Yhteenveto lausuntopalautteista vakavaraisuuden laskenta ja suuret asiakasriskit -määräykset ja ohjeet - luonnokseen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Yhteenveto lausuntopalautteista vakavaraisuuden laskenta ja suuret asiakasriskit -määräykset ja ohjeet - luonnokseen"

Transkriptio

1 Muistio 1 (9) Yhteenveto lausuntopalautteista vakavaraisuuden laskenta ja suuret asiakasriskit -määräykset ja ohjeet - luonnokseen Saadut kommentit Finanssivalvonnan vastine Yleiset kommentit 1. Luonnos ei sisällä vastapuoliriskin vakavaraisuusvaatimukseen liittyvää lisäohjeistusta. Tarkentava ohjeistus olisi tältä osin tarpeen ainakin sen selventämiseksi, että suomalaiset eläkelaitokset rinnastetaan EU:n vakavaraisuusasetuksen 382 artiklan 4 (c) kohdassa tarkoitetuiksi ( pension scheme ) johdannaisvastapuoliksi. 1. Finanssivalvonta ei ylläpidä erillistä listausta näistä toimijoista. Yleisperiaate on, että pankki saa tiedon oman vastapuolensa asemasta vastapuolelta itseltään, eikä tätä tarvitse varmistaa riippumattomasta lähteestä, ellei pankilla ole tiedossaan seikkoja, joiden perusteella vastapuolen ilmoitusta on syytä epäillä. Vastapuolen tunnistamisasiaa on sivuttu ESMAn EMIR Q&A:n kysymyksessä OTC 4. ( 2. Kansallisten sääntelyoptioiden ohella vakavaraisuusasetus ja CRD IV sisältävät Fivan poikkeuslupaharkinnan piirissä olevia säännöksiä, joiden merkitys voi olla yksittäiselle valvottavalle erittäin suuri. Poikkeuslupaharkinnan piirissä olevat säännökset tulisi luetella keskitetysti määräyksen alkuosassa. 2. Finanssivalvonnan mielestä poikkeuslupaharkinnan piirissä olevien säännösten luettelemiselle ei ole perusteita, sillä ne löytyvät EU:n vakavaraisuusasetuksesta. EU:n vakavaraisuusasetus on suoraan sovellettavaa lainsäädäntöä, jonka mukaisesti valvottavien tulee toimia. 3. Luonnoksessa olevan terminologian vastaavuuteen suomenkielisen EU- sääntelyn kanssa tulisi kiinnittää jatkovalmistelussa huomiota. Luonnoksessa esimerkki käytetään lyhennettä EBA, kun taas vakavaraisuusasetuksessa lyhenne on muodossa EPV. 3. Finanssivalvonta on täsmentänyt määräyksen terminologiaa EU:n vakavaraisuusasetuksen käännöstä vastaavaksi.

2 Muistio 2 (9) 4. Luonnos ei sisällä linjauksia likviditeettiriskisääntelyyn liittyvistä sääntelyoptioista, mitä pidetään perusteltuna sääntelyn sisällön keskeneräisyyden vuoksi. Myös eräät muut luonnoksessa esillä olleet kohdat joudutaan arvioimaan uudelleen luottolaitoslain sisällön ja valtiovarainministeriön linjausten selkiinnyttyä. Luonnoksesta puuttuvista tai muuttuvista asiakohdista tulisi kuulla toimialaa ennen niiden lopullista hyväksymistä. 4. Kaikki Finanssivalvonnan valinnat toimivaltaisen viranomaisen harkinnassa olevien sääntelyoptioiden osalta löytyvät Finanssivalvonnan verkkopalvelun sääntely-osiosta. Finanssivalvonta päivittää vakavaraisuuden laskenta ja suuret asiakasriskit -määräykset ja ohjeet, kun uusi laki luottolaitostoiminnasta tulee voimaan. Suuriin asiakasriskeihin liittyvät Finanssivalvonnan linjaukset on poistettu määräyksestä, sillä niistä tullaan säätämään luottolaitoslaissa ja valtiovarainministeriön asetuksessa. Mahdolliset muutokset tiettyjen vastuiden vapauttamiseen suurten asiakasriskien enimmäismäärää koskevasta rajoituksesta tulevat voimaan, kun uusi laki astuu voimaan. Luku 1 Soveltamisala ja määritelmät 5. Talletuspankkien yhteenliittymän erityispiirteiden huomioiminen Soveltamisalassa tulisi huomioida talletuspankkien yhteenliittymän keskinäinen vastuu ja lakiin talletuspankkien yhteenliittymistä sisältyvät säännökset. Yksittäisen yhteenliittymän jäsenluottolaitoksen aseman tarkastelu ei anna oikeaa kuvaa jäsenluottolaitoksen tilanteesta keskinäisen vastuun ja yhteenliittymän sisäisten pääomitusten seurauksena. Lisäksi lakiin talletuspankkien yhteenliittymistä sisältyy säännökset yhteenliittymän keskusyhteisön ohjeistamis- ja valvontavastuusta jäsenluottolaitoksilleen 5. Talletuspankkien yhteenliittymän erityispiirteet ja säännösten soveltamisala talletuspankkien yhteenliittymiin liittyen tulee Finanssivalvonnan mielestä säätää talletuspankkien yhteenliittymistä annetussa laissa, ei Finanssivalvonnan määräyksissä. Finanssivalvonta ei ole tehnyt muutoksia määräykseen kommentin johdosta. Luku 2 Säädöstausta ja kansainväliset suositukset

3 Muistio 3 (9) Euroopan unionin asetukset (2.2) 6. Fivan tulisi informoida ajantasaisesti verkkosivuillaan Euroopan pankkiviranomaisen valmistelemien teknisten standardien hyväksymisvaiheista (lopullisen standardiluonnoksen lähettäminen komission hyväksyttäväksi / lopullisen asetuksen julkistaminen EU:n virallisessa lehdessä). 6. Euroopan pankkiviranomaisen valmistelemien teknisten standardien hyväksymisvaiheista informoidaan Finanssivalvonnan verkkopalvelussa. Finanssivalvonnan määräyksenantovaltuudet (2.4) 7. Vakavaraisuusasetuksen nojalla Fivalle tuleva valtuus päättää tietyistä viranomaisoptioista tulisi mainita. Edelleen luvussa olisi hyvä selkeyttää yhteisen valvontamekanismin mukanaan tuomat muutokset, joiden nojalla EKP käyttää Fivalle kuuluvaa harkintavaltaa. 7. Finanssivalvonnan valtuudet viranomaisoptioista päättämiseen annetaan tulevassa luottolaitostoiminnasta annetussa laissa säädettävässä määräyksenantovaltuudessa. Tämä määräyksenantovaltuus on mainittu niissä kohdissa, joissa Finanssivalvonta antaa määräyksiä vakavaraisuusasetuksessa toimivaltaisen viranomaisen päätettäväksi säädetyistä asioista. Yhteisestä valvontamekanismista annetun asetuksen soveltaminen alkaa vasta syyskuussa Finanssivalvonta tulee selventämään asetuksen vaikutuksia Finanssivalvonnan määräyksenantovaltuuksiin myöhemmässä vaiheessa. Luku 3 Tavoitteet 8. Kohdassa (3) tulisi täsmentää, että Fivan määräystenanto-oikeus kansallisen viranomaisen harkintavaltaan jätetyistä asioista koskee vain niitä kokonaisuuksia, joissa toimivaltaiseksi viranomaiseksi ei ole määritelty valtiovarainministeriötä. 8. Finanssivalvonta katsoo, että täsmennystarvetta ei ole. On selvää, että Finanssivalvonta voi antaa määräyksiä vain niistä asioista, joihin sillä on toimivalta. Luku 4 Omat varat ja niiden vähimmäismäärä SVOP- rahastoon instrumenteista luettavat erät (4.1.2) 9. EU:n vakavaraisuusasetuksen 26 artiklan 1 kohdan a- ja b-alakohtien mukaan

