ALOKASLIITE 2/12 SAAPUMISERÄ

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ALOKASLIITE 2/12 SAAPUMISERÄ 2012-2013 WWW.RUOTUVAKI.FI"

Transkriptio

1 ALOKASLIITE 2/12 SAAPUMISERÄ

2 SISÄLTÖ TEAM P-kausi... 4 Miten kaikki alkaa? Mitä opetellaan? Onko paljon leirejä? Ole asioista selvillä heti alkuvaiheessa ja valaistu Peruskoulutuskauden käytännöistä. Tuottaja Kaartinjääkäri Henri Havusela Ulkoasu & taitto Kaartinjääkäri Christian Anttonen Valokuvaaja Kaartinjääkäri Apirat Nomnavi Kaartinjääkäri Henri Juvonen Toimittajat Kaartinjääkäri Tuukka Määttänen Kaartinjääkäri Tuukka Riihinen Kaartinjääkäri Ronni Läpinen Alikersantti Valtteri Taimela Vastaava päätoimittaja Mikko Ilkko Painopaikka Pirkanmaan lehtipaino Oy ETUKANSI Malli: Milla Leskinen Kuvaaja: Henri Juvonen Grafiikka: Christian Anttonen TAKAKANSI Malli: Leijo Jäppinen Kuvaaja: Apirat Nomnavi Grafiikka: Christian Anttonen Palveluskaudet... 5 Mikä ihmeen E-kausi? Ja mitä se J tarkoittaa? Miten koulutus muuttuu ja mihin sitä joutuu? Johtajakoulutus... 6 Puolustusvoimat tarjoaa laadukasta johtajakoulutusta. Onko se juuri sinun juttusi? Siviiliasiat kuntoon... 8 Ennen palveluksen aloittamista on tärkeää laittaa kotiasiat kuntoon. Hoidettavia asioita saattaa olla paljon, joten huomioi ne ajoissa. Vapaa-aika intissä...11 Kaikesta kiireestä huolimatta varusmiehellä on edessään myös vapaa-aikaa kulutettavanaan. Erityistehtävät Puolustusvoimat tarvitsee monenlaisia erityisosaajia. Selvitä, olisiko jokin erityistehtävä juuri sinua varten! Pa(r)h(a)immat armeijamuistot Mitä Salkkari-Ismo koki intissä? Kuka kärsi paskanhajuisista sulkeisista?

3 HYPPY TUNTEMATTOMAAN Heinäkuussa elämässäsi alkaa vaihe, johon sinun on vaikea valmistautua etukäteen. Olin itse vuosi sitten samassa tilanteessa, kun leppoisa kesän vietto vaihtui armeijan arkeen. Alussa kaikki on uutta ja monissa asioissa riittää opettelemista. Lisäksi armeijan käytännöt ja pelisäännöt ovat jotain sellaista, mitä et tule muualla kokemaan. Edessäsi on ensin kahdeksan viikon mittainen alokaskausi, jonka aikana totuttaudut muun muassa armeijan rytmiin, kasarmikuriin ja opit ajoittain jopa kädestä pitäen sotilaan perustaitoja. Edellä mainitut asiat ovat vain murto-osa siitä, mitä tulet peruskoulutuskaudella näkemään ja oppimaan. Älä kuitenkaan kasaa itsellesi liian suuria paineita. Vaikka tottuminen uuteen ympäristöön vie aikansa, ei sinulta vaadita osaamista ennen kuin asiat on sinulle ja palvelustovereillesi opetettu. On myös hyvä pitää mielessä, että varuskuntasi henkilökunta on vastuussa sinusta, ja heidät on koulutettu pitämään huolta hyvinvoinnistasi. Armeijasta pääsee myös usein lomille, mikä keventää henkistä taakkaa. Itse olen pystynyt ilman suurempia ponnisteluja pitämään yhteyttä niin siviilissä odottaviin ystäviini kuin myös tyttöystäväänkin. Intissäkään et tule jäämään yksin. Itselleni armeijan parasta antia ovat ehdottomasti olleet palvelustoverini. Aluksi et välttämättä tunne tuvastasi ketään, mutta näistä samoista henkilöistä saatat saada itsellesi elinikäisiä ystäviä. Armeija on hyvin pitkälle tiimityötä, jossa sinun asenteesi on joukkueen asenne. Kohtaa siis uusi askel elämässäsi avoimin mielin leuka pystyssä. Intistä selviää parhaiten pitämällä pienen pilkkeen silmäkulmassa. Niin kauan kuin huumoria riittää, ei henkistä hajoamistakaan tapahdu. Negatiivisuus leviää porukassa helposti, mutta hyvin asennoitunut ja toisistaan huolta pitävä porukka pärjää pitkälle, eivätkä aamutkaan tunnu raskailta. Tämän alokasliitteen tarkoitus on antaa sinulle tietoa armeijan arjesta riippumatta siitä, miten olet ajatellut varusmiespalveluksesi suorittaa. Pyrimme kertomaan yksityiskohtaisemmin armeijan jokapäiväisestä arjesta, minkä lisäksi haluamme helpottaa palvelustasi käytännön vinkkien avulla. Toivottavasti pystymme auttamaan sinua uuden elämänvaiheen kynnyksellä. Henri Havusela Tuottaja 3.

4 PALVELUKSESSAKIN NOUDA- TETAAN LUKUJÄRJESTYSTÄ 4. Palvelusaikasi tulee koostumaan kolmesta erilaisesta vaiheesta: P-, E- ja J-kaudesta. Karkeasti sanottuna P-kausi tarkoittaa alkeiden ja perusteiden opettelua. E-kausi puolestaan syventää jo opittuja asioita ja taitoja sekä sukeltaa kohti haasteellisempaa koulutusta. Kaikki tämä huipentuu J-kauteen, jolloin jokaisesta varusmiehestä tulee oman alansa konkareita. Riippuen palvelustehtävästäsi, kaudet voivat poiketa toisistaan niin sisällöllisesti kuin ajallisestikin. Peruskoulutuskausi (P-kausi): Peruskoulutuskaudella opetellaan nimensä mukaisesti armeijan perustaidot. P-kausi kestää ensimmäiset kahdeksan palvelusviikkoa ja päättyy yleensä valatilaisuuteen, jossa alokkaat nimitetään sotamiehiksi (tarkempi nimitys riippuu palveluspaikasta). P-kaudella lähdetään liikkeelle aivan alkeista. Päivärytmissä, pukeutumiskoodissa, sotilaallisessa käytöksessä ja arvomerkeissä on jo monelle rutkasti opeteltavaa. Kun alkeet ovat hallussa, siirrytään opiskelemaan sotilaan perustaitoja. P-kaudella monet tunnit vietetään vielä luokkahuoneissa ja auditorioissa, ja teoriaa on paljon. Aseenkäytön teorian ja erilaisten taistelutermien lisäksi P-kauteen kuuluu muun muassa varuskunnan komentajan, sotilaspastorin ja kuraattorin oppitunnit. Kun teoriat on upotettu kalloon, siirrytään toiminnallisempaan puoleen. Ensimmäiset ampumaharjoitukset ovat yleensä P-kauden odotetuimpia tapauksia, vaikkei sitten osuisikaan edes ladonoveen viiden metrin etäisyydeltä. Marssiharjoitukset eivät ole niinkään odotettuja kuin pelättyjä, mutta silti välttämätön paha. Se mikä aloitetaan viiden kilometrin kävelylenkkinä, voi hyvällä onnella päättyä 70 kilometrin barettimarssina. Epäilemättä yksi P-kauden ikimuistoisimmista tapauksista on alokasleiri. Siellä alokkaat pääsevät tutustumaan niin teltanpystytykseen ja kamiinaan kuin poteronkaivuuseen ja pakkiruokailuun.

5 P-kausi on monille rankka ja jo pelkkä armeijan tapoihin ja tyyliin totuttelu vie paljon aikaa. Ohjelma on tiivis ja ohjattu eikä vapaa-aikaa myönnetä yhtään ylimääräistä. P-kausi kuitenkin opettaa varusmiehille sotilaan perustaidot ja antaa heille valmiuden jatkaa E- ja J-kausille, jolloin tahti rauhoittuu ja kukin pääsee opettelemaan oman linjansa erikoistaitoja. Erikoiskoulutuskausi (E-kausi): Kahdeksan viikon peruskoulutuskauden jälkeen kaikkien varusmiesten palvelusaika ja -paikka on selvillä. Osa jatkaa aliupseerikouluun, osa kuljettajakoulutukseen, mutta suurin osa koulutetaan oman aselajin sodan ajan tehtäviin: pioneerit perehtyvät räjäyttelyyn, viestimiehet syventyvät viestilaitteiden käyttöön, tykkimiehet tutustuvat isoihin aseisiin ja niin edelleen. Peruskoulutuskauden tupasi muuttuu Erikoiskoulutuskaudella, ja inttikavereiden joukkoon tulee luultavasti uusia naamoja. Tässä joukossa vietät lähestulkoon koko loppupalvelusaikasi. Erikoiskoulutuskausi kestää useimmilla varusmiehillä yhdeksän viikkoa, mutta poikkeuksiakin löytyy: esimerkiksi kuljettajien E-kausi on pidempi. Erikoiskoulutuskauden aikana jokainen saa valmiudet toimia koulutushaaransa mukaisissa tehtävissä ryhmä ja joukkueen osana. E-kauden edetessä koulutus muuttuu paikoin rankaksi ja vaativaksi, mutta myös monipuoliseksi ja luultavasti myös kiinnostavammaksi kuin P-kaudella opitut sotilaan perustaidot. Joukkokoulutuskausi (J-kausi): Yhdeksän viikon pituinen joukkokoulutuskausi on 180 ja 362 vuorokautta palvelevien varusmiesten sotilasuran huipentuma: sodan ajan tehtäviin vaadittava sotilaallinen taito hiotaan timantinteräväksi. Tälle ajalle sijoittuvat suurimmat maasto- ja ampumarataharjoitukset sekä myyttinen loppusota. Loppusodassa sotatilanne simuloidaan mahdollisimman todenmukaisesti. Muun muassa sodanajan kokoonpano on liki sama kuin loppusodan joukkosi. Kesto vaihtelee muutamasta vuorokaudesta mahdollisesti jopa yli kymmeneen päivään. Loppusota on monien inttitarinoiden alku ja juuri, josta varmasti riittää kerrottavaa moniksi vuosiksi eteenpäin. J-kauden viimeinen viikko vietetään kuitenkin rentoutuen ja reserviin siirtymiseen valmistuen. Herättiin, kun lähivartiomies tuli huutamaan, että tankki vyöryy meitä päin. Kahdessa minuutissa puettiin päälle, purettiin teltta ja lähdettiin Defender-jeepeillä nopeasti karkuun Ronni Läpinen & Tuukka Määttänen 5.

