MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS Nro 33/03

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS Nro 33/03"

Transkriptio

1 MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS Nro 33/03 Pvm Dnro /01/2003 Voimaantulo- ja voimassaoloaika toistaiseksi Valtuutussäännökset Siemenkauppalaki (728/2000) 4 1 mom. MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN ASETUS VILJAKASVIEN SIEMENKAUPASTA ANNETUN MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN ASETUKSEN MUUTTAMISESTA Maa- ja metsätalousministeriön päätöksen mukaisesti kumotaan viljakasvien siemenkaupasta 24 päivänä marraskuuta 2000 annetun maa- ja metsätalousministeriön asetuksen (109/00) 11 :n 3 ja 8 momentti, sekä muutetaan 3 :n 2 momentti, 6 :n 1 ja 3 momentti, 7 :n 5 momentti, 8 :n 1 momentti, 9 :n 3 momentti, liitteen 2 kohta terveys:, liite 4 ja liite 5 seuraavasti: 3 Pakkauslupa Pakkausluvan myöntämisen ehdoksi on asetettava, että seuraavat kohteet pakkaamon toiminnassa on järjestetty asianmukaisesti: - kylvösiemenerien pito erillään; - näytteenotto; - siementavaran viljely, jos pakkaamo itse tuottaa kylvösiementä; - raakaerien hankinta; - raakaerien varastointi; - raakaerien merkitseminen; - valmiiden erien tasalaatuisuus; - valmiiden erien merkitseminen; - kylvösiemenerien kunnostaminen; - pakkaaminen; - tasalaatuisten seosten tekeminen; - vakuustodistusten kiinnittäminen; - valmiiden erien varastointi; - varastokirjanpito; - vaaka; - siilojen katteet; - koneiden, laitteiden ja tilojen puhdistettavuus ja pakkaamon siisteys; - muu tuotanto ja rahtikunnostus; - lajittelujätteen käsittely.

2 6 Sertifioitavat lajikkeet Tarkastuskeskus saa sertifioida Suomessa markkinoitavaksi ainoastaan kansalliseen kasvilajikeluetteloon tai EY:n viralliseen lajikeluetteloon merkittyjen lajikkeiden kylvösiemeneriä. Jos lajike on ainoastaan EY:n virallisessa lajikeluettelossa, on lajikkeen jalostajan tai edustajan 1.3. mennessä esitettävä tarkastuskeskukselle lajikkeen lajikekuvaus. Lajikeluettelosta poistetun lajikkeen kylvösiemeneriä saa sertifioida kahden luettelosta poistamista seuraavan vuoden aikana. Lajikkeen omistajan tai edustajan pyynnöstä tarkastuskeskus voi lajikkeen lisäystarkoitusta varten sertifioida kylvösiemenerän lajikkeesta, joka ei ole kasvilajikeluettelossa. Tämä koskee myös jalostajan linja-aineistoa. Niiden lajien lajikkeilla, joista testataan erottuvuutta, pysyvyyttä ja yhtenäisyyttä (DUS-testi), tulee olla lajikekuvausasiakirja. 7 Sertifioinnin edellyttämät tarkastukset Tarkastuskausi alkaa 1 päivänä heinäkuuta ja päättyy seuraavan vuoden kesäkuun 30 päivänä. 8 Markkinointi Markkinoida saa vain sertifioitua kylvösiementä lajikkeista, jotka on merkitty EY:n lajikeluetteloon tai Suomen kansalliseen lajikeluetteloon.

3 9 Poikkeukset Tarkastuskeskuksen on julkaistava kylvösiemenerien itävyyttä, tuhannen siemenen painoa ja puhtautta koskevat analyysitulokset sellaisista toimittajan vakuustodistuksella ja ennakkovakuudella myydyistä eristä, jotka eivät täytä tässä asetuksessa säädettyjä vaatimuksia tai joista annetut tiedot poikkeavat ilmoitetuista tiedoista enemmän kuin viralliset liikkumavarat sallivat. Tietoa ei tarvitse julkaista, jos toimittaja on poistanut kylvösiemenerän markkinoilta, tai ilmoittanut viralliset itävyystulokset viljelijöille, joille erä lopullisesti toimitetaan. Toimittajan on ilmoitettava tarkastuskeskukselle tekemästään toimenpiteestä kahden viikon kuluessa virallisen itävyyden valmistumisesta. Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä heinäkuuta Helsingissä 16 päivänä huhtikuuta 2003 Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen Ylitarkastaja Juha Mantila

4 LIITE 2 Terveys: 1) Koskee vain Suomessa tuotettua siementavaraa 2) Lentonoki määritetään vain taudinaroista lajikkeista. 0,3-0,9 % suositellaan peittausta lentonokeen tehoavalla aineella 1,0 % tai enemmän, peittaus pakollista lentonokeen tehoavalla aineella Ohran viirutauti määritetään taudinaroista lajikkeista ja jos viirutaudin aiheuttajia esiintyy 5 % tai enemmän suositellaan peittausta viirutautiin tehoavalla aineella 3) Kauran nokitaudit määritetään perussiemenestä < 1000 itiötä / g ei huomauttamista itiötä / g suositellaan peittausta nokitauteihin tehoavalla aineella > 5000 itiötä / g peittaus pakollinen nokitauteihin tehoavalla aineella Jos tarkastuttaja ilmoittaa peittaavansa erän nokitauteihin ja ohran viirutautiin tehoavilla aineilla, ei määrityksiä suoriteta taudinaroistakaan lajikkeista. Jos Suomessa tuotetusta siemenerästä löydetään haisunokea, erä hylätään. Tarkastuskeskus voi määrittää muitakin siemenlevintäisiä tauteja, jos on aihetta epäillä niitä olevan siemenessä.

5 LIITE 4 VAKUUSTODISTUKSESSA ILMOITETTAVAT TIEDOT Vakuustodistuksen vähimmäiskoko on 110 X 67 mm PERUSSIEMEN (B) JA SERTIFIOITU (C) KYLVÖSIEMEN 1. "Euroopan yhteisön määräysten mukaan sertifioitu kylvösiemen" 2. Kasvintuotannon tarkastuskeskus, Suomi tai niiden lyhenteet 3. Laji, ilmaistuna ainakin latinalaisin kirjaimin kasvitieteellisellä nimellä, joka voi olla lyhennetyssä muodossa ja ilman auktorin nimiä, 4. Lajike, ilmaistuna ainakin latinalaisin kirjaimin 5. Kylvösiemenluokka 6. Eränumero 7. Sulkemiskuukausi ja -vuosi muodossa: "Suljettu...(kk ja vuosi) tai viimeisen sertifiointia varten tehdyn näytteenoton ajankohta muodossa: "Näyte otettu... (kk ja vuosi)" 8. Ilmoitettu netto- tai bruttopaino 9. Ilmoitettaessa sellaisten erien paino, joissa on käytetty pestisidipilleröintiä, kuorruteaineita tai muita kiinteitä lisäaineita, on lisäaineen laatuja arvioitu puhtaiden siementen painon suhde kokonaispainoon ilmoitettava. 10. Tuotantomaa 11. Kun vähintään itävyys on määritetty uudelleen, ilmoitetaan: "Uusintamääritys tehty...(kk ja vuosi)" sekä uusintamäärityksestä vastuussa oleva laitos. Tiedot voidaan kiinnittää virallisen vakuustodistuksen päälle virallisella tarralipukkeella. 12. Kylvösiemenerästä on myytäessä ilmoitettava erän itävyys, itävyyden määrittämisajankohta (kk/vuosi), tuhannen siemenen paino ja puhtaus. Vakuustodistuksen voimassaoloaika voidaan merkitä. Tällöin vakuustodistus on voimassa itävyyden tarkastuksen suorittamispäivästä seuraavan kesäkuun 30 päivään. Poikkeuksena ovat kuitenkin syysviljat, joiden vakuustodistus on voimassa edellä tarkoitettua kesäkuun 30 päivää seuraavan lokakuun 31 päivään. Puhtauden yhteydessä ilmoitetaan vieraat viljakasvilajit. Tiedot on ilmoitettava joko virallisessa vakuustodistuksessa tai toimittajan vakuustodistuksessa. Toimittajan vakuustodistuksessa on oltava liitteessä 5 määrätyt tiedot. Toimittajan vakuustodistukseen merkittävien tietojen on perustuttava virallisen, ISTA:n menetelmiä noudattavan siementarkastuslaboratorion tekemään analyysiin. 13. Hybridit ja sisäsiitoslinjat: - perussiemenestä, kun hybridi tai sisäsiitoslinja on virallisesti hyväksytty direktiivin 70/457/ ETY mukaisesti: vanhemmaislinjan nimi ja hybridi tai sisäsiitoslinja, joka on tarkoitettu lopullisen lajikkeen vanhemmaislinjaksi, merkintä "vanhemmaislinja" ja haluttaessa vanhemmaislinjasta tuotettavan lajikkeen nimi - perussiemenestä muissa tapauksissa: perussiemenen vanhemmaislinjan nimi, joka voidaan antaa koodimuodossa, vanhemmaislinjasta tuotettavan lajikkeen nimi sekä merkintä "vanhemmaislinja" - sertifioidusta kylvösiemenestä: lajikkeen nimi sekä ilmaisu "hybridi" Perussiemenen vakuustodistuksen väri on valkoinen, ensimmäisen sukupolven sertifioidun kylvösiemenen sininen ja toisen sukupolven sertifioidun kylvösiemenen punainen.

