Kansi, köli, sisustus ja purjeet

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kansi, köli, sisustus ja purjeet"

Transkriptio

1 Kansi, köli, sisustus ja purjeet

2 2 Suunniteltu voittamaan Victoria johtaa Australiassa One Ton Cupia 1972 Swan 37, rungon numero 12, laskettiin kajuutan oviaukossa olleen kilven mukaan vesille Tilaaja oli tukholmalainen kilpapurjehtija Göran Lundberg, ja veneelle annettiin nimeksi Victoria. Purjetunnukseksi tuli OR S 202. Lundberg kilpaili varteenotettavasti mm. Tarantella II:sta vastaan ja kävi (rahtilaivalla?) One Ton Cupissa Australiassa (http://nla.gov.au/nla.pic-vn ). Edellisenä vuonna 1971 S&S Swan 37 Stormy Petrel oli voittanut One Ton Cupin Uuden Seelannin Aucklandissa. Victoria mainitaan Heinz Ramm-Schmidtin kirjassa Historien om Swanen Tarantella. Purjeita kilpaveneessä tarvittiin paljon. Niitä on 14 jäljellä, mm. 3 spinaakkeria. Felix Folkebo osti Victorian vuoden 1976 paikkeilla ja myi 1978 professori Martti Pulkkiselle Turkuun. Helsinkiläinen Antti Mälkönen osti veneen ehkä 1983 ja Kimmo Vasenius takaisin Turkuun 1997 ja vaihtoi veneen nimeksi Pohjanneito. Veneestä on IOR-mittakirja ja muita dokumentteja aivan alusta lähtien.

3 3 Valmiina valtamerille Pohjanneito Suomessa kesällä 1999 Veneen sisätila on rungon rakentamisen ajankohdalle tyypillisesti yhtenäinen keulapiikistä takalokeroon. Mitään veden- tai kaasunpitäviä laipioita ei ollut. Swan 37 on useimmiten sisustettu keltaisella kotolla, mutta tämän veneen sisustus on tiikkiä. Moottori on alunperin ollut hyvin pienitehoinen ja korvattu vuoden 1988 paikkeilla 27 hv:n Yanmar 3GM30F:llä. Alkuperäisen pinnaohjauksen sijaan oli asennettu Nautorin valmistama ruoripylväs, peräsinpinnakin on tallella. Istumalaatikon neljä vinssiä oli korvattu Lewmarin itseskuuttaavilla vinsseillä. Genualle oli asennettu Harkenin rullalaite. Vene nostettiin syksyllä 1998 Laten halliin Pansioon. Pohjasta oli 10 vuotta aikaisemmin poistettu gelcoatit ja maalattu epoksiprimeri. Pohja hiekkapuhallettiin pohjamaalia ja kuitua myöten. Sisältä purettiin kaikki, mikä irti lähti lukuun ottamatta ruoria ja moottoria, jotka vaikuttivat luotettavilta. Runko hiottiin sisäpuolelta ja maalattiin polyesterillä valkoiseksi. Laipioista ja muista kiinteistä puupinnoista lakka kaavittiin maalinpoistoaineella, irrotetuista osista kuumailmapuhaltimella. Puut hiottiin ja lakattiin 4 6 kertaan. Vedenalaiseen osaan maalattiin Awlgripin ohjeiden mukaan useita kerroksia epoksia. Vapaalaidat hiottiin, täytettiin ja maalattiin Awlgripin Snow White maalilla. (Lähimmäksi alkuperäistä sävyä päästäisiin, kun sekoitetaan tasan AwlGripin maaleja Snow White ja Off White.) Masto hiekkapuhallettiin, pohjamaalattiin, tasoitettiin ja maalattiin epoksilla. Töistä kirjoitettiin tarkat päiväkirjat. Instrumentit säilytettiin. Uusiksi hankittiin vain tutka ja myöhemmin AIS ja loki vaihdettiin ja kaiku osittain. Vedenlämmitin ja suihku asennettiin WC-tiloihin ja sähköinen ankkuripeli etukannelle.

4 4 Välimerelle Vene purjehdittiin Tanskan ympäri Skotlantiin, Kaledonian kanavaa Atlantille, Irlannin länsirannikkoa etelään ja Ranskaan. Baskimaassa käytiin ja tultiin Espanjan pohjoisrannikkoa Portugaliin, Gibraltariin ja talvehdittiin kentällä Espanjan Almerimarissa. Keväällä 2002 seilattiin Baleaarien, Sardinian ja Messinansalmen kautta Manner-Italian kaakkoiskärkeen ja sieltä Kreikkaan Korfun saareen. Kreikassa ja Turkissa viihdyttiin syksyyn 2008 asti. Vene purjehdittiin 2009 länteen ja talvehdittiin Lissabonissa. Kesällä 2010 purjehdittiin Englannin kanaalin kautta Suomeen. Välimeren vuosista on kirjoitettu kymmenen erillistä kertomusta. Hiottu, laminointu ja maalattu Kölin trimmilaipan paikka ja pilssi sisältä hiottuna ja maalattuna Välimeren purjehduksissa oli haalistunut niin mies kuin venekin. Taaimmainen köliruuvi (siksi sitä luultiin) oli ruvennut hieman vuotamaan, kansi oli kuluneen näköinen ja maalipinta himmentynyt. Vene kuljetettiin Piikkiöön Lasse Ristikankareen halliin. Eniten huolestutti pilssin vuoto. Köliruuvien kaikki mutterit avattiin ja kierteet puhdistettiin, koska valmistauduttiin pudottamaan koko köli. Sisältä irrotettiin maston jalka, joka vietiin modifioitavaksi, hiekkapuhallukseen ja kuumagalvanointiin. Samalla galvanoitiin myös nostosilmä. Maston alapää oli syöpynyt, siitä sahattiin 70 mm pois ja jalkaa korotettiin yhtä paljon. Maston jalka oli kiinnitetty 8 mm:n ruuveilla kahteen kölitukkiin. Ruuvit vaihdettiin 10 mm:n paksuisiksi. Lyijykölin ja rungon saumat hiottiin esiin ja havaittiin, että lyijykölin peräosassa on lasikuitukotelo ja sen jättöreunassa haponkestävästä teräslevystä valmistettu vahvike. Vuotava, takimmaisin ruuvi ei ollutkaan kiinni lyijykölissä, vaan tukki pilssistä vaahdolla täytettyyn lasikuitukoteloon johtavan rei'än. Kotelossa on saattanut olla trimmilaipan mekanismi. Laipan vaikutus mittalukuun tuli aikoinaan haitalliseksi ja siksi

5 5 niitä poistettiin. Ruuvi ei ollut 20-millinen niin kuin muut, vaan tuumakierre 3/4. Kölin peräosan kotelo oli täynnä aivan vettynyttä vaahtoa ja siitä johti ylös kanava ruuviin alapintaan, eikä ruuvin reikää ilmeisesti ollut tiivistetty lainkaan, vaan oli laminoitu umpeen pilssin puolelta. Vesi tunkeutui laminaattien välistä pilssiin.kölin pystykoteloon porattiin muutama 40 mm:n aukko, joiden kautta vaahdot poistettiin paineilmalla ja porakoneella pyöritetyillä rasseilla. Sitten annettiin kuivua. Rungon ja lyijykölin sauma oli etuosastaan elänyt, mutta keskeltä ja takaa virheettömästi kiinni rungossa. Lyijykölin ja lasikuitukotelon pystysaumaa ei edes huomattu ennen kuin se hiottiin esiin. Lasikuitukotelo on yhtenäistä laminaattia rungon kanssa. Monen viikon kuivattamisen jälkeen trimmilaipan reikä täytettiin, pohjaan laminoitiin mattoa ulko- ja sisäpuolelle, ontelo täytettiin hartsilla ja kölin saumat ja takareuna laminoitiin matolla ja epoksilla. Kaiun anturi oli toiminut hyvin, mutta vastoin Laipioiden alareunat olivat kostuneet ohjekirjaa anturin tukemiseen oli käytetty tiikkiä. Se poistettiin varovasti ja tilalle laminoitiin matto. Anturia ei vaihdettu ja kuivaan tilaan sisäpuolelle puu jätettiin. Kaiun näyttölaite oli vaihdettu aikaisemmin, joten uuden instrumentin anturi jäi varaosaksi. Ruffin keskimmäisten laipioiden alapintojen laminaatit olivat irronneet rungosta noin 100 mm:n pituuksilta. Pentteristä jouduttiin purkamaan astiakaappi, kylmäboksin ympäristö ja allaskaappi. Pilssi karhennettiin kauttaaltaan. Päälaipion alareunasta poistettiin kostunut vaneri ja uusi laminoitiin paikoilleen. Vanhan lokin läpivienti WC:n ja vaatekaapin välistä pilssistä laminoitiin umpeen. Alkuperäiset kölitukit olivat ylösalaisin olevan L-kirjaimen muotoisia ja varsin ohuita. Niiden päällä oli tiikkirimoista koottu kehikko, joka oli hyvin säilynyt. Kölitukit laminoitiin ylösalaisin olevan U-kirjaimen muotoisiksi ja yläpintaa korotettiin 20 mm niin, että turkkilevyjen alapinnat jäivät entiselle tasolle. Pilssi hiottiin ja maalattiin. Laipioiden kiinnitysten korjaamisen takia sähkö- ja vesijohdot sekä pilssipumppujen letkut purettiin.

6 6 Keulaan, salonkiin ja peräkajuuttaan Alkuperäiset turkkilevyt olivat kolhiintuneet, säröilleet ja kuluneet niin, että ne päätettiin uusia kauttaaltaan. Valmistettiin uudet levyt, jotka lakattiin seitsemään kertaan kiiltävällä lakalla ja pinta Spinnakerin Eggshellillä. Moottorin ilmanvaihto ja äänieristys oli toteutettu vaillinaisesti. Peräkajuutan turkkilevyn keskustaa korotettiin niin, että alle mahtui pakoputken ja sen äänenvaimentimen lisäksi kaksi 75 mm:n ilmanottoputkea. Polttoainetankin edessä oleva levy valmistettiin uudestaan ja sen sisäpinnassa nousee kaksi koteloa, joista putket menevät polttoainetankin yläpuolella perälokeroon. Etummainen konekoppa oli nykyiselle moottorille liian lyhyt eikä takimmainen istunut kunnolla. Moottorin ympäristö laminoitiin uudelleen ja eteen ja taakse rakennettiin uudet kopat niin, että niihin mahtuivat myös äänieristeet. Istumalaatikon etuosasta moottoritilan kautta läpivientiin johtanut tyhjennysletku poistettiin ja laatikon ja pohjan läpiviennit laminoitiin umpeen. Uudet letkut asennettiin laatikon peräosasta laatikon penkkien poistoletkujen läpivienteihin. Moottorin asennus ei ollut osunut keskelle venettä ja oikaistaessa piti modifioida merivesipumpun kiinnityslaippaa ja kumityynyjen asennuskulmakkeita. Jäähdytysnesteen paisuntasäiliö, akselin läpiviennin paisuntaletku ja polttonesteen vedenerotin kaikkine letkuineen uusittiin. Hallintalaitteen vaijerit, polttoaineen siirtopumppu ja paperisuodatin koteloineen uusittiin.

