Lukivaikeudet ja opiskelun tukeminen. Leena Holopainen Erityispedagogiikan professori Itä-Suomen yliopisto

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Lukivaikeudet ja opiskelun tukeminen. Leena Holopainen Erityispedagogiikan professori Itä-Suomen yliopisto"

Transkriptio

1 Lukivaikeudet ja opiskelun tukeminen Leena Holopainen Erityispedagogiikan professori Itä-Suomen yliopisto

2 Lukemisessa on osaprosesseja, joita aloitteleva lukija tarvitsee (Ahvenainen & Holopainen, 2014) Kirjaimen tunnistaminen Kirjaimen muuttaminen äänteeksi Sanan jakaminen osiin Sanan kokoaminen osista Koko sanan lukeminen ja sille merkityksen löytäminen Tähän tarvitaan: - Kielellistä kykyä (erityisesti äännetietoisuutta ja sanavarastoa) sekä auditiivista ja visuaalista muistia.

3 Aloittelevan kirjoittajan oikeinkirjoittamisen osaprosessit (Ahvenainen & Holopainen, 2014) Puhutun sanan jakaminen osiin äänteiksi ja tavuiksi Puheäänteiden muuttaminen kirjaimiksi Kirjainten yhdistäminen tavuiksi Sanan kokoaminen tavuista Tähän tarvitaan: - Kielellistä kykyä (erityisesti äännetietoisuutta) sekä auditiivista lyhytaikaista muistia

4 Mitä ovat kielelliset vaikeudet? Puutteellinen kyky havaita ja erotella kielellistä informaatiota. Vaikeuksia pitää kielellistä ainesta kielellisessä lyhytkestoisessa muistissa ja palauttaa sitä mieleen. Vaikeuksia ymmärtää ja liittää havaittuja käsitteitä ja ilmauksia aiemmin opittuun. Vaikeus oppia lukemista ja kirjoittamista ja käyttää sitä. Hankaluutta tuottaa opittua kielellistä ainesta suullisesti ja kirjallisesti.

5 Dysleksian määrittelyä (Lyon, Shaywitz, and Shaywitz, 2003) Dysleksia on yksi erityisistä oppimisvaikeuksista. Se on kieleen pohjautuva vaikeus. Olennaista ovat vaikeudet oikeinlukemisessa, lukemisen hitaus ja luetun ymmärtämisen vaikeudet. Nämä vaikeudet ovat usein odottamattomia suhteessa ikään ja muihin älyllisiin ja akateemisiin taitoihin. Ne eivät ole seurausta yleisemmästä kehityksellisestä vaikeudesta tai aistitoiminnan puutoksista. Dysleksiaan sisältyy usein vaikeuksia myös kirjoitustaidon hankkimisessa.

6 Mistä lukivaikeudet johtuvat? Monihäiriömalli (esim. Pennington, 2006) Yksi ongelma ei selitä koko ongelmaa Ilmeneminen riippuu siitä, miten lukivaikeuden riskitekijät yhdistyvät Tarvitaan alaryhmiä, jotta erilaiset lukivaikeustyypit tulisi kuvattua Yksihäiriömalli (esim. Laasonen et al., 2010) Kaikilla lukivaikeuksilla on sama biologinen tausta, mikä selittää esim. äänteellisiä ja muistin ongelmia Näennäinen ilmenemisen erilaisuus johtuu esimerkiksi persoonallisuustekijöistä, ympäristöstä ja kognitiivisista kyvyistä. Onko siis olemassa ns. alaryhmiä?

7 Tutkimusta lukivaikeuden syistä 1. Perinnölliset tekijät 2. Ympäristötekijät 3. Hermoston rakenteelliset tai toiminnalliset tekijät

8 Perinnöllisyys ja lukivaikeudet; yleinen kooste Tutkittu perheitä ja sukuja, joissa on erilaisia puhutun ja kirjoitetun kielen vaikeuksia, etsitty kielellisille vaikeuksille altistavia geenipaikkoja, lokuksia, jotka vaikuttavat aivojen kehitysprosessiin ohjaten hermosolujen välisten yhteyksien muodostumista. Kielelliset vaikeudet näyttävät olevan osittain perinnöllisiä, mutta samassa perheessä esiintyy monen tyyppisiä kielellisiä vaikeuksia Lukivaikeuden periytyvyyden taustalta on löydetty seuraavat kandidaattigeenit: DYX1C1 kromosomissa 15, ROBO1 kromosomissa 3 (suomalaisten löydökset), DCDC2 ja KIAA0319 kromosomissa 6 sekä CYP19A1 kromosomissa 13 Todennäköistä on, ettei mikään edellä mainituista geeneistä vaikuta yksin dysleksian kehittymiseen, vaan ne toimivat yhteisvaikutuksessa muiden geenien ja ympäristön kanssa tuottaen lopulta anatomisia ja fysiologisia poikkeavuuksia hermostoon (Taipale et al. 2003; Kere et al. 2006). Voidaan kuitenkin puhua perheittäin kulkevasta lukivaikeusriskistä (Lyytinen et al. 2005).

9 Mitä riskillä tarkoitetaan tässä yhteydessä? Riskiä säätelevät: - riskitekijät: lapsessa itsessään tai ympäristössä (suuntaavat kehityksen kielteiseen suuntaan) - suojaavat tekijät: ovat ympäristössä tekijöitä, jotka mahdollistavat selviytymisen riskeistä huolimatta (tukevat myönteistä kehitystä, riskien puskurivaikutus) - voimavaratekijät: ovat lapsessa itsessään (vaikuttavat lapseen myönteisesti, tukevat lapsen vahvuuksia)

10 Lukivaikeusriski on vain riski (Eklund, 2017) Tuore väitöskirjatutkimus lukutaidon kehityksestä lapsilla, joilla on suvussa kulkeva lukivaikeusriski. Riskilapsilla toisella vanhemmalla ja vähintään yhdellä muulla lähisukulaisella on todettu lukivaikeus. Seuranta 15 vuotta (LKK-tutkimus) Lukivaikeusriskilapset eivät muodostaneet yhtenäistä ryhmää, jossa kaikilla olisi samanlainen kehityskulku. Tutkituista riskin omaavista lapsista noin neljällä kymmenestä lukemisen ongelmat ylittivät lukivaikeusrajan 8. luokalla. Varsinkin lukuvaikeusriskin omaavilla pojilla varhaiset kielellis-tiedolliset taidot selittivät yli 70 prosenttia lukutaidosta. On myös huomattavaa, että lukivaikeusriskilasten, erityisesti poikien, kognitiiviset taidot sekä luku- ja kirjoitustaidot olivat verrokkiryhmää heikommat koko seurannan ajan. Osa riskilapsista, joilla oli vaikeuksia lukemaan opettelemisessa ensimmäisillä luokilla, kehittyi lukutaidoissaan niin, että kahdeksannella luokalla he lukivat lähes ikätovereidensa veroisesti.

11 Ympäristöön liittyviä tekijöitä 1. Kieliympäristö kielellisen vuorovaikutuksen määrä ja laatu vaikuttavat puhutun ja kirjoitetun kielen kehitykseen (Snowling, 2000). Ortografia vaikuttaa sekä luku- ja kirjoitustaidon oppimiseen että lukivaikeuteen (Seymour et al. 2003) 2. Passiivinen perimä-ympäristö (Rutter, 1997) - vanhempien puutteellisten kommunikaatiotaitojen vaikutus lapseen 3. Evokatiivinen perimä-ympäristö - lapsen erilaisuuden vaikutus vanhemman kommunikaatioon 4. Aktiivinen perimä-ympäristö - vanhempien ja lasten toiminta (harrastukset, kirjat, lukeminen) 5. Opetus ja oppimiskokemukset (Holopainen et al. 2016) - suorat ja epäsuorat vaikutukset

12 Ortografian vaikutus: Säännönmukaiset vs. epäsäännönmukaiset kielet (Seymour, Aro & Erskine, 2003) Säännöllinen Epäsäännöllinen suomi kreikka Italia espanja saksa norja portugali hollanti ruotsi ranska tanska englanti Lukemaan ja kirjoittamaan oppimisen ja lukivaikeuden kannalta olennaista on se, miten lähellä puhuttu ja kirjoitettu kieli ovat toisiaan (säännönmukainen vs. epäsäännönmukainen kieli). Myös sanojen pituus, äänne- ja lauserakenteen monimutkaisuus, morfologia (sanojen muoto-oppi) jne. vaikuttavat lukivaikeuden ilmenemismuotoihin.

13 Hermoston rakenteeseen liittyviä tekijöitä Hermoston kehitystä ohjaa geenien, ympäristön ja oman toiminnan vuorovaikutus. Hermoston vaeltaminen syntypaikastaan muualle mahdollistaa eri aivoalueiden kehittymisen (6. raskausviikko); häiriöt johtavat harmaan aineen epätavalliseen sijaintiin-> tästä voi seurata oppimisvaikeuksia Aivokurkiaisen (=isojen aivojen puoliskoja yhdistävä suuri hermoratajärjestelmä) eri osien rakenteellista erilaisuutta (muoto ja koko)-> vaikuttaa informaation kulun täsmällisyyteen ja nopeuteen

14 Hermoston toimintaan liittyviä tekijöitä Temporaalisen auditiivisen prosessoinnin vaikeudet Oppimisvaikeuksien taustalla ongelmia nopeasti vaihtuvien ärsykkeiden prosessoinnissa vasemmassa aivopuoliskossa tai aivokuorella. Tämä voi aiheuttaa vaikeuksia äänten ja puheäänteiden keston, tarkkuuden ja järjestyksen arvioimisessa ja havaitsemisessa nopeasti (Hämäläinen et al. 2013) Aiheuttaa nopean sarjallisen nimeämisen vaikeutta ja vaikeutta palauttaa muistista asioita ajallisesti oikeassa järjestyksessä (Wolf & Goodglass, 1986).

