KIELI-, KÄÄNNÖS- JA KIRJALLISUUSTIETEIDEN YKSIKÖN KESKUSTELUTILAISUUS OPISKELIJOILLE RANSKAN KIELEN TUTKINTO- OHJELMAA KOSKEVASTA SELVITYKSESTÄ

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KIELI-, KÄÄNNÖS- JA KIRJALLISUUSTIETEIDEN YKSIKÖN KESKUSTELUTILAISUUS OPISKELIJOILLE RANSKAN KIELEN TUTKINTO- OHJELMAA KOSKEVASTA SELVITYKSESTÄ"

Transkriptio

1 KIELI-, KÄÄNNÖS- JA KIRJALLISUUSTIETEIDEN YKSIKÖN KESKUSTELUTILAISUUS OPISKELIJOILLE RANSKAN KIELEN TUTKINTO- OHJELMAA KOSKEVASTA SELVITYKSESTÄ

2 REHTORIN TOIMEKSIANTO Rehtori antoi päätöksellään kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikölle tehtäväksi selvittää ranskan kielen tutkintokoulutuksen poistamista yliopiston koulutusvastuusta pikaisella aikataululla. Päätöksen mukaan esitys yliopiston hallitukselle tulee valmistella yhteistoiminnassa henkilöstön ja opiskelijoiden kanssa.

3 SELVITYKSEN RAKENNE Käsittelyn vaiheet Säädöstausta UNIFI ry:n RAKE-hanke Tampereen yliopiston ja Turun yliopiston välisen profilaatioryhmän RAKE-raportin jälkeiset toimenpiteet Ohjausalan tutkintotavoitteiden vähentäminen Tutkinto-ohjelman historia ja luonnehdinta Henkilöstökuvaus Opiskelijamäärät ja hakijamäärät Ranskan kielen tutkinto-ohjelman tulokset Miten ranskan kielen tutkintokoulutuksesta luopuminen vaikuttaisi opiskelijoihin (siirtymäaika, perus- ja aineopintojen järjestäminen) Aineenopettajakoulutuksen näkökulma Talousnäkökulma Mahdollisuus kandikoulutukseen Tampereella ja maisterikoulutukseen muualla? Kielten tutkinto-ohjelma

4 ASIAN KÄSITTELYN VAIHEET (1/2) Tampereen yliopiston hallitus päätti, että ranskan kielen tutkinto-ohjelmaan ei oteta uusia opiskelijoita vuonna Toimeksianto rehtorilta Johtaja lähetti tutkinto-ohjelmavastaavalle kutsun tapaamiseen Johtaja ja tutkinto-ohjelmavastaava keskustelivat toimeksiannosta Rehtorin päätös ilmoitusasiana johtokunnan kokouksessa. (Todettiin, että toimeksianto on tullut ja selvitystä ryhdytään laatimaan.) Tapaaminen johtajan, opintopäällikön ja ranskan tutkinto-ohjelman henkilöstön kesken. (Keskusteltiin selvityksen rakenteesta ja aikataulusta.) Ennakkotiedote henkilöstökokouksesta, opiskelijoille keskustelutilaisuudesta opiskelijan työpöydän kautta Johtaja ja tutkinto-ohjelmavastaava keskustelivat toimeksiannosta rehtorin kanssa Lexican puheenjohtajalle ja koulutuspoliittiselle vastaavalle sekä ainekerho Ranskankerman puheenjohtajalle kutsu tapaamiseen johtajan kanssa Johtaja ja opintopäällikkö keskustelivat toimeksiannosta Lexican puheenjohtajan ja koulutuspoliittisen vastaavan sekä ainekerho Ranskankerman puheenjohtajan kanssa Opintopäällikkö ja Tamyn koulutuspoliittinen asiantuntija keskustelivat toimeksiannosta ja selvityksestä Johtaja ja Tamyn koulutuspoliittinen asiantuntija keskustelivat toimeksiannosta ja selvityksestä.

5 ASIAN KÄSITTELYN VAIHEET (2/2) Selvityksen ensimmäinen luonnos ranskan kielen tutkinto-ohjelman kommentoitavaksi. Kutsu henkilöstökokoukseen ja opiskelijoille viesti keskustelutilaisuudesta. Ranskan kielen tutkinto-ohjelman kommentit selvityksestä. Johtaja ja opintopäällikkö keskustelivat selvityksestä LTL-neuvoston kanssa. LTL:n henkilöstökokous käsittelee selvitystä (yt). Keskustelutilaisuus selvityksestä opiskelijoille. Johtokunnan iltakoulu keskustelee selvityksestä. Henkilöstön ja ainejärjestöjen kommentit/kannanotot selvitykseen kirjaamoon. LTL:n koulutuksen ohjausryhmä käsittelee selvitystä. Selvitys ja päätös esityksestä hallitukselle LTL:n johtokunnassa.

6 SÄÄDÖSTAUSTA (1/2) Yliopistojen koulutusvastuusta säädetään yliopistojen tutkinnoista annetun valtioneuvoston asetuksen (794/2004) liitteessä, ja koulutusvastuuta täsmennetään opetus- ja kulttuuriministeriön asetuksella yliopistojen koulutusvastuun täsmentämisestä (1451/2014). Asetusten määrittämissä rajoissa yliopiston hallitus päättää siitä, miten koulutusvastuu yliopiston sisällä jakautuu. Asetuksen mukaan Tampereen yliopistolla on humanistisella koulutusalalla järjestettävä alempaan ja ylempään korkeakoulututkinnon johtavaa koulutusta mm. ranskan kielessä (koulutusvastuuasetuksessa ranskan kieli ja romaaniset kielet ). Koulutusvastuunsa piiriin kuuluvilla aloilla tieteenalayksiköt voivat järjestää alempaan ja ylempään korkeakoulututkintoon sekä tieteelliseen ja taiteelliseen jatkotutkintoon johtavaa koulutusta. Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikössä ranskan kielen perustutkintokoulutusta järjestetään ranskan kielen tutkinto-ohjelmassa. Tutkinto-ohjelma sisältää ranskan kielen kandidaattiohjelman, ranskan kielen maisteriopinnot sekä monikielisen viestinnän ja käännöstieteen maisteriopinnot (ranskan kääntämisen opintosuunta). Tieteellistä jatkokoulutusta ranskan kielen alalla järjestetään osana kielten tohtoriohjelmaa.

7 SÄÄDÖSTAUSTA (2/2) Tampereen yliopiston tutkintosäännön (3 ) mukaan tutkinto-ohjelman perustamisesta tai lakkauttamisesta päättää yliopiston rehtori, paitsi niissä tapauksissa, joissa koulutusvastuun muuttaminen edellyttää opetus- ja kulttuuriministeriön asetusta, jolloin siitä päättää yliopiston hallitus. Tutkintosäännön mukaan tohtoriohjelmien tutkimusaloista päättää asianomaisen tieteenalayksikön johtokunta.

8 UNIFI RY:N RAKE-HANKE (VIERAIDEN KIELTEN JA KULTTUURIEN ALAN STRATEGIA- JA VAIKUTTAVUUSHANKE) RAKE-hankkeen loppuraportti Vieraiden kielten ja kulttuurien koulutuksen ja tutkimuksen rakenteellinen kehittäminen ja profilointi julkaistiin rakenteita ja opetuksen järjestämistä koskevia ehdotuksia, yliopisto- ja kielikohtaisia ehdotuksia sekä tutkimuksen profilointia ja järjestämistä koskevat ehdotuksia ehdotettiin sekä yliopistojen välisen yhteistyön ja työnjaon lisäämistä sekä joissakin tapauksissa sisäänottojen pienentämistä. ranskan kielen koulutuksen osalta todetaan, että Jyväskylän yliopistossa on pienennetty ranskan sisäänottoa sekä esitetään seuraavat jatkotoimenpiteet (s. 16): Helsingin yliopistossa pienennetään ranskan kiintiötä Turun yliopiston ranskan kielen opetuksessa vahvistetaan yhteistyötä kolmen yliopiston (Turku, Åbo, Nantes) välisen maisteriohjelman kautta Tampereen yliopistossa luovutaan ranskan kielen syventävistä opinnoista Seurantatoimena raportissa ehdotettiin, että yliopistot ja OKM sopivat, että ranskan syventäviä opintoja ja jatko-opintoja tarjotaan muutaman vuoden päästä vain 3 4 yliopistossa. RAKE-raportin valmistuessa näitä tarjottiin 5 yliopistossa, eikä koulutustarjonta ole siltä osin muuttunut.

9 TAMPEREEN YLIOPISTON JA TURUN YLIOPISTON VÄLISEN PROFILAATIOTYÖRYHMÄN EHDOTUS Jatkona valtakunnalliselle RAKE-työryhmälle Tampereen yliopiston ja Turun yliopiston rehtorit asettivat syksyn 2015 alussa profilaatiotyöryhmän tekemään ehdotuksia yliopistojen välisestä yhteistyöstä eräillä humanististen ja yhteiskuntatieteiden aloilla, joihin kuuluivat mm. espanjan, ranskan, ruotsin, saksan ja venäjän kielet. Loppuraportissaan työryhmä esitti kaksiportaisella mallilla sekä opetusja tutkimusyhteistyön lisäämistä että työnjakoa yliopistojen välillä.

