ALOKASLIITE 2/12 SAAPUMISERÄ

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ALOKASLIITE 2/12 SAAPUMISERÄ 2012-2013 WWW.RUOTUVAKI.FI"

Transkriptio

1 ALOKASLIITE 2/12 SAAPUMISERÄ

2 SISÄLTÖ TEAM P-kausi... 4 Miten kaikki alkaa? Mitä opetellaan? Onko paljon leirejä? Ole asioista selvillä heti alkuvaiheessa ja valaistu Peruskoulutuskauden käytännöistä. Tuottaja Kaartinjääkäri Henri Havusela Ulkoasu & taitto Kaartinjääkäri Christian Anttonen Valokuvaaja Kaartinjääkäri Apirat Nomnavi Kaartinjääkäri Henri Juvonen Toimittajat Kaartinjääkäri Tuukka Määttänen Kaartinjääkäri Tuukka Riihinen Kaartinjääkäri Ronni Läpinen Alikersantti Valtteri Taimela Vastaava päätoimittaja Mikko Ilkko Painopaikka Pirkanmaan lehtipaino Oy ETUKANSI Malli: Milla Leskinen Kuvaaja: Henri Juvonen Grafiikka: Christian Anttonen TAKAKANSI Malli: Leijo Jäppinen Kuvaaja: Apirat Nomnavi Grafiikka: Christian Anttonen Palveluskaudet... 5 Mikä ihmeen E-kausi? Ja mitä se J tarkoittaa? Miten koulutus muuttuu ja mihin sitä joutuu? Johtajakoulutus... 6 Puolustusvoimat tarjoaa laadukasta johtajakoulutusta. Onko se juuri sinun juttusi? Siviiliasiat kuntoon... 8 Ennen palveluksen aloittamista on tärkeää laittaa kotiasiat kuntoon. Hoidettavia asioita saattaa olla paljon, joten huomioi ne ajoissa. Vapaa-aika intissä...11 Kaikesta kiireestä huolimatta varusmiehellä on edessään myös vapaa-aikaa kulutettavanaan. Erityistehtävät Puolustusvoimat tarvitsee monenlaisia erityisosaajia. Selvitä, olisiko jokin erityistehtävä juuri sinua varten! Pa(r)h(a)immat armeijamuistot Mitä Salkkari-Ismo koki intissä? Kuka kärsi paskanhajuisista sulkeisista?

3 HYPPY TUNTEMATTOMAAN Heinäkuussa elämässäsi alkaa vaihe, johon sinun on vaikea valmistautua etukäteen. Olin itse vuosi sitten samassa tilanteessa, kun leppoisa kesän vietto vaihtui armeijan arkeen. Alussa kaikki on uutta ja monissa asioissa riittää opettelemista. Lisäksi armeijan käytännöt ja pelisäännöt ovat jotain sellaista, mitä et tule muualla kokemaan. Edessäsi on ensin kahdeksan viikon mittainen alokaskausi, jonka aikana totuttaudut muun muassa armeijan rytmiin, kasarmikuriin ja opit ajoittain jopa kädestä pitäen sotilaan perustaitoja. Edellä mainitut asiat ovat vain murto-osa siitä, mitä tulet peruskoulutuskaudella näkemään ja oppimaan. Älä kuitenkaan kasaa itsellesi liian suuria paineita. Vaikka tottuminen uuteen ympäristöön vie aikansa, ei sinulta vaadita osaamista ennen kuin asiat on sinulle ja palvelustovereillesi opetettu. On myös hyvä pitää mielessä, että varuskuntasi henkilökunta on vastuussa sinusta, ja heidät on koulutettu pitämään huolta hyvinvoinnistasi. Armeijasta pääsee myös usein lomille, mikä keventää henkistä taakkaa. Itse olen pystynyt ilman suurempia ponnisteluja pitämään yhteyttä niin siviilissä odottaviin ystäviini kuin myös tyttöystäväänkin. Intissäkään et tule jäämään yksin. Itselleni armeijan parasta antia ovat ehdottomasti olleet palvelustoverini. Aluksi et välttämättä tunne tuvastasi ketään, mutta näistä samoista henkilöistä saatat saada itsellesi elinikäisiä ystäviä. Armeija on hyvin pitkälle tiimityötä, jossa sinun asenteesi on joukkueen asenne. Kohtaa siis uusi askel elämässäsi avoimin mielin leuka pystyssä. Intistä selviää parhaiten pitämällä pienen pilkkeen silmäkulmassa. Niin kauan kuin huumoria riittää, ei henkistä hajoamistakaan tapahdu. Negatiivisuus leviää porukassa helposti, mutta hyvin asennoitunut ja toisistaan huolta pitävä porukka pärjää pitkälle, eivätkä aamutkaan tunnu raskailta. Tämän alokasliitteen tarkoitus on antaa sinulle tietoa armeijan arjesta riippumatta siitä, miten olet ajatellut varusmiespalveluksesi suorittaa. Pyrimme kertomaan yksityiskohtaisemmin armeijan jokapäiväisestä arjesta, minkä lisäksi haluamme helpottaa palvelustasi käytännön vinkkien avulla. Toivottavasti pystymme auttamaan sinua uuden elämänvaiheen kynnyksellä. Henri Havusela Tuottaja 3.

4 PALVELUKSESSAKIN NOUDA- TETAAN LUKUJÄRJESTYSTÄ 4. Palvelusaikasi tulee koostumaan kolmesta erilaisesta vaiheesta: P-, E- ja J-kaudesta. Karkeasti sanottuna P-kausi tarkoittaa alkeiden ja perusteiden opettelua. E-kausi puolestaan syventää jo opittuja asioita ja taitoja sekä sukeltaa kohti haasteellisempaa koulutusta. Kaikki tämä huipentuu J-kauteen, jolloin jokaisesta varusmiehestä tulee oman alansa konkareita. Riippuen palvelustehtävästäsi, kaudet voivat poiketa toisistaan niin sisällöllisesti kuin ajallisestikin. Peruskoulutuskausi (P-kausi): Peruskoulutuskaudella opetellaan nimensä mukaisesti armeijan perustaidot. P-kausi kestää ensimmäiset kahdeksan palvelusviikkoa ja päättyy yleensä valatilaisuuteen, jossa alokkaat nimitetään sotamiehiksi (tarkempi nimitys riippuu palveluspaikasta). P-kaudella lähdetään liikkeelle aivan alkeista. Päivärytmissä, pukeutumiskoodissa, sotilaallisessa käytöksessä ja arvomerkeissä on jo monelle rutkasti opeteltavaa. Kun alkeet ovat hallussa, siirrytään opiskelemaan sotilaan perustaitoja. P-kaudella monet tunnit vietetään vielä luokkahuoneissa ja auditorioissa, ja teoriaa on paljon. Aseenkäytön teorian ja erilaisten taistelutermien lisäksi P-kauteen kuuluu muun muassa varuskunnan komentajan, sotilaspastorin ja kuraattorin oppitunnit. Kun teoriat on upotettu kalloon, siirrytään toiminnallisempaan puoleen. Ensimmäiset ampumaharjoitukset ovat yleensä P-kauden odotetuimpia tapauksia, vaikkei sitten osuisikaan edes ladonoveen viiden metrin etäisyydeltä. Marssiharjoitukset eivät ole niinkään odotettuja kuin pelättyjä, mutta silti välttämätön paha. Se mikä aloitetaan viiden kilometrin kävelylenkkinä, voi hyvällä onnella päättyä 70 kilometrin barettimarssina. Epäilemättä yksi P-kauden ikimuistoisimmista tapauksista on alokasleiri. Siellä alokkaat pääsevät tutustumaan niin teltanpystytykseen ja kamiinaan kuin poteronkaivuuseen ja pakkiruokailuun.

