Strategiakatsaus. Valtuustotaso (taso 2) Tulostettu 5.8.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Strategiakatsaus. Valtuustotaso (taso 2) Tulostettu 5.8."

Transkriptio

1 Strategiakatsaus Valtuustotaso (taso 2) Tulostettu 5.8.

2 Hyvinvointiohjelma

3 1. Myönteisiä ja kannustavia kasvu- ja kehittymiskokemuksia läpi elämän (Versio 7) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari :25. Hyväksytty: Natunen, Sanna Mari :26. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 1. Myönteisiä ja kannustavia kasvu- ja kehittymiskokemuksia läpi elämän 1.1. Kannustetaan asukkaita kasvattamaan ja kasvamaan yhdessä samanarvoisina sekä oppimaan nykyhetkeä ja tulevaisuutta varten elämän eri vaiheissa. Koulutustarjonnassa kiinnitetään huomiota elinikäisen oppimisen mahdollisuuksiin. Vastuu Arviointikriteerit Toimenpiteet Tuotos Lasten ja nuorten 2014: Joustavan opetuslautakunta tyytyväisyys elinoloihin perusopetuksen Nuoriso- ja paranee ja oppimistulokset järjestäminen liikuntalautakunta kehittyvät myönteiseen Kulttuurilautakunta suuntaan. Lappeenrantalaisilla on oppimis- /koulutusmahdollisuuksia elämän eri vaiheissa. Koulujen hyvinvointiprofiilit, asiakastyytyväisyys, oppimistulokset, koulutuksen ulkopuolelle jääneet, koulutustarjonnan monipuolisuus, Hymypuntari/Nuorisoseula -mittariston kehitystyö myönteisen kasvu- ja oppimiskokemuksen seurantaan. Esiopetuksen ja perusopetuksen opetussuunnitelmien uudistaminen siten, että toimintakulttuuri on entistä myönteisempi ja kannustavampi. Sosiaalisen nuorisotyön sekä nuorisotiedotuksen henkilöstö tukee ja tarjoaa yksilöllistä ohjausta tarvitseville nuorille. 2014: Joustavaa perusopetusta tarjolla kolmessa 7-9 vuosiluokkien koulussa. Opetussuunnitelmien uudistuksiin on valmistauduttu henkilöstökoulutuksella ja luonnosvaiheessa oleviin esi - ja perusopetuksen opetussuunnitelmien perusteisiin tutustumalla Sosiaalisen nuorisotyön henkilökohtaisesti tuettujen nuorten määrä 49.

4 1. Myönteisiä ja kannustavia kasvu- ja kehittymiskokemuksia läpi elämän (Versio 7) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari :25. Hyväksytty: Natunen, Sanna Mari :26. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 1.2. Siirretään palvelurakenteen painopistettä erityispalveluista ennalta ehkäiseviin palveluihin ja varhaiseen tukemiseen siten että matalan kynnyksen kohtaamispaikkoja ja palveluja lisätään Nuoriso- ja liikuntalautakunta opetuslautakunta Kulttuurilautakunta Eksote Ennaltaehkäisevät, kuntouttavat ja kotiin vietävät palvelut tukevat kaikenikäisten asukkaiden arkea. Liikkuvia toimintamalleja kehitetään edelleen. Varhainen puuttuminen, ratkaisukeskeinen työote ja tuki ohjaavat toimintaa. Uudet ja vaikuttavat toimintamallit esim. kuraattoritoiminta, liikuntaneuvonta Matalan kynnyksen palvelut on otettu käyttöön; lastentalon, aikuistentalon ja ikäkeskuksen uudet toimintamallit, kasvatuksellinen nuorisotilatoiminta, nuorisotalotyön laatukriteerien mukainen toiminta. 2014: Eksoten matalankynnyksen palvelupisteet Lauritsalan ja IsoApu-palvelukeskuksen hyvinvointiasemat ovat aloittaneet toiminnan. Lasten ja nuortentalo on käynnistynyt ja tekee yhteistyötä nuoriso- ja liikuntatoimen sekä kasvatus- ja opetustoimen kanssa. Kirjasto tarjoaa kotipalvelua asukkaille, jotka eivät iän, sairauden, liikuntaesteen tai vamman takia voi itse asioida kirjastossa. 2014: Matalankynnyksen palvelut kannustavat asukkaita omahoitoon ja varhaiseen puuttumiseen. Lasten ja nuorten taloon on kannustanut varhaiseen puuttumiseen ja uusia asiakkaita on ohjautunut palveluihin runsaasti: uusia nuoria mennessä 154, lapsiperheitä omaaloitteisesti muutama / viikko, lähetteillä n /viikko. Toimintakäytäntöjen ja prosessien virtaviivaistaminen jatkuu yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Kirjaston kotipalveluasiakkaiden määrä 32, lainojen määrä 1602.

5 1. Myönteisiä ja kannustavia kasvu- ja kehittymiskokemuksia läpi elämän (Versio 7) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari :25. Hyväksytty: Natunen, Sanna Mari :26. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 1.3. Kannustetaan terveisiin elintapoihin ja luodaan olosuhteet, joissa elämänhallintataitojen paraneminen on mahdollista. Nuoriso- ja liikuntalautakunta opetuslautakunta Kulttuurilautakunta Ympäristölautakunta Eksote Kuntalaisten elintavat ja aktiivisuus kehittyvät myönteiseen suuntaan ja kiinnostus sekä mahdollisuudet omahoitoon kasvavat. Lasten ja nuorten kanssa työskenteleviä ohjaa valmennusnäkökulma ja Lappeenranta on mukana Liikkuva koulu -hankkeessa vuodesta 2013 lähtien. Sähköiset palvelut tukevat omasta terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtimista; Hyvissivuston käyttö lisääntyy. Liikunta, kulttuuri ja järjestöaktiivisuus lisääntyvät ja terveelliset elintavat yleistyvät (ATH- ja kouluterveys kysely) Hyvis-sivuston kävijämäärä Terveydenedistämisaktiivisu us eri toimialoilla (TEAviisari). 2014: Liikkuva kouluhanketta sekä koulutuksellinen tasa-arvohanketta perusopetuksessa toteutettu. Lauritsalan koulun ympäristö päätetty muuttaa savuttomaksi alueeksi. Hyvis-sivuston kehittäminen 2014: Liikkuva kouluhanke on tarjonnut uusia liikkumisen mahdollisuuksia ja aktivoinut peruskoululaisia. Päätös savuttomasta Hallituskadusta tehty kh:ssa syksyllä 2013, päätös pantu täytäntöön keväällä Hyvis-sivuston kävijämäärä on tasaisessa kasvussa ja terveyden ja hyvinvoinnin omaseurantamahdollisuuksi a kehitetty.

6 1. Myönteisiä ja kannustavia kasvu- ja kehittymiskokemuksia läpi elämän (Versio 7) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari :25. Hyväksytty: Natunen, Sanna Mari :26. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 1.4. Kulttuuri- ja liikuntapalvelut ovat kiinteä osa hyvinvointipalveluja. Nuoriso- ja liikuntalautakunta opetuslautakunta Kulttuurilautakunta Eksote Lappeenranta on edelläkävijä kulttuurin sekä liikunnan hyvinvointivaikutuksia hyödyntävissä palveluissa. Terveys-, liikunta- ja kulttuurineuvontaa annetaan sosiaali- ja terveydenhuollon sekä muissa palvelupisteissä ja tapahtumissa ja se huomioidaan myös viestinnässä. Kulttuuri- ja liikuntapalvelut ovat osa asiakaskohtaista palvelusuunnitelmaa ja niitä tuotetaan monipuolisesti eri ikäryhmille ja eri ikäryhmiä yhdistävästi. 2014: Liikuntatoimen liikuntaneuvonta ja matalan kynnyksen liikuntaryhmät edistävät asukkaiden liikunnallista elämäntapaa. Liikuntaneuvonta tekee yhteistyötä Eksote:n hyvinvointiasemien ja fysioterapiaosaston kanssa. Kulttuuritoimi kehittää asiakaslähtöistä palvelutarjontaa 2014: Liikuntatoimi tarjoaa liikuntaneuvontaa kuntalaisille. Liikuntaneuvonta on huomioitu Eksoten hoitosuosituksissa ja henkilöstölle on pidetty infotilaisuuksia neuvontaan ohjaamisen tehostamiseksi. Kultturitoimen matalan kynnyksen toimintatavat ovat vakiintuneet osaksi normaalitoimintaa esim. museoperjantai, kielikahvila, kulttuuripolku, konsertit Asukkaiden osallistumisaktiivisuus kasvaa (ATH, henkilöstön hyvinvointikysely). Liikunta- ja kulttuuritarjonnan monipuolisuus Hyvinvointipalveluiden näkyvyys ja tietoisuus palveluista kasvaa (ATH).

7 2. Sujuva arki (Versio 8) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari :33. Hyväksytty: Natunen, Sanna Mari :35. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 2. Sujuva arki 2.1. Otetaan käyttöön sekä vahvistetaan toimintamalleja, jotka tukevat perheitä ja vanhemmuutta sekä sukupolvien välistä, sukupolvien rajat ylittävää toimintaa ja yhteisöllisyyttä. Vastuu Arviointikriteerit Toimenpiteet Tuotos Lappeenrantalaislasten opetuslautakunta vanhemmat saavat Kulttuurilautakunta tarvittaessa tukea ja koettu Eksote tyytyväisyys elämään kasvaa. Laadukas varhaiskasvatus ja uudet yhteisölliset toimintamallit tukevat perheiden arkea Lasten ja nuorten ehkäisevien terveyspalvelujen henkilöstömitoitus toteutuu (äitiys- ja lastenneuvolat, kouluterveydenhuolto) Asiakastyytyväisyys. 2014: Toteutettu Koulutuksellinen tasa-arvo - hanketta järjestämällä koulutusta henkilöstölle ratkaisukeskeisen (neuropsykiatrisen) valmennuksen toimintamenetelmään ja niiden mukaisten toimintamallien suunnittelua ja toteuttamista niille lapsille ja perheille, joilla pulmia koulunkäynnissä 2014: Hankkeen aikana 46 opettajaa on valmistunut neuropsykiatriseksi valmentajaksi ja ratkaisukeskeinen työote on käytössä eri kouluissa. Saimaan amk:lta on tilattu arviointi, joka valmistuu vuoden 2014 loppuun mennessä.

8 2. Sujuva arki (Versio 8) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari :33. Hyväksytty: Natunen, Sanna Mari :35. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 2.2. Kehitetään toimintamalleja ja aikuisten yhteistyötä tukemaan lasten ja nuorten psykososiaalista hyvinvointia. opetuslautakunta Kulttuurilautakunta Eksote Nuoriso-ja liikuntalautakunta Pelastuslaitos Lasten ja nuorten psykososiaalinen hyvinvointi paranee ja psykososiaaliset ongelmat ja tuen tarvitsijoiden määrä vähenevät. Lasten- ja nuortentalon toiminnan aloittaminen Ratkaisukeskeinen ja verkostomainen toimintatapa Monialainen yhteistyö yleistyy, esim. nuorisotyön ja kirjaston yhteistyön toteutuminen, koulujen ja urheiluseurojen yhteistyö tiivistyy 2014: Lasten ja nuorten talon toimintamallia kehitetty yhteistyössä kasvatus- ja opetustoimen sekä nuorisotoimen etsivänuorisotyön kanssa. Järjestetty kaksi avointenovien tutustumispäivää. Nuorisotoimi on järjestänyt pienryhmä- ja kerhotoimintaa yhdessä kirjastojen ja koulujen kanssa. 2014: Toimintamallit muotoutumassa ja monialaisten prosessien mallinnus käynnistymässä Luodaan perheille yhteistä harrastus- ja kulttuuritoimintaa. Kulttuurilautakunta Nuoriso-ja liikuntalautakunta Lasten ja nuorten psykososiaaliset ongelmat. Perheille suunnattu yhteistoiminta lisääntyy. Perheille suunnattujen liikunta- ja kulttuuritapahtumien / ryhmien määrä Perheille suunnattujen pysyvien liikunta- ja kulttuuripalveluiden määrä. 2014: Liikuntatoimi suunnittelee ja toteuttaa harrastusmahdollisuusuuksi a lapsiperheille. Kulttuuritoimi järjestää eri toimipisteissään satutunteja, elokuvaesityksiä, kirjavinkkausta, kirjaleikkiä, konsertteja yms. tapahtumia lapsille, nuorille ja lapsiperheille. 2014: Perheille on suunnattu monipuolista harrastus- ja kultturitarjontaa

9 2. Sujuva arki (Versio 8) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari :33. Hyväksytty: Natunen, Sanna Mari :35. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 2.4. Tuetaan taloudellisesti heikoimmassa asemassa olevien lasten ja nuorten harrastus- ja vapaaajanviettomahdollisuuksia. opetuslautakunta Kulttuurilautakunta Eksote Nuoriso-ja liikuntalautakunta Kohdennetaan palveluita niitä eniten tarvitseville. Tunnistetaan toimeentulotuen lapsiperheasiakkaat tai perheet, joissa on vakava fyysinen sairaus, mielenterveys- ja/tai päihdeongelma ja ohjataan kohdennettuihin palveluihin. Asiakassegmentointi toteutuu Uudet palvelumallit ovat käytössä 2014 Tuettujen järjestöjen harrastajien määrä/vuosi. 2014: Sosiaalinen nuorisotyö varaa Kahilanniemen kuntosalilta oman salivuoron, jota tarjotaan omille asiakkaille sekä yhteistyötahojen nuorille maksutta. Toistaiseksi Peter Pan - musikaalia on tarjottu päiväkodeille edulliseen hintaan. Opiskelijat pääsevät edullisesti sisään ovelta omiin tuotantoihin, jos katsomossa on tilaa. Lappeenrannan kaupunki tarjoaa K9-korttilaisille ilmaisen pääsyn teatteriin ja kapupunginorkesterin konsertteihin. Alle 16- vuotiaat pääsevät ilmaiseksi museoon. 2014: Kohderyhmät käyttävät hinnoitteluetua ja tarjottuja tapahtumia. Valmisteltu kokeilu palloilukerhojen järjestämiseksi koulun kerhotoimintana Sammonlahden aluella yhteistyössä urheiluseurojen kanssa opetustoimi järjestää iltapäiväkerhotoimintaa ja kerhotoimintaa kehitetty yhdessä järjestöjen kanssa.

