Kansi, köli, sisustus ja purjeet

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kansi, köli, sisustus ja purjeet"

Transkriptio

1 Kansi, köli, sisustus ja purjeet

2 2 Suunniteltu voittamaan Victoria johtaa Australiassa One Ton Cupia 1972 Swan 37, rungon numero 12, laskettiin kajuutan oviaukossa olleen kilven mukaan vesille Tilaaja oli tukholmalainen kilpapurjehtija Göran Lundberg, ja veneelle annettiin nimeksi Victoria. Purjetunnukseksi tuli OR S 202. Lundberg kilpaili varteenotettavasti mm. Tarantella II:sta vastaan ja kävi (rahtilaivalla?) One Ton Cupissa Australiassa (http://nla.gov.au/nla.pic-vn ). Edellisenä vuonna 1971 S&S Swan 37 Stormy Petrel oli voittanut One Ton Cupin Uuden Seelannin Aucklandissa. Victoria mainitaan Heinz Ramm-Schmidtin kirjassa Historien om Swanen Tarantella. Purjeita kilpaveneessä tarvittiin paljon. Niitä on 14 jäljellä, mm. 3 spinaakkeria. Felix Folkebo osti Victorian vuoden 1976 paikkeilla ja myi 1978 professori Martti Pulkkiselle Turkuun. Helsinkiläinen Antti Mälkönen osti veneen ehkä 1983 ja Kimmo Vasenius takaisin Turkuun 1997 ja vaihtoi veneen nimeksi Pohjanneito. Veneestä on IOR-mittakirja ja muita dokumentteja aivan alusta lähtien.

3 3 Valmiina valtamerille Pohjanneito Suomessa kesällä 1999 Veneen sisätila on rungon rakentamisen ajankohdalle tyypillisesti yhtenäinen keulapiikistä takalokeroon. Mitään veden- tai kaasunpitäviä laipioita ei ollut. Swan 37 on useimmiten sisustettu keltaisella kotolla, mutta tämän veneen sisustus on tiikkiä. Moottori on alunperin ollut hyvin pienitehoinen ja korvattu vuoden 1988 paikkeilla 27 hv:n Yanmar 3GM30F:llä. Alkuperäisen pinnaohjauksen sijaan oli asennettu Nautorin valmistama ruoripylväs, peräsinpinnakin on tallella. Istumalaatikon neljä vinssiä oli korvattu Lewmarin itseskuuttaavilla vinsseillä. Genualle oli asennettu Harkenin rullalaite. Vene nostettiin syksyllä 1998 Laten halliin Pansioon. Pohjasta oli 10 vuotta aikaisemmin poistettu gelcoatit ja maalattu epoksiprimeri. Pohja hiekkapuhallettiin pohjamaalia ja kuitua myöten. Sisältä purettiin kaikki, mikä irti lähti lukuun ottamatta ruoria ja moottoria, jotka vaikuttivat luotettavilta. Runko hiottiin sisäpuolelta ja maalattiin polyesterillä valkoiseksi. Laipioista ja muista kiinteistä puupinnoista lakka kaavittiin maalinpoistoaineella, irrotetuista osista kuumailmapuhaltimella. Puut hiottiin ja lakattiin 4 6 kertaan. Vedenalaiseen osaan maalattiin Awlgripin ohjeiden mukaan useita kerroksia epoksia. Vapaalaidat hiottiin, täytettiin ja maalattiin Awlgripin Snow White maalilla. (Lähimmäksi alkuperäistä sävyä päästäisiin, kun sekoitetaan tasan AwlGripin maaleja Snow White ja Off White.) Masto hiekkapuhallettiin, pohjamaalattiin, tasoitettiin ja maalattiin epoksilla. Töistä kirjoitettiin tarkat päiväkirjat. Instrumentit säilytettiin. Uusiksi hankittiin vain tutka ja myöhemmin AIS ja loki vaihdettiin ja kaiku osittain. Vedenlämmitin ja suihku asennettiin WC-tiloihin ja sähköinen ankkuripeli etukannelle.

4 4 Välimerelle Vene purjehdittiin Tanskan ympäri Skotlantiin, Kaledonian kanavaa Atlantille, Irlannin länsirannikkoa etelään ja Ranskaan. Baskimaassa käytiin ja tultiin Espanjan pohjoisrannikkoa Portugaliin, Gibraltariin ja talvehdittiin kentällä Espanjan Almerimarissa. Keväällä 2002 seilattiin Baleaarien, Sardinian ja Messinansalmen kautta Manner-Italian kaakkoiskärkeen ja sieltä Kreikkaan Korfun saareen. Kreikassa ja Turkissa viihdyttiin syksyyn 2008 asti. Vene purjehdittiin 2009 länteen ja talvehdittiin Lissabonissa. Kesällä 2010 purjehdittiin Englannin kanaalin kautta Suomeen. Välimeren vuosista on kirjoitettu kymmenen erillistä kertomusta. Hiottu, laminointu ja maalattu Kölin trimmilaipan paikka ja pilssi sisältä hiottuna ja maalattuna Välimeren purjehduksissa oli haalistunut niin mies kuin venekin. Taaimmainen köliruuvi (siksi sitä luultiin) oli ruvennut hieman vuotamaan, kansi oli kuluneen näköinen ja maalipinta himmentynyt. Vene kuljetettiin Piikkiöön Lasse Ristikankareen halliin. Eniten huolestutti pilssin vuoto. Köliruuvien kaikki mutterit avattiin ja kierteet puhdistettiin, koska valmistauduttiin pudottamaan koko köli. Sisältä irrotettiin maston jalka, joka vietiin modifioitavaksi, hiekkapuhallukseen ja kuumagalvanointiin. Samalla galvanoitiin myös nostosilmä. Maston alapää oli syöpynyt, siitä sahattiin 70 mm pois ja jalkaa korotettiin yhtä paljon. Maston jalka oli kiinnitetty 8 mm:n ruuveilla kahteen kölitukkiin. Ruuvit vaihdettiin 10 mm:n paksuisiksi. Lyijykölin ja rungon saumat hiottiin esiin ja havaittiin, että lyijykölin peräosassa on lasikuitukotelo ja sen jättöreunassa haponkestävästä teräslevystä valmistettu vahvike. Vuotava, takimmaisin ruuvi ei ollutkaan kiinni lyijykölissä, vaan tukki pilssistä vaahdolla täytettyyn lasikuitukoteloon johtavan rei'än. Kotelossa on saattanut olla trimmilaipan mekanismi. Laipan vaikutus mittalukuun tuli aikoinaan haitalliseksi ja siksi

5 5 niitä poistettiin. Ruuvi ei ollut 20-millinen niin kuin muut, vaan tuumakierre 3/4. Kölin peräosan kotelo oli täynnä aivan vettynyttä vaahtoa ja siitä johti ylös kanava ruuviin alapintaan, eikä ruuvin reikää ilmeisesti ollut tiivistetty lainkaan, vaan oli laminoitu umpeen pilssin puolelta. Vesi tunkeutui laminaattien välistä pilssiin.kölin pystykoteloon porattiin muutama 40 mm:n aukko, joiden kautta vaahdot poistettiin paineilmalla ja porakoneella pyöritetyillä rasseilla. Sitten annettiin kuivua. Rungon ja lyijykölin sauma oli etuosastaan elänyt, mutta keskeltä ja takaa virheettömästi kiinni rungossa. Lyijykölin ja lasikuitukotelon pystysaumaa ei edes huomattu ennen kuin se hiottiin esiin. Lasikuitukotelo on yhtenäistä laminaattia rungon kanssa. Monen viikon kuivattamisen jälkeen trimmilaipan reikä täytettiin, pohjaan laminoitiin mattoa ulko- ja sisäpuolelle, ontelo täytettiin hartsilla ja kölin saumat ja takareuna laminoitiin matolla ja epoksilla. Kaiun anturi oli toiminut hyvin, mutta vastoin Laipioiden alareunat olivat kostuneet ohjekirjaa anturin tukemiseen oli käytetty tiikkiä. Se poistettiin varovasti ja tilalle laminoitiin matto. Anturia ei vaihdettu ja kuivaan tilaan sisäpuolelle puu jätettiin. Kaiun näyttölaite oli vaihdettu aikaisemmin, joten uuden instrumentin anturi jäi varaosaksi. Ruffin keskimmäisten laipioiden alapintojen laminaatit olivat irronneet rungosta noin 100 mm:n pituuksilta. Pentteristä jouduttiin purkamaan astiakaappi, kylmäboksin ympäristö ja allaskaappi. Pilssi karhennettiin kauttaaltaan. Päälaipion alareunasta poistettiin kostunut vaneri ja uusi laminoitiin paikoilleen. Vanhan lokin läpivienti WC:n ja vaatekaapin välistä pilssistä laminoitiin umpeen. Alkuperäiset kölitukit olivat ylösalaisin olevan L-kirjaimen muotoisia ja varsin ohuita. Niiden päällä oli tiikkirimoista koottu kehikko, joka oli hyvin säilynyt. Kölitukit laminoitiin ylösalaisin olevan U-kirjaimen muotoisiksi ja yläpintaa korotettiin 20 mm niin, että turkkilevyjen alapinnat jäivät entiselle tasolle. Pilssi hiottiin ja maalattiin. Laipioiden kiinnitysten korjaamisen takia sähkö- ja vesijohdot sekä pilssipumppujen letkut purettiin.

6 6 Keulaan, salonkiin ja peräkajuuttaan Alkuperäiset turkkilevyt olivat kolhiintuneet, säröilleet ja kuluneet niin, että ne päätettiin uusia kauttaaltaan. Valmistettiin uudet levyt, jotka lakattiin seitsemään kertaan kiiltävällä lakalla ja pinta Spinnakerin Eggshellillä. Moottorin ilmanvaihto ja äänieristys oli toteutettu vaillinaisesti. Peräkajuutan turkkilevyn keskustaa korotettiin niin, että alle mahtui pakoputken ja sen äänenvaimentimen lisäksi kaksi 75 mm:n ilmanottoputkea. Polttoainetankin edessä oleva levy valmistettiin uudestaan ja sen sisäpinnassa nousee kaksi koteloa, joista putket menevät polttoainetankin yläpuolella perälokeroon. Etummainen konekoppa oli nykyiselle moottorille liian lyhyt eikä takimmainen istunut kunnolla. Moottorin ympäristö laminoitiin uudelleen ja eteen ja taakse rakennettiin uudet kopat niin, että niihin mahtuivat myös äänieristeet. Istumalaatikon etuosasta moottoritilan kautta läpivientiin johtanut tyhjennysletku poistettiin ja laatikon ja pohjan läpiviennit laminoitiin umpeen. Uudet letkut asennettiin laatikon peräosasta laatikon penkkien poistoletkujen läpivienteihin. Moottorin asennus ei ollut osunut keskelle venettä ja oikaistaessa piti modifioida merivesipumpun kiinnityslaippaa ja kumityynyjen asennuskulmakkeita. Jäähdytysnesteen paisuntasäiliö, akselin läpiviennin paisuntaletku ja polttonesteen vedenerotin kaikkine letkuineen uusittiin. Hallintalaitteen vaijerit, polttoaineen siirtopumppu ja paperisuodatin koteloineen uusittiin.

