Sähkötekniikan kandidaatin tutkinto (180 op)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sähkötekniikan kandidaatin tutkinto (180 op)"

Transkriptio

1 Sähkötekniikan kandidaatin tutkinto (180 op) Tavoitteet Sähkötekniikan kandidaatit ja diplomi-insinöörit työllistyvät sähköteknisen teollisuuden, tutkimuslaitosten ja näitä aloja sivuavien yritysmaailman ja julkishallinnon palvelukseen. Sähkötekniikasta valmistuneella henkilöllä on kokonaiskuva nykyaikaisen yhteiskuntamme sähkö-, elektroniikka- sekä energiajärjestelmistä ja niiden teknologisesta kehityksestä. Sähkötekniikan kandidaatin tutkinnon suorittanut henkilö hallitsee tekniikan matemaattisluonnontieteelliset perusteet ja keskeiset sähkötekniikan lainalaisuudet sekä kykenee seuraamaan alan kehittymistä ja soveltamaan taitojaan työelämässä. Opiskelijan sähkötekninen osaaminen syventyy kandidaatintutkinnon aineopinnoissa. Jo kandidaatinopintojen aikana opiskelijalle voi tarjoutua tilaisuus työskennellä mukana tutkimushankkeissa, ja siten hankkia niin käytännön työkokemusta kuin tuntumaa tieteelliseen tutkimustyöhön. Teknisten valmiuksien lisäksi opintojaan voi täydentää laajemmilla talouden opinnoilla. Yrityshenkiset opiskelijat voivat sisällyttää opintoihinsa esimerkiksi talouden opintoja oman yrityksen perustamiseksi. Kansainvälisestä toiminnasta ja kieliopinnoista kiinnostuneille yliopistomme tarjoaa laajan kielivalikoiman sekä erinomaiset mahdollisuudet lähteä opiskelijavaihtoon tai harjoitteluun ulkomaille. Tutkinnon rakenne Tekniikan kandidaatin tutkinnon laajuus on 180 op ja se koostuu yleisopinnoista (65 op), kieli- ja viestintäopinnoista (9 op), suuntautumisvaihtoehdon aineopinnoista (73-76 op), sivuopinnoista ja valinnaisista opinnoista.. SÄHKÖTEKNIIKAN TEKNIIKAN KANDIDAATIN TUTKINTO 180 OP B. kieli- ja viestintäopinnot A. Yleisopinnot 65 op 9 op C. Sähkötekniikan suuntautumisvaihtoehdon aineopinnot op - Yhteiset opinnot 55 op, sis. kandidaatintyö ja -seminaari - Valinnaiset opinnot, valitaan yksi seuraavista moduuleista: - Sähköenergiajärjestelmät 18 op - Elektroniikka 20 op - Säätötekniikka ja sulautetut järjestelmät 21 op D. Sivuopinnot 20 op (väh.) E. Valinnaiset opinnot Tekniikan kandidaatin tutkinnon opinnot aloitetaan yhteisillä yleisopinnoilla, joissa keskitytään matemaattis-luonnontieteellisen osaamisen kartuttamiseen, teknisen yleissivistyksen hankkimiseen ja ammatillisiin perusopintoihin. Sen jälkeen opiskelija syventää ja terävöittää sähköteknistä osaamistaan kandidaatin tutkinnon aine- ja sivuopinnoissa. A. Yleisopinnot Yleisopinnoissa opiskelija rakentaa pohjan sähkötekniikan opinnoilleen ja kartuttaa ammatillista yleissivistystä, jonka avulla hän selviää työelämässä ja myöhemmissä opinnoissaan. Opiskelijalla on yleisopinnot suoritettuaan matemaattis-luonnontieteelliset valmiudet, tiedot liiketoiminnan perusteista ja työelämässä tarvittavat sosiaaliset ja viestintätaidot. Näitä taitoja opiskelija kartuttaa myös käytännön työharjoittelussa.

2 Matemaattis-luonnontieteellisiin valmiuksiin kuuluu, että opiskelija osaa ratkaista ongelmia sopivien matemaattisten menetelmien avulla, hän tuntee keskeiset fysiikan lait ja osaa soveltaa niitä erilaisiin fysikaalisiin prosesseihin, ymmärtää fysikaalisia ilmiöitä ja osaa ratkaista ilmiöihin liittyviä tehtäviä, tehdä mittauksia ja raportoida niistä. Yleisiin työelämävalmiuksiin kuuluu, että opiskelija tuntee yritystoiminnan perusteet ja kustannuslaskennan peruskäsitteet. Yleiset teknistieteelliset valmiudet (65 op) vsk per. op BH20A0700 Teknillisen termodynamiikan perusteet TkK BH50A0001 Energiatekniikan peruskurssi TkK BH60A0000 Ympäristötekniikan perusteet TkK BH61A0000 Energiatalouden johdantokurssi TkK BK10A4200 Tuotesuunnittelu ja mallinnus TkK BL10A0000 Johdatus sähkötekniikan opiskeluun TkK BL10A0100 Sähkötekniikan peruskurssi TkK BL10A7000 Tekniikan kandidaatin tutkinnon TkK työharjoittelu BM20A1401 Tilastomatematiikka I TkK BM20A1501 Numeeriset menetelmät I TkK BM20A4301 Johdatus tekniseen laskentaan TkK BM20A5800 Funktiot, lineaarialgebra ja vektorit TkK BM20A5810 Differentiaalilaskenta ja sovellukset TkK BM20A5820 Integraalilaskenta ja sovellukset TkK BM20A5830 Differentiaaliyhtälöiden peruskurssi TkK BM20A5840 Usean muuttujan funktiot ja sarjat TkK BM30A2600 Mekaniikan perusteet TkK BM30A2900 Aaltoliikeoppi TkK CS31A0210 Yritystalouden perusteet TkK CT60A0201 BL30A0500 Ohjelmoinnin perusteet Sähkönkäyttötekniikan perusteet TkK 2 TkK 3 Kaikille yhteisten kieliopintojen (ruotsi 2 op ja viestintä 3 op) lisäksi valitaan 4 op yhtä vierasta kieltä. Huomaa, että kieliopinnot hyväksytään pakillisiin opintoihin jatkokurssi 1 tasolta alkaen. (Poikkeuksena venäjä ja kiina, joista hyväksytään myös peruskurssit.) Lisää kieliopintoja voidaan hyväksyttää valinnaisiin opintoihin. Kieli- ja viestintäopinnot (9 op) vsk per. op FV10A 4op Kieliopinnot TkK FV13A0150 (* Svenska för teknologer TkK FV13A1200 (* Teknisk svenska TkK 2-3 1/2/3/4 2 FV18A2800 Tekniikan puhe- ja kirjoitusviestintä TkK /3-4 3 *) Keskenään vaihtoehtoiset opintojaksot. Suositeltu suoritusajankohta on 1 vsk., jolloin tehdään Svenska för teknologer integroituna kurssiin BK10A2400 Tuotesuunnittelu ja mallinnus. Jos ruotsi jää myöhemmälle vsk:lle, suoritetaan Teknisk Svenska B. Sähkötekniikan suuntautumisvaihtoehdon aineopinnot Sähkötekniikan aineopinnot suoritettuaan opiskelija osaa nimetä ja kuvata tärkeimpiä sähkötekniikan ja elektroniikan sovelluksia ja toimintaperiaatteita. Lisäksi opiskelija pystyy kuvaamaan keskeiset sähköturvallisuuteen, asennuksiin ja sähkömagneettiseen yhteensopivuuteen liittyvät ohjeet ja määräykset. Opiskelija osaa selittää sähkömoottorien ja taajuudenmuuttajien keskeiset toimintaperiaatteet. Opiskelija osaa myös käyttää tavallisimpia mittausjärjestelmiä ja tehdä sähköisiin piireihin liittyviä laskelmia ja mittauksia. Aineopintoihin kuuluu kandidaatintyö ja kandidaatintyön seminaari.

3 Yhteiset aineopinnot (55 op) vsk per. op BL10A1100 BL10A1002 Kandidaatintyö Kandidaatintyön seminaari TkK 3 TkK BL10A3001 Sähköturvallisuus TkK 3 per INT 20 BL30A0000 Sähköiset piirit TkK BL30A0100 Piirianalyysi TkK BL30A0201 Sähkötekniikan työkurssi TkK BL30A0300 Sähkömagnetismi TkK BL40A0110 Mittaus- ja automaatiotekniikan perusteet TkK BL40A0200 Säätötekniikan perusteet A TkK BL50A0010 Elektroniikan perusteet A TkK BL50A0200 EMC TkK BM30A0310 Fysiikan laboratoriotyöt (SÄTE) TkK Sähkötekniikan aineopintoihin valitaan yhteisten sähkötekniikan opintojen lisäksi yksi valinnainen moduuli: 1. Sähköenergiajärjestelmät 2. Elektroniikka 3. Säätötekniikka ja sulautetut järjestelmät. 1. Sähköenergiajärjestelmät Opinnot suoritettuaan opiskelija osaa selittää erilaisten voimalaitosten, sähköverkkojen keskeiset toimintaperiaatteet. Lisäksi opiskelija osaa kuvata uusiutuvaan energiaan, erityisesti tuuli- ja aurinkovoimaan, liittyvät teknologiset ja liiketaloudelliset periaatteet. Vastuuhenkilö on prof. Jarmo Partanen. Sähköenergiajärjestelmät (18 op) vsk per. op BH30A0001 Ydinenergian yleiskurssi TkK BH40A0101 Uusiutuva energia TkK BH40A0301 Energianmuuntoprosessit TkK BL20A0700 Sähköverkkotekniikan peruskurssi TkK BL40A2600 Tuuli- ja aurinkovoimateknologia ja liiketoiminta TkK Elektroniikka Opinnot suoritettuaan opiskelija osaa käyttää keskeisiä elektroniikan mittalaitteita ja ratkaista yksinkertaisia analogisen ja digitaalisen elektroniikan teoreettisia ja käytännön ongelmia prototyyppirakentamisessa. Opiskelija osaa selittää radioaaltojen etenemisen, tunnistaa ja kuvata keskeiset siirtotiet, radiotekniikan komponentit ja antennityypit. Elektroniikan opintoja suositellaan täydennettäväksi sulautettujen järjestelmien opinnoilla. Vastuuhenkilö on professori Pertti Silventoinen. Elektroniikka (20 op) vsk per. op BL40A1711 Johdanto digitaalielektroniikkaan TkK BL50A0100 Analogiatekniikka TkK BL50A0301 Radiotekniikan perusteet TkK BL50A0502 (* Elektroniikan laboratoriotyöt 1 TkK *) Suoritetaan 6 opintopisteenä

4 3. Säätötekniikka ja sulautetut järjestelmät Opinnoissa opiskelija perehtyy mm. digitaalisäätöön, sulautettuihin järjestelmiin ja niiden ohjelmointiin. Opiskelija osaa suunnitella yksinkertaisia digitaalisäätimiä sekä analysoida ja ratkaista säätötekniikan ja signaalinkäsittelyn ongelmia matemaattisia ohjelmistoja käyttäen, selittää sulautettujen järjestelmien toteutukseen käytettävien mikroprosessorien toiminnan ja ohjelmoida niitä C-kielellä. Vastuuhenkilö on professori Jero Ahola. Säätötekniikka ja sulautetut järjestelmät (21 op) vsk per. op BL40A0400 Signaalien digitaalinen käsittely TkK BL40A0501 Digitaalisäädön perusteet TkK BL40A1811 Johdanto sulautettuihin järjestelmiin TkK CT60A0211 C-ohjelmoinnin ja testauksen perusteet TkK C. Sivuopinnot Sivuopintojen laajuus on vähintään 20 op. Sivuopinnot voi vapaasti valita LUT:n tarjonnasta tai tehdä vaihdossa/muussa yliopistossa. Sähkötekniikan sivuopinnoiksi voi myös valita yhden aineopintojen moduuleista: Sähköenergiajärjestelmät, Elektroniikka tai Säätötekniikka ja sulautetut järjestelmät. D. Valinnaiset opinnot Valinnaisia opintoja valitaan siten, että tekniikan kandidaatin tutkinnon laajuus 180 op täyttyy. Valinnaisiin opintoihin voi vapaasti valita LUT:n opintojaksoja, myös toisen sivuopintokokonaisuuden. Valinnaisiin voi sisällyttää myös muiden kotimaisten tai ulkomaisten yliopistojen opintoja, Puolustusvoimien johtajakoulutuksen tai työharjoittelua (anomuksesta). Huom! Jos tästä dokumentista löytyy poikkeavuuksia verrattaessa weboodin tutkintorakenteeseen, niin weboodin rakenne on ensisijainen ja oikea.

