Yhdyssana. uusi taloudenhoitaja. Sihteerinä toimii aiemmin johtokunnassa ollut Ilona Lähde. Kokouksessa valittiin myös ensimmäistä kertaa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Yhdyssana. uusi taloudenhoitaja. Sihteerinä toimii aiemmin johtokunnassa ollut Ilona Lähde. Kokouksessa valittiin myös ensimmäistä kertaa"

Transkriptio

1 New Yorkin Suomi-koulu 83 Christopher Street New York suomikoulu.com Tässä numerossa: Suomi-koulun opettajat 2 Koulutuspäivät 7 Suomalaiset yritykset Helsinki designpääkaupunki Koululaisten kesämuistot Vanhempainneuvosto aloitti toimintansa Tervetuloa lukemaan syksyn a. Tänä syksynä on tapahtunut muutoksia koulun johtokunnassa ja -lehden toimituksessa. Koulun uusi johtokunta valittiin Marjaleena Berger jatkaa edelleen johtokunnan puheenjohtajana. Harri Rehnberg on uusi taloudenhoitaja. Sihteerinä toimii aiemmin johtokunnassa ollut Ilona Lähde. Kokouksessa valittiin myös ensimmäistä kertaa vanhempainneuvosto. Vanhempainneuvostossa toimivat tällä hetkellä Antti Haapalainen, Katja Lazarus, Päivi Mehraban, Noora Niskanen ja Elisa Nuottajärvi. -lehden uusi toimittaja on Marita Seppänen. Tapahtumia Vaasasta kotoisin oleva Vellamo-musiikkibändi laulatti lapsia Suomi-koulussa. Viisi vuotta toimineella yhtyeellä on Soiva Sammakko-niminen musiikkiteatteri. Leikkikoululaiset lauloivat suomalaisia lastenlauluja, kuten mörri möykyn pesä. Koululaisryhmät loivat säkeistöt ja kerronnan omaan lauluunsa klo 12:30 on koulun elokuvailtapäivä. Elokuvana on Niko-lentäjänpoika järjestetään Suomikoulun ja seurakunnan yhteinen JOULUTAPAHTUMA. Joulumyyjäiset klo Joulupuuroa tarjoillaan klo Kauneimmat joululaulut ja Lucia-kulkue klo kirkossa. Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi. Ilmoittautumiset ja kysymykset osoitteeseen: on koulun joulujuhla. Intoa koulutyöhön! Marita Seppänen Toimittaja

2 Esittelyssä Suomi-koulun opettajat Ester Marvin-Glickstein Ester asuu aviomiehensä Davidin kanssa Queensissä. Hänellä on Bachelor of Arts-tutkinto Antrolopogiassa ja hän on kouluttautunut tanssijaksi. Hän on työskennellyt lasten parissa viimeiset kymmenen vuotta. Ester on toiminut leikkiryhmien apuopettajana kaksi vuotta. Hän opettaa Suomi-koulun muskarissa, jossa lapset ovat alle 3-vuotiaita. Leikkiryhmän 1 ja 2 lapset ovat 3 5 -vuotiaita. Hän hoitaa myös pientä 2,5-vuotiasta suomalaispoikaa viikottain, josta on ollut hänelle paljon iloa viimeisen kahden vuoden aikana. Suomi -koulun ohella hän on CityLight Church-seurakunnan lastenohjelman koordinaattori ja opettaja. Hän on opettanut tanssia 3 17-vuotiaille muutamassa tanssikoulussa. Tällä hetkellä hän johtaa viikottaista tanssiryhmää CityLight Church-seurakunnassa. Sivu 2 Ester pitää yllä suomalaista kulttuuria New Yorkissa. Hän puhuu suomen kieltä viikottain työpaikallaan. Kielitaidon ylläpitäminen on onnistunut parhaiten lukemalla suomalaisia kirjoja ja kuuntelemallla suomalaista musiikkia. Kahvitteluhetket suomalaisten ystävien kanssa ovat olleet tärkeitä hetkiä vuosien varrella. Ester sanoo, että ei pidä unohtaa suomalaisten kirjeiden kirjoittamisen arvoa! Kirjoittelen usein mummolleni Suomeen. Hän pitää myös suomalaisesta ruoasta. Suomalaisen ruoan laittaminen tai leipominen on myös tärkeä osa suomalaisuutta. Kieliympäristö vaikuttaa suomen kielen oppimiseen. Mitä vahvempi on kieliympäristö, sen helpompaa on ylläpitää suomalaisia sukujuuria.

3 Sirkku Engberg Sirkku opettaa uutta koululaisryhmää (6 7-vuotiaat) kolmantena vuotenaan Suomi-koulussa. Ensimmäiset kaksi vuotta hän toimi leikkiryhmien opettajana. Hän on kolmen aikuisen tyttären äiti, joka asuu Manhattanilla miehensä ja vilkkaan Jack Russell Terrierin kanssa. Hän harrastaa kaikenlaista liikuntaa vuodenaikojen mukaan. Hän käy salilla ja laskettelee talvisin. Kesäisin hän lenkkeilee ja nauttii luonnosta koiransa kanssa. Hän muutti Suomesta USA:han yli kaksikymmentä vuotta sitten. Tyttäret ovat käyneet myös aikoinaan Suomi-koulua. Sirkun mukaan hän ymmärsi hyvin pian, että suomen kielen ylläpitäminen tulee olemaan haasteellista Yhdysvalloissa. Tyttäret kävivät paikallista leikkikoulua ja yhteiset leikit alkoivatkin nopeasti sujumaan englannin kielellä. Säilyttääkseen suomen kielen, vanhempien on tärkeää puhua sitä järjestelmällisesti lapsillensa. Sirkun mielestä suomalainen kultuuri on kiehtovaa. Harvalla kansalla on oma kansalliseepos tai yhtä erikoisia tapoja, kuten saunominen. Saunat ehkä näyttävät hieman erilaisilta, mutta suomalaiset heiluttelevat vihtoja yhtä tiuhaan tahtiin kuin satoja vuosia sitten. Sivu 3 Lisäksi suomalainen ruoka kertoo tarinan suomalaisen kulttuurin moninaisuudesta. Karjalanpiirakat, lörtsyt, kalakukot ja mustamakkarat ovat vain muutama esimerkki suomalaisesta ruoasta. Hänen mielestään onkin tärkeää se, että ainakin juhlapyhinä pöydästä löytyy monta suomalaista ruokalajia. Hän pitää suomen kieltä yllä päivittäin lukemalla suomalaista kirjallisuutta, kuten Helsingin Sanomien online-lehteä sekä puhumalla suomea. Hänellä on kesämökki Suomessa, jossa hän nauttii Suomen kesästä kuusi viikkoa.

4 Musiikki on tärkeä osa arkea kotona. Hän kuuntelee paljon suomalaista musiikkia lasten kanssa. kuten Robinia. Robinin musiikkia kuunnellessa lapset ovat oppineet suomalaisia slangisanoja ja käytännön kieltä. Robin on suomalaisten nuorten suosima pop-laulaja. Sivu 4 Martiina Linna-Hipp Martiina opettaa neljättä vuotta 5 7-vuotiaiden koululaisryhmää. Martiina on koulutukseltaan sisustusarkkitehti. Hän perusti muutama vuosi sitten leipomoyrityksen nimeltään Northern Rye. Hän asuu amerikkalaisen miehensä ja kahden tyttärensä kanssa Brooklynissä. Martiina perusti Suomi-koulun kirjaston. Martiina harrastaa lukemista ja musiikin kuuntelua. Hän seuraa suomalaista nykykirjallisuutta ja nauttii varsinkin Juha Itkosen kirjoista. Hän kuuntelee mielellään Kaija Saariahoa, Radioheadia ja Morrissey tä. Martiinan vanhempi tytär aloitti 10 vuotta sitten Suomi-koulun leikkiryhmissä ja on nyt kaikkien Suomi-koulu vuosien jälkeen koululaisavustajana. Hänen nuorempi tytär on myös oppilaana Suomi-koulussa. Martiinan mukaan Suomi-koulu on paikka, missä hän voi kohdata muita suomalaisia ja saada tukea lapsiensa suomen kielen ylläpitämiseen. Toki kieltä pidetään yllä lainaamalla Suomi-koulun hienosta kirjastosta suomenkielisia kirjoja ja DVD:tä. Martiinan mielestä hänen omassa opetuksessaan on tärkeintä, että oppilaan oppivat käyttämään suomen kieltä. Hän antaa paljon aikaa lasten ja Jaana Otero Jaana opettaa 7 9-vuotiaiden koululaisryhmää toista vuotta. Hänen 20. opetusvuosi lähti käyntiin tänä syksynä. Hän asuu miehensä ja lukion kolmasluokkalaisen tyttärensä kanssa Queensissa. Hänen tyttärensä on käynyt Suomi-koulua vuoteen 2010 saakka. Jaana vastaa tapahtumista ja sponsorikyselyistä VOSS-nimisessä norjalaisessa yrityksessä.