7 7 Vaihdelaatikko irrotettiin ja tarkastettiin. Sen kaksoiskartio havaittiin kuluneeksi ja vaihdettiin uuteen. Kiillottuneet vastakupit karhennettiin. Äänenvaimentimen syöpynyt yhde hitsattiin kuntoon ja moottorista tuleva letku vaihdettiin. Akselin läpiviennin tiivisteeksi vaihdettiin vesivoideltu Packless Seal System. Sen huohotinletkuksi jätettiin edellisen tiivisteen öljyletku ja säiliö.

8 8 Uusi tiikkikansi Vanha tiikkikansi purettiin. Rimojen paksuus oli enää 7 mm ja ne irtosivat varsin helposti. Helojen alta rimat olivat tiukemmassa ja bbpuolella irtosivat pieninä sälöinä. Tiikin alta ei muovikantta ollut kauttaaltaan hiottu, ja kaikki aikaisemmat reiät ja aukot oli jätetty avoimiksi. Kitti oli varsin huonosti kiinni sekä kannessa että rimoissa. Kaidepylväiden jalat irrotettiin. Kulmahiomakoneella hiottiin muovikannesta musta massa pois. Jyrsimellä puhdistettiin ruffin ja sivukannen kulma ja taltalla varvaslistojen ja sivukannen sauma. Kaikista aukoista hiottiin reunat ja liimattiin tulpat ja täytettiin kaksikomponenttikitillä. Sivukannen sisäreunassa sb-polvion kohdalla oli säröjä, joista vuosi sb-kryssillä vettä sisään niin, että salongin istuintyyny oli aina siirrettävä alta pois. Kaikki hapertunut laminaatti hiottiin pois, jolloin kansi meni paikoin auki. Ruffin sisäpuolelle polvion sisäkärjen ja sivukannen väliin teetettiin 5 mm:n paksuisesta haponkestävästä teräksestä L-profiili. Sen kohdalta leikattiin ikkunaseinän vaneri pois. L-profiilit karhennettiin käyttämättömällä numeron 36 laikalla ja rustirautojen yläpäät kiillotettiin. Lprofiili laminoitiin ruffin katon pystyseinämään. Rakenne siirtää polvion kärjen voimat puristuksena laajalle sivukanteen ja ruffin pystyseinän laminattiin. Sama tehtiin bb-puolelle, vaikka siellä ei vaurioita ollutkaan. WC:n ja välikön ikkunoiden kohdalta vanerista poistettiin kaksi ulointa kerrosta, Maestro opastaa purkamiseen, mutta tekee itse taitoa vaativat työt

9 9 mutta sisin vain hiottiin voimakkaasti. Muiden ikkunoiden kohdalta vanerit hiottiin. Kaikkiin leikattiin levyt, lakattiin kahdeksaan kertaan ja liimattiin epoksilla paikoilleen. Jukova toimitti mittojen mukaan toimittamat alumiinirunkoiset ikkunat kiinnitettiin paikoilleen. Jyrsimellä hiottiin pois vialliset kohdat ja korjattiin suunnatulla matolla ja epoksilla. Tiikkilankut sahattiin laudoiksi ja rimoiksi ja höylättiin. Kansi imuroitiin huolellisesti ja korjattavat kohdat laminoitiin, jotka taas hiottiin. Rimat sovitettiin paikoilleen ja niiden alle pantuun kartonkiin piirrettiin hakapuut ja leveät rimat, jotka sahattiin ja sovitettiin paikoilleen. Porattiin 1300 tulppaa. Kaikki tiikkirimat irrotettiin, imuroitiin huolellisesti ja pestiin asetonilla. Kannesta hiottiin ruuvien jättämät kohoutumat, imuroitiin ja puhdistettiin asetonilla. Kannelle levitettiin Inerta-epoksia ja rimat ruuvattiin ja tulpat lyötiin paikoilleen. Tulpat katkaistiin kulmahiomakoneella ja koko kansi hiottiin. Saumat massattiin Sikaflexilla, annettiin kuivua pari viikkoa, hiottiin tasohiomakoneella paperilla 60, mutta ei puuta pois. Musta massa hiottiin paperilla 80 niin, että huntu jäi ja sitten helojen kohdilta sileäksi paperilla 120 ja 180. Kaikkien helojen alle leikattiin 4 mm:n neopreenikumista alustat, joihin porattiin ruuvin kokoisella terällä reiät. Ruuvit pantiin heloihin ja alustasta läpi ja niiden kaulat massattiin Sikaflexillä. Keula- ja peräpulpetit puhdistettiin, kiillotettiin ja niihin asennettiin LED-kulkuvalot. Keulapulpetin kiinnitysjalat Genuan kiskojen kummallakin sivulla oli lasikuitukannessa alun perin ollut kolmion muotoinen harjanne, ettei kiskoon lyö varpaitaan. Ne oli tiikkikannen alta hiottu pois, mutta samalla oli korkeimmasta osasta menetetty lähes koko laminaatti ja kannessa näkyi säröjä veneen pitkittäissuuntaan. asennettiin ja kummankin keskelle porattuun reikään kiinnitettiin Sikaflexillä selvästi jalan yläpuolelle ulottuva alumiiniputki, jonka läpi sähköjohto kulkee. Samoin tehtiin peräkehikon takimmaiselle bb-jalalle. Keulan kehikko meni paikoilleen varsin ahtaasti. Sähköjohdon löysät poimutettiin yläpäähän. Peräkaidetta siirrettiin taakse päin niin, että takimmaiset kaidepylväät tulivat poikittaisen tiikkilistan päälle. Tämäkin kaide oli vuosien mittaan sen verran kokenut, että jalkaheloille jouduttiin etsimään sopivat asennot ja kolauttamaan kaidetta jonkin verran puunuijalla paikoilleen. Kaidepylväiden jalat kiinnitettiin myös kumilaattojen päälle 2 kiinteällä ja 2 uppokantaisella 8 mm:n kuusiokoloruuvilla. Keulaan ja perään ostettiin Jukovan 335 mm:n knaapit, joiden alle leikattiin kumilaatat ja porattiin 10 mm:n ruuveille reiät. Keulan knaapi sovitettiin kannen umpilaminaatin kohtaan hieman entistä knaapia edemmäksi niin, että kaikki mutterit ovat nyt keulapiikissä. Perään kiinnitettiin kulmiin 2 knaapia umpilaminaatin kohtiin. Imutyhjennyksen (bb) hela kiinnitettiin hieman keskemmälle niin, että se ei ollut yhtään varvaslistan päällä ja makeanveden (sb) täyttöhelaa siirrettiin laitaa kohti niin pitkälle, ettei se vielä jäänyt spinnupuomin alle.

10 10

11 11 Genuan skuuttikiskojen alle leikattiin neopreenikumista listat ja kiinnitettiin paikoilleen 6x60 mm:n kuusiokoloruuveilla. Ruuveihin pantiin ensin Sikaflexia. Salongin yläkannen kaikki helat irrotettiin. Entiset, auki jätetyt aukot ja ne, joihin heloja ei enää kiinnitetty, laminoitiin umpeen. Kannella sijainneet spinaakkerin skuuttivinssit oli aikaisemmin siirretty käytettäviksi istumalaatikosta. Alkuperäisistä paikoista kansi oli painunut ja laminoitiin tasaiseksi. Puiset käsikahvat olivat kuluneet ja Keulan luukku poistettiin. Kumpaakin varten oli alkuaan porattu 8 kpl 8 mm:n reikiä ja kahvat oli kiinnitetty 8:lla 1/4 (6,2 mm) pinnaruuvilla, mutta laminaattien välistä vaahtoa ei ollut korvattu kovalla täytteellä. Puukahvat korvattiin 16 haponkestävällä metallihelalla ja 25 mm:n putkella. Vanhat reiät täytettiin. Jokaista helaa varten porattiin 2 reikää. Alempaan laminaattiin ja vaahtoon porattiin 20 mm:n aukot, jotka täytettiin polyesterillä, ja ruuveille porattiin 6 mm:n rei'ät. Kansi maalattiin kahteen kertaan alkydimaalilla Miranol G162 ja jälkimmäiseen

12 12 sekoitettiin noin 80 g Hempelin Anti-slip Pearls (kvartsia). Määrä ei vaikuttanut värisävyyn. Helojen alle leikattiin 3 mm:n neopreenikumista tehdyt laatat tiivisteiksi. Ruuvit vaihdettiin paikoin pitempiin, paksuudet ovat 6 mm ja 8 mm kannoiltaan joko uppo tai kaksoiskupu, väännin PZ tai kuusiokolo. Keulan luukun polykarbonaattilevy oli vielä koossa, mutta paikoin lohkeillut ja säröjä näkyi paljon. Tiikkiosat olivat hapertuneet ja luukku vuosi. Sarana oli syöpynyt rikki. Luukun tilalle asennettiin Lewmarin Ocean sarjan luukku, jolle ensin laminoitiin kaulus. Sitä varten tehtiin muotti. Pyöreän valoaukon tilalle asennettiin Lewmarin Ocean-sarjan luukku. Se aukeaa eteen, ja yksipistenostoa varten tehdään makaavan H-kirjaimen muotoinen puinen suoja pantavaksi saranan ja nostoraksin väliin. Luukut ja ikkunat Salongin luukku ja istumalaatikkoon avautuva ikkuna Spray hoodin kaareen köysiä varten porattuihin kahteentoista reikään teetettiin haponkestävästä putkesta päistään laajennetut helat, jotka sovitettiin paikoilleen ja tiivistettiin Sikaflexilla. Ikkunalevyt oli upotettu runkoon, mutta laminaatti oli reunoista paikoin rikkoutunut. Kehykset olivat kuluneet ja ikkunat päätettiin uusia. Saman näköisiä alumiinikehyksiä ei löydetty, vaan Jukovasta tilattiin mahdollisimman tarkkaan ulkomitoiltaan samat. Istumalaatikon kehyksiksi teetettiin ulos aukeavat. Laipion alareunan uudelleen laminointia varten pentteri purettiin. Kaareva seinä päällystettiin uudelleen viilulla ja tasojen vaurioituneiden listojen tilalle työstettiin tai laminoitiin tiikkiviilusta uudet. Jalkalista, joka ennen oli ollut vain turkkilevyn tasossa, laminoitiin tiikkiviilusta. Sähköputket koottiin uudestaan ja kupariputket vaihdettiin osittain. Keulakajuutasta, sivukansien alta ja peräkajuutasta irrotettiin tiikkikannen uusimisen takia kaikki helat ja purettiin sisäverhoilu.

