Rakennerahastojen viestintäverkoston työpaja

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Rakennerahastojen viestintäverkoston työpaja 29.5.2013"

Transkriptio

1 Rakennerahastojen viestintäverkoston työpaja

2 Recommended Finland Oy Perustettu 1990 Liikevaihto ,6 MEUR Toimivan johdon omistama 30 viestinnän ja markkinointiviestinnän ammattilaista tytäryritys Focus Flow Oy, Rovaniemi tytäryritys The Factori Oy 4 asiakkuuksiin keskittynyttä ydintiimiä Markkinointi Digi Viestintä

3 Asiakkaitamme

4 ja julkisella sektorilla

5 Aamupäivän juoksutus Miten rakennerahastot näkyvät julkisuudessa? Esittelyt ja agenda Mitä on viestintä? Rakennerahastoviestinnän tavoitteet (keskustelu) Kohderyhmien määrittely ja ryhmiin jakautuminen Tauko Kohderyhmien viestintätarpeet (ryhmätyö) Silloin onnistuimme kokemus onnistuneesta viestinnästä (kotitehtävä)

6 Työpajassa mukana Anna-Mari Vimpari Pirkko Määttälä Tuija Astikainen, Pohjois-Karjalan liitto Riikka Hanni, Pohjois-Pohjanmaan liitto Seppo Haukka, Keski-Suomen liitto Liisa Irri, Lapin ELY Tuula Isosuo, Pirkanmaan ELY Pirita Jokikaarre, Lapin liitto Antti Jokivirta, TEM Mikaela Jussila, Pohjanmaan liitto Matti Juutinen, TEM Irmeli Järvenpää, STM Martta Viitaniemi, TEM

7 Tiina Kairistola, TEM Mari Kuparinen, Päijät-Hämeen liitto Sanna Laiho, Uudenmaan ELY Niina Lamberg, Hämeen ELY Taina Lommi, Uudenmaan ELY Annukka Lyra, MMM Leena Lyra, TEM Tuulia Nieminen, Pirkanmaan liitto Terhi Nikula, Pohjois-Pohjanmaan ELY Pirjo Orava, Hämeen ELY Ritva-Liisa Pulkkinen, Etelä-Karjalan liitto Merja Rossi, Kaakkois-Suomen ELY Jari Sihvonen, Pohjois-Savon liitto Jaana Valkokallio, TEM

8 Tausta Hansel-sopimus Muut Recommendedin vastaavat asiakkuudet Uusi rakennerahastokausi Tietoa on paljon ja se on jossain määrin hallinnollista Ihmiset tekevät viestintää o.t.o:na Välillä on hyvä katsoa asioita myös ulkopuolisen silmin

9 Viestintä rakennerahastoissa Pirkko Määttälä, viestintäkonsultti, FM

10 Viestintä mitä se on Lähes kaikki olemisemme viestii tavalla tai toisella. Tarkoittaa toimia ja kielellisiä sopimuksia, joilla minimoidaan häiriöitä. On oma tieteenalansa. Sen on perusteltava itsensä. Se ei ole itseisarvo. Vaatii aina määrittelyn: kenelle viesti on suunnattu ja miksi. Lukuisia alalajeja, kanavia ja muotoja. Vahvasti kieli- ja kulttuurisidonnainen laji. Mutta parhaimmillaan ja yksinkertaisimmillaan se on myös: sitä, että kertoo omasta asiastaan toiselle niin innostuneesti, että tämä innostuu myös.

11 Viestintä hyvin suunniteltu on puoliksi tehty Tavoite kohderyhmä ydinviestit tyyli kanavat. Suunnittele ennen kuin aloitat. Ajattele läpi asian juoksutus ja viestinnän/viestin summittainen rakenne. Miksi viestit ja mistä asiasta > määrittele viestin tarkoitus. Kenelle > määrittele kohderyhmät. Mitä viestit; mitä kohderyhmäsi/-henkilösi haluaa kuulla (vrt. Erkki Toivasen oppi) > määrittele ydinviestit. Määrittele viestinnän tyyli ja kanavat. Hahmottele viesti.

12 Kaikki on viestintää: suullinen, kirjallinen, esiintyminen Suullinen viestintä: esim. puhe, esitys, juonto, esittely. Kirjallinen viestintä: tiedote, raportti, puhe, , statuspäivitys, twiitti Esiintyminen Kaikkiin pätee viestinnän perussäännöstö suunnittelusta, kohderyhmämäärittelystä ja tyylin valinnasta.