5 Vuosien varrella on ollut hienoa huomata, kuinka Suomi-koulu on ollut tärkeä ja arvostettu paikka, kertoo Jaana. Suomi-koulu on paikka, jossa oppilaat eivät pelkästään opi akateemisia taitoja tai suomalaista kulttuuria. Se on paikka, jossa lapsilla on mahdollisuus kuulla upea suomen kielen kirjo eri murteineen ja sävyineen, jota ei välttämättä kotona joka päivä kuule. Se on opetustilanne jo itsessään lapselle, kun hän pystyy kuulemaan ja ymmärtämään kielen eri murteita. Oma kielitaito rikastuu murteita kuuntelemalla. Suomen kielen ylläpito on helpottunut huomattavasti teknologian myötä. Enää ei tarvitse odotella postista viikkokausia lehtiä tai viikottaisia puheluita isovanhempien kanssa. Netti mahdollistaa lehtien ja kirjojen luvun, Skype-puhelut, jopa television katselun. Vanhemmilla on toki tärkeä tehtävä lapsen kielen oppimisessa. Jaanan oma kokemus lapsensa kanssa on osoittanut, että kielen kanssa on oltava tarkka; mitä yhdenmukaisempi oma kieli on, sen paremmin lapsikin sen hallitsee. Jaana Kantola Sivu 5 Jaana opettaa vuotiaiden koululaisryhmää. Hän on asunut New Yorkissa vuodesta 1990 lähtien. Hän on koulutukseltaan laulaja ja musiikinopettaja. Suomi-koulun opettajana hän on ollut vuodesta 10 vuotta. Hän saa oppilaat laulamaan hienosti, vaikka oppilaat eivät olisi harrastaneet musiikkia. Hänen elämä pyörii taiteiden maailmassa ja musiikin ohella hän lukee, näyttelee sekä tanssii. Parinkymmenen vuoden aikana hän on ehtinyt käydä läpi montakin tunnetilaa suhteessa "New York ja minä". Opettajan mukaan viime aikoina hän on löytänyt asioita, jotka ovat saaneet hänet arvostamaan mitä kaikkea New Yorkilla on tarjottavana asukkailleen ja vierailijoilleen. Suomalaisuus korostuu ehkä eniten lahjoissa, joissa useimmiten lukee "Made in Finland".

6 Hänen mielestään Suomi-Koulu on tärkeä osa jokaisen lapsen elämää, jolla on suomalaiset juuret tai hiljattain muuttanut Suomesta New Yorkiin. Siellä tapaa ikäisiään, joilla on ehkä samanlainen kokemus siitä, millaista on olla ainoa suomalainen luokalla amerikkalaisessa koulussa, kertoo Jaana. Hän yrittää omassa luokassaan tuoda esille miten mahtava "salakieli" suomi on. Uskon myös siihen, että jos me aikuiset annamme itsestämme kuvan, että suomen kieli on hauska kieli sanakäänteineen ja mitä vekkulimpine synonyymeineen, se heijastuu lapsissamme, toteaa Jaana. Eikä siihen löydy sen kummempaa poppakonstia kuin, että sitä pitää puhua lapsille! Musiikinopettajan näkökulmasta katsottuna, hän arvostaa Maija Vilkkumaan sanoituksia, Ismo Alangon ja Jari Sillanpään karismaattista esiintymistä ja kansainvälisen säveltäjän Kaija Saariahon teoksia, Toni Edelmanin kauniita melodioita sekä kansanmusiikkia. Paras lastenlaulu on Putte Possun nimipäivät ja mustan kissan tango. Marita Seppänen Sivu 6 Marita opettaa 9 12-vuotiaiden koululaisryhmää ensimmäistä vuotta. Hän on koulutukseltaan kasvatustieteen maisteri. Hän on tutkijana yhdessä kouluprojektissa Teachers Collegessa, Columbia yliopistossa. Hän asuu amerikkalaisen miehensä ja tyttärensä kanssa Bedford Hillsissä. Marita lukee suomalaisia verkkolehtiä, puhuu tyttärelleen suomea päivittäin sekä pitää yllä yhteyksiä Suomeen. Lapsen motivaatiota ja kulttuuriidentiteettiä tulee tukea, jotta hän ei ujostele puhua suomea amerikkalaisessa yhteisössä.

7 Suomi-koulun opettajien koulutuspäivät Opetushallitus järjesti yhdessä Suomi-seuran kanssa koulutuspäivät Suomi-koulujen opettajille ja henkilökunnalle Helsingissä. Koulutuspäiville osallistui noin 60 henkilöä. Koulutuksen aiheena oli osaamisen arviointi. Johtaja Jorma Kauppinen kertoi Suomen koulutusjärjestelmään liittyvistä ajankohtaisista asioista tervetulotoivotuksessaan. Koulutuspolitiikassa ovat keskeisinä aiheina koulujen väliset erot, sukupuolten väliset erot, monikulttuurisuus, tietotekniikan hyödyntäminen ja alle 25-vuotiaille tarkoitetun koulutustakuun kehittäminen. Koulujen tietoyhteiskuntavalmiuksissa on kehittämisen varaa, sillä kouluissa ei ole aktiivisesti otettu käyttöön tietotekniikkaa. Isoimpana haasteena on uudistaa Suomen koulujen opetussuunnitelmaa. Suunnittelu lähti käyntiin tämän vuoden elokuussa. Uusi opetussuunnitelma otetaan käyttöön kouluissa elokuussa Ensimmäisenä koulutuspäivänä käsiteltiin professori Mirja Tarnasen johdolla kielitaidon arviointia. Professori Tarnanen on arvioinnin asiantuntija. Hän opettaa tulevia luokanopettajia Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitoksella. Arviointi herätti paljon kuumia tunteita kuulijoissa. Moni muisti punakynämerkinnät vihkoissaan omista koulumuistoistaan. Sivu 7 Tarnasen mukaan arvioinnissa on nykyisin tärkeää, se että arviointi on osattu liittää oppijan ikään ja kehitykseen. Opetuksen, arviointitehtävien ja palautteen tulisi olla linjassa keskenään niin, että arvioidaan sitä mitä on opetettu. Arvioinnin tavoitteet ja osaaminen pitäisi olla selkeästi määriteltyinä. Virheillä ei ole enää negativista leimaa kielenopetuksessa, vaan ne ovat tärkeitä tekijöitä oppimisen tason ja opetuksen laadun arvioinnissa. Kun kielitaito kasvaa, niin virheidenkin määrä kasvaa väliaikaisesti, koska tarkkuus kielen tuottamisessa heikkenee. Vaikka virheet ovat välttämätön osa oppimista, niin niiden suuri määrä voi haitata oppimista. Uutta tutkimusta tarvitaan, jotta osattaisiin sanoa milloin virheiden määrästa on haittaa oppimisessa.

8 Palautteen antaminen ei ole helppoa. Tarnasen mukaan palautteen antamisessa tulisi huomioida ajoitus ja jakaminen. Kaikkia virheitä ei tulisi käsitellä yhtäaikaa, vaan antaa palautetta osissa, vähitellen. Palautteen tulisi olla realistista oppijan tavoitteisiin ja osaamiseen nähden. Näin oppijalle muodostuu realistinen kuva itsestä ja omasta osaamisestaan. Ensimmäisen päivän toisena puhuja oli filosofian tohtori, opetusneuvos Leena Nissilä, joka puhui sanastolähtöisestä kielenoppimisesta. Hän kertoi oman väitöskirjansa tuloksia. Väitöskirjan aiheena oli viron kielen vaikutus suomen kielen verbien ja niiden rektioiden oppimiseen, joka tarkastettiin Oulun yliopistossa viime vuonna. Väitöskirja löytyy osoitteesta: Hänen tulostensa mukaan sanasto on keskeinen verbien ja rektion (sana vaatii toisen sanan tiettyyn muotoon, kuten esimerkiksi pidän kahvista) oppimisen kannalta. Sanojen toisto tehostaa kielen oppimista. Viestinnän kannalta sanasto on kielioppia olennaisempi tekijä. Sanastosta ei voi antaa selkeitä sääntöjä. Sanaston omaksuminen on elinikäinen prosessi sekä äidinkielessä että vieraissa kielissä. Sanaston opettamisessa on tärkeää esittää sanoja erilaisissa tilanteissa, selittää sanoja ja niiden merkityksiä sekä opettaa sanojen vastakohtia. Sivu 8 Sanaston oppimista helpottaa, jos sana muistuttaa äidinkieltä tai jos sanassa on piirteitä, jotka ovat äidinkielen tai muun kielen perusteella ennustettavia. Sanoja pitää kuulla ja käyttää, jotta niitä oppisi tehokkaimmin. Koulutuspäivien haasteellisempana osuutena oli kielitestin esittely. Opetushallituksen edustajat kehittivät kielitestiä yhdessä Suomi-koulujen opettajien kanssa.

