TuTa kandiseminaari viittaaminen. Maria Söderholm Tietoasiantuntija Otaniemen kampuskirjasto

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TuTa kandiseminaari viittaaminen. Maria Söderholm Tietoasiantuntija Otaniemen kampuskirjasto"

Transkriptio

1 TuTa kandiseminaari viittaaminen Maria Söderholm Tietoasiantuntija Otaniemen kampuskirjasto

2 Sisältö Kertausta tiedonhausta ja -tehtävästä Yleisesti viittaamiskäytännöistä ja niiden merkityksestä tieteellisessä viestinnässä. Viittaustekniikan perusteiden läpikäyminen Harvardin järjestelmän avulla. Katsaus viitteidenhallintaohjelmiin ja Mendeleyn esittely).

3 Tiedonhaun työkalut JA viittaaminen yleissilmäys Kokotekstikannat Elektroniset artikkelit kirjaston lisensioimissa kokoteksti-tietokannassa (ProQuest, Emerald ). Kokoelmakannat Paikanna sopiva kanta Tee hakuja Nouki sopivat lähteet viitteiksi Kirjastojen kantoja kuten Alli KANTOJEN OMILLA VÄLINEILLÄ VIITTEET KÄYTTÖÖN TAI Nouki lähteet ohjelmiin Esim. Mendeley, RefWorks, Zotero: tallennetaan keskitetysti kaikki viitteet Keskitetyistä kanavista kannat käyttöön Google Scholar Julkaisuja monessa muodossa VIITTEIDEN HALLINNAN OHJELMAT Nelli portaali E-Data Viitetietokannat Elektronisia dokumentteja paikantavat kannat, jotka saattavat sisältää linkit usean kustantajan kokoteksteihin: Scopus ja Nelli.

4 Tietokannat ja muut lähteet käyttöön Kattavasti kaikki lähteet käyttöön Kokoelmakannoista: Tieteelliset/ ammatilliset/reader-kirjat/ raportit: kattavia esityksiä alan keskeisistä kysymyksistä. Kirjaston kotisivu pikalinkit kantoihin Nelli-portaali linkki elektronisiin aineistoihin, myös etänä Tiedonhaunoppaat - Libguides Alli Aallon kirjasto E-Kirjat aallossa Melinda Kaikki korkeakoulukirjastot Opinnäytetyöt Aallossa vertailupohjaa omaan työhön, kuten aiheen rajaamiseen. Hakukoneet: Kate tieteellisestä kaikkeen Artikkelikannoista tieteelliset artikkelit: viimeisin tutkittu tieto nopeasti kärryille mitä alalla tapahtuu, miten asioista kirjoitetaan. Aaltodoc Inssi Google + Google Scholar pyrkii rajaamaan tieteelisiin teksteihin Scopus, ProQuest, Emerald, E-Data - KAIKKI Aallossa käytössä olevat kannat

5 Tiedonhaun tehtävä vielä kerran Tehtävä koostaa kirjaston luennoilla käsitellyt asiat. Varaa tehtävään aikaa! Tee ensin tehtävät osissa Wordiin ja palauta kerralla. Tehtävä löytyy kirjaston kotisivulta: edonhaun_tehtava.php Palautus viimeistään Apuja:

6 Viittaamisen perusteita 1 Viittaustekniikka on yksi tieteellisen viestinnän peruspilareista Erilaisia viittausjärjestelmiä: Harvard (kirjoittaja-vuosi-julkaisu), Numero-järjestelmä/loppuviitteet Perusteiden hallinta -> tekstin muuntaminen mihin tahansa viittausjärjestelmään onnistuu Viittaat, koska: Kunnioitat muiden kirjoittajien intellektuaalista pääomaa -> vältetään plagiointisyytteet. Johdattelet lukijan käyttämiesi materiaalien luokse, jotta niiden avulla voidaan mm. todentaa työsi oikeellisuus ja jatkaa aiheeseen perehtymistä. Perustelet johtopäätöksiäsi. Viittaamalla osoitat myös tieteellisten tekstien lukutaitoasi ja kykyäsi hyödyntää niitä oppimisesi tukena. oppineisuutta omalta alaltasi Hyödynnä myös: Laitoksen ja ohjaajan antamat ohjeet. Tekstejä, joita käytät kandityössä -> Tutki millaisia viittaamiskäytäntöjä niissä on.

7 Viittaamisen perusteita 2 Viittaamisessa on kaksi osaa : Viite tekstin sisällä Määrittää mitkä lauseista ovat omia ja mitkä niistä perustuvat referoimiseen, synteesiin tai ovat suoria lainauksia. Yhdistää referoimisen/ synteesin/ lainaukset lähdeluettelossa oleviin julkaisuihin. Tekstiviitteen muoto on järjestelmäkohtaista: perustuen esim. Harvardin tai Chicagon viittausjärjestelmään. Viite lähdeluettelossa Yksilöi tarkasti kaikki ja vain tekstissä käyttämäsi lähteet. Viittausjärjestelmä määrää lähdeluettelon järjestyksen: Harvardin systeemissä lähteet listataan aakkosjärjestykseen. Järjestelmä määrää missä järjestyksessä ja millä tavalla lähteen tiedot kirjoitetaan. Yleensä tiedot, jotka lähteestä ilmoitetaan, ovat samat kaikissa viittausjärjestelmissä.

8 Harvardin järjestelmä harjoituksella tutuksi - 1 Tehtävä 1: Autot olivat punaisia (Smith 2001, 12). Autoja on myös sinisiä. Edellinen tekstiviite kohdistuu: a) Ensimmäiseen virkkeeseen b) Toiseen virkkeeseen c) Molempiin virkkeisiin. Tehtävä 2: Smithin (2001, 12) mukaan Autot olivat punaisia. Autoja on myös sinisiä. Edellinen suora lainaus kohdistuu: a) Ensimmäiseen virkkeeseen b) Toiseen virkkeeseen c) Molempiin virkkeeseen. Tehtävä 3: Autot olivat punaisia. On myös sinisä autoja. (Smith 2001, 12) Edellinen tekstiviite kohdistuu: a) Ensimmäiseen virkkeeseen b) Toiseen virkkeeseen c) Molempiin virkkeeseen. Tehtävä 4: Autot olivat punaisia. On myös sinisiä autoja (Smith 2001, 12). Edellinen tekstiviite kohdistuu: a) Ensimmäiseen virkkeeseen b) Toiseen virkkeeseen c) Molempiin virkkeeseen.

9 Harvardin järjestelmä harjoituksella tutuksi - 2 Tehtävä 5: Lähdeluettelossa voi olla kirjallisuusviitteitä, joihin ei viitata tekstissä? a) kyllä b) ei Tehtävä 6: Kaikki erilaiset lähdetyypit, kuten esim. painetut ja elektroniset kirjat, merkataan lähdeluetteloon samalla tavalla? a) kyllä b) ei Tehtävä 7: Collins, J E-Textiles: Electronic and Extraordinary. Fiberarts. Vol. 36:5. s ISSN X. Edellinen nimi kirjallisuusviite viittaa: a) painettuun kirjaan b) painettuun lehteen c) painettuun opinnäytteeseen.

