Windows-käyttöjärjestelmä Word-tekstinkäsittely Internet-selain

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Windows-käyttöjärjestelmä Word-tekstinkäsittely Internet-selain"

Transkriptio

1 Tietokoneen käytön perusteet Windows-käyttöjärjestelmä Word-tekstinkäsittely Internet-selain

2 SISÄLLYS 1 Windows-käyttöjärjestelmä Windows 2000:n käytön aloittaminen Hiiren käyttö Ikkunoiden käsittely Ohjelman käynnistäminen ja lopettaminen Tiedostojen käsittely Tietokoneen sammuttaminen 7 2 Word-tekstinkäsittely Asiakirjan avaaminen ja sulkeminen Tekstissä liikkuminen ja tekstin valitseminen Tekstin lisääminen ja korjaaminen Tekstin muokkaustoiminnot Kappalemuotoilut Tekstin tallentaminen Tulostus 12 3 Internet-selain Selainohjelman käynnistäminen ja sulkeminen Tiedonhaku Internetissä Html-dokumentti 14

3 1 1 Windows-käyttöjärjestelmä Käyttöjärjestelmä (Operating System) toimii siltana laitteiston ja ohjelmien välillä. Se hoitaa perustoiminnot. - Hakee tiedon levyltä ja tallentaa sen - Käynnistää sovellusohjelmat - Huolehtii tulostamisesta - Pitää huolta muistien hallinnasta - Näyttää luettelon kiintolevyllä ym. levyillä olevista tiedostoista, mahdollistaa niiden kopioinnin, siirtämisen ja poistamisen - Valvoo ja ohjaa laitteiston ja ohjelmien toimintaa 1.1 Windows 2000:n käytön aloittaminen Kun käynnistät tietokoneen, näytölle tulee ikkuna, jossa sinua pyydetään kirjautumaan Windowsiin. Kone antaa kirjautumisruudun, kun painat yhtä aikaa näppäimiä Ctrl, Alt ja Del (Del = Delete). Jos näppäinten painaminen yhtä aikaa tuntuu vaikealta, paina ensiksi pohjaan vasemmalla kädellä Ctrl ja Alt -näppäimet, pidä ne pohjassa ja näpäytä sitten oikealla kädellä kerran Delnäppäintä. Muistathan, että salasana pitää kirjoittaa juuri niin kuin se on sinulle annettu. Salasanassa siis isot kirjaimet ovat isoja ja pienet pieniä. Tehtäväpalkki ja Käynnistä-valikko Tehtäväpalkki on näytön alareunassa oleva harmaa alue, joka on koko ajan ruudun levyinen ja se on oletusarvoisesti aina näkyvissä Windowsin ollessa käynnissä. Tehtäväpalkista käytetään myös nimitystä alapalkki. Ikkuna Kirjoita käyttäjänimesi ja salasanasi niille varattuihin paikkoihin. Salasana näkyy näytöllä tietoturvasyistä *-merkkeinä. Toimialuekenttään kirjoita toimialueesi nimi TRE. Kun olet kirjoittanut kaikki tiedot, näpäytä hiirellä OKpainiketta. Käynnistävalikko Tehtäväpalkki

4 2 Tehtäväpalkin vasemmasta laidasta avautuu hiirellä näpäyttämällä Käynnistävalikko. Käynnistä-valikon alla on alavalikoita. Ohjelmat: näyttää luettelon käynnistettävistä ohjelmista. Tiedostot: näyttää luettelon aiemmin avatuista tiedostoista. Asetukset: näyttää luettelon järjestelmäasetuksista, joita voi muuttaa. Etsi: etsii kansion, tiedoston, tietokoneen tai esim. sähköpostiviestin. Ohje: näyttää Windowsin ohjekirjan. Suorita: käynnistää ohjelman MS-DOS -komennolla. Sammuta: sammuttaa tietokoneen, käynnistää sen uudelleen tai kirjaa sinut ulos koneelta. Valikossa voi olla muitakin toimintoja riippuen tietokoneesta ja sen ohjelmista. Ohjelmapainike Aina kun käynnistät ohjelman tai avaat ikkunan, tulee tehtäväpalkkiin vastaava ohjelmapainike. Voit siirtyä ohjelmasta ja ikkunasta toiseen näpäyttämällä hiirellä haluamaasi ohjelmapainiketta, jolloin kyseinen ohjelma/ikkuna tulee kaikkien muiden ohjelmien ja ikkunoiden eteen. Kun suljet ikkunan tai ohjelman, sitä vastaava ohjelmapainike poistuu tehtäväpalkista. Tehtäväpalkista näet mitkä kaikki ohjelmat, tiedostot ja kansiota ovat avoimina juuri ko. hetkellä. Ohjelmia, kansioita ja tiedostoja voi siis olla yhtäaikaisesti avoimina useampia. Ilmaisinalue Tehtäväpalkin oikeaa reunaa kutsutaan ilmaisinalueeksi. Siinä on mm. kello ja virustorjuntaohjelma. Ilmaisinalueen sisältö vaihtelee suorittamiesi tehtävien mukaan; esim. tulostaessasi alueeseen ilmestyy kirjoittimen kuvake. Voit tarkastella ilmaisimia tai muuttaa niiden asetuksia kaksoisnäpäyttämällä haluamaasi ilmaisimen kuvaketta.

5 3 Kuvake Kuvake on yleisnimitys työpöydällä ja ikkunoissa näkyville värillisille pienille kuville. Kuvake voi tarkoittaa esim. ohjelmaa, lisälaitetta, tiedostoa tai kansiota. Kaksoisnäpäyttämällä kuvaketta saat avattua tiedoston, ohjelman tai ikkunan. Kuvakkeita kutsutaan myös pikakuvakkeiksi. 1.2 Hiiren käyttö Hiiren vasemmanpuoleinen painike (ns. ykköspainike) Yksi näpäytys: - Aktivoi kohteen, jonka päällä hiiren osoitin eli kursori on. Kohde korostuu jollakin värillä, kun sitä on näpäytetty kerran. - Avaa valikoita, joissa on erilaisia toimintoja. - Komennon tai kohteen valitseminen valikosta. - Painonappien painaminen näytöllä. Kaksi peräkkäistä nopeaa näpäytystä eli ns. tuplaklikkaus: - Avaa kohteen ikkunaksi. - Käynnistää sovellusohjelman tai avaa tiedoston työpöydällä olevasta kuvakkeesta. Vetäminen, jolloin hiirtä liikutetaan vasemman painikkeen ollessa pohjassa: - Vetämällä voidaan siirtää erilaisia kohteita paikasta toiseen. Hiiren oikeanpuoleinen painike (ns. kakkospainike) Yksi näpäytys: - Avaa tilannekohtaisen pikavalikon eli listan toimenpiteistä, joita kohteelle voidaan sillä hetkellä suorittaa. - Avautuvan valikon sisältö riippuu siitä, minkä kohteen päällä hiiren osoitin on. Vetäminen hiiren oikea painike pohjaan painettuna: - Kun vetämisen päätteeksi painike vapautetaan, avautuu ruudulle tilannekohtainen valikko. - Avautuvasta valikosta voidaan valita mitä vetämisen seurauksena kohteille tapahtuu. Esim. tiedostojen pakkaus.

