Matkan suorittajan nimi ja tehtävänimike. Ville Ollikainen, erikoistutkija. Matkan aihe ja kohde

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Matkan suorittajan nimi ja tehtävänimike. Ville Ollikainen, erikoistutkija. Matkan aihe ja kohde"

Transkriptio

1 (26) Matkan suorittajan nimi ja tehtävänimike TYK Ville Ollikainen, erikoistutkija Tietotekniikka Tutkimusyksikkö ja osoite TTE33, PL 1203 Matkan aihe ja kohde Aika Tutustuminen IT-maailman ja digitaalitelevision konvergoitumiseen, NAB Matkaselostus NAB 99 (1.1) 1. NAB Television kehitysnäkymiä Yhdysvalloissa Digitaalitelevisioon siirtyminen Teräväpiirtotelevisio Visioita tulevaisuudesta, kommentteja ja puheenvuoroja Kommentteja television interaktivoitumisesta Kommentteja internetin televisioistumisesta Näin internettiä ja televisiota ei pidä yhdistää Kommentteja internetin ja television synergiasta Kommentteja tallennetusta mediasta Kommentteja tekniikan kehittymisestä Kommentteja liiketoiminnasta Yrityksiä ja tuotteita Sisältötuotantoa ja työkaluja Datacast ja Set Top Boxit Laajakaistaisten palveluiden tarjoajia Superteksti-TV järjestelmiä ja niiden osia Multimediaa Esitettyjä mielipiteitä Terveisiä ohjemistotaloille (Mark Cuban), muistiinpanoista How to Win in Digital Age (Mark Cuban), muistiinpanoista Yhteenveto...25 "If you are on a right track, you will be run over if you just sit there." lännenelokuvaa mukaillen, Howard Stringer (Sony)

2 (26) 1. NAB NAB on lyhenne sanoista National Association of Broadcasters. Se on televisio- ja radiotoimintaa Yhdysvalloissa harjoittavien yritysten ja yhteisöjen liitto, joka muistuttaa toiminnaltaan lähinnä Euroopan yleisradioliittoa EBUa. NAB on perinteisesti vastannut Yhdysvaltain suurimman vuosittaisen televisio- ja radioteknisen tapahtuman järjestelyistä. NAB'99 järjestettiin Las Vegasissa ja se keräsi osallistujaa. NAB'99 koostui mittavan näyttelyn lisäksi kahdestatoista konferenssista, jotka voitiin jakaa kolmeen ryhmään: teknisiin konferensseihin, jotka keskittyivät television ja radion tuotantoja jakelujärjestelmiin, multimediakonferensseihin ja -workshoppeihin, joissa erityisenä teemana olivat internetin ja television yhteenkasvaminen, sekä satelliitti- ja telekommunikaatiokonferensseihin. Tekniset konferenssit ja multimedia olivat alkaneet kasvaa yhteen siten, että internet-teemoja löytyi laajalti myös perinteisen broadcast-puolen esityksistä. Tämänvuotisena yleisteemana olikin internetin ja television konvergenssi. Koska aihe sivusi läheisesti TTE:n digitaalitelevision datajakeluhanketta, lähdin NAB'99:iin hakemaan käsitystä siitä, millaisena Yhdysvalloissa nähdään digitaalitelevision ja internetin yhdistyminen. NAB'99:n painopiste oli odotetusti soveltavalla, erityisesti kaupallisella puolella. Tämän liiketoimintavetoisuuden vuoksi kuulijalla piti olla tietty tekninen perustietämys, jotta tuotemerkit ja eri teknologiat eivät olisi sekoittuneet keskenään. Satelliittivälitteisen datasiirron erinomaisuus ei esimerkiksi johtunut erään yrityksen erinomaisuudesta, vaan siitä, että IP-multicast soveltui tähän tarkoitukseen. Multimediakonferensseissa yleisin termi oli kuluttajan "experience", jonka laajentamista tai syventämistä peräänkuulutettiin, jopa kliseeksi asti. Sanan experience olen kääntänyt elämykseksi, sillä asiayhteydessään se liittyy enemmän tunteenomaiseen kokemiseen kuin puhtaasti käännettynä kokemukseen. Tämän pitkähkön matkakertomuksen tarkoituksena on antaa lukijalle yleiskuva siitä myllerryksestä, jolla Yhdysvalloissa pyritään yhdistämään digitaalitelevisiota ja internettiä. Joukossa on suuri määrä erilaisia repliikkejä ja kommentteja, jotka toivoakseni antavat evästystä kaikille, jotka työskentelevät lähellä digitaalitelevision ja internetin saumakohtaa.

3 (26) 2. Television kehitysnäkymiä Yhdysvalloissa Yhdysvalloissa televisio tullee kahdesta syystä lähestymään internettiä Eurooppaa nopeammin: Ensinnäkin siellä ei ole käytössä tekstitelevisiota, joten digitaalitelevision oheispalveluihin otetaan mallia nimenomaan internetistä. Toisekseenkin 6 MHz taajuusrasterin päälle rakennettu 525-juovainen analoginen NTSC-televisiostandardi ilman digitaaliääntä on huono. Yhdysvalloissa digitaalitelevisio mahdollistaa kuvan laadun selkeän paranemisen, jolloin digitaalitelevisiosta ollaan valmiita maksamaan. Nopea siirtyminen antaa paremmat mahdollisuudet internet-palvelujen liittämiseen, sillä vielä voidaan tarjota internetpalveluja suurelle joukolle kotitalouksia, joilla ei entuudestaan internettiä ole. 2.1 Digitaalitelevisioon siirtyminen (Valerie Schulte/FCC, Federal Communications Commission) Kaksi vuotta on kulunut siitä, kun Yhdysvalloissa päästiin yhteisymmärrykseen digitaalitelevisiostandardista. Tähän saakka yhteensä 300 asemaa on saanut FCC:ltä myönteisen vastauksen digitaalitelevisiohakemukseensa. Näistä 22 jo on aloittanut toimintansa ja 79 aloittaa elokuuhun mennessä. Digitaalitelevision läpimurtoa odotetaan joulumyynnistä Teknisenä ongelmana Yhdysvalloissa on havaittu, ettei valittu modulointitapa tue sisätiloissa tapahtuvaa vastaanottoa (mikä eurooppalaisessa normissa on ratkaistu) eikä liikkuva vastaanotto ole mahdollinen (mikä Euroopassa onnistuu sekin). Asia on ilmeisen kiusallinen, sillä FCC:n esityksessä korostettiin ettei modulaatiota muuteta! Vastaanotinvalmistajien on kuulemma ratkaistava nämä ongelmat, joskaan ratkaisua ei voi odottaa ainakaan joulumyyntin Myytyjen vastaanottimien määrä ei päätä huimaa: Vuonna 1998 Yhdysvalloissa myytiin digitaalista set top boxia ja kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä % ostajista oletti lisäävänsä television katseluun käyttämäänsä aikaa. Digitaalitelevisiolta odotetaan paitsi ohjaamia myös "datacasting-" ja "multicasting"-toimintoja (Saphiro/CEMA). Sanamuodot ymmärtää paremmin, kun muistaa ettei Yhdysvalloissa todellakaan ole teksti- TV:tä, vaan oheispalveluihin otetaan mallia internetistä ja IP-maailmasta. Set top boxien myynnin suhteen koettiin haittana se, etteivät yhden operaattorin oheispalvelut ole yhteensopivia toisen operaattorin set top boxin kanssa. FCC:ltä toivottiin jämerää otetta yhteensopivuuteen. Kaapeliverkkojen must-carry periaatteen käsittely on digitaalitelevision osalta myöskin auki: FCC oli luvannut päätöksen tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä, sitten toisella ja nyt sanottiin sen tulevan varmasti vuoden loppuun mennessä. FCC on ilmoittanut lakkauttavansa analogiset taajuudet vuonna 2006, jonka jälkeen televisiotoiminnan pitäisi olla kokonaan digitaalista.

4 (26) ATSC (Advanced Television Systems Committee, vastaa eurooppalaista DVB-konsortiota) on laatinut puitteet lähetysjärjestelmälle. Eri kuvasuhteiden (4:3 tai 16:9), resoluutioden (480x640, 480x704, 720x1280 tai 1080x1920), lomitusvaihtoehtojen (lomitus tai ei) ja kuvataajuuksien (24, 30 tai 60 kuvaa sekunnissa) yhdistelmistä on valittu peräti 18 luvallista kombinaatiota, mikä ei varmasti helpota kenenkään elämää. FCC:n edustaja kuitenkin kehui yhdysvaltalaista standardia ja piti virheenä sitä, että eurooppalaiset ovat unohtaneet digitaalitelevisiostaan teräväpiirtomahdollisuuden: 2.2 Teräväpiirtotelevisio ATSC:n digitaalitelevisiostandardi on tukenut heti alusta alkaen teräväpiirtolähetyksiä (HDTV). Tosin HDTV-materiaalin saatavuus on huono, lähettävien asemien lukumäärä on perin pieni, eikä ehkä juuri näistä syistä - vastaanottimienkaan määrä vakuuta. Kuka ostaisi kalliin auton, johon saa vain sen verran polttoainetta että sillä voi ajaa tunnin viikossa? Sony Pictures tuottaa lähes kaiken materiaalin 16:9 kuvasuhteella ja masteroi kaikki ohjelmansa (osan ylöspäin konvertoiden) HDTV-muotoon. Miksi? Siksi, että HDTV on riittävän hyvä formaatti kaikkeen käyttöön: siitä voidaan tehdä esityskopioita eri kuvasuhteille ja eri resoluutioille. Tästä syystä lisäkustannuksia ei juurikaan synny (Hopkins/Sony Pictures). NBC aloitti suositun Leno-shown tuotannon HDTV:nä. Tässä tapauksessa koko tuotantoprosessi on HDTV:tä, jonka lopuksi konvertoidaan alaspäin perinteisiin televisiolähetyksiin. Tällä yhdellä showlla NBC:n todettiin tuottavan enemmän HDTVmateriaalia kuin kaikki muut yhteensä. Olin aistivinani lievää sarkasmia. (Jablonski/NBC) HDTV:tä verrattiin ainakin seuraaviin asioihin: pikkasen raskaana olemiseen, hyppäämiseen sillalta ja sellaisen auton ostamiseen, johon ei saa polttoainetta. Markkinointia rinnastettiin sen sanomiseen, ettei Kosovoon lähetetä maajoukkoja. Kaiken kaikkiaan ristiriitaiseksi vaikutelmaksi jäi, että HDTV-tuotantoa arvostetaan, mutta lähetykset ovat vitsi. HDTV:ssä on ilmeisestikin törmätty perinteiseen muna-vai-kana ilmiöön. Forrester Research ennustaa, että vuonna 2003 Yhdysvalloissa vain miljoonalla kotitaloudella on HDTV-vastaanotin. Saman tutkimusinstituutin mukaan HDTV:n kehitystyön hinta pitää vastaanottimen hinnan yli 2000 USD:ssä seuraavien kymmenen vuoden ajan.

5 (26) 3. Visioita tulevaisuudesta, kommentteja ja puheenvuoroja Konferensseissa esitettiin runsaasti erilaisia visioita ja näkemyksiä, toiset parempia, toiset huonompia. Parhaiten mieleen jäivät seuraavat mietelmät ja mallit: - multimedia- ja televisioesitykset voidaan luokitella lyhyen ja pitkän formaatin mukaisiin (3.2) - suurimman osa ajasta useimmat ihmiset eivät tahdo olla interaktiivisia (3.1) - PBS:n toimintamalli internetin ja television ristikkäiskäytöstä (3.4) - televisio-ohjelmaan integroitu chattays (3.4) - television oheispalvelut eivät saa estää televisio-ohjelmaa näkymästä (3.1) - 40% yhdysvaltalaisista kotitalouksista on televisio ja PC samassa huoneessa (3.4) - katsojalle suora lähetys on ajan jakamista muiden katsojien kanssa (3.5) Seuraavat tekniikkapainotteiset maininnat jäivät mieleen: - IEEE 1394 merkitys eri laitteiden yhteensovittamisessa, 400 Mbps liityntätapa ilman rojaltteja (3.6) - Compaq tulee integroimaan ADSL-modeemin jokaiseen valmistamaansa tietokoneeseen (3.2) - voimakas kehitystrendi kohti yhden mikropiirin ratkaisuja (3.6) Näistä aiheista enemmän seuraavissa kappaleissa, joihin olen koonnut esiintulleita ajatuksia. Lisää tekniikka-asioita löytyy yrityksiä luettelevasta osiosta (4). 3.1 Kommentteja television interaktivoitumisesta Robert Davis (Lycos): Tulevaisuudessa televisio-ohjelmassa esitetylle juonelle voidaan rakentaa sivujuonia, lisäksi katsoja voi itse täydentää ohjelmaa rakentamalla siihen omia sivujuonia, muidenkin nähtäville. Työkaluiksi visioitiin Sonyn ja muiden valmistajien MPEGkameroita ja internettiä. Robert Davis (Lycos): Davisille esitettiin kysymys näin tehdyn materiaalin käyttöoikeudesta. Davis rinnasti tilanteen vallitsevaan käytännön, jossa Lycos tarjoaa ihmisille mahdollisuuden laatia www-sivuja ilmaiseksi. Ehtojen mukaan Lycosilla on oikeus käyttää näiden sivujen sisältöä parhaaksi katsomallaan tavalla. [NBC omistaa merkittävän osan Lycosista.] Robert Davis (Lycos): Televisiosarjoja kuten X-files voidaan muuttaa peleiksi "to extend user experience". Jay Samit (Universal New Media Group): Kehitystä jarruttavat perinteiset Hollywoodtuottajat, jotka rakastavat lineaarista esitystä: "They will be buried in film cans." Kommentti lisäarvopalveluista: Lisäarvopalveluja ei saa tyrkyttää. Ne saavat peittää vain murto-osan televisioruudusta. Ohjelman pitää näkyä.

