Huomaathan, että Sudenpennun jäljet -kirjasta löytyy paljon materiaalia jokaiseen aktiviteettiin ja kokoontumiseen.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Huomaathan, että Sudenpennun jäljet -kirjasta löytyy paljon materiaalia jokaiseen aktiviteettiin ja kokoontumiseen."

Transkriptio

1 Sudenpennut ovat 7-10-vuotiaita partiolaisia, jotka kokoontuvat laumailtoihin, joita johtaa akela. Jokaisella laumalla on oma nimensä, huutonsa, viirinsä jne. tunnusmerkkinä. Sudenpentujen ohjelma koostuu jäljistä ja askeleista. Jälkiä eli aktiviteettikokonaisuuksia on yhteensä 35. Jokaisessa jäljessä on tarjolla 8-12 askelta eli aktiviteettia. Jäljet on jaettu pakollisiin ja valinnaisiin askeliin. Jäljessä tehdään pakolliset askeleet sekä valinnaisista askeleista vähintään 2. Jäljet on sijoitettu neljään kasvatustavoitteiden mukaiseen osioon. Kustakin osiosta tulee tehdä vähintään yksi jälki toimintavuoden aikana. Sudenpennut valitsevat tehtävät jäljet akelan opastuksella. Toimintavuoden aikana tehdään 6-10 jälkeä. Kolmivuotisen sudenpentuohjelman aikana jälkiä tehdään yhteensä noin 24. Jälkiä voi tehdä yhden kerrallaan tai valita useamman tehtäväksi samanaikaisesti. Jokaisesta tehdystä jäljestä sudenpentu saa kankaisen jälkimerkin partiopaitansa oikeaan hihaan. Jälkimerkit kannattaa jakaa heti, kun jälki on saatu valmiiksi - näin sudenpennut saavat odotetun palkinnon tehdystä työstä saman tien! Sudenpentuohjelma alkaa tervetuloa-jäljellä, jonka kaikki 12 askelta ovat pakollisia. Sudenpentuajan lopuksi puolestaan tehdään siirtymä-jälki, joka sisältää 6 askelta. Siirtymässä tehdään kaikki askeleet, mikäli se on mahdollista ja tulevan seikkailijajoukkueen sampo on jo tiedossa. Sudenpentuajan päättymisen merkkinä sudenpentu saa metallisen pennunkäpälän, jota kannetaan partiopaidassa aina partiopolun loppuun saakka. Näissä menovinkeissä lauma tekee ensimmäisen syksyn aikana tervetuloa partioon jäljen, partioperinne jäljen, leikit jäljen, sekä osittain askartelu- ja luonnossa liikkuja -jäljet. (Näitä kahta on hyvä jatkaa keväällä.) Jäljistä saatavat merkit on hyvä jakaa sudenpennuille mahdollisimman pian jäljen toteutumisen jälkeen, jotta lapsi saa palkinnon tekemästään suoraan. Huomaathan, että Sudenpennun jäljet -kirjasta löytyy paljon materiaalia jokaiseen aktiviteettiin ja kokoontumiseen.

2 Laumaillan rakenne: ALOITUS: Laumailta alkaa kaikkien kokoontuessa pöydän ääreen tai muuhun paikkaan, ja rauhoittuessaan kuuntelemaan johtajaa. Lapset merkitsevät aluksi myös läsnäolotaulukkoon oman läsnäolonsa, jos tällainen on käytössä. Kokous voi myös alkaa yhteisellä huudolla tai vaikka lyhyellä aloitusleikillä. Tärkeää on, että kaikki tulevat ajoissa paikalle, ja että kokouksella on selkeä alku, jolloin rauhoitutaan hetkeksi ja aloitetaan kokous yhdessä. Muista siis itse näyttää esimerkkiä saapumalla aina ajoissa. Aloitukseen kannattaa luoda lauman omat perinteet. LOPETUS: Lopetuksessa kannattaa jakaa leirikirjeet ym. tiedotteet ja muistuttaa lapsia ensi viikon kokouksesta sekä muista aiheista. Laumaillan lopetukselle kannattaa, kuten aloitukseenkin, luoda lauman oma perinne. Esimerkiksi sadun lukeminen, laulaminen, sisaruspiiri ja laulaminen tai sähköttäminen, ovat hyviä keinoja rauhoittua porukalla hetkeksi ennen kotiin lähtöä. LEIKKIMINEN: Leikkiminen on tärkeä osa laumailtoja. Ilta ei kuitenkaan saisi koostua pelkästään leikkimisestä. Leikin avulla lapsille on helppoa opettaa erilaisia asioita ja taitoja. Kokouksessa kannattaa kuitenkn muun ohjelman ohella voi leikkiä hippaa tms. jos jää ylimääräistä aikaa. Myös piirtäminen, askarteleminen jne. ovat hyviä tapoja sekä opettaa taitoja, että vapaammin kuluttaa ylimääräistä aikaa, jos sitä jää esimerkiksi kokouksen loppuun. SIIVOUS: Ennen loppumenoja siivotaan aina tehdyt sotkut yhdessä pois. Paikka kaikelle, ja kaikki paikalleen! PUKEUTUMINEN: Sudenpentuja kannattaa alusta asti muistuttaa, että jokaiseen kokoukseen tulee pukeutua niin, että tarkenee leikkiä ja toimia myös pihalla.

3 I. Jälki: Tervetuloa partioon Askeleet: Keksimme yhdessä laumallemme nimen ja opin muiden laumalaisteni nimet, tiedän johtajieni nimet ja yhteystiedot, teemme laumani kanssa yhteisen tunnuksen, keksimme laumalle kokouksen alku- ja loppumenot. Tutustuminen Jos ryhmä on kokonaan uusi, tai siinä aloittaa uusia lapsia, on tutustumisleikkeihin hyvä käyttää riittävästi aikaa. Ensin johtaja esittelee itsensä ja kertoo itsestään jotain enemmän, esimerkiksi mitä kauanko on ollut partiossa, monellako leirillä on ollut, omistaako lemmikkejä tms. lapsia kiinnostavia asioita. Lisäksi johtajan nimi ja yhteystiedot tulee merkitä joko sudenpennun kirjaan tai jakaa jokaiselle kotiin viemiseksi erillinen tiedote, jossa tiedot on kerrottu. Sen jälkeen käydään yhteinen nimikierros. Nimikerroksen jälkeen aloitetaan tutustumisleikki.* Lauman nimi Jos laumalla ei ole nimeä, tai se halutaan syystä tai toisesta muuttaa, on nimi hyvä miettiä lasten kanssa yhdessä. Miettikää ensin teema, mitä nimi voisi mukailla, esim. eläin, sarjakuvahahmo tms. Myös moniosaiset nimet ovat hauskoja. Lauman nimen ei tarvitse olla mitään järkevää, mikä vain lapsia miellyttää tai huvittaa. Jos lippukunnallanne on jotain perinteitä nimien suhteen, kannattaa niitä selvittää lapsille. Lisäksi jos haluatte, voitte keksiä itsellenne hauskat partionimet. Partionimet ovat lempinimiä, joita käytetään usein vain partiokavereiden kanssa. Jos tuntuu, että sudenpennut eivät pääse yksimielisyyteen nimestä, keksikää lisää vaihtoehtoja ja jos ei siltikään löydy kaikkia miellyttävää vaihtoehtoa, äänestäkää tai arpokaa. Lauman huuto Nimen jälkeen on hyvä miettiä laumalle yhteinen huuto. Huutoa voidaan huutaa sekä omissa kokouksissa, lippukunnan tilaisuuksissa, paraateissa, leireillä jne. melkein missä ja milloin vain. Huuto voi olla pitkä, lyhyt, rimmaava, vapaamuotoinen, räppi tai mitä vain. Voitte miettiä huutoa yhdessä tai pareittain ja koehuutaa kaikki vaihtoehdot.

