A -VITAMIINI KOSMETIIKASSA. Tri Des Fernandes

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "A -VITAMIINI KOSMETIIKASSA. Tri Des Fernandes"

Transkriptio

1 A -VITAMIINI KOSMETIIKASSA Tri Des Fernandes A-vitamiini tulee aina olemaan oleellinen ainesosa pitämään ihon terveenä ja nuorekkaana ja sitä tulisi päivittäin lisätä ihoalueille, jotka altistuvat UV-säteilylle. A-vitamiinin saaminen ravinnosta on tärkeää, mutta riittämätöntä suojaamaan ihoa vapaita radikaaleja vastaan. UVAja UVB-säteille altistunut iho kärsii A-vitamiinin puutoksesta, jolloin iho vanhenee ennenaikaisesti. A-vitamiinin on pitkään tiedetty olevan ihovitamiini, mutta viime aikoina huomio on kiinnittynyt A-vitamiinin rooliin ihotoimintojen normalisoijana ja korvaamattomana tekijänä terveen epiteelin kasvun ja solujen kypsymisen ylläpidossa. A -vitamiini on välttämätön ihosolujen toimintojen säätelyssä. Se säätelee sekä solutumaa sekä mitokondrion toimintoja DNA:n välityksellä. Uusin tieteellinen tutkimus on selvittänyt mekanismit, joilla DNA ylläpitää ihosolujen normaalitoimintaa. A -vitamiinin lailla toimivia saman sukuisia molekyylejä on suuri määrä. Niitä kutsutaan yhteisellä nimellä retinoidit. A -vitamiinin tavallisin muoto on retinyylipalmitaatti, jota normaalisti löytyy maksasta. Sitä on myös kalojen ja eläinten maksassa, kananmunassa, maidossa, beetakaroteenia ja muita karotenoideja sisältävissä vihanneksissa jne. Retinyylipalmitaattia on yli 80 % ihossa olevasta A vitamiinista ja se on ihoa suojaava, ns. fotoprotektiivinen muoto, joka antaa iholle n. 20 suojakertoimen. Jo 1930-luvulla tiedettiin, että auringonvalolle altistunut iho vanhenee nopeammin kuin siltä suojattu iho. V professori Cluver (Etelä-Afrikka) todisti, että joka kerta mennessämme aurinkoon A-vitamiinitasot, ei ainoastaan ihossa vaan myös kehossa, laskevat merkittävästi. Vuoteen 1955 mennessä keksittiin, että hoitamalla vanhenevaa ihoa A-vitamiinilla (retinyylipalmitaatti) iho tervehtyy ja näyttää nuoremmalta. Sigmund Berg osoitti, että auringon polttamia henkilöitä voitiin hoitaa antamalla heille suuri annos A -vitamiinia suun kautta. Retinoli on A-vitamiinin alkoholi. Sitä tarvitaan normaalisti A -vitamiinin kuljettamiseen maksasta kudoksiin. Verenkierron sitojaproteiinit kuljettavat A -vitamiinin eri elimiin, erityisesti ihoon. On muistettava, että A -vitamiini on välttämätön terveiden verisolujen syntymiseen luuytimessä. Retinolia on n. 3 % ihossa olevasta A-vitamiinista. Retinoli on yleisesti kosmetiikassa käytetty muoto, mutta sitä tulisi käyttää vain öisin, koska se on ns. fotosensitiivinen eli herkistää ihon UV-säteilylle.

