Windows-käyttöjärjestelmä Word-tekstinkäsittely Internet-selain

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Windows-käyttöjärjestelmä Word-tekstinkäsittely Internet-selain"

Transkriptio

1 Tietokoneen käytön perusteet Windows-käyttöjärjestelmä Word-tekstinkäsittely Internet-selain

2 SISÄLLYS 1 Windows-käyttöjärjestelmä Windows 2000:n käytön aloittaminen Hiiren käyttö Ikkunoiden käsittely Ohjelman käynnistäminen ja lopettaminen Tiedostojen käsittely Tietokoneen sammuttaminen 7 2 Word-tekstinkäsittely Asiakirjan avaaminen ja sulkeminen Tekstissä liikkuminen ja tekstin valitseminen Tekstin lisääminen ja korjaaminen Tekstin muokkaustoiminnot Kappalemuotoilut Tekstin tallentaminen Tulostus 12 3 Internet-selain Selainohjelman käynnistäminen ja sulkeminen Tiedonhaku Internetissä Html-dokumentti 14

3 1 1 Windows-käyttöjärjestelmä Käyttöjärjestelmä (Operating System) toimii siltana laitteiston ja ohjelmien välillä. Se hoitaa perustoiminnot. - Hakee tiedon levyltä ja tallentaa sen - Käynnistää sovellusohjelmat - Huolehtii tulostamisesta - Pitää huolta muistien hallinnasta - Näyttää luettelon kiintolevyllä ym. levyillä olevista tiedostoista, mahdollistaa niiden kopioinnin, siirtämisen ja poistamisen - Valvoo ja ohjaa laitteiston ja ohjelmien toimintaa 1.1 Windows 2000:n käytön aloittaminen Kun käynnistät tietokoneen, näytölle tulee ikkuna, jossa sinua pyydetään kirjautumaan Windowsiin. Kone antaa kirjautumisruudun, kun painat yhtä aikaa näppäimiä Ctrl, Alt ja Del (Del = Delete). Jos näppäinten painaminen yhtä aikaa tuntuu vaikealta, paina ensiksi pohjaan vasemmalla kädellä Ctrl ja Alt -näppäimet, pidä ne pohjassa ja näpäytä sitten oikealla kädellä kerran Delnäppäintä. Muistathan, että salasana pitää kirjoittaa juuri niin kuin se on sinulle annettu. Salasanassa siis isot kirjaimet ovat isoja ja pienet pieniä. Tehtäväpalkki ja Käynnistä-valikko Tehtäväpalkki on näytön alareunassa oleva harmaa alue, joka on koko ajan ruudun levyinen ja se on oletusarvoisesti aina näkyvissä Windowsin ollessa käynnissä. Tehtäväpalkista käytetään myös nimitystä alapalkki. Ikkuna Kirjoita käyttäjänimesi ja salasanasi niille varattuihin paikkoihin. Salasana näkyy näytöllä tietoturvasyistä *-merkkeinä. Toimialuekenttään kirjoita toimialueesi nimi TRE. Kun olet kirjoittanut kaikki tiedot, näpäytä hiirellä OKpainiketta. Käynnistävalikko Tehtäväpalkki

4 2 Tehtäväpalkin vasemmasta laidasta avautuu hiirellä näpäyttämällä Käynnistävalikko. Käynnistä-valikon alla on alavalikoita. Ohjelmat: näyttää luettelon käynnistettävistä ohjelmista. Tiedostot: näyttää luettelon aiemmin avatuista tiedostoista. Asetukset: näyttää luettelon järjestelmäasetuksista, joita voi muuttaa. Etsi: etsii kansion, tiedoston, tietokoneen tai esim. sähköpostiviestin. Ohje: näyttää Windowsin ohjekirjan. Suorita: käynnistää ohjelman MS-DOS -komennolla. Sammuta: sammuttaa tietokoneen, käynnistää sen uudelleen tai kirjaa sinut ulos koneelta. Valikossa voi olla muitakin toimintoja riippuen tietokoneesta ja sen ohjelmista. Ohjelmapainike Aina kun käynnistät ohjelman tai avaat ikkunan, tulee tehtäväpalkkiin vastaava ohjelmapainike. Voit siirtyä ohjelmasta ja ikkunasta toiseen näpäyttämällä hiirellä haluamaasi ohjelmapainiketta, jolloin kyseinen ohjelma/ikkuna tulee kaikkien muiden ohjelmien ja ikkunoiden eteen. Kun suljet ikkunan tai ohjelman, sitä vastaava ohjelmapainike poistuu tehtäväpalkista. Tehtäväpalkista näet mitkä kaikki ohjelmat, tiedostot ja kansiota ovat avoimina juuri ko. hetkellä. Ohjelmia, kansioita ja tiedostoja voi siis olla yhtäaikaisesti avoimina useampia. Ilmaisinalue Tehtäväpalkin oikeaa reunaa kutsutaan ilmaisinalueeksi. Siinä on mm. kello ja virustorjuntaohjelma. Ilmaisinalueen sisältö vaihtelee suorittamiesi tehtävien mukaan; esim. tulostaessasi alueeseen ilmestyy kirjoittimen kuvake. Voit tarkastella ilmaisimia tai muuttaa niiden asetuksia kaksoisnäpäyttämällä haluamaasi ilmaisimen kuvaketta.

5 3 Kuvake Kuvake on yleisnimitys työpöydällä ja ikkunoissa näkyville värillisille pienille kuville. Kuvake voi tarkoittaa esim. ohjelmaa, lisälaitetta, tiedostoa tai kansiota. Kaksoisnäpäyttämällä kuvaketta saat avattua tiedoston, ohjelman tai ikkunan. Kuvakkeita kutsutaan myös pikakuvakkeiksi. 1.2 Hiiren käyttö Hiiren vasemmanpuoleinen painike (ns. ykköspainike) Yksi näpäytys: - Aktivoi kohteen, jonka päällä hiiren osoitin eli kursori on. Kohde korostuu jollakin värillä, kun sitä on näpäytetty kerran. - Avaa valikoita, joissa on erilaisia toimintoja. - Komennon tai kohteen valitseminen valikosta. - Painonappien painaminen näytöllä. Kaksi peräkkäistä nopeaa näpäytystä eli ns. tuplaklikkaus: - Avaa kohteen ikkunaksi. - Käynnistää sovellusohjelman tai avaa tiedoston työpöydällä olevasta kuvakkeesta. Vetäminen, jolloin hiirtä liikutetaan vasemman painikkeen ollessa pohjassa: - Vetämällä voidaan siirtää erilaisia kohteita paikasta toiseen. Hiiren oikeanpuoleinen painike (ns. kakkospainike) Yksi näpäytys: - Avaa tilannekohtaisen pikavalikon eli listan toimenpiteistä, joita kohteelle voidaan sillä hetkellä suorittaa. - Avautuvan valikon sisältö riippuu siitä, minkä kohteen päällä hiiren osoitin on. Vetäminen hiiren oikea painike pohjaan painettuna: - Kun vetämisen päätteeksi painike vapautetaan, avautuu ruudulle tilannekohtainen valikko. - Avautuvasta valikosta voidaan valita mitä vetämisen seurauksena kohteille tapahtuu. Esim. tiedostojen pakkaus.