9 Yliopistonopettaja Nina Reiman Jyväskylän yliopistosta kertoi, että kielitestin tavoitteena on kielitaidon tunnistaminen, edistymisen seuraaminen ja taidon edelleen kehittäminen. Kielen oppiminen ei etene johdonmukaisesti, vaan oppimisessa on viivästyksiä. Kieltä opitaan kaikkein tehokkaimmin vuorovaikutuksessa. Kielen oppimisessa on olennaista oppilaan ikäkaudelle tyypilliset tilanteet. Kielen opetuksen tavoitteet tulisi mennä tarpeiden mukaan. Mihin oma Suomi-koulun oppilas tarvitsee kielitaitoa? Mitä kielellä tulisi osata tehdä? Nämä kysymykset ohjaavat opetusta. Kielen oppimisessa opitaan ensin ymmärtämisen taidot. Kirjoittaminen tapahtuu viimeisenä. Kielen oppimisessa on tärkeää, että alkuvaiheen virheisiin ei kiinnitetä suurta huomiota. Jos lauserakenne on sekava, niin siihen pitää puuttua. Lauserakenteen sekavuus viittaa myös ajatuksen sekavuuteen. Suomen kieltä on tutkinut professori Scott Jarvis Ohion yliopistosta. Hänen tutkimuksiensa mukaan suomalaisten on hankalampi opiskella englantia kuin ruotsalaisten. Tämä johtuu kielten välisistä eroista. Suomen kielessä ei ole partikkeleita (a ja the) eikä kielessä erotella sukupuolta (he/she) niin kuin on ruotsin ja englannin kielissä. Sivu 9 Suomalaiset yritykset New Yorkissa ja sen lähellä Suomen kielen oppimisesta on hyötyä myös yrityselämässä. Yhdysvalloissa toimii menestyksekkäitä suomalaisia yrityksiä. Yritysjutussa kerrotaan Valiosta, Lumenesta ja Polar Electrosta. Valio Valio tunnetaan kansainvälisesti terveysvaikutteisista elintarvikkeistaan ja maidonjalostusteknologioistaan.

10 Valion tytäryhtiö Finlandia Cheese tuo ja markkinoi Valion emmeltal-juustoja ja laktoositonta maitoa Yhdysvalloissa. Valio on ollut ensimmäinen yritys, joka kehitti laktoosittoman maidon. Finlandia Cheese-emmeltajuusto on Yhdysvaltojen tuontilistojen kärjessä. Valio Oltermannia myydään nimellä Baby Muenster-nimellä ja Valio Polaria myydään nimellä Heavenly light. Finlandia Cheese-juustoa myydään useimmissa supermarketeissa Yhdysvalloissa. Finlandia Cheesen toimitusjohtaja Christopher Francon mukaan Valio on ollut menestyksekäs Yhdysvalloissa, koska Valiolla on korkeatasoinen tutkimus ja tuotekehitysyksikkö sekä taito valmistaa emmeltal-juustoa. Kun korkeatasoinen, suomalainen juuston valmistustaito yhdistetään amerikkalaiseen johtamistapaan, niin 20 vuoden aikana Valion tuontijuustosta on tullut markkinajohtaja Yhdysvalloissa. Tällä hetkellä Valio on siirtämässä tutkimusta ja tuotekehitystään myös Yhdysvaltoihin. Yhdysvaltalaiset yritykset voivat valmistaa Valion juustoja paikallisesti Valion juustonvalmistusmenetelmällä ja Valion valvonnassa. Valio on valmistanut juustoja yli 100 vuoden ajan. Valion laadukas prosessi on saanut tunnustusta, kun Valiossa työskennellyt Artturi Ilmari Virtanen sai Nobelin kemian palkinnon vuonna Francon mukaan Valio on kehittänyt erinomaisen juustonvalmistusprosessin vuosien kuluessa. Yritys on myös voittanut monia palkintoja kansainvälisissä kilpailuissa, joista hän mainitsee Wisconsin World Cheese Championships. Lue lisää Valion verkkosivuilta: Sivu 10 Lumene Lumene tuottaa ihonhoitotuotteita ja meikkejä suomalaisen luonnon marjoista. Lumenella on myös korkeatasoinen tutkimus ja tuotekehitysprosessi. Lumenen tuotteita on saatavilla Yhdysvalloista, esimerkiksi suurimmista apteekeista.

11 Lumenen Yhdysvaltain tytäryhtiön varatoimitusjohtaja Joe Pastorkovich kertoi, että Lumenen tuotteet on otettu hyvin vastaan Yhdysvalloissa, koska kosmetiikassa on käytetty hyviä raaka-aineita, tuotteiden vaikutus on tieteellisten menetelmien kautta osoitettu ja ne ovat edullisia. Pastorkovichin mukaan marjat on kerätty käsin Suomen luonnosta. Ihonhoitotuotteet sisältävät lakkaa, tyrniä, mustikkaa, kanervaa ja puolukkaa. Nämä marjat sisältävät korkeita määriä vitamiiniä, antioksidantteja ja omegan rasvahappoja. Lumene käyttää innovatiivista menetelmää, jossa kosmetiikasta vähennetään vettä (LUMENE WaterSmart programme). Yritys haluaa rohkaista kuluttajia ja muita kosmetiikkayrityksiä vähentämään veden käyttöä ja ajattelemaan sen vaikutuksia selvensi Pastorkovich. Katso tarkemmat tiedot tuotteista Lumenen verkkosivuilta: Polar Electro Sivu 11 Polar Electro on perustettu Oulussa ritys valmistaa urheiluja ulkoiluvälineitä sekä tarvikkeita. Polar Finland Oy on keskittynyt sykkeenmittausta helpottavien laitteiden ja valmennusohjelmien kehittelyyn. Sykkeenmittauksen avulla voidaan kehittää fyysistä kuntoa. Polar on kehittänyt erilaisia sykemittareita aloittelevalle urheilijalle että ammattiurheilijalle. Sykemittareita voi käyttää monissa eri urheilulajeissa, kuten uinnissa, maastohiihdossa, juoksussa ja pyöräilyssä. Polar on luonut harjoitusohjelmistoja sykemittarin käyttäjille. Ammattivalmentajat ovat luoneet sopivat ohjelmistot erilaisille harrastajille ja ammattilaisurheilijoille. Lue lisää Polari Electro Finland Oy:stä:

12 Helsinki Design - pääkaupunkina 2012 Helsinki valittiin vuoden 2012 maailman Design-pääkaupungiksi. Hankkeessa ovat Helsingin lisäksi mukana Kauniainen, Espoo, Vantaa ja Lahti. Hanketta varten on tuotettu erilaisia tuotteita sekä laajempia design-hankkeita. Design-vuoden tapahtumia voi vielä seurata verkkosivujen, facebookin ja twitterin kautta. Verkkosivut ovat World Design Capital edistää ja tukee designin kulttuurista, sosiaalista ja taloudellista hyödyntämistä. Nimitys jaetaan joka toinen vuosi. Pääkaupungin valinnasta vastaa teollisen muotoilun maailmanjärjestö (Icsid). Pääkaupunkivuoden kunniaksi Suomen muotoilun vahvat tekijät, kuten Arabia, Marimekko ja Aarikka loivat astiasarjoja, koruja ja paperitavaraa. Helsinki sai oman nimikko-mukinsa nimeltään kotikaupunki,. Kotikaupunkimuki, jossa on neljä teemaa. Puisto, meri, kortteli ja kaupunki tuovat mieleen Helsingin. Sivu 12 Design-pääkaupungin teemana on avoin Helsinki-design osana elämää.

13 Kampin kappeli on rakennettu osana Helsingin designpääkaupunkihanketta. Kappeli sijaitsee Narinkkatorin laidalla, Helsingin Kampissa. Kappeli on tarkoitettu hiljentymisen ja kohtaamisen paikaksi. Siellä ei järjestetä jumalanpalveluksia tai kirkollisia toimituksia. Kappelin näyttävin osa on 11,5 metriä korkea kappelisali, jonka sisäseinät on verhoiltu tervaleppälankuista. Sivu 13 Helsinki täytti kesäkuussa 200 vuotta.

14 Suomi-koululaisten kesämuistot Suomesta Muutamat Suomi-koululaiset kirjoittivat omista kesälomamuistoistaan ja piirsivät kuvan. Oona kävi kaverinsa kanssa tapaamassa isoäitiään Suomessa. Hän nukkui kolme yötä hotellissa. Sivu 14 Adele vietti aikaa Nauvossa. Hänen isänsä rakensi puumajan. Hän kävi myös uimakoulua.

15 Mia oli isovanhempiensa luona käymässä. Hän kävi myös ratsastamassa. Kuva mummolan pihasta. Sivu 15 Erik kävi tätinsä luona Lappeenrannassa, oli jääkiekkoleirillä Vierumäellä ja jalkapalloleirillä. Kuva sukulaisen piha-alueesta.

16 Christiana kävi mummolan lisäksi kesällä tutkimassa Suomenlinnaa, jonne hän matkusti lautalla. New Yorkin Suomi-koulu tarjoaa suomen kielen ja kulttuurin opetusta New Yorkissa. Suomi-koulun toimintaa valvovat Opetushallitus ja Suomi-seura. Ota yhteyttä, anna palautetta New Yorkin Suomi-koulu The Finnish School of New York 83 Christopher Street New York, NY Suomi-koulu Facebookissa Kaikissa asioissa voit ottaa yhteyttä lähettämällä sähköpostia osoitteeseen: Lehteen liittyvät jutut ja kommentit voit laittaa osoitteeseen:

Normaalikoulun kielivalintailta Welcome! Willkommen! Bienvenue!

