11 Northland Mines Oy

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "11 Northland Mines Oy"

Transkriptio

1 11 Northland Mines Oy Hannukaisen-Rautuvaaran lisäalueen luontotyyppi- ja kasvillisuusselvitys 2012 PL ROVANIEMI FINLAND Näistä metsälain erityisen tärkeistä elinympäristöistä selvitysalueella tavattiin lähteitä, puroja ja pieniä lampia välittömine lähiympäristöineen, kivikoita, vähäpuustoisia soita, ruoho- ja heinäkorpia, saniaiskorpia sekä rantaluhtia (taulukko 3a, liitteet 5 ja 6). Taulukko 3a. Ristimellanjänkän alueella havaitut arvokohteet metsälakikohteet. Metsälakikohde Kuvio Luontotyyppi Kuvioiden lukumäärä Kivikot, kalliot, siirtolohkareet 42 kivikko 2 52 MCClT Rehevät korvet 12 LuRhHK 1 Rantaluhdat 57 KoLu 4 67 PaLuN 81 KoLu 82 PaLuN Lähteet, tihkupinnat, lähteiköt lähiympäristöineen 190 LäKR 1 Purot, norot yms. lähiympäristöineen 21 RhHK RhKgK 47 KoLu 54 RhKgK 69 PaLu 73 GMT 115 RhMK 128 RhKgK 151 GMT 600 VkR Vähäpuustoiset suot 25 OlLkR 6 49 LuMeSR 53 KeRiLR 62 MeVSN 129 ReLR 34 ReLR Vesilain tärkeät elinympäristöt Vesilain 15 pykälän perusteella toimenpiteet, jotka voivat muuttaa enintään alle 1 hehtaarin lammen tai järven säilymistä luonnontilaisena ovat ehdottomasti kiellettyjä. Lisäksi vesilaki suojaa luonnontilaiset tai luonnontilaisen kaltaiset lähteet. Lisäksi alueen puroja ja lampia koskee vesilain muuttamiskielto, sillä lähteiden, vedenjuoksuuomien tai muiden vesistöjen luonnontilan muuttaminen on vesilain nojalla kielletty. Selvitysalueella löydettiin vain yksi vesilain suojaamaa pientä lampea (taulukko 3b). Vesilain suojaamia lähteitä, lähteikköjä tai tihkupintoja selvitysalueelta löytyi yhteensä 2.

2 12 Northland Mines Oy Hannukaisen-Rautuvaaran lisäalueen luontotyyppi- ja kasvillisuusselvitys 2012 PL ROVANIEMI FINLAND Taulukko 3b. Ristimellanjänkän alueella havaitut arvokohteet vesilakikohteet ja muut arvokohteet. Arvokohde Lyhenne Luontotyyppi Kuviolla Kuvioiden lukumäärä Vesilaki Lampi 35 1 Luonnontilaiset lähteet, tihkupinnat ja lähteiköt LÄ p.mt. Lä Muut arvokohteet Vanha metsä W p.mt, MKK, GMT 8, 111, 121, 300, 1700 Kasvistollisesti arvokkaat kohteet K KeRiLR, ReLR, LK,Niitty, LuL 31, 34, 38, 40, 76,147, Muut arvokkaat elinympäristöt Selvitysalueella löytyi lukuisia erilaisia pienialaisia kohteita, jotka ovat arvokkaita luonnontilansa tai poikkeavan kasvillisuutensa vuoksi (taulukko 3b) ja joita ei edellä mainituissa kohteiden suojeluarvoissa ole voitu arvottaa (kohdat ). Tärkeimmät ja merkittävimmät näistä kohteista on listattu taulukossa ja kohteiden sijainnit on esitetty liitteissä. Tässä maininnan arvoisia ovat olleet 5 puustonsa puolesta edustavaa vanhan metsän kuviota ja 5 suokuvion ja 2 niityn on katsottu olevan kasvistollisesti arvokkaita. 5.2 Suojeltu ja uhanalainen lajisto Valtakunnallisesti uhanalaiset ja silmälläpidettävät lajit Lajien uhanalaisuus on arvioitu Suomen lajien uhanalaisuus 2010 arvioinnissa määrällisten kriteerien perusteella (kriteerit A-E). Kriteerit koskevat ensi sijassa kannan, levinneisyysalueen ja esiintymisalueen suuruutta ja muutoksia (kts. tarkemmin Rassi ym. 2010). Äärimmäisen uhanalainen (CR): lajiin kohdistuu äärimmäisen suuri välitön uhka hävitä luonnosta minkä tahansa uhanalaisuuskriteerin perusteella määriteltynä. Erittäin uhanalainen (EN): laji ei täytä äärimmäisen uhanalaisten kriteerejä, mutta siihen kohdistuu erittäin suuri uhka lähitulevaisuudessa hävitä luonnosta minkä tahansa uhanalaisuuskriteerin perusteella määriteltynä. Vaarantunut (VU): laji ei täytä edellisten luokkien kriteerejä, mutta siihen kohdistuu suuri uhka keskipitkällä aikavälillä hävitä luonnosta minkä tahansa uhanalaisuuskriteerin perusteella määriteltynä. Silmälläpidettävä (NT): taantuneita tai harvinaisia lajeja, jotka lähes täyttävät vaarantuneiden kriteerit. Lisäksi huonosti tunnetut lajit, joiden elinympäristöjen tiedetään olevan uhanalaisia tai taantuvia. Elinvoimainen (LC): lajit, jotka ovat hyvin tunnettuja ja jotka ovat yleisiä tai runsaita tai joiden kanta on niin vakaa, että ne eivät ole uhanalaisia. Lajien säilyminen arvioidaan turvatuiksi. Ristimellanjänkän alueella tavattiin kolmea valtakunnallisesti vaarantunutta lajia suopunakämmekkää, röyhysaraa ja metsänemää (taulukko 4). Lisäksi tavattiin viisi valtakunnallisesti silmälläpidettäväksi luokiteltua lajia.

3 13 Northland Mines Oy Hannukaisen-Rautuvaaran lisäalueen luontotyyppi- ja kasvillisuusselvitys 2012 PL ROVANIEMI FINLAND Taulukko 4. Ristimellanjänkän alueella tavatut suojelullisesti luokitelut lajit. Laji Tieteellinen nimi Luokitus Kuvioilla Runsaus Ahokissankäpälä Antennaria dioica NT 3, 39, 52, runsas 111 Ketonoidanlukko Botrychium lunaria NT 147 muutamia Ahonoidanlukko Botrychium NT, Vastuu 76, 147 muutamia multifidum (I) Röyhysara Carex appropinquata VU 38 runsas Velttosara Carex laxa NT, Vastuu (II) Suopunakämmekkä Dactylorhiza incarnata var. incarnata 31, 129 kymmeniä yks. VU 40, 110 muutamia Metsänemä Epipogium aphyllum VU 21 n. 20 yks. Lapinleinikki Ranunculus Dir (II, IV), 12, 8 kymmeniä lapponicus Vastuu (I) yks. Hetekinnassammal Scapania paludosa NT, Vastuu 110 Pohjanhoikkaängelmä Thalictrum simplex Vastuu (I) 76 runsas ssp. boreale VU = vaarantunut, NT = silmälläpidettävä, LC = elinvoimainen, Dir II, IV = direktiivilaji, liitteet II ja IV, Vastuu(I/III) = kansainvälisen suojelun Suomen vastuulajit, luokka I/III Erityisesti suojeltavat lajit Luonnonsuojelulaissa on listattu erityisen suojelun tarpeessa olevat uhanalaiset lajit. Ristimellanjänkän alueella ei esiinny erityisesti suojeltavia kasvilajeja Alueellisesti uhanalaiset lajit Alueellisessa uhanalaisuusarvioinnissa on arvioitu valtakunnallisesti silmälläpidettävien (NT) ja elinvoimaisten (LC) lajien uhanalaisuutta metsäkasvillisuusvyöhykkeisiin perustuvilla alueilla (Ryttäri ym. 2012). Käytössä on vain yksi luokka (alueellisesti uhanalaiset, RT). Kartoitusalue kuuluu alueellisessa uhanalaisluokituksessa vyöhykkeeseen pohjoisboreaalinen, Perä-Pohjola. Ristemellanjänkän kasvillisuusselvityksessä ei havaittu alueellisesti uhanalaisia lajeja Rauhoitetut lajit Luonnonsuojelulain 42 perusteella luonnonvarainen kasvilaji voidaan rauhoittaa koko maassa tai jossakin osassa maata, jos sen olemassaolo käy uhatuksi tai rauhoittaminen muusta syystä osoittautuu tarpeelliseksi. Rauhoitetun kasvin tai sen osan poimiminen, kerääminen, irtileikkaaminen, juurineen ottaminen tai hävittäminen on kielletty. Sama koskee soveltuvin osin rauhoitetun kasvin siemeniä. Ristimellanjänkän kartoitusalueella ei havaittu rauhoitettuja lajeja Luontodirektiivin liitteiden II ja IV kasvilajit Luontodirektiivi on lintudirektiivin ohella toinen Euroopan yhteisön keskeisistä luonnonsuojelusäännöksistä, joilla pyritään suojelemaan lajeja ja luontotyyppejä. Luontodirektiivin yleistavoite on saavuttaa ja ylläpitää lajien ja luontotyyppien suojelun taso

4 14 Northland Mines Oy Hannukaisen-Rautuvaaran lisäalueen luontotyyppi- ja kasvillisuusselvitys 2012 PL ROVANIEMI FINLAND suotuisana. Suotuisan suojelun taso tarkoittaa sitä, että lajin on pitkällä aikavälillä säilyttävä luontaisessa ympäristössään, eikä sen luontainen levinneisyysalue saa supistua. Lisäksi lajien elinympäristöjä pitää olla riittävästi turvaamaan lajin kannan säilyminen pitkällä aikavälillä. Luontodirektiivin liitteen IV lajit kuuluvat ns. tiukasti suojeltuihin lajeihin, joiden tahallinen tappaminen, pyydystäminen, häiritseminen sekä kaupallinen käyttö on kielletty. Lisäksi niiden lisääntymis- ja levähdyspaikan hävittäminen ja heikentäminen on kielletty. Tämä koskee liitteen IV lajeja riippumatta niiden esiintymisalueesta. Luontodirektiivin liitteen II lajien suojelu tapahtuu erityisten suojelualueiden (Natura 2000 verkosto) avulla. Direktiivin tarkoittamat kasvilajit on lueteltu direktiivin liitteissä II, IV ja V. II-liite: eläin- ja kasvilajit, joiden suojelemiseksi on osoitettava erityisten suojelutoimien alueita (Natura 2000 verkosto). IV-liite: eläin- ja kasvilajit, jotka edellyttävät tiukkaa suojelua. Lajien tahallinen tappaminen, pyydystäminen, häiritseminen ja kaupallinen käyttö on kielletty. Lisäksi lajien lisääntymis- ja levähdyspaikkojen hävittäminen ja heikentäminen on kiellettyä. Kiellosta voi hakea poikkeusta. V-liite: eläin- ja kasvilajit, joiden ottaminen luonnosta ja hyväksikäyttö voi vaatia hyödyntämisen sääntelyä. Ristimellanjänkän kartoitusalueella havaittiin yksi luontodirektiivin liitteissä mainittu putkilokasvilaji, lapinleinikki (taulukko 4) Kansainvälisen suojelun Suomen vastuulajit Vastuulajeilla pyritään suojelemaan lajeja kansainvälisellä tasolla. Lajin kansainvälinen merkittävyys tietyllä alueella määrittyy karkeasti sen perusteella, kuinka suuri osa kyseisen lajin kaikista tunnetuista esiintymistä on tietyllä maantieteellisellä alueella. Suomen vastuulajeiksi on putkilokasveista valittu ne lajit, joiden eurooppalaisesta kannasta on arvioitu olevan Suomessa vähintään noin 20 %. Vastuulajit on luokiteltu edelleen niiden arvioituina osuuksina Euroopan kannasta. I-lajeista Suomen kannan koko on %, II-lajeista % ja III-lajeista yli 45 % Euroopan kannasta. Ristimellanjänkän alueella havaituista putkilokasveista neljä on Suomen kansainvälisen suojelun vastuulajeja; ahonoidanlukko, velttosara, lapinleinikki sekä pohjanhoikkaängelmä (taulukko 4). Lisäksi yksi havaittu sammallaji, hetekinnassammal, on Suomen kansainvälisen suojelun vastuulajeja. Sammallajeja ei ole erikseen luokiteltu eri luokkiin.

5 15 Northland Mines Oy Hannukaisen-Rautuvaaran lisäalueen luontotyyppi- ja kasvillisuusselvitys 2012 PL ROVANIEMI FINLAND 6 YHTEENVETO Northland Mines Oy valmistelee rautamalmiin pohjautuvaa kaivoshanketta Kolarissa. Hankealue sijoittuu Kolarin kunnan pohjoisosiin lähelle Ylläksen aluetta. Hankkeen alueille Lapin Vesitutkimus Oy on suorittanut kasvillisuus- ja luontotyyppiselvityksiä kausien 2007, 2008 ja 2011 aikana. Vuonna 2012 selvitysaluetta laajennettiin Ristimellanjänkän alueelle Äkäsjokisuun lounaispuolella. Selvitysalueen pinta-ala oli noin 7 km² ja alueelle tehtiin vastaavat kasvillisuus- ja luontotyyppiselvitykset elokuussa Selvitysalueen hallitsevin alue on Ristimellanjänkän suo. Suo on melko iso ja pääosin karu avoin lyhytkorsineva. Reuna-alueilla on laajoja rämealueita ja paikoin tavataan rehevämpiä suotyyppejä. Niistä mielenkiintoisimpia ovat kuviolla 110 oleva luhtaletto ja kuvion 129 eristyksissä oleva pieni lettoräme. Kuviolla 110 tavataan vaateliaammista lajeista mm. rantanuijasaraa ja vaarantuneeksi luokiteltua suopunakämmekkää sekä luontoarvoja indikoivaa sammallajia hetekinnassammalta. Kuvion 129 lajistossa tavataan mm. velttosaraa. Lisäksi suon ympärillä on kahdella kuviolla melko iäkästä ja kohtalaiset luontoarvot omaavaa metsää. Toinen luontoarvojensa puolesta mielenkiintoinen alue on Ristimellanahon ja Ristimellanjärvien seutu. Ristimellanahossa tavataan melko iäkkäitä kuusikoita, ja mielenkiintoisia korpia, jotka paikoin ovat luonnontilaltaan edustavia. Alueelta löytyy myös pari lähdettä. Kasvilajistossa tavataan yleisinä mm. lapinleinikkiä, herttakaksikkoa ja yövilkkaa sekä vanhojen uhanalaistietojen perusteella uhanalaista lajia. Ristimellanahon ja Ristimellanjärvien väliseltä alueelta löytyy yksi edustava luonnontilainen ruoho- ja heinäkorpi. Toisen vaatimattomamman korven kasvillisuudessa tavattiin harvinaista ja vaarantuneeksi luokiteltua metsänemää. Ristimellanjärvien ympäristöstä löytyy useita lettosuokuvioita, joiden lajistossa tavataan vaateliaita kasvilajeja, mm. röyhysaraa, soikkokaksikkoa ja velttosaraa. Selvitysalueelta löytyy muutama vanha ja osin umpeenkasvanut niitty. Niiden lajistossa tavataan muutamia harvinaisia lajeja. Niistä voi mainita sopulinsaran sekä silmälläpidettäviksi luokitellut aho- ja ketonoidanlukon. Uhanalaisia kasvilajeja selvitysalueelta löytyi kolme: suopunakämmekkä, röyhysara ja metsänemä. Kaikki kolme lajia luokitellaan uhanalaistarkastelussa vaarantuneiksi. Lisäksi alueelta löydettiin neljä silmälläpidettäväksi luokiteltua putkilokasvilajia (ahokissankäpälä, aho- ja ketonoidanlukko sekä velttosara) sekä yksi sammallaji (hetekinnassammal). Alueellisesti uhanalaisia tai rauhoitettuja lajeja ei tavattu. EU:n luontodirektiivin liitteissä II ja IV mainittuja kasvilajeja löydettiin yksi (lapinleinikki) ja Suomen kansainvälisen suojelun vastuulajeja tavattiin yhteensä viisi (lapinleinikki, pohjanhoikkaängelmä, velttosara, ahonoidanlukko ja hetekinnassammal). Metsälain erityisen tärkeistä elinympäristöistä selvitysalueella tavattiin lähteitä, puroja ja pieniä lampia välittömine lähiympäristöineen, kivikoita, vähäpuustoisia soita, ruoho- ja heinäkorpia, saniaiskorpia sekä rantaluhtia. Metsälakikohteita esiintyy yhteensä 25 kuviolla. Näistä pienvesien lähiympäristöt ja vähäpuustoiset pienet suot olivat yleisimpiä. Vesilain suojaamia lähteitä oli yhteensä kaksi ja pieniä lampia yksi. Vanhaksi metsäksi luokiteltuja kuvioita määriteltiin yhteensä viideltä kohteelta ja kasvistollisesti arvokkaina sekä edustavina voidaan pitää yhteensä seitsemää suo- tai niittykohdetta. Selvitysalueella tavattiin uhanalaisia luontotyyppejä kaikissa. Merkittävimmät uhanalaisuusarvot alueella esiintyvät lettosoiden luontotyypeillä ja vanhemmilla säilyneillä metsäkohteilla sekä perinnebiotoopeilla. Niittyjen kosteat ja tuoreet suurruohoniityt on luokiteltu äärimmäisen uhanalaisiksi. Suotyypeistä arvokkain on luhtaletto, joka on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi. Yhdistelmätyyppisistä letoista sekä lettokorvet, lettonevarämeet että

