MUSTANPURONTIE KAIVOVESISELVITYS

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MUSTANPURONTIE KAIVOVESISELVITYS"

Transkriptio

1 Vastaanottaja Espoon kaupunki ja Rudus Oy Asiakirjatyyppi Selvitys Päivämäärä MUSTANPURONTIE KAIVOVESISELVITYS

2 MUSTANPURONTIE KAIVOVESISELVITYS Päivämäärä Laatija Jaana Kuisma, Tero Taipale Viite Ramboll PL 25 Säterinkatu ESPOO P F

3 Kaivovesiselvitys SISÄLTÖ 1. Johdanto 1 2. Selvitysalue 2 3. Lähtöaineisto ja Tehdyt tutkimukset Vedenlaatututkimukset Kaivokartoitus Jätevesiselvitys 4 4. Pohjavesiolosuhteiden kuvaus Pohjavesien kulkeutuminen Kulmakorven Takapellon alueella Takapellon louhinnan vaikutus pohjavesiolosuhteisiin 7 5. Selvitysalueen kaivojen veden laatu Kaivoissa todetut bakteeripitoisuudet Jätevesijärjestelmien kartoitus Kulmakorven toimintojen vaikutus Mustanpurontien alueen kaivoihin Aineiden kulkeutuminen Kulmakorven alueelta pohjaveden mukana Yhteenveto ja suositukset 13 LIITTEET Liite 1 Vesianalyysien tulostaulukko Liite 2 Lisätietoja vedenlaatuparametreista Liite 3 Yhteenveto alueen jätevesijärjestelmistä

4 Kaivovesiselvitys 1 / JOHDANTO Espoon Nupurin alueella sijaitsevan Mustanpurontien asukkaiden yksityiskaivoista otetuissa vesinäytteissä on todettu bakteereita, jotka rajoittavat kaivoveden käyttöä talousvetenä. Bakteerit on todettu Espoon kaupungin ja Rudus Oy:n toteuttamassa tarkkailussa, jossa seurataan Mustanpurontien ja Forsbackantien alueella yksityiskaivojen veden laatua. Näytteenotto on liittynyt Ämmässuon ja Kulmakorven alueen vesien yhteistarkkailuun, jolla seurataan mm. Ämmässuon ja Kulmakorven alueen toimintojen mahdollisia vaikutuksia pinta- ja pohjavesiin sekä talousvesikaivoihin. Ämmässuo-Kulmakorven alueen vesien yhteistarkkailu on alueella sijaitsevien toimintojen ympäristölupapäätöksiin perustuvaa velvoitetarkkailua. Yhteistarkkailun lisäksi Espoon kaupunki ja Rudus Oy ovat laajentaneet yksityiskaivojen tarkkailua Mustanpurontien alueella. Laajennuksen yhteydessä tarkkailuun on otettu mukaan lisää yksityiskaivoja. Lisäksi yhteistarkkailussa mukava olevien kaivojen näytteenottotiheyttä ja analyysivalikoimaa on laajennettu. Tässä selvityksessä esitetään alueen kaivojen vedenlaatu sekä arvioidaan mahdollisia syitä vesinäytteissä todettuihin bakteeripitoisuuksiin. Lisäksi arvioidaan Kulmakorven-Takapellon alueen toimintojen mahdollisia pohjavesivaikutuksia Mustanpurontien alueelle. Selvityksessä ei arvioida esim. melun, pölyn tai tärinän vaikutusta. Ensimmäinen versio Mustanpurontien kaivovesiselvityksestä on päivätty Tämän jälkeen syksyllä 2015 alueen yksityiskaivoista otettiin vielä uusia vesinäytteitä. Tässä uudessa päivitetyssä versiossa ( ) on otettu huomioon uusimmat analyysitulokset, joiden pohjalta selvitystä on päivitetty. Rudus Oy:lle on myönnetty uusi ympäristölupa koskien kallion louhintaa ja kiven ja ylijäämälouheen murskausta Espoon Kulmakorven alueella (Espoon kaupunki, Ympäristölautakunta, Dno 14/ /2015, ). Ympäristölupapäätös ei ole lainvoimainen. Lupamääräyksessä 31 edellytetään, että toiminnan harjoittajan tulee täydentää päivättyä kaivovesiselvitystä mm. kaivokorttien laatimisella ja vesinäytteiden otolla. Tämä kaivovesiselvityksen päivitys ei koske ympäristölupapäätöksen lupamääräyksessä 31 esitettyä vaatimusta. Selvitys on laadittu Espoon kaupungin teknisen keskuksen ja Rudus Oy:n toimeksiannosta. Espoon kaupungin yhteyshenkilöinä ovat olleet ympäristöinsinöörit Jussi Kuusola ja Mira Heiskanen, sekä ympäristötekniikkainsinööri Virpi Nikulainen. Rudus Oy:n yhteyshenkilönä ovat olleet Juha Laurila ja Liisa Suhonen. Hankkeen ohjausryhmään ovat Espoon kaupungilta osallistuneet myös terveysinsinööri Liisa Keisteri, ympäristötarkastaja Harri Anttila ja limnologi Ilppo Kajaste. Selvitys on laadittu Ramboll Finland Oy:ssä, jossa työhön ovat osallistuneet projektipäällikkö Tero Taipale, suunnittelijat Jaana Kuisma ja Thomas Banafa sekä tekninen avustaja Päivi Kantonen.

5 Kaivovesiselvitys 2 / SELVITYSALUE Selvitysalue on rajattu pääosin Nupurissa sijaitsevan Mustanpurontien ja Arkiniityntien läheisyyteen. Selvityksen yhteydessä toteutettiin tutkimuksia myös alueen eteläpuolella sijaitsevan Forsbackantien pohjoispäädyssä. Selvitysalue on esitetty kuvassa 1. Selvitysalueen länsipuolella on osin soistunutta kalliomaastoa ja itäpuolella Nupurinjärvi ja sitä ympäröivä laaksopainanne. Alueen pohjoisrajana on Nupurintie. Selvitysalueen poikki kulkee Turunväylä (vt. 1), jolla sijaitsee myös kaksi kioskipalveluilla varustettua levähdysaluetta. Selvitysalueen länsipuolella noin metrin etäisyydellä sijaitsee ns. Kulmakorven entinen maankaatopaikka, Jersanmäen ja Takapellon kiviaineksen otto- ja murskausalue. Takapellon aluetta käytetään myös puhtaan maan läjitysalueena. Takapellon länsipuolella sijaitsee edelleen Kalliosuon puhtaan maa-aineksen läjitysalue ja tämän länsipuolella Ämmässuon jätteenkäsittelykeskus. Alueen toimintoja on esitetty kuvassa 1. Kuva 1. Selvitysalue on esitetty vinoviivoitettuna (Mustanpurontien ja Arkiniitynalue, sekä Forsbackan alue). Kulmakorven alueen toimintoihin liittyviä alueita on esitetty katkoviivalla rajattuna.

6 Kaivovesiselvitys 3 / LÄHTÖAINEISTO JA TEHDYT TUTKIMUKSET Selvityksen lähtöaineistona on käytetty Ämmässuon-Kulmakorven alueen vesien yhteistarkkailun vesinäytteenoton tuloksia sekä Espoon kaupungin erillisen Mustanpurontien kaivotarkkailun tuloksia. Lisäksi lähtöaineistona on käytetty Kulmakorven alueella tehtyjä erillisselvityksiä alueen pohjavesiolosuhteista ja alueella aikaisemmin tehtyä pohjavesiselvitystä (Kulmakorven kiviaineksenoton ja puhtaiden ylijäämämaiden läjityksen YVA-menettely, 2008). 3.1 Vedenlaatututkimukset Selvitysalueen kaivovesien laatua on tutkittu vuosina 2006, 2008, 2009, 2013, 2014 ja Laajimmillaan tutkimukset ovat olleet vuosina 2014 ja Eri vuosilta on käytettävissä analyysituloksia seuraavasti: kpl kpl kpl kpl kpl kpl Yhteenveto tehtyjen laboratorioanalyysien tuloksista on esitetty liitteessä Kaivokartoitus 2014 Selvityksen yhteydessä toteutettiin erillinen kaivokartoitus, jonka yhteydessä katselmoitiin kaivojen maanpäällä olevat rakenteet ja kaivojen lähiympäristö. Katselmoitujen kaivojen lukumäärä oli yhteensä 24 kpl. Kaikkien katselmoitavaksi suunniteltujen kaivojen omistajia ei tavoitettu. Kartoitetut kaivot on esitetty kuvassa 3.

7 Kaivovesiselvitys 4 / 13 Kuva 2. Selvityksen yhteydessä joulukuussa 2014 kartoitetut yksityiskaivot. 3.3 Jätevesiselvitys Selvityksen yhteydessä pyydettiin alueen asukkailta ja vapaa-ajan asukkailta tietoja heillä käytössä olevista jätevesijärjestelmistä. Tutkimus toteutettiin siten, että asukkaille lähetettiin selvityspyyntölomake, joka pyydettiin palauttamaan Espoon kaupungille. Yhteenveto selvityksen tuloksista on esitetty liitteessä 3.

8 Kaivovesiselvitys 5 / POHJAVESIOLOSUHTEIDEN KUVAUS Selvityksen kohteena oleva alue on maaperältään ja topografialtaan vaihtelevaa. Alueella on kalliomaata sekä moreeni-, savi- ja silttipeitteisiä alueita. Kyseisillä alueilla pohjaveden muodostuminen on vähäistä. Alueella ei muodostu pohjavettä sellaisia määriä, että sitä voisi hyödyntää laajamittaisemmin talousvesikäytössä. Osa alueen kaivoista on rengaskaivoja, joissa kaivoihin tuleva vesi kulkeutuu maaperässä. Jotta kaivojen antoisuus olisi riittävä, on kaivojen ympäristön maaperän vedenjohtavuuden ja kaivoon kulkeutuvan veden muodostumisalueen oltava riittäviä kaivon veden saannin turvaamiseksi. Mikäli kaivon antoisuudessa on ongelmia, johtuu se usein maaperän heikosta vedenjohtavuudesta suhteessa veden käyttöön tai maaperässä olevan hienoaineksen aiheuttamasta kaivon tukkeutumisesta. Maaperä- ja topografiaolosuhteiden vuoksi alueella muodostuvan maapohjaveden valuma-alueet ovat alueella olevien kaivojen kohdalla paikoin pieniä. Mustanpurontien eteläosan alueella on tunnistettavissa neljä erillistä pohjaveden valuma-aluetta. Maapohjaveden valuma-alueita on esitetty kuvassa 3. Valuma-alueiden rajat (vedenjakajat) koskevat alueella olevia rengaskaivoja. Kuva 3. Maapohjaveden (rengaskaivojen) valuma-alueet Mustanpurontien alueella. Valuma-alueiden rajoille on piirretty vedenjakajat.

9 Kaivovesiselvitys 6 / 13 Osa alueella olevista yksityiskaivoista on porakaivoja. Porakaivot ottavat vetensä pääosin kallioperästä, eli niihin tulee ns. kalliopohjavettä. Porakaivojen osalta kaivosta otettavan veden muodostumisalueen määrittäminen on epävarmempaa. Tämä johtuu siitä, että kallioperässä pohjavesi kulkeutuu kalliossa olevia rakoja pitkin, joiden ulottuvuuksien ja yhteyksien arviointiin liittyy epävarmuutta. Kalliopohjaveden kulkeutumiseen vaikuttaa olennaisesti kalliossa olevien rakojen määrä, niiden yhteydet toisiinsa ja rakojen suunnat. 4.1 Pohjavesien kulkeutuminen Kulmakorven Takapellon alueella Kulmakorven Takapellon alueen louhinnan pohjavesivaikutuksia on seurattu Takapellon alueen läheisyydessä olevista pohjaveden havaintoputkista. Seurannan tulosten perusteella on laadittu pohjaveden samanarvonkäyrästö, joka kuvaa pohjaveden päävirtaussuuntia Kulmakorven alueella. Pohjaveden samanarvonkäyrästö on esitetty kuvassa 4. Kuva 4. Kulmakorven alueen kalliopohjaveden pinnankorkeuden samanarvonkäyrästö vuoden 2013 mittausten keskiarvojen perusteella. Pohjaveden virtaus suuntautuu kohti alempia samanarvonkäyriä. Samanarvonkäyrästö kuvaa pohjaveden päävirtaussuuntia. Paikallisissa virtaussuunnissa voi olla merkittäviä eroja samanarvonkäyrästön esittämiin virtaussuuntiin verrattuna. Mustanpurontien alue sijaitsee kuvan oikeassa reunassa olevien pisteiden HP1001 ja HP1002 itäpuolella. Samassa kuvassa on esitetty myös Takapellon alueen vieressä olevat kallioperän heikkousvyöhykkeet.

