Lautakuntien kokoushuone, os. Kamreerintie 3 B, 12. kerros

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Lautakuntien kokoushuone, os. Kamreerintie 3 B, 12. kerros"

Transkriptio

1 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 1 / 61 Kokoustiedot Aika keskiviikko klo 17:30-19:35 Paikka Lautakuntien kokoushuone, os. Kamreerintie 3 B, 12. kerros Saapuvilla olleet jäsenet Sanna Lauslahti, puheenjohtaja Minna Eväsoja Nina From Inka Hopsu Taru Saraste Seppo Huhta, saapui klo :n 18 käsittelyn aikana, poistui klo :n 18 käsittelyn aikana, saapui klo :n 20 käsittelyn aikana Kaarina Järvenpää Juhana Malme Tiina Kujala, saapui klo :n 17 käsittelyn aikana Jarmo Nieminen Jukka Niemelä Arto Turunen Henrik Vuornos Tiina Thure-Toivanen Harri Waltari Muut saapuvilla olleet Hannele Kerola kaupunginhallituksen edustaja Sampo Suihko sivistystoimen johtaja Kaisu Toivonen suomenkielisen opetustoimen johtaja Titta Tossavainen suomenkielisen varhaiskasvatuksen johtaja Virpi Mattila kehittämispäällikkö Juha Nurmi kehittämispäällikkö Carl Slätis toimitusjohtaja, poistui klo Juha Hovinen suunnittelupäällikkö, poistui klo Kasper Sukselainen nuvan edustaja Markku Kälviä henkilöstön edustaja Kaisa Pitkänen tiedottaja Tuija Seppänen sihteeri

2 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 2 / 61 Allekirjoitukset Sanna Lauslahti puheenjohtaja Tuija Seppänen sihteeri Pöytäkirjan tarkastus Pöytäkirja tarkastettu ja hyväksytty: Minna Eväsoja Pöytäkirjan nähtävänäolo julkipannun kuulutuksen mukaan on pöytäkirja ollut yleisesti nähtävänä osoitteessa Kamreerintie 3 B, 8. krs, Espoon keskus.

3 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 3 / 61 Käsitellyt asiat Pykälä Liitteet Otsikko Sivu 15 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen 4 16 Pöytäkirjan tarkastajan valinta Espoon kaupungin päiväkotien sekä koulujen ja lukioiden 6 väistötilaperiaatteet Karhusuon koulun ja päiväkodin, Kirstin koulun ja 10 Tuomarilan koulun rakennushankkeiden tarveselvitykset 19 5 varhaiskasvatuslautakunnan vuosien Espoo-strategian tulostavoitteiden sekä vuoden 2013 talousarvion seuranta, tilinpäätösennakko, suomenkielinen opetus varhaiskasvatuslautakunnan vuosien Espoo-strategian tulostavoitteiden sekä vuoden 2013 talousarvion seuranta, tilinpäätösennakko, suomenkielinen varhaiskasvatus 21 8 Suomenkielisen opetuksen tulosyksikön vuoden käyttösuunnitelman hyväksyminen 22 9 Suomenkielisen varhaiskasvatuksen tulosyksikön vuoden käyttösuunnitelman hyväksyminen 23 Lasten päivähoidosta perittävien asiakasmaksujen 40 indeksitarkastus 24 Lisäopetusryhmien perustaminen lukuvuodelle Lukiokoulutuksen valmistavan koulutuksen toteuttaminen 46 Espoossa 26 Helsingin seudun erilaiset oppijat ry:n avustushakemus 51 vuodelle Komeetan koulun johtokunnan henkilökunnan edustajan 53 vaalikelpoisuuden menetys ja täydennysvaali 28 Nuuksion koulun johtokunnan henkilökunnan 54 varaedustajan vaalikelpoisuuden menetys ja täydennysvaali 29 Viranhaltijoiden sekä peruskoulujen ja lukioiden 55 johtokuntien päätökset Valmistelukehotus kolmiportaisen tuen toimivuuden selvittämisestä Espoossa 58

4 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 4 / Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen Päätösehdotus Puheenjohtaja totesi kokouksen laillisesti koolle kutsutuksi ja päätösvaltaiseksi. Selostus oli kutsuttu koolle lautakunnan puheenjohtajan allekirjoittamalla päivätyllä lautakunnan jäsenille sekä kaupunginhallituksen puheenjohtajalle ja kaupunginhallituksen edustajalle toimitetulla kokouskutsulla.

5 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 5 / Pöytäkirjan tarkastajan valinta Päätösehdotus Pöytäkirjan tarkastajaksi valittiin Minna Eväsoja.

6 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 6 / / / Espoon kaupungin päiväkotien sekä koulujen ja lukioiden väistötilaperiaatteet Valmistelijat / lisätiedot: Juha Hovinen, puh Jaana Suihkonen, puh Juha Nurmi, puh Tiina Andersson, puh Titta Tossavainen, puh Virpi Leino, puh etunimi.sukunimi@espoo.fi Päätösehdotus Sivistystoimen johtaja Sampo Suihko hyväksyy omalta osaltaan ja esittää edelleen kaupunginhallituksen tila- ja asuntojaoston hyväksyttäväksi Espoon kaupungin päiväkotien sekä koulujen ja lukioiden väistötilaperiaatteet liitteen mukaisesti. Käsittely Päätös Esittelijän liitteeseen ja selostusosaan tekemät muutokset on huomioitu pöytäkirjassa. : Esittelijän ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti. Liite Selostus 1 Espoon kaupungin päiväkotien sekä koulujen ja lukioiden väistötilaperiaatteet Johtosäännöt ja asian valmistelu Kaupunginhallituksen johtosäännön 6 :n 1 kohdan mukaan kaupunginhallituksen tila- ja asuntojaosto päättää tilojen hankintaa ja käyttöä koskevista periaatteista. Tila- ja asuntojaosto toimii Tilakeskusliikelaitoksen johtokuntana, joka muun muassa huolehtii toimitilojen hankkimisesta ja luovuttamisesta sekä tilojen hallinnosta sekä niiden kiinteistönpidosta sekä päättää perus- ja vuosikorjauksista. Sivistystoimen lautakuntien ja johtokuntien johtosäännön 5 :n 7 kohdan mukaan lautakuntien tehtävänä on hyväksyä tilahankkeiden tarveselvitykset tehtäväalueensa osalta.

7 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 7 / 61 Sivistystoimen lautakuntien ja johtokuntien johtosäännön 6 :n mukaan opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan sekä Svenska rum -lautakunnan tehtävänä on oman kieliryhmänsä osalta huolehtia varhaiskasvatusta koskevista asioista mukaan lukien esiopetus, perusopetusta sekä koululaisten aamu- ja iltapäivätoimintaa koskevista asioista, lukiokoulutusta koskevista asioista ja opetuslainsäädännössä opetuksen järjestäjän tai kunnan velvollisuudeksi säädetyistä muista tehtävistä. Johtosäännön 7 :n mukaan lautakunta päättää tehtäväalueensa lainsäädännössä säädetyistä tehtävistä, ellei tehtävää ole siirretty peruskoulun tai lukion johtokunnan päätettäväksi taikka ellei lautakunta ole siirtänyt päätösvaltaa viranhaltijalle. Perusopetuslain 6 :n mukaan kunta osoittaa oppivelvolliselle lähikoulun tai muun soveltuvan paikan. Kunta voi perustellusta opetuksen järjestämiseen liittyvästä syystä opetuskieltä muuttamatta vaihtaa opetuksen järjestämispaikkaa. Hallituksen esityksen 86/1997 koulutusta koskevaksi lainsäädännöksi mukaan kunnan päätös koulun vaihtamisesta edellyttää sellaista tosiasiallista syytä, joka estää mainitun koulun käymisen. Hallituksen esityksen mukaan tällaisena syynä voi tulla kysymykseen, että koulun toiminta lakkautetaan, kunnan tekemä sopimus opetuksen hankkimisesta päättyy tai koulu tulee käyttökelvottomaksi. Käytännön esimerkkinä voidaan mainita myös koulun epäterveellisyys tilojen huonon kunnon takia ja koulun peruskorjaus. Sivistystoimen lautakuntien ja johtokuntien johtosäännön 6 ja 7 :n perusteella opetuksen järjestämispaikan vaihtamisesta väistötilanteissa päättää opetus- ja /Svenska rum -lautakunta. Ko. lautakuntien hyväksymän delegointipäätöksen mukaan tulosyksikön johtaja päättää peruskoulun/lukion opetuksen järjestämispaikasta peruskoulun/lukion rakennuksen korjauksen ajaksi hätäväistötapauksissa, jos päätös tulee tehdä ennen seuraavaa lautakunnan kokousta. Svenska rum -tulosyksikön ja suomenkielisen varhaiskasvatuksen tulosyksikön toimintaohjeiden mukaan tulosyksikön johtaja päättää päivähoidon toimipisteiden avaamisesta ja sulkemisesta. Mikäli sivistystoimen käytössä ei ole soveltuvaa tilakapasiteettia, käyttäjälautakunta hyväksyy tarveselvityksen, jossa se tekee esityksen toiminnan järjestämispaikasta ja tarvittavan tilan määrästä. Kaupunginhallituksen tila- ja asuntojaosto tai toimintaohjeessa määritelty Tilakeskuksen viranhaltija päättää tilojen hankkimisesta vuokraamalla. Kaupunginhallituksen tila- ja asuntojaosto kehotti valmistelemaan kaupunkitasoiset väistötilaperiaatteet. Väistötilaperiaatteita on valmisteltu sivistystoimen ja Tilakeskuksen yhteistyönä. Väistötilaperiaatteet selkeyttävät opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan sekä Svenska rum -lautakunnan harkintavaltaa opetuksen tai toiminnan järjestämispaikasta päätettäessä.

8 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 8 / 61 Väistötilaperiaatteita on käsitelty kaupunginhallituksen johtoryhmässä sekä kaupunginhallituksen tila- ja asuntojaoston, opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan ja Svenska rum -lautakunnan yhteisessä iltakoulussa Väistötilaperiaatteita käsitellään opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnassa ja Svenska rum -lautakunnassa , minkä jälkeen ne viedään kaupunginhallituksen tila- ja asuntojaoston hyväksyttäväksi. Teknisen ja ympäristötoimen sekä sivistystoimen viestintä ovat valmistelleet yhteistyössä päiväkoti- ja koulukorjaukset -internetsivuston, jossa on perustietoa vuosi- ja peruskorjausten periaatteista ja väistöperiaatteista sekä linkitykset investointilistaan, prioriteettilistaan ja teknisen ja ympäristötoimen sisäilmasivustolle. Väistötilaperiaatteiden keskeisiä kohtia Väistötilanteet voidaan jakaa kahdenlaisiin: ns. suunniteltuihin ja akuutteihin. Ns. suunnitelluissa väistötilanteissa kyse on talousarvioon sisältyvistä ja aikataulutetuista päiväkodin/koulun peruskorjaushankkeista. Tällöin tarvittavista väistötiloista voidaan päättää kaupunginhallitus/valtuusto - tasolla osana korjaushankkeiden hankesuunnitelmien hyväksymistä. Käyttäjälautakunta hyväksyy tarveselvityksen ja antaa lausunnon hankesuunnitelmasta. Väistötilojen suunnittelu perustuu olemassa olevaan palveluverkkoon tai hankesuunnitelmaan sisältyy esitys uusista hankittavista tiloista. Ns. akuutista väistötilanteesta on kyse esimerkiksi silloin, kun tiloissa sattuu tulipalo, vesivahinko tai muu vastaava ennakoimaton ja yllättävä tilanne, minkä vuoksi tilat tulee välittömästi sulkea kokonaan tai osittain. Akuutti väistötilanne on kyseessä myös silloin, jos Espoon seudun ympäristöterveys asettaa tilat käyttökieltoon. Lisäksi voi olla tilanteita, joissa Tilakeskus on tehnyt tiloissa sellaisia mittauksia ja havaintoja, joiden perusteella se arvioi, että ko. opetus- tai päiväkotitilat eivät ole terveellisiä tai turvallisia ja tilat tulisi siksi ottaa pois käytöstä. Väistötilaperiaatteissa esitetään, että ensisijaisesti väistötilana tulisi käyttää sivistystoimen käytössä olevia ko. tarkoitukseen soveltuvia tiloja, joissa on vapaata kapasiteettia, ja jotka ovat käytettävissä nopeasti. Päiväkotien väistötilat pyritään ensisijaisesti järjestämään omalta varhaiskasvatuksen palvelualueelta. Suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa palvelualueita ovat: Tapiola, Matinkylä-Olari, Espoonlahti, Leppävaara, Espoon keskus. Ruotsinkielisessä varhaiskasvatuksessa palvelualueita ovat: pohjoinen, läntinen ja itäinen alue. Akuutin väistön alussa sekä tilanteissa, joissa omalla palvelualueelta ei selvityksistä huolimatta löydy soveltuvaa tilaa, väistötilat voidaan järjestää muulta palvelualueelta.

