TURUN SEUDUN URHEILUAKATEMIAN TERVEYDENHUOLTOPROJEKTI

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TURUN SEUDUN URHEILUAKATEMIAN TERVEYDENHUOLTOPROJEKTI 2010-2012"

Transkriptio

1 1/8 TURUN SEUDUN URHEILUAKATEMIAN TERVEYDENHUOLTOPROJEKTI Kysymyksiä ja vastauksia, jotta saisit parhaan mahdollisen hyödyn Sinulle kuuluvasta terveydenhuoltopaketista! SISÄLLYSLUETTELO: MIKSI TURUN SEUDUN URHEILUAKATEMIAN TERVEYDENHUOLTOPROJEKTI ON OLEMASSA? 2 MITÄ TERVEYDENHUOLTOPALVELU MAKSAA MINULLE? 3 VOIVATKO MUUTKIN URHEILUAKATEMIALAISET SAADA / HANKKIA PALVELUJA? 3 MITEN JA KUKA SAA PALVELUN ILMAISEKSI? MITKÄ OVAT RYHMÄN URHEILIJOIDEN VALINTAKRITEERIT? 3 MITÄ OVAT URHEILUAKATEMIALAISILLE VARATUT VIIKOITTAISET LÄÄKÄRIN TAPAAMIS- JA SOITTOAJAT? 3 OK-TUKIURHEILIJAT 4 MAKSAVATKO JOTKIN MUUT PALVELUT? 4 MIKÄ ON PAAVO NURMI KESKUS (PNK)? 4 MIKÄ ON APEX FYSIOTERAPIA? 5 OVATKO TUTKIMUKSET / TESTAUKSET YM. PAKETTIIN KUULUVAT PALVELUT PAKOLLISIA? 5 MITÄ TESTEJÄ TERVEYDENHUOLTOPAKETTIIN KUULUU JA MITÄ TIETOA NIISTÄ SAA? 5 MITÄ, JOS VASTAAVAT TUTKIMUKSET / TESTIT ON TEHTY HILJATTAIN MUUALLA? 6 PITÄÄKÖ TARKASTUKSET TEHDÄ JOSSAIN MÄÄRÄTYSSÄ JÄRJESTYKSESSÄ? 6 MITEN AIKA LÄÄKÄRINTARKASTUKSEEN VARATAAN? 6 MITEN AIKA KUNTOTESTAUKSEEN VARATAAN? 6 MITEN AIKA FYSIOTERAPEUTIN LIHASTASAPAINON JA LIIKKUVUUDEN TESTIIN VARATAAN? 7 OVATKO TESTAUKSET / TARKASTUKSET KAIKILLE SUUNNILLEEN SAMAAN AIKAAN? 7 TAPATURMAT / SAIRASTUMISET LÄÄKÄRIN VASTAANOTTO? 7 MAHDOLLISET UUSINTA- / LISÄTESTIT? 7 MITEN JA MILLOIN VOIN KÄYTTÄÄ OMALÄÄKÄRIN SÄHKÖPOSTIPALVELUA? 8 MITÄ TEEN, JOS MINULLA ON MUITA TERVEYTEENI TAI TERVEYSPALVELUIHIN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ? 8 VOINKO VAIKUTTAA URHEILUAKATEMIAN TERVEYDENHUOLTOPALVELUN SISÄLTÖÖN? 8 URHEILUAKATEMIAN TERVEYSPALVELUPROJEKTIN TOIMIVUUDEN ARVIOINTI 8

2 2/8 Miksi Turun Seudun Urheiluakatemian terveydenhuoltoprojekti on olemassa? Turun Seudun Urheiluakatemian teettämän sähköisen Webropol-kyselyn mukaan korkeakouluissa opiskelevat urheilijat kokevat Urheiluakatemian olevan merkittävä tukipalvelujen tuottaja ja ylläpitäjä. Terveydenhuoltopalvelu ja sen toimivuus ja tarve yhtenä tukipalvelumuotona nousee keskeisesti esiin kyselyssä. Toimivalla urheilijoiden terveydenhuoltopalvelulla on suuri merkitys vammojen ennaltaehkäisyssä ja niiden hoidossa. Tavoitteena on lisätä terveitä harjoittelu- ja kilpailupäiviä. Turun Seudun Urheiluakatemia ja Paavo Nurmi keskus (PNK) ovat tehneet yhteistyötä jo pidempään, mutta yhteistyö haluttaan nyt nostaa uudelle tasolle. Yhteistyö sekä urheilijan että valmentajan pyitään tekemään niin tiiviiksi, että hoitoon ohjautuminen / pääsy olisi mahdollisimman nopeaa ja mutkatonta. Hankkeen tavoite on siis yksinkertaisesti parantaa Turun Seudun Urheiluakatemian eliittiurheilijoiden terveydenhuoltoa - ja toimia tulevaisuudessa myös valtakunnallisen huippu-urheilijoille suunnatun, tehostetun terveydenhuoltopalvelun mallina. Myös valmentajat pyritään ottamaan palvelussa huomioon niin, että heidän ymmärryksensä urheilijan tilasta ja siihen vaikuttavista tekijöistä sekä kommunikaatio kaikkien osapuolten välillä paranisi ja jotta Sinä, urheilija, voisit harjoitella ja kilpailla terveenä. Hankkeen toteuttavat yhteistyössä Turun Seudun Urheiluakatemia, Paavo Nurmi keskus (PNK) ja Apex-fysioterapia. Hankkeen rahoituksessa ovat lisäksi mukana Suomen Olympiakomitea ja Turun kaupunki.

3 3/8 Mitä terveydenhuoltopalvelu maksaa minulle? Projektin sisältämät palvelut ovat valintakriteerit täyttäville urheilijoille maksuttomia! (Palvelut ovat osa niin sanottua menestyvän urheilijan palkkiojärjestelmää ). Pakettiin kuuluvat: -Kestävyys- ja lihaskuntotestit 1x/v (PNK) -Kehonkoostumuksen mittaus InBody-laitteella testin yhteydessä 1x/v (PNK) -Lääkärin suorittama terveystarkastus ja tarkastukseen kuuluvat laboratoriotestit (pieni verenkuva ja leposydänfilmi) 1x/v palautteineen (PNK) -Fysioterapeutin tekemä lihastasapinon ja liikkuvuuden testaus palautteineen (Apex) -Liikuntalääketieteen ja muut asiantuntijaluennot sekä antidoping-tiedon jakaminen koululla erikseen sovittavina aikoina (PNK) -Omalääkärin sähköpostipalvelu (PNK) -Urheiluakatemialaisille varatut viikoittaiset, säännölliset lääkärin tapaamis- ja puhelinajat (PNK) Voivatko muutkin urheiluakatemialaiset saada / hankkia palveluja? Kyllä voivat, mutta projektiin kuulumattomat Urheiluakatemian opiskelijat maksavat PNK:n tai Apexin palveluista tavallista edullisemman hinnan (ks. alla tapaturmien ja sairauksien hoidot ym.). Miten ja kuka saa palvelun ilmaiseksi? Mitkä ovat ryhmän urheilijoiden valintakriteerit? Ilmainen palvelu on tarkoitettu kansainvälisentason tai sen kynnyksellä oleville urheilijoille. Valinnat ns. eliittiryhmään toteutetaan yhdessä lajiliittojen kanssa. Valintakriteereinä palvelun piiriin pääsemiseksi ovat urheilulliset. Urheilijan on oltava SM-tason mitalisti tai hänellä on oltava maajoukkue-edustus omassa ikäluokassaan. Palvelun piiriin voidaan harkinnanvaraisesti, lajiliiton suosittelemana valita myös urheilija, joka ei esim. loukkaantumisen vuoksi ole kyennyt saavuttamaan vaadittua tulostasoa, mutta muuten täyttää kriteerit. Mitä ovat urheiluakatemialaisille varatut viikoittaiset lääkärin tapaamis- ja soittoajat? Paavo Nurmi keskus on varannut säännölliset, viikoittaiset ajat vain urheiluakatemialaisten terveysasioiden hoitoon/selvittelyyn. Nämä ajat ovat tiistaina aamulla klo 9-10 ja perjantaina iltapäivällä klo Jotta vältyt turhilta odotusajoilta, varaa ajankohtaan etukäteen joko soitto- tai käyntiaika (puh: ). Ajat on tarkoitettu erityisesti omalääkäripalvelun kautta hankalasti hoidettavien, ei-kiireellisten terveysasioiden hoitoon ja selvittelyyn. Tämä palvelu on Urheiluakatemian terveydenhuoltopaketin piiriin kuuluville maksuton muut urheiluakatemialaiset maksavat vastaanottotapaamisista edullisen hinnan. Äkillistä hoitoa vaativissa tilanteissa ei tarvitse odottaa näitä vakioaikoja, vaan voit soittaa arkipäivisin Paavo Nurmi keskukseen (ark ) ja pyrimme järjestämään tutkimuksen ja hoidon mahdollisimman vähäisellä viiveellä.

