ALOKASLIITE 2/12 SAAPUMISERÄ

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ALOKASLIITE 2/12 SAAPUMISERÄ 2012-2013 WWW.RUOTUVAKI.FI"

Transkriptio

1 ALOKASLIITE 2/12 SAAPUMISERÄ

2 SISÄLTÖ TEAM P-kausi... 4 Miten kaikki alkaa? Mitä opetellaan? Onko paljon leirejä? Ole asioista selvillä heti alkuvaiheessa ja valaistu Peruskoulutuskauden käytännöistä. Tuottaja Kaartinjääkäri Henri Havusela Ulkoasu & taitto Kaartinjääkäri Christian Anttonen Valokuvaaja Kaartinjääkäri Apirat Nomnavi Kaartinjääkäri Henri Juvonen Toimittajat Kaartinjääkäri Tuukka Määttänen Kaartinjääkäri Tuukka Riihinen Kaartinjääkäri Ronni Läpinen Alikersantti Valtteri Taimela Vastaava päätoimittaja Mikko Ilkko Painopaikka Pirkanmaan lehtipaino Oy ETUKANSI Malli: Milla Leskinen Kuvaaja: Henri Juvonen Grafiikka: Christian Anttonen TAKAKANSI Malli: Leijo Jäppinen Kuvaaja: Apirat Nomnavi Grafiikka: Christian Anttonen Palveluskaudet... 5 Mikä ihmeen E-kausi? Ja mitä se J tarkoittaa? Miten koulutus muuttuu ja mihin sitä joutuu? Johtajakoulutus... 6 Puolustusvoimat tarjoaa laadukasta johtajakoulutusta. Onko se juuri sinun juttusi? Siviiliasiat kuntoon... 8 Ennen palveluksen aloittamista on tärkeää laittaa kotiasiat kuntoon. Hoidettavia asioita saattaa olla paljon, joten huomioi ne ajoissa. Vapaa-aika intissä...11 Kaikesta kiireestä huolimatta varusmiehellä on edessään myös vapaa-aikaa kulutettavanaan. Erityistehtävät Puolustusvoimat tarvitsee monenlaisia erityisosaajia. Selvitä, olisiko jokin erityistehtävä juuri sinua varten! Pa(r)h(a)immat armeijamuistot Mitä Salkkari-Ismo koki intissä? Kuka kärsi paskanhajuisista sulkeisista?

3 HYPPY TUNTEMATTOMAAN Heinäkuussa elämässäsi alkaa vaihe, johon sinun on vaikea valmistautua etukäteen. Olin itse vuosi sitten samassa tilanteessa, kun leppoisa kesän vietto vaihtui armeijan arkeen. Alussa kaikki on uutta ja monissa asioissa riittää opettelemista. Lisäksi armeijan käytännöt ja pelisäännöt ovat jotain sellaista, mitä et tule muualla kokemaan. Edessäsi on ensin kahdeksan viikon mittainen alokaskausi, jonka aikana totuttaudut muun muassa armeijan rytmiin, kasarmikuriin ja opit ajoittain jopa kädestä pitäen sotilaan perustaitoja. Edellä mainitut asiat ovat vain murto-osa siitä, mitä tulet peruskoulutuskaudella näkemään ja oppimaan. Älä kuitenkaan kasaa itsellesi liian suuria paineita. Vaikka tottuminen uuteen ympäristöön vie aikansa, ei sinulta vaadita osaamista ennen kuin asiat on sinulle ja palvelustovereillesi opetettu. On myös hyvä pitää mielessä, että varuskuntasi henkilökunta on vastuussa sinusta, ja heidät on koulutettu pitämään huolta hyvinvoinnistasi. Armeijasta pääsee myös usein lomille, mikä keventää henkistä taakkaa. Itse olen pystynyt ilman suurempia ponnisteluja pitämään yhteyttä niin siviilissä odottaviin ystäviini kuin myös tyttöystäväänkin. Intissäkään et tule jäämään yksin. Itselleni armeijan parasta antia ovat ehdottomasti olleet palvelustoverini. Aluksi et välttämättä tunne tuvastasi ketään, mutta näistä samoista henkilöistä saatat saada itsellesi elinikäisiä ystäviä. Armeija on hyvin pitkälle tiimityötä, jossa sinun asenteesi on joukkueen asenne. Kohtaa siis uusi askel elämässäsi avoimin mielin leuka pystyssä. Intistä selviää parhaiten pitämällä pienen pilkkeen silmäkulmassa. Niin kauan kuin huumoria riittää, ei henkistä hajoamistakaan tapahdu. Negatiivisuus leviää porukassa helposti, mutta hyvin asennoitunut ja toisistaan huolta pitävä porukka pärjää pitkälle, eivätkä aamutkaan tunnu raskailta. Tämän alokasliitteen tarkoitus on antaa sinulle tietoa armeijan arjesta riippumatta siitä, miten olet ajatellut varusmiespalveluksesi suorittaa. Pyrimme kertomaan yksityiskohtaisemmin armeijan jokapäiväisestä arjesta, minkä lisäksi haluamme helpottaa palvelustasi käytännön vinkkien avulla. Toivottavasti pystymme auttamaan sinua uuden elämänvaiheen kynnyksellä. Henri Havusela Tuottaja 3.

4 PALVELUKSESSAKIN NOUDA- TETAAN LUKUJÄRJESTYSTÄ 4. Palvelusaikasi tulee koostumaan kolmesta erilaisesta vaiheesta: P-, E- ja J-kaudesta. Karkeasti sanottuna P-kausi tarkoittaa alkeiden ja perusteiden opettelua. E-kausi puolestaan syventää jo opittuja asioita ja taitoja sekä sukeltaa kohti haasteellisempaa koulutusta. Kaikki tämä huipentuu J-kauteen, jolloin jokaisesta varusmiehestä tulee oman alansa konkareita. Riippuen palvelustehtävästäsi, kaudet voivat poiketa toisistaan niin sisällöllisesti kuin ajallisestikin. Peruskoulutuskausi (P-kausi): Peruskoulutuskaudella opetellaan nimensä mukaisesti armeijan perustaidot. P-kausi kestää ensimmäiset kahdeksan palvelusviikkoa ja päättyy yleensä valatilaisuuteen, jossa alokkaat nimitetään sotamiehiksi (tarkempi nimitys riippuu palveluspaikasta). P-kaudella lähdetään liikkeelle aivan alkeista. Päivärytmissä, pukeutumiskoodissa, sotilaallisessa käytöksessä ja arvomerkeissä on jo monelle rutkasti opeteltavaa. Kun alkeet ovat hallussa, siirrytään opiskelemaan sotilaan perustaitoja. P-kaudella monet tunnit vietetään vielä luokkahuoneissa ja auditorioissa, ja teoriaa on paljon. Aseenkäytön teorian ja erilaisten taistelutermien lisäksi P-kauteen kuuluu muun muassa varuskunnan komentajan, sotilaspastorin ja kuraattorin oppitunnit. Kun teoriat on upotettu kalloon, siirrytään toiminnallisempaan puoleen. Ensimmäiset ampumaharjoitukset ovat yleensä P-kauden odotetuimpia tapauksia, vaikkei sitten osuisikaan edes ladonoveen viiden metrin etäisyydeltä. Marssiharjoitukset eivät ole niinkään odotettuja kuin pelättyjä, mutta silti välttämätön paha. Se mikä aloitetaan viiden kilometrin kävelylenkkinä, voi hyvällä onnella päättyä 70 kilometrin barettimarssina. Epäilemättä yksi P-kauden ikimuistoisimmista tapauksista on alokasleiri. Siellä alokkaat pääsevät tutustumaan niin teltanpystytykseen ja kamiinaan kuin poteronkaivuuseen ja pakkiruokailuun.

5 P-kausi on monille rankka ja jo pelkkä armeijan tapoihin ja tyyliin totuttelu vie paljon aikaa. Ohjelma on tiivis ja ohjattu eikä vapaa-aikaa myönnetä yhtään ylimääräistä. P-kausi kuitenkin opettaa varusmiehille sotilaan perustaidot ja antaa heille valmiuden jatkaa E- ja J-kausille, jolloin tahti rauhoittuu ja kukin pääsee opettelemaan oman linjansa erikoistaitoja. Erikoiskoulutuskausi (E-kausi): Kahdeksan viikon peruskoulutuskauden jälkeen kaikkien varusmiesten palvelusaika ja -paikka on selvillä. Osa jatkaa aliupseerikouluun, osa kuljettajakoulutukseen, mutta suurin osa koulutetaan oman aselajin sodan ajan tehtäviin: pioneerit perehtyvät räjäyttelyyn, viestimiehet syventyvät viestilaitteiden käyttöön, tykkimiehet tutustuvat isoihin aseisiin ja niin edelleen. Peruskoulutuskauden tupasi muuttuu Erikoiskoulutuskaudella, ja inttikavereiden joukkoon tulee luultavasti uusia naamoja. Tässä joukossa vietät lähestulkoon koko loppupalvelusaikasi. Erikoiskoulutuskausi kestää useimmilla varusmiehillä yhdeksän viikkoa, mutta poikkeuksiakin löytyy: esimerkiksi kuljettajien E-kausi on pidempi. Erikoiskoulutuskauden aikana jokainen saa valmiudet toimia koulutushaaransa mukaisissa tehtävissä ryhmä ja joukkueen osana. E-kauden edetessä koulutus muuttuu paikoin rankaksi ja vaativaksi, mutta myös monipuoliseksi ja luultavasti myös kiinnostavammaksi kuin P-kaudella opitut sotilaan perustaidot. Joukkokoulutuskausi (J-kausi): Yhdeksän viikon pituinen joukkokoulutuskausi on 180 ja 362 vuorokautta palvelevien varusmiesten sotilasuran huipentuma: sodan ajan tehtäviin vaadittava sotilaallinen taito hiotaan timantinteräväksi. Tälle ajalle sijoittuvat suurimmat maasto- ja ampumarataharjoitukset sekä myyttinen loppusota. Loppusodassa sotatilanne simuloidaan mahdollisimman todenmukaisesti. Muun muassa sodanajan kokoonpano on liki sama kuin loppusodan joukkosi. Kesto vaihtelee muutamasta vuorokaudesta mahdollisesti jopa yli kymmeneen päivään. Loppusota on monien inttitarinoiden alku ja juuri, josta varmasti riittää kerrottavaa moniksi vuosiksi eteenpäin. J-kauden viimeinen viikko vietetään kuitenkin rentoutuen ja reserviin siirtymiseen valmistuen. Herättiin, kun lähivartiomies tuli huutamaan, että tankki vyöryy meitä päin. Kahdessa minuutissa puettiin päälle, purettiin teltta ja lähdettiin Defender-jeepeillä nopeasti karkuun Ronni Läpinen & Tuukka Määttänen 5.

