Huomaathan, että Sudenpennun jäljet -kirjasta löytyy paljon materiaalia jokaiseen aktiviteettiin ja kokoontumiseen.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Huomaathan, että Sudenpennun jäljet -kirjasta löytyy paljon materiaalia jokaiseen aktiviteettiin ja kokoontumiseen."

Transkriptio

1 Sudenpennut ovat 7-10-vuotiaita partiolaisia, jotka kokoontuvat laumailtoihin, joita johtaa akela. Jokaisella laumalla on oma nimensä, huutonsa, viirinsä jne. tunnusmerkkinä. Sudenpentujen ohjelma koostuu jäljistä ja askeleista. Jälkiä eli aktiviteettikokonaisuuksia on yhteensä 35. Jokaisessa jäljessä on tarjolla 8-12 askelta eli aktiviteettia. Jäljet on jaettu pakollisiin ja valinnaisiin askeliin. Jäljessä tehdään pakolliset askeleet sekä valinnaisista askeleista vähintään 2. Jäljet on sijoitettu neljään kasvatustavoitteiden mukaiseen osioon. Kustakin osiosta tulee tehdä vähintään yksi jälki toimintavuoden aikana. Sudenpennut valitsevat tehtävät jäljet akelan opastuksella. Toimintavuoden aikana tehdään 6-10 jälkeä. Kolmivuotisen sudenpentuohjelman aikana jälkiä tehdään yhteensä noin 24. Jälkiä voi tehdä yhden kerrallaan tai valita useamman tehtäväksi samanaikaisesti. Jokaisesta tehdystä jäljestä sudenpentu saa kankaisen jälkimerkin partiopaitansa oikeaan hihaan. Jälkimerkit kannattaa jakaa heti, kun jälki on saatu valmiiksi - näin sudenpennut saavat odotetun palkinnon tehdystä työstä saman tien! Sudenpentuohjelma alkaa tervetuloa-jäljellä, jonka kaikki 12 askelta ovat pakollisia. Sudenpentuajan lopuksi puolestaan tehdään siirtymä-jälki, joka sisältää 6 askelta. Siirtymässä tehdään kaikki askeleet, mikäli se on mahdollista ja tulevan seikkailijajoukkueen sampo on jo tiedossa. Sudenpentuajan päättymisen merkkinä sudenpentu saa metallisen pennunkäpälän, jota kannetaan partiopaidassa aina partiopolun loppuun saakka. Näissä menovinkeissä lauma tekee ensimmäisen syksyn aikana tervetuloa partioon jäljen, partioperinne jäljen, leikit jäljen, sekä osittain askartelu- ja luonnossa liikkuja -jäljet. (Näitä kahta on hyvä jatkaa keväällä.) Jäljistä saatavat merkit on hyvä jakaa sudenpennuille mahdollisimman pian jäljen toteutumisen jälkeen, jotta lapsi saa palkinnon tekemästään suoraan. Huomaathan, että Sudenpennun jäljet -kirjasta löytyy paljon materiaalia jokaiseen aktiviteettiin ja kokoontumiseen.

2 Laumaillan rakenne: ALOITUS: Laumailta alkaa kaikkien kokoontuessa pöydän ääreen tai muuhun paikkaan, ja rauhoittuessaan kuuntelemaan johtajaa. Lapset merkitsevät aluksi myös läsnäolotaulukkoon oman läsnäolonsa, jos tällainen on käytössä. Kokous voi myös alkaa yhteisellä huudolla tai vaikka lyhyellä aloitusleikillä. Tärkeää on, että kaikki tulevat ajoissa paikalle, ja että kokouksella on selkeä alku, jolloin rauhoitutaan hetkeksi ja aloitetaan kokous yhdessä. Muista siis itse näyttää esimerkkiä saapumalla aina ajoissa. Aloitukseen kannattaa luoda lauman omat perinteet. LOPETUS: Lopetuksessa kannattaa jakaa leirikirjeet ym. tiedotteet ja muistuttaa lapsia ensi viikon kokouksesta sekä muista aiheista. Laumaillan lopetukselle kannattaa, kuten aloitukseenkin, luoda lauman oma perinne. Esimerkiksi sadun lukeminen, laulaminen, sisaruspiiri ja laulaminen tai sähköttäminen, ovat hyviä keinoja rauhoittua porukalla hetkeksi ennen kotiin lähtöä. LEIKKIMINEN: Leikkiminen on tärkeä osa laumailtoja. Ilta ei kuitenkaan saisi koostua pelkästään leikkimisestä. Leikin avulla lapsille on helppoa opettaa erilaisia asioita ja taitoja. Kokouksessa kannattaa kuitenkn muun ohjelman ohella voi leikkiä hippaa tms. jos jää ylimääräistä aikaa. Myös piirtäminen, askarteleminen jne. ovat hyviä tapoja sekä opettaa taitoja, että vapaammin kuluttaa ylimääräistä aikaa, jos sitä jää esimerkiksi kokouksen loppuun. SIIVOUS: Ennen loppumenoja siivotaan aina tehdyt sotkut yhdessä pois. Paikka kaikelle, ja kaikki paikalleen! PUKEUTUMINEN: Sudenpentuja kannattaa alusta asti muistuttaa, että jokaiseen kokoukseen tulee pukeutua niin, että tarkenee leikkiä ja toimia myös pihalla.

3 I. Jälki: Tervetuloa partioon Askeleet: Keksimme yhdessä laumallemme nimen ja opin muiden laumalaisteni nimet, tiedän johtajieni nimet ja yhteystiedot, teemme laumani kanssa yhteisen tunnuksen, keksimme laumalle kokouksen alku- ja loppumenot. Tutustuminen Jos ryhmä on kokonaan uusi, tai siinä aloittaa uusia lapsia, on tutustumisleikkeihin hyvä käyttää riittävästi aikaa. Ensin johtaja esittelee itsensä ja kertoo itsestään jotain enemmän, esimerkiksi mitä kauanko on ollut partiossa, monellako leirillä on ollut, omistaako lemmikkejä tms. lapsia kiinnostavia asioita. Lisäksi johtajan nimi ja yhteystiedot tulee merkitä joko sudenpennun kirjaan tai jakaa jokaiselle kotiin viemiseksi erillinen tiedote, jossa tiedot on kerrottu. Sen jälkeen käydään yhteinen nimikierros. Nimikerroksen jälkeen aloitetaan tutustumisleikki.* Lauman nimi Jos laumalla ei ole nimeä, tai se halutaan syystä tai toisesta muuttaa, on nimi hyvä miettiä lasten kanssa yhdessä. Miettikää ensin teema, mitä nimi voisi mukailla, esim. eläin, sarjakuvahahmo tms. Myös moniosaiset nimet ovat hauskoja. Lauman nimen ei tarvitse olla mitään järkevää, mikä vain lapsia miellyttää tai huvittaa. Jos lippukunnallanne on jotain perinteitä nimien suhteen, kannattaa niitä selvittää lapsille. Lisäksi jos haluatte, voitte keksiä itsellenne hauskat partionimet. Partionimet ovat lempinimiä, joita käytetään usein vain partiokavereiden kanssa. Jos tuntuu, että sudenpennut eivät pääse yksimielisyyteen nimestä, keksikää lisää vaihtoehtoja ja jos ei siltikään löydy kaikkia miellyttävää vaihtoehtoa, äänestäkää tai arpokaa. Lauman huuto Nimen jälkeen on hyvä miettiä laumalle yhteinen huuto. Huutoa voidaan huutaa sekä omissa kokouksissa, lippukunnan tilaisuuksissa, paraateissa, leireillä jne. melkein missä ja milloin vain. Huuto voi olla pitkä, lyhyt, rimmaava, vapaamuotoinen, räppi tai mitä vain. Voitte miettiä huutoa yhdessä tai pareittain ja koehuutaa kaikki vaihtoehdot.