4 Muistio 4 (9) 9. Luvun kohdassa (5) todetaan Fivan tulkitsevan CRR 78(1) artiklaa niin, että sijoitetun vapaan oman pääoman rahastoihin (SVOP) luettavien erien palautus edellyttää Fivan lupaa. SVOP:n palautuksia koskevat säännökset rinnastuvat kuitenkin lähinnä voitonjakoon. Tällainen lähestymistapa on tehty mm. viimeaikaisessa verotuskäytännössä. Näin ollen SVOP:n palautusten ei tulisi olla lupamenettelyn piirissä vaan niihin tulisi voida soveltaa CRD IV kehikon mukaista yhdistetyn pääomapuskurivaatimuksen mukaisia voitonjakorajoitteita. Siten pääomapuskurivaatimusten ylittyessä SVOP palautuksiin ei sovellettaisi rajoitteita. pääomainstrumentit ja niihin liittyvät ylikurssirahastot saadaan lukea ydinpääomaan, mikäli ne täyttävät 28 artiklassa ja tarvittaessa 29 artiklassa vaaditut edellytykset. Vastaavanlaiset säännökset on 52 artiklan a- ja b-alakohdissa ensisijaisessa lisäpääomassa ja 62 artiklan a- ja b-alakohdissa toissijaisessa lisäpääomassa. Säännökset ovat siten merkittävästi muuttuneet entisestä ja tätä täydentää 77 ja 78 artiklassa entisestään laajennettu vaatimus pyytää toimivaltaiselta viranomaiselta etukäteistä lupaa kaikkien pääomainstrumenttien (ml ydinpääomainstrumentit) vähentämiseen. Osakeyhtiölaki (2 luvun 4 ) ja osuuskuntalaki (2 luvun 4 ) antavat mahdollisuuden määrätä osakkeiden ja osuuksien merkinnänhinnan merkittäväksi osake- tai osuuspääoman sijasta sijoitetun vapaan oman pääoman rahastoon. Menettely ei ole EU:n vakavaraisuusasetuksen mukaista. Verotuskäytännössä sijoitetun vapaan oman pääoman rahastoon kirjattujen osakkeenomistajien tai muiden yhtiöön/osuuskuntaan tekemien pääomasijoitusten jakamista käsitellään pääomapalautuksena, eikä niinkään voitonjakona. Finanssivalvonta on esittänyt valtiovarainministeriölle, että erityislakeihin lisättäisiin velvollisuus hakea ennakkoon lupa Finanssivalvonnalta myös silloin, kun sijoitetun vapaan oman pääoman rahaston määrää vähennetään niiden varojen osalta, jotka on saatu osakkeiden tai osuuksien merkinnän yhteydessä. Uusien omiin varoihin luettavien pääomainstrumenttien ehtojen hyväksyminen ja niiden toimittaminen Finanssivalvonnalle (4.1.3) 10. Luvun kohtaan (8) ohjeeksi kirjattu tekstiosuuden tarpeellisuus on kyseenalainen, sillä asetukseen sisältyvänä vaatimuksena se on suoraan sitova. Lisäksi Fivan rooli toimivaltaisena viranomaisena luottolaitoslain asettamissa rajoissa olisi tarkoituksenmukaista määritellä keskitetysti määräyksen alussa. Kohdassa oleva päivämääräviittaus pitänee olla eikä Kohdan (8) ensimmäinen lause oli tarkoitettu johdatukseksi varsinaiseen asiaan. Lause on nyt yhdistetty sitä seuranneeseen toiseen lauseeseen. (8) kohta kuuluu nyt seuraavasti: " Ennen Finanssivalvonnan EU:n vakavaraisuusasetuksen 26 artiklan 2 kohdan mukaan myöntämää lupaa, ei pääomainstrumenttia saa esittää eikä ilmoittaa vakavaraisuuslaskennan ydinpääomaan luettavana pääomainstrumenttina." Kohtaan ei liity, eikä siihen alun perinkään ole liittynyt päivämääräviittausta määräyksessä.

5 Muistio 5 (9) Käypään arvoon arvostettujen realisoitumattomien tappioiden käsittely (4.2.2) 11. Luvun kohdan (17) mukaan käypien arvostusten realisoitumattomista tappioista on sisällytettävä ydinpääomaan 100 % osuus aikavälillä Määräys on erittäin ongelmallinen vuoden 2014 osalta, sillä tuona aikana käypien arvostusten realisoitumattomat voitot eivät ole luettavissa ydinpääomiin. Kyseinen käsittely johtaisi kohtuuttomaan rasitukseen pankkien ydinpääomissa. Huomiota kiinnitetään lisäksi siihen, että erän käsittelyyn läheisesti linkittyvän IFRS 9 tilinpäätösstandardin voimaantulo on lykkääntynyt. Edellä mainituista syistä kohta tulisi muuttaa siten, että vuoden 2014 aikana hyödynnetään vakavaraisuusasetuksen siirtymäsäännös realisoitumattomien tappioiden osalta täysimääräisesti. Tällöin tappioista vain 20 % osuus vähennetään ydinpääomasta. Vuosina ehdotettu realisoitumattomien voittojen ja tappioiden käsittely olisi symmetrinen. 11. Finanssivalvonta on tietoinen siitä, että IFRS 9 tilinpäätösstandardin valmistelu on viivästynyt. Valvottavilla, joilla ei ole ensisijaiseen lisäpääomaan (AT1) luettavia eriä, esitetty siirtymäsäännösten soveltaminen ei muuttaisi mitenkään niiden tilannetta. Vain ne valvottavat, joilla on EU:n vakavaraisuusasetuksen siirtymäsäännösten mukaisia vanhoja hybridi-instrumentteja, hyötyisivät muutoksesta. Jättämällä siirtymäsäännöksen sallima lievennys käyttämättä, valvottavien vakavaraisuustiedot ovat tältä osin suoraan vertailukelpoisia. Finanssivalvonta ei pidä muutosta riittävän perusteltuna. Finanssivalvonnan määräykseen tullaan kuitenkin tekemään muutoksia ensimmäisen kerran, kun valmisteilla oleva luottolaitoslaki tulee voimaan arviolta Tässä yhteydessä Finanssivalvonnalla on myös mahdollisuus ottaa huomioon euroalueen yhtenäisen valvontamekanismin voimaantulon mahdollisesti vaatimat muutokset ja mahdollisesti myös komission esittämät muutokset EU:n vakavaraisuusasetukseen, joihin Euroopan pankkiviranomainen tulee EU-asetuksen 80 artiklan 4 kohdan mukaisesti antamaan teknisiä neuvoja mennessä. Muut siirtymäaikojen tiukennukset ( ) 12. Fiva ehdottaa CRR:n mukaisia omien varojen siirtymäsäännöksiä monilta osin tiukennettavaksi mm. luvun kappaleissa (16), (19), (21), (23) ja (24). Tiukennukset eivät ole suomalaisten toimijoiden näkökulmasta kohtuuttomia. Niiden merkitys saattaa kuitenkin korostua sen jälkeen, kun valvottavilla on tiedossa kanta myös luottolaitoslaissa olevien eräiden siirtymäsäännösten hyödyntämisestä. Siirtymäsäännösten vaikutuksia arvioitaessa tulisikin ottaa huomioon sääntelymuutosten kokonaisuus, jotta valvottavien toi- 12. Finanssivalvonta toteaa, että lausunnonantaja ei ole yksilöinyt, mitä luottolaitoslain siirtymäsäännöksiä se tarkoittaa. Finanssivalvonnan määräykseen tullaan tekemään muutoksia ensimmäisen kerran, kun valmisteilla oleva luottolaitoslaki tulee voimaan arviolta Tässä yhteydessä Finanssivalvonnalla on mahdollisuus ottaa huomioon uuden luottolaitoslain ja euroalueen yhtenäisen valvontamekanismin voimaantulon mahdollisesti vaatimat muutokset.