10 2. Sujuva arki (Versio 8) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari :33. Hyväksytty: Natunen, Sanna Mari :35. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 2.5. Tuetaan maahanmuuttajaperheide n kotoutumista. opetuslautakunta Kulttuurilautakunta Eksote Nuoriso-ja liikuntalautakunta Maahanmuuttajien kotouttaminen huomioi koko perheen tilanteen ja on eri toimialojen aktiivista yhteistyötä. Toimeentulotukea saavien maanmuuttajien määrä (%) Toteutuneet maahanmuuttajien terveystarkastukset/v Kotouttamistoimien monialainen yhteistyö Perusopetukseen valmistavan opetuksen osallistujamäärä. 2014: Liikuntatoimi saanut hankerahoitusta maahanmuuttajien koutoumiseen liikunnan avulla. Kotouttamisohjelman toimeenpano Kieli kotoutumisen välineenä (Kieko)- hankevarhaiskasvatuksessa 2014: Liikuntatoimi tekee yhteistyötä Eksoten Maahanmuuttopalveluiden kanssa. Kotouttamisohjelma jalkautus käynnistyy syksyllä Kieko -hankkeen aikana kehitettiin työvälineitä, joiden avulla venäjänkielisten lasten mahdollisiin kielen kehityksen ongelmiin voidaan puuttua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa

11 3. Ikäihmiset aktiivisina toimijoina (Versio 5) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Huovila, Krista :03. Hyväksytty: Huovila, Krista :03. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 3. Ikäihmiset aktiivisina toimijoina 3.1. Vahvistetaan laajaalaisia matalan kynnyksen neuvontapalveluja ja palveluohjausta. Vastuu Arviointikriteerit Toimenpiteet Tuotos Ympäristölautakunta Kulttuurilautakunta Eksote Nuoriso-ja liikuntalautakunta Ikäihmisten tietämys ennaltaehkäisevistä palveluista kasvaa ja he osaavat hakea apua tarvittaessa. Toteutetaan hyvinvointia tukevia kotikäynnit kaikille 75-vuotiaille ja suunnataan toimintaa ryhmämuotoisiin riskiryhmiin Vahvistetaan edelleen palveluohjausta ja IsoApu neuvontapisteen käyttöä sekä lisätään palvelusetelin käyttöä Itsepalvelupisteet ja sähköisen asioinnin edelleen kehittäminen: palvelujen käyttö/muutos. 2014: Ikäihmiset on huomioitu palvelujärjestelmän kehittämisessä. Eläke- ja vammaisjärjestöjä informoitu liikuntapalveluista yhteisissä tapaamisissa. Lisäksi tietoa jaettu järjestöjen liikuntavastaaville. Hyvinvointiasemilla ja ikäkeskuksessa on itsehoitopisteitä ja mahdollisuus opastettuun Hyvis.fi sivuston käyttöön. Palveluohjaajat ja vertaisohjaajat opastavat ja neuvovat asiakkaita. Vertaisohjaajien koulutus aloitettu. 2014: liikuntatoimi tekee tiivistä yhteistyötä eläkejärjestöjen kanssa. Hyvinvointiasemien itsepalvelupisteiden käyttö on laajentunut. Toimintamalli kannustaa oman terveydentilan ja hyvinvoinnin seurantaan ja huolehtimiseen. Vertaisohjaajat tukevat itsepalvelupisteiden käytön lisäämistä.

12 3. Ikäihmiset aktiivisina toimijoina (Versio 5) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Huovila, Krista :03. Hyväksytty: Huovila, Krista :03. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 3.2. Mahdollistetaan kodinomainen ja turvallinen asuminen. Pelastuslaitos Eksote Rakennuslautakunta 92 % yli 75-vuotiaista asuu kotona. Alueen eri toimijat tekevät yhteistyötä asumista tukevissa ja sähköisissä palveluissa. Kotihoito tukee tarkoituksenmukaisesti niitä, jotka sitä tarvitsevat: kotihoidon piirissä on 1314 % yli 75-vuotiaista Tuetaan omaishoitoa ja omaishoitajien jaksamista: omaishoidontuen piirissä on 56 % yli 75-vuotiaista Laitoshoidon purkaminen: tehostetun palveluasumisen määrä yli 75-vuotiaita kohti on n. 9 % vuonna : Kotikuntoutuksen toimintamalli on rakennettu ja sitä edelleenkehitetään käytöstä saatujen kokemusten perusteella. Tehoko-tiimi (tehostettu kotikuntoutus, fysioterapeutti, toimintaterapeutti ja lähihoitaja. Omaishoidonkriteerien säilyttäminen ennallaan. Päivätoiminnan ja vapaapäivien viettomahdollisuuksien tehostaminen. 2014: Kotikuntoutus tukee ikäihmisten kotonaselviytymistä ja toimintakykyä. Omaishoidon toimintamallit ovat kehittyneet. Pitkäaikaisessa laitoshoidossa olevien määrä yli 75-vuotiasta on alle 1% Asumisen muutostyöt / Kuntouttava toiminta Liikkuvat palvelut ja sähköiset palvelut tukevat kotona asumista.

13 3. Ikäihmiset aktiivisina toimijoina (Versio 5) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Huovila, Krista :03. Hyväksytty: Huovila, Krista :03. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 3.3. Kannustetaan asukkaita toimintakyvyn ylläpitämiseen ja aktiiviseen osallistumiseen. Kulttuurilautakunta Eksote Nuoriso-ja liikuntalautakunta Lappeenrantalaisten ikäihmisten toimintakyky kohenee ja osallistuvien ikäihmisten määrä kasvaa ja koettu yksinäisyys vähenee (ATH). Liikuntaryhmiä on saatavilla ja liikuntaneuvontaa suunnataan erityisesti työuransa päättäville 2014: Senioreille ohjattuja liikuntaryhmiä. Annettu henkilökohtaista liikuntaneuvontaa kaupunkilaisille sekä eläkeja vammaisjärjestöille. 2014: Senioreiden ohjattuja liikuntaryhmiä keväällä 52 kpl sekä kolme liikuntakurssia. Kesäkaudella ryhmiä 22 kpl ja 5 pyöräretkeä. Henkilökohtaista liikuntaneuvontaaa 1-5/2014 aikana 119 kpl ja eläke- ja vammaisjärjestöille tehtyjä neuvontakäntejä 7 kpl. Ikäihmisille suunnattujen liikuntaryhmien määrä ja asiakastyytyväisyys Liikuntaneuvonnan käynnit (hlö) Kulttuuritoimi aktivoi ikäihmisiä osallistumaan Ikäkeskuksen eli toimintakykykeskuksen yhteisöllisyyttä tukevat toimintamallit ja järjestötoiminnan aktivointi.

14 3. Ikäihmiset aktiivisina toimijoina (Versio 5) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Huovila, Krista :03. Hyväksytty: Huovila, Krista :03. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 3.4. Kehitetään yhteisöllistä, turvallista, esteetöntä ja liikunnalliseen elämäntapaan innostavaa elinympäristöä. Ympäristölautakunta Kulttuurilautakunta Rakennuslautakunta Nuoriso-ja liikuntalautakunta Pelastuslaitos Kaupunkiympäristö on mahdollisimman esteetön ja turvallinen ja aktivoi osallistumaan. Joukkoliikenteen reitit ja aikataulujen suunnittelu huomioi entistä paremmin palveluiden käyttönäkökulman. Esteettömyystyöryhmä toimii aktiivisesti: esteettömyyssuunnitelmat ja niiden toteutustilanne 2014: Rakennusvalvonta ohjaa ja neuvoo. Esteettömyysasiamies ohjaa ja neuvoo esteettömämpään rakentamiseen. Keskustan kehittämisen toimenpiteet tähtäävät kävelyedellytysten kehittämiseen. Pyöräilyn kehittämisestä erillinen hyväksytty pyöräilysuunnitelma, jota tehostetaan viestintä ja markkinointisuunnitelman toteuttamiseslla. 2014: Lauritsalan uimahalli sai Vammaisneuvoston erityismaininnan vuoden esteettömänä liikuntapaikkana. Joukkoliikenteen käyttö kasvaa Sähköisen asioinnin saavutettavuuden tukeminen: ohjaus ja koulutustarpeen huomioiminen Pääliikuntakeskusten liikuntaesteettömyyteen kiinnitetty huomiota ja pyydetty vammaisneuvostolta kommentit uusiin tai peruskorjattuihin liikuntapaikkoihin. Koettu turvallisuus kasvaa (ATH).

15 4. Vahva ote elämään (Versio 7) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari :56. Hyväksytty: Natunen, Sanna Mari :56. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 4. Vahva ote elämään 4.1. Lisätään syrjäytymisuhan alla olevien nuorten koulutusja työosallisuutta. Vastuu Arviointikriteerit Toimenpiteet Tuotos Nuorille on mahdollista opetuslautakunta löytää yksilöllistä kehitystä tukevaa koulutusta. Nuorisoja Eksote koulutustakuu toteutuu. Pajatoiminta (esim. nuorten taidepaja) tavoittaa nuoria Oppisopimuskoulutuspaikat lisääntyvät Työllistyneiden nuorten määrä kasvaa Nuorten yhteiskuntatakuu - ohjelman (TEM) läpivieminen. Ammattiopisto Sampo on käynnistänyt NAO-Nuorten aikuisten osaamisohjelmakoulutuksia. Koulutukset tarkoitettu vailla toisen asteen tutkintoa oleville vuotiaille. Nuortentaidepaja laajentanut palveluita koko Eksoten alueelle. Maahanmuuttajille suunnattu pajatoiminta on integroitu osaksi normaalia toimintaa vähäisen kysynnän vuoksi. Nuorten aikuisten osaamisohjelmakoulutus on käynnistynyt. Nuortentaidepaja on tavoittanut hyvin nuori ja onnistunut ohjaamaan nuoria työkokeiluihin ja/tai koulutukseen. Eksoten organisaatiomuutoksen takia nuorten ohjautuminen oppi-ja työpajatoimintaan on kangerrellut.

16 4. Vahva ote elämään (Versio 7) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari :56. Hyväksytty: Natunen, Sanna Mari :56. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 4.2. Vahvistetaan nuorisososiaalityötä ja etsivää nuorisotyötä. Eksote Nuoriso- ja liikuntalautakunta Kulttuurilautakunta Nuorisososiaalityö tavoittaa nuoret ja tavoittamattomien nuorten määrä laskee. Tavoittamattomien nuorten lukumäärä kaikista sosiaalisen nuorisotyöyksikön asiakkuuksista. Koppari toiminta /perheneuvola /Sihti toiminta jatkuu Lapsi- ja nuorisovastaanotto Etsivät nuorisotyöntekijät vakinaistettiin vuonna 2013 syksyllä. Vakinaistaminen sekä sosiaalipedagogiseen teoriaan pohjautuva työote ja etsivän työn metodi on mahdollistanut palvelun tarjoamisen useammalle nuorelle. Lasten ja nuorten talon toiminta on käynnistynyt. Yhteistyömuotojen sekä toimintaketjujen kehittäminen eri tahojen kanssa on käynnissä. Etsivänuorisotyö on onnistunut tavoittamaan, ohjaamaan ja tukemaan nuoria. Nuoristoimi tekee tiivistä yhteistyötä Eksoten lasten ja nuorten talon ja kulttuuritoimen kanssa esim. kirjastoissa nuorisotyöntekijöitä paikalla Oppilas- ja opiskelijahuolto edistävät kouluhyvinvoinnin parantamista sekä terveyttä ja hyvinvointia edistävän koulun syntymistä. opetuslautakunta Eksote Ympäristölautakunta Nuorille suunnatun kulttuurija vapaa-ajan toiminnan lisääntyminen. Koulujen viihtyvyys paranee ja oppilaiden koettu hyvinvointi lisääntyy. Lasten ja nuorten ehkäisevien terveyspalvelujen henkilöstömitoitus toteutuu (kouluterveydenhuolto) Kopparin uudet asiakkaat / vuosi Koulujen hyvinvointiprofiilit. opetustoimi ja Eksote ovat yhdessä muokanneet opetussuunnitelmat ja toimintakäytänteet elokuussa 2014 voimaan tulevan oppilas- ja opiskelijahuoltolain mukaisiksi. Laki edellyttää, että myös toisella asteella on koulupsykologi- ja kuraattoripalvelut sekä hoito - ja palvelutakuu Eksote on varautunut lain edellyttämiin resursseihin sekä kopparitoimintaan. Koulutilojen valvontakäynnit tehty suunnitelman mukaisesti. Sisäilmatyöryhmä toimii aktiivisesti. Koulujen hyvinvointiprofiilin tulokset lukuvuodelta peruskoulun 5. ja 9. luokilla vertailuaineistoa paremmat, lukiokoulutuksessa, jossa ei vertailuaineistoa, edellisvuotta paremmat.