10 Kaivovesiselvitys 7 / 13 Kulmakorven Takapellon alueella pohjaveden päävirtaussuunta on etelään/kaakkoon. Kalliopohjaveden virtauksen kanavoituminen kallioperässä olevien rakojen, heikkousvyöhykkeiden ja ruhjeiden kautta aiheuttaa sen, että pohjaveden virtaussuunnissa on Kulmakorven alueella paikallisesti merkittäviäkin eroja ja virtaussuunnat voivat vaihdella lyhyillä välimatkoilla. Esimerkiksi alueella olevien ehjien kalliolohkojen alueella pohjaveden virtaus on erittäin vähäistä, kun taas alueella olevissa ruhjeissa virtausnopeudet ja -määrät ovat keskimäärin parempia ehjiin kalliolohkoihin verrattuna. Kulmakorven alueen pohjaveden virtausta ohjaavat alueella olevat laaksopainanteet ja kallioruhjeet. Merkittävimmät pohjaveden virtausta ohjaavat ruhjeet sijoittuvat Takapellon alueen länsi- ja kaakkoispuolelle. Ruhjeet on esitetty kuvassa 4. Takapellon länsipuolella oleva ruhje on likimain pohjois-eteläsuuntainen ja tässä ruhjeessa pohjaveden päävirtaussuunta on etelään. Takapellon kaakkoispuolella oleva ruhje on koillinen-lounas suuntainen. Tässä ruhjeessa pohjaveden päävirtaussuunta on lounaaseen. Ruhjeet risteävät Takapellon eteläpuolella. Risteämäkohta on kuvassa 4 esitettyjen havaintopisteiden 501 ja 45 alueella. Tältä alueelta pohjaveden virtaus suuntautuu edelleen etelään/kaakkoon kohti Svartbäckträsketiä ja havaintopistettä HP Takapellon louhinnan vaikutus pohjavesiolosuhteisiin Kulmakorven alueen pohjaveden pinnankorkeuksien seurannassa on havaittu yksittäisiä todennäköisesti louhinnasta aiheutuneita muutoksia. Muutokset eivät ole olleet pysyviä ja pohjaveden pinnankorkeudet ovat muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta palautuneet muutosta edeltäneelle tasolle. Tehdyn tarkkailun perusteella Kulmakorven Takapellon alueen pohjavedet eivät kulkeudu kohti Mustanpurontien aluetta. Takapellon ja Mustanpurontien välisellä alueella nykyisin olevien pohjaveden havaintoputkien välinen etäisyys on noin 600 metriä ja tämä aiheuttaa epävarmuutta pohjaveden virtaussuuntien tulkintaan. Tästä johtuen on suositeltu, että Takapellon ja Mustanpurontien välialueelle asennetaan 2-3 kpl uusia pohjaveden havaintoputkia. Kalliokiviaineksen louhinta muuttaa pohjavesiolosuhteita louhinta-alueen vieressä yleisesti ottaen siten, että louhinta-alue kerää pohjavettä välittömästä lähiympäristöstään. Tämä tapahtuu niissä tilanteissa, joissa kalliopohjaveden pinnankorkeus on ylempänä kuin louhintataso. Tämä vaikuttaa osaltaan siten, että louhinta-alueilta ei pääse kulkeutumaan aineita merkittävästi pois.

11 Kaivovesiselvitys 8 / SELVITYSALUEEN KAIVOJEN VEDEN LAATU Selvitysalueen kaivojen vedenlaatutietoja on esitetty liitteessä 1. Lisätietoja eri vedenlaatuparametreista on esitetty liitteessä 2. Kaivojen veden laadusta on säännöllistä seurantatietoa vuodesta 2013 lähtien. Seurantaa on tämän jälkeen laajennettu koskemaan useampia kaivoja vuosina 2014 ja Vuonna 2008 toteutettiin useista alueen kaivoista yksittäinen näytteenottokierros Kulmakorven maa-ainestenoton ja puhtaan maan läjityksen YVAmenettelyn yhteydessä. Kaivojen veden laadussa on todettavissa vaihtelua kaivojen välillä sekä myös yksittäisestä kaivosta eri aikoina otetuissa näytteissä. Alueen kaivojen vedenlaatu on fysikaalis-kemiallisilta ominaisuuksiltaan kohtalainen. Todetut laatuongelmat koskevat osassa kaivoista lähinnä kohonneita raudan, sameuden, värin, sähkönjohtavuuden, kloridin, kemiallisen hapenkulutuksen ja fluoridin pitoisuuksia, jotka eivät täytä talousvedelle asetettuja laatuvaatimuksia tai suosituksia. Sen sijaan osassa kaivoista vedenlaatu täyttää näidenkin ominaisuuksien puolesta talousveden laatuvaatimukset ja suositukset. Kahdessa yksityiskaivossa esim. kloridin pitoisuudet ovat poikkeuksellisen korkeita. Syynä korkeisiin kloridipitoisuuksiin on todennäköisesti kallioperässä oleva suolainen vesi, joka on peräisin ajalta, jolloin alue oli meren peitossa, ns. reliktinen merivesi 1. Alueen kaivoissa on todettu laatuongelmia mikrobiologisten määritysten osalta, ja useassa kaivossa bakteerien pitoisuudet ovat olleet vaihtelevasti koholla. Kaivovedessä on todettu esim. E.coli-bakteereja ja enterokokkeja, joita ei saisi esiintyä talousvedessä. Tästä syystä osa alueen yksityiskaivoista on ollut talousvesikäyttöön kelpaamattomia. Lisäksi osassa alueen kaivoista on todettu koliformisia bakteereita. 5.1 Kaivoissa todetut bakteeripitoisuudet Selvitysalueen kaivoissa on todettu bakteereita vuosina 2008, 2013, 2014 ja Bakteereita on esiintynyt kaivoissa, jotka sijaitsevat kiinteistöillä: 8:145, 1:403, 1:176, 1:173, 1:313, 1:314, 1:209, 1:179, 3:334, 13:29 ja Turunväylän eteläpuolella sijaitsevalla kioski. Kuvassa 5 on esitetty ne havaintopisteet, joissa on todettu bakteereita. Näiden lisäksi bakteereja on todettu kiinteistöllä 1:17. Bakteerien esiintyminen kaivoissa johtuu usein pintavesien pääsystä kaivoihin. Maanpinnalla kulkeutuvassa vedessä on usein mukana bakteereita. Mikäli tämä vesi pääsee kulkeutumaan kaivoon, voi se aiheuttaa kaivoveden pilaantumisen bakteereilla. Mikäli pintavesiä pääsee kulkeutumaan kaivoon, näkyy se usein myös esim. veden sameuden ja orgaanisen aineksen määrään kohoamisena. Mustanpurontien kaivoista otetuissa vesinäytteissä bakteerien pitoisuudet ovat usein koholla samanaikaisesti sameuden kanssa. Tämä viittaa yhteiseen alkuperään ja siihen, että pintavesiä on päässyt kulkeutumaan kaivoihin. Taulukossa 1 on esitetty bakteerien, sameuden ja kemiallisen hapenkulutuksen arvoja niissä kaivoissa, joissa on todettu bakteereita. Kaikki vedenlaatutulokset on esitetty kootusti liitteessä 1. E.coli-bakteerit ja enterokokit pystyvät kulkeutumaan myös maaperässä ns. vajoveden ja pohjaveden mukana. Kolibakteereja esiintyy maaperässä myös luonnostaan. Bakteerien kulkeutumiseen vaikuttavat maaperäolosuhteet. Maaperään joutuessaan bakteerien (E.colibakteerit ja enterokokit) elinolosuhteet heikkenevät ja ne lopulta hajoavat. Kulkeutumista voi kuitenkin tapahtua suosiollisissa olosuhteissa. Tavallisimmin bakteerit pidättyvät jo maaperän pintakerrokseen, missä biologinen aktiivisuus on suurinta. Mikäli bakteerit pääsevät 1 Sito Oy, Porakaivon kloridipitoisuusselvitys, Mustanpurontie, Espoo. YMP s. + liitteet.

12 Kaivovesiselvitys 9 / 13 kulkeutumaan varsinaiseen pohjavesikerrokseen, kulkeutuvat ne tehokkaimmin hyvin vettä johtavassa maaperässä. Mustanpurontien alueella maaperän vedenjohtavuus on pääosin melko heikko. Kyseisten bakteerien kulkeutuminen maanpinnalta maaperään ja edelleen maaperässä pohjaveden mukana kaivoihin pitkiä matkoja on epätodennäköistä. Kuva 5. Selvitysalueen kaivot, joissa on todettu koliformisia bakteereita. Kuvassa on esitetty punaisella symbolilla koliformisten bakteerien esiintyminen kaivoissa. Mustat symbolit kuvaavat näytteenottopisteitä, joissa ei ole todettu bakteereita. Mikäli samassa pisteessä on musta ja punainen symboli, ei bakteereita ole esiintynyt kaikilla näytteenottokerroilla. Mustanpurontien alueella kaivoista, joissa on esiintynyt bakteereita, kaksi on porakaivoja ja muut rengaskaivoja. Yleisesti ottaen bakteereihin liittyvät talousveden laatuongelmat ovat yleisempiä rengaskaivoissa kuin porakaivoissa. Ero johtuu pääosin rengas- ja porakaivojen rakenteellisista eroista. Porakaivoissa kaivon syvyys on usein huomattavasti suurempi ja mahdollisia pintavesien

13 Kaivovesiselvitys 10 / 13 kulkeutumisreittejä kaivoon on vähemmän. Kaivojen rakenteisiin ja ympäristöön tulee kiinnittää erityistä huomiota, jotta pystytään estämään maanpinnalta valuvien vesien pääsy kaivoihin 2. Suomen ympäristökeskuksen julkaisemassa kaivoveden analyysitulkissa 3 on esitetty yleisimpiä syitä, jotka aiheuttavat kyseisten bakteerien pitoisuuksien nousua. Koliformisten bakteerien suuret pitoisuudet viittaavat usein pintavesien pääsyyn kaivoihin tai kaivon likaantumiseen muulla tavalla 4. Koliformisten bakteerien pitoisuudet voivat aiheutua myös maaperästä peräisin olevista bakteereista. E.coli-bakteerit ja enterokokit viittaavat puolestaan tasalämpöisten eläinten ja ihmisten ulosteperäiseen pilaantumiseen ja niiden todetut pitoisuudet johtuvat usein esim. jätevesien vaikutuksesta, karjanlannasta tai käymälöiden aiheuttamasta pilaantumisesta. Mustanpurontien läheisyydessä ei ole tiedossa sellaisia päästölähteitä, jotka voisivat aiheuttaa laajamittaista pohjaveden pilaantumista bakteereilla. Mahdollisia lähteitä olisivat esim. jätevesiviemärit tai pienpuhdistamot. Alueen lähiympäristössä on esim. Turunväylä ja noin metrin etäisyydellä lännessä Takapellon louhinta-alue ja Kulmakorven entinen maankaatopaikka. Kyseiset toiminnot eivät kuitenkaan aiheuta bakteeripäästöjä. Bakteereita esiintyy jokaisella Mustanpurontien erillisellä pohjaveden valuma- /muodostumisalueella (kuva 5). Tämän perusteella alueelta ei todennäköisesti pystytä erottamaan yhtä ainoaa bakteerien päästölähdettä. Alueen asukkailta saatujen tietojen mukaan osassa alueen kaivoista on vedenlaadussa tapahtunut heikkenemistä Takapellon alueella tapahtuvien louhintojen alkamisen jälkeen. Käytettävissä olevat vedenlaatutiedot alkavat vuodesta 2008 ja Takapellon alueen louhinta on alkanut tämän jälkeen. Takapellon alueen pohjoisosassa sijaitsee Jersanmäen louhinta-alue, jolla on toteutettu louhintaa jo vuonna Vesien laadussa oli jo vuonna 2008 poikkeamia esim. bakteerien osalta (ks. taulukko 1). Tämän perusteella alueella on ollut vastaavia ongelmia jo ennen Takapellon toimintojen aloittamista. Tämä ei kuitenkaan sulje pois sitä, että osassa kaivoista laatuongelmat olisivat voineet alkaa vasta Takapellon toimintojen aloittamisen jälkeen. Takapellon alueen louhintaan liittyvä tärinä on asukkailta saatujen tietojen mukaan ollut havaittavissa Mustanpurontien alueella. Teoriassa tärinä voi vaikuttaa esim. alueella olevien kaivojen rakenteisiin. Louhinnan aiheuttamalle tärinälle on olemassa ohjearvot, joita ei saisi ylittää. Ohjearvot on laadittu siten, että niiden avulla pystytään esim. välttämään vauriot louhinta-alueiden ympäristössä olevissa rakenteissa. Mikäli rakenteissa on heikkouksia, voi ohjearvon mukainen tärinä kuitenkin teoriassa aiheuttaa vaurioita. Louhinnan lisäksi havaittavaa tärinää voi aiheuttaa esim. liikenne ja muu rakentaminen. Takapellon alueen tärinävaikutuksia on seurattu Mustanpurontien alueella. Tärinästä on tekeillä erillinen selvitys. 2 Tuomo Hatva, Toivo Lapinlampi ja Sanna Vienonen, Kaivon paikka. Selvitykset ja tutkimukset kiinteistön kaivon paikan määrittämiseksi. Ympäristöopas Suomen ympäristökeskus. 3 Kaivoryhmä ja Suomen ympäristökeskus, Kaivoveden analyysitulkki 4 Kirsti Korkka-Niemi, Annika Sipilä, Tuomo Hatva, Leena Hiisvirta, Kirsti Lahti ja Georg Alfthan, Valtakunnallinen kaivovesitutkimus. Vesi- ja ympäristöhallinnon julkaisuja sarja A. Sosiaali ja terveysministeriön selvityksiä 2/93. Vesi- ja Ympäristöhallitus, Sosiaali- ja terveysministeriö, Helsinki 1993.