4 Loppuleikki Loppuleikissä voitte vielä muistella aluksi opeteltuja nimiä jollain hauskalla leikillä.*

5 II. Jälki: Tervetuloa partioon Askeleet: Laadimme yhdessä laumallemme säännöt, osaan kulkea turvallisesti kololle. Jälki: Askartelu Askeleet: teen läsnäolotaulukon Tarvikkeet: Kartonkia ja tusseja sekä tarvikkeita läsnäolotaulukon tekemiseen, Nimien muistuttelu Viime kerralla opetellut nimet eivät välttämättä ole vielä tarkasti muistissa joten niitä on hyvä muistella esimerkiksi nimikierroksen tai tutustumisleikin avulla. Lauman säännöt Laumalle on hyvä luoda yhteiset säännöt, jota jokaisen tulee noudattaa. Kun sovitte säännöt yhdessä ja laitatte ne näkyville kololle, on lasten helpompi ne muistaa. Voitte myös jokainen allekirjoittaa säännöt virallisuuden lisäämiseksi. Sääntöjä voi olla esimerkiksi: Kokouksiin saavutaan ajoissa, ketään ei kiusata, ei saa sotkea turhaan, kaikki osallistuvat siivoamiseen, kaikkia kuunnellaan jne.jne. Läsnäolotaulukko Läsnäolotaulukolla pidetään kirjaa, ketä kokouksessa on läsnä. Voitte askarrella taulukon yksinkertaisesti tai hieman monimutkaisemmin, joko piirtämällä kartongille ruudukon johon merkkaatte nimenne ja kokouspäivät tai sitten keräämällä jotain symboleita kuvaamaan läsnäoloanne. Esim. käpyjä tai kiviä. Voitte myös merkata läsnäoloanne esimerkiksi askarteluhelmillä, joista kevään viimeisessä kokouksessa askartelette jokainen omista helmistä

6 korun itsellenne. Mitä reippaammin kokouksissa käy, sitä kauniimman korun saa lopuksi! Kokousten alussa jokainen lapsi käy itse merkkaamassa läsnäolonsa omalle kohdalleen. Leikki Askartelemisen ja uusien asioiden opettelun jälkeen voitte leikkiä esim. piilosta tai hippaa tai muuta tuttua ja yksinkertaista leikkiä.* Leikki on hyvä järjestää kolon pihalla ja samalla käydä läpi pihan rajat, mihin saakka lapset saavat mennä yksin ja miten pihalla ollaan turvallisesti ja kuinka laumailtoihin tullaan ja niistä lähdetään turvallisesti. Kannattaa muistuttaa lapsia tienylityksistä ja muista tärkeistä turvallisuusseikoista. Miettikää yhdessä myös mahdollisia vaaranpaikkoja kolonne lähistöllä. Lopetus

7 III. Jälki: Tervetuloa partioon Askeleet: Osaan merimiessolmun ja käytän sitä partiohuivissani, tutustun sudenpennun partioasuun, tunnistan lippukuntani huivimerkin ja huivin. Jälki: Partioperinne Askeleet: Tutustun partiopukeutumiseen ja opin tunnistamaan sudenpennun taitomerkit Tarvikkeet: Partioasu, sudenpentujen merkkejä, piiri-, lippukunta- ym. merkkejä, lippukunnan huivit sekä köyttä tai huivit kaikille solmun opetteluun. Partioasut ja tavat Laumalle kannattaa myös kertoa partiolaisten asuista ja perinteistä. Miettikää mistä partiohuivin tunnistaa muista huiveista ja miksi eri lippukunnilla on erilaiset huivit ja merkit. Esittele lisäksi partiopaita ja erilaisia merkkejä. Jos lippukunnallanne on käytössä sudenpennuille mahdollisesti oma asu, esim. collegepaita, kannattaa sellainenkin esitellä. Kerro mitä merkkejä paitaan laitetaan mihinkin kohtaan ja milloin paitaa käytetään. * Merimiessolmu Sudenpentu oppii tekemään merimiessolmun ja käyttää sitä huivissaan. Opetelkaa yhdessä tekemään solmu. * Leikki Tässä välissä kannattaa taas leikkiä tai askarrella jotain pientä, jotta ei kokous käy liian raskaaksi pienelle sudenpennulle. Uusien asioiden opettelussa kannattaa myös muistaa, että ei tee kokouksesta liian teoreettista, vaan hauskuus ja mielenkiinto säilyy.

8 IV Jälki: Tervetuloa partioon Askeleet: Tutustun lippukuntaani, Osaan sudenpentujen lupauksen, tunnuksen sekä tervehdyksen ja valmistaudun lupauksenantoon. Jälki: Leikit Askeleet: Leikin ulkomaalaista leikkiä Tarvikkeet: Lippukunnan lippu, merkkejä Partio ja oma lippukunta: Sudenpennunkin on hyvä tietää mihin laumaan, lippukuntaan jne. kuuluu. Hankalia rakenteita on turha opetella, mutta perusasiat on hyvä käydä läpi. Opetelkaa mikä olikaan laumanne nimi, mikä lauman ero on lippukunnan toiseen laumaan, mikä on lippukunta ja mikä osa lippukuntaa lauma on ja millainen lippukunnan huuto on. Lisäksi voitte tutkailla lippukunnan merkkejä ja lippua jne. Voitte puhua tästä ja sen jälkeen esimerkiksi piirtää suuren talon, joka kuvastaa lippukuntaa. Talon sisällä on huoneita eri ikäkausien ryhmille, joista yksi on oma laumanne. Voitte lisäksi kutsua lippukunnastanne muita johtajia tai lippukunnan johtajan käymään laumaillassanne kertomassa omasta pestistään ja lippukunnasta. Leikki: Leikkikää jotain ulkomaalaista leikkiä. Jos joku sudenpennuista on oppinut ulkomaalaisen leikin jossain, voitte leikkiä sitä. Kannattaa kuitenkin miettiä valmiiksi, mikä leikki olisi laumallenne sopiva. * Sudenpentujen tunnukset: Opetelkaa sudenpentujen lupaus, tunnus ja tervehdys.* Pohtikaa myös yhdessä mitä ne tarkoittavat. Kerro lippukuntanne lupauksenantotilaisuudesta ja siitä, kuinka siellä kaikki sudenpennut antavat lupauksen yhdessä. Voitte askarrella kolonne seinälle hienoja tauluja

9 opetelluista asioista joko perinteisesti piirtämällä tai vaikka askarella luonnonesineistä symboleja niille. Lupauksenannosta kannattaa kertoa hyvissä ajoin, riippumatta siitä, milloin lippukuntanne sen järjestää. Tietysti lähempänä tapahtumaa tulee lupaus ja tervehdys palauttaa mieliin ja opetella lupauksenantoseremonian kulkua hieman. Pohtikaa myös yhdessä, mikä lupaus oikein on? Miksi siitä tulee pitää kiinni ja mitä lupauksia sudenpennut ovat ennen tehneet? Kirjoittakaa lupaus ja ihanteet sudenpennun jäljet -kirjoihin niille varatulle paikalle. Leikki

10 V. Jälki: Tervetuloa partioon Askeleet: Teen itselleni lauman tunnuksen tai maskotin, Jälki: Leikit Askeleet: Leikin tai pelaan perinteistä suomalaista peliä tai leikkiä Tarvikkeet: Vohvelikangasta, neuloja, lankoja, nappeja, narua tms., riippuen mitä valmistatte. Alkumenot Lauman tunnus: Askarrelkaa tai muuten valmistakaa laumallenne yhteinen tunnus. Voitte valmistaa esimerkiksi ruokailuvälinepyyhkeet: Ommelkaa vohvelikankaan palaselle laumanne nimi, oma nimi sekä laumaa kuvaava eläin, kasvi tms. Ruokailuvälinepyyhe on käytännöllinen leireille ja retkillä, jossa jokainen tiskaa omat välineensä. Hieman haastavampi vaihtoehto on ruokailuvälinepussi: Ommelkaa kankaasta pienet, pussit joihin mahtuu lautanen, muki jne., pussit voitte sulkea joko napeilla tai kiristysnauhalla. Pussia voitte myös koristella persoonallisemmaksi. Leikki: Leikkikää jotain perinteistä suomalaista leikkiä, tai pelatkaa peliä. Esimerkiksi polttopallo, nurkkajussi, pesäpallo, viimeinen pari uunista ulos, mölkky, tervapata jne. * Lopetus

11 VI Jälki: Leikit Askeleet: keksin uuden leikit Uusi leikki: Voitte tehdä tämän joko kaikki yhdessä, tai sitten jakautukaa hieman pienempiin ryhmiin. Ideoikaa ja suunnitelkaa kokonaan uusi leikki, tai sitten uusi versio jostain vanhasta, esimerkiksi siitä, mitä perinneleikkiä leikitte viime kerralla. Voitte myös sanoittaa laululeikin uudelleen tai keksiä kokonaan uuden oman.