6 (26) Kommentti lisäarvopalveluista: Televisio tarjoaa erittäin nopean myötäsuuntaisen kanavan (British interactive 72Mbps). Ei point-to-point-, vaan massajakeluun. Toimii viihdepainotteisena (?). Kommentti interaktiivisen television suunnittelusta: Ihmiset pitää opettaa moniajoon. Useimmat joka tapauksessa tekevät televisiota katsoessaan jotain muutakin, mikseivät siis oppisi yhtäaikaisen surffailunkin. James Aguilar (WebTV Networks): Television interaktivoituminen alkoi kaukosäätimestä. Larry Namer (Comspin): "Most of the time most of the people do not want to interact." 3.2 Kommentteja internetin televisioistumisesta Cindy Johanson (PBS online): PBS:n huonolaatuisenkin video-on-demandin suosio oli yllättänyt. "Technology is finally catching up!" Cindy Johanson (PBS online): PBS:n teettämän tutkimuksen mukaan 40%:ssa yhdysvaltalaisista kotitalouksista on TV ja PC samassa huoneessa. Gordon Paddison (New Line Cinema Interactive): On olemassa lyhyen formaatin ja pitkän formaatin mukaisia esityksiä. Lyhyen formaatin esityksissä käyttäjältä odotetaan päätöksentekoa esityksen eteenpäinviemiseksi. Pitkässä formaatissa esitys soljuu itsekseen eteenpäin. PC:lle ei pidä tehdä materiaalia pitkän formaatin mukaisesti. Larry Kramer (CBS Market Watch): Elävän kuvan sijaan slideshow saadaan laadukkaaksi pienelläkin kaistaleveydellä ja huokeallakin laitteistolla. Kommentti kaistanleveydestä: "Internet can not raise emotion because of bandwidth restraints." [Televisiopuolen kannanotto?] Leo Hinderny (AT&T Broadband and Internet): Internet ei ole nykyisin erityisen viihdepainotteinen. Verrataanpa aiempaan: televisiossa oli aikoinaan hupi ja lehdissä tieto, nyt televisio tarjoaa sekä hupia että tietoa. (?) Leo Hinderny (AT&T Broadband and Internet): Elokuvastudiot eivät tehneet televisiota. Kuvanauhuritkin pantiin melkein päiviltä kopioinnin vuoksi. Mullistavatko televisioyhtiöt siis internetin? Carruthers (Webcast.com): Internetissä on "Lots of content but little context." Steve Mack (Real Networks): Aiemmin konferensseissa televisioalan ihmiset ovat snobbailleet internet-ihmisille. Tänä vuonna snobbailu on loppunut. Lee Friedman (Bell South): Huhtikuun puolessavälissä Compaq julkisti integroivansa jokaiseen valmistamaansa mikroon ADSL-modeemin.

7 (26) 3.3 Näin internettiä ja televisiota ei pidä yhdistää Carruthers (Webcast.com): Webcast.comin demossa www-selaimen yläreunassa näytettiin pikkuisia videoklippejä Indy Cartista. Muuta osaa ruudusta käytettiin siellä täällä surffaamiseen: samanaikaisesti kuunneltiin Andrettin autonpörinöitä ja selattiin aivan muuta. Tämä oli olevinaan hienoa. Widoff (WETA-TV): Liki tuhatpäiselle yleisölle esitetettiin interaktiivinen Brahms ja interaktiivinen Hamlet. Molemmat kuuluivat samaan demoon. Interaktiivisessa Hamletissa seurattiin Shakespearen Globe-teatterissa tehtyä televisio-ohjelmaa. Oheistiedon avulla voitiin hetkellä millä hyvänsä klikata televisioruudulta rakennusta, tehdä siellä vaikka kiertokäynti ja jatkaa sitten Hamletin seuraamista. Esiintyjistäkin sai lisätietoja lennossa. Kysymys heräsi, eikö Hamlet ole kyllin kiinnostava? Miksi ohjelma siis tehtiin Hamletista, miksei Globeteatterista ja esiintyjistä? Miten menetellään, jos samaa televisiota katsoo useampi perheenjäsen? Nämä kysymykset jäivät askarruttamaan. Seuraava esimerkki oli Brahmsin konsertto, jossa katsoja pystyi valitsemaan ohjaajan koosteen lisäksi erilaisia kamerakulmia, vaikkapa kuvia jousisektiosta. Kamerakulman vaihtoon liittyi klikkaava äänitehoste, joten Brahmsia säesti synteettinen klik-klik-klik-komppi. Popkonsertin olisin vielä ymmärtänyt, mutta miksi sen piti olla klassista? Onko konsertti katsomista eikä kuuntelemista varten? Demo sai raikuvat aplodit, mikä sai minut kärsimään entistä enemmän. 3.4 Kommentteja internetin ja television synergiasta Cindy Johanson (PBS online): Synergia syntyy siitä, että nyt on kyse äärimmäisen pushtekniikan ja äärimmäisen pull-tekniikan yhdistämisestä. Cindy Johanson (PBS online): PBS:n teettämän tutkimuksen mukaan 40%:ssa yhdysvaltalaisista kotitalouksista on televisio ja PC samassa huoneessa. Cindy Johanson (PBS online): PBS:n televisiotuotannossa yleisöllä on internetin kautta mahdollisuus vaikuttaa ohjelman sisältöön. Esimerkkitapauksena Perussa tehtiin ohjelmaa jäämuumion etsinnästä. Ryhmä päivitti verkkoon dataa projektin etenemisestä. Tuotannon kuluessa yleisö alkoikin kysellä paikallisten ihmisten elämästä ohjelman sisälto muuttui. Cindy Johanson (PBS online): PBS käsittelee televisio-ohjelmia käsitellään ikäänkuin ne olisivat "executive summary" internetissä olevaan aineistoon. Vastaavasti internetissä puffataan tulevia televisio-ohjelmia. Cindy Johanson (PBS online): Yhden ohjelman elinikä internetissä on huomattavasti televisio-ohjelman elinkaarta pidempi. Esimerkkinä PBS:n tuottama tunnin mittainen tuberkuloosia käsittelevä televisio-ohjelma, jonka internet-materiaali oli esillä neljä vuotta keräten kapea-alaisuudestaan huolimatta 100 katsojaa päivässä. Cindy Johanson (PBS online): Usein pelätään interaktiivisten palvelujen vievän katsojat mukanaan. PBS ei tätä "clicking away"-pelkoa allekirjoita: hyvän ohjelman katselua ei

8 (26) keskeytetä. Kyselytutkimus tuki tätä väitettä. "Clicking away"-huolenaiheeseen viittasi myös Bernard Gershon (ABC News Radio) joka viisaasti korosti, ettei internet voi varastaa silmäpareja radiolta. James Aguilar (WebTV networks): WebTV:n chattays toimii siten, että tekstit tulevat osittain kuvan päälle, jolloin ohjelmaa voi kommentoida samalla kun sitä katsoo. Muut samassa chatryhmässä olevat katsojat näkevät kommentit. James Aguilar (WebTV networks): Chat ja oheispalvelut tukevat katsojan pysymistä kanavalla. Scott Woelfel (CNNi) Synergia syntyy siitä, että televisiossa lähetettävän tiedon täytyy olla varmistettavissa. Keskustelupalstoilla saa puolestaan esiintyä virheitä. CNNi:n kaltaiset keskustelufoorumit ovat antaneet mahdollisuuden välittää vähemmän virallista tietoa, joka kuitenkin auttaa katsojaa ymmärtämään esimerkiksi Kosovon tilannetta paremmin. Kommentti: Portaaleja on vertikaalisia ja horisontaalisia, horisontaaliset miehittävät top-25 listan. Larry Kramer (CBS Market Watch): Konvergenssiä internetin ja television välille ei heti synny, vaan ensiksi tulee hankkia ymmärrys siitä mitä ihmiset todella haluavat. 3.5 Kommentteja tallennetusta mediasta Gordon Paddison (New Line Cinema Interactive): DVD tarjoaa laajakaistaiset palvelut kapeakaistaisessa ympäristössä. Se soveltuu hyvin peleihin. Jay Samit (Universal New Media Group): "Each live stream is unique. Powerful! You can share the moment with the artist." Gordon Paddison (New Line Cinema Interactive): DVD on aiheuttanut Japanissa sen, että elokuvateattereiden kävijämäärät ovat romahtaneet. 3.6 Kommentteja tekniikan kehittymisestä Howard Stringer (Sony): Digitaalinen televisio on kodin tietoverkon keskus. Järjestelmät yhdistyvät: Havi ja ilink (IEEE 1394). Myös John Gage (Sun Microsystems) korosti Havikonsortion ja IEEE 1394 väylän merkitystä muurien murtajana: IEEE 1394 on avoin standardi, josta ei tarvitse maksaa lisenssimaksuja. Gordon Paddison (New Line Cinema Interactive): 3-4 vuodessa 20% uusista elokuvateattereista perustuu sähköisessä muodossa olevan materiaalin projisoimiseen.

9 (26) Jay Samit (Universal New Media Group): Samit arvosteli nykyistä tapaa tehdä tietoyhteiskunta: kutakin kuluttajaa ja kutakin palvelua varten revitään katu erikseen auki, jotta kaapelit saadaan vedettyä. Jay Samit (Universal New Media Group): Joskus tekniseen läpimurtoon tarvitaan vain yksi ohjelmatuote. Esimerkkinä THX ja Jurassic Park. Gordon Paddison (New Line Cinema Interactive): DVD on tietokoneen yhteydessä 10 kertaa niin yleinen kuin TV:n yhteydessä. Mark Cuban (Broadcast.com) Visioi walkmaniin LEO-satelliittivastaanottimen: kadulla kulkiessa siihen voisi ladata uusimmat mielilevyt. John Gage (Sun Microsystems): Sisältö tahdotaan julkaistavaksi yhä enemmän reaaliajassa, olipa tuottajana yritys tai yksityinen henkilö, katso vaikka John Gage (Sun Microsystems): Kehitys kulkee kohti yhden mikropiirin ratkaisuja. Palm Pilotin prototyypissä (joka esiteltiin) on yhdelle sirulle integroitu kaikki Palm Pilotin toiminnot ja lisäksi puhelin. Kahden vuoden sisällä markkinoilla on volyymituotteena grafiikkapiiri, joka pystyy renderöimään Bugs Storyn reaaliajassa. Lausahdus paneelissa 21st Century Players: Kuka olisi tiennyt että sellaisista aineksista kuin hiihto ja ampuminen tulee ampumahiihto? John Gage (Sun Microsystems) "Whatever you buy is wrong it's always out of date." 3.7 Kommentteja liiketoiminnasta Jay Samit (Universal New Media Group): Liiketoimintamallissaan sisällöntuottajan on vaikea toteuttaa asiakaslähtöisyyttä, sillä tuottajat eivät tiedä keitä asiakkaat ovat. Tehokas tapa asiakastiedon hankintaan ovat ilmaispalvelut, joilla tänä päivänä kerätään uskomaton määrä tietoa, jopa asiakkaiden henkilökohtaisia kalentereita! Lisa Crane (NBC.com): Jos tuottaja saa tulevaisuudessa suoran yhteyden kuluttajaan, mihin paketoijia tarvitaan? Paketoijilla on yhteyksiä ja osaamista muun muassa brandinrakennukseen ja rahoitukseen liittyen. Jay Samit (Universal New Media Group): Sen lisäksi, että kopiosuoja saadaan teknisesti toteutettua, kolmen ehdon tulee täyttyä ennenkuin MP3:sta tulee liiketoimintaa: 1. Musiikki julkaistaan avoimena. 2. Laitteita saa kaupan hyllyltä in-a-box. 3. Materiaalin tekijänoikeuskysymykset tunnustetaan yleisesti. [Saman asian voisi yleistää laajemmallekin.] Gordon Paddison (New Line Cinema Interactive): Jakelu digitalisoituu ja markkinoinnista tulee interaktiivisempaa. Oheiskrääsän myynti lisääntyy.