17 4. Vahva ote elämään (Versio 7) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari :56. Hyväksytty: Natunen, Sanna Mari :56. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 4.4. Turvataan peruskoulun päättötodistus kaikille luodun toimintamallin mukaisesti ja tuetaan toisen asteen koulutukseen ja työelämään siirtymistä riittävällä yksilöllisellä ohjauksella erityisryhmät huomioiden Etsitään yhdessä ratkaisuja hyvinvointi- ja terveyseroja tuottaviin ongelmiin: Kehitetään ja otetaan käyttöön uusia palvelukonsepteja vaikeiden yhteiskunnallisten ongelmien kuten syrjäytymisen ehkäisemiseksi. opetuslautakunta Nuoriso- ja liikuntalautakunta opetuslautakunta Eksote Nuoriso- ja liikuntalautakunta Ympäristölautakunta Pelastuslaitos Peruskoulun jälkeen kaikilla Peruskoulun päättäneiden nuorilla on jatko-opiskelu tai jälkiohjaus jatko-opintoihin kuntoutuspaikka. toteutunut sitä tarvitseville. Mittarit: 9. luokan päättötodistuksen saaneet / ikäluokka, Yksilöllisten opintopolkujen järjestäminen (oppisopimus 2+1 malli, Uusien oppisopimuskoulutuspaikkoj en määrä, Pajatoiminta, Kopparin uudet asiakkaat / vuosi. Uusien palvelukonseptien kokeilut Palvelujen suurkäyttäjien (moniasiakkuuden) tunnistaminen Tunnistetaan monniasiakkuudet ja ohjataan kohdennettuihin toimenpiteisiin (Periytyvän syrjäytymisen katkaiseminen) Asiakassegmentointi toteutuu. Kaupunki on valmistellut mm. Eksoten ja Kaakkois- Suomen TE-toimiston kanssa kuntakokeiluhanketta, joka sisältää kohderyhmän tarpeiden kartoitusta sekä ohjaamomallin käyttöönottoa palveluiden suunnittelussa ja järjestämisessä. Ohjaamo on matalan kynnyksen palvelu nuorille aikuisille, joka tarjoaa nuorille monialaisen tukipalveluverkoston. Katsaus keväällä 2014 perusopetuksen päättäneiden jatkoopintoihin sijoittumiseen annetaan syyskuussa Lappeenranta on mukana valtiovarainministeriön nuorisotakuun kuntakokeilussa. Nuorisotakuun ohjaamon käynnistämiseen ja kehittämiseen haetaan ESR -rahoitusta.

18 5. Aktiivisesti osallistuvat lappeenrantalaiset (Versio 8) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari :37. Hyväksytty: Natunen, Sanna Mari :38. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 5. Aktiivisesti osallistuvat lappeenrantalaiset 5.1.Tuetaan yhteisöllisyyttä kehittämällä asukkaiden mahdollisuutta vaikuttaa päätöksentekoon. Päätöksenteko on läpinäkyvää. Vastuu Arviointikriteerit Toimenpiteet Tuotos Ympäristölautakunta Kuntalaisilla on käytössään 2014: Toimialat ovat erilaisia vaikuttamiskanavia aktiivisesti käyttäneet opetuslautakunta ja kuntalaisten näkemyksiä lähidemokratian eri Energia huomioidaan kaupungin osallistumismuotoja. Uutena Kulttuurilautakunta päätöksenteossa. toimintamuotona toteutettiin Ennakkovaikutusten arviointi mm. päättäjien kyselytunti. (EVA) laajenee eri Kuntalaisaloite -palvelu on Nuoriso- ja toimialoille vakiintuneeksi otettu käyttöön otakantaa.fi - liikuntalautakunta käytännöksi osana sivustolla Rakennuslautakunta päätöksentekoa. Vanhus- ja vammaisneuvostoilta, nuorisovaltuustolta ja lasten parlamentilta sekä alueraadeilta pyydetyt lausunnot 2014: Lastenparlamentti, nuorisovaltuusto, vanhus- ja vammaisneuvosto sekä asukasyhdistykset ovat osallistuneet aktiiviisesti asioiden valmisteluun mm. lausuntojen kautta. Otakantaa.fi mahdollistaa kuntalaisten osallistumisen. Asukkaiden ja kaupungin välinen vuorovaikutus on parantunut. Sähköisten vaikutuskanavien hyödyntäminen Ennakkovaikutusten arviointi (EVA) käyttö / v / toimiala.

19 5. Aktiivisesti osallistuvat lappeenrantalaiset (Versio 8) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari :37. Hyväksytty: Natunen, Sanna Mari :38. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 5.2. Osallistetaan kuntalaiset mukaan palvelujen suunnitteluun ja kehittämiseen. Luodaan uusia asiakaslähtöisiä palveluiden kehittämisen malleja mm. palvelumuotoilun, asiakasraatien, kokemusasiantuntijoiden, vertaisryhmien sekä kehittämisfoorumeiden ja -ryhmien avulla. Ympäristölautakunta opetuslautakunta Energia Kulttuurilautakunta Nuoriso- ja liikuntalautakunta Rakennuslautakunta Pelastuslaitos Asiakastyytyväisyys kasvaa, kun palvelumuotoilun keinoja hyödynnetään palvelujen suunnittelussa. Palvelumuotoilun hyödyntäminen eri toimialoilla Asiakasraatitoiminnan laajuus Asiakastyytyväisyys 2014: Palveluiden suunnittelussa hyödynnetään mm. asiakasraateja ja vertaisryhmiä. Esimerkiksi pyöräilysuunnitelman laadinnassa hyödynnetty vapaehtoisasiantuntijuutta. 2014: Asukkaiden näkemyksiä huomioitu palveluiden kehittämisessä.

20 5. Aktiivisesti osallistuvat lappeenrantalaiset (Versio 8) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari :37. Hyväksytty: Natunen, Sanna Mari :38. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 5.3. Lisätään kuntalaisten tietoisuutta osallistumismahdollisuuk sista ja osallisuutta. Ympäristölautakunta opetuslautakunta Kulttuurilautakunta Nuoriso- ja liikuntalautakunta Rakennuslautakunta Pelastuslaitos Kuntalaiselle tarjotaan kootusti tietoa yhdistystoiminnan, osallistumisen ja harrastamisen mahdollisuuksista. Asukastilaisuudet tavoittavat ja aktivoivat kuntalaisia. Hyvinvointinäkökulma on vahvasti esillä asukastilaisuuksissa ja kaupungin viestinnässä 2014: Toimialat ovat lisänneet osallistumismahdollisuuksia ja aktivoineet niistä tiedottamsita. Eksote ja kaupungin omat toimialat ovat osallistuneet asukastilaisuuksiin ja hyödyntäneet niitä tiedottamisessa. 2014: Kuntalaisten osallistumisaktiivisuus kasvaa ja tiedonsaanti osallistumismahdollisuuksist a lisääntyy. Asukastilaisuuksien määrä/v ja osallistujamäärät Alueraadit ja niiden osallistujamäärät Asukastoiminnan ja neuvostojen yhteistoiminta lisääntyy Uudet vaikutuskanavat ovat aktiivisessa käytössä (Ota kantaa) Aktiivinen tilapolitiikka (kaupungin tilojen monipuolinen ja tehokas käyttö) Aktiivisesti osallistuvien osuus ja niiden osuus, jotka eivät ole saaneet riittävästi tietoa kuntansa palveluista (ATH).

21 5. Aktiivisesti osallistuvat lappeenrantalaiset (Versio 8) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari :37. Hyväksytty: Natunen, Sanna Mari :38. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 5.4. Vahvistetaan kotiseudun arvostusta, ylpeyttä juurista ja yhteisöllisyyttä. opetuslautakunta Kulttuurilautakunta Olemassa olevat kulttuuripalvelut, tapahtumat ja yhteisölliset taidehankkeet tukevat Lappeenrannan imagoa kulttuurikaupunkina ja vahvistavat kuntalaisten identiteettiä. 2014: Kuntalaisille järjestetään erilaisia tapahtumia. Kaupunkimarkkinointi ja viestintä tukee asukkaiden tietoisuutta kotikaupungin vahvuuksista ja luo yhteisöllisyyttä. 2014:Kuntalaisille on tarjottu monipuolisia kulttuuri- ja liikuntatapahtumia. Kulttuuritapahtumien monipuolisuus ja yhteisöllisten taidehankkeiden määrä Asiakasraatitoiminta ja sen vaikuttavuuden arviointi Niiden osuus jotka ovat saaneet tarpeeseensa nähden riittävästi kulttuuripalveluita (ATH).

22 6. Kuunnellen ja yhdessä tehden (Versio 5) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Huovila, Krista :48. Hyväksytty: Huovila, Krista :48. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 6. Kuunnellen ja yhdessä tehden 6.1. Palveluissa painotetaan välittömyyttä, asiakaslähtöisyyttä ja ratkaisukeskeisyyttä. Asianosaista kuullaan ja hänen vaikutusmahdollisuuksiaa n lisätään itseä koskevassa päätöksenteossa, palveluissa ja niiden kehittämisessä. Vastuu Arviointikriteerit Toimenpiteet Tuotos Ympäristölautakunta Kuntalaiset ovat tyytyväisiä 2014: Asukkaiden saamiinsa palveluihin. kuuleminen kuuluu opetuslautakunta päätöksenteon prosessiin. Energia Asiakastyytyväisyys Päätöksenteossa on Kulttuurilautakunta lisääntyy noudatettava lakia. (asiakastyytyväisyyskyselyt) Rakennuslautakunta Pelastuslaitos Ajantasaisen tiedon välittäminen kuntalaisille asukastoiminnan kautta kehittämällä uusia yhteistyömuotoja konsernihallinnon ja asukkaiden välillä Kunnallis- ja hallintovalitusten määrä vähenee. 2014: Asukastyytyväisyyskysely toteutetaan syksyllä 2014.

23 6. Kuunnellen ja yhdessä tehden (Versio 5) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Huovila, Krista :48. Hyväksytty: Huovila, Krista :48. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 6.2. Kiinnitetään erityistä huomiota rajapinnoilla tehtävään yhteistyöhön ja voimavarojen yhdistämiseen kumppanuusverkostoissa. Lisätään yhteistyötä eri toimialojen, yksityissektorin ja 3. sektorin kesken täsmentämällä hyvinvoinnin alueen rajapinnoilla tehtävää työtä ja työnkuvia eri toimijoiden kesken. Ympäristölautakunta opetuslautakunta Kulttuurilautakunta Pelastuslaitos Nuoriso- ja liikuntalautakunta Julkista palvelutuotantoa täydentävä palveluverkko: yksityissektorin ja 3. sektorin toiminnan mahdollistaminen hyvinvointipalveluiden kokonaisuudessa. Kaupungin toimintaavustusten arviointikriteerejä on täsmennetty siten, että kriteereissä painotetaan hyvinvoinnin, terveyden ja osallisuuden edistämistä. Luodaan tapa/mittari arvioida kumppanuutta ja käytetään sitä. Järjestöyhteistyö 2014: Verkostoituminen ja toiminta eri toimialojen ja valtion viranomaisten kanssa on normaalia ja jokapäiväistä. Eläke- ja vammaisjärjestöjä kuullaan ja järjestöt tuottavat mm. ohjattua liikuntaa yhteistyössä liikuntatoimen kanssa. Järjestökoordinaattori on aloittanut toiminnan Eksotessa ja tekee tiivistä yhteistyöstä maakunnallisen hyvinvointityöryhmän ja kuntien kanssa. 2014: Järjestöjen ja toimialojen yhteistyö tiivistyy.

24 6. Kuunnellen ja yhdessä tehden (Versio 5) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Huovila, Krista :48. Hyväksytty: Huovila, Krista :48. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 6.3. Luodaan edellytykset sujuvalle, monialaiselle hyvinvointia vahvistavalle yhteistyölle. Edistetään innovatiivisten käytäntöjen ja tuotantotapojen käyttöönottoa laajapohjaisessa kehittämisyhteistyössä. Ympäristölautakunta opetuslautakunta Kulttuurilautakunta Rakennuslautakunta Pelastuslaitos Perustetaan hyvinvointityöryhmä poikkihallinnollisen, laajaalaisen, suunnitelmallisen ja aktiivisen hyvinvointityön mahdollistamiseksi. Väestön hyvinvoinnin tilaa seurataan ja siitä raportoidaan säännöllisesti sähköisen hyvinvointikertomuksen avulla. 2014: Toimialat ovat nimenneet edustajat hyvinvointityöryhmään. Väestön hyvinvoinnin tilaa seurataan sähköisen hyvinvointikertomuksen avulla. 2014: Kaupungissa toimii poikkihallinnollinen hyvinvointityöryhmä, joka seuraa ja raportoi väestön hyvinvoinnin tilasta säännöllisesti sähköisen hyvinvointikertomuksen avulla. Väestön hyvinvoinnin tilassa oleviin muutoksiin reagoidaan Ennakkovaikutusten arviointi (EVA:n) käyttöönoton tukeminen Uudet toimintamallit lisäävät kunnan terveyden edistämisaktiivisuutta (TEAviisari).