7 7 Vaihdelaatikko irrotettiin ja tarkastettiin. Sen kaksoiskartio havaittiin kuluneeksi ja vaihdettiin uuteen. Kiillottuneet vastakupit karhennettiin. Äänenvaimentimen syöpynyt yhde hitsattiin kuntoon ja moottorista tuleva letku vaihdettiin. Akselin läpiviennin tiivisteeksi vaihdettiin vesivoideltu Packless Seal System. Sen huohotinletkuksi jätettiin edellisen tiivisteen öljyletku ja säiliö.

8 8 Uusi tiikkikansi Vanha tiikkikansi purettiin. Rimojen paksuus oli enää 7 mm ja ne irtosivat varsin helposti. Helojen alta rimat olivat tiukemmassa ja bbpuolella irtosivat pieninä sälöinä. Tiikin alta ei muovikantta ollut kauttaaltaan hiottu, ja kaikki aikaisemmat reiät ja aukot oli jätetty avoimiksi. Kitti oli varsin huonosti kiinni sekä kannessa että rimoissa. Kaidepylväiden jalat irrotettiin. Kulmahiomakoneella hiottiin muovikannesta musta massa pois. Jyrsimellä puhdistettiin ruffin ja sivukannen kulma ja taltalla varvaslistojen ja sivukannen sauma. Kaikista aukoista hiottiin reunat ja liimattiin tulpat ja täytettiin kaksikomponenttikitillä. Sivukannen sisäreunassa sb-polvion kohdalla oli säröjä, joista vuosi sb-kryssillä vettä sisään niin, että salongin istuintyyny oli aina siirrettävä alta pois. Kaikki hapertunut laminaatti hiottiin pois, jolloin kansi meni paikoin auki. Ruffin sisäpuolelle polvion sisäkärjen ja sivukannen väliin teetettiin 5 mm:n paksuisesta haponkestävästä teräksestä L-profiili. Sen kohdalta leikattiin ikkunaseinän vaneri pois. L-profiilit karhennettiin käyttämättömällä numeron 36 laikalla ja rustirautojen yläpäät kiillotettiin. Lprofiili laminoitiin ruffin katon pystyseinämään. Rakenne siirtää polvion kärjen voimat puristuksena laajalle sivukanteen ja ruffin pystyseinän laminattiin. Sama tehtiin bb-puolelle, vaikka siellä ei vaurioita ollutkaan. WC:n ja välikön ikkunoiden kohdalta vanerista poistettiin kaksi ulointa kerrosta, Maestro opastaa purkamiseen, mutta tekee itse taitoa vaativat työt

9 9 mutta sisin vain hiottiin voimakkaasti. Muiden ikkunoiden kohdalta vanerit hiottiin. Kaikkiin leikattiin levyt, lakattiin kahdeksaan kertaan ja liimattiin epoksilla paikoilleen. Jukova toimitti mittojen mukaan toimittamat alumiinirunkoiset ikkunat kiinnitettiin paikoilleen. Jyrsimellä hiottiin pois vialliset kohdat ja korjattiin suunnatulla matolla ja epoksilla. Tiikkilankut sahattiin laudoiksi ja rimoiksi ja höylättiin. Kansi imuroitiin huolellisesti ja korjattavat kohdat laminoitiin, jotka taas hiottiin. Rimat sovitettiin paikoilleen ja niiden alle pantuun kartonkiin piirrettiin hakapuut ja leveät rimat, jotka sahattiin ja sovitettiin paikoilleen. Porattiin 1300 tulppaa. Kaikki tiikkirimat irrotettiin, imuroitiin huolellisesti ja pestiin asetonilla. Kannesta hiottiin ruuvien jättämät kohoutumat, imuroitiin ja puhdistettiin asetonilla. Kannelle levitettiin Inerta-epoksia ja rimat ruuvattiin ja tulpat lyötiin paikoilleen. Tulpat katkaistiin kulmahiomakoneella ja koko kansi hiottiin. Saumat massattiin Sikaflexilla, annettiin kuivua pari viikkoa, hiottiin tasohiomakoneella paperilla 60, mutta ei puuta pois. Musta massa hiottiin paperilla 80 niin, että huntu jäi ja sitten helojen kohdilta sileäksi paperilla 120 ja 180. Kaikkien helojen alle leikattiin 4 mm:n neopreenikumista alustat, joihin porattiin ruuvin kokoisella terällä reiät. Ruuvit pantiin heloihin ja alustasta läpi ja niiden kaulat massattiin Sikaflexillä. Keula- ja peräpulpetit puhdistettiin, kiillotettiin ja niihin asennettiin LED-kulkuvalot. Keulapulpetin kiinnitysjalat Genuan kiskojen kummallakin sivulla oli lasikuitukannessa alun perin ollut kolmion muotoinen harjanne, ettei kiskoon lyö varpaitaan. Ne oli tiikkikannen alta hiottu pois, mutta samalla oli korkeimmasta osasta menetetty lähes koko laminaatti ja kannessa näkyi säröjä veneen pitkittäissuuntaan. asennettiin ja kummankin keskelle porattuun reikään kiinnitettiin Sikaflexillä selvästi jalan yläpuolelle ulottuva alumiiniputki, jonka läpi sähköjohto kulkee. Samoin tehtiin peräkehikon takimmaiselle bb-jalalle. Keulan kehikko meni paikoilleen varsin ahtaasti. Sähköjohdon löysät poimutettiin yläpäähän. Peräkaidetta siirrettiin taakse päin niin, että takimmaiset kaidepylväät tulivat poikittaisen tiikkilistan päälle. Tämäkin kaide oli vuosien mittaan sen verran kokenut, että jalkaheloille jouduttiin etsimään sopivat asennot ja kolauttamaan kaidetta jonkin verran puunuijalla paikoilleen. Kaidepylväiden jalat kiinnitettiin myös kumilaattojen päälle 2 kiinteällä ja 2 uppokantaisella 8 mm:n kuusiokoloruuvilla. Keulaan ja perään ostettiin Jukovan 335 mm:n knaapit, joiden alle leikattiin kumilaatat ja porattiin 10 mm:n ruuveille reiät. Keulan knaapi sovitettiin kannen umpilaminaatin kohtaan hieman entistä knaapia edemmäksi niin, että kaikki mutterit ovat nyt keulapiikissä. Perään kiinnitettiin kulmiin 2 knaapia umpilaminaatin kohtiin. Imutyhjennyksen (bb) hela kiinnitettiin hieman keskemmälle niin, että se ei ollut yhtään varvaslistan päällä ja makeanveden (sb) täyttöhelaa siirrettiin laitaa kohti niin pitkälle, ettei se vielä jäänyt spinnupuomin alle.

10 10

11 11 Genuan skuuttikiskojen alle leikattiin neopreenikumista listat ja kiinnitettiin paikoilleen 6x60 mm:n kuusiokoloruuveilla. Ruuveihin pantiin ensin Sikaflexia. Salongin yläkannen kaikki helat irrotettiin. Entiset, auki jätetyt aukot ja ne, joihin heloja ei enää kiinnitetty, laminoitiin umpeen. Kannella sijainneet spinaakkerin skuuttivinssit oli aikaisemmin siirretty käytettäviksi istumalaatikosta. Alkuperäisistä paikoista kansi oli painunut ja laminoitiin tasaiseksi. Puiset käsikahvat olivat kuluneet ja Keulan luukku poistettiin. Kumpaakin varten oli alkuaan porattu 8 kpl 8 mm:n reikiä ja kahvat oli kiinnitetty 8:lla 1/4 (6,2 mm) pinnaruuvilla, mutta laminaattien välistä vaahtoa ei ollut korvattu kovalla täytteellä. Puukahvat korvattiin 16 haponkestävällä metallihelalla ja 25 mm:n putkella. Vanhat reiät täytettiin. Jokaista helaa varten porattiin 2 reikää. Alempaan laminaattiin ja vaahtoon porattiin 20 mm:n aukot, jotka täytettiin polyesterillä, ja ruuveille porattiin 6 mm:n rei'ät. Kansi maalattiin kahteen kertaan alkydimaalilla Miranol G162 ja jälkimmäiseen

12 12 sekoitettiin noin 80 g Hempelin Anti-slip Pearls (kvartsia). Määrä ei vaikuttanut värisävyyn. Helojen alle leikattiin 3 mm:n neopreenikumista tehdyt laatat tiivisteiksi. Ruuvit vaihdettiin paikoin pitempiin, paksuudet ovat 6 mm ja 8 mm kannoiltaan joko uppo tai kaksoiskupu, väännin PZ tai kuusiokolo. Keulan luukun polykarbonaattilevy oli vielä koossa, mutta paikoin lohkeillut ja säröjä näkyi paljon. Tiikkiosat olivat hapertuneet ja luukku vuosi. Sarana oli syöpynyt rikki. Luukun tilalle asennettiin Lewmarin Ocean sarjan luukku, jolle ensin laminoitiin kaulus. Sitä varten tehtiin muotti. Pyöreän valoaukon tilalle asennettiin Lewmarin Ocean-sarjan luukku. Se aukeaa eteen, ja yksipistenostoa varten tehdään makaavan H-kirjaimen muotoinen puinen suoja pantavaksi saranan ja nostoraksin väliin. Luukut ja ikkunat Salongin luukku ja istumalaatikkoon avautuva ikkuna Spray hoodin kaareen köysiä varten porattuihin kahteentoista reikään teetettiin haponkestävästä putkesta päistään laajennetut helat, jotka sovitettiin paikoilleen ja tiivistettiin Sikaflexilla. Ikkunalevyt oli upotettu runkoon, mutta laminaatti oli reunoista paikoin rikkoutunut. Kehykset olivat kuluneet ja ikkunat päätettiin uusia. Saman näköisiä alumiinikehyksiä ei löydetty, vaan Jukovasta tilattiin mahdollisimman tarkkaan ulkomitoiltaan samat. Istumalaatikon kehyksiksi teetettiin ulos aukeavat. Laipion alareunan uudelleen laminointia varten pentteri purettiin. Kaareva seinä päällystettiin uudelleen viilulla ja tasojen vaurioituneiden listojen tilalle työstettiin tai laminoitiin tiikkiviilusta uudet. Jalkalista, joka ennen oli ollut vain turkkilevyn tasossa, laminoitiin tiikkiviilusta. Sähköputket koottiin uudestaan ja kupariputket vaihdettiin osittain. Keulakajuutasta, sivukansien alta ja peräkajuutasta irrotettiin tiikkikannen uusimisen takia kaikki helat ja purettiin sisäverhoilu.