10 PROFILAATIOTYÖRYHMÄN EHDOTUS RANSKAN KIELEN OSALTA MAHDOLLISET YHTEISTYÖMUODOT MAHDOLLISET YHTEISTYÖMUODOT UTA luopuu maisterivaiheen käännösviestinnän opintopolusta ja opiskelijat voivat suorittaa sen UTUssa tai siirtyä UTUun maisterivaiheessa - UTUn opiskelijat voivat suorittaa UTAn yhteiskunnallisesti suuntautuneet maisteriopinnot UTAssa tai siirtyä UTAaan maisterivaiheessa - opetusyhteistyö (verkkokurssit) - jatkokoulutusyhteistyö - tutkimusyhteistyö - hakija- ja tutkintomääriä seurataan - UTA luopuu syventävistä opinnoista: vain perus- ja aineopinnot, ei sisäänottoa (=koulutusvastuun muutos) - UTUssa sekä kielen ja kulttuurin että kääntämisen ja tulkkauksen opintosuunnat, jatkotutkinto-mahdollisuus - ranskan kielen ja kulttuurin sekä kääntämisen ja tulkkauksen pääaineopetus keskitetään UTUun

11 RAKE-LOPPURAPORTIN JÄLKEISET TOIMENPITEET YLIOPISTOISSA VÄHEMMÄN OPISKELTUJEN KIELTEN TUTKINTOKOULUTUKSESSA Suurin yksittäinen toimenpide on Vaasan ja Jyväskylän yliopistojen kesäkuussa 2016 solmima aiesopimus jonka mukaan Vaasan yliopiston tutkintoon johtava kielten koulutus ja tutkimus siirrettäisiin Jyväskylän yliopistoon. Tämän siirron myötä vähemmän opiskeltujen kielten osalta saksan tutkintokoulutus päättyy Vaasan yliopistossa, samoin ruotsin ja englannin. Turun ja Itä-Suomen yliopistot ovat sopineet työnjaosta kielten tutkintokoulutuksessa. Sopimuksen mukaan Itä-Suomen yliopisto luopuu saksan kielen tutkintokoulutuksesta ja Turun yliopisto venäjän tutkintokoulutuksesta. Mikään yliopisto ei ole toistaiseksi päättänyt luopua ranskan tutkintokoulutuksesta. Tampereen yliopiston hallitus päätti , että ranskan kielen tutkinto-ohjelmaan ei oteta uusia opiskelijoita vuonna 2017.

12 OHJAUSALAN TUTKINTOTAVOITTEIDEN VÄHENTÄMINEN Tampereen yliopiston ja opetus- ja kulttuuriministeriön välisissä tulosneuvotteluissa on sovittu, että Tampereen yliopiston ylempien korkeakoulututkintojen tulostavoitteita ohjausalalla taiteet ja kulttuurialat sekä humanistiset alat vähennetään kaudelle Rehtori on jakanut päätöksellään tiedekuntien tutkintotavoitteet ohjausaloittain vuodesta 2017 alkaen. Ohjausalan ylempien korkeakoulututkintojen tavoite viestintätieteiden tiedekunnassa on 135 (vrt. LTL:n nykyinen tavoite 145).

13 OPISKELIJAMÄÄRÄ Ranskan kielen tutkinto-ohjelman vuosittainen sisäänottomäärä on 15 opiskelijaa. Tutkinto-ohjelmassa on tällä hetkellä ( ) 97 kirjoilla olevaa perustutkinto-opiskelijaa ja 5 kirjoilla olevaa tohtoriopiskelijaa. Erillinen opinto-oikeus on 4 opiskelijalla ja vaihto-opiskelijoita on 9. Uusimmat perustutkinto-opiskelijat on hyväksytty vuoden 2016 opiskelijavalinnassa. Uusin tohtoriopiskelija on valittu kevään 2016 tohtoriopiskelijavalinnassa.

14 RANSKAN KIELEN VALINTAKOKEISIIN OSALLISTUNEIDEN MÄÄRÄT RANSKA KOKEESSA HY JYU UTA UTU ÅBO

15 HYVÄKSYTYT KOKEISSA OLLEISTA HYVÄKSYTYT KOKEESSA OLLEISTA % ÅBO 55% 57% 65% 75% 86,70% 100% UTU 50% 47% 53% 62% 68% 82% 81% UTA 26% 33% 31% 35% 36% 57% 64% JYU 29% 38% 41% 38% 47% 61% 60% HY 26% 37% 41% 34% 42% 38% 40% 0% 20% 40% 60% 80% 100% 120%

16 SUORITETUT TUTKINNOT (UTA) Ranskan kielen tutkinto-ohjelmasta (tai pääaineesta) on valmistunut ylempiä korkeakoulututkintoja seuraavasti: 2010: : : : : : 10 Valmistumisprosentti (maisterit suhteessa sisäänottoon) on noin 60 %. Tohtoreita on vuosina valmistunut kaksi.

17 SIIRTYMÄAIKA Tampereen yliopiston tutkintosääntö (4 ): Jos tutkintoon johtava koulutus lakkautetaan, yliopiston tulee järjestää sen aloittaneille opiskelijoille mahdollisuus suorittaa kesken olevat opinnot loppuun kohtuullisen siirtymäkauden aikana. Tieteenalayksikön johtokunta päättää siirtymäkauden järjestelyistä, jollei siirtymäkaudesta ole muuta säädetty tai määrätty. Lakkautettuun koulutukseen liittyvä opinto-oikeus päättyy siirtymäkauden päätyttyä. Mikäli kohtuulliseksi siirtymäajaksi katsottaisiin tutkintojen tavoitteellinen suoritusaika (5 vuotta), voidaan ranskan kielen tutkinto-ohjelma lakkauttaa aikaisintaan , koska uusimmat opiskelijat ovat aloittaneet

18 PERUS- JA AINEOPINTOJEN JÄRJESTÄMINEN Ranskan kieli on tärkeä komponentti sekä aineenopettajan että kääntäjän ja tulkin kielivalikoimassa. Mikäli tutkintokoulutus loppuu, on tarkoituksenmukaista järjestää edelleen perus- ja aineopintojen opetus, jotta opiskelijat voivat esimerkiksi saavuttaa pätevyyden toisessa opetettavassa aineessa myös ranskan osalta. Kokonaismerkintöjä ja vajaita kokonaismerkintöjä ranskan kieltä valinnaisina opintoina opiskelleille on vuosina annettu yhteensä 83. Näistä 61 on annettu muiden kielten tutkinto-ohjelmien opiskelijoille ja 22 muiden alojen opiskelijoille (kauppatieteet 1, muut humanistiset alat 9, politiikka 8, yhteiskuntatieteet 4).

19 VALINNAISTEN OPINTOJEN KOKONAISMERKINNÄT Vuosina ranskan kielen opintoja valinnaisina opintoina on suoritettu seuraavasti, kun otetaan huomioon opintokokonaisuuksista annetut kokonaismerkinnät: C-työkieli ranska: 5 opiskelijaa ranskan kielen perusopinnot: 34 ranskan kielen aineopinnot: 26 ranskan kielen syventävät opinnot: 1 ranskan kielen ja yhteiskunnan opintokokonaisuus: 1 Lisäksi opiskelijoille on kirjattu seuraavia merkintöjä, jotka eivät ole kokonaan suoritettuja opintokokonaisuuksia: ranskan kielen perusopintoja: 5 ranskan kielen aineopintoja: 3 ranskan kielen perus- ja aineopintoja: 6 ranskan kielen syventäviä opintoja: 1 ranskan kielen perus- ja syventäviä opintoja: 1

20 RANSKAN YLIOPPILASKOKEISSA KIRJOITTANEET Ranska kirjoittaneet

21 MAHDOLLISUUS KANDIKOULUTUKSEEN TAMPEREELLA JA MAISTERIKOULUTUKSEEN MUUALLA? RAKE-raportissa esitettiin, että Tampereen yliopisto luopuisi ranskan kielen syventävistä opinnoista. Nykyinen koulutusvastuuasetus kuitenkin velvoittaa yliopistot antamaan sekä alempiin että ylempiin korkeakoulututkintoihin johtavaa opetusta niillä aloilla, joilla yliopistolla on koulutusvastuu. Mikäli Tampereen yliopistossa jatkuisi ranskan kielen koulutus vain kandidaattitasolla, edellyttäisi se tältä osin koulutusvastuun muutosta. Mikäli Tampereen yliopisto antaisi ranskan kielessä vain kandidaattitason tutkintoja, tulisi muiden yliopistojen kanssa neuvotella siitä, millä ehdoilla Tampereelta humanististen tieteiden kandidaatiksi valmistuneet voisivat jatkaa maisterin tutkinnon suorittamista muissa yliopistoissa. Valtakunnallisen työnjaon toteutumista edistäisi enemmän se, että tutkintokoulutuksesta luovuttaisiin kokonaan.