6 JOHTAJAKOULUTUS MINUA VARTEN? Armeijan johtajakoulutus jakaa mielipiteitä. Toiset sanovat sen olevan edelleen Suomen paras johtajakoulu, toiset taas näkevät tämän hehkutuksen liioiteltuna. Fakta on kuitenkin se, että aliupseeri- ja etenkin reserviupseerikursseja arvostetaan työelämässä. 6.

7 Kannattaako sitten kokonaista vuotta uhrata johtajakoulutuksen vuoksi? Niin kuin muissakin intin hommissa, suosittelisin suhtautumaan johtajakoulutukseen avoimesti ilman ennakkoluuloja. Tulet varmasti kuulemaan jo ennen palveluksemuiden kokemuksia ja erilaisia mielipiteitä johtajakoulutuksesta. Tietoa on hyvä kerätä etukäteen, mutta suhtautumisesi johtajakoulutusta kohtaan voi muuttua peruskoulutuskauden aikana. Muistan omasta joukkueestani kavereita, jotka olivat intin ensimmäisinä päivinä täysin varmoja siitä, että aikovat suorittaa palveluksensa kuudessa kuukaudessa ilman vaihtoehtoja. Osalla kuitenkin vaihtuivat mielipiteet ja he hakivatkin aliupseerikouluun, josta jotkut päätyivät vielä reserviupseerikurssille. Eivätkä he katuneet päätöstään. Mielipiteelläsi on merkitystä Vedän peruskoulutuskauden mahdollisimman huonosti, etten vahingossakaan joudu vuoden hommiin. Näitä kommentteja kuulee aina saapumiserästä riippumatta. Näin toimimalla teet kuitenkin vain hallaa itsellesi, etkä edes todellisuudessa hyödy siitä mitenkään. Päinvastoin, peruskoulutuskaudella kerätään pisteitä eri suorituksista. Mitä enemmän sinulla on pisteitä, sitä paremmin pystyt vaikuttamaan omaan jatkokoulutuspaikkaasi. Sinulta tullaan kysymään useampaan otteeseen halukkuuttasi johtajakoulutukseen. Jos kerrot suoraan haluavasi muihin tehtäviin, sinua tuskin tullaan valitsemaan AUK:iin. On myös henkilöitä, joilla on kova halu johtajakoulutukseen, mutta syystä tai toisesta he pelkäävät, etteivät rahkeet riitä aliupseerikouluun. Peruskoulutuskaudella riittää, että osoitat hyvää ja motivoitunutta asennetta, jonka avulla kouluttajasi näkevät sinussa potentiaalia. Ole siis aktiivinen ja hoida hommasi tunnollisesti, niin varmasti pääset tavoitteeseen. Käytännön johtamista Puolustusvoimien johtajakoulutuksessa käytetään syväjohtamisen mallia, jossa pyritään siihen, että johtaja pystyy koko ajan kehittämään itseään. Kun johdetaan toista ihmistä, päästään tuloksiin parhaiten käytännön harjoitusten kautta. Aliupseerikurssilla on jonkin verran oppitunteja, joissa johtamista opetetaan teoriassa, mutta kaikki tunneilla käydyt asiat pyritään tuomaan myös käytännön tasolle. Oppilaskaudella tulevat johtajat pääsevät myös harjoittelemaan vertaisjohtamista. Porukasta valitaan vuorotellen oppilasjohtajia, jotka vetävät porukkaa aivan kuin olisivat ryhmänjohtajia. Teoriakokeilla on kuitenkin merkitystä. RUK:iin päätyvät usein henkilöt, jotka ovat osoittaneet osaamista myös teoriakokeissa. RUK:ssa teoriaa on enemmän kuin aliupseerikurssilla, mikä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sinne tarvittaisiin kuuden laudaturin papereita. Ylioppilaspapereista on hyötyä, mutta RUK:in pystyy suorittamaan myös pelkällä ammatillisella koulutuksella. Reserviupseerikurssille valikoituu alle kymmenesosa saapumiserästä, joten kaikki halukkaat eivät tule sinne pääsemään. Ota itsestäsi kaikki irti Oma suositukseni on ottaa inttiajasta kaikki hyöty irti. Ihmisillä on varmasti hyviä syitä suorittaa palvelus mahdollisimman nopeassa ajassa, mutta jos kotiin ei ole kiire, tarjoaa intin johtajakoulutus varmasti kokemuksia, joita et muualta saa. Kyse on kuitenkin vain muutamasta kuukaudesta, etkä joudu vanhemmalla iällä katumaan avarakatseisuuden puutetta. Johtajakoulutus on myös hyvä tilaisuus kehittyä ryhmänvetäjänä. Saat hyvän koulutuksen, jonka jälkeen saat johdettavaksi kymmeniä alaisia, joille opetat jo itse oppimasi asiat. Tämän lisäksi saat varmasti johtajakoulutuksen kautta hyviä ystäviä, joiden kanssa tulet jakamaan uudet kokemukset. Henri Havusela

8 PIDÄ HUOLTA TUKIJOUKKUEESTASI Ennen palveluksen aloittamista on tärkeää huolehtia siviilipuolen asiat sellaiseen kuntoon, että pystyy suorittamaan intin ilman turhaa stressiä. Kasarmilta käsin tiettyjen asioiden hoitaminen on vaikeaa, ja se häiritsee intin suorittamista. 8. Astuminen armeijan harmaisiin on suuri elämänmuutos kenelle tahansa. Mietittäviä asioita on sen verran, että osa siviiliasioiden hoitamisesta jää usein taka-alalle. Asiat kuitenkin kannattaa hoitaa mahdollisimman hyvälle mallille, jotta ei menetä yöunia intissä kotiasioiden miettimiseen. Kannattaa muistaa aina, ettet ole ikinä ongelmien kanssa yksin. Jokaisesta varuskunnasta löytyy sosiaalikuraattori sekä varusmiespappi, joiden puoleen voi kääntyä asioissa, jotka tuntuvat hankalilta. Eli avautuakin saa! Sosiaalikuraattorit voivat auttaa akuuttien ongelmien, kuten opiskelujen sekä raha- ja vuokra-asioiden kanssa. Sosiaalikuraattori toimii yhteyshenkilönä siviilimaailman ja varusmiespalveluksen välillä. Älä jää laiskuuttasi tyhjän päälle Yksi tärkeimmistä asioista on hoitaa opiskelu- ja työasiat kuntoon. Mikäli on tullut valituksi ennen varusmiespalvelusta johonkin oppilaitokseen, pystyy opiskelun todennäköisesti aloittamaan vasta kotiuduttua. Kannattaa tarkistaa, miten omassa opiskelupaikassa voi siirtää opintojen aloittamista tai keskeyttää ne varusmiespalveluksen ajaksi. Lain mukaan työnantaja ei saa irtisanoa virka- tai työsuhdetta palvelus- aikana. Kotiutumisen jälkeen työntekijä on otettava takaisin samaan työhön. Ilmoitus töihinpaluusta on kuitenkin tehtävä hyvissä ajoin. Kela auttaa Kela voi maksaa asevelvolliselle tai hänen omaisilleen sotilasavustusta. Siihen kuuluvat perusavustus jokapäiväiseen toimeentuloon, asumisavustus, erityisavustus muihin menoihin, elatusapu ja opintolainojen korot. Tukea haetaan lomakkeella, jonka voi jättää mihin tahansa Kelan toimistoon. Sotilasavustuksessa ei ole takautuvaa hakuaikaa. Avustusta myönnetään aikaisintaan hakemuskuukauden alusta. Mikäli varusmiehellä tai hänen tukeen oikeutetulla omaisellaan ei ole tuloja, asumismenot korvataan yleensä kokonaan. Varusmiehen on vuokrattava vuokra-asuntonsa viimeistään noin kolme kuukautta ennen palvelusta, jotta hän on oikeutettu tukeen. Tämän jälkeen tukeen tarvitaan perusteltuja syitä. Päivärahat auttavat sotilaallisessa arjessa Varusmiehelle maksetaan päivärahaa palvelusajan mukaan: 1-6 kk: 4, kk: 8, kk: 11,20 Naisille maksetaan lisäksi varusrahaa 0,50e päivältä, sillä varusnaisilla katsotaan olevan menoja, joita varusmiehellä ei ole. Päivärahoilla ei siis olla mitään massipäälliköitä. Tällä rahalla intistä selviää kuitenkin taloudellisestikin. Kun perustarpeet täytetään ilmaiseksi, ovat menot kummasti siviilielämää pienemmät. Lomat lämmittävät Lomat ovat hyvää aikaa hoitaa sosiaalisia suhteita, jonka lisäksi lomien aikana kannattaa hoitaa kiireelliset asiat kuntoon. Normaalien viikonloppuvapaiden lisäksi lomapäiviä voidaan myöntää kolmesta syystä. Palveluksessa edukseen esintyneelle varusmiehelle voidaan myöntää kuntoisuuslomia (KL) enintään 20. Henkilökohtaiset lomat (HL) on tarkoitettu varta vasten siviiliasioiden hoitamiseen. Puoleen vuoteen sisältyy kuusi, yhdeksään kuukauteen 12 ja vuoteen 18 HL-päivää. Henkilökohtaista syylomaa (HSL) myönnetään nimensä mukaisesti henkilökohtaisista syistä. HSL:n perusteena voivat olla esimerkiksi opinnot, taloudelliset asiat tai oikeusasiat. HSL-päiviä ei lasketa palvelusajaksi. Niitä voidaan myöntää enintään 180. Henri Havusela

9 PARISUHDE ARMEIJAN AIKANA Armeijaan lähtö koettelee erityisesti seurustelevia pareja. Intin aikana kotona käydään pääsääntöisesti vain viikonloppuisin, jos silloinkaan. Vähäinen aika tulisi käyttää mahdollisimman tehokkaasti hyväksi. Poika- tai tyttöystävän kanssa vietetty aika on ensisijaisen tärkeää, mutta myös kavereita pitäisi nähdä ja hoitaa kiireellisiä asioita. Jossain välissä kuuluisi myös levätä. Ei todellakaan mikään helppo yhtälö. Suhdetta saattaa rasittaa myös kotona olevan tietämättömyys intin arjesta. Kotona normaalia elämää elävän on vaikea samaistua asioihin, joita intissä oleva varusmies kohtaa. Kotona oleva kumppani voi loukkaantua siitä, että väsynyt ja ärtynyt varusmies ei välttämättä jaksakaan tehdä juuri muuta kuin levätä. Kukkakimput ja suk laarasiat ovat jääneet odotuksista huolimatta kaupan hyllylle. Avoimuus ja pieni suunnittelu ovat omien kokemuksieni mukaan avainasemassa. Niin kuin suhteessa aina, kannattaa tässäkin kohtaa asioista keskustella ja puhua tuntemuksistaan suoraan. Varusmiehen kannattaa kertoa rakkaalleen, jos takana on rankka viikko ja väsymys painaa. Yhteinen ohjelma kannattaa suunnitella sen mukaan ja pitää vaikka rauhallinen leffailta. Varusmiehen kannattaa jakaa aikansa niin, että kumppanin lisäksi aikaa jää myös ystäville ja perheelle. Intin suorit- taminen käy huomattavasti kevyemmin, kun kotona on suhteet kunnossa kaikkien läheisten kanssa. Armeijan aikaisesta seurustelusta voi löytää myönteisiäkin puolia. Se on myös hyvä paikka oppia arvostamaan kotona odottavia läheisiä, joita monesti erehtyy pitämään itsestäänselvyyksinä. Keskellä kylmää ja pimeää metsää voi kotisohva ja seurustelukumppanin seura tuntua äkkiä houkuttelevalta vaihtoehdolta. Parisuhteen ylläpitämisestä ei kuitenkaan kannata turhaan ottaa liikaa paineita. Tilanne vaatii molemmilta osapuolilta joustoa, ymmärrystä ja yhteisiä pelisääntöjä, mutta asiat kyllä hoituvat, kun ne laittaa hoitumaan.