6 Muistio 6 (9) mintaedellytyksiä ei kohtuuttomasti vaikeuteta. Tilikauden aikaisen voiton sisällyttäminen ydinpääomaan 13. Vakavaraisuusasetuksen 26 artiklan 2 kohdan mukaan tilikauden aikaisen voiton lukeminen ydinpääomaan edellyttää jatkossa Fivan etukäteislupaa. Tätä kysymystä ei ole käsitelty luonnoksessa. Vaatimuksesta seuraava yksittäisten hakemusten lupamenettely hankaloittaisi prosesseja niin paljon, että voitto jouduttaisiin jättämään pois omista varoista. Tämä merkitsisi useimpien pankkien kohdalla muutosta nykytilaan. 13. Finanssivalvonta tulee laatimaan erillisen valvottavatiedotteen niistä lupamenettelyyn liittyvistä menettelytavoista, joiden noudattamisen jälkeen ydinpääomaan saa lukea tilikauden ja tilikauden päätteeksi kertyneet voitot ennen kuin valvottava on muodollisella päätöksellä vahvistanut tilikauden lopullisen voiton tai tappion. Luku 5 Luottoriskin vakavaraisuusvaatimus standardimenetelmää käytettäessä Saamiset julkisyhteisöltä ja julkisoikeudellisilta laitoksilta (5.2.3) 13. Fivan tulisi täydentää luetteloa CRD IV tiedotustilaisuudessa listaamilla laitoksilla. Myös Kuntien Takauskeskuksen takausten rinnasteisuus valtion takauksiin olisi hyvä selventää kohdassa (8). 13. Määräykseen on lisätty, että Finanssivalvonnan tulkinnan mukaan saamisia yliopistoilta tulee käsitellä saamisina julkisyhteisöiltä ja julkisoikeudellisilta laitoksilta. Samoin on lisätty, että Kuntarahoituksen liikkeeseen laskemien joukkovelkakirjalainojen riskipaino määräytyy Suomen valtion riskipainon perusteella, koska niillä on Kuntien takauskeskuksen takaus. Edellytyksenä kuitenkin on, että takaus täyttää EU:n vakavaraisuusasetuksen 213 ja 215 artikloissa mainitut vaatimukset Vähittäissaamiset (5.2.5) 14. Kyseessä on Finanssivalvonnan antama suositus, jolla varmistetaan kyseisen

7 Muistio 7 (9) 14. Luvun kohdan (12) poistamista esitetään, koska sääntely perustuu jatkossa täysharmonisoituun EU:n vakavaraisuusasetukseen. Kansalliseen, asetuksesta poikkeavaan lisäohjeistukseen ei ole perusteita. salkun riittävä hajautuneisuus. Se perustuu Baselin pankkivalvontakomitean vähittäisvastuista antamaan suositukseen, joka löytyy dokumentista International Convergence of Capital Measurement and Capital Standards Asuinkiinteistövakuudelliset saamiset (5.2.6) 15. Luvun sisällyttäminen määräysluonnokseen ei ole tarpeellista, sillä täysharmonisointiin perustuva EU:n vakavaraisuusasetus rinnastaa suomalaiset asunto- ja kiinteistöyhtiöiden osakkeet kiinteistöihin. Joka tapauksessa lukua on täsmennettävä niin, että siinä todetaan henkilöasiakkaille myönnettävien asuntoluottojen (joissa vakuutena ovat asunto-osakkeet) rinnasteisuus asuinkiinteistövakuudellisiin luottoihin. 15. Lukua on täsmennetty siten, että kohtaan (15) on lisätty saamiset, joiden vakuutena on asunto-osakkeen hallintaan oikeuttavat osakekirjat. 16. Luvun kohdan (14) viimeinen lause tulisi poistaa, sillä kyseinen teksti ei liity kohdassa muuten käsiteltävään kokonaisuuteen. 16. Viimeinen lause tarkentaa kohtaa (14). Lisäksi asia on riskienhallinnallisesti tärkeä, koska iso yhtiölaina vaikuttaa paitsi vakuuden arvoon myös velallisen takaisinmaksukykyyn. 16. Luonnoksessa ei oteta ollenkaan kantaa liikekiinteistövakuudellisten luottojen muuttuvaan käsittelyyn ja alentuvaan riskipainoon. Kyse on merkittävästä ja osin myös kansallisiin erityispiirteisiin (kiinteistöosakeyhtiöt) liittyvästä muutoksesta, joka tulisi tuoda esille asuinkiinteistövakuudellisten luottojen tapaan (jos kappale säilyy) määräyksessä 17. Määräykseen ei ole otettu liikekiinteistövakuudellisia saamisia, koska Finanssivalvonnalla ei ole lisättävää asetustekstiin. Suomalaiset asunto-osakeyhtiöiden ja kiinteistöyhtiöiden osakkeet rinnastetaan kiinteistöihin, kuten EU:n vakavaraisuusasetuksen 4 artiklan 2 kohdassa todetaan. Luku 6 Luottoriskin vakavaraisuusvaatimus sisäisten luottoluoki-

8 Muistio 8 (9) tusten menetelmää käytettäessä IRBA:n vaiheittainen käyttöönotto (6.3) 18. Määräyksen luvun 6.3 kappaleessa (7) olevaa kolmen vuoden määräaika on liian rajaava, koska käyttöönottotilanteet ovat aina tapauskohtaisia ja viivästys saattaa johtua muusta kuin valvottavasta. Kiinteä aikaraja ei myöskään noudattele vakavaraisuusasetuksen henkeä käyttöönoton laajuuteen liittyvästä tapauskohtaisesta harkinnasta. 18. Koska Euroopan pankkiviranomainen on laatimassa vaiheittaisesta käyttöönotosta sitovan teknisen standardin, jonka on määrä tulla voimaan , ei Finanssivalvonta katso asianmukaiseksi muuttaa määräystään tältä osin ennen standardin voimaantuloa. EU:ssa on tällä hetkellä eniten käytössä kolmen vuoden siirtymäaikoja, mutta myös neljän tai viiden vuoden siirtymäaikoja. Näin ollen vaiheittaisen käyttöönoton määräaikaan voi EU:n sitovan standardin myötä tulla muutos vuodesta 2015 lukien. Maksukyvyttömyyden määritelmä (6.6) 20. EU:n vakavaraisuusasetuksen mukainen päivän aikaraja maksukyvyttömyyden määritelmässä tulisi toteuttaa myös Suomessa. 20. Lausuntojen antamisen jälkeen käytyjen keskustelujen perusteella on käynyt selväksi, että toimiala ei halua muuttaa maksukyvyttömyyden määritelmää. Finanssivalvonta ei ole näin ollen muuttanut määräystä tältä osin. Maturiteetti (Efektiivinen juoksuaika) (6.8) 21. Määräyksen alaluvun 6.8 kohdassa (23) viitatun EU:n vakavaraisuusasetuksen 162 artiklan 2 kohdan mukaan Toimivaltaisen viranomaisen on vaihtoehtoisesti osana 143 artiklassa tarkoitettua lupaa päätettävä onko laitoksen sovellettava M-arvoa kuhunkin vastuuseen 2 kohdan mukaisesti. Näin ollen kohdassa tulisi täsmentää vakavaraisuusasetuksen säännöstä eikä toistaa sitä. 21. Finanssivalvonta on poistanut kohdan määräyksestä, sillä vakavaraisuusasetuksen säännöstä ei tarvitse täsmentää.

9 Muistio 9 (9) Luku 9 Operatiivisen riskin vakavaraisuusvaatimus 22. Määräyksen alaluvun kohdan (6) teksti tarpeeton, sillä siinä ainoastaan toistetaan EU:n vakavaraisuusasetuksesta seuraavan vaatimuksen. 22. Finanssivalvonta pitää kohtaa (6) tarpeellisena, sillä se on ainut kohta, jossa on maininta perusmenetelmästä. Suurin osa valvottavista soveltaa perusmenetelmää, joten on aiheellista mainita se. Luku 11 Vähimmäisomavaraisuusaste 23. Fivan määräystä vuosineljänneksen lopun tietojen käytöstä vähimmäisomavaraisuusasteen laskennassa pidetään erityisen hyvänä. Määräys järkevöittää siirtymäkauden tietojen laskentaa. 23. Finanssivalvonnan linjaus EU:n vakavaraisuusasetuksen 429 artiklan 2 kohdan viranomaisoptioon on edelleen sama, joten määräystekstiin ei ole tehty muutosta. Luku 12 Raportointi Finanssivalvonnalle 24. Tiedonantajatasotaulukossa ei ole tiedonantajatasoja 265 (Rahoituspainotteinen alafinanssiryhmittymä) ja 266 (Rahoituspainotteinen finanssiryhmittymä). Nämä tasot eivät ilmeisesti ole relevantteja vakavaraisuuden tai suurten asiakasriskien näkökulmasta ja 266 tiedonantajatasojen raportoijat eli RavaL:n mukaiset finanssiryhmittymät raportoivat suuret asiakasriskit myös jatkossa. Raportointia Finanssivalvonnalle koskeva luku 12 on poistettu määräyksestä, sillä COREPraportoinnista annetaan erillinen määräys. Lisäksi, Finanssivalvonnan uuden linjauksen mukaisesti tiedonantajatasot eivät enää sisälly määräyksiin, vaan ne siirretään määräys- ja ohjekokoelman ulkopuolelle.