6 16 Northland Mines Oy Hannukaisen-Rautuvaaran lisäalueen luontotyyppi- ja kasvillisuusselvitys 2012 PL ROVANIEMI FINLAND lettorämeet kuuluvat vaarantuneisiin luontotyyppeihin. Puustoista soista alueella esiintyy vaarantuneeksi luokiteltuja metsäkortekorpia. Alueen metsäkuvioista uhatuimpia uhanalaisimpia ovat keski-ikäiset ja vanhat kuusivaltaiset kangaskuviot. Yhteensä löydettiin luontotyyppinsä puolesta äärimmäisen uhanalaisia kasvillisuuskuvioita neljä, erittäin uhanalaisia yksi, vaarantuneita viisitoista sekä silmälläpidettäviksi luokiteltuja kuvioita kolmekymmentäviisi kappaletta.

7 17 Northland Mines Oy Hannukaisen-Rautuvaaran lisäalueen luontotyyppi- ja kasvillisuusselvitys 2012 PL ROVANIEMI FINLAND VIITTEET Airaksinen, O. & Karttunen, K Natura 2000 luontotyyppiopas. 2. korjattu painos. Ympäristöopas 46. Suomen ympäristökeskus, Helsinki. Eurola, S., Huttunen, A. & Kukko-oja, K Oulanka Reports 14/1995 Suokasvillisuusopas. 2. korj.p. Oulu, Oulun yliopisto. Hotanen, J-P., Nousiainen, H., Mäkipää, R., Reinikainen, A. & Tonteri, T Metsätyypit opas kasvupaikkojen määrittämiseen. Hämeenlinna, Metsäkustannus. Hämet-Ahti, L., Suominen, J., Ulvinen, T. & Uotila, P. (toim.) Retkeilykasvio. Helsinki, Yliopistopaino, Luonnontieteellinen keskusmuseo, Kasvimuseo. Kontula, T. & Raunio, A Luontotyyppien uhanalaisuuden arviointi, menetelmä ja luontotyyppien luokittelu. Suomen Ympäristökeskus, Helsinki. Suomen ympäristö 765. Kuusipalo, J Suomen metsätyypit. Kirjayhtymä Oy, Rauma. 144 s. Meriluoto, M. & Soininen, T Metsäluonnon arvokkaat elinympäristöt. 2.p. Hämeenlinna, Karisto, Metsälehti Kustannus Tapio. Mossberg, B. & Stenberg, L., Suuri Pohjolan kasvio. Vuokko, S. & Väre, H. (suom.) Helsinki, Kustannusosakeyhtiö, Tammi. Pirinen, P., Simola, H., Aalto, J., Kaukoranta, J-P., Karlsson, P. & Ruuhela, R., Tilastoja Suomen ilmastosta s. Rassi, P., Hyvärinen, E., Juslén, A. & Mannerkoski, I Suomen lajien uhanalaisuus Ympäristöministeriö. Suomen ympäristökeskus, Helsinki. 685 s. Raunio, A., Schulman, A. ja Kontula, T. (toim.) Suomen luontotyyppien uhanalaisuus Osa 2: Luontotyyppien kuvaukset. Suomen ympäristökeskus, Helsinki. Suomen ympäristö 8/ s. Ryttäri, T., Kalliovirta, M. & Lampinen R. (toim.) Suomen uhanalaiset kasvit. Tammi, Helsinki. 384 s. Ulvinen, T., Syrjänen, K. & Anttila, S. 2002: Suomen sammalet levinneisyys, ekologia ja uhanalaisuus. Suomen ympäristö 560. Suomen ympäristökeskus, Vammala. 354 s. Lappalainen, N. & Väyrynen, T Niesan esiselvitys. Northland Mines Oy. Moniste 20 s., Lapin Vesitutkimus Oy. Luukkonen, M., Väyrynen, T., Hamari, S., Paksuniemi, S. & Pääkkölä, T Kolarin kasvillisuus- ja luontotyyppiselvitys. Northland Resources inc. Moniste 90 s., Lapin Vesitutkimus Oy Väyrynen, T Hannukaisen-Rautuvaaran lisäalueen kasvillisuus- ja luontotyyppiselvitys. Northland Mines Oy. Moniste, 50 s. Lapin Vesitutkimus Oy TYÖNRO: TALLENNE:20417_ristimella_kasvillisuus_ _final.doc

8 Liite 1. Selvitysalueen sijainti ja rajaus sekä aiempien vuosien selvitysalueet 2012 selvitysalue kasvillisuus- ja luontotyyppiselvitys Vuoden 2011 selvitysalueet kasvillisuus- ja luontotyyppiselvitys kilometriä esiselvitysalue Vuosien 2007 ja 2008 selvitysalueet kasvillisuus- ja luontotyyppiselvitys LAPIN VESITUTKIMUS OY Työn nimi Ristimellanjänkän kasvillisuus- ja luontotyyppiselvitys 2012 Sisältö selvitusalueet Piirtäjä TVä Mittakaavat 1:

9 Liite 2. Selitteet karttaliitteisiin. Luontotyyppikuviot pääryhmittäin Kartta 2 Hakkuut ja taimikot (22) Kuivat kankaat (6) Kuivahkot kankaat (27) Tuoreet kankaat (13) Lehtomainen kankaat (5) Turvekankaat (1) Korvet (23) Rämeet (41) Nevat (20) Letot (11) Luhdat (8) Niityt ja kedot (5) Lammet (3) Asutus ja lähialueet, tiet yms. (1) Luontotyyppien uhanalaisuus Pohjois-Suomen osa-alue, tarkasteltu vain luonnontilaluokkien 3 ja 4 kuviot CR äärimmäisen uhanalainen (4) EN erittäin uhanalainen (1) NT silmälläpidettävä (35) LC elinvoimainen (65) VU vaarantunut (15) Luontotyyppikuvioiden arvot Kartta 4 Kasvistollisesti edustava suo (6) Metsälakikohde (kalliot ja kivikot) (2) Metsälakikohde (reheväkasvuiset korvet) (1) Metsälakikohde (luhdat) (4) Metsälakikohde (lähteen välitön lähiympäristö) (1) Metsälakikohde (purojen lähiympäristöt) (10) Metsälakikohde (vähäpuustoinen pieni suo) (5) Vesilain suojaama lampi (1) Vanhan metsän kuvio (3) Lajiesiintymäpisteet ja lähteet Kartoitukset 2012, kartta 5 ahokissankäpälä (4) ahonoidanlukko (2) hetekinnassammal (1) ketonoidanlukko (1) lapinleinikki (4) lettohammassammal (1) lähde (2) metsänemä (1) pohjanhoikkaängelmä (1) punakämmekkä (2) röyhysara (1) velttosara (2) Viranomaistiedot uhanalaisista lajeista ahonoidanlukko (3) ketonoidanlukko (1) kosteikkomörsky (1) lapinleinikki (1) lettotuhkelo (2) mustapääsammal (2) neidonkenkä (3) röyhysara (1)

10

11

12

13 Liite 7. Kuviotiedot Kuvio Luonnontilaisuus Luontotyyppi Suojeluarvo Luontotyypin uhanalaisuus / luokittelun luontotyyppi Luontotyypin uhanalaisuus /Suomi Luontotyypin uhanalaisuus / Pohjois- Suomi karttatyyppi Kuvaus 0 1 asutus asutus Selvitysalueen pihapiirit, tiet ym. niihin verrattavat alueet 1 2 HTM tuore talousmetsää 2 1 ha hakkuu 3 3 p.mt vanhat kuusivaltaiset tuoreet kankaat VU VU tuore Komeaa sekametsää, keloja. Lajistossa herttakaksikko ja yövilkka 4 2 p.mt tuore talousmetsää 5 3 MkK korpi tavanomainen korpi 6 4 PsKR korpirämeet VU NT räme melko avoin ja kostea räme 7 3 MKgK mustikkakangaskorvet VU NT korpi luonnontilainen karuhko korpi, puusto komeaa 8 4 MkK W metsäkortekorvet EN VU korpi lapinleinikkiesiintymiä, lahopuuta, järeitä haapoja. komea runsaspuustoinen korpi, korpisara 9 3 KaRaR rahkarämeet LC LC räme tavanomainen räme 10 1 räme räme hakattu räme 11 1 ha hakkuu 12 4 LuRhHK ML (korpi) ruoho- ja heinäkorvet VU NT korpi lapinleinikkiesiintymä, edustava luonnontilainen mosaikkimainen ja märkä korpi korpi 13 3 PsKR korpirämeet VU NT räme tavanomainen korpiräme 14 1 ha hakkuu 15 2 EMT kuivahko talousmetsää 16 3 PsKR korpirämeet VU NT räme talousmetsää 17 4 LR lettorämeet VU VU letto tavanomainen lettoräme, karhunruoho, äimäsara, vaateliasta sammalista lettokilpisammal ja kultasammal 18 4 LuVSN saranevat LC LC neva avointa ravinteikasta rantanevaa, mm. liereäsaraa ja vilukkoa 19 4 MeSR sararämeet LC LC neva keskiravinteista nevaa 20 2 EMT kuivahko nuorta talousmetsää 21 3 RhK ML (puro) ruoho- ja heinäkorvet VU NT korpi purokorpi, ML-puro, metsänemäesiintymä, muuten vaatimaton metsä 22 1 ha hakkuu 23 4 vesi suolammet LC LC vesi Isopmpi ristimellanjärvi 25 4 OlLkR ML (suo) lyhytkorsirämeet NT NT neva luonnontilainen pieni neva 26 4 VmRaR rahkarämeet LC LC räme tavanomainen räme 27 4 VkR isovarpurämeet LC LC räme tavanomaïnen räme 28 3 RhKgK ML (puro) ruohokangaskorvet EN NT korpi vaatimaton purokorpi 29 3 EMT keski-ikäiset mäntyvaltaiset kuivahkot kankaat NT LC kuivahko talousmetsää 30 3 HMT keski-ikäiset sekapuustoiset tuoreet kankaat NT LC tuore talousmetsää 31 3 ReLR lettorämeet VU VU letto ravintiekas letto, keskusta ScoRiL, velttosara, sammalia 31 3 KaRaR rahkarämeet LC LC räme tavanomainen räme 32 1 T hakkuu 33 4 RuRiLN lettonevat VU NT letto ravinteikas lettoneva, sammalia, lettovilla 34 4 ReLR ML (vesi) lettorämeet VU VU letto runsaskasvuinen yhdistelmätyypin letto, vaateliaita sammalia ja mm. nuijasara 35 4 lampi VL suolammet LC LC vesi Pieni Ristimellanjärvi, VL-lampi 36 4 KaRaR rahkarämeet LC LC räme luonnontilainen räme 37 3 EMT keski-ikäiset mäntyvaltaiset kuivahkot kankaat NT LC kuivahko komeapuustoista talousmetsää 38 3 LK lettokorvet VU VU letto runsaskasvuista yhdistelmälettoa. röyhysaraesiintymä 39 2 EMT kuivahko talousmetsää 40 4 KeRiLR lettonevarämeet VU VU letto punakämmekkä, muuten melko vaatimaton letto 41 1 ha hakkuu 42 4 kivikko ML (kallio) roudan nostamat kivikot LC LC kuivahko muutama pieni kivirakka-alue kangasmetsän keskellä 42 3 MeSR sararämeet LC LC räme melko ravinteikas yhdistelmätyypin suo 43 4 PaLu pajuviitaluhdat LC LC luhta märkä ja laaja puronvarren pajuluhta, puron kulku epäselvä 43 2 MK korpi ojitettu ja hakattu korpi 44 3 EMT keski-ikäiset mäntyvaltaiset kuivahkot kankaat NT LC kuivahko talousmetsää 45 3 LK lettokorvet LC LC korpi vaatimaton korpi, jonka lajistossa muutama vaateliaampi laji (kultapiisku, lääte) 46 2 EMT kuivahko talousmetsää 47 3 KoLu ML (puro) koivuluhdat NT LC luhta kuviolla ML-puro 48 2 NR räme pieniä kuivahtaneita suolaikkuja, välissä räme/korpikasvillisuutta 49 4 LuMeSR ML (suo) sararämeet LC LC neva pieni avoin suolaikku, kasvillisuus melko karua 50 1 ha hakkuu 51 1 MCClT kuiva karu taimikkokangas 52 2 MCClT ML (kallio) karut ja keskiravinteisest siirto- ja rapakivilohkareet LC LC kuiva kallio (ML-kohde), rapautuva hiekkakivikallio, noin 5m jyrkänne 53 3 KeRiLR ML (suo) lettonevarämeet VU VU letto pieni ravinteikas avosuo 54 3 RhKgK ML (puro) ruohokangaskorvet EN NT korpi vaatimaton purokorpi 55 1 ha hakkuu 56 2 PKgK korpi vaatimaton korpi 57 4 KoLu ML (luhta) koivuluhdat NT LC luhta puronvarren laaja koivuluhta 58 1 ha hakkuu 59 3 MCClT keski-ikäiset mäntyvaltaiset kuivahkot kankaat NT NT kuiva keski-ikäistä talousmetsää 60 2 korpi korpi radanvarren kosteaa metsää 61 2 MCClT kuiva talousmetsää 62 3 MeVSN ML (suo) saranevat LC LC neva pieni vaatimaton nevalaikku 63 2 EMT kuivahko radanvarsimetsä 64 3 VkR isovarpurämeet LC LC räme luhtainen tavanomainen räme 65 3 EMT keski-ikäiset mäntyvaltaiset kuivahkot kankaat NT NT kuivahko talousmetsää 67 4 PaLuN ML (luhta) luhtanevat LC LC luhta avointa luhtaa 68 3 MeSR sararämeet LC LC neva tavanomainen sararäme 69 4 PaLu ML (puro) pajuluhdat NT LC luhta puronvarren pajuluhta 70 3 RhMK ruoho-mustikkakorvet VU NT korpi puron varresta rehevämpi korpi, muuten melko tavanomainen 71 2 EMT kuivahko talousmetsää 72 2 EMT kuivahko talousmetsää 73 1 niitty tuoreet suurruohoniityt CR CR niitty umpeenkasvanut niitty, lajistossa mm. sopulinsara 73 3 GMT ML (puro) vanhat kuusivaltaiset lehtomaiset kankaat NT NT lehtomainen lehtomainen kangas ja rehevä korpi 74 3 HMT keski-ikäiset sekapuustoiset tuoreet kankaat NT LC tuore keski-ikäistä talousmetsää 75 3 EMT keski-ikäiset mäntyvaltaiset kuivahkot kankaat NT NT kuivahko talousmetsää 76 1 niitty K tuoreet pienruohoniityt CR CR niitty noidanlukkoja (vanha esiintymätieto)