6 4 1.3 Ikkunoiden käsittely Ikkuna on työpöydälle avautuva alue. Ikkunoita voi olla työpöydällä vierekkäin, päällekkäin ja limittäin useita. Vain yksi ikkuna voi olla käsittelyssä kerrallaan. Vuoroaan odottavien ikkunoiden otsikkorivit ovat harmaina, jolloin niissä ikkunoissa ei juuri silloin voi tehdä mitään. Aktiivisen ikkunan rajat tunnistaa värillisestä otsikkorivistä, jossa näkyy ikkunan nimi sekä pienennys-, palautus- ja sulkemispainikkeet. Ikkunan otsikkorivi Ikkunan otsikkorivin painikkeet Vasen painike: - pienentää ikkunan tehtäväpalkkiin - ei sulje ikkunaa Keskimmäinen painike: - pienentää ikkunan, jos se on koko näytön kokoinen - suurentaa ikkunan koko näytön kokoiseksi, jos se on sitä pienempi Oikea painike: - sulkee ikkunan - tunnetaan myös nimellä ikkunan "oikean ylänurkan rasti" 1.4 Ohjelman käynnistäminen ja lopettaminen Voit käynnistää ohjelman (eli sovellusohjelman) työpöydällä olevasta kuvakkeesta kaksoisnäpäyttämällä kuvaketta tai Käynnistä-valikon alta löytyvästä Ohjelmat-valikosta näpäyttämällä avattavan ohjelman nimeä. Ohjelman käyttö lopetetaan tallentamalla tehty työ. (Jos et tallenna työtäsi, ohjelma kysyy suljettaessa, että haluatko tallentaa työsi.) Tallentamisen jälkeen voit näpäyttää otsikkorivin oikeassa laidassa olevaa sulkemispainiketta (X) tai valita Tiedosto-valikosta kohdan Lopeta.

7 5 1.5 Tiedostojen käsittely Tiedoston avaaminen resurssienhallinnan avulla Resurssien hallinnan saat avattua joko työpöydän kuvakkeesta tai Käynnistä-valikosta. Valitse tällöin Käynnistä - Apuohjelmat - Resurssienhallinta. Etsi haluttu tiedosto Resurssienhallinnan vasemman reunan puurakennetta apuna käyttäen. Valitse aluksi oikea levyasema, sitten etsi oikea kansio ja lopuksi vielä tiedosto, jonka haluat avata. Tiedosto avautuu kaksoisnäpäyttämällä tiedoston nimeä. Tiedoston avaaminen ohjelmassa Avaa ohjelma ja valitse Tiedosto - Avaa ja sieltä oikea levyasema, kansio ja tiedosto, jonka haluat avata. Tiedoston tallentaminen Eri Windows-ohjelmien avaus- ja tallennusikkunat ovat ulkonäöltään hyvin samanlaiset. Tallentaminen haluttuun paikkaan halutulla nimellä tapahtuu seuraavasti: - Valitse Tiedosto - Tallenna nimellä... - Valitse Kohteeksi levyasema, jonne tiedoston tallennat. - Valitse kansio, jonne tiedoston tallennat. Kaksoisnäpäytä kansiota, niin se avautuu. (Vaihtoehtoisesti näpäytä avattavan kansion nimeä kerran ja näpäytä sen jälkeen Avaa-painiketta.) - Kun Kohde-kentässä näkyy oikea tallennuspaikka, anna tiedostolle haluamasi nimi kohtaan Tiedostonimi. - Tallenna nyt tiedosto näpäyttämällä Tallenna-painiketta.

8 6 Tiedostojen poistaminen Etsi poistettava tiedosto esim. Resurssienhallintaa apuna käyttäen. Kun olet löytänyt poistettavan tiedoston, näpäytä sen kuvaketta kerran ja paina sitten näppäimistön Delete-painiketta. Tiedostoja poistettaessa näytölle tulee varmistuskysymys poistohalukkuudestasi. Jos olet varma, että haluat ko. tiedoston poistaa, näpäytä Kyllä-painiketta. Mikäli kuitenkin tulet katumapäälle Kyllä-painiketta näpäytettyäsi, löydät vielä poistamasi tiedoston työpöydän Roskakorista. Poistetut tiedostot voidaan palauttaa roskakorista valinnoilla Tiedosto - Palauta. Tiedosto palautuu takaisin poistopaikkaansa. Resurssienhallinnan käynnistäminen Resurssienhallinnan voit avata esim. työpöydän kuvakkeesta, Käynnistä - Ohjelmat - Apuohjelmat - Resurssienhallinta -valinnoilla tai näppäimistöltä näppäinyhdistelmällä Windows-näppäin ja e-kirjain samanaikaisesti pohjaan painettuina. Resurssienhallinnan ikkunan osat Vasemmalla näkyvät resurssit puumaisena rakenteena: - levyasemat, - kansiot ja - verkko. Oikealla näkyy avoinna olevan kansion sisältö: - alikansiot ja - tiedostot. Kansiot: - ovat tiedostojen tallennus-paikkoja, - voivat sisältää alikansioita, - muodostavat puumaisen rakenteen ja - järjestävät tiedostoja järkeviksi kokonaisuuksiksi. Eri aihepiirien tiedostot kannattaa tallentaa eri kansioihin. Kansion avaaminen Kansion avaaminen tarkoittaa, että sen sisältämät tiedot ja alikansiot tulevat näkyviin Resurssienhallinnan oikealle puolelle. 1. Hae vierityspalkkia apuna käyttäen vasemmalle puolelle haluttu kansio näkyviin. 2. Jos oikeata kansiota ei näy, niin laajenna hakemistopuuta tarvittaessa +-merkistä. Kansioiden edessä olevat +-merkit siis kertovat, että ko. kansiot sisältävät alikansioita. Näpäyttämällä siis +-merkkiä, kansiorakenne avautuu. 3. Avaa haluttu kansio hiiren vasenta painiketta näpäyttämällä.

9 7 Kansioiden luominen Resurssienhallintaan voidaan luoda tarvittaessa uusia kansiota mihin tahansa kohtaan puurakennetta. 1. Avaa oikealle puolelle ikkunaa se kansio tai levyasema, jonka sisään haluat uuden kansion luoda. 2. Valitse Tiedosto - Uusi - Kansio 3. Kirjoita nimi uudelle kansiolle ja näpäytä Enter-painiketta nimen hyväksymiseksi. Kansion nimeäminen uudelleen 1. Näpäytä hiirellä kansiota, jonka nimen haluat muuttaa. Kansio aktivoituu. 2. Valitse Tiedosto - Nimeä uudelleen 3. Kirjoita kansiolle uusi nimi ja paina hyväksynnäksi Enter-painiketta. 1.6 Tietokoneen sammuttaminen Lopeta aina Windowsin käyttö ennekuin katkaiset tietokoneesta virran tai käynnistät tietokoneesi uudelleen. Näin varmistat, että työsi tallentuu kiintolevylle eivätkä tiedostot vahingoitu. Kun haluat sammuttaa tietokoneesi, valitse Käynnistävalikosta vaihtoehto Sammuta. Näytölle ilmestyy viesti, jossa on erilaisia vaihtoehtoja. Valitse vaihtoehdoista tarkoitukseesi sopivin ja näpäytä OK-painiketta. Jos valitset vaihtoehdon Sammuta ja näpäytät OK-painiketta ja sinulla on vielä jokin ohjelma käynnissä, etkä ole tallentanut tiedostojasi, tietokone varmistaa, että haluatko tallentaa tiedostoon tekemäsi muutokset.