6 ESIPERUSSIEMEN (PB) 1. Sertifiointiviranomainen ja jäsenvaltio tai niiden lyhenteet 2. Eränumero 3. Sulkemiskuukausi ja -vuosi muodossa: "Suljettu...(kk ja vuosi) tai viimeisen sertifiointia varten tehdyn näytteenoton ajankohta muodossa: "Näyte otettu... (kk ja vuosi)" 4. Laji, ilmaistuna latinalaisin kirjaimin ainakin kasvitieteellisellä nimellä, joka voi olla lyhennetyssä muodossa ja ilman auktorin nimiä, 5. Lajike, ilmaistuna ainakin latinalaisin kirjaimin 6. Esiperussiemen 7. Sukupolvien lukumäärä, joka osoittaa, kuinka monta sukupolvea saa tuottaa ennen sertifioidun kylvösiemenen ensimmäistä sukupolvea. 8. Kylvösiemenerästä on myytäessä ilmoitettava erän itävyys, itävyyden määrittämisajankohta (kk/vuosi), tuhannen siemenen paino ja puhtaus. Vakuustodistuksen voimassaoloaika voidaan merkitä. Tällöin vakuustodistus on voimassa itävyyden tarkastuksen suorittamispäivästä seuraavan kesäkuun 30 päivään. Poikkeuksena ovat kuitenkin syysviljat, joiden vakuustodistus on voimassa edellä tarkoitettua kesäkuun 30 päivää seuraavan lokakuun 31 päivään. Puhtauden yhteydessä ilmoitetaan vieraat viljakasvilajit. Tiedot on ilmoitettava joko virallisessa vakuustodistuksessa tai toimittajan vakuustodistuksessa. Toimittajan vakuustodistuksessa on oltava liitteessä 5 määrätyt tiedot. Toimittajan vakuustodistukseen merkittävien tietojen on perustuttava virallisen, ISTA:n menetelmiä noudattavan siementarkastuslaboratorion tekemään analyysiin. Esiperussiemenen vakuustodistuksen väri on valkoinen, jonka lävistäjä on sinipunainen poikkiviiva. LOPULLISESTI SERTIFIOIMATON, TOISESSA ETA:n JÄSENVALTIOSSA KORJATTU KYLVÖSIEMEN 1. Viljelystarkastuksesta vastaava viranomainen ja jäsenvaltio tai niiden lyhenteet 2. Laji, ilmaistuna ainakin latinalaisin kirjaimin kasvitieteellisen nimen alla, joka voi olla lyhennetyssä muodossa ja ilman auktorin nimiä, 3. Lajike, ilmaistuna ainakin latinalaisin kirjaimin 4. Kylvösiemenluokka 5. Eränumero 6. Ilmoitettu netto- tai bruttopaino 7. Sanat "lopullisesti sertifioimaton kylvösiemen" 8. Hybridilajikkeiden osalta ilmaisu "hybridi" Lopullisesti sertifioimattoman, toisessa ETA:n jäsenvaltiossa korjatun kylvösiemenen vakuustodistuksen väri on harmaa. Maahantuontiasiakirjassa ilmoitettavat tiedot: - asiakirjan antava viranomainen - laji, ilmaistuna ainakin latinalaisin kirjaimin kasvitieteellisen nimen alla, joka voi olla lyhennetyssä muodossa ja ilman viranomaisten nimiä, - lajike, ilmaistuna ainakin latinalaisin kirjaimin - kylvösiemenluokka - peltoon kylvettyjen siementen eränumero/kantasiementiedot ja maa tai maat, jotka ovat sertifioineet kyseiset kylvösiemenet - pellon tai erän viitenumero - viljelty ala, jolla asiakirjassa mainittu erä on tuotettu - korjattujen kylvösiementen määrä ja pakkausten lukumäärä - perussiementen jälkeisten sukupolvien ollessa kyseessä sertifioidun kylvösiemenen sukupolven

7 määrä - todistus siitä, että kasvustolle asetetut vaatimukset täyttyvät - tarvittaessa alustavan laboratoriotarkastuksen tulokset

8 LIITE 5 TOIMITTAJAN VAKUUSTODISTUKSESSA ILMOITETTAVAT TIEDOT 1. "Toimittajan vakuustodistus" 2. Laji 3. Lajike 4. Kylvösiemenluokka 5. Eränumero 6. Toimittajan nimi ja osoitetiedot 7. Itävyys ja itävyyden määrittämisajankohta (kk/vuosi) 8. Tuhannen siemenen paino 9. Puhtaus 10. Muiden lajien siementen määrä ja muut viljakasvilajit 11. Käytetty peittausaine 12. Vakuustodistuksen voimassaoloaika voidaan merkitä. Tällöin vakuustodistus on voimassa itävyyden tarkastuksen suorittamispäivästä seuraavan kesäkuun 30 päivään. Poikkeuksena ovat kuitenkin syysviljat, joiden vakuustodistus on voimassa edellä tarkoitettua kesäkuun 30 päivää seuraavan lokakuun 31 päivään.

Valtuutussäännökset Siemenkauppalaki (728/2000) 4 1 mom.

Valtuutussäännökset Siemenkauppalaki (728/2000) 4 1 mom. MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS Nro 34/03 Pvm Dnro 16.4.2003 1693/01/2003 Voimaantulo- ja voimassaoloaika 1.7.2003- toistaiseksi Valtuutussäännökset Siemenkauppalaki (728/2000) 4 1 mom. MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN

Lisätiedot

Valtuutussäännökset Siemenkauppalaki (728/2000) 4 1 mom.

