Vapaaehtoistyön koordinaatiota ja toimintaedellytysten kehittämistä selvittävän työryhmän raportti VM005:00/2015

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Vapaaehtoistyön koordinaatiota ja toimintaedellytysten kehittämistä selvittävän työryhmän raportti VM005:00/2015"

Transkriptio

1 Lausuntopyyntö on suljettu eikä siihen voi enää antaa lausuntoja Vapaaehtoistyön koordinaatiota ja toimintaedellytysten kehittämistä selvittävän työryhmän raportti VM005:00/2015 Lausunnon diaarinumero (vapaaehtoinen): Vastausaika on päättynyt: Lausuntopyynnön taustatiedot Johdanto, tausta, tavoitteet Johdanto Valtiovarainministeriö asetti työryhmän selvittämään vapaaehtoistyön lainsäädännön kehittämistarpeita ja ohjeistuksen täsmentämistä sekä ministeriöiden koordinointivastuita vapaaehtoistoimintaa koskevan lainvalmistelun sekä vapaaehtoistoiminnan yleisten edellytysten luomisen osalta. Työryhmän asettaminen perustuu valtioneuvoston demokratiapoliittisen selonteon (VNS 3/2014 vp.) linjaukseen siitä, että vapaaehtoistyön lainsäädännön ja ohjeistuksen kehittämistarpeita tulisi selvittää, koska niissä on nähty epäselvyyksiä, jotka haittaavat vapaaehtoistoimintaa. Esimerkiksi kansalaisyhteiskuntapolitiikan neuvottelukunta KANE on esittänyt, että vapaaehtoistoiminnan edellytyksiä tukevaa lainsäädäntöä ja toimintatapoja tulee edistää mm. reunaehtoja selkeyttämällä ja tulkinnanvaraisia kohtia auki kirjoittamalla. Tausta Työryhmän tehtävänä oli selvittää vapaaehtoistyön lainsäädännön kehittämis- ja ohjeistuksen täsmentämistarpeet. Työryhmä selvitti myös ministeriöiden koordinointivastuita vapaaehtoistoimintaa koskevan lainvalmistelun sekä vapaaehtoistoiminnan yleisten edellytysten luomisen osalta. Työnsä päätteeksi työryhmä antaa raportissaan suosituksensa mahdollisista muutoksista ja jatkovalmistelusta. Työryhmän puheenjohtajana toimi neuvotteleva virkamies Arja Terho (VM) ja sihteereinä neuvotteleva virkamies Niklas Wilhelmsson (OM) ja tiedottaja Marja-Leena Laakso (VM). Työryhmän jäseninä olivat ylitarkastaja Timo Annala (VM), ylitarkastaja Hannu Tolonen (OKM), neuvotteleva virkamies Lassi Kauttonen (STM), ylitarkastaja Johanna Nyberg (TEM), yksikönpäällikkö Jyrki Nissilä (UM), erityisasiantuntija Riikka Karjalainen (VNK), johtava veroasiantuntija Lauri Savander (Verohallinto), toiminnanjohtaja Anitta Raitanen (Kansalaisareena ry.), toimitusjohtaja Stefan Mutanen (Samfundet Folkhälsan rf.) ja dosentti Henrietta Grönlund (Helsingin yliopisto).

2 Liitteet: Liite_1_Vapaaehtoistyö_talkootyö_naapuriapu_-_kaikki_käy.pdf - Aikataulu, Vastausohjeet, Lisätiedot Aikataulu Työryhmän mietintö on lausunnoilla Lisätiedot Työryhmän puheenjohtaja neuvotteleva virkamies Arja Terho, valtiovarainministeriö, arja.terho@vm.fi, puh Työryhmän sihteeri neuvotteleva virkamies Niklas Wilhelmsson, oikeusministeriö, niklas.wilhelmsson@om.fi, puh Jakelu Jakelu: Aalto-yliopisto Eduskunnan kanslia Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry Elinkeinoelämän valtuuskunta Elintarviketurvallisuusvirasto Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Geologian tutkimuskeskus Helsingin vapaaehtoistyön neuvottelukunta Helsingin yliopisto Ilmatieteen laitos Itä-Suomen yliopisto Jyväskylän yliopisto Kilpailu- ja kuluttajavirasto Kirkkohallitus Kotimaisten kielten tutkimuskeskus Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutti Lapin yliopisto Lappeenrannan teknillinen yliopisto Lapsiasiavaltuutettu Lastensuojelun keskusliitto Lastensuojelun Keskusliitto

3 Liikenne- ja viestintäministeriö Liikenteen turvallisuusvirasto Luonnonvarakeskus Maa- ja metsätalousministeriö Maanmittauslaitos Naisjärjestöt yhteistyössä NYTKIS ry Näkövammaisten keskusliitto ry Oikeuskanslerinvirasto Opetus- ja kulttuuriministeriö Opetushallitus Oulun yliopisto Patentti- ja rekisterihallitus Poliisihallitus Poliisihallitus Puolustusministeriö Pääesikunta Pääkaupunkiseudun monikulttuurijärjestöjen yhteistyöverkosto Moniheli ry) Samfundet Folkhälsan i svenska Finland rf Seta Sisäministeriö Sisäministeriö Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Sosiaali- ja terveysministeriö SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry Suomen Kuntaliitto ry Suomen luonnonsuojeluliitto Suomen nuorisoyhteistyö Allianssi Suomen partiolaiset Suomen setlementtiliitto Suomen syöpäyhdistys Suomen työväen urheiluliitto TUL ry Suomen ympäristökeskus Suomen Yrittäjät ry Svenska handelshögskolan Svenska studiecentralen Säteilyturvakeskus Taideyliopisto Tampereen teknillinen yliopisto

4 Tampereen yliopisto Tasa-arvovaltuutettu Tasa-arvovaltuutettu Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy THL Tietosuojavaltuutetun toimisto Tilastokeskus Tilastokeskus Turun yliopisto Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Työ- ja elinkeinoministeriö Työ- ja elinkeinoministeriö Työterveyslaitos Ulkoasiainministeriö Ulkopoliittinen instituutti Vaasan yliopisto Valtakunnallinen liikunta- ja urheiluorganisaatio Valo ry Valtiokonttori Valtion taloudellinen tutkimuskeskus Valtioneuvoston kanslia Valtiovarainministeriö Verohallinto Verohallinto Viestintävirasto Väestörekisterikeskus Yhdenvertaisuusvaltuutettu Ympäristöministeriö Åbo Akademi Lausunnonantoaika on päättynyt ja lausunto on suljettu Lausunnonantajien lausunnot Kaikki lausunnonantajat Nämä tiedot ovat tarkoitettu sisäistä tiedonkulkua varten. Tietoja ei julkaista muille käyttäjille. Lausuntopyynnön muokkausoikeudet: VastuuvalmistelijaDemirbas Sami Valmistelijat: Kommentoi työryhmän esityksiä Lausuntokohtia/Täytettyjä kohtia: 10/10

5 Ehdotus 1: Vapaaehtoistyön koordinoinnin vastuuministeriöksi määritellään oikeusministeriö ja valtioneuvoston demokratiaverkosto seuraa ehdotettujen uudistusten etenemistä Koordinoinnilla ehdotuksessa tarkoitetaan vapaaehtoistyön kentän seuraamista sekä kehittämishankkeiden yhteensovittamista valtioneuvostossa ja asiasta tiedottamista. KANE pitää koordinointivastuun selkeyttämistä ja uudistusten etenemisen laaja-pohjaista aktiivista seurantaa hyvänä asiana. Myös kehittäminen tulee mahdollistaa. Varsinkin pienemmät tai vapaat kansalaisyhteiskunnan toimijat ovat kohdanneet ongelmatilanteita, joissa ajankohtaista tietoa tai ohjeistusta ei ole ollut saatavilla. Ehdotus 2: Luodaan verkkosivu, jossa vapaaehtoistoimintaa koskevat ohjeet järjestöille ja vapaaehtoisille ovat selkeällä kielellä. KANE pitää ehdotusta hyvänä, mutta muistuttaa, että verkkosivusta tulisi tehdä mahdollisimman esteetön ja huolehtia, että ydintiedot ovat saatavilla myös muilla kuin kansalliskielillä. Tämä tukee muun muassa vapaaehtoistoimintaa integraation ja kotoutumisen keinona. Sivun olemassa olosta tulisi myös viestiä laajasti ja järjestelmällisesti. Lisäksi sen päivittämisen vastuut tulisivat olla selkeät. Asianmukaista olisi sijoittaa sivu jo olemassa olevalle oikeusministeriön verkkosivustolle, kuten demokratia.fi-palveluun. Toisaalta KANE muistuttaa, ohjeiden tulisi olla saatavilla myös niille, jotka eivät käytä internetiä.