6 4 1.3 Ikkunoiden käsittely Ikkuna on työpöydälle avautuva alue. Ikkunoita voi olla työpöydällä vierekkäin, päällekkäin ja limittäin useita. Vain yksi ikkuna voi olla käsittelyssä kerrallaan. Vuoroaan odottavien ikkunoiden otsikkorivit ovat harmaina, jolloin niissä ikkunoissa ei juuri silloin voi tehdä mitään. Aktiivisen ikkunan rajat tunnistaa värillisestä otsikkorivistä, jossa näkyy ikkunan nimi sekä pienennys-, palautus- ja sulkemispainikkeet. Ikkunan otsikkorivi Ikkunan otsikkorivin painikkeet Vasen painike: - pienentää ikkunan tehtäväpalkkiin - ei sulje ikkunaa Keskimmäinen painike: - pienentää ikkunan, jos se on koko näytön kokoinen - suurentaa ikkunan koko näytön kokoiseksi, jos se on sitä pienempi Oikea painike: - sulkee ikkunan - tunnetaan myös nimellä ikkunan "oikean ylänurkan rasti" 1.4 Ohjelman käynnistäminen ja lopettaminen Voit käynnistää ohjelman (eli sovellusohjelman) työpöydällä olevasta kuvakkeesta kaksoisnäpäyttämällä kuvaketta tai Käynnistä-valikon alta löytyvästä Ohjelmat-valikosta näpäyttämällä avattavan ohjelman nimeä. Ohjelman käyttö lopetetaan tallentamalla tehty työ. (Jos et tallenna työtäsi, ohjelma kysyy suljettaessa, että haluatko tallentaa työsi.) Tallentamisen jälkeen voit näpäyttää otsikkorivin oikeassa laidassa olevaa sulkemispainiketta (X) tai valita Tiedosto-valikosta kohdan Lopeta.

7 5 1.5 Tiedostojen käsittely Tiedoston avaaminen resurssienhallinnan avulla Resurssien hallinnan saat avattua joko työpöydän kuvakkeesta tai Käynnistä-valikosta. Valitse tällöin Käynnistä - Apuohjelmat - Resurssienhallinta. Etsi haluttu tiedosto Resurssienhallinnan vasemman reunan puurakennetta apuna käyttäen. Valitse aluksi oikea levyasema, sitten etsi oikea kansio ja lopuksi vielä tiedosto, jonka haluat avata. Tiedosto avautuu kaksoisnäpäyttämällä tiedoston nimeä. Tiedoston avaaminen ohjelmassa Avaa ohjelma ja valitse Tiedosto - Avaa ja sieltä oikea levyasema, kansio ja tiedosto, jonka haluat avata. Tiedoston tallentaminen Eri Windows-ohjelmien avaus- ja tallennusikkunat ovat ulkonäöltään hyvin samanlaiset. Tallentaminen haluttuun paikkaan halutulla nimellä tapahtuu seuraavasti: - Valitse Tiedosto - Tallenna nimellä... - Valitse Kohteeksi levyasema, jonne tiedoston tallennat. - Valitse kansio, jonne tiedoston tallennat. Kaksoisnäpäytä kansiota, niin se avautuu. (Vaihtoehtoisesti näpäytä avattavan kansion nimeä kerran ja näpäytä sen jälkeen Avaa-painiketta.) - Kun Kohde-kentässä näkyy oikea tallennuspaikka, anna tiedostolle haluamasi nimi kohtaan Tiedostonimi. - Tallenna nyt tiedosto näpäyttämällä Tallenna-painiketta.

8 6 Tiedostojen poistaminen Etsi poistettava tiedosto esim. Resurssienhallintaa apuna käyttäen. Kun olet löytänyt poistettavan tiedoston, näpäytä sen kuvaketta kerran ja paina sitten näppäimistön Delete-painiketta. Tiedostoja poistettaessa näytölle tulee varmistuskysymys poistohalukkuudestasi. Jos olet varma, että haluat ko. tiedoston poistaa, näpäytä Kyllä-painiketta. Mikäli kuitenkin tulet katumapäälle Kyllä-painiketta näpäytettyäsi, löydät vielä poistamasi tiedoston työpöydän Roskakorista. Poistetut tiedostot voidaan palauttaa roskakorista valinnoilla Tiedosto - Palauta. Tiedosto palautuu takaisin poistopaikkaansa. Resurssienhallinnan käynnistäminen Resurssienhallinnan voit avata esim. työpöydän kuvakkeesta, Käynnistä - Ohjelmat - Apuohjelmat - Resurssienhallinta -valinnoilla tai näppäimistöltä näppäinyhdistelmällä Windows-näppäin ja e-kirjain samanaikaisesti pohjaan painettuina. Resurssienhallinnan ikkunan osat Vasemmalla näkyvät resurssit puumaisena rakenteena: - levyasemat, - kansiot ja - verkko. Oikealla näkyy avoinna olevan kansion sisältö: - alikansiot ja - tiedostot. Kansiot: - ovat tiedostojen tallennus-paikkoja, - voivat sisältää alikansioita, - muodostavat puumaisen rakenteen ja - järjestävät tiedostoja järkeviksi kokonaisuuksiksi. Eri aihepiirien tiedostot kannattaa tallentaa eri kansioihin. Kansion avaaminen Kansion avaaminen tarkoittaa, että sen sisältämät tiedot ja alikansiot tulevat näkyviin Resurssienhallinnan oikealle puolelle. 1. Hae vierityspalkkia apuna käyttäen vasemmalle puolelle haluttu kansio näkyviin. 2. Jos oikeata kansiota ei näy, niin laajenna hakemistopuuta tarvittaessa +-merkistä. Kansioiden edessä olevat +-merkit siis kertovat, että ko. kansiot sisältävät alikansioita. Näpäyttämällä siis +-merkkiä, kansiorakenne avautuu. 3. Avaa haluttu kansio hiiren vasenta painiketta näpäyttämällä.

9 7 Kansioiden luominen Resurssienhallintaan voidaan luoda tarvittaessa uusia kansiota mihin tahansa kohtaan puurakennetta. 1. Avaa oikealle puolelle ikkunaa se kansio tai levyasema, jonka sisään haluat uuden kansion luoda. 2. Valitse Tiedosto - Uusi - Kansio 3. Kirjoita nimi uudelle kansiolle ja näpäytä Enter-painiketta nimen hyväksymiseksi. Kansion nimeäminen uudelleen 1. Näpäytä hiirellä kansiota, jonka nimen haluat muuttaa. Kansio aktivoituu. 2. Valitse Tiedosto - Nimeä uudelleen 3. Kirjoita kansiolle uusi nimi ja paina hyväksynnäksi Enter-painiketta. 1.6 Tietokoneen sammuttaminen Lopeta aina Windowsin käyttö ennekuin katkaiset tietokoneesta virran tai käynnistät tietokoneesi uudelleen. Näin varmistat, että työsi tallentuu kiintolevylle eivätkä tiedostot vahingoitu. Kun haluat sammuttaa tietokoneesi, valitse Käynnistävalikosta vaihtoehto Sammuta. Näytölle ilmestyy viesti, jossa on erilaisia vaihtoehtoja. Valitse vaihtoehdoista tarkoitukseesi sopivin ja näpäytä OK-painiketta. Jos valitset vaihtoehdon Sammuta ja näpäytät OK-painiketta ja sinulla on vielä jokin ohjelma käynnissä, etkä ole tallentanut tiedostojasi, tietokone varmistaa, että haluatko tallentaa tiedostoon tekemäsi muutokset.

