Kansi, köli, sisustus ja purjeet

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kansi, köli, sisustus ja purjeet"

Transkriptio

1 Kansi, köli, sisustus ja purjeet

2 2 Suunniteltu voittamaan Victoria johtaa Australiassa One Ton Cupia 1972 Swan 37, rungon numero 12, laskettiin kajuutan oviaukossa olleen kilven mukaan vesille Tilaaja oli tukholmalainen kilpapurjehtija Göran Lundberg, ja veneelle annettiin nimeksi Victoria. Purjetunnukseksi tuli OR S 202. Lundberg kilpaili varteenotettavasti mm. Tarantella II:sta vastaan ja kävi (rahtilaivalla?) One Ton Cupissa Australiassa (http://nla.gov.au/nla.pic-vn ). Edellisenä vuonna 1971 S&S Swan 37 Stormy Petrel oli voittanut One Ton Cupin Uuden Seelannin Aucklandissa. Victoria mainitaan Heinz Ramm-Schmidtin kirjassa Historien om Swanen Tarantella. Purjeita kilpaveneessä tarvittiin paljon. Niitä on 14 jäljellä, mm. 3 spinaakkeria. Felix Folkebo osti Victorian vuoden 1976 paikkeilla ja myi 1978 professori Martti Pulkkiselle Turkuun. Helsinkiläinen Antti Mälkönen osti veneen ehkä 1983 ja Kimmo Vasenius takaisin Turkuun 1997 ja vaihtoi veneen nimeksi Pohjanneito. Veneestä on IOR-mittakirja ja muita dokumentteja aivan alusta lähtien.

3 3 Valmiina valtamerille Pohjanneito Suomessa kesällä 1999 Veneen sisätila on rungon rakentamisen ajankohdalle tyypillisesti yhtenäinen keulapiikistä takalokeroon. Mitään veden- tai kaasunpitäviä laipioita ei ollut. Swan 37 on useimmiten sisustettu keltaisella kotolla, mutta tämän veneen sisustus on tiikkiä. Moottori on alunperin ollut hyvin pienitehoinen ja korvattu vuoden 1988 paikkeilla 27 hv:n Yanmar 3GM30F:llä. Alkuperäisen pinnaohjauksen sijaan oli asennettu Nautorin valmistama ruoripylväs, peräsinpinnakin on tallella. Istumalaatikon neljä vinssiä oli korvattu Lewmarin itseskuuttaavilla vinsseillä. Genualle oli asennettu Harkenin rullalaite. Vene nostettiin syksyllä 1998 Laten halliin Pansioon. Pohjasta oli 10 vuotta aikaisemmin poistettu gelcoatit ja maalattu epoksiprimeri. Pohja hiekkapuhallettiin pohjamaalia ja kuitua myöten. Sisältä purettiin kaikki, mikä irti lähti lukuun ottamatta ruoria ja moottoria, jotka vaikuttivat luotettavilta. Runko hiottiin sisäpuolelta ja maalattiin polyesterillä valkoiseksi. Laipioista ja muista kiinteistä puupinnoista lakka kaavittiin maalinpoistoaineella, irrotetuista osista kuumailmapuhaltimella. Puut hiottiin ja lakattiin 4 6 kertaan. Vedenalaiseen osaan maalattiin Awlgripin ohjeiden mukaan useita kerroksia epoksia. Vapaalaidat hiottiin, täytettiin ja maalattiin Awlgripin Snow White maalilla. (Lähimmäksi alkuperäistä sävyä päästäisiin, kun sekoitetaan tasan AwlGripin maaleja Snow White ja Off White.) Masto hiekkapuhallettiin, pohjamaalattiin, tasoitettiin ja maalattiin epoksilla. Töistä kirjoitettiin tarkat päiväkirjat. Instrumentit säilytettiin. Uusiksi hankittiin vain tutka ja myöhemmin AIS ja loki vaihdettiin ja kaiku osittain. Vedenlämmitin ja suihku asennettiin WC-tiloihin ja sähköinen ankkuripeli etukannelle.

4 4 Välimerelle Vene purjehdittiin Tanskan ympäri Skotlantiin, Kaledonian kanavaa Atlantille, Irlannin länsirannikkoa etelään ja Ranskaan. Baskimaassa käytiin ja tultiin Espanjan pohjoisrannikkoa Portugaliin, Gibraltariin ja talvehdittiin kentällä Espanjan Almerimarissa. Keväällä 2002 seilattiin Baleaarien, Sardinian ja Messinansalmen kautta Manner-Italian kaakkoiskärkeen ja sieltä Kreikkaan Korfun saareen. Kreikassa ja Turkissa viihdyttiin syksyyn 2008 asti. Vene purjehdittiin 2009 länteen ja talvehdittiin Lissabonissa. Kesällä 2010 purjehdittiin Englannin kanaalin kautta Suomeen. Välimeren vuosista on kirjoitettu kymmenen erillistä kertomusta. Hiottu, laminointu ja maalattu Kölin trimmilaipan paikka ja pilssi sisältä hiottuna ja maalattuna Välimeren purjehduksissa oli haalistunut niin mies kuin venekin. Taaimmainen köliruuvi (siksi sitä luultiin) oli ruvennut hieman vuotamaan, kansi oli kuluneen näköinen ja maalipinta himmentynyt. Vene kuljetettiin Piikkiöön Lasse Ristikankareen halliin. Eniten huolestutti pilssin vuoto. Köliruuvien kaikki mutterit avattiin ja kierteet puhdistettiin, koska valmistauduttiin pudottamaan koko köli. Sisältä irrotettiin maston jalka, joka vietiin modifioitavaksi, hiekkapuhallukseen ja kuumagalvanointiin. Samalla galvanoitiin myös nostosilmä. Maston alapää oli syöpynyt, siitä sahattiin 70 mm pois ja jalkaa korotettiin yhtä paljon. Maston jalka oli kiinnitetty 8 mm:n ruuveilla kahteen kölitukkiin. Ruuvit vaihdettiin 10 mm:n paksuisiksi. Lyijykölin ja rungon saumat hiottiin esiin ja havaittiin, että lyijykölin peräosassa on lasikuitukotelo ja sen jättöreunassa haponkestävästä teräslevystä valmistettu vahvike. Vuotava, takimmaisin ruuvi ei ollutkaan kiinni lyijykölissä, vaan tukki pilssistä vaahdolla täytettyyn lasikuitukoteloon johtavan rei'än. Kotelossa on saattanut olla trimmilaipan mekanismi. Laipan vaikutus mittalukuun tuli aikoinaan haitalliseksi ja siksi