14 Kuvio Luonnontilaisuus Luontotyyppi Suojeluarvo Luontotyypin uhanalaisuus / luokittelun luontotyyppi Luontotyypin uhanalaisuus /Suomi Luontotyypin uhanalaisuus / Pohjois- Suomi karttatyyppi Kuvaus 77 1 ha hakkuu 78 2 HMT tuore talousmetsää 79 3 EMT keski-ikäiset mäntyvaltaiset kuivahkot kankaat NT NT kuivahko talousmetsää 80 1 EMT kuivahko talousmetsää 81 3 KoLu ML (luhta) koivuluhdat NT LC luhta puronvarren pajukkoinen luhta 82 4 PaLuN ML (luhta) luhtanevat LC LC luhta avoin märkä luhtaneva 83 3 VIR isovarpurämeet LC LC räme vaiheutuva rantaräme 83 4 vesi metsälammet LC LC vesi Halinkojärvi, kasvillisuudessa ulpukka, pitkälehtivita, ruskoärviä, rannalla liereäsara 84 1 ha hakkuu 85 3 VkR isovarpurämeet LC LC räme tavanomainen räme 86 2 VmRaR räme ojitettu räme 87 1 Tkg turvekangas ojitettua korpea ja rämettä 88 1 ha hakkuu kuvion läpi menenvän tien varrella ahonoidanlukko (2 yks.) 89 2 korpiräme räme pajuttunutta rämettä 90 3 VkR isovarpurämeet LC LC räme tavanomainen räme 91 3 MkK metsäkortekorvet EN VU korpi tavanomainen karu korpi 92 3 PsKR korpirämeet VU NT korpi tavanomainen karu korpi 93 3 MeSR sararämeet LC LC neva ravinteisempaa sararämettä 94 3 VkR isovarpurämeet LC LC räme tavanomainen räme 95 2 OlLkR räme ojitettu, osin kuivunut räme 96 3 VmRaR rahkarämeet LC LC räme tavanomainen räme 97 3 OlLkN minerotrofiset lyhytkorsinevat LC LC neva tavanomainen karu neva 98 1 ha hakkuu 99 3 VkR isovarpurämeet LC LC räme tavanomainen räme VLN lettonevat VU NT letto ravinteisempaa nevaa, lajisto mm. kulta- ja punasirppisammal, lettolierosammal, ryti EMT kuivahko nuorta talousmetsää MKK metsäkortekorvet EN VU korpi melko edustava korpinotko EMT keski-ikäiset mäntyvaltaiset kuivahkot kankaat NT LC kuivahko talousmetsää, talvilaidunnuspaikka LuMeSR neva neva, joka on entinen heinäniitty, luhtanevakasvillisuutta räme räme tavanomainen räme T hakkuu MeSR sararämeet LC LC neva melko ravinteikas suoyhdistelmä, lajistossa mm. mähkä VkR isovarpurämeet LC LC räme tavanomainen räme MeSR sararämeet LC LC neva melko ravinteikasta nevarämettä LuL luhtaletot EN EN letto kasvistollisesti runsaskasvuinen suo, lajistossa mm. rantanuijasara ja punakämmekkä sekä vaateliasta sammallajistoa GMT W vanhat kuusivaltaiset lehtomaiset kankaat NT NT lehtomainen melko iäkästä talousmetsää EMT kuivahko talousmetsää EMT kuivahko talousmetsää EMT keski-ikäiset mäntyvaltaiset kuivahkot kankaat NT NT kuivahko talousmetsää RhMK ML (puro) ruoho-mustikkakorvet VU NT korpi kapea puronvarren korpikasvillisuus, edustava ja luonnontilainen, lahopuuta niukasti p.mt vanhat kuusivaltaiset tuoreet kankaat VU VU tuore vanhahkoa talousmetsää räme räme tavanomainen räme MeLkR lyhytkorsirämeet NT NT neva tavanomaista hieman ravinteisempaa nevarämettä VkR isovarpurämeet LC LC räme tavanomainen räme VkR isovarpurämeet LC LC räme tavanomainen räme p.mt W vanhat kuusivaltaiset tuoreet kankaat VU VU tuore melko iäkäs ja sulkeutunut sekametsä, runsaahkosti koivulahoa, monipuolinen puuston rakenne VkR isovarpurämeet LC LC räme tavanomainen räme PKgK korpi nuorta talousmetsää VkR isovarpurämeet LC LC räme tavanomainen räme T hakkuu T hakkuu HMT tuore nuorta talousmetsää RhKgK ML (puro) ruohokangaskorvet EN NT korpi keski-ikäinen talousmetsäkorpi, jonka aluskasvillisuus runsasta. Puro osittain maanalainen ReLR ML (suo) lettorämeet VU VU letto kasvistolliseti rikas pieni suo, lajistossa mm. velttosara, äimäsara, karhunruoho T hakkuu laaja alue eri-ikäisiä taimikoita KgK kangaskorvet VU LC korpi tavanomainen korpi PsR pallosararämeet NT LC räme tavanomaista rämettä ReLR lettorämeet VU VU letto tavanomainen ravinteinen lettoräme MeRuRiN rimpinevat LC LC neva märkää tavanomaista nevaa MeSR sararämeet LC LC neva tavanomaista hieman ravinteisempaa nevaa OlLkNR lyhytkorsirämeet NT NT neva tavanomaista nevarämettä OlVLkN minerotrofiset lyhytkorsinevat LC LC neva karu avoin nevajuotti TR tupasvillarämeet LC LC räme tavanomainen räme EMT vanhat mäntyvaltaiset kuivahkot kankaat NT NT kuivahko kohtuullisen iäkäs pieni metsäniemi, keloja EMT keski-ikäiset mäntyvaltaiset kuivahkot kankaat NT LC kuivahko tavanomaista metsää VkR räme tavanomaista rämettä GMT lehtomainen tavanomaista talousmetsää, oja lähellä rehevintä EMT keski-ikäiset mäntyvaltaiset kuivahkot kankaat NT LC kuivahko talousmetsää VkR isovarpurämeet LC LC räme tavanomaista rämettä OlVLkR lyhytkorsirämeet NT NT neva tavanomaista karua nevaa HMT tuore talousmetsää niitty tuoreet pienruohoniityt CR CR niitty osin umpeenkasvava niitty, aho (4 kpl)- ja ketonoidanlukkoja (6 kpl), sopulinsara T hakkuu LuK korpi luhtaista korpea ja rämettä LuN neva märkä suon lasku GMT ML (puro) vanhat kuusivaltaiset lehtomaiset kankaat NT NT lehtomainen varsin reheväkasvuinen pieni puronotko HMT keski-ikäiset sekapuustoiset tuoreet kankaat NT LC tuore talousmetsää VkR isovarpurämeet LC LC räme tavanomainen räme ha hakkuu EMT kuivahko talousmetsää HMT tuore talousmetsää

15 Kuvio Luonnontilaisuus Luontotyyppi Suojeluarvo Luontotyypin uhanalaisuus / luokittelun luontotyyppi Luontotyypin uhanalaisuus /Suomi Luontotyypin uhanalaisuus / Pohjois- Suomi karttatyyppi Kuvaus VkR isovarpurämeet LC LC räme tavanomaista rämettä OlLkR lyhytkorsirämeet NT NT neva tavanomaista karua nevaa VkR isovarpurämeet LC LC räme tavanomainen räme MCClT keski-ikäiset mäntyvaltaiset kuivahkot kankaat NT NT kuiva keski-ikäistä talousmetsää SRhLu luhta metsätien patoamaa suopohjukkaa MCClT keski-ikäiset mäntyvaltaiset kuivahkot kankaat NT NT kuiva keski-ikäistä talousmetsää VkR isovarpurämeet LC LC räme tavanomainen räme EMT kuivahko talousmetsää VkR räme ojitettu ja hakattu räme ha hakkuu niitty kosteat ruohoniityt CR CR niitty umpeenkasvaneita kosteita niittyjä PKgK puolukkakangaskorvet VU NT korpi kostea painanne korpi korpi Niesajoen koivuvaltaiset rantakorvet EMT keski-ikäiset mäntyvaltaiset kuivahkot kankaat NT NT kuivahko talousmetsää EMT keski-ikäiset mäntyvaltaiset kuivahkot kankaat NT LC kuivahko talousmetsää LäKR ML (lähde) lähdekorvet VU NT korpi kuviolla pari lähdettä p.mt W vanhat kuusivaltaiset tuoreet kankaat VU VU tuore reheväkasvuinen kuusikko, paikoin järeää puusto, lähteisyyttä, lahopuuta, edustava metsä PsKR korpirämeet VU NT räme tavanomainen korpiräme VkR isovarpurämeet LC LC räme tavanomainen pieni räme T hakkuu VkR ML (puro) isovarpurämeet LC LC räme Kuvion keskellä ML-puro, lahopuinen MeSR sararämeet LC LC räme keskiravinteinen puustoinen suo, mm. lettovillaa, tuppisaraa ja katajaa MeVSN saranevat LC LC neva keskiravinteinen melko märkä neva, vaatelaista lajistoa, mm. vilukkoa GMT W vanhat kuusivaltaiset lehtomaiset kankaat NT NT lehtomainen vaiheutuva rehevähkö kangas/korpi, herttakaksikko, yövilkka RaKe niitty koko Muonionjoen rannan jatkuva kuivahko somerikkoketo T hakkuu ravinteikkaampi puustoinen suo, hakattu. Kasvisto osin lettoisuuteen viittaavaa (lääte, vilukko)

16 Liite 7. Taulukkoliitteiden selitteet Kuvioiden luonnontilaisuus Muut erittäin korkea 4 W vanha metsä korkea 3 K lajistollisesti arvokas kuvio kohtalainen 2 heikko 1 Uhanalaisuusluokat Äärimmäisen uhanalainen Erittäin uhanalainen Vaarantunut Silmälläpidettävä Elinvoimainen Alueellisesti uhanalainen CR EN VU NT LC RT Etu- ja loppumääreet Luontotyypit Ravinteisuus Sukkessiovaihe tai ihmisen aiheuttama muutos Oligotrofinen Ol Hakkuu Ha Mesotrofinen Me Taimikko T Eutrofinen Eu Soistuma soist. Muuttuma mu Lisämääreet Luhtainen Lu Rahkoittunut Ra Reunavaikutteinen Re Kangasmetsät Luhdat Kangas (yleinen) Kg Luhta (yleinen) Lu Mustikka-kanerva-jäkälätyyppi MCClT Koivuluhta KoLu Variksenmarja-mustikkatyyppi EMT Pajuluhta PaLu Variksenmarja-puolukkatyyppi EVT Kerrossammal-mustikkatyyppi HMT Lähdekasvillisuus Metsäkurjenpolvi-mustikkatyyppi GMT Lähteikkö Läkkö Lakimetsä Lkm Lähdesuo LäS Rämeet Letot Räme (yleinen) R Warnstorfii-letto WaL Kangasräme KgR Campylium-letto CaL Rahkaräme RaR Diandra-Hirculus -letto DiHiL Pallosararäme PsR Luhtaletto LuL Varsinainen isovarpuräme VIR Vaivaiskoivuräme VkR Yhdistelmätyypit Variksenmarjarahkaräme VmRaR Lettokorpi LK Kanervarahkaräme KaRaR Luhtanevakorpi LuNK Sarakorpi SK Korvet Pallosarakorpiräme PsKR Korpi (yleinen) K Tupasvillaräme TR Kangaskorpi KgK Sararäme SR Puolukkakorpi PK Lyhytkorsiräme LkR Puolukkakangaskorpi PKgK Varsinainen lyhytkorsiräme VLkR Mustikkakorpi MK Rimpinevaräme RiNR Mustikkakangaskorpi MKgK Lettoräme LR Ruoho- ja heinäkorpi RhK Ruopparimpilettoräme RuRiLR Ruoho-mustikkakorpi RhMK Ruopparimpilettoneva RuRiLN Ruohokangaskorpi RhKgK Suppa Suppa Nevat Turvekankaat Neva (yleinen) N Turvekangas (yleinen) Tkg Luhtaneva LuN Lyhytkorsineva LkN Varsinainen lyhytkorsineva VLkN Kalvakka lyhytkorsineva KaLkN Suursaraneva SN Varsinainen suursaraneva VSN Kalvakka suursaraneva KaSN Sirppisammalrimpineva SsRiN Ruopparimpineva RuRiN

