Konenäkö Teknologiademot on the Road

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Konenäkö Teknologiademot on the Road"

Transkriptio

1 Konenäkö Teknologiademot on the Road

2 1. Mitä konenäkö on? Automatisoitua digitaalisista kuvista tehtävää halutun tiedon analysointia ja tähän tietoon perustuvaa päätöksentekoa. Käytännössä konenäköjärjestelmät suorittavat pääasiassa hyvin tarkasti ennalta ohjelmoituja tehtäviä, kuten kappaleiden laskentaa kuljettimella, sarjanumeroiden ja viivakoodien lukemista tai pintavikojen etsimistä.

3 1. Mitä konenäkö on? Tyypillisessä konenäkösovelluksessa kamera ottaa valaistusta kohteesta kuvan, kuva siirretään tietokoneelle ja lopuksi konenäköohjelmiston avulla kuvasta analysoidaan tarvittava tieto. Konenäköohjelmistolle on opetettu se, mitä sen pitää kuvista etsiä ja mitkä kriteerit pitää täyttyä, että kuvattu kohde hyväksytään. Konenäöllä on useita teollisuussovelluksia ja se onkin vakiinnuttanut asemansa yhtenä eri teollisuuden alojen anturiratkaisuna.

4 1. Mitä konenäkö on? Konenäköjärjestelmiä käytetään erityisesti tehtäviin, joissa kappaleiden visuaalisen tarkastuksen pitää olla nopeaa, tarkkaa, ympärivuorokautista ja toistettavaa. Ihmiselle nämä tehtävät ovat rasittavaa rutiinia tai näkökyvyn tarkkuudelle mahdottomia. Konenäössä voidaan hyödyntää myös sellaisia valon aallonpituuksia, jotka ovat näkymättömiä ihmissilmälle.

5 2. Konenäön historiaa Konsepti mainittu kirjallisuudessa ensimmäisen kerran luvulla. Tietyillä konenäön osa-alueilla, kuten optiikalla ja valo-opilla on historiaa jo tuhansien vuosien ajalta (Niniven linssi v. 700 ekr) luvun lopulla MITissä (Massachusetts Institute of Technology) kehitettiin ensimmäinen teollinen konenäkösovellus (robottikäden ohjaus).

6 2. Konenäön historiaa Vuonna 1969 keksittiin CCD-kenno, eli valoherkkä kenno, jolla valo muutetaan digitaaliseksi signaaliksi luvulta lähtien MITissä on opetettu konenäköä luvulla alettiin kehittää myös reunantunnistus ja segmentointimenetelmiä.

7 2. Konenäön historiaa 1980-luvulla aletaan valmistaa kameroita teollisiin käyttötarkoituksiin ja konenäköjärjestelmiä varten (mm. OCR) luvulla konenäön hyödyntäminen yleistyy voimakkaasti. Ensimmäiset älykamerat Standardin PC-raudan ja Windows-käyttöjärjestelmän hyödyntäminen Ensimmäiset graafiset käyttöliittymät konenäköohjelmiin 2000-luvulla kehitys on jatkunut nopeasti Firewire-liitäntä Markkinat kasvavat nopeasti erityisesti älykameroiden osalta

8 2. Konenäön historiaa 2010-luvulla erityisesti 3D-kuvantaminen yleistynyt voimakkaasti. Tämänhetkisiä kehityssuuntia: Laitteiden suorituskyky kasvaa Laitteiden hinnat laskevat Ohjelmistojen käyttäjäystävällisyys parantuu

9 3. Konenäön toimintaperiaate Ihmissilmään perustuvaan kappaleiden seurantaan liittyy monia heikkouksia: Silmän ja ihmisen väsymisestä aiheutuva suorituskyvyn heikkeneminen Analyysin subjektiivisuus ja vaihteleva laatu (mielipide, vireystila, jne) Toimintanopeus on melko rajoittunut Kustannukset ovat korkeat Työ on monotonisista Vaarallisista olosuhteista aiheutuvat ongelmat Konenäkö myös korvaa ihmissilmän sellaisissa paikoissa, joissa silmä ei toimi nopeuden tarkkuuden pimeyden olosuhteiden tms. syiden vuoksi.

10 3. Konenäön toimintaperiaate Konenäön toiminta perustuu pääasiassa näkyvän valon aallonpituudella tapahtuvien ilmiöiden kuvaamiseen. Tavoitteena on saada kone ymmärtämään, mitä kameran ottama kuva sisältää. LÄHDE: Nykyään konenäössä hyödynnetään myös paljon silmälle näkymättömiä aallonpituuksia kuten esim. lähi-infrapunakuvauksessa, ultraviolettikuvauksessa tai lämpökuvauksessa.

11 3. Konenäön toimintaperiaate Teollisuudessa konenäköä on käytetty jo pitkään mm. seuraavissa tehtävissä: Tarkastukset (muoto, läsnäolo, väri, valmistusvirhe, jne.) Mittaukset (dimensiomittaus, paikoitus) Ohjaus / paikoitus (robotin ohjaus, liikkuva tai paikallaan oleva kohde) Koodinluku (matriisikoodit ja OCR = Optical Character Recognition) LÄHDE:

12 3. Konenäön toimintaperiaate Tänä päivänä konenäkö on levinnyt joka puolelle teollisuuteen, mutta myös muille elinkeinoelämän alueille: Lääketiede (mikro- ja makrotason kuvaaminen) Turvallisuus, valvonta ja liikenne (biometria, lainvalvonta, digitaaliset vesileimat, hirvi-ir-kamerat, automaattinen rekisterikilven tunnistus jne.) Kodin- ja viihde-elektroniikan ratkaisut (tarjoilijarobotit, älykkäät vaatteet ja huoneet, tietokoneet ja tietoverkot, pelikonsolit, mobiilit ratkaisut jne.) Uusia sovellusalueita keksitään jatkuvasti lisää.

13 Tyypillinen konenäköjärjestelmä koostuu seuraavista komponenteista: Kamera ja optiikka Valaistus Tietokone Konenäköohjelmisto Liitynnät muihin järjestelmiin (PLC tms.)

14 Kamera ja optiikka Konenäköohjelmisto Valaistus Kuljetin ja manipulaattori Kohde LÄHDE:

15 Kamera Kameran tehtävänä on yksinkertaisuudessaan kuvata tarkasteltava kohde. Kameratyypistä riippumatta kamerassa on aina valoherkkä kenno, jolle kuva muodostuu. Kennon yksittäiset valonilmaisimet varautuvat sähköisesti kuhunkin ilmaisimeen osuvan valon kirkkauden perusteella. Sähköiset varaukset luetaan ilmaisin kerrallaan ja tieto muutetaan digitaaliseksi.

16 Kamera Kamerat voidaan jakaa kennon muodon mukaan matriisikameroihin ja viivakameroihin. LÄHDE: Jos kameran resoluutio on 1600 x 1200 pikseliä, tarkoittaa se sitä, että otetussa kuvassa on 1600 pikseliä vaakasuunnassa ja 1200 pikseliä pystysuunnassa. (1,92 megapikseliä) LÄHDE: Viivakameralla kuvataan viiva kerrallaan, mikä tarkoittaa yleensä sitä, että kohteen tulee liikkua. Yksittäisen viivan koko voi olla esim x 1 pikseliä.

17 Liitäntätyypit FireWire 1394.a FireWire 1394.b CameraLink USB 2.0 USB 3 Vision GigE Vision Tiedonsiirto- 400 Mb/s 800 Mb/s 3.6 Gb/s Mb/s nopeus Mb/s Mb/s Kaapelin max pituus 4.5m 100m (kuitukaapelilla) 10m 5m 5m 100m Laitteiden max määrä Rajoittamaton Liitin 6pin-6pin 9pin-9pin 26pin USB2 USB3 RJ45/CAT 5 Ulkoinen virransyöttö Optio Optio Tarvitaan Optio Optio Tarvitaan

18 Kamera Kennon muodon lisäksi kamerat voidaan jakaa kahteen ryhmään kennossa käytetyn teknologian perusteella, joita ovat: CCD (Charge-Coupled Device) CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor) LÄHDE:

19 Kamera CCD vs CMOS CMOS sensorit halvempi valmistaa (~1/4 CCD hinnasta, yksinkertaisempi valmistusprosessi). CMOS kuluttaa vähemmän virtaa. CMOS kennoilla korkeampi kuvanopeus (frame rate). CMOS kennot kohisevat vähemmän (erityisesti korkeammilla kuvanopeuksilla). CMOS-kennot suoriutuvat monista näkyvän valon sovelluksista CCD-kennoja paremmin. LÄHDE: LÄHDE:

20 Kamera CCD vs CMOS CCD kennojen valonherkkyys on parempi Perinteisesti CCD kennoissa global shutter, CMOS kennoissa rolling shutter, mutta global shutter tyyppisiä CMOS-kennoja alkaa myös olla markkinoilla. LÄHDE: Tietyt sovellukset onnistuvat yhä vain CCDkennoilla (kuten NIR-kuvaus, nm). LÄHDE:

21 Kennon koko Kamerassa käytetyn kennon resoluution, eli pikselimäärän lisäksi kennon fyysinen koko on merkitsevä tekijä, sillä se määrää kennon kuva-alan (engl. Field-Of-View, FOV). Mitä isompi kenno kamerassa on, sitä isompi kuva-ala sillä saadaan. Iso kenno, jossa myös pikselikoko on suurempi, on yleensä teknisesti paras vaihtoehto (parempi valoherkkyys, parempi suorituskyky hämärässä, vähemmän kohinaa), tosin hinta nousee kennon koon myötä. Esim. 2MP Basler Ace kamerassa kennon optinen koko on 1/1,8 (7.16mm x 5.44 mm), yksittäisten pikselien ollessa 4.4um x 4.4 um.

22 Kennon koko Konenäkökameroista löytyy useita erikokoisia kennoja. Alla näkyvän kuvan kennokokojen lisäksi markkinoilla yleinen standardikoko on 1/1.8. LÄHDE: Kokoluokitus on epästandardi tuumaluokitus, mutta se on yleisesti käytetty. Standardin puutteesta johtuen todellinen koko vaihtelee. Tavallinen kuvasuhde on 4:3.