5 5 niitä poistettiin. Ruuvi ei ollut 20-millinen niin kuin muut, vaan tuumakierre 3/4. Kölin peräosan kotelo oli täynnä aivan vettynyttä vaahtoa ja siitä johti ylös kanava ruuviin alapintaan, eikä ruuvin reikää ilmeisesti ollut tiivistetty lainkaan, vaan oli laminoitu umpeen pilssin puolelta. Vesi tunkeutui laminaattien välistä pilssiin.kölin pystykoteloon porattiin muutama 40 mm:n aukko, joiden kautta vaahdot poistettiin paineilmalla ja porakoneella pyöritetyillä rasseilla. Sitten annettiin kuivua. Rungon ja lyijykölin sauma oli etuosastaan elänyt, mutta keskeltä ja takaa virheettömästi kiinni rungossa. Lyijykölin ja lasikuitukotelon pystysaumaa ei edes huomattu ennen kuin se hiottiin esiin. Lasikuitukotelo on yhtenäistä laminaattia rungon kanssa. Monen viikon kuivattamisen jälkeen trimmilaipan reikä täytettiin, pohjaan laminoitiin mattoa ulko- ja sisäpuolelle, ontelo täytettiin hartsilla ja kölin saumat ja takareuna laminoitiin matolla ja epoksilla. Kaiun anturi oli toiminut hyvin, mutta vastoin Laipioiden alareunat olivat kostuneet ohjekirjaa anturin tukemiseen oli käytetty tiikkiä. Se poistettiin varovasti ja tilalle laminoitiin matto. Anturia ei vaihdettu ja kuivaan tilaan sisäpuolelle puu jätettiin. Kaiun näyttölaite oli vaihdettu aikaisemmin, joten uuden instrumentin anturi jäi varaosaksi. Ruffin keskimmäisten laipioiden alapintojen laminaatit olivat irronneet rungosta noin 100 mm:n pituuksilta. Pentteristä jouduttiin purkamaan astiakaappi, kylmäboksin ympäristö ja allaskaappi. Pilssi karhennettiin kauttaaltaan. Päälaipion alareunasta poistettiin kostunut vaneri ja uusi laminoitiin paikoilleen. Vanhan lokin läpivienti WC:n ja vaatekaapin välistä pilssistä laminoitiin umpeen. Alkuperäiset kölitukit olivat ylösalaisin olevan L-kirjaimen muotoisia ja varsin ohuita. Niiden päällä oli tiikkirimoista koottu kehikko, joka oli hyvin säilynyt. Kölitukit laminoitiin ylösalaisin olevan U-kirjaimen muotoisiksi ja yläpintaa korotettiin 20 mm niin, että turkkilevyjen alapinnat jäivät entiselle tasolle. Pilssi hiottiin ja maalattiin. Laipioiden kiinnitysten korjaamisen takia sähkö- ja vesijohdot sekä pilssipumppujen letkut purettiin.

6 6 Keulaan, salonkiin ja peräkajuuttaan Alkuperäiset turkkilevyt olivat kolhiintuneet, säröilleet ja kuluneet niin, että ne päätettiin uusia kauttaaltaan. Valmistettiin uudet levyt, jotka lakattiin seitsemään kertaan kiiltävällä lakalla ja pinta Spinnakerin Eggshellillä. Moottorin ilmanvaihto ja äänieristys oli toteutettu vaillinaisesti. Peräkajuutan turkkilevyn keskustaa korotettiin niin, että alle mahtui pakoputken ja sen äänenvaimentimen lisäksi kaksi 75 mm:n ilmanottoputkea. Polttoainetankin edessä oleva levy valmistettiin uudestaan ja sen sisäpinnassa nousee kaksi koteloa, joista putket menevät polttoainetankin yläpuolella perälokeroon. Etummainen konekoppa oli nykyiselle moottorille liian lyhyt eikä takimmainen istunut kunnolla. Moottorin ympäristö laminoitiin uudelleen ja eteen ja taakse rakennettiin uudet kopat niin, että niihin mahtuivat myös äänieristeet. Istumalaatikon etuosasta moottoritilan kautta läpivientiin johtanut tyhjennysletku poistettiin ja laatikon ja pohjan läpiviennit laminoitiin umpeen. Uudet letkut asennettiin laatikon peräosasta laatikon penkkien poistoletkujen läpivienteihin. Moottorin asennus ei ollut osunut keskelle venettä ja oikaistaessa piti modifioida merivesipumpun kiinnityslaippaa ja kumityynyjen asennuskulmakkeita. Jäähdytysnesteen paisuntasäiliö, akselin läpiviennin paisuntaletku ja polttonesteen vedenerotin kaikkine letkuineen uusittiin. Hallintalaitteen vaijerit, polttoaineen siirtopumppu ja paperisuodatin koteloineen uusittiin.

7 7 Vaihdelaatikko irrotettiin ja tarkastettiin. Sen kaksoiskartio havaittiin kuluneeksi ja vaihdettiin uuteen. Kiillottuneet vastakupit karhennettiin. Äänenvaimentimen syöpynyt yhde hitsattiin kuntoon ja moottorista tuleva letku vaihdettiin. Akselin läpiviennin tiivisteeksi vaihdettiin vesivoideltu Packless Seal System. Sen huohotinletkuksi jätettiin edellisen tiivisteen öljyletku ja säiliö.