22 KIELTEN TUTKINTO-OHJELMA - Suunnitteilla kielten tutkinto-ohjelma, johon yhdistyisivät kaikki nykyiset kielten tutkinto-ohjelmat. - Tutkinto-ohjelma sisältäisi kielten kandidaattiohjelman, monikielisen viestinnän ja käännöstieteen maisteriohjelman sekä kielikohtaiset maisteriohjelmat. - Erityisesti kandidaattiohjelmaan suunnitellaan yhteistä, kaikkien kielten opiskelijoille tarkoitettua opetusta, jossa henkilökunnan asiantuntemus hyödyttää nykyistä laajempaa opiskelijajoukkoa. Yhteisellä opetuksella voidaan myös jonkin verran vapauttaa aikaa tutkimukselle, kun päällekkäisiä opetusta karsitaan. - Kielten tutkinto-ohjelman suunnittelussa on lähdetty siitä, että myös ranskan kieli on tutkinto-ohjelman kielipaletissa mukana sekä kandidaatti- että maisteritasolla. Mikäli ranskan kielessä ei jatkossa ole tutkintokoulutusta, tulee tämä ottaa huomioon uuden ohjelman suunnittelutyössä.

23 ESITYS JOHTOKUNNALLE Rehtorin toimeksiannon mukaan johtokunnan tulee antaa esitys yliopiston hallitukselle. Johtokunnalle esitetään, että se esittäisi hallitukselle, että ranskan kielen tutkintokoulutus poistetaan Tampereen yliopiston koulutusvastuusta siten, että ranskan kielen tutkintokoulutus päättyy siirtymäkauden jälkeen Perustelut: - valtakunnallinen työnjako, yliopistojen rakenteellinen kehittäminen - ohjausalan tutkintotavoitteiden vähentyminen OKM:n kanssa sovitun suuntaisesti

24 PÄÄTÖKSENTEKOMENETTELY Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikön johtokunta päättää kokouksessaan siitä, mitä se esittää selvityksen perusteella Tampereen yliopiston hallitukselle. Tampereen yliopiston hallitus päättää johtokunnan käsittelyn jälkeen, esittääkö se opetus- ja kulttuuriministeriölle ranskan kielen koulutusvastuusta luopumista. Lopullisen päätöksen tekee opetus- ja kulttuuriministeriö.

25 KOMMENTTIPYYNTÖ Rehtorin toimeksiannosta laadittu selvitys tulee tilaisuuden jälkeen opiskelijoiden kommentoitavaksi LTL-neuvoston kautta. Kommentit ja kannanotot selvitykseen pyydetään lähettämään Tampereen yliopiston kirjaamoon viimeistään klo Kirjaamoon lähetetyt kommentit toimitetaan myös yksikön johtokunnalle esityslistan yhteydessä.

SELVITYS RANSKAN KIELEN TUTKINTOKOULUTUKSEN POISTAMISESTA TAMPEREEN YLIOPISTON KOULUTUSVASTUUSTA

SELVITYS RANSKAN KIELEN TUTKINTOKOULUTUKSEN POISTAMISESTA TAMPEREEN YLIOPISTON KOULUTUSVASTUUSTA SELVITYS RANSKAN KIELEN TUTKINTOKOULUTUKSEN POISTAMISESTA TAMPEREEN YLIOPISTON KOULUTUSVASTUUSTA Luonnos 30.11.2016 Laatijat: johtaja Päivi Pahta, opintopäällikkö Kati Toikkanen ja hallintopäällikkö Kirsi

Lisätiedot

Orientoivat opinnot 1a 27.8.2014 Kati Toikkanen, opintopäällikkö Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö

Orientoivat opinnot 1a 27.8.2014 Kati Toikkanen, opintopäällikkö Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö Orientoivat opinnot Ia 2014 Orientoivat opinnot 1a 27.8.2014 Kati Toikkanen, opintopäällikkö Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö 2 Tutkinnot Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto,

Lisätiedot

Infotilaisuus koulutusuudistuksen siirtymäajan päättymisestä

Infotilaisuus koulutusuudistuksen siirtymäajan päättymisestä 8.10.2014 Infotilaisuus koulutusuudistuksen siirtymäajan päättymisestä 8.10.2014 Kati Toikkanen, opintopäällikkö Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö 2 Koulutusuudistuksen siirtymäaika Tampereen

Lisätiedot

Orientoivat opinnot 1a Kati Toikkanen, opintopäällikkö Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö

Orientoivat opinnot 1a Kati Toikkanen, opintopäällikkö Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö Orientoivat opinnot 1a 27.8.2014 Kati Toikkanen, opintopäällikkö Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö 2 Tutkinnot Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto, 180 op (tavoiteaika 3 vuotta)

Lisätiedot

KIELI-, KÄÄNNÖS- JA KIRJALLISUUSTIETEIDEN YKSIKKÖ Orientoivat opinnot, syksy 2011. Tampereen yliopiston organisaatio

KIELI-, KÄÄNNÖS- JA KIRJALLISUUSTIETEIDEN YKSIKKÖ Orientoivat opinnot, syksy 2011. Tampereen yliopiston organisaatio 1 Tampereen yliopiston organisaatio 2 Tieteenalayksiköt (9 kpl) Biolääketieteellisen teknologian yksikkö Informaatiotieteiden yksikkö Johtamiskorkeakoulu Kasvatustieteiden yksikkö Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden

Lisätiedot

Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö

Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö 1 Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö Yksikössä voi suorittaa humanistisen alan tutkintoja: Humanististen tieteiden kandidaatti 180 op (alempi korkeakoulututkinto) Filosofian maisteri 120

Lisätiedot

v OPINTONSA ALOITTANEIDEN HENKILÖKOHTAINEN OPINTOSUUNNITELMA Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto 180 op

v OPINTONSA ALOITTANEIDEN HENKILÖKOHTAINEN OPINTOSUUNNITELMA Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto 180 op Tampereen yliopisto Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö Venäjän kielen, kulttuurin ja kääntämisen tutkinto-ohjelma v. 201 OPINTONSA ALOITTANEIDEN HENKILÖKOHTAINEN OPINTOSUUNNITELMA Humanististen

Lisätiedot

STRATEGIA JA VAIKUTTAVUUSHANKE: Vieraiden kielten ja kulttuurien koulutuksen ja tutkimuksen rakenteellinen kehittäminen ja profilointi

STRATEGIA JA VAIKUTTAVUUSHANKE: Vieraiden kielten ja kulttuurien koulutuksen ja tutkimuksen rakenteellinen kehittäminen ja profilointi STRATEGIA JA VAIKUTTAVUUSHANKE: Vieraiden kielten ja kulttuurien koulutuksen ja tutkimuksen rakenteellinen kehittäminen ja profilointi Loppuraportti Pirkko Nuolijärvi ja työryhmä 25.3.2015 1 Johtoryhmän

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO PÖYTÄKIRJA 1/2016 HUMANISTIS-YHTEISKUNTATIETEELLINEN TIEDEKUNTA TIEDEKUNTANEUVOSTO

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO PÖYTÄKIRJA 1/2016 HUMANISTIS-YHTEISKUNTATIETEELLINEN TIEDEKUNTA TIEDEKUNTANEUVOSTO JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO PÖYTÄKIRJA 1/2016 HUMANISTIS-YHTEISKUNTATIETEELLINEN TIEDEKUNTA TIEDEKUNTANEUVOSTO Kokous: Keskiviikkona 25.5.2016 klo 10 Lyhty Jäsenet: Läsnä: Päätös: Dekaani Minna-Riitta Luukka,

Lisätiedot

Tutkinto-ohjelma Tiedekunta Tutkinto Koulutusala Ohjauksen ala Bioteknologian tutkinto-ohjelma Lääketieteen ja biotieteiden tiedekunta

Tutkinto-ohjelma Tiedekunta Tutkinto Koulutusala Ohjauksen ala Bioteknologian tutkinto-ohjelma Lääketieteen ja biotieteiden tiedekunta Koulutusvastuun sisäinen jakautuminen Tampereen yliopistossa, tilanne 27.2.2018 1. Alempaan ja ylempään korkeakoulututkintoon johtavat koulutukset (ml. erilliset maisteriohjelmat ja koulutukset, joissa

Lisätiedot

UNIFIN SELVITYKSET KOOSTE

UNIFIN SELVITYKSET KOOSTE UNIFIN SELVITYKSET KOOSTE TUTKIMUS, PROFILOITUMINEN JA NOUSEVAT ALAT 18.5.2016 Humanistinen ala Jussi Nuorteva 16.12.2015 Tavoitteena lisätä digitalisaation hyödyntämistä ja tutkimuksen infrastruktuurien

Lisätiedot

Sinustako tulevaisuuden opettaja?

