Yhdyssana. uusi taloudenhoitaja. Sihteerinä toimii aiemmin johtokunnassa ollut Ilona Lähde. Kokouksessa valittiin myös ensimmäistä kertaa

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Yhdyssana. uusi taloudenhoitaja. Sihteerinä toimii aiemmin johtokunnassa ollut Ilona Lähde. Kokouksessa valittiin myös ensimmäistä kertaa"

Transkriptio

1 New Yorkin Suomi-koulu 83 Christopher Street New York suomikoulu.com Tässä numerossa: Suomi-koulun opettajat 2 Koulutuspäivät 7 Suomalaiset yritykset Helsinki designpääkaupunki Koululaisten kesämuistot Vanhempainneuvosto aloitti toimintansa Tervetuloa lukemaan syksyn a. Tänä syksynä on tapahtunut muutoksia koulun johtokunnassa ja -lehden toimituksessa. Koulun uusi johtokunta valittiin Marjaleena Berger jatkaa edelleen johtokunnan puheenjohtajana. Harri Rehnberg on uusi taloudenhoitaja. Sihteerinä toimii aiemmin johtokunnassa ollut Ilona Lähde. Kokouksessa valittiin myös ensimmäistä kertaa vanhempainneuvosto. Vanhempainneuvostossa toimivat tällä hetkellä Antti Haapalainen, Katja Lazarus, Päivi Mehraban, Noora Niskanen ja Elisa Nuottajärvi. -lehden uusi toimittaja on Marita Seppänen. Tapahtumia Vaasasta kotoisin oleva Vellamo-musiikkibändi laulatti lapsia Suomi-koulussa. Viisi vuotta toimineella yhtyeellä on Soiva Sammakko-niminen musiikkiteatteri. Leikkikoululaiset lauloivat suomalaisia lastenlauluja, kuten mörri möykyn pesä. Koululaisryhmät loivat säkeistöt ja kerronnan omaan lauluunsa klo 12:30 on koulun elokuvailtapäivä. Elokuvana on Niko-lentäjänpoika järjestetään Suomikoulun ja seurakunnan yhteinen JOULUTAPAHTUMA. Joulumyyjäiset klo Joulupuuroa tarjoillaan klo Kauneimmat joululaulut ja Lucia-kulkue klo kirkossa. Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi. Ilmoittautumiset ja kysymykset osoitteeseen: on koulun joulujuhla. Intoa koulutyöhön! Marita Seppänen Toimittaja

2 Esittelyssä Suomi-koulun opettajat Ester Marvin-Glickstein Ester asuu aviomiehensä Davidin kanssa Queensissä. Hänellä on Bachelor of Arts-tutkinto Antrolopogiassa ja hän on kouluttautunut tanssijaksi. Hän on työskennellyt lasten parissa viimeiset kymmenen vuotta. Ester on toiminut leikkiryhmien apuopettajana kaksi vuotta. Hän opettaa Suomi-koulun muskarissa, jossa lapset ovat alle 3-vuotiaita. Leikkiryhmän 1 ja 2 lapset ovat 3 5 -vuotiaita. Hän hoitaa myös pientä 2,5-vuotiasta suomalaispoikaa viikottain, josta on ollut hänelle paljon iloa viimeisen kahden vuoden aikana. Suomi -koulun ohella hän on CityLight Church-seurakunnan lastenohjelman koordinaattori ja opettaja. Hän on opettanut tanssia 3 17-vuotiaille muutamassa tanssikoulussa. Tällä hetkellä hän johtaa viikottaista tanssiryhmää CityLight Church-seurakunnassa. Sivu 2 Ester pitää yllä suomalaista kulttuuria New Yorkissa. Hän puhuu suomen kieltä viikottain työpaikallaan. Kielitaidon ylläpitäminen on onnistunut parhaiten lukemalla suomalaisia kirjoja ja kuuntelemallla suomalaista musiikkia. Kahvitteluhetket suomalaisten ystävien kanssa ovat olleet tärkeitä hetkiä vuosien varrella. Ester sanoo, että ei pidä unohtaa suomalaisten kirjeiden kirjoittamisen arvoa! Kirjoittelen usein mummolleni Suomeen. Hän pitää myös suomalaisesta ruoasta. Suomalaisen ruoan laittaminen tai leipominen on myös tärkeä osa suomalaisuutta. Kieliympäristö vaikuttaa suomen kielen oppimiseen. Mitä vahvempi on kieliympäristö, sen helpompaa on ylläpitää suomalaisia sukujuuria.

