Päivämäärä Asiakirjatyyppi Selvitysraportti JALASJÄRVEN KUNTA KÄRJENMÄEN ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS LIITE 1

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Päivämäärä Asiakirjatyyppi Selvitysraportti JALASJÄRVEN KUNTA KÄRJENMÄEN ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS LIITE 1"

Transkriptio

1 Päivämäärä Asiakirjatyyppi Selvitysraportti JALASJÄRVEN KUNTA KÄRJENMÄEN ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS

2 JALASJÄRVEN KUNTA Päivämäärä 29/10/2015 Laatija Ville Yli-Teevahainen Tarkastaja Kuvaus Anne Koskela Jalasjärven Kärjenmäen asemakaava-alueen luontoselvitys Viite Ramboll Ruukintie SEINÄJOKI T F

3 SISÄLTÖ 1. JOHDANTO 1 2. tutkimusmenetelmät 2 3. TULOkset Kasvillisuus ja luontotyypit Kasvillisuuskuviot Arvokkaat kohteet Linnusto Liito-oravat Lepakot Viitasammakko SUOSITUKSET MAANKÄYTÖLLE 28 LIITTEET Liite 1 Liite 2 Liite 3 Selvitysalueen kasvillisuuskuviot Huomionarvoisten lintujen reviirit Lepakkohavainnot aktiivisissa kartoituksissa

4 1 1. JOHDANTO Kärjenmäen selvitysalue sijaitsee Jalasjärven kunnassa, noin kaksi kilometriä kylätaajaman länsipuolella. Suunnittelualueen laajuus on noin 103 ha ja kohteeseen ollaan parhaillaan laatimassa asemakaavaa. Selvitysalueen yleissijainti on esitetty kuvassa 1 ja tarkempi aluerajaus kuvassa 2. Luontoselvityksen tarkoituksena oli kartoittaa selvitysalueen kasvillisuutta ja eläimistöä, sekä paikallistaa mahdolliset luonnonarvoltaan huomionarvoiset kohteet ja lajit, joilla on merkitystä alueen maankäyttöä suunniteltaessa. Tässä raportissa esitellään selvitysalueen luonnonpiirteet, arvokkaat luontokohteet sekä huomionarvoiset eläin- ja kasvilajit. Lisäksi annetaan suosituksia maankäytön suunnitteluun. Selvitys on tehty Jalasjärven kunnan toimeksiannosta ja sen on laatinut Ramboll Finland Oy:n Pohjanmaan yksiköstä luontokartoittaja EAT, ins. AMK Ville Yli- Teevahainen. Selvitysalue Kuva 1. Selvitysalueen yleinen sijainti.

5 2 Kuva 2. Selvitysalueen rajaus. 2. TUTKIMUSMENETELMÄT Selvityksessä kartoitettiin kasvillisuutta, linnustoa, liito-oravia, lepakoita sekä viitasammakkoja. Maastotyöt tehtiin välisenä aikana. Kahdella ensimmäisellä kartoituskerralla touko- ja kesäkuussa inventointien pääpaino oli linnuston, liito-oravien ja kasvillisuuden kartoituksessa. Heinä- ja elokuun maastokäyntien pääpaino oli yöllä lepakoiden kartoituksessa. Olosuhteet olivat hyvät kartoitusten tekemiseen liito-orava, linnusto, kasvillisuus/luontotyypit, viitasammakko linnusto, kasvillisuus/luontotyypit, liito-orava luontotyypit, lepakot, yöaktiiviset linnut lepakot, yöaktiiviset linnut lepakot, yöaktiiviset linnut Kasvillisuusselvityksessä koko alue kierrettiin kattavasti rajaten kasvillisuustyypit ja huomionarvoiset kohteet kartalle sekä kirjaten kasvilajeja ylös. Liito-oravaselvitys tehtiin papanakartoitusmenetelmällä ja kartoittaen lajille soveltuvia metsiköitä. Linnustokartoitus tehtiin kartoituslaskennalla, jossa jokainen pesiväksi pariksi tulkittu pari merkittiin karttapohjalle. Viitasammakkoinventointi tehtiin kuuntelemalla kalliolouhoksen ympäristössä olevien avovesilampien ja suurimpien kuivatusojien varrella. Lepakkoinventointi tehtiin aktiivikartoitusmenetelmällä detektoria (Batbo Duet) käyttäen kiertäen maastossa lepakoille potentiaalisia ympäristöjä ja etsien mahdollisia päiväpiiloja ja lisääntymispaikkoja. Tämän lisäksi alueelle sijoitettiin yksi passiividetektori (Anabat Epress), jonka sijoituspaikkaa vaihdeltiin maastokauden aikana. Passiivilaite oli maastossa seuraavasti:

6 3. Selvityksen lähtötietoina käytettiin mm. pohjakarttoja, ilmakuvia, OIVA-ympäristö- ja paikkatietopalvelua, aikaisempia luontoselvityksiä alueelta (mm. Pöyry 2007) sekä Eliölajit - tietojärjestelmän tietoja. 3. TULOKSET 3.1 Kasvillisuus ja luontotyypit Hankealue lukeutuu Etelä-Pohjanmaan eliömaakuntaan. Kasvimaantieteellisessä aluejaossa Jalasjärven seutu lukeutuu Pohjanmaan vyöhykkeeseen, joka kuuluu keskiboreaaliseen kasvillisuusvyöhykkeeseen. Soiden aluejaossa selvitysalue sijoittuu konsentristen kilpikeitaiden vyöhykkeeseen ja siinä Satakunnan ja Etelä-Pohjanmaan kilpikeitaat -vyöhykkeelle. Selvitysalue on pääosin metsätalouskäytössä olevaa metsämaata. Selvitysalueen keskiosissa on kaksi kalliokiviaineksen ottoaluetta, kaksi varastokenttää ja niiden ympärillä erittäin laajat hakkuuaukeat/nuoret taimikot. Lisäksi länsiosassa on melko hiljattain tehty peltoraivio. Aluetta halkoo sorapäällysteinen Kärjenmäentie. Aluetta luonnehtivat pääosin nuoret puolukka- ja kanervatyypin (VT, CT) mäntyvaltaiset kangasmetsät. Tuoreempaa ja rehevämpää metsäpohjaa on Peränevan peltojen länsipäässä aivan selvitysalueen itäreunalla sekä selvitysalueen pohjoispuolella, jossa esiintyy kuusivaltaista mustikkatyypin varttunutta kangasta (MT). Ojittamattomia luonnontilaisia soita ei ole selvitysalueella, vaan suot ovat lähinnä pienialaisia kangasmaiden soistumia ja karuja turvekangaskuvioita sekä rämemuuttumia. Vesistöjä ei selvitysalueella ole. Kalliokiviaineksen ottopaikoilla on avovesialtaita, jotka ovat muodostuneet sade- ja vajovesistä louhosten pohjalle.

7 4 Kuva 3. Selvitysalueen puuston ikä on verrattain nuorta. Seuraavassa esitellään alueen kasvillisuuskuviot, kuviorajaukset ovat karttapohjalla liitteessä Kasvillisuuskuviot Kuvio 1 Kuvio hieskoivuvaltainen VT-tyypin (kuivahko kangas) taimikko, puustossa seassa nuoria kuusia ja pihlajaa. Valtalajit ovat oravanmarja, puolukka, mustikka, metsälauha. Pohjakerroksessa on runsaasti kiviä pinnassa. Kuviolla ei ole erityisiä luontoarvoja.

8 5 Kuva 4. Kuviota 1. Kuvio 2 Kuvio 2 on puolukkatyypin ja kanervatyypin kangasta (VT-CT). Puusto on varttunutta ja tiheää mäntytaimikkoa. Valtalajeina esiintyy mm. puolukka, kanerva, metsälauha, oravanmarja. Ei erityisiä luontoarvoja. Kuvio 3 Kuvio 3 on kanervatyypin kuivaa kangasta (CT), osin myös puolukkatyyppiä (VT). Puusto on nuorta mäntyvaltaista kasvatusmetsää. Valtalajeina esiintyy mm. kanerva ja puolukka. Ei erityisiä luontoarvoja. Kuva 5. Kuvion 3 keskikohtaa.

9 6 Kuvio 4 Kuviolla 4 on hiljattain hakattu avohakkuuaukea, johon taimet ovat juuri alkaneet kasvaa. Metsäpohja on puolukkatyypin kuivahkoa kangasta (VT). Ei erityisiä luontoarvoja. Kuva 6. Kuvio 4 on kivinen hakkuuaukea. Kuvio 5 Kuvio 5 on karua isovarpurämemuuttumaa (IRmu), valtapuuna mänty, muutama hieskoivu ja nuori kuusi. Kenttäkerroksessa vallitsevat suovarvut mm. suopursu, juolukka, myös puolukka ja pensasiat virpapaju. Ei erityisiä luontoarvoja. Kuva 7. Kuvio 5 on isovarpuista rämettä.

10 7 Kuvio 6 Kuviolla 6 on mänty-hieskoivuvaltaista, erittäin tiheää nuorta kasvatusmetsää/varttunutta taimikkoa, joka pohjoisosastaan soistunutta. Vallitseva metsätyyppi kohteella on kuivahko kangas (VT). Kenttäkerroksessa vallitsevat puolukka, kanerva, mustikka, osin suopursu. Ei erityisiä luontoarvoja. Kuva 8. Kuvion 6 tiheikköä. Kuvio 7 Kuvio 7 on laaja-alainen mäntyvaltainen varttunut puolukkatyypin (VT) taimikko, jossa paikoin mukana kanervatyypin (CT) karuja laikkuja. Kuvion pohjoispuolella ojitusta, jossa osin turvekangasta. Ei erityisiä luontoarvoja. Kuva 5. Kuvio 7 on pääosin mäntyvaltaista varttunutta VT-taimikkoa.

11 8 Kuvio 8 Kuviolla 8 on harvennettu mustikkatyypin kuusikko, jossa ei ole juurikaan lehtipuita sekapuustona. Puusto on varttunutta kasvatusmetsää. Kenttäkerroksessa esiintyvät mm. mustikka, puolukka, kevätpiippo, vanamo, metsäalvejuuri, oravanmarja, käenkaali. Ei erityisiä luontoarvoja. Kuva 6. Kuviolla 8 on varttunut mustikkatyypin harvennettu kuusikko (MT). Kuvio 9 Kuviolla 9 on nuorta ja tiheää VT-tyypin hieskoivu-mäntytaimikkoa, pohjalla alikasvoskuusia. Kenttäkerroksessa esiintyvät mm. puolukka, metsälauha, oravanmarja ja mustikka. Ei erityisiä luontoarvoja. Kuva 7. Kuvion 9 nuorta sekapuutaimikkoa.

