MEDIALINJA 40 OV + 40 OV OPETUSSUUNNITELMAN KOULUTUSKOHTAINEN OSA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MEDIALINJA 40 OV + 40 OV OPETUSSUUNNITELMAN KOULUTUSKOHTAINEN OSA"

Transkriptio

1 MEDIALINJA 40 OV + 40 OV OPETUSSUUNNITELMAN KOULUTUSKOHTAINEN OSA SAAMELAISALUEEN KOULUTUSKESKUS

2 SISÄLTÖ 1. JOHDANTO ALAN KUVAUS JA ARVOT Alan kuvaus Alan arvoperusta Alan osaamistarpeet Saamelaisalueen alan osaamistarpeet MEDIALINJAN KOULUTUSKOHTAINEN OSA Mediakoulutuksen pääpaino on elokuva- ja tv-työssä Medialinjan opinnoilla valmiuksia ammattitutkinto näyttöihin Toteutus Mediaopetus - Ensimmäinen opiskeluvuosi Verkkoviestinnän työkalut (4 ov) Mediatyö (21 ov) Mediatyö 1: Elokuvan työkalut (8 ov) Mediatyö 2: Inserttityö (9 ov) Mediatyö 3: Alkuperäiskansojen yhteistyö ja media-ala (4ov) Julkaisutuotanto (5ov) Ääni- ja radiotyö/ Verkkoviestintä (3 ov) Kulttuuriopinnot (2 ov) Työssäoppiminen (3 ov) Opiskelutaidot ja Portfolio (2 ov) Mediaopetus - Toinen opiskeluvuosi Mediatyö (26ov) Mediatyö 1: Elokuvan työkalut (8 ov) Mediatyö 2: Inserttityö (5 ov) Mediatyö 3: Alkuperäiskansojen yhteistyö ja media-ala (3ov) Mediatyö 4: Dokumenttielokuva (10ov) Julkaisutuotanto (1 ov) Ääni- ja radiotyö/ Verkkoviestintä (3 ov) Verkkoviestintä - jatko (3 ov) Kulttuuriopinnot (2 ov) Työssäoppiminen (3 ov) Opiskelutaidot ja Portfolio (2 ov) OPISKELIJAN ARVIOINTISUUNNITELMA JATKO-OPISKELUMAHDOLLISUUDET YHTEISTYÖ SOGSAKKIN JA ULKOPUOLISTEN TAHOJEN VÄLILLÄ KURSSEJA ULKOPUOLISILLE SEKÄ OPPILAITOKSEN MUILLE LINJOILLE LIITTEET Lukusuunnitelma: Medialinja1012 (Media1012) Lukusuunnitelma: Medialinja0911 (Media0911) Medialinja: Vuosisuunnitelma Media-alan kursseja ulkopuolisille...11

3 1 1. JOHDANTO 1.1. Medialinjan tavoitteena on kouluttaa työmarkkinalähtöisesti media-alan ihmisiä, jotka erikoistuvat toimimaan pohjoisessa ja erityisesti saamelaisessa yhteisössä ammatillisesti media-alan töissä. Ammatillisissa opinnoissa pyritään verkostoitumaan työelämän, alan yrityksien ja muiden oppilaitosten kanssa pohjoisilla alueilla. 2. ALAN KUVAUS JA ARVOT 2.1. Alan kuvaus Media-ala on nopeasti kehittyvä elinkeino- ja kulttuuriala, joka vaatii monipuolista osaamista. Opiskelussa huomioidaan alueelliset tarpeet siten, että painotus on sisällöissä, jotka tukevat alueemme kehitystä. Elokuva- ja tv-työssä painopiste on lyhyissä dokumenttielokuvissa, uutisinserteissä, lastenohjelmissa, kulttuurien välisissä yhteistyöprojekteissa ja tilaustöissä, mm. opetusmateriaalien teossa. Muista media osioista mainittakoon verkkoviestintä nettisivuineen ja niiden tärkeys kaikilla aloilla alueellamme. Sisällöt rakennetaan vuosikohtaisesti Alan arvoperusta Kaikissa opinnoissa on ammatillisten tavoitteiden lisäksi integroituneena pohjoisten alueiden niin kulttuuristen, alueellisten kuin ammatillisten erityispiirteiden tuntemus. Monikulttuurisuuden sekä kestävän kehityksen ymmärtäminen yhteiskunnallisina voimavaroina on opiskelun eettisenä pohjana Alan osaamistarpeet Alan osaamistarpeet tarkastetaan vuosikohtaisesti alueella toimivien työllistävien tahojen kanssa, kuten yhteistyökumppanimme YLE Sámi Radion kanssa. Media-alan osaamisesta on nyky-yhteiskunnassa hyötyä lähes kaikissa ammateissa Saamelaisalueen alan osaamistarpeet Saamelaisalueen koulutuskeskus on ainoa taho, joka tarjoaa tutkintoon tähtäävää mediaalan koulutusta Suomen saamelaisalueella. Painopiste on saamelaisen ja arktisen kulttuurin erityispiirteissä. Medialinjalla on vahvat työelämäyhteydet mm. sekä tv että radio puolella toimivaan YLE Sámi Radioon.

4 2 3. MEDIALINJAN KOULUTUSKOHTAINEN OSA 3.1. Mediakoulutuksen pääpaino on elokuva- ja tv-työssä Koulutuksemme keskittyy elokuva- ja tv-työssä seuraaviin osaamisaloihin: Editoinnin osaamisala koostuu: - editoinnin suunnittelusta ja ilmaisusta - editoinnin työmenetelmien ja välineiden tuntemuksesta - editoinnin tuotantoprosessien ja ympäristöjen tuntemuksesta Kuvauksen ja valaisun osaamisala koostuu: - Kuvauksen ja valaisun suunnittelusta ja ilmaisusta - Kuvauksen ja valaisun työmenetelmien ja välineiden tuntemuksesta - Kuvauksen ja valaisun tuotantoprosessien ja - ympäristöjen tuntemuksesta Mediatyön osaamisala koostuu: - Mediatyön suunnittelusta ja ilmaisusta - Mediatyön työmenetelmien ja välineiden tuntemuksesta - Mediatyön tuotantoprosessien ja ympäristöjen tuntemuksesta 3.2. Medialinjan opinnoilla valmiuksia ammattitutkinto näyttöihin Koulutuksemme antaa opiskelijalle valmiuksia osallistua erillistä korvausta vastaan audiovisuaalisen viestinnän ammattitutkinnon näyttöihin kesäisin. Näytöissä oppilas voi erikoistua mm. edellä mainittuihin editoinnin, kuvauksen ja valaisun ja mediatyön osaamisaloihin. Ennen näyttöjä järjestetään erillinen näyttöihin valmistava koulutus. Lisätietoja näyttötutkinnosta löydät osoitteesta: Toteutus Linja toteutetaan kaksivuotisena siten, että opiskelija voi osallistua: - koko kahden vuoden opiskeluun - vain yhden vuoden opiskeluun - johonkin yksittäiseen moduuliin Opetus toteutetaan suurimmaksi osaksi lähiopetuksena. Ensimmäisenä opiskeluvuotena on mediataitojen perusopetusta. Toisena vuonna ovat mediataitojen syventävät ja erikoistumisopinnot. Tarkemmat aikataulut löytyvät kohdasta: Liite 8.3.Mediaopetus: vuosisuunnitelma Elokuva- ja tv-työn moduuleissa painopiste on lyhyissä dokumenttielokuvissa, uutisinserteissä, lastenohjelmissa, kulttuurien välisissä yhteistyöprojekteissa ja tilaustöissä, mm. opetusmateriaalien teossa. Osa moduuleissa valmistuneista tuotoksista pääsee julkiseen levitykseen mm. festivaaleille ja internetiin. Tuotoksia käytetään myös markkinointivälineinä Saamelaisalueen koulutuskeskuksen sekä saamelaiskulttuurin esiintuomisessa.

5 3 Verkkoviestinnällä mediatyössä niin suuri merkitys, että se kulkee rinta rinnan muun media-opetuksen kanssa. Medialinjalle muodostetaan oma nettisivusto. Sitä mukaan kun tuotoksia valmistuu (filmejä, radiojuttuja, lehtijuttuja, nettijuttuja), niitä voidaan laittaa esille medialinjan nettisivuille. Sivustolle kehitetään interaktiivista toimintaa mm. siten, että ulkopuoliset sivuston kävijät voivat kommentoida valmistuneita juttuja Mediaopetus - Ensimmäinen opiskeluvuosi Kohderyhmä: Vasta-alkajista jo jotain kokemusta mediatyöstä omaaville. Tavoite: Antaa mediatyön perustuntemusta opiskelijoille; tarjota portti syventäviin opintoihin. Opintomäärä: 40 ov Verkkoviestinnän työkalut (4 ov) Tavoite: Antaa perustyökalut nettisivujen rakentamiseen. Kurssin aikana rakennetaan medialinjalle oma sivusto, jota täydennetään lukuvuoden aikana mm. valmistuneilla elokuvilla. Kurssilla tutustutaan mm. seuraaviin aiheisiin: non-lineaarinen viestintä, koodaus, grafiikka Mediatyö (21 ov) Tavoite: Opiskelijat tuntevat elokuva- ja tv-työhön seuraavien osa-alueiden kautta: Filmityökalut, Elokuva- ja tv-työn perusteet, Inserttityö sekä Alkuperäiskansojen yhteistyö ja media-ala. Tarkempi esittely alla. Tulostavoite: Useita 1-28min lyhytelokuvia (tekstitys saame/suomi/englanti), tv- ja radio inserttejä, kuunnelmia, yms Mediatyö 1: Elokuvan työkalut (8 ov) Mediatyö 1: Elokuvan työkalut on jaettu seuraaviin osiin: - Elokuvan työkalut alkeet (5ov): Opiskelijat perehtyvät elokuva-alan työkaluihin kuten; kuvaus ja valaisu, äänityö, editointi, tekstittäminen, dramaturgia, ohjaus, tuotanto, filmi-analyysi, laitehuolto kentällä, jälkityöt. - Valokuvaus ja kuvankäsittely (2ov): Opiskelija tutustuu digitaaliseen valokuvaamiseen sekä kuvankäsittelyyn. Kurssille tarjotaan 5-7 opiskelijapaikkaa muiden oppilaitoksen linjojen vapaasti valittavat viikoille. - Masterointi (1ov): Opiskelijat tutustuvat masterointiin, DVDn rakentaminen yms. Tavoite: Opiskelija tuntee ja pystyy osittain itsenäisesti käyttämään läpikäytyjä dramaturgiaan, kuvaukseen, editointiin sekä masterointiin liittyviä media-alan työkaluja. Tulostavoite: Yksi tekstitetty lyhytfilmi per oppilas (kesto ~2 min). Kokoelma DVD syksyn tuotoksista.