17 Liite 8. Lajitiedot Laji Tavattu kuviolla Kasvupaikkoja, luontotyypit Suojeluasema Putkilokasvit siankärsämö Achillea millefolium niityt luhtarölli Agrostis canina LuN pohjanrölli Agrostis mertensii niityt harmaaleppä Alnus incana ssp. Incana nurmipuntarpää Alopecurus pratensis niityt suokukka Andromeda polifolia väinönputki Angelica archangelica ssp. Arcangelica puronvarsikorvet karhunputki Angelica sylvestris korvet ahokissankäpälä Antennaria dioica 3 p.mt, NT pohjantuoksusimake Anthoxanthum alpinum 1900, 147 LK, taimikko, niityt tunturikurjenherne Astragalus alpinus RaKe, pientareet soreahiirenporras Athyrium filix-femina RhMK, RhHK vaivaiskoivu Betula nana ketonoidanlukko botrychium lunaria 147 niitty NT ahonoidanlukko Botrychium multifidum 76, 147 niitty NT, Vastuulaji korpikastikka Calamagrostis purpurea RhHK, MKK luhtakastikka Calamagrostis stricta LuN kanerva Calluna vulgaris rentukka Caltha palusris korvet, rannat harakankello Campanula patula niityt lutukka Capsella bursa-pastoris niityt viiltosara Carex acuta LuN röyhysara Carex appropinquata 38 LK VU vesisara Carex aquatilis korpipolkusara Carex brunnescens var. laetior RhKgK rantanuijasara Carex buxbaumii ssp. buxbaumii 34, 110 ReLR, LuL harmaasara Carex canescens mätässara Carex cespitosa niityt juurtosara Carex chordorrhiza nevat, luhdat liereäsara Carex diandra 38, 83, 18 LK, rannat äimäsara Carex dioica 1500, 100, 38 MeSR, RuRiLN, letot, Me nevat pallosara Carex globularis jouhisara Carex lasiocarpa velttosara Carex laxa 31, 129 ReLR NT, Vastuulaji mutasara Carex limosa korpisara Carex loliacea MKK sopulinsara Carex macloviana 73, 147 niityt riippasara Carex magellanica ssp. irigua nevat, luhdat juolasara Carex nigra ReLR, RaKe tupassara Carex nigra var. juncea korvet rahkasara Carex pauciflora karut nevat pullosara Carex rostata tuppisara Carex vaginata MeSR, ReLR, letot, korvet, GOMT huopaohdake Cirsium helenioides kurjenjalka Comarum palustre ruohokanukka Cornus suecica RhHK suopunakämmekkä Dactylorhiza incarnata var. incarnata 40, 110 KeRiLR, LuL VU maariankämmekkä Dactylorhiza maculata 190, 38 LäKR, LK lapinlauha Deschampsia atropurpurea nurmilauha Deschampsia cespitosa niityt, pientareet, metsät ym. metsälauha Deschampsia flexuosa keltalieko Diphasiastrum complanatum kangasmaat pitkälehtikihokki Drosera anglica rantaluikka Eleocharis palustris MeSN koiranvehnä Elymus caninus 1900 taimikot variksenmarja Empetrum nigrum maitohorsma Epilobium angustifolium pohjanhorsma Epilobium hornemannii 190 lähteet suohorsma Epilobium palustre nevat, lähteet, luhdat metsänemä Epipogium aphyllum 21 RHK VU järvikorte Equisetum fluviatile 100 VLN, suokorte Equisetum palustre nevat, letot metsäkorte Equisetum sylvaticum luhtavilla Eriophorum angustifolium hoikkavilla Eriophorum gracile MeSsRiN, MeSR, OlRiNR, WaL lettovilla Eriophorum latifolium 1500, 40, 34, 38, 33, 133, 31, 129, 110 KeRiLR, ReLR, LK, RuRiLN, LuL töppövilla Eriophorum scheuchzeri tupasvilla Eriophorum vaginatum mesiangervo Filipendula ulmaria LuN, korvet, rannat luhtamatara Galium uliginosum korvet, rannat metsäkurjenpolvi Geranium sylvaticum korvet, lettokorvet, rehevät kankaat ahojäkkärä Gnaphalium sylvaticum sora-alue yövilkka Goodyera repens 1700, 200, 3, GMT, p.mt (letto)kirkiruoho Gymnadenia conopsea 38 LK metsäimarre Gymnocarpium dryopteris RhKgK, GMT, jouhivihvilä Juncus filiformis korvet kataja Juniperus communis metsät, ravinteiset suot rantanätkelmä Lathyrus palustris RaKe vanamo Linnea borealis herttakaksikko Listera cordata 1700, 200 GMT, p.mt soikkokaksikko Listera ovata 31 ReLR kevätpiippo Luzula pilosa Korvet riidenlieko Lycopodium annotinum terttualpi Lysimachia thyrsiflora rannat oravanmarja Maianthemum bifolium korvet, GMT kangasmaitikka Melampyrum pratense metsämaitikka Melampyrum sylvaticum nuokkuhelmikkä Melica nutans korvet, lettokorvet, rehevät kankaat raate Menyanthes trifoliata nevat siniheinä Molinia caerulea rehevät nevat, letot tähtitalvikki Moneses uniflora 200 p.mt ruskoärviä Myriophylllum alterniflorum Halinkojärvi valkolumme Nymhaea alba 34 lampi nuokkutalvikki Orthilia secunda p.mt sudenmarja Paris quadrifolia LK, GMT vilukko Parnassia palustris letot, lähteiköt, rav. nevat, rannat luhtakuusio Pedicularis palustris RaKe, MeSR, ReLR kaarlenvaltikka Pedicularis spectrum-carolinum 1800 RaKe luhtasuoputki Peucedanum palustre luhdat, nevat korpi-imarre Phegopteris connectilis korvet, GMT järviruoko Phragmites australis MeSR, ReLR siniyökönlehti Pinguicula vulgaris 31, 129 ReLR heinävita Potamogeton gramineus Halinkojärvi uistinvita Potamogeton natans 34 lampi metsätuomi Prunus padus ssp. padus RhMK, GOMT

18 Laji Tavattu kuviolla Kasvupaikkoja, luontotyypit Suojeluasema pikkutalvikki Pyrola minor lähteet, LR isotalvikki Pyrola rotundifolia ssp. rotundifolia DiHiL, niittyleinikki Ranunculus acris lapinleinikki Ranunculus lapponicus 12 LuRHK, Dir. korpipaatsama Rhamnus frangula 34 ReLR suopursu Rhododendron tomentosum pohjanpunaherukka Ribes spicatum GMT mesimarja Rubus arcticus hilla Rubus chamaemorus lillukka Rubus saxatilis korvet, lettokorvet, GMT niittysuolaheinä Rumex acetosa niityt virpapaju Salix aurita RhHK pohjanpaju Salix lapponum lettopaju Salix myrsinites 40, 38, 31 KeRiLR, LK, ReLR kiiltopaju Salix phylicifolia kangaspaju Salix starkeana ssp. cinerascens lääte Saussurea alpina 190, 40, 47, 45, 34 ReLR, LäKR, KeRiLR, LK, luhdat leväkkö Sceuchzeria palustris nevat mähkä Selaginella selaginoides 38, 107 LK, MeSR puna-ailakki Silene dioica kultapiisku Solidago virgaurea 45 LK, niityt kotipihlaja Sorbus aucuparia ssp. aucuparia heinätähtimö Stellaria graminea niityt pohjanhoikkaängelmä Thalictrum simplex ssp. boreale 76 RaKe pohjankarhunruoho Tofieldia pusilla 31 KeRiLR, ReLR Vastuulaji villapääluikka Trichophorum alpinum letot, ravinteiset nevat tupasluikka Trichophorum cespitosum ssp. cespitosum metsätähti Trientalis europaea kullero Trollius europaeus niityt pikkukarpalo Vaccinium microcarpum mustikka Vaccinium myrtillus isokarpalo Vaccinium oxycoccos juolukka Vaccinium uliginosum ssp. Uliginosum puolukka Vaccinium vitis-idaea lehtovirmajuuri Valeriana sambucifolia ssp. sambucifolia korvet, rannat rantatädyke Veronica longifolia rannoilla, niityt hiirenvirna Viccia cracca niityt korpiorvokki Viola epipsila RhKgK, LuRHK, suo-orvokki Viola palustris pikkutervakko Viscaria alpina RaKe, pientareet

19 Liite 8c. Selvitysalueen sammallajisto ja niiden esiintyminen luontotyypeillä. Sammallaji Tieteellinen nimi Luontotyyppi Uhanalaisuus Vastuulaji Luontodirektiivi Rauhoitettu Luontoarvolaji lehtisammalet suonihuopasammal Aulacomnium palustre (Hedw.) Schwägr. lettoräme LC lettohiirensammal Bryum pseudotriquetrum (Hedw.) P. Gaertn. et al. lettoräme LC lettoväkäsammal Campylium stellatum (Hedw.) Lange & C.E.O. Jensen lettoräme, rimpiletto, luhtaletto LC lettokilpisammal Cinclidium stygium Sw. lettoräme, rimpiletto LC kultasirppisammal Loeskypnum badium (Hartm.) H.K.G. Paul rimpiletto, luhtaletto LC rassisammal Paludella squarrosa (Hedw.) Brid. lettoräme, rimpiletto LC lettolehväsammal Rhizomnium pseudopunctatum (Bruch & Schimp.) T.J. Kop. luhtaletto LC rimpisirppisammal Scorpidium revolvens (Sw. ex Anonymus) Rubers lettoräme, rimpiletto, luhtaletto LC lettolierosammal Scorpidium scorpioides (Hedw.) Limpr. lettoräme, rimpiletto LC heterahkasammal Spagnum warnstorfii Russow lettoräme, rimpiletto, luhtaletto LC kalvaskuirisammal Straminergon stramineum (Dicks. ex Brid.) Hedenäs rimpiletto. lettoräme LC kultasammal Tomentypnum nitens (Hedw.) Loeske lettoräme, rimpiletto, luhtaletto LC aapasirppisammal Warnstorfia procera (Renauld & Arnell) Tuom. rimpiletto LC punasirppisammal Warnstorfia sarmentosa (Wahlenb.) Hedenäs rimpiletto LC maksasammalet rahkapaanusammal Calypogeia sphagnicola (Arnell & J. Perss.) Warnst. & Loeske lettoräme LC saksipihtisammal Cephalozia bicuspidata (L.) Dumort. rimpiletto LC rahkarahtusammal Cephaloziella spinigera (Lindb.) Warnst. lettoräme LC nevaruoppasammal Gymnocolea inflata (Huds.) Dumort. rimpiletto LC lettohammassammal Leiocolea rutheana (Limpr.) Müll. Frib. lettoräme LC x hetekinnassammal Scapania paludosa (Müll. Frib.) Müll. Frib. luhtaletto NT/RT x

20 Liite 25 Kolarin Ristimellanjänkän linnusto

21

22 20417 Northland Mines Oy Kolarin Ristimellanjänkkän linnusto LAPIN VESITUTKIMUS OY

23 LAPIN VESITUTKIMUS OY NORTHLAND MINES OY KOLARIN RISTIMELLANJÄNKKÄN LINNUSTO Olli-Pekka Karlin, linnustoasiantuntija Tuomas Väyrynen, luontokartoittaja (EAT) Lapin Vesitutkimus Oy SISÄLLYS sivu 1. JOHDANTO JA TUTKIMUSMENETELMÄT TULOKSET LINJALASKENTA VESILINTULASKENNAT LAJISTON SUOJELUARVOT VALTAKUNNALLISESTI UHANALAISET LAJIT ALUEELLISESTI UHANALAISET LAJIT EU:N LINTUDIREKTIIVIN LIITTEEN I LAJIT SUOMEN VASTUULAJIT YHTEENVETO... 6 VIITTEET... 7 Liitteet Liite 1. Selvitysalueen rajaus, linjalaskennan reitti ja vesilintulaskentakohteet. Pohjakartat copyright Maanmittauslaitos lupa nro 16/MML/12 Valokuvat Olli-Pekka Karlin, LVT Oy

24 LAPIN VESITUTKIMUS OY 1. Johdanto ja tutkimusmenetelmät Ristimellanjänkän linjalaskenta toteutettiin maalintujen linjalaskennasta annettujen ohjeiden mukaisesti (Luonnontieteellinen keskusmuseo 2011, Koskimies & Väisänen 1988). Selvitysalueella laskettiin välillä yksi linja. Vuorokauden sisällä laskenta ajoittui ohjeiden mukaisesti auringonnoususta aamupäivään, jolloin lintujen lauluaktiivisuus on korkeimmillaan. Linjalaskennassa edetään maastossa kuviteltua linjaa kävellen rauhallisesti (puoli tuntia tunti kilometriä kohden), säännöllisesti pysähdellen ja ympäristöä havainnoiden. Kiikareita käytetään vain lintujen tunnistamiseen, ei niiden etsimiseen. Valtaosa linjalaskennan havainnoista on aina kuulohavaintoja. Havaitut linnut kirjataan laskentalomakkeille laskijan edestä ja sivuilta, mutta ei laskijan takaa, jotta vältyttiin laskemasta samoja lintuja uudelleen. Havainnot erotellaan laskijan molemmin puolin 25 metriin ulottuvalta pääsaralta sekä tämän ulkopuolelle jäävältä apusaralta. Pääsarka ja apusarka yhdessä muodostavat tutkimussaran. Tulosten käsittelyssä työyksikkö on pari, esimerkiksi tyypillinen havainto laulava koiras tuottaa yhden parin. Selvitysalueen kosteikkolinnusto selvitettiin pistelaskentamenetelmällä yhteen kertaan Laskennat toteutetaan Koskimiehen ja Väisäsen (1988) antamien ohjeiden mukaisesti. Kosteikkolintulaskennan kohteina olivat Ristimellanjärvet (isompi ja pienempi lampi) ympäröivine soineen, Halinkojärvi sekä Ristimellanjänkkä. Maastolaskennat suoritti Olli-Pekka Karlin Lapin Vesitutkimus Oy:stä. Kuva 1. Ristimellanjänkkän reuna-alueita. 2. Tulokset Linnuston laskennat suoritettiin kesäkuun aikana kahdella eri käyntikerralla. Ensimmäisellä kerralla kierrettiin lammet ja käytiin Ristimellanjänkkän keskiosassa, toisella kerralla laskettiin linjalaskenta.