10 Liikuntakerhoja ja muitakin ryhmiä löytyy moneen lähtöön. Liikkumiseen voi keksiä mitä tahansa keinoja ja vapaa-aikana VLK tarjoaa kaikenlaista urheilua salibandysta koripalloon. Jos haluat tehdä täydellisen Frontside ollien, niin ei muuta kuin skeittilauta mukaan ja rullailemaan! 10. Pelittääkö? Intissä pelikonsolien tarjonta on yleensä melko kirjava ja Xbox, PS3 ja Nintendo Wii ovat yleisiä kasarmin vanhoja tuttuja. Voi olla, että myös tämä sieniä hamuava putkimies tulee armeijan aikana tutuksi!

11 Vapaa-aika Pahimmilllaan palvelusaika on peruskoulutuskaudella todella kiireistä ja vapaa-aika on kortilla. Aamujen vähetessä vapaa-aikaa alkaa kuitenkin tulla lisää. Iltavapaat alkavat yleensä klo 17:30 ja päättyvät 21:00. Tekemisen puutetta vapaa-ajalle ei varmasti pääse syntymään. Liikunta ja muut kerhot Yleinen hengailu Sotilaskoti Inttiä mainostetaan Suomen suurimmaksi kuntokouluksi ja myös vapaaajalla mahdollisuudet liikuntaan ovat loistavat. Luonnollisesti oma-aloitteinen liikunta, kuten lenkkeily tai salilla käynti ovat mahdollisia, ja jopa suotavia henkisen ja fyysisen terveyden ylläpidon kannalta. VLK eli varusmiesten liikuntakerho järjestää erilaisia liikuntamahdollisuuksia kuten salibandy- tai koripallokerhoja. VMTK eli Varusmiestoimikunta järjestää myös muunlaista toimintaa vapaa-ajalle. Erilaiset matkat, kuten leffassa tai jääkiekko-ottelussa käynti, ovat täysin toteutettavissa toimikunnan avulla. Jokaisella varusmiehellä on myös oikeus kääntyä VMTK:n puoleen jos häntä esimerkiksi vaivaa jokin palvelukseen tai viihtyvyyteen liittyvä asia. Raskaan päivän jälkeen voi olla paras vaihtoehto alkaa rötväämään, eli pistää pitkäkseen punkalle. On tärkeää, että elimistö pystyy palautumaan ja taistelija on valmis uuteen päivään. Iltavapaiden alkaessa on mahdollista myös käyttää puhelinta tai tietokonetta. Iltavapailla on joskus myös mahdollista poistua kasarmialueelta iltalomille ja vaikka unohtaa koko armeija vähäksi aikaa. Kasarmialueelta poistuminen edellyttää varuskuntavapaata, jota taistelija ansaitsee nohevalla toiminnallaan tai ihan muuten vaan. Rentoutuminen on palveluksen aikana yllättävän tärkeää ja mitä pidemmälle palvelus etenee, sen helpompaa alkaa olla myös vapaa-ajan käyttö. Omista tupakavereista alkaa vähitellen tulla tutumpia ja pian huomaat olevasi tuvassa aivan kuin omassa kodissasi. Sotilaskoti eli tuttavallisemmin Sotku, tarjoaa varusmiehelle kasarmivapailla erilaisia viihdykkeitä kuten television katselua, kuuluisia Sotkun munkkeja, internet-yhteyden ja erilaisia pelejä kuten vaikka biljardipöydän. Sotilaskodissa on yleensä aina rennompi tunnelma kuin muualla kasarmilla, eikä lähimpiä esimiehiä tarvitse yleensä kumarrella Sotkun kahvipöydässä. Sotilaskodin lämpimään tunnelmaan voi myös kutsua vieraita, kuten vanhempia tai ystäviä mahdollisen kotiikävän yllättäessä. Mikäli nälkä yllättää pitkän päivän jälkeen, Sotkusta löydät herkulliset nälänkarkottajat esimerkiksi lihapiirakan tai vaihtoehtoisesti pizzan muodossa. Tuukka Riihinen 11.

12 INTTI OMAN MAUN MUKAAN Vaikka kutsunnat ja sitä myötä tietyt erikoisjoukkohaut olisivat jo kaukana takanapäin, voit vielä vaikuttaa oman varusmiespalveluksesi sisältöön suuresti. Puolustusvoimat tarvitsee motivoituneita, osaavia ja oppimishaluisia varusmiehiä mitä moninaisempiin tehtäviin. Oman kiinnostuksesi mukaisen palveluksen lisäksi saat arvokasta työkokemusta sekä erilaisen ja syvän näkökulman puolustusvoimiin. Valinnanvaraa on, joten kannattaa miettiä vakavasti, olisiko jokin erityistehtävä sopiva juuri sinulle. Alla on vain pieni otanta kaikista erityistehtävistä. Lisätietoa saa esimerkiksi puolustusvoimien www-sivuilta. Muista, että kyse on juuri sinun koulutuksestasi! 12. Lakimieskokelas Lakimieskokelaaksi voi hakeutua, kun ylemmän oikeustieteellisen tutkinnon tai rikos- ja prosessioikeuden aineopinnot suorittanut henkilö valitaan koulutettavaksi reservin upseeriksi. Reserviupseerikurssin jälkeen koulutukseen hyväksytyt koulutetaan sijoitettavaksi sodanajan oikeudellisiin tehtäviin, kuten sodanajan prikaatin oikeusupseeriksi. Lääkintäalan varusmieskoulutus Lääkintäalan varusmieskoulutusta annetaan lääkintämies- ja lääkintäaliupseerikoulutuksen lisäksi varusmieslääkärikurssilla sekä Lääkintäkoulun reserviupseerikurssilla. Lääke-, hammaslääke- ja eläinlääketieteen lisensiaatin tai proviisorin tutkinnon suorittaneet tai sitä varten opiskelevat täyttävät peruskoulutuskaudella lomakkeen kaksi viikkoa kestävän varusmieslääkärikurssin valintoja varten. Varusmieslääkärikurssin jälkeen alkavalle 14 viikon pituiselle lääkintäreserviupseerikurssille komennetaan lääkintäalan reserviupseereiksi sopivat varusmiehet. Varusmieslääkärikurssin tai lääkintä- RUK:n jälkeen kursseilla koulutetut palvelevat siviilissä hankittua koulutustaan vastaavissa tehtävissä esimerkiksi varusmieslääkärinä. Palveluksen päätyttyä sinut sijoitetaan lääkintäalan reserviin. Kirkollinen työ Mikäli olet saanut paikan teologisessa tiedekunnassa tai olet opiskelemassa sosionomiksi tai yhteisöpedagogiksi, voit hakeutua suorittamaan palvelusta varusmiespappina tai varusmiesdiakonina. Sinua koulutetaan jatkuvasti puolustusvoimien kirkolliseen työhön, minkä lisäksi olet tärkeä tekijä palvelustovereidesi hyvinvoinnin turvaamisessa. Tehtävään pätevöittävä kurssi on kaksiosainen, joista ensimmäinen järjestetään jo peruskoulutuskauden lopussa. Lisää tehtävästä voit kysyä esimerkiksi oman joukko-osastosi kirkolliselta työntekijältä. Tietojärjestelmäasentajat Etelä-Suomen Viestipataljoonan valtakunnallisella aliupseerikurssilla Riihimäellä Riihimäellä on mahdollisuus saada tietoliikennealan asentaja-aliupseerin koulutus. Kurssi alkaa heti peruskoulutuskauden jälkeen ja se kestää 16 viikkoa. Loppupalveluksensa valmistuneet alikersantit palvelevat tietoliikennealan ylläpito-, korjaus- ja asennustehtävissä. Jos kurssi kiinnostaa, ilmoita siitä esimiehillesi niin saat heiltä hakulomakkeen. On eduksi, jos sinulla on sähköalan perustutkinto, mutta tutkintojen sijaan tärkeintä on oma kiinnostus. Valinnat kurssille tehdään joukko-osastossasi järjestettävän ammattikoulutasoisen valintakokeen perusteella. Katso lisää netistä: puolustusvoimat.fi varusmiehelle erikoisjoukot ja erityistehtävät Valtteri Taimela