13 Kohderyhmät, ydinviestit, kanavat, tyyli Kohderyhmät. Ketkä voisivat olla kiinnostuneita asiastasi? listaa heidät kaikki valitse 3-5 tärkeintä (muita ei unohdeta, mutta aloitetaan näistä) Ydinviestit. Mitä kaikkea haluat kertoa näille ihmisille? listaa kaikki asiat (esim. 20 kpl) valitse niistä 1-3 tärkeintä; kolmesta asiasta ihminen muistaa hetken päästä korkeintaan 2 (muita asioita ei unohdeta, mutta aloitetaan näistä) Tyyli- ja kanavamäärittely. Mikä toimii 15-vuotiaille, ei välttämättä toimi 75-vuotiaalle, mutta voi toimia!

14 Kohderyhmän huomioon ottaminen Toimittajat toivoivat hyvin kirjoitettuja tiedotteita konkreettisesti vaikuttavista kiinnostavista asioista, erityisesti hyviä case-esimerkkejä. Rakennerahastoja koskeviin tiedotustilaisuuksiin on vaikea saada toimittajia. --- testattiin ajatusta tiedotustilaisuuksien sijasta järjestettävistä vierailuista toimituksiin. --- pitivät ajatusta hyvänä, mikäli kyseessä olisi useita jutunarvoisia hankkeita taustoittava napakka esittely --- (EAKR- ja ESR-toimenpideohjelmien viestinnän arviointi ohjelmakaudella ) Pääsääntöisesti toimittajat EIVÄT ole erityisen vastaanottavaisia millekään informaatiolle, ellei siinä ole uutista tai ainakin uutta näkökulmaa. (toim.huom.)

15 Tärkein kärkeen Kanavasta tai tyylistä riippumatta tärkein asia kärkeen. Viestinnän sisällön luomisessa apuna toimittajamallit: 5M+1K sekä juttupyramidi. Jos kirjoitat tai puhut, mieti ensin otsikko: mikä on 1 pääviesti. Koko maailmanselitys ei mahdu yhteen viestiin. Viestin sisältö, tyyli ja muoto ovat aina henkilön, organisaation ja substanssin käyntikortti. Tekstissä: kappaleen rakenne, virkkeen rakenne, sanajärjestys, kieli, oikeinkirjoitus. Vahvakaan sisältö ei pääse oikeuksiinsa ilman selkeää ilmaisua. Viestintä ei ole jumalan lahja vaan raakaa sääntöjen opettelua. Siksi se on myös tahdon asia.

16 Kirjallinen viestintä Lainalaisuudet: kieli on kokoelma yhteisiä sopimuksia ja sääntöjä, joita kunnioittamalla kunnioitat myös oman viestintäsi vastaanottajia. Asiatekstin vaaranpaikat: virkkeiden pituus, pilkutus, lauseenvastikkeiden viittaussuhteet. Otsikon vastattava sisältöä. Otsikkoon ei tule pistettä eikä huutomerkkiä. Väitelause on otsikossa parempi kuin kysymys. Aihe-kentästä pitää selvitä, mistä on kyse ja onko viesti kiireellinen. Some: edustat itseäsi mutta ehkä myös organisaatiotasi. Some: kahvipöytäkeskustelu luovan tauon aikana.

17 Tiedote Valitse aihe. Listaa siitä kaikki tärkeät asiat ja valitse niistä 1-3 sisällöksi. Mieti kohderyhmä(t). Mediaviestinnässä kohderyhmä eivät ole toimittajat vaan ns. suuri yleisö. Miksi ihmiset olisivat kiinnostuneita sinun asiastasi? Tyyli. Miten sanot ja milloin. Sisältö ja muoto. Muistisääntö 5M + 1K sekä uutispyramidi. Paras teksti on sellainen, jota voi tarvittaessa lyhentää lopusta lause lauseelta, joten unohda lennokkaat loppuhuipennukset ja lopeta, kun asia loppuu.

18 Älä kikkaile Jos sinulla on asiaa, sano se selkeästi ja mielellään lyhyesti. Älä yritä olla hauska, ellei asia ole sitä. Tekstin alkuun oman organisaation nimi, tarvittaessa esim. sana Tiedote sekä päivämäärä. Sitten otsikko ja itse teksti. Älä käytä muotoiluja. Ne aiheuttavat ruuhkaisissa uutisdeskeissä tarpeetonta visuaalista hälyä. Materiaalin loppuun tiedot, keneltä voi kysyä lisää. Lähettäessä kopioi teksti suoraan viestikenttään, ei liitetiedostoja. Vastaanottajat PIILOKOPIOKENTTÄÄN. Ei ole tarkoituksenmukaista, että esim. medioiden toimitukset ja toimittajat näkevät, kenelle kaikille muille viesti menee.