6 JOHTAJAKOULUTUS MINUA VARTEN? Armeijan johtajakoulutus jakaa mielipiteitä. Toiset sanovat sen olevan edelleen Suomen paras johtajakoulu, toiset taas näkevät tämän hehkutuksen liioiteltuna. Fakta on kuitenkin se, että aliupseeri- ja etenkin reserviupseerikursseja arvostetaan työelämässä. 6.

7 Kannattaako sitten kokonaista vuotta uhrata johtajakoulutuksen vuoksi? Niin kuin muissakin intin hommissa, suosittelisin suhtautumaan johtajakoulutukseen avoimesti ilman ennakkoluuloja. Tulet varmasti kuulemaan jo ennen palveluksemuiden kokemuksia ja erilaisia mielipiteitä johtajakoulutuksesta. Tietoa on hyvä kerätä etukäteen, mutta suhtautumisesi johtajakoulutusta kohtaan voi muuttua peruskoulutuskauden aikana. Muistan omasta joukkueestani kavereita, jotka olivat intin ensimmäisinä päivinä täysin varmoja siitä, että aikovat suorittaa palveluksensa kuudessa kuukaudessa ilman vaihtoehtoja. Osalla kuitenkin vaihtuivat mielipiteet ja he hakivatkin aliupseerikouluun, josta jotkut päätyivät vielä reserviupseerikurssille. Eivätkä he katuneet päätöstään. Mielipiteelläsi on merkitystä Vedän peruskoulutuskauden mahdollisimman huonosti, etten vahingossakaan joudu vuoden hommiin. Näitä kommentteja kuulee aina saapumiserästä riippumatta. Näin toimimalla teet kuitenkin vain hallaa itsellesi, etkä edes todellisuudessa hyödy siitä mitenkään. Päinvastoin, peruskoulutuskaudella kerätään pisteitä eri suorituksista. Mitä enemmän sinulla on pisteitä, sitä paremmin pystyt vaikuttamaan omaan jatkokoulutuspaikkaasi. Sinulta tullaan kysymään useampaan otteeseen halukkuuttasi johtajakoulutukseen. Jos kerrot suoraan haluavasi muihin tehtäviin, sinua tuskin tullaan valitsemaan AUK:iin. On myös henkilöitä, joilla on kova halu johtajakoulutukseen, mutta syystä tai toisesta he pelkäävät, etteivät rahkeet riitä aliupseerikouluun. Peruskoulutuskaudella riittää, että osoitat hyvää ja motivoitunutta asennetta, jonka avulla kouluttajasi näkevät sinussa potentiaalia. Ole siis aktiivinen ja hoida hommasi tunnollisesti, niin varmasti pääset tavoitteeseen. Käytännön johtamista Puolustusvoimien johtajakoulutuksessa käytetään syväjohtamisen mallia, jossa pyritään siihen, että johtaja pystyy koko ajan kehittämään itseään. Kun johdetaan toista ihmistä, päästään tuloksiin parhaiten käytännön harjoitusten kautta. Aliupseerikurssilla on jonkin verran oppitunteja, joissa johtamista opetetaan teoriassa, mutta kaikki tunneilla käydyt asiat pyritään tuomaan myös käytännön tasolle. Oppilaskaudella tulevat johtajat pääsevät myös harjoittelemaan vertaisjohtamista. Porukasta valitaan vuorotellen oppilasjohtajia, jotka vetävät porukkaa aivan kuin olisivat ryhmänjohtajia. Teoriakokeilla on kuitenkin merkitystä. RUK:iin päätyvät usein henkilöt, jotka ovat osoittaneet osaamista myös teoriakokeissa. RUK:ssa teoriaa on enemmän kuin aliupseerikurssilla, mikä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sinne tarvittaisiin kuuden laudaturin papereita. Ylioppilaspapereista on hyötyä, mutta RUK:in pystyy suorittamaan myös pelkällä ammatillisella koulutuksella. Reserviupseerikurssille valikoituu alle kymmenesosa saapumiserästä, joten kaikki halukkaat eivät tule sinne pääsemään. Ota itsestäsi kaikki irti Oma suositukseni on ottaa inttiajasta kaikki hyöty irti. Ihmisillä on varmasti hyviä syitä suorittaa palvelus mahdollisimman nopeassa ajassa, mutta jos kotiin ei ole kiire, tarjoaa intin johtajakoulutus varmasti kokemuksia, joita et muualta saa. Kyse on kuitenkin vain muutamasta kuukaudesta, etkä joudu vanhemmalla iällä katumaan avarakatseisuuden puutetta. Johtajakoulutus on myös hyvä tilaisuus kehittyä ryhmänvetäjänä. Saat hyvän koulutuksen, jonka jälkeen saat johdettavaksi kymmeniä alaisia, joille opetat jo itse oppimasi asiat. Tämän lisäksi saat varmasti johtajakoulutuksen kautta hyviä ystäviä, joiden kanssa tulet jakamaan uudet kokemukset. Henri Havusela

8 PIDÄ HUOLTA TUKIJOUKKUEESTASI Ennen palveluksen aloittamista on tärkeää huolehtia siviilipuolen asiat sellaiseen kuntoon, että pystyy suorittamaan intin ilman turhaa stressiä. Kasarmilta käsin tiettyjen asioiden hoitaminen on vaikeaa, ja se häiritsee intin suorittamista. 8. Astuminen armeijan harmaisiin on suuri elämänmuutos kenelle tahansa. Mietittäviä asioita on sen verran, että osa siviiliasioiden hoitamisesta jää usein taka-alalle. Asiat kuitenkin kannattaa hoitaa mahdollisimman hyvälle mallille, jotta ei menetä yöunia intissä kotiasioiden miettimiseen. Kannattaa muistaa aina, ettet ole ikinä ongelmien kanssa yksin. Jokaisesta varuskunnasta löytyy sosiaalikuraattori sekä varusmiespappi, joiden puoleen voi kääntyä asioissa, jotka tuntuvat hankalilta. Eli avautuakin saa! Sosiaalikuraattorit voivat auttaa akuuttien ongelmien, kuten opiskelujen sekä raha- ja vuokra-asioiden kanssa. Sosiaalikuraattori toimii yhteyshenkilönä siviilimaailman ja varusmiespalveluksen välillä. Älä jää laiskuuttasi tyhjän päälle Yksi tärkeimmistä asioista on hoitaa opiskelu- ja työasiat kuntoon. Mikäli on tullut valituksi ennen varusmiespalvelusta johonkin oppilaitokseen, pystyy opiskelun todennäköisesti aloittamaan vasta kotiuduttua. Kannattaa tarkistaa, miten omassa opiskelupaikassa voi siirtää opintojen aloittamista tai keskeyttää ne varusmiespalveluksen ajaksi. Lain mukaan työnantaja ei saa irtisanoa virka- tai työsuhdetta palvelus- aikana. Kotiutumisen jälkeen työntekijä on otettava takaisin samaan työhön. Ilmoitus töihinpaluusta on kuitenkin tehtävä hyvissä ajoin. Kela auttaa Kela voi maksaa asevelvolliselle tai hänen omaisilleen sotilasavustusta. Siihen kuuluvat perusavustus jokapäiväiseen toimeentuloon, asumisavustus, erityisavustus muihin menoihin, elatusapu ja opintolainojen korot. Tukea haetaan lomakkeella, jonka voi jättää mihin tahansa Kelan toimistoon. Sotilasavustuksessa ei ole takautuvaa hakuaikaa. Avustusta myönnetään aikaisintaan hakemuskuukauden alusta. Mikäli varusmiehellä tai hänen tukeen oikeutetulla omaisellaan ei ole tuloja, asumismenot korvataan yleensä kokonaan. Varusmiehen on vuokrattava vuokra-asuntonsa viimeistään noin kolme kuukautta ennen palvelusta, jotta hän on oikeutettu tukeen. Tämän jälkeen tukeen tarvitaan perusteltuja syitä. Päivärahat auttavat sotilaallisessa arjessa Varusmiehelle maksetaan päivärahaa palvelusajan mukaan: 1-6 kk: 4, kk: 8, kk: 11,20 Naisille maksetaan lisäksi varusrahaa 0,50e päivältä, sillä varusnaisilla katsotaan olevan menoja, joita varusmiehellä ei ole. Päivärahoilla ei siis olla mitään massipäälliköitä. Tällä rahalla intistä selviää kuitenkin taloudellisestikin. Kun perustarpeet täytetään ilmaiseksi, ovat menot kummasti siviilielämää pienemmät. Lomat lämmittävät Lomat ovat hyvää aikaa hoitaa sosiaalisia suhteita, jonka lisäksi lomien aikana kannattaa hoitaa kiireelliset asiat kuntoon. Normaalien viikonloppuvapaiden lisäksi lomapäiviä voidaan myöntää kolmesta syystä. Palveluksessa edukseen esintyneelle varusmiehelle voidaan myöntää kuntoisuuslomia (KL) enintään 20. Henkilökohtaiset lomat (HL) on tarkoitettu varta vasten siviiliasioiden hoitamiseen. Puoleen vuoteen sisältyy kuusi, yhdeksään kuukauteen 12 ja vuoteen 18 HL-päivää. Henkilökohtaista syylomaa (HSL) myönnetään nimensä mukaisesti henkilökohtaisista syistä. HSL:n perusteena voivat olla esimerkiksi opinnot, taloudelliset asiat tai oikeusasiat. HSL-päiviä ei lasketa palvelusajaksi. Niitä voidaan myöntää enintään 180. Henri Havusela