4 Loppuleikki Loppuleikissä voitte vielä muistella aluksi opeteltuja nimiä jollain hauskalla leikillä.*

5 II. Jälki: Tervetuloa partioon Askeleet: Laadimme yhdessä laumallemme säännöt, osaan kulkea turvallisesti kololle. Jälki: Askartelu Askeleet: teen läsnäolotaulukon Tarvikkeet: Kartonkia ja tusseja sekä tarvikkeita läsnäolotaulukon tekemiseen, Nimien muistuttelu Viime kerralla opetellut nimet eivät välttämättä ole vielä tarkasti muistissa joten niitä on hyvä muistella esimerkiksi nimikierroksen tai tutustumisleikin avulla. Lauman säännöt Laumalle on hyvä luoda yhteiset säännöt, jota jokaisen tulee noudattaa. Kun sovitte säännöt yhdessä ja laitatte ne näkyville kololle, on lasten helpompi ne muistaa. Voitte myös jokainen allekirjoittaa säännöt virallisuuden lisäämiseksi. Sääntöjä voi olla esimerkiksi: Kokouksiin saavutaan ajoissa, ketään ei kiusata, ei saa sotkea turhaan, kaikki osallistuvat siivoamiseen, kaikkia kuunnellaan jne.jne. Läsnäolotaulukko Läsnäolotaulukolla pidetään kirjaa, ketä kokouksessa on läsnä. Voitte askarrella taulukon yksinkertaisesti tai hieman monimutkaisemmin, joko piirtämällä kartongille ruudukon johon merkkaatte nimenne ja kokouspäivät tai sitten keräämällä jotain symboleita kuvaamaan läsnäoloanne. Esim. käpyjä tai kiviä. Voitte myös merkata läsnäoloanne esimerkiksi askarteluhelmillä, joista kevään viimeisessä kokouksessa askartelette jokainen omista helmistä

6 korun itsellenne. Mitä reippaammin kokouksissa käy, sitä kauniimman korun saa lopuksi! Kokousten alussa jokainen lapsi käy itse merkkaamassa läsnäolonsa omalle kohdalleen. Leikki Askartelemisen ja uusien asioiden opettelun jälkeen voitte leikkiä esim. piilosta tai hippaa tai muuta tuttua ja yksinkertaista leikkiä.* Leikki on hyvä järjestää kolon pihalla ja samalla käydä läpi pihan rajat, mihin saakka lapset saavat mennä yksin ja miten pihalla ollaan turvallisesti ja kuinka laumailtoihin tullaan ja niistä lähdetään turvallisesti. Kannattaa muistuttaa lapsia tienylityksistä ja muista tärkeistä turvallisuusseikoista. Miettikää yhdessä myös mahdollisia vaaranpaikkoja kolonne lähistöllä. Lopetus

7 III. Jälki: Tervetuloa partioon Askeleet: Osaan merimiessolmun ja käytän sitä partiohuivissani, tutustun sudenpennun partioasuun, tunnistan lippukuntani huivimerkin ja huivin. Jälki: Partioperinne Askeleet: Tutustun partiopukeutumiseen ja opin tunnistamaan sudenpennun taitomerkit Tarvikkeet: Partioasu, sudenpentujen merkkejä, piiri-, lippukunta- ym. merkkejä, lippukunnan huivit sekä köyttä tai huivit kaikille solmun opetteluun. Partioasut ja tavat Laumalle kannattaa myös kertoa partiolaisten asuista ja perinteistä. Miettikää mistä partiohuivin tunnistaa muista huiveista ja miksi eri lippukunnilla on erilaiset huivit ja merkit. Esittele lisäksi partiopaita ja erilaisia merkkejä. Jos lippukunnallanne on käytössä sudenpennuille mahdollisesti oma asu, esim. collegepaita, kannattaa sellainenkin esitellä. Kerro mitä merkkejä paitaan laitetaan mihinkin kohtaan ja milloin paitaa käytetään. * Merimiessolmu Sudenpentu oppii tekemään merimiessolmun ja käyttää sitä huivissaan. Opetelkaa yhdessä tekemään solmu. * Leikki Tässä välissä kannattaa taas leikkiä tai askarrella jotain pientä, jotta ei kokous käy liian raskaaksi pienelle sudenpennulle. Uusien asioiden opettelussa kannattaa myös muistaa, että ei tee kokouksesta liian teoreettista, vaan hauskuus ja mielenkiinto säilyy.

8 IV Jälki: Tervetuloa partioon Askeleet: Tutustun lippukuntaani, Osaan sudenpentujen lupauksen, tunnuksen sekä tervehdyksen ja valmistaudun lupauksenantoon. Jälki: Leikit Askeleet: Leikin ulkomaalaista leikkiä Tarvikkeet: Lippukunnan lippu, merkkejä Partio ja oma lippukunta: Sudenpennunkin on hyvä tietää mihin laumaan, lippukuntaan jne. kuuluu. Hankalia rakenteita on turha opetella, mutta perusasiat on hyvä käydä läpi. Opetelkaa mikä olikaan laumanne nimi, mikä lauman ero on lippukunnan toiseen laumaan, mikä on lippukunta ja mikä osa lippukuntaa lauma on ja millainen lippukunnan huuto on. Lisäksi voitte tutkailla lippukunnan merkkejä ja lippua jne. Voitte puhua tästä ja sen jälkeen esimerkiksi piirtää suuren talon, joka kuvastaa lippukuntaa. Talon sisällä on huoneita eri ikäkausien ryhmille, joista yksi on oma laumanne. Voitte lisäksi kutsua lippukunnastanne muita johtajia tai lippukunnan johtajan käymään laumaillassanne kertomassa omasta pestistään ja lippukunnasta. Leikki: Leikkikää jotain ulkomaalaista leikkiä. Jos joku sudenpennuista on oppinut ulkomaalaisen leikin jossain, voitte leikkiä sitä. Kannattaa kuitenkin miettiä valmiiksi, mikä leikki olisi laumallenne sopiva. * Sudenpentujen tunnukset: Opetelkaa sudenpentujen lupaus, tunnus ja tervehdys.* Pohtikaa myös yhdessä mitä ne tarkoittavat. Kerro lippukuntanne lupauksenantotilaisuudesta ja siitä, kuinka siellä kaikki sudenpennut antavat lupauksen yhdessä. Voitte askarrella kolonne seinälle hienoja tauluja

9 opetelluista asioista joko perinteisesti piirtämällä tai vaikka askarella luonnonesineistä symboleja niille. Lupauksenannosta kannattaa kertoa hyvissä ajoin, riippumatta siitä, milloin lippukuntanne sen järjestää. Tietysti lähempänä tapahtumaa tulee lupaus ja tervehdys palauttaa mieliin ja opetella lupauksenantoseremonian kulkua hieman. Pohtikaa myös yhdessä, mikä lupaus oikein on? Miksi siitä tulee pitää kiinni ja mitä lupauksia sudenpennut ovat ennen tehneet? Kirjoittakaa lupaus ja ihanteet sudenpennun jäljet -kirjoihin niille varatulle paikalle. Leikki

10 V. Jälki: Tervetuloa partioon Askeleet: Teen itselleni lauman tunnuksen tai maskotin, Jälki: Leikit Askeleet: Leikin tai pelaan perinteistä suomalaista peliä tai leikkiä Tarvikkeet: Vohvelikangasta, neuloja, lankoja, nappeja, narua tms., riippuen mitä valmistatte. Alkumenot Lauman tunnus: Askarrelkaa tai muuten valmistakaa laumallenne yhteinen tunnus. Voitte valmistaa esimerkiksi ruokailuvälinepyyhkeet: Ommelkaa vohvelikankaan palaselle laumanne nimi, oma nimi sekä laumaa kuvaava eläin, kasvi tms. Ruokailuvälinepyyhe on käytännöllinen leireille ja retkillä, jossa jokainen tiskaa omat välineensä. Hieman haastavampi vaihtoehto on ruokailuvälinepussi: Ommelkaa kankaasta pienet, pussit joihin mahtuu lautanen, muki jne., pussit voitte sulkea joko napeilla tai kiristysnauhalla. Pussia voitte myös koristella persoonallisemmaksi. Leikki: Leikkikää jotain perinteistä suomalaista leikkiä, tai pelatkaa peliä. Esimerkiksi polttopallo, nurkkajussi, pesäpallo, viimeinen pari uunista ulos, mölkky, tervapata jne. * Lopetus

11 VI Jälki: Leikit Askeleet: keksin uuden leikit Uusi leikki: Voitte tehdä tämän joko kaikki yhdessä, tai sitten jakautukaa hieman pienempiin ryhmiin. Ideoikaa ja suunnitelkaa kokonaan uusi leikki, tai sitten uusi versio jostain vanhasta, esimerkiksi siitä, mitä perinneleikkiä leikitte viime kerralla. Voitte myös sanoittaa laululeikin uudelleen tai keksiä kokonaan uuden oman.