10 Harvardin perusjutut kootusti VIITE TEKSTIN SISÄLLÄ Tekstiviite sijaitsee tekstissä ja kertoo lainattavasta sisällöstä. Tekstissä esiintyvät tekstiviitteet liittyvät viitteisiin joita on referoituja, tehty synteesiä tai tehty suoria lainauksia. Referoitaessa tiivistetään tekstiin oman tutkimuksen kannalta olennaiset tiedot omin sanoin kirjoitettuna: Virta (1987, s ) on esittänyt, että Suorassa lainauksessa lähdeteksti esitetään sanasta sanaan lainausmerkkien sisässä. Tekstiviitteen sijainti, sulut ja pisteen paikka kertovat viitteen laajuudesta -> miten pitkälle viittauksen vaikutus ulottuu. PISTEEN PAIKKA Kun piste on sulkujen ulkopuolella, viitataan kyseiseen virkkeeseen: Erot ihmisten tai havaintoyksiköiden välillä ovat tärkeitä laadullisessa analyysissä (Alasuutari 1981, s. 34). Ilmiöt kertovat... Kun piste on sulkujen edessä, viitataan useampaan kuin yhteen virkkeeseen. (Käytä harkiten tätä taktiikkaa, jossa viittaat useaan edelliseen virkkeeseen): Kun uudet tapaukset eivät tuota enää uutta tietoa, aineistoa on tarpeeksi. Kuitenkin aineistoa tarvitaan juuri sen verran, kuin on aiheen kannalta välttämätöntä. (Alasuutari 1981 s )

11 Lisää Harvard-esimerkkejä Viittaus kohdistetaan lauseen osiin: Ilmiön havaitsi ensi kerran Lehtonen (1995a; 1995b), ja sen vahvistivat myöhemmin Karvonen et al. (2001), vaikka Virtanen ja Rauhamäki (2002) epäilivät tuloksia. HUOM! Kun kirjoittajan julkaisut samalta vuodelta erotellaan aakkosin, myös lähdeluettelossa. Useampaan viitatessa viitatut aakkosjärjestykseen: Tieteellinen kirjoittaminen vaatii huolellisuutta. Se on kuitenkin hyödyllinen taito asiantuntijatyössä. (Virta 1987, s. 50; Rummukainen 1991, s. 35) HUOM! Merkinnän s. voi jättää pois. Suora lainaus/sitaatti: Suoraa lainausta tulisi käyttää vain, kun tiedon referoiminen ei ole mahdollista tai mielekästä (Hirsjärvi, Remes & Sajavaara 2007, s. 341). Jos sitaatti on pitkä Lähdeviite varustetaan tällaisessa tapauksessa yleensä pisteellä. Vasta sen jälkeen tulee viitteen ympärillä olevien kaarisulkeiden oikeanpuoleinen osa. (Hirsjärvi et al. 2007, s. 343) Sitaatin päättää ennen lainausmerkkiä piste. Suora lainaus on joskus tehokeino ja tällöin pitkäkin. Joissakin julkaisuissa sitaatti erotetaan typografisesti muusta tekstistä eikä lainausmerkkejä käytetä.

12 Miltä näyttää lähdeluettelo - Harvard-esimerkkejä Lähdeluettelo Collins, J E-Textiles: Electronic and Extraordinary. Fiberarts. Vol. 36:5. s Höhne, G DDR-design - itäsaksalaisen suunnittelun helmiä. Helsinki: Minerva. Kaikki tekstiviitteissä esiintyneet tutkimukset ja lähteet on esitettävä viittausjärjestelmästä riippumatta kirjallisuusviitteinä lähdeluettelossa Lähdeluettelo antaa yleiskäsityksen siitä, mille lähdemateriaalille tutkimus rakentuu. Erityyppiset lähteet (kirjat, artikkelit, opinnäytteet, yms.) kirjataan lähdeluetteloon viittausjärjestelmän mukaisesti.

13 Harvardin järjestelmä ja lähdeluettelo Lisää esimerkkejä Kirjallisuusviitteet ovat lähdeluettelossa pääsanan mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Pääsana on useimmiten tekijän sukunimi mutta voi olla julkaisun nimi, jos tekijää ei ole. Kirjallisuusviite kirjaan: Amjad, Z Advances in crystal growth inhibition. New York, New York, USA: Kluwer Academic Publishers. 277 s. Kirjallisuusviite kokoomateoksen osaan: Mäkinen, O Informaatiolukutaito ja etiikka. Teoksessa: Nevgi, A. (toim.) Informaatiolukutaito yliopisto-opetuksessa. Helsinki: Gaudeamus. S Kirjallisuusviite elektroniseen artikkeliin: Hamilton, R.W. & Lee, P.D. & Dashwood, R.J. & Lindley, T.C Optimisation of a cast one-step forging operation by virtual processing. Materials & design. Vol 26:1. S [Viitattu ]. DOI: / Harvard citation style: All examples. The University of Western Australia Taulukosta kootusti Harvard-esimerkkejä:

14 Viittaamisessa käytettyjä lyhenteitä Kun tekijöitä kolme tai enemmän, voit tekstin sisällä lyhentää tekijälistan: Virta et al. (2002, s. 12) ryhmittelevät. TAI suomalaisittain Virta ym. (2002, s. 12) Kun samassa kappaleessa toistuvasti viittaat samaan lähteeseen voit käyttää lyhennettä ibid. TAI suomalaisittain emt.: Fryn (2006) käyttämät käsitteet keskinäinen riippuvuus ja tavoitteiden epävarmuus ovat suhteellisia ja toisiinsa kietoutuneita. Jatkotutkimuksen tehtävä on selvittää miten käsitteet voisi eri tieteenalojen tutkimuksessa käyttää (emt., 15). Englanninkielisissä teksteissä i.e. -> that is JA e.g. -> for example

15 Tiedonhakujärjestelmien välineet viitteiden hallintaan ProQuest esimerkkinä 1 1. Tee haku. ProQuestissa voi luoda oman tilin, jolloin hakutuloksia voi tallentaa muistiin (myös Scopuksessa). 2. Valitse sopivat lähteet. 3. Käytä systeemiin keinoja tallentaa viitteet: Cite, , More (mm. tallennat viitteet ProQuestin kansioon). 4. Tässä Cite -toiminnolla tuotettu lähdeluettelo Harvardtyylillä.

16 Miten hallita lähdeviitteitä viitteidenhallintaohjelmat - 1 Kaikissa samoja ominaisuuksia Viitteitä voi hallita keskitetysti ja niitä voi koota mistä lähteestä vain automaattisesti. Jos ei automatiikkaa, viitteet voi lisätä käsin. Ohjelmissa on valmiista viittaustyyleistä (kuten Harvard) TAI voi luoda omia tyylejä. Yleensä plugin Wordiin tekstin sisäisten viitteiden ja lähdeluettelon tekemiseen. Esimerkiksi Mendeley Vapaasti käyttöön otettavissa - RefWorks Lisenssi ja ohjeet Aallossa- Zotero Vapaasti käyttöön otettavissa; erikoisuutena kuvankaappaus verkkosivusta - Varsinkin RefWorks, joskus myös Mendeley, automaattisesti monessa kannassa viitteidenvientitapana. Ellei automatiikkaa, käytetään nk. RIS-formaattia. Vertailuja systeemeistä löytyy netistä!

17 Mendeleyn erityisominaisuus Lisää viitteitä sen omasta kannasta Onko sinulla viitteitä, joita et ole vielä vienyt Mendeleyhin? Helpottaisiko tämä vientiä? Saat nopeasti viitteitä omaan Mendeley kirjastoon, kun hyödynnät yhteistä luetteloa. 1. Käytä kohtaa Literature search TAI 2. Tietystä viitteestä pääset luetteloon TAI mene itse palveluun. Muista tarkistaa viitteen tietojen oikeellisuus! 1 3 2

18 Mendeleyn erityisominaisuus Lisää viitteen tieto käyttämällä DOI:ta Onko sinulla viitteitä, joihin sinulla on DOI mutta ei viitetietoja vielä Mendeleyissä? 1. Avaa kohdasta File uusi viite -> Add Entry Manually. 2. Mene avautuvassa New Document ikkunassa kohtaa DOI. Kopioi DOI boxiin ja tee haku. Tarkistaa viitteen tietojen oikeellisuus! 2 1 3

19 Lähteet Scopuksesta Mendeley hin 1. Tee Scopuksessa haku ja tallenna lähteitä esim. My list alle 2. Valitse listalta kaikki tai haluamasi lähteet. 3. Valitse toiminto josta lisäät viitteet Mendeleyhin 4. Tallenna avautuvasta laatikosta viitteet Mendeleyhin 5. Sulje sovellus Close importer ja jatka hakuja Miten lisäät Mendeleyn Wordiin: articles/ installing-and-using-the-wordplugin-in-windows

20 Mendeley-esimerkki ProQuest-kannassa Tee haku (kirjauduttu sisään omalla tunnuksella muttei välttämätöntä). 2. Valitse sopivat lähteet. Lähteet tallennetaan kansioon, jonne voidaan lisätä tulevista hauista lähteitä. Ellet tallenna, mene kohtaan 4 seuraavassa kalvossa. 3. Kohdasta More valitaan Save to my research ja luodaan uusi kansio lähteille. 3

21 Mendeley-esimerkki ProQuest-kannassa Valitse hakutuloksesta viitteitä Mendeleyhin viemistä varten. 5. Valitse More kohdasta viitteiden vienti RISformaatilla. Tallenna viitteet koneellesi Avaa Mendeley ja importoi lähteet ohjelmaan.