19 Perustietoa esiintymisestä Ensivaikutelman voi luoda vain kerran. Pukeutuminen, vaatteet, puhtaat hiukset, sukat, kengät. Varmista AINA etukäteen, että laitteet toimivat ja että tarvittavat piuhat, jatkojohdot ja kytkimet ovat saatavilla. Ota aina varalta mukaan esityksesi myös muistitikulle JA lisäksi yksi paperinippu esityksestäsi. Jos ajatus katkeaa, kerro se. Odota rauhallisesti hetki. Jos asia ei palaa mieleen, siirry seuraavaan kohtaan. Kunnioita aikatauluja. Jos osuutesi aika on 10 minuuttia, esitys ei voi olla ihan niin pitkä. Rakenna esityksesi niin, että voit sujuvasti lyhentää sitä kokonaisuuden kärsimättä.

20 Tavoitteet

21 Tavoitteet Helpottaa hankeviestintää Levittää parhaita viestintäkäytäntöjä Selkiyttää TEM:n ja alueilla toimivien ihmisten roolit Saada hankkeiden viiteryhmät myös innostumaan viestinnästä Löytää uusia hankkeita ja uusia ihmisiä? Luoda konsepteja sinne, minne ne sopivat (alueellinen mediaviestintä, some)

22 Kenelle viestii?

23 Kohderyhmien pitkä lista Potentiaaliset hakijat Hanketoimijat Toimittajat Suuri yleisö Hankkeiden kohderyhmät Asiantuntijat Kehittäjät Päättäjät/kuntakenttä Muut rahoittajat Yritykset

24 Kohderyhmien priorisointi Potentiaaliset hakijat Hanketoimijat Toimittajat Asiantuntijat/kehittäjät/päättäjät

25 Ryhmiin jakautuminen Potentiaaliset hakijat Toimittajat Riikka Hanni, Pohjois-Pohjanmaan liitto Liisa Irri, Lapin ELY Tuula Isosuo, Pirkanmaan ELY Mikaela Jussila, Pohjanmaan liitto Irmeli Järvenpää, STM Mari Kuparinen, Päijät-Hämeen liitto Sanna Laiho, Uudenmaan ELY Jari Sihvonen, Pohjois-Savon liitto Ritva-Liisa Pulkkinen, Etelä-Karjalan liitto Tiina Kairistola, TEM Matti Juutinen, TEM Leena Lyra, TEM Vaikuttajat Hanketoimijat Niina Lamberg, Hämeen ELY Pirita Jokikaarre, Lapin liitto Taina Lommi, Uudenmaan ELY Terhi Nikula, Pohjois-Pohjanmaan ELY Tuija Astikainen, Pohjois-Karjalan liitto Tuulia Nieminen, Pirkanmaan liitto Merja Rossi, Kaakkois-Suomen ELY Seppo Haukka, Keski-Suomen liitto Pirjo Orava, Hämeen ELY Martta Viitaniemi, TEM Jaana Valkokallio, TEM Antti Jokivirta, TEM Annukka Lyra, MMM

26 Millaista viestintää he haluavat ja tarvitsevat?

27 1) Vaikuttajat Millainen viestijä hän on? Ipad, Savon Sanomat, HS, KL työpaikalla Ei oikein somessa, skype Sähköposti vain työkäytössä Verkko päivittäisessä käytössä Ei viestinnän vastuullinen Mitä hyviä kokemuksia rakennerahastoista? (+) Ovat saaneet rahoitusta rakennerahoitusta Miksi rakennerahastoviestit eivät kiinnosta häntä? (-) Byrokratia hirvittää Mitähän ne siellä TEMissä ovat keksineet Aikataulupaineet Millaista tietoa rakennerahastoista hän haluaa / tarvitsee? Sisäpiitritietoa, sidosryhmätilaisuudet, myös maakuntaohjelmien valmistelussa mukana Ohjelmapainotukset kiinnostavat Uutiskirjeet, aluetilaisuudet, jopa teemoittain, ryhmien kautta, huolestunut rahoituksen niukkenemisesta Kuntiin välitettävää tietoa, esittelymateriaalia, toimialaryhmä, linkki pk-yrityskenttä KUKA? Ammatti: Kehittämisyhtiön tj Nimi: Sirkka Sirkkala Paikkakunta: Kuopio Ikä: 54 Koulutus: KTM Harrastukset: jousiammunta, golf, puutarhanhoito Perhe: eronnut, kolme aikuista lasta ja yksi lapsenlapsi

