Pääjohtaja Kari Wihlmanin avauspuheenvuoro Trafi Ilma seminaarissa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Pääjohtaja Kari Wihlmanin avauspuheenvuoro Trafi Ilma 2015 -seminaarissa 6.5.2015"

Transkriptio

1 1 Pääjohtaja Kari Wihlmanin avauspuheenvuoro Trafi Ilma seminaarissa Hyvät naiset ja herrat! Tervetuloa Trafin Ilma seminaariin. Meillä on tänään arvovaltaisia ja mielenkiintoisia puhujia sekä tukku kiinnostavia aiheita. Uskonkin, että edessämme on erittäin mielenkiintoinen päivä ilmailun ajankohtaisten aiheiden parissa. Hallitustunnustelija Juha Sipilän viime viikolla puolueille esittämissä kysymyksissä on paljon trafilaisille tuttuja ja tärkeitä asioita. Olemme strategiassamme esimerkiksi omalta osaltamme jo sitoutuneet normien purkuun ja sääntelyn keventämiseen sekä ilmastotavoitteisiin. Myös digitalisaation edistäminen on Trafille tärkeä asia. Fiksu sääntely ja digitalisaatio ovat olleet keskiössä koko liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalalla. Haluankin tässä nostaa aivan erityisesti esille liikenne- ja viestintäministeriössä tehdyn työn lainsäädännön keventämiseksi, josta vuoden alussa voimaan astunut tietoyhteiskuntakaari on hyvä esimerkki. Sen myötä sähköisen viestinnän sääntely uudistui perusteellisesti. Uudistus on tarkoittanut samaan aikaan sekä sääntelyn keventämistä että tiettyjen vaatimusten kiristämistä, jotta kilpailun ja palveluiden kehittymistä voidaan tukea ja ohjata suomalaisilla viestintämarkkinoilla. Myös liikennesektorilla on tarvetta vastaavanlaiselle lainsäädännön kokonaistarkastelulle. Tänä päivänä kukaan tuskin kyseenalaistaa liikennejärjestelmänäkökulman tarpeellisuutta liikennepolitiikassa. Uudempi asia on sen sijaan tiedon ja viestinnän merkittävä rooli liikennepolitiikan osana. Tulevaisuudessa onkin panostettava etenkin viestintäverkkojen ja liikenneinfran yhteentoimivuuteen. Jotta liikennejärjestelmän kehittäminen voi jatkua suunnitelmallisesti ja pitkäjänteisesti, on jatkettava liikenteen ja viestinnän yhteisellä tiellä. Trafin rooli liikenteen viranomaisena on tarkastella liikennejärjestelmää kokonaisuutena. Tähän kokonaisuuteen kuuluu olennaisena osana tieto, jonka rooli ns. viidentenä liikennemuotona on jo vakiintunut. Myös tiedon valtaväylän on oltava kunnossa ja käyttäjälleen turvallinen. Viranomainen mahdollistaa myös sopivalla sääntelyllä - älykäs liikkuminen tarvitsee älykästä sääntelyä. Yksi Sipilän kysymyksistä puolueille koski kansainvälisen ilmastopolitiikan kirjausta hallitusohjelmaan. Näkemyksemme mukaan kaikkien liikennemuotojen tulee vähentää kasvihuone-kaasupäästöjään, mutta kansainvälisen merenkulun päästötavoitteista ja keinoista tulee päättää globaalisti Kansainvälisessä merenkulkujärjestössä IMOssa ja ilmailun osalta Kansainvälisessä siviiliilmailujärjestössä ICAOssa. Tärkeä ilmastokysymys on myös korkean teknologian uusiutuvien liikenne-polttonesteiden aseman vahvistamiseen.

2 2 Lentoliikenteellä on suuri merkitys Suomen kilpailukyvylle ja toimivalle liikennejärjestelmälle. Alkuvuodesta valmistuneen lentoliikennestrategian mukaan Suomen lentoliikenteen, matkailun, vientiteollisuuden ja muun elinkeinoelämän toimintaedellytyksistä huolehditaan yhteistyöjärjestelyjen, verkostoitumisen ja markkinoinnin avulla. Suomen lentoasemaverkoston kannattavuuden ja laajan reittiliikenneverkoston säilyttämiseksi on keskeistä turvata Helsinki- Vantaan lentoaseman kilpailukyky. Ilmailusektorilla on ollut vaiherikas vuosi tai itse asiassa useampikin. Itämeren yllä on ollut poikkeuksellisen vilkasta liikennettä, lisäksi miehittämättömät ilma-alukset ovat kovasti tapetilla ja Suomessa toteutettiin viime vuonna todella mittava ilmatilan kokonaisuudistus. Viime aikoina on myös tapahtunut poikkeuksellisia onnettomuuksia, täällä meillä pahimpana Jämijärven vuoden takainen kahdeksan ihmishenkeä vaatinut onnettomuus. Kaupallisen liikenteen puolella onnettomuuksia on tapahtunut mm. Tyynellä valtamerellä ja Ukrainassa sekä nyt viimeisimpänä Germanwingsin tragedia. Kokonaisuutena tarkastellen kuolonuhreja vaatineita onnettomuuksia oli kuitenkin viime vuonna ennätysvähän, yhteensä 21 tapausta, mutta kuolonuhrien määrä nousi 990:een, yli kolminkertaiseksi edellisvuoteen verrattuna. Näistä surullisista luvuista huolimatta lentäminen on edelleen turvallisin tapa matkustaa. Vuonna 2014 kaupallisessa lentoliikenteessä matkusti yli 3,3 miljardia matkustajaa 33 miljoonalla lennolla. Meillä Suomessa keskustelu lentoliikenteen turvallisuudesta on Jämijärven onnettomuuden jälkeen painottunut etenkin harrasteilmailun turvallisuuteen. Jämijärven onnettomuuden jälkimainingeissa käynnistynyt harrasteilmailun turvallisuuden kehittämisprojekti on hyvä esimerkkinä viranomaisen ja toimijoiden välisestä, uudenlaisesta, yhdessä tekemisen mallista. Osana tätä projektia on myös jatkettava keskustelua harrasteilmailun hyväksyttävästä riskitasosta. Turvallisuus ei muodostu ainoastaan määräyksistä, vaan myös ihmisten ja organisaatioiden toiminnasta, asenteista ja kulttuurista. Niin harraste- kuin myös kaupallisessa ilmailussa korostuu toimijoiden oma vastuu toiminnan turvallisuudesta. Toimiva turvallisuusjohtamisjärjestelmä luo myös toimintaedellytyksen organisaation tehokkaalle ja tulokselliselle toiminnalle. Myös Trafi kehittää omaa viranomaistoimintaansa riski- ja toimintaperusteisesti vastaamaan ajan vaatimia muutoksia. Tällä haluamme myös tukea ilmailun toimijoiden oman toiminnan kehittämisestä. Ilmailun kansainvälisyydestä johtuen myös muualla kuin Suomessa tapahtuva kehitys ja esimerkiksi onnettomuudet, vaativat usein nopeaa reagointia myös Trafilta. Meidän on oltava valmiita vaikuttamaan kansainvälisillä foorumeilla ja pidettävä suomalaiset toimijat tietoisina myös kansainvälisestä kehityksestä ja vaatimuksista.