15 Fonologisen prosessoinnin vaikeudet Sisältää fonologisen tietoisuuden ja työmuistin ongelmat - Fonologisella tietoisuuden ongelmilla tarkoitetaan vaikeuksia jakaa puhetta erikokoisiksi yksiköiksi, kuten äänteiksi, tavuiksi ja sanoiksi, sekä vaikeutta rakentaa sanan osista kokonaisuuksia (Goswami & Bryant, 1990). - Työmuistin ongelmat heikentävät kykyä säilyttää tietoa muistissa lyhyitä ajanjaksoja ennen kuin se tallennetaan mahdollisesti pitkäkestoiseen muistiin. - Työmuistin keskusyksikön apuna toimii kaksi varastoa: fonologinen silmukka ja visuo-spatiaalinen luonnoslehtiö. - Fonologinen silmukka on mukana myös sanavaraston kehittymisessä ja uusien sanojen ääntöasujen oppimisessa (Huom. uusien kielten oppiminen). - Lukemisessa työmuistin vaikeudet haittaavat erityisesti visuaalisen materiaalin (kirjaimet) muuntamista fonologiseksi (äänteet) ja äänteiden mieleen painamista, jolloin äänteiden yhdistäminen tavuiksi tai sanoiksi vaikeutuu.

16 Lukivaikeuden ilmeneminen eri ikävaiheissa

17 Alakouluikäisen lukivaikeuden piirteitä Lukemis- ja kirjoittamisvirheet (yksittäisistä kirjainten vaihtumisista/poisjäänneistä sanaraunioihin) Hitaus Takeltelu, jumiutuminen, sanan osien toistaminen Arvailu, sanelukirjoituksessa kirjoitettavien sanojen unohtaminen tai korvaaminen merkityssisällöltään samankaltaisella Lukeminen monotonista, äänensäätely ja äänenpainotukset puuttuvat Kirjoituksessa lauserakenteen virheet

18 Nuoren ja aikuisen lukivaikeuden piirteitä Usein tukitoimien johdosta lukivaikeudet lieventyvät. Kirjoitusvirheitä etenkin kuormitetussa tilanteessa (kiire, koetilanne), tuottava kirjoittaminen saattaa olla suppeaa. Pidempien tekstien tai paljon uusia käsitteitä sisältävien tekstien ymmärtäminen tai muistaminen voi olla vaikeutunutta, mutta osa henkilöistä on oppinut kompensoimaan lukemisessa kohtaamiaan vaikeuksia omilla vahvuuksillaan tai erilaisilla muististrategioilla. Tyypillistä on lukemisen hitaus, eivät niinkään virheet. Vaikeuksia vieraiden kielten oppimisessa. Myös työmuistin kapeus voi hankaloittaa opiskelua Nopean nimeämisen vaikeudet haittaavat mielestä palauttamista.

19 Lukivaikeuden mukanaan tuomia ongelmia oppimistilanteissa Lukeminen, kirjoittaminen ja kuuntelu samanaikaisesti on usein vaikeaa. Kuunteleminen näkemättä puhujaa voi olla hankalaa. Taululta/diasta kopiointi hidasta. Jos opeteltava asia on kielellisesti vaikea tai sisältää paljon lukemista/kirjoittamista, pääasioiden ymmärtäminen vaikeutunutta. Työstämisaika tunnilla ja kokeissa ei tahdo riittää. Opettajan monimutkainen kapulakieli vaikeuttaa ymmärtämistä.

20 Lukivaikeudet ja syrjäytyminen Yhteiskunnallisesti marginalisoituneiden ihmisten joukossa oppimisvaikeuksia esiintyy enemmän kuin valtaväestössä Heikon lukutaidon omaavan riski joutua työttömäksi on jopa kolme kertaa suurempi kuin normaalin lukutaidon omaavan aikuisen. Toisaalta: Maailma tuntee monia kuuluisia menestyneitä henkilöitä, joilla lukemisen ja kirjoittamisen vaikeuksia. Seurannat osoittavat, että osa lukivaikeuksisista henkilöistä pärjää hyvin, osa huonosti. Syrjäytymiseen liittyy usein kasautuvat vaikeudet ja monien vaikeuksien päällekkäistyminen. Ei ole yksiselitteisesti selvitetty, mitkä ovat ne mekanismit jotka linkittävät oppimisvaikeudet syrjäytymiseen.

21 Holopainen & Savolainen Opintiellä pysyminen -tutkimushanke Itä-Suomen yliopistossa -Nuorten lukivaikeuksia, matematiikan vaikeuksia ja niiden seuraamuksia sekä koulutusuraa koskeva tutkimushanke -Nuorten opiskelun etenemistä, opiskelukokemuksia ja oppimisvaikeuksien merkitystä ja seurannaisvaikutuksia tällä oppimispolulla ja erilaisissa koulutuksellisissa siirtymävaiheissa on seurattu läpi toisen asteen ja seurataan edelleen. -Kohdejoukkona yksi ikäryhmä peruskoulunsa päättäviä nuoria (N=516).

22 Toisen asteen koulutustilanne (kaikki) Lukivaikeudet ja keskeyttäminen (Kriteerinä seulatestin 8%:n raja) Luetunymmärtäminen Tekninen lukeminen Sanelukirjoittaminen Valmistunut 85,2 % Valmistunut 76,7 % Valmistunut 64,7 % Valmistunut 85,7 % Opinnot kesken 3,2 % Keskeyttänyt 11,6 % Keskeyttänyt 23,3 % Keskeyttänyt 35,3 % Keskeyttänyt 14,3 % p=.054 p=.000 ns.

23 Yksilöllisten tukitoimien rakentaminen pohjautuu arviointiin

24 Lukemisen ja kirjoittamisen arviointimenetelmien valinta Harkittava, minkä vuoksi arvioidaan ja sitten valittava sopiva arviointimenetelmä. Jatkuva pedagoginen arviointi olennaista. Markkinoilla sekä normitettuja että normittamattomia testejä, joille kummallekin on oma käyttömahdollisuutensa. Seulonta on vain lähtökohta arvioinnille, tarvitaan yksilöllistä arviointia opetuksen pohjaksi.

25 Lukivaikeuden arviointitavat 1. Oiretasoinen arviointi perustuu lukemisen ja kirjoittamisen tuotokseen, josta arvioidaan virheet (määrä ja laatu) ja nopeus johtanut ns. virhetyyppiluokitteluihin (esim. väärä kirjain, puuttuva kirjain) 2. Prosessien arviointi perustuu lukemisen ja kirjoittamisen osaprosessien arviointiin ja siten auttaa suuntamaan pedagogiikkaa oikein 3. Syiden ja muiden vaikeuksien arviointi perussyiden selvittely useimmiten vaikeaa arvioidaan fonologisia taitoja, sarjallisen nimeämisen nopeutta, sanavarastoa ja muistia (auditiivinen ja visuaalinen)

26 Opiskelua on tarpeen arvioida myös tehtävätilanteissa Oppilaan tietoisuus omista oppimisstrategioistaan ja niiden käyttö tehtäviä tehtäessä. Tietoisuus omista puutteista ja vahvuuksista, niiden käyttö tehtävätilanteissa. Kyky parantaa omaa suoritusta vihjeiden ja annetun palautteen avulla. Stressireaktiot ja niiden hallinta oppimistilanteissa. Toiminnan johdonmukaisuus: motivoituminen tehtävään, aloittaminen, joustavuus tehtävää tehdessä. Tuen hakeminen/itsenäisyys/tehtävien välttäminen.

27 Lukivaikeuksisten henkilöiden opetusmenetelmiä 1. Motivaatiomenetelmät; tavoitteena tehdä opetus oppilaalle niin miellyttäväksi ja motivoivaksi kuin mahdollista, jotta hän innostuisi lukemaan ja kirjoittamaan vaikeuksistaan huolimatta. Opetuksen sisältö kuitenkin saattoi jäädä hajanaiseksi, sillä pyrittiin ns. monikanavaisuuteen ja opetusta ohjasi materiaalikeskeisyys, missä pelit ja leikit nousivat keskiöön. 2. Oiremenetelmät; opetus kohdistuu erilaisten virhetyyppien korjaamiseen. Tyypillinen tehtävätyyppi näissä menetelmissä on ollut ns. aukkotehtävä, missä esim. kirjoituksessa tyypillistä geminaattavirhettä on korjattu kuuntelemalla, kuuluuko sanassa yksi vai kaksi konsonanttia ja oppilas on useimmiten arvaamalla tavoitellut oikeaa ratkaisua (vaikka vain tavuttamalla olisi päästy oikeaan ratkaisuun). 3. Kielen rakenteeseen perustuvat menetelmät; lähtökohtana on opeteltavan kielen rakenne, missä pohjana on puhe. Tämän menetelmän lähtökohtana on, että lukemisen ja kirjoittamisen vaikeudet ovat syntyneet oppimiseen jääneiden aukkojen tai väärinoppimisen tuloksena, jolloin oppimisessa on palattava taaksepäin.

28 Tutkimushavaintoja tehokkaasta lukiopetuksesta (Edmonds et al. 2009; Ferreira, Gustafson, & Rönnberg, 2003; Hattie, 2009; Scammaca et al. 2007; Scanlon et al., 2005; Wanzek et al ) Sisältö: Fonologisen tietoisuuden ja nopean nimeämisen harjoittelua yhdistettynä visuaaliseen materiaaliin (kirjoitetut sanat) Suoraa lukutaidon opettamista (tarkkuus ja sujuvuus) kirjain-äänne-vastaavuutta painottavin opetusmenetelmin Oikeantasoinen sanarakenne ja muu materiaali Tieteokonepohjaisia harjoituksia yhdessä em. harjoitusten kanssa (toistot) Tekstin ymmärtämisen harjoittelua (erityinen huomio sanojen merkityksiin, sanavaraston rikastuttaminen), lyhyet tekstit Toteus: yksilöllinen tai pienryhmäopetus

29 Luetun ymmärtämisen tukeminen (Ahvenainen & Holopainen, 2014) ENNEN LUKEMISTA ( tärkein vaihe) sisäisten mallien herättäminen, konkretisointi, analogiat taustatietojen rikastuttaminen, käsitteiden selvittäminen tehtävän tavoitteet selväksi; mitä ja miksi? esiymmärtämisen tukeminen; kuvat, otsikot, keskustelu LUKEMISEN AIKANA oman ymmärtämisen tarkkailu, metaymmärtäminen, itsekysely sisällön kuvittelu, visualisointi LUKEMISEN JÄLKEEN monimuotoiset, pinta- ja syvätasolla olevat ymmärtämisen kontrollointitavat

30 Suomalaista lukiopetusta Usein esiintyvien kirjainyhdistelmien ja tavurakenteiden tunnistamisharjoitukset tehokkaita (Heikkilä ym., 2013; Huemer, 2009; Kairaluoma ym., 2007) Ekapeli kehittää lukunopeutta ja lukutarkkuutta erityisesti oppilailla, joilla on vaikeuksia kirjaintuntemuksessa ja nopeassa nimeämisessä (Saine, 2010) Yksilötasolla muutoksia luku- ja kirjoitustaidon tasossa tapahtuu pitkään, joten opetuksellisesti haastavien lasten tukemista kannattaa jatkaa, vaikka edistyminen alkuvaiheessa on hidasta (Peltomaa, 2014).