3 Sirkku Engberg Sirkku opettaa uutta koululaisryhmää (6 7-vuotiaat) kolmantena vuotenaan Suomi-koulussa. Ensimmäiset kaksi vuotta hän toimi leikkiryhmien opettajana. Hän on kolmen aikuisen tyttären äiti, joka asuu Manhattanilla miehensä ja vilkkaan Jack Russell Terrierin kanssa. Hän harrastaa kaikenlaista liikuntaa vuodenaikojen mukaan. Hän käy salilla ja laskettelee talvisin. Kesäisin hän lenkkeilee ja nauttii luonnosta koiransa kanssa. Hän muutti Suomesta USA:han yli kaksikymmentä vuotta sitten. Tyttäret ovat käyneet myös aikoinaan Suomi-koulua. Sirkun mukaan hän ymmärsi hyvin pian, että suomen kielen ylläpitäminen tulee olemaan haasteellista Yhdysvalloissa. Tyttäret kävivät paikallista leikkikoulua ja yhteiset leikit alkoivatkin nopeasti sujumaan englannin kielellä. Säilyttääkseen suomen kielen, vanhempien on tärkeää puhua sitä järjestelmällisesti lapsillensa. Sirkun mielestä suomalainen kultuuri on kiehtovaa. Harvalla kansalla on oma kansalliseepos tai yhtä erikoisia tapoja, kuten saunominen. Saunat ehkä näyttävät hieman erilaisilta, mutta suomalaiset heiluttelevat vihtoja yhtä tiuhaan tahtiin kuin satoja vuosia sitten. Sivu 3 Lisäksi suomalainen ruoka kertoo tarinan suomalaisen kulttuurin moninaisuudesta. Karjalanpiirakat, lörtsyt, kalakukot ja mustamakkarat ovat vain muutama esimerkki suomalaisesta ruoasta. Hänen mielestään onkin tärkeää se, että ainakin juhlapyhinä pöydästä löytyy monta suomalaista ruokalajia. Hän pitää suomen kieltä yllä päivittäin lukemalla suomalaista kirjallisuutta, kuten Helsingin Sanomien online-lehteä sekä puhumalla suomea. Hänellä on kesämökki Suomessa, jossa hän nauttii Suomen kesästä kuusi viikkoa.

4 Musiikki on tärkeä osa arkea kotona. Hän kuuntelee paljon suomalaista musiikkia lasten kanssa. kuten Robinia. Robinin musiikkia kuunnellessa lapset ovat oppineet suomalaisia slangisanoja ja käytännön kieltä. Robin on suomalaisten nuorten suosima pop-laulaja. Sivu 4 Martiina Linna-Hipp Martiina opettaa neljättä vuotta 5 7-vuotiaiden koululaisryhmää. Martiina on koulutukseltaan sisustusarkkitehti. Hän perusti muutama vuosi sitten leipomoyrityksen nimeltään Northern Rye. Hän asuu amerikkalaisen miehensä ja kahden tyttärensä kanssa Brooklynissä. Martiina perusti Suomi-koulun kirjaston. Martiina harrastaa lukemista ja musiikin kuuntelua. Hän seuraa suomalaista nykykirjallisuutta ja nauttii varsinkin Juha Itkosen kirjoista. Hän kuuntelee mielellään Kaija Saariahoa, Radioheadia ja Morrissey tä. Martiinan vanhempi tytär aloitti 10 vuotta sitten Suomi-koulun leikkiryhmissä ja on nyt kaikkien Suomi-koulu vuosien jälkeen koululaisavustajana. Hänen nuorempi tytär on myös oppilaana Suomi-koulussa. Martiinan mukaan Suomi-koulu on paikka, missä hän voi kohdata muita suomalaisia ja saada tukea lapsiensa suomen kielen ylläpitämiseen. Toki kieltä pidetään yllä lainaamalla Suomi-koulun hienosta kirjastosta suomenkielisia kirjoja ja DVD:tä. Martiinan mielestä hänen omassa opetuksessaan on tärkeintä, että oppilaan oppivat käyttämään suomen kieltä. Hän antaa paljon aikaa lasten ja Jaana Otero Jaana opettaa 7 9-vuotiaiden koululaisryhmää toista vuotta. Hänen 20. opetusvuosi lähti käyntiin tänä syksynä. Hän asuu miehensä ja lukion kolmasluokkalaisen tyttärensä kanssa Queensissa. Hänen tyttärensä on käynyt Suomi-koulua vuoteen 2010 saakka. Jaana vastaa tapahtumista ja sponsorikyselyistä VOSS-nimisessä norjalaisessa yrityksessä.

5 Vuosien varrella on ollut hienoa huomata, kuinka Suomi-koulu on ollut tärkeä ja arvostettu paikka, kertoo Jaana. Suomi-koulu on paikka, jossa oppilaat eivät pelkästään opi akateemisia taitoja tai suomalaista kulttuuria. Se on paikka, jossa lapsilla on mahdollisuus kuulla upea suomen kielen kirjo eri murteineen ja sävyineen, jota ei välttämättä kotona joka päivä kuule. Se on opetustilanne jo itsessään lapselle, kun hän pystyy kuulemaan ja ymmärtämään kielen eri murteita. Oma kielitaito rikastuu murteita kuuntelemalla. Suomen kielen ylläpito on helpottunut huomattavasti teknologian myötä. Enää ei tarvitse odotella postista viikkokausia lehtiä tai viikottaisia puheluita isovanhempien kanssa. Netti mahdollistaa lehtien ja kirjojen luvun, Skype-puhelut, jopa television katselun. Vanhemmilla on toki tärkeä tehtävä lapsen kielen oppimisessa. Jaanan oma kokemus lapsensa kanssa on osoittanut, että kielen kanssa on oltava tarkka; mitä yhdenmukaisempi oma kieli on, sen paremmin lapsikin sen hallitsee. Jaana Kantola Sivu 5 Jaana opettaa vuotiaiden koululaisryhmää. Hän on asunut New Yorkissa vuodesta 1990 lähtien. Hän on koulutukseltaan laulaja ja musiikinopettaja. Suomi-koulun opettajana hän on ollut vuodesta 10 vuotta. Hän saa oppilaat laulamaan hienosti, vaikka oppilaat eivät olisi harrastaneet musiikkia. Hänen elämä pyörii taiteiden maailmassa ja musiikin ohella hän lukee, näyttelee sekä tanssii. Parinkymmenen vuoden aikana hän on ehtinyt käydä läpi montakin tunnetilaa suhteessa "New York ja minä". Opettajan mukaan viime aikoina hän on löytänyt asioita, jotka ovat saaneet hänet arvostamaan mitä kaikkea New Yorkilla on tarjottavana asukkailleen ja vierailijoilleen. Suomalaisuus korostuu ehkä eniten lahjoissa, joissa useimmiten lukee "Made in Finland".