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 26.1.2016 COM(2016) 21 final KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE hyväksyttävän pääoman määritelmän asianmukaisuuden tarkastelusta asetuksen (EU) N:o 575/2013

Lisätiedot

option käyttöön otto

option käyttöön otto CRR 6(4) Likviditeettiriski CRR 11(3) Likviditeettiriski CRR 8 Likviditeettiriski Option kuvaus Optio olla soveltamatta asetuksen kuudennen osan (maksuvalmius) velvoittta sijoituspalveluyrityksiin Optio

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 26/2013

Määräykset ja ohjeet 26/2013 Määräykset ja ohjeet 26/2013 Yhteiseurooppalainen raportointi (COREP) Dnro FIVA 18/01.00/2013 Antopäivä 9.12.2013 Voimaantulopäivä 29.6.2014 Muutospäivä: 7.12.2015 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi

Lisätiedot

IFRS 9:N KÄYTTÖÖNOTON SIIRTYMÄJÄRJESTELYJEN MUKAISIA YHTENÄISIÄ JULKISTAMISMUOTOJA KOSKEVAT OHJEET EBA/GL/2018/01 16/01/2018.

IFRS 9:N KÄYTTÖÖNOTON SIIRTYMÄJÄRJESTELYJEN MUKAISIA YHTENÄISIÄ JULKISTAMISMUOTOJA KOSKEVAT OHJEET EBA/GL/2018/01 16/01/2018. EBA/GL/2018/01 16/01/2018 Ohjeet yhtenäistä julkistamista koskevista siirtymäjärjestelyistä asetuksen (EU) N:o 575/2013 473 a artiklan mukaisesti IFRS 9:n käyttöönoton omiin varoihin kohdistuvien vaikutusten

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 11/2014

Määräykset ja ohjeet 11/2014 Määräykset ja ohjeet 11/2014 Paikallispankkien vakavaraisuuden hallinnan raportointi Dnro FIVA 16/01.00/2014 Antopäivä 4.12.2014 Voimaantulopäivä 31.12.2014 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 6/2014

Määräykset ja ohjeet 6/2014 Määräykset ja ohjeet 6/2014 Raportointi varainhankintasuunnitelmista Dnro FIVA12/01.00/2014 Antopäivä 4.12.2014 Voimaantulopäivä 30.6.2015 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 26/2013

Määräykset ja ohjeet 26/2013 Määräykset ja ohjeet 26/2013 Yhteiseurooppalainen raportointi (COREP) Dnro FIVA 18/01.00/2013 Antopäivä 9.12.2013 Voimaantulopäivä 29.6.2014 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 7/2016

Määräykset ja ohjeet 7/2016 Määräykset ja ohjeet 7/2016 Ohjeet moitteettomista palkitsemisjärjestelmistä sekä palkitsemiseen liittyvistä tiedonantovelvollisuuksista Dnro FIVA 11/01.00/2016 Antopäivä 30.8.2016 Voimaantulopäivä 1.1.2017

Lisätiedot

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU)

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) L 355/60 Euroopan unionin virallinen lehti 31.12.2013 KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) N:o 1423/2013, annettu 20 päivänä joulukuuta 2013, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 575/2013

Lisätiedot

Määräysten ja ohjeiden oikeudellinen luonne

Määräysten ja ohjeiden oikeudellinen luonne Määräykset ja ohjeet 25/2013 Vakavaraisuuden laskenta ja suuret asiakasriskit Dnro 18/01.00/2013 Antopäivä 9.12.2013 Voimaantulopäivä 1.1.2014 Muutospäivä: 4.12.2014 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 25/2013

Määräykset ja ohjeet 25/2013 Määräykset ja ohjeet 25/2013 Vakavaraisuuden laskenta ja suuret asiakasriskit Dnro FIVA 18/01.00/2013 Antopäivä 9.12.2013 Voimaantulopäivä 1.1.2014 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 5/2014

Määräykset ja ohjeet 5/2014 Määräykset ja ohjeet 5/2014 Raportointi varojen vakuussidonnaisuudesta Dnro FIVA 13/01.00/2014 Antopäivä 4.12.2014 Voimaantulopäivä 31.12.2014 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Täydennys Finanssivalvonnan lausuntoon luonnoksesta hallituksen esitykseksi

Täydennys Finanssivalvonnan lausuntoon luonnoksesta hallituksen esitykseksi Lausunto 1 (5) Valtiovarainministeriö Rahoitusmarkkinaosasto PL 28 00023 HELSINKI VM019:00/2013 Täydennys Finanssivalvonnan lausuntoon luonnoksesta hallituksen esitykseksi uudeksi laiksi luottolaitostoiminnasta

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 20/2013

Määräykset ja ohjeet 20/2013 Määräykset ja ohjeet 20/2013 Taloudellisen informaation raportointi Dnro FIVA 28/01.00/2013 Antopäivä 9.12.2013 Voimaantulopäivä 1.1.2014 Muutospäivä: 24.05.2016 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 20/2013

Määräykset ja ohjeet 20/2013 Määräykset ja ohjeet 20/2013 Taloudellisen informaation raportointi Dnro FIVA 28/01.00/2013 Antopäivä 9.12.2013 Voimaantulopäivä 1.1.2014 Muutospäivä: 31.12.201431.12.2015 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 10/2014

Määräykset ja ohjeet 10/2014 Määräykset ja ohjeet 10/2014 Julkistettavat tiedot varojen vakuussidonnaisuudesta ja varoista, jotka eivät ole vakuuskäytössä Dnro FIVA 15/01.00/2014 Antopäivä 4.12.2014 Voimaantulopäivä 27.12.2014 FINANSSIVALVONTA

Lisätiedot

Finanssivalvonnan standardin 3.1 muutokset

Finanssivalvonnan standardin 3.1 muutokset Finanssivalvonnan standardin 3.1 muutokset Tilinpäätös ja toimintakertomus Esityksen rakenne Nykyisen 3.1 Tilinpäätös ja toimintakertomus laajuus ja rakenne Uudet Fivan sääntelyn ohjeet Esitystekniset

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 4/2014

Määräykset ja ohjeet 4/2014 Määräykset ja ohjeet 4/2014 Vaihtoehtorahastojen hoitajat Dnro FIVA 6/01.00/2014 Antopäivä 1.7.2014 Voimaantulopäivä 22.7.2014 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 2/2015

Määräykset ja ohjeet 2/2015 Määräykset 2/2015 Elvytyssuunnitelmien laadinta ja varhainen puuttuminen, suositus Dnro FIVA 7/01.00/2015 Antopäivä 15.10.2015 Voimaantulopäivä Luvut 2, 3 ja 4: 1.11.2015; luvut 5 ja 6: 1.1.2016 luku 7:

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 14 päivänä elokuuta /2014 Laki. talletuspankkien yhteenliittymästä annetun lain muuttamisesta

Julkaistu Helsingissä 14 päivänä elokuuta /2014 Laki. talletuspankkien yhteenliittymästä annetun lain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 14 päivänä elokuuta 2014 616/2014 Laki talletuspankkien yhteenliittymästä annetun lain muuttamisesta Annettu Helsingissä 8 päivänä elokuuta 2014 Eduskunnan päätöksen

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 20/2013

Määräykset ja ohjeet 20/2013 Määräykset ja ohjeet 20/2013 Taloudellisen informaation raportointi Dnro FIVA 28/01.00/2013 Antopäivä 9.12.2013 Voimaantulopäivä 1.1.2014 Muutospäivä: 31.12.2014 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 2/2015

Määräykset ja ohjeet 2/2015 Määräykset 2/2015 Elvytyssuunnitelmien laadinta ja varhainen puuttuminen, suositus Dnro FIVA 7/01.00/2015 Antopäivä 15.10.2015 Voimaantulopäivä Luvut 2, 3 ja 4: 1.11.2015; luvut 5 ja 6: 1.1.2016 + FINANSSIVALVONTA