6 Mediatyö 2: Inserttityö (9 ov) Mediatyö 2: Inserttityö osio sisältää kolme eri kurssia. Tarkempi esittely alla. - Minuuttiset (1ov): Opiskelijat tekevät lyhytfilmejä (1-2 min). Lyhyessä ajassa ja nopeassa tahdissa opiskelijat etenevät ideavaiheesta tuotannon ja leikkauksen kautta lopputulokseen. Kurssia tarjotaan myös medialukiokurssina. - Inserttityöpaja (3ov): Ensimmäisellä viikolla tutustutaan inserttien rakenteeseen ja toteuttamistapaan. Seuraavien opintoviikkojen aikana opiskelijat toteuttavat sekä tv- että radioinserttejä mieltymyksenä mukaisesti. - Animaatiotyöpaja (4ov): Työpajan aikana opiskelijat tutustuvat tietokoneanimaation tekemiseen. Käytettävä ohjelma on Adobe Flash. Samalla kurssi on tilaustöiden tuottamisen harjoittelua, kun opiskelijat toteuttavat lapsille soveltuvia animaatioinserttejä. - Masterointi (1ov): Opiskelijat tutustuvat erilaisiin tallennusmuotoihin. Kurssin aikana opiskelijat koostavat myös kokoelma DVDn toteuttamistaan töistä. Tavoite: Opiskelija tuntee erilaisten inserttien, kuten uutis- ja lastenohjelmien inserttejen rakenteet. Lastenohjelmainserteissä keskitytään animaatioina toteutettuihin insertteihin. Tulostavoite: 1-2min lyhytelokuva / 2 opiskelijaa, 1 uutisinsertti/ opiskelija, 1 animaatio elokuva/ opiskelija (animaation äänet rakennetaan äänityökurssilla, 1ov), kokoelma DVD kevätlukukauden tuotoksista Mediatyö 3: Alkuperäiskansojen yhteistyö ja media-ala (4ov) Kurssi alkaa kahden opintoviikon perehtymisellä hankerahoituksiin Saamelaisalueella sekä yhteistyömahdollisuuksiin alkuperäiskansojen kesken. Kurssin aikana tehdään myös opintomatka saamelaisalueella, tutustuen saamelaiskulttuurin alueellisiin eroihin. Teema lyhytelokuvat kurssilla keskitytään alkuperäiskansa aiheisiin lyhytelokuviin. Kurssia tarjotaan myös medialukiokurssina. Tavoite: Opiskelija tietää jonkin verran media-alan toiminnasta niin saamelaisalueella kuin alkuperäiskansojen keskuudessa. Opiskelija tietää media-alan hankkeiden rahoittamismahdollisuuksista saamelaisalueella ja osaa täyttää hakemuksen.

7 Julkaisutuotanto (5ov) Ensimmäisen vuoden julkaisutuotannon opinnot koostuvat kahdesta eri kurssista: - Lehtityö (4ov): Opiskelijat tutustuvat journalistien lainsäädäntöön sekä lehtityöhön. Kurssin aikana opiskelijat harjoittelevat lehtijuttujen kirjoittamista ja toteuttavat taitto-ohjelmalla esitteen/kalenterin. - Elokuvatuotteen julkaisut (1ov): Opiskelija suunnittelee ja toteuttaa elokuvatuotteen ulkoasun. Tavoite: Opiskelija tuntee journalistien lainsäädännöt ja osaa niiden pohjalta kirjoittaa sekä taittaa esim. esitteen/ajankohtaisen kalenterin. Opiskelija osaa suunnitella ja toteuttaa DVDn paperikannet sekä DVDn ulkoasun. Tulostavoite: Markkinointia edesauttava esite/kalenteri. Tietotaito DVDn ulkoasun toteuttamiseen Ääni- ja radiotyö/ Verkkoviestintä (3 ov) Kyseiset opintoviikot ovat jaettu seuraaviin moduuleihin: Studioäänet (1ov) ja Kuunnelmat sekä radioinsertit (2ov). Opiskelijat tutustuvat äänisuunnitteluun, äänittämiseen sekä äänileikkaukseen. Kuunnelmat sekä ääni-insertit moduulissa opiskelijat tekevät lyhyitä kuunnelmia sekä ajankohtaisia juttuja radiokäyttöön (esim. YLE Sámi Radiolle tai Radio Inariin). Tavoite: 2-3 kpl radioon tarkoitettua kuunnelmaa tai juttua/opiskelija Kulttuuriopinnot (2 ov) Opiskelijat saavat tietämystä ja tuntemusta saamelaisesta kulttuurista sekä kielestä. Lukuvuotena opiskelijoiden kulttuuriopinnoista koostuvat Johdanto saamelaiskulttuuriin -kurssilla (1ov) ja Skábmagovat - Alkuperäiskansojen elokuvafestivaaleille (1ov) osallistumisesta. Johdanto saamelaiskulttuurin toteutetaan yhdessä kaikkien yleissivistävien linjojen kanssa. Lukuvuotena opiskelijoiden kulttuuriopinnoista koostuvat saamenkielen kurssista (1ov) ja Skábmagovat - Alkuperäiskansojen elokuvafestivaaleille (1ov) osallistumisesta. Kielikursseja järjestetään pohjois-, inarin- ja koltansaamenkielellä alkeisja äidinkieli tasoisina. Johdanto saamelaiskulttuuriin kurssin oppimistavoite on seuraava: Opiskelijalla on kurssin käytyään yleistä tietoa saamen kielistä ja saamelaisesta kulttuurista. Hän osaa nimetä saamelaisryhmät ja saamelaiset elinkeinot ja kuvailla saamelaisuuden alueellisia, yhteiskunnallisia ja kulttuurisia pääelementtejä. Hän tietää myös saamelaisen historian keskeisiä tapahtumia ja käännekohtia.

8 Työssäoppiminen (3 ov) Tulostavoite: Opiskelijat ovat luoneet hyviä kontakteja alueen työnantajiin Opiskelutaidot ja Portfolio (2 ov) Jokainen opiskelijat tekee opintojen alussa henkilökohtaisenopintosuunnitelman (HOPS) yhdessä luokanvalvojansa kanssa. Opiskelijoille opastetaan portfolion tekemisessä ja he täydentävät sitä pitkin lukuvuotta. Tulostavoite: Opiskelijoilla on lukuvuoden aikana valmistutun portfolio johon, he ovat keränneet henkilöesitelmän itsestään sekä vuoden aikana tekemiään töitä. Portfolio toimii jatkossa opiskelijalla niin apuna työnhaussa, kuin materiaalina esim. audiovisuaalisen viestinnän ammattitutkinnon näyttöihin liittyen Mediaopetus - Toinen opiskeluvuosi Kohderyhmä: työn tai opiskelun kautta kokemusta ja taitoa mediatyöstä omaavat. Tavoite: syventää opiskelijoiden mediataitoja niin, että he voivat joko: a. jatkaa opintojaan entistä pidemmälle, b. osallistua audiovisuaalisen viestinnän ammattitutkinnon näyttöön, tai c. työllistyä saamelaisalueella tai muualla Opintomäärä: 40 ov. Syventävissä opinnoissa opiskelija hakee omaa erikoistumisaluettaan ja se otetaan huomioon opiskelijan harjoitustöissä. Koulutuksemme antaa opiskelijoille valmiuksia osallistua vuoden 2011 kesällä järjestettävään audiovisuaalisen viestinnän ammattitutkinnon näyttöön. Ennen näyttöjä järjestetään erillinen näyttöihin valmistava koulutus. Katso kohta: 3.2: Medialinjan opinnoilla valmiuksia ammattitutkinto näyttöihin Mediatyö (26ov) Tavoite: Opiskelijat syventäneet tietojaan sekä taitojaan elokuva- ja tv-työn osalta seuraavilla osa-alueilla: filmityökalut; elokuva- ja tv-työn tekninen osaaminen, inserttityö, ääni- ja radiotyö, verkkoviestintä, yhteistyö alkuperäiskansojen kanssa sekä dokumenttielokuvan toteuttaminen. Tarkempi esittely alla. Tulostavoite: Useita 1-28min lyhytelokuvia (tekstitys saame/suomi/englanti), tv- ja radio inserttejä, kuunnelmia, yms Mediatyö 1: Elokuvan työkalut (8 ov) Media-alan työvälineiden käyttöä syvennetään Oppimateriaalia medialla! kurssilla (5ov). Kurssin aikana opiskelijat perehtyvät elokuvamuodossa toteutettavan oppimateriaalin tekoon. Opiskelijat kuvaavat, äänittävät ja leikkaavat opetuselokuvat eriaiheisista saamenkäsityö-prosesseista.