13 13 Hiottu, maalattu ja asennettu uudestaan Kestäviksi pinnoitetu pohjalevyt Perälokeroon oli vuoden 2000 jälkeen asennettu paljon instrumentteja, lämmitin oli poistettu ja kaasupullon kotelo rakennettu keulapiikkiin. Syksyllä 2010 uutta tiikkikantta rakennettaessa lokerosta poistettiin suihku, mutta kuuma- ja kylmävesiputki jätettiin sulkuineen paikoilleen. Navtexin antenni läpivienteineen poistettiin. Radioamatööriaseman antenniviritin poistettiin, samoin kannen läpivienti antennikaapelia varten. Aurinkopaneelien syöttöjohdon läpivienti poistettiin. Syksyllä 2011 takalokero tyhjennettiin, letkut ja sähköjohdot irrotettiin. Kannen alapinnasta irrotettiin kaikki kaapelit ja letkut. Alapinta ja laitojen sisäpinnat hiottiin ja maalattiin valkoisella polyesterillä. Aikaisemmin asennettuihin 6 ja 8 mm:n ruuveihin kiinnitettiin suuria ruostumattomia kiristimiä ja niihin kiinnitetyillä nippusiteillä nostettiin kaikki letkut mahdollisimman ylös. Polttoainetankin huohotin pujotettiin istumakaukaloa kiertävän reunukseen sisäpuolelle ylimmäksi. Letkun alapuolelle asennettiin sähköjohdoille 32 mm:n PP-putki. Toinen nousee sähkökeskukselta kannen sisäpinnan tasossa bb-laitaa pitkin peräpeiliin. Sen alapuolelle ja

14 14 bb-laitaan kiinnitettiin 32 mm:n PP-putket ja niihin vedettiin kaikki sähkökaapelit. Lokeroon sisälle, takakannen alapintaan asennettiin LED-valaisin. Perälokeron pohja karhennettiin ja maalattiin samaan sävyyn kajuuttojen pilssien kanssa. Kaasupullon alkuperäinen kotelo tiivistettiin. Kotelon pohja-akselin bb-kiinnike muutettiin avattavaksi. Alkuperäinen kaasun kupariputki poistettiin ja tilalle asennettiin uusi. Polttoainetankin huohotinletku kiinnitettiin taaimmaisiin pohjan läpivienteihin keskelle venettä. Toiseen läpivientiin tulee kaasulokeron yläosan tuuletusletku. Kolmas läpivienti on vain tukittu, eniten vasemmalla olevaan on kiinnitetty luukun urasta lähtevä viemäri. Kaasulokeron alaosan tuuletusletku on kiinnitetty alemmaksi pilssiin, 38 mm:n viemäriputkien etupuolelle. Huoltoliike Nukari Oy kävi tekemässä liitostyöt. Perälokeron alkuperäiset erilliset pohjalaudat oli poistettu 1998 ja tilalle leikattu vanerista uudet. Niitä oli vuosien mittaan muokattu ja uudet levyt leikattiin keväällä Niitä on neljä kappaletta, joista isot laitimmaiset kiinnitetään ruuveilla alla oleviin puisiin tukipalkkeihin.

15 15 Lämpöä sisään ja vettä ulos Lämmittimen sijoituspaikoiksi harkittiin perälokeroa, jossa Nautorin asentamana sijaitsee kaasupullo, tai vaatekaappia, josta kuuman ilman voisi johtaa vain keskiveneeseen ja keulaan, eikä korvausilmaa saisi ulkoa. Pohdinnan ja mittailun jälkeen päädyttiin Safiren lämmittimeen 3600Di, joka mahtui WC:n kalustekuoren ja rungon väliin. Korvausilma tuodaan perälokerosta aikaisemmin asennettua 75 mm:n putkea pitkin ja toinen saman kokoinen putki keulapiikistä, jolloin keulaan virtaa kajuutasta lämmintä ilmaa. Kuuman ilman putkista toinen kiertää salonkiin maston kohdalle WC:hen tehdyn kotelon kautta ja toinen taakse navigointipöydän jalkatilaan ja peräkajuuttaan. Koaksiaalinen pakoputki johdettiin WC:hen tehdyn toisen kotelon kautta kannelle bbdoradin eteen. Sisempää putkea pitkin kulkevat pakokaasut ulos ja ulomman putken ja sisemmän putken välissä palamiseen tarvittava ilma lämmittimeen sisään. Polttoaine imetään tankista. Pumppu asennettiin navigointipöydän vasemmalla puolella olevaan etumaiseen lokeroon. Letku on kiinnitetty rakenteisiin ja laipion ja muiden levyjen läpivienneissä vahvistettu kulumista vastaan päälle kiinnitetyllä paksummalla letkulla. Tankin läpivientiputki asennettiin bbpuolelle. Ohjausrasia asennettiin kajuuttaan kirjahyllyn yläpuolelle, termostaatti salongin etumaisen lokeron etupuolelle pitkittäiseen levyyn. Sähkö syötetään navigointipöydän istuimen vierestä kannen alta automaatista 6 mm2 kaapeleilla. Jätevesiletkut vaihdettiin. Haponkestävästä teräksestä valmistettujen tankkien messinkiset läpiviennit oli tiivistetty vain Sikaflexillä eikä se ollut riittänyt, monet yhteet olivat syöpyneet hyvin ohuiksi. Messinkiset Tkappaleet ja mutkat olivat syöpymättömiä. Kumpikin jätevesitankki irrotettiin, koeponnistettiin ja vuodot hitsattiin. Septiktankin alanurkan läpivienti poistettiin ja hitsattiin umpeen. Tankin kannen läpiviennin tilalle hitsattiin pohjan lähelle ulottuva 38 mm:n putki ja huohottimen läpivienti vaihdettiin haponkestäväksi. Harmaavesitankin kaikki kolme läpivientiä vaihdettiin haponkestäviksi ja tiivistettiin Orenkailla ja kumilaatoilla. Hanat ja yhteet vaihdettiin. Pilssi hiottiin ja maalattiin WC:n kaapista, väliköstä, vaatekaapista, keulakajuutasta ja kummastakin jätevesitankin lokerosta. Harmaavesipumppu asennettiin vaatekaappiin. Sitä syöttävät suihkusta, pilssistä ja pentteristä tulevat letkut. Niiden valintahanat asennettiin pumpun viereen vaatekaappiin. Septitankin letkut ja valintahanat uusittiin ja WC-kulhon poistoletku asennettiin kaapeissa ylös kannen kautta hanoille. Makeavesipumppu ja merivesipumppu asennettiin vaatekaappiin.

16 16 Alumiinin ja teräksen korroosiota Maston ja puomin syöpymiä Keväällä 1999 masto ja puomi hiekkapuhallettiin, pohjamaalattiin kahteen kertaan ja ruiskumaalattiin epoksilla. Silloin irrotettiin vain muutama hela. Masto oli kannen yläpuolelta rengashelojen alta selvästi syöpynyt ja pari helaa irrotettiin keväällä Syksyllä 2011 irrotettiin saalinkien kaikkien helojen ruuvit (1/4 x 5/8 ) liottamalla CRC:n MoS2 Penetrating Oililla, kuumentamalla butaaniliekillä ja kylmentämällä CRC Rost Flashillä ja TengTool-iskumeisselillä. Kolme katkennutta ruuvia irrotettiin hitsaamalla 8 mm:n mutteri sisäpuolelta ruuviin. Vanttien helojen kohdalta vain helan reunasta oli epoksimaali hieman rikkoutunut. Muutama ruuvi irrotettiin, mutta syöpymiä ei havaittu ja helat jätettiin kiinni. Reunat puhdistettiin ja maalattiin epoksilla. Saalinkien kiinnityshelojen alla ei ollut eristelevyjä, mutta masto oli syöpynyt hyvin vähän, paikoin eloksointikin oli ehjä. Kaikki ruuvit saatiin irti, ne olivat 1/4 kierteitä (6,3 mm), noin 5/8 pitkiä. Syöpymät hiottiin puhtaiksi, pohjamaalattiin epoksilla ja reikiin kierrettiin 6 mm:n Recoil-irtokierteet. Eristeiksi leikattiin muovilevyt ja ruuvit tiivistettiin Duralacilla. Vinssien jalustojen alla ei myöskään ollut eristelevyjä, mutta paljastunut alumiini oli hyväkuntoista. Reikiin kierrettiin Recoilit, muovieristeet leikattiin ja ruuvit tiivistettiin Duralacilla. Veneen köysien käsittely oli aikaisemmin siirretty istumalaatikkoon ja sb pienemmälle vinssille kiinnitettiin vain jalusta. Köysien läpivientien alta masto oli virheetön. Puhdistettiin kuitenkin, pohjamaalattiin epoksilla, kierteet puhdistettiin 1/4 tapilla ja ruuvit tiivistettiin Duralacilla. Köysien ripustuslenkkien ja kannen yläpuolella olevien sankojen alta masto oli muutamin paikoin syöpynyt ohuemmaksi. Nämä pienet paikat täytettiin alumiinilla (Mig) niin, ettei masto kuumentunut, ja hiottiin. Alumiini pohjamaalattiin Light Primerilla ja kierteistettiin saalinkien helojen tapaan. Maston alaosa hiottiin kauttaaltaan ja maalattiin telalla epoksimaalilla Temacoat RM40 -maalilla, sävy RAL Puomin takapään hela irrotettiin. Haponkestävän helan ja alumiiniputken välissä oli sähköeriste, mutta haponkestävien ruuvien ympäristöstä putki oli pahoin syöpynyt. Puomin takapäästä katkaistiin 60

17 17 Ruuvien irrotukseen käytettyjä välineitä ja Recoilin kiertäminen Helojen alle sijoitettiin eristeet ja kierteet suojattiin Duralacilla mm helan kohdalta syöpynyttä alumiinia. Hela avattiin, rullalaakerit puhdistettiin ja voideltiin. Putkeen porattiin uudet reiät ja kaksoiskupukantaiset uraruuvit uusittiin. Genuan bb-skuutin kääntöpyörän jalusta oli pahasti syöpynyt. Pohjaan hitsattiin ehjä levy, hiottiin, pohjamaalattiin epoksilla ja suihkutettiin mustalla alkydilla. Levangin vaunun laakerit olivat täysin jumittuneet. Rullalaakerit saatiin auki voitelunipat avaamalla, mutta ylempiä kuulalaakereita ei auki saatu. Vaunu puhdistettiin ja maalattiin alkydisuihkeella, rullalaakerit puhdistettiin ja voideltiin. Keväällä 2011 Niiniranta toimitti uudet North Sailin purjeet, Venetex uuden spray hoodin ja puominpeitteen.