22 Viittauksen tuominen Word-dokuun Mendeleyllä Sinulla on Mendeley plugin käytössä Wordissä Avaat kohdan References ja voit valita viittaustyylin Kohdasta Insert lisäät tekstin sisäisen viitteet kohtaan, jossa kursori on. Kohdasta Insert Bib. Lisäät lähdeluettelon kursorin osoittamaan kohtaan.

23 Lähteen tuonti RIS-formaatilla nettisivulta kun kantavaihtoehtoa ei ole Hae lähde verkosta. 2. Lähde löytyi kustantajan sivulta. 3. Käytä kustantajan Export-välinettä. 4. Tallenna lähde RISmuodossa. Olisiko helpompi paikantaa jostain kannasta? Olet tallentanut lähteen RIS-muodossa koneellesi. 1. Avaa File-valikosta Import. 2. Importoi muodossa RIS 3. Etsi RIS-tiedosto ja Open se -> lähde ilmestyy Mendeley hin

24 Lähteen tuonti RIS-formaatilla nettisivulta kun kantavaihtoehtoa ei ole Kun olet lähteen sivulla katso missä on viitteet tuomiseen väline Avaa väline ja valitse sopiva tapa viedä viite ohjelmaan. Tässä se on RIS. 4. Koska kyseessä RIS, tallennetaan viite koneelle. 5. Mendeleyssä Importoidaan viite ohjelmaan. Olisiko helpompi paikantaa jostain kannasta?

25 Google Scholarista (GS) viitteet Mendeleyhin -1 Katso GS:n, asetuksista, että sinulla on lähteiden hallintaohjelma kohdassa BibTex - Mendeley importoi tästäkin formaatista. Jos otat käyttöön GS:n Oma kirjasto:n, voit kerätä lähteitä ja yksitellen viedä niitä Mendeleyhin. Kirjaston saat käyttöösi esim. kohdasta Oma kirjasto.

26 Google Scholarista viitteet Mendeleyhin Käytä tallentamiseen kohtaa Vie BibTex. 2. Sinulle avautuu viite BibTex muodossa. 3. Tallenna viite kohdasta Save page koneellesi. 4. Mene Mendeleyhin ja importoin lähde ohjelmaan. 3 4

27 Opastusta muista lähteistä Harvard citation style: All examples. The University of Western Australia. [Verkkojulkaisu]. [Viitattu ]. Hirsjärvi, S., Remes, P. & Sajavaara, P Tutki ja kirjoita. 13., osin uudistettu painos. Keuruu: Kustannusosakeyhtiö Tammi. Kauranen, I., Mustakallio, M. & Palmgren, V Tutkimusraportin kirjoittamisen opas opinnäytetyön tekijöille. 2. korjattu painos. Espoo: Teknillinen korkeakoulu. SFS Lähde- ja tekstiviitteitä koskevat ohjeet. [Verkkodokumentti]. Helsinki: Suomen standardoimisliitto. 72 s. [Viitattu ]. Saatavissa: File&productId=248758&forContract= Palvelu on maksullinen ja vaatii käyttäjälisenssin. UCP (Chicago University Press) The Chicago Manual of Style. 16., painos. Chicago: Chicago University Press.

28 Lopuksi! Ole johdonmukainen -> käytä tekstin sisäisissä viittauksissa ja lähdeluettelossa yhtä viittausjärjestelmää (Harvard, Chicago ) - > Saat pisteet, pilkut ja typografian kohdalleen. Älä kopioi valmiita viitteitä esim. muista julkaisuista, koska niissä voi olla virheitä. Ole tarkka viittauksien muotoseikoissa. Varaa viitteiden laatimiseen tarpeeksi aikaa - > tarkista ennen työn jättämistä Viittaukset antavat yleiskuvan työn ulkonäöstä, tasosta ja luotettavuudesta

Mendeleyn käyttö viittamisessa

Mendeleyn käyttö viittamisessa TuTa ja InfoVerkot kandiseminaari Mendeleyn käyttö viittamisessa Maria Söderholm Tietoasiantuntija Oppimiskeskus maria.soderholm@aalto.fi Oppimiskeskus avautuu remontin jälkeen 31.10. osoitteessa Otaniementie

Lisätiedot

Mendeleyn käyttö viittamisessa. Maria Söderholm Tietoasiantuntija Oppimiskeskus

Mendeleyn käyttö viittamisessa. Maria Söderholm Tietoasiantuntija Oppimiskeskus TuTa ja InfoVerkot kandiseminaari Mendeleyn käyttö viittamisessa Maria Söderholm Tietoasiantuntija Oppimiskeskus maria.soderholm@aalto.fi Sisältö Johdanto viitteidenhallintavälineisiin Mendeleyn käyttöesimerkit

Lisätiedot

TuTa kandiseminaari viittaaminen. Maria Söderholm Tietoasiantuntija Otaniemen kampuskirjasto

TuTa kandiseminaari viittaaminen. Maria Söderholm Tietoasiantuntija Otaniemen kampuskirjasto TuTa kandiseminaari viittaaminen Maria Söderholm Tietoasiantuntija Otaniemen kampuskirjasto maria.soderholm@aalto.fi Sisältö Yleisesti viittaamiskäytännöistä ja niiden merkityksestä tieteellisessä viestinnässä.

Lisätiedot

Viittaamisen periaatteet ja Mendeleyn käyttö. Maria Söderholm Tietoasiantuntija Oppimiskeskus

Viittaamisen periaatteet ja Mendeleyn käyttö. Maria Söderholm Tietoasiantuntija Oppimiskeskus TuTa ja InfoVerkot kandiseminaari Viittaamisen periaatteet ja Mendeleyn käyttö Maria Söderholm Tietoasiantuntija Oppimiskeskus maria.soderholm@aalto.fi Sisältö Yleisesti viittaamiskäytännöistä ja niiden

Lisätiedot

Viittaamisen periaatteet

Viittaamisen periaatteet TuTa ja InfoVerkot kandiseminaari Viittaamisen periaatteet Maria Söderholm Tietoasiantuntija Oppimiskeskus maria.soderholm@aalto.fi Oppimiskeskus avautuu remontin jälkeen 31.10. osoitteessa Otaniementie

Lisätiedot

Kandiseminaarin viittausluento. Kirsi Heino Tietoasiantuntija, tiiminvetäjä Oppimiskeskus beta (kirjasto)

Kandiseminaarin viittausluento. Kirsi Heino Tietoasiantuntija, tiiminvetäjä Oppimiskeskus beta (kirjasto) Kandiseminaarin viittausluento Kirsi Heino Tietoasiantuntija, tiiminvetäjä Oppimiskeskus beta (kirjasto) kirsi.heino@aalto.fi +358 50 31 61 009 Luennon sisältö 1) Miksi ja miten viitataan 2) Harvardin

Lisätiedot

Kandiseminaarien viittausluento. Kirsi Heino Tietoasiantuntija, tiiminvetäjä Oppimiskeskus beta (kirjasto)

Kandiseminaarien viittausluento. Kirsi Heino Tietoasiantuntija, tiiminvetäjä Oppimiskeskus beta (kirjasto) Kandiseminaarien viittausluento Kirsi Heino Tietoasiantuntija, tiiminvetäjä Oppimiskeskus beta (kirjasto) kirsi.heino@aalto.fi +358 50 31 61 009 Luennon sisältö 1) Miksi ja miten viitataan 2) Harvardin

Lisätiedot

Kandidaattiseminaarin. viittausluento. Kirsi Heino

Kandidaattiseminaarin. viittausluento. Kirsi Heino Kandidaattiseminaarin viittausluento Kirsi Heino Tietoasiantuntija, tiiminvetäjä Oppimiskeskus kirsi.heino@aalto.fi +358 50 31 61 009 Valokuva:Tuomas Uusheimo Luennon sisältö 1) Miksi ja miten viitataan

Lisätiedot

Mendeley-viitteidenhallinta

Mendeley-viitteidenhallinta Päivitetty 6.4.2016 Mendeley-viitteidenhallinta Pikavinkkejä: lähdeaineiston tallentaminen, lähteisiin viittaaminen ja lähdeluettelon tekeminen teppo.hjelt@tut.fi Mikä Mendeley on ja mihin sitä käytetään?