12 VII Jälki: Leikit Askeleet: Opetan leikin laumalleni Jälki: Partioperinne Askeleet: Tutustun Pyhän Yrjön ja B-P:n tarinaan Tarvikkeet: Tarinat, sekä mahdollisesti tyynyjä, patjoja, kynttilöitä ym. Tarinat: Lukekaa yhdessä Pyhän Yrjön tarina ja valmistelkaa vaikka näytelmä siitä. Lisäksi tutustukaa myös B-P:n tarinaan ja elämään.* Tarinailta kannattaa luoda tunnelmalliseksi. Sytytä kololle kynttilöitä sekä tuo patjoja tai tyynyjä, jotta voitte makoilla vaikka lattialla tarinoita kuunnellessa. Voit myös kutsua jonkun lauman ulkopuolisen henkilön kertomaan tarinoita, jolloin tarinat saavat erityisemmän merkityksen. Leikin opetus: Anna sudenpennuille tehtäväksi miettiä jokin leikki, jonka haluavat opettaa muille. Leikitte näitä leikkejä vuorotellen loppusyksyn aikana. Kukin opettaa vuorollaan muulle laumalle oman leikkinsä. Laske kuinka monta leikkiä teidän täytyy leikkiä kokouksessa, jotta jokainen ehtii opettaa omansa. Huomaa, että osa tulevista kokouksista sisältää jo leikkejä, joten sudenpentujen omille ei välttämättä näissä kokouksissa enää tarvetta. Koska aika on pitkä, kannattaa sudenpentuja muistutella leikkien opettamisesta tulevissa kokouksissa aina kun leikitte jonkun leikkiä. Jos joku sudenpentu tuntuu ujostelevan muille leikin opettamista, voitte sopia, että hän opettaa leikin sinulle ennen kokousta ja sinä opetat sen laumallenne.

13 VIII Jälki: Luonnossa liikkuja Askeleet: Tutustun jokamiehen oikeuksiin. Tiedän mitä saan ja mitä en saa tehdä luonnossa Tarvikkeet: Jokamiehen oikeudet Jokamiehen oikeudet: Tutustukaa jokamiehen oikeuksiin*. Miettikää ensin yhdessä mitä ne voisivat tarkoitta, ja mitä oikeuksia tai kieltoja voisi esimerkiksi olla. Sen jälkeen voitte leikin avulla opetella oikeuksia. Merkkaa esimerkiksi join puu tai alue tarkoittamaan myöntävää ja toinen kieltävää vastausta. Sen jälkeen luettele jokamiehen oikeudet sekä itse keksimiäsi vaihtoehtoja. Sudenpennut saavat juosta alueille sen mukaan, onko oikeus heidän mielestään totta vai ei. Tämän jälkeen kerro sudenpennuille tarina* joka sisältää sekä oikeita jokamiehen oikeuksia että keksittyjä. Lisäksi tarina sisältää paljon kiellettyjä asioita. Sopikaa mitä sudenpennut huutavat kun tunnistavat a) sallitun asian b) kielletyn asian tarinassa. Sudenpentujen itse vetämät leikit

14 IX Jälki: Partioperinne Askeleet: Tutustun Kimin tarinaan ja teen laumani kanssa Kimin kokeita Tarvikkeet: Kimin tarina, pieniä esineitä tunnistettavaksi, mausteita, ketsuppia, sinappia, ruokia tunnistettavaksi ym. kokeita varten. Lukekaa yhdessä Kimin tarina ja tehkää sen jälkeen erilaisia Kimin kokeita.* Sudenpennut saavat yhdessä keksiä erilaisia kokeita ja leikkejä joilla testata tarkkaavaisuutta ja aisteja. Sudenpentujen vetämät leikit. Muistuta sudenpentuja, että laittavat seuraavaan kokoukseen säänkestävää vaatetta, koska leikitte ulkona.

15 X Jälki: Leikit Askeleet: Osallistun maastoleikkiin Maastoleikki: Järjestä laumalle joko oma tai sitten muiden laumojen yhteinen, suuri maastoleikki. Lipunryöstö on hauska ja helposti järjestettävä vaihtoehto. Voitte järjestää leikin joko kolonne läheisyydessä, tai sitten muussa hyvässä maastossa. Muistakaa sopia leikin rajat ja turvallisuusasiat!

16 XI Jälki: Askartelu Askeleet: Huovutan Tarvikkeet: Villaa, huovutusneuloja tai saippuaa, huovutusalustat (märkähuovutukseen jätesäkkejä, neulahuovutukseen paljon sanomalehtiä tai muuta alustaksi sopivaa), muotteja, heijastinnauhaa, neuloja, lankaa tms. riippuen mitä huovutatte. Huovutus Huovuttakaa yhdessä jotain pientä, esimerkiksi heijastimet.* Sudenpentujen vetämät leikit

17 XII Jälki: Luonnossa liikkuja Askeleet: Tunnistan Otavan, Orionin ja Kassiopeijan tähtikuviot. Tarvikkeet: Mallit tähtikuvioista, mahdollisesti askartelutarvikkeita, mustaa pahvia, foliota tai nauloja, vasaroita, lautaa Tutustukaa erilaisiin tähtikuvioihin* ja opetelkaa tunnistamaan niitä. Naulatkaa esimerkiksi laudalle erilaisia tähtikuvioita tai askarrelkaa kolon kattoon mustille kartongeille foliosta eri tähtikuvioita. Jos laumailtanne aikana ei vielä näy tähtiä, ettekä voi tunnistaa niitä siten oikesti, anna laumalaisille tehtäväksi tunnistaa kuvioita vapaa-ajalla. Seuraavalla kerralla voitte alussa kertoa omia bongauskokemuksianne. Sudenpentujen itse vetämät leikit

18 XIII Jälki: Leikit Askeleet: Leikin nokkeluusleikkiä Tarvikkeet: Salakirjoitusvälineet, salapoliisitarina, arvoituksia. Lukekaa ensin yhdessä jokin salapoliisitarina, jotta tunnelmasta tulisi hieman salaperäinen (ei kuitenkaan pelottava!) Keksikää tämän jälkeen ensin oma salakirjoituksenne.* Kirjoittakaa viestejä toisillenne ja selvittäkää mitä ne tarkoittavat. Tämän jälkeen kulkekaa etukäteen suunnittelemasi ja järjestämäsi vihjerata. Rata voi olla luonnossa esim. merkeillä tai narulla merkitty, jonka varrella on erilaisia tehtäviä tai arvoituksia*, tai sitten kololla tai sen pihassa oleva vihjerata, jossa vihjeet kertovat seuraavan paikan, esim. mitkä tippuvat keväisin = räystään luona on seuraava vihje.

19 XIV Jälki: Askartelu Askeleet: Teen joulu- tai pääsiäiskoristeen Tarvikkeet: Askartelutarvikkeet Joulukoriste: Askarrelkaa joulukoristeita joko kotiin viemisiksi tai koloanne koristamaan. Voitte askarrella ikkunatähtiä, joulupalloja tms. koristeita.* Seuraava kokous: Seuraavassa kokouksessa on luvassa nyyttärit, joissa juhlitte ja herkuttelette yhdessä. Miettikää sudenpentujen kanssa mitä hyvää kukakin voisi kokoukseen tuoda. Herkut eivät saa olla liian kalliita. Vaan esim. sipsipussi, karkkipussi, limsa ym. ovat sopivia herkkuja. Korosta, että kokoukseen ei tuoda herkkuja pelkästään itselle vaan kaikki jaetaan kaikkien kesken. Tästä on hyvä jakaa myös ennakkoon tehty tiedote* kotiin. Sudenpentujen itse vetämät leikit

20 XV Tarvikkeet: Mukeja, lautasia, kippoja ja kuppeja. Juhlikaa yhdessä kulunutta syksyä, herkutelkaa ja leikkikää lempileikkejänne. Lisäksi jos lippukunnasse ei jaeta merkkejä tietyin yhteisin menoin, voit jakaa syksyn aika tehdyt valmiit jälkimerkit nyt juhlallisin menoin. Muistuta myös mieluusti kirjallisesti, milloin aloitatte kevätkauden kokoukset ja suunnitelkaa mitä kaikkea kivaa silloin teette yhdessä. Muista myös ottaa kokoukseen mukaan tarvittavat kertakäyttöastiat jne. mitä tarvitsette herkutteluun ja muista huolehtia allergioista ja muista ruokavalioista myös.

VIRALLINEN PARTIOASU JA PARTIOPAIDAN MERKIT

VIRALLINEN PARTIOASU JA PARTIOPAIDAN MERKIT VIRALLINEN PARTIOASU JA PARTIOPAIDAN MERKIT MIKAELIN SINIKELLOT 2015 SUDENPENNUN PARTIOASU Asuun kuuluu: Partiopaita = tummansininen college-paita o Paitoja myydään mm. partiokaupassa Partiohuivi = kirkkaan

Lisätiedot

Tuuspartion historiaa: Mitä partiossa tehdään?