Normaalikoulun kielivalintailta Welcome! Willkommen! Bienvenue! Normaalikoulun kielivalintailta 17.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue! Kielivalinta Tulevaisuuden valinta: pääomaa tulevaa varten. Kieli ei ole vain kieli. Oheistuotteena kulttuurien tuntemusta ja yleissivistystä.

Lisätiedot

Normaalikoulun kielivalintailta 20.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue!

Normaalikoulun kielivalintailta 20.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue! Normaalikoulun kielivalintailta 20.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue! Kielivalinta Tulevaisuuden valinta: pääomaa tulevaa varten. Nykypäivänä englannin osaaminen on lähtökohta mitä kieliä valitaan sen

Lisätiedot

KABELON PUHE LÄKSIÄISILLASSA Luomaniemen Wanhalla

KABELON PUHE LÄKSIÄISILLASSA Luomaniemen Wanhalla KABELON PUHE LÄKSIÄISILLASSA Luomaniemen Wanhalla Minulta kysytään usein "Miksi Suomi" ja jos sanon totuuden - Suomi oli minun 3 valitsenut. Mun ensimmäinen oli Holland ja toinen oli Belgia. - Halusin

Lisätiedot

Äidinkielen tukeminen. varhaiskasvatuksessa. Taru Venho. Espoon kaupunki

Äidinkielen tukeminen. varhaiskasvatuksessa. Taru Venho. Espoon kaupunki Äidinkielen tukeminen varhaiskasvatuksessa Taru Venho Suomi toisena kielenä -lastentarhanop. Espoon kaupunki Äidinkieli voidaan Nissilän, Martinin, Vaaralan ja Kuukan (2006) mukaan määritellä neljällä

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

MAAHANMUUTTAJIEN ÄIDINKIELI ENGLANNIN KIELEN OPETUKSEN SUUNNITELMA 2006

MAAHANMUUTTAJIEN ÄIDINKIELI ENGLANNIN KIELEN OPETUKSEN SUUNNITELMA 2006 MAAHANMUUTTAJIEN ÄIDINKIELI ENGLANNIN KIELEN OPETUKSEN SUUNNITELMA 2006 ENGLANNIN KIELEN OPETUKSEN SUUNNITELMA Opetuksen lähtökohdat Maahanmuuttajien äidinkielen opetuksella tuetaan oppilaan ajattelun

Lisätiedot

Oman äidinkielen opetus valtakunnallinen ajankohtaiskatsaus. FT Leena Nissilä Opetusneuvos, yksikön päällikkö Opetushallitus

Oman äidinkielen opetus valtakunnallinen ajankohtaiskatsaus. FT Leena Nissilä Opetusneuvos, yksikön päällikkö Opetushallitus Oman äidinkielen opetus valtakunnallinen ajankohtaiskatsaus FT Leena Nissilä Opetusneuvos, yksikön päällikkö Opetushallitus Oman äidinkielen opetus Tiedote 13/2015 www.oph.fi valtionavustusta enintään

Lisätiedot

Monikulttuurinen kouluyhteisö. Satu Kekki Perusopetuksen rehtori Turun normaalikoulu

Monikulttuurinen kouluyhteisö. Satu Kekki Perusopetuksen rehtori Turun normaalikoulu Monikulttuurinen kouluyhteisö Satu Kekki Perusopetuksen rehtori Turun normaalikoulu Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2) L2 Kulttuuristen merkitysten tunnistaminen, arvostaminen Oman kulttuuri-identiteetin

Lisätiedot

Lahjakkuutta ja erityisvahvuuksia tukeva opetus äidinkielen näkökulma

Lahjakkuutta ja erityisvahvuuksia tukeva opetus äidinkielen näkökulma Lahjakkuutta ja erityisvahvuuksia tukeva opetus äidinkielen näkökulma Ulkomailla toimivien peruskoulujen ja Suomi-koulujen opettajat 4.8.2011 Pirjo Sinko, opetusneuvos Millainen on kielellisesti lahjakas

Lisätiedot

Mitä taitoja tarvitaan tekstin ymmärtämisessä? -teorian kautta arkeen, A.Laaksonen

Mitä taitoja tarvitaan tekstin ymmärtämisessä? -teorian kautta arkeen, A.Laaksonen Mitä taitoja tarvitaan tekstin ymmärtämisessä? -teorian kautta arkeen, A.Laaksonen Lukemisen taitoja Tulisi kehittää kaikissa oppiaineissa Vastuu usein äidinkielen ja S2-opettajilla Usein ajatellaan, että

Lisätiedot

Kuva: Mika Perkiömäki

Kuva: Mika Perkiömäki Tule opiskelemaan kanssamme venäjää Tampereen yliopiston Venäjän kielen, kulttuurin ja kääntämisen tutkinto-ohjelmaan! http://www.uta.fi/ltl/ven/index.html Kuva: Mika Perkiömäki Venäjän kielen tutkinto-ohjelma

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJA 2/2014 11

PÖYTÄKIRJA 2/2014 11 Sivistystoimen suomenkielinen jaosto PÖYTÄKIRJA 2/2014 11 Aika 11.03.2014 kl. 18.30 Paikka Metsäkulman koulu Käsiteltävät asiat 9 Kokouksen avaaminen, laillisuus ja päätösvaltaisuus 133 10 Pöytäkirjantarkastajien

Lisätiedot

3. luokan kielivalinta

3. luokan kielivalinta 3. luokan kielivalinta A2-kieli Pia Bärlund, suunnittelija Sivistyksen toimiala - Perusopetus 014-266 4889 pia.barlund@jkl.fi 1.2.2016 Yleistietoa Jyväskylässä valittavissa A2-kieleksi saksa, ranska, venäjä

Lisätiedot

Eväspussi. Onko lähipiirissä esiintynyt hitautta tai vaikeutta lukemaan ja kirjoittamaan oppimisessa? Millaista?

Eväspussi. Onko lähipiirissä esiintynyt hitautta tai vaikeutta lukemaan ja kirjoittamaan oppimisessa? Millaista? Liite Pienten Kielireppuun. Eväspussi Oman äidinkielen vahva hallinta tukee kaikkea oppimista. Tämän vuoksi keskustelemme kielten kehityksestä aina varhaiskasvatuskeskustelun yhteydessä. Kopio Kielirepusta

Lisätiedot

Suomi toisena kielenä -opettajat ry./ Hallitus 10.3.2010 TUNTIJAKOTYÖRYHMÄLLE

Suomi toisena kielenä -opettajat ry./ Hallitus 10.3.2010 TUNTIJAKOTYÖRYHMÄLLE 1 Suomi toisena kielenä -opettajat ry./ KANNANOTTO Hallitus 10.3.2010 TUNTIJAKOTYÖRYHMÄLLE Suomi toisena kielenä (S2) on perusopetuksessa yksi oppiaineen äidinkieli ja kirjallisuus oppimääristä. Perusopetuksen

Lisätiedot

Suomen kielen opinnot maahanmuuttajien ammatilliseen peruskoulutukseen valmistavassa koulutuksessa

Suomen kielen opinnot maahanmuuttajien ammatilliseen peruskoulutukseen valmistavassa koulutuksessa Suomen kielen opinnot maahanmuuttajien ammatilliseen peruskoulutukseen valmistavassa koulutuksessa Asiantuntijayksikön päällikkö, opetusneuvos Leena Nissilä SUOMEN KIELI perusoletuksena on, että opiskelija

Lisätiedot

Tavoite Opiskelija osaa käyttää englannin kielen rakenteita, hallitsee kielen perusilmaukset ja ymmärtää opiskelijan arkielämään liittyvää kieltä

Tavoite Opiskelija osaa käyttää englannin kielen rakenteita, hallitsee kielen perusilmaukset ja ymmärtää opiskelijan arkielämään liittyvää kieltä Kuvaukset 1 (6) Englanti, Back to basics, 1 ov (YV3EN1) Tavoite osaa käyttää englannin kielen rakenteita, hallitsee kielen perusilmaukset ja ymmärtää opiskelijan arkielämään liittyvää kieltä Teemat ja

Lisätiedot

Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma

Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Sisällys 1 Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 1 3 Perusopetukseen valmistavan opetuksen tavoitteet ja keskeiset

Lisätiedot

Opetussuunnitelma uudistuu. Syksy 2016

Opetussuunnitelma uudistuu. Syksy 2016 Opetussuunnitelma uudistuu Syksy 2016 Uudistus 10 vuoden välein Perusopetuksen opetussuunnitelma (ops) uudistetaan noin 10 vuoden välein. Taustalla valtioneuvoston asetus, jossa annetaan perusopetuksen

Lisätiedot

oppilaan kiusaamista kotitehtävillä vai oppimisen työkalu?

oppilaan kiusaamista kotitehtävillä vai oppimisen työkalu? Oppimispäiväkirjablogi Hannu Hämäläinen oppilaan kiusaamista kotitehtävillä vai oppimisen työkalu? Parhaimmillaan oppimispäiväkirja toimii oppilaan oppimisen arvioinnin työkaluna. Pahimmillaan se tekee