8 8 Uusi tiikkikansi Vanha tiikkikansi purettiin. Rimojen paksuus oli enää 7 mm ja ne irtosivat varsin helposti. Helojen alta rimat olivat tiukemmassa ja bbpuolella irtosivat pieninä sälöinä. Tiikin alta ei muovikantta ollut kauttaaltaan hiottu, ja kaikki aikaisemmat reiät ja aukot oli jätetty avoimiksi. Kitti oli varsin huonosti kiinni sekä kannessa että rimoissa. Kaidepylväiden jalat irrotettiin. Kulmahiomakoneella hiottiin muovikannesta musta massa pois. Jyrsimellä puhdistettiin ruffin ja sivukannen kulma ja taltalla varvaslistojen ja sivukannen sauma. Kaikista aukoista hiottiin reunat ja liimattiin tulpat ja täytettiin kaksikomponenttikitillä. Sivukannen sisäreunassa sb-polvion kohdalla oli säröjä, joista vuosi sb-kryssillä vettä sisään niin, että salongin istuintyyny oli aina siirrettävä alta pois. Kaikki hapertunut laminaatti hiottiin pois, jolloin kansi meni paikoin auki. Ruffin sisäpuolelle polvion sisäkärjen ja sivukannen väliin teetettiin 5 mm:n paksuisesta haponkestävästä teräksestä L-profiili. Sen kohdalta leikattiin ikkunaseinän vaneri pois. L-profiilit karhennettiin käyttämättömällä numeron 36 laikalla ja rustirautojen yläpäät kiillotettiin. Lprofiili laminoitiin ruffin katon pystyseinämään. Rakenne siirtää polvion kärjen voimat puristuksena laajalle sivukanteen ja ruffin pystyseinän laminattiin. Sama tehtiin bb-puolelle, vaikka siellä ei vaurioita ollutkaan. WC:n ja välikön ikkunoiden kohdalta vanerista poistettiin kaksi ulointa kerrosta, Maestro opastaa purkamiseen, mutta tekee itse taitoa vaativat työt

9 9 mutta sisin vain hiottiin voimakkaasti. Muiden ikkunoiden kohdalta vanerit hiottiin. Kaikkiin leikattiin levyt, lakattiin kahdeksaan kertaan ja liimattiin epoksilla paikoilleen. Jukova toimitti mittojen mukaan toimittamat alumiinirunkoiset ikkunat kiinnitettiin paikoilleen. Jyrsimellä hiottiin pois vialliset kohdat ja korjattiin suunnatulla matolla ja epoksilla. Tiikkilankut sahattiin laudoiksi ja rimoiksi ja höylättiin. Kansi imuroitiin huolellisesti ja korjattavat kohdat laminoitiin, jotka taas hiottiin. Rimat sovitettiin paikoilleen ja niiden alle pantuun kartonkiin piirrettiin hakapuut ja leveät rimat, jotka sahattiin ja sovitettiin paikoilleen. Porattiin 1300 tulppaa. Kaikki tiikkirimat irrotettiin, imuroitiin huolellisesti ja pestiin asetonilla. Kannesta hiottiin ruuvien jättämät kohoutumat, imuroitiin ja puhdistettiin asetonilla. Kannelle levitettiin Inerta-epoksia ja rimat ruuvattiin ja tulpat lyötiin paikoilleen. Tulpat katkaistiin kulmahiomakoneella ja koko kansi hiottiin. Saumat massattiin Sikaflexilla, annettiin kuivua pari viikkoa, hiottiin tasohiomakoneella paperilla 60, mutta ei puuta pois. Musta massa hiottiin paperilla 80 niin, että huntu jäi ja sitten helojen kohdilta sileäksi paperilla 120 ja 180. Kaikkien helojen alle leikattiin 4 mm:n neopreenikumista alustat, joihin porattiin ruuvin kokoisella terällä reiät. Ruuvit pantiin heloihin ja alustasta läpi ja niiden kaulat massattiin Sikaflexillä. Keula- ja peräpulpetit puhdistettiin, kiillotettiin ja niihin asennettiin LED-kulkuvalot. Keulapulpetin kiinnitysjalat Genuan kiskojen kummallakin sivulla oli lasikuitukannessa alun perin ollut kolmion muotoinen harjanne, ettei kiskoon lyö varpaitaan. Ne oli tiikkikannen alta hiottu pois, mutta samalla oli korkeimmasta osasta menetetty lähes koko laminaatti ja kannessa näkyi säröjä veneen pitkittäissuuntaan. asennettiin ja kummankin keskelle porattuun reikään kiinnitettiin Sikaflexillä selvästi jalan yläpuolelle ulottuva alumiiniputki, jonka läpi sähköjohto kulkee. Samoin tehtiin peräkehikon takimmaiselle bb-jalalle. Keulan kehikko meni paikoilleen varsin ahtaasti. Sähköjohdon löysät poimutettiin yläpäähän. Peräkaidetta siirrettiin taakse päin niin, että takimmaiset kaidepylväät tulivat poikittaisen tiikkilistan päälle. Tämäkin kaide oli vuosien mittaan sen verran kokenut, että jalkaheloille jouduttiin etsimään sopivat asennot ja kolauttamaan kaidetta jonkin verran puunuijalla paikoilleen. Kaidepylväiden jalat kiinnitettiin myös kumilaattojen päälle 2 kiinteällä ja 2 uppokantaisella 8 mm:n kuusiokoloruuvilla. Keulaan ja perään ostettiin Jukovan 335 mm:n knaapit, joiden alle leikattiin kumilaatat ja porattiin 10 mm:n ruuveille reiät. Keulan knaapi sovitettiin kannen umpilaminaatin kohtaan hieman entistä knaapia edemmäksi niin, että kaikki mutterit ovat nyt keulapiikissä. Perään kiinnitettiin kulmiin 2 knaapia umpilaminaatin kohtiin. Imutyhjennyksen (bb) hela kiinnitettiin hieman keskemmälle niin, että se ei ollut yhtään varvaslistan päällä ja makeanveden (sb) täyttöhelaa siirrettiin laitaa kohti niin pitkälle, ettei se vielä jäänyt spinnupuomin alle.

10 10

11 11 Genuan skuuttikiskojen alle leikattiin neopreenikumista listat ja kiinnitettiin paikoilleen 6x60 mm:n kuusiokoloruuveilla. Ruuveihin pantiin ensin Sikaflexia. Salongin yläkannen kaikki helat irrotettiin. Entiset, auki jätetyt aukot ja ne, joihin heloja ei enää kiinnitetty, laminoitiin umpeen. Kannella sijainneet spinaakkerin skuuttivinssit oli aikaisemmin siirretty käytettäviksi istumalaatikosta. Alkuperäisistä paikoista kansi oli painunut ja laminoitiin tasaiseksi. Puiset käsikahvat olivat kuluneet ja Keulan luukku poistettiin. Kumpaakin varten oli alkuaan porattu 8 kpl 8 mm:n reikiä ja kahvat oli kiinnitetty 8:lla 1/4 (6,2 mm) pinnaruuvilla, mutta laminaattien välistä vaahtoa ei ollut korvattu kovalla täytteellä. Puukahvat korvattiin 16 haponkestävällä metallihelalla ja 25 mm:n putkella. Vanhat reiät täytettiin. Jokaista helaa varten porattiin 2 reikää. Alempaan laminaattiin ja vaahtoon porattiin 20 mm:n aukot, jotka täytettiin polyesterillä, ja ruuveille porattiin 6 mm:n rei'ät. Kansi maalattiin kahteen kertaan alkydimaalilla Miranol G162 ja jälkimmäiseen