31 Lukemisen ja kirjoittamisen tukeminen; kooste Täsmä-opetusta lukemisen ja kirjoittamisen kieleemme pohjautuvaa opetusta useaa aistikanavaa hyväksikäyttäen motivoivalla tavalla täsmälliseen arviointiin pohjautuen Yleisiin kognitiivisiin taitoihin vaikuttaminen lukeminen ja kirjoittaminen ovat monimutkaisia kognitiivisia toimintoja esim. muisti ja kielelliset taidot Oppimisvaikeuksien päällekkäistymisen huomiointi tarvittaessa tarkaavaisuuteen, matematiikkaan tai muihin oppimisvaikeuksiiin vaikuttaminen Huomattava myös kompensaatio vahvojen alueiden kautta.

32 Opettajan hyvä arkitoiminta tukee lukivaikeuksista oppilasta Opettajan asenne ja reaktiot vaikuttavat vahvasti kokemukseen vaikeuksista. Vahvuuksien huomaaminen ja positiivisen palautteen merkitys on suuri. Olennaista yhteisen kielen löytyminen ja oppilastuntemus. Tärkeä opetuksen tavoite on lukemiseen sitouttaminen, lukuharrastuksen herättäminen. Lukemis- ja opiskelustrategioiden opettamisen ja käytön tehostaminen kaikissa oppiaineissa läpi kouluajan on monelle olennaista. Oppilaiden edistymisen huomaaminen ja yhteistyö opettajien välillä auttaa hahmottamaan lukivaikeuden monimuotoisuutta ja laatua ja suuntaamaan palautetta ja tukea paremmin.

33 Opiskelijan toivelista (Haastatteluaineisto Opintiellä pysyminen tutkimushanke) muistiinpanot etukäteen tunnin alussa/edellisenä päivänä tärkeät asiat taululle tai paperille ei pelkkää sanelua enemmän aikaa kirjoittamiseen sekä tunnilla että kokeissa suullisia tenttejä tukiopetusta lisää reaalikokeita useammin, sivumäärä koetta kohti pienenee tauko kokeen keskellä kokeessa oma tila kokeessa tietokoneen käyttömahdollisuus kirjoittamiseen

34 Lukivaikeuden huomioon ottaminen ylioppilastutkinnossa Vaikeusaste luokitellaan neliportaisella asteikolla; ei vaikeutta, lievä, keskivaikea ja vaikea lukivaikeus Lukilausunnon tulee olla laadittu ennen kuin kokelas osallistuu ensimmäisen kerran hajautettuun tutkintoon Lukilausunnon voi antaa lukihäiriöön perehtynyt erityisopettaja, lukihäiriöön perehtynyt psykologi tai lukihäiriöön perehtynyt puheterapeutti. Lausuntoon tarvitaan myös vähintään kahden eri aineryhmän opettajan huomiot kokelaan suoriutumisesta. Käytettävä normitettuja lukitestejä (Holopainen et al. ja Nevala et al.): (sanalista (aika ja virheet) pseudosanalista (aika ja virheet), tekstit (luetut sanat ja oikeellisuusprosentti) HUOM: Uudet ohjeet koskevat ensimmäisen kerran kevään 2017 ylioppilastutkinnon toimeenpanoa.

35 No kylhän tää koville ottaa, mut kyl mie täältä lakki päässä lähen

36 Luennossa käytetty keskeinen kirjallisuus Adams, M.J. (1994). Beginning to read. Thinking and Learning about Print. Ahonen, T, Siiskonen, T, & Aro, T. (2001). Sanat sekaisin. Ahonen, T. & Aro, T. (1999). Oppimisvaikeudet. Kuntoutus ja opetus yksilöllisen kehityksen tukena. (toim.) Ahvenainen, O. & Holopainen, E. (2014). Lukemis- ja kirjoittamisvaikeudet. Aro, T., Siiskonen, T. & Ahonen, T. (toim) (2007). Ymmärsinkö oikein? Kielelliset vaikeudet nuoruusiässä. Eklund, K. (2017). School-aged reading skills of children with family history of dyslexia - predictors, development and outcome. Jyväskylä Studies in Education, Psychology and Social Research, 574. Fletcher, J., Lyon, G.R., Fuchs, L., & Barnes, M. (2009). Oppimisvaikeudet. Goswami, U., & Bryant, P. E. (1990). Phonological skills and learning to read. Häyes, J.R. (1996). A new framework for understanding cognition and affect in writing. Kirjassa C. Levy ja S. Ransdell (toim.), The science of writing, pp Holopainen, E. (2003). Kuullun ja luetun tekstin ymmärtämisstrategiat ja vaikeudet peruskoulun kolmannella ja yhdeksännellä luokalla. Jyväskylän yliopisto: Jyväskylä Studies in Education, Psychology and Social Research. Holopainen, L. (2002). Development in Reading and Reading Related Skills: A Followup Study from Pre-school to the Fourth Grade. Jyväskylä studies in education, psychology and social research, 200. University of Jyväskylä. Kairaluoma. L., Ahonen, T, Aro, M., Kakkuri, I., Laakso, K., Peltonen, M. & Wennström. K. (toim.) (2008). Lukemalla ja tekemällä. Korpilahti, P., Aaltonen, O. & Laine, M. (2010). Kieli ja aivot. Lerkkanen, M.-K Lukemaan oppiminen ja opettaminen esi- ja alkuopetuksessa. Linna. Helena (1994). Kirjoittamisen suuri seikkailu - prosessikirjoittaminen. Linnakylä Pirjo ym. (1988). Prosessikirjoittamisen opas. Keuruu. Otava. Lyytinen, H., Ahonen, T., Korhonen, T., Korkman, M., & Riita, T. (toim.)(2005). Oppimisvaikeudet. Neuropsykologinen näkökulma. Lyytinen, H., Aro, M., Holopainen, L., Leiwo, M., Lyytinen, P., & Tolvanen, A. (2005). Children s language development and reading acquisition in a highly transparent language. In R.M.Joshi, & P.G.Aaron (Toim.), Handbook of orthography and literacy, pp Mattinen Eija (1995). Prosessikirjoittaminen - tee kirjoittamisesta seikkailu. Moilanen, K. (2002). Yli esteiden. Oppimisvaikeudet ja vieraat kielet. Snowling, M. (2000). Dyslexia. Takala, M. & Kontu, E. (toim.) (2006). Lukivaikeudesta lukitaitoon. Välijärvi, J. et al. (2015). Millä eväillä osaaminen uuteen nousuun? PISA 2012 tutkimustuloksia. Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisuja 2015:6.

37 Luennossa käytetyt keskeiset tutkimusartikkelit Fletcher, J. M. (2005). Predicting math outcomes: Reading predictors and comorbidity. Journal of Learning Disabilities, 38(4), Gerber, P. J. (2012). The impact of learning disabilities on adulthood: A review of the evidenced-based literature for research and practice in adult education. Journal of Learning Disabilities, 45(1), Goldberg, R. J., Higgins, E. L., Raskind, M. H., & Herman, K. L. (2003). Predictors of success in individuals with learning disabilities: A qualitative analysis of a 20-year longitudinal study. Learning Disabilities: Research & Practice, 18(4), Holopainen, L., & Savolainen, H. (2006). Lukivaikeudet ja koettu psyykkinen hyvinvointi toisen asteen opintojen alussa, Kasvatus, 37(5), Holopainen, L., Taipale, A. & Savolainen, H. (2017). Implications of Overlapping Difficulties in Mathematics and Reading on Self-Concept and Academic Achievement. InternatIonal Journal of DIsabIlIty, Development and EducatIon, 64, 1, Hämäläinen, J., Guttorm, T., Richardson, U., Alku, P., Lyytinen, H., & Leppänen, P. H. T. (2013). Auditory Event-Related Potentials Measured in Kindergarten Predict Later Reading Problems at School Age. Developmental Neuropsychology, 38 (8), Laasonen, M., Service, E., Lipsanen, J. & Virsu, V. (2010). Adult developmental dyslexia in a shallow orthography: Are there subgroups? Reading and Writing. DOI /s Lerkkanen, M-K., Poikkeus, A-M., Ahonen, T., Siekkinen, M., Niemi, P. & Nurmi, J-E Luku- ja kirjoitustaidon kehitys sekä motivaatio esi- ja alkuopetusvuosina. Kasvatus 41 (2), Luukka, M.-R Opetussuunnitelmat uudistuvat: tekstien lukijasta ja kirjoittajasta monilukutaituriksi. Kieli, koulutus ja yhteiskunta.: Lyon, G. R., Shaywitz, S. E., & Shaywitz, B. A. (2003). A definition of dyslexia. Annals of Dyslexia, 53(1), Lyytinen, H. et al. (2005). Psychophysiologyof developmental dyslexia: A review of findings including studies of children at risk for dyslexia. Journal of Neurolinguistics, 18,2, Maughan, B., Messer, J., Collishaw, S., Pickles, A., Snowling, M., Yule, W., & Rutter, M. (2009). Persistence of literacy problems: Spelling in adolescence and at mid-life. Journal of Child Psychology & Psychiatry, 50(8), McNulty, M. A. (2003). Dyslexia and the life course. Journal of Learning Disabilities, 36(4), Mol, S. E. & Bus, A. G To read or not to read: A meta-analysis of print exposure from infancy to early adulthood. Psychological Bulletin 137 (2), Pennngton, B.F. (2006). The Genetics of Dyslexia. Journal of Child Psychology and Psychiatry, 31,2, Rutter, M. et al. (1997). Integrating nature and nurture: Implications of person-environment correlations and interactions for developmental psychopathology. Development and Psychopathology 9 (2), Savolainen, H., Ahonen, T., Aro, M., Tolvanen, A., & Holopainen, L. (2008). Reading comprehension, word reading and spelling as predictors of school achievement and choice of secondary education. Learning and Instruction, 18(2), Seymour, P.H.K., Aro, M. & Erskine, J.M. (2003). Foundation literacy acquisition in European orthographies. British Journal of Psychology, 94, Swanson, H. L. (2012). Adults With Reading Disabilities: Converting a Meta-Analysis to Practice. Journal of Learning Disabilities, 45 (1), Swanson, H. L., & Hsieh, C. (2009). Reading disabilities in adults: A selective meta-analysis of the literature. Review of Educational Research, 79(4), Taipale, M. et al. (2003). A candidate gene for developmental dyslexia encodes a nuclear tetratricopeptide repeat domain protein dynamically regulated in brain. Proceedings of the national Academy of sciences, 100,20, Tunmer, W., & Greaney, K. (2010). Defining dyslexia. Journal of Learning Disabilities, 43(3),