10 8 2 Word-tekstinkäsittely Tekstinkäsittelyllä tarkoitetaan yleensä asiakirjojen laatimista ja muokkaamista tietokoneen avulla. Asiakirjojen laatimiseen käytetään siis jotakin tekstinkäsittelyohjelmaa. Tämän päivän tunnetuin tekstinkäsittelyohjelma lienee Microsoft Word, mutta vaihtoehtoja on muitakin. 2.1 Asiakirjan avaaminen ja sulkeminen Kun avaat ohjelman, Word avaa automaattisesti tyhjän asiakirjan. Aikaisemmin tallennettu asiakirja avataan valikosta Tiedosto/Avaa. Valitse asiakirja tiedostosta ja napauta Avaa. Uuden tyhjän asiakirjan saat napsauttamalla Uusi tyhjä tiedosto kuvaketta. Asiakirja suljetaan toiminnolla Tiedosto/Sulje tai asiakirjan oikeassa yläkulmassa olevasta rastista. Koko ohjelma suljetaan Tiedosto/Lopeta toiminnolla tai ohjelman oikeassa yläkulmassa olevasta rastista. Jos asiakirjaa ei ole tallennettu, ohjelma kysyy tallennetaanko asiakirja, ennen kuin ohjelma sulkeutuu. 2.2 Tekstissä liikkuminen ja tekstin valitseminen Asiakirjan tyhjällä alueella voi liikkua vain Enterillä tai tabulaattorilla. Tekstissä liikutaan nuolinäppäimillä tai hiirellä. Sivulta toiselle siirrytään näytön oikeassa reunassa olevan vierityspalkin avulla. Enterillä tehdään tyhjiä rivejä. Rivin vaihto tapahtuu automaattisesti siinä kohdassa, mihin sivun reunamarginaalit on määritelty. Jos haluat vaihtaa riviä jossain muussa kohdassa, käytä Enteriä. Teksti valitaan maalaamalla hiirellä tietty alue. Yksittäinen sana (tai merkki) voidaan valita kaksoisnapsauttamalla hiirtä. Koko rivi valitaan napsauttamalla hiirtä rivin vasemmassa reunassa, jolloin kohdistin muuttuu nuolisymboliksi. Koko asiakirja voidaan valita Muokkaa valikosta toiminnolla Valitse kaikki. 2.3 Tekstin lisääminen ja korjaaminen Tekstiä lisätään haluttuun kohtaan asiakirjassa napauttamalla hiirtä tekstissä tai siirtämällä kohdistinta nuolinäppäimillä. Pitempi teksti lisätään asiakirjaan maalaamalla ensin lisättävä teksti. Teksti kopioidaan Muokkaa valikon Kopioi toiminnolla tai pikanäppäimillä Ctrl + C. Uusi teksti liitetään napauttamalla hiirtä siinä kohdassa, mihin teksti lisätään. Sen jälkeen valitaan Muokkaa valikosta Liitä toiminto tai käytetään pikanäppäimiä Ctrl + V. Muokkaa valikosta löytyy myös Leikkaa toiminto, jonka avulla voi leikata

11 9 tekstiä (pikanäppäimet Ctrl + X) ja liittää sitten johonkin toiseen kohtaan. Tekstiä voi poistaa askelpalauttimella tai Delete poistonäppäimellä. Viimeiset toiminnot voi perua myös Kumoa Kirjoitus pikapainikkeella. Leikkaa-, Kopioi- ja Liitä toimintoihin on olemassa myös pikapainikkeet. 2.4 Tekstin muokkaustoiminnot Lihavointi, kursivointi, alleviivaus Valitse Muotoile/Fontti tai pikapainikkeet B (Bold) = lihavoitu I (Italic) = kursivoitu u (underlined) = alleviivattu Tekstityylin vaihtaminen Valitse Muotoile/Fontti tai pikavalikko Näpäytä alaspäin osoittavaa nuolta, niin saat esiin kaikki mahdolliset tekstityylit. Huom! Tyylien oikeassa laidassa on rullauspalkki. Tyylejä on siis enemmän kuin kerralla mahtuu näytölle! Kirjasinkoon vaihtaminen Valitse Muotoile/Fontti tai pikavalikko Huom! Voit valita fonttikooksi myös jonkin välikoon, jota pikavalikossa ei ole. Kirjoita tällöin haluamasi koko suoraan ylhäällä olevaan ruutuun entisen koon paikalle ja paina Enter-näppäintä. Yleensä tekstin kirjasinkokona käytetään 12 pistettä ja otsikot kirjoitetaan hieman

12 10 Tekstin värin muuttaminen Valitse Muotoile/Fontti tai pikavalikko suuremmalla kirjasinkoolla tai esim. lihavoituina. A-kirjaimen alla oleva väripalkki kertoo tällä hetkellä valittuna olevan värin. Eli jos maalaat hiiren vasen painike pohjassa pätkän tekstiä ja näpäytät painiketta, teksti muuttuu väripalkin väriseksi. Kun näpäytät A-kirjaimen vieressä olevaa alaspäin osoittavaa nuolenkärkeä, voit valita käyttöösi jonkun toisen värin. Tekstin asettelu Valitse Muotoile/Kappale tai pikapainikkeet vasempaan reunaan keskelle oikeaan reunaan molempien reunojen tasaus Oheisessa kuviossa valittuna on vasemman reunan tasaus. Valittu painike näkyy koholla olevana. Luettelon lisääminen sisennys vasemmalle sisennys oikealle Valitse Muotoile/Luettelomerkit ja numerointi tai pikapainikkeet numeroitu/aakkostettu luettelo luettelomerkillinen luettelo Luettelomerkkien muokkaaminen tapahtuu siten, että aluksi maalataan alue, johon muokkaus kohdistuu ja sitten valitaan Muotoile/Luettelomerkit ja numerointi. Nyt voit vaihtaa luettelomerkkinä käytettävää kuviota tai ottaa käyttöön vaikka roomalaiset numerot.

13 Kappalemuotoilut Voit muotoilla tekstikappaleita esimerkiksi tasaamalla tekstin vasempaan, oikeaan tai molempiin reunoihin, muuttamalla riviväliä, sisentämällä tekstiä jne. Kappalemuotoilut voi tehdä valintaikkunassa tai työkalurivin muotoilupikatyökaluilla. Rivivälin muuttaminen Riviväli voidaan valita joko ennen kirjoitustyön aloittamista tai valmiiseen tekstiin. Helpompaa on muotoilla valmiiksi kirjoitettua tekstiä. Riviväli muutetaan seuraavasti: 2.6 Tekstin tallentaminen Aktivoi muutettava teksti. Valitse Muotoile/Kappale. Saat esiin viereisen valintaikkunan. Valitse nyt haluamasi riviväli. Yleensä käytetään riviväliä 1, tieteellisissä tutkimuksissa riviväliksi valitaan joko 1,5 tai 2. Tehdylle tiedostolle annetaan nimi (tiedostonimi), valitaan tallennuskohde eli kansio (hakemisto), joka voi sijaita kovalevyllä (C-asema), tai erillisellä levyasemalla (A-asema) tai esim. muistitikulla (siirrettävällä levyllä). Tallentamisen vaiheet 1) Valitse Tiedosto valikosta Tallenna nimellä. 2) Anna asiakirjalle nimi kirjoittamalla se tiedostonimi ruutuun. 3) Valitse levyasema, johon työsi tallennat. 4) Valitse hakemisto/kansio, johon haluat tallentaa. Kansio avataan kaksoisnapsauttamalla sitä. 5) Tarkista, että tallennat oikeaan levyasemaan ja kansioon.

14 12 6) Hyväksy tallennus Tallenna painikkeella. Huom.! Word tarjoaa automaattisesti omaa tallennusmuotoaan (.doc). Tallennusmuodon voi tarvittaessa vaihtaa tallennusmuoto-ruudusta. 2.7 Tulostus Asiakirja tulostetaan valitsemalla Tiedosto/Tulosta tai pikapainikkeella Huom! Asiakirja kannattaa aina tallentaa ennen tulostamista! Jos haluat tulostaa vain tietyt sivut, tee Sivualuevalinta. Oletusarvoisesti koko dokumentti tulostuu. Jos käytössäsi on useita tulostimia, valitse haluamasi tulostin Kirjoitinvalikosta.