13 VARUSMIESPALVELUS VIESTINNÄN PARISSA Tarjolla on oman alan tehtäviä kaikille viestinnästä kiinnostuneille varusmiehille. Pääesikunnan viestintäosastolla toimii kolme erillistä ryhmää. Ruotuväki-lehti, WWW-ylläpito sekä Combat Camera -tiimi muodostavat toimivan ja tiiviin kokonaisuuden. Oikeaa työkokemusta kertyy puolisen vuotta ja uusia palvelustovereita omien kiinnostuksien parista löytyy takuulla lukuisia. WWW-ylläpito Ylläpitoon haetaan muiden viestintäalan erityistehtävien tapaan jatkossa erillisessä haussa. Varsinaisten ylläpitäjien ohella ryhmään kuuluu graafikkoja sekä verkkotoimittajia. Ylläpitäjien tehtävänä on esimerkiksi huolehtia Puolustusvoimien internetsivujen ajantasaisuudesta ja tarjota teknistä tukea Puolustusvoimien hallintoyksiköiden tiedottajille ja sisällöntuottajille. Verkkotoimittajat työstävät sivuille artikkeleita ja tiedotteita. Graafikoiden työnkuvaan kuuluu painotuotteiden taittamista ja kuvankäsittelyä. Combat Camera Onko sinulla lahjoja videokuvaukseen? Siinä tapauksessa viestintäosaston Combat Camera -tiimi tarvitsee juuri sinua. Combatin työhön kuuluu paljon kuvauskeikkoja laajallakin säteellä. Komennuksia voi hyvinkin tulla aina ulkomaita myöten. Videoiden ja stillkuvien editointikykyä vaaditaan, työkokemus ja harrastuneisuus ovat luonnollisesti eduksi, samoin kuin muissakin erityistehtävissä. Ruotuväki Ruotuväki on normaalisti kahden viikon välein ilmestyvä puolustusvoimien uutislehti. Varusmiespalveluksen voi suorittaa Ruotuväessä toimittajana, valokuvaajana, graafikkona tai levikkisihteerinä. Alikersantti Valtteri Taimela oli tietoinen Ruotuväestä hyvissä ajoin ennen varusmiespalveluksen alkua. Tuttu upseeri oli vinkannut Taimelalle Ruotuväestä ja se oli jäänyt kytemään haminalaisen alitajuntaan. Viestinnän erityistehtäviin haluavat osallistuvat erilliseen valintatilaisuuteen peruskoulutuskauden aikana. Taimelalla valintatilaisuus osui alokasleirin kanssa päällekäin. Kesken peruskoulutuskauden tuli sitten kuitenkin viesti, että valinta osui kohdalle. Alan tausta on eduksi valinnoissa Olen koulutukseltani ylioppilas. Freelancer -pohjalta olen tehnyt vähän juttuja Kymeen Sanomiin. Omaa harrastenuisuutta minulla on tiedottamisen kautta. Tulevaan opiskelupaikkaani kuuluu myös tiiviisti media-ala. Aloitan intin jälkeen Tampereen teknillisessä yliopistossa tietojohtamisen opiskelut. Varusmiespalveluksen suorittaminen Ruotuväessä on ehdottomasti yksi suositeltavimmista vaihtoehdoista. Mikäli vain olet alalle suuntautunut ja kiinnostusta lehtityöntekoon löytyy, hakemusta kannattaa laittaa tulemaan. Moneen kertaan olen miettinyt, että työskentely täällä on kyllä parasta, mitä Puolustusvoimilla on tarjota. Alalla tarvittavat taidot kehittyvät täällä varmasti paljon. Katso lisää netistä: Perttu Räisänen 13.

14 PA(R)H(A)IMPIA MUISTOJA ARMEIJASTA Jokaisella meistä on omat muistomme varusmiesajastamme joko enemmän tai vähemmän kultaisia. Kysyimme viideltä ihmiseltä: mikä on paras/pahin muistosi varusmiespalveluksestasi? Erotu kirjoitustaidoilla Paras kokemukseni armeijasta oli se, kuinka kerralla tapasi useita erilaisia ihmisiä ympäri Suomen. Palvelin Vekaranjärvellä kranaatinheitinkomppaniassa saapumiserässä 2/1986. Alokaskauden jälkeen siirryin kirjuriksi, olin nimittäin ainoa joka osasi kirjoittaa kirjoituskoneella tuolloin. Arto Nyberg toimittaja Kiire lomille Minulla oli Rovaniemellä alokaskaudella niin kiire lomille, että kaaduin bussiin juostessani. Jalkani katkesi ja sain C:n paperit. Isak Tornberg reserviläinen Ammuntaa ja sirkushuveja Olen kätesyydeltäni right vaikka toimin vasemmalta puolelta. Unohdin kirjoittaa lappuun että ammun vasemmalla. 150 metristä ammuin sitten nollat tauluun. Vääpeli kysyi: Kovero, kumpi kätinen olette? Sain ampua 10 patruunan sarjan uudestaan. Sattui osumaan tosi hyvin. Vääpeli totesikin: Teidän paikkanne ei ole armeijassa vaan sirkuksessa: Esko Kovero näyttelijä Luovuuden mekkana yöllinen tykkihalli Ensimmäinen yö on jäänyt mieleen kun ei siinä oikein kukaan saanut nukuttua. Vielä suurempi hämmennys oli aamulla kun jengi oli ihan pihalla. Lisäksi kirjoitin Apulannan ensimmäisen albumin sanoituksia öisin tykkihallissa. Toni Wirtanen artisti Sellutehtaan vieressä Sulkeiset olivat kirjainmellisesti paskaa, koska varuskunnan vieressä sijaitsi sellutehdas ja haju oli myös sen mukainen. Tapani Kiminkinen maalaislääkäri 14.

15 Armeijan sanastoa Attityden avgör Useimmat seuraavista sanoista ja lyhenteistä tulevat alokkaille tutuksi varsin nopeasti. Joka aamu oppii takuulla jotain uutta. Ja täällähän niitä aamuja toden totta piisaa. Huomattu tosiasia on, että osaa inttisanoista rupeaa huomaamattaan käyttämään myös siviilielämän puolella. AAMU Palvelusajan yksikkö, vähenee pikku hiljaa. Banaani Päivystäjän kaulassa oleva laatta. Choco Helpolta kuulostava palvelus, esim. kirjurin pesti. Daltonit Alikersanttien kielletty leikki. Tuvan varusmiesten järjestäytyminen ovelle päät päällekkäin pystysuoraan. Esa-Pekka Esitutkinta-poistumiskielto, hölmöilystä seuraava rangaistusketju. Firma Puolustusvoimien lempinimi. Gines Valtion tarjoama raitis viikonloppu. Gonahtaa Sotilaallisen otteen pettäminen. Hajota Henkisen otteen pettäminen. Häröpallo Epämääräinen muodostelma. Häväri Häviämisilmoitus, kun kadotat tavarasi, teet tälläisen. PIV Pidennetty iltavapaa, keskiyöhön asti kaupungilla. Jäpittää Istua sotilaallisesti. Keijupöly Tuvan lattialla oleva tomu. Kutsutaan usein myös Fifi-koiraksi. KSE Koulutuksen suoma etu, jokainen alokas hajoaa tähän. Lämäri Lääkintämies. Movettaa Leiriaamuna alkava mystinen sairaus joka päättyy pian leirin loputtua. Nakittaa Käskeä turhaan tehtävään. Noheva Nopeasti heti valmis. Varusmies jolta luonnistuu kaikki. Pinkka Päiväpeitteen yöllinen, sotilaallinen olemus. Reservin aurinko Alkaa lämmittää, kun aamuja on alle 50 jäljellä. Sorsa Huonossa maineessa oleva kalastajan hattu. Spade Sotilaskeittäjä. Särmä Täydellisen suorituksen lopputulos, ei moitteen varaa edes kokelaiden silmissä. Myös varusmies voi olla särmä mikäli hän on tilanteessa virheetön. Uniform Mike Uusiks meni! Det är skäl att förbereda sig ordentligt inför beväringstjänsten, för livet kommer att förändras en hel del. Ditt civila liv hamnar onekligen i bakgrunden under sex, nio eller tolv månaders tid. Trotts att du är förberedd tjänstgöringen säkert att vara full av överraskande händelser. Försvarsmakten är en egen värld som man inte helt kan första förarn man själv upplever den. Hur ska man klara sig i det civila? Det blir betydligt svårare för dig att sköta ärenden utanför det militära då du tillbringar dagarna på garnisonsområdet, isolerad från omvärlden. Till exempel frågor som rör arbete och studier lönar det sig därför att försöka sköta före beväringstjänsten. Utbildningsprogrammet är intensivt i synnerhet i början, och du har inte heller möjlighet att åka hem varje veckoslut. De ekonomiska frågorna är en av de saker som många beväringar oroar sig mest för. Då man inte kan jobba, sjunker mångas inkomster avsevärt. Det militär och bostadsunderstöd som Folkpensionsanstalten beviljar tryggar dock många beväringars ekonomi, då man till exempel inte behöver bekymra sig för hyran. Du kan drabbas av hemlängtan Kontakten med vänner och familj begränsar sig i det militära i allmänhet till telefonsamtal kvällstid. I synnerhet för de rekryter som ät vana vid att dagligen träffa sin maka, make eller sambo eller sin flick- eller pojkvän kan situationen kännas svår åtminstone tills en början. Om du drabbas av hemlängtan är det dock bra att komma ihåg att beväringstjänsten tar endast en viss tid och att det i allmänhet inte är alltför långt till följande permission Tiden i det militära innebär heller inte ett slut på det sociala livet, utan bara att det förändras. Du lär känna dina stugkamrater och många får vänner för livet under tjänstgöringen. Det lönar sig att åtminstone försöka komma överens med alla, för det underlättar samvaron betydligt då man hela tiden är tillsammans. Samtidigt uppväger de nya kompisarna det att du inte träffar dina gamla bekanta lika ofta. Det känns alltid svårast i början Under grundutbildningsperioden lär sig rekryterna grundläggande militära färdigheter och soldatens uppträdande, och fritiden är till en början mycket knapp. Det känns ofta tyngst i början och de två första veckorna upplevs som de längsta. Du vänjer dig dock även vid vardagen i det militära. Det är skäl att utnyttja beväringstjänsten maximalt, för du har många oförglömliga upplevelser framför dig. En fördomsfri attityd är ett av beväringens mest effektiva vapen. 15.

16 VARUSMIES- PALVELUS VIESTINTÄALAN TEHTÄVISSÄ ANTAA VAHVAT EVÄÄT MENESTYÄ MEDIA-ALALLA Olit sitten alan vahva ammattilainen tai vasta alalle pyrkivä, nyt sinulla on mahdollisuus palvella maatasi niin kuin parhaiten taidat. Esimerkiksi Ruotuväki tarjoaa katsahduksen uutistoimituksen vauhdikkaaseen arkeen näköalapaikalta. Ruotuväki hakee palvelukseensa varusmiehiä ympäri maata. Olit sitten visiota omaava graafikko, sanavalmis journalistin alku tai valokuvauksen ihmeelliseen maailmaan tutustunut kuvaaja, on Ruotuväki sinua varten. Katso 16. lisätietoja &

SISÄLTÖ. Palveluskaudet. Miehistöön vai johtajaksi? Siisteys ja terveys. Vapaa-aika: lupa ottaa rennosti. Hyödynnä erityisosaamisesi

SISÄLTÖ. Palveluskaudet. Miehistöön vai johtajaksi? Siisteys ja terveys. Vapaa-aika: lupa ottaa rennosti. Hyödynnä erityisosaamisesi SISÄLTÖ 4 6 7 10 12 12 Palveluskaudet Palvelusaikasi koostuu kolmesta eri vaiheesta. Lue miten P-, E- ja J-kausi eroavat toisistaan. Miehistöön vai johtajaksi? Puolustusvoimat tarjoaa laadukasta johtajakoulutusta.