25 Kaupunkirakenneohjelma

26 1. Asuinympäristöönsä tyytyväiset asukkaat (Versio 8) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Huovila, Krista :53. Hyväksytty: Huovila, Krista :58. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 1. Asuinympäristöönsä tyytyväiset asukkaat Vastuu Arviointikriteerit Toimenpiteet Tuotos

27 1. Asuinympäristöönsä tyytyväiset asukkaat (Versio 8) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Huovila, Krista :53. Hyväksytty: Huovila, Krista :58. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 1.1. Kaavoitetaan, rakennetaan ja ylläpidetään houkuttelevia, vuorovaikutteisia ja omatoimisuuteen kannustavia asuinalueita, joissa itsenäinen selviytyminen on mahdollista ja arki sujuvaa elämän eri vaiheissa. Asuinalueille suunnitellaan kohtauspaikkoja vuorovaikutusta edistämään sekä julkisia tiloja taiteiden harrastamiseen ja taidekasvatukseen. Julkiset tilat suunnitellaan monipuoliseen yhteiskäyttöön. Suunnitelmien perusteella toteutetaan lapsiystävällinen, osallistava ja vireä kaupunkiympäristö, jota ympäristötaideteokset ja lastenkulttuuritapahtumat värittävät. Ympäristölautakunta opetuslautakunta Energia Pelastuslaitos Kulttuurilautakunta Tonttien ja asuntojen kysyntä alueilla. Asukastyytyväisyys. 2014: Tilojen käyttöehdot mahdollistavat tilojen käytön. Päiväkoti- ja koulupihat pyritään rakentamaan niin, että ne ovat lähiliikuntapaikkoja Ojala-Tuomela osa II laajennus (kaavoitus, maanhankinta, maaperän puhdistus, yhdyskuntatekniikan rakentaminen). Viipurin vanerin alue, kunnallistekniikan rakentamisen viimeistely, ympäristörakentaminen. Munteron rakentamisen valmistelu; hankesuunnittelu (siirtyy vuodelle 2015). Laihianranta, maanhankinta ja kaavoitus sekä hankesuunnittelu. Simolantien varren kerrostaloalue kaavoitus, kunnallistekniikka ja maankäyttösopimus; kunnallistekniikan rakentaminen, palokunnan. 2014: Pontuksen päiväkotikoulun ja Lauritsalan koulun suunnittelussa otetaan huomioon yhdistysten käyttötarpeet Kaava prosessissa, maaperän puhdistus aloitettu, kunnallistekniikan rakentaminen aloitetaan 10/2014 Viipurin vanerin alue etenee rakennusten toteutuksen mukaan Munterossa valmius aloittaa rakentaminen. Laihiarannan kaavoitus alkaa syksyllä. Simolantien kaava lainvoimainen, kunnallistekniikan rakentaminen etenee talonrakennushankkeen tahdissa. Tyysterniemen koulu palautunut kaupungille, jatkoesitykset tuodaan päätöksentekoon. Tyysterniemen koulun myyntiin johtava uusi kaavatarkastelu

28 1. Asuinympäristöönsä tyytyväiset asukkaat (Versio 8) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Huovila, Krista :53. Hyväksytty: Huovila, Krista :58. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 1.2. Parannetaan ympäristöä suunnitelmallisesti sekä ylläpidetään ympäristön puhtautta, viihtyisyyttä ja houkuttelevuutta. Kehitetään Lappeenrannan kaupungin ympäristöasioiden hallintaa ympäristöohjelman avulla. Ympäristölautakunta Ympäristön paranemista toteutetaan ja seurataan PienSaimaan kunnostustoimenpiteiden toteutuminen ja veden laadun paraneminen Ilman laadun tilaa seurataan (pienhiukkaset, hajut ym.) ja tehdään toimenpiteitä joilla laatu säilyy hyvänä 2014: Joutsenon taimitarhaalueen kunnostaminen selvittelyn alla Kivisalmen pumppaamon rakentaminen on käynnissä. Pien-Saimaan vedenlaadun parantamiseen liittyvät toimenpiteet 2014: Ympäristöohjelma valmistelu käynnistetty Kasvihuonekaasupäästöjen väheneminen Energiatehokkuuden lisääntyminen Luonnon monimuotoisuuden ylläpitäminen ja lisääminen Roskaantuminen vähenee Jätteiden hyötykäyttöaste kasvaa Green Campus alueen ympäristötavoitteiden toteutuminen Seurataan asukkaiden ympäristöasenteita kyselyillä.

29 1. Asuinympäristöönsä tyytyväiset asukkaat (Versio 8) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Huovila, Krista :53. Hyväksytty: Huovila, Krista :58. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 1.3. Kaavoitetaan, rakennetaan ja ylläpidetään riittävästi monipuolisia lähi- ja perusliikunta- ja leikkipaikkoja, joita kuntalaiset voivat käyttää ja saavuttaa vaivattomasti. Parannetaan ja ylläpidetään kevyen liikenteen väyliä lähiliikuntapaikkoina. Nuoriso- ja liikuntalautakunta Liikunta ja leikkipaikkojen määrä ja laatu. Asukastyytyväisyys. 2014: Liikuntatoimi toteuttanut seurojen ja asukkaiden kanssa yhteistyössä mm. frisbeegolfratoja, Huhtiniemen ja Joutsenon skeittiparkit ja edelleen Joutsenon alueen liikuntapaikkaverkostoon on panostettu. Lähiliikuntapaikkaselvitys valmistuu vuoden 2014 lopussa. 2014: Kaavaluonnoksia työnalla Pyöräilysuunnitelma, pyöräilyn markkinointi- ja viestintäsuunnitelma 1.4. Tuetaan yhteisöllisyyttä rohkaisemalla asukkaita kehittämään ja pitämään kunnossa yhteistä omaisuutta ja ympäristöä. Lisätään ja kehitetään tiedottamista asukkaille kaikista ohjelmista, parannuksista, uusista palveluista jne. joita tehdään. Ympäristölautakunta opetuslautakunta Energia Kulttuurilautakunta Nuoriso- ja liikuntalautakunta Asukastoimintaan ja muuhun yhteisölliseen toimintaan osallistuvien asukkaiden määrä. Yhteisöllisyyttä ja yhteisöllistä toimintaa tukevien ja soveltuvien tilojen määrä: kirjastot, tapahtumatilat ja alueet, konsertti-, teatteri ja museotilat jne. Leikkipaikkaverkkoselvitys tehdään vuonna : Merkittävistä 2014: Asukastilaisuudet, kaavahankkeista pidetty yhteisöllisyys kasvaa asukastilaisuuksia. Asukastoiminnnan talkootoiminta (Frisbee golf - rata, koirapuistotalkoot, erilaisia siistimistalkoita). Kannustettu yhteisöllisiin tapahtumiin. Liikuntatoimi tehnyt Pontuksen, Mustolan ja Hovinpellon luistelu- ja kiekkokaukaloiden osalta uudet kunnossapitosopimukset alueiden asukkaiden kanssa. Toteutettu asukkaiden ja 3. sektorin kanssa Pien- Saimaan suojelutoimenpiteitä.

30 1. Asuinympäristöönsä tyytyväiset asukkaat (Versio 8) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Huovila, Krista :53. Hyväksytty: Huovila, Krista :58. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 1.5. Turvallisen, terveellisen ja häiriöttömän elinympäristön turvaaminen. Ympäristölautakunta Elinympäristöstä aiheutuvien terveys ja turvallisuushaittojen väheneminen. Yleisellä paikalla tapahtuneet pahoinpitelyt ja yleisten paikkojen järjestyshäiriöt Lasten ja nuorten tekemät väkivaltarikokset / Lapset ja nuoret väkivaltarikosten uhrina Ilmanlaatu 2014: Suoritetaan elinympäristöön kohdituvaa säännöllistä, suunnitelmallista sekä asiakasaloitteista valvontaa Ilmanlaadun seuranta on Meluntorjuntasuunnitelman laadinta Liikenneturvallisuussuunnite lman täydentäminen ja toteuttaminen 2014: Ympäristöterveydenhuollon elinympäristöön kohdistuvia tarkastukäyntejä on toteutettu kesäkuun loppuun mennessä 604 kpl. Ilmanlaadun kk-raportit ja reaaliaikainen internet sivusto Meluntorjuntasuunnitelman valmistuu v 2014 Liikenneturvallisuus parantunut Melualueella asuvien asukkaiden lukumäärä

31 2. Sujuvat liikenneyhteydet (Versio 5) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Taskinen, Ilpo Tuomo Tapio :27. Hyväksytty: Huovila, Krista :10. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 2. Sujuvat liikenneyhteydet 2.1. Toteutetaan yleiskaavoissa esitettyä väylähierarkiaa Joukkoliikenteen, yksityisautoilun, pysäköinnin, pyöräilyn ja kävelyn matkaketjuista luodaan sujuvia ja turvallisia. Vastuu Arviointikriteerit Toimenpiteet Tuotos Asukastyytyväisyys. 2014: Yleiskaavoihin liittyvä 2014: Toteutunut liikennesuunnittelu suunnitellusti käynnissä, Pyöräilysuunnitelman toteuttamisen aloittaminen, Williparkki Pelastuslaitos Asukastyytyväisyys. Pysäköintipaikkojen määrä keskustassa (autot, moottoripyörät ja mopot). Pyöräilyverkoston kattavuus ja sujuvuus sekä pyöräpysäköinti. Esteettömyys. Juna ja bussiaikataulujen yhteensopivuus. Pyöräilyverkoston sujuvuus. Onnettomuustilastot. Joukkoliikenteen palvelutaso. 2014:Suunnitelma hyväksytty ja toteuttamisen valmistelu aloitettu. Keskustan kehittämishankkeita edistetty yhteistyössä kiinteistön omistajien kanssa 7+7 liikenneturvallisuusraportti vuodelle 2014 valmistunut. Liikenneturvallisuuden työkohteiden työohjelmaa toteutetaan. Kilpailutettu paikallisliikenne käynnistynyt, uudistuneet lipputuotteet. Joukkoliikenne viestintä- ja markkinointisuunnitelmaa toteutetaan. 2014: Pyöräilysuunnitelma Liikenneturvallusuusraportti

32 2. Sujuvat liikenneyhteydet (Versio 5) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Taskinen, Ilpo Tuomo Tapio :27. Hyväksytty: Huovila, Krista :10. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 2.3. Kasvatetaan joukkoliikenteen käyttäjämääriä matkalipputuotteita kehittämällä. Edistetään Imatralle, Helsinkiin ja Pietariin suuntautuvien joukkoliikenneyhteyksien paikkakunnallemme suotuisaa kehitystä Kunnossapidetään liikenneväyliä vuodenaikojen mukaan sovitun luokittelun mukaisesti. opetuslautakunta Joukkoliikenteen talous ja käyttäjämäärät. Joukkoliikennelipputuotteide n hinnat. Asiakastyytyväisyys. Liikenneväylien asiakastyytyväisyysmittaus. Ulkovalaistuksen asiakastyytyväisyysmittaus. Onnettomuustilastot. 2014: Joukkoliikenteen kehittämishanke Lipputuotteita kehitetty ja laadittu Joukkoliikenteen viestintä- ja markkinointisuunnitelma. 2014: Vuosittainen asukaskysely käynnissä tulokset syksyllä 2014: Esitys valmistunut ja periaatelinjaus kuljetusten yhteissuunnittelusta hyväksytty kaupunginhallituksessa konsernipalveluiden linjausten yhteydessä

33 3. Kaupunkikuva henkisen hyvinvoinnin tukena (Versio 3) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Huovila, Krista :05. Hyväksytty: Huovila, Krista :17. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 3. Kaupunkikuva henkisen hyvinvoinnin tukena 3.1. Suunnitellaan, rakennetaan sekä ylläpidetään viihtyisää ja siistiä ympäristöä. Kaavoituksen, suunnittelun, kaupunkikuvatyöryhmän ja rakennusvalvonnan asiantuntemusta hyväksi käyttäen huolehditaan, että kaupunki on esteettinen. Kehitetään ja hoidetaan suunnitelmallisesti kaupungin merkittäviä kulttuurihistoriallisia ympäristöjä ja rakennuksia sekä maisema-alueita monipuolistavana ja henkistä hyvinvointia tuottavana osana kaupunkikuvaa. Toteutetaan arkkitehtuuripoliittista ohjelmaa. Vastuu Arviointikriteerit Toimenpiteet Tuotos Ympäristölautakunta Asukastyytyväisyys Kulttuurilautakunta (ympäristönhoitomittari). Rakennuslautakunta Imagotutkimus. Kaupunkikuvan säilyminen ajallisesti monimuotoisena ja virikkeellisenä. 2014: Kaupunkikuvatyöryhmä jatkanut toimintaa säännöllisesti, käsitellyt mm. asemakaavoihin liittyviä massoittelua, rakennuslupia ja katu- ja aukiosuunnitelmia. Toimintaa jatkettu Arkkitehtuuripoliittisen ohjelman mukaisesti (Apoli) mukaisesti. Yleiskaavatyössä analysoidaan kaupunkirakennetta, toimenpiteitä ja vaikutuksia. Museo toimii asiantuntijana ja viranomaisena kulttuuriympäristöasioissa ja toimii useissa työryhmissä 2014: Yleiskaavat ja vaikutusarviointi

34 3. Kaupunkikuva henkisen hyvinvoinnin tukena (Versio 3) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Huovila, Krista :05. Hyväksytty: Huovila, Krista :17. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 3.2. Kehitetään kaupunkikuvaa niin, että se vastaa kansainvälisen yliopistokaupungin brändiä. Taajamametsiä hoidetaan suunnitelmallisesti. Rantaraittien rakentamista jatketaan. Suunnitellaan, rakennetaan ja ylläpidetään toreja ja aukioita erityisesti Marian aukio, Edustatori, Kirjastoaukio, Paasikivenpuisto ja Kauppatori. Jatketaan Viihtyisä ympäristö työryhmän toimintaa. Imagotutkimus, kuinka haluttu Lappeenranta on opiskelijakaupunkina. Puistojen ja taajamametsien hoitosuunnitelmien toteutuminen. Puistojen kuntoa kuvaava asukastyytyväisyysmittari. Taajamametsien hoitoa mittaava asukastyytyväisyysmittari. Läpikäveltävissä olevien rantaraittien määrä kilometreissä. 2014: Kaupunkikuvatyöryhmän työ on jatkunut säännöllisesti ja se on lausunut kaupunkikuvallisista asioista. Metsäsuunnitelman laatiminen ns. vanhan Lappeenrannan asemakaava-alueen ulkopuolisille metsille + Lappeenrannan taajamametsäsuunnitelma Rantaraitin rakentamisen jatkaminen. Viipurin vanerin alue painopisteessä Annetaan ympäristöja arkkitehtuurikasvatusta. Ympäristölautakunta opetuslautakunta Energia Pelastuslaitos Kulttuurilautakunta Ympäristötietoisuuden lisääntyminen. Roskaamisen ja ilkivallan väheneminen. Lisätään tietoisuutta ympäristöasioista ja arkkitehtuurista esim. järjestämällä erilaisia tilaisuuksia, tapahtumia, tempauksia, työpajoja ja koulutusta. 2014:Vihreän lipun saaneet yksiköt jatkavat toimintaansa ja käynnistetään uusia. Pien-Saimaan kuormituksen vähentäminen aiheena Lappeenrannan ja Taipalsaaren kouluissa. 2014:Lauritsalan päiväkodissa alkoi Kestävän kehityksen ohjelman laadinta lopputyötä suorittavan opiskelijan tuella

35 4. Tehokas maankäyttö (Versio 5) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Oksman, Ilkka :39. Hyväksytty: Huovila, Krista :11. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 4. Tehokas maankäyttö 4.1. Esitetään maakuntaja yleiskaavoituksessa tasapainoinen ja kestävä kaupan ja palvelujen rakenne. Vastuu Arviointikriteerit Toimenpiteet Tuotos Ympäristölautakunta 2014: Kaavojen Energia tärkeysjärjestys priorisoitu. Kaavat viedään viivytyksettä kh:n ja kv:n käsittelyyn Kaupan ja palvelun paikkoja on riittävästi ja ne ovat hyvin saavutettavissa.alueelle on syntynyt toimivat ja kasvavat verkostot (klusterit), jotka hyödyntävät kansainvälisiä markkinoita. Kaupunkirakenteen eheyttäminen maankäytön suunnittelulla 2014: Kaavoitusohjelma 2014 valmis ja toteutuksessa Etenee suunnitellusti, aikataulut eivät kestä luvatuissa, koska hankkeita on paljon verrattuna resursseihin.