6 Hänen mielestään Suomi-Koulu on tärkeä osa jokaisen lapsen elämää, jolla on suomalaiset juuret tai hiljattain muuttanut Suomesta New Yorkiin. Siellä tapaa ikäisiään, joilla on ehkä samanlainen kokemus siitä, millaista on olla ainoa suomalainen luokalla amerikkalaisessa koulussa, kertoo Jaana. Hän yrittää omassa luokassaan tuoda esille miten mahtava "salakieli" suomi on. Uskon myös siihen, että jos me aikuiset annamme itsestämme kuvan, että suomen kieli on hauska kieli sanakäänteineen ja mitä vekkulimpine synonyymeineen, se heijastuu lapsissamme, toteaa Jaana. Eikä siihen löydy sen kummempaa poppakonstia kuin, että sitä pitää puhua lapsille! Musiikinopettajan näkökulmasta katsottuna, hän arvostaa Maija Vilkkumaan sanoituksia, Ismo Alangon ja Jari Sillanpään karismaattista esiintymistä ja kansainvälisen säveltäjän Kaija Saariahon teoksia, Toni Edelmanin kauniita melodioita sekä kansanmusiikkia. Paras lastenlaulu on Putte Possun nimipäivät ja mustan kissan tango. Marita Seppänen Sivu 6 Marita opettaa 9 12-vuotiaiden koululaisryhmää ensimmäistä vuotta. Hän on koulutukseltaan kasvatustieteen maisteri. Hän on tutkijana yhdessä kouluprojektissa Teachers Collegessa, Columbia yliopistossa. Hän asuu amerikkalaisen miehensä ja tyttärensä kanssa Bedford Hillsissä. Marita lukee suomalaisia verkkolehtiä, puhuu tyttärelleen suomea päivittäin sekä pitää yllä yhteyksiä Suomeen. Lapsen motivaatiota ja kulttuuriidentiteettiä tulee tukea, jotta hän ei ujostele puhua suomea amerikkalaisessa yhteisössä.

7 Suomi-koulun opettajien koulutuspäivät Opetushallitus järjesti yhdessä Suomi-seuran kanssa koulutuspäivät Suomi-koulujen opettajille ja henkilökunnalle Helsingissä. Koulutuspäiville osallistui noin 60 henkilöä. Koulutuksen aiheena oli osaamisen arviointi. Johtaja Jorma Kauppinen kertoi Suomen koulutusjärjestelmään liittyvistä ajankohtaisista asioista tervetulotoivotuksessaan. Koulutuspolitiikassa ovat keskeisinä aiheina koulujen väliset erot, sukupuolten väliset erot, monikulttuurisuus, tietotekniikan hyödyntäminen ja alle 25-vuotiaille tarkoitetun koulutustakuun kehittäminen. Koulujen tietoyhteiskuntavalmiuksissa on kehittämisen varaa, sillä kouluissa ei ole aktiivisesti otettu käyttöön tietotekniikkaa. Isoimpana haasteena on uudistaa Suomen koulujen opetussuunnitelmaa. Suunnittelu lähti käyntiin tämän vuoden elokuussa. Uusi opetussuunnitelma otetaan käyttöön kouluissa elokuussa Ensimmäisenä koulutuspäivänä käsiteltiin professori Mirja Tarnasen johdolla kielitaidon arviointia. Professori Tarnanen on arvioinnin asiantuntija. Hän opettaa tulevia luokanopettajia Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitoksella. Arviointi herätti paljon kuumia tunteita kuulijoissa. Moni muisti punakynämerkinnät vihkoissaan omista koulumuistoistaan. Sivu 7 Tarnasen mukaan arvioinnissa on nykyisin tärkeää, se että arviointi on osattu liittää oppijan ikään ja kehitykseen. Opetuksen, arviointitehtävien ja palautteen tulisi olla linjassa keskenään niin, että arvioidaan sitä mitä on opetettu. Arvioinnin tavoitteet ja osaaminen pitäisi olla selkeästi määriteltyinä. Virheillä ei ole enää negativista leimaa kielenopetuksessa, vaan ne ovat tärkeitä tekijöitä oppimisen tason ja opetuksen laadun arvioinnissa. Kun kielitaito kasvaa, niin virheidenkin määrä kasvaa väliaikaisesti, koska tarkkuus kielen tuottamisessa heikkenee. Vaikka virheet ovat välttämätön osa oppimista, niin niiden suuri määrä voi haitata oppimista. Uutta tutkimusta tarvitaan, jotta osattaisiin sanoa milloin virheiden määrästa on haittaa oppimisessa.