25 LAPIN VESITUTKIMUS OY 2.1 Linjalaskenta Linjalaskenta suoritettiin aamuyön aikana sään ollessa hyvä. Linjan pituus oli 6 km. Linjan biotooppeina oli nuorta taimikkoa, nevaa, rämettä, tuoretta ja kuivaa kangasmetsää. Linjalaskennan havainnot on esitetty taulukossa 1. Laskennassa tavattiin yhteensä 26 lajia ja niiden yhteenlaskettu parimäärä oli 101. Laskennassa havaittiin alueellisesti tyypillinen linnusto runsaimpien lajien ollessa pajulintu, peippo ja järripeippo. Suolinnustoa havaittiin vain hyvin vähän. Kahlaajista runsain laji oli liro ja lisäksi havaittiin vain taivaanvuohi ja valkoviklo. Suoympäristön varpuslinnuista linjalla esiintyivät yleisimmät lajit eli niittykirvinen ja keltavästäräkki. Laskennan mielenkiintoisimpia havaintoja olivat palokärki, kuukkelipoikue ja pohjansirkku. Taulukko 1. Ristimellanjänkän linjalaskennan tulokset. Pääsarka Apusarka Yhteensä Laji pajulintu peippo järripeippo punakylkirastas pensastasku niittykirvinen metsäkirvinen 4 4 harmaasieppo liro 4 4 kirjosieppo punatulkku 2 2 rautiainen kuukkeli 2 2 käki 2 2 pohjansirkku 1 1 keltavästäräkki 1 1 räkättirastas 1 1 laulurastas 1 1 leppälintu 1 1 punarinta 1 1 talitiainen 1 1 hömötiainen 1 1 käpytikka 1 1 palokärki 1 1 taivaanvuohi 1 1 valkoviklo 1 1 yhteensä Vesilintulaskennat Alueen lammille suoritettiin piste- ja kiertolaskennat 4.6 sään ollessa +15 astetta, puolipilvinen, kello välisenä aikana. Myöhemmin samana päivänä kiertolaskenta suoritettiin myös Ristimellanjänkkällä. Tulokset on esitetty taulukossa 2. Kohteilla ei juurikaan havaittu lintuja. Taulukko 2. Kosteikkolaskentakohteilla havaitut linnut (yksilöitä). Ristimellanjärvet Halinkojärvi Ristimellanjänkkä

26 LAPIN VESITUTKIMUS OY telkkä 1 taivaanvuohi 1 3. Lajiston suojeluarvot 3.1. Valtakunnallisesti uhanalaiset lajit Selvitysalueen kartoituksissa havaittiin valtakunnallisessa uhanalaisuustarkastelussa kaksi vaarantuneeksi luokiteltua sekä yksi silmälläpidettäväksi luokiteltua lajia (taulukko 3). Taulukko 3. Selvitysalueen kartoituksissa havaitut valtakunnallisesti uhanalaisiksi luokitellut lajit (Rassi ym. 2010). Selitys: erittäin uhanalainen (EN), vaarantuneet (VU) ja silmälläpidettävät (NT). Laji Status niittykirvinen Anthus pratensis NT keltavästäräkki Motacilla flava VU pohjansirkku Emberiza rustica VU 3.2. Alueellisesti uhanalaiset lajit Alueellisessa uhanalaisarvioinnissa (Rassi ym. 2001) Sodankylän selvitysalue kuuluu vyöhykkeeseen 4b: Pohjoisboreaalinen, Perä-Pohjola. Alueellisesti uhanalaisia lajeja ei havaittu EU:n lintudirektiivin liitteen I lajit EU:n lintudirektiivissä liitteessä I on lueteltu ne lajit, jotka ovat yhteisön alueella erityisen suojelun kohteena (Ympäristöministeriö 2007). Näistä selvitysalueella havaittiin 2 lajia (taulukko 4). Taulukko 4 Selvitysalueen kartoituksissa havaitut lintudirektiivin liitteen I lajit. Laji liro Tringa glaerola palokärki Dryocopus martius 3.4. Suomen vastuulajit Suomen vastuulajit ovat lajeja, joiden säilyttämisessä Suomella on merkittävä kansainvälinen vastuu. Lajit on jaoteltu kolmeen luokkaan perustuen Suomen kannan osuuteen koko Euroopan kannasta. I- lajeista Suomen kannan koko on %, II-lajeista Suomen osuus on % ja III - lajeista osuus on yli 45 % Euroopan kannasta. Vastuulajeja alueella havaittiin 3 (taulukko 5). Taulukko 5. Selvitysalueen kartoituksissa havaitut Suomen vastuulajit Laji Luokka liro Tringa glareola II leppälintu Phoenicurus I phoenicurus kuukkeli Perisoreus infaustus I

27 LAPIN VESITUTKIMUS OY 4. Yhteenveto Kolarin Ristimellanjänkälle suoritetiin pienimuotoinen linnustoselvitys alkukesästä Selvityksessä laskettiin alueen järvien, lampien ja soiden kosteikkolinnusto, minkä lisäksi koko selvitysalueen linnusto selvitettiin linjalaskentamenetelmällä. Linnuston laskennat suoritettiin kesäkuun aikana kahdella eri käyntikerralla. Ensimmäisellä kerralla kierrettiin lammet sekä muut kosteikot ja toisella kerralla laskettiin linjalaskenta. Linjalaskenta (6 km) suoritettiin aamuyön aikana sään ollessa hyvä. Linjan biotooppeina oli nuorta taimikkoa, nevaa, rämettä, tuoretta ja kuivaa kangasmetsää. Laskennassa tavattiin yhteensä 26 lajia ja niiden yhteenlaskettu parimäärä oli 101. Laskennassa havaittiin alueellisesti tyypillinen linnusto runsaimpien lajien ollessa pajulintu, peippo ja järripeippo. Suolinnustoa havaittiin vain hyvin vähän. Kahlaajista runsain laji oli liro ja lisäksi havaittiin vain taivaanvuohi ja valkoviklo. Suoympäristön varpuslinnuista linjalla esiintyivät yleisimmät lajit eli niittykirvinen ja keltavästäräkki. Laskennan mielenkiintoisimpia havaintoja olivat palokärki, kuukkelipoikue ja pohjansirkku. Alueen lammille ja muille kosteikoille suoritettiin laskennat 4.6. Laskennassa ei tehty merkittäviä havaintoja. Selvitysalueen kartoituksissa havaittiin valtakunnallisessa uhanalaisuustarkastelussa kaksi vaarantuneeksi luokiteltua lajia sekä yksi silmälläpidettäväksi luokiteltu laji. EU:n lintudirektiivissä liitteessä I havaittiin 2 lajia ja Suomen kansainvälisen suojelun vastuulajeja alueella havaittiin 3. Kuva 2. Ristimellanjärvi.

28 LAPIN VESITUTKIMUS OY Viitteet Koskimies, P. & Väisänen, R. 1988: Linnustonseurannan havainnointiohjeet. Helsingin yliopiston eläinmuseo. Rassi, P., Hyvärinen, E., Juslén, A. & Mannerkoski, I. 2010: Suomen lajien uhanalaisuus Ympäristöministeriö. Suomen ympäristökeskus. Helsinki. 685 s. Valkama, J., Vepsäläinen, V. & Lehikoinen, A. 2011: Suomen III Lintuatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo ja Ympäristöministeriö. [Viitattu ]. Saatavissa: < ISBN Väisänen, R. A., Lammi, E. & Koskimies, P. 1998: Muuttuva pesimälinnusto. Otavan kirjapaino. Keuruu.

Copyright Pöyry Finland Oy

Copyright Pöyry Finland Oy 19 Taulukko 3. Suhangon kasvillisuusselvityksen maastotöissä v. 2012 havaitut erityishuomiota vaativat sammallajit (Valtak. = valtakunnallisesti uhanalainen, Alueel. = alueellisesti uhanalainen, Dir.=

Lisätiedot

Mittakaava 1: Koordinaattij rjestelm : KKJ-yk Nurkkapisteen koordinaatit: : : km

Mittakaava 1: Koordinaattij rjestelm : KKJ-yk Nurkkapisteen koordinaatit: : : km Koivusuon luonnonpuisto LPU070006 Koitajoen alue FI0700043 Ristisuo SSA0700033, SSO070194 Iljansuo Mittakaava 1:150000 0 Koordinaattij rjestelm : KKJ-yk Nurkkapisteen koordinaatit: 6972859:3708530-7000309:3737630

Lisätiedot

Luontoselvityksen lisäosa

Luontoselvityksen lisäosa Luontoselvityksen lisäosa Sodankylän asemakaavan laajennusalue, urheilupuisto. Teuvo Pääkkölä Airix Ympäristö Oy Sisällysluettelo Johdanto... 3 2. Uhanalaiset lajit ja perinnebiotoopit... 4 3. Luontotyypit...

Lisätiedot

Liite 17.1. Äkäsjokisuun kuviokohtaiset tiedot kuvio K luontotyyppi luonnontilaisuus puusto, lajit puusto, pituus erityistä, lajisto erityistä, muut kuvaus 1 k ralu 3 mä, ku, ko ML-kohde (rantaluhta) Muonionjoen

Lisätiedot

34 suokasvia Helsingissä. Lajeja (40) 7-9 (76) 4-6 (128) 1-3 (317) ei tutkittu (12)

34 suokasvia Helsingissä. Lajeja (40) 7-9 (76) 4-6 (128) 1-3 (317) ei tutkittu (12) 34 suokasvia Helsingissä Lajeja 10-16 (40) 7-9 (76) 4-6 (128) 1-3 (317) ei tutkittu (12) 34 SUOKASVIA TIETEELLINEN NIMI SUOMALAINEN NIMI RUUDUT KARTTA LISÄTIETOJA Phegopteris connectilis Korpi-imarre

Lisätiedot

Liite 8 (osa 3). Joukhaisen kasvillisuus- ja luontotyyppikartoituksen kuviotiedot

Liite 8 (osa 3). Joukhaisen kasvillisuus- ja luontotyyppikartoituksen kuviotiedot Liite 8 (osa 3). Joukhaisen kasvillisuus- ja luontotyyppikartoituksen kuviotiedot Kuvio Pvm 1 29.8.2011 EMT 2 mä, ko, ku Rinteen alla lähes tasamaalla kuivahkoa kangasta, joka harvennettu melko avoimeksi.

Lisätiedot

Simpsiön Rytilammen ympäryskasvit Aili Tamminen

Simpsiön Rytilammen ympäryskasvit Aili Tamminen Simpsiön Rytilammen ympäryskasvit 22.7.2004 Aili Tamminen Kasvit on pyritty tunnistamaan ranta alueella kävellen, välillä piipahtaen vesirajan tuntumassa ja taas siirtyen kauemmas n. 10 15 metrin etäisyydelle

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN SUOSELVITYS

KESKI-SUOMEN SUOSELVITYS 9.1.2013 REIMA VÄLIVAARA KESKI-SUOMEN SUOSELVITYS Soidensuojelutyöryhmän kokous 3/2012 1 KESKI-SUOMEN SUOSELVITYS 3. vaihemaakuntakaavan (turvetuotanto, suoluonto, tuulivoima) taustaselvitys; Turva-hanke

Lisätiedot

HANNUKAISEN UUDEN PAKASAIVONTIEN LUONTOSELVITYS

HANNUKAISEN UUDEN PAKASAIVONTIEN LUONTOSELVITYS Vastaanottaja Hannukainen Mining Oy Asiakirjatyyppi Luontoselvitys Päivämäärä 8.11.2016 Viite 1510027857 HANNUKAISEN UUDEN PAKASAIVONTIEN LUONTOSELVITYS Päivämäärä 8.11.2016 Laatija Tarkastaja Kuvaus Heli

Lisätiedot

Laihian Rajavuoren tuulivoima-alue Osayleiskaavan luontoselvitys Luontopalvelu Kraakku Marika Vahekoski Petri Hertteli Ramboll Finland Oy

Laihian Rajavuoren tuulivoima-alue Osayleiskaavan luontoselvitys Luontopalvelu Kraakku Marika Vahekoski Petri Hertteli Ramboll Finland Oy Laihian Rajavuoren tuulivoima-alue Osayleiskaavan luontoselvitys 18.8.2013 Luontopalvelu Kraakku Marika Vahekoski Petri Hertteli Ramboll Finland Oy 2 Sisällys 1 Johdanto 3 2 Maastotarkastuksen tulokset

Lisätiedot

suojelustatus lainsäädännöllinen pohja vaikutus

suojelustatus lainsäädännöllinen pohja vaikutus Suojelukohteiden lainsäädännöllistä pohjaa ja vaikutuksia Liite 7.8b suojelustatus lainsäädännöllinen pohja vaikutus Natura 2000 verkosto Lakisääteinen rauhoitus. Luontodirektiivin mukaiset SCI-alueet

Lisätiedot

Rahkasuon (FI ) sammal- ja putkilokasvikartoitukset 2017

Rahkasuon (FI ) sammal- ja putkilokasvikartoitukset 2017 Rahkasuon (FI0600022) sammal- ja putkilokasvikartoitukset 2017 Timo Kypärä JOHDANTO JA MENETELMÄT Kartoitusten tavoite ja tarkoitus Tämä raportti on tuotettu EU:n LIFE-rahoituksen tuella Hydrologia-LIFE

Lisätiedot

LUONTO- JA MAISEMASELVITYS 2015

LUONTO- JA MAISEMASELVITYS 2015 Kunnanhallitus 7.12.2015 154 LIITE 98 MYRSKYLÄN SEPÄNMÄKI- PALOSTENMÄKI LUONTO- JA MAISEMASELVITYS 2015 Kuvio 1. Kalliokumpare alueen pohjoisosassa (Kuvio 1). ClT-tyypin kalliometsaa. 1. JOHDANTO Selvitysalue

Lisätiedot

9M VAPO OY ENERGIA. Jako-Muuraissuon tervaleppäkorpien kasvillisuusselvitys

9M VAPO OY ENERGIA. Jako-Muuraissuon tervaleppäkorpien kasvillisuusselvitys 17.12.2003 VAPO OY ENERGIA FM Sari Ylitulkkila SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 1 2 KASVILLISUUS JA KASVISTO... 1 2.1 Kasvillisuusselvityksen toteutustapa... 1 2.2 Selvityksen tulokset... 1 Pirttiselän pohjoisreunan

Lisätiedot

SIIRTOLAPUUTARHAN LUONTOSELVITYS

SIIRTOLAPUUTARHAN LUONTOSELVITYS SIIRTOLAPUUTARHAN LUONTOSELVITYS SEINÄJOEN KAUPUNKI 2018 1. YLEISTÄ Tämän maastokatselmuksen tarkoituksena oli selvittää, esiintyykö kartassa 1 kuvatulla alueella sellaisia luontoarvoja, että ne olisi

Lisätiedot

SUHANGON KASVILLISUUSINVENTOINTIEN RAPORTTI VUOSI Aulikki Laine Teuvo Pääkkölä

SUHANGON KASVILLISUUSINVENTOINTIEN RAPORTTI VUOSI Aulikki Laine Teuvo Pääkkölä SUHANGON KASVILLISUUSINVENTOINTIEN RAPORTTI VUOSI 2004 Aulikki Laine Teuvo Pääkkölä i SUHANGON KASVILLISUUSINVENTOINTIEN RAPORTTI VUOSI 2004 SUHANGON KASVILLISUUSINVENTOINTIEN RAPORTTI VUOSI 2004 Aulikki

Lisätiedot

9M Vapo Oy. Tuohinevan kasvillisuusselvitys

9M Vapo Oy. Tuohinevan kasvillisuusselvitys 24.8.2007 Vapo Oy Tuohinevan kasvillisuusselvitys 1 Sisältö 1 JOHDANTO 1 2 TUOHINEVAN SUOTYYPIT JA KASVILLISUUS 1 3 MAISEMA- JA VIRKISTYSARVOT 2 4 HUOMIONARVOISET ELINYMPÄRISTÖT, UHANALAISET LAJIT JA SUOJELUALUEET

Lisätiedot

16WWE Vapo Oy. Konttisuon täydentävä kasvillisuusselvitys Pudasjärvi

16WWE Vapo Oy. Konttisuon täydentävä kasvillisuusselvitys Pudasjärvi 14.9.2010 Vapo Oy Konttisuon täydentävä kasvillisuusselvitys Pudasjärvi Vapo Oy, Konttisuon täydentävä kasvillisuusselvitys 1 Sisältö 1 TEHTÄVÄN KUVAUS 1 2 TULOKSET 2 2.1 Yleiskuvaus 2 2.2 Suotyypit 2