Valtuutussäännökset Siemenkauppalaki (728/2000) 4 1 mom. MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS Nro 28/03 Pvm Dnro 16.4.2003 1687/01/2003 Voimaantulo- ja voimassaoloaika 1.7.2003 - toistaiseksi Valtuutussäännökset Siemenkauppalaki (728/2000) 4 1 mom. MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön asetus öljy- ja kuitukasvien siemenkaupasta annetun maa- ja metsätalousministeriön asetuksen liitteen 4 muuttamisesta

Maa- ja metsätalousministeriön asetus öljy- ja kuitukasvien siemenkaupasta annetun maa- ja metsätalousministeriön asetuksen liitteen 4 muuttamisesta MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS nro 18/16 Päivämäärä Dnro 9.12.2016 1841/01.04/2016 Voimaantulo- ja voimassaoloaika 1.1.2017 - toistaiseksi Muuttaa Öljy- ja kuitukasvien siemenkaupasta annetun maa-

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön asetus nurmi- ja rehukasvien siemenkaupasta annetun maa- ja metsätalousministeriön asetuksen liitteen 4 muuttamisesta

Maa- ja metsätalousministeriön asetus nurmi- ja rehukasvien siemenkaupasta annetun maa- ja metsätalousministeriön asetuksen liitteen 4 muuttamisesta MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS nro 19/16 Päivämäärä Dnro 9.12.2016 1842/01.04/2016 Voimaantulo- ja voimassaoloaika 1.1.2017 - toistaiseksi Muuttaa Nurmi- ja rehukasvien siemenkaupasta annetun maa-

Lisätiedot

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS Nro 116/00

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS Nro 116/00 MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS Nro 116/00 Pvm Dnro 24.11.2000 4020/565/2000 Voimaantulo- ja voimassaoloaika 1.12.2000 - toistaiseksi Valtuutussäännökset Siemenkauppalaki (728/2000) Vastaavat kansalliset

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön asetus viljakasvien siemenkaupasta annetun maa- ja metsätalousministeriön asetuksen muuttamisesta

Maa- ja metsätalousministeriön asetus viljakasvien siemenkaupasta annetun maa- ja metsätalousministeriön asetuksen muuttamisesta MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS nro 6/16 Päivämäärä Dnro 17.2.2016 291/01.04/2016 Voimaantulo- ja voimassaoloaika 29.2.2016 - toistaiseksi Muuttaa Viljakasvien siemenkaupasta annetun maa- ja metsätalousministeriön

Lisätiedot

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS Nro 114/00

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS Nro 114/00 MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS Nro 114/00 Pvm Dnro 24.11.2000 4017/565/2000 Voimaantulo- ja voimassaoloaika 1.12.2000 - toistaiseksi Valtuutussäännökset Siemenkauppalaki (728/2000) Vastaavat EY-säädökset

Lisätiedot

Ohje vakuustodistuksien painamiseen pakkaamossa

Ohje vakuustodistuksien painamiseen pakkaamossa Esittelijä Ritva Vallivaara-Pasto Sivu/sivut 1 /9 Ohje vakuustodistuksien painamiseen pakkaamossa Viranomaisen toiminnan tulee perustua laissa olevaan toimivaltaan ja viranomaistoiminnassa tulee tarkoin

Lisätiedot

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS Nro 111/00

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS Nro 111/00 MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS Nro 111/00 Pvm Dnro 24.11.2000 4014/565/2000 Voimaantulo- ja voimassaoloaika 1.12.2000 - toistaiseksi Valtuutussäännökset Siemenkauppalaki (728/2000) Vastaavat EY-säädökset

Lisätiedot

LIITE 1 SIEMENVILJELYKSELLE ASETETTAVAT VAATIMUKSET PERUSSIEMEN JA SERTIFIOITU SIEMEN. 1 Viljelmää koskevat tuotantoehdot

LIITE 1 SIEMENVILJELYKSELLE ASETETTAVAT VAATIMUKSET PERUSSIEMEN JA SERTIFIOITU SIEMEN. 1 Viljelmää koskevat tuotantoehdot LIITE 1 SIEMENVILJELYKSELLE ASETETTAVAT VAATIMUKSET PERUSSIEMEN JA SERTIFIOITU SIEMEN 1 Viljelmää koskevat tuotantoehdot 1.1 Siemenviljeltävästä lajikkeesta ei viljelmällä saa olla muita viljelyksiä, joista

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön asetus viljakasvien siemenkaupasta annetun maa- ja metsätalousministeriön asetuksen muuttamisesta

Maa- ja metsätalousministeriön asetus viljakasvien siemenkaupasta annetun maa- ja metsätalousministeriön asetuksen muuttamisesta MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS nro 18/10 Päivämäärä Dnro 8.6.2010 1693/14/2010 Voimaantulo- ja voimassaoloaika 24.6.2010 - toistaiseksi Muuttaa Viljakasvien siemenkaupasta 24 päivänä marraskuuta

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön asetus öljy- ja kuitukasvien siemenkaupasta

Maa- ja metsätalousministeriön asetus öljy- ja kuitukasvien siemenkaupasta MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS nro 9/16 Päivämäärä Dnro 15.4.2016 352/01.04/2016 Voimaantulo- ja voimassaoloaika 29.4.2016 - toistaiseksi Kumoaa Öljy- ja kuitukasvien siemenkaupasta annetun maa-

Lisätiedot

Ritva Vallivaara-Pasto. Kylvösiemenlainsäädäntö

Ritva Vallivaara-Pasto. Kylvösiemenlainsäädäntö Kylvösiemenlainsäädäntö Kenttäkoenäyte Kantasiementen toimitus siemenviljelijöille Viljelystarkastus Erän markkinointi Pakkaamo vastaanottaa raakaerän Kunnostaa sen Muodostaa kauppaerän Virallinen näytteenotto

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön asetus öljy- ja kuitukasvien siemenkaupasta

Maa- ja metsätalousministeriön asetus öljy- ja kuitukasvien siemenkaupasta MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS nro 9/16 Päivämäärä Dnro 15.4.2016 352/01.04/2016 Voimaantulo- ja voimassaoloaika 29.4.2016 - toistaiseksi Kumoaa Öljy- ja kuitukasvien siemenkaupasta annetun maa-

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön asetus poikkeuksista rehukasvien siemenseosten markkinointiin luonnollisen ympäristön säilyttämiseksi

Maa- ja metsätalousministeriön asetus poikkeuksista rehukasvien siemenseosten markkinointiin luonnollisen ympäristön säilyttämiseksi MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS nro 26/11 Päivämäärä Dnro 22.11.2011 1929/14/2011 Voimaantulo- ja voimassaoloaika 30.11.2011 - toistaiseksi Valtuutussäännökset Siemenkauppalaki Vastaavat EU-säädökset

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön asetus viranomaisen valvomasta näytteenotosta ja laboratoriotarkastuksesta kylvösiementuotannossa

Maa- ja metsätalousministeriön asetus viranomaisen valvomasta näytteenotosta ja laboratoriotarkastuksesta kylvösiementuotannossa MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS nro 29/05 Päivämäärä Dnro 8.4.2005 1646/01/2005 Voimaantulo- ja voimassaoloaika 1.7.2005 - toistaiseksi Kumoaa Maa- ja metsätalousministeriön asetus viranomaisen valvomasta

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön asetus vihanneskasvien siemenkaupasta

Maa- ja metsätalousministeriön asetus vihanneskasvien siemenkaupasta MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS nro 6/14 Päivämäärä Dnro 13.3.2014 333/14/2014 Voimaantulo- ja voimassaoloaika 24.3.2014 - toistaiseksi Kumoaa Vihanneskasvien siemenkaupasta annetun maa- ja metsätalousministeriön

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön asetus siemenperunan kaupasta

Maa- ja metsätalousministeriön asetus siemenperunan kaupasta MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS nro 3/15 Päivämäärä Dnro 18.6.2015 216/14/2015 Voimaantulo- ja voimassaoloaika 1.9.2015 - toistaiseksi Kumoaa Siemenperunan kaupasta annetun maa- ja metsätalousministeriön

Lisätiedot

1.1 Rypsin ja rapsin muut kuin hybridit, muut kuin rehukäyttöön tarkoitetut lajikkeet vähintään - perussiemen 99.9 % - sertifioitu siemen 99.