8 Palautteen antaminen ei ole helppoa. Tarnasen mukaan palautteen antamisessa tulisi huomioida ajoitus ja jakaminen. Kaikkia virheitä ei tulisi käsitellä yhtäaikaa, vaan antaa palautetta osissa, vähitellen. Palautteen tulisi olla realistista oppijan tavoitteisiin ja osaamiseen nähden. Näin oppijalle muodostuu realistinen kuva itsestä ja omasta osaamisestaan. Ensimmäisen päivän toisena puhuja oli filosofian tohtori, opetusneuvos Leena Nissilä, joka puhui sanastolähtöisestä kielenoppimisesta. Hän kertoi oman väitöskirjansa tuloksia. Väitöskirjan aiheena oli viron kielen vaikutus suomen kielen verbien ja niiden rektioiden oppimiseen, joka tarkastettiin Oulun yliopistossa viime vuonna. Väitöskirja löytyy osoitteesta: Hänen tulostensa mukaan sanasto on keskeinen verbien ja rektion (sana vaatii toisen sanan tiettyyn muotoon, kuten esimerkiksi pidän kahvista) oppimisen kannalta. Sanojen toisto tehostaa kielen oppimista. Viestinnän kannalta sanasto on kielioppia olennaisempi tekijä. Sanastosta ei voi antaa selkeitä sääntöjä. Sanaston omaksuminen on elinikäinen prosessi sekä äidinkielessä että vieraissa kielissä. Sanaston opettamisessa on tärkeää esittää sanoja erilaisissa tilanteissa, selittää sanoja ja niiden merkityksiä sekä opettaa sanojen vastakohtia. Sivu 8 Sanaston oppimista helpottaa, jos sana muistuttaa äidinkieltä tai jos sanassa on piirteitä, jotka ovat äidinkielen tai muun kielen perusteella ennustettavia. Sanoja pitää kuulla ja käyttää, jotta niitä oppisi tehokkaimmin. Koulutuspäivien haasteellisempana osuutena oli kielitestin esittely. Opetushallituksen edustajat kehittivät kielitestiä yhdessä Suomi-koulujen opettajien kanssa.

9 Yliopistonopettaja Nina Reiman Jyväskylän yliopistosta kertoi, että kielitestin tavoitteena on kielitaidon tunnistaminen, edistymisen seuraaminen ja taidon edelleen kehittäminen. Kielen oppiminen ei etene johdonmukaisesti, vaan oppimisessa on viivästyksiä. Kieltä opitaan kaikkein tehokkaimmin vuorovaikutuksessa. Kielen oppimisessa on olennaista oppilaan ikäkaudelle tyypilliset tilanteet. Kielen opetuksen tavoitteet tulisi mennä tarpeiden mukaan. Mihin oma Suomi-koulun oppilas tarvitsee kielitaitoa? Mitä kielellä tulisi osata tehdä? Nämä kysymykset ohjaavat opetusta. Kielen oppimisessa opitaan ensin ymmärtämisen taidot. Kirjoittaminen tapahtuu viimeisenä. Kielen oppimisessa on tärkeää, että alkuvaiheen virheisiin ei kiinnitetä suurta huomiota. Jos lauserakenne on sekava, niin siihen pitää puuttua. Lauserakenteen sekavuus viittaa myös ajatuksen sekavuuteen. Suomen kieltä on tutkinut professori Scott Jarvis Ohion yliopistosta. Hänen tutkimuksiensa mukaan suomalaisten on hankalampi opiskella englantia kuin ruotsalaisten. Tämä johtuu kielten välisistä eroista. Suomen kielessä ei ole partikkeleita (a ja the) eikä kielessä erotella sukupuolta (he/she) niin kuin on ruotsin ja englannin kielissä. Sivu 9 Suomalaiset yritykset New Yorkissa ja sen lähellä Suomen kielen oppimisesta on hyötyä myös yrityselämässä. Yhdysvalloissa toimii menestyksekkäitä suomalaisia yrityksiä. Yritysjutussa kerrotaan Valiosta, Lumenesta ja Polar Electrosta. Valio Valio tunnetaan kansainvälisesti terveysvaikutteisista elintarvikkeistaan ja maidonjalostusteknologioistaan.

10 Valion tytäryhtiö Finlandia Cheese tuo ja markkinoi Valion emmeltal-juustoja ja laktoositonta maitoa Yhdysvalloissa. Valio on ollut ensimmäinen yritys, joka kehitti laktoosittoman maidon. Finlandia Cheese-emmeltajuusto on Yhdysvaltojen tuontilistojen kärjessä. Valio Oltermannia myydään nimellä Baby Muenster-nimellä ja Valio Polaria myydään nimellä Heavenly light. Finlandia Cheese-juustoa myydään useimmissa supermarketeissa Yhdysvalloissa. Finlandia Cheesen toimitusjohtaja Christopher Francon mukaan Valio on ollut menestyksekäs Yhdysvalloissa, koska Valiolla on korkeatasoinen tutkimus ja tuotekehitysyksikkö sekä taito valmistaa emmeltal-juustoa. Kun korkeatasoinen, suomalainen juuston valmistustaito yhdistetään amerikkalaiseen johtamistapaan, niin 20 vuoden aikana Valion tuontijuustosta on tullut markkinajohtaja Yhdysvalloissa. Tällä hetkellä Valio on siirtämässä tutkimusta ja tuotekehitystään myös Yhdysvaltoihin. Yhdysvaltalaiset yritykset voivat valmistaa Valion juustoja paikallisesti Valion juustonvalmistusmenetelmällä ja Valion valvonnassa. Valio on valmistanut juustoja yli 100 vuoden ajan. Valion laadukas prosessi on saanut tunnustusta, kun Valiossa työskennellyt Artturi Ilmari Virtanen sai Nobelin kemian palkinnon vuonna Francon mukaan Valio on kehittänyt erinomaisen juustonvalmistusprosessin vuosien kuluessa. Yritys on myös voittanut monia palkintoja kansainvälisissä kilpailuissa, joista hän mainitsee Wisconsin World Cheese Championships. Lue lisää Valion verkkosivuilta: Sivu 10 Lumene Lumene tuottaa ihonhoitotuotteita ja meikkejä suomalaisen luonnon marjoista. Lumenella on myös korkeatasoinen tutkimus ja tuotekehitysprosessi. Lumenen tuotteita on saatavilla Yhdysvalloista, esimerkiksi suurimmista apteekeista.