10 (26) Ohnemus (Fantastic): Kun portaaleihin käytetään keskimäärin 52 minuuttia (jollain aikavälillä), niin hakupalveluihin käytetään 32 minuuttia. Kommentti lisäarvopalveluista: Lisäarvopalvelut tuovat kaupankäynnin olohuoneeseen. Kommentti lisäarvopalveluista: Teetä ostos kun sinulla on asiakkaan huomio. Heti! Mitchell Kertzman (Network Computers): Digitaalitelevisio yhdistää ostotapahtuman mainostamistapahtumaan. Kertzman yhdistäisi set top boxiin kaiutinpuhelimen ja datalähetykseen puhelinnumeron. Thomas Dolby Robertsson (Beatnik) oli lisännyt internet-demoon ääniefektin siten, että sivua avattaessa kilahti Intelin jingle! Robert Phillips (Talus): Menestys tulee siitä, että myy oikeassa paikassa oikeaan aikaan oikealla tuotteella oikealle asiakkaalle oikean hintaan oikean kanavan kautta. Robert Phillips (Talus): Markkinat kehittyvät kohti mikrotasoa. Myös Mitchell Kertzman (Network Computers) korosti paikallista mainostamista. Steve Pearlmann (WebTV): Internetin ja television yhteenliittymisessä tulee olemaan neljä peluria: sisällöntuottaja, verkko-operaattori, vastaanottimen valmistaja ja palveluntuottaja, joka pyörittää mainontaa ja sähköistä kaupankäyntiä. Tekijänoikeustietoa löytyy osoitteista ja

11 (26) 4. Yrityksiä ja tuotteita Osa yrityksiä koskevista tiedoista on poimittu konferenssiesityksistä, osa laitenäyttelystä ja osa yritysten www-palveluista. Tältä puolelta mieleen jäivät erityisesti PBS (4.1) internetin ja television yhteensovittamisestaan, MetaCreations (4.1) uskomattoman helppokäyttöisistä 3Dtyökaluistaan, TiVo näppärästä kovalevynauhuristaan (4.2), NDS järkevänoloisesta digi-tvlähestymistavastaan ja Broadcast.com perustajansa esittämistä mielipiteistään. Kuvan esittämiseen tarvittavat bittimäärät ovat taas kutistuneet. Microsoft esitteli perin hyvänoloista musiikkivideota 700 kbps nopeudella. 300 kbpskin näytti kohtalaiselta. Tehokas kuvanpakkaus merkinnee vielä toistaiseksi käsityötä ja signaalin puhdistamista. Terranin (4.5) Media Cleaneriin viitattiin monessa yhteydessä - myös Microsoftin demossa - vaikka valmistajan nimi pääsääntöisesti unohtuikin mainita. Uusissa koodekeissa 28 kbps riittää taustamusiikkiin oikein hyvin ja kbps samaan mihin nykyinen 128 kbps MP3. Panasonic (4.2) esitti HDTV:tä D-VHS-kasetilta. Yhden suomalaisen valmistajan löysin: iisalmelainen Genelec esitteli kaiuttimiaan. Genelecin kaiuttimia näkyi muutamalla muullakin messuosastolla, muun muassa Dolbyn osastolla. 4.1 Sisältötuotantoa ja työkaluja PBS online (Cindy Johanson) on tutustumisen arvoinen PBS tuottaa asiapitoista, useimmiten koulutuksellista materiaalia sekä televisioon että internettiin. 90% materiaalista tehdään siten, että siihen liittyy myös televisio-ohjelma. PBS:llä on internetissä sivua ja se tekee käytettävyystutkimuksia julkaisemalleen materiaalille. Johanson näki tärkeänä sen, että yleisölle annetaan aina vain yksi weppiosoite [www.pbs.org] sen sijaan, että kullakin ohjelmalla olisi oma osoitteensa. PBS:n tulot muodostuvat sponsoreista, lisensoinneista ja "contextual opportunities" MetaCreations (Scott Hawthorne) Metacreations on erikoistunut internetissä esitettävän 3D-grafiikan luomis- ja välitystyökalujen kehittämiseen. Se on syntynyt yritysten MetaTools ja Fractal Design fuusiona, jonka lisäksi yritys on sulauttanut itseensä Real Time Geometry Corporationin and Specular Internationalin.

12 (26) Netscapen pluginina toimiva 3D-esitysgrafiikka MetaStream on pyritty tekemään mahdollisimman nopeaksi siten, että ensin ladataan yleismuodot, joita latauksen kuluessa tarkennetaan. Rautalankamallin ympärille kääritään bitmap-kuva tavalliseen 3D-grafiikan tyyliin. Parhaat koko aikana kuulemani aplodit sai demo, jossa MetaCreationsin Canoma-ohjelmalla tehtiin alle minuutissa 3D-mallinnus valokuvasta, jossa pöydällä oli muropaketti. Vain huokaisuja kuului tämän jälkeen sellaisen demon aikana, jossa pienestä maalaiskaupasta otetusta kuvasta oltiin tehty ("puolessa tunnissa") 3D-malli pihalla olevine autoineen päivineen ja demossa renderöitiin ja esitettiin lento kaupan ohi. Henkeäsalpaavan demon lähtökohtana oli 2-ulotteinen valokuva! 3D-grafiikasta tai 3D-mallinnuksesta kiinnostuneiden kannattaa käydä katsomassa, olisiko Canomalla (http://www.metacreations.com/products/canoma/) tai MetaStreamillä (http://www.metastream.com/) jotain tarjottavana. CNNi (Scott Woelfel) CNN:n internetpalvelun CNNi:n käyttö keskittyy toimistojen aukioloaikaan. Eräs CNNi:n "ilmaispalvelu" on tekstiviestien lähettäminen Pagenetin hakulaitteisiin. [Maksu siis kerätään Pagenetin kuukausimaksuista.] CNNi on osoittautunut CNN:n televisiokanavaan verrattuna paremmaksi kolmessa tapauksessa: 1) vaalitulospalveluissa, jotka ovat keränneet paljon kävijöitä 2) Kosovon tilanteesta tiedottamisessa. Televisiossa lähetettävän tiedon oikeellisuus täytyy olla varmistettavissa, jolloin CNNi:n keskustelufoorumit antavat mahdollisuuden välittää vähemmän virallista tietoa. Vaikkei tieto olekaan virheetöntä, se parantaa ihmisten ymmärrystä. 3) CNNi:n kautta on saatavana 5 lisäkieltä. CBS Market Watch (Larry Kramer) Suurista televisiotuottajista CBS oli viimeinen nettiinmenijä. Kramerin näkemyksen mukaan konvergenssiä television ja internetin välille ei heti voi muodostaa, vaan ensiksi tulee hankkia ymmärrys siitä mitä ihmiset pohjimmiltaan haluavat. CBS:n internet-palveluista taloustiedon välittäminen on osoittautunut tehokkaaksi. CBS:n palvelua on optimoitu latausajan minimoimiseksi, sillä käyttäjät tahtovat tiedon nopeasti. Liikkuvan kuvan sijaan slideshow laadukas pienelläkin kaistaleveydellä ja huokeallakin laitteistolla. Myös Bernard Gershon (ABC News Radio) korosti äänellä höystetyn slideshown mahdollisuuksia. Kramerin viesti olikin: "Ole hyvä siinä mitä teet."

13 (26) NBC.com (Lisa Crane) NBC.com tarjoaa verkkoon NBC:n viihdetuotantoon liittyviä oheispalveluja. Uutiset ja urheilu on jätetty MSNBC:lle. NBC:n yhteistyökumppaneiden kanssa on kehitetty NBC.com:iin paikallisia uutisia ja palveluja. NBC.com tarjoaa verkossa clippejä NBC:n viihdetuotannosta aina 300 kbs bittinopeuteen saakka. Palvelu on ilmainen ja huokea tuottaa. Tarkoituksena on nostaa katsojaosuuksia. NBC on tehnyt tutkimuksen, jossa yhden viikon ajan kehotettiin televisionkatsojia siirtymään internettiin. Lopputuloksena todettiin, että televisionkatsojat palasivat internetistä takaisin television ääreen. Astonish Inc. (Annette Walker) Astonish Inc. on erikoistunut WebTV:n ja laajemminkin interaktiivisen television sisältötuotantoon. Annetta Walker valotti suunnitteluperusteita. Pääviesti oli nopeus: Käyttäjillä on lyhyt pinna. Tästä saatiinkin hyviä mottoja: "Plain and fast beats pretty and slow", tai vielä pidemmälle vietynä "Meaty and ugly beats pretty and bland hands down" tai "engaging, not boring". Vakioyleisö pitää säilyttää: Sille pitää antaa syy, miksi palata takaisin. Paluukanavaa pitää hyödyntää. Oleellinen tieto pitää tarjota nopeasti, ei saa sievistellä. Saavutuksilla saa ja pitääkin pröystäillä! Walkerin näkemyksen mukaan internet vaikka se tavoittaakin vain murto-osan yleisöstä - tasoittaa television, sanomalehtien ja aikakauslehtien välisiä eroja. Internet on sitä, että tuhansia asioita tapahtuu yhtäaikaa. Linkkejä ei saa vain rojauttaa sivulle. "Make it fast." 4.2 Datacast ja Set Top Boxit NDS (Abe Peled) NDS:n XTV-järjestelmässä siirretään käyttäjän set top boxille ohjelmia ja mainoksia datana. Sen lisäksi, että set top box toimii digitaalitelevisiovastaanottimena, se on siis myös pushdatan tallennin. Käyttäjä voi valita set top boxiin saapuneesta materiaalista katsottavakseen mieleisensä. Set top boxin ohjelmisto pitää huolen siitä, että myös mainokset näytetään. XTV mahdollistaa maksullisten televisio-ohjelmien ja lisäinformaation välittämisen.

14 (26) XTV on kokonainen järjestelmä tuotantotyökaluista set top boxiin saakka. Järjestelmän tarkoituksena ole jakaa internettiä, vaikka internet voikin olla paluukanavana. XTV:ssä tekniikkana lienee IP multicast, sillä Peledin näkemyksen mukaan datasiirron televisiolähetyksissä pitäisi perustua avoimiin standardeihin ja IP multicastiin. Datasiirto antaa mahdollisuuden siirtyä juohevasti televisionkatselusta internet-pohjaisten tarjousten selaamiseen. Katsojalle voidaan antaa mahdollisuus valita ne mainokset, joita hän tahtoo katsoa, sillä sopivasti järjestellen voidaan huolehtia siitä että kaikki mainokset tulevat kuitenkin ennen pitkää katsottua. Kävelin NDS:n messuosastolla kamera kädessä. Minua neuvottiin: "No photographs". WebTV (James Aguilar & Steve Pearlmann) Microsoftin ostama WebTV Networks on noussut Yhdysvaltain toiseksi suurimmaksi internet-operaattoriksi. WebTV:llä on tilaajaa ja keskimäärin 2,2 käyttäjää per tilaaja. Käyttömäärä per tilaaja on kaksinkertainen America Onlineen ja kolminkertainen useimpiin muihin verrattuna. 71% tilaajista ei omista PC:tä, 58%:lla ei ole aiempaa kokemusta tietokoneista, silti 50% kirjautuu sisään joka päivä julkaistiin ensimmäinen WebTV, joka mahdollisti internet-sisällön esittämisen televisioruudulla. WebTV on siirtymässä ohjelmatoiminnan (programming) puolelle, jonka jälkeen WebTV:tä voidaan kutsua myös henkilökohtaiseksi TV:ksi. Mitä syvällisemmin kuluttaja paneutuu uusiin ominaisuuksiin, sitä syvällisempi on hänen elämyksensä, Aguilarin mukaan. WebTV täydentää televisiota kolmella tavalla: internetin selaus televisioruudulla, internetin ja television yhteiskäyttö ja interaktiivinen televisio. WebTV:stä on uusi versio, WebTV+, joka pystyy esittämään perus-html:ää, jossa on kovalevy ja joka mahdollistaa chattailyn sekä lisätietojen saamisen ohjelmasta ja oheispalvelut kuten ostosten tekemisen. Chattays toimii siten, että tekstit tulevat osittain kuvan päälle, jolloin ohjelmaa voi kommentoida samalla kun sitä katsoo. Muut samassa chat-ryhmässä olevat katsojat näkevät kommentit. Tämä vaikutti erityisen somalta piirteeltä. WebTV:hen voidaan nyt ladata kolmeulotteisia pelejä. Kovalevyllisen (8 GB) WebTV:n hinta on 500 USD. Jotta se toimisi, tulee kuukausittain maksaa 25 USD, mikä sisältää WebTV:n mukana muutoinkin tulevan internet-palvelun. Kovalevyllinen WebTV mahdollistaa muiden kovalevynauhurien tavoin minkä tahansa lähetyksessä olevan ohjelman pysäyttämisen ja jatkamisen myöhemmin ilman, että mitään jää näkemättä. Laitetta ei myydä erikseen eikä sitä voi käyttää ilman kuukausimaksua. Kovalevyllinen WebTV luo WebTV:n terminologian mukaan käyttäjälleen virtuaalisia televisiokanavia.

15 (26) WebTV:ssä nähdään tärkeäksi kolmen seikan yhteisvaikutus: syvällinen elämys, innokkaat katsojat ja mahdollisuuden perus-html työkalujen käyttöön. Ensimmäiset televisiovastanottimeen integroidut WebTV:t ovat tulossa. TiVo (Stacy Jolna) TiVo on analogisia televisiolähetyksiä vastaanottava videonauhuri, jossa nauha on korvattu kiinteällä kovalevyllä. TiVoon on yhdistetty EPG ja sen nauhoitusaika on enimmillään 30 tuntia. TiVon kovo on Philipsin tekemä. Yhteensopivia palveluita tuottavat muiden muassa NBC, HBO ja ZDTV. Muiden kovalevynauhureiden tapaan TiVolla voidaan keskeyttää meneillään olevan ohjelman seuraaminen (ja jatkaa samasta kohdasta), kelata meneillään olevaa ohjelmaa taaksepäin ja tehdä hidastuksia. TiVo kerää käyttäjäprofiilia siten, että käyttäjä pisteyttää TiVosta katsomansa ohjelmat "thumbs up thumbs down" -periaatteella. Kerätyn tiedon perusteella TiVo joko tallentaa tai ehdottaa tallennettavaksi sellaisia ohjelmia, jotka muistuttavat katsojan suosikkeja. TiVon EPG ja adaptoituva tallennus ovat maksullisia palveluja, joista kuluttaja joutuu maksamaan 10 USD kuukaudessa tai kertamaksuna 200 USD. Ilman palvelun tilaamista TiVo toimii tavallisen kovalevytallentimen tavoin. TiVon hinta vaihtelee 500 ja 1000 (kertaluontoisine palvelumaksuineen ) USD:n välillä kapasiteetin (14-30 tuntia) mukaan. Teknisesti TiVo käyttää MPEG2-koodausta bittinopeuksilla 1,5 6 Mbps. Tallennusajat lienee ilmoitettu alhaisimman bittinopeuden mukaan. Jolna esitteli TiVon henkilökohtaisena TV:nä (personal TV). Replay TV (Anthony Wood) Verrattuna TiVoon Replay TV esiteltiin digitaalisena videonauhurina, eikä oppivana laitteena: "No thumbs up thumbs down - you know what you want to watch." Replay TV:llä on TiVon kaltainen EPG-palvelu, joka on laitteen ostajille ilmainen. EPG toimii internetin kautta: Replay TV soittaa joka yö ilmaiseen palvelunumeroon, josta se lataa uusimmat ohjelmatiedot. "You just want the TV be easier. Never miss your favorite show." Replay TV kykenee tallentamaan analogisia televisiolähetyksiä MPEG2-koodaten bittinopeuksilla 2-6 Mbps.