28 2) Hanketoimija Millainen viestijä hän on? Diginatiivi (ESS, HS), ei tilaa paperilehtiä, Aamu-TV, erikoismediat, ammattilehdet Somessa vahvasti sekä ammatillisesti että yksityisesti Blogi, kv-kissa- ja ihmisoikeusblogi Mitä hyviä kokemuksia rakennerahastoista? (+) Työpaikka on tullut sitä kautta Verkostoitunut hyvin myös muiden hanketoimijoiden kanssa Myönteinen suhtautuminen Potentiaalinen spoke, tarinoita riittää Miksi rakennerahastoviestit eivät saavuta tai kiinnosta häntä? (-) Byrokratia on kamalaa EU-jargon Millaista tietoa rakennerahastoista hän haluaa / tarvitsee? Vertaistuki on tärkeää Kv-näkökulma, mamu-hankkeet Konkreettista tietoa siitä, mikä muuttuu, erityisesti jos joku on yksinkertaistunut Verkko-osoitteistoja, linkkejä, asioiden yksinkertaistamista, visualisointia Koulutusta Tapaamiset ja evästä niihin KUKA? Ammatti: pätkätöissä projektipäällikkönä Palmeniassa Nimi: Johanna Autio-Virtolaakso Paikkakunta: Lahti Ikä: 34 Koulutus: KM Harrastukset: juoksu, Amnesty Perhe: aviomies ja kissa

29 3) Potentiaalinen hakija Millainen viestijä hän on? - käyttää sujuvasti nettiä; omat sosiaaliset kanavat ovat Fb ja ennen kaikkea Vkontakt (venäjänkielinen Fb-palvelua vastaava palvelu), Juri myös twiittaa Mitä hyviä kokemuksia rakennerahastoista? (+) - Hänellä tuskin on sellaisia, vaikka voisi olla. Miksi rakennerahastoviestit eivät saavuta tai kiinnosta häntä? (-) - rakennerahastoja koskeva informaatio ei tavoita Juria, koska hänellä on 1) kiire (on se pk-ikäinen lapsikin), 2) byrokratian pelko (saanut byrokratiaa riittämiin maahanmuuttoprosessissa), 3) joskus ongelmia ymmärtää hallintokieltä, vaikka onkin ollut pitkään Suomessa Millaista tietoa rakennerahastoista hän haluaa / tarvitsee? - Jurin kaltaiset voidaan tavoittaa hyvien case-esimerkkien avulla, kun hyviä esimerkkejä kerrotaan hänen omilla kanavillaan - Juria voisi lähestyä myös omien harrastusryhmien kautta vaikkapa rahastoista kertovalla lasinalusella tai vastaavalla teezerilla KUKA? Ammatti: alueellinen maahanmuuttajakoordinaatto ri vk-järjestössä Nimi: Juri Korhonen Paikkakunta: Iisalmi Ikä: 46 Koulutus: tekn.tri (ru), amk (fi) Harrastukset: Olvin olutseura ja Ursa Perhe: eronnut, uusissa naimisissa, 2+1 lasta