9 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 9 / 61 Suomenkielisten peruskoulujen väistötilat pyritään ensisijaisesti järjestämään omalta perusopetuksen palvelualueelta, joita ovat: Tapiola, Matinkylä-Olari, Espoonlahti, Leppävaara, Keski- ja Pohjois-Espoo. Akuutin väistön alussa sekä tilanteissa, joissa omalta palvelualueelta ei selvityksistä huolimatta löydy soveltuvaa tilaa, väistötilat voidaan järjestää muulta palvelualueelta. Ruotsinkielisessä perusopetuksessa Espoo on yksi palvelualue. Väistötilat pyritään ensisijaisesti järjestämään ruotsinkielisen kouluverkon sisältä. Lukiokoulutuksessa ei ole palvelualuejakoa. Väistötilat kartoitetaan kaupunkitasoisesti. Mikäli omalta palvelualueelta ei pystytä osoittamaan soveltuvaa väistötilaa, hyödynnetään muuta toimintaan valmiiksi hyvin soveltuvaa tilaa tai kohtuullisin muutoksin toteutettavaa tilaa. Jos toimintaan soveltuvaa tai kohtuullisilla muutoksilla toteutettavaa tilaa ei löydetä, voidaan hankkia väliaikaisia vakioituja siirtokelpoisia tiloja. Väistötilaratkaisuja arvioitaessa huomioidaan, minkälainen toiminta on kyseessä. Arvioinnissa otetaan huomioon lasten ja nuorten ikä, kulkuyhteydet tai kuljetuksen järjestämismahdollisuudet ja se, että siirrettävä toiminta säilyy mahdollisimman yhtenäisenä. Myös kunkin väistötilavaihtoehdon toteuttamisaikataulu ja väistön pituus huomioidaan vaihtoehdon valinnassa. Soveltuvaa väistötilaa kartoitettaessa tulee huomioida lasten päivähoidosta annetun lain, perusopetuslain ja lukiolain asettamat vaatimukset tiloille ja koulumatkan pituudelle sekä muita opetuksen asianmukaiseen järjestämiseen liittyviä näkökohtia. On syytä todeta, että esitetyt väistötilaperiaatteet, joissa väistötila tulee ensisijaisesti järjestää omalta palvelualueelta, tulevat kustannuksiltaan kalliimmaksi verrattuna tilanteeseen, jossa väistötilat järjestetään lain asettamat vähimmäisvaatimukset huomioiden. Tiedoksi

10 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 10 / / / Karhusuon koulun ja päiväkodin, Kirstin koulun ja Tuomarilan koulun rakennushankkeiden tarveselvitykset Valmistelijat / lisätiedot: Sinikka Sorvari, puh Eija Riikonen, puh Erkko Helin, puh Juha Hovinen, puh etunimi.sukunimi@espoo.fi Päätösehdotus Sivistystoimen johtaja Sampo Suihko hyväksyy seuraavien koulu- ja päiväkotihankkeiden tarveselvitykset liitteiden mukaisina siten, että päätös koskee tässä vaiheessa vain hankkeiden mitoituksia ja alustavia huonetilaohjelmia käytettäväksi rakennushankkeiden suunnittelun pohjana. 1. Karhusuon koulu suunnitellaan yhtenäiseksi 3-sarjaiseksi peruskouluksi, jonka laskennallinen mitoitusoppilasmäärä on 698. Samaan kiinteistöön tulevan Karhusuon päiväkodin mitoitus on 6 ryhmää eli 126 laskennallista hoitopaikkaa, johon sisältyy esiopetus. 2. Kirstin koulu peruskorjataan ja tilat suunnitellaan 1-6 luokkien 3- sarjaiselle peruskoululle ja esiopetukselle. Laskennallinen mitoitusoppilasmäärä on Tuomarilan koulu peruskorjataan ja laajennetaan 3-sarjaiseksi 1-6 luokkien peruskouluksi, jossa on myös esiopetusta. Laskennallinen mitoitusoppilasmäärä on 474. Tarveselvityslomakkeet ja alustavat huonetilaohjelmat lähetetään Tilakeskus-liikelaitokselle esisuunnittelun lähtökohdiksi. Tilakeskusta pyydetään selvittämään rakennushankkeiden toteuttamismahdollisuudet ja vaihtoehtoiset ratkaisut sekä hankkeiden laajuudet, aikataulut ja kustannusarviot. Esisuunnitelmien perusteella täydennetään tarveselvityksiä ja tuodaan ne opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan hyväksyttäväksi. Käsittely Esittelijän oheismateriaaliin Karhusuon koulun alustava tilaohjelma esisuunnitelmaa varten, tekemä korjaus on huomioitu pöytäkirjassa. Puheenjohtaja Fromin ym. kannattama teki seuraavan lisäysehdotuksen: Vältetään kalliita arkkitehtikilpailuja ja rakennusratkaisuja. Haetaan yhtenä mahdollisena ratkaisuna uudenlaisia moduulipohjaisia

11 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 11 / 61 koulurakentamisratkaisuja, jossa osia voidaan lisätä ja purkaa. Pyritään standardirakentamiseen. Päiväkotien ja koulujen peruskorjauksissa kiinnitetään huomiota taloudellisesti järkeviin, toimiviin, joustaviin (muuntojoustavat) ratkaisuihin, jotka ovat kestävän kehityksen mukaisia, ympäristöystävällisiä ja terveellisiä. Keskustelun päätyttyä puheenjohtaja tiedusteli, voidaanko puheenjohtajan lisäysehdotus hyväksyä. Koska ehdotusta ei vastustettu, puheenjohtaja totesi sen tulleen yksimielisesti hyväksytyksi. Päätös : Esittelijän ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti. Lisäksi opetus- ja esittää Tilakeskusliikelaitokselle: Vältetään kalliita arkkitehtikilpailuja ja rakennusratkaisuja. Haetaan yhtenä mahdollisena ratkaisuna uudenlaisia moduulipohjaisia koulurakentamisratkaisuja, jossa osia voidaan lisätä ja purkaa. Pyritään standardirakentamiseen. Päiväkotien ja koulujen peruskorjauksissa kiinnitetään huomiota taloudellisesti järkeviin, toimiviin, joustaviin (muuntojoustavat) ratkaisuihin, jotka ovat kestävän kehityksen mukaisia, ympäristöystävällisiä ja terveellisiä. Liite Oheismateriaali Selostus 2 Karhusuon koulu ja päiväkoti, tarveselvitys 3 Kirstin koulun peruskorjaus, tarveselvitys 4 Tuomarilan koulun peruskorjaus ja laajennus, tarveselvitys - Karhusuon koulun alustava tilaohjelma esisuunnitelmaa varten - Kirstin koulun tilaohjelma esisuunnitelmaa varten - Tuomarilan koulun alustava huonetilaohjelma esisuunnitelmaa varten - Keski-Espoon väestöennusteet Valtuuston hyväksymässä taloussuunnitelman investointiosassa on Espoon toimitilat Oy:n ns. elinkaarihankkeiden neljänteen koriin esitetty Kirstin koulun peruskorjaus vuosina , Tuomarilan koulun peruskorjaus ja laajennus vuosina ja Viherlaakson koulun ja lukion peruskorjaus vuosina Rakennusten omistus siirtyy Espoon toimitilat Oy:lle eikä rakennushankkeille voi hakea valtionosuutta. Neljännen korin yhteinen kustannusarvio on 51 M. Karhusuon koulun laajennus on taloussuunnitelmassa vuosilla investointihankkeena. Tarveselvityksen keskeinen sisältö on rakennushankkeen tarkoitus, laajuus, sijainti ja kustannusarvio sekä tarpeellisuuden perustelu. Peruskorjaushankkeissa on olennaista myös peruskorjauksen taso, ns

12 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 12 / 61 korjausaste, jonka perusteella harkitaan korjauksen tarkoituksenmukaisuus ja mahdolliset vaihtoehdot. Koulujen peruskorjaukset sisältävät aina myös tilamuutoksia, joiden avulla luodaan nykyiseen toimintatapaan ja tulevaisuuden muutoksiin soveltuvat tilat. Näitä mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja sekä niiden kustannuksia ei voida selvittää muuten kuin esisuunnitelman avulla. Lautakunnan päätettäväksi tuodaan tässä vaiheessa rakennushankkeiden tarkoitus, mitoitus ja tarpeellisuuden perustelu, sijainti ja alustavat laajuustiedot. Rakennushankkeen tarkoitusta kuvaa mitoitus eli oppilaspaikkojen määrä ja luokka-asteet sekä päiväkodin laskennallinen hoitopaikkamäärä. Rakennushankkeiden tarpeellisuus perustellaan väestöennusteen tiedoilla ja asemakaavoituksella. Ilman esisuunnitelmaa hankkeiden toteutuksen vaihtoehdoista, laajuudesta ja kustannuksista ei ole niin tarkkoja tietoja, että lopulliset päätökset hankkeiden tarpeellisuudesta voitaisiin tehdä. Sen vuoksi esitetään, että tarveselvitykset tuodaan lautakunnan käsittelyyn uudelleen siinä vaiheessa, kun riittävät tiedot on saatu. Perusopetuksen oppilaspaikkojen ja päivähoitopaikkojen tarve Keski- Espoossa Alueen väestöennuste sekä varhaiskasvatus- ja oppivelvollisuusikäiset on oheismateriaalina. Luvut eivät sisällä ruotsinkielistä väestöä. Taulukoissa on 6 vuotta täyttäneet jaettu puoliksi varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen kesken. Ennusteen mukaan väestö kasvaa Keski-Espoon alueella 10 vuodessa noin 5000 asukkaalla. Väestön ikärakenne muuttuu siten, että varhaiskasvatuksen piirissä olevien lasten määrä kasvaa vähemmän ja suhteessa eniten peruskoulun ylimpiä luokkia käyvien määrä. Ikärakenteen muuttuminen näkyy selvimmin radan eteläpuolella, kun taas radan pohjoispuolella kasvaa myös pienten lasten määrä merkittävästi. Tämä liittynee siihen, että asuinalueiden kaavoitus ja rakentaminen tuo lisää lapsiperheitä erityisesti radan pohjoispuolelle, kun taas eteläpuolella nykyiset lapset kasvavat vanhemmiksi ja pieniä lapsia syntyy ja muuttaa alueelle vähemmän. Oppivelvollisuusikäisten määrän kasvu vastaa alueella noin 4 luokkasarjan tilantarvetta, mutta on otettava huomioon myös nykyinen tilanpuute ja varauduttava väestön kasvuun ennustekauden jälkeen. Alle kouluikäisten määrän kasvu näyttää pysähtyvän radan eteläpuolella, mikä tuonee mahdollisuuden vähentää epätarkoituksenmukaisia päivähoitotiloja alueella varsinkin Suviniityn päiväkodin valmistumisen jälkeen. Radan pohjoispuolella päivähoitopaikkoja tarvitaan lisää, vaikka Kirkkojärven uuden päiväkotirakennuksen myötä paikkamäärä jo kasvaa hiukan. Myös tällä alueella on tarvetta luopua joistakin epätarkoituksenmukaisista hoitopaikoista. Kirstin, Tuomarilan ja Karhusuon koulut ovat Keski-Espoon oppilasalueen kouluja. Keski-Espoon alue on yksi vahvasti kasvavista alueista Espoossa.

13 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 13 / 61 Vireillä on asuinalueiden kaavoituskohteita, asuntorakentamista sekä yksityisten ja julkisten palvelujen toimitilahankkeita. Kirstin ja Tuomarilan koulun sijaitsevat junaradan eteläpuolella tiiviisti rakennetulla alueella, jolle rakennetaan edelleen asuntoja. Radan eteläpuolella on useita peruskouluja: 1-6 luokkien koulutiloja on yhteensä noin 8 yleisopetuksen luokkasarjalle. Yläkoulutiloja noin 4-5 yleisopetuksen luokkasarjalle, mutta Kirkkojärven koulu radan toisella puolella on lähellä. Tämän lisäksi on erityis- ja muuta pienryhmäopetusta. Koulut ovat täynnä. Kirstin koulun peruskorjauksen ja Tuomarilan koulun laajennuksen jälkeen on alakouluissa yleisopetuksen luokkasarjoja yhteensä 11. Karhusuon koulu sijaitsee radan pohjoispuolella Nupurintien varressa. Sen etelä- ja itäpuolella on paljon asutusta ja luoteissuunnassa on nousemassa uusia asuinalueita. Näiden alueiden lapsille Karhusuon koulu on lähin koulu. Karhusuon koulun laajennuksen yhteydessä luodaan myös päivähoitopaikkoja saman alueen väestölle. Keski-Espoossa radan pohjoispuolella on koulutiloja alakouluissa noin 7 yleisopetuksen luokkasarjalle. Yläkoulun yleisopetukselle on tilaa 4-5 luokkasarjalle Kirkkojärven koulussa. Koulut ovat lähes täynnä: Mikkelän koulussa yleisopetuksen tiloja käytetään erityisopetukselle ja Kirkkojärven koulu täyttyy muutamassa vuodessa. Luvut eivät sisällä Kauklahden kouluja. Karhusuon koulu ja päiväkoti, laajennus- ja muutoshanke Karhusuon koulu on rakennettu vuonna Siihen tehtiin peruskorjaus ja laajennus vuonna Koulu mitoitettiin 6 ryhmän 1-6 luokkien kouluksi, jossa on tilat myös kahdelle esiopetusryhmälle ja 6-vuotiaiden kokopäivähoidolle. Oppilaita on tällä hetkellä luokka-asteilla 1-6 yhteensä 173, perusopetusryhmien määrä on 9, opetushenkilökuntaa on 13. Alueen oppilasmäärä tulee kasvamaan asuinalueiden rakentamisen tuoman väestönkasvun johdosta. Rakennushanke sisältää 3-sarjaisen 1-9 -luokkien koulun mitoitusoppilasmäärällä 698 sekä kuuden ryhmän päiväkodin, jonka laskennallinen hoitopaikkamäärä on 126. Alustavan tilaohjelman suunnittelun lähtökohtana on ollut uusi laskennallinen mitoitus. Tilaohjelmaan on laskettu koulujen ja päiväkotien nykyisen toimintatavan mukainen tilantarve. Esisuunnitelmassa tulee selvittää, miten koulun nykyiset tilat käytetään osana uutta suurta koulu- ja päiväkotikokonaisuutta. Samalla otetaan huomioon koulun ja päiväkodin yhteistoiminta ja henkilökunnan suunnitelmat toiminnan kehittämiseen. Karhusuon koulun vieressä olevan kirjastorakennuksen tuleva käyttö tulee selvittää. Kirstin koulu Kirstin koulu on 2-sarjainen alakoulu, jonka oppilasmäärä on kuluvana lukuvuonna 320 ja perusopetusryhmien määrä on 22. Tähän sisältyy 4