Lisätiedot

OP-Asuntoluottopankki Oyj LAUSUNTO 1 (7)

OP-Asuntoluottopankki Oyj LAUSUNTO 1 (7) OP-Asuntoluottopankki Oyj LAUSUNTO 1 (7) 20.1.2012 Finanssivalvonnalle KIINNITYSLUOTTOPANKKITOIMINTAA KOSKEVA LUPAMENETTELY JA RISKIENHALLINTA SEKÄ RAPORTOINTI Finanssivalvonta on 18.11.2011 pyytänyt lausuntoamme

Lisätiedot

ECB-PUBLIC EUROOPAN KESKUSPANKIN SUUNTAVIIVAT (EU) 2016/[XX*], annettu [päivänä kuuta 2016],

ECB-PUBLIC EUROOPAN KESKUSPANKIN SUUNTAVIIVAT (EU) 2016/[XX*], annettu [päivänä kuuta 2016], FI ECB-PUBLIC EUROOPAN KESKUSPANKIN SUUNTAVIIVAT (EU) 2016/[XX*], annettu [päivänä kuuta 2016], unionin oikeuden sallimien vaihtoehtojen ja harkintavallan käytöstä kansallisissa toimivaltaisissa viranomaisissa

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 4/2014

Määräykset ja ohjeet 4/2014 Vaihtoehtorahastojen hoitajat Dnro FIVA 6/01.00/2014 Antopäivä 1.7.2014 Voimaantulopäivä 22.7.2014 Lisätietoja Pääomamarkkinoiden valvonta/sijoituspalvelut ja -tuotteet FINANSSIVALVONTA puh. 09 183 51

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 5/2016

Määräykset ja ohjeet 5/2016 Määräykset ja ohjeet 5/2016 Tuotehallintamenettely Dnro FIVA 7/01.00/2016 Antopäivä 24.5.2016 Voimaantulopäivä 5.9.2016 Muutospäivä 30.8.2016 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Määräys osuuspankkien yhteenliittymän omien varojen ilmoittamisesta

Määräys osuuspankkien yhteenliittymän omien varojen ilmoittamisesta 1 (6) Osuuspankkien yhteenliittymän keskusyhteisölle Määräys osuuspankkien yhteenliittymän omien varojen ilmoittamisesta Rahoitustarkastus antaa osuuspankeista ja muista osuuskuntamuotoisista luottolaitoksista

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 2/2012

Määräykset ja ohjeet 2/2012 Määräykset ja ohjeet 2/2012 Vastuuvelan suojaaminen, kirjanpito- ja Dnro FIVA 10/01.00/2011 Antopäivä 23.2.2012 Voimaantulopäivä 31.12.2011 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 2/2015

Määräykset ja ohjeet 2/2015 Määräykset ja ohjeet 2/2015 Elvytyssuunnitelmien laadinta ja varhainen puuttuminen Dnro FIVA 7/01.00/2015 Antopäivä 14.10.2015 Voimaantulopäivä Luvut 2, 3 ja 4: 1.11.2015; luvut 5 ja 6: 1.1.2016 FINANSSIVALVONTA

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 14/2013

Määräykset ja ohjeet 14/2013 Määräykset ja ohjeet 14/2013 Kolmansien maiden kaupankäyntiosapuolet Dnro FIVA 15/01.00/2013 Antopäivä 10.6.2013 Voimaantulopäivä 1.7.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 09 183 51 faksi 09 183 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Lopulliset ohjeet EBA/GL/2017/02 11/07/2017

Lopulliset ohjeet EBA/GL/2017/02 11/07/2017 EBA/GL/2017/02 11/07/2017 Lopulliset ohjeet pankkien elvytys- ja kriisinratkaisudirektiivin mukaisen alaskirjauksen ja muuntamisen järjestyksen ja vakavaraisuusasetuksen/vakavaraisuusdirektiivin keskinäisistä

Lisätiedot

Palautelomake 1 (6) 22.5.2012. Julkinen

Palautelomake 1 (6) 22.5.2012. Julkinen Palautelomake 1 (6) Määräys ja ohje kiinnitysluottopankkitoimintaa koskevasta lupamenettelystä ja riskienhallinnasta sekä Määräys ja ohje kiinnitysluottopankkitoimintaa koskevasta raportoinnista Kooste

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 25/2013

Määräykset ja ohjeet 25/2013 Määräykset ja ohjeet 25/2013 Vakavaraisuuden laskenta ja suuret asiakasriskit Dnro FIVA 18/01.00/2013 Antopäivä 9.12.2013 Voimaantulopäivä 1.1.2014 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Standardi RA4.5. Korkoriskin ilmoittaminen. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA4.5. Korkoriskin ilmoittaminen. Määräykset ja ohjeet Standardi RA4.5 Korkoriskin ilmoittaminen Määräykset ja ohjeet Miten luet standardia Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden kokonaisuus, joka velvoittaa tai ohjaa valvottavia ja muita rahoitusmarkkinoilla

Lisätiedot

1 artikla. Kohde ja soveltamisala

1 artikla. Kohde ja soveltamisala L 107/76 25.4.2015 EUROOPAN KESKUSPANKIN PÄÄTÖS (EU) 2015/656, annettu 4 päivänä helmikuuta 2015, ehdoista, joiden täyttyessä luottolaitoksilla on lupa sisällyttää kesken tilikauden ja tilikauden päätteeksi

Lisätiedot

EUROOPAN KESKUSPANKIN PÄÄTÖS (EU)

EUROOPAN KESKUSPANKIN PÄÄTÖS (EU) 6.4.2018 L 90/105 PÄÄTÖKSET EUROOPAN KESKUSPANKIN PÄÄTÖS (EU) 2018/546, annettu 15 päivänä maaliskuuta 2018, omia varoja koskeviin päätöksiin liittyvästä toimivallan delegoinnista (EKP/2018/10) EUROOPAN

Lisätiedot

Finanssivalvonnan palaute saaduista lausunnoista

Finanssivalvonnan palaute saaduista lausunnoista Muistio 1 (5) Finanssivalvonnan palaute saaduista lausunnoista Kansallisen rahoitusjärjestelmän kannalta merkittävien luottolaitosten määrittäminen FK pitää yhdenmukaisen ja läpinäkyvyyden kannalta kannatettavana,

Lisätiedot

Luottoriskin vakavaraisuusvaatimus standardi- menetelmää käytettäessä Standardi 4.3c Liite 1 versio 3

Luottoriskin vakavaraisuusvaatimus standardi- menetelmää käytettäessä Standardi 4.3c Liite 1 versio 3 Luottoriskin vakavaraisuusvaatimus standardi- menetelmää käytettäessä Standardi.c Liite versio Luettelo hyväksytyistä luottoluokituslaitoksista sekä kuvaukset niiden laatimien luokitusten ja vakavaraisuuslaskennan

Lisätiedot

TÄYDENNYS 1/ AKTIA PANKKI OYJ:N OHJELMAESITTEEN/LISTALLEOTTOESITTEEN JOUKKOVELKAKIRJALAINOJEN LIIKKEESEENLASKUOHJELMAAN (

TÄYDENNYS 1/ AKTIA PANKKI OYJ:N OHJELMAESITTEEN/LISTALLEOTTOESITTEEN JOUKKOVELKAKIRJALAINOJEN LIIKKEESEENLASKUOHJELMAAN ( TÄYDENNYS 1/8.5.2014 AKTIA PANKKI OYJ:N OHJELMAESITTEEN/LISTALLEOTTOESITTEEN 23.4.2014 JOUKKOVELKAKIRJALAINOJEN LIIKKEESEENLASKUOHJELMAAN (500.000.000 EUROA) SEKÄ AKTIA DEBENTUURILAINA 3/2014, 3% 16.8.2019

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 1/2015

Määräykset ja ohjeet 1/2015 Määräykset ja ohjeet 1/2015 Henki- ja vahinkovakuutusyhtiöt, Solvenssi IIohjeet I osa Dnro FIVA 2/01.00/2015 Antopäivä 16.3.2015 Voimaantulopäivä 1.4.2015 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831

Lisätiedot

Lausuntoyhteenveto enimmäisluototussuhteen laskentaa koskevan määräyksen 3/2015 muutoksien johdosta annetuista palautteista

Lausuntoyhteenveto enimmäisluototussuhteen laskentaa koskevan määräyksen 3/2015 muutoksien johdosta annetuista palautteista 1 (6) Lausuntoyhteenveto enimmäisluototussuhteen laskentaa koskevan määräyksen 3/2015 muutoksien johdosta annetuista palautteista Finanssivalvonta pyysi lausuntoa luototussuhteen laskennasta annettuihin

Lisätiedot

CRD IV/ CRR -sääntelyn osa-alueet

CRD IV/ CRR -sääntelyn osa-alueet FINANSSIVALVONTA Päivitetty 16.4.2015 (Tämä on epävirallinen dokumentti, eivätkä dokumentissa esitetyt tiedot ole välttämättä täydellisiä ja ajantasaisia. Linkit johtavat ulos Finanssivalvonnan sivustolta.