36 4. Tehokas maankäyttö (Versio 5) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Oksman, Ilkka :39. Hyväksytty: Huovila, Krista :11. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 4.2. Tarjotaan riittävästi rakentamiskelpoisia työpaikka- ja asuintontteja sekä laadukkaita julkisten palvelujen tontteja, tonttitarjonnassa mukana sekä yksityisten että kaupungin rakentamiskelpoiset tontit. Parannetaan joukkoliikenteen palveluedellytyksiä. Tehostetaan maankäyttöä olemassa olevan yhdyskuntatekniikan varrella. Peruskorjataan asuinalueiden ulkoliikuntapaikkoja sekä kehitetään niistä entistä toiminnallisempia ja monipuolisempia lähiliikuntapaikkoja. Turvataan hyvinvointi- ja kulttuuripalvelujen saavutettavuus. Huolehditaan laadukkaista ja monipuolisista liikuntapaikoista, jotka mahdollistavat monipuolisen urheilun. Vuorovaikutusta edistävien julkisten tilojen toteuttaminen. Ympäristölautakunta Energia Nuoriso- ja liikuntalautakunta Tonttitarjonnan toteutunut monipuolisuus: asuinrakennuspaikkojen määrä jaoteltuna kerrostaloihin, pientaloihin yms. Joukkoliikennevyöhykkeellä asuvien asukkaiden määrä. Tapahtumapaikkojen monimuotoisuus, määrä ja laatu. Katukilometrien määrä asukasta kohti. 2014: Liikuntatoimi ja teknisen toimen kaavoitus ovat yhteistyössä selvittäneet käyttämättömien liikunta-aluevarausten määrän taajama-alueilla. Ne tullaan jatkossa hyödyntämään kaupungin muuhun tonttitarpeeseen. Liikuntatoimen kunnossapitoon on varattu rahoitusta niin, että tärkeimmät pääliikuntakeskukset ja reitit voidaan pitää hyvässä kunnossa. Kiinteistöohjelma, salkku E (myytävät kiinteistöt), rakennusmassan realisointi alkanut 2014: Alustavia luonnoksia poistettujen liikuntapaikkojen uudesta käytöstä Ensimmäinen erä myytävistä kiinteistöistä kilpailutettu. Liikuntatoimen budjetissa varaudutaan vuosittain pieniin liikuntapaikkojen peruskorjauksiin ja kunnostuiksiin, joilla olemassa olevaa liikuntapaikkaverkostoa pidetään kunnossa.

37 4. Tehokas maankäyttö (Versio 5) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Oksman, Ilkka :39. Hyväksytty: Huovila, Krista :11. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 4.3. Pidetään kaavat ajantasaisina. Tarjotaan laadukkaita asuinpaikkoja, joihin pääsee kätevästi bussilla tai muilla joukkoliikennevälineillä, pyörällä tai kävellen. Kehitetään eheää kaupunkirakennetta kiinteässä vuorovaikutuksessa elinkeinoelämän, julkishallinnon ja asukkaiden kanssa. Otetaan huomioon myös lasten ja nuorten mielipiteet kaupunkirakentamisessa ja suunnittelussa. Otetaan vapaaehtoisia asiantuntijoita mukaan suunnitteluun. Ympäristölautakunta opetuslautakunta Kulttuurilautakunta Aluekeskusten kehittäminen. Kävely ja pyöräilyvyöhykkeellä asuvien asukkaiden määrä. Joukkoliikennevyöhykkeellä asuvien asukkaiden määrä. Asumiskustannusvertailun tulos. 2014: Eri osayleiskaavat valmistelussa koko vuoden ajan. Asemakaavojen ajantasaisuus tarkastellaan säännöllisesti,tehostetusti niillä alueilla, joille on tulossa muutospaineita. 2014: Osayleiskaavat valtuuston hyväksyttäväksi vuoden 2015 alkupuolella. Mahdollistaa merkittävän työpaikkojen ja asukasmäärän kasvun.

38 5. Kaupunkikeskustan kehittäminen (Versio 5) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Oksman, Ilkka :48. Hyväksytty: Huovila, Krista :11. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 5. Kaupunkikeskustan kehittäminen 5.1. Rakennetaan kaupunkikeskusta kauniiksi ja ylläpidetään sen kauneutta. Lisätään ydinkeskustan vetovoimaa ja viihtyisyyttä mm. siirtämällä ydinkeskustan pysäköintiä maan alle ja vapauttamalla katutilaa ihmisille. Hyödynnetään ydinkeskustan vetovoimatekijöinä Myllysaarta, Linnoitusta ja satama-aluetta. Vastuu Arviointikriteerit Toimenpiteet Tuotos Kulttuurilautakunta Asukastyytyväisyys (keskustan rakennukset, valaistus, puistot, siisteys). Williparkki Imagotutkimus. 2014: City-korttelin ja Cityparkin toteutus, kaavat ja maankäyttösopimukset sekä Marian aukion jatkosuunnittelu, Valtakadun ja Koulukadun katusuunnitelmat. Hankesuunnittelu. Tilapäiset liikennejärjestelyt. TechnoParkki II toteuttaminen, Vapaudenaukio ja puistosuunnitelmat 2014: City-korttelin kaavat prosessissa

Onnellista elämää puhtaan Saimaan äärellä

Onnellista elämää puhtaan Saimaan äärellä Lappeenranta strategia Onnellista elämää puhtaan Saimaan äärellä Lappeenrannan kaupungin hyvinvointiohjelma 2013- Eloisassa, puhtaassa ja turvallisessa Lappeenrannassa on kaikenikäisten hyvä elää. Lappeenrantalaiset

Lisätiedot

Toimenpide Vastuu Arviointikriteerit Toimenpiteet Tuotos HYVINVOINTIOHJELMA 3.2. Mahdollistetaan kodinomainen ja turvallinen

Toimenpide Vastuu Arviointikriteerit Toimenpiteet Tuotos HYVINVOINTIOHJELMA 3.2. Mahdollistetaan kodinomainen ja turvallinen 3.2. Mahdollistetaan kodinomainen ja turvallinen Päätavoite: 3. Ikäihmiset aktiivisina toimijoina - 92 % yli 75-vuotiaista asuu kotona. asuminen. Eksote - Alueen eri toimijat tekevät yhteistyötä asumista

Lisätiedot

Kaunis, eheä ja esteetön kohtauspaikka. Lappeenrannan kaupungin kaupunkirakenneohjelma 2013-2016

Kaunis, eheä ja esteetön kohtauspaikka. Lappeenrannan kaupungin kaupunkirakenneohjelma 2013-2016 Kaunis, eheä ja esteetön kohtauspaikka Lappeenrannan kaupungin kaupunkirakenneohjelma 2013-2016 1 n 7 toimenpidekokonaisuutta Asukkaiden omatoimisuuden vahvistaminen ja oman hyvinvoinnin ylläpitämiseen

Lisätiedot

Strategiaseuranta 2015

Strategiaseuranta 2015 Strategiaseuranta 2015 Kaupunginvaltuusto (taso 2) Tulostettu 20.8.2015 Hyvinvointiohjelma 1. Myönteisiä ja kannustavia kasvu- ja kehittymiskokemuksia läpi elämän (Versio 11) - Lappeenrannan kaupunki 20.8.2015

Lisätiedot

Strategiaseuranta 2015

Strategiaseuranta 2015 Strategiaseuranta 2015 Valtuustotaso (taso 2) Tulostettu 19.3.2015 Hyvinvointiohjelma 1. Myönteisiä ja kannustavia kasvu- ja kehittymiskokemuksia läpi elämän (Versio 10) - Lappeenrannan kaupunki 19.3.2015

Lisätiedot

Lausuntopyyntö: Lappeenranta 2028 -strategia

Lausuntopyyntö: Lappeenranta 2028 -strategia Lausuntopyyntö: Lappeenranta 2028 -strategia 1 Taulukon täyttöohjeet Voitte esittää kommentteja kaikkiin toimenpideohjelmiin Kaikkia ohjelmia ei tarvitse kommentoida Kirjoittakaa kommentit niille varattuihin

Lisätiedot

Kaupunkirakenneohjelma

Kaupunkirakenneohjelma Kaupunkirakenneohjelma (Versio 2) - Lappeenrannan kaupunki 11.2.2015 Muokattu: Huovila, Krista 24.4.2014 09:16. Hyväksytty: Huovila, Krista 24.4.2014 09:18. Yksilöllinen tunniste: PRO-314-1973-fi Kaupunkirakenneohjelma

Lisätiedot

Taipalsaari: Laaja hyvinvointikertomus 2013-2016

Taipalsaari: Laaja hyvinvointikertomus 2013-2016 Taipalsaari: Laaja hyvinvointikertomus 2013-2016 Hyvinvointikertomus valtuustokaudelta 2009-2012 ja hyvinvointisuunnitelma valtuustokaudelle 2013-2016 Keskeneräinen Kertomuksen vastuutaho ja laatijat (viranhaltijat,

Lisätiedot

Marttilan kunnan suunnitelma ikääntyneen väestön tueksi vuosille 2013-2016

Marttilan kunnan suunnitelma ikääntyneen väestön tueksi vuosille 2013-2016 Marttilan kunnan suunnitelma ikääntyneen väestön tueksi vuosille 2013-2016 Ikäihmisten palveluiden tulevaisuuden visio Osallistava ja turvallinen Osallistava ja turvallinen kunta, joka tarjoaa ikäihmisille

Lisätiedot

Strategian raportointi 2016 Kaupunginhallitus

Strategian raportointi 2016 Kaupunginhallitus Strategian raportointi Kaupunginhallitus 2.5.2017 LAPPEENRANNAN KAUPUNKI Eloisassa, puhtaassa ja turvallisessa Lappeenrannassa on kaikenikäisten hyvä elää. Lappeenrantalaiset kehittävät aktiivisesti yritysystävällistä

Lisätiedot

Lausuntopyyntö: Lappeenranta 2028 strategia

Lausuntopyyntö: Lappeenranta 2028 strategia Lausuntopyyntö: Lappeenranta 2028 strategia 1 Taulukon täyttöohjeet Voitte esittää kommentteja kaikkiin toimenpideohjelmiin Kaikkia ohjelmia ei tarvitse kommentoida Kirjoittakaa kommentit niille varattuihin

Lisätiedot

Lappeenranta Strategian raportointi 2015 Kaupunginhallitus

Lappeenranta Strategian raportointi 2015 Kaupunginhallitus Lappeenranta Strategian raportointi 2015 Kaupunginhallitus 21.3. Eloisassa, puhtaassa ja turvallisessa Lappeenrannassa on kaikenikäisten hyvä elää. Lappeenrantalaiset kehittävät aktiivisesti yritysystävällistä

Lisätiedot

Kemin kaupunkistrategian 2030 valmistelu Kuntalaisten osallistaminen Yhteenveto kyselyjen tuloksista

Kemin kaupunkistrategian 2030 valmistelu Kuntalaisten osallistaminen Yhteenveto kyselyjen tuloksista Kemin kaupunkistrategian 2030 valmistelu Kuntalaisten osallistaminen Yhteenveto kyselyjen tuloksista 24.10.2017 Kuntalaisten osallistaminen KYSELYT INNODUEL-SOVELLUKSELLA: Lukiolaiset: Millaisessa Kemissä

Lisätiedot

Nuorisotakuu määritelmä

Nuorisotakuu määritelmä Mitä on ohjaus nuorisotakuussa Elise Virnes 25.9.2013 Nuorisotakuu 2013 - määritelmä Jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle tarjotaan työ-, työkokeilu-, opiskelu-,

Lisätiedot

THL Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto

THL Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto Ikääntyneiden asumiseen varautuminen kunnissa THL 12.3.2018 Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto Raija.Hynynen@ym.fi Ikääntyneiden asumistilanne 75-vuotta täyttäneistä vuoden 2016 lopussa STM ja

Lisätiedot

Kaupunginjohtajan talousarvioesitys Sivistystoimi Aulis Pitkälä

Kaupunginjohtajan talousarvioesitys Sivistystoimi Aulis Pitkälä Kaupunginjohtajan talousarvioesitys 2018-2020 Sivistystoimi Aulis Pitkälä Kaikkien sivistyskaupunki Oppiva sivistyskaupunki Elinvoimainen sivistyskaupunki Innovatiivinen sivistyskaupunki Espoo on sivistyskaupunki

Lisätiedot

HYVINVOINNIN JA TERVEYDEN EDISTÄMINEN KUUSAMOSSA - ONKO LIIKUNNALLA ROOLIA?