5 Sähkötekniikan diplomi-insinöörin tutkinto (120 op) Sähkötekniikan koulutus antaa kokonaiskuvan nykyaikaisen yhteiskuntamme sähkö-, elektroniikka- sekä energiajärjestelmistä ja niiden teknologisesta kehityksestä. Tavoitteet Sähkötekniikan diplomi-insinööri kykenee itsenäiseen tieteelliseen työskentelyyn, tiedonhakuun ja analyyttiseen ongelmanratkaisuun. Hänellä on kyky toimia ryhmän jäsenenä, suunnitella, toteuttaa ja johtaa erilaisia hankkeita sekä kommunikoida niihin liittyen. Sähkötekniikasta valmistunut on tietoinen alansa eettisistä ulottuvuuksista sekä yhteiskunnallisista vaikutuksista, ja hän kykenee arvioimaan kriittisesti myös alansa tulevaisuutta. Sähkötekniikasta valmistuneella on kyky soveltaa sähkötekniikan keskeisiä teorioita käytännön sähköteknisiin ja elektronisiin laitteisiin. Hän pystyy soveltamaan tietojaan ja taitojaan alan tuotekehitykseen, tutkimukseen ja markkinointiin liittyvissä tehtävissä sekä näiden johtamisessa. Teknisten valmiuksien lisäksi opintojaan voi täydentää laajemmilla talouden opinnoilla. Yrityshenkiset opiskelijat voivat sisällyttää opintoihinsa esimerkiksi talouden opintoja oman yrityksen perustamiseksi. Kansainvälisestä toiminnasta ja kieliopinnoista kiinnostuneille yliopistomme tarjoaa laajan kielivalikoiman sekä erinomaiset mahdollisuudet lähteä opiskelijavaihtoon tai -harjoitteluun ulkomaille. Sähkötekniikan tutkinnossa opiskelija voi suorittaa sähköpätevyyteen vaadittavat opinnot. Koulutus antaa valmiudet myös tieteelliseen jatkokoulutukseen ja itsenäiseen opiskeluun. Tutkinnon rakenne Diplomi-insinöörin tutkinnon laajuus on 120 op ja se koostuu ydinopinnoista (vähintään 18 op), syventymisopinnoista (70 95 op), sivuopinnoista ja valinnaisista opinnoista. Opiskelija valitsee syventymisopintoihin 2-3 moduulia. Jos syventymisopintoja on yli 80 op, ei tarvita erillisiä sivuopintoja. Sähkötekniikan diplomi-insinöörin tutkinto 120 op B. Kieli- ja viestintäopinnot A. Ydinopinnot op 2 op C. Sähkötekniikan syventymisopinnot op - Valinnaiset moduulit, valitaan 2-3: - Sähköverkot 28 op - Sähkömarkkinat 22 op - Sähkökäytöt 22 op - Tehoelektroniikka 19 op - Sähkökoneen suunnittelu 24 op - Power Electronics and Drives 22 op - Renewable energy and energy efficiency 27 op - Control Systems 28 op - Embedded Systems Software Oriented 26 op - Embedded Systems Hardware Oriented 23 op - Elektroniikan komponentit väh. 21 op - Elektroniikan tuotesuunnittelu väh. 18 op - Microelectronics 20 op - Diplomityö 30 op D. Sivuopinnot 0 20 op E. Valinnaiset opinnot A. Ydinopinnot Pakolliset ydinopinnot (12-16 op) vsk per. op BL10A8000 (* DI-tutkinnon työharjoittelu DI BL20A0900 BL40A2301 BL10A1200 (** Tiede, teknologia ja yhteiskunta Energy Efficiency Tutkimusmetodiikka DIODI DI 1-2 DI 1 DI (* Ydinopintoihin kuuluu pakollista työharjoittelua 2 op; tämän ylittävä osuus sijoitetaan valinnaisiin opintoihin. (**Vain DIODI opiskelijoille.

6 Laboratorio/työkursseja suoritetaan vähintään 6 op. Opiskelija voi valita yhden tai useamman työ/laboratoriokurssin. Huomaa, että joissain moduuleissa on suosituksia koskien työkurssin valintaa. Sähköverkkoja opiskelevat suorittavat Sähkövoimatekniikan työkurssin 8 op:n laajuisena. Vaihtoehtoiset ydinopinnot (suoritetaan väh. 6 op) vsk per. op BL30A1101 Sähkövoimatekniikan työkurssi DI BL40A0600 Säätötekniikan ja signaalinkäsittelyn työkurssi DI BL50A1600 Elektroniikan laboratoriotyöt 2 DI B. Kieli- ja viestintäopinnot Pakollisiin kieliopintoihin valitaan 2 op yhtä vierasta kieltä. Huomaa, että kieliopinnot hyväksytään pakollisiin opintoihin jatkokurssi 1 tasolta alkaen. (Poikkeuksena venäjä ja kiina, joista hyväksytään myös peruskurssit.) Lisää kieliopintoja voidaan hyväksyttää valinnaisiin opintoihin. Kieli- ja viestintäopinnot (2 op) vsk per. op FV10A2op Kieliopinnot DI 1-2 C. Sähkötekniikan syventymisopinnot Sähkötekniikan syventymisopinnot sisältävät diplomityön (30 op) sekä 2-3 opiskelijan valitsemaa moduulia niin, että op opintoja täyttyy. Syventymisopinnoissa harjoitellaan tietojen ja taitojen soveltamista käytäntöön. Syventymisopinnoissa hiotaan teoreettisten valmiuksien lisäksi myös käytännön työelämätaitoja esim. ryhmätöihin ja projekteihin osallistumalla. Jos valituissa moduuleissa on päällekkäisiä kursseja, ne lasketaan vain kerran. Päällekkäisten kurssien tilalle ei valita uusia kursseja vaan valittujen moduulien yhteenlaskettu opintopistemäärä jää tällöin pienemmäksi kuin moduulien kokonaisopintopistemäärä. Esim. Jos opiskelija valitsee moduulit Sähköverkot 28 op ja Sähkömarkkinat 22 op (kokonaisopintopistemäärä 50 op), niin moduuleissa on yhteisinä kursseina Smart Grids 5 op ja Sähkömarkkinat 5 op. Tällöin moduulien yhteenlaskettu pistemäärä on 40 op. Sähkötekniikka Pakollinen syventymisopintojen opintojakso (30 op) vsk per. op BL10A2001 Diplomityö DI Sähköverkot Opinnot suoritettuaan opiskelija osaa suunnitella sähkönjakeluverkkoja, sisältäen sähköteknisen suunnittelun, suojauksen suunnittelun sekä verkkojen teknistaloudellisen mitoituksen. Lisäksi opiskelija osaa selittää sähkömarkkinoiden toiminnan pääperiaatteet ja sähkömarkkinoiden vaikutukset sähköverkkojen suunnittelun ja käytön kannalta. Moduulin valitseville opiskelijoille suositellaan ydinopintoihin Sähkövoimatekniikan työkurssia. Sähköverkkojen opintojen rinnalle sopivat esim. tehoelektroniikan, sähkökäyttöjen, sähkömarkkinoiden sekä uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden opinnot. Vastuuhenkilö on professori Jarmo Partanen. Opintojaksot (28 op) vsk per. op BL20A1600 Smart Grids DI BL20A0400 Sähkömarkkinat DI BL20A0500 Sähkönjakelutekniikka DI BL20A0600 Sähkönsiirtotekniikka DI BL20A1001 Sähköverkkojen suojaus DI Sähkömarkkinat Opinnot suoritettuaan opiskelija osaa selittää sähkö- ja päästöoikeusmarkkinoiden toiminnan pääpiirteet ja pystyy soveltamaan näitä tietoja ja taitoja sähkömarkkinoiden operatiivisessa toiminnassa. Lisäksi opiskelija harjoittelee ryhmätyötaitoja ja tutustuu alan tuoreimpaan tutkimustietoon. Sähkömarkkinoiden opintojen rinnalle sopivat esim. sähköverkkojen ja uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden opinnot sekä kauppatieteen ja/tai tuotantotalouden kurssit ja sivuopinnot. Vastuuhenkilö on professori Samuli Honkapuro. Opintojaksot (22 op) vsk per. op A250A0400 Mikroteoria DI BH60A4700 Climate Finance and Carbon Markets DI BL20A0201 Power exhange game for electricity markets DI BL20A0400 Sähkömarkkinat DI BL20A1600 Smart Grids DI

7 3. Sähkökäytöt Opinnot suoritettuaan opiskelija hallitsee sähkökäyttöjen järjestelmäkokonaisuuksia (sis. mm. taajuudenmuuttaja, sähkömoottori tai -generaattori ja mekaaninen kuorma). Opiskelija osaa suunnitella taajuudenmuuttajan ohjaus- ja säätöalgoritmeja sekä sovellustason ohjelmia ja osaa käyttää sähkömekaanisten järjestelmien ja sen osien simulointityökaluja. Opiskelijalle suositellaan oheisopintoja esim. säätötekniikasta ja sulautetuista järjestelmistä, koneautomaatiosta, mekatroniikasta, hydrauliikasta tai energiatekniikasta. Syventymiskohteen valitseville opiskelijoille suositellaan ydinopintoihin Sähkövoimatekniikan työkurssia. Vastuuhenkilö on professori Juha Pyrhönen. Opintojaksot (22 op) vsk per. op BL30A0600 Power Electronics DI BL30A0800 Sähkömagneettiset komponentit DI BL30A0901 Power Electronic Components DI BL30A1001 Electrical Drives DI Tehoelektroniikka Opinnot suoritettuaan opiskelija osaa suunnitella tehoelektroniikan päävirtapiiriratkaisuja eri sovelluskohteisiin ja laitteiden termisen mitoituksen. Lisäksi opiskelija osaa suunnitella sähkömagneettisia komponentteja, tunnistaa keskeiset häviömekanismit ja häiriölähteet. Opiskelija osaa myös kuvata keskeisimpien tasa- ja vaihtosuuntaajien sekä hakkuriteholähteiden toiminta- ja ohjausperiaatteet. Opiskelijalle suositellaan oheisopintoja säätötekniikasta ja sulautetuista järjestelmistä. Syventymiskohteen valitseville opiskelijoille suositellaan ydinopintoihin Sähkövoimatekniikan työkurssia. Vastuuhenkilö on professori Juha Pyrhönen. Opintojaksot (19op) vsk per. op BL20A0100 Terminen laitesuunnittelu DI BL30A0600 Power Electronics DI BL30A0800 Sähkömagneettiset komponentit DI BL30A0901 Power Electronic Components DI BL50A0600 Electromagnetic Compatibility in Power Electronics DI Sähkökoneen suunnittelu Opinnot suoritettuaan opiskelija osaa suunnitella sähkökoneita ja kehittää taajuudenmuuttajan ohjaus- ja säätöalgoritmeja sekä sovellustason ohjelmia. Lisäksi opiskelija osaa käyttää sähkömekaanisten järjestelmien ja sen osien simulointityökaluja sekä hallitsee numeerisen kenttäratkaisun. Syventymiskohteen valitseville opiskelijoille suositellaan ydinopintoihin Sähkövoimatekniikan työkurssia. Opiskelijalle suositellaan oheisopintoina koneautomaation, mekatroniikan, hydrauliikan tai energiatekniikan opiskelua. Vastuuhenkilö on professori Juha Pyrhönen. Opintojaksot (24 op) vsk per. op BL20A0100 Terminen laitesuunnittelu DI BL30A0400 Design of an Electrical Machine DI BL30A0800 Sähkömagneettiset komponentit DI BL30A1001 Electrical Drives DI BL30A1200 Numerical Methods in Electromagnetism DI Power Electronics and Drives Opinnot suoritettuaan opiskelija hallitsee sähkökäyttöjen järjestelmäkokonaisuuksia (sis. mm. taajuudenmuuttaja, sähkömoottori tai -generaattori ja mekaaninen kuorma). Opiskelija osaa suunnitella taajuudenmuuttajan ohjaus- ja säätöalgoritmeja sekä sovellustason ohjelmia ja osaa käyttää sähkömekaanisten järjestelmien ja sen osien simulointityökaluja. Opiskelija osaa suunnitella tehoelektroniikan päävirtapiiriratkaisuja eri sovelluskohteisiin, tunnistaa keskeiset häviömekanismit ja häiriölähteet ja kuvata keskeisimpien tasa- ja vaihtosuuntaajien sekä hakkuriteholähteiden toiminta- ja ohjausperiaatteet. Syventymiskohteen valitseville opiskelijoille suositellaan ydinopintoihin Sähkövoimatekniikan työkurssia. Vastuuhenkilö on professori Juha Pyrhönen Opintojaksot (22 op) vsk per. op BL30A0600 Power Electronics DI BL30A1001 Electrical Drives DI BL40A2800 Electrical Motion Control Systems DI BL50A0600 Electromagnetic Compatibility in Power Electronics DI 2 1 2