5 P-kausi on monille rankka ja jo pelkkä armeijan tapoihin ja tyyliin totuttelu vie paljon aikaa. Ohjelma on tiivis ja ohjattu eikä vapaa-aikaa myönnetä yhtään ylimääräistä. P-kausi kuitenkin opettaa varusmiehille sotilaan perustaidot ja antaa heille valmiuden jatkaa E- ja J-kausille, jolloin tahti rauhoittuu ja kukin pääsee opettelemaan oman linjansa erikoistaitoja. Erikoiskoulutuskausi (E-kausi): Kahdeksan viikon peruskoulutuskauden jälkeen kaikkien varusmiesten palvelusaika ja -paikka on selvillä. Osa jatkaa aliupseerikouluun, osa kuljettajakoulutukseen, mutta suurin osa koulutetaan oman aselajin sodan ajan tehtäviin: pioneerit perehtyvät räjäyttelyyn, viestimiehet syventyvät viestilaitteiden käyttöön, tykkimiehet tutustuvat isoihin aseisiin ja niin edelleen. Peruskoulutuskauden tupasi muuttuu Erikoiskoulutuskaudella, ja inttikavereiden joukkoon tulee luultavasti uusia naamoja. Tässä joukossa vietät lähestulkoon koko loppupalvelusaikasi. Erikoiskoulutuskausi kestää useimmilla varusmiehillä yhdeksän viikkoa, mutta poikkeuksiakin löytyy: esimerkiksi kuljettajien E-kausi on pidempi. Erikoiskoulutuskauden aikana jokainen saa valmiudet toimia koulutushaaransa mukaisissa tehtävissä ryhmä ja joukkueen osana. E-kauden edetessä koulutus muuttuu paikoin rankaksi ja vaativaksi, mutta myös monipuoliseksi ja luultavasti myös kiinnostavammaksi kuin P-kaudella opitut sotilaan perustaidot. Joukkokoulutuskausi (J-kausi): Yhdeksän viikon pituinen joukkokoulutuskausi on 180 ja 362 vuorokautta palvelevien varusmiesten sotilasuran huipentuma: sodan ajan tehtäviin vaadittava sotilaallinen taito hiotaan timantinteräväksi. Tälle ajalle sijoittuvat suurimmat maasto- ja ampumarataharjoitukset sekä myyttinen loppusota. Loppusodassa sotatilanne simuloidaan mahdollisimman todenmukaisesti. Muun muassa sodanajan kokoonpano on liki sama kuin loppusodan joukkosi. Kesto vaihtelee muutamasta vuorokaudesta mahdollisesti jopa yli kymmeneen päivään. Loppusota on monien inttitarinoiden alku ja juuri, josta varmasti riittää kerrottavaa moniksi vuosiksi eteenpäin. J-kauden viimeinen viikko vietetään kuitenkin rentoutuen ja reserviin siirtymiseen valmistuen. Herättiin, kun lähivartiomies tuli huutamaan, että tankki vyöryy meitä päin. Kahdessa minuutissa puettiin päälle, purettiin teltta ja lähdettiin Defender-jeepeillä nopeasti karkuun Ronni Läpinen & Tuukka Määttänen 5.

6 JOHTAJAKOULUTUS MINUA VARTEN? Armeijan johtajakoulutus jakaa mielipiteitä. Toiset sanovat sen olevan edelleen Suomen paras johtajakoulu, toiset taas näkevät tämän hehkutuksen liioiteltuna. Fakta on kuitenkin se, että aliupseeri- ja etenkin reserviupseerikursseja arvostetaan työelämässä. 6.

7 Kannattaako sitten kokonaista vuotta uhrata johtajakoulutuksen vuoksi? Niin kuin muissakin intin hommissa, suosittelisin suhtautumaan johtajakoulutukseen avoimesti ilman ennakkoluuloja. Tulet varmasti kuulemaan jo ennen palveluksemuiden kokemuksia ja erilaisia mielipiteitä johtajakoulutuksesta. Tietoa on hyvä kerätä etukäteen, mutta suhtautumisesi johtajakoulutusta kohtaan voi muuttua peruskoulutuskauden aikana. Muistan omasta joukkueestani kavereita, jotka olivat intin ensimmäisinä päivinä täysin varmoja siitä, että aikovat suorittaa palveluksensa kuudessa kuukaudessa ilman vaihtoehtoja. Osalla kuitenkin vaihtuivat mielipiteet ja he hakivatkin aliupseerikouluun, josta jotkut päätyivät vielä reserviupseerikurssille. Eivätkä he katuneet päätöstään. Mielipiteelläsi on merkitystä Vedän peruskoulutuskauden mahdollisimman huonosti, etten vahingossakaan joudu vuoden hommiin. Näitä kommentteja kuulee aina saapumiserästä riippumatta. Näin toimimalla teet kuitenkin vain hallaa itsellesi, etkä edes todellisuudessa hyödy siitä mitenkään. Päinvastoin, peruskoulutuskaudella kerätään pisteitä eri suorituksista. Mitä enemmän sinulla on pisteitä, sitä paremmin pystyt vaikuttamaan omaan jatkokoulutuspaikkaasi. Sinulta tullaan kysymään useampaan otteeseen halukkuuttasi johtajakoulutukseen. Jos kerrot suoraan haluavasi muihin tehtäviin, sinua tuskin tullaan valitsemaan AUK:iin. On myös henkilöitä, joilla on kova halu johtajakoulutukseen, mutta syystä tai toisesta he pelkäävät, etteivät rahkeet riitä aliupseerikouluun. Peruskoulutuskaudella riittää, että osoitat hyvää ja motivoitunutta asennetta, jonka avulla kouluttajasi näkevät sinussa potentiaalia. Ole siis aktiivinen ja hoida hommasi tunnollisesti, niin varmasti pääset tavoitteeseen. Käytännön johtamista Puolustusvoimien johtajakoulutuksessa käytetään syväjohtamisen mallia, jossa pyritään siihen, että johtaja pystyy koko ajan kehittämään itseään. Kun johdetaan toista ihmistä, päästään tuloksiin parhaiten käytännön harjoitusten kautta. Aliupseerikurssilla on jonkin verran oppitunteja, joissa johtamista opetetaan teoriassa, mutta kaikki tunneilla käydyt asiat pyritään tuomaan myös käytännön tasolle. Oppilaskaudella tulevat johtajat pääsevät myös harjoittelemaan vertaisjohtamista. Porukasta valitaan vuorotellen oppilasjohtajia, jotka vetävät porukkaa aivan kuin olisivat ryhmänjohtajia. Teoriakokeilla on kuitenkin merkitystä. RUK:iin päätyvät usein henkilöt, jotka ovat osoittaneet osaamista myös teoriakokeissa. RUK:ssa teoriaa on enemmän kuin aliupseerikurssilla, mikä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sinne tarvittaisiin kuuden laudaturin papereita. Ylioppilaspapereista on hyötyä, mutta RUK:in pystyy suorittamaan myös pelkällä ammatillisella koulutuksella. Reserviupseerikurssille valikoituu alle kymmenesosa saapumiserästä, joten kaikki halukkaat eivät tule sinne pääsemään. Ota itsestäsi kaikki irti Oma suositukseni on ottaa inttiajasta kaikki hyöty irti. Ihmisillä on varmasti hyviä syitä suorittaa palvelus mahdollisimman nopeassa ajassa, mutta jos kotiin ei ole kiire, tarjoaa intin johtajakoulutus varmasti kokemuksia, joita et muualta saa. Kyse on kuitenkin vain muutamasta kuukaudesta, etkä joudu vanhemmalla iällä katumaan avarakatseisuuden puutetta. Johtajakoulutus on myös hyvä tilaisuus kehittyä ryhmänvetäjänä. Saat hyvän koulutuksen, jonka jälkeen saat johdettavaksi kymmeniä alaisia, joille opetat jo itse oppimasi asiat. Tämän lisäksi saat varmasti johtajakoulutuksen kautta hyviä ystäviä, joiden kanssa tulet jakamaan uudet kokemukset. Henri Havusela