12 VII Jälki: Leikit Askeleet: Opetan leikin laumalleni Jälki: Partioperinne Askeleet: Tutustun Pyhän Yrjön ja B-P:n tarinaan Tarvikkeet: Tarinat, sekä mahdollisesti tyynyjä, patjoja, kynttilöitä ym. Tarinat: Lukekaa yhdessä Pyhän Yrjön tarina ja valmistelkaa vaikka näytelmä siitä. Lisäksi tutustukaa myös B-P:n tarinaan ja elämään.* Tarinailta kannattaa luoda tunnelmalliseksi. Sytytä kololle kynttilöitä sekä tuo patjoja tai tyynyjä, jotta voitte makoilla vaikka lattialla tarinoita kuunnellessa. Voit myös kutsua jonkun lauman ulkopuolisen henkilön kertomaan tarinoita, jolloin tarinat saavat erityisemmän merkityksen. Leikin opetus: Anna sudenpennuille tehtäväksi miettiä jokin leikki, jonka haluavat opettaa muille. Leikitte näitä leikkejä vuorotellen loppusyksyn aikana. Kukin opettaa vuorollaan muulle laumalle oman leikkinsä. Laske kuinka monta leikkiä teidän täytyy leikkiä kokouksessa, jotta jokainen ehtii opettaa omansa. Huomaa, että osa tulevista kokouksista sisältää jo leikkejä, joten sudenpentujen omille ei välttämättä näissä kokouksissa enää tarvetta. Koska aika on pitkä, kannattaa sudenpentuja muistutella leikkien opettamisesta tulevissa kokouksissa aina kun leikitte jonkun leikkiä. Jos joku sudenpentu tuntuu ujostelevan muille leikin opettamista, voitte sopia, että hän opettaa leikin sinulle ennen kokousta ja sinä opetat sen laumallenne.

13 VIII Jälki: Luonnossa liikkuja Askeleet: Tutustun jokamiehen oikeuksiin. Tiedän mitä saan ja mitä en saa tehdä luonnossa Tarvikkeet: Jokamiehen oikeudet Jokamiehen oikeudet: Tutustukaa jokamiehen oikeuksiin*. Miettikää ensin yhdessä mitä ne voisivat tarkoitta, ja mitä oikeuksia tai kieltoja voisi esimerkiksi olla. Sen jälkeen voitte leikin avulla opetella oikeuksia. Merkkaa esimerkiksi join puu tai alue tarkoittamaan myöntävää ja toinen kieltävää vastausta. Sen jälkeen luettele jokamiehen oikeudet sekä itse keksimiäsi vaihtoehtoja. Sudenpennut saavat juosta alueille sen mukaan, onko oikeus heidän mielestään totta vai ei. Tämän jälkeen kerro sudenpennuille tarina* joka sisältää sekä oikeita jokamiehen oikeuksia että keksittyjä. Lisäksi tarina sisältää paljon kiellettyjä asioita. Sopikaa mitä sudenpennut huutavat kun tunnistavat a) sallitun asian b) kielletyn asian tarinassa. Sudenpentujen itse vetämät leikit

14 IX Jälki: Partioperinne Askeleet: Tutustun Kimin tarinaan ja teen laumani kanssa Kimin kokeita Tarvikkeet: Kimin tarina, pieniä esineitä tunnistettavaksi, mausteita, ketsuppia, sinappia, ruokia tunnistettavaksi ym. kokeita varten. Lukekaa yhdessä Kimin tarina ja tehkää sen jälkeen erilaisia Kimin kokeita.* Sudenpennut saavat yhdessä keksiä erilaisia kokeita ja leikkejä joilla testata tarkkaavaisuutta ja aisteja. Sudenpentujen vetämät leikit. Muistuta sudenpentuja, että laittavat seuraavaan kokoukseen säänkestävää vaatetta, koska leikitte ulkona.

15 X Jälki: Leikit Askeleet: Osallistun maastoleikkiin Maastoleikki: Järjestä laumalle joko oma tai sitten muiden laumojen yhteinen, suuri maastoleikki. Lipunryöstö on hauska ja helposti järjestettävä vaihtoehto. Voitte järjestää leikin joko kolonne läheisyydessä, tai sitten muussa hyvässä maastossa. Muistakaa sopia leikin rajat ja turvallisuusasiat!

16 XI Jälki: Askartelu Askeleet: Huovutan Tarvikkeet: Villaa, huovutusneuloja tai saippuaa, huovutusalustat (märkähuovutukseen jätesäkkejä, neulahuovutukseen paljon sanomalehtiä tai muuta alustaksi sopivaa), muotteja, heijastinnauhaa, neuloja, lankaa tms. riippuen mitä huovutatte. Huovutus Huovuttakaa yhdessä jotain pientä, esimerkiksi heijastimet.* Sudenpentujen vetämät leikit

17 XII Jälki: Luonnossa liikkuja Askeleet: Tunnistan Otavan, Orionin ja Kassiopeijan tähtikuviot. Tarvikkeet: Mallit tähtikuvioista, mahdollisesti askartelutarvikkeita, mustaa pahvia, foliota tai nauloja, vasaroita, lautaa Tutustukaa erilaisiin tähtikuvioihin* ja opetelkaa tunnistamaan niitä. Naulatkaa esimerkiksi laudalle erilaisia tähtikuvioita tai askarrelkaa kolon kattoon mustille kartongeille foliosta eri tähtikuvioita. Jos laumailtanne aikana ei vielä näy tähtiä, ettekä voi tunnistaa niitä siten oikesti, anna laumalaisille tehtäväksi tunnistaa kuvioita vapaa-ajalla. Seuraavalla kerralla voitte alussa kertoa omia bongauskokemuksianne. Sudenpentujen itse vetämät leikit

18 XIII Jälki: Leikit Askeleet: Leikin nokkeluusleikkiä Tarvikkeet: Salakirjoitusvälineet, salapoliisitarina, arvoituksia. Lukekaa ensin yhdessä jokin salapoliisitarina, jotta tunnelmasta tulisi hieman salaperäinen (ei kuitenkaan pelottava!) Keksikää tämän jälkeen ensin oma salakirjoituksenne.* Kirjoittakaa viestejä toisillenne ja selvittäkää mitä ne tarkoittavat. Tämän jälkeen kulkekaa etukäteen suunnittelemasi ja järjestämäsi vihjerata. Rata voi olla luonnossa esim. merkeillä tai narulla merkitty, jonka varrella on erilaisia tehtäviä tai arvoituksia*, tai sitten kololla tai sen pihassa oleva vihjerata, jossa vihjeet kertovat seuraavan paikan, esim. mitkä tippuvat keväisin = räystään luona on seuraava vihje.

19 XIV Jälki: Askartelu Askeleet: Teen joulu- tai pääsiäiskoristeen Tarvikkeet: Askartelutarvikkeet Joulukoriste: Askarrelkaa joulukoristeita joko kotiin viemisiksi tai koloanne koristamaan. Voitte askarrella ikkunatähtiä, joulupalloja tms. koristeita.* Seuraava kokous: Seuraavassa kokouksessa on luvassa nyyttärit, joissa juhlitte ja herkuttelette yhdessä. Miettikää sudenpentujen kanssa mitä hyvää kukakin voisi kokoukseen tuoda. Herkut eivät saa olla liian kalliita. Vaan esim. sipsipussi, karkkipussi, limsa ym. ovat sopivia herkkuja. Korosta, että kokoukseen ei tuoda herkkuja pelkästään itselle vaan kaikki jaetaan kaikkien kesken. Tästä on hyvä jakaa myös ennakkoon tehty tiedote* kotiin. Sudenpentujen itse vetämät leikit

20 XV Tarvikkeet: Mukeja, lautasia, kippoja ja kuppeja. Juhlikaa yhdessä kulunutta syksyä, herkutelkaa ja leikkikää lempileikkejänne. Lisäksi jos lippukunnasse ei jaeta merkkejä tietyin yhteisin menoin, voit jakaa syksyn aika tehdyt valmiit jälkimerkit nyt juhlallisin menoin. Muistuta myös mieluusti kirjallisesti, milloin aloitatte kevätkauden kokoukset ja suunnitelkaa mitä kaikkea kivaa silloin teette yhdessä. Muista myös ottaa kokoukseen mukaan tarvittavat kertakäyttöastiat jne. mitä tarvitsette herkutteluun ja muista huolehtia allergioista ja muista ruokavalioista myös.