Tuuspartion historiaa: Mitä partiossa tehdään? Tervetuloa partioon Partio on vastavoima Miks mun pitäis ja Ei kuulu mulle -asenteille. Partiossa toimitaan ryhmissä, jotka noudattavat partio-ohjelmaa. Tärkeää on se, että saa tehdä itse. Pienimmätkin

Lisätiedot

PUKEUTUMISOHJE JYVE-PARTIOLAISILLE

PUKEUTUMISOHJE JYVE-PARTIOLAISILLE Jyväskylän Versot ry Pukuohje 1(5) PUKEUTUMISOHJE JYVE-PARTIOLAISILLE Kaikki partiolaiset eri puolilla maailmaa pukeutuvat partioasuun. Partiopuku yhdistää partiolaisia ja lippukunnan omat perinteet ovat

Lisätiedot

HENRIKIN TAPULITYTÖT PUKU JA MERKKIOHJE

HENRIKIN TAPULITYTÖT PUKU JA MERKKIOHJE HENRIKIN TAPULITYTÖT SISÄLLYS Tästä ohjeesta löydät kaiken tarvittavan tiedon kunkin ikäkauden partioasusta sekä merkkien ompelusta. Partioasu kannattaa katsoa kuntoon jo hyvissä ajoin ennen kevään kevään

Lisätiedot

Valmistelut: Aseta kartiot numerojärjestykseen pienimmästä suurimpaan (alkeisopiskelu) tai sekalaiseen järjestykseen (pidemmälle edenneet oppilaat).

Valmistelut: Aseta kartiot numerojärjestykseen pienimmästä suurimpaan (alkeisopiskelu) tai sekalaiseen järjestykseen (pidemmälle edenneet oppilaat). Laske kymmeneen Tavoite: Oppilaat osaavat laskea yhdestä kymmeneen ja kymmenestä yhteen. Osallistujamäärä: Vähintään 10 oppilasta kartioita, joissa on numerot yhdestä kymmeneen. (Käytä 0-numeroidun kartion

Lisätiedot

Eväitä elämään lähiluonnosta hanke Toimintatuokiokortti

Eväitä elämään lähiluonnosta hanke Toimintatuokiokortti Aihe 3. luokan koulupäivä metsässä Tavoitteet englanti: verbit, luontosanasto, värit matematiikka: mittayksiköt ja geometria ympäristötieto: jokamiehenoikeudet käytetään kaikkia aisteja luonnon havainnoimisessa

Lisätiedot

HELSINGIN YLIOPISTON KIRJASTON OPINTOPIIRIKORTIT

HELSINGIN YLIOPISTON KIRJASTON OPINTOPIIRIKORTIT HELSINGIN YLIOPISTON KIRJASTON OPINTOPIIRIKORTIT Tähän korttipakkaan on koottu apukeinoja opinto-piirityöskentelyä varten. Voitte noudattaa ohjeita järjestelmällisesti tai soveltaa niitä vapaasti haluamallanne

Lisätiedot

Lippukunta- vierailu

Lippukunta- vierailu Lippukuntavierailu Sisältö Tekijät Mikä on Koululaisten Seikkailuviikko? s. 3 Yhteydenotto kouluun tai iltapäiväkerhoon s. 4 Vierailun suunnittelu s. 5 Ohjelma s. 7 Ulkona toteutettava s.7 Sisällä toteutettava

Lisätiedot

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Alakoulun tehtävävihko Tämän vihkon omistaa: Luokka: Listassa on 70 eri tehtävävaihtoehtoa. Yhdestä kirjasta tehdään yksi tehtävä. Sovi opettajan kanssa minkä tehtävän

Lisätiedot

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja Esittäytyminen Helpottaa tulevan päivän kulkua. Oppilaat saavat lyhyesti tietoa päivästä. Ohjaajat ja oppilaat näkevät jatkossa toistensa nimet nimilapuista, ja voivat kutsua toisiaan nimillä. Maalarinteippi,

Lisätiedot

Toimintakilpailun säännöt. Etelä-Karjalan Partiolaiset ry

Toimintakilpailun säännöt. Etelä-Karjalan Partiolaiset ry Toimintakilpailun säännöt Etelä-Karjalan Partiolaiset ry SISÄLLYSLUETTELO Partio-ohjelma Kilpailutoimintaan osallistuminen Koulutukset Kasvu Muut Säännöt astuvat voimaan 1.1.015 alkaen. 1 PARTIO-OHJELMA

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

kielipassi Moduuli 1

kielipassi Moduuli 1 kielipassi Moduuli 1 minä ja lähipiiri MINÄ / IHMINEN / MODUULI 1 / A1.3 Osaan kertoa perustiedot itsestäni kirjallisesti ja suullisesti. Osaan vastata henkilötietokysymyksiin. Osaan täyttää henkilötietolomakkeen.

Lisätiedot

Klapasvaatteiden tilaus Virallinen partiopaita sinistä Sudenpentujen Hinta 25 Seikkailijoiden, tarpojien, samoajien, vaeltajien ja aikuisten

Klapasvaatteiden tilaus Virallinen partiopaita sinistä Sudenpentujen Hinta 25 Seikkailijoiden, tarpojien, samoajien, vaeltajien ja aikuisten Aika päivittää partiovaatetus kuntoon! Siispä tässä ohjeet virallisten partiopaitojen hankkimiseen kaikille ikäkausille. Lisäksi nyt on mahdollisuus tilata tyylikkäitä lippukunnan logolla varustettuja

Lisätiedot

Eväitä elämään lähiluonnosta hanke Toimintatuokiokortti

Eväitä elämään lähiluonnosta hanke Toimintatuokiokortti Aihe 3 4. luokkien elämyspäivä Rantokankaalla Tavoitteet edistää ryhmäytymistä yhteistoiminnallisilla aktiviteeteilla luontoelämysten kokeminen Kohderyhmä ja koko 9 10-vuotiaat oppilaat, 36 lasta ja neljä

Lisätiedot

10. Kerto- ja jakolaskuja

10. Kerto- ja jakolaskuja 10. Kerto- ja jakolaskuja * Kerto- ja jakolaskun käsitteistä * Multiplikare * Kertolaatikot * Lyhyet kertotaulut * Laskujärjestys Aiheesta muualla: Luku 14: Algoritmien konkretisointia s. 87 Luku 15: Ajan

Lisätiedot

Aktiviteetin tavoite: Sudenpentu ymmärtää siisteyden merkityksen keittiössä ja ruoanlaitossa.

Aktiviteetin tavoite: Sudenpentu ymmärtää siisteyden merkityksen keittiössä ja ruoanlaitossa. KOTIKOKKI-JÄLKI Ymmärrän siisteyden merkityksen Aktiviteetin tavoite: Sudenpentu ymmärtää siisteyden merkityksen keittiössä ja ruoanlaitossa. Aktiviteetin kuvaus: Sudenpentu harjoittelee toimimaan keittiössä

Lisätiedot

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava JAKSON❶TAVOITTEET 1. Tutustu jaksoon 1. Kotona, koulussa ja kaupungissa. Mikä aiheista kiinnostaa sinua eniten? 2. Merkitse rastilla tärkein tavoitteesi tässä jaksossa.

Lisätiedot

MATERIAALIPAKETTI NUORTENILTAAN OLE HYVÄ!

MATERIAALIPAKETTI NUORTENILTAAN OLE HYVÄ! MATERIAALIPAKETTI NUORTENILTAAN OLE HYVÄ! Nuortenillan toiminta-ajatus ja tavoite Kahden eri seurakunnan nuoret kohtaavat toisiaan ja tutustuvat seurakuntien nuorisotoimintaan, jakavat kokemuksia, ideoita,

Lisätiedot

Ohjeet opettajalle. Tervetuloa Apilatielle!

Ohjeet opettajalle. Tervetuloa Apilatielle! Ohjeet opettajalle Vihjeitä opettajalle koulun tutustumispäivään Esiopetuksen oppilaille koulun tutustumispäivä on tärkeä, vaikka esiopetuspaikka sijaitsisi samassa pihapiirissä koulun kanssa. Lähes kaikkia

Lisätiedot

201 vastausta. Tiivistelmä. Sukupuoli. Ikä. 1) Käytän Nuorisotiloja. Tyttö % Poika %

201 vastausta. Tiivistelmä. Sukupuoli. Ikä. 1) Käytän Nuorisotiloja. Tyttö % Poika % 201 vastausta Tiivistelmä Sukupuoli Tyttö 100 50 % Poika 101 50 % Ikä 6lk 23 11 % 7lk 38 19 % 8lk 44 22 % 9lk 52 26 % Lukio/ammattikoulu 36 18 % Olen vanhempi kuin edelliset vastausvaihtoehdot 8 4 % 1)

Lisätiedot

Tammisalon Metsänkävijät ry Maaliskuun uutiskirje Sudenpennut

Tammisalon Metsänkävijät ry Maaliskuun uutiskirje Sudenpennut Tammisalon Metsänkävijät ry Maaliskuun uutiskirje Sudenpennut Sudenpentujen päiväretki Korkeasaareen Kaikki TaMen sudenpennut tekevät päiväretken Korkeasaareen 9.4. Lisätietoa tapahtumakirjeliitteessä.