10 8 2 Word-tekstinkäsittely Tekstinkäsittelyllä tarkoitetaan yleensä asiakirjojen laatimista ja muokkaamista tietokoneen avulla. Asiakirjojen laatimiseen käytetään siis jotakin tekstinkäsittelyohjelmaa. Tämän päivän tunnetuin tekstinkäsittelyohjelma lienee Microsoft Word, mutta vaihtoehtoja on muitakin. 2.1 Asiakirjan avaaminen ja sulkeminen Kun avaat ohjelman, Word avaa automaattisesti tyhjän asiakirjan. Aikaisemmin tallennettu asiakirja avataan valikosta Tiedosto/Avaa. Valitse asiakirja tiedostosta ja napauta Avaa. Uuden tyhjän asiakirjan saat napsauttamalla Uusi tyhjä tiedosto kuvaketta. Asiakirja suljetaan toiminnolla Tiedosto/Sulje tai asiakirjan oikeassa yläkulmassa olevasta rastista. Koko ohjelma suljetaan Tiedosto/Lopeta toiminnolla tai ohjelman oikeassa yläkulmassa olevasta rastista. Jos asiakirjaa ei ole tallennettu, ohjelma kysyy tallennetaanko asiakirja, ennen kuin ohjelma sulkeutuu. 2.2 Tekstissä liikkuminen ja tekstin valitseminen Asiakirjan tyhjällä alueella voi liikkua vain Enterillä tai tabulaattorilla. Tekstissä liikutaan nuolinäppäimillä tai hiirellä. Sivulta toiselle siirrytään näytön oikeassa reunassa olevan vierityspalkin avulla. Enterillä tehdään tyhjiä rivejä. Rivin vaihto tapahtuu automaattisesti siinä kohdassa, mihin sivun reunamarginaalit on määritelty. Jos haluat vaihtaa riviä jossain muussa kohdassa, käytä Enteriä. Teksti valitaan maalaamalla hiirellä tietty alue. Yksittäinen sana (tai merkki) voidaan valita kaksoisnapsauttamalla hiirtä. Koko rivi valitaan napsauttamalla hiirtä rivin vasemmassa reunassa, jolloin kohdistin muuttuu nuolisymboliksi. Koko asiakirja voidaan valita Muokkaa valikosta toiminnolla Valitse kaikki. 2.3 Tekstin lisääminen ja korjaaminen Tekstiä lisätään haluttuun kohtaan asiakirjassa napauttamalla hiirtä tekstissä tai siirtämällä kohdistinta nuolinäppäimillä. Pitempi teksti lisätään asiakirjaan maalaamalla ensin lisättävä teksti. Teksti kopioidaan Muokkaa valikon Kopioi toiminnolla tai pikanäppäimillä Ctrl + C. Uusi teksti liitetään napauttamalla hiirtä siinä kohdassa, mihin teksti lisätään. Sen jälkeen valitaan Muokkaa valikosta Liitä toiminto tai käytetään pikanäppäimiä Ctrl + V. Muokkaa valikosta löytyy myös Leikkaa toiminto, jonka avulla voi leikata

11 9 tekstiä (pikanäppäimet Ctrl + X) ja liittää sitten johonkin toiseen kohtaan. Tekstiä voi poistaa askelpalauttimella tai Delete poistonäppäimellä. Viimeiset toiminnot voi perua myös Kumoa Kirjoitus pikapainikkeella. Leikkaa-, Kopioi- ja Liitä toimintoihin on olemassa myös pikapainikkeet. 2.4 Tekstin muokkaustoiminnot Lihavointi, kursivointi, alleviivaus Valitse Muotoile/Fontti tai pikapainikkeet B (Bold) = lihavoitu I (Italic) = kursivoitu u (underlined) = alleviivattu Tekstityylin vaihtaminen Valitse Muotoile/Fontti tai pikavalikko Näpäytä alaspäin osoittavaa nuolta, niin saat esiin kaikki mahdolliset tekstityylit. Huom! Tyylien oikeassa laidassa on rullauspalkki. Tyylejä on siis enemmän kuin kerralla mahtuu näytölle! Kirjasinkoon vaihtaminen Valitse Muotoile/Fontti tai pikavalikko Huom! Voit valita fonttikooksi myös jonkin välikoon, jota pikavalikossa ei ole. Kirjoita tällöin haluamasi koko suoraan ylhäällä olevaan ruutuun entisen koon paikalle ja paina Enter-näppäintä. Yleensä tekstin kirjasinkokona käytetään 12 pistettä ja otsikot kirjoitetaan hieman

12 10 Tekstin värin muuttaminen Valitse Muotoile/Fontti tai pikavalikko suuremmalla kirjasinkoolla tai esim. lihavoituina. A-kirjaimen alla oleva väripalkki kertoo tällä hetkellä valittuna olevan värin. Eli jos maalaat hiiren vasen painike pohjassa pätkän tekstiä ja näpäytät painiketta, teksti muuttuu väripalkin väriseksi. Kun näpäytät A-kirjaimen vieressä olevaa alaspäin osoittavaa nuolenkärkeä, voit valita käyttöösi jonkun toisen värin. Tekstin asettelu Valitse Muotoile/Kappale tai pikapainikkeet vasempaan reunaan keskelle oikeaan reunaan molempien reunojen tasaus Oheisessa kuviossa valittuna on vasemman reunan tasaus. Valittu painike näkyy koholla olevana. Luettelon lisääminen sisennys vasemmalle sisennys oikealle Valitse Muotoile/Luettelomerkit ja numerointi tai pikapainikkeet numeroitu/aakkostettu luettelo luettelomerkillinen luettelo Luettelomerkkien muokkaaminen tapahtuu siten, että aluksi maalataan alue, johon muokkaus kohdistuu ja sitten valitaan Muotoile/Luettelomerkit ja numerointi. Nyt voit vaihtaa luettelomerkkinä käytettävää kuviota tai ottaa käyttöön vaikka roomalaiset numerot.

13 Kappalemuotoilut Voit muotoilla tekstikappaleita esimerkiksi tasaamalla tekstin vasempaan, oikeaan tai molempiin reunoihin, muuttamalla riviväliä, sisentämällä tekstiä jne. Kappalemuotoilut voi tehdä valintaikkunassa tai työkalurivin muotoilupikatyökaluilla. Rivivälin muuttaminen Riviväli voidaan valita joko ennen kirjoitustyön aloittamista tai valmiiseen tekstiin. Helpompaa on muotoilla valmiiksi kirjoitettua tekstiä. Riviväli muutetaan seuraavasti: 2.6 Tekstin tallentaminen Aktivoi muutettava teksti. Valitse Muotoile/Kappale. Saat esiin viereisen valintaikkunan. Valitse nyt haluamasi riviväli. Yleensä käytetään riviväliä 1, tieteellisissä tutkimuksissa riviväliksi valitaan joko 1,5 tai 2. Tehdylle tiedostolle annetaan nimi (tiedostonimi), valitaan tallennuskohde eli kansio (hakemisto), joka voi sijaita kovalevyllä (C-asema), tai erillisellä levyasemalla (A-asema) tai esim. muistitikulla (siirrettävällä levyllä). Tallentamisen vaiheet 1) Valitse Tiedosto valikosta Tallenna nimellä. 2) Anna asiakirjalle nimi kirjoittamalla se tiedostonimi ruutuun. 3) Valitse levyasema, johon työsi tallennat. 4) Valitse hakemisto/kansio, johon haluat tallentaa. Kansio avataan kaksoisnapsauttamalla sitä. 5) Tarkista, että tallennat oikeaan levyasemaan ja kansioon.

14 12 6) Hyväksy tallennus Tallenna painikkeella. Huom.! Word tarjoaa automaattisesti omaa tallennusmuotoaan (.doc). Tallennusmuodon voi tarvittaessa vaihtaa tallennusmuoto-ruudusta. 2.7 Tulostus Asiakirja tulostetaan valitsemalla Tiedosto/Tulosta tai pikapainikkeella Huom! Asiakirja kannattaa aina tallentaa ennen tulostamista! Jos haluat tulostaa vain tietyt sivut, tee Sivualuevalinta. Oletusarvoisesti koko dokumentti tulostuu. Jos käytössäsi on useita tulostimia, valitse haluamasi tulostin Kirjoitinvalikosta.

15 13 3 Internet-selain Internet-selain on sovellusohjelma, jota käytetään ääni-, kuva- ja tekstitiedostojen katselemiseen verkossa. 3.1 Selainohjelman käynnistäminen ja sulkeminen Selainohjelma käynnistetään, kuten muutkin Windows-ohjelmat. Voit kaksoisnapauttaa työpöydällä olevaa pikakuvaketta tai käynnistää ohjelman Käynnistä-valikon kautta. Selainohjelma suljetaan valitsemalla valikosta Tiedosto/Sulje tai napauttamalla selainikkunan oikeassa yläkulmassa olevaa rastia. Web-sivua ei voi käyttää Offline-tilassa! 3.2 Tiedonhaku Internetissä Osoiteriville kirjoitetaan etsittävän Internet-sivun osoite. Yleensä riittää, kun kirjoitetaan esim. (ei siis tarvitse kirjoittaa Tiedonhakuun voidaan käyttää erilaisia tiedonhakukoneita. Käytetyin niistä on ehkä Google, joka löytyy kirjoittamalla osoiteriville Hakukone avaa ikkunan, johon voit kirjoittaa aiheen, josta haluat tietoa. Kirjoita aihe tyhjään ruutuun ja napauta Googlehakupainiketta (tai paina Enteriä).

