Sosiaali- ja terveystoimiala

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sosiaali- ja terveystoimiala"

Transkriptio

1 Sosiaali- ja terveystoimiala Toimialan strategia Sosiaali- ja terveystoimialan palveluissa painotetaan seuraavia strategisia linjauksia: Kuntalaisia kannustetaan ja tuetaan huolehtimaan omasta ja läheistensä terveydestä ja hyvinvoinnista. Kuntalaisten terveyden ja hyvinvoinnin tilaa seurataan ja toimialan toimintaa ohjataan hyvinvointitarpeiden mukaisesti. Lasten ja nuorten palvelut viedään mahdollisimman lähelle heidän omaa kasvuympäristöään. Lasten ja nuorten hyvinvointia tuetaan yhteistyössä perheiden kanssa. Kannustetaan kuntalaisia käyttämään liikuntapalveluja oman hyvinvointinsa ylläpitämiseksi. Tuetaan seniorikuntalaisten omatoimisuutta, aktiivista elämistä ja mahdollisuutta asua omassa kodissa sekä kehitetään erilaisia asumisen ja palvelujen yhdistäviä ratkaisuja. Varmistetaan, että kuntalaiset saavat yllättävissä kriisitilanteissa tukea toimialan tarjoamista turvaverkoista. Muutokset vuonna 2017 ja niiden vaikutus menoihin/tuloihin Muutos Hallinto- ja talouspalvelut: - henkilöstökuluvähennys: tekstinkäsittelijöiden (3 henkilöä) siirtyminen HUS-servis liikelaitoksen palvelukseen Perhe- ja sosiaalipalvelut: - vanhusten asumispalvelupaikkojen oston lisääntyminen - Perustoimeentulotuen kuntaosuus sisällytetään valtionosuuksiin euroa euroa euroa euroa euroa

2 Sosiaali- ja terveystoimiala Tulot - Woimalan lisätilan vaikutus vuokrakustannuksiin - Woimalan asiakkaiden asiakasmaksujen yhdenmukaistamisen kuluvaikutus - Maahanmuuttopalvelujen tarpeen kasvaminen - Klubitalon perustaminen yhteistyössä ESKOT ry:n kanssa RAY-tuella - Alusta-hanke työllistymisen tukemiseksi Terveyspalvelut: - henkilöstövähennys: 12 vakanssia pitkäaikaislaitospaikkojen vähennyksen seurauksena - Uuden Rajamäen terveysasemarakennuksen vuokrakulujen kasvuvaikutus Perhe- ja sosiaalipalvelut: - vanhusten asumispalvelutuottojen kasvu - kiintiöpakolaisten ja turvapaikanhakijoiden kuntakorvaukset (ELY) Terveyspalvelut: - pitkäaikaisosastojen tuottojen vähennys pitkäaikaislaitospaikkojen vähenemisen myötä euroa euroa euroa euroa euroa euroa euroa euroa euroa Sitovat toiminnalliset tavoitteet Kärkihanke tai strateginen linjaus Ylläpidetään hyvinvointia edistäviä palveluja Strategista linjausta toteuttava ohjelma - Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma Tavoite 1 Lasten ja perheiden palveluprosessien käytäntöön syventämistä jatketaan. Tavoitetaso 2017 enintään 450 lastensuojeluilmoitusta Arviointitapa/mittari Lastensuojeluilmoitusten määrä lastensuojeluilmoituksia 507 kpl. (Lähde Nurmijärven kunta) Tavoitetaso 2019 enintään 400 lastensuojeluilmoitusta Kärkihanke tai strateginen linjaus Kärkihanke: Työttömyyden kasvun hallinta kunnan käytettävissä olevin toimenpitein. Strategista linjausta toteuttava ohjelma Kuntastrategia Tavoite 2 Tehostetaan työllistämistoimia työttömien työ ja toimintakyvyn ylläpitämiseksi ja kohentamiseksi. Tavoitetaso ) 120 kartoitusjaksoa (44,6 %) 2) Kuntouttavaan työtoimintaan osallistuvien määrä suhteessa pitkäaikaistyöttömien määrään nousee 18 %:in kuukaudessa. Arviointitapa/mittari 1) Mittari: TYP -lain mukaisten kartoitusjaksojen määrä. Nurmijärveläisiä typ -kriteerit täyttäviä asiakkaat on koodattu työhallinnossa ja heitä on nyt katoitusta on 44,6 % asiakasmäärästä. 2) Kuntouttavaan työtoimintaan osallistuvien henkilöiden määrä suhteessa pitkäaikaistyöttömien määrään. (Vuonna 2015 keskimäärin 11 % / kk pitkäaikaistyöttömistä ) (Lähde Nurmijärven kunta). Tavoitetaso ) 150 kartoitusjaksoa (55,8 %) 2) Kuntouttavaan työtoimintaan osallistuvien määrä suhteessa pitkäaikaistyöttömien määrään keskimäärin 18 % / kk.

3 Sosiaali- ja terveystoimiala Kärkihanke tai strateginen linjaus Ylläpidetään hyvinvointia edistäviä palveluja Strategista linjausta toteuttava ohjelma Nurmijärven kunnan ikääntyneen väestön hyvinvointiohjelma vuoteen 2020 ja toimenpideohjelma vuoteen Tavoite 3 Vanhuspalvelulain velvoitteiden täyttäminen Tavoitetaso ) Kotona asuvat 75 vuotta täyttäneet, 93,5 % vastaavanikäisestä väestöstä. 2) Pitkäaikaishoidon laitospaikkoja 55 kpl Arviointitapa/mittari 1) Kotona asuvat 75 vuotta täyttäneet, % vastaavanikäisestä väestöstä.(vuonna 2014 / 91.8 %) (Lähde: Sotkanet) 2) Pitkäaikaishoidon laitospaikkojen määrä (2016 / 74 kpl) (Lähde: Nurmijärven kunta) Tavoitetaso ) Kotona asuvat 75 vuotta täyttäneet, 95 % vastaavanikäisestä väestöstä. 2) Pitkäaikaishoidon laitospaikkoja 42 kpl Toiminnan kuvaus Sosiaali- ja terveystoimiala tuottaa kuntalaisten hyvinvointia tukevia palveluja. Palvelut tuotetaan kustannustehokkaasti hyödyntäen mm. henkilöstön ennakkoluulottomia ideoita ja ajatuksia. Teemme lisääntyvässä määrin yhteistyötä paikallisten yksityisten ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa palveluja tuottaessamme. Kannustamme nurmijärveläisiä ylläpitämään ja kohentamaan aktiivisesti omaa hyvinvointiaan. Toimintaympäristö ja sen muutokset SOTE-laki esitys on annettu ja kuntien lausuntoja siitä pyydetään syksyn 2016 aikana. Valinnanvapauslainsäädäntö on tarkoitus antaa syksyn 2016 aikana. Valtion väliaikaishallinto aloittaa toimintansa 7/2017 ja jatkaa 3/2018 saakka, maakuntavaalit järjestetään1/2018. Järjestämisvastuu siirtyy maakunnille Keski-Uudenmaan kesken on tehty melko laajasti selvitystyötä sosiaali- ja terveydenhuollon alueyksikön perustamiseksi, jonka toiminta olisi alkanut jo Kuitenkin kuntien yhtiöt eivät voi siirtyä sellaisenaan (=kokonaisuutena) maakuntaan, vaan ne hajotetaan maakunnan yhtiöittäessä kilpailun alaista toimintaansa. Sen vuoksi työtä jatketaan tekemällä suunnitelmaa alueellisesta SOTE-kokonaisuudesta, mikä olisi toimiva myös maakuntatasolla. Tilanne on hyvin selkiintymätön tässä vaiheessa. Keski-Uudellamaalla on muodostettu eri palvelukokonaisuuksiin palveluryhmiä: 1. Lasten-, nuorten ja perheiden palvelut 2. Ikäihmisten palvelut 3. Mielenterveys-, päihde sekä aikuisten sosiaalipalvelut a. Kärkihanke Palveluiden porrastaminen (PAPO) 4. Vammaispalvelut ja kehitysvammahuolto a. Kärkihanke Alueellinen palvelutarpeen arviointi 5. Terveyspalvelut ja sairaanhoito a. Kärkihanke: Akuuttihoito Kärkihankkeiden lisäksi kunnat hakevat STMrahoitusta maakunnallisiin hankkeisiin koskien lasten ja perheiden palveluita, ikäihmisten kotihoitoa ja valinnanvapauskokeilua palvelusetelin avulla.

4 Sosiaali- ja terveystoimiala Henkilöstösuunnitelma Sosiaali- ja terveystoimialan vakanssit vähenevät yhteensä yhdellätoista (-11) vakanssilla siten, että toimialalle o perustetaan neljä (4) uutta vakanssia ja o lakkautetaan viisitoista (-15) vakanssia vuonna Tulosaluekohtaisesti vakanssimäärät muuttuvat seuraavasti: - hallinto- ja talouspalvelut tulosalueella vakanssien määrä vähenee kolmella (-3). Vakanssien väheneminen liittyy siihen, että tekstinkäsittelijät siirtyvät HUS-Servis liikelaitoksen palvelukseen. Nimikemuutoksia tehdään seuraavasti: - neljän (4) etuuskäsittelijä-nimikkeen muuttaminen sosiaalityön assistentiksi alkaen, - maahanmuuttokoordinaattori-nimikkeen muuttaminen erityissosiaaliohjaajaksi alkaen - toimialasihteeri-nimikkeen muuttaminen taloussihteeriksi alkaen. Arviot eläkkeelle jäävistä työntekijöistä on esitetty henkilöstömäärän yhteydessä. Pääsääntöisesti eläkkeelle jäävien henkilöiden tilalle tulee palkata uusi viran- tai toimenhaltija. - perhe- ja sosiaalipalvelut tulosalueella vakanssien määrä lisääntyy yhteensä kahdella (2) vakanssilla siten, että o perhepalvelut -tulosyksikköön perustetaan kaksi (2) uutta vakanssia (psykologin ja koulukuraattorin vakanssit) ja sosiaalipalvelut - tulosyksikköön yksi (1) työtoiminnanohjaajan vakanssi. o yksi (-1) etuuskäsittelijän vakanssi lakkautetaan. - terveyspalvelut tulosalueella vakanssien määrä vähenee yhteensä kymmenellä (-10) vakanssilla siten, että o lääkäritoimintoihin lisätään yksi (1) terveyskeskuslääkärin vakanssi ja o avoterveydenhuollosta ja vanhus- ja laitoshoidosta lakkautetaan yhteensä yksitoista ( 11) vakanssia. Vakanssien lakkauttamiset liittyvät tehtyihin organisaatiomuutoksiin sekä pitkäaikaislaitospaikkojen vähenemisiin. Liitteenä olevasta henkilöstösuunnitelmasta selviää tarkemmin vakanssimuutokset.