15 13 3 Internet-selain Internet-selain on sovellusohjelma, jota käytetään ääni-, kuva- ja tekstitiedostojen katselemiseen verkossa. 3.1 Selainohjelman käynnistäminen ja sulkeminen Selainohjelma käynnistetään, kuten muutkin Windows-ohjelmat. Voit kaksoisnapauttaa työpöydällä olevaa pikakuvaketta tai käynnistää ohjelman Käynnistä-valikon kautta. Selainohjelma suljetaan valitsemalla valikosta Tiedosto/Sulje tai napauttamalla selainikkunan oikeassa yläkulmassa olevaa rastia. Web-sivua ei voi käyttää Offline-tilassa! 3.2 Tiedonhaku Internetissä Osoiteriville kirjoitetaan etsittävän Internet-sivun osoite. Yleensä riittää, kun kirjoitetaan esim. (ei siis tarvitse kirjoittaa Tiedonhakuun voidaan käyttää erilaisia tiedonhakukoneita. Käytetyin niistä on ehkä Google, joka löytyy kirjoittamalla osoiteriville Hakukone avaa ikkunan, johon voit kirjoittaa aiheen, josta haluat tietoa. Kirjoita aihe tyhjään ruutuun ja napauta Googlehakupainiketta (tai paina Enteriä).

16 Html-dokumentti - Html-dokumentti on Html-tekstikielellä luotu sivu. Se voi sisältää tekstiä, kuvia, ääntä, videokuvaa ja hyperlinkkejä (viittauksia toisiin dokumentteihin). - Dokumentit yksilöidään verkossa URL-osoitteen avulla, joka muodostuu protokollasta, kaksoispisteestä, kahdesta kauttaviivasta, hakemistopolusta ja dokumentin nimestä. Koneen nimi Jokaisella koneella on oma IP-osoitteensa, jonka avulla se pystytään yksilöimän verkossa. Koneen nimi koostuu yleensä kolmesta osasta: - Palvelimen nimestä - Organisaation nimestä - Maantunnuksesta Hyperteksti - Hypertekstillä tarkoitetaan tekstin osaa tai kuvaa, jota klikkaamalla pääsee linkitettyyn dokumenttiin. - Linkitetyn hypertekstin kohdalla hiiren osoitin muuttuu kämmenen muotoiseksi. - Kerran avattu hyperlinkki muuttuu yleensä eri väriseksi.

Windows 2000. -käyttöjärjestelmän perusteet. TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Windows 2000. -käyttöjärjestelmän perusteet. TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ Windows 2000 -käyttöjärjestelmän perusteet Sisällys sivu Mikrotietokoneen osat 1 Windows 2000:n käytön aloittaminen

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyn perusteet

Tekstinkäsittelyn perusteet TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ Tekstinkäsittelyn perusteet Word Sisällys Word-tekstinkäsittelyohjelma 1 1 Wordin näyttötilat 1 2 Valikot ja näppäimistö

Lisätiedot

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1 Ajokorttimoduuli Moduuli 2 - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta Harjoitus 1 Tämän harjoituksen avulla opit alustamaan levykkeesi (voit käyttää levykkeen sijasta myös USBmuistitikkua). Harjoitus tehdään Resurssienhallinnassa.

Lisätiedot

T e k s t i n k ä s i t t e l y ä s e l k o k i e l e l l ä WORD

T e k s t i n k ä s i t t e l y ä s e l k o k i e l e l l ä WORD 1 MICROSOFT T e k s t i n k ä s i t t e l y ä s e l k o k i e l e l l ä WORD Eero Seitsemän veljeksen Eero on vilkas, sukkelasanainen ja älykkäämpi kuin muut veljekset. Hän kiusoittelee ja pilkkaa puheillaan

Lisätiedot

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu...

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu... Tärkeimmät toiminnot Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta Kun hiiren jättää kuvakkeen päälle vähäksi ajaksi Word selittää toiminnon Avaa tiedosto Tallenna Kumoa, nuolesta aiemmat

Lisätiedot

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA SISÄLLYS 1. KUVAN TUOMINEN PAINTIIN...1 1.1. TALLENNETUN KUVAN HAKEMINEN...1 1.2. KUVAN KOPIOIMINEN JA LIITTÄMINEN...1 1.1. PRINT

Lisätiedot

K ä y t t ö j ä r j e s t e l m ä s e l k o k i e l e l l ä WINDOWS MICROSOFT. Petri Ilmonen ja Juha Hällfors. -sarja

K ä y t t ö j ä r j e s t e l m ä s e l k o k i e l e l l ä WINDOWS MICROSOFT. Petri Ilmonen ja Juha Hällfors. -sarja MICROSOFT K ä y t t ö j ä r j e s t e l m ä s e l k o k i e l e l l ä WINDOWS Petri Ilmonen ja Juha Hällfors -sarja Sisällysluettelo Saatesanat 3 Johdanto 6 Kirjan rakenne ja tasomerkinnät 6 Käyttöjärjestelmän

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Kirjautuminen Gmail-postiin

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Kirjautuminen Gmail-postiin

Lisätiedot

Kirjallinen kysymys/välikysymys -asiakirjamallin käyttö

Kirjallinen kysymys/välikysymys -asiakirjamallin käyttö Sivu 1 / 5 Kirjallinen kysymys/välikysymys -asiakirjamallin käyttö (seuraavassa ohjeessa esimerkkinä on kirjallinen kysymys; välikysymyksen asiakirjamalli toimii samalla tavoin) 1. Avaa Word-tekstinkäsittely

Lisätiedot

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ Windows XP-käyttöjärjestelmän asetuksilla sekä Word-asetuksilla voit vaikuttaa tietokoneen näytön ulkoasuun, selkeyteen ja helppokäyttöisyyteen.. 1) ASETUKSET

Lisätiedot

Selkosanakirja sdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmq. Tietokoneet. wertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk 1.4.

Selkosanakirja sdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmq. Tietokoneet. wertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk 1.4. qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghj klöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwerty uiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxc vbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåa Selkosanakirja

Lisätiedot

Toimenpidealoite/keskustelualoite -asiakirjamallin käyttö

Toimenpidealoite/keskustelualoite -asiakirjamallin käyttö Sivu 1 / 5 Toimenpidealoite/keskustelualoite -asiakirjamallin käyttö (seuraavassa ohjeessa esimerkkinä on toimenpidealoite; keskustelualoitteen asiakirjamalli toimii samalla tavoin) 1. Avaa Word-tekstinkäsittely

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE 1. SISÄÄN KIRJAUTUMINEN Sisään kirjautuminen VerkkoVelho-ylläpitotyökaluun tapahtuu yrityksesi osoitteessa www.omaosoitteesi.fi/yllapito, esim. www.verkkovelho.fi/yllapito.

Lisätiedot

E s i t y s g r a f i i k k a a s e l k o k i e l e l l ä MICROSOFT. PowerPoint. P e t r i V a i n i o P e t r i I l m o n e n TIKAS-SARJA

E s i t y s g r a f i i k k a a s e l k o k i e l e l l ä MICROSOFT. PowerPoint. P e t r i V a i n i o P e t r i I l m o n e n TIKAS-SARJA MICROSOFT E s i t y s g r a f i i k k a a s e l k o k i e l e l l ä PowerPoint P e t r i V a i n i o P e t r i I l m o n e n TIKAS-SARJA 6 Sisällysluettelo JOHDANTO TIKAS-PROJEKTI KIRJAN RAKENNE JA TASOMERKINNÄT

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi LIELAHDEN KIRJASTO TIETOTORI Teivaankatu 1, Lielahtikeskus 33400 Tampere

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi

elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi SISÄLLYSLUETTELO 1 MIKÄ ON ELSA, ENTÄ MOODLE?... 3 1.1 MITÄ KURSSILLA VOIDAAN TEHDÄ?... 3 2 KURSSILLE KIRJAUTUMINEN... 3 3 KURSSILLE LIITTYMINEN...

