VAURIOKORJAUSKOULUTUKSET. Syksy 2015

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VAURIOKORJAUSKOULUTUKSET. Syksy 2015"

Transkriptio

1 VAURIOKORJAUSKOULUTUKSET Syksy 2015

2 VAURIOKORJAUSKOULUTUKSET TASO 1 TASO 2 TASO 3 TASO 4 Henkilöautojen huolto- ja vauriokorjausalalla työskentelevät, huoltomekaanikot, autokorimekaanikot, automaalarit sekä soveltuvin osin työnjohtajat ja vakuutusyhtiöiden ajoneuvovahinkotarkastajat Autojen vauriokorjausalalla työskentelevät, esim. autokorimekaanikot, automaalarit, varaosahenkilöt, työnjohtajat, vakuutusyhtiöiden ajoneuvovahinkotarkastajat sekä alan opettajat Autokorimekaanikot ja soveltuvin osin automaalarit sekä alan opettajat Vauriokorjaamoiden työnjohtajat, korjaamopäälliköt, vakuutusyhtiöiden ajoneuvovahinkotarkastajat sekä alan opettajat Muovinkorjaus (1 pv) Ajoneuvojen turvallisuusjärjestelmät 2 (1 pv) Maalipintaa rikkomaton oikaisu 1. PDR (2 pv) Cabas-lisäkoulutus (1 pv) Lasityöt, liimalasien vaihto 1 (1 pv) SMART-korjausmenetelmät (1 pv) Autokorimekaanikon ammattitutkinto ja valmistava koulutus Auton liitostekniikat: Vastushitsaus, niittaus- ja liimausmenetelmät (1 pv) Lasityöt, tuulilasien korjaus 1 (1 pv) Autokorimestarin erikoisammattitutkinto ja valmistava koulutus Autoalan sähkötyöturvallisuus SFS koulutus (1 pv) Maalipintaa rikkomaton oikaisu 2, PDR, täydennyskoulutus (1 pv) Ajoneuvoilmastoinnin pätevöitymiskoulutus mekaanikoille (2 pv) Alumiinisten pintaosien korjausmenetelmät (1 pv) Ajoneuvojen turvallisuusjärjestelmät 1 (1 pv) KYSY LISÄÄ KARI KAAJA, projektivastaava , MERJA SOIKKELI, koulutussihteeri , ILMOITTAUTUMINEN

3 MUOVINKORJAUS (TASO 1) Koulutuksessa saat valmiuden tunnistaa korjattavat muovilaadut ja oikeat korjausmenetelmät. Koulutuksessa käydään läpi käytännössä erilaiset muovin oikaisu-, korjaus- ja liitosmenetelmät. Saat perusvalmiudet suorittaa muovikorjauksia laadukkaasti ja kustannustehokkaasti. Muovilaatujen tunnistaminen ja eri autoteollisuudessa käytettävät muovilaadut Muovien korjausmahdollisuudet Käytettävät laitteet ja materiaalit Muovien oikaisu- ja korjausmenetelmät Muovien hitsaus- ja liimausmenetelmät Laadunvarmistus Työturvallisuus Käytännön harjoituksia autokorimekaanikot, automaalarit, vauriokorjaamon LASITYÖT, LIIMALASIEN VAIHTO 1 (TASO 1) Koulutuksessa saat perusvalmiudet suoriutua liimalasien vaihtotyöstä. Käytäntöpainotteisessa koulutuspäivässä käydään läpi erilaiset liimalasien irrotusmenetelmät, tarvittavat työvälineet ja erilaiset liimausjärjestelmät. myös lasinvaihdon laadunvarmistus sekä nykyautojen turva- ja mukavuusjärjestelmien mahdolliset toimenpiteet tuulilasien vaihdoissa Lasit, ominaisuudet, erilaiset lasirakenteet Auton koritekniset- ja turvallisuusvaatimukset lasien vaihdoille Liimalasien irrotusmenetelmät ja käytettävät työvälineet Liimausjärjestelmät, ominaisuudet ja vaatimukset Erilaiset turva- ja mukavuusjärjestelmät sekä niiden huomioiminen tuulilasien vaihdossa Laadunvarmistus Työturvallisuus Käytännön harjoituksia autokorimekaanikot ja automaalarit. LASITYÖT, TUULILASIEN KORJAUS 1 (TASO 1) , Koulutus antaa hyvät lähtökohdat tuulilasien iskemien ja halkeamien laadukkaaseen sekä kustannustehokkaaseen korjaukseen. Käytännön harjoitusten kautta selvitetään käytettävissä olevat korjausmenetelmät ja laitteet. Koulutuksen aikana perehdytään myös eri autonvalmistajien ohjeisiin ja rajoituksiin tuulisin korjauksen osalta. Laminoidun lasin rakenne ja ominaisuudet Erilaiset vauriot ja niiden korjausvaihtoehdot Korjauksessa huomioitavat ohjeet ja rajoitukset Eri korjausmenetelmät ja käytettävät materiaalit Korjauksien laatu Työturvallisuus Käytännön harjoituksia autokorimekaanikot ja automaalarit. AUTOALAN SÄHKÖTYÖTURVALLISUUS SFS KOULUTUS (TASO 1) , Saat valmiudet työskennellä turvallisesti ympäristössä, jossa korjataan tai huolletaan sähkö- ja hybridiajoneuvoja. Koulutuksessa käsitellään sähköturvallisuuteen liittyvä lainsäädäntö, standardeja sekä erilaisia työskentelytapoja. Koulutuksen hyväksytty suorittaminen vaaditaan kansallisesti kaikilta sähköalan töitä tekeviltä sekä työnjohto- ja asiantuntijatehtävissä toimivilta. Autoala suosittelee koulutusta kaikille samassa korjaamotilassa työskenteleville, joissa korjataan sähkö- ja hybridiajoenuvoja. Koulutus on uusittava viiden vuoden välein. Sähköturvallisuuden keskeiset säädökset Sähkötekniikan perusteita Sähkön vaarat ja tapaturmat Sähköturvallisuuden organisointi Sähkö- ja hybridiajoneuvojen rakenne Sähkötyöturvallisuus SFS6002 koe autokorimekaanikot, automaalarit, vauriokorjaamoiden Hinta 170 (+ alv 24 %)