Lisätiedot

TEHTÄVIÄ SATUUN PEUKALOINEN

TEHTÄVIÄ SATUUN PEUKALOINEN 1 TEHTÄVIÄ SATUUN PEUKALOINEN A) Sisältökysymykset: 1. Miksi pojan nimeksi tuli Peukaloinen? 2. Millainen Peukaloinen oli lapsena? 3. Miten Peukaloinen ohjasi hevosta oikeaan paikkaan? 4. Mitä vastaan

Lisätiedot

Agility Games Gamblers

Agility Games Gamblers Agility Games Gamblers Games-lajeista ehkä hieman helpommin sisäistettävä on Gamblers, jota on helppo mennä kokeilemaan melkein ilman sääntöjä lukematta. Rata koostuu kahdesta osuudesta: 1. Alkuosa, jossa

Lisätiedot

22 vastausta. Tiivistelmä. Olen. Vuosiluokkani on. Alakouluni oli. Muokkaa tätä lomaketta. Näytä kaikki vastaukset Julkaise tiedot

22 vastausta. Tiivistelmä. Olen. Vuosiluokkani on. Alakouluni oli. Muokkaa tätä lomaketta. Näytä kaikki vastaukset Julkaise tiedot vastausta Näytä kaikki vastaukset Julkaise tiedot vesa.raasumaa@gmail.com Muokkaa tätä lomaketta Tiivistelmä Olen 5% Tyttö 5 % Poika 5 % 5% Vuosiluokkani on 8,% 3,8% 7. 5 % 8. 8. % 9. 7 3.8 % 5% Alakouluni

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2016

Toimintasuunnitelma 2016 Partiolippukunta Vihterä ry Toimintasuunnitelma 2016 Mahdollistamme alueen lapsille ja nuorille laadukasta ja mielekästä partiotoimintaa Yleistä toiminnasta Partiolippukunta Vihterä ry:n tarkoituksena

Lisätiedot

Puolankajärven koulun järjestyssäännöt

Puolankajärven koulun järjestyssäännöt Puolankajärven koulun järjestyssäännöt I TAVOITTEET II KOULUAIKA III OPPITUNNIT Järjestyssääntöjen tavoitteena on koulun työrauhan ja järjestyksen turvaaminen koulun kokonaistavoitteiden edistämiseksi

Lisätiedot

DOKKINO OPETUSMATERIAALI 2016 NOUSE TAKAISIN YLÖS, TEFIK! Elokuvan esittely:

DOKKINO OPETUSMATERIAALI 2016 NOUSE TAKAISIN YLÖS, TEFIK! Elokuvan esittely: lasten ja nuorten dokumenttielokuvatapahtuma DOKKINO OPETUSMATERIAALI 2016 NOUSE TAKAISIN YLÖS, TEFIK! Elokuvan esittely: 10-vuotias Tefik on kotoisin Kosovosta mutta asuu tällä hetkellä perheensä kanssa

Lisätiedot

100 UUTTA TAPAA TEHDÄ PARTIOTA

100 UUTTA TAPAA TEHDÄ PARTIOTA 100 UUTTA TAPAA TEHDÄ PARTIOTA Rahaa lippukunnan toimintaan Partio saa osan Yhteisvastuukeräyksen tuotoista lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn Osa tästä rahasta jaetaan lippukunnille toimintaan,

Lisätiedot

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu 2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu Jokaisella lapsella tulisi olla itsestään kuva yksilönä joka ei tarvitse ulkopuolista hyväksyntää ympäristöstään. Heillä

Lisätiedot

VIISIPALLO PELI JOKA KEHITTÄÄ YHTENÄISYYTTÄ YHTEISTYÖTÄ YHTEISÖÄ

VIISIPALLO PELI JOKA KEHITTÄÄ YHTENÄISYYTTÄ YHTEISTYÖTÄ YHTEISÖÄ VIISIPALLO PELI JOKA KEHITTÄÄ YHTENÄISYYTTÄ YHTEISTYÖTÄ YHTEISÖÄ LYHYESTI VIISIPALLOSTA Viisipallo muistuttaa pohjimmiltaan paljon polttopalloa: Siinä on sisäjoukkue ja ulkojoukkue. Sisäjoukkue lyö pallon

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2014

TOIMINTASUUNNITELMA 2014 1 TOIMINTASUUNNITELMA 2014 n Partiolaiset ry toteuttaa partiotoimintaa lapsille ja nuorille n kunnassa. Lippukunta on Lounais-Suomen Partiopiiri ry:n ja Suomen Partiolaiset ry:n jäsen. Vuonna 2014 lippukunta

Lisätiedot

Jyväskylän Taiteilijaseura ry

Jyväskylän Taiteilijaseura ry OMAKUVA RULLALLA TYÖPAJA Tutustu työtoveriisi ja itseesi paremmin leikkimielisellä piirustustehtävällä, jossa pareittain jaryhmänä etsitään työtiimin henkisiä voimavaroja kuvin ja värein. Ryhmässä piirretään

Lisätiedot

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta.

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet ovat seurusteluvaihe, itsenäistymisvaihe ja rakkausvaihe. Seuraavaksi saat tietoa näistä vaiheista. 1.

Lisätiedot

Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet

Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet 1. Kysy Asiakkaalta: Tunnista elämästäsi jokin toistuva malli, jota et ole onnistunut muuttamaan tai jokin ei-haluttu käyttäytymismalli tai tunne, tai joku epämiellyttävä

Lisätiedot

epostia Jyväskylän Versojen koteihin 2.12.2009

epostia Jyväskylän Versojen koteihin 2.12.2009 . (tulostettava pdf-versio) sivu 1(5) Itsenäisyyspäivän jumalanpalvelus Su 6.12. klo 16 Partiolaisten harjoitukset alkavat jo klo 15.15 Olethan silloin paikalla! Jyväskylän vapaaseurakunnassa (Puutarhakatu

Lisätiedot

TEHTÄVIÄ SATUUN PIENI TULITIKKUTYTTÖ

TEHTÄVIÄ SATUUN PIENI TULITIKKUTYTTÖ 1 TEHTÄVIÄ SATUUN PIENI TULITIKKUTYTTÖ A) Satuun liittyviä sisältökysymyksiä: 1. Millainen sää oli uudenvuodenaattona? 2. Miten tyttö oli menettänyt puukenkänsä? 3. Millaiset hiukset tulitikkutytöllä oli?

Lisätiedot

Nainen ja seksuaalisuus

Nainen ja seksuaalisuus Nainen ja seksuaalisuus Kun syntyy tyttönä on Kela-kortissa naisen henkilötunnus. Onko hän nainen? Millaista on olla nainen? Naisen keho Kun tytöstä tulee nainen, naiseus näkyy monella tavalla. Ulospäin

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan.

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Tunteet voivat olla miellyttäviä tai epämiellyttäviä ja ne muuttuvat ja vaihtuvat.

Lisätiedot

TERVETULOA RIPPIKOULUUN!