HYVINVOINNIN JA TERVEYDEN EDISTÄMINEN KUUSAMOSSA - ONKO LIIKUNNALLA ROOLIA? HYVINVOINNIN JA TERVEYDEN EDISTÄMINEN KUUSAMOSSA - ONKO LIIKUNNALLA ROOLIA? KUUSAMON STRATEGIA 2021 VISIO Kaikkien aikojen Kuusamo, elinvoimainen edelläkävijä ja moniarvoinen pohjolan luontopääkaupunki

Lisätiedot

Vanhusneuvoston kuntalaisaloite liikuntaneuvonnan järjestämisestä yli 64-vuotiaille

Vanhusneuvoston kuntalaisaloite liikuntaneuvonnan järjestämisestä yli 64-vuotiaille Kaupunginhallitus 32 23.01.2017 Vanhusneuvoston kuntalaisaloite liikuntaneuvonnan järjestämisestä yli 64-vuotiaille 1075/00.04.02.06/2016 KH 32 Valmistelija/lisätiedot: Kaupunginsihteeri Juha Willberg,

Lisätiedot

Joutsa, Luhanka ja Toivakka elinvoimapaja

Joutsa, Luhanka ja Toivakka elinvoimapaja Joutsa, Luhanka ja Toivakka elinvoimapaja 14.3.2019 Kuinka meillä voidaan? Hyvinvoinnin tila ja hyvinvointikertomukset kunnissamme Nina Peränen, hyvinvointikoordinaattori KSSHP Terveys WHO: täydellisen

Lisätiedot

NUORISO- JA LIIKUNTATOIMI 2015

NUORISO- JA LIIKUNTATOIMI 2015 NUORISO- JA LIIKUNTATOIMI 2015 Toimialan vuoden 2015 toimintakate alittui noin 210.000 eurolla talousarvioon nähden. Hallinnon toimintakatteen säästö oli noin 56.000 euroa, nuorisotoimen noin 16.000 euroa

Lisätiedot

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä koulun kerhotoiminnan laatukriteerit

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä koulun kerhotoiminnan laatukriteerit Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä koulun kerhotoiminnan laatukriteerit Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminta Kuvaus Hyvin järjestetty aamu- ja iltapäivätoiminta tukee koulun perustehtävää

Lisätiedot

TURVALLINEN YMPÄRISTÖ

TURVALLINEN YMPÄRISTÖ TURVALLINEN YMPÄRISTÖ Turvallinen Lappeenranta Lappeenrannan strategian tavoite v. 2028 VIIHTYISÄ JA TURVALLINEN YMPÄRISTÖ Sujuva arki ja turvallinen kasvuympäristö, jossa on varaa valita mieleisiä harrastuksia

Lisätiedot

Tyrnävän kunnan laaja hyvinvointikertomus Toimenpiteet ja suunnitelma

Tyrnävän kunnan laaja hyvinvointikertomus Toimenpiteet ja suunnitelma Tyrnävän kunnan laaja hyvinvointikertomus 2017-2020 Toimenpiteet ja suunnitelma Hyvinvointityö Tyrnävällä Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen osana kaikkea kunnan toimintaa Osallisuuden ja yhteisöllisyyden

Lisätiedot

Hankasalmi, Konnevesi, Äänekoski elinvoimapaja

Hankasalmi, Konnevesi, Äänekoski elinvoimapaja Hankasalmi, Konnevesi, Äänekoski elinvoimapaja 4.4.2019 Kuinka meillä voidaan? Hyvinvoinnin tila ja hyvinvointikertomukset kunnissamme Nina Peränen, hyvinvointikoordinaattori KSSHP Terveys WHO: täydellisen

Lisätiedot

Tulosyksikkö Prosessi Tavoite Strategianäkökulma A P T H 211 Lasten ja nuorten kasvun ja oppimisen edistäminen

Tulosyksikkö Prosessi Tavoite Strategianäkökulma A P T H 211 Lasten ja nuorten kasvun ja oppimisen edistäminen TOIMIELIN SIVISTYSLAUTAKUNTA SIVISTYSTOIMEN HALLINTO 211Sivistystoimen hallinto Lasten ja nuorten kasvun ja oppimisen Osaamisen, harrastamisen ja kulttuurin Terveyden ja elämänhallinnan Strategianäkökulmat:

Lisätiedot

Nuorten kuuleminen ja osallisuus. Siiloista kokonaisuuteen Pori Sivistysjohtaja Eija Mattila Huittisten kaupunki

Nuorten kuuleminen ja osallisuus. Siiloista kokonaisuuteen Pori Sivistysjohtaja Eija Mattila Huittisten kaupunki Nuorten kuuleminen ja osallisuus Siiloista kokonaisuuteen 9.2.2018 Pori Sivistysjohtaja Eija Mattila Huittisten kaupunki KAUPUNKISTRATEGIA 2017-2025 VISIO 2025 - Hulluna Huittisiin! Huittinen on turvallinen

Lisätiedot

POKAT Pohjois-Karjalan maakuntaohjelma

POKAT Pohjois-Karjalan maakuntaohjelma POKAT 2014 Pohjois-Karjalan maakuntaohjelma 2011-2014 Toimintalinjat: 1. Kilpailukykyiset elinkeinot ja yritystoiminta 2. Menestys viriää osaamisesta 3. Hyvinvoiva ja turvallinen maakunta 4. Puitteet houkutteleviksi

Lisätiedot

Nuorisolain uudistaminen koulutoimen näkökulmasta. Oulu

Nuorisolain uudistaminen koulutoimen näkökulmasta. Oulu Nuorisolain uudistaminen koulutoimen näkökulmasta Oulu 1.9.2016 1 Nuorisolaki 2 Lain tavoite Tämän lain tavoitteena on: 1) edistää nuorten osallisuutta ja vaikuttamismahdollisuuksia sekä kykyä ja edellytyksiä

Lisätiedot

HYVINVOINTIOHJELMA. Harjavalta 2025 Vahva ja rohkea

HYVINVOINTIOHJELMA. Harjavalta 2025 Vahva ja rohkea HYVINVOINTIOHJELMA Harjavalta 2025 Vahva ja rohkea Johdanto Hyvinvointiohjelma on yksi kolmesta kaupunkistrategiaan liittyvästä ohjelmasta. Hyvinvointiohjelma laadittiin virkamiestyönä laajasti eri sidosryhmiä

Lisätiedot

Tavoite Mittari Tavoitearvo Seuranta Asiakas Eri ikäryhmien osallisuuden vahvistamisen tueksi tehdään toimenpideohjelma. Kouluterveyskysely,

Tavoite Mittari Tavoitearvo Seuranta Asiakas Eri ikäryhmien osallisuuden vahvistamisen tueksi tehdään toimenpideohjelma. Kouluterveyskysely, SIVISTYSTOIMI Tulosalueet: Hallinto Perusopetus Varhaiskasvatus Opinto- ja vapaa-aika Toiminta-ajatus Sivistystoimen tavoitteena on tuottaa kuntalaisille monipuolisia ja korkealaatuisia palveluja toimialallaan

Lisätiedot

ASUKKAIDEN HYVINVOINTIOHJELMAN TOTEUTUMISEN SEURANTAMITTARIT

ASUKKAIDEN HYVINVOINTIOHJELMAN TOTEUTUMISEN SEURANTAMITTARIT 23.5.2011 ASUKKAIDEN HYVINVOINTIOHJELMAN TOTEUTUMISEN SEURANTAMITTARIT Lasten ja nuorten ohjelma Turusta parempi kasvukaupunki Turku tukee lasten ja nuorten kasvua ja vanhempien kasvatustehtävää ennalta

Lisätiedot

Rauman Tarina osa 2 Kaupunginvaltuusto

Rauman Tarina osa 2 Kaupunginvaltuusto Rauman Tarina osa 2 Kaupunginvaltuusto 27.11.2017 Rauman Tarina 2, 2018-2021 2 Hyvinvointia ja elinvoimaa tukevat linjaukset Terveellinen, turvallinen ja palveleva Rauma Vireän elinkeinoelämän Rauma Hyvien

Lisätiedot

Strategian tiivistys Kaupunginhallitus

Strategian tiivistys Kaupunginhallitus Strategian tiivistys Kaupunginhallitus 21.3. Eloisassa, puhtaassa ja turvallisessa Lappeenrannassa on kaikenikäisten hyvä elää. Lappeenrantalaiset kehittävät aktiivisesti yritysystävällistä yliopisto-

Lisätiedot

Nuorisotakuu koskee kaikkia nuoria. Elise Virnes

Nuorisotakuu koskee kaikkia nuoria. Elise Virnes Nuorisotakuu koskee kaikkia nuoria Elise Virnes 29.5.2013 Nuorisotakuu 2013 - määritelmä Jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle tarjotaan työ-, työkokeilu-, opiskelu-,

Lisätiedot

MAALLA MELKEIN KAUPUNGISSA KÄRKÖLÄN KUNNAN STRATEGIA

MAALLA MELKEIN KAUPUNGISSA KÄRKÖLÄN KUNNAN STRATEGIA MAALLA MELKEIN KAUPUNGISSA KÄRKÖLÄN KUNNAN STRATEGIA 2007 2020 KÄRKÖLÄN KUNTA STRATEGIA 2007 2020 1 (4) JOHDANTO Kunnanvaltuusto hyväksyi Kärkölän kunnan strategian 2001 2010 22.10.2001. Kunnallinen toimintaympäristö

Lisätiedot

Monialainen yhteistyö

Monialainen yhteistyö Monialainen yhteistyö - miten toimialat voivat hyötyä toisistaan yhteisten ja toimialakohtaisten tavoitteiden saavuttamisessa Alueelliset nuorisotyöpäivät 18.2.2016 Liikuntatoimen ylitarkastaja Ulla Silventoinen

Lisätiedot

Hyvinvoiva Kouvola. rakennetaan yhdessä! OVI-tiimi. Asukas Areena. Omahoito Ohjaamo VAIKUTA. IkäJelppi OSALLISTU VOI HYVIN

Hyvinvoiva Kouvola. rakennetaan yhdessä! OVI-tiimi. Asukas Areena. Omahoito Ohjaamo VAIKUTA. IkäJelppi OSALLISTU VOI HYVIN Hyvinvoiva Kouvola rakennetaan yhdessä! OVI-tiimi Asukas Areena Omahoito Ohjaamo VAIKUTA IkäJelppi OSALLISTU VOI HYVIN Miten Kouvolassa voidaan? Sairastavuusindeksi v. 2014 oli 106,5, mikä on valtakunnan

Lisätiedot

Lasten ja Nuorten ohjelma

Lasten ja Nuorten ohjelma Lasten ja Nuorten ohjelma RVS LASTEN JA NUORTEN KASVUN TUKEMINEN RYHMIEN VÄLISEN SOPIMUKSEN OHJELMALLE ASETTAMAT TAVOITTEET Panostetaan lapsiperheiden koti- ja perhepalveluihin. Tavoitteena on saada lasten

Lisätiedot

Hyvinvointisuunnitelma (luonnos) Nivalan kaupunki 2018

Hyvinvointisuunnitelma (luonnos) Nivalan kaupunki 2018 Hyvinvointisuunnitelma 2017-2021 (luonnos) Nivalan kaupunki 2018 HYVINVOINTIKERTOMUKSEN TULOSTEN JA YHTEENVEDON PERUSTEELLA LAADITAAN PAINOPISTEALUEET HYVINVOINTISUUNNITELMA EHDOTUS PAINOPISTELUALUEISTA

Lisätiedot

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelmat P1-P3:

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelmat P1-P3: Kaupunkistrategian toteuttamisohjelmat P1-P3: P1: Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointiohjelma P2: Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ohjelma P3: Ikääntyneiden ja vajaakuntoisten hyvinvointiohjelma

Lisätiedot

Miksi tarvittaisiin seniorien toimintakeskus? Seniorien toiminnat ja Elinvoimaa ikääntyville -kehitysohjelma. Kristiina Mustakallio 28.4.

Miksi tarvittaisiin seniorien toimintakeskus? Seniorien toiminnat ja Elinvoimaa ikääntyville -kehitysohjelma. Kristiina Mustakallio 28.4. Miksi tarvittaisiin seniorien toimintakeskus? Seniorien toiminnat ja Elinvoimaa ikääntyville -kehitysohjelma Kristiina Mustakallio Taustana väestönkehitys Espoossa 2014-2016 suhteellisesti kasvu on nopeinta

Lisätiedot

Nuorisopalvelut Asukastilaisuudet 2017 kevät

Nuorisopalvelut Asukastilaisuudet 2017 kevät Nuorisopalvelut Asukastilaisuudet 2017 kevät Nuorisotoimi Sirpa Räikkönen, nuorisotoimenjohtaja Mitä nuorisotyö on ennaltaehkäisevää kasvatustyötä päihteetöntä perustuu nuoren vapaaehtoisuuteen nuoren

Lisätiedot

Espoo Active City Liikuntapalvelut

Espoo Active City Liikuntapalvelut E A ti Cit Espoo Active City Liikuntapalvelut Espoo-strategia 2010 2013 (Kv 7.9.2009 /elinvoimainen ja kilpailukykyinen kaupunki) Tieteen, taiteen ja talouden sekä liikunnan yhdistämisen vetovoima Liikuntavisiosta

Lisätiedot

Kuntien, oppilaitosten ja työpajojen merkitys nuorisotakuun toteuttamisessa

Kuntien, oppilaitosten ja työpajojen merkitys nuorisotakuun toteuttamisessa Kuntien, oppilaitosten ja työpajojen merkitys nuorisotakuun toteuttamisessa Seinäjoki, 13.3.2013 Nuorisotakuun taustoja Perusasteen varassa olevat nuoret Työttömät alle 30-vuotiaat nuoret Työn ja koulutuksen

Lisätiedot

Ajankohtaista ikäihmisten palveluiden kehittämisessä. HEHKO-seminaari 22.3.2010 Peruspalveluministeri, TtT Paula Risikko

Ajankohtaista ikäihmisten palveluiden kehittämisessä. HEHKO-seminaari 22.3.2010 Peruspalveluministeri, TtT Paula Risikko Ajankohtaista ikäihmisten palveluiden kehittämisessä HEHKO-seminaari 22.3.2010 Peruspalveluministeri, TtT Paula Risikko Ikäihmisten palvelujen kehittämistä linjaavat Suosituksen tavoitteena on lisätä ikäihmisten

Lisätiedot

NURMIJÄRVEN KUNTASTRATEGIA 2014 2020. Nurmijärvi elinvoimaa ja elämisen tilaa.

