Windows-käyttöjärjestelmä Word-tekstinkäsittely Internet-selain

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Windows-käyttöjärjestelmä Word-tekstinkäsittely Internet-selain"

Transkriptio

1 Tietokoneen käytön perusteet Windows-käyttöjärjestelmä Word-tekstinkäsittely Internet-selain

2 SISÄLLYS 1 Windows-käyttöjärjestelmä Windows 2000:n käytön aloittaminen Hiiren käyttö Ikkunoiden käsittely Ohjelman käynnistäminen ja lopettaminen Tiedostojen käsittely Tietokoneen sammuttaminen 7 2 Word-tekstinkäsittely Asiakirjan avaaminen ja sulkeminen Tekstissä liikkuminen ja tekstin valitseminen Tekstin lisääminen ja korjaaminen Tekstin muokkaustoiminnot Kappalemuotoilut Tekstin tallentaminen Tulostus 12 3 Internet-selain Selainohjelman käynnistäminen ja sulkeminen Tiedonhaku Internetissä Html-dokumentti 14

3 1 1 Windows-käyttöjärjestelmä Käyttöjärjestelmä (Operating System) toimii siltana laitteiston ja ohjelmien välillä. Se hoitaa perustoiminnot. - Hakee tiedon levyltä ja tallentaa sen - Käynnistää sovellusohjelmat - Huolehtii tulostamisesta - Pitää huolta muistien hallinnasta - Näyttää luettelon kiintolevyllä ym. levyillä olevista tiedostoista, mahdollistaa niiden kopioinnin, siirtämisen ja poistamisen - Valvoo ja ohjaa laitteiston ja ohjelmien toimintaa 1.1 Windows 2000:n käytön aloittaminen Kun käynnistät tietokoneen, näytölle tulee ikkuna, jossa sinua pyydetään kirjautumaan Windowsiin. Kone antaa kirjautumisruudun, kun painat yhtä aikaa näppäimiä Ctrl, Alt ja Del (Del = Delete). Jos näppäinten painaminen yhtä aikaa tuntuu vaikealta, paina ensiksi pohjaan vasemmalla kädellä Ctrl ja Alt -näppäimet, pidä ne pohjassa ja näpäytä sitten oikealla kädellä kerran Delnäppäintä. Muistathan, että salasana pitää kirjoittaa juuri niin kuin se on sinulle annettu. Salasanassa siis isot kirjaimet ovat isoja ja pienet pieniä. Tehtäväpalkki ja Käynnistä-valikko Tehtäväpalkki on näytön alareunassa oleva harmaa alue, joka on koko ajan ruudun levyinen ja se on oletusarvoisesti aina näkyvissä Windowsin ollessa käynnissä. Tehtäväpalkista käytetään myös nimitystä alapalkki. Ikkuna Kirjoita käyttäjänimesi ja salasanasi niille varattuihin paikkoihin. Salasana näkyy näytöllä tietoturvasyistä *-merkkeinä. Toimialuekenttään kirjoita toimialueesi nimi TRE. Kun olet kirjoittanut kaikki tiedot, näpäytä hiirellä OKpainiketta. Käynnistävalikko Tehtäväpalkki

4 2 Tehtäväpalkin vasemmasta laidasta avautuu hiirellä näpäyttämällä Käynnistävalikko. Käynnistä-valikon alla on alavalikoita. Ohjelmat: näyttää luettelon käynnistettävistä ohjelmista. Tiedostot: näyttää luettelon aiemmin avatuista tiedostoista. Asetukset: näyttää luettelon järjestelmäasetuksista, joita voi muuttaa. Etsi: etsii kansion, tiedoston, tietokoneen tai esim. sähköpostiviestin. Ohje: näyttää Windowsin ohjekirjan. Suorita: käynnistää ohjelman MS-DOS -komennolla. Sammuta: sammuttaa tietokoneen, käynnistää sen uudelleen tai kirjaa sinut ulos koneelta. Valikossa voi olla muitakin toimintoja riippuen tietokoneesta ja sen ohjelmista. Ohjelmapainike Aina kun käynnistät ohjelman tai avaat ikkunan, tulee tehtäväpalkkiin vastaava ohjelmapainike. Voit siirtyä ohjelmasta ja ikkunasta toiseen näpäyttämällä hiirellä haluamaasi ohjelmapainiketta, jolloin kyseinen ohjelma/ikkuna tulee kaikkien muiden ohjelmien ja ikkunoiden eteen. Kun suljet ikkunan tai ohjelman, sitä vastaava ohjelmapainike poistuu tehtäväpalkista. Tehtäväpalkista näet mitkä kaikki ohjelmat, tiedostot ja kansiota ovat avoimina juuri ko. hetkellä. Ohjelmia, kansioita ja tiedostoja voi siis olla yhtäaikaisesti avoimina useampia. Ilmaisinalue Tehtäväpalkin oikeaa reunaa kutsutaan ilmaisinalueeksi. Siinä on mm. kello ja virustorjuntaohjelma. Ilmaisinalueen sisältö vaihtelee suorittamiesi tehtävien mukaan; esim. tulostaessasi alueeseen ilmestyy kirjoittimen kuvake. Voit tarkastella ilmaisimia tai muuttaa niiden asetuksia kaksoisnäpäyttämällä haluamaasi ilmaisimen kuvaketta.