Lisätiedot

Intistä ammattiin! www.ilmavoimat.fi

Intistä ammattiin! www.ilmavoimat.fi Ilmavoimien erikoisjoukkokoulutus Intistä ammattiin! Velvollisuudesta ammatti? Palveluspaikka voi olla tuleva työpaikkasi. Varusmiespalvelus on väylä aliupseerin ja upseerin ammattiin. Hakeutumalla erikoisjoukkoihin

Lisätiedot

ruotuväki alokasliite

ruotuväki alokasliite ruotuväki alokasliite I 12 / / ALOKASLIITTEEN TOIMITUS I 12 Tuottaja Taittaja Valokuvaajat Toimittajat Vastaava päätoimittaja Kaartinjääkäri Sakari Nuuttila Kaartinjääkäri Juuso Salakka Kaartinjääkärit

Lisätiedot

Ilmasotakoulu. Alokkaan opas

Ilmasotakoulu. Alokkaan opas Ilmasotakoulu Alokkaan opas Sisällys Tärkeitä yhteystietoja 2 Miten löydän Ilmasotakouluun? 3 Varuskunta-alueen kartat 4 Mitä mukaan? 5 Tietoa kotiväelle 6 Tärkeitä tapahtumia 7 Arjen asioita 8-10 Tärkeitä

Lisätiedot

Ilmasotakoulu ALOKKAAN OPAS

Ilmasotakoulu ALOKKAAN OPAS Ilmasotakoulu ALOKKAAN OPAS 2 Sisällys Tärkeitä yhteystietoja... 2 Miten löydän Ilmasotakouluun?... 3 Varuskunta-alueen kartat... 4 Mitä mukaan?... 5 Hyvä tietää kotiväenkin... 6 Tärkeitä tapahtumia...

Lisätiedot

ALOKAS! &QTPFXQNNYJ ï 8FFUZRNXJW ï \\\ WZTYZ[FPN ą 1/14

ALOKAS! &QTPFXQNNYJ ï 8FFUZRNXJW ï \\\ WZTYZ[FPN ą 1/14 ALOKAS! 1/14 ALOKAS! LIITE 1/2014 Kerran ja kunnolla! TOIMITUS Tuottaja RIIKKA KARPPINEN, kers Vastaava päätoimittaja MIKKO ILKKO Kirjoittajat TANELI KONTIAINEN, upskok RIIKKA KARPPINEN, kers OLLI RYTKÖNEN,

Lisätiedot

ALOKAs. Alokasliite Saapumiserä 2/2013 www.ruotuvaki.fi

ALOKAs. Alokasliite Saapumiserä 2/2013 www.ruotuvaki.fi ALOKAs II/ 13 Alokasliite Saapumiserä 2/2013 www.ruotuvaki.fi ALOKAS II/13 sisalto 4 6 Palveluskaudet Armeija-aika jakautuu kolmeen jaksoon. Selvitä P-, E- ja J-kauden erot! Johtajakoulutus Puolustusvoimat

Lisätiedot

Tärkeitä yhteystietoja Alokkaan opas löytyy myös internet-sivuiltamme: www.puolustusvoimat.fi/ilmavoimat/joukko-osastot/ilmasotakoulu

Tärkeitä yhteystietoja Alokkaan opas löytyy myös internet-sivuiltamme: www.puolustusvoimat.fi/ilmavoimat/joukko-osastot/ilmasotakoulu Sisällys Tärkeitä yhteystietoja 2 Miten löydän Ilmasotakouluun? 3 Varuskunta-alueen kartat 4 Mitä mukaan? 5 Tietoa kotiväelle 6 Tärkeitä tapahtumia 7 Arjen asioita 8-13 Tärkeitä yhteystietoja Alokkaan

Lisätiedot

MAASOTAKOULU Tervetuloa suorittamaan kansalaisvelvollisuuttasi; varusmiespalvelusta Maasotakouluun. Palveluspaikkasi tulee olemaan Maasotakoulun

MAASOTAKOULU Tervetuloa suorittamaan kansalaisvelvollisuuttasi; varusmiespalvelusta Maasotakouluun. Palveluspaikkasi tulee olemaan Maasotakoulun ALOKASOPAS MAASOTAKOULU Tervetuloa suorittamaan kansalaisvelvollisuuttasi; varusmiespalvelusta Maasotakouluun. Palveluspaikkasi tulee olemaan Maasotakoulun Reserviupseerikoulun Jääkärikomppania tai Kuljetuskomppania

Lisätiedot

Alokas ei ole sotilasarvo. Se

Alokas ei ole sotilasarvo. Se I/15 Varusmiespalvelus - sama mutta ainutlaatuinen Tuottaja Sanna Närä, kers Vastaava päätoimittaja Mikko Ilkko Kannen kuva Olli Viljamaa, upskok Eetu Lehmusvaara, kjääk Ulkoasu ja taitto Eetu Lehmusvaara,

Lisätiedot

Asevelvollisuus/ Siviilipalvelus

Asevelvollisuus/ Siviilipalvelus Asevelvollisuus/ Siviilipalvelus Sotilasavustuksen tarkoitus Turvata palveluksessa olevan asevelvollisen omaiselle toimeentulo sekä Korvata asevelvolliselle itselleen hänen käytössään olevasta asunnosta

Lisätiedot

Sisällys. Tärkeitä yhteystietoja Alokkaan opas löytyy myös internet-sivuiltamme: www.puolustusvoimat.fi/ilmavoimat/joukko-osastot/ilmasotakoulu

Sisällys. Tärkeitä yhteystietoja Alokkaan opas löytyy myös internet-sivuiltamme: www.puolustusvoimat.fi/ilmavoimat/joukko-osastot/ilmasotakoulu Alokkaan opas Sisällys Tärkeitä yhteystietoja 2 Miten löydän Ilmasotakouluun? 3 Varuskunta-alueen kartat 4 Mitä mukaan? 5 Tietoa kotiväelle 6 Tärkeitä tapahtumia 7 Arjen asioita 8-13 Tärkeitä yhteystietoja

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

Tärkeitä yhteystietoja Alokkaan opas löytyy myös internet-sivuiltamme: www.puolustusvoimat.fi/ilmavoimat/joukko-osastot/ilmasotakoulu

Tärkeitä yhteystietoja Alokkaan opas löytyy myös internet-sivuiltamme: www.puolustusvoimat.fi/ilmavoimat/joukko-osastot/ilmasotakoulu Sisällys Tärkeitä yhteystietoja 2 Miten löydän Ilmasotakouluun? 3 Varuskunta-alueen kartat 4 Mitä mukaan? 5 Tietoa kotiväelle 6 Tärkeitä tapahtumia 7 Arjen asioita 8-13 Tärkeitä yhteystietoja Alokkaan

Lisätiedot

Kevään 2014 valmistumiskyselyn tulokset Loviisa. TRENDIT, N=68, vastausprosentti keskimäärin 62, 01.05.2010-31.05.2014 Ajankohta: 11.8.

Kevään 2014 valmistumiskyselyn tulokset Loviisa. TRENDIT, N=68, vastausprosentti keskimäärin 62, 01.05.2010-31.05.2014 Ajankohta: 11.8. Kevään 2014 valmistumiskyselyn tulokset Loviisa TRENDIT, N=68, vastausprosentti keskimäärin 62, 01.05.2010-31.05.2014 Ajankohta: 11.8.2014 10:31:45 2014 TULOKSET N=18, vastausprosentti keskimäärin 60,

Lisätiedot

Lapsellanne synt. on varattu aika neuvolan

Lapsellanne synt. on varattu aika neuvolan Janakkala- Hattulan perusterveydenhuollon yhteistoiminta-alue Janakkalan neuvola Lapsi 4 vuotta Arvoisat vanhemmat Lapsellanne synt. on varattu aika neuvolan terveydenhoitajalle / 201 klo. Käynti on osa

Lisätiedot

TERVETULOA PALVELUKSEEN!

TERVETULOA PALVELUKSEEN! ALOKASOPAS Maasotakoulun johtaja Eversti Asko Muhonen Reserviupseerikoulun johtaja Eversti Markku Hutka Tervetuloa suorittamaan kansalaisvelvollisuuttasi; varusmiespalvelusta Maasotakouluun. Palveluspaikkasi

Lisätiedot

- Elämäntilanteen ESY selvittämisen ympyrä

- Elämäntilanteen ESY selvittämisen ympyrä - Elämäntilanteen ESY selvittämisen ympyrä Ihmissuhteet Tulevaisuuden tavoitteet ja toiveet Sosiaaliset tilanteet Elämäntilanteen selvittämisen ympyrä Ihmissuhteet Tulevaisuuden tavoitteet ja toiveet Nimesi:

Lisätiedot

Alokkaan opas löytyy myös internet-sivuiltamme:

Alokkaan opas löytyy myös internet-sivuiltamme: Alokkaan opas Sisällys Tärkeitä yhteystietoja Miten löydän Ilmasotakouluun? Varuskunta-alueen kartat Mitä mukaan? Tietoa kotiväelle Tärkeitä tapahtumia Arjen asioita 2 3 4 5 6 7 8-13 Tärkeitä yhteystietoja

Lisätiedot

Varusmiehenä Rannikkolaivastoon! 2/2016

Varusmiehenä Rannikkolaivastoon! 2/2016 Varusmiehenä Rannikkolaivastoon! 2/2016 Sisällys 1 Tervetuloa Rannikkolaivastoon!... 3 2 Siirtyminen peruskoulutuskaudelta omaan yksikköön... 4 3 Rannikkolaivastoon organisaatio... 4 4 Palvelus ja vapaat...

Lisätiedot

Kainuun prikaatin ALOKAS- INFO

Kainuun prikaatin ALOKAS- INFO Kainuun prikaatin ALOKAS- INFO Tervetuloa Kainuun prikaatiin! Tämänhetkisten tietojen mukaan aloitat palveluksen Kainuun prikaatissa 6. heinäkuuta. Tämä vihkonen sisältää tärkeimmät tarvitsemasi tiedot

Lisätiedot

TERVETULOA PALVELUKSEEN!