Kielten oppimisen vaikeuksien ja lukivaikeuksien yhteydet

Kielten oppimisen vaikeuksien ja lukivaikeuksien yhteydet Kielten oppimisen vaikeuksien ja lukivaikeuksien yhteydet Leena Holopainen Professori Joensuun yliopisto Mitä ovat lukemisen ja kirjoittamisen vaikeudet (= lukivaikeudet, dysleksia)? Dysleksia on yksi

Lisätiedot

Nuorten lukivaikeuksien arviointi, ilmeneminen ja tukeminen

Nuorten lukivaikeuksien arviointi, ilmeneminen ja tukeminen Nuorten lukivaikeuksien arviointi, ilmeneminen ja tukeminen 16.9.2010 Helsinki Leila Kairaluoma, Niilo Mäki Instituutti KM, Erityisopettaja, tutkija Motivoimaa-hanke,Jyväskylä Erityisvaikeus Lukivaikeus

Lisätiedot

Kielelliset vaikeudet ja niiden. Irma Kakkuri, lehtori Erityispedagogiikka, Jy

Kielelliset vaikeudet ja niiden. Irma Kakkuri, lehtori Erityispedagogiikka, Jy Kielelliset vaikeudet ja niiden kohtaaminen lukiossa Irma Kakkuri, lehtori Erityispedagogiikka, Jy Mitä lukemis ja kirjoittamisvaikeudella tarkoitetaan? Erillinen, merkittävä lukutaidon kehittymisen puute,

Lisätiedot

Lukivaikeus. ttömällä kouluopetuksella

Lukivaikeus. ttömällä kouluopetuksella LUKIVAIKEUS Lukivaikeus Lukemiseen ja/tai kirjoittamiseen liittyvät erityisvaikeudet, jotka ovat ristiriidassa oppijan muuhun lahjakkuustasoon ja oppimiskykyyn eli lukivaikeus ei selity - alhaisella älykkyydellä

Lisätiedot

Lukuvalmiuksien kehittyminen varhaislapsuudessa

Lukuvalmiuksien kehittyminen varhaislapsuudessa Lukuvalmiuksien kehittyminen varhaislapsuudessa Akatemiatutkija Minna Torppa (minna.p.torppa@jyu.fi) Luetaan yhdessä lapsen kanssa Koulutuspäivä, Aluehallintovirasto Joensuu 4.5.2018 JYU. Since 1863. 3.5.2018

Lisätiedot

KUN LUKEMINEN ON HANKALAA. Helena Sorsa

KUN LUKEMINEN ON HANKALAA. Helena Sorsa KUN LUKEMINEN ON HANKALAA Helena Sorsa Lukemisen ja kirjoittamisen vaikeudet Lukivaikeus dysleksia fonologinen häiriö: henkilö ei kykene muuttamaan lukemaansa puheeksi näkee sanat, mutta ei löydä äänneasua

Lisätiedot

Kielenkehityksen vaikeudet varhaislapsuudessa. Tiina Siiskonen KT, erityisopettaja

Kielenkehityksen vaikeudet varhaislapsuudessa. Tiina Siiskonen KT, erityisopettaja Kielenkehityksen vaikeudet varhaislapsuudessa Tiina Siiskonen KT, erityisopettaja Miten kielenkehityksen vaikeudet ilmenevät? Kielenkehityksen vaikeudet näkyvät kielen ymmärtämisessä ja tuottamisessa eri

Lisätiedot

Lukutaidon kehitykseen yhteydessä olevia tekijöitä luokalla

Lukutaidon kehitykseen yhteydessä olevia tekijöitä luokalla Lukutaidon kehitykseen yhteydessä olevia tekijöitä 1.-2. luokalla Jyväskylän yliopisto Kielellisen kehityksen yhteys lukutaitoon Esikielelliset Sanavarasto Lauseet ja taivutukset Kielellinen tietoisuus

Lisätiedot

Koulutuksellisen syrjäytymisen riskija suojaavat tekijät: kognitiivisen ja psykososiaalisen kehityksen vuorovaikutus syntymästä 20 vuoden ikään

Koulutuksellisen syrjäytymisen riskija suojaavat tekijät: kognitiivisen ja psykososiaalisen kehityksen vuorovaikutus syntymästä 20 vuoden ikään Koulutuksellisen syrjäytymisen riskija suojaavat tekijät: kognitiivisen ja psykososiaalisen kehityksen vuorovaikutus syntymästä 20 vuoden ikään Timo Ahonen, Kenneth Eklund, Minna Torppa ja Sami Määttä

Lisätiedot

Oppimisen pulmista oppimisen iloon -teemaryhmä

Oppimisen pulmista oppimisen iloon -teemaryhmä Oppimisen pulmista oppimisen iloon -teemaryhmä Opinnollinen kuntoutus Aija Lund 2007 Ryhmän teemat: Lukemisen ja kirjoittamisen vaikeudet (Jukka Nevala ja Marjukka Peltonen) Tekstinymmärtäminen ja sen

Lisätiedot

LUKIVA:lla lukijaksi

LUKIVA:lla lukijaksi Kokeilut ja käytänteet Anne Puolakanaho LUKIVA:lla lukijaksi Lukemisen ja kirjoittamisen erityisvaikeus on oppimisvaikeuksista yleisin. Sujuvan lukutaidon oppiminen on hyvin merkityksellistä, koska myöhempi

Lisätiedot

Aivotutkimus kielenoppimisen edistäjänä

Aivotutkimus kielenoppimisen edistäjänä Aivotutkimus kielenoppimisen edistäjänä 15.3.2018 Kaisa Lohvansuu, FT JYU. Since 1863. 1 -Kieli ja aivot -Aivotutkimus: Mitä tutkitaan ja miksi? -Mitä hyötyä aivotutkimuksesta on? JYU. Since 1863. 2 Aivotutkimuksen

Lisätiedot

Lukivaikeudet haasteena

Lukivaikeudet haasteena Lukivaikeudet haasteena Lukemiseen liittyvät ongelmat tulevat usein esiin hitautena ja työläytenä. Myös luetun ymmärtäminen on osalle hankalaa, samoin juuri luetun asian muistaminen. H13: Mä pidän taukoja,

Lisätiedot

Onko kykytasolla merkitystä nuorten lukivaikeudessa?

Onko kykytasolla merkitystä nuorten lukivaikeudessa? Tutkimukset Hanna Nikkanen Vesa Närhi Timo Ahonen Onko kykytasolla merkitystä nuorten lukivaikeudessa? Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, onko kykytasolla vaikutusta nuorten lukemisen ja kirjoittamisen

Lisätiedot

Mannerheimin Lastensuojeluliiton tutkimussäätiön ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton seminaari

Mannerheimin Lastensuojeluliiton tutkimussäätiön ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton seminaari 2010 erityisopetusreformin selostus ja kytkentä yläkouluun ja toisen asteen koulutukseen erityisesti toisen asteen valinnan näkökulmasta: Ketkä, mihin, millaisin seurauksin? Mannerheimin Lastensuojeluliiton

Lisätiedot

Inklusiivinen koulu. Lähikouluperiaate ERITYISOPETUKSEN STRATEGIA. Oikeus saada tukea

Inklusiivinen koulu. Lähikouluperiaate ERITYISOPETUKSEN STRATEGIA. Oikeus saada tukea ERITYISOPETUKSEN STRATEGIA korostaa ennalta ehkäisevän ja varhaisen tuen merkitystä tehostettu tuki (yleisten tukitoimenpiteiden tehostaminen määrällisesti ja laadullisesti sekä opetuksen järjestäminen

Lisätiedot

Mikä auttaa selviytymään?