Lisätiedot

Juliet-ohjelma: monipuolisia osaajia alaluokkien englannin opetukseen

Juliet-ohjelma: monipuolisia osaajia alaluokkien englannin opetukseen Juliet-ohjelma: monipuolisia osaajia alaluokkien englannin opetukseen Marja-Kaisa Pihko, Virpi Bursiewicz Varhennettua kielenopetusta, kielisuihkuttelua, CLIL-opetusta Alakoulun luokkien 1 6 vieraiden

Lisätiedot

MAAHANMUUTTAJIEN ÄIDINKIELI MANDARIINIKIINAN KIELEN OPETUKSEN SUUNNITELMA 2006

MAAHANMUUTTAJIEN ÄIDINKIELI MANDARIINIKIINAN KIELEN OPETUKSEN SUUNNITELMA 2006 MAAHANMUUTTAJIEN ÄIDINKIELI MANDARIINIKIINAN KIELEN OPETUKSEN SUUNNITELMA 2006 MANDARIINIKIINAN KIELEN OPETUKSEN SUUNNITELMA Opetuksen lähtökohdat Maahanmuuttajien äidinkielen opetuksella tuetaan oppilaan

Lisätiedot

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Verbien rektioita Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Jos lauseessa on useita verbejä, missä muodossa 2. tai 3. verbi ovat? -Jos lauseessa on useita verbejä peräkkäin, 1. verbi taipuu normaalisti,

Lisätiedot

KARHUKUNNAT KANSAINVÄLISYYS PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMISSA

KARHUKUNNAT KANSAINVÄLISYYS PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMISSA KARHUKUNNAT KANSAINVÄLISYYS PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMISSA Kuva: Ville Asuma, Friitalan koulu, Ulvila. SataGlobalin kuvataidekilpailu 2002, I palkinto, 1. 2. lk. KANSAINVÄLISYYS Ote tasavallan presidentin

Lisätiedot

9.2.3. Englanti. 3. luokan keskeiset tavoitteet

9.2.3. Englanti. 3. luokan keskeiset tavoitteet 9.2.3. Englanti Koulussamme aloitetaan A1 kielen (englanti) opiskelu kolmannelta luokalta. Jos oppilas on valinnut omassa koulussaan jonkin toisen kielen, opiskelu tapahtuu oman koulun opetussuunnitelman

Lisätiedot

Arvioinnin monipuolistaminen lukion opetussuunnitelman perusteiden (2015) mukaan

Arvioinnin monipuolistaminen lukion opetussuunnitelman perusteiden (2015) mukaan Arvioinnin monipuolistaminen lukion opetussuunnitelman perusteiden (2015) mukaan OPS-koulutus Joensuu 16.1.2016 Marja Tamm Matematiikan ja kemian lehtori, FM, Helsingin kielilukio 3.vpj. ja OPS-vastaava,

Lisätiedot

Opas 3. luokalle siirtyvälle

Opas 3. luokalle siirtyvälle Kuopion kaupunki, kasvun ja oppimisen palvelualue Opas 3. luokalle siirtyvälle Lukuvuosi 2014-2015 Valinnat 2. luokan kevätlukukaudella Oppilas valitsee 2. luokan kevätlukukauden alussa ensimmäisen vieraan

Lisätiedot

Suunnittele ja toteuta lukuhetki!

Suunnittele ja toteuta lukuhetki! Minä luen sinulle -kampanja (2017) Suunnittele ja toteuta lukuhetki! Tietoa ja vinkkejä oppilaitoksille ja vammais- ja vanhustyön yksiköille Hyvä lukija, Selkokieli - yhteinen kieli tämä pieni opas tarjoaa

Lisätiedot

Tervetuloa opiskelemaan suomen kieltä

Tervetuloa opiskelemaan suomen kieltä Tervetuloa opiskelemaan suomen kieltä Henkilökunnan esittely Perus- ja aineopintojen rakenne Yleisen kielitieteen ja Fonetiikan peruskurssit ja Suomen kielen rakenne Luokanopettajien korvaavuudet Opettajan

Lisätiedot

Koulun kielikasvatus S2- näkökulmasta Kielikasvatusfoorumi Finlandia-talo Jyrki Kalliokoski

Koulun kielikasvatus S2- näkökulmasta Kielikasvatusfoorumi Finlandia-talo Jyrki Kalliokoski Koulun kielikasvatus S2- näkökulmasta Kielikasvatusfoorumi Finlandia-talo 27.10. 2014 Jyrki Kalliokoski Humanistinen tiedekunta / jyrki.kalliokoski@helsinki.fi 29.10.2014 1 Kaksi kommenttia 1) Eurooppalaisen

Lisätiedot

Tervetuloa Halkokarin koulun vanhempainiltaan

Tervetuloa Halkokarin koulun vanhempainiltaan Tervetuloa Halkokarin koulun vanhempainiltaan 5.9.2016 Opetussuunnitelma = OPS Opetussuunnitelma on suunnitelma siitä, miten opetus järjestetään. Se on kaiken koulun opetuksen ja toiminnan perusta. Opetussuunnitelmassa

Lisätiedot

Suomen kielen itseopiskelumateriaali

Suomen kielen itseopiskelumateriaali Selma Selkokielisyyttä maahanmuuttajille (OPH) Suomen kielen itseopiskelumateriaali Nimi: Ryhmätunnus: Tutkinto: Tämä opiskelumateriaali liittyy alakohtaiseen lähiopetuspäivään. Kun olet osallistunut lähiopetukseen

Lisätiedot

Kiinan kursseilla 1 2 painotetaan suullista kielitaitoa ja kurssista 3 alkaen lisätään vähitellen myös merkkien lukemista ja kirjoittamista.

Kiinan kursseilla 1 2 painotetaan suullista kielitaitoa ja kurssista 3 alkaen lisätään vähitellen myös merkkien lukemista ja kirjoittamista. Kiina, B3kielen opetussuunnitelma (lukiossa alkava oppimäärä) Kiinan kursseilla tutustutaan kiinankielisen alueen elämään, arkeen, juhlaan, historiaan ja nykyisyyteen. Opiskelun ohessa saatu kielen ja

Lisätiedot

Perusopetukseen valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma. Outokummun kaupunki

Perusopetukseen valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma. Outokummun kaupunki Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Outokummun kaupunki 2 Sisältö 1 Perusopetuksen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 3 2 Perusopetuksen valmistavan opetuksen tavoitteet ja keskeiset

Lisätiedot

S 2 JA OMAN ÄIDINKIELEN OPETUS

S 2 JA OMAN ÄIDINKIELEN OPETUS KIELITIVOLIN KOORDINAATTORIT S 2 JA OMAN ÄIDINKIELEN OPETUS opetusneuvos Terhi Seinä 5.11.2010 MAAHANMUUTTAJAOPETUKSEN TAVOITE antaa Suomeen muuttaville valmiuksia toimia tasavertaisina jäseninä suomalaisessa

Lisätiedot

VALLOITTAVAT VIERAAT KIELET

VALLOITTAVAT VIERAAT KIELET VALLOITTAVAT VIERAAT KIELET LAPPEENRANNAN PERUSKOULUJEN VAPAAEHTOISEN A2-KIELEN VALINTAOPAS 2016 LAPPEENRANNAN KAUPUNKI KASVATUS- JA OPETUSTOIMI KIELIVALINTA LOMAKKEEN TÄYTTÄMINEN A2-KIELEN VALINTA TEHDÄÄN

Lisätiedot

Mä haluun oppia kieliä! Innostus kieliin herää kielikerhossa

Mä haluun oppia kieliä! Innostus kieliin herää kielikerhossa Mä haluun oppia kieliä! Innostus kieliin herää kielikerhossa Nina Pirttinokka Kielikerhotoiminta on tärkeä osa koulun kielikulttuuria ja tarjoaa oppilaille uuden tavan tutustua eri kieliin. Toiminta tähtää

Lisätiedot

LAAJA-ALAINEN OSAAMINEN JA HYVÄ OPETTAMINEN

LAAJA-ALAINEN OSAAMINEN JA HYVÄ OPETTAMINEN LAAJA-ALAINEN OSAAMINEN JA HYVÄ OPETTAMINEN Mitä laaja-alainen osaaminen tarkoittaa? Mitä on hyvä opettaminen? Miten OPS 2016 muuttaa opettajuutta? Perusopetuksen tavoitteet ja laaja-alainen osaaminen

Lisätiedot

Kuopion kaupungin perusopetuksen saksan kielellä rikastetun opetuksen opetussuunnitelma

Kuopion kaupungin perusopetuksen saksan kielellä rikastetun opetuksen opetussuunnitelma Kuopion kaupungin perusopetuksen saksan kielellä rikastetun opetuksen opetussuunnitelma Sisällysluettelo 1. Hakeutuminen saksan kielellä rikastetun opetuksen 1. luokalle 2. Saksan kielellä rikastettu opetus

Lisätiedot

KODIN JA KOULUN PÄIVÄ KODIN JA KOULUN PÄIVÄ

KODIN JA KOULUN PÄIVÄ KODIN JA KOULUN PÄIVÄ KODIN JA KOULUN PÄIVÄ KODIN JA KOULUN PÄIVÄ Päivä oli hieno, pahvimukit loppuivat nopeasti, vanhemmat tulivat upeasti mukaan. Rehtori 3 KODIN JA KOULUN PÄIVÄ Kodin ja Koulun Päivä kohtaamisia hyvien asioiden