1.1 Rypsin ja rapsin muut kuin hybridit, muut kuin rehukäyttöön tarkoitetut lajikkeet vähintään - perussiemen 99.9 % - sertifioitu siemen 99. LIITE SIEMENTAVARAN LAATUVAATIMUKSET PERUSSIEMEN JA SERTIFIOITU SIEMEN 1. AITOUS Siementen tulee olla riittävän lajiketunnistettavia ja puhtaita. 1.1 Rypsin ja rapsin muut kuin hybridit, muut kuin rehukäyttöön

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön asetus alkuperäiskasvilajikkeiden hyväksymisestä ja siemenkaupasta

Maa- ja metsätalousministeriön asetus alkuperäiskasvilajikkeiden hyväksymisestä ja siemenkaupasta MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS Nro 16/09 Päivämäärä Dnro 28.8.2009 1613/14/2009 Voimaantulo- ja voimassaoloaika 7.9.2009 - toistaiseksi Kumoaa Viljakasvien sekä nurmi- ja rehukasvien maatiaislajikkeiden

Lisätiedot

Siemenen laatu ja punahome. Hanna Ranta siemenlaboratorio, kasvianalytiikka Evira, Loimaa

Siemenen laatu ja punahome. Hanna Ranta siemenlaboratorio, kasvianalytiikka Evira, Loimaa Siemenen laatu ja punahome Hanna Ranta siemenlaboratorio, kasvianalytiikka Evira, Loimaa Suomessa tuotetuista siemeneristä tutkitaan näyte Eviran siemenlaboratoriossa tutkimukset puhtaus (puhdas siemen,

Lisätiedot

Eviran ohje 13006/3. Siementuotantoa koskevat sertifioinnin vaatimukset

Eviran ohje 13006/3. Siementuotantoa koskevat sertifioinnin vaatimukset Eviran ohje 13006/3 Siementuotantoa koskevat sertifioinnin vaatimukset Siementuotantoa koskevat sertifioinnin vaatimukset Eviran ohje 13006/3 Eviran ohje 13006/3 Käyttöönotto 1.7.2017 Siemenyksikkö Hyväksyjä

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeri

Maa- ja metsätalousministeri MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS nro 17/ Päivämäärä Dnro 8.6.20 1692/14/20 Voimaantulo- ja voimassaoloaika 24.6.20 - toistaiseksi Muuttaa Öljy- ja kuitukasvien siemenkaupasta annetun maa- ja metsätalousministeriön

Lisätiedot

25.4.78 EUROOPAN YHTEISÖJEN VIRALLINEN LEHTI N:o L 113/13

25.4.78 EUROOPAN YHTEISÖJEN VIRALLINEN LEHTI N:o L 113/13 03/Nide 09 Euroopan yhteisöjen virallinen lehti 209 378L0387 \ 25.4.78 EUROOPAN YHTEISÖJEN VIRALLINEN LEHTI N:o L 113/13 ENSIMMÄINEN KOMISSION DIREKTIIVI annettu 18 päivänä huhtikuuta 1978 viljakasvien

Lisätiedot

Työryhmämuistio MMM 2003:1 Kasvilajikeasioita käsittelevä työryhmä Helsinki 2002

Työryhmämuistio MMM 2003:1 Kasvilajikeasioita käsittelevä työryhmä Helsinki 2002 Työryhmämuistio MMM 2003:1 Kasvilajikeasioita käsittelevä työryhmä Helsinki 2002 Maa- ja metsätalousministeriölle Maa- ja metsätalousministeriö asetti 19.4.2002 työryhmän, jonka tehtävänä oli selvittää:

Lisätiedot

Postinumero. Postitoimipaikka. Käyntiosoite, jos eri kuin yllä (lähiosoite) Pakkaamon omistajan osoite (lähiosoite) Postinumero.

Postinumero. Postitoimipaikka. Käyntiosoite, jos eri kuin yllä (lähiosoite) Pakkaamon omistajan osoite (lähiosoite) Postinumero. SIEMENPERUNAN PAKKAUSLUPAHAKEMUS 1 (13) Saapumispäivämäärä Dnro HAKIJA TÄYTTÄÄ Onko kysymyksessä uuden pakkaamon aloittamisesta Vanha pakkaamonumero aiemmin aloitetun pakkaamotoiminnan jatkamisesta 1.

Lisätiedot

Postinumero. Postitoimipaikka. Käyntiosoite, jos eri kuin yllä (lähiosoite) Postinumero. Postitoimipaikka

Postinumero. Postitoimipaikka. Käyntiosoite, jos eri kuin yllä (lähiosoite) Postinumero. Postitoimipaikka KYLVÖSIEMENEN PAKKAUSLUPAHAKEMUS 1 (16) Saapumispäivämäärä Dnro HAKIJA TÄYTTÄÄ Onko kysymyksessä uuden pakkaamon aloittamisesta Vanha pakkaamonumero aiemmin aloitetun pakkaamotoiminnan jatkamisesta 1.

Lisätiedot

Siementuotantoa koskevat sertifioinnin vaatimukset

Siementuotantoa koskevat sertifioinnin vaatimukset Eviran ohje 13006/1 Siementuotantoa koskevat sertifioinnin vaatimukset Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Siementuotantoa koskevat sertifioinnin vaatimukset Eviran ohje 13006/1 Eviran ohje 13006/1 Käyttöönotto

Lisätiedot

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS Nro 63/02

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS Nro 63/02 MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS Nro 63/02 Pvm Dnro 29.11.2002 1355/00/2002 Voimaantulo- ja voimassaoloaika 5.12.2002 alkaen Valtuussäännökset Rehulaki (396/1998) 26 Vastaavat EY-säännökset Euroopan

Lisätiedot

1992 vp - HE 268 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

1992 vp - HE 268 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ 1992 vp - HE 268 Hallituksen esitys Eduskunnalle siemenkauppalaiksi ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi siemenkauppalaki, jolla korvataan siementavaran kaupasta vuonna

Lisätiedot

NURMI- JA REHUKASVIT LIITE 2. sertifioitu siemen sertifioitu siemen 1. sp. 2. sp. Peltoherne, härkäpapu 99.0 % 98.0 %

NURMI- JA REHUKASVIT LIITE 2. sertifioitu siemen sertifioitu siemen 1. sp. 2. sp. Peltoherne, härkäpapu 99.0 % 98.0 % NURMI- JA REHUKASVIT LIITE 2 SIEMENTAVARAN LAATUVAATIMUKSET (laboratoriotarkastus) SERTIFIOITU SIEMEN 1. Aitous Siementen on oltava riittävän lajiketunnistettavia ja puhtaita. Vähimmäislajikepuhtaus on

Lisätiedot

Viranomaisen keinot edistää luomusiemenen käyttöä

Viranomaisen keinot edistää luomusiemenen käyttöä Viranomaisen keinot edistää luomusiemenen käyttöä Tuottavaa luomua, Hollola Ylitarkastaja Evira Tämä esitys Viranomainen (Evira, ELY-keskukset) ei anna lainsäädäntöä, eli viranomaisen keinot ovat Ohjeistus

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 726. Laki. maaseutuelinkeinojen tukitehtäviä hoidettaessa noudatettavasta menettelystä annetun lain 6 ja 7 :n muuttamisesta

SISÄLLYS. N:o 726. Laki. maaseutuelinkeinojen tukitehtäviä hoidettaessa noudatettavasta menettelystä annetun lain 6 ja 7 :n muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2000 Julkaistu Helsingissä 11 päivänä elokuuta 2000 N:o 726 729 SISÄLLYS N:o Sivu 726 Laki maaseutuelinkeinojen tukitehtäviä hoidettaessa noudatettavasta menettelystä annetun lain

Lisätiedot

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS Nro 52/07. Valtuutussäännökset Kotieläinjalostuslaki (794/1993) 4. Maa- ja metsätalousministeri

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS Nro 52/07. Valtuutussäännökset Kotieläinjalostuslaki (794/1993) 4. Maa- ja metsätalousministeri MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS Nro 52/07 Pvm Dnro 13.11.2007 2654/01/2007 Voimaantulo- ja voimassaoloaika 1.12.2007 alkaen Valtuutussäännökset Kotieläinjalostuslaki (794/1993) 4 Vastaavat EY-säädökset