Mikä auttaa selviytymään? Mikä auttaa selviytymään? Johanna Korkeamäki, tutkija, VTM Kuntoutusalan tutkimus- ja kehittämiskeskus, Kuntoutussäätiö johanna.korkeamaki@kuntoutussaatio.fi Tutkimuksen tausta Osana Kuntoutussäätiön Opi

Lisätiedot

KYSELYLOMAKE OPETTAJALLE JA ERITYISOPETTAJALLE

KYSELYLOMAKE OPETTAJALLE JA ERITYISOPETTAJALLE KYSELYLOMAKE OPETTAJALLE JA ERITYISOPETTAJALLE luokka-asteille 1-6 Oppilaan nimi: Luokka: Koulun yhteystiedot: Osoite Puhelin Luokanopettaja/luokanvalvoja: Nimi: Puhelin: Sähköposti: Kuinka kauan olet

Lisätiedot

Lukemisvaikeuden arvioinnista kuntoutukseen. HYVÄ ALKU- messut Jyväskylä, Elisa Poskiparta, Turun yliopisto, Oppimistutkimuksen keskus

Lukemisvaikeuden arvioinnista kuntoutukseen. HYVÄ ALKU- messut Jyväskylä, Elisa Poskiparta, Turun yliopisto, Oppimistutkimuksen keskus Lukemisvaikeuden arvioinnista kuntoutukseen HYVÄ ALKU- messut Jyväskylä, 2.- 3.9. 2004 Elisa Poskiparta, Turun yliopisto, Oppimistutkimuksen keskus Tapa tunnistaa sanoja vaihtelee lukutaidon kehittymisen

Lisätiedot

Lukemisen vaikeudet ja opiskelu äänioppikirjat tukimahdollisuutena. Leena Holopainen Erityispedagogiikan professori Itä-Suomen yliopisto

Lukemisen vaikeudet ja opiskelu äänioppikirjat tukimahdollisuutena. Leena Holopainen Erityispedagogiikan professori Itä-Suomen yliopisto Lukemisen vaikeudet ja opiskelu äänioppikirjat tukimahdollisuutena Leena Holopainen Erityispedagogiikan professori Itä-Suomen yliopisto Lukivaikeudet Lukemisen vaikeudet oikeinlukeminen, lukemisen sujuvuus

Lisätiedot

Erilaiset oppijat viestinnässä ja kielissä - perusasioita ja hyviä käytänteitä. SeAMK Riihilahti

Erilaiset oppijat viestinnässä ja kielissä - perusasioita ja hyviä käytänteitä. SeAMK Riihilahti Erilaiset oppijat viestinnässä ja kielissä - perusasioita ja hyviä käytänteitä Esityksen rakenne Taustaa ja yleistä esteettömyydestä ja erilaisista oppijoista Muutama sana lukivaikeudesta ja hahmottamisen

Lisätiedot

Akateemiset opiskelutaidot, 2 op (ARTS-A0104) Helena Kurkela, KM helena.kurkela@aalto.fi

Akateemiset opiskelutaidot, 2 op (ARTS-A0104) Helena Kurkela, KM helena.kurkela@aalto.fi Akateemiset opiskelutaidot, 2 op (ARTS-A0104), KM helena.kurkela@aalto.fi 2. Luento ma 7.9. klo 14.00 15.30 (Otaniemi) ke 7.10. klo 15.00 16.30 (Arabia) * Opiskelukyky * Ajankäytön suunnittelu * Oppimisvaikeudet

Lisätiedot

Luki-vaikeudet ja tehostettu tuki

Luki-vaikeudet ja tehostettu tuki ERKO erityispedagoginen täydennyskoulutus Luki-vaikeudet ja tehostettu tuki Haapavesi, Jokihelmen opisto 12.11.2013 Ohjaavat opettajat Sanna Alila ja Raisa Sieppi etunimi.sukunimi@tervavayla.fi Lukivaikeus

Lisätiedot

FM, laaja-alainen erityisopettaja. Tiina Muukka. 20.11.2012 Oulu

FM, laaja-alainen erityisopettaja. Tiina Muukka. 20.11.2012 Oulu FM, laaja-alainen erityisopettaja Tiina Muukka 20.11.2012 Oulu Primaarilukutaidoton = oppija ei osaa lukea/kirjoittaa millään kielellä eikä hänellä ole tavallisesti koulutaustaa Sekundaarilukutaitoinen

Lisätiedot

Kielelliset oppimisvaikeudet

Kielelliset oppimisvaikeudet ERKO erityispedagoginen täydennyskoulutus Kielelliset oppimisvaikeudet Haapavesi, Jokihelmen opisto 2.12.2013 Ohjaava opettaja Raisa Sieppi raisa.sieppi@tervavayla.fi Kielelliset oppimisvaikeudet Puheen

Lisätiedot

Opinkohan mä lukemaan? Lukivaikeuksien tunnistaminen ja kuntouttaminen alkuopetusvaiheessa

Opinkohan mä lukemaan? Lukivaikeuksien tunnistaminen ja kuntouttaminen alkuopetusvaiheessa LECTIO PRAECURSORIA Kaisa Peltomaa Opinkohan mä lukemaan? Lukivaikeuksien tunnistaminen ja kuntouttaminen alkuopetusvaiheessa Lukemaan oppiminen avaa lapselle oven kiehtovaan maailmaan mahdollisuudet eläytyä

Lisätiedot

Niilo Mäki Instituutti

Niilo Mäki Instituutti Lastenneurologian juhlasymposium 19.5.2017 Niilo Mäki Instituutin ja Lastentutkimusklinikan toimintaa Juha-Matti Latvala FT, toiminnanjohtaja Niilo Mäki Instituutti Monitieteinen oppimisvaikeuksien tutkimus-

Lisätiedot

Oppilas Vanhemmat Opettaja Erityisopettaja Esiopetusryhmä miettii ja ilmoittaa tuotoksensa myöhemmin.

Oppilas Vanhemmat Opettaja Erityisopettaja Esiopetusryhmä miettii ja ilmoittaa tuotoksensa myöhemmin. OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN VARHAINEN HAVAINNOINTI JA SEURANTA esi Oppilas Vanhemmat Opettaja Erityisopettaja Esiopetusryhmä miettii ja ilmoittaa tuotoksensa myöhemmin. 1-2lk Oppilaan : läksyjen teon Oppilaan

Lisätiedot

Virtaa ja välineitä luku- ja kirjoitustaidon arviointiin

Virtaa ja välineitä luku- ja kirjoitustaidon arviointiin Riikka Heikkilä Jenni Puttonen Tiina Siiskonen Virtaa ja välineitä luku- ja kirjoitustaidon arviointiin KOHOKOHDAT Arviointia ei tarvita ainoastaan oppijalle annettavan palautteen antamiseen vaan se on

Lisätiedot

KYSELYLOMAKE OPETTAJALLE JA ERITYISOPETTAJALLE

KYSELYLOMAKE OPETTAJALLE JA ERITYISOPETTAJALLE KYSELYLOMAKE OPETTAJALLE JA ERITYISOPETTAJALLE luokka-asteille 1-6 Oppilaan nimi: _ Luokka: Koulun yhteystiedot: Osoite _ Puhelin Luokanopettaja/luokanvalvoja: Nimi: Puhelin: Sähköposti: _ Kuinka kauan

Lisätiedot

Opinkohan mä lukemaan? Lukivaikeuksien tunnistaminen ja kuntouttaminen alkuopetusvaiheessa

Opinkohan mä lukemaan? Lukivaikeuksien tunnistaminen ja kuntouttaminen alkuopetusvaiheessa . Opinkohan mä lukemaan? Lukivaikeuksien tunnistaminen ja kuntouttaminen alkuopetusvaiheessa Kaisa Peltomaa (PsT, neuropsykologian erikoispsykologi) toimii johtavana neuropsykologina Neuropsykologinen

Lisätiedot

Kolme pientä porrasta: kielellisten taitojen tuki esi- ja perusopetuksessa motivoivat oppimisympäristöt

Kolme pientä porrasta: kielellisten taitojen tuki esi- ja perusopetuksessa motivoivat oppimisympäristöt Tornio vaativan erityisen tuen koulutus Kolme pientä porrasta: kielellisten taitojen tuki esi- ja perusopetuksessa motivoivat oppimisympäristöt Ohjaava opettaja Sanna Alila Kielelliset erityisvaikeudet

Lisätiedot

enorssi Annele Laaksonen, KT TY/ TNK

enorssi Annele Laaksonen, KT TY/ TNK enorssi Annele Laaksonen, KT TY/ TNK Esi- ja peruskouluikäisille maahanmuuttajataustaisille lapsille voidaan järjestää perusopetukseen valmistavaa opetusta perusopetuslain (628/1998) mukaisesti. Sitä voidaan

Lisätiedot

Matematiikka osa 2: matemaattiset oppimisvaikeudet

Matematiikka osa 2: matemaattiset oppimisvaikeudet Matematiikka osa 2: matemaattiset oppimisvaikeudet Tammikuu 2014 Erityispedagogiikka Videolinkki http://www.studerenmetdyscalculie.be/synopsis 2 Kenellä on vaikeuksia oppia laskemaan? matemaattiset oppimisvaikeudet

Lisätiedot

Nopea nimeäminen oppimisvaikeuslapsilla

Nopea nimeäminen oppimisvaikeuslapsilla Nopea nimeäminen oppimisvaikeuslapsilla Riikka Heikkilä, PsM Jyväskylän yliopisto ja Niilo Mäki Instituutti riikka.heikkila@nmi.fi Mitä nopea nimeäminen on? Rapid automatized naming(ran), rapid serial

Lisätiedot

Opinkohan mä lukemaan? Lukivaikeuksien tunnistaminen ja kuntouttaminen alkuopetusvaiheessa

Opinkohan mä lukemaan? Lukivaikeuksien tunnistaminen ja kuntouttaminen alkuopetusvaiheessa Lectio Praecursoria Kaisa Peltomaa Opinkohan mä lukemaan? Lukivaikeuksien tunnistaminen ja kuntouttaminen alkuopetusvaiheessa Kaisa Peltomaan psykologian väitöskirja Opinkohan mä lukemaan? Lukivaikeuksien

Lisätiedot

Oppimisen tukeminen lukiossa

Oppimisen tukeminen lukiossa Oppimisen tukeminen lukiossa Raija Pääkkönen FM, Lukion erityisopetuksen lehtori Alppilan lukio ja Helsingin kuvataidelukio raija.paakkonen(at)edu.hel.fi 1 Toimintaympäristö lukiossa Kaikilla opiskelijoilla

Lisätiedot

Oppilaan taitojen seuranta: Havainnointi Kokeet Vanhempaintapaamiset Todistusarviointi Ryhmähavainnointi Wilma: poissaolon seuranta

Oppilaan taitojen seuranta: Havainnointi Kokeet Vanhempaintapaamiset Todistusarviointi Ryhmähavainnointi Wilma: poissaolon seuranta Oppimisen ja koulunkäynnin tuen tarpeiden suunnitelmallinen seulonta tuen järjestämiseksi Oppilas Vanhemmat Opettaja Erityisopettaja esi kasvun ja hyvinvoinnin lapsikohtaiset keskustelut, lapsen oppimissuunnitelma