Lisätiedot

Joustavien opetusjärjestelyiden kehittäminen

Joustavien opetusjärjestelyiden kehittäminen Joustavien opetusjärjestelyiden kehittäminen - oppilaslähtöinen näkökulma Helsinki 27.4.2012 Marja Kangasmäki Kolmiportainen tuki Erityinen tuki Tehostettu tuki Yleinen tuki Oppimisen ja koulunkäynnin

Lisätiedot

Sukupolvien välistä vuorovaikutusta

Sukupolvien välistä vuorovaikutusta Luetaan yhdessä verkoston syysseminaari 29.10. Hanna Pöyliö, KM Sanaston oppiminen kaunokirjallisuuden avulla Sukupolvien välistä vuorovaikutusta Lukumummi ja -vaari -toiminnassa vapaaehtoiset seniorit

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

A2-kielen valinnoista ja opetuksesta

A2-kielen valinnoista ja opetuksesta A2-kielen valinnoista ja opetuksesta Kielten nimitykset perusasteella ja lukiossa A-kieli (A1) on peruskoulun ensimmäinen vieras kieli, joka alkaa 2. luokalla. Oulun kaupungissa kaikki oppilaat opiskelevat

Lisätiedot

Kieliä Jyväskylän yliopistossa

Kieliä Jyväskylän yliopistossa ieliä Jyväskylässä Kieliä Jyväskylän yliopistossa Pääainevalikoimaamme kuuluvat seuraavat kielet: englanti ranska ( romaaninen filologia ) ruotsi saksa suomi suomalainen viittomakieli venäjä Sivuaineena

Lisätiedot

VIRKISTYSPÄIVÄ NIVALASSA 19.2.2011

VIRKISTYSPÄIVÄ NIVALASSA 19.2.2011 VIRKISTYSPÄIVÄ NIVALASSA 19.2.2011 Hyvä Sanoma ry järjesti virkistyspäivän Nivalassa helluntaiseurakunnan tiloissa. Se oli tarkoitettu erikoisesti diakonia työntekijöille sekä evankelistoille ja mukana

Lisätiedot

Valinnaisaineopas 2015 seitsemännelle luokalle

Valinnaisaineopas 2015 seitsemännelle luokalle 1 Valinnaisaineopas 2015 seitsemännelle luokalle Hyvä kuudesluokkalainen! Sinulla on nyt mahdollisuus päättää oman koulutyösi sisällöstä. Saat valita kiinnostuksesi mukaan yhden lyhyen valinnan seitsemännelle

Lisätiedot

Kuudesluokkalaisten maahanmuuttajaoppilaiden suomen kielen tason vaihtelut. Annukka Muuri 18.11.2014

Kuudesluokkalaisten maahanmuuttajaoppilaiden suomen kielen tason vaihtelut. Annukka Muuri 18.11.2014 Kuudesluokkalaisten maahanmuuttajaoppilaiden suomen kielen tason vaihtelut Annukka Muuri 18.11.2014 Maahanmuuttajataustaiset oppilaat Maahanmuuttajaoppilaiden määrä on kasvanut seitsemässä vuodessa noin

Lisätiedot

KERHOPAKETIN OHJELMA JA TAVOITTEET ( ARABIAN KIELI )

KERHOPAKETIN OHJELMA JA TAVOITTEET ( ARABIAN KIELI ) KERHOPAKETIN OHJELMA JA TAVOITTEET ( ARABIAN KIELI ) OPETTAJA : FARID BEZZI OULU 2013 1/5 Ohjelman lähtökohdat Arabian kieli kuuluu seemiläisiin kieliin, joita ovat myös heprea ja amhara. Äidinkielenä

Lisätiedot

Kielen hyvän osaamisen taso on 6. luokan päättyessä taitotasokuvauksen mukaan:

Kielen hyvän osaamisen taso on 6. luokan päättyessä taitotasokuvauksen mukaan: Luokat 3-6 A2-espanja AIHEKOKONAISUUDET luokilla 4-6 Ihmisenä kasvaminen korostuu omien asioitten hoitamisessa, ryhmässä toimimisessa ja opiskelutaitojen hankkimisessa. Kulttuuri-identiteetti ja kansainvälisyys

Lisätiedot

PUHU MINULLE KUUNTELE MINUA

PUHU MINULLE KUUNTELE MINUA Helsingin terveyskeskus poliklinikka Puheterapeutit: K. Laaksonen, E. Nykänen, R. Osara, L. Piirto, K. Pirkola, A. Suvela, T. Tauriainen ja T. Vaara PUHU MINULLE KUUNTELE MINUA Lapsi oppii puheen tavallisissa

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

KASVATUS- KUMPPANUUS VIIALAN ARKI VIIALAN ARKI

KASVATUS- KUMPPANUUS VIIALAN ARKI VIIALAN ARKI VASU TAVOITTEET Tasapainoinen, tyytyväinen ja hyvinvoiva lapsi Lapsen tulee tuntea, että hänestä välitetään Haluamme välittää lapselle tunteen, että maailma on hyvä ja siihen uskaltaa kasvaa VIHREÄ LIPPU

Lisätiedot

A2-kielen valinnoista ja opetuksesta

A2-kielen valinnoista ja opetuksesta A2-kielen valinnoista ja opetuksesta A2-kieli A2-kieli alkaa 5. luokalta ja sitä opiskellaan kaksi tuntia viikossa viidennellä ja kuudennella luokalla. Opiskelu jatkuu 9. luokan loppuun saakka. Metsokankaan

Lisätiedot

Äidinkieli ja kirjallisuus. Tuntijakotyöryhmän kokous Prof. Liisa Tainio Opettajankoulutuslaitos, Helsingin yliopisto

Äidinkieli ja kirjallisuus. Tuntijakotyöryhmän kokous Prof. Liisa Tainio Opettajankoulutuslaitos, Helsingin yliopisto Äidinkieli ja kirjallisuus Tuntijakotyöryhmän kokous 20.1.2010 Prof. Liisa Tainio Opettajankoulutuslaitos, Helsingin yliopisto 20.1.2010 1 Äidinkieli ja kirjallisuus tieto-, taito- ja taideaine - Äidinkieli

Lisätiedot

enorssi Annele Laaksonen, KT TY/ TNK

enorssi Annele Laaksonen, KT TY/ TNK enorssi Annele Laaksonen, KT TY/ TNK Esi- ja peruskouluikäisille maahanmuuttajataustaisille lapsille voidaan järjestää perusopetukseen valmistavaa opetusta perusopetuslain (628/1998) mukaisesti. Sitä voidaan

Lisätiedot

Yhteenveto VASU2017 verkkokommentoinnin vastauksista. Opetushallitus

Yhteenveto VASU2017 verkkokommentoinnin vastauksista. Opetushallitus Yhteenveto VASU2017 verkkokommentoinnin vastauksista Opetushallitus Verkkokommentointi VASU2017 Opetushallituksen nettisivuilla oli kaikille kansalaisille avoin mahdollisuus osallistua perusteprosessiin

Lisätiedot

Piiriniityn päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Piiriniityn päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Piiriniityn päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma PIIRINIITYN TOIMINTA-AJATUS Päiväkotitoimintamme Piiriniityssä on alkanut syksyllä 2014. Ikurin päiväkodin kanssa yhdistyimme vuonna 2013. Päiväkoti sijaitsee

Lisätiedot

Perusopetuksen (vuosiluokat 1-4) musiikin opetussuunnitelma

Perusopetuksen (vuosiluokat 1-4) musiikin opetussuunnitelma Perusopetuksen (vuosiluokat 1-4) musiikin opetussuunnitelma Deutsche Schule Helsinki Malminkatu 14 00100 Helsinki Finnland Johdanto Musiikilla on yhteiskunnassa merkittävä asema. Se on korvaamaton osa

Lisätiedot

Eurooppalainen kielisalkku

Eurooppalainen kielisalkku EKStyökalupakki Eurooppalainen kielisalkku Kielisalkussa on kolme osaa kielenoppimiskertomus kielipassi työkansio Kielisalkussa on materiaaleja eri-ikäisille perusopetuksen oppilaille vl 1 3 vl 4 6 vl

Lisätiedot

Uutiskirje huhtikuussa 2016 työstä kansallisten vähemmistöjen kanssa

Uutiskirje huhtikuussa 2016 työstä kansallisten vähemmistöjen kanssa Uutiskirje huhtikuussa 2016 työstä kansallisten vähemmistöjen kanssa Uudet liput Uumajan kunta on tilannut uudet liput, joissa on teksti sekä suomen että uumajan saamen kielillä. Sinut toivotetaan tervetulleeksi

Lisätiedot

Iloa ja kannustusta elintapoihin Miksi, miten ja kenelle? + Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus

Iloa ja kannustusta elintapoihin Miksi, miten ja kenelle? + Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus Iloa ja kannustusta elintapoihin Miksi, miten ja kenelle? + Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus Missä Neuvokas perhe työvälineet ja ideologia voivat auttaa ammattilaista? Asiakas ei ymmärrä miten tärkeä