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 9/2014

Määräykset ja ohjeet 9/2014 Määräykset ja ohjeet 9/2014 LEI-tunnuksen käyttöönotto Dnro FIVA 14/01.00/2014 Antopäivä 4.12.2014 Voimaantulopäivä 31.12.2014 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 20/2013

Määräykset ja ohjeet 20/2013 Määräykset ja ohjeet 20/2013 Taloudellisen informaation raportointi Dnro FIVA 28/01.00/2013 Antopäivä 9.12.2013 Voimaantulopäivä 01.01.2014 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet x/2014

Määräykset ja ohjeet x/2014 Määräykset ja ohjeet x/2014 Vaihtoehtorahastojen hoitajat Dnro x/xxx/xxxx Antopäivä xx.xx.2014 Voimaantulopäivä xx.xx.2014 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 5/2018

Määräykset ja ohjeet 5/2018 Määräykset ja ohjeet 5/2018 Varainsiirtojen mukana toimitettavat tiedot maksajasta ja Dnro 5/01.00/2018 Antopäivä 13.3.2018 Voimaantulopäivä 1.5.2018 FINANSSIVALVONTA puh. 09 183 51 faksi 09 183 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

option käyttöön otto

option käyttöön otto Finanssivalvonnan linjaukseti EU:n vakavaraisuusasetukseen sisältyviin toimivaltaisen viranomaisen harkintaan jätetyistä sääntelyoptioista (3.12.2013) CRR 6(4) Likviditeettiriski Option kuvaus Optio olla

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 3/2013

Määräykset ja ohjeet 3/2013 Määräykset ja ohjeet 3/2013 Asiakasvalitusten käsittely Dnro FIVA 16/01.00/2018 Antopäivä 6.3.2013 Voimaantulopäivä 18.3.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 09 183 51 faksi 09 183 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. ehdotuksesta energiayhteisön luettelon vahvistamiseksi energiainfrastruktuurihankkeista

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. ehdotuksesta energiayhteisön luettelon vahvistamiseksi energiainfrastruktuurihankkeista EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 12.7.2016 COM(2016) 456 final 2016/0213 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS ehdotuksesta energiayhteisön luettelon vahvistamiseksi energiainfrastruktuurihankkeista FI FI PERUSTELUT

Lisätiedot

FI LIITE XIII MAKSUVALMIUTTA KOSKEVA RAPORTOINTI (OSA 1(5): LIKVIDIT VARAT)

FI LIITE XIII MAKSUVALMIUTTA KOSKEVA RAPORTOINTI (OSA 1(5): LIKVIDIT VARAT) 1. Likvidit varat 1.1. Yleiset huomautukset FI LIITE XIII MAKSUVALMIUTTA KOSKEVA RAPORTOINTI (OSA 1(5): LIKVIDIT VARAT) 1. Tämä on yhteenvetotaulukko, johon kootaan asetuksen (EU) N:o 575/2013 412 artiklan

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 14/2013

Määräykset ja ohjeet 14/2013 Määräykset ja ohjeet 14/2013 Kolmansien maiden kaupankäyntiosapuolet Dnro FIVA 15/01.00/2013 Antopäivä 10.6.2013 Voimaantulopäivä 1.7.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet x/2019/

Määräykset ja ohjeet x/2019/ Määräykset ja ohjeet EU:n vakavaraisuusasetukseen liittyvät määräykset ja ohjeet Dnro Antopäivä 14.6.2019 Voimaantulopäivä 1.9.2019 Lisätietoja Pankkivalvonta/Pankkien sääntely ja riskialueet Pankkivalvonta/Pankkien

Lisätiedot

Toinen maksupalveludirektiivi HE 143/2017 vp. maksulaitos- ym. laeista

Toinen maksupalveludirektiivi HE 143/2017 vp. maksulaitos- ym. laeista Toinen maksupalveludirektiivi HE 143/2017 vp. maksulaitos- ym. laeista Talousvaliokunta 27.10.2017 Risto Koponen Rahoitusmarkkinaosasto Yleistä Toinen maksupalveludirektiivi (PSD2) Maksimiharmonisaatiodirektiivi,

Lisätiedot

Standardi RA4.7. Rahoitusriskin ilmoittaminen. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA4.7. Rahoitusriskin ilmoittaminen. Määräykset ja ohjeet Standardi RA4.7 Rahoitusriskin ilmoittaminen Määräykset ja ohjeet Miten luet standardia Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden kokonaisuus, joka velvoittaa tai ohjaa valvottavia ja muita

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 24.1.2018 C(2018) 256 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu 24.1.2018, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 575/2013 täydentämisestä sellaisten menettelyjen

Lisätiedot

Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM RMO Jaakkola Miia(VM) VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta

Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM RMO Jaakkola Miia(VM) VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM2014-00250 RMO Jaakkola Miia(VM) 28.03.2014 VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta Asia EKP:n asetus kehyksen perustamisesta yhteisen pankkivalvontamekanismin puitteissa tehtävälle

Lisätiedot

Siirtymäjärjestelyt, joilla lievennetään IFRS 9 -standardin käyttöönoton vaikutusta. Ehdotus asetukseksi (COM(2016)0850 C8-0158/ /0360B(COD))

Siirtymäjärjestelyt, joilla lievennetään IFRS 9 -standardin käyttöönoton vaikutusta. Ehdotus asetukseksi (COM(2016)0850 C8-0158/ /0360B(COD)) 23.11.2017 A8-0255/ 001-001 TARKISTUKSET 001-001 esittäjä(t): Talous- ja raha-asioiden valiokunta Mietintö Peter Simon A8-0255/2017 Siirtymäjärjestelyt, joilla lievennetään IFRS 9 -standardin käyttöönoton

Lisätiedot

Järjestelmäriskipuskuri Finanssivalvonnalle uusi makrovakausväline

Järjestelmäriskipuskuri Finanssivalvonnalle uusi makrovakausväline Järjestelmäriskipuskuri Finanssivalvonnalle uusi makrovakausväline 24.10.2017 Rahoitusmarkkinaosasto Uudistuksen tausta Baselin pankkivalvontakomitean suositukset vuonna 2010 pankkien vakavaraisuus- ja

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus rahoitus- ja vakuutusryhmittymän vakavaraisuuden laskemisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään rahoitus- ja vakuutusryhmittymien valvonnasta annetun lain (699/2004)

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 3/2013

Määräykset ja ohjeet 3/2013 Määräykset ja ohjeet 3/2013 Asiakasvalitusten käsittely Dnro FIVA 15/01.00/2012 Antopäivä 6.3.2013 Voimaantulopäivä 18.3.2013 Muutospäivä: 1.1.2015 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 28.11.2018 C(2018) 7778 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu 28.11.2018, delegoidun asetuksen (EU) N:o 1062/2014 muuttamisesta tiettyjen tehoaineen ja valmisteryhmän

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 1/2014 Luottolaitosten riskitiedonkeruu: Yhteenveto ja palaute lausunnoista

Määräykset ja ohjeet 1/2014 Luottolaitosten riskitiedonkeruu: Yhteenveto ja palaute lausunnoista Muistio 1 (5) Määräykset ja ohjeet 1/2014 Luottolaitosten riskitiedonkeruu: Yhteenveto ja palaute lausunnoista Viittaus Kommentit perusteluineen (ja mahdollinen muotoiluehdotus) Finanssivalvonnan vastaus