6 Ehdotus 3: Tarkistetaan vero-ohjeiden selkeys vapaaehtoistyön näkökulmasta ja ne linkitetään tulevaan vapaaehtoistyön portaaliin. Selvitetään mahdollisuutta verovapaiden kustannusten korvausten soveltamisalan laajentamiseen sekä matkakustannusten enimmäismäärän riittävyyttä. Selvitetään mahdollisuutta verovapaiden kustannusten korvausten soveltamisalan laajentamiseen sekä matkakustannusten enimmäismäärän riittävyyttä. Kulukorvausten ohjeistus ja siihen liittyvät tulkinnanvaraisuudet on järjestöissä koettu ongelmalliseksi. KANE kannattaa vero-ohjeiden selkeyttämistä ja tulkinnanvaraisuuksien auki kirjoittamista, sekä verovapaiden matkakorvausten tason nostamista ja verovapaiden kustannusten korvausten soveltamisalan laajentamisen selvittämistä. KANE näkee erityisen tärkeänä sen, ettei järjestöjen verotus ainakaan kiristyisi verolainsäädäntöön kohdistuvilla muutoksilla. On myös varmistettava että kansalaisyhteiskunta voi olla mukana ko. valmistelussa. Ehdotus 4: Selkiytetään ohjeita ja lisätään tiedotusta työttömän oikeudesta tehdä vapaaehtoistyötä menettämättä työttömyysturvaa. Työttömät saavat tehdä vapaaehtoistyötä, mutta asiaan on liittynyt paljon väärinkäsityksiä. Työttömät saavat tehdä vapaaehtoistyötä, mutta asiaan on liittynyt paljon epäselvyyksiä ja väärinkäsityksiäkin. Vapaaehtoistoimintaan liittyviä ohjeita ja käytäntöjä on siksi edelleen syytä selvittää ja yhdenmukaistaa. KANE esittää, että virheellisen tiedon soveltamista ja leviämistä on ehkäistävä viestimällä asiasta selkeästi ja johdonmukaisesti niin viranomaisille (TE-keskukset) kuin järjestöille.

7 Ehdotus 5: Ohjeistus tarvittavista vakuutuksista, vastuista ja tietosuojakysymyksistä kootaan vapaaehtoistoimijoille suunnattuun portaaliin. KANE on työryhmän kanssa yhtä mieltä siitä, että selkeät ja helposti löydettävät ohjeet madaltavat toimintaan osallistumisen kynnystä ja korjaavat vapaaehtoistyöhön liittyviä yleisiä väärinkäsityksiä. Selkeäkielisyys on KANEn näkemyksen mukaan tärkeää, koska se edistää yhdenvertaisia osallistumismahdollisuuksia. Ehdotus 6: Luodaan yhteinen avustusten hakujärjestelmä vapaaehtoistoimijoille. Avustuksia voisi jatkossa hakea yhdeltä luukulta. Avustus- ja lupajärjestelmien selkeyttäminen parantaa parhaimmillaan järjestöjen ja erityisesti pienten järjestöjen asemaa avustuksien hakuprosessissa ja tukee niiden aktiivisuutta tapahtumien järjestämisessä. On kuitenkin tärkeää huomioida meneillään oleva rahapelifuusio ja sen yhteydessä tehtävä pohdinta tuotonjakoon liittyvien mallien mahdollisesta yhtenäistämisestä. Järjestökenttä on monimuotoinen ja erilaisille toimijoille olisi tärkeää luoda edellytykset avustusten hakuun, esimerkiksi parantamalla tiedon löydettävyyttä yhteisellä infosivustolla. Mahdollinen sähköisten hakujärjestelmien yhtenäistämisen (vrt. valtiolle.fi-palvelu) selvittäminen on syytä arvioida nykyiset laajat kehittämishankkeet huomioon ottaen. Kaiken kaikkiaan avustusjärjestelmän kehittämisen periaatteena tulee olla avustustoiminnan läpinäkyvyys, järjestöjen autonomian huomioiminen avustusehtojen puitteissa ja byrokratian vähentäminen.

8 Ehdotus 7: Lupa- ja ilmoitusmenettelyä vapaaehtoistoiminnan tilaisuuksiin kevennetään ja lupahakemukset kootaan yhteen paikkaan. Esimerkiksi hygieniapassin suhteen tarvitaan lisää tiedottamista, sillä vastoin yleistä väärinkäsitystä passia vaaditaan vapaaehtoistoiminnassa vain harvoin. KANEn näkökulmasta tämä on toivottava kehityssuunta, sillä se parantaa kansalaisten osallistumisen edellytyksiä. Ehdotus 8: Rahankeräyslain ja arpajaislain uudistamista selvitetään. Rahankeräyslupien myöntämistä voitaisiin helpottaa ja pienarpajaisten kattoa korottaa. KANE kannattaa rahankeräyslupien hakumenettelyn keventämistä, sillä se helpottaa järjestöjen toimintaa. Valtionavustuksia saavien järjestöjen osalta on järkevää hyödyntää rahankeräyslupien myöntämisessä jo niitä tietoja, joita järjestöt ovat antaneet avustuksia hakiessaan. On kuitenkin erittäin tärkeää kiinnittää selvityksessä huomioita keinoihin, joilla estetään lahjoittajien keräyksiä kohtaan tunteman luottamuksen ja siten yleishyödyllisten toiminnan heikkeneminen. Kuten KANE on aiemmissa kannanotoissaan tuonut esille, neuvottelukunta ei kannata lakimuutosta, joka sallisi rahankeräyksen muuhun kuin yleishyödylliseen toimintaan. KANE korostaa, että viime hallituskaudella tehdyn rahankeräyslain valmistelun lausuntopalaute on otettava huomioon ja kansalaisyhteiskunnalla tulee olla edustus mahdollista lakimuutosta valmistelevassa hankkeessa tai toimielimessä. Työryhmä esittää myös pienarpajaisten katon korottamista ja tavara-arpajaisten keräysluvan keston pidentämistä. Tämä helpottaisi järjestöjen varainkeruuta, joskin saattaisi lisätä väärinkäytösten riskiä.

9 Ehdotus 9: Aktiivisen kansalaisuuden opettamista ja tietoisuutta yhteiskunnallisen toiminnan monimuotoisuudesta kehitetään osana opetussuunnitelmien uudistamista. Koulujen ja järjestöjen yhteistyötä edistetään ja Opetushallitus suosittelee kouluille hyviä yhteistyökäytäntöjä. Selvitetään, mikä vaikutus IB-tutkintojen pakollisella vapaaehtoistoimintaan osallistumisella on ollut opiskelijoiden myöhemmälle kiinnostukselle vapaaehtoistoimintaa kohtaan. KANE kannattaa yhteiskunnallisen ja poliittisen kansalaistoiminnan esilletuomista kouluissa ja oppilaitoksissa ja pitää hyvänä sitä, että yhteiskunnallista aktiivisuutta käsitellään opetuksessa monipuolisesti. On tärkeää pitää tasapuolisuusnäkökulma mielessä, kun yhteistyötä tehdään eri toimijoiden kanssa. KANE on muun muassa ehdottanut hyvien järjestö- ja kouluyhteistyön käytäntöjen kokoamista. Myös opettajien osaamista on kehitettävä. Yleiset kommentit työryhmän raportista Valtiovarainministeriön työryhmä asetettiin selvittämään vapaaehtoistyön lainsäädännön kehittämistarpeita ja ohjeistuksen täsmentämistä sekä ministeriöiden koordinointivastuita vapaaehtoistoimintaa koskevan lainvalmistelun sekä vapaaehtoistoiminnan yleisten edellytysten luomisen osalta. Työryhmän asettaminen perustuu

10 valtioneuvoston demokratiapoliittisen selonteon (VNS 3/2014 vp.) linjaukseen siitä, että vapaaehtoistyön lainsäädännön ja ohjeistuksen kehittämistarpeita tulisi selvittää, koska niissä on nähty epäselvyyksiä, jotka haittaavat vapaaehtoistoimintaa. Myös kansalaisyhteiskuntapolitiikan neuvottelukunta KANE on esittänyt, että vapaaehtoistoiminnan edellytyksiä tukevaa lainsäädäntöä ja toimintatapoja tulee edistää mm. reunaehtoja selkeyttämällä ja tulkinnanvaraisia kohtia auki kirjoittamalla. Kansalaisyhteiskuntapolitiikan neuvottelukukunnan tehtäviin kuuluvat kansalaisyhteiskunnan muutosten seuraaminen sekä kansalaistoiminnan edellytysten vahvistaminen. KANE haluaa varmistaa kansalaisten hyvät osallistumismahdollisuudet ja pitää tärkeänä, että toiminta lähtee omasta halusta osallistua. Raportti tarjoaakin hyviä aineksia omaehtoisen osallistumisen edellytysten kehittämiseksi. Järjestöt ovat yleishyödyllisiä ja voittoa tavoittelemattomia toimijoita, joilla on suuri merkitys suomalaiselle demokratialle ja ihmisten hyvinvoinnille. Vapaaehtoistoiminta edistää ihmisten hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä sekä ennaltaehkäisee kansansairauksia ja -ongelmia sekä syrjäytymistä. Lasten ja nuorten osallistuminen vapaaehtoistoimintaan ehkäisee sosiaalista syrjäytymistä sekä tarjoaa mahdollisuuden oppia työelämässä ja yhteiskunnassa hyödyllisiä taitoja. Vapaaehtoistoiminta luo myös mahdollisuuksia kansainväliselle yhteistyölle ja globaalin vastuun kantamiselle. KANE pitää hyvänä sitä, että raportin ehdotuksissa julkiselle hallinnolle annetaan mahdollistajan rooli. On hyvä, että hallinto pyrkii edistämään kansalaisyhteiskunnan toimintamahdollisuuksia ja korjaamaan nykyisiä epäselvyyksiä. Näin kansalaisten ja järjestöjen on helpompi toteuttaa omia ideoitaan ja aktiivisuuttaan.