30 4) Kansalainen, paikallislehden toimittaja Millainen viestijä hän on? - käyttää paljon nettiä, mutta on myös oman alueensa sanomalehtien suurkuluttaja; perheessä ei ole tv:tä, jos Marja-Leena kuuntelee radiota, se on Ylen Sadio Suomi - Marja-Leena on rutinoitunut tiedotemateriaalin lukija ja käsittelijä - hän on hyvä kirjoittaja ja näin ollen osaa tehdä luovia ja mielenkiintoisia juttuja Mitä hyviä kokemuksia rakennerahastoista? (+) - Marja-Leenan työviiteryhmiin kuuluvat kunnalliset päättäjät ja virkamiehet; lisäksi hänellä on iso kontaktipinta maailmankatsomuksensa kautta, eli joka kesä käydään suviseuroilla, joissa on valtavasti yhteiskunnan eri tasoilla toimivia tuttuja ja sukulaisia - hänellä on TEM:läinen koulukaveri, jonka kanssa kesällä kylänraitilla puhuessa myös rakennerahastoasioita on sivuttu Miksi rakennerahastoviestit eivät saavuta tai kiinnosta häntä? (-) Millaista tietoa rakennerahastoista hän haluaa / tarvitsee? - Marja-Leena on kiinnostunut saamaan tietoa tiedosta; hän ottaa vastaan hyvää valmiiksi pureskeltua tietoa, mutta haluaa pureskella sen uudelleen tarjoillessaan sen lukijoilleen eteenpäin - on kiinnostunut uuden ohjelmakauden alussa järjestettävästä alueellisesta koulutuksesta toimittajille - Marja-Leena osaa myös hakea alustavaa tietoa Europe Direct palvelusta ( Onko sinulla kysyttävää EU:sta? Europe Direct vastaa ) KUKA? Ammatti: toimittaja Nimi: Marja-Leena (o.s.) Kärkkäinen Paikkakunta: Nivala Ikä: 42 v. Koulutus: yo, luovan kirj. kursseja Harrastukset: puutarhanhoito, lukeminen, sisustaminen Perhe: mies koneyrittäjä, 8 itsenäiseksi oppinutta lasta

31 Yhteenveto kohderyhmien viestintätarpeista Byrokratia pitää avata konkreettisesti; esim. kuvitettu prosessikaavio tai sarjakuvaksi tehty tarina hankehaun prosessista. Kieltä pitää yksinkertaistaa. Onnistuneet esimerkit esiin: lehtijuttuja, somepäivityksiä. Kohdennettuja ja räätälöityjä koulutuksia ja esimerkit mukaan niihin. Sidosryhmätilaisuuksia; jälleen hyvät esimerkit esiin. Uutiskirjeet. Tietoa kunnallisille päättäjille.

32 Kotitehtävä Mieti yksi esimerkki onnistuneesta viestinnästä? Mielellään rakennerahastoihin tai EU-hankkeisiin liittyvää, mutta voi olla muutakin Kaikki keinot ja kanavat lasketaan: lehtijutut, sosiaalinen media, tilaisuudet, messut

33 Jatkotyö Työpaja II syyskuussa samalla porukalla: Onnistuneet viestintäcaset Viestinnän työkalupakki, ml. some ja mediaviestintä Materiaalitoiveet tulevalle kaudelle Työpaja III loppusyksystä: Viestinnän työnjako ja toimet seuraaville vuosille

34 Kiitos! Ruusut ja risut osoitteisiin:

Työkalupakki järjestöjen viestintään. Näin saat asiasi esille tiedotusvälineissä ja olet läsnä sosiaalisessa mediassa

Työkalupakki järjestöjen viestintään. Näin saat asiasi esille tiedotusvälineissä ja olet läsnä sosiaalisessa mediassa Työkalupakki järjestöjen viestintään Näin saat asiasi esille tiedotusvälineissä ja olet läsnä sosiaalisessa mediassa 2 Viestintätyökalupakin sisältö: 1. Miksi kertoa toiminnastanne tiedotusvälineille?

Lisätiedot

Viestinnässä on voimaa

Viestinnässä on voimaa Viestinnässä on voimaa Viestinnässä on voimaa Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n viestintäopas 2010 www.jhl.fi JHL:n ydinviestit Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on hyvinvointialan suurin

Lisätiedot

Lippukunnan viestintä on moniportaista. Johtajiston sisäinen viestintä on a ja o

Lippukunnan viestintä on moniportaista. Johtajiston sisäinen viestintä on a ja o Viestintä OIKEAA TIETOA OIKEILLE IHMISILLE Viestintä on paljon muutakin kuin yksisuuntaista tiedottamista. Viestinnällä voidaan luoda yhteisöllisyyttä, me-henkeä, ratkaista hankalia tilanteita ja jopa

Lisätiedot

KAAVIO Kaavio 1. Yhteisöviestintä. TAULUKOT Taulukko 1. Tiedotuksen vastuun jakautuminen. Taulukko 2. A-killan viestinnän seurantamalli.