12 12 sekoitettiin noin 80 g Hempelin Anti-slip Pearls (kvartsia). Määrä ei vaikuttanut värisävyyn. Helojen alle leikattiin 3 mm:n neopreenikumista tehdyt laatat tiivisteiksi. Ruuvit vaihdettiin paikoin pitempiin, paksuudet ovat 6 mm ja 8 mm kannoiltaan joko uppo tai kaksoiskupu, väännin PZ tai kuusiokolo. Keulan luukun polykarbonaattilevy oli vielä koossa, mutta paikoin lohkeillut ja säröjä näkyi paljon. Tiikkiosat olivat hapertuneet ja luukku vuosi. Sarana oli syöpynyt rikki. Luukun tilalle asennettiin Lewmarin Ocean sarjan luukku, jolle ensin laminoitiin kaulus. Sitä varten tehtiin muotti. Pyöreän valoaukon tilalle asennettiin Lewmarin Ocean-sarjan luukku. Se aukeaa eteen, ja yksipistenostoa varten tehdään makaavan H-kirjaimen muotoinen puinen suoja pantavaksi saranan ja nostoraksin väliin. Luukut ja ikkunat Salongin luukku ja istumalaatikkoon avautuva ikkuna Spray hoodin kaareen köysiä varten porattuihin kahteentoista reikään teetettiin haponkestävästä putkesta päistään laajennetut helat, jotka sovitettiin paikoilleen ja tiivistettiin Sikaflexilla. Ikkunalevyt oli upotettu runkoon, mutta laminaatti oli reunoista paikoin rikkoutunut. Kehykset olivat kuluneet ja ikkunat päätettiin uusia. Saman näköisiä alumiinikehyksiä ei löydetty, vaan Jukovasta tilattiin mahdollisimman tarkkaan ulkomitoiltaan samat. Istumalaatikon kehyksiksi teetettiin ulos aukeavat. Laipion alareunan uudelleen laminointia varten pentteri purettiin. Kaareva seinä päällystettiin uudelleen viilulla ja tasojen vaurioituneiden listojen tilalle työstettiin tai laminoitiin tiikkiviilusta uudet. Jalkalista, joka ennen oli ollut vain turkkilevyn tasossa, laminoitiin tiikkiviilusta. Sähköputket koottiin uudestaan ja kupariputket vaihdettiin osittain. Keulakajuutasta, sivukansien alta ja peräkajuutasta irrotettiin tiikkikannen uusimisen takia kaikki helat ja purettiin sisäverhoilu.

13 13 Hiottu, maalattu ja asennettu uudestaan Kestäviksi pinnoitetu pohjalevyt Perälokeroon oli vuoden 2000 jälkeen asennettu paljon instrumentteja, lämmitin oli poistettu ja kaasupullon kotelo rakennettu keulapiikkiin. Syksyllä 2010 uutta tiikkikantta rakennettaessa lokerosta poistettiin suihku, mutta kuuma- ja kylmävesiputki jätettiin sulkuineen paikoilleen. Navtexin antenni läpivienteineen poistettiin. Radioamatööriaseman antenniviritin poistettiin, samoin kannen läpivienti antennikaapelia varten. Aurinkopaneelien syöttöjohdon läpivienti poistettiin. Syksyllä 2011 takalokero tyhjennettiin, letkut ja sähköjohdot irrotettiin. Kannen alapinnasta irrotettiin kaikki kaapelit ja letkut. Alapinta ja laitojen sisäpinnat hiottiin ja maalattiin valkoisella polyesterillä. Aikaisemmin asennettuihin 6 ja 8 mm:n ruuveihin kiinnitettiin suuria ruostumattomia kiristimiä ja niihin kiinnitetyillä nippusiteillä nostettiin kaikki letkut mahdollisimman ylös. Polttoainetankin huohotin pujotettiin istumakaukaloa kiertävän reunukseen sisäpuolelle ylimmäksi. Letkun alapuolelle asennettiin sähköjohdoille 32 mm:n PP-putki. Toinen nousee sähkökeskukselta kannen sisäpinnan tasossa bb-laitaa pitkin peräpeiliin. Sen alapuolelle ja

14 14 bb-laitaan kiinnitettiin 32 mm:n PP-putket ja niihin vedettiin kaikki sähkökaapelit. Lokeroon sisälle, takakannen alapintaan asennettiin LED-valaisin. Perälokeron pohja karhennettiin ja maalattiin samaan sävyyn kajuuttojen pilssien kanssa. Kaasupullon alkuperäinen kotelo tiivistettiin. Kotelon pohja-akselin bb-kiinnike muutettiin avattavaksi. Alkuperäinen kaasun kupariputki poistettiin ja tilalle asennettiin uusi. Polttoainetankin huohotinletku kiinnitettiin taaimmaisiin pohjan läpivienteihin keskelle venettä. Toiseen läpivientiin tulee kaasulokeron yläosan tuuletusletku. Kolmas läpivienti on vain tukittu, eniten vasemmalla olevaan on kiinnitetty luukun urasta lähtevä viemäri. Kaasulokeron alaosan tuuletusletku on kiinnitetty alemmaksi pilssiin, 38 mm:n viemäriputkien etupuolelle. Huoltoliike Nukari Oy kävi tekemässä liitostyöt. Perälokeron alkuperäiset erilliset pohjalaudat oli poistettu 1998 ja tilalle leikattu vanerista uudet. Niitä oli vuosien mittaan muokattu ja uudet levyt leikattiin keväällä Niitä on neljä kappaletta, joista isot laitimmaiset kiinnitetään ruuveilla alla oleviin puisiin tukipalkkeihin.