Lisätiedot

TIK.-kandiseminaarin viittausluento. Antti Rousi

TIK.-kandiseminaarin viittausluento. Antti Rousi TIK.-kandiseminaarin viittausluento Antti Rousi antti.m.rousi@aalto.fi 050-3790670 Luennon sisältö Kertaus tiedonhaun asioista. Yleisesti viittaamiskäytännöistä ja niiden merkityksestä tieteellisessä viestinnässä.

Lisätiedot

RefWorks (scienceport.tut.fi/newrefworks)

RefWorks (scienceport.tut.fi/newrefworks) RefWorks (scienceport.tut.fi/newrefworks) 1 on web-selaimella toimiva viitteidenhallintaohjelma, jolla voi luoda oman viitetietokannan, hallinnoida viitetietoja sekä tehdä tekstiviitteet ja lähdeluettelon.

Lisätiedot

Tiedonhaun perusteet kandityötä varten Maria Söderholm tietoasiantuntija

Tiedonhaun perusteet kandityötä varten Maria Söderholm tietoasiantuntija Tiedonhaun perusteet kandityötä varten Maria Söderholm maria.soderholm@aalto.fi tietoasiantuntija Antti Rousi Tietoasiantuntija Otaniemen kampuskirjasto antti.m.rousi@aalto.fi 050-3790670 Kandityö Tärkeä

Lisätiedot

Tiedonhaun perusteet kandityötä varten Maria Söderholm tietoasiantuntija

Tiedonhaun perusteet kandityötä varten Maria Söderholm tietoasiantuntija Tiedonhaun perusteet kandityötä varten Maria Söderholm maria.soderholm@aalto.fi tietoasiantuntija Antti Rousi Tietoasiantuntija Otaniemen kampuskirjasto antti.m.rousi@aalto.fi 050-3790670 Kandityössä Harjoitellaan

Lisätiedot

Tiedonhakua kandityötä varten Maria Söderholm tietoasiantuntija

Tiedonhakua kandityötä varten Maria Söderholm tietoasiantuntija Tiedonhakua kandityötä varten Maria Söderholm maria.soderholm@aalto.fi tietoasiantuntija Oppimiskeskus avautuu remontin jälkeen 31.10. osoitteessa Otaniementie 9 Kandityössä Harjoitellaan tieteellisen

Lisätiedot

Mendeley-viitteidenhallinta

Mendeley-viitteidenhallinta Päivitetty 12.10.2015 Mendeley-viitteidenhallinta Pikavinkkejä: lähdeaineiston tallentaminen, lähteisiin viittaaminen ja lähdeluettelon tekeminen teppo.hjelt@tut.fi Mikä Mendeley on ja miten sen saa? www.mendeley.com

Lisätiedot

Mendeley-esittely. Turun yliopiston kirjasto Syksy 2016

Mendeley-esittely. Turun yliopiston kirjasto Syksy 2016 Mendeley-esittely Turun yliopiston kirjasto Syksy 2016 Mikä Mendeley on? Ilmainen viitteidenhallintaohjelma (laajemmat säilytystilat maksavat erikseen) Ohjelma akateemiseen verkostoitumiseen Dokumenttien

Lisätiedot

zotero www.zotero.org

zotero www.zotero.org zotero www.zotero.org Viitteidenhallintajärjestelmä Zotero toimii Firefox-selaimessa. Muita ilmaisia viitteidenhallintajärjestelmiä ovat esimerkiksi EndNote ja Mendeley. Näissä ohjeissa on kuvataan Zoteron

Lisätiedot

Julkaisujen, aktiviteettien ja uutisten tietojen tallennus LaCRISjärjestelmään

Julkaisujen, aktiviteettien ja uutisten tietojen tallennus LaCRISjärjestelmään Julkaisujen, aktiviteettien ja uutisten tietojen tallennus LaCRISjärjestelmään Liisa Hallikainen 15.12.2015 Tallennus aloitetaan oikealla ylhäällä olevalla Lisää uusi nappulalla Julkaisut tuodaan muista

Lisätiedot

AS-84.3400 Automaatiotekniikan seminaarikurssi. Kevät 2008

AS-84.3400 Automaatiotekniikan seminaarikurssi. Kevät 2008 AS-84.3400 Automaatiotekniikan seminaarikurssi Kevät 2008 Kurssin tavoitteet Konferenssisimulaatio Harjoitella tieteellisen tekstin / raportin kirjoittamista Harjoitella tiedon etsimistä ja viittaamista

Lisätiedot

Lähdeviitteiden merkintä (Kielijelppi)

Lähdeviitteiden merkintä (Kielijelppi) Lähdeviitteiden merkintä (Kielijelppi) Copyright 2004 2010, Kielijelppi Palvelun tekijänoikeuksia suojaa Creative Commons -lisenssi Lähdeviitteiden merkitsemiseksi on olemassa useita tapoja. Viitteet voidaan

Lisätiedot

NELLI Kansallinen tiedonhakujärjestelmä

NELLI Kansallinen tiedonhakujärjestelmä NELLI Kansallinen tiedonhakujärjestelmä Nelli on väline tiedonhakuun ja -hallintaan Nelli kokoaa kirjaston elektroniset tiedonlähteet yhteen paikkaan Eri alojen tietokannat Elektroniset lehdet Kokoelmatietokannat

Lisätiedot

PIKAOHJE Web of Science tietokantojen käyttöön

PIKAOHJE Web of Science tietokantojen käyttöön PIKAOHJE Web of Science tietokantojen käyttöön SCIENCE CITATION INDEX Monitieteinen tietokanta, joka sisältää biologian, lääketieteen ja psykiatrian alalta n. 7100 lehteä SOCIAL SCIENCES CITATION INDEX

Lisätiedot

Web of ScienceTM Core Collection (1987-present)

Web of ScienceTM Core Collection (1987-present) Tampereen yliopiston kirjasto 2014 Web of ScienceTM Core Collection (1987-present) Science Citation Index Expanded (1987-present): Monitieteinen tietokanta, joka sisältää 8,500 tieteellistä lehteä luonnontieteiden,

Lisätiedot

Pääluvun tekstin jälkeen tuleva alaotsikko erotetaan kahdella (2) enterin painalluksella,väliin jää siis yksi tyhjä rivi.

Pääluvun tekstin jälkeen tuleva alaotsikko erotetaan kahdella (2) enterin painalluksella,väliin jää siis yksi tyhjä rivi. KIRJALLISEN TYÖN ULKOASU JA LÄHTEIDEN MERKITSEMINEN Tämä ohje on tehty käytettäväksi kasvatustieteiden tiedekunnan opinnoissa tehtäviin kirjallisiin töihin. Töiden ohjaajilla voi kuitenkin olla omia toivomuksiaan

Lisätiedot

RefWorks-viitteidenhallintaohjelman perustoiminnot (2.0)

RefWorks-viitteidenhallintaohjelman perustoiminnot (2.0) RefWorks-viitteidenhallintaohjelman perustoiminnot (2.0) Viitteiden tuonti eri tietokannoista Omien viitteiden järjestely ja haku --- kansiot --- avainsanat --- kommentit --- liitetiedostot Käsikirjoitusten

Lisätiedot

Kurssien lukulistojen ylläpito Nellissä ja siirto Moodleen

Kurssien lukulistojen ylläpito Nellissä ja siirto Moodleen Kurssien lukulistojen ylläpito Nellissä ja siirto Moodleen Nellistä voi siirtää kirjallisuuslistoja Moodle-oppimisympäristöön. Näin voidaan tarjota opiskelijalle esimerkiksi verkkokurssin oheislukemistona

