VARHAISKASVATUSPALVELUJEN ASIAKASRAATI. Aika tiistai klo Päiväkoti Touhula, Sievisenmäentie 18, JYSKÄ

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VARHAISKASVATUSPALVELUJEN ASIAKASRAATI. Aika tiistai 20.1.2015 klo 18.00 20.00. Päiväkoti Touhula, Sievisenmäentie 18, 40420 JYSKÄ"

Transkriptio

1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI MUISTIO VARHAISKASVATUSPALVELUJEN ASIAKASRAATI Aika tiistai klo Paikka Päiväkoti Touhula, Sievisenmäentie 18, JYSKÄ Läsnä Aalto Sanni, poissa Autere Katri, poissa Casati Laura, poissa Heino Jenni, poissa Jaakkola Tuija, poissa Jokela Laura Kainulainen Katri, poissa Karjalainen Saana, poissa Katko Soili, poissa Koivumaa Katju, poissa Kutvonen-Lappi Titta Lampinen Susanna, poissa López Elina Nokkala Terhi Malinen Maarit Naukkarinen Pia, poissa Polvi Päivi Reukauf Kati Riekkinen Jaana Riekkinen Susanna Salminen Jenni Salonmaa Tiina, poissa Sillanmäki Minttu Suhonen Katri, poissa Torstensson Milja, poissa Tuomisalo Tuire Turpela Mari Vuorinen Markus Väisänen Tanja, poissa Arnberg Heli, siht. Pajunen Tuija, pj. Pajunen Johanna Koivisto Päivi Räty Tanja Vuolle-Oranen Tella 1. Päiväkoti Touhulan esittely, päiväkodinjohtaja Johanna Pajunen Päiväkoti Touhula Jyskä avattiin elokuussa Päiväkoti on osa valtakunnallista päiväkotiketjua, joka on lähtöisin Oulusta. Tammikuussa 2015 Touhula-ketju on hankkinut omistukseensa Aarresaari päiväkodit. Touhula-Jyskä on 54 paikkainen päiväkoti, jossa on kolme ryhmää: 1-2 vuotiaat Hippulat, 3-4 v -vuotiaat Nappulat sekä 5-6 vuotiaiden ryhmä. Touhulassa järjestetään esiopetusta, oppimateriaalina käytetään Salaista Maata. Syksy on ollut lasten, henkilökunnan ja ympäristöön tutustumisen aikaa. Liikunta on osa jokaista arkipäivää, sitä toteutetaan mahdollisimman monipuolisesti ja se tehdään lapselle houkuttelevaksi lapsen toiveet ja kehitystaso huomioiden. Touhulassa pidetään tärkeänä yhteistyötä perheiden kanssa. Kasvatuskumppanuuden pohja luodaan ensimmäisessä yhteydenotossa perheeseen ja aloituskeskustelussa. Johanna Pajunen toivotti tervetulleeksi Touhulan avoimiin oviin laskiaistiistaina. Väinönkatu 1 PL 82, Jyväskylä Laskutusosoite: PL 181, Basware Verkkolaskun OVT-tunnus: Puhelin: Vaihde:

2 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI MUISTIO 2 (5) 2. Edellisen kokouksen muistio Muistio tapaamisesta hyväksyttiin. 3. Osallisuus Kasvun ja oppimisen palveluissa Tapaamisessa oli mukana Kasvun ja oppimisen vastuualueen osallisuus-tiimistä Tanja Räty, nuorisopalvelut, osallisuuskoordinaattori Tella Vuolle-osanen, perusopetus, jälkkäri- ja kerhotoiminnan koordinaattori Päivi Koivisto, varhaiskasvatuspalvelut, päiväkodinjohtaja ja kehittämisvastaava Tiimiin kuuluvat em. lisäksi lasten parlamentin koordinaattori Turo Teittinen sekä nuorisopalveluista Eeva Mäntylä, joka vastaa mm. nuorisovaltuustosta. Tiimi halusi kuulla raatilaisten ajatuksia siitä, mitä lasten ja perheiden osallisuus on varhaiskasvatuksessa. Raatilaisten mielestä lasten osallisuutta on se, miten lapset voivat itse vaikuttaa tekemisiinsä ja omaan elämään liittyvissä asoissa sekä olla mukana sääntöjen ja yhteisten sopimusten laatimisessa. On hyvä, että opetetaan lapselle, kuinka voi itse vaikuttaa. Lasten kanssa opetellaan ja harjoitellaan lasten ikätason mukaan osallisuuteen kasvamisen taitoja, opitaan tekemään omaan itseen liittyviä päätöksiä. Ehdotettiin, voisiko päiväkodissa toimia päiväkodin raati. Pienten lasten osallisuus toteutuu vanhempien kanssa, rakentuu yhteistyöstä ja kasvatuskumppanuudesta. Esim. isommat päiväkoti-ikäiset lapset voiva yhdessä miettiä omaa toimintaympäristöä, esiopetusikäiset voivat suunnitella miten ruokailutilanne järjestetään. Kerrottiin esimerkki päiväkodista, jossa on aamupalalla kaksi vaihtoehtoa, joista lapsi voi valita, mitä syö aamiaiseksi. Osallisuuden polku kuvaa osallisuuden jatkumoa, se koetaan hyvänä ja tarpeellisena. Vanhemmilla on merkittävä rooli osallisuuteen kasvattamisessa. Omalla esimerkillä ja toiminnalla vanhemmat voivat kasvattaa lasta siihen, että osallistumalla voi vaikuttaa. Van hempi voi rohkaista lasta kertomaan mistä pidät, mitä haluat tehdä. Myös perusopetuksessa oppilaita on osallistettu mm. oppimisympäristön ja välituntiviihtyvyyden suunnitteluun. Perusopetuksessa toimii lasten ja nuorten parlamentit. Iltapäivätoiminnassa on teemana osallisuus. Suunnittelussa on mukana lapsista kootut suunnittelutoimikunnat ja valitut ministerit. Kerhotoiminnassa pyritään järjestämään sellaisia kerhoja, jotka ovat oppilaiden toiveiden mukaisia. Nuorisopalveluissa koko toiminta on vapaaehtoista. Toiminta on aina nuorista itsestä lähtevää, ja siinä tuetaan nuorten omaehtoista toimintaa sekä edustuksellista toimintaa (oppilaskunnat, nuorisovaltuusto). Raatilaisia kiinnosti, hakeutuuko/valikoituuko edustukselliseen toimintaan sellaiset op pilaat, jotka ovat muutenkin aktiivisia, jäävätkö aremmat oppilaat aina taka-alalle? Nuorisovaltuustossa on monenlaisia nuoria. Läpipääseminen edustuksellisiin ryhmiin ei ole itsestään selvää. Toimintakulttuuri ja tavat tulee välittyä lapselle / nuorelle sellaisena, että jokainen tulee kuulluksi ja jokaisen on mahdollisuus saada ajatuksiaan esille.