16 (26) Replay TV:n hinta on vähintään samaa luokkaa kuin TiVon, USD ( Mbps). Tämä ehkä selittää sen, että Wood vaikutti vaivautuneelta verratessaan laitettaan TiVoon. Tuntui siltä, että TiVo oli ajanut Replayn ohi. Wood esitteli Replay TV:n henkilökohtaisena televisiokanavana (personalized channel). Panasonic Panasonic esitteli messuosastollaan set top boxia, johon oli liitetty ohjelmien tallennukseen ulkoinen 9 GB kovalevy IEEE 1394:n kautta. Käyttöliittymä oli set top boxissa. Kyseessä oli esittelylaite, eikä suunnitelmia markkinoille tulosta kerrottu. Kovalevyloota sisälsi Panasonicin varta vasten tekemän IEEE 1394 SCSI konvertterin. Esillä oli myös D-VHS, joka samaan tapaan IEEE 1394:n kautta tallensi ja toisti HDTVlähetystä! Yritin ottaa siitä kuvaa, mutta messuosaston esittelijä tuli väliin. Kovalevynauhurin tapaan D-VHS:kin käytti set top boxia käyttöliittymänään, mikä vaikutti perin hyvältä idealta. 4.3 Laajakaistaisten palveluiden tarjoajia Broadcast.com (Mark Cuban) Broadcast.com oli eräs eniten mainituista yrityksistä ja sen perustaja Mark Cuban kenties eniten siteerattu. Broadcast.com aloitti toimintansa, kun Mark Cuban alkoi miettiä, miten hän voisi seurata opiskelupaikkansa urheilujoukkueen suorituksia uudella asuinpaikkakunnallaan. Ratkaisu perustui internettiin. Nykyisin Broadcast.comilla on 1200 serveriä ja yksityinen frame relay - runkoverkko. Verkossa välitetään 410 radio- ja 50 TV-ohjelmaa. "Delivering streaming media is never as easy as publish a web page." Eräs liiketoiminnan tukipilareista on valkokaulustyöväestön keskuudessa tehty tutkimus: 99%:lla on toimistossa PC, 9%:lla TV ja 32%:lla radio. Jos tahtoo jatkaa suosikkiradioasemansa kuuntelua työpäivän aikanakin, PC on luontevin lähde. Broadcast.com on laajentanut toimintaansa ostamalla tuotantoyhtiöitä. Enemmän Mark Cubanin näkemyksistä kappaleessa 5. ICTV (Sheldon Safir) ICTV tarjoaa interaktiivisia palveluja kaapeliverkkojen asiakkaille ja järjestelmiä kaapeliverkoille. ICTV:n järjestelmä kattaa kotipäätteen, kaapeliverkkoon sijoitettavat headendit ja head-endien välisen infrastruktuurin. Liitynnän nopeus head-endin ja päätelaitteen välillä on 10 Mbps. Kotipääte on itse asiassa PC-pohjainen Windows-95 set top box.

17 (26) Palveluina on tällä hetkellä saatavana nopean internet-yhteyden lisäksi PC-pelejä ja CR-ROM sisältöjä. Palvelujen välityksessä kaapelioperaattorilla on kaksi vaihtoehtoa: joko järjestelmän ostaminen tai vuokraaminen. Vuokrausvaihtoehdossa operaattori saa ensimmäiset 8 USD asiakkaalta kuukausittain perittävistä maksuista (varma). Seuraavat 8 USD:tä menevät ICTV:lle ja tämän jälkeen jako on 50%-50%. Asiakkaalta peritään 10 USD kuukaudessa, sisältäen 5 tuntia internetin käyttöaikaa, pääsyn CD-ROM-kirjastoon ja sähköpostin. Ylimääräiset internet-tunnit maksavat 1-2 USD välillä ja maksullisten CD-ROMien käyttö 3 USD / tunti. ICTV:n tyypillinen käyttäjä edustaa alempaa Network (Rajil Kapoor) AT&T:n tarjoaa kuluttajille laajakaistaisia internet-palveluja kaapelimodeemin kautta. Tällä hetkellä asiakkaita on puolisen miljoonaa. Laajennusvaraa kuitenkin löytyy, sillä yhteistyötä tehdään olemassaolevien kaapelioperaattorien kanssa: yhteistyökumppanien kaapeliverkkoihin on liittyneenä 65 miljoonaa kotitaloutta. Tämä on rakentanut laajakaistaisen runkoverkon välimuisteineen. keskittyykin PC-tarjontaan, kaapelimodeemit tuovat mahdollisuuden myös TV-tarjontaan, kunhan välitysprotokolla on IP-pohjainen. Pilottina välittää tilaajilleen piirrettyjä ja lyhytelokuvia ilman eri osti taannoin ei ole erityisen halpa, sillä kuluttaja joutuu maksamaan USD kuukaudessa. Hintaan sisältyy tietysti sähköposti. Digitaali-TV -aikakauteen katsoo olevansa vahvoilla: jokaisessa Set Top Boxissa tullee olemaan omat palvelut on tehty etupäässä tavallisille kuluttajille. "Made for people who don't normally interact." Palveluissa tahdotaan päästä kontaktiin kuluttajan kanssa, mikä antaa parhaat mahdollisuudet sähköiseen kaupankäyntiin. SkyStream (Jim Olson) SkyStream valmistaa laitteistoa, jossa digitaalitelevision transport-streamista tunnistetaan tyhjät paketit, jotka korvataan datapaketeilla. Järjestelmään kuuluu myös vastaanottoon tarkoitettu kovo ja ohjelmisto. Varunasoft (http://www.varunasoft.com) valmistaa SkyStreamin laitteistoa käyttävää näppäränoloista jakelusoftaa.

18 (26) SkyStreamin pääajatus on internet-sisällön multicast-jakelu. "Broadcast is no longer about television only." Ajatuksena on jealla sisältöä periaatteella "best of the web". Olson näytti demon "Victoria's secret", jossa elävän kuvan välitys tukki internetin. Demossa havainnollistettiin bittivirtojen kulkua verkossa sitä mukaa kun katsojien määrä kasvoi ja simuloitiin lopputulosta. Simulaatiosta vedettiin johtopäätös, jonka mukaan "last mile" ei oikeasti ole internetin ongelma vaan "first mile"! SkyStreamin sovellusesimerkissä jaeltavan uutislehden koko oli 10 MB. Referenssinä mainittakoon, että SkyStreamin laitteistoa oli esillä Intelin, Microsoftin, Lucentin ja Anytime Networkin osastoilla. StarBurst Communications (Alan Rosenberg) StarBurst valmistaa työkaluja multicast-jakeluun. Jakelua voidaan tehdä paitsi serveriltä työasemille, myös serveriltä servereille. StarBurstin tuotenimiä ovat Autocast ja Omnicast. Point-to-point jakelun haittoina Rosenberg mainitsi paitsi triviaalit verkkoresurssien tuhlailun, kalleuden ja alttiuden häiriöille, myös hallinnointiongelmat. Eräänä StarBurst-sovelluksena General Motors välittää tietoa jälleenmyyjilleen. Jaettavan paketin koko on 200 MB ja vastaanottajia liki Aiemmin GM teetti CD-ROMeja, jotka postitettiin perille. Nyt jakelu hoituu multicastina kahdessa tunnissa. TeraStream (L. Sanders Smith) TeraStream tarjoaa televisioyhtiöille kumppanuutta, jossa TeraStream lähettää bisnespainotteista streaming-ohjelmaa matalilla bittinopeuksilla. TeraStreamin näkemyksen mukaan digitaalitelevision välityksellä lähetettävä bittivirta on laadullisesti parempaa ja helpommin skaalautuvaa kuin internetin yli kulkeva. Smithin mukaan streameja lähettäviä web-saitteja on , joista lähettää videota. Ala on voimakkaassa kasvussa, pitkälti alhaisten jakelukustannusten ansiosta. TeraStreamin tapauksessa elävän kuvan vastaanottimena on PC, johon on asennettu digitaalitelevisiovastaanotinkortti. Tämä lähtökohta on siinäkin mielessä mielenkiintoinen, että TeraStreamin perustajat työskentelivät aiemmin Tektronixin broadcast-tuotteiden parissa. Fantastic (Ohnemus) Fantastic sai kyseenalaisen ykkössijan: koko matkan suurin egotrippi tuli Euroopasta. Jos Fantasticin saavutukset todella täyttävät ylimieliseltä vaikuttaneen esityksensä raamit, on kyseinen yritys vallankumouksellinen uranuurtaja.

19 (26) Sveitsiläisen Fantasticin edustaja Ohnemus oli valittu erääseen workshoppiin, jonka tehtävänä oli valita eniten television ja internetin yhdistymiseen vaikuttanut yritys. Ohnemus aloitti jo ennen puheenjohtajan saapumista Fantastic "IP everywhere" -esittelyn, jonka pääsanoma oli Fantasticin ylivertainen IP-osaaminen. Tulin ajatelleeksi että tuo esitys oli tehty tahallaan harhaanjohtavaksi - antamaan kuulijoille käsitys, että Fantastic johtaa eurooppalaista kehitystä. Kun workshopin piti lopulta tehdä ehdotus alalla maailman ansioituneimmista yrityksistä, oli Ohnemuksen ehdotuksessa ensimmäisenä Fantastic. Mene siis ja tiedä. Beatnik (Thomas Dolby Robertsson) Beatnik on keskittynyt luomaan internetiiin ääntä. Robertssonin mukaan äänen avulla internetsivut saavat lämpimämmän olemuksen samalla kun ääni tekee tuotemerkkiä tunnetummaksi: helposti allekirjoitettava toteamus. Beatnikin keräämän tiedon mukaan äänen lisääminen sivuille on lisännyt liikennettä keskimäärin 60%. Äänetöntä mainosbanneria klikkasi 1% käyttäjistä, äänellistä 7%. Osan parannuksesta todettiin selittyvän uutuudenviehätyksellä. Äänen käyttämättä jättämiseen Robertsson esitti seuraavia syitä: - puute ymmärryksestä, tehokas äänen käyttö on sitä Hollywood-osaamista, josta ei puhuta - puute työkaluista - puute sisällöstä (copyright) - puute kaistaleveydestä Beatnik-demossa kilahti Intelin jingle, mikä tuntui perin elegantilta mainostamistavalta. Netscape 4.5 tukee Beatnikin pluginia. Beatnik lisensoi (myy) musiikkia www-käyttöön, mitä varten sillä on sopimukset tuotantoyhtiöiden kanssa. Beatnik on aloittamassa musiikin onlinelisensoinnin ja kokoamassa säveltäjäyhteisöä www-tietoisuuden lisäämiseksi. Esitystä seuratessa juolahti mieleeni, että IMUun pitää saada ääni! 4.4 Superteksti-TV järjestelmiä ja niiden osia OpenTV (Jan Steenkamp) OpenTV toimittaa järjestelmiä digitaalitelevision oheispalvelujen tuottamiseen ja esittämiseen. Jotta OpenTV:n järjestelmiä voitaisiin käyttää, tulee set top boxin sovellusohjelmarajapinnan tukea OpenTV:tä. Laitevalmistajia on useita, mutta esimerkiksi tuotantotyökaluja saa vain OpenTV:ltä. OpenTV on seurausta Thomson Multimedian ja Sun Microsystemsin yhteistyöstä.