8 PIDÄ HUOLTA TUKIJOUKKUEESTASI Ennen palveluksen aloittamista on tärkeää huolehtia siviilipuolen asiat sellaiseen kuntoon, että pystyy suorittamaan intin ilman turhaa stressiä. Kasarmilta käsin tiettyjen asioiden hoitaminen on vaikeaa, ja se häiritsee intin suorittamista. 8. Astuminen armeijan harmaisiin on suuri elämänmuutos kenelle tahansa. Mietittäviä asioita on sen verran, että osa siviiliasioiden hoitamisesta jää usein taka-alalle. Asiat kuitenkin kannattaa hoitaa mahdollisimman hyvälle mallille, jotta ei menetä yöunia intissä kotiasioiden miettimiseen. Kannattaa muistaa aina, ettet ole ikinä ongelmien kanssa yksin. Jokaisesta varuskunnasta löytyy sosiaalikuraattori sekä varusmiespappi, joiden puoleen voi kääntyä asioissa, jotka tuntuvat hankalilta. Eli avautuakin saa! Sosiaalikuraattorit voivat auttaa akuuttien ongelmien, kuten opiskelujen sekä raha- ja vuokra-asioiden kanssa. Sosiaalikuraattori toimii yhteyshenkilönä siviilimaailman ja varusmiespalveluksen välillä. Älä jää laiskuuttasi tyhjän päälle Yksi tärkeimmistä asioista on hoitaa opiskelu- ja työasiat kuntoon. Mikäli on tullut valituksi ennen varusmiespalvelusta johonkin oppilaitokseen, pystyy opiskelun todennäköisesti aloittamaan vasta kotiuduttua. Kannattaa tarkistaa, miten omassa opiskelupaikassa voi siirtää opintojen aloittamista tai keskeyttää ne varusmiespalveluksen ajaksi. Lain mukaan työnantaja ei saa irtisanoa virka- tai työsuhdetta palvelus- aikana. Kotiutumisen jälkeen työntekijä on otettava takaisin samaan työhön. Ilmoitus töihinpaluusta on kuitenkin tehtävä hyvissä ajoin. Kela auttaa Kela voi maksaa asevelvolliselle tai hänen omaisilleen sotilasavustusta. Siihen kuuluvat perusavustus jokapäiväiseen toimeentuloon, asumisavustus, erityisavustus muihin menoihin, elatusapu ja opintolainojen korot. Tukea haetaan lomakkeella, jonka voi jättää mihin tahansa Kelan toimistoon. Sotilasavustuksessa ei ole takautuvaa hakuaikaa. Avustusta myönnetään aikaisintaan hakemuskuukauden alusta. Mikäli varusmiehellä tai hänen tukeen oikeutetulla omaisellaan ei ole tuloja, asumismenot korvataan yleensä kokonaan. Varusmiehen on vuokrattava vuokra-asuntonsa viimeistään noin kolme kuukautta ennen palvelusta, jotta hän on oikeutettu tukeen. Tämän jälkeen tukeen tarvitaan perusteltuja syitä. Päivärahat auttavat sotilaallisessa arjessa Varusmiehelle maksetaan päivärahaa palvelusajan mukaan: 1-6 kk: 4, kk: 8, kk: 11,20 Naisille maksetaan lisäksi varusrahaa 0,50e päivältä, sillä varusnaisilla katsotaan olevan menoja, joita varusmiehellä ei ole. Päivärahoilla ei siis olla mitään massipäälliköitä. Tällä rahalla intistä selviää kuitenkin taloudellisestikin. Kun perustarpeet täytetään ilmaiseksi, ovat menot kummasti siviilielämää pienemmät. Lomat lämmittävät Lomat ovat hyvää aikaa hoitaa sosiaalisia suhteita, jonka lisäksi lomien aikana kannattaa hoitaa kiireelliset asiat kuntoon. Normaalien viikonloppuvapaiden lisäksi lomapäiviä voidaan myöntää kolmesta syystä. Palveluksessa edukseen esintyneelle varusmiehelle voidaan myöntää kuntoisuuslomia (KL) enintään 20. Henkilökohtaiset lomat (HL) on tarkoitettu varta vasten siviiliasioiden hoitamiseen. Puoleen vuoteen sisältyy kuusi, yhdeksään kuukauteen 12 ja vuoteen 18 HL-päivää. Henkilökohtaista syylomaa (HSL) myönnetään nimensä mukaisesti henkilökohtaisista syistä. HSL:n perusteena voivat olla esimerkiksi opinnot, taloudelliset asiat tai oikeusasiat. HSL-päiviä ei lasketa palvelusajaksi. Niitä voidaan myöntää enintään 180. Henri Havusela

9 PARISUHDE ARMEIJAN AIKANA Armeijaan lähtö koettelee erityisesti seurustelevia pareja. Intin aikana kotona käydään pääsääntöisesti vain viikonloppuisin, jos silloinkaan. Vähäinen aika tulisi käyttää mahdollisimman tehokkaasti hyväksi. Poika- tai tyttöystävän kanssa vietetty aika on ensisijaisen tärkeää, mutta myös kavereita pitäisi nähdä ja hoitaa kiireellisiä asioita. Jossain välissä kuuluisi myös levätä. Ei todellakaan mikään helppo yhtälö. Suhdetta saattaa rasittaa myös kotona olevan tietämättömyys intin arjesta. Kotona normaalia elämää elävän on vaikea samaistua asioihin, joita intissä oleva varusmies kohtaa. Kotona oleva kumppani voi loukkaantua siitä, että väsynyt ja ärtynyt varusmies ei välttämättä jaksakaan tehdä juuri muuta kuin levätä. Kukkakimput ja suk laarasiat ovat jääneet odotuksista huolimatta kaupan hyllylle. Avoimuus ja pieni suunnittelu ovat omien kokemuksieni mukaan avainasemassa. Niin kuin suhteessa aina, kannattaa tässäkin kohtaa asioista keskustella ja puhua tuntemuksistaan suoraan. Varusmiehen kannattaa kertoa rakkaalleen, jos takana on rankka viikko ja väsymys painaa. Yhteinen ohjelma kannattaa suunnitella sen mukaan ja pitää vaikka rauhallinen leffailta. Varusmiehen kannattaa jakaa aikansa niin, että kumppanin lisäksi aikaa jää myös ystäville ja perheelle. Intin suorit- taminen käy huomattavasti kevyemmin, kun kotona on suhteet kunnossa kaikkien läheisten kanssa. Armeijan aikaisesta seurustelusta voi löytää myönteisiäkin puolia. Se on myös hyvä paikka oppia arvostamaan kotona odottavia läheisiä, joita monesti erehtyy pitämään itsestäänselvyyksinä. Keskellä kylmää ja pimeää metsää voi kotisohva ja seurustelukumppanin seura tuntua äkkiä houkuttelevalta vaihtoehdolta. Parisuhteen ylläpitämisestä ei kuitenkaan kannata turhaan ottaa liikaa paineita. Tilanne vaatii molemmilta osapuolilta joustoa, ymmärrystä ja yhteisiä pelisääntöjä, mutta asiat kyllä hoituvat, kun ne laittaa hoitumaan.