14 Kaivovesiselvitys 11 / 13 Taulukko 1. Bakteerien, sameuden ja kemiallisen hapenkulutuksen (COD Mn) arvoja niissä Mustanpurontien alueen kaivoissa, joissa on todettu bakteereita. Rivillä olevat analyysitulokset on korostettu lihavoituna, jos näytteessä on todettu bakteereita. Havaintopiste pvm. Sameus, NTU CODMn, mg/l E.coli, pmy/100 ml Koliformiset bakteerit, pmy/100 ml Enterokokit, pmy/100 ml Mustanpurontie Mustanpurontie Mustanpurontie <2 12 <2 Mustanpurontie >100 Mustanpurontie Mustanpurontie Mustanpurontie Mustanpurontie Mustanpurontie Mustanpurontie Mustanpurontie Mustanpurontie Mustanpurontie < Mustanpurontie Mustanpurontie < Mustanpurontie Mustanpurontie <0.2 <1 0 0 Mustanpurontie <0.15 < Mustanpurontie <0.15 < Mustanpurontie < Mustanpurontie < Mustanpurontie <1 0 0 Mustanpurontie Mustanpurontie Mustanpurontie Mustanpurontie < Mustanpurontie < Mustanpurontie Mustanpurontie Mustanpurontie Mustanpurontie < Mustanpurontie Mustanpurontie < Mustanpurontie Mustanpurontie Mustanpurontie Mustanpurontie Mustanpurontie Mustanpurontie Mustanpurontie Mustanpurontie Mustanpurontie Mustanpurontie Mustanpurontie Mustanpurontie Mustanpurontie Mustanpurontie Mustanpurontie Mustanpurontie 23B Mustanpurontie 23B <1 0 Mustanpurontie 23B Mustanpurontie 23B Mustanpurontie 23B Mustanpurontie 23B Mustanpurontie 23B Mustanpurontie 23B Mustanpurontie 23B Mustanpurontie Mustanpurontie <1 0 Mustanpurontie < Mustanpurontie < Mustanpurontie Mustanpurontie < Mustanpurontie Mustanpurontie Mustanpurontie Kioski < Kioski Kioski Kioski < Notkoniityntie

15 Kaivovesiselvitys 12 / Jätevesijärjestelmien kartoitus Selvityksen yhteydessä kartoitettiin myös alueen asukkailla käytössä olevat jätevesien hallintajärjestelmät. Asukkailla on käytössä umpisäiliöratkaisuja, maahan imeytystä ja sakokaivojen jälkeen tapahtuvaa maahan tai ojaan johtamista. Kartoitetut jätevesien hallintajärjestelmät on esitetty liitteessä 3. Osa kartoitetuista jätevesijärjestelmistä sijaitsee yksityiskaivojen muodostumisalueella. Mikäli jätevesijärjestelmässä esiintyy vuotoja tai toiminta on puutteellista, voivat ne aiheuttaa riskin myös pohjaveden laadulle. Sijaintinsa puolesta riskin muodostavat kiinteistöjen 8:145, 1:403, 1:177 ja 1:179 jätevesijärjestelmät. Järjestelmien tarkemmasta kunnosta ja tehokkuudesta ei ole käytettävissä tietoja. 6. KULMAKORVEN TOIMINTOJEN VAIKUTUS MUSTANPURONTIEN ALUEEN KAIVOIHIN Tässä selvityksessä on arvioitu aineiden kulkeutumista pohjaveden mukana Kulmakorven alueelta Mustanpurontien alueelle. Selvityksessä ei ole arvioitu melun, pölyn tai tärinän mahdollista vaikutusta. 6.1 Aineiden kulkeutuminen Kulmakorven alueelta pohjaveden mukana Kulmakorven alueella esiintyy vain vähän ns. maakerroksissa olevaa pohjavettä (maapohjavesi). Maakerroksia, joissa pohjavettä voi esiintyä, on vain kallioselänteiden välisillä painannealueilla. Tästä johtuen Kulmakorven alueelta ei ole suoraa maapohjaveden virtausyhteyttä Mustanpurontien alueelle. Kulmakorven alueella pohjavesi esiintyy pääosin kallioperässä olevana ns. kalliopohjavetenä. Kalliopohjaveden virtausolosuhteista johtuen kalliopohjaveden kulkeutumisen arvioiminen on epävarmempaa verrattuna maapohjaveteen. Kalliopohjaveden virtaus kanavoituu kalliossa olevien rakojen kautta. Kulmakorven toimintojen ja Mustanpurontien välisellä alueella ei ole suoraa kalliopohjaveden virtausyhteyttä esim. kallioperässä olevien heikkousvyöhykkeiden kautta. Kulmakorven ja Mustanpurontien välinen kallioinen alue on jakautunut ehyempiin kalliolohkoihin, jotka osaltaan rajoittavat kalliopohjaveden kulkeutumista tämän alueen lävitse. Mustanpurontien eteläpäädystä kulkeva kallioperän heikkousvyöhyke kulkeutuu kohti Takapeltoa, ohittaen sen Takapellon alueen eteläpuolelta. Tämä kyseinen heikkousvyöhyke risteää Takapellon länsipuolella olevan heikkousvyöhykkeen kanssa. Kyseinen Mustanpurontien alueelta lounaaseen suuntautuva heikkousvyöhyke on tunnistettu mahdolliseksi kalliopohjaveden vaikutusreitiksi alueella aikaisemmin tehdyissä tutkimuksissa. Pohjaveden virtaussuunta näyttää pohjaveden pinnankorkeushavaintojen perusteella tässä heikkousvyöhykkeessä suuntautuvan Mustanpurontien alueelta kohti Takapellon aluetta, jolloin kulkeutuminen Kulmakorven alueelta Mustanpurontielle on epätodennäköistä. Kyseisessä heikkousvyöhykkeessä olevien pohjaveden havaintopisteiden välinen etäisyys on kuitenkin melko suuri. Tästä syystä on suositettu, että alueelle asennetaan uusia pohjaveden havaintoputkia kalliopohjaveden virtaussuunnan varmistamiseksi. Kulmakorven ja Takapellon alueelta ei ole suoraa pohjaveden virtausyhteyttä Mustanpurontien alueelle, jolloin aineiden kulkeutuminen pohjaveden mukana näiden alueiden välillä on epätodennäköistä.

16 Kaivovesiselvitys 13 / YHTEENVETO JA SUOSITUKSET Mustanpurontien alueella olevissa yksityiskaivoissa todetut bakteeripitoisuudet näyttävät tutkimustulosten perusteella johtuvan maanpinnalla kulkeutuvan veden pääsystä kaivoihin. Kohonneiden bakteeripitoisuuksien lisäksi pintavesien kulkeutumiseen viittaa myös mm. kohonneet sameuden pitoisuudet. Selvitystä päivitettiin joulukuussa 2015 syksyllä 2015 otettujen vesinäytteiden tuloksilla. Syksyllä otettujen vesinäytteiden mikrobiologinen laatu oli hieman parempi verrattuna esim syksyn ja 2015 kevään vesinäytteisiin. Bakteerien pitoisuudet olivat keskimäärin alhaisempia. Syksyn näytteissä todettiin osassa kaivoista kuitenkin edelleen bakteereja, kuten aikaisemmissa näytteenotoissa. Niiden Mustanpurontien kaivojen osalta, joissa todettiin kohonneita bakteeripitoisuuksia, suositellaan kaivojen kunnostamista ja desinfiointia, mikäli kaivot ovat jatkossa talousvesikäytössä. Osa selvitysalueella olevista jätevesien käsittelyjärjestelmistä sijaitsee alueella olevien yksityiskaivojen muodostumisalueella. Jätevesijärjestelmien kunnosta ja toimivuudesta ei ole tarkempaa tietoa. Mikäli halutaan varmistua jätevesijärjestelmien toimivuudesta, on suositeltavaa toteuttaa erillinen tarkastus, jossa kiinnitetään huomiota järjestelmien tekniseen kuntoon ja käytössä olevan käsittelyprosessin toimivuuteen. On tiedossa, että bakteerit voivat kulkeutua myös pohjaveden mukana. Bakteerien kulkeutuminen pohjaveden mukana pidempiä matkoja ja pidemmän aikaa on epätodennäköistä. Kulkeutumisen mahdollisuutta ei voida kuitenkaan sulkea pois. Takapellon toimintojen mahdollisten pohjavesivaikutusten ja Mustanpurontien kaivojen muodostumisalueen tarkemmaksi rajaamiseksi esitetään uusien pohjaveden havaintoputkien asentamista Takapellon ja Mustanpurontien väliselle alueelle. Ramboll Finland Oy Tero Taipale hydrogeologi Jaana Kuisma suunnittelija, FM

17 Kaivovesiselvitys 1-1 LIITE 1 VESIANALYYSIEN TULOSTAULUKKO

18 Liite 1 1/2 Mustanpurontien talousvesiselvitys Laboratorioanalyysien yhteenvetotaulukko Havaintopiste Kiinteistötunnus tyyppi pvm. haju maku ulkonäkö lämpötila, ºC ph Sähkönjohtavus, ms/m Sameus, NTU Väriluku, mg Pt/l Happi, mg/l CODMn, mg/l kloridi, mg/l sulfaatti, mg/l fluoridi, mg/l alkalinitetti, mg/l kovuus, mmmol/l nitraatti, mg/l nitriitti, mg/l ammonium, mg/l E.coli, pmy/100 ml Koliformiset bakteerit, pmy/10 Fekaaliset streptokokit, pmy/100 ml Enterokokit, pmy/100 ml Lämpökestoiset koliformiset bakteerit, pmy/100 ml Mn, µg/l Fe, µg/l pienten yksiköiden talousveden laatuvaatimukset (STMa 401/2001) pienten yksiköiden talousveden laatusuositukset (STMa 401/2001) ei selvää vierasta hajua ei selvaa vierasta makua Mustanpurontie 4 8:145 rengaskaivo ei hajua ei makua hieman samea < Mustanpurontie 4 8:145 rengaskaivo hajuton ei maistettu bakteerien vuoksi < Mustanpurontie 4 8:145 rengaskaivo <2 12 <2 Mustanpurontie 4 8:145 rengaskaivo hajuton ei maistettu bakteerien vuoksi < < > Mustanpurontie 4 8:145 rengaskaivo Mustanpurontie 4 8:145 rengaskaivo hajuton ei maistettu bakteerien vuoksi < < Mustanpurontie 4 8:145 rengaskaivo Mustanpurontie 5 a 8:77 porakaivo hajuton ei huomautettavaa <0.15 <5 7.2 < < <0.010 < <2.5 Mustanpurontie 5 a 8:77 porakaivo hajuton ei huomautettavaa <0.15 < < < <2.5 Mustanpurontie 5 a 8:77 porakaivo hajuton ei huomautettavaa < < < <2.5 Mustanpurontie 8 1:174 rengaskaivo ei hajua ei makua lievästi kellertävä < <25 Mustanpurontie 8 1:174 porakaivo hajuton ei huomautettavaa < <0.025 <0.010 < Mustanpurontie 8 1:174 porakaivo hajuton voimakas, karvas maku < <0.025 <0.010 < Mustanpurontie 8 1:174 porakaivo hajuton pistävä, kemikaalin maku < <0.230 <0.075 < Mustanpurontie 10 1:403 porakaivo ei hajua ei makua kirkas ja väritön < <5 <25 Mustanpurontie 10 1:403 porakaivo hajuton kirkas <0.005 < Mustanpurontie 10 1:403 porakaivo hajuton ei huomautettavaa kirkas < < Mustanpurontie 10 1:403 porakaivo hajuton kellertävä Mustanpurontie 10 1:403 porakaivo hajuton kirkas < <0.002 < Mustanpurontie 10 1:403 porakaivo hajuton ei huomautettavaa kirkas <5 2.3 < <0.002 < Mustanpurontie 10 1:403 porakaivo hajuton ei huomautettavaa < < Mustanpurontie 10 1:403 porakaivo hajuton ei huomautettavaa <0.15 < < Mustanpurontie 11 13:28 ja 13:29 porakaivo ei vierasta hajua väritön <30 <100 Mustanpurontie 11 13:28 ja 13:29 porakaivo ei hajua ei makua kirkas ja väritön < < < <25 Mustanpurontie 11 13:28 ja 13:29 porakaivo hajuton ei huomautettavaa <0.15 <5 - < <0.010 < <0.2 <2.5 Mustanpurontie 11 13:28 ja 13:29 porakaivo hajuton ei huomautettavaa <0.15 <5 1.9 < < <0.010 < Mustanpurontie 11 13:28 ja 13:29 porakaivo hajuton ei huomautettavaa <5 1.3 < <0.010 < Mustanpurontie 11 13:28 ja 13:29 porakaivo hajuton ei huomautettavaa <5 1.4 < Mustanpurontie 12 1:176 porakaivo ei hajua ei makua k.v < < Mustanpurontie 12 1:176 rengaskaivo ei hajua lievä vieras maku keltainen < Mustanpurontie 12 1:176 porakaivo hajuton ei huomautettavaa < < Mustanpurontie 17 1:173 rengaskaivo ei hajua ei makua samea keltainen < Mustanpurontie 17 1:173 rengaskaivo hajuton <5 < < <0.020 < Mustanpurontie 17 1:173 rengaskaivo hajuton ei maistettu bakteerien vuoksi <5 < < <0.010 < Mustanpurontie 17 1:173 rengaskaivo hajuton ei maistettu bakteerien vuoksi ks. Väriluku Mustanpurontie 17 1:173 rengaskaivo hajuton ei maistettu bakteerien vuoksi < Mustanpurontie 17 1:173 rengaskaivo Mustanpurontie 17 1:173 rengaskaivo hajuton ei huomautettavaa <5 5.5 < < <0.010 < Mustanpurontie 17 1:173 rengaskaivo Mustanpurontie 17 1:173 rengaskaivo hajuton ei maisteltu <5 4.9 < < < Mustanpurontie 17 1:173 rengaskaivo Mustanpurontie 19 1:314 rengaskaivo hajuton < < < Mustanpurontie 19 1:314 rengaskaivo < Mustanpurontie 19 1:314 rengaskaivo hajuton ei maistettu bakteerien vuoksi ks. Väriluku Mustanpurontie 19 1:314 rengaskaivo hajuton ei maistettu bakteerien vuoksi < <0.010 < Mustanpurontie 19 1:314 rengaskaivo Mustanpurontie 19 1:314 rengaskaivo hajuton ei huomautettavaa < <0.010 < Mustanpurontie 19 1:314 rengaskaivo hajuton ei maisteltu < Mustanpurontie 19 1:314 rengaskaivo Mustanpurontie 21 1:313 rengaskaivo ei hajua lievä vieras maku lievästi kellertävä < Mustanpurontie 21 1:313 rengaskaivo hajuton ei huomautettavaa < < <0.010 < Mustanpurontie 21 1:313 rengaskaivo hajuton ei maisteltu < < <10 < Mustanpurontie 21 1:313 rengaskaivo Mustanpurontie 21 1:313 rengaskaivo hajuton < Mustanpurontie 21 1:313 rengaskaivo