3 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI MUISTIO 3 (5) Raatilaisilta kysyttiin, miten luontevaa tai helppoa on esittää esim. toiveita lapa sen päivähoitopaikkaan ja onko kokemuksia, millaisia vaikutuksia toiveiden tai ajatusten esittämisellä on ollut? Kerrottiin, että ei ole kynnystä mennä puhumaan esim. siitä, voisiko asian tehdä toisella tavalla, ja että on kokemuksia siitä, että vanhempana voi vaikuttaa. Usein koetaan varovaisuutta toiveiden ja kommenttien esittämisestä. Vanhempi ei halua leimautua hankalana vanhempana, eikä toisaalta halua kuormittaa henkilökuntaa enempää. Vanhempi voi miettiä, onko oma asia sellainen, että se kannattaisi ottaa puheeksi nyt tai myöhemmin tai ei ollenkaan. Vanhemmat tiedostavat työntekijöiden kiireen ja resurssit. Raatilaisilla oli kokemuksia yksityisestä päiväkodista, josta kysytään palautetta ja kommentteja, kutsutaan käymään, pyydetään mukaan esim. retkelle. On kokemuksia, että asioita on helpompi ottaa esille päiväkodinjohtajan kautta. Henkilökunnan kautta tieto ei välttämättä mene yhtä helposti eteenpäin. Koettiin vaikeana arvioida päiväkodin toimintaa, ei ole mahdollisuutta tarkkailla tilanteita, päiväkodin arjen toimintaa pidempään, koska päivittäinen kohtaaminen on lyhytaikaista. Raatilaisilta kysyttiin, onko päivähoitopaikasta tarjottu mahdollisuutta tulla seuraamaan päiväkodin arkea ja tutustumaan lapsen päivähoitopäivään? Kokemukset mukana olosta lapsen päivähoitopäivässä ja tuntemukset siitä, onko vanhempi kokenut itsensä aidosti tervetulleeksi vaihtelivat sekä kunnallisessa että yksityisessä päivähoidossa. Joillekin tällainen mahdollisuus oli ajatuksena täysin uusi. Joillekin taas päivähoitopaikasta oli kerrottu, että ryhmän rytmiä ja lapsia sekoittaa, jos vanhempia on paikalla tai on tullut tunne, että vanhemman läsnäolo ei ole toivottavaa. Yhteisesti toivottiin, että vanhemmilla olisi mahdollisuus tutustua lapsen päivähoitopaikkaan niin päiväkodissa kuin perhepäivähoitopaikassakin, ja että henkilökunta olisi aloitteellinen ja tiedottaisi tällaisesta mahdollisuudesta. Toivottiin myös, että siinä tilanteessa, kun vanhempi on mukana, sovitaan pelisäännöt ja kerrotaan, kuinka toivotaan vanhemman toimivan ja osallistuvan tilanteissa. Oli myös hyviä kokemuksia siitä, kun lapsen vasu keskustelu on käyty perheen kotona. Kerrottiin, että päivähoitopaikassa nautitaan niistä päivistä, kun vanhempia on mukana päiväkodissa. Joillakin lapsilla on ollut pitkä tutustumisaika, jonka aikana perheet näkevät, kuinka päiväkodissa toimitaan. Vanhemmat ovat päässeet kurkistamaan lapsen päivähoitopäivään myös videon kautta; lasten leikkitilanteita ja toimintaa on kuvattu ja videota on näytetty vanhempainillassa. Raatilaisilta kysyttiin, miten varhaiskasvatuspalveluissa voidaan edistää lapsen osallisuutta? - Etukäteistiedottaminen ryhmän toiminnasta koetaan tärkeäksi

4 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI MUISTIO 4 (5) Kerrottiin, että toiminnan suunnittelussa on väljyyttä, on asioita ja toimintaa, joista voidaan tiedottaa vasta jälkikäteen, kun lapset ovat kiinnostuneet jostakin toiminnasta, tekemisestä. - Ehdotettiin asiakasraadista tiedottamisesta Suomen muille kunnille. Asiakasraadilla on laajempi tuki ja vaikuttavuus kuin esim. yksittäisen päiväkodin vanhempien kannanotolla. - Keskusteltiin siitä, että perheillä saattaa olla erilaisia tarpeita siitä, minkälaista tukea ja ohjeistusta he tarvitsevat tai kaipaavat päivähoidon henkilökunnalta. Siihen voi vaikuttaa se, onko perheessä useampia lapsia, voi onko päivähoidon aloittanut perheen ensimmäinen ja ainut lapsi. - Toivottiin myös tiedotetta, johon on koottu lapsiperheen kannalta merkittäviä yhteystietoja. Raatilaisia kiinnosti myös jälkkäri-toiminta. Tella Vuolle-osanen kertoi Jyväskylän perusopetuksen jälkkäritoiminnasta. - on vapaa-ajan toimintaa, ei ole toinen koulupäivä - sisältöjä suunnitellaan lapsen kanssa (esim. liikuntaa, käden taitoa, kokkikerhoja) - Kaikki lapset, joita haetaan, pääsee jälkkäritoimintaan - maksu on koko kuukaudesta105 e ja 12 päivästä 60 euroa, ei myönnetä maksun alennuksia - avoinna klo. 17 saakka, tarjotaan välipala - Jyvässeudulla sama toimintasuunnitelma, on olemassa kaksi liikunnallista jälkkäriä, joissa liikutaan enemmän - jälkkärin sisällä on kerhoja, joihin lapsi voi osallistua oman mielenkiinnon ja kiinnostuksen mukaan - pääsääntöisesti lapset viihtyvät - ohjaajille on olemassa kelpoisuusehdot - kunta saa itse päättää, järjestetäänkö jälkkäritoimintaa - Jyväskylässä toimii myös pienten koululaisten kesäjälkkärit Keskustelun pohjalta todettiin, että esiopetusikäisten lasten vanhemmilla ei välttämättä ole tietoa jälkkäritoiminnasta. Olisiko tiedottaminen ajankohtaista jo eskarivuoden alussa? 4. Muut asiat Ajankohtaiset asiat varhaiskasvatuksessa - Henkilöstö- ja asiakaskyselyiden uudistamistyö käynnistyy tammikuun lopussa Uudistamistyöhön toivotaan raatilaisilta pikaisesti toiveita, mitä haluttaisiin kysyttävän, muutosehdotuksia jne. Ajatuksia voi lähettää sähköpostitsetarja Ahlqvistille,Tuija Pajuselle tai Heli Arnbergille. Sähköpostiosoite on - Päivi Koivisto kertoi, että Jyväskylän esiopetussuunnitelman uudistaminen on myös käynnistynyt. Esiopetusasiaa toivottaisiin käsiteltävän asiakasraadissa viimeistään syksyllä 2015.