Lisätiedot

1046/2017 ELINTARVIKETURVALLISUUSVIRASTON MAKSUTAULUKKO

1046/2017 ELINTARVIKETURVALLISUUSVIRASTON MAKSUTAULUKKO ELINTARVIKETURVALLISUUSVIRASTON MAKSUTAULUKKO Liite 1 Lupa- ja hyväksymispäätökset Euroa 1.2 Toiminnanharjoittajat 1.2.9 Biologisessa torjunnassa ja pölytyksessä käytettävien makroeliöiden lupa- ja hyväksymishakemukset:

Lisätiedot

SIEMENTAVARAN TARKASTUKSISTA JA LABORATORIO- TUTKIMUKSISTA PERITTÄVÄT MAKSUT A. JULKISOIKEUDELLISET SUORITTEET (alv 0 %)

SIEMENTAVARAN TARKASTUKSISTA JA LABORATORIO- TUTKIMUKSISTA PERITTÄVÄT MAKSUT A. JULKISOIKEUDELLISET SUORITTEET (alv 0 %) 1/8 HINTAKOOSTE pvm 1.1.2015 ELINTARVIKETURVALLISUUSVIRASTO Siementarkastus- ja laboratoriotoiminta PL 111, 32201 LOIMAA Kooste sisältää : - MMM:n asetuksen 1161/2014 liitteenä julkaistuja Elintarviketurvallisuusviraston

Lisätiedot

Siemenestä satoon - Viljapäivä Mitä siementuottajalta edellytetään. ma 18.11.2013, Joensuu Matti Teittinen, MMM agronomi Peltosiemen ry

Siemenestä satoon - Viljapäivä Mitä siementuottajalta edellytetään. ma 18.11.2013, Joensuu Matti Teittinen, MMM agronomi Peltosiemen ry Siemenestä satoon - Viljapäivä Mitä siementuottajalta edellytetään ma 18.11.2013, Joensuu Matti Teittinen, MMM agronomi Peltosiemen ry Edellytykset siementuotannolle Viljelijällä riittävä ammattitaito

Lisätiedot

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS Nro 23/04

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS Nro 23/04 MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS Nro 23/04 Pvm Dnro 31.3.2004 1608/01/2004 Voimaantulo- ja voimassaoloaika 14.4.2004 alkaen Valtuussäännökset Rehulaki (396/1998) 9 ja 26 Vastaavat EY-säännökset Euroopan

Lisätiedot

KEVÄTVILJAN SIEMENTUOTANTOSOPIMUSEHDOT, SATO LUONNONMUKAINEN TUOTANTO

KEVÄTVILJAN SIEMENTUOTANTOSOPIMUSEHDOT, SATO LUONNONMUKAINEN TUOTANTO KEVÄTVILJAN SIEMENTUOTANTOSOPIMUSEHDOT, SATO 2017 - LUONNONMUKAINEN TUOTANTO YLEISTÄ Tämä sopimus on laadittu Hankkija Oy:n ja sopimusviljelijän välillä. Sopimusviljelys tulee perustaa hukkakaurattomalle

Lisätiedot

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS Nro 79/05. 9.12.2005 5329/01/2005 Voimaantulo- ja voimassaoloaika 1.1.2006 alkaen - toistaiseksi Kumoaa

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS Nro 79/05. 9.12.2005 5329/01/2005 Voimaantulo- ja voimassaoloaika 1.1.2006 alkaen - toistaiseksi Kumoaa MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS Nro 79/05 Pvm Dnro 9.12.2005 5329/01/2005 Voimaantulo- ja voimassaoloaika 1.1.2006 alkaen - toistaiseksi Kumoaa Kotieläinten jalostusaineksen polveutumistodistuksista

Lisätiedot

Eviran ohje 13003/4. Sertifioidun siemenperunan tuotanto ja tarkastukset

Eviran ohje 13003/4. Sertifioidun siemenperunan tuotanto ja tarkastukset Eviran ohje 13003/4 Sertifioidun siemenperunan tuotanto ja tarkastukset Esittelijä Ismo Koskinen Sivu/sivut 1/44 Sisällys 1 JOHDANTO... 4 2 SIEMENPERUNAN TARKASTUSPROSESSIN KUVAUS... 5 3 SIEMENPERUNATUOTANNON

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriölle

Maa- ja metsätalousministeriölle Maa- ja metsätalousministeriölle Maa- ja metsätalousministeriö asetti10.10.2000 työryhmän, jonka tehtävänä oli selvittää: 1) eri viranomaisten välistä työnjakoa ja yhteistyötä kylvösiementen maahantuonnin

Lisätiedot

SIEMENTAVARAN TARKASTUKSISTA JA LABORATORIO- TUTKIMUKSISTA PERITTÄVÄT MAKSUT

SIEMENTAVARAN TARKASTUKSISTA JA LABORATORIO- TUTKIMUKSISTA PERITTÄVÄT MAKSUT 1/8 SIEMENTAVARAN TARKASTUKSISTA JA LABORATORIO- TUTKIMUKSISTA PERITTÄVÄT MAKSUT A. JULKISOIKEUDELLISET SUORITTEET (alv 0 %) HINTAKOOSTE 5.1.2017 ELINTARVIKETURVALLISUUSVIRASTO Siementarkastus- ja laboratoriotoiminta

Lisätiedot

Siemenkaupan markkinavalvonnan raportti Dro 2273/0408/2010

Siemenkaupan markkinavalvonnan raportti Dro 2273/0408/2010 Siemenkaupan markkinavalvonnan raportti 2009 Dro 2273/0408/2010 20.4.2010 Sisällysluettelo 1 VALVONNAN SUUNNITELMALLISUUS JA SEN TOTEUTUMINEN... 3 2 TOIMIJOIDEN LAINKUULIAISUUS JA TUOTTEIDEN SÄÄNNÖSTENMUKAISUUS...

Lisätiedot

HE 211/1997 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

HE 211/1997 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT HE 211/1997 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi siemenkauppalain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi siemenkauppalakia niin, että se on yhdenmukainen

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön asetus öljy- ja kuitukasvien siemenkaupasta

Maa- ja metsätalousministeriön asetus öljy- ja kuitukasvien siemenkaupasta MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS nro 9/16 Päivämäärä Dnro x.x.2016 352/01.04/2016 Voimaantulo- ja voimassaoloaika x.x.2016 - toistaiseksi Kumoaa Öljy- ja kuitukasvien siemenkaupasta annetun maa- ja

Lisätiedot

Varainhoito-osasto Dnro 939/22/2010 Tukien maksatusyksikkö

Varainhoito-osasto Dnro 939/22/2010 Tukien maksatusyksikkö Varainhoito-osasto 31.5.2010 Dnro 939/22/2010 Tukien maksatusyksikkö Kuntien maaseutuelinkeinoviranomaiset ELY-keskukset Ahvenanmaan valtionvirasto Vuoden 2009 timotein EU:n siementuotannon tuen käsittelyssä

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 21. marraskuuta 2017 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 21. marraskuuta 2017 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 21. marraskuuta 2017 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2017/0297 (COD) 14720/17 EHDOTUS Lähettäjä: AGRILEG 229 CODEC 1877 SEMENCES 12 OC 17 Euroopan komission pääsihteerin

Lisätiedot

Luomusiementuotannon kannattavuudesta

Luomusiementuotannon kannattavuudesta Luomusiementuotannon kannattavuudesta Luomupäivät 5.4.2018, Tampere juha-antti.kotimaki@proagria.fi 0503011752 Miksi luomusiementuotantoon Jatkuvasti kasvava kysyntä, luomualan kasvu jatkuu Nurmisiemen,

Lisätiedot

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN ASETUS VUODEN 2006 TILATUEN MAKSATUKSESTA

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN ASETUS VUODEN 2006 TILATUEN MAKSATUKSESTA MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS Nro 89/06 Dnro 4830/01/2006 24.11.2006 Voimassaoloaika 29.11.2006 - toistaiseksi Valtuutussäännökset Laki Euroopan yhteisön yhteisen maatalouspolitiikan täytäntöönpanosta

Lisätiedot

HE 45/2000 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle siemenkauppalaiksi ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 45/2000 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle siemenkauppalaiksi ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 45/2000 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle siemenkauppalaiksi ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi uusi siemenkauppalaki, jolla kumottaisiin voimassa oleva siemenkauppalaki.