5 3 Kuvake Kuvake on yleisnimitys työpöydällä ja ikkunoissa näkyville värillisille pienille kuville. Kuvake voi tarkoittaa esim. ohjelmaa, lisälaitetta, tiedostoa tai kansiota. Kaksoisnäpäyttämällä kuvaketta saat avattua tiedoston, ohjelman tai ikkunan. Kuvakkeita kutsutaan myös pikakuvakkeiksi. 1.2 Hiiren käyttö Hiiren vasemmanpuoleinen painike (ns. ykköspainike) Yksi näpäytys: - Aktivoi kohteen, jonka päällä hiiren osoitin eli kursori on. Kohde korostuu jollakin värillä, kun sitä on näpäytetty kerran. - Avaa valikoita, joissa on erilaisia toimintoja. - Komennon tai kohteen valitseminen valikosta. - Painonappien painaminen näytöllä. Kaksi peräkkäistä nopeaa näpäytystä eli ns. tuplaklikkaus: - Avaa kohteen ikkunaksi. - Käynnistää sovellusohjelman tai avaa tiedoston työpöydällä olevasta kuvakkeesta. Vetäminen, jolloin hiirtä liikutetaan vasemman painikkeen ollessa pohjassa: - Vetämällä voidaan siirtää erilaisia kohteita paikasta toiseen. Hiiren oikeanpuoleinen painike (ns. kakkospainike) Yksi näpäytys: - Avaa tilannekohtaisen pikavalikon eli listan toimenpiteistä, joita kohteelle voidaan sillä hetkellä suorittaa. - Avautuvan valikon sisältö riippuu siitä, minkä kohteen päällä hiiren osoitin on. Vetäminen hiiren oikea painike pohjaan painettuna: - Kun vetämisen päätteeksi painike vapautetaan, avautuu ruudulle tilannekohtainen valikko. - Avautuvasta valikosta voidaan valita mitä vetämisen seurauksena kohteille tapahtuu. Esim. tiedostojen pakkaus.

6 4 1.3 Ikkunoiden käsittely Ikkuna on työpöydälle avautuva alue. Ikkunoita voi olla työpöydällä vierekkäin, päällekkäin ja limittäin useita. Vain yksi ikkuna voi olla käsittelyssä kerrallaan. Vuoroaan odottavien ikkunoiden otsikkorivit ovat harmaina, jolloin niissä ikkunoissa ei juuri silloin voi tehdä mitään. Aktiivisen ikkunan rajat tunnistaa värillisestä otsikkorivistä, jossa näkyy ikkunan nimi sekä pienennys-, palautus- ja sulkemispainikkeet. Ikkunan otsikkorivi Ikkunan otsikkorivin painikkeet Vasen painike: - pienentää ikkunan tehtäväpalkkiin - ei sulje ikkunaa Keskimmäinen painike: - pienentää ikkunan, jos se on koko näytön kokoinen - suurentaa ikkunan koko näytön kokoiseksi, jos se on sitä pienempi Oikea painike: - sulkee ikkunan - tunnetaan myös nimellä ikkunan "oikean ylänurkan rasti" 1.4 Ohjelman käynnistäminen ja lopettaminen Voit käynnistää ohjelman (eli sovellusohjelman) työpöydällä olevasta kuvakkeesta kaksoisnäpäyttämällä kuvaketta tai Käynnistä-valikon alta löytyvästä Ohjelmat-valikosta näpäyttämällä avattavan ohjelman nimeä. Ohjelman käyttö lopetetaan tallentamalla tehty työ. (Jos et tallenna työtäsi, ohjelma kysyy suljettaessa, että haluatko tallentaa työsi.) Tallentamisen jälkeen voit näpäyttää otsikkorivin oikeassa laidassa olevaa sulkemispainiketta (X) tai valita Tiedosto-valikosta kohdan Lopeta.