23 Resoluutio Korkea resoluutio ei automaattisesti tarkoita parempilaatuisia kuvia. Mitä pienempi kenno kamerassa on, sitä pienempiä pikselit myös tavallisesti ovat. Pienemmät pikselit tarkoittavat yleensä enemmän kohinaa ja huonompaa dynamiikkaa. Pienikokoiset pikselit tarvitsevat vastaavasti myös enemmän valoa kuvan ottamiseen.

24 Resoluutio Heikoissa valaistusolosuhteissa pienikokoiset pikselit tuottavat selvästi kohinaisempia kuvia kuin isommat pikselit. Nopeatahtisessa kappaleiden tarkastuksessa riittämätön valon määrä voi helposti muodostua ongelmaksi, sillä kohinaisten kuvien analysointi on vaikeampaa. Että kennon korkeasta resoluutiosta saadaan kaikki hyöty irti, tarvitaan myös korkean resoluution objekti.

25 Kuvan valotus (engl. Exposure) Kuvaa otettaessa valotusajan pitää olla sellainen, että kennon valoilmaisimien varaus ehtii kasvaa riittävästi (muttei liikaa). Jos valotusaika on liian lyhyt, tulee kuvista tummia eli alivalottuneita. Jos taas valotusaika on liian pitkä, kuva ylivalottuu. Rankasti ylivalottunut alue on pelkkää valkoista ja alueella olevat yksityiskohdat menetetään. Ilmiötä kutsutaan puhkipalamiseksi.

26 Kuvan valotus (engl. Exposure)

27 Väriresoluutio Resoluutiolla voidaan tarkoittaa pikselien lukumäärän lisäksi myös sitä, kuinka monta erilaista värisävyä kukin pikseli voi saada. Harmaasävykameroissa jokaisen pikselin sävy ilmaistaan käyttämällä joko 8, 10 tai 12 bittiä. 8 bitillä voidaan ilmaista 256 eri harmaasävyä, arvon 0 ollessa musta ja 255 valkoinen. 12 bitillä saadaan esitettyä 4096 erilaista harmaasävyä. Värikameroissa käytetään tavallisesti 24 bittiä (8 bittiä / väri), millä saadaan esitettyä 16,7 miljoonaa erilaista värisävyä.

28 Älykamerat Älykamerat eroavat perinteisistä konenäkökameroista siten, että kameran kanssa samaan koteloon on integroitu prosessori ja muisti. Älykamera ei siis tarvitse erillistä tietokonetta kuvien analysointiin, vaan se tekee analysoinnin itse. Ensimmäiset älykamerat tulivat markkinoille jo 80- luvulla, mutta vasta viimevuosina ne ovat parantuneen suorituskyvyn ja pienentyneen koon myötä yleistyneet laajemmin. Samalla myös hinnat ovat laskeneet, mutta älykamerasta saa yhä maksaa moninkertaisen hinnan perinteiseen konenäkökameraan verrattuna. LÄHDE:

29 Älykamerat Älykamerassa voi olla prosessorin lisäksi integroituna optiikka ja valaistus. Koska kuvien analysointi tapahtuu suoraan kamerassa, täytyy kamerasta löytyä suoraan liitännät mm. PLC:ille. Oheisessa kuvassa näkyvän Cognex In-Sight Micro 1403 I/O-liittimen kautta saadaan liipaisu-tieto ja käytössä on 2 digitaalilähtöä. Erilliseen I/O-moduuliin liitettynä tulojen ja lähtöjen määrä saadaan kasvatettua 8:aan. LÄHDE:

30 Älykamera vs perinteiset kamerat Koska älykamerassa voi olla integroituna useita perinteisen konenäköjärjestelmän komponenteista, on järjestelmä kompaktimpi ja monesti halvempi kuin erilliskomponenteista rakennettuna. Järjestelmän ylläpito on yksinkertaisempaa ja monesti toimintavarmuus parempi. Monesti älykameroiden ohjelmointi on perinteisiä kameroita helpompaa. Samalla menetetään jonkin verran joustavuudessa (vaihtoehtoiset komponentit, ohjelmistot, jne.).

31 Stereo- ja 3D-kamerat Perinteisillä kamerajärjestelmillä saadaan kaksiulotteinen kuva, josta syvyysvaikutelma ei välity kovin selvästi katsojalle. Stereokameralla saadaan mukaan syvyystieto, jonka avulla voidaan rekonstruoida 3D-kuva kohteesta. LÄHDE: 3D-kuvan muodostamisen edellytyksenä on tarkasteltavasta kohteesta useista eri kuvakulmista otetut kuvat ja se muistuttaakin ihmissilmien toimintaa.

32 Stereo- ja 3D-kamerat Stereokuva voidaan muodostaa käyttämällä yhtä tai useampaa kameraa. Yhden kameran järjestelmässä kuvattavan kohteen täytyy liikkua, jolloin siitä saadaan kuvia useista eri kuvakulmista. Kahden (tai useamman) kameran järjestelmässä kuvattava kohde pysyy paikallaan. LÄHDE:

33 Stereo- ja 3D-kamerat Yhden tai useamman harmaasävykameran käyttöön perustuvien stereo- tai 3D-kameroiden lisäksi markkinoilta löytyy viivalaserin käyttöön perustuvia 3D-profilointilaitteita. Näissä laitteissa kamera ja viivalaser on integroitu samaan koteloon ja kalibroitu tietylle etäisyydelle. Laitteita on tarjolla useita eri kokoluokkia useilta eri valmistajilta (esim. Cognex, Sick, LMI) LÄHDE:

34 Objektiivit Objektiivin tehtävä on kerätä tarkasteltavasta kohteesta heijastuva valo ja kohdistaa se kameran valoherkälle kennolle. Samalla kuva-alue skaalataan kameran kennolle sopivaksi. Tavoitteena on muodostaa mahdollisimman terävä kuva, josta voidaan tunnistaa pieniäkin yksityiskohtia. LÄHDE: Objektiivi valitaan käyttötarkoituksen, kuvattavan kohteen ja kameran mukaan. Objektiivin valintaan vaikuttaa myös kohteen koko ja etäisyys kamerasta. Kohteen kokoa ei yleensä voida muuttaa, mutta kameran ja kohteen välistä etäisyyttä voidaan.

35 Objektiivit Objektiivin rakenne muodostuu kahdesta tai useammasta linssistä. Hyvä kuvanlaatu edellyttää oikeanlaisen objektiivin valintaa, sillä sen avulla kuva projisoidaan kennolle. Objektiivin valintaan on syytä kiinnittää huomiota erityisesti suurta tarkkuutta vaativissa sovelluksissa. Valitsemalla väärän tyyppinen tai huonolaatuinen objektiivi aiheutetaan vääristymiä kuvaan ja kuvan analysointi vaikeutuu. LÄHDE: Mitä parempilaatuinen objektiivi on käytössä, sitä kalliimpi se yleensä on.

36 Keskeisimmät objektiivin valintaan vaikuttavat seikat Kuva-ala (FOV): kuinka iso kuvattava kappale tai alue on Resoluutio: pienin piirre, mikä pitää näkyä tarkasti LÄHDE: Kohteen minimi- ja maksimietäisyys optiikasta Syväterävyys (DOF): kuinka syvä fokusalue tarvitaan Kameran kennon fyysinen koko Optinen liitäntä (C/CS/F-mount)

37 Objektiivit Yksi objektiivin tärkeimmistä parametreista on ns. F-luku (aukkoluku), mikä merkitään esim. f/1.4. Se kuvaa polttovälin ja sisääntulevaa valoa rajoittavan himmentimen aukon koon suhdetta. F-luvun arvo kertoo miten paljon valoa pääsee linssin läpi kennolle, kun objektiivin himmennin on täysin auki. Tätä kutsutaan objektiivin valovoimaksi ja luku on yleensä merkitty objektiiviin. Mitä pienempi F-luku, sitä isompi himmentimen aukko suhteessa polttoväliin, parempi valovoima ja lyhyempi valotusaika.

38 Ylemmässä kuvassa näkyy tavallisella objektiivilla otettu kuva. Alempi kuva taas on otettu telesentrisellä objektiivilla. Telesentrinen objektiivi poistaa kuvasta perspektiivin. Fyysisesti samankokoiset, mutta eri etäisyydellä objektiivista olevat kohteet näkyvät kuvassa samankokoisina. LÄHDE:

39 Telesentriset objektiivit Perspektiivittömyys mahdollistaa tarkkojen mittausten tekemisen, sillä perspektiivin aiheuttamat vääristymät saadaan eliminoitua. Toinen telesentrisistä objektiiveista saatava etu on se, että kuvattavat kohteet ovat samankokoisia vaikka niiden etäisyys objektiivista muuttuu. Tästä seuraa se, että kohde saadaan mitattua tarkasti vaikka sen etäisyys objektiiviin vaihtelee. Telesentristen linssien käyttömahdollisuudet ovat isojen kappaleiden kohdalla rajalliset, sillä kuvattava kohde voi olla vain linssin kokoinen.

40 Valaistus Valaistus on konenäköjärjestelmän keskeisin tekijä. Luotettavan lopputuloksen edellytyksenä onkin riittävä ja tasainen valaistus. Valaistuksen on katettava kuvattava alue kokonaisuudessaan ja ihanteellisimmassa tapauksessa kaikki ulkopuoliset valot (aurinko, loisteputket katossa, jne.) ja varjot tulisi eliminoida. Jos ulkopuoliset vaihtuvat valaisuolosuhteet pääsevät vaikuttamaan kuvattavan kohteen valaistukseen, vaikeuttaa se kuvien analysointia ja tekee analyysin tuloksista epäluotettavampia (virheiden määrä kasvaa). Valaistusta toteutettaessa on kiinnitettävä huomioitava oikeanlaisen valonlähteen valinnan lisäksi myös kuhunkin tilanteeseen sopivaa taustaan.

41 Valaistus Sovellukseen valitun valaistuksen keskeisin tehtävä on maksimoida kuvattavan kappaleen niiden piirteiden kontrasti, joista ollaan kiinnostuneita. Koko prosessin laatu riippuu otettuun kuvaan tallentuvasta informaatiosta. Huonon valaistuksen virheitä ei voida jälkikäteen välttämättä korjata. Sovelluksen ulkopuolelta kohteeseen osuvan häiriövalon aiheuttamien ongelmien minimointiin käytetään tavallisesti jompaakumpaa kahdesta eri vaihtoehdosta: 1. Ulkopuolisen valon pääsyn estäminen kuvattavaan kohteeseen. 2. Eriväristen valojen käyttö + suotimet eli filtterit kameraan.