9 PARISUHDE ARMEIJAN AIKANA Armeijaan lähtö koettelee erityisesti seurustelevia pareja. Intin aikana kotona käydään pääsääntöisesti vain viikonloppuisin, jos silloinkaan. Vähäinen aika tulisi käyttää mahdollisimman tehokkaasti hyväksi. Poika- tai tyttöystävän kanssa vietetty aika on ensisijaisen tärkeää, mutta myös kavereita pitäisi nähdä ja hoitaa kiireellisiä asioita. Jossain välissä kuuluisi myös levätä. Ei todellakaan mikään helppo yhtälö. Suhdetta saattaa rasittaa myös kotona olevan tietämättömyys intin arjesta. Kotona normaalia elämää elävän on vaikea samaistua asioihin, joita intissä oleva varusmies kohtaa. Kotona oleva kumppani voi loukkaantua siitä, että väsynyt ja ärtynyt varusmies ei välttämättä jaksakaan tehdä juuri muuta kuin levätä. Kukkakimput ja suk laarasiat ovat jääneet odotuksista huolimatta kaupan hyllylle. Avoimuus ja pieni suunnittelu ovat omien kokemuksieni mukaan avainasemassa. Niin kuin suhteessa aina, kannattaa tässäkin kohtaa asioista keskustella ja puhua tuntemuksistaan suoraan. Varusmiehen kannattaa kertoa rakkaalleen, jos takana on rankka viikko ja väsymys painaa. Yhteinen ohjelma kannattaa suunnitella sen mukaan ja pitää vaikka rauhallinen leffailta. Varusmiehen kannattaa jakaa aikansa niin, että kumppanin lisäksi aikaa jää myös ystäville ja perheelle. Intin suorit- taminen käy huomattavasti kevyemmin, kun kotona on suhteet kunnossa kaikkien läheisten kanssa. Armeijan aikaisesta seurustelusta voi löytää myönteisiäkin puolia. Se on myös hyvä paikka oppia arvostamaan kotona odottavia läheisiä, joita monesti erehtyy pitämään itsestäänselvyyksinä. Keskellä kylmää ja pimeää metsää voi kotisohva ja seurustelukumppanin seura tuntua äkkiä houkuttelevalta vaihtoehdolta. Parisuhteen ylläpitämisestä ei kuitenkaan kannata turhaan ottaa liikaa paineita. Tilanne vaatii molemmilta osapuolilta joustoa, ymmärrystä ja yhteisiä pelisääntöjä, mutta asiat kyllä hoituvat, kun ne laittaa hoitumaan.

10 Liikuntakerhoja ja muitakin ryhmiä löytyy moneen lähtöön. Liikkumiseen voi keksiä mitä tahansa keinoja ja vapaa-aikana VLK tarjoaa kaikenlaista urheilua salibandysta koripalloon. Jos haluat tehdä täydellisen Frontside ollien, niin ei muuta kuin skeittilauta mukaan ja rullailemaan! 10. Pelittääkö? Intissä pelikonsolien tarjonta on yleensä melko kirjava ja Xbox, PS3 ja Nintendo Wii ovat yleisiä kasarmin vanhoja tuttuja. Voi olla, että myös tämä sieniä hamuava putkimies tulee armeijan aikana tutuksi!

11 Vapaa-aika Pahimmilllaan palvelusaika on peruskoulutuskaudella todella kiireistä ja vapaa-aika on kortilla. Aamujen vähetessä vapaa-aikaa alkaa kuitenkin tulla lisää. Iltavapaat alkavat yleensä klo 17:30 ja päättyvät 21:00. Tekemisen puutetta vapaa-ajalle ei varmasti pääse syntymään. Liikunta ja muut kerhot Yleinen hengailu Sotilaskoti Inttiä mainostetaan Suomen suurimmaksi kuntokouluksi ja myös vapaaajalla mahdollisuudet liikuntaan ovat loistavat. Luonnollisesti oma-aloitteinen liikunta, kuten lenkkeily tai salilla käynti ovat mahdollisia, ja jopa suotavia henkisen ja fyysisen terveyden ylläpidon kannalta. VLK eli varusmiesten liikuntakerho järjestää erilaisia liikuntamahdollisuuksia kuten salibandy- tai koripallokerhoja. VMTK eli Varusmiestoimikunta järjestää myös muunlaista toimintaa vapaa-ajalle. Erilaiset matkat, kuten leffassa tai jääkiekko-ottelussa käynti, ovat täysin toteutettavissa toimikunnan avulla. Jokaisella varusmiehellä on myös oikeus kääntyä VMTK:n puoleen jos häntä esimerkiksi vaivaa jokin palvelukseen tai viihtyvyyteen liittyvä asia. Raskaan päivän jälkeen voi olla paras vaihtoehto alkaa rötväämään, eli pistää pitkäkseen punkalle. On tärkeää, että elimistö pystyy palautumaan ja taistelija on valmis uuteen päivään. Iltavapaiden alkaessa on mahdollista myös käyttää puhelinta tai tietokonetta. Iltavapailla on joskus myös mahdollista poistua kasarmialueelta iltalomille ja vaikka unohtaa koko armeija vähäksi aikaa. Kasarmialueelta poistuminen edellyttää varuskuntavapaata, jota taistelija ansaitsee nohevalla toiminnallaan tai ihan muuten vaan. Rentoutuminen on palveluksen aikana yllättävän tärkeää ja mitä pidemmälle palvelus etenee, sen helpompaa alkaa olla myös vapaa-ajan käyttö. Omista tupakavereista alkaa vähitellen tulla tutumpia ja pian huomaat olevasi tuvassa aivan kuin omassa kodissasi. Sotilaskoti eli tuttavallisemmin Sotku, tarjoaa varusmiehelle kasarmivapailla erilaisia viihdykkeitä kuten television katselua, kuuluisia Sotkun munkkeja, internet-yhteyden ja erilaisia pelejä kuten vaikka biljardipöydän. Sotilaskodissa on yleensä aina rennompi tunnelma kuin muualla kasarmilla, eikä lähimpiä esimiehiä tarvitse yleensä kumarrella Sotkun kahvipöydässä. Sotilaskodin lämpimään tunnelmaan voi myös kutsua vieraita, kuten vanhempia tai ystäviä mahdollisen kotiikävän yllättäessä. Mikäli nälkä yllättää pitkän päivän jälkeen, Sotkusta löydät herkulliset nälänkarkottajat esimerkiksi lihapiirakan tai vaihtoehtoisesti pizzan muodossa. Tuukka Riihinen 11.

12 INTTI OMAN MAUN MUKAAN Vaikka kutsunnat ja sitä myötä tietyt erikoisjoukkohaut olisivat jo kaukana takanapäin, voit vielä vaikuttaa oman varusmiespalveluksesi sisältöön suuresti. Puolustusvoimat tarvitsee motivoituneita, osaavia ja oppimishaluisia varusmiehiä mitä moninaisempiin tehtäviin. Oman kiinnostuksesi mukaisen palveluksen lisäksi saat arvokasta työkokemusta sekä erilaisen ja syvän näkökulman puolustusvoimiin. Valinnanvaraa on, joten kannattaa miettiä vakavasti, olisiko jokin erityistehtävä sopiva juuri sinulle. Alla on vain pieni otanta kaikista erityistehtävistä. Lisätietoa saa esimerkiksi puolustusvoimien www-sivuilta. Muista, että kyse on juuri sinun koulutuksestasi! 12. Lakimieskokelas Lakimieskokelaaksi voi hakeutua, kun ylemmän oikeustieteellisen tutkinnon tai rikos- ja prosessioikeuden aineopinnot suorittanut henkilö valitaan koulutettavaksi reservin upseeriksi. Reserviupseerikurssin jälkeen koulutukseen hyväksytyt koulutetaan sijoitettavaksi sodanajan oikeudellisiin tehtäviin, kuten sodanajan prikaatin oikeusupseeriksi. Lääkintäalan varusmieskoulutus Lääkintäalan varusmieskoulutusta annetaan lääkintämies- ja lääkintäaliupseerikoulutuksen lisäksi varusmieslääkärikurssilla sekä Lääkintäkoulun reserviupseerikurssilla. Lääke-, hammaslääke- ja eläinlääketieteen lisensiaatin tai proviisorin tutkinnon suorittaneet tai sitä varten opiskelevat täyttävät peruskoulutuskaudella lomakkeen kaksi viikkoa kestävän varusmieslääkärikurssin valintoja varten. Varusmieslääkärikurssin jälkeen alkavalle 14 viikon pituiselle lääkintäreserviupseerikurssille komennetaan lääkintäalan reserviupseereiksi sopivat varusmiehet. Varusmieslääkärikurssin tai lääkintä- RUK:n jälkeen kursseilla koulutetut palvelevat siviilissä hankittua koulutustaan vastaavissa tehtävissä esimerkiksi varusmieslääkärinä. Palveluksen päätyttyä sinut sijoitetaan lääkintäalan reserviin. Kirkollinen työ Mikäli olet saanut paikan teologisessa tiedekunnassa tai olet opiskelemassa sosionomiksi tai yhteisöpedagogiksi, voit hakeutua suorittamaan palvelusta varusmiespappina tai varusmiesdiakonina. Sinua koulutetaan jatkuvasti puolustusvoimien kirkolliseen työhön, minkä lisäksi olet tärkeä tekijä palvelustovereidesi hyvinvoinnin turvaamisessa. Tehtävään pätevöittävä kurssi on kaksiosainen, joista ensimmäinen järjestetään jo peruskoulutuskauden lopussa. Lisää tehtävästä voit kysyä esimerkiksi oman joukko-osastosi kirkolliselta työntekijältä. Tietojärjestelmäasentajat Etelä-Suomen Viestipataljoonan valtakunnallisella aliupseerikurssilla Riihimäellä Riihimäellä on mahdollisuus saada tietoliikennealan asentaja-aliupseerin koulutus. Kurssi alkaa heti peruskoulutuskauden jälkeen ja se kestää 16 viikkoa. Loppupalveluksensa valmistuneet alikersantit palvelevat tietoliikennealan ylläpito-, korjaus- ja asennustehtävissä. Jos kurssi kiinnostaa, ilmoita siitä esimiehillesi niin saat heiltä hakulomakkeen. On eduksi, jos sinulla on sähköalan perustutkinto, mutta tutkintojen sijaan tärkeintä on oma kiinnostus. Valinnat kurssille tehdään joukko-osastossasi järjestettävän ammattikoulutasoisen valintakokeen perusteella. Katso lisää netistä: puolustusvoimat.fi varusmiehelle erikoisjoukot ja erityistehtävät Valtteri Taimela