5 Hallinto- ja talouspalvelut Muutokset vuonna 2017 ja niiden vaikutus menoihin/tuloihin Menot Muutos - henkilöstökuluvähennys: tekstinkäsittelijöiden (3 henkilöä) siirtyminen HUS-servis liikelaitoksen palvelukseen euroa euroa Tulot ei tiedossa olevia muutoksia Toiminnan kuvaus ja toimintaympäristön muutokset Sosiaali- ja terveystoimen hallinto- ja talouspalvelut -tulosalue tuottaa laadukkaita tukipalveluita toimialan muille tulosalueille kunnassa astuu voimaan uusi organisaatiorakenne. Esityksen mukaan kunnan kaikki hallinto- ja talouspalvelut keskitetään. Jos organisaatiomuutos toteutuu suunnitellusti, siirtyy toimialan hallinto- ja talouspalvelut tulosalue kunnan keskitettyyn hallinto- ja talouspalvelutprosessiin. Toiminnan painopistealue Tulosalueen toiminnan painopistealue on tarjota asiantuntijoiden tuottamia hallinto- ja talouspalveluita, laskutus-, henkilöstö- ja sihteeripalveluita sekä tekstinkäsittely- ja sovellustukipalveluita sosiaali- ja terveystoimialalle. Toisessa TA2017 vaiheessa luodaan uuden prosessin yhteiset tavoitteet sote-uudistus astuu voimaan ja tämä tarkoittaa sitä, että myös sote-toimialan tukipalvelut siirtyvät kunnalta sote-alueen alaisuuteen.

6 Perhe- ja sosiaalipalvelut Muutokset vuonna2017 ja niiden vaikutus menoihin/tuloihin Menot Muutos vanhusten asumispalvelupaikkojen oston lisääntyminen Perustoimeentulotuen kuntaosuus sisällytetään valtionosuuksiin Woimalan lisätilan vaikutus vuokrakustannuksiin Woimalan asiakkaiden asiakasmaksujen yhdenmukaistamisen kuluvaikutus Maahanmuuttopalvelujen tarpeen kasvaminen Oppilas- ja opiskelijahuollon palvelut: -neuvolapsykologi koulukuraattori (60 %) Klubitalon perustaminen yhteistyössä ESKOT ry:n kanssa RAY-tuella Alusta hanke työllistymisen tukemiseksi euroa euroa Tulot Kiintiöpakolaisten ja turvapaikanhakijoiden kuntakorvaukset (ELY) vanhusten asumispalvelutuottojen kasvu euroa euroa

7 Perhe- ja sosiaalipalvelut Toiminnan kuvaus ja toimintaympäristön muutokset Sosiaalipalveluilla edistetään sosiaalista hyvinvointia, turvallisuutta ja osallisuutta. Yksilön, perheen ja yhteisön toimintakykyä edistetään myös muiden hallinnonalojen toimenpitein usein yhteistyössä sosiaalihuollon kanssa. Sosiaalihuoltoa toteutettaessa edistetään asiakkaan itsenäistä suoriutumista ja omatoimisuutta sekä vahvistetaan asiakkaan omia ja hänen lähiyhteisöjensä voimavaroja. Kyse on asiakkaan toimintakyvyn tukemisesta ja vahvistamisesta sekä osallisuuden edistämisestä asiakkaan arkea tukien. Vuonna 2017 jatketaan vuonna 2015 voimaan tulleen sosiaalihuoltolain mukaisten työskentelyprosessien, toiminnan ja monialaisen yhteistyön kehittämistä. Sosiaalihuollon asiakkuus alkaa palvelutarpeen arvioinnilla riippumatta siitä onko asiakas lapsi vai aikuinen. Palvelutarpeen arvioinnissa otetaan huomioon asiakkaan tilanne kokonaisvaltaisesti ja asiakkaan tueksi tulee tarvittaessa omatyöntekijä, joka koordinoi asiakkaan palveluiden kokonaisuutta. Palvelutarpeen arviointi tulee aloittaa 7 työpäivän aikana ja sen tulee valmistua 3 kuukauden määräajassa. Lapsi- ja perhepalveluja kehitetään omana toimintana sekä seudullisesti yhteistyössä Keski- Uudenmaan kuntien kanssa. Seudullisessa kehittämistyössä keskiössä on osallistuminen hallituksen kärkihankkeeseen Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma vuosille (LA- PE). Oman kehittämistyön keskiössä on lasten, nuorten ja perheiden prosessien syventäminen kunnan eri toimijoiden kesken siten, että lapset ja perheet tulevat entistä paremmin autetuiksi peruspalveluiden ja yleisten perhepalveluiden yhteistyöllä ja korjaavien erityispalveluiden, kuten lastensuojelun, tarve vähenee. Lastensuojelun palveluissa pyritään tehostetun perhetyön, joka on lastensuojelun asiakasperheiden arjen tukena tarvittaessa iltaisin ja viikonloppuisinkin, ehkäisemään lasten ja nuorten kodin ulkopuolisia sijoituksia. Ympärivuorokautinen perhekuntoutus sekä kodin ulkopuoliset sijoituspalvelut hankitaan ostopalveluina yksityisiltä palveluntuottajilta. Oppilas- ja opiskelijahuollon palveluihin lisätään koulukuraattorin toimi (60 % kustannusvaikutus) oppilas- ja opiskelijahuollon johtajan siirryttyä tehtävien laajentuessa kokonaan esimiestyöhön. Näin koulukuraattorien oppilasmitoitus voidaan säilyttää lähellä suositusta (780 oppilasta/kuraattori) ja mahdollistaa oppilas- ja opiskelijahuoltolain velvoittamat aikarajat palvelujen tuottamisessa. Viiden neuvola- ja koulutyötä tekevän psykologin työpanoksesta valtaosa menee oppilas- ja opiskelijahuoltotyöhön. Neuvolaikäisiä, 0-5- vuotiaita lapsia, on psykologien asiakkaista vain 5 %. Psykologien työalueeseen kuuluu jopa 9 esiopetus- ja oppilaitosyksikköä sekä viiden neuvolaterveydenhoitajan piirit. Psykologien oppilasmäärä on keskimäärin 1616 neuvola-, koulu- tai opiskeluikäistä/psykologi. Suosituksen mukainen mitoitus olisi oppilas- ja opiskelijahuollossa 1000 oppilasta/psykologi. Psykologin oppilashuoltotyötä velvoittavat myös oppilas- ja opiskelijahuoltolain aikarajat. Psykologin uusi toimi suunnataan neuvolaikäisten lasten ja perheiden psykologipalveluihin. Matalan kynnyksen neuvolapsykologipalveluilla voidaan tehokkaasti tukea vanhemman ja lapsen varhaista vuorovaikutusta ja kiintymyssuhteen kehittymistä raskauden ja ensimmäisten ikävuosien aikana. Psykologin tuella lapsen kehityksellisten viiveiden ja psykososiaalisen oireilun (mm. pelkotilat, uhmakkuus, aggressiivisuus) arvioimiseksi ja vähentämiseksi voidaan ehkäistä käytös- ja mielenterveysongelmia sekä vaikuttaa merkittävästi myöhempiin päiväkodissa ja koulussa ilmeneviin erityisen tuen sekä pidempikestoisten terapioiden ja tutkimusten tarpeisiin. Neuvolassa tehtävä psykologityö vähentää selvästi esim. perheneuvolaan suuntautuvaa asiakaspainetta. Perustoimeentulotuki siirtyy KELA:n maksettavaksi Perustoimeentulotuen kuntaosuus (50 %) sisällytetään jatkossa valtionosuuteen ja se poistuu talousarviosta. Kelan kanssa tehdään jatkossa tiivistä yhteistyötä, koska täydentävää toimentulotukea myönnetään perustoimeentulotuen päätöksen teon jälkeen. Täydentävä ja ennaltaehkäisevä toimeentulotuki jää edelleen kuntaan voimaan tulleen TYP-lain mukainen toiminta on alkanut vuoden 2016 alussa. Vuonna 2017 TYP toiminnan juurruttaminen yhdessä Kelan, TE- hallinnon sekä Kuumakuntien kanssa jatketaan. Työllistymistä edistävän monialaisen yhteispalvelun tavoitteena on edistää työttömien työllistymistä parantamalla työttömien työ- ja toimintakykyä, osaamista ja muita työmarkkinavalmiuksia. Woimalan lisätila otetaan käyttöön remontin valmistuttua arviolta helmikuussa Lisätilan myötä toimintaa kehitetään ja monipuolistetaan. Jatkossa on mahdollista tehdä mm. puutöitä puutyötilan valmistuttua purunpoistolla sekä alihankinnalle tulee enemmän työtilaa. Lisätilan

8 Perhe- ja sosiaalipalvelut myötä myös lisätään asiakasmäärää aikuisten pajan toimintaan. Mielenterveys- ja päihdekuntoutujien sosiaalisen kuntoutuksen palveluja kehitetään yhteistyössä ESKOT ry:n kanssa hakemalla RAY-tukea Klubitalon perustamiseen Nurmijärvelle. Perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon asiakkaina on masennus- ja ahdistusoireiden ja päihteidenkäytön vuoksi elämänhallinnan vaikeuksissa olevia nuoria aikuisia ja lapsiperheitä, joita Klubitalotoiminnalla voitaisiin merkittävästi tukea ja näin torjua syrjäytymistä, ehkäistä sairaalahoitojaksoja sekä lisätä heidän hyvinvointiaan tarjoamalla vertaistukea sekä mahdollisuuksia osallistua yhteiskunnan toimintaan. Ensimmäiset kiintiöpakolaiset saapuivat Nurmijärvelle syksyllä 2015 ja viimeiset helmikuussa Pakolaisten kotouttaminen jatkuu vuonna 2016 yhteistyössä viranomaisten ja vapaaehtoisverkoston kanssa. Kesällä 2016 tuli ensimmäiset oleskeluluvan saaneet turvapaikanhakijat kuntapaikoille ja heitä oletetaan saapuvan Elyn kanssa sovitun 73 lisäksi myös omaehtoisen muuton kautta. Maahanmuuttajatyön vakiinnuttaminen osaksi Nurmijärven sosiaalipalveluita jatkuu kehittämällä maahanmuuttajien palveluita, lisäämällä henkilökunnan osaamista ja tiivistämällä yhteistyötä kunnan viranomaisten kanssa. Maahanmuuton työntekijäresurssin kasvaessa kesällä 2016 oleskeluluvan saaneiden turvapaikan vuoksi kahdella henkilöllä sekä Karibunihankkeen päättyessä syyskuun alussa 2017, tulee henkilöstökuluja euroa lisää mahanmuuttajatyöhön verrattuna vuoteen Toiminnan painopistealue asiakkaan palvelutarve arvioidaan määräajassa asiakkaan osallisuutta tukevia työmuotoja ja -menetelmiä lisätään asiakas saa oikea-aikaisen, oikeanlaisen ja riittävän tuen omassa kasvu- ja elinympäristössään palvelut tuotetaan peruspalveluiden ja erityispalveluiden yhteistyönä varhainen avoin yhteistyö huomioiden

9 Perhe- ja sosiaalipalvelut

10 Terveyspalvelut Muutokset vuonna 2017 ja niiden vaikutus menoihin/tuloihin Menot Muutos - henkilöstövähennys 12 vakanssia pitkäaikaislaitospaikkojen vähennyksen seurauksena - Uuden Rajamäen terveysasemarakennuksen vuokrakulujen kasvuvaikutus euroa euroa euroa Tulot - pitkäaikaisosastojen tuottojen vähennys pitkäaikaislaitospaikkojen vähenemisen myötä euroa Toiminnan kuvaus ja toimintaympäristön muutokset Terveyspalvelut tulosalue koostuu avoterveydenhuollon, vanhustyön- ja laitoshoidon, suun terveydenhuollon, lääkäritoimintojen sekä erikoissairaanhoidon tulosyksiköstä. Terveyspalvelut -tulosalue vastaa terveyden edistämisestä, sairauksien ennaltaehkäisystä ja seulonnoista, sekä sairauksien hoidosta ja hoivasta. SOTE-laki tulee lausunnolle syksyllä 2016 ja voimaan se tulisi heinäkuussa Toimeenpano toteutetaan vuoden 2019 alusta. Sosiaalija terveyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy maakunnille ja rahoitus siirtyy valtiolle. Alueellisten toimintamallien kehittäminen jo tässä vaiheessa on kehitystä tulevan SOTE:n suuntaan. Tähän tähtäävät Keski-Uudenmaan kuntien ja Hyvinkään sairaalaan kärkihankkeet. Lisäksi haetaan hankerahoitusta STM:stä vanhuspalveluiden ja lasten ja nuorten palveluiden kehittämiseksi maakuntatasolla. Klaukkalan terveysaseman saneeraus valmistui kesäkuussa Tämä mahdollisti akuuttivastaanoton kehittämisen Klaukkalaan. Rajamäen terveysasema valmistuu alkuvuodesta 2017, jolloin Rajamäen palvelut keskittyvät yhteen pisteeseen. Klaukkalaan valmistuu joulukuussa 2016 uudentyyppinen vanhustentalo korvaamaan vanhaa. Talo mahdollistaa muistisairaiden hoitamisen pidempään omissa kodeissaan ja myös kotihoidon yöhoidon. Talo on edellytys laitospaikkojen purkamiselle. Samantyyppisen rakennuksen suunnittelu Kirkonkylään aloitetaan syksyn 2017 aikana. Vanhustyössä ja laitoshoidossa kehitetään toimintoja edelleen niin, että pitkäaikaislaitoshoitoa voidaan edelleen purkaa. Sähköisiä palveluita kehitetään ottaen huomioon kuitenkin alueellisesti kehitettävät hankkeet. Asiakkaiden osallisuutta pystytään näin lisäämään.

11 Terveyspalvelut Toiminnan painopistealue Valmistelutyötä SOTE:een jatketaan tiiviisti yhteistyössä muiden Keski-Uudenmaan kuntien kanssa. Vanhuspalveluissa vähennetään laitospaikkoja edelleen vanhuspalvelulain mukaisesti. Tämä edellyttää kotihoidon kehittämistä aktiivisempaan, kuntouttavaan suuntaan. Kuntoutusta tulee viedä kotiin, päiväkeskuksiin ja tilapäishoitoon. Uudet vanhustentalot mahdollistavat myös yöhoitoa kotihoitoon. Jonkun tyyppistä kotisairaalaa tulee myös miettiä, mikä edellyttää lääkäripanoksen lisäystä kotihoitoon. Näin ehkäistäisiin ilta- ja yöaikaisia siirtoja päivystyspisteeseen. Vastaanottotoiminnassa toimintoja kehitetään niin, että jatkossakin pystytään asiakkaat hoitamaan huolimatta akuuttivastaanoton aukioloajan lyhentymisestä. Lisäksi työnjakoa tulee edelleen kehittää, jotta asiakkaan tulevat valmisteltuina lääkärinvastaanotolle. Sähköisiä palveluita kehitetään edelleen. Suun terveydenhuollossa toimintaa kehitetään Hyvä vastaanotto teeman mukaan. Tavoitteena on työnjaon edelleen kehittäminen ja prosessien sujuvoittaminen, jolloin pystytään paremmin vastaamaan kysyntään. Lasten, nuorten ja lapsiperheiden palveluja kehitetään yhteistyössä Keski-Uudenmaan kuntien kanssa. Paikallista kehittämistyötä tuetaan osallistumalla Uudenmaan Lasten ja perheiden (LA- PE) muutosohjelman hankekokonaisuuteen. Nuorten palvelujen kehittämistyössä painottuvat Kuntakokeilu- ja Ohjaamo hankkeiden yhteistyömallien käyttöönotto, kuten vastuutyöntekijä- ja työpari toimintamallit. Alueellisesti kehitetään hoitopolkuja yhdessä muiden HyS alueen kuntien ja Hyvinkään sairaalan kanssa yhdenmukaisiksi.

12 Terveyspalvelut

13 Erikoissairaanhoito Toiminnan kuvaus ja toimintaympäristön muutokset Erikoissairaanhoidon palvelut tuottaa HUS pääosin. Päävastuusairaalana on Hyvinkään sairaala, joka tarjoaa monipuolista perustason erikoissairaanhoitoa. Yhteistyö ja palveluketjujen kehittäminen tapahtuu vuosien kokemuksella hyvässä yhteistyössä muiden alueen kuntien kanssa. SOTE-uudistuksessa tavoitteena on HUS:n yhtenäisyyden säilyttäminen niin hoidollisella puolella kuin tukipalveluissa (laboratorio, rtg, logistiikka). Tulevaisuudessa tavoitteena on siirtyä HUSrtg:n asiakkaaksi. Kiljavan sairaala tuottaa alueelle laitoskuntoutuspalveluita ja sinne on keskitetty ortopedinen ja neurologinen kuntoutus. Toiminnan painopistealue Hoitopolkujen edelleen kehittäminen esim akuuttihoidossa. Tähän liittyy myös kotihoidon kehittäminen, niin että vältytään potilaiden siirroista päivystysyksikköön ilta- ja yöaikaan. Kiljavan sairaalan edelleen profilointi mm. geriatriseen kuntoutukseen. Potilaiden viiveetön siirtyminen tk vuodeosastolle ja kotihoitoon.

14 Liikuntapalvelut Muutokset vuonna 2017 ja niiden vaikutus menoihin/tuloihin Menot Tulot Muutos Ei tiedossa olevia muutoksia Ei tiedossa olevia muutoksia euroa Toiminnan kuvaus ja toimintaympäristön muutokset Liikuntapalveluiden tehtävänä on edistää ja tukea liikunnan harrastamista ja luoda harrastamiselle tarvittavat edellytykset. Hyvin ja kattavasti tuotetut kunnalliset liikuntapalvelut ja kansalaisten tasa-arvoa edistävät käyttömaksut ja liikuntapaikkojen vuorot, voivat merkittävästi ehkäistä sairauksia ja syrjäytymistä kaikissa ikäluokissa. Liikuntapalveluiden ohjaustoiminnassa tarjotaan kohtuuhintaisia ja helposti saavutettavia liikuntamahdollisuuksia. Kunnan tarjoamat liikuntapalvelut ja liikuntamahdollisuuksien luominen ylläpitämällä ja rakentamalla liikuntapaikkoja, on tärkeä osa kunnan hyvinvointipolitiikkaa. Työikäisille ja ikäihmisille tarjottavien liikuntapalveluiden määrä on lisääntynyt yksityisten yrittäjien ja Nurmijärven Opiston toimintojen osalta. Liikuntapalvelut täydentää kuntalaisille tarjottavia liikuntapalveluita. Erityisliikunnan organisoinnin vastuu on jaettu kolmelle liikuntasuunnittelijalle. Vuoden 2017 aika on tarkoitus muuttaa kunnan luottamushenkilö- ja toimintaorganisaatiota. Muutokset liikuntapalveluihin; liikuntalautakunnan lakkauttaminen ja liikuntapalveluiden sijoittuminen tulevaisuuden kuntaorganisaatiossa tulee muuttumaan nykyisestä.

15 Liikuntapalvelut Toiminnan painopistealue Liikuntapalveluiden järjestämien liikuntaryhmien pääpaino on ennaltaehkäisevässä ja toimintakykyisyyttä lisäävässä liikunnassa, joka on suunnattu vähän liikkuville tai liikuntaa aloitteleville. Yhteystyö terveystoimen kanssa tulee jatkossa entisestään korostumaan tulevien uudistusten myötä. Ohjattujen tuntien lisäksi annetaan liikuntaneuvontaa liikkumislähete asiakkaille. Liikuntapaikkojen maksullisuuden perusteiden tarkastelua tulee jatkaa liittyen mm. lakiin yhdenvertaisuus periaatteista ja uudessa liikuntalaissa esitettyjen periaatteiden mukaisesti. Etelä-Suomen alueellinen liikuntaneuvosto on toimittanut kunnille vetoomuksen ( ) kuntien liikuntatoimen toimintaedellytysten puolesta. Vetoomuksessa mm. toivotaan, ettei liikuntapaikkojen maksullisuuksia korotettaisi nykyisestä ja lasten harjoitusvuorot olisivat pääsääntöisesti kuntien liikuntapaikoilla maksuttomia. Lautakuntaan nähden sitovat tavoitteet Strateginen linjaus/kärkihanke Ylläpidetään hyvinvointia edistäviä palveluja Strategista linjausta toteuttava ohjelma Palvelutuotanto-ohjelma Kunnan hyvinvointisuunnitelma Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma Ikääntyneen väestön hyvinvointiohjelma Tavoite 1 Liikuntapalveluiden järjestämien ohjaustuntien ja osanottajamäärien toteutuminen Tavoitetaso 2018 Ohjaustoiminnan painopisteet ja uudistamissuunnitelmat on tehty huomioiden toimintakauden toteutuma ja syntyneet muutostarpeet. Uudistamispäätökset tehdään ja toiminta on suunnitelman mukaista ja tavoitteellista. Arviointitapa/mittari Työikäisten ohjaustuntien määrä h/vko Osallistujien määrä yhteensä Ikäihmisten ohjaustuntien määrä h/vko Osallistujien määrä yhteensä Lapsille suunnattujen ohjaustuntien määrä h/vko Osallistujien määrä yhteensä Erityisliikunta tuntien määrä h/vko Osallistujien määrä yhteensä Tavoitetaso 2019 Uudet toimintamallit ovat käytössä.

16 Liikuntapalvelut Koulujen liikuntasaleista myönnettävien vuorojen määrä Liikuntasalit Tuntia/ kausi Vuoroa/ kausi Juniori ja lapsiryhmät Aikuiset Muut * *=opistojen käyttö, aikuinen-lapsi ryhmät, koulujen käyttö, tapahtumat Liikuntapalveluiden ohjaustoiminnan tilastoa toimintakausi syksy 2016 kevät 2017 Ohjaustoiminta Ryhmiä/ viikko Tunteja/ viikko Osanottajia yhteensä Osanottajia ka./ryhmä Lapset ja nuoret Työikäiset 21 21, Ikäihmiset 6 11, Erityisliikunta 8 8, Allasjumppa 13 6,

Sosiaali- ja terveystoimiala

Sosiaali- ja terveystoimiala Sosiaali- ja terveystoimiala 1 Tuloslaskelma TP 2014 TA+muutokset 2015 TA 2016 2017 2018 Toimintatuotot 10 367 476 11 054 200 11 376 148 11 784 122 11 857 188 Myyntituotot 791 028 575 100 662 448 654 663

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveystoimiala. Toimialan strategia

Sosiaali- ja terveystoimiala. Toimialan strategia Sosiaali- ja terveystoimiala Toimialan strategia Sosiaali- ja terveystoimialan palveluissa painotetaan seuraavia strategisia linjauksia: Kuntalaisia kannustetaan ja tuetaan huolehtimaan omasta ja läheistensä

Lisätiedot

Suunnitelma Itä-Uudenmaan sote-palvelutuotannon käynnistämiseksi

Suunnitelma Itä-Uudenmaan sote-palvelutuotannon käynnistämiseksi Suunnitelma Itä-Uudenmaan sote-palvelutuotannon käynnistämiseksi Itä-Uudenmaan sote-palvelutuotannon valmistelu Itä-Uudenmaan valmistelutyö tehdään osana koko Uudenmaan sote-alueen ja valtakunnallisen

Lisätiedot

OVK II hyvinvointilautakunta

OVK II hyvinvointilautakunta OVK II hyvinvointilautakunta Hallintopäällikkö Sannamari Nousiainen Hyvinvointilautakunta 26.9.2017 1 Hyvinvointitoimialan toimintakatekehitys TP2015-ENN2017 112000 000 111000 000 110000 000 109000 000

Lisätiedot

Nurmijärven tuki Etelä-Suomen Klubitalo-osaajat ESKOT ry:lle klubitalotoiminnan käynnistämiseksi

Nurmijärven tuki Etelä-Suomen Klubitalo-osaajat ESKOT ry:lle klubitalotoiminnan käynnistämiseksi Sosiaali- ja terveyslautakunta 24 24.05.2016 Nurmijärven tuki Etelä-Suomen Klubitalo-osaajat ESKOT ry:lle klubitalotoiminnan käynnistämiseksi SOSTER 24 Nurmijärven tuki Etelä-Suomen Klubitalo-osaajat ESKOT

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuminen Helsingissä. Juha Jolkkonen Toimialajohtaja Sosiaali- ja terveystoimiala Muistiseminaari 21.9.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuminen Helsingissä. Juha Jolkkonen Toimialajohtaja Sosiaali- ja terveystoimiala Muistiseminaari 21.9. Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuminen Helsingissä Juha Jolkkonen Toimialajohtaja Sosiaali- ja terveystoimiala Muistiseminaari 21.9.2018 Maailman toimivin kaupunki Toimivuus rakentuu tasa-arvolle,

Lisätiedot

Sosiaalitoimi työllistymisen tukena 11.11.2014

Sosiaalitoimi työllistymisen tukena 11.11.2014 Sosiaalitoimi työllistymisen tukena 11.11.2014 Järvenpään kaupunki Tanja Bergman 11.11.2014 - Työllistymisen palvelut Järvenpäässä & Aikuissosiaalityön rooli - Työikäisten sosiaalityö Järvenpäässä / muutossosiaalityö

Lisätiedot

euroa 2019 Tulosalue/ Keskus/ Liikelaitos/ Tulosalue/ Yksikkö 11 ELINKEINO- JA KUNTAKEHITYSKESKUS euroa 2018 v/t/ m euroa 2017 alk.

euroa 2019 Tulosalue/ Keskus/ Liikelaitos/ Tulosalue/ Yksikkö 11 ELINKEINO- JA KUNTAKEHITYSKESKUS euroa 2018 v/t/ m euroa 2017 alk. HENKILÖSTÖSUUNNITELMA - Uusi henkilöstö 1 000, pala huoioitu 1. työkokeuslisä, virat (v), pysyvät työsopiussuhteet (t), ääräaikaiset (). Yksiö 11 ELINKEINO- JA KUNTAKEHITYSKESKUS 11 ELINKEINO- JA KUNTAKEHITYSKESKUS

Lisätiedot

Aikuissosiaalityö ja muut aikuisten palvelut -Mitä ne ovat?

Aikuissosiaalityö ja muut aikuisten palvelut -Mitä ne ovat? Aikuissosiaalityö ja muut aikuisten palvelut -Mitä ne ovat? Perhekeskustoimintamallin ja aikuisten palvelujen yhdyspinnat työpaja Sirpa Karjalainen Hankekoordinaattori PRO SOS aikuissosiaalityön kehittämishanke

Lisätiedot

Merikarvia MERIKARVIA PORI ULVILA PORIN PERUSTURVAKESKUS

Merikarvia MERIKARVIA PORI ULVILA PORIN PERUSTURVAKESKUS MERIKARVIA PORI ULVILA KUNTAKORTTI 6 Väestöennuste Huoltosuhde 3 ja ennusteet, ja 4 3 346, 4,6 3 4 8 79,8 8,9 8, 77 6 3 3 4 4 6 8 483 36 64-6 7-4 -64 6-74 7-84 8- yhteensä 3 4 4 *Tilastokeskus *Tilastokeskus

Lisätiedot

Hyvinvointitoimiala. Toteumaennuste

Hyvinvointitoimiala. Toteumaennuste Hyvinvointitoimiala Tuloslaskelma Tot. Toimintatuotot 3 451 779 23 % 14 783 585 14 689 000 3 590 576 13 660 616 Myyntituotot 958 736 23 % 4 150 040 3 159 000 923 504 3 763 797 Maksutuotot 2 243 893 24

Lisätiedot

Pori MERIKARVIA PORI PORIN PERUSTURVAKESKUS

Pori MERIKARVIA PORI PORIN PERUSTURVAKESKUS MERIKARVIA PORI ULVILA KUNTAKORTTI 216 Väestöennuste Huoltosuhde 21 ja ennusteet 21, 22 ja 24 9 8418 8 71,7 7,1 8 7 7 6 9,8 61, 62, 6 4 2 2947 214 21 22 22 2 2 24 4 2 1 1914 84 6721 641 2441-6 7-14 1-64

Lisätiedot

SOTE-palvelut, tilannekatsaus Johanna Patanen Projektipäällikkö, sote-koordinaattori p

SOTE-palvelut, tilannekatsaus Johanna Patanen Projektipäällikkö, sote-koordinaattori p SOTE-palvelut, tilannekatsaus 11.10.2018 Johanna Patanen Projektipäällikkö, sote-koordinaattori p. 040 685 4035 Johanna.patanen@popmaakunta.fi www.popmaakunta.fi www.facebook.com/popmaakunta Twitter:@POPmaakunta

Lisätiedot

Hoiva vanhustenpalvelujen tulosalue

Hoiva vanhustenpalvelujen tulosalue Hoiva vanhustenpalvelujen tulosalue TP 2013 TP 2014 TA2015 Henkilöstömäärä 1196 1134 1071 Toimintakulut 102,4 M 99,4M 97,8 M joista henkilöstökulut 54 M 52,4 M joista asumis- ja hoiva-palvelujen ostot

Lisätiedot

Uuden soten kulmakivet

Uuden soten kulmakivet Mikä ihmeen SOTE? Uuden soten kulmakivet 1. Palvelut järjestää tulevaisuudessa 18 maakuntaa 2. Palvelut tarpeen mukaan 3. Valinnanvapaus 4. Kustannusten kasvun hillintä 5. Digitalisaatio VIDEO: Mikä SOTE?

Lisätiedot

SOTE IHMISEN KOKOISEKSI KESKI-UUDENMAAN ALUEELLISEN SOTE-MALLIN SUUNNITTELUN HANKE JÄRVENPÄÄ, HYVINKÄÄ, MÄNTSÄLÄ, NURMIJÄRVI, PORNAINEN JA TUUSULA

SOTE IHMISEN KOKOISEKSI KESKI-UUDENMAAN ALUEELLISEN SOTE-MALLIN SUUNNITTELUN HANKE JÄRVENPÄÄ, HYVINKÄÄ, MÄNTSÄLÄ, NURMIJÄRVI, PORNAINEN JA TUUSULA SOTE IHMISEN KOKOISEKSI KESKI-UUDENMAAN ALUEELLISEN SOTE-MALLIN SUUNNITTELUN HANKE JÄRVENPÄÄ, HYVINKÄÄ, MÄNTSÄLÄ, NURMIJÄRVI, PORNAINEN JA TUUSULA FAKTAT Keski-Uudenmaan sote valmistelee sosiaali- ja terveydenhuollon

Lisätiedot

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelmat P1-P3:

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelmat P1-P3: Kaupunkistrategian toteuttamisohjelmat P1-P3: P1: Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointiohjelma P2: Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ohjelma P3: Ikääntyneiden ja vajaakuntoisten hyvinvointiohjelma

Lisätiedot

Ajankohtaista ikäihmisten palveluiden kehittämisessä. HEHKO-seminaari 22.3.2010 Peruspalveluministeri, TtT Paula Risikko

Ajankohtaista ikäihmisten palveluiden kehittämisessä. HEHKO-seminaari 22.3.2010 Peruspalveluministeri, TtT Paula Risikko Ajankohtaista ikäihmisten palveluiden kehittämisessä HEHKO-seminaari 22.3.2010 Peruspalveluministeri, TtT Paula Risikko Ikäihmisten palvelujen kehittämistä linjaavat Suosituksen tavoitteena on lisätä ikäihmisten

Lisätiedot

KÄYTTÖSUUNNITELMAT Sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelualue

KÄYTTÖSUUNNITELMAT Sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelualue KÄYTTÖSUUNNITELMAT 2018 Sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelualue Sosiaali- ja terveyslautakunta 20.12.2017 SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUJEN PALVELUALUEEN KÄYTTÖSUUNNITELMATAVOITTEET 2018 Terveyden edistäminen

Lisätiedot

Ulvila MERIKARVIA PORI PORIN PERUSTURVAKESKUS

Ulvila MERIKARVIA PORI PORIN PERUSTURVAKESKUS MERIKARVIA PORI ULVILA KUNTAKORTTI 6 Väestöennuste Huoltosuhde ja ennusteet 5, 5 ja 4 Väestöennuste Huoltosuhde ja ennusteet vuosille 5, 5 ja 4 6 4 9 8 7 65, 7,9 8,6 79,8 4 5 6 8 7 95 5 5 6 4 5 4 4 8 7

Lisätiedot

Varhainen puuttuminen ja puheeksiotto sosiaalipalveluissa. Etelä-Suomen aluehallintoviraston ehkäisevän päihdetyöryhmän maakuntakäynti 6.10.

Varhainen puuttuminen ja puheeksiotto sosiaalipalveluissa. Etelä-Suomen aluehallintoviraston ehkäisevän päihdetyöryhmän maakuntakäynti 6.10. Varhainen puuttuminen ja puheeksiotto sosiaalipalveluissa Etelä-Suomen aluehallintoviraston ehkäisevän päihdetyöryhmän maakuntakäynti 6.10.2016 1 Sosiaalihuoltoyksikön tehtävät ohjausta, yhteistyötä, lupahallintoa,

Lisätiedot

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin valmistelutyö. Vammaistyö osana piirin valmistelutyötä 10.9.2008

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin valmistelutyö. Vammaistyö osana piirin valmistelutyötä 10.9.2008 sosiaali- ja terveyspiirin valmistelutyö Vammaistyö osana piirin valmistelutyötä 10.9.2008 Organisoitumisen lähtökohdat Organisaation on vastattava n perussopimuksen ja perustamissuunnitelman tavoitteita

Lisätiedot

Lasten ja Nuorten ohjelma

Lasten ja Nuorten ohjelma Lasten ja Nuorten ohjelma RVS LASTEN JA NUORTEN KASVUN TUKEMINEN RYHMIEN VÄLISEN SOPIMUKSEN OHJELMALLE ASETTAMAT TAVOITTEET Panostetaan lapsiperheiden koti- ja perhepalveluihin. Tavoitteena on saada lasten

Lisätiedot

Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveyspiiri

Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveyspiiri Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveyspiiri Miten turvataan sosiaalipalvelujen osuus sosiaali- ja terveyspiirissä? Anu Olkkonen-Nikula Koti- ja asumispalvelujen johtaja Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon

Lisätiedot

Ylitysennuste johtuu seuraavista tulosaluekohtaisista ennusteista perusteluineen (ylitysennuste +/alitusennuste -):

Ylitysennuste johtuu seuraavista tulosaluekohtaisista ennusteista perusteluineen (ylitysennuste +/alitusennuste -): Johdon kuukausiraportti 1-10/2018 Hyvinvointitoimiala Käyttötalous Tuloslaskelma Tot. 2018 1-10 Tot.% KS+muut. 2018 TP 2018 Ennuste Tot. 2017 1-10 TP 2017 Toimintatuotot 51 502 756 348 % 14 783 585 75

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallinen kehittämisohjelma KASTE Etelä-Suomi

Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallinen kehittämisohjelma KASTE Etelä-Suomi Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallinen kehittämisohjelma KASTE 2013 2015 Etelä-Suomi Kotona kokonainen elämä / Etelä- Kymenlaakson osakokonaisuus Sara Haimi-Liikkanen, kehittämiskoordinaattori 14.10.2013

Lisätiedot

Sosiaalihuollon ja kuntoutuksen uudistukset työllistymistä tukemassa. Kuntamarkkinat: Työllisyysseminaari 9.9.2015 Ellen Vogt

Sosiaalihuollon ja kuntoutuksen uudistukset työllistymistä tukemassa. Kuntamarkkinat: Työllisyysseminaari 9.9.2015 Ellen Vogt Sosiaalihuollon ja kuntoutuksen uudistukset työllistymistä tukemassa Kuntamarkkinat: Työllisyysseminaari 9.9.2015 Ellen Vogt Edellisen hallituskauden satoa - mikä kaikki on muuttumassa? Keskeisimmät meneillään

Lisätiedot

Talousarvio 2017 Muutosesitykset ja tasapainotilanne

Talousarvio 2017 Muutosesitykset ja tasapainotilanne Talousarvio 2017 Muutosesitykset ja tasapainotilanne 21.9.2016 SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUT YHTEENSÄ TP 2015 TA 2016 est Est 2016 LTK 2017 (ilman esh) Myyntituotot 1 526 837 1 347 234 1 347 234 1 388 029

Lisätiedot

Kohti lapsi- ja perhelähtöisiä palveluita

Kohti lapsi- ja perhelähtöisiä palveluita Kohti lapsi- ja perhelähtöisiä palveluita Sopivaa tukea oikeaan aikaan Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE) on yksi Juha Sipilän hallituksen 26 kärkihankkeesta. Muutosta tehdään - kohti lapsi-

Lisätiedot

Tehtäväalue Toiminto Säästö vuonna 2014 Säästö vuonna 2015 Hallinto Perusturvajohtajan työpanoksen myynti Pöytyän kansanterveystyön

Tehtäväalue Toiminto Säästö vuonna 2014 Säästö vuonna 2015 Hallinto Perusturvajohtajan työpanoksen myynti Pöytyän kansanterveystyön SELVITYS TALOUSTOIMIKUNNALLE PERUSTURVAPALVELUT/Eeva-Sirkku Pöyhönen TOTEUTUNEET SÄÄSTÖT 2014 2015 Tehtäväalue Toiminto Säästö vuonna 2014 Säästö vuonna 2015 Hallinto Perusturvajohtajan työpanoksen myynti

Lisätiedot

Tukevasti kotona - myös muistisairaana Yhteinen vastuu ikääntyneistä Tulit juuri oikeaan paikkaan

Tukevasti kotona - myös muistisairaana Yhteinen vastuu ikääntyneistä Tulit juuri oikeaan paikkaan Tukevasti kotona - myös muistisairaana Yhteinen vastuu ikääntyneistä Tulit juuri oikeaan paikkaan Juha Jolkkonen geriatrian erikoislääkäri, EMBA osastopäällikkö sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelut 21.9.2015

Lisätiedot

Palvelu nimeltään sosiaalinen kuntoutus

Palvelu nimeltään sosiaalinen kuntoutus Palvelu nimeltään sosiaalinen kuntoutus SOSIAALISEN KUNTOUTUKSEN SEMINAARI Helsinki 6.10.2016 Jutta Paavola Mieleen palautus 1 Sosiaalihuollon ja sosiaalityön ensisijainen tehtävä: Hyvinvoinnin ylläpitäminen

Lisätiedot

Toimialoilta on talousarvion laatimisen yhteydessä pyydetty esitykset vir ko jen ja toimien perustamisesta,

Toimialoilta on talousarvion laatimisen yhteydessä pyydetty esitykset vir ko jen ja toimien perustamisesta, Perusturvalautakunta 50 26.09.2018 Perusturvan toimialan esitys henkilöstömuutoksista vuodelle 2019 779/01.01.00/2018 PETUR 26.09.2018 50 Toimialoilta on talousarvion laatimisen yhteydessä pyydetty esitykset

Lisätiedot

Sosiaalihuollon palvelutehtäväkohtaiset palveluprosessit

Sosiaalihuollon palvelutehtäväkohtaiset palveluprosessit Sosiaalihuollon palvelutehtäväkohtaiset palveluprosessit Versio 2.0 Lokakuu 2017 11.10.2017 Esityksen nimi / Tekijä 1 Keskeisiä käsitteitä Palvelutehtäväkohtainen palveluryhmä koostuu joukosta sosiaalipalveluja.

Lisätiedot

Toiminnalliset tavoitteet vuodelle 2019 SOSIAALIPALVELUT

Toiminnalliset tavoitteet vuodelle 2019 SOSIAALIPALVELUT 2019 Toiminnalliset tavoitteet vuodelle 2019 SOSIAALIPALVELUT S i v u 1 SOSIAALITOIMEN YLEISET TAVOITTEET VUODELLE 2019 Sosiaalilautakunnan tehtävänä on järjestää lakisääteiset sosiaalipalvelut ja kehittää

Lisätiedot

Palvelurakennetyöryhmä Perhe- ja sosiaalipalvelut Kick off. Tanja Penninkangas peruspalvelujohtaja Järvi-Pohjanmaan perusturva

Palvelurakennetyöryhmä Perhe- ja sosiaalipalvelut Kick off. Tanja Penninkangas peruspalvelujohtaja Järvi-Pohjanmaan perusturva Palvelurakennetyöryhmä Perhe- ja sosiaalipalvelut 17.1.2017 Kick off Tanja Penninkangas peruspalvelujohtaja Järvi-Pohjanmaan perusturva Perhe- ja sosiaalipalvelut NEUVONTA ja OHJAUS, sosiaaliasiamiestoiminta

Lisätiedot

Ajankohtaista hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä

Ajankohtaista hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä Ajankohtaista hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä Tallink Silja, 11.5.2017 Anne Taulu, Ylitarkastaja, FT, TtM, sh Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen Lounais-Suomen aluehallintovirasto 1 Hyvinvoinnin

Lisätiedot

Suunnitelma ikääntyneen väestön hyvinvoinnin edistämiseksi ja tukemiseksi Sotesin toiminta-alueella

Suunnitelma ikääntyneen väestön hyvinvoinnin edistämiseksi ja tukemiseksi Sotesin toiminta-alueella Suunnitelma ikääntyneen väestön hyvinvoinnin edistämiseksi ja tukemiseksi Sotesin toiminta-alueella Suunnitelma perustuu ns. Vanhuspalvelulain 5 : Kunnan on laadittava suunnitelma ja se on osa kaupungin/kunnan

Lisätiedot

Tavoite Mittari Tavoitearvo Seuranta Asiakas Eri ikäryhmien osallisuuden vahvistamisen tueksi tehdään toimenpideohjelma. Kouluterveyskysely,

Tavoite Mittari Tavoitearvo Seuranta Asiakas Eri ikäryhmien osallisuuden vahvistamisen tueksi tehdään toimenpideohjelma. Kouluterveyskysely, SIVISTYSTOIMI Tulosalueet: Hallinto Perusopetus Varhaiskasvatus Opinto- ja vapaa-aika Toiminta-ajatus Sivistystoimen tavoitteena on tuottaa kuntalaisille monipuolisia ja korkealaatuisia palveluja toimialallaan

Lisätiedot

AIKUISTEN SOSIAALIPALVELUT LIITE 3

AIKUISTEN SOSIAALIPALVELUT LIITE 3 AIKUISTEN SOSIAALIPALVELUT LIITE 3 Kotona tehtävä palvelutarpeen arviointi Kotiin vietävä psykososiaalinen tuki Palvelutarpeen arviointi (muu kuin kotona tehtävä) Aikuissosiaalityö (ennalta ehkäisevä sosiaalityö,

Lisätiedot

Sosiaalihuollon palvelutehtäväkohtaiset palveluprosessit

Sosiaalihuollon palvelutehtäväkohtaiset palveluprosessit Sosiaalihuollon palvelutehtäväkohtaiset palveluprosessit 6.4.2017 Sosisaalihuollon palvelutehtätäkohtaiset palveluprosessit / Niina Häkälä ja Antero Lehmuskoski 1 Sosiaalihuollon palveluprosessit Yleiset

Lisätiedot

StV Asia: K 14/2017 vp Hallituksen vuosikertomus 2016

StV Asia: K 14/2017 vp Hallituksen vuosikertomus 2016 StV 6.9.2017 Asia: K 14/2017 vp Hallituksen vuosikertomus 2016 Strategiajohtaja Liisa Heinämäki, STM 1 5.9.2017 Hallitusohjelma STM:ssä 2 Reformeista sote -uudistus on keskeinen mukaan lukien tietojärjestelmän

Lisätiedot

Kuntoutujien ryhmä-/ päivätoiminta kaupungin omana toimintana

Kuntoutujien ryhmä-/ päivätoiminta kaupungin omana toimintana UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI Selvitys 1 (5) Sosiaali- ja terveyskeskus Kuntoutujien ryhmä-/ päivätoiminta kaupungin omana toimintana Toiminnan taustaa ja käsitteen määrittelyä: Mielenterveyskuntoutuja tarkoittaa

Lisätiedot

Mikä on ehkäisevän päihdetyön suhde soteen? Tytti Solankallio-Vahteri hyvinvointikoordinaattori

Mikä on ehkäisevän päihdetyön suhde soteen? Tytti Solankallio-Vahteri hyvinvointikoordinaattori Mikä on ehkäisevän päihdetyön suhde soteen? Tytti Solankallio-Vahteri hyvinvointikoordinaattori 19.4.2016 29.4.2016 Mikä on kunnan tehtävä? Kuntalaki (410/2015) 1 Kunta edistää asukkaidensa hyvinvointia

Lisätiedot

Nurmijärven kuntastrategia 2014 2020. Asukastyöpaja II: palvelut ja osallisuus Nurmijärvellä. Valtuustosali 5.2.2014

Nurmijärven kuntastrategia 2014 2020. Asukastyöpaja II: palvelut ja osallisuus Nurmijärvellä. Valtuustosali 5.2.2014 Nurmijärven kuntastrategia 2014 2020 Asukastyöpaja II: palvelut ja osallisuus Nurmijärvellä Valtuustosali 5.2.2014 Vaihe 1A. Osallistujia pyydettiin kertomaan, millaiset olisivat Nurmijärven hyvät lasten

Lisätiedot

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,9 % (1258 hlöä) Kasvu

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,9 % (1258 hlöä) Kasvu SALLA 1. Taustatietoa Väestö yli 65 v. 2014 2030 2040 (31.12.2014 Tilastokeskus) 3 781 31,9 % (1258 hlöä) 3 091 2 852 Ikääntyneiden määrä (lkm) 2013 2030 Kasvu 65 täyttäneet 1 240 (32%) 1 430 (46%) kasvu

Lisätiedot

SOTE- ja maakuntauudistus

SOTE- ja maakuntauudistus Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenne muuttuu miten kuntouttava työtoiminta, sosiaalinen kuntoutus ja muu osallisuutta edistävä toiminta asemoituvat muutoksessa Eveliina Pöyhönen SOTE- ja maakuntauudistus

Lisätiedot

Ikäihmisten palvelut

Ikäihmisten palvelut Ikäihmisten palvelut Ikäihmisten palvelut sisältävät palveluohjauksen, kotihoidon tukipalveluineen, omaishoidontuen, palveluasumisen ja terveyskeskussairaalan palvelut ja ennakoivan ja kuntouttavan toiminnan

Lisätiedot

PRO SOS uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa

PRO SOS uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa PRO SOS uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa PRO SOS hanke valtakunnallisesti Hankekokonaisuutta hallinnoi ja johtaa Seinäjoen ammattikorkeakoulu Oy ja sosiaalialan osaamiskeskus SONet BOTNIA

Lisätiedot

Näkökulma Lapin uudistuksen etenemiseen. Kaisa Kostamo-Pääkkö Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus

Näkökulma Lapin uudistuksen etenemiseen. Kaisa Kostamo-Pääkkö Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Näkökulma Lapin uudistuksen etenemiseen Kaisa Kostamo-Pääkkö Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Sote-uudistuksesta Mikä uudessa sote-mallissa on sosiaalihuollon näkökulmasta hyvää? Järjestämisvastuu

Lisätiedot

Toimintakyky ja arjen sujuvuus

Toimintakyky ja arjen sujuvuus Toimintakyky ja arjen sujuvuus palvelukokonaisuuden valmistelun ja muutoksen perusteita Sirkka Karhula selvityshenkilö Organisaatiotoimikunta 7.2.2011 Valmistelun lähtökohtia: tuetaan toimintakykyä ja

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon rakenneuudistus - miten vammaisten ihmisten palvelut tulevaisuudessa järjestetään

Sosiaali- ja terveydenhuollon rakenneuudistus - miten vammaisten ihmisten palvelut tulevaisuudessa järjestetään Sosiaali- ja terveydenhuollon rakenneuudistus - miten vammaisten ihmisten palvelut tulevaisuudessa järjestetään Vammaispalvelujen neuvottelupäivät Helsinki, Scandic Park, 29.-30.1.2015 Kirsi Varhila, STM

Lisätiedot

PERUSTURVAKUNTAYHTYMÄ AKSELI TOIMINTAKERTOMUKSEN TAULUKKOLIITE

PERUSTURVAKUNTAYHTYMÄ AKSELI TOIMINTAKERTOMUKSEN TAULUKKOLIITE PERUSTURVAKUNTAYHTYMÄ AKSELI TOIMINTAKERTOMUKSEN TAULUKKOLIITE 2016 Sisällys 1 Nettokustannukset... 1 2 Suoritteet... 5 3 Yksikköhinnat... 10 4 Jäsenkuntien maksuosuuslaskelmat... 12 4.1 Masku... 12 4.2

Lisätiedot

Ikäihmisten sosiaaliturva. Marja Palmgren, YTM, Vanhustyön lehtori Lapin AMK

Ikäihmisten sosiaaliturva. Marja Palmgren, YTM, Vanhustyön lehtori Lapin AMK Ikäihmisten sosiaaliturva Marja Palmgren, YTM, Vanhustyön lehtori Lapin AMK Yleistä Ikäihmisten sosiaaliturva koostuu sosiaali- ja terveyspalveluista ja toimeentuloturvasta Kunnat järjestävät ikäihmisten

Lisätiedot

Lapin sote-valmistelun alaryhmätyöskentely - yhteenveto

Lapin sote-valmistelun alaryhmätyöskentely - yhteenveto Lapin sote-valmistelun alaryhmätyöskentely - yhteenveto Sote-uudistuksen eteneminen Lapin maakunnassa Koko Lapin Sote 2-6/2016 7/2016 6/2017 Soteuudistuksen esivalmisteluvaihe Väliaikaishallinnon valmistelutoimie

Lisätiedot

Hiiden terveydenhuoltoalue - esimerkkejä eri hallinto- ym. malleista

Hiiden terveydenhuoltoalue - esimerkkejä eri hallinto- ym. malleista Hiiden terveydenhuoltoalue - esimerkkejä eri hallinto- ym. malleista Ritva Teräväinen Kehittämispäällikkö Yksittäinen kunta: tilaajaosaaminen Palvelu Palvelu Palvelu Palvelu Palvelu Palvelu Tasapuolisuus?

Lisätiedot

Sote- ja maakuntauudistus. - kuulemistilaisuus valinnanvapauteen liittyen. Outi Antila

Sote- ja maakuntauudistus. - kuulemistilaisuus valinnanvapauteen liittyen. Outi Antila Sote- ja maakuntauudistus - kuulemistilaisuus valinnanvapauteen liittyen Outi Antila 2.11.2016 1 Miksi ja mitä tavoitellaan? Hyvinvointi- ja terveyserojen kaventaminen Toimivammat palvelut Hallinnon sujuvoittaminen

Lisätiedot

PERUSTURVAPALVELUJEN TALOUSARVIO VUODELLE 2016

PERUSTURVAPALVELUJEN TALOUSARVIO VUODELLE 2016 ptltk 28.10.2015 PERUSTURVAPALVELUJEN TALOUSARVIO VUODELLE 2016 Toimintaympäristöanalyysi Suunnitelmakaudella perusturvapalvelujen toimintaan tulee voimakkaasti vaikuttamaan valtakunnan tason päätökset

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 16. Kulttuurilautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 16. Kulttuurilautakunta Sivu 1 / 1 Kulttuurilautakunta 24.03.2015 Sivu 1 / 1 1682/00.01.02/2013 16 Väliraportti lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman (2013-16) toimeenpanosta ja suunnitelman täydentäminen oppilashuollon osalta (Kh/Kv)

Lisätiedot

Oikeat palvelut oikeaan aikaan

Oikeat palvelut oikeaan aikaan Kotipalvelut kuntoon Olemme Suomessa onnistuneet yhteisessä tavoitteessamme, mahdollisuudesta nauttia terveistä ja laadukkaista elinvuosista yhä pidempään. Toisaalta olemme Euroopan nopeimmin ikääntyvä

Lisätiedot

Kuntaliiton työllisyyspoliittinen. ohjelma

Kuntaliiton työllisyyspoliittinen. ohjelma Kuntaliiton työllisyyspoliittinen ohjelma Sisällysluettelo Kuntaliiton työllisyyspoliittinen ohjelma 3 Kuntaliiton työllisyyspoliittiset linjaukset 4 1) Työnjaon selkeyttäminen 4 2) Aktivointitoiminnan

Lisätiedot

Kuntayhtymän valtuusto. Kuntayhtymän hallitus. Oy Hallitus Tulosalueet. Kuntayhtymän johtaja. Sairaanhoidon. Diagnostiikkapalvelut.

Kuntayhtymän valtuusto. Kuntayhtymän hallitus. Oy Hallitus Tulosalueet. Kuntayhtymän johtaja. Sairaanhoidon. Diagnostiikkapalvelut. Kainuun sote 2019 Kuntayhtymän valtuusto Tarkastuslautakunta NordLab -laboratorioliikelaitos Kuntayhtymän hallitus Kuntayhtymän johtaja Tilintarkastaja Sisäinen tarkastus Johtoryhmä Kainuunmeren Työterveys

Lisätiedot

Tiivistelmä Soten tuottavuusohjelmasta

Tiivistelmä Soten tuottavuusohjelmasta Tiivistelmä Soten tuottavuusohjelmasta Tuottavuutta kehitetään tilaamalla Seuranta arviointi Oman toiminnan ja markkinoiden seuranta Tarjonta Laatu Hinta Tulevaisuuden palvelutarpeen ja tarjonnan kehitys

Lisätiedot

UUDISTUVA VAMMAISPALVELULAKI

UUDISTUVA VAMMAISPALVELULAKI UUDISTUVA VAMMAISPALVELULAKI Sanna Ahola Erityisasiantuntija Iäkkäät, vammaiset ja toimintakyky -yksikkö 5.11.2018 Uudistuva vammaispalvelulaki / Sanna Ahola 1 VAMMAISPALVELUJA KOSKEVAN LAINSÄÄDÄNNÖN UUDISTAMINEN

Lisätiedot

LASTENSUOJELU LOIMAALLA ENNALTAEHKÄISEVÄ TYÖ SEKÄ SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAISET PALVELUT - AVO- JA SIJAISHUOLTO - JÄLKIHUOLTO

LASTENSUOJELU LOIMAALLA ENNALTAEHKÄISEVÄ TYÖ SEKÄ SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAISET PALVELUT - AVO- JA SIJAISHUOLTO - JÄLKIHUOLTO LASTENSUOJELU LOIMAALLA 2017 - ENNALTAEHKÄISEVÄ TYÖ SEKÄ SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAISET PALVELUT - AVO- JA SIJAISHUOLTO - JÄLKIHUOLTO ENNALTAEHKÄISEVÄ TYÖ - Jo peruspalveluissa tulisi tehdä valtaosa ennaltaehkäisevästä

Lisätiedot

Lastenjalapsiperheiden palvelut sote-uudistuksessa

Lastenjalapsiperheiden palvelut sote-uudistuksessa Lastenjalapsiperheiden palvelut sote-uudistuksessa Lasten ja nuorten terveyden ja hyvinvoinnin neuvottelukunnan ehdotuksen pääpiirteet Marjaana Pelkonen Neuvotteleva virkamies Sosiaali- ja terveysministeriö

Lisätiedot

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,8 % (1163 hlöä)

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,8 % (1163 hlöä) POSIO 1. Taustatietoa Väestö yli 65 v. 2014 2030 2040 (31.12.2014 Tilastokeskus) 3 633 30,8 % (1163 hlöä) 2975 2766 Ikääntyneiden määrä (lkm) 2013 2030 Kasvu 65 täyttäneet 1123 (31 %) 1341 (45%) kasvu

Lisätiedot

Liikunta tulevaisuuden kunnassa?

Liikunta tulevaisuuden kunnassa? Liikunta tulevaisuuden kunnassa? 2017 Sivistys, Terveyden edistäminen, Hyvinvointi, Osaaminen, Elinvoima, TeHyLi? Kari Sjöholm 3.12. 2015 26 24 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2 0 Kuntien ja kuntayhtymien lainakanta

Lisätiedot

Hyvinvointikoordinaattori Antti Anttonen

Hyvinvointikoordinaattori Antti Anttonen Hyvinvointikoordinaattori Antti Anttonen Työn sisältö Kuntastrategia ja kunnan hyvinvointiohjelma liikuntaa edistämässä Miten eri väestöryhmät liikkuvat ja Hollolan kunta liikunnan edistäjänä Kuvaus Hollolan

Lisätiedot

Työllisyydenhoito kunnassa

Työllisyydenhoito kunnassa Työllisyydenhoito kunnassa Kuntamarkkinat 14.9.2016 Kehittämispäällikkö Erja Lindberg Pitkäaikaistyöttömyyden vuosihinta on 8 800 000 000 Laskelma vuoden 2014 kustannuksista Lähde: TEM/Heikki Räisänen,

Lisätiedot

Hyvinvoitityö kuntien vahvuudeksi - seminaari Vuokatti, Katinkulta

Hyvinvoitityö kuntien vahvuudeksi - seminaari Vuokatti, Katinkulta Hyvinvoitityö kuntien vahvuudeksi - seminaari 28.9.2017 Vuokatti, Katinkulta Maire Ahopelto, kuntayhtymän johtaja, sairaanhoitopiirin johtaja, sote - ja maakuntauudistuksen valmisteluryhmän varapuheenjohtaja

Lisätiedot

2015 - Sosiaali- ja terveystoimi. Resurssit ja johtaminen

2015 - Sosiaali- ja terveystoimi. Resurssit ja johtaminen 2015 - Sosiaali- ja terveystoimi Resurssit ja johtaminen Oma valtuustokauden tavoite Tulostavoite / tavoite Mittari / arviointikriteeri Seuranta 30.4. Työn tuottavuus Sote-palveluissa paranee Tuottavuus

Lisätiedot

Hyvinvointineuvola oululaisen perheen tukena. terveydenhoitaja Johanna Moilala

Hyvinvointineuvola oululaisen perheen tukena. terveydenhoitaja Johanna Moilala Hyvinvointineuvola oululaisen perheen tukena terveydenhoitaja Johanna Moilala Mikä on hyvinvointineuvola? Hyvinvointineuvolan ideana on toimia kuin pienten kuntien palveluiden; saman katon alla, josta

Lisätiedot

Terveyden edistäminen Kainuussa

Terveyden edistäminen Kainuussa Terveyden edistäminen Kainuussa Kainuulaiset järjestöt 4.12.2013 Terveyteen vaikuttavat tekijät Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen kunnassa ja kuntayhtymässä Järjestöt, yhdistykset Terveyden edistämisen

Lisätiedot

OVK II sosiaali- ja terveystoimiala

OVK II sosiaali- ja terveystoimiala OVK II sosiaali- ja terveystoimiala Va. Hallintopäällikkö Sannamari Nousiainen Sosiaali- ja terveyslautakunta 27.9.2016 Liikuntalautakunta 29.9.2016 1 Sosiaali- ja terveystoimen toimialan katekehitys TP2014-ENN2016

Lisätiedot

Uudenmaan sote- ja maakuntauudistusvalinnanvapaus,

Uudenmaan sote- ja maakuntauudistusvalinnanvapaus, Uudenmaan sote- ja maakuntauudistusvalinnanvapaus, HB #Uusimaa2019 Timo Aronkytö, sote-muutosjohtaja Uudenmaan maakunta #Uusimaa2019 Etunimi Sukunimi Tarve muutokselle - Ikääntyminen Mahdollisuus muutokseen

Lisätiedot

Pohjois-Savossa I&O kärkihankkeessa kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja kaikenikäisten omaishoitoa. Vahvuudet ja kehittämiskohteet

Pohjois-Savossa I&O kärkihankkeessa kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja kaikenikäisten omaishoitoa. Vahvuudet ja kehittämiskohteet Pohjois-Savossa I&O kärkihankkeessa kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja kaikenikäisten omaishoitoa Vahvuudet ja kehittämiskohteet Päivi Tikkanen I&O muutosagentti, TtT FAKTOJA POHJOIS- SAVOSTA: 75v täyttäneiden

Lisätiedot

Hyvinvointiseminaari 20.2.2014 Raahessa

Hyvinvointiseminaari 20.2.2014 Raahessa Hyvinvointiseminaari 20.2.2014 Raahessa Hannu Kallunki Kuntayhtymän johtaja Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä 1.1.2014 Raahe-Siikajoki-Pyhäjoki Väestö 34.570 Henkilöstö

Lisätiedot

Kunnan perusturvalautakunta/ sosiaali- ja terveyspalveluista vastaava toimielin

Kunnan perusturvalautakunta/ sosiaali- ja terveyspalveluista vastaava toimielin Johanna Lohtander Muutosagentti, I & O- kärkihanke, Maakunta- sote valmistelu Kunnan perusturvalautakunta/ sosiaali- ja terveyspalveluista vastaava toimielin Lapin maakunnan Ikäihmisten sosiaalihuoltolain

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 13

Espoon kaupunki Pöytäkirja 13 23.04.2015 Sivu 1 / 1 1682/00.01.02/2013 13 Väliraportti lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman (2013-16) toimeenpanosta ja suunnitelman täydentäminen oppilashuollon osalta (Kh/Kv) Valmistelijat / lisätiedot:

Lisätiedot

Toimintakyky ja sosiaalinen turvallisuus työryhmän nykytilan kuvaus

Toimintakyky ja sosiaalinen turvallisuus työryhmän nykytilan kuvaus Toimintakyky ja sosiaalinen turvallisuus työryhmän nykytilan kuvaus Väliraportti 14.1.2014 Keski-Satakunnan kuntajakoselvitys Sosiaalijohtaja Alpo Komminaho 4.2.2014 Terveydenhuollon palveluiden järjestämistapa

Lisätiedot

STM:n strategia ja hallitusohjelma, vanhuspolitiikan lähivuodet

STM:n strategia ja hallitusohjelma, vanhuspolitiikan lähivuodet STM:n strategia ja hallitusohjelma, vanhuspolitiikan lähivuodet Gerontologisen kuntoutuksen seminaari 23.9.2011 Kehitysjohtaja Klaus Halla Sosiaali- ja terveysministeriö Missä toimimme 2010-luvulla Globalisaatio

Lisätiedot

Info- tilaisuus Sosiaalihuoltolain mukaisen työtoiminnan palvelusetelelin käyttöönotosta Ritva Anttonen, Laura Vänttinen, Susanna Hult

Info- tilaisuus Sosiaalihuoltolain mukaisen työtoiminnan palvelusetelelin käyttöönotosta Ritva Anttonen, Laura Vänttinen, Susanna Hult Info- tilaisuus Sosiaalihuoltolain mukaisen työtoiminnan palvelusetelelin käyttöönotosta 6.9.2018 Ritva Anttonen, Laura Vänttinen, Susanna Hult 6.9.2018 Sosiaalihuoltolain mukainen työtoiminta Sosiaalihuoltolain

Lisätiedot

Kuntayhtymä Kaksineuvoinen. Strategia

Kuntayhtymä Kaksineuvoinen. Strategia Liite 2 Kuntayhtymä Kaksineuvoinen Strategia 2010-2015 MISSIO / TOIMINTA-AJATUS Hyvinvoiva ja toimintakykyinen kuntalainen Missio = organisaation toiminta-ajatus, sen olemassaolon syy. Kuvaa sitä, mitä

Lisätiedot

Jyväskylän hakeutuminen valinnanvapauskokeiluun. Riitta Pylvänen

Jyväskylän hakeutuminen valinnanvapauskokeiluun. Riitta Pylvänen Jyväskylän hakeutuminen valinnanvapauskokeiluun Riitta Pylvänen 13.10.2016 13.10.2016 Hallituksen kärkihankkeet Hallituskauden aikana tavoitteita toteutetaan kaikkiaan 26 kärkihankkeella. Viisi niistä

Lisätiedot

Vanhuspalvelujen hoitoketjujen kokonaistarkastelu, kunnanhallitus

Vanhuspalvelujen hoitoketjujen kokonaistarkastelu, kunnanhallitus Vanhuspalvelujen hoitoketjujen kokonaistarkastelu, kunnanhallitus 31.3.2016 Tähän tarvittaessa otsikko Perusturvajohtaja Liisa Ståhle ja vt. Ikäihmisten hyvinvointipalveluiden tulosalueen vastuuhenkilö

Lisätiedot

TERVEYS JA TOIMINTAKYKY TA 2015 TAVOITTEET JA TOIMENPITEET

TERVEYS JA TOIMINTAKYKY TA 2015 TAVOITTEET JA TOIMENPITEET TERVEYS JA TOIMINTAKYKY TA 2015 TAVOITTEET JA TOIMENPITEET Valiokuntaesittely Jouko Koskela 27.1.2015 TERVEYS JA TOIMINTAKYKY Palvelujen tehtävänä on kuntalaisten elämänhallinnan edistäminen, terveyden,

Lisätiedot

Hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämisen kokonaisuus

Hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämisen kokonaisuus Hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämisen kokonaisuus Heli Hätönen, TtT, neuvotteleva virkamies Sosiaali- ja terveysministeriö 1 11.02.2019 Etunimi Sukunimi Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen

Lisätiedot

Perhe- ja sosiaalipalvelut sekä terveyspalvelut -tulosalueiden organisaatiomuutos

Perhe- ja sosiaalipalvelut sekä terveyspalvelut -tulosalueiden organisaatiomuutos Perhe- ja sosiaalipalvelut sekä terveyspalvelut -tulosalueiden organisaatiomuutos Sosiaali- ja terveyslautakunta/tiedoksi 24.5.2016 Sekä perhe- ja sosiaalipalvelut -tulosalueella että terveyspalvelut t

Lisätiedot

Kyläyhdistysseminaari 12.2.2014 Raahessa

Kyläyhdistysseminaari 12.2.2014 Raahessa Kyläyhdistysseminaari 12.2.2014 Raahessa Hannu Kallunki Kuntayhtymän johtaja Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä Tätä haluamme olla Edistämme kokonaisvaltaisesti ja ennakoivasti ihmisten terveyttä, toimintakykyä

Lisätiedot

Varhaiskasvatus, koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena. Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE)

Varhaiskasvatus, koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena. Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE) Varhaiskasvatus, koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE) 40 M LAPE MUUTOSOHJELMA Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE) on yksi

Lisätiedot

TILAUSKEHYKSEEN SISÄLTYVÄT MUUTOKSET/TERVEYSPALVELUT

TILAUSKEHYKSEEN SISÄLTYVÄT MUUTOKSET/TERVEYSPALVELUT MUUTOKSET/TERVEYSPALVELUT Vastaanottopalvelut + 0,9 me Hoitoonpääsy ja yhteydensaanti parantunut Tavoite 90 %:n vastausprosentti lokakuussa > tason ylläpitäminen ja parantaminen Siilaisen vastaanottotilojen

Lisätiedot

NURMIJÄRVEN KUNTASTRATEGIA 2014 2020. Nurmijärvi elinvoimaa ja elämisen tilaa.

NURMIJÄRVEN KUNTASTRATEGIA 2014 2020. Nurmijärvi elinvoimaa ja elämisen tilaa. NURMIJÄRVEN KUNTASTRATEGIA 2014 2020 Nurmijärvi elinvoimaa ja elämisen tilaa. Vuonna 2020 Nurmijärvi on elinvoimainen ja kehittyvä kunta. Kunnan taloutta hoidetaan pitkäjänteisesti. Kunnalliset päättäjät

Lisätiedot

OSAVUOSIKATSAUS

OSAVUOSIKATSAUS Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä OSAVUOSIKATSAUS 1.1.- 30.4.2017 Omistajaohjausryhmä/Kuntajohto Yhtymähallitus Pyhäjoen kunnanhallitus Raahen kaupunginhallitus Siikajoen kunnanhallitus 1 Osavuosikatsaus

Lisätiedot

Kohti uutta tapaa järjestää ja tuottaa sotepalvelut. Erikoissuunnittelija Pasi Oksanen Maailman terveyspäivä 2018

Kohti uutta tapaa järjestää ja tuottaa sotepalvelut. Erikoissuunnittelija Pasi Oksanen Maailman terveyspäivä 2018 Kohti uutta tapaa järjestää ja tuottaa sotepalvelut Erikoissuunnittelija Pasi Oksanen Maailman terveyspäivä 2018 Tuomas Pöysti 09/2016 Miksi sote-uudistus mitä tavoitellaan? Miten uudistus toteutetaan?

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveystoimialan TAES2016 Sosiaali- ja terveyslautakunta

Sosiaali- ja terveystoimialan TAES2016 Sosiaali- ja terveyslautakunta Va. Hallintopäällikkö Sannamari Nousiainen Sosiaali- ja terveystoimialan TAES2016 Sosiaali- ja terveyslautakunta 15.9.2015 Sosiaali- ja terveystoimen toimialan katekehitys 2012-TAES2016 115 000 000 111

Lisätiedot

Mitä TYPissä tapahtuu?

Mitä TYPissä tapahtuu? Mitä TYPissä tapahtuu? 16.5.2017 Työllistymistä edistävä monialainen yhteispalvelu TYP Case: Keski-UudenmaanTYP Hyvinkää + Nurmijärvi Järvenpää + Tuusula, Kerava Kartoitusjakso 3kk Mäntsälä- Pornainen

Lisätiedot

HYVINVOINTI JA TERVEYS ON YHTEINEN TAVOITE Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallinen kehittämisohjelma

HYVINVOINTI JA TERVEYS ON YHTEINEN TAVOITE Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallinen kehittämisohjelma HYVINVOINTI JA TERVEYS ON YHTEINEN TAVOITE Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallinen kehittämisohjelma 2008-2011 Kaikille mahdollisuus terveyteen ja turvalliseen elämään Kaste-ohjelma on sosiaali- ja terveysministeriön

Lisätiedot

Valtakunnallisen liikuntapolitiikan tavoitteet Seminaari liikuntapaikkarakentamisesta

Valtakunnallisen liikuntapolitiikan tavoitteet Seminaari liikuntapaikkarakentamisesta Valtakunnallisen liikuntapolitiikan tavoitteet Seminaari liikuntapaikkarakentamisesta 14.5.2012 Johtaja Harri Syväsalmi Opetus- ja kulttuuriministeriö/liikuntayksikkö Hallitusohjelma - liikuntapolitiikka

Lisätiedot

Toimintakyky ja arjen sujuvuus

Toimintakyky ja arjen sujuvuus Toimintakyky ja arjen sujuvuus palvelukokonaisuuden valmistelun ja muutoksen perusteita Sirkka Karhula Selvityshenkilö Valtuustoseminaari 21.2.2011 Valmistelun ohjaus Valtuusto Kaupunginhallitus Organisaatiotoimikunta

Lisätiedot