18 18 Uusia mittareita ja laitteita Kulkuaukon mittarit Moottorin ohjauspaneeli oli siirretty 1999 istumalaatikon bb-laitaan, nyt kaapeli pidennettiin ja sijoitettiin kulkemaan maasähkön syöttökaapelin kanssa samasta aukosta peräkajuutan katon yläpuolella eteen, laipiota pitkin alas ja bb-peräpunkan ja turkkilevyn ali moottorille. Vanha tuulimittari korvattiin aikaisemmin ostetulla Raymarinen ST60+ -sarjan instrumentilla. Philipsin GPS ja Cetrekin ulkonäytön tilalle ostettiin Raymarinen karttaplotteri e7. Kulkuaukon päällä oleva mittaripaneeli uusittiin ja plotterille tehtiin kaulus, joka sovittaa plotterin riittävän syvälle kulkuaukon luukkua suojaavan moduulin sisään. Kulkuaukon luukun suojamoduuli takaaukko korjattiin laminoimalla ja moduulin päälle asennettiin uusi 45 W:n aurinkokenno. Sähköjärjestelmä oli asennettu täydellisesti Sisätilan mittareita ja laitteita uudestaan Myöhempinä vuosina laitteita ja instrumentteja oli hankittu niin paljon lisää, että järjestelmä nyt osittain purettiin ja koottiin uudestaan. Kaapelien asennuksia korjattiin kauttaaltaan ja navigointipöydän ympäristön laitteet irrotettiin ja asennettiin uudelleen. Kaikkiin valaisimiin vaihdettiin LED-polttimot. Maston huippuun oli yhdistetyksi ankkuri- ja kulkuvaloksi jo aikaisemmin asennettu Lopolight. Autoradio poistettiin. Kaikkiin sähköpaneeleihin valmistettiin uudet levyt ja ylähylly. Laitteet kiinnitettiin levyihin, kaapelit laitteisiin ja levyt kiinnitettiin ruuveilla hyllykön raameihin.

19 Taaimmaisessa paneelissa on veneen valoja ilmaisevat ledit, polttoainemittari ja akkumonitori. Seuraavassa ovat automaatit ja kytkimet. Kolmannessa paneelissa on tilaa navtexille ja stereolle. Etumaisen paneelin alla on lämmittimen polttoainepumppu ja levyssä AIS ja nopeus-, tuuli- ja syvyysmittarin moninäyttö. Akkujen maasähkön laturiksi valittiin Ctekin MXS 25, joka asennettiin poistetun tilalle 19 navigointipöydän viereen kannen alle. Sinne sijoitettiin myös VHF:n, lämmittimen, amatööriradion automaatit, akkumonitorin anturi ja maasähkökeskus. Akkulokero puhdistettiin ja maalattiin, kaapelointi uusittiin. Uusiksi instrumenteiksi asennettiin akkumonitori ja GPS:lla varustettu VHF. Sähköpaneelien alla oleva tila kalustettiin kokonaan uudelleen ja kaapelointia siistittiin.

20 KVa

21 21

22 22

Suomen Venetarkastajat ry. VENETARKASTUSRAPORTTI. Tarkastuksen tilaaja: Purjehtija X

Suomen Venetarkastajat ry. VENETARKASTUSRAPORTTI. Tarkastuksen tilaaja: Purjehtija X Suomen Venetarkastajat ry. VENETARKASTUSRAPORTTI Tarkastuksen tilaaja: Purjehtija X Tarkastuksen aika ja paikka: Talvisäilytystelakan tiloissa Tallinnassa. Tarkastuksen olosuhteet: Tarkastus suoritettiin

Lisätiedot

Urajärven kartanomuseo

Urajärven kartanomuseo Urajärven kartanomuseo Hugon huoneen ikkunan uuden karmin teko ja olemassa olevien pokien kunnostustyö 7-8/2013 Karmi Karmi oli huonokuntoinen ja aiemmissa korjauksissa sitä oli kaltoin kohdeltu. Karmia

Lisätiedot

Rakennusprojekti. Rakenna istutuspöytä / kesäkeittiö

Rakennusprojekti. Rakenna istutuspöytä / kesäkeittiö Rakennusprojekti Rakenna istutuspöytä / kesäkeittiö Rakenna pihalle reilunkokoinen ja tukeva istutuspöytä, niin sinun ei tarvitse enää sotkea keittiössä ruukkujen ja multasäkkien kanssa. Pöytälevy on kestävää

Lisätiedot

PYYHKIJÄAKSELIN KUPIT B. 2196-60 T-1, 70-79 / T-2, 69-79 2kpl C. 2196-61 T-1, 73-79 / T-2, 73-79 2kpl

PYYHKIJÄAKSELIN KUPIT B. 2196-60 T-1, 70-79 / T-2, 69-79 2kpl C. 2196-61 T-1, 73-79 / T-2, 73-79 2kpl ETULUUKUN TIIVISTEET PUSKURIRAUTOJEN LÄPIVIENNIT / E. F. Alkuperäisiä Saksassa valmistettuja tiivisteitä. 3404-1 T-1, 46-60 3404-2 T-1, 61-77 (ei 1303) 3404-3 1303, 73-79 3404-34 Kiinnikkeet 6kpl, 1303

Lisätiedot

Kiinteiden ja liukukattojen yhdistelmä.

Kiinteiden ja liukukattojen yhdistelmä. Kiinteiden ja liukukattojen yhdistelmä. Tarkasta aina ennen asennuksen aloittamista, että toimitus sisältää oikean määrän tarvikkeita. Katso tarvikeluettelo seuraavalta sivulta. HUOM! Ruuvit ovat Torx-ruuveja.

Lisätiedot

Alandian kuntotarkastuspöytäkirja

Alandian kuntotarkastuspöytäkirja Alandian kuntotarkastuspöytäkirja Veneen osto yksityiseltä myyjältä on riskialtista. Vaikka kaikki näyttäisi hyvältä, voi kaupan jälkeen ilmetä vaarallisia vikoja. Tämä pöytäkirja on työkalusi varmempiin

Lisätiedot

Suojuspelti, moottorin alle

Suojuspelti, moottorin alle Installation instructions, accessories Ohje nro 31269439 Versio 1.2 Osa nro 31269431, 31269432, 31269433, 31269434 Suojuspelti, moottorin alle IMG-328898 Volvo Car Corporation Suojuspelti, moottorin alle-

Lisätiedot

RÄNNIEN ASENNUS, VANHAN MAALIN POISTOA ULKOSEINISTÄ, KASVIMAAN ISTUTUS. Kaarinalaiset nuoret ja Jari Suormaa, Notke projekti. Toukokuun viikonloppu.

RÄNNIEN ASENNUS, VANHAN MAALIN POISTOA ULKOSEINISTÄ, KASVIMAAN ISTUTUS. Kaarinalaiset nuoret ja Jari Suormaa, Notke projekti. Toukokuun viikonloppu. RÄNNIEN ASENNUS, VANHAN MAALIN POISTOA ULKOSEINISTÄ, KASVIMAAN ISTUTUS Kaarinalaiset nuoret ja Jari Suormaa, Notke projekti. Toukokuun viikonloppu. Talossa oli vain yksi ränni alun perin. Turun yliopisto

Lisätiedot

Santex Huone 81 kiinteällä Santex-katolla ja näkyvällä vesikourulla

Santex Huone 81 kiinteällä Santex-katolla ja näkyvällä vesikourulla Santex Huone 81 kiinteällä Santex-katolla ja näkyvällä vesikourulla Lue koko asennusohje, ennen kuin aloitat asennuksen. Tämä on näkyvällä vesikourulla varustetun Santex-huoneen 81 ohjeellinen asennusohje.

Lisätiedot

3 Seisontavalo 2 Valon kannatin (vain sarja ) 2 Lukkopultti (#10 1/2 tuumaa) (vain 4 sarja ) 4 Seisontavalojen asennus.

3 Seisontavalo 2 Valon kannatin (vain sarja ) 2 Lukkopultti (#10 1/2 tuumaa) (vain 4 sarja ) 4 Seisontavalojen asennus. Form No. Ajovalo- ja katsastusvarustussarja 202-malli ja uudempi Workman HD -työajoneuvo Mallinro: 20-5030 Mallinro: 20-5045 3386-909 Rev A Asennusohjeet VAARA KALIFORNIA Lakiesityksen 65 mukainen varoitus

Lisätiedot

NOSTO-OVEN ASENNUSOPAS

NOSTO-OVEN ASENNUSOPAS NOSTO-OVEN ASENNUSOPAS Lue tämä asennusopas kokonaisuudessaan ennen oven asentamisen aloittamista. Noudata turvallisuusohjeita, jotta vältyt aineellisilta- ja henkilövahingoilta. Varmistaaksesi onnistunut

Lisätiedot

Matkustamon pistorasia 230 V

Matkustamon pistorasia 230 V Installation instructions, accessories Ohje nro 8688353 Versio 1.0 Osa nro Matkustamon pistorasia 230 V Volvo Car Corporation Matkustamon pistorasia 230 V- 8688353 - V1.0 Sivu 1 / 22 Varuste A0000162 A0000161

Lisätiedot

Venekunnostusprojektin ositus ja budjetti

Venekunnostusprojektin ositus ja budjetti Kristian Takala / Navigatores ry 1(12) Venekunnostusprojektin ositus ja budjetti Venekunnostusprojektin ositus ja budjetti...1 1 Kuvaus...2 2 Ositus...2 3 Budjetti...5 3.1 Arvioidut varat...5 3.2 Osituksen

Lisätiedot

Rakennusprojekti Rakenna penkki, joka on samalla säilytyslaatikko

Rakennusprojekti Rakenna penkki, joka on samalla säilytyslaatikko Rakennusprojekti Rakenna penkki, joka on samalla säilytyslaatikko Rakenna penkki, jonka kannen alle voit kätkeä muovisen pehmustelaatikon. Laatikon ison lokeron mitat ovat 46 x 116 x 55 cm. Useimmat muoviset

Lisätiedot

Handsfree, asennussarja (Ericsson & Nokia)

Handsfree, asennussarja (Ericsson & Nokia) Ohje nro Versio Osa nro 8682402 1.0 Handsfree, asennussarja (Ericsson & Nokia) A3602095 Sivu 1 / 16 Varuste A0000162 A3901819 Sivu 2 / 16 A3903163 Sivu 3 / 16 M3602626 Sivu 4 / 16 M3903606 Sivu 5 / 16

Lisätiedot

Kattospoileri lisäjarruvalolla

Kattospoileri lisäjarruvalolla Ohje nro Versio Osa nro 30664254 1.0 Kattospoileri lisäjarruvalolla M8400560 Sivu 1 / 10 Varuste A0000162 A0000163 A0000161 A0000180 A0000214 A0000177 M0000232 M8903187 Sivu 2 / 10 JOHDANTO Lue läpi koko

Lisätiedot

Asennusohjeet huvimajalle Albatros iso / pieni. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus 15.11.13 1. Ison Albatrossin pohja

Asennusohjeet huvimajalle Albatros iso / pieni. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus 15.11.13 1. Ison Albatrossin pohja Asennusohjeet huvimajalle Albatros iso / pieni Huom! Asennusohjeissa olevat kuvat viittaavat monissa kohdin isoon Albatrossiin mm. seinäelementtien ja listojen osalta. Tarvittavat työvälineet asennuksessa.