13 VARUSMIESPALVELUS VIESTINNÄN PARISSA Tarjolla on oman alan tehtäviä kaikille viestinnästä kiinnostuneille varusmiehille. Pääesikunnan viestintäosastolla toimii kolme erillistä ryhmää. Ruotuväki-lehti, WWW-ylläpito sekä Combat Camera -tiimi muodostavat toimivan ja tiiviin kokonaisuuden. Oikeaa työkokemusta kertyy puolisen vuotta ja uusia palvelustovereita omien kiinnostuksien parista löytyy takuulla lukuisia. WWW-ylläpito Ylläpitoon haetaan muiden viestintäalan erityistehtävien tapaan jatkossa erillisessä haussa. Varsinaisten ylläpitäjien ohella ryhmään kuuluu graafikkoja sekä verkkotoimittajia. Ylläpitäjien tehtävänä on esimerkiksi huolehtia Puolustusvoimien internetsivujen ajantasaisuudesta ja tarjota teknistä tukea Puolustusvoimien hallintoyksiköiden tiedottajille ja sisällöntuottajille. Verkkotoimittajat työstävät sivuille artikkeleita ja tiedotteita. Graafikoiden työnkuvaan kuuluu painotuotteiden taittamista ja kuvankäsittelyä. Combat Camera Onko sinulla lahjoja videokuvaukseen? Siinä tapauksessa viestintäosaston Combat Camera -tiimi tarvitsee juuri sinua. Combatin työhön kuuluu paljon kuvauskeikkoja laajallakin säteellä. Komennuksia voi hyvinkin tulla aina ulkomaita myöten. Videoiden ja stillkuvien editointikykyä vaaditaan, työkokemus ja harrastuneisuus ovat luonnollisesti eduksi, samoin kuin muissakin erityistehtävissä. Ruotuväki Ruotuväki on normaalisti kahden viikon välein ilmestyvä puolustusvoimien uutislehti. Varusmiespalveluksen voi suorittaa Ruotuväessä toimittajana, valokuvaajana, graafikkona tai levikkisihteerinä. Alikersantti Valtteri Taimela oli tietoinen Ruotuväestä hyvissä ajoin ennen varusmiespalveluksen alkua. Tuttu upseeri oli vinkannut Taimelalle Ruotuväestä ja se oli jäänyt kytemään haminalaisen alitajuntaan. Viestinnän erityistehtäviin haluavat osallistuvat erilliseen valintatilaisuuteen peruskoulutuskauden aikana. Taimelalla valintatilaisuus osui alokasleirin kanssa päällekäin. Kesken peruskoulutuskauden tuli sitten kuitenkin viesti, että valinta osui kohdalle. Alan tausta on eduksi valinnoissa Olen koulutukseltani ylioppilas. Freelancer -pohjalta olen tehnyt vähän juttuja Kymeen Sanomiin. Omaa harrastenuisuutta minulla on tiedottamisen kautta. Tulevaan opiskelupaikkaani kuuluu myös tiiviisti media-ala. Aloitan intin jälkeen Tampereen teknillisessä yliopistossa tietojohtamisen opiskelut. Varusmiespalveluksen suorittaminen Ruotuväessä on ehdottomasti yksi suositeltavimmista vaihtoehdoista. Mikäli vain olet alalle suuntautunut ja kiinnostusta lehtityöntekoon löytyy, hakemusta kannattaa laittaa tulemaan. Moneen kertaan olen miettinyt, että työskentely täällä on kyllä parasta, mitä Puolustusvoimilla on tarjota. Alalla tarvittavat taidot kehittyvät täällä varmasti paljon. Katso lisää netistä: Perttu Räisänen 13.

14 PA(R)H(A)IMPIA MUISTOJA ARMEIJASTA Jokaisella meistä on omat muistomme varusmiesajastamme joko enemmän tai vähemmän kultaisia. Kysyimme viideltä ihmiseltä: mikä on paras/pahin muistosi varusmiespalveluksestasi? Erotu kirjoitustaidoilla Paras kokemukseni armeijasta oli se, kuinka kerralla tapasi useita erilaisia ihmisiä ympäri Suomen. Palvelin Vekaranjärvellä kranaatinheitinkomppaniassa saapumiserässä 2/1986. Alokaskauden jälkeen siirryin kirjuriksi, olin nimittäin ainoa joka osasi kirjoittaa kirjoituskoneella tuolloin. Arto Nyberg toimittaja Kiire lomille Minulla oli Rovaniemellä alokaskaudella niin kiire lomille, että kaaduin bussiin juostessani. Jalkani katkesi ja sain C:n paperit. Isak Tornberg reserviläinen Ammuntaa ja sirkushuveja Olen kätesyydeltäni right vaikka toimin vasemmalta puolelta. Unohdin kirjoittaa lappuun että ammun vasemmalla. 150 metristä ammuin sitten nollat tauluun. Vääpeli kysyi: Kovero, kumpi kätinen olette? Sain ampua 10 patruunan sarjan uudestaan. Sattui osumaan tosi hyvin. Vääpeli totesikin: Teidän paikkanne ei ole armeijassa vaan sirkuksessa: Esko Kovero näyttelijä Luovuuden mekkana yöllinen tykkihalli Ensimmäinen yö on jäänyt mieleen kun ei siinä oikein kukaan saanut nukuttua. Vielä suurempi hämmennys oli aamulla kun jengi oli ihan pihalla. Lisäksi kirjoitin Apulannan ensimmäisen albumin sanoituksia öisin tykkihallissa. Toni Wirtanen artisti Sellutehtaan vieressä Sulkeiset olivat kirjainmellisesti paskaa, koska varuskunnan vieressä sijaitsi sellutehdas ja haju oli myös sen mukainen. Tapani Kiminkinen maalaislääkäri 14.

15 Armeijan sanastoa Attityden avgör Useimmat seuraavista sanoista ja lyhenteistä tulevat alokkaille tutuksi varsin nopeasti. Joka aamu oppii takuulla jotain uutta. Ja täällähän niitä aamuja toden totta piisaa. Huomattu tosiasia on, että osaa inttisanoista rupeaa huomaamattaan käyttämään myös siviilielämän puolella. AAMU Palvelusajan yksikkö, vähenee pikku hiljaa. Banaani Päivystäjän kaulassa oleva laatta. Choco Helpolta kuulostava palvelus, esim. kirjurin pesti. Daltonit Alikersanttien kielletty leikki. Tuvan varusmiesten järjestäytyminen ovelle päät päällekkäin pystysuoraan. Esa-Pekka Esitutkinta-poistumiskielto, hölmöilystä seuraava rangaistusketju. Firma Puolustusvoimien lempinimi. Gines Valtion tarjoama raitis viikonloppu. Gonahtaa Sotilaallisen otteen pettäminen. Hajota Henkisen otteen pettäminen. Häröpallo Epämääräinen muodostelma. Häväri Häviämisilmoitus, kun kadotat tavarasi, teet tälläisen. PIV Pidennetty iltavapaa, keskiyöhön asti kaupungilla. Jäpittää Istua sotilaallisesti. Keijupöly Tuvan lattialla oleva tomu. Kutsutaan usein myös Fifi-koiraksi. KSE Koulutuksen suoma etu, jokainen alokas hajoaa tähän. Lämäri Lääkintämies. Movettaa Leiriaamuna alkava mystinen sairaus joka päättyy pian leirin loputtua. Nakittaa Käskeä turhaan tehtävään. Noheva Nopeasti heti valmis. Varusmies jolta luonnistuu kaikki. Pinkka Päiväpeitteen yöllinen, sotilaallinen olemus. Reservin aurinko Alkaa lämmittää, kun aamuja on alle 50 jäljellä. Sorsa Huonossa maineessa oleva kalastajan hattu. Spade Sotilaskeittäjä. Särmä Täydellisen suorituksen lopputulos, ei moitteen varaa edes kokelaiden silmissä. Myös varusmies voi olla särmä mikäli hän on tilanteessa virheetön. Uniform Mike Uusiks meni! Det är skäl att förbereda sig ordentligt inför beväringstjänsten, för livet kommer att förändras en hel del. Ditt civila liv hamnar onekligen i bakgrunden under sex, nio eller tolv månaders tid. Trotts att du är förberedd tjänstgöringen säkert att vara full av överraskande händelser. Försvarsmakten är en egen värld som man inte helt kan första förarn man själv upplever den. Hur ska man klara sig i det civila? Det blir betydligt svårare för dig att sköta ärenden utanför det militära då du tillbringar dagarna på garnisonsområdet, isolerad från omvärlden. Till exempel frågor som rör arbete och studier lönar det sig därför att försöka sköta före beväringstjänsten. Utbildningsprogrammet är intensivt i synnerhet i början, och du har inte heller möjlighet att åka hem varje veckoslut. De ekonomiska frågorna är en av de saker som många beväringar oroar sig mest för. Då man inte kan jobba, sjunker mångas inkomster avsevärt. Det militär och bostadsunderstöd som Folkpensionsanstalten beviljar tryggar dock många beväringars ekonomi, då man till exempel inte behöver bekymra sig för hyran. Du kan drabbas av hemlängtan Kontakten med vänner och familj begränsar sig i det militära i allmänhet till telefonsamtal kvällstid. I synnerhet för de rekryter som ät vana vid att dagligen träffa sin maka, make eller sambo eller sin flick- eller pojkvän kan situationen kännas svår åtminstone tills en början. Om du drabbas av hemlängtan är det dock bra att komma ihåg att beväringstjänsten tar endast en viss tid och att det i allmänhet inte är alltför långt till följande permission Tiden i det militära innebär heller inte ett slut på det sociala livet, utan bara att det förändras. Du lär känna dina stugkamrater och många får vänner för livet under tjänstgöringen. Det lönar sig att åtminstone försöka komma överens med alla, för det underlättar samvaron betydligt då man hela tiden är tillsammans. Samtidigt uppväger de nya kompisarna det att du inte träffar dina gamla bekanta lika ofta. Det känns alltid svårast i början Under grundutbildningsperioden lär sig rekryterna grundläggande militära färdigheter och soldatens uppträdande, och fritiden är till en början mycket knapp. Det känns ofta tyngst i början och de två första veckorna upplevs som de längsta. Du vänjer dig dock även vid vardagen i det militära. Det är skäl att utnyttja beväringstjänsten maximalt, för du har många oförglömliga upplevelser framför dig. En fördomsfri attityd är ett av beväringens mest effektiva vapen. 15.