11

Vapaaehtoistyön koordinaatiota ja toimintaedellytysten kehittämistä selvittävän työryhmän raportti

Vapaaehtoistyön koordinaatiota ja toimintaedellytysten kehittämistä selvittävän työryhmän raportti Laatija: Oikeusministeriö Vastauksen määräpäivä: 30.11.2015 Vapaaehtoistyön koordinaatiota ja toimintaedellytysten kehittämistä selvittävän työryhmän raportti Sisältö Johdanto, Tausta... 1 Jakelu... 2

Lisätiedot

Vapaaehtoistyön koordinaatiota ja toimintaedellytysten kehittämistä selvittävän työryhmän raportti

Vapaaehtoistyön koordinaatiota ja toimintaedellytysten kehittämistä selvittävän työryhmän raportti Vapaaehtoistyön koordinaatiota ja toimintaedellytysten kehittämistä selvittävän työryhmän raportti Vastausaika päättyy: 30.11.2015 Lausuntopyynnön taustatiedot Johdanto, Tausta, Tavoitteet Johdanto Valtiovarainministeriö

Lisätiedot

Johdanto, Tausta... 1 Jakelu... 1 Aikataulu, Vastuuvalmistelijan yhteystiedot:... 3 Kommentoi työryhmän esityksiä... 3

Johdanto, Tausta... 1 Jakelu... 1 Aikataulu, Vastuuvalmistelijan yhteystiedot:... 3 Kommentoi työryhmän esityksiä... 3 Laatija: Hengitysliitto Vastauksen määräpäivä: 30.11.2015 Vapaaehtoistyön koordinaatiota ja toimintaedellytysten kehittämistä selvittävän työryhmän raportti VM005:00/2015 Sisältö Johdanto, Tausta... 1

Lisätiedot

Säädösvalmistelun kuulemisohjeet. Sisältö. Johdanto, Tavoitteet. Luonnos KANEn lausunnoksi (kokous 26.11.2015) Laatija: Oikeusministeriö

Säädösvalmistelun kuulemisohjeet. Sisältö. Johdanto, Tavoitteet. Luonnos KANEn lausunnoksi (kokous 26.11.2015) Laatija: Oikeusministeriö Luonnos KANEn lausunnoksi (kokous 26.11.2015) Laatija: Oikeusministeriö Vastauksen määräpäivä: 16.11.2015 (KANE hakenut ja saanut lisäaikaa) Säädösvalmistelun kuulemisohjeet Sisältö Johdanto, Tavoitteet...

Lisätiedot

Vapaaehtoistyön koordinaatiota ja toimintaedellytysten kehittämistä selvittävän työryhmän raportti VM005:00/2015

Vapaaehtoistyön koordinaatiota ja toimintaedellytysten kehittämistä selvittävän työryhmän raportti VM005:00/2015 Luo / Muokkaa Lähetä Lausunnonantajat Yhteenveto Vapaaehtoistyön koordinaatiota ja toimintaedellytysten kehittämistä selvittävän työryhmän raportti VM005:00/2015 Kommentoi työryhmän esityksiä Lausunnonantajia:

Lisätiedot

Säädösvalmistelun kuulemisohjeet. Sisältö. Johdanto, Tavoitteet. Laatija: Vastauksen määräpäivä: 16.11.2015

Säädösvalmistelun kuulemisohjeet. Sisältö. Johdanto, Tavoitteet. Laatija: Vastauksen määräpäivä: 16.11.2015 Laatija: Vastauksen määräpäivä: 16.11.2015 Säädösvalmistelun kuulemisohjeet Sisältö Johdanto, Tavoitteet... 1 Jakelu, Vastausohjeet vastaanottajille... 2 Aikataulu, Vastuuvalmistelijan yhteystiedot:...

Lisätiedot

Vapaaehtoistyön koordinaatiota ja toimintaedellytysten kehittämistä selvittävän työryhmän ehdotukset. Niklas Wilhelmsson Oikeusministeriö

Vapaaehtoistyön koordinaatiota ja toimintaedellytysten kehittämistä selvittävän työryhmän ehdotukset. Niklas Wilhelmsson Oikeusministeriö Vapaaehtoistyön koordinaatiota ja toimintaedellytysten kehittämistä selvittävän työryhmän ehdotukset Niklas Wilhelmsson Oikeusministeriö Työryhmän tavoitteet Työryhmän tehtävänä oli selvittää vapaaehtoistyön

Lisätiedot

Vapaaehtoistyön koordinaatiota ja toimintaedellytysten kehittämistä selvittävän työryhmän raportti VM005:00/2015

Vapaaehtoistyön koordinaatiota ja toimintaedellytysten kehittämistä selvittävän työryhmän raportti VM005:00/2015 Luo / Muokkaa Lähetä Lausunnonantajat Yhteenveto Vapaaehtoistyön koordinaatiota ja toimintaedellytysten kehittämistä selvittävän työhmän raportti VM005:00/2015 Kommentoi työhmän esityksiä Lausunnonantajia:

Lisätiedot

Ehdotus 1: Vapaaehtoistyön koordinointi valtioneuvostossa

Ehdotus 1: Vapaaehtoistyön koordinointi valtioneuvostossa Ehdotus 1: Vapaaehtoistyön koordinointi valtioneuvostossa Vapaaehtoistyön koordinoinnin vastuuministeriöksi määritellään oikeusministeriö ja valtioneuvoston demokratiaverkosto seuraa ehdotettujen uudistusten

Lisätiedot

Verkkolaskun vastaanotto valtiolla

Verkkolaskun vastaanotto valtiolla Verkkolaskun vastaanotto valtiolla Tilasto 217 Q1 - Q2 Tiedot perustuvat OpusCapitan Valtiokonttorille toimittamaan kuukausittaiseen verkkolaskutilastoon Hallinnonalavertailu 217 Q1-Q2 1 Verkkolaskujen

Lisätiedot

Verkkolaskutilastot 2016

Verkkolaskutilastot 2016 Verkkolaskutilastot 216 Kum. Q1-Q2, ostolaskut Verkkolaskun vastaanottoprosentin vertailu 216 kum. Q1-Q2 Hallinnonaloittan Hallinnonalan sisällä kirjanpitoyksiköittäin (mukana hallinnonalat, joissa on

Lisätiedot

Liite 3: Yhdistelmäluettelo (valtion kirjanpitoyksiköt, tulosohjatut virastot ja työnantajavirastot)

Liite 3: Yhdistelmäluettelo (valtion kirjanpitoyksiköt, tulosohjatut virastot ja työnantajavirastot) Liite : (valtion kirjanpitoyksiköt, tulosohjatut virastot ja työnantajavirastot) TYÖNANTAJAVIRASTO (virasto) 0 Eduskunta 0000 Eduskunta 0002 Eduskunnan kanslia 2 Eduskunta 0004 Eduskunnan oikeusasiamiehen

Lisätiedot

Liite 3: Yhdistelmäluettelo (valtion kirjanpitoyksiköt, tulosohjatut virastot ja työnantajavirastot)

Liite 3: Yhdistelmäluettelo (valtion kirjanpitoyksiköt, tulosohjatut virastot ja työnantajavirastot) Liite 3: Yhdistelmäluettelo (valtion kirjanpitoyksiköt, tulosohjatut virastot ja työnantajavirastot) Eduskunta 110 Eduskunta 110000 Eduskunta 110002 Eduskunnan kanslia 21 Eduskunta 110004 Eduskunnan oikeusasiamiehen

Lisätiedot

Valtion verkkolaskutilastot

Valtion verkkolaskutilastot Valtion verkkolaskutilastot Kum. Q1-Q2, myyntilaskut 3.8.216 Verkkolaskun lähetysprosentin vertailu 216 Q1-Q2 Hallinnonaloittan Hallinnonalojen sisällä kirjanpitoyksiköittäin (mukana hallinnonalat, joissa

Lisätiedot

Verkkolaskun lähetys valtiolla

Verkkolaskun lähetys valtiolla Verkkolaskun lähetys valtiolla Tilasto 217 Q1 - Q2 Tiedot perustuvat OpusCapitan Valtiokonttorille toimittamaan kuukausittaiseen verkkolaskutilastoon Hallinnonalavertailu 217 Q1 Q2 Verkkolaskujen lähetys

Lisätiedot

Nuorisolain uudistaminen työryhmän esitys uudeksi nuorisolaiksi

Nuorisolain uudistaminen työryhmän esitys uudeksi nuorisolaiksi Laatija: Vastauksen määräpäivä: 30.11.2015 Nuorisolain uudistaminen työryhmän esitys uudeksi nuorisolaiksi Sisältö Johdanto, Tausta...1 Jakelu, Vastausohjeet vastaanottajille...1 Aikataulu, Vastuuvalmistelijan

Lisätiedot

Valtiovarainministeriö, Valtionhallinnon kehittämisosasto VALTIONHALLINNON YLIMMÄN JOHDON ARVIOIDUT VIRKANIMITYSTEN PÄÄTTYMISPÄIVÄT Tilanne 1.2.