13 13 Hiottu, maalattu ja asennettu uudestaan Kestäviksi pinnoitetu pohjalevyt Perälokeroon oli vuoden 2000 jälkeen asennettu paljon instrumentteja, lämmitin oli poistettu ja kaasupullon kotelo rakennettu keulapiikkiin. Syksyllä 2010 uutta tiikkikantta rakennettaessa lokerosta poistettiin suihku, mutta kuuma- ja kylmävesiputki jätettiin sulkuineen paikoilleen. Navtexin antenni läpivienteineen poistettiin. Radioamatööriaseman antenniviritin poistettiin, samoin kannen läpivienti antennikaapelia varten. Aurinkopaneelien syöttöjohdon läpivienti poistettiin. Syksyllä 2011 takalokero tyhjennettiin, letkut ja sähköjohdot irrotettiin. Kannen alapinnasta irrotettiin kaikki kaapelit ja letkut. Alapinta ja laitojen sisäpinnat hiottiin ja maalattiin valkoisella polyesterillä. Aikaisemmin asennettuihin 6 ja 8 mm:n ruuveihin kiinnitettiin suuria ruostumattomia kiristimiä ja niihin kiinnitetyillä nippusiteillä nostettiin kaikki letkut mahdollisimman ylös. Polttoainetankin huohotin pujotettiin istumakaukaloa kiertävän reunukseen sisäpuolelle ylimmäksi. Letkun alapuolelle asennettiin sähköjohdoille 32 mm:n PP-putki. Toinen nousee sähkökeskukselta kannen sisäpinnan tasossa bb-laitaa pitkin peräpeiliin. Sen alapuolelle ja

14 14 bb-laitaan kiinnitettiin 32 mm:n PP-putket ja niihin vedettiin kaikki sähkökaapelit. Lokeroon sisälle, takakannen alapintaan asennettiin LED-valaisin. Perälokeron pohja karhennettiin ja maalattiin samaan sävyyn kajuuttojen pilssien kanssa. Kaasupullon alkuperäinen kotelo tiivistettiin. Kotelon pohja-akselin bb-kiinnike muutettiin avattavaksi. Alkuperäinen kaasun kupariputki poistettiin ja tilalle asennettiin uusi. Polttoainetankin huohotinletku kiinnitettiin taaimmaisiin pohjan läpivienteihin keskelle venettä. Toiseen läpivientiin tulee kaasulokeron yläosan tuuletusletku. Kolmas läpivienti on vain tukittu, eniten vasemmalla olevaan on kiinnitetty luukun urasta lähtevä viemäri. Kaasulokeron alaosan tuuletusletku on kiinnitetty alemmaksi pilssiin, 38 mm:n viemäriputkien etupuolelle. Huoltoliike Nukari Oy kävi tekemässä liitostyöt. Perälokeron alkuperäiset erilliset pohjalaudat oli poistettu 1998 ja tilalle leikattu vanerista uudet. Niitä oli vuosien mittaan muokattu ja uudet levyt leikattiin keväällä Niitä on neljä kappaletta, joista isot laitimmaiset kiinnitetään ruuveilla alla oleviin puisiin tukipalkkeihin.

15 15 Lämpöä sisään ja vettä ulos Lämmittimen sijoituspaikoiksi harkittiin perälokeroa, jossa Nautorin asentamana sijaitsee kaasupullo, tai vaatekaappia, josta kuuman ilman voisi johtaa vain keskiveneeseen ja keulaan, eikä korvausilmaa saisi ulkoa. Pohdinnan ja mittailun jälkeen päädyttiin Safiren lämmittimeen 3600Di, joka mahtui WC:n kalustekuoren ja rungon väliin. Korvausilma tuodaan perälokerosta aikaisemmin asennettua 75 mm:n putkea pitkin ja toinen saman kokoinen putki keulapiikistä, jolloin keulaan virtaa kajuutasta lämmintä ilmaa. Kuuman ilman putkista toinen kiertää salonkiin maston kohdalle WC:hen tehdyn kotelon kautta ja toinen taakse navigointipöydän jalkatilaan ja peräkajuuttaan. Koaksiaalinen pakoputki johdettiin WC:hen tehdyn toisen kotelon kautta kannelle bbdoradin eteen. Sisempää putkea pitkin kulkevat pakokaasut ulos ja ulomman putken ja sisemmän putken välissä palamiseen tarvittava ilma lämmittimeen sisään. Polttoaine imetään tankista. Pumppu asennettiin navigointipöydän vasemmalla puolella olevaan etumaiseen lokeroon. Letku on kiinnitetty rakenteisiin ja laipion ja muiden levyjen läpivienneissä vahvistettu kulumista vastaan päälle kiinnitetyllä paksummalla letkulla. Tankin läpivientiputki asennettiin bbpuolelle. Ohjausrasia asennettiin kajuuttaan kirjahyllyn yläpuolelle, termostaatti salongin etumaisen lokeron etupuolelle pitkittäiseen levyyn. Sähkö syötetään navigointipöydän istuimen vierestä kannen alta automaatista 6 mm2 kaapeleilla. Jätevesiletkut vaihdettiin. Haponkestävästä teräksestä valmistettujen tankkien messinkiset läpiviennit oli tiivistetty vain Sikaflexillä eikä se ollut riittänyt, monet yhteet olivat syöpyneet hyvin ohuiksi. Messinkiset Tkappaleet ja mutkat olivat syöpymättömiä. Kumpikin jätevesitankki irrotettiin, koeponnistettiin ja vuodot hitsattiin. Septiktankin alanurkan läpivienti poistettiin ja hitsattiin umpeen. Tankin kannen läpiviennin tilalle hitsattiin pohjan lähelle ulottuva 38 mm:n putki ja huohottimen läpivienti vaihdettiin haponkestäväksi. Harmaavesitankin kaikki kolme läpivientiä vaihdettiin haponkestäviksi ja tiivistettiin Orenkailla ja kumilaatoilla. Hanat ja yhteet vaihdettiin. Pilssi hiottiin ja maalattiin WC:n kaapista, väliköstä, vaatekaapista, keulakajuutasta ja kummastakin jätevesitankin lokerosta. Harmaavesipumppu asennettiin vaatekaappiin. Sitä syöttävät suihkusta, pilssistä ja pentteristä tulevat letkut. Niiden valintahanat asennettiin pumpun viereen vaatekaappiin. Septitankin letkut ja valintahanat uusittiin ja WC-kulhon poistoletku asennettiin kaapeissa ylös kannen kautta hanoille. Makeavesipumppu ja merivesipumppu asennettiin vaatekaappiin.

16 16 Alumiinin ja teräksen korroosiota Maston ja puomin syöpymiä Keväällä 1999 masto ja puomi hiekkapuhallettiin, pohjamaalattiin kahteen kertaan ja ruiskumaalattiin epoksilla. Silloin irrotettiin vain muutama hela. Masto oli kannen yläpuolelta rengashelojen alta selvästi syöpynyt ja pari helaa irrotettiin keväällä Syksyllä 2011 irrotettiin saalinkien kaikkien helojen ruuvit (1/4 x 5/8 ) liottamalla CRC:n MoS2 Penetrating Oililla, kuumentamalla butaaniliekillä ja kylmentämällä CRC Rost Flashillä ja TengTool-iskumeisselillä. Kolme katkennutta ruuvia irrotettiin hitsaamalla 8 mm:n mutteri sisäpuolelta ruuviin. Vanttien helojen kohdalta vain helan reunasta oli epoksimaali hieman rikkoutunut. Muutama ruuvi irrotettiin, mutta syöpymiä ei havaittu ja helat jätettiin kiinni. Reunat puhdistettiin ja maalattiin epoksilla. Saalinkien kiinnityshelojen alla ei ollut eristelevyjä, mutta masto oli syöpynyt hyvin vähän, paikoin eloksointikin oli ehjä. Kaikki ruuvit saatiin irti, ne olivat 1/4 kierteitä (6,3 mm), noin 5/8 pitkiä. Syöpymät hiottiin puhtaiksi, pohjamaalattiin epoksilla ja reikiin kierrettiin 6 mm:n Recoil-irtokierteet. Eristeiksi leikattiin muovilevyt ja ruuvit tiivistettiin Duralacilla. Vinssien jalustojen alla ei myöskään ollut eristelevyjä, mutta paljastunut alumiini oli hyväkuntoista. Reikiin kierrettiin Recoilit, muovieristeet leikattiin ja ruuvit tiivistettiin Duralacilla. Veneen köysien käsittely oli aikaisemmin siirretty istumalaatikkoon ja sb pienemmälle vinssille kiinnitettiin vain jalusta. Köysien läpivientien alta masto oli virheetön. Puhdistettiin kuitenkin, pohjamaalattiin epoksilla, kierteet puhdistettiin 1/4 tapilla ja ruuvit tiivistettiin Duralacilla. Köysien ripustuslenkkien ja kannen yläpuolella olevien sankojen alta masto oli muutamin paikoin syöpynyt ohuemmaksi. Nämä pienet paikat täytettiin alumiinilla (Mig) niin, ettei masto kuumentunut, ja hiottiin. Alumiini pohjamaalattiin Light Primerilla ja kierteistettiin saalinkien helojen tapaan. Maston alaosa hiottiin kauttaaltaan ja maalattiin telalla epoksimaalilla Temacoat RM40 -maalilla, sävy RAL Puomin takapään hela irrotettiin. Haponkestävän helan ja alumiiniputken välissä oli sähköeriste, mutta haponkestävien ruuvien ympäristöstä putki oli pahoin syöpynyt. Puomin takapäästä katkaistiin 60

17 17 Ruuvien irrotukseen käytettyjä välineitä ja Recoilin kiertäminen Helojen alle sijoitettiin eristeet ja kierteet suojattiin Duralacilla mm helan kohdalta syöpynyttä alumiinia. Hela avattiin, rullalaakerit puhdistettiin ja voideltiin. Putkeen porattiin uudet reiät ja kaksoiskupukantaiset uraruuvit uusittiin. Genuan bb-skuutin kääntöpyörän jalusta oli pahasti syöpynyt. Pohjaan hitsattiin ehjä levy, hiottiin, pohjamaalattiin epoksilla ja suihkutettiin mustalla alkydilla. Levangin vaunun laakerit olivat täysin jumittuneet. Rullalaakerit saatiin auki voitelunipat avaamalla, mutta ylempiä kuulalaakereita ei auki saatu. Vaunu puhdistettiin ja maalattiin alkydisuihkeella, rullalaakerit puhdistettiin ja voideltiin. Keväällä 2011 Niiniranta toimitti uudet North Sailin purjeet, Venetex uuden spray hoodin ja puominpeitteen.