2 Retinali tai retinaldehydi on A -vitamiinin muoto, joka on välttämätön normaaliin näkemiseen. A - vitamiinin puutos aiheuttaa hämäräsokeutta. N. 3 % ihossa olevasta A-vitamiinista on retinaldehydiä. Tretinoiini (vanh. retiini) on A -vitamiinin happo, jota on käytetty ihonhoitotuotteissa, mutta se on saavuttanut huonoa mainetta, koska se on A -vitamiinin ärsyttävin muoto. Tretinoiini on A- vitamiinimuoto, jonka solut käyttävät hyväkseen. Tretinoiinia ja sen eri isomeereja saa vain reseptilääkkeenä (Roaccutan. Avitcid, Retin A ) A -vitamiinilla on lukuisa määrä estereitä, joista eniten käytetään retinyylipalmitaattia ja retinyyliasetaattia. On olemassa myös retinyylipropionaatti ja retinyylilinoleaatti. Viimeksi mainitun teoreettinen hyöty on, että se on A- ja F -vitamiinien yhdiste. A -vitamiinin esterit ovat vähemmän ärsyttäviä ja ihoystävällisempiä. Ihossa olevat entsyymit muuttavat retinyyliesterit retinoliksi ja siitä edelleen retinaliksi (retinaldehydi), ja edelleen tretinoiiniksi, joka puolestaan aiheuttaa muutokset DNA:ssa ja solurakenteissa. Kuitenkin ihossa on normaalisti vain pienen pieni määrä (n. 3%) tretinoiinia. Näyttää myös siltä, että ihon luonnollinen kyky säilöä A-vitamiinia määrää soluissa olevan tretinoiinin määrän. Solujen tretinoiinin määrää voidaan kasvattaa lisäämällä ihon retinyylipalmitaatin ja muiden estereiden määrää. Beetakaroteeni on A -vitamiinin kasvikunnan versio. Normaalisti sitä löytyy ihossa suuria määriä. Itämaissa ihmisillä beetakaroteenimäärät ovat suuremmat kuin länsimaissa. Beetakaroteeni voi jakautua kahdeksi retinaalimolekyyliksi. Kasvissyöjillä ei koskaan tavata A -vitamiinin puutosta. On kuitenkin hyvä muistaa, että nykyisin yleisin puutostila on A-vitamiinin puutos.

3 A -vitamiinia tulisi käyttää päivittäin. Päiväsaikaan käytettäessä A -vitamiiniin pitäisi yhdistää antioksidantteja, kuten C- ja E -vitamiinia sekä beetakaroteenia, koska ne suojaavat A - vitamiinia ultraviolettivalon pilkkovalta vaikutukselta. A -vitamiinia tulisi käyttää joka ilta iholle korvaamaan päivän mittaan hajonnut A -vitamiini. Koska emme kykene estämään ihon A - vitamiinin vaurioita, on A -vitamiinivaje korvattava päivittäin, jottei vähitellen syntyisi krooninen vitamiinipuutos, joka näkyy ihon valovaurioina, ohenemisena ja ennenaikaisena vanhenemisena. A -vitamiinin puutoksesta kärsivä iho reagoi voimakkaasti A -vitamiinin lisäykseen. A -vitamiini aiheuttaa punoitusta ja näppyjä iholla (A -vitamiinireaktio). Tämä johtuu siitä, että iholta puuttuu tarpeellinen määrä entsyymejä, kuljettajaproteiineja ja reseptoreita, jotka aktivoituvat A - vitamiinia lisättäessä iholle. Kun A vitamiinireseptorit normalisoituvat, iho kestää paremmin suurempia määriä A -vitamiinia. A -vitamiinireaktion jälkeen iho saadaan rauhoittumaan vähentämällä väliaikaisesti A -vitamiinin määrää. Iho voidaan asteittain totuttaa suureen vitamiinimäärään ja voimakkaisiin A -vitamiinivoiteisiin. A -vitamiinin vaikutukset iholla A -vitamiinin vaikutukset solutasolla 1. Ihon rakenne normalisoituu: epidermis tulee paksummaksi, pehmeämmäksi ja kestävämmäksi. 2. Solukerrosten määrä ja laatu paranevat; solut ovat tiiviimmin toisiinsa kiinnittyneinä, entsyymien, proteiinien ja ihon rasvojen laatu paranee. 3. Epidermis kiinnittyy lujemmin tyvikalvoon. 4. Melaniinin tasaisempi tuotanto ja kuljetus, jolloin keratinosyytit jakavat melaniinin paremmin ja tasaisemmin. 5. Parempilaatuiset glykosaminoglykaanit ja lipidikerrokset, jotka tasoittavat ryppyjä. Hyaluronihapon määrä lisääntyy, ihon kosteustekijät paranevat. 6. Paremmin toimivat Langerhansin solut, jotka tunnistavat ja tuhoavat epänormaalit solut. 7. Parantuneet kollageeni- ja elastiinisäikeet, jotka vähentävät ryppyjä, parantavat ja pehmentävät ihon rakennetta. Kuten laatoitettu lattia vaatii hyvälaatuisen pohjan kantaakseen sitä peittäviä laattoja, niin myöskään hyvälaatuinen ihon pinta ei tule kestämään huonolla ihopohjalla. 8. Ihon hiussuoniston toiminnan parantuminen, mikä johtaa voimistuneeseen verenkiertoon ja hapen, ravinto- ja kuona-aineiden vaihtoon. 9. Pahanlaatuisten solujen muuttuminen takaisin normaaleiksi soluiksi. Iholle vahingollinen, karsinogeeninen proteiini AP1 on osallisena nk. metalloproteaasituotantoon, joka rikkoo

