Huomaathan, että Sudenpennun jäljet -kirjasta löytyy paljon materiaalia jokaiseen aktiviteettiin ja kokoontumiseen.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Huomaathan, että Sudenpennun jäljet -kirjasta löytyy paljon materiaalia jokaiseen aktiviteettiin ja kokoontumiseen."

Transkriptio

1 Sudenpennut ovat 7-10-vuotiaita partiolaisia, jotka kokoontuvat laumailtoihin, joita johtaa akela. Jokaisella laumalla on oma nimensä, huutonsa, viirinsä jne. tunnusmerkkinä. Sudenpentujen ohjelma koostuu jäljistä ja askeleista. Jälkiä eli aktiviteettikokonaisuuksia on yhteensä 35. Jokaisessa jäljessä on tarjolla 8-12 askelta eli aktiviteettia. Jäljet on jaettu pakollisiin ja valinnaisiin askeliin. Jäljessä tehdään pakolliset askeleet sekä valinnaisista askeleista vähintään 2. Jäljet on sijoitettu neljään kasvatustavoitteiden mukaiseen osioon. Kustakin osiosta tulee tehdä vähintään yksi jälki toimintavuoden aikana. Sudenpennut valitsevat tehtävät jäljet akelan opastuksella. Toimintavuoden aikana tehdään 6-10 jälkeä. Kolmivuotisen sudenpentuohjelman aikana jälkiä tehdään yhteensä noin 24. Jälkiä voi tehdä yhden kerrallaan tai valita useamman tehtäväksi samanaikaisesti. Jokaisesta tehdystä jäljestä sudenpentu saa kankaisen jälkimerkin partiopaitansa oikeaan hihaan. Jälkimerkit kannattaa jakaa heti, kun jälki on saatu valmiiksi - näin sudenpennut saavat odotetun palkinnon tehdystä työstä saman tien! Sudenpentuohjelma alkaa tervetuloa-jäljellä, jonka kaikki 12 askelta ovat pakollisia. Sudenpentuajan lopuksi puolestaan tehdään siirtymä-jälki, joka sisältää 6 askelta. Siirtymässä tehdään kaikki askeleet, mikäli se on mahdollista ja tulevan seikkailijajoukkueen sampo on jo tiedossa. Sudenpentuajan päättymisen merkkinä sudenpentu saa metallisen pennunkäpälän, jota kannetaan partiopaidassa aina partiopolun loppuun saakka. Näissä menovinkeissä lauma tekee ensimmäisen syksyn aikana tervetuloa partioon jäljen, partioperinne jäljen, leikit jäljen, sekä osittain askartelu- ja luonnossa liikkuja -jäljet. (Näitä kahta on hyvä jatkaa keväällä.) Jäljistä saatavat merkit on hyvä jakaa sudenpennuille mahdollisimman pian jäljen toteutumisen jälkeen, jotta lapsi saa palkinnon tekemästään suoraan. Huomaathan, että Sudenpennun jäljet -kirjasta löytyy paljon materiaalia jokaiseen aktiviteettiin ja kokoontumiseen.

2 Laumaillan rakenne: ALOITUS: Laumailta alkaa kaikkien kokoontuessa pöydän ääreen tai muuhun paikkaan, ja rauhoittuessaan kuuntelemaan johtajaa. Lapset merkitsevät aluksi myös läsnäolotaulukkoon oman läsnäolonsa, jos tällainen on käytössä. Kokous voi myös alkaa yhteisellä huudolla tai vaikka lyhyellä aloitusleikillä. Tärkeää on, että kaikki tulevat ajoissa paikalle, ja että kokouksella on selkeä alku, jolloin rauhoitutaan hetkeksi ja aloitetaan kokous yhdessä. Muista siis itse näyttää esimerkkiä saapumalla aina ajoissa. Aloitukseen kannattaa luoda lauman omat perinteet. LOPETUS: Lopetuksessa kannattaa jakaa leirikirjeet ym. tiedotteet ja muistuttaa lapsia ensi viikon kokouksesta sekä muista aiheista. Laumaillan lopetukselle kannattaa, kuten aloitukseenkin, luoda lauman oma perinne. Esimerkiksi sadun lukeminen, laulaminen, sisaruspiiri ja laulaminen tai sähköttäminen, ovat hyviä keinoja rauhoittua porukalla hetkeksi ennen kotiin lähtöä. LEIKKIMINEN: Leikkiminen on tärkeä osa laumailtoja. Ilta ei kuitenkaan saisi koostua pelkästään leikkimisestä. Leikin avulla lapsille on helppoa opettaa erilaisia asioita ja taitoja. Kokouksessa kannattaa kuitenkn muun ohjelman ohella voi leikkiä hippaa tms. jos jää ylimääräistä aikaa. Myös piirtäminen, askarteleminen jne. ovat hyviä tapoja sekä opettaa taitoja, että vapaammin kuluttaa ylimääräistä aikaa, jos sitä jää esimerkiksi kokouksen loppuun. SIIVOUS: Ennen loppumenoja siivotaan aina tehdyt sotkut yhdessä pois. Paikka kaikelle, ja kaikki paikalleen! PUKEUTUMINEN: Sudenpentuja kannattaa alusta asti muistuttaa, että jokaiseen kokoukseen tulee pukeutua niin, että tarkenee leikkiä ja toimia myös pihalla.