Sinustako tulevaisuuden opettaja? Sinustako tulevaisuuden opettaja? Esityksen sisältö Sinustako tulevaisuuden opettaja? Aineenopettajaksi Kielten aineenopettajaksi Opettajankoulutuksessa Sinulla on mahdollisuus vaikuttaa siihen, millaisessa

Lisätiedot

Kielikylpykoulutuksen koulutusohjelma. sisältö ja rakenne. 27.8.2015 Eija Heinonen-Özdemir

Kielikylpykoulutuksen koulutusohjelma. sisältö ja rakenne. 27.8.2015 Eija Heinonen-Özdemir Kielikylpykoulutuksen koulutusohjelma sisältö ja rakenne 27.8.2015 Eija Heinonen-Özdemir Perustutkinnot Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto (HuK) on humanistisen alan alempi korkeakoulututkinto,

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus Maanpuolustuskorkeakoulusta Annettu Helsingissä 30 päivänä joulukuuta 2008 Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti, joka on tehty puolustusministeriön esittelystä, säädetään Maanpuolustuskorkeakoulusta

Lisätiedot

Kielikylpykoulutuksen koulutusohjelma. sisältö ja rakenne Eija Heinonen-Özdemir

Kielikylpykoulutuksen koulutusohjelma. sisältö ja rakenne Eija Heinonen-Özdemir Kielikylpykoulutuksen koulutusohjelma sisältö ja rakenne 26.8.2016 Eija Heinonen-Özdemir Perustutkinnot Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto (HuK) on humanistisen alan alempi korkeakoulututkinto,

Lisätiedot

Ohje yleisistä siirtymäsäännösperiaatteista ennen aloittaneille opiskelijoille

Ohje yleisistä siirtymäsäännösperiaatteista ennen aloittaneille opiskelijoille Ohje yleisistä siirtymäsäännösperiaatteista ennen 1.8.2012 aloittaneille opiskelijoille Tampereen yliopiston hallituksen 13.6.2012 hyväksymän ja 1.8.2012 voimaan tulevan tutkintosäännön 33 2 momentin mukaan

Lisätiedot

Tampereen yliopiston tutkintosääntö

Tampereen yliopiston tutkintosääntö Tampereen yliopiston tutkintosääntö Yliopistolain (558/2009) 14 :n 2 momentin 8-kohdan ja 28 :n nojalla Tampereen yliopiston hallitus hyväksynyt 13.6.2012. Soveltamisala 1 Tätä johtosääntöä sovelletaan

Lisätiedot

Kotimaisten kielten kandidaattiohjelma Kandidatprogrammet för de inhemska språken Filosofinen tiedekunta Hanna Snellman

Kotimaisten kielten kandidaattiohjelma Kandidatprogrammet för de inhemska språken Filosofinen tiedekunta Hanna Snellman Kotimaisten kielten kandidaattiohjelma Kandidatprogrammet för de inhemska språken 25.8.2016 Filosofinen tiedekunta Hanna Snellman Koulutusohjelman opinnot Amanuenssi Hanna Snellman (Fabriikki F3428B) puh.

Lisätiedot

Tampereen yliopiston tutkintosääntö

Tampereen yliopiston tutkintosääntö 14.12.2011 1/10 Tampereen yliopiston tutkintosääntö Yliopistolain (558/2009) 14 :n 2 momentin 8-kohdan ja 28 :n nojalla Tampereen yliopiston hallitus hyväksynyt 14.12.2011. Soveltamisala 1 Tätä johtosääntöä

Lisätiedot

Orientoivat opinnot, osa 1. Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö 26.8.2015 klo 13.00-16.45

Orientoivat opinnot, osa 1. Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö 26.8.2015 klo 13.00-16.45 Orientoivat opinnot, osa 1 Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö 26.8.2015 klo 13.00-16.45 2 Tilaisuuden ohjelma 13.00 Kati Toikkanen & Maija Ohvo: Opintojen rakenne ja opiskelusta Tampereen

Lisätiedot

Minustako opettaja? Liisa Ikkala-Toiviainen, Opettajan pedagogisten opinnot ja opiskelijavalinnat 2011 pähkinänkuoressa

Minustako opettaja? Liisa Ikkala-Toiviainen, Opettajan pedagogisten opinnot ja opiskelijavalinnat 2011 pähkinänkuoressa 1 Opettajan pedagogisten opinnot ja opiskelijavalinnat 2011 pähkinänkuoressa 2 Opettajan pedagogiset opinnot 60 op Koostuvat kahdesta osasta: kasvatustieteen perusopinnoista, 25 op sekä aine- ja syventävien

Lisätiedot

Pohjoismaisten kielten yliopistonlehtorin (opetus- ja tutkimusalana ruotsin kieli) tehtäväntäyttösuunnitelma

Pohjoismaisten kielten yliopistonlehtorin (opetus- ja tutkimusalana ruotsin kieli) tehtäväntäyttösuunnitelma 1/6 TAMPEREEN YLIOPISTO Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö Pohjoismaisten kielten yliopistonlehtorin (opetus- ja tutkimusalana ruotsin kieli) tehtäväntäyttösuunnitelma Tehtävä Tehtävän ala

Lisätiedot

Teologisia tutkintoja voidaan suorittaa Helsingin yliopistossa, Joensuun yliopistossa ja Åbo Akademissa.

Teologisia tutkintoja voidaan suorittaa Helsingin yliopistossa, Joensuun yliopistossa ja Åbo Akademissa. Asetus teologisista tutkinnoista 7.4.1995/517 1 LUKU Yleisiä säännöksiä 1 Koulutusvastuu Teologisia tutkintoja voidaan suorittaa Helsingin yliopistossa, Joensuun yliopistossa ja Åbo Akademissa. 2 Tutkinnot

Lisätiedot

OPS-työ ja kansainvälistyminen

OPS-työ ja kansainvälistyminen OPS-työ ja kansainvälistyminen Auli Pitkänen / JY:n kansainväliset palvelut JYU. Since 1863. 4.4.2019 1 Kansainvälistyminen ja OPS-työ Linjauksia: OKM & JY Esimerkkejä JYU:n nykyisistä OPS:eista Journalistiikka/viestintä

Lisätiedot

Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikön tutkintoja koskevat yleiset määräykset

Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikön tutkintoja koskevat yleiset määräykset Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikön tutkintoja koskevat yleiset määräykset 2015-2018 Yliopistossa suoritettavista tutkinnoista säädetään valtioneuvoston asetuksella yliopistojen tutkinnoista

Lisätiedot

Matematiikka ja tilastotiede. Orientoivat opinnot /

Matematiikka ja tilastotiede. Orientoivat opinnot / Matematiikka ja tilastotiede Orientoivat opinnot / 27.8.2013 Tutkinnot Kaksi erillistä ja peräkkäistä tutkintoa: LuK + FM Laajuudet 180 op + 120 op = 300 op Ohjeellinen suoritusaika 3 v + 2 v = 5 v Tutkinnot

Lisätiedot

Opetus- ja kulttuuriministeriön asetus

Opetus- ja kulttuuriministeriön asetus LUONNOS 28.11.2016 Opetus- ja kulttuuriministeriön asetus yliopistojen koulutusvastuun täsmentämisestä annetun opetus- ja kulttuuriministeriön asetuksen liitteen muuttamisesta Opetus- ja kulttuuriministeriön

Lisätiedot

Itä-Suomen yliopisto Pöytäkirja 5/ Nimi Tehtävä Läsnäolo Ryyynänen-Karjalainen toiminnanjohtaja, puheenjohtaja 1-8

Itä-Suomen yliopisto Pöytäkirja 5/ Nimi Tehtävä Läsnäolo Ryyynänen-Karjalainen toiminnanjohtaja, puheenjohtaja 1-8 Itä-Suomen yliopisto Pöytäkirja 5/2016 1 07.09.2016 Itä-Suomen yliopiston hallitus Aika 07.09.2016, 08:00-10:45 Paikka Itä-Suomen yliopisto, Joensuun kampus, Aurora-rakennus, AU300 Osallistujat Nimi Tehtävä

Lisätiedot

Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma. - tutkinnon sisältö ja rakenne - 27.8.2015 Hanna Korpela

Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma. - tutkinnon sisältö ja rakenne - 27.8.2015 Hanna Korpela Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma - tutkinnon sisältö ja rakenne - 27.8.2015 Hanna Korpela Perustutkinnot Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto (HuK) on humanistisen alan alempi

Lisätiedot

Hallintotieteiden perustutkintojen määräykset

Hallintotieteiden perustutkintojen määräykset Filosofinen tiedekunta / Hallintotieteet Hallintotieteiden perustutkintojen määräykset Tutkintojen järjestämistä ja suorittamista koskevat määräykset tarkentavat opetusta ja tutkintoja sääteleviä lakeja,