7 5 1.5 Tiedostojen käsittely Tiedoston avaaminen resurssienhallinnan avulla Resurssien hallinnan saat avattua joko työpöydän kuvakkeesta tai Käynnistä-valikosta. Valitse tällöin Käynnistä - Apuohjelmat - Resurssienhallinta. Etsi haluttu tiedosto Resurssienhallinnan vasemman reunan puurakennetta apuna käyttäen. Valitse aluksi oikea levyasema, sitten etsi oikea kansio ja lopuksi vielä tiedosto, jonka haluat avata. Tiedosto avautuu kaksoisnäpäyttämällä tiedoston nimeä. Tiedoston avaaminen ohjelmassa Avaa ohjelma ja valitse Tiedosto - Avaa ja sieltä oikea levyasema, kansio ja tiedosto, jonka haluat avata. Tiedoston tallentaminen Eri Windows-ohjelmien avaus- ja tallennusikkunat ovat ulkonäöltään hyvin samanlaiset. Tallentaminen haluttuun paikkaan halutulla nimellä tapahtuu seuraavasti: - Valitse Tiedosto - Tallenna nimellä... - Valitse Kohteeksi levyasema, jonne tiedoston tallennat. - Valitse kansio, jonne tiedoston tallennat. Kaksoisnäpäytä kansiota, niin se avautuu. (Vaihtoehtoisesti näpäytä avattavan kansion nimeä kerran ja näpäytä sen jälkeen Avaa-painiketta.) - Kun Kohde-kentässä näkyy oikea tallennuspaikka, anna tiedostolle haluamasi nimi kohtaan Tiedostonimi. - Tallenna nyt tiedosto näpäyttämällä Tallenna-painiketta.

8 6 Tiedostojen poistaminen Etsi poistettava tiedosto esim. Resurssienhallintaa apuna käyttäen. Kun olet löytänyt poistettavan tiedoston, näpäytä sen kuvaketta kerran ja paina sitten näppäimistön Delete-painiketta. Tiedostoja poistettaessa näytölle tulee varmistuskysymys poistohalukkuudestasi. Jos olet varma, että haluat ko. tiedoston poistaa, näpäytä Kyllä-painiketta. Mikäli kuitenkin tulet katumapäälle Kyllä-painiketta näpäytettyäsi, löydät vielä poistamasi tiedoston työpöydän Roskakorista. Poistetut tiedostot voidaan palauttaa roskakorista valinnoilla Tiedosto - Palauta. Tiedosto palautuu takaisin poistopaikkaansa. Resurssienhallinnan käynnistäminen Resurssienhallinnan voit avata esim. työpöydän kuvakkeesta, Käynnistä - Ohjelmat - Apuohjelmat - Resurssienhallinta -valinnoilla tai näppäimistöltä näppäinyhdistelmällä Windows-näppäin ja e-kirjain samanaikaisesti pohjaan painettuina. Resurssienhallinnan ikkunan osat Vasemmalla näkyvät resurssit puumaisena rakenteena: - levyasemat, - kansiot ja - verkko. Oikealla näkyy avoinna olevan kansion sisältö: - alikansiot ja - tiedostot. Kansiot: - ovat tiedostojen tallennus-paikkoja, - voivat sisältää alikansioita, - muodostavat puumaisen rakenteen ja - järjestävät tiedostoja järkeviksi kokonaisuuksiksi. Eri aihepiirien tiedostot kannattaa tallentaa eri kansioihin. Kansion avaaminen Kansion avaaminen tarkoittaa, että sen sisältämät tiedot ja alikansiot tulevat näkyviin Resurssienhallinnan oikealle puolelle. 1. Hae vierityspalkkia apuna käyttäen vasemmalle puolelle haluttu kansio näkyviin. 2. Jos oikeata kansiota ei näy, niin laajenna hakemistopuuta tarvittaessa +-merkistä. Kansioiden edessä olevat +-merkit siis kertovat, että ko. kansiot sisältävät alikansioita. Näpäyttämällä siis +-merkkiä, kansiorakenne avautuu. 3. Avaa haluttu kansio hiiren vasenta painiketta näpäyttämällä.

9 7 Kansioiden luominen Resurssienhallintaan voidaan luoda tarvittaessa uusia kansiota mihin tahansa kohtaan puurakennetta. 1. Avaa oikealle puolelle ikkunaa se kansio tai levyasema, jonka sisään haluat uuden kansion luoda. 2. Valitse Tiedosto - Uusi - Kansio 3. Kirjoita nimi uudelle kansiolle ja näpäytä Enter-painiketta nimen hyväksymiseksi. Kansion nimeäminen uudelleen 1. Näpäytä hiirellä kansiota, jonka nimen haluat muuttaa. Kansio aktivoituu. 2. Valitse Tiedosto - Nimeä uudelleen 3. Kirjoita kansiolle uusi nimi ja paina hyväksynnäksi Enter-painiketta. 1.6 Tietokoneen sammuttaminen Lopeta aina Windowsin käyttö ennekuin katkaiset tietokoneesta virran tai käynnistät tietokoneesi uudelleen. Näin varmistat, että työsi tallentuu kiintolevylle eivätkä tiedostot vahingoitu. Kun haluat sammuttaa tietokoneesi, valitse Käynnistävalikosta vaihtoehto Sammuta. Näytölle ilmestyy viesti, jossa on erilaisia vaihtoehtoja. Valitse vaihtoehdoista tarkoitukseesi sopivin ja näpäytä OK-painiketta. Jos valitset vaihtoehdon Sammuta ja näpäytät OK-painiketta ja sinulla on vielä jokin ohjelma käynnissä, etkä ole tallentanut tiedostojasi, tietokone varmistaa, että haluatko tallentaa tiedostoon tekemäsi muutokset.