42 Valon ja aineen vuorovaikutus Tosielämän kappaleet ovat myös monimutkaisempia kuin teoreettisten mallien ideaalikappaleet. Yleensä aina sekä peili- että hajaheijastuksia. Kappaleessa voi olla useita eri materiaalikerroksia, joista ylin päästää läpi tiettyjä aallonpituuksia ja heijastaa toisia. Optimaalisen valaisuratkaisun löytäminen monesti teoreettiseen osaamiseen perustuvaa kokeilua

43 Valaistus Erilaiset materiaalit absorboivat, eli imevät itseensä, valon eri aallonpituuksia ja heijastavat muut pois. Näin eri materiaalit saavat värinsä. Esim. jos aine heijastaa vihreää, mutta absorboi muut värit, nähdään se aina vihreänä. Absorptio on voimakkainta mustilla kappaleilla.

44 Valaistus Laser valo on koherenttia, eli samassa vaiheessa olevaa, samanpituista, ja samassa suunnassa värähtelevää valoa. Tällöin aallot vahvistavat toisiaan, eli valon intensiteetti on korkea. LÄHDE: Laser (ja maser) ovat koherenttia säteilyä tuottavia laitteita.

45 Valaistus Koska laser-valo on erittäin konsentroitunutta ja intensiteetiltään voimakasta, se saattaa polttaa verkkokalvon silmään osuessaan. Jo pienitehoinen (~1 mw) laser voi aiheuttaa näkövaurioita. LÄHDE: Laserit on jaoteltu turvaluokkiin I-IV: I-luokan laser ei aiheuta pysyviä näkövaurioita, IVluokan laser polttaa mm. ihoa. Yleensä laserin kanssa käytetään suojalaseja.

46 Valaistus Konenäössä yleinen laseria hyödyntävä sovellus on kappaleiden rakenteellinen valaisu. Siinä kappaleeseen projisoidaan laser-valolla luotu tunnettu kuvio (pistematriisi, viiva, ruudukko) tunnetussa kulmassa. Kappaletta kuvataan toisesta kulmasta kameralla ja muototieto tulkitaan projektion poikkeamasta. LÄHDE:

47 Valon väri Valkoisella valolla saadaan monesti hyvä keskimääräinen kontrasti, mutta käyttämällä värillistä valoa haluttujen piirteiden kontrastia voidaan parantaa huomattavasti. Kappaleet heijastavat tietynväristä valoa ja absorboivat muita aallonpituuksia. Tätä voidaan hyödyntää haluttujen piirteiden korostamiseen (ja muiden piirteiden hävittämiseen).

48 Valon väri Valon värisävyn valinnassa voidaan hyödyntää oheisessa kuvassa näkyvää väriympyrää. Vastavärin käyttö piirre näkyy tummempana. Saman värin käyttö piirre näkyy kirkkaampana. Esim: jos vihreällä taustalla olevaa punaista kappaletta valaistaan punaisella valolla Kappale näkyy kirkkaana Tausta näkyy tummana Oheisessa kuvaparissa vasemmanpuoleista on valaistu punaisella, oikeaa sinisellä valolla. Tämä toimii siis myös harmaasävykameralla! LÄHDE:

49 Valaistus Valaistuksen suunnittelu riippuu monista tekijöistä, kuten kuvattavasta kohteesta, ympäristöstä, ympäristön valaistuksesta sekä järjestelmän kokoonpanosta. Konenäköjärjestelmässä valaistuksen tehtävä on tuoda kiinnostavat piirteet selvästi näkyviin. Valaistuksen suunnittelu kannattaa aloittaa pohtimalla vastauksia ainakin seuraaviin kysymyksiin: Onko kuvattavan kohteen pinnat tasaisia vai epätasaisia? Kiiltääkö kuvattava pinta vai onko se matta? Onko kappaleen värillä merkitystä analysoinnin kannalta? Liikkuuko kappale vai pysyykö se kuvauksen aikana paikallaan? Mitä piirteitä kohteesta halutaan nähdä ja tarkastella?

50 Taustavalaisu (Back lighting) Taustavalaisussa valonlähde on kappaleen alla, jolloin kappale näkyy mustana varjokuvana, siluettina. Menetelmällä saadaan näkyviin kohteen ääriviivat ja reiät tai tasainen valaistus läpinäkyville kohteille. Tämän vuoksi valaisintyyppiä käytetään yleensä silloin, kun halutaan tutkia kappaleiden mittoja tai pinta-aloja, reikien tai aukkojen mittoja, tai reunojen tasaisuutta. Tarkasteltavan kappaleen ei tarvitse olla suoraan valaisimessa kiinni vaan usein onkin parempi, että kappaleen ja valaisimen välillä on etäisyyttää. Erittäin tarkkoja mittauksia tehtäessä käytetään monesti monokromaattista valoa (punaista, vihreää tai sinistä). LÄHDE: LÄHDE:

51 Suorakohdevalaisu (Bright field /Directional light) Konenäköjärjestelmissä yleisimmin käytetty valaisumuoto. Menetelmässä valo pyritään saamaan mahdollisimman suoraan ja tasaisesti kohteesta kameraan. Yleensä menetelmässä käytetään useita valonlähteitä koko kappaleen valaisemiseksi. Samalla saadaan kohteesta poistettua varjot ja heijastukset. Koska valo on suunnattua, soveltuu se hyvin kontrastierojen luomiseen ja topografisten yksityiskohtien esiintuomiseen. LÄHDE:

52 Suorakohdevalaisu (Bright field /Directional light) Nyrkkisääntö: valaistun alueen koon pitää olla kaksinkertainen objektiivin kuva-alueeseen (FOV) nähden. LÄHDE: LÄHDE:

53 Pienikulmainen valaistus (Dark field lighting) Pienikulmaisessa valaistuksessa valo suunnataan tarkasteltavaan kohteeseen loivasta kulmasta, kamera on kohteen yläpuolella. LÄHDE: Kun valo kohdistetaan kappaleeseen pienestä kulmasta, suurin osa siitä heijastuu pois eikä osu kameralle. Peiliheijastuneet säteet eivät näy kameralle, mutta pinnanmuodon vaihtelut näkyvät kirkkaina. Tätä menetelmää käyttämällä saadaan kappaleen reunat ja pinnan epätasaisuudet hyvin esiin, jonka vuoksi sitä käytetäänkin esim. pinnanlaadun ja pintavikojen tutkimiseen.

54 Diffusoiva kupolivalaistus (Diffuse dome lighting) Menetelmässä valo heijastetaan kupolin kautta kuvattavaan kohteeseen, minkä avulla saadaan poistettua heijastuksia ja varjoja kameran näkymästästä. Käyttämällä erilaisia kupolin muotoja voidaan vaikuttaa siihen, mitä kohtia kappaleesta halutaan korostaa. Kupolivalaistus sopii hyvin heijastavien materiaalien, kuten kiillotettujen metallipintojen ja lasin valaistukseen. Kupolivalaisimet toimivat hyvin myös kiiltävien muotopintojen valaisussa. Että kupolivalaisin olisi tehokas, sen on oltava mahdollisimman lähellä kuvattavaa kohdetta. LÄHDE:

55 Koaksiaalinen valaistus (Coaxial / On-axis diffuse) Koaksiaalista valaistusta käyttämällä valo saadaan tulemaan kappaleeseen kameran suunnasta, puoliläpäiseviä peilejä käyttäen. Tätä valaisintyyppiä käytetään tavallisesti silloin kun tarkastellaan syviä kuoppia, koska muita valaisintyyppejä käytettäessä kuvaan muodostuu häiritseviä varjoja. Menetelmä soveltuu hyvin tasaisille pinnoille, kaarevilla pinnoilla menetelmä voi olla ongelmallinen. Koaksiaalinen valaistus voi olla kätevä myös silloin kun tilaa on rajallisesti. LÄHDE: LÄHDE:

56 5. Analyysiohjelmistot Yleistä Tavallisilla konenäkökameroilla otettujen kuvien analysointiin on tarjolla useita erilaisia ohjelmistovaihtoehtoja. Jos kamera tukee esim. GigE Vision liitäntästandardia, voidaan se periaatteessa kytkeä mihin tahansa kyseistä liitäntästandardia tukevaan konenäköohjelmistoon. Erityisesti älykameroiden tapauksessa vaihtoehdot voivat kuitenkin olla rajalliset. Esim. Cognexin älykamerat ja 3D-profilointilaitteet tarvitsevat Cognexin ohjelmiston. Ohjelmistoista löytyy pitkälti samat perustoiminnot, kuten reunan- ja muodontunnistukset, laskentatyökalut, värityökalut ja mittaustoiminnot.