15 15 Lämpöä sisään ja vettä ulos Lämmittimen sijoituspaikoiksi harkittiin perälokeroa, jossa Nautorin asentamana sijaitsee kaasupullo, tai vaatekaappia, josta kuuman ilman voisi johtaa vain keskiveneeseen ja keulaan, eikä korvausilmaa saisi ulkoa. Pohdinnan ja mittailun jälkeen päädyttiin Safiren lämmittimeen 3600Di, joka mahtui WC:n kalustekuoren ja rungon väliin. Korvausilma tuodaan perälokerosta aikaisemmin asennettua 75 mm:n putkea pitkin ja toinen saman kokoinen putki keulapiikistä, jolloin keulaan virtaa kajuutasta lämmintä ilmaa. Kuuman ilman putkista toinen kiertää salonkiin maston kohdalle WC:hen tehdyn kotelon kautta ja toinen taakse navigointipöydän jalkatilaan ja peräkajuuttaan. Koaksiaalinen pakoputki johdettiin WC:hen tehdyn toisen kotelon kautta kannelle bbdoradin eteen. Sisempää putkea pitkin kulkevat pakokaasut ulos ja ulomman putken ja sisemmän putken välissä palamiseen tarvittava ilma lämmittimeen sisään. Polttoaine imetään tankista. Pumppu asennettiin navigointipöydän vasemmalla puolella olevaan etumaiseen lokeroon. Letku on kiinnitetty rakenteisiin ja laipion ja muiden levyjen läpivienneissä vahvistettu kulumista vastaan päälle kiinnitetyllä paksummalla letkulla. Tankin läpivientiputki asennettiin bbpuolelle. Ohjausrasia asennettiin kajuuttaan kirjahyllyn yläpuolelle, termostaatti salongin etumaisen lokeron etupuolelle pitkittäiseen levyyn. Sähkö syötetään navigointipöydän istuimen vierestä kannen alta automaatista 6 mm2 kaapeleilla. Jätevesiletkut vaihdettiin. Haponkestävästä teräksestä valmistettujen tankkien messinkiset läpiviennit oli tiivistetty vain Sikaflexillä eikä se ollut riittänyt, monet yhteet olivat syöpyneet hyvin ohuiksi. Messinkiset Tkappaleet ja mutkat olivat syöpymättömiä. Kumpikin jätevesitankki irrotettiin, koeponnistettiin ja vuodot hitsattiin. Septiktankin alanurkan läpivienti poistettiin ja hitsattiin umpeen. Tankin kannen läpiviennin tilalle hitsattiin pohjan lähelle ulottuva 38 mm:n putki ja huohottimen läpivienti vaihdettiin haponkestäväksi. Harmaavesitankin kaikki kolme läpivientiä vaihdettiin haponkestäviksi ja tiivistettiin Orenkailla ja kumilaatoilla. Hanat ja yhteet vaihdettiin. Pilssi hiottiin ja maalattiin WC:n kaapista, väliköstä, vaatekaapista, keulakajuutasta ja kummastakin jätevesitankin lokerosta. Harmaavesipumppu asennettiin vaatekaappiin. Sitä syöttävät suihkusta, pilssistä ja pentteristä tulevat letkut. Niiden valintahanat asennettiin pumpun viereen vaatekaappiin. Septitankin letkut ja valintahanat uusittiin ja WC-kulhon poistoletku asennettiin kaapeissa ylös kannen kautta hanoille. Makeavesipumppu ja merivesipumppu asennettiin vaatekaappiin.

16 16 Alumiinin ja teräksen korroosiota Maston ja puomin syöpymiä Keväällä 1999 masto ja puomi hiekkapuhallettiin, pohjamaalattiin kahteen kertaan ja ruiskumaalattiin epoksilla. Silloin irrotettiin vain muutama hela. Masto oli kannen yläpuolelta rengashelojen alta selvästi syöpynyt ja pari helaa irrotettiin keväällä Syksyllä 2011 irrotettiin saalinkien kaikkien helojen ruuvit (1/4 x 5/8 ) liottamalla CRC:n MoS2 Penetrating Oililla, kuumentamalla butaaniliekillä ja kylmentämällä CRC Rost Flashillä ja TengTool-iskumeisselillä. Kolme katkennutta ruuvia irrotettiin hitsaamalla 8 mm:n mutteri sisäpuolelta ruuviin. Vanttien helojen kohdalta vain helan reunasta oli epoksimaali hieman rikkoutunut. Muutama ruuvi irrotettiin, mutta syöpymiä ei havaittu ja helat jätettiin kiinni. Reunat puhdistettiin ja maalattiin epoksilla. Saalinkien kiinnityshelojen alla ei ollut eristelevyjä, mutta masto oli syöpynyt hyvin vähän, paikoin eloksointikin oli ehjä. Kaikki ruuvit saatiin irti, ne olivat 1/4 kierteitä (6,3 mm), noin 5/8 pitkiä. Syöpymät hiottiin puhtaiksi, pohjamaalattiin epoksilla ja reikiin kierrettiin 6 mm:n Recoil-irtokierteet. Eristeiksi leikattiin muovilevyt ja ruuvit tiivistettiin Duralacilla. Vinssien jalustojen alla ei myöskään ollut eristelevyjä, mutta paljastunut alumiini oli hyväkuntoista. Reikiin kierrettiin Recoilit, muovieristeet leikattiin ja ruuvit tiivistettiin Duralacilla. Veneen köysien käsittely oli aikaisemmin siirretty istumalaatikkoon ja sb pienemmälle vinssille kiinnitettiin vain jalusta. Köysien läpivientien alta masto oli virheetön. Puhdistettiin kuitenkin, pohjamaalattiin epoksilla, kierteet puhdistettiin 1/4 tapilla ja ruuvit tiivistettiin Duralacilla. Köysien ripustuslenkkien ja kannen yläpuolella olevien sankojen alta masto oli muutamin paikoin syöpynyt ohuemmaksi. Nämä pienet paikat täytettiin alumiinilla (Mig) niin, ettei masto kuumentunut, ja hiottiin. Alumiini pohjamaalattiin Light Primerilla ja kierteistettiin saalinkien helojen tapaan. Maston alaosa hiottiin kauttaaltaan ja maalattiin telalla epoksimaalilla Temacoat RM40 -maalilla, sävy RAL Puomin takapään hela irrotettiin. Haponkestävän helan ja alumiiniputken välissä oli sähköeriste, mutta haponkestävien ruuvien ympäristöstä putki oli pahoin syöpynyt. Puomin takapäästä katkaistiin 60

17 17 Ruuvien irrotukseen käytettyjä välineitä ja Recoilin kiertäminen Helojen alle sijoitettiin eristeet ja kierteet suojattiin Duralacilla mm helan kohdalta syöpynyttä alumiinia. Hela avattiin, rullalaakerit puhdistettiin ja voideltiin. Putkeen porattiin uudet reiät ja kaksoiskupukantaiset uraruuvit uusittiin. Genuan bb-skuutin kääntöpyörän jalusta oli pahasti syöpynyt. Pohjaan hitsattiin ehjä levy, hiottiin, pohjamaalattiin epoksilla ja suihkutettiin mustalla alkydilla. Levangin vaunun laakerit olivat täysin jumittuneet. Rullalaakerit saatiin auki voitelunipat avaamalla, mutta ylempiä kuulalaakereita ei auki saatu. Vaunu puhdistettiin ja maalattiin alkydisuihkeella, rullalaakerit puhdistettiin ja voideltiin. Keväällä 2011 Niiniranta toimitti uudet North Sailin purjeet, Venetex uuden spray hoodin ja puominpeitteen.