5 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI MUISTIO 5 (5) Asiakasraadin jäsenille ja asiakasraadin sähköpostiin tulleet asiat ja viestit - Palauteviesti Pupuhuhdan kerhotoiminnan lakkauttamisesta. Palautteeseen on pyydetty vastine Avointen varhaiskasvatuspalvelujen työryhmältä. - Kannanottoviesti liikuntaan aktivoimisesta kattavasti Jyväskylän varhaiskasvatuksessa. Liikuntateemaa käsiteltiin asiakasraadissa syksyllä Sovittiin, että liikuntateema voidaan ottaa asiakasraadin listalle syksyllä Seuraava tapaaminen Kuokkalan päiväkodissa klo Aiheena ovat päivä hoidon päivystysjärjestelyt koululaisten loma-aikoina, kesä-ajan päivystysjärjestelyt sekä vasu-työ kesäpäivystyksessä.

VARHAISKASVATUSPALVELUJEN ASIAKASRAATI. Aika 26.11.2013 klo. 18-20. Paikka Huhtasuon päiväkoti, Suluntie 18

VARHAISKASVATUSPALVELUJEN ASIAKASRAATI. Aika 26.11.2013 klo. 18-20. Paikka Huhtasuon päiväkoti, Suluntie 18 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI MUISTIO VARHAISKASVATUSPALVELUJEN ASIAKASRAATI Aika 26.11.2013 klo. 18-20 Paikka Huhtasuon päiväkoti, Suluntie 18 Läsnä Aalto Sanni, poissa Autere Katri Kainulainen Katri, poissa Katko

Lisätiedot

HELAPUISTON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

HELAPUISTON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA HELAPUISTON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Helapuiston päiväkoti on avattu 4.1.1988. Päivähoitoyksikkö kuuluu Tampereen kaupungin Keskisen palvelualueen Hervannan tulostiimiin. Päiväkodissa on noin

Lisätiedot

Laatua kodin ja koulun yhteistyöhön. Opetushallitus

Laatua kodin ja koulun yhteistyöhön. Opetushallitus Laatua kodin ja koulun yhteistyöhön Opetushallitus Laatua kodin ja koulun yhteistyöhön 2007 Yhteistyöryhmässä ovat olleet mukana: Krisse Hannén (Utbildningsstyrelsen), Martti Hellström (Auroran koulu,

Lisätiedot

REISSUVIHKOSTA DIALOGIIN IDEOITA KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖHÖN

REISSUVIHKOSTA DIALOGIIN IDEOITA KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖHÖN Jenni Helenius (toim.) REISSUVIHKOSTA DIALOGIIN IDEOITA KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖHÖN Vantaan, Nurmijärven, Suomen Vanhempainliiton ja Turun yliopiston Tehostetun ja erityisen tuen kehittämisverkosto Toimittanut