KOKOONTUMISEN RAKENNE ALOITUS:

KOKOONTUMISEN RAKENNE ALOITUS: Seikkailijat ovat 10-12 -vuotiaita partiolaisia. Seikkailijajoukkuetta johtaa sampo, joka on vaeltaja tai aikuinen. Lisäksi apuna voi toimia aikuinen tukijohtaja. Seikkailijat kokoontuvat isompana joukkueena,

Lisätiedot

OPAS SUDENPENTUJEN VANHEMPAINILTA

OPAS SUDENPENTUJEN VANHEMPAINILTA A K E L A N OPAS 3. SUDENPENTUJEN VANHEMPAINILTA AKELAN OPAS 3. SUDENPENTUJEN VANHEMPAINILTA Tekstit: Ohjelmaryhmä, sudenpenturyhmä, Suvi Jaakkola Avustajat: Partiotalo Kuvitus: Annu Martelius Taitto:

Lisätiedot

VIRALLINEN PARTIOASU JA PARTIOPAIDAN MERKIT

VIRALLINEN PARTIOASU JA PARTIOPAIDAN MERKIT VIRALLINEN PARTIOASU JA PARTIOPAIDAN MERKIT MIKAELIN SINIKELLOT 2015 SUDENPENNUN PARTIOASU Asuun kuuluu: Partiopaita = tummansininen college-paita o Paitoja myydään mm. partiokaupassa Partiohuivi = kirkkaan

Lisätiedot

1. Helppo ja hauska pöytäteatteri

1. Helppo ja hauska pöytäteatteri 1. Helppo ja hauska pöytäteatteri Nukketeatteri inspiroi ja rikastuttaa niin lasten kuin aikuisten mielikuvitusta. Pöytäteatteri on yksi nukketeatterin muoto. Pöytäteatteria esitetään sananmukaisesti pöydän

Lisätiedot

PUKEUTUMISOHJE JYVE-PARTIOLAISILLE

PUKEUTUMISOHJE JYVE-PARTIOLAISILLE Jyväskylän Versot ry Pukuohje 1(5) PUKEUTUMISOHJE JYVE-PARTIOLAISILLE Kaikki partiolaiset eri puolilla maailmaa pukeutuvat partioasuun. Partiopuku yhdistää partiolaisia ja lippukunnan omat perinteet ovat

Lisätiedot

Tuuspartion historiaa: Mitä partiossa tehdään?

Tuuspartion historiaa: Mitä partiossa tehdään? Tervetuloa partioon Partio on vastavoima Miks mun pitäis ja Ei kuulu mulle -asenteille. Partiossa toimitaan ryhmissä, jotka noudattavat partio-ohjelmaa. Tärkeää on se, että saa tehdä itse. Pienimmätkin

Lisätiedot

HENRIKIN TAPULITYTÖT PUKU JA MERKKIOHJE

HENRIKIN TAPULITYTÖT PUKU JA MERKKIOHJE HENRIKIN TAPULITYTÖT SISÄLLYS Tästä ohjeesta löydät kaiken tarvittavan tiedon kunkin ikäkauden partioasusta sekä merkkien ompelusta. Partioasu kannattaa katsoa kuntoon jo hyvissä ajoin ennen kevään kevään

Lisätiedot

KÄPYNEN PUKU- JA MERKKIOPAS. www.käppäräpartio.fi

KÄPYNEN PUKU- JA MERKKIOPAS. www.käppäräpartio.fi KÄPYNEN PUKU- JA MERKKIOPAS www.käppäräpartio.fi 1 Sisällysluettelo o Partiopuku yhdistää............. 2 o Lippukunnan perinteet............. 2 o Helpotusta ahdingon sijaan............. 2 o Sudenpennun

Lisätiedot

Taso 1: Tutustun turvallisuusohjeisiin

Taso 1: Tutustun turvallisuusohjeisiin Aktiviteetti: Riskit ja turvallisuus Taso 1: Tutustun turvallisuusohjeisiin Tavoite: Tarpoja oppii ennakoimaan ja ymmärtämään, mitkä asiat voivat tehdä retkestä vaarallisen. Vartionjohtajan ohje: Vartio

Lisätiedot

75289 Laskuvarjo. Ideoita LASKUVARJO leikkeihin

75289 Laskuvarjo. Ideoita LASKUVARJO leikkeihin 75289 Laskuvarjo Ideoita LASKUVARJO leikkeihin LASKUVARJO leikit, tuotenumero 75289 Leikkivarjon käyttö: - hauskaa, jännittävää, erilaista ja motivoivaa toimintaa Leikin valmisteluissa ja opettelemisessa

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Kolikon tie Koululaistehtävät

Kolikon tie Koululaistehtävät Kolikon tie Koululaistehtävät I Tehtävät ennen Heureka-vierailua Rahojen ja Suomen Rahapajan historia 1. Ota selvää missä ja milloin raha otettiin ensimmäisen kerran käyttöön. 2. Minkälaisia ensimmäiset

Lisätiedot

Mitkä asiat ovat sinulle vaikeita? Miten niitä voisi helpottaa? Kenet haluaisit tavata? Miten normaalista koulupäivästä tulisi paras koulupäivä ikinä?

Mitkä asiat ovat sinulle vaikeita? Miten niitä voisi helpottaa? Kenet haluaisit tavata? Miten normaalista koulupäivästä tulisi paras koulupäivä ikinä? Mitkä ammatit sinua kiinnostavat? Mitkä asiat ilahduttavat sinua? Mitkä asiat ovat sinulle vaikeita? Miten niitä voisi helpottaa? Kenet haluaisit tavata? Miten normaalista koulupäivästä tulisi paras koulupäivä

Lisätiedot

Lippukunta- vierailu

Lippukunta- vierailu Lippukuntavierailu Sisältö Tekijät Mikä on Koululaisten Seikkailuviikko? s. 3 Yhteydenotto kouluun tai iltapäiväkerhoon s. 4 Vierailun suunnittelu s. 5 Ohjelma s. 7 Ulkona toteutettava s.7 Sisällä toteutettava

Lisätiedot

Niihaman Saukkojen puku ja merkki ohjesääntö

Niihaman Saukkojen puku ja merkki ohjesääntö Niihaman Saukkojen puku ja merkki ohjesääntö Lippukunnallamme on muutamia tapahtumia vuodessa (esim. paraati, joulujuhla, lipunlasku ja nosto), joissa kaikkien tulisi olla pukeutuneita "virallisiin" eli

Lisätiedot

Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä.

Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä. Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä. 3. Kuinka monta sivua tämän päivän lehdessä on? 2. Kumpaan suuntaan sanomalehti repeää paremmin, alhaalta ylös vai sivulta sivulle? Laita rasti oikean

Lisätiedot

Valmistelut: Aseta kartiot numerojärjestykseen pienimmästä suurimpaan (alkeisopiskelu) tai sekalaiseen järjestykseen (pidemmälle edenneet oppilaat).

Valmistelut: Aseta kartiot numerojärjestykseen pienimmästä suurimpaan (alkeisopiskelu) tai sekalaiseen järjestykseen (pidemmälle edenneet oppilaat). Laske kymmeneen Tavoite: Oppilaat osaavat laskea yhdestä kymmeneen ja kymmenestä yhteen. Osallistujamäärä: Vähintään 10 oppilasta kartioita, joissa on numerot yhdestä kymmeneen. (Käytä 0-numeroidun kartion

Lisätiedot

Leikki- ja liikuntakioski

Leikki- ja liikuntakioski Leikki- ja liikuntakioski Leikki- ja liikuntakioskin ohjeistus Päiväkotien varhaiskasvattajille 2017 Mikä? Leikki- ja liikuntakioski on päiväkodin ulkoiluhetkiä varten luotu työkalu, jonka tavoitteena

Lisätiedot

Ohjelma World Scout Jamboree 2011 Sweden

Ohjelma World Scout Jamboree 2011 Sweden Ohjelma World Scout Jamboree 2011 Sweden Ohjelmaryhmä Laura Kajala Ohjelmapäällikkö: Mika Kuusisto Nordic Co-operation, CPGS Varapäällikkö: JoRy-edustus leirillä, välittäjäyhteistyö, Suomi-pisteet Jaana

Lisätiedot

Aktiviteetin tavoite: Sudenpentu ymmärtää siisteyden merkityksen keittiössä ja ruoanlaitossa.

Aktiviteetin tavoite: Sudenpentu ymmärtää siisteyden merkityksen keittiössä ja ruoanlaitossa. KOTIKOKKI-JÄLKI Ymmärrän siisteyden merkityksen Aktiviteetin tavoite: Sudenpentu ymmärtää siisteyden merkityksen keittiössä ja ruoanlaitossa. Aktiviteetin kuvaus: Sudenpentu harjoittelee toimimaan keittiössä

Lisätiedot

Klapasvaatteiden tilaus Virallinen partiopaita sinistä Sudenpentujen Hinta 25 Seikkailijoiden, tarpojien, samoajien, vaeltajien ja aikuisten

Klapasvaatteiden tilaus Virallinen partiopaita sinistä Sudenpentujen Hinta 25 Seikkailijoiden, tarpojien, samoajien, vaeltajien ja aikuisten Aika päivittää partiovaatetus kuntoon! Siispä tässä ohjeet virallisten partiopaitojen hankkimiseen kaikille ikäkausille. Lisäksi nyt on mahdollisuus tilata tyylikkäitä lippukunnan logolla varustettuja

Lisätiedot

Ma Tänään tutustumme sanomalehteen ja sen eri osastoihin.