20 (26) Yksinomaan Ranskassa OpenTV-[satelliitti]vastaanottimia on ja niille on tehty 35 interaktiivista sovellusta. Euroopassa 12 televisioyhtiötä käyttää OpenTV:tä ja neljä tilaajaa ei ole vielä aloittanut toimintaansa. Neljän aloittelevan joukossa oli joku ruotsalainenkin. Steenkamp totesi esityksessään OpenTV:n hoitavan median muunnoksen netistä televisioon. Työkaluihin tutustuttaessa näin asianlaita ei kuitenkaan ollut. Sisältöä OpenTV:hen voidaan tuottaa periaatteessa kolmella tavalla: OpenAuthor Standard ja Pro työkaluilla sekä kirjoittamalla tuotantotyöväline itse ohjelmistokirjastoa käyttäen. PC:t, joissa OpenAuthoria käytetään, kytketään rinnakkaisportin kautta suoraan set top boxiin, jolloin lopputulos on aidosti nähtävillä. Tuotantotyökalun käyttö muistuttaa suuresti Windows- käyttöliittymän suunnittelua. Vakiona OpenAuthorin mukana toimitetaan erityyppisiä käyttöliittymäobjekteja. OpenAuthor Standard maksaa noin USD ja Pro USD. Pro sisältää ohjelmistokirjaston sekä mahdollisuuden luoda itse uudenmallisia objekteja. Lupauksesta poiketen kumpikaan ei sisällä mahdollisuutta HTML-tiedostojen tuomiseen. Steenkamp ei sanallakaan maininnut Canal Plus:n Mediahighwaytä, joka on Euroopassa tuplaten niin yleinen middleware kuin OpenTV. Esityksen sanomasta sain semmoisen kuvan, että OpenTV olisi Euroopassa niin suvereeni markkinajohtaja, että nyt jenkkilässäkin kannattaisi siirtyä siihen. Steenkampin ja Ohnemuksen (4.3) esitykset jättivät minulle ärsyttävän vaikutelman, että nämä eurooppalaiset yritykset käyttivät hyväkseen amerikkalaisten tietämättömyyttä Euroopan asioista. Mediahighway Canal Plus Technologiesin Mediahighway edustaa digitaalitelevision oheispalvelujen middlewarea. Toisin kuin OpenTV, Mediahighway ei juurikaan tarjoa tuotantotyökaluja, lukuun ottamatta graafisen esityksen luomiseen optimoitua Java-kehitysympäristöä. Messuosastokin oli perin vaatimaton. Mediahighwayn päätuote on datakaruselli ja siihen liittyvä lähetystekniikka. Mediahighwayn edustajan (Christophe Kind) mukaan OpenTV on se, joka on jarruttanut eurooppalaisten standardien kehitystä. Alan piireissä on syytetty sekä Mediahighwaytä että OpenTV:tä. Minusta OpenTV:llä on jarruttamiseen hyvä syy, Mediahighwayllä ei niinkään. Philips (Venkat) Datacastin puolella Philips esitteli yhdessä Sonyn ja Samsungin kanssa kehittämäänsä DASEratkaisuaan (http://toocan.philabs.research.philips.com/). Ulkoasultaan kyseessä oli supertekstitelevisiomainen lähestymistapa ohjelmariippuvaisineen ja ohjelmasta riippumattomine sisältöineen. Itse asiassa toteutus on osa MHEG-6-ehdotusta.

21 (26) Lisädataa voidaan käyttää myös ohjelman lomassa generoimaan mainoskatkon kaltaisia tapahtumia. Teknisesti Philipsin ratkaisu pohjautuu Javan käyttöön ja avoimeen arkkitehtuuriin. Philips uskoo tällä tavoin päästävän olemassaolevien web-tuotantotyökalujen käyttöön ja monipuolisiin palveluihin. Järjestelmään on sisällytetty mahdollisuus määritellä sivulle wwwlinkkejä, jolloin kuluttaja pääsee käsiksi suoraan olemassaoleviin www-tilaus- ja maksupalveluihin. Dase mahdollistaa tarkasti synkronoidut oheispalvelut, jopa televisio-ohjelmassa ruudulta klikattavien kohteiden osoituksen (vaatii usean overlayn käyttöä vastaanottimessa). Dasesta on lähetetty standardointiesitys ATSC:lle. Itselleni oli pieni yllätys, että MHEG-ratkaisua esiteltiin avoimena lähestymistapana: Javan ja www-linkkien myötä tähän lieneekin mahdollisuus. Kovopuolella Philips esitteli TriMedia-piiriperhettään, jolla voidaan toteuttaa kuluttajalle 300 USD maksava set top box, jossa on riittävästi prosessointitehoa VRLM:n pyörittämiseen. Näytillä oli kyseisen set top boxin prototyyppi. Prototyypiksi sen päättelin, sillä se piti resetoida jokaisen demon jälkeen. Samsung Valmistaa MHEG-kehitystyökaluja. 4.5 Multimediaa Apple (Steve Bannerman) on lanseerannut QuickTime 4:n, jolla voidan esittää reaaliaikaisia video- ja audiostreameja. QT4 tukee muun muassa standardeja h.261, h.263 ja GSM. Alemmalla tasolla käytössä ovat RTP ja RTSP, tässäkin suhteessa Apple on pyrkinyt standardeihin. QT4 tukee myös paikallisesti tallennetun ja streaminä saapuvan median sekoittamista keskenään, mikä nähtiin merkityksellisenä esimerkiksi pelien suunnittelussa.

22 (26) Microsoft on tuonut markkinoille Windows Media Technologies 4.0 paketin, joka mahdollistaa Real Networksin ja Applen tuotteiden tavoin lähes FM-tasoisen radioäänen 28.8 kbps nopeudella. Microsoft esitteli hyvännäköistä musiikkivideodemoa 700 kbps bittinopeudella ja kohtuullisen katsottavaa 300 kbps:llä. Esityksissä mainittiin käytetyn Microsoftin tuotantotyökaluja ja Media Cleaneria. Showcase on tarjolla osoitteessa: RealNetworks (Steve Mack) RealNetworks on parantanut RealAudio G2:n koodekkejä, jonka seurauksena taajuuskaista on kasvanut 80%. Tiedonsiirto on kehittynyt siten, että 15% paketeista saa hukkua matkalle, mikä aiheuttaa laadun huononemisen, muttei katkaise ääntä. Bittinopeus säätyy dynaamisesti. Tiedonsiirrossa ollaan siirrytty standardeihin (RTSP). SMILiä tuetaan. Klassista musiikkia soitettiin nopeudella 20 kbps. Terran Tuotteena Media Cleaner, muunnosohjelmisto eri audio- ja videoformaattien välillä, joka mainittiin eri yhteyksissä useamman kerran. Nimensä mukaisesti Media Cleaner ilmeisesti puhdistaa kuvasisältöä alaspäin konvertoidessaan, mikä tekee siitä erityisen mielenkiintoisen. Media Cleanerillä voidaan tuottaa materiaalia myös DVD-formaattiin. Microsoftin maininnat Media Cleaneristä ovat minusta hyvää mainosta tuotteelle, joka ei ole Microsoftin tekemä. Encoding.com (Martin Tobias) Encoding.com on kahden toimintavuotensa aikana konvertoinut minuuttia audio- ja videomateriaalia internetissä esitettävään muotoon. Encoding.com on kehittänyt työkaluja reaaliaikaisen koodauksen optimointiin. Lopputuloksesta esitettiin demo. Optimoinnissa signaalia ilmiselvästi siistitään siten, että silmin havaittavat virheet vähenevät. Esityksestä sain sellaisen kuvan, että Encoding.comin optimointi on työkaluista huolimatta enemmän tai vähemmän käsityötä.

23 (26) 5. Esitettyjä mielipiteitä Kaikkien puhujien joukosta erottui yksi: Mark Cuban, Broadcast.comin perustaja, joka ei säästellyt sanallista arkkuaan ja povasi tuhoa televisioyhtiöille. Samalla hän lähetti terveisiä ohjelmistotaloille (mikä oli selvästi osoitettu Microsoftin suuntaan) ja antoi yleisölle suorapuheisia bisnesohjeitaan. Näistä näkemyksistä voidaan olla montaa mieltä. 5.1 Terveisiä ohjemistotaloille (Mark Cuban), muistiinpanoista [omistettu Microsoftille] Rule number 1. Treat us like customers Rule number 2. Test your products [applause] Rule number 3. Don t just say "error 29" [applause] Rule number 4. Make standards, not press release war. Rule number 5. Integrate. Sääntö 4 juontaa juurensa Microsoftin tavasta julkistaa lehdistötiedote samasta asiasta samalla viikolla, josta Broadcast.com on aiemmin julkaissut omansa. Microsoft kirjaa näin omiksi ansioikseen palveluja, joita Broadcast.com kehittää. Sääntö 5 on peräisin siitä, että Broadcast.com ylläpitää erikseen 1200 Windows NT serveriä. 5.2 How to Win in Digital Age (Mark Cuban), muistiinpanoista 1) Be the first mover if you can (invent new territory) + you get publicity + you can learn and leave potholes + you can leverage inefficiences in knowledge 2) Build barriers for others to entry + lock up traffic sources, distribution (partnerships) + make strategic relationships + preempt competition, buy (cheaper to lock up than win back) 3) Differentiate & compel + know how you are different + focus on making yourself different (never ending process, otherwise "I'll become a forgotten bookmark") + are people compelled to do business with you? 4) Traffic is king + location, location, location + most expensive asset + no traffic - nothing; buy and beg for it (105 salespeople), steal if necessary

Digitaalisen TV-verkon liikennepalvelujen kokeilut

Digitaalisen TV-verkon liikennepalvelujen kokeilut Digitaalisen TV-verkon liikennepalvelujen kokeilut FITS- syystapaaminen Jukka Andersson Digita Oy Jukka Andersson 30.10.2003 # 1 Digitaalisen television tulevaisuuden historia Business 2.0 lehti lokakuussa

Lisätiedot

Videotuotantojen kilpailutuksen käsikirja. MASSIVE Helsinki / TrueStory 11.9.2014

Videotuotantojen kilpailutuksen käsikirja. MASSIVE Helsinki / TrueStory 11.9.2014 Videotuotantojen kilpailutuksen käsikirja MASSIVE Helsinki / TrueStory 11.9.2014 Ja kaikki alkoi suunnittelusta... Ennen kilpailutusta mieti tarkkaan, että mihin tarkoitukseen videotuotanto tulee ja mitä

Lisätiedot

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31)

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) Juha Kahkonen Click here if your download doesn"t start automatically On instrument costs

Lisätiedot

Miltä näyttää Watsonin tulevaisuus?

Miltä näyttää Watsonin tulevaisuus? Miltä näyttää Watsonin tulevaisuus? Cable Days 18.11.2014 Jaakko Harno, Watson Nordic Oy Watson lyhyesti Watson Nordic on Anvia Oyj:n ja Makuuni Oy:n omistama yhtiö Watson Nordic operoi, myy ja markkinoi

Lisätiedot

Uutta tekniikkaa uutta liiketoimintaa

Uutta tekniikkaa uutta liiketoimintaa Uutta tekniikkaa uutta liiketoimintaa Tapio Kallioja toimitusjohtaja, CMD, 7.6.2004 Maanpäällinen digitaalinen televisio Lisää myyntiä Kustannussäästöjä Uusia palveluja Digitaalinen lähetysverkko Vaihe

Lisätiedot

ANALOGISESTA DIGITAALISEEN TELEVISIOON. Kansalaisen digi-tv-päivä 18.3.2006

ANALOGISESTA DIGITAALISEEN TELEVISIOON. Kansalaisen digi-tv-päivä 18.3.2006 ANALOGISESTA DIGITAALISEEN TELEVISIOON Kansalaisen digi-tv-päivä 18.3.2006 Sari Walldén FL, KM Tampereen yliopisto Sari.Wallden@uta.fi http://www.uta.fi/~kasawa/ TELEVISION HISTORIAA Katodisädeputki 1897

Lisätiedot

Digitaalinen Televisio

Digitaalinen Televisio Digitaalinen Televisio Digitaalinen Televisio 1. Lähetystekniikka ja standardit 2. MHP 3. Interaktiivinen Televisio 4. Vastaanottimet 5. Tulevaisuuden trendit Lähetystekniikka ja standardit DVB = Digital

Lisätiedot

Tässä ohjeessa käydään läpi sosiaalisen median verkkopalveluiden lisätoimintojen lisääminen verkkosivuillesi.

Tässä ohjeessa käydään läpi sosiaalisen median verkkopalveluiden lisätoimintojen lisääminen verkkosivuillesi. SOSIAALINEN MEDIA Tässä ohjeessa käydään läpi sosiaalisen median verkkopalveluiden lisätoimintojen lisääminen verkkosivuillesi. FACEBOOK Facebook mahdollistaa useiden erilaisten Social plugins -toimintojen

Lisätiedot

Aloittelijasta Internet markkinoinnin sankariksi. Artem Daniliants / LumoLink

Aloittelijasta Internet markkinoinnin sankariksi. Artem Daniliants / LumoLink Aloittelijasta Internet markkinoinnin sankariksi Artem Daniliants / LumoLink CEO at LumoLink Verkkokauppa & Web teknologian asiantuntija 13+ vuotta kokemusta Internet liiketoiminnasta 10+ vuotta kokemusta

Lisätiedot

Mitä tutkimukset kertovat audiovisuaalisten sisältöjen katselusta? Cable Days Hämeenlinna 17.4.2012 Joonas Orkola

Mitä tutkimukset kertovat audiovisuaalisten sisältöjen katselusta? Cable Days Hämeenlinna 17.4.2012 Joonas Orkola Mitä tutkimukset kertovat audiovisuaalisten sisältöjen katselusta? Cable Days Hämeenlinna 17.4.2012 Joonas Orkola Millaista on AV sisältöjen katselu? Viestintävirasto teetti syksyn 2011 aikana kaksi kuluttajatutkimusta»

Lisätiedot

Digisovittimien testaus ja laitteiden linkitys HDpalveluissa. Timo Santi DigiPhilos Oy

Digisovittimien testaus ja laitteiden linkitys HDpalveluissa. Timo Santi DigiPhilos Oy Digisovittimien testaus ja laitteiden linkitys HDpalveluissa Timo Santi DigiPhilos Oy CA-linkitysprojektin tavoitteet Saada korkealaatuista, kuluttajaa kiinnostavaa HD-sisältöä tarjolle Suomen kaapelitelevisioverkkoihin.