Lisätiedot

Jari-Erik Nurmi Jyväskylän yliopisto

Jari-Erik Nurmi Jyväskylän yliopisto Jari-Erik Nurmi Jyväskylän yliopisto Oppilas on kiinnostunut oppimisesta Oppilas on kiinnostunut opetettavista asioista Oppilas panostaa oppimiseen luokkahuoneessa (ja kotona) Oppilas uskoo olevansa kykenevä

Lisätiedot

Dysleksiariski oppimisen haasteena

Dysleksiariski oppimisen haasteena Lectio Praecursoria Ritva Ketonen Dysleksiariski oppimisen haasteena Ritva Ketosen psykologian väitöskirja Dysleksiariski oppimisen haasteena: fonologisen tietoisuuden interventio ja lukemaan oppiminen

Lisätiedot

TOISEN KOTIMAISEN KIELEN JA VIERAIDEN KIELTEN SÄHKÖISTEN KOKEIDEN MÄÄRÄYKSET

TOISEN KOTIMAISEN KIELEN JA VIERAIDEN KIELTEN SÄHKÖISTEN KOKEIDEN MÄÄRÄYKSET TOISEN KOTIMAISEN KIELEN JA VIERAIDEN KIELTEN SÄHKÖISTEN KOKEIDEN MÄÄRÄYKSET 28.10.2016 Näitä määräyksiä sovelletaan rinnan paperikokeen määräysten kanssa kevään 2017 tutkinnosta alkaen. Toisen kotimaisen

Lisätiedot

Monilukutaito. Marja Tuomi 23.9.2014

Monilukutaito. Marja Tuomi 23.9.2014 Monilukutaito Marja Tuomi 23.9.2014 l i t e r a c y m u l t i l i t e r a c y luku- ja kirjoitustaito tekstitaidot laaja-alaiset luku- ja kirjoitustaidot monilukutaito Mitä on monilukutaito? tekstien tulkinnan,

Lisätiedot

Matemaattiset oppimisvaikeudet

Matemaattiset oppimisvaikeudet Matemaattiset oppimisvaikeudet Matemaattiset taidot Lukumäärien ja suuruusluokkien hahmottaminen synnynnäinen kyky, tarkkuus (erottelukyky) lisääntyy lapsen kasvaessa yksilöllinen tarkkuus vaikuttaa siihen,

Lisätiedot

1. Lukitaitojen omaksuminen vaatii monia pohjataitoja

1. Lukitaitojen omaksuminen vaatii monia pohjataitoja Lukemisen ja kirjoittamisen kompensoivat apuvälineet 1. Lukitaitojen omaksuminen vaatii monia pohjataitoja 1 » huomion suuntaaminen ja ylläpitäminen» auditiiviset ja visuaaliset perustaidot kuten hahmottaminen

Lisätiedot

Lapsuuden tutkimuksen päivät Turku Pekka Niemi Turun yliopisto

Lapsuuden tutkimuksen päivät Turku Pekka Niemi Turun yliopisto Monitieteinen kehitystutkimus: esimerkkinä lukemisvaikeudet Lapsuuden tutkimuksen päivät Turku 2.-3.6.2008 Pekka Niemi Turun yliopisto Esityksen pääkohdat (1) Lukemisvaikeus (2) Aivotoiminnat, perimä?

Lisätiedot

GEENEISTÄ SOSIAALISEEN KÄYTTÄYTYMISEEN. Markus Jokela, Psykologian laitos, HY

GEENEISTÄ SOSIAALISEEN KÄYTTÄYTYMISEEN. Markus Jokela, Psykologian laitos, HY GEENEISTÄ SOSIAALISEEN KÄYTTÄYTYMISEEN Markus Jokela, Psykologian laitos, HY Akateeminen tausta EPIDEMIOLOGIA - PhD (tekeillä...) UNIVERSITY COLLEGE LONDON PSYKOLOGIA -Fil. maisteri -Fil. tohtori KÄYTTÄYTYMISTIETEELLINE

Lisätiedot

This is an electronic reprint of the original article. This reprint may differ from the original in pagination and typographic detail.

This is an electronic reprint of the original article. This reprint may differ from the original in pagination and typographic detail. This is an electronic reprint of the original article. This reprint may differ from the original in pagination and typographic detail. Author(s): Kairaluoma, Leila; Torppa, Minna; Aro, Mikko Title: Nuorten

Lisätiedot

Teknologia-avusteinen ympäristö kaikkien lukemaan oppijoiden tukena

Teknologia-avusteinen ympäristö kaikkien lukemaan oppijoiden tukena Teknologia-avusteinen ympäristö kaikkien lukemaan oppijoiden tukena Technology-enhanced environment for supporting reading development in all learners (ReadAll) Suomen Akatemian TULOS-ohjelmahanke 2014-2017

Lisätiedot

Ylöjärven opetussuunnitelma 2004. Valinnainen kieli (B2)

Ylöjärven opetussuunnitelma 2004. Valinnainen kieli (B2) Ylöjärven opetussuunnitelma 2004 Valinnainen kieli (B2) B 2 -SAKSA Valinnaisen kielen opiskelun tulee painottua puheviestintään kaikkein tavanomaisimmissa arkipäivän tilanteissa ja toimia samalla johdantona

Lisätiedot

Toimenpiteet luku- ja kirjoitustaidon parantamiseksi: laaja-alaista ja jatkuvaa kehittämistä

Toimenpiteet luku- ja kirjoitustaidon parantamiseksi: laaja-alaista ja jatkuvaa kehittämistä Toimenpiteet luku- ja kirjoitustaidon parantamiseksi: laaja-alaista ja jatkuvaa kehittämistä Sari Sulkunen Yliopistonlehtori, FT sari.sulkunen@jyu.fi JYU. Since 1863. 13.10.2017 1 Tekstimaisema muuttuu

Lisätiedot

Kuka on erilainen oppija

Kuka on erilainen oppija Kuka on erilainen oppija Oppimisvaikeudet Lukivaikeudet Muut kielelliset erityisvaikeudet Matematiikan erityisvaikeudet Tarkkaavaisuuden ja toiminnan ohjauksen vaikeudet Motoriset vaikeudet Hahmotusvaikeudet

Lisätiedot

Lukemisen ja kirjoittamisen vaikeudet

Lukemisen ja kirjoittamisen vaikeudet 1 Lukemisen ja kirjoittamisen vaikeudet Lukemisvaikeus eli dysleksia, lukivaikeus, lukihäiriö on neurobiologinen oppimisvaikeus, joka ilmenee hitaana lukemaan oppimisena ja työläänä, usein virheellisenä

Lisätiedot

Laatu ja tasa-arvo esiopetuksessa

Laatu ja tasa-arvo esiopetuksessa Laatu ja tasa-arvo esiopetuksessa Motivaatio ja oppiminen: Eskarista kouluun siirryttäessä Jari-Erik Nurmi & Kaisa Aunola, Ulla Leppänen, Katja Natale,, Jaana Viljaranta, Marja Kristiina Lerkkanen,, Pekka

Lisätiedot

Lasten lukuharrastus PIRLStutkimuksen. Sari Sulkunen, FT sari.sulkunen@jyu.fi

Lasten lukuharrastus PIRLStutkimuksen. Sari Sulkunen, FT sari.sulkunen@jyu.fi Lasten lukuharrastus PIRLStutkimuksen valossa Sari Sulkunen, FT sari.sulkunen@jyu.fi PIRLS 2011 Progress in International Reading Literacy Study IEA-järjestön hanke Toteutetaan viiden vuoden välein (2001

Lisätiedot

Lukemisvaikeudet. Kielelliset vaikeudet. Lukemis- ja kirjoittamisvaikeuksien kielelliset riskitekijät ja lukivalmiudet

Lukemisvaikeudet. Kielelliset vaikeudet. Lukemis- ja kirjoittamisvaikeuksien kielelliset riskitekijät ja lukivalmiudet Kielen osa-alueet Fonologia äänteet, äännejärjestelmä, äänneoppi Morfologia sanojen muodostaminen ja taivuttaminen, muoto-oppi Syntaksi lauserakenteet, lauseoppi Semantiikka Grammatiikka kielioppi sanojen

Lisätiedot

TOISEN KOTIMAISEN KIELEN JA VIERAIDEN KIELTEN SÄHKÖISTEN KOKEIDEN MÄÄRÄYKSET

TOISEN KOTIMAISEN KIELEN JA VIERAIDEN KIELTEN SÄHKÖISTEN KOKEIDEN MÄÄRÄYKSET TOISEN KOTIMAISEN KIELEN JA VIERAIDEN KIELTEN SÄHKÖISTEN KOKEIDEN MÄÄRÄYKSET 25.9.2015 Näitä määräyksiä sovelletaan rinnan paperikokeiden määräysten kanssa kevään 2018 tutkintoon saakka. Näitä määräyksiä

Lisätiedot

Ylioppilastutkinto.fi

Ylioppilastutkinto.fi Ylioppilastutkinto.fi Ylioppilastutkinto.fi Ylioppilastutkinto Ylioppilastutkintotodistuksen saamiseksi vaaditaan yo-kirjoitusten lisäksi lukion päättötodistus Tutkinnon rakenne Tutkintoon kuuluu neljä

Lisätiedot

Osallisuuden taitojen harjoittelua yhteisöllisesti kirjoittamalla. Anne Jyrkiäinen ja Kirsi-Liisa Koskinen-Sinisalo Tampereen yliopisto

Osallisuuden taitojen harjoittelua yhteisöllisesti kirjoittamalla. Anne Jyrkiäinen ja Kirsi-Liisa Koskinen-Sinisalo Tampereen yliopisto Osallisuuden taitojen harjoittelua yhteisöllisesti kirjoittamalla Anne Jyrkiäinen ja Kirsi-Liisa Koskinen-Sinisalo Tampereen yliopisto Havaintoja työtavan kehittämisen taustaksi yksin kirjoittamisen perinne

Lisätiedot

Mitä IHMEttä on MIXTURE -mallintaminen?