9 7 Opiskelijat osallistuvat myös studiovalokuvaus ja kuvankäsittely kurssille (2ov). Kohdassa Julkaisutuotanto esiteltävä taittokurssi on yllämainituille jatkoa, jolloin opiskelijat työstävät ottamiaan kuvia julkaisukelpoiseksi esitteeksi. Kurssilla opiskelijat pääsevät tutustumaan studiokuvauksen lavastamiseen sekä valaisun vaikutukseen valokuvatessa sisätiloissa. Kurssille tarjotaan 5-7 opiskelijapaikkaa muiden oppilaitoksen linjojen vapaasti valittavat viikoille. Masterointi(1ov) kurssilla opiskelijat kokoavat DVDn tuotoksistaan sekä saattavat kokoelman julkaisukelpoiseksi kokonaisuudeksi. Tavoite: Opiskelijat ovat syventäneet taitojaan elokuva-alan työkalujen suhteen; kuvaus (sekä still että elokuva) ja valaisu, äänityö, editointi, tekstittäminen, dramaturgia, ohjaus, tuotanto, filmi-analyysi, laitehuolto kentällä, jälkityöt; masterointi, DVDn rakentaminen yms. Tulostavoite: Yksi tekstitetty lyhytfilmi per oppilas (kesto ~3-10 min), useita studiossa otettuja stillkuvia mm. saamenkäsitöistä Mediatyö 2: Inserttityö (5 ov) Mediatyö 2: Inserttityö on jaettu kolmeen eri osioon, joista tarkempi esittely alla. Minuuttiset-työpaja (1ov): Opiskelijat tekevät lyhytfilmejä (1-2 min). Lyhyessä ajassa ja nopeassa tahdissa opiskelijat etenevät ideavaiheesta tuotannon ja leikkauksen kautta lopputulokseen. Opiskelijat kiinnittävät huomionsa työpajan vetämiseen. Animaatiotyöpaja (4ov): Työpajan aikana opiskelijat hiovat taitojaan tietokoneanimaation tekijöinä sekä syventävät taitojaan tilaustöiden toteuttajana. Käytettävä ohjelma on Adobe Flash. Tulostavoite: 1-2min lyhytelokuva / 2 opiskelijaa, 1 animaatio elokuva/ opiskelija Mediatyö 3: Alkuperäiskansojen yhteistyö ja media-ala (3ov) Kyseinen osio alkaa kahden opintoviikon perehtymisellä hankerahoituksiin Saamelaisalueella sekä yhteistyömahdollisuuksiin alkuperäiskansojen kesken. Kurssin aikana tehdään myös opintomatka saamelaisalueella, tutustuen saamelaiskulttuurin alueellisiin eroihin. Tavoite: Opiskelija tietää jonkin verran media-alan toiminnasta niin saamelaisalueella kuin alkuperäiskansojen keskuudessa. Opiskelija tietää media-alan hankkeiden rahoittamismahdollisuuksista saamelaisalueella ja osaa täyttää hakemuksen Mediatyö 4: Dokumenttielokuva (10ov) Toisen vuoden opiskelijoiden lopputyö. Kurssin aikana opiskelija toteuttaa projektin/tuotteen, joka näyttää hänen hallitsevansa mahdolliset media-alan erikoistumisalueensa työt ja työtavat.

10 8 Tavoite: Opiskelijat osaavat toteuttaa dokumenttielokuvaprosessin alusta loppuun. Opiskelijat osaavat luoda elokuvan tekemisprosessille aikataulun. Tulostavoite: 1kpl 15-28min dokumenttielokuva/opiskelija. Elokuvat ovat tekstitetty saame/suomi/englanti Julkaisutuotanto (1 ov) Tavoite: Opiskelijat työstävät studiovalokuvaus kurssilla ottamiaan kuvia julkaisukelpoiseksi esitteeksi. Studiovalokuvaksen sekä kuvankäsittelykurssin esittely kohdassa: Mediatyö 1: Elokuvan työkalut, alkeet (8 ov) Tulostavoite: 1 julkaisukelpoinen esite Ääni- ja radiotyö/ Verkkoviestintä (3 ov) Kyseiset opintoviikot ovat jaettu seuraaviin moduuleihin: Studioäänet (1ov) ja Kuunnelmat sekä radioinsertit (2ov). Opiskelijat syventävät äänisuunnittelun, äänittämisen sekä äänileikkauksen taitojaan. Kuunnelmat sekä ääni-insertit moduulissa opiskelijat tekevät lyhyitä kuunnelmia sekä ajankohtaisia juttuja radiokäyttöön (esim. YLE Sámi Radiolle tai Radio Inariin). Tulostavoite: 2-3 kpl radioon tarkoitettua kuunnelmaa tai juttua/opiskelija Verkkoviestintä - jatko (3 ov) Tavoite: Kurssilla opiskelija syventää tietojaan seuraavista aiheista mm. non-lineaarinen viestintä, koodaus ja grafiikka. Opiskelija osaa päivittää nettisivuja erilaisia menetelmiä käyttäen. Kurssin aikana opiskelijat päivittävät medialinjan omia sivuja mm. tekemillään töillä sekä muulla ajankohtaisella Kulttuuriopinnot (2 ov) Opiskelijat saavat tietämystä ja tuntemusta saamelaisesta kulttuurista sekä kielestä. Lukuvuotena opiskelijoiden kulttuuriopinnot koostuvat Johdanto saamelaiskulttuuriin -kurssilla (1ov) sekä Skábmagovat - Alkuperäiskansojen elokuvafestivaaleille (1ov) osallistumisesta. Johdanto saamelaiskulttuurin toteutetaan yhdessä kaikkien yleissivistävien linjojen kanssa. Lukuvuotena opiskelijoiden kulttuuriopinnoista koostuvat saamenkielen kurssista (1ov) ja Skábmagovat - Alkuperäiskansojen elokuvafestivaaleille (1ov) osallistumisesta. Kielikursseja järjestetään pohjois-, inarin- ja koltansaamenkielellä alkeisja äidinkieli tasoisina. Johdanto saamelaiskulttuuriin kurssin oppimistavoite on seuraava: Opiskelijalla on kurssin käytyään yleistä tietoa saamen kielistä ja saamelaisesta kulttuurista. Hän osaa nimetä saamelaisryhmät ja saamelaiset elinkeinot ja kuvailla saamelaisuuden alueellisia,

11 9 yhteiskunnallisia ja kulttuurisia pääelementtejä. Hän tietää myös saamelaisen historian keskeisiä tapahtumia ja käännekohtia Työssäoppiminen (3 ov) Opiskelijat suorittavat työharjoittelunsa valvotusti ja suunnitellusti ajatellen omaa erikoistumisalaansa ja mahdollista tulevaa ammattiansa. Suosittelemme opiskelijoita hakeutumaan Ylä-Lapin ja Saamenmaan työnantajille harjoitteluun Opiskelutaidot ja Portfolio (2 ov) Opiskelija ja luokanvalvoja käyvät yhdessä läpi opiskelijan henkilökohtaisen opintosuunnitelman (HOPS). Opiskelijat työstävät portfoliotaan täydentäen sitä pitkin lukuvuotta. Tulostavoite: Opiskelijoilla on lukuvuoden aikana valmistunut portfolio, johon he ovat keränneet opintojensa aikana henkilöesitelmän sekä tekemiään töitä. Portfolio toimii jatkossa opiskelijalla niin apuna työnhaussa, kuin materiaalina esim. audiovisuaalisen viestinnän ammattitutkinnon näyttöihin liittyen. 4. OPISKELIJAN ARVIOINTISUUNNITELMA Opiskelussa toteutetaan jatkuvaa prosessiluonteista arviointia sekä ryhmässä että yksilöiden. Opiskelija saa arvosanan jokaisesta osallistumastaan osiosta. Osioiden arviointi tapahtuu Saamelaisalueen koulutuskeskuksen opetuksessa siten, että aineenopettaja tai jos useampia opettajia, opettajat yhdessä arvioi opiskelijan osaamisen arvioinnin kriteerien mukaisesti asteikolla JATKO-OPISKELUMAHDOLLISUUDET Medialinjan opinnot antavat hyvän viestintätekniikan toimivuuden ymmärtämisen kaikille jatko-opiskelu ja työllistymisaloille. Medialinja antaa valmiuksia alan opiskeluun korkea-asteen oppilaitoksessa (amk, yliopisto). Kahden vuoden opiskelu medialinjalla antaa opiseklijalle valmiuksia osallistua audiovisuaalisen viestinnän ammattitutkinnon näyttöön. Katso kohta: 3.2 Medialinjan opinnoilla valmiuksia ammattitutkinto näyttöihin.

12 10 6. YHTEISTYÖ SOGSAKKIN JA ULKOPUOLISTEN TAHOJEN VÄLILLÄ Medialinja toimii läheisessä yhteistyössä alla mainittavien tahojen kanssa. Yhteistyömuodot kyseisiin tahoihin vaihtelevat kursseittain; rahoittajia, yhteis-rahoitus, koulutukseen osallistujia, kurssien järjestäjiä yms. Yhteistyökumppaneita ovat mm: YLE Sámi Radio (TV-uutiset, radio, Unna Junná lastenohjelma), YLE Viihde, Saamelaiskäräjät ja Alkuperäiskansojen elokuvakeskus Skábma, Saamelaistaiteen tuki ry, Unilumi Oy, Enontekiön lukio, Utsjoen lukio, Inarin Kunnan Viestintäpaja ja Radio Inari. 7. KURSSEJA ULKOPUOLISILLE SEKÄ OPPILAITOKSEN MUILLE LINJOILLE Ulkopuolinen opiskelija voi osallistua Saamelaisalueen koulutuskeskuksen mediakoulutukseen kursseille. Tarjottavista kursseista ja niiden sisällöistä ilmoitetaan erikseen vuosittain. Ulkopuolisille tarjottavista mediakursseista osa ovat kaikille aloille soveltuvia, yleissivistäviä koulutuksia, joiden tehtävänä on edesauttaa työllistymistä sekä sähköisentoiminnan teknistä taitamista alueella; kuten verkkoviestinnän alkeet. Kurssitarjonnasta löytyy myös media-alan ammattilaisille tarkoitettuja ammatillisia lisäkoulutus kursseja.. Lukuvuotena ulkopuolisille tarjottavia kursseja on yhteensä 37ov. Kurssit löytyvät listattuina liitteestä Media-alan kursseja ulkopuolisille. Tarkempia tietoja kursseista löytyy ensimmäisen sekä toisen vuoden opetussuunnitelmasta yllä. Liitteessä on myös listattuina Medialinjan yhteydessä järjestettävät oppilaitoksen omille oppilaille tarkoitetut vapaasti valittavat kurssit sekä medialukionkurssit Enontekiön ja Utsjoen lukioiden mediaopiskelijoille.