10 Liikuntakerhoja ja muitakin ryhmiä löytyy moneen lähtöön. Liikkumiseen voi keksiä mitä tahansa keinoja ja vapaa-aikana VLK tarjoaa kaikenlaista urheilua salibandysta koripalloon. Jos haluat tehdä täydellisen Frontside ollien, niin ei muuta kuin skeittilauta mukaan ja rullailemaan! 10. Pelittääkö? Intissä pelikonsolien tarjonta on yleensä melko kirjava ja Xbox, PS3 ja Nintendo Wii ovat yleisiä kasarmin vanhoja tuttuja. Voi olla, että myös tämä sieniä hamuava putkimies tulee armeijan aikana tutuksi!

11 Vapaa-aika Pahimmilllaan palvelusaika on peruskoulutuskaudella todella kiireistä ja vapaa-aika on kortilla. Aamujen vähetessä vapaa-aikaa alkaa kuitenkin tulla lisää. Iltavapaat alkavat yleensä klo 17:30 ja päättyvät 21:00. Tekemisen puutetta vapaa-ajalle ei varmasti pääse syntymään. Liikunta ja muut kerhot Yleinen hengailu Sotilaskoti Inttiä mainostetaan Suomen suurimmaksi kuntokouluksi ja myös vapaaajalla mahdollisuudet liikuntaan ovat loistavat. Luonnollisesti oma-aloitteinen liikunta, kuten lenkkeily tai salilla käynti ovat mahdollisia, ja jopa suotavia henkisen ja fyysisen terveyden ylläpidon kannalta. VLK eli varusmiesten liikuntakerho järjestää erilaisia liikuntamahdollisuuksia kuten salibandy- tai koripallokerhoja. VMTK eli Varusmiestoimikunta järjestää myös muunlaista toimintaa vapaa-ajalle. Erilaiset matkat, kuten leffassa tai jääkiekko-ottelussa käynti, ovat täysin toteutettavissa toimikunnan avulla. Jokaisella varusmiehellä on myös oikeus kääntyä VMTK:n puoleen jos häntä esimerkiksi vaivaa jokin palvelukseen tai viihtyvyyteen liittyvä asia. Raskaan päivän jälkeen voi olla paras vaihtoehto alkaa rötväämään, eli pistää pitkäkseen punkalle. On tärkeää, että elimistö pystyy palautumaan ja taistelija on valmis uuteen päivään. Iltavapaiden alkaessa on mahdollista myös käyttää puhelinta tai tietokonetta. Iltavapailla on joskus myös mahdollista poistua kasarmialueelta iltalomille ja vaikka unohtaa koko armeija vähäksi aikaa. Kasarmialueelta poistuminen edellyttää varuskuntavapaata, jota taistelija ansaitsee nohevalla toiminnallaan tai ihan muuten vaan. Rentoutuminen on palveluksen aikana yllättävän tärkeää ja mitä pidemmälle palvelus etenee, sen helpompaa alkaa olla myös vapaa-ajan käyttö. Omista tupakavereista alkaa vähitellen tulla tutumpia ja pian huomaat olevasi tuvassa aivan kuin omassa kodissasi. Sotilaskoti eli tuttavallisemmin Sotku, tarjoaa varusmiehelle kasarmivapailla erilaisia viihdykkeitä kuten television katselua, kuuluisia Sotkun munkkeja, internet-yhteyden ja erilaisia pelejä kuten vaikka biljardipöydän. Sotilaskodissa on yleensä aina rennompi tunnelma kuin muualla kasarmilla, eikä lähimpiä esimiehiä tarvitse yleensä kumarrella Sotkun kahvipöydässä. Sotilaskodin lämpimään tunnelmaan voi myös kutsua vieraita, kuten vanhempia tai ystäviä mahdollisen kotiikävän yllättäessä. Mikäli nälkä yllättää pitkän päivän jälkeen, Sotkusta löydät herkulliset nälänkarkottajat esimerkiksi lihapiirakan tai vaihtoehtoisesti pizzan muodossa. Tuukka Riihinen 11.

12 INTTI OMAN MAUN MUKAAN Vaikka kutsunnat ja sitä myötä tietyt erikoisjoukkohaut olisivat jo kaukana takanapäin, voit vielä vaikuttaa oman varusmiespalveluksesi sisältöön suuresti. Puolustusvoimat tarvitsee motivoituneita, osaavia ja oppimishaluisia varusmiehiä mitä moninaisempiin tehtäviin. Oman kiinnostuksesi mukaisen palveluksen lisäksi saat arvokasta työkokemusta sekä erilaisen ja syvän näkökulman puolustusvoimiin. Valinnanvaraa on, joten kannattaa miettiä vakavasti, olisiko jokin erityistehtävä sopiva juuri sinulle. Alla on vain pieni otanta kaikista erityistehtävistä. Lisätietoa saa esimerkiksi puolustusvoimien www-sivuilta. Muista, että kyse on juuri sinun koulutuksestasi! 12. Lakimieskokelas Lakimieskokelaaksi voi hakeutua, kun ylemmän oikeustieteellisen tutkinnon tai rikos- ja prosessioikeuden aineopinnot suorittanut henkilö valitaan koulutettavaksi reservin upseeriksi. Reserviupseerikurssin jälkeen koulutukseen hyväksytyt koulutetaan sijoitettavaksi sodanajan oikeudellisiin tehtäviin, kuten sodanajan prikaatin oikeusupseeriksi. Lääkintäalan varusmieskoulutus Lääkintäalan varusmieskoulutusta annetaan lääkintämies- ja lääkintäaliupseerikoulutuksen lisäksi varusmieslääkärikurssilla sekä Lääkintäkoulun reserviupseerikurssilla. Lääke-, hammaslääke- ja eläinlääketieteen lisensiaatin tai proviisorin tutkinnon suorittaneet tai sitä varten opiskelevat täyttävät peruskoulutuskaudella lomakkeen kaksi viikkoa kestävän varusmieslääkärikurssin valintoja varten. Varusmieslääkärikurssin jälkeen alkavalle 14 viikon pituiselle lääkintäreserviupseerikurssille komennetaan lääkintäalan reserviupseereiksi sopivat varusmiehet. Varusmieslääkärikurssin tai lääkintä- RUK:n jälkeen kursseilla koulutetut palvelevat siviilissä hankittua koulutustaan vastaavissa tehtävissä esimerkiksi varusmieslääkärinä. Palveluksen päätyttyä sinut sijoitetaan lääkintäalan reserviin. Kirkollinen työ Mikäli olet saanut paikan teologisessa tiedekunnassa tai olet opiskelemassa sosionomiksi tai yhteisöpedagogiksi, voit hakeutua suorittamaan palvelusta varusmiespappina tai varusmiesdiakonina. Sinua koulutetaan jatkuvasti puolustusvoimien kirkolliseen työhön, minkä lisäksi olet tärkeä tekijä palvelustovereidesi hyvinvoinnin turvaamisessa. Tehtävään pätevöittävä kurssi on kaksiosainen, joista ensimmäinen järjestetään jo peruskoulutuskauden lopussa. Lisää tehtävästä voit kysyä esimerkiksi oman joukko-osastosi kirkolliselta työntekijältä. Tietojärjestelmäasentajat Etelä-Suomen Viestipataljoonan valtakunnallisella aliupseerikurssilla Riihimäellä Riihimäellä on mahdollisuus saada tietoliikennealan asentaja-aliupseerin koulutus. Kurssi alkaa heti peruskoulutuskauden jälkeen ja se kestää 16 viikkoa. Loppupalveluksensa valmistuneet alikersantit palvelevat tietoliikennealan ylläpito-, korjaus- ja asennustehtävissä. Jos kurssi kiinnostaa, ilmoita siitä esimiehillesi niin saat heiltä hakulomakkeen. On eduksi, jos sinulla on sähköalan perustutkinto, mutta tutkintojen sijaan tärkeintä on oma kiinnostus. Valinnat kurssille tehdään joukko-osastossasi järjestettävän ammattikoulutasoisen valintakokeen perusteella. Katso lisää netistä: puolustusvoimat.fi varusmiehelle erikoisjoukot ja erityistehtävät Valtteri Taimela