NURMIJÄRVEN KUNTASTRATEGIA 2014 2020. Nurmijärvi elinvoimaa ja elämisen tilaa. NURMIJÄRVEN KUNTASTRATEGIA 2014 2020 Nurmijärvi elinvoimaa ja elämisen tilaa. Vuonna 2020 Nurmijärvi on elinvoimainen ja kehittyvä kunta. Kunnan taloutta hoidetaan pitkäjänteisesti. Kunnalliset päättäjät

Lisätiedot

KAUPUNKISTRATEGIA Homma hoidetaan

KAUPUNKISTRATEGIA Homma hoidetaan KAUPUNKISTRATEGIA 2025 Kohdataan Alavudella Hyvää ja kaunista Homma hoidetaan UUTEEN KAUPUNKIIN VALMISTAUTUMINEN Alavudella on pitkään tehty strategista suunnittelutyötä kehittämisohjelmia laatimalla.

Lisätiedot

Ikäihmisten palvelusuunnitelma

Ikäihmisten palvelusuunnitelma Kirjasto- ja kulttuuripalvelut Ikäihmisten palvelusuunnitelma 2016-2018 Kuva Sirkku Petäjä www.nurmijarvi.fi Palveluja ikäihmisille Kirjasto- ja kulttuuripalvelut laati ensimmäisen ikäihmisten palvelusuunnitelman

Lisätiedot

HYVINVOINTIKERTOMUKSEN PAINOPISTEET JA KEHITTÄMISKOHTEET

HYVINVOINTIKERTOMUKSEN PAINOPISTEET JA KEHITTÄMISKOHTEET HYVINVOINTIKERTOMUKSEN PAINOPISTEET JA KEHITTÄMISKOHTEET 2017 2019 Tavoitteet Toimenpiteet ja vastuutaho Resurssit Arviointimittarit Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Terveystietoisuuden lisääminen

Lisätiedot

JULKISEN, YKSITYISEN JA KOLMANNEN SEKTORIN YHTEISTYÖN

JULKISEN, YKSITYISEN JA KOLMANNEN SEKTORIN YHTEISTYÖN JULKISEN, YKSITYISEN JA KOLMANNEN SEKTORIN YHTEISTYÖN KEHITTÄMINEN ITÄ-SUOMESSA Maarita Mannelin maakuntasuunnittelija Pohjois-Karjalan jos ajaa maakuntaliitto a 6.2.2015 Maarita Mannelin Pohjois-Karjalan

Lisätiedot

Toimiva arki hanke / Pohjois-Pohjanmaa. Hyvinvoiva kasvuyhteisö HYKY

Toimiva arki hanke / Pohjois-Pohjanmaa. Hyvinvoiva kasvuyhteisö HYKY Toimiva arki hanke / Pohjois-Pohjanmaa Hyvinvoiva kasvuyhteisö HYKY Hyvinvointikoulun taustaa / Oulu Sivistys ja kulttuuripalvelut Hyvinvointipalvelut Lapset, nuoret ja lapsiperheet: Lasten tukeminen kasvu-

Lisätiedot

Kaupungin ydin- ja tukiprosessit. Kaupunginhallitus

Kaupungin ydin- ja tukiprosessit. Kaupunginhallitus Kaupungin ydin- ja tukiprosessit Kaupunginhallitus 28.5.2018 Järvenpään kaupunki Minna Lohtander 21.5.2018 Prosessien työstäminen Järvenpään kaupunki Minna Lohtander 21.5.2018 2 Uuden Järvenpään prosessien

Lisätiedot

Tampereen strategian lähtökohdat hyvinvointipalvelujen näkökulmasta

Tampereen strategian lähtökohdat hyvinvointipalvelujen näkökulmasta Tampereen strategian lähtökohdat hyvinvointipalvelujen näkökulmasta Johtoryhmien strategiastartti 25.4.2017 johtaja Taru Kuosmanen 1 Kokemukset nykyisestä strategiasta ja odotukset tulevalle Nykyinen strategia

Lisätiedot

TALOUSARVIO JA -SUUNNITELMA 15:06:11 VIRALLINEN TALOUSARVIO EUR EHDOTUS EDELL. 2018

TALOUSARVIO JA -SUUNNITELMA 15:06:11 VIRALLINEN TALOUSARVIO EUR EHDOTUS EDELL. 2018 Sivu 20 LOUSARVIO JA -SUUNNITELMA 15:06:11 VIRALLINEN LOUSARVIO 01.01. - 31.12. TILINP. 2017 EDELL. 2018 EHDOTUS 00006100 LIIKUNTOIMI VOITTEET Liikuntatoimi keskittyy kuntastrategian ja kunnan hyvinvointisuunnitelman

Lisätiedot

Kasvu, oppiminen, perheet

Kasvu, oppiminen, perheet Kasvu, oppiminen, perheet Pirjo Tuosa, selvityshenkilö Uudistuksen lähtökohtia Jyväskylän kaupungissa toteutetaan palvelu- ja organisaatiouudistus vuoden 2013 alussa hallinnon ja palvelujen järjestämissopimuksen

Lisätiedot

LAPUAN KAUPUNGIN STRATEGIA VUOTEEN

LAPUAN KAUPUNGIN STRATEGIA VUOTEEN LAPUAN KAUPUNGIN STRATEGIA VUOTEEN ARVOT Lapuan kaupunkikonsernin noudattamat arvot, joihin jokainen konsernissa työskentelevä henkilö sitoutuu. Oikeudenmukaisuus ja Tasapuolisuus Ihmisarvo on korvaamaton.

Lisätiedot

Kinnula, Pihtipudas ja Viitasaari elinvoimapaja

Kinnula, Pihtipudas ja Viitasaari elinvoimapaja Kinnula, Pihtipudas ja Viitasaari elinvoimapaja 2.4.2019 Kuinka meillä voidaan? Hyvinvoinnin tila ja hyvinvointikertomukset kunnissamme Nina Peränen, hyvinvointikoordinaattori KSSHP Terveys WHO: täydellisen

Lisätiedot

Nuorisotakuun toteuttaminen

Nuorisotakuun toteuttaminen Nuorisotakuun toteuttaminen Hyvinvointi- ja turvallisuuspalveluja sekä nuorisotakuun toteutumista koskeva kehittämisneuvottelu 4.8.2013 Saariselkä Lapin ELY-keskus Tiina Keränen 11.9.2013 Nuorisotakuu

Lisätiedot

Strategiaseuranta 2015

Strategiaseuranta 2015 Strategiaseuranta 2015 Lautakunta/toimielintaso (taso 3) Tulostettu 5.2.2015 lautakunta/toimielinkäsittelyn taustamateriaaliksi Hyvinvointiohjelma 1.2. Siirretään palvelurakenteen painopistettä erityispalveluista

Lisätiedot

Strategia Koululautakunta

Strategia Koululautakunta Strategia 2016 2020 Koululautakunta Strategiset pääteemat Kasvava, viihtyisä ja vetovoimainen elinympäristö -Houkuttelevat asumisen edellytykset -Monipuoliset, helposti saatavilla olevat ja laadukkaat

Lisätiedot

Mikkelin valtuustostrategia Visio, strategiset päämäärät ja ohjelmat

Mikkelin valtuustostrategia Visio, strategiset päämäärät ja ohjelmat Kaupunginvaltuusto 11.12.2017 Liite 1 100 Saimaan rannalla. Mikkelin valtuustostrategia 2018-2021 Visio, strategiset päämäärät ja ohjelmat Visio: Teemme yhdessä Saimaan kauniin Mikkelin Historialtaan ja

Lisätiedot

Varhaiskasvatus, koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena. Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE)

Varhaiskasvatus, koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena. Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE) Varhaiskasvatus, koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE) 40 M LAPE MUUTOSOHJELMA Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE) on yksi

Lisätiedot

Ikäystävällinen Kuopio - ohjelma vuosille

Ikäystävällinen Kuopio - ohjelma vuosille Ikäystävällinen Kuopio - ohjelma vuosille 2009-2030 Tavoitteena hyvinvoinnin tasa-arvo Jokaiselle on turvattava oikeus hyvään vanhuuteen Valtakunnallinen Ikäihmisten palvelujen laatusuositus 2008 Hyvinvoinnin

Lisätiedot

KASPERI II hankekatsaus 6/2012

KASPERI II hankekatsaus 6/2012 KASPERI II hankekatsaus 6/2012 Yhteistä työskentelyä kevään aikana Hankekäynnit joka hankkeessa lähinnä arviointikysymyksiin liittyen Ohjausryhmätyöskentelyn kautta tukeminen / ohjaaminen Yhteiset tapaamiset

Lisätiedot

Jämsän ja Kuhmoisten elinvoimapaja

Jämsän ja Kuhmoisten elinvoimapaja Jämsän ja Kuhmoisten elinvoimapaja 12.3.2019 Kuinka meillä voidaan? Hyvinvoinnin tila ja hyvinvointikertomukset kunnissamme Nina Peränen, hyvinvointikoordinaattori KSSHP Terveys WHO: täydellisen fyysisen,

Lisätiedot

Strategia Koululautakunta

Strategia Koululautakunta Strategia 2016 2020 Koululautakunta Strategiset pääteemat Kasvava, viihtyisä ja vetovoimainen elinympäristö -Houkuttelevat asumisen edellytykset -Monipuoliset, helposti saatavilla olevat ja laadukkaat

Lisätiedot

Maakunnan järjestöjen ja yhdistysten hyvinvointityö näkyväksi. Järjestöjen rooli maakunnan hyvinvointistrategien toteuttamisessa. Verkkokyselyn purku

Maakunnan järjestöjen ja yhdistysten hyvinvointityö näkyväksi. Järjestöjen rooli maakunnan hyvinvointistrategien toteuttamisessa. Verkkokyselyn purku Maakunnan järjestöjen ja yhdistysten hyvinvointityö näkyväksi Järjestöjen rooli maakunnan hyvinvointistrategien toteuttamisessa Verkkokyselyn purku Keski-Suomen Järjestöareena 7.9.2012 Kyselyn vastaajat

Lisätiedot

Suunnitelma ikääntyneen väestön hyvinvoinnin edistämiseksi ja tukemiseksi Sotesin toiminta-alueella

Suunnitelma ikääntyneen väestön hyvinvoinnin edistämiseksi ja tukemiseksi Sotesin toiminta-alueella Suunnitelma ikääntyneen väestön hyvinvoinnin edistämiseksi ja tukemiseksi Sotesin toiminta-alueella Suunnitelma perustuu ns. Vanhuspalvelulain 5 : Kunnan on laadittava suunnitelma ja se on osa kaupungin/kunnan

Lisätiedot

Varhaiskasvatus Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmassa vuosille Helsinki. Heli Jauhola

Varhaiskasvatus Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmassa vuosille Helsinki. Heli Jauhola Varhaiskasvatus Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmassa vuosille 2011 2016 9.2.2012 Helsinki Heli Jauhola Hallitusohjelma ja Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma 2011-2016 Hallitusohjelman

Lisätiedot

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen mallit ja ennaltaehkäisevä hyvinvointityö Keski-Pohjanmaalla

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen mallit ja ennaltaehkäisevä hyvinvointityö Keski-Pohjanmaalla Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen mallit ja ennaltaehkäisevä hyvinvointityö Keski-Pohjanmaalla 21.8.2014 Ilkka Luoma Terveyspalvelujohtaja/johtava ylilääkäri, Kokkolan kaupunki Johtava lääkäri, Peruspalveluliikelaitos

Lisätiedot

Kärkölän kunnan KH KV KÄRKÖLÄN KUNTA puh Virkatie Järvelä

Kärkölän kunnan KH KV KÄRKÖLÄN KUNTA puh Virkatie Järvelä Kärkölän kunnan KH 4.9.2017 KV 18.9.2017 KÄRKÖLÄN KUNTA puh. 044 770 2200 karkolan.kunta@karkola.fi Virkatie 1 16600 Järvelä www.karkola.fi KÄRKÖLÄN STRATEGIA Sisällys VISIO... 3 ARVOT... 3 STRATEGIAN

Lisätiedot

Laajassa hyvinvointikertomuksessa, laajassa hyvinvointisuunnitelmassa sekä vuosisuunnitelmassa 2019 olevat indikaattorit

Laajassa hyvinvointikertomuksessa, laajassa hyvinvointisuunnitelmassa sekä vuosisuunnitelmassa 2019 olevat indikaattorit Laajassa hyvinvointikertomuksessa, laajassa hyvinvointisuunnitelmassa sekä vuosisuunnitelmassa 2019 olevat indikaattorit Indikaattorit on valittu sen perusteella, että ne huomioidaan HYTE-kertoimessa.