Lisätiedot

ARJEN KÄYTÄNTÖJEN OPAS 2015

ARJEN KÄYTÄNTÖJEN OPAS 2015 HYVINVOIVA LAPSI että sillä on hyvä olla - miten toimimme arjen käytännöissä PERUSPALVELUKUNTAYHTYMÄ KALLION VARHAISKASVATUSSUUNNITELMAAN LIITTYVÄ ARJEN KÄYTÄNTÖJEN OPAS 2015 Työryhmä: Täydennykset 2015:

Lisätiedot

MONIKULTTUURINEN KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖ

MONIKULTTUURINEN KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖ MONIKULTTUURINEN KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖ 2010 SISÄLTÖ 3... Monikulttuurinen kodin ja koulun yhteistyö 4... Kodin ja koulun yhteistyön lähtökohdat 5... Perhe maahanmuuttajataustaisen koululaisen tukena

Lisätiedot

Osallisuuskyselyn tulosten hyödyntäminen päiväkodissa

Osallisuuskyselyn tulosten hyödyntäminen päiväkodissa Osallisuuskyselyn tulosten hyödyntäminen päiväkodissa Lukijalle Tämä ohjeistus etenee samassa järjestyksessä kyselylomakkeen kysymysten kanssa ja on jaettu useisiin eri asioita käsitteleviin osioihin.

Lisätiedot

NUOREN HYVÄ TULEMINEN PERHEHOITOON

NUOREN HYVÄ TULEMINEN PERHEHOITOON RAPORTTI NUOREN HYVÄ TULEMINEN PERHEHOITOON Nuorten foorumi Siikarannassa 11.10.2014 Paikalla oli 15 14-19-vuotiasta nuorta lastensuojelun perhehoidon piiristä, 3 Selviytyjät-tiimin jäsentä sekä 4 aikuista.

Lisätiedot

Kasvun ja oppimisen tuen polkuja Nastolassa

Kasvun ja oppimisen tuen polkuja Nastolassa Kasvun ja oppimisen tuen polkuja Nastolassa Kasvun ja oppimisen tuen kehittämissuunnitelma Nastola 2013 Susanna Kulonen Sisällys 1. Johdanto... 1 2. Kehittämissuunnitelmatyö... 1 3. Kolmiportaisen tuen

Lisätiedot

oppimisympäristön rakentajana Selvitys ammatillisen koulutuksen tutortoiminnasta ja tutortoiminnan suositukset

oppimisympäristön rakentajana Selvitys ammatillisen koulutuksen tutortoiminnasta ja tutortoiminnan suositukset Tutortoiminta hyvinvoivan oppimisympäristön rakentajana Selvitys ammatillisen koulutuksen tutortoiminnasta ja tutortoiminnan suositukset Kirjoittaja Susanna Ågren menetelmäkehittäjä Suomen ammatillisen

Lisätiedot

KUUSISTON PÄIVÄKOTI VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

KUUSISTON PÄIVÄKOTI VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA KUUSISTON PÄIVÄKOTI VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2014 1. Varhaiskasvatus ja toiminta-ajatus Kuusiston päiväkodissa Kuusiston saari on kaunis ja luonnonläheinen toimintaympäristö. Haluamme luoda turvallisen,

Lisätiedot

KYSELY HUOLTAJILLE KOULUN JA KODIN VÄLISESTÄ YHTEISTYÖSTÄ JA SEN KEHITTÄMISESTÄ. Hankesuunnittelija Kristiina Jokinen Reilusti rinnakkain -hanke

KYSELY HUOLTAJILLE KOULUN JA KODIN VÄLISESTÄ YHTEISTYÖSTÄ JA SEN KEHITTÄMISESTÄ. Hankesuunnittelija Kristiina Jokinen Reilusti rinnakkain -hanke KYSELY HUOLTAJILLE KOULUN JA KODIN VÄLISESTÄ YHTEISTYÖSTÄ JA SEN KEHITTÄMISESTÄ Hankesuunnittelija Kristiina Jokinen Reilusti rinnakkain -hanke 2 1. YLEISTÄ Kyselyn tarkoituksena oli saada vanhemmilta

Lisätiedot

Lasten ja nuorten Vantaa II -toimintaohjelman valmistelu. Yhteenveto valmistelussa käytetystä aineistosta