Lisätiedot

Tiedonlähteille NELLIn kautta -

Tiedonlähteille NELLIn kautta - 28.8.2009 1 Tiedonlähteille NELLIn kautta - www.nelliportaali.fi/jy NELLI-portaali on tiedonhakujärjestelmä, joka tarjoaa pääsyn Jyväskylän yliopistossa käytettävissä oleviin sähköisiin aineistoihin kuten

Lisätiedot

Tiedonhaku opiskelun osana CHEM Virpi Palmgren Tietoasiantuntija DI Oppimiskeskus beta

Tiedonhaku opiskelun osana CHEM Virpi Palmgren Tietoasiantuntija DI Oppimiskeskus beta Tiedonhaku opiskelun osana CHEM 15.9.2016 Virpi Palmgren Tietoasiantuntija DI Oppimiskeskus beta virpi.palmgren@aalto.fi Tietoaineistot opiskeluun Elektroniset tiedelehdet 66 000 Painetut tiedelehdet 800

Lisätiedot

1. Mikä on Refworks viitteidenhallintaohjelmisto ja kuinka sitä käytetään?

1. Mikä on Refworks viitteidenhallintaohjelmisto ja kuinka sitä käytetään? 1 1. Mikä on Refworks viitteidenhallintaohjelmisto ja kuinka sitä käytetään? 1.1 Mitä viitteellä tässä yhteydessä tarkoitetaan? Viite on standardin mukainen merkintätapa tiedonlähteen bibliografisista

Lisätiedot

Porin tiedekirjasto ja TTY:n verkkoaineistot

Porin tiedekirjasto ja TTY:n verkkoaineistot Porin tiedekirjasto ja TTY:n verkkoaineistot www.tut.fi/kirjasto/pori kirjasto-pori@tut.fi 040 826 2780 Sisältö: Porin tiedekirjaston kotisivu Porin tiedekirjaston aineiston haku Tutcattietokannasta (ja

Lisätiedot

Tutkielman kirjoittaminen OpenOffice-teksturilla. Sisällysluettelo, viittaukset, numerointi

Tutkielman kirjoittaminen OpenOffice-teksturilla. Sisällysluettelo, viittaukset, numerointi Tutkielman kirjoittaminen OpenOffice-teksturilla Sisällysluettelo, viittaukset, numerointi Hannu Lehto Lahden Lyseon lukio 2010 2 Sisällysluettelo 1 Sisällysluettelo...3 1.1 Sisällysluettelon luonti...3

Lisätiedot

PubMed lääketieteellinen kokoteksti- ja viitetietokanta

PubMed lääketieteellinen kokoteksti- ja viitetietokanta PubMed lääketieteellinen kokoteksti- ja viitetietokanta Linkki: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez PubMed-tietokanta on internetissä vapaasti käytettävissä. Tietokanta sisältää yli 16 miljoonaa viitettä

Lisätiedot

CINAHL(EBSCO) käyttöohjeita (10/2010)

CINAHL(EBSCO) käyttöohjeita (10/2010) CINAHL(EBSCO) käyttöohjeita (10/2010) Sisältö 1. Katkaisumerkki, sanojen yhdistely, fraasihaku... - 1-2. Advanced Search haku vapailla hakusanoilla... - 1-3. Haku asiasanoilla (CINAHL Headings)... - 2-4.

Lisätiedot

Lähteisiin viittaaminen ja lähdekritiikki

Lähteisiin viittaaminen ja lähdekritiikki Lähteisiin viittaaminen ja lähdekritiikki LÄHDEKRITIIKKI Lähdekritiikki on tiedonlähteiden arviointia. Lähdekritiikillä tarkoitetaan siis sen arvioimista, voiko tiedontuottajaan (siis esimerkiksi kirjan,

Lisätiedot

Tutkielman kirjoittaminen. Tutkimuskysymyksen matka tutkimukseksi

Tutkielman kirjoittaminen. Tutkimuskysymyksen matka tutkimukseksi Tutkielman kirjoittaminen Tutkimuskysymyksen matka tutkimukseksi Jaana Ristimäki YH7 Global Citizenship Espoon yhteislyseon lukio 2014 Sisällysluettelo 1 Tutkielman aloittaminen ja disposition laatiminen

Lisätiedot

Ohje tutkielman tekemiseen

Ohje tutkielman tekemiseen Sauvon koulukeskus 2011 Ohje tutkielman tekemiseen Aiheen valinta Etsi materiaalia Valitse itseäsi kiinnostava aihe. Sovi opettajan kanssa aiheen rajaus. Pyydä opettajalta tutkielmapassiin merkintä aiheen

Lisätiedot

Porin tiedekirjasto ja TTY:n verkkoaineistot

Porin tiedekirjasto ja TTY:n verkkoaineistot Porin tiedekirjasto ja TTY:n verkkoaineistot www.tut.fi/kirjasto/pori kirjasto-pori@tut.fi 040 826 2780 Sisältö: Porin tiedekirjaston kotisivu Porin tiedekirjaston aineiston haku Tutcattietokannasta (ja

Lisätiedot

TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) harjoitus 3 (TaY Pori syksy 2014)

TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) harjoitus 3 (TaY Pori syksy 2014) TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) harjoitus 3 (TaY Pori syksy 2014) E-kirjat, e-hakuteokset, tieteellinen tieto vapaassa verkossa www:n tieteelliset hakukoneet, esim. Google Scholar Open access -julkaisut

Lisätiedot

TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) harjoitus 3 (TaY Pori syksy 2013)

TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) harjoitus 3 (TaY Pori syksy 2013) TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) harjoitus 3 (TaY Pori syksy 2013) E-kirjat, e-hakuteokset, tieteellinen tieto vapaassa verkossa www:n tieteelliset hakukoneet (esim. Google Scholar) Open access -julkaisut

Lisätiedot

Monihaku ja sähköiset aineistot tutuksi. Jyväskylän kaupunginkirjaston tiedonhaun koulutus

Monihaku ja sähköiset aineistot tutuksi. Jyväskylän kaupunginkirjaston tiedonhaun koulutus Monihaku ja sähköiset aineistot tutuksi Jyväskylän kaupunginkirjaston tiedonhaun koulutus Miksi monihaku? Sähköistä aineistoa valtavat määrät Laadukasta ja ei-niin-laadukasta Ilmaista ja maksullista Monihakuun

Lisätiedot

Sonja Kniivilä, Sari Lindblom-Ylänne & Anne Mäntynen

Sonja Kniivilä, Sari Lindblom-Ylänne & Anne Mäntynen Sonja Kniivilä, Sari Lindblom-Ylänne & Anne Mäntynen Copyright 2017 Tekijät & Gaudeamus Gaudeamus Oy www.gaudeamus.fi Kansi: Emmi Kyytsönen Kolmas, uudistettu painos. Ensimmäinen painos ilmestyi vuonna

Lisätiedot

Tiedonhankinta syventävissä opinnoissa TaY Pori, syksy 2015

Tiedonhankinta syventävissä opinnoissa TaY Pori, syksy 2015 Tiedonhankinta syventävissä opinnoissa TaY Pori, syksy 2015 Sisältö Kanditiedonhaun sisällön läpikäynti tärkeimmiltä osiltaan (aiheenmukainen tiedonhaku, hakusanat, eri tyyppisen aineiston hakeminen) Gradutiedonhaun

Lisätiedot

Nelli Tiedonhakuportaali Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun elektronisiin aineistoihin. Onnistuneita hetkiä Nellin parissa!

Nelli Tiedonhakuportaali Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun elektronisiin aineistoihin. Onnistuneita hetkiä Nellin parissa! Nelli Tiedonhakuportaali Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun elektronisiin aineistoihin. Onnistuneita hetkiä Nellin parissa! Nelli elektroniset aineistot yhdessä paikassa Nellissä voit silmäillä mitä elektronisia

Lisätiedot

Kirjastoinfo TaY Pori Porin tiedekirjasto

Kirjastoinfo TaY Pori Porin tiedekirjasto Kirjastoinfo TaY Pori Porin tiedekirjasto www.tut.fi/kirjasto/pori kirjasto-pori@tut.fi 040 826 2780 Kalvot www-sivuilla: Porin tiedekirjasto > Koulutus Sisältö: Porin tiedekirjaston kotisivu www.tut.fi/kirjasto/pori

Lisätiedot

Tekstipaja, osa I.