Mitä IHMEttä on MIXTURE -mallintaminen? JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Matematiikan ja tilastotieteen laitos Esko Leskinen 28.5.2009 Mitä IHMEttä on MIXTURE -mallintaminen? A-L Lyyra 2009 2 1. Taustaa mixture sekoitus (mikstuura) sekoitetut jakaumat sekoitetut

Lisätiedot

Päivi Homanen Satakieliohjelma 17.1.2013 Tampere

Päivi Homanen Satakieliohjelma 17.1.2013 Tampere Päivi Homanen Satakieliohjelma 17.1.2013 Tampere LAPSET OVAT ERILAISIA SOSIAALINEN LAPSI Jos kommunikaatiotaidot vielä heikot Huomioidaan aloitteet Jatketaan lapsen aloittamaa keskustelua Jutellaan kahden

Lisätiedot

LIITE 8 Toiminnan aloittain etenevän opiskelun opetussuunnitelmaan

LIITE 8 Toiminnan aloittain etenevän opiskelun opetussuunnitelmaan LIITE 8 Toiminnan aloittain etenevän opiskelun opetussuunnitelmaan 1. Motoriset taidot Kehon hahmotus Kehon hallinta Kokonaismotoriikka Silmän ja jalan liikkeen koordinaatio Hienomotoriikka Silmän ja käden

Lisätiedot

Monikielinen oppilas

Monikielinen oppilas Monikielinen oppilas Annele Laaksonen, KT, EO Daut Gerxhalija, omankielinen opettaja Turun yliopisto, Turun normaalikoulu A. Laaksonen & D. Gerxhalija, TY, TNK 1 Kielitietoinen koulu Turun normaalikoulu

Lisätiedot

Motivationaalisten orientaatioiden typologia. Havainnointitehtävä perjantain klo tunnille, OEAP1010, Sirpa Eskelä-Haapanen

Motivationaalisten orientaatioiden typologia. Havainnointitehtävä perjantain klo tunnille, OEAP1010, Sirpa Eskelä-Haapanen Motivationaalisten orientaatioiden typologia Havainnointitehtävä perjantain 8.9.2017 klo 8.15-9 tunnille, OEAP1010, Sirpa Eskelä-Haapanen Motivaatiota on tutkittu todella paljon, muualla ja meillä, esim.

Lisätiedot

Mitä taitoja tarvitaan tekstin ymmärtämisessä? -teorian kautta arkeen, A.Laaksonen

Mitä taitoja tarvitaan tekstin ymmärtämisessä? -teorian kautta arkeen, A.Laaksonen Mitä taitoja tarvitaan tekstin ymmärtämisessä? -teorian kautta arkeen, A.Laaksonen Lukemisen taitoja Tulisi kehittää kaikissa oppiaineissa Vastuu usein äidinkielen ja S2-opettajilla Usein ajatellaan, että

Lisätiedot

Mitä auttajan on hyvä tietää, kun lapsella on lukemisvaikeuksia? Heikki Lyytinen 1 & Paula Lyytinen 2

Mitä auttajan on hyvä tietää, kun lapsella on lukemisvaikeuksia? Heikki Lyytinen 1 & Paula Lyytinen 2 Mitä auttajan on hyvä tietää, kun lapsella on lukemisvaikeuksia? Heikki Lyytinen 1 & Paula Lyytinen 2 Psykologian laitos, Jyväskylän yliopisto Kirjaimet kiinnostavat lapsia jo varhain. Kielellisesti suuntautuneet

Lisätiedot

Kielelliset erityisvaikeudet ja lukemaan oppiminen

Kielelliset erityisvaikeudet ja lukemaan oppiminen Lectio Praecursoria Tiina Siiskonen Kielelliset erityisvaikeudet ja lukemaan oppiminen Tiina Siiskosen väitöskirja Kielelliset erityisvaikeudet ja lukemaan oppiminen tarkastettiin Jyväskylän yliopistossa

Lisätiedot

YLIOPPILASTUTKINTOLAUTAKUNNALLE: Liite 1 1 (2) LAUSUNTO LUKIHÄIRIÖSTÄ Lausunnon 1. sivun täyttää tutkimuksen suorittaja ja lausunnon antaja (erityisopettaja, psykologi, puheterapeutti, lukihäiriöön perehtynyt

Lisätiedot

H e l i I s o m ä k i N e u r o p s y k o l o g i a n e r i k o i s p s y k o l o g i P s y k o l o g i a n t o h t o r i L U D U S

H e l i I s o m ä k i N e u r o p s y k o l o g i a n e r i k o i s p s y k o l o g i P s y k o l o g i a n t o h t o r i L U D U S H e l i I s o m ä k i N e u r o p s y k o l o g i a n e r i k o i s p s y k o l o g i P s y k o l o g i a n t o h t o r i L U D U S LUDUS TUTKIMUS- JA KUNTOUTUSPALVELUT OY Mäkitorpantie 3B, HELSINKI Liesikuja

Lisätiedot

Arvioinnin linjaukset perusopetuksessa. Erja Vitikka 2017

Arvioinnin linjaukset perusopetuksessa. Erja Vitikka 2017 Arvioinnin linjaukset perusopetuksessa Erja Vitikka 2017 Arvioinnin kaksi tehtävää Arvioinnin yksilöllinen luonne Opiskelun ohjaaminen ja kannustaminen sekä oppilaan itsearvioinnin edellytysten kehittäminen

Lisätiedot

Kokemuksia varhaisesta kieltenopetuksesta Paula Keskinen Jyväskylän steinerkoulu

Kokemuksia varhaisesta kieltenopetuksesta Paula Keskinen Jyväskylän steinerkoulu Kokemuksia varhaisesta kieltenopetuksesta Paula Keskinen Jyväskylän steinerkoulu 11.10.2019 Jyväskylän steinerkoulu Perustettu 1983 n. 170 oppilasta (esiopetus, 1-9) Yksityiskoulu, valtionavun piirissä

Lisätiedot

Tekijöitä, jotka ennustavat vieraalla ja toisella kielellä lukemista ja kirjoittamista

Tekijöitä, jotka ennustavat vieraalla ja toisella kielellä lukemista ja kirjoittamista Tekijöitä, jotka ennustavat vieraalla ja toisella kielellä lukemista ja kirjoittamista Ari Huhta Soveltavan kielentutkimuksen keskus Jyväskylän yliopisto ari.huhta@jyu.fi DIAgnosointi LUkeminen Kirjoittaminen

Lisätiedot

Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä

Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus Nuorten syrjäytymisen ehkäisy tilannekartoituksesta toimintaan Helsinki14.8.2012 Koulupudokkaat Suomessa (2010) 193 oppilasta

Lisätiedot

Lukemaan ja kirjoittamaan oppiminen toisella kielellä

Lukemaan ja kirjoittamaan oppiminen toisella kielellä Lukemaan ja kirjoittamaan oppiminen toisella kielellä FT Lea Nieminen Jyväskylän yliopisto 3.10.2016 Lukemisen ja kirjoittamisen monitasoiset prosessit Lukemisen alemman tason prosessit Dekoodaaminen kirjainjono

Lisätiedot

Vaativa erityinen tuki ja sen kehittämistarpeet - TUTKIMUS. Elina Kontu Dosentti Helsingin yliopisto

Vaativa erityinen tuki ja sen kehittämistarpeet - TUTKIMUS. Elina Kontu Dosentti Helsingin yliopisto Vaativa erityinen tuki ja sen kehittämistarpeet - TUTKIMUS Elina Kontu Dosentti Helsingin yliopisto 2012-2015 KARTOITUS 2017 KEHITTÄMISEHDOTUKSET VETURI OKM/ Kehittämisryhmä VIP 2012-15 2016-17 2018-2018-

Lisätiedot

-selviytymiskeinoja opiskelussa ja työssä

-selviytymiskeinoja opiskelussa ja työssä Lukivaikeus -selviytymiskeinoja opiskelussa ja työssä 1 Veijo Turpeinen Lukivaikeuden ilmeneminen Tyypillistä on vaikeudet lukemisessa ja / tai kirjoittamisessa. Samalla esiintyy toistuvasti tietyntyyppisiä

Lisätiedot

NUORTEN AIKUISTEN TALOUDELLINEN KYVYKKYYS TALOUS TUULIAJOLLA? -SEMINAARI

NUORTEN AIKUISTEN TALOUDELLINEN KYVYKKYYS TALOUS TUULIAJOLLA? -SEMINAARI NUORTEN AIKUISTEN TALOUDELLINEN KYVYKKYYS TALOUS TUULIAJOLLA? -SEMINAARI METTE RANTA, TUTKIJATOHTORI, FT KASVATUSTIETEELLINEN TIEDEKUNTA, HELSINGIN YLIOPISTO PSYKOLOGIAN LAITOS, JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO TÄSSÄ

Lisätiedot

Aikuisten lukemisvaikeus Oppimisvaikeudet aikuisen elämässä 2.6.2010 Arppeanum

Aikuisten lukemisvaikeus Oppimisvaikeudet aikuisen elämässä 2.6.2010 Arppeanum Aikuisten lukemisvaikeus Oppimisvaikeudet aikuisen elämässä 2.6.2010 Arppeanum Marja Laasonen neuropsykologian dosentti, psykologian tohtori Käyttäytymistieteiden laitos, HY/ Foniatrian pkl, HUS www.helsinki.fi/yliopisto

Lisätiedot

OPPIMISEN HAASTEET NYT JA TULEVAISUUDESSA

OPPIMISEN HAASTEET NYT JA TULEVAISUUDESSA OPPIMISEN HAASTEET NYT JA TULEVAISUUDESSA 18. valtakunnallinen tutkijatapaaminen Jyväskylässä 24.-25.4.2015 Tapahtuman järjestäjät: Niilo Mäki Instituutti ja ForLearning-tutkimusverkosto Oppimisvaikeustutkijoiden

Lisätiedot

Kielen oppimisen perusta on vuorovaikutus (Launonen, K Vuorovaikutus, riskit ja tukeminen kuntoutuksen keinoin)

Kielen oppimisen perusta on vuorovaikutus (Launonen, K Vuorovaikutus, riskit ja tukeminen kuntoutuksen keinoin) Erityispedagogiikan koulutus Kommunikaatiokurssin luento 2010 Dosentti Elina Kontu Kielen oppimisen perusta on vuorovaikutus (Launonen, K. 2007. Vuorovaikutus, riskit ja tukeminen kuntoutuksen keinoin)