18 18 Uusia mittareita ja laitteita Kulkuaukon mittarit Moottorin ohjauspaneeli oli siirretty 1999 istumalaatikon bb-laitaan, nyt kaapeli pidennettiin ja sijoitettiin kulkemaan maasähkön syöttökaapelin kanssa samasta aukosta peräkajuutan katon yläpuolella eteen, laipiota pitkin alas ja bb-peräpunkan ja turkkilevyn ali moottorille. Vanha tuulimittari korvattiin aikaisemmin ostetulla Raymarinen ST60+ -sarjan instrumentilla. Philipsin GPS ja Cetrekin ulkonäytön tilalle ostettiin Raymarinen karttaplotteri e7. Kulkuaukon päällä oleva mittaripaneeli uusittiin ja plotterille tehtiin kaulus, joka sovittaa plotterin riittävän syvälle kulkuaukon luukkua suojaavan moduulin sisään. Kulkuaukon luukun suojamoduuli takaaukko korjattiin laminoimalla ja moduulin päälle asennettiin uusi 45 W:n aurinkokenno. Sähköjärjestelmä oli asennettu täydellisesti Sisätilan mittareita ja laitteita uudestaan Myöhempinä vuosina laitteita ja instrumentteja oli hankittu niin paljon lisää, että järjestelmä nyt osittain purettiin ja koottiin uudestaan. Kaapelien asennuksia korjattiin kauttaaltaan ja navigointipöydän ympäristön laitteet irrotettiin ja asennettiin uudelleen. Kaikkiin valaisimiin vaihdettiin LED-polttimot. Maston huippuun oli yhdistetyksi ankkuri- ja kulkuvaloksi jo aikaisemmin asennettu Lopolight. Autoradio poistettiin. Kaikkiin sähköpaneeleihin valmistettiin uudet levyt ja ylähylly. Laitteet kiinnitettiin levyihin, kaapelit laitteisiin ja levyt kiinnitettiin ruuveilla hyllykön raameihin.

19 Taaimmaisessa paneelissa on veneen valoja ilmaisevat ledit, polttoainemittari ja akkumonitori. Seuraavassa ovat automaatit ja kytkimet. Kolmannessa paneelissa on tilaa navtexille ja stereolle. Etumaisen paneelin alla on lämmittimen polttoainepumppu ja levyssä AIS ja nopeus-, tuuli- ja syvyysmittarin moninäyttö. Akkujen maasähkön laturiksi valittiin Ctekin MXS 25, joka asennettiin poistetun tilalle 19 navigointipöydän viereen kannen alle. Sinne sijoitettiin myös VHF:n, lämmittimen, amatööriradion automaatit, akkumonitorin anturi ja maasähkökeskus. Akkulokero puhdistettiin ja maalattiin, kaapelointi uusittiin. Uusiksi instrumenteiksi asennettiin akkumonitori ja GPS:lla varustettu VHF. Sähköpaneelien alla oleva tila kalustettiin kokonaan uudelleen ja kaapelointia siistittiin.

20 KVa

21 21

22 22

Matkustamon pistorasia 230 V

Matkustamon pistorasia 230 V Installation instructions, accessories Ohje nro 8688353 Versio 1.0 Osa nro Matkustamon pistorasia 230 V Volvo Car Corporation Matkustamon pistorasia 230 V- 8688353 - V1.0 Sivu 1 / 22 Varuste A0000162 A0000161

Lisätiedot

Handsfree, asennussarja (Ericsson & Nokia)

Handsfree, asennussarja (Ericsson & Nokia) Ohje nro Versio Osa nro 8682402 1.0 Handsfree, asennussarja (Ericsson & Nokia) A3602095 Sivu 1 / 16 Varuste A0000162 A3901819 Sivu 2 / 16 A3903163 Sivu 3 / 16 M3602626 Sivu 4 / 16 M3903606 Sivu 5 / 16

Lisätiedot

Rakennusprojekti Rakenna penkki, joka on samalla säilytyslaatikko

Rakennusprojekti Rakenna penkki, joka on samalla säilytyslaatikko Rakennusprojekti Rakenna penkki, joka on samalla säilytyslaatikko Rakenna penkki, jonka kannen alle voit kätkeä muovisen pehmustelaatikon. Laatikon ison lokeron mitat ovat 46 x 116 x 55 cm. Useimmat muoviset

Lisätiedot

Näin asennat. SUKA90S suihkukaapin:

Näin asennat. SUKA90S suihkukaapin: Näin asennat SUKA90S suihkukaapin: Huomioithan että tuote on ehjä. kokoamisessa tarvittavia osia ei joudu pakkauksen mukana roskiin. tuotteen lasiosat on huolellisesti suojattava kokoamisen yhteydessä.

Lisätiedot

TANSUN QUARTZHEAT. Käyttöohje. Algarve UK:N & EUROOPAN MALLIT: ALG 513UK & ALG 513EU. Valmistaja: Tansun Limited

TANSUN QUARTZHEAT. Käyttöohje. Algarve UK:N & EUROOPAN MALLIT: ALG 513UK & ALG 513EU. Valmistaja: Tansun Limited TANSUN QUARTZHEAT Käyttöohje Algarve UK:N & EUROOPAN MALLIT: ALG 513UK & ALG 513EU Valmistaja: Tansun Limited Asiakaspalvelukysymyksissä, ota yhteyttä maahantuojaan: Proviter Oy Tullikatu 12 A 4 21100

Lisätiedot

Esikasattu LK Sekoitusryhmäkaappi LL VS

Esikasattu LK Sekoitusryhmäkaappi LL VS LK Sekoitusryhmäkaappi LL VS Esikasattu LK Sekoitusryhmäkaappi LL VS Rakenne LK Sekoitusryhmäkaappi LL VS LK Sekoitusryhmäkaappia LL VS käytetään, kun halutaan peittää LK Jakotukki RF ja LK Jakajasekoitusryhmä

Lisätiedot

Installation instructions, accessories. Kattokiskot. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Ohje nro Versio Osa nro

Installation instructions, accessories. Kattokiskot. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Ohje nro Versio Osa nro Ohje nro Versio Osa nro 8685942 1.0 Kattokiskot J8401014 Sivu 1 / 10 Varuste A0000162 A0000161 J8401006 Sivu 2 / 10 JOHDANTO Lue läpi koko ohje ennen asennuksen aloittamista. Huomautukset ja varoitustekstit

Lisätiedot

Huom! Kaikki puuosat ovat käsittelemättömiä ja näin ollen tarvitsevat puunsuojakäsittelyn ulko- ja sisäpuolelta ennen asennusta.

Huom! Kaikki puuosat ovat käsittelemättömiä ja näin ollen tarvitsevat puunsuojakäsittelyn ulko- ja sisäpuolelta ennen asennusta. Asennusohjeet huvimajalle Albatros iso / pieni Huom! Asennusohjeissa olevat kuvat viittaavat monissa kohdin isoon Albatrossiin mm. seinäelementtien ja listojen osalta. Tarvittavat työvälineet asennuksessa.

Lisätiedot

TH-FLWBL läpivientianturin asennusohjeet. TH-FLWBL on 11, 200kHz anturi joka on suunniteltu Lowrance laitteisiin jotka käyttävät sinistä liitintä.

TH-FLWBL läpivientianturin asennusohjeet. TH-FLWBL on 11, 200kHz anturi joka on suunniteltu Lowrance laitteisiin jotka käyttävät sinistä liitintä. TH-FLWBL läpivientianturin asennusohjeet TH-FLWBL on 11, 200kHz anturi joka on suunniteltu Lowrance laitteisiin jotka käyttävät sinistä liitintä. Lue ohjeet huolella ennenkuin asennat anturin. Muista että

Lisätiedot

Navigointijärjestelmä, RTI

Navigointijärjestelmä, RTI Installation instructions, accessories Ohje nro 30660446 Versio 1.0 Osa nro Navigointijärjestelmä, RTI Volvo Car Corporation Navigointijärjestelmä, RTI- 30660446 - V1.0 Sivu 1 / 28 Varuste A0000162 A0000161

Lisätiedot

Installation instructions, accessories. Yhdennetty puhelin. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Sivu 1 / 22

Installation instructions, accessories. Yhdennetty puhelin. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Sivu 1 / 22 Installation instructions, accessories Ohje nro 30664283 Versio 1.0 Osa nro Yhdennetty puhelin Volvo Car Corporation Yhdennetty puhelin- 30664283 - V1.0 Sivu 1 / 22 Varuste A0000162 A0000163 A0000161 A0801178

Lisätiedot

Puukon valmistaminen. terän takominen helan valmistaminen lestin ja kahvan valmistaminen tupen ompelu

Puukon valmistaminen. terän takominen helan valmistaminen lestin ja kahvan valmistaminen tupen ompelu Puukon valmistaminen terän takominen helan valmistaminen lestin ja kahvan valmistaminen tupen ompelu Terän takominen kuumenna taottava rauta ahjossa keltaiseksi pidä rauta hehkuvan hiilikasan sisällä älä

Lisätiedot

Installation instructions, accessories. Bodykit. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Sivu 1 / 18