Lisätiedot

Koulutusvastuun sisäinen jakautuminen Tampereen yliopistossa

Koulutusvastuun sisäinen jakautuminen Tampereen yliopistossa Liite 1 1 (10) Koulutusvastuun sisäinen jakautuminen Tampereen yliopistossa Alla olevissa taulukoissa kuvataan koulutusvastuun jakautuminen Tampereen yliopistossa koulutusaloittain ja nimikkeittäin tiedekunnille

Lisätiedot

Tampereen yliopiston tutkintosääntö

Tampereen yliopiston tutkintosääntö 1/13 Tämä tutkintosääntö tulee voimaan 1. päivänä tammikuuta 2017. Tampereen yliopiston tutkintosääntö Yliopistolain (558/2009) 14 :n 2 momentin 8-kohdan ja 28 :n nojalla Tampereen yliopiston hallitus

Lisätiedot

Kielipalvelut-yksikkö TUTKINTOIHIN KUULUVAT KIELIOPINNOT. Asetuksen mukaiset kielitaitovaatimukset

Kielipalvelut-yksikkö TUTKINTOIHIN KUULUVAT KIELIOPINNOT. Asetuksen mukaiset kielitaitovaatimukset 3 TUTKINTOIHIN KUULUVAT KIELIOPINNOT Kielipalvelut-yksikkö Asetuksen mukaiset kielitaitovaatimukset Valtioneuvoston asetuksessa yliopistojen tutkinnoista (794/2004) 6 määrätään kielitaidosta, että opiskelijan

Lisätiedot

Matematiikka. Orientoivat opinnot /

Matematiikka. Orientoivat opinnot / Matematiikka Orientoivat opinnot / 30.8.2011 Tutkinnot Kaksi erillistä ja peräkkäistä tutkintoa: LuK + FM Laajuudet 180 op + 120 op = 300 op Ohjeellinen suoritusaika 3 v + 2 v = 5 v Tutkinnot erillisiä

Lisätiedot

Kielipalvelut-yksikkö TUTKINTOIHIN KUULUVAT KIELIOPINNOT. Asetuksen mukaiset kielitaitovaatimukset

Kielipalvelut-yksikkö TUTKINTOIHIN KUULUVAT KIELIOPINNOT. Asetuksen mukaiset kielitaitovaatimukset 3 TUTKINTOIHIN KUULUVAT KIELIOPINNOT Kielipalvelut-yksikkö Asetuksen mukaiset kielitaitovaatimukset Valtioneuvoston asetuksessa yliopistojen tutkinnoista (794/2004) 6 määrätään kielitaidosta, että opiskelijan

Lisätiedot

Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikön tutkintoja koskevat yleiset määräykset

Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikön tutkintoja koskevat yleiset määräykset 1 of 8 22.6.2015 14:37 tampereen yliopisto: kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö: opiskelu: tutkinnot: Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikön tutkintoja koskevat yleiset määräykset

Lisätiedot

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun opetus- ja tutkintokieli

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun opetus- ja tutkintokieli ANONYMISOITU PÄÄTÖS 12.11.2013 Dnro OKV/136/1/2013 1/6 ASIA Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun opetus- ja tutkintokieli KANTELU Kantelija on 23.1.2013 oikeuskanslerille osoittamassaan kirjoituksessa arvostellut

Lisätiedot

Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma. - tutkinnon sisältö ja rakenne Hanna Korpela

Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma. - tutkinnon sisältö ja rakenne Hanna Korpela Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma - tutkinnon sisältö ja rakenne - 25.8.2016 Hanna Korpela Perustutkinnot Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto (HuK) on humanistisen alan alempi

Lisätiedot

Alkuorientaatio Orientoivat opinnot Yliopisto, yksikkö, tutkinnot SIS-uuden opiskelijan opas (s. 8-18)

Alkuorientaatio Orientoivat opinnot Yliopisto, yksikkö, tutkinnot SIS-uuden opiskelijan opas (s. 8-18) Alkuorientaatio Orientoivat opinnot 1 24.8.2015 Yliopisto, yksikkö, tutkinnot SIS-uuden opiskelijan opas 2015-2016 (s. 8-18) Informaatiotieteiden yksikkö School of Information Sciences - SIS Opintopäällikkö

Lisätiedot

Kotimaisten kielten kandidaattiohjelma

Kotimaisten kielten kandidaattiohjelma ssa opiskellaan suomea ja ruotsia aidosti kaksikielisessä ympäristössä. Ohjelmaan sisältyy kolme pääainetta: suomenkieliset opiskelevat pääaineenaan ruotsia, ruotsinkieliset joko ruotsia äidinkielenä tai

Lisätiedot

Suunnitteluryhmä esittää, että uusi tutkinto-ohjelma aloittaa

Suunnitteluryhmä esittää, että uusi tutkinto-ohjelma aloittaa Kielten tutkinto-ohjelman perustamisesitys Kielten tutkinto-ohjelman suunnittelutyöryhmä 22.11.2016 Suunnitteluryhmä esittää, että uusi tutkinto-ohjelma aloittaa 1.8.2019. Tutkinto-ohjelman nimi: Kielten

Lisätiedot

Opetuksen järjestäminen yhteistyössä ja hankkiminen toiselta korkeakoululta

Opetuksen järjestäminen yhteistyössä ja hankkiminen toiselta korkeakoululta KORKEAKOULUJEN OPETUSYHTEISTYÖ Immo Aakkula 8.2.2017 Laki yliopistolain muuttamisesta 7 a Opetuksen järjestäminen yhteistyössä ja hankkiminen toiselta korkeakoululta Yliopisto voi järjestää kielten ja

Lisätiedot

Viestintätieteiden kandidaattiohjelma

Viestintätieteiden kandidaattiohjelma Viestintätieteiden kandidaattiohjelma - tutkinnon sisältö ja rakenne - 30.8.2018 Hanna Korpela Perustutkinnot Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto (HuK) on humanistisen alan alempi korkeakoulututkinto,

Lisätiedot

AINEENOPETTAJANKOULUTUS. historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi

AINEENOPETTAJANKOULUTUS. historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi AINEENOPETTAJANKOULUTUS historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi SOVELTUVUUSKOE - - OPINTOMENESTYS Soveltuvuuskoe Soveltuvuuskokeesta voi saada 15 pistettä; alin hyväksytty

Lisätiedot

Teknillistieteellisen alan tutkintomääräykset

Teknillistieteellisen alan tutkintomääräykset 1 Teknillistieteellisen alan tutkintomääräykset (jatkotutkintoja koskevat määräykset löytyvät jatkotutkintojen opetussuunnitelmista) Teknillisessä tiedekunnassa suoritettavista tutkinnoista ja opinnoista

Lisätiedot

Aalto-yliopiston selvitys eduskunnan oikeusasiamiehen kanslialle on annettu 8.4.2013.

Aalto-yliopiston selvitys eduskunnan oikeusasiamiehen kanslialle on annettu 8.4.2013. ANONYMISOITU PÄÄTÖS 12.11.2013 Dnro OKV/727/1/2013 1/5 ASIA Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun opetus- ja tutkintokieli KANTELU Kantelija on 16.2.2013 eduskunnan oikeusasiamiehelle osoittamassaan kirjoituksessa

Lisätiedot

Tohtorin tutkinnot % 111 % -7 % 1 % Alemmat korkeakoulututkinnot % 103 % 15 % 11 %

Tohtorin tutkinnot % 111 % -7 % 1 % Alemmat korkeakoulututkinnot % 103 % 15 % 11 % Asemointitilastot 2016, 1/8 n määrälliset tavoitteet kaudelle 2017-2020 Toteutuma Keskiarvo OPM/sov. tavoite Tavoitteen tot.-% 2015 Tot. muutos-% 2014-2015 2013 2014 2015 2013-2015 2017-2020 YO Valtak.