12 9 Kuvio 10 Kuvio 10 on mäntyvaltaista puolukkatyypin (VT) nuorta kasvatusmetsää (puuston pituus n. 10 m), jossa siellä täällä yksittäisiä kuusia ja hieskoivuja. Kuvion länsireunaa on hiljattain harvennettu, hakkuutähteitä maassa. Kuvion itäpuoli on puustoltaan varttuneempaa. Pohja on paikoin hyvin kivinen. Kasvillisuudessa vallitsevat puolukka, kanerva, mustikka. Ei erityisiä luontoarvoja. Kuva 8. Kuvio 10 mäntyvaltaista nuorta kasvatusmetsää. Kuvio 11 Kuvio 11 on karua lähinnä kanervatyypin (CT) nuorta mäntyvaltaista kasvatusmetsää, osin joukossa on kosteampia VT-laikkuja. Kuvion halki kulkee traktoripolku. Kuvion eteläosassa on soistumaa, jossa rämevarvut vallitsevat. Ei erityisiä luontoarvoja.

13 10 Kuva 9. Kuvion 11 halki kulkee traktoripolku. Kuvio 12 Kuvio 12 on isovarpuräme- ja tupasvillarämemuuttumaa, jossa rämevarvut ja tupasvilla vallitsevat. Ojituksen myötä puuston kasvu on parantunut ja myös hieskoivu on vallannut rämeeltä alaa. Ei erityisiä luontoarvoja. Kuva 10. Tupasvilla ja rämevarvut vallitsevat kuviolla 12.

14 11 Kuvio 13 Kuvio 13 on karua kalliomännikköä (CT - ClT-tyyppiä). Laajoja jäkäläisiä avokalliopaljastumia on runsaasti. Puusto on varttunutta harvahkoa kasvatusmetsää, jossa mänty on valtapuuna. Jäkälistä pallero-, harmaaporonjäkälä sekä muut Cladonia -suvun torvijäkälät ovat vallitsevia, myös isohirvenjäkälää esiintyy. Kallioiden välillä on rämeisiä juotteja. Kuviolla olevat keskeisimmät kalliokumpareet lähiympäristöineen voidaan tulkita kuuluvan metsälain erityisen tärkeisiin elinympäristöihin (metsälaki 10, vähäpuustoiset kalliot). Koko kuvio ei välttämättä täytä metsälain kriteerejä mutta kohde on mahdollisuuksien mukaan hyvä ottaa huomioon maisemallisena kokonaisuutena. Kohteelta löytyi myös urosmetson jätöksiä. Kuva 11. Keskeisimmiltä osiltaan kalliomännikkö on edustava kuviolla 13. Kuvio 14 Kuvio 14 on karua isovarpuista rämettä (IR) kalliokumparemuodostelmien välillä. Kohteella kasvaa valtaosin kanervaa, suopursua ja avonaisimmissa laikuissa tupasvillaa, puusto mäntyä. Kuvion halki tehdyt ojitukset muuttaneet hieman vesitaloutta. Ei erityisiä luontoarvoja.

15 12 Kuva 12. Kalliokumpareiden väliin jää karuja rämeitä kuviolla 14. Kuvio 15 Kuvio 15 on karua kanervatyypin (CT) nuorta mäntyvaltaista metsää, jossa pienet kalliokumpareet elävöittävät maisemaa. Ei erityisiä luontoarvoja. Kuvio 16 Kuvio 16 on kuivahkoa puolukkatyypin kangasta (VT), jossa männyn lisäksi sekapuuna on kuusta ja hieskoivua. Kenttäkerroksessa vallitsevat puolukka, mustikka, kevätpiippo, metsälauha. Kuvio rajoittuu eteläosastaan Kärjenmäentiehen. Ei erityisiä luontoarvoja. Kuva 13. Kuviolla 16 on VT-tyypin mäntyvaltaista nuorta kasvatusmetsää.

16 13 Kuvio 17 Kuvio 17 on hiljattain raivattua avo-ojitettua peltoa. Raivion itäpuolella on metsän puolella yksittäinen, hyvin maisemasta erottuva jättikuusi, jonka rungon halkaisija rinnankorkeudella on noin kolme metriä. Puu on suunnittelualueen ulkopuolella. Raiviopellolla ei ole erityisiä luontoarvoja. Kuva 14. Kohteella 17 on tuore raiviopelto, jättikuusi näkyy kuvan oikeassa yläreunassa. Kuvio 18 Kuvio 18 on hyvin laaja-alainen hakkio/nuori taimikko, jossa nuoret puuntaimet (mänty, kuusi, koivut) ovat kasvamassa muokatusta maapohjasta (taimikon valtapuiden pituus vaihtelee 0,5 4 m). Maapohja vaihtelee VT-CT -tyypin välillä. Osa länsipuolen kuviosta on soistunutta. Pohja on hyvin kivinen. Kuviolla ei ole erityisiä luontoarvoja.

17 14 Kuva 15. Kuvio 18 on laaja-alaista, avointa nuorta taimikkoa. Kuva kuvion länsireunalta. Kuva 16. Kuvion 18 nuorta taimikkoa itäpäässä selvitysaluetta.

18 15 Kuva 17. Laaja-alaisen kuvion 18 pohjoisosaa. Kuvio 19 Kuvio 19 on nuorta puolukka- ja kanervatyypin (VT-CT) mänty-hieskoivuvaltaista sekapuutaimikkoa. Kuviolla ei ole erityisiä luontoarvoja. Kuvio 20 Kuvioon 20 on sisällytetty kaksi erillistä kalliokiviaineksen ottopaikkaa. Kuvioilla ei ole erityisiä luontoarvoja. Kuva 18. Kalliokiviaineksen ottopaikka kuviolla 20.

19 16 Kuvio 21 Kuvio 21 on melko tiheää mänty-hieskoivutaimikkoa, metsätyyppinä vallitsee kuivahko kangas (VT). Kuvioilla ei ole erityisiä luontoarvoja. Kuvio 22 Kuvio 22 on valoisaa varttunutta kalliopohjaista männikköä, metsätyyppinä kuivahko kangas kuiva kangas (VT-CT). Männikkö on hiljattain harvennettu. Männyn lisäksi kohteella mm. alikasvoskuusia, katajaa ja koivunalkuja pensaskerroksessa. Kenttäkerroksen valtalajit ovat kanerva ja puolukka. Kuvioilla ei ole erityisiä luontoarvoja. Kuva 19. Valoisaa kalliomännikköä kuviolla 22. Kuvio 23 Kuvioon 23 on sisällytetty kaksi erillistä avointa varasto- ja piha-aluetta. Kasvillisuudessa esiintyy tyypillistä ruderaattilajistoa ja vieraslajeja (mm. lupiini). Läntisemmällä varastoalueella säilytettiin suuria kuitu- tai hakepuuvarastoja sekä maa-aineksia. Kuvioilla ei ole erityisiä luontoarvoja.

20 17 Kuva 20. Läntisempi varastoalue kuviolla 23. Kuva 21. Itäisempi varastoalue kuviolla 23. Kuvio 24 Kuvio 24 on nuorta puolukkatyypin kasvatusmetsää, osin taimikkovaiheen puustoa. Puusto on mäntyvaltaista ja istutettua. Kenttäkerroksessa vallitsevat puolukka, mustikka, kevätpiippo, metsälauha. Ei erityisiä luontoarvoja.

21 18 Kuva 22. Kuvion 24 istutusmännikköä. Kuvio 25 Kuvio 25 on pienialainen soistuma, lähinnä isorvarpurämeojikkoa (IRoj). Ei erityisiä luontoarvoja. Kuvio 26 Kuvio 26 on puolukkatyypin (VT) männikkö, varttunutta kasvatusmetsää laakean mäenharjanteen päällä. Pohjalla on runsaasti kiviä. Kenttäkerroksessa vallitsevat puolukka, mustikka, kanerva, oravanmarja ja metsälauha. Ei erityisiä luontoarvoja. Kuva 23. Kuviolla 26 on mäenharjanteen päällä valoisa VT-männikkö.

22 19 Kuvio 27 Kuvio 27 on kapea kuusivaltainen tuoreen kankaan (MT) kaistale itäpuolen peltoaukean ja länsipuolen hakkion välillä. Puustossa myös isoja mäntyjä sekä yksi iso haapa, pensaskerroksessa katajaa ja haavanvesaikkoa, pellonreunalla nuorta leppää ja haapaa. Kuvion reunalta on kaatunut reunapuita myrskyn voimasta maahan. Kenttäkerroksessa kasvaa mm. mustikka, puolukka, metsälauha, kevätpiippo. Kuvion halkaisee länneltä laskeva oja. Kohteelta on havaittu aikaisemmin liito-oravan papanoita (vuosina 2007 ja 2012). Reunapuussa oli helmipöllön pönttö ja maassa lojui puusta pudonnut pienempi linnunpönttö. Kohde on edelleen mahdollinen liito-oravan elinympäristö ympäristön hakkuista huolimatta. Kuva 24. Kapea MT-kaistale hakkion ja pellon välissä kuviolla 27. Kuva 25. Iso haapa pellon reunassa kuviolla 27.

23 Arvokkaat kohteet Kasvillisuudeltaan/luontotyypeiltään huomionarvoisin kohde on kuvio nro 13, jonka keskiosat voidaan lukea metsälain erityisen tärkeiksi elinympäristöiksi (metsälaki 10 ). Kyseessä on vähäpuustoinen kalliomännikkö, jonka jäkäläpeitteiset kalliokumpareet ovat maastosta ja ympäröivästä maisemasta selvästi erottuvia. Kohteen arvo on paikallinen. Selvitysalueelta ei löydetty luonnonsuojelulain mukaisia arvokkaita luontotyyppejä tai vesilain tarkoittamia arvokkaita pienvesiä. Inventoinnissa ei havaittu uhanalaista (CR, EN, VU), silmälläpidettävää (NT), alueellisesti uhanalaista (RT), erityisesti suojeltavaa tai luontodirektiivin (liite IV b ja liite II) mukaista kasvilajistoa. Alueelta ei myöskään ole aikaisempaa tietoa uhanalaisista kasvi- tai sammallajeista Hertta Eliölajit tietokannan mukaan. 3.2 Linnusto Selvitysalueen pesimälinnusto koostuu valtaosin tavanomaisista ja yleisistä havu- ja sekametsille ominaisista lintulajeista. Pesiviä lajeja todettiin selvitysalueella vähintään 36, jonka lisäksi neljän lajin pesiminen selvitysalueella tulkittiin epävarmaksi, vaikka lajit maastotöissä havaittiinkin. Erityistä suojelua vaativia lintulajeja tai suurten petolintujen vakituisesti käyttämiä pesäpaikkoja ei havaittu selvitysalueella. Kivitasku on ainoa lintulaji selvitysalueen pesimälajistossa, joka on luokiteltu valtakunnallisesti vaarantuneeksi (VU). Muita niin kutsuttuja huomionarvoisia, alueella pesiviä lintulajeja olivat helmipöllö ja pikkulepinkäinen sekä mahdollisia pesimälajeja huuhkaja, teeri ja metso, joiden pesiminen selvitysalueella on epävarmaa. Lajien reviirit on merkitty liitteeseen 2. Selvitysalueelta ei voida rajata mitään yksittäistä aluetta, joka olisi linnuston kannalta erityisen tärkeä tai merkittävä esiintymisalue (esimerkiksi pesivien parien lukumäärän runsauden tai erityisesti suojeltavien lajien merkittävien pesimisympäristöjen sijainnin vuoksi). Kivitasku (3 pesivää paria) esiintyy selvitysalueella ihmisen muokkaamassa elinympäristössä. Reviirit olivat maa-aineksen ottopaikoilla ja niiden läheisyydessä sekä hiljattain raivatun pellon kivikasoissa. Pikkulepinkäinen pesi kahden parin voimin hakkiolla/nuoressa taimikossa. Helmipöllön pesintä varmistui alueella olevasta pesäpöntöstä. Lajille soveltuvia palokärjen koloja tai muita pesäpönttöjä ei löydetty muualta selvitysalueelta. Huuhkaja havaittiin kerran selvitysalueen länsiosassa tuoreen raiviopellon laitapuussa lepakkokartoituksessa. Lajin pesinnästä selvitysalueella ei saatu selvityksessä havaintoja ja lintu saattoi olla saalistusretkellä avoimen pellon laidalla. Teerinaaras lähti kartoituksessa kuviolta 11, ja laji saattaa pesiä selvitysalueella. Metsosta puolestaan tehtiin vain ulostejätöshavaintoja kuviolla 13, mutta laji saattaa kuulua selvitysalueen pesimälajistoon. Muista lajeista mm. törmäpääsky pesi itäisimmän maa-aineksen ottopaikan maa-aineskasoissa noin 3-4 parin voimin. Isolepinkäisreviiri sijoittui kuviolle 23 johtavan tien risteykseen. Kalalokin pesintä varmistui itäisimmän maa-aineksen ottopaikan länsipuolelta kiven päältä. Tuulihaukka nähtiin saalistelevana maa-ainesalueella. Taivaanvuohen reviirit (2 paria) sijoittuivat kosteapohjaisiin hakkuuaukeisiin kuviolla 18. Karut kalliomänniköt olivat käen ja leppälinnun mieleen. Selvitysalueen ulkopuolisista pesimälajeista mainittakoon käenpiika, jolla oli reviiri selvitysalueen länsipuolella Kärjenmäki tilalle johtavan tien ja Kärjenmäentien risteyksen tuntumassa. Palokärki kierteli laajalla reviirillään selvitysalueen etelä- ja itäpuolella.