16 Html-dokumentti - Html-dokumentti on Html-tekstikielellä luotu sivu. Se voi sisältää tekstiä, kuvia, ääntä, videokuvaa ja hyperlinkkejä (viittauksia toisiin dokumentteihin). - Dokumentit yksilöidään verkossa URL-osoitteen avulla, joka muodostuu protokollasta, kaksoispisteestä, kahdesta kauttaviivasta, hakemistopolusta ja dokumentin nimestä. Koneen nimi Jokaisella koneella on oma IP-osoitteensa, jonka avulla se pystytään yksilöimän verkossa. Koneen nimi koostuu yleensä kolmesta osasta: - Palvelimen nimestä - Organisaation nimestä - Maantunnuksesta Hyperteksti - Hypertekstillä tarkoitetaan tekstin osaa tai kuvaa, jota klikkaamalla pääsee linkitettyyn dokumenttiin. - Linkitetyn hypertekstin kohdalla hiiren osoitin muuttuu kämmenen muotoiseksi. - Kerran avattu hyperlinkki muuttuu yleensä eri väriseksi.

Windows 2000. -käyttöjärjestelmän perusteet. TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Windows 2000. -käyttöjärjestelmän perusteet. TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ Windows 2000 -käyttöjärjestelmän perusteet Sisällys sivu Mikrotietokoneen osat 1 Windows 2000:n käytön aloittaminen

Lisätiedot

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu...

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu... Tärkeimmät toiminnot Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta Kun hiiren jättää kuvakkeen päälle vähäksi ajaksi Word selittää toiminnon Avaa tiedosto Tallenna Kumoa, nuolesta aiemmat

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi LIELAHDEN KIRJASTO TIETOTORI Teivaankatu 1, Lielahtikeskus 33400 Tampere

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

Artikkelin lisääminen

Artikkelin lisääminen Sisällys Artikkelin lisääminen...3 Artikkelin muokkaaminen...5 Kuvan lisääminen artikkeliin...6 Väliotsikoiden lisääminen artikkeliin...9 Navigointilinkin lisääminen valikkoon...10 Käyttäjätietojen muuttaminen...13

Lisätiedot

5. Alaindeksi 6. Yläindeksi 7. Poista muotoilut 8. Tasaa teksti vasemmalle

5. Alaindeksi 6. Yläindeksi 7. Poista muotoilut 8. Tasaa teksti vasemmalle OHJELMAN ESITTELY OHJELMAN OSAT JA TERMINOLOGIA Valikkorivi Tekstikursori Pikapainikkeet Viivain Vierityspalkit = pienentää ikkunan alas = suurentaa ikkunan = sulkee ikkunan TYÖKALURIVIEN PAINIKKEET 1.

Lisätiedot

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla 1. Kytke skanneriin virta painamalla skannerin oikealla puolella olevaa virtakytkintä. 2. Avaa skannerin kansi. 3. Aseta valokuva/asiakirja

Lisätiedot

Kyläsivujen InfoWeb-ohje

Kyläsivujen InfoWeb-ohje Kyläsivujen InfoWeb-ohje Kirjoita internet-selaimesi osoitekenttään kyläsivujen hallintaosoite; www.yla -savo.fi/admin Saavut seuraavalle sivulle, johon kirjoitat käyttäjätunnuksesi ja salasanasi: Paina

Lisätiedot

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla Digitointiohjeita_LP 17.3.2016 1 LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla I Levyn tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Levysoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä kopiointiohjelma

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE LATOMO VERSO

KÄYTTÖOHJE LATOMO VERSO Kirjautuminen Kirjatuminen järjestelmään tapahtuu syöttämällä ylläpitäjältä (yleensä sähköpostilla) saatu käyttäjätunnus ja salasana niille varattuihin kenttiin. Jos olet unohtanut salasanasi voit syöttää

Lisätiedot

OPINNÄYTETYÖ MALLIPOHJAN KÄYTTÖOHJE

OPINNÄYTETYÖ MALLIPOHJAN KÄYTTÖOHJE OPINNÄYTETYÖ MALLIPOHJAN KÄYTTÖOHJE Opinnäytetyö mallipohja Kajaanin ammattikorkeakoulu 2.12.2005 SISÄLLYS 1 MALLIPOHJAN KÄYTTÖÖNOTTO 1 2 TEKSTIN KIRJOITTAMINEN 2 2.1 Valmiin tekstin siirtäminen 2 2.2

Lisätiedot

Win7 & Office 2010. Kouluttaja: Mikko Niskanen. Materiaali: ITP / hannele.rajariemi@jyu.fi ITP / mikko.niskanen@jyu.fi ITP / timo.vorne@jyu.

Win7 & Office 2010. Kouluttaja: Mikko Niskanen. Materiaali: ITP / hannele.rajariemi@jyu.fi ITP / mikko.niskanen@jyu.fi ITP / timo.vorne@jyu. Win7 & Office 2010 Kouluttaja: Mikko Niskanen Materiaali: ITP / hannele.rajariemi@jyu.fi ITP / mikko.niskanen@jyu.fi ITP / timo.vorne@jyu.fi Sisältö 1(2) Win7 Perustoiminnot Asetukset Pikakomennot SCCM

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys UpdateIT 2010: Uutisten päivitys Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Uutisen lisääminen... 1

Lisätiedot

Periaatteessa kaikki omat tiedostot suoraan oman kotihakemiston alle esimerkiksi työpöytä, dokumentit, kuvat, lataukset, musiikki,

Periaatteessa kaikki omat tiedostot suoraan oman kotihakemiston alle esimerkiksi työpöytä, dokumentit, kuvat, lataukset, musiikki, OSX -PERUSTEET TÄRKEIN EROAVAISUUS OsX:n hakemistorakenne on Unix-tyylinen Periaatteessa kaikki omat tiedostot suoraan oman kotihakemiston alle esimerkiksi työpöytä, dokumentit, kuvat, lataukset, musiikki,

Lisätiedot

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje YKSIKÄÄN ASIAKAS EI OLE MEILLE LIIAN PIENI TAI MIKÄÄN HAASTE LIIAN SUURI. Nettiposti Nettiposti käyttöohje Tässä käyttöohjeessa kuvataan selainkäyttöisen Nettiposti sähköpostiohjelman toiminnot. Käyttöohje

Lisätiedot

Microsoft Lync 2013. Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy

Microsoft Lync 2013. Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Microsoft Lync 2013 Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Ohjeen nimi Microsoft Lync 2013 Vastuuhenkilö Mari Jokiniemi ja Sirpa Kemppainen

Lisätiedot

OPTIMAverkko-oppimisalusta KÄYTTÖOPAS OPISKELIJALLE. Riitta Tammenoksa Pertti Heikkilä 10.11.2006 Versio 0.2 (luonnos)

OPTIMAverkko-oppimisalusta KÄYTTÖOPAS OPISKELIJALLE. Riitta Tammenoksa Pertti Heikkilä 10.11.2006 Versio 0.2 (luonnos) OPTIMAverkko-oppimisalusta KÄYTTÖOPAS OPISKELIJALLE Riitta Tammenoksa Pertti Heikkilä 10.11.2006 Versio 0.2 (luonnos) 1 (18) SISÄLTÖ 1 Optimaan kirjautuminen... 2 2 Salasanan vaihto... 2 3 Optiman sivujen

Lisätiedot

Varmenteiden asentaminen & WLAN Nokian puhelimille

Varmenteiden asentaminen & WLAN Nokian puhelimille Tietohallintokeskus Varmenteiden asentaminen & WLAN Nokian puhelimille Datainfon toimittamiin vakioituihin henkilökunnan Nokian puhelimiin E5, E6 ja E7 on esiasennettu tarvittavat varmenteet, joten yleensä

Lisätiedot

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja:

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja: Ohjeita järjestöpankin käytön tueksi Huomioitavaa:... 1 1 Sisäänkirjautuminen... 2 2 Sivun/henkilökortin muokkaaminen... 2 3 Uutisen/sivun/tapahtuman, tms. lisääminen... 3 4 Uutisen/tapahtuman saaminen

Lisätiedot

DIOJEN & NEGATIIVIEN DIGITOINTI Canon Canoscan -skannerilla

DIOJEN & NEGATIIVIEN DIGITOINTI Canon Canoscan -skannerilla DIOJEN & NEGATIIVIEN DIGITOINTI Canon Canoscan -skannerilla 1. Kytke skanneriin virta painamalla skannerin oikealla puolella olevaa virtakytkintä. 2. Avaa skannerin kansi ja poista valotuskannen suoja-arkki.