Lisätiedot

B 14/11 2 Vuoden 2012 kansainvälisten hakujen valmistelu: kv-maisteriohjelmien valintaperusteet

B 14/11 2 Vuoden 2012 kansainvälisten hakujen valmistelu: kv-maisteriohjelmien valintaperusteet Tiedekuntaneuvosto 5/11 23.5.2011 HALLINTOPÄÄLLIKÖN ESITTELYLISTA A A 11/11 1 Kokouksen päätösvaltaisuus OPINTOASIAINPÄÄLLIKÖN ESITTELYLISTA B B 13/11 1 Oulun yliopiston teknillisen tiedekunnan tutkintosääntö

Lisätiedot

Oppaan käyttäjälle Opintojen suunnittelu, opinto-ohjaus ja opintoneuvonta

Oppaan käyttäjälle Opintojen suunnittelu, opinto-ohjaus ja opintoneuvonta Oppaan käyttäjälle Humanistisen tiedekunnan opinto-opas lukuvuosiksi 2007 2008 ja 2008 2009 sisältää tiedekunnan opetussuunnitelmat, jotka tulevat voimaan 1.8.2007. Opas sisältää perustutkintoja koskevat

Lisätiedot

Alkuorientaation tavoitteet

Alkuorientaation tavoitteet Informaatiotieteiden yksikkö School of Information Sciences SIS Alkuorientaatio Orientoivat opinnot 1 2014 Alkuorientaation tavoitteet tutustuttaa yliopisto-opiskeluun tutustuttaa opiskelijoita Tampereen

Lisätiedot

KAUPPATIETEELLISEN ALAN TUTKINTOMÄÄRÄYKSET

KAUPPATIETEELLISEN ALAN TUTKINTOMÄÄRÄYKSET KAUPPATIETEELLISEN ALAN TUTKINTOMÄÄRÄYKSET 1.10.2010 Sivu 1 / 7 Kauppatieteellisessä ja teknillisessä tiedekunnassa suoritettavista kauppatieteellisen alan tutkinnoista ja opinnoista sekä opetuksesta ja

Lisätiedot

Perustutkintojen suorittamista koskevat määräykset

Perustutkintojen suorittamista koskevat määräykset 109 Hallintotieteiden tiedekunta Hyväksytty hallintotieteiden tiedekunnan tiedekuntaneuvoston kokouksessa 5.6.2007. 1. Tutkintoja ja opiskelua koskevat määräykset Tutkintojen suorittamisessa noudatetaan

Lisätiedot

OPO-koulutuspäivä - Asiaa valintaperusteista

OPO-koulutuspäivä - Asiaa valintaperusteista OPO-koulutuspäivä - Asiaa valintaperusteista Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden 29.9.2011 Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden YKY Vuoden 2011 alusta toimintansa aloittaneessa yksikössä oppiaineita vanhoista

Lisätiedot

Koulutuksen ja tutkimuksen rakenteellinen kehittäminen ja profilointi UNIFIn puheenjohtaja rehtori Kalervo Väänänen

Koulutuksen ja tutkimuksen rakenteellinen kehittäminen ja profilointi UNIFIn puheenjohtaja rehtori Kalervo Väänänen Koulutuksen ja tutkimuksen rakenteellinen kehittäminen ja profilointi UNIFIn puheenjohtaja rehtori Kalervo Väänänen Hankkeiden tulosten julkistamistilaisuus 25.3.2015 klo 13.00 16.00 Aalto yliopiston Kauppakorkeakoulu

Lisätiedot

AINEENOPETTAJANKOULUTUS. historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi

AINEENOPETTAJANKOULUTUS. historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi AINEENOPETTAJANKOULUTUS historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi Aineenopettajainfo 15.9.2017 - SOVELTUVUUSKOE - - OPINTOMENESTYS - Soveltuvuuskoe Soveltuvuuskokeesta

Lisätiedot

Koulutusvastuun sisäinen jakautuminen Tampereen yliopistossa

Koulutusvastuun sisäinen jakautuminen Tampereen yliopistossa 23.7.2015 1/12 Koulutusvastuun sisäinen jakautuminen Tampereen yliopistossa Alla olevissa taulukoissa kuvataan koulutusvastuun jakautumista tieteenalayksiköiden ja koulutusalojen kesken. Ensimmäinen taulukko

Lisätiedot

Filosofinen tiedekunta UUDET KOULUTUSOHJELMAT. Kielet ja viestintä -tiedealueen opiskelijainfo 17.4.2012 varadekaani Nina Pilke

Filosofinen tiedekunta UUDET KOULUTUSOHJELMAT. Kielet ja viestintä -tiedealueen opiskelijainfo 17.4.2012 varadekaani Nina Pilke Filosofinen tiedekunta UUDET KOULUTUSOHJELMAT Kielet ja viestintä -tiedealueen opiskelijainfo 17.4.2012 varadekaani Nina Pilke Yliopiston visio ja tahtotila Vaasan yliopistosta valmistuvat tunnetaan hyvistä

Lisätiedot

AINEENOPETTAJANKOULUTUS. historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi

AINEENOPETTAJANKOULUTUS. historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi AINEENOPETTAJANKOULUTUS historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi - SOVELTUVUUSKOE - - OPINTOMENESTYS - Soveltuvuuskoe Soveltuvuuskokeesta voi saada 15 pistettä; alin

Lisätiedot

STRATEGIA- JA VAIKUTTAVUUSHANKE: Vieraiden kielten ja kulttuurien koulutuksen ja tutkimuksen rakenteellinen kehittäminen ja profilointi LOPPURAPORTTI

STRATEGIA- JA VAIKUTTAVUUSHANKE: Vieraiden kielten ja kulttuurien koulutuksen ja tutkimuksen rakenteellinen kehittäminen ja profilointi LOPPURAPORTTI STRATEGIA- JA VAIKUTTAVUUSHANKE: Vieraiden kielten ja kulttuurien koulutuksen ja tutkimuksen rakenteellinen kehittäminen ja profilointi LOPPURAPORTTI 24.3.2015 2 SISÄLTÖ 1. Työryhmän toimeksianto ja työskentely

Lisätiedot

HUMANISTIS-YHTEISKUNTATIETEELLISEN TIEDEKUNNAN OPINTOJA JA TUTKINTOJA KOSKEVAT MÄÄRÄYKSET

HUMANISTIS-YHTEISKUNTATIETEELLISEN TIEDEKUNNAN OPINTOJA JA TUTKINTOJA KOSKEVAT MÄÄRÄYKSET Hyväksytty tiedekuntaneuvostossa 29.3.2017 HUMANISTIS-YHTEISKUNTATIETEELLISEN TIEDEKUNNAN OPINTOJA JA TUTKINTOJA KOSKEVAT MÄÄRÄYKSET Sisällysluettelo - tiedekunnassa suoritettavat tutkinnot - tutkinto-ohjelmat

Lisätiedot

Luokanopettajaksi, aineenopettajaksi tai opinto-ohjaajaksi?

Luokanopettajaksi, aineenopettajaksi tai opinto-ohjaajaksi? Luokanopettajaksi, aineenopettajaksi tai opinto-ohjaajaksi? Tiina Nyyssönen, koulutussuunnittelija OKL tiina.m.nyyssonen@jyu.fi JYU. Since 1863. 12.11.2018 1 Millainen OKL on? Luokanopettajakoulutus =>

Lisätiedot

Viestintätieteiden kandidaattiohjelma. - tutkinnon sisältö ja rakenne Hanna Korpela

Viestintätieteiden kandidaattiohjelma. - tutkinnon sisältö ja rakenne Hanna Korpela Viestintätieteiden kandidaattiohjelma - tutkinnon sisältö ja rakenne - 31.8.2017 Hanna Korpela Perustutkinnot Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto (HuK) on humanistisen alan alempi korkeakoulututkinto,

Lisätiedot

Kieliopinnot KTM-tutkinnossa Hanna Snellman/Opintoasiat Kielipalvelut-yksikkö

Kieliopinnot KTM-tutkinnossa Hanna Snellman/Opintoasiat Kielipalvelut-yksikkö Kieliopinnot KTM-tutkinnossa 4.9.2017 Hanna Snellman/Opintoasiat Kielipalvelut-yksikkö Kielipalvelut: kielten opetusta kaikille tiedekunnille suunnittelee ja toteuttaa tutkintoon vaadittavat kotimaisten

Lisätiedot

B-koulutusohjelma B-koulutusohjelmaan l vuonna 2010 voidaan hyväksyä 30 opiskelijaa Vuonna 2009 kiintiö oli 35, hakijoita oli 122 Maisteriksi valmistu

B-koulutusohjelma B-koulutusohjelmaan l vuonna 2010 voidaan hyväksyä 30 opiskelijaa Vuonna 2009 kiintiö oli 35, hakijoita oli 122 Maisteriksi valmistu Aineenopettajan koulutukseen hakevien infotilaisuus 10.2.2010 Opintoasiainsuunnittelija Sanna Lumikko Teologinen tiedekunta B-koulutusohjelma B-koulutusohjelmaan l vuonna 2010 voidaan hyväksyä 30 opiskelijaa

Lisätiedot

Orientoivat opinnot osa III opintojen suunnittelu ja HOPS

Orientoivat opinnot osa III opintojen suunnittelu ja HOPS Orientoivat opinnot osa III opintojen suunnittelu ja HOPS Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö 21.10.2013 YKYY0 Orientoivat opinnot ja HOPS 2 op 1. Orientoivat I: Tutkinto- ja opintoasiat Ma 2.9

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 33/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi yliopistolain 7 :n muuttamisesta Yliopistolakia ehdotetaan yliopistojen koulutusvastuita koskevan kokonaisuudistuksen mahdollistamiseksi muutettavaksi

Lisätiedot

Infotilaisuus koulutusuudistuksen siirtymäajan päättymisestä. Kasvatustieteiden yksikkö Arja Tahvola

Infotilaisuus koulutusuudistuksen siirtymäajan päättymisestä. Kasvatustieteiden yksikkö Arja Tahvola Infotilaisuus koulutusuudistuksen siirtymäajan päättymisestä Kasvatustieteiden yksikkö 11.11.2014 Arja Tahvola PÄÄAINEPOHJAISET TUTKINNOT, ennen v. 2012 KK- JA KM-TUTKINNOT Elinikäisen oppimisen ja kasvatuksen

Lisätiedot

Jyväskylän yliopiston määrälliset tavoitteet kaudelle OPM/sov. tavoite Tavoitteen tot.-% 2015

Jyväskylän yliopiston määrälliset tavoitteet kaudelle OPM/sov. tavoite Tavoitteen tot.-% 2015 Asemointitlastot 2016, 1/7 n määrälliset tavoitteet kaudelle 2017-2020 Toteutuma Keskiarvo OPM/sov. tavoite Tavoitteen tot.-% 2015 Tot. muutos-% 2014-2015 2013 2014 2015 2013-2015 2017-2020 YO Valtak.