18 18 Uusia mittareita ja laitteita Kulkuaukon mittarit Moottorin ohjauspaneeli oli siirretty 1999 istumalaatikon bb-laitaan, nyt kaapeli pidennettiin ja sijoitettiin kulkemaan maasähkön syöttökaapelin kanssa samasta aukosta peräkajuutan katon yläpuolella eteen, laipiota pitkin alas ja bb-peräpunkan ja turkkilevyn ali moottorille. Vanha tuulimittari korvattiin aikaisemmin ostetulla Raymarinen ST60+ -sarjan instrumentilla. Philipsin GPS ja Cetrekin ulkonäytön tilalle ostettiin Raymarinen karttaplotteri e7. Kulkuaukon päällä oleva mittaripaneeli uusittiin ja plotterille tehtiin kaulus, joka sovittaa plotterin riittävän syvälle kulkuaukon luukkua suojaavan moduulin sisään. Kulkuaukon luukun suojamoduuli takaaukko korjattiin laminoimalla ja moduulin päälle asennettiin uusi 45 W:n aurinkokenno. Sähköjärjestelmä oli asennettu täydellisesti Sisätilan mittareita ja laitteita uudestaan Myöhempinä vuosina laitteita ja instrumentteja oli hankittu niin paljon lisää, että järjestelmä nyt osittain purettiin ja koottiin uudestaan. Kaapelien asennuksia korjattiin kauttaaltaan ja navigointipöydän ympäristön laitteet irrotettiin ja asennettiin uudelleen. Kaikkiin valaisimiin vaihdettiin LED-polttimot. Maston huippuun oli yhdistetyksi ankkuri- ja kulkuvaloksi jo aikaisemmin asennettu Lopolight. Autoradio poistettiin. Kaikkiin sähköpaneeleihin valmistettiin uudet levyt ja ylähylly. Laitteet kiinnitettiin levyihin, kaapelit laitteisiin ja levyt kiinnitettiin ruuveilla hyllykön raameihin.

19 Taaimmaisessa paneelissa on veneen valoja ilmaisevat ledit, polttoainemittari ja akkumonitori. Seuraavassa ovat automaatit ja kytkimet. Kolmannessa paneelissa on tilaa navtexille ja stereolle. Etumaisen paneelin alla on lämmittimen polttoainepumppu ja levyssä AIS ja nopeus-, tuuli- ja syvyysmittarin moninäyttö. Akkujen maasähkön laturiksi valittiin Ctekin MXS 25, joka asennettiin poistetun tilalle 19 navigointipöydän viereen kannen alle. Sinne sijoitettiin myös VHF:n, lämmittimen, amatööriradion automaatit, akkumonitorin anturi ja maasähkökeskus. Akkulokero puhdistettiin ja maalattiin, kaapelointi uusittiin. Uusiksi instrumenteiksi asennettiin akkumonitori ja GPS:lla varustettu VHF. Sähköpaneelien alla oleva tila kalustettiin kokonaan uudelleen ja kaapelointia siistittiin.

20 KVa

21 21

22 22

BlueMagicKuningatar. Pekka Koskenkylän perustama. Swan 65. Swan 65 tunnettiin aikoinaan valtamerien

BlueMagicKuningatar. Pekka Koskenkylän perustama. Swan 65. Swan 65 tunnettiin aikoinaan valtamerien Esittelee Kari Wilén Timo Utter Swan 65 BlueMagicKuningatar Swan 65 Blue Magic purjehti viime elokuussa Helsingin vesillä ja on ilmeisesti Suomessa Seagahm Charterin hoivissa osan ensi kesääkin. Täysillä

Lisätiedot

Yamarin 68 Day Cruiser KÄYTTÄJÄN KÄSIKIRJA

Yamarin 68 Day Cruiser KÄYTTÄJÄN KÄSIKIRJA KÄYTTÄJÄN KÄSIKIRJA 2 (43) ESIPUHE Arvoisa Yamarin 68 Day Cruiserin omistaja! Kiitämme Teitä siitä, että valitsitte Yamarinin! Käyttöohjekirja perehdyttää Sinut uuden veneesi ominaisuuksiin sekä auttaa

Lisätiedot

määrä yksityiskohtaista tietoa ovelta-ovelle kuljetukseen tarkoitetuista

määrä yksityiskohtaista tietoa ovelta-ovelle kuljetukseen tarkoitetuista Ensin oli TUB Vuonna 1935 Citroënilla huomattiin, että markkinoilla ei ollut tarjolla etuvetoista kantavuudeltaan 500 850 kg olevaa tavarankuljetusautoa. 500 kg kantavuuden osalta tyydyttiin kehittämään

Lisätiedot

Hyvä tästä vielä tulee. Perinnerakennusmestarin parhaat vinkit

Hyvä tästä vielä tulee. Perinnerakennusmestarin parhaat vinkit Hyvä tästä vielä tulee Perinnerakennusmestarin parhaat vinkit Kuva: Eija Haapalainen, Pirkanmaan maakuntamuseo Hyvä tästä vielä tulee Perinnerakennusmestarin parhaat vinkit Tapani Koiranen Mari Imppola

Lisätiedot

Käyttö- ja huoltoohjekirja

Käyttö- ja huoltoohjekirja Käyttö- ja huoltoohjekirja Lämmönvaihtimella varustetut moottorit Keskikokoiset dieselmoottorit Beta 43, Beta 50 & Beta 60 1.9.2010 Moottorin tiedot TÄRKEÄÄ: Täytä lomakkeen tiedot ostohetkellä siitä on

Lisätiedot

onnittelemme Sinua ostopäätöksestä ja toivomme, että uusi HOBBY-käyttöohje tarjoaa Sinulle aina hyvää matkaseuraa.