13 VARUSMIESPALVELUS VIESTINNÄN PARISSA Tarjolla on oman alan tehtäviä kaikille viestinnästä kiinnostuneille varusmiehille. Pääesikunnan viestintäosastolla toimii kolme erillistä ryhmää. Ruotuväki-lehti, WWW-ylläpito sekä Combat Camera -tiimi muodostavat toimivan ja tiiviin kokonaisuuden. Oikeaa työkokemusta kertyy puolisen vuotta ja uusia palvelustovereita omien kiinnostuksien parista löytyy takuulla lukuisia. WWW-ylläpito Ylläpitoon haetaan muiden viestintäalan erityistehtävien tapaan jatkossa erillisessä haussa. Varsinaisten ylläpitäjien ohella ryhmään kuuluu graafikkoja sekä verkkotoimittajia. Ylläpitäjien tehtävänä on esimerkiksi huolehtia Puolustusvoimien internetsivujen ajantasaisuudesta ja tarjota teknistä tukea Puolustusvoimien hallintoyksiköiden tiedottajille ja sisällöntuottajille. Verkkotoimittajat työstävät sivuille artikkeleita ja tiedotteita. Graafikoiden työnkuvaan kuuluu painotuotteiden taittamista ja kuvankäsittelyä. Combat Camera Onko sinulla lahjoja videokuvaukseen? Siinä tapauksessa viestintäosaston Combat Camera -tiimi tarvitsee juuri sinua. Combatin työhön kuuluu paljon kuvauskeikkoja laajallakin säteellä. Komennuksia voi hyvinkin tulla aina ulkomaita myöten. Videoiden ja stillkuvien editointikykyä vaaditaan, työkokemus ja harrastuneisuus ovat luonnollisesti eduksi, samoin kuin muissakin erityistehtävissä. Ruotuväki Ruotuväki on normaalisti kahden viikon välein ilmestyvä puolustusvoimien uutislehti. Varusmiespalveluksen voi suorittaa Ruotuväessä toimittajana, valokuvaajana, graafikkona tai levikkisihteerinä. Alikersantti Valtteri Taimela oli tietoinen Ruotuväestä hyvissä ajoin ennen varusmiespalveluksen alkua. Tuttu upseeri oli vinkannut Taimelalle Ruotuväestä ja se oli jäänyt kytemään haminalaisen alitajuntaan. Viestinnän erityistehtäviin haluavat osallistuvat erilliseen valintatilaisuuteen peruskoulutuskauden aikana. Taimelalla valintatilaisuus osui alokasleirin kanssa päällekäin. Kesken peruskoulutuskauden tuli sitten kuitenkin viesti, että valinta osui kohdalle. Alan tausta on eduksi valinnoissa Olen koulutukseltani ylioppilas. Freelancer -pohjalta olen tehnyt vähän juttuja Kymeen Sanomiin. Omaa harrastenuisuutta minulla on tiedottamisen kautta. Tulevaan opiskelupaikkaani kuuluu myös tiiviisti media-ala. Aloitan intin jälkeen Tampereen teknillisessä yliopistossa tietojohtamisen opiskelut. Varusmiespalveluksen suorittaminen Ruotuväessä on ehdottomasti yksi suositeltavimmista vaihtoehdoista. Mikäli vain olet alalle suuntautunut ja kiinnostusta lehtityöntekoon löytyy, hakemusta kannattaa laittaa tulemaan. Moneen kertaan olen miettinyt, että työskentely täällä on kyllä parasta, mitä Puolustusvoimilla on tarjota. Alalla tarvittavat taidot kehittyvät täällä varmasti paljon. Katso lisää netistä: Perttu Räisänen 13.

14 PA(R)H(A)IMPIA MUISTOJA ARMEIJASTA Jokaisella meistä on omat muistomme varusmiesajastamme joko enemmän tai vähemmän kultaisia. Kysyimme viideltä ihmiseltä: mikä on paras/pahin muistosi varusmiespalveluksestasi? Erotu kirjoitustaidoilla Paras kokemukseni armeijasta oli se, kuinka kerralla tapasi useita erilaisia ihmisiä ympäri Suomen. Palvelin Vekaranjärvellä kranaatinheitinkomppaniassa saapumiserässä 2/1986. Alokaskauden jälkeen siirryin kirjuriksi, olin nimittäin ainoa joka osasi kirjoittaa kirjoituskoneella tuolloin. Arto Nyberg toimittaja Kiire lomille Minulla oli Rovaniemellä alokaskaudella niin kiire lomille, että kaaduin bussiin juostessani. Jalkani katkesi ja sain C:n paperit. Isak Tornberg reserviläinen Ammuntaa ja sirkushuveja Olen kätesyydeltäni right vaikka toimin vasemmalta puolelta. Unohdin kirjoittaa lappuun että ammun vasemmalla. 150 metristä ammuin sitten nollat tauluun. Vääpeli kysyi: Kovero, kumpi kätinen olette? Sain ampua 10 patruunan sarjan uudestaan. Sattui osumaan tosi hyvin. Vääpeli totesikin: Teidän paikkanne ei ole armeijassa vaan sirkuksessa: Esko Kovero näyttelijä Luovuuden mekkana yöllinen tykkihalli Ensimmäinen yö on jäänyt mieleen kun ei siinä oikein kukaan saanut nukuttua. Vielä suurempi hämmennys oli aamulla kun jengi oli ihan pihalla. Lisäksi kirjoitin Apulannan ensimmäisen albumin sanoituksia öisin tykkihallissa. Toni Wirtanen artisti Sellutehtaan vieressä Sulkeiset olivat kirjainmellisesti paskaa, koska varuskunnan vieressä sijaitsi sellutehdas ja haju oli myös sen mukainen. Tapani Kiminkinen maalaislääkäri 14.