3 Toisin kuin monessa muussa liikennemuodossa, ilmailussa on toimivat markkinat. Kilpailu eri tasoilla - globaalilla, eurooppalaisella ja alueellisella tasolla - jatkunee kiristyvänä. Eurooppalaisten lentoyhtiöiden suhtautuminen markkinoiden liberalisointiin tähtäävään OPEN SKIES periaatteeseen jakaa lentoyhtiöitä ja eurooppalaisten lentoyhtiöiden etujärjestö, joka on ollut vahva vaikuttaja ilmailualalla, näyttää hajoavan. Tämä asettaa Trafille lisää paineita omalta osaltaan huolehtia suomalaisten toimijoiden toimintaedellytyksistä. Lentoliikenne käytännössä Euroopan sisäiset lennot kuuluvat jo nykyisin EU:n päästökauppajärjestelmään. ICAO tavoittelee kansainvälisen lentoliikenteen hiilineutraalia kasvua vuodesta 2020 eteenpäin. Keinoja tavoitteen saavuttamiseksi ovat mm. uusi lentokoneteknologia, biopolttoaineet ja erilaiset taloudelliset ohjauskeinot. Tämän saavuttamiseksi on tärkeää, että lentoliikenteelle saataisiin maailmanlaajuinen päästöjen vähennystavoite, jossa ovat tasapuolisesti mukana kaikki alan toimijat. Trafin asiantuntijat valmistautuvat parhaillaan yhdessä liikenne- ja viestintäministeriön kanssa ICAOn ensi vuoden yleiskokoukseen, jossa asiaa käsitellään. 3 Hyvä kuulijat! Trafin toimintaa ohjaa visio vastuullisesta liikenteestä. Toimimme sen puolesta, että yhteiskunnassa ihmiset, tavarat ja tieto kulkevat turvallisesti, kestävästi ja sujuvasti. Liikennejärjestelmän tehtävä on tuottaa palveluja, hyvinvointia ja kilpailukykyä yhteiskunnalle. Kasvualustana näille palveluille toimii liikenteen tieto, jonka luomat mahdollisuudet tulevat ohjaamaan toimintaamme yhä enemmän. Digitaalisuus tukee koko liikennesektorin kehittymistä ja innovoi uudenlaiseen tekemiseen sekä synnyttää uutta liiketoimintaa ja liikenteen palveluita. Trafin rooli viranomaisena on etsiä uudenlaisia liikenteen tiedon hankintatapoja ja avata tietoa entistä laajemmin avoimeen käyttöön. Haluan lyhyesti vilauttaa muutamia liikenteen tunnuslukuja. Kuten huomaatte Trafin näkökulmasta eri liikennemuotojen volyymit eroavat toisistaan huomattavasti. Siinä missä ajoneuvorekisterissä on viisi miljoonaa ajoneuvoa, on ilma-aluksia Ilmailun lupakirjoja on vajaa 8 000, sen sijaan merenkulun pätevyyksiä on ja ajokortteja jo lähes 4 miljoonaa. Trafi saa vain 23% rahoituksestaan suoraan valtion budjetista. Loput kerätään erilaisina valvonta-, rekisteröinti- ja muina maksuina. Trafia sitoo valtion maksuperustelaki, joka määrää, että suoritteista perittävien hintojen tulee vastata niiden suorittamisesta aiheutuneita kustannuksia. Muissa liikennemuodoissa kuin tieliikenteessä kustannusvastaavuuden saavuttaminen on haastavaa. Trafi pyrkii eri keinoin parantamaan kaikkien liikennemuotojen kustannus-vastaavuuksia.

4 4 Valtaosa tieliikenteen palveluista on ulkoistettuja. Muissa liikennemuodoissa volyymit ovat niin pieniä, että ulkoistusmahdollisuuksia ei samassa laajuudessa ole. Trafi on kuitenkin sitoutunut kaikkien liikennemuotojen prosessien kehittämiseen ja tehostamiseen. Strategiamme mukaisesti kannustamme kokeiluihin ja ketterään toimintaan. Haluamme myös tukea yrityksiä käytännön haasteiden selvittämisessä, mikäli siihen on tarvetta. Haluan tässä mainita kaksi esimerkkiä kokeiluihin ja kevyeen sääntelyyn pohjautuvasta toimintatavasta: robottiautot ja miehittämättömät ilma-alukset. Jo nykyautoilu on kiinteä osa digitaalisaatiokehitystä, mutta tulevaisuudessa vauhti vain kiihtyy robottiautokokeilujen sekä tieliikenteen automaation myötä. Jos robottiautojen tekninen kehitys etenee lähimainkaan samalla tahdilla kuin viestintäteknologian, tulee liikenne mullistumaan seuraavan kymmenen vuoden aikana. Perinteinen tieinfra ei enää riitä, vaan tarvitaan lisäksi toimivaa viestintäinfraa, jotta robottiautokokeilut tulevat mahdollisiksi ja jotta myöhemmin päästään kokeilusta normikäyttöön asti. Viranomaisten haasteena on tukea muutosta ja mm. tätä silmälläpitäen Suomessa on otettu tavoitteeksi luoda maailman paras innovaatioympäristö liikenteen automatisointiin. Toinen hyvä esimerkki uudenlaisesta ajattelutavasta on miehittämättömiä ilma-aluksia koskeva sääntely. EU-komission ns. Riikan julistuksen mukaisesti miehittämättömät ilma-alukset ovat ilmailun uusi muoto, joka kuitenkin eroaa selvästi perinteisestä ilmailusta. Miehittämättömät ilma-alukset edustavat siis uutta ilmatilan käyttäjäryhmää. Niiden toiminnan sääntelyssä on korostettava suhteellisuutta ja riskiperusteisuutta. Operaattori on vahvasti vastuussa omasta toiminnastaan. Miehittämättömien ilma-alusten toiminnalla saatetaan koskettaa ihmisten perusoikeuksia, esille saattavat nousta esim. yksityisyyden suojaa koskevat kysymykset, kun miehittämättömät kuvauskopterit yleistyvät. Uuden teknologian mahdollisuudet ja hyväksyttävyys ovat alan yhteinen huoli maailmanlaajuisesti. Trafin rooli viranomaisena on mahdollistaa miehittämättömien ilma-alusten täysimittainen kaupallinen hyödyntäminen. Tavoitteenamme onkin kevään aikana luoda mahdollisimman liberaali, kaupalliseen käyttöön tarkoitettuja, miehittämättömiä ilma-aluksia koskeva sääntely, jolla kaupallinen hyödyntäminen on aidosti mahdollista.