Lisätiedot

EXCEL Perusteet FIN WISTEC TRAINING OY ITÄMERENKATU 1, HELSINKI PUH (MA-PE KLO 9-17)

EXCEL Perusteet FIN WISTEC TRAINING OY ITÄMERENKATU 1, HELSINKI PUH (MA-PE KLO 9-17) EXCEL Perusteet FIN WISTEC TRAINING OY ITÄMERENKATU 1, 00180 HELSINKI INFO@WISTEC.FI PUH.09 123 4567 (MA-PE KLO 9-17) WWW.WISTEC.FI Excel perusteet 1 (23) SISÄLLYSLUETTELO Excelin perusteet... 2 Ohjelman

Lisätiedot

Jahtipaikat.fi Käyttöohje

Jahtipaikat.fi Käyttöohje Jahtipaikat.fi Käyttöohje versio 2.0 Sisällysluettelo 1. Kirjautuminen...3 2. Näyttöruudun osat...3 3. Kartta-alusta...4 4. Kartan sisällön määrittely...4 5. Työkalut...5 5.1 Keskitä kartta koko Suomeen...5

Lisätiedot

Käyttöjärjestelmämme on Windows XP, kaikki tietokoneemme ovat kytketty lähiverkkoon ja Internettiin.

Käyttöjärjestelmämme on Windows XP, kaikki tietokoneemme ovat kytketty lähiverkkoon ja Internettiin. Oulun seudun ammattikorkeakoulu Luonnonvara-alan yksikkö Jouko Karhunen Tietotekniikan peruskäyttö 2010 YLEISTÄ Käyttöjärjestelmämme on Windows XP, kaikki tietokoneemme ovat kytketty lähiverkkoon ja Internettiin.

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan tilattuasi alueen Opetusteknologiapalveluista: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista

Lisätiedot

VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla

VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla Kopiointiohjeita_VHS2DVD 17.3.2016 1 VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla I Kasetin luku Adobe Premiere Elements -ohjelmaan Kytke virta tietokoneeseen, näyttöön ja videolaitteeseen.

Lisätiedot

SCI- A0000: Tutustuminen Linuxiin, syksy 2015

SCI- A0000: Tutustuminen Linuxiin, syksy 2015 SCI- A0000: Tutustuminen Linuxiin, syksy 2015 Sisältö SCI- A0000: Tutustuminen Linuxiin, syksy 2015... 1 1. Mikä Linux?... 1 2. Linuxin käyttö graafisesti... 1 3. Pari sanaa komentorivistä... 2 4. Kalapankki...

Lisätiedot

ULLA SANNIKKA. SENIORIN TIETOKONEOPAS Windows 10

ULLA SANNIKKA. SENIORIN TIETOKONEOPAS Windows 10 ULLA SANNIKKA SENIORIN TIETOKONEOPAS Windows 10 TALENTUM Helsinki 2015 11., uudistettu painos Talentum Media Oy ja Ulla Sannikka ISBN 978-952-14-2582-0 ISBN 978-952-14-2583-7 (sähkökirja) ISBN 978-952-14-2584-4

Lisätiedot

Ohje internetkarttapalveluun

Ohje internetkarttapalveluun Ohje internetkarttapalveluun Kartalla liikkuminen Liiku kartalla käyttäen hiirtä, karttaikkunan zoomauspainikkeita tai pikavalikkotoimintoja. 1. Näkymän liikuttaminen: Liikuta karttaa hiirellä raahaamalla.

Lisätiedot

C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla

C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla Digitointiohjeita_Kasetti 10.6.2016 1 C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla I Kasetin tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Kasettisoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä

Lisätiedot

Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille:

Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille: Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille: Tämän pikaohjeen avulla pääsette alkuun sivujenne tekemisessä, mutta suosittelemme täydellisten Lappi.fi -ohjeiden lukemista ennen sivujenne tekemistä. Ohjeet löytyvät

Lisätiedot

zotero www.zotero.org

zotero www.zotero.org zotero www.zotero.org Viitteidenhallintajärjestelmä Zotero toimii Firefox-selaimessa. Muita ilmaisia viitteidenhallintajärjestelmiä ovat esimerkiksi EndNote ja Mendeley. Näissä ohjeissa on kuvataan Zoteron

Lisätiedot

1. Avaa DVD/VHS-laitteen etupaneelin suojakansi, jos se on kiinni.

1. Avaa DVD/VHS-laitteen etupaneelin suojakansi, jos se on kiinni. 1 Olethan tutustunut laitteen käyttösääntöihin ennen digitoinnin aloittamaista! Seuraa ohjetta huolellisesti vaihe vaiheelta. 1. Avaa DVD/VHS-laitteen etupaneelin suojakansi, jos se on kiinni. näyttö DVD/VHS-laitte

Lisätiedot

Väitöskirja -mallipohja

Väitöskirja -mallipohja JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Väitöskirja -mallipohja Word 2007/2010 IT-palvelut hannele.rajaniemi@jyu.fi https://koppa.jyu.fi/avoimet/thk/vaitoskirja sovellustuki@jyu.fi Sisältö Miten toimii väitöskirja/asiakirjamallipohja?

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

Sivuston muokkaus WordPressin kanssa

Sivuston muokkaus WordPressin kanssa Sivuston muokkaus WordPressin kanssa Sivuston muokkaus WordPress-hallintajärjestelmän kanssa on hyvin helppoa. Sitä vähän tutkimalla ja tätä ohjetta lukemalla sen käyttö tulee nopeasti tutuksi. Olen myös

Lisätiedot

Tietokoneen asetukset -apuohjelma Käyttöopas

Tietokoneen asetukset -apuohjelma Käyttöopas Tietokoneen asetukset -apuohjelma Käyttöopas Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröity tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat

Lisätiedot

Skype for Business pikaohje

Skype for Business pikaohje Skype for Business pikaohje Sisällys KOKOUSKUTSU... 2 ENNEN ENSIMMÄISEN KOKOUKSEN ALKUA... 4 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SKYPE FOR BUSINEKSELLA... 5 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SELAIMEN KAUTTA... 6 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN

Lisätiedot

Samk Exam ohjeistus opiskelijalle

Samk Exam ohjeistus opiskelijalle Samk Exam ohjeistus opiskelijalle Mikäli opintojaksolla käytetään tenttiakvaariotenttiä, avoinna olevat tenttiperiodit löytyvät SoleOPSista opintojaksoselosteelta. Kaikilla opintojaksoilla ei käytetä tenttiakvaariota.