11 Lumenen Yhdysvaltain tytäryhtiön varatoimitusjohtaja Joe Pastorkovich kertoi, että Lumenen tuotteet on otettu hyvin vastaan Yhdysvalloissa, koska kosmetiikassa on käytetty hyviä raaka-aineita, tuotteiden vaikutus on tieteellisten menetelmien kautta osoitettu ja ne ovat edullisia. Pastorkovichin mukaan marjat on kerätty käsin Suomen luonnosta. Ihonhoitotuotteet sisältävät lakkaa, tyrniä, mustikkaa, kanervaa ja puolukkaa. Nämä marjat sisältävät korkeita määriä vitamiiniä, antioksidantteja ja omegan rasvahappoja. Lumene käyttää innovatiivista menetelmää, jossa kosmetiikasta vähennetään vettä (LUMENE WaterSmart programme). Yritys haluaa rohkaista kuluttajia ja muita kosmetiikkayrityksiä vähentämään veden käyttöä ja ajattelemaan sen vaikutuksia selvensi Pastorkovich. Katso tarkemmat tiedot tuotteista Lumenen verkkosivuilta: Polar Electro Sivu 11 Polar Electro on perustettu Oulussa ritys valmistaa urheiluja ulkoiluvälineitä sekä tarvikkeita. Polar Finland Oy on keskittynyt sykkeenmittausta helpottavien laitteiden ja valmennusohjelmien kehittelyyn. Sykkeenmittauksen avulla voidaan kehittää fyysistä kuntoa. Polar on kehittänyt erilaisia sykemittareita aloittelevalle urheilijalle että ammattiurheilijalle. Sykemittareita voi käyttää monissa eri urheilulajeissa, kuten uinnissa, maastohiihdossa, juoksussa ja pyöräilyssä. Polar on luonut harjoitusohjelmistoja sykemittarin käyttäjille. Ammattivalmentajat ovat luoneet sopivat ohjelmistot erilaisille harrastajille ja ammattilaisurheilijoille. Lue lisää Polari Electro Finland Oy:stä:

12 Helsinki Design - pääkaupunkina 2012 Helsinki valittiin vuoden 2012 maailman Design-pääkaupungiksi. Hankkeessa ovat Helsingin lisäksi mukana Kauniainen, Espoo, Vantaa ja Lahti. Hanketta varten on tuotettu erilaisia tuotteita sekä laajempia design-hankkeita. Design-vuoden tapahtumia voi vielä seurata verkkosivujen, facebookin ja twitterin kautta. Verkkosivut ovat World Design Capital edistää ja tukee designin kulttuurista, sosiaalista ja taloudellista hyödyntämistä. Nimitys jaetaan joka toinen vuosi. Pääkaupungin valinnasta vastaa teollisen muotoilun maailmanjärjestö (Icsid). Pääkaupunkivuoden kunniaksi Suomen muotoilun vahvat tekijät, kuten Arabia, Marimekko ja Aarikka loivat astiasarjoja, koruja ja paperitavaraa. Helsinki sai oman nimikko-mukinsa nimeltään kotikaupunki,. Kotikaupunkimuki, jossa on neljä teemaa. Puisto, meri, kortteli ja kaupunki tuovat mieleen Helsingin. Sivu 12 Design-pääkaupungin teemana on avoin Helsinki-design osana elämää.

13 Kampin kappeli on rakennettu osana Helsingin designpääkaupunkihanketta. Kappeli sijaitsee Narinkkatorin laidalla, Helsingin Kampissa. Kappeli on tarkoitettu hiljentymisen ja kohtaamisen paikaksi. Siellä ei järjestetä jumalanpalveluksia tai kirkollisia toimituksia. Kappelin näyttävin osa on 11,5 metriä korkea kappelisali, jonka sisäseinät on verhoiltu tervaleppälankuista. Sivu 13 Helsinki täytti kesäkuussa 200 vuotta.

14 Suomi-koululaisten kesämuistot Suomesta Muutamat Suomi-koululaiset kirjoittivat omista kesälomamuistoistaan ja piirsivät kuvan. Oona kävi kaverinsa kanssa tapaamassa isoäitiään Suomessa. Hän nukkui kolme yötä hotellissa. Sivu 14 Adele vietti aikaa Nauvossa. Hänen isänsä rakensi puumajan. Hän kävi myös uimakoulua.

15 Mia oli isovanhempiensa luona käymässä. Hän kävi myös ratsastamassa. Kuva mummolan pihasta. Sivu 15 Erik kävi tätinsä luona Lappeenrannassa, oli jääkiekkoleirillä Vierumäellä ja jalkapalloleirillä. Kuva sukulaisen piha-alueesta.