Installation instructions, accessories. Bodykit. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Sivu 1 / 18 Installation instructions, accessories Ohje nro 30664734 Versio 1.0 Osa nro Bodykit Volvo Car Corporation Bodykit- 30664734 - V1.0 Sivu 1 / 18 Varuste A0000162 A0000163 A0000161 A0000165 A0000214 A0000177

Lisätiedot

WEBER.VETONIT TUOTTEET JA TYCROC TWP RAKENNUSLEVYT SEINÄÄN JA LATTIAAN

WEBER.VETONIT TUOTTEET JA TYCROC TWP RAKENNUSLEVYT SEINÄÄN JA LATTIAAN WEBER.VETONIT TUOTTEET JA TYCROC TWP RAKENNUSLEVYT SEINÄÄN JA LATTIAAN Ennen Tycroc TWP rakennuslevyjen asennusta täytyy varmistaa, että alusta on kuiva, luja, jäykkä ja vakaa sekä puhdas pölystä, öljystä,

Lisätiedot

Kuntokartoitetun aluksen nimi Kuntokartoitetun aluksen rakennusvuosi Kuntokartoituksen tekopaikka Kuntokartoituksen ajankohta

Kuntokartoitetun aluksen nimi Kuntokartoitetun aluksen rakennusvuosi Kuntokartoituksen tekopaikka Kuntokartoituksen ajankohta PERINNEALUSTEN AVUSTUSHAKEMUS LIITE 2 KUNTOKARTOITUS OSA 1: PERUSTIEDOT Alus Kuntokartoitetun aluksen nimi Kuntokartoitetun aluksen rakennusvuosi Kuntokartoituksen tekopaikka Kuntokartoituksen ajankohta

Lisätiedot

Beneteau Oceanis 343 Clipper, vm. 2007, hinta 94.500

Beneteau Oceanis 343 Clipper, vm. 2007, hinta 94.500 Beneteau Oceanis 343 Clipper, vm. 2007, hinta 94.500 Veneen kuvaus Veneen n suunnitellut Berret/Racupeau. Siinä yhdistyy tila, valisuus, surituskyky kaikilla keleillä ja erittäin hyvä sisätilamukavuus.

Lisätiedot

Sähkötoiminen moottorinlämmitin, 230 V, (R-design)

Sähkötoiminen moottorinlämmitin, 230 V, (R-design) Installation instructions, accessories Ohje nro 31399510 Versio 1.0 Osa nro 31260698 Sähkötoiminen moottorinlämmitin, 230 V, (R-design) IMG-378205 Volvo Car Corporation Sähkötoiminen moottorinlämmitin,

Lisätiedot

Metallilevysarja Z Master Commercial sarjan ajoleikkuri

Metallilevysarja Z Master Commercial sarjan ajoleikkuri Metallilevysarja Z Master Commercial 000 -sarjan ajoleikkuri Mallinro: 5-4790 Form No. 78-59 Rev A Asennusohjeet Huomaa: Pidä leikkuupöydän hihna asennettuna tämän sarjan asennuksen aikana. Sarjan asennus

Lisätiedot

Maskeeraus ja hionta Vaihe 1 Vaihe 2 1

Maskeeraus ja hionta Vaihe 1 Vaihe 2 1 Vaihe 1 Laita maskeerausteippiä n. 1 cm pohjaosien sisemmästä jyrsitystä merkkiviivasta sekä n. 1cm sivumoduulien mustasta merkkivivasta. Hio maskeerauksen ulkopuolinen alue karhunkielellä. Maskeeraus

Lisätiedot

Lehden nro 83 mukana sait

Lehden nro 83 mukana sait RAKENNUSOHJE Bensiinisäiliö, silikoniputki, kaksi O-rengasta ja kaksi ruuvia 357 Lehden nro 83 mukana sait kuusi uutta osaa radio-ohjattavaan pienoismalliisi. Osat kuuluvat pienoismallisi polttoainejärjestelmään.

Lisätiedot

Sylinterin holkki ja mäntä varsineen

Sylinterin holkki ja mäntä varsineen RAKENNUSOHJE Sylinterin holkki ja mäntä varsineen 285 Lehden nro 67 mukana sait kaksi GX-21-mikromoottorin osaa mittakaavan 1:7 F2007-autoosi. Näillä osilla voit edetä erittäin tärkeään työvaiheeseen.

Lisätiedot

NENTUOTETUKIp.0400244780

NENTUOTETUKIp.0400244780 PÄÄTÄI STUMAKORKEUSENNENASENNUSTA! TEKNI NENTUOTETUKIp.0400244780 SCHWAB ASENNUSOHJE Ennen asennusta: Tarkista, ettei tuotteessa ole kuljetuksen aikana tulleita halkeamia tai kolhuja. Märkätilassa elementti

Lisätiedot

TÄRKEITÄ VAROTOIMENPITEITÄ

TÄRKEITÄ VAROTOIMENPITEITÄ SISÄLLYSLUETTELO: TÄRKEITÄ VAROTOIMENPITEITÄ...1 ENNEN KUIN ALOITAT...2 KOKOAMINEN...4 SÄÄDÖT...15 KAAPELIKAAVIO...17 ONGELMANRATKAISU JA HUOLTO...18 OSA LISTA...19 RÄJÄYTYSKUVAT...20 TÄRKEITÄ VAROTOIMENPITEITÄ

Lisätiedot

Halton Zen Corner ZCO - syrjäyttävä tuloilmalaite

Halton Zen Corner ZCO - syrjäyttävä tuloilmalaite Halton Zen Corner ZCO - syrjäyttävä tuloilmalaite Laaja ilmavirran säätöalue Tasainen ilmavirran virtauskuvio saadaan aikaan pienillä rei'illä, jotka muodostavat optimaaliset virtausolosuhteet hajottimen

Lisätiedot

STIGA ST 1200 8219-3204-08

STIGA ST 1200 8219-3204-08 STIGA ST 1200 8219-3204-08 B A D C 1. 2 E F 2. 3. H I 4. G M J 5. 6. 3 K 7. 8. L 9. 10. 11. 12. 4 SUOMALAINEN FI SYMBOLIT TURVAMÄÄRÄYKSET Koneessa on seuraavat symbolit, jotka muistuttavat käytössä vaadittavasta

Lisätiedot

Emolevyn kannen poistaminen

Emolevyn kannen poistaminen Aiemmin asennetut muisti- ja liitäntäkortit voidaan helposti poistaa seuraavilla sivuilla olevien ohjeiden mukaisesti. 1 Katkaise tulostimen virta. 2 Irrota virtajohto. 3 Irrota rinnakkais- tai Ethernet-kaapeli

Lisätiedot

Rakenna oma puukuivuri

Rakenna oma puukuivuri Rakenna oma puukuivuri Sauno puutavarankuivuri Rakennusohje Kuivaimen osat ruuvataan yhteen erikoisruuveja käyttämällä. Tämän ohjeen avulla voit rakentaa omia tarpeitasi vastaavan kuivaimen. Katso ohjeen

Lisätiedot

LAV90 Etna 3000 HÖYRYPUHDISTIN. Käyttöohje Alkuperäisten ohjeiden käännös. VAROITUS! Lue käyttöohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä.

LAV90 Etna 3000 HÖYRYPUHDISTIN. Käyttöohje Alkuperäisten ohjeiden käännös. VAROITUS! Lue käyttöohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä. LAV90 Etna 3000 HÖYRYPUHDISTIN Käyttöohje Alkuperäisten ohjeiden käännös VAROITUS! Lue käyttöohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä. Maahantuoja: ISOJOEN KONEHALLI OY Keskustie 26, 61850 Kauhajoki

Lisätiedot

Liukuovijärjestelmä PLK. Asennusohje

Liukuovijärjestelmä PLK. Asennusohje Liukuovijärjestelmä PLK Asennusohje Liukuovijärjestelmä PLK on tarkoitettu sisäkäyttöön ja kevyiden liukuvien väliovien ripustukseen. Järjestelmän avulla voidaan korvata levystä tai puusta valmistetut

Lisätiedot

Lähtökohta. Testi. Kuva 1. C20/25 Testikappale jossa Xypex Concentrate sively

Lähtökohta. Testi. Kuva 1. C20/25 Testikappale jossa Xypex Concentrate sively Lähtökohta Testin lähtökohtana oli uudiskohde, jonka maanalaiset kellariseinät olivat ulkopuolisesta bentoniitti eristyksestä huolimatta vuotaneet. Kohteen rakennuttaja halusi vakuutuksen Xypex Concentrate

Lisätiedot

HardiePlank kuitusementtipaneelien asennusohje

HardiePlank kuitusementtipaneelien asennusohje HardiePlank kuitusementtipaneelien asennusohje Tuotteet ja tarvikkeet 3 Profiilit 4 Ennen asentamista 5 Asennusperiaatteet 6 Säilyttäminen 7 Työstäminen 8 Kiinnitystarvikkeet 9 Asentaminen 10 Asennustiedot

Lisätiedot

Skidplate, takapuskuri

Skidplate, takapuskuri Installation instructions, accessories Ohje nro 31265633 Versio 1.3 Osa nro 31265630, 30756290, 31316484, 31316485, 31316074, 31316075 Skidplate, takapuskuri IMG-340000 Volvo Car Corporation Skidplate,

Lisätiedot

Matkapuhelimen kattoantenni

Matkapuhelimen kattoantenni Ohje nro Versio Osa nro 30623028 1.0 Matkapuhelimen kattoantenni H3901401 Sivu 1 / 10 Varuste A0000162 A0000163 A0000161 H0000178 JOHDANTO Lue läpi koko ohje ennen asennuksen aloittamista. Huomautukset

Lisätiedot

AUTOTALLI KÄYTTÖOHJE

AUTOTALLI KÄYTTÖOHJE AUTOTALLI KÄYTTÖOHJE ENNEN KUIN ALOITAT Ennen kuin aloitat asennuksen, ota selvää paikallisilta viranomaisilta, tarvitseeko autotalli rakennusluvan. Lue käyttöohje huolellisesti ja noudata annettuja ohjeita.

Lisätiedot

MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE

MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE 900 Moottorinlämmitin Accessories Part No. Group Date Instruction Part No. Replaces 400 110 375 9:87-12 Jan 00 47

Lisätiedot

Saab 9-5 B205, B Asennusohje MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE.