Lisätiedot

Outlook Web Access 1(7) 9.9.2011 OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ

Outlook Web Access 1(7) 9.9.2011 OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ Outlook Web Access 1(7) OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ Pääset OWA-sähköpostiin selaimella (esim. Internet Explorer, Mozilla Firefox). Tässä ohjeessa on käytetty Internet Exploreria, jonka

Lisätiedot

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Turvapaketti Asennusohje 04/2016 Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Kirjautuminen Palveluun kirjaudutaan osoitteessa https://oma.ipp.fi/ Palvelun käyttökielien valintapainikkeet (suomi/ruotsi) Käyttäjätunnus

Lisätiedot

- Jalkapalloa jokaiselle -

- Jalkapalloa jokaiselle - Kauden vaihto Ohjeita ylläpitäjille Arto Kalliola - Jalkapalloa jokaiselle - KAUDEN VAIHTAMINEN JOPOX-JÄRJESTELMÄSSÄ Yleistä Kun toimintakausi lähestyy loppuaan, luodaan Jopox-järjestelmään seuraavaa kautta

Lisätiedot

Share-työkalu (AC 9.1)

Share-työkalu (AC 9.1) 1 Share-työkalu (AC 9.1) Share-työkalulla voit jakaa Connect-huoneessa tietokoneesi näyttöä, koneellasi auki olevia sovelluksia tai valkotaulun, johon voi piirtää tai kirjoittaa. Jos haluat uuden Share-työkalun,

Lisätiedot

VHS -nauhojen digitointi tietokoneella

VHS -nauhojen digitointi tietokoneella VHS -nauhojen digitointi tietokoneella Finlux VCR 6257 videonauhuri 1. Avaa ohjelma MAGIX Video easy Rescue Your Videotapes -kuvakkeesta. 2. Ohjelman avauduttua valitse Luo uusi videoprojekti. Ohjelma

Lisätiedot

A. Peruskäyttöohje Digilehtiö

A. Peruskäyttöohje Digilehtiö A. Peruskäyttöohje Digilehtiö 1 1. Aseta haluamasi paperi tai lehtiö alustan päälle. Kirjoita ja piirrä muistiinpanot digilehtiön kynällä, kun kirjoitat uudelle sivulle, käännä lehti syrjään, ja paina

Lisätiedot

Pidä tiedostot aina ulottuvilla

Pidä tiedostot aina ulottuvilla KÄYTÄ PILVIPALVELUA: 7 Gt ILMAISTA LEVYTILAA TIEDOSTOILLE Pidä tiedostot aina ulottuvilla TIETOJA Luo Microsoft-tili ja ota käyttöön SkyDrive-palvelu. TÄTÄ TARVITSET Internet-yhteys TARVITTAVA AIKA 0 minuuttia

Lisätiedot

020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00

020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00 020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00 Windows Phone 8 Nokia Lumia käyttöönotto Sisällysluettelo Uuden puhelimen perusasetukset... 2 ENSI KÄYNNISTYS... 2 MICROSOFT-TILIN LUOMINEN... 3 KIRJAUTUMINEN

Lisätiedot

5. Valitse Skannauslähde Skannaa-painike (etupaneeli) -ikkunasta Kuva tiedostoon.

5. Valitse Skannauslähde Skannaa-painike (etupaneeli) -ikkunasta Kuva tiedostoon. 1 Kuvien ja asiakirjojen skannaus HP Scanjet G4050 (PIKAOHJE!) VALOKUVIEN SKANNAUS 1. Käynnistä skanneri virtapainikkeesta 2. Avaa skannerin kansi ja aseta kuva seuraavasti: kuvapuoli, eli skannattava

Lisätiedot

Fronter - opiskelijan opas

Fronter - opiskelijan opas Fronter - opiskelijan opas 1 2 Yleisiä ohjeita 1.1 Kielen vaihtaminen 4 1.2 Omien perustietojen muokkaaminen 6 1.3 Oman sivun ulkoasu 7 1.4 Huoneeseen siirtyminen 9 1.5 Huoneen lisääminen alasvetovalikon

Lisätiedot

WINDOWS 10 -kurssi. petri.kiiskinen@wellamo-opisto.fi

WINDOWS 10 -kurssi. petri.kiiskinen@wellamo-opisto.fi WINDOWS 10 -kurssi petri.kiiskinen@wellamo-opisto.fi Yleistä kurssista Keskiviikkoisin 9.9. 30.9. (15 oppituntia) 16:45 20:00 (viimeinen kerta 16:45 19:15) Puolivälissä 15 minuutin kahvitauko Materiaali

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Opiskelijoiden OneDriveohje Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Ohjeen nimi Opiskelijoiden OneDrive-ohje Vastuuhenkilö Mari Jokiniemi

Lisätiedot

Site Data Manager Käyttöohje

Site Data Manager Käyttöohje Site Data Manager Käyttöohje Sisällysluettelo Sivu Mikä on SDM 2 SDM asennus 2 Ohjelman käyttö 3 Päävalikko 4 Varmuuskopion tekeminen 5 Täydellisen palautuksen tekeminen 6 Osittaisen palautuksen tekeminen

Lisätiedot

Ohjeita kirjan tekemiseen

Ohjeita kirjan tekemiseen Suomen Sukututkimustoimisto on yhdessä Omakirjan kanssa tehnyt internetiin uuden Perhekirja-sivuston. Se löytyy osoitteesta: www.omakirja.fi -> Kirjat -> Perhekirja tai http://www.omakirja.fi/perhekirja?product=6

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIPALVELUN KÄYTTÖOHJE 14.4.2015

SÄHKÖPOSTIPALVELUN KÄYTTÖOHJE 14.4.2015 SÄHKÖPOSTIPALVELUN KÄYTTÖOHJE 14.4.2015 Tämä ohje on tehty MPY:n laajakaista-asiakkaiden käytössä olevan sähköpostipalvelun webmailia varten. Palvelussa olevat sähköpostiosoitteet päättyvät @surffi.fi

Lisätiedot

Asennus- ja aktivointiohje (Päivitetty )

Asennus- ja aktivointiohje (Päivitetty ) Asennus- ja aktivointiohje (Päivitetty 22.2.2012) Organisaation / tietokoneen asennuksista vastaavalle. Sisältö 1. Järjestelmävaatimukset 2. Ohjelmiston asennus 3. Ohjelmiston käyttöohjeet 4. Ohjelmiston

Lisätiedot

3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI... 7 3.2 VIESTIN LUKEMINEN... 9 3.3 SAAPUNEET JA LÄHETETYT... 9 3.4 KANSIOT... 10 3.5 ROSKAKORI...

3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI... 7 3.2 VIESTIN LUKEMINEN... 9 3.3 SAAPUNEET JA LÄHETETYT... 9 3.4 KANSIOT... 10 3.5 ROSKAKORI... OHJE HUOLTAJALLE 2 / 22 1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ... 3 2 ETUSIVU... 4 2.1 YHTEENVETO... 4 2.2 LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / HUOMAUTUKSET... 4 2.3 VIESTIT... 6 2.4 KOKEET... 6 3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI...

Lisätiedot

PlanMan Project projektihallintaohjelmisto koulutusohjeistus

PlanMan Project projektihallintaohjelmisto koulutusohjeistus PlanMan Project projektihallintaohjelmisto koulutusohjeistus PlanMan Project ohjelmiston valmistaja 14.2.2012 Asko Saarenpää Uuden projektin tai työohjelman aloitus Näkymä-valikon kautta voi valita mitä

Lisätiedot

Ulkoiset laitteet Käyttöopas

Ulkoiset laitteet Käyttöopas Ulkoiset laitteet Käyttöopas Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta. Ainoat HP:n tuotteita ja palveluja koskevat takuut mainitaan

Lisätiedot

Pikakäyttöohje Päivitys I OHJELMAN KÄYNNISTÄMINEN SISÄLLYS

Pikakäyttöohje Päivitys I OHJELMAN KÄYNNISTÄMINEN SISÄLLYS Pikakäyttöohje Päivitys 14.11.2011 SISÄLLYS I. Ohjelman käynnistäminen II. Harjoiteltavan osa-alueen ja tehtäväsovelluksen valinta III. Tehtäväsovellusten käyttö Mallisuoritus ja tehtävän suoritusohje

Lisätiedot

päivittäjän pikaopas

päivittäjän pikaopas 12.2.2012 päivittäjän pikaopas by Petteri Seppälä Sisällysluettelo 1 Sivun tietojen päivittäminen eli korjaaminen... 3 1.1 Toimenpiteet ennen muokkauksien tekemistä... 3 1.2 Virheellisen tekstin korjaaminen...