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistävalikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

MOODLE TUTUKSI. Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008

MOODLE TUTUKSI. Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008 2008 MOODLE TUTUKSI Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008 SISÄLLYSLUETTELO 1. ALOITUSNÄKYMÄ... 4 2. TUTUSTUMINEN... 5 3. KESKUSTELUT... 8 4. VIESTIT... 10 5. CHATIT... 10 6. TIEDOSTOJA OMALTA

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

Riikka Marttinen, Helsingin Tikoteekki, 2012. Windows 7:n helppokäyttötoiminnot

Riikka Marttinen, Helsingin Tikoteekki, 2012. Windows 7:n helppokäyttötoiminnot Windows 7:n helppokäyttötoiminnot Windows-käyttöjärjestelmä mahdollistaa useita eri helppokäyttötoimintoja, joilla voi helpottaa tietokoneen käyttöä. Valitsemalla Käynnistä/Ohjauspaneeli/Helppokäyttökeskus

Lisätiedot

Windows 8 -kurssi. Kurssista

Windows 8 -kurssi. Kurssista Windows 8 -kurssi petri.kiiskinen@wellamo-opisto.fi Kurssista Maanantaisin ja keskiviikkoisin 9. 16.9.2013 Kolme kertaa 3 x 4 h = 12 h Klo 12:15 15:30 Puolessa välissä pidetään vartin kahvitauko Kännykät

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi LIELAHDEN KIRJASTO TIETOTORI Teivaankatu 1, Lielahtikeskus 33400 Tampere

Lisätiedot

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje Tietosuoja-portaali päivittäjän ohje Maisa Kinnunen 2010 1 Sisältö PÄIVITTÄJÄN OHJE Kirjautuminen...3 Sivujen tekstin muokkaus...4 Tiedostojen lisääminen palvelimelle...9 Jos sinun pitää selvittää tiedoston/kuvan

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

Opinnäytetyön mallipohjan ohje

Opinnäytetyön mallipohjan ohje Opinnäytetyön mallipohjan ohje Sisällys 1 Johdanto 1 2 Mallin käyttöönotto 1 3 Otsikot 2 3.1 Luvun otsikko 3 3.2 Alalukujen otsikot 5 4 Tekstikappaleet 5 5 Kuvat ja kuviot 6 6 Taulukot 6 7 Lainaus 7 8

Lisätiedot

KSAO Liiketalous 1. Asiakirjan ulkoasuun vaikuttavat tekstin muotoilut ja kappale muotoilut. Kappaleen ulkoasuun vaikuttavia tekijöitä:

KSAO Liiketalous 1. Asiakirjan ulkoasuun vaikuttavat tekstin muotoilut ja kappale muotoilut. Kappaleen ulkoasuun vaikuttavia tekijöitä: KSAO Liiketalous 1 Asiakirjan ulkoasuun vaikuttavat tekstin muotoilut ja kappale muotoilut. Kappaleen ulkoasuun vaikuttavia tekijöitä: tekstin tasaus sisennys riviväli; kappaleen sisäiset rivivälit kappaleiden

Lisätiedot

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta..1 Tiedoston kytkeminen haluttuun ohjelmaan...2 Pikakuvakkeen luominen...3 Resurssien jakaminen verkossa olevien

Lisätiedot

Outlook Web App ver 1.2

Outlook Web App ver 1.2 Outlook Web App ver 1.2 Kirjautuminen Kirjoita selaimen osoiteriville: o365.edu.hel.fi Kirjoita opetuksen verkon tunnuksesi ja salasanasi avautuvalla kirjautumissivulla. Hetken odottelun jälkeen esiin

Lisätiedot

Lakialoite/Puhemiesneuvoston ehdotus -asiakirjamallin käyttö

Lakialoite/Puhemiesneuvoston ehdotus -asiakirjamallin käyttö Sivu 1 / 7 Lakialoite/Puhemiesneuvoston ehdotus -asiakirjamallin käyttö (seuraavassa ohjeessa esimerkkinä on lakialoite; puhemiesneuvoston ehdotuksen asiakirjamalli toimii samalla tavoin) 1. Avaa Word-tekstinkäsittely

Lisätiedot

Ubuntu - peruskäyttö. Seuraavassa läpikäydään Ubuntun peruskäyttöä:

Ubuntu - peruskäyttö. Seuraavassa läpikäydään Ubuntun peruskäyttöä: Ubuntu - peruskäyttö Seuraavassa läpikäydään Ubuntun peruskäyttöä: Perustoiminnot Sisäänkirjautuminen Työpöytä Uloskirjautuminen Lähteinä on käytettu Ubuntu tutuksi Wikikirjaa http://fi.wikibooks.org/wiki/ubuntu_tutuksi.

Lisätiedot

TERVETULOA CHROME-TYÖASEMALLE!

TERVETULOA CHROME-TYÖASEMALLE! 1 TERVETULOA CHROME-TYÖASEMALLE! Hämeenlinnan kaupunginkirjaston käytössä on Chromebox-työasemia. Työasemat ovat pääsääntöisesti aina käynnissä, mutta tarvittaessa laite käynnistyy virtapainikkeesta. Laitteet

Lisätiedot

Vesa Ollikainen, päivitys Juha Haataja 3.8.2010

Vesa Ollikainen, päivitys Juha Haataja 3.8.2010 METROPOLIA Tekstinkäsittely1 Peruskäyttö Vesa Ollikainen, päivitys Juha Haataja 3.8.2010 Tavoitteet ja sisältö Tavoite Lyhyen asiakirjan kirjoitustaito Word-tekstinkäsittelyohjelmalla Sisältö Tekstinkäsittelyohjelman

Lisätiedot

Ensin klikkaa käynnistä-valikkoa ja sieltä Kaikki ohjelmat valikosta kaikki ohjelmat

Ensin klikkaa käynnistä-valikkoa ja sieltä Kaikki ohjelmat valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistä-valikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

Ksenos Prime Käyttäjän opas

Ksenos Prime Käyttäjän opas Ksenos Prime Käyttäjän opas Versio 11.301 Turun Turvatekniikka Oy 2011 Selaa tallenteita. Tallenteiden selaaminen tapahtuu samassa tilassa kuin livekuvan katselu. Voit raahata hiirellä aikajanaa tai käyttää

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

WINDOWS 7... 1 MICROSOFT OUTLOOK 2010:N UUDET OMINAISUUDET...

WINDOWS 7... 1 MICROSOFT OUTLOOK 2010:N UUDET OMINAISUUDET... 2010 SISÄLLYS WINDOWS 7... 1 MICROSOFT OUTLOOK 2010:N UUDET OMINAISUUDET... 3 MS OUTLOOK OHJE HTTP://OFFICE.MICROSOFT.COM/FI-FI/OUTLOOK-HELP/... 3 LAAJENNETTU VALINTANAUHA... 3 ASETUKSET... 4 LISÄÄ TILAA

Lisätiedot

Moodle-oppimisympäristö

Moodle-oppimisympäristö k5kcaptivate Moodle-oppimisympäristö Opiskelijan opas Sisältö 1. Mikä on Moodle? 2. Mistä löydän Moodlen? 3. Kuinka muokkaan käyttäjätietojani? 4. Kuinka ilmoittaudun kurssille? 5. Kuinka käytän Moodlen

Lisätiedot

1 Yleistä Web-editorista... 3. 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3. 2 Pikatoimintopainikkeet... 3. 2.1 Tallenna... 3

1 Yleistä Web-editorista... 3. 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3. 2 Pikatoimintopainikkeet... 3. 2.1 Tallenna... 3 Web-editori 2 Optima Web-editori -ohje Sisällysluettelo 1 Yleistä Web-editorista... 3 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3 2 Pikatoimintopainikkeet... 3 2.1 Tallenna... 3 2.2 Peru / Tee uudelleen...