4 4/8 Jos otat yhteyttä omalääkäripalvelun kautta (nettilomakkeella), niin asiasi niin vaatiessa lääkäri voi järjestää myös henkilökohtaisen käyntiajan. OK-tukiurheilijat OK-tukiurheilijoilla on mahdollisuus (normaalin terveydenhuoltopaketin lisäksi) saada toinen ilmainen kuntotestaus / kehonkoostumuksen testaus vuoden aikana yhden normaalisti palveluun kuuluvan testin lisäksi. Tällä tavalla urheilija voi tehostetusti seurata kuntonsa kehitystä myös kauden aikana. Maksavatko jotkin muut palvelut? Peruspalvelut, jotka on kuvattu yllä, eivät maksa palvelun piiriin kuuluvalle urheilijalle mitään. Sinun on kuitenkin mahdollista hankkia erilaisia maksullisia lisäpalveluja mutta urheiluakatemialaisille ne ovat aina edullisempia. Tällaisia ovat mm. PNK:n lääkärin vastaanotto (sairaus, vamma) sekä mahdolliset vastaanottokäyntiin liittyvät laboratoriokokeet / kuvaukset (20 min lääkärin vastaanotto ilman toimistomaksua 45-55, laboratoriopalvelut hyvin edullisia hinnat vaihtelevat testistä/testipaketista riippuen). Huomaa, että urheilussa tai urheiluharjoituksissa tapahtuneiden vammojen tutkimus- ja hoitokulut korvaa tavallisesti urheilijan vakuutus. Jos Sinulla on erillinen oma sairauskuluvakuutus / tapaturmavakuutus, se korvaa yleensä muiden sairauksien tai yksityistapaturmien tutkimus- ja hoitokulut. Tarkemmat, vakuutuskohtaiset ehdot kannattaa aina selvittää omasta vakuutusyhtiöstäsi. Lääkäripalvelujen lisäksi PNK tarjoaa mm. maksullista, henkilökohtaista PNK:n ravitsemusterapeutin ohjausta sekä lisäkuntotestauksia ja -mittauksia. Nekin urheiluakatemialaiset saavat edulliseen PNK-hintaan. Voit kysyä lisäpalvelujen tarkemmasta sisällöstä ja hinnoista vaikka PNK:n nettisivuilla olevalla yhteydenottolomakkeella ( APEX Fysioterapian tarjoamien vammojen tms. jälkeiset, erilliset fysioterapiahoidot ovat myös maksullisia, mutta urheiluakatemialaiset saavat ne normaalihintoja edullisemmin (48 /45 min, norm. 51,75 /45 min). Huomaa, että suuresta osasta sairauden tutkimuksista ja hoidoista (fysioterapia mukaan lukien) saa KELA:n korvaukset, kun ne vain ovat lääkärin määräämiä. Muista kysyessäsi / aikaa varatessasi aina mainita, että olet Urheiluakatemiasta. Mikä on Paavo Nurmi keskus (PNK)? PNK on yksi Suomen kuudesta liikuntalääketieteen keskuksesta. Liikuntalääketiede on itsenäinen lääketieteen erikoisala ja sen tehtävänä on edistää väestön terveyttä, ehkäistä, hoitaa ja kuntouttaa sairauksia ja vammoja yksilöllistä omatoimista fyysistä aktiivisuutta hyödyntäen. Liikuntalääketiede tutkii liikunnan vaikutuksia terveyteen ja sairauksiin, liikunnan riskejä ja hyötyjä sekä liikunnan edistämistä terveillä ja sairailla. Yksi tärkeistä PNK:n toimialoista on kilpaurheilun tukitoiminta ja sen puitteissa PNK on yhteistyössä Urheiluakatemian kanssa rakentamassa uutta, parempaa terveydenhuoltopalvelukonseptia.

5 5/8 Mikä on Apex fysioterapia? Apex Fysioterapia on perustettu vuonna Apexin arvostetuilla fysioterapeuteilla on vankka kokemus juuri urheilijan fysioterapiasta ja Apex tarjoaa urheilijan avuksi lähes kaiken kattavat kuntoutuspalvelut. Yksilöhoidon rinnalla Apex tarjoaa monipuoliset salipalvelut yksilöharjoitteina tai ryhmäliikuntana. Apexin kaksi keskeistä toimintaperiaatetta on alusta alkaen ollut asiakkaan, fysioterapeutin ja lääkärin saumaton yhteispeli sekä aktiivinen fysioterapia. Ammatillinen osaaminen ja palvelun laatu yhdessä monipuolisten tuotteiden ja tasokkaan laitteiston kanssa muodostavat Apexin tavan toimia - askeleen muita edellä niin laadun, palvelun kuin ammattitaidonkin osalta. Ovatko tutkimukset / testaukset ym. pakettiin kuuluvat palvelut pakollisia? Mitkään projektin tarjoamista palveluista eivät ole pakollisia. Olisi kuitenkin toivottavaa, että mahdollisimman moni etuihin oikeutettu niitä käyttäisi, jotta mahdollisimman moni saisi niistä hyötyä ja jotta niistä voidaan kokemuksen ja palautteiden myötä tehdä parhaiten urheilijan harjoittelua ja kilpailemista tukevia. Opiskelija käy Urheiluakatemian koordinaattorin kanssa läpi ko. terveyspalvelut ja suunnittelee ne itselleen ja harjoitusohjelmaan parhaiten sopiviin ajankohtiin. Samalla kartoitetaan mahdollisesti jo muualta hiljattain saamat, vastaavat saman palvelut, sillä tarkoitus ei ole rasittaa urheilijaa turhilla, ylimääräisillä tarkastuksilla tai testeillä, vaan juuri sellaisella terveydenhuoltopalveluilla, joita hän tarvitsee ja joista hän hyötyy. Muista kuitenkin, että mitä enemmän näitä Urheiluakatemialle räätälöityjä palveluja käytät sen tutummaksi palvelua tuottavat henkilöt (kuten lääkärit ja fysioterapeutit) tulevat - ja sen helpompi on tulevaisuudessa asioida tutun ja Sinut jo tuntevan terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Mitä testejä terveydenhuoltopakettiin kuuluu ja mitä tietoa niistä saa? Maksimaalinen kestävyyskunnon mittaus laktaattimäärityksin ja tarvittaessa myös hengityskaasuanalyysillä tehdään mahdollisimman lajityyppisesti (esim. juoksumatolla, polkupyörällä, soutulaitteella tai mahdollisesti juoksutestinä ryhmässä) Myös kevyempi, submaksimaalinen polkupyörätesti on joissain ei-kestävyyslajeissa mahdollinen testausmuoto. Testattava saa aina testin jälkeen henkilökohtaisen palautteen suorituskyvystään ja neuvoja harjoitteluun (PNK). Lihaskunnon testaus tehdään myös lajikohtaisesti soveltaen ja saat testistä henkilökohtaisen palautteen (PNK). Kehon koostumuksen mittaus antaa tietoa kehon lihas- ja rasvamääristä ja niiden jakautumisesta eri kehon osiin (PNK).

6 6/8 Lihastasapainon ja nivelten liikkuvuuden testauksen avulla kartoitetaan mahdollisia riskialueita ja annetaan ohjeita joiden avulla voidaan ennaltaehkäistä toiminnallisia vammoja ja rasitustiloja (APEX). Mitä, jos vastaavat tutkimukset / testit on tehty hiljattain muualla? Mikäli jokin terveydenhuoltopakettiin kuuluva testi tai tarkastus on tehty Sinulle hiljattain (esim. maajoukkueen / lajiliiton toimesta), ilmoita asiasta henkilökohtaisessa tapaamisessa koordinaattorille. Tällöin testiä / tutkimusta ei tarvitse turhaan toistaa. Muista, että palvelu, vaikka sitä ei juuri kyseisenä ajankohtana tarvittaisikaan, voidaan tehdä maksutta myöhemminkin, jos sellaisen tarvitset (esim. seurannassa). Mikäli et ole varma tarvitseeko / Kannattaako testi tehdä, voit aina kysyä sitä Urheiluakatemian nettisivujen omalääkäripalvelun yhteydenottolomaketta käyttäen. Pitääkö tarkastukset tehdä jossain määrätyssä järjestyksessä? Aika kestävyys- ja lihaskunnon testeihin tulee varata vasta lääkärintarkastuksen ja fysioterapeutin lihastasapaino sekä nivelten liikkuvuustestien jälkeen. Suosittelemme tekemään tutkimukset ja testit esim. seuraavassa järjestyksessä: 1) Lääkärin tekemä terveystarkastus (tuo mukanasi täyttämäsi terveystarkastuksen esitietolomake) 2) Fysioterapeutin suorittama lihastasapaino- ja nivelten liikkuvuuden testaus 3) Kestävyys- ja lihaskunnon testaus Muut (ja mahdolliset lisä-) palvelut saat tarpeen mukaan tai haluamanasi ajankohtana (ks. yllä). Mikäli yksittäisiä tarkastuksia / testejä ei poikkeustapauksissa mitenkään saada tehtyä edellä mainitussa järjestyksessä, sitä voidaan erikseen sopien muuttaa. Miten aika lääkärintarkastukseen varataan? Varaa aika Paavo Nurmi keskuksen lääkärintarkastukseen soittamalla PNK:n Urheilututkimusaseman numeroon (ark ). PNK:n Urheilututkimusasema sijaitsee Kiinamyllynkatu 10:ssä, Turun yliopistollisen keskussairaalan päässä, Medisiinan tiloissa B5 kerroksessa. Muista ilmoittaa aikaa varatessasi, että olet urheiluakatemialainen. kartta: rakennus T30 Miten aika kuntotestaukseen varataan? Varaa aika Paavo Nurmi keskuksen kuntotestaukseen soittamalla PNK:n Kuntotutkimusasemalle numeroon (ark ). PNK:n Kuntotutkimusasema sijaitsee Holiday Club Caribian hyvinvointiosaston tiloissa (Kongressikuja 1, Turku). Muista ilmoittaa aikaa varatessa, että olet urheiluakatemialainen.