Lisätiedot

DVB- ja internet-palvelut saman vastaanottimen kautta

DVB- ja internet-palvelut saman vastaanottimen kautta DVB- ja internet-palvelut saman vastaanottimen kautta Timo Santi 8.11.2012 Termiviidakko Epäviralliset tulkinnat Termi OTT (Over The Top) Connected TV IPTV Internet TV Web TV Cord Cutters Tulkinta Internetin

Lisätiedot

Ilonan ja Haban aamu Pariskunnalle tulee Aamulehti, mutta kumpikaan ei lue sitä aamulla: ei ehdi, eikä jaksa edes lähteä hakemaan lehteä kauempana sijaitsevasta postilaatikosta. Haba lukee Aamulehden aina

Lisätiedot

3D:n Liiketoimintamahdollisuudet 28.2.2013

3D:n Liiketoimintamahdollisuudet 28.2.2013 3D:n Liiketoimintamahdollisuudet 28.2.2013 3D Internetin liiketoimintamalli evocons Eero Tervo Kuittaus, kiitos 3D Internet Kolmiulotteinen internet = 3D sisällön katselu tehty helpoksi Vuorovaikutteisuus

Lisätiedot

Käytön aloittaminen NSZ-GS7. Verkkomediasoitin. Näyttökuvia, toimintoja ja teknisiä ominaisuuksia voidaan muuttua ilman erillistä ilmoitusta.

Käytön aloittaminen NSZ-GS7. Verkkomediasoitin. Näyttökuvia, toimintoja ja teknisiä ominaisuuksia voidaan muuttua ilman erillistä ilmoitusta. Käytön aloittaminen FI Verkkomediasoitin NSZ-GS7 Näyttökuvia, toimintoja ja teknisiä ominaisuuksia voidaan muuttua ilman erillistä ilmoitusta. Käytön aloittaminen: ON/STANDBY Kytkee tai katkaisee soittimen

Lisätiedot

AVOIMEN TUOTTEEN HALLINTAMALLIT. Kunnassa toteutettujen tietojärjestelmien uudelleenkäyttö. Yhteentoimivuutta avoimesti 2.12.2011

AVOIMEN TUOTTEEN HALLINTAMALLIT. Kunnassa toteutettujen tietojärjestelmien uudelleenkäyttö. Yhteentoimivuutta avoimesti 2.12.2011 AVOIMEN TUOTTEEN HALLINTAMALLIT Kunnassa toteutettujen tietojärjestelmien uudelleenkäyttö Yhteentoimivuutta avoimesti 2.12.2011 Erikoistutkija, MSc. Tapio Matinmikko, Teknologian tutkimuskeskus VTT 2 Esittäjästä

Lisätiedot

Teräväpiirtosisältöä antenniverkkoon. 3.11.2011 Jari Laiho, TDF Entertainment Oy

Teräväpiirtosisältöä antenniverkkoon. 3.11.2011 Jari Laiho, TDF Entertainment Oy Teräväpiirtosisältöä antenniverkkoon 3.11.2011 Jari Laiho, TDF Entertainment Oy TDF Entertainment on osa kansainvälistä TDF-konsernia Liikevaihto: 1,63 mrd eur (FY 2009) Työntekijöitä: 5050 Omistus: Texas

Lisätiedot

Agenda. Sähköpostimarkkinoinnin ongelmat Sähköpostimarkkinoinnin mahdollisuudet Automaattinen sähköpostimarkkinointi. Jari Juslén 2014 2

Agenda. Sähköpostimarkkinoinnin ongelmat Sähköpostimarkkinoinnin mahdollisuudet Automaattinen sähköpostimarkkinointi. Jari Juslén 2014 2 Jari Juslén 2014 1 Agenda Sähköpostimarkkinoinnin ongelmat Sähköpostimarkkinoinnin mahdollisuudet Automaattinen sähköpostimarkkinointi Jari Juslén 2014 2 Sähköpostimarkkinoijan pahimmat virheet Ajatus,

Lisätiedot

Elisa tarjoaa tietoliikennepalveluja. tehokkaaseen ja turvalliseen viestintään. Toiminta-ajatus

Elisa tarjoaa tietoliikennepalveluja. tehokkaaseen ja turvalliseen viestintään. Toiminta-ajatus Elisa tarjoaa tietoliikennepalveluja nopeaan, tehokkaaseen ja turvalliseen viestintään. Toiminta-ajatus Elisa yhtiönä Elisa tarjoaa tietoliikennealan kokonaispalveluja Perustettu Helsingissä vuonna 1882

Lisätiedot

Qosmio: Kuule ero. entistä parempi kuuntelukokemus

Qosmio: Kuule ero. entistä parempi kuuntelukokemus Qosmio: Kuule ero PERSONAL COMPUTER HDD/DVD Qosmio TM entistä parempi kuuntelukokemus RECORDER LCD TV WITH TRUBRITE DISPLAY VIRTUAL SURROUND Kun Toshiba kehitti mobiiliviihde- ja tietojärjestelmä Qosmion,

Lisätiedot

Google yritysratkaisut motivointia tehokkuuteen. Juha Elonen, kehitysjohtaja, DNA Business

Google yritysratkaisut motivointia tehokkuuteen. Juha Elonen, kehitysjohtaja, DNA Business Google yritysratkaisut motivointia tehokkuuteen Juha Elonen, kehitysjohtaja, DNA Business Tietomäärän räjähdysmäinen kasvu Sosiaalinen media Pilvilaskenta ja pilvipalvelut Luonnolliset käyttöliittymät

Lisätiedot

Sosiaalisen median käyttö autokaupassa. Autoalan Keskusliitto ry 3/2012 Yhdessä Aalto Yliopisto, Helsingin kauppakorkeakoulu opiskelijatiimi

Sosiaalisen median käyttö autokaupassa. Autoalan Keskusliitto ry 3/2012 Yhdessä Aalto Yliopisto, Helsingin kauppakorkeakoulu opiskelijatiimi Sosiaalisen median käyttö autokaupassa Autoalan Keskusliitto ry 3/1 Yhdessä Aalto Yliopisto, Helsingin kauppakorkeakoulu opiskelijatiimi Sosiaalinen media suomessa Kaikista suomalaisista yli % on rekisteröitynyt

Lisätiedot

Maventa Connector Käyttöohje

Maventa Connector Käyttöohje Maventa Connector Käyttöohje 17.4.2015 Sisällys 1. Esittely... 2 1.1. Käytön edellytykset... 2 1.2. Tuetut aineistomuodot... 2 2. Asennustiedosto... 3 2.1. Sisäänkirjautuminen... 7 3. Asetuksien määrittäminen...

Lisätiedot

Sosiaalinen Media organisaation kommunikoinnissa. Jukka Ruponen, IT Arkkitehti, Innovaattori

Sosiaalinen Media organisaation kommunikoinnissa. Jukka Ruponen, IT Arkkitehti, Innovaattori Sosiaalinen Media organisaation kommunikoinnissa Jukka Ruponen, IT Arkkitehti, Innovaattori Hiljaista tietoa syntyy kun yhteisöllistä keskustelua ja tiedonvaihtoa ei tapahdu vaan kommunikointi rajoittuu

Lisätiedot

Windowsin kehitysvaiheet CT50A2602 Käyttöjärjestelmät

Windowsin kehitysvaiheet CT50A2602 Käyttöjärjestelmät Windowsin kehitysvaiheet CT50A2602 Käyttöjärjestelmät Oskar Paakkarinen 0398391 Outi Tikkala 103126 Petri Keronen 0398320 Tero Thil 0398443 Topi Ranta 0398401 Riikka Pitkälä 0383089 Windows= Microsoftin

Lisätiedot

Teknisiä käsitteitä, lyhenteitä ja määritelmiä

Teknisiä käsitteitä, lyhenteitä ja määritelmiä Teknisiä käsitteitä, lyhenteitä ja määritelmiä Yleistä Asuinkiinteistön monipalveluverkko Asuinkiinteistön viestintäverkko, joka välittää suuren joukon palveluja, on avoin palveluille ja teleyritysten

Lisätiedot

HP-mediakaukosäädin (vain tietyt mallit) Käyttöopas

HP-mediakaukosäädin (vain tietyt mallit) Käyttöopas HP-mediakaukosäädin (vain tietyt mallit) Käyttöopas Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows ja Windows Vista ovat Microsoft Corporationin tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä

Lisätiedot

Virtuoosi POS-järjestelmien joukossa

Virtuoosi POS-järjestelmien joukossa Virtuoosi POS-järjestelmien joukossa Menestyvä liiketoiminta muistuttaa monin osin huippuunsa viritettyä orkesteria jossa eri osien sopusuhtainen vuorovaikutus ja integrointi luovat sykähdyttävän esityksen.

Lisätiedot

Sosiaalinen media Facebook, Twitter, Nimenhuuto

Sosiaalinen media Facebook, Twitter, Nimenhuuto Sosiaalinen media Facebook, Twitter, Nimenhuuto Jani Koivula, 21.11.2010 Kuka on se oikea? 23.11.2010 TULe urheiluseuraan liikkumaan 2 Ovatko sidosryhmänne sosiaalisessa mediassa? Oletteko te? Sosiaalisen

Lisätiedot

DNA Netti. Sisältö. DNA Netti - Käyttöohje v.0.1

DNA Netti. Sisältö. DNA Netti - Käyttöohje v.0.1 DNA Netti DNA Netti on Mokkuloiden yhteysohjelma. Ohjelman avulla voit hallita Mokkulan asetuksia sekä luoda yhteyden internetiin Mokkulan, WLANin tai Ethernet -yhteyden avulla. Sisältö DNA Netti - Testaa

Lisätiedot

Tekijä / Aihe 1

Tekijä / Aihe 1 14.12.2009 Tekijä / Aihe 1 IPTV Alueverkkojen näkökulmasta SimuNet Seminaari 7.12.2008 Vesa Kankare 14.12.2009 Vesa Kankare/ IPTV 2 Agenda Yleistä Palvelun laadun merkitys Aluedataverkon rooli tulevaisuuden

Lisätiedot

Esitystavat 4K ja 8K. Mitä esitystavat 4K ja 8K ovat, milloin tulevat, vai tulevatko ja miksi. Muutama olettamus miksi. Koonnut Pekka Mielityinen 1

Esitystavat 4K ja 8K. Mitä esitystavat 4K ja 8K ovat, milloin tulevat, vai tulevatko ja miksi. Muutama olettamus miksi. Koonnut Pekka Mielityinen 1 Mitä esitystavat 4K ja 8K ovat, milloin tulevat, vai tulevatko ja miksi. Muutama olettamus miksi. Koonnut Pekka Mielityinen 1 Teräväpiirtotekniikan tarkkuus on 1080 juovaa ja 1920 pistettä juovalla Elämme

Lisätiedot

Telkkari tulee kännykkään. PacketVideo Finland Jarno Kallio

Telkkari tulee kännykkään. PacketVideo Finland Jarno Kallio Telkkari tulee kännykkään PacketVideo Finland Jarno Kallio PacketVideo Perustettu 1998 Ensimmäinen yhtiö joka pisti videon pyörimään matkapuhelimessa! Ohjelmistoja käytetään yli sadassa miljoonassa mobiililaitteessa

Lisätiedot

DAISY. Esteetöntä julkaisua

DAISY. Esteetöntä julkaisua DAISY Digital Accessible Information SYstem Esteetöntä julkaisua Markku Leino 27.4.2009 ESITYKSEN SISÄLTÖ Mikä on DAISY kirja? DAISY-järjestelmän lyhyt historia Miten rakentaa DAISY-kirja ja kirjatyypit

Lisätiedot

Vuorovaikutteisuutta videomainontaan. Teemu Suominen Nelonen Media

Vuorovaikutteisuutta videomainontaan. Teemu Suominen Nelonen Media Vuorovaikutteisuutta videomainontaan Teemu Suominen Nelonen Media Aiheet Tv-sisältöjen kulutus tänä päivänä Miksi interaktiivista videomainontaa Esimerkkejä toteutuksista Kokemuksia ja oppeja TV Päälähetys

Lisätiedot

AverCaster HD Duet pikaopas

AverCaster HD Duet pikaopas AverCaster HD Duet pikaopas 1. aivan ensimmäiseksi kytke AVerCaster Duet (LAN1 tai LAN2) lähiverkon kytkimeen (esim. GigEswitch, jossa on IGMP-tuki multicastingia varten) 2. liitä haluamasi ohjelmalähde

Lisätiedot

Tapio Kallioja toimitusjohtaja. Capital Markets Day 14.5.2003. SWelcom 14.5.2003

Tapio Kallioja toimitusjohtaja. Capital Markets Day 14.5.2003. SWelcom 14.5.2003 Tapio Kallioja toimitusjohtaja Capital Markets Day Nykyiset toiminta-alueet Kaupallinen televisio Digitaalinen maanpäällinen televisio Kaapelitelevisio Laajakaista-internet Digitaalinen kaapelitelevisio

Lisätiedot

Paikkatietorajapinnat IT arkkitehtuurin näkökulmasta 21.12.200 7

Paikkatietorajapinnat IT arkkitehtuurin näkökulmasta 21.12.200 7 Paikkatietorajapinnat IT arkkitehtuurin näkökulmasta 21.12.200 7 Mikä on IT arkkitehtuuri? Liiketoimintamalli määrittelee IT arkkitehtuurin IT arkkitehtuuri ottaa kantaa sovelluksen laadullisiin vaatimuksiin

Lisätiedot

DNA Netti. DNA Netti - Käyttöohje v.1.0

DNA Netti. DNA Netti - Käyttöohje v.1.0 DNA Netti DNA Netti on Mokkuloiden yhteysohjelma. Ohjelman avulla voit hallita Mokkulan asetuksia sekä luoda yhteyden internetiin Mokkulan, WLANin tai Ethernet -yhteyden avulla. Sisältö DNA Netti asennus...