Tekstipaja, osa I. Tekstipaja, osa I jepa.piirainen@aalto.fi Käytännön asioita: Tekstipajat: Kaksi tekstipajaa (omassa ryhmässä, johon olet ilmoittautunut) Molemmat PAKOLLISIA! Kypsyysnäyte: oman tekstin palautus viikon

Lisätiedot

Tekstipaja, osa I.

Tekstipaja, osa I. Tekstipaja, osa I jepa.piirainen@aalto.fi Käytännön asioita: Tekstipajat: Kaksi tekstipajaa (omassa ryhmässä, johon olet ilmoittautunut) Molemmat PAKOLLISIA! Kypsyysnäyte: oman tekstin palautus ja tekstipaja

Lisätiedot

Ovid Medline käyttöohjeita (10/2010)

Ovid Medline käyttöohjeita (10/2010) Ovid Medline käyttöohjeita (10/2010) Sisältö 1. Pikahaku - Basic Search:... - 1-2. Tarkennettu haku asiasanoilla - Advanced Ovid Search... - 1-3. Tulosjoukkojen yhdistely... - 5-4. Vapaasanahaku yksittäisellä

Lisätiedot

Tekstipaja, osa I.

Tekstipaja, osa I. Tekstipaja, osa I jepa.piirainen@aalto.fi Käytännön asioita: Tekstipajat: Kaksi tekstipajaa (omassa ryhmässä, johon olet ilmoittautunut) Molemmat PAKOLLISIA! Kypsyysnäyte: oman tekstin palautus viikon

Lisätiedot

Sähköisten materiaalien käyttö tableteilla

Sähköisten materiaalien käyttö tableteilla Sähköisten materiaalien käyttö tableteilla Oili Valtonen, informaatikko KyAMK / kirjasto- ja tietopalvelut / Kasarminmäki Esityksen sisältö Mitä sähköisiä materiaaleja on tarjolla Mitä mahdollisuuksia

Lisätiedot

Ohjeistus opiskelijalle opinnäytetyön tallentamiseksi Theseus-verkkokirjastoon.

Ohjeistus opiskelijalle opinnäytetyön tallentamiseksi Theseus-verkkokirjastoon. Kirjasto- ja tietopalvelut Theseus opas Ohjeistus opiskelijalle opinnäytetyön tallentamiseksi Theseus-verkkokirjastoon. Pikaohje: 2 1. Aloita tallennus kun työsi on valmis ja ohjaava opettajasi on hyväksynyt

Lisätiedot

Connect-harjoituksia. Ratkaisumallit seuraavilla sivuilla!

Connect-harjoituksia. Ratkaisumallit seuraavilla sivuilla! Connect-harjoituksia Ratkaisumallit seuraavilla sivuilla! 1. Hae verkosta kuvatiedosto ja jaa se Connectissa Share-työkalun avulla 2. Jaa linkki Connectin chat-työkalussa 3. Käytä Connectin ruudunjakoa

Lisätiedot

Lappeenrannan tiedekirjasto Nelli-tiedonhakuportaalin käyttöopas

Lappeenrannan tiedekirjasto Nelli-tiedonhakuportaalin käyttöopas 1 Lappeenrannan tiedekirjasto Nelli-tiedonhakuportaalin käyttöopas Lappeenrannan teknillisen yliopiston Nelli-tiedonhakuportaali on väline elektronisten aineistojen tiedonhakuun ja - hallintaan. Nelli-tiedonhakuportaali

Lisätiedot

Tutkielman rakenne. Tellervo Korhonen. Tutki Hjelt-instituutti Kansanterveystieteen osasto

Tutkielman rakenne. Tellervo Korhonen. Tutki Hjelt-instituutti Kansanterveystieteen osasto Tutkielman rakenne Hjelt-instituutti Kansanterveystieteen osasto Tutki 2 12.3.2014 1 Periaatteet tieteellisessä tekstissä Tieteellä omat traditionsa Esitystavassa Rakenteessa Perusajatus tieteellisen raportin

Lisätiedot

ELEC3013.kand - Tiedonhaun perusteita kandidaatintyötä varten

ELEC3013.kand - Tiedonhaun perusteita kandidaatintyötä varten ELEC3013.kand - Tiedonhaun perusteita kandidaatintyötä varten laura.mure@aalto.fi Kuva Tuomas Uusheimo Tiedonhaun osuus kandiseminaarissa: 1. Kaksi luentoa: 1.2. Tiedonhaku Laura Mure 7.2. Tieteellinen

Lisätiedot

Kirjastoinfo TuKKK Pori Porin tiedekirjasto

Kirjastoinfo TuKKK Pori Porin tiedekirjasto www.tut.fi/kirjasto/pori kirjasto-pori@tut.fi facebook.com/porintiedekirjasto 040 826 2780 Kirjastoinfo TuKKK Pori Porin tiedekirjasto Kalvot myös netissä: Porin tiedekirjasto > Koulutus Porin tiedekirjaston

Lisätiedot

Uusi JYKDOK ja kansallinen julkaisutietoportaali JUULI. Informaatikko Marja Kokko

Uusi JYKDOK ja kansallinen julkaisutietoportaali JUULI. Informaatikko Marja Kokko Uusi JYKDOK ja kansallinen julkaisutietoportaali JUULI Informaatikko Marja Kokko 26.9.2013 2 MIKSI UUSI JYKDOK? Uudistus liittyy OPM:n KDK-hankkeeseen Asiakasliittymä Finna Jyväskylän yliopiston kirjasto

Lisätiedot

Väitöskirja -mallipohja

Väitöskirja -mallipohja JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Väitöskirja -mallipohja Word 2007/2010 IT-palvelut hannele.rajaniemi@jyu.fi https://koppa.jyu.fi/avoimet/thk/vaitoskirja sovellustuki@jyu.fi Sisältö Miten toimii väitöskirja/asiakirjamallipohja?

Lisätiedot

MOODLE-OHJE: Liitetiedoston lisääminen ja päivittäminen

MOODLE-OHJE: Liitetiedoston lisääminen ja päivittäminen etusivulta yläoikealta. Kirjauduttuasi sisään SAMK Moodleen, mene omalle opintojaksollesi ja siirry muokkaustilaan. Muokkaustila päälle painike löytyy opintojakson Kun muokkaustila on päällä, siirry sen

Lisätiedot

Kirjastoinfo TY KTMT Porin tiedekirjasto

Kirjastoinfo TY KTMT Porin tiedekirjasto www.tut.fi/kirjasto/pori kirjasto-pori@tut.fi facebook.com/porintiedekirjasto 040 826 2780 Kirjastoinfo TY KTMT Porin tiedekirjasto Kalvot myös netissä: Porin tiedekirjasto > Koulutus Sisältö: Porin tiedekirjaston

Lisätiedot

ProQuest Dissertations & Thesis: The Humanities and Social Sciences Collection

ProQuest Dissertations & Thesis: The Humanities and Social Sciences Collection Kuukauden tietokanta tammikuu 2013 ProQuest databases ARTBibliographies Modern (ABM) Modern and contemporary art journal articles and books British Humanities Index (BHI) Humanities - journals, weekly

Lisätiedot

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto VMS-, Alpro- tai DelProtuotannonohjausjärjestelmästä Ammuohjelmistoon 5/2014 Asennettavat ohjelmat ja versiot VMS-Management

Lisätiedot

Tiedonhaku opiskelun osana CHEM Virpi Palmgren Tietoasiantuntija DI Oppimiskeskus beta

Tiedonhaku opiskelun osana CHEM Virpi Palmgren Tietoasiantuntija DI Oppimiskeskus beta Tiedonhaku opiskelun osana CHEM 8.9.2015 Virpi Palmgren Tietoasiantuntija DI Oppimiskeskus beta virpi.palmgren@aalto.fi Miten CHEM-A100 -kurssin kirjaston osuus sisältää - Tiedonhaku oppimisen osana -luento

Lisätiedot

KIRJASTON VERKKOVÄLINEET tietokannat ja e-lehdet KESKUSTAKAMPUKSEN KIRJASTO

KIRJASTON VERKKOVÄLINEET tietokannat ja e-lehdet KESKUSTAKAMPUKSEN KIRJASTO KIRJASTON VERKKOVÄLINEET tietokannat ja e-lehdet KESKUSTAKAMPUKSEN KIRJASTO Valtiotieteet / Terttu Turunen/ Tutkijat verkoilla 1 Kirjaston verkkovälineet ja -palvelut Nelli Väylä verkkoaineistoihin Metahakuväline,

Lisätiedot

Tietoa maantieteen julkaisuista

Tietoa maantieteen julkaisuista Tietoa maantieteen julkaisuista Tietoa maantieteen julkaisuista, erityisesti lehdistä, löytyy lehti- ja kustantajatietoihin erikoistuneista tietokannoista sekä kustantajien ja tieteellisten seurojen www-sivuilta.