Lasten ja nuorten Vantaa II -toimintaohjelman valmistelu. Yhteenveto valmistelussa käytetystä aineistosta Lasten ja nuorten Vantaa II -toimintaohjelman valmistelu Yhteenveto valmistelussa käytetystä aineistosta Kannen kuva: Lasten asiantuntijaryhmän 27.2.2013 työpajassa työstämä vaikuttamisen kehärata 1 Sisällys

Lisätiedot

PÄIVÄKOTI MAININGIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA SYKSY 2010

PÄIVÄKOTI MAININGIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA SYKSY 2010 PÄIVÄKOTI MAININGIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA SYKSY 2010 SISÄLTÖ 1. JOHDANTO... 3 1. 1 PÄIVÄKOTI MAININGIN KUVAUS... 3 1.2 TOIMINTA-AJATUS... 3 1.3 ARVOT PÄIVÄKOTI MAININGISSA... 4 1.2 KASVATUSTAVOITTEET...

Lisätiedot

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen.

Lisätiedot

TOIMINNAN SUUNNITTELU

TOIMINNAN SUUNNITTELU TOIMINNAN SUUNNITTELU Varhaiskasvatus tarjoaa alle kouluikäiselle lapselle päivähoitoympäristön, jossa heidän tulee saada hoitoa, kasvatusta ja opetusta sekä ohjausta ja kannustusta kehittyäkseen minäkuvaltaan

Lisätiedot

PÄIVÄKOTI PEHTOORIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

PÄIVÄKOTI PEHTOORIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA PÄIVÄKOTI PEHTOORIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Sisältö Alkusanat s. 3 Johdanto s. 4 Päiväkoti Pehtoorin ja lasten vanhempien yhteiset arvot s. 5 Toiminta-ajatuksemme s. 5 Yhteistyö s. 6 Arki Pehtoorissa

Lisätiedot

Mikkelin kaupungintalo 2. kerros, kaupunginhallituksen kokoushuone (käynti sisäpihan puolelta)

Mikkelin kaupungintalo 2. kerros, kaupunginhallituksen kokoushuone (käynti sisäpihan puolelta) Mikkeli Pöytäkirja 3/2015 1 (18) Kasvatus- ja opetuslautakunta 19.03.2015 Aika 19.03.2015, klo 17:00-18:57 Paikka Mikkelin kaupungintalo 2. kerros, kaupunginhallituksen kokoushuone (käynti sisäpihan puolelta)

Lisätiedot

Erityistä tukea tarvitsevat oppilaat aamu- ja iltapäivätoiminnassa. Riitta Rajala (toim.)

Erityistä tukea tarvitsevat oppilaat aamu- ja iltapäivätoiminnassa. Riitta Rajala (toim.) Erityistä tukea tarvitsevat oppilaat aamu- ja iltapäivätoiminnassa Riitta Rajala (toim.) Sisältö Saatesanat...3 Perusopetuslaki erityisopetuksen tukena...4 Aamu- ja iltapäivätoiminnan perusteet...4 Valtioneuvoston

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma. Ravurin toimintayksikkö. Opetuslautakunta 25.11.2013

Varhaiskasvatussuunnitelma. Ravurin toimintayksikkö. Opetuslautakunta 25.11.2013 V Varhaiskasvatussuunnitelma Ravurin toimintayksikkö Opetuslautakunta 25.11.2013 Sisällys 1 Johdanto... 1 2 Opetussuunnitelman lähtökohdat... 2 2.1 Arvot lähtökohtana... 2 2.2 Lapsen hyvä päivä Ravurin

Lisätiedot

5.2.1 KODIN JA KOULUN VÄLINEN YHTEISTYÖ

5.2.1 KODIN JA KOULUN VÄLINEN YHTEISTYÖ 5.2.1 KODIN JA KOULUN VÄLINEN YHTEISTYÖ Opetuksessa tulee olla yhteistyössä kotien kanssa 48. Opetus ja kasvatus tulee järjestää yhteistyössä kotien ja huoltajien kanssa siten, että jokainen oppilas saa