7 7/8 Miten aika fysioterapeutin lihastasapainon ja liikkuvuuden testiin varataan? Varaa aika APEX Fysioterapian lihastasapainon ja liikkuvuuden testaukseen soittamalla numeroon (ma-to 8-20, pe 8-19). Apex sijaitsee Lääkärikeskus Mehiläisen katutasossa Yliopistonkatu 19 A:ssa (sisäänkäynti ortodoksisen kirkon takaa). Muista ilmoittaa aikaa varatessasi, että olet urheiluakatemialainen. Ovatko testaukset / tarkastukset kaikille suunnilleen samaan aikaan? Eivät välttämättä. Niiden ajankohtaan vaikutta esim. laji ja se missä vaiheessa harjoituskautta testit ovat kaikkein hyödyllisimpiä. Testit ja tarkastukset voidaan tehdä juuri Sinun harjoitusohjelmaasi sopivana ajankohtana. Voit suunnitella niille sopivat karkeat ajankohdat henkilökohtaisessa keskustelussasi Urheiluakatemian koordinaattorin kanssa. Tarkan testiajankohdan sovit viime kädessä aikaa varatessasi. Tapaturmat / sairastumiset lääkärin vastaanotto? Paavo Nurmi keskuksen lääkärit ovat käytössäsi niin äkillisissä kuin pitkittyneissä vammoissa ja vaivoissa. Mikäli Sinulle tapahtuu jokin äkillinen tapaturma tai tulee joku muu kiireinen syy päästä lääkärin puheille, varaat vastaanottoajan nopeimmin PNK:n Urheilututkimusaseman numerosta (ark ). Huomaa, että urheilussa tai urheiluharjoituksissa tapahtuneiden vammojen tutkimus- ja hoitokulut korvaa tavallisesti urheilijan vakuutus. Jos Sinulla on erillinen oma sairaskuluvakuutus / tapaturmavakuutus, se korvaa yleensä myös muiden sairauksien tai yksityistapaturmien tutkimus- ja hoitokulut. Tarkemmat, vakuutuskohtaiset ehdot kannattaa aina selvittää omasta vakuutusyhtiöstäsi. Muista ilmoittaa aikaa varatessasi, että olet urheiluakatemialainen. Mahdolliset uusinta- / lisätestit? Urheilijan terveydenhuoltopakettiin kuuluvat vain edellä esitetyt testit ja tutkimukset. Urheiluakatemian opiskelija voi kuitenkin tarvittaessa teettää lisä- tai seurantatestejä. Niihin aika sovitaan erikseen joko PNK:n Kuntotutkimusasemalta (kuntotestit, puh: , ark ) tai Urheilututkimusasemalta (lääkärin vastaanotto ja laboratoriotutkimukset, puh: , ark ). Lisätestit ja tutkimukset ovat maksullisia, mutta Urheiluakatemian opiskelijat saavat palvelut edulliseen Urheiluakatemia-hintaan. Muista ilmoittaa aikaa varatessasi, että olet urheiluakatemialainen.

8 8/8 Miten ja milloin voin käyttää omalääkärin sähköpostipalvelua? Omalääkäripalvelulla voit ottaa yhteyttä PNK:n lääkäriin kaikissa mieltä askarruttavissa eikiireellisissä asioissa aina, kun Sinulla on kohtalaisen kiireetön kysymys terveyteesi, lääkitykseesi tai suorituskykyysi liittyen. Yhteydenottolomakkeen löydät Urheiluakatemian kotisivuilta ( Mikäli kyseessä on äkillinen, nopeampaa hoitoa vaativa tila / tapaturma, varaa vastaanottoaika ilman sähköpostia, soittamalla PNK:n Urheilututkimusaseman numeroon (ark ). Mitä teen, jos minulla on muita terveyteeni tai terveyspalveluihin liittyviä kysymyksiä? Voit aina ottaa yhteyttää PNK:n omalääkäriin yhteydenottolomakkeella tai keskustella Urheiluakatemian koordinaattorin kanssa asian järjestämiseksi. Jos kysymyksesi koskee lääkärin vastaanottoon liittyviä asioita, voit myös soittaa PNK:n Urheilututkimusaseman numeroon , kuntotesteihin liittyvissä asioissa voit soittaa PNK:n Kuntotutkimusaseman numeroon ja fysioterapiaan liittyvissä asioissa auttaa APEX Fysioterapian numero Lisätietoa sekä Paavo Nurmi keskuksesta että Apex fysioterapiasta löydät myös yhteistyökumppanien omilta nettisivuilta ( ja ). Voinko vaikuttaa Urheiluakatemian terveydenhuoltopalvelun sisältöön? Kyllä voit! Kokemusta palveluista keräät käyttämällä palveluja mahdollisimman monipuolisesti. Voit vaikuttaa palveluun ja sen sisältöön vastaamalla alku- ja seurantakyselyihin. Lisäksi voit kyselyissä (tai vuoden aikana muutenkin, esim. koordinaattorin kautta tai omalääkärin yhteydenottokaavaketta käyttäen) ehdottaa uusia, juuri Sinulle mielenkiintoisia luentoaiheita / muita parannuksia järjestelmään. Muista, että palvelu on tuote, jota kehitetään jatkuvasti ja siksi kaikki palaute sekä positiivinen että negatiivinen on erittäin tärkeää. Vain näin voimme tehdä palvelusta juuri sellaista, jota Sinä tarvitset ja toivot. Urheiluakatemian terveyspalveluprojektin toimivuuden arviointi Uuden järjestelmän toteutumista ja opiskelijoiden sekä valmentajien tyytyväisyyttä seurataan laatukyselyin. Ensimmäinen kysely opiskelijoiden tämänhetkisestä terveydenhuoltopalvelujen tilasta, tarpeista ja odotuksista tehdään ennen järjestelmän käynnistämistä ja seuraavat palvelun laatua ja käyttäjien toiveita ja kokemuksia mittaavat kyselyt kouluvuoden aikana erikseen laadittavassa aikataulussa. Lukuvuoden jälkeen hankeen onnistumisesta ja mahdollisista uusista kehitysalueista tehdään yhteenveto palvelun edelleen kehittämiseksi ja parannusideat pyritään ottamaan käytäntöön viimeistään seuraavalla pilotin vuosijaksolla. Myös opiskelijoita informoidaan seurantakyselyjen ja palautteiden sisällöstä ja suunnitelluista muutoksista / parannuksista.

Sisällysluettelo. 1. Yleistä 3. 2. Urheilijamäärät lukuvuonna 2009-10 3. 3. Opiskelu... 5. 3. Valmennus... 7. 4. Tukipalvelut... 7

Sisällysluettelo. 1. Yleistä 3. 2. Urheilijamäärät lukuvuonna 2009-10 3. 3. Opiskelu... 5. 3. Valmennus... 7. 4. Tukipalvelut... 7 TOIMINTASUUNNITELMA 2010 Sisällysluettelo 1. Yleistä 3 2. Urheilijamäärät lukuvuonna 2009-10 3 3. Opiskelu... 5 3. Valmennus... 7 4. Tukipalvelut... 7 5. Hallinto ja talous.. 8 6. Tiedottaminen.. 8 2 1.

Lisätiedot

Kuntotestissä mittaamme hapenotto- ja verenkiertoelimistön kunnon, lihaksiston toiminta- tai suorituskyvyn ja tarvittaessa kehonkoostumuksen.

Kuntotestissä mittaamme hapenotto- ja verenkiertoelimistön kunnon, lihaksiston toiminta- tai suorituskyvyn ja tarvittaessa kehonkoostumuksen. Kuntotestistä saat arvokasta tietoa tämänpäivän kunnostasi. Olit sitten aloittelija tai huippu-urheilija. Kuntotesti voidaan räätälöidä juuri sinulle sopivaksi kokokonaisuudeksi aikaisemman liikuntahistorian

Lisätiedot

Turun Seudun Urheiluakatemia Avaustilaisuus 8.10.2013

Turun Seudun Urheiluakatemia Avaustilaisuus 8.10.2013 Turun Seudun Urheiluakatemia Avaustilaisuus 8.10.2013 Valtakunnallinen Urheiluakatemiaohjelma Urheiluakatemiaohjelma vastaa koko Urheilijan polun kattavan urheiluakatemiaverkoston johtamisesta Suomessa.