5 Määräys koskee osittain myös harrastekäyttöön tarkoitettuja lennokkeja. Tavoitteena on niidenkin osalta suojella kolmansia osapuolia niin ilmassa kuin maassakin. Määräyksessä esitetyt rajoitukset eivät kuitenkaan toisi juurikaan uutta vastuullisen harrastajan toimintaan. Määräys lähtee tänään lausuntokierrokselle. Tavoitteemme on, että kansallinen sääntelymme ei olisi kehityksen jarruna Suomessa. Pyrimme omalta osaltamme mahdollistamaan myös miehittämättömien ilma-alusten erilaisia käyttökokeiluja sekä vaikuttamaan eurooppalaisen sääntelyn kehitykseen. Kaikissa liikennemuodoissa tekninen kehitys edistää liikenneturvallisuutta, mutta silti ihmisen toimintakyky pysyy keskeisenä tekijänä liikenneturvallisuuden toteutumisessa. Trafi onkin panostanut merkittävästi liikennelääketieteellisen viranomaistoiminnan kehittämiseen. Etenkin viimeaikaiset lentoturmat ovat nostaneet ihmisen yksilölliset ominaisuudet ja soveltuvuuden suuren yleisön tietoisuuteen. Riippumatta näistä tapahtumista on ilmailuturvallisuuden pysyvänä toimintatapana aina ollut inhimillisen toimintakyvyn arviointi ja turvaaminen niin yksilö- kuin organisaatiotasolla. Tästä kuulemme lisää tämän päivän aikana. Robottiautot, miehittämättömät ilma-alukset, erilaiset kokeilut ovat vain muutama esimerkki. Trafi haluaa olla edelläkävijä ja tehdä asioita uudella tavalla. Mahdollistamme uutta liiketoimintaa, uudenlaisia palveluita ja siten edistämme yhteiskunnan hyvinvointia ja kilpailukykyä. Ja tätä meiltä todella odotetaan. 5 Kuten jo puheeni alussa totesin, tärkeä osa mahdollistavan viranomaisen toimintaa on sääntelyn keventäminen. Tavoittelemme kevyttä, fiksua sääntelyä, mutta emme hinnalla millä hyvänsä, esimerkiksi turvallisuus ei saa vaarantua, mutta eivät myöskään toimivan liikennejärjestelmän muut osaalueet toimintavarmuus, kestävyys ja markkinoiden toimivuus. Mahdollistamisen ja sääntelyn purun huumassa on muistettava, että vastuullinen liikenne luodaan yhdessä: sääntelyä ja normeja purettaessa toimijoiden oma vastuu korostuu. Viranomainen luo yleiset pelisäännöt, mutta vastuullinen liikenteen toimija osaa järjestää toimintansa parhaalla mahdollisella tavalla ilman viranomaisen yksityiskohtaista ohjeistusta ja opastusta. Tieto on hyvä apuväline tässäkin: poikkeamaraportoinnin avulla kerätään tietoa, mm. ilmailun ja merenkulun vaaratilanteista ja tätä tietoa analysoimalla arvioidaan esimerkiksi eri liikennemuotojen turvallisuuden tilaa ja kyetään tarvittaessa puuttumaan havaittuihin epäkohtiin. Hyvä naiset ja herrat, ennen kuin päätän oman osuuteni, haluan vielä esitellä seuraavan puhujan, Trafin ilmailujohtaja Pekka Hentun, jolla on Euroopan lentoturvallisuusviraston EASAn hallintoneuvoston

6 6 puheenjohtajana merkittävä rooli myös globaalissa, mutta ennen kaikkea eurooppalaisessa ilmailuyhteisössä. Ilmailu on erittäin vahvasti kansainvälinen liikennemuoto, merenkulun ohella kansainvälisin ja Trafille ja Suomelle onkin erittäin tärkeää, että osaamistamme hyödynnetään sekä pohjoismaisessa ja eurooppalaisessa yhteistyössä että globaalissa yhteistyössä ICAOssa. Tällä hetkellä Suomi vaikuttaa ilmailun kansainvälisessä toiminnassa todennäköisesti enemmän kuin koskaan aiemmin. Suomea kuunnellaan ja Suomella on mahdollisuus vaikuttaa päätöksentekoon kansainvälisillä ilmailufoorumeilla.

Selonteko julkisen talouden suunnitelmasta vuosille Liikenne- ja viestintävaliokunta Osastopäällikkö Tomi Harju

Selonteko julkisen talouden suunnitelmasta vuosille Liikenne- ja viestintävaliokunta Osastopäällikkö Tomi Harju Selonteko julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2019-2022 Liikenne- ja viestintävaliokunta 8.5.2018 Osastopäällikkö Tomi Harju Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Selonteko julkisen talouden

Lisätiedot

Harrasteilmailun riskikartoitus

Harrasteilmailun riskikartoitus Harrasteilmailun riskikartoitus Ilmailujohtaja, ylijohtaja Pekka Henttu 29.10.2014 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Harrasteilmailun kartoitus Toimeksianto 24.10.2014 Riskikartoituksen perusteella:

Lisätiedot

Lentoliikenteen turvallisuus Ilmailun turvallisuuskulttuuri. Kim Salonen Ylijohtaja 7.9.2009

Lentoliikenteen turvallisuus Ilmailun turvallisuuskulttuuri. Kim Salonen Ylijohtaja 7.9.2009 Lentoliikenteen turvallisuus Ilmailun turvallisuuskulttuuri Kim Salonen Ylijohtaja 7.9.2009 Ilmailun turvallisuus Ilmailu on perusluonteeltaan riskialtista toimintaa Turvallisuuden parantaminen ja ylläpitäminen

Lisätiedot

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi - yleisesittely CTIF seminaari Lentoasemien pelastustoiminta Jari Nurmi Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Visio Vastuullinen liikenne 27.11.2012 Liikenteen turvallisuusvirasto

Lisätiedot

Tieliikenteen automaatio. Päivi Antikainen Yksikön johtaja

Tieliikenteen automaatio. Päivi Antikainen Yksikön johtaja Tieliikenteen automaatio Päivi Antikainen Yksikön johtaja Tieliikenne 2017 Haasteita Mahdollisuuksia Suuri murros....on jo käynnissä Tulevaisuuden Suomi on digitaalinen Robotiikka ja älykäs automaatio

Lisätiedot

Selonteko julkisen talouden suunnitelmasta vuosille Liikenne- ja viestintävaliokunta Hallintojohtaja Juhani Nikula

Selonteko julkisen talouden suunnitelmasta vuosille Liikenne- ja viestintävaliokunta Hallintojohtaja Juhani Nikula Selonteko julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2018-2021 Liikenne- ja viestintävaliokunta 23.5.2017 Hallintojohtaja Juhani Nikula Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Selonteko julkisen talouden

Lisätiedot

Vastuullisuusmallin tausta ja tavoitteet

Vastuullisuusmallin tausta ja tavoitteet Vastuullisuusmallin tausta ja tavoitteet Sanna Ström 3.4.2014 Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Turvallisuusjohtaminen liikennejärjestelmässä Turvallisuusjohtamisjärjestelmä Järjestelmällinen tapa

Lisätiedot

Millaista osaamista tulevaisuudessa tarvitaan liikenteen alalla?

Millaista osaamista tulevaisuudessa tarvitaan liikenteen alalla? Millaista osaamista tulevaisuudessa tarvitaan liikenteen alalla? Liikennepoliittiset teemat Ari-Pekka Manninen Liikennepolitiikan päämäärä ja uuden ajan liikennepolitiikka Liikennepolitiikan päämäärä on

Lisätiedot

Vihreää energiaa tankkiin. Nils-Olof Nylund, VTT

Vihreää energiaa tankkiin. Nils-Olof Nylund, VTT Vihreää energiaa tankkiin Nils-Olof Nylund, VTT 26.4.2013 26.04.2013 2 Liikenteen Tieliikenteen sopeuttaminen kestävään kehitykseen IEA Renewable Energy Technology Deployment 2010 Liikennesektorin kasvihuonekaasupäästöjen

Lisätiedot

Mahdollistava hallinto

Mahdollistava hallinto Mahdollistava hallinto Trafin meriturvallisuusseminaari 28.5.2014 Pääjohtaja Kari Wihlman Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Liikenteen viranomainen Trafi Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä.

Lisätiedot

Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia.

Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Tavoitteemme & tahtotilamme Rakennamme Suomen liikennejärjestelmän turvallisuutta ja ympäristöystävällisyyttä kansainväliselle huipputasolle. Tavoitteen toteuttamiseksi

Lisätiedot

Miehittämättömän ilmailun sääntely Suomessa ja maailmalla

Miehittämättömän ilmailun sääntely Suomessa ja maailmalla Miehittämättömän ilmailun sääntely Suomessa ja maailmalla Jukka Hannola Johtava asiantuntija Ilmailujohtajan esikunta Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. 2 Eurocontrol ILMAILUA ILMA-ALUKSIA UAV /

Lisätiedot

Uudistuva liikenne. Lehtori Markus Pöllänen. Tieteen päivät Tampere-talo

Uudistuva liikenne. Lehtori Markus Pöllänen. Tieteen päivät Tampere-talo Uudistuva liikenne Lehtori Markus Pöllänen Tieteen päivät Tampere-talo 21.1.2017 Esityksen sisältö Liikenne. Nyt Millaista liikkuminen ja liikenne on nykyisin Suomessa? Liikennejärjestelmän muutostarpeet

Lisätiedot

Puhdas ja turvallinen vesiliikenne Toiminnan aaltoja Itämeren hyväksi

Puhdas ja turvallinen vesiliikenne Toiminnan aaltoja Itämeren hyväksi Puhdas ja turvallinen vesiliikenne Toiminnan aaltoja Itämeren hyväksi 22.1.2014 Piia Karjalainen, Liikenne- ja viestintäministeriö Merenkulku Itämerellä ja globaalisti uusien haasteiden edessä Elinkeinoelämän

Lisätiedot

Hallitusohjelman liikennetavoitteet

Hallitusohjelman liikennetavoitteet Hallitusohjelman liikennetavoitteet Logistiikkayritysten liitto ry, 60-v juhlaseminaari 20.5.2011 Liikenneneuvos, yksikön päällikkö Risto Murto Tilanne, pe 20.5. klo 14:15 Hallitusneuvottelut käynnistyneet

Lisätiedot

Kaupallisen lentoliikenteen toimintaympäristön murros ja lentoliikenteen turvallisuus

Kaupallisen lentoliikenteen toimintaympäristön murros ja lentoliikenteen turvallisuus Kaupallisen lentoliikenteen toimintaympäristön murros ja lentoliikenteen turvallisuus Taustainfo medialle 26.10.2012 Trafin auditorio Erityisasiantuntija Mette Vuola Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia.

Lisätiedot

Kansallinen älyliikenteen strategia

Kansallinen älyliikenteen strategia Kansallinen älyliikenteen strategia Ehdotus 18.11.2009 Harri Pursiainen Työn kulku Professori Kulmalan raportti 2008 LVM:n toimeksianto 19.3.2009 I asiantuntijaseminaari huhtikuussa Liikenteen ja viestinnän

Lisätiedot

Mahdollistamme hyvinvointia ja kilpailukykyä liikenteestä.

Mahdollistamme hyvinvointia ja kilpailukykyä liikenteestä. Mahdollistamme hyvinvointia ja kilpailukykyä liikenteestä. Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Hallituksen kärkihankkeet: DIGITALISAATIO, KOKEILUT JA NORMIEN

Lisätiedot

Liikkumisen kansalliset ja kansainväliset tavoitteet sekä sääntely

Liikkumisen kansalliset ja kansainväliset tavoitteet sekä sääntely Liikkumisen kansalliset ja kansainväliset tavoitteet sekä sääntely MaaS-palvelut ja kaupunkikehittäminen 10.4.2019 Olli-Pekka Rantala Hyvinvointia, kasvua ja kilpailukykyä innovatiivisilla viestintä- ja

Lisätiedot

LENTOTURVALLISUUSSEMINAARI - avaus ja ilmailujohtaja Pekka Hentun terveiset Harrasteilmailun turvallisuusprojekti / Heli Koivu

LENTOTURVALLISUUSSEMINAARI - avaus ja ilmailujohtaja Pekka Hentun terveiset Harrasteilmailun turvallisuusprojekti / Heli Koivu LENTOTURVALLISUUSSEMINAARI - avaus ja ilmailujohtaja Pekka Hentun terveiset Harrasteilmailun turvallisuusprojekti / Heli Koivu Ilmailumuseo, 31.1.2015 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Päivän kulku

Lisätiedot

Hyvinvointia ja kilpailukykyä hyvillä yhteyksillä

Hyvinvointia ja kilpailukykyä hyvillä yhteyksillä Hyvinvointia ja kilpailukykyä hyvillä yhteyksillä Miten Suomi säilyttää kilpailukykynsä muuttuvassa maailmassa? Digitalisaatio Kaupungistuminen ja älykäs maaseutu Teknologinen kehitys Ilmastonmuutos Suomesta

Lisätiedot

Tieliikenteen kuljetusyritysten vastuullisuusmalli ja sen kehitystyö

Tieliikenteen kuljetusyritysten vastuullisuusmalli ja sen kehitystyö Tieliikenteen kuljetusyritysten vastuullisuusmalli ja sen kehitystyö Sanna Ström Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Vastuullisuuden toteuttaminen yrityksessä Johdon sitoutuminen Päätöksentekoprosessit

Lisätiedot

Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia.

Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Autoilun ohjaaminen 22.2.2012, Björn Ziessler Visio Vastuullinen liikenne 20.2.2012 2 Toiminta-ajatus Kehitämme liikennejärjestelmän turvallisuutta. Edistämme liikenteen

Lisätiedot

Liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalan ilmastopoliittinen ohjelma

Liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalan ilmastopoliittinen ohjelma Liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalan ilmastopoliittinen ohjelma Ilmastopolitiikan toimikunnan ehdotus 1 Ilmasto ja liikenne 13,7 milj. tonnia kasvihuonekaasuja kotimaan liikenteestä v. 2007

Lisätiedot

aloitustilaisuus 15.12.2014 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä.

aloitustilaisuus 15.12.2014 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Harrasteilmailun turvallisuuden kehittämisprojekti - tehtävänanto ja tulokset: Ryhmä 5, Opittavaa vertailumaista; roolit, vastuut ja keinot - projektin aloitustilaisuus 15.12.2014 Vastuullinen liikenne.

Lisätiedot

Turvallisuuden tila tieliikenteessä

Turvallisuuden tila tieliikenteessä Turvallisuuden tila tieliikenteessä Liikenneturvallisuuspäivät 13.2.213 Anders Granfelt Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Esityksen sisältö Liikenteen Turvallisuusvirasto Trafi Historia Organisaatio

Lisätiedot

Liikenne- ja viestintäministeriö PERUSMUISTIO LVM LHO Kojo Veera(LVM) Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu

Liikenne- ja viestintäministeriö PERUSMUISTIO LVM LHO Kojo Veera(LVM) Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu Liikenne ja viestintäministeriö PERUSMUISTIO LVM201500122 LHO Kojo Veera(LVM) 06.05.2015 Asia EU; liikenne; Liikenteen valkoisen kirjan välitarkastelu; Suomen vastaukset Euroopan komission julkiseen konsultaatioon

Lisätiedot

Digitalisaation mahdollisuudet liikenteessä

Digitalisaation mahdollisuudet liikenteessä Liikenne- ja viestintäministeriö PERUSMUISTIO LVM2017-00280 TIO Lehtilä Olli(LVM) 18.09.2017 JULKINEN Asia Luonnos neuvoston päätelmistä liikenteen digitalisaatiosta Kokous U/E/UTP-tunnus Käsittelyvaihe

Lisätiedot

Liikkumisen ohjauksen integrointi liikenne- ja ilmastostrategioihin

Liikkumisen ohjauksen integrointi liikenne- ja ilmastostrategioihin Liikkumisen ohjauksen integrointi liikenne- ja ilmastostrategioihin Saara Jääskeläinen, liikenne- ja viestintäministeriö LIVE-tilaisuus 19.11.2013 LVM:n ilmastopoliittinen ohjelma ILPO (2009) Liikenne-

Lisätiedot

Mahdollistamme hyvinvointia ja kilpailukykyä liikenteestä.