Lisätiedot

KUN LUKEMINEN ON HANKALAA. Helena Sorsa

KUN LUKEMINEN ON HANKALAA. Helena Sorsa KUN LUKEMINEN ON HANKALAA Helena Sorsa Lukemisen ja kirjoittamisen vaikeudet Lukivaikeus dysleksia fonologinen häiriö: henkilö ei kykene muuttamaan lukemaansa puheeksi näkee sanat, mutta ei löydä äänneasua

Lisätiedot

Suomesta äidinkielenä ja suomen äidinkielen opetuksesta Ruotsissa

Suomesta äidinkielenä ja suomen äidinkielen opetuksesta Ruotsissa Suomesta äidinkielenä ja suomen äidinkielen opetuksesta Ruotsissa Sari Pesonen Tukholman yliopisto, suomen kielen osasto Slaavilaisten ja balttilaisten kielten, suomen, hollannin ja saksan laitos Stockholms

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

Kielet sähköistävät. Mitä muutoksia perusopetuksen opetussuunnitelmaprosessi on tuomassa kieliin? Opetusneuvos Anna-Kaisa Mustaparta

Kielet sähköistävät. Mitä muutoksia perusopetuksen opetussuunnitelmaprosessi on tuomassa kieliin? Opetusneuvos Anna-Kaisa Mustaparta Sähköä ilmassa IX valtakunnalliset lukiopäivät 12.- 12.11.2013 Kielet sähköistävät Mitä muutoksia perusopetuksen opetussuunnitelmaprosessi on tuomassa kieliin? Opetusneuvos Anna-Kaisa Mustaparta Suomi

Lisätiedot

Perusopetuksen opetussuunnitelma Turussa

Perusopetuksen opetussuunnitelma Turussa Perusopetuksen opetussuunnitelma Turussa OPS 2016 koordinaattori Tuija Vänni 8.9.2016 Vänni 2016 1 Ytimenä on, että oppiminen syntyy kannustavassa vuorovaikutuksessa se, mitä opiskellaan, auttaa ymmärtämään

Lisätiedot

Kiveen. hakattu 2/2013. Aleksis Kiven peruskoulu

Kiveen. hakattu 2/2013. Aleksis Kiven peruskoulu Kiveen hakattu 2/2013 Aleksis Kiven peruskoulu Sisällysluettelo Pääkirjoitus Minun proggikseni 3 Proggislogokilpailu 2013 5 Sarjakuvia 6 Koulu alkoi ja musiikki soi 10 Koululehti sai nimen 12 Lomatoivoituksia

Lisätiedot

lehtipajaan! Oppilaan aineisto

lehtipajaan! Oppilaan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Oppilaan aineisto OSA 1: Tietoa sanomalehdestä Mikä on lehtipaja? Tässä lehtipajassa opit tekemään uutisia Luokkanne on Aamulehti junior -lehden toimitus it Saat oman ammatin ja

Lisätiedot

LASTEN KERTOMUKSIA PÄIVÄHOIDON ARJESTA

LASTEN KERTOMUKSIA PÄIVÄHOIDON ARJESTA LASTEN KERTOMUKSIA PÄIVÄHOIDON ARJESTA Varhaiskasvatusjohdon päivä 15.52014 Eila Estola 1 Kaksi tutkimushanketta TELL I S - H A N K E (2010-2013) - Lapset kertovat hyvinvoinnistaan kuka kuuntelee? Kohdistuu

Lisätiedot

Äidinkielen ja kirjallisuuden opetuksen foorumi perustekstitaidot kuntoon

Äidinkielen ja kirjallisuuden opetuksen foorumi perustekstitaidot kuntoon Äidinkielen ja kirjallisuuden opetuksen foorumi perustekstitaidot kuntoon Minna Harmanen, minna.harmanen@hyl.fi Äidinkielen opettajain liitto ry. Helsingin yhteislyseo 2. 3.8.2011, Helsinki, Paasitorni

Lisätiedot

Kallion musiikkikoulu 2014-2015

Kallion musiikkikoulu 2014-2015 Kallion musiikkikoulu 2014-2015 Opetusta kaiken ikäisille ja tasoisille aloittelijoista edistyneisiin soittajiin. Kallion musiikkikoulu Kallion bändikoulu Musiikkileikkikoulu Pikkukarhu Kallion musiikkikoulu,

Lisätiedot

Yleishyödyllisyys y yy ja yhteiskunnallisuus

Yleishyödyllisyys y yy ja yhteiskunnallisuus Setlementtien sosiaaliset tulokset teemoittain 2011, 2010 Yleishyödyllisyys y yy ja yhteiskunnallisuus Setlementti Louhela ry Päätavoite 4. SETLEMENTTI LOUHELAN RINKULAN JA RINGIN VAPAAEHTOISTOIMINTA ON

Lisätiedot

KÄPPÄRÄN KOULUN HUOLTAJA-INFO valinnaisuus

KÄPPÄRÄN KOULUN HUOLTAJA-INFO valinnaisuus KÄPPÄRÄN KOULUN HUOLTAJA-INFO 15.2.2017 valinnaisuus A2 -KIELI Käytännön tietoa kielivalinnoista Vapaaehtoiseksi A2-kieleksi voi valita joko ranskan, ruotsin, saksan tai venäjän. Kouluun voi syntyä A2-kielen

Lisätiedot

2014-2015 WELLNESS & BALANCE, ESPOO

2014-2015 WELLNESS & BALANCE, ESPOO 2014-2015 WELLNESS & BALANCE, ESPOO Seasonal Yoga, Joogaopettaja koulutus Espoo 2014-2015 (Koulutus on pääasiassa englanninkielinen) Seasonal Yoga (SYTT) on kansainvälinen itsenäinen jooga koulu, joka

Lisätiedot

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja Esittäytyminen Helpottaa tulevan päivän kulkua. Oppilaat saavat lyhyesti tietoa päivästä. Ohjaajat ja oppilaat näkevät jatkossa toistensa nimet nimilapuista, ja voivat kutsua toisiaan nimillä. Maalarinteippi,

Lisätiedot

Osaamispisteet. Vapaasti valittava

Osaamispisteet. Vapaasti valittava Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammattiopiskelun S2 3 osp Osaaminen arvioidaan opiskelijan keräämän oman alan sanaston sekä portfolion avulla. Oman alan sanavaraston Tekstien ymmärtäminen Luku- ja opiskelustrategioiden

Lisätiedot

Liite: Mäntsälän kunnan perusopetuksen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma. Sivistyslautakunta 12.6.2013

Liite: Mäntsälän kunnan perusopetuksen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma. Sivistyslautakunta 12.6.2013 Liite: Mäntsälän kunnan perusopetuksen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2013 Sivistyslautakunta 12.6.2013 Sisällys 1 Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 2 2 Opetuksen järjestäminen...

Lisätiedot

Päiväkoti monikielisen kehityksen ympäristönä Varsinais-Suomen varhaiskasvattaja 2014 Jaana Toomar, Johanna Sallinen & Karita Mård-Miettinen

Päiväkoti monikielisen kehityksen ympäristönä Varsinais-Suomen varhaiskasvattaja 2014 Jaana Toomar, Johanna Sallinen & Karita Mård-Miettinen Päiväkoti monikielisen kehityksen ympäristönä Varsinais-Suomen varhaiskasvattaja 2014 Jaana Toomar, Johanna Sallinen & Karita Mård-Miettinen Näkökulmia monikielisyyteen Yksikielinen näkökulma: monikielinen=yksikielinen+yksikielinen+jne.

Lisätiedot

Aasian ja Afrikan kielet tulivat lukion opsperusteisiin. Mitä muita muutoksia päivitys tuo mukanaan?

Aasian ja Afrikan kielet tulivat lukion opsperusteisiin. Mitä muita muutoksia päivitys tuo mukanaan? Aasian ja Afrikan kielet tulivat lukion opsperusteisiin. Mitä muita muutoksia päivitys tuo mukanaan? Paula Mattila, opetusneuvos (Anu Halvaria mukaillen) Opetushallitus Mitä tässä esityksessä: Miten tähän

Lisätiedot

SML - Suomen musiikkioppilaitosten liitto ry. Laulu. Tasosuoritusten sisällöt ja arvioinnin perusteet 2005. www.musicedu.fi

SML - Suomen musiikkioppilaitosten liitto ry. Laulu. Tasosuoritusten sisällöt ja arvioinnin perusteet 2005. www.musicedu.fi SML - Suomen musiikkioppilaitosten liitto ry Laulu Tasosuoritusten sisällöt ja arvioinnin perusteet 2005 www.musicedu.fi LAULUN TASOSUORITUSTEN SISÄLLÖT JA ARVIOINNIN PERUSTEET Suomen musiikkioppilaitosten

Lisätiedot

Tulevaisuuden tietoyhteiskuntataidot

Tulevaisuuden tietoyhteiskuntataidot Tulevaisuuden tietoyhteiskuntataidot Perusopetuksen yleisten tavoitteiden ja tuntijaon uudistaminen 18.3.2010 Jyrki Koskinen Sisältö Mitkä tiedot, taidot ja osaamisen muodot korostuvat tulevaisuuden tietoyhteiskunnassa?