10 8 2 Word-tekstinkäsittely Tekstinkäsittelyllä tarkoitetaan yleensä asiakirjojen laatimista ja muokkaamista tietokoneen avulla. Asiakirjojen laatimiseen käytetään siis jotakin tekstinkäsittelyohjelmaa. Tämän päivän tunnetuin tekstinkäsittelyohjelma lienee Microsoft Word, mutta vaihtoehtoja on muitakin. 2.1 Asiakirjan avaaminen ja sulkeminen Kun avaat ohjelman, Word avaa automaattisesti tyhjän asiakirjan. Aikaisemmin tallennettu asiakirja avataan valikosta Tiedosto/Avaa. Valitse asiakirja tiedostosta ja napauta Avaa. Uuden tyhjän asiakirjan saat napsauttamalla Uusi tyhjä tiedosto kuvaketta. Asiakirja suljetaan toiminnolla Tiedosto/Sulje tai asiakirjan oikeassa yläkulmassa olevasta rastista. Koko ohjelma suljetaan Tiedosto/Lopeta toiminnolla tai ohjelman oikeassa yläkulmassa olevasta rastista. Jos asiakirjaa ei ole tallennettu, ohjelma kysyy tallennetaanko asiakirja, ennen kuin ohjelma sulkeutuu. 2.2 Tekstissä liikkuminen ja tekstin valitseminen Asiakirjan tyhjällä alueella voi liikkua vain Enterillä tai tabulaattorilla. Tekstissä liikutaan nuolinäppäimillä tai hiirellä. Sivulta toiselle siirrytään näytön oikeassa reunassa olevan vierityspalkin avulla. Enterillä tehdään tyhjiä rivejä. Rivin vaihto tapahtuu automaattisesti siinä kohdassa, mihin sivun reunamarginaalit on määritelty. Jos haluat vaihtaa riviä jossain muussa kohdassa, käytä Enteriä. Teksti valitaan maalaamalla hiirellä tietty alue. Yksittäinen sana (tai merkki) voidaan valita kaksoisnapsauttamalla hiirtä. Koko rivi valitaan napsauttamalla hiirtä rivin vasemmassa reunassa, jolloin kohdistin muuttuu nuolisymboliksi. Koko asiakirja voidaan valita Muokkaa valikosta toiminnolla Valitse kaikki. 2.3 Tekstin lisääminen ja korjaaminen Tekstiä lisätään haluttuun kohtaan asiakirjassa napauttamalla hiirtä tekstissä tai siirtämällä kohdistinta nuolinäppäimillä. Pitempi teksti lisätään asiakirjaan maalaamalla ensin lisättävä teksti. Teksti kopioidaan Muokkaa valikon Kopioi toiminnolla tai pikanäppäimillä Ctrl + C. Uusi teksti liitetään napauttamalla hiirtä siinä kohdassa, mihin teksti lisätään. Sen jälkeen valitaan Muokkaa valikosta Liitä toiminto tai käytetään pikanäppäimiä Ctrl + V. Muokkaa valikosta löytyy myös Leikkaa toiminto, jonka avulla voi leikata

11 9 tekstiä (pikanäppäimet Ctrl + X) ja liittää sitten johonkin toiseen kohtaan. Tekstiä voi poistaa askelpalauttimella tai Delete poistonäppäimellä. Viimeiset toiminnot voi perua myös Kumoa Kirjoitus pikapainikkeella. Leikkaa-, Kopioi- ja Liitä toimintoihin on olemassa myös pikapainikkeet. 2.4 Tekstin muokkaustoiminnot Lihavointi, kursivointi, alleviivaus Valitse Muotoile/Fontti tai pikapainikkeet B (Bold) = lihavoitu I (Italic) = kursivoitu u (underlined) = alleviivattu Tekstityylin vaihtaminen Valitse Muotoile/Fontti tai pikavalikko Näpäytä alaspäin osoittavaa nuolta, niin saat esiin kaikki mahdolliset tekstityylit. Huom! Tyylien oikeassa laidassa on rullauspalkki. Tyylejä on siis enemmän kuin kerralla mahtuu näytölle! Kirjasinkoon vaihtaminen Valitse Muotoile/Fontti tai pikavalikko Huom! Voit valita fonttikooksi myös jonkin välikoon, jota pikavalikossa ei ole. Kirjoita tällöin haluamasi koko suoraan ylhäällä olevaan ruutuun entisen koon paikalle ja paina Enter-näppäintä. Yleensä tekstin kirjasinkokona käytetään 12 pistettä ja otsikot kirjoitetaan hieman