Lisätiedot

TEHTÄVÄN NIMI YHDELLE TAI USEAMMALLE RIVILLE FONTTIKOKO 24 Tarvittaessa alaotsikko fonttikoko 20

TEHTÄVÄN NIMI YHDELLE TAI USEAMMALLE RIVILLE FONTTIKOKO 24 Tarvittaessa alaotsikko fonttikoko 20 Etunimi Sukunimi fonttikoko 16 Ryhmätunnus TEHTÄVÄN NIMI YHDELLE TAI USEAMMALLE RIVILLE FONTTIKOKO 24 Tarvittaessa alaotsikko fonttikoko 20 Tehtävätyyppi Koulutusohjelma fonttikoko 16 Elokuu 2010 SISÄLTÖ

Lisätiedot

Tiedonhaku Nelli-portaalissa

Tiedonhaku Nelli-portaalissa Tiedonhaku Neli-portaalissa 1 (10) Nelli-portaali Tiedonhaku Nelli-portaalissa SISÄLTÖ Monihaku... Monihaku -sanahaku... Monihaku -tarkennettu... Monihaun tulokset... Monihaku: Lista... Monihaku: Koko

Lisätiedot

NELLI PORTAALIN KÄYTTÖOPAS

NELLI PORTAALIN KÄYTTÖOPAS 1 (13) NELLI PORTAALIN KÄYTTÖOPAS Nelli tiedonhakuportaalissa voit käyttää PKAMKin kirjasto ja tietopalvelun tarjoamia tietokantoja ja verkkoaineistoja, mm. verkkolehtiä, e kirjoja ja sanakirjoja. Mukana

Lisätiedot

CHEM Masters Kirsi Heino Information specialist Learning center beta

CHEM Masters Kirsi Heino Information specialist Learning center beta CHEM Masters 2.9.2015 Kirsi Heino Information specialist Learning center beta kirsi.heino@aalto.fi Contents of the lecture Part 1 ALLI database + demo Nelli search portal + demo Part 2 Theory on citing

Lisätiedot

Aalto CHEM Kandidaattiseminaari (+ BTT/KEM/MTE seminaarit)

Aalto CHEM Kandidaattiseminaari (+ BTT/KEM/MTE seminaarit) Aalto CHEM Kandidaattiseminaari (+ BTT/KEM/MTE seminaarit) Kevät 2016 Aloitusluento 20.01.2016 TkT Eero Hiltunen 1 Tänään Yleistä kandidaattiseminaarista Aikataulut ja osasuoritukset Aiheet ja ohjaajat

Lisätiedot

Tauon jälkeen tutkijaksi. Informaatikko Marja Kokko

Tauon jälkeen tutkijaksi. Informaatikko Marja Kokko Tauon jälkeen tutkijaksi Informaatikko Marja Kokko 1.10.2013 marja.kokko@jyu.fi 2 Tiedonhankinta Kirjaston yleiset koulutukset ja tutkijapalveluiden koulutukset Opi hyödyntämään kirjaston pääsivua ja sieltä

Lisätiedot

Älykäs laskenta, diplomityöseminaari. Lappeenrannan Tiedekirjasto Iris Tahvanainen 1.2.2013

Älykäs laskenta, diplomityöseminaari. Lappeenrannan Tiedekirjasto Iris Tahvanainen 1.2.2013 Älykäs laskenta, diplomityöseminaari Lappeenrannan Tiedekirjasto Iris Tahvanainen 1.2.2013 Tiedonlähteitä Kirjat painetut ja sähköiset oppikirjat, tietokirjat, käsikirjat jne. Wilma, muut (kirjasto)tietokannat,

Lisätiedot

TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) johdantoluento (TaY Pori syksy 2015)

TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) johdantoluento (TaY Pori syksy 2015) TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) johdantoluento (TaY Pori syksy 2015) Porin tiedekirjaston aineistot, kotisivut ja palvelut sekä muut Porin kirjastot Kurssin suorittaminen käytännönasiat Informaatiolukutaito

Lisätiedot

Web of Science, Scopus ja Tutka. Matti Rajahonka

Web of Science, Scopus ja Tutka. Matti Rajahonka Web of Science, Scopus ja Tutka Matti Rajahonka 15.5.2014 Julkaisutietoja Tutkaan Voiko julkaisutietoja poimia jostain? Ei kannata tehdä kaksinkertaista työtä. Suomalaisten tieteellisten lehtien artikkelit:

Lisätiedot

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola 26.8.2016 SISÄLLYSLUETTELO 1. Omat asetukset kuntoon (kaikkien tehtävä aluksi) sivut 3-5 2. Tärkeiden sivujen tilaaminen omiin linkkeihin sivut

Lisätiedot

83450 Internetin verkkotekniikat, kevät 2002 Tutkielma <Aihe>

83450 Internetin verkkotekniikat, kevät 2002 Tutkielma <Aihe> 83450 Internetin verkkotekniikat, kevät 2002 Tutkielma TTKK 83450 Internetin verkkotekniikat Tekijät: Ryhmän nro:

Lisätiedot

Kouvolan iltalukio. Tutkielmakäytänteet. 27.10.2009 Päivi Hänninen

Kouvolan iltalukio. Tutkielmakäytänteet. 27.10.2009 Päivi Hänninen Kouvolan iltalukio Tutkielmakäytänteet Tutkielman osat 1. Kansilehti 2. (Tiivistelmä) 3. Sisällysluettelo 4. Käsittelyosa 5. Lähdeluettelo 6. Liitteet Sisällysluettelo Tutkielman luvut ja sivut numeroidaan.

Lisätiedot

TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) harjoitus 1 (TaY Pori syksy 2014)

TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) harjoitus 1 (TaY Pori syksy 2014) TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) harjoitus 1 (TaY Pori syksy 2014) Tärkeimmät kotimaiset hakupalvelut Porin tiedekirjaston kotisivut (kerrataan pikaisesti) Porin tiedekirjaston painettu aineisto Tutcatista:

Lisätiedot

Tutkielman rakenne. Tellervo Korhonen. Tutki Hjelt-instituutti Kansanterveystieteen osasto Helsingin yliopisto

Tutkielman rakenne. Tellervo Korhonen. Tutki Hjelt-instituutti Kansanterveystieteen osasto Helsingin yliopisto Tutkielman rakenne Hjelt-instituutti Kansanterveystieteen osasto Helsingin yliopisto Tutki 2 30.10.2013 1 Periaatteet tieteellisessä tekstissä Tieteellä omat traditionsa Esitystavassa Rakenteessa Perusajatus

Lisätiedot

Tieteellinen kirjoittaminen Lähteet. Tuula Marila Kevät 2011

Tieteellinen kirjoittaminen Lähteet. Tuula Marila Kevät 2011 Tieteellinen kirjoittaminen Lähteet Tuula Marila Kevät 2011 Lähteet Sisältö Lähteiden äärellä 3 5 Viittaustekniikka 6 11 Lähdeluettelon laatiminen 12 21 2 Tutustu kirjallisuuteen 1. Tutustu teoksen sisällysluetteloon.