14 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 14 / 61 esiopetusryhmä ja yksi valmistava esiopetusryhmä. Oppilaita lukuvuonna on 320. Opetushenkilökuntaa on Kirstin koulussa on paljon maahanmuuttajataustaisia oppilaita, minkä vuoksi opettajamäärä on tavallista suurempi. Kirstin koulu on valmistunut vuonna Tilat rakennettiin 2-sarjaiselle alakoululle ja 4-5 -sarjaiselle yläkoululle. 1-6 luokkia varten lisättiin kevytrakenteinen lisätila, joka luvulla todettiin liian huonokuntoiseksi ja korvattiin pysyvällä lisärakennuksella. Tämä lisäsiipi muutettiin 6 ryhmän päiväkodiksi vuonna Pieniä toiminnallisia tilamuutoksia on tehty ja 1990-luvuilla, mutta kokonaisperuskorjausta ei ole tehty. Kirstin koulu pisteet koulujen peruskorjaustarpeiden priorisoinnissa 2013 veivät sen sijalle 7, mutta teknisen kunnon pisteet ovat toiseksi korkeimmat. Kirstin koulun 7-9 luokat on lopetettu 2010-luvulla. Yläkoulun erikoisluokkia ei ole purettu, vaan koulussa on käyttämätöntä tilaa. Kirstin koulun huono kunto kävi yhä selvemmäksi ja tehtiin päätös, että Kirstin koulun opetus järjestetään vuoden 2014 alusta alkaen pääosin siirtokelpoisissa koulutiloissa koulun lähialueella. Siirtokelpoisten koulutilojen käyttöönotto on kuitenkin siirtynyt lukuvuoden alkuun. Siirtokelpoisten koulutilojen ohella käytetään myös nykyisiä koulutiloja, mm. kädentaidon, liikunnan ja oppilashuollon tiloja koulun peruskorjaukseen saakka. Alustava tilaohjelma perustuu mitoitukseen, jonka mukaan koulussa on 1-6 luokilla 18 perusopetusryhmää, kaksi esiopetusryhmää ja kuusi pienryhmää. Laskennallinen mitoitusoppilasmäärä on 462. Alustavaan huonetilaohjelmaan on laskettu uutta mitoitusta ja nykyistä toimintatapaa vastaava tilantarve, mutta hankesuunnitteluvaiheessa sitä voidaan soveltaa koulun henkilökunnan kehittämissuunnitelmien ja Kirstin koulurakennuksen mahdollisuuksien mukaan. Kirstin koulu on valoisa ja avara. Sen laajat aulatilat soveltuvat uudenlaiseen oppimisympäristöajatteluun, jossa voidaan toimia, oppia ja työskennellä monella tavalla. Koulun keittiö palvelee sekä koulua että päiväkotia. Koululle muodostetaan auloista ja luokkatiloista uusi ruokailutila, jota voidaan käyttää kokous- ja esiintymistilana ja iltapäivätoiminnassa. Tuomarilan koulu Tuomarilan koulu on yksisarjainen alakoulu, perusopetusryhmien määrä on 6, lisäksi koulussa toimii yksi erityisopetuksen ryhmä. Oppilaita lukuvuonna on 160. Tuomarilan koulu on valmistunut vuonna Koulurakennus on peruskorjattu vuonna 1988, pieniä toiminnallisia tilamuutoksia on tehty 1990-luvulla. Viereinen opettaja-asuntola on osaksi koulun käytössä. Vuonna 2013 päivitetyn koulujen peruskorjausten priorisoinnissa Tuomarilan koulu sijoittui kiireellisimmäksi peruskorjauskohteeksi.

15 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 15 / 61 Oheismateriaalina olevan alustavan tilaohjelman mukaan koulussa tulee olemaan 18 perusopetusryhmää luokka-asteilla 1-6, kaksi esiopetusryhmää ja 3 pienryhmää. Laskennallinen mitoitusoppilasmäärä on 474 oppilasta. Tuomarilan koulu on kulttuurihistoriallisesti melko merkittävä kivirakennus, jonka aula ja sitä ympäröivät luokkatilat sopivat myös uuteen oppimisympäristöajatteluun. Laajennusosaan voidaan sijoittaa enemmän tilaa ja teknologiaa edellyttävät erikoisluokat sekä hallinnon, oppilashuollon ja ruokapalvelujen tilat. Tilaohjelmaan on laskettu koulujen nykyisen toimintatavan mukainen tilantarve, mutta hankesuunnitteluvaiheessa sitä voidaan soveltaa koulun henkilökunnan kehittämissuunnitelmien mukaan sekä mahdollisuuksien mukaan vanhaa koulurakennusta arvostaen. Tiedoksi - Carl Slätis, Tilakeskus-liikelaitos - Juha Iivanainen, Talonsuunnittelu - Mimmu Hellsten, Suomenkielisen opetuksen tulosyksikkö - Pauliina Pertamo, Kirstin koulu - Timo Turtiainen, Tuomarilan koulu

16 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 16 / / / varhaiskasvatuslautakunnan vuosien Espoo-strategian tulostavoitteiden sekä vuoden 2013 talousarvion seuranta, tilinpäätösennakko, suomenkielinen opetus Valmistelijat / lisätiedot: Kirsti Askolin, puh Mervi Katainen, puh Tuija Lindstedt, puh etunimi.sukunimi@espoo.fi Päätösehdotus Suomenkielisen opetustoimen johtaja Kaisu Toivonen merkitsee tiedoksi suomenkielisen opetuksen tulosyksikön seuranta II tilanteessa Päätös : Esittelijän ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti. Liite Oheismateriaali Selostus 5 Suomenkielisen opetuksen seuranta II tilanteessa Kaivomestarin kiinteistön kustannukset ja käyttäjien kokemukset (seuranta II, ) Kaupunginhallitukselle ja valtuustolle tuodaan joulukuun lopun tilanteesta Seurantaraportti II. Raportti sisältää laajemman analyysin tulostavoitteiden sekä määrärahojen ja tuloarvioiden toteutumisesta. Seurantaraportissa määrärahojen ja tuloarvioiden toteutuminen esitetään sitovuustasolla. Espoo-strategian ja tuottavuusohjelman toteutuminen Talous Sivistystoimen toimintakate toteutuu vähintään alkuperäisen talousarvion mukaisena. Toimintakatteen alittuminen on seurausta tehdyistä säästötoimenpiteistä. Tulostavoite on toteutunut. PKS-yhteisöjen sekä merkittävimpien konserni- ja osakkuusyhteisöjen kanssa ei ole vuonna 2013 sovittu tuottavuustavoitteista. Tulostavoite ei ole toteutunut.

17 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 17 / 61 Koulutuskuntayhtymä Omnian osalta tulostavoitteena oli vaikuttavuuden paraneminen. Vuoden 2013 tulosrahoituksen vaikuttavuusmittareiden mukaan työllistyneiden määrä oli 47,5 % (valmistuneista opiskelijoista) ja jatko-opiskeluun siirtyneiden määrä 2,0 %. Vastaavat luvut vuoden 2012 tulosrahoituksessa olivat työllistyneiden osalta 45,2 % ja jatko-opiskelun osalta 1,7 %. Tulostavoite on toteutunut. Pääkaupunkiseudun korkeakoulujen ja toisen asteen ammatillisten oppilaitosten kanssa käynnistettiin verkostoyhteistyö, ja kumppaneiden kanssa työstettiin yhteistyön muotoja. Tulostavoite on toteutunut. Sivistystoimen omana tavoitteena oli toimialan tilahankkeiden priorisointi yhteistyössä tulosyksiköiden kanssa. Toimialan tilahankkeet priorisoitiin investointiesityksen yhteydessä. Tavoite on toteutunut. Henkilöstö Tulostavoitteena oli maahanmuuttajataustaisten henkilöiden osuuden kasvaminen henkilöstössä. Vuoden 2013 lopussa maahanmuuttajataustaisia oli sivistystoimessa 3,4 % henkilöstöstä, kun vuoden 2012 lopussa vastaava luku oli 2,9 %. Tulostavoite on toteutunut. Sivistystoimen omista henkilöstötavoitteista työhyvinvoinnin pysymistä vähintään vuoden 2012 tasolla edistettiin monin tavoin. Sivistystoimessa valittiin tulosyksiköiden yleiset työhyvinvoinnin kehittämiskohteet Kunta10 - tutkimuksen tulosten perusteella. Lisäksi yksiköt valitsivat omia kehittämiskohteitaan. Tyhymatriisin lukuarvo saadaan vuoden 2014 alkupuolella. Tavoitteen toteutuminen arvioidaan tilinpäätöksen yhteydessä. Pitkillä sairauslomilla olevien määrän vähenemiseksi selvitettiin pitkään sairastaneiden (4/2012 mennessä 200 sairauspoissaolopäivää) tilanne ja tehtiin tarvittavat toimenpiteet. Kokonaisuudessaan pitkät sairauspoissaolot ovat lisääntyneet. Vuonna 2012 yli 100 päivää sairastaneita, edelleen palveluksessa olevia oli 76 ja vuonna 2013 vastaavasti 97. Tämän joukon sairauspoissaolopäivät lisääntyivät 3700:lla. Henkilöstöyksikkö alkoi syksyllä kontaktoida kaikki esimiehet, joilla on yli 90 päivää sairastanut työntekijä. Lisäksi sovittiin 30-päivän ilmoitusten sekä puheeksiottokeskusteluiden tosiasiallisen määrän seurantaprosessi. Johtoryhmille aletaan tuottaa kuukausittain työtapaturmiin, riskienarviointiin ja sairauspoissaoloihin liittyvää tietoa. Tavoite ei ole toteutunut. Työtapaturmataajuuden ja työmatkatapaturmataajuuden pienentämiseksi riskienarviointien päivityksissä pyritään kartoittamaan tapaturmia aiheuttavat tekijät ja luomaan suunnitelma riskin aiheuttajan poistamiseksi tai riskin vähentämiseksi. Yksiköt toimittivat riskienarviointinsa lokakuun loppuun mennessä. Omatoimista tapaturmien ehkäisyä pidettiin esillä koulutuksissa. Tapaturmataajuus ja työtapaturmataajuusluvut saadaan vuoden 2014 alussa. Tavoitteen toteutuminen arvioidaan tilinpäätöksen yhteydessä.

18 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 18 / 61 Espoolaista johtamisen mallia koskevan tavoitteen mukaisesti sivistystoimi osallistui aktiivisesti kaupungin yhteiseen johtamisen kehittämiseen (mm. esimiesareena ja johtamisen kehityskeskustelut) ja hyödynsi espoolaisen johtamisen mallia sivistystoimen johtamisessa. Tuloskortit ovat käytössä sivistystoimessa toimiala- ja tulosyksikkötasoilla ja osalla palvelualueista. Tuloskorttien käyttöä kartoitettiin syksyn aikana ja tuloskortin käyttöön järjestetään koulutusta syksyllä Tavoitteet ovat toteutuneet. Sivistystoimen laatu- ja arviointiverkosto edistää jatkuvan parantamisen toimintatavan käyttöä sivistystoimessa. Toimintatapa on laajalti käytössä, mutta sitä ei vielä käytetä kaikissa sivistystoimen yksiköissä. Tavoite ei ole toteutunut. Palvelujen järjestäminen Tulostavoitetta lasten ja nuorten kasvun tukemiseksi kasvatuskumppanuuden avulla edistettiin monin eri toimenpitein. Suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa jatkettiin kasvatuskumppanuuskoulutusta, käytiin varhaiskasvatussuunnitelmakeskustelut kaikkien vanhempien kanssa ja laajennettiin dialogisiin vanhempainiltoihin liittyviä käytäntöjä osana Tukevasti alkuun -hanketta. Suomenkielisessä opetuksessa on käytössä varhaiskasvatuksen tavoin osin yhteisiä malleja ja osin paremmin kouluyhteisöön sopivia malleja dialogisiin vanhempainiltoihin. Varhaiskasvatuksen ja opetuksen yhteistyönä on jatkettu pedagogisten yhteisöjen rakentamista ja kasvatuskumppanuuskoulutusta. Kastehankkeen päätteeksi pedagogisista malleista ja yhteistyömalleista tehtiin ohjekirjat, jotka levitettiin kouluille. Perhe-ARTtiin hankittiin koulutusta. Ruotsinkielisessä varhaiskasvatuksessa ja opetuksessa mm. Finnofamiljeskola -konsepti edistää kasvatuskumppanuutta. Opetussuunnitelmassa määritellään yhteiset linjaukset moniammatilliselle yhteistyölle nivelvaiheissa. Tulostavoitteen mittarina toimivan kouluterveyskyselyn vastaukset saatiin syksyllä, ja ne analysoitiin ja luotiin toimintamallit yhdessä SOTETin kanssa. Tulostavoite on toteutunut. Palveluprosessien uudistamista ja sähköisten palvelujen toteuttamista varten laaditun kehittämissuunnitelman mukaisia sähköisiä palveluja anottiin toteutettavaksi investointiehdotelmalla 7 kpl, joista 4 hyväksyttiin toteutettavaksi vuonna 2013 (resurssivarausjärjestelmä; sähköinen lapsen esiopetuksen oppimissuunnitelma ja varhaiskasvatussuunnitelma; kaupunkikulttuurin ja kulttuurin avustushakemus; liikunnan avustushakemus). Resurssivarausjärjestelmä ja sähköinen lapsen esiopetuksen oppimissuunnitelma ja varhaiskasvatussuunnitelma etenevät suunnitellusti. Avustushakemusten toteutus pysähtyi määrittelyvaiheeseen sähköisen asiointialustan hankintaan liittyvän selvityksen vuoksi. Tulostavoite ei ole toteutunut. Tilakeskuksen ja sivistystoimen välinen uusi toimitilaprosessi on otettu käyttöön. Prosessia kehitetään edelleen mm. tarveselvitysten osalta.