TERVETULOA PALVELUKSEEN! ALOKASOPAS Maasotakoulun johtaja Eversti Asko Muhonen Reserviupseerikoulun johtaja Eversti Markku Hutka Tervetuloa suorittamaan kansalaisvelvollisuuttasi; varusmiespalvelusta Maasotakouluun. Palveluspaikkasi

Lisätiedot

Kainuun prikaati. alokasinfo

Kainuun prikaati. alokasinfo Kainuun prikaati alokasinfo Tervetuloa Kainuun prikaatiin! Tämänhetkisten tietojen mukaan aloitat palveluksen Kainuun prikaatissa 4. tammikuuta. Tämä vihkonen sisältää tärkeimmät tarvitsemasi tiedot ennen

Lisätiedot

Asevelvollisuus on miehillä

Asevelvollisuus on miehillä 2 Tuottajan tervehdys AJATTELE AAMUJASI Asevelvollisuus on miehillä 18-vuotiaana alkava vastuu, ja aamujen* uhraaminen yhteiskunnan hyväksi on sekä mieleenpainuva että ainutlaatuinen kokemus. Sen merkitys

Lisätiedot

Kaiken varalta. harvinaisempien turvallisuustarpeiden saavuttamisessa. Naisten voimavarojen ja

Kaiken varalta. harvinaisempien turvallisuustarpeiden saavuttamisessa. Naisten voimavarojen ja Kaiken varalta harvinaisempien turvallisuustarpeiden saavuttamisessa. Naisten voimavarojen ja taitojen hyödyntäminen suunnitelmallisesti normaaliolojen häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa tukee yhteiskunnan

Lisätiedot

Kurssitusten tarve kipuaa

Kurssitusten tarve kipuaa Kurssitusten tarve kipuaa 9.11.2000 08:02 Muinoin tietotekniikkakurssilla opeteltiin ohjelmat läpikotaisin. Nyt niistä opetellaan vain työssä tarvittavat toiminnot. Niissäkin on työntekijälle tekemistä,

Lisätiedot

Miksi lähtisin vaihtoon? Miksi en lähtisi vaihtoon?

Miksi lähtisin vaihtoon? Miksi en lähtisi vaihtoon? Miksi en lähtisi vaihtoon? Kysely Bastian Fähnrich Kansainvälisyys- ja kulttuurisihteeri 2008: N = 35 opiskelijaa (Oulainen) 2007: N = 66 opiskelijaa (Oulainen) + 29 (Oulu) yhteensä = 95 - uusia kokemuksia

Lisätiedot

MINÄ MATKA LÖYTÄMINEN

MINÄ MATKA LÖYTÄMINEN www.flow.fi MINÄ MATKA LÖYTÄMINEN Joka tahtoo matkalle kohti uutta, hänen on lähdettävä. Miten matkalle voi lähteä? Omin jaloin, ottamalla ensimmäinen askel. Mitä sitten tapahtuu? Kyllä se selviää, askel

Lisätiedot

Valmistuneiden opinto- ja työelämäpalaute 2009 Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto

Valmistuneiden opinto- ja työelämäpalaute 2009 Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto Valmistuneiden opinto- ja työelämäpalaute 2009 Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto Opintoasiat/ Susan Blomberg Kysely tehtiin e-lomakkeella ajalla 1.9. 31.12.2009, ja siihen vastasi 14 humanististen

Lisätiedot

MAANPUOLUSTUSKORKEAKOULU 1 (7) Opintoasiainosasto Liite 1

MAANPUOLUSTUSKORKEAKOULU 1 (7) Opintoasiainosasto Liite 1 MAANPUOLUSTUSKORKEAKOULU 1 (7) PÄÄHAUN (SK/SM) VALINTAPISTEIDEN MÄÄRÄYTYMINEN Valintapisteet määräytyvät esivalinnan alkupisteiden sekä valinta- ja soveltuvuuskoepisteiden perusteella. Valintapisteiden

Lisätiedot

Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen

Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen ELÄMÄN HALLINTA & HYVÄ ARKI ITSEVARMA URHEILIJA MYÖNTEINEN ASENNE MOTIVAATIO & TAVOITTEEN ASETTAMINEN Myönteinen asenne Pidä hyvää huolta sisäisestä lapsestasi,

Lisätiedot

Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä.

Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä. Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä. 3. Kuinka monta sivua tämän päivän lehdessä on? 2. Kumpaan suuntaan sanomalehti repeää paremmin, alhaalta ylös vai sivulta sivulle? Laita rasti oikean

Lisätiedot

SUOMI KUULLUN- YMMÄRTÄMISKOE KESKIPITKÄ OPPIMÄÄRÄ MEDELLÅNG LÄROKURS 14.2.2011 YLIOPPILASTUTKINTOLAUTAKUNTA STUDENTEXAMENSNÄMNDEN

SUOMI KUULLUN- YMMÄRTÄMISKOE KESKIPITKÄ OPPIMÄÄRÄ MEDELLÅNG LÄROKURS 14.2.2011 YLIOPPILASTUTKINTOLAUTAKUNTA STUDENTEXAMENSNÄMNDEN SUOMI KUULLUN- YMMÄRTÄMISKOE KESKIPITKÄ OPPIMÄÄRÄ MEDELLÅNG LÄROKURS 14.2.2011 YLIOPPILASTUTKINTOLAUTAKUNTA STUDENTEXAMENSNÄMNDEN Vastaa kysymyksiin 1 25 valitsemalla kuulemasi perusteella sopivin vaihtoehto.

Lisätiedot

Jorma Lehtojuuri, rkm Omakotiliiton rakennusneuvoja Juuan Omakotiyhdistys ry:n puheenjohtaja

Jorma Lehtojuuri, rkm Omakotiliiton rakennusneuvoja Juuan Omakotiyhdistys ry:n puheenjohtaja Jorma Lehtojuuri, rkm Omakotiliiton rakennusneuvoja Juuan Omakotiyhdistys ry:n puheenjohtaja Uusavuttomuus - uusi ilmiö Jorma Lehtojuuri Wikipedia määrittelee uusavuttomuuden varsinkin nuorten aikuisten

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Kalevanharjun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Kalevanharjun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Kalevanharjun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma TOIMINTA AJATUS Tarjoamme lapsille niin kodinomaista elämää kuin se on mahdollista laitoksessa.säännöllisen päivärytmin avulla luomme lapsille turvallisuutta.

Lisätiedot

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO Alla oleva kaavio kuvastaa tehdyn testin tuloksia eri osa-alueilla. Kaavion alla on arviot tilanteestasi koskien henkilökohtaisia ominaisuuksiasi, kokemusta ja osaamista, markkinoita

Lisätiedot

Leo Heinonen, H2 Mobiilisti Meikussa 2 3.12.2014

Leo Heinonen, H2 Mobiilisti Meikussa 2 3.12.2014 Leo Heinonen, H2 Mobiilisti Meikussa 2 3.12.2014 ipadeja pilotoineen vuosikurssin kokemukset Tuen määrä vähäinen Laitteen käytön opettelu lisäkuormitus opiskelujen alussa ipad-vertaistuutoroinnin idea

Lisätiedot

TULOSTA VÄHEMMÄLLÄ. Juha T Hakala Työhyvinvointiseminaari 17.-18.9.2015 Tampereella

TULOSTA VÄHEMMÄLLÄ. Juha T Hakala Työhyvinvointiseminaari 17.-18.9.2015 Tampereella TULOSTA VÄHEMMÄLLÄ Työhyvinvointiseminaari 17.-18.9.2015 Tampereella Veikko Huovinen 2 Jotta näkee, tarvitsee haukan siivet ja etäisyyttä! Muuan tietotyöntekijä 3 Saan sata sähköpostia päivässä. Ok, kaikki

Lisätiedot

Mitkä asiat ovat sinulle vaikeita? Miten niitä voisi helpottaa? Kenet haluaisit tavata? Miten normaalista koulupäivästä tulisi paras koulupäivä ikinä?

Mitkä asiat ovat sinulle vaikeita? Miten niitä voisi helpottaa? Kenet haluaisit tavata? Miten normaalista koulupäivästä tulisi paras koulupäivä ikinä? Mitkä ammatit sinua kiinnostavat? Mitkä asiat ilahduttavat sinua? Mitkä asiat ovat sinulle vaikeita? Miten niitä voisi helpottaa? Kenet haluaisit tavata? Miten normaalista koulupäivästä tulisi paras koulupäivä

Lisätiedot

Opiskelu ja asevelvollisuus numeroina 2012

Opiskelu ja asevelvollisuus numeroina 2012 Opiskelu ja asevelvollisuus numeroina 2012 Voit hakea opiskelijan tukia verkossa www.kela.fi/asiointi Lisätietoja palvelunumeroista ma pe klo 8 18 Opiskelijan tuet 020 692 209 Asevelvollisen tuet 020 692

Lisätiedot

Sykleissä mennään tiedotuksessakin olet tarkkana

Sykleissä mennään tiedotuksessakin olet tarkkana Sykleissä mennään tiedotuksessakin olet tarkkana Keväällä tapahtuu paljon (touko-kesäkuu) Heinäkuussa hiljenee vaikka kv-kisoja ympäri maailmaa- nyt olisi tiedottamisen paikka Elokuussa jälleen tahti kiihtyy

Lisätiedot

Ammattiin opiskelevat määrätietoisia tekijöitä

Ammattiin opiskelevat määrätietoisia tekijöitä Ammatillisen koulutuksen mielikuvatutkimus 20..2007 Opetusministeriö Kohderyhmä: TYÖELÄMÄ Ammattiin opiskelevat määrätietoisia tekijöitä Ammatillinen koulutus kiinnostaa yhä useampaa nuorta. Ammatilliseen

Lisätiedot

TUNNE ITSESI TYÖNHAKIJANA

TUNNE ITSESI TYÖNHAKIJANA TUNNE ITSESI TYÖNHAKIJANA Sisällysluettelo: 1. Johdanto 2. Omien taitojen tunnistaminen 3. Omista taidoista kertominen 4. Työnhaun viidakko 5. Miten ylläpitää motivaatiota? 6. Työntekijöiden terveisiä

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 37/2012 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi asevelvollisuuslain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan asevelvollisuuslakia muutettavaksi niin, että varusmiespalvelusaikaa lyhennetään 15 vuorokaudella.

Lisätiedot

Kilpailemaan valmentaminen - Huipputaidot Osa 3: Vireys- ja suoritustilan hallinta. Harjoite 15: Keskittyminen ja sen hallinta

Kilpailemaan valmentaminen - Huipputaidot Osa 3: Vireys- ja suoritustilan hallinta. Harjoite 15: Keskittyminen ja sen hallinta Kilpailemaan valmentaminen - Huipputaidot Osa 3: Vireys- ja suoritustilan hallinta Harjoite 15: Keskittyminen ja sen hallinta Harjoitteen tavoitteet ja hyödyt Harjoitteen tavoitteena on varmistaa, että

Lisätiedot

Alokastiedote tuleville Porilaisille

Alokastiedote tuleville Porilaisille Porin Prikaati Alokastiedote tuleville Porilaisille 2/11-saapumiserän sotilasvala ja omaistenpäivä pidetään Alastaron moottoriradalla 26. elokuuta 2011. Omaisten vierailuviikonloppu 16. tai 17.7. katso

Lisätiedot

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Suunta

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Suunta Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Suunta 1. Joukkue / ryhmä, jossa lapsi on mukana - egroupjr - Villihiiret - Karttaketut (aloittelijat) - Karttaketut - Karttaketut aloittelevat - Karttaketut

Lisätiedot

Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus. Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille. Hyväksytty 1.0/27.8.

Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus. Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille. Hyväksytty 1.0/27.8. Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille Hyväksytty 1.0/27.8.2009 Johtoryhmä Opetussuunnitelma 2.0/24.06.2010 2 (20) Sisällysluettelo 1 Tietoa Ammattiopisto

Lisätiedot

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Kun isä jää kotiin Mikko Ratia, 32, istuu rennosti olohuoneen tuolilla, samalla kun hänen tyttärensä Kerttu seisoo tuolista tukea ottaen samaisessa huoneessa.

Lisätiedot

LENNOSTON KOMENTAJAN TERVEHDYS 3

LENNOSTON KOMENTAJAN TERVEHDYS 3 1/2015 SISÄLLYSLUETTELO 2 Sisällysluettelo 2 Satakunnan lennoston komentajan tervehdys 3 Suojauskomppanian päällikön tervehdys 4 Ilmavoimien esittely 5 Sosiaalikuraattorin tervehdys 6 Sotilaspastorin tervehdys

Lisätiedot

Lapsilisä ja monilapsikorotus [Barnbidrag och flerbarnstillägg]

Lapsilisä ja monilapsikorotus [Barnbidrag och flerbarnstillägg] Lapsilisä ja monilapsikorotus [Barnbidrag och flerbarnstillägg] Klicka här, skriv ev. Undertitel Lapsilisää maksetaan, kunnes lapsi täyttää 16 vuotta. Sen jälkeen peruskoulua jatkavat lapset saavat jatkettua

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN Hyvä kotiväki Koti ja perhe ovat lapsen tärkein kasvuympäristö ja yhteisö. Kodin ohella päivähoidon on oltava turvallinen paikka, jossa lapsesta sekä

Lisätiedot

Kotimainen kirjallisuus

Kotimainen kirjallisuus Kotimainen kirjallisuus Kysely lähetettiin 80 kotimaisen kirjallisuuden alumnille, joista 27 vastasi. Vastausprosentti oli 34 %. Vastaajista 89 % on naisia. Vastaajien keski-ikä on 35 vuotta. Opintojen

Lisätiedot

Karjalan lennoston alokasjulkaisu Sisällysluettelo

Karjalan lennoston alokasjulkaisu Sisällysluettelo Karjalan lennoston alokasjulkaisu Sisällysluettelo KARJALAN LENNOSTON UUDET ALOKKAAT... 3 SUOJAUSKOMPPANIAN PÄÄLLIKÖN TERVEHDYS... 4 SOSIAALIKURAATTORI - SINUA VARTEN... 8 VARUSMIEHEN SOSIAALIPALVELUT...

Lisätiedot

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto NUORTEN KOULUTUKSEN VALMISTUVIEN OPISKELIJOIDEN PALAUTE KEVÄT 2015 Vastausprosentti: 79,9 % Työ, työnhaku ja työllistyminen 1. Mikä seuraavista vaihtoehdoista kuvaa

Lisätiedot

LENNOSTON KOMENTAJAN TERVEHDYS 3

LENNOSTON KOMENTAJAN TERVEHDYS 3 1/2013 SISÄLLYSLUETTELO 2 Sisällysluettelo 2 Satakunnan lennoston komentajan tervehdys 3 Tukikohtakomppanian päällikön tervehdys 4 Ilmavoimien esittely 5 Sosiaalikuraattorin tervehdys 6 Sotilaspastorin

Lisätiedot

Jesse Saarinen & Jaakko Jänis

Jesse Saarinen & Jaakko Jänis Jesse Saarinen & Jaakko Jänis Amazing Race Amazing racessa kilpailijat toimivat joukkueina, joissa on kaksi henkeä, jotka jotenkin tuntevat toisensa. Joillakin tuotantokausilla on ollut enemmänkin henkilöitä

Lisätiedot

Urheiluseuran viestintä 18.2.2015

Urheiluseuran viestintä 18.2.2015 Urheiluseuran viestintä 18.2.2015 Sisältö Seuraviestintä (sisäinen viestintä) Mediaviestintä Kriisiviestintä Seuraviestintä sisäinen viestintä Seuraviestintä (sisäinen viestintä) Hyvä sisäinen viestintä

Lisätiedot

Sisällysluettelo 2. Satakunnan lennoston komentajan tervehdys 3. Suojauskomppanian päällikön tervehdys 4-5. Ilmavoimien esittely 6

Sisällysluettelo 2. Satakunnan lennoston komentajan tervehdys 3. Suojauskomppanian päällikön tervehdys 4-5. Ilmavoimien esittely 6 1 Sisällysluettelo Sisällysluettelo 2 Satakunnan lennoston komentajan tervehdys 3 Suojauskomppanian päällikön tervehdys 4-5 Ilmavoimien esittely 6 Sosiaalikuraattorin tervehdys 7 Sotilaspastorin tervehdys

Lisätiedot

5. Uskonnot ja niihin liittyvät juhlapyhät vaikuttavat liikaa yritykseni arkeen

5. Uskonnot ja niihin liittyvät juhlapyhät vaikuttavat liikaa yritykseni arkeen 5. Uskonnot ja niihin liittyvät juhlapyhät vaikuttavat liikaa yritykseni arkeen 3% 17% 37% 38% 5% 0 20 40 60 80 100 120 % täysin samaa mieltä jokseenkin samaa mieltä jokseenkin eri mieltä täysin eri mieltä

Lisätiedot

Brasil - Sempre em meu coração!

Brasil - Sempre em meu coração! Brasil - Sempre em meu coração! (Always in my heart) Pakokauhu valtasi mieleni, enhän tiennyt mitään tuosta tuntemattomasta latinomaasta. Ainoat mieleeni kumpuavat ajatukset olivat Rio de Janeiro, pienempääkin

Lisätiedot

Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen. Pekka Peura 28.01.2012

Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen. Pekka Peura 28.01.2012 Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen Pekka Peura 28.01.2012 MOTIVAATIOTA JA AKTIIVISUUTTA LISÄÄVÄN OPPIMISYMPÄRISTÖN ESITTELY (lisätietoja maot.fi)

Lisätiedot

Klikkaa itsellesi virtuaalinen isyyspakkaus!

Klikkaa itsellesi virtuaalinen isyyspakkaus! Klikkaa itsellesi virtuaalinen isyyspakkaus! Onneksi olkoon odottava isä! Missä olit kun kuulit että sinusta tulee isä? Mitä toiveita / odotuksia / haaveita / pelkoja sinulla on lapseen liittyen? Millainen

Lisätiedot

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta.

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet ovat seurusteluvaihe, itsenäistymisvaihe ja rakkausvaihe. Seuraavaksi saat tietoa näistä vaiheista. 1.

Lisätiedot

TUE VIHREIDEN KAMPANJAA KYMPILLÄ. LÄHETÄ TEKSTIVIESTI TUE10 NUMEROON

TUE VIHREIDEN KAMPANJAA KYMPILLÄ. LÄHETÄ TEKSTIVIESTI TUE10 NUMEROON PUHTAAT JÄRVET PUHDAS ITÄMERI ROHKEA SUVAITSEE Remontoimme terveydenhuollon niin, että hoitoa saa sekä ruumiin että mielen sairauksiin. Investoimme ratoihin, jotta junat saadaan kulkemaan nopeammin, useammin

Lisätiedot

Kysely 1.vuoden opiskelijoille 2016

Kysely 1.vuoden opiskelijoille 2016 Kysely 1.vuoden opiskelijoille 2016 1. Mistä sait tietoa Helsingin Konservatorion ammatillisesta koulutuksesta? 2. Miksi hait Helsingin Konservatorion ammatilliseen koulutukseen? (tärkeimmät syyt) Vastaajien

Lisätiedot

6.8.2013 (Päivitetään koko ajan palautteiden, kehittämisideoiden ja vinkkien perusteella)

6.8.2013 (Päivitetään koko ajan palautteiden, kehittämisideoiden ja vinkkien perusteella) VALMISTAUTUMINEN KRIISINHALLINTATEHTÄVÄÄN ENNEN KRIISINHALLINTATEHTÄVÄÄ Kriisinhallintatehtävään lähdöstä kannattaa keskustella oman lähiverkoston kanssa. Pohdi millaisia asioita käyt läpi puolison, kumppanin,

Lisätiedot

Lapsen kannustaminen arjessa ja haasteiden kääntäminen taidoiksi. Anne Kuusisto, varhaiskasvatuksen erityisopettaja, Suomen Sydänliitto ry

Lapsen kannustaminen arjessa ja haasteiden kääntäminen taidoiksi. Anne Kuusisto, varhaiskasvatuksen erityisopettaja, Suomen Sydänliitto ry Lapsen kannustaminen arjessa ja haasteiden kääntäminen taidoiksi Anne Kuusisto, varhaiskasvatuksen erityisopettaja, Suomen Sydänliitto ry Luennon sisältö Lapsen kannustaminen Erilaiset tavat kannustaa

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

Käytä isyysvapaasi! Esitteitä 10 (2011)

Käytä isyysvapaasi! Esitteitä 10 (2011) Käytä isyysvapaasi! Esitteitä 10 (2011) Paras uutinen perheellesi! Vauvaperheen arki on yhteinen juttu. Työn ja perheen yhteensovittaminen helpottuu, jos isä ja äiti jakavat hoitovastuuta joustavasti.

Lisätiedot

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto NUORTEN KOULUTUKSEN VALMISTUVIEN OPISKELIJOIDEN PALAUTE 2015 Vastausprosentti: 80,1 % Työ, työnhaku ja työllistyminen 1. Mikä seuraavista vaihtoehdoista kuvaa parhaiten

Lisätiedot

ENNAKKOTEHTÄVÄT / JAKSO A VALMISTAUTUMINEN. Otteita vetäjän ohjeista

ENNAKKOTEHTÄVÄT / JAKSO A VALMISTAUTUMINEN. Otteita vetäjän ohjeista 1 Otteita vetäjän ohjeista ENNAKKOTEHTÄVÄT / JAKSO A Tarkista että o aikataulut on sovittu ja koulutustila on varattu o osallistujat ovat saaneet kutsun ajoissa o sinulla on nimilista, jonka avulla sijoitat

Lisätiedot

Arkeologian valintakoe 2015

Arkeologian valintakoe 2015 Sukunimi Kaikki etunimet Henkilötunnus Puhelinnumero Valintatoimiston merkintöjä KAR A (C) Sähköpostiosoite Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta Arkeologian valintakoe 2015 Tarkista sivunumeroiden

Lisätiedot

Pääesikunta Lausunto 1 (8) Oikeudellinen osasto HELSINKI AJ /51.03/2012

Pääesikunta Lausunto 1 (8) Oikeudellinen osasto HELSINKI AJ /51.03/2012 Pääesikunta Lausunto 1 (8) HELSINKI 31.1.2013 3704/51.03/2012 Eduskunta Oikeusasiamiehen kanslia 00102 Eduskunta 00102 HELSINKI Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen selvitys- ja lausuntopyyntö 9.10.2012

Lisätiedot

Vaasan kaupungin nuorten kesätyöt haetaan Kuntarekry.fi työnhakuportaalin kautta.