57 5. Analyysiohjelmistot Yleistä Konenäköohjelmien välillä on eroja lähinnä työkalujen suorituskyvyssä ja säädettävyydessä, sekä helppokäyttöisyydessä. Ohjelmissa myös hieman erilaisia painotuksia: joissakin on hyvät 3D-ominaisuudet, jossain on keskitytty OCR:ään, jne. Yleiskäyttöisiä kameravalmistajasta riippumattomia analyysiohjelmistoja ovat mm.: MVTec Software GmbH HALCON Cognex Vision Pro Matrox Imaging Library (MIL) Common Vision Blox

58 6. Konenäköjärjestelmän rakentaminen Konenäköjärjestelmän rakentamineen kuuluu tavallisesti seuraavat vaiheet: 1. Kameratyypin valinta (matriisi/viiva/3d) 2. Tarvittavan kuva-alan (FOV) määritys 3. Tarvittavan resoluution laskeminen 4. Kameramerkin/mallin, kuvankaappauskortin, tietokonealustan valinta 5. Optiikan valinta 6. Sopivan valaistuksen valinta 7. Mekaanisten ja sähköisten rajapintojen suunnittelu 8. Konenäköohjelmiston valinta. LÄHDE:

59 6. Konenäköjärjestelmän rakentaminen Ohjelmiston toiminta: 1. Kuvan hankinta 2. Esikäsittely (suodatukset tms) 3. Kappaleiden paikannus kuvasta 4. Piirteiden erottelu ja tulkinta (reunat, muodot, alueet, jne.) 5. Tulosten luominen (vertaaminen toleransseihin jne) 6. Liitäntöjen käsittely (esim. lähdöt logiikalle) LÄHDE:

60 6. Konenäköjärjestelmän rakentaminen Kustannukset: 1. Suunnittelutyöt ja projektinhallinta 2. Laitteet (kamerat, optiikat, valaisimet, anturit, tietokoneet) 3. Ohjelmisto (huomioitava hankintahinnan lisäksi myös mahdolliset vuosimaksut) ja koulutukset 4. Sovelluksen rakentaminen ja ohjelmointi 5. Järjestelmän asennus ja testaus, dokumentointi 6. Ylläpito (puhdistus, lamppujen vaihto, muutokset) LÄHDE:

Konenäkö & Robotiikka Teknologiademot on the Road

Konenäkö & Robotiikka Teknologiademot on the Road Konenäkö & Robotiikka Teknologiademot on the Road 1. Mitä konenäkö on? Automatisoitua digitaalisista kuvista tehtävää halutun tiedon analysointia ja tähän tietoon perustuvaa päätöksentekoa. Käytännössä

Lisätiedot

Konenäkö - Machine Vision. Yleistä - General

Konenäkö - Machine Vision. Yleistä - General Konenäkö - Machine Vision Yleistä - General Toteutukset -Implementations Valokennot - Light Sensors Väritunnistimet - Color Sensors Laseranturit - Laser Sensors Viivakoodilukijat - Vision based 2D code

Lisätiedot

InspectorP64x Konfiguroitava. Ohjelmoitava. Taloudellinen. Nopea.

InspectorP64x Konfiguroitava. Ohjelmoitava. Taloudellinen. Nopea. Tu o t e p e r h e i d e n y l e i s k a t s a u s InspectorP64x Konfiguroitava. Ohjelmoitava. Taloudellinen. Nopea. Edut A OITAVA. OHJELMOITAVA. TALOUDELLIA.B C D E Laajenna SICKin SensorApp-sovelluksia

Lisätiedot

Malleja ja menetelmiä geometriseen tietokonenäköön

Malleja ja menetelmiä geometriseen tietokonenäköön Malleja ja menetelmiä geometriseen tietokonenäköön Juho Kannala 7.5.2010 Johdanto Tietokonenäkö on ala, joka kehittää menetelmiä automaattiseen kuvien sisällön tulkintaan Tietokonenäkö on ajankohtainen

Lisätiedot

Valon määrä ratkaisee Aukko

Valon määrä ratkaisee Aukko Valon määrä ratkaisee Aukko syväterävyys Suljinaika ISO liike ja terävyys valoherkkyys ja kohina Valon määrä ratkaisee / ajan esivalinta Bulb käytössä M-tilassa, valottaa niin kauan kuin painetaan laukaisinta

Lisätiedot

Digitaalisen tallennuksen edelläkävijä

Digitaalisen tallennuksen edelläkävijä Digitaalisen tallennuksen edelläkävijä NUUO digitaalitallentimet edustavat analogisen ja IP-pohjaisen videovalvonnan uusinta teknologiaa. NUUO tarjoaa kehittyneitä ratkaisuja kameravalvonnan lisäksi myös

Lisätiedot

Sisätiloihin tarkoitettu ja helposti piilotettava, korkealaatuinen lineaarinen ledivalaisin, jossa on älykäs valkoinen ja värillinen valo

Sisätiloihin tarkoitettu ja helposti piilotettava, korkealaatuinen lineaarinen ledivalaisin, jossa on älykäs valkoinen ja värillinen valo Lighting Sisätiloihin tarkoitettu ja helposti piilotettava, korkealaatuinen lineaarinen ledivalaisin, jossa on älykäs valkoinen ja värillinen valo PureGlow IntelliHue Powercore Innovatiiviset PureGlow

Lisätiedot

Lego Mindstorms NXT. OPH oppimisympäristöjen kehittämishanke 2011-2013. (C) 2012 Oppimiskeskus Innokas! All Rights Reserved 1

Lego Mindstorms NXT. OPH oppimisympäristöjen kehittämishanke 2011-2013. (C) 2012 Oppimiskeskus Innokas! All Rights Reserved 1 Lego Mindstorms NXT OPH oppimisympäristöjen kehittämishanke 2011-2013 (C) 2012 Oppimiskeskus Innokas! All Rights Reserved 1 Anturi- ja moottoriportit A B C 1 2 3 4 (C) 2012 Oppimiskeskus Innokas! All Rights

Lisätiedot

FlyMarker PRO merkintälaite. Mark like a Professional

FlyMarker PRO merkintälaite. Mark like a Professional FlyMarker PRO merkintälaite Mark like a Professional Mark like a Professional FlyMarker PRO Mobile Kannettavan FlyMarker PRO merkintälaitteen avulla suurten, raskaiden ja vaikeasti liikuteltavien kappaleiden

Lisätiedot

Mervi Ranni POLYURETAANIHARKKOJEN LAADUNVALVONTA KONENÄKÖJÄRJESTELMÄLLÄ

Mervi Ranni POLYURETAANIHARKKOJEN LAADUNVALVONTA KONENÄKÖJÄRJESTELMÄLLÄ Mervi Ranni POLYURETAANIHARKKOJEN LAADUNVALVONTA KONENÄKÖJÄRJESTELMÄLLÄ Automaatiotekniikan koulutusohjelma 2013 POLYURETAANIHARKKOJEN LAADUNVALVONTA KONENÄKÖJÄRJESTELMÄLLÄ Ranni, Mervi Satakunnan ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

1. STEREOKUVAPARIN OTTAMINEN ANAGLYFIKUVIA VARTEN. Hyvien stereokuvien ottaminen edellyttää kahden perusasian ymmärtämistä.

1. STEREOKUVAPARIN OTTAMINEN ANAGLYFIKUVIA VARTEN. Hyvien stereokuvien ottaminen edellyttää kahden perusasian ymmärtämistä. 3-D ANAGLYFIKUVIEN TUOTTAMINEN Fotogrammetrian ja kaukokartoituksen laboratorio Teknillinen korkeakoulu Petri Rönnholm Perustyövaiheet: A. Ota stereokuvapari B. Poista vasemmasta kuvasta vihreä ja sininen

Lisätiedot

LED VALON KÄYTTÖSOVELLUKSIA.

LED VALON KÄYTTÖSOVELLUKSIA. LED VALON KÄYTTÖSOVELLUKSIA. PALJONKO LED VALO ANTAA VALOA? MITÄ EROJA ON ERI LINSSEILLÄ? Onko LED -valosta haastajaksi halogeenivalolle? Linssien avautumiskulma ja valoteho 8 (LED 3K, LED 6K ja halogeeni

Lisätiedot

Teledyne Optech Titan -monikanavalaser ja sen sovellusmahdollisuudet

Teledyne Optech Titan -monikanavalaser ja sen sovellusmahdollisuudet Teledyne Optech Titan -monikanavalaser ja sen sovellusmahdollisuudet Jan Biström TerraTec Oy TerraTec-ryhmä Emoyhtiö norjalainen TerraTec AS Liikevaihto 2015 noin 13 miljoonaa euroa ja noin 90 työntekijää

Lisätiedot

S11-04 Kompaktikamerat stereokamerajärjestelmässä. Projektisuunnitelma

S11-04 Kompaktikamerat stereokamerajärjestelmässä. Projektisuunnitelma AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt S11-04 Kompaktikamerat stereokamerajärjestelmässä Projektisuunnitelma Ari-Matti Reinsalo Anssi Niemi 28.1.2011 Projektityön tavoite Projektityössä

Lisätiedot

T FYYSINEN TURVALLISUUS. - Videovalvontajärjestelmä. Harri Koskenranta

T FYYSINEN TURVALLISUUS. - Videovalvontajärjestelmä. Harri Koskenranta T-110.460 FYYSINEN TURVALLISUUS - Videovalvontajärjestelmä Harri Koskenranta 14.4.05 14.4.2005 T-110.460 Koskenranta 1 SUOJAUKSET UHKAT VAHINGOT TURVALLISUUSVALVONTA 14.4.2005 T-110.460 Koskenranta 2 VIDEOVALVONTA

Lisätiedot

Mallit: ScanTemp 430 infrapunamittari s.2 ScanTemp 490 infrapunamittari s.3 ProScan 520 infrapunamittari s.4 HiTemp 2400 infrapunamittari s.

Mallit: ScanTemp 430 infrapunamittari s.2 ScanTemp 490 infrapunamittari s.3 ProScan 520 infrapunamittari s.4 HiTemp 2400 infrapunamittari s. Mallit: ScanTemp 430 infrapunamittari s.2 ScanTemp 490 infrapunamittari s.3 ProScan 520 infrapunamittari s.4 HiTemp 2400 infrapunamittari s.5 TC-1 lämpökamera s.6 SeeK Thermal Compact puhelimeen s.7 Infrapunamittari

Lisätiedot

d sinα Fysiikan laboratoriotyöohje Tietotekniikan koulutusohjelma OAMK Tekniikan yksikkö TYÖ 8: SPEKTROMETRITYÖ I Optinen hila

d sinα Fysiikan laboratoriotyöohje Tietotekniikan koulutusohjelma OAMK Tekniikan yksikkö TYÖ 8: SPEKTROMETRITYÖ I Optinen hila Fysiikan laboratoriotyöohje Tietotekniikan koulutusohjelma OAMK Tekniikan yksikkö TYÖ 8: SPEKTROMETRITYÖ I Optinen hila Optisessa hilassa on hyvin suuri määrä yhdensuuntaisia, toisistaan yhtä kaukana olevia

Lisätiedot

Parasta ammunnanharjoitteluun

Parasta ammunnanharjoitteluun Parasta ammunnanharjoitteluun Edut Objektiivinen suorituskykyanalyysi Tarkka mittaus Kompakti, kevyt ja helppokäyttöinen Yleiskiinnike useimpiin urheiluaseisiin Helppo kohdistus Todellinen ammuntaetäisyys