19 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 19 / 61 Esteettömyys otetaan huomioon erityisesti uusissa ja peruskorjattavissa kohteissa. Tulostavoitteet ovat toteutuneet. Tulostavoitetta yhtenäisten mittaustapojen hyödyntämisestä johtamisen työkaluina toteutetaan yhteistyössä konserniesikunnan kanssa. Lisäksi sivistystoimessa hyödynnetään palvelujen mittaamisessa muun muassa Kuntaliiton vertailutietohankkeiden mittareita ja vertailutietoja sekä päivähoidon kuusikkovertailuja. Tulostavoite on toteutunut. Sivistystoimen omista palvelujen järjestämistä koskevista tavoitteista tavoite yli 3-vuotiaiden lasten kasvatushenkilöstön koulutustason nostamisesta lisäämällä lastentarhanopettajien osuutta päiväkodeissa on edistynyt suunnitellusti. Suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa 20 lastenhoitajan vakanssia muutettiin lastentarhanopettajan vakansseiksi alkaen. Ruotsinkielisessä varhaiskasvatuksessa muutettiin kolme lastenhoitajan vakanssia lastentarhanopettajan vakansseiksi. Peruskoulun oppilaita tukevan koulun ja nuorisotyön yhteistoimintamallin kehittäminen on edistynyt. Yhteistoimintamallin kehittämiseen saatiin tukea OKM:ltä lapsi- ja nuorisopoliittisen kehittämisohjelman (Lanuke) avustuksista. Projekti sopeutettiin uudelleen suhteessa käytettävissä oleviin resursseihin, ja mallin kehittämistyö rajattiin kahteen alueeseen. Projekti käynnistyi syksyllä. Projektin vuoden 2013 osatavoitteet toteutuivat. Vanhemmuutta tukevista toimintamalleista kulttuurineuvolatoimintaa on tällä hetkellä 4 neuvolassa, mutta suunniteltu toiminnan laajentaminen viidenteen neuvolaan ei toteutunut. Kuntapalvelututkimuksesta saadun tuloksen perusteella terveytensä kannalta riittävästi liikkuvien määrä on lievässä laskussa, joten tavoite lukumäärän kasvamisesta ei toteutunut. Tavoitetta uusien pedagogisien ratkaisujen luomisesta varhaiskasvatuksen ja opetuksen yhteistyönä toteutettiin monin tavoin. Valmistavan esiopetuksen vaihtoehtoisista toteuttamistavoista käynnistettiin selvitys. Jatkumo varhaiskasvatuksesta opetukseen otettiin huomioon opetussuunnitelmatyössä. Arvokas-koulutuksiin osallistui yhteensä 430 opettajaa. Ruotsinkielisessä opetuksessa kehitetään mm. resurssikeskusten toimintaa. Tavoite on toteutunut. Opetustoimien arviointisuunnitelmia päivitettiin ja opetustoimien arviointiraportteja kehitettiin siten, että ne perustuvat perusopetuksen laatukriteereihin. Tavoite on toteutunut. Sivistystoimen keskeisten prosessien kuvaukset tehdään keväällä 2014 sivistystoimen organisaation muutosten jälkeen. Tavoite ei ole toteutunut. Tavoite kaupungin sisäisten liikelaitosten kanssa tehtyjen sopimusten toteutumisen seurannasta ja reklamaatioiden käsittelymallin luomisesta on edennyt. Reklamaatiokäytännöt sisällytetään liikelaitosten kanssa tehtäviin sopimuksiin ja yhteistyökäytänteistä sovitaan sopimusneuvotteluissa ja kehityskokouksissa. Tavoite on toteutunut.

20 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 20 / 61 Tavoitteen mukaisesti epätarkoituksenmukaisista tiloista luovutaan mahdollisuuksien mukaan erityisesti varhaiskasvatuksessa ja kirjastoverkkoa uudistettaessa, kun toimintaan soveltuvia tiloja on saatavilla hyvien liikenneyhteyksien päässä. Varhaiskasvatuksessa luovuttiin kahdesta pienestä epätarkoituksenmukaisesta päivähoitotilasta (Kuusiniemi alkaen ja Puikkari alkaen). Kestävän kehityksen periaatteet ja ympäristönäkökulmat huomioidaan tavoitteiden mukaisesti palveluita suunniteltaessa ja tuotettaessa sekä tarjouspyynnöissä ja hankinnoissa. Asiakas ja kaupunkilainen Kaikille ilman toisen asteen koulutuspaikkaa jääneille tarjottiin lisäopetuspaikkaa tai muuta koulutusta tulostavoitteen mukaisesti. Omnia, Espoo, Kirkkonummi ja Kauniainen vastasivat yhteistyössä alueen koulutustakuun toteutumisesta. Yhteishaun ulkopuolisen koulutuksen haussa olivat mukana Espoon ja Kirkkonummen perusopetuksen lisäopetus (10. luokka) sekä seuraavat Omnian koulutukset: ammattistartti, starttipaja, maahanmuuttajien ammatilliseen peruskoulutukseen valmistava koulutus, kotitalousopetus, valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus. Etsivän nuorisotyön ohjaajat ovat tukeneet nuorten sijoittumista koulutukseen tai muuhun nuoren kannalta sopivaan toimintaan. Tulostavoite on toteutunut. Asukkaiden tyytyväisyyttä palveluihin mittaava tutkimus toteutettiin syksyllä. Tulostavoitteena oli vähintään edellisen vuoden taso. Vuonna 2013 asuinkuntaindeksin lukuarvo oli 3,64, kun se edellisvuonna oli 3,57. Tulostavoite on toteutunut. Sivistystoimen omat asiakas ja kaupunkilainen -näkökulman tavoitteet ovat toteutuneet suunnitellusti. Nuorten maahanmuuttajien opetuksessa oli 100 opiskelupaikkaa lukuvuonna Kaikki opiskelupaikat olivat täynnä. Nuorten maahanmuuttajien koulutuksen kysyntä on kasvanut jatkuvasti ja opetus- ja päätti opiskelupaikkojen määrän nostamisesta 120 opiskelijaan lukuvuodeksi Ruotsinkielisellä puolella oppivelvollisuusiässä oleville tarjotaan perusopetusta räätälöidyin ratkaisuin. Tavoite on toteutunut. Pääkaupunkiseudun yhteisen lukion 2. luokkalaisille osoitetun palvelukykykyselyn tulokset ovat samalla tasolla kuin naapurikunnissa. Tavoitteen mukaisesti oppilaat kokevat oppimisympäristönsä turvalliseksi. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun yhteisessä kyselyssä Mattlidens gymnasiumin toisen vuoden opiskelijoista 95 % oli täysin samaa mieltä tai samaa mieltä, että he tuntevat olonsa turvalliseksi lukiossa. Suomenkielisen opetuksen vastaavassa tutkimuksessa 98 % oppilaista tunsi olonsa turvalliseksi. Tavoitteet ovat toteutuneet. Tavoitteena ollut kuntalaisten osaamisresurssin hyödyntäminen palveluiden kehittämisessä on toteutunut. Vuoden lopun kyselyn mukaan kuntalaisten osaamista hyödynnettiin kyselyjen ja palautteiden kautta.

21 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 21 / 61 Palvelumuotoiluun ei ole vielä ehditty tutustua riittävästi, jotta sillä olisi ollut vaikutusta kehittämiseen. Elinvoimainen ja kilpailukykyinen kestävän kehityksen kaupunki Tulostavoitteena oli, että metron asemaseutujen kaupungin palvelujen sijoittumissuunnitelmat on laadittu. Matinkylän palvelutorin ja Espoonlahden alueen suunnitelmat etenevät ja sivistystoimen palvelujen sijoittuminen sisältyy suunnitelmiin. Sivistystoimi on mukana myös Tapiolan, Niittykummun ja Jousenpuiston asemaseutujen suunnittelussa. Suunnitelmat tarkentuvat kaavoitusvaiheessa. Tulostavoite on toteutunut. Sivistystoimen omista tavoitteista Tapiolan urheilupuistoa, Teatteritaloa, kulttuurikeskusta ja Ahertajankulmaa koskevat suunnitelmat etenevät, mutta ratkaisuja ei ole vielä tehty. Kohteet ovat investointiohjelman selvityskohteita. Sivistystoimelle ollaan laatimassa T3-suunnitelmaa, jossa painotetaan sen eettistä ja kasvatuksellista ulottuvuutta, huomioidaan T3 Tapiolan kehittämissuunnitelmissa sekä tutkitaan mahdollisuudet perustaa merkittävä T3-palkinto. Sivistystoimi toteuttaa kaupungin yhteisiä ilmastostrategian mukaisia tavoitteita, ja mm. ekotukihenkilöiden kouluttamista jatkettiin. Sivistystoimen yksiköiden kansainvälinen toiminta oli aktiivista. Kaupunkiyhteinen kansainvälisen toiminnan raportin kokoaminen siirrettiin vuodelle 2014 ja yhteisen seurantajärjestelmän kehittämisessä tähdätään vuoteen Sivistystoimessa seurantajärjestelmän kehittäminen on aloitettu, mutta toimintatavan suunnittelu ja käyttöönotto ovat vielä kesken. Tavoite ei ole toteutunut. Toimintamenot ja -tulot sivistystoimessa 3 SIVISTYSTOIMI euroa Talousarvio 2013 Muutokset / Korotukset Muutettu TA 2013 Toteuma 2013 Poikkeama Tulot Valmistus omaan käyttöön Menot Toimintakate Toimialan tulokertymä oli joulukuun lopussa 44,2 milj. euroa eli 103,9 prosenttia. Ilman nettositovia yksiköitä kertymä on 39,9 milj. euroa eli 99,3 prosenttia. Valmistus omaan käyttöön tulokirjauksia on lisäksi yhteensä noin 0,6 milj. euroa. Toimintatulot (ilman nettobudjetoituja yksiköitä) jäivät noin 0,3 milj. euroa alle vuoden 2013 muutetun talousarvion. Alitus johtui varhaiskasvatuksen liian suuresta tulo-odotuksesta.

22 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 22 / 61 Toimintamenojen kertymä oli 663,7 milj. euroa eli 99,0 prosenttia. Ilman nettobudjetoituja yksiköitä menokertymäkertymä on 627,8 milj. euroa eli 98,7 prosenttia. Työvoimakustannusten (henkilöstökulut ja työvoimanvuokrauskustannukset) käyttökustannukset olivat 317,8 milj. euroa ja käyttöprosentti oli 98,7. Sivistystoimen käyttötalouden määrärahojen ilman nettobudjetoituja yksiköitä jäi noin 8 milj. euroa alle vuoden 2013 muutetun talousarvion. Sitovien tasojen määrärahojen ja tuloarvioiden toteutuminen: 31 Suomenkielinen opetus- ja Suomenkielisen opetuksen muutettu tulotavoite on 6,7 milj.euroa. Tulot ylittivät muutetun talousarvion yhteensä noin 0,4 milj. eurolla, johtuen kulttuuriministeriöltä sekä Opetushallitukselta saaduista avustuksista perusopetuksen ryhmäkokojen pienentämiseen, tasa-arvoon ja kerhotoimintaan. Muutettu talousarvio on 283,6 milj.euroa. Menot alittivat muutetun talousarvion noin 2,7 milj. eurolla. Säästöä syntyi mm. työvoimakustannuksista ja tarvikehankinnoista sekä Kuninkaantien lukion palvelumaksuista. Henkilöstömenoista säästyi n. 4,7 milj.euroa, joka vastaavasti ylittyi palvelujen ostoissa, koska työvoimavuokrapalveluna ostetut avustajapalvelut kirjautuvat palvelujen ostoon eikä henkilöstömenoihin. Samoin osa aineisiin ja tarvikkeisiin kirjatuista määrärahoista toteutui palvelujen ostoina. Ensikertaisen kalustamisen määrärahasta syntyi säästöjä, koska osa menoista kirjautui käyttömenoihin ja osa hankinnoista siirtyi seuraavalle vuodelle. Tiedoksi

23 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 23 / / / varhaiskasvatuslautakunnan vuosien Espoo-strategian tulostavoitteiden sekä vuoden 2013 talousarvion seuranta, tilinpäätösennakko, suomenkielinen varhaiskasvatus Valmistelijat / lisätiedot: Kirsti Askolin, puh Jaana Turunen, puh Mervi Katainen, puh etunimi.sukunimi@espoo.fi Päätösehdotus Suomenkielisen varhaiskasvatuksen johtaja Titta Tossavainen merkitsee tiedoksi suomenkielisen varhaiskasvatuksen tulosyksikön seuranta II/ennakkotilinpäätös tilanteessa Päätös : Esittelijän ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti. Liite Selostus 6 Suomenkielisen varhaiskasvatuksen seuranta II/ennakkotieto vuoden 2013 tilinpäätöksestä 7 Pöytäkirjamerkinnät, seuranta Espoo-strategian ja tuottavuusohjelman toteutuminen Talous Sivistystoimen toimintakate toteutuu vähintään alkuperäisen talousarvion mukaisena. Toimintakatteen alittuminen on seurausta tehdyistä säästötoimenpiteistä. Tulostavoite on toteutunut. PKS-yhteisöjen sekä merkittävimpien konserni- ja osakkuusyhteisöjen kanssa ei ole vuonna 2013 sovittu tuottavuustavoitteista. Tulostavoite ei ole toteutunut. Koulutuskuntayhtymä Omnian osalta tulostavoitteena oli vaikuttavuuden paraneminen. Vuoden 2013 tulosrahoituksen vaikuttavuusmittareiden mukaan työllistyneiden määrä oli 47,5 % (valmistuneista opiskelijoista) ja jatko-opiskeluun siirtyneiden määrä 2,0 %. Vastaavat luvut vuoden 2012 tulosrahoituksessa olivat työllistyneiden osalta 45,2 % ja jatko-opiskelun osalta 1,7 %. Tulostavoite on toteutunut. Pääkaupunkiseudun korkeakoulujen ja toisen asteen ammatillisten oppilaitosten kanssa