12 10 Tekstin värin muuttaminen Valitse Muotoile/Fontti tai pikavalikko suuremmalla kirjasinkoolla tai esim. lihavoituina. A-kirjaimen alla oleva väripalkki kertoo tällä hetkellä valittuna olevan värin. Eli jos maalaat hiiren vasen painike pohjassa pätkän tekstiä ja näpäytät painiketta, teksti muuttuu väripalkin väriseksi. Kun näpäytät A-kirjaimen vieressä olevaa alaspäin osoittavaa nuolenkärkeä, voit valita käyttöösi jonkun toisen värin. Tekstin asettelu Valitse Muotoile/Kappale tai pikapainikkeet vasempaan reunaan keskelle oikeaan reunaan molempien reunojen tasaus Oheisessa kuviossa valittuna on vasemman reunan tasaus. Valittu painike näkyy koholla olevana. Luettelon lisääminen sisennys vasemmalle sisennys oikealle Valitse Muotoile/Luettelomerkit ja numerointi tai pikapainikkeet numeroitu/aakkostettu luettelo luettelomerkillinen luettelo Luettelomerkkien muokkaaminen tapahtuu siten, että aluksi maalataan alue, johon muokkaus kohdistuu ja sitten valitaan Muotoile/Luettelomerkit ja numerointi. Nyt voit vaihtaa luettelomerkkinä käytettävää kuviota tai ottaa käyttöön vaikka roomalaiset numerot.

13 Kappalemuotoilut Voit muotoilla tekstikappaleita esimerkiksi tasaamalla tekstin vasempaan, oikeaan tai molempiin reunoihin, muuttamalla riviväliä, sisentämällä tekstiä jne. Kappalemuotoilut voi tehdä valintaikkunassa tai työkalurivin muotoilupikatyökaluilla. Rivivälin muuttaminen Riviväli voidaan valita joko ennen kirjoitustyön aloittamista tai valmiiseen tekstiin. Helpompaa on muotoilla valmiiksi kirjoitettua tekstiä. Riviväli muutetaan seuraavasti: 2.6 Tekstin tallentaminen Aktivoi muutettava teksti. Valitse Muotoile/Kappale. Saat esiin viereisen valintaikkunan. Valitse nyt haluamasi riviväli. Yleensä käytetään riviväliä 1, tieteellisissä tutkimuksissa riviväliksi valitaan joko 1,5 tai 2. Tehdylle tiedostolle annetaan nimi (tiedostonimi), valitaan tallennuskohde eli kansio (hakemisto), joka voi sijaita kovalevyllä (C-asema), tai erillisellä levyasemalla (A-asema) tai esim. muistitikulla (siirrettävällä levyllä). Tallentamisen vaiheet 1) Valitse Tiedosto valikosta Tallenna nimellä. 2) Anna asiakirjalle nimi kirjoittamalla se tiedostonimi ruutuun. 3) Valitse levyasema, johon työsi tallennat. 4) Valitse hakemisto/kansio, johon haluat tallentaa. Kansio avataan kaksoisnapsauttamalla sitä. 5) Tarkista, että tallennat oikeaan levyasemaan ja kansioon.

14 12 6) Hyväksy tallennus Tallenna painikkeella. Huom.! Word tarjoaa automaattisesti omaa tallennusmuotoaan (.doc). Tallennusmuodon voi tarvittaessa vaihtaa tallennusmuoto-ruudusta. 2.7 Tulostus Asiakirja tulostetaan valitsemalla Tiedosto/Tulosta tai pikapainikkeella Huom! Asiakirja kannattaa aina tallentaa ennen tulostamista! Jos haluat tulostaa vain tietyt sivut, tee Sivualuevalinta. Oletusarvoisesti koko dokumentti tulostuu. Jos käytössäsi on useita tulostimia, valitse haluamasi tulostin Kirjoitinvalikosta.

15 13 3 Internet-selain Internet-selain on sovellusohjelma, jota käytetään ääni-, kuva- ja tekstitiedostojen katselemiseen verkossa. 3.1 Selainohjelman käynnistäminen ja sulkeminen Selainohjelma käynnistetään, kuten muutkin Windows-ohjelmat. Voit kaksoisnapauttaa työpöydällä olevaa pikakuvaketta tai käynnistää ohjelman Käynnistä-valikon kautta. Selainohjelma suljetaan valitsemalla valikosta Tiedosto/Sulje tai napauttamalla selainikkunan oikeassa yläkulmassa olevaa rastia. Web-sivua ei voi käyttää Offline-tilassa! 3.2 Tiedonhaku Internetissä Osoiteriville kirjoitetaan etsittävän Internet-sivun osoite. Yleensä riittää, kun kirjoitetaan esim. (ei siis tarvitse kirjoittaa Tiedonhakuun voidaan käyttää erilaisia tiedonhakukoneita. Käytetyin niistä on ehkä Google, joka löytyy kirjoittamalla osoiteriville Hakukone avaa ikkunan, johon voit kirjoittaa aiheen, josta haluat tietoa. Kirjoita aihe tyhjään ruutuun ja napauta Googlehakupainiketta (tai paina Enteriä).