3 I. Jälki: Tervetuloa partioon Askeleet: Keksimme yhdessä laumallemme nimen ja opin muiden laumalaisteni nimet, tiedän johtajieni nimet ja yhteystiedot, teemme laumani kanssa yhteisen tunnuksen, keksimme laumalle kokouksen alku- ja loppumenot. Tutustuminen Jos ryhmä on kokonaan uusi, tai siinä aloittaa uusia lapsia, on tutustumisleikkeihin hyvä käyttää riittävästi aikaa. Ensin johtaja esittelee itsensä ja kertoo itsestään jotain enemmän, esimerkiksi mitä kauanko on ollut partiossa, monellako leirillä on ollut, omistaako lemmikkejä tms. lapsia kiinnostavia asioita. Lisäksi johtajan nimi ja yhteystiedot tulee merkitä joko sudenpennun kirjaan tai jakaa jokaiselle kotiin viemiseksi erillinen tiedote, jossa tiedot on kerrottu. Sen jälkeen käydään yhteinen nimikierros. Nimikerroksen jälkeen aloitetaan tutustumisleikki.* Lauman nimi Jos laumalla ei ole nimeä, tai se halutaan syystä tai toisesta muuttaa, on nimi hyvä miettiä lasten kanssa yhdessä. Miettikää ensin teema, mitä nimi voisi mukailla, esim. eläin, sarjakuvahahmo tms. Myös moniosaiset nimet ovat hauskoja. Lauman nimen ei tarvitse olla mitään järkevää, mikä vain lapsia miellyttää tai huvittaa. Jos lippukunnallanne on jotain perinteitä nimien suhteen, kannattaa niitä selvittää lapsille. Lisäksi jos haluatte, voitte keksiä itsellenne hauskat partionimet. Partionimet ovat lempinimiä, joita käytetään usein vain partiokavereiden kanssa. Jos tuntuu, että sudenpennut eivät pääse yksimielisyyteen nimestä, keksikää lisää vaihtoehtoja ja jos ei siltikään löydy kaikkia miellyttävää vaihtoehtoa, äänestäkää tai arpokaa. Lauman huuto Nimen jälkeen on hyvä miettiä laumalle yhteinen huuto. Huutoa voidaan huutaa sekä omissa kokouksissa, lippukunnan tilaisuuksissa, paraateissa, leireillä jne. melkein missä ja milloin vain. Huuto voi olla pitkä, lyhyt, rimmaava, vapaamuotoinen, räppi tai mitä vain. Voitte miettiä huutoa yhdessä tai pareittain ja koehuutaa kaikki vaihtoehdot.

4 Loppuleikki Loppuleikissä voitte vielä muistella aluksi opeteltuja nimiä jollain hauskalla leikillä.*

5 II. Jälki: Tervetuloa partioon Askeleet: Laadimme yhdessä laumallemme säännöt, osaan kulkea turvallisesti kololle. Jälki: Askartelu Askeleet: teen läsnäolotaulukon Tarvikkeet: Kartonkia ja tusseja sekä tarvikkeita läsnäolotaulukon tekemiseen, Nimien muistuttelu Viime kerralla opetellut nimet eivät välttämättä ole vielä tarkasti muistissa joten niitä on hyvä muistella esimerkiksi nimikierroksen tai tutustumisleikin avulla. Lauman säännöt Laumalle on hyvä luoda yhteiset säännöt, jota jokaisen tulee noudattaa. Kun sovitte säännöt yhdessä ja laitatte ne näkyville kololle, on lasten helpompi ne muistaa. Voitte myös jokainen allekirjoittaa säännöt virallisuuden lisäämiseksi. Sääntöjä voi olla esimerkiksi: Kokouksiin saavutaan ajoissa, ketään ei kiusata, ei saa sotkea turhaan, kaikki osallistuvat siivoamiseen, kaikkia kuunnellaan jne.jne. Läsnäolotaulukko Läsnäolotaulukolla pidetään kirjaa, ketä kokouksessa on läsnä. Voitte askarrella taulukon yksinkertaisesti tai hieman monimutkaisemmin, joko piirtämällä kartongille ruudukon johon merkkaatte nimenne ja kokouspäivät tai sitten keräämällä jotain symboleita kuvaamaan läsnäoloanne. Esim. käpyjä tai kiviä. Voitte myös merkata läsnäoloanne esimerkiksi askarteluhelmillä, joista kevään viimeisessä kokouksessa askartelette jokainen omista helmistä

6 korun itsellenne. Mitä reippaammin kokouksissa käy, sitä kauniimman korun saa lopuksi! Kokousten alussa jokainen lapsi käy itse merkkaamassa läsnäolonsa omalle kohdalleen. Leikki Askartelemisen ja uusien asioiden opettelun jälkeen voitte leikkiä esim. piilosta tai hippaa tai muuta tuttua ja yksinkertaista leikkiä.* Leikki on hyvä järjestää kolon pihalla ja samalla käydä läpi pihan rajat, mihin saakka lapset saavat mennä yksin ja miten pihalla ollaan turvallisesti ja kuinka laumailtoihin tullaan ja niistä lähdetään turvallisesti. Kannattaa muistuttaa lapsia tienylityksistä ja muista tärkeistä turvallisuusseikoista. Miettikää yhdessä myös mahdollisia vaaranpaikkoja kolonne lähistöllä. Lopetus