13 11 8. LIITTEET 8.1. Lukusuunnitelma: Medialinja1012 (Media1012) 8.2. Lukusuunnitelma: Medialinja0911 (Media0911) 8.3. Medialinja: Vuosisuunnitelma Media-alan kursseja ulkopuolisille

MEDIALINJA 40 OV + 40 OV OPETUSSUUNNITELMAN KOULUTUSKOHTAINEN OSA 2010-2012

MEDIALINJA 40 OV + 40 OV OPETUSSUUNNITELMAN KOULUTUSKOHTAINEN OSA 2010-2012 MEDIALINJA 40 OV + 40 OV OPETUSSUUNNITELMAN KOULUTUSKOHTAINEN OSA 2010-2012 SAAMELAISALUEEN KOULUTUSKESKUS SISÄLTÖ 1. JOHDANTO... 1 1.1. Medialinjan tavoitteena on kouluttaa työmarkkinalähtöisesti media-alan

Lisätiedot

MEDIALINJA 60 OP + 60 OP OPETUSSUUNNITELMAN KOULUTUSKOHTAINEN OSA

MEDIALINJA 60 OP + 60 OP OPETUSSUUNNITELMAN KOULUTUSKOHTAINEN OSA MEDIALINJA 60 OP + 60 OP OPETUSSUUNNITELMAN KOULUTUSKOHTAINEN OSA 2018-2019 SAAMELAISALUEEN KOULUTUSKESKUS SÄÄMI MÁTTÁÁTTÂSKUÁVDÁŠ SÄÄ MVUU D ŠKOOU LʼJEMKÕÕSKÕS SISÄLTÖ 1. JOHDANTO... 1 1.1. Tavoitteet...

Lisätiedot

MEDIALINJA 40 OV + 40 OV OPETUSSUUNNITELMAN KOULUTUSKOHTAINEN OSA 2013-2015

MEDIALINJA 40 OV + 40 OV OPETUSSUUNNITELMAN KOULUTUSKOHTAINEN OSA 2013-2015 MEDIALINJA 40 OV + 40 OV OPETUSSUUNNITELMAN KOULUTUSKOHTAINEN OSA 2013-2015 SAAMELAISALUEEN KOULUTUSKESKUS SISÄLTÖ 1. JOHDANTO... 1 1.1. Medialinjan tavoitteena on kouluttaa työmarkkinalähtöisesti media-alan

Lisätiedot

MEDIALINJA 40 OV + 40 OV OPETUSSUUNNITELMAN KOULUTUSKOHTAINEN OSA

MEDIALINJA 40 OV + 40 OV OPETUSSUUNNITELMAN KOULUTUSKOHTAINEN OSA MEDIALINJA 40 OV + 40 OV OPETUSSUUNNITELMAN KOULUTUSKOHTAINEN OSA 2016-2018 SAAMELAISALUEEN KOULUTUSKESKUS SÄÄMI MÁTTÁÁTTÂSKUÁVDÁŠ SÄÄ MVUU D ŠKOOU LʼJEMKÕÕSKÕS SISÄLTÖ 1. JOHDANTO... 1 1.1. Tavoitteet...

Lisätiedot

MEDIALINJA 40 OV + 40 OV OPETUSSUUNNITELMAN KOULUTUSKOHTAINEN OSA 2014-2016

MEDIALINJA 40 OV + 40 OV OPETUSSUUNNITELMAN KOULUTUSKOHTAINEN OSA 2014-2016 MEDIALINJA 40 OV + 40 OV OPETUSSUUNNITELMAN KOULUTUSKOHTAINEN OSA 2014-2016 SAAMELAISALUEEN KOULUTUSKESKUS SISÄLTÖ 1. JOHDANTO... 1 1.1. Tavoitteet... 1 2. ALAN KUVAUS JA ARVOT... 1 2.1. Alan kuvaus...

Lisätiedot

Ammatillinen koulutus ja saamelaiset

Ammatillinen koulutus ja saamelaiset Ammatillinen koulutus ja saamelaiset Ellen Pautamo, lehtori, saamen kieli ja saamelaiskulttuuri Virtuaalikoulu Saamelaisalueen koulutuskeskus, Inari, SUOMI Teemaistunti 1: Suomalais-ugrilaisten ja samojedikansojen

Lisätiedot

Oppilaitoksen tarjonta audiovisuaalisen viestinnän ammattitutkintoon valmistavaan koulutukseen

Oppilaitoksen tarjonta audiovisuaalisen viestinnän ammattitutkintoon valmistavaan koulutukseen Oppilaitoksen tarjonta audiovisuaalisen viestinnän ammattitutkintoon valmistavaan koulutukseen Mallinnus rakenteesta, tuotekortteina kuvatusta sisällöstä ja toteutuksen vuosikellosta Henkilökohtaistamisen

Lisätiedot

Media-alan ammattitutkinto

Media-alan ammattitutkinto Media-alan ammattitutkinto Humanistiset ja taidealat Tietoa hakemisesta ja opiskelusta Media-alan ammattitutkinnossa voit valita räätälöidyistä vaihtoehdoista: TV-LINJA (Lue alta lisää) TV-draama TV-dokumentti

Lisätiedot

Uudistuva aikuisten perusopetus

Uudistuva aikuisten perusopetus Uudistuva aikuisten perusopetus 29.8.2017 Leena Nissilä Teijo Koljonen Opetushallitus Turvapaikanhakijatilanteesta ja muusta maahanmuutosta johtuvat toimet OKM:n hallinnonalalla OKM: Ohjausryhmän ja valmisteluryhmän

Lisätiedot

VAASAN AMMATTIOPISTO

VAASAN AMMATTIOPISTO VAASAN AMMATTIOPISTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA KULTTUURIALA Media-assistentti Dokumentin tiedot Dokumentin nimi Audiovisuaalisen viestinnän perustutkinnon tutkintokohtainen opetussuunnitelma

Lisätiedot

Koulutusesite. TVT:n opetuskäytön ja saamen kielten tilauskoulutukset lukuvuonna 2014-2015. Virtuaalikoulu www.sogsakk.

Koulutusesite. TVT:n opetuskäytön ja saamen kielten tilauskoulutukset lukuvuonna 2014-2015. Virtuaalikoulu www.sogsakk. Esitteen ulkoasu: Tero Riskilä Koulutusesite TVT:n opetuskäytön ja saamen kielten tilauskoulutukset lukuvuonna 2014-2015 Virtuaalikoulu www.sogsakk.fi/virtuaalikoulu KOULUTUSPALVELUMME Saamelaisalueen

Lisätiedot

Opetussuunnitelma alkaen

Opetussuunnitelma alkaen Opetussuunnitelma 1.8.2015 alkaen Ennen 1.8.2015 aloittaneet siirtyvät opiskelemaan 1.8.2015 jälkeen uusien tutkinnon perusteiden mukaan. Muutosta ohjaavat lainsäädäntö ja asetusmuutokset sekä Opetushallituksen

Lisätiedot

Opetussuunnitelman perusteiden yleinen osa. MAOL OPS-koulutus Naantali Jukka Hatakka

Opetussuunnitelman perusteiden yleinen osa. MAOL OPS-koulutus Naantali Jukka Hatakka Opetussuunnitelman perusteiden yleinen osa MAOL OPS-koulutus Naantali 21.11.2015 Jukka Hatakka Opetussuunnitelman laatiminen Kaikki nuorten lukiokoulutuksen järjestäjät laativat lukion opetussuunnitelman

Lisätiedot

INARIN KUNTA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA. Sivistyslautakunta 13.5.2009/47

INARIN KUNTA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA. Sivistyslautakunta 13.5.2009/47 INARIN KUNTA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Sivistyslautakunta 13.5.2009/47 1 LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN SISÄLTÖ 1. Lisäopetuksen järjestämisen lähtökohdat ja opetuksen laajuus 3 2. Lisäopetuksen

Lisätiedot

(Luonnos ) MÄÄRÄYS SISÄLTÖ

(Luonnos ) MÄÄRÄYS SISÄLTÖ (Luonnos 19.11.2008) MÄÄRÄYS SISÄLTÖ Johdanto 1 SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINNON, LÄHIHOITAJA, TAVOITTEET JA TUTKINNON MUODOSTUMINEN 1.1 Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon tavoitteet 1.2 Sosiaali-

Lisätiedot

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2. Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.2014 Työssäoppiminen laissa (630/1998)ja asetuksessa (811/1998) koulutuksesta

Lisätiedot

Uudistuva aikuisten perusopetus

Uudistuva aikuisten perusopetus Uudistuva aikuisten perusopetus 15.5.2017 Leena Nissilä Teijo Koljonen Opetushallitus Turvapaikanhakijatilanteesta ja muusta maahanmuutosta johtuvat toimet OKM:n hallinnonalalla OKM: Ohjausryhmän ja valmisteluryhmän

Lisätiedot

Sisältö Mitä muuta merkitään?