Saab 9-5 B205, B Asennusohje MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE. SCdefault 9-5 Asennusohje SITdefault Moottorinlämmitin MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE Accessories Part No. Group Date Instruction Part No. Replaces

Lisätiedot

Kenguru 2015 Mini-Ecolier (2. ja 3. luokka) RATKAISUT

Kenguru 2015 Mini-Ecolier (2. ja 3. luokka) RATKAISUT sivu 1 / 10 3 pistettä 1. Kuinka monta pilkkua kuvan leppäkertuilla on yhteensä? (A) 17 (B) 18 (C) 19 (D) 20 (E) 21 Ratkaisu: Pilkkuja on 1 + 1 + 1 + 2 + 2 + 1 + 3 + 2 + 3 + 3 = 19. 2. Miltä kuvan pyöreä

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE VEITO BLADE BLADE S BLADE MINI. Me emme ole vastuussa laitteen käytöstä, joka johtuu näiden ohjeiden laiminlyönnistä.

KÄYTTÖOHJE VEITO BLADE BLADE S BLADE MINI. Me emme ole vastuussa laitteen käytöstä, joka johtuu näiden ohjeiden laiminlyönnistä. KÄYTTÖOHJE VEITO BLADE BLADE S BLADE MINI NÄMÄ OHJEET TULEE LUKEA HUOLELLA JA SÄILYTTÄÄ MYÖHEMPÄÄ KÄYTTÖÄ VARTEN Me emme ole vastuussa laitteen käytöstä, joka johtuu näiden ohjeiden laiminlyönnistä. TÄRKEÄT

Lisätiedot

Jarruakseli, -vipu ja -holkki, vaihteistokotelo, lukitusruuvi sekä kahdeksan ruuvia

Jarruakseli, -vipu ja -holkki, vaihteistokotelo, lukitusruuvi sekä kahdeksan ruuvia RAKENNUSOHJE Jarruakseli, -vipu ja -holkki, vaihteistokotelo, lukitusruuvi sekä kahdeksan ruuvia 251 Lehden nro 60 mukana sait 13 uutta radio-ohjattavan F2007-autosi osaa. Osat ovat vaihteistokotelo, jarruakseli,

Lisätiedot

Matkustamon pistorasia

Matkustamon pistorasia Ohje nro Versio Osa nro 30664334 1.0 Matkustamon pistorasia M3603136 Sivu 1 / 8 Varuste A0000162 A0000163 M3603493 Sivu 2 / 8 JOHDANTO Lue läpi koko ohje ennen asennuksen aloittamista. Huomautukset ja

Lisätiedot

Polttoainetoimisen lämmittimen kaukokäynnistin

Polttoainetoimisen lämmittimen kaukokäynnistin Installation instructions, accessories Ohje nro 30756897 Versio 1.3 Osa nro 30790208, 31324389 Polttoainetoimisen lämmittimen kaukokäynnistin IMG-320785 Volvo Car Corporation Polttoainetoimisen lämmittimen

Lisätiedot

Paradise 6K ja 8K. Asennusohjeet Huvimajoille. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus. Pohja 2.2.2015 1

Paradise 6K ja 8K. Asennusohjeet Huvimajoille. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus. Pohja 2.2.2015 1 Asennusohjeet Huvimajoille Paradise 6K ja 8K Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Vatupassi, vasara, mattopuukko, mittanauha, ruuviväännin, (esim. akkuporakone), TORX-ruuvipääsarja, poranterä 4 mm ja

Lisätiedot

Katolle asennettu GSM-antenni

Katolle asennettu GSM-antenni Ohje nro Versio Osa nro 30660777 1.0 Katolle asennettu GSM-antenni Sivu 1 / 10 Varuste A0000162 A0800872 A0000214 A0000177 JOHDANTO Lue läpi koko ohje ennen asennuksen aloittamista. Huomautukset ja varoitustekstit

Lisätiedot

Kingspan-ohjekortti nro 106

Kingspan-ohjekortti nro 106 Toukokuu 2016 Kingspan-ohjekortti nro 106 HÖYRYNSULKURATKAISUOHJE Kingspan Therma -eristeet höyrynsulkuratkaisuna Kingspan Therma -eristeet alhaisen lämmönjohtavuuden ja korkean vesihöyrynvastuksen ansiosta

Lisätiedot

Onni Seisomatelineen Käyttöohje

Onni Seisomatelineen Käyttöohje Onni Seisomatelineen Käyttöohje Onni - seisomatelineen käyttöohje Sisällysluettelo Tuotteen kuvaus... 3 Perushuolto-ohje... 3 Tärkeää!... 3 1. Laatikon sisältö... 4 2. Alustan kokoonpano... 4 3. Rungon

Lisätiedot

Asennus- ja huolto-ohjeet HEATEX lämmöntalteenottokaivolle

Asennus- ja huolto-ohjeet HEATEX lämmöntalteenottokaivolle 1 Asennus- ja huolto-ohjeet HEATEX lämmöntalteenottokaivolle 1. Asennus a. Kaivon asennus betoni lattiaan : a.1 Kaivon asennus - Kaivo on kiinnitettävä tukevasti ennen valua. Kaivo kiinnitetään ympärillä

Lisätiedot

Vallinojan koulu ja päiväkoti, ulkoseinärakenteiden kuntoselvitys LIITE 1 / 1(14) Rakennustekniikan valokuvat

Vallinojan koulu ja päiväkoti, ulkoseinärakenteiden kuntoselvitys LIITE 1 / 1(14) Rakennustekniikan valokuvat Vallinojan koulu ja päiväkoti, ulkoseinärakenteiden kuntoselvitys LIITE 1 / 1(14) Kuva 1 Pohjoispääty, jossa keittiö ja päiväkoti vasemmalla ja koulusiipi oikealla. Kuva 2 Itäsivun julkisivu, jossa oikealla

Lisätiedot

Koristepaneeli, ulkopuoli

Koristepaneeli, ulkopuoli Ohje nro Versio Osa nro 31265210 1.2 31265211 Koristepaneeli, ulkopuoli IMG-275024 Sivu 1 / 13 Varuste A0000162 IMG-239446 IMG-239980 IMG-239663 A0000177 A0000214 M0000232 IMG-275023 Sivu 2 / 13 JOHDANTO

Lisätiedot

1. Tarkista ennen asennuksen aloittamista että sinulla on kaikki siihen vaadittavat osat.

1. Tarkista ennen asennuksen aloittamista että sinulla on kaikki siihen vaadittavat osat. Turner 210/230 1. Tarkista ennen asennuksen aloittamista että sinulla on kaikki siihen vaadittavat osat. - Ovielementit 4kpl - Vaakajohteet - Pystyjohteen C-kiskot (kiinni L-kiskossa) - L-muotoiset pystykiskot

Lisätiedot

HH-JUDOTATAMIN RAKENNUSOHJEET

HH-JUDOTATAMIN RAKENNUSOHJEET HH-JUDOTATAMIN RAKENNUSOHJEET 50 mm50 mm 1 2 3 4 400 mm 200 mm 400 mm 200 mm 400 mm 200 mm 200 mm 45 mm 5 6 50 mm 9 mm 9 mm 95 mm Rakenneselitys Joustotatami / koko esim.. 12 000 * 12 000 mm. Mitta höylätyn

Lisätiedot

Installation instructions, accessories. Korisarja. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Sivu 1 / 21 J

Installation instructions, accessories. Korisarja. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Sivu 1 / 21 J Installation instructions, accessories Ohje nro 31372892 Versio 1.4 Osa nro 39874286 Korisarja J8000369 Volvo Car Corporation Korisarja- 31372892 - V1.4 Sivu 1 / 21 Varuste A0000162 A0000172 A0000161 A0000165

Lisätiedot

Levykoko: 600 x 1200 mm Paksuus: 30 mm Pontti: ympäritäyspontattu Pinnoite: diffuusiotiivis alumiinilaminaatti levyn molemmin puolin

Levykoko: 600 x 1200 mm Paksuus: 30 mm Pontti: ympäritäyspontattu Pinnoite: diffuusiotiivis alumiinilaminaatti levyn molemmin puolin Levykoko: 600 x 1200 mm Paksuus: 30 mm Pontti: ympäritäyspontattu Pinnoite: diffuusiotiivis alumiinilaminaatti levyn molemmin puolin SPU Sauna-Satu soveltuu saunan seinien ja kattojen sekä kosteiden tilojen

Lisätiedot

Installation instructions, accessories. Lisäbasso. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Sivu 1 / 17

Installation instructions, accessories. Lisäbasso. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Sivu 1 / 17 Installation instructions, accessories Ohje nro 8698415 Versio 1.0 Osa nro Lisäbasso Volvo Car Corporation Lisäbasso- 8698415 - V1.0 Sivu 1 / 17 Varuste A0000162 A0000161 A0801178 J3904777 Sivu 2 / 17

Lisätiedot

SLM - Lineaarinen rakohajotin SLM. Lineaarinen rakohajotin

SLM - Lineaarinen rakohajotin SLM. Lineaarinen rakohajotin SLM Lineaarinen rakohajotin Tuloilmalaitteen vaaka- tai pystysuuntainen ilmasuihku, sopii myös poistoilmalle. Asennettavissa kattoon tai seinään. Voidaan asentaa seinästä seinään jatkuvana nauhana. Säädettävä

Lisätiedot

Liukuovijärjestelmä PLK. Asennusohje. Polanor Oy

Liukuovijärjestelmä PLK. Asennusohje. Polanor Oy Liukuovijärjestelmä PLK Asennusohje Polanor Oy Liukuovijärjestelmä PLK on tarkoitettu sisäkäyttöön ja kevyiden liukuvien väliovien ripustukseen. Järjestelmän avulla voidaan korvata levystä tai puusta valmistetut

Lisätiedot

Irrotettava vetokoukku

Irrotettava vetokoukku Ohje nro Versio Osa nro 30664448 1.0 Irrotettava vetokoukku EU M8901489 Sivu 1 / 13 Varuste A0000162 A0000163 A0000161 A0000165 A0000172 M8902414 Sivu 2 / 13 JOHDANTO Lue läpi koko ohje ennen asennuksen

Lisätiedot

DEUTSCH. Silent 40 El 8211-3427-04

DEUTSCH. Silent 40 El 8211-3427-04 DEUTCH D ilent 0 El 82-27-0 VEN 2 x (Ø 6 mm) 2 x (Ø 90 mm) (Ø 6 mm) (Ø 90 mm) D x 8x C x. 2. C D x x G E 8x 8x x O x R x N x x O x x N x.. VEN D C 2 6 mm 90 mm. Ø 6 mm Ø 90 mm D C 2 E E G 6. O 2 2 6 7

Lisätiedot

t t t.,, "-.*-*- a'i .tt te # ,fi hh-*" * " *.t *

t t t.,, -.*-*- a'i .tt te # ,fi hh-* *  *.t * u J t a ( ' { l t t t. U ^ f "-.*-*- r a'i.tt te # fi hh-*" * " *.t * n > ++35 H-35 on onnistuneen suunnittelunsaansiosta yhdistettykilpa- ja matkavene.se on nopea ja tilava vene vaativalle kipparilletai

Lisätiedot

SCdefault. 900 Asennusohje

SCdefault. 900 Asennusohje SCdefault 900 Asennusohje SITdefault Sport-alusta MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE Accessories Part No. Group Date Instruction Part No. Replaces 12

Lisätiedot

SUIHKUKAAPIN ASENNUS- JA HOITO-OHJE

SUIHKUKAAPIN ASENNUS- JA HOITO-OHJE SUIHKUKAAPIN ASENNUS- JA HOITO-OHJE 1 Yleisohjeita ennen asennusta: Mikäli kuljetusliike tuo laitteen työmaalle, tarkasta tuotteen pakkaus ja mikäli pakkauksissa on vaurioita, tee niistä merkintä rahtikirjaan.