16 Christiana kävi mummolan lisäksi kesällä tutkimassa Suomenlinnaa, jonne hän matkusti lautalla. New Yorkin Suomi-koulu tarjoaa suomen kielen ja kulttuurin opetusta New Yorkissa. Suomi-koulun toimintaa valvovat Opetushallitus ja Suomi-seura. Ota yhteyttä, anna palautetta New Yorkin Suomi-koulu The Finnish School of New York 83 Christopher Street New York, NY Suomi-koulu Facebookissa Kaikissa asioissa voit ottaa yhteyttä lähettämällä sähköpostia osoitteeseen: Lehteen liittyvät jutut ja kommentit voit laittaa osoitteeseen:

Normaalikoulun kielivalintailta Welcome! Willkommen! Bienvenue!

Normaalikoulun kielivalintailta Welcome! Willkommen! Bienvenue! Normaalikoulun kielivalintailta 17.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue! Kielivalinta Tulevaisuuden valinta: pääomaa tulevaa varten. Kieli ei ole vain kieli. Oheistuotteena kulttuurien tuntemusta ja yleissivistystä.

Lisätiedot

Normaalikoulun kielivalintailta 20.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue!

Normaalikoulun kielivalintailta 20.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue! Normaalikoulun kielivalintailta 20.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue! Kielivalinta Tulevaisuuden valinta: pääomaa tulevaa varten. Nykypäivänä englannin osaaminen on lähtökohta mitä kieliä valitaan sen

Lisätiedot

Koko talo/kasvatusyhteisö kasvattaa kielitaitoon

Koko talo/kasvatusyhteisö kasvattaa kielitaitoon Rinnakkaisohjelma Koko talo/kasvatusyhteisö kasvattaa kielitaitoon klo 15.15-16.15 Annamari Kajasto, opetusneuvos, Opetushallitus Tarja Aurell, apulaisrehtori, Helsingin Saksalainen koulu Paasitorni 15.5.2017

Lisätiedot

Kieliohjelma Atalan koulussa

Kieliohjelma Atalan koulussa Kieliohjelma Atalan koulussa Vaihtoehto 1, A1-kieli englanti, B1- kieli ruotsi 6.luokalla 1 lk - 2 lk - 3 lk englanti 2h/vko 4 lk englanti 2h/vko 5 lk englanti 2-3h/vko 6 lk englanti 2-3h/vko, ruotsi 2h/vko

Lisätiedot

Kielitaidosta on iloa ja hyötyä

Kielitaidosta on iloa ja hyötyä Kielitaidosta on iloa ja hyötyä Kielivalintamateriaalia Tampereen kaupunki Kielivalinta Tulevaisuuden valinta: pääomaa tulevaa varten Kieli ei ole vain kieli. Oheistuotteena kulttuurien tuntemusta ja yleissivistystä.

Lisätiedot

Pukinmäenkaaren peruskoulun kielivalintainfo 2. ja 3. luokan huoltajille 10.1.2015

Pukinmäenkaaren peruskoulun kielivalintainfo 2. ja 3. luokan huoltajille 10.1.2015 Pukinmäenkaaren peruskoulun kielivalintainfo 2. ja 3. luokan huoltajille 10.1.2015 Kielipolku 1.8.2016 alkaen Luokka- aste 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. A- kieli englanti tai venäjä Valinnainen A2 kieli englanti,

Lisätiedot

Miten opetan suomea? luento 19.8.2011 CIMO:ssa Comenius-apulaisopettajiksi lähteville Emmi Pollari

Miten opetan suomea? luento 19.8.2011 CIMO:ssa Comenius-apulaisopettajiksi lähteville Emmi Pollari Miten opetan suomea? luento 19.8.2011 CIMO:ssa Comenius-apulaisopettajiksi lähteville Emmi Pollari Suomen kielestä 1/2 erilainen kieli kuinka eroaa indoeurooppalaisista kielistä? o ei sukuja, ei artikkeleita,

Lisätiedot

LAAJAVUOREN KOULUN. SAKSANKIELINEN OPETUS CLIL-OPETUS (Content and Language Integrated. Learning=SISÄLLÖN JA KIELEN YHDISTÄVÄ OPETUS Sirpa Rönkä

LAAJAVUOREN KOULUN. SAKSANKIELINEN OPETUS CLIL-OPETUS (Content and Language Integrated. Learning=SISÄLLÖN JA KIELEN YHDISTÄVÄ OPETUS Sirpa Rönkä LAAJAVUOREN KOULUN SAKSANKIELINEN OPETUS CLIL-OPETUS (Content and Language Integrated Learning=SISÄLLÖN JA KIELEN YHDISTÄVÄ OPETUS Sirpa Rönkä EUROOPPALAINEN VIITEKEHYS LÄHTÖKOHTANA Kieli on ajattelun,

Lisätiedot

Ostoskassit pullollaan miten kehittää

Ostoskassit pullollaan miten kehittää Ostoskassit pullollaan miten kehittää opettajan valmiuksia maahanmuuttajan kohtaamisessa? Monikulttuurisuustaitojen kehittäminen kouluyhteisöss ssä 22.-23.11.2007 23.11.2007 FL Heidi Vaarala Jyväskyl skylän

Lisätiedot

How to prepare for the 7th grade entrance exam? Kuinka lukea englannin linjan soveltuvuuskokeisiin?