7 III. Jälki: Tervetuloa partioon Askeleet: Osaan merimiessolmun ja käytän sitä partiohuivissani, tutustun sudenpennun partioasuun, tunnistan lippukuntani huivimerkin ja huivin. Jälki: Partioperinne Askeleet: Tutustun partiopukeutumiseen ja opin tunnistamaan sudenpennun taitomerkit Tarvikkeet: Partioasu, sudenpentujen merkkejä, piiri-, lippukunta- ym. merkkejä, lippukunnan huivit sekä köyttä tai huivit kaikille solmun opetteluun. Partioasut ja tavat Laumalle kannattaa myös kertoa partiolaisten asuista ja perinteistä. Miettikää mistä partiohuivin tunnistaa muista huiveista ja miksi eri lippukunnilla on erilaiset huivit ja merkit. Esittele lisäksi partiopaita ja erilaisia merkkejä. Jos lippukunnallanne on käytössä sudenpennuille mahdollisesti oma asu, esim. collegepaita, kannattaa sellainenkin esitellä. Kerro mitä merkkejä paitaan laitetaan mihinkin kohtaan ja milloin paitaa käytetään. * Merimiessolmu Sudenpentu oppii tekemään merimiessolmun ja käyttää sitä huivissaan. Opetelkaa yhdessä tekemään solmu. * Leikki Tässä välissä kannattaa taas leikkiä tai askarrella jotain pientä, jotta ei kokous käy liian raskaaksi pienelle sudenpennulle. Uusien asioiden opettelussa kannattaa myös muistaa, että ei tee kokouksesta liian teoreettista, vaan hauskuus ja mielenkiinto säilyy.

8 IV Jälki: Tervetuloa partioon Askeleet: Tutustun lippukuntaani, Osaan sudenpentujen lupauksen, tunnuksen sekä tervehdyksen ja valmistaudun lupauksenantoon. Jälki: Leikit Askeleet: Leikin ulkomaalaista leikkiä Tarvikkeet: Lippukunnan lippu, merkkejä Partio ja oma lippukunta: Sudenpennunkin on hyvä tietää mihin laumaan, lippukuntaan jne. kuuluu. Hankalia rakenteita on turha opetella, mutta perusasiat on hyvä käydä läpi. Opetelkaa mikä olikaan laumanne nimi, mikä lauman ero on lippukunnan toiseen laumaan, mikä on lippukunta ja mikä osa lippukuntaa lauma on ja millainen lippukunnan huuto on. Lisäksi voitte tutkailla lippukunnan merkkejä ja lippua jne. Voitte puhua tästä ja sen jälkeen esimerkiksi piirtää suuren talon, joka kuvastaa lippukuntaa. Talon sisällä on huoneita eri ikäkausien ryhmille, joista yksi on oma laumanne. Voitte lisäksi kutsua lippukunnastanne muita johtajia tai lippukunnan johtajan käymään laumaillassanne kertomassa omasta pestistään ja lippukunnasta. Leikki: Leikkikää jotain ulkomaalaista leikkiä. Jos joku sudenpennuista on oppinut ulkomaalaisen leikin jossain, voitte leikkiä sitä. Kannattaa kuitenkin miettiä valmiiksi, mikä leikki olisi laumallenne sopiva. * Sudenpentujen tunnukset: Opetelkaa sudenpentujen lupaus, tunnus ja tervehdys.* Pohtikaa myös yhdessä mitä ne tarkoittavat. Kerro lippukuntanne lupauksenantotilaisuudesta ja siitä, kuinka siellä kaikki sudenpennut antavat lupauksen yhdessä. Voitte askarrella kolonne seinälle hienoja tauluja

9 opetelluista asioista joko perinteisesti piirtämällä tai vaikka askarella luonnonesineistä symboleja niille. Lupauksenannosta kannattaa kertoa hyvissä ajoin, riippumatta siitä, milloin lippukuntanne sen järjestää. Tietysti lähempänä tapahtumaa tulee lupaus ja tervehdys palauttaa mieliin ja opetella lupauksenantoseremonian kulkua hieman. Pohtikaa myös yhdessä, mikä lupaus oikein on? Miksi siitä tulee pitää kiinni ja mitä lupauksia sudenpennut ovat ennen tehneet? Kirjoittakaa lupaus ja ihanteet sudenpennun jäljet -kirjoihin niille varatulle paikalle. Leikki