Lisätiedot

SOVELLETTAVAT RISKIKERTOIMET

SOVELLETTAVAT RISKIKERTOIMET N:o 1373 4573 Liite SOVELLETTAVAT RISKIKERTOIMET I Sovellettaessa lain 58 :ssä tarkoitettua vakiomenetelmää varat ja taseen ulkopuoliset sitoumukset painotetaan seuraavasti: Saamiset valtioilta ja keskuspankeilta

Lisätiedot

Liite 111. Pääomainstrumenttien keskeiset ominaisuudet

Liite 111. Pääomainstrumenttien keskeiset ominaisuudet Liite 111. Pääomainstrumenttien keskeiset ominaisuudet Pääomainstrumenttien keskeisten ominaisuuksien malli Jäsenosuus (osuus) 1 Liikkeeseenlaskija Jäsenosuuspankit 2 Yksilöllinen tunniste (esim. CUSIP,

Lisätiedot

Standardi RA4.10. Lähipiiriluottojen ja -sijoitusten ilmoittaminen Rahoitustarkastukselle. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA4.10. Lähipiiriluottojen ja -sijoitusten ilmoittaminen Rahoitustarkastukselle. Määräykset ja ohjeet Standardi RA4.10 Rahoitustarkastukselle Määräykset ja ohjeet Rahoitustarkastukselle RA4.10 dnro 14/120/2006 2 (12) SISÄLLYSLUETTELO 1 Soveltaminen 3 2 Tavoitteet 4 3 Kansainvälinen viitekehys 5 4 Normiperusta

Lisätiedot

Eurajoen Säästöpankin Debentuurilaina I/2014

Eurajoen Säästöpankin Debentuurilaina I/2014 TARJOUSESITTEEN TÄYDENNYS 1 29.8.2014 Eurajoen Säästöpankin Debentuurilaina I/2014 19.5.2014 Liikkeeseenlaskija: Eurajoen Säästöpankki Liikkeeseenlaskija: Eurajoen Säästöpankki Kirkkotie 6 27100 EURAJOKI

Lisätiedot

MÄÄRÄYS OSAKKEEN- JA KIINTEISTÖOMISTUKSEN ILMOITTAMISESTA

MÄÄRÄYS OSAKKEEN- JA KIINTEISTÖOMISTUKSEN ILMOITTAMISESTA Muutokset alleviivattu 1(5) Luottolaitoksille Omistusyhteisöille Rahoituspainotteisen rahoitus- ja vakuutusryhmittymän emoyritykselle MÄÄRÄYS OSAKKEEN- JA KIINTEISTÖOMISTUKSEN ILMOITTAMISESTA Rahoitustarkastus

Lisätiedot

asuntoluottodirektiivin mukaisista luotonvälittäjiä koskevista notifikaatioista

asuntoluottodirektiivin mukaisista luotonvälittäjiä koskevista notifikaatioista EBA/GL/2015/19 19.10.2015 Ohjeet asuntoluottodirektiivin mukaisista luotonvälittäjiä koskevista notifikaatioista 1 1. Noudattamista ja ilmoittamista koskevat velvoitteet Näiden ohjeiden asema 1. Tämä asiakirja

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 19.10.2017 C(2017) 6940 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu 19.10.2017, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 575/2013 täydentämisestä erääntyneen

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 5.2.2013 COM(2013) 46 final 2013/0026 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 98/8/EY muuttamisesta jauhetun maissintähkän lisäämiseksi

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 28.5.2015 C(2015) 3468 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu 28.5.2015, Euroopan parlamentin ja asetuksen (EU) N:o 575/2013 täydentämisestä teknisillä sääntelystandardeilla

Lisätiedot

FINANSSIVALVONNAN MÄÄRÄYS- JA OHJEKOKOELMAN UUDISTAMINEN

FINANSSIVALVONNAN MÄÄRÄYS- JA OHJEKOKOELMAN UUDISTAMINEN 11.11.2011 1 (6) Finanssivalvonnalle Lausuntopyyntö 7.10.2011, Dnro 10/2011 FINANSSIVALVONNAN MÄÄRÄYS- JA OHJEKOKOELMAN UUDISTAMINEN Finanssivalvonta (FIVA) on pyytänyt lausuntoa Finanssialan Keskusliitolta

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 7/2017

Määräykset ja ohjeet 7/2017 Määräykset ja ohjeet 7/2017 Keskusvastapuolten ja kauppapaikkojen tapahtumasyötteiden antamisesta arvopaperikeskusten saataville Dnro FIVA 10/01.00/2017 Antopäivä 8.8.2017 Voimaantulopäivä 8.8.2017 FINANSSIVALVONTA

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 30 päivänä kesäkuuta 2015. 812/2015 Laki. rahoitusvakausviranomaisesta annetun lain 5 luvun muuttamisesta.

Julkaistu Helsingissä 30 päivänä kesäkuuta 2015. 812/2015 Laki. rahoitusvakausviranomaisesta annetun lain 5 luvun muuttamisesta. SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 30 päivänä kesäkuuta 2015 812/2015 Laki rahoitusvakausviranomaisesta annetun lain 5 luvun muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan rahoitusvakausviranomaisesta

Lisätiedot

Seuraavat taloudelliset tiedot on julkaistu 17. marraskuuta 2016 Aktia Pankki Oyj:n osavuosikatsauksessa :

Seuraavat taloudelliset tiedot on julkaistu 17. marraskuuta 2016 Aktia Pankki Oyj:n osavuosikatsauksessa : TÄYDENNYS 4/18.11.2016 AKTIA PANKKI OYJ:N OHJELMAESITTEEN/LISTALLEOTTOESITTEEN 25.4.2016 JOUKKOVELKAKIRJALAINOJEN LIIKKEESEENLASKUOHJELMAAN (500.000.000 EUROA) SEKÄ AKTIA DEBENTUURILAINA 5/2016, 2,00%

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON ASETUS

Ehdotus NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 19.1.2017 COM(2017) 23 final 2017/0010 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON ASETUS Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2008/98/EY liitteen III muuttamisesta vaarallisuusominaisuuden

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 30. heinäkuuta 2012 (30.07) (OR. en) 12991/12 ENV 654 ENT 191 SAATE

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 30. heinäkuuta 2012 (30.07) (OR. en) 12991/12 ENV 654 ENT 191 SAATE EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 30. heinäkuuta 2012 (30.07) (OR. en) 12991/12 ENV 654 ENT 191 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 25. heinäkuuta 2012 Vastaanottaja: Euroopan unionin neuvoston

Lisätiedot

OP Ryhmän osavuosikatsaus 1.1. 30.6.2015

OP Ryhmän osavuosikatsaus 1.1. 30.6.2015 OP Ryhmän osavuosikatsaus 1.1. 30.6.2015 Sisällysluettelo 1. OP Ryhmä 2. Tulos 3. Vuosineljännes 4. Vakavaraisuus 5. Tase 6. Luotot ja asiakasvarat 7. Asiakkaat, omistaja-asiakkaat ym 8. 5-vuotistarkastelu

Lisätiedot

EMIR ja johdannaissopimusten ilmoittaminen

EMIR ja johdannaissopimusten ilmoittaminen EMIR ja johdannaissopimusten ilmoittaminen EMIR asetus (European Market Infrastucture Regulation) Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:0 648/2012 OTC-johdannaisista, keskusvastapuolista ja kauppatietorekistereistä

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 4/2011

Määräykset ja ohjeet 4/2011 Määräykset ja ohjeet 4/2011 Asuntoluoton ennenaikaisesta takaisinmaksusta perittävän enimmäiskorvauksen laskentaan käytettävät Dnro FIVA 9/01.00/2011 Antopäivä 15.12.2011 Voimaantulopäivä 31.3.2012 FIASSIVALVOTA

Lisätiedot

Työaikasääntelyä selvittävän työryhmän mietintö - työaikalaki. Yleistä. Kirkon alat ry. Lausunto Asia: TEM/1225/00.04.