TERVETULOA RIPPIKOULUUN! TERVETULOA RIPPIKOULUUN! Mikä ihmeen ripari? Edessäsi on nyt ainutkertainen elämän jakso, jolloin sinulla on mahdollisuus osallistua rippikouluun yhdessä ikätovereidesi kanssa. Rippikoulussa eli riparilla

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2005

TOIMINTASUUNNITELMA 2005 Partiolippukunta Susiveikot ry TOIMINTASUUNNITELMA 2005 Yleistä Partiolippukunta Susiveikot toimii vuonna 2005 Suomen Partiolaisten ohjelmaa toteuttaen. Vuoden päätapahtumana on lippukunnan kesäleiri,

Lisätiedot

Kehitysyhteistyön ABC

Kehitysyhteistyön ABC Kehitysyhteistyön ABC järjestöille Oletko kiinnostunut kansainvälisistä asioista? Vaikuttamisesta? Yhteiskunnallisista kysymyksistä? Oletko miettinyt, mikä on roolisi globaalissa maailmassa? Millainen

Lisätiedot

Finnjamboree 2016. Palvelujohtaja

Finnjamboree 2016. Palvelujohtaja Finnjamboree 2016 Palvelujohtaja Sisältö Finnjamboree lyhyesti Tavoitteet Organisaatio Tehtävänkuvaus Yhteystiedot Finnjamboree on Suomen Partiolaisten suurleiri. - Wikipedia Finnjamboree 2016 on historian

Lisätiedot

epostia Jyväskylän Versojen koteihin 6.12.2009

epostia Jyväskylän Versojen koteihin 6.12.2009 . (tulostettava pdf-versio) sivu 1(6) Itsenäisyyspäivän jumalanpalvelus Kuva 1 Tässä vielä harjoiteltiin Viimeisiä veneitä Anne-Maija näyttää sanoja etupenkissä Itsenäisyyspäivänä olikin sunnuntai ja perinteinen

Lisätiedot

KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä:

KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: Lapsen kanssa järjestetään kahdenkeskeinen arviointihetki 2 kertaa vuodessa: alkukartoitus ja seuranta puolen vuoden päästä. Tutustu

Lisätiedot

HARJOITUKSIA VERBITYYPISTÄ 4

HARJOITUKSIA VERBITYYPISTÄ 4 HARJOITUKSIA VERBITYYPISTÄ 4 Verbityypin 4 tuntomerkit: - perusmuodon lopussa on -ata/ätä, joskus -ota, -ötä, -uta, -ytä: luvata: lupaan, pelätä: pelkäät, tuhota: tuhoaa, haluta: haluamme, älytä: älyää

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

MINÄ MUUTAN. Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle

MINÄ MUUTAN. Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle MINÄ MUUTAN Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle Kirsi Timonen, projektityöntekijä Vammaispalvelujen valtakunnallinen kehittämishanke 2010-2012 MINÄ MUUTAN Olet suuren muutoksen edessä. Uuteen kotiin

Lisätiedot

Löydä päivävaelluksen hauskuus

Löydä päivävaelluksen hauskuus Päivävaelluksen suunnittelu FValitse jokin hauska ja mielenkiintoinen retkikohde. Jos liikutte ryhmänä, ota muut huomioon retkikohteen valinnassa. FOta selvää vaellusreitin pituudesta ja siitä, kuinka

Lisätiedot

Kuuttiset. Tiistai. Taipalsaari 28.6.-3.7.2015. KASPELIn palokuntanuorten oma lehti

Kuuttiset. Tiistai. Taipalsaari 28.6.-3.7.2015. KASPELIn palokuntanuorten oma lehti Kuuttiset Tiistai Taipalsaari 28.6.-3.7.2015 KASPELIn palokuntanuorten oma lehti Hiphei kaikki ihanat leiriläiset! Eilen saatiin leiri avattua leiri komeasti leiripäällikkö Marko Pousin ja kunnallisneuvos

Lisätiedot

LAPSEN JA PERHEEN ARJEN KARTOITTAMINEN

LAPSEN JA PERHEEN ARJEN KARTOITTAMINEN Sofian vastaanottokoti LIITE 1: Tulotietolomake 1 Päivämäärä Keskusteluissa läsnä LAPSEN JA PERHEEN ARJEN KARTOITTAMINEN LAPSEN NIMI SYNTYMÄAIKA LAPSEN PERHE Lapsen vanhemmat Sisarukset Isovanhemmat Muita

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

~ 1-vuotissynttärit ~ ~ Paraati ~ ~ Lipunnaulaus ~

~ 1-vuotissynttärit ~ ~ Paraati ~ ~ Lipunnaulaus ~ ~ 1-vuotissynttärit ~ ~ Paraati ~ ~ Lipunnaulaus ~ 27.9.2008 Kuopiossa Tämä asiamiesohje lähetetään lippukunnanjohtajalle, mikäli lippukunta ei ole ilmoittanut synttärimestaria. ASIAMIESOHJE 1I Tervetuloa

Lisätiedot

lehtipajaan! Oppilaan aineisto

lehtipajaan! Oppilaan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Oppilaan aineisto OSA 1: Tietoa sanomalehdestä Mikä on lehtipaja? Tässä lehtipajassa opit tekemään uutisia Luokkanne on Aamulehti junior -lehden toimitus it Saat oman ammatin ja

Lisätiedot

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon Suomen lippu Suomessa on laki, miten saat liputtaa. Lipussa on valkoinen pohja ja sininen risti. Se on kansallislippu. Jokainen suomalainen saa liputtaa. Jos lipussa on keskellä vaakuna, se on valtionlippu.

Lisätiedot

Sulkakansa-kokonaisuus 2012 6. luokat Opettajan oheismateriaali

Sulkakansa-kokonaisuus 2012 6. luokat Opettajan oheismateriaali Sulkakansa-kokonaisuus 2012 6. luokat Opettajan oheismateriaali Kullervo ja Korppi Kuvataide: 2x45 minuuttia Kuvat osoitteesta: http://www.ateneum.fi/kalevalataidettakouluille/index.html Tarvikkeet: Kalevala

Lisätiedot

Yhdessä tehden, oppien ja yrittäen -peli

Yhdessä tehden, oppien ja yrittäen -peli Yhdessä tehden, oppien ja yrittäen -peli PELIOHJEET JOHDANTO Yhdessä tehden, oppien ja yrittäen -pelin tarkoituksena on oppia uutta mielekkäällä ja hauskalla tavalla. Pelissä ei varsinaisesti ole voittajaa,

Lisätiedot

Noin 300 lasta ja 75 työntekijää.

Noin 300 lasta ja 75 työntekijää. Noin 300 lasta ja 75 työntekijää. Tammelan päiväkoti: Haitulat, Leinikki, Maahiset, Sinikello, Taikatassu ja luontoliikuntaryhmä Ilvekset. Tammitarhan päiväkoti: 4 ryhmää ja metsäeskari metsätontut. Portaan

Lisätiedot

TERVETULOA RYHMÄPERHEPÄIVÄHOITOKOTI MIINANTUPAAN!

TERVETULOA RYHMÄPERHEPÄIVÄHOITOKOTI MIINANTUPAAN! TERVETULOA RYHMÄPERHEPÄIVÄHOITOKOTI MIINANTUPAAN! RYHMÄPERHEPÄIVÄHOITOKOTIEN TOIMINTAA OHJAAVAT ARVOT JA TAVOITTEET: Toimintamme arvot : 1. Kodinomaisuus 2. Lämpö 3. Turvallisuus 4. Yhteistyö Toiminnan

Lisätiedot

Kuksa perusteet luottiksen näkökulmasta

Kuksa perusteet luottiksen näkökulmasta Kuksa perusteet luottiksen näkökulmasta Lounais-Suomen Partiopiiri Jyri-Petteri Paloposki jyri-petteri.paloposki@partio.fi Tänään Aloitamme lyhyellä alustuksella, jossa käydään läpi muutamia tärkeitä uusia

Lisätiedot

Yleisiä kommentteja kokeesta.

Yleisiä kommentteja kokeesta. Lukuvuoden fysiikan valtakunnallisen kokeen palaute.6. Palautteita yhteensä 454 oppilaan tuloksesta. Pistekeskiarvo 7,6 joka vastaa arvosanaa 6,5. Oppilaita per pistemäärä 5 5 5 5 4 6 8 4 6 8 4 6 8 4 6

Lisätiedot

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun.

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. RISKIARVIOINTILOMAKE 1. Henkilön nimi Pekka P. 2. Asia, jonka henkilö haluaa tehdä. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. 3. Ketä kutsutaan mukaan

Lisätiedot

1. Valitse jokin neljästä tarinasta ja tulosta lapsen kuva. Jos tulostusmahdollisuutta ei ole, voit etsiä kuvan esim. lehdestä.