Sisältö Mitä muuta merkitään? HOKSin rakenne Asetuksen (673/2017, 9 ) kohta Koulutuksen järjestäjä merkitsee opiskelijan henkilökohtaiseen osaamisen kehittämissuunnitelmaan ainakin seuraavat tiedot: 1) suoritettava tutkinto tai valmentava

Lisätiedot

Digiajan opettajan selviytymispaketti

Digiajan opettajan selviytymispaketti 10+ opepäivitystä odottaa. Aloita lataus nyt! Digiajan opettajan selviytymispaketti Saamelaisalueen koulutuskeskus virtuaalikoulu Ovatko verkko-opetustaitosi päivityksen tarpeessa? Ota askel eteenpäin

Lisätiedot

TUTKINNON OSAN ARVIOINTISUUNNITELMA 5.5.2015

TUTKINNON OSAN ARVIOINTISUUNNITELMA 5.5.2015 Tutkinto: Tutkinnon osan nimi ja laajuus: AUDIOVISUALISEN VIESTINNÄN PERUSTUTKINTO AUDIOVISUAALISEN TUONTANNON TOTEUTTAMINEN 45 osp pakollinen tutkinnon osa 1. Kuvaus osaamisen tunnustamisen toteuttamisesta

Lisätiedot

LUONNONTIETEIDEN ALA Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto Datanomi

LUONNONTIETEIDEN ALA Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto Datanomi N TUTKINTOKOHTAINEN OSA LUONNONTIETEIDEN ALA Datanomi Dokumentin tiedot Dokumentin nimi Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnon tutkintokohtainen opetussuunnitelma OPH:n määräys 85/011/2014 (sisältää

Lisätiedot

LIITE NAYTTO Ammattiosaamisen näyttöjen toteutus- ja arviointisuunnitelmien koontilomake

LIITE NAYTTO Ammattiosaamisen näyttöjen toteutus- ja arviointisuunnitelmien koontilomake LIITE NAYTTO 18.5.2017 Ammattiosaamisen näyttöjen toteutus- ja arviointisuunnitelmien koontilomake Ammatillinen perustutkinto Osaamisala Tutkintonimike Media-alan perustutkinto Audiovisuaalisen viestinnän

Lisätiedot

Ota suunta Lahden ammattikorkeakouluun!

Ota suunta Lahden ammattikorkeakouluun! Ota suunta Lahden ammattikorkeakouluun! Lahden ammattikorkeakoulu Muotoiluinstituutti Uusi valokuva -erikoistumisopinnot Opinto-opas 2006-2007 UUSI VALOKUVA -ERIKOISTUMISOPINNOT 30 OP Erikoistumisopinnot

Lisätiedot

OPISKELIJAN ARVIOINNIN KOKONAISUUS Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen

OPISKELIJAN ARVIOINNIN KOKONAISUUS Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen OPISKELIJAN ARVIOINNIN KOKONAISUUS Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen 11.11.2009 Osaamisen tunnistaminen selvitetään ennen kyseisten opintojen alkamista, mitä ja millaista osaamista opiskelijalla

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi

Valinnaisopas Lukuvuosi Valinnaisopas Lukuvuosi 2017 2018 7.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja kokonaisuuksia,

Lisätiedot

AMMATILLISESTA KOULUTUKSESTA ANNETUN LAIN (531/2017) JA ASETUKSEN SIIRTYMÄSÄÄNNÖKSET

AMMATILLISESTA KOULUTUKSESTA ANNETUN LAIN (531/2017) JA ASETUKSEN SIIRTYMÄSÄÄNNÖKSET AMMATILLISESTA KOULUTUKSESTA ANNETUN LAIN (531/2017) JA ASETUKSEN SIIRTYMÄSÄÄNNÖKSET Ammatillisen tutkinnon suorittamista ja ammatillista koulutusta koskevat yleiset siirtymäsäännökset Vuoden 2018 alusta

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 12.12.2008 Elisabet Kinnunen ja Anne Huhtala Osaamisen ja sivistyksen asialla LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ Johdanto

Lisätiedot

Ammattiosaamisen näytöt / tutkintotilaisuudet ammattillisessa koulutuksessa osa 2. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu

Ammattiosaamisen näytöt / tutkintotilaisuudet ammattillisessa koulutuksessa osa 2. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu Ammattiosaamisen näytöt / tutkintotilaisuudet ammattillisessa koulutuksessa osa 2. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu Ammatilliset tutkinnot Yhteensä yli 350 kpl erilaisia tutkintoja

Lisätiedot

Aikuisten perusopetuksen uudistus Monikulttuurisuusasiain neuvottelukunta Marja Repo, aikuisopisto Hanna Kukkonen, sivistysvirasto

Aikuisten perusopetuksen uudistus Monikulttuurisuusasiain neuvottelukunta Marja Repo, aikuisopisto Hanna Kukkonen, sivistysvirasto Aikuisten perusopetuksen uudistus Monikulttuurisuusasiain neuvottelukunta 17.5.2017 Marja Repo, aikuisopisto Hanna Kukkonen, sivistysvirasto Uudistusprosessin aikataulu Eduskunta hyväksyi 29.12.2016 perusopetuslain

Lisätiedot

VAASAN AMMATTIOPISTO

VAASAN AMMATTIOPISTO VAASAN AMMATTIOPISTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA TEKNIIKAN JA LIIKENTEEN ALA Elektroniikka-asentaja, ICT-asentaja Dokumentin tiedot Dokumentin nimi Laatija Tila Tieto- ja tietoliikennetekniikan

Lisätiedot

VAASAN AMMATTIOPISTO

VAASAN AMMATTIOPISTO VAASAN AMMATTIOPISTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA KULTTUURIALA Artesaani Dokumentin tiedot Dokumentin nimi tutkintokohtainen suunnitelma Määräys 53/011/2014 (sisältää määräyksen 4/011/2015

Lisätiedot

perustutkinnon uudistaminen

perustutkinnon uudistaminen P t h t l d tilli Puutarhatalouden ammatillisen perustutkinnon uudistaminen Puutarhatalouden perustutkinto Työskenteleminen puutarha alalla Yrittäminen puutarha alalla Puutarhatuotannon koulutusohjelma/osaamisala

Lisätiedot

Saamelaisalueen koulutuskeskus Sámi oahpahusguovddáš YLEISTÄ

Saamelaisalueen koulutuskeskus Sámi oahpahusguovddáš YLEISTÄ YLEISTÄ SOGSAKK perustettu säätämällä laki L545/93 ja asetus A649/93 valtion oppilaitos kotipaikka Inarin kunta opetuskielet suomi ja saame, myös muut kielet mahdollisia YLEISTÄ Saamelaisalueen koulutuskeskus

Lisätiedot

Kestävän kehityksen kriteerit, ammatilliset oppilaitokset

Kestävän kehityksen kriteerit, ammatilliset oppilaitokset Kestävän kehityksen kriteerit, ammatilliset oppilaitokset Osa 1: Kestävän kehityksen asioiden johtaminen Arvot ja strategiat KRITEERI 1 Kestävä kehitys sisältyy oppilaitoksen arvoihin, ja niiden sisältöä

Lisätiedot

ARVIOINTI ARVIOINNIN OPPAASSA

ARVIOINTI ARVIOINNIN OPPAASSA ARVIOINTI ARVIOINNIN OPPAASSA Ammatillinen peruskoulutus 21.3.2013 Arvioinnin opas, sisältö Luvut A ja B samansisältöisiä: Arvioinnin suunnittelu Arvioinnista tiedottaminen Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen

Lisätiedot

OPAS- TUSTA Työpaikoille. Ammattiosaamisen näyttöjen arviointi

OPAS- TUSTA Työpaikoille. Ammattiosaamisen näyttöjen arviointi OPAS- TUSTA Työpaikoille Ammattiosaamisen näyttöjen arviointi MITÄ OVAT AMMATTI- OSAAMISEN NÄYTÖT koulutuksen järjestäjän ja työelämän yhdessä suunnittelemia, toteuttamia ja arvioimia työtehtäviä työssäoppimispaikassa

Lisätiedot

TODISTUS AMMATILLISEEN PERUSKOULUTUKSEEN OHJAAVAN JA VALMISTAVAN KOULUTUKSEN, 20 0V 40 OV. Opinnot Opintojen laajuus Arvosana

TODISTUS AMMATILLISEEN PERUSKOULUTUKSEEN OHJAAVAN JA VALMISTAVAN KOULUTUKSEN, 20 0V 40 OV. Opinnot Opintojen laajuus Arvosana MALLI 1. ESIMERKKILÄN SEUDUN AMMATILLISEN KOULUTUKSEN KUNTAYHTYMÄ ESIMERKKILÄN AMMATTIOPPILAITOS TODISTUS Tiiti Tokko (300681-6148) on suorittanut AMMATILLISEEN PERUSKOULUTUKSEEN OHJAAVAN JA VALMISTAVAN

Lisätiedot

Uusi ammatillisen koulutuksen lainsäädäntö monipuolistaa osaamisen hankkimista. Opetusneuvos Elise Virnes Kuhmo-talo

Uusi ammatillisen koulutuksen lainsäädäntö monipuolistaa osaamisen hankkimista. Opetusneuvos Elise Virnes Kuhmo-talo Uusi ammatillisen koulutuksen lainsäädäntö monipuolistaa osaamisen hankkimista Opetusneuvos Elise Virnes Kuhmo-talo 18.9.2017 TARVELÄHTÖISTÄ KOULUTUSTA Keskeiset käsitteet Henkilökohtaistaminen = toiminta,

Lisätiedot

Raamit ja tuki henkilökohtaistamiseen. (työpaja 4) Oulu Ammatillisen koulutuksen reformi kohti uusia toimintatapoja

Raamit ja tuki henkilökohtaistamiseen. (työpaja 4) Oulu Ammatillisen koulutuksen reformi kohti uusia toimintatapoja Raamit ja tuki henkilökohtaistamiseen (työpaja 4) Ammatillisen koulutuksen reformi kohti uusia toimintatapoja Oulu 27.9.2017 Keskeiset käsitteet Henkilökohtaistaminen = toiminta, jossa tunnistetaan ja

Lisätiedot

Valmentavat opinnot maahanmuuttajataustaisille opiskelijoille

Valmentavat opinnot maahanmuuttajataustaisille opiskelijoille Valmentavat opinnot maahanmuuttajataustaisille opiskelijoille Humanistinen ammattikorkeakoulu ja Työväen Akatemia Terhi Dahlman & Minna-Mari Roms Hyvät edellytykset yhteistyölle HUMAKin ja Työväen Akatemian

Lisätiedot

Ammattiosaamisen näytöt

Ammattiosaamisen näytöt Työpaikkaohjaaja kouluttajakoulutus Veijo Kykkänen Ammattiosaamisen näytöt Ammattiosaamisen näytöt ovat ammatillisten perustutkintojen opetussuunnitelmaperusteisessa koulutuksessa osa opiskelijan arviointia.