Työaikasääntelyä selvittävän työryhmän mietintö - työaikalaki. Yleistä. Kirkon alat ry. Lausunto Asia: TEM/1225/00.04. Kirkon alat ry Lausunto 29.08.2017 Asia: TEM/1225/00.04.01/2016 Työaikasääntelyä selvittävän työryhmän mietintö työaikalaki Yleistä Onko ehdotettu uusi työaikalaki mielestänne hyväksyttävissä? Kyllä, mutta

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 20.10.2017 C(2017) 6967 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu 20.10.2017, tekstiilikuitujen nimityksistä ja niitä vastaavista tekstiilituotteiden kuitukoostumuksen

Lisätiedot

PALAUTE SAADUISTA LAUSUNNOISTA RAHOITUSTARKASTUKSEN STANDARDILUONNOKSET LUOTTORISKIN VÄHENTÄMISTEKNIIKOISTA:

PALAUTE SAADUISTA LAUSUNNOISTA RAHOITUSTARKASTUKSEN STANDARDILUONNOKSET LUOTTORISKIN VÄHENTÄMISTEKNIIKOISTA: 1 (5) SAADUISTA LAUSUNNOISTA RAHOITUSTARKASTUKSEN STANDARDILUONNOKSET LUOTTORISKIN VÄHENTÄMISTEKNIIKOISTA: 4.3e Luottoriskin vähentämistekniikat luottoriskin standardimenetelmää käytettäessä 4.3f Luottoriskin

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 5. kesäkuuta 2015 (OR. en) Euroopan komission pääsihteerin puolesta Jordi AYET PUIGARNAU, johtaja

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 5. kesäkuuta 2015 (OR. en) Euroopan komission pääsihteerin puolesta Jordi AYET PUIGARNAU, johtaja Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 5. kesäkuuta 2015 (OR. en) 9431/15 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 4. kesäkuuta 2015 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: AGRI 295 AGRISTR 40 AGRIFIN 51 DELACT 57 Euroopan komission

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 14.7.2016 C(2016) 4407 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu 14.7.2016, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 600/2014 täydentämisestä kolmansien maiden

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 4/2018 Luottoriskien hallinta rahoitussektorin valvottavissa: Yhteenveto ja palaute lausunnoista

Määräykset ja ohjeet 4/2018 Luottoriskien hallinta rahoitussektorin valvottavissa: Yhteenveto ja palaute lausunnoista Muistio 1 (8) Määräykset ja ohjeet 4/2018 Luottoriskien hallinta rahoitussektorin valvottavissa: Yhteenveto ja palaute lausunnoista Viittaus Kommentit perusteluineen (ja mahdollinen muotoiluehdotus) Finanssivalvonnan

Lisätiedot

Kuntien yhteinen varainhankintajärjestelmä

Kuntien yhteinen varainhankintajärjestelmä Kuntarahoituksen myöntämän rahoituksen edellytykset: Kuntien yhtiöiden rahoittaminen & Kunnan myöntämä takaus Kuntien yhteinen varainhankintajärjestelmä Varainhankinta Asiakkaat Omistajat Jäsenet Kuntien

Lisätiedot

HE 92/2017 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Kuntien takauskeskuksesta annetun lain 5 ja 8 :n muuttamisesta

HE 92/2017 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Kuntien takauskeskuksesta annetun lain 5 ja 8 :n muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Kuntien takauskeskuksesta annetun lain 5 ja 8 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi Kuntien takauskeskuksesta annettua

Lisätiedot

Kiinnitysluottopankkitoimintaa koskeva lupamenettely ja riskienhallinta sekä raportointi

Kiinnitysluottopankkitoimintaa koskeva lupamenettely ja riskienhallinta sekä raportointi Lausunto 1 (6) Finanssivalvonnalle Kiinnitysluottopankkitoimintaa koskeva lupamenettely ja riskienhallinta sekä raportointi Finanssivalvonta (FIVA) on pyytänyt Finanssialan Keskusliiton (FK) lausuntoa

Lisätiedot

HE 23/2007 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä

HE 23/2007 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä HE 23/2007 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä käsittelystä annetun lain 25 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 10/2013 Markkinoiden väärinkäyttöön liittyvä ilmoitusvelvollisuus - Yhteenveto lausunnoista

Määräykset ja ohjeet 10/2013 Markkinoiden väärinkäyttöön liittyvä ilmoitusvelvollisuus - Yhteenveto lausunnoista 1 (5) 14.6.2013 Määräykset ja ohjeet 10/2013 Markkinoiden väärinkäyttöön liittyvä ilmoitusvelvollisuus - Yhteenveto lausunnoista (Tässä yhteenvedossa käytetty määräyksien ja ohjeiden kohtien numerointi

Lisätiedot

9480/17 mha/sj/mh DGG 1C

9480/17 mha/sj/mh DGG 1C Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 31. toukokuuta 2017 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0360 (COD) 9480/17 EF 103 ECON 434 CCG 16 CODEC 873 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Asia: Neuvoston pääsihteeristö

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0305/4. Tarkistus. Mireille D'Ornano ENF-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0305/4. Tarkistus. Mireille D'Ornano ENF-ryhmän puolesta 21.10.2015 A8-0305/4 4 Johdanto-osan 7 kappale 7) Syyt, joiden perusteella direktiivillä (EU) 2015/412 muutettiin direktiiviä 2001/18/EY viljelyyn tarkoitettujen muuntogeenisten organismien osalta, pätevät

Lisätiedot

Luottolaitokset Sijoituspalveluyritykset VAKAVARAISUUDEN LASKENNASSA KÄYTETTÄVÄT MENETELMÄT VUOSINA

Luottolaitokset Sijoituspalveluyritykset VAKAVARAISUUDEN LASKENNASSA KÄYTETTÄVÄT MENETELMÄT VUOSINA RAHOITUSTARKASTUS TIEDUSTELU 1 (5) Dnro 7/311/2004 Luottolaitokset Sijoituspalveluyritykset VAKAVARAISUUDEN LASKENNASSA KÄYTETTÄVÄT MENETELMÄT VUOSINA 2007 2010 Rahoitustarkastus tiedustelee valvottavien

Lisätiedot

EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVI- OINTIMENETTELYSTÄ

EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVI- OINTIMENETTELYSTÄ YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Muistio Hallitussihteeri 11.5.2017 Eriika Melkas EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVI- OINTIMENETTELYSTÄ Pääasiallinen sisältö Tiettyjen julkisten ja yksityisten

Lisätiedot

PUBLIC EUROOPANUNIONIN NEUVOSTO. Brysel,30.huhtikuuta2013(03.05) (OR.en) 9068/13 LIMITE PESC475 RELEX347 CONUN53 COARM76 FIN229

PUBLIC EUROOPANUNIONIN NEUVOSTO. Brysel,30.huhtikuuta2013(03.05) (OR.en) 9068/13 LIMITE PESC475 RELEX347 CONUN53 COARM76 FIN229 ConseilUE EUROOPANUNIONIN NEUVOSTO Brysel,30.huhtikuuta2013(03.05) (OR.en) 9068/13 LIMITE PUBLIC PESC475 RELEX347 CONUN53 COARM76 FIN229 ILMOITUS:I/A-KOHTA Lähetäjä: Neuvostonpääsihteeristö Vastaanotaja:

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI NEUVOSTO Bryssel, 1. joulukuuta 2017 (OR. en) 2016/0360 B (COD) 2016/0360 (COD) PE-CONS 59/17 EF 266 ECON 915 CCG 31 CODEC 1756 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: EUROOPAN

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet xx/2015

Määräykset ja ohjeet xx/2015 Määräykset ja ohjeet xx/2015 Luototussuhteen laskenta Dnro FIVA 3/01.00/2015 Antopäivä 22.6.2015 Voimaantulopäivä 1.7.2016 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

OP Ryhmän osavuosikatsaus 1.1. 31.3.2015

OP Ryhmän osavuosikatsaus 1.1. 31.3.2015 OP Ryhmän osavuosikatsaus 1.1. 31.3.2015 Sisällysluettelo 1. OP Ryhmä 2. Tulos 3. Vuosineljännes 4. Vakavaraisuus 5. Tase 6. Luotot ja asiakasvarat 7. Asiakkaat ja jäsenet ym 8. 5-vuotistarkastelu OP Ryhmä

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 6/2016

Määräykset ja ohjeet 6/2016 Määräykset ja ohjeet 6/2016 Määräyksiä ja ohjeita tiedonantovelvollisuudesta Dnro FIVA 6/01.00/2016 Antopäivä 7.6.2016 Voimaantulopäivä 3.7.2016 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot