STONEPLAN Tero Kotikivi

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "STONEPLAN Tero Kotikivi"

Transkriptio

1 STONEPLAN Tero Kotikivi

2 Kokemuksia ja näkemyksiä kuluttajamuuntamoiden toteutuksista suunnittelijan ja sähköverkkoyhtiön näkökulmasta

3

4 Pääasiat Asiakasmuuntamoiden sijoitus Esteetön kulku kaikkina vuorokauden aikoina. Huoltoreitit on suunniteltava nopeaa muuntajan tai kojeiston vaihtoa silmälläpitäen. Muuntamoon on päästävä silloinkin kun sähköt ovat poikki. Mielellään edes verkkoerottimet ja katkaisija katutasoon.

5 Rakenteet Muuntamon valokaaripaineen kestävyys ja purkausreitti. > paineenkestovaatimukset rakennesuunnittelijan tietoon. Liittymiskaapelien palonkestävä asennus rakennuksessa. Muuntajien ilmanvaihto/jäähdytys. RT ja ST 53.11

6 Kojeiston tekniset ominaisuudet Kojeiston selkeä pikakäyttöohje on tärkeä. Pääkaavio Mittaus voi olla pienjännitepuolellakin Monet verkkoyhtiöt antavat luvan käyttää varokekuormanerotinta katkaisijan tilalla. Muuntajia saa olla vain yksi ja sille on määritelty huipputeho.

7 Keskijänniteliittymä varoke-erottimella

8 Katkaisija ja keskijännitemittaus.

9 Verkkoerotinkennot

10 Rakenne: Verkkoyhtiöllä saattaa olla erityisvaatimuksia kennojen leveyden suhteen. Kaukokäyttö (takaiskuja) Varmistetaan verkkoyhtiön käyttämä apujännite Apukoskettimet erottimella, oikosulkuilmaisimella ja kaasunpaine indikoinnilla. Oikosulkuilmaisimen paristojen vaihto. Lukitukset. Jotain on yleensä oltava. Varataan tila ja 230V syöttö kaukokäyttökaapille. Antennikaapelin reitti ulos haasteellisissa paikoissa.

11 Kokoojakiskon erotin

12 Verkkoerottimien ja katkaisijan välissä. Kaikki verkkoyhtiöt eivät vaadi. Helpottaa releen koestamista ensiövirralla.

13 Katkaisijakenno

14 Rele Osa verkolla olevista tehonsa virtamuuntajista ottavista releistä on saanut verkkoyhtiöt varpailleen. Säätöalue on karkea, ja eräs tyyppi on aiheuttanut vikalaukaisuja useammassa kohteessa. Ko. tyypin releissä havahtumisaika sähkökatkon jälkeen on oleellinen. Yleinen vaatimus on alle 0,1s, josta pitää olla dokumentit. Akkujärjestelmiin kaukovalvonta (myös akun kuntoa testaava laturi)

15 Releiden asettelut

16 Pääkatkaisijan releen/virtamuuntajien valinnassa pitää ottaa huomioon mahdollinen jännitteenvaihto 10kV -> 20kV jännitteeseen. Virrat puolittuvat. Pikalaukaisun asettelu tulee ongelmalliseksi suurilla muuntajatehoilla (riippuu verkkoyhtiöstä). -> Ei ylimitoiteta muuntajia liikaa.

17 Mittauskenno

18 Mittauskenno Mittamuuntajien valinta ei mene aina urakoitsijalta/toimittajalta aivan nappiin. -> työläitä vaihdettavia jälkikäteen Osa sähköyhtiöistä on katsonut parhaaksi valita itse kohteeseen mittamuuntajat, jotka urakoitsija kuittaa itselleen.

19 Jännitemuuntajat

20 Jännitemuuntajat jännitteenvaihtoalueella vaihdettava komponentti. -> kennossa oltava vaihtotilaa. Värähtelyvastus tarvittaessa. Nimellistaakka määritelty.

21 Virtamuuntajat

22 Virtamuuntajat Suurin nimellistaakka vaihtelee 5-7,5VA verkkoyhtiöstä riippuen. Vaihtokytkettävissä virtamuuntajissa on huomioitava, että ehdon on toteuduttava molemmissa kytkennöissä. Kytkentäohje kojeiston virtamuuntajille. Myös vähemmän laadukkaita valmistajia

23 2EK mittarikotelo 2EK Mittarikotelon sijainti ja asennuskorkeus.

24 Maadoitus

25 Maadoitus Maadoituserotin (mittauksen jälkeen) on yleensä niin kallis komponentti, että se korvataan maadoituskahleilla. Maadoituskahleiden sopivuus kojeistoon on syytä tarkistaa. Maadoituserottimet: Kytkentäkykyisyys Inspecta: asiakasmuuntamoissa unohtuu usein maadoitusasiat ja maadoitusmittauksien tekeminen.

26

27 Valuhartsimuuntajien vakioluokitukset (Pitäisikö muuntajilta vaatia IEC standardia kovempaa osittaispurkaustestiä?) Paloluokka F1 - itsestään sammuva,ei ylläpidä tulta F0 = Ei itsestään sammuva F2 = Kestää ulkoista tulta jonkin aikaa Ympäristöluokka E2 - sietää kondensoitumista ja saasteista jäähdytysilmaa E0 = Ei kondensoitumista ja puhdas sisäilma E1 = Sietää satunnaista kondensoitumista sekä rajallista saasteista jäähdytysilmaa Ilmastoluokka C2 - alin sallittu kuljetus-, varastointi- ja käyttölämpötila -25 C C1 = Alin sallittu käyttölämpötila -5 C, mutta voidaan kuljettaa ja varastoida -25 C