Lisätiedot

VALAISTUSSUUNNITTELUN RESTORATIIVISET VAIKUTUKSET RAKENNETUSSA YMPÄRISTÖSSÄ

VALAISTUSSUUNNITTELUN RESTORATIIVISET VAIKUTUKSET RAKENNETUSSA YMPÄRISTÖSSÄ VALAISTUS- JA SÄHKÖSUUNNITTELU Ky VALAISTUSSUUNNITTELUN RESTORATIIVISET VAIKUTUKSET RAKENNETUSSA YMPÄRISTÖSSÄ 1 VALAISTUS- JA SÄHKÖSUUNNITTELU Ky VALAISTUSSUUNNITTELUN RESTORATIIVISET VAIKUTUKSET RAKENNETUSSA

Lisätiedot

PROJECT X. 2D tarkastuksen standardi Mittausteknologian edelläkävijä

PROJECT X. 2D tarkastuksen standardi Mittausteknologian edelläkävijä PROJECT X 2D tarkastuksen standardi Mittausteknologian edelläkävijä 2-dimensioinen kameramittausjärjestelmä Project X.. 2D mittauksen standardi Project X on erilainen. Siinä on otettu käyttöön aivan uusi,

Lisätiedot

Laseranturit E3C-LDA-SARJA. s ä ä d e t t ä v ä p i t k ä n m a t k a n l a s e r a n t u r i. Advanced Industrial Automation

Laseranturit E3C-LDA-SARJA. s ä ä d e t t ä v ä p i t k ä n m a t k a n l a s e r a n t u r i. Advanced Industrial Automation Laseranturit E3C-LDA-SARJA s ä ä d e t t ä v ä p i t k ä n m a t k a n l a s e r a n t u r i Advanced Industrial Automation Omronin E3C-LDA-sarjan laseranturit on tarkoitettu tarkkaan kohteiden tunnistukseen

Lisätiedot

VALAISTUSTA VALOSTA. Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka. Kari Sormunen Kevät 2014

VALAISTUSTA VALOSTA. Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka. Kari Sormunen Kevät 2014 VALAISTUSTA VALOSTA Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka Kari Sormunen Kevät 2014 OPPILAIDEN KÄSITYKSIÄ VALOSTA Oppilaat kuvittelevat, että valo etenee katsojan silmästä katsottavaan kohteeseen.

Lisätiedot

Lector63x Älykäs. Joustava. Intuitiivinen. KAMERAPOHJAISET KOODINLUKIJAT

Lector63x Älykäs. Joustava. Intuitiivinen. KAMERAPOHJAISET KOODINLUKIJAT Tu o t e p e r h e i d e n y l e i s k a t s a u s Lector63x Älykäs. Joustava. Intuitiivinen. Edut A USTAVA. INTUITIIVINEN. B C D E F Lector63x tarjoaa optimaalisen suorituskyvyn ja joustavuuden yhdistelmän

Lisätiedot

Ranger3 Erinomainen 3D-suorituskyky pienessä kotelossa

Ranger3 Erinomainen 3D-suorituskyky pienessä kotelossa Tu o t e p e r h e i d e n y l e i s k a t s a u s Ranger3 Erinomainen 3D-suorituskyky pienessä kotelossa Edut A NEN 3D-SUORITUSKYKY PIENESSÄ KOB C D E Uudet kriteerit nopealle 3D:lle F Tuotantoprosessien

Lisätiedot

Käyttöohje LogiComm ohjausjärjestelmä

Käyttöohje LogiComm ohjausjärjestelmä Käyttöohje LogiComm ohjausjärjestelmä P/N 797 - Finnish - Päävalikko Tässä käyttöohjeessa selostetaan yleiset tehtävät, jotka liittyvät tuotteen varmennustehtäviin ja painesäädön asettamiseen. Täydellinen

Lisätiedot

Vanhankaupunginkosken ultraäänikuvaukset Simsonar Oy Pertti Paakkolanvaara

Vanhankaupunginkosken ultraäänikuvaukset Simsonar Oy Pertti Paakkolanvaara Vanhankaupunginkosken ultraäänikuvaukset 15.7. 14.11.2014 Simsonar Oy Pertti Paakkolanvaara Avaintulokset 2500 2000 Ylös vaellus pituusluokittain: 1500 1000 500 0 35-45 cm 45-60 cm 60-70 cm >70 cm 120

Lisätiedot

PERCIFAL RAKENNETUN TILAN VISUAALINEN ARVIOINTI

PERCIFAL RAKENNETUN TILAN VISUAALINEN ARVIOINTI PERCIFAL RAKENNETUN TILAN VISUAALINEN ARVIOINTI Arvioijan nimi: Päivämäärä ja kellonaika: Arvioitava tila: Sijainti tilassa: Vastaa kysymyksiin annetussa järjestyksessä! Antaessasi vastauksesi asteikkomuodossa,

Lisätiedot

Joonas Salo KONENÄÖN KÄYTTÖ SUUREN KAPPALEEN PAIKOITUKSEEN. Automaatiotekniikan koulutusohjelma 2018

Joonas Salo KONENÄÖN KÄYTTÖ SUUREN KAPPALEEN PAIKOITUKSEEN. Automaatiotekniikan koulutusohjelma 2018 Joonas Salo KONENÄÖN KÄYTTÖ SUUREN KAPPALEEN PAIKOITUKSEEN Automaatiotekniikan koulutusohjelma 2018 KONENÄÖN KÄYTTÖ SUUREN KAPPALEEN PAIKOITUKSEEN Salo, Joonas Satakunnan ammattikorkeakoulu Automaatiotekniikan

Lisätiedot

Upeita kuvia heikossakin valossa

Upeita kuvia heikossakin valossa Tiedote 6.8.2009 Upeita kuvia heikossakin valossa Uudet TX1 ja WX1 -mallit ovat yhteensopivia oman henkilökohtaisen valokuvaajan, Party-shot IPT-DS1:n kanssa. Sonyn Cyber-shot TX1 ja WX1 -kamerat esittelevät

Lisätiedot

SPS ZOOM 300. 3D Laserkeilain

SPS ZOOM 300. 3D Laserkeilain SPS ZOOM 300 3D Laserkeilain SPS ZOOM 300 3D Laserkeilain 3D laserkeilain on laite joka mittaa ja kerää tarkkaa tietoa ympäristön kohteista. Mitattuja pistepilviä voidaan sen jälkeen käyttää suunnittelussa

Lisätiedot

Valon havaitseminen. Näkövirheet ja silmän sairaudet. Silmä Näkö ja optiikka. Taittuminen. Valo. Heijastuminen

Valon havaitseminen. Näkövirheet ja silmän sairaudet. Silmä Näkö ja optiikka. Taittuminen. Valo. Heijastuminen Näkö Valon havaitseminen Silmä Näkö ja optiikka Näkövirheet ja silmän sairaudet Valo Taittuminen Heijastuminen Silmä Mitä silmän osia tunnistat? Värikalvo? Pupilli? Sarveiskalvo? Kovakalvo? Suonikalvo?

Lisätiedot

Basler teollisuuskameroiden ja Pylon-ohjelman käytön aloittaminen

Basler teollisuuskameroiden ja Pylon-ohjelman käytön aloittaminen Basler teollisuuskameroiden ja Pylon-ohjelman käytön aloittaminen Ajureiden ja ohjelman asentaminen Lataa ensimmäiseksi Pylon-sovellus Baslerin sivuilta osoitteesta http://www.baslerweb.com/pylon Käynnistä

Lisätiedot

RATKAISUT: 16. Peilit ja linssit

RATKAISUT: 16. Peilit ja linssit Physica 9 1 painos 1(6) : 161 a) Kupera linssi on linssi, jonka on keskeltä paksumpi kuin reunoilta b) Kupera peili on peili, jossa heijastava pinta on kaarevan pinnan ulkopinnalla c) Polttopiste on piste,

Lisätiedot

Ratkaisu: Maksimivalovoiman lauseke koostuu heijastimen maksimivalovoimasta ja valonlähteestä suoraan (ilman heijastumista) tulevasta valovoimasta:

Ratkaisu: Maksimivalovoiman lauseke koostuu heijastimen maksimivalovoimasta ja valonlähteestä suoraan (ilman heijastumista) tulevasta valovoimasta: LASKUHARJOITUS 1 VALAISIMIEN OPTIIKKA Tehtävä 1 Pistemäinen valonlähde (Φ = 1000 lm, valokappaleen luminanssi L = 2500 kcd/m 2 ) sijoitetaan 15 cm suuruisen pyörähdysparaboloidin muotoisen peiliheijastimen

Lisätiedot

Laboratoriotyö. 1. Laitteisto. 1.1 Kamera

Laboratoriotyö. 1. Laitteisto. 1.1 Kamera Laboratoriotyö 1. Laitteisto 1.1 Kamera Järjestelmän kamerassa (Hitachi, VK-C77E) on CCD -kenno ja mahdollisuus kuvan asynkroniseen päivitykseen. Kamerassa on sarjaliitäntä, jonka kautta voidaan ohjata

Lisätiedot

Essee Laserista. Laatija - Pasi Vähämartti. Vuosikurssi - IST4SE

Essee Laserista. Laatija - Pasi Vähämartti. Vuosikurssi - IST4SE Jyväskylän Ammattikorkeakoulu, IT-instituutti IIZF3010 Sovellettu fysiikka, Syksy 2005, 5 ECTS Opettaja Pasi Repo Essee Laserista Laatija - Pasi Vähämartti Vuosikurssi - IST4SE Sisällysluettelo: 1. Laser

Lisätiedot

CCD-kamerat ja kuvankäsittely

CCD-kamerat ja kuvankäsittely CCD-kamerat ja kuvankäsittely Kari Nilsson Finnish Centre for Astronomy with ESO (FINCA) Turun Yliopisto 6.10.2011 Kari Nilsson (FINCA) CCD-havainnot 6.10.2011 1 / 23 Sisältö 1 CCD-kamera CCD-kameran toimintaperiaate

Lisätiedot

JOHDATUS TEKOÄLYYN TEEMU ROOS

JOHDATUS TEKOÄLYYN TEEMU ROOS JOHDATUS TEKOÄLYYN TEEMU ROOS TERMINATOR SIGNAALINKÄSITTELY KUVA VOIDAAN TULKITA KOORDINAATTIEN (X,Y) FUNKTIONA. LÄHDE: S. SEITZ VÄRIKUVA KOOSTUU KOLMESTA KOMPONENTISTA (R,G,B). ÄÄNI VASTAAVASTI MUUTTUJAN