Lisätiedot

SIEMENTAVARAN TARKASTUKSISTA JA LABORATORIO- TUTKIMUKSISTA PERITTÄVÄT MAKSUT

SIEMENTAVARAN TARKASTUKSISTA JA LABORATORIO- TUTKIMUKSISTA PERITTÄVÄT MAKSUT 1/7 HINTAKOOSTE 1.1.2018 ELINTARVIKETURVALLISUUSVIRASTO Siementarkastus- ja laboratoriotoiminta PL 111, 32201 LOIMAA Kooste sisältää : - MMM:n asetuksen 1046/2017 liitteenä julkaistuja Elintarviketurvallisuusviraston

Lisätiedot

(EYVL 125, , s. 2309)

(EYVL 125, , s. 2309) 1966L0402 FI 30.11.2012 015.001 1 Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin. Toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä. B NEUVOSTON DIREKTIIVI, annettu 14 päivänä kesäkuuta 1966, viljakasvien

Lisätiedot

SIEMENTAVARAN TARKASTUKSISTA JA LABORATORIO- TUTKIMUKSISTA PERITTÄVÄT MAKSUT

SIEMENTAVARAN TARKASTUKSISTA JA LABORATORIO- TUTKIMUKSISTA PERITTÄVÄT MAKSUT 1/7 HINTAKOOSTE 1.1.2019 RUOKAVIRASTO Siementarkastus- ja laboratoriotoiminta PL 400, 00027 RUOKAVIRASTO Kooste sisältää : - MMM:n asetus 1146/2018 Ruokaviraston maksullisista suoritteista, voimaan 1.1.2019

Lisätiedot

Rekisteröintihakemus on hakijan tai hänen edustajansa allekirjoitettava ja siinä on esitettävä:

Rekisteröintihakemus on hakijan tai hänen edustajansa allekirjoitettava ja siinä on esitettävä: Asetus kasvinjalostajanoikeudesta Maa ja metsätalousministerin esittelystä säädetään kasvinjalostajanoikeudesta 21 päivänä elokuuta 1992 annetun lain (789/92) 40 :n nojalla: 1 Rekisteröintihakemus Rekisteröintihakemus

Lisätiedot

Eviran ohje 13050/1. Pakkaamo-ohje

Eviran ohje 13050/1. Pakkaamo-ohje Eviran ohje 13050/1 Pakkaamo-ohje Eviran ohje 13050/1 Pakkaamo-ohje Eviran ohje 13050/1 Käyttöönotto 1.2.2012 Siementarkastusyksikkö Hyväksyjä Yksikönjohtaja Hanna Kortemaa Esittelijä Ritva Vallivaara-Pasto

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousvaliokunnan mietintö n:o 28 hallituksen esityksestä siemenkauppalaiksi

Maa- ja metsätalousvaliokunnan mietintö n:o 28 hallituksen esityksestä siemenkauppalaiksi 1992 vp- MmVM 28- HE 268 Maa- ja metsätalousvaliokunnan mietintö n:o 28 hallituksen esityksestä siemenkauppalaiksi Eduskunta on 10 päivänä marraskuuta 1992 lähettänyt maa- ja metsätalousvaliokunnan valmistelevasti

Lisätiedot

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ. Maa- ja metsätalousministeriön päätöksen mukaisesti

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ. Maa- ja metsätalousministeriön päätöksen mukaisesti MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS nro 28/EEO/2006 Päivämäärä Dnro 31.5.2006 2484/01/2006 Voimaantulo- ja voimassaoloaika 15.6.2006 - toistaiseksi Muuttaa Afrikkalaisen hevosruton vastustamisesta 3 päivänä

Lisätiedot

Tie vahvaksi Takuusiemeneksi

Tie vahvaksi Takuusiemeneksi Tie vahvaksi Takuusiemeneksi www.agrimarket.fi Takuusiementä Agrimarketeista Hankkija-Maatalous Oy lisää ja markkinoi eri kasvien lajikkeita useilta kasvinjalostuslaitoksilta. Yhteistyökumppaneita on sekä

Lisätiedot

Evira osaksi Ruokavirastoa ja siemenkauppalain uudistus vaikutukset peruna-alalle

Evira osaksi Ruokavirastoa ja siemenkauppalain uudistus vaikutukset peruna-alalle Evira osaksi Ruokavirastoa ja siemenkauppalain uudistus vaikutukset peruna-alalle Hanna Kortemaa Osastonjohtaja Kasvintuotannon osasto Perunatutkimuksen talvipäivät Hämeenlinna 13.2.2019 Ruokavirasto aloitti

Lisätiedot

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ MÄÄRÄYS Maatalousosasto PL 30 Pvm Dnro VALTIONEUVOSTO /01/2005

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ MÄÄRÄYS Maatalousosasto PL 30 Pvm Dnro VALTIONEUVOSTO /01/2005 MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ MÄÄRÄYS Maatalousosasto PL 30 Pvm Dnro 00023 VALTIONEUVOSTO 5.7.2005 2917/01/2005 Maa- ja metsätalousministeriön määräyskokoelman nro 53/05 Valtuutussäännökset: Kasvintuotannon

Lisätiedot

xxxxx/ Plant Passport 1

xxxxx/ Plant Passport 1 EN LIITE Tekninen eritelmä: Malleissa olevien kasvipassien koko, reunaviivojen käyttö, elementtien kokosuhteet ja kirjasimet ovat vain esimerkkejä. Unionin lippu voi olla värillinen tai mustavalkoinen,

Lisätiedot

Luomuilta 11.4.2013 Rosita Isotalo

Luomuilta 11.4.2013 Rosita Isotalo Luomuilta 11.4.2013 Rosita Isotalo Illan aiheita: -Kesän tarkastus; mitä pitää muistaa? - -Kirjanpidot, onko kunnossa? - -2013 tukihaku luomutilalla MIKSI VALVOTAAN? Takaa kuluttajille aidot luomutuotteet

Lisätiedot

(4) Oikeusvarmuuden vuoksi tätä asetusta olisi sovellettava samasta päivästä kuin asetusta (EU) 2016/2031.

(4) Oikeusvarmuuden vuoksi tätä asetusta olisi sovellettava samasta päivästä kuin asetusta (EU) 2016/2031. L 331/44 KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) 2017/2313, annettu 13 päivänä joulukuuta 2017, unionin alueella tapahtuvia siirtoja varten käytettävän kasvipassin sekä suoja-alueelle tuontia ja suoja-alueella

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeri

Maa- ja metsätalousministeri MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS nro 17/EEO/2010 Päivämäärä Dnro 7.5.2010 1555/14/2010 Voimaantulo- ja voimassaoloaika 20.5.2010 - toistaiseksi Muuttaa Vieraista aineista eläimistä saatavissa elintarvikkeissa

Lisätiedot

Eviran ohje 13003/3. Sertifioidun siemenperunan tuotanto ja tarkastukset

Eviran ohje 13003/3. Sertifioidun siemenperunan tuotanto ja tarkastukset Eviran ohje 13003/3 Sertifioidun siemenperunan tuotanto ja tarkastukset Eviran ohje 13003/3 Sertifioidun siemenperunan tuotanto ja tarkastukset Eviran ohje 13003/3 Käyttöönotto 1.9.2015 Siementarkastusyksikkö

Lisätiedot

SIEMENTAVARAN TARKASTUKSISTA JA LABORATORIO- TUTKIMUKSISTA PERITTÄVÄT MAKSUT A. JULKISOIKEUDELLISET SUORITTEET (alv 0 %)

SIEMENTAVARAN TARKASTUKSISTA JA LABORATORIO- TUTKIMUKSISTA PERITTÄVÄT MAKSUT A. JULKISOIKEUDELLISET SUORITTEET (alv 0 %) 1/8 SIEMENTAVARAN TARKASTUKSISTA JA LABORATORIO- TUTKIMUKSISTA PERITTÄVÄT MAKSUT A. JULKISOIKEUDELLISET SUORITTEET (alv 0 %) HINTAKOOSTE pvm 4.1.2016 ELINTARVIKETURVALLISUUSVIRASTO Siementarkastus- ja

Lisätiedot

LUOMUTUKILIITE KEVÄT 2013 LUOMUTUOTANTOEHDOT RINNAKKAISVILJELY. Mitä rinnakkaisviljelyllä tarkoitetaan?