4 ihon kollageenipohjan (valovanheneminen) ja on siten osallisena ihosyövän kehittymiseen. 10. Talin tuotannon ja solujen sarveistumisen (keratiinisaation) normalisointi. Ihon sairauksia Valovauriot ja vanheneminen Riittävästi A -vitamiinia saanut iho näyttää paremmalta ja terveemmältä. Solaarikeratoosi Tämä on ihosyövän esiaste, joka on aiheutunut auringon säteilyn aiheuttamasta ihon rapistumisesta ja voi johtaa joko osittaiseen tai koko ihon paksuuden kattavaan aktiiniin keratoosiin, tai viime kädessä epidermoidiin karsinoomaan. Retinoidien vahvistava vaikutus voi palauttaa monet näistä vaurioista normaaleiksi, varsinkin varhaisessa vaiheessa olevat. Akne Akne on sairaus, joka aiheuttaa kohtalaista tai vakavaa psykologista ja fyysistä haittaa siitä kärsiville. Sairaus on hormonipohjainen ja johtuu ensi sijassa potilaan yliherkkyydestä testosteronille talirauhasissa. Yksinkertaistettuna talifollikkelin epänormaali sarveistuminen ja exfoliaatio yhdistettynä epänormaalisti muodostuneeseen taliin johtaa komedojen syntyyn ja viime kädessä akneen. Paikallisesti lisättynä A - vitamiini voi normalisoida molemmat. Liiallinen pigmentti A -vitamiinilla on ihon pigmenttiä normalisoiva tehtävä. A -vitamiini pitää melanosyytit terveinä ja hyvin erilaistuvina. Paremmin differentioituneet keratinosyytit pystyvät paremmin poimimaan melanosyyttien muodostamat melanosomit (pallomaiset melaniinipaketit). C -vitamiini on elintärkeä tekijä hillitsemään liiallista pigmentaatiota ja myös auttamaan pigmentin tasaisessa jakautumisessa. A -vitamiinihoidon hyöty iholle Ihon rakenne tai koostumus on yksilön perimän sanelemia. Kaikilla A -vitamiinireseptorien stimulointi saa aikaan DNA:ssa muutoksia ja valkuaisainesynteesin, kollageeni- ja elastiinituotannon, käynnistymisen. Prosessin lopputulos on riippuvainen yksilön peritystä geneettisestä koodista.

5 Tästä syystä asiakkaiden odotusten on oltava realistisia sopusoinnussa siihen, mitä he ovat perineet vanhemmiltaan. Kuitenkin jokainen voi toivoa saavansa terveemmän, kestävämmän ja paremman ihon stimuloimalla sitä A -vitamiinilla. Vaste A-vitamiinihoidolla noudattaa Gaussin käyrää, ts. valtaenemmistö ihmisistä saa erittäin hyviä tuloksia A -vitamiinihoidolla. Gaussin käyrän toisessa päässä olevat tulevat pettymään tuloksiin ja toisaalta toisessa päässä olevat saavuttavat todella mahtavia tuloksia melko lyhyessä ajassa. Ihon soluissa on kymmeniä A -vitamiinireseptoreita, joiden määrä vaihtelee Gaussin käyrän mukaisesti. Yhdessä A -vitamiinin kanssa ihoon vaikuttavat myös estrogeeni, testosteroni, immunologiset tekijät, D -vitamiini ja kilpirauhashormoni, jotka myös vaikuttavat ihon reseptoreihin. Asiakkaiden huonosti toimivat muut hormonisysteemit voivat hyvinkin vaikuttaa negatiivisesti retinoidien lisäämiseen iholle. Asiakkaiden tulisi siksi tietää, että heidän kokonaisvaltaisella terveydellään on tärkeä rooli ihon kunnon kannalta ja sitä ei tulisi koskaan laiminlyödä.