Lisätiedot

Hakuohjeet Haku Tiedonhaun tulokset

Hakuohjeet  Haku Tiedonhaun tulokset 06/2010 Hakuohjeet 1. Haku 1.1. Hakutermien yhdistely Boolen operaattorit 1.2. Haun rajaus 1.3. Haun kohdistaminen tiettyyn kenttään 1.4 Hakuhistoria 1.5. Asiasanat -toiminto 1.6 Lehdet -toiminto 2. Tiedonhaun

Lisätiedot

Matematiikan kirjoittamisesta

Matematiikan kirjoittamisesta Matematiikan kirjoittamisesta Asiasisältö Tärkeintä kaikessa on, että kaiken minkä kirjoitat, niin myös itse ymmärrät. Toisin sanoen asiasisällön on vastattava lukijan pohjatietoja. Tekstin täytyy olla

Lisätiedot

aloita kirjautumalla Nelliin Diakin verkkotunnuksilla Diak kirjasto MF/2010 DIAKIN NELLI-PORTAALIN KÄYTTÖOHJE

aloita kirjautumalla Nelliin Diakin verkkotunnuksilla Diak kirjasto MF/2010 DIAKIN NELLI-PORTAALIN KÄYTTÖOHJE 1 Diak kirjasto MF/2010 DIAKIN NELLI-PORTAALIN KÄYTTÖOHJE Nelli-portaali on Suomessa käytössä oleva sähköisten aineistojen hallintaväline, yhteinen tietokantojen käyttöliittymä, jota käyttävät erityisesti

Lisätiedot

Opinnäytetyön mallipohjan ohje

Opinnäytetyön mallipohjan ohje Opinnäytetyön mallipohjan ohje Sisällys 1 Johdanto 1 2 Mallin käyttöönotto 1 3 Otsikot 2 3.1 Luvun otsikko 3 3.2 Alalukujen otsikot 5 4 Tekstikappaleet 5 5 Kuvat ja kuviot 6 6 Taulukot 6 7 Lainaus 7 8

Lisätiedot

RSS-uutissyötteet ja Alert-palvelut

RSS-uutissyötteet ja Alert-palvelut RSS-uutissyötteet ja Alert-palvelut Helsingin yliopiston kirjasto 9.3.2017 1 Mitä RSS-uutissyötteet ovat? Uutissyötteiden avulla voi seurata monen eri sivuston uusimpia päivityksiä yhdestä paikasta, tarvitsematta

Lisätiedot

ARTIKKELITIETOKANNAT JA OMANELLI PIRJO POHJOLAINEN

ARTIKKELITIETOKANNAT JA OMANELLI PIRJO POHJOLAINEN ARTIKKELITIETOKANNAT JA OMANELLI PIRJO POHJOLAINEN 1 Etäkäyttö Käyttöoikeudet ja -rajoitukset PSK ITU-T IEEE Tali Helsingin Sanomien tekstiarkisto TALENTUM Suomen laki INTERNET hakukoneet aihehakemistot

Lisätiedot

Tiedonhankinta syventävissä opinnoissa TaY Pori, syksy 2014

Tiedonhankinta syventävissä opinnoissa TaY Pori, syksy 2014 Tiedonhankinta syventävissä opinnoissa TaY Pori, syksy 2014 Sisältö Kanditiedonhaun sisällön läpikäynti tärkeimmiltä osiltaan (aiheenmukainen tiedonhaku, hakusanat, eri tyyppisen aineiston hakeminen) Gradutiedonhaun

Lisätiedot

Avoin yliopisto Lasten ja nuorten psyykkinen hyvinvointi OHJEITA / Mikko Saastamoinen, Marja-Liisa Niemi. Lähteet, lähdeviitteet ja niiden käyttö

Avoin yliopisto Lasten ja nuorten psyykkinen hyvinvointi OHJEITA / Mikko Saastamoinen, Marja-Liisa Niemi. Lähteet, lähdeviitteet ja niiden käyttö Avoin yliopisto Lasten ja nuorten psyykkinen hyvinvointi OHJEITA / Mikko Saastamoinen, Marja-Liisa Niemi Lähteet, lähdeviitteet ja niiden käyttö Miksi lähteitä käytetään? Tieteellisessä kirjoittamisessa

Lisätiedot

(Vilkka 2006, 224; Hirsjärvi, Remes & Sajavaara 2009, 21.)

(Vilkka 2006, 224; Hirsjärvi, Remes & Sajavaara 2009, 21.) 1 LÄHDEVIITTEET Työssä käytettyjen tietolähteiden esittäminen lisää tekstin luotettavuutta. Lähteet mainitaan sekä lähdeviitteinä tekstissä että lähdeluettelona tekstin lopussa. Lähteinä on käytettävä

Lisätiedot

Aalto CHEM Kandidaattiseminaari (+ BTT/KEM/MTE seminaarit)

Aalto CHEM Kandidaattiseminaari (+ BTT/KEM/MTE seminaarit) Aalto CHEM Kandidaattiseminaari (+ BTT/KEM/MTE seminaarit) Syksy 2015 Aloitusluento 16.09.2015 TkT Eero Hiltunen Tänään Yleistä kandidaattiseminaarista Aikataulut ja osasuoritukset Koulutusohjelmien omat

Lisätiedot

PubMed-opas. kesäkuu 2012

PubMed-opas. kesäkuu 2012 PubMed-opas kesäkuu 2012 Tämän ohjeen päivittämisessä on osittain käytetty apuna Turun yliopiston kirjaston Tieteenalakirjasto Protoksen Lääketieteen kirjaston opasta, joka puolestaan pohjautuu osittain

Lisätiedot

Summon tehokas monihaku

Summon tehokas monihaku Summon tehokas monihaku Suomen Tieteellinen Kirjastoseura Tietoaineistoseminaari 14.3.2012: Onnistuuko kirjasto tiedon hallinnassa? Tuula Hämäläinen, VTT 2 Sisältö VTT, lyhyt organisaation ja Tietoratkaisujen

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja:

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja: Ohjeita järjestöpankin käytön tueksi Huomioitavaa:... 1 1 Sisäänkirjautuminen... 2 2 Sivun/henkilökortin muokkaaminen... 2 3 Uutisen/sivun/tapahtuman, tms. lisääminen... 3 4 Uutisen/tapahtuman saaminen

Lisätiedot

Tiivistetysti lähdeviitteistä, lähdeluettelosta ja kirjoittamisen tyylistä

Tiivistetysti lähdeviitteistä, lähdeluettelosta ja kirjoittamisen tyylistä Tiivistetysti lähdeviitteistä, lähdeluettelosta ja kirjoittamisen tyylistä Jouni Enqvist 2 Jouni Enqvist Mitä asioita tässä aineistossa? Seuraaviin muutamiin sivuihin on tiivistetty aivan keskeisimmät

Lisätiedot

Transkribuksen pikaopas

Transkribuksen pikaopas Transkribuksen pikaopas Transkribus on alusta, jolla voi puhtaaksikirjoittaa haluamaansa aineistoa ja automaattisesti tunnistaa käsinkirjoitettua tekstiä. Sitä käyttääkseen täytyy rekisteröityä. Tässä

Lisätiedot

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Johdanto... 1 Päänavigointi...

Lisätiedot

TIEDONHAKU INTERNETISTÄ

TIEDONHAKU INTERNETISTÄ TIEDONHAKU INTERNETISTÄ Internetistä löytyy hyvin paljon tietoa. Tietoa ei ole mitenkään järjestetty, joten tiedonhaku voi olla hankalaa. Tieto myös muuttuu jatkuvasti. Tänään tehty tiedonhaku ei anna

Lisätiedot

Työvälineohjelmistot KSAO Liiketalous 1

Työvälineohjelmistot KSAO Liiketalous 1 KSAO Liiketalous 1 Osat Tiedosto voidaan jakaa osiin ja jokainen osa muotoilla erikseen. Osa voi olla miten pitkä tahansa, yhdestä kappaleesta kokonaiseen tiedostoon. Osanvaihto näkyy näytöllä vaakasuorana

Lisätiedot

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Visma Nova Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Oppaan päiväys: 2.2.2012. Helpdesk: http://www.visma.fi/asiakassivut/helpdesk/ Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai

Lisätiedot