19 Liite 1 2/2 Havaintopiste Kiinteistötunnus tyyppi pvm. haju maku ulkonäkö lämpötila, ºC ph Sähkönjohtavus, ms/m Sameus, NTU Väriluku, mg Pt/l Happi, mg/l CODMn, mg/l kloridi, mg/l sulfaatti, mg/l fluoridi, mg/l alkalinitetti, mg/l kovuus, mmmol/l nitraatti, mg/l nitriitti, mg/l ammonium, mg/l E.coli, pmy/100 ml Koliformiset bakteerit, pmy/10 Fekaaliset streptokokit, pmy/100 ml Enterokokit, pmy/100 ml Lämpökestoiset koliformiset bakteerit, pmy/100 ml Mn, µg/l Fe, µg/l pienten yksiköiden talousveden laatuvaatimukset (STMa 401/2001) pienten yksiköiden talousveden laatusuositukset (STMa 401/2001) ei selvää vierasta hajua ei selvaa vierasta makua Mustanpurontie 23A 1:209 porakaivo ei hajua ei makua k.v < < Mustanpurontie 23A 1:209 porakaivo hajuton kirkas <0.005 < Mustanpurontie 23A 1:209 porakaivo hajuton ei huomautettavaa kirkas < Mustanpurontie 23A 1:209 porakaivo hajuton ei huomautettavaa kirkas <5 1.5 < < < Mustanpurontie 23A 1:209 porakaivo hajuton ei huomautettavaa kirkas <5 6.1 < <0.005 < Mustanpurontie 23A 1:209 porakaivo hajuton ei huomautettavaa kirkas < Mustanpurontie 23A 1:209 porakaivo hajuton ei huomautettavaa < <0.010 < Mustanpurontie 23B 1:209 rengaskaivo ei hajua ei makua k.v < Mustanpurontie 23B 1:209 rengaskaivo hajuton kirkas < <0.02 < Mustanpurontie 23B 1:209 rengaskaivo hajuton ei huomautettavaa kirkas < Mustanpurontie 23B 1:209 rengaskaivo hajuton kirkas < < <0.002 < Mustanpurontie 23B 1:209 rengaskaivo hajuton ei huomautettavaa kirkas < < <0.002 < Mustanpurontie 23B 1:209 rengaskaivo hajuton ei huomautettavaa kirkas < < <0.002 < Mustanpurontie 23B 1:209 rengaskaivo hajuton ei huomautettavaa < <0.002 < Mustanpurontie 23B 1:209 rengaskaivo hajuton ei maisteltu < < <0.010 < Mustanpurontie 23B 1:209 rengaskaivo hajuton < < < Mustanpurontie 25 1:177 porakaivo ei hajua ei makua k.v < Mustanpurontie 25 1:177 porakaivo hajuton kirkas < <0.005 < Mustanpurontie 25 1:177 porakaivo hajuton ei huomautettavaa kellertävä <5 1.5 < < Mustanpurontie 25 1:177 porakaivo hajuton ei huomautettavaa kirkas <5 1.6 < <0.002 < Mustanpurontie 25 1:177 porakaivo hajuton kirkas < <0.002 < Mustanpurontie 25 1:177 porakaivo hajuton ei huomautettavaa kirkas <5 2.3 < <0.002 < Mustanpurontie 25 1:177 porakaivo hajuton ei huomautettavaa < <0.010 < Mustanpurontie 25 1:177 porakaivo hajuton ei huomautettavaa < Mustanpurontie 27 1:179 rengaskaivo ei hajua ei makua kellertävä < Mustanpurontie 29 1:180 porakaivo ei hajua ei makua k.v < < Mustanpurontie 29 1:180 porakaivo hajuton ei huomautettavaa <5 7 < < <0.010 < Mustanpurontie 29 1:180 porakaivo hajuton ei huomautettavaa < <0.025 <0.010 < Mustanpurontie 31 1:178 porakaivo hajuton ei huomautettavaa < < <0.010 < <0.2 <2.5 Mustanpurontie 31 1:178 porakaivo hajuton ei huomautettavaa < <0.010 < <0.2 <2.5 Mustanpurontie 31 1:178 porakaivo hajuton ei huomautettavaa <0.15 < < < <0.2 <2.5 Kioski hana hajuton <1.0 < < < Kioski hana Hajuton Ei maistettu bakteerikasvuston vuoksi < Kioski hana Kioski hana likaantunut ei huomautettavaa <5 9.5 < <0.20 < < Nupurintie 14 10:88 rengaskaivo Ummehtunut Ummehtunut maku < < <0.010 < Nupurintie 14 10:88 rengaskaivo hajuton pistävä, polttava kemikaalimainen maku < < <0.010 < Nupurintie 14 10:88 rengaskaivo hajuton pistävä, polttava kemikaalimainen maku < < <0.010 < Notkoniityntie 4 3:334 rengaskaivo lievä vieras haju lievä vieras maku kellertävä < Notkoniityntie 5 3:333 porakaivo ei hajua ei makua kirkas ja väritön < Arkiniityntie 10 23:00 rengaskaivo selvä vieras haju lievä vieras maku keltainen Forsbackantie 22 1:17 porakaivo hajuton ei huomautettavaa kirkas <0.15 <5 5.2 < <0.005 < <2 < Forsbackantie 22 1:17 porakaivo hajuton ei huomautettavaa kirkas <0.15 <5 5.2 < <0.002 < <0.2 <2.5 Forsbackantie 22 1:17 porakaivo hajuton ei huomautettavaa kirkas, väritön <0.15 <5 4 < <0.002 < <0.2 <2.5 Forsbackantie 22 1:17 porakaivo hajuton ei huomautettavaa kirkas <5 5 < <0.005 < <2.5 Forsbackantie 22 1:17 porakaivo hajuton ei huomautettavaa <0.15 <5 3.7 < < <0.2 <2.5 Forsbackantie 22 1:17 porakaivo hajuton ei huomautettavaa <0.15 < <0.010 < <0.2 <2.5 HP1001 havaintoputki hajuton ei huomautettavaa < <0.010 < HP1002 havaintoputki hajuton ei huomautettavaa <0.025 < Poikkeamat talousveden laatuvaatimuksista tai -suosituksista on esitetty lihavoituina.

20 Kaivovesiselvitys 2-2 LIITE 2 LISÄTIETOJA VEDENLAATUPARAMETREISTA

21 1 LIITE 2 Lisätietoja vedenlaatuparametreista, 3 s. 1. YLEISTÄ TALOUSVEDEN LAADUSTA Sosiaali- ja terveysministeriö on asettanut pienten yksiköiden talousvedelle laatuvaatimuksia ja suosituksia (Sosiaali- ja terveysministeriön asetus 401/2001). Alla on listattu vedenlaadun muuttujia, joille on asetettu laatuvaatimuksia ja suosituksia ja kerrottu niiden lähteistä ja mahdollisista terveysvaikutuksista lyhyesti. Lisäksi loppuun on listattu ja selitetty muita vedenlaadun muuttujia, joille ei ole asetettu talousveden laatuvaatimuksia tai -suosituksia. 1.1 Talousveden laadun kannalta keskeisimmät muuttujat Talousveden laatua mitataan useiden eri muuttujien avulla. Lähes kaikkia mitattavia aineita esiintyy luonnostaan pohjavesissä. Laatuvaatimukset ja suositukset ovat viitearvoja, joiden avulla voidaan arvioida veden soveltuvuutta talousvesikäyttöön. Pohjavedessä voi luonnostaan esiintyä kyseisiä aineita yli laatuvaatimusten tai suositusten. Esim. Suomessa on runsaasti alueita, joilla pohjaveden laatu ei vastaa talousveden laatuvaatimuksia tai suosituksia. ph Kertoo veden happamuudesta/emäksisyydestä. Veden ph:n ollessa 7 vesi on neutraalia. Talousveden laatusuositus ph:lle on 6,5 9,5. Veden ph:n ollessa alle 6 tai suurempi kuin 9,5 kaivoveden laatu on huono ja vaatii toimenpiteitä (Kaivoveden analyysitulkki 2009). Sähkönjohtavuus Kertoo yleisesti veteen liuenneiden aineiden kokonaismäärästä. Kokonaismäärä mitataan ja ilmoitetaan ns. sähkönjohtavuusarvona ms/m (tai µs/cm). Talousveden laatusuosituksen mukaan talousveden sähkönjohtavuus ei saisi ylittää arvoa 250 ms/m. Sameus Kertoo kuinka kirkasta vesi on. Sameudella ei ole suoraa vaikutusta terveyteen. Sameutta ilmastaan yksiköllä FTU tai NTU (keskenään verrannollisia, samat arvot). Talousvesikaivoissa talousveden laatusuositus sameudelle on 1 NTU/FTU. Väriluku Väriluku mitataan vertaamalla veden väriä yhteisesti sovittuun standardiin. Kohonnut väriluku ei aiheuta suoraa terveyshaittaa, mutta selvä muutos veden värissä voi osoittaa esim. pintaveden pääsyä kaivoon. Väri aiheutuu useimmiten humusyhdisteitä, raudasta tai mangaanista. Talousvesikaivoissa veden laatusuositus värille on 5 mg Pt/l. Kemiallinen hapenkulutus (COD Mn ) Kertoo vedessä olevan orgaanisen aineksen määrän. Talousvesikaivoissa talousveden laatusuositus kemialliselle hapenkulutukselle on 5 mg O 2 /l. Korkea kemiallinen hapenkulutus osoittaa kaivon huonoa kuntoa ja voi aiheuttaa haju-, maku- ja värivirheitä. Kohonnut kemiallinen hapenkulutus viittaa usein pintavesien kulkeutumiseen kaivoon tai pohjaveteen. Kloridi Kloridi osoittaa vedessä olevan yleisen suolan (kloridi, Cl) pitoisuuden. Kloridia on luonnostaan pohjavesissä. Kloridia liukenee pohjavesiin maa- ja kallioperästä. Kohonneen kloridipitoisuuden lähteitä