8 7. Renewable Energy and Energy Efficiency Opinnot suorittanut opiskelija osaa kuvata uusiutuvan energiantuotannon laitetekniikkaa sekä tunnistaa uusiutuvan energiantuotannon projekteihin ja liiketoimintaan sekä energiatehokkuuteen liittyviä kysymyksiä. Pääpaino laitetekniikassa on tuuli- ja aurinkoenergiajärjestelmien sähköteknisissä ratkaisuissa sekä komponentti- että järjestelmätasolla. Tämän lisäksi opiskelija osaa kuvata ja selittää muita uusiutuvan energian muuntoprosesseja sekä kykenee investointi- ja projektisuunnitteluun. Vastuuhenkilö on professori Christian Breyer. Opintojaksot (27 op) vsk per. op BL10A8400 (* Solar Economy and Smart Grids DI 1-2 INT. 3 BL20A1300 (** Energy Resources DI BL20A1400 Renewable Energy Technology DI BL20A1500 (*** Energy Scenarios DI BL40A2401 Electrical Engineering in Wind and Solar Systems DI *) LUT Summer School course **) will be lectured every other year, next during the academic year ***) will be lectured every other year, next during the academic year Control Systems Opinnot suoritettuaan opiskelija osaa suunnitella digitaalisia suodattimia ja säätimiä ja toteuttaa digitaalisen säädön erilaisille sähköisille toimilaitteille ja niihin liittyville sovelluksille sekä säädön sähkömekaanisille järjestelmille mikroprosessorilla. Lisäksi opiskelija osaa analysoida epälineaarisia järjestelmiä ja suunnitella niille yksinkertaisia säätimiä. Syventymiskohteen opiskelijalle suositellaan lisäksi matemaattisen mallinnuksen ja sumeiden järjestelmien opintoja. Vastuuhenkilö on professori Olli Pyrhönen. Opintojaksot (28 op) vsk per. op BL40A0701 * ) Digital Filters DI BL40A1201 Digital Control Design DI BL40A1501 ** ) Advanced Course in Control Systems DI BL40A2700 System Engineering Project Work DI BL40A2800 Electrical Motion Control Systems DI *) Luennoidaan joka toinen vuosi, seuraavan kerran lukuvuonna ** ) Luennoidaan joka toinen vuosi, seuraavan kerran lukuvuonna Embedded Systems - Software Oriented Opinnot suorittanut opiskelija osaa suunnitella ja toteuttaa ohjelmistopainotteisia elektroniikkalaitteita ja digitaalisia suodattimia. Lisäksi opiskelija osaa toteuttaa erilaisia järjestelmiä mikroprosessorilla tai ohjelmoitavilla logiikkapiireillä. Vastuuhenkilö on professori Jero Ahola. Opintojaksot (26 op) vsk per. op BL40A0701 * ) Digital Filters DI BL40A1000 Real-time Operating Systems and Programs DI BL40A1100 Embedded System Programming DI BL40A1601 Embedded System Design DI BL40A2700 System Engineering Project Work DI *) Luennoidaan joka toinen vuosi, seuraavan kerran lukuvuonna Embedded Systems - Hardware Oriented Opinnot suorittanut opiskelija osaa suunnitella ja toteuttaa elektroniikkalaitteita. Lisäksi opiskelija osaa toteuttaa erilaisia järjestelmiä mikroprosessorilla tai ohjelmoitavilla logiikkapiireillä esimerkiksi osana tuotekehitysprojektia. Vastuuhenkilö on professori Jero Ahola. Opintojaksot (23 op) vsk per. op BL40A1100 Embedded System Programming DI BL40A1601 Embedded System Design DI BL50A0802 Laite- ja järjestelmäsuunnittelu DI BL50A1300 Advanced Course in Electronics DI Elektroniikan komponentit Opinnot suorittanut opiskelija osaa hyödyntää keskeisimpiä elektroniikkasuunnittelun työkaluja ja käyttää elektroniikan perusmittalaitteita tuotekehitys- ja tutkimustyössä. Opiskelija osaa soveltaa elektroniikan komponentteja elektronisen laitteen suunnittelussa ja hyödyntää alan uusinta tutkimustietoa. Vastuuhenkilö on professori Pertti Silventoinen. Opintojaksot (21-24 op) vsk per. op BL50A1300 Advanced Course in Electronics DI BL50A1400 Analogiaelektroniikka DI BL50A1600 Elektroniikan laboratoriotyöt 2 DI BM30A0601 Optoelectronics DI 1 1 6

9 12. Elektroniikan tuotesuunnittelu Opinnot suoritettuaan opiskelijalla on keskeiset tiedot ja taidot elektroniikkasuunnitteluprojektin läpiviemiseksi. Hän osaa hyödyntää keskeisimpiä elektroniikkasuunnittelun työkaluja ja käyttää elektroniikan perusmittalaitteita tuotekehitys- ja tutkimusprojekteissa. Opinnot suoritetaan pääasiassa projektimuotoisesti. Vastuuhenkilö on professori Pertti Silventoinen. Opintojaksot (18-24 op) vsk per. op BL20A0100 Terminen laitesuunnittelu DI BL50A0802 Laite- ja järjestelmäsuunnittelu DI BL50A0900 Analogiasignaalin käsittely DI BL50A1700 Elektroniikan projekti DI Microelectronics Opinnot suoritettuaan opiskelija osaa kuvata puolijohdekomponenttien rakennetta, toimintaa ja fysiikkaa. Lisäksi opiskelija osaa mallintaa integroitujen piirien komponenttien toimintaa simulointiohjelmistolla. Opiskelija osaa myös kuvata mikroelektroniikan valmistuksen vaiheet ja menetelmät sekä hyödyntää alan uusinta tutkimustietoa. Vastuuhenkilö on professori Pertti Silventoinen. Opintojaksot (20 op) vsk per. op BL50A1300 Advanced Course in Electronics DI BM30A1600 Microelectronics DI BM30A1701 Physics of Semiconductor Devices DI BM30A2100 Microelectronics Processing Technology DI C. Sivuopinnot Sivuopinnot voi vapaasti valita LUT:n tarjonnasta tai tehdä vaihdossa/muussa yliopistossa. Koulutusohjelman oman sivuopintojen kokonaisuuden (Sähkötekniikka) sisällöksi valitaan yksi syventymisopintojen moduuleista. Jos laajuus on alle 20 op, valitaan puuttuva määrä opintoja muista moduuleista. HUOM. Mikäli syventymisopintojen laajuus on vähintään 80 op, ei erillisiä sivuopintoja tarvitse suorittaa. D. Valinnaiset opinnot Valinnaisia opintoja valitaan siten, että diplomi-insinöörin tutkinnon laajuus 120 op täyttyy. Valinnaisiin opintoihin voi vapaasti valita LUT:n opintojaksoja, myös sivuopinnot. Valinnaisiin voi sisällyttää myös muiden kotimaisten tai ulkomaisten yliopistojen opintoja, Puolustusvoimien johtajakoulutuksen tai työharjoittelua (anomuksesta). Sähköpätevyydet Sähköpätevyydet jaetaan luokkiin SP1, SP2 ja SP3. Sähköpätevyys 1 oikeuttaa toimimaan sähkötöiden johtajan ja käytön johtajan tehtävissä kaikkien sähkölaitteistojen sähkötöissä, lukuun ottamatta hissitöitä. Sähköpätevyys 2 oikeuttaa toimimaan sähkötöiden johtajan ja käytön johtajan tehtävissä nimellisjännitteeltään enintään 1 kv vaihtojännitteisten ja 1,5 kv tasajännitteisten sähkölaitteistojen sähkötöissä, lukuun ottamatta hissitöitä. Sähköpätevyys 3 oikeuttaa toimimaan sähkötöiden johtajan tehtävissä enintään 1 kv vaihtojännitteiseen ja 1,5 kv tasajännitteiseen verkkoon liitettäväksi tarkoitettujen sähkölaitteiden ja niihin verrattavien sähkölaitteistojen korjaustöissä, lukuun ottamatta hissitöitä. Sähköpätevyyksien ehdot on esitetty Työ- ja elinkeinoministeriön asetuksessa (TEM 518/2011) ja niihin kuuluvat soveltuva sähköalan koulutus, riittävä työkokemus sekä sähköturvallisuustutkinto. Tarkemmat tiedot vaatimuksista löytyvät esim. henkilö- ja yritysarviointi SETI Oy:n sivuilta ( Sähkötekniikan diplomi-insinöörin tutkinto soveltuu vaadittavaksi sähköalan koulutukseksi, mikäli tutkintorakenne täyttää asetuksessa esitetyt koulutusvaatimukset. Lisätietoja saa nuorempi tutkija Tero Kaipialta (tero.kaipia@lut.fi). Huom! Jos tästä dokumentista löytyy poikkeavuuksia verrattaessa weboodin tutkintorakenteeseen, niin weboodin rakenne on ensisijainen ja oikea.