Lisätiedot

Matterport vai GeoSLAM? Juliane Jokinen ja Sakari Mäenpää

Matterport vai GeoSLAM? Juliane Jokinen ja Sakari Mäenpää Matterport vai GeoSLAM? Juliane Jokinen ja Sakari Mäenpää Esittely Tutkimusaineiston laatija DI Aino Keitaanniemi Aino Keitaanniemi työskentelee Aalto yliopiston Rakennetun ympäristön mittauksen ja mallinnuksen

Lisätiedot

CEM DT-3353 Pihtimittari

CEM DT-3353 Pihtimittari CEM DT-3353 Pihtimittari Sivu 1/5 CEM DT-3353 Pihtimittari Ongelma Mittarin ohjelmisto ilmoittaa NO DATA vaikka tiedonsiirtokaapeli on kytketty tietokoneen ja mittarin välille, mittarissa on virta päällä

Lisätiedot

3D-kuvauksen tekniikat ja sovelluskohteet. Mikael Hornborg

3D-kuvauksen tekniikat ja sovelluskohteet. Mikael Hornborg 3D-kuvauksen tekniikat ja sovelluskohteet Mikael Hornborg Luennon sisältö 1. Optiset koordinaattimittauskoneet 2. 3D skannerit 3. Sovelluskohteet Johdanto Optiset mittaustekniikat perustuvat valoon ja

Lisätiedot

VALAISTUSTA VALOSTA. Fysiikan ja kemian pedagogiikan perusteet. Kari Sormunen Syksy 2014

VALAISTUSTA VALOSTA. Fysiikan ja kemian pedagogiikan perusteet. Kari Sormunen Syksy 2014 VALAISTUSTA VALOSTA Fysiikan ja kemian pedagogiikan perusteet Kari Sormunen Syksy 2014 OPPILAIDEN KÄSITYKSIÄ VALOSTA Oppilaat kuvittelevat, että valo etenee katsojan silmästä katsottavaan kohteeseen. Todellisuudessa

Lisätiedot

VALOKUVAAMINEN PITKÄLLÄ SULJINAJALLA Tomi Mäkelä

VALOKUVAAMINEN PITKÄLLÄ SULJINAJALLA Tomi Mäkelä VALOKUVAAMINEN PITKÄLLÄ SULJINAJALLA Tomi Mäkelä Opinnäytetyö Jyväskylän ammattiopisto, Tekniikan ja liikenteen yksikkö AV-viestintä Maaliskuu 2015 SISÄLLYSLUETTELO 1 Johdanto 3 2 Välineet 3 3 Kuvaaminen

Lisätiedot

Värijärjestelmät. Väritulostuksen esittely. Tulostaminen. Värien käyttäminen. Paperinkäsittely. Huolto. Vianmääritys. Ylläpito.

Värijärjestelmät. Väritulostuksen esittely. Tulostaminen. Värien käyttäminen. Paperinkäsittely. Huolto. Vianmääritys. Ylläpito. Tällä tulostimella voidaan tulostaa värillisiä asiakirjoja. Värituloste herättää huomiota, lisää arvostusta ja tulosteen tai tietojen arvoa. käyttö lisää lukijoiden määrää, sillä väritulosteet luetaan

Lisätiedot

Green BEAM. LAX 300 G ristilaser luotitoiminnolla. Vihreät laserlinjat optimaaliseen näkyvyyteen kirkkaissa sisätiloissa

Green BEAM. LAX 300 G ristilaser luotitoiminnolla. Vihreät laserlinjat optimaaliseen näkyvyyteen kirkkaissa sisätiloissa Green BEAM LAX 300 G ristilaser luotitoiminnolla Vihreät laserlinjat optimaaliseen näkyvyyteen kirkkaissa sisätiloissa LAX 300 G ristilaser luotitoiminnolla: suunniteltu sisärakennustöihin 1) Iskunkestävä

Lisätiedot

Verkkodatalehti. WTT190L-P3536 PowerProx VALOKENNOT

Verkkodatalehti. WTT190L-P3536 PowerProx VALOKENNOT Verkkodatalehti WTT190L-P3536 PowerProx A B C D E F Esimerkkikuva Tilaustiedot Tyyppi Tuotenumero WTT190L-P3536 6055958 Muita laiteversioita ja varusteita www.sick.com/powerprox H I J K L M N O P Q R S

Lisätiedot

TEKNILLINEN TIEDEKUNTA. Konenäön hyödyntäminen robotin ohjauksessa. Johannes Jyrkkä

TEKNILLINEN TIEDEKUNTA. Konenäön hyödyntäminen robotin ohjauksessa. Johannes Jyrkkä TEKNILLINEN TIEDEKUNTA Konenäön hyödyntäminen robotin ohjauksessa Johannes Jyrkkä KONETEKNIIKAN TUTKINTO-OHJELMA Kandidaatintyö 2018 TIIVISTELMÄ Konenäön hyödyntäminen robotin ohjauksessa Johannes Jyrkkä

Lisätiedot

Kääntöpeili, Lector. Verkkodatalehti

Kääntöpeili, Lector. Verkkodatalehti Verkkodatalehti A B C D E F H I J K L M N O P Q R S T Yksityiskohtaiset tekniset tiedot Tekniset tiedot Lisävarusteryhmä Kuvaus Luokitukset Tilaustiedot Tyyppi Muita laiteversioita ja varusteita Tuotenumero

Lisätiedot

T-110.460 Henkilöturvallisuus ja fyysinen turvallisuus, k-04

T-110.460 Henkilöturvallisuus ja fyysinen turvallisuus, k-04 T-110.460 Henkilöturvallisuus ja fyysinen turvallisuus, k-04 Harri Koskenranta Fyysinen turvallisuus 21.4.2004: Videovalvontajärjestelmät SUOJAUKSET UHKAT VAHINGOT TURVALLISUUSVALVONTA 21.4.2004 T-110.460

Lisätiedot

Tiedonkeruu ja analysointi

Tiedonkeruu ja analysointi Tiedonkeruu ja analysointi ViDRoM Virtual Design of Rotating Machines Raine Viitala 30.9.2015 ViDRoM Virtual Design of Rotating Machines Mitataan dynaamista käyttäytymistä -> nopeuden funktiona Puhtaat

Lisätiedot

PowerBalance Tunable White, upotettava. Parantaa yleistä terveyden ja hyvänolon tunnetta. Hyödyt

PowerBalance Tunable White, upotettava. Parantaa yleistä terveyden ja hyvänolon tunnetta. Hyödyt Lighting PowerBalance Tunable White, upotettava Parantaa yleistä terveyden ja hyvänolon tunnetta upotettava Oikeanlainen valaistus voi vaikuttaa myönteisesti ihmiskehon erilaisiin fysiologisiin toimintoihin.

Lisätiedot

VÄRIT 12.2.2015 WWW-VISUALISOINTI - IIM60110 - VÄRIT

VÄRIT 12.2.2015 WWW-VISUALISOINTI - IIM60110 - VÄRIT VÄRIT 12.2.2015 Väri on silmään saapuvan valon aistittava ominaisuus, joka havaitaan näkö- ja väriaistilla. Värin aistiminen riippuu silmään saapuvan valon sisältämistä aallonpituuksista ja niiden voimakkuuksista.

Lisätiedot

TIES530 TIES530. Moniprosessorijärjestelmät. Moniprosessorijärjestelmät. Miksi moniprosessorijärjestelmä?

TIES530 TIES530. Moniprosessorijärjestelmät. Moniprosessorijärjestelmät. Miksi moniprosessorijärjestelmä? Miksi moniprosessorijärjestelmä? Laskentaa voidaan hajauttaa useammille prosessoreille nopeuden, modulaarisuuden ja luotettavuuden vaatimuksesta tai hajauttaminen voi helpottaa ohjelmointia. Voi olla järkevää

Lisätiedot

Uudet ominaisuudet. Versio 2.00

Uudet ominaisuudet. Versio 2.00 Uudet ominaisuudet Versio 2.00 Tämän tuotteen mukana toimitetun asiakirjan sisältämät kuvaukset eivät enää välttämättä vastaa laiteohjelmistopäivitysten seurauksena lisättyjä tai muutettuja ominaisuuksia.

Lisätiedot

The acquisition of science competencies using ICT real time experiments COMBLAB. Kasvihuoneongelma. Valon ja aineen vuorovaikutus. Liian tavallinen!

The acquisition of science competencies using ICT real time experiments COMBLAB. Kasvihuoneongelma. Valon ja aineen vuorovaikutus. Liian tavallinen! Kasvihuoneongelma Valon ja aineen vuorovaikutus Herra Brown päätti rakentaa puutarhaansa uuden kasvihuoneen. Liian tavallinen! Hänen vaimonsa oli innostunut ideasta. Hän halusi uuden kasvihuoneen olevan

Lisätiedot

TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ

TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ henri.t.talviaho@student.jyu.fi Kuva 1. Nuoli TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ 30.3.2016 1. Näytöt... 3 1.1. Kuvaputkinäytöt (Cathode Ray Tube (CRT))... 3 1.2. Kuvanlaatuun vaikuttavia tekijöitä...