22 2 voivat olla esim. tiesuolaus, ilmalaskeuma (etenkin rannikoilla) ja vanhat merenpohjakerrostumat, joita tavataan etenkin lähellä rannikkoa. Talousvesikaivoissa talousveden laatusuositus kloridille on 100 mg/l, mutta vesijohtojen syöpymisen ehkäisemiseksi kloridipitoisuuden tulisi olla alle 25 mg/l. Sulfaatti Sulfaatti on yleinen pohjavesissä esiintyvä yhdiste. Talousveden laatusuositus sulfaatille on 250 mg/l, mutta vesijohtojen syöpymisen ehkäisemiseksi sulfaattipitoisuuden tulisi olla alle 150 mg/l. Fluoridi Fluoridi on myös vedessä esiintyvä suola. Se on ihmiselle välttämätön hivenaine, jota tarvitaan pieniä määriä. Fluoridin pitoisuus on yleensä huomattavasti pienempi kuin esim. kloridin tai sulfaatin. Talousveden laatuvaatimuksen mukaan veden fluoridipitoisuus saa olla enintään 1,5 mg/l. Typen yhdisteet: nitraatti- nitriitti- ja ammoniumtyppi Typen yhdisteiden luontaiset pitoisuudet pohjavesissä ovat pieniä. Kohonneet pitoisuudet viittaavat usein ihmisen toiminnan aiheuttamaan kuormitukseen, esim. lannoitus tai jätevesipäästö. Typpi esiintyy happipitoisessa pohjavesissä pääasiassa nitraattina. Nitraatin laatuvaatimus talousvedessä on 50 mg/l. Kun nitraatista erotetaan typpi puhutaan nitraattitypestä, jonka laatuvaatimus on vastaavasti 11 mg/l. Tätä korkeammat pitoisuudet voivat aiheuttaa terveyshaittaa. Hapettomassa vedessä suurin osa typestä voi esiintyä ammoniumtyppenä. Talousveden laatusuositus ammoniumtypelle on 0,4 mg/l. Korkeat ammoniumpitoisuudet aiheuttavat maku- ja hajuhaittaa veteen (Kaivovesitulkki 2009). Mangaani Mangaani on ihmiselle välttämätön hivenaine. Suurina pitoisuuksina mangaani aiheuttaa veden saostumista ja värivirheitä. Talousveden laatusuositus mangaanille talousvesikaivoissa on 100 µg/l. Rauta Rauta on ihmiselle välttämätön hivenaine. Suurina pitoisuuksina rauta aiheuttaa veden saostumista sekä väri- ja makuvirheitä. Talousveden laatusuositus raudalle talousvesikaivoissa on 400 µg/l Bakteerit Hyvälaatuisessa talousvedessä ei esiinny bakteereita. Suolistoperäisten enterokokkien ja E. coli bakteerien esiintyminen viittaa vahvasti ulosteperäiseen pilaantumiseen. Kyseisillä bakteereilla likaantuneen talousveden nauttiminen voi aiheuttaa mm. suolisto-oireita. Tällöin on suositeltavaa puhdistaa ja desinfioida kaivo. Enterokokit Enterokokki-bakteerisukuun kuuluvat lajit voivat olla peräisin ulosteista tai ympäristöstä. Suolistoperäiset enterokokit viittaavat ulosteperäiseen pilaantumiseen. Talousveden laatuvaatimuksena enterokeille on 0 pmy/100 ml. Koliformiset bakteerit Koliformiset eli kolimuotoiset bakteerit voivat olla peräisin eläinten tai ihmisten ulosteista, kasveista, maasta tai teollisuusjätevesistä. Koliformisten bakteereiden esiintyminen kaivovedessä viittaa siihen, että kaivoon pääsee pintavettä. Talousveden laatusuositus koliformisille bakteereille on 0 pmy/100 ml. Koliformiset bakteerit eivät aiheuta välitöntä terveyshaittaa. Escherichia coli (E. coli) Escherichia coli on lämpökestoinen kolimuotoinen bakteeri, jota pidetään parhaana ulosteperäisen saastumisen osoittajana. Talousveden laatuvaatimuksena E. Coli -bakteereille on 0 pmy/100 ml.

Kiila-Lavanko -alueen kaivovesitutkimus 2012

Kiila-Lavanko -alueen kaivovesitutkimus 2012 Sivu 1(6) Kiila-Lavanko -alueen kaivovesitutkimus 2012 Vantaan ympäristökeskuksessa tehdään kaivovesitutkimuksia tarkoituksena selvittää kunnallisen vesijohtoverkoston ulkopuolisten asuinalueiden kaivoveden

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 40. Ympäristölautakunta 14.04.2016 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 40. Ympäristölautakunta 14.04.2016 Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 14.04.2016 Sivu 1 / 1 307/2013 11.01.03 40 Ämmässuon ja Kulmakorven alueen vesien yhteistarkkailu vuonna 2015 Valmistelijat / lisätiedot: Ilppo Kajaste, puh. 043 826 5220 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

RAUHALA / KATRIINANTIE -ALUEEN KAIVOVESITUTKIMUS

RAUHALA / KATRIINANTIE -ALUEEN KAIVOVESITUTKIMUS RAUHALA / KATRIINANTIE -ALUEEN KAIVOVESITUTKIMUS 2015 SISÄLLYS Johdanto...3 Tutkimuksen kohteet ja suoritus...3 Kaivovesien tutkimukset...5 Vesianalyysit... 5 Mikrobiologinen tutkimus... 5 Sameus... 5

Lisätiedot

Kaivovesitutkimus Vanha Porvoontien Laurintien -alue

Kaivovesitutkimus Vanha Porvoontien Laurintien -alue Kaivovesitutkimus Vanha Porvoontien Laurintien -alue Projektiyhteenveto 2014 Vantaan ympäristökeskuksessa tehdään kaivovesitutkimuksia tarkoituksena selvittää kunnallisen vesijohtoverkoston ulkopuolisten

Lisätiedot

Vedenhankintaratkaisut ja kaivot

Vedenhankintaratkaisut ja kaivot Vedenhankintaratkaisut ja kaivot Sanna Vienonen, Suomen ympäristökeskus Haja-asutuksen jätevesineuvojien koulutus Helsinki 5.5.2014 Vesihuoltolaitoksen verkostoon liittyminen, vesiosuuskunta tai oma kaivo

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus^

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus^ 1 (5) Kajaanin Vesi Onnelantie 10 87100 KAJAANI Tilausnro 230585 (10007/HETERAVO), saapunut 13.12.2017, näytteet otettu 13.12.2017 (8:30-10:00) Näytteenottaja: Halonen Jarmo NÄYTTEET Lab.nro Näytteen kuvaus

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus^

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus^ 1 (5) Kajaanin Vesi Onnelantie 10 87100 KAJAANI Tilausnro 242619 (10007/HETERAVO), saapunut 8.10.2018, näytteet otettu 8.10.2018 (12:25-13:15) Näytteenottaja: Halonen Jarmo NÄYTTEET Lab.nro Näytteen kuvaus

Lisätiedot

Analyysi Menetelmä Yksikkö 32057-1 Verkostovesi Pattasten koulu. * SFS-EN ISO pmy/ml 1 Est. 7,5 Sähkönjohtavuus, 25 C * SFS-EN 10523:2012

Analyysi Menetelmä Yksikkö 32057-1 Verkostovesi Pattasten koulu. * SFS-EN ISO pmy/ml 1 Est. 7,5 Sähkönjohtavuus, 25 C * SFS-EN 10523:2012 1 Tutkimustodistus 214-3257 1(4) Raahen Vesi Oy Marintie 1 9214 Pattijoki Näytetiedot Näyte Verkostovesi Näyte otettu 25.8.214 Näytteen ottaja Jukka Ollikkala Saapunut 26.8.214 Näytteenoton syy Jaksottainen

Lisätiedot

Talousvettä toimittavan laitoksen kokoluokka (m 3 /d)

Talousvettä toimittavan laitoksen kokoluokka (m 3 /d) Liite 1. Yhteenveto keskisuurista laitoksista. Talousvettä toimittavan laitoksen kokoluokka (m 3 /d) 10 100 100 400 400 1 000 Yhteensä Laitokset ja yksiköt 407 177 113 697 Talousveden käyttäjät 85 800

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus^

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus^ 1 (5) Kajaanin Vesi Onnelantie 10 87100 KAJAANI Tilausnro 235634 (10007/HETERAVO), saapunut 16.5.2018, näytteet otettu 16.5.2018 (12:40-13:40) Näytteenottaja: Halonen Jarmo NÄYTTEET Lab.nro Näytteen kuvaus

Lisätiedot

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN ENNAKKOTARKKAILUN YHTEENVETO

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN ENNAKKOTARKKAILUN YHTEENVETO 1 TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN ENNAKKOTARKKAILUN YHTEENVETO 18.1.2010 1 YLEISTÄ Tavase Oy toteuttaa tekopohjavesihankkeen imeytys- ja merkkiainekokeen tutkimusalueellaan Syrjänharjussa Pälkäneellä.

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE TALOUSVESI

TESTAUSSELOSTE TALOUSVESI Tilaaja Enontekiön Vesihuolto Oy Ounastie 165 99400 Enontekiö Ahma ympäristö Oy PL 96 96101 Rovaniemi TESTAUSSELOSTE TALOUSVESI Näytteenottopaikka Enontekiön Vesihuolto, verkosto, Hetta, Keskuskeittiö

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE J ^Talousvesitutkimus

TESTAUSSELOSTE J ^Talousvesitutkimus 1 (5) Liperin kunta, tekninen osasto Riikonen Kari kari.riikonen@liperi.fi Keskustie 10 83100 LIPERI Tilausnro 219962 (4774J/VALVLIYL), saapunut 3.5.2017, näytteet otettu 3.5.2017 Näytteenottaja: Väisänen

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 51. Valtuusto Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 51. Valtuusto Sivu 1 / 1 Valtuusto 25.04.2016 Sivu 1 / 1 1008/14.05.00/2015 Tekninen lautakunta 34 18.3.2015 Kaupunginhallitus 126 30.3.2015 Kaupunginhallitus 159 27.4.2015 Valtuusto 79 18.5.2015 Kaupunginhallitus 28 18.1.2016

Lisätiedot

BJ-EKLUND OY RÄNNARSTEN MAA-AINESTEN OTTOALUEEN VESIENTARKKAILUOHJELMA. Kohde: Hornhattas ja Knutsbacka

BJ-EKLUND OY RÄNNARSTEN MAA-AINESTEN OTTOALUEEN VESIENTARKKAILUOHJELMA. Kohde: Hornhattas ja Knutsbacka TARKKAILUOHJELMA 28.2.2018 BJ-EKLUND OY RÄNNARSTEN MAA-AINESTEN OTTOALUEEN VESIENTARKKAILUOHJELMA Kohde: Hornhattas 638-444-6-14 ja Knutsbacka 638-444-7-22 Kuva 1. Kiinteistöt kartalla (lähde Maanmittauslaitoksen

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus^

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus^ 1 (5) Keski-Savon Vesi Oy Borginkatu 9 78300 VARKAUS Tilausnro 237265 (4618/Valvont), saapunut 14.6.2018, näytteet otettu 14.6.2018 Näytteenottaja: Anne Parkkinen NÄYTTEET Lab.nro Näytteen kuvaus 16184

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus^

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus^ 1 (5) Kajaanin Vesi Onnelantie 10 87100 KAJAANI Tilausnro 238394 (10007/HETERAVO), saapunut 12.7.2018, näytteet otettu 12.7.2018 (9:45-11:00) Näytteenottaja: Halonen Jarmo NÄYTTEET Lab.nro Näytteen kuvaus

Lisätiedot

Í%R]'ÂÂÂVqEÎ. Päivämäärä Sivu 1 / 2

Í%R]'ÂÂÂVqEÎ. Päivämäärä Sivu 1 / 2 113-2016-00010172 Päivämäärä 14.9.2016 Sivu 1 / 2 Reisjärven Vesiosuuskunta Asiakasnro: KF0000653 Reisjärven Vesiosuuskunta Kirkkotie 6 A 1 85900 Reisjärvi Jakelu : Jorma Turunen (jorma.turunen@selanne.net),

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus^

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus^ 1 (5) Kajaanin Vesi Onnelantie 10 87100 KAJAANI Tilausnro 199915 (10007/HETERAVO), saapunut 10.12.2015, näytteet otettu 9.12.2015 (8:15-9:15) Näytteenottaja: Halonen Jarmo NÄYTTEET Lab.nro Näytteen kuvaus

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE J ^Talousvesitutkimus

TESTAUSSELOSTE J ^Talousvesitutkimus 1 (4) Liperin kunta, tekninen osasto Riikonen Kari kari.riikonen@liperi.fi Keskustie 10 83100 LIPERI Tilausnro 219952 (4774J/VALVVIIN), saapunut 3.5.2017, näytteet otettu 3.5.2017 Näytteenottaja: Väisänen