Lisätiedot

Seuradiili. ODL Liikuntaklinikan palvelut urheiluseuroille

Seuradiili. ODL Liikuntaklinikan palvelut urheiluseuroille Seuradiili ODL Liikuntaklinikan palvelut urheiluseuroille Omalääkäripalvelut Liikuntalääketieteen erikoislääkärimme palvelevat kaikenikäisiä ja kaikenkuntoisia liikkujia, aloittelijoista ja peruskuntoilijoista

Lisätiedot

PERSONAL TRAINING HENKILÖKOHTAINEN KUNTOVALMENNUS

PERSONAL TRAINING HENKILÖKOHTAINEN KUNTOVALMENNUS PERSONAL TRAINING HENKILÖKOHTAINEN KUNTOVALMENNUS Personal Training eli henkilökohtainen valmennus on tänä päivänä yleisempää kuin moni ajatteleekaan. Miksikö? Se on tuottaa tuloksia kuntotasosta, liikuntataustasta

Lisätiedot

TOIMINNALLINEN MYOFASKIAALINEN HARJOITTELU PALAUTA MYOFASKIAALINEN TASAPAINO OPTIMOI SUORITUSKYKY ENNALTAEHKÄISE VAMMAT.

TOIMINNALLINEN MYOFASKIAALINEN HARJOITTELU PALAUTA MYOFASKIAALINEN TASAPAINO OPTIMOI SUORITUSKYKY ENNALTAEHKÄISE VAMMAT. TOIMINNALLINEN MYOFASKIAALINEN HARJOITTELU PALAUTA MYOFASKIAALINEN TASAPAINO OPTIMOI SUORITUSKYKY ENNALTAEHKÄISE VAMMAT Uusi näkemys: MyoFaskiaalisella harjoittelulla kehität suorituskykyä niin normaaliarkeen

Lisätiedot

Urheilulukioiden seuranta: vertailua vuosilta 2006 ja 2011. Jari Lämsä Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus

Urheilulukioiden seuranta: vertailua vuosilta 2006 ja 2011. Jari Lämsä Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus Urheilulukioiden seuranta: vertailua vuosilta 2006 ja 2011 Jari Lämsä Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus Seuranta Valtakunnallisesti urheiluoppilaitosten toimintaa on koordinoinut seurantaryhmä,

Lisätiedot

Sporttiäiti Kuntoilevan äidin harjoitustasotesti

Sporttiäiti Kuntoilevan äidin harjoitustasotesti Testin yhteydessä saat InBody -kehonkoostumusanalyysin veloituksetta! Sporttiäiti Kuntoilevan äidin harjoitustasotesti Sporttiäiti-testi sopii kuntoilijalle tai säännöllisesti liikuntaa useita kertoja

Lisätiedot

Lojer auttaa pitämään Jokerit pelikunnossa

Lojer auttaa pitämään Jokerit pelikunnossa Verkkokauppa Menu Lojer auttaa pitämään Jokerit pelikunnossa 04.12.2015 Vili Rahkonen Blogi Olemme toimineet reilun vuoden jääkiekkoseura Jokereiden virallisena kuntoutustoimittajana. Jokerit hankkivat

Lisätiedot

4.11.2013/ Potku hanke Riihimäen terveyskeskuksen vastaanoton omahoitolomake

4.11.2013/ Potku hanke Riihimäen terveyskeskuksen vastaanoton omahoitolomake 1 4.11.2013/ Potku hanke Riihimäen terveyskeskuksen vastaanoton omahoitolomake Pyydämme Sinua syventymään hetkeksi omahoitoosi. Täytäthän ystävällisesti tämän omahoitolomakkeen ennen suunnitellulle kontrollikäynnille

Lisätiedot

SUOKI TOIMINTA PASSI

SUOKI TOIMINTA PASSI I K O SU M I TO A T IN A P I SS nimi: Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti:

Lisätiedot

Espoon Telinetaiturit ry

Espoon Telinetaiturit ry Voimistelua läpi elämän Espoon Telinetaiturit ry Terveydenhuolto 1.6.2013 Motiivi ProHuippuseura-projektissa identifioidut kehityskohteet Urapolku-seminaari Kisakalliossa (2012) Yleiset havainnot seuran

Lisätiedot

KUOPION ALUEEN URHEILUAKATEMIAN TUKI- JA ASIANTUNTIJAPALVELUT

KUOPION ALUEEN URHEILUAKATEMIAN TUKI- JA ASIANTUNTIJAPALVELUT KUOPION ALUEEN URHEILUAKATEMIAN TUKI- JA ASIANTUNTIJAPALVELUT 2018 2019 Kuopion alueen urheiluakatemian urheilijana sinulla on käytettävissä laadukkaat tuki- ja asiantuntijapalvelut yhteistyötahojemme

Lisätiedot

Terveystalo Sport. Mikkelin Kilpa - Veikot Mikkelin Terveystalo

Terveystalo Sport. Mikkelin Kilpa - Veikot Mikkelin Terveystalo Terveystalo Sport Mikkelin Kilpa - Veikot Mikkelin Terveystalo IHMINEN ON LUOTU LIIKKUMAAN Treenin ja terveyden on hyvä olla tasapainossa. Se varmistaa tien parempiin tuloksiin ja ennaltaehkäisee terveydellisiä

Lisätiedot

Seuradiili. ODL Liikuntaklinikan palvelut urheiluseuroille

Seuradiili. ODL Liikuntaklinikan palvelut urheiluseuroille Seuradiili ODL Liikuntaklinikan palvelut urheiluseuroille Luotettavaa palvelua liikuntaa aloitteleville, peruskuntoilijoille ja huippu-urheilijoille. ODL Liikuntaklinikka Asiantunteva liikuntalääketieteen

Lisätiedot

Millainen on minun liikuntapolkuni? NEUROLIIKKUJA PAIKALLISTASOLLA

Millainen on minun liikuntapolkuni? NEUROLIIKKUJA PAIKALLISTASOLLA Millainen on minun liikuntapolkuni? NEUROLIIKKUJA PAIKALLISTASOLLA Konsultointi- ja kehittämisprojekti 2013 2015 Liikunta kuuluu kaikille myös neurologista sairautta sairastavalle Liikunnan on todettu

Lisätiedot

Ohjeita liikunnanohjaajille. Katri Pöllänen, Projektityöntekijä, Monaliiku ry

Ohjeita liikunnanohjaajille. Katri Pöllänen, Projektityöntekijä, Monaliiku ry Ohjeita liikunnanohjaajille Katri Pöllänen, Projektityöntekijä, Monaliiku ry Ohjeet 1. Suunnittele tunnit hyvin 2. Toteutus: Suunnitelman mukaan, mutta joustavasti 3. Selitä mitä tehdään ja miksi 4. Liikutaan

Lisätiedot

Sinettiseura uudistus etenee

Sinettiseura uudistus etenee Sinettiseura uudistus etenee Sinettiseurojen uusien kriteerien osa-alueet Liikkumista ja urheilua tukeva toimintaympäristö seurassa organisointi ja toimintaperiaatteet osaamisen kehittäminen viestintä

Lisätiedot

Terveyspalvelut ja kuntoutus. Tutkimusprofessori Ilmo Keskimäki, THL

Terveyspalvelut ja kuntoutus. Tutkimusprofessori Ilmo Keskimäki, THL Terveyspalvelut ja kuntoutus Tutkimusprofessori Ilmo Keskimäki, THL Esityksen rakenne Terveystarkastukset ja seulontatutkimukset Avosairaanhoito ja lääkärikäynnit Tyytyväisyys terveyspalveluihin Hoidon

Lisätiedot

Erkki Moisander 27.5.2015

Erkki Moisander 27.5.2015 Erkki Moisander 27.5.2015 Haluamme siirtää vakuutusyhtiöt sairauksien ja tapaturmien korvaamisesta hoitoketjun alkupäähän ennakoimiseen ja hyvinvoinnin luomiseen. Uskomme, että suomalaiset saavat parhaat

Lisätiedot

Doodle helppoa aikatauluttamista

Doodle helppoa aikatauluttamista Doodle helppoa aikatauluttamista Kuinka käytän Doodlea? -vaiheittainen opas käyttöön ja aikataulukyselyn luomiseen http://www.doodle.com/ Doodle on ohjelma joka auttaa sinua aikatauluttamaan kokouksia

Lisätiedot

PAREMPI VOIDA HYVIN. TULES hyvinvointivalmennus Peurungassa (5 + 3 pvä)

PAREMPI VOIDA HYVIN. TULES hyvinvointivalmennus Peurungassa (5 + 3 pvä) PAREMPI VOIDA HYVIN TULES hyvinvointivalmennus Peurungassa (5 + 3 pvä) Kiitämme yhteydenotostanne ja tarjouspyynnöstänne. Suosittelemme Teille alla olevaa tuki- ja liikuntaelimistön hyvinvointiin keskittyvää