15 Armeijan sanastoa Attityden avgör Useimmat seuraavista sanoista ja lyhenteistä tulevat alokkaille tutuksi varsin nopeasti. Joka aamu oppii takuulla jotain uutta. Ja täällähän niitä aamuja toden totta piisaa. Huomattu tosiasia on, että osaa inttisanoista rupeaa huomaamattaan käyttämään myös siviilielämän puolella. AAMU Palvelusajan yksikkö, vähenee pikku hiljaa. Banaani Päivystäjän kaulassa oleva laatta. Choco Helpolta kuulostava palvelus, esim. kirjurin pesti. Daltonit Alikersanttien kielletty leikki. Tuvan varusmiesten järjestäytyminen ovelle päät päällekkäin pystysuoraan. Esa-Pekka Esitutkinta-poistumiskielto, hölmöilystä seuraava rangaistusketju. Firma Puolustusvoimien lempinimi. Gines Valtion tarjoama raitis viikonloppu. Gonahtaa Sotilaallisen otteen pettäminen. Hajota Henkisen otteen pettäminen. Häröpallo Epämääräinen muodostelma. Häväri Häviämisilmoitus, kun kadotat tavarasi, teet tälläisen. PIV Pidennetty iltavapaa, keskiyöhön asti kaupungilla. Jäpittää Istua sotilaallisesti. Keijupöly Tuvan lattialla oleva tomu. Kutsutaan usein myös Fifi-koiraksi. KSE Koulutuksen suoma etu, jokainen alokas hajoaa tähän. Lämäri Lääkintämies. Movettaa Leiriaamuna alkava mystinen sairaus joka päättyy pian leirin loputtua. Nakittaa Käskeä turhaan tehtävään. Noheva Nopeasti heti valmis. Varusmies jolta luonnistuu kaikki. Pinkka Päiväpeitteen yöllinen, sotilaallinen olemus. Reservin aurinko Alkaa lämmittää, kun aamuja on alle 50 jäljellä. Sorsa Huonossa maineessa oleva kalastajan hattu. Spade Sotilaskeittäjä. Särmä Täydellisen suorituksen lopputulos, ei moitteen varaa edes kokelaiden silmissä. Myös varusmies voi olla särmä mikäli hän on tilanteessa virheetön. Uniform Mike Uusiks meni! Det är skäl att förbereda sig ordentligt inför beväringstjänsten, för livet kommer att förändras en hel del. Ditt civila liv hamnar onekligen i bakgrunden under sex, nio eller tolv månaders tid. Trotts att du är förberedd tjänstgöringen säkert att vara full av överraskande händelser. Försvarsmakten är en egen värld som man inte helt kan första förarn man själv upplever den. Hur ska man klara sig i det civila? Det blir betydligt svårare för dig att sköta ärenden utanför det militära då du tillbringar dagarna på garnisonsområdet, isolerad från omvärlden. Till exempel frågor som rör arbete och studier lönar det sig därför att försöka sköta före beväringstjänsten. Utbildningsprogrammet är intensivt i synnerhet i början, och du har inte heller möjlighet att åka hem varje veckoslut. De ekonomiska frågorna är en av de saker som många beväringar oroar sig mest för. Då man inte kan jobba, sjunker mångas inkomster avsevärt. Det militär och bostadsunderstöd som Folkpensionsanstalten beviljar tryggar dock många beväringars ekonomi, då man till exempel inte behöver bekymra sig för hyran. Du kan drabbas av hemlängtan Kontakten med vänner och familj begränsar sig i det militära i allmänhet till telefonsamtal kvällstid. I synnerhet för de rekryter som ät vana vid att dagligen träffa sin maka, make eller sambo eller sin flick- eller pojkvän kan situationen kännas svår åtminstone tills en början. Om du drabbas av hemlängtan är det dock bra att komma ihåg att beväringstjänsten tar endast en viss tid och att det i allmänhet inte är alltför långt till följande permission Tiden i det militära innebär heller inte ett slut på det sociala livet, utan bara att det förändras. Du lär känna dina stugkamrater och många får vänner för livet under tjänstgöringen. Det lönar sig att åtminstone försöka komma överens med alla, för det underlättar samvaron betydligt då man hela tiden är tillsammans. Samtidigt uppväger de nya kompisarna det att du inte träffar dina gamla bekanta lika ofta. Det känns alltid svårast i början Under grundutbildningsperioden lär sig rekryterna grundläggande militära färdigheter och soldatens uppträdande, och fritiden är till en början mycket knapp. Det känns ofta tyngst i början och de två första veckorna upplevs som de längsta. Du vänjer dig dock även vid vardagen i det militära. Det är skäl att utnyttja beväringstjänsten maximalt, för du har många oförglömliga upplevelser framför dig. En fördomsfri attityd är ett av beväringens mest effektiva vapen. 15.

16 VARUSMIES- PALVELUS VIESTINTÄALAN TEHTÄVISSÄ ANTAA VAHVAT EVÄÄT MENESTYÄ MEDIA-ALALLA Olit sitten alan vahva ammattilainen tai vasta alalle pyrkivä, nyt sinulla on mahdollisuus palvella maatasi niin kuin parhaiten taidat. Esimerkiksi Ruotuväki tarjoaa katsahduksen uutistoimituksen vauhdikkaaseen arkeen näköalapaikalta. Ruotuväki hakee palvelukseensa varusmiehiä ympäri maata. Olit sitten visiota omaava graafikko, sanavalmis journalistin alku tai valokuvauksen ihmeelliseen maailmaan tutustunut kuvaaja, on Ruotuväki sinua varten. Katso 16. lisätietoja &

SISÄLTÖ. Palveluskaudet. Miehistöön vai johtajaksi? Siisteys ja terveys. Vapaa-aika: lupa ottaa rennosti. Hyödynnä erityisosaamisesi

SISÄLTÖ. Palveluskaudet. Miehistöön vai johtajaksi? Siisteys ja terveys. Vapaa-aika: lupa ottaa rennosti. Hyödynnä erityisosaamisesi SISÄLTÖ 4 6 7 10 12 12 Palveluskaudet Palvelusaikasi koostuu kolmesta eri vaiheesta. Lue miten P-, E- ja J-kausi eroavat toisistaan. Miehistöön vai johtajaksi? Puolustusvoimat tarjoaa laadukasta johtajakoulutusta.