10 Master's Programme for Double Degree Students/Major in Industrial Electronics Specialisation in Industrial Electronics (at least 58 cr) PERIOD Obligatory studies of 42 ECTS + one of the following modules: Electrical Machines and Drives (18 ECTS) or Control Systems (16 ECTS). Obligatory studies BL30A0600 Power Electronics 6 cr 1-2 BL40A1100 Embedded System Programming 4 cr 1-2 BL50A0600 Electromagnetic Compatibility in Power Electronics 2 cr 1 BL10A8600 Master's Thesis 30 cr 1-4 Electrical Machines and Drives BL30A0400 Design of an Electrical Machine 6 cr 1 BL30A1001 Electrical Drives 8 cr 2-3 BL30A1200 Numerical Methods in Electromagnetism 4 cr 3 Control Systems BL40A1000 Real-time Operating Systems and Programs 5 cr 1-2 BL40A1201 Digital Control Design 5 cr 1-2 BL50A1300 Advanced Course in Electronics 6 cr 3-4 Credit transfer from studies at home university (max 50 cr) A max. of 50 ECTS of credit transfer from studies at home university can be added here. The decision on the credit transfers is made by the student's degree programme at LUT. Electives Choose enough courses to attain a min. of 120 ECTS in the M.Sc. degree. Electives can be any courses offered by LUT if the required prerequisites are fulfilled. Studies in other universities/from abroad can be included upon application. A max. of 10 ECTS of internship may be included, too.

11 Master's Programme for Double Degree Students/Major in Solar Economy Specialisation in Solar Economy (at least 62 cr) PERIOD BL20A0401 Electricity Market 5 cr 1 BL20A1300 Energy Resources 6 cr 1-2 BL20A1400 Renewable Energy Technology 6 cr 1-2 BH60A4700 Climate Finance and Carbon Markets 3 cr 3-4 BL40A2301 Energy Efficiency 6 cr 3 BL40A2401 Electrical Engineering in Wind and Solar Systems 6 cr 3-4 BL10A8600 Master's Thesis 30 cr 1-4 Credit transfer from studies at home university (max 50 cr) A max. of 50 ECTS of credit transfer from studies at home university can be added here. The decision on the credit transfers is made by the student's degree programme at LUT. Electives Choose enough courses to attain a min. of 120 ECTS in the M.Sc. degree. Electives can be any courses offered by LUT if the required prerequisites are fulfilled. Studies in other universities/from abroad can be included upon application. A max. of 10 ECTS of internship may be included, too.

12 Master's Programme in Electrical Engineering Language Studies (at least 6 cr) YEAR PERIOD Tiedon korjaus! Courses of Finnish language are obligatory only for foreign students. FV11A6500 Presenting in English 2 cr Group A: 1, Group B: 2, Year: DI 1-2 Group C: 3, Group D: 4 FV11A9800 Academic Writing in English Course 1 2 cr Group A: 1, Group B: 1, Year: DI 1-2 Group C: 1, Group D: 1, Group E: 3, Group F: 3, Group G: 3 FV11A9900 Academic Writing in English Course 2 2 cr Group A: 2, Group B: 2, Year: DI 1-2 Group C: 2, Group D: 2, Group E: 4, Group F: 4, Group G: 4 FV18A9101 Finnish I 2 cr Ryhmä A: 1, Ryhmä B: 1, Ryhmä C: 1, Ryhmä D: 1, Ryhmä E: 3, Ryhmä F: 3, Ryhmä G: 1 FV18A9201 Finnish 2 2 cr Ryhmä A: 2, Ryhmä B: 2, Ryhmä C: 4 Core Studies in Electrical Engineering (at least 10 cr) BH60A4600 Introduction to M.Sc. Studies 1 cr DI BH60A4400 Introduction to Sustainability 3 cr DI 1 1 BH50A1200 Energy Systems Engineering 6 cr DI Specialisation Studies (at least 58 cr) Choose one of the following specialisations: Solar Economy or Industrial Electronics. Solar Economy is 68 ECTS and Industrial Electronics ECTS. Specialisation in Solar Economy BL20A1300 Energy Resources 6 cr DI BL20A1400 Renewable Energy Technology 6 cr DI BL20A1500 Energy Scenarios 6 cr DI BL20A0401 Electricity Market 5 cr DI 1 1 BL40A2301 Energy Efficiency 6 cr DI 1 3 BL40A2401 Electrical Engineering in Wind and Solar Systems 6 cr DI 1,DI BH60A4700 Climate Finance and Carbon Markets 3 cr DI BL10A8600 Master's Thesis 30 cr DI Specialisation in Industrial Electronics Obligatory studies of 42 ECTS + one of the following modules: Electrical Machines and Drives (18 ECTS) or Control Systems (16 ECTS). BL30A0600 Power Electronics 6 cr DI BL40A1100 Embedded System Programming 4 cr DI BL50A0600 Electromagnetic Compatibility in Power Electronics 2 cr DI 2 1 BL10A8600 Master's Thesis 30 cr DI Electrical Machines and Drives 18 cr BL30A0400 Design of an Electrical Machine 6 cr DI 1 1 BL30A1001 Electrical Drives 8 cr DI BL30A1200 Numerical Methods in Electromagnetism 4 cr DI 2 3 Control Systems 16 cr BL40A1000 Real-time Operating Systems and Programs 5 cr DI BL40A1201 Digital Control Design 5 cr DI BL50A1300 Advanced Course in Electronics 6 cr DI Minor (at least 20 cr) Students specialisating in Solar Economy are recommended to choose minor in Bio-Energy Technology or Responsible Environmental Technology, and students specialisating in Industrial Electronics either minor in Modelling of Energy Systems or Renewable Energy and Energy Efficiency. Responsible Environmental Technology (Obligatory Studies 22 ECTS cr) BH60A0252 Solid Waste Management Technology 7 cr DI BH60A2401 Energy Recovery from Solid Waste 4 cr DI BH60A2701 Energy Efficient Environment 6 cr DI BH60A3001 Corporate Responsibility and Management 2 5 cr DI Bio-Energy Technology (Obligatory studies. BH50A1200 and BH50A1400 are alternative to each other.) BH50A1200 Energy Systems Engineering 6 cr DI BH50A1300 Maintenance Management 4 cr DI BH50A1400 Steam Boilers 6 cr DI BH50A1500 Bioenergy Technology Solutions 6 cr DI (List of selectable courses, choose enough credits to attain 20 ECTS.) BH30A0701 Reliability Engineering 4 cr DI BH40A1600 Turbomachinery in Renewable Energy 5 cr DI BH60A1600 Basic Course on Environmental Management and Economics 5 cr TkK 2 2 BL20A0401 Electricity Market 5 cr DI 1 1 Modelling of Energy Systems (Obligatory studies) BH70A0101 Advanced Modelling Tools for Transport Phenomena 5 cr DI BH70A0200 Advanced Topics in Modelling of Energy Systems 6 cr DI BH40A1501 Turbulence Models 4 cr DI (List of selectable courses, choose enough credits to attain 20 ECTS cr)

13 BH30A2001 Computational Nuclear Thermal Hydraulics 3 cr DI 1 4 BH30A2200 Experimental Nuclear Thermal Hydraulics 3 cr DI 1 4 BH50A1200 Energy Systems Engineering 6 cr DI Renewable Energy and Energy Efficiency (Choose a min. of 20 ECTS cr. BL10A8400 is a LUT Summer School course.) BL10A8400 Solar Economy and Smart Grids 3 cr M.Sc. 1 2 BL20A1300 Energy Resources 6 cr DI BL20A1400 Renewable Energy Technology 6 cr DI BL20A1500 Energy Scenarios 6 cr DI BL40A2301 Energy Efficiency 6 cr DI 1 3 BL40A2401 Electrical Engineering in Wind and Solar Systems 6 cr DI 1,DI Electives Choose enough courses to attain a min. of 120 ECTS in the M.Sc. degree. Electives can be any courses offered by LUT if the required prerequisites are fulfilled. Studies in other universities/from abroad can be included upon application. A max. of 10 ECTS of internship may be included, too. Recommended electives in Solar Economy: BH61A0600 Bioenergy DI 1 1 BH60A2101 Advanced Course in Lifecycle Assessment DI BM20A3401 Design of Experiments M.Sc. (Tech.) CS10A0771 Cleaner Technologies and Markets M.Sc. (Tech.) CS30A1691 Social Sustainability. B.Sc. (Tech.) 3 4 Recommended electives in Industrial Electronics: BH61A0600 Bioenenrgy DI 1 1 BH40A1600 Turbomachinery in Renewable Energy DI BH60A2401 Energy Recovery from Solid Waste DI BH60A2101 Advanced Course in Lifecycle Assessment DI BH60A3501 Sustainable Innovation and System Transition DI BH60A4500 Corporate Responsibility and Management 1 TkK BM20A3401 Design of Experiments M.Sc. (Tech.) CS10A0771 Cleaner Technologies and Markets M.Sc. (Tech.) CS30A1691 Social Sustainability. B.Sc. (Tech.) 3 4

Sähkötekniikan diplomi-insinöörin tutkinto (120 op)

Sähkötekniikan diplomi-insinöörin tutkinto (120 op) Sähkötekniikan diplomi-insinöörin tutkinto 2016 2017 (120 op) Sähkötekniikan koulutus antaa kokonaiskuvan nykyaikaisen yhteiskuntamme sähkö-, elektroniikka- sekä energiajärjestelmistä ja niiden teknologisesta

Lisätiedot

Sähkötekniikan kandidaatin tutkinto (180 op)

Sähkötekniikan kandidaatin tutkinto (180 op) Sähkötekniikan kandidaatin tutkinto 2016 2017 (180 op) Tavoitteet Sähkötekniikan kandidaatit ja diplomi-insinöörit työllistyvät sähköteknisen teollisuuden, tutkimuslaitosten ja näitä aloja sivuavien yritysmaailman

Lisätiedot

Energiatekniikan kandidaatin tutkinto

Energiatekniikan kandidaatin tutkinto Energiatekniikan kandidaatin tutkinto 2016-2017 Yleisopinnot, EnKYleis SUORITUSVUOSI PERIODI Yleisopintoihin kuuluu yleisiä teknistieteellisiä valmiuksia kartuttavia opintoja 69 op. Yleiset teknistieteelliset

Lisätiedot

Sähkötekniikan kanditutkinnon yleinen rakenne Tutkinnon laajuus 180 op

Sähkötekniikan kanditutkinnon yleinen rakenne Tutkinnon laajuus 180 op Sopivat myös näihin Sähkötekniikan kanditutkinnon yleinen rakenne Tutkinnon laajuus 180 op Yleisopinnot ja kielet 92 op Matemaattiset valmiudet, fysiikka, kielet, yleiset ammatilliset valmiudet Pääaine:

Lisätiedot

Kemiantekniikan tekniikan kandidaatin tutkinto

Kemiantekniikan tekniikan kandidaatin tutkinto Kemiantekniikan tekniikan kandidaatin tutkinto 2016-2017 Yleisopinnot (vähintään 63 op) SUORITUSVUOSI PERIODI Yleisopinnoissa opiskellaan perustiedot insinööritieteistä ja saadaan tarpeellisia esitietoja

Lisätiedot

Kemiantekniikan tekniikan kandidaatin tutkinto

Kemiantekniikan tekniikan kandidaatin tutkinto Kemiantekniikan tekniikan kandidaatin tutkinto 2016-2017 Yleisopinnot (vähintään 63 op) SUORITUSVUOSI PERIODI Yleisopinnoissa opiskellaan perustiedot insinööritieteistä ja saadaan tarpeellisia esitietoja

Lisätiedot

Konetekniikan kandidaatin tutkinto

Konetekniikan kandidaatin tutkinto Konetekniikan kandidaatin tutkinto 2016-2017 Yleisopinnot (vähintään 74 op), KoKYleis SUORITUSVUOSI PERIODI Yleisopinnot koostuvat kaikille pakollisista yleisistä teknistieteellisistä valmiuksista ja konetekniikan

Lisätiedot

Laskennallisen tekniikan tekniikan kandidaatti (muok )