24 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 24 / 61 käynnistettiin verkostoyhteistyö, ja kumppaneiden kanssa työstettiin yhteistyön muotoja. Tulostavoite on toteutunut. Sivistystoimen omana tavoitteena oli toimialan tilahankkeiden priorisointi yhteistyössä tulosyksiköiden kanssa. Toimialan tilahankkeet priorisoitiin investointiesityksen yhteydessä. Tavoite on toteutunut. Henkilöstö Tulostavoitteena oli maahanmuuttajataustaisten henkilöiden osuuden kasvaminen henkilöstössä. Vuoden 2013 lopussa maahanmuuttajataustaisia oli sivistystoimessa 3,4 % henkilöstöstä, kun vuoden 2012 lopussa vastaava luku oli 2,9 %. Tulostavoite on toteutunut. Sivistystoimen omista henkilöstötavoitteista työhyvinvoinnin pysymistä vähintään vuoden 2012 tasolla edistettiin monin tavoin. Sivistystoimessa valittiin tulosyksiköiden yleiset työhyvinvoinnin kehittämiskohteet Kunta10 - tutkimuksen tulosten perusteella. Lisäksi yksiköt valitsivat omia kehittämiskohteitaan. Tyhymatriisin lukuarvo saadaan vuoden 2014 alkupuolella. Tavoitteen toteutuminen arvioidaan tilinpäätöksen yhteydessä. Pitkillä sairauslomilla olevien määrän vähenemiseksi selvitettiin pitkään sairastaneiden (4/2012 mennessä 200 sairauspoissaolopäivää) tilanne ja tehtiin tarvittavat toimenpiteet. Kokonaisuudessaan pitkät sairauspoissaolot ovat lisääntyneet. Vuonna 2012 yli 100 päivää sairastaneita, edelleen palveluksessa olevia oli 76 ja vuonna 2013 vastaavasti 97. Tämän joukon sairauspoissaolopäivät lisääntyivät 3700:lla. Henkilöstöyksikkö alkoi syksyllä kontaktoida kaikki esimiehet, joilla on yli 90 päivää sairastanut työntekijä. Lisäksi sovittiin 30-päivän ilmoitusten sekä puheeksiottokeskusteluiden tosiasiallisen määrän seurantaprosessi. Johtoryhmille aletaan tuottaa kuukausittain työtapaturmiin, riskienarviointiin ja sairauspoissaoloihin liittyvää tietoa. Tavoite ei ole toteutunut. Työtapaturmataajuuden ja työmatkatapaturmataajuuden pienentämiseksi riskienarviointien päivityksissä pyritään kartoittamaan tapaturmia aiheuttavat tekijät ja luomaan suunnitelma riskin aiheuttajan poistamiseksi tai riskin vähentämiseksi. Yksiköt toimittivat riskienarviointinsa lokakuun loppuun mennessä. Omatoimista tapaturmien ehkäisyä pidettiin esillä koulutuksissa. Tapaturmataajuus ja työtapaturmataajuusluvut saadaan vuoden 2014 alussa. Tavoitteen toteutuminen arvioidaan tilinpäätöksen yhteydessä. Espoolaista johtamisen mallia koskevan tavoitteen mukaisesti sivistystoimi osallistui aktiivisesti kaupungin yhteiseen johtamisen kehittämiseen (mm. esimiesareena ja johtamisen kehityskeskustelut) ja hyödynsi espoolaisen johtamisen mallia sivistystoimen johtamisessa. Tuloskortit ovat käytössä sivistystoimessa toimiala- ja tulosyksikkötasoilla ja osalla palvelualueista. Tuloskorttien käyttöä kartoitettiin syksyn aikana ja tuloskortin käyttöön järjestetään koulutusta syksyllä Tavoitteet ovat toteutuneet. Sivistystoimen laatu- ja arviointiverkosto edistää jatkuvan parantamisen

25 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 25 / 61 toimintatavan käyttöä sivistystoimessa. Toimintatapa on laajalti käytössä, mutta sitä ei vielä käytetä kaikissa sivistystoimen yksiköissä. Tavoite ei ole toteutunut. Palvelujen järjestäminen Tulostavoitetta lasten ja nuorten kasvun tukemiseksi kasvatuskumppanuuden avulla edistettiin monin eri toimenpitein. Suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa jatkettiin kasvatuskumppanuuskoulutusta, käytiin varhaiskasvatussuunnitelmakeskustelut kaikkien vanhempien kanssa ja laajennettiin dialogisiin vanhempainiltoihin liittyviä käytäntöjä osana Tukevasti alkuun -hanketta. Suomenkielisessä opetuksessa on käytössä varhaiskasvatuksen tavoin osin yhteisiä malleja ja osin paremmin kouluyhteisöön sopivia malleja dialogisiin vanhempainiltoihin. Varhaiskasvatuksen ja opetuksen yhteistyönä on jatkettu pedagogisten yhteisöjen rakentamista ja kasvatuskumppanuuskoulutusta. Kastehankkeen päätteeksi pedagogisista malleista ja yhteistyömalleista tehtiin ohjekirjat, jotka levitettiin kouluille. Perhe-ARTtiin hankittiin koulutusta. Ruotsinkielisessä varhaiskasvatuksessa ja opetuksessa mm. Finnofamiljeskola -konsepti edistää kasvatuskumppanuutta. Opetussuunnitelmassa määritellään yhteiset linjaukset moniammatilliselle yhteistyölle nivelvaiheissa. Tulostavoitteen mittarina toimivan kouluterveyskyselyn vastaukset saatiin syksyllä, ja ne analysoitiin ja luotiin toimintamallit yhdessä SOTETin kanssa. Tulostavoite on toteutunut. Palveluprosessien uudistamista ja sähköisten palvelujen toteuttamista varten laaditun kehittämissuunnitelman mukaisia sähköisiä palveluja anottiin toteutettavaksi investointiehdotelmalla 7 kpl, joista 4 hyväksyttiin toteutettavaksi vuonna 2013 (resurssivarausjärjestelmä; sähköinen lapsen esiopetuksen oppimissuunnitelma ja varhaiskasvatussuunnitelma; kaupunkikulttuurin ja kulttuurin avustushakemus; liikunnan avustushakemus). Resurssivarausjärjestelmä ja sähköinen lapsen esiopetuksen oppimissuunnitelma ja varhaiskasvatussuunnitelma etenevät suunnitellusti. Avustushakemusten toteutus pysähtyi määrittelyvaiheeseen sähköisen asiointialustan hankintaan liittyvän selvityksen vuoksi. Tulostavoite ei ole toteutunut. Tilakeskuksen ja sivistystoimen välinen uusi toimitilaprosessi on otettu käyttöön. Prosessia kehitetään edelleen mm. tarveselvitysten osalta. Esteettömyys otetaan huomioon erityisesti uusissa ja peruskorjattavissa kohteissa. Tulostavoitteet ovat toteutuneet. Tulostavoitetta yhtenäisten mittaustapojen hyödyntämisestä johtamisen työkaluina toteutetaan yhteistyössä konserniesikunnan kanssa. Lisäksi sivistystoimessa hyödynnetään palvelujen mittaamisessa muun muassa Kuntaliiton vertailutietohankkeiden mittareita ja vertailutietoja sekä päivähoidon kuusikkovertailuja. Tulostavoite on toteutunut. Sivistystoimen omista palvelujen järjestämistä koskevista tavoitteista tavoite yli 3-vuotiaiden lasten kasvatushenkilöstön koulutustason

Espoon kaupunki Pöytäkirja Karhusuon koulun ja päiväkodin, Kirstin koulun ja Tuomarilan koulun rakennushankkeiden tarveselvitykset

Espoon kaupunki Pöytäkirja Karhusuon koulun ja päiväkodin, Kirstin koulun ja Tuomarilan koulun rakennushankkeiden tarveselvitykset 26.02.2014 Sivu 1 / 1 933/10.03.02/2014 18 Karhusuon koulun ja päiväkodin, Kirstin koulun ja Tuomarilan koulun rakennushankkeiden tarveselvitykset Valmistelijat / lisätiedot: Sinikka Sorvari, puh. 09 816

Lisätiedot

Espoon kaupunki Valmistelu 1 / 6

Espoon kaupunki Valmistelu 1 / 6 Espoon kaupunki Valmistelu 1 / 6 1031/02.02.02/2013 Liikunta- ja nuorisolautakunta 4 22.5.2013 Liikunta- ja nuorisolautakunnan liikuntapalvelujen tulosyksikön vuoden 2013 talousarvion seuranta, huhtikuun

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Suomenkielisen opetuksen tulosyksikön vuoden 2014 talousarvion seuranta, huhtikuun kuukausiseuranta / 30.4.

Espoon kaupunki Pöytäkirja Suomenkielisen opetuksen tulosyksikön vuoden 2014 talousarvion seuranta, huhtikuun kuukausiseuranta / 30.4. 21.05.2014 Sivu 1 / 1 1577/02.02.02/2014 66 Suomenkielisen opetuksen tulosyksikön vuoden 2014 talousarvion seuranta, huhtikuun kuukausiseuranta / 30.4.2014 Valmistelijat / lisätiedot: Kirsti Askolin, puh.

Lisätiedot

Lautakuntien kokoushuone, os. Kamreerintie 3 B, 12. kerros

Lautakuntien kokoushuone, os. Kamreerintie 3 B, 12. kerros Espoon kaupunki Pöytäkirja 12.02.2014 Sivu 1 / 10 Kokoustiedot Aika 12.2.2014 keskiviikko klo 17:54-19:50 Paikka Lautakuntien kokoushuone, os. Kamreerintie 3 B, 12. kerros Saapuvilla olleet jäsenet Tiina

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 5. 5 Liikuntapalvelujen tulosyksikön vuoden 2013 talousarvion seuranta II tilanteessa (ennakkotilinpäätös)

Espoon kaupunki Pöytäkirja 5. 5 Liikuntapalvelujen tulosyksikön vuoden 2013 talousarvion seuranta II tilanteessa (ennakkotilinpäätös) 27.02.2014 Sivu 1 / 1 1031/02.02.02/2013 5 Liikuntapalvelujen tulosyksikön vuoden 2013 talousarvion seuranta II tilanteessa 31.12.2013 (ennakkotilinpäätös) Valmistelijat / lisätiedot: Kirsti Askolin, puh.

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 69. Valmistelijat / lisätiedot: Reetta Hyvärinen, puh Juha Nurmi, puh

Espoon kaupunki Pöytäkirja 69. Valmistelijat / lisätiedot: Reetta Hyvärinen, puh Juha Nurmi, puh 20.05.2015 Sivu 1 / 1 2271/02.08.00/2015 69 Hansakallion koulun siirtokelpoisten tilojen tarveselvitys Valmistelijat / lisätiedot: Reetta Hyvärinen, puh. 043 824 8456 Juha Nurmi, puh. 050 372 5852 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Espoon kaupunki Päätös Sivu 1 / 5. 148 Lausunto Kirstin koulu ja päiväkoti perusparannus 6.8.2015 päivätystä hankesuunnitelmasta

Espoon kaupunki Päätös Sivu 1 / 5. 148 Lausunto Kirstin koulu ja päiväkoti perusparannus 6.8.2015 päivätystä hankesuunnitelmasta Espoon kaupunki Päätös Sivu 1 / 5 2681/10.03.02/2015 148 Lausunto Kirstin koulu ja päiväkoti perusparannus 6.8.2015 päivätystä hankesuunnitelmasta Valmistelijat / lisätiedot: Vera Schulman, puh. 043 825

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 214

Espoon kaupunki Pöytäkirja 214 16.12.2015 Sivu 1 / 1 5163/2015 10.03.02 214 Jupperin koulun tarveselvitys Valmistelijat / lisätiedot: Juha Hovinen, puh. 09 816 85031 Vera Schulman, puh. 043 825 6113 Juha Nurmi, puh. 050 372 5852 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 26

Espoon kaupunki Pöytäkirja 26 16.02.2017 Sivu 1 / 1 510/2017 12.01.03 26 Aarnivalkean koulun opetuksen järjestäminen kevätkauden 2017 aikana Valmistelijat / lisätiedot: Juha Nurmi, puh. 050 372 5852 Eeva-Kaisa Ikonen, puh. 046 877

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 79

Espoon kaupunki Pöytäkirja 79 18.05.2016 Sivu 1 / 1 2289/2016 10.03.02 79 Jousenkaaren koulun väistöt lukuvuonna 2016-2017 Valmistelijat / lisätiedot: Sinikka Sorvari, puh. 09 816 52137 Ilpo Salonen, puh. 050 354 6840 Juha Hovinen,

Lisätiedot

Paikka Kaupunginhallituksen kokoushuone, Asemakuja 2 C, 4 krs, Espoo

Paikka Kaupunginhallituksen kokoushuone, Asemakuja 2 C, 4 krs, Espoo Espoon kaupunki Pöytäkirja 27.02.2014 Sivu 1 / 43 Kokoustiedot Aika 27.02.2014 torstai klo 17:30-20.40 Paikka Kaupunginhallituksen kokoushuone, Asemakuja 2 C, 4 krs, 02770 Espoo Saapuvilla olleet jäsenet

Lisätiedot

Espoon kaupungin päiväkotien sekä koulujen ja lukioiden väistötilaperiaatteet

Espoon kaupungin päiväkotien sekä koulujen ja lukioiden väistötilaperiaatteet Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta 26.2.2014 Svenska rum -lautakunta 27.2.2014 Kaupunginhallituksen tila- ja asuntojaosto 24.3.2014 Espoon kaupungin päiväkotien sekä koulujen ja lukioiden väistötilaperiaatteet

Lisätiedot

ESPOO-STRATEGIAN TULOSTAVOITTEIDEN TOTEUTUMINEN VUONNA 2013 / ennakkotieto seurantaraportti II (tummennetut ovat kaupunkiyhteisiä tavoitteita)

ESPOO-STRATEGIAN TULOSTAVOITTEIDEN TOTEUTUMINEN VUONNA 2013 / ennakkotieto seurantaraportti II (tummennetut ovat kaupunkiyhteisiä tavoitteita) OHEISMATERIAALI Sivistystoimi / suomenkielisen varhaiskasvatuksen tulosyksikkö ESPOO-STRATEGIAN TULOSTAVOITTEIDEN TOTEUTUMINEN VUONNA 2013 / ennakkotieto seurantaraportti II (tummennetut ovat kaupunkiyhteisiä

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 145. 145 Suomenkielisten lukioiden aloituspaikkamäärien hyväksyminen lukuvuodeksi 2016-2017

Espoon kaupunki Pöytäkirja 145. 145 Suomenkielisten lukioiden aloituspaikkamäärien hyväksyminen lukuvuodeksi 2016-2017 23.09.2015 Sivu 1 / 1 4015/12.01.00/2015 145 Suomenkielisten lukioiden aloituspaikkamäärien hyväksyminen lukuvuodeksi 2016-2017 Valmistelijat / lisätiedot: Tapio Erma, puh. 046 877 3216 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Opetuslainsäädäntöön perustuvan ratkaisuvallan delegointi suomenkielisen opetuksen tulosyksikön viranhaltijoille

Espoon kaupunki Pöytäkirja Opetuslainsäädäntöön perustuvan ratkaisuvallan delegointi suomenkielisen opetuksen tulosyksikön viranhaltijoille 10.12.2013 Sivu 1 / 1 5263/00.01.01/2013 252 Opetuslainsäädäntöön perustuvan ratkaisuvallan delegointi suomenkielisen opetuksen tulosyksikön viranhaltijoille Valmistelijat / lisätiedot: Juha Nurmi, puh.