Lisätiedot

Näin asennat. SUKA90S suihkukaapin:

Näin asennat. SUKA90S suihkukaapin: Näin asennat SUKA90S suihkukaapin: Huomioithan että tuote on ehjä. kokoamisessa tarvittavia osia ei joudu pakkauksen mukana roskiin. tuotteen lasiosat on huolellisesti suojattava kokoamisen yhteydessä.

Lisätiedot

19 RISTIKYTKENTÄKAAPIT MetalliovelLA

19 RISTIKYTKENTÄKAAPIT MetalliovelLA Tietoverkkotuotteet 19 RISTIKYTKENTÄKAAPIT MetalliovelLA Kaapin leveys 600 mm Kaapin leveys 800mm Kaappirunko, jossa katto, sivut/takaseinä, ovi ja sokkelikulmat. Kaapin ovi on standardina varustettu lukolla.

Lisätiedot

Installation instructions, accessories. Vetokoukku, kiinteä. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Ohje nro Versio Osa nro

Installation instructions, accessories. Vetokoukku, kiinteä. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Ohje nro Versio Osa nro Ohje nro Versio Osa nro 30756782 1.3 30660691 Vetokoukku, kiinteä IMG-218040 Sivu 1 / 14 Varuste A0000162 A0000161 A0000165 IMG-217920 IMG-308223 Sivu 2 / 14 JOHDANTO Lue läpi koko ohje ennen asennuksen

Lisätiedot

KOMEROT: - Tarkista, että kaikki tarvittavat osat ovat mukana

KOMEROT: - Tarkista, että kaikki tarvittavat osat ovat mukana RUNKOJEN KASAUSOHJE Alakaapit...2 Komerot...3 Yläkaapit...4 Laatikoston runko...5 Rullakiskolaatikoston runkokiskot...6 Rullakiskolaatikon kasaus...8 Rullakiskolaatikon etulevyn asenus...9 Vaimennetun

Lisätiedot

Festivo 6K ja 8K. Asennusohjeet Huvimajoille. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus. Pohja

Festivo 6K ja 8K. Asennusohjeet Huvimajoille. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus. Pohja Asennusohjeet Huvimajoille Festivo 6K ja 8K Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Vatupassi, vasara, mattopuukko, mittanauha, ruuviväännin, (esim. akkuporakone), ristiruuvipäät numerot 1,2 ja 3, poranterä

Lisätiedot

Asennusohje. Turner 200

Asennusohje. Turner 200 Asennusohje Turner 200 Ovi on pakattu kahteen pahvipakkaukseen. Toisessa pakkauksessa on oven asennustarvikkeet ja toisessa ovielementit (4kpl). Käsittele ovielementtipakettia hyvin varovasti, sillä lamelleihin

Lisätiedot

Sähkötoiminen lohkolämmitin, diesel

Sähkötoiminen lohkolämmitin, diesel Ohje nro Versio Osa nro 8682246 1.0 Sähkötoiminen lohkolämmitin, diesel D4192T3/T4 G8703581 Sivu 1 / 9 Varuste A0000162 A0000163 A0000161 A0000176 A0000212 G8703602 Sivu 2 / 9 JOHDANTO Lue läpi koko ohje

Lisätiedot

CLT-Koetalon pystytyksen vaiheita

CLT-Koetalon pystytyksen vaiheita Elementtikuorman nosto autosta. Elementtien kokonaistilavuus n. 33 m 3. Kuorman päällä tuli myös kertopuupalkit. Elementtikuorma aukaistuna, jolloin kävi ilmi, että ensin tarvittava elementti oli alimmaisena.

Lisätiedot

Laskukunto. Voidaanko vene laskea veteen?

Laskukunto. Voidaanko vene laskea veteen? Laskukunto Voidaanko vene laskea veteen? Varmista, että Vene on tiivis Kaikki on asennettu Kaikki on tehty VARMISTA, ETTÄ VENE ON VESILLELASKUKUNNOSSA Onko kaikki työt tehty? Veneen hoitoon ja korjaukseen

Lisätiedot

Asennus. CE-valosarja Groundsmaster 4000-D/4100-D -sarjan ajoyksikkö Mallinro: Irralliset osat. Ohjeet, oppaat ja muut osat.

Asennus. CE-valosarja Groundsmaster 4000-D/4100-D -sarjan ajoyksikkö Mallinro: Irralliset osat. Ohjeet, oppaat ja muut osat. Asennus Irralliset osat Form No. CE-valosarja Groundsmaster 4000-D/4100-D -sarjan ajoyksikkö Mallinro: 30454 Tarkista alla olevasta taulukosta, että kaikki osat on toimitettu. Kuvaus Määrä Käyttökohde

Lisätiedot

Ennen saunaoven asennustöitä varmista, että ovi on ehjä eikä siinä ole vikoja. Vikojen ilmetessä pyydämme ottamaan yhteyttä tuotteen jälleenmyyjään.

Ennen saunaoven asennustöitä varmista, että ovi on ehjä eikä siinä ole vikoja. Vikojen ilmetessä pyydämme ottamaan yhteyttä tuotteen jälleenmyyjään. Saunaoven asennusohjeet Lasioven asennustöiden suorittamiseen tarvitaan kaksi henkilöä. Lasi ei kestä kovien ja painavien esineiden iskuja. Iskusta lattiaan tai seinään lasi voi rikkoutua. Älä koskaan

Lisätiedot

Kuntokartoitetun aluksen nimi Kuntokartoitetun aluksen rakennusvuosi Kuntokartoituksen tekopaikka Kuntokartoituksen ajankohta

Kuntokartoitetun aluksen nimi Kuntokartoitetun aluksen rakennusvuosi Kuntokartoituksen tekopaikka Kuntokartoituksen ajankohta PERINNEALUSTEN AVUSTUSHAKEMUS LIITE 2 KUNTOKARTOITUS OSA 1: PERUSTIEDOT Alus Kuntokartoitetun aluksen nimi Kuntokartoitetun aluksen rakennusvuosi Kuntokartoituksen tekopaikka Kuntokartoituksen ajankohta

Lisätiedot

Kota 8-k / 6-k. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus. Pohja. Lattia. Asennusohjeet Huvimajalle

Kota 8-k / 6-k. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus. Pohja. Lattia. Asennusohjeet Huvimajalle Asennusohjeet Huvimajalle Kota 8-k / 6-k Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Vatupassi, vasara, mattopuukko, mittanauha, ruuviväännin, (esim. akkuporakone), TORXruuvipääsarja, poranterä 4 mm ja 3 kpl

Lisätiedot

JB-AQUA SARANAPROFIILIT JA TARVIKKEET

JB-AQUA SARANAPROFIILIT JA TARVIKKEET JB-AQUA SARANAPROFIILIT JA TARVIKKEET Asennus- ja valmistusohje JB-AQUA:lle JB-AQUA suihkutilat voidaan rakentaa useina eri yhdistelminä. Kaarevilla laseilla, tasolaseilla, yhdellä ovella, pariovilla,

Lisätiedot

Installation instructions, accessories. Korisarja. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Sivu 1 / 18

Installation instructions, accessories. Korisarja. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Sivu 1 / 18 Installation instructions, accessories Ohje nro 30664733 Versio 1.0 Osa nro Korisarja Volvo Car Corporation Korisarja- 30664733 - V1.0 Sivu 1 / 18 Varuste A0000162 A0000163 A0000161 A0000214 A0000177 M0000232

Lisätiedot

Sähköinen moottorinlämmitin, matkustamon pistorasia, 4-syl./5-syl. Sähköinen moottorinlämmitin, matkustamon pistorasia, 4-syl./5-syl V1.

Sähköinen moottorinlämmitin, matkustamon pistorasia, 4-syl./5-syl. Sähköinen moottorinlämmitin, matkustamon pistorasia, 4-syl./5-syl V1. Installation instructions, accessories Ohje nro 31359457 Versio 1.0 Osa nro 31359437 Sähköinen moottorinlämmitin, matkustamon pistorasia, 4-syl./5-syl. IMG-265587 Volvo Car Corporation Sähköinen moottorinlämmitin,

Lisätiedot

Navigointijärjestelmä, RTI

Navigointijärjestelmä, RTI Installation instructions, accessories Ohje nro 30660446 Versio 1.0 Osa nro Navigointijärjestelmä, RTI Volvo Car Corporation Navigointijärjestelmä, RTI- 30660446 - V1.0 Sivu 1 / 28 Varuste A0000162 A0000161

Lisätiedot

Harmaa alapinta. Kosteuden kestävä. listaan Reuna 85 Valkoinen korkea kiilto ABS lista

Harmaa alapinta. Kosteuden kestävä. listaan Reuna 85 Valkoinen korkea kiilto ABS lista KALUSTETIEDOT Etusarjat Maalattu 85 Valkoinen korkea kiilto Muotoon valettu polyuretaani. Kiiltävä monikerros Runko maalaus Peilikaapit Rungon ulkopuoli Maalattu 85 Valkoinen korkea kiilto Korkeapainepuristettu

Lisätiedot

Beneteau Oceanis 343 Clipper, vm. 2007, hinta 94.500

Beneteau Oceanis 343 Clipper, vm. 2007, hinta 94.500 Beneteau Oceanis 343 Clipper, vm. 2007, hinta 94.500 Veneen kuvaus Veneen n suunnitellut Berret/Racupeau. Siinä yhdistyy tila, valisuus, surituskyky kaikilla keleillä ja erittäin hyvä sisätilamukavuus.

Lisätiedot

Ajovalo- ja katsastussarjat / jarru- ja merkkivalosarjat Workman MD -sarjan työajoneuvot

Ajovalo- ja katsastussarjat / jarru- ja merkkivalosarjat Workman MD -sarjan työajoneuvot Ajovalo- ja katsastussarjat / jarru- ja merkkivalosarjat Workman MD -sarjan työajoneuvot Mallinro: 120-5031 Mallinro: 120-50 Form No. 3371-328 Rev B Asennusohjeet Irralliset osat Tarkista alla olevasta

Lisätiedot

Installation instructions, accessories. Kattokiskot. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Ohje nro Versio Osa nro

Installation instructions, accessories. Kattokiskot. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Ohje nro Versio Osa nro Ohje nro Versio Osa nro 8685942 1.0 Kattokiskot J8401014 Sivu 1 / 10 Varuste A0000162 A0000161 J8401006 Sivu 2 / 10 JOHDANTO Lue läpi koko ohje ennen asennuksen aloittamista. Huomautukset ja varoitustekstit

Lisätiedot

Sähköinen moottorinlämmitin, pistorasia, 4-syl.