24 21 Taulukko 1. Huomionarvoiset lintulajit selvitysalueella. Taulukossa: NT = uhanalaisluokituksessa silmälläpidettävä, VU = vaarantunut, RT = alueellisesti uhanalainen, DIR = EU:n lintudirektiivin liitteessä 1 mainittu laji. Kartoituksessa havaitut lajit Pesivä tai mahdollisesti pesivä kaava-alueella Suojelustatus harmaasieppo helmipöllö DIR, NT hernekerttu hippiäinen huuhkaja? NT, DIR isolepinkäinen kalalokki keltasirkku kirjosieppo kivitasku VU kulorastas käki laulurastas lehtokurppa leppälintu metso? RT, NT, DIR metsäkirvinen metsävilko mustarastas närhi pajulintu peippo pensastasku pikkulepinkäinen DIR punakylkirastas punarinta punatulkku räkättirastas sinisorsa sinitiainen taivaanvuohi talitiainen teeri? DIR tiltaltti tuulihaukka törmäpääsky töyhtötiainen varis vihervarpunen västäräkki

25 22 Kuva 26. Kalalokin pesä läntisemmän kallio-ottoalueen länsipuolella. Kuva 27. Isolepinkäinen reviirillään Kärjenmäentien varrella.

26 23 Kuva 28. Helmipöllö pesi onnistuneesti pöntössä kuviolla Liito-oravat Selvitysalue on valtaosin liito-oravalle soveltumatonta mäntyvaltaista nuorta kasvatusmetsää tai taimikkoa/hakkiota. Selvitysalueen itälaidalla, Peräneva -nimisen pellon laitametsikkö, on ollut aikaisempina vuosina (2007 ja 2012) liito-oravan asuttama (mm. Pöyry 2007, Eliölajittietojärjestelmä). Jalasjärven Kirkonseudun osayleiskaavan ja keskustan asemakaavan luontoselvityksessä (Pöyry 2007) löydettiin Kärjenmäentien selvitysalueelta Peränevan liito-oravareviiri. Tällöin löytyi runsaasti papanoita yhden järeän haavan juurelta. Kohteen eteläpuolella oli tuolloin ollut hiljattain laajat avohakkuut järeässä kuusikossa, joka oli todennäköisesti ollut kyseisen liitooravareviirin ydinosaa. Kuva 29. Ote luontoselvityskartasta (Pöyry 2007), Peränevan liito-oravareviiri. Eliölajit- tietojärjestelmässä on liito-oravan papanahavaintoja vuodelta 2012 sekä Peränevan pellonlaitakuusikosta että selvitysalueen eteläpuolen metsiköstä (kuva 30).

27 24 Kuva 30. Eliölajit tietokannassa olevat liito-oravan papanapuut vuodelta 2012 (punaiset ympyrät). Tässä selvityksessä Peränevan pellon laidalla oleva kuusikaistale (kuvio 27) oli hyvin kapea ja hakkuiden seurauksena muusta varttuneesta metsäympäristöstä erillään. Papanoita kuviolta ei löydetty keväällä Liito-oravalle on kuitenkin tyypillistä se, että joinain vuosina hyvätkin elinympäristöt saattavat olla syystä tai toisesta autioina, ja taas toisena vuotena jälleen asuttuina. Peränevan pellonlaitametsikkö on kuitenkin nykyisellään erittäin kapea, pienialainen ja erillään muista potentiaalista liito-oravametsiköistä, joten kohteen asuttuna oleminen on jatkossa epävarmaa tai satunnaista. Kohde on kuitenkin syytä maankäytössä huomioida ja sillä voi olla merkitystä jatkossa lajin levähdys- ja siirtymäreittinä reviireiltä toiselle. 3.4 Lepakot Aktiivisissa lepakkokartoituksissa havaittiin selvitysalueella vain pohjanlepakkoa. Lisäksi yksittäinen viiksisiippa/isoviiksiippa havaittiin saalistamassa selvitysalueen länsipuolella Jukakankaan laiteilla Selvitysalueelta tehtiin 3-5 lepakkohavaintoa per käyntikerta, näiden lisäksi tehtiin muutama havainto selvitysalueen ulkopuolelta. Heinäkuun kartoituskäynnin lepakkohavainnot kohdistuivat varttuneisiin metsiin selvitysalueen pohjoispuolelle. Myöhemmin elokuussa havaintoja tehtiin ympäri aluetta, myös avoimista ympäristöistä. Havaintojen painopisteisiin saattaa vaikuttaa kartoitusöiden valoisuus/pimeys kesäkauden valoisimpina aikoina lepakot saalistavat mielellään suojaisissa elinympäristöissä, kun taas loppukesällä ja alkusyksyllä pilkkopimeät yöt turvaavat lepakoita myös avonaisissa ympäristöissä. Pohjanlepakkohavainnot koostuivat 1-2 yksilön saalistuslennoista. Kuviolla 23 oleva ranka-/hakepuupinojen ympäristö oli pohjanlepakoille mieluista saalistusaluetta, joissa nähtiin vähintään 2 lepakkoa kerrallaan saalistamassa. Aktiivisissa kartoituksissa tehdyt lepakkohavainnot on esitetty liitteessä 3.

28 25 Alueelta ei löydetty lepakoiden lisääntymis- ja levähdyspaikkoja. Em. tarkoitukseen soveltuvia kolopuita, vanhoja rakennuksia tai luolastoja ei juurikaan ole. Kuviolla 23 olevalla varastokenttäalueella on muutamia vanhoja työmaaparakkeja, joiden ympäristössä ei kuitenkaan tavattu erityistä lepakkoaktiviteettia. Nuoret mäntyvaltaiset kuivahkot kankaat eivät ole lepakoille erityisen soveltuvia elinympäristöjä. Lepakoiden määrä oli selvitysalueella tavanomainen. Automaattinen passiividetektori tallensi havaintoja neljässä eri paikassa kartoitusten aikana (kuva 32): pisteessä yksi , pisteessä kaksi , pisteessä kolme ja pisteessä neljä Kuva 31. Passiivilaite pisteessä 1.

29 26 Kuva 32. Passiivilaitteiden sijoituspaikat (nrot 1 4) kesän aikana. Passiivilaitteeseen kertyi havaintoja kaikkiaan 89 kpl, joista valtaosa on kuulunut pohjanlepakolle. Ainoastaan on laitteelle kirjautunut myös yksittäisiä viiksi/isoviiksisiippahavaintoja. Alkukesällä lepakkohavaintoja oli tavanomaista niukemmin, mikä oli nähtävissä myös muualla eri selvitysalueilla samaan aikaan tehdyissä selvityksissä. Ns. pitkänmatkan muuttavia lepakoita (esim. pikku-, iso-, kimo-, kääpiölepakko) ei tavattu kartoituksessa lainkaan. Selvitysalueelta ei löytynyt passiivilaitteeseen kertyneiden havaintojen perusteella erityisen tärkeitä lepakkoalueita.

30 27 Taulukko 1. Passiividetektorin lepakkohavainnot Kärjenmäen selvitysalueella (Enil=pohjalepakko, Msp=viiksi/isoviiksisiippa). Pvm Klo-aika Laji Havaintoa /1 min jaksolla Passiivilaite, sijaintinro :58 Enil :52 Enil :59 Enil :55 Enil :42 Enil :31 Enil :51 Enil :15 Enil :51 Enil :02 Enil :23 Enil :24 Enil :01 Enil :48 Enil :49 Enil :52 Enil :56 Enil :27 Enil :32 Enil :33 Enil :39 Enil :41 Enil :42 Enil :43 Enil :54 Enil :02 Enil :05 Enil :06 Enil :11 Enil :12 Enil :13 Enil :14 Enil :15 Enil :16 Enil :17 Enil :44 Enil :45 Enil :46 Enil :47 Enil :47 Msp :48 Enil :49 Enil :50 Enil :51 Enil :52 Enil :58 Msp :02 Enil :10 Enil :10 Msp :19 Enil :20 Enil :21 Enil :30 Enil :36 Enil :38 Msp :41 Enil :03 Enil 1 4

31 Viitasammakko Selvitysalueelta ei tehty viitasammakkohavaintoja. Kohteella olevat avovesilammikot maaaineksenottopaikkojen pohjalla eivät ole erityisesti lajille mieleen. 4. SUOSITUKSET MAANKÄYTÖLLE Selvitysalue on pääosin voimakkaasti käsiteltyä nuorta talousmetsää ja ihmisen muokkaamaa ympäristöä vailla merkittäviä luontokokonaisuuksia. Selvitysalueella on kuitenkin kaksi pienialaista kohdetta (kuviot 13 ja 27), jotka suositellaan jätettävän rakentamisen ulkopuolelle. Kuvio 13 on maisemaltaan ja elinympäristöltään edustavaa kalliomännikköä, joka keskeisimmiltä osiltaan voidaan tulkita metsälain 10 :n kohteeksi. Kohteelta löytyi myös metson ulostuksia, joten laji viihtyy alueella. Kuvio 27 on pienialainen pellonreunakuusikko, josta aikaisempina vuosina on löytynyt liito-oravan esiintymisestä kertovia merkkejä. Kohde suositellaan säästettäväksi mahdollisena elinympäristönä ja / tai kulkuyhteytenä lajille.