LUOMUTUKILIITE KEVÄT 2013 LUOMUTUOTANTOEHDOT RINNAKKAISVILJELY. Mitä rinnakkaisviljelyllä tarkoitetaan? LUOMUTUKILIITE KEVÄT 2013 LUOMUTUOTANTOEHDOT RINNAKKAISVILJELY Mitä rinnakkaisviljelyllä tarkoitetaan? Tilalla tuotetaan samaa kasvilajia sekä 1) Luonnonmukaisesti että siirtymävaiheessa 2) 1. ja 2. ja/tai

Lisätiedot

Työryhmämuistio MMM 2002:4 Siemenalan toimintaohjelman loppuraportti Helsinki 2002

Työryhmämuistio MMM 2002:4 Siemenalan toimintaohjelman loppuraportti Helsinki 2002 Työryhmämuistio MMM 2002:4 Siemenalan toimintaohjelman loppuraportti Helsinki 2002 Maa- ja metsätalousministeriölle Maa- ja metsätalousministeriö asetti 12.6.2001 työryhmän, jonka tehtävänä oli laatia

Lisätiedot

Punahome ja muut ajankohtaiset asiat viljojen kasvinsuojelussa

Punahome ja muut ajankohtaiset asiat viljojen kasvinsuojelussa Punahome ja muut ajankohtaiset asiat viljojen kasvinsuojelussa Päivi Parikka Marja Jalli MTT Kasvintuotannon tutkimus etunimi.sukunimi@mtt.fi Pohjanmaan Peltopäivä 29.7.2014 900 KASVUKAUDEN LÄMPÖSUMMA

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 5. lokakuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 5. lokakuuta 2016 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 5. lokakuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2013/0013 (COD) 11197/16 TRANS 296 CODEC 1056 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: Neuvoston ensimmäisessä käsittelyssä

Lisätiedot

MÄÄRÄYS. Pvm Dnro 3641/54/2014. Maaseutuviraston määräyskokoelma 43/14. Valtuutussäännökset:

MÄÄRÄYS. Pvm Dnro 3641/54/2014. Maaseutuviraston määräyskokoelma 43/14. Valtuutussäännökset: MÄÄRÄYS Pvm 13.6.2014 Dnro 3641/54/2014 Maaseutuviraston määräyskokoelma 43/14 Valtuutussäännökset: Laki maatalouden tukien toimeenpanosta (192/2013) 13 3 mom., 15 2 mom. ja 18 2 mom. Vastaavat EU-säännökset:

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön asetus hevosten keinosiemennysaseman toimintaa koskevista vaatimuksista

Maa- ja metsätalousministeriön asetus hevosten keinosiemennysaseman toimintaa koskevista vaatimuksista MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS nro 41/EEO/2006 Päivämäärä Dnro 30.11.2006 3245/01/2006 Voimaantulo- ja voimassaoloaika 15.12.2006 - toistaiseksi Kumoaa Maa- ja metsätalousministeriön eläinlääkintä-

Lisätiedot

Selvitys siemenviljataseen laadinnasta

Selvitys siemenviljataseen laadinnasta Selvitys siemenviljataseen laadinnasta Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR ry on selvittänyt edellytyksiä kotimaan siemenviljataseen laadintaan marras- ja joulukuussa 2014. Selvityksen tulokset sekä asiaan liittyviä

Lisätiedot

KEVÄTVILJAN SIEMENTUOTANTOSOPIMUSEHDOT, SATO 2017

KEVÄTVILJAN SIEMENTUOTANTOSOPIMUSEHDOT, SATO 2017 KEVÄTVILJAN SIEMENTUOTANTOSOPIMUSEHDOT, SATO 2017 YLEISTÄ Tämä sopimus on laadittu Hankkija Oy:n ja sopimusviljelijän välillä. Sopimusviljelys tulee perustaa hukkakaurattomalle viljelmälle. Mikäli viljelmä

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön asetus eräitä elintarvikkeita koskevista vaatimuksista

Maa- ja metsätalousministeriön asetus eräitä elintarvikkeita koskevista vaatimuksista 264/2012 Dokumentin versiot Viitetiedot På svenska Annettu Helsingissä 24 päivänä toukokuuta 2012 Maa- ja metsätalousministeriön asetus eräitä elintarvikkeita koskevista vaatimuksista Maa- ja metsätalousministeriön

Lisätiedot

SYYSVILJAN SIEMENTUOTANTOSOPIMUSEHDOT, SATO 2017 LUONNONMUKAINEN TUOTANTO

SYYSVILJAN SIEMENTUOTANTOSOPIMUSEHDOT, SATO 2017 LUONNONMUKAINEN TUOTANTO SYYSVILJAN SIEMENTUOTANTOSOPIMUSEHDOT, SATO 2017 LUONNONMUKAINEN TUOTANTO YLEISTÄ Tämä sopimus on laadittu Hankkija Oy:n ja sopimusviljelijän välillä. Sopimusviljelys tulee perustaa hukkakaurattomalle

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön asetus broilereiden kampylobakteerivalvonnasta

Maa- ja metsätalousministeriön asetus broilereiden kampylobakteerivalvonnasta MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS nro 10/EEO/2007 Päivämäärä Dnro 28.11.2007 2593/01/2007 Voimaantulo- ja voimassaoloaika 1.1.2008 - toistaiseksi Kumoaa Siipikarjan lihahygieniasta annettu maa- ja metsätalousministeriön

Lisätiedot

Siementuotanto Pohjois-Karjalassa 2013 yht. n. 1500 ha

Siementuotanto Pohjois-Karjalassa 2013 yht. n. 1500 ha Siementuotanto Pohjois-Karjalassa 2013 yht. n. 1500 ha Kantasiemenen hyväksyminen ja toimitus siemenviljelijälle Siemenerän viljely Viljelystarkastus Käyttösiemeneksi Erän markkinointi Siemenerän käsittely

Lisätiedot

INTEGROITU (TARPEEN MUKAINEN) TORJUNTA

INTEGROITU (TARPEEN MUKAINEN) TORJUNTA INTEGROITU (TARPEEN MUKAINEN) TORJUNTA KÄYTÄNTÖÖN 1.1.2014 C:\Users\Omistaja\Documents\Konsultointi\KASVINSUOJELUKOULUTUS\2012 Uusi koulutus\mmma_7_2012.pdf MAA JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS nro 7/2012

Lisätiedot

EUROOPAN KESKUSPANKIN PÄÄTÖS (EU)

EUROOPAN KESKUSPANKIN PÄÄTÖS (EU) 20.6.2019 L 163/103 EUROOPAN KESKUSPANKIN PÄÄTÖS (EU) 2019/1006, annettu 7 päivänä kesäkuuta 2019, yksityiskohtaisista säännöistä ja menettelyistä niiden ehtojen täytäntöönpanemiseksi, joiden perusteella

Lisätiedot

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Nro 74/06 Dnro 3644/01/

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Nro 74/06 Dnro 3644/01/ MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS Nro 74/06 Dnro 3644/01/2006 8.9.2006 Voimassaoloaika 13.9.2006 - toistaiseksi Valtuutussäännökset Maaseutuelinkeinojen rahoituslaki (329/1999, muut. 44/2000) 11 4 mom.