Lisätiedot

Hyvinvoitityö kuntien vahvuudeksi - seminaari Vuokatti, Katinkulta

Hyvinvoitityö kuntien vahvuudeksi - seminaari Vuokatti, Katinkulta Hyvinvoitityö kuntien vahvuudeksi - seminaari 28.9.2017 Vuokatti, Katinkulta Maire Ahopelto, kuntayhtymän johtaja, sairaanhoitopiirin johtaja, sote - ja maakuntauudistuksen valmisteluryhmän varapuheenjohtaja

Lisätiedot

Kuntastrategia Kuva: Tiia Heimonen, Lemi

Kuntastrategia Kuva: Tiia Heimonen, Lemi Kuntastrategia 2025 Kuva: Tiia Heimonen, Lemi KUNNAN TEHTÄVÄ Hyvinvointi ja elinvoima SUUNTA: PIENESTÄ ISOKSI Lemi on hyvä paikka asua pienestä isoksi. Laadukkaita palveluja on tarjolla vauvasta vaariin.

Lisätiedot

Ikäystävällinen Hervanta

Ikäystävällinen Hervanta Valokuva: 2012 BLOM Ikäystävällinen Hervanta Ympäristöministeriö Tampereen kaupunki Tampereen Kotilinnasäätiö Tampereen Vanhuspalveluyhdistys ry 24.3.2016 Ikäystävällinen Hervannan palvelualue -projekti

Lisätiedot

HYVINVOINNIN TOIMEENPANOSUUNNITELMA VUOSILLE Hyvinvoinnin johtoryhmä

HYVINVOINNIN TOIMEENPANOSUUNNITELMA VUOSILLE Hyvinvoinnin johtoryhmä HYVINVOINNIN TOIMEENPANOSUUNNITELMA VUOSILLE 2018-2021 Hyvinvoinnin johtoryhmä JOHDANTO Hyvinvointipalvelut tuottaa palveluja kaikille kuntalaisille. Palvelut pidetään houkuttelevina ja luotettavina. Palvelutoiminnan

Lisätiedot

VESANNON SIVISTYSTOIMEN STRATEGIA

VESANNON SIVISTYSTOIMEN STRATEGIA VESANNON SIVISTYSTOIMEN STRATEGIA 2015-2020 Sivistystoimen palvelut Varhaiskasvatus: perhepäivähoito, ryhmäperhepäivähoito, päiväkoti, esiopetus Perusopetus: Vesannon yhtenäiskoulu, 1-9 lk Lukio: Vesannon

Lisätiedot

Kuntien ja itsehallintoalueiden vastuu ja roolit hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä

Kuntien ja itsehallintoalueiden vastuu ja roolit hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä Kuntien ja itsehallintoalueiden vastuu ja roolit hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä Sosiaali- ja terveysjohdon neuvottelupäivät 2.-3.2016 Hanna Tainio Varatoimitusjohtaja Kuntaliitto Mitä edistetään?

Lisätiedot

Varhaiskasvatus, koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena. Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE)

Varhaiskasvatus, koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena. Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE) Varhaiskasvatus, koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE) 40 M LAPE MUUTOSOHJELMA Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE) on yksi

Lisätiedot

Sivistyspalvelut tuottavat laadukkaita ja asiakaslähtöisiä palveluita, jotka lisäävät kuntalaisten hyvinvointia.

Sivistyspalvelut tuottavat laadukkaita ja asiakaslähtöisiä palveluita, jotka lisäävät kuntalaisten hyvinvointia. Outokummun kaupunki Talousarvio 2017 ja taloussuunnitelma 2018-2019 1 5.6 Tulosalue: Sivistyspalvelut Toimielin: Sivistyslautakunta Vastuuhenkilö: Sivistysjohtaja Toiminta-ajatus: Visio: Toiminta: Strategiset

Lisätiedot

Yhteisöllinen ja osallistava opiskelijahuolto. Leena Nousiainen / Rondo Training Oy Pori

Yhteisöllinen ja osallistava opiskelijahuolto. Leena Nousiainen / Rondo Training Oy Pori Yhteisöllinen ja osallistava opiskelijahuolto Leena Nousiainen / Rondo Training Oy 11.1.2013 Pori Keskeisiä linjauksia Uuteen lakiin ehdotetaan koottavaksi lainsäädännössä nyt hajallaan olevat oppilas-

Lisätiedot

Opetus- ja kulttuuripalvelujen näkökulma yhteistyöhön ja yhdyspinnoille

Opetus- ja kulttuuripalvelujen näkökulma yhteistyöhön ja yhdyspinnoille Opetus- ja kulttuuripalvelujen näkökulma yhteistyöhön ja yhdyspinnoille Kuntamarkkinat 14.9.2017 Irmeli Myllymäki, projektipäällikkö Opetus- ja kulttuuriyksikkö ONNISTUVA SUOMI TEHDÄÄN LÄHELLÄ Opetus ja

Lisätiedot

Toimintakyvyn edistäminen

Toimintakyvyn edistäminen Toimintakyvyn edistäminen Luokka Tarkoitus Prosessin omistaja Prosessin asiakkaat ja sidosryhmät Asiakkaiden tarpeet ja vaatimukset Prosessin lähtötilanne Prosessin lopputilanne Prosessin keskeiset resurssit

Lisätiedot

Sote ammattilainen ennaltaehkäise ja toimi asiakasta kuullen. POPmaakunta

Sote ammattilainen ennaltaehkäise ja toimi asiakasta kuullen. POPmaakunta Sote ammattilainen ennaltaehkäise ja toimi asiakasta kuullen Harrastukset Aikaa on Mielekäs tekeminen Edullisia harrasteita Työhistoria /voimavara Toimivan arjen kannalta uusien taitojen opettelu Ikäyliopisto

Lisätiedot

KUNTASTRATEGIA

KUNTASTRATEGIA KUNTASTRATEGIA 2018 2021 Arvot IHMISLÄHEINEN VASTUULLINEN AKTIIVINEN Visio KARSTULA ON ELINVOIMAINEN KUNTA, JOSSA IHMISTEN ON HYVÄ ELÄÄ JA YRITYSTEN MENESTYÄ! Palvelut ja hyvinvointi IHMISTÄ LÄHELLÄ Karstunen

Lisätiedot

Nuorisopalvelut Asukastilaisuudet 2017 kevät

Nuorisopalvelut Asukastilaisuudet 2017 kevät Nuorisopalvelut Asukastilaisuudet 2017 kevät Nuorisotoimi Kimmo Hölkki, nuorisotoimintayksikön päällikkö Mitä nuorisotyö on ennaltaehkäisevää kasvatustyötä päihteetöntä perustuu nuoren vapaaehtoisuuteen

Lisätiedot

Ympäristön muutos. Uusi hyvinvointi. Kunta hyvinvoinnin edistäjänä - verkostoprojekti. Tulevaisuuden kunta. Muuttuva johtaminen.

Ympäristön muutos. Uusi hyvinvointi. Kunta hyvinvoinnin edistäjänä - verkostoprojekti. Tulevaisuuden kunta. Muuttuva johtaminen. Hyvinvointiennakointi Hyvinvointijohtaminen kunnassa ja yhdyspinnoilla Uusi hyvinvointi Ympäristön muutos Kunta hyvinvoinnin edistäjänä - verkostoprojekti Hyvinvointinäkökulmaa yhdyspintasopimu ksiin Tulevaisuuden

Lisätiedot

Ristijärven kuntastrategia

Ristijärven kuntastrategia Ristijärven kuntastrategia 2018-2030 Johdanto Kuntastrategiassa esitetään Ristijärven kunnan tavoitteet kaudelle 2018-2030. Kuntastrategian tavoitteet tarkennetaan vuosittain arvioitaviksi toimenpiteiksi

Lisätiedot

Jyväskylä, Laukaa, Muurame, Uurainen elinvoimapaja

Jyväskylä, Laukaa, Muurame, Uurainen elinvoimapaja Jyväskylä, Laukaa, Muurame, Uurainen elinvoimapaja 9.4.2019 Kuinka meillä voidaan? Hyvinvoinnin tila ja hyvinvointikertomukset kunnissamme Nina Peränen, hyvinvointikoordinaattori KSSHP Terveys WHO: täydellisen

Lisätiedot

Kuntoutus ja ennaltaehkäisy. TYÖPAJAPÄIVÄ 1: Kuntouttava arviointijakso

Kuntoutus ja ennaltaehkäisy. TYÖPAJAPÄIVÄ 1: Kuntouttava arviointijakso KOKONAISUUS A: Kotiin vietävien palvelujen sisältö ja kohdentuminen Kuntoutus ja ennaltaehkäisy TYÖPAJAPÄIVÄ 1: Kuntouttava arviointijakso Eija Janhunen TAVOITTEENA MAAKUNNALLINEN IDEAALIMALLI KUNTOUTTAVAN

Lisätiedot

Punaisella merkityt kohdat ovat koulutyöskentelyn kysymyksiä, joihin toivomme teidän ottavan kantaa.

Punaisella merkityt kohdat ovat koulutyöskentelyn kysymyksiä, joihin toivomme teidän ottavan kantaa. Punaisella merkityt kohdat ovat koulutyöskentelyn kysymyksiä, joihin toivomme teidän ottavan kantaa. LUKU 4 YHTENÄISEN PERUSOPETUKSEN TOIMINTAKULTTUURI 4.5 Paikallisesti päätettävät asiat Toimintakulttuuri

Lisätiedot

Ajankohtaista hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä

Ajankohtaista hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä Ajankohtaista hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä Tallink Silja, 11.5.2017 Anne Taulu, Ylitarkastaja, FT, TtM, sh Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen Lounais-Suomen aluehallintovirasto 1 Hyvinvoinnin

Lisätiedot

ITÄ-SAVON SAIRAANHOITOPIIRI SOSTERI SAVONLINNAN KAUPUNKI

ITÄ-SAVON SAIRAANHOITOPIIRI SOSTERI SAVONLINNAN KAUPUNKI Liite 1 ITÄ-SAVON SAIRAANHOITOPIIRI SOSTERI SAVONLINNAN KAUPUNKI SUUNNITELMA IKÄÄNTYNEEN VÄESTÖN TUKEMISEKSI 2016-2020 27.2.201 SISÄLTÖ 1. SUUNNITELMAN TAUSTAA... 1 2. OSALLISUUS JA TOIMIJUUS... 2 3. ASUMINEN

Lisätiedot

TUUSULAN KUNNALLISJÄRJESTÖ Vaaliohjelma ELINVOIMAA TUUSULAAN - HALLINNOSTA IHMISTEN YHTEISÖKSI

TUUSULAN KUNNALLISJÄRJESTÖ Vaaliohjelma ELINVOIMAA TUUSULAAN - HALLINNOSTA IHMISTEN YHTEISÖKSI TUUSULAN KUNNALLISJÄRJESTÖ Vaaliohjelma 2017 - ELINVOIMAA TUUSULAAN - HALLINNOSTA IHMISTEN YHTEISÖKSI Keskustalla on yhdessä tekemisestä 110 vuotinen perinne. Keskusta rakentaa politiikkansa ihmisen, ei

Lisätiedot

Strategia 2017 > Strategia 2018 Yhdyskuntatoimen toimenpiteet strategisiin tavoitteisiin 1-3 (muutokset punaisella)

Strategia 2017 > Strategia 2018 Yhdyskuntatoimen toimenpiteet strategisiin tavoitteisiin 1-3 (muutokset punaisella) Strategia 2017 > Strategia 2018 Yhdyskuntatoimen toimenpiteet strategisiin tavoitteisiin 1-3 (muutokset punaisella) VALTUUSTOKAUDEN PAINOPISTEALUEET JA TAVOITTEET 1. Varmistetaan mahdollisuus kohtuuhintaiseen

Lisätiedot

NUORET, HYVINVOINTI JA POHJOIS-KARJALA. Maarita Mannelin maakuntasuunnittelija

NUORET, HYVINVOINTI JA POHJOIS-KARJALA. Maarita Mannelin maakuntasuunnittelija NUORET, HYVINVOINTI JA POHJOIS-KARJALA Maarita Mannelin maakuntasuunnittelija Pohjois-Karjalan maakuntaliiton keskeisimmät tehtävät Maakuntaliiton tavoitteena on Pohjois-Karjalan tekeminen entistä paremmaksi

Lisätiedot

Osallistuva lapsi ja nuori parempi kunta

Osallistuva lapsi ja nuori parempi kunta Osallistuva lapsi ja nuori parempi kunta O P A S K A U N I A I S T E N V I R A N H A L T I J O I L L E J A L U O T T A M U S H E N K I L Ö I L L E L A S T E N J A N U O R T E N K U U L E M I S E E N 1

Lisätiedot

Oulun palvelumalli 2020:

Oulun palvelumalli 2020: Oulun palvelumalli 2020: asiakaslähtöisyyttä, yhteisöllisyyttä ja monituottajuutta OSAAVA KUNTA tutkimuksen -SEMINAARI KUNTAPÄIVILLÄ 15.5.2013 Kehittämispäällikkö Maria Ala-Siuru Oulun palvelumalli 2020:

Lisätiedot

2 Hyvinvointi talousarvio 2017 ja henkilöstömäärä

2 Hyvinvointi talousarvio 2017 ja henkilöstömäärä Toimiala: toimialajohtaja HYVINVOINTI Hyvinvointijohtaja 2,1 hlöä Toimialan keskitetyt palvelut mm. henkilöliikennesihteeri 31.12.2017 saakka Palvelualueet: palvelualuejohtajat HYVINVOINNIN JA TERVEYDEN

Lisätiedot

Turvallisuus osana ikäihmisten palveluiden kehittämistä. Kehitysjohtaja Merja Tepponen, TtT

Turvallisuus osana ikäihmisten palveluiden kehittämistä. Kehitysjohtaja Merja Tepponen, TtT Turvallisuus osana ikäihmisten palveluiden kehittämistä Kehitysjohtaja Merja Tepponen, TtT Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa - kärkihankkeen tavoitteet Kärkihanke

Lisätiedot