Mahdollistamme hyvinvointia ja kilpailukykyä liikenteestä. Mahdollistamme hyvinvointia ja kilpailukykyä liikenteestä. Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. 28.11.2017 Liikenteen turvallisuusvirasto 1 Trafin toiminnan perusta 28.11.2017 Liikenteen turvallisuusvirasto

Lisätiedot

Elinkeinoelämän näkökulma suomalaisen infran tulevaisuuteen

Elinkeinoelämän näkökulma suomalaisen infran tulevaisuuteen Elinkeinoelämän näkökulma suomalaisen infran tulevaisuuteen Johtaja Tellervo Kylä-Harakka-Ruonala Elinkeinoelämän keskusliitto EK Infrapoliittinen iltapäivä 6.3.2012 Elinkeinoelämän näkökulmia infrastruktuuriin

Lisätiedot

Liikenteen ilmastopolitiikka ja tutkimuksen tarve vuoteen 2030/2050

Liikenteen ilmastopolitiikka ja tutkimuksen tarve vuoteen 2030/2050 Liikenteen ilmastopolitiikka ja tutkimuksen tarve vuoteen 2030/2050 Saara Jääskeläinen, liikenne- ja viestintäministeriö TransSmart-seminaari, Liikenteen kasvihuonekaasupäästöt - nykytilanne Kotimaan liikenne

Lisätiedot

Ajankohtaista älyliikenteestä. Neuvotteleva virkamies Leif Beilinson

Ajankohtaista älyliikenteestä. Neuvotteleva virkamies Leif Beilinson Ajankohtaista älyliikenteestä Neuvotteleva virkamies Leif Beilinson 31.5.2011 Liikenteen valkoinen kirja EU:n liikennepolitiikan haasteet v. 2050 mennessä: kilpailukyky ja kestävyys Öljypohjaisten polttoaineiden

Lisätiedot

TransSmart seminaari 11.11.2015 Toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi

TransSmart seminaari 11.11.2015 Toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi Palvelevan joukkoliikennejärjestelmän tarpeet digitaalisille palveluille ja reaaliaikaiselle informaatiolle TransSmart seminaari 11.11.2015 Toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi HSL TransSmart yhteistyö Älykäs

Lisätiedot

Trafi edistää toimijoiden omaa vastuullisuutta

Trafi edistää toimijoiden omaa vastuullisuutta Trafi edistää toimijoiden omaa vastuullisuutta Heidi Niemimuukko 21.1.2016 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Sisältö Trafin tahtotila Riski- ja suorituskykyperusteinen toimintatapa Turvallisuusjohtaminen

Lisätiedot

AOPA FINLAND. Aircraft Owners and Pilots Association of Finland

AOPA FINLAND. Aircraft Owners and Pilots Association of Finland AOPA FINLAND Aircraft Owners and Pilots Association of Finland www.smll.fi 27.01.2018 Perustettu Oulussa marraskuussa 2011 Liiton tarkoituksena on toimia yleishyödyllisenä etujärjestönä edistäen Suomen

Lisätiedot

Tulosohjaus-hanke. Strategialähtöinen tulosohjaus ja johtaminen - STRATO

Tulosohjaus-hanke. Strategialähtöinen tulosohjaus ja johtaminen - STRATO Tavoitteena strategisempi, kevyempi, poikkihallinnollisempi ja yhtenäisempi tulosohjaus Tulosohjaus-hanke Strategialähtöinen tulosohjaus ja johtaminen - STRATO Pilotin esitys 16.10. Tulosohjauksen kehittämisen

Lisätiedot

Tekesin lausunto Valtioneuvoston selonteosta kansallisesta energia- ja ilmastostrategiasta vuoteen 2030 eduskunnalle

Tekesin lausunto Valtioneuvoston selonteosta kansallisesta energia- ja ilmastostrategiasta vuoteen 2030 eduskunnalle Tekesin lausunto Valtioneuvoston selonteosta kansallisesta energia- ja ilmastostrategiasta vuoteen 2030 eduskunnalle Jarmo Heinonen Kehitysjohtaja Biotalous ja Cleantech Keskeiset toimenpiteet tavoitteiden

Lisätiedot

Digitaalinen tieto innovatiiviset palvelut hyvät yhteydet

Digitaalinen tieto innovatiiviset palvelut hyvät yhteydet Digitaalinen tieto innovatiiviset palvelut hyvät yhteydet Liikenne- ja Hyvinvointia ja viestintäministeriö kilpailukykyä edistää väestön hyvillä yhteyksillä hyvinvointia ja elinkeinoelämän Toimivat liikenne-

Lisätiedot

Lentokelpoisuustarkastajien kertausseminaari

Lentokelpoisuustarkastajien kertausseminaari Lentokelpoisuustarkastajien kertausseminaari 28.1.2014 Klo 9-16 Jyrki Laitila Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Lentokelpoisuustarkastajien kertausseminaari Trafi tänään Trafin organisaatio Tulevaisuuden

Lisätiedot

DIGITAALINEN TIETO INNOVATIIVISET PALVELUT HYVÄT YHTEYDET

DIGITAALINEN TIETO INNOVATIIVISET PALVELUT HYVÄT YHTEYDET DIGITAALINEN TIETO INNOVATIIVISET PALVELUT HYVÄT YHTEYDET Liikenne- ja HYVINVOINTIA JA viestintäministeriö KILPAILUKYKYÄ edistää väestön HYVILLÄ YHTEYKSILLÄ hyvinvointia ja elinkeinoelämän Toimivat liikenne-

Lisätiedot

HE 23/2017 Trafi asiantuntijalausunto

HE 23/2017 Trafi asiantuntijalausunto HE 23/2017 Trafi asiantuntijalausunto 11.05.2017 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Liikennejärjestelmän kehittäminen tietoperusteisesti - Liikennejärjestelmän tilakuva Liikennejärjestelmän tilakuva

Lisätiedot

Miehittämätön ilmailu

Miehittämätön ilmailu Miehittämätön ilmailu - Lainsäädännön suuntaviivoja Suomesta ja maailmalta Jukka Hannola Johtava asiantuntija Ilmailujohtajan esikunta Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. RPAS/UAS/DRONE/MIEHITTÄMÄTÖN

Lisätiedot

Asiakirjayhdistelmä 2016

Asiakirjayhdistelmä 2016 Asiakirjayhdistelmä 01. Liikenteen turvallisuusviraston toimintamenot (siirtomääräraha 2 v) Talousarvio HE 30/ vp (28.9.) Momentille myönnetään nettomäärärahaa 47 866 000 euroa. Määrärahaa saa käyttää

Lisätiedot

Lentoliikennestrategia ja matkailu? Rovaniemi 10.12.2014 Lassi Hilska, johtava asiantuntija

Lentoliikennestrategia ja matkailu? Rovaniemi 10.12.2014 Lassi Hilska, johtava asiantuntija Lentoliikennestrategia ja matkailu? Rovaniemi 10.12.2014 Lassi Hilska, johtava asiantuntija Visio Seurantaryhmä: Lentoliikenne tukee Suomen talouden kasvu- ja kehitysmahdollisuuksia sekä maamme kilpailukykyä.

Lisätiedot

Liikenteen turvallisuusvirasto TraFi 1.1.2010

Liikenteen turvallisuusvirasto TraFi 1.1.2010 Liikenteen turvallisuusvirasto TraFi 1.1.2010 Liikenne- ja viestintäministeriön virastouudistus ja sen tavoitteet Kokonaisvaltaista otetta ja tehokkuutta liikennepolitiikan valmisteluun ja toteutukseen

Lisätiedot

Ajankohtaista ilmailusta

Ajankohtaista ilmailusta Ajankohtaista ilmailusta AME / SILY ry koulutustilaisuus 4./5.10.2013 Pekka Henttu Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Ajankohtaista ilmailusta Harrasteilmailu Kaupallinen ilmakuljetus 8.10.2013 Liikenteen

Lisätiedot

Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia.

Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Ilmailun tilanne ilmailujohtaja Pekka Henttu Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. 28/05/2012 - Trafi - Turvallisuusnäkymiä - kaupallinen - yleisilmailu 2 Historia i palvelunäkökulma l l VIRANOMAISUUS

Lisätiedot

Komission tiedonanto älykkäiden ja yhteentoimivien liikennejärjestelmien strategiaksi EU:ssa

Komission tiedonanto älykkäiden ja yhteentoimivien liikennejärjestelmien strategiaksi EU:ssa Komission tiedonanto älykkäiden ja yhteentoimivien liikennejärjestelmien strategiaksi EU:ssa E 142/2016 vp Asiantuntijakuuleminen liikenne- ja viestintävaliokunnassa 17.2.2017 Liikenneneuvos, johtava asiantuntija

Lisätiedot

Kansallinen ilmastopolitiikka liikkumisen ohjauksen taustalla

Kansallinen ilmastopolitiikka liikkumisen ohjauksen taustalla Kansallinen ilmastopolitiikka liikkumisen ohjauksen taustalla Saara Jääskeläinen, liikenne- ja viestintäministeriö LIVE-tilaisuus 17.4.2013 Liikenne ja päästöt Kotimaan liikenne tuotti v. 2011 noin 13,1

Lisätiedot

Harrasteilmailun turvallisuusprojekti - Ilmailijoiden Sääilta

Harrasteilmailun turvallisuusprojekti - Ilmailijoiden Sääilta Harrasteilmailun turvallisuusprojekti - Ilmailijoiden Sääilta 23.4.2015 Heli Koivu Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Sisältö PROJEKTIN TAUSTAA TAVOITTEET OSA ALUEET / TYÖRYHMÄT AIKATAULU TYÖRYHMIEN

Lisätiedot

HE 61/2018 vp: Liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalan virastouudistus. Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta 9.5.

HE 61/2018 vp: Liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalan virastouudistus. Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta 9.5. HE 61/2018 vp: Liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalan virastouudistus Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta 9.5.2018 Miten Suomi säilyttää kilpailukykynsä muuttuvassa maailmassa? Digitalisaatio

Lisätiedot

Kansainvälisen lentoliikenteen markkinaehtoinen päästöjen hyvitysjärjestelmä

Kansainvälisen lentoliikenteen markkinaehtoinen päästöjen hyvitysjärjestelmä Kansainvälisen lentoliikenteen markkinaehtoinen päästöjen hyvitysjärjestelmä Liikenne- ja viestintävaliokunta 09.06.2016 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Kv. lentoliikenteen markkinaehtoinen päästöjen

Lisätiedot

Sääntelyn keventäminen - hallitusohjelman kärkihankkeita

Sääntelyn keventäminen - hallitusohjelman kärkihankkeita Sääntelyn keventäminen - hallitusohjelman kärkihankkeita Susanna Metsälampi 29.10.2015 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Kärkihankkeet esityksessä Norminpurku http://www.lvm.fi/web/hanke/nor minpurku

Lisätiedot

Tulevaisuuden kaupunkiseutu -strategia Ehdotus. Seutuhallitus

Tulevaisuuden kaupunkiseutu -strategia Ehdotus. Seutuhallitus Tulevaisuuden kaupunkiseutu -strategia Ehdotus Seutuhallitus Strategian elementit STRATEGIA (hyväksytään valtuustoissa) Missio ja visio Strategian pääviestit ja tavoitteet Lisää kilpailukykyä Kasvulle

Lisätiedot

Viranomaisvaatimusten rajaukset ja tulevaisuus:

Viranomaisvaatimusten rajaukset ja tulevaisuus: Viranomaisvaatimusten rajaukset ja tulevaisuus: Miten viranomainen näkee raskaan kaluston simulaatioopetuksen lähitulevaisuudessa. Sampsa Lindberg 14.2.2012 Vantaa Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia.

Lisätiedot

Bitumista bitteihin älyliikenteen strategia

Bitumista bitteihin älyliikenteen strategia Bitumista bitteihin älyliikenteen strategia Kansainvälinen telepäivä 17.5.2010 Kansliapäällikkö Harri Pursiainen Liikenne 2010-luvulla Ilmastotyö on iso urakka Suomen talouden rakenne muuttuu Tuottavuusvaatimukset

Lisätiedot

Liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalan ilmastopoliittinen ohjelma (ILPO)

Liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalan ilmastopoliittinen ohjelma (ILPO) Liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalan ilmastopoliittinen ohjelma (ILPO) Harri Pursiainen, liikenne- ja viestintäministeriö TransEco tutkimusohjelman aloitusseminaari Liikenteen kasvihuonekaasupäästöt

Lisätiedot

Huollon ulkoistaminen

Huollon ulkoistaminen Huollon ulkoistaminen Taustainfo medialle 26.10.2012 osastonjohtaja Ari Vahtera Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Sisältö Lentokelpoisuuden osa-alueet Vastuut Huoltotoiminnan luvat ja valvonta Ulkomaisen

Lisätiedot

VALTIONEUVOSTON PERIAATEPÄÄTÖS KANSALLISESTA ÄLYLII- KENTEEN STRATEGIASTA. Valtioneuvosto on tänään tehnyt seuraavan periaatepäätöksen:

VALTIONEUVOSTON PERIAATEPÄÄTÖS KANSALLISESTA ÄLYLII- KENTEEN STRATEGIASTA. Valtioneuvosto on tänään tehnyt seuraavan periaatepäätöksen: VALTIONEUVOSTON PERIAATEPÄÄTÖS KANSALLISESTA ÄLYLII- KENTEEN STRATEGIASTA Valtioneuvosto on tänään tehnyt seuraavan periaatepäätöksen: 1. Uuden liikennepolitiikan tarve ja mahdollisuudet Liikennepolitiikka

Lisätiedot

Merilogistiikka Päivi Antikainen Ilmasto- ja ympäristöyksikön johtaja

Merilogistiikka Päivi Antikainen Ilmasto- ja ympäristöyksikön johtaja Merilogistiikka 27.2.2019 Päivi Antikainen Ilmasto- ja ympäristöyksikön johtaja Merilogistiikan prioriteetit Suomen meripolitiikan linjauksissa Tehokas, älykäs, turvallinen ja puhdas logistinen järjestelmä

Lisätiedot

Miehittämätön ilmailu

Miehittämätön ilmailu Miehittämätön ilmailu Viranomaisnäkökulma Ke 26.4.2017 Tampere Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Esittely: Jukka Hannola Twitter: @JukkaHannola - Johtava asiantuntija / Ilmailujohtajan esikunta

Lisätiedot

Liikennepoliittinen selonteko - tilannekatsaus

Liikennepoliittinen selonteko - tilannekatsaus Liikennepoliittinen selonteko - tilannekatsaus Mikael Nyberg Mitä rautatiet odottavat liikennepoliittiselta selonteolta 15.3.2012 Liikennepoliittisen selonteon keskeiset teemat Palveleva liikennejärjestelmä

Lisätiedot

Riskiperusteisuus valvonnassa

Riskiperusteisuus valvonnassa Meriturvallisuusseminaari 28.5.2014 Pekka Henttu Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Lähtökohta viranomaistyölle Suorituskykyinen liikennejärjestelmä luo perustan yhteiskunnan hyvinvoinnille ja kilpailukyvylle

Lisätiedot

Uutisia säädösrintamalta

Uutisia säädösrintamalta Uutisia säädösrintamalta Suomen ilmailuliiton Avainhenkilöpäivät 25.10.2014 Susanna Metsälampi, Trafi Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Uutisia säädösrintamalta Mistä tietoa? Viranomaisen prioriteeteista

Lisätiedot

Tampereen kaupunkiseudun ilmastoriskityöpaja Tervetuloa, Päivi Nurminen

Tampereen kaupunkiseudun ilmastoriskityöpaja Tervetuloa, Päivi Nurminen Tampereen kaupunkiseudun ilmastoriskityöpaja Tervetuloa, Päivi Nurminen Seudullinen ilmastostrategia hyväksytty kunnissa 2010 seutu Suomen kärkitasoa päästöjen vähentämisessä vähennys vuosina 1990 2030

Lisätiedot

Älyä ja tietoa liikenteeseen Asta Tuominen Liikennevirasto

Älyä ja tietoa liikenteeseen Asta Tuominen Liikennevirasto Älyä ja tietoa liikenteeseen Asta Tuominen Liikennevirasto 13.3.2014 Sisältö Liikennevirasto lyhyesti Lähivuosina meillä ja maailmalla Liikenneviraston strategia Mitä älyliikenne tarkoittaa? Esimerkkejä

Lisätiedot

Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia.

Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Lainsäädäntökuulumisia osastonjohtaja Susanna Metsälampi Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Ajankohtaista ilmailun säädöshankesalkussa Ilmailulain l i kokonaisuudistus k EU-lainsäädännön ja kv. standardien

Lisätiedot

Trafin tietotilinpäätös

Trafin tietotilinpäätös Trafin tietotilinpäätös 14.6.2018 Leila Hanhela-Lappeteläinen johtava asiantuntija, tietosuojavastaava Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Liikenteen viranomainen Vastuullinen liikenne. Rohkeasti

Lisätiedot

Liikennekaari: palvelutalatyöryhmän. skenaariotyöpaja. Säätytalo

Liikennekaari: palvelutalatyöryhmän. skenaariotyöpaja. Säätytalo Liikennekaari: palvelutalatyöryhmän skenaariotyöpaja Säätytalo 4.3.2016 1 Skenaariotyöpajan teemat Teema 1: Toimivaltaiset viranomaiset Tavoitteena kuljetuspalveluiden kokonaisuuden tehokas järjestäminen

Lisätiedot

Liikenneviraston uusiomateriaali-iltapäivä

Liikenneviraston uusiomateriaali-iltapäivä Liikenneviraston uusiomateriaali-iltapäivä Päivi Nuutinen, Liikennevirasto 8.5.2018 UUDISTUNUT LIIKKUMISEN JA LIIKENTEEN EKOSYSTEEMI Liikenneviraston strategia 2016-2020 LUOTETTAVAT DIGITAALISET PALVELUT

Lisätiedot

Asukkaiden ja sidosryhmien osallistaminen osana kestävän kaupunkiliikenteen suunnittelua. Sara Lukkarinen, Motiva Oy

Asukkaiden ja sidosryhmien osallistaminen osana kestävän kaupunkiliikenteen suunnittelua. Sara Lukkarinen, Motiva Oy Asukkaiden ja sidosryhmien osallistaminen osana kestävän kaupunkiliikenteen suunnittelua Sara Lukkarinen, Motiva Oy Alustuksen sisältö Kestävän kaupunkiliikenteen suunnitelmat eli SUMPit, mistä kyse? Mitä

Lisätiedot

DIGITAALINEN TIETO INNOVATIIVISET PALVELUT HYVÄT YHTEYDET

DIGITAALINEN TIETO INNOVATIIVISET PALVELUT HYVÄT YHTEYDET DIGITAALINEN TIETO INNOVATIIVISET PALVELUT HYVÄT YHTEYDET Liikenne- ja viestintäministeriö edistää väestön hyvinvointia ja elinkeinoelämän kilpailukykyä. HYVINVOINTIA JA KILPAILUKYKYÄ HYVILLÄ YHTEYKSILLÄ

Lisätiedot

Brexit ja lentoliikenne

Brexit ja lentoliikenne Brexit ja lentoliikenne Ilmailun säädösinfo 23.10 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Tausta lyhyesti Yhdistynyt kuningaskunta (UK) jätti 29.3.2017 ilmoituksen aikomuksestaan erota Euroopan unionista.

Lisätiedot

HE 23/2017 vp merilain ja eräiden muiden lakien muuttaminen ja IMO:n yleissopimusten voimaansaattaminen

HE 23/2017 vp merilain ja eräiden muiden lakien muuttaminen ja IMO:n yleissopimusten voimaansaattaminen HE 23/2017 vp merilain ja eräiden muiden lakien muuttaminen ja IMO:n yleissopimusten voimaansaattaminen Liikenne- ja viestintävaliokunta 7.4.2017 Reetta Timonen Esa Pasanen Vastuullinen liikenne. Rohkeasti

Lisätiedot

Kilpailukykyä vientikuljetuksiin - hyvillä yhteyksillä

Kilpailukykyä vientikuljetuksiin - hyvillä yhteyksillä Kilpailukykyä vientikuljetuksiin - hyvillä yhteyksillä Veli-Matti Syrjänen Erityisasiantuntija Vientikuljetus- ja laivauspäivät 25.4.2019 Hyvinvointia ja kestävää kasvua toimivilla palveluilla, tiedolla

Lisätiedot

Liikkuminen palveluina Mobility as a Service

Liikkuminen palveluina Mobility as a Service Mobility as a Service Suomesta älyliikenteen innovaatioalusta Suomeen kehitetään maailman ensimmäinen avoin innovaatioalusta liikkumisen palveluille. Tekes kokoaa -yhteisön, johon mukaan tulevien yritysten

Lisätiedot

Tulevaisuuden kaupunkiseutu -strategia Luonnos lausuntoja varten. Seutuhallitus

Tulevaisuuden kaupunkiseutu -strategia Luonnos lausuntoja varten. Seutuhallitus Tulevaisuuden kaupunkiseutu -strategia Luonnos lausuntoja varten Seutuhallitus 26.10.2016 Strategian elementit STRATEGIA (hyväksytään valtuustoissa) Missio ja visio Strategian pääviestit ja tavoitteet

Lisätiedot

RPAS Miehittämätön ilmailu Suomessa

RPAS Miehittämätön ilmailu Suomessa RPAS Miehittämätön ilmailu Suomessa Jukka Hannola Johtava asiantuntija Ilmailujohtajan esikunta Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. 2 Eurocontrol Käyttökohteet Mielikuvitus rajana Valokuvaus / Media

Lisätiedot

Lentoliikennestrategia. Mikael Nyberg, Yksikön päällikkö

Lentoliikennestrategia. Mikael Nyberg, Yksikön päällikkö Lentoliikennestrategia Mikael Nyberg, Yksikön päällikkö Valtioneuvoston liikennepoliittinen selonteko 2012 Liikenteen visio 2030+ Kilpailukykyä ja hyvinvointia vastuullisella liikenteellä. Kehitetään palvelutason

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 22.9.2016 COM(2016) 621 final 2016/0301 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EU ICAO-sekakomiteassa omaksuttavasta Euroopan unionin kannasta, joka koskee päätöstä ilmaliikenteen hallintaa

Lisätiedot

Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmä

Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmä 4.6.2018 Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmä Toimikausi 9.4. 12.12.2018 Hiiletön liikenne Suomessa vuonna 2045 hyvää elämää, sujuvaa liikkumista ja kestävää liiketoimintaa. Puheenjohtaja: Juhani Damski

Lisätiedot

TERVETULOA Traficomin RADIOFOORUMIIN! To klo

TERVETULOA Traficomin RADIOFOORUMIIN! To klo TERVETULOA Traficomin RADIOFOORUMIIN! To 11.4.2019 klo 9.30-11.30 Liikenne- ja viestintäministeriön virastouudistus Traficom liikenteen ja viestinnän viranomaistehtävät Hyvinvointia ja kilpailukykyä hyvillä

Lisätiedot

Trafi. Suomen Ilmailuliitto Avainhenkilöpäivät Pekka Henttu. Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia.