4 AJONEUVON TURVALLISUUSJÄRJESTELMÄT 1 (TASO 1) Koulutuksessa opit ajoneuvon passiiviseen turvallisuuteen vaikuttavat asiat ja järjestelmien toimintaperiaatteet. Saat valmiudet turvalaitteiden turvalliseen käsittelyyn ja vaurioituneen ajoneuvon turvalaitetarkastuksen tekemiseen. Valtioneuvoston asetus räjähdeasetuksen muuttamisesta tuli voimaan Pyrotekniikkadirektiivin vaikutus koskee korjaamoita, joissa käsitellään P2-luokan autojen turvalaitteita. Laki edellyttää, että autokorjaamoilla täytyy olla asianmukaisen koulutuksen saanut asiantuntija. Asiantuntijalla on oltava ajoneuvotekninen koulutus (ajoneuvoasentajan perustutkinto) tai alan työkokemus, tuotteen tai valmistajan tai näiden valtuuttaman organisaation antama tuotekohtainen koulutus. Maahantuojan antamat tekniset turvalaitekoulutukset antavat riittävän pätevyyden. Aikuiskoulutuskeskukset ja muut tahot pystyvät täyttämään lisävaateen tutkinnon lisäksi. Turvalaitekoulutuksiin osallistuneiden mekaanikkojen on hyvä esittää todistukset tarvittaessa. Ajoneuvojen turvallisuus Turvatyynyjärjestelmän komponentit ja toimintaperiaate Turvatyynyjärjestelmän turvallinen käsittely Turvalaitetarkastuksen suorittaminen AJONEUVOJEN TURVALLISUUSJÄRJESTELMÄT 2 (TASO 2) Koulutuksessa käsitellään ajoneuvojen passiiviseen turvallisuuteen vaikuttavia asioita. Opit ymmärtämään järjestelmien toimintaperiaatteet, saat valmiudet turvalaitteiden turvalliseen käsittelyyn sekä vaurioituneen ajoneuvon turvalaitetarkastuksen tekemiseen. Ajoneuvojen turvallisuus Kuljettajan tukijärjestelmät Automaattiset jarrutustoiminnot Nykyaikaisen ajonhallintajärjestelmän toiminta, komponentit ja vianetsintä Komponenttien vaihdossa huomioitavat asiat Autojen vauriokorjausalalla työskentelevät, esim. autokorimekaanikot, automaalarit, varaosahenkilöstö, työnjohtajat, vakuutusyhtiöiden ajoneuvovahinkotarkastajat sekä alan opettajat. autokorimekaanikot, automaalarit, vauriokorjaamoiden KYSY LISÄÄ KARI KAAJA, projektivastaava , MERJA SOIKKELI, koulutussihteeri , ILMOITTAUTUMINEN