Lisätiedot

Home Media Server. Home Media Server -sovelluksen asentaminen tietokoneeseen. Mediatiedostojen hallinta. Home Media Server

Home Media Server. Home Media Server -sovelluksen asentaminen tietokoneeseen. Mediatiedostojen hallinta. Home Media Server 2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People ja Nseries ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä. Muut tässä asiakirjassa mainitut tuotteiden ja yritysten

Lisätiedot

Tieteellisen neuvottelukunnan vierailu YLEssä 26.3.2010. Olli Pekka Heinonen YLE Asia ja Kulttuuri

Tieteellisen neuvottelukunnan vierailu YLEssä 26.3.2010. Olli Pekka Heinonen YLE Asia ja Kulttuuri Tieteellisen neuvottelukunnan vierailu YLEssä 26.3.2010 Olli Pekka Heinonen YLE Asia ja Kulttuuri YLEn tekemät säästöt 2000 luvulla Tappio sisään: suurimmillaan n. 100 Me Kaupallisten maksamat toimilupamaksut

Lisätiedot

SINULLA ON SISÄLTÖ, ME TARJOAMME KANAVAN

SINULLA ON SISÄLTÖ, ME TARJOAMME KANAVAN POPUP-TV SINULLA ON SISÄLTÖ, ME TARJOAMME KANAVAN POPUP-TV SINULLA ON SISÄLTÖ, ME TARJOAMME KANAVAN Popup-TV on erinomainen tapa yhdistää perinteinen televisio ja sosiaalinen media sekä muut markkinointitoimenpiteet

Lisätiedot

Yhteisöllisen tuotekehyksen avoin verkkolaboratorio. Asta Bäck

Yhteisöllisen tuotekehyksen avoin verkkolaboratorio. Asta Bäck Yhteisöllisen tuotekehyksen avoin verkkolaboratorio Asta Bäck Sosiaalisen median mahdollisuuksia Palvelu voi rakentua kokonaan käyttäjien tuottaman aineiston ja käyttäjien aktiviteetin ympärille Flickr

Lisätiedot

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31)

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) Juha Kahkonen Click here if your download doesn"t start automatically On instrument costs

Lisätiedot

!?)&/&8-"1)#)7#-2-> ! 2-77""8"'+'0%/+-1#""8"'+'0%2/&-1#""8"'+'0%#)&##-8- !?)&/&8-"1)#)17+'%#-7&> ! 1$4##;*""##4($0%7&8+**)70%2-*8+*)0%#&"'+'%1$4##$6$

!?)&/&8-1)#)7#-2-> ! 2-778'+'0%/+-1#8'+'0%2/&-1#8'+'0%#)&##-8- !?)&/&8-1)#)17+'%#-7&> ! 1$4##;*##4($0%7&8+**)70%2-*8+*)0%#&'+'%1$4##$6$ Johdanto (luennon sisältö) Mitä on multimedia?!!"#$%&'%()*#"(+,"-.! ($$/"#+*($0%1&(2&'+'#"#0%342+/(+,"-!!)*#"(+,"-56$/6+7#+*($#! 6-#1)8-5-"1-"'+'%(+,"-0%#-/8"##-8-#%#+1'&*&9"-#0% *)&1"##+*)0%2-*8+*)'*--#)0%

Lisätiedot

Matka tietoyhteiskuntaan kohti paratiisia vai kadotusta?

Matka tietoyhteiskuntaan kohti paratiisia vai kadotusta? TieVie-juhlaseminaari 20.3.2007 Matka tietoyhteiskuntaan kohti paratiisia vai kadotusta? Olli-Pekka Heinonen YLE Tietotekniikan 6. sukupolvea Tietotekniikka-ajan lyhyt historia 1. sukupolvi, suurkoneet

Lisätiedot

Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet,

Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet, Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet, kannettavat tietokoneet, älypuhelimet, tablettitietokoneet,

Lisätiedot

Vaatimusmäärittely Ohjelma-ajanvälitys komponentti

Vaatimusmäärittely Ohjelma-ajanvälitys komponentti Teknillinen korkeakoulu 51 Vaatimusmäärittely Ohjelma-ajanvälitys komponentti Versio Päiväys Tekijä Kuvaus 0.1 21.11.01 Oskari Pirttikoski Ensimmäinen versio 0.2 27.11.01 Oskari Pirttikoski Lisätty termit

Lisätiedot

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31)

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) Juha Kahkonen Click here if your download doesn"t start automatically On instrument costs

Lisätiedot

Tiedotejakelun trendit 2014!

Tiedotejakelun trendit 2014! Tiedotejakelun trendit 2014 Riina Vasala Toimitusjohtaja epressi.com epressi.com epressi.com on kotimainen yksityisesti omistettu yritys. Tarjoaa yritysviestinnän ammattilaisille työkalun mediajulkisuuden

Lisätiedot

Vasteaika. Vasteaikaa koskeva ohje ei ole juuri muuttunut Robert B. Millerin vuonna 1968 pitämästä esityksestä:

Vasteaika. Vasteaikaa koskeva ohje ei ole juuri muuttunut Robert B. Millerin vuonna 1968 pitämästä esityksestä: Nielsen: "Olen tutkinut Webin käytettävyyttä vuodesta 1994, ja jokaisessa tutkimuksessa esiin on noussut sama asia: käyttäjät haluaisivat sivujen latautuvan nopeammin. Aluksi olin sitä mieltä, että käyttäjät

Lisätiedot

Median tulevaisuus alan murroksessa. Metsäakatemia, Mikael Pentikäinen, 7.5.2013.

Median tulevaisuus alan murroksessa. Metsäakatemia, Mikael Pentikäinen, 7.5.2013. Median tulevaisuus alan murroksessa Metsäakatemia, Mikael Pentikäinen, 7.5.2013. Media on historiallisessa murroksessa Murros on teknologialähtöinen. Sen ilmentymä on internet ja uusi mobiiliteknologia.

Lisätiedot

Kuvaruudun striimaus tai nauhoitus. Open Broadcaster Software V.20. Tero Keso, Atso Arat & Niina Järvinen (muokattu )

Kuvaruudun striimaus tai nauhoitus. Open Broadcaster Software V.20. Tero Keso, Atso Arat & Niina Järvinen (muokattu ) Kuvaruudun striimaus tai nauhoitus Open Broadcaster Software V.20 Tero Keso, Atso Arat & Niina Järvinen (muokattu 28.11.2017) OBS 1 (12) Sisällysluettelo Mikä on OBS... 2 Ohjelman perusasetukset... 2 Tarvittavat

Lisätiedot

TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ

TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ Kuva 1 Ville Ranta ville.p.j@student.jyu.fi TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ 20.4.2016 Sisällysluettelo 1. Digitaalitelevisio... 1 1.1. Maanpäällisten digitaalilähetysten standardit eri maissa...

Lisätiedot

Nokia Lifeblog 2.5 Nokia N76-1

Nokia Lifeblog 2.5 Nokia N76-1 Nokia Lifeblog 2.5 Nokia N76-1 2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N76 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä. Muut tässä asiakirjassa

Lisätiedot

Meidän visiomme......sinun tulevaisuutesi

Meidän visiomme......sinun tulevaisuutesi Meidän visiomme... Asiakkaittemme akunvaihdon helpottaminen...sinun tulevaisuutesi Uusia asiakkaita, lisää kannattavuutta ja kehitystä markkinoiden tahdissa Synergy Battery Replacement Programme The Battery

Lisätiedot

Digimarkkinointi 2020. 10.11.2015 True koulutus

Digimarkkinointi 2020. 10.11.2015 True koulutus Digimarkkinointi 2020 10.11.2015 True koulutus Ohjelma 10.11.2015 08.30 Ilmoittautuminen ja aamukahvi 09.00 Digimarkkinointi on jo jyrännyt muun markkinoinnin mitä seuraavaksi? 09.50 Ainoastaan hakukone-

Lisätiedot

Visma Fivaldi. Ohjeet Java web startin ja HTML5-työkalun aktivointiin

Visma Fivaldi. Ohjeet Java web startin ja HTML5-työkalun aktivointiin Visma Fivaldi Ohjeet Java web startin ja HTML5-työkalun aktivointiin Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai muutoksiin tässä oppaassa ja/tai ohjelmassa ilman eri

Lisätiedot

Sosiaalisen median mahdollisuudet matkailualalla

Sosiaalisen median mahdollisuudet matkailualalla @MeltwaterFIN Sosiaalisen median mahdollisuudet matkailualalla Maria Sundström Managing Director Meltwater Group 0 Agenda @MeltwaterFIN MELTWATER I. SOSIAALISEN MEDIAN SEURANTA JA RAPORTOINTI Sosiaalisen

Lisätiedot

Miten saan käytännössä kaupan käyntiin halutussa. maassa? & Case Intia

Miten saan käytännössä kaupan käyntiin halutussa. maassa? & Case Intia Miten saan käytännössä kaupan käyntiin halutussa maassa? & Case Intia 16.4.2014 / Hannu Rossi Miksi haluat mennä uudelle markkina-alueelle? Nykyinen markkinat ovat täysin hyödynnetty/katettu? Tarvitset

Lisätiedot

taustaa keskustan tila on hälyttävä, nyt pitää tehdä jotakin!

taustaa keskustan tila on hälyttävä, nyt pitää tehdä jotakin! PUTIIKKIVIIKOT.fi taustaa keskustan tila on hälyttävä, nyt pitää tehdä jotakin! kaikkien pitää ymmärtää suurempi kuva. nyt tehdään yhdessä, toistaan tukien, ei siis vain oman navan kautta omaa etua ajatellen

Lisätiedot

Televälittäjät ja mediatalot solmivat epäpyhiä liittoja

Televälittäjät ja mediatalot solmivat epäpyhiä liittoja Televälittäjät ja mediatalot solmivat epäpyhiä liittoja 5.10.2000 06:51 Operaattorit ja vanhat mediatalot ovat löytäneet toisensa ja uusia yhteistyökuvioita on paljon ilmassa: on perustettu kimppayrityksiä

Lisätiedot

Liitekuviot. Tietoteknologian käyttö ja käyttämättömyyden syyt 75 89-vuotiailla Kooste kyselytutkimuksesta. www.ikateknologia.fi

Liitekuviot. Tietoteknologian käyttö ja käyttämättömyyden syyt 75 89-vuotiailla Kooste kyselytutkimuksesta. www.ikateknologia.fi www.ikateknologia.fi Liitekuviot Tietoteknologian käyttö ja käyttämättömyyden syyt 9-vuotiailla Kooste kyselytutkimuksesta Nordlund, Marika; Stenberg, Lea; Lempola, Hanna-Mari. KÄKÄTE-projekti (Käyttäjälle

Lisätiedot

Sähköinen asiointi liikkuvan asiakkaan palveluverkot

Sähköinen asiointi liikkuvan asiakkaan palveluverkot Sähköinen asiointi liikkuvan asiakkaan palveluverkot Risto Carlson, ICT-johtaja, Digita Oy We deliver your content Suomen EDI-Leidit 27.9.2007 1 Agenda 1. Johdanto 2. Internetin historiaa 3. Langattomat

Lisätiedot

1. Palvelun yleiskuvaus... 2. 2. Edut asiakkaille... 2. 3. Palvelun tilaaminen, käyttö ja soveltuvat päätelaitteet... 3. 3.1 Tilaus...

1. Palvelun yleiskuvaus... 2. 2. Edut asiakkaille... 2. 3. Palvelun tilaaminen, käyttö ja soveltuvat päätelaitteet... 3. 3.1 Tilaus... 1 (6) DNA MOBIILI TV - PALVELUKUVAUS SISÄLTÖ 1. Palvelun yleiskuvaus... 2 2. Edut asiakkaille... 2 3. Palvelun tilaaminen, käyttö ja soveltuvat päätelaitteet... 3 3.1 Tilaus... 3 3.2 Tilauksen lopetus...

Lisätiedot

Useimmin kysytyt kysymykset

Useimmin kysytyt kysymykset Useimmin kysytyt kysymykset Versio 1.1 1 1. Mikä mobiilikortti on? Mobiilikortti on matkapuhelimessa toimiva sovellus ja www.mobiilikortti.com osoitteessa oleva palvelu. Sovelluksen avulla voit siirtää

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

Tulevaisuuden Internet. Sasu Tarkoma

Tulevaisuuden Internet. Sasu Tarkoma Tulevaisuuden Internet Sasu Tarkoma Johdanto Tietoliikennettä voidaan pitää viime vuosisadan läpimurtoteknologiana Internet-teknologiat tarjoavat yhteisen protokollan ja toimintatavan kommunikointiin Internet

Lisätiedot

Sonera Neuvottelupalvelut Microsoft Office 365 -sisäänsoittopalvelu. Pikaopas

Sonera Neuvottelupalvelut Microsoft Office 365 -sisäänsoittopalvelu. Pikaopas Sonera Neuvottelupalvelut Microsoft Office 365 -sisäänsoittopalvelu Pikaopas Sisältö Johdanto... 2 Järjestelmävaatimukset... 2 Vinkkejä audioneuvottelutoiminnon käyttöön... 3 Audioneuvotteluasetukset...