Lisätiedot

Lupa opetuskäyttöön pyydettävä. info@tietsikka.net. Näppäimistö. Kohdistimen ohjausnäppäimistö. Funktionäppäimistö. Kirjoitusnäppäimistö

Lupa opetuskäyttöön pyydettävä. info@tietsikka.net. Näppäimistö. Kohdistimen ohjausnäppäimistö. Funktionäppäimistö. Kirjoitusnäppäimistö Näppäimistö 2005 Päivi Vartiainen 1 Kohdistimen ohjausnäppäimistö Funktionäppäimistö Kirjoitusnäppäimistö Numeronäppäimistö Kohdistimen ohjausnäppäimistöllä siirretään hiiren osoitinta ruudulla. Kohdistin

Lisätiedot

FrontPage 2000 - Näkymät

FrontPage 2000 - Näkymät FrontPage 2000 - Näkymät FrontPagessa on kuusi erilaista näkymää sivustoon. Sivunäkymä Tässä näkymässä luodaan sivut eli näkymä vastaa paljolti Wordin tekstinkäsittelyohjelman näkymää. Tässä on myös muokattava

Lisätiedot

5. Alaindeksi 6. Yläindeksi 7. Poista muotoilut 8. Tasaa teksti vasemmalle

5. Alaindeksi 6. Yläindeksi 7. Poista muotoilut 8. Tasaa teksti vasemmalle OHJELMAN ESITTELY OHJELMAN OSAT JA TERMINOLOGIA Valikkorivi Tekstikursori Pikapainikkeet Viivain Vierityspalkit = pienentää ikkunan alas = suurentaa ikkunan = sulkee ikkunan TYÖKALURIVIEN PAINIKKEET 1.

Lisätiedot

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Word - harjoitus 1 1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Kopioi itsellesi harjoitus3_korjaus.doc niminen tiedosto Avaa näyttöön kopioimasi harjoitus. Harjoitus on kirjoitettu WordPerfet 5.1 (DOS) versiolla

Lisätiedot

Outlook 2003. www-sähköpostin perusteet. selainkäyttö. TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Outlook 2003. www-sähköpostin perusteet. selainkäyttö. TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ Outlook 2003 selainkäyttö www-sähköpostin perusteet Sisällys Outlook www-sähköposti 1 1 Outlook www-sähköpostin käynnistäminen

Lisätiedot

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1. Avaa Paint: 2. Käynnistä/Kaikki Ohjelmat/Apuohjelmat/Paint. 3. Pienennä Paint -ohjelma kuvakkeeksi tehtäväpalkkiin, ohjelman pienennyspainikkeesta. 4. Avaa Internet

Lisätiedot

Petri Ilmonen. Internet selkokielellä

Petri Ilmonen. Internet selkokielellä Petri Ilmonen Internet selkokielellä 139 banneri Internetsivulla oleva mainos. Bannerissa on yleensä jokin kuva. Se toimii usein linkkinä toiselle sivulle. Se voi olla pysty- tai vaakasuuntainen. e-lippu

Lisätiedot

Pikaopas. Microsoft Word 2013 näyttää erilaiselta aiempiin versioihin verrattuna, joten laadimme tämän oppaan avuksi uusien ominaisuuksien opetteluun.

Pikaopas. Microsoft Word 2013 näyttää erilaiselta aiempiin versioihin verrattuna, joten laadimme tämän oppaan avuksi uusien ominaisuuksien opetteluun. Pikaopas Microsoft Word 2013 näyttää erilaiselta aiempiin versioihin verrattuna, joten laadimme tämän oppaan avuksi uusien ominaisuuksien opetteluun. Pikatyökalurivi Nämä komennot ovat aina näkyvissä.

Lisätiedot

Taulukkolaskentaa selkokielellä EXCEL

Taulukkolaskentaa selkokielellä EXCEL Taso 1 1 MICROSOFT Taulukkolaskentaa selkokielellä EXCEL Tuomas Seitsemän veljeksen Tuomas on vakaa ja vahva kuin tammi. Hänellä ei ole juuri mielikuvitusta, hän ei keksi mitään itse, vaan ideat tulevat

Lisätiedot

Microsoft Outlook Web Access. Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön

Microsoft Outlook Web Access. Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön Microsoft Outlook Web Access Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön 1 Käyttö työpaikalla (Hallinto-verkossa) Käynnistetään sähköposti Työpöydällä olevasta Faiposti-pikakuvakkeesta (hiirellä kaksoisklikkaamalla).

Lisätiedot

WORD 2016 pikaohje. PÄIVIYTETTY Sarkain ohjeisiin asti. Kajaanin AMK Mervi Ruotsalainen

WORD 2016 pikaohje. PÄIVIYTETTY Sarkain ohjeisiin asti. Kajaanin AMK Mervi Ruotsalainen WORD 2016 pikaohje. PÄIVIYTETTY Sarkain ohjeisiin asti. Kajaanin AMK Mervi Ruotsalainen 2 Sisällys Sisällys 1. Yleistä... 3 1.1 Office- ohjelmien muuttaminen suomen kielelle... 3 1.2 Wordin oma ohjetoiminto...

Lisätiedot

HAKUKONEMARKKINOINTI KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE

HAKUKONEMARKKINOINTI KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE 1 SISÄLLYSLUETTELO KIRJAUDU PALVELUUN...3 KÄVIJÄSEURANTA...4 SIVUJEN PÄIVITYS...5 Sisältö...6 Sisältö / Työkalut...8 Sisältö / Taulukko...9 Sisältö / Kuvien tuominen...10 Sisältö

Lisätiedot

1 Copyright Juha-Pekka Ruuska

1 Copyright Juha-Pekka Ruuska MIKÄ ON WINDOWS 95??...2 ALOITUS...2 WINDOWS 95 SAMMUTTAMINEN...2 OHJELMIEN KÄYNNISTÄMINEN JA NIIDEN VÄLILLÄ LIIKKUMINEN...4 TEHTÄVÄPALKKI...5 KÄYNNISTÄ - VALIKKO TARKEMMIN...5 HIIREN KÄYTTÖ...6 YKKÖSPAINIKE...6

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyn jatko. KSAO Liiketalous 1

Tekstinkäsittelyn jatko. KSAO Liiketalous 1 KSAO Liiketalous 1 Tyylien käyttö on keskeinen osa tehokasta tekstinkäsittelyä. Merkki- ja kappalemuotoilujen tallentaminen valmiiksi tyyleiksi nopeuttavat tekstinkäsittelyä; tekstin kirjoittamista ja

Lisätiedot

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Teksti- ja kuvaeditori Useassa Kotisivukoneen työkalussa on käytössä monipuolinen tekstieditori, johon voidaan tekstin lisäksi liittää myös kuvia, linkkejä ja

Lisätiedot

Facebook-sivun luominen

Facebook-sivun luominen Facebook-sivun luominen Facebook-sivun luominen Etene vaihe vaiheelta 1 Kirjaudu Facebook-palveluun omalla käyttäjätunnuksellasi. Sen jälkeen sivun alareunassa näkyvät toimintolinkit, joista sinun täytyy

Lisätiedot

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET 1 Sisällysluettelo Tietokoneen osat...