5 SMART-KORJAUSMENETELMÄT, HBC (TASO 2) Koulutuksessa perehdytään käytännön demojen kautta HBC:n SMART-korjausmenetelmiin. Saat erittäin hyvän kokonaiskatsauksen kaikista SMART-korjausmenetelmistä sekä perusvalmiudet suoriutua helpoista pienkorjauksista. Osallistujilla on mahdollisuus vaikuttaa koulutuksessa painotettaviin korjausmenetelmiin, jolloin toivottuja asioita harjoitellaan käytännössä enemmän. Ilmoittautuneille lähetetään kysely kaksi viikkoa ennen koulutusta. Muovinkorjaus Ajovaloumpioiden PC-lasien korjausmenetelmä Sisäverhoilujen korjaukset, kangas-, nahka- ja vinyyliverhoukset SPOT-maalaus ja maalipinnan kiveniskemien korjaus Alumiini vanteiden kosmeettisten tai pienvaurioiden korjaus Caravan alumiinisten ulkopintojen pienvaurioiden korjaus ja maalaus Ajoneuvojen vauriokorjausalalla työskentelevät henkilöt, esim. automaalarit, autokorimekaanikot, vauriokorjaamon MAALIPINTAA RIKKOMATON OIKAISU 1, PDR (TASO 3) , Täysin käytännön harjoituksiin perustavassa koulutuksessa saat hyvät perusvalmiudet suorittaa erilaisia PDR-korjauksia. Koulutuspäivien jälkeen opiskelijalla on, mahdollisesti kipeiden ranteiden lisäksi, tarvittava tieto käytettävistä työvälineistä, oikaistavista materiaaleista ja rakenteista. Peruskoulutuksen jälkeen voit PDR-menetelmiä käyttämällä hankkia riittävän perustaidon suoriutua vaativista oikaisuista maalipintaa rikkomatta. Perustyökalut (oikaisurauta- ja liimanuppijärjestelmä) ja valon käyttö Oikaisuraudan kärjen ja valon käyttö Konepellin ja muiden vaakapintojen oikaisu Pystypintojen oikaisu Lämmön käyttö Erikoisrautojen ja apulaitteiden käyttö Kotelorakenteiden oikaisu Käsiksipäästävyyden määrittely eri korirakenteista Työn hinnoitteluesimerkki Työturvallisuus ja työergonomia Työnäyte ja loppukoe Autokorimekaanikot ja automaalarit. Hinta 740 (+ alv 24 %)