Jarmo Laihia, Riikka Pastila, Leena Koulu, Anssi Auvinen, Taina Hasan, Erna Snellman, Katja Kojo, Kari Jokela

Jarmo Laihia, Riikka Pastila, Leena Koulu, Anssi Auvinen, Taina Hasan, Erna Snellman, Katja Kojo, Kari Jokela 5 UV-SÄTEILYN BIOLOGISIA JA TERVEYDELLISIÄ VAIKUTUKSIA Jarmo Laihia, Riikka Pastila, Leena Koulu, Anssi Auvinen, Taina Hasan, Erna Snellman, Katja Kojo, Kari Jokela SISÄLLYSLUETTELO 5.1 Ihon rakenne ja

Lisätiedot

Sisältö Nutriance. Nutriancen tarina FI 2006.09

Sisältö Nutriance. Nutriancen tarina FI 2006.09 Nutriance FI Sisältö Nutriance Nutriancen tarina...2 Ihosi ja Nutrianc...6 Johdanto Nutriance-pikaoppaaaseen...10 Refreshing Facial Cleanser ja Foaming Gel Cleanser...11 Purifying Facial Scrub...13 Refining

Lisätiedot

Omega-3 ja Omega-6 rasvahapot?.

Omega-3 ja Omega-6 rasvahapot?. Omega-3 ja Omega-6 rasvahapot?. Tutkiessasi koiran ruokia, olet varmasti kuullut tai lukenut välttämättömistä rasvahapoista, kala öljystä, linoli haposta, amino-hapoista, Omega-3 ja Omega-6 rasvahapoista.

Lisätiedot

Vitamiinit jaetaan vesija

Vitamiinit jaetaan vesija Ravitsemushoidossa kokonaisuus ratkaisee Ei yksittäinen vitamiini, vaan kaikki ravintotekijät yhdessä. Sitä on ravitsemushoito. Kirurgian erikoislääkäri Kaarlo Jaakkola tiivistää tällä kertaa erityisesti

Lisätiedot

Omega-3 ja Omega-6 rasvahapot

Omega-3 ja Omega-6 rasvahapot Omega-3 ja Omega-6 rasvahapot Tutkiessasi koiran ruokia, olet varmasti kuullut tai lukenut "välttämättömistä rasvahapoista", "kala öljystä", "linoli haposta", "amino-hapoista", "Omega-3" ja "Omega-6" rasvahapoista.

Lisätiedot

Solariumkäyttöohjeita:

Solariumkäyttöohjeita: Solariumkäyttöohjeita: Kohtuudella kaunis rusketus Neuvomme miten saat kauniin ja kestävän rusketuksen! Valon avulla syntyy elämää. Valo antaa energiaa ja elämäniloa niin ihmisille kuin eläimille ja kasveille.

Lisätiedot

Energiaa kevääseen! 9,90 3/14. Osallistu arvontaan! Asiantuntija auttaa sinua tuotevalinnoissa. Puhdistuskuuri virkistää

Energiaa kevääseen! 9,90 3/14. Osallistu arvontaan! Asiantuntija auttaa sinua tuotevalinnoissa. Puhdistuskuuri virkistää 3/14 Asiantuntija auttaa sinua tuotevalinnoissa Osallistu arvontaan! Ihon hyvinvointiin, auringonpalvojille Palkintona polkupyörä ja tuotepaketteja. MultiKarosin 9,90 60 kaps. / sovh. 11,80 Energiaa kevääseen!

Lisätiedot

Suomen apteekeissa myytävät Bottega Verden kosmetiikkatuotteet

Suomen apteekeissa myytävät Bottega Verden kosmetiikkatuotteet Suomen apteekeissa myytävät Bottega Verden kosmetiikkatuotteet Ansio, Vilma 2014 Tikkurila Laurea-ammattikorkeakoulu Tikkurila Suomen apteekeissa myytävät Bottega Verden kosmetiikkatuotteet Vilma Ansio

Lisätiedot

Yleistyvä. Tyypillinen hauraus-raihnausoireyhtymästä. Ravintovalmisteella voima ja energia takaisin