10 V. Jälki: Tervetuloa partioon Askeleet: Teen itselleni lauman tunnuksen tai maskotin, Jälki: Leikit Askeleet: Leikin tai pelaan perinteistä suomalaista peliä tai leikkiä Tarvikkeet: Vohvelikangasta, neuloja, lankoja, nappeja, narua tms., riippuen mitä valmistatte. Alkumenot Lauman tunnus: Askarrelkaa tai muuten valmistakaa laumallenne yhteinen tunnus. Voitte valmistaa esimerkiksi ruokailuvälinepyyhkeet: Ommelkaa vohvelikankaan palaselle laumanne nimi, oma nimi sekä laumaa kuvaava eläin, kasvi tms. Ruokailuvälinepyyhe on käytännöllinen leireille ja retkillä, jossa jokainen tiskaa omat välineensä. Hieman haastavampi vaihtoehto on ruokailuvälinepussi: Ommelkaa kankaasta pienet, pussit joihin mahtuu lautanen, muki jne., pussit voitte sulkea joko napeilla tai kiristysnauhalla. Pussia voitte myös koristella persoonallisemmaksi. Leikki: Leikkikää jotain perinteistä suomalaista leikkiä, tai pelatkaa peliä. Esimerkiksi polttopallo, nurkkajussi, pesäpallo, viimeinen pari uunista ulos, mölkky, tervapata jne. * Lopetus

11 VI Jälki: Leikit Askeleet: keksin uuden leikit Uusi leikki: Voitte tehdä tämän joko kaikki yhdessä, tai sitten jakautukaa hieman pienempiin ryhmiin. Ideoikaa ja suunnitelkaa kokonaan uusi leikki, tai sitten uusi versio jostain vanhasta, esimerkiksi siitä, mitä perinneleikkiä leikitte viime kerralla. Voitte myös sanoittaa laululeikin uudelleen tai keksiä kokonaan uuden oman.

12 VII Jälki: Leikit Askeleet: Opetan leikin laumalleni Jälki: Partioperinne Askeleet: Tutustun Pyhän Yrjön ja B-P:n tarinaan Tarvikkeet: Tarinat, sekä mahdollisesti tyynyjä, patjoja, kynttilöitä ym. Tarinat: Lukekaa yhdessä Pyhän Yrjön tarina ja valmistelkaa vaikka näytelmä siitä. Lisäksi tutustukaa myös B-P:n tarinaan ja elämään.* Tarinailta kannattaa luoda tunnelmalliseksi. Sytytä kololle kynttilöitä sekä tuo patjoja tai tyynyjä, jotta voitte makoilla vaikka lattialla tarinoita kuunnellessa. Voit myös kutsua jonkun lauman ulkopuolisen henkilön kertomaan tarinoita, jolloin tarinat saavat erityisemmän merkityksen. Leikin opetus: Anna sudenpennuille tehtäväksi miettiä jokin leikki, jonka haluavat opettaa muille. Leikitte näitä leikkejä vuorotellen loppusyksyn aikana. Kukin opettaa vuorollaan muulle laumalle oman leikkinsä. Laske kuinka monta leikkiä teidän täytyy leikkiä kokouksessa, jotta jokainen ehtii opettaa omansa. Huomaa, että osa tulevista kokouksista sisältää jo leikkejä, joten sudenpentujen omille ei välttämättä näissä kokouksissa enää tarvetta. Koska aika on pitkä, kannattaa sudenpentuja muistutella leikkien opettamisesta tulevissa kokouksissa aina kun leikitte jonkun leikkiä. Jos joku sudenpentu tuntuu ujostelevan muille leikin opettamista, voitte sopia, että hän opettaa leikin sinulle ennen kokousta ja sinä opetat sen laumallenne.

13 VIII Jälki: Luonnossa liikkuja Askeleet: Tutustun jokamiehen oikeuksiin. Tiedän mitä saan ja mitä en saa tehdä luonnossa Tarvikkeet: Jokamiehen oikeudet Jokamiehen oikeudet: Tutustukaa jokamiehen oikeuksiin*. Miettikää ensin yhdessä mitä ne voisivat tarkoitta, ja mitä oikeuksia tai kieltoja voisi esimerkiksi olla. Sen jälkeen voitte leikin avulla opetella oikeuksia. Merkkaa esimerkiksi join puu tai alue tarkoittamaan myöntävää ja toinen kieltävää vastausta. Sen jälkeen luettele jokamiehen oikeudet sekä itse keksimiäsi vaihtoehtoja. Sudenpennut saavat juosta alueille sen mukaan, onko oikeus heidän mielestään totta vai ei. Tämän jälkeen kerro sudenpennuille tarina* joka sisältää sekä oikeita jokamiehen oikeuksia että keksittyjä. Lisäksi tarina sisältää paljon kiellettyjä asioita. Sopikaa mitä sudenpennut huutavat kun tunnistavat a) sallitun asian b) kielletyn asian tarinassa. Sudenpentujen itse vetämät leikit

14 IX Jälki: Partioperinne Askeleet: Tutustun Kimin tarinaan ja teen laumani kanssa Kimin kokeita Tarvikkeet: Kimin tarina, pieniä esineitä tunnistettavaksi, mausteita, ketsuppia, sinappia, ruokia tunnistettavaksi ym. kokeita varten. Lukekaa yhdessä Kimin tarina ja tehkää sen jälkeen erilaisia Kimin kokeita.* Sudenpennut saavat yhdessä keksiä erilaisia kokeita ja leikkejä joilla testata tarkkaavaisuutta ja aisteja. Sudenpentujen vetämät leikit. Muistuta sudenpentuja, että laittavat seuraavaan kokoukseen säänkestävää vaatetta, koska leikitte ulkona.