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 62. 62 Suomenkielisen opetustoimen viranhaltijoiden sekä peruskoulujen ja lukioiden johtokuntien päätökset

Espoon kaupunki Pöytäkirja 62. 62 Suomenkielisen opetustoimen viranhaltijoiden sekä peruskoulujen ja lukioiden johtokuntien päätökset 15.04.2015 Sivu 1 / 1 62 Suomenkielisen opetustoimen viranhaltijoiden sekä peruskoulujen ja lukioiden johtokuntien päätökset Päätösehdotus ei kuntalain 51 :n perusteella ota käsiteltäväkseen seuraavia

Lisätiedot

Ylöjärven opetussuunnitelma 2004. Valinnainen kieli (B2)

Ylöjärven opetussuunnitelma 2004. Valinnainen kieli (B2) Ylöjärven opetussuunnitelma 2004 Valinnainen kieli (B2) B 2 -SAKSA Valinnaisen kielen opiskelun tulee painottua puheviestintään kaikkein tavanomaisimmissa arkipäivän tilanteissa ja toimia samalla johdantona

Lisätiedot

KASVATUSTIETEIDEN TIEDEKUNTA

KASVATUSTIETEIDEN TIEDEKUNTA Kutsu KASVATUSTIETEIDEN TIEDEKUNTA Kutsu kuulemaan niitä julkisia esitelmiä, jotka Oulun yliopiston nimitetyt professorit pitävät Linnanmaalla Yliopistokatu 9 (KTK122), 10. toukokuuta 2016 klo 12.15 alkaen.

Lisätiedot

Kansallinen tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön suunnitelma. Virtuaaliopetuksen päivät 2010 Kaisa Vähähyyppä OPH

Kansallinen tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön suunnitelma. Virtuaaliopetuksen päivät 2010 Kaisa Vähähyyppä OPH Kansallinen tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön suunnitelma Virtuaaliopetuksen päivät 2010 Kaisa Vähähyyppä OPH Tieto- ja viestintätekniikka oppimisen voimavarana - koko maailma oppilaan ulottuvilla

Lisätiedot

SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: Ei, en auta. Ei, minä olen surullinen.

SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: Ei, en auta. Ei, minä olen surullinen. SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: 1. -ko/-kö -kysymys; vastaus alkaa aina kyllä- tai ei-sanalla esim. Asutko sinä Lahdessa? Autatko sinä minua? Oletko sinä iloinen? Kyllä, minä asun. (positiivinen)

Lisätiedot

Lukutaidon kehitykseen yhteydessä olevia tekijöitä luokalla

Lukutaidon kehitykseen yhteydessä olevia tekijöitä luokalla Lukutaidon kehitykseen yhteydessä olevia tekijöitä 1.-2. luokalla Jyväskylän yliopisto Kielellisen kehityksen yhteys lukutaitoon Esikielelliset Sanavarasto Lauseet ja taivutukset Kielellinen tietoisuus

Lisätiedot

Tikkurilan seurakunnassa

Tikkurilan seurakunnassa Aika tehdä hyvää! V a paaehtoistoi minta Tikkurilan seurakunnassa Onko sinulla aikaa tehdä HYVÄÄ? Tule mukaan vapaaehtoistoimintaan! Vapaaehtoistyö on vapaaehtoista seurakuntalaisten työtä, joka antaa

Lisätiedot

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi TEE OIKEIN Kumpi on (suuri) suurempi, Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) valoisampi kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) halvempi kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) helpompi

Lisätiedot

KYSELYLOMAKE OPETTAJALLE JA ERITYISOPETTAJALLE

KYSELYLOMAKE OPETTAJALLE JA ERITYISOPETTAJALLE KYSELYLOMAKE OPETTAJALLE JA ERITYISOPETTAJALLE luokka-asteille 1-6 Oppilaan nimi: _ Luokka: Koulun yhteystiedot: Osoite _ Puhelin Luokanopettaja/luokanvalvoja: Nimi: Puhelin: Sähköposti: _ Kuinka kauan

Lisätiedot

ORTODOKSIUSKONTO VUOSILUOKAT 1-2

ORTODOKSIUSKONTO VUOSILUOKAT 1-2 ORTODOKSIUSKONTO VUOSILUOKAT 1-2 Oppiaineen tehtävä vuosiluokilla 1-2 Vuosiluokilla 1-2 uskonnon opetuksen tehtävänä on ohjata oppilaita tuntemaan ja arvostamaan omaa uskonnollista ja katsomuksellista

Lisätiedot

Oman äidinkielen opetuksen järjestäminen. Perusopetuksen vieraiden kielten opetuksen kehittämisen koordinaattoritapaaminen 29.10.

Oman äidinkielen opetuksen järjestäminen. Perusopetuksen vieraiden kielten opetuksen kehittämisen koordinaattoritapaaminen 29.10. Oman äidinkielen opetuksen järjestäminen Perusopetuksen vieraiden kielten opetuksen kehittämisen koordinaattoritapaaminen 29.10.2009 Maahanmuuttajien oman äidinkielen opetus Espoossa järjestetään perusopetusta

Lisätiedot

Leena Nissilä Asiantuntijayksikön päällikkö, opetusneuvos. Opetushallitus Hakaniemenkatu Helsinki

Leena Nissilä Asiantuntijayksikön päällikkö, opetusneuvos. Opetushallitus Hakaniemenkatu Helsinki Maahanmuuttajaoppilaan kohtaaminen Leena Nissilä Asiantuntijayksikön päällikkö, opetusneuvos Opetushallitus Hakaniemenkatu 2 00530 Helsinki 09-7747 7705 leena.nissila@oph.fi Osaamisen ja sivistyksen asialla

Lisätiedot

Sillä seudulla oli paimenia yöllä ulkona vartioimassa laumaansa. Yhtäkkiä heidän edessään seisoi Herran enkeli, ja Herran kirkkaus ympäröi heidät.

Sillä seudulla oli paimenia yöllä ulkona vartioimassa laumaansa. Yhtäkkiä heidän edessään seisoi Herran enkeli, ja Herran kirkkaus ympäröi heidät. Sillä seudulla oli paimenia yöllä ulkona vartioimassa laumaansa. Yhtäkkiä heidän edessään seisoi Herran enkeli, ja Herran kirkkaus ympäröi heidät. Pelko valtasi paimenet, mutta enkeli sanoi heille: Älkää

Lisätiedot

TERVEISET OPETUSHALLITUKSESTA

TERVEISET OPETUSHALLITUKSESTA TERVEISET OPETUSHALLITUKSESTA Oppimisen ja osaamisen iloa Uudet opetussuunnitelmalinjaukset todeksi Irmeli Halinen Opetusneuvos Opetussuunnitelmatyön päällikkö OPPIMINEN OPETUS JA OPISKELU PAIKALLISET

Lisätiedot

Esiopetuksen. valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma

Esiopetuksen. valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma Esiopetuksen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Nurmijärven kunta Varhaiskasvatuspalvelut Sivistyslautakunta x.1.2016 x www.nurmijarvi.fi Sisältö 1. Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat

Lisätiedot

Tampereen kaupunki PIKI-VERKKOKIRJASTON SISÄLTÖOSIOIDEN 1. PIKI-verkkokirjasto-projekti 13.12.2010. Osio: #6 Lue, katso, kuuntele

Tampereen kaupunki PIKI-VERKKOKIRJASTON SISÄLTÖOSIOIDEN 1. PIKI-verkkokirjasto-projekti 13.12.2010. Osio: #6 Lue, katso, kuuntele Tampereen kaupunki PIKI-VERKKOKIRJASTON SISÄLTÖOSIOIDEN 1 Osio: #6 Lue, katso, kuuntele 1 #6 lue-katsokuuntele Lue, katso, kuuntele -osion etusivu Nostoja alasivuilta ja erilaisia listoja. 6 alasivun esittelylaatikot,

Lisätiedot

RANSKA/SAKSA. Perusopetuksen vuosiluokilla 1-6 alkanut oppimäärä (A) Pakolliset kurssit. RAA1 / SAA1 Nuori ja hänen maailmansa

RANSKA/SAKSA. Perusopetuksen vuosiluokilla 1-6 alkanut oppimäärä (A) Pakolliset kurssit. RAA1 / SAA1 Nuori ja hänen maailmansa RANSKA/SAKSA Perusopetuksen vuosiluokilla 1-6 alkanut oppimäärä (A) Pakolliset kurssit RAA1 / SAA1 Nuori ja hänen maailmansa Kurssi niveltää perusopetuksen ja lukion kielenopetusta ja vahvistaa sanaston

Lisätiedot

TUTKIMUSMATKA-PALVELUMALLIN KIRJALLISET OHJEET: Slogan: Äärettömyydestä maapallon ytimeen

TUTKIMUSMATKA-PALVELUMALLIN KIRJALLISET OHJEET: Slogan: Äärettömyydestä maapallon ytimeen TUTKIMUSMATKA-PALVELUMALLIN KIRJALLISET OHJEET: Slogan: Äärettömyydestä maapallon ytimeen Esittelyteksti (mainostyylinen): Koskaan ihminen ei ole tiennyt niin paljon kuin nyt. Mutta huomenna tiedämme taas

Lisätiedot