Lisätiedot

11. Astrometria, ultravioletti, lähiinfrapuna

11. Astrometria, ultravioletti, lähiinfrapuna 11. Astrometria, ultravioletti, lähiinfrapuna 1. Astrometria 2. Meridiaanikone 3. Suhteellinen astrometria 4. Katalogit 5. Astrometriasatelliitit 6. Ultravioletti 7. Lähi-infrapuna 13.1 Astrometria Taivaan

Lisätiedot

Tiedonkeruu ja analysointi

Tiedonkeruu ja analysointi Tiedonkeruu ja analysointi ViDRoM Virtual Design of Rotating Machines Raine Viitala ViDRoM Virtual Design of Rotating Machines Mitataan dynaamista käyttäytymistä -> nopeuden funktiona Puhtaat laakerit,

Lisätiedot

S11-09 Control System for an. Autonomous Household Robot Platform

S11-09 Control System for an. Autonomous Household Robot Platform S11-09 Control System for an Autonomous Household Robot Platform Projektisuunnitelma AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt Quang Doan Lauri T. Mäkelä 1 Kuvaus Projektin tavoitteena on

Lisätiedot

Valo, valonsäde, väri

Valo, valonsäde, väri Kokeellista fysiikkaa luokanopettajille Ari Hämäläinen kevät 2005 Valo, valonsäde, väri Näkeminen, valonlähteet Pimeässä ei ole valoa, eikä pimeässä näe. Näkeminen perustuu esineiden lähettämään valoon,

Lisätiedot

TEKSTI // POUL SIERSBÆK. Opi käyttämään AUKON ESIVALINTAA. ƒ2.8. ƒ1.4 ƒ2. ƒ4 ƒ5.6 ƒ8 ƒ11 ƒ16 ƒ22 ƒ32. Digikuva 2015

TEKSTI // POUL SIERSBÆK. Opi käyttämään AUKON ESIVALINTAA. ƒ2.8. ƒ1.4 ƒ2. ƒ4 ƒ5.6 ƒ8 ƒ11 ƒ16 ƒ22 ƒ32. Digikuva 2015 TEKSTI // POUL SIERSBÆK Opi käyttämään AUKON ESIVALINTAA ƒ2.8 ƒ1 ƒ1.4 ƒ2 ƒ4 ƒ5.6 ƒ8 ƒ11 ƒ16 ƒ22 ƒ32 36 LUE uudistunut Digikuva Kuvassa käytettiin suurta aukkoa. Näin tausta pehmeni kauniisti ja valokohdat

Lisätiedot

HP Sure View. Tekninen asiantuntijaraportti. Yrityksen ruutujen suojaus napin painalluksella. Toukokuu 2018

HP Sure View. Tekninen asiantuntijaraportti. Yrityksen ruutujen suojaus napin painalluksella. Toukokuu 2018 Tekninen asiantuntijaraportti HP Sure View Yrityksen ruutujen suojaus napin painalluksella Toukokuu 2018 Tekninen asiantuntijaraportti HP Sure View 01 Sisällysluettelo Johdanto... 03 Näytönsuojan asettaminen

Lisätiedot

DistanceMaster One. Laser 650 nm SPEED SHUTTER

DistanceMaster One. Laser 650 nm SPEED SHUTTER DistanceMaster One 36 Laser 650 nm SPEED SHUTTER Laser 02 2 x Typ AAA / LR03 1,5V / Alkaline DistanceMaster One x x y = m 2 y z x y x y z = m 3 03 ! Lue käyttöohje kokonaan. Lue myös lisälehti Takuu- ja

Lisätiedot

Pitkän kantaman aktiivinen hyperspektraalinen laserkeilaus

Pitkän kantaman aktiivinen hyperspektraalinen laserkeilaus Pitkän kantaman aktiivinen hyperspektraalinen laserkeilaus MATINE:n Tutkimusseminaari, 18.11.2015 Helsinki Sanna Kaasalainen, Olli Nevalainen, Teemu Hakala Paikkatietokeskus Sisällys Taustaa Multispektraaliset

Lisätiedot

VistaCam ix erinomaisia kuvia, ensiluokkaista kariesdiagnostiikkaa

VistaCam ix erinomaisia kuvia, ensiluokkaista kariesdiagnostiikkaa VistaCam ix erinomaisia kuvia, ensiluokkaista kariesdiagnostiikkaa Huippulaadukkaat intraoraali- ja fluoresenssikuvat sekä uusi makrotoiminto Paineilma Imu Kuvankäsittely Hammashoito Hygienia ä Kevääll

Lisätiedot

Linssin tekniset tiedot ja liitännät

Linssin tekniset tiedot ja liitännät Linssin tekniset tiedot ja liitännät Voit valita tilaan, sisältöön ja budjettiisi parhaiten sopivan linssin kuudesta eri vaihtoehdosta. Tämän sekä projektorin monien liitäntöjen ansiosta asennus on nopeaa

Lisätiedot

T-110.5610 TOIMITILATURVALLISUUS. - Videovalvontajärjestelmä. Harri Koskenranta 25.4.06

T-110.5610 TOIMITILATURVALLISUUS. - Videovalvontajärjestelmä. Harri Koskenranta 25.4.06 T-110.5610 TOIMITILATURVALLISUUS - Videovalvontajärjestelmä Harri Koskenranta 25.4.06 T-110.5610 Koskenranta 1 SUOJAUKSET UHKAT VAHINGOT TURVALLISUUSVALVONTA T-110.5610 Koskenranta 2 VIDEOVALVONTA / KAMERAVALVONTA

Lisätiedot

StyliD PremiumWhite ihanteellinen yhdistelmä erittäin laadukasta valoa ja energiansäästöä muoti- ja huonekalumyymälöihin

StyliD PremiumWhite ihanteellinen yhdistelmä erittäin laadukasta valoa ja energiansäästöä muoti- ja huonekalumyymälöihin Lighting StyliD PremiumWhite ihanteellinen yhdistelmä erittäin laadukasta valoa ja energiansäästöä muoti- ja huonekalumyymälöihin StyliD PremiumWhite StyliD PremiumWhite -valaisimilla saa luotua myymälään

Lisätiedot

Ulkoiset mediakortit. Asiakirjan osanumero: Tässä oppaassa kerrotaan ulkoisten tallennusvälinekorttien käytöstä.

Ulkoiset mediakortit. Asiakirjan osanumero: Tässä oppaassa kerrotaan ulkoisten tallennusvälinekorttien käytöstä. Ulkoiset mediakortit Asiakirjan osanumero: 393506-351 Lokakuu 2005 Tässä oppaassa kerrotaan ulkoisten tallennusvälinekorttien käytöstä. Sisällysluettelo 1 Digitaalisten tallennusvälineiden korttipaikassa

Lisätiedot

PowerBalance Tunable White, upotettava. Parantaa yleistä terveyden ja hyvänolon tunnetta. Hyödyt. Ominaisuudet

PowerBalance Tunable White, upotettava. Parantaa yleistä terveyden ja hyvänolon tunnetta. Hyödyt. Ominaisuudet Lighting PowerBalance Tunable White, upotettava Parantaa yleistä terveyden ja hyvänolon tunnetta upotettava Oikeanlainen valaistus voi vaikuttaa myönteisesti ihmiskehon erilaisiin fysiologisiin toimintoihin.

Lisätiedot

Opetusmateriaalin visuaalinen suunnittelu. Kirsi Nousiainen 27.5.2005

Opetusmateriaalin visuaalinen suunnittelu. Kirsi Nousiainen 27.5.2005 Opetusmateriaalin visuaalinen suunnittelu Kirsi Nousiainen 27.5.2005 Visuaalinen suunnittelu Ei ole koristelua Visuaalinen ilme vaikuttaa vastaanottokykyyn rauhallista jaksaa katsoa pitempään ja keskittyä

Lisätiedot

UVB-säteilyn käyttäytymisestä

UVB-säteilyn käyttäytymisestä UVB-säteilyn käyttäytymisestä 2013 Sammakkolampi.net / J. Gustafsson Seuraavassa esityksessä esitetään mittaustuloksia UVB-säteilyn käyttäytymisestä erilaisissa tilanteissa muutamalla matelijakäyttöön

Lisätiedot

Ohjelmiston testaus ja laatu. Ohjelmistotekniikka elinkaarimallit

Ohjelmiston testaus ja laatu. Ohjelmistotekniikka elinkaarimallit Ohjelmiston testaus ja laatu Ohjelmistotekniikka elinkaarimallit Vesiputousmalli - 1 Esitutkimus Määrittely mikä on ongelma, onko valmista ratkaisua, kustannukset, reunaehdot millainen järjestelmä täyttää

Lisätiedot

TEKA-valvontakamerat. koti- ja mökkikäyttöön sekä pienyritysten valvontatarpeisiin. tools not toys. visisystems.fi

TEKA-valvontakamerat. koti- ja mökkikäyttöön sekä pienyritysten valvontatarpeisiin. tools not toys. visisystems.fi TEKA-valvontakamerat koti- ja mökkikäyttöön sekä pienyritysten valvontatarpeisiin 4/8/16 kanavaiset, kehittyneet videotallentimet HDMI ulostulolla. 4/8 x 600 TVL korkearesoluutioiset kamerat Helppo nettikäyttö

Lisätiedot

NIKON COOLPIX S3000 NIKON DSLR D3100 AP-SYSTEMS - KAMERATARJOUKSET. Tarjoushinta 139,- Nikon 3100 + Tamron 18-200 mm pakettihintaan 599,-

NIKON COOLPIX S3000 NIKON DSLR D3100 AP-SYSTEMS - KAMERATARJOUKSET. Tarjoushinta 139,- Nikon 3100 + Tamron 18-200 mm pakettihintaan 599,- Sivu 1 NIKON COOLPIX S3000 139,- 5640000172 NIKON COOLPIX S3000 SORT VMA541E1 EAN: 018208918966 139 NIKON DSLR D3100 Nikon 3100 + Tamron 18-200 mm pakettihintaan 599,- Sivu 2 PENTAX OPTIO S1 139,50 PENTAX

Lisätiedot

Suurikokoiset LCD kosketusnäytöt HUMAN TOUCH

Suurikokoiset LCD kosketusnäytöt HUMAN TOUCH Suurikokoiset LCD kosketusnäytöt HUMAN TOUCH 1 Suurikokoiset LCD kosketusnäytöt HUMAN TOUCH Interaktiivisten valkotaulujen yleistyessä luokkatiloissa, uuden teknologian näyttöjen suosio on tullut kaikkialla

Lisätiedot

Verkkodatalehti. V3T13P-MR62A8 TriSpectorP1000 3D-KONENÄKÖ

Verkkodatalehti. V3T13P-MR62A8 TriSpectorP1000 3D-KONENÄKÖ Verkkodatalehti V3T13P-MR62A8 TriSpectorP1000 A B C D E F Tilaustiedot Tyyppi Tuotenumero V3T13P-MR62A8 1091320 Muita laiteversioita ja varusteita www.sick.com/trispectorp1000 I J K L M N O P Q R S T Yksityiskohtaiset

Lisätiedot

Korkean suorituskyvyn lämpökameran käyttö tulipesämittauksissa. VI Liekkipäivä, Lappeenranta 26.1.2012 Sami Siikanen, VTT

Korkean suorituskyvyn lämpökameran käyttö tulipesämittauksissa. VI Liekkipäivä, Lappeenranta 26.1.2012 Sami Siikanen, VTT Korkean suorituskyvyn lämpökameran käyttö tulipesämittauksissa VI Liekkipäivä, Lappeenranta 26.1.2012 Sami Siikanen, VTT 2 OPTICAL MEASUREMENT TECHNOLOGIES TEAM Kuopio, Technopolis Key research area: Development