Lisätiedot

Alokas ei ole sotilasarvo. Se

Alokas ei ole sotilasarvo. Se I/15 Varusmiespalvelus - sama mutta ainutlaatuinen Tuottaja Sanna Närä, kers Vastaava päätoimittaja Mikko Ilkko Kannen kuva Olli Viljamaa, upskok Eetu Lehmusvaara, kjääk Ulkoasu ja taitto Eetu Lehmusvaara,

Lisätiedot

LENNOSTON KOMENTAJAN TERVEHDYS 3

LENNOSTON KOMENTAJAN TERVEHDYS 3 1/2013 SISÄLLYSLUETTELO 2 Sisällysluettelo 2 Satakunnan lennoston komentajan tervehdys 3 Tukikohtakomppanian päällikön tervehdys 4 Ilmavoimien esittely 5 Sosiaalikuraattorin tervehdys 6 Sotilaspastorin

Lisätiedot

Kuulostaa varmasti kliseiseltä

Kuulostaa varmasti kliseiseltä Kutsuntaliite 2013 Tuottajan tervehdys Ota kaikki hyöty irti intistä Kuulostaa varmasti kliseiseltä sanoa, mutta kutsuntoihin ja varusmiespalvelukseen ylipäänsä kannattaa suhtautua mahdollisuutena ja haasteena

Lisätiedot

Alokastiedotteesta löytyy sähköinen versio osoitteesta www.bit.ly/psprvarusmieheksi

Alokastiedotteesta löytyy sähköinen versio osoitteesta www.bit.ly/psprvarusmieheksi Alokastiedote 1/15 2 A l o k a s t i e d o t e 1 / 2 0 1 5 Sisällysluettelo Panssariprikaatin komentajan tervehdys...3 PSPR:n arvot...4 VMTK Varusmiehen asialla...5 Varusmiestoimikunta VMTK...6 Ohjeita

Lisätiedot

Opas saapumiserän 1/2015 varusmiehelle

Opas saapumiserän 1/2015 varusmiehelle Rannikkoprikaati Opas saapumiserän 1/2015 varusmiehelle Jos et kykene aloittamaan palvelusta terveydellisistä tai muista syistä, ole yhteydessä omaan aluetoimistoosi Muista vastata ennakkokyselyyn (katso

Lisätiedot

Ilmavoimien Teknillinen Koulu ALOKASOPAS

Ilmavoimien Teknillinen Koulu ALOKASOPAS Ilmavoimien Teknillinen Koulu ALOKASOPAS 2013 KOULUN JOHTAJAN TERVEHDYS Alokkaat, Tervetuloa suorittamaan varusmiespalvelusta Ilmavoimien Teknilliseen Kouluun. Olonne on nyt palveluksen alkaessa varmasti

Lisätiedot

Alokastiedote tuleville Porilaisille

Alokastiedote tuleville Porilaisille Porin Prikaati Alokastiedote tuleville Porilaisille 2/11-saapumiserän sotilasvala ja omaistenpäivä pidetään Alastaron moottoriradalla 26. elokuuta 2011. Omaisten vierailuviikonloppu 16. tai 17.7. katso

Lisätiedot

2 ALOKASTIEDOTE 1/2014

2 ALOKASTIEDOTE 1/2014 Alokastiedote 1/14 2 ALOKASTIEDOTE 1/2014 SISÄLLYSLUETTELO Panssariprikaatin komentajan tervehdys... 3 PsPr:n arvot... 4 VMTK Varusmiesten asialla... 5 Varusmiestoimikunta - VMTK... 6 Ohjeita palveluksen

Lisätiedot

2 Alokastiedote 2/2013

2 Alokastiedote 2/2013 Alokastiedote 2/13 2 Alokastiedote 2/2013 Sisällysluettelo Panssariprikaatin komentajan tervehdys... 3 PsPr:n arvot... 4 VMTK Varusmiesten asialla... 5 Varusmiestoimikunta - VMTK... 6 Ohjeita palveluksen

Lisätiedot

Panssariprikaatin komentajan tervehdys

Panssariprikaatin komentajan tervehdys Alokastiedote 2/12 2 A L O K A S T I E D O T E 2 / 2 0 1 2 SISÄLLYSLUETTELO Panssariprikaatin komentajan tervehdys... 3 PsPr:n arvot... 4 VMTK Varusmiesten asialla... 5 Varusmiestoimikunta - VMTK... 6

Lisätiedot

Alokastiedote tuleville Porilaisille

Alokastiedote tuleville Porilaisille Porin prikaati Alokastiedote tuleville Porilaisille 2/15 -saapumiserän sotilasvala pidetään Porissa 21. elokuuta. Tervetuloa seuraamaan! Puolustuvoimat www.puolustusvoimat.fi/porinprikaati 1 Porin prikaati

Lisätiedot

Alokasinfo 2/12. HUOM! Palauta ennakkokysely postimerkillä. kirjekuoressa pe 15.6. mennessä.

Alokasinfo 2/12. HUOM! Palauta ennakkokysely postimerkillä. kirjekuoressa pe 15.6. mennessä. Alokasinfo 2/12 HUOM! Palauta ennakkokysely postimerkillä varustetussa kirjekuoressa pe 15.6. mennessä. 1 Tämä Alokasinfo löytyy myös: www.puolustusvoimat.fi/tykpr Nettisivuillamme lisätietoja palveluksesta.

Lisätiedot

Varusmies. Opas varusmiespalvelukseen valmistautuvalle

Varusmies. Opas varusmiespalvelukseen valmistautuvalle Varusmies 2011 Opas varusmiespalvelukseen valmistautuvalle 3 ISBN 978-951-25-2151-7 Edita Prima Oy, Helsinki 2010 4 Varusmies 2011 Ilman ennakkoluuloja palvelukseen... 6 Tuleva varusmies... 10 Suomen turvallisuus

Lisätiedot

Varusmies 2010. Opas varusmiespalvelukseen valmistautuvalle

Varusmies 2010. Opas varusmiespalvelukseen valmistautuvalle Varusmies 2010 Opas varusmiespalvelukseen valmistautuvalle 2 Varusmies 2010 Opas varusmiespalvelukseen valmistautuvalle 3 ISBN 978-951-25-2064-0 Edita Prima Oy, Helsinki 2010 4 Varusmies 2010 Ilman ennakkoluuloja

Lisätiedot

Tärkeitä yhteystietoja Alokkaan opas löytyy myös internet-sivuiltamme: www.puolustusvoimat.fi/ilmavoimat/joukko-osastot/ilmasotakoulu

Tärkeitä yhteystietoja Alokkaan opas löytyy myös internet-sivuiltamme: www.puolustusvoimat.fi/ilmavoimat/joukko-osastot/ilmasotakoulu Sisällys Tärkeitä yhteystietoja 2 Miten löydän Ilmasotakouluun? 3 Varuskunta-alueen kartat 4 Mitä mukaan? 5 Tietoa kotiväelle 6 Tärkeitä tapahtumia 7 Arjen asioita 8-13 Tärkeitä yhteystietoja Alokkaan

Lisätiedot

Sisällys. Tärkeitä yhteystietoja Alokkaan opas löytyy myös internet-sivuiltamme: www.puolustusvoimat.fi/ilmavoimat/joukko-osastot/ilmasotakoulu

Sisällys. Tärkeitä yhteystietoja Alokkaan opas löytyy myös internet-sivuiltamme: www.puolustusvoimat.fi/ilmavoimat/joukko-osastot/ilmasotakoulu Alokkaan opas Sisällys Tärkeitä yhteystietoja 2 Miten löydän Ilmasotakouluun? 3 Varuskunta-alueen kartat 4 Mitä mukaan? 5 Tietoa kotiväelle 6 Tärkeitä tapahtumia 7 Arjen asioita 8-13 Tärkeitä yhteystietoja

Lisätiedot

Varusmies 2013. Opas varusmiespalvelukseen valmistautuvalle

Varusmies 2013. Opas varusmiespalvelukseen valmistautuvalle Varusmies 2013 Opas varusmiespalvelukseen valmistautuvalle Varusmies 2013 Opas varusmiespalvelukseen valmistautuvalle Varusmies 2013 on hyvä tietolähde Tutustu tähän kirjaseen huolellisesti ennen kutsuntoja.