1. Valitse jokin neljästä tarinasta ja tulosta lapsen kuva. Jos tulostusmahdollisuutta ei ole, voit etsiä kuvan esim. lehdestä. OHJEET TUOKION TOTEUTTAMISTA VARTEN Tarvitset - tarinan ja kuvan - joko seinälle kiinnitettävät rastitehtävät ja niihin liittyvät materiaalit tai jokaiselle lapselle oman tehtäväpaperin - piirustuspaperia

Lisätiedot

TÖÖLÖN SINISET RY TOIMINTASUUNNITELMA 2010 Sivu 1/6 14.10.2009. Yleistä

TÖÖLÖN SINISET RY TOIMINTASUUNNITELMA 2010 Sivu 1/6 14.10.2009. Yleistä Sivu 1/6 14.10.2009 Yleistä Vuosi 2010 on Töölön Sinisten 77. toimintavuosi. Kokoontumispaikkamme tullee olemaan Töölönkadun kolo ja retkipaikkamme Långvikin uusi kämppä. Alkavan vuoden tavoitteena on

Lisätiedot

Asumisen suunnitelmani. Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Asumisen yksilölliset tukimallit projektin tuottamaa aineistoa

Asumisen suunnitelmani. Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Asumisen yksilölliset tukimallit projektin tuottamaa aineistoa Asumisen suunnitelmani Asumisen yksilölliset tukimallit projektin tuottamaa aineistoa Asumisen suunnitelmani Jos suunnittelet muuttoa, on hyödyllistä pohtia etukäteen, millaiset asiat ovat sinulle tärkeitä

Lisätiedot

Poron lisääntyminen. Nimeni:

Poron lisääntyminen. Nimeni: Poron lisääntyminen Nimeni: Luonto on tarkoituksenmukainen ja sen tapahtumat mielekkäitä. Eläinten lisääntymiskierron eri vaiheet tapahtuvat kokonaisuuden kannalta parhaaseen aikaan. Mieti poron lisääntymistä

Lisätiedot

HUOLTAJAN OHJE TIETOJEN PÄIVITTÄMINEN HUOLTAJAKSI ILMOITTAUTUMINEN REKISTERÖITYMINEN

HUOLTAJAN OHJE TIETOJEN PÄIVITTÄMINEN HUOLTAJAKSI ILMOITTAUTUMINEN REKISTERÖITYMINEN 3.2.2016 vj Oikeudet: huoltaja HUOLTAJAN OHJE Tämä ohje on tarkoitettu partiolaisen huoltajalle. Ohjeesta selviää kuinka huoltaja voi toimia huollettavansa partiojäsenyyteen liittyvissä asioissa. Huoltajalla,

Lisätiedot

OPAS PARTIOLAISEN KOTIVÄELLE PARTIOLIPPUKUNTA LIEKKITYTÖT RY

OPAS PARTIOLAISEN KOTIVÄELLE PARTIOLIPPUKUNTA LIEKKITYTÖT RY OPAS PARTIOLAISEN KOTIVÄELLE PARTIOLIPPUKUNTA LIEKKITYTÖT RY YHTEYSTIEDOT Lippukunnan nimi: Lippukunnan www-sivut: Kokoontumispaikka eli kolot: Partiolippukunta Liekkitytöt ry www.liekkitytot.fi Poltinahon

Lisätiedot

Vartiolaiset 2.-6.8.2006 Sudenpennut 4.-6.8.2006. Vartiolaisen nimi:

Vartiolaiset 2.-6.8.2006 Sudenpennut 4.-6.8.2006. Vartiolaisen nimi: Nenustannokka Vartiolaiset 2.-6.8.2006 Sudenpennut 4.-6.8.2006 LEIRILÄISEN KÄSIKIRJA Vartiolaisen nimi: Tervetuloa Nenustannokalle! Hyvä vartiolainen. Olet ilmoittautunut Salon alueen lippukuntien yhteiselle

Lisätiedot

Sinä olet kuin Miina, koska...

Sinä olet kuin Miina, koska... Sinä olet kuin Miina, koska... Autat ihmisiä. Teet parhaasi. Toimit rohkeasti. Kannat vastuuta. Puolustat heikompia. Tarkkailet maailmaa. Opettelet uusia asioita. Ryhdyt työhön reippaasti. Teet jotain

Lisätiedot

Merisuo & Storm Monenlaista luettavaa 2. Sisältö

Merisuo & Storm Monenlaista luettavaa 2. Sisältö Merisuo & Storm 2 Sisältö Opettajalle.................................... 3 Leijona ja hiiri (kansansatua mukaellen).............. 5 Kyyhkynen ja muurahainen (La Fontainea mukaellen).. 8 Korppi ja muurahainen

Lisätiedot

1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus.

1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus. 1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus. 1. Ympäristö a. Tässä jaksossa ympäristö rakennetaan pedagogiikkaa tukevien periaatteiden mukaisesti ja

Lisätiedot

GOLFIN ETIKETTI 1. Mitä on golfpelin henki? a) Pelaan omaa peliäni välittämättä muista pelikavereista. b) Olen oman pelini tuomari

GOLFIN ETIKETTI 1. Mitä on golfpelin henki? a) Pelaan omaa peliäni välittämättä muista pelikavereista. b) Olen oman pelini tuomari GOLFIN ETIKETTI 1 Mitä on golfpelin henki? a) Pelaan omaa peliäni välittämättä muista pelikavereista b) Olen oman pelini tuomari c)huomioin toiset pelaajat Oikea vastaus B ja C GOLFIN ETIKETTI 2 Mitä seuraavista

Lisätiedot

Otetta opintoihin -ryhmämalli. Jaana O. Liimatainen

Otetta opintoihin -ryhmämalli. Jaana O. Liimatainen Otetta opintoihin -ryhmämalli 19.5.2011 Historiaa lähtöisin Lapin yliopistosta opintopsykologit Markku Gullsten ja Sirpaliisa Euramaa jälkimmäinen toi tullessaan Oulun yliopistoon olin mukana vetämässä

Lisätiedot

TEHTÄVÄEHDOTUKSIA. Lukudiplomitehtävät 1.- ja 2. luokkalaisille

TEHTÄVÄEHDOTUKSIA. Lukudiplomitehtävät 1.- ja 2. luokkalaisille TEHTÄVÄEHDOTUKSIA Lukudiplomitehtävät 1.- ja 2. luokkalaisille 1. Piirrä kuva kirjan päähenkilöstä. 2. Kirjoita postikortti jollekin kirjan henkilölle. 3. Tee kartta kirjan tapahtumapaikoista. 4. Piirrä

Lisätiedot

1 PÖYDÄT JA PALLOT 1. Kilpailuissa tulee käyttää Suomen Biljardiliiton hyväksymiä pöytiä ja palloja.

1 PÖYDÄT JA PALLOT 1. Kilpailuissa tulee käyttää Suomen Biljardiliiton hyväksymiä pöytiä ja palloja. KARAMBOLEN SÄÄNNÖT Kolmen vallin kara Yhden vallin kara Suora kara - Cadre YHTEISET SÄÄNNÖT KAIKILLE PELIMUODOILLE 1 PÖYDÄT JA PALLOT 1. Kilpailuissa tulee käyttää Suomen Biljardiliiton hyväksymiä pöytiä

Lisätiedot

1. Pihapelit ja -leikit

1. Pihapelit ja -leikit 1. Pihapelit ja -leikit Pihapelit ovat oiva tapa viettää aikaa ulkona ja niitä voi leikkiä monipuolisesti eri paikoissa. Monet pihapelit kestävät sukupolvelta toiselle, mutta osa vanhoista pihapeleistä

Lisätiedot

Selkä suoraksi Suomi TM. Pidetään hauskaa harjoittelemalla!

Selkä suoraksi Suomi TM. Pidetään hauskaa harjoittelemalla! Selkä suoraksi Suomi TM Pidetään hauskaa harjoittelemalla! "Selkä suoraksi Suomi" ʺSelkä suoraksi Suomiʺ on helppo muutaman minuutin harjoitusohjelma, joka päivittäin tehtynä auttaa lapsia kehittämään

Lisätiedot

Liikuntalupaus. 2. Olla aktiivisesti mukana lapsemme liikunnassa. 3. Lisätä koko perheen yhteisiä liikuntahetkiä.

Liikuntalupaus. 2. Olla aktiivisesti mukana lapsemme liikunnassa. 3. Lisätä koko perheen yhteisiä liikuntahetkiä. Liikuntalupaus 1. Omassa pihassa, pyörätiellä, metsässä ja missä vielä meidän perhe liikkuu, polskuttelee, kiikkuu. 2. Olla aktiivisesti mukana lapsemme liikunnassa. 3. Lisätä koko perheen yhteisiä liikuntahetkiä.

Lisätiedot

Jokainen haastattelija muotoilee pyynnön omaan suuhunsa sopivaksi sisällön pysyessä kuitenkin samana.