Lisätiedot

Terveystalo Sport. Huipputiimi: Espoon Tapiot & Terveystalo 24.4.2013

Terveystalo Sport. Huipputiimi: Espoon Tapiot & Terveystalo 24.4.2013 Terveystalo Sport Huipputiimi: Espoon Tapiot & Terveystalo 24.4.2013 Terveystalo urheilijoiden asialla Terveystalo Sport -palvelu on huippu-urheilijoille tavoitteellisille aktiiviurheilijoille sekä kuntourheilijoille

Lisätiedot

Kysely lähetettiin Helmen kautta toukokuun lopussa 2018 Vastausaika kaksi viikkoa Vastauksia tuli 548 suomenkielistä ( peruskoululaisia n 4000) ja

Kysely lähetettiin Helmen kautta toukokuun lopussa 2018 Vastausaika kaksi viikkoa Vastauksia tuli 548 suomenkielistä ( peruskoululaisia n 4000) ja 2018 Kysely lähetettiin Helmen kautta toukokuun lopussa 2018 Vastausaika kaksi viikkoa Vastauksia tuli 548 suomenkielistä ( peruskoululaisia n 4000) ja 161 ruotsinkielistä (peruskouluikäisiä n 900) 21%

Lisätiedot

FITLANDIA-TREENIOPAS. - Juoksijan lihaskunto-

FITLANDIA-TREENIOPAS. - Juoksijan lihaskunto- FITLANDIA-TREENIOPAS - Juoksijan lihaskunto- ASIANTUNTIJA Sanna Malinen Sanna Malinen on 27-vuotias viittä vaille valmis lääkäri. Sanna on harrastanut liikuntaa pikkutytöstä lähtien, ja urheilulajeista

Lisätiedot

ASTMAPOTILAAN HOITOPOLKU: HENGITYSHOITAJA/ASTMALÄÄKÄRI

ASTMAPOTILAAN HOITOPOLKU: HENGITYSHOITAJA/ASTMALÄÄKÄRI Astmapotilaan hoidon aloitus ja hoitopolku Simon terveysasemalla ASTMAPOTILAAN HOITOPOLKU: HENGITYSHOITAJA/ASTMALÄÄKÄRI Terveyskeskuksessa on jo ennestään käytössä suhteellisen hyvin toimiva astmapotilaan

Lisätiedot

VALINNANVAPAUS. sosiaali- ja terveyspalveluissa mitä, miten ja miksi?

VALINNANVAPAUS. sosiaali- ja terveyspalveluissa mitä, miten ja miksi? VALINNANVAPAUS sosiaali- ja terveyspalveluissa mitä, miten ja miksi? 1 VALINNANVAPAUS enemmän terveyttä samalla rahalla Sote-uudistuksen tavoitteena on kaventaa ihmisten hyvinvointi- ja terveyseroja, parantaa

Lisätiedot

MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN

MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN Tähän vihkoon on koottu kysymyksiä, jotka auttavat sinua miettimään omaa vointiasi. Vihkon kysymykset auttavat sinua myös miettimään, millaista apua

Lisätiedot

JAKSOTTAISHOITO KANERVALASSA

JAKSOTTAISHOITO KANERVALASSA JAKSOTTAISHOITO KANERVALASSA Palvelukeskus Kanervalassa on varattuna hoitopaikkoja lyhytaikaista hoitoa tarvitseville asiakkaille. Paikat on tarkoitettu pääsääntöisesti omaishoitajien vapaapäivien ajaksi

Lisätiedot

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS. Joensuun toimipiste, Yliopistokatu 2, Aurora B-rappu avoinna ma-to 8-15, pe 8-14

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS. Joensuun toimipiste, Yliopistokatu 2, Aurora B-rappu avoinna ma-to 8-15, pe 8-14 Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS Joensuun toimipiste, Yliopistokatu 2, Aurora B-rappu avoinna ma-to 8-15, pe 8-14 www.yths.fi/joensuu Uudelle opiskelijalle Lämpimät onnittelut opiskelupaikasta!

Lisätiedot

Miksi oppijoiden osallistamista Aikuisoppijan viikon toteuttamisessa tarvitaan? MALLI: OPPIJOIDEN OSALLISTAMINEN AIKUISOPPIJAN VIIKON TOTEUTTAMISESSA

Miksi oppijoiden osallistamista Aikuisoppijan viikon toteuttamisessa tarvitaan? MALLI: OPPIJOIDEN OSALLISTAMINEN AIKUISOPPIJAN VIIKON TOTEUTTAMISESSA Oppijan osallistamisen malli Aikuisoppijan viikon toteuttamisessa Miksi oppijoiden osallistamista Aikuisoppijan viikon toteuttamisessa tarvitaan? Aikuisoppijoiden osallistuminen Aikuisoppijan viikon (AOV)

Lisätiedot

Espoon Telinetaiturit ry

Espoon Telinetaiturit ry Voimistelua läpi elämän Espoon Telinetaiturit ry Terveydenhuolto 20.3.2013 Motiivi ProHuippuseura-projektissa identifioidut kehityskohteet Urapolku-seminaari Kisakalliossa (2012) Yleiset havainnot seuran

Lisätiedot

TOIMINTA PEVA PASSI. nimi:

TOIMINTA PEVA PASSI. nimi: PEVA TOIMINTA nimi: PASSI Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti: 1. Opiskelutaidot

Lisätiedot

Strategia 2014-2017 Versio 1.0

Strategia 2014-2017 Versio 1.0 Strategia 2014-2017 Versio 1.0 Urheiluakatemiaohjelma Olympiakomitean Huippu-urheilu yksikön johtama Urheiluakatemiaohjelma vastaa koko Urheilijan polun kattavasta akatemiaverkoston johtamisesta Visio

Lisätiedot

Vakuutuksilla turvaa pahan päivän varalle Henkilövakuutukset antavat tärkeää turvaa elämän eri tilanteissa. Vakuutusyhtiö Turvan henkilövakuutusten avulla voit varautua esimerkiksi sairauden tai tapaturman

Lisätiedot

Liikuntalääketiede suunnannäyttäjänä. Liikuntalääketieteen päivät 9. 10.11.2011 Biomedicum Helsinki

Liikuntalääketiede suunnannäyttäjänä. Liikuntalääketieteen päivät 9. 10.11.2011 Biomedicum Helsinki Liikuntalääketiede suunnannäyttäjänä Liikuntalääketieteen päivät 9. 10.11.2011 Biomedicum Helsinki Keskiviikko 9.11.2011 9:30 Ilmoittautuminen ja kahvi 9:45 Tervetuloa Liikuntayksikön johtaja Harri Syväsalmi,

Lisätiedot

Syöpätautien poliklinikalle tulevan opas

Syöpätautien poliklinikalle tulevan opas Syöpätautien poliklinikalle tulevan opas Satakunnan keskussairaala Syöpätautien yksikkö Päivitys 4/2015 Syöpätautien poliklinikka Sisällys Syöpätautien vastuualue... 3 Potilaana syöpätautien poliklinikalla...

Lisätiedot

Sporttirekisteriristeily 8-9.10.2014

Sporttirekisteriristeily 8-9.10.2014 1 Sporttirekisteriristeily 8-9.10.2014 Helsinki-Turku-Tukholma-Turku-Helsinki Ari Koski 2 Pohjolan kuulumiset Pohjolan väen esittely Ilona Erkkilä Tommi Siren Erja Luoto Ari Koski Ajankohtaista Pohjolasta

Lisätiedot

2011 KURSSI-info 16-24v. nuorille

2011 KURSSI-info 16-24v. nuorille ...talking to You! 2011 KURSSI-info 16-24v. nuorille Invalidiliiton Lahden kuntoutuskeskus Kuntoutusta 16-24 vuotiaille nuorille siistii olla kimpassa Nuoruudessa tunne-elämä, fyysiset ominaisuudet ja

Lisätiedot

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN Opiskelijakunta Lamko 2014 SISÄLTÖ JOHDANTO... 2 Tutortuntien suunnittelu... 2 Tutortuntien sisältö... 3 Jokaisella kerralla:... 3 Ensimmäiset tutortunnit... 3 Teemat... 3

Lisätiedot

Diabeteksen ennaltaehkäisyä verkossa

Diabeteksen ennaltaehkäisyä verkossa Diabeteksen ennaltaehkäisyä verkossa Riikka Hirvasniemi, TtM, projektipäällikkö Anne Rajala, th, projektityöntekijä Kehittämistyön tausta KASTE- ohjelma Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointiohjelma 2007-2017

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

VASKI kirjastot: uusi järjestelmä ja uusia kirjastoja 2.5. alkaen

VASKI kirjastot: uusi järjestelmä ja uusia kirjastoja 2.5. alkaen VASKI kirjastot: uusi järjestelmä ja uusia kirjastoja 2.5. alkaen Kysymyksiä ja vastauksia (muutokset mahdollisia) Milloin Vaski laajenee? Milloin oma kirjasto on osa Vaskia? Laajentunut Vaski avaa ovensa