32 \\TANGO\DATA1\DATA1379\ \PIIRUSTUKSET\PERUSKARTTA KÄRJENMÄKI.DWG _ A

33 !( Helmipöllö ") Kivitasku #* Metso ^_ Pikkulepinkäinen %, Teeri Meters!( %, ") ") ^_ #* ^_ ")

34 !.!.!. Pohjanlepakko Pohjanlepakko Pohjanlepakko !.!.!.!.!.!.!.!.!.!.!.!.

TORVENKYLÄN TUULIVOIMAHANKE MAAKAAPELIREITIN MAASTOTARKISTUS

TORVENKYLÄN TUULIVOIMAHANKE MAAKAAPELIREITIN MAASTOTARKISTUS Vastaanottaja Smart Windpower Oy Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 27.5.2016 TORVENKYLÄN TUULIVOIMAHANKE 1 Päivämäärä 27.5.2016 Laatija Tarkastaja Ville Yli-Teevahainen Merja Isteri Viite 1510021396

Lisätiedot

LAPUAN KESKUSTAAJAMAN TUOTANTO- JA LOGISTIIKKA-ALUEEN OSAYLEISKAAVA MUUTTUNEIDEN TUULIVOIMALAPAIKKOJEN TARKISTUS

LAPUAN KESKUSTAAJAMAN TUOTANTO- JA LOGISTIIKKA-ALUEEN OSAYLEISKAAVA MUUTTUNEIDEN TUULIVOIMALAPAIKKOJEN TARKISTUS Vastaanottaja Lapuan kaupunki Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 18.3.2014 Viite 1517874 LAPUAN KESKUSTAAJAMAN TUOTANTO- JA LOGISTIIKKA-ALUEEN OSAYLEISKAAVA MUUTTUNEIDEN TUULIVOIMALAPAIKKOJEN TARKISTUS

Lisätiedot

KIIMASSUON TUULI- PUISTO TÄYDENTÄVÄ LUON- TOSELVITYS

KIIMASSUON TUULI- PUISTO TÄYDENTÄVÄ LUON- TOSELVITYS Vastaanottaja Voimavapriikki Oy Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 7.9.2012 KIIMASSUON TUULI- PUISTO TÄYDENTÄVÄ LUON- TOSELVITYS KIIMASSUON TUULIPUISTO TÄYDENTÄVÄ LUONTOSELVITYS Tarkastus Päivämäärä 07/09/2012

Lisätiedot

KOKKOKANKAAN TUULIVOIMAHANKE MUUTTUNEIDEN VOIMALAPAIKKOJEN MAASTOTARKISTUS

KOKKOKANKAAN TUULIVOIMAHANKE MUUTTUNEIDEN VOIMALAPAIKKOJEN MAASTOTARKISTUS Vastaanottaja SABA Tuuli Oy Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 27.5.2016 KOKKOKANKAAN TUULIVOIMAHANKE MUUTTUNEIDEN VOIMALAPAIKKOJEN MAASTOTARKISTUS 1 Päivämäärä 27.5.2016 Laatija Tarkastaja Ville Yli-Teevahainen

Lisätiedot

KOLMENKULMANTIEN LUONTOSELVITYS Nokia 2017

KOLMENKULMANTIEN LUONTOSELVITYS Nokia 2017 Nokian kaupunki Kaupunkikehityspalvelut Harjukatu 21 37100 NOKIA KOLMENKULMANTIEN LUONTOSELVITYS Nokia 2017 LUONTOSELVITYS M. RANTA Hautaantie 295 38120 SASTAMALA p. 050-5651584 /miraranta@hotmail.fi TYÖN

Lisätiedot

KOLMENKULMAN LAAJENNUSALUEEN LUONTOSELVITYS Nokia 2017

KOLMENKULMAN LAAJENNUSALUEEN LUONTOSELVITYS Nokia 2017 Nokian kaupunki Kaupunkikehityspalvelut Harjukatu 21 37100 NOKIA KOLMENKULMAN LAAJENNUSALUEEN LUONTOSELVITYS Nokia 2017 LUONTOSELVITYS M. RANTA Hautaantie 295 38120 SASTAMALA p. 050-5651584 /miraranta@hotmail.fi

Lisätiedot

Luontoselvitys, Kalliomäki , Sappee, Mira Ranta 2015 Liito-oravaselvitys,Kalliomäki , Sappee, Mira Ranta 2016 Sappee

Luontoselvitys, Kalliomäki , Sappee, Mira Ranta 2015 Liito-oravaselvitys,Kalliomäki , Sappee, Mira Ranta 2016 Sappee 25.05.2016 Luontoselvitys, Kalliomäki 635-432-3-108, Sappee, Mira Ranta 2015 Liito-oravaselvitys,Kalliomäki 635-432-3-108, Sappee, Mira Ranta 2016 Sappee kiinteistön 635 432-3-108 Kalliomäki muinaisjäännösinventointi

Lisätiedot

LIITE. Louhunkankaan suunnittelualueen tuulivoimaloiden alueiden ja huoltotieyhteyksien rakentamisaluekuvaukset.

LIITE. Louhunkankaan suunnittelualueen tuulivoimaloiden alueiden ja huoltotieyhteyksien rakentamisaluekuvaukset. LIITE. Louhunkankaan suunnittelualueen tuulivoimaloiden alueiden ja huoltotieyhteyksien rakentamisaluekuvaukset. Voimala 1 Alueella kasvaa nuorta ja varttuvaa kalliomännikköä. Sekapuuna kasvaa hieman kuusta

Lisätiedot

Akaan kaupungin YRITYS-KONHON ALUEEN LUONTO- JA LIITO-ORAVASELVITYS 2011

Akaan kaupungin YRITYS-KONHON ALUEEN LUONTO- JA LIITO-ORAVASELVITYS 2011 Akaan kaupunki Maankäyttö- ja kaavoitusyksikkö PL 34 37801 TOIJALA Akaan kaupungin YRITYS-KONHON ALUEEN LUONTO- JA LIITO-ORAVASELVITYS 2011 Tmi Mira Ranta Isorainiontie 8 38120 SASTAMALA p. 050-5651584

Lisätiedot

SENAATTI KERAVAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO

SENAATTI KERAVAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO Vastaanottaja Senaatti Asiakirjatyyppi Luontoarvio Päivämäärä 30.11.2017 Viite 1510033076 SENAATTI KERAVAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO SENAATTI KERAVAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO Päivämäärä 30.11.2017 Laatija

Lisätiedot

EURAJOEN KUNTA. Luontoselvitys. Työ: 26016. Turku, 02.05.2013

EURAJOEN KUNTA. Luontoselvitys. Työ: 26016. Turku, 02.05.2013 EURAJOEN KUNTA Hirveläntien Peräpellontien alueen asemakaava ja asemakaavan muutos Luontoselvitys Työ: 26016 Turku, 02.05.2013 AIRIX Ympäristö Oy PL 669 20701 TURKU Puhelin 010 241 4400 www.fmcgroup.fi

Lisätiedot

Merkkikallion tuulivoimapuisto

Merkkikallion tuulivoimapuisto OX2 FINLAND OY Merkkikallion tuulivoimapuisto Kasvillisuus- ja luontotyyppiselvityksen 2016 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P29646P004 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Lähtötiedot ja menetelmät... 2

Lisätiedot

LUONTO- JA MAISEMASELVITYS 2015

LUONTO- JA MAISEMASELVITYS 2015 Kunnanhallitus 7.12.2015 154 LIITE 98 MYRSKYLÄN SEPÄNMÄKI- PALOSTENMÄKI LUONTO- JA MAISEMASELVITYS 2015 Kuvio 1. Kalliokumpare alueen pohjoisosassa (Kuvio 1). ClT-tyypin kalliometsaa. 1. JOHDANTO Selvitysalue

Lisätiedot

K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN

K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN Vastaanottaja Senaatti Asiakirjatyyppi Luontoarvio Päivämäärä 14.11.2017 Viite 1510033076 SENAATTI K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN ALUEIDEN LUONTOARVIO SENAATTI K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN ALUEIDEN LUONTOARVIO

Lisätiedot

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27636.10 MYNÄMÄEN KUNTA MYNÄMÄEN KATTELUKSEN ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS 30.3.2015 SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27636.10 MYNÄMÄEN KUNTA MYNÄMÄEN KATTELUKSEN ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS 30.3.2015 SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU TYÖNUMERO: E27636.10 MYNÄMÄEN KUNTA MYNÄMÄEN KATTELUKSEN ASEMAKAAVAN SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU Sisältö 1 JOHDANTO... 2 2 TUTKIMUSALUEEN SIJAINTI JA YLEISKUVA... 2 3 TUTKIMUSMENETELMÄT... 3 4 LUONTOTYYPIT

Lisätiedot

RIIHIMÄKI AROLAMPI 1 JA HERAJOKI ETELÄINEN LIITO-ORAVASELVITYS 2017

RIIHIMÄKI AROLAMPI 1 JA HERAJOKI ETELÄINEN LIITO-ORAVASELVITYS 2017 TUTKIMUSRAPORTTI 5.4.2017 RIIHIMÄKI AROLAMPI 1 JA HERAJOKI ETELÄINEN LIITO-ORAVASELVITYS 2017 Riihimäen kaupunki Tekijä: Laura Ahopelto SISÄLLYS 1 Johdanto... 4 2 Menetelmä... 5 3 Tulokset... 5 4 Muita

Lisätiedot

Luonto- ja linnustoselvitys 2016 Lieksan Pitkäjärven laajennusosat

Luonto- ja linnustoselvitys 2016 Lieksan Pitkäjärven laajennusosat Luonto- ja linnustoselvitys 2016 Lieksan Pitkäjärven laajennusosat Ari Parviainen Johdanto Tämän linnustoselvityksen kohteina oli kaksi pientä, erillistä aluetta Pitkäjärvellä, noin 20 km Lieksan kaupungista

Lisätiedot

SENAATTI JOKELAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO

SENAATTI JOKELAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO Vastaanottaja Senaatti Asiakirjatyyppi Luontoarvio Päivämäärä 14.11.2017 Viite 1510033076 SENAATTI JOKELAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO SENAATTI Päivämäärä 14.11.2017 Laatija Tarkastaja Kuvaus Satu Laitinen

Lisätiedot

KIVENNEVAN LUONTOSELVITYS

KIVENNEVAN LUONTOSELVITYS KIVENNEVAN LUONTOSELVITYS SEINÄJOEN KAUPUNKI 2018 1. YLEISTÄ Tämän luontokartoituksen tarkoituksena oli selvittää, esiintyykö Seinäjoen Kivennevan alueella sellaisia luontoarvoja, jotka olisi huomioitava