Lisätiedot

TIMCO X w Moottorin esilämmittimen asennus- ja käyttöohje

TIMCO X w Moottorin esilämmittimen asennus- ja käyttöohje TIMCO X10 1000w Moottorin esilämmittimen asennus- ja käyttöohje LUE TÄMÄ OHJE HUOLELLISESTI ENNEN KÄYTTÖÄ JA NOUDATA OHJEITA TARKASTI! TIMCO moottorinlämmitin on suunniteltu moottoriajoneuvojen moottorin

Lisätiedot

Huomioitavaa...4 Tarvittavat materiaalit...5 Seinäelementtien kokoaminen...6 Rungon kokoaminen...8 Viimeistelytyöt...10 Kompostointi voi alkaa!...

Huomioitavaa...4 Tarvittavat materiaalit...5 Seinäelementtien kokoaminen...6 Rungon kokoaminen...8 Viimeistelytyöt...10 Kompostointi voi alkaa!... Tammikuu 2015 Huomioitavaa...4 Tarvittavat materiaalit......5 Seinäelementtien kokoaminen...6 Rungon kokoaminen...8 Viimeistelytyöt...10 Kompostointi voi alkaa!...11 2 Onneksi olkoon, olet päättänyt aloittaa

Lisätiedot

Näin asennat. suihkukulman: SK-850

Näin asennat. suihkukulman: SK-850 Näin asennat suihkukulman: SK-850 Huomioithan että tuote on ehjä. kokoamisessa tarvittavia osia ei joudu pakkauksen mukana roskiin. tuotteen lasiosat on huolellisesti suojattava kokoamisen yhteydessä.

Lisätiedot

Juhlavuosi. Lisävarusteet 2016

Juhlavuosi. Lisävarusteet 2016 Juhlavuosi Lisävarusteet 2016 ARKIP SPORTSMAN 445 B/M/C SPORTSMAN SPORTSMAN 55 FISHING FISHING INKAS 525 INKAS 495 INKAS 465 INKAS 465L ARKIP sis. Garmin GPS MAP 721 xs 11900 SPORTSMAN sis. 9 ft airot

Lisätiedot

kääntyvän suihkuseinän:

kääntyvän suihkuseinän: Näin asennat kääntyvän suihkuseinän: mallit: SS-450 / 650 / 750 / 850 sekä niistä kiinteän suihkuseinän ja -nurkan Huomioithan että tuote on ehjä. kokoamisessa tarvittavia osia ei joudu pakkauksen mukana

Lisätiedot

Sähkösavustin 230V-50Hz 1250W. Malli:35069

Sähkösavustin 230V-50Hz 1250W. Malli:35069 Sähkösavustin 230V-50Hz 250W Malli:35069 322 luettelo: A Runko E Vastusyksikön kelkka B Jalat 4 F Vastusyksikkö C Kansi G Purualusta H Alustalevy I Savustinritilä 2 K 4.5mm mutteri L Ritilän ulosvetokah

Lisätiedot

Terrassimarkiisi Nordic Light FA40 Asennus Käyttö Puhdistus ASENNUS KÄYTTÖ PUHDISTUS. Terassimarkiisi Nordic Light FA40

Terrassimarkiisi Nordic Light FA40 Asennus Käyttö Puhdistus ASENNUS KÄYTTÖ PUHDISTUS. Terassimarkiisi Nordic Light FA40 ASENNUS KÄYTTÖ PUHDISTUS Terassimarkiisi Varmista, että pinta, johon kiinnität markiisin, on riittävän tukeva. Laho puu, rapautunut rappaus tai tiili ja ohuet paneelit eivät sovellu kiinnityspinnaksi.

Lisätiedot

FI 10 KÄYTTÖ. 650 mm min.

FI 10 KÄYTTÖ. 650 mm min. OHJEET JA SUOSITUKSET Nämä käyttöohjeet koskevat useita tuuletintyyppejä. On mahdollista, että tekstissä on yksityiskohtia, jotka eivät koske valitsemaasi tuuletinta. ASENNUS Valmistaja ei vastaa virheellisestä

Lisätiedot

ASENNUSOHJEET LIUKUSUIHKUOVI

ASENNUSOHJEET LIUKUSUIHKUOVI ASENNUSOHJEET LIUKUSUIHKUOVI TÄRKEÄÄ - ENNEN KUIN ALOITAT! Tarkista tuote välittömästi saatuasi sen kuljetuksessa tapahtuneiden vahinkojen, puuttuvien osien ja tai valmistusvirheiden varalta. Vahingoista

Lisätiedot

Käyttöohje Eurovac Blue Line 1000 sarjan imuri

Käyttöohje Eurovac Blue Line 1000 sarjan imuri Käyttöohje Eurovac Blue Line 1000 sarjan imuri Tämä ohjekirja sisältää kaikki tiedot joita tarvitset laitteen asianmukaiseen käyttöön. Lue ohjekirja huolellisesti läpi ennen laitteen käyttöä ja huomioi

Lisätiedot

Aito kiukaat PUU- JA SÄHKÖLÄMMITTEISET TUOTEMALLISTO 2015. Aidon lämmön lähteillä.

Aito kiukaat PUU- JA SÄHKÖLÄMMITTEISET TUOTEMALLISTO 2015. Aidon lämmön lähteillä. Aito kiukaat PUU- JA SÄHKÖLÄMMITTEISET TUOTEMALLISTO 2015 Aidon lämmön lähteillä. Perinteikäs & moderni Aina ajankohtainen ja jäljittelemätön Aito vie saunojan aidon lämmön lähteille. Aito-kiukailla saunotaan

Lisätiedot

FI.LPINST.101104 ASENNUSOHJE GOLD LP. Asiakirjan alkuperäiskieli on ruotsi. Oikeus muutoksiin pidätetään. www.swegon.fi 1

FI.LPINST.101104 ASENNUSOHJE GOLD LP. Asiakirjan alkuperäiskieli on ruotsi. Oikeus muutoksiin pidätetään. www.swegon.fi 1 ASENNUSOHJE GOLD LP Asiakirjan alkuperäiskieli on ruotsi Oikeus muutoksiin pidätetään. www.swegon.fi 1 1. ASENNUS 1.4 Koneen asennus 1.1 Yleistä Henkilöstön on tutustuttava näihin ohjeisiin ennen koneelle

Lisätiedot

Kerabit Dual - asennusohjeet

Kerabit Dual - asennusohjeet Kerabit Dual - asennusohjeet Lue ohjeet huolellisesti ennen asennusta. Yleistä Alustaksi sopii raakaponttilaudoitus tai tarkoitukseen soveltuva rakennuslevy, esim. Kerabit OSB-kattolevy. Katon kaltevuus

Lisätiedot

1. Alkusanat. 2. Käyttötarkoitus. 3. Turvallisuusohjeet

1. Alkusanat. 2. Käyttötarkoitus. 3. Turvallisuusohjeet Minikaivurit Tuotenumero Avant 200-sarjaan A33153 Tuotenumero Avant 500- ja 600-sarjaan 250 mm kauhalla A32393 Tuotenumero Avant 500- ja 600-sarjaan 400 mm kauhalla A32394 2 1. Alkusanat Avant Tecno Oy

Lisätiedot

Vetokoukku, irrotettava, EU

Vetokoukku, irrotettava, EU Ohje nro Versio Osa nro 8682344 1.2 30763398 Vetokoukku, irrotettava, EU IMG-219257 Sivu 1 / 11 Varuste A0000162 A0000161 A0000165 J8903469 Sivu 2 / 11 IMG-219256 Sivu 3 / 11 IMG-213320 Sivu 4 / 11 JOHDANTO

Lisätiedot

Sun Sauna lauteen asennusohje

Sun Sauna lauteen asennusohje Sun Sauna lauteen asennusohje Sisältää laudekuvan (yksilökohtainen) ja jakkaran hajoitus kuvan Puh. 014-334 7200 Fax 014-334 7230 Sun Sauna Keljonkankaantie 8 40530 Jyväskylä Asennuksessa tarvitset: Ruuvinvääntimen

Lisätiedot

JÄSPI KATTILAVASTUS 6KW

JÄSPI KATTILAVASTUS 6KW JÄSPI KATTILAVASTUS 6KW LISÄVARUSTEVASTUKSEN ASENNUSOHJE KAUKORA OY Kaukora Oy 2015 Jäspi kattilavastus 6kW Asentajan ohje 2 Sisällysluettelo 1 Tärkeää 4 Turvallisuustiedot 4 Sähköasennukset 4 2 Takuuehdot

Lisätiedot

KULMAVAIHTEET. Tyypit W 088, 110, 136,156, 199 ja 260 TILAUSAVAIN 3:19

KULMAVAIHTEET. Tyypit W 088, 110, 136,156, 199 ja 260 TILAUSAVAIN 3:19 Tyypit W 088, 110, 16,156, 199 ja 260 Välitykset 1:1, 2:1, :1 ja 4:1 Suurin lähtevä vääntömomentti 2419 Nm. Suurin tuleva pyörimisnopeus 000 min -1 IEC-moottorilaippa valinnaisena. Yleistä Tyyppi W on

Lisätiedot

Vantaan kaupungintalo Vantaa

Vantaan kaupungintalo Vantaa Vantaan kaupungintalo Vantaa IKKUNOIDEN KUNNON YLEISSELVITYS 17.6.2011 Korjausrakentaminen ja 1 (9) 1 KOHDE JA LÄHTÖTIEDOT 1.1 Yleistiedot Työn tilaaja Kohde Vantaan kaupunki Tilakeskus, Hankepalvelut/

Lisätiedot

POISTUNUT TUOTE. Säätö- ja sulkupelti DMAC/DMAK. Veloduct. Teollisuusilmanvaihtoon maksimi paineen- / lämmönkesto 3500 Pa / 200 C

POISTUNUT TUOTE. Säätö- ja sulkupelti DMAC/DMAK. Veloduct. Teollisuusilmanvaihtoon maksimi paineen- / lämmönkesto 3500 Pa / 200 C Säätö- ja sulkupelti DMAC/DMAK Teollisuusilmanvaihtoon maksimi paineen- / lämmönkesto 3500 Pa / 200 C KANSIO 3 VÄLI 5 ESITE 3 Veloduct Säätö- ja sulkupelti DMAC/DMAK Yleistä DMAC/DMAK vastakkain kääntyvine

Lisätiedot

Samsung tarakka-akku Asennusohje

Samsung tarakka-akku Asennusohje Samsung tarakka-akku Asennusohje (voidaan soveltaa myös muihin tarakka-akkuihin) Kiinnitysosat: Asennus: Huom. Koska pyöriä on erilaisia, on nämä ohjeet suuntaa antavia. Lue ohjeet läpi ennen asennusta.