15 X Jälki: Leikit Askeleet: Osallistun maastoleikkiin Maastoleikki: Järjestä laumalle joko oma tai sitten muiden laumojen yhteinen, suuri maastoleikki. Lipunryöstö on hauska ja helposti järjestettävä vaihtoehto. Voitte järjestää leikin joko kolonne läheisyydessä, tai sitten muussa hyvässä maastossa. Muistakaa sopia leikin rajat ja turvallisuusasiat!

16 XI Jälki: Askartelu Askeleet: Huovutan Tarvikkeet: Villaa, huovutusneuloja tai saippuaa, huovutusalustat (märkähuovutukseen jätesäkkejä, neulahuovutukseen paljon sanomalehtiä tai muuta alustaksi sopivaa), muotteja, heijastinnauhaa, neuloja, lankaa tms. riippuen mitä huovutatte. Huovutus Huovuttakaa yhdessä jotain pientä, esimerkiksi heijastimet.* Sudenpentujen vetämät leikit

17 XII Jälki: Luonnossa liikkuja Askeleet: Tunnistan Otavan, Orionin ja Kassiopeijan tähtikuviot. Tarvikkeet: Mallit tähtikuvioista, mahdollisesti askartelutarvikkeita, mustaa pahvia, foliota tai nauloja, vasaroita, lautaa Tutustukaa erilaisiin tähtikuvioihin* ja opetelkaa tunnistamaan niitä. Naulatkaa esimerkiksi laudalle erilaisia tähtikuvioita tai askarrelkaa kolon kattoon mustille kartongeille foliosta eri tähtikuvioita. Jos laumailtanne aikana ei vielä näy tähtiä, ettekä voi tunnistaa niitä siten oikesti, anna laumalaisille tehtäväksi tunnistaa kuvioita vapaa-ajalla. Seuraavalla kerralla voitte alussa kertoa omia bongauskokemuksianne. Sudenpentujen itse vetämät leikit

18 XIII Jälki: Leikit Askeleet: Leikin nokkeluusleikkiä Tarvikkeet: Salakirjoitusvälineet, salapoliisitarina, arvoituksia. Lukekaa ensin yhdessä jokin salapoliisitarina, jotta tunnelmasta tulisi hieman salaperäinen (ei kuitenkaan pelottava!) Keksikää tämän jälkeen ensin oma salakirjoituksenne.* Kirjoittakaa viestejä toisillenne ja selvittäkää mitä ne tarkoittavat. Tämän jälkeen kulkekaa etukäteen suunnittelemasi ja järjestämäsi vihjerata. Rata voi olla luonnossa esim. merkeillä tai narulla merkitty, jonka varrella on erilaisia tehtäviä tai arvoituksia*, tai sitten kololla tai sen pihassa oleva vihjerata, jossa vihjeet kertovat seuraavan paikan, esim. mitkä tippuvat keväisin = räystään luona on seuraava vihje.

19 XIV Jälki: Askartelu Askeleet: Teen joulu- tai pääsiäiskoristeen Tarvikkeet: Askartelutarvikkeet Joulukoriste: Askarrelkaa joulukoristeita joko kotiin viemisiksi tai koloanne koristamaan. Voitte askarrella ikkunatähtiä, joulupalloja tms. koristeita.* Seuraava kokous: Seuraavassa kokouksessa on luvassa nyyttärit, joissa juhlitte ja herkuttelette yhdessä. Miettikää sudenpentujen kanssa mitä hyvää kukakin voisi kokoukseen tuoda. Herkut eivät saa olla liian kalliita. Vaan esim. sipsipussi, karkkipussi, limsa ym. ovat sopivia herkkuja. Korosta, että kokoukseen ei tuoda herkkuja pelkästään itselle vaan kaikki jaetaan kaikkien kesken. Tästä on hyvä jakaa myös ennakkoon tehty tiedote* kotiin. Sudenpentujen itse vetämät leikit

20 XV Tarvikkeet: Mukeja, lautasia, kippoja ja kuppeja. Juhlikaa yhdessä kulunutta syksyä, herkutelkaa ja leikkikää lempileikkejänne. Lisäksi jos lippukunnasse ei jaeta merkkejä tietyin yhteisin menoin, voit jakaa syksyn aika tehdyt valmiit jälkimerkit nyt juhlallisin menoin. Muistuta myös mieluusti kirjallisesti, milloin aloitatte kevätkauden kokoukset ja suunnitelkaa mitä kaikkea kivaa silloin teette yhdessä. Muista myös ottaa kokoukseen mukaan tarvittavat kertakäyttöastiat jne. mitä tarvitsette herkutteluun ja muista huolehtia allergioista ja muista ruokavalioista myös.