Valtiovarainministeriö, Valtionhallinnon kehittämisosasto VALTIONHALLINNON YLIMMÄN JOHDON ARVIOIDUT VIRKANIMITYSTEN PÄÄTTYMISPÄIVÄT Tilanne 1.2. Valtiovarainministeriö, Valtionhallinnon kehittämisosasto VALTIONHALLINNON YLIMMÄN JOHDON ARVIOIDUT VIRKANIMITYSTEN PÄÄTTYMISPÄIVÄT Tilanne 1.2.2018 Hallinnonala Virasto Osasto Virka Virkasuhteen päättymispvm

Lisätiedot

Valtiovarainministeriö, henkilöstö- ja hallintopolitiikkaosasto VALTIONHALLINNON YLIMMÄN JOHDON ARVIOIDUT VIRKANIMITYSTEN PÄÄTTYMISPÄIVÄT (27.1.

Valtiovarainministeriö, henkilöstö- ja hallintopolitiikkaosasto VALTIONHALLINNON YLIMMÄN JOHDON ARVIOIDUT VIRKANIMITYSTEN PÄÄTTYMISPÄIVÄT (27.1. Valtiovarainministeriö, henkilöstö- ja hallintopolitiikkaosasto VALTIONHALLINNON YLIMMÄN JOHDON ARVIOIDUT VIRKANIMITYSTEN PÄÄTTYMISPÄIVÄT (27.1.2017) Hallinnonala Virasto Osasto Virka Virkasuhteen päättymispvm

Lisätiedot

Ehdotus hallituksen esitykseksi laiksi hallinnon yhteisistä sähköisen asioinnin tukipalveluista (VM140:06/2013)

Ehdotus hallituksen esitykseksi laiksi hallinnon yhteisistä sähköisen asioinnin tukipalveluista (VM140:06/2013) Ehdotus hallituksen esitykseksi laiksi hallinnon yhteisistä sähköisen asioinnin tukipalveluista (VM140:06/2013) Vastausaika päättyy: 8.1.2016 Lausuntopyynnön taustatiedot Johdanto, Tausta, Tavoitteet Johdanto

Lisätiedot

Tietoja valtion maksullisesta toiminnasta 2013

Tietoja valtion maksullisesta toiminnasta 2013 Valtiokonttori Talous ja henkilöstö Tietoja valtion maksullisesta toiminnasta 2013 Sörnäisten rantatie 13, Helsinki PL 14, 00054 VALTIOKONTTORI Puh. 0295 50 2000, Faksi 0295 50 3333, www.valtiokonttori.fi

Lisätiedot

Tietoja valtion maksullisesta toiminnasta 2014

Tietoja valtion maksullisesta toiminnasta 2014 Valtiokonttori 1 (23) Talous ja henkilöstö Tietoja valtion maksullisesta toiminnasta 2014 Sörnäisten rantatie 13, Helsinki PL 14, 00054 VALTIOKONTTORI Puh. 0295 50 2000, Faksi 0295 50 3333, www.valtiokonttori.fi

Lisätiedot

Tietoja valtion maksullisesta toiminnasta 2015

Tietoja valtion maksullisesta toiminnasta 2015 Valtiokonttori 1 (23) Talous ja henkilöstö Tietoja valtion maksullisesta toiminnasta 2015 Sörnäisten rantatie 13, Helsinki PL 14, 00054 VALTIOKONTTORI Puh. 0295 50 2000, Faksi 0295 50 3333, www.valtiokonttori.fi

Lisätiedot

Tietoja valtion maksullisesta toiminnasta 2012

Tietoja valtion maksullisesta toiminnasta 2012 Valtiokonttori Talous ja henkilöstö Tietoja valtion maksullisesta toiminnasta 2012 Sörnäisten rantatie 13, Helsinki PL 14, 00054 VALTIOKONTTORI Puh. 0295 50 2000, Faksi 0295 50 3333, www.valtiokonttori.fi

Lisätiedot

Valtionhallinnon riskienhallintapolitiikkamalli

Valtionhallinnon riskienhallintapolitiikkamalli Valtiovarainministeriö Lausuntopyyntö 16.12.2016 VM036:00/2015 Valtionhallinnon riskienhallintapolitiikkamalli Johdanto Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan neuvottelukunnan tehtävänä on seurata ja arvioida

Lisätiedot

Nuorisolain uudistaminen työryhmän esitys uudeksi nuorisolaiksi

Nuorisolain uudistaminen työryhmän esitys uudeksi nuorisolaiksi Lausuntopyyntö on suljettu eikä siihen voi enää antaa lausuntoja Nuorisolain uudistaminen työryhmän esitys uudeksi nuorisolaiksi Lausunnon diaarinumero (vapaaehtoinen): Vastausaika on päättynyt: 30.11.2015

Lisätiedot

Liite 3: Yhdistelmäluettelo (valtion kirjanpitoyksiköt, tulosohjatut virastot ja työnantajavirastot)

Liite 3: Yhdistelmäluettelo (valtion kirjanpitoyksiköt, tulosohjatut virastot ja työnantajavirastot) Liite 3: Yhdistelmäluettelo (valtion kirjanpitoyksiköt, tulosohjatut virastot ja työnantajavirastot) Eduskunta 110 Eduskunta 110000 Eduskunta 110002 Eduskunnan kanslia 21 Eduskunta 110004 Eduskunnan oikeusasiamiehen

Lisätiedot

Luonnos korruption vastaiseksi strategiaksi

Luonnos korruption vastaiseksi strategiaksi Lausuntopyyntö 21.09.2016 OM 5/69/2015 Luonnos korruption vastaiseksi strategiaksi Johdanto Oikeusministeriön koordinoiman korruption vastaisen yhteistyöverkoston tavoitteena on myötävaikuttaa siihen,

Lisätiedot

VM:n vastineesta ilmenevät seuraavat lukumäärätiedot. Liitteistä ilmenee tarkka tilanne taulukoiden laatimishetkellä.

VM:n vastineesta ilmenevät seuraavat lukumäärätiedot. Liitteistä ilmenee tarkka tilanne taulukoiden laatimishetkellä. Hyvät hallintovaliokunnan jäsenet, Ohessa pyydetty VM:n lisäselvitys VN:n yleistunnon virkanimityksiä koskien sekä ehdotus pykälämuotoiluksi. VM:n valmistelijan kanssa todettiin, että 59 :n 4 momenttia

Lisätiedot

Julkisen hallinnon paikkatiedon viitearkkitehtuuri

Julkisen hallinnon paikkatiedon viitearkkitehtuuri Julkisen hallinnon paikkatiedon viitearkkitehtuuri Lausuntopyynnön diaarinumero: VM130:00/2015 Vastausaika päättyy: 13.5.2016 Lausuntopyynnön taustatiedot Johdanto, tausta, tavoitteet Johdanto Julkisen

Lisätiedot

Miksi se ei toimi mitä esteitä vapaaehtoistyölle on asetettu?

Miksi se ei toimi mitä esteitä vapaaehtoistyölle on asetettu? Miksi se ei toimi mitä esteitä vapaaehtoistyölle on asetettu? Marjo Riitta Tervonen, erityisasiantuntija, SOSTE Anne Mustakangas-Mäkelä, Hyvinvointi- ja yhteisötyön johtaja, Vuolle Setlementti Sosiaali-

Lisätiedot

Hallituksen kärkihanke: Sujuvoitetaan säädöksiä. -Vapaaehtoistoiminta Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner

Hallituksen kärkihanke: Sujuvoitetaan säädöksiä. -Vapaaehtoistoiminta Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner Hallituksen kärkihanke: Sujuvoitetaan säädöksiä -Vapaaehtoistoiminta 1.6.2016 Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner Tavoitteena tuottavuus ja sujuva arki Tehtävä kaikille ministeriöille: Puretaan

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJA KANSALAISYHTEISKUNTAPOLITIIKAN NEUVOTTELUKUNNAN KOKOUS 4/2014

PÖYTÄKIRJA KANSALAISYHTEISKUNTAPOLITIIKAN NEUVOTTELUKUNNAN KOKOUS 4/2014 PÖYTÄKIRJA KANSALAISYHTEISKUNTAPOLITIIKAN NEUVOTTELUKUNNAN KOKOUS 4/2014 Aika: tiistai 2.12.2014 klo 9-12 Paikka: Valtiovarainministeriö, Mariankatu 9, nh. Jakovara Läsnä Eero Rämö, neuvottelukunnan puheenjohtaja

Lisätiedot

ALUEHALLINTOVIRASTOJEN OHJAUS

ALUEHALLINTOVIRASTOJEN OHJAUS Asettamispäätös VM120:00/2015 Kunta- ja aluehallinto-osasto 2.12.2015 luonnos ALUEHALLINTOVIRASTOJEN OHJAUS Asettaminen Toimikausi Valtiovarainministeriö on tänään asettanut aluehallintovirastojen ohjausryhmän

Lisätiedot

Työryhmän ehdotus hallituksen esitykseksi laiksi henkilötietojen käsittelystä rikosasioissa ja kansallisen turvallisuuden ylläpitämisen yhteydessä