Lisätiedot

SOMERHARJUN LIIKEKESKUKSEN ASEMAKAAVA -ALUEEN LUONTOSELVITYS

SOMERHARJUN LIIKEKESKUKSEN ASEMAKAAVA -ALUEEN LUONTOSELVITYS 1 SOMERHARJUN LIIKEKESKUKSEN ASEMAKAAVA -ALUEEN LUONTOSELVITYS 2013 Juha Saajoranta 2 Sisällysluettelo 1. Luontoselvityksen toteutus 3 2. Asemakaava-alueen luonnon yleispiirteet..3 3. Kasvillisuus- ja

Lisätiedot

1. Yleistä. Hannu Tuomisto FM

1. Yleistä. Hannu Tuomisto FM ALAKYLÄN LUONTOSELVITYS SEINÄJOEN KAUPUNKI 2018 1. Yleistä Tämän luontoinventoinnin tarkoituksena oli selvittää, esiintyykö Seinäjoen kaupungin Alakylässä, kartassa 1 rajatulla alueella, sellaisia luontoarvoja,

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan ampumarataselvitys; kooste ehdotettujen uusien ratapaikkojen luontoinventoinneista

Pohjois-Pohjanmaan ampumarataselvitys; kooste ehdotettujen uusien ratapaikkojen luontoinventoinneista LIITE 4 Pohjois-Pohjanmaan ampumarataselvitys; kooste ehdotettujen uusien ratapaikkojen luontoinventoinneista Pohjois-Pohjanmaan liitto, Tuomas Kallio Kalajoki, n:o 66 Luonnonympäristön yleiskuvaus Selvitysalue

Lisätiedot

Laihian Rajavuoren tuulivoima-alue Osayleiskaavan luontoselvitys Luontopalvelu Kraakku Marika Vahekoski Petri Hertteli Ramboll Finland Oy

Laihian Rajavuoren tuulivoima-alue Osayleiskaavan luontoselvitys Luontopalvelu Kraakku Marika Vahekoski Petri Hertteli Ramboll Finland Oy Laihian Rajavuoren tuulivoima-alue Osayleiskaavan luontoselvitys 18.8.2013 Luontopalvelu Kraakku Marika Vahekoski Petri Hertteli Ramboll Finland Oy 2 Sisällys 1 Johdanto 3 2 Maastotarkastuksen tulokset

Lisätiedot

Matalan ranta-asemakaava Luontoselvitys 2014, täydennys 2015 Antti Karlin Yleistä Luontoselvitys on tehty käymällä Matalan ranta-asemakaavassa oleva venevalkaman alue maastossa läpi kesällä syksyllä 2014

Lisätiedot

SIPOON NEVAS GÅRDIN LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS

SIPOON NEVAS GÅRDIN LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS SIPOON NEVAS GÅRDIN LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 1.4.2014 Sipoon Nevas Gårdin luontoselvityksen täydennys. SIPOON NEVAS GÅRDIN LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS 1 JOHDANTO Sipoon

Lisätiedot

SIPOON BOXIN SUUNNITELLUN MAA- AINEISTEN OTTOALUEEN LUONTOSELVITYS 2009

SIPOON BOXIN SUUNNITELLUN MAA- AINEISTEN OTTOALUEEN LUONTOSELVITYS 2009 SIPOON BOXIN SUUNNITELLUN MAA- AINEISTEN OTTOALUEEN LUONTOSELVITYS 2009 Pekka Routasuo 17.9.2009 Sipoon Boxin suunnitellun maa-aineisten ottoalueen luontoselvitys 2009 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 2 2 AINEISTO

Lisätiedot

TAALERITEHTAAN TUULITEHDAS I KY MISSKÄRRIN TUULIVOIMAPUISTON KASVILLISUUSSELVITYS

TAALERITEHTAAN TUULITEHDAS I KY MISSKÄRRIN TUULIVOIMAPUISTON KASVILLISUUSSELVITYS Vastaanottaja Taaleritehtaan Tuulitehdas I Ky Asiakirjatyyppi Kasvillisuusselvitys Päivämäärä 12.9.2012 TAALERITEHTAAN TUULITEHDAS I KY MISSKÄRRIN TUULIVOIMAPUISTON KASVILLISUUSSELVITYS TAALERITEHTAAN

Lisätiedot

Kuohun liito-oravaselvitys

Kuohun liito-oravaselvitys Kuohun liito-oravaselvitys Anne Laita 19.4.2016 Kaupunkisuunnittelu ja maankäyttö Jyväskylän kaupunki 1. JOHDANTO Liito-oravainventointi toteutettiin Kuohun tulevan osayleiskaavan taustaselvitykseksi.

Lisätiedot

TANSKANLAKSON LUONTOSELVITYS

TANSKANLAKSON LUONTOSELVITYS TANSKANLAKSON LUONTOSELVITYS SEINÄJOEN KAUPUNKI 2016 TANSKANLAKSON LUONTOSELVITYS 1. YLEISTÄ Tämän luontoselvityksen tarkoituksena oli selvittää, esiintyykö Seinäjoen kaupungin alueella olevalla Tanskanlakson

Lisätiedot

LUONTOSELVITYS KALAJÄRVI TILA:

LUONTOSELVITYS KALAJÄRVI TILA: LUONTOSELVITYS KALAJÄRVI TILA: 743-416-5-146 SEINÄJOEN KAUPUNKI 2016 1. YLEISTÄ Tämän luontoselvityksen tarkoituksena oli selvittää, esiintyykö Seinäjoen kaupungin alueella olevalla tilalla 743-416-5-146

Lisätiedot

SALMENKYLÄN POHJOISOSAN ASEMAKAAVAN LIITO- ORAVASELVITYS 2016

SALMENKYLÄN POHJOISOSAN ASEMAKAAVAN LIITO- ORAVASELVITYS 2016 SALMENKYLÄN POHJOISOSAN ASEMAKAAVAN LIITO- ORAVASELVITYS 2016 Markku Nironen 19.04.2016 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 2 2 AINEISTO JA MENETELMÄT... 2 3 ASEMAKAAVA-ALUEEN LIITO-ORAVAT... 2 3.1 LIITO-ORAVAT 2009...

Lisätiedot

Kuohun osayleiskaavan liito oravaselvityksen täydennys 2019

Kuohun osayleiskaavan liito oravaselvityksen täydennys 2019 Kuohun osayleiskaavan liito oravaselvityksen täydennys 2019 Anne Laita Jyväskylän kaupunki Kaupunkisuunnittelu ja maankäyttö 4.4.2019 2 1. Johdanto Tämä selvitys on toteutettu Kuohun osayleiskaavan pohjatiedoksi.

Lisätiedot

LAPUAN KAUPUNKI RITAVUOREN ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS. Vastaanottaja Lapuan kaupunki. Asiakirjatyyppi Luontoselvitys. Päivämäärä 11.9.

LAPUAN KAUPUNKI RITAVUOREN ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS. Vastaanottaja Lapuan kaupunki. Asiakirjatyyppi Luontoselvitys. Päivämäärä 11.9. Vastaanottaja Lapuan kaupunki Asiakirjatyyppi Luontoselvitys Päivämäärä 11.9.2017 Viite 1510034718 LAPUAN KAUPUNKI RITAVUOREN ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS Päivämäärä 11.9.2017 Laatija Tarkastaja Ville Yli-Teevahainen

Lisätiedot

Kartoitusraportti Maastokäynnin perusteella tehty Latamäen luontoarvojen kartoitus. 8.5.2012 Luontopalvelu Kraakku Marika Vahekoski

Kartoitusraportti Maastokäynnin perusteella tehty Latamäen luontoarvojen kartoitus. 8.5.2012 Luontopalvelu Kraakku Marika Vahekoski Kartoitusraportti Maastokäynnin perusteella tehty Latamäen luontoarvojen kartoitus 8.5.2012 Luontopalvelu Kraakku Marika Vahekoski 2 Sisällysluettelo 1. Johdanto.... 3 2. Luontoselvitys.......3 3. Tulokset.....

Lisätiedot

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 2033 Kalliojärvi-Pitkäjärvi, Ylöjärvi, Pirkanmaa

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 2033 Kalliojärvi-Pitkäjärvi, Ylöjärvi, Pirkanmaa Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu 2016 ID 2033 Kalliojärvi-Pitkäjärvi, Ylöjärvi, Pirkanmaa Sijainti Kalliojärven Pitkäjärven alue sijaitsee Ylöjärven Kurussa. Alue

Lisätiedot

PUUMALA REPOLAHTI ITÄOSIEN YLEISKAAVAN MUUTOKSET LUONTOINVENTOINTI. Jouko Sipari

PUUMALA REPOLAHTI ITÄOSIEN YLEISKAAVAN MUUTOKSET LUONTOINVENTOINTI. Jouko Sipari PUUMALA REPOLAHTI ITÄOSIEN YLEISKAAVAN MUUTOKSET LUONTOINVENTOINTI Jouko Sipari 2 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO.. 3 INVENTOITU ALUE... 3 1. Repolahden perukka. 3 LIITTEET Kansikuva: Repolahden perukan rantaa

Lisätiedot

Nostavan logistiikkakeskuksen asemakaava Luontoselvitys

Nostavan logistiikkakeskuksen asemakaava Luontoselvitys Hollolan kunta Nostavan logistiikkakeskuksen asemakaava Luontoselvitys 6.8.2007 Viite 82116099-02 Tarkistanut Tarja Ojala Kirjoittanut Kaisa Torri Ramboll Terveystie 2 FI-15870 Hollola Finland Puhelin:

Lisätiedot

VT 13 RASKAAN LIIKENTEEN ODOTUSKAISTAN RAKENTAMINEN VÄLILLE MUSTOLA METSÄKANSOLA, LAPPEENRANTA. Luontoselvitys. Pekka Routasuo

VT 13 RASKAAN LIIKENTEEN ODOTUSKAISTAN RAKENTAMINEN VÄLILLE MUSTOLA METSÄKANSOLA, LAPPEENRANTA. Luontoselvitys. Pekka Routasuo VT 13 RASKAAN LIIKENTEEN ODOTUSKAISTAN RAKENTAMINEN VÄLILLE MUSTOLA METSÄKANSOLA, LAPPEENRANTA Luontoselvitys Pekka Routasuo 7.9.2009 Vt 13 raskaan liikenteen odotuskaistan rakentaminen välille Mustola

Lisätiedot

Akaan kaupungin Toijalan SAVIKON ASEMAKAAVA-ALUEEN LIITO-ORAVA- JA LUONTOSELVITYS 2008

Akaan kaupungin Toijalan SAVIKON ASEMAKAAVA-ALUEEN LIITO-ORAVA- JA LUONTOSELVITYS 2008 Akaan kaupunki Maankäyttö- ja kaavoitusyksikkö PL 34 37801 TOIJALA Akaan kaupungin Toijalan SAVIKON ASEMAKAAVA-ALUEEN LIITO-ORAVA- JA LUONTOSELVITYS 2008 Tmi Mira Ranta Karkunkyläntie 179 38140 KÄRPPÄLÄ