Lisätiedot

SPORT-LÄÄKÄRIT KAMPISSA

SPORT-LÄÄKÄRIT KAMPISSA SPORT-LÄÄKÄRIT KAMPISSA 19.9.2013 TAPIO KALLIO Ortopedi, liikuntalääketieteen erikoislääkäri, Terveystalon urheilulääketieteen ylilääkäri ja erikoisalajohtaja. Polvitapaturmat, mm. eturistisiteen repeämät,

Lisätiedot

Toisen asteen urheiluoppilaitoshaku. Suomen Olympiakomitea ry

Toisen asteen urheiluoppilaitoshaku. Suomen Olympiakomitea ry Toisen asteen urheiluoppilaitoshaku Suomen Olympiakomitea ry Sisällys 1. Kenelle urheiluoppilaitos sopii? 2. Miten urheilija voi hyötyä urheiluoppilaitoksesta? 3. Mihin urheiluoppilaitokseen urheilijan

Lisätiedot

HALOO huomaako kukaan? seminaari 18.12.2012. Kehrä II Monitoimijainen yhteistyö perheen, lastensuojelun ja yhteiskumppanin kanssa Tiina Muukkonen

HALOO huomaako kukaan? seminaari 18.12.2012. Kehrä II Monitoimijainen yhteistyö perheen, lastensuojelun ja yhteiskumppanin kanssa Tiina Muukkonen HALOO huomaako kukaan? seminaari 18.12.2012 Kehrä II Monitoimijainen yhteistyö perheen, lastensuojelun ja yhteiskumppanin kanssa Tiina Muukkonen 12/2012 1 Monitoimijainen yhteistyö Monitoimijaista lastensuojelun

Lisätiedot

URHEILUAKATEMIATOIMINNAN OHJEISTO, SUOMEN OLYMPIAKOMITEA

URHEILUAKATEMIATOIMINNAN OHJEISTO, SUOMEN OLYMPIAKOMITEA URHEILUAKATEMIA ON PAIKALLINEN JA SEUDULLINEN YHTEISTYÖVERKOSTO, JOSSA OPPILAITOKSET, SEURAT, URHEILUORGANISAATIOT, KUNTAYHTEISÖT SEKÄ ERILAISET ASIANTUNTIJAPALVELUJEN TUOTTAJAT TYÖSKENTELEVÄT YHDESSÄ

Lisätiedot

Luottamuksellinen kyselylomake

Luottamuksellinen kyselylomake Luottamuksellinen kyselylomake Hakemus terapiaan terapeuttikandidaatille, joka opiskelee HumaNova Utbildning OY:ssa Terapiapalkkio on 30 /istunto (sis. alv.) ja maksetaan suoraan terapeuttikandidaatille

Lisätiedot

Ohjelmisto-ominaisuudet:

Ohjelmisto-ominaisuudet: Fitware Pro 3 Fitware Pro on fyysisen suorituskyvyn mittaus, analysointi- ja seurantaohjelmisto terveyden ja liikunnan ammattilaisille Fitware Pro on pedakoginen, visuaalinen ja informatiivinen työkalu

Lisätiedot

Lapsellanne synt. on varattu aika neuvolan

Lapsellanne synt. on varattu aika neuvolan Janakkala- Hattulan perusterveydenhuollon yhteistoiminta-alue Janakkalan neuvola Lapsi 4 vuotta Arvoisat vanhemmat Lapsellanne synt. on varattu aika neuvolan terveydenhoitajalle / 201 klo. Käynti on osa

Lisätiedot

Suomalainen urheilu loistaa Tähtiseurassa

Suomalainen urheilu loistaa Tähtiseurassa Auditointikoulutus 14.2.2019 2 Suomalainen urheilu loistaa Tähtiseurassa. 14.2.2019 3 14.2.2019 4 Tähtimerkit osa-alueittain 14.2.2019 5 14.2.2019 6 Tähtiseura-ohjelman polussa 3 vaihetta 14.2.2019 7 14.2.2019

Lisätiedot

TerveysInfo. Jalan ja pyörällä

TerveysInfo. Jalan ja pyörällä TerveysInfo kävely Aitakävelykoulu Aitakävely on levinnyt yleisurheilusta monen muun urheilulajin käyttöön, kun on huomattu harjoitteiden mahdollisuudet erityisesti lantion seudun liikkuvuuden, yleisen

Lisätiedot

Varhainen tunnistaminen ja tuen piiriin ohjaaminen neuvolassa ja kouluterveydenhuollossa

Varhainen tunnistaminen ja tuen piiriin ohjaaminen neuvolassa ja kouluterveydenhuollossa Varhainen tunnistaminen ja tuen piiriin ohjaaminen neuvolassa ja kouluterveydenhuollossa Tuovi Hakulinen-Viitanen Tutkimuspäällikkö, Dosentti 13.9.2012 Tuovi Hakulinen-Viitanen 1 Säännölliset tapaamiset

Lisätiedot

Potilasturvallisuuden edistämisen ohjausryhmä. Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus. Kysy hoidostasi vastaanotolla!

Potilasturvallisuuden edistämisen ohjausryhmä. Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus. Kysy hoidostasi vastaanotolla! Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus on osa hyvää hoitoa kattaa tutkimuksen, hoidon ja laitteiden turvallisuuden tarkoittaa myös sitä, ettei hoidosta aiheutuisi potilaalle haittaa

Lisätiedot

Testaajan eettiset periaatteet

Testaajan eettiset periaatteet Testaajan eettiset periaatteet Eettiset periaatteet ovat nousseet esille monien ammattiryhmien toiminnan yhteydessä. Tämä kalvosarja esittelee 2010-luvun testaajan työssä sovellettavia eettisiä periaatteita.

Lisätiedot

/ Potku hanke Riihimäen terveyskeskuksen vastaanoton omahoitolomake

/ Potku hanke Riihimäen terveyskeskuksen vastaanoton omahoitolomake 1 23.11.2011/ Potku hanke Riihimäen terveyskeskuksen vastaanoton omahoitolomake Pyydämme Sinua syventymään hetkeksi omahoitoosi. Täytäthän ystävällisesti tämän omahoitolomakkeen ennen suunnitellulle kontrollikäynnille

Lisätiedot

Seuravalmennuksen kehittäminen / kriteerit

Seuravalmennuksen kehittäminen / kriteerit Seuravalmennuksen kehittäminen / kriteerit Kriteerit jakautuvat peruskriteereihin ja laatukriteereihin. Peruskriteerit luovat seuran tavoite- ja tahtotilan, jotka toteutuvat laatukriteerien toimenpiteiden

Lisätiedot

Työnjaon merkitys fysioterapeutille

Työnjaon merkitys fysioterapeutille Työnjaon merkitys fysioterapeutille Tutkimus tutuksi tapaaminen 29.5.2015: Terveydenhuollon ammattien työnjaon johtamisen vaikutus työn mielekkyyteen ja tuottavuuteen Heli Kangas UEF // University of Eastern

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriön esitteitä 2004:13. Terveydenhuollon palvelu paranee. Kiireettömään hoitoon määräajassa SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ

Sosiaali- ja terveysministeriön esitteitä 2004:13. Terveydenhuollon palvelu paranee. Kiireettömään hoitoon määräajassa SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Sosiaali- ja terveysministeriön esitteitä 2004:13 Terveydenhuollon palvelu paranee Kiireettömään hoitoon määräajassa SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Helsinki 2004 ISSN 1236-2123 ISBN 952-00-1601-5 Taitto:

Lisätiedot

AJANHALLINNASTA LISÄÄ VOIMAVAROJA

AJANHALLINNASTA LISÄÄ VOIMAVAROJA AJANHALLINNASTA LISÄÄ VOIMAVAROJA Iina Lempinen Voimavaravalmentaja, kirjailija, kouluttaja Valmiina Coaching 24.11.2015 Tehy Terveydenhoitajien opintopäivät 1 VALMENNUKSEN TAVOITTEET Tulet tietoisemmaksi

Lisätiedot

Maailmalle lähtijän muistilista

Maailmalle lähtijän muistilista Maailmalle lähtijän muistilista Ulkomaille lähtöön tarvitaan rohkeutta ja sisukkuutta. Arki rullaa ulkomailla helpommin, kun lähtöä suunnittelee jo ennakkoon. Muistilista auttaa ulkomaille opiskelemaan

Lisätiedot

Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea?

Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea? Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea? Maarit Mykkänen, Savon Vammaisasuntosäätiö Kehitysvammaliiton opintopäivät 2015 Tuetusti päätöksentekoon -projekti Projektin toiminta-aika: 2011-31.7.2015

Lisätiedot

Myel-vakuutettujen työterveys

Myel-vakuutettujen työterveys Alk. 19 vuodessa Toimintasuunnitelma Sähköinen terveyskysely Sähköinen tilakysely Työolosuhdeselvitys Helpperi-terveysohjaus Yhteistyössä: MATKI Myel-vakuutettujen työterveys Lähipalveluita jo 17 kunnassa

Lisätiedot

Kansalaiskyselyn tulokset

Kansalaiskyselyn tulokset ASSI-hanke - Asiakaslähtöisten omahoitoa ja etähoitoa tukevien sähköisten palvelujen ja palveluprosessien käyttöönoton innovaatiot perusterveydenhuollossa, 1.10.2012 31.12.2014 Kansalaiskyselyn tulokset

Lisätiedot

Fysioterapeutti Petri Jalava

Fysioterapeutti Petri Jalava Fysioterapeutti Petri Jalava Urheilijan lihashuolto Pyritään ennaltaehkäisemään urheiluvammoja Saadaan enemmän tehoja irti elimistöstä ja tekniikka paremmaksi Mahdollistetaan urheilijan nousujohteinen

Lisätiedot

Helppo, Tuottoisa, Turvallinen

Helppo, Tuottoisa, Turvallinen Oletko mökkiomistaja? Haluaisitko vuokrata mökkisi venäläisille turisteille? Helposti Tuottoisasti Turvallisesti Me tarjoamme keinon! majapaikka.fi kallista.ru Se on Helppo Tuottoisa Turvallinen Me tarjoamme

Lisätiedot

Tehyn. avain- sanat. päättäjille

Tehyn. avain- sanat. päättäjille Tehyn avain- sanat päättäjille Sosiaali- ja terveydenhuollon asiat ovat isoja ja monimutkaisia kokonaisuuksia. Myös niitä koskevia muutoksia voi olla vaikea hahmottaa. Siksi Tehy listaa päättäjille viisi

Lisätiedot

Lääkärissä käynnit, terveydenhoidolliset tutkimukset, tarkastukset ja hoidot

Lääkärissä käynnit, terveydenhoidolliset tutkimukset, tarkastukset ja hoidot Lääkärissä käynnit, terveydenhoidolliset tutkimukset, tarkastukset ja hoidot Ohjeen perusteet ja pääsääntö - KVTES:n työaikaluku III, 4 2 momentti, kohdat 4 ja 5 - kunnan taloussääntö ja sisäisen valvonnan

Lisätiedot

Urheiluvalmentautumisen tutkinnon osat ammatillisessa tutkinnossa. Tavoitteet. Urheiluvalmennus ja ammatillinen perustutkinto

Urheiluvalmentautumisen tutkinnon osat ammatillisessa tutkinnossa. Tavoitteet. Urheiluvalmennus ja ammatillinen perustutkinto Urheiluvalmentautumisen tutkinnon osat ammatillisessa tutkinnossa Urheilijoiden ammatillisen peruskoulutuksen erityisen tehtävän saaneissa oppilaitoksissa urheiluvalmentautuminen on integroitu yhtenäiseksi

Lisätiedot

KELAN TULES-AVOKURSSIT

KELAN TULES-AVOKURSSIT KELAN TULES-AVOKURSSIT KUNTOUTUSTA TYÖELÄMÄSSÄ OLEVILLE TUKI- JA LIIKUNTAELINOIREISILLE HERTTUAN KUNTOUTUSKESKUKSESSA Tules-avokursseja selkäoireisille niska-hartiaoireisille lonkka-polviniveloireisille

Lisätiedot

LIONIEN PALVELUT LAPSILLE PAIKKAKUNNAN ARVIOINTILOMAKE

LIONIEN PALVELUT LAPSILLE PAIKKAKUNNAN ARVIOINTILOMAKE LIONIEN PALVELUT LAPSILLE PAIKKAKUNNAN ARVIOINTILOMAKE Uusimmat tilastot kertovat, että uskomattoman monet lapset joka puolella maailmaa kärsivät köyhyydestä, sairauksista, vammoista ja lukutaidottomuudesta

Lisätiedot

PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ

PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ VOIKUKKIA 2015 PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ Hei hyvä vanhempi! Kiitos osallistumisestasi vanhempien VOIKUKKIA-vertaistukiryhmään. Haluaisimme tietää millaisia tunnelmia ja ajatuksia vertaistukiryhmäkokemus

Lisätiedot

Urheilijan sydän. Terve Urheilija -iltaseminaari. 5.3.2013 Varalan Urheiluopisto, Tampere. terveurheilija.fi 1. Polar Electro Oy

Urheilijan sydän. Terve Urheilija -iltaseminaari. 5.3.2013 Varalan Urheiluopisto, Tampere. terveurheilija.fi 1. Polar Electro Oy Urheilijan sydän Terve Urheilija -iltaseminaari Polar Electro Oy 5.3.2013 Varalan Urheiluopisto, Tampere terveurheilija.fi 1 Terve Urheilija -ohjelma Tavoitteena urheilijoiden laadukkaan ja terveyttä tukevan

Lisätiedot

Osaamisen kehittäminen avainasiakkaiden tarpeisiin Sote-johdon neuvottelupäivät 2.2.2016

Osaamisen kehittäminen avainasiakkaiden tarpeisiin Sote-johdon neuvottelupäivät 2.2.2016 Osaamisen kehittäminen avainasiakkaiden tarpeisiin Sote-johdon neuvottelupäivät 2.2.2016 Juha Luomala, Verson johtaja Risto Raivio, Päijät-Hämeen perusterveydenhuollon yksikön johtaja Työpajan tavoite,

Lisätiedot

SPORT-LÄÄKÄRIT KAMPISSA

SPORT-LÄÄKÄRIT KAMPISSA SPORT-LÄÄKÄRIT KAMPISSA 15.10.2013 TAPIO KALLIO Ortopedi, liikuntalääketieteen erikoislääkäri, Terveystalon urheilulääketieteen ylilääkäri ja erikoisalajohtaja. Polvitapaturmat, mm. eturistisiteen repeämät,

Lisätiedot

KUOPION ALUEEN URHEILUAKATEMIAN TUKI- JA ASIANTUNTIJAPALVELUT

KUOPION ALUEEN URHEILUAKATEMIAN TUKI- JA ASIANTUNTIJAPALVELUT KUOPION ALUEEN URHEILUAKATEMIAN TUKI- JA ASIANTUNTIJAPALVELUT 2017 2018 Kuopion alueen urheiluakatemian urheilijana sinulla on käytettävissä laadukkaat tuki- ja asiantuntijapalvelut yhteistyötahojemme

Lisätiedot

Rasti-Simpsiön kehittäminen hyvinvointikeskukseksi

Rasti-Simpsiön kehittäminen hyvinvointikeskukseksi Lapuan Virkiä ry: SUUNNISTUSJAOSTO Rasti-Simpsiön kehittäminen hyvinvointikeskukseksi Hankenumero 9560. Loppuraportti Lapuan Virkiä ry / SUUNNISTUSJAOSTO Sisältö RASTI-SIMPSIÖN KEHITTÄMINEN HYVINVOINTIKESKUKSEKSI...

Lisätiedot

MOVE! työkaluna kouluterveydenhuollossa. 24.3.2015 Anne Ylönen, kehittämispäällikkö, TtM

MOVE! työkaluna kouluterveydenhuollossa. 24.3.2015 Anne Ylönen, kehittämispäällikkö, TtM MOVE! työkaluna kouluterveydenhuollossa 24.3.2015 Anne Ylönen, kehittämispäällikkö, TtM SUOMEN TERVEYDENHOITAJALIITTO RY Suomen Terveydenhoitajaliitto STHL ry, Finlands Hälsovårdarförbund FHVF rf on terveydenhoitajien

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

Seurakehittäjät Paasitorni. Tiistai Auditointikäsikirja ja uudistettu auditointiprosessi

Seurakehittäjät Paasitorni. Tiistai Auditointikäsikirja ja uudistettu auditointiprosessi Seurakehittäjät 10.-11.9.2018 Paasitorni Tiistai 11.9.2018 Auditointikäsikirja ja uudistettu auditointiprosessi 11.9.2018 2 Suomalainen seuratoiminta loistaa Tähtiseurassa. 11.9.2018 3 11.9.2018 4 Tähtimerkit

Lisätiedot

Uusi Sporttiturva. [Alatunniste]

Uusi Sporttiturva. [Alatunniste] 2 Uusi Sporttiturva Tuotetta on yksinkertaistettu niin, että vakuutusturva vastaa paremmin asiakkaan ymmärrystä siitä, minkälaisen turvan hän saa ostaessaan vakuutusta urheilussa sattuvien äkillisten vammojen

Lisätiedot

HAKUOHJEET YLÄKOULUVALMENNUKSEEN LUKUVUODEKSI 2016-2017

HAKUOHJEET YLÄKOULUVALMENNUKSEEN LUKUVUODEKSI 2016-2017 HAKUOHJEET YLÄKOULUVALMENNUKSEEN LUKUVUODEKSI 2016-2017 Toiminnan tavoitteet: Lisätä harjoitusmääriä päiväaikaan. Urheilun ja opiskelun yhdistäminen. Koulujen ja seurojen kasvattamisyhteistyö. Nuorisovalmennuksen

Lisätiedot

TerveysInfo. Haluatko isot lihakset tai pienemmän rasvaprosentin keinolla millä hyvänsä? Tietoa kuntoilijoiden dopingaineiden käytöstä.