Ma Tänään tutustumme sanomalehteen ja sen eri osastoihin. Ma Tänään tutustumme sanomalehteen ja sen eri osastoihin. 3. 4. Mitä sanomalehteä luet? Etsi lehdestä seuraavat perustiedot: a) lehden nimi b) ilmestymisnumero c) irtonumeron hinta d) päätoimittaja e)

Lisätiedot

HELSINGIN YLIOPISTON KIRJASTON OPINTOPIIRIKORTIT

HELSINGIN YLIOPISTON KIRJASTON OPINTOPIIRIKORTIT HELSINGIN YLIOPISTON KIRJASTON OPINTOPIIRIKORTIT Tähän korttipakkaan on koottu apukeinoja opinto-piirityöskentelyä varten. Voitte noudattaa ohjeita järjestelmällisesti tai soveltaa niitä vapaasti haluamallanne

Lisätiedot

lehtipajaan! Opettajan aineisto

lehtipajaan! Opettajan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Opettajan aineisto Opettajalle Ennen kuin ryhdyt lehtipajaan lue myös oppilaan aineisto Lehtipaja on tarkoitettu tt 3.-6.-luokkalaisille l ill Voit käyttää aineistoa myös 1.-2.-luokkalaisille,

Lisätiedot

Taso 1: Pidän yksin omalle ryhmälleni hiljentymishetken

Taso 1: Pidän yksin omalle ryhmälleni hiljentymishetken Aktiviteetti: Hiljentyminen Taso 1: Pidän yksin omalle ryhmälleni hiljentymishetken Tavoite: Tarpoja oppii hiljentymään ja rauhoittumaan kokouksen jälkeen. Vartionjohtajan ohje: Kun kevään tai syksyn kokoukset

Lisätiedot

Suoritusohjeet. Sudenpennun Framil-jälki. Seikkailijan Framil-taitomerkki

Suoritusohjeet. Sudenpennun Framil-jälki. Seikkailijan Framil-taitomerkki Suoritusohjeet Sudenpennun Framil-jälki Seikkailijan Framil-taitomerkki 1 FRAMIL 2018 8. 10.6.2018 Porissa #framil SISÄLLYS Framil 2018 näe itsesi uudessa valossa 3 Näin suoritat Framil-merkin 4 1. Maaohjelma

Lisätiedot

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja Esittäytyminen Helpottaa tulevan päivän kulkua. Oppilaat saavat lyhyesti tietoa päivästä. Ohjaajat ja oppilaat näkevät jatkossa toistensa nimet nimilapuista, ja voivat kutsua toisiaan nimillä. Maalarinteippi,

Lisätiedot

Toimintakilpailun säännöt. Etelä-Karjalan Partiolaiset ry

Toimintakilpailun säännöt. Etelä-Karjalan Partiolaiset ry Toimintakilpailun säännöt Etelä-Karjalan Partiolaiset ry SISÄLLYSLUETTELO Partio-ohjelma Kilpailutoimintaan osallistuminen Koulutukset Kasvu Muut Säännöt astuvat voimaan 1.1.015 alkaen. 1 PARTIO-OHJELMA

Lisätiedot

Akelat ja sammot sekä heidän apulaisensa

Akelat ja sammot sekä heidän apulaisensa AKELA/SAMPOKOULUTUS Akelat ja sammot sekä heidän apulaisensa Terkku / partiotausta Tuntee akelan/sammon pestin ja roolin Tuntee 7-12 vuotiaan kehityksen ja elämänpiirin Tuntee ikäkautensa ohjelman ja osaa

Lisätiedot

VIRVATULIKYSELY 12-13-VUOTIAILLE, kevät 2013

VIRVATULIKYSELY 12-13-VUOTIAILLE, kevät 2013 VIRVATULIKYSELY 12-13-VUOTIAILLE, kevät 2013 1. Perustiedot a) Ikä 12 vuotta 67 % 6 13 vuotta 33 % 3 b) Kuinka monetta vuotta olet oppilaana kuvataidekoulussa? 1. vuotta 22 % 2 3. vuotta 11 % 1 4. vuotta

Lisätiedot

Eväitä elämään lähiluonnosta hanke Toimintatuokiokortti

Eväitä elämään lähiluonnosta hanke Toimintatuokiokortti Aihe 3. luokan koulupäivä metsässä Tavoitteet englanti: verbit, luontosanasto, värit matematiikka: mittayksiköt ja geometria ympäristötieto: jokamiehenoikeudet käytetään kaikkia aisteja luonnon havainnoimisessa

Lisätiedot

MaTänään otamme selvää, minkälaista sanomalehteä luemme.

MaTänään otamme selvää, minkälaista sanomalehteä luemme. MaTänään otamme selvää, minkälaista sanomalehteä luemme. Etsi lehdestä vastaukset seuraaviin kysymyksiin: a) Mikä on lehden nimi? b) Mikä on lehden ilmestymisnumero? c) Kuka on lehden päätoimittaja? d)

Lisätiedot

Harjun Pojat - Tervetuloa lippukuntaan!

Harjun Pojat - Tervetuloa lippukuntaan! Harjun Pojat - Tervetuloa lippukuntaan! Harjun Pojat-partiolippukunta Perustettu 1929 Jäseniä n. 120 Tukikohtana toimii kirkonkylän kolo, toinen kolo Suoramalla sekä Havisevalla Kangasalan seurakunnan

Lisätiedot

Tavastien merkkiohjeet. Poikien paita on ruskea ja tyttöjen sininen. Paita hankitaan itse esim. Scandinavian Outdoor -liikkeestä.

Tavastien merkkiohjeet. Poikien paita on ruskea ja tyttöjen sininen. Paita hankitaan itse esim. Scandinavian Outdoor -liikkeestä. Tavastien merkkiohjeet Poikien paita on ruskea ja tyttöjen sininen. Paita hankitaan itse esim. Scandinavian Outdoor -liikkeestä. Paidan rinnus Oikean rintataskun yllä Vasemman rintataskun yllä Leiri-/tapahtumamerkki

Lisätiedot

Kertomustaulut. Johdanto. Pakkauksen sisältö

Kertomustaulut. Johdanto. Pakkauksen sisältö Kertomustaulut Johdanto Tämä peli luotiin puheen ja kielen häiriöistä kärsiville lapsille, jotka tarvitsivat apua tarinankerronnassa, kun he esimerkiksi halusivat kuvailla luokkaretken tapahtumia. Kertomustaulut-peli

Lisätiedot

Sanomalehtiviikko. Sanomalehtiviikon 2014 tehtäväehdotuksia

Sanomalehtiviikko. Sanomalehtiviikon 2014 tehtäväehdotuksia Sanomalehtiviikko Sanomalehtiviikon 2014 tehtäväehdotuksia Esiopetukseen, 3. 7.2.2014 ala- ja yläkouluun sekä lukioon ja ammatilliseen oppilaitokseen Sanomalehtiviikko: esiopetus Vastatkaa vuoronperään

Lisätiedot

YOYO-hankkeen väliarviointiseminaari 30.11.2011 Opinto-ohjaajat Laura Juuti ja Kaija Kumpukallio Itäkeskuksen lukio

YOYO-hankkeen väliarviointiseminaari 30.11.2011 Opinto-ohjaajat Laura Juuti ja Kaija Kumpukallio Itäkeskuksen lukio Pienryhmäohjauksen mahdollisuuksia lukiossa - kokemuksia Itäkeskuksen lukiosta YOYO-hankkeen väliarviointiseminaari 30.11.2011 Opinto-ohjaajat Laura Juuti ja Kaija Kumpukallio Itäkeskuksen lukio Lukion

Lisätiedot

Risupesä 2/2014. Partioparaati su 4.5. Pyhän Yrjön Funk Jamit ke 14.5. klo 18.30 20. Koko perheen voimin kesäteatteriin!

Risupesä 2/2014. Partioparaati su 4.5. Pyhän Yrjön Funk Jamit ke 14.5. klo 18.30 20. Koko perheen voimin kesäteatteriin! Risupesä 2/2014 Tärkeimpiä tulevia tapahtumia ovat partioparaati ja Pyhän Yrjön Funk Jamit. Nappaa tästä Risupesästä talteen loppukevään tärkeät päivämäärät! Partioparaati su 4.5. Partiomarssi lähestyy

Lisätiedot

Jäsenrekisteri Kuksa toiminnan tueksi

Jäsenrekisteri Kuksa toiminnan tueksi Jäsenrekisteri Kuksa toiminnan tueksi Lounais-Suomen Partiopiiri 20.1.2015 Jyri-Petteri Paloposki ja Leena Hongell jyri-petteri.paloposki@partio.fi leena.hongell@partio.fi Tänään Aloitamme lyhyellä alustuksella,

Lisätiedot

Monitoimijaisena yhteistyönä alueen lasten ja nuorten kanssa toimivien eri ammattiryhmien, kolmannen sektorin tahojen sekä nuorten kanssa

Monitoimijaisena yhteistyönä alueen lasten ja nuorten kanssa toimivien eri ammattiryhmien, kolmannen sektorin tahojen sekä nuorten kanssa Monitoimijaisena yhteistyönä alueen lasten ja nuorten kanssa toimivien eri ammattiryhmien, kolmannen sektorin tahojen sekä nuorten kanssa 1 Aluksi esittäytymiskierros ja nimilista kiertämään Valintojen

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2016

Toimintasuunnitelma 2016 Partiolippukunta Vihterä ry Toimintasuunnitelma 2016 Mahdollistamme alueen lapsille ja nuorille laadukasta ja mielekästä partiotoimintaa Yleistä toiminnasta Partiolippukunta Vihterä ry:n tarkoituksena

Lisätiedot

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava JAKSON❶TAVOITTEET 1. Tutustu jaksoon 1. Kotona, koulussa ja kaupungissa. Mikä aiheista kiinnostaa sinua eniten? 2. Merkitse rastilla tärkein tavoitteesi tässä jaksossa.