6 UUSI MAALIPINTAA RIKKOMATON OIKAISU 2 (PDR) TÄYDENNYSKOULUTUS (TASO 3) , Koulutus tarkoitettu täydennyskoulutukseksi henkilöille joilla on käytännön kokemusta maalipintaa rikkomattomasta oikaisumenetelmästä, mutta käytännön harjoittelu on jäänyt vähemmälle. Koulutuksessa suoritetaan käytännön harjoituksia todellisiin vauriotapauksiin. Osallistujat voivat tuoda asiakastyön, joka korjataan koulutuksessa. Saat lisävarmuutta ja käytännön niksejä työn suorittamiseen tehokkaasti ja laadukkaasti. Valon käyttö Oikaisurautojen käyttö Oikaistun pinnan korkeiden kohtien viimeistely jne. Tarvittaessa käytännönharjoittelu irto-osaan Vaurion arviointi ja työmenetelmien valinta Oikaisua edeltävät irrotus- ja asennustyöt Oikeiden työvälineiden valinta Työn suoritus ja viimeistely Ongelmatilanteet ja niiden ratkaisuvaihtoehdot Laadun tarkastus Autokorimekaanikoille ja automaalareille CABAS-LISÄKOULUTUS (TASO 4) Koulutus on tarkoitettu lisä- ja kertauskoulutukseksi henkilöille jotka ovat suorittaneet Cabas-käyttökoulutuksen. Koulutuksessa käsitellään Cabas-laskentajärjestelmän käyttöön liittyviä epäselviä tai tulkintaa edellyttäviä asioita. Osallistujilla on mahdollisuus vaikuttaa koulutuspäivän sisältöön ja käsiteltäviin asioihin. Ilmoittautuneille lähetetään kaksi viikkoa ennen tilaisuutta kysely (TOP5), jolla pyritään selvittämään käytännön toiminnassa askarruttavat asiat. Laskelmaharjoitusten ja käytännön tekemisen avulla haetaan vastaukset ja oikeat toimintamallit mahdollisiin ongelmiin. Yhteenveto osallistujien lähettämistä askarruttavista asioista (TOP5) Kertaus Cabaksen perustoiminnoista esim. työlaskelmat, vahinko-vastaukset, työnäkymä jne. Maalausohjeistus: maalauslisät, vakiorivit, sisäpintojen maalaus, hitsatut osat, muu maalaus toiminnan käyttö Toimintamenetelmät tapauksissa missä laskentajärjestelmä ei tue ko. korjaus- tai maalausmenetelmää. Vastauksia TOP 5 kyselyyn Muut ohjeistukset ja ohjeet Vakuutusyhtiön vahinkovastauksen ja/tai laskelman sisäänluku ja sen merkitys Vakuutusyhtiön laskelman käsittely Käytännön laskelmaharjoituksia Ajoneuvojen vauriokorjausalalla työskentelevät henkilöt, esim. automaalarit, autokorimekaanikot, vauriokorjaamon Hinta 290 (+ alv 24 %) KYSY LISÄÄ KARI KAAJA, projektivastaava , MERJA SOIKKELI, koulutussihteeri , ILMOITTAUTUMINEN

7 UUSI ALUMIINISTEN PINTAOSIEN KORJAUSMENETELMÄT (TASO 3) Käytäntöpainotteisen koulutuspäivän jälkeen opiskelijalla on perustiedot ja -taidot alumiiniosien oikaisu- ja korjausmenetelmistä. Koulutus antaa mahdollisuuden suorittaa alumiiniosien korjaukset kustannustehokkaasti unohtamatta eri autonvalmistajien ohjeita tai laatua. Alumiini autoteollisuudessa ja eri alumiinityypit sekä niiden korjausmahdollisuudet Eri autonvalmistajien ohjeet alumiinikorjauksissa Palo- ja työturvallisuus asiat Perinteiset oikaisumenetelmät ja niihin tarvittavat työvälineet Ulkopuoliset oikaisumenetelmät ja työvälineet Käytettävät pohjustusmenetelmät sekä täyteaineet Perusteet eri liitosmenetelmille: Mig- ja Tig-hitsaus, juotosmenetelmät ja liimaus Vaurioiden määrittely ja oikaisu- ja korjausmenetelmien valinta Käytännön harjoituksia ja työnäyte Monimerkkiympäristössä toimivat autokorimekaanikot ja automaalarit AUTON LIITOSTEKNIIKAT: VASTUSHITSAUS, NIITTAUS- JA LIIMAUSMENETELMÄT (TASO 4) Koulutuksessa saat hyvän yleiskatsauksen nykyisistä eri autonvalmistajien käyttämistä ja hyväksymistä liitosmenetelmistä. Ei riitä, että on tieto erilaista liitosmenetelmistä vaan on myös tiedettävä laatuvaatimukset ja erilaiset työvälineet, joita ko. menetelmät vaativat. Koulutuspäivän jälkeen sinulla on enemmän tietoa, kun päätät vauriokorjaamon laitehankintoja tai käytettäviä korjausmenetelmiä. Eri korirakenteiden ja käytettävien materiaalien vaikutus liitosmenetelmiin Autonvalmistajien ohjeet ja vaatimukset eri liitosmenetelmille ja käytettäville työvälineille Vastushitsaukseen liittyvät vaatimukset (menetelmät ja laitevaatimukset) Alumiiniliitosten erityisvaatimukset Niittaus- ja liimausmenetelmiin liittyvät vaatimukset (menetelmät ja laitevaatimukset) Pohjustukseen liittyvät erikoistoimenpiteet Autonvalmistajien laitevaatimukset vs. laitevalmistajat Laadunvarmistus ja vastuukysymykset Työturvallisuus Monimerkkiympäristössä toimivat korjaamopäälliköt, työnjohtajat, vakuutusyhtiöiden autovahinkotarkastajat, alan opettajat.