Lisätiedot

Helppokäyttöisyyttä Windows Vista käyttöjärjestelmän asetuksilla

Helppokäyttöisyyttä Windows Vista käyttöjärjestelmän asetuksilla Lena Wahlroos-Hänninen, Helsingin Tikoteekki 2009 1 Helppokäyttöisyyttä Windows Vista käyttöjärjestelmän asetuksilla Windows-käyttöjärjestelmä mahdollistaa useita eri helppokäyttötoimintoja, joilla voi

Lisätiedot

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla 1. Kytke skanneriin virta painamalla skannerin oikealla puolella olevaa virtakytkintä. 2. Avaa skannerin kansi. 3. Aseta valokuva/asiakirja

Lisätiedot

MINI-LEXIA OPAS Versio 4.31

MINI-LEXIA OPAS Versio 4.31 Mini-Lexia-opas 2012 MINI-LEXIA OPAS Versio 4.31 Sisältö Yleistä Lexiasta ja Mini-Lexiasta... 2 Ohjeet Lexian ammattikäyttäjälle: Harjoitusten siirtäminen... 2 Harjoitusten siirtäminen muistitikulla...

Lisätiedot

Hyvinvointipalvelut. Etäopetuskeskus. Windows Vista. perusteet

Hyvinvointipalvelut. Etäopetuskeskus. Windows Vista. perusteet Tampereen kaupunki Koulutusmoniste Hyvinvointipalvelut Etäopetuskeskus Windows Vista perusteet Sisällysluettelo 1. MIKÄ ON WINDOWS VISTA? 3 2. TIETOKONEEN OSAT 3 3. WINDOWS VISTAN KÄYTÖN ALOITTAMINEN 4

Lisätiedot

Vesa Ollikainen, päivitys Juha Haataja 12.8.2011

Vesa Ollikainen, päivitys Juha Haataja 12.8.2011 METROPOLIA Tekstinkäsittely1 Peruskäyttö Vesa Ollikainen, päivitys Juha Haataja 12.8.2011 Sisällys 1 Tekstinkäsittelyohjelma... 1 2 Tekstinkäsittelyprosessi... 2 3 Word-tekstinkäsittelyohjelman käyttöliittymä...

Lisätiedot

Artikkelin lisääminen

Artikkelin lisääminen Sisällys Artikkelin lisääminen...3 Artikkelin muokkaaminen...5 Kuvan lisääminen artikkeliin...6 Väliotsikoiden lisääminen artikkeliin...9 Navigointilinkin lisääminen valikkoon...10 Käyttäjätietojen muuttaminen...13

Lisätiedot

CMS Made Simple Perusteet

CMS Made Simple Perusteet CMS Made Simple Perusteet 1. Hallintaan kirjautuminen Kirjautumisruutuun pääset lisäämällä osakaskuntasi www-osoitteen perään liitteen /admin. Käyttäjätunnuksena toimii onkija ja salasanana postitse saamasi

Lisätiedot

Tekstinkäsittely 1. Peruskäyttö. Tietotekniikan perusteet Metropolia Ammattikorkeakoulu Vesa Ollikainen

Tekstinkäsittely 1. Peruskäyttö. Tietotekniikan perusteet Metropolia Ammattikorkeakoulu Vesa Ollikainen Tekstinkäsittely 1 Peruskäyttö Tavoitteet ja sisältö Tavoite Lyhyen asiakirjan kirjoitustaito Word-tekstinkäsittelyohjelmalla Sisältö Tekstinkäsittelyohjelman esittely Tekstinkäsittelyprosessi Tekstin

Lisätiedot

2. Aloitus -välilehti, leikepöytä- ja fontti -ryhmät

2. Aloitus -välilehti, leikepöytä- ja fontti -ryhmät 2. Aloitus -välilehti, leikepöytä- ja fontti -ryhmät Aloitus -välilehdelle on sijoitettu eniten käytetyt muotoiluihin liittyvät komennot. Välilehti sisältää viisi eri ryhmää, johon komennot on sijoitettu

Lisätiedot

TYYLIT. Word Tyylit

TYYLIT. Word Tyylit Word 2013 Tyylit TYYLIT TYYLIT... 1 Pikatyylien käyttäminen... 1 Tyylimuotoilun poistaminen... 2 Tyylin muokkaaminen... 2 Uuden tyylin luominen muotoillusta tekstistä... 2 Uuden tyylin luominen valintataulussa...

Lisätiedot

SiteAdmin. www.visualweb.fi

SiteAdmin. www.visualweb.fi 1. Sisäänkirjautuminen...3 2. Käyttöliittymä...3 2.1 Valikot...3 2.1.1 Tiedosto-valikko...3 2.1.2 Muokkaa-valikko...3 2.1.3 Lisää-valikko...3 2.2 Työkalupalkki...3 2.2.1 Lukutila...3 2.2.1.1 Sivun muokkaus...3

Lisätiedot

Kyläsivujen InfoWeb-ohje

Kyläsivujen InfoWeb-ohje Kyläsivujen InfoWeb-ohje Kirjoita internet-selaimesi osoitekenttään kyläsivujen hallintaosoite; www.yla -savo.fi/admin Saavut seuraavalle sivulle, johon kirjoitat käyttäjätunnuksesi ja salasanasi: Paina

Lisätiedot

WORD TYYLILLÄ. Tietohallintokeskus hannele.rajaniemi@jyu.fi. Miksi tyylit? Tyylien lisääminen: joko jälkikäteen tai etukäteen

WORD TYYLILLÄ. Tietohallintokeskus hannele.rajaniemi@jyu.fi. Miksi tyylit? Tyylien lisääminen: joko jälkikäteen tai etukäteen WORD TYYLILLÄ Tietohallintokeskus hannele.rajaniemi@jyu.fi Sisältö 2 h Miksi tyylit? Tyylien lisääminen: joko jälkikäteen tai etukäteen Tyylien muokkaaminen Asiakirjamallit * Sisällysluettelo otsikkotyylien

Lisätiedot

Optima käyttöopas opiskelijalle

Optima käyttöopas opiskelijalle Optima käyttöopas opiskelijalle Sisällys 1. Laitteistovaatimukset...3 2. Optimaan kirjautuminen...4 3. Optiman käyttöliittymä...5 4. Työskentely Optimassa...9 Materiaalin avaaminen...9 Tallentaminen ja

Lisätiedot

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Johdanto... 1 Päänavigointi...

Lisätiedot

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö Office_365_loppukäyttäjän ohje 15.5.2015 Esa Väistö 2 Sisällysluettelo Kuvaus... 3 Kirjautuminen Office_365:een... 3 Valikko... 4 Oppilaan näkymä alla.... 4 Opettajan näkymä alla... 4 Outlook (Oppilailla)...

Lisätiedot

WINDOWS 8.1. SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi

WINDOWS 8.1. SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi WINDOWS 8.1 SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi WINDOWS 8.1 2(14) Sisällys Windows 8.1... 3 Microsoft-tili... 5 Aloitusnäyttö... 6 Navigointi

Lisätiedot

WinOodin käyttö VDI-ympäristössä

WinOodin käyttö VDI-ympäristössä n käyttö VDI-ympäristössä a käytetään VDI-ympäristössä joko yliopiston koneelta tai www-selaimen kautta (Esim. Firefox). Sisällysluettelo Käyttö yliopiston koneella... 1 Käyttö selaimen kautta... 2 VDIn

Lisätiedot

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla Digitointiohjeita_LP 17.3.2016 1 LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla I Levyn tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Levysoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä kopiointiohjelma

Lisätiedot

Wordpad ohjelman - käyttöliittymä

Wordpad ohjelman - käyttöliittymä Wordpad ohjelman - käyttöliittymä WordPad on miniversio Word tekstinkäsittelyohjelmasta. WordPad -ohjelma kuuluu Windows -käyttöjärjestelmän apuohjelmiin. Kaikissa tietokoneissa, joihin on asennettu Windows

Lisätiedot

Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012

Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012 Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012 1(5) Ohjelmaikkunan osat Valintanauhan tärkeimmät välilehdet ovat Tiedosto, Aloitus, Lisää ja Sivun asettelu. Kuvassa näkyy Aloitus-välilehti.