Sähköinen moottorinlämmitin, pistorasia, 4-syl. Installation instructions, accessories Ohje nro 31359444 Versio 1.2 Osa nro 31359438 Sähköinen moottorinlämmitin, pistorasia, 4-syl. IMG-247665 Volvo Car Corporation Sähköinen moottorinlämmitin, pistorasia,

Lisätiedot

Esikasattu LK Sekoitusryhmäkaappi LL VS

Esikasattu LK Sekoitusryhmäkaappi LL VS LK Sekoitusryhmäkaappi LL VS Esikasattu LK Sekoitusryhmäkaappi LL VS Rakenne LK Sekoitusryhmäkaappi LL VS LK Sekoitusryhmäkaappia LL VS käytetään, kun halutaan peittää LK Jakotukki RF ja LK Jakajasekoitusryhmä

Lisätiedot

TH-FLWBL läpivientianturin asennusohjeet. TH-FLWBL on 11, 200kHz anturi joka on suunniteltu Lowrance laitteisiin jotka käyttävät sinistä liitintä.

TH-FLWBL läpivientianturin asennusohjeet. TH-FLWBL on 11, 200kHz anturi joka on suunniteltu Lowrance laitteisiin jotka käyttävät sinistä liitintä. TH-FLWBL läpivientianturin asennusohjeet TH-FLWBL on 11, 200kHz anturi joka on suunniteltu Lowrance laitteisiin jotka käyttävät sinistä liitintä. Lue ohjeet huolella ennenkuin asennat anturin. Muista että

Lisätiedot

Matkustamon pistorasia

Matkustamon pistorasia Ohje nro Versio Osa nro 30664329 1.0 Matkustamon pistorasia M3603136 Sivu 1 / 9 Varuste A0000162 A0000163 A0000161 M8703902 Sivu 2 / 9 JOHDANTO Lue läpi koko ohje ennen asennuksen aloittamista. Huomautukset

Lisätiedot

Asennusohje. - Lisäksi: Vesiletku ø19mm, 2.5m Vesiletkusuoja, 3m

Asennusohje. - Lisäksi: Vesiletku ø19mm, 2.5m Vesiletkusuoja, 3m Asennusohje Auto: Mercedes Benz Atego (vm 2008 -) - mallit 818, 918 ja 1018 rengasleveydellä 215 / 235 / 245 Manuaali-ilmastoinnilla Lämmitin: HYDRONIC D5W SC, 24V (diesel) Asennuksessa tarvittavat varusteet:

Lisätiedot

Tynnyrisaunan asennusohje (1013)

Tynnyrisaunan asennusohje (1013) Tynnyrisaunan asennusohje (1013) 1 Asenna tynnyri suoralla alustalla Huom: Osa no: 1 ei kuulu toimitukseen. Asenna saunan tukiosa, osat sopivat jyrsittyihin uriin. Ruuvaa kiinni osat (ruuvien reijät merkittyinä,

Lisätiedot

Kiinnitystankopari sekä eturungon iskunvaimentimen alatukivarsien takapidike

Kiinnitystankopari sekä eturungon iskunvaimentimen alatukivarsien takapidike RAKENNUSOHJE Kiinnitystankopari sekä eturungon iskunvaimentimen alatukivarsien takapidike 35 Tämän lehden liitteenä sait viisi uutta etujousituksen osaa mittakaavan 1:7 F2007- autoasi varten: kaksi kiinnitystankoa,

Lisätiedot

Vetokoukun ohjausyksikkö (TRM)

Vetokoukun ohjausyksikkö (TRM) Ohje nro Versio Osa nro 31201696 1.0 31257593 Vetokoukun ohjausyksikkö (TRM) Sivu 1 / 18 Varuste A0000162 A0801178 IMG-239664 IMG-271243 M3603593 Sivu 2 / 18 JOHDANTO Lue läpi koko ohje ennen asennuksen

Lisätiedot

TANSUN QUARTZHEAT. Käyttöohje. Algarve UK:N & EUROOPAN MALLIT: ALG 513UK & ALG 513EU. Valmistaja: Tansun Limited

TANSUN QUARTZHEAT. Käyttöohje. Algarve UK:N & EUROOPAN MALLIT: ALG 513UK & ALG 513EU. Valmistaja: Tansun Limited TANSUN QUARTZHEAT Käyttöohje Algarve UK:N & EUROOPAN MALLIT: ALG 513UK & ALG 513EU Valmistaja: Tansun Limited Asiakaspalvelukysymyksissä, ota yhteyttä maahantuojaan: Proviter Oy Tullikatu 12 A 4 21100

Lisätiedot

Vetokoneiston päivityssarja GreensPro viheriöjyrä, mallit 44905, tai 44907

Vetokoneiston päivityssarja GreensPro viheriöjyrä, mallit 44905, tai 44907 Form No. Vetokoneiston päivityssarja GreensPro 00 -viheriöjyrä, mallit 44905, 44906 tai 44907 Mallinro: 7-5899 Mallinro: 7-5907 8-69 Rev A Asennusohjeet VAARA KALIFORNIA Lakiesityksen 65 mukainen varoitus

Lisätiedot

ASENNUSOHJE SISÄPUOLINEN PARVEKEVEDENPOISTO

ASENNUSOHJE SISÄPUOLINEN PARVEKEVEDENPOISTO VESISET Plus + ASENNUSOHJE SISÄPUOLINEN PARVEKEVEDENPOISTO 50/ 75/ 100 mm SANEERAUS Kaivon asennus laattaan s.2 Kaivon asennustuurna s.3 Muhvin ja putken asennus s.4 Ylin kerros ja mutkat s.6 Seinäkiinnikkeet

Lisätiedot

Huom! Kaikki puuosat ovat käsittelemättömiä ja näin ollen tarvitsevat puunsuojakäsittelyn ulko- ja sisäpuolelta ennen asennusta.

Huom! Kaikki puuosat ovat käsittelemättömiä ja näin ollen tarvitsevat puunsuojakäsittelyn ulko- ja sisäpuolelta ennen asennusta. Asennusohjeet huvimajalle Albatros iso / pieni Huom! Asennusohjeissa olevat kuvat viittaavat monissa kohdin isoon Albatrossiin mm. seinäelementtien ja listojen osalta. Tarvittavat työvälineet asennuksessa.

Lisätiedot

19 RISTIKYTKENTÄKAAPIT MetalliovelLA

19 RISTIKYTKENTÄKAAPIT MetalliovelLA TIETOVERKOT HETEL 1 19 RISTIKYTKENTÄKAAPIT MetalliovelLA Kaapin leveys 600 mm Kaapin leveys 800mm Kaappirunko, jossa katto, sivut/takaseinä, ovi ja sokkelikulmat. Kaapin ovi on standardina varustettu lukolla.

Lisätiedot

Installation instructions, accessories. Vetokoukku, kiinteä. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden

Installation instructions, accessories. Vetokoukku, kiinteä. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden Ohje nro Versio Osa nro 30668471 1.2 30682095, 30682096 Vetokoukku, kiinteä M8901547 Sivu 1 / 16 Varuste A0000162 A0000163 A0000161 A0000172 A0000165 IMG-213560 Sivu 2 / 16 IMG-223189 Sivu 3 / 16 IMG-213320

Lisätiedot

Pyhän Henrikin katedraali

Pyhän Henrikin katedraali Pyhän Henrikin katedraali Veistosten puhdistaminen ja retusointi Rakennusentisöintiliike Ukri Oy Titti Pyörälä 2014 SISÄLLYSLUETTELO KOHDE 3 YLEISTÄ 3 VAURIOT 4 PUHDISTAMINEN 8 RETUSOINTI 9 2 TILAAJA Pyhän

Lisätiedot

HUOMAA! ON TÄRKEÄÄ, ETTÄ VÄLIT TIIVISTETÄÄN SILIKONILLA. MUUTEN VESI VOI TUNKEUTUA RAKENTEISIIN. Asennusohjeet Vinter-liukuovet

HUOMAA! ON TÄRKEÄÄ, ETTÄ VÄLIT TIIVISTETÄÄN SILIKONILLA. MUUTEN VESI VOI TUNKEUTUA RAKENTEISIIN. Asennusohjeet Vinter-liukuovet Lue asennusohjeet läpi ennen töiden aloittamista. Jotta kehykset eivät vaurioituisi kuljetuksen aikana, ne toimitetaan osina. Olemme kuitenkin testanneet koko järjestelmän paneeleineen ennen toimitusta

Lisätiedot

KIILTO TUOTTEET JA TYCROC TWP RAKENNUSLEVYT SEINÄÄN JA LATTIAAN

KIILTO TUOTTEET JA TYCROC TWP RAKENNUSLEVYT SEINÄÄN JA LATTIAAN KIILTO TUOTTEET JA TYCROC TWP RAKENNUSLEVYT SEINÄÄN JA LATTIAAN Ennen Tycroc TWP rakennuslevyjen asennusta täytyy varmistaa, että alusta on kuiva, luja, jäykkä ja vakaa sekä puhdas pölystä, öljystä, rasvoista

Lisätiedot

Aurinkotuuletin AirPlus 100 & 120

Aurinkotuuletin AirPlus 100 & 120 Aurinkotuuletin AirPlus 100 & 120 Tuotenumerot 105071 & 105076 Sunwind Gylling Oy Niemeläntie 4 20780 Kaarina Hyvä asiakas, Lue nämä käyttöohjeet huolellisesti ennen laitteen asentamista ja ensimmäistä

Lisätiedot

A s. Asennusohjeet. Pvc-ikkunat ja terassinovet

A s. Asennusohjeet. Pvc-ikkunat ja terassinovet A s Asennusohjeet Pvc-ikkunat ja terassinovet Onnittelut uusiin ikkunoihin! Toivomme että tulet olemaan tyytyväinen uusien ikkunoiden kanssa monta vuotta eteenpäin. Tästä neuvoja PVC-ikkunoiden asentamiseen

Lisätiedot

Manuaalisella kippauksella varustetun kuljetuslavan asennussarja 2010-malli ja vanhempi Workman MD -sarjan työajoneuvo VAARA

Manuaalisella kippauksella varustetun kuljetuslavan asennussarja 2010-malli ja vanhempi Workman MD -sarjan työajoneuvo VAARA Form No. Manuaalisella kippauksella varustetun kuljetuslavan asennussarja 2010-malli ja vanhempi Workman MD -sarjan työajoneuvo Mallinro: 131-3457 3386-220 Rev A Asennusohjeet VAARA KALIFORNIA Lakiesityksen

Lisätiedot

Katariina 8K. Asennusohjeet Huvimajalle. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Pohja

Katariina 8K. Asennusohjeet Huvimajalle. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Pohja Asennusohjeet Huvimajalle Katariina 8K Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Vatupassi, vasara, mattopuukko, mittanauha, ruuviväännin, (esim. akkuporakone), ristiruuvipäät numerot 1,2 ja 3, poranterä 4

Lisätiedot

TUTUSTU OHJEESEEN ENNEN VASTUKSEN ASENNUSTA! Jos uusi vastus palaa heti asennettaessa, koska ohjetta ei ole luettu, UUTTA EI SAA ILMAISEKSI.