Lisätiedot

Kohti todellista jokapaikan tietotekniikkaa

Kohti todellista jokapaikan tietotekniikkaa Kohti todellista jokapaikan tietotekniikkaa Prof. Olli Silvén Konenäköryhmä, Infotech Oulu Jokapaikan tietotekniikka: kaikkialla läsnä, silti näkymättä Langaton infrastruktuuri tulee jossakin muodossaan

Lisätiedot

MAALIKAMERA OPTIc3 & OPTIc3-PRO

MAALIKAMERA OPTIc3 & OPTIc3-PRO URHEILUN AJANOTON EDELLÄKÄVIJÄ MAALIKAMERA OPTIc3 & OPTIc3-PRO 1 OPTIc3-Maalikamera on todellinen edelläkävijä. Sen kuvausnopeus on markkinoiden suurin mikä tekee muihin ominaisuuksiin yhdistettynä OPTIc3-maalikamerasta

Lisätiedot

Valokuvaohje. Ohjeet on jaettu kuuteen ryhmään:

Valokuvaohje. Ohjeet on jaettu kuuteen ryhmään: Valokuvaohje Suomessa siirrytään lähitulevaisuudessa uusiin passikuvavaatimuksiin, jotka perustuvat YK:n alaisen kansainvälisen siviili-ilmailujärjestön määritelmiin. Tarkoituksena on yhdenmukaistaa passikuvia

Lisätiedot

NEX-3/NEX-5/NEX-5C A-DRJ-100-12(1) 2010 Sony Corporation

NEX-3/NEX-5/NEX-5C A-DRJ-100-12(1) 2010 Sony Corporation NEX-3/NEX-5/NEX-5C Tässä esitteessä on kuvattu tämän laiteohjelmapäivityksen sisältämät 3Dtoiminnot. Lisätietoja on Käyttöoppaassa ja mukana toimitetun CD-ROMlevyn α Käsikirjassa. 2010 Sony Corporation

Lisätiedot

ProAir erinomainen valon laatu ja energiatehokkuus

ProAir erinomainen valon laatu ja energiatehokkuus Lighting ProAir erinomainen valon laatu ja energia ProAir ProAir on tyylikäs, pienikokoinen ledikohdevalaisin, jota voidaan räätälöidä käyttökohteen tarpeiden mukaan. Valaisin toistaa värit erinomaisesti

Lisätiedot

Uudet ominaisuudet. Versio 4.10

Uudet ominaisuudet. Versio 4.10 Uudet ominaisuudet Versio 4.10 Tämän tuotteen mukana toimitetun asiakirjan sisältämät kuvaukset eivät enää välttämättä vastaa laiteohjelmistopäivitysten seurauksena lisättyjä tai muutettuja ominaisuuksia.

Lisätiedot

Geometrinen optiikka. Tasopeili. P = esinepiste P = kuvapiste

Geometrinen optiikka. Tasopeili. P = esinepiste P = kuvapiste Geometrinen optiikka Tasopeili P = esinepiste P = kuvapiste Valekuva eli virtuaalinen kuva koska säteiden jatkeet leikkaavat (vs. todellinen kuva, joka muodostuu itse säteiden leikkauspisteeseen) Tasomainen

Lisätiedot

9. Polarimetria. 1. Stokesin parametrit 2. Polarisaatio tähtitieteessä. 3. Polarisaattorit 4. CCD polarimetria

9. Polarimetria. 1. Stokesin parametrit 2. Polarisaatio tähtitieteessä. 3. Polarisaattorit 4. CCD polarimetria 9. Polarimetria 1. Stokesin parametrit 2. Polarisaatio tähtitieteessä 3. Polarisaattorit 4. CCD polarimetria 10.1 Stokesin parametrit 10.1

Lisätiedot

T10xx-sarjan pikaopas (2016)

T10xx-sarjan pikaopas (2016) Kameran etupuolen toiminnot Kuva oikealta 1.Etsimen diopterikorjauksen säätönuppi. 2.Käsihihna. 3.Digitaalisen zoomauksen painike. 4.Tallennuspainike (painapohjaan). Huom! Lämpökameran voi määrittää tarkentamaan

Lisätiedot

TANEO NIVELVARTINEN JA JÄRJESTELMÄVALAISIN

TANEO NIVELVARTINEN JA JÄRJESTELMÄVALAISIN FIN TANEO NIVELVARTINEN JA JÄRJESTELMÄVALAISIN 2 TANEO MONIPUOLINEN VALAISIN IHANTEELLISEEN VALAISTUKSEEN. Tinkimätön valaistusratkaisu on välttämätön aina kun silmäsi ovat koetuksella. Oli työtehtävänä

Lisätiedot

S85 laseretäisyysanturi

S85 laseretäisyysanturi Anturi Valokennot Etäisyysanturit S85 laseretäisyysanturi Laser 2-luokan näkyvä valo helpottaa asennusta Tunnistusetäisyys 10 tai 20 m, tarkkuus 7 mm, toistotarkkuus 1 mm 4-20 ma tai 0-10 V skaalattava

Lisätiedot

Visualisoinnin perusteet

Visualisoinnin perusteet 1 / 12 Digitaalisen arkkitehtuurin yksikkö Aalto-yliopisto Visualisoinnin perusteet Mitä on renderöinti? 2 / 12 3D-mallista voidaan generoida näkymiä tietokoneen avulla. Yleensä perspektiivikuva Valon

Lisätiedot

Ultraäänen kuvausartefaktat. UÄ-kuvantamisen perusoletukset. Outi Pelkonen OYS, Radiologian Klinikka 29.4.2005

Ultraäänen kuvausartefaktat. UÄ-kuvantamisen perusoletukset. Outi Pelkonen OYS, Radiologian Klinikka 29.4.2005 Ultraäänen kuvausartefaktat Outi Pelkonen OYS, Radiologian Klinikka 29.4.2005 kaikissa radiologisissa kuvissa on artefaktoja UÄ:ssä artefaktat ovat kaikuja, jotka näkyvät kuvassa, mutta eivät vastaa sijainniltaan

Lisätiedot

JOHDATUS ELEKTRONIIKKAAN. Oppitunti 2 Elektroniikan järjestelmät

JOHDATUS ELEKTRONIIKKAAN. Oppitunti 2 Elektroniikan järjestelmät JOHDATUS ELEKTRONIIKKAAN Oppitunti 2 Elektroniikan järjestelmät 2 ELEKTRONIIKAN JÄRJESTELMÄT Aktiivisuusranneke Mittaa liikettä Keskustelee käyttäjän kanssa ledeillä ja värinällä Keskustelee radioiden

Lisätiedot

SM500T tunnelman luominen joustavasti

SM500T tunnelman luominen joustavasti Lighting tunnelman luominen joustavasti Nykyisin vähittäismyynnissä verkkomyynnin osuus kasvaa nopeasti ja kilpailu on kovaa. Kauppiaiden onkin sen vuoksi panostettava ostoskokemukseen, houkutellakseen

Lisätiedot

Hans Pihlajamäki Fysiikan kotitutkimus

Hans Pihlajamäki Fysiikan kotitutkimus Fysiikan kotitutkimus Fysiikan 1. kurssi, Rauman Lyseon lukio Johdanto 1. Saaristo- ja rannikkonavigoinnissa on tärkeää kyetä havainnoimaan väyliä osoittavia väylämerkkejä. Pimeän aikaan liikuttaessa tehokkaalla

Lisätiedot

Muita kuvankäsittelyohjelmia on mm. Paint Shop Pro, Photoshop Elements, Microsoft Office Picture Manager

Muita kuvankäsittelyohjelmia on mm. Paint Shop Pro, Photoshop Elements, Microsoft Office Picture Manager Missio: 1. Asentaminen 2. Valokuvien tarkastelu, tallennus/formaatit, koko, tarkkuus, korjaukset/suotimet, rajaus 3. Kuvan luonti/työkalut (grafiikka kuvat) 4. Tekstin/grafiikan lisääminen kuviin, kuvien/grafiikan

Lisätiedot

Tilastotiede ottaa aivoon

Tilastotiede ottaa aivoon Tilastotiede ottaa aivoon kuinka aivoja voidaan mallintaa todennäköisyyslaskennalla, ja mitä yllättävää hyötyä siitä voi olla Aapo Hyvärinen Laskennallisen data-analyysin professori Matematiikan ja tilastotieteen

Lisätiedot

Verkkodatalehti. WTT190L-A3532 PowerProx VALOKENNOT

Verkkodatalehti. WTT190L-A3532 PowerProx VALOKENNOT Verkkodatalehti WTT9L-A2 PowerProx WTT9L-A2 PowerProx A B C D E F Esimerkkikuva Tilaustiedot Tyyppi Tuotenumero WTT9L-A2 6626 Muita laiteversioita ja varusteita www.sick.com/powerprox H I J K L M N O P

Lisätiedot

Työn tavoitteita. 1 Teoriaa

Työn tavoitteita. 1 Teoriaa FYSP103 / K3 BRAGGIN DIFFRAKTIO Työn tavoitteita havainnollistaa röntgendiffraktion periaatetta konkreettisen laitteiston avulla ja kerrata luennoilla läpikäytyä teoriatietoa Röntgendiffraktio on tärkeä

Lisätiedot

SmartBalance tehon ja älykkään muotoilun yhdistelmä

SmartBalance tehon ja älykkään muotoilun yhdistelmä Lighting SmartBalance tehon ja älykkään muotoilun yhdistelmä SmartBalance, suspended SmartBalance-valaisin vastaa sekä toiminnallisuutta että muotoilua koskeviin vaatimuksiin. Entistä paremman energiatehokkuuden

Lisätiedot

Työ 2324B 4h. VALON KULKU AINEESSA

Työ 2324B 4h. VALON KULKU AINEESSA TURUN AMMATTIKORKEAKOULU TYÖOHJE 1/5 Työ 2324B 4h. VALON KULKU AINEESSA TYÖN TAVOITE Työssä perehdytään optisiin ilmiöihin tutkimalla valon kulkua linssisysteemeissä ja prismassa. Tavoitteena on saada

Lisätiedot