Lisätiedot

Käyttöohje - Sanoma Pro digikirjat verkkopalvelu v 1.0 2013-07- 10. Sanoma Pro digikirjat verkkopalvelu... 2. Yleistä... 2. Laitteistovaatimukset...

Käyttöohje - Sanoma Pro digikirjat verkkopalvelu v 1.0 2013-07- 10. Sanoma Pro digikirjat verkkopalvelu... 2. Yleistä... 2. Laitteistovaatimukset... - 1 - Käyttöohje - Sanoma Pro digikirjat verkkopalvelu v 1.0 2013-07- 10 Sanoma Pro digikirjat verkkopalvelu... 2 Yleistä... 2 Laitteistovaatimukset... 2 Sisäänkirjautuminen... 2 Uloskirjautuminen... 3

Lisätiedot

lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen

lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen Windows: in kopioiminen lizengo Asennusopas Klikkaa sitä Windows-versiota, jonka haluat kopioida USB-tikulle, niin pääset suoraan oikeaan oppaaseen. Windows

Lisätiedot

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma Tämän jälkeen valitse kieleksi Suomi VÄLILEHTI 1 PERUSTIEDOT Valittuasi kieleksi suomen,

Lisätiedot

Gps-reittien lataaminen Lipas liikuntapaikat.fi - järjestelmään

Gps-reittien lataaminen Lipas liikuntapaikat.fi - järjestelmään Gps-reittien lataaminen Lipas liikuntapaikat.fi - järjestelmään Lipas-projekti, Jyväskylän yliopisto 11.5.2016 GPS-laitteella tallennetut reitit voi viedä Lipas-karttanäkymään joko oman digitoinnin avuksi,

Lisätiedot

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN?

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? Connect-ohje oppilaalle MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? 1. Avaa internet-selain ja kirjoita osoiteriville virtuaaliluokkasi osoite, esim. http://tampere.adobeconnect.com/virta ja paina Enter: Luokkien

Lisätiedot

Oulun kaupunki Liikuntapalvelut. Timmi -tilanvarauksen pikaopas internetasiakkaille

Oulun kaupunki Liikuntapalvelut. Timmi -tilanvarauksen pikaopas internetasiakkaille Oulun kaupunki Liikuntapalvelut Timmi -tilanvarauksen pikaopas internetasiakkaille Aloittaminen Kirjaudu rekisteröitymisen jälkeen varausjärjestelmään käyttäjätunnuksella ja salasanalla jotka olet saanut

Lisätiedot

HDS Gen3 Pikaopas. Yleiskuvaus. Nro Näppäin Toiminto

HDS Gen3 Pikaopas. Yleiskuvaus. Nro Näppäin Toiminto HDS Gen3 Pikaopas FI Yleiskuvaus 1 4 6 5 7 2 3 8 9 10 11 Nro Näppäin Toiminto 1 Kosketusnäyttö 2 Sivut-näppäin Aktivoi aloitussivun Kohdistin- Siirtää kohdistinta, siirtyy valikkokohteissa ja säätää arvoja

Lisätiedot

Office Video, pikaopas

Office Video, pikaopas Office 365 - Video, pikaopas Sisällys Palvelu... 2 Kanavan luonti... 3 Kuinka kanava kannattaa nimetä?... 4 Kanavan käyttöoikeudet... 4 Käyttöoikeustasot... 5 Videoiden lisääminen kanavalle... 6 Videon

Lisätiedot

TeamViewer 11 -ohjelma etäkoulutuksissa ja tuessa

TeamViewer 11 -ohjelma etäkoulutuksissa ja tuessa TeamViewer 11 -ohjelma etäkoulutuksissa ja tuessa Asentaminen 1. Valitse osoitteessa www.teamviewer.com Lataa Versio 11. TeamViewerin asennus, vaihe 1. 2. Napauta Lataa TeamViewer 11 -linkkiä. TeamViewerin

Lisätiedot

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo Sivu 1 / 11 Kuvien siirto kamerasta Lyhyesti Tämän oppaan avulla voit: - käyttää tietokoneen omaa automaattista kopiointiin tai siirtoon tarkoitettua toimintaa kuvien siirtoon kamerasta tai muistikortista

Lisätiedot

KONEEN KÄYNNISTÄMINE ABITTIKOEJÄRJESTELMÄÄN WINDOWS

KONEEN KÄYNNISTÄMINE ABITTIKOEJÄRJESTELMÄÄN WINDOWS KONEEN KÄYNNISTÄMINE ABITTIKOEJÄRJESTELMÄÄN WINDOWS 10-käyttöjärjestelmä (Windows 8) 1. Laita Abitti USB-tikku tietokoneen USB-porttiin. 2. Käynnistä kone. 3. Valitse Käynnistä -valikosta (nurkassa oleva

Lisätiedot

Asteri Laskutus (Dos)

Asteri Laskutus (Dos) Asteri Laskutus (Dos) Vuosipäivitys 3.11.2007 Päivityksen asentaminen... 4 Uudelle koneelle siirtäminen... 6 - pikakuvake Vistan työpöydälle... 7 Tulostaminen kun tulostaminen ei onnistu... 11 - tulostaminen

Lisätiedot

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Visma Nova Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Oppaan päiväys: 2.2.2012. Helpdesk: http://www.visma.fi/asiakassivut/helpdesk/ Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai

Lisätiedot

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto GEA -tuotannonohjausjärjestelmästä Ammu-ohjelmistoon 07/2014 Asennettavat ohjelmat ja versiot Ammu Ammu versio 1.85 tai

Lisätiedot

Yhdistäminen. Tietolähteen luominen. Word-taulukko. Tekstinkäsittelyn jatko KSAO Liiketalous 1

Yhdistäminen. Tietolähteen luominen. Word-taulukko. Tekstinkäsittelyn jatko KSAO Liiketalous 1 KSAO Liiketalous 1 Yhdistäminen Yhdistämistoiminnolla voidaan tehdä esimerkiksi joukkokirjeitä, osoitetarroja, kirjekuoria, jne. Siinä yhdistetään kaksi tiedostoa: Pääasiakirja Tietolähde Pääasiakirjassa

Lisätiedot

TEKSTINKÄSITTELYN ALKEET

TEKSTINKÄSITTELYN ALKEET TEKSTINKÄSITTELYN ALKEET Libre Office Writer HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33721 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi LIELAHDEN KIRJASTON TIETOTORI Lielahtikeskus Teivaankatu

Lisätiedot

Valotuslasi. 1. Aseta originaalit etusivut ylöspäin syöttölaitteen syöttöalustalle. Siirrä syöttöohjain originaaleja vasten.