Lisätiedot

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27125.10 KITTILÄN KUNTA LUONTOSELVITYS: KIRKONKYLÄN TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVA 1.9.2014. SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27125.10 KITTILÄN KUNTA LUONTOSELVITYS: KIRKONKYLÄN TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVA 1.9.2014. SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu TYÖNUMERO: E27125.10 KITTILÄN KUNTA : KIRKONKYLÄN TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVA SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu Sisältö 1 JOHDANTO... 1 2 KASVILLISUUDEN YLEISKUVAUS... 2 3 LINNUSTO JA MUU ELÄIMISTÖ... 3 4 ARVOKKAAT

Lisätiedot

KINKOMAAN ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS

KINKOMAAN ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS KINKOMAAN ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS 2019 Kinkomaa AK 2019 1 (8) Sisältö 1 Tehtävän sisältö ja selvitysalue... 2 2 Selvitysalueen kuvaus ja menetelmät... 2 3 Tulokset ja karttarajaukset... 4 4 Johtopäätökset

Lisätiedot

Lintukankaan liito-oravaselvitys 2015

Lintukankaan liito-oravaselvitys 2015 Lintukankaan liito-oravaselvitys 2015 29.6.2015 Kaupunkirakennepalvelut Johdanto Liito-orava kuuluu EU:n luontodirektiivin liitteen IV (a) lajeihin, joiden suojelu on toteutettu luonnonsuojelulain 49.1

Lisätiedot

PÄLKÄNEEN LOMAKODIN ALUEEN LUONTOSELVITYS 2010

PÄLKÄNEEN LOMAKODIN ALUEEN LUONTOSELVITYS 2010 PÄLKÄNEEN LOMAKODIN ALUEEN LUONTOSELVITYS 2010 Tmi Mira Ranta Rokantie 29 38140 SASTAMALA p. 050-5651584 mira.ranta@kopteri.net TYÖN TAUSTAA JA ALUEEN YLEISKUVAUSTA Selvityksen kohteena oleva lomakodin

Lisätiedot

KRISTIINANKAUPUNGIN VÄSTERVIKIN TUULIVOI-

KRISTIINANKAUPUNGIN VÄSTERVIKIN TUULIVOI- Vastaanottaja Triventus Wind Power Ab Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 23.9.2013 Viite 1510006535 KRISTIINANKAUPUNGIN VÄSTERVIKIN TUULIVOI- MAHANKKEEN LUONTOSELVITYSTEN PÄIVITYS 2013 1 Päivämäärä 23.9.2013

Lisätiedot

Tuuliwatti Oy. Simon tuulivoimalat Onkalo ja Putaankangas. Luontoselvitys 09.08.2010. FM biologi Minna Tuomala

Tuuliwatti Oy. Simon tuulivoimalat Onkalo ja Putaankangas. Luontoselvitys 09.08.2010. FM biologi Minna Tuomala Tuuliwatti Oy Simon tuulivoimalat Onkalo ja Putaankangas Luontoselvitys 09.08.2010 FM biologi Minna Tuomala Putaankankaan tuulivoimalat 1 3 2 Putaankankaan tuulivoimalat Tuulivoimala 1 Avohakkuuala, jonka

Lisätiedot

Espoon Miilukorven liito-oravaselvitys Espoon kaupunki

Espoon Miilukorven liito-oravaselvitys Espoon kaupunki Espoon Miilukorven liito-oravaselvitys 2015 Espoon kaupunki Ympäristötutkimus Yrjölä Oy 10.11.2015 Rauno Yrjölä Ympäristötutkimus Yrjölä Oy Miljöforskning Yrjölä Ab Alv. rek. PL 62 Postbox 62 Kaupparekisteri

Lisätiedot

Asemanseudun liito-orava- ja luontoselvitys 2010

Asemanseudun liito-orava- ja luontoselvitys 2010 LUONTOPALVELU KRAAKKU Asemanseudun liito-orava- ja luontoselvitys 2010 Parkanon kaupunki Marika Vahekoski 31.7.2010 2 Sisällysluettelo 1. Johdanto 3 2. Liito-orava.3 3. Menetelmät 3 3.1 Liito-oravaselvitys...3

Lisätiedot

Savonlinnan Matarmäen luontoselvitys 2013

Savonlinnan Matarmäen luontoselvitys 2013 Maanmittauspalvelu Puttonen Savonlinnan Matarmäen luontoselvitys 2013 Petri Parkko 31.5.2013 1. Taustoja Savonlinnan Matarmäelle (kartta 1) on suunniteltu kallion louhintaa, jonka suunnittelua varten tarvittiin

Lisätiedot

Kirrin liito-oravaselvitys

Kirrin liito-oravaselvitys 2016 Kirrin liito-oravaselvitys Elina Lehtinen Jyväskylän kaupunki Kaupunkisuunnittelu ja maankäyttö 24.5.2016 Sisällys 1 Johdanto... 2 2 Työmenetelmät... 3 2.1 Esiselvitys... 3 2.2 Maastotyöskentely...

Lisätiedot

Savonlinnan Nojanmaan peltojen alueen luontoselvitys

Savonlinnan Nojanmaan peltojen alueen luontoselvitys Savonlinnan kaupunki 2014 Savonlinnan Nojanmaan peltojen alueen luontoselvitys Petri Parkko 12.5.2014 1 1. Taustoja Kaupunki on ostanut Nojanmaan peltojen alueen yksityiseltä maanomistajalta. Alueella

Lisätiedot

LIEDON LITTOISTEN ETELÄ-TUULISSUON 2/ALI-SIPPAANTIEN RISTEYSSILLAN LUONTOSELVITYS

LIEDON LITTOISTEN ETELÄ-TUULISSUON 2/ALI-SIPPAANTIEN RISTEYSSILLAN LUONTOSELVITYS LIEDON LITTOISTEN ETELÄ-TUULISSUON 2/ALI-SIPPAANTIEN RISTEYSSILLAN LUONTOSELVITYS Tmi Hannu Klemola 2012 Alueen halki virtaa uomassa maisemallisesti kaunis puro, jonka rannoilla kasvaa myös suuria puita.

Lisätiedot

Länsi-Palokan liito-oravaselvitysten täydennys 2014

Länsi-Palokan liito-oravaselvitysten täydennys 2014 Länsi-Palokan liito-oravaselvitysten täydennys 2014 Timo Pylvänäinen 8.5.2014 Kaavoitus Jyväskylän kaupunki Selvitysalueet Erillisiä selvitysalueita on 16. Ne sijaitsevat Nuutin ja Terttumäen alueella

Lisätiedot

VÄSTERVIKIN TUULIVOIMAHANKE MUUTTUNEIDEN VOIMALAPAIKKOJEN MAASTOSELVITYKSET (KEVÄT/KESÄ 2015)

VÄSTERVIKIN TUULIVOIMAHANKE MUUTTUNEIDEN VOIMALAPAIKKOJEN MAASTOSELVITYKSET (KEVÄT/KESÄ 2015) Vastaanottaja Triventus Wind Power Ab Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 22.9.2015 Viite 1510015995-002 VÄSTERVIKIN TUULIVOIMAHANKE MUUTTUNEIDEN VOIMALAPAIKKOJEN MAASTOSELVITYKSET (KEVÄT/KESÄ 2015) MUUTTUNEIDEN

Lisätiedot

LIITO-ORAVASELVITYS 16X KALAJOEN KAUPUNKI. Hiekkasärkkien liikuntapuiston alue Liito-oravaselvitys

LIITO-ORAVASELVITYS 16X KALAJOEN KAUPUNKI. Hiekkasärkkien liikuntapuiston alue Liito-oravaselvitys LIITO-ORAVASELVITYS 23.6.2015 KALAJOEN KAUPUNKI Hiekkasärkkien liikuntapuiston alue Liito-oravaselvitys 1 Sisältö 1 JOHDANTO 1 2 LIITO-ORAVASELVITYS 2 3 TULOKSET 3 4 JOHTOPÄÄTÖKSET 4 5 VIITTEET 5 Kannen

Lisätiedot

1. Selvitys. 2. Kohteet

1. Selvitys. 2. Kohteet Kuhmalahden ROYK Luontoselvityksen täydennys 24.10.2017 1. Selvitys Luontoselvitystä täydennettiin maastokäynneillä 11.5. ja 17.5.2017. Maastokäynnit toteuttivat FM Tiina Virta ja MMM Heikki Holmén. Kohteille

Lisätiedot

KONTTISUON LIITO-ORAVASELVITYS

KONTTISUON LIITO-ORAVASELVITYS Vastaanottaja UPM tuulivoima Asiakirjatyyppi Liito-oravaselvitys Päivämäärä 24.9.2013 KONTTISUON LIITO-ORAVASELVITYS Päivämäärä 24.9.2013 Laatijat Tarkastanut Kuvaus Emilia Osmala Tarja Ojala Liito-oravaselvitys

Lisätiedot

KOLMENKULMAN ALUEEN LUONTOSELVITYS

KOLMENKULMAN ALUEEN LUONTOSELVITYS Liite 5 KOLMENKULMAN ALUEEN LUONTOSELVITYS Kolmenkulman alueen ympäristö on melko tasaista moreenimaastoa. Kaavoitettava alue on metsäistä ja alue on ollut talousmetsäkäytössä lähes kokonaisuudessaan.

Lisätiedot

LINNUSTOSELVITYS 16X170594 07.01.2014. VAPO OY Korvanevan lisäalueiden pesimälinnustoselvitys, Jalasjärvi

LINNUSTOSELVITYS 16X170594 07.01.2014. VAPO OY Korvanevan lisäalueiden pesimälinnustoselvitys, Jalasjärvi LINNUSTOSELVITYS 16X170594 07.01.2014 VAPO OY Korvanevan lisäalueiden pesimälinnustoselvitys, Jalasjärvi Sisältö 1 JOHDANTO JA MENETELMÄT 1 2 TULOKSET 2 2.1 Yleiskuvaus 2 2.2 Suojelullisesti huomionarvoiset

Lisätiedot

NCC INDUSTRY OY PORNAISTEN MAANKAATOPAIKAN LUONTOSELVITYS

NCC INDUSTRY OY PORNAISTEN MAANKAATOPAIKAN LUONTOSELVITYS Vastaanottaja NCC Industry Oy Asiakirjatyyppi Luontoselvitys Päivämäärä 6.6.2018 Viite 1510037192 NCC INDUSTRY OY PORNAISTEN MAANKAATOPAIKAN LUONTOSELVITYS NCC INDUSTRY OY PORNAISTEN MAANKAATOPAIKAN LUONTOSELVITYS

Lisätiedot

JOENSUUN KAUPUNKI TELITIEN ASEMAKAAVA- ALUEEN LUONTOSELVITYS

JOENSUUN KAUPUNKI TELITIEN ASEMAKAAVA- ALUEEN LUONTOSELVITYS Vastaanottaja Joensuun kaupunki Asiakirjatyyppi Luontoselvitys Päivämäärä 22.8.2017 Viite 1510034745-001 JOENSUUN KAUPUNKI TELITIEN ASEMAKAAVA- ALUEEN LUONTOSELVITYS JOENSUUN KAUPUNKI TELITIEN ASEMAKAAVA-ALUEEN

Lisätiedot

Kortesjärven tuulivoimapuiston luontotyyppiselvitys

Kortesjärven tuulivoimapuiston luontotyyppiselvitys Liite 5 SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA KAUHAVAN KAUPUNKI FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 4.2.2015 P24345P002 1 (11) Tuomo Pihlaja 4.2.2015 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Selvitysalue... 1 3 Menetelmät...