Lisätiedot

Saamelaisalueen koulutuskeskus Sámi oahpahusguovddáš Sää mvuu d škoou l jemkõõskõs Säämi máttááttâskuávdáš

Saamelaisalueen koulutuskeskus Sámi oahpahusguovddáš Sää mvuu d škoou l jemkõõskõs Säämi máttááttâskuávdáš Saamelaisalueen koulutuskeskus Sámi oahpahusguovddáš Sää mvuu d škoou l jemkõõskõs Säämi máttááttâskuávdáš SAAMELAISALUEEN KOULUTUSKESKUS - SAKK Valtion oppilaitos Toimintaa ohjaa laki ja asetus saamelaisalueen

Lisätiedot

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen M.Lahdenkauppi

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen M.Lahdenkauppi Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen 6.2.2013 M.Lahdenkauppi Opiskelijan arvioinnin kokonaisuus perustutkinnon perusteissa arvioinnin tehtävät ja tavoitteet arvioinnista tiedottaminen osaamisen tunnistaminen

Lisätiedot

AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN PERUSTUTKINTO. Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä. Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa.

AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN PERUSTUTKINTO. Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä. Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa. AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN PERUSTUTKINTO Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Media-assistentti Hyväksytty:9.5.205 2 Sisällys. JOHDANTO... 3 2. AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN

Lisätiedot

VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT. Audiovisuaalisen viestinnän perustutkinto

VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT. Audiovisuaalisen viestinnän perustutkinto VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT Audiovisuaalisen viestinnän perustutkinto Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Ylivieskan ammattiopisto Hyväksytty: 2 Sisällys JOHDANTO... 3 4. VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON

Lisätiedot

Opinnollistaminen. TAKE- työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen kehittäminen 16. elokuuta 2018 YRITYS:

Opinnollistaminen. TAKE- työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen kehittäminen 16. elokuuta 2018 YRITYS: Opinnollistaminen Media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinnon perusteet (321604) / tutkinnon osa; media-alalla toimiminen (105807) YRITYS: Tutkinnon osa: Media-alalla toimiminen, 15 osp Ammattitaitovaatimukset

Lisätiedot

Inklusiivisen valmistavan opetuksen alueelliset koulutuspäivät

Inklusiivisen valmistavan opetuksen alueelliset koulutuspäivät Inklusiivisen valmistavan opetuksen alueelliset koulutuspäivät 20.-30.3.2017 Sisältö 1.Valmistavan opetuksen tavoite 2.Kenelle opetus on tarkoitettu 3.Opetuksen toteuttamisen eri tavat 4. Resurssit 5.

Lisätiedot

POLKU OSAAMISEN YTIMEEN

POLKU OSAAMISEN YTIMEEN OSAAMISMATKA POLKU OSAAMISEN YTIMEEN MIKSI OSATA? Ohjauksen ja opetuksen roolin tulee muuttua siten, että se tukee oppijan osaamisidentiteetin kehittymistä ja antaa valmiuksia rakentaa omia yksilöllisiä

Lisätiedot

Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi. Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov

Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi. Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov Ammattiosaamisen näyttö Ammatillisiin perustutkintoihin on liitetty ammattiosaamisen näytöt osaksi opiskelijan arviointia

Lisätiedot

VENÄJÄN KIELEN JA KULTTUURIN OPISKELU SUOMESSA. Helmikuu 2015 Koonnut Irma Kettunen

VENÄJÄN KIELEN JA KULTTUURIN OPISKELU SUOMESSA. Helmikuu 2015 Koonnut Irma Kettunen VENÄJÄN KIELEN JA KULTTUURIN OPISKELU SUOMESSA Helmikuu 2015 Koonnut Irma Kettunen Sisällysluettelo 1. Opiskelu peruskouluissa... 3 2. Opiskelu lukioissa... 4 3. Opiskelu korkeakouluissa... 6 4. Opiskelu

Lisätiedot

Mitä perusopetuksen jälkeen? Keski-Suomen Autismiyhdistyksen vanhempainryhmä

Mitä perusopetuksen jälkeen? Keski-Suomen Autismiyhdistyksen vanhempainryhmä Mitä perusopetuksen jälkeen? Keski-Suomen Autismiyhdistyksen vanhempainryhmä 10.1.2015 Tero Kujala, ohjaava opettaja, KM, EO 1 Lisäopetusta? Perusopetuksen jälkeen nuorella on mahdollisuus hakeutua lisäopetukseen

Lisätiedot

Esedun kahden tutkinnon opinnot / lukio-opinnot. Lukuvuosi

Esedun kahden tutkinnon opinnot / lukio-opinnot. Lukuvuosi Esedun kahden tutkinnon opinnot / lukio-opinnot Lukuvuosi 2016-2017 Kahden tutkinnon suorittaminen - ammatillinen perustutkinto ja yo-tutkinto Opiskelijalla on mahdollisuus sisällyttää ammatilliseen perustutkintoonsa

Lisätiedot

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2. Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.2014 Suunnittelun lähtökohdat Suunnittelun pohjana aina voimassa oleva

Lisätiedot

Osaamisperusteisuuden edistäminen ammatillisessa koulutuksessa

Osaamisperusteisuuden edistäminen ammatillisessa koulutuksessa Osaamisperusteisuuden edistäminen ammatillisessa koulutuksessa 8.4.2016 Kati Lounema yksikön päällikkö, opetusneuvos, Opetushallitus Säädökset Tutkinnon perusteet Valmentavan koulutuksen perusteet Koulutuksen

Lisätiedot

Valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus. Työelämään valmentautuminen ja työllistyminen - yhteistyön kehittäminen työelämän kanssa

Valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus. Työelämään valmentautuminen ja työllistyminen - yhteistyön kehittäminen työelämän kanssa Valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus Työelämään valmentautuminen ja työllistyminen - yhteistyön kehittäminen työelämän kanssa Pvm 4.12.2009 Helsinki Opetushallitus 1 Työelämään valmentautuminen ja

Lisätiedot

Henkilökohtainen opiskelusuunnitelma

Henkilökohtainen opiskelusuunnitelma Henkilökohtainen opiskelusuunnitelma 19.3.2009 Pirkko Laurila Osaamisen ja sivistyksen asialla Tutkinnon perusteiden ja koulutuksen järjestäjän opetussuunnitelman hierarkia Laki ja asetukset Ammatillisen

Lisätiedot

Ammatillinen koulutus

Ammatillinen koulutus Ammatillinen koulutus pähkinänkuoressa AMMA projekti, 2005. Ammatillinen koulutus maahanmuuttajille. YLIOPISTOT 4-7 vuotta Suomen koulutusjärjestelmä AMMATTIKORKEA- KOULUT, 4 vuotta Suomessa kaikki käyvät

Lisätiedot

VAO LUOTSI2 Laajennetun työssäoppimisen hanke 2012-2013. Työssäoppimisen kartoitus Vaasan ammattiopistossa Hillevi Kivelä 7.11.

VAO LUOTSI2 Laajennetun työssäoppimisen hanke 2012-2013. Työssäoppimisen kartoitus Vaasan ammattiopistossa Hillevi Kivelä 7.11. VAO LUOTSI2 Laajennetun työssäoppimisen hanke 2012-2013 Työssäoppimisen kartoitus Vaasan ammattiopistossa Hillevi Kivelä 7.11.2013 Kehittämiskohde: Opintopolut Mitä? Tutkintojen opintopoluissa toteutetaan

Lisätiedot

AMMATILLISET PERUSTUTKINNOT Huippu-urheiluväylä

AMMATILLISET PERUSTUTKINNOT Huippu-urheiluväylä Suunnitelman laadinta Pvm 15/2 2013 Rakenteen tarkistus Pvm 21/3 2013 Muodollinen tarkistus Pvm 28/3 2013 Suunnitelman hyväksyntä Pvm 17/4 2013 Hyväksytty toisen asteen koulutuslautakunnan jaostossa Pvm

Lisätiedot

OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv

OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv. 2016-17 Valinnaisaineet oppilas valitsee yhdessä huoltajan kanssa kaksi valinnaisainetta mikäli 5. luokan oppilaan valinta kohdistuu A2-kieleen muuta

Lisätiedot

Ammatillisten oppilaitosten ja yritysten yhteistyö

Ammatillisten oppilaitosten ja yritysten yhteistyö Ammatillisten oppilaitosten ja yritysten yhteistyö Ammattilaisen kädenjälki 8.11.2017 Helsinki Kiertotalous ja kestävän kehityksen osaaminen koulutusreformissa Kiertotalous ja kestävän kehityksen osaaminen

Lisätiedot

Kalliomaan koulu. Taito- ja taideaineet ja valinnaiset aineet

Kalliomaan koulu. Taito- ja taideaineet ja valinnaiset aineet Kalliomaan koulu Taito- ja taideaineet ja valinnaiset aineet 2018-2019 Sisällys 1. Valinnaisten opintojen tehtävä... 3 2. Seitsemännen luokan jälkeen valittava taito- ja taideaine ja sen arviointi... 3

Lisätiedot

POHJOISSAAMEN KIELI 10 ov (400h) Lukuvuosina ja alkaen

POHJOISSAAMEN KIELI 10 ov (400h) Lukuvuosina ja alkaen POHJOISSAAMEN KIELI 10 ov (400h) Lukuvuosina 2009-2010 ja 2010-2011 alkaen 17.9.2009 Etäopetuksena Learnlinc etäopetusjärjestelmässä (8 ov) sekä lähiopetuksena (2 ov) Opintokokonaisuus sisältää 8 opintoviikkoa

Lisätiedot

Toteutus Kurssilla keskustellaan, tehdään harjoituksia ja ryhmätöitä, tavataan erimaalaisia ihmisiä ja tehdään vierailuja.