Lisätiedot

Esimiehen opas erityisesti vuorotyötä tekevissä yksiköissä

Esimiehen opas erityisesti vuorotyötä tekevissä yksiköissä Työhyvinvointikyselyn tulosten käsittely ja hyvinvointisuunnitelman laatiminen työyksikön hyvinvointipajassa Esimiehen opas erityisesti vuorotyötä tekevissä yksiköissä Lapin sairaanhoitopiirin työhyvinvointisyke

Lisätiedot

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Alakoulun tehtävävihko Tämän vihkon omistaa: Luokka: Listassa on 70 eri tehtävävaihtoehtoa. Yhdestä kirjasta tehdään yksi tehtävä. Sovi opettajan kanssa minkä tehtävän

Lisätiedot

Juhlitaan yhdessä lapsen oikeuksien sopimusta!

Juhlitaan yhdessä lapsen oikeuksien sopimusta! Juhlitaan yhdessä lapsen oikeuksien sopimusta! Tänä vuonna YK:n lapsen oikeuksien sopimus täyttää 25 vuotta, joten Liikkuva koulu -ohjelma kutsuu kaikki koulut tekemään tunnetuksi ja juhlimaan yhdessä

Lisätiedot

100 UUTTA TAPAA TEHDÄ PARTIOTA

100 UUTTA TAPAA TEHDÄ PARTIOTA 100 UUTTA TAPAA TEHDÄ PARTIOTA Rahaa lippukunnan toimintaan Partio saa osan Yhteisvastuukeräyksen tuotoista lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn Osa tästä rahasta jaetaan lippukunnille toimintaan,

Lisätiedot

PARTIOLAISEN PUVUT JA MERKIT

PARTIOLAISEN PUVUT JA MERKIT PARTIOLAISEN PUVUT JA MERKIT Laadittu uuden ikäkausijaon perusteella ja partiopuku-uudistuksen mukaisesti Laadittu lokakuussa 2011/Liisa Tulosmaa huomioi hankintoja tehdessäsi mahdolliset hintamuutokset

Lisätiedot

NÄIN SAAT LISÄÄ JOHTAJIA. Lätzä ja Petra 19.1.2012

NÄIN SAAT LISÄÄ JOHTAJIA. Lätzä ja Petra 19.1.2012 NÄIN SAAT LISÄÄ JOHTAJIA Lätzä ja Petra 19.1.2012 Missä mennään? Partiolaisten jäsenmäärä on laskenut rajusti muutamassa vuodessa Nyt SP:ssä jäseniä n. 55 000 Samanlaisella kehityksellä, 10 vuoden kuluttua

Lisätiedot

Tammisalon Metsänkävijät ry Maaliskuun uutiskirje Sudenpennut

Tammisalon Metsänkävijät ry Maaliskuun uutiskirje Sudenpennut Tammisalon Metsänkävijät ry Maaliskuun uutiskirje Sudenpennut Sudenpentujen päiväretki Korkeasaareen Kaikki TaMen sudenpennut tekevät päiväretken Korkeasaareen 9.4. Lisätietoa tapahtumakirjeliitteessä.

Lisätiedot

MATERIAALIPAKETTI NUORTENILTAAN OLE HYVÄ!

MATERIAALIPAKETTI NUORTENILTAAN OLE HYVÄ! MATERIAALIPAKETTI NUORTENILTAAN OLE HYVÄ! Nuortenillan toiminta-ajatus ja tavoite Kahden eri seurakunnan nuoret kohtaavat toisiaan ja tutustuvat seurakuntien nuorisotoimintaan, jakavat kokemuksia, ideoita,

Lisätiedot

Agricolan Monenlaista luettavaa 2

Agricolan Monenlaista luettavaa 2 Helikopteri Jo 500 vuotta sitten italialainen keksijä Leonardo da Vinci suunnitteli helikopterin. Silloin sellaista ei kuitenkaan osattu vielä valmistaa. Vasta 70 vuotta sitten tehtiin ensimmäinen toimiva

Lisätiedot

Kurssi järjestetään Oriniemen Partiomajalla, Hirvensalossa (Ukko

Kurssi järjestetään Oriniemen Partiomajalla, Hirvensalossa (Ukko Tervetuloa Akela- ja Sampokurssille! Tietojemme mukaan olet ilmoittautunut partiopiirimme Akela- tai sampokurssille. Loistava juttu! Seuraavana on lisätietoa kurssista, varusteluettelo, ajo-ohje Partiomajalle,

Lisätiedot

epostia Jyväskylän Versojen koteihin 2.12.2009

epostia Jyväskylän Versojen koteihin 2.12.2009 . (tulostettava pdf-versio) sivu 1(5) Itsenäisyyspäivän jumalanpalvelus Su 6.12. klo 16 Partiolaisten harjoitukset alkavat jo klo 15.15 Olethan silloin paikalla! Jyväskylän vapaaseurakunnassa (Puutarhakatu

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Eväitä elämään lähiluonnosta hanke Toimintatuokiokortti

Eväitä elämään lähiluonnosta hanke Toimintatuokiokortti Aihe 3 4. luokkien elämyspäivä Rantokankaalla Tavoitteet edistää ryhmäytymistä yhteistoiminnallisilla aktiviteeteilla luontoelämysten kokeminen Kohderyhmä ja koko 9 10-vuotiaat oppilaat, 36 lasta ja neljä

Lisätiedot

MIKÄ IHMEEN MINIGIBA??

MIKÄ IHMEEN MINIGIBA?? MiniGiba 1/17 GIBA Vastaava toimittaja Sampo Rapeli Tämän giban tekivät Sampo Rapeli, Olli Särkilahti, Oona Paananen, Taru Kosomaa, Monna Laari, Juha van Wensen Taitto Juha van Wensen Painosmäärä 150

Lisätiedot

STEP 1 Tilaa ajattelulle

STEP 1 Tilaa ajattelulle Työkalu, jonka avulla opettaja voi suunnitella ja toteuttaa systemaattista ajattelutaitojen opettamista STEP 1 Tilaa ajattelulle Susan Granlund Euran Kirkonkylän koulu ja Kirsi Urmson Rauman normaalikoulu

Lisätiedot

Ohjeet opettajalle. Tervetuloa Apilatielle!

Ohjeet opettajalle. Tervetuloa Apilatielle! Ohjeet opettajalle Vihjeitä opettajalle koulun tutustumispäivään Esiopetuksen oppilaille koulun tutustumispäivä on tärkeä, vaikka esiopetuspaikka sijaitsisi samassa pihapiirissä koulun kanssa. Lähes kaikkia

Lisätiedot

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN Opiskelijakunta Lamko 2014 SISÄLTÖ JOHDANTO... 2 Tutortuntien suunnittelu... 2 Tutortuntien sisältö... 3 Jokaisella kerralla:... 3 Ensimmäiset tutortunnit... 3 Teemat... 3

Lisätiedot

Tekninen ja ympäristötoimiala

Tekninen ja ympäristötoimiala Lahden seudun ympäristöpalvelut Tekninen ja ympäristötoimiala 6.11.2006 24.11. alkaa kaamos. Aurinko painuu alas Suomen pohjoisimmassa kolkassa, Nuorgamissa noustakseen seuraavan kerran taivaanrantaan

Lisätiedot

LIIKENNE-JÄLKI. Opin liikkumaan turvallisesti kolon lähiympäristössä

LIIKENNE-JÄLKI. Opin liikkumaan turvallisesti kolon lähiympäristössä LIIKENNE-JÄLKI Opin liikkumaan turvallisesti kolon lähiympäristössä Aktiviteetin tavoite: Sudenpentu liikkuu turvallisesti kolon ympäristössä ja ymmärtää vaaralliset tai riskialttiit paikat liikenteen

Lisätiedot

10. Kerto- ja jakolaskuja

10. Kerto- ja jakolaskuja 10. Kerto- ja jakolaskuja * Kerto- ja jakolaskun käsitteistä * Multiplikare * Kertolaatikot * Lyhyet kertotaulut * Laskujärjestys Aiheesta muualla: Luku 14: Algoritmien konkretisointia s. 87 Luku 15: Ajan

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2014

TOIMINTASUUNNITELMA 2014 1 TOIMINTASUUNNITELMA 2014 n Partiolaiset ry toteuttaa partiotoimintaa lapsille ja nuorille n kunnassa. Lippukunta on Lounais-Suomen Partiopiiri ry:n ja Suomen Partiolaiset ry:n jäsen. Vuonna 2014 lippukunta

Lisätiedot

SAMOAJAT TEHTÄVÄKÄSKYT

SAMOAJAT TEHTÄVÄKÄSKYT Pamaus-päivän materiaali SAMOAJAT TEHTÄVÄKÄSKYT LAPIN PARTIOLAISET ry Kaartokatu 4 as. 1, 96100 ROVANIEMI puh. 040 833 8556 faksi (016) 345 894 s-posti: lapin.partiolaiset@co.inet.fi http://www.lappi.partio.fi

Lisätiedot

- 4 aloituslaattaa pelaajien väreissä molemmille puolille on kuvattu vesialtaat, joista lähtee eri määrä akvedukteja.