Lisätiedot

LOUHUN TUULIVOIMAPUISTON LUONTOSELVITYS

LOUHUN TUULIVOIMAPUISTON LUONTOSELVITYS Vastaanottaja Ilmatar Windpower Oyj Asiakirjatyyppi Luontoselvitys Päivämäärä 4.2.2014 Viite 1510005246 LOUHUN TUULIVOIMAPUISTON LUONTOSELVITYS TUULIVOIMAPUISTON LUONTOSELVITYS Päivämäärä 4.2.2014 Laatija

Lisätiedot

VT 6 PARANTAMINEN VÄLILLÄ HEVOSSUO NAPPA LUONTOSELVITYS

VT 6 PARANTAMINEN VÄLILLÄ HEVOSSUO NAPPA LUONTOSELVITYS VT 6 PARANTAMINEN VÄLILLÄ HEVOSSUO NAPPA LUONTOSELVITYS Marko Vauhkonen 19.1.2010 16.1T-1-1 VT 6 PARANTAMINEN VÄLILLÄ HEVOSSUO NAPPA LUONTOSELVITYS SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 4 2 AINEISTO JA MENETELMÄT...

Lisätiedot

LITIUMPROVINSSIN LIITO-ORAVASELVITYS

LITIUMPROVINSSIN LIITO-ORAVASELVITYS Päivämäärä 19.06.2014 KELIBER OY LITIUMPROVINSSIN LIITO-ORAVASELVITYS Päivämäärä 19.6.2014 Laatija Tarkastaja Kuvaus Kansikuva Antje Neumann Heli Uimarihuhta Hautakankaan metsää Viite 1510013339 Ramboll

Lisätiedot

LIITO-ORAVAN ESIINTYMINEN SIPOON POHJOIS- PAIPPISTEN OSAYLEISKAAVA-ALUEELLA VUONNA 2016

LIITO-ORAVAN ESIINTYMINEN SIPOON POHJOIS- PAIPPISTEN OSAYLEISKAAVA-ALUEELLA VUONNA 2016 TUTKIMUSRAPORTTI LIITO-ORAVAN ESIINTYMINEN SIPOON POHJOIS- PAIPPISTEN OSAYLEISKAAVA-ALUEELLA VUONNA 2016 Tekijä: Rauno Yrjölä Sisällys: 1 Johdanto... 3 2 menetelmä... 3 3 Tulokset... 4 4 Yhteenveto ja

Lisätiedot

TAIPALSAARI. ILKONSAARTEN (Itäinen) JA MYHKIÖN RANTAYLEISKAAVA YMPÄRISTÖARVIOINTI. Jouko Sipari

TAIPALSAARI. ILKONSAARTEN (Itäinen) JA MYHKIÖN RANTAYLEISKAAVA YMPÄRISTÖARVIOINTI. Jouko Sipari TAIPALSAARI ILKONSAARTEN (Itäinen) JA MYHKIÖN RANTAYLEISKAAVA YMPÄRISTÖARVIOINTI Jouko Sipari 2 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO.. 3 MENETELMÄT 3 YLEISKUVAUS 4 TULOKSET... 4 1. Myhkiö. 4 2. Ilkonsaaret (itäinen)..

Lisätiedot

ENDOMINES OY:N KARJALAN KULTALINJAN KAIVOSHANKKEIDEN LINNUSTOSELVITYS. TOIMI ympäristöalan asiantuntija

ENDOMINES OY:N KARJALAN KULTALINJAN KAIVOSHANKKEIDEN LINNUSTOSELVITYS. TOIMI ympäristöalan asiantuntija ENDOMINES OY:N KARJALAN KULTALINJAN KAIVOSHANKKEIDEN LINNUSTOSELVITYS ympäristöalan asiantuntija HEINÄKUU 2012 Sisällys 1. Johdanto... 1 2. Selvitysalue ja menetelmät... 1 3. Tulokset... 2 3.1 Kuittila...

Lisätiedot

Vesirattaanmäen hoito- ja käyttösuunnitelma LIITE 13: Kuvioluettelo Sivu 1/26

Vesirattaanmäen hoito- ja käyttösuunnitelma LIITE 13: Kuvioluettelo Sivu 1/26 Vesirattaanmäen hoito- ja käyttösuunnitelma 2015-2025 LIITE 13: Kuvioluettelo 23.3.2015 Sivu 1/26 101 0,70 Kuivahko kangas Taimikko yli 1,3 m Kataja Avoin alue ja näkymä (B4) Myös kelirikon aikana Rauduskoivu

Lisätiedot

Pyhtään kunta. Pyhtään Keihässalmen kalasataman alueen luontoselvitys 2011

Pyhtään kunta. Pyhtään Keihässalmen kalasataman alueen luontoselvitys 2011 Pyhtään kunta Pyhtään Keihässalmen kalasataman alueen luontoselvitys 2011 Petri Parkko 2.12.2011 1. Selvityksen taustoja Keihässalmen satama-alueen ja sen ympäristön kehittämistä varten tarvittiin tietoja

Lisätiedot

SYSIVUORI Luontoselvitys asemakaavan pohjaksi

SYSIVUORI Luontoselvitys asemakaavan pohjaksi SYSIVUORI Luontoselvitys asemakaavan pohjaksi 17.1.2013 Willitys tmi Marjo Lindberg Sisältö Selvitysalueen sijainti 3 Yleistä 3 Menetelmät 3 Sysivuoren luonto, yleistä 3 Kartta 4 Kuvaukset Sysivuoren luonnosta

Lisätiedot

VT6 parantaminen välillä Hevossuo-Nappa Tiesuunnitelmaan liittyvä liitooravatarkistus

VT6 parantaminen välillä Hevossuo-Nappa Tiesuunnitelmaan liittyvä liitooravatarkistus 2016 VT6 parantaminen välillä Hevossuo-Nappa Tiesuunnitelmaan liittyvä liitooravatarkistus Petri Parkko 4.4.2016 1 1. Taustoja Kouvolan Hevossuo-Nappa välille on suunniteltu VT6 tiesuunnitelmassa rinnakkaistiejärjestelyjä.

Lisätiedot

Keiteleen itäpuolen RYK liito-oravaselvityksen täydennys

Keiteleen itäpuolen RYK liito-oravaselvityksen täydennys S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A VIITASAAREN KUNTA Keiteleen itäpuolen RYK liito-oravaselvityksen 1 (9) Tuomo Pihlaja Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 1.1 Pieni-Toulatin elinpiiri... 1 1.2 Lähteenmäen

Lisätiedot

Lintukankaan liito-oravaselvitys 2017

Lintukankaan liito-oravaselvitys 2017 Lintukankaan liito-oravaselvitys 2017 Anni Mäkelä Jyväskylän kaupunki Kaupunkisuunnittelu ja maankäyttö 21.9.2017 2 Sisällys 1. Johdanto... 3 1.1 Liito-oravan suojelu... 3 1.2 Liito-oravan biologiaa...

Lisätiedot

SOININ PIHLAANMÄEN ASEMAKAAVA LUONTOARVOJEN TARKISTUS

SOININ PIHLAANMÄEN ASEMAKAAVA LUONTOARVOJEN TARKISTUS Vastaanottaja Soinin kunta Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 28.6.2016 Viite 1510023251-001 SOININ PIHLAANMÄEN ASEMAKAAVA LUONTOARVOJEN TARKISTUS 1 Päivämäärä 28.6.2016 Laatija Tarkastaja Ville Yli-Teevahainen

Lisätiedot

Itäinen ohikulkutie (Vt 19) Nurmon kunta/ tielinjaus II. Luontoselvitys. Suunnittelukeskus OY

Itäinen ohikulkutie (Vt 19) Nurmon kunta/ tielinjaus II. Luontoselvitys. Suunnittelukeskus OY Itäinen ohikulkutie (Vt 19) Nurmon kunta/ tielinjaus II Luontoselvitys Suunnittelukeskus OY Itäinen ohikulkutie (Vt 19), Nurmon kunta - tielinjauksen II vaihtoehto Luontoselvitys 1. Yleistä Tämän luontoselvityksen

Lisätiedot

Epoon asemakaavan luontoselvitys

Epoon asemakaavan luontoselvitys Epoon asemakaavan luontoselvitys Porvoon kaupunki Kaupunkisuunnittelu Huhtikuu 2014 Lotta Raunio 1. Johdanto Tämä luontoselvitys koostuu olemassa olevan tiedon kokoamisesta sekä maastokäynneistä ja se

Lisätiedot

MÖKSYN TUULIVOIMAPUISTON LUONTOSELVITYS

MÖKSYN TUULIVOIMAPUISTON LUONTOSELVITYS Vastaanottaja Ilmatar Windpower Oyj Asiakirjatyyppi Luontoselvitys Päivämäärä 4.2.2014 Viite 1510005246 MÖKSYN TUULIVOIMAPUISTON LUONTOSELVITYS TUULIVOIMAPUISTON LUONTOSELVITYS Päivämäärä 4.2..2014 Laatija

Lisätiedot

ILVESVUORI POHJOINEN ASEMAKAAVA: LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS. Pekka Routasuo

ILVESVUORI POHJOINEN ASEMAKAAVA: LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS. Pekka Routasuo ILVESVUORI POHJOINEN ASEMAKAAVA: LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS Pekka Routasuo 15.12.2015 ILVESVUORI POHJOINEN ASEMAKAAVA: LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Aineisto ja menetelmät...