16 VARUSMIES- PALVELUS VIESTINTÄALAN TEHTÄVISSÄ ANTAA VAHVAT EVÄÄT MENESTYÄ MEDIA-ALALLA Olit sitten alan vahva ammattilainen tai vasta alalle pyrkivä, nyt sinulla on mahdollisuus palvella maatasi niin kuin parhaiten taidat. Esimerkiksi Ruotuväki tarjoaa katsahduksen uutistoimituksen vauhdikkaaseen arkeen näköalapaikalta. Ruotuväki hakee palvelukseensa varusmiehiä ympäri maata. Olit sitten visiota omaava graafikko, sanavalmis journalistin alku tai valokuvauksen ihmeelliseen maailmaan tutustunut kuvaaja, on Ruotuväki sinua varten. Katso 16. lisätietoja &

Tärkeitä yhteystietoja Alokkaan opas löytyy myös internet-sivuiltamme: www.puolustusvoimat.fi/ilmavoimat/joukko-osastot/ilmasotakoulu

Tärkeitä yhteystietoja Alokkaan opas löytyy myös internet-sivuiltamme: www.puolustusvoimat.fi/ilmavoimat/joukko-osastot/ilmasotakoulu Sisällys Tärkeitä yhteystietoja 2 Miten löydän Ilmasotakouluun? 3 Varuskunta-alueen kartat 4 Mitä mukaan? 5 Tietoa kotiväelle 6 Tärkeitä tapahtumia 7 Arjen asioita 8-13 Tärkeitä yhteystietoja Alokkaan

Lisätiedot

Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen

Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen ELÄMÄN HALLINTA & HYVÄ ARKI ITSEVARMA URHEILIJA MYÖNTEINEN ASENNE MOTIVAATIO & TAVOITTEEN ASETTAMINEN Myönteinen asenne Pidä hyvää huolta sisäisestä lapsestasi,

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Kilpailemaan valmentaminen - Huipputaidot Osa 3: Vireys- ja suoritustilan hallinta. Harjoite 15: Keskittyminen ja sen hallinta

Kilpailemaan valmentaminen - Huipputaidot Osa 3: Vireys- ja suoritustilan hallinta. Harjoite 15: Keskittyminen ja sen hallinta Kilpailemaan valmentaminen - Huipputaidot Osa 3: Vireys- ja suoritustilan hallinta Harjoite 15: Keskittyminen ja sen hallinta Harjoitteen tavoitteet ja hyödyt Harjoitteen tavoitteena on varmistaa, että

Lisätiedot

Kurssitusten tarve kipuaa

Kurssitusten tarve kipuaa Kurssitusten tarve kipuaa 9.11.2000 08:02 Muinoin tietotekniikkakurssilla opeteltiin ohjelmat läpikotaisin. Nyt niistä opetellaan vain työssä tarvittavat toiminnot. Niissäkin on työntekijälle tekemistä,

Lisätiedot

Ammattiin opiskelevat määrätietoisia tekijöitä

Ammattiin opiskelevat määrätietoisia tekijöitä Ammatillisen koulutuksen mielikuvatutkimus 20..2007 Opetusministeriö Kohderyhmä: TYÖELÄMÄ Ammattiin opiskelevat määrätietoisia tekijöitä Ammatillinen koulutus kiinnostaa yhä useampaa nuorta. Ammatilliseen

Lisätiedot

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO Alla oleva kaavio kuvastaa tehdyn testin tuloksia eri osa-alueilla. Kaavion alla on arviot tilanteestasi koskien henkilökohtaisia ominaisuuksiasi, kokemusta ja osaamista, markkinoita

Lisätiedot

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta.

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet ovat seurusteluvaihe, itsenäistymisvaihe ja rakkausvaihe. Seuraavaksi saat tietoa näistä vaiheista. 1.

Lisätiedot

Alokkaan opas löytyy myös internet-sivuiltamme:

Alokkaan opas löytyy myös internet-sivuiltamme: Alokkaan opas Sisällys Tärkeitä yhteystietoja Miten löydän Ilmasotakouluun? Varuskunta-alueen kartat Mitä mukaan? Tietoa kotiväelle Tärkeitä tapahtumia Arjen asioita 2 3 4 5 6 7 8-13 Tärkeitä yhteystietoja

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN Hyvä kotiväki Koti ja perhe ovat lapsen tärkein kasvuympäristö ja yhteisö. Kodin ohella päivähoidon on oltava turvallinen paikka, jossa lapsesta sekä

Lisätiedot

TERVETULOA PALVELUKSEEN!

TERVETULOA PALVELUKSEEN! ALOKASOPAS Maasotakoulun johtaja Eversti Asko Muhonen Reserviupseerikoulun johtaja Eversti Markku Hutka Tervetuloa suorittamaan kansalaisvelvollisuuttasi; varusmiespalvelusta Maasotakouluun. Palveluspaikkasi

Lisätiedot

5. Uskonnot ja niihin liittyvät juhlapyhät vaikuttavat liikaa yritykseni arkeen

5. Uskonnot ja niihin liittyvät juhlapyhät vaikuttavat liikaa yritykseni arkeen 5. Uskonnot ja niihin liittyvät juhlapyhät vaikuttavat liikaa yritykseni arkeen 3% 17% 37% 38% 5% 0 20 40 60 80 100 120 % täysin samaa mieltä jokseenkin samaa mieltä jokseenkin eri mieltä täysin eri mieltä

Lisätiedot

Mielekkäät työtehtävät houkuttelevat harjoittelijoita!

Mielekkäät työtehtävät houkuttelevat harjoittelijoita! Mielekkäät työtehtävät houkuttelevat harjoittelijoita! Vuoden 2013 aikana 359 Turun yliopiston opiskelijaa suoritti yliopiston rahallisesti tukeman harjoittelun. Sekä harjoittelun suorittaneilta opiskelijoilta

Lisätiedot

Sporttimerkonomi - koulutus -

Sporttimerkonomi - koulutus - Tuntuuko sinusta, että tarvitset lisää osaamista tulevaisuuden haasteisiin infotilaisuus 20.5.2013 klo 17-19 Sporttimerkonomi - koulutus - Koulutusohjelma tähtää liiketalouden perustutkinnon, merkonomi,

Lisätiedot

Millainen on hyvä työhakemus?

Millainen on hyvä työhakemus? TYÖHAKEMUS- OPAS Millainen on hyvä työhakemus? Hyvä hakemus erottuu joukosta ja vastaa kysymykseen, miksi sinä olisit hyvä valinta tehtävään. Hakemuksessa voit tuoda omaa persoonaasi esiin, jopa ehkä enemmän

Lisätiedot

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto NUORTEN KOULUTUKSEN VALMISTUVIEN OPISKELIJOIDEN PALAUTE 2015 Vastausprosentti: 80,1 % Työ, työnhaku ja työllistyminen 1. Mikä seuraavista vaihtoehdoista kuvaa parhaiten

Lisätiedot

Kaija Jokinen - Kaupantäti

Kaija Jokinen - Kaupantäti Kaija maitokaapissa täyttämässä hyllyjä. Kaija Jokinen - Kaupantäti Kun menet kauppaan, ajatteletko sitä mitä piti ostaa ja mahdollisesti sitä mitä unohdit kirjoittaa kauppalistaan? Tuskin kellekään tulee

Lisätiedot

Arkeologian valintakoe 2015

Arkeologian valintakoe 2015 Sukunimi Kaikki etunimet Henkilötunnus Puhelinnumero Valintatoimiston merkintöjä KAR A (C) Sähköpostiosoite Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta Arkeologian valintakoe 2015 Tarkista sivunumeroiden

Lisätiedot

Varusmiehenä Rannikkolaivastoon! 2/2016

Varusmiehenä Rannikkolaivastoon! 2/2016 Varusmiehenä Rannikkolaivastoon! 2/2016 Sisällys 1 Tervetuloa Rannikkolaivastoon!... 3 2 Siirtyminen peruskoulutuskaudelta omaan yksikköön... 4 3 Rannikkolaivastoon organisaatio... 4 4 Palvelus ja vapaat...

Lisätiedot

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Mieletön mahdollisuus Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Tukea. Toivoa. Mukana. Ilona. Tukea lapsille ja nuorille, joiden vanhempi on sairastunut psyykkisesti Mieletön Mahdollisuus -projektin

Lisätiedot

Kysely sosiaalityö pääaineena vuosina valmistuneille

Kysely sosiaalityö pääaineena vuosina valmistuneille Kysely sosiaalityö pääaineena vuosina 2005-2007 valmistuneille TAUSTATIEDOT 1) Sukupuoli nmlkj mies nmlkj nainen 2) Opintojen aloitusvuosi 3) Valmistumisvuosi 4) Millä perusteella valitsit opiskelupaikkasi?

Lisätiedot

TERVETULOA PALVELUKSEEN!

TERVETULOA PALVELUKSEEN! ALOKASOPAS Maasotakoulun johtaja Eversti Asko Muhonen Reserviupseerikoulun johtaja Eversti Markku Hutka Tervetuloa suorittamaan kansalaisvelvollisuuttasi; varusmiespalvelusta Maasotakouluun. Palveluspaikkasi

Lisätiedot

Tehtävät. ravintoon liittyvät tehtävät 1 4. Opiskelijaelämä ja ruokailu. Oma ruokarytmini. Minkä haluaisin olevan toisin? Oletko tunnesyöjä?

Tehtävät. ravintoon liittyvät tehtävät 1 4. Opiskelijaelämä ja ruokailu. Oma ruokarytmini. Minkä haluaisin olevan toisin? Oletko tunnesyöjä? Tehtävät 1 ravintoon liittyvät tehtävät 1 4 Opiskelijaelämä ja ruokailu Pohdi, miten ruokailusi on muuttunut opintojen aloittamisen jälkeen. 2 Oma ruokarytmini Millainen on oma ruokarytmisi? Oletko huomannut

Lisätiedot

Iloa ja kannustusta elintapoihin Miksi, miten ja kenelle? + Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus

Iloa ja kannustusta elintapoihin Miksi, miten ja kenelle? + Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus Iloa ja kannustusta elintapoihin Miksi, miten ja kenelle? + Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus Missä Neuvokas perhe työvälineet ja ideologia voivat auttaa ammattilaista? Asiakas ei ymmärrä miten tärkeä

Lisätiedot

320075 Mitä nyt (4) What now?

320075 Mitä nyt (4) What now? 320075 Mitä nyt (4) What now? Lapset joutuvat usein tilanteisiin, joissa on hyvä miettiä omia reaktioitaan ennen toimimista. Tässä korttisarjassa esitetään erilaisia hankalia tilanteita, joihin jokainen

Lisätiedot

Lapset puheeksi -keskustelu lapsesta, perheestä ja kouluympäristöstä

Lapset puheeksi -keskustelu lapsesta, perheestä ja kouluympäristöstä Lapset puheeksi -keskustelu lapsesta, perheestä ja kouluympäristöstä Lomake annetaan etukäteen huoltajille mietittäväksi. Lomakkeen lopussa on lapsen kehitystä suojaavia tekijöitä kotona ja koulussa, ja

Lisätiedot

Kohti duunia: työnhaun opas nuorille

Kohti duunia: työnhaun opas nuorille Kohti duunia: työnhaun opas nuorille Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimisto 1 2013 Uudenmaan TE-toimisto/ Marina Misukka Perusohjeita työnhakuun - Kaiken perusta on oma aktiivisuutesi. Kyse on Sinun työnhaustasi,