Vaasan kaupungin nuorten kesätyöt haetaan Kuntarekry.fi työnhakuportaalin kautta. Mistä on kyse Lyhyt palvelukuvaus Vaasan kaupungin nuorten kesätyöt haetaan Kuntarekry.fi työnhakuportaalin kautta. Kuntarekry.fi on valtakunnallinen kunta-alan työnhakupalvelu ja kuntatyönantajien rekrytointipalvelu.

Lisätiedot

Täältä tullaan! Nuoret journalistit -tutkimus TAT-ryhmä 2011

Täältä tullaan! Nuoret journalistit -tutkimus TAT-ryhmä 2011 Täältä tullaan! Nuoret journalistit -tutkimus TAT-ryhmä 2011 Nuoret journalistit -tutkimus Nuoret journalistit -tutkimuksessa kiinnostuksen kohteena ovat journalismin uudet sukupolvet. Millainen on tulevien

Lisätiedot

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle)

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) Lapsi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI JA HÄNEN PERHEENSÄ Vanhempasi ovat varmaankin kertoneet Sinulle syyn siihen, miksi olen halunnut tavata Sinua.

Lisätiedot

Aito HSO ry. Hyvä sijoitus osaamiseen

Aito HSO ry. Hyvä sijoitus osaamiseen Aito HSO ry Hyvä sijoitus osaamiseen Aidossa elämässä tarvitaan oikeaa kumppania Työelämä on iso osa elämäämme. Se kulkee aivan samoin periaattein kuin muukin meitä ympäröivä maailma. Siellä on haasteita,

Lisätiedot

Dialogin missiona on parempi työelämä

Dialogin missiona on parempi työelämä VIMMA 6.6. 2013 Dialogin missiona on parempi työelämä Amis-Dialogi yhdisti yritykset ja opiskelijat vuoropuheluun rakentamaan yhdessä parempaa tulevaisuuden työtä. Amis-Dialogia tehtiin isolla porukalla

Lisätiedot

Liity KARPR 1/16 Facebook-ryhmään! Tunnetko olosi ylikuormittuneeksi? Mietityttääkö sinua jokin asia, joka ei tunnu itselle selvältä, tai haluat

Liity KARPR 1/16 Facebook-ryhmään! Tunnetko olosi ylikuormittuneeksi? Mietityttääkö sinua jokin asia, joka ei tunnu itselle selvältä, tai haluat Liity KARPR 1/16 Facebook-ryhmään! Tunnetko olosi ylikuormittuneeksi? Mietityttääkö sinua jokin asia, joka ei tunnu itselle selvältä, tai haluat muuten vain jutella jollekin? KARPR 1/16 on alokkaille suunnattu

Lisätiedot

Kim Polamo Työnohjaukse ks n voi n m voi a Lu L e,,ku inka i t yönohj t aus s autt t a t a t yös t s yös ä s si s. i 1

Kim Polamo Työnohjaukse ks n voi n m voi a Lu L e,,ku inka i t yönohj t aus s autt t a t a t yös t s yös ä s si s. i 1 Kim Polamo Työnohjauksen voima Lue, kuinka työnohjaus auttaa työssäsi. 1 Työnohjauksen tulos näkyy taseessa.* * Vähentyneinä poissaoloina, parempana työilmapiirinä ja hyvinä asiakassuhteina... kokemuksen

Lisätiedot

Tervetuloa Pakilan seurakunnan rippikouluun! Kuka voi tulla rippikouluun?

Tervetuloa Pakilan seurakunnan rippikouluun! Kuka voi tulla rippikouluun? Tervetuloa rippikouluun! Pakilan seurakunnan rippikoulut 2016 Tervetuloa Pakilan seurakunnan rippikouluun! Ja onnittelut jo valmiiksi; täytät 15 vuotta vuonna 2016! Olet siis mitä parhaassa ripari-iässä.

Lisätiedot

MAATILAN ARJEN HAASTEET. Työterveyshoitajien koulutuspäivät Tampere 19.4.2012 Oulu 26.4.2012 Leena Olkkonen

MAATILAN ARJEN HAASTEET. Työterveyshoitajien koulutuspäivät Tampere 19.4.2012 Oulu 26.4.2012 Leena Olkkonen MAATILAN ARJEN HAASTEET Työterveyshoitajien koulutuspäivät Tampere 19.4.2012 Oulu 26.4.2012 Leena Olkkonen 2 MAATALOUSYRITTÄJÄ TYÖTERVEYSHUOLLON ASIAKKAANA Monenlaisessa elämänvaiheessa olevia maatalousyrittäjiä

Lisätiedot

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Petri Kallio Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Asiantuntijaryhmän jäsen Petra Tiihonen Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Henkilökohtainen avustajatoiminta Syyskuu 2014

Lisätiedot

Mielekkäät työtehtävät houkuttelevat harjoittelijoita!

Mielekkäät työtehtävät houkuttelevat harjoittelijoita! Mielekkäät työtehtävät houkuttelevat harjoittelijoita! Vuoden 2013 aikana 359 Turun yliopiston opiskelijaa suoritti yliopiston rahallisesti tukeman harjoittelun. Sekä harjoittelun suorittaneilta opiskelijoilta

Lisätiedot

INTTI. Reippaalla mielellä kohti uutta SISÄLTÖ: 4. Palvelus täynnä vaihtoehtoja. Näin valmistaudut inttiin

INTTI. Reippaalla mielellä kohti uutta SISÄLTÖ: 4. Palvelus täynnä vaihtoehtoja. Näin valmistaudut inttiin ALOKAS 1 17 Reippaalla mielellä kohti uutta INTTI on lyhyt hetki elämästä, mutta se on aikaa, joka jää varmasti mieleen. Ensimmäisten päivien aikana jokaisen fiilikset vaihtelevat laidasta laitaan. Talon

Lisätiedot

Millainen on hyvä työhakemus?

Millainen on hyvä työhakemus? TYÖHAKEMUS- OPAS Millainen on hyvä työhakemus? Hyvä hakemus erottuu joukosta ja vastaa kysymykseen, miksi sinä olisit hyvä valinta tehtävään. Hakemuksessa voit tuoda omaa persoonaasi esiin, jopa ehkä enemmän

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava JAKSON❶TAVOITTEET 1. Tutustu jaksoon 1. Kotona, koulussa ja kaupungissa. Mikä aiheista kiinnostaa sinua eniten? 2. Merkitse rastilla tärkein tavoitteesi tässä jaksossa.

Lisätiedot

Ammattiosaajan työkykypassi

Ammattiosaajan työkykypassi Ammattiosaajan työkykypassi Mikä on ammattiosaajan työkykypassi? Työkykypassi koostuu viidestä eri osa-alueesta, jotka ovat: Toiminta- ja työkykyä edistävä liikunta Terveysosaaminen Ammatin työkykyvalmiudet

Lisätiedot

SOMMAR- FRÅGOR KESÄISET KYSYMYKSET. Käyttöideoita

SOMMAR- FRÅGOR KESÄISET KYSYMYKSET. Käyttöideoita KESÄISET KYSYMYKSET Keskustelukortit kesätunnelman herättelyä ja kesäkauden suunnittelua varten Kysymykset liittyvät: mielipiteisiin kokemuksiin toiveisiin muistoihin. Tulosta, leikkaa ja osallista. SOMMAR-

Lisätiedot

Sinustako tulevaisuuden opettaja?

Sinustako tulevaisuuden opettaja? Sinustako tulevaisuuden opettaja? Esityksen sisältö Sinustako tulevaisuuden opettaja? Aineenopettajaksi Kielten aineenopettajaksi Opettajankoulutuksessa Sinulla on mahdollisuus vaikuttaa siihen, millaisessa

Lisätiedot

MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN

MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN Tähän vihkoon on koottu kysymyksiä, jotka auttavat sinua miettimään omaa vointiasi. Vihkon kysymykset auttavat sinua myös miettimään, millaista apua

Lisätiedot

LUKIOLAINEN - HUOLEHDITHAN JAKSAMISESTASI JA MIELESI HYVINVOINNISTA

LUKIOLAINEN - HUOLEHDITHAN JAKSAMISESTASI JA MIELESI HYVINVOINNISTA LUKIOLAINEN - HUOLEHDITHAN JAKSAMISESTASI JA MIELESI HYVINVOINNISTA Lisa Salonen MIELEN HYVINVOINTI Mielen hyvinvointi tarkoittaa hyvää mielenterveyttä. Omat kokemuksemme vaikuttavat sen muovautumiseen.

Lisätiedot

Kaija Jokinen - Kaupantäti

Kaija Jokinen - Kaupantäti Kaija maitokaapissa täyttämässä hyllyjä. Kaija Jokinen - Kaupantäti Kun menet kauppaan, ajatteletko sitä mitä piti ostaa ja mahdollisesti sitä mitä unohdit kirjoittaa kauppalistaan? Tuskin kellekään tulee

Lisätiedot

Numeeriset arviot. Opintojaksolla vallinnut ilmapiiri loi hyvät puitteet oppimiselle. Saavutin opintojaksolle määritellyt osaamistavoitteet

Numeeriset arviot. Opintojaksolla vallinnut ilmapiiri loi hyvät puitteet oppimiselle. Saavutin opintojaksolle määritellyt osaamistavoitteet Tämä asiakirja sisältää opiskelijoiden antaman palautteen opettajan Metropoliassa vuoteen 2014 mennessä opettamista kursseista. Palautteet on kerätty Metropolian anonyymin sähköisen palautejärjestelmän

Lisätiedot

Asiakkaita vuoden jokaiselle päivälle - sparraus

Asiakkaita vuoden jokaiselle päivälle - sparraus Asiakkaita vuoden jokaiselle päivälle - sparraus REalitycheck 7 huonoa syytä ja kolme 3 hyvää syytä olla lähtemättä asiakkaakseni. 7 huonoa syytä 1. ei ole varaa Eikä muuten tule välttämättä koskaan olemaankaan.

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

Iloa ja kannustusta elintapoihin Miksi, miten ja kenelle? + Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus

Iloa ja kannustusta elintapoihin Miksi, miten ja kenelle? + Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus Iloa ja kannustusta elintapoihin Miksi, miten ja kenelle? + Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus Missä Neuvokas perhe työvälineet ja ideologia voivat auttaa ammattilaista? Asiakas ei ymmärrä miten tärkeä

Lisätiedot