8 Osoitelähde: Markkinointirekisteri, AEL, Osoitteenmuutokset: ILMOITTAUTUMINEN ael.fi Syötä etusivun hakukenttään koulutuksen nimi ja ilmoittaudu tai soita koulutussihteeri Merja Soikkelille, , Lähetämme kutsun ennen tilaisuutta. LASKUTUS Maksuehto on 14 pv netto. Osallistumismaksuun lisätään alv. PAIKKA AEL, Kaarnatie 4, Helsinki (Malminkartano) MAJOITUSHINNAT AEL HOTELLISSA yhden hengen huone 120 /vrk kahden hengen huone 160 /vrk kahden hengen huone yhdelle 130 /vrk soluhuone 110 /vrk soluhuone yhdelle 80 /vrk minisviitti 182 /vrk Hinta sisältää aamiaisen, saunan ja kuntosalin käytön sekä voimassa olevan arvonlisäveron. PERUUTUSEHDOT Voit perua osallistumisesi veloituksetta 14 päivää ennen koulutuksen alkua. Sen jälkeen tehdyistä peruutuksista veloitamme 50 prosenttia osallistumismaksusta. Mikäli osallistumista ei peruta lainkaan, veloitamme koko hinnan. Majoitusvarausten peruutuksista tulee ilmoittaa viimeistään vuorokausi ennen saapumista. Peruuttamatta jätetyistä varauksista veloitamme yhden vuorokauden huonehinnan. OSAAMISELLA KILPAILUKYKYÄ AEL, Kaarnatie 4, Helsinki (vaihde), (asiakaspalvelu) ORGANISATION CERTIFIED BY 8/2015

AJONEUVOTEKNIIKAN KOULUTUS, HENKILÖAUTOT. Syksy 2015

AJONEUVOTEKNIIKAN KOULUTUS, HENKILÖAUTOT. Syksy 2015 AJONEUVOTEKNIIKAN KOULUTUS, HENKILÖAUTOT Syksy 2015 AJONEUVOTEKNIIKAN KOULUTUS, HENKILÖAUTOT Henkilöautotekniikan koulutukset on tarkoitettu monimerkkiympäristössä toimiville korjaamoille, korjaamoketjuille

Lisätiedot

KUORMA- JA LINJA-AUTO- TEKNIIKKAKOULUTUS. Syksy 2015

KUORMA- JA LINJA-AUTO- TEKNIIKKAKOULUTUS. Syksy 2015 KUORMA- JA LINJA-AUTO- TEKNIIKKAKOULUTUS Syksy 2015 JARRUKOULUTUS A-lupa A-luvan haltijalla on oikeus tehdä kaikkia jarrujärjestelmien säätölaitteiisiin liittyviä korjaus-, huolto-, säätö- ja muutostöitä

Lisätiedot

RISKIANALYYSIEN VETÄJIEN PÄTEVÖITYMISKOULUTUS SEMINAARISARJA

RISKIANALYYSIEN VETÄJIEN PÄTEVÖITYMISKOULUTUS SEMINAARISARJA AEL INSKO-SEMINAARIT RISKIANALYYSIEN VETÄJIEN PÄTEVÖITYMISKOULUTUS SEMINAARISARJA AEL, Helsinki Peruskurssi, 2.9.2015 Jatkokurssi 1, 7. 8.10.2015 Jatkokurssi 2, 4. 5.11.2015 Jatkokurssi 3, 2. 3.12.2015

Lisätiedot

ISO 9001/14001:2015 DIS -standardit muuttuvat varaudu ajoissa 6.10.2015, Scandic Tampere City

ISO 9001/14001:2015 DIS -standardit muuttuvat varaudu ajoissa 6.10.2015, Scandic Tampere City ISO 9001/14001:2015 DIS -standardit muuttuvat varaudu ajoissa 6.10.2015, Scandic Tampere City 5S jatkuva parantaminen -workshop 26.11.2015, AEL, Helsinki Lean-perusteet 29.9.2015, AEL, Helsinki AEL INSKO-SEMINAARIT

Lisätiedot

KONE JA METALLI TUOTANTOTYÖN KOULUTUS

KONE JA METALLI TUOTANTOTYÖN KOULUTUS KONE JA METALLI TUOTANTOTYÖN KOULUTUS Syksy 05 Hitsaus Koneistus Konepajatekninen mittaus ja laatu NDT-menetelmät Painelaitetekniikka Sähkökojeiden ja laitteistojen asennus Koneiden ohjaus ja sähkötekniikka