Lisätiedot

OPINNÄYTETYÖN KIRJOITTAMISEN TEKSTINKÄSITTELYOHJE

OPINNÄYTETYÖN KIRJOITTAMISEN TEKSTINKÄSITTELYOHJE SAVONIA-AMMATTIKORKEAKOULU Savonia Business OPINNÄYTETYÖN KIRJOITTAMISEN TEKSTINKÄSITTELYOHJE Mika Siiskonen & Anne Poutiainen Tradenomin opinnäytetyö Opiskelijan koulutusohjelma Opiskelijan suuntautumisvaihtoehto

Lisätiedot

3. Vasemman reunan resurssiselaimen Omiin resursseihin luodaan uusi Handmade -niminen kansio.

3. Vasemman reunan resurssiselaimen Omiin resursseihin luodaan uusi Handmade -niminen kansio. ActivInspire JATKO AINEISTON TUOTTAMINEN Uuden aineiston tekemisen alkua helpottaa etukäteen tehty suunnitelma (tekstit, kuvat, videot, linkit) miellekarttaa hyödyntäen. Valmista aineistoa voi muokata

Lisätiedot

Osaamispassin luominen Google Sites palveluun

Osaamispassin luominen Google Sites palveluun n luominen Google Sites palveluun Mikä Osaamispassi on? Osaamispassi auttaa kertomaan taidoistasi, koulutuksestasi, työkokemuksestasi ja sinua kiinnostavista asioista työnantajalle kun haet työtä. Osaamispassi

Lisätiedot

LUKKARIN KÄYTTÖOHJE Sisällys

LUKKARIN KÄYTTÖOHJE Sisällys LUKKARIN KÄYTTÖOHJE Sisällys 1. Yleistä... 2 2. Lukkarin käynnistys ja sisäänkirjautuminen... 2 3. Vapaa aikatauluhaku... 2 4. Lukujärjestyksen luominen ja avaaminen... 3 Lukukauden valinta... 3 Uuden

Lisätiedot

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla Digitointiohjeita_LP 10.7.2014 1 LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla I Levyn tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Levysoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä kopiointiohjelma

Lisätiedot

Excel Perusteet. 2005 Päivi Vartiainen 1

Excel Perusteet. 2005 Päivi Vartiainen 1 Excel Perusteet 2005 Päivi Vartiainen 1 SISÄLLYS 1 Excel peruskäyttö... 3 2 Fonttikoon vaihtaminen koko taulukkoon... 3 3 Sarakkeen ja rivin lisäys... 4 4 Solun sisällön ja kaavojen kopioiminen... 5 5

Lisätiedot

2. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN BAANA-CLIENT Windows 2000 / XP

2. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN BAANA-CLIENT Windows 2000 / XP DHCP-käyttöönotto 1 1. YLEISTÄ...2 2. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN BAANA-CLIENT Windows 2000 / XP...2 3. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN - RAS PPPoE Windows 2000 / XP...4 4. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN Windows

Lisätiedot

Verkkoposti selkokielellä

Verkkoposti selkokielellä Petri Ilmonen Verkkoposti selkokielellä Tekijä ja Oppimateriaalikeskus Opike, FAIDD, 2009 Selkokielinen käsikirjoitus: Petri Ilmonen Selkokielen tarkistus: Ari Sainio Kustannustoimitus: Petri Ilmonen Kansikuva

Lisätiedot

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005 Outlook Express Käyttöliittymä Outlook Express on windows käyttöön tarkoitettu sähköpostin ja uutisryhmien luku- ja kirjoitussovellus. Se käynnistyy joko omasta kuvakkeestaan työpöydältä tai Internet Explorer

Lisätiedot

Windows Vistan varmuuskopiointi

Windows Vistan varmuuskopiointi Vaihtoehtoja varmuuskopiointiin 1 Windows Vistan varmuuskopiointi Sisällysluettelo mikko.kaariainen@opisto.hel.fi Windows Vistan varmuuskopiointi... 2 Ensimmäinen varmuuskopiointi ja asetukset... 2 Seuraava

Lisätiedot

Aikuiskoulutus ja työelämäpalvelut. WORD 2007 Startti. Tekijä: Matti Lehtonen

Aikuiskoulutus ja työelämäpalvelut. WORD 2007 Startti. Tekijä: Matti Lehtonen WORD 2007 Startti Tekijä: Matti Lehtonen Sisällysluettelo Ohjelman käynnistäminen... 1 Vista - käyttöjärjestelmä... 1 XP - käyttöjärjestelmä... 1 Ohjelman avautumisnäkymä... 2 Tekstin oikein kirjoittaminen...

Lisätiedot

Sivueditorin käyttöohje

Sivueditorin käyttöohje Sivueditorin käyttöohje Voit tehdä tyylikkäät nettisivut yrityksellesi sivueditorilla. Sivueditorin avulla on helppoa päivittää ja ylläpitää sivuja silloin, kun sinulle parhaiten sopii. Aloittaaksesi tarvitset

Lisätiedot

KYMP Webmail -palvelu

KYMP Webmail -palvelu KYMP Webmail -palvelu Sisältö 1. Kirjautuminen... 3 2. Viestin merkinnät... 4 3. Viestien lukeminen... 4 Viestiin vastaaminen... 4 Viestin välittäminen edelleen / uudelleen ohjaus... 5 4. Viestin kirjoittaminen...

Lisätiedot

Windowsin pikanäppäimet

Windowsin pikanäppäimet 1 / 9 12.9.2017 klo 15.02 Windowsin pikanäppäimet Valitse tuoteversio Windows 10 Windows 10 Pikanäppäimet ovat näppäimiä tai näppäinyhdistelmiä, joiden avulla voidaan tehdä joitakin samoja toimia kuin

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE LATOMO VERSO

KÄYTTÖOHJE LATOMO VERSO Kirjautuminen Kirjatuminen järjestelmään tapahtuu syöttämällä ylläpitäjältä (yleensä sähköpostilla) saatu käyttäjätunnus ja salasana niille varattuihin kenttiin. Jos olet unohtanut salasanasi voit syöttää

Lisätiedot

Ohje. ipadia käytetään sormella napauttamalla, kaksoisnapsauttamalla, pyyhkäisemällä ja nipistämällä kosketusnäytön

Ohje. ipadia käytetään sormella napauttamalla, kaksoisnapsauttamalla, pyyhkäisemällä ja nipistämällä kosketusnäytön ipadin käyttö 1. Käynnistä ipad oikeassa yläreunassa olevasta painikkeesta. 2. Valitse alareunasta nuoli Avaa. Vedä sormella nuolesta eteenpäin palkin verran eli pyyhkäise. Tietoturva Käyttöön tarvitaan

Lisätiedot

Aloittaminen: Miten e-kirja lainataan?

Aloittaminen: Miten e-kirja lainataan? Aloittaminen: Lataa asennusohjelma adoben sivuilta painamalla vasemmalla alareunassa olevaa linkkiä: Download Adobe Digital Editions> Suorita asennusohjelma ja noudata näytön ohjeita> HUOM! Päästäksesi

Lisätiedot

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU ,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU Tässä pääsette tutustumaan Internet Explorerin (IE) käyttöön. Muitakin selainversioita löytyy, kuten esimerkiksi Netscape, Opera ja Mozilla. Näiden muiden selainten

Lisätiedot