16 Html-dokumentti - Html-dokumentti on Html-tekstikielellä luotu sivu. Se voi sisältää tekstiä, kuvia, ääntä, videokuvaa ja hyperlinkkejä (viittauksia toisiin dokumentteihin). - Dokumentit yksilöidään verkossa URL-osoitteen avulla, joka muodostuu protokollasta, kaksoispisteestä, kahdesta kauttaviivasta, hakemistopolusta ja dokumentin nimestä. Koneen nimi Jokaisella koneella on oma IP-osoitteensa, jonka avulla se pystytään yksilöimän verkossa. Koneen nimi koostuu yleensä kolmesta osasta: - Palvelimen nimestä - Organisaation nimestä - Maantunnuksesta Hyperteksti - Hypertekstillä tarkoitetaan tekstin osaa tai kuvaa, jota klikkaamalla pääsee linkitettyyn dokumenttiin. - Linkitetyn hypertekstin kohdalla hiiren osoitin muuttuu kämmenen muotoiseksi. - Kerran avattu hyperlinkki muuttuu yleensä eri väriseksi.

Hyvinvointipalvelut. Etäopetuskeskus. Windows Vista. perusteet

Hyvinvointipalvelut. Etäopetuskeskus. Windows Vista. perusteet Tampereen kaupunki Koulutusmoniste Hyvinvointipalvelut Etäopetuskeskus Windows Vista perusteet Sisällysluettelo 1. MIKÄ ON WINDOWS VISTA? 3 2. TIETOKONEEN OSAT 3 3. WINDOWS VISTAN KÄYTÖN ALOITTAMINEN 4

Lisätiedot

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET 1 Sisällysluettelo Tietokoneen osat...

Lisätiedot

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET 1 Sisällysluettelo Tietokoneen osat...

Lisätiedot

WINDOWSISTA JA OPPAAN KÄYTÖSTÄ

WINDOWSISTA JA OPPAAN KÄYTÖSTÄ WINDOWSISTA JA OPPAAN KÄYTÖSTÄ Mikrotietokoneissa on käytännössä täysin siirrytty käyttämään graafista käyttöliittymää, joka yleensä on nimeltään Windows, joskin kilpaileviakin järjestelmiä on. Sovellusten

Lisätiedot

Microsoft Excelin perusteita Keijo Salakari 7. Maaliskuuta 2006

Microsoft Excelin perusteita Keijo Salakari 7. Maaliskuuta 2006 Microsoft Excelin perusteita Keijo Salakari 7. Maaliskuuta 2006 Microsoft Excel perusteita 2 (36) Sisältö 1 MS EXCEL OHJELMAN KÄYNNISTÄMINEN... 4 1.1 KÄYNNISTÄ-VALIKON KAUTTA... 4 1.2 TYÖPÖYDÄN PIKAKUVAKE...

Lisätiedot

WINDOWS 2000 perusteet 1

WINDOWS 2000 perusteet 1 WINDOWS 2000 perusteet 1 1. NÄYTTÖ...3 Työpöytä (Desktop)...3 Tehtäväpalkki (Taskbar)...3 Start -valikko...4 Kuvakkeet...4 Pikakuvake (Shortcut)...5 Kuvaketyypit...5 Kuvakkeiden järjestäminen...5 2. ULOSKIRJAUTUMINEN

Lisätiedot

Jaana Nuuttila kesä 2010

Jaana Nuuttila kesä 2010 kesä 2010 Sisältö 1 Näppäimistön ja hiiren käyttö...1 2 Käyttöliittymä...2 2.1 Käynnistä-valikko...3 2.2 Tehtäväpalkki...4 2.3 Pienoisohjelmat...5 2.4 Ikkunoiden ja kuvakkeiden käsittely...6 2.5 Valintanauhat,

Lisätiedot

WINDOWS XP perusteita osa I

WINDOWS XP perusteita osa I WINDOWS XP perusteita osa I Hannu Mikkonen 1 1(1) WINDOWS XP perusteita osa I 2 WINDOWS XP Perusteita osa I Hannu Mikkonen 2(2) WINDOWS XP perusteita osa I 3 SISÄLLYSLUETTELO 1 WINDOWS XP...1 1.1 Käyttöliittymä...1

Lisätiedot

Sisällys... 2. Tekstinkäsittely... 5

Sisällys... 2. Tekstinkäsittely... 5 SISÄLLYS Sisällys... 2 Tekstinkäsittely... 5 Osa 1... 6 Aloitus... 6 Wordin perusteet... 6 Ohjelman käynnistäminen... 6 Tehtäväruutu... 7 Viivain... 7 Tilarivi... 7 Kysymysruutu... 7 Työkalurivit... 7