KAAVIO Kaavio 1. Yhteisöviestintä. TAULUKOT Taulukko 1. Tiedotuksen vastuun jakautuminen. Taulukko 2. A-killan viestinnän seurantamalli. Selvästi parempi Sisällys JOHDANTO... 3 1 VIESTINTÄ... 4 1.1 YHTEISÖVIESTINTÄ... 5 1.2 VIESTINTÄVASTAAVA... 7 1.3 A-KILTOJEN LIITON TIEDOTUSTASOT JA -VASTUU... 8 2 VÄLINEITÄ TIEDOTUKSEEN... 11 2.1 KIRJALLINEN

Lisätiedot

Kulttuuritoimijan tiedotusopas

Kulttuuritoimijan tiedotusopas Kulttuuritoimijan tiedotusopas C. 56 Kulttuuritoimijan tiedotusopas Julkaisija: Etelä-Pohjanmaan Liitto Julkaisu C:56 (päivitys joulukuussa 2010) ISBN 978-951-766-117-1 ISSN 1237-9948 Taitto: Mainostoimisto

Lisätiedot

AC-SANAFORIN VIESTINTÄOPAS: Sosiaalinen media. osana julkisten organisaatioiden. viestintää

AC-SANAFORIN VIESTINTÄOPAS: Sosiaalinen media. osana julkisten organisaatioiden. viestintää AC-SANAFORIN VIESTINTÄOPAS: Sosiaalinen media osana julkisten organisaatioiden viestintää HELMIKUU 2014 Sisällysluettelo 2 Sisällysluettelo... 2 3 Johdanto... 3 Kirjoittajat... 6 Kansalaisen näkökulma...

Lisätiedot

Ehdokkaan viestintä ja markkinointi

Ehdokkaan viestintä ja markkinointi Ehdokkaan viestintä ja markkinointi Suvi Reijonen, Ville Tuominen ja Kirsi Syväri Viestinnällä luot tunnettuutta ja mainetta Viestinnän ensimmäisenä tavoitteena on hankkia sinulle ehdokkaana tunnettuutta:

Lisätiedot

SISÄLLÖNTUOTTAJAN OPAS

SISÄLLÖNTUOTTAJAN OPAS SISÄLLÖNTUOTTAJAN OPAS VERKKOPALVELU OPINTOPOLkU SISÄLLÖNTUOTTAJAN OPAS SISÄLTÖ 1 Verkkopalvelu Opintopolku... 2 Verkkopalvelu Opintopolku... 2 Opintopolun toimitettu sisältö... 2 Opintopolun kohderyhmät

Lisätiedot

SISÄLLÖNTUOTTAJAN OPAS

SISÄLLÖNTUOTTAJAN OPAS SISÄLLÖNTUOTTAJAN OPAS VERKKOPALVELU OPINTOPOLkU SISÄLLÖNTUOTTAJAN OPAS SISÄLTÖ 1 Verkkopalvelu Opintopolku... 2 Verkkopalvelu Opintopolku... 2 Opintopolun toimitettu sisältö... 2 Opintopolun kohderyhmät

Lisätiedot

Urheiluseuran viestintäopas

Urheiluseuran viestintäopas Urheiluseuran viestintäopas Urheiluseuran viestintäopas 2011 1 Urheiluseuran viestintäopas Sisältö Osa 1: Opas sisäiseen viestintään Alkuperäinen opas: Sisäisellä viestinnällä vireäksi. (2006). Tekijät:

Lisätiedot

Humanistinen ammattikorkeakoulu Sarja F 27 (verkkojulkaisu 26) Kirjoittajat: Anna Pikala, Helinä Ahola, Petri Katajarinne ja Timo Parkkola Kirjan ulkoasu ja taitto: Kirsti Pusa Painovuosi: 2014 Tätä kirjaa

Lisätiedot

TYÖNHAKUOPAS Maahanmuuttajat yritysten resurssina -projekti

TYÖNHAKUOPAS Maahanmuuttajat yritysten resurssina -projekti Työnhakuopas maahanmuuttajille TYÖNHAKUOPAS Maahanmuuttajat yritysten resurssina -projekti Sisältö Lukijalle Lukijalle... 3 Työpaikat, työnantajat... 5 Ole valmis työnhakuun... 7 Työnhaku... 9 Oman osaamisen

Lisätiedot

FinTandem. koordinaattorin käsikirja. Ulrica Taylor Katri Karjalainen Pia Sandås Marika Boström

FinTandem. koordinaattorin käsikirja. Ulrica Taylor Katri Karjalainen Pia Sandås Marika Boström FinTandem koordinaattorin käsikirja Ulrica Taylor Katri Karjalainen Pia Sandås Marika Boström 1 JOHDANTO 2 2 TANDEM KIELENOPPIMISMENETELMÄNÄ 4 3 KUKA VOI OSALLISTUA TANDEMIIN? 8 4 KURSSIMALLI: FinTandem