Trafi. Suomen Ilmailuliitto Avainhenkilöpäivät Pekka Henttu. Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Trafi Suomen Ilmailuliitto Avainhenkilöpäivät 19.10.2013 Pekka Henttu Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Ajankohtaista ilmailusta Harrasteilmailu Kaupallinen ilmakuljetus 22.10.2013 Liikenteen turvallisuusvirasto

Lisätiedot

EU:n energia- ja ilmastopolitiikka EK:n kannat

EU:n energia- ja ilmastopolitiikka EK:n kannat EU:n energia- ja ilmastopolitiikka 2030 EK:n kannat Lähtökohdat Globaali toimintaympäristö on muuttunut 5 vuodessa rajusti; EU:n nykyisiä 2020-tavoitteita ei voi kopioida uudelle kaudelle. Vuoteen 2030

Lisätiedot

VALTIONEUVOSTON SELONTEKO KESKIPITKÄN AIKAVÄLIN ILMASTOPOLITIIKAN SUUNNITELMASTA VUOTEEN 2030

VALTIONEUVOSTON SELONTEKO KESKIPITKÄN AIKAVÄLIN ILMASTOPOLITIIKAN SUUNNITELMASTA VUOTEEN 2030 VALTIONEUVOSTON SELONTEKO KESKIPITKÄN AIKAVÄLIN ILMASTOPOLITIIKAN SUUNNITELMASTA VUOTEEN 2030 LIIKENNE- JA VIESTINTÄVALIOKUNNAN ASIANTUNTIJAKUULEMINEN Arto Hovi 17.10.2017 Arvio Liikenneviraston keskipitkän

Lisätiedot

Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia.

Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Vaatimustenmukaisuus ylijohtaja Pekka Henttu Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Trafi Vaatimustenmukaisuustoimiala i i i Hallinto Pääjohtaja j Viestintä tä Sääntely Liikenne- järjestelmä Vaatimusten-

Lisätiedot

Merikelpoinen vai ei? Terveydellinen soveltuvuus ja liikenneturvallisuus

Merikelpoinen vai ei? Terveydellinen soveltuvuus ja liikenneturvallisuus Merikelpoinen vai ei? Terveydellinen soveltuvuus ja liikenneturvallisuus 17.9.2013 Markku Vanhanen LT, erikoislääkäri Erityisasiantuntija Liikennelääketiedeyksikkö Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia.

Lisätiedot

KOMMENTTEJA LIIKENNEKAAREN ESITYSLUONNOKSEEN

KOMMENTTEJA LIIKENNEKAAREN ESITYSLUONNOKSEEN 10.5.2016 1 (5) Susanna Tuominen Suomen Yrittäjät Lausuntopyyntö KOMMENTTEJA LIIKENNEKAAREN ESITYSLUONNOKSEEN Yleistä Liikennekaareen sisällytetään kaikki liikennemuodot. Ensimmäisessä vaiheessa on keskitytty

Lisätiedot

Uutisia säädösrintamalta

Uutisia säädösrintamalta Uutisia säädösrintamalta SUOMEN ILMAILULIITTO Avainhenkilöpäivät 17.10.2015 Päivi Metsävainio, Trafi Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Ilmailulain muutos Muutoksen taustalla poikkeama-asetus (376/2014)

Lisätiedot

Miten tästä eteenpäin? Tavoitteita osaamisen kehittämiseksi ja hyödyntämiseksi

Miten tästä eteenpäin? Tavoitteita osaamisen kehittämiseksi ja hyödyntämiseksi Finnish Transport Research and Innovation Partnership Miten tästä eteenpäin? Tavoitteita osaamisen kehittämiseksi ja hyödyntämiseksi Osaamisen kehittäminen ja hyödyntäminen, Fintrip-seminaari 27.8.2013

Lisätiedot

HE 23/2017 vp: Liikenne- ja viestintävaliokunta Jenni Rantio

HE 23/2017 vp: Liikenne- ja viestintävaliokunta Jenni Rantio HE 23/2017 vp: Merilain, alusturvallisuuslain ja merityösopimuslain muuttaminen; Kansainvälisen merenkulkujärjestön (IMO:n) arviointeja ja tarkastuksia koskevat yleissopimusten muutokset Liikenne- ja viestintävaliokunta

Lisätiedot

Liikenteen linjaukset kansallisessa energia- ja ilmastostrategiassa. Anne Berner Liikenne- ja viestintäministeri

Liikenteen linjaukset kansallisessa energia- ja ilmastostrategiassa. Anne Berner Liikenne- ja viestintäministeri Liikenteen linjaukset kansallisessa energia- ja ilmastostrategiassa Anne Berner Liikenne- ja viestintäministeri 24.11.2016 Kotimaan liikenteen khk-päästöt - nykytilanne Kotimaan liikenne tuotti v. 2015

Lisätiedot

Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma. Pohjois-Savon liikennepäivät Osastopäällikkö Kirsi Pulkamo

Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma. Pohjois-Savon liikennepäivät Osastopäällikkö Kirsi Pulkamo Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma Pohjois-Savon liikennepäivät 4.4.2019 Osastopäällikkö Kirsi Pulkamo Traficom lukuina Rovaniemi Oulu Menot 190 milj. Tulot 132 milj. Verot ja tuet 1,84 mrd.

Lisätiedot

Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma. Parl. työryhmän raportti

Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma. Parl. työryhmän raportti Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma Parl. työryhmän raportti 13.12.2018 Lainsäädäntö Laatiminen perustuu elokuussa 2018 voimaan tulleeseen lakiin liikennejärjestelmästä ja maanteistä Laki säätää

Lisätiedot

Liikenteen palvelut, digitalisaatio ja automaatio. Johanna Särkijärvi, , ELY-keskus, Jyväskylä

Liikenteen palvelut, digitalisaatio ja automaatio. Johanna Särkijärvi, , ELY-keskus, Jyväskylä Liikenteen palvelut, digitalisaatio ja automaatio Johanna Särkijärvi, 10.3.2016, ELY-keskus, Jyväskylä Liikenne- ja viestintäpolitiikka kohtaavat kärkihankkeissa Normien purkaminen Digitaalisen liiketoiminnan

Lisätiedot

Tehoa metsätalouteen droneilla Tekes Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä.

Tehoa metsätalouteen droneilla Tekes Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Tehoa metsätalouteen droneilla Tekes 20.1.2016 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Määritelmällisesti (Tästä ei vallitse yksimielisyyttä) ILMAILUA ILMA-ALUKSIA UAV / UAS / Robottikopteri RPA(S) Kauko-ohjattu

Lisätiedot

Miehittämättömät ilma-alukset vakuutusalan näkökulma. RPAS-seminaari

Miehittämättömät ilma-alukset vakuutusalan näkökulma. RPAS-seminaari Miehittämättömät ilma-alukset vakuutusalan näkökulma RPAS-seminaari 29.4.2016 Vakuutusala keskeinen sidosryhmä Trafi 2014 Trafi ja LVM 2015 Tekesin työpaja Vakuutustoiminta ja älylennokit 2015 EU-tasolla

Lisätiedot

Tietotilinpäätös. Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä.

Tietotilinpäätös. Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Tietotilinpäätös Avoimen hallinnon virkamiesverkon tapaaminen Kirsi Pulkamo, yksikönpäällikkö Tieto- ja tilastopalvelut @ Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Sisältö Trafin tietotilinpäätöksen viitekehys

Lisätiedot

Joukkoliikenteen uusi aika

Joukkoliikenteen uusi aika Joukkoliikenteen uusi aika 23.10.2014 Rauni Malinen 23.10.2014 Joukkoliikenteen merkittävin uudistus Suomalaisen joukkoliikenteen järjestämisessä on käynnissä merkittävin muutos vuosikymmeniin, kun markkinat

Lisätiedot