Työryhmän ehdotus hallituksen esitykseksi laiksi henkilötietojen käsittelystä rikosasioissa ja kansallisen turvallisuuden ylläpitämisen yhteydessä Lausuntopyyntö 07.11.2017 OM 21/41/2016 Työryhmän ehdotus hallituksen esitykseksi laiksi henkilötietojen käsittelystä rikosasioissa ja kansallisen turvallisuuden ylläpitämisen yhteydessä Johdanto Euroopan

Lisätiedot

Valtioneuvoston demokratiapolitiikka ja sähköiset demokratiapalvelut. Niklas Wilhelmsson Neuvotteleva virkamies Oikeusministeriö

Valtioneuvoston demokratiapolitiikka ja sähköiset demokratiapalvelut. Niklas Wilhelmsson Neuvotteleva virkamies Oikeusministeriö Valtioneuvoston demokratiapolitiikka ja sähköiset demokratiapalvelut Niklas Wilhelmsson Neuvotteleva virkamies Oikeusministeriö Demokratian kehittäminen: taustaa Kansalaisvaikuttamisen politiikkaohjelma

Lisätiedot

Tutkimuksen rahoituspäätökset 2018

Tutkimuksen rahoituspäätökset 2018 Tutkimuksen rahoituspäätökset 2018 Suomen Akatemian tutkimusrahoitus 2000 2018 Milj. euroa 500 450 2018 yhteensä 429,3 milj 400 350 300 250 200 150 100 50 0 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008

Lisätiedot

Kansalaistoiminnan rooli tulevaisuuden Suomessa

Kansalaistoiminnan rooli tulevaisuuden Suomessa Kansalaistoiminnan rooli tulevaisuuden Suomessa Normeja purkaen ja yhteistyötä lisäten kohti parempaa Anne Kalmari Eduskunnan vapaaehtoistoiminnan tukirenkaan puheenjohtaja Helsingissä 27.10.2016 Vapaaehtoistyön

Lisätiedot

Arviomuistio julkisista kuulutuksista annetun lain (34/1925) uudistamistarpeista

Arviomuistio julkisista kuulutuksista annetun lain (34/1925) uudistamistarpeista Lausuntopyyntö 15.05.2017 OM 8/41/2017 Arviomuistio julkisista kuulutuksista annetun lain (34/1925) uudistamistarpeista Johdanto Arviomuistiossa selvitetään julkisiin kuulutuksiin liittyvä nykyinen sääntelytilanne

Lisätiedot

Nuorisolain uudistaminen työryhmän esitys uudeksi nuorisolaiksi

Nuorisolain uudistaminen työryhmän esitys uudeksi nuorisolaiksi Laatija: Valtiontalouden tarkastusvirasto Vastauksen määräpäivä: 30.11.2015 Nuorisolain uudistaminen työryhmän esitys uudeksi nuorisolaiksi Sisältö Johdanto, Tausta... 1 Jakelu, Vastausohjeet vastaanottajille...

Lisätiedot

Demokratiapäivä. Ajankohtaisista avoimen hallinnon edistämisestä. 13.10.2015 Arja Terho ja Johanna Nurmi

Demokratiapäivä. Ajankohtaisista avoimen hallinnon edistämisestä. 13.10.2015 Arja Terho ja Johanna Nurmi Demokratiapäivä Ajankohtaisista avoimen hallinnon edistämisestä 13.10.2015 Arja Terho ja Johanna Nurmi 2 Suomen avoimen hallinnon toimintasuunnitelman 2015-2017 päätavoitteet www.avoinhallinto.fi Sitoumukset

Lisätiedot

Konkurssilain tarkistaminen

Konkurssilain tarkistaminen Lausuntopyyntö 16.04.2018 OM 25/41/2015 Konkurssilain tarkistaminen Johdanto Oikeusministeriö asetti 14.10.2015 työryhmän valmistelemaan ensi vaiheessa EU:n uudelleenlaaditun maksukyvyttömyysasetuksen

Lisätiedot

Asia: Opetus-ja kulttuuriministeriön lausuntopyyntö hallituksen esitykseksi

Asia: Opetus-ja kulttuuriministeriön lausuntopyyntö hallituksen esitykseksi Lausuntopyyntö 24.2.2015 Jakelussa mainituille OKM 15/010/2015 Asia: Opetus-ja kulttuuriministeriön lausuntopyyntö hallituksen esitykseksi varhaiskasvatuslaiksi Opetus-ja kulttuuriministeriä pyytää lausuntoanne

Lisätiedot

Maankäyttö- ja rakennusasetuksen muuttaminen 3D-kiinteistöjen käyttöönoton vuoksi

Maankäyttö- ja rakennusasetuksen muuttaminen 3D-kiinteistöjen käyttöönoton vuoksi YM Lausuntopyyntö 15.03.2018 YM3/600/2018 Maankäyttö- ja rakennusasetuksen muuttaminen 3D-kiinteistöjen käyttöönoton vuoksi Johdanto Ympäristöministeriö pyytää lausuntoanne liitteenä olevasta asetusluonnoksesta

Lisätiedot

Kieku-hanke päättyy kauan eläköön Kieku!

Kieku-hanke päättyy kauan eläköön Kieku! Kieku-hanke päättyy kauan eläköön Kieku! Toimialajohtaja Lasse Skog, Valtiokonttori Kehitysjohtaja Helena Lappalainen, Palkeet Kommenttipuheenvuoro: johtaja, ICT, Juha Koljonen, Palkeet Kieku-hanke loppusuoralla

Lisätiedot

Asunto-osakeyhtiöiden purkava lisärakentaminen ja asuntoosakeyhtiölain

Asunto-osakeyhtiöiden purkava lisärakentaminen ja asuntoosakeyhtiölain Oikeusministeriö Lausuntopyyntö 30.01.2017 OM 14/41/2016 Asunto-osakeyhtiöiden purkava lisärakentaminen ja asuntoosakeyhtiölain muutostarve Johdanto Pääministeri Sipilän hallitusohjelman yhtenä tavoitteena

Lisätiedot

Tuomioistuinviraston perustaminen

Tuomioistuinviraston perustaminen Lausuntopyyntö 21.04.2017 OM 9/021/2016 Tuomioistuinviraston perustaminen Johdanto asetti 10.5.2016 toimikunnan valmistelemaan tuomioistuinviraston perustamista. Toimikunnan määräaika päättyi 28.2.2017.

Lisätiedot

KANSALAISAREENAN LAUSUNTO VAPAAEHTOISTOIMINNAN KOORDINAATIOTA JA TOIMINTAEDELLYTYSTEN KEHITTÄMISTÄ SELVITTÄVÄN TYÖRYHMÄN LOPPURAPORTTIIN

KANSALAISAREENAN LAUSUNTO VAPAAEHTOISTOIMINNAN KOORDINAATIOTA JA TOIMINTAEDELLYTYSTEN KEHITTÄMISTÄ SELVITTÄVÄN TYÖRYHMÄN LOPPURAPORTTIIN 1 KANSALAISAREENAN LAUSUNTO VAPAAEHTOISTOIMINNAN KOORDINAATIOTA JA TOIMINTAEDELLYTYSTEN KEHITTÄMISTÄ SELVITTÄVÄN TYÖRYHMÄN LOPPURAPORTTIIN EHDOTUS 1 Kansalaisareena verkostoineen pitää hyvänä, että vapaaehtoistyön

Lisätiedot

Vapaaehtoistyön koordinaatiota ja toimintaedellytysten kehittämistä selvittävän työryhmän raportti VM005:00/2015

Vapaaehtoistyön koordinaatiota ja toimintaedellytysten kehittämistä selvittävän työryhmän raportti VM005:00/2015 Lausuntotiivistelmä 1.2.2016 Vapaaehtoistyön koordinaatiota ja toimintaedellytysten kehittämistä selvittävän työryhmän raportti VM005:00/2015 1 YLEISTÄ Valtiovarainministeriö asetti 9.2. - 30.10.2015 työryhmän

Lisätiedot

Saamelaiskäräjälakitoimikunnan esitys saamelaiskäräjälain muuttamiseksi

Saamelaiskäräjälakitoimikunnan esitys saamelaiskäräjälain muuttamiseksi Lausuntopyyntö 19.06.2018 VN 675/2018 Saamelaiskäräjälakitoimikunnan esitys saamelaiskäräjälain muuttamiseksi Johdanto Lausunnolle lähetetty luonnosehdotus on saamelaiskäräjälain uudistamista valmistelleen

Lisätiedot

1A: VIRASTO- JA LAITOSKOODISTO B: YRITYSTUNNUSKOODISTO 2018

1A: VIRASTO- JA LAITOSKOODISTO B: YRITYSTUNNUSKOODISTO 2018 VALTIOKONTTORI 5.1.2018 Talous ja henkilöstö 1A: VIRASTO- JA LAITOSKOODISTO 2018 1B: YRITYSTUNNUSKOODISTO 2018 Koodistossa 1A on lueteltu ne virastotunnukset (työnantajatunnukset), joita käytetään vuoden

Lisätiedot

Palvelukeskuksen Käynnistysaikataulu (alustava)

Palvelukeskuksen Käynnistysaikataulu (alustava) Palvelukeskuksen Käynnistysaikataulu (alustava) 15.10.2012 Kokonaisaikataulu TEHTÄVÄ 2012 2013 2014 2015 2016 2017 TORI-hanke Käynnistysvaiheen suunnittelu Palvelukeskustoiminta Palvelukeskuksen perustaminen