Lisätiedot

WINDOWSISTA JA OPPAAN KÄYTÖSTÄ

WINDOWSISTA JA OPPAAN KÄYTÖSTÄ WINDOWSISTA JA OPPAAN KÄYTÖSTÄ Mikrotietokoneissa on käytännössä täysin siirrytty käyttämään graafista käyttöliittymää, joka yleensä on nimeltään Windows, joskin kilpaileviakin järjestelmiä on. Sovellusten

Lisätiedot

Excel. -taulukkolaskennan perusteet. TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Excel. -taulukkolaskennan perusteet. TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ Excel -taulukkolaskennan perusteet Sisällys sivu 1 Excel työkirjan peruskäsitteitä 1 2 Kuinka käytän laskentataulukkoa

Lisätiedot

Windows 7. Hannu Matikainen. Päivitetty 4.7.2014

Windows 7. Hannu Matikainen. Päivitetty 4.7.2014 Windows 7 Hannu Matikainen Päivitetty 4.7.2014 Sisältö WINDOWS-VERSIOT... 1 TYÖPÖYTÄ... 1 KUVAKKEET... 2 Kuvakkeiden ominaisuudet... 3 Pikakuvakkeet... 3 TEHTÄVÄPALKKI... 4 Tehtäväpalkin kuvakkeet... 5

Lisätiedot

Opintomoniste. Itä-Suomen Yliopisto

Opintomoniste. Itä-Suomen Yliopisto Atk-passi: MIKROTIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET WINDOWS XP Opintomoniste Itä-Suomen Yliopisto SISÄLTÖ: 1 WINDOWS -TYÖPÖYTÄ... 2 1.1 KUVAKKEET... 2 1.2 KÄYNNISTÄ (START) -VALIKKO... 3 1.3 OMA TIETOKONE (MY

Lisätiedot

SISÄLLYS. Sisällys... 2. Excel 2003

SISÄLLYS. Sisällys... 2. Excel 2003 SISÄLLYS Sisällys... 2 Taulukkolaskenta... 5 Excel taulukkolaskentaohjelma... 6 Työkalurivit... 7 Valikot... 7 Työkalurivien ja valikoiden asetukset... 7 Työkalurivin näyttäminen ja piilottaminen... 7

Lisätiedot

Macintosh-tietokoneen käyttöohjeita. Mietta Lennes

Macintosh-tietokoneen käyttöohjeita. Mietta Lennes Macintosh-tietokoneen käyttöohjeita Mietta Lennes Versio 3.0 13. lokakuuta 2003 Sisältö 1 Käynnistäminen ja sammuttaminen 3 1.1 Macintosh-koneen käynnistäminen...................................... 3 1.2

Lisätiedot

Aktiivisen solun osoite

Aktiivisen solun osoite Excel Opas 1 1 Excelin työtila Tiedon syöttäminen tapahtuu soluihin, joihin viitataan kirjaimilla A, B, C, (sarakkeet, yhteensä 255 kpl) ja numeroilla (rivit, yhteensä 65536 kpl). Soluihin kirjoitettavat

Lisätiedot

Tekstinkäsittely mikrotietokoneella

Tekstinkäsittely mikrotietokoneella Tekstinkäsittely mikrotietokoneella 260899 / romanov 1. MITÄ ON TEKSTINKÄSITTELY? Tekstinkäsittelyohjelma (eli ns. teksturi ) on luultavasti mikron eniten käytetty sovellusohjelma, sen avulla tekstin korjailu

Lisätiedot

SIRA-julkaisujärjestelmän käyttöohje Päivitetty: 20.8.2005

SIRA-julkaisujärjestelmän käyttöohje Päivitetty: 20.8.2005 SIRA-julkaisujärjestelmän käyttöohje Päivitetty: 20.8.2005 1 SIRA JULKAISUJÄRJESTELMÄ... 2 1.1 Kotisivujen päivittäminen... 2 1.2 Sivujen ylläpidon periaate... 2 2 MUOKKAUSTILA ELI HUOLTOPUOLI... 3 2.1

Lisätiedot

WINDOWS XP perusteet 1. 1 WINDOWS XP... 1 1.1 Käyttöliittymä... 1

WINDOWS XP perusteet 1. 1 WINDOWS XP... 1 1.1 Käyttöliittymä... 1 WINDOWS XP perusteet 1 SISÄLLYS 1 WINDOWS XP... 1 1.1 Käyttöliittymä... 1 2 KÄYNNISTÄ-VALIKKO... 2 2.1.1 Ohjelmakuvakkeet... 3 2.1.2 Omat kansiot... 3 2.2 Suorita toiminto... 3 2.3 Ohje... 4 2.4 Etsi-toiminto...