Lisätiedot

TETOMIN TUULIVOIMA- HANKKEEN LIITO- ORAVASELVITYS

TETOMIN TUULIVOIMA- HANKKEEN LIITO- ORAVASELVITYS Vastaanottaja Ilmatar Loviisa Oy Asiakirjatyyppi Luontoselvitys Päivämäärä 22.2.2019 Viite 1510045839 TETOMIN TUULIVOIMA- HANKKEEN LIITO- ORAVASELVITYS TETOMIN TUULIVOIMAHANKKEEN LIITO- ORAVASELVITYS Päivämäärä

Lisätiedot

HANNUKAISEN UUDEN PAKASAIVONTIEN LUONTOSELVITYS

HANNUKAISEN UUDEN PAKASAIVONTIEN LUONTOSELVITYS Vastaanottaja Hannukainen Mining Oy Asiakirjatyyppi Luontoselvitys Päivämäärä 8.11.2016 Viite 1510027857 HANNUKAISEN UUDEN PAKASAIVONTIEN LUONTOSELVITYS Päivämäärä 8.11.2016 Laatija Tarkastaja Kuvaus Heli

Lisätiedot

PAIJALAN HAUTAUSMAAN ALUEEN LUONTOSELVITYS

PAIJALAN HAUTAUSMAAN ALUEEN LUONTOSELVITYS PAIJALAN HAUTAUSMAAN ALUEEN LUONTOSELVITYS Esa Lammi, Pekka Routasuo & Marko Vauhkonen 20.3.2014 PAIJALAN HAUTAUSMAAN ALUEEN LUONTOSELVITYS Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Selvitysalue ja tietolähteet... 3

Lisätiedot

KALAJOEN JOKELAN TUULIPUISTOALUE KASVILLISUUS- JA LUONTOKOHDESELVITYS. Pekka Routasuo

KALAJOEN JOKELAN TUULIPUISTOALUE KASVILLISUUS- JA LUONTOKOHDESELVITYS. Pekka Routasuo KALAJOEN JOKELAN TUULIPUISTOALUE KASVILLISUUS- JA LUONTOKOHDESELVITYS Pekka Routasuo 30.12.2011 KALAJOEN JOKELAN TUULIPUISTOALUE KASVILLISUUS- JA LUONTOKOHDESELVITYS SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 2 2 AINEISTO

Lisätiedot

LIEVIÖ PAUNI-OSAYLEISKAAVAN LIITO-ORAVASELVITYS 2016

LIEVIÖ PAUNI-OSAYLEISKAAVAN LIITO-ORAVASELVITYS 2016 LIEVIÖ PAUNI-OSAYLEISKAAVAN LIITO-ORAVASELVITYS 2016 Pekka Routasuo 31.5.2016 LIEVIÖ PAUNI-OSAYLEISKAAVAN LIITO-ORAVASELVITYS 2016 Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Aineisto ja menetelmät... 3 3 Tulokset... 4

Lisätiedot

Tuulipuisto Oy Kyyjärvi Luontotyyppikartoitus 7.11.2013. Tarkastanut: FM Päivi Vainionpää Laatija: FM Satu Pietola

Tuulipuisto Oy Kyyjärvi Luontotyyppikartoitus 7.11.2013. Tarkastanut: FM Päivi Vainionpää Laatija: FM Satu Pietola Tuulipuisto Oy Kyyjärvi Luontotyyppikartoitus 7.11.2013 Tarkastanut: FM Päivi Vainionpää Laatija: FM Satu Pietola Asiakas Winda Invest Oy Gallen-Kallelankatu 7 28100 Pori Yhteyshenkilö Kalle Sivill Puh.

Lisätiedot

Päivämäärä 29.10.2012 NÄSEN KARTANON TUULIVOIMAHANKKEEN ARVOKKAAT LUONTOKOHTEET JA RAKENTAMIS- ALUEIDEN KUVAUKSET

Päivämäärä 29.10.2012 NÄSEN KARTANON TUULIVOIMAHANKKEEN ARVOKKAAT LUONTOKOHTEET JA RAKENTAMIS- ALUEIDEN KUVAUKSET Päivämäärä 29.10.2012 NÄSEN KARTANON TUULIVOIMAHANKKEEN ARVOKKAAT LUONTOKOHTEET JA RAKENTAMIS- ALUEIDEN KUVAUKSET SISÄLTÖ 1. Johdanto 1 2. Luonnonympäristön yleispiirteet ja arvokkaat luontokohteet 1 2.1

Lisätiedot

VT 6 TAAVETTI LAPPEENRANTA YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI KEVÄÄN 2008 LIITO-ORAVATARKISTUS

VT 6 TAAVETTI LAPPEENRANTA YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI KEVÄÄN 2008 LIITO-ORAVATARKISTUS VT 6 TAAVETTI LAPPEENRANTA YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI KEVÄÄN 2008 LIITO-ORAVATARKISTUS 1 1. Selvityksen taustoja Destia Oy tilasi tämän selvityksen Luontoselvitys Kotkansiiveltä 29.2.2008. Selvitys

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Selvitysalueen yleiskuvaus. Selvitysalueen luontokohteet. Selvitysalueen suojelullisesti merkittävä linnusto ja eläimistö

Sisällysluettelo. Selvitysalueen yleiskuvaus. Selvitysalueen luontokohteet. Selvitysalueen suojelullisesti merkittävä linnusto ja eläimistö Ilmajoen kunta Kaavoitustoimi 1.4.2016 Sisällysluettelo Selvitysalueen yleiskuvaus Sijainti 3 Topografia 3 Kallioperä 4 Maaperä 4 Maanpeite 5 Pohjavesialueet 5 Selvitysalueen luontokohteet Luontokohteet

Lisätiedot

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27852 SOMERO RUUNALAN YRITYSALUEEN ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS 25.6.2015 SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27852 SOMERO RUUNALAN YRITYSALUEEN ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS 25.6.2015 SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU TYÖNUMERO: E27852 SOMERO RUUNALAN YRITYSALUEEN ASEMAKAAVAN SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU Muutoslista VALMIS LUONNOS MUUTOS PÄIVÄYS HYVÄKSYNYT TARKASTANUT LAATINUT HUOMAUTUS Sisältö 1 JOHDANTO... 1 2 TUTKIMUSALUEEN

Lisätiedot

Tikkalan osayleiskaava-alueen luontoarvoista Taru Heikkinen Kaavoitus Jyväskylän kaupunki

Tikkalan osayleiskaava-alueen luontoarvoista Taru Heikkinen Kaavoitus Jyväskylän kaupunki Tikkalan osayleiskaava-alueen luontoarvoista 18.6.2009 Tämän työn tarkoituksena oli tarkentaa Korpilahden Tikkalan kylän alueella vuonna 2003 tehdyssä luontoselvityksessä (Anna-Riikka Ihantola) havaittujen

Lisätiedot

Teernijärvi (Nokia) rantakaava

Teernijärvi (Nokia) rantakaava RANTA-ASEMAKAAVA KAAVASELOSTUSLIITTEET 2.12.2015 Biologitoimisto Jari Venetvaara Ky LIITE 3 Karrakuja 6, 66400 LAIHIA gsm 0405145359 jari.venetvaara@svk.fi www.venetvaara.fi Teernijärvi (Nokia) rantakaava

Lisätiedot

Mäntymäen luontoselvitys Laihia

Mäntymäen luontoselvitys Laihia Mäntymäen luontoselvitys Laihia 2.9.2013 Luontopalvelu Kraakku Marika Vahekoski Petri Hertteli Ramboll Finland Oy 2 Sisällys 1 Johdanto.. 3 2 Liito-orava 3 2.1 Yleistä liito-oravasta. 3 2.2 Liito-oravaselvityksen

Lisätiedot

As Oy Pirkkalan Loukonsäpin tontin liito-oravaselvitys

As Oy Pirkkalan Loukonsäpin tontin liito-oravaselvitys As Oy Pirkkalan Loukonsäpin tontin liito-oravaselvitys Pirkkala Heikki Holmén 23.3.2017 23.3.2017 1 (7) SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 2 2 AINEISTO JA MENETELMÄT... 2 2.1 Lähtöaineisto ja aiemmat selvitykset...

Lisätiedot

Luontoselvitys. Lempäälän Pitkäkalliolla

Luontoselvitys. Lempäälän Pitkäkalliolla Luontoselvitys Lempäälän Pitkäkalliolla Ympäristönsuunnittelu Oy 2013 Luontoselvitys Lempäälän Pitkäkalliolla Luontoselvitys Tarve luontoselvitykselle on syntynyt alustavasta suunnitelmasta ottaa maa-ainesta

Lisätiedot

TEUVAN TUULIVOIMAHANKE TÄYDENTÄVÄT LUONTOSELVITYKSET 2011 JA 2013

TEUVAN TUULIVOIMAHANKE TÄYDENTÄVÄT LUONTOSELVITYKSET 2011 JA 2013 Vastaanottaja: EPV Tuulivoima Oy Asiakirjatyyppi Luontoselvitys Päivämäärä 13.11.2013 TEUVAN TUULIVOIMAHANKE TÄYDENTÄVÄT LUONTOSELVITYKSET 2011 JA 2013 TEUVAN TUULIVOIMAHANKE Päivämäärä 13/11/2013 Laatija

Lisätiedot

Lehtimäen kunta Valkealammen luontoselvitys

Lehtimäen kunta Valkealammen luontoselvitys Raportti 67030416 8.7.2003 Kuva: Pasi Halme Lehtimäen kunta Valkealammen luontoselvitys 1 Sisältö 1 JOHDANTO 2 2 SUUNNITTELUALUE 2 3 MENETELMÄT JA AINEISTO 2 3.1 Suunnittelutyön vaiheet 2 3.2 Suunnitteluaineisto

Lisätiedot

SAVITAIPALE MARTTILAN ALUEEN YMPÄRISTÖARVIOINTI. Jouko Sipari

SAVITAIPALE MARTTILAN ALUEEN YMPÄRISTÖARVIOINTI. Jouko Sipari SAVITAIPALE MARTTILAN ALUEEN YMPÄRISTÖARVIOINTI Jouko Sipari 2 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO.. 3 MENETELMÄT 3 OSA-ALUEET... 4 1. Osa-alue 1. 4 2. Osa-alue 2. 5 3. Osa-alue 3. 5 4. Osa-alue 4. 6 5. Osa-alue

Lisätiedot

LIITO-ORAVA- JA KASVILLISUUSSELVITYS

LIITO-ORAVA- JA KASVILLISUUSSELVITYS Vastaanottaja Ilmatar Raasepori Oy Asiakirjatyyppi Liito-orava- ja kasvillisuusselvitys Päivämäärä 21.9.2012 Viite 82142499-05 ILMATAR RAASEPORI OY GUMBÖLEBERGETIN LIITO-ORAVA- JA KASVILLISUUSSELVITYS

Lisätiedot

AURINKOSIIPI OY MIEKKIÖN TUULIVOIMAHANKE

AURINKOSIIPI OY MIEKKIÖN TUULIVOIMAHANKE Asiakirjatyyppi Luontoselvitys Päivämäärä 9.10.2014 Työnumero 1510012239 AURINKOSIIPI OY MIEKKIÖN TUULIVOIMAHANKE LUONTOSELVITYKSET 2012-2014 MIEKKIÖN TUULIVOIMAHANKE Päivämäärä 9.10.2014 Laatija Tarkastaja

Lisätiedot

Ilmajoen kunta Kaavoitustoimi Raimo Laurila

Ilmajoen kunta Kaavoitustoimi Raimo Laurila Ilmajoen kunta Kaavoitustoimi 1.4.2016 Raimo Laurila Sisällysluettelo Selvitysalueen yleiskuvaus Sijainti 3 Topografia 3 Kallioperä 4 Maaperä 4 Maanpeite 5 Pohjavesialueet 5 Selvitysalueen luontokohteet

Lisätiedot

LIITO-ORAVA- JA KYNÄJALAVASELVITYS

LIITO-ORAVA- JA KYNÄJALAVASELVITYS LIITO-ORAVA- JA KYNÄJALAVASELVITYS PIRKKALA, NIEMENMAAN ASEMAKAAVAN MUUTOS NRO 253 Marko Vauhkonen 29.5.2019 LIITO-ORAVA- JA KYNÄJALAVASELVITYS PIRKKALA, NIEMENMAAN ASEMAKAAVAN MUUTOS NRO 253 Sisällys

Lisätiedot