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 30. Kulttuurilautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 30. Kulttuurilautakunta Sivu 1 / 1 Kulttuurilautakunta 21.05.2013 Sivu 1 / 1 1031/02.02.02/2013 30 Vapaan sivistystyön tulosyksikön vuoden 2013 talousarvion seuranta, huhtikuun kuukausiseuranta/ 30.04.2013 Valmistelijat / lisätiedot: Kirsti

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Tapiolan koulun ja lukion peruskorjauksen tarveselvityksen hyväksyminen

Espoon kaupunki Pöytäkirja Tapiolan koulun ja lukion peruskorjauksen tarveselvityksen hyväksyminen 29.09.2011 Sivu 1 / 1 4977/10.03.02/2011 123 Tapiolan koulun ja lukion peruskorjauksen tarveselvityksen hyväksyminen Valmistelijat / lisätiedot: Sinikka Sorvari, puh. (09) 816 52137 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Suomenkielisten lukioiden aloituspaikkamäärien hyväksyminen lukuvuodeksi

Espoon kaupunki Pöytäkirja Suomenkielisten lukioiden aloituspaikkamäärien hyväksyminen lukuvuodeksi 28.09.2016 Sivu 1 / 1 4002/2016 12.01.00 150 Suomenkielisten lukioiden aloituspaikkamäärien hyväksyminen lukuvuodeksi 2017-2018 Valmistelijat / lisätiedot: Tapio Erma, puh. 046 877 3216 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 3

Espoon kaupunki Pöytäkirja 3 27.02.2013 Sivu 1 / 1 1525/02.02.02/2012 3 Suomenkielisen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunnan vuosien 2012-2013 Espoo-strategian tulostavoitteiden sekä vuoden 2012 talousarvion seuranta, ennakkotieto

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Päivänkehrän koulun opetuksen järjestäminen lukuvuosina ja

Espoon kaupunki Pöytäkirja Päivänkehrän koulun opetuksen järjestäminen lukuvuosina ja 23.09.2014 Sivu 1 / 1 3843/12.01.01/2014 178 Päivänkehrän koulun opetuksen järjestäminen lukuvuosina 2015-2016 ja 2016-2017 Valmistelijat / lisätiedot: Juha Nurmi, puh. 050 372 5852 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Esiopetuksen ja siihen liittyvän päivähoidon järjestämisen vaihtoehtoiset tavat

Espoon kaupunki Pöytäkirja Esiopetuksen ja siihen liittyvän päivähoidon järjestämisen vaihtoehtoiset tavat 10.09.2015 Sivu 1 / 1 3801/05.10.01/2015 25 Esiopetuksen ja siihen liittyvän päivähoidon järjestämisen vaihtoehtoiset tavat Valmistelijat / lisätiedot: Virpi Mattila, puh. 09 816 23022 Elina Pulli, puh.

Lisätiedot

Paikka Kaupunginhallituksen kokoushuone, Asemakuja 2 C, 4 krs, Espoo

Paikka Kaupunginhallituksen kokoushuone, Asemakuja 2 C, 4 krs, Espoo Espoon kaupunki Pöytäkirja 12.12.2013 Sivu 1 / 38 Kokoustiedot Aika 12.12.2013 torstai klo 17:35-19:00 Paikka Kaupunginhallituksen kokoushuone, Asemakuja 2 C, 4 krs, 02770 Espoo Saapuvilla olleet jäsenet

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 75

Espoon kaupunki Pöytäkirja 75 10.10.2016 Sivu 1 / 1 3757/2016 10.03.02 70 5.9.2016 75 Jousenkaaren koulu (Pöydälle 5.9.2016) Valmistelijat / lisätiedot: Maija Lehtinen, puh. 046 877 3683 etunimi.sukunimi@espoo.fi Päätösehdotus Teknisen

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 146

Espoon kaupunki Pöytäkirja 146 23.09.2015 Sivu 1 / 1 2647/10.03.02/2015 146 Lausunnon antaminen Viherlaakson koulun ja lukion perusparannus ja laajennus 4.9.2015 päivätystä hankesuunnitelmasta Valmistelijat / lisätiedot: Reetta Hyvärinen,

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 5. Kulttuurilautakunta 25.02.2014 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 5. Kulttuurilautakunta 25.02.2014 Sivu 1 / 1 Kulttuurilautakunta 25.02.2014 Sivu 1 / 1 1031/02.02.02/2013 5 Kaupunkikulttuurin tulosyksikön vuoden 2013 talousarvion seuranta II tilanteesta 31.12.2013 (tilinpäätöksen ennakkotieto) Valmistelijat /

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 45. Valmistelijat / lisätiedot: Riikka Nikulainen, puh

Espoon kaupunki Pöytäkirja 45. Valmistelijat / lisätiedot: Riikka Nikulainen, puh 19.04.2017 Sivu 1 / 1 1702/2017 02.02.00 45 terveystoimen investointiesitys vuosille 2018-2022 Valmistelijat / lisätiedot: Riikka Nikulainen, puh. 050 325 8643 etunimi.sukunimi@espoo.fi Päätösehdotus Perusturvajohtaja

Lisätiedot

Kulttuurilautakunta 25.02.2014 Sivu 1 / 58. Lautakuntien kokoushuone, Kamreerintie 3 B, 12 krs, 02770 Espoo

Kulttuurilautakunta 25.02.2014 Sivu 1 / 58. Lautakuntien kokoushuone, Kamreerintie 3 B, 12 krs, 02770 Espoo Espoon kaupunki Pöytäkirja Kulttuurilautakunta 25.02.2014 Sivu 1 / 58 Kokoustiedot Aika 25.02.2014 tiistai klo 17:30-20:45 Tauko 18.39-18.41 Tauko 20.12-20.28 Paikka Lautakuntien kokoushuone, Kamreerintie

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 171. Rakennuslautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 171. Rakennuslautakunta Sivu 1 / 1 Rakennuslautakunta 17.11.2015 Sivu 1 / 1 171 Rakennuslautakunnan vuoden 2015 lokakuun kuukausiraportti (Kh) Valmistelijat / lisätiedot: Tuija Nyyssönen, puh. 050 344 5063 Veronica Rehn-Kivi, puh. 09 816

Lisätiedot

Roosaliinan päiväkoti, os. Huvilinnanpiha 4, 02600 Espoo

Roosaliinan päiväkoti, os. Huvilinnanpiha 4, 02600 Espoo Espoon kaupunki Pöytäkirja 03.10.2013 Sivu 1 / 10 Kokoustiedot Aika 03.10.2013 torstai klo 18:10-19:45 Paikka Roosaliinan päiväkoti, os. Huvilinnanpiha 4, 02600 Espoo Saapuvilla olleet jäsenet Tiina Thure-Toivanen,

Lisätiedot

ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN JOHTOSÄÄNTÖ ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN JOHTOSÄÄNTÖ

ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN JOHTOSÄÄNTÖ ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN JOHTOSÄÄNTÖ ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN JOHTOSÄÄNTÖ Valtuusto 14.11.2011 Viimeksi muutettu Valtuusto 26.1.2015 Voimaan 26.1.2015 ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 221

Espoon kaupunki Pöytäkirja 221 19.11.2014 Sivu 1 / 1 4707/12.01.01/2014 221 Esiopetuksen järjestäminen lukuvuonna 2015-2016 Valmistelijat / lisätiedot: Titta Tossavainen, puh. 09 816 23300 Elina Pulli, puh. 046 877 3888 Harri Rinta-aho,

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 369. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 369. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 28..206 Sivu / 3757/206 0.03.02 369 Jousenkaaren koulu Valmistelijat / lisätiedot: Maija Lehtinen, puh. 046 877 3683 etunimi.sukunimi@espoo.fi Päätösehdotus Teknisen toimen johtaja Olli

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 76. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 76. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 29.02.2016 Sivu 1 / 1 5651/2015 12.01.00.00 Kaupunginhallitus 24 18.1.2016 Valtuusto 22 15.2.2016 76 Valtuustokysymys integroidussa valmistavassa opetuksessa olevien oppilaiden tuen eheästä

Lisätiedot

Tarkastuslautakunta Sivu 1 / 14

Tarkastuslautakunta Sivu 1 / 14 Espoon kaupunki Pöytäkirja Tarkastuslautakunta 30.11.2016 Sivu 1 / 14 Kokoustiedot Aika 30.11.2016 keskiviikko klo 16:30-19:31 Paikka Valtuustotalo, kokoomuksen ryhmähuone Saapuvilla olleet jäsenet Paula

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Lukuvuoden työ- ja loma-ajat suomenkielisessä perusopetuksessa, esiopetuksessa ja lukiokoulutuksessa

Espoon kaupunki Pöytäkirja Lukuvuoden työ- ja loma-ajat suomenkielisessä perusopetuksessa, esiopetuksessa ja lukiokoulutuksessa 23.09.2014 Sivu 1 / 1 3815/12.01.00/2014 177 Lukuvuoden 2015-2016 työ- ja loma-ajat suomenkielisessä perusopetuksessa, esiopetuksessa ja lukiokoulutuksessa Valmistelijat / lisätiedot: Juha Nurmi, puh.

Lisätiedot

ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN JOHTOSÄÄNTÖ ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN JOHTOSÄÄNTÖ

ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN JOHTOSÄÄNTÖ ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN JOHTOSÄÄNTÖ ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN JOHTOSÄÄNTÖ Valtuusto 14.11.2011 Viimeksi muutettu Valtuusto 26.1.2015 Voimaan 26.1.2015 ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN

Lisätiedot

Paikka Valtuustotalo, kokoomuksen ryhmähuone, Espoonkatu 5

Paikka Valtuustotalo, kokoomuksen ryhmähuone, Espoonkatu 5 Espoon kaupunki terveyslautakunnan sosiaali- ja Pöytäkirja 11.05.2016 Sivu 1 / 8 Kokoustiedot Aika 11.05.2016 keskiviikko klo 17:00-19:15 Paikka Valtuustotalo, kokoomuksen ryhmähuone, Espoonkatu 5 Saapuvilla

Lisätiedot

Lautakuntien kokoushuone, os. Kamreerintie 3 B, 12. krs, Espoo

Lautakuntien kokoushuone, os. Kamreerintie 3 B, 12. krs, Espoo Espoon kaupunki Pöytäkirja 27.04.2017 Sivu 1 / 13 Kokoustiedot Aika 27.04.2017 torstai klo 17:30-19:15 Paikka Lautakuntien kokoushuone, os. Kamreerintie 3 B, 12. krs, 02770 Espoo Saapuvilla olleet jäsenet

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Lukuvuoden työ- ja loma-ajat suomenkielisessä perusopetuksessa, esiopetuksessa ja lukiokoulutuksessa

Espoon kaupunki Pöytäkirja Lukuvuoden työ- ja loma-ajat suomenkielisessä perusopetuksessa, esiopetuksessa ja lukiokoulutuksessa 28.09.2016 Sivu 1 / 1 3739/2016 12.01.00.00 151 Lukuvuoden 2017-2018 työ- ja loma-ajat suomenkielisessä perusopetuksessa, esiopetuksessa ja lukiokoulutuksessa Valmistelijat / lisätiedot: Juha Nurmi, puh.

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 102. Rakennuslautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 102. Rakennuslautakunta Sivu 1 / 1 Rakennuslautakunta 21.08.2014 Sivu 1 / 1 102 Rakennuslautakunnan seurantaraportti I/2014 (kh-asia) Valmistelijat / lisätiedot: Veronica Rehn-Kivi, puh. 09 816 26600 Tuija Nyyssönen, puh. 050 344 5063 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 153. 153 Lukuvuoden 2016-2017 työ- ja loma-ajat suomenkielisessä perusopetuksessa, esiopetuksessa ja lukiokoulutuksessa

Espoon kaupunki Pöytäkirja 153. 153 Lukuvuoden 2016-2017 työ- ja loma-ajat suomenkielisessä perusopetuksessa, esiopetuksessa ja lukiokoulutuksessa 23.09.2015 Sivu 1 / 1 3991/12.01.00/2015 153 Lukuvuoden 2016-2017 työ- ja loma-ajat suomenkielisessä perusopetuksessa, esiopetuksessa ja lukiokoulutuksessa Valmistelijat / lisätiedot: Juha Nurmi, puh.