Lisätiedot

NEro-hankkeen arviointi

NEro-hankkeen arviointi NEro-hankkeen arviointi Marja Kiijärvi-Pihkala MKP Aikamatka www.mkp-aikamatka.fi marja@mkp-aikamatka.fi NEro-hankkeen arviointi Tilli Toukka -vertaisryhmämallin arviointi Vastauksia kysymyksiin 1. Minkälainen

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

Kirjasto updated yhteiskehittäminen

Kirjasto updated yhteiskehittäminen Helsingin kaupunginkirjasto & Demos Helsinki Kirjasto updated yhteiskehittäminen Kirjasto treenaa nuoria -hanke 1) PARANNUKSIA PALVELUKULTTUURIIN Nuorilla oli kirjastosta huonoja asiakaspalvelukokemuksia

Lisätiedot

Kielellinen selviytyminen

Kielellinen selviytyminen BILBAO Kulttuurit kohtaavat Bilbaossa ollessani havaitsin täysin erilaisen päivärytmin. Päivät ovat todella pitkiä, sillä ihmiset viihtyvät myöhään ulkona viettäen aikaa perheen ja ystäviensä kanssa. Myös

Lisätiedot

Siirtymät oppilaiden ja opiskelijoiden kokemana -Ryhmähaastattelut-

Siirtymät oppilaiden ja opiskelijoiden kokemana -Ryhmähaastattelut- Siirtymät oppilaiden ja opiskelijoiden kokemana -Ryhmähaastattelut- Suvi Lakkala, yliopistonlehtori, kasvatustiede Erkki Kuure, tutkija, sosiaalityö Lapin yliopisto 20.4.2015 Koulusiirtymä alakoulu-yläkoulu

Lisätiedot

Valintaperusteet: Tekniikan ja liikenteen ala

Valintaperusteet: Tekniikan ja liikenteen ala Valintaperusteet: Tekniikan ja liikenteen ala 210/30 op, Tekniikan ammattikorkeakoulututkinto, Rakennusmestari (AMK) Kaikki hakukelpoiset hakijat kutsutaan tekniikan ja liikenteen alan valtakunnalliseen

Lisätiedot

HARJOITTELU VUONNA Tiedotustilaisuus ke klo

HARJOITTELU VUONNA Tiedotustilaisuus ke klo TAMPEREEN YLIOPISTO Kasvatustieteiden yksikkö Elinikäisen oppimisen ja kasvatuksen koulutus HARJOITTELU VUONNA 2017 Tiedotustilaisuus ke 23.11.2016 klo 10.00-11 (Virta 114) Harjoittelu osana opintoja KASELOHA

Lisätiedot

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja Leikkiä oppia liikkua harjoitella syödä nukkua terapia koulu päiväkoti kerho ryhmä haluta inhota tykätä jaksaa ei jaksa Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa,

Lisätiedot

Yleisesti. Siirtyminen sähköiseen YO-kokeeseen

Yleisesti. Siirtyminen sähköiseen YO-kokeeseen Vanhempainilta YO-tutkinnosta 26.1.2016 Yleisesti Ylioppilastutkinnon toimeenpanosta vastaa ylioppilastutkintolautakunta (YTL) ylioppilastutkinto.fi Ylioppilastutkinto on valtakunnallinen päättötutkinto

Lisätiedot

Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset : Kokemusasiantuntijoiden viestit

Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset : Kokemusasiantuntijoiden viestit Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset 2014-2015: Kokemusasiantuntijoiden viestit Kohtaamisessa tärkeää: Katse, ääni, kehon kieli Älä pelkää ottaa vaikeita asioita puheeksi: puhu suoraan,

Lisätiedot

Turva Minulla on turvallinen olo. Saanko olla tarvitseva? Onko minulla huolehtiva aikuinen? Suojellaanko minua pahoilta asioilta? Perusturvallisuus on edellytys lapsen hyvän itsetunnon ja luottamuksellisten

Lisätiedot

Tietokilpailu 5 Väkivallasta perheessä saa puhua Mitä tarkoittaa avun saaminen?

Tietokilpailu 5 Väkivallasta perheessä saa puhua Mitä tarkoittaa avun saaminen? Tietokilpailu 5 Väkivallasta perheessä saa puhua Mitä tarkoittaa avun saaminen? Tähän tietokilpailuun on kerätty kysymyksiä väkivallasta perheessä ja rikosprosessiin liittyen. Tietokilpailun voi pitää

Lisätiedot

Lapsiperheiden ryhmämuotoiset palvelut

Lapsiperheiden ryhmämuotoiset palvelut Lapsiperheiden ryhmämuotoiset palvelut Perhepalvelukeskus, Korkalonkatu 4, 96100 Rovaniemi Kuva: Pekka Ojaniemi Palveluja perheille Avoin päiväkoti Avoimen päiväkodin toiminta on tarkoitettu alle kouluikäisille

Lisätiedot

Ammattitaitoista työvoimaa yhteistyöllä -projekti

Ammattitaitoista työvoimaa yhteistyöllä -projekti YHDEKSÄN N + 1 KYSYMYSTÄ YSEILLE Pohjois-Karjalan kauppakamari ja Pohjois-Karjalan Aikuisopisto toteuttivat 13.-24.11.2006 Yhdeksän + 1 kysymystä yseille internetkyselyn Pohjois-Karjalan peruskoulujen

Lisätiedot

Jaksamiskysely 10/2016 (netti) Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt

Jaksamiskysely 10/2016 (netti) Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt Jaksamiskysely 10/2016 (netti) Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt Vastaus%: 60 Havaintoja A (omat esimiehet ja johto): Reilu 3/7 hakee tukea omasta esimiehestään, kun tarve siihen on.

Lisätiedot

KYSELY TYÖHÖN SIJOITTUMISESTA JA JATKO-OPINNOISTA

KYSELY TYÖHÖN SIJOITTUMISESTA JA JATKO-OPINNOISTA Jorma Tukeva 17.1.2012 KYSELY TYÖHÖN SIJOITTUMISESTA JA JATKO-OPINNOISTA 1. TAUSTATIETOJA Sijoittumiskyselyn kohderyhmänä olivat nuorisoasteen opiskelijat, jotka ovat suorittaneet metsäalan perustutkinnon

Lisätiedot

Jaksamiskysely S-ryhmä 10/2016 Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt

Jaksamiskysely S-ryhmä 10/2016 Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt Jaksamiskysely S-ryhmä 10/2016 Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt Vastaus%: 54 Havaintoja A (omat esimiehet ja johto): 5/9 hakee tukea omasta esimiehestään, kun tarve siihen on. Reilu

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Tausta Oulun kaupunki Sosiaali- ja terveysministeriö Tekes PPSHP

Tausta Oulun kaupunki Sosiaali- ja terveysministeriö Tekes PPSHP 7.6.2012 Tausta Kuusi haastateltavaa, joista viisi osallistui keskusteluun jollain tasolla Ikähaarukka 70-83 vuotiaita Aktiivisia ikäihmisiä, käyvät säännöllisesti ikäihmisille suunnatuissa toiminnoissa

Lisätiedot

Aktivointikorvaus [Aktivitetsersättning] koulunkäynnin pitkittyessä [ vid förlängd skolgång]

Aktivointikorvaus [Aktivitetsersättning] koulunkäynnin pitkittyessä [ vid förlängd skolgång] Tietoa Vakuutuskassalta 1/1 2010 Aktivointikorvaus [Aktivitetsersättning] koulunkäynnin pitkittyessä [ vid förlängd skolgång] Jos koulunkäyntisi pitkittyy toimintarajoitteen vuoksi, voit saada aktivointikorvausta

Lisätiedot

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan.

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Tunteet voivat olla miellyttäviä tai epämiellyttäviä ja ne muuttuvat ja vaihtuvat.

Lisätiedot

Oulun kaupungin nuorten työpajatoiminnan ja ammatillisen koulutuksen välinen yhteistyö 2.5.2012. Anu Anttila

Oulun kaupungin nuorten työpajatoiminnan ja ammatillisen koulutuksen välinen yhteistyö 2.5.2012. Anu Anttila Oulun kaupungin nuorten työpajatoiminnan ja ammatillisen koulutuksen välinen yhteistyö 2.5.2012 Anu Anttila Yhteistyö ammatillisen koulutuksen kanssa on kiteytetty viiteen toimintamalliin 1. Työpajalla

Lisätiedot

Mitä kuuluu isä? Mannerheimin Lastensuojeluliiton valtakunnallisen isäkyselyn satoa. 5.3.2009 Mirjam Kalland, MLL Maija Säkäjärvi, Sosiaalikehitys Oy

Mitä kuuluu isä? Mannerheimin Lastensuojeluliiton valtakunnallisen isäkyselyn satoa. 5.3.2009 Mirjam Kalland, MLL Maija Säkäjärvi, Sosiaalikehitys Oy Mitä kuuluu isä? Mannerheimin Lastensuojeluliiton valtakunnallisen isäkyselyn satoa 5.3.2009 Mirjam Kalland, MLL Maija Säkäjärvi, Sosiaalikehitys Oy Kyselyllä haluttiin tietoa Millainen toiminta kiinnostaa

Lisätiedot

HARJOITTELU VUONNA Tiedotustilaisuus ke klo

HARJOITTELU VUONNA Tiedotustilaisuus ke klo TAMPEREEN YLIOPISTO Kasvatustieteiden yksikkö Elinikäisen oppimisen ja kasvatuksen koulutus HARJOITTELU VUONNA 2013 Tiedotustilaisuus ke 21.11.2012 klo 12.30-13.30 Harjoittelu osana opintoja KM-tutkintoon

Lisätiedot

Suurin osa suomalaisnuorista ei tupakoi

Suurin osa suomalaisnuorista ei tupakoi Nuoret ja tupakka Suurin osa suomalaisnuorista ei tupakoi 16-18-vuotiaista suomalaisnuorista tupakkatuotteita käyttää päivittäin 17%. Tytöt ja pojat tupakoivat lähes yhtä paljon. Nuorten tupakoinnin yleisyys

Lisätiedot

PÄÄROOLISSA MINÄ SOTE-PEDA Tapio Koskimaa työhyvinvointipäällikkö

PÄÄROOLISSA MINÄ SOTE-PEDA Tapio Koskimaa työhyvinvointipäällikkö PÄÄROOLISSA MINÄ SOTE-PEDA 5.2.2016 Tapio Koskimaa työhyvinvointipäällikkö 2 10.2.2016 Keskeinen lähtökohta työhyvinvoinnille yksilö yhteisöllisyyden rakentajana ja yhteisöllisyys yksilön tukena arvostava