TUTUSTU OHJEESEEN ENNEN VASTUKSEN ASENNUSTA! Jos uusi vastus palaa heti asennettaessa, koska ohjetta ei ole luettu, UUTTA EI SAA ILMAISEKSI. TUTUSTU OHJEESEEN ENNEN VASTUKSEN ASENNUSTA! Jos uusi vastus palaa heti asennettaessa, koska ohjetta ei ole luettu, UUTTA EI SAA ILMAISEKSI. Sytytysvastuksen ja jännitteen kontrollointi Sytytysvastus tarkistetaan

Lisätiedot

WEBER.VETONIT TUOTTEET JA TYCROC TWP RAKENNUSLEVYT SEINÄÄN JA LATTIAAN

WEBER.VETONIT TUOTTEET JA TYCROC TWP RAKENNUSLEVYT SEINÄÄN JA LATTIAAN WEBER.VETONIT TUOTTEET JA TYCROC TWP RAKENNUSLEVYT SEINÄÄN JA LATTIAAN Ennen Tycroc TWP rakennuslevyjen asennusta täytyy varmistaa, että alusta on kuiva, luja, jäykkä ja vakaa sekä puhdas pölystä, öljystä,

Lisätiedot

Rakenna kasvilava. yksi tai kaksi kuormalavan kaulusta. Lasiluukun koon voi tällöin muuntaa kaulukseen sopivaksi.

Rakenna kasvilava. yksi tai kaksi kuormalavan kaulusta. Lasiluukun koon voi tällöin muuntaa kaulukseen sopivaksi. Rakennusprojekti Rakenna kasvilava Kasvilava on kuin pieni kasvihuone, jossa kasveja voi viljellä hiukan aiemmin ja suojaisemmin kuin avomaalla. Tämä kasvilava on mitoitettu Ikean Billy-kirjahyllystä yli

Lisätiedot

SCdefault. 9-5 Asennusohje. Accessories Part No. Group Date Instruction Part No. Replaces :87-19 Oct Sep 99

SCdefault. 9-5 Asennusohje. Accessories Part No. Group Date Instruction Part No. Replaces :87-19 Oct Sep 99 SCdefault 9-5 Asennusohje SITdefault Moottorinlämmitin MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE Accessories Part No. Group Date Instruction Part No. Replaces

Lisätiedot

Puukon valmistaminen. terän takominen helan valmistaminen lestin ja kahvan valmistaminen tupen ompelu

Puukon valmistaminen. terän takominen helan valmistaminen lestin ja kahvan valmistaminen tupen ompelu Puukon valmistaminen terän takominen helan valmistaminen lestin ja kahvan valmistaminen tupen ompelu Terän takominen kuumenna taottava rauta ahjossa keltaiseksi pidä rauta hehkuvan hiilikasan sisällä älä

Lisätiedot

Installation instructions, accessories. Yhdennetty puhelin. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Sivu 1 / 22

Installation instructions, accessories. Yhdennetty puhelin. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Sivu 1 / 22 Installation instructions, accessories Ohje nro 30664283 Versio 1.0 Osa nro Yhdennetty puhelin Volvo Car Corporation Yhdennetty puhelin- 30664283 - V1.0 Sivu 1 / 22 Varuste A0000162 A0000163 A0000161 A0801178

Lisätiedot

TULOILMAVENTTIILI VLR-100

TULOILMAVENTTIILI VLR-100 TULOILMAVENTTIILI VLR-100 Uuteen läpivientiin VELCO VLR-100 tuotekokonaisuus. Sisältää termostaatilla varustetun Velco korvausilmaventtiilin, F9 -luokan Filtrete suodattimen, ulkoritilän sekä jatko- ja

Lisätiedot

Asennusohje. Auto: Mercedes Benz Axor (vm 2008 -) Manuaali-ilmastoinnilla 2- ja 3-akseliset mallit Lämmitin: HYDRONIC 10, 24V (diesel)

Asennusohje. Auto: Mercedes Benz Axor (vm 2008 -) Manuaali-ilmastoinnilla 2- ja 3-akseliset mallit Lämmitin: HYDRONIC 10, 24V (diesel) Asennusohje Auto: Mercedes Benz Axor (vm 2008 -) Manuaali-ilmastoinnilla 2- ja 3-akseliset mallit Lämmitin: HYDRONIC 10, 24V (diesel) Asennuksessa tarvittavat varusteet: Eberspächer tilausnumero Hydronic

Lisätiedot

1.1.2T S1 00.1 UMPIPALO-OVI TIIVISTEELLINEN J-KARMI

1.1.2T S1 00.1 UMPIPALO-OVI TIIVISTEELLINEN J-KARMI 1.1.2T S1 1. Kansilevy 2. Pohjalevy 3. Paloluokiteltu eriste 4. Paloluokiteltu eriste (ei vakiotoimituksessa) 5. Sarana 6. Suljinvahvike 7. Lukkosovite 8. Karmi UMPIPALO-PARIOVI 1.1.2T S2 1. Kansilevy

Lisätiedot

ASENNUSOHJE HT-SIILOT 7 m 3 JA 8 M 3

ASENNUSOHJE HT-SIILOT 7 m 3 JA 8 M 3 ASENNUSOHJE HT-SIILOT 7 m 3 JA 8 M 3 Siilon kokoonpano aloitetaan asettamalla siilon ylimmän vaippaosan levyt kehäksi lattialle (Kuva 1) Kuva 1, Vaippaosan levyt Yleensä siihen kuuluu kolme perussivua

Lisätiedot

Moottorin takakansi, tiiviste, ruuvi ja käynnistinakseli

Moottorin takakansi, tiiviste, ruuvi ja käynnistinakseli RAKENNUSOHJE Moottorin takakansi, tiiviste, ruuvi ja käynnistinakseli 295 Lehden nro 69 mukana sait seitsemän uutta osaa, jotka kuuluvat mittakaavan 1:7 F2007 autosi GX-21-moottorin mekaaniseen kokonaisuuteen.

Lisätiedot

Asennusohje. - Lisäksi: Vesiletku ø19mm, 6,5m Vesiletkusuoja, 7m Tukirauta 240 x 150mm (5mm)

Asennusohje. - Lisäksi: Vesiletku ø19mm, 6,5m Vesiletkusuoja, 7m Tukirauta 240 x 150mm (5mm) Asennusohje Auto: Mercedes Benz Atego (vm 2008 -) (ei koske malleja 818, 918 ja 1018 rengasleveydellä 215 / 235 / 245) Manuaali-ilmastoinnilla Lämmitin: HYDRONIC 10, 24V (diesel) Asennuksessa tarvittavat

Lisätiedot

Koneen valmistelu. Ohjeet VAARA. Asennusohjeet

Koneen valmistelu. Ohjeet VAARA. Asennusohjeet Form No. 3416-605 Rev A Turvakehikkosarja Groundsmaster 4500/4700/ -sarjan tai Reelmaster 7000 -sarjan ajoyksikkö, jossa on kaksipylväisen kaatumissuojausjärjestelmän Mallinro: 136-2030 Asennusohjeet VAARA

Lisätiedot

Asennusohje aurinkopaneeliteline

Asennusohje aurinkopaneeliteline Asennusohje aurinkopaneeliteline Sisällysluettelo 1. Kehikon kokoonpano ja kiinnitys kattoon...3 2. Aurinkopaneelien asennus...4 3. Aurinkopaneelien sähköinen kytkentä...7 3.1 Kytkentä pienjänniteverkkoon...7

Lisätiedot

TYÖOHJE SMYYGI- ELI TÄYTELISTA JA IKKUNAPENKKI

TYÖOHJE SMYYGI- ELI TÄYTELISTA JA IKKUNAPENKKI NIKO PALONEN / www.suorakon.com TYÖOHJE SMYYGI- ELI TÄYTELISTA JA IKKUNAPENKKI 8.10.2014 JOHDANTO Tämän oppaan tarkoitus on kertoa smyygi- eli täytelistan tekemisestä vanhan hirsirakennuksen ikkunakarmin

Lisätiedot

Installation instructions, accessories. Alcoguard. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Sivu 1 / 22 IMG

Installation instructions, accessories. Alcoguard. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Sivu 1 / 22 IMG Installation instructions, accessories Ohje nro 31316158 Versio 1.3 Osa nro 30756974, 30758207 Alcoguard IMG-335486 Volvo Car Corporation Alcoguard- 31316158 - V1.3 Sivu 1 / 22 Varuste IMG-242205 A0000162

Lisätiedot

Harjoitus 8. Mäntämoottorin rakenteeseen perehtyminen

Harjoitus 8. Mäntämoottorin rakenteeseen perehtyminen Harjoitus 8 Mäntämoottorin rakenteeseen perehtyminen Harjoituksen tarkoituksena on perehtyä mäntämoottorin rakenteeseen tutustumalla eri osakokonaisuuksiin. Harjoitus tehdään moottoritelineeseen asennetulla

Lisätiedot

Lasiseinän asennusohje

Lasiseinän asennusohje Lasiseinän asennusohje Sun Sauna Oy Kuormaajantie 40 40320 Jyväskylä puh. 0403470220 info@sunsauna.fi 1. Katon panelointi Lasiseinän yläreunassa käytetään normaalitilanteessa upotettavaa lasilistaa. Tällä

Lisätiedot

Äänenvaimennin, tiiviste, liitosputki ja kuusi ruuvia

Äänenvaimennin, tiiviste, liitosputki ja kuusi ruuvia RAKENNUSOHJE Äänenvaimennin, tiiviste, liitosputki ja kuusi ruuvia 331 Lehden nro 78 mukana sait yhdeksän uutta osaa radioohjattavaan pienoismalliisi. Osat ovat äänenvaimennin, liitosputki, tiiviste ja

Lisätiedot

Sähköinen moottorinlämmitin, 230V, 6-syl.