Lisätiedot

Pk-yrityksen johtamisen ja esimiestyön kehittäminen

Pk-yrityksen johtamisen ja esimiestyön kehittäminen Pk-yrityksen johtamisen ja esimiestyön kehittäminen 13.4. 18.8.2015, sisältää 7 lähiopetuspäivää Esimiehen tehopaketti Hinta alkaen/osallistuja 130,50 (+ alv. 24 %) Esimiehen tehopaketti Pk-yritysten johtamisen

Lisätiedot

KUNNOSSAPITOHENKILÖSTÖN KOULUTUS

KUNNOSSAPITOHENKILÖSTÖN KOULUTUS KUNNOSSAPITOHENKILÖSTÖN KOULUTUS Syksy 05 Mekaaninen kunnossapito perusteet ja huolto Putkistot ja venttiilit Vianetsintä ja -paikannus Sähkö- ja automaatio-osaaminen Koulutusta voimalaitoksille Hydrauliikan

Lisätiedot

OHJELMA S02000915.001 (I805401) 7.7.2015 1. AEL Insko-seminaari Askeleet kohti vahvaa turvallisuuskulttuuria 25. 26.8.

OHJELMA S02000915.001 (I805401) 7.7.2015 1. AEL Insko-seminaari Askeleet kohti vahvaa turvallisuuskulttuuria 25. 26.8. 7.7.2015 1 AEL Insko-seminaari Askeleet kohti vahvaa turvallisuuskulttuuria 25. 26.8.2015, AEL Helsinki AEL järjestää yhdessä Santé et Securité Oy:n kanssa 25. 26.8.2015 Helsingissä kahden päivän turvallisuusjohtamisen

Lisätiedot

AJANKOHTAISSEMINAARIT TEOLLISUUDEN KÄYTÖNVALVOJILLE

AJANKOHTAISSEMINAARIT TEOLLISUUDEN KÄYTÖNVALVOJILLE AEL INSKO-SEMINAARIT AJANKOHTAISSEMINAARIT TEOLLISUUDEN KÄYTÖNVALVOJILLE Terveydelle ja ympäristölle vaarallisten kemikaalien käsittely ja varastointi 24. 25.9.2015, Sokos Hotel Vantaa Painelaiteturvallisuus

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA Autoalan perustutkinto

OPETUSSUUNNITELMA Autoalan perustutkinto Etelä-Savon Koulutus Oy Etelä-Savon ammattiopisto 1 OPETUSSUUNNITELMA Autoalan perustutkinto Autokorinkorjauksen osaamisala, autokorinkorjaaja Automaalauksen osaamisala, automaalari Autotekniikan osaamisala,

Lisätiedot

SKF Training Solutions. SKF Koulutus- ohjelma 2015

SKF Training Solutions. SKF Koulutus- ohjelma 2015 SKF Training Solutions SKF Koulutus- ohjelma 2015 KOULUTUKSET KEVÄÄLLÄ 2015 Kunnossapitokoulutukset: Ajankohta Vko Koulutuspaikka Teollisuuden voitelujärjestelmät ja niiden huoltokohteet 11. - 12.3. 11

Lisätiedot

RENGASALAN AMMATTITUTKINTO 2012

RENGASALAN AMMATTITUTKINTO 2012 Näyttötutkinnon perusteet RENGASALAN AMMATTITUTKINTO 2012 Määräys 37/011/2012 Määräykset ja ohjeet 2012:38 Määräykset ja ohjeet 2012:38 Näyttötutkinnon perusteet RENGASALAN AMMATTITUTKINTO 2012 Määräys

Lisätiedot

PUTKIASENTAJAN AMMATTITUTKINTO 2012

PUTKIASENTAJAN AMMATTITUTKINTO 2012 Näyttötutkinnon perusteet PUTKIASENTAJAN AMMATTITUTKINTO 2012 Määräys 26/011/2012 Määräykset ja ohjeet 2012:33 Opetushallitus ja tekijät Määräykset ja ohjeet 2012:33 ISBN 978-952-13-5208-9 (nid.) ISBN

Lisätiedot

KANSALLINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖAINEISTO

KANSALLINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖAINEISTO KANSALLINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖAINEISTO AUTOALAN PERUSTUTKINTO Kansallinen ammattiosaamisen näyttöaineisto on laadittu voimassa olevien autoalan perustutkinnon opetussuunnitelman ja näyttötutkinnon

Lisätiedot

Työskentely-ympäristö asettaa asennus- ja kunnossapitotehtävissä toimiville erityisesti turvallisuuden suhteen erityisvaatimuksia.