Lisätiedot

Helsingin yliopiston määrälliset tavoitteet kaudelle

Helsingin yliopiston määrälliset tavoitteet kaudelle Asemointitilastot 2016, 1/8 n määrälliset tavoitteet kaudelle 2017-2020 Toteutuma Keskiarvo OPM/sov. tavoite Tavoitteen tot.-% 2015 Tot. muutos-% 2014-2015 2013 2014 2015 2013-2015 2017-2020 YO Valtak.

Lisätiedot

VALINNAISTEN OPINTOJEN INFO

VALINNAISTEN OPINTOJEN INFO VALINNAISTEN OPINTOJEN INFO 22.3.2018 Presentation Name / Firstname Lastname 29/03/2018 1 KLO 16.00-17.00 YLEISINFO KLO 17.00-18.00 VALINNAISTEN OPINTOJEN ESITTELYÄ ERI PISTEISSÄ Presentation Name / Firstname

Lisätiedot

Tietojenkäsittely ja tietoliikenne sekä tekniikan alat % 90 % -5 % 4 % Yhteensä % 100 % 15 % 3 %

Tietojenkäsittely ja tietoliikenne sekä tekniikan alat % 90 % -5 % 4 % Yhteensä % 100 % 15 % 3 % Asemointitilastot 2016, 1/6 n määrälliset tavoitteet kaudelle 2017-2020 Toteutuma Keskiarvo OPM/sov. Tavoitteen tot.-% 2015 Tot. muutos-% 2014-2015 2013 2014 2015 2013-2015 2017-2020 YO Valtak. YO Valtak.

Lisätiedot

Orientoivat opinnot osa III opintojen suunnittelu ja HOPS

Orientoivat opinnot osa III opintojen suunnittelu ja HOPS Orientoivat opinnot osa III opintojen suunnittelu ja HOPS Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö 24.10.2016 YKYY0 Orientoivat opinnot ja HOPS 2 op 1. Orientoivat I: Ti 23.8. klo 9-11, Linna ls. Väinö

Lisätiedot

Oulun yliopiston määrälliset tavoitteet kaudelle

Oulun yliopiston määrälliset tavoitteet kaudelle Asemointitilastot 2016, 1/6 n määrälliset tavoitteet kaudelle 2017-2020 Toteutuma Keskiarvo OPM/sov. Tavoitteen tot.-% 2015 Tot. muutos-% 2014-2015 2013 2014 2015 2013-2015 2017-2020 YO Valtak. YO Valtak.

Lisätiedot

YHTEISKUNTA- JA KULTTUURITIETEIDEN YKSIKKÖ 7.7.2015

YHTEISKUNTA- JA KULTTUURITIETEIDEN YKSIKKÖ 7.7.2015 1 YHTEISKUNTA- JA KULTTUURITIETEIDEN YKSIKKÖ 7.7.2015 HUMANISTISTEN TIETEIDEN, PSYKOLOGIAN JA YHTEISKUNTATIETEIDEN KANDIDAATIN, SEKÄ FILOSOFIAN, PSYKOLOGIAN JA YHTEISKUNTATIETEIDEN MAISTERIN TUTKINTOJA

Lisätiedot

Kauppatieteellinen ala Koulutuksen ja tutkimuksen rakenteellinen kehittäminen ja profilointi. 25/3/2015 Petri Sahlström

Kauppatieteellinen ala Koulutuksen ja tutkimuksen rakenteellinen kehittäminen ja profilointi. 25/3/2015 Petri Sahlström Kauppatieteellinen ala Koulutuksen ja tutkimuksen rakenteellinen kehittäminen ja profilointi 25/3/2015 Petri Sahlström Työryhmä Oulun yliopisto: Petri Sahlström (puheenjohtaja) Aalto yliopisto: Ingmar

Lisätiedot

Yliopisto, tiedekunta, tutkinnot

Yliopisto, tiedekunta, tutkinnot Yliopisto, tiedekunta, tutkinnot Opintokoordinaattori Heli Rikala Luonnontieteiden tiedekunnan alkuorientaatio 28.8.2017 28.8.2017 Luonnontieteiden tiedekunta UTA.FI/LUO 1 Tampereen yliopisto TaY nyt http://www.uta.fi/yliopisto/

Lisätiedot

ERILLISET OPETTAJAN PEDAGOGISET OPINNOT (60 op) 2018

ERILLISET OPETTAJAN PEDAGOGISET OPINNOT (60 op) 2018 LIITE 2 KASVATUSTIETEIDEN TIEDEKUNTA ERILLISET OPETTAJAN PEDAGOGISET OPINNOT (60 op) 2018 1. HAKUEDELLYTYKSET Yleisenä edellytyksenä erillisiin opettajan pedagogisiin opintoihin hakemiselle on, että hakija

Lisätiedot

Ohjeet tutkinnonuudistuksesta ennen aloittaneille opiskelijoille

Ohjeet tutkinnonuudistuksesta ennen aloittaneille opiskelijoille Ohjeet tutkinnonuudistuksesta ennen 1.8.2005 aloittaneille opiskelijoille Kaikki ennen 1.8.2005 aloittaneet opiskelijat on siirretty uuden tutkintosäännön piiriin. Uuteen tutkintosääntöön siirtyvien opiskelijoiden

Lisätiedot

Miksi oikeustulkeille tarvitaan erikoistumiskoulutusta?

Miksi oikeustulkeille tarvitaan erikoistumiskoulutusta? Miksi oikeustulkeille tarvitaan erikoistumiskoulutusta? Liisa Tiittula 18.8.2017 Oikeustulkkauksen erikoistumiskoulutuksen infotilaisuus Näkökulmia Yhteiskunnallinen tilanne tulkkauksen kasvanut tarve

Lisätiedot

Hyväksyttyjä. Aloituspaikat. Hyväksytyt. kaikista hakijoista ,0 % ,0 % ,0 % ,0 % ,7 % 130,7/180

Hyväksyttyjä. Aloituspaikat. Hyväksytyt. kaikista hakijoista ,0 % ,0 % ,0 % ,0 % ,7 % 130,7/180 Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta Avoimen väylä Historian kandidaattiohjelma, humanististen tieteiden kandidaatti (3 v) Kirjallisuuden kandidaattiohjelma, humanististen tieteiden kandidaatti

Lisätiedot

KASVATUSTIETEIDEN TIEDEKUNTA

KASVATUSTIETEIDEN TIEDEKUNTA Kasvatustieteiden tiedekunnan maisteritason erillinen opiskelijavalinta kauppatieteiden kandidaateille kevät 2014 Kasvatustieteiden maisterin tutkinto Valintaperusteet 1. Yleistä Joustava opintopolun kasvatuspsykologian

Lisätiedot

Psykologian laitos. Professori Taru Feldt. Hakijan päivä JYU. Since

Psykologian laitos. Professori Taru Feldt. Hakijan päivä JYU. Since Psykologian laitos Professori Taru Feldt Hakijan päivä 9.11.2018 JYU. Since 1863. 9.11.2018 1 Psykologian laitos Tehtävä: tuottaa kansainvälisesti arvostettua, korkealaatuista opetusta ja tutkimusta Opiskelijamäärältään

Lisätiedot

Infoa voimaan astuneesta uudesta opetussuunnitelmasta, uudistetuista säädöksistä ja opintoja koskevista ohjeista

Infoa voimaan astuneesta uudesta opetussuunnitelmasta, uudistetuista säädöksistä ja opintoja koskevista ohjeista Infoa 1.8.2015 voimaan astuneesta uudesta opetussuunnitelmasta, uudistetuista säädöksistä ja opintoja koskevista ohjeista Kasvatustieteiden yksikkö 10.9.2015 Arja Tahvola PÄÄAINEPOHJAISTEN KOULUTUSTEN

Lisätiedot

LAPIN YLIOPISTO Kauppatieteiden ja matkailun tiedekunta Tiedekuntaneuvosto 3/2008, ASIALISTA