Lisätiedot

WORD 2007/2010 pikaohje. Kajaanin AMK. Mervi Ruotsalainen 29.8.2010

WORD 2007/2010 pikaohje. Kajaanin AMK. Mervi Ruotsalainen 29.8.2010 1 WORD 2007/2010 pikaohje. Kajaanin AMK Mervi Ruotsalainen 29.8.2010 2 Sisällys 1. YLEISTÄ... 3 1.1 OFFICE- OHJELMIEN MUUTTAMINEN SUOMEN KIELELLE... 3 1.2 WORDIN OMA OHJETOIMINTO... 3 1.3 WORDIN IKKUNAN

Lisätiedot

AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö

AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö SISÄLLYS Sisällys... 2 Kurssiaineiston sisältö... 4 Käyttöjärjestelmän mukauttaminen... 4 Tiedostohallinnan asetukset ja pikakuvakkeet... 4 Ikkunoiden hallinta... 4 Tiedoston

Lisätiedot

Windows XP Resurssienhallinta

Windows XP Resurssienhallinta Windows XP Resurssienhallinta Yleistä Resurssienhallintaa käytetään tiedostojen ja kansioiden hallintaan. Sen saat käyttöön joko - Start-painikkeen kautta (valitse Start > Programs > Accessories > Windows

Lisätiedot

TAVOITTEET JA SISÄLTÖ... 2

TAVOITTEET JA SISÄLTÖ... 2 TAVOITTEET JA SISÄLTÖ... 2 OPPIMATERIAALIT, OHJELMISTOT JA OPISKELUN ETENEMINEN... 2 OPISKELUOPAS... 3 VERKKOMATERIAALIT JA MUU MATERIAALI... 3 KÄYTETYT OHJELMISTOT... 3 SUORITUSTAPA... 4 OPISKELUTAPA...

Lisätiedot

Word 2010 Perusteet Hannu Matikainen

Word 2010 Perusteet Hannu Matikainen Word 2010 Perusteet Päivitetty 3.10.2012 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Ohjelmaikkunan osat ja asetukset... 1 3 Asiakirjanäkymät... 3 4 Uusi asiakirja... 4 5 Asiakirjan hallinta... 5 5.1 Tallentaminen...

Lisätiedot

EXCEL- TAULUKKOLASKENTA

EXCEL- TAULUKKOLASKENTA EXCEL- TAULUKKOLASKENTA Kevät 2008 osittain HAMKin tietotyövälineetmateriaalin pohjalta (http://www.elearningcentre.hamk.fi/ttv/) Excel-taulukkolaskenta ja sen käyttöliittymä... 1 Tiedoston avaaminen,

Lisätiedot

1. MITÄ VOIT TEHDÄ EXCEL 97:LLA?

1. MITÄ VOIT TEHDÄ EXCEL 97:LLA? SISÄLLYS 1. Mitä voit tehdä Excel 97:lla?.. 2 2. Excelin käynnistäminen ja ikkunaan tutustuminen... 3 3. Tietojen syöttäminen soluun... 4 4. Virheiden korjaaminen... 5 5. Automaattinen täydennys... 6 6.

Lisätiedot

@Aulikki Hyrskykari, Antti Sand I: Windows 7 (H1) Tampereen yliopisto

@Aulikki Hyrskykari, Antti Sand I: Windows 7 (H1) Tampereen yliopisto I: Windows 7 (H1) I Windows 7 Aulikki Hyrskykari, Tietojenkäsittelytieteet, Informaatiotieteiden yksikkö, 1 YLEISTÄ KURSSISTA JA KURSSIMATERIAALISTA... 2 1.1 Yliopiston mikroluokkien käyttö... 2 1.2 Widows

Lisätiedot

Windows 7 Axxell Utbildning A

Windows 7 Axxell Utbildning A Windows 7 Axxell Utbildning Ab Suomenkielinen materiaali, suomenkielinen ohjelma AXXELL Karjaa Laaksokatu, Axxell Utbildning Ab Windows 7 2 (37) Sisällysluettelo Käynnistä-valikko... 4 Työpöytä... 5 Tehtäväpalkki...

Lisätiedot

Esipuhe. Sanakirjojen tuominen. 2006 WordFinder Software Esipuhe 1

Esipuhe. Sanakirjojen tuominen. 2006 WordFinder Software Esipuhe 1 Esipuhe Internet on avannut monia maailman rajoja ja auttanut niin yksityishenkilöitä kuin monikansallisia yhtiöitäkin laajentamaan yhteysverkostoaan. Kielen ei tarvitse enää olla esteenä kansainvälisten

Lisätiedot

Windows 7 1. WINDOWS 7 PERUSTEET... 1 Työpöytä... 1. Kuvakkeet... 11

Windows 7 1. WINDOWS 7 PERUSTEET... 1 Työpöytä... 1. Kuvakkeet... 11 Windows 7 1 SISÄLLYSLUETTELO WINDOWS 7 PERUSTEET... 1 Työpöytä... 1 Kuvakkeet... 1 Käynnistä-valikko... 1 Vasen puoli... 1 Oikea puoli... 2 Tehtäväpalkki (Taskbar)... 3 Pienoisohjelmat... 5 Pienoisohjelmien

Lisätiedot