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 176. Rakennuslautakunta 21.11.2013 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 176. Rakennuslautakunta 21.11.2013 Sivu 1 / 1 Rakennuslautakunta 21.11.2013 Sivu 1 / 1 176 Rakennuslautakunnan seurantaraportti 10/2013 (kh-asia) Valmistelijat / lisätiedot: Tuija Nyyssönen, puh. (09) 816 24811 Veronica Rehn-Kivi, puh. 09 816 26600

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 70. Kulttuurilautakunta 19.11.2013 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 70. Kulttuurilautakunta 19.11.2013 Sivu 1 / 1 Kulttuurilautakunta 19.11.2013 Sivu 1 / 1 1031/02.02.02/2013 70 Vapaan sivistystyön tulosyksikön vuoden 2013 talousarvion seuranta tilanteesta 31.10.2013 (tilinpäätöksen ennakkotieto) Valmistelijat / lisätiedot:

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Auroran koulun ja päiväkodin uudisrakennuksen tarveselvityksen hyväksyminen

Espoon kaupunki Pöytäkirja Auroran koulun ja päiväkodin uudisrakennuksen tarveselvityksen hyväksyminen 16.02.2012 Sivu 1 / 1 747/10.03.02/2012 25 Auroran koulun ja päiväkodin uudisrakennuksen tarveselvityksen hyväksyminen Valmistelijat / lisätiedot: Sinikka Sorvari, puh. (09) 816 52137 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Kaupunginhallituksen kokoushuone, Asemakuja 2 C, 4. krs.

Kaupunginhallituksen kokoushuone, Asemakuja 2 C, 4. krs. Espoon kaupunki Pöytäkirja 27.01.2014 Sivu 1 / 10 Kokoustiedot Aika 27.01.2014 maanantai klo 8:00-9:35 Paikka kokoushuone, Asemakuja 2 C, 4. krs. Saapuvilla olleet jäsenet Seppo Sonkeri, puheenjohtaja

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 108

Espoon kaupunki Pöytäkirja 108 0.09.016 Sivu 1 / 1 3887/016 0.0.00 108 Lausunto Tila- ja asuntojaoston kaupunginhallitukselle esittämästä sosiaali- ja terveystoimen vuosien 017 01 investointiohjelmasta Valmistelijat / lisätiedot: Riikka

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Esiopetuksen ja siihen liittyvän päivähoidon järjestämisen vaihtoehtoiset tavat

Espoon kaupunki Pöytäkirja Esiopetuksen ja siihen liittyvän päivähoidon järjestämisen vaihtoehtoiset tavat 16.12.2015 Sivu 1 / 1 5253/2015 05.10.00 219 Esiopetuksen ja siihen liittyvän päivähoidon järjestämisen vaihtoehtoiset tavat Valmistelijat / lisätiedot: Virpi Mattila, puh. 09 816 23022 Juha Nurmi, puh.

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 122. Valtuusto Sivu 1 / 1. Valmistelijat / lisätiedot: Juha Nurmi, puh. (09)

Espoon kaupunki Pöytäkirja 122. Valtuusto Sivu 1 / 1. Valmistelijat / lisätiedot: Juha Nurmi, puh. (09) Valtuusto 09.09.2013 Sivu 1 / 1 2219/12.01.02/2013 Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta 151 12.6.2013 Kaupunginhallitus 236 26.8.2013 122 Valtuustokysymys koulupaikan osoittamisesta Saunalahden koululle

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 101

Espoon kaupunki Pöytäkirja 101 27.08.2014 Sivu 1 / 1 1058/12.01.00/2014 89 11.6.2014 101 Vastaus valtuustoaloitteeseen koskien pohjoismaisen koulun perustamismahdollisuuksia suomenkieliselle opetuspuolelle (pöydälle 11.6.2014, kh/kv)

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivistystoimen hallinnassa olevien koulutilojen luovuttaminen vanhempainyhdistysten toimintaan

Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivistystoimen hallinnassa olevien koulutilojen luovuttaminen vanhempainyhdistysten toimintaan 18.05.2016 Sivu 1 / 1 2133/2016 10.03.02 74 Sivistystoimen hallinnassa olevien koulutilojen luovuttaminen vanhempainyhdistysten toimintaan Valmistelijat / lisätiedot: Virpi Leino, puh. 046 877 1846 Jaana

Lisätiedot

4432/12.01.00.00/2015

4432/12.01.00.00/2015 21.10.2015 Sivu 1 / 1 4432/12.01.00.00/2015 162 Haukilahden lukion opetuksen järjestäminen Aalto-yliopiston kampuksella syksystä 2016 alkaen Valmistelijat / lisätiedot: Kristiina Erkkilä, puh. 09 816 52202

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 68. 68 Lausunto Espoo Catering -liikelaitoksen keskuskeittiötä koskevan hankesuunnitelman päivityksestä

Espoon kaupunki Pöytäkirja 68. 68 Lausunto Espoo Catering -liikelaitoksen keskuskeittiötä koskevan hankesuunnitelman päivityksestä 20.05.2015 Sivu 1 / 1 1959/10.03.02/2012 68 Lausunto Espoo Catering -liikelaitoksen keskuskeittiötä koskevan hankesuunnitelman päivityksestä Valmistelijat / lisätiedot: Reijo Ahtiainen, puh. 050 365 3809

Lisätiedot

Lautakuntien kokoushuone, os. Kamreerintie 3 B, 12. krs, Espoo

Lautakuntien kokoushuone, os. Kamreerintie 3 B, 12. krs, Espoo Espoon kaupunki Pöytäkirja 18.08.2016 Sivu 1 / 14 Kokoustiedot Aika 18.08.2016 torstai klo 17:40-19:05 Paikka Lautakuntien kokoushuone, os. Kamreerintie 3 B, 12. krs, 02770 Espoo Saapuvilla olleet jäsenet

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 219. 219 Opetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestämiseen liittyvien rekisterien rekisterinpitäjä ja vastuuhenkilöt

Espoon kaupunki Pöytäkirja 219. 219 Opetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestämiseen liittyvien rekisterien rekisterinpitäjä ja vastuuhenkilöt 19.11.2014 Sivu 1 / 1 4590/07.01.01/2014 219 Opetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestämiseen liittyvien rekisterien rekisterinpitäjä ja vastuuhenkilöt Valmistelijat / lisätiedot: Virpi Leino, puh. 046 877

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 103. Rakennuslautakunta 20.08.2015 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 103. Rakennuslautakunta 20.08.2015 Sivu 1 / 1 Rakennuslautakunta 20.08.2015 Sivu 1 / 1 103 Rakennuslautakunnan vuoden 2015 seurantaraportti I (Kh) Valmistelijat / lisätiedot: Tuija Nyyssönen, puh. 050 344 5063 Veronica Rehn-Kivi, puh. 09 816 26600

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 221

Espoon kaupunki Pöytäkirja 221 16.12.2015 Sivu 1 / 1 4640/2015 03.00.00 221 Päiväkotien henkilöstömitoitusta koskeva päivähoitoasetuksen muutos Valmistelijat / lisätiedot: Titta Tossavainen, puh. 09 816 23300 Jaana Suihkonen, puh. 09

Lisätiedot

Valtuustotalo, Vihreiden ryhmätila, Espoonkatu 5, Espoo

Valtuustotalo, Vihreiden ryhmätila, Espoonkatu 5, Espoo Espoon kaupunki terveyslautakunnan sosiaali- ja Pöytäkirja 20.04.2017 Sivu 1 / 10 Kokoustiedot Aika 20.04.2017 torstai klo 17:05-19:25 Paikka Valtuustotalo, Vihreiden ryhmätila, Espoonkatu 5, 02770 Espoo

Lisätiedot

Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 8

Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 8 Espoon kaupunki Pöytäkirja Kaupunkisuunnittelulautakunta 24.08.2016 Sivu 1 / 8 Kokoustiedot Aika 24.08.2016 keskiviikko klo 17:50-21:00 Kaupunkisuunnittelulautakunnan tavanomainen kokoustyöskentely keskeytettiin

Lisätiedot

Kaupunginhallituksen kokoushuone, Asemakuja 2 C, 4. krs.

Kaupunginhallituksen kokoushuone, Asemakuja 2 C, 4. krs. Espoon kaupunki Kaupunginhallituksen tila- ja Pöytäkirja 05.12.2016 Sivu 1 / 10 Kokoustiedot Aika 05.12.2016 maanantai klo 9:00-10:35 Paikka Kaupunginhallituksen kokoushuone, Asemakuja 2 C, 4. krs. Saapuvilla

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 195

Espoon kaupunki Pöytäkirja 195 18.11.2015 Sivu 1 / 1 4775/2015 02.08.00 195 Leppävaaran koulukeskuksen tarveselvitys Valmistelijat / lisätiedot: Vera Schulman, puh. 043 825 6113 Anne Peltonen, puh. 050 320 9753 Eija Riikonen, puh. 09

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 42

Espoon kaupunki Pöytäkirja 42 22.03.2017 Sivu 1 / 1 1092/2017 10.03.02 42 Tuomarilan koulu -hankkeen tarveselvitys Valmistelijat / lisätiedot: Vera Schulman, puh. 043 825 6113 Eija Riikonen, puh. 09 81623004 Kaisa Peltonen, puh. 050

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Lausunto kaupunginhallitukselle sosiaali- ja terveystoimen vuosien investointiohjelmasta.

Espoon kaupunki Pöytäkirja Lausunto kaupunginhallitukselle sosiaali- ja terveystoimen vuosien investointiohjelmasta. 18.09.2013 Sivu 1 / 1 3929/02.02.00/2013 90 Lausunto kaupunginhallitukselle sosiaali- ja terveystoimen vuosien 2014-2018 investointiohjelmasta. Valmistelijat / lisätiedot: Riikka Nikulainen, puh. (09)

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 30. Valmistelijat / lisätiedot: Tuija Seppänen, puh

Espoon kaupunki Pöytäkirja 30. Valmistelijat / lisätiedot: Tuija Seppänen, puh 16.02.2017 Sivu 1 / 1 694/2017 00.00.01.00 30 Peruskoulujen ja lukioiden johtokunnat toimikaudella 2017-2021 Valmistelijat / lisätiedot: Tuija Seppänen, puh. 050 395 2160 etunimi.sukunimi@espoo.fi Päätösehdotus

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 118. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 118. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 10.04.2017 Sivu 1 / 1 4446/2016 10.03.02 Kaupunginhallituksen tila- ja asuntojaosto 30 3.4.2017 118 Valtuustoaloite Karhusuon uuden yhtenäiskoulun hankkeen viivästymisen estämiseksi (Kvasia)

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Henttaa-Suurpellon alueen perusopetuksen järjestäminen alkaen

Espoon kaupunki Pöytäkirja Henttaa-Suurpellon alueen perusopetuksen järjestäminen alkaen 26.10.2016 Sivu 1 / 1 4198/2016 00.01.02.02 177 Henttaa-Suurpellon alueen perusopetuksen järjestäminen 1.8.2017 alkaen Valmistelijat / lisätiedot: Juha Nurmi, puh. 050 372 5852 Eeva-Kaisa Ikonen, puh.

Lisätiedot

Kaupunginhallituksen kokoushuone, Asemakuja 2 C, 4. krs.

Kaupunginhallituksen kokoushuone, Asemakuja 2 C, 4. krs. Espoon kaupunki Pöytäkirja 17.03.2014 Sivu 1 / 9 Kokoustiedot Aika 17.03.2014 maanantai klo 9:00-10:35 Paikka kokoushuone, Asemakuja 2 C, 4. krs. Saapuvilla olleet jäsenet Seppo Sonkeri, puheenjohtaja

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 54. Valtuusto Sivu 1 / Valtuustoaloite Karhusuon uuden yhtenäiskoulun hankkeen viivästymisen estämiseksi

Espoon kaupunki Pöytäkirja 54. Valtuusto Sivu 1 / Valtuustoaloite Karhusuon uuden yhtenäiskoulun hankkeen viivästymisen estämiseksi Valtuusto 24.04.2017 Sivu 1 / 1 4446/2016 10.03.02 Kaupunginhallituksen tila- ja asuntojaosto 30 3.4.2017 Kaupunginhallitus 118 10.4.2017 54 Valtuustoaloite Karhusuon uuden yhtenäiskoulun hankkeen viivästymisen

Lisätiedot

Suomenkielisen opetuksen tilankäyttösuunnitelma

Suomenkielisen opetuksen tilankäyttösuunnitelma Suomenkielisen opetuksen tilankäyttösuunnitelma 2017-2026 Suomenkielisen opetuksen Tilankäyttösuunnitelma 2017-2026 Perustuu kaupungin omiin väestöennusteisiin perusopetus- ja lukioikäisten määrän kehityksestä

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 107

Espoon kaupunki Pöytäkirja 107 20.03.2013 Sivu 1 / 1 1428/12.01.01/2013 107 Taiteen perusopetus varhaiskasvatuksessa Valmistelijat / lisätiedot: Mattila Virpi, puh. (09) 816 23022 Suihkonen Jaana, puh. (09) 816 52353 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Liikunta- ja nuorisopalvelujen tulosyksikön vuoden 2016 talousarvion ja strategian seuranta I tilanteessa 31.7.