LAPIN YLIOPISTO Kauppatieteiden ja matkailun tiedekunta Tiedekuntaneuvosto 3/2008, ASIALISTA Kauppatieteiden ja matkailun tiedekunta 3/2008, 19.3.2008 ASIALISTA 1. Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 2. Pro gradu -tutkielmien tarkastajien määrääminen 3. Pro gradu tutkielmien arvosteleminen

Lisätiedot

Matematiikka ja tilastotiede. Orientoivat opinnot / 25.8.2015

Matematiikka ja tilastotiede. Orientoivat opinnot / 25.8.2015 Matematiikka ja tilastotiede Orientoivat opinnot / 25.8.2015 Tutkinnot Kaksi erillistä ja peräkkäistä tutkintoa: LuK + FM Laajuudet 180 op + 120 op = 300 op Ohjeellinen suoritusaika 3 v + 2 v = 5 v Tutkinnot

Lisätiedot

Koulutusala/ oppiaine Työryhmän ehdotus/ kannanotto/ [peruste] Toimenpide/ toiminta Toimija(t) KAIKKI KOULUTUSALAT

Koulutusala/ oppiaine Työryhmän ehdotus/ kannanotto/ [peruste] Toimenpide/ toiminta Toimija(t) KAIKKI KOULUTUSALAT 14.12.2011 hm-t Rakenteellisen kehittämisen koordinaatiohanke KOOSTE TYÖRYHMIEN EHDOTUKSISTA/ KANNANOTOISTA KAIKKI KOULUTUSALAT Aineenopettajakoulutuksen kehittäminen LUONNON- TIETEELLINEN Aineenopettajakoulutus

Lisätiedot

Hyväksyttyjä. Aloituspaikat. Hyväksytyt. kaikista hakijoista ,0 % ,0 % ,0 % ,0 % ,3 % 40/70 62,6/100

Hyväksyttyjä. Aloituspaikat. Hyväksytyt. kaikista hakijoista ,0 % ,0 % ,0 % ,0 % ,3 % 40/70 62,6/100 Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta Avoimen väylä kutsuun Historian kandidaattiohjelma, humanististen tieteiden kandidaatti (3 v) Kirjallisuuden kandidaattiohjelma, humanististen tieteiden kandidaatti

Lisätiedot

Tutkinnot Tutkinnon osia ja tutkintotavoitteisia opiskelupolkuja

Tutkinnot Tutkinnon osia ja tutkintotavoitteisia opiskelupolkuja Tutkinnot Tutkinnon osia ja tutkintotavoitteisia opiskelupolkuja Satu Helin, TtT Avoimen yliopiston johtaja Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto Perustelut ja tausta tutkintotavoitteisten opiskelupolkujen

Lisätiedot

TUTKINTORAKENNE ja TUTKINTOVAATIMUKSET AHOT ja KAIKENLAISTA MUUTA MERKILLISTÄ HARJOITTELU JA OPETUSOHJELMA. Reija Satokangas FT, yliopistonlehtori

TUTKINTORAKENNE ja TUTKINTOVAATIMUKSET AHOT ja KAIKENLAISTA MUUTA MERKILLISTÄ HARJOITTELU JA OPETUSOHJELMA. Reija Satokangas FT, yliopistonlehtori TUTKINTORAKENNE ja TUTKINTOVAATIMUKSET AHOT ja KAIKENLAISTA MUUTA MERKILLISTÄ HARJOITTELU JA OPETUSOHJELMA Reija Satokangas FT, yliopistonlehtori 1 TUTKINTOJEN KOOSTAMINEN HUK (KAAVIOT MANUAALISSA) (SUORITUSAIKA

Lisätiedot

HOPS-tilaisuudet 8.4. ja 10.4.

HOPS-tilaisuudet 8.4. ja 10.4. HOPS-tilaisuudet 8.4. ja 10.4. Koulutusohjelmakohtainen aineisto Graafisen suunnittelun koulutusohjelma Taiteen kandidaatin tutkinto ->2014 Taiteen kandidaatin tutkinto 2014-> Kandidaatin tutkinto 180

Lisätiedot

Yliopistot ja niitä vastaavat korkeakoulut. Tutkinnot Kaksiportainen tutkintorakenne Haku Opiskelijavalinta Opinto-oikeus Opintojen pisteitys

Yliopistot ja niitä vastaavat korkeakoulut. Tutkinnot Kaksiportainen tutkintorakenne Haku Opiskelijavalinta Opinto-oikeus Opintojen pisteitys Yliopistot ja niitä vastaavat korkeakoulut Tutkinnot Kaksiportainen tutkintorakenne Haku Opiskelijavalinta Opinto-oikeus Opintojen pisteitys Yliopistot ja niitä vastaavat korkeakoulut Opetus- ja kulttuuriministeriön

Lisätiedot

Yliopistot liikkeessä Tampereen yliopiston muutos. Harri Melin 29.9.2011

Yliopistot liikkeessä Tampereen yliopiston muutos. Harri Melin 29.9.2011 Yliopistot liikkeessä Tampereen yliopiston muutos Harri Melin 29.9.2011 Uusi laki uusi yliopisto Yliopistojen autonomian lisääminen Yliopistojen talouden vahvistaminen Yliopistojen johtamisen modernisoiminen

Lisätiedot

Orientoivat opinnot, osa 1. Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö klo 12-16

Orientoivat opinnot, osa 1. Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö klo 12-16 Orientoivat opinnot, osa 1 Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö 25.8.2016 klo 12-16 2 Tilaisuuden ohjelma Maria Mäkelä: Tervetuloa yliopistoon! Kati Toikkanen & Maija Ohvo: Opintojen rakenne

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 20 päivänä joulukuuta 2013. 1040/2013 Opetus- ja kulttuuriministeriön asetus

Julkaistu Helsingissä 20 päivänä joulukuuta 2013. 1040/2013 Opetus- ja kulttuuriministeriön asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 20 päivänä joulukuuta 2013 1040/2013 Opetus- ja kulttuuriministeriön asetus yliopistojen koulutusvastuun täsmentämisestä, yliopistojen koulutusohjelmista ja

Lisätiedot

Johtamiskorkeakoulun tutkintoja koskevat määräykset

Johtamiskorkeakoulun tutkintoja koskevat määräykset JOHTAMISKORKEAKOULU Nämä määräykset tulevat voimaan 1.8.2015 Johtamiskorkeakoulun tutkintoja koskevat määräykset 2015 2018 1 Johtamiskorkeakoulun tutkinto-ohjelmat Johtamiskorkeakoulussa on kaksi koulutusalaa,

Lisätiedot

Hyväksyttyjä. Paikan vastaanottaneet. Aloituspaikat. kaikista hakijoista ,0 % ,7 % ,0 % ,0 %

Hyväksyttyjä. Paikan vastaanottaneet. Aloituspaikat. kaikista hakijoista ,0 % ,7 % ,0 % ,0 % Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta Avoimen väylä Historian kandidaattiohjelma, humanististen tieteiden kandidaatti (3 v) 5 0 0 0 0,0 % Kirjoittamisen kandidaattiohjelma, humanististen tieteiden

Lisätiedot

Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto

Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto Koulutusvastuun jakautuminen Tampereen yliopistossa 1.1.2019 Hyväksytty konsistorissa 23.10.2018 Tekninen korjaus 26.3.2019/Kati Toikkanen konsistorin päätösten mukaisesti ALEMPAAN JA TAI YLEMPÄÄN KORKEAKOULUTUTKINTOON

Lisätiedot

Siirtohaku, Englannin kieli ja kulttuuri, Joensuu Humanististen tieteiden kandidaatti ja filosofian maisteri (3v+2v)

Siirtohaku, Englannin kieli ja kulttuuri, Joensuu Humanististen tieteiden kandidaatti ja filosofian maisteri (3v+2v) 1 FILOSOFINEN TIEDEKUNTA Katso koulutusten kuvaukset yliopiston verkkosivulta tai koulutustarjontaesitteestä tai Opintopolusta. Siirtohaku, Englannin kieli ja kulttuuri, Joensuu Humanististen tieteiden

Lisätiedot

Oulun yliopiston koulutustarjonta. Oulun yliopisto

Oulun yliopiston koulutustarjonta. Oulun yliopisto n koulutustarjonta Sisällys 1. Hakukohteet 2017 2. Haut 2017 3. Mitä seuraavaksi 2 Hakukohteet 2017 Kasvatusalat Opetus- ja kasvatusalan tutkinto-ohjelma Erityispedagogiikka 20 (14) Intercultural Teacher

Lisätiedot

Itä-Suomen yliopiston määrälliset tavoitteet kaudelle

Itä-Suomen yliopiston määrälliset tavoitteet kaudelle Asemointitilastot 2016, 1/8 n määrälliset tavoitteet kaudelle 2017-2020 Toteutuma Keskiarvo OPM/sov. tavoite Tavoitteen tot.-% 2015 Tot. muutos-% 2014-2015 2013 2014 2015 2013-2015 2017-2020 YO Valtak.

Lisätiedot