Lisätiedot

CV-OPAS. Ansioluettelon lyhyt oppimäärä

CV-OPAS. Ansioluettelon lyhyt oppimäärä CV-OPAS Ansioluettelon lyhyt oppimäärä Millainen on hyvä CV? Ansioluettelo, Curriculum Vitae eli CV, on työnhaun tärkein ja käytetyin asiakirja ja se kannattaa tehdä ajatuksella. Hyvä CV on looginen ja

Lisätiedot

TerveysInfo. Sosiaali ja terveysministeriö

TerveysInfo. Sosiaali ja terveysministeriö TerveysInfo 10 henkilökohtaista kysymystä alkoholinkäytöstä Vastaamalla tähän testiin, saat omaan käyttöösi tiedon, miten alkoholinkäyttösi sinuun vaikuttaa, ja miten suuria riskejä se tuottaa. 100 kpl/nippu

Lisätiedot

Reseptejä asiakassuhteisiin

Reseptejä asiakassuhteisiin Reseptejä asiakassuhteisiin Asiakasta ei jätetä! Mikko Ojanen TALENTUM Helsinki 2013 Copyright 2013 Talentum Media Oy ja tekijä ISBN 978-952-14-1936-2 ISBN 978-952-14-1937-9 (sähkökirja) Kansi ja kuvat:

Lisätiedot

KUINKA TEHDÄ ONNISTUNEITA REKRYTOINTEJA? LÖYDÄ OIKEA ASENNE OSAAMISEN TAKANA

KUINKA TEHDÄ ONNISTUNEITA REKRYTOINTEJA? LÖYDÄ OIKEA ASENNE OSAAMISEN TAKANA KUINKA TEHDÄ ONNISTUNEITA REKRYTOINTEJA? LÖYDÄ OIKEA ASENNE OSAAMISEN TAKANA ASIAOSAAMISEEN KESKITTYMINEN ON VÄÄRÄ FOKUS. ETSI ASENNETTA. Uuden työntekijän sopeutuminen uusiin tehtäviin voi viedä jopa

Lisätiedot

HYVINVOIVA SIHTEERI. Haasta itsesi huipulle seminaari Tapio Koskimaa Työhyvinvointipäällikkö

HYVINVOIVA SIHTEERI. Haasta itsesi huipulle seminaari Tapio Koskimaa Työhyvinvointipäällikkö HYVINVOIVA SIHTEERI Haasta itsesi huipulle seminaari 23.9.2016 Tapio Koskimaa Työhyvinvointipäällikkö SIHTEERI 2 26.9.2016 SIHTEERI ENNEN Kun esimies tuli aamulla töihin, hänen sihteerinsä oli ovella vastassa

Lisätiedot

WHO-Koululaistutkimus 2014 WHO-Skolelevstudie 2014

WHO-Koululaistutkimus 2014 WHO-Skolelevstudie 2014 WHO-Koululaistutkimus 2014 WHO-Skolelevstudie 2014 Kansainvälinen pitkäkestoinen koulukyselytutkimus, jossa tarkastellaan kouluikäisten lasten ja nuorten terveyskäyttäytymistä ja elämäntyylejä eri konteksteissa.

Lisätiedot

KUINKA KIRJOITAT E-KIRJAN päivässä

KUINKA KIRJOITAT E-KIRJAN päivässä KUINKA KIRJOITAT E-KIRJAN päivässä Valmentaja-Akatemia opettaa sinulle kuinka valmentajana pystyt kasvattamaan bisnestäsi, auttamaan useampia ihmisiä ja ansaitsemaan enemmän. www.valmentaja- akatemia.fi

Lisätiedot

HYVÄ ARKI LAPSIPERHEILLE - sopeutumisvalmennus

HYVÄ ARKI LAPSIPERHEILLE - sopeutumisvalmennus HYVÄ ARKI LAPSIPERHEILLE - sopeutumisvalmennus Outi Ståhlberg outi.stahlberg@mtkl.fi 050 3759 199 Laura Barck laura.barck@mtkl.fi 050 4007 605 Mielenterveyden keskusliitto, kuntoutus ja sopeutumisvalmennus

Lisätiedot

Agility Games Gamblers

Agility Games Gamblers Agility Games Gamblers Games-lajeista ehkä hieman helpommin sisäistettävä on Gamblers, jota on helppo mennä kokeilemaan melkein ilman sääntöjä lukematta. Rata koostuu kahdesta osuudesta: 1. Alkuosa, jossa

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi ensimmäinen luokka talvi Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot

Valmistaudu tuleviin opintoihin!

Valmistaudu tuleviin opintoihin! Valmistaudu tuleviin opintoihin! Perusopetuksen jälkeinen valmistava koulutus 2017 2018 Oletko vailla opiskelupaikkaa? Ei hätää, tarjolla on useita mahdollisuuksia! Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava

Lisätiedot

Moniammatillinen tiimityön valmennus, Mikkelin ammattikorkeakoulun oppimisympäristössä

Moniammatillinen tiimityön valmennus, Mikkelin ammattikorkeakoulun oppimisympäristössä Moniammatillinen tiimityön valmennus, Mikkelin ammattikorkeakoulun oppimisympäristössä Etelä-Savon RAMPE osahankkeessa toteutettiin moniammatillisen tiimityön valmennusta simulaatio oppimisympäristössä

Lisätiedot

KIM VINKIT. Silmukkamerkki

KIM VINKIT. Silmukkamerkki KIM VINKIT Silmukkamerkki Kuten aikaisempienkin ohjeiden kohdalla, jos kokeilet ensimmäistä kertaa ohjettani tai olet aloittelija, suosittelen käyttämään silmukkamerkkiä (langanpätkäkin käy) merkitsemään

Lisätiedot

Millainen on kandin hyvä työpaikka? Hurudan är en kandidats bra arbetsplats?

Millainen on kandin hyvä työpaikka? Hurudan är en kandidats bra arbetsplats? Millainen on kandin hyvä työpaikka? Hurudan är en kandidats bra arbetsplats? Maarit Nevalainen, terveyskeskuslääkäri, Mäntsälän terveyskeskus Ei sidonnaisuuksia, inga bindingar (till några firmor förutom

Lisätiedot

Ihmisenä verkostoissa

Ihmisenä verkostoissa Ihmisenä verkostoissa Merja Niemi-Pynttäri TE-ERKKERI Työvoimaopisto Taustaa.. ihmisen suuri vahvuus on taipumus saada toiset mukaan omiin projekteihinsa ja kyky sijoittaa itsensä tavoitteita tukeviin

Lisätiedot

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi.

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi. Viima Viima Teräs ei ole mikään paha poika, mutta ei hän kilttikään ole. Hänen viimeinen mahdollisuutensa on koulu, joka muistuttaa vähän akvaariota ja paljon vankilaa. Heti aluksi Mahdollisuuksien talossa

Lisätiedot

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä.

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. M istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. Poika meni metsään. Hän katseli ympärilleen ja huomasi satuja

Lisätiedot

HARJOITTELU VUONNA Tiedotustilaisuus ti klo

HARJOITTELU VUONNA Tiedotustilaisuus ti klo TAMPEREEN YLIOPISTO Kasvatustieteiden yksikkö Elinikäisen oppimisen ja kasvatuksen koulutus HARJOITTELU VUONNA 2016 Tiedotustilaisuus ti 1.12.2015 klo 13.00-14 (Virta 113) Harjoittelu osana opintoja KASELOHA

Lisätiedot

Senioribarometri 2006. SEINÄJOEN KAUPUNKI SOSIAALI- JA TERVEYSKESKUS / HJ www.seinajoki.fi

Senioribarometri 2006. SEINÄJOEN KAUPUNKI SOSIAALI- JA TERVEYSKESKUS / HJ www.seinajoki.fi Senioribarometri 2006 Senioribarometrin tarkoitus Päätimme heti pilotoida myös Senioribarometrin, sillä vanhemman väestön tarpeet ja toiveet ovat meille tärkeitä sekä toiminnallisesti että taloudellisesti.

Lisätiedot

Käytä isyysvapaasi! Esitteitä 2008:1

Käytä isyysvapaasi! Esitteitä 2008:1 Käytä isyysvapaasi! Esitteitä 2008:1 Paras uutinen perheellesi! Vauvaperheen arki on yhteinen juttu. Työn ja perheen yhteensovittaminen helpottuu, jos isä ja äiti jakavat hoitovastuuta joustavasti. Isän

Lisätiedot

Entten tentten ja pelistä pois? 2016

Entten tentten ja pelistä pois? 2016 Entten tentten ja pelistä pois? 2016 Riitta Kauppinen Kansalaistoiminnan päällikkö Pelastakaa Lapset ry Maaliskuu 2016 Pelastakaa Lasten Eväitä Elämälle ohjelma 1301 lasta 313 000 100 harrastusta 462 toisen

Lisätiedot

SELVITYS PRO GRADUJEN KÄYTÖSTÄ TAIDEKIRJASTOSSA

SELVITYS PRO GRADUJEN KÄYTÖSTÄ TAIDEKIRJASTOSSA SELVITYS PRO GRADUJEN KÄYTÖSTÄ TAIDEKIRJASTOSSA Tapani Takalo Lapin korkeakoulukirjasto, yliopisto, taide 17.11.2011 1. Johdanto Lapin yliopiston taidekirjastossa on selvitetty taidekirjaston kokoelmiin

Lisätiedot

PIDÄ HUOLTA ITSESTÄ TYÖYHTEISÖSTÄ AMMATTITAIDOSTA

PIDÄ HUOLTA ITSESTÄ TYÖYHTEISÖSTÄ AMMATTITAIDOSTA PIDÄ HUOLTA ITSESTÄ TYÖYHTEISÖSTÄ AMMATTITAIDOSTA Annamari Mäki-Ullakko, Ilmarinen, 5.11.2015 ESITYKSEN SISÄLTÖ 1. Oma jaksaminen on perusta 2. Työyhteisössä jokainen vaikuttaa ja on vastuussa 3. Ammattitaidon

Lisätiedot

Harjoittelijoiden palaute yliopiston tukemasta harjoittelusta 2012

Harjoittelijoiden palaute yliopiston tukemasta harjoittelusta 2012 Harjoittelijoiden palaute yliopiston tukemasta harjoittelusta 2012 Urapalvelut/ Susan Blomberg Yliopisto tukee opiskelijoidensa työharjoittelua myöntämällä harjoittelutukea tutkintoon sisällytettävään

Lisätiedot

SYNNYTYSKESKUSTELU. Kätilöopiston Sairaala synnytysosasto 14. 1/2015. N. Harjunen. M-L. Arasmo. M. Tainio.