Toteutus Kurssilla keskustellaan, tehdään harjoituksia ja ryhmätöitä, tavataan erimaalaisia ihmisiä ja tehdään vierailuja. Kuvaukset 1 (5) Kulttuurien tuntemus Kun kulttuurit kohtaavat, 1 ov (YV13KT2) oppii viestimään eri maista tulevien ihmisten kanssa oppii ymmärtämään, mistä kulttuuri- viestintäerot johtuvat kuinka eri

Lisätiedot

Tiede ja tutkimus (Teemaopintokurssi TO1.1)

Tiede ja tutkimus (Teemaopintokurssi TO1.1) Tiede ja tutkimus (Teemaopintokurssi TO1.1) : Opiskelija kehittää monitieteellistä ja kriittistä ajattelua tutustuu tiedemaailman käytäntöihin harjaantuu lukemaan ja arvioimaan tieteellisiä tutkimuksia

Lisätiedot

AITOJEN TAITOJEN JUURILLA

AITOJEN TAITOJEN JUURILLA AITOJEN TAITOJEN JUURILLA Ammattiosaajan työkykypassi Tiisu-Maria Näkkäläjärvi Sosiaali- ja terveysalan opettaja Saamelaisalueen koulutuskeskus Sámi oahpahusguovddáš, Saamelaisalueen koulutuskeskus on

Lisätiedot

KATUTAIDE KERAMIIKKA

KATUTAIDE KERAMIIKKA TYÖPAJAT 2019-2020 Sinulla on käsissäsi lyhyt selostus niistä kaikista työpajoista, joita voit valita ensi lukuvuodeksi. Kokeile eri mahdollisuuksia ja valitse rohkeasti uusia työpajoja. KATUTAIDE Työpajassa

Lisätiedot

Työhakemuksen täyttäminen Näin haet työtä Seurelta

Työhakemuksen täyttäminen Näin haet työtä Seurelta Työhakemuksen täyttäminen Näin haet työtä Seurelta 1. Selaa työpaikkoja Löydät Seuren avoimet työpaikat kotisivultamme seure.fi kohdasta HAE TYÖTÄ Voit hakea työpaikkoja toimialan, kaupungin ja työn luonteen

Lisätiedot

OPPISOPIMUS. www.esedu.fi/oppisopimus oppisopimuspalvelut Tapani Rytkönen

OPPISOPIMUS. www.esedu.fi/oppisopimus oppisopimuspalvelut Tapani Rytkönen OPPISOPIMUS www.esedu.fi/oppisopimus oppisopimuspalvelut Tapani Rytkönen OPPISOPIMUSKOULUTUS TYÖSSÄ OPPIMINEN TEORIAOPINNOT TUTKINTOTILAISUUDET työpaikalla käytännön työtehtävien yhteydessä järjestettäviä

Lisätiedot

VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT. Liiketalouden perustutkinto

VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT. Liiketalouden perustutkinto VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT Liiketalouden perustutkinto Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Oulaisten ammattiopisto Hyväksytty: 2 Sisällys JOHDANTO... 3 4. VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT... 4

Lisätiedot

Lukuvuosi Luonnontiede- ja matematiikkaluokka

Lukuvuosi Luonnontiede- ja matematiikkaluokka Mertalan koulun LuMa-luokka Lukuvuosi 2017-2018 Luonnontiede- ja matematiikkaluokka LuMa-luokka tarjoaa ylöspäin eriyttävää opetusta matematiikassa, fysiikassa ja kemiassa vahvan pohjan perusopinnoissa

Lisätiedot

Tutkinnon osien ja valinnaisuuden määrittelyn lähtökohdat

Tutkinnon osien ja valinnaisuuden määrittelyn lähtökohdat HIUSALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEET AMMATILLISEN TUTKINNON OSAN MUODOSTUMINEN JA TUTKINNON OSIEN VALINNAISUUS 12.12.2008 Aira Rajamäki Opetusneuvos aira.rajamaki@oph.fi Osaamisen ja sivistyksen asialla Tutkinnon

Lisätiedot

Osaamisportfolio. Opiskelijan portfolio-ohje [Asiakirjan nro] Päivitetty viimeksi (5) MIKÄ OSAAMISPORTFOLIO ON?

Osaamisportfolio. Opiskelijan portfolio-ohje [Asiakirjan nro] Päivitetty viimeksi (5) MIKÄ OSAAMISPORTFOLIO ON? Opiskelijan portfolio-ohje [Asiakirjan nro] Päivitetty viimeksi 27.12.2017 1 (5) Osaamisportfolio MIKÄ OSAAMISPORTFOLIO ON? Osaamisportfoliossa osoitat joko sellaisenaan tai erikseen annettujen tehtävien

Lisätiedot

Päivitetty 10.8.2012. INARINSAAMEN KIELI JA KULTTUURI 40 ov OPETUSSUUNNITELMA 2011 2013

Päivitetty 10.8.2012. INARINSAAMEN KIELI JA KULTTUURI 40 ov OPETUSSUUNNITELMA 2011 2013 Päivitetty 10.8.2012 INARINSAAMEN KIELI JA KULTTUURI 40 ov OPETUSSUUNNITELMA 2011 2013 Saamelaisalueen koulutuskeskus - Säämi máttááttâskuávdáš 2011 SISÄLLYS 1. Esittely... 1 2. Tavoitteet... 1 3. Opetusmetodit...

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen reformi ja kestävä kehitys. Petri Sotarauta

Ammatillisen koulutuksen reformi ja kestävä kehitys. Petri Sotarauta Ammatillisen koulutuksen reformi ja kestävä kehitys Petri Sotarauta 28.11.2017 2 #AMISREFORMI REFORMI PÄHKINÄNKUORESSA Uusi laki ammatillisesta koulutuksesta voimaan 1.1.2018 Yksi näyttöön perustuva ja

Lisätiedot

Mikä on ammatillinen tutkinto?

Mikä on ammatillinen tutkinto? Mikä on ammatillinen tutkinto? Tässä oppaassa on kerrottu lyhyesti ja selkeästi, mitä ammatillinen tutkinto tarkoittaa. Kainuun ammattiopisto Opintie 3, 87100 Kajaani p. (08) 61 651 www.kao.fi Mikä on

Lisätiedot

Uudistuva aikuisten. perusopetus. Työpaja 3 Opetuksen järjestäminen uusien perusteiden mukaan hallinnon näkökulma. Opetus- ja kulttuuriministeriö

Uudistuva aikuisten. perusopetus. Työpaja 3 Opetuksen järjestäminen uusien perusteiden mukaan hallinnon näkökulma. Opetus- ja kulttuuriministeriö Uudistuva aikuisten perusopetus Työpaja 3 Opetuksen järjestäminen uusien perusteiden mukaan hallinnon näkökulma Annika Bussman Opetusneuvos Opetus- ja kulttuuriministeriö Teijo Koljonen Opetusneuvos Opetushallitus

Lisätiedot

Mikä on ajankohtaista kulttuurihyvinvointialan koulutuksen kehittämisessä juuri nyt?

Mikä on ajankohtaista kulttuurihyvinvointialan koulutuksen kehittämisessä juuri nyt? Mikä on ajankohtaista kulttuurihyvinvointialan koulutuksen kehittämisessä juuri nyt? Anna-Mari Rosenlöf, projektipäällikkö Kuva: Itä-Suomen Hyvinvointivoimala, JiiPee Photography, 2016. Taiteesta ja kulttuurista

Lisätiedot

G. Musiikkialan perustutkinto. Opetussuunnitelma 2013-14 1. AMMATILLISET OPINNOT 90 OV. 1.1. Työtehtävän suunnittelu 10 ov

G. Musiikkialan perustutkinto. Opetussuunnitelma 2013-14 1. AMMATILLISET OPINNOT 90 OV. 1.1. Työtehtävän suunnittelu 10 ov G. Musiikkialan perustutkinto Opetussuunnitelma 2013-14 1. AMMATILLISET OPINNOT 90 OV 1.1. Työtehtävän suunnittelu Yrittäjyysosaaminen ja työelämätaidot Yrittäjyyden perus 3 ov - yrittäjyys ja yrittäjyyden

Lisätiedot

SAVON OPPISOPIMUSKESKUS Savon koulutuskuntayhtymä. Kauppakatu 28 B 3.krs, Kauppakeskus Aapeli (PL 87) 70110 Kuopio. tori

SAVON OPPISOPIMUSKESKUS Savon koulutuskuntayhtymä. Kauppakatu 28 B 3.krs, Kauppakeskus Aapeli (PL 87) 70110 Kuopio. tori SAVON OPPISOPIMUSKESKUS Savon koulutuskuntayhtymä Kauppakatu 28 B 3.krs, Kauppakeskus Aapeli (PL 87) 70110 Kuopio tori t Asiakaspalvelu p. 044 785 3067 www.sakky.fi/oppisopimuskoulutus etunimi.sukunimi(at)sakky.fi

Lisätiedot

Mihin meitä viedään? #uusilukio yhteistyötä rakentamassa

Mihin meitä viedään? #uusilukio yhteistyötä rakentamassa Mihin meitä viedään? #uusilukio yhteistyötä rakentamassa Valtakunnalliset Vapaan sivistystyön päivät 2018 Sivistys, kulttuuri ja seikkailu Tiina Silander Uusi lukio tukee ja innostaa! Lukiouudistus on