Valotuslasi. 1. Aseta originaalit etusivut ylöspäin syöttölaitteen syöttöalustalle. Siirrä syöttöohjain originaaleja vasten. Xerox WorkCentre 9/9 -monitoimitulostin Kopioiminen. Aseta originaalit etusivut ylöspäin syöttölaitteen syöttöalustalle. Siirrä syöttöohjain originaaleja vasten. Laske syöttölaite alas.. Peruuta mahdolliset

Lisätiedot

Tietokoneen asetukset -apuohjelma Käyttöopas

Tietokoneen asetukset -apuohjelma Käyttöopas Tietokoneen asetukset -apuohjelma Käyttöopas Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröity tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat

Lisätiedot

Siirtyminen OneNote versioon

Siirtyminen OneNote versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft OneNote 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin OneNote 2007. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa tietoja uuden käyttöliittymän tärkeimmistä

Lisätiedot

Käyttöpaneelin käyttäminen

Käyttöpaneelin käyttäminen Tässä luvussa on tietoja käyttöpaneelista, tulostinasetusten muuttamisesta ja käyttöpaneelin valikoista. Useimmat tulostinasetukset voidaan muuttaa sovellusohjelmalla tai tulostinajurilla. Sovellusohjelmalla

Lisätiedot

Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen

Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen 27.2.2017 Yleiset ohjeet Kaksinkäsin.fi sivujen yläreunassa on valikko, josta pääsee suoraan useisiin tässä ohjeessa viitattuihin alisivuihin. Kun olet kirjautuneena

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 / / WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 Sisältö Sisältö 1. Yleistä 2. Kirjautuminen ylläpitoon 2.1. Kirjaudu osoitteessa: http://sotkamo.valudata.fi/admin Myöhemmin: http://www.sotkamo.fi/admin 2.2 Salasana

Lisätiedot

Resteri myyntireskontra (Dos)

Resteri myyntireskontra (Dos) Resteri myyntireskontra (Dos) (lisäohjelma peruslaskutukseen: "laajempi myyntireskontra") Vuosipäivitys 3.11.2007 Atsoft Oy Mäkinen puh (09) 350 7530 0400-316 088 www.atsoft.fi Malminkaari 21 B fax (09)

Lisätiedot

Oma matkakortti -palvelu: Käyttäjän ohje

Oma matkakortti -palvelu: Käyttäjän ohje Oma matkakortti -palvelu: Käyttäjän ohje Oma matkakortti -palvelussa voi tarkistaa matkakortin sisällön, esimerkiksi voimassa olevat kausiliput ja kortilla jäljellä olevan arvon määrän sekä omat asiakastiedot.

Lisätiedot

Hoitoaikojen ilmoittaminen CGI Suomi

Hoitoaikojen ilmoittaminen CGI Suomi Hoitoaikojen ilmoittaminen 1.8.2015 SISÄLLYSLUETTELO 1 Tunnistautuminen 3 2 Hoitoaikojen ilmoittaminen 5 3 Viikkojen kopiointi 11 4 Tallennus 11 5 Yhteenvetotiedot 12 6 Tulostus 13 1.8.2015 Sivu 2 / 13

Lisätiedot

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla GEOS 1 Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla Libre Office Calc ohjelman saat ladattua ilmaiseksi osoitteesta: https://fi.libreoffice.org/ Tässä ohjeessa on käytetty Libre Office Calc 5.0 versiota

Lisätiedot

Ulkoiset laitteet. Asiakirjan osanumero: Tässä oppaassa kerrotaan lisävarusteena saatavien ulkoisten laitteiden käytöstä.

Ulkoiset laitteet. Asiakirjan osanumero: Tässä oppaassa kerrotaan lisävarusteena saatavien ulkoisten laitteiden käytöstä. Ulkoiset laitteet Asiakirjan osanumero: 419462-351 Tammikuu 2007 Tässä oppaassa kerrotaan lisävarusteena saatavien ulkoisten laitteiden käytöstä. Sisällysluettelo 1 USB-laitteen käyttäminen USB-laitteen

Lisätiedot

Luokka näytön käyttäminen opetuksessa.

Luokka näytön käyttäminen opetuksessa. Luokka näytön käyttäminen opetuksessa. - Kaikki alkaa totta kai kaukosäätimestä. - Source napista pääset valikkoon, mistä voit valita minkä lähteen otat käyttöön - Magic IWB S on piirto-ohjelma (valkotaulu)

Lisätiedot

Peltotuki Pron Lohkotietopankkimoduli tärkkelysperunalle

Peltotuki Pron Lohkotietopankkimoduli tärkkelysperunalle Peltotuki Pron Lohkotietopankkimoduli tärkkelysperunalle Versio 2008.1 15.10.2008 ohje 15.10.2008 Asennus, käyttöönotto ja päätoiminnot Ohjelmiston tarkoitus Ohjelmiston tarkoitus on yhdistää Peltotuki

Lisätiedot

TAVOITTEISTA TULOKSIIN OSALLISTUJAN KÄYTTÖOPAS

TAVOITTEISTA TULOKSIIN OSALLISTUJAN KÄYTTÖOPAS TAVOITTEISTA TULOKSIIN OSALLISTUJAN KÄYTTÖOPAS Toukokuu 2007 Tavoitteesta tuloksiin ohjelman aloittaminen Aloita Tavoitteista tuloksiin ohjelma kirjoittamalla LMI:n webbiosoite http://www.lmi-inc.com/feedback/fin

Lisätiedot

Yritä ymmärtää missä kulloinkin olet, minne tallennat/siirrät tiedoston, missä weppisivu/tiedosto on jne.

Yritä ymmärtää missä kulloinkin olet, minne tallennat/siirrät tiedoston, missä weppisivu/tiedosto on jne. Oulun seudun ammattikorkeakoulu Luonnonvara-alan yksikkö Jouko Karhunen Tietotekniikan peruskäyttö 2009 YLEISTÄ lähiverkko internet minne olet menossa mikä käyttäjätunnus ja salasana Yritä ymmärtää missä

Lisätiedot

Miten siirrän omat työni Office 365:stä Peda.nettiin sekä jaan sen siellä muille Eija Arvola

Miten siirrän omat työni Office 365:stä Peda.nettiin sekä jaan sen siellä muille Eija Arvola Miten siirrän omat työni Office 365:stä Peda.nettiin sekä jaan sen siellä muille Eija Arvola 16.12.2017 UUDEN SIVUN LUOMINEN OMAAN TILAAN Jos haluat tallentaa omia töitäsi Peda.nettiin, sinun pitää luoda

Lisätiedot

Ulkoiset laitteet Käyttöopas

Ulkoiset laitteet Käyttöopas Ulkoiset laitteet Käyttöopas Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta. Ainoat HP:n tuotteita ja palveluja koskevat takuut mainitaan

Lisätiedot

1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ ETUSIVU YHTEENVETO LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT VIESTIT KOKEET...

1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ ETUSIVU YHTEENVETO LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT VIESTIT KOKEET... OHJE OPPILAALLE 2 / 21 1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ... 3 2 ETUSIVU... 4 2.1 YHTEENVETO... 4 2.2 LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT... 4 2.3 VIESTIT... 6 2.4 KOKEET... 6 3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI...

Lisätiedot

JÄRJESTELMÄN TEKNINEN KÄYTTÖOHJE

JÄRJESTELMÄN TEKNINEN KÄYTTÖOHJE JÄRJESTELMÄN TEKNINEN KÄYTTÖOHJE TEKNINEN OHJE OSAAJAPLUS- JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖÖN OsaajaPlus -järjestelmä on luotu siten, että sen käyttöön tarvittavat ohjelmat ovat maksutta ladattavissa internetistä.

Lisätiedot

Meidän juttu -verkkolehti

Meidän juttu -verkkolehti Meidän juttu -verkkolehti Sisältö Drupalin perusteet Kuinka juttu tehdään? Jutun lisääminen Pääkuva ja video Kuvan lisääminen Videon lisääminen Kategorisointi Tekstin syöttäminen ja muotoilu Erilaiset

Lisätiedot

Mobiilimarkkinointi Routa. Ohjeet päivitystyökalun käyttöön

Mobiilimarkkinointi Routa. Ohjeet päivitystyökalun käyttöön Mobiilimarkkinointi Routa Ohjeet päivitystyökalun käyttöön 1 Kirjautuminen... 3 Sivujen päivitys... 3 Widgetit... 3 Muutosten julkaiseminen tai tallentaminen...4 Uuden sivun lisääminen... 5 Sivun poistaminen...

Lisätiedot

Näin asennat MS-DOS käyttöjärjestelmän virtuaalikoneeseen

Näin asennat MS-DOS käyttöjärjestelmän virtuaalikoneeseen Näissä ohjeissa käydään läpi Microsoftin MS-DOS 6.22 -käyttöjärjestelmän asennus Microsoftin Virtual PC 2007 -virtuaalikoneeseen. Asennusta varten sinulla on oltava Virtual PC 2007 asennettuna tietokoneellasi

Lisätiedot