO Alaviuhkola Katriina Suuri valiokunta

Sosiaali- ja terveysministeriö E-KIRJE STM VAO Alaviuhkola Katriina Suuri valiokunta Sosiaali- ja terveysministeriö E-KIRJE STM2011-00017 VAO Alaviuhkola Katriina 18.01.2011 Suuri valiokunta Viite Asia Komission ehdotus sosiaaliturvajärjestelmien yhteensovittaminen, erinäiset muutokset

Lisätiedot

Tulorekisteri

Tulorekisteri Tulorekisteri Mikä tulorekisteri on? Yksi rekisteri yksi standardoitu tapa toimia Tulorekisteri on kansallinen sähköinen tietokanta. Se sisältää kattavat palkka-, eläke- ja etuustiedot yksilötasolla Tiedon

Lisätiedot

Componenta Oyj:n optio oikeudet 2016

Componenta Oyj:n optio oikeudet 2016 Sivu 1 / 5 Componenta Oyj:n optio oikeudet 2016 Componenta Oyj:n hallitus (hallitus) on päättänyt esittää 15.4.2016 kokoontuvalle Componenta Oyj:n (yhtiö) ylimääräiselle yhtiökokoukselle optio oikeuksien

Lisätiedot

Muutto Suomeen tai Suomesta ulkomaille

Muutto Suomeen tai Suomesta ulkomaille Muutto Suomeen tai Suomesta ulkomaille Milloin sinulla on oikeus Kelan tukiin? Mitä tapahtuu, kun muutat ulkomaille? LYHYESTI JA SELKEÄSTI Sisällys Kuka voi saada Kelan tukia? 2 Mikä on vakinaista asumista?

Lisätiedot

12310/16 pmm/mmy/pt 1 DG F 2B

12310/16 pmm/mmy/pt 1 DG F 2B Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 19. syyskuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2015/0310 (COD) 12310/16 ILMOITUS Asia: Äänestystulos VOTE 52 INF 161 PUBLIC 57 CODEC 1280 Euroopan parlamentin

Lisätiedot

Työttömyysturvakysely ammattikuvataiteilijoille

Työttömyysturvakysely ammattikuvataiteilijoille Työttömyysturvakysely ammattikuvataiteilijoille Työttömyysturvakysely Kysely tehtiin verkkokyselynä (Webropol) ajalla 28.3.-15.4.2018 Tietoa kyselystä välitettiin STS:n ja sen jäsenjärjestöjen uutiskirjeissä

Lisätiedot

HE 180/2002 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

HE 180/2002 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi työntekijäin eläkelain 9 a :n kumoamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työntekijäin eläkelakia siten, että jatkossa Suomessa

Lisätiedot

YRITTÄJÄN TYÖTTÖMYYSKASSAN JÄSENYYS JA TYÖTTÖMYYSTURVA 2015. Suomen Yrittäjäin Työttömyyskassa Teemu Ariluoma

YRITTÄJÄN TYÖTTÖMYYSKASSAN JÄSENYYS JA TYÖTTÖMYYSTURVA 2015. Suomen Yrittäjäin Työttömyyskassa Teemu Ariluoma YRITTÄJÄN TYÖTTÖMYYSKASSAN JÄSENYYS JA TYÖTTÖMYYSTURVA 2015 Suomen Yrittäjäin Työttömyyskassa Teemu Ariluoma Suomen Yrittäjäin Työttömyyskassa SYT Suomen suurin yrittäjien työttömyyskassa Toiminta alkoi

Lisätiedot

Ulkomailla oleskelevan / asuvan eläkkeensaajan sairaanhoito

Ulkomailla oleskelevan / asuvan eläkkeensaajan sairaanhoito Ulkomailla oleskelevan / asuvan eläkkeensaajan sairaanhoito Noora Heinonen 17.2.2010 18.2.2010 Muutto Suomesta Onko kyse tilapäisestä vai vakituisesta muutosta? Kela saa maistraatilta tiedon vakituisen

Lisätiedot

YRITTÄJÄN TYÖTTÖMYYSTURVA. OTTY ry

YRITTÄJÄN TYÖTTÖMYYSTURVA. OTTY ry YRITTÄJÄN TYÖTTÖMYYSTURVA OTTY ry 7.6.2017 TAUSTAA Suomessa 26 palkansaajakassaa ja kaksi vuonna 1995 perustettua yrittäjäkassaa työttömyyskassojen määrä vähentynyt 42lla vuoden 1992 jälkeen työttömyyskassojen

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0386/168. Tarkistus. Helga Stevens ECR-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0386/168. Tarkistus. Helga Stevens ECR-ryhmän puolesta 15.4.2019 A8-0386/168 168 Johdanto-osan 10 kappale (10) On tarvetta varmistaa rajatyöntekijöiden ja muiden toisessa jäsenvaltiossa työskentelevien yhdenvertainen kohtelu varmistamalla, että rajatyöntekijät

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 67/2011 vp. Hallituksen esitys laiksi ulkomaalaislain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi.

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 67/2011 vp. Hallituksen esitys laiksi ulkomaalaislain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi. EDUSKUNNAN VASTAUS 67/2011 vp Hallituksen esitys laiksi ulkomaalaislain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laiksi ulkomaalaislain muuttamisesta

Lisätiedot

Liukuuko sosiaalipolitiikka eurooppalaisiin käsiin?

Liukuuko sosiaalipolitiikka eurooppalaisiin käsiin? Liukuuko sosiaalipolitiikka eurooppalaisiin käsiin? Työeläkepäivä 20.10.2010 Carin Lindqvist-Virtanen Sosiaali- ja terveysministeriö Sisältö Suomalainen sosiaalipolitiikka ulkomaailman paineissa Juridiikka

Lisätiedot

Potilaiden liikkuvuus EU:ssa ja valinnanvapaus

Potilaiden liikkuvuus EU:ssa ja valinnanvapaus Potilaiden liikkuvuus EU:ssa ja valinnanvapaus Mervi Kattelus Terveyspolitiikan asiantuntija Suomen Lääkäriliitto Liikkuvuuden eri ulottuvuudet (Potilas sairastuu tilapäisen toisessa valtiossa oleskelun

Lisätiedot

Ulkomaantyö. Kirsi Hellsten CC LAKIMIESLIITON KUSTANNUS

Ulkomaantyö. Kirsi Hellsten CC LAKIMIESLIITON KUSTANNUS Ulkomaantyö Kirsi Hellsten CC LAKIMIESLIITON KUSTANNUS 2009 Helsingin Kamari Oy/Helsingin seudun kauppakamari ja tekijä ISBN 978-952-99823-3-2 Kannen suunnittelu: Lumimarja Terttu Rönkkö Taiton suunnittelu:

Lisätiedot

Näin täytät sähköisen hakemuksen

Näin täytät sähköisen hakemuksen Ohjeita käyttäjälle Voit lähettää hakemuksen sähköisesti paperilomakkeen sijaan. Paperista hakemuslomaketta ei tarvitse toimittaa, jos lähetät sähköisen hakemuksen. Hakemukseen ei voi liittää liitteitä,

Lisätiedot