Kevät 2010 Lounais-Suomen Partiopiiri ry Sudenpentujaosto

Kevät 2010 Lounais-Suomen Partiopiiri ry Sudenpentujaosto Siirtymävaihe 2 Kevät 2010 Lounais-Suomen Partiopiiri ry Sudenpentujaosto S ISÄLTÖ SISÄLTÖ... 3 1. MIKÄ IHMEEN SIIRTYMÄVAIHE?... 4 2. SANASTO... 5 3. SIIRTYMÄVAIHE KOLMESSA LAUMAILLASSA... 6 Ensimmäinen

Lisätiedot

S ISÄLTÖ 1. JÄLKIÄ TEKEMÄÄN... 3 2. MAAILMA... 4 3. MEDIA... 7 4. YMPÄRISTÖN SUOJELU...10. Syksy 2012 Lounais-Suomen Partiopiiri ry Sudenpentujaosto

S ISÄLTÖ 1. JÄLKIÄ TEKEMÄÄN... 3 2. MAAILMA... 4 3. MEDIA... 7 4. YMPÄRISTÖN SUOJELU...10. Syksy 2012 Lounais-Suomen Partiopiiri ry Sudenpentujaosto Vaikeat jäljet S ISÄLTÖ 1. JÄLKIÄ TEKEMÄÄN... 3 2. MAAILMA... 4 3. MEDIA... 7 4. YMPÄRISTÖN SUOJELU...10 Syksy 2012 Lounais-Suomen Partiopiiri ry Sudenpentujaosto 2 1. JÄLKIÄ TEKE MÄ Ä N Sudenpentujen

Lisätiedot

Sisältö. Leikki tekee hyvää kaikenikäisille 4. Mikä on Terhokerho? 6. Terho-ohjaajan apuna 8. Ideoita Terhokerhon toteuttamiseen 10

Sisältö. Leikki tekee hyvää kaikenikäisille 4. Mikä on Terhokerho? 6. Terho-ohjaajan apuna 8. Ideoita Terhokerhon toteuttamiseen 10 1 Käsikirja Olipa kerran suuri tammi, jonka alle kylän lapset kokoontuivat leikkimään. Vanhan tammen oksat ulottuivat laajalle ja antoivat lempeää suojaa auringon paahteelta tai yllättäviltä sadekuuroilta.

Lisätiedot

Haarahippa: kiinnijäänyt jähmettyy paikalleen ja toiset voiat pelastaa hänet ryömimällä haarojen välistä.

Haarahippa: kiinnijäänyt jähmettyy paikalleen ja toiset voiat pelastaa hänet ryömimällä haarojen välistä. Leikit Nurkkajussi Nurkkajussia leikitään rakennuksen ympäri liikkuen, valitkaa siis rakennus jonka seinustoilla on tilaa liikkua ja mahdollisesti myös nurkkia tai muuta piilopaikkoja. Leikin alussa valitaan

Lisätiedot

PARTIOLIPPUKUNTA JYVÄSKYLÄN VERSOT RY:N TIETOPAKETTI PARTIOLAISEN KOTIVÄELLE

PARTIOLIPPUKUNTA JYVÄSKYLÄN VERSOT RY:N TIETOPAKETTI PARTIOLAISEN KOTIVÄELLE PARTIOLIPPUKUNTA JYVÄSKYLÄN VERSOT RY:N TIETOPAKETTI PARTIOLAISEN KOTIVÄELLE VERSIO 23.8.2009 Esipuhe Pidät kädessäsi partiolippukunta Jyväskylän Versot ry:n omaa tietopakettia partiolaisen kotiväelle.

Lisätiedot

PARTIOLIPPUKUNTA JYVÄSKYLÄN VERSOT RY:N TIETOPAKETTI PARTIOLAISEN KOTIVÄELLE

PARTIOLIPPUKUNTA JYVÄSKYLÄN VERSOT RY:N TIETOPAKETTI PARTIOLAISEN KOTIVÄELLE PARTIOLIPPUKUNTA JYVÄSKYLÄN VERSOT RY:N TIETOPAKETTI PARTIOLAISEN KOTIVÄELLE VERSIO 28.5.2012 Esipuhe Pidät kädessäsi partiolippukunta Jyväskylän Versot ry:n omaa tietopakettia partiolaisen kotiväelle.

Lisätiedot

Ryhmänohjaajakoulutuksen. tukimateriaali

Ryhmänohjaajakoulutuksen. tukimateriaali Ryhmänohjaajakoulutuksen tukimateriaali Julkaisija: Suomen Partiolaiset Finlands Scouter ry Suunnittelu ja tekstit: Anita Isokääntä, Kaisa Johto, Marika Mansikkamäki, Janne Jantunen Ristolainen, Maria

Lisätiedot

PARTIOLIPPUKUNTA TIETOPAKETTI PARTIOLAISEN KOTIVÄELLE

PARTIOLIPPUKUNTA TIETOPAKETTI PARTIOLAISEN KOTIVÄELLE PARTIOLIPPUKUNTA MERITUULEN TIETOPAKETTI PARTIOLAISEN KOTIVÄELLE VERSIO 01.12.2014 Esipuhe Pidät kädessäsi partiolippukunta Merituulen omaa tietopakettia partiolaisen kotiväelle. Olemme keränneet tähän

Lisätiedot

Mediapuuhaa perheille

Mediapuuhaa perheille Mediapuuhaa perheille Vinkkejä ja toimintaideoita vanhemmille Anniina Lundvall 0 M e d i a k a s v a t u s s e u r a 2 0 1 3 Sisällys Iloa medioista koko perheelle! 2 Ulkoleikkejä ja -tekemistä 2 Lemppariohjelmahippa

Lisätiedot

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen.