onnittelemme Sinua ostopäätöksestä ja toivomme, että uusi HOBBY-käyttöohje tarjoaa Sinulle aina hyvää matkaseuraa. Hyvä matkailuvaunuilija, onnittelemme Sinua ostopäätöksestä ja toivomme, että uusi HOBBY-käyttöohje tarjoaa Sinulle aina hyvää matkaseuraa. Ole hyvä ja lue tämä käyttöohje huolellisesti läpi, vaikka olisitkin

Lisätiedot

ROIHUVUOREN ALA-ASTE Rakennushistoriaselvitys ja inventointi

ROIHUVUOREN ALA-ASTE Rakennushistoriaselvitys ja inventointi ROIHUVUOREN ALA-ASTE Rakennushistoriaselvitys ja inventointi Roihuvuoren ala-aste Rakennushistoriaselvitys ja inventointi Tilaaja: Tekijät: Valmistunut: 3.2.2014 Kuvat: Helsingin kaupungin kiinteistövirasto,

Lisätiedot

Kotimökille uusi ilme. Matti Tykkyläinen

Kotimökille uusi ilme. Matti Tykkyläinen Kotimökille uusi ilme Matti Tykkyläinen Kotimökille uusi ilme Vanhempamme Hanna ja Janne Tykkyläinen muuttivat vuonna 1929 Iljanvaaraan. He rakensivat perheelle talon, joka valmistui talvisodan alla syksyllä

Lisätiedot

GILERA Runner Purejet 50 Omistajan käsikirja

GILERA Runner Purejet 50 Omistajan käsikirja GILERA Runner Purejet 50 Omistajan käsikirja runner04kansi_2.indd 3 06/17/04, 4:46 PM Maahantuoja: SUMEKO OY Kytömaantie 14, 04200 KERAVA Puh. (09) 502 812 fax (09) 2587 7922 Sähköposti: etunimi.sukunimi@sgn.fi

Lisätiedot

15.1 Keulavisiirin suunnitteluperusteet ja suunnitteluvaatimukset. 15.1.1 Bureau Veritas n vaatimukset visiirin kiinnikkeille

15.1 Keulavisiirin suunnitteluperusteet ja suunnitteluvaatimukset. 15.1.1 Bureau Veritas n vaatimukset visiirin kiinnikkeille LUKU 15 Visiirin ja rampin kiinnikkeiden lujuudet 151 Keulavisiirin suunnitteluperusteet ja suunnitteluvaatimukset 1511 Bureau Veritas n vaatimukset visiirin kiinnikkeille Visiirin rakenteet suunniteltiin

Lisätiedot

Märkätila vanhaan taloon

Märkätila vanhaan taloon Museoviraston korjauskortisto Korjauskortti n:o 25 31.1.2011 Märkätila vanhaan taloon Tietoa märkätilan rakentamista tai korjaamista harkitsevalle, suunnittelevalle ja siihen ryhtyvälle. Kortissa esitetään

Lisätiedot

Levättömäksi värinällä

Levättömäksi värinällä Ultrasonic Antifouling Ultra 10 TESTI Levättömäksi värinällä V iime veneilykaudella asensimme testimielessä 32-jalkaiseen purjeveneeseen Ultrasonic Antifoulingin valmistaman Ultra 10 -laitteen. Se torjuu

Lisätiedot

Oy Sisu Auto Ab. Sisällys. Putkitusten, johdotusten ja kokoonpanotyölaadun yleisohje Sisu Polar-automallistolle

Oy Sisu Auto Ab. Sisällys. Putkitusten, johdotusten ja kokoonpanotyölaadun yleisohje Sisu Polar-automallistolle Huom!Tätä ohjetta noudatetaan aina jos tarkempi dokumentointi ei muuta edellytä. Esim. piirustukset, työohjeet, tekniset ohjeet ja -tiedotteet jne. ylittävät tämän ohjeen. Oy Sisu Auto Ab Sisällys Paineilmaputkien

Lisätiedot

ENTISEN RAUDUN KANSANELÄMÄSTÄ

ENTISEN RAUDUN KANSANELÄMÄSTÄ 455 PIRJO HAUTALA: ENTISEN RAUDUN KANSANELÄMÄSTÄ Raudun rakennuksista Entinen rautulainen, kuten karjalainen ylipäätään rakensi asumuksensa mieluimmin kylään, tien varrelle, jos hänen maansa vain sijaitsivat

Lisätiedot

Asennus- ja huolto-ohje DHP-H DHP-L DHP-A DHP-AL DHP-C VMBMA220

Asennus- ja huolto-ohje DHP-H DHP-L DHP-A DHP-AL DHP-C VMBMA220 Asennus- ja huolto-ohje DHP-H DHP-L DHP-A DHP-AL DHP-C 2 Sisällys Asennusohje... 5 1 Tärkeää tietoa/turvamääräykset...5 1.1 Kylmäaine... 5 1.2 Sähköliitäntä... 5 1.3 Käyttöönotto... 5 2 Lämpöpumpun tiedot...6

Lisätiedot

Sähkö ja vene. Ohjeita veneilijöille sähkölaitteista, akuista, korroosiosta, häiriöistä ja ukkossuojauksesta

Sähkö ja vene. Ohjeita veneilijöille sähkölaitteista, akuista, korroosiosta, häiriöistä ja ukkossuojauksesta Sähkö ja vene Ohjeita veneilijöille sähkölaitteista, akuista, korroosiosta, häiriöistä ja ukkossuojauksesta Sähköturvallisuuden Edistämiskeskuksen jäsenet: Elektroniikan Tukkukauppiaat ry Sähkösuunnittelijat

Lisätiedot

KUNTOTARKASTUSRAPORTTI 18.10.2010

KUNTOTARKASTUSRAPORTTI 18.10.2010 KUNTOTARKASTUSRAPORTTI 18.10.2010 YTTERKULLAN KOULU, DRAGSFJÄRD, KEMIÖNSAARI Talo ja tarkastus Oy Horninkatu 11 B, 24100 Salo 050 561 2356 1 YLEISTIETOA TARKASTUKSESTA Kohde Osoite Ytterkullan koulu, Dragsfjärd

Lisätiedot

OY HEMPEL (FINLAND) AB

OY HEMPEL (FINLAND) AB Kiitos, kun valitsit Hempelin Tervetuloa lukemaan Hempelin veneenhoito-opasta. Näiden ohjeiden avulla maalausprojektisi onnistuu. Koko Hempel-valikoiman tietojen lisäksi oppaassa on yksityiskohtaiset ohjeet

Lisätiedot

PUISEN PARIREEN. Rovaniemi 2010 E. & J. Norvapalo

PUISEN PARIREEN. Rovaniemi 2010 E. & J. Norvapalo PUISEN PARIREEN TEKO-ohje kuvina Rovaniemi 2010 E. & J. Norvapalo vaihe 1. Jos aihiota on useampi pari käytettävissä niistä valitaan parhaiten pareiksi sopivat jotta reen keula saadaan helposti symmetriseksi.