Lisätiedot

TIETOVERKOT HETEL 2015 / 2016

TIETOVERKOT HETEL 2015 / 2016 TIETOVERKOT 2015 / 2016 SISÄLLYSLUETTELO Sivu 19" Ristikytkentäkaapit metalliovella 4 19" Ristikytkentäkaapit lasiovella 5 19" Ristikytkentäkaapit verkko-ovella 6 19" Ristikytkentärungot 7 Lisävarusteet

Lisätiedot

Korjaamopuristimet. Alapalkki MITAT. H (Sylinteri palautettuna) mm. J mm

Korjaamopuristimet. Alapalkki MITAT. H (Sylinteri palautettuna) mm. J mm -runko 25 tonnia Voidaan asentaa työpöydälle tai lisävarusteena saatavalle jalustalle. Työpöytä asennusta varten tarvitaan 1.4 m 2 vapaata tilaa, jalustan kanssa tarvitaan 4 m 2 lattiatilaa. voin -runko

Lisätiedot

Asennus- ja huolto-ohje HEATEX lämmöntalteenottokaivolle

Asennus- ja huolto-ohje HEATEX lämmöntalteenottokaivolle Asennus- ja huolto-ohje HEATEX lämmöntalteenottokaivolle 1. Asennus a. Kaivon asennus betoni lattiaan : a.1 Kaivon asennus - Kaivo on kiinnitettävä tukevasti ennen valua. Kaivo kiinnitetään ympärillä olevaan

Lisätiedot

WTW SWANTM. Suorakaiteen muotoinen nauha-asennettava tuloilmalaite

WTW SWANTM. Suorakaiteen muotoinen nauha-asennettava tuloilmalaite SWANTM WTW Suorakaiteen muotoinen nauha-asennettava tuloilmalaite Lyhyesti Nauha-asennettava seinästä-seinään tuloilmalaite Hajotinosa on kevyt alumiinirakenne 2, 3 tai rakoa Vaaka-/pystyhajotus Teleskooppirakenne

Lisätiedot

Pysäköintitutka, kamera, taakse

Pysäköintitutka, kamera, taakse Installation instructions, accessories Ohje nro 31428063 Versio 1.0 Osa nro 31428061, 31428882 Pysäköintitutka, kamera, taakse IMG-258000 Volvo Car Corporation Pysäköintitutka, kamera, taakse- 31428063

Lisätiedot

Näin lisäeristät 4. Sisäpuolinen lisäeristys. Tuotteina PAROC extra ja PAROC-tiivistystuotteet

Näin lisäeristät 4. Sisäpuolinen lisäeristys. Tuotteina PAROC extra ja PAROC-tiivistystuotteet Näin lisäeristät 4 Sisäpuolinen lisäeristys Tuotteina PAROC extra ja PAROC-tiivistystuotteet Tammikuu 202 Sisäpuolinen lisälämmöneristys Lisäeristyksen paksuuden määrittää ulkopuolelle jäävän eristeen

Lisätiedot

Dokumentaatio. Fiat Stilo MW 130

Dokumentaatio. Fiat Stilo MW 130 Dokumentaatio Fiat Stilo MW 130 Master 7 Kimmo Kolkka sisällysluettelo: 4.1.1 Laitteisto ja virtakaavio: 3 4.1.2 Piilotetut komponentit: 4 4.1.3 Piilotetut johdotukset: 9 4.2.1 Sulakkeet: 29 4.2.2 Johtoliitokset:

Lisätiedot

Vetokoukku, irrotettava

Vetokoukku, irrotettava Installation instructions, accessories Ohje nro 31338957 Versio 1.6 Osa nro 31359616 Vetokoukku, irrotettava Volvo Car Corporation Vetokoukku, irrotettava- 31338957 - V1.6 Sivu 1 / 50 Erikoistyökalut 999

Lisätiedot

Pyörivä lämmönsiirrin EURA jaettu roottori, koko 50 53

Pyörivä lämmönsiirrin EURA jaettu roottori, koko 50 53 Toimitettavat Koko 50 53 toimitetaan aina kahtena osana ja roottori jaettuna, katso kuvaa 2. Mittausnipat 1835 Kuva 1 Kuva 2 Mitta- ja painotiedot 3348 ø D Huoltotila D/2 Nosto ja kuljetus Kunkin laiteryhmän

Lisätiedot

Halton Zen Circle ZCI - syrjäyttävä tuloilmalaite

Halton Zen Circle ZCI - syrjäyttävä tuloilmalaite Halton Zen Circle ZCI - syrjäyttävä tuloilmalaite Laaja ilmavirran säätöalue Tasainen ilmavirran virtauskuvio saadaan aikaan pienillä rei'illä, jotka muodostavat optimaaliset virtausolosuhteet hajottimen

Lisätiedot

SolarMagic asennus ja sijoitusopas

SolarMagic asennus ja sijoitusopas SolarMagic asennus ja sijoitusopas Kesäkuu 2010 www.solarmagic.fi Tämä opas esittää erilaisia SolarMagic-aurinkolämmityslaitteen asennusvaihtoehtoja. On tärkeää että laitteesta saatava teho olisi mahdollisimman

Lisätiedot

Kansainvälisen MICRO MAGICin luokkasäännöt

Kansainvälisen MICRO MAGICin luokkasäännöt Kansainvälisen MICRO MAGICin luokkasäännöt Versio 4 1.1. 2009 Yleistä Nämä luokkasäännöt on laadittu varmistamaan että kaikki maat voivat kilpailla oikeudenmukaisissa ja tasavertaisissa olosuhteissa. Nämä

Lisätiedot

1) Sivulasien asennus Valmistele alumiinilistat (sivu- ja alalistat U-, katonvastainen lista joko F- tai U-profiililla)

1) Sivulasien asennus Valmistele alumiinilistat (sivu- ja alalistat U-, katonvastainen lista joko F- tai U-profiililla) VIHTA-LASISEINÄN ASENNUSOHJE: Käymme tässä asennusohjeessa läpi lasiseinän asennuksen vaihe vaiheelta. Suorittamalla asennustyö huolella tämän ohjeen mukaan lasiseinän asennus sujuu vaivattomasti ja lasiseinän

Lisätiedot

JUSSI-parviportaiden kokoamisohjeet

JUSSI-parviportaiden kokoamisohjeet MSJ-WOOD OY JUSSI-parviportaiden kokoamisohjeet Kokoamisohjeet suorille parviportaille MSJ-Wood 15.5.2010 www.jussi-portaat.fi Teit erinomaisen valinnan ostaessasi JUSSI-portaan. Ohjeen sisältö: Sisällysluettelo

Lisätiedot

Suuri telakka, asennusohjeet

Suuri telakka, asennusohjeet Suuri telakka, asennusohjeet Alutrack iso telakka 10 25+ m TELAKKAPAKETIN SISÄLTÖ 10 m 15 m 20 m 25 m 5 m kiskoja 4 6 8 10 Kiinnitysputkia 6 9 12 15 Kiinnityslevyjä 4 8 12 16 Liitoskappaleita 2 4 6 8 10x70

Lisätiedot

Pysäköintiapu, ohjain

Pysäköintiapu, ohjain Installation instructions, accessories Ohje nro 31408456 Versio 1.3 Osa nro 31399352 Pysäköintiapu, ohjain Volvo Car Corporation Pysäköintiapu, ohjain- 31408456 - V1.3 Sivu 1 / 76 Erikoistyökalut 999 7234

Lisätiedot

Asennusohje LASISEINÄ

Asennusohje LASISEINÄ Asennusohje LASISEINÄ Käymme tässä asennusohjeessa läpi lasiseinän asennuksen vaihe vaiheelta. Suorittamalla asennustyö huolella tämän ohjeen mukaan lasiseinän asennus sujuu vaivattomasti ja taataan lasiseinän

Lisätiedot

Dokumentaatio-09. Fiat Stilo MW 130. Master 7. Kimmo Kolkka

Dokumentaatio-09. Fiat Stilo MW 130. Master 7. Kimmo Kolkka Dokumentaatio-09 Fiat Stilo MW 130 Master 7 Kimmo Kolkka sisällysluettelo: 4.1.1 Laitteisto ja virtakaavio: 2 4.1.2 Piilotetut komponentit: 3 4.1.3 Piilotetut johdotukset: 8 4.2.1 Sulakkeet: 25 4.2.2 Johtoliitokset:

Lisätiedot

LK Jakotukkikaappi UNI VS, Esikasattu LK Jakotukkikaappi UNI VS

LK Jakotukkikaappi UNI VS, Esikasattu LK Jakotukkikaappi UNI VS LK Jakotukkikaappi UNI VS, Esikasattu LK Jakotukkikaappi UNI VS Rakenne Vuotosuojattu jakotukkikaappi asennetaan upotettuna seinään tai kattoon tai pinta-asennuksena seinään. Seinän rakennesyvyyden pitää

Lisätiedot