Lisätiedot

SUOMEN KOULUJÄRJESTELMÄ

SUOMEN KOULUJÄRJESTELMÄ SUOMEN KOULUJÄRJESTELMÄ VALINNAISAINEIDEN VALINTA JA TUNTIJAKO VALINTA Valintojen tulisi pohjautua oppilaan kiinnostuksiin ja taitoihin. Valintoja tehdessä kannattaa ottaa huomioon ainakin seuraavat seikat:

Lisätiedot

Axxell Utbildning Ab. Opiskelu aikuisena

Axxell Utbildning Ab. Opiskelu aikuisena Axxell Utbildning Ab Opiskelu aikuisena 1. YLEISTÄ VALMISTAVASTA KOULUTUKSESTA JA NÄYTTÖTUTKINNOISTA Näyttötutkintojärjestelmä perustuu läheiseen yhteistyöhön työelämän kanssa ja tarjoaa etenkin aikuisille

Lisätiedot

duodji saamenkäsityöstä muotoiluun koulutushanke 25 op (ESR)

duodji saamenkäsityöstä muotoiluun koulutushanke 25 op (ESR) duodji saamenkäsityöstä muotoiluun koulutushanke 25 op (ESR) Hankkeen taustaa Hankkeen taustalla on perinteisen saamen käsityökulttuurin ja korkeatasoinen muotoilun osaamisen yhdistäminen sekä uudenlaisten

Lisätiedot

Yhteiset tutkinnon osat

Yhteiset tutkinnon osat Yhteiset tutkinnon osat 24.5.2018 Tuija Laukkanen Ammatillinen osaaminen Säädökset Laki ammatillisesta koulutuksesta L531/2017 Valtioneuvoston asetus ammatillisesta koulutuksesta A673/2017 Uudet yhteiset

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden kummiyritystoiminta

Teknologiateollisuuden kummiyritystoiminta Teknologiateollisuuden kummiyritystoiminta Kummiyritystoiminta on konseptoitu ja pilotoitu Tulevaisuuden ammattiosaajat pk-yrityksissä Etelä-Pohjanmaalla -hankkeessa vuosina 2012-2014 Teknologiateollisuuden

Lisätiedot

Tutkinnon perusteista OPSiin, HOPSiin ja HOJKSiin

Tutkinnon perusteista OPSiin, HOPSiin ja HOJKSiin YHDESSÄ Tutkinnon perusteista OPSiin, HOPSiin ja HOJKSiin AMISTO 2.1.2014 Anu Raudasoja HAMK ammatillinen opettajakorkeakoulu 1.1.2014 YHDESSÄ Teemat: 1. Tutkinnon perusteista OPSiin 2. OPSista HOPSiin

Lisätiedot

Tavoitteena on tarjota syksystä 2018 alkaen Omnian ammatillisille opiskelijoille mahdollisuus suorittaa ü ü

Tavoitteena on tarjota syksystä 2018 alkaen Omnian ammatillisille opiskelijoille mahdollisuus suorittaa ü ü 2 AMMATTILUKIO Entinen lukiopolku-nimitys Syksystä 2018 alkaen Ammattilukiolla tarkoitetaan lukioopintoja ammatillisten opintojen rinnalla. Visio: päivälukiolaisilla mahdollisuus sisällyttää lukion oppimäärään

Lisätiedot

Audiovisuaalisen viestinnän perustutkinto. Ryhmä: AK15VA1. Minna Väisänen Opettaja, tutkintovastaava https://avilta.wordpress.com/

Audiovisuaalisen viestinnän perustutkinto. Ryhmä: AK15VA1. Minna Väisänen Opettaja, tutkintovastaava https://avilta.wordpress.com/ Audiovisuaalisen viestinnän perustutkinto Ryhmä: AK15VA1 Palvelu ja viestintä Minna Väisänen Opettaja, tutkintovastaava https://avilta.wordpress.com/ Audiovisuaalisen viestinnän perustutkinto Ammatillinen

Lisätiedot

Esedun kahden tutkinnon opinnot / lukio-opinnot. Lukuvuosi 2015-2016

Esedun kahden tutkinnon opinnot / lukio-opinnot. Lukuvuosi 2015-2016 Esedun kahden tutkinnon opinnot / lukio-opinnot Lukuvuosi 2015-2016 Kahden tutkinnon suorittaminen - ammatillinen perustutkinto ja yo-tutkinto Opiskelijalla on mahdollisuus sisällyttää ammatilliseen perustutkintoonsa

Lisätiedot

Työvaltaisen väylän kehittäminen ammatillisiin opintoihin

Työvaltaisen väylän kehittäminen ammatillisiin opintoihin Työvaltaisen väylän kehittäminen ammatillisiin opintoihin Opit työssä Projektin kesto 1.1.2015-31.5.2017 Rahoittaja Hämeen ELY-keskus Toteuttajat Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto (hallinnoija) Kouvolan

Lisätiedot

Osaamisperusteisuuden vahvistaminen ja yksilöllisyyden mahdollistaminen koulutuksen järjestäjän opetussuunnitelman toimeenpanossa 17.4.

Osaamisperusteisuuden vahvistaminen ja yksilöllisyyden mahdollistaminen koulutuksen järjestäjän opetussuunnitelman toimeenpanossa 17.4. Osaamisperusteisuuden vahvistaminen ja yksilöllisyyden mahdollistaminen koulutuksen järjestäjän opetussuunnitelman toimeenpanossa 17.4.2015 Opetusneuvos, M. Lahdenkauppi Tutkintojärjestelmän kehittämisen

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen tutkintojärjestelmän uudistus - tavoitteet ja uudet säädökset

Ammatillisen koulutuksen tutkintojärjestelmän uudistus - tavoitteet ja uudet säädökset Ammatillisen koulutuksen tutkintojärjestelmän uudistus - tavoitteet ja uudet säädökset Johtaja Mika Tammilehto Ammatillisen koulutuksen vastuualue 18.11.2014 Muutosten kokonaisuus ammatillisessa koulutuksessa

Lisätiedot

Tutkinnon osien ja valinnaisuuden määrittelyn lähtökohdat

Tutkinnon osien ja valinnaisuuden määrittelyn lähtökohdat SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEET AMMATILLISEN TUTKINNON OSAN MUODOSTUMINEN JA TUTKINNON OSIEN VALINNAISUUS 19.11.2008 Aira Rajamäki Opetusneuvos aira.rajamaki@oph.fi Osaamisen ja sivistyksen

Lisätiedot

TERVETULOA TYÖPAIKKAOHJAAJA- KOULUTUKSEEN! 1.-2.2.2011

TERVETULOA TYÖPAIKKAOHJAAJA- KOULUTUKSEEN! 1.-2.2.2011 TERVETULOA TYÖPAIKKAOHJAAJA- KOULUTUKSEEN! 1.-2.2.2011 TI 1.2.2011 TYÖSSÄ OPPIMISEN OHJAAMINEN 8.00 -> Linjastoaamiainen (ruokala, Rustholli) 9.00 -> Työpaikkaohjaajan tietoperusta 9.30 -> Oppimis- ja

Lisätiedot

Sastamalan koulutuskuntayhtymä LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO. Yhteenveto ammattiosaamisen näyttöjen arvosanoista ja niiden toteuttamistavoista

Sastamalan koulutuskuntayhtymä LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO. Yhteenveto ammattiosaamisen näyttöjen arvosanoista ja niiden toteuttamistavoista Koul Sastamalan koulutuskuntayhtymä LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO Kuv Yhteenveto ammattiosaamisen näyttöjen arvosanoista ja niiden toteuttamistavoista Johdanto Ammatillisen peruskoulutuksen kansallinen oppimistulosten

Lisätiedot

AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN AMMATTITUTKINTO. Valmistavan koulutuksen koulutussuunnitelma, peligrafiikan osaamisala

AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN AMMATTITUTKINTO. Valmistavan koulutuksen koulutussuunnitelma, peligrafiikan osaamisala AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN AMMATTITUTKINTO Valmistavan koulutuksen koulutussuunnitelma, peligrafiikan osaamisala Voimassa 1.8.2015 alkaen 2 Sisällys 1 AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN AMMATTITUTKINTO, PELIGRAFIIKAN

Lisätiedot

VENÄJÄN KIELEN JA KULTTUURIN OPISKELU SUOMESSA. Syyskuu 2015 Koonnut Irma Kettunen

VENÄJÄN KIELEN JA KULTTUURIN OPISKELU SUOMESSA. Syyskuu 2015 Koonnut Irma Kettunen VENÄJÄN KIELEN JA KULTTUURIN OPISKELU SUOMESSA Syyskuu 2015 Koonnut Irma Kettunen Sisällys 1. Opiskelu peruskoulussa... 3 2. Opiskelu lukiossa... 4 3. Opiskelu ammattioppilaitoksessa ja ammatillisen koulutuksen

Lisätiedot

Toisen kotimaisen kielen kokeilu perusopetuksessa huoltajan ja oppilaan näkökulmasta

Toisen kotimaisen kielen kokeilu perusopetuksessa huoltajan ja oppilaan näkökulmasta Toisen kotimaisen kielen kokeilu perusopetuksessa huoltajan ja oppilaan näkökulmasta Tiedotusmateriaalia kokeilusta koulujen käyttöön Opetushallitus 2018 1. Mistä huoltajan on hyvä olla tietoinen ennen

Lisätiedot

Kirjastoalan koulutus Tieto- ja kirjastopalvelujen ammattitutkinto Reija Piilola Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda

Kirjastoalan koulutus Tieto- ja kirjastopalvelujen ammattitutkinto Reija Piilola Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda Kirjastoalan koulutus Tieto- ja kirjastopalvelujen ammattitutkinto 12.12.2018 Reija Piilola Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda Ammatillinen koulutus Liiketoiminnan perustutkinto 180, merkonomi:

Lisätiedot