Laskennallisen tekniikan tekniikan kandidaatti (muok ) Laskennallisen tekniikan tekniikan kandidaatti 2016-2017 (muok. 1.7.2016) Yleisopinnot (vähintään 83 op), MaKYleis SUORITUSVUOSI PERIODI Pakolliset opinnot 89 op. BM20A5840 Usean muuttujan funktiot ja

Lisätiedot

Tietotekniikan kandidaatin tutkinto

Tietotekniikan kandidaatin tutkinto Tietotekniikan kandidaatin tutkinto 2016-2017 Yleisopinnot 64 op (vähintään 64 op) SUORITUSVUOSI PERIODI Pakolliset vieraan kielen opinnot: Jos opiskelijan yleissivistävän peruskoulutuksen (tavallisesti

Lisätiedot

Tietotekniikan kandidaatin tutkinto

Tietotekniikan kandidaatin tutkinto Tietotekniikan kandidaatin tutkinto 2016-2017 Yleisopinnot 64 op (vähintään 64 op) SUORITUSVUOSI PERIODI Pakolliset vieraan kielen opinnot: Jos opiskelijan yleissivistävän peruskoulutuksen (tavallisesti

Lisätiedot

KEMIANTEKNIIKAN DI-OHJELMA MASTER S DEGREE PROGRAMMES IN CHEMICAL ENGINEERING 2014-

KEMIANTEKNIIKAN DI-OHJELMA MASTER S DEGREE PROGRAMMES IN CHEMICAL ENGINEERING 2014- KEMIANTEKNIIKAN DI-OHJELMA 2014- MASTER S DEGREE PROGRAMMES IN CHEMICAL ENGINEERING 2014- Tuomo Sainio Head of Degree Programmes Room: 2117D Tel.: 040-3578683 E-mail: tuomo.sainio@lut.fi THESIS 30 cr 120

Lisätiedot

Konetekniikan koulutusohjelman opintojaksomuutokset

Konetekniikan koulutusohjelman opintojaksomuutokset Konetekniikan koulutusohjelman opintojaksomuutokset 2016-2017 UUDET OPINTOJAKSOT: BK10A3800 Principles of Industrial Manufacturing Processes BK10A3900 Reliability Based Machine Element Design BK10A4000

Lisätiedot

Opinto opas lukuvuodelle : Muutokset Sähköenergiatekniikan laitoksen opintokokonaisuuksiin:

Opinto opas lukuvuodelle : Muutokset Sähköenergiatekniikan laitoksen opintokokonaisuuksiin: kn 18.3.2009 Opinto opas lukuvuodelle 2009 2010: Muutokset Sähköenergiatekniikan laitoksen opintokokonaisuuksiin: Aineopinnot:, 2 Esitietovaatimukset: Lisätty opintojakso TEL 1010 Tehoelektroniikan perusteet

Lisätiedot

Opasraportti. Diplomi-insinööri Sähkötekniikka. LUT School of Energy Systems

Opasraportti. Diplomi-insinööri Sähkötekniikka. LUT School of Energy Systems 1 Opasraportti LUT School of Energy Systems Diplomi-insinööri Sähkötekniikka Sähkötekniikan DI-ohjelma 2017-2018 Sähkötekniikan diplomi-insinöörin tutkinto (120 op) Perustietoja tutkinto diplomi-insinööri

Lisätiedot

DI-tutkinnon osaamistavoitteet on kuvattu syventymisopinnoissa tarkemmin moduulikohtaisesti.

DI-tutkinnon osaamistavoitteet on kuvattu syventymisopinnoissa tarkemmin moduulikohtaisesti. 1 Opasraportti LUT School of Energy Systems (23B2) Diplomi-insinööri Sähkötekniikka Sähkötekniikan DI-ohjelma 2018-2019 Sähkötekniikan diplomi-insinöörin tutkinto (120 op) Perustietoja tutkinto diplomi-insinööri

Lisätiedot

Opasraportti. Diplomi-insinööri Sähkötekniikka DIODI. LUT School of Energy Systems

Opasraportti. Diplomi-insinööri Sähkötekniikka DIODI. LUT School of Energy Systems 1 Opasraportti LUT School of Energy Systems Diplomi-insinööri Sähkötekniikka DIODI Sähkötekniikan DIODI-ohjelma 2017-2018 Sähkötekniikan diplomi-insinöörin tutkinto (120 op) The MSc programme DIODI is

Lisätiedot

Tekniikan kandidaatti, Energia- ja informaatiotekniikan ohjelma

Tekniikan kandidaatti, Energia- ja informaatiotekniikan ohjelma Tekniikan kandidaatti, Energia- ja informaatiotekniikan ohjelma Tekniikan kandidaattiohjelman ensimmäisen vuoden alusta alkaen opiskelija oppii hyödyntämään tehokkaasti modernia tietotekniikkaa ja soveltamaan

Lisätiedot

Vaihto-opinnot ulkomailla. Mari Trinidad & opintojen ohjaajat Info

Vaihto-opinnot ulkomailla. Mari Trinidad & opintojen ohjaajat Info Vaihto-opinnot ulkomailla Mari Trinidad & opintojen ohjaajat Info 10.4.2019 Vaihto-opinnoista yleisesti Vaihdossa suoritetut opinnot hyväksytään joko kandidaatin tai maisterin tutkintoihin (ainakin vähintään

Lisätiedot

Matematiikka ja tilastotiede. Orientoivat opinnot / 25.8.2015

Matematiikka ja tilastotiede. Orientoivat opinnot / 25.8.2015 Matematiikka ja tilastotiede Orientoivat opinnot / 25.8.2015 Tutkinnot Kaksi erillistä ja peräkkäistä tutkintoa: LuK + FM Laajuudet 180 op + 120 op = 300 op Ohjeellinen suoritusaika 3 v + 2 v = 5 v Tutkinnot

Lisätiedot

Kauppatieteiden kandidaatin tutkinto , Kansainvälisen liiketoiminnan suuntautumisvaihtoehto (korj )

Kauppatieteiden kandidaatin tutkinto , Kansainvälisen liiketoiminnan suuntautumisvaihtoehto (korj ) Kauppatieteiden kandidaatin tutkinto 2016-2017, Kansainvälisen liiketoiminnan suuntautumisvaihtoehto (korj. 28.6.2016) SUORITUSVUOSI PERIODI Yleisopinnot KaKYleis4 Yleisopinnot 78 op (Pakolliset opinnot

Lisätiedot

Vaihto-opinnot ulkomailla. Mari Trinidad Info

Vaihto-opinnot ulkomailla. Mari Trinidad Info Vaihto-opinnot ulkomailla Mari Trinidad Info 20.4.2017 Vaihto-opinnoista yleisesti Vaihdossa suoritetut opinnot hyväksytään joko kandidaatin tai maisterin tutkintoihin (ainakin vähintään vapaasti valittaviin

Lisätiedot

KEMIANTEKNIIKAN KANDI 2014 KEMIANTEKNIIKAN KANDI 2013

KEMIANTEKNIIKAN KANDI 2014 KEMIANTEKNIIKAN KANDI 2013 KEMIANTEKNIIKAN KANDI 2014 70 op 80 op 180 OP (3 VUOTTA) KEMIANTEKNIIKAN KANDI 2013 1 40 op 180 OP (3 VUOTTA) KEMIANTEKNIIKAN KANDI 2014 70 op 80 op Yleisopinnot Matematiikka 26 op (26) Fysiikka 12 op

Lisätiedot

Sähkötekniikan tutkintoohjelma. DI-tutkinto ja uranäkymät

Sähkötekniikan tutkintoohjelma. DI-tutkinto ja uranäkymät Sähkötekniikan tutkintoohjelma DI-tutkinto ja uranäkymät Tervetuloa opiskelemaan sähkötekniikkaa Oulun yliopistoon! ITEE RESEARCH UNITS Tutkinto-ohjelman tuottajat CAS CIRCUITS AND SYSTEMS PROF. JUHA KOSTAMOVAARA

Lisätiedot

Pv Pvm Aika Kurssin koodi ja nimi Sali Tentti/Vk Viikko

Pv Pvm Aika Kurssin koodi ja nimi Sali Tentti/Vk Viikko Pv Pvm Aika Kurssin koodi ja nimi Sali Tentti/Vk Viikko Ma 02.09.13 16:00-19:00 ELEC-A7200 Signaalit ja järjestelmät 4/S1 A102 T02 36 Mon 02.09.13 16:00-19:00 S-104.3310 Optoelectronics 4/S1 A102 T2 36

Lisätiedot

Läsnäolotiedot Syksy 2017 Kevät 2018 OPINTOJAKSO OP ARV PVM OPETTAJA

Läsnäolotiedot Syksy 2017 Kevät 2018 OPINTOJAKSO OP ARV PVM OPETTAJA Mönkkönen Joni Kristian 681 s. 1..199 Opiskeltava tutkinto Diplomi-insinöörin tutkinto Konetekniikan DI-tutkinto-ohjelma OPINTOSUORITUKSET 4.4.018 Tutkintoon kirjoilletulopvm 1.1 Läsnäolotiedot Syksy 017

Lisätiedot

15. TIETOLIIKENNE-ELEKTRONIIKAN KOULUTUSOHJELMA

15. TIETOLIIKENNE-ELEKTRONIIKAN KOULUTUSOHJELMA Tuotantotekniikan laitos 15. TIETOLIIKENNE-ELEKTRONIIKAN KOULUTUSOHJELMA 15.1. Tavoitteet 167 Tietoliikenne-elektroniikan koulutusohjelma tuottaa tietoliikennelaitteistojen ja -järjestelmien kehittämiseen,

Lisätiedot

Kieli- ja viestintäkoulutus Languages and communication. Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta

Kieli- ja viestintäkoulutus Languages and communication. Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta Kieli- ja viestintäkoulutus Languages and communication Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta 4.9.2019 Yleistä kieliopinnoista Suomen kieli ja viestintä Sisällys Toinen kotimainen kieli Englanti Muut vieraat

Lisätiedot

Master s Programme in Building Technology Rakennustekniikka Byggteknik

Master s Programme in Building Technology Rakennustekniikka Byggteknik Master s Programme in Building Technology Rakennustekniikka Byggteknik Maisteriohjelma Building Technology, Rakennustekniikka, Byggteknik Yhteiset Syventävät Vapaasti valittavat Diplomityö 30 op Pääaine

Lisätiedot

15. TIETOLIIKENNE-ELEKTRONIIKAN KOULUTUSOHJELMA

15. TIETOLIIKENNE-ELEKTRONIIKAN KOULUTUSOHJELMA 164 15. TIETOLIIKENNE-ELEKTRONIIKAN KOULUTUSOHJELMA Vastuuhenkilö: Markku Renfors, koulutusohjelman johtaja, professori Huone: TG108 Puhelin: 31153937 markku.renfors@tut.fi Päivi Salo, osaston sihteeri

Lisätiedot

Tärkeää huomioitavaa:

Tärkeää huomioitavaa: Siirtymäohjeistus tuotantotalouden kandidaattivaiheen opiskelijoille 2005 tutkintorakenteesta 2013 Teknistieteellisen kandidaattiohjelman tuotantotalouden pääaineeseen Tärkeää huomioitavaa: Pääsääntöisesti

Lisätiedot

LUT Highway. Avoimen yliopiston väyläopintojen mukaiset opinnot mennessä. Elokuu 2018 LUT Highway 2

LUT Highway. Avoimen yliopiston väyläopintojen mukaiset opinnot mennessä. Elokuu 2018 LUT Highway 2 Avoimen yliopiston väyläopintojen mukaiset opinnot 31.5.2019 mennessä 2 väyläohjelma Ohjelmassa aloittaa opiskelijoita Kauppatiede 39 Tuotantotalous 26 Tietotekniikka 14 Energiatekniikka 3 Ympäristötekniikka