Lisätiedot

Tule töihin valtiolle

Tule töihin valtiolle Tule töihin valtiolle Valtion rekrytointiväylä Valtiolle.fi Löydät Valtiolle.fi -sivustolta lähes kaikki valtiolla parhaillaan avoimena olevat työpaikat. Voit tutustua valtion eri työnantajiin ja kiinnostaviin

Lisätiedot

Valtioneuvoston kieli- ja käännöslinjaukset

Valtioneuvoston kieli- ja käännöslinjaukset Valtioneuvoston kanslia Lausuntopyyntö 10.01.2017 276/73/2016 Valtioneuvoston kieli- ja käännöslinjaukset 2017-2020 Johdanto Valtioneuvoston kanslia asetti 13.5.2016 työryhmän valmistelemaan valtioneuvoston

Lisätiedot

Lausuntopyyntö 1 (5) VM/69/ / JulkICT-osasto. Jakelussa mainituille

Lausuntopyyntö 1 (5) VM/69/ / JulkICT-osasto. Jakelussa mainituille Lausuntopyyntö 1 (5) VM/69/00.01.00.01/2017 18.1.2018 JulkICT-osasto Jakelussa mainituille Lausuntopyyntö luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle laeiksi digitaalisten palvelujen tarjoamisesta

Lisätiedot

Valtioneuvoston yleisistunto Huotarinen Heini (85) Ylitarkastaja p

Valtioneuvoston yleisistunto Huotarinen Heini (85) Ylitarkastaja p Valtioneuvoston yleisistunto 9.2.2017 Huotarinen Heini (85) Ylitarkastaja p. 029 5150127 Ministeri Lindström Oikeusministeriö Neuvottelukunnan asettaminen Kansalaisyhteiskuntapolitiikan neuvottelukunnan

Lisätiedot

Liite 3: Yhdistelmäluettelo (valtion kirjanpitoyksiköt, tulosohjatut virastot ja työnantajavirastot)

Liite 3: Yhdistelmäluettelo (valtion kirjanpitoyksiköt, tulosohjatut virastot ja työnantajavirastot) Liite 3: Yhdistelmäluettelo (valtion kirjanpitoyksiköt, tulosohjatut virastot ja työnantajavirastot) Eduskunta 110 Eduskunta 110000 Eduskunta 110002 Eduskunnan kanslia 21 Eduskunta 110004 Eduskunnan oikeusasiamiehen

Lisätiedot

Luonnos hallituksen esitykseksi laiksi eräiden ympäristöllisten lupamenettelyjen yhteensovittamisesta, laiksi ympäristövaikutusten

Luonnos hallituksen esitykseksi laiksi eräiden ympäristöllisten lupamenettelyjen yhteensovittamisesta, laiksi ympäristövaikutusten Ympäristöministeriö Lausuntopyyntö YM029:00/2016 06.02.2018 YM008:00/2015, Luonnos hallituksen esitykseksi laiksi eräiden ympäristöllisten lupamenettelyjen yhteensovittamisesta, laiksi ympäristövaikutusten

Lisätiedot

KANSALAISAREENAN LAUSUNTO VAPAAEHTOISTOIMINNAN KOORDINAATIOTA JA TOIMINTAEDELLYTYSTEN KEHITTÄMISTÄ SELVITTÄVÄN TYÖRYHMÄN LOPPURAPORTTIIN

KANSALAISAREENAN LAUSUNTO VAPAAEHTOISTOIMINNAN KOORDINAATIOTA JA TOIMINTAEDELLYTYSTEN KEHITTÄMISTÄ SELVITTÄVÄN TYÖRYHMÄN LOPPURAPORTTIIN 1 LUONNOS 29.10.2015 KANSALAISAREENAN LAUSUNTO VAPAAEHTOISTOIMINNAN KOORDINAATIOTA JA TOIMINTAEDELLYTYSTEN KEHITTÄMISTÄ SELVITTÄVÄN TYÖRYHMÄN LOPPURAPORTTIIN EHDOTUS 1 Kansalaisareena verkostoineen pitää

Lisätiedot

LAUSUNTOPYYNTÖ HALLITUKSEN ESITYSLUONNOKSESTA HUONEISTOTIETOJÄRJES- TELMÄÄ KOSKEVAKSI LAINSÄÄDÄNNÖKSI

LAUSUNTOPYYNTÖ HALLITUKSEN ESITYSLUONNOKSESTA HUONEISTOTIETOJÄRJES- TELMÄÄ KOSKEVAKSI LAINSÄÄDÄNNÖKSI LAUSUNTOPYYNTÖ 251422 1(5) m m m. A 23.3.2018 1463/01.01/2016 Jakelussa mainitut MMM045:00/2016 LAUSUNTOPYYNTÖ HALLITUKSEN ESITYSLUONNOKSESTA HUONEISTOTIETOJÄRJES- TELMÄÄ KOSKEVAKSI LAINSÄÄDÄNNÖKSI Maa-ja

Lisätiedot

Käyntiosoite Postiosoite Puhelin Faksi Sähköpostiosoite

Käyntiosoite Postiosoite Puhelin Faksi Sähköpostiosoite 6.3.2017 OM 1/41/2016 Jakelussa mainituille LAUSUNTOPYYNTÖ YLEISEN TIETOSUOJA-ASETUKSEN VAIKUTUKSESTA TIETEELLISEN TUTKIMUKSEN JA TILASTOINNIN KANSALLISEEN SÄÄNTELYYN EU:n yleinen tietosuoja-asetus (Euroopan

Lisätiedot

Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtori. Tilannekatsaus Hallituksen kokous Kari Pessi

Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtori. Tilannekatsaus Hallituksen kokous Kari Pessi Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtori Tilannekatsaus 18.7.2014 Hallituksen kokous 18.7.2015 Kari Pessi Valtorin tilannekatsaus Sisäisen tarkastajan rekrytointi Muut rekrytoinnit Siirtoprojektien

Lisätiedot

Kansalaisyhteiskuntapolitiikan neuvottelukunta. Esittely

Kansalaisyhteiskuntapolitiikan neuvottelukunta. Esittely Kansalaisyhteiskuntapolitiikan neuvottelukunta Esittely Neuvottelukunnan jäsenistö Puheenjohtaja: Pääsihteeri Jukka Pekkala, Suomen liikunta ja urheilu ry Varapuheenjohtaja: Toiminnanjohtaja Riitta Särkelä,

Lisätiedot

VAK-lainsäädäännön kokonaisuudistus. Kimmo Kiiski

VAK-lainsäädäännön kokonaisuudistus. Kimmo Kiiski VAK-lainsäädäännön kokonaisuudistus Kimmo Kiiski 7.2.2019 VAK-uudistus Miksi tehdään? Mitä tehdään? Kuka tekee? Millä välineillä tehdään? Milloin tehdään? Millä tavoitteilla tehdään? Miksi uudistus? Voimassa

Lisätiedot

1 Tukiryhmän puheenjohtaja Sanna Lauslahti avasi kokouksen klo 8:20. 2 Eduskunnan vapaaehtoistoiminnan haastekampanja

1 Tukiryhmän puheenjohtaja Sanna Lauslahti avasi kokouksen klo 8:20. 2 Eduskunnan vapaaehtoistoiminnan haastekampanja 1 EDUSKUNNAN VAPAAEHTOISTOIMINNAN TUKIRYHMÄN KOKOUS Aika: To 2.10.2014 klo 8.20-9 Paikka: Eduskunta, Sali A 107 MUISTIO 3.10.2014 Läsnä eduskunnasta: Anne Kalmari Sanna Lauslahti Kari Uotila Pirkko Mattila

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJA KANSALAISYHTEISKUNTAPOLITIIKAN NEUVOTTELUKUNNAN KOKOUS

PÖYTÄKIRJA KANSALAISYHTEISKUNTAPOLITIIKAN NEUVOTTELUKUNNAN KOKOUS PÖYTÄKIRJA KANSALAISYHTEISKUNTAPOLITIIKAN NEUVOTTELUKUNNAN KOKOUS Aika: torstai 26.2.2015 klo 9-12 Paikka: oikeusministeriö, Eteläesplanadi 10 (nh. Julkisuus) Osallistujat: Rämö Eero, puheenjohtaja, Suomen

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen siirto opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalle

Varhaiskasvatuksen siirto opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalle Varhaiskasvatuksen siirto opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalle Sivistystoimen neuvottelupäivät 4.10.2012 Tarja Kahiluoto, neuvotteleva virkamies Esityksen aiheita Poimintoja hallitusohjelmasta

Lisätiedot

KANSALAISYHTEISKUNTAPOLITIIKAN NEUVOTTELUKUNNAN KOKOUS. Aika: torstai klo 10-12

KANSALAISYHTEISKUNTAPOLITIIKAN NEUVOTTELUKUNNAN KOKOUS. Aika: torstai klo 10-12 KANSALAISYHTEISKUNTAPOLITIIKAN NEUVOTTELUKUNNAN KOKOUS Aika: torstai 26.11.2015 klo 10-12 Paikka: työ- ja elinkeinoministeriö, Eteläesplanadi 4, auditorio Osallistujat Puheenjohtajisto pääsihteeri Vertti