Yleistyvä. Tyypillinen hauraus-raihnausoireyhtymästä. Ravintovalmisteella voima ja energia takaisin Yleistyvä hauraus-raihnaus -oireyhtymä Hauraus-raihnausoireyhtymä yleistyy vanhenevan väestön lisääntymisen myötä. Se saattaa vaivata omaakin iäkästä läheistäsi. teksti: kaija törmä H auraus-raihnausoireyhtymästä

Lisätiedot

KESTÄVYYS- JA TEHOLAJIEN URHEILIJOIDEN RAVINTOAINEIDEN SAANTI HARJOITTELUKAUDELLA VERRATTUNA RAVITSEMUSSUOSITUKSIIN

KESTÄVYYS- JA TEHOLAJIEN URHEILIJOIDEN RAVINTOAINEIDEN SAANTI HARJOITTELUKAUDELLA VERRATTUNA RAVITSEMUSSUOSITUKSIIN KESTÄVYYS- JA TEHOLAJIEN URHEILIJOIDEN RAVINTOAINEIDEN SAANTI HARJOITTELUKAUDELLA VERRATTUNA RAVITSEMUSSUOSITUKSIIN Inga Luotonen Liikuntafysiologia Kandidaatintutkielma Kevät 2014 Liikuntabiologian laitos

Lisätiedot

Glykolihappojen vaikutus dermaaliseen ja epidermaaliseen kosteuspitoisuuteen

Glykolihappojen vaikutus dermaaliseen ja epidermaaliseen kosteuspitoisuuteen Glykolihappojen vaikutus dermaaliseen ja epidermaaliseen kosteuspitoisuuteen Kalliomaa, Leena 2015 Tikkurila Laurea-ammattikorkeakoulu Tikkurila Glykolihappojen vaikutus dermaaliseen ja epidermaaliseen

Lisätiedot

Hiustenlähdön keskeisimmät syyt naisilla ja erilaisia ratkaisuja hoitaa ja korvata hiustenlähtöä

Hiustenlähdön keskeisimmät syyt naisilla ja erilaisia ratkaisuja hoitaa ja korvata hiustenlähtöä Hiustenlähdön keskeisimmät syyt naisilla ja erilaisia ratkaisuja hoitaa ja korvata hiustenlähtöä Lahtinen, Mira 2015 Laurea Tikkurila Laurea-ammattikorkeakoulu Laurea Tikkurila Hiustenlähdön keskeisimmät

Lisätiedot

NÄKÖKULMA. Uutta elämää 13 vuotta s.4 30 vuotta yliopistoyhteistyötä. D-vitamiinin vajetta lähes jokaisella s.12

NÄKÖKULMA. Uutta elämää 13 vuotta s.4 30 vuotta yliopistoyhteistyötä. D-vitamiinin vajetta lähes jokaisella s.12 Syksy 2010 toiminnalliseen lääketieteeseen Johanna Raunio Terveydestä ja ihanteista s.8 Uutta elämää 13 vuotta s.4 30 vuotta yliopistoyhteistyötä s.18 D-vitamiinin vajetta lähes jokaisella s.12 NÄKÖKULMA

Lisätiedot

Lisäravinteilla terveemmäksi

Lisäravinteilla terveemmäksi Lisäravinteilla terveemmäksi Vihreä tee Ikivihreä teepuu Camelia sinensis on alun perin kotoisin Kiinan, Intian ja Burman rajaseutujen vuoristometsistä. Tee mainittiin lääkekirjoissa jo v. 600 ekr. Kauan

Lisätiedot

Veitsenterävää kauneutta - ikääntymisen merkkien hoito ja esteettinen kirurgia

Veitsenterävää kauneutta - ikääntymisen merkkien hoito ja esteettinen kirurgia Veitsenterävää kauneutta - ikääntymisen merkkien hoito ja esteettinen kirurgia Suomessa Peltonen, Outi 2010 Laurea Tikkurila Laurea-ammattikorkeakoulu Laurea Tikkurila Veitsenterävää kauneutta - ikääntymisen

Lisätiedot

Mehiläisten keräämän siitepölyn ja propoliksen ominaisuudet ja käyttö

Mehiläisten keräämän siitepölyn ja propoliksen ominaisuudet ja käyttö Mehiläisten keräämän siitepölyn ja propoliksen ominaisuudet ja käyttö Susanna Auvinen Simanalan mehiläisyhdistys r.y. Simanala, Enonkoski Lokakuu 2004 2 Hankkeen nimi: Siitepöly ja propolis ominaisuudet,