Lisätiedot

Kauppatieteiden kandidaatin tutkinto , Kansainvälisen liiketoiminnan suuntautumisvaihtoehto (korj )

Kauppatieteiden kandidaatin tutkinto , Kansainvälisen liiketoiminnan suuntautumisvaihtoehto (korj ) Kauppatieteiden kandidaatin tutkinto 2016-2017, Kansainvälisen liiketoiminnan suuntautumisvaihtoehto (korj. 28.6.2016) SUORITUSVUOSI PERIODI Yleisopinnot KaKYleis4 Yleisopinnot 78 op (Pakolliset opinnot

Lisätiedot

Insinööritieteiden korkeakoulu

Insinööritieteiden korkeakoulu Insinööritieteiden korkeakoulu Insinööritieteiden kandidaattiohjelman hakukohteet 2014 11.9.2014 School of Engineering B.Sc programme study options 2014 14.2.2014 Kaksivaiheinen tutkinto Kandidaatti 180

Lisätiedot

1 Hyväksytty kauppatieteen akateemisen komitean kokouksessa 31.5.2013

1 Hyväksytty kauppatieteen akateemisen komitean kokouksessa 31.5.2013 1 SIIRTYMÄSÄÄNNÖT AALTO-YLIOPISTON KAUPPAKORKEAKOULUN KTK- JA KTM-TUTKINTOJA SUORITTAVILLE Nämä siirtymäsäännöt sisältävät periaatteet, joita sovelletaan, kun ennen 1.8.2013 opintooikeuden saanut opiskelija

Lisätiedot

Opasraportti. Diplomi-insinööri Sähkötekniikka DIODI. Sähkötekniikan DIODI-ohjelma Sähkötekniikan diplomi-insinöörin tutkinto (120 op)

Opasraportti. Diplomi-insinööri Sähkötekniikka DIODI. Sähkötekniikan DIODI-ohjelma Sähkötekniikan diplomi-insinöörin tutkinto (120 op) 1 Opasraportti LUT School of Energy Systems (23B2) Diplomi-insinööri Sähkötekniikka DIODI Sähkötekniikan DIODI-ohjelma 2018-2019 Sähkötekniikan diplomi-insinöörin tutkinto (120 op) The MSc programme DIODI

Lisätiedot

Pv Pvm Aika Kurssin koodi ja nimi Sali Tentti/Vk Viikko

Pv Pvm Aika Kurssin koodi ja nimi Sali Tentti/Vk Viikko Pv Pvm Aika Kurssin koodi ja nimi Sali Tentti/Vk Viikko Ke 25.09.13 10:00-12:00 ELEC-A3110 Mekaniikka 1/B Y203a, 4/S4 A202 VK01 39 Ke 16.10.13 10:00-12:00 ELEC-A3110 Mekaniikka 1/A Y202a VK02 42 Ke 06.11.13

Lisätiedot

Matematiikka ja tilastotiede. Orientoivat opinnot /

Matematiikka ja tilastotiede. Orientoivat opinnot / Matematiikka ja tilastotiede Orientoivat opinnot / 27.8.2013 Tutkinnot Kaksi erillistä ja peräkkäistä tutkintoa: LuK + FM Laajuudet 180 op + 120 op = 300 op Ohjeellinen suoritusaika 3 v + 2 v = 5 v Tutkinnot

Lisätiedot

SÄHKÖTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA 2010

SÄHKÖTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA 2010 SÄHKÖTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA 2010 Sähkötekniikan koulutusohjelman toimintaympäristö ja osaamistavoitteet Sähkötekniikan koulutusohjelma on voimakkaasti poikkialainen ja antaa mahdollisuuden perehtyä

Lisätiedot

Päivätty S-alkuisten kurssien tentit Pv Pvm Aika Kurssin koodi ja nimi Sali Tentti/Vk Viikko

Päivätty S-alkuisten kurssien tentit Pv Pvm Aika Kurssin koodi ja nimi Sali Tentti/Vk Viikko Pv Pvm Aika Kurssin koodi ja nimi Sali Tentti/Vk Viikko Ti 18.12.12 13:00-19:00 BIO.kand Kandidaatintyö ja seminaari S4 T3 51 Ma 20.05.13 13:00-19:00 BIO.kand Kandidaatintyö ja seminaari S4 T6 21 Ti 18.12.12

Lisätiedot

Ulkomaan vaihto-opinnot

Ulkomaan vaihto-opinnot Info 20.4.2017 Ulkomaan vaihto-opinnot LUT School of Business and Management Kauppatieteiden koulutusohjelma Kaija Huotari Opintojen ohjaaja Vaihto-opinnot kauppatieteiden koulutusohjelmassa Suosittelemme

Lisätiedot

SIVUAINEINFOT ke 3.10.2012 Salissa 2208

SIVUAINEINFOT ke 3.10.2012 Salissa 2208 SIVUAINEINFOT ke 3.10.2012 Salissa 2208 8.45-9.00 Energiatekniikka Mika Horttanainen 9.00-9.15 LVI-Talotekniikka/Kestävä yhdyskunta Mika Luoranen 9.15-9.30 Ympäristö ja liiketoiminta Liisa Lahti 9.30-9.45

Lisätiedot

Kielipalvelut-yksikkö TUTKINTOIHIN KUULUVAT KIELIOPINNOT. Asetuksen mukaiset kielitaitovaatimukset

Kielipalvelut-yksikkö TUTKINTOIHIN KUULUVAT KIELIOPINNOT. Asetuksen mukaiset kielitaitovaatimukset 3 TUTKINTOIHIN KUULUVAT KIELIOPINNOT Kielipalvelut-yksikkö Asetuksen mukaiset kielitaitovaatimukset Valtioneuvoston asetuksessa yliopistojen tutkinnoista (794/2004) 6 määrätään kielitaidosta, että opiskelijan

Lisätiedot

Pvm Aika Kurssin koodi ja nimi Sali Tentti/Vk Viikko Ilm.aika 1.tenttijakso

Pvm Aika Kurssin koodi ja nimi Sali Tentti/Vk Viikko Ilm.aika 1.tenttijakso Pv Pvm Aika Kurssin koodi ja nimi Sali Tentti/Vk Viikko Ilm.aika 1.tenttijakso Ma 27.08.12 09:00-12:00 S-118.2101 Valaistustekniikka ja sähköturvallisuus S1 T1 35 28.06. - 20.08.2012 Mon 27.08.12 09:00-12:00

Lisätiedot

Tilanne sekä MS-A0003/4* Matriisilaskenta 5 op

Tilanne sekä MS-A0003/4* Matriisilaskenta 5 op MATEMATIIKKA Mat-1.1210 Matematiikan peruskurssi S1 ei järjestetä enää MS-A0103/4* Differentiaali- ja integraalilaskenta I 5 op sekä MS-A0003/4* Matriisilaskenta 5 op Mat-1.1110 Matematiikan peruskurssi

Lisätiedot

Lyhyesti uusista DI-ohjelmista Isohenkilökoulutus to Opintoasianpäällikkö Mari Knuuttila

Lyhyesti uusista DI-ohjelmista Isohenkilökoulutus to Opintoasianpäällikkö Mari Knuuttila Lyhyesti uusista DI-ohjelmista 2015 Isohenkilökoulutus to 28.8.2014 Opintoasianpäällikkö Mari Knuuttila Master s Programmes at SCI Starting 2015 (in English) Master s Programme in Engineering Physics *

Lisätiedot

Kotimaisten kielten kandidaattiohjelma

Kotimaisten kielten kandidaattiohjelma ssa opiskellaan suomea ja ruotsia aidosti kaksikielisessä ympäristössä. Ohjelmaan sisältyy kolme pääainetta: suomenkieliset opiskelevat pääaineenaan ruotsia, ruotsinkieliset joko ruotsia äidinkielenä tai

Lisätiedot

Tekniikan kandidaatin ja diplomi-insinöörin tutkinnot

Tekniikan kandidaatin ja diplomi-insinöörin tutkinnot Helena Varmajoki Tekniikan kandidaatin ja diplomi-insinöörin tutkinnot 26.8.2015 Teknillinen tiedekunta Materiaali verkossa: Opiskelijat -> Opinnot ja opiskelu -> Uudelle opiskelijalle -> Orientaatiopäivät

Lisätiedot

1 of :12

1 of :12 1 of 11 2.8.2016 13:12 Oulun yliopisto Luonnontieteellinen koulutusala Fysiikan tutkinto-ohjelma 2016-2017 Fysiikka, luonnontieteiden kandidaatti, 180 op 2 of 11 2.8.2016 13:12 Pääaine (FM-opinnoissa):

Lisätiedot

Tärkeää huomioitavaa:

Tärkeää huomioitavaa: Siirtymäohjeistus tietotekniikan kandivaiheen opiskelijoille 2005 tutkintorakenteesta 2013 Teknistieteellisen kandidaattiohjelman tietotekniikan pääaineeseen Tärkeää huomioitavaa: Yli 7 vuotta vanhoilla

Lisätiedot

Info Ulkomaan vaihto-opinnot. LUT School of Business and Management Kauppatieteiden koulutusohjelma

Info Ulkomaan vaihto-opinnot. LUT School of Business and Management Kauppatieteiden koulutusohjelma Info 18.4.2018 Ulkomaan vaihto-opinnot LUT School of Business and Management Kauppatieteiden koulutusohjelma Kaija Huotari Opintojen ohjaaja, maisteriopiskelijat Kirsti Tiainen Opintojen ohjaaja, kandidaattiopiskelijat

Lisätiedot

Tavoitteet TIETOLIIKENNE-ELEKTRONIIKAN KOULUTUSOHJELMA Tutkinnon rakenne. Tietoliikenne. Elektroniikka

Tavoitteet TIETOLIIKENNE-ELEKTRONIIKAN KOULUTUSOHJELMA Tutkinnon rakenne. Tietoliikenne. Elektroniikka 4.11. TIETOLIIKENNE-ELEKTRONIIKAN KOULUTUSOHJELMA Koulutusohjelman johtaja prof. Jari Nurmi huone HC304, puhelin 365 3884 email: jari.nurmi@tut.fi Sihteeri Irmeli Lehto huone HD326, puhelin 365 3366 email:

Lisätiedot

Vaasan yliopisto Vasa Universitet University of Vaasa. Tekniikan ja innovaatiojohtamisen yksikkö School of Technology and Innovations

Vaasan yliopisto Vasa Universitet University of Vaasa. Tekniikan ja innovaatiojohtamisen yksikkö School of Technology and Innovations Käännökset (su-ru-eng) Tekniikan ja innovaatiojohtamisen yksikkö 10/2018 Translations for School of Technology and Innovations (Finnish-Swedish-English) Vaasan yliopisto Vasa Universitet University of

Lisätiedot

Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma

Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelmassa tarkastellaan kriittisesti kielen, viestinnän ja median ilmiöitä useasta eri näkökulmasta.

Lisätiedot

LEADERSHIP IS NOT ABOUT COMPETITION. FOR US IT MEANS BEING OPEN AND SEIZING OPPORTUNITIES.