Lisätiedot

Ideaopas suomiseurojen lastenkerholle

Ideaopas suomiseurojen lastenkerholle Ideaopas suomiseurojen lastenkerholle Sisällysluettelo 1. Mistä kaikki alkaa?... 4 1.1. Miksi kerho kannattaa perustaa?... 4 1.2. Miten kerho perustetaan?... 4 Vastuualueet... 6 Seura:... 6 Työryhmä:...

Lisätiedot

Lisää aikuisia partioon

Lisää aikuisia partioon Lisää aikuisia partioon 1 Mahdollisuuksia aikuisrekryyn Kaikki lippukunnat tarvitsevat aikuisia, joita voi olla mukana toiminnassa hyvin monenlaisissa tehtävissä. Kokemuksen mukaan myös jokainen onnistunut

Lisätiedot

1. me. Ryhmän perustamisesta, ryhmänä toimimisesta, vaeltajuudesta, projekteista...

1. me. Ryhmän perustamisesta, ryhmänä toimimisesta, vaeltajuudesta, projekteista... 1. me Ryhmän perustamisesta, ryhmänä toimimisesta, vaeltajuudesta, projekteista... Hei, me mennään! 1 vinkkejä vaeltajaryhmää perustaville. Hauska tutustua 1 Tutustumistapoja 2 Pykällys eli vaeltajaksi

Lisätiedot

Ryhmäytysmateriaali. - Ryhmäytys keskeyttämisen ehkäisyn menetelmänä ja koulussa jaksamisen tukena. VANTAAN KAUPUNKI Vantaan ammattiopisto Varia

Ryhmäytysmateriaali. - Ryhmäytys keskeyttämisen ehkäisyn menetelmänä ja koulussa jaksamisen tukena. VANTAAN KAUPUNKI Vantaan ammattiopisto Varia VANTAAN KAUPUNKI Vantaan ammattiopisto Varia Ryhmäytysmateriaali - Ryhmäytys keskeyttämisen ehkäisyn menetelmänä ja koulussa jaksamisen tukena Maarit Sirkka Projektityöntekijä Solmu projekti 2007 Muokkaus

Lisätiedot

Lippukunnan viestintä on moniportaista. Johtajiston sisäinen viestintä on a ja o

Lippukunnan viestintä on moniportaista. Johtajiston sisäinen viestintä on a ja o Viestintä OIKEAA TIETOA OIKEILLE IHMISILLE Viestintä on paljon muutakin kuin yksisuuntaista tiedottamista. Viestinnällä voidaan luoda yhteisöllisyyttä, me-henkeä, ratkaista hankalia tilanteita ja jopa

Lisätiedot

OPAS SUDENPENTUJEN VANHEMPAINILTA

OPAS SUDENPENTUJEN VANHEMPAINILTA A K E L A N OPAS 3. SUDENPENTUJEN VANHEMPAINILTA AKELAN OPAS 3. SUDENPENTUJEN VANHEMPAINILTA Tekstit: Ohjelmaryhmä, sudenpenturyhmä, Suvi Jaakkola Avustajat: Partiotalo Kuvitus: Annu Martelius Taitto:

Lisätiedot

Ohjaajan opas. Me mediassa

Ohjaajan opas. Me mediassa Ohjaajan opas teema Kerho Me mediassa Me mediassa -kerhossa lapset oppivat turvallisia mediataitoja ja perehtyvät yhdessä mediatuottamisen monipuolisiin mahdollisuuksiin. Sisällysluettelo 1. KERHOKERTA

Lisätiedot

Taso 1: Ilmaisuharjoituksia

Taso 1: Ilmaisuharjoituksia Aktiviteetti: Esiintymistaidot Taso 1: Ilmaisuharjoituksia Tavoite: Tarpoja tekee ilmaisuharjoituksia ryhmänsä kanssa ja oppii ilmaisemaan itseään. Aktiviteetin tavoite jo tasoilla 1 2 on valmentautuminen

Lisätiedot

OPAS PARTIOLAISEN KOTIVÄELLE

OPAS PARTIOLAISEN KOTIVÄELLE MERIPARTIOLIPPUKUNTA NIIHAMAN SAUKKOJEN OPAS PARTIOLAISEN KOTIVÄELLE Esipuhe Pidät kädessäsi meripartiolippukunta Niihaman Saukkojen omaa opasta partiolaisen kotiväelle. Olemme keränneet tähän oppaaseen

Lisätiedot

Mitä tahansa voi saavuttaa kunhan vain yrittää! Klubivetäjän opas

Mitä tahansa voi saavuttaa kunhan vain yrittää! Klubivetäjän opas Mitä tahansa voi saavuttaa kunhan vain yrittää! Klubivetäjän opas Pikkuyrittäjät on alakoululaisille lapsille suunnattu klubi, jossa ryhmät keksivät omat yritysideansa ja lähtevät toteuttamaan niitä ohjaajien