Lisätiedot

Tilausnro (90PYHÄRA/Verkosto), saapunut , näytteet otettu Näytteenottaja: Jyrki Nurmi

Tilausnro (90PYHÄRA/Verkosto), saapunut , näytteet otettu Näytteenottaja: Jyrki Nurmi TESTAUSSELOSTE 17-11019 1 (6) Talousvesi #1 13.6.2017 Pyhärannan Kunta Tekninen osasto Talousvedet Pajamäentie 4 23950 PYHÄRANTA Tilausnro 292426 (90PYHÄRA/Verkosto), saapunut 1.6.2017, näytteet otettu

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE J ^Talousvesitutkimus

TESTAUSSELOSTE J ^Talousvesitutkimus SAVO-KARJALAN YMPÄRISTÖTUTKIMUS OY TESTAUSSELOSTE J ^Talousvesitutkimus 13.11.2017 17-8046 #1 1 (4) Martonvaaran vesiosuuskunta Tossavainen Jarmo jarmo.tossavainen@luukku.com Tilausnro 228289 (4765J/VERJAKSO),

Lisätiedot

Talousveden laatu ja pohjaveden käsittely

Talousveden laatu ja pohjaveden käsittely Talousveden laatu ja pohjaveden käsittely Aino Pelto-Huikko Tutkija, DI 5.6.2014 Kankaanpää Vesivälitteiset epidemiat 69 vesiepidemiaa vuosina 1998 2010 Suurin osa (pienillä) pohjavesilaitoksilla (25)

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE *Talousvesi 30.6.2015

TESTAUSSELOSTE *Talousvesi 30.6.2015 1 (6) Kankaanpään kaupunki Tekninen virasto Vaajasaari Marja PL 36 38701 KANKAANPÄÄ Tilausnro 231959 (0KANKA/Kankaanp), saapunut 17.6.2015, näytteet otettu 17.6.2015 (9:40) Näytteenottaja: Terv. tark.

Lisätiedot

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN ENNAKKOTARKKAILUN YHTEENVETO

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN ENNAKKOTARKKAILUN YHTEENVETO TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN ENNAKKOTARKKAILUN YHTEENVETO 9.11.2009 1 YLEISTÄ Tavase Oy toteuttaa tekopohjavesihankkeen imeytys- ja merkkiainekokeen tutkimusalueellaan Syrjänharjussa Pälkäneellä.

Lisätiedot

KUIVAKOLUN KAATOPAIKKA

KUIVAKOLUN KAATOPAIKKA S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A TOIVAKAN KUNTA KUIVAKOLUN KAATOPAIKKA Tutkimusraportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 17.8.2017 P25062P004 Tutkimusraportti 1 (3) Pitkänen Alisa 17.8.2017 Sisällysluettelo

Lisätiedot

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN ENNAKKOTARKKAILUN YHTEENVETO

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN ENNAKKOTARKKAILUN YHTEENVETO TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN ENNAKKOTARKKAILUN YHTEENVETO 11.12.2009 1 YLEISTÄ Tavase Oy toteuttaa tekopohjavesihankkeen imeytys- ja merkkiainekokeen tutkimusalueellaan Syrjänharjussa Pälkäneellä.

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE *Talousvesi 11.11.2015

TESTAUSSELOSTE *Talousvesi 11.11.2015 1 (5) Kokemäen Vesihuolto Oy Tulkkilantie 2 32800 KOKEMÄKI Tilausnro 243666 (0KOKEMVE/talousve), saapunut 30.10.2015, näytteet otettu 29.10.2015 (7-11) Näytteenottaja: Tapio Jussila NÄYTTEET Lab.nro Näytteen

Lisätiedot

Testausseloste. Sieniojanharjun VO. N.ottopaikka: Sieniojanharju vo P-koord: I-koord: Koordinaatisto: ETRS-TM35FIN

Testausseloste. Sieniojanharjun VO. N.ottopaikka: Sieniojanharju vo P-koord: I-koord: Koordinaatisto: ETRS-TM35FIN 9632 Rovaniemi 1 (2) Raporttinumero: 62175 Saaja: Pyhä-Luosto Vesi Oy Luontotie 1 9853 PYHÄTUNTURI Tilauksen tiedot: Asiakastunnus: 171 Tilaustunnus: R-18-1382 Tilauksen kuvaus: Pyhä-Luosto Vesi, vedenottamot,

Lisätiedot

Näytenumero Näytetunnus Tunnus Ottopvm. Näytteenottaja Saapunut pvm. Tutkimus alkoi Tutkimus valmis

Näytenumero Näytetunnus Tunnus Ottopvm. Näytteenottaja Saapunut pvm. Tutkimus alkoi Tutkimus valmis Tutkimustodistus '1.RA03' Kierros: elo 26.09.2018 Ranuan Infra Oy Keskustie 11 97700 Ranua Tulokset hyväksynyt Hanna Kemppe Laboratoriokemisti 040 704 0528 22569 (26.09.2018), 22570 (21.09.2018), 22571

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE Talousvesi Tilausnro (0KEURUU/Tal.vesi), saapunut , näytteet otettu Näytteenottaja: Mika Väle

TESTAUSSELOSTE Talousvesi Tilausnro (0KEURUU/Tal.vesi), saapunut , näytteet otettu Näytteenottaja: Mika Väle 1 (7) Keuruun kaupunki Keuruun Vesi Väliaho Seppo Kantolantie 6 42700 KEURUU Tilausnro 288532 (0KEURUU/Tal.vesi), saapunut 26.4.2017, näytteet otettu 25.4.2017 Näytteenottaja: Mika Väle NÄYTTEET Lab.nro

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus^

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus^ SAVO-KARJALAN YMPÄRISTÖTUTKIMUS OY TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus^ 28.4.2017 16-2916 #4 1 (3) Kotakylän Vesiosuuskunta Tirkkonen Erkki Piilianlahdentie 15 73600 KAAVI Tilausnro 204620 (4546/Jatkuva),

Lisätiedot

Opas analyysitulosten tulkintaan Talousvedet

Opas analyysitulosten tulkintaan Talousvedet Opas analyysitulosten tulkintaan Talousvedet Savo-Karjalan Ympäristötutkimus Oy Opas talousveden analyysitulosten tulkintaan Tämä opas talousvesianalyysitulosten tulkintaan on laadittu Savo-Karjalan Ympäristötutkimus

Lisätiedot

Kuva Kuerjoen (FS40, Kuerjoki1) ja Kivivuopionojan (FS42, FS41) tarkkailupisteet.

Kuva Kuerjoen (FS40, Kuerjoki1) ja Kivivuopionojan (FS42, FS41) tarkkailupisteet. Kuva 1-8-8. Kuerjoen (FS4, Kuerjoki1) ja Kivivuopionojan (, ) tarkkailupisteet. Kuva 1-8-9. Kuerjoki. 189 1.8.4.3 Kuerjoki ja Kivivuopionoja Kuerjoen vedenlaatua on tarkasteltu kahdesta tarkkailupisteestä

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE Talousvesi

TESTAUSSELOSTE Talousvesi 1 (5) Ikaalisten Vesi Oy Poppelikatu 7 39500 IKAALINEN Tilausnro 287540 (0IKAAVES/verkosto), saapunut 18.4.2017, näytteet otettu 18.4.2017 Näytteenottaja: Terv.tark.Hanna Anttila NÄYTTEET Lab.nro Näytteen

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE Talousvesi

TESTAUSSELOSTE Talousvesi 1 (5) Humppilan Vesihuolto Oy Syrjälä Mika Yritystie 2 31640 HUMPPILA Tilausnro 288393 (0HUMPVES/talousve), saapunut 25.4.2017, näytteet otettu 25.4.2017 (10.20-11.00) Näytteenottaja: Tarja Andersson NÄYTTEET

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus^

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus^ SAVO-KARJALAN YMPÄRISTÖTUTKIMUS OY TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus^ 13.5.2016 16-2916 #2 1 (3) Kotakylän Vesiosuuskunta Tirkkonen Erkki Piilianlahdentie 15 73600 KAAVI Tilausnro 204620 (4546/Jatkuva),

Lisätiedot

POHJAVEDEN TARKKAILUSUUNNITELMA

POHJAVEDEN TARKKAILUSUUNNITELMA POHJAVEDEN TARKKAILUSUUNNITELMA Soranotto ja murskaus RUOVESI; Mäkelän sora-alue 702-416-4-67 20.11.2018 Sisällys 1 Perustiedot... 2 2 Pohjaveden tarkkailusuunnitelma... 3 Pohjaveden korkeuden tarkkailu...

Lisätiedot

Wiitaseudun Energia Oy jätevedenpuhdistamon ylimääräiset vesistövesinäytteet 10.4.2014

Wiitaseudun Energia Oy jätevedenpuhdistamon ylimääräiset vesistövesinäytteet 10.4.2014 Lausunto 8.5.2014 Wiitaseudun Energia Oy jätevedenpuhdistamon ylimääräiset vesistövesinäytteet 10.4.2014 Tausta: Kalastajat olivat 6.4.2014 tehneet havainnon, että jäällä oli tummaa lietettä lähellä Viitasaaren

Lisätiedot

Analyysi Menetelmä Yksikkö

Analyysi Menetelmä Yksikkö Tutkimustodistus 2018-12169 1(2) 08.06.2018 Pihtiputaan Lämpö & vesi Pertti Pasanen 44800 Pihtipudas Näytetiedot Näyte Kirkonkylän verkosto Shell Putaanportti Näyte otettu 30.05.2018 Näytteen ottaja Kirsi

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 27. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 27. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 09.03.2017 Sivu 1 / 1 526/2017 11.01.01 27 Lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle Esbogård Ab:n hakemuksesta, joka koskee Högbergetin kallion louhinnan ja maankaatopaikan vesilain

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus^

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus^ SAVO-KARJALAN YMPÄRISTÖTUTKIMUS OY TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus^ 20.9.2017 17-6793 #1 1 (3) Karttulan Vesiosuuskunta Kissakuusentie 8 72100 KARTTULA Tilausnro 226225 (4916/Jaksotta), saapunut 4.9.2017,

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE Vesilaitosvesi Tilausnro (1192/Snappert), saapunut , näytteet otettu Näytteenottaja: Ulf Sommardahl

TESTAUSSELOSTE Vesilaitosvesi Tilausnro (1192/Snappert), saapunut , näytteet otettu Näytteenottaja: Ulf Sommardahl Vesilaitosvesi 1.7.2019 19-1650 1 (4) Raaseporin kaupunki / Raaseporin Vesi Hallinto Törnroos, Tom PL 75 10611 RAASEPORI Tilausnro 114087 (1192/Snappert), saapunut 4.6.2019, näytteet otettu 4.6.2019 Näytteenottaja:

Lisätiedot

3 MALLASVEDEN PINNAN KORKEUS

3 MALLASVEDEN PINNAN KORKEUS 1 TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 26.4.2010 1 YLEISTÄ Tavase Oy toteuttaa tekopohjavesihankkeen imeytys- ja merkkiainekokeen tutkimusalueellaan Syrjänharjussa Pälkäneellä.