Lisätiedot

W Kivistä ja kalliosta lakimetsää, runsaasti keloja ja maapuita

W Kivistä ja kalliosta lakimetsää, runsaasti keloja ja maapuita Kuvio M/K Luontotyyppi Valtapuusto Puuston ikä Muut puut Valtapituus Luonnontilaisuus Luontotyypin uhanalaisuus Suojelu- arvo Kuvaus 1 K MCClT mä nuori 2 Talousmetsää 2 M KgK ku ko, mä, hl 15 ks 3 LC/VU

Lisätiedot

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27125.10 KITTILÄN KUNTA LUONTOSELVITYS: KIRKONKYLÄN TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVA 1.9.2014. SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27125.10 KITTILÄN KUNTA LUONTOSELVITYS: KIRKONKYLÄN TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVA 1.9.2014. SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu TYÖNUMERO: E27125.10 KITTILÄN KUNTA : KIRKONKYLÄN TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVA SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu Sisältö 1 JOHDANTO... 1 2 KASVILLISUUDEN YLEISKUVAUS... 2 3 LINNUSTO JA MUU ELÄIMISTÖ... 3 4 ARVOKKAAT

Lisätiedot

ABK Vapo Oy. Sievin Säilynnevan kasvillisuusselvityksen täydennys

ABK Vapo Oy. Sievin Säilynnevan kasvillisuusselvityksen täydennys 67080456.ABK 22.8.2008 Vapo Oy Sievin Säilynnevan kasvillisuusselvityksen täydennys 9M607155 1 Sisältö 1 JOHDANTO 1 2 MAASTOTÖIDEN TULOKSET 1 3 SÄILYNEVAN HUOMIONARVOISET ELINYMPÄRISTÖT SEKÄ NIIDEN MERKITYS

Lisätiedot

Rantayleiskaavan muutoskohteet VAHVAJÄRVI 892-401-1-133

Rantayleiskaavan muutoskohteet VAHVAJÄRVI 892-401-1-133 Rantayleiskaavan muutoskohteet VAHVAJÄRVI 892-401-1-133 Uurainen 2016 Mia Rahinantti Sisällys 1. Taustaa... 2 2. Maastoinventointi... 2 3. Vaikutusarviointi... 3 4. Kuvia kohteesta... 4 5. Kasvillisuusluettelo...

Lisätiedot

9M OY Vapo Oy. Pienen Hangasnevan kasvillisuusselvitys, Pyhäntä

9M OY Vapo Oy. Pienen Hangasnevan kasvillisuusselvitys, Pyhäntä 9M607155.OY02 11.12.2007 Vapo Oy Pienen Hangasnevan kasvillisuusselvitys, Pyhäntä 9M607155.OY02 Vapo Oy, Pienen Hangasnevan kasvillisuusselvitys, Pyhäntä 1 Sisältö 1 JOHDANTO 1 2 KASVILLISUUS JA KASVISTO

Lisätiedot

SUOVALKKUSELVITYS 16UEC VAPO OY Leväsuon suovalkkuselvitys, Pyhäjärvi

SUOVALKKUSELVITYS 16UEC VAPO OY Leväsuon suovalkkuselvitys, Pyhäjärvi SUOVALKKUSELVITYS 12.9.2012 VAPO OY Leväsuon suovalkkuselvitys, Pyhäjärvi 1 Sisältö 1 AINEISTO JA MENETELMÄT... 2 2 TULOKSET... 2 3 JOHTOPÄÄTÖKSET... 5 4 KIRJALLISUUS... 5 Pöyry Finland Oy Tiina Sauvola

Lisätiedot

Myllyniemen ranta-asemakaavan kumoaminen Hyrynsalmen kunnan Hyrynjärvi. Luontoselvitys

Myllyniemen ranta-asemakaavan kumoaminen Hyrynsalmen kunnan Hyrynjärvi. Luontoselvitys Myllyniemen ranta-asemakaavan kumoaminen Hyrynsalmen kunnan Hyrynjärvi Luontoselvitys Myllyniemen ranta-asemakaavan kumoaminen Hyrynsalmen kunnan Hyrynjärvi Luontoselvitys 1. Tausta Myllyniemen suunnittelutyön

Lisätiedot

LUONTOKARTOITUS Kartoituksen teki Kristiina Peltomaa luontokartoittaja (eat). Työ tehtiin elokuussa 2014

LUONTOKARTOITUS Kartoituksen teki Kristiina Peltomaa luontokartoittaja (eat). Työ tehtiin elokuussa 2014 LUONTOKARTOITUS Kartoituksen teki Kristiina Peltomaa luontokartoittaja (eat). Työ tehtiin elokuussa 2014 Venesjärvi 3:145 Kuvio 1 Mustikkatyyppi (MT) Pääpuulajina tukkipuukokoinen mänty seassa kuusta.

Lisätiedot

Keski-Suomen suotutkimukset VÄLIRAPORTTI VUODEN 2007 SUOKASVILLISUUSSELVITYKSISTÄ. Katriina Peltonen

Keski-Suomen suotutkimukset VÄLIRAPORTTI VUODEN 2007 SUOKASVILLISUUSSELVITYKSISTÄ. Katriina Peltonen Keski-Suomen suotutkimukset VÄLIRAPORTTI VUODEN 2007 SUOKASVILLISUUSSELVITYKSISTÄ Katriina Peltonen Jyväskylä 2007 2 1. Keuruun Asemanevan suokasvillisuusselvitys 1.1. Johdanto Tässä selvityksessä esitellään

Lisätiedot

KASVILLISUUDEN YLEISKUVAUS...

KASVILLISUUDEN YLEISKUVAUS... TYÖNUMERO: E27125.00 KITTILÄN KUNTA ASEMAKAAVAN MUUTOS YLÄ-KITTILÄN NIITTY SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu Sisältö 1 JOHDANTO... 1 2 KASVILLISUUDEN YLEISKUVAUS... 2 3 LINNUSTO JA MUU ELÄIMISTÖ... 3 4 ARVOKKAAT

Lisätiedot

KOLMENKULMAN LAAJENNUSALUEEN LUONTOSELVITYS Nokia 2017

KOLMENKULMAN LAAJENNUSALUEEN LUONTOSELVITYS Nokia 2017 Nokian kaupunki Kaupunkikehityspalvelut Harjukatu 21 37100 NOKIA KOLMENKULMAN LAAJENNUSALUEEN LUONTOSELVITYS Nokia 2017 LUONTOSELVITYS M. RANTA Hautaantie 295 38120 SASTAMALA p. 050-5651584 /miraranta@hotmail.fi

Lisätiedot

Itäinen ohikulkutie (Vt 19) Nurmon kunta/ tielinjaus II. Luontoselvitys. Suunnittelukeskus OY

Itäinen ohikulkutie (Vt 19) Nurmon kunta/ tielinjaus II. Luontoselvitys. Suunnittelukeskus OY Itäinen ohikulkutie (Vt 19) Nurmon kunta/ tielinjaus II Luontoselvitys Suunnittelukeskus OY Itäinen ohikulkutie (Vt 19), Nurmon kunta - tielinjauksen II vaihtoehto Luontoselvitys 1. Yleistä Tämän luontoselvityksen

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan ampumarataselvitys; kooste ehdotettujen uusien ratapaikkojen luontoinventoinneista

Pohjois-Pohjanmaan ampumarataselvitys; kooste ehdotettujen uusien ratapaikkojen luontoinventoinneista LIITE 4 Pohjois-Pohjanmaan ampumarataselvitys; kooste ehdotettujen uusien ratapaikkojen luontoinventoinneista Pohjois-Pohjanmaan liitto, Tuomas Kallio Kalajoki, n:o 66 Luonnonympäristön yleiskuvaus Selvitysalue

Lisätiedot

LINNUSTOSELVITYS 16X170594 07.01.2014. VAPO OY Korvanevan lisäalueiden pesimälinnustoselvitys, Jalasjärvi

LINNUSTOSELVITYS 16X170594 07.01.2014. VAPO OY Korvanevan lisäalueiden pesimälinnustoselvitys, Jalasjärvi LINNUSTOSELVITYS 16X170594 07.01.2014 VAPO OY Korvanevan lisäalueiden pesimälinnustoselvitys, Jalasjärvi Sisältö 1 JOHDANTO JA MENETELMÄT 1 2 TULOKSET 2 2.1 Yleiskuvaus 2 2.2 Suojelullisesti huomionarvoiset

Lisätiedot

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 4009 Martinjärven iätpuoliset metsät ja suot, Keuruu, Keski-Suomi

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 4009 Martinjärven iätpuoliset metsät ja suot, Keuruu, Keski-Suomi Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu 2016 ID 4009 Martinjärven iätpuoliset metsät ja suot, Keuruu, Keski-Suomi Sijainti Laaja kokonaisuus sijaitsee luoteisella Keuruulla,

Lisätiedot

SODANKYLÄN KUNTA. Sodankylän Metsävainion asemakaava-alueen luonto- ja eläinselvitys. Hanna Suominen

SODANKYLÄN KUNTA. Sodankylän Metsävainion asemakaava-alueen luonto- ja eläinselvitys. Hanna Suominen SODANKYLÄN KUNTA Sodankylän Metsävainion asemakaava-alueen luonto- ja eläinselvitys Hanna Suominen 26.9.2016 SODANKYLÄN KUNTA 26.9.2016 3 (12) SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 5 2 MENETELMÄT... 5 3 ALUEEN YLEISKUVAUS...

Lisätiedot

Liitteet: Liitekartta nro 1: Lehmihaantien määräalueen luontotyypit

Liitteet: Liitekartta nro 1: Lehmihaantien määräalueen luontotyypit Johdanto Liito- Sisällys 1 3 Liito- liito-!"#$%& %(!$ %!&' 2 3 2.1 Yleistä 3 2.2 3 *+,"!-./01!(%##))"!"# 2.3 3 3 Kasvillisuus- ja 4 3.1 Kasvillisuus- ja luontot##))"!"#$ & %!&' luontotyypi2(3%!" 7:140!2"

Lisätiedot

4 suomalainen metsätyyppijärjestelmä. Kuva IUCN:n uhanalaisluokitus (IUCN 2012).

4 suomalainen metsätyyppijärjestelmä. Kuva IUCN:n uhanalaisluokitus (IUCN 2012). Lisäalue luontotyypit Lisäalueen keskiosien läpi virtaa Äkäsjoki ja eteläosan läpi Niesajoki. Alueen pohjoisosa on eteläosaa selvästi kuivempaa ja karumpaa; pohjoisosien kivennäismaakankaat ovat pääasiassa

Lisätiedot

EURAJOEN KUNTA. Luontoselvitys. Työ: 26016. Turku, 02.05.2013

EURAJOEN KUNTA. Luontoselvitys. Työ: 26016. Turku, 02.05.2013 EURAJOEN KUNTA Hirveläntien Peräpellontien alueen asemakaava ja asemakaavan muutos Luontoselvitys Työ: 26016 Turku, 02.05.2013 AIRIX Ympäristö Oy PL 669 20701 TURKU Puhelin 010 241 4400 www.fmcgroup.fi

Lisätiedot

TIPASJÄRVIEN RANTA-ASEMAKAAVA

TIPASJÄRVIEN RANTA-ASEMAKAAVA 1 liite alkuperäiseen selvitykseen TIPASJÄRVIEN RANTA-ASEMAKAAVA 1. LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENTÄMINEN LISÄALUEIDEN OSALTA Lisäysalueet käsittävät kaksi pienialaista aluetta. Toinen alueista sijaitsee Pienen

Lisätiedot

Vapo Oy Pyhännän Pienen Hangasnevan linnustoselvitys 9M607155 31.12.2007

Vapo Oy Pyhännän Pienen Hangasnevan linnustoselvitys 9M607155 31.12.2007 Vapo Oy Pyhännän Pienen Hangasnevan linnustoselvitys 9M607155 31.12.2007 1 Sisältö 1 JOHDANTO 2 2 LASKENTAMENETELMÄ 2 2.1 Linjalaskenta 2 3 TULOKSET 3 4 YHTEENVETO 4 5 VIITTEET 5 Liitteet Liite 1 Liite

Lisätiedot

KEMIJÄRVEN KAUPUNKI Portinniskan rantakaava luontoselvitys

KEMIJÄRVEN KAUPUNKI Portinniskan rantakaava luontoselvitys KEMIJÄRVEN KAUPUNKI Portinniskan rantakaava luontoselvitys 1. Tausta ja tavoitteet Suunnittelualue sijaitsee Kemijärven kaupungin Räisälän kylässä. Suunnitelma koskee Kotikangas nimistä tilaa (75:0). Luontoselvityksen

Lisätiedot

Suomen Luontotieto Oy. Äänekosken Paadenlahden suunnittelualueen luontoarvojen. Suomen Luontotieto Oy 19/2010 Jyrki Oja, Satu Oja

Suomen Luontotieto Oy. Äänekosken Paadenlahden suunnittelualueen luontoarvojen. Suomen Luontotieto Oy 19/2010 Jyrki Oja, Satu Oja Äänekosken Paadenlahden suunnittelualueen luontoarvojen perusselvitys Valkolehdokki on Luonnonsuojelulailla rauhoitettu Suomen Luontotieto Oy 19/2010 Jyrki Oja, Satu Oja Sisältö 1. Johdanto... 3 2. Tutkimusalue...