Lisätiedot

PARTIOLIPPUKUNTA LAHDEN SINISTEN

PARTIOLIPPUKUNTA LAHDEN SINISTEN PARTIOLIPPUKUNTA LAHDEN SINISTEN 1 Esipuhe Pidät kädessäsi partiolippukunta Lahden Sinisten omaa opasta partiolaisen kotiväelle. Olemme keränneet tähän oppaaseen mielestämme tärkeitä asioita, jotka myös

Lisätiedot

PERUSTETAAN LIPPUKUNTA

PERUSTETAAN LIPPUKUNTA PERUSTETAAN LIPPUKUNTA SISÄLLYS 1. LUKIJALLE... 3 2. MITÄ PARTIO ON?... 4 3. LIPPUKUNNAN PERUSTAMINEN... 6 4. LIPPUKUNNAN SÄÄNNÖT...17 5. LIPPUKUNNAN TOIMINTA...19 6. TIEDOTETAAN TOIMINNASTA...29 7. EVÄITÄ

Lisätiedot

Osaava kerhonohjaaja

Osaava kerhonohjaaja Osaava kerhonohjaaja Kerhonohjaajan opas Teksti: Maija Pihlaja, Laura Salmi, Virpi Skippari Toimitus: Johanna Pölkki, Virpi Skippari Kannen kuva: Rodeo Piirrokset: Reetta Niemensivu Taitto: Tiina Rinne

Lisätiedot

MERIPARTIOLIPPUKUNTA NIIHAMAN SAUKKOJEN RY OPAS PARTIOLAISEN KOTIVÄELLE

MERIPARTIOLIPPUKUNTA NIIHAMAN SAUKKOJEN RY OPAS PARTIOLAISEN KOTIVÄELLE MERIPARTIOLIPPUKUNTA NIIHAMAN SAUKKOJEN RY OPAS PARTIOLAISEN KOTIVÄELLE Esipuhe Pidät kädessäsi Meripartiolippukunta Niihaman Saukkojen ry omaa opasta partiolaisen kotiväelle. Olemme keränneet tähän oppaaseen

Lisätiedot

Riihessä 1 harjoitellaan perusasioita, tutustutaan aihemaailmaan ja käsitteisiin sekä harjoitellaan yksinkertaisten työvälineiden kanssa

Riihessä 1 harjoitellaan perusasioita, tutustutaan aihemaailmaan ja käsitteisiin sekä harjoitellaan yksinkertaisten työvälineiden kanssa Riihessä 1 harjoitellaan perusasioita, tutustutaan aihemaailmaan ja käsitteisiin sekä harjoitellaan yksinkertaisten työvälineiden kanssa työskentelyä. Tehtävä: Arvaa kuva! Piirrä kuva. Kaveri yrittää arvata

Lisätiedot

KITT. Koko Ikäkauden Tarpojatapaaminen. Hämeen Partiopiiri ry

KITT. Koko Ikäkauden Tarpojatapaaminen. Hämeen Partiopiiri ry KITT Koko Ikäkauden Tarpojatapaaminen Hämeen Partiopiiri ry 2013 Hämeen Partiopiirin Tarpojajaosto on työstänyt vuoden 2013 aikana KITT-pakettia lippukunnille. Toivomme, että tämä kyseinen paketti antaa

Lisätiedot

Tämä lippukuntakilpailu on laadittu vuonna 1997 julkaistun Sateenkaari-paketin pohjalta.

Tämä lippukuntakilpailu on laadittu vuonna 1997 julkaistun Sateenkaari-paketin pohjalta. Tämä lippukuntakilpailu on laadittu vuonna 1997 julkaistun Sateenkaari-paketin pohjalta. Julkaisija: Suomen Partiolaiset - Finlands Scouter ry Alkusanat ja kokoaminen: Maria Nurminen Tehtävät: Mikko Hollmén,

Lisätiedot

Erilaisia osallisuusmenetelmiä

Erilaisia osallisuusmenetelmiä Erilaisia osallisuusmenetelmiä Rauna Nerelli, Suomen Lasten Parlamentti Tässä on muutamia menetelmiä, joita voi käyttää lasten kanssa ryhmässä toimittaessa, kun halutaan vahvistaa lasten osallisuutta ja

Lisätiedot

Tehtävät isoille on julkaistu Vinkki-lehdissä vuosina 2007-2011.

Tehtävät isoille on julkaistu Vinkki-lehdissä vuosina 2007-2011. Toimituskunta: Sirkka-Liisa Huhtinen lähettikoulutus- ja aluekoordinaattori Soili Norro kieltenopettaja Liisi Portin lapsi- ja nuorisotyöntekijä Saija Simanainen lapsi-, varhaisnuoriso- ja perhetyön sihteeri

Lisätiedot

Adventtikalenterikampanjan. asiamiesohje. 2012 Kalenterin kuvittaja: Lasse Katainen

Adventtikalenterikampanjan. asiamiesohje. 2012 Kalenterin kuvittaja: Lasse Katainen Adventtikalenterikampanjan asiamiesohje 2012 Kalenterin kuvittaja: Lasse Katainen Sisällysluettelo Hyvä kalenteriasiamies 3 Kalenteriasiamiehen tehtävät 5 Missä ja miten käy parhaiten kauppa? 8 Turvallisuus

Lisätiedot