SYNNYTYSKESKUSTELU. Kätilöopiston Sairaala synnytysosasto 14. 1/2015. N. Harjunen. M-L. Arasmo. M. Tainio. SYNNYTYSKESKUSTELU Kätilöopiston Sairaala synnytysosasto 14. 1/2015. N. Harjunen. M-L. Arasmo. M. Tainio. Synnytyskeskustelu käydään lapsivuodeosastoilla ennen perheen kotiutumista ja tähän hetkeen on

Lisätiedot

Oikeustieteen maisterin tutkinnon tutkintovaatimukset ja täydentävät opinnot eri hakijaryhmille maisterivalinnoissa

Oikeustieteen maisterin tutkinnon tutkintovaatimukset ja täydentävät opinnot eri hakijaryhmille maisterivalinnoissa Hyväksytty tiedekuntaneuvoston kokouksessa 15.3.2011 Oikeustieteen maisterin tutkinnon tutkintovaatimukset ja täydentävät opinnot eri hakijaryhmille maisterivalinnoissa 1. Oikeustieteen maisterin tutkinnon

Lisätiedot

Näin kohtaat onnistuneesti median

Näin kohtaat onnistuneesti median Näin kohtaat onnistuneesti median 29.9.2016 Luennon aiheet: Antaa eväitä tilanteisiin, joissa toimittaja lähestyy tutkijaa tai joissa tutkija haluaa lähestyä toimittajaa ja itse tarjota juttuideaa Käydään

Lisätiedot

Mediakyselyn tulokset

Mediakyselyn tulokset Teetimme Tammikuussa 2016 kyselyn lasten mediakäyttäytymisestä Kankaan päiväkodin esikoululaisten ja Kankaan koulun 1-4- luokkalaisten vanhemmilla. Kyselyn avulla oli tarkoitus kartoittaa lasten sosiaalisen

Lisätiedot

Helka Pirinen. Esimies muutoksen johtajana

Helka Pirinen. Esimies muutoksen johtajana Helka Pirinen Esimies muutoksen johtajana Talentum Helsinki 2014 Copyright 2014 Talentum Media Oy ja Helka Pirinen Kansi: Ea Söderberg, Hapate Design Sisuksen ulkoasu: Sami Piskonen, Suunnittelutoimisto

Lisätiedot

OLS Jalkapallo. OLS Kaupunkisarja

OLS Jalkapallo. OLS Kaupunkisarja OLS Jalkapallo OLS Kaupunkisarja OLS Kaupunkisarjassa lapsi pääsee aloittamaan jalkapalloharrastuksen lähellä kotia. Muut harrastukset vs. OLS Kaupunkisarja Kaupunkisarjatoiminnan lisäksi lapsilla pitää

Lisätiedot

Juttu luistaa: åk 3-6

Juttu luistaa: åk 3-6 A-finska Juttu luistaa: åk 3-6 - enspråkiga elever/elever med elementära kunskaper i finska Textbok - 25 kapitel + fyra tematexter - 6 inlärningshelheter - varje kapitel > två texter av olika svårighetsgrad

Lisätiedot

Kansainvälisyys kotona ja kaukana - kansainvälistymisen mahdollisuuksia nuorisotyössä. Elisa Männistö

Kansainvälisyys kotona ja kaukana - kansainvälistymisen mahdollisuuksia nuorisotyössä. Elisa Männistö Kansainvälisyys kotona ja kaukana - kansainvälistymisen mahdollisuuksia nuorisotyössä Elisa Männistö 14.2.2016 Taustaa Nuorisolaki: 1 Tämän lain tarkoituksena on tukea nuorten kasvua ja itsenäistymistä,

Lisätiedot

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE JO ITSENÄISTYNEILTÄ- ITSENÄISTYVILLE NUORILLE Talla.... vihkolla haluamme jakaa kokemuksiamme teille. Omilleen-toiminnan kokemusasiantuntijaryhmä on suunnitellut vihkon sisällön. Ryhmään on osallistunut

Lisätiedot

Aloittelevan kunnallispoliitikon tunnustukset

Aloittelevan kunnallispoliitikon tunnustukset Aloittelevan kunnallispoliitikon tunnustukset Jyrki J.J. Kasvi (toisinto vuonna 1997 tehdyistä kalvoista) Ekaa kertaa pappia kyydissä Mikä Espoo, missä Espoo Myyttien ja tosiasioiden erottaminen Miten

Lisätiedot

Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille

Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille 1. Sukupuoli Vastaajien määrä: 113 2. Syntymävuosi Vastaajien määrä: 113 Vastaukset s.1999-2003 3. Oletko ollut mukana nuorisopalveluiden toiminnassa?

Lisätiedot

1. Tehtäväsarja. Väite: Työpaikan valinnan tärkein kriteeri on palkkataso.

1. Tehtäväsarja. Väite: Työpaikan valinnan tärkein kriteeri on palkkataso. KOKEEN SUORITTAJAN KAPPALE 1. tétel 1/2. oldal 1. Tehtäväsarja Suullinen koe koostuu kolmesta arvioitavasta osasta. Tehtävissä 2 ja 3 kokeen suorittajalla on noin puoli minuuttia aikaa valmistautua tehtävään.

Lisätiedot

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Sunny Beach on upea rantalomakohde Mustanmeren rannikolla Bulgariassa. Kohde sijaitsee 30 kilometrin päässä Burgasista pohjoiseen. Sunny Beachin

Lisätiedot

Tässä osassa on tietoa kivunlievityksestä lääkkein nielurisaleikkauksen jälkeen. Voit laskea oikean kipulääkeannoksen lapsellesi.

Tässä osassa on tietoa kivunlievityksestä lääkkein nielurisaleikkauksen jälkeen. Voit laskea oikean kipulääkeannoksen lapsellesi. Kivunlievitys Tässä osassa on tietoa kivunlievityksestä lääkkein nielurisaleikkauksen jälkeen. Voit laskea oikean kipulääkeannoksen lapsellesi. Huomaa, että tämä kivunlievitysohje pätee vain, jos lapsella

Lisätiedot

Väärien alavalintojen vaikutukset työllistymiseen

Väärien alavalintojen vaikutukset työllistymiseen Muutamia esimerkkejä käytännön tilanteista TE-toimistossa: 1) valmistunut autonasentajaksi 31.5 ja haluaa muita töitä jo 3.6 (kun työtön ) 2) eronnut ammattioppilaitoksesta 2 kk:n opiskelun jälkeen ja

Lisätiedot

Tutkintojen, oppimäärien ja muiden osaamiskokonaisuuksien sijoittuminen vaativuustasoille

Tutkintojen, oppimäärien ja muiden osaamiskokonaisuuksien sijoittuminen vaativuustasoille Tutkintojen, oppimäärien ja muiden osaamiskokonaisuuksien sijoittuminen vaativuustasoille Liite Kansallinen vaativuustaso / eurooppalaisen tutkintojen viitekehyksen taso Taso1 Tutkinnot, oppimäärät ja

Lisätiedot

Minea Ahlroth Risto Havunen PUUN JA KUOREN VÄLISSÄ

Minea Ahlroth Risto Havunen PUUN JA KUOREN VÄLISSÄ Minea Ahlroth Risto Havunen PUUN JA KUOREN VÄLISSÄ Talentum Helsinki 2015 Copyright 2015 Talentum Media Oy ja kirjoittajat Kansi, ulkoasu ja kuvitus: Maria Mitrunen 978-952-14-2411-3 978-952-14-2412-0

Lisätiedot

TUTKINNON PERUSTEET MUUTTUVAT KAIKILLA OPISKELIJOILLA

TUTKINNON PERUSTEET MUUTTUVAT KAIKILLA OPISKELIJOILLA TIEDOTE 1(5) TUTKINNON PERUSTEET MUUTTUVAT KAIKILLA OPISKELIJOILLA 1.8.2015 Tutkinnon perusteet muuttuvat valtakunnallisesti syksyllä 2015, ja kaikki oppilaitoksen opiskelijat siirtyvät suorittamaan tutkintonsa

Lisätiedot

KUVAkollaasi RJK NUMERO 5. Leirilehden toimitus [1] Lieskahdus. Leiriterveisiä DISCO

KUVAkollaasi RJK NUMERO 5. Leirilehden toimitus [1] Lieskahdus. Leiriterveisiä DISCO Leirilehti 14.06.2015 NUMERO 5 Leiriterveisiä KUVAkollaasi Leirilehden toimitus DISCO RJK Kiitos leiristä, ja turvallista kotimatkaa kaikille. Nähdään ensi vuonna! Lieskahdus [1] Leirimuistoja [2] Lieskahdus

Lisätiedot

Työpahoinvoinnin alkeet. Alueelliset nuorten työpajapäivät Syötekeskus Maija Saviniemi

Työpahoinvoinnin alkeet. Alueelliset nuorten työpajapäivät Syötekeskus Maija Saviniemi Työpahoinvoinnin alkeet Alueelliset nuorten työpajapäivät Syötekeskus 12.11.2014 Maija Saviniemi Miksi olen pessimisti? Miksi tarkastelemme työtä pahoinvoinnin näkökulmasta? Onko työpahoinvoinnissa edes

Lisätiedot

Nuorten tutkijoiden/jatko-opiskelijoiden. opiskelijoiden työhyvinvointi. Suomen psykologisen seuran nuortenn tutkijoiden jaos 24.3.

Nuorten tutkijoiden/jatko-opiskelijoiden. opiskelijoiden työhyvinvointi. Suomen psykologisen seuran nuortenn tutkijoiden jaos 24.3. Nuorten tutkijoiden/jatko-opiskelijoiden opiskelijoiden työhyvinvointi Suomen psykologisen seuran nuortenn tutkijoiden jaos 24.3.2009 Jari Hakanen, vanhempi tutkija sosiaalipsykologian dosentti Hyvinvoinnin

Lisätiedot

Opiskelukyky, stressinhallinta ja ajanhallinta

Opiskelukyky, stressinhallinta ja ajanhallinta Opiskelukyky, stressinhallinta ja ajanhallinta 7.9. ja 7.10. 2015 Timo Tapola Opintopsykologi Aalto-yliopisto LES Student services Yhteystieto: timo.tapola@aalto.fi Opiskelukyky http://www.opiskelukyky.fi/video-opiskelukyvysta/

Lisätiedot

Talous- ja velkaneuvonta

Talous- ja velkaneuvonta Talous- ja velkaneuvonta Toiminta ja kehittäminen - 1 johtava talous- ja velkaneuvoja - 9 talous- ja velkaneuvojaa - 2,8 sihteeriä - asukaspohja n. 335 000 Toimintatavat - Talous- ja velkaneuvonta - Talous-

Lisätiedot