TerveysInfo. Haluatko isot lihakset tai pienemmän rasvaprosentin keinolla millä hyvänsä? Tietoa kuntoilijoiden dopingaineiden käytöstä. TerveysInfo kuntoilijat Aitakävelykoulu Aitakävely on levinnyt yleisurheilusta monen muun urheilulajin käyttöön, kun on huomattu harjoitteiden mahdollisuudet erityisesti lantion seudun liikkuvuuden, yleisen

Lisätiedot

Huippu-urheilutyöryhmä: Sanoista teoiksi. Jari Lämsä KIHU

Huippu-urheilutyöryhmä: Sanoista teoiksi. Jari Lämsä KIHU Huippu-urheilutyöryhmä: Sanoista teoiksi Jari Lämsä KIHU Työn asemointi Oleellinen havainto on se, että työryhmä ei sinänsä ole keksinyt toimenpideluetteloon mitään uutta, vaikka vision ja nykytilan analysointi

Lisätiedot

Asiantuntijoiden työterveys

Asiantuntijoiden työterveys Kun työ on lähes korvaamatonta! Toimintasuunnitelma Seulova terveystarkastus Sähköinen työpaikkakäynti Ekstranet Helpperi-terveysohjaus AJATUS Asiantuntijoiden työterveys Lähipalveluita jo 17 kunnassa

Lisätiedot

Laaja terveystarkastus Ohjeistus äitiys- ja lastenneuvolatoimintaan sekä kouluterveydenhuoltoon 2012, THL.

Laaja terveystarkastus Ohjeistus äitiys- ja lastenneuvolatoimintaan sekä kouluterveydenhuoltoon 2012, THL. Laaja terveystarkastus Ohjeistus äitiys- ja lastenneuvolatoimintaan sekä kouluterveydenhuoltoon 2012, THL. Miten lähisuhdeväkivallan puheeksi ottaminen näkyy ohjeistuksessa THL:n ja Helsingin yliopiston

Lisätiedot

Huippu-urheilijaa hyödyttävät ominaisuudet

Huippu-urheilijaa hyödyttävät ominaisuudet Henkinen valmennus -luento Annen Akatemia 27.7.2007 Eerikkilä Huippu-urheilijaa hyödyttävät ominaisuudet ITSE- TUNTEMUS ITSE- LUOTTAMUS INTOHIMO & PÄÄTTÄVÄISYYS KORKEAT TAVOITTEET KESKITTYMIS- KYKY SOPIVA

Lisätiedot

Mitä on laadukas ja näyttöön perustuva kuntotestaustoiminta?

Mitä on laadukas ja näyttöön perustuva kuntotestaustoiminta? Mitä on laadukas ja näyttöön perustuva kuntotestaustoiminta? Kuntotestauspäivät 2019 Arcada Jyrki Aho LitM, liikuntafysiologi Kuntotestaus Kuntotestaus Fyysisen kunnon mittaaminen tai arvioiminen Fyysisen

Lisätiedot

Puolustusvoimat puolustusvoimien kuntotestit 2011

Puolustusvoimat puolustusvoimien kuntotestit 2011 Puolustusvoimat puolustusvoimien kuntotestit 2011 Kuntotestit puolustusvoimissa Kuntotestit antavat yhdessä terveystarkastusten kanssa hyvän kuvan henkilön terveydentilasta ja fyysisestä kunnosta sekä

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 59

Espoon kaupunki Pöytäkirja 59 10.12.2015 Sivu 1 / 1 4750/2015 02.05.00 59 nuorisopalvelujen maksuperusteet 2016 Valmistelijat / lisätiedot: Anna Seppänen, puh. 047 382 47350 Ari Jaakkola, puh. 050 522 7521 Mirja Taavila, puh. 046 877

Lisätiedot

Ennaltaehkäisevää urheilulääketiedettä

Ennaltaehkäisevää urheilulääketiedettä Ennaltaehkäisevää urheilulääketiedettä Harri Hakkarainen LL, LitM Urheilulääkäri / - valmentaja Suomen vahvuuksia Ortopedinen osaaminen huippua Onko syynä vammojen suuri määrä Tieto vammojen kuntoutuksesta

Lisätiedot

TYÖUUPUNEEN KUNTOUTUS KANNATTAA 8.5.2014. Kuntoutuserikoislääkäri Virpi Vartiainen Psykofyysisen fysioterapian fysioterapeutti Tiina Salo

TYÖUUPUNEEN KUNTOUTUS KANNATTAA 8.5.2014. Kuntoutuserikoislääkäri Virpi Vartiainen Psykofyysisen fysioterapian fysioterapeutti Tiina Salo TYÖUUPUNEEN KUNTOUTUS KANNATTAA 8.5.2014 Kuntoutuserikoislääkäri Virpi Vartiainen Psykofyysisen fysioterapian fysioterapeutti Tiina Salo Mistä on työuupuneiden kuntoutuksessa kysymys? Kenelle sopii? Miten

Lisätiedot

Paremmilla tiedoilla entistä parempaa hoitoa. Parempi kokonaisuus.

Paremmilla tiedoilla entistä parempaa hoitoa. Parempi kokonaisuus. Paremmilla tiedoilla entistä parempaa hoitoa Yhtenäiset potilastiedot. Terveydenhoito saa uudet mahdollisuudet käyttää tietojasi. Parempi kokonaisuus. Potilastietojen yhdistäminen otetaan nyt käyttöön

Lisätiedot

Testaaminen antaa kuntoilulle oikean suunnan ja auttaa tavoitteiden saavuttamisessa.

Testaaminen antaa kuntoilulle oikean suunnan ja auttaa tavoitteiden saavuttamisessa. Kuntotestistä saat arvokasta tietoa tämänpäivän kunnostasi. Kuntotesti sopii niin aloittelijoillekuin huippuurheilijoille. Kuntotesti voidaan räätälöidä juuri sinulle sopivaksi kokokonaisuudeksi aikaisemman

Lisätiedot

Voimistelu- ja urheiluseura Elise

Voimistelu- ja urheiluseura Elise Voimistelu- ja urheiluseura Elise Perustettu vuonna 1921 Jäseniä 871 Voimistelun erikoisseura Akrobatiavoimistelu Joukkuevoimistelu Rytminen voimistelu Sinettiseura Voimisteluliiton huippuvoimisteluseura

Lisätiedot

Huippu-urheiluyksikön tukiurheilijakysely 2013. Jari Lämsä & Kaisu Mononen KIHU Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus

Huippu-urheiluyksikön tukiurheilijakysely 2013. Jari Lämsä & Kaisu Mononen KIHU Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus Huippu-urheiluyksikön tukiurheilijakysely 2013 Jari Lämsä & Kaisu Mononen KIHU Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus Tukiurheilijakysely Tarkoitus: Kerätä säännöllisesti tietoa OK:n ja PARA:n tukiurheilijoiden

Lisätiedot

VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT

VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT Välitämme ja vastaamme lapsesta, asetamme rajat Ohjaamme lapsiamme omatoimisuuteen Pyrimme kasvattamaan lapsiamme terveisiin elämäntapoihin huom! Esimerkin voima :) Tarjoamme

Lisätiedot

Kätevästi netissä KÄYTTÖOHJE. www.nettirassi.fi

Kätevästi netissä KÄYTTÖOHJE. www.nettirassi.fi Kätevästi netissä KÄYTTÖOHJE www.nettirassi.fi Sisällysluettelo 1. Kirjautuminen ja rekisteröityminen... 4 2. Omat jutut kansio... 8 2.1. Omat tiedostot:... 8 2.2. Omat seurannat... 9 3. Omat terveystiedot...

Lisätiedot

Vaihtaa vai ei? Kysely Jyväskylän kaupungin terveyspalveluista. Kyselyaika Vastaajia yhteensä 248

Vaihtaa vai ei? Kysely Jyväskylän kaupungin terveyspalveluista. Kyselyaika Vastaajia yhteensä 248 Vaihtaa vai ei? Kysely Jyväskylän kaupungin terveyspalveluista Kyselyaika 11. 22.5.2017 Vastaajia yhteensä 248 1. Sukupuoli Vastaajien määrä: 237 Nainen 81% Mies 19% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80%

Lisätiedot

MUN TALOUS -HANKE 2014 / KYSELYN KOONTI JULKAISUVAPAA 14.7.2014

MUN TALOUS -HANKE 2014 / KYSELYN KOONTI JULKAISUVAPAA 14.7.2014 MUN TALOUS -HANKE 2014 / KYSELYN KOONTI JULKAISUVAPAA 14.7.2014 Mun talous -hanke teetti toukokuussa 2014 kyselyn porilaisilla toisen asteen opiskelijoilla (vuonna -96 syntyneille). Kyselyyn vastasi sata

Lisätiedot