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus^

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus^ 1 (4) Outokummun kaupunki Vesihuoltopalvelut Laitinen Teemu Hovilankatu 2 83500 OUTOKUMPU Tilausnro 256433 (4031/VALVONTA), saapunut 17.9.2019, näytteet otettu 17.9.2019 (10:00) Näytteenottaja: M. Kinnunen

Lisätiedot

Testausseloste. Pittiövaaran vo, lähtevä vesi. Yksikkö Tulos Enimmäispitoisuus Menetelmä / Laboratorio

Testausseloste. Pittiövaaran vo, lähtevä vesi. Yksikkö Tulos Enimmäispitoisuus Menetelmä / Laboratorio 9632 Rovaniemi 1 (2) Raporttinumero: 39636 Saaja: Sodankylän Lämpö ja Vesi Oy Kasarmintie 1 996 SODANKYLÄ Tilauksen tiedot: Asiakastunnus: 57 Tilaustunnus: R-17-561 Tilauksen kuvaus: Sodankylän Vesi Oy,

Lisätiedot

Uudenmaan ELY-keskus on antanut vesilupatarpeesta lausuntonsa, jossa todetaan mm. seuraavaa:

Uudenmaan ELY-keskus on antanut vesilupatarpeesta lausuntonsa, jossa todetaan mm. seuraavaa: Päivämäärä 19/12/2017 TÄYDENNYS Bastukärrin louhinta-alue, Sipoo Arvio louhokseen kulkeutuvista ja poisjohdettavista pohjavesimääristä Ramboll PL 25 Säterinkatu 6 02601 ESPOO P +358 20 755 611 F +358 20

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus^

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus^ SAVO-KARJALAN YMPÄRISTÖTUTKIMUS OY TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus^ 31.5.2017 17-3131 #1 1 (3) Karttulan Vesiosuuskunta Kissakuusentie 8 72100 KARTTULA Tilausnro 220428 (4908/Jaks+5v), saapunut 11.5.2017,

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE *Talousvesi

TESTAUSSELOSTE *Talousvesi 1 (6) Kankaanpään kaupunki Tekninen virasto Vaajasaari Marja PL 36 38701 KANKAANPÄÄ Tilausnro 261466 (0KANKA/Kankaanp), saapunut 17.6.2016, näytteet otettu 16.6.2016 Näytteenottaja: Terv.tark. Susanna

Lisätiedot

TOLKKISTEN SATAMA KALLIOAINEKSEN LOU- HINTA JA MURSKAUS VESITARKKAILURA- PORTTI 2014

TOLKKISTEN SATAMA KALLIOAINEKSEN LOU- HINTA JA MURSKAUS VESITARKKAILURA- PORTTI 2014 Vastaanottaja Porvoon kaupunki, tekninen keskus Asiakirjatyyppi Vuosiraportti Päivämäärä Maaliskuu 2015 TOLKKISTEN SATAMA KALLIOAINEKSEN LOU- HINTA JA MURSKAUS VESITARKKAILURA- PORTTI 2014 1 Päivämäärä

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE *Talousvesi

TESTAUSSELOSTE *Talousvesi 1 (6) Kankaanpään kaupunki Tekninen virasto Vaajasaari Marja PL 36 38701 KANKAANPÄÄ Tilausnro 274317 (0KANKA/Kankaanp), saapunut 27.10.2016, näytteet otettu 27.10.2016 (9-12) Näytteenottaja: Ville Kiviharju

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE J ^Talousvesitutkimus

TESTAUSSELOSTE J ^Talousvesitutkimus SAVO-KARJALAN YMPÄRISTÖTUTKIMUS OY TESTAUSSELOSTE J ^Talousvesitutkimus 26.5.2017 17-3029 #2 1 (3) Varparannan vesiosuuskunta Vatanen Kyösti info@varparannanvesihuolto.com Onkaniementie 3 81120 KATAJARANTA

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE J ^Talousvesitutkimus

TESTAUSSELOSTE J ^Talousvesitutkimus 17-9087 1 (2) Pykäläinen Erkki erkki@karjalanrakennuspalvelu. Ohvanantie Tilausnro 230149 (4797J/KÄYTTÖ), saapunut 28.11.2017, näytteet otettu 28.11.2017 Näytteenottaja: Hirvonen Aki NÄYTTEET Lab.nro Näytteen

Lisätiedot

Naantali isosuon murskauslaitos

Naantali isosuon murskauslaitos SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA PALOVUOREN KIVI OY Naantali isosuon murskauslaitos FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 2.11.2015 Matti Manninen 2.11.2015 Sisällysluettelo 1 Yleistä... 1 2 Tarkkailtavat kaivot...

Lisätiedot

Vesijärven vedenlaadun alueellinen kartoitus 21.5.2013

Vesijärven vedenlaadun alueellinen kartoitus 21.5.2013 Vesijärven vedenlaadun alueellinen kartoitus 21.5.2013 Antti Lindfors ja Ari Laukkanen Luode Consulting Oy 13.6.2013 LUODE CONSULTING OY, SANDFALLINTIE 85, 21600 PARAINEN 2 Johdanto Tässä raportissa käsitellään

Lisätiedot

Asiakasnro: KF Reisjärven Vesiosuuskunta Kirkkotie 6 A Reisjärvi Jakelu : Mirka Similä Reisjärven FINLAND

Asiakasnro: KF Reisjärven Vesiosuuskunta Kirkkotie 6 A Reisjärvi Jakelu : Mirka Similä Reisjärven FINLAND 113-2017-00010483 Päivämäärä 8.9.2017 Sivu 1 / 8 Reisjärven Vesiosuuskunta Asiakasnro: KF0000653 Reisjärven Vesiosuuskunta Kirkkotie 6 A 1 85900 Reisjärvi Jakelu : Mirka Similä (mirka.simila@selanne.net),

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE *Vesilaitosvesi

TESTAUSSELOSTE *Vesilaitosvesi 20.11.201 1-4031 1 (4) Kirkkonummen kunta / Vesihuoltolaitos Lehtinen Maria PL 20 02401 KIRKKONUMMI Tilausnro 91197 (103/Meiko), saapunut 3.11.201, näytteet otettu 3.11.201 (11:30) Näytteenottaja: Luvyn

Lisätiedot

LIITE 9. Selvitykset Ruonanjoen vedenlaadusta. Kartta vedenlaadun seurantapisteistä. Koosteet seurantatuloksista

LIITE 9. Selvitykset Ruonanjoen vedenlaadusta. Kartta vedenlaadun seurantapisteistä. Koosteet seurantatuloksista LIITE 9 Selvitykset Ruonanjoen vedenlaadusta Kartta vedenlaadun seurantapisteistä Koosteet seurantatuloksista Yhteenveto Ruonanjoen ja lähiojien vedenlaatutuloksista Ruonanjoki, näytteenottopaikat pohjoisesta

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE Vesilaitosvesi Tilausnro (1195/BollBeha), saapunut , näytteet otettu Näytteenottaja: Leif Helander

TESTAUSSELOSTE Vesilaitosvesi Tilausnro (1195/BollBeha), saapunut , näytteet otettu Näytteenottaja: Leif Helander 1 (3) Inkoon kunta Yhdyskuntatekniset palvelut Bergman, Peter PL 6 10211 INKOO Tilausnro 113791 (1195/BollBeha), saapunut 14.5.2019, näytteet otettu 14.5.2019 Näytteenottaja: Leif Helander NÄYTTEET Lab.nro

Lisätiedot

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 1 TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 1.3.2010 1 YLEISTÄ Tavase Oy toteuttaa tekopohjavesihankkeen imeytys- ja merkkiainekokeen tutkimusalueellaan Syrjänharjussa Pälkäneellä.

Lisätiedot

Luonnon aiheuttamat pohjaveden haittatekijät Länsi-Uudellamaalla

Luonnon aiheuttamat pohjaveden haittatekijät Länsi-Uudellamaalla Luonnon aiheuttamat pohjaveden haittatekijät Länsi-Uudellamaalla Hydrogeologi Timo Kinnunen Uudenmaan ELY-keskus 16.3.2016 Luonnon aiheuttamat pohjaveden haittatekijät Länsi-Uudellamaalla Länsi-Uudenmaan

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus 2.11.2015

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus 2.11.2015 1 (3) Uudenkaupungin kaupunki Ympäristöterveydenhuolto Pankkitie 1 23600 KALANTI Tilausnro 185289 (WTAIVA/Lähtevä), saapunut 13.10.2015, näytteet otettu 13.10.2015 Näytteenottaja: Kati Lorjo NÄYTTEET Lab.nro

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus^

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus^ SAVO-KARJALAN YMPÄRISTÖTUTKIMUS OY TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus^ 5.9.2016 16-6969 #1 1 (3) Pieksänkosken vesiosuuskunta Väänänen Pekka Rannanmaantie 64 73360 PAJULAHTI Tilausnro 210662 (4912/Jaksott),

Lisätiedot

SELVITYS YLÄNEEN SULJETUN KAATOPAIKAN JÄLKITARKKAILUSTA, TARKKAILUN MUUTOSEHDOTUS. Raportti nro

SELVITYS YLÄNEEN SULJETUN KAATOPAIKAN JÄLKITARKKAILUSTA, TARKKAILUN MUUTOSEHDOTUS. Raportti nro SELVITYS YLÄNEEN SULJETUN KAATOPAIKAN JÄLKITARKKAILUSTA, TARKKAILUN MUUTOSEHDOTUS Raportti nro 16-17-376 Varsinais-Suomen ELY-keskus on lähettänyt Pöytyän kunnalle 28.12.2016 päivätyn kehotuksen (Dnro

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE J ^Talousvesitutkimus

TESTAUSSELOSTE J ^Talousvesitutkimus TESTAUSSELOSTE J ^Talousvesitutkimus 19-6964 #1 1 (3) Pykäläinen Erkki erkki@karjalanrakennuspalvelu. Ohvanantie 97 82200 HAMMASLAHTI Tilausnro 255669 (4797J/KÄYTTÖ), saapunut 30.8.2019, näytteet otettu

Lisätiedot

A. Talousvedelle asetetut laatuvaatimukset ja -suositukset

A. Talousvedelle asetetut laatuvaatimukset ja -suositukset 2614.86.2012 1 (6) KIVIJÄRVEN JA KALLIOJÄRVEN KÄYTTÖ TALOUS-, UIMA-, PESU- JA LÖYLYVETENÄ - Ympäristöterveydenhuollon arvio perustuen terveydensuojelulain nojalla annettuihin asetuksiin ja Terveyden- ja

Lisätiedot

Vesianalyysit saneerauksessa

Vesianalyysit saneerauksessa Vesianalyysit saneerauksessa Prosessi-insinööri Nina Leino Lounais-Suomen vesi- ja ympäristötutkimus Oy Lainsäädäntö talousveden laatu Talousvesiasetusten soveltaminen vedenlaadun valvontaan Talousveden

Lisätiedot

Asukkaat ovat kysyneet Kalliojärven ja Kivijärven veden käyttökelpoisuutta talous-, uima-, pesu- ja löylyvedeksi.

Asukkaat ovat kysyneet Kalliojärven ja Kivijärven veden käyttökelpoisuutta talous-, uima-, pesu- ja löylyvedeksi. 12.5.2011 Kainuun ELY-keskus PL 115 87101 Kajaani Asukkaat ovat kysyneet Kalliojärven ja Kivijärven veden käyttökelpoisuutta talous-, uima-, pesu- ja löylyvedeksi. Ympäristöterveydenhuolto on arvioinut

Lisätiedot

PROJEKTIYHTEENVETO BISAJÄRVEN ALUEEN KAIVOVESITUTKIMUS

PROJEKTIYHTEENVETO BISAJÄRVEN ALUEEN KAIVOVESITUTKIMUS PROJEKTIYHTEENVETO BISAJÄRVEN ALUEEN KAIVOVESITUTKIMUS 2016 JOHDANTO Kaivoveden laatuun vaikuttavat monet tekijät. Pohjavesi muodostuu sade- ja sulamisvesistä, jotka imeytyvät maaperään ja johtuvat siitä

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus 26.5.2015

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus 26.5.2015 TESTAUSSELOSTE 1 (4) Vehmaan kunta Vesilaitos Saarikontie 8 23200 VINKKILÄ Tilausnro 178531 (WVEHMAA/P1), saapunut 4.5.2015, näytteet otettu 4.5.2015 (11:00) Näytteenottaja: Terv.tark. Konsta Kulmala NÄYTTEET

Lisätiedot

VANJOEN JA SEN SIVU-UOMIEN MAIJANOJAN JA ORHINOJAN VEDEN LAATU

VANJOEN JA SEN SIVU-UOMIEN MAIJANOJAN JA ORHINOJAN VEDEN LAATU 19.7.216 Ympäristönsuojelu, Vihti VANJOEN JA SEN SIVU-UOMIEN MAIJANOJAN JA ORHINOJAN VEDEN LAATU 7.7.216 Vihdin puolelta Vanjokeen laskevasta kahdesta sivu-uomasta Maijanojasta ja Orhinojasta otettiin

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus 27.3.2018 18-1878 #1 1 (4) Uudenkaupungin kaupunki Uudenkaupungin Vesi Nervanderinkatu 9 23500 UUSIKAUPUNKI Tilausnro 212152 (WUKI/V2), saapunut 19.3.2018, näytteet otettu

Lisätiedot

joten ei E-colia AMMONIUM * SFS 3032:-76 mg/l < 0,02 AMMONIUM-TYPPI * SFS 3032:-76 mg/l < 0,02 HAJU

joten ei E-colia AMMONIUM * SFS 3032:-76 mg/l < 0,02 AMMONIUM-TYPPI * SFS 3032:-76 mg/l < 0,02 HAJU Testausseloste 2012-5576-1 1(1) Vesinäyte 31.12.2012 Vesilaitos Näytetiedot Näyte Näyte otettu 19.12.2012 Näytteen ottaja Riikonen Saapunut 19.12.2012 Näytteenoton syy Jatkuva valvonta Tutkimus alkoi 19.12.2012

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus 31.5.2016

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus 31.5.2016 TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus 31.5.2016 16-3220 #1 1 (4) Vehmaan kunta Vesilaitos Saarikontie 8 23200 VINKKILÄ Tilausnro 190647 (WVEHMAA/P1), saapunut 10.5.2016, näytteet otettu 10.5.2016 (11:15) Näytteenottaja:

Lisätiedot

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 24.6.2010

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 24.6.2010 1 TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 24.6.2010 1 YLEISTÄ Tavase Oy toteuttaa tekopohjavesihankkeen imeytys- ja merkkiainekokeen tutkimusalueellaan Syrjänharjussa Pälkäneellä.