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 305. Valtioneuvoston asetus. nurmi- ja viljakasvien siementuotannon kansallisesta tuesta vuonna 2000

SISÄLLYS. N:o 305. Valtioneuvoston asetus. nurmi- ja viljakasvien siementuotannon kansallisesta tuesta vuonna 2000 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2001 Julkaistu Helsingissä 10 päivänä huhtikuuta 2001 N:o 305 312 SISÄLLYS N:o Sivu 305 Valtioneuvoston asetus nurmi- ja viljakasvien siementuotannon kansallisesta tuesta vuonna 2000

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON ASETUS

Ehdotus NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 19.1.2017 COM(2017) 23 final 2017/0010 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON ASETUS Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2008/98/EY liitteen III muuttamisesta vaarallisuusominaisuuden

Lisätiedot

Kuminan tautitilanne

Kuminan tautitilanne Kuminan tautitilanne 11 12 Asko Hannukkala & Noora Pietikäinen MTT Kasvintuotannon tutkimus HY Maataloustieteiden laitos PAREMPAA SATOA KUMINASTA -seminaari 12.11.12 Loimaa, 19.11.12 Ilmajoki Parempaa

Lisätiedot

Luomusiementen saatavuus tulevaisuudessa

Luomusiementen saatavuus tulevaisuudessa Luomusiementen saatavuus tulevaisuudessa Jukka Hollo, Tilasiemen Oy Tilasiemenpakkaajat Tilasiemen Oy Tilasiemenen osuus luomusiementuotannossa runsas kolmannes Yhdellä numerolla pärjää: 010 217 6777 Netissä

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle siemenlaiksi sekä laiksi sakon täytäntöönpanosta annetun lain 1 :n muuttamisesta

Hallituksen esitys eduskunnalle siemenlaiksi sekä laiksi sakon täytäntöönpanosta annetun lain 1 :n muuttamisesta LUONNOS 15.6.2018 Hallituksen esitys eduskunnalle siemenlaiksi sekä laiksi sakon täytäntöönpanosta annetun lain 1 :n muuttamisesta Esityksen pääasiallinen sisältö Ehdotuksessa esitetään säädettäväksi uusi

Lisätiedot

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti) 12.3.2018 L 68/3 KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) 2018/353, annettu 9 päivänä maaliskuuta 2018, tiettyjen neuvoston direktiivien 70/524/ETY ja 82/471/ETY nojalla hyväksyttyjen rehun lisäaineiden poistamisesta

Lisätiedot

LUOMUINFO 2018 KAJAANI

LUOMUINFO 2018 KAJAANI LUOMUINFO 2018 KAJAANI LUOMUSITOUMUSHAKU 2018 VALMISTAUTUMINEN 2020 KEVÄÄSEEN Kohti uutta ohjelmakautta LUOMUTUOTANTOEHTOJEN MUUTOKSIA KYSYMYKSIÄ SIEMENASIOISTA LUOMUSSA 27.4.2018 ELÄIMET ha + eläimet

Lisätiedot

SISÄLLYS. koskevasta kirjanpidosta sekä markkinoille saatettujen kasvinsuojeluaineiden määrien ilmoittamisesta N:o 253.

SISÄLLYS. koskevasta kirjanpidosta sekä markkinoille saatettujen kasvinsuojeluaineiden määrien ilmoittamisesta N:o 253. SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2007 Julkaistu Helsingissä 15 päivänä maaliskuuta 2007 N:o 253 259 SISÄLLYS N:o Sivu 253 Laki sosiaali- ja terveydenhuollon suunnittelusta ja valtionosuudesta annetun lain muuttamisesta

Lisätiedot

Sertifioidun siemenen käyttö

Sertifioidun siemenen käyttö Sertifioidun siemenen käyttö Tämän tutkimuksen tulokset on tarkoitettu vain tilaajan omaan käyttöön. Niitä ei saa lainata, luovuttaa, jälleenmyydä tai julkaista ilman TNS Gallup Oy:n lupaa. ISO 001 -sertifioitu

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön asetus lannoitevalmisteista annetun maa- ja metsätalousministeriön asetuksen muuttamisesta

Maa- ja metsätalousministeriön asetus lannoitevalmisteista annetun maa- ja metsätalousministeriön asetuksen muuttamisesta MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS nro 7/13 Päivämäärä Dnro 27.03.2013 731/14/2013 Voimaantulo- ja voimassaoloaika 15.04.2013 toistaiseksi Muuttaa MMMa lannoitevalmisteista (24/11) liitettä I ja II,

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI FIN 299 INST 145 AG 37 INF 134 CODEC 952

EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI FIN 299 INST 145 AG 37 INF 134 CODEC 952 EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI NEUVOSTO Bryssel, 22. heinäkuuta 2003 (OR. fr) 2002/0179 (COD) LEX 457 PE-CONS 3647/03 N 299 INST 145 AG 37 INF 134 CODEC 952 EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 20 päivänä joulukuuta /2013 Maa- ja metsätalousministeriön asetus

Julkaistu Helsingissä 20 päivänä joulukuuta /2013 Maa- ja metsätalousministeriön asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 20 päivänä joulukuuta 2013 1034/2013 Maa- ja metsätalousministeriön asetus hevoseläinten sukusoluille ja alkioille eläintautien vastustamiseksi asetettavista

Lisätiedot

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja D050799/04.

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja D050799/04. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 31. elokuuta 2017 (OR. en) 11810/17 AGRILEG 163 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 29. elokuuta 2017 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: D050799/04 Asia: Neuvoston

Lisätiedot

Valvonnat. Tukihakukoulutus

Valvonnat. Tukihakukoulutus Valvonnat Tukihakukoulutus 2017 24.2.2017 Pinta-alavalvonta Tukihakukoulutus 2017 3 Tukihakukoulutus 2017 4 Pinta-alaseuraamukset 2017 Perustuki, luonnonhaittakorvaus + kotieläinkorotus ja nuoren viljelijän

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Luonnos. KOMISSION ASETUS (EY) N:o /2010, annettu [ ],

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Luonnos. KOMISSION ASETUS (EY) N:o /2010, annettu [ ], EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Luonnos Bryssel, XXX C KOMISSION ASETUS (EY) N:o /2010, annettu [ ], jolla muutetaan komission asetusta (EY) N:o 1702/2003 ilma-alusten ja niihin liittyvien tuotteiden, osien

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 29.11.2016 COM(2016) 745 final 2016/0368 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS neuvoston asetuksen (ETY) N:o 1101/89 sekä asetusten (EY) N:o 2888/2000 ja (EY)

Lisätiedot

L 184 virallinen lehti

L 184 virallinen lehti Euroopan unionin L 184 virallinen lehti Suomenkielinen laitos Lainsäädäntö 61. vuosikerta 20. heinäkuuta 2018 Sisältö II Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset ASETUKSET Komission

Lisätiedot

Kevätviljojen siemenviljelyn jatkuvuus K-maatalouden sopimusviljelytiloilla 2010

Kevätviljojen siemenviljelyn jatkuvuus K-maatalouden sopimusviljelytiloilla 2010 Kevätviljojen siemenviljelyn jatkuvuus K-maatalouden sopimusviljelytiloilla 2010 Maisterin tutkielma Taloustieteen laitos Maatalouden liiketaloustiede Harri Nopanen Syksy 2010 2 HELSINGIN YLIOPISTO HELSINGFORS

Lisätiedot