Työskentely-ympäristö asettaa asennus- ja kunnossapitotehtävissä toimiville erityisesti turvallisuuden suhteen erityisvaatimuksia. TAUSTAMUISTIO 16.2.2012 Tuulivoima-asentajan ammattitutkinnon perusteet Osana Suomen kansallista ilmastostrategiaa tuulivoiman hyödyntämiseen liittyvät suunnitelmat seuraavan kymmenen vuoden ajalle ovat

Lisätiedot

Vahvat ammattilaiset. Kestävä osaaminen. F.E.C -koulutukset Syksy 2014

Vahvat ammattilaiset. Kestävä osaaminen. F.E.C -koulutukset Syksy 2014 Vahvat ammattilaiset. Kestävä osaaminen. F.E.C -koulutukset Syksy 2014 Tähän koulutuskalenteriin on koottu ne Syklin koulutukset, jotka ovat avoimia Syklin F.E.C -opiskelijoille. Koulutukset ovat pääosin

Lisätiedot

AUTOMAATIOASENTAJAN AMMATTITUTKINTO 2013

AUTOMAATIOASENTAJAN AMMATTITUTKINTO 2013 Näyttötutkinnon perusteet AUTOMAATIOASENTAJAN AMMATTITUTKINTO 2013 Määräys 3/011/2013 Määräykset ja ohjeet 2013:2 Määräykset ja ohjeet 2013:2 Näyttötutkinnon perusteet AUTOMAATIOASENTAJAN AMMATTITUTKINTO

Lisätiedot

Tutkinnon oppilaitoskohtainen opetussuunnitelma

Tutkinnon oppilaitoskohtainen opetussuunnitelma Etelä-Savon Koulutus Oy Etelä-Savon ammattiopisto Tutkinnon oppilaitoskohtainen opetussuunnitelma Etelä-Savon ammattiopiston johtoryhmän vahvistama 2.5.2011 Osaamisjohtaja Marja Anttalainen Autoalan perustutkinto

Lisätiedot

Autoalan opettaja- ja kouluttajapäivät (7) 23.-24.4.2015 Torni, Tampere

Autoalan opettaja- ja kouluttajapäivät (7) 23.-24.4.2015 Torni, Tampere Autoalan opettaja- ja kouluttajapäivät (7) 23.-24.4.2015 Torni, Tampere Autoalan Ammattikoulutuksen Edistämissäätiön tulevaisuuden suunnitelmat AAKES hallitus Toimintasuunnitelma 2015 Hankekuvaukset Kannattavuus

Lisätiedot

Autoalan perustutkinto 2010

Autoalan perustutkinto 2010 1 Autoalan perustutkinto 2010 Autotekniikan koulutusohjelma, ajoneuvoasentaja Autokorikorjauksen koulutusohjelma, autokorinkorjaaja Automaalauksen koulutusohjelma, automaalari Moottorikäyttöisten pienkoneiden

Lisätiedot

Kauneudenhoitoalan perustutkinto

Kauneudenhoitoalan perustutkinto KAUNEUDENHOITOALAN TUTKINTOTOIMIKUNTA Kauneudenhoitoalan perustutkinto Kosmetologi 120 ov Kosmetiikkaneuvoja 120 ov Kauneudenhoitoalan tutkintotoimikunnan ohjeistus tutkinnonjärjestäjille Sisällys 1 JOHDANTO...

Lisätiedot

Vahvat ammattilaiset. Kestävä osaaminen. SYKLIN lyhytkoulutukset kevät 2014

Vahvat ammattilaiset. Kestävä osaaminen. SYKLIN lyhytkoulutukset kevät 2014 Vahvat ammattilaiset. Kestävä osaaminen. SYKLIN lyhytkoulutukset kevät 2014 Tähän koulutuskalenteriin on koottu Syklin lyhytkoulutukset, jotka ovat kaikille avoimia, yleensä puolen tai yhden päivän koulutuksia.