Lisätiedot

TAPAHTUMIEN SEURANTA KEHITYSEHDOTUSTEN KIRJAUS POIKKEAMIEN HALLINTA

TAPAHTUMIEN SEURANTA KEHITYSEHDOTUSTEN KIRJAUS POIKKEAMIEN HALLINTA TAPAHTUMIEN SEURANTA KEHITYSEHDOTUSTEN KIRJAUS POIKKEAMIEN HALLINTA LMQ -ohjelmisto Kenelle miten miksi? LogMaster Oy 2007-2009 LMQ miksi? 1. KUSTANNUSTEN ALENTAMINEN Johtamisen välineet tapahtumien kirjaaminen

Lisätiedot

Historianan käyttöopas

Historianan käyttöopas Historianan käyttöopas Historiana on eurooppalaisten ja muualta maailmasta lähtöisin olevien historianopettajien kehittämä sähköinen oppimisympäristö, jonka tarkoituksena on auttaa muita opettajia innostamaan

Lisätiedot

Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry www.sant.fi

Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry www.sant.fi www.sant.fi 1 Jäseninä: Satelliitti- ja antenniliitto SANT toimii n. 100 antennialan yrityksen edunvalvojana ja yhteenliittymänä Antenniurakointiliikkeitä Antennialan laitevalmistajia ja maahantuojia Antennitarvikkeiden

Lisätiedot

You can check above like this: Start->Control Panel->Programs->find if Microsoft Lync or Microsoft Lync Attendeed is listed

You can check above like this: Start->Control Panel->Programs->find if Microsoft Lync or Microsoft Lync Attendeed is listed Online Meeting Guest Online Meeting for Guest Participant Lync Attendee Installation Online kokous vierailevalle osallistujalle Lync Attendee Asennus www.ruukki.com Overview Before you can join to Ruukki

Lisätiedot

Kuluttajat mukaan verkkolaskujen vastaanottajiksi

Kuluttajat mukaan verkkolaskujen vastaanottajiksi A Basware Presentation Kuluttajat mukaan verkkolaskujen vastaanottajiksi Basware Käyttäjäpäivät 20.-21.9.2011 Rohkeus liiketoiminnan kehittämiseen Lahti Baswaren verkkolaskupalvelut Kuluttajat mukaan verkkolaskujen

Lisätiedot

Asiakasymmärryksestä avaimet tulevaisuuteen 22.4.2015

Asiakasymmärryksestä avaimet tulevaisuuteen 22.4.2015 Asiakasymmärryksestä avaimet tulevaisuuteen 22.4.2015 Ani Korpela, Head of Content Users, Elisa Viihde Mika Lepistö, Business Manager, Elisa Viihde Asiakasymmärrys strateginen valinta 2 Miten haemme asiakasymmärrystä

Lisätiedot

OmniCom Media Group Finland Miten ohjelmallinen ostaminen muuttaa median ja mainonnan liiketoimintaa (Mainonnan ostajan näkökulmasta).

OmniCom Media Group Finland Miten ohjelmallinen ostaminen muuttaa median ja mainonnan liiketoimintaa (Mainonnan ostajan näkökulmasta). OmniCom Media Group Finland Miten ohjelmallinen ostaminen muuttaa median ja mainonnan liiketoimintaa (Mainonnan ostajan näkökulmasta). CEO, Teemu Neiglick. Keitä me olemme? 34 92 40 KESKI-IKÄ ~15 000 palaveria

Lisätiedot

Uusien kanavien haasteet ja mahdollisuudet mediaviestinnässä. Kasper Stenbäck Johtaja, verkko ja teknologiat Cocomms Oy 30.5.2012

Uusien kanavien haasteet ja mahdollisuudet mediaviestinnässä. Kasper Stenbäck Johtaja, verkko ja teknologiat Cocomms Oy 30.5.2012 Uusien kanavien haasteet ja mahdollisuudet mediaviestinnässä Kasper Stenbäck Johtaja, verkko ja teknologiat Cocomms Oy 30.5.2012 Cocomms lyhyesti Vahvuuksiamme ovat yritys-, talous-, terveys- ja lääke-

Lisätiedot

Käsitteitä ja määritelmiä

Käsitteitä ja määritelmiä Käsitteitä ja määritelmiä Sanomalehti on 1-7 kertaa viikossa ilmestyvä, maksullinen ja painettu julkaisu, joka sisältää uutisia, artikkeleita, kirjeitä, kommentteja, mielipiteitä ja mainoksia. Lisäksi

Lisätiedot

Digi-tv kuulemistilaisuus

Digi-tv kuulemistilaisuus Digi-tv kuulemistilaisuus Petteri Järvinen 31.1.2007 "Meillä siirtymäaika on pidempi kuin monissa Euroopan maissa, joissa päätökset siirtymisestä on tehty vasta tällä vuosituhannella." (s. 29) Toimivia

Lisätiedot

Lappeenrannan lentokenttä, ESATKYn kevätkokous 2011

Lappeenrannan lentokenttä, ESATKYn kevätkokous 2011 riippumatonta ja puolueetonta IT auditointia - SuoraanSuoneen - erityistoimeksiannot Lappeenrannan lentokenttä, ESATKYn kevätkokous 2011 uusimmat älypuhelimet ja tabletit, käyttökokemukset ja erilaiset

Lisätiedot

Antennijakelu UHF-alueella 2017

Antennijakelu UHF-alueella 2017 Antennijakelu UHF-alueella 2017 Antennialan tekniikkapäivä 31.10.2013 Teppo Ahonen Agenda Esityksen sisältö Viestintäpoliittinen ohjelma, pääkohdat TV-jakelun näkökulmasta Toimialan T2-siirtymää suunnitteleva

Lisätiedot

Soneran Koti ja TV tutkimus 2012

Soneran Koti ja TV tutkimus 2012 Soneran Koti ja TV tutkimus 2012 Tervetuloa! Sonera selvitti nyt toista kertaa suomalaisten viihtymistä kotona ja suhdetta television katseluun Tiedonkeruu kesäkuussa 2012, N=2132 Tutkimuksen toteutti

Lisätiedot

PIKAOPAS. Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen

PIKAOPAS. Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen PIKAOPAS Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen Sisällysluettelo 1. Johdanto...1 2. Mitä tarvitaan...1 3. Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen...2 3.1 Ennen asennusta...2

Lisätiedot

Verkkojulkaisualusta Moniviestin.

Verkkojulkaisualusta Moniviestin. Verkkojulkaisualusta Moniviestin http://moniviestin.jyu.fi Mikä on Moniviestin? http://moniviestin.jyu.fi Jyväskylän yliopiston virtuaaliyliopistohankkeen kehittämä verkkojulkaisualusta Hyödynnetään kaikkia

Lisätiedot

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Web Services. Web Services

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Web Services. Web Services Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Standardoidutu tapa integroida sovelluksia Internetin kautta avointen protokollien ja rajapintojen avulla. tekniikka mahdollista ITjärjestelmien liittämiseen yrityskumppaneiden

Lisätiedot

E-kirjan kirjoittaminen

E-kirjan kirjoittaminen 1 E-kirjan kirjoittaminen Ohjeet e-kirjan kirjoittamiseen Tämän ohjeistuksen tavoitteena on auttaa sinua luomaan yksinkertainen e-kirja (pdftiedosto) asiakkaallesi. Kirja näyttää hänelle kuinka hyvin ymmärrät

Lisätiedot

25.11.2014. Työasema- ja palvelinarkkitehtuurit IC130301. Tallennusjärjestelmät. Tallennusjärjestelmät. 5 opintopistettä.

25.11.2014. Työasema- ja palvelinarkkitehtuurit IC130301. Tallennusjärjestelmät. Tallennusjärjestelmät. 5 opintopistettä. Työasema- ja palvelinarkkitehtuurit IC130301 5 opintopistettä Petri Nuutinen 5 opintopistettä Petri Nuutinen Tallennusjärjestelmät Tallennusjärjestelmät 1 = Small Computer System Interface, markkinoilla

Lisätiedot

Asiakaspalveluprosessin kehittäminen jakelun vaikutuspiiriin kuuluvien asioiden osalta

Asiakaspalveluprosessin kehittäminen jakelun vaikutuspiiriin kuuluvien asioiden osalta Asiakaspalveluprosessin kehittäminen jakelun vaikutuspiiriin kuuluvien asioiden osalta Tehtävät 1. Asiakaspalvelun ja asiakkaiden vaatimukset jakelulle => haastateltavat organisaatiot/henkilöt => lukijaraatien

Lisätiedot

Sosiaalinen media. Google. Reijo Fält G4S Cash Services (Finland) Oy IT-Koordinaattori PL 2525, 01741 VANTAA

Sosiaalinen media. Google. Reijo Fält G4S Cash Services (Finland) Oy IT-Koordinaattori PL 2525, 01741 VANTAA Sosiaalinen media Google Tutustuin ensin Googlen palveluihin ottamalla käyttöön GMail tunnukset ja kirjautumalla asiakkaaksi. Osoittautui, että Googlen tarjoamat palvelut ovat moninaisuudessaan ja laajuudessaan

Lisätiedot

2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N77 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä

2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N77 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä Nokia Lifeblog 2.5 2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N77 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä. Muut tässä asiakirjassa mainitut

Lisätiedot

Lauri Nurmi, urheilutoimituksen esimies

Lauri Nurmi, urheilutoimituksen esimies Lauri Nurmi, urheilutoimituksen esimies Sanomalehti onnistuu, jos sen levikkialueen urheilu- ja liikuntaväki pitää paikallista urheilujulkisuutta tärkeänä ja haluaa osallistua sen tuottamiseen ja ylläpitää

Lisätiedot

Choose Finland-Helsinki Valitse Finland-Helsinki

Choose Finland-Helsinki Valitse Finland-Helsinki Write down the Temporary Application ID. If you do not manage to complete the form you can continue where you stopped with this ID no. Muista Temporary Application ID. Jos et onnistu täyttää lomake loppuun

Lisätiedot

Keski-Suomen Valokuituverkot Oy Miksi valokuitu?

Keski-Suomen Valokuituverkot Oy Miksi valokuitu? Keski-Suomen Valokuituverkot Oy Miksi valokuitu? Miksi valokuitu? 1 Sisältö Mistä puolueetonta tietoa? Miksi valokuitu? Mihin maailma on menossa? Mitä hyötyä jo tänään? Mitä tarkoittaa pilvipalvelut Operaattori

Lisätiedot

Movikan CallMEDIA-palvelut

Movikan CallMEDIA-palvelut Movikan CallMEDIA-palvelut kuluttaja osaksi Median sisältöä Älykkäät Puhe- ja Viestipalvelut CallTV-palvelut Älykkäät Puhe- ja Viestipalvelut interaktiivista sisältöä medioille IVR-, SMS- ja älypuhelintekniikka

Lisätiedot

Sosiaalisen median hyödyntämisestä tutkimuksessa ja sitä kautta liiketoiminnassa

Sosiaalisen median hyödyntämisestä tutkimuksessa ja sitä kautta liiketoiminnassa Sosiaalisen median hyödyntämisestä tutkimuksessa ja sitä kautta liiketoiminnassa Suomen markkinointitutkimusseuran Sosiaalinen Suomen markkinointitutkimusseuran Sosiaalinen media & web-analytiikka osana

Lisätiedot

Digikamera. Perustietoa digikamerasta ja kuvien siirtämisestä tietokoneelle

Digikamera. Perustietoa digikamerasta ja kuvien siirtämisestä tietokoneelle TEEMA 1 Tietokoneen peruskäyttö Digikamera Perustietoa digikamerasta ja kuvien siirtämisestä tietokoneelle Tämä tietopaketti hahmottaa lukijalle, millä tavalla kuvat voidaan siirtää kamerakännykästä tai

Lisätiedot

Ennen päivityksen tekemistä

Ennen päivityksen tekemistä 10UPGRADEUMFin24462F1 10-10-2002 16:32 Pagina 67 Johdanto Oheisella CD-ROM:lla voidaan päivittää DVDR980 ja DVDR985* -malliset eurooppalaiset tallentavat DVD-laitteet tasolle DVDR990, johon sisältyvät

Lisätiedot

Sulava. Markku Suominen. markku.suominen@sulava.com Puhelin: 040 743 2381. www.sulava.com www.facebook.com/sulavaoy 2. Käyttöönotto Käyttö

Sulava. Markku Suominen. markku.suominen@sulava.com Puhelin: 040 743 2381. www.sulava.com www.facebook.com/sulavaoy 2. Käyttöönotto Käyttö Sulava Visio Määrittely Kilpailutus Valvonta Markku Suominen Käyttöönotto Käyttö markku.suominen@sulava.com Puhelin: 040 743 2381. www.sulava.com www.facebook.com/sulavaoy 2 Convergence 2013 tapahtuman

Lisätiedot

- Jarjestelmaasiantuntija Markku Jaatinen

- Jarjestelmaasiantuntija Markku Jaatinen SUOMEN KUNTALIITTO Sairaalapalvelut Terveydenhuollon ATK-päivät 26. - 27.5.1 997 Lahti, Kauppahotelli Grand - Jarjestelmaasiantuntija Markku Jaatinen Telecom Finland Tietojenhallinta Intranetin ja Internetin

Lisätiedot

SYMBIANIN SERIES 60 JA PUHELIMEN PERUSTOIMINNOT

SYMBIANIN SERIES 60 JA PUHELIMEN PERUSTOIMINNOT T-121.200 KÄYTTÖLIITTYMÄPSYKOLOGIA SYMBIANIN SERIES 60 JA PUHELIMEN PERUSTOIMINNOT Kirsi Männistö kmannist@cc.hut.fi T-121.200 Käyttöliittymäpsykologia 1 (7) Kirsi Männistö Sisällysluettelo 1 JOHDANTO...

Lisätiedot