Espoon kaupunki Pöytäkirja Liikunta- ja nuorisopalvelujen tulosyksikön vuoden 2016 talousarvion ja strategian seuranta I tilanteessa 31.7. 29.09.2016 Sivu 1 / 1 5689/2015 02.02.02 49 nuorisopalvelujen tulosyksikön vuoden 2016 talousarvion ja strategian seuranta I tilanteessa 31.7.2016 Valmistelijat / lisätiedot: Kirsti Askolin, puh. 09 816

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Espoon kaupungin suomenkielisen lukiokoulutuksen opetussuunnitelman hyväksyminen alkaen

Espoon kaupunki Pöytäkirja Espoon kaupungin suomenkielisen lukiokoulutuksen opetussuunnitelman hyväksyminen alkaen 17.02.2016 Sivu 1 / 1 610/2016 12.01.00.00 13 Espoon kaupungin suomenkielisen lukiokoulutuksen opetussuunnitelman hyväksyminen 1.8.2016 alkaen Valmistelijat / lisätiedot: Tapio Erma, puh. 046 877 3216

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Tilakeskus -liikelaitoksen selvitykset vuoden 2013 arviointikertomuksen havaintoihin

Espoon kaupunki Pöytäkirja Tilakeskus -liikelaitoksen selvitykset vuoden 2013 arviointikertomuksen havaintoihin 16.06.2014 Sivu 1 / 1 2648/00.01.03/2014 47 Tilakeskus -liikelaitoksen selvitykset vuoden 2013 arviointikertomuksen havaintoihin Valmistelijat / lisätiedot: Kim Jarner, puh. 040 738 5830 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 149. 149 Tapiolan koulun opetuksen järjestäminen syksystä 2013 alkaen (palautettu osittain 14.5.2013)

Espoon kaupunki Pöytäkirja 149. 149 Tapiolan koulun opetuksen järjestäminen syksystä 2013 alkaen (palautettu osittain 14.5.2013) 12.06.2013 Sivu 1 / 1 2299/12.01.01/2013 149 Tapiolan koulun opetuksen järjestäminen syksystä 2013 alkaen (palautettu osittain 14.5.2013) Valmistelijat / lisätiedot: Juha Nurmi, puh. (09) 816 52033 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Kulttuurilautakunta Sivu 1 / 46. Lautakuntien kokoushuone, Kamreerintie 3 B, 12 krs, Espoo

Kulttuurilautakunta Sivu 1 / 46. Lautakuntien kokoushuone, Kamreerintie 3 B, 12 krs, Espoo Espoon kaupunki Pöytäkirja Kulttuurilautakunta 24.09.2013 Sivu 1 / 46 Kokoustiedot Aika 24.09.2013 tiistai klo 17:30-21:05 Paikka Lautakuntien kokoushuone, Kamreerintie 3 B, 12 krs, 02770 Espoo Saapuvilla

Lisätiedot

Riitta Björklund kaupunkitarkastaja, sihteeri

Riitta Björklund kaupunkitarkastaja, sihteeri Espoon kaupunki Pöytäkirja Tarkastuslautakunta 29.01.2015 Sivu 1 / 11 Kokoustiedot Aika 29.01.2015 torstai klo 16:00-19:35 Paikka Valtuustotalo, kokoomuksen ryhmähuone Saapuvilla olleet jäsenet Paula Viljakainen,

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Valtuustoaloite Karhusuon uuden yhtenäiskoulun hankkeen viivästymisen estämiseksi (Kh-Kv-asia)

Espoon kaupunki Pöytäkirja Valtuustoaloite Karhusuon uuden yhtenäiskoulun hankkeen viivästymisen estämiseksi (Kh-Kv-asia) 03.04.2017 Sivu 1 / 1 4446/2016 10.03.02 30 Valtuustoaloite Karhusuon uuden yhtenäiskoulun hankkeen viivästymisen estämiseksi (Kh-Kv-asia) Valmistelijat / lisätiedot: Maija Lehtinen, puh. 046 877 3683

Lisätiedot

Teknisen lautakunnan kokoustilat, Virastopiha 2 C, 1. krs.

Teknisen lautakunnan kokoustilat, Virastopiha 2 C, 1. krs. Espoon kaupunki Tilakeskus - liikelaitoksen Pöytäkirja 24.09.2012 Sivu 1 / 13 Kokoustiedot Aika 24.09.2012 maanantai klo 17:00-19:20 Paikka Teknisen lautakunnan kokoustilat, Virastopiha 2 C, 1. krs. Saapuvilla

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 116. Tekninen lautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 116. Tekninen lautakunta Sivu 1 / 1 Tekninen lautakunta 23.10.2013 Sivu 1 / 1 1031/02.02.02/2013 116 Teknisen lautakunnan vuoden 2013 syyskuun seurantaraportti ja käyttösuunnitelman tarkistaminen kiinteiden rakenteiden ja laitteiden (94)

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Pohjois-Tapiolan lukion opiskelijoiden koulutuksen järjestäminen alkaen

Espoon kaupunki Pöytäkirja Pohjois-Tapiolan lukion opiskelijoiden koulutuksen järjestäminen alkaen 16.02.2017 Sivu 1 / 1 543/2017 12.01.01 25 Pohjois-Tapiolan lukion opiskelijoiden koulutuksen järjestäminen 1.8.2017 alkaen Valmistelijat / lisätiedot: Juha Nurmi, puh. 050 372 5852 Jaakko Turpeinen, puh.

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 181. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 181. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 30.05.2016 Sivu 1 / 1 2289/2016 10.03.02 Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta 79 18.5.2016 181 Jousenkaaren koulun väistöt lukuvuonna 2016-2017 Valmistelijat / lisätiedot: Sampo Suihko,

Lisätiedot

Johanna Horsma, puheenjohtaja Marita Backman Veikko Granqvist Liisa Kivekäs Kari Kuusisto Teemu Leppänen Pirkko Sillanpää Satu Soini Sauli Solhagen

Johanna Horsma, puheenjohtaja Marita Backman Veikko Granqvist Liisa Kivekäs Kari Kuusisto Teemu Leppänen Pirkko Sillanpää Satu Soini Sauli Solhagen Espoon kaupunki Pöytäkirja 22.01.2015 Sivu 1 / 15 Kokoustiedot Aika 22.01.2015 torstai klo 9:05-11:55 Paikka Scandic Plaza Hotel, Turku Saapuvilla olleet jäsenet Johanna Horsma, puheenjohtaja Marita Backman

Lisätiedot

Tarkastuslautakunta Sivu 1 / 12

Tarkastuslautakunta Sivu 1 / 12 Espoon kaupunki Pöytäkirja Tarkastuslautakunta 28.02.2013 Sivu 1 / 12 Kokoustiedot Aika 28.02.2013 torstai klo 17:30-21:05 tauko klo 19.36-19.46 Paikka Valtuustotalo, kokoomuksen ryhmähuone Saapuvilla

Lisätiedot

ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN JOHTOSÄÄNTÖ

ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN JOHTOSÄÄNTÖ Espoon kaupungin sivistystoimen lautakuntien ja 3.1 1 (7) ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN JOHTOSÄÄNTÖ Valtuusto 14.11.2011 Valtuusto 12.12.2016 Voimaan 1.1.2017 1 Lautakunnat,

Lisätiedot

Sivu 1 / 9. sosiaali- ja terveyslautakunnan pj, sosiaali- ja terveyspalvelujen jaosto. Kokoustiedot

Sivu 1 / 9. sosiaali- ja terveyslautakunnan pj, sosiaali- ja terveyspalvelujen jaosto. Kokoustiedot Espoon kaupunki terveyslautakunnan sosiaali- ja Pöytäkirja 02.11.2016 Sivu 1 / 9 Kokoustiedot Aika 02.11.2016 keskiviikko klo 17:00-19:35 Paikka Kamreerintie 7, 3. krs, neuvotteluhuone Centti Saapuvilla

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 91

Espoon kaupunki Pöytäkirja 91 17.05.2017 Sivu 1 / 1 943/2017 00.01.03 91 Suomenkielisen varhaiskasvatuksen tulosyksikön vuoden 2017 talousarvion ja strategian huhtikuun seurantaraportti tilanteessa 30.4.2017 Valmistelijat / lisätiedot:

Lisätiedot

ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN JOHTOSÄÄNTÖ

ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN JOHTOSÄÄNTÖ Espoon kaupungin sivistystoimen lautakuntien ja 3.1 1 (7) ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN JOHTOSÄÄNTÖ Valtuusto 14.11.2011 Viimeksi muutettu Valtuusto 26.1.2015 Voimaan 26.1.2015

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 34. Valmistelijat / lisätiedot: Virpi Mattila, puh Virpi Leino, puh

Espoon kaupunki Pöytäkirja 34. Valmistelijat / lisätiedot: Virpi Mattila, puh Virpi Leino, puh 29.10.2015 Sivu 1 / 1 4640/03.00.00/2015 34 Päiväkotien henkilöstömitoitusta koskeva päivähoitoasetuksen muutos Valmistelijat / lisätiedot: Virpi Mattila, puh. 09 816 23022 Virpi Leino, puh. 046 877 1846

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 20

Espoon kaupunki Pöytäkirja 20 25.02.2015 Sivu 1 / 1 1577/02.02.02/2014 20 Suomenkielisen opetuksen tulosyksikön vuoden 2014 talousarvion ennakkotilinpäätös/seuranta II tilanteesta 31.12.2014 Valmistelijat / lisätiedot: Kirsti Askolin,

Lisätiedot

Tarkastuslautakunta Sivu 1 / 13. Keskuspaloasema, Palomiehentie 1, Espoo, I-kerros, luokka

Tarkastuslautakunta Sivu 1 / 13. Keskuspaloasema, Palomiehentie 1, Espoo, I-kerros, luokka Espoon kaupunki Pöytäkirja Tarkastuslautakunta 26.01.2017 Sivu 1 / 13 Kokoustiedot Aika 26.01.2017 torstai klo 16:30-19:40 Paikka Keskuspaloasema, Palomiehentie 1, 02750 Espoo, I-kerros, luokka Saapuvilla

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Liikunta- ja nuorisolautakunnan lausunto toimitilojen investointiohjelmasta vuosille

Espoon kaupunki Pöytäkirja Liikunta- ja nuorisolautakunnan lausunto toimitilojen investointiohjelmasta vuosille 26.09.2013 Sivu 1 / 1 4061/02.02.02/2013 47 nuorisolautakunnan lausunto toimitilojen investointiohjelmasta vuosille 2014-2018 Valmistelijat / lisätiedot: Juha Hovinen, puh. (09) 816 85031 Jarmo Ikävalko,

Lisätiedot

Tarkastuslautakunta Sivu 1 / 12. Kiinteistölautakunnan kokoushuone, virastopiha 2 B, 1. kerros

Tarkastuslautakunta Sivu 1 / 12. Kiinteistölautakunnan kokoushuone, virastopiha 2 B, 1. kerros Espoon kaupunki Pöytäkirja Tarkastuslautakunta 21.04.2016 Sivu 1 / 12 Kokoustiedot Aika 21.04.2016 torstai klo 16:15-20:30 Tauko 18.41-18.47 Paikka Kiinteistölautakunnan kokoushuone, virastopiha 2 B, 1.

Lisätiedot

Tarkastuslautakunta Sivu 1 / 9. Teknisen lautakunnan kokoushuone, Virastopiha 2 C, 1. kerros

Tarkastuslautakunta Sivu 1 / 9. Teknisen lautakunnan kokoushuone, Virastopiha 2 C, 1. kerros Espoon kaupunki Pöytäkirja Tarkastuslautakunta 09.03.2016 Sivu 1 / 9 Kokoustiedot Aika 09.03.2016 keskiviikko klo 14:00-17:30 Paikka Teknisen lautakunnan kokoushuone, Virastopiha 2 C, 1. kerros Saapuvilla

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 13. Tekninen lautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 13. Tekninen lautakunta Sivu 1 / 1 Tekninen lautakunta 15.02.2017 Sivu 1 / 1 451/2017 02.02.01.00 13 Teknisen lautakunnan ennakkotilinpäätös 2016 Valmistelijat / lisätiedot: Kim Jarner, puh. 040 738 5830 Petri Vainio, puh. 050 590 8678

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 35

Espoon kaupunki Pöytäkirja 35 13.03.2012 Sivu 1 / 1 1199/12.01.02/2012 35 Lukuvuoden 2012-2013 oppilaspaikoista päättäminen vuosiluokilla 7-9 Valmistelijat / lisätiedot: Juha Nurmi, puh. (09) 816 52033 Astrid Kauber, puh. (09) 816

Lisätiedot

Espoon uusi sairaala, Turuntie 150, nh Pallokivi, 1.krs. Johanna Paattiniemi, puheenjohtaja Reeta Heino Kerttu Perttilä Jari Koivukoski Henri Kuro

Espoon uusi sairaala, Turuntie 150, nh Pallokivi, 1.krs. Johanna Paattiniemi, puheenjohtaja Reeta Heino Kerttu Perttilä Jari Koivukoski Henri Kuro Espoon kaupunki terveyslautakunnan sosiaali- ja Pöytäkirja 15.02.2017 Sivu 1 / 11 Kokoustiedot Aika 15.02.2017 keskiviikko klo 17:00-19:00 Paikka Espoon uusi sairaala, Turuntie 150, nh Pallokivi, 1.krs

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 34

Espoon kaupunki Pöytäkirja 34 19.03.2014 Sivu 1 / 1 1238/12.01.02/2014 34 Lukuvuoden 2014-2015 oppilaspaikoista päättäminen vuosiluokilla 7-9 Valmistelijat / lisätiedot: Juha Nurmi, puh. 050 372 5852 Astrid Kauber, puh. 046 877 3297

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 14

Espoon kaupunki Pöytäkirja 14 10.02.2016 Sivu 1 / 1 5324/2015 02.05.00 14 Varhaiskasvatuksen asiakasmaksujen indeksitarkistus Valmistelijat / lisätiedot: Arja Puronen, puh. 046 877 3807 Greta Hämäläinen, puh. 043 826 8011 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Perusopetuksen iltapäivätoiminnan asiakasmaksun perimättä jättämistä tai alentamista koskevat periaatteet

Espoon kaupunki Pöytäkirja Perusopetuksen iltapäivätoiminnan asiakasmaksun perimättä jättämistä tai alentamista koskevat periaatteet 15.06.2016 Sivu 1 / 1 2641/2016 02.05.00 104 Perusopetuksen iltapäivätoiminnan asiakasmaksun perimättä jättämistä tai alentamista koskevat periaatteet Valmistelijat / lisätiedot: Miia Loisa-Turunen, puh.

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 103

Espoon kaupunki Pöytäkirja 103 20.03.2013 Sivu 1 / 1 1384/12.01.00/2013 103 Lukuvuoden 2013-2014 oppilaspaikoista päättäminen vuosiluokilla 7-9 Valmistelijat / lisätiedot: Kauber Astrid, puh. (09) 816 52024 Nurmi Juha, puh. (09) 816

Lisätiedot

Järvenpää Pöytäkirja 2/ (9) Sivistys- ja vapaaaikalautakunta

Järvenpää Pöytäkirja 2/ (9) Sivistys- ja vapaaaikalautakunta Järvenpää Pöytäkirja 2/2018 1 (9) Aika, klo 17:30-20:56 Paikka Järvenpää-talo, Venny-kabinetti Käsitellyt asiat 4 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus sekä pöytäkirjan tarkastaminen 5 Ilmoitusasiat

Lisätiedot