Lisätiedot

sampo SR1046X R O S E N L E W HARVESTERI Käyttöohje Sampo-Rosenlew Oy PL 50 28101 PORI

sampo SR1046X R O S E N L E W HARVESTERI Käyttöohje Sampo-Rosenlew Oy PL 50 28101 PORI sampo R O S E N L E W SR1046X HARVESTERI Käyttöohje Sampo-Rosenlew Oy PL 50 28101 PORI ALKUSANAT Tämän kirjan tarkoituksena on auttaa käyttäjää tutustumaan harvesteriin. On tärkeää, että harvesterin käyttäjä

Lisätiedot

U usi Buster yllyttää. Uusi Buster XL. testi 614. Kipparin

U usi Buster yllyttää. Uusi Buster XL. testi 614. Kipparin Kipparin testi 614 Uusi Buster XL Tämän testin otsikkona voisi aivan hyvin olla Imperiumin vastaisku, Paras Buster kautta aikojen tai Osataan sitä Busterillakin. Kaikki vaihtoehdot kävisivät, sillä uuteen

Lisätiedot

M4.15 M4.17. Käyttöopas

M4.15 M4.17. Käyttöopas M4.15 M4.17 Käyttöopas VD01047 M4.17 Käyttöopas M4.15 M4.17 Sarjanumerot Vetus moottorinumero: Mitsubishi: Vaihteiston sarjanumero: Merkitse tähän sarjanumerot. Tämä yksinkertaistaa huoltopalvelulle tehtyjen

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. APRILIA SR 50 http://fi.yourpdfguides.com/dref/2931432

Käyttöoppaasi. APRILIA SR 50 http://fi.yourpdfguides.com/dref/2931432 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle. Löydät kysymyksiisi vastaukset käyttöoppaasta ( tiedot, ohjearvot, turvallisuusohjeet, koko, lisävarusteet

Lisätiedot

Asennus-, käyttö- ja huolto-ohjeet

Asennus-, käyttö- ja huolto-ohjeet Asennus-, käyttö- ja huolto-ohjeet Malli AF (6 ~36 ) MXR-laakerit 2001 Goulds Pumps, Inc. Goulds Pumps Pumpun turvallisuusohjeet Turvavarusteet: Eristetyt työkäsineet kun käsitellään kuumia laakereita

Lisätiedot

Radonjärjestelmä Suunnittelu- ja asennusohje

Radonjärjestelmä Suunnittelu- ja asennusohje Radonjärjestelmä Suunnittelu- ja asennusohje Sisällysluettelo Radonjärjestelmä...4 A. Suojautuminen radonin haitoilta...4 Radonpitoisuuden mittaaminen... 4 B. Uponor-radonjärjestelmän edut ja hyödyt uudis-

Lisätiedot

Keittiön asennus- ja kokoamisohje

Keittiön asennus- ja kokoamisohje Sisällysluettelo: 1. Kokoonpano - Tavaran vastaanotto 1 - Aloittaminen 1 - Työkalut ja tarvikkeet 1 - Kalustetukku-kalusteiden mallisto ja materiaalit 2-3 - Rakennekuvat 4 - Alakaappi 5 - Sokkelijalan

Lisätiedot

2008-2010 SPORTSMAN 500-800 HO / EFI / X2 / TOURING

2008-2010 SPORTSMAN 500-800 HO / EFI / X2 / TOURING 2008-2010 SPORTSMAN 500-800 HO / EFI / X2 / TOURING OMISTAJAN KÄSIKIRJA 1 SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO 1-2 TAKUUEHDOT 3 TURVALLISUUSOHJEET 4-5 VAROITUSTARRAT 6-15 TAKUUKORTIN TÄYTTÖ 16 AJONEUVON VALMISTE-/MALLINUMEROT

Lisätiedot

KORJAA HUOLLA TEE-SE-ITSE VENEENKÄSITTELY NAVIGOINTI TURVALLISUUS. Numero 6 Syyskuu 2007 www.venemestari.fi toimitus@venemestari.fi hinta 6,95 euroa

KORJAA HUOLLA TEE-SE-ITSE VENEENKÄSITTELY NAVIGOINTI TURVALLISUUS. Numero 6 Syyskuu 2007 www.venemestari.fi toimitus@venemestari.fi hinta 6,95 euroa KORJAA HUOLLA TEE-SE-ITSE VENEENKÄSITTELY NAVIGOINTI TURVALLISUUS Numero 6 Syyskuu 2007 www.venemestari.fi toimitus@venemestari.fi hinta 6,95 euroa SUURVERTAILU 17 18-jalkaiset bowriderit: AMT 185 BR Bayliner

Lisätiedot

STUDION RAKENTAMINEN SUUNNITTELUN JA AKUSTIIKAN NÄKÖKULMASTA

STUDION RAKENTAMINEN SUUNNITTELUN JA AKUSTIIKAN NÄKÖKULMASTA STUDION RAKENTAMINEN SUUNNITTELUN JA AKUSTIIKAN NÄKÖKULMASTA Joel Kalsi Opinnäytetyö Pohjois-Pirkanmaan Koulutusinstituutti Suunnitteluassistentin YOpohjainen tutkinto 2005 Sisällysluettelo 1. Johdanto

Lisätiedot

Käyttöohje SG11 SG13. Lue käyttöohje huolellisesti ja ymmärrä sen sisältö, ennen kuin alat käyttää konetta. Suomi

Käyttöohje SG11 SG13. Lue käyttöohje huolellisesti ja ymmärrä sen sisältö, ennen kuin alat käyttää konetta. Suomi Käyttöohje SG11 SG13 Lue käyttöohje huolellisesti ja ymmärrä sen sisältö, ennen kuin alat käyttää konetta. Suomi SISÄLLYSLUETTELO Käyttöohje SG11- ja SG13-kantojyrsimet Johdanto... 2 Asiakkaalle... 2

Lisätiedot