Lisätiedot

OULUN YLIOPISTOLLINEN SAIRAALA OULASKANKAAN SAIRAALA VISALAN SAIRAALA 1/2009. Teemana Iho

OULUN YLIOPISTOLLINEN SAIRAALA OULASKANKAAN SAIRAALA VISALAN SAIRAALA 1/2009. Teemana Iho POHJOIS-POHJANMAAN SAIRAANHOITOPIIRI OULUN YLIOPISTOLLINEN SAIRAALA OULASKANKAAN SAIRAALA VISALAN SAIRAALA 1/2009 Teemana Iho 1 Tervetuloa asumaan Oulun Medikiinteistöt Oy:n vuokra-asuntoihin! Katso netistä

Lisätiedot

Hyvinvoinnin vallankumous Hämmästyttävä tieteellinen läpimurto joka voi auttaa Sinua Elämään pitempään ja voimaan paremmin

Hyvinvoinnin vallankumous Hämmästyttävä tieteellinen läpimurto joka voi auttaa Sinua Elämään pitempään ja voimaan paremmin Kehon optimaaliseen ravinnonsaannin salaisuus on IMEYTYVYYDESSÄ.. Sivu 02 Geelimatriisin vallankumous.. Sivu 03 Roskaruoan vaarat.. Sivu 07 Hyvinvoinnin vallankumous Hämmästyttävä tieteellinen läpimurto

Lisätiedot

Ureakierron häiriöt Opas potilaille, vanhemmille ja perheille

Ureakierron häiriöt Opas potilaille, vanhemmille ja perheille Ureakierron häiriöt Opas potilaille, vanhemmille ja perheille Jane Gick www.e-imd.org Sisällys Johdanto...3 Aineenvaihdunta...4 Mitä valkuaisaineille tapahtuu elimistössä...4 Ureakierto...5 Millaisia oireet

Lisätiedot

Suomalaiset ravitsemussuositukset. ravinto ja liikunta tasapainoon

Suomalaiset ravitsemussuositukset. ravinto ja liikunta tasapainoon Suomalaiset ravitsemussuositukset ravinto ja liikunta tasapainoon Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2005 Suomalaiset ravitsemussuositukset ravinto ja liikunta tasapainoon Valtion ravitsemusneuvottelukunta

Lisätiedot

LIIKUNNAN JA RAVINNON MERKITYS URHEILEVALLE LAPSELLE JA NUORELLE

LIIKUNNAN JA RAVINNON MERKITYS URHEILEVALLE LAPSELLE JA NUORELLE Koostanut eri tietolähteistä Pertti Pussinen 15.10.2005 1/23 LIIKUNNAN JA RAVINNON MERKITYS URHEILEVALLE LAPSELLE JA NUORELLE Fyysinen aktiivisuus pidentää elinikää ja antaa suojaa useita yleisiä pitkäaikaissairauksia

Lisätiedot

45,90. naiselliseen hyvinvointiin 3/15. Esittelyssä uutuustuotteita. Asiantuntija auttaa sinua tuotevalinnoissa

45,90. naiselliseen hyvinvointiin 3/15. Esittelyssä uutuustuotteita. Asiantuntija auttaa sinua tuotevalinnoissa Asiantuntija auttaa sinua tuotevalinnoissa 3/15 Esittelyssä uutuustuotteita naiselliseen hyvinvointiin Erikoisöljy kuiville silmille ja limakalvoille Omega7 kaksoistyrniöljykapseli 45,90 150 kaps. sovh.

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Mikä on KML on ja miten se diagnosoidaan Yleisyys Syntymekanismi Oireet diagnoosivaiheessa Taudin vaiheet

Sisällysluettelo. Mikä on KML on ja miten se diagnosoidaan Yleisyys Syntymekanismi Oireet diagnoosivaiheessa Taudin vaiheet Toimittanut: Tiina Pelkonen, Unionimedia Oy Kirjoittajat: Perttu Koskenvesa, LL, kliinisen hematologian erikoislääkäri, HYKS Satu Mustjoki, LT, kliinisen kemian erikoislääkäri, HYKS Sisällysluettelo Mikä