LEADERSHIP IS NOT ABOUT COMPETITION. FOR US IT MEANS BEING OPEN AND SEIZING OPPORTUNITIES. LEADERSHIP IS NOT ABOUT COMPETITION. FOR US IT MEANS BEING OPEN AND SEIZING OPPORTUNITIES. TkK Opintosuunnan hakeminen Tekniikan ja innovaatiojohtamisen yksikkö 10.4.2018 /Elina Alho Opinto-oikeus WebOodi

Lisätiedot

Additions, deletions and changes to courses for the academic year Mitä vanhoja kursseja uusi korvaa / kommentit

Additions, deletions and changes to courses for the academic year Mitä vanhoja kursseja uusi korvaa / kommentit s, s and changes to courses for the academic year 2016 2017 Mikro ja nanotekniikan laitos Department for Micro and Nanosciences S 69, S 87, S 104, S 129, ELEC A3, ELEC C3, ELEC D3, ELEC E3, ELEC L3 T 4030

Lisätiedot

General studies: Art and theory studies and language studies

General studies: Art and theory studies and language studies General studies: Art and theory studies and language studies Centre for General Studies (YOYO) Aalto University School of Arts, Design and Architecture ARTS General Studies General Studies are offered

Lisätiedot

Insinööritieteiden korkeakoulu

Insinööritieteiden korkeakoulu Insinööritieteiden korkeakoulu Tutkinnonuudistuksen tilanne 18.4.2013 Koostanut Pertti Jokela Juha Paavolan ja Markku Kuuvan esityksistä Kaksivaiheinen tutkinto Kandidaatti 180 op, 3 vuotta Diplomi-insinööri

Lisätiedot

Sähkötekniikan tekniikan kandidaatin tutkinto-ohjelma (180 op)

Sähkötekniikan tekniikan kandidaatin tutkinto-ohjelma (180 op) 1 Opasraportti LUT School of Energy Systems Tekniikan kandidaatti Sähkötekniikka Sähkötekniikan tekniikan kandidaatin tutkinto-ohjelma 2017-2018 (180 op) BSc in Electrical Engineering is taught in Finnish

Lisätiedot

SÄHKÖTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA

SÄHKÖTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA SÄHKÖTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA Koulutusohjelman tavoitteena on vahvan matemaattis-luonnontieteellisen perustan omaavien tekniikan kandidaattien ja diplomi-insinöörien kouluttaminen. Koulutusohjelman kandidaatin

Lisätiedot

4.5. MATEMAATTISTEN AINEIDEN OPETTAJANKOULUTUS. 4.5.1. Tutkinnon rakenne. Matemaattisten aineiden koulutusohjelma

4.5. MATEMAATTISTEN AINEIDEN OPETTAJANKOULUTUS. 4.5.1. Tutkinnon rakenne. Matemaattisten aineiden koulutusohjelma Matemaattisten aineiden 82 4.5. MATEMAATTISTEN AINEIDEN OPETTAJANKOULUTUS Koulutuksesta vastaa professori Seppo Pohjolainen, Matematiikan laitos, huone Sg207, puhelin 365 2424 email: seppo.pohjolainen@tut.fi.

Lisätiedot

Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma

Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma ssa tarkastellaan kriittisesti kielen, viestinnän ja median ilmiöitä useasta eri näkökulmasta. Ohjelma yhdistää kolmen oppiaineen opintoja, ja se

Lisätiedot

15. TIETOLIIKENNE-ELEKTRONIIKAN KOULUTUSOHJELMA

15. TIETOLIIKENNE-ELEKTRONIIKAN KOULUTUSOHJELMA 168 15. TIETOLIIKENNE-ELEKTRONIIKAN KOULUTUSOHJELMA Koulutusohjelman johtaja prof. Markku Renfors huone TG108, puhelin 3115 3937 email: markku.renfors@tut.fi Sihteeri Kirsi Järnström huone TA211, puhelin

Lisätiedot

Karita Blom. TkK ja DI Opintosuunnan valinta. Teknillinen tiedekunta

Karita Blom. TkK ja DI Opintosuunnan valinta. Teknillinen tiedekunta Karita Blom TkK ja DI Opintosuunnan valinta Teknillinen tiedekunta 25.4.2017 WebOodi Opinto-oikeus 25.4.2017 Vaasan yliopisto Teknillinen tiedekunta 2 WebOodi Opinto-oikeus 25.4.2017 Vaasan yliopisto Teknillinen

Lisätiedot

Insinööritieteiden korkeakoulu

Insinööritieteiden korkeakoulu Insinööritieteiden korkeakoulu Insinööritieteiden kandidaattiohjelman hakukohteet 2014 Koe Kampus! 31.10.2014 Kaksivaiheinen tutkinto Kandidaatti 180 op, 3 vuotta Diplomi-insinööri 120 op, 2 vuotta Hakukohteet

Lisätiedot

Oulun yliopisto. Luonnontieteellinen koulutusala. Fysiikan tutkinto-ohjelma. Fysiikka, luonnontieteiden kandidaatti, 180 op. 1 of

Oulun yliopisto. Luonnontieteellinen koulutusala. Fysiikan tutkinto-ohjelma. Fysiikka, luonnontieteiden kandidaatti, 180 op. 1 of 1 of 20 15.12.2015 17:36 Oulun yliopisto Luonnontieteellinen koulutusala Fysiikan tutkinto-ohjelma Fysiikka, luonnontieteiden kandidaatti, 180 op 2 of 20 15.12.2015 17:36 Pääaine (FM-opinnoissa): Fysiikka

Lisätiedot

Laaja-alainen, opiskelijalähtöinen ja projektiperusteinen opetussuunnitelma, case Monitori

Laaja-alainen, opiskelijalähtöinen ja projektiperusteinen opetussuunnitelma, case Monitori Laaja-alainen, opiskelijalähtöinen ja projektiperusteinen opetussuunnitelma, case Monitori Insinöörikoulutuksen Foorumi 2012 Seminaariesitelmä Timo Turunen ja Matti Welin Monitori koulutusalarajat ylittävä

Lisätiedot

Valmistuminen ja. maisteriopintoihin siirtyminen

Valmistuminen ja. maisteriopintoihin siirtyminen Valmistuminen ja maisteriopintoihin siirtyminen 3. vuosikurssi kevät 2019 Kevät 2019 Tarkista opinnot omasta opintorekisteristä! Tarvittaessa hops-keskustelu omaopettajan kanssa https://www.oulu.fi/sites/default/files/ects-

Lisätiedot

OPINTOJAKSOJA KOSKEVAT MUUTOKSET/MATEMATIIKAN JA FYSIIKAN LAITOS/ LUKUVUOSI

OPINTOJAKSOJA KOSKEVAT MUUTOKSET/MATEMATIIKAN JA FYSIIKAN LAITOS/ LUKUVUOSI OPINTOJAKSOJA KOSKEVAT MUUTOKSET/MATEMATIIKAN JA FYSIIKAN LAITOS/ LUKUVUOSI 2008-2009 Muutokset on hyväksytty teknillisen tiedekunnan tiedekuntaneuvostossa 13.2.2008 ja 19.3.2008. POISTUVAT OPINTOJAKSOT:

Lisätiedot

TSSH-HEnet : Kansainvälistyvä opetussuunnitelma. CASE4: International Master s Degree Programme in Information Technology

TSSH-HEnet : Kansainvälistyvä opetussuunnitelma. CASE4: International Master s Degree Programme in Information Technology TSSH-HEnet 9.2.2006: Kansainvälistyvä opetussuunnitelma CASE4: International Master s Degree Programme in Information Technology Elina Orava Kv-asiain suunnittelija Tietotekniikan osasto Lähtökohtia Kansainvälistymisen

Lisätiedot

Ympäristötekniikan koulutusohjelma 1. ehops WebOodissa. Opiskelijan ohjeet

Ympäristötekniikan koulutusohjelma 1. ehops WebOodissa. Opiskelijan ohjeet Ympäristötekniikan koulutusohjelma 1 ehops WebOodissa Opiskelijan ohjeet 22.9.2014 Ympäristötekniikan koulutusohjelma 2 1. Ensimmäisen HOPSin luonti ehopsia pääset tekemään WebOodin ehops-linkistä. https://weboodi.lut.fi/oodi/.

Lisätiedot

Visualisointi informaatioverkostojen 2011-2012. Opintoneuvoja Pekka Siika-aho 24.11.2011 (päivitys mm. Janne Käen visualisoinnin pohjalta)

Visualisointi informaatioverkostojen 2011-2012. Opintoneuvoja Pekka Siika-aho 24.11.2011 (päivitys mm. Janne Käen visualisoinnin pohjalta) Visualisointi informaatioverkostojen opinto-oppaasta 2011-2012 Opintoneuvoja Pekka Siika-aho 24.11.2011 (päivitys mm. Janne Käen visualisoinnin pohjalta) Diplomi-insinöörin tutkinto (DI, 120 op) Diplomityö

Lisätiedot

SÄHKÖTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA

SÄHKÖTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA SÄHKÖTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA Sähkötekniikan koulutusohjelman yhteiset osaamistavoitteet Sähkötekniikan koulutusohjelman osaamisprofiili on määritetty valtakunnallisessa työryhmässä ja sen keskeiset tekijät

Lisätiedot

4. Diplomi-insinöörin tutkinto ja koulutusohjelmien tutkintovaatimukset

4. Diplomi-insinöörin tutkinto ja koulutusohjelmien tutkintovaatimukset 34 4. Diplomi-insinöörin tutkinto ja koulutusohjelmien tutkintovaatimukset 4.1. DI-koulutusohjelmien rakenne ja tutkinnon suorittaminen Koulutusohjelman opintojen yleinen rakenne on Tampereen teknillisessä

Lisätiedot

Tutkintovaatimukset suoraan DI-vaiheeseen valituille

Tutkintovaatimukset suoraan DI-vaiheeseen valituille 1 / 10 Tutkintovaatimukset suoraan DI-vaiheeseen valituille Tutkintovaatimukset määräytyvät suoraan DI-vaiheeseen valituilla opiskelijoilla pääsääntöisesti samoin kuin muillakin DI-tutkintoa suorittavilla

Lisätiedot

Computing Curricula 2001 -raportin vertailu kolmeen suomalaiseen koulutusohjelmaan

Computing Curricula 2001 -raportin vertailu kolmeen suomalaiseen koulutusohjelmaan Computing Curricula 2001 -raportin vertailu kolmeen suomalaiseen koulutusohjelmaan CC1991:n ja CC2001:n vertailu Tutkintovaatimukset (degree requirements) Kahden ensimmäisen vuoden opinnot Ohjelmistotekniikan

Lisätiedot

Tervetuloa opiskelemaan!

Tervetuloa opiskelemaan! Tervetuloa opiskelemaan! Kandidaatin- ja maisterintutkinnon opiskelijan infopaketti Informaatiotutkimuksen ja interaktiivisen median tutkintoohjelma 28.8.2012 Sisältö Opinto-oikeus Onko sinulla aiempi

Lisätiedot

Sähkötekniikan kandidaatin tutkinnon opetussuunnitelma

Sähkötekniikan kandidaatin tutkinnon opetussuunnitelma AALTO UNIVERSITY Sähkötekniikan kandidaatin tutkinnon opetussuunnitelma 2013-2014 Opintojen tavoitteet ja sisältö 5/6/2013 1 (7) Sisältö Sähkötekniikan kandidaattiohjelman perusopinnot (70 op ) ELEC.A...