Jokainen haastattelija muotoilee pyynnön omaan suuhunsa sopivaksi sisällön pysyessä kuitenkin samana. Muistatko? hanke Kysymykset yksilöhaastatteluun Alkulämmittelynä toimivat jokaisen haastattelun alussa täytettävän perustietolomakkeen kysymykset (nimi, syntymäaika ja paikka, osoite jne.). Haastattelun

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen:

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: http://www.kamera73.fi/kuukaudenkuvaaja Kukin seuran jäsen voi laittaa

Lisätiedot

TUPAKOINTI ENNEN JA NYT

TUPAKOINTI ENNEN JA NYT 1 TUPAKOINTI ENNEN JA NYT Alla näkyvät viivadiagrammit kertovat tupakkaa kokeilleiden ja päivittäin tupakoivien osuudet 12 18-vuotiaista nuorista vuosina 1981 2015. Vastatkaa viivadiagrammeja tulkitsemalla

Lisätiedot

TW- EAV510/TW- EAV510AC: L2TP- OHJEISTUS

TW- EAV510/TW- EAV510AC: L2TP- OHJEISTUS TW- EAV510/TW- EAV510AC: L2TP- OHJEISTUS Esimerkki 1: L2TP- yhteys kahden TW- EAV510/TW- EAV510AC laitteen välille Esimerkki 2: L2TP- yhteys TW- EAV510/TW- EAV510 AC ja Windows 8/8.1 koneen välillä Esimerkki

Lisätiedot

RAHA JA LAPSET Lasten käsityksiä rahasta -tutkimus

RAHA JA LAPSET Lasten käsityksiä rahasta -tutkimus SUOMEN RAHAPAJA RAHA JA LAPSET Lasten käsityksiä rahasta -tutkimus Lokakuu 2010 Toimitusjohtaja Tina Wessman & KTT Mirjami Lehikoinen/Qualitems Oy 10/2010 1 TAVOITE Kartoittaa ala-aste-ikäisten lasten

Lisätiedot

OPAS VIDEOIDEN KÄYTTÖÖN

OPAS VIDEOIDEN KÄYTTÖÖN OPAS VIDEOIDEN KÄYTTÖÖN Ransu ja Valtteri opastavat välttämään vaaratilanteita ja toimimaan oikein onnettomuuksissa. Valtteri Väyrynen on Tampereen aluepelastuslaitoksen koulutussuunnittelija. Tämä opas

Lisätiedot

Heilurin heilahdusaika (yläkoulun fysiikka) suunnitelma

Heilurin heilahdusaika (yläkoulun fysiikka) suunnitelma Pasi Nieminen, Markus Hähkiöniemi, Jouni Viiri sekä toteutukseen osallistuneet opettajat Heilurin heilahdusaika (yläkoulun fysiikka) suunnitelma Tässä perinteistä työtä lähestytään rohkaisten oppilaita

Lisätiedot

Pikapaketti logiikkaan

Pikapaketti logiikkaan Pikapaketti logiikkaan Tämän oppimateriaalin tarkoituksena on tutustua pikaisesti matemaattiseen logiikkaan. Oppimateriaalin asioita tarvitaan projektin tekemisessä. Kiinnostuneet voivat lukea lisää myös

Lisätiedot

Mesikämmen 2/2006 2/2006

Mesikämmen 2/2006 2/2006 Mesikämmen 2/2006 2/2006 Partiolippukunta Mankkaan Eräsusien tiedotuslehti 2/2006 2 Mesikämmen 2/2006 Mesikämmen on partiolippukunta Mankkaan Eräsusien virallinen tiedotuslehti. Päätoimittaja ja taitto:

Lisätiedot

Talven kasvit. LUMASUOMI Koulutuksesta kouluun hanke. AIHE: Tutkin ja toimin ympäristössäni (EOPS 2014)

Talven kasvit. LUMASUOMI Koulutuksesta kouluun hanke. AIHE: Tutkin ja toimin ympäristössäni (EOPS 2014) Talven kasvit AIHE: Tutkin ja toimin ympäristössäni (EOPS 2014) IKÄLUOKKA: esiopetusikäiset, sopii myös 1. vuosiluokalle TAVOITTEET: Opetuskokonaisuuden käsitteellisiin tavoitteisiin kuuluu metrin käsitteeseen

Lisätiedot

Kärkipallo sijoitetaan alapisteelle, ja muut pallot sen taakse kiinni toisiinsa.

Kärkipallo sijoitetaan alapisteelle, ja muut pallot sen taakse kiinni toisiinsa. (Nämä säännöt ovat lyhennelmä virallisesta sääntökirjasta). Yleiset säännöt 1.1 PÖYTÄ Ennen pelin aloittamista pöytä merkitään seuraavasti: 1. Yläpiste 4. Alapiste 2. Ylälinja 5. Pakan paikka (3. Keskipiste)

Lisätiedot

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Ilves

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Ilves Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille Ilves 1. Joukkue / ryhmä, jossa lapsi on mukana 0 1 2 3 4 5 6 7 8 Ringettekoulu F E D C B 2. Vastaaja isä 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

Lisätiedot

LASTEN JA NUORTEN KULTTUURIKESKUS VILLA ARTTU KEVÄT 2017 OHJELMA

LASTEN JA NUORTEN KULTTUURIKESKUS VILLA ARTTU KEVÄT 2017 OHJELMA LASTEN JA NUORTEN KULTTUURIKESKUS VILLA ARTTU KEVÄT 2017 OHJELMA Susanna K. Lehto. Lasten ja nuorten taidekeskuksen arkisto Tervetuloa Villa Artun näyttelyihin, työpajoihin ja tapahtumiin! Pelattava näyttely

Lisätiedot

TILASTOT Ikäryhmät Ikäkausien suhteelliset osuudet Ikäkausien suhteellisten osuuksien muutos

TILASTOT Ikäryhmät Ikäkausien suhteelliset osuudet Ikäkausien suhteellisten osuuksien muutos TILASTOT 2015 4 Yhteenveto 7 Jäsenistö Suomen Partiolaisten jäsenet Jäsenmäärän muutos edellisvuoteen verrattuna: Jäsenmaksun maksaneet jäsenet Rekisteriin kirjatut jäsenet Ikäryhmät Ikäkausien suhteelliset

Lisätiedot

Sinä olet kuin Lasse, koska... Tavoittelet unelmaasi. Pidät itsesi kunnossa. Käytät voimiasi viisaasti. Sinulla on tahdonvoimaa.

Sinä olet kuin Lasse, koska... Tavoittelet unelmaasi. Pidät itsesi kunnossa. Käytät voimiasi viisaasti. Sinulla on tahdonvoimaa. Sinä olet kuin Lasse, koska... Tavoittelet unelmaasi. Pidät itsesi kunnossa. Käytät voimiasi viisaasti. Sinulla on tahdonvoimaa. Kehität taitojasi jatkuvasti. Osaat keskittyä yhteen asiaan. Kuljet rohkeasti

Lisätiedot

OpenVPN LAN to LAN - yhteys kahden laitteen välille

OpenVPN LAN to LAN - yhteys kahden laitteen välille TW- EAV510 / TW- EAV510 AC: OpenVPN LAN to LAN - yhteys kahden laitteen välille Esimerkissä on käytetty kahta TW- EAV510 laitetta OpenVPN LAN to LAN yhteydellä voidaan luoda VPN- yhteys, jossa liikenne

Lisätiedot

Online-kurssien pikaopas Adobe Connect -yhteyden käyttämiseen

Online-kurssien pikaopas Adobe Connect -yhteyden käyttämiseen Online-kurssien pikaopas Adobe Connect -yhteyden käyttämiseen Laitteisto ja ohjelmat Sovelton Online-kurssit käyttävät alustanaan Adobe Connect -ympäristöä. Asiakasohjelmaksi riittää pelkkä www-selain

Lisätiedot

Pong-peli, vaihe Aliohjelman tekeminen. Muilla kielillä: English Suomi. Tämä on Pong-pelin tutoriaalin osa 3/7. Tämän vaiheen aikana

Pong-peli, vaihe Aliohjelman tekeminen. Muilla kielillä: English Suomi. Tämä on Pong-pelin tutoriaalin osa 3/7. Tämän vaiheen aikana Muilla kielillä: English Suomi Pong-peli, vaihe 3 Tämä on Pong-pelin tutoriaalin osa 3/7. Tämän vaiheen aikana Jaetaan ohjelma pienempiin palasiin (aliohjelmiin) Lisätään peliin maila (jota ei voi vielä

Lisätiedot

JÄÄKÄRIEN VUODET 10 ALUKSI 11

JÄÄKÄRIEN VUODET 10 ALUKSI 11 SISÄLLYS JÄÄKÄRIEN VUODET 10 ALUKSI 11 I JÄÄKÄRIPATALJOONAN TAUSTA 13 Keitä jääkärit olivat? 13 Lähtötilanne 13 Per Zilliacus, Helmikuun manifesti 14 Ilmari A-E Martola, Venäjän lippu salossa 15 Auno Kuiri,

Lisätiedot