Lisätiedot

Kohti uusia. KESÄTARJOUS Kaksi tuoteuutuutta. AURINKO Auringonvalo on hyväksi terveydelle. MAGNEETTIHOITO Yhä yleisempi hoitotapa. Nr 05 Toukokuu 2013

Kohti uusia. KESÄTARJOUS Kaksi tuoteuutuutta. AURINKO Auringonvalo on hyväksi terveydelle. MAGNEETTIHOITO Yhä yleisempi hoitotapa. Nr 05 Toukokuu 2013 Nr 05 Toukokuu 2013 KESÄTARJOUS Kaksi tuoteuutuutta AURINKO Auringonvalo on hyväksi terveydelle MAGNEETTIHOITO Yhä yleisempi hoitotapa KUVA Kristin Folsland Olsen Kohti uusia KORKEUKSIA SISÄLTÖ PÄÄKIRJOITUS

Lisätiedot

Aktiiviliikkujan lisäravinneopas. - mikä on turhaa, mikä toimii?

Aktiiviliikkujan lisäravinneopas. - mikä on turhaa, mikä toimii? Aktiiviliikkujan lisäravinneopas - mikä on turhaa, mikä toimii? Lisäravinnefirmat haluavat myydä jokaiselle jotain. Olipa tavoitteesi sitten terveyden parantaminen, rasvanpoltto tai lihasmassan lisääminen,

Lisätiedot

MITÄ SISÄELIMET OVAT JA MITÄ NE TEKEVÄT

MITÄ SISÄELIMET OVAT JA MITÄ NE TEKEVÄT MITÄ SISÄELIMET OVAT JA MITÄ NE TEKEVÄT MAHALAUKKU Mahalaukun limakalvo on täynnä rauhasia, jotka erittävät limaa, suolahappoa ja pepsinogeenia. Ne muodostavat yhdessä happaman mahanesteen. Mahaneste sekoittuu

Lisätiedot

KOLME ASKELTA LUJIIN LUIHIN D-VITAMIINI, KALSIUM JA LIIKUNTA

KOLME ASKELTA LUJIIN LUIHIN D-VITAMIINI, KALSIUM JA LIIKUNTA KOLME ASKELTA LUJIIN LUIHIN D-VITAMIINI, KALSIUM JA LIIKUNTA www.luustoliitto.fi www.iofbonehealth.org normaali luu osteoporoottinen luu MIKÄ ON OSTEOPOROOSI? Osteoporoosi on sairaus, jossa luumassa on

Lisätiedot

FILOSOFIAMME ON YKSINKERTAINEN

FILOSOFIAMME ON YKSINKERTAINEN SISÄLTÖ Ravitsemustieto 7 Hieman ravintotietoutta 8 Kuka Sinä olet? 11 Valitse oikea tuote 14 Suorituksentehostajat 18 Painonhallinta 22 Vitamiinit ja mineraalit 24 Muut ravintolisät 30 Tuoteselosteet

Lisätiedot

Vastustuskyky kuntoon! 7,90. Vinkit energiseen syksyyn 5/13. Asiantuntija auttaa sinua tuotevalinnoissa. Carmolis. Yrttien voimaa tukkoiseen oloon!

Vastustuskyky kuntoon! 7,90. Vinkit energiseen syksyyn 5/13. Asiantuntija auttaa sinua tuotevalinnoissa. Carmolis. Yrttien voimaa tukkoiseen oloon! 5/13 Asiantuntija auttaa sinua tuotevalinnoissa Vinkit energiseen syksyyn Yrttien voimaa tukkoiseen oloon! Carmolis 7,90 80 ml. / sovh 10,65 Vastustuskyky kuntoon! Lehden tarjoukset voimassa 21.9.2013

Lisätiedot

16,90 VEHNÄNORAS 1/14. Asiantuntija auttaa sinua tuotevalinnoissa VUODEN 2014 ROHDOSKASVI

16,90 VEHNÄNORAS 1/14. Asiantuntija auttaa sinua tuotevalinnoissa VUODEN 2014 ROHDOSKASVI 1/14 Asiantuntija auttaa sinua tuotevalinnoissa issämme 10.1.2014 Maistatuspäivä myymälö Tehokas startti laihdutukseen MethodDraine Detox Express Yksi annospullo lasilliseen vettä joka aamu viikon ajan.

Lisätiedot