Lisätiedot

OPINTOJAKSOJA KOSKEVAT MUUTOKSET/KONETEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA/ LUKUVUOSI

OPINTOJAKSOJA KOSKEVAT MUUTOKSET/KONETEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA/ LUKUVUOSI OPINTOJAKSOJA KOSKEVAT MUUTOKSET/KONETEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA/ LUKUVUOSI 2007-2008 Muutokset on hyväksytty teknillisen tiedekunnan tiedekuntaneuvostossa 6.2.2007. POISTUVAT OPINTOJAKSOT: KORVAAVAT OPINTOJAKSOT:

Lisätiedot

Visualisointi informaatioverkostojen Opintoneuvoja Teemu Meronen (päivitys Janne Käen visualisoinnin pohjalta)

Visualisointi informaatioverkostojen Opintoneuvoja Teemu Meronen (päivitys Janne Käen visualisoinnin pohjalta) Visualisointi informaatioverkostojen opinto-oppaasta 2008-2009 Opintoneuvoja Teemu Meronen 29.10.2008 (päivitys Janne Käen visualisoinnin pohjalta) Diplomi-insinöörin tutkinto (DI, 120 op) Diplomityö (30

Lisätiedot

AUTOMAATIOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA

AUTOMAATIOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA AUTOMAATIOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA Suomen teollisuuden kilpailukyky perustuu yhä enemmän tietotaitoon. Automaation avulla osaaminen voidaan hyödyntää tehostuvana tuotantona. Automaatiotekniikan koulutusohjelman

Lisätiedot

Visualisointi informaatio- verkostojen opinto-oppaasta Opintoneuvoja Teemu Meronen (päivitys Janne Käen visualisoinnin pohjalta)

Visualisointi informaatio- verkostojen opinto-oppaasta Opintoneuvoja Teemu Meronen (päivitys Janne Käen visualisoinnin pohjalta) Visualisointi informaatio- verkostojen opinto-oppaasta 2009-2010 Opintoneuvoja Teemu Meronen 10.9.2009 (päivitys Janne Käen visualisoinnin pohjalta) Diplomi-insinöörin tutkinto (DI, 120 op) Diplomityö

Lisätiedot

Kielipalvelut-yksikkö TUTKINTOIHIN KUULUVAT KIELIOPINNOT. Asetuksen mukaiset kielitaitovaatimukset

Kielipalvelut-yksikkö TUTKINTOIHIN KUULUVAT KIELIOPINNOT. Asetuksen mukaiset kielitaitovaatimukset 3 TUTKINTOIHIN KUULUVAT KIELIOPINNOT Kielipalvelut-yksikkö Asetuksen mukaiset kielitaitovaatimukset Valtioneuvoston asetuksessa yliopistojen tutkinnoista (794/2004) 6 määrätään kielitaidosta, että opiskelijan

Lisätiedot

Sähkötöiden tekeminen ja sähköpätevyystodistukset. Veli-Pekka Vitikka 3.11.2011

Sähkötöiden tekeminen ja sähköpätevyystodistukset. Veli-Pekka Vitikka 3.11.2011 Sähkötöiden tekeminen ja sähköpätevyystodistukset Veli-Pekka Vitikka 3.11.2011 Tästä säätely alkoi Antennityöoikeudet 1960 luvulla Sähköurakoitsijan rekisteröinti Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesille

Lisätiedot

PERUSAINEIDEN LAAJA OPPIMÄÄRÄ

PERUSAINEIDEN LAAJA OPPIMÄÄRÄ 608 PERUSAINEIDEN LAAJA OPPIMÄÄRÄ TKK:ssa on vuodesta 1995 voinut suorittaa erityisen perusaineiden laajan oppimäärän. Ohjelmassa opiskeleville matematiikan, fysiikan ja tietotekniikan opetus on laajempaa

Lisätiedot

Sähkötekniikan koulutusohjelma 1. ehops WebOodissa. Opiskelijan ohjeet

Sähkötekniikan koulutusohjelma 1. ehops WebOodissa. Opiskelijan ohjeet Sähkötekniikan koulutusohjelma 1 ehops WebOodissa Opiskelijan ohjeet 5.9.2013 Sähkötekniikan koulutusohjelma 2 Johdanto ehops mahdollistaa opiskelijan tutkintorakenteen luomisen opintojaksosuorituksien

Lisätiedot

Viestintätieteiden kandidaattiohjelma

Viestintätieteiden kandidaattiohjelma Viestintätieteiden kandidaattiohjelma - MODUULIOPINNOT - 13.3.2019 Viestintätieteiden kandidaattiohjelman rakenne (180 op) PERUSOPINNOT 40 op AINEOPINNOT 45 op VIESTINTÄ- JA KIELIOPINNOT 15 op SIVUAINE-

Lisätiedot

Henkilö- ja yritysarviointi SETI Oy

Henkilö- ja yritysarviointi SETI Oy Henkilö- ja yritysarviointi SETI Oy Perustettu 1996 Henkilö- ja yritysarviointi SETI Oy Nimetty 2.9.1996 sähköturvallisuuslaissa tarkoitetuksi arviointilaitokseksi FINAS akkreditoinut toiminnan ja tekee

Lisätiedot

OPINTOJAKSOJA KOSKEVAT MUUTOKSET/KONETEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA/ LUKUVUOSI

OPINTOJAKSOJA KOSKEVAT MUUTOKSET/KONETEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA/ LUKUVUOSI OPINTOJAKSOJA KOSKEVAT MUUTOKSET/KONETEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA/ LUKUVUOSI 2008-2009 Muutokset on hyväksytty teknillisen tiedekunnan tiedekuntaneuvostossa 13.2.2008 ja 4.6.2008. POISTUVAT OPINTOJAKSOT:

Lisätiedot

Opintojakson nimi ja laajuus. Suositeltu suoritusajankohta. 1. vuosi 2. vuosi 3. vuosi. 1. syksy 1. kevät 2. syksy 2. kevät 3. syksy 3.

Opintojakson nimi ja laajuus. Suositeltu suoritusajankohta. 1. vuosi 2. vuosi 3. vuosi. 1. syksy 1. kevät 2. syksy 2. kevät 3. syksy 3. Oulun yliopisto Opintojen rakennekaavio 2018 2019 Tutkinto-ohjelman nimi, Kemian tutkinto-ohjelma Tutkinnon nimi, Luonnontieteiden kandidaatti (3 vuotta, 180 op)/ Kemisti Koodi Opintojakson nimi ja laajuus

Lisätiedot

Korvataan uuden ohjelman opintojaksolla. Suorittamatta jäänyt YPATperuskurssi. tutkinto-ohjelman peruskurssilla, á 5 op

Korvataan uuden ohjelman opintojaksolla. Suorittamatta jäänyt YPATperuskurssi. tutkinto-ohjelman peruskurssilla, á 5 op Siirtymäsäännökset 2010 YPAT KOULUTUSOHJELMASSA JATKAVILLE (YPATohjelman uusilla YAP-opintosuunnan opintojaksoilla suorittaville) Ohje siitä miten uuden ohjelman opintojaksot korvaavat vanhan koulutusohjelman

Lisätiedot

Opiskelijavaihtoinfo LUT School of Business and Management Kauppatieteiden koulutusohjelma

Opiskelijavaihtoinfo LUT School of Business and Management Kauppatieteiden koulutusohjelma Opiskelijavaihtoinfo 10.4.2019 LUT School of Business and Management Kauppatieteiden koulutusohjelma Kirsti Tiainen (kirsti.tiainen@lut.fi) Opintojen ohjaaja, kandidaattiopiskelijat Kaija Huotari (kaija.huotari@lut.fi)

Lisätiedot

14. TIETOJOHTAMINEN. Rakennustekniikka. Tietojohtaminen. 14.1. Tavoitteet. 14.2. Koulutusohjelman yhteiset perusopinnot

14. TIETOJOHTAMINEN. Rakennustekniikka. Tietojohtaminen. 14.1. Tavoitteet. 14.2. Koulutusohjelman yhteiset perusopinnot Rakennustekniikka 14. TIETOJOHTAMINEN 14.1. Tavoitteet 163 on koulutusohjelma, joka on suunniteltu vastaamaan tietoteknisen, taloudellisen sekä viestinnällisen johtamisen haasteisiin. Tietojohtamisen opinnot

Lisätiedot

PERUSAINEIDEN LAAJA OPPIMÄÄRÄ Syksyn 2007 informaatiotilaisuudet: MA 3.9. klo G-salissa/ TI 4.9. klo G-salissa TERVETULOA!

PERUSAINEIDEN LAAJA OPPIMÄÄRÄ Syksyn 2007 informaatiotilaisuudet: MA 3.9. klo G-salissa/ TI 4.9. klo G-salissa TERVETULOA! PERUSAINEIDEN LAAJA OPPIMÄÄRÄ Syksyn 2007 informaatiotilaisuudet: MA 3.9. klo 14-15 G-salissa/ TI 4.9. klo 15-16 G-salissa TERVETULOA! Prof. Juhani Pitkäranta (mat.) Prof. Juhani von Boehm (fys.) suunn.

Lisätiedot

Tieto- ja palvelujohtamisen erikoistumisalue opintojen suunnittelu

Tieto- ja palvelujohtamisen erikoistumisalue opintojen suunnittelu Tieto- ja palvelujohtamisen erikoistumisalue opintojen suunnittelu 2019-2020 Tästä löydät ohjeita opintojen ajoittamiseen ja suunnitteluun kandidaattiopintojen 2. ja 3. lukuvuodelle. Tutkinnon suorittamiseksi

Lisätiedot

AHOT-käytännöt. Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa

AHOT-käytännöt. Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa AHOT-käytännöt Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa 2 Sisältö Reunaehtoja Aiempien tutkintojen hyväksilukeminen Aiempien / muualla suoritettujen opintojen hyväksilukeminen Muun osaamisen tunnustaminen

Lisätiedot

Tilanne KEMIANTEKNIIKKA OPINTOJAKSOMUUTOKSET/LUKUVUOSI

Tilanne KEMIANTEKNIIKKA OPINTOJAKSOMUUTOKSET/LUKUVUOSI Tilanne 14.5.2008 KEMIANTEKNIIKKA OPINTOJAKSOMUUTOKSET/LUKUVUOSI 2008-2009 Hyväksytty tiedekuntaneuvostossa 13.2.2008 Koulutusohjelman johtajan päätös 14.5.2008 Koulutusohjelman johtaja hyväksynyt 19.3.2008

Lisätiedot

Energiaopinnot Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa. 19.11.2015 Maija Leino

Energiaopinnot Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa. 19.11.2015 Maija Leino Energiaopinnot Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa 19.11.2015 Maija Leino Kuka? Maija Leino, Nuorempi tutkija, maija.leino@lut.fi Ympäristötekniikan DI Sivuaineena LVI-talotekniikka ja Kestävä yhdyskunta

Lisätiedot

Sähkötekniikan tutkintoohjelma

Sähkötekniikan tutkintoohjelma Sähkötekniikan tutkintoohjelma 23.8.2016 Ohjelma - Sähkötekniikan tutkintoohjelman esittely - Jari Hannu - Opintojen ohjaus ja omaopettajuus sähkötekniikan tutkinto-ohjelmassa - Timo Kokkonen - Vaihto-opiskelu

Lisätiedot

Yrittäjyys ja liiketoimintaosaaminen Tradenomi (Ylempi AMK) Master of Business Administration

Yrittäjyys ja liiketoimintaosaaminen Tradenomi (Ylempi AMK) Master of Business Administration Tradenomi (Ylempi AMK) Master of Business Administration Koulutusohjelman tuottama tutkinto Tradenomi (Ylempi AMK) on ylempi korkeakoulututkinto, joka tuottaa saman pätevyyden julkisen sektorin virkaan

Lisätiedot

OPINTOJAKSOJA KOSKEVIA MUUTOKSIA / ENERGIA- JA YMPÄRISTÖTEKNIIKAN OSASTO / Lukuvuosi

OPINTOJAKSOJA KOSKEVIA MUUTOKSIA / ENERGIA- JA YMPÄRISTÖTEKNIIKAN OSASTO / Lukuvuosi OPINTOJAKSOJA KOSKEVIA MUUTOKSIA / ENERGIA- JA YMPÄRISTÖTEKNIIKAN OSASTO / Lukuvuosi 2005-2006 POISTUVA OPINTOJAKSO KORVAAVA OPINTOJAKSO 040002000 Energiatekniikan peruskurssi 1,5 ov En2010000 Johdatus

Lisätiedot