- 4 aloituslaattaa pelaajien väreissä molemmille puolille on kuvattu vesialtaat, joista lähtee eri määrä akvedukteja. AQUA ROMANA Vesi oli elintärkeä ja keskeinen edellytys Rooman imperiumin kehitykselle. Vedensaannin turvaamiseksi taitavimmat rakennusmestarit rakensivat valtavan pitkiä akvedukteja, joita pidetään antiikin

Lisätiedot

Sudenpentujen suoritustaulukko

Sudenpentujen suoritustaulukko Sudenpentujen suoritustaulukko Tervetuloa Tiedän johtajieni nimet ja yhteystiedot. Keksimme laumallemme nimen ja opin muiden laumalaisteni nimet. Tunnistan lippukuntani huivimerkin ja huivin. Teemme laumani

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2005

TOIMINTASUUNNITELMA 2005 Partiolippukunta Susiveikot ry TOIMINTASUUNNITELMA 2005 Yleistä Partiolippukunta Susiveikot toimii vuonna 2005 Suomen Partiolaisten ohjelmaa toteuttaen. Vuoden päätapahtumana on lippukunnan kesäleiri,

Lisätiedot

KARVIAN ALAKOULUJEN VANHEMPAINILLAN RYHMÄTYÖT, 3.- 4. LK

KARVIAN ALAKOULUJEN VANHEMPAINILLAN RYHMÄTYÖT, 3.- 4. LK KARVIAN ALAKOULUJEN VANHEMPAINILLAN RYHMÄTYÖT, 3.- 4. LK Mitä tarkoittaa positiivinen kannustaminen? - rohkaiseminen Miten sitä voidaan toteuttaa a) kotona - jos lapsi ei vielä ymmärrä tehtävää, niin vanhemmat

Lisätiedot

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle)

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) Lapsi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI JA HÄNEN PERHEENSÄ Vanhempasi ovat varmaankin kertoneet Sinulle syyn siihen, miksi olen halunnut tavata Sinua.

Lisätiedot

Osastonjohtajakurssi Kouluttaminen

Osastonjohtajakurssi Kouluttaminen Osastonjohtajakurssi j Kouluttaminen 16.5.2010 Arttu ja Waahtis Pitkäjärven Vaeltajat Ry Esittelyt Waahtis Partio TKK Nokia Armeija Isän rooli Arttu Järeänä koulutuspäällikkö Kuljetuspäällikkö 2 Sisältö

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

Poikaryhmä. Ohjelmarunko

Poikaryhmä. Ohjelmarunko Poikaryhmä Ohjelmarunko 1. Tutustumiskerta 2. Kuka minä olen? 3. Kaverit 4. Tunteet 5. Pojasta mieheksi 6. Onnistumiset ja epäonnistumiset 7. Päättäjäiset Ryhmän kokoontuminen noudattaa aina tiettyä kaavaa.

Lisätiedot

DOKKINO OPETUSMATERIAALI 2016 NOUSE TAKAISIN YLÖS, TEFIK! Elokuvan esittely:

DOKKINO OPETUSMATERIAALI 2016 NOUSE TAKAISIN YLÖS, TEFIK! Elokuvan esittely: lasten ja nuorten dokumenttielokuvatapahtuma DOKKINO OPETUSMATERIAALI 2016 NOUSE TAKAISIN YLÖS, TEFIK! Elokuvan esittely: 10-vuotias Tefik on kotoisin Kosovosta mutta asuu tällä hetkellä perheensä kanssa

Lisätiedot

SUDENPENTUOSASTO. Syksy 2014. 2.10. Avoimet ovet vanhemmille partiotiloissa. 4. 5.10. Sudenpentujen retkiviikonloppu: laumat järjestävät omat retkensä

SUDENPENTUOSASTO. Syksy 2014. 2.10. Avoimet ovet vanhemmille partiotiloissa. 4. 5.10. Sudenpentujen retkiviikonloppu: laumat järjestävät omat retkensä SUDENPENTUOSASTO Vko 36 Laumojen ensimmäiset kokoukset 20.9. Syysexcu, sudenpentuosaston syysretki 4. 5.10. Sudenpentujen retkiviikonloppu: laumat järjestävät omat retkensä Vko 48 Kynttiläkokoukset (laumankokouksessa

Lisätiedot

kielipassi Moduuli 1

kielipassi Moduuli 1 kielipassi Moduuli 1 minä ja lähipiiri MINÄ / IHMINEN / MODUULI 1 / A1.3 Osaan kertoa perustiedot itsestäni kirjallisesti ja suullisesti. Osaan vastata henkilötietokysymyksiin. Osaan täyttää henkilötietolomakkeen.

Lisätiedot

Lapsen kannustaminen arjessa ja haasteiden kääntäminen taidoiksi. Anne Kuusisto, varhaiskasvatuksen erityisopettaja, Suomen Sydänliitto ry

Lapsen kannustaminen arjessa ja haasteiden kääntäminen taidoiksi. Anne Kuusisto, varhaiskasvatuksen erityisopettaja, Suomen Sydänliitto ry Lapsen kannustaminen arjessa ja haasteiden kääntäminen taidoiksi Anne Kuusisto, varhaiskasvatuksen erityisopettaja, Suomen Sydänliitto ry Luennon sisältö Lapsen kannustaminen Erilaiset tavat kannustaa

Lisätiedot

LUKUDIPLOMIEN TEHTÄVÄT. Ideoita opettajille

LUKUDIPLOMIEN TEHTÄVÄT. Ideoita opettajille LUKUDIPLOMIEN TEHTÄVÄT Ideoita opettajille Päähenkilöön liittyvät tehtävät 1. Piirrä kuva kirjan päähenkilöstä. Kirjoita henkilöstä luonnekuvaus. 2. Tee ja kirjoita postikortti jollekin kirjan henkilölle.

Lisätiedot

ALAKOULUT 1 2lk. Lukekaa Katri Kirkkopellon Molli (Lastenkeskus 2000) ja tutkikaa tarkkaan myös teoksen kuvia.

ALAKOULUT 1 2lk. Lukekaa Katri Kirkkopellon Molli (Lastenkeskus 2000) ja tutkikaa tarkkaan myös teoksen kuvia. ALAKOULUT 1 2lk Lukekaa Katri Kirkkopellon Molli (Lastenkeskus 2000) ja tutkikaa tarkkaan myös teoksen kuvia. 1A) Pohtikaa, miksi Molli asuu linnassa, jonka piha on täynnä kieltokylttejä? IB) Kirjoittakaa

Lisätiedot

KOUKUTA KESÄLEIRILLÄ KESÄLEIRI OSANA LIPPUKUNNAN KASVUA

KOUKUTA KESÄLEIRILLÄ KESÄLEIRI OSANA LIPPUKUNNAN KASVUA KOUKUTA KESÄLEIRILLÄ KESÄLEIRI OSANA LIPPUKUNNAN KASVUA KAIKKI IRTI KESÄLEIRISTÄ! Tulevana kesänä on suunta lippukunnan omalle kesäleirille. Nappaa tästä vinkit käyttöösi: Kesäleiri on monelle matalan

Lisätiedot

liikenneviikko Tehtäväpaketti 3. 6.-luokkalaisille päivitämme puheenaiheesi

liikenneviikko Tehtäväpaketti 3. 6.-luokkalaisille päivitämme puheenaiheesi L sten liikenneviikko Tehtäväpaketti 3. 6.-luokkalaisille päivitämme puheenaiheesi Tänään sukellamme liikennemerkkien runsaaseen maailmaan. Aivan aluksi sinun kannattaa etsiä päivän lehdestä liikennemerkkiaukeama.