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus 19.4.2016

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus 19.4.2016 TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus 19.4.2016 16-2170 #1 1 (4) Uudenkaupungin kaupunki Uudenkaupungin Vesi PL 20 23501 UUSIKAUPUNKI Tilausnro 189593 (WUKI/N1), saapunut 5.4.2016, näytteet otettu 5.4.2016

Lisätiedot

17VV VV 01021

17VV VV 01021 Pvm: 4.5.2017 1/5 Boliden Kevitsa Mining Oy Kevitsantie 730 99670 PETKULA Tutkimuksen nimi: Kevitsan vesistötarkkailu 2017, huhtikuu Näytteenottopvm: 4.4.2017 Näyte saapui: 6.4.2017 Näytteenottaja: Mika

Lisätiedot

Liite 9.1 Analyysitodistus, pohjavesiputki

Liite 9.1 Analyysitodistus, pohjavesiputki Liite 9.1 Analyysitodistus, pohjavesiputki Eurofins Pvm: 22.8.2018 Projekti: 180326/10 Tutkimuksen nimi: Sitowise Oy, pohjavesi Asiakkaan viite: KAU42542 Näytteenottopvm: 9.8.2018 Näytteenottopiste: SW2

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus^

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus^ 1 (3) Pöljän vesiosuuskunta Törnroos Jani Pohjolanmäentie 50 71800 SIILINJÄRVI Tilausnro 218285 (4358/Käyttö17), saapunut 20.3.2017, näytteet otettu 20.3.2017 Näytteenottaja: Jani Törnroos NÄYTTEET Lab.nro

Lisätiedot

HÖGBERGET, MAA- AINESTOIMINNAN YVA LIITE: POHJAVESIMAL- LINNUS

HÖGBERGET, MAA- AINESTOIMINNAN YVA LIITE: POHJAVESIMAL- LINNUS Vastaanottaja Esbogård AB Asiakirjatyyppi Raporttiliite Päivämäärä 18.5.2015 HÖGBERGET, MAA- AINESTOIMINNAN YVA LIITE: POHJAVESIMAL- LINNUS HÖGBERGET, MAA-AINESTOIMINNAN YVA LIITE: POHJAVESIMALLINNUS Päivämäärä

Lisätiedot

Veden laatu eri mittausvälineet ja tulosten tulkinta

Veden laatu eri mittausvälineet ja tulosten tulkinta Veden laatu eri mittausvälineet ja tulosten tulkinta Anu Suonpää, Vihdin vesistöpäivä, 12.11.2016 Sisältö Erilaiset mittauskeinot ja välineet - Aistihavainnot - Laboratoriomittaukset - Kenttämittarit -

Lisätiedot

Länkimaan vedenottamoiden tarkkailuohjelman uusiminen

Länkimaan vedenottamoiden tarkkailuohjelman uusiminen PÄÄTÖS LAPELY/2267/2016 Annettu julkipanon jälkeen Etelä-Savo 26.2.2019 ASIA Länkimaan vedenottamoiden tarkkailuohjelman uusiminen Hakija Meri-Lapin Vesi Oy Annettu päätös Pohjois-Suomen ympäristölupaviraston

Lisätiedot

Jäteveden ja purkuvesistön mikrobitutkimukset kesällä 2016

Jäteveden ja purkuvesistön mikrobitutkimukset kesällä 2016 Tutkimusraportti 121 / 2017 Jyväskylän Seudun Puhdistamo Oy Nenäinniemen puhdistamo Jäteveden ja purkuvesistön mikrobitutkimukset kesällä 2016 Nab Labs Oy Arja Palomäki Sisällys 1 TUTKIMUKSEN TAUSTA...

Lisätiedot

REKISTERIOTE Hyväksytyt laboratoriot. Valvontaosasto Valvonnan kehittämisyksikkö. Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry, Vesi- ja elintarvikelaboratori

REKISTERIOTE Hyväksytyt laboratoriot. Valvontaosasto Valvonnan kehittämisyksikkö. Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry, Vesi- ja elintarvikelaboratori Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry, Vesi- ja elintarvikelaboratori PL 51 (Tehtaankatu 26) 08100 Lohja EVIRAN REKISTERISSÄ OLEVAT MENETELMÄT elintarvikkeet Aerobiset mikro-organismit NMKL 86:1999 Enterobacteriaceae

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE Talousvesi

TESTAUSSELOSTE Talousvesi 1 (5) Säkylän kunta Vesihuoltolaitos Rantatie 268 27800 SÄKYLÄ Tilausnro 292956 (90SÄKYLÄ/Verkosto), saapunut 6.6.2017, näytteet otettu 6.6.2017 Näytteenottaja: Jari Rakkolainen NÄYTTEET Lab.nro Näytteen

Lisätiedot

ISKOLA-KULENNOINEN SÄHKÖLINJA KREOSOOTTIKYLLÄSTEEN VALU- MAN TARKKAILURAPORTTI 2017

ISKOLA-KULENNOINEN SÄHKÖLINJA KREOSOOTTIKYLLÄSTEEN VALU- MAN TARKKAILURAPORTTI 2017 Vastaanottaja Suur-Savon Sähkö Oy Asiakirjatyyppi Pylväiden kreosoottikyllästeen valumatarkkailuraportti 2017 Päivämäärä 9.1.2017 9.1.2018 SUUR-SAVON SÄHKÖ OY ISKOLA-KULENNOINEN SÄHKÖLINJA KREOSOOTTIKYLLÄSTEEN

Lisätiedot

Kasvisten kasteluvesien turvallisuus

Kasvisten kasteluvesien turvallisuus Kasvisten kasteluvesien turvallisuus Tuorekasvisten turvallisuuden parantaminen TuoPro Sisältö Kasteluveden laatuvaatimukset Kasteluvesilähteet, -menetelmät ja -laitteistot TuoPro-hankkeen analyysituloksia

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE Vesilaitosvesi Tilausnro (1001/VIHTIVL), saapunut , näytteet otettu Näytteenottaja: Tilaaja, JM

TESTAUSSELOSTE Vesilaitosvesi Tilausnro (1001/VIHTIVL), saapunut , näytteet otettu Näytteenottaja: Tilaaja, JM LÄNSI-UUDENMAAN VESI JA YMPÄRISTÖ RY Laboratorio TESTAUSSELOSTE Vesilaitosvesi 12.12.2016 16-4749 #1 1 (4) Vihdin kunta / Vihdin Vesi PL 13 03101 NUMMELA Tilausnro 98290 (1001/VIHTIVL), saapunut 21.11.2016,

Lisätiedot

Liite 1. Saimaa. Immalanjärvi. Vuoksi. Mellonlahti. Joutseno. Venäjä

Liite 1. Saimaa. Immalanjärvi. Vuoksi. Mellonlahti. Joutseno. Venäjä Liite 1 Saimaa Immalanjärvi Vuoksi Mellonlahti Joutseno Venäjä Liite 2 1 5 4 3 2 Liite 3 puron patorakennelma Onnelan lehto Onnelan lehto Mellonlahden ranta Liite 4 1/7 MELLONLAHDEN TILAN KEHITYS VUOSINA

Lisätiedot

Linkkipuiston maankaatopaikan vesistövaikutusten tarkkailuraportti vuodelta 2018

Linkkipuiston maankaatopaikan vesistövaikutusten tarkkailuraportti vuodelta 2018 Linkkipuiston maankaatopaikan vesistövaikutusten tarkkailuraportti vuodelta 2018 Asta Laari RAPORTTI 2018 nro 863/18 Linkkipuiston maankaatopaikan vesistövaikutusten tarkkailuraportti vuodelta 2018 Tutkimusraportti

Lisätiedot

REKISTERIOTE Hyväksytty laboratorio

REKISTERIOTE Hyväksytty laboratorio 1 Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry, Tampere PL 265 (Patamäenkatu 24) 33101 Tampere Puh. 03 2461111 EVIRAN REKISTERISSÄ OLEVAT MENETELMÄT elintarvikkeet Elohopea akkr Sisäinen menetelmä KVVY

Lisätiedot

KIILAN ALUEEN KAIVOVEDEN LAATU 2018 PROJEKTIYHTEENVETO

KIILAN ALUEEN KAIVOVEDEN LAATU 2018 PROJEKTIYHTEENVETO KIILAN ALUEEN KAIVOVEDEN LAATU 2018 PROJEKTIYHTEENVETO JOHDANTO Vantaan ympäristökeskuksessa tehdään kaivovesitutkimuksia tarkoituksena selvittää kunnallisen vesijohtoverkoston ulkopuolisten asuinalueiden

Lisätiedot

ISO-KAIRIN VEDEN LAATU Kesän 2015 tutkimus ja vertailu vuosiin 1978, 1980 ja 1992

ISO-KAIRIN VEDEN LAATU Kesän 2015 tutkimus ja vertailu vuosiin 1978, 1980 ja 1992 LUVY/149 4.8.215 Minna Sulander Ympäristönsuojelu, Vihti ISO-KAIRIN VEDEN LAATU Kesän 215 tutkimus ja vertailu vuosiin 1978, 198 ja 1992 Vihdin pohjoisosassa sijaitsevasta Iso-Kairista otettiin vesinäytteet

Lisätiedot

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 1 TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 17.5.2010 1 YLEISTÄ Tavase Oy toteuttaa tekopohjavesihankkeen imeytys- ja merkkiainekokeen tutkimusalueellaan Syrjänharjussa Pälkäneellä.

Lisätiedot

Kaivovesien analyysitulosten yhteenvetoa alueittain

Kaivovesien analyysitulosten yhteenvetoa alueittain Kaivovesien analyysitulosten yhteenvetoa ittain Porvoon terveydensuojelu on analysoinut tiedossaan olevien kaivovesinäytteiden analyysituloksia yksityiskaivoista, ja koonnut niistä yhteenvetoa ittain.

Lisätiedot

VANHA PORVOONTIE 256, VANTAA RUSOKALLION POHJAVESISELVITYS

VANHA PORVOONTIE 256, VANTAA RUSOKALLION POHJAVESISELVITYS Tilaaja YIT Rakennus Oy Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 2.7.2014 Viite 1510013222 VANHA PORVOONTIE 256, VANTAA RUSOKALLION POHJAVESISELVITYS RUSOKALLION POHJAVESISELVITYS Päivämäärä 2.7.2014 Laatija

Lisätiedot

Talvivaaran kipsisakka-altaan vuodon pohjavesivaikutusten selvitys

Talvivaaran kipsisakka-altaan vuodon pohjavesivaikutusten selvitys Talvivaaran kipsisakka-altaan vuodon pohjavesivaikutusten selvitys (antti.pasanen@gtk.fi) Anu Eskelinen, Anniina Kittilä, Jouni Lerssi, Heikki Forss, Taija Huotari-Halkosaari, Pekka Forsman, Marja Liisa

Lisätiedot

Analyysi Menetelmä Yksikkö Kaivovesi Tehdasalue P1. 148,4 Alkaliniteetti Sis. men. O-Y-003 mmol/l < 0,02 Väriluku. lämpötilakompensaatio

Analyysi Menetelmä Yksikkö Kaivovesi Tehdasalue P1. 148,4 Alkaliniteetti Sis. men. O-Y-003 mmol/l < 0,02 Väriluku. lämpötilakompensaatio Tutkimustodistus 2012-8409 1(3) 06.08.2012 Pöyry Finland Oy PL 40774 LASKUTUS Näytetiedot Näyte Kaivovesi Näyte otettu 12.06.2012 Näytteen ottaja Esa-Pekka Kukkonen Saapunut 13.06.2012 Näytteenoton syy

Lisätiedot

LIITE 1. KARTTA YHTEISTARKKAILUN HAVAINTOPISTEISTÄ

LIITE 1. KARTTA YHTEISTARKKAILUN HAVAINTOPISTEISTÄ LIITE 1. KARTTA YHTEISTARKKAILUN HAVAINTOPISTEISTÄ W:\1386\HSY\1510003180-006_Ämmässuo-Kulmakorpi\arcGis\työtilat\Piir1.mxd Pohjakartta Maanmittauslaitos 02/2014 Vaarallisen jätteen kaatopaikka Kolmperänoja

Lisätiedot

TUTKIMUSTODISTUS. Jyväskylän Ympäristölaboratorio. Sivu: 1(1) Päivä: 09.10.14. Tilaaja:

TUTKIMUSTODISTUS. Jyväskylän Ympäristölaboratorio. Sivu: 1(1) Päivä: 09.10.14. Tilaaja: Jyväskylän Ympäristölaboratorio TUTKIMUSTODISTUS Päivä: 09.10.14 Sivu: 1(1) Tilaaja: PIHTIPUTAAN LÄMPÖ JA VESI OY C/O SYDÄN-SUOMEN TALOUSHAL. OY ARI KAHILAINEN PL 20 44801 PIHTIPUDAS Näyte: Verkostovesi

Lisätiedot