Lisätiedot

Varusmies 2014 Opas varusmiespalvelukseen valmistautuvalle

Varusmies 2014 Opas varusmiespalvelukseen valmistautuvalle Varusmies 2014 Opas varusmiespalvelukseen valmistautuvalle Varusmies 2014 Opas varusmiespalvelukseen valmistautuvalle Varusmies 2014 on hyvä tietolähde Tutustu tähän kirjaseen huolellisesti ennen kutsuntoja.

Lisätiedot

Varusmies 2012 Opas varusmiespalvelukseen valmistautuvalle

Varusmies 2012 Opas varusmiespalvelukseen valmistautuvalle Varusmies 2012 Opas varusmiespalvelukseen valmistautuvalle Varusmies 2012 Opas varusmiespalvelukseen valmistautuvalle Varusmies 2012 on hyvä tietolähde Tutustu tähän kirjaseen huolellisesti ennen kutsuntoja.

Lisätiedot

Varusmies 2015. Opas varusmiespalvelukseen valmistautuvalle. Varusmies -kirjanen on hyvä tietolähde

Varusmies 2015. Opas varusmiespalvelukseen valmistautuvalle. Varusmies -kirjanen on hyvä tietolähde Varusmies 2015 Opas varusmiespalvelukseen valmistautuvalle Varusmies -kirjanen on hyvä tietolähde Tutustu tähän kirjaseen huolellisesti ennen kutsuntoja. Tutustu myös puolustusvoimien nettisivuihin osoitteessa

Lisätiedot

SISÄLTÖ På Svenska In English

SISÄLTÖ På Svenska In English SISÄLTÖ Komentajan Tervehdys s.2 Pääkaupunkiseudun erikoisjoukko s.3 Varusmiestoimikunta s.50 På Svenska Rykmentin perinteet s.4 VLK -info s.51 Kommendörens hälsning s.82 Organisaatio s.6 Kilta s.52 Huvudstadsregionens

Lisätiedot

VEKAFONI. KarPr VMTK:n lehti Alokasnumero Heinäkuussa 2009. Julkaisija: Karjalan Prikaatin Varusmiestoimikunta. Päätoimittaja: Alik Lempinen Kai

VEKAFONI. KarPr VMTK:n lehti Alokasnumero Heinäkuussa 2009. Julkaisija: Karjalan Prikaatin Varusmiestoimikunta. Päätoimittaja: Alik Lempinen Kai ALOKASFONI ii/09 VEKAFONI KarPr VMTK:n lehti Alokasnumero Heinäkuussa 2009 Julkaisija: Karjalan Prikaatin Varusmiestoimikunta Päätoimittaja: Alik Lempinen Kai Toimitussihteeri: Alik Rinborg Mika Taitto

Lisätiedot

Tervehdykset. Kilta. Opiskelu ja Eläminen. Teekkarius. Muuta. Toimitus, taitto ja virheet: Anton Hult

Tervehdykset. Kilta. Opiskelu ja Eläminen. Teekkarius. Muuta. Toimitus, taitto ja virheet: Anton Hult Tervehdykset Fuksikapteeni 3 Killan puheenjohtaja 4 Dekaani 5 ELECaverit 7 Fuksimajuri 8 Phuxivator 10 Kilta Killan historiaa 12 Hallitus ja toimikunnat 14 Oltermannin tervehdys 18 Kiltakummin terveiset

Lisätiedot

FUKSIOPAS KONEINSINÖÖRIKILTA

FUKSIOPAS KONEINSINÖÖRIKILTA FUKSIOPAS KONEINSINÖÖRIKILTA 2014 FUKSIKAPTEENIN TERVEHDYS SISÄLLYSLUETTELO Pidät juuri käsissäsi Koneinsinöörikillan fuksiopasta vuodelle 2014, mikä tarkoittaa sitä, että sinut on noin 150 muun ohella

Lisätiedot

Valmiina työelämään. MILjazz-kiertue käynnistyy taas. Tivolien. Suomalainen. Veri virtaa

Valmiina työelämään. MILjazz-kiertue käynnistyy taas. Tivolien. Suomalainen. Veri virtaa Ruotuväki, PL 25, 00131 HKI MP2 Itella Oyj MILjazz-kiertue käynnistyy taas Samalla juhlistetaan 50-vuotiasta Ruotuväki-lehteä uutiset, sivu 5 50. vuosikerta n:o 11 (1100) 31.5.2012 verkossa > www.ruotuvaki.fi

Lisätiedot

Kokemuksia, kontakteja ja kannustavia haasteita

Kokemuksia, kontakteja ja kannustavia haasteita Kokemuksia, kontakteja ja kannustavia haasteita Raportti kyselystä uusille opiskelijoille 2013 Nyyti ry Sisäl tö Johdanto... 1 1 Tulokset... 2 1.1 Vastaajien taustatietoja... 2 1.2 Uusi asuinpaikka ja

Lisätiedot

PÖRSSI KURSSI. Fuksiaiset, ikimuistoinen tapahtuma. Yhteisvalintajärjestelmä mietityttää dekaania sekä opiskelijoita

PÖRSSI KURSSI. Fuksiaiset, ikimuistoinen tapahtuma. Yhteisvalintajärjestelmä mietityttää dekaania sekä opiskelijoita PÖRSSI Nro 4. 1.11.2006. 39. vsk. www.porssiry.fi KURSSI Fuksiaiset, ikimuistoinen tapahtuma. Yhteisvalintajärjestelmä mietityttää dekaania sekä opiskelijoita -- Pääkirjoitus Valintoja Kauneusleikkauksia

Lisätiedot

Sisällys. Johdanto. Case: Tiina Piipponen. Case: Anu Ojaranta Tehtävä: Paikoillaan! Valmiina? Nyt! Tutkintojen tunnustaminen

Sisällys. Johdanto. Case: Tiina Piipponen. Case: Anu Ojaranta Tehtävä: Paikoillaan! Valmiina? Nyt! Tutkintojen tunnustaminen Suuntana maailma Sisällys Johdanto Valmiina lähtöön? Millä eväin maailmalle? Ilmari lähtee vapaaehtoistyöhön Sofia lähtee harjoitteluun Tehtävä: Kansainvälisyys ja minä Kaisla lähtee opiskelemaan Marko

Lisätiedot

Prodekon 2011 fuksiopas

Prodekon 2011 fuksiopas n 2011 fuksiopas Fuksikapteenin tervehdys Heipähei fuksi! Ilmoitathan minulle aloitatko opintosi nyt vai myöhemmin. Kerro myös osallistutko 13.8 Varaslähtöön. Minuun voi ja saaa ottaa aina muutenkin yhteyttä,

Lisätiedot