Lisätiedot

8-99- vuotiaille taikuri + yleisö

8-99- vuotiaille taikuri + yleisö 8-99- vuotiaille taikuri + yleisö Pelin tavoite: Tulla taikuriksi FI Sisältö: 61 korttia (48 kortin pakka + 6 tuplatausta korttia + 1 lyhyt kortti + 6 temppukorttia 4 perhettä (punainen, sininen, vihreä,

Lisätiedot

Jyväskylän Taiteilijaseura ry

Jyväskylän Taiteilijaseura ry OMAKUVA RULLALLA TYÖPAJA Tutustu työtoveriisi ja itseesi paremmin leikkimielisellä piirustustehtävällä, jossa pareittain jaryhmänä etsitään työtiimin henkisiä voimavaroja kuvin ja värein. Ryhmässä piirretään

Lisätiedot

Agility Games Gamblers

Agility Games Gamblers Agility Games Gamblers Games-lajeista ehkä hieman helpommin sisäistettävä on Gamblers, jota on helppo mennä kokeilemaan melkein ilman sääntöjä lukematta. Rata koostuu kahdesta osuudesta: 1. Alkuosa, jossa

Lisätiedot

Piirrä kuvasi tauluun.

Piirrä kuvasi tauluun. Linus ja Ismenia haluaisivat tutustua sinuun. Piirrä kuvasi tauluun. Artikla 7. Jokaisella lapsella on oikeus nimeen ja kansalaisuuteen. Mikä on sinun nimesi ja kansalaisuutesi? On hauska tutustua uusiin

Lisätiedot

Lounais-Suomen Partiopiiri ry PARTIOLAISEN PUVUT JA MERKIT kiinnitysohjeita mallipaitaan

Lounais-Suomen Partiopiiri ry PARTIOLAISEN PUVUT JA MERKIT kiinnitysohjeita mallipaitaan Lounais-Suomen Partiopiiri ry PARTIOLAISEN PUVUT JA MERKIT kiinnitysohjeita mallipaitaan Sudenpennun puvut ja merkit Sudenpentu kantaa lippukuntahuivia ja on pukeutunut sudenpentupaitaan, jossa on sudenpää-

Lisätiedot

KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä:

KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: Lapsen kanssa järjestetään kahdenkeskeinen arviointihetki 2 kertaa vuodessa: alkukartoitus ja seuranta puolen vuoden päästä. Tutustu

Lisätiedot

OPAS PARTIOLAISEN KOTIVÄELLE PARTIOLIPPUKUNTA LIEKKITYTÖT RY

OPAS PARTIOLAISEN KOTIVÄELLE PARTIOLIPPUKUNTA LIEKKITYTÖT RY OPAS PARTIOLAISEN KOTIVÄELLE PARTIOLIPPUKUNTA LIEKKITYTÖT RY YHTEYSTIEDOT Lippukunnan nimi: Lippukunnan www-sivut: Kokoontumispaikka eli kolot: Partiolippukunta Liekkitytöt ry www.liekkitytot.fi Poltinahon

Lisätiedot

KevAAn partiokohokohta, eli Kohtaaminen, lahestyy!

KevAAn partiokohokohta, eli Kohtaaminen, lahestyy! KevAAn partiokohokohta, eli Kohtaaminen, lahestyy! Lauantaina 27.4. Helsingissä tärähtää, kun kaikki Pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan partiolaiset kokoontuvat yhteiseen partiopäivään, eli Kohtaamiseen. Tämä

Lisätiedot

Otetta opintoihin -ryhmämalli. Jaana O. Liimatainen. 28.9., 5.10 ja 12.10.2010. Historiaa

Otetta opintoihin -ryhmämalli. Jaana O. Liimatainen. 28.9., 5.10 ja 12.10.2010. Historiaa Otetta opintoihin -ryhmämalli Jaana O. Liimatainen 28.9., 5.10 ja 12.10.2010 Historiaa lähtöisin Lapin yliopistosta opintopsykologit Markku Gullsten ja Sirpaliisa Euramaa jälkimmäinen toi tullessaan Oulun

Lisätiedot

MINÄ MUUTAN. Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle

MINÄ MUUTAN. Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle MINÄ MUUTAN Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle Kirsi Timonen, projektityöntekijä Vammaispalvelujen valtakunnallinen kehittämishanke 2010-2012 MINÄ MUUTAN Olet suuren muutoksen edessä. Uuteen kotiin

Lisätiedot

LPKJ-BAROMETRI Jarno Hakulinen. Suomen Partiolaiset Finlands Scouter ry

LPKJ-BAROMETRI Jarno Hakulinen. Suomen Partiolaiset Finlands Scouter ry LPKJ-BAROMETRI 213 21.1.213 Jarno Hakulinen SISÄLLYSLUE TTE LO 1. Yleistä... 3 2. Taustaa... 3 2.1. Vastanneet piireittäin... 3 2.2. Lippukunnanjohtajan ikä... 4 2.3. Lippukunnanjohtajan toimikaudet lippukunnassa...

Lisätiedot

OPPITUNTIMATERIAALIT MEDIAKASVATUS Netiketti Säännöt

OPPITUNTIMATERIAALIT MEDIAKASVATUS Netiketti Säännöt OPPITUNNIN KUVAUS OPPITUNNIN NIMI Sisältö Luokka-aste Suositeltu ohjelmiston kokemustaso Tavoitteet Kesto Tarvikkeet Tehtävän sanastoa Petra s Planet for Schools -ohjelmiston pelisäännöt Käydään läpi netikettiä

Lisätiedot

~ 1-vuotissynttärit ~ ~ Paraati ~ ~ Lipunnaulaus ~

~ 1-vuotissynttärit ~ ~ Paraati ~ ~ Lipunnaulaus ~ ~ 1-vuotissynttärit ~ ~ Paraati ~ ~ Lipunnaulaus ~ 27.9.2008 Kuopiossa Tämä asiamiesohje lähetetään lippukunnanjohtajalle, mikäli lippukunta ei ole ilmoittanut synttärimestaria. ASIAMIESOHJE 1I Tervetuloa

Lisätiedot

PUU PALAA PAKKO VAIHTAA HUHUU-LEIKKI

PUU PALAA PAKKO VAIHTAA HUHUU-LEIKKI PUU PALAA PAKKO VAIHTAA HUHUU-LEIKKI PUU PALAA PAKKO VAIHTAA Keskellä on yksi leikkijä ilman omaa pesää. Ilman omaa pesää oleva leikkijä huutaa: Puu palaa, pakko vaihtaa!. Pesissä olevat leikkijät vaihtavat

Lisätiedot

Ideoita pihapeleihin taikasauva, aarrearkku ja kristallipallo avainsanoilla

Ideoita pihapeleihin taikasauva, aarrearkku ja kristallipallo avainsanoilla Ideoita pihapeleihin taikasauva, aarrearkku ja kristallipallo avainsanoilla Lähde: Amob ideointipalveri 2010 Saarijärven koulu Kirkonrotta / Rönttö / Kymmenen tikkua laudalla: piilossa olija voi nähdä

Lisätiedot

Ansiomerkit Lounais-Suomen Partiopiirissä

Ansiomerkit Lounais-Suomen Partiopiirissä Ansiomerkit Lounais-Suomen Partiopiirissä Sisältö 1. Kirjallisuutta 2. Miksi ansiomerkkejä? 3. Partioansiot 4. Ansiomerkkijärjestelmä 5. Ansiomerkkien ehdottaminen 6. Ehdotusten käsittely 7. Ansiomerkkien

Lisätiedot

TEHTÄVIÄ SATUUN PEUKALOINEN

TEHTÄVIÄ SATUUN PEUKALOINEN 1 TEHTÄVIÄ SATUUN PEUKALOINEN A) Sisältökysymykset: 1. Miksi pojan nimeksi tuli Peukaloinen? 2. Millainen Peukaloinen oli lapsena? 3. Miten Peukaloinen ohjasi hevosta oikeaan paikkaan? 4. Mitä vastaan

Lisätiedot

Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät

Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät Päähenkilöön liittyvät tehtävät 1. Vertaile itseäsi ja kirjan päähenkilöä. Mitä teissä on samaa, mitä erilaista? 2. Kirjoita kirje valitsemallesi kirjan henkilölle. 3. Kuvittele,

Lisätiedot

Lippukunta- vierailu

Lippukunta- vierailu Lippukuntavierailu Sisältö Tekijät Mikä on Esikoululaisten Partioviikko? s. 3 Yhteydenotto päiväkotiin s. 4 Eskarivierailun suunnittelu s. 5 Ohjelma s. 7 Ulkona toteutettava s.7 Sisällä toteutettava s.

Lisätiedot