Lisätiedot

Palkeet Asiakasneuvottelukunnan uudet tuulet. Kieku-foorumi Risto Hakoila, UM

Palkeet Asiakasneuvottelukunnan uudet tuulet. Kieku-foorumi Risto Hakoila, UM Palkeet Asiakasneuvottelukunnan uudet tuulet Kieku-foorumi Risto Hakoila, UM Uudistettu asiakasneuvottelukunta on aloittanut tänä vuonna Valtiovarainministeriön asettamispäätös 6.2.2017 Asiakasneuvottelukunta

Lisätiedot

Kirjastolaki käyttöön Opetus- ja kulttuuriministeriön ja aluehallintovirastojen koulutus- ja keskustelutilaisuus uudesta kirjastolaista

Kirjastolaki käyttöön Opetus- ja kulttuuriministeriön ja aluehallintovirastojen koulutus- ja keskustelutilaisuus uudesta kirjastolaista Kirjastolaki käyttöön Opetus- ja kulttuuriministeriön ja aluehallintovirastojen koulutus- ja keskustelutilaisuus uudesta kirjastolaista Lain tavoite ja yleisen kirjaston tehtävät keskiössä yhteiskunnallinen

Lisätiedot

HTH 2017 RAPORTOINNIN TULOKSET

HTH 2017 RAPORTOINNIN TULOKSET HTH 2017 RAPORTOINNIN 1.1.-31.12.2017 - TULOKSET TULOKSET Valtion henkilömäärät 2017a 2016issa Muutos*is Henkilö lkm. 72 500 72 800-0,3% HTV 71 100 71 700-0,9% Toimisto-HTV 55 900** 50 400-50 800 - -1,0%

Lisätiedot

KANSALAISYHTEISKUNTAPOLITIIKAN NEUVOTTELUKUNNAN KOKOUS. Aika: ti klo Oikeusministeriö, Eteläesplanadi 10, kh Julkisuus

KANSALAISYHTEISKUNTAPOLITIIKAN NEUVOTTELUKUNNAN KOKOUS. Aika: ti klo Oikeusministeriö, Eteläesplanadi 10, kh Julkisuus KANSALAISYHTEISKUNTAPOLITIIKAN NEUVOTTELUKUNNAN KOKOUS Aika: ti 20.3.2017 klo 13-15 Paikka: Oikeusministeriö, Eteläesplanadi 10, kh Julkisuus Osallistujat (x): (varajäsen suluissa) (x) Kristiina Kumpula,

Lisätiedot

HTH 2018 RAPORTOINNIN TULOKSET

HTH 2018 RAPORTOINNIN TULOKSET HTH 2018 RAPORTOINNIN 1.1.-31.12.2018 - TULOKSET TULOKSET Valtion henkilömäärät 2018a 2017issa Muutosis Henkilö lkm. 73 700 72 500 +1,6% HTV 70 900 71 100-0,3% Toimisto-HTV 56 000 55 900 +0,1% Luvuissa

Lisätiedot

SIR ~ OIKEUSMINISTERiÖ

SIR ~ OIKEUSMINISTERiÖ SIR ~ OIKEUSMINISTERiÖ 23.10.2015 OM 5/69/2015 Jakelussa mainituille JÄSENEN NIMEÄMINEN KORRUPTIONVASTAISEEN YHTEISTYÖVERKOSTOON Oikeusministeriön asettamana on toiminut korruptionvastainen yhteistyö verkosto,

Lisätiedot

Luonnos liikenne- ja viestintäministeriön asetukseksi maanteiden ja rautateiden runkoverkosta ja niiden palvelutasosta

Luonnos liikenne- ja viestintäministeriön asetukseksi maanteiden ja rautateiden runkoverkosta ja niiden palvelutasosta Liikenne- ja viestintäministeriö Lausuntopyyntö 20.08.2018 LVM/1436/03/2018 Luonnos liikenne- ja viestintäministeriön asetukseksi maanteiden ja rautateiden runkoverkosta ja niiden palvelutasosta Johdanto

Lisätiedot

Oikeusministeriön toimet kuntavaaleihin Niklas Wilhelmsson Neuvotteleva virkamies Oikeusministeriö

Oikeusministeriön toimet kuntavaaleihin Niklas Wilhelmsson Neuvotteleva virkamies Oikeusministeriö Oikeusministeriön toimet kuntavaaleihin 2017 Niklas Wilhelmsson Neuvotteleva virkamies Oikeusministeriö 1 Johdanto Demokratiapoliittisessa selonteossa (VNS 3/2014 vp) todetaan yhdeksi suomalaisen demokratian

Lisätiedot

Luonnos hallituksen esitykseksi pelastuslain muuttamisesta (nuohous)

Luonnos hallituksen esitykseksi pelastuslain muuttamisesta (nuohous) Lausuntopyyntö 20.04.2017 SM 007:00/2016 Luonnos hallituksen esitykseksi pelastuslain muuttamisesta (nuohous) Johdanto Sisäministeriössä on valmisteltu liitteenä oleva luonnos hallituksen esitykseksi nuohousta

Lisätiedot

Lausunto Onko teillä kommentoitavaa kohtaan 1? Pakollinen kysymys. Mikäli ei, voitte siirtyä kohtaan 2.

Lausunto Onko teillä kommentoitavaa kohtaan 1? Pakollinen kysymys. Mikäli ei, voitte siirtyä kohtaan 2. Julkis ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty ry Lausunto 04.05.2017 Asia: VM037:00/2016 Hallituksen esitysluonnos eduskunnalle maakuntauudistuksen täytäntöönpanoa sekä valtion lupa, ohjaus ja valvontatehtävien

Lisätiedot

Korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten yhteistyön syventämisen tiekartan kuulemistilaisuus 10.2.2015, Tieteiden talo, Helsinki

Korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten yhteistyön syventämisen tiekartan kuulemistilaisuus 10.2.2015, Tieteiden talo, Helsinki Korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten yhteistyön syventämisen tiekartan kuulemistilaisuus 10.2.2015, Tieteiden talo, Helsinki Johtaja Riitta Maijala Korkeakoulu- ja tiedepolitiikan osasto 1 TULA VNP*): Korkeakoulujen

Lisätiedot

Valtion lupa- ja valvontaviraston toimeenpanohanke. Sidosryhmätilaisuus Hankepäällikkö Jaska Siikavirta

Valtion lupa- ja valvontaviraston toimeenpanohanke. Sidosryhmätilaisuus Hankepäällikkö Jaska Siikavirta Valtion lupa ja valvontaviraston toimeenpanohanke Sidosryhmätilaisuus 12.10.2017 Hankepäällikkö Jaska Siikavirta 1 13.10.2017 Etunimi Sukunimi Organisaatiomalli Ihmiset Yhteisöt Yritykset Maakunnat Kunnat

Lisätiedot

AVUSTUSTEN JAKOPÄÄTÖS

AVUSTUSTEN JAKOPÄÄTÖS MUISTIO Liite 1 HSO/SUKE/Raija Volk 27.6.2017 AVUSTUSTEN JAKOPÄÄTÖS 1 Sosiaali- ja terveysministeriön toimivalta, avustussäännökset ja valtion talousarvio Arpajaislain 17 b :n 1 momentin pääsäännön mukaan

Lisätiedot

Opetus- ja kulttuuriministeriön asemointitilastot 2016 yliopistoille Katsaus talouteen ja henkilöstöön

Opetus- ja kulttuuriministeriön asemointitilastot 2016 yliopistoille Katsaus talouteen ja henkilöstöön Asemointitilastot 2016; Yhteinen osio katsaus talouteen ja henkilöstöön 1 Opetus- ja kulttuuriministeriön asemointitilastot 2016 yliopistoille Katsaus talouteen ja henkilöstöön Sisällys: Kuvio 1a: Tilikauden

Lisätiedot

Lunastuslainsäädännön korvausperusteiden tarkistaminen - Lunastuslakityöryhmän mietintö

Lunastuslainsäädännön korvausperusteiden tarkistaminen - Lunastuslakityöryhmän mietintö Lausuntopyyntö 02.04.2019 VN/882/2018 Lunastuslainsäädännön korvausperusteiden tarkistaminen - Lunastuslakityöryhmän mietintö Johdanto Oikeusministeriö asetti 21.2.2018 työryhmän valmistelemaan ehdotuksen

Lisätiedot

HTH 2018 RAPORTOINNIN TULOKSET

HTH 2018 RAPORTOINNIN TULOKSET HTH 2018 RAPORTOINNIN 1.1.-30.6.2018 - TULOKSET TULOKSET Valtion henkilömäärät 2018 (ennuste)a 2017issa Muutosis Henkilö lkm. 73 500 72 500 +1,3% HTV 71 300 71 100 +0,2% Toimisto-HTV 56 900 55 900 +1,8%

Lisätiedot

Läsnä pj. Mauri Pekkarinen /kesk vpj. Marjo Matikainen-Kallström /kok (11 osittain, 12 ja 13 ) jäs. Lars Erik Gästgivars /r

Läsnä pj. Mauri Pekkarinen /kesk vpj. Marjo Matikainen-Kallström /kok (11 osittain, 12 ja 13 ) jäs. Lars Erik Gästgivars /r TALOUSVALIOKUNTA Torstai 11.4.2013 kello 12.00-13.40 Läsnä pj. Mauri Pekkarinen /kesk vpj. Marjo Matikainen-Kallström /kok (11 osittain, 12 ja 13 ) jäs. Lars Erik Gästgivars /r Johanna Karimäki /vihr Pia