Sähköinen moottorinlämmitin, 230V, 6-syl. Installation instructions, accessories Ohje nro 30730080 Versio 1.2 Osa nro 30730078 Sähköinen moottorinlämmitin, 230V, 6-syl. Volvo Car Corporation Sähköinen moottorinlämmitin, 230V, 6-syl.- 30730080

Lisätiedot

Tee itse kasvilava pyörien päälle

Tee itse kasvilava pyörien päälle 1 / 9 27.4.2013 12:46 Tee itse kasvilava pyörien päälle Avainsanat kasvi, kuisti, kukkapenkki, laatikko, levy, LVI, muovi, oja, ovi, ovia, penkki, piha, pinta, pohja, rakennus, rakennusmuovi, rappaus,

Lisätiedot

1. Nosta etupaa pukeille. Laske jaahdytysneste pois ja johtimet. Irrota ja poista akku. irrota akku-

1. Nosta etupaa pukeille. Laske jaahdytysneste pois ja johtimet. Irrota ja poista akku. irrota akku- 201-2 Moottorivaihteisto 1. Nosta etupaa pukeille. Laske jaahdytysneste pois ja johtimet. Irrota ja poista akku. irrota akku- Moottorivaihteisto 201-3 4. Irrota vesiletku pumpun ylemmästä ulostulosta.

Lisätiedot

8-kulmainen viherhuone 4,5m2 Asennusohje

8-kulmainen viherhuone 4,5m2 Asennusohje 8-kulmainen viherhuone 4,5m2 Asennusohje LUE KAIKKI OHJEET HUOLELLA ENNEN ASENNUSTA SÄILYTÄ OHJEET MYÖHEMPÄÄ KÄYTTÖÄ VARTEN Maahantuoja: Horisont Enterprises Ltd Oy Atomitie 5 B, 00370 Helsinki 09-6866720

Lisätiedot

Jäähdytysnesteen ulostulo ulkoiselle lämmitykselle

Jäähdytysnesteen ulostulo ulkoiselle lämmitykselle Moottorin jäähdytysnesteellä voidaan lämmittää ulkoisia elementtejä. Tällaisia ovat mm. umpikorit, nosturiohjaamot ja säilytyslaatikot. Lämpö otetaan sylinteriryhmän virtauksesta ja se palautetaan jäähdyttimen

Lisätiedot

Installation instructions, accessories. Bodykit. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Sivu 1 / 18

Installation instructions, accessories. Bodykit. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Sivu 1 / 18 Installation instructions, accessories Ohje nro 30664734 Versio 1.0 Osa nro Bodykit Volvo Car Corporation Bodykit- 30664734 - V1.0 Sivu 1 / 18 Varuste A0000162 A0000163 A0000161 A0000165 A0000214 A0000177

Lisätiedot

PROTECTA FR BOARD ASENNUSOHJEET

PROTECTA FR BOARD ASENNUSOHJEET PROTECTA FR BOARD ASENNUSOHJEET SISÄLLYS Kaapelit ja kourut kipsi-, kivi- tai betoniseinässä s. 2 kipsi-, kivi- tai betoniseinässä s. 2-3 Kupariputket kipsi-, kivi- tai betoniseinässä s. 3 Alupex-putket

Lisätiedot

Satulinna 6K ja 8K. Asennusohjeet Huvimajoille. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus. Pohja

Satulinna 6K ja 8K. Asennusohjeet Huvimajoille. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus. Pohja Asennusohjeet Huvimajoille Satulinna 6K ja 8K Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Vatupassi, vasara, mattopuukko, mittanauha, ruuviväännin, (esim. akkuporakone), ristiruuvipäät numerot 1,2 ja 3, poranterä

Lisätiedot

Tee-se-itse.fi Ja saat sellaisen, kuin sattuu tulemaan! http://www.tee-se-itse.fi

Tee-se-itse.fi Ja saat sellaisen, kuin sattuu tulemaan! http://www.tee-se-itse.fi Baarikaappi Jatketaanpa samoilla linjoilla kuin edellisessä artikkelissa "tynnyrin mallinen baarikappi". Tällä kertaa esitellään hieman tavanomaisempi baarikaappi, joka on myöskin huomattavasti helpompi

Lisätiedot

Lehden nro 83 mukana sait

Lehden nro 83 mukana sait RAKENNUSOHJE Bensiinisäiliö, silikoniputki, kaksi O-rengasta ja kaksi ruuvia 357 Lehden nro 83 mukana sait kuusi uutta osaa radio-ohjattavaan pienoismalliisi. Osat kuuluvat pienoismallisi polttoainejärjestelmään.

Lisätiedot

Sähkötoiminen moottorinlämmitin, 230 V, (R-design)

Sähkötoiminen moottorinlämmitin, 230 V, (R-design) Installation instructions, accessories Ohje nro 31399510 Versio 1.0 Osa nro 31260698 Sähkötoiminen moottorinlämmitin, 230 V, (R-design) IMG-378205 Volvo Car Corporation Sähkötoiminen moottorinlämmitin,

Lisätiedot

merkintävärillä. 1. Mittaa ja merkitse terassisi arvioitu koko ja sijainti linjalangalla tai suihkuta

merkintävärillä. 1. Mittaa ja merkitse terassisi arvioitu koko ja sijainti linjalangalla tai suihkuta 1. Mittaa ja merkitse terassisi arvioitu koko ja sijainti linjalangalla tai suihkuta merkintävärillä. 2. Merkitse terassin korkeus talon etuseinään liitunarulla. 3. Poista kaikki kasvualusta ja korvaa

Lisätiedot

Dokumentaatio. Fiat Stilo MW 130. Advanced 7. Kimmo Talkkari Kolkka

Dokumentaatio. Fiat Stilo MW 130. Advanced 7. Kimmo Talkkari Kolkka Dokumentaatio Fiat Stilo MW 130 Advanced 7 Kimmo Talkkari Kolkka 4.1.2 Piilotetut komponentit: soittimen kondensaattori 0.33 F - sijoitettu soittimen taakse, ruuvi ja reikänauha kiinnitys soittimen AD-DA

Lisätiedot

Mitä on. Hajonnut Korjattu Huollettu Hankittu Uusittu

Mitä on. Hajonnut Korjattu Huollettu Hankittu Uusittu s/y Penelope 2014 Mitä on Hajonnut Korjattu Huollettu Hankittu Uusittu Isopurje on korjattu Isopurje ja genaakkeri on korjattu 12/2014. Isopurje on North Sails radiaalileikattu, kuituvahvisteinen ja mastoliikin

Lisätiedot

Metallilevysarja Z Master Commercial sarjan ajoleikkuri

Metallilevysarja Z Master Commercial sarjan ajoleikkuri Metallilevysarja Z Master Commercial 000 -sarjan ajoleikkuri Mallinro: 5-4790 Form No. 78-59 Rev A Asennusohjeet Huomaa: Pidä leikkuupöydän hihna asennettuna tämän sarjan asennuksen aikana. Sarjan asennus

Lisätiedot

t t t.,, "-.*-*- a'i .tt te # ,fi hh-*" * " *.t *

t t t.,, -.*-*- a'i .tt te # ,fi hh-* *  *.t * u J t a ( ' { l t t t. U ^ f "-.*-*- r a'i.tt te # fi hh-*" * " *.t * n > ++35 H-35 on onnistuneen suunnittelunsaansiosta yhdistettykilpa- ja matkavene.se on nopea ja tilava vene vaativalle kipparilletai

Lisätiedot

PIENTEN SIILOJEN NOSTO OHJE (Ø4, 60m Ø 5,35m & Ø6,10m)

PIENTEN SIILOJEN NOSTO OHJE (Ø4, 60m Ø 5,35m & Ø6,10m) PIENTEN SIILOJEN NOSTO OHJE (Ø4, 60m Ø 5,35m & Ø6,10m) SIILOJEN NOSTO OHJEET (4, 60 5,35 & 6,10). PIENET KARTIOPOHJASIILOT Suositeltu pystytystapa on kuvattu alla. 1- Kokoa ylin runkolevyjen kehä valmisteltuun

Lisätiedot

Kitkapalat, tiivistysrengas, välilevy, pyöreä jousi, rullalaakerit ja ruuvi

Kitkapalat, tiivistysrengas, välilevy, pyöreä jousi, rullalaakerit ja ruuvi RAKENNUSOHJE Kitkapalat, tiivistysrengas, välilevy, pyöreä jousi, rullalaakerit ja ruuvi 325 Lehden nro 77 mukana sait osat, joita tarvitset mittakaavan 1:7 F2007-autosi kytkimen rakentamiseen. Uudet osat

Lisätiedot

ASENNUSOHJE DEPO. ARITERM OY Asennus- ja käyttöohje - 10.06.2008-1/12

ASENNUSOHJE DEPO. ARITERM OY Asennus- ja käyttöohje - 10.06.2008-1/12 ASENNUSOHJE DEPO ARITERM OY Asennus- ja käyttöohje - 10.06.2008-1/12 OSALUETTELO Pääosat Osa Nr Nimike 1 1498 Spiraali PFlex Ø53 2 8143 Ruuvi T6SS M6 x 20 3 1433 Sovitusakselitappi 4 1365 Akselitappi 5

Lisätiedot

PrimoFront Flip. PRIMO-suutinkonvektorijärjestelmän verhous

PrimoFront Flip. PRIMO-suutinkonvektorijärjestelmän verhous PRIMO-suutinkonvektorijärjestelmän verhous Verhous koostuu tasosta, etupaneelista, konsoleista ja integroidulla tuloilmalaitteella varustetusta taitettavasta luukusta. Sähkö-, puhelin- ja dataliikenteen

Lisätiedot

Dokumentaatio-08. Fiat Stilo MW 130. Advanced 7. Kimmo Talkkari Kolkka

Dokumentaatio-08. Fiat Stilo MW 130. Advanced 7. Kimmo Talkkari Kolkka Dokumentaatio-08 Fiat Stilo MW 130 Advanced 7 Kimmo Talkkari Kolkka 4.1.2 Piilotetut komponentit: soittimen kondensaattori 0.33 F, liittimet suojattu lakalla - sijoitettu ylähanskakotelon taakse, nippuside/ankkuri

Lisätiedot

JÄÄHDYTTIMEN SUOJUKSEN ASENNUS (Tarvitaan vain täysmittaisen kuormalavan yhteydessä)

JÄÄHDYTTIMEN SUOJUKSEN ASENNUS (Tarvitaan vain täysmittaisen kuormalavan yhteydessä) FORM NO. 3318-395 SF Rev A MALLI NRO 07301 60001 & JNE. MALLI NRO 07321 60001 & JNE. Asennusohjeet 2 3- kokoinen ja täysmittainen kuormalava Workman 3000 -sarjaa varten JÄÄHDYTTIMEN SUOJUKSEN ASENNUS (Tarvitaan

Lisätiedot