Lisätiedot

TÄYDENNYSKOULUTUKSET

TÄYDENNYSKOULUTUKSET TÄYDENNYSKOULUTUKSET SYKSY 2014 - KEVÄT 2015 Tarjoamme osaamista työelämän tarpeisiin. Vahvistamalla omaa ja työyhteisösi osaamista varmistat menestymisen tulevaisuudessa. Tavoitteemme on kouluttaa ja

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus työvälineiden turvallisesta käytöstä ja tarkastamisesta (403/2008) - korvaa ns. käyttöpäätöksen 856/1998 - voimaan 1.1.

Valtioneuvoston asetus työvälineiden turvallisesta käytöstä ja tarkastamisesta (403/2008) - korvaa ns. käyttöpäätöksen 856/1998 - voimaan 1.1. Valtioneuvoston asetus työvälineiden turvallisesta käytöstä ja tarkastamisesta (403/2008) - korvaa ns. käyttöpäätöksen 856/1998 - voimaan 1.1.2009 Jukka Tamminen TSP-Safetymedia Oy Koneen elinkaari Laki

Lisätiedot

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEET

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEET 1 Forssan ammatti instituutti Tekniikka ja liikenne AMMATILLISEN KOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEET Autoalan perustutkinto Autotekniikan koulutusohjelma (ajoneuvoasentaja) hyväksytty kyha 26.9.2006

Lisätiedot

SAATTEEKSI JOHDANTO... 1 1. TYÖTURVALLISUUSLAKI... 2 1.1. TYÖPAIKALLA TAPAHTUVAN OPPIMISEN OSAPUOLTEN VASTUUT JA VELVOLLISUUDET... 2 1.1.1.

SAATTEEKSI JOHDANTO... 1 1. TYÖTURVALLISUUSLAKI... 2 1.1. TYÖPAIKALLA TAPAHTUVAN OPPIMISEN OSAPUOLTEN VASTUUT JA VELVOLLISUUDET... 2 1.1.1. SAATTEEKSI JOHDANTO... 1 1. TYÖTURVALLISUUSLAKI... 2 1.1. TYÖPAIKALLA TAPAHTUVAN OPPIMISEN OSAPUOLTEN VASTUUT JA VELVOLLISUUDET... 2 1.1.1. Koulutuksen järjestäjä... 2 1.1.2. Työpaikka... 4 1.1.3. Opettaja...

Lisätiedot

RAKENNUSALAN SÄHKÖISTYSOPAS. Sähköinfo Oy

RAKENNUSALAN SÄHKÖISTYSOPAS. Sähköinfo Oy RAKENNUSALAN SÄHKÖISTYSOPAS Sähköinfo Oy Julkaisija Copyright Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry Harakantie 18 B, 02650 Espoo PL 55, 02601 Espoo Puhelin 09 547 610 www.stul.fi kustantaja Sähköinfo

Lisätiedot

Tampereen seudun ammattiopisto OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA LENTOKONEASENNUKSEN PERUSTUTKINTO, 120 ov

Tampereen seudun ammattiopisto OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA LENTOKONEASENNUKSEN PERUSTUTKINTO, 120 ov OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA LENTOKONEASENNUKSEN PERUSTUTKINTO, 120 ov Avioniikan koulutusohjelma (B2) AVIONIIKKA-ASENTAJA Hyväksytty Näyttötoimikunnassa 29.8.2013 Ammatillisen koulutuksen

Lisätiedot

Näyttötutkinnon perusteet

Näyttötutkinnon perusteet Näyttötutkinnon perusteet LÄMMITYSLAITEASENTAJAN AMMATTITUTKINTO 2007 MÄÄRÄYS 28/011/2007 OPETUSHALLITUS 1 Opetushallitus 2007 Taitto: Pirjo Hilkku Painopaikka: Edita Prima Oy Helsinki, 2007 ISBN 978 952

Lisätiedot

LAIVASÄHKÖMESTARIN ERIKOISAMMATTITUTKINTO 2013

LAIVASÄHKÖMESTARIN ERIKOISAMMATTITUTKINTO 2013 Näyttötutkinnon perusteet LAIVASÄHKÖMESTARIN ERIKOISAMMATTITUTKINTO 2013 Määräys 37/011/2013 Määräykset ja ohjeet 2013:41 Opetushallitus ja tekijät Määräykset ja ohjeet 2013:41 ISBN 978-952-13-5643-8 (nid.)

Lisätiedot