Lisätiedot

Kehitysideasi tulevia KIVINET -tapahtumia ajatellen: Helsinki 3/2013:

Kehitysideasi tulevia KIVINET -tapahtumia ajatellen: Helsinki 3/2013: Kehitysideasi tulevia KIVINET -tapahtumia ajatellen: Helsinki 3/2013: Standeille väljemmin tilaa. "Kansainvälistymisen mentorointiklinikka" olisi hieno, ei välttämättä massatilaisuutena tai vain yksittäisille

Lisätiedot

Tämä opas on syntynyt Duodecimin viestintäkoulutusprojektin myötä.

Tämä opas on syntynyt Duodecimin viestintäkoulutusprojektin myötä. 1 TIEDOTUSVÄLINESUHTEIDEN ABC - tekstin copyright Tuula Vainikainen ja Duodecim Tämä opas on syntynyt Duodecimin viestintäkoulutusprojektin myötä. 1. Miksi lääkärin pitäisi olla kiinnostunut tiedotusvälineistä

Lisätiedot

Hyvinkään Setlementtiyhdistyksen tapahtumien suunnittelu ja toteutus

Hyvinkään Setlementtiyhdistyksen tapahtumien suunnittelu ja toteutus Hyvinkään Setlementtiyhdistyksen tapahtumien suunnittelu ja toteutus Elsilä, Jere Harjuoja, Selina Mattila, Karin Pelkonen, Sanna 2015 Hyvinkää Laurea-ammattikorkeakoulu Hyvinkää Hyvinkään Setlementtiyhdistyksen

Lisätiedot

Hankeviestinnän opas. Laatua EMOTR -hankkeisiin

Hankeviestinnän opas. Laatua EMOTR -hankkeisiin Hankeviestinnän opas Laatua EMOTR -hankkeisiin HANKE- VIESTINNÄN OPAS Laatua EMOTR -hankkeisiin Sisällysluettelo Johdanto 1. Mitä viestintä, yhteisöviestintä ja tiedotus ovat? 2. Miksi hankkeesta tiedotetaan

Lisätiedot

OPAS TAPAHTUMAN VIESTINTÄÄN & MARKKINOINTIIN TAMPEREELLA

OPAS TAPAHTUMAN VIESTINTÄÄN & MARKKINOINTIIN TAMPEREELLA OPAS TAPAHTUMAN VIESTINTÄÄN & MARKKINOINTIIN TAMPEREELLA Mitä ja miksi? Markkinointi on yksi tärkeimmistä avaimista onnistuneeseen tapahtumaan. Tämä markkinointiopas on tehty käyttöösi tapahtumajärjestämisen

Lisätiedot

Tietoa kaikille. Helppolukuinen ja ymmärrettävä teksti yleiseurooppalainen standardi. Pathways Opinpolkuja kehitysvammaisten ihmisten aikuisopiskeluun

Tietoa kaikille. Helppolukuinen ja ymmärrettävä teksti yleiseurooppalainen standardi. Pathways Opinpolkuja kehitysvammaisten ihmisten aikuisopiskeluun Helppolukuinen ja ymmärrettävä teksti yleiseurooppalainen standardi Inclusion Europe Pathways Opinpolkuja kehitysvammaisten ihmisten aikuisopiskeluun Voit ladata nämä oppaat sivuilta: www.life-long-learning.eu

Lisätiedot

T AMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULU

T AMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULU T AMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULU L IIKETALOUS OPINNÄYTETYÖRAPORTTI SISÄINEN VIESTINTÄ TYÖYHTEISÖSSÄ - kohti parempaa viestintää Päivi Pitkämäki Liiketalouden koulutusohjelma Joulukuu 2007 Työn ohjaaja: Riitta-Liisa

Lisätiedot

Pieni opas EU-hankkeen toteuttamiseen

Pieni opas EU-hankkeen toteuttamiseen Pieni opas EU-hankkeen toteuttamiseen Opas on tuotettu osana Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen Vapaaehtoistyö yleishyödyllisessä yhteisössä (VETY) -hanketta (2014). Sisällysluettelo Mistä EU-rahoitusta

Lisätiedot

Työelämäpassi Opiskelijan materiaali

Työelämäpassi Opiskelijan materiaali Työelämäpassi Opiskelijan materiaali 1 SISÄLLYSLUETTELO TE-KORTISTA LYHYESTI... 2 Kortin sisältö... 2 MODUULI 2: TYÖNHAUN ASIAKIRJAT... 3 Työhakemus... 3 Ansioluettelo... 5 Eri alojen toiveita ansioluettelon

Lisätiedot

VIESTINTÄOPAS. Ai niin, tästähän pitää tiedottaa!