Lisätiedot

9.2.3. Englanti. 3. luokan keskeiset tavoitteet

9.2.3. Englanti. 3. luokan keskeiset tavoitteet 9.2.3. Englanti Koulussamme aloitetaan A1 kielen (englanti) opiskelu kolmannelta luokalta. Jos oppilas on valinnut omassa koulussaan jonkin toisen kielen, opiskelu tapahtuu oman koulun opetussuunnitelman

Lisätiedot

Joustavien opetusjärjestelyiden kehittäminen

Joustavien opetusjärjestelyiden kehittäminen Joustavien opetusjärjestelyiden kehittäminen - oppilaslähtöinen näkökulma Helsinki 27.4.2012 Marja Kangasmäki Kolmiportainen tuki Erityinen tuki Tehostettu tuki Yleinen tuki Oppimisen ja koulunkäynnin

Lisätiedot

5 ERITYISTÄ TUKEA TARVITSEVIEN OPPILAIDEN OPETUS 5.1 ERI TUKIMUODOT

5 ERITYISTÄ TUKEA TARVITSEVIEN OPPILAIDEN OPETUS 5.1 ERI TUKIMUODOT 5 ERITYISTÄ TUKEA TARVITSEVIEN OPPILAIDEN OPETUS 5.1 ERI TUKIMUODOT Oppilasta autetaan oppimisvaikeuksissa eri tukimuodoin, jotka määräytyvät vaikeuksien laadun ja laajuuden mukaan. Keskeistä on varhainen

Lisätiedot

Monikielisyys ja kielelliset vaikeudet

Monikielisyys ja kielelliset vaikeudet Monikielisyys ja kielelliset vaikeudet Kristiina Pitkänen, ohjaava opettaja Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri, Onerva 22.9.2016 Kielellistä vaikeutta vai toisen kielen oppimisen ongelmaa? ensisijaisesti

Lisätiedot

Aivovammoihin liittyvät kielelliset oireet, millaisia ne ovat ja mitä tällä hetkellä tutkitaan?

Aivovammoihin liittyvät kielelliset oireet, millaisia ne ovat ja mitä tällä hetkellä tutkitaan? Aivovammoihin liittyvät kielelliset oireet, millaisia ne ovat ja mitä tällä hetkellä tutkitaan? Marjaana Raukola-Lindblom Erikoispuheterapeutti, neurologiset häiriöt, FL Yliopisto-opettaja Työnohjaaja

Lisätiedot

European Survey on Language Competences (ESLC) EU:n komission tutkimus vieraiden kielten osaamisesta EU-maissa www.surveylang.org

European Survey on Language Competences (ESLC) EU:n komission tutkimus vieraiden kielten osaamisesta EU-maissa www.surveylang.org European Survey on Language Competences (ESLC) EU:n komission tutkimus vieraiden kielten osaamisesta EU-maissa www.surveylang.org ESLC pähkinänkuoressa PISA-tutkimusten kaltainen OECD Organization for

Lisätiedot

Koulun nimi: Tiirismaan koulu

Koulun nimi: Tiirismaan koulu Koulun nimi: Tiirismaan koulu OPS2016 Arviointi, Tiirismaan peruskoulun ops-työpaja 28.10.2014 Mitä ovat uuden opetussuunnitelman (2016) mukaisen arvioinnin keskeiset tehtävät? Ohjata oppimaan Tukea kehitystä

Lisätiedot

Alberta Language and Development Questionnaire (ALDeQ) A. Varhaiskehitys Lapsen nimi

Alberta Language and Development Questionnaire (ALDeQ) A. Varhaiskehitys Lapsen nimi Alberta Language and Development Questionnaire (ALDeQ) A. Varhaiskehitys Lapsen nimi 1. Milloin lapsenne otti ensiaskeleensa? 2. Minkä ikäisenä lapsenne sanoi ensisanansa? Esimerkkejä ensisanoista (käännöksineen):

Lisätiedot

ARMI Luku- ja kirjoitustaidon arviointimateriaali 1. luokalle

ARMI Luku- ja kirjoitustaidon arviointimateriaali 1. luokalle Kokeilut ja käytänteet Marja-Kristiina Lerkkanen Anna-Maija Poikkeus Ritva Ketonen ARMI Luku- ja kirjoitustaidon arviointimateriaali 1. luokalle Toistaiseksi on olemassa vain vähän sellaisia luku- ja kirjoitustaidon

Lisätiedot

SUOMEN KIELI 1 Vuosiluokkien 5-10 saamelainen luokanopettajakoulutus

SUOMEN KIELI 1 Vuosiluokkien 5-10 saamelainen luokanopettajakoulutus OPETUSSUUNNITELMA SUOMEN KIELI 1 Vuosiluokkien 5-10 saamelainen luokanopettajakoulutus 30 opintopistettä Dutkan- ja oahppostivra dohkkehan 21.6.2013 áššis 72/13 1. OPPIAINEEN YLEISET TIEDOT... 3 1.1. OPPIAINEEN

Lisätiedot

KOULUTULOKKAAN TARJOTIN

KOULUTULOKKAAN TARJOTIN KOULUTULOKKAAN TARJOTIN 11.1.2016 VUOSILUOKAT 1-2 KOULULAISEKSI KASVAMINEN ESIOPETUKSEN TAVOITTEET (ESIOPETUKSEN VALTAKUNNALLISET PERUSTEET 2014) Esiopetus suunnitellaan ja toteutetaan siten, että lapsilla

Lisätiedot

Aikamatkalla Sujuvan lukemisen ja. oikeinkirjoituskin. harjoitusohjelma. Materiaalit. Nina Kultti-Lavikainen Johanna Katajamäki Tuija Aro Mikko Aro

Aikamatkalla Sujuvan lukemisen ja. oikeinkirjoituskin. harjoitusohjelma. Materiaalit. Nina Kultti-Lavikainen Johanna Katajamäki Tuija Aro Mikko Aro Materiaalit Nina Kultti-Lavikainen Johanna Katajamäki Tuija Aro Mikko Aro Aikamatkalla Sujuvan lukemisen ja oikeinkirjoituksen harjoitusohjelma Niilo Mäki Instituutin ja Jyväskylän perheneuvolan Lastentutkimusklinikalla

Lisätiedot

LASTEN JA NUORTEN KIELTEN OPPIMISKYKY

LASTEN JA NUORTEN KIELTEN OPPIMISKYKY LASTEN JA NUORTEN KIELTEN OPPIMISKYKY HE 114/2017 vp ASIANTUNTIJAPYYNTÖ HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE LAIKSI TOISEN KOTIMAISEN KIELEN KOKEILUSTA PERUSOPETUKSESSA 23.11.2017 Erityispedagogiikan dosentti,

Lisätiedot

EKAPELI-ALKU LUKEMAAN OPETTAMISEN TUKENA

EKAPELI-ALKU LUKEMAAN OPETTAMISEN TUKENA JY/EOK-2016-2017 / ryhmä 2 Marjo Maula ERIA260 Teknologia ja apuvälineet vuorovaikutuksen ja viestinnän tukena Johanna Kainulainen 10.1.2017 EKAPELI-ALKU LUKEMAAN OPETTAMISEN TUKENA Ekapeli-sivusto tarjoaa

Lisätiedot

Leena Nissilä Asiantuntijayksikön päällikkö, opetusneuvos. Opetushallitus Hakaniemenkatu Helsinki

Leena Nissilä Asiantuntijayksikön päällikkö, opetusneuvos. Opetushallitus Hakaniemenkatu Helsinki Maahanmuuttajaoppilaan kohtaaminen Leena Nissilä Asiantuntijayksikön päällikkö, opetusneuvos Opetushallitus Hakaniemenkatu 2 00530 Helsinki 09-7747 7705 leena.nissila@oph.fi Osaamisen ja sivistyksen asialla

Lisätiedot

HOJKS-ohje Ammatillinen koulutus

HOJKS-ohje Ammatillinen koulutus HOJKS-ohje Ammatillinen koulutus 13.6.2013 Johtoryhmä, Päivitetty 17.3.2016 toiminnanohjausryhmä, 4.5.2016 SL, MO 1 Turun ammatti-instituutti Ammatillinen koulutus HOJKS- toimintaohje Erityisen tuen käsitteet

Lisätiedot

Lukemisen ja kirjoittamisen testistö tukemaan toisen asteen ammatillista koulutusta

Lukemisen ja kirjoittamisen testistö tukemaan toisen asteen ammatillista koulutusta Lukemisen ja kirjoittamisen testistö tukemaan toisen asteen ammatillista koulutusta Projektin lähtökohdat: Vuonna 1999 mietintönsä jättänyt opetusministeriön asettama Luki-työryhmä piti erittäin tarpeellisena

Lisätiedot

Ammattiopisto Luovi. Erityisen monipuolista opiskelua

Ammattiopisto Luovi. Erityisen monipuolista opiskelua Ammattiopisto Luovi Erityisen monipuolista opiskelua HAAPAVESI 6.9.2013 Oppimisvaikeudet Oppimisvaikeuksilla tarkoitetaan sitä, että oppijalla on vaikeuksia saavuttaa opiskelun tavoitteet, tai tavoitteiden

Lisätiedot

Maailma muuttuu muuttuuko koulu?

Maailma muuttuu muuttuuko koulu? Janne Pietarinen professori kasvatustiede, erityisesti perusopetuksen ja opettajankoulutuksen tutkimus Soveltavan kasvatustieteen ja opettajankoulutuksen osasto Maailma muuttuu muuttuuko koulu? Suomalaisen

Lisätiedot

Leena Nuutila & Eija Honkanen Haaga-Helia AOKK. Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-JaaSamoin 3.0 Ei sovitettu -lisenssillä.

Leena Nuutila & Eija Honkanen Haaga-Helia AOKK. Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-JaaSamoin 3.0 Ei sovitettu -lisenssillä. Leena Nuutila & Eija Honkanen Haaga-Helia AOKK Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-JaaSamoin 3.0 Ei sovitettu -lisenssillä. Suomenkielen oppiminen ja oppimisvaikeudet Tämä on otsikkodia, kirjoita

Lisätiedot