Lisätiedot

EERIKKILÄN URHEILUOPISTON ALUEEN OSAYLEISKAAVA LUONTOSELVITYS. 1. Tausta ja tavoitteet

EERIKKILÄN URHEILUOPISTON ALUEEN OSAYLEISKAAVA LUONTOSELVITYS. 1. Tausta ja tavoitteet 1 EERIKKILÄN URHEILUOPISTON ALUEEN OSAYLEISKAAVA LUONTOSELVITYS 1. Tausta ja tavoitteet Eerikkilän urheiluopiston osayleiskaava-alueen luontoselvitys laadittiin kesällä 2008 ja se liittyy alueen tulevan

Lisätiedot

LUONNOS. Kittilän Ylä-Levin asemakaava-alueen luontotyyppikartoitus vuonna 2008

LUONNOS. Kittilän Ylä-Levin asemakaava-alueen luontotyyppikartoitus vuonna 2008 LUONNOS Kittilän Ylä-Levin asemakaava-alueen luontotyyppikartoitus vuonna 2008 Espoo 2008 Ylä Levin asemakaava alueen luontotyyppikartoitus 2008 1 Sisällysluettelo Tiivistelmä 2 1. Johdanto 3 2. Tulokset

Lisätiedot

Savonlinnan Matarmäen luontoselvitys 2013

Savonlinnan Matarmäen luontoselvitys 2013 Maanmittauspalvelu Puttonen Savonlinnan Matarmäen luontoselvitys 2013 Petri Parkko 31.5.2013 1. Taustoja Savonlinnan Matarmäelle (kartta 1) on suunniteltu kallion louhintaa, jonka suunnittelua varten tarvittiin

Lisätiedot

A. Ahlström Kiinteistöt Oy & Satawind Oy. Porin Ahlaisten Lammin tuulivoimapuiston kasvillisuustarkastus 2016 AHLMAN GROUP OY

A. Ahlström Kiinteistöt Oy & Satawind Oy. Porin Ahlaisten Lammin tuulivoimapuiston kasvillisuustarkastus 2016 AHLMAN GROUP OY A. Ahlström Kiinteistöt Oy & Satawind Oy Porin Ahlaisten Lammin tuulivoimapuiston kasvillisuustarkastus 2016 AHLMAN GROUP OY Raportteja 3/2016 sisällysluettelo Johdanto... 3 Raportista... 3 Selvitysalueen

Lisätiedot

Heinijärvien elinympäristöselvitys

Heinijärvien elinympäristöselvitys Heinijärvien elinympäristöselvitys Kuvioselosteet Kuvio 1. Lehto Kuviolla kahta on lehtotyyppiä. Ylempänä tuoretta runsasravinteista sinivuokko-käenkaalityyppiä (HeOT) ja alempana kosteaa keskiravinteista

Lisätiedot

Teernijärvi (Nokia) rantakaava

Teernijärvi (Nokia) rantakaava RANTA-ASEMAKAAVA KAAVASELOSTUSLIITTEET 2.12.2015 Biologitoimisto Jari Venetvaara Ky LIITE 3 Karrakuja 6, 66400 LAIHIA gsm 0405145359 jari.venetvaara@svk.fi www.venetvaara.fi Teernijärvi (Nokia) rantakaava

Lisätiedot

K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN

K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN Vastaanottaja Senaatti Asiakirjatyyppi Luontoarvio Päivämäärä 14.11.2017 Viite 1510033076 SENAATTI K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN ALUEIDEN LUONTOARVIO SENAATTI K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN ALUEIDEN LUONTOARVIO

Lisätiedot

Uhanalaisuus PS/S Puusto, lajit Suojeluarvo Kuvaus

Uhanalaisuus PS/S Puusto, lajit Suojeluarvo Kuvaus a b c d LIITE 8. Palkisvaara-Kannusvaaran tuulipuistohankkeen alueen luontotyyppikuviot ja tarkemmat kuvaukset. Kuvio-nro Pvm Luontotyyppi Luonnontilaisuus Uhanalaisuus PS/S Puusto, lajit Suojeluarvo Kuvaus

Lisätiedot

RAPORTTI 16X185375 2.9.2013. KONTIOLAHDEN KUNTA Kontiorannan asemakaava-alueen luontoselvitys

RAPORTTI 16X185375 2.9.2013. KONTIOLAHDEN KUNTA Kontiorannan asemakaava-alueen luontoselvitys RAPORTTI 16X185375 2.9.2013 KONTIOLAHDEN KUNTA Kontiorannan asemakaava-alueen luontoselvitys Sisältö 1 1 AINEISTO JA MENETELMÄT 1 2 ALUEEN YLEISKUVAUS 1 2.1 Suojelualueet ja uhanalaiset lajit 1 3 LUONTOSELVITYS

Lisätiedot

Mäntymäen luontoselvitys Laihia

Mäntymäen luontoselvitys Laihia Mäntymäen luontoselvitys Laihia 2.9.2013 Luontopalvelu Kraakku Marika Vahekoski Petri Hertteli Ramboll Finland Oy 2 Sisällys 1 Johdanto.. 3 2 Liito-orava 3 2.1 Yleistä liito-oravasta. 3 2.2 Liito-oravaselvityksen

Lisätiedot

SENAATTI KERAVAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO

SENAATTI KERAVAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO Vastaanottaja Senaatti Asiakirjatyyppi Luontoarvio Päivämäärä 30.11.2017 Viite 1510033076 SENAATTI KERAVAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO SENAATTI KERAVAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO Päivämäärä 30.11.2017 Laatija

Lisätiedot

9M VAPO OY ENERGIA. Polvisuon kasvillisuusselvitys

9M VAPO OY ENERGIA. Polvisuon kasvillisuusselvitys 9M031128 22.8.2003 VAPO OY ENERGIA Polvisuon kasvillisuusselvitys 9M031128 Vapo Oy Energia Polvisuon kasvillisuusselvitys Fil.yo Pia Arvola FM Mika Welling SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 1 2 KASVILLISUUS JA KASVISTO...

Lisätiedot

NORTHLAND RESOURCES SA HANNUKAISEN LISÄALUEEN LUONTOTYYPPI- JA KASVILLISUUSSELVITYS

NORTHLAND RESOURCES SA HANNUKAISEN LISÄALUEEN LUONTOTYYPPI- JA KASVILLISUUSSELVITYS i Northland Resources SA NORTHLAND RESOURCES SA HANNUKAISEN LISÄALUEEN LUONTOTYYPPI- JA KASVILLISUUSSELVITYS 2011 20329 29.02.2012 Tuomas Väyrynen, luontokartoittaja (EAT) Lapin Vesitutkimus Oy SISÄLLYS

Lisätiedot

VIITASAMMAKKOSELVITYS 16UEC VAPO OY Leväsuon viitasammakkoselvitys, Pyhäjärvi

VIITASAMMAKKOSELVITYS 16UEC VAPO OY Leväsuon viitasammakkoselvitys, Pyhäjärvi VIITASAMMAKKOSELVITYS 1.10.2012 VAPO OY Leväsuon viitasammakkoselvitys, Pyhäjärvi 1 Sisältö 1 JOHDANTO 2 2 ALUEET JA MENETELMÄT 2 3 TULOKSET 4 4 JOHTOPÄÄTÖKSET 5 5 VIITTEET 5 Pöyry Finland Oy Mika Welling,

Lisätiedot

Liite 3. Luontotyyppien kuvaukset.

Liite 3. Luontotyyppien kuvaukset. Liite 3 1/14 Liite 3. Luontotyyppien kuvaukset. Kuvionro Pvm. Ilmakuvatulkinta Osa-alue nro Luontotyyppi Kehitysvaihe Maanmuokkaus Luonnontilaisuus Puusto Suojeluarvo Uhanalaisuus, Suomi Kuvaus 1,0 19.08.2010

Lisätiedot

Loutteenvaara-Rätsinsuo, Sotkamo, Kainuu

Loutteenvaara-Rätsinsuo, Sotkamo, Kainuu Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu 2016 ID 7041 Loutteenvaara-Rätsinsuo, Sotkamo, Kainuu Sijainti Kohde sijaitsee Sotkamon ja Valtimon rajalla, reilu 7 km Hiisin

Lisätiedot

Tuulipuisto Oy Kyyjärvi Luontotyyppikartoitus 7.11.2013. Tarkastanut: FM Päivi Vainionpää Laatija: FM Satu Pietola

Tuulipuisto Oy Kyyjärvi Luontotyyppikartoitus 7.11.2013. Tarkastanut: FM Päivi Vainionpää Laatija: FM Satu Pietola Tuulipuisto Oy Kyyjärvi Luontotyyppikartoitus 7.11.2013 Tarkastanut: FM Päivi Vainionpää Laatija: FM Satu Pietola Asiakas Winda Invest Oy Gallen-Kallelankatu 7 28100 Pori Yhteyshenkilö Kalle Sivill Puh.

Lisätiedot

Iso Pajusuo, Pyhäntä/Kajaani, Pohjois-Pohjanmaa

Iso Pajusuo, Pyhäntä/Kajaani, Pohjois-Pohjanmaa Suomenselän ja maanselän alueiden suojelu- ja ennallistamisesitys Helmikuu 2016 ID 5026 Iso Pajusuo, Pyhäntä/Kajaani, Pohjois-Pohjanmaa Sijainti Kohde sijaitsee Pyhännän ja Kajaanin rajalla, noin 6 km

Lisätiedot

POSION KUNTA RANTAKAIRAN RANTA- ASEMAKAAVOITUS LUONTO- JA MAISEMASELVITYS. Sepänkatu 9 A 7 90100

POSION KUNTA RANTAKAIRAN RANTA- ASEMAKAAVOITUS LUONTO- JA MAISEMASELVITYS. Sepänkatu 9 A 7 90100 POSION KUNTA RANTAKAIRAN RANTA- ASEMAKAAVOITUS LUONTO- JA MAISEMASELVITYS Sepänkatu 9 A 7 90100 AIRIX Ympäristö Oy Pl 453 Salhojankatu 42 33101 Tampere Puh. 010-2414000 Fax 010-241 4001 etunimi.sukunimi@airix.fi

Lisätiedot

SUUNNITTELUKOHTEIDEN LUONTOTYYPPI- JA LIITO-ORAVASELVITYS

SUUNNITTELUKOHTEIDEN LUONTOTYYPPI- JA LIITO-ORAVASELVITYS KEURUUN-MULTIAN SUUNNITTELUKOHTEIDEN LUONTOTYYPPI- JA LIITO-ORAVASELVITYS 2013 SAARIJÄRVEN YM. VESISTÖJEN Alueilla ei esiinny liito-oravia Suomen Luontotieto Oy 9/2014 Jyrki Matikainen ja Tikli Matikainen

Lisätiedot

10089c ENDOMINES OY HOSKON LUONTOTYYPPISELVITYS LAPIN VESITUTKIMUS OY

10089c ENDOMINES OY HOSKON LUONTOTYYPPISELVITYS LAPIN VESITUTKIMUS OY 10089c ENDOMINES OY HOSKON LUONTOTYYPPISELVITYS LAPIN VESITUTKIMUS OY ENDOMINES OY HOSKON LUONTOTYYPPISELVITYS 28.2.2009 Tuomas Väyrynen, luontokartoittaja SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 3 2 ALUEEN YLEISKUVAUS...

Lisätiedot

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 2033 Kalliojärvi-Pitkäjärvi, Ylöjärvi, Pirkanmaa

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 2033 Kalliojärvi-Pitkäjärvi, Ylöjärvi, Pirkanmaa Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu 2016 ID 2033 Kalliojärvi-Pitkäjärvi, Ylöjärvi, Pirkanmaa Sijainti Kalliojärven Pitkäjärven alue sijaitsee Ylöjärven Kurussa. Alue

Lisätiedot

Vapo Oy Lintuneva, Teuva

Vapo Oy Lintuneva, Teuva Raportti 9M608130.BOY07 20.11.2008 Vapo Oy Lintuneva, Teuva Kasvillisuusselvitys Kaikki oikeudet pidätetään Tätä asiakirjaa tai osaa siitä ei saa kopioida tai jäljentää missään muodossa ilman Pöyry Environment

Lisätiedot

AVAUSKUVA (Jaakonvillakko Senecio jacobaea)

AVAUSKUVA (Jaakonvillakko Senecio jacobaea) AVAUSKUVA (Jaakonvillakko Senecio jacobaea) Iivari Koukosen valokuvakasvio Yhteensä 52 kasvia. Kuvaukset tehty 29.7-5.8.2015 mammalan maisemissa Heinolan Lusissa, sekä Marjoniemen mökillä Kasvien tunnistamisessa

Lisätiedot

Äkäslompolon asemakaavan laajennus, Röhkömukanmaa, Kolari. Luontoselvitys

Äkäslompolon asemakaavan laajennus, Röhkömukanmaa, Kolari. Luontoselvitys Sami Mäkikyrö 13.8.2013 Äkäslompolon asemakaavan laajennus, Röhkömukanmaa, Kolari Luontoselvitys 2 SISÄLLYS 1. Johdanto.. 3 2. Suojelualueet ja -ohjelmat 3 2.1. Luonnonsuojeluohjelmat.. 3 2.2. Luonnonsuojelu-,

Lisätiedot

VT 13 RASKAAN LIIKENTEEN ODOTUSKAISTAN RAKENTAMINEN VÄLILLE MUSTOLA METSÄKANSOLA, LAPPEENRANTA. Luontoselvitys. Pekka Routasuo

VT 13 RASKAAN LIIKENTEEN ODOTUSKAISTAN RAKENTAMINEN VÄLILLE MUSTOLA METSÄKANSOLA, LAPPEENRANTA. Luontoselvitys. Pekka Routasuo VT 13 RASKAAN LIIKENTEEN ODOTUSKAISTAN RAKENTAMINEN VÄLILLE MUSTOLA METSÄKANSOLA, LAPPEENRANTA Luontoselvitys Pekka Routasuo 7.9.2009 Vt 13 raskaan liikenteen odotuskaistan rakentaminen välille Mustola

Lisätiedot

Kartoitusraportti Maastokäynnin perusteella tehty Latamäen luontoarvojen kartoitus. 8.5.2012 Luontopalvelu Kraakku Marika Vahekoski

Kartoitusraportti Maastokäynnin perusteella tehty Latamäen luontoarvojen kartoitus. 8.5.2012 Luontopalvelu Kraakku Marika Vahekoski Kartoitusraportti Maastokäynnin perusteella tehty Latamäen luontoarvojen kartoitus 8.5.2012 Luontopalvelu Kraakku Marika Vahekoski 2 Sisällysluettelo 1. Johdanto.... 3 2. Luontoselvitys.......3 3. Tulokset.....

Lisätiedot

Rautiosaaren osayleiskaava

Rautiosaaren osayleiskaava ROVANIEMEN KAUPUNKI 1717/2012 Rautiosaaren osayleiskaava LUONTOSELVITYS Työ: E26468 SWECO YMPÄRISTÖ OY PL 669 20701 TURKU Puhelin 010 241 4400 Turku, 28.8.2014 www.sweco.fi Toimistot: Turku, Oulu, Tampere

Lisätiedot

Suomen Luontotieto Oy. Äänekosken Hirvaskankaan tiehankkeeseen liittyvä. Suomen Luontotieto Oy 12/2011 Jyrki Oja

Suomen Luontotieto Oy. Äänekosken Hirvaskankaan tiehankkeeseen liittyvä. Suomen Luontotieto Oy 12/2011 Jyrki Oja Äänekosken Hirvaskankaan tiehankkeeseen liittyvä uhanalaisen putkilokasvilajiston selvitys 2011 Purolitukkaa kasvaa Kylmäpuron ylityskohdassa Suomen Luontotieto Oy 12/2011 Jyrki Oja Sisältö 1. Johdanto...