Lisätiedot

TERVETULOA KOULUUN 2015 2016

TERVETULOA KOULUUN 2015 2016 TERVETULOA KOULUUN 2015 2016 Opas koulutulokkaan huoltajalle 1 Sisällys sivu 3 Koulutulokkaan huoltajalle 4 Koulun aloittaminen 5 Lähikoulun osoittamisen ja oppilaaksi ottamisen periaatteet Hakeutuminen

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen laatukäsikirja

Varhaiskasvatuksen laatukäsikirja Varhaiskasvatuksen laatukäsikirja 15 Laaturyhmä & Ulla Soukainen Varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto 18.3.2015 8 1 Sisällys 1 Taustaa... 2 1.1 Laaturyhmätyöskentely... 3 1.2 Yhteistyö muiden tahojen

Lisätiedot

OHJEITA LASTEN HYVINVOINTITIEDON HANKINTAAN KUNNASSA

OHJEITA LASTEN HYVINVOINTITIEDON HANKINTAAN KUNNASSA MULLA ON ASIAA OHJEITA LASTEN HYVINVOINTITIEDON HANKINTAAN KUNNASSA 1 OHJEITA LASTEN HYVINVOINTITIEDON HANKINTAAN KUNNASSA Sisältö Aluksi...5 Miksi hyvinvointitietoa kerätään?...6 Lasten hyvinvoinnin tietolähteitä...8

Lisätiedot

PÄIVÄKOTILASTEN HYVÄ PÄIVÄ

PÄIVÄKOTILASTEN HYVÄ PÄIVÄ PÄIVÄKOTILASTEN HYVÄ PÄIVÄ Helisniemi-Närvä, Sari 2013 Laurea Otaniemi Laurea-ammattikorkeakoulu Laurea Otaniemi PÄIVÄKOTILASTEN HYVÄ PÄIVÄ Sari Helisniemi-Närvä Sosiaalialan koulutusohjelma Opinnäytetyö

Lisätiedot

Pesäpuu ry & Lastensuojelun Keskusliitto

Pesäpuu ry & Lastensuojelun Keskusliitto uskomme sinuun usko sinäkin Opas lastensuojeluun sijoitetun nuoren läheisille ja työntekijöille Aikuisten opas Pesäpuu ry & Lastensuojelun Keskusliitto Kun yksi ovi sulkeutuu, toinen ovi avautuu, mutta

Lisätiedot

Parasta on, kun yhteinen kokemus siirtyy jaetuksi iloksi

Parasta on, kun yhteinen kokemus siirtyy jaetuksi iloksi Parasta on, kun yhteinen kokemus siirtyy jaetuksi iloksi Lapsen osallisuus pääkaupunkiseudun päiväkodeissa Tuulikki Venninen, Jonna Leinonen ja Mikko Ojala Työpapereita 2010:3 Parasta on, kun yhteinen

Lisätiedot

HYVINVOIVA LAPSI että sillä on hyvä olla

HYVINVOIVA LAPSI että sillä on hyvä olla HYVINVOIVA LAPSI että sillä on hyvä olla - miten toimimme arjen käytännöissä PERUSPALVELUKUNTAYHTYMÄ KALLION VARHAISKASVATUSSUUNNITELMAAN LIITTYVÄ Työryhmä: Kristiina Korpi Helena Laitila Kati Mäki Sari

Lisätiedot

OPPIMISEN, KOULUNKÄYNNIN TUEN JA OPPILASHUOLLON KÄSIKIRJA ESI- JA PERUSOPETUKSESSA

OPPIMISEN, KOULUNKÄYNNIN TUEN JA OPPILASHUOLLON KÄSIKIRJA ESI- JA PERUSOPETUKSESSA OPPIMISEN, KOULUNKÄYNNIN TUEN JA OPPILASHUOLLON KÄSIKIRJA ESI- JA PERUSOPETUKSESSA OPPIMISEN, KOULUNKÄYNNIN TUEN JA OPPILASHUOLLON KÄSIKIRJA ESI- JA PERUSOPETUKSESSA Naantalin kaupunki Naantali 2013 NAANTALIN

Lisätiedot

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN Lasten ja edunvalvojien kokemuksia edunvalvojasta lastensuojelussa ja rikosprosessissa Toimittaneet Milja Laakso, Paula Marjomaa ja Kaisi Peltoniemi EDUNVALVOJA SE ON MINUA

Lisätiedot