Lisätiedot

Ajankohtaista - 14 päivän jälkeen

Ajankohtaista - 14 päivän jälkeen Ajankohtaista - 14 päivän jälkeen 1 Mission possible: access on, ilmatilaa on 2 Painopisteet Lapsivaikutusten arviointi ja lapsibudjetointi Lapsiystävällinen työelämä Lasten Suomi - kuuleminen, kohtaaminen

Lisätiedot

TORI-siirtojen tilannekatsaus. TORI-hankkeen ohjausryhmä

TORI-siirtojen tilannekatsaus. TORI-hankkeen ohjausryhmä TORI-siirtojen tilannekatsaus TORI-hankkeen ohjausryhmä 2.9.2015 Siirtojen kokonaistilanne 1.6.2015 Työntekijät Yht n.1000 Sopimukset M Yht n. 250 M 250 50 132 618 37 163 Siirretty TORI Siirrettävä TORI

Lisätiedot

KANSALAISYHTEISKUNTAPOLITIIKAN NEUVOTTELUKUNNAN KOKOUS 2/2012

KANSALAISYHTEISKUNTAPOLITIIKAN NEUVOTTELUKUNNAN KOKOUS 2/2012 PÖYTÄKIRJA OM005:00/2012 5.12.2012 KANSALAISYHTEISKUNTAPOLITIIKAN NEUVOTTELUKUNNAN KOKOUS 2/2012 Aika: keskiviikko 5.12.2012 klo 11-13 Paikka: Aktia-Sali, Allianssi-talo (Asemapäällikönkatu 1, Helsinki)

Lisätiedot

Lait vapaaehtoistoiminnasta ja vapaaehtoistoiminnan kehittämishankkeet. Niklas Wilhelmsson Neuvotteleva virkamies Oikeusministeriö

Lait vapaaehtoistoiminnasta ja vapaaehtoistoiminnan kehittämishankkeet. Niklas Wilhelmsson Neuvotteleva virkamies Oikeusministeriö Lait vapaaehtoistoiminnasta ja vapaaehtoistoiminnan kehittämishankkeet Niklas Wilhelmsson Neuvotteleva virkamies Oikeusministeriö 1 Taustaa Valtiovarainministeriö asetti 9.2 30.10.2015 työryhmän selvittämään

Lisätiedot

Lisätietoja tästä asiasta antaa osastopäällikkö Minna-Mari Kaila, puh ,

Lisätietoja tästä asiasta antaa osastopäällikkö Minna-Mari Kaila, puh , LUOLUOL 241606 1 (5) 26.9.2017 MMM032:00/2017 1568/01.01./2017 Jakelussa mainitut NIMEÄMISPYYNTÖ, ELINTARVIKEMARKKINALAINSÄÄDÄNTÖÄ VALMISTELEVA TYÖ- RYHMÄ Jakelussa mainittuja tahoja pyydetään nimeämään

Lisätiedot

Ehdokkaat vaalipiireittäin 10 vaalipiiriä, joista valitaan 30 valtuutettua

Ehdokkaat vaalipiireittäin 10 vaalipiiriä, joista valitaan 30 valtuutettua 1/6 Ehdokkaat vaalipiireittäin 10 vaalipiiriä, joista valitaan 30 valtuutettua Keskusvaalilautakunnan kokouksessa 21.9.2016 vahvistama ehdokasasettelu vaalipiireittäin. Keskusvaalilautakunta on täydentänyt

Lisätiedot

Jatkuvan oppimisen kehittämistarpeet

Jatkuvan oppimisen kehittämistarpeet Osaamisen, sivistyksen ja innovaatioiden Suomi -neuvotteluryhmä Jatkuvan oppimisen kehittämistarpeet 14.5.2019 Projektijohtaja Helena Mustikainen Elinikäinen oppiminen vaikuttavana investointina Hallinnon

Lisätiedot

Järjestöt digitalisoituvassa yhteiskunnassa. Miten hyödyntää teknologian mahdollisuuksia

Järjestöt digitalisoituvassa yhteiskunnassa. Miten hyödyntää teknologian mahdollisuuksia Järjestöt digitalisoituvassa yhteiskunnassa Miten hyödyntää teknologian mahdollisuuksia Ikäteknologiakeskuksen verkostotapaaminen 1.12.2016 Vesa Kurikka Esityksen sisältö 1. Digitalisaatio mitä se on?

Lisätiedot

JULKISEN HALLINNON TIETOHALLINNON NEUVOTTELUKUNNAN ASETTAMINEN

JULKISEN HALLINNON TIETOHALLINNON NEUVOTTELUKUNNAN ASETTAMINEN VALTIOVARAINMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Neuvotteleva virkamies VM/2673/00.01.00.00/2018 Heikki Talkkari 10.1.2019 VM210:00/2018 LUONNOS JULKISEN HALLINNON TIETOHALLINNON NEUVOTTELUKUNNAN ASETTAMINEN 1.

Lisätiedot

Maakuntien viitearkkitehtuuri - Landskapens referensarkitektur

Maakuntien viitearkkitehtuuri - Landskapens referensarkitektur Valtiovarainministeriö Lausuntopyyntö 27.02.2018 VM040:00/2017 Maakuntien viitearkkitehtuuri - Landskapens referensarkitektur Johdanto Tämä lausuntopyyntö koskee maakuntien viitearkkitehtuuria, jota on

Lisätiedot

Asia: lausuntopyyntö metropolihallintolakia valmistelevan työryhmän väliraportista

Asia: lausuntopyyntö metropolihallintolakia valmistelevan työryhmän väliraportista LAUSUNTO Helsinki 10.6.2014 Viite: Lausuntopyyntö VM093:00/2013 (16.4.2014) Asia: lausuntopyyntö metropolihallintolakia valmistelevan työryhmän väliraportista SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry on valtakunnallisten

Lisätiedot

palvelukokonaisuus Muokkausoikeudet: Verohallinto Vesanto Vesilahti Veteli Vieremä Lausunto annettu: Viestintävirasto

palvelukokonaisuus Muokkausoikeudet: Verohallinto Vesanto Vesilahti Veteli Vieremä Lausunto annettu: Viestintävirasto Verohallinto Vesanto Vesilahti Veteli Vieremä Viestintävirasto Vihti Viitasaari Vimpeli Virolahti Virrat Väestörekisterikeskus Vöyri Ylitornio Ylivieska Ylöjärvi Ympäristöministeriö Ypäjä Ähtäri Äänekoski

Lisätiedot

Kertomusluonnoksesta annetut lausunnot

Kertomusluonnoksesta annetut lausunnot Kertomusluonnoksesta annetut lausunnot Eduskunnan lausumien toimeenpano (1/2014) 341/54/2011 Liikenne- ja viestintäministeriö, 18.12.2013, LVM/2250/02/2013. Maa- ja metsätalousministeriö, 18.12.2013, dnro

Lisätiedot

Arviomuistio laittoman maassa oleskelun tutkintakeinoja ja rangaistusasteikkoa koskevista lainsäädännön muutostarpeista

Arviomuistio laittoman maassa oleskelun tutkintakeinoja ja rangaistusasteikkoa koskevista lainsäädännön muutostarpeista Lausuntopyyntö 06.06.2017 OM 23/41/2016 Arviomuistio laittoman maassa oleskelun tutkintakeinoja ja rangaistusasteikkoa koskevista lainsäädännön muutostarpeista Johdanto Maahanmuuton ministerityöryhmän

Lisätiedot

KANSALAISYHTEISKUNTAPOLITIIKAN NEUVOTTELUKUNNAN KOKOUS 1/2012

KANSALAISYHTEISKUNTAPOLITIIKAN NEUVOTTELUKUNNAN KOKOUS 1/2012 6.9.2012 PÖYTÄKIRJA KANSALAISYHTEISKUNTAPOLITIIKAN NEUVOTTELUKUNNAN KOKOUS 1/2012 Aika: Perjantai 24.8.2012 klo 9.00 12.00 Paikka: Säätytalo, Snellmaninkatu 9 11 Läsnä: Puheenjohtaja Hanna-Mari Manninen,

Lisätiedot

YHTEENVETO LAUSUNTOPYYNNÖSTÄ JULKISEN HALLINNON TIETOHALLINNON NEUVOTTELUKUNNAN ASETUKSEN MUUTOKSESTA JA NIMEÄMISPYYNNÖSTÄ NEUVOTTELUKUNTAAN

YHTEENVETO LAUSUNTOPYYNNÖSTÄ JULKISEN HALLINNON TIETOHALLINNON NEUVOTTELUKUNNAN ASETUKSEN MUUTOKSESTA JA NIMEÄMISPYYNNÖSTÄ NEUVOTTELUKUNTAAN MUISTIO VM129:00/2015 Julkisen hallinnon ICT-toiminto neuvotteleva virkamies Heikki Talkkari 9.2.2016 YHTEENVETO LAUSUNTOPYYNNÖSTÄ JULKISEN HALLINNON TIETOHALLINNON NEUVOTTELUKUNNAN ASETUKSEN MUUTOKSESTA

Lisätiedot