Lisätiedot

Tulisuon-Varpusuon (FI ) sammalkartoitus 2018

Tulisuon-Varpusuon (FI ) sammalkartoitus 2018 Tulisuon-Varpusuon (FI1200052) sammalkartoitus 2018 Kati Pihlaja Kansikuva. Peurasuon eteläosa, lähellä Peuralampea. JOHDANTO JA MENETELMÄT Kartoitusten tavoite ja tarkoitus Tämä raportti on tuotettu EU:n

Lisätiedot

KOLMENKULMANTIEN LUONTOSELVITYS Nokia 2017

KOLMENKULMANTIEN LUONTOSELVITYS Nokia 2017 Nokian kaupunki Kaupunkikehityspalvelut Harjukatu 21 37100 NOKIA KOLMENKULMANTIEN LUONTOSELVITYS Nokia 2017 LUONTOSELVITYS M. RANTA Hautaantie 295 38120 SASTAMALA p. 050-5651584 /miraranta@hotmail.fi TYÖN

Lisätiedot

TALVIVAARAN ALUEEN KASVILLISUUSINVENTOINTIEN RAPORTTI

TALVIVAARAN ALUEEN KASVILLISUUSINVENTOINTIEN RAPORTTI TALVIVAARAN ALUEEN KASVILLISUUSINVENTOINTIEN RAPORTTI Aulikki Laine lokakuu 2004 i TALVIVAARAN ALUEEN KASVILLISUUSINVENTOINTIEN RAPORTTI TALVIVAARAN ALUEEN KASVILLISUUSINVENTOINTIEN RAPORTTI LapinVesitutkimus

Lisätiedot

HAAPAVEDEN KAUPUNKI HUISKA - RYYPPYMÄEN KAAVARUNKO JA ASEMAKAAVA LUONTOSELVITYS. Sepänkatu 9 A 7 90100

HAAPAVEDEN KAUPUNKI HUISKA - RYYPPYMÄEN KAAVARUNKO JA ASEMAKAAVA LUONTOSELVITYS. Sepänkatu 9 A 7 90100 HAAPAVEDEN KAUPUNKI HUISKA - RYYPPYMÄEN KAAVARUNKO JA ASEMAKAAVA LUONTOSELVITYS Sepänkatu 9 A 7 90100 AIRIX Ympäristö Oy Pl 453 Salhojankatu 42 33101 Tampere Puh. 010-2414000 Fax 010-241 4001 etunimi.sukunimi@airix.fi

Lisätiedot

LIITE 5. Luodesuon kasvillisuus ja luontotyyppiselvitys

LIITE 5. Luodesuon kasvillisuus ja luontotyyppiselvitys LIITE 5 Luodesuon kasvillisuus ja luontotyyppiselvitys 67090252 10.11.2009 Vapo Oy Luodesuon kasvillisuusselvitys, Kiuruvesi Vapo Oy, Luodesuon kasvillisuusselvitys, Kiuruvesi 1 Sisältö 1 AINEISTO JA MENETELMÄT...

Lisätiedot

MUSTASUON ASEMAKAAVAN LAAJENNUS

MUSTASUON ASEMAKAAVAN LAAJENNUS FCG Finnish Consulting Group Oy Viitasaaren kaupunki MUSTASUON ASEMAKAAVAN LAAJENNUS Luonto- ja maisemaselvitys 0703-D4235 1.11.2009 FCG Finnish Consulting Group Oy Luonto- ja maisemaselvitys I 1.11.2009

Lisätiedot

LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS

LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS LIITE 2 YMPÄRISTÖSUUNNITTELU JA VISUALISOINTI HENNA KOSKINEN LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS Pälkäne Seittye 8.8.2013 Johdanto Tämä luontoselvitys on laadittu tarkoituksenaan tuoda esiin alueelta mahdollisesti

Lisätiedot

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27852 SOMERO RUUNALAN YRITYSALUEEN ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS 25.6.2015 SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27852 SOMERO RUUNALAN YRITYSALUEEN ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS 25.6.2015 SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU TYÖNUMERO: E27852 SOMERO RUUNALAN YRITYSALUEEN ASEMAKAAVAN SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU Muutoslista VALMIS LUONNOS MUUTOS PÄIVÄYS HYVÄKSYNYT TARKASTANUT LAATINUT HUOMAUTUS Sisältö 1 JOHDANTO... 1 2 TUTKIMUSALUEEN

Lisätiedot

9M AOY Vapo Oy. Iso-Lehmisuon kasvillisuusselvitys, Vaala

9M AOY Vapo Oy. Iso-Lehmisuon kasvillisuusselvitys, Vaala 9M609143.AOY06 4.11.2009 Vapo Oy Iso-Lehmisuon kasvillisuusselvitys, Vaala Vapo Oy, Iso-Lehmisuon kasvillisuusselvitys, Vaala 1 Sisältö 1 AINEISTO JA MENETELMÄT 1 2 ALUEEN YLEISKUVAUS 1 2.1 Luonnontilaisuus

Lisätiedot

Kantakaupungin yleiskaava. Asutuksen laajenemisalueiden luontoselvitys Kokkolassa. Tammikuu 2010 Mattias Kanckos

Kantakaupungin yleiskaava. Asutuksen laajenemisalueiden luontoselvitys Kokkolassa. Tammikuu 2010 Mattias Kanckos Kantakaupungin yleiskaava Asutuksen laajenemisalueiden luontoselvitys Kokkolassa Tammikuu 2010 Mattias Kanckos Skolbackavägen 70 GSM: 050-5939536 68830 Bäckby info@essnature.com Finland 9. Biskop- Fattigryti

Lisätiedot

ENDOMINES OY:N KARJALAN KULTALINJAN KORVILAN KAIVOSPIIRIN LAAJENNUKSEN KASVILLISUUSSELVITYS. TOIMI ympäristöalan asiantuntija

ENDOMINES OY:N KARJALAN KULTALINJAN KORVILAN KAIVOSPIIRIN LAAJENNUKSEN KASVILLISUUSSELVITYS. TOIMI ympäristöalan asiantuntija ENDOMINES OY:N KARJALAN KULTALINJAN KORVILAN KAIVOSPIIRIN LAAJENNUKSEN KASVILLISUUSSELVITYS ympäristöalan asiantuntija SYYSKUU 2012 Sisällys 1. Johdanto... 2 2. Menetelmät... 2 3. Yleiskuvaus... 3 3.1

Lisätiedot

Niiralan luonto- ja linnustoselvitys

Niiralan luonto- ja linnustoselvitys Niiralan luonto- ja linnustoselvitys ympäristöalan asiantuntija Elokuu 2014 www.osuuskuntatoimi.fi Sisällysluettelo 1. Johdanto... 2 2. Luontoselvitys... 2 2.1 Menetelmät... 2 2.2 Selvitysalue... 3 2.3

Lisätiedot

Kotoneva-Sikamäki, Parkano, Pirkanmaa

Kotoneva-Sikamäki, Parkano, Pirkanmaa Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu 2016 ID 2010 Kotoneva-Sikamäki, Parkano, Pirkanmaa Sijainti Kotonevan ja Sikamäen alue sijaitsee Pirkanmaalla, Parkanon kaupungin

Lisätiedot

luontoselvitys Petri Parkko

luontoselvitys Petri Parkko 2016 Hämeenlinnan Huvikummun rantaosayleiskaavan muutokseen liittyvä luontoselvitys Petri Parkko 26.7.2016 1 1. Taustoja Kaavahankkeen tarkoituksena on siirtää voimassa olevan rantaosayleiskaavan mukainen

Lisätiedot

9M VAPO OY ENERGIA. Matkalamminkurun kasvillisuusselvitys

9M VAPO OY ENERGIA. Matkalamminkurun kasvillisuusselvitys 4.12.2003 VAPO OY ENERGIA Vapo Oy Energia FM Sari Ylitulkkila SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 1 2 KASVILLISUUS JA KASVISTO... 1 2.1 Kasvillisuusselvityksen toteutustapa... 1 2.2 Tulokset... 1 2.2.1 Yleiskuvaus 1

Lisätiedot

Monimuotoisuudelle tärkeät suoelinympäristöt

Monimuotoisuudelle tärkeät suoelinympäristöt Monimuotoisuudelle tärkeät suoelinympäristöt Metsäkeskus 2014 Monimuotoisuudelle tärkeät suoelinympäristöt 2014 { 2 } Metsälaki Metsälaissa on lueteltu joukko suojeltuja elinympäristöjä, jotka ovat monimuotoisuuden

Lisätiedot

Luonto- ja linnustoselvitys 2016 Lieksan Pitkäjärven laajennusosat

Luonto- ja linnustoselvitys 2016 Lieksan Pitkäjärven laajennusosat Luonto- ja linnustoselvitys 2016 Lieksan Pitkäjärven laajennusosat Ari Parviainen Johdanto Tämän linnustoselvityksen kohteina oli kaksi pientä, erillistä aluetta Pitkäjärvellä, noin 20 km Lieksan kaupungista

Lisätiedot

VAPO OY ENERGIA, SUO JA VESI KONTTISUON KASVILLISUUSSELVITYS

VAPO OY ENERGIA, SUO JA VESI KONTTISUON KASVILLISUUSSELVITYS 29.8.2003 VAPO OY ENERGIA, SUO JA VESI KONTTISUON KASVILLISUUSSELVITYS Vapo Oy Energia Konttisuon kasvillisuusselvitys Fil. yo Pia Arvola FM Mika Welling SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 1 2 KASVILLISUUS JA KASVISTO...

Lisätiedot

SIPOON BOXIN SUUNNITELLUN MAA- AINEISTEN OTTOALUEEN LUONTOSELVITYS 2009

SIPOON BOXIN SUUNNITELLUN MAA- AINEISTEN OTTOALUEEN LUONTOSELVITYS 2009 SIPOON BOXIN SUUNNITELLUN MAA- AINEISTEN OTTOALUEEN LUONTOSELVITYS 2009 Pekka Routasuo 17.9.2009 Sipoon Boxin suunnitellun maa-aineisten ottoalueen luontoselvitys 2009 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 2 2 AINEISTO

Lisätiedot

YIT Rakennus Oy. Kyyjärven Peuralinnan tuulivoimapuiston kasvillisuusselvitys 2014 AHLMAN GROUP OY

YIT Rakennus Oy. Kyyjärven Peuralinnan tuulivoimapuiston kasvillisuusselvitys 2014 AHLMAN GROUP OY YIT Rakennus Oy Kyyjärven Peuralinnan tuulivoimapuiston kasvillisuusselvitys 2014 AHLMAN GROUP OY Raportteja 70/2014 sisällysluettelo Johdanto... 3 Raportista... 3 Selvitysalueen yleiskuvaus... 3 Työstä

Lisätiedot

KEMPELEEN KUNTA TAAJAMAN OSAYLEISKAAVA 2040 LUONTOSELVITYS

KEMPELEEN KUNTA TAAJAMAN OSAYLEISKAAVA 2040 LUONTOSELVITYS KEMPELEEN KUNTA TAAJAMAN OSAYLEISKAAVA 2040 Kirkonseudun-Pirilän-Savikorven ja Hakamaan- Ristisuon-Väärälänperän, sekä Kuivalanperän osaalueet LUONTOSELVITYS Työ: E23994.10 AIRIX Ympäristö Oy PL 669 20701

Lisätiedot

Metsäalan luonnonhoitotutkinnon tutkintovaatimukset 3 opintoviikkoa

Metsäalan luonnonhoitotutkinnon tutkintovaatimukset 3 opintoviikkoa Metsäalan luonnonhoitotutkinnon tutkintovaatimukset 3 opintoviikkoa Hyväksytty metsätalouden luontoryhmän kokouksessa 5.5.1998. Metsäalan luonnonhoitotutkinto (3 opintoviikkoa); Kohderyhmänä metsurit,

Lisätiedot

Hallanevan (Rahkaneva, Vimpeli) kasvillisuusselvitys 2016

Hallanevan (Rahkaneva, Vimpeli) kasvillisuusselvitys 2016 Tutkimusraportti 149/2016 3.11.2016 Hallanevan (Rahkaneva, Vimpeli) kasvillisuusselvitys 2016 Nab Labs Oy Henna Toivanen Sisällys Toimipaikat... 1 1 Johdanto... 2 2 Menetelmät... 2 3 Tulokset... 3 3.1

Lisätiedot

Uhanalaiset ja suojeltavat sudenkorento- ja putkilokasvilajit Hattelmalanjärvellä 2016

Uhanalaiset ja suojeltavat sudenkorento- ja putkilokasvilajit Hattelmalanjärvellä 2016 VANAJAVESIKESKUS Uhanalaiset ja suojeltavat sudenkorento- ja putkilokasvilajit Hattelmalanjärvellä 2016 Reima Hyytiäinen 25/09/2016 Sisältö 1 Johdanto... 3 2 Menetelmät... 3 3 Tulokset... 4 3.1 Sudenkorennot...

Lisätiedot

Seinäjoen kaupungin Nurmon kaupunginosakeskuksen Mäntypuiston luontokatselmus

Seinäjoen kaupungin Nurmon kaupunginosakeskuksen Mäntypuiston luontokatselmus Seinäjoen kaupungin Nurmon kaupunginosakeskuksen Mäntypuiston luontokatselmus Seinäjoen kaupungin Nurmon kaupunginosakeskuksen Mäntypuiston alueelle harkitaan kaavamuutosta. Alueen luontoarvojen selvittämiseksi

Lisätiedot

16WWE Vapo Oy. Iso-Lehmisuon täydentävä kasvillisuusselvitys, Vaala

16WWE Vapo Oy. Iso-Lehmisuon täydentävä kasvillisuusselvitys, Vaala 24.9.2010 Vapo Oy Iso-Lehmisuon täydentävä kasvillisuusselvitys, Vaala 1 Vapo Oy, Iso-Lehmisuon täydentävä kasvillisuusselvitys, Vaala Sisältö 1 TEHTÄVÄN KUVAUS 1 2 TULOKSET 1 3 JOHTOPÄÄTÖKSET 1 4 KIRJALLISUUS

Lisätiedot

Akaan kaupungin YRITYS-KONHON ALUEEN LUONTO- JA LIITO-ORAVASELVITYS 2011

Akaan kaupungin YRITYS-KONHON ALUEEN LUONTO- JA LIITO-ORAVASELVITYS 2011 Akaan kaupunki Maankäyttö- ja kaavoitusyksikkö PL 34 37801 TOIJALA Akaan kaupungin YRITYS-KONHON ALUEEN LUONTO- JA LIITO-ORAVASELVITYS 2011 Tmi Mira Ranta Isorainiontie 8 38120 SASTAMALA p. 050-5651584

Lisätiedot

Luontoselvitys Riihimäen Arolammen eteläisestä kehätievaihtoehdosta

Luontoselvitys Riihimäen Arolammen eteläisestä kehätievaihtoehdosta Luontoselvitys Riihimäen Arolammen eteläisestä kehätievaihtoehdosta Timo Metsänen ja Evita Reitti Luontoselvitys Metsänen Myllypohjankatu 11 15300 Lahti 2 1 JOHDANTO... 3 2 MENETELMÄT... 3 3 ALUEEN YLEISKUVAUS...

Lisätiedot

Tikkalan päiväkoti-koulun itäisen metsikön luontoselvitys

Tikkalan päiväkoti-koulun itäisen metsikön luontoselvitys Tikkalan päiväkoti-koulun itäisen metsikön luontoselvitys Anni Mäkelä Jyväskylän kaupunki Kaupunkisuunnittelu ja maankäyttö 25.7.2018 1. Selvitysalue Selvitysalue (1,6 ha) sijaitsee Tikkalassa päiväkoti-koulun

Lisätiedot

SUOMUSSALMEN KUNTA KAUNISNIEMEN HUVILAKORTTELIN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS JA LAAJENNUS

SUOMUSSALMEN KUNTA KAUNISNIEMEN HUVILAKORTTELIN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS JA LAAJENNUS SUOMUSSALMEN KUNTA KAUNISNIEMEN HUVILAKORTTELIN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS JA LAAJENNUS KimmoKaava Ekotoni Ky 1. Tausta ja lähtökohdat Huvilakorttelin alueelle on SKOY:n toimesta laadittu ranta-asemakaava

Lisätiedot