VIESTINTÄOPAS. Ai niin, tästähän pitää tiedottaa! VIESTINTÄOPAS Ai niin, tästähän pitää tiedottaa! Sisältö: Yhdistysten pieni viestintäopas 1 Saate: Ai niin, tästähän pitää tiedottaa! 3 2 Termit tutuksi 4 3 Yhdistysten viestintä - mitä ja miksi viestimme?

Lisätiedot

Viestintäohjeita Porvoon kaupunki

Viestintäohjeita Porvoon kaupunki Viestintäohjeita Porvoon kaupunki Kokoustiedottamisen ohje Mediaviestinnän ohje Malli viestintäsuunnitelmalle Kriisiviestinnän periaatteet Poikkeusolojen tiedotussunnitelma KOKOUSTIEDOTTAMISEN OHJE Kuntalaki

Lisätiedot

Kirjoittajan opas sähköpostimarkkinoijille, jotka eivät ole kirjoittamisen ammattilaisia

Kirjoittajan opas sähköpostimarkkinoijille, jotka eivät ole kirjoittamisen ammattilaisia Kirjoittajan opas sähköpostimarkkinoijille, jotka eivät ole kirjoittamisen ammattilaisia HEIKKI MATIAS LUOMA 2 Kirjoittajan opas sähköpostimarkkinoijille, jotka eivät ole kirjoittamisen ammattilaisia Heikki

Lisätiedot

JA MUITA TARINOITA KANNATTAVAMPAAN KEHITTÄMISTYÖHÖN

JA MUITA TARINOITA KANNATTAVAMPAAN KEHITTÄMISTYÖHÖN JA MUITA TARINOITA KANNATTAVAMPAAN KEHITTÄMISTYÖHÖN Copyright Business Arena Oy ja Serus Media Oy/ Personal Book Käsikirjoitus: Mikko Markkanen, Toni Pienonen ja muut businessarenalaiset. Tilaaja: Business

Lisätiedot

Vertaisryhmätoiminnan opas maahanmuuttajatyöhön

Vertaisryhmätoiminnan opas maahanmuuttajatyöhön Vertaisryhmätoiminnan opas maahanmuuttajatyöhön Selkokielinen opas Suomen Pakolaisapu ry Suomen Pakolaisapu ry 1 ZZ Vertaisryhmätoiminnan opas maahanmuuttajatyöhön Toim. Yuko Kametani, Anne Korppinen ja

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Johdanto 4. 1. Omaisyhdistysten toiminnasta 5. 2. Markkinointiviestintä 6. 2.1 Markkinointiviestinnän merkityksestä yhdistyksille 7

Sisällysluettelo. Johdanto 4. 1. Omaisyhdistysten toiminnasta 5. 2. Markkinointiviestintä 6. 2.1 Markkinointiviestinnän merkityksestä yhdistyksille 7 Sisällysluettelo sivu Johdanto 4 1. Omaisyhdistysten toiminnasta 5 2. Markkinointiviestintä 6 2.1 Markkinointiviestinnän merkityksestä yhdistyksille 7 2.2 Markkinointiviestinnän suunnittelu 8 2.3 Markkinointiviestinnän

Lisätiedot

KLiK. Oikotie. menestykseen. ammattinaosaaminen -verkosto

KLiK. Oikotie. menestykseen. ammattinaosaaminen -verkosto KLiK Oikotie menestykseen ammattinaosaaminen -verkosto Sisältö Suuntaa menestyksen oikotielle... 3 Visio, missio ja strategia yrityksen kivijalka... 4 Ely-keskuksen kehittämispalvelut Pk-yrityksille...

Lisätiedot

Päivitetty 25.3.2014 Uusin versio saatavilla kotisivuiltamme

Päivitetty 25.3.2014 Uusin versio saatavilla kotisivuiltamme Päivitetty 25.3.2014 Uusin versio saatavilla kotisivuiltamme SISÄLTÖ JOHDANTO VINKKI NUMERO 1: Pohjatyöt kuntoon ennen aloitusta! Kenelle markkinoit tuotteitasi ja palveluitasi? Miten haluat kohdata asiakkaasi?

Lisätiedot