How to prepare for the 7th grade entrance exam? Kuinka lukea englannin linjan soveltuvuuskokeisiin? How to prepare for the 7th grade entrance exam? Kuinka lukea englannin linjan soveltuvuuskokeisiin? When? Milloin? Tärkeitä päivämääriä: - 12.1. 2017 Infotilaisuus Helsingin Uudessa Yhteiskoulussa - 19.1.

Lisätiedot

KABELON PUHE LÄKSIÄISILLASSA Luomaniemen Wanhalla

KABELON PUHE LÄKSIÄISILLASSA Luomaniemen Wanhalla KABELON PUHE LÄKSIÄISILLASSA Luomaniemen Wanhalla Minulta kysytään usein "Miksi Suomi" ja jos sanon totuuden - Suomi oli minun 3 valitsenut. Mun ensimmäinen oli Holland ja toinen oli Belgia. - Halusin

Lisätiedot

Lahjakkuutta ja erityisvahvuuksia tukeva opetus äidinkielen näkökulma

Lahjakkuutta ja erityisvahvuuksia tukeva opetus äidinkielen näkökulma Lahjakkuutta ja erityisvahvuuksia tukeva opetus äidinkielen näkökulma Ulkomailla toimivien peruskoulujen ja Suomi-koulujen opettajat 4.8.2011 Pirjo Sinko, opetusneuvos Millainen on kielellisesti lahjakas

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

Puhumaan oppii vain puhumalla.

Puhumaan oppii vain puhumalla. Puhumaan oppii vain puhumalla. Maisa Martin Jyväskylän yliopisto suomenkielisanootervetuloa.fi Toisto-menetelmän periaatteet ja selkopuhe oppijoiden tukena Luetaan yhdessä -verkoston syysseminaari Paasitorni

Lisätiedot

Toisluokkalaisen. opas. Lukuvuosi 2014 2015. Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta

Toisluokkalaisen. opas. Lukuvuosi 2014 2015. Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta Toisluokkalaisen opas Lukuvuosi 2014 2015 Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta Nyt on aika valita ensimmäinen vieras kieli! 1. 6. luokilla opiskellaan yhtä tai kahta kieltä äidinkielen

Lisätiedot

28.4.2015 Pia Hägglund, Pohjanmaan tulkkikeskus. Monikulttuurisuus ja perehdyttäminen

28.4.2015 Pia Hägglund, Pohjanmaan tulkkikeskus. Monikulttuurisuus ja perehdyttäminen 28.4.2015 Pia Hägglund, Pohjanmaan tulkkikeskus Monikulttuurisuus ja perehdyttäminen Monikulttuurinen työpaikka? Mitä se merkitsee? Onko työyhteisömme valmis siihen? Olenko minä esimiehenä valmis siihen?

Lisätiedot

TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU

TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU Toiminnallinen esiopetus on: Toiminnallinen esiopetus on tekemällä oppimista. Vahvistaa vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja, sekä

Lisätiedot

KIELENOPPIJOITA TIEDONHANKINTA KESKIÖSSÄ KUUNTELEMALLA OPPIJA (AUDITIIVINEN) KIELEN KÄYTTÖ, VUOROVAIKUTUS NÄKEMÄLLÄ

KIELENOPPIJOITA TIEDONHANKINTA KESKIÖSSÄ KUUNTELEMALLA OPPIJA (AUDITIIVINEN) KIELEN KÄYTTÖ, VUOROVAIKUTUS NÄKEMÄLLÄ KIELENOPPIJOITA KIELEN KÄYTTÖ, VUOROVAIKUTUS TIEDONHANKINTA KESKIÖSSÄ KUUNTELEMALLA OPPIJA (AUDITIIVINEN) TEKEMÄLLÄ OPPIJA (KINESTEETTINEN) LUOVA KIELENKÄYTTÄJÄ HOLISTINEN OPPIJA (KOKONAISUUDET TÄRKEITÄ)

Lisätiedot

1. luokan kielivalinta. A1-kieli Pia Bärlund Palvelupäällikkö

1. luokan kielivalinta. A1-kieli Pia Bärlund Palvelupäällikkö 1. luokan kielivalinta A1-kieli Pia Bärlund Palvelupäällikkö 014-266 4889 pia.barlund@jkl.fi 21.3.2017 21.3.2017 2 Yleistietoa Jyväskylässä valittavissa A1-kieleksi saksa, ruotsi, venäjä ja englanti. Opetuksen

Lisätiedot

A2-KIELEN VALINTA. Mahdollisuus monipuoliseen kielitaitoon. 8.1.2014 Eveliina Bovellan 1

A2-KIELEN VALINTA. Mahdollisuus monipuoliseen kielitaitoon. 8.1.2014 Eveliina Bovellan 1 A2-KIELEN VALINTA Mahdollisuus monipuoliseen kielitaitoon 8.1.2014 Eveliina Bovellan 1 Kielivisailu Saksa 1. Mitä seuraavista asioista ei voi syödä? a) Kuchen b) Küche c) Kühe 8.1.2014 Eveliina Bovellan

Lisätiedot

Toisluokkalaisen. opas. Lukuvuosi 2015 2016. Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta

Toisluokkalaisen. opas. Lukuvuosi 2015 2016. Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta Toisluokkalaisen opas Lukuvuosi 2015 2016 Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta Nyt on aika valita ensimmäinen vieras kieli! Ensimmäisen vieraan kielen eli A-kielen opiskelu aloitetaan

Lisätiedot

Oman äidinkielen opetus valtakunnallinen ajankohtaiskatsaus. FT Leena Nissilä Opetusneuvos, yksikön päällikkö Opetushallitus

Oman äidinkielen opetus valtakunnallinen ajankohtaiskatsaus. FT Leena Nissilä Opetusneuvos, yksikön päällikkö Opetushallitus Oman äidinkielen opetus valtakunnallinen ajankohtaiskatsaus FT Leena Nissilä Opetusneuvos, yksikön päällikkö Opetushallitus Oman äidinkielen opetus Tiedote 13/2015 www.oph.fi valtionavustusta enintään

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Äidinkielen tukeminen. varhaiskasvatuksessa. Taru Venho. Espoon kaupunki

Äidinkielen tukeminen. varhaiskasvatuksessa. Taru Venho. Espoon kaupunki Äidinkielen tukeminen varhaiskasvatuksessa Taru Venho Suomi toisena kielenä -lastentarhanop. Espoon kaupunki Äidinkieli voidaan Nissilän, Martinin, Vaaralan ja Kuukan (2006) mukaan määritellä neljällä

Lisätiedot

Oma kansioni MUISTOJANI JA AJATUKSIANI ELÄMÄSTÄ. Porvoon Seudun Dementiayhdistys ry Muistiliiton jäsen

Oma kansioni MUISTOJANI JA AJATUKSIANI ELÄMÄSTÄ. Porvoon Seudun Dementiayhdistys ry Muistiliiton jäsen Oma kansioni MUISTOJANI JA AJATUKSIANI ELÄMÄSTÄ Porvoon Seudun Dementiayhdistys ry Muistiliiton jäsen Arjen asioita ja muistoja Oma kansioni -kirjaa voi käyttää apuna erilaisissa ryhmissä tai osallistujat

Lisätiedot

Monikulttuurinen kouluyhteisö. Satu Kekki Perusopetuksen rehtori Turun normaalikoulu

Monikulttuurinen kouluyhteisö. Satu Kekki Perusopetuksen rehtori Turun normaalikoulu Monikulttuurinen kouluyhteisö Satu Kekki Perusopetuksen rehtori Turun normaalikoulu Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2) L2 Kulttuuristen merkitysten tunnistaminen, arvostaminen Oman kulttuuri-identiteetin

Lisätiedot

Kielen hallitseminen on muutakin kuin sanojen osaamista MODERSMÅLSCENTRUM I LUND LUNDIN ÄIDINKIELIKESKUS

Kielen hallitseminen on muutakin kuin sanojen osaamista MODERSMÅLSCENTRUM I LUND LUNDIN ÄIDINKIELIKESKUS Kielen hallitseminen on muutakin kuin sanojen osaamista MODERSMÅLSCENTRUM I LUND LUNDIN ÄIDINKIELIKESKUS Äidinkieli oppimisen perusta ja yhdysside Monella Lundin kunnan nuorella on muu äidinkieli kuin

Lisätiedot

MAAHANMUUTTAJIEN ÄIDINKIELI ENGLANNIN KIELEN OPETUKSEN SUUNNITELMA 2006

MAAHANMUUTTAJIEN ÄIDINKIELI ENGLANNIN KIELEN OPETUKSEN SUUNNITELMA 2006 MAAHANMUUTTAJIEN ÄIDINKIELI ENGLANNIN KIELEN OPETUKSEN SUUNNITELMA 2006 ENGLANNIN KIELEN OPETUKSEN SUUNNITELMA Opetuksen lähtökohdat Maahanmuuttajien äidinkielen opetuksella tuetaan oppilaan ajattelun

Lisätiedot

SUOKI TOIMINTA PASSI

SUOKI TOIMINTA PASSI I K O SU M I TO A T IN A P I SS nimi: Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti:

Lisätiedot

oppimisella ja opiskelemisella

oppimisella ja opiskelemisella MITÄ ON OPPIMINEN? Miten, milloin ja missä ihminen oppii esim. suomen kieltä? Miten huomaat, että olet oppinut jotain? Mikä ero on oppimisella ja opiskelemisella? Mikä on PASSIIVISTA OPPIMISTA AKTIIVISTA

Lisätiedot

Arkipäivä kielen kehittäjänä

Arkipäivä kielen kehittäjänä Arkipäivä kielen kehittäjänä Päivi Homanen 18.3.2013 Jyväskylä Ajatusta arkeen se on siinä! Päivä täyttyy lukemattomista tilanteista, joissa voi harjoittaa lapsen kieltä ja kuuloa. Joka päivä Syödään Puetaan

Lisätiedot

Mitä taitoja tarvitaan tekstin ymmärtämisessä? -teorian kautta arkeen, A.Laaksonen

Mitä taitoja tarvitaan tekstin ymmärtämisessä? -teorian kautta arkeen, A.Laaksonen Mitä taitoja tarvitaan tekstin ymmärtämisessä? -teorian kautta arkeen, A.Laaksonen Lukemisen taitoja Tulisi kehittää kaikissa oppiaineissa Vastuu usein äidinkielen ja S2-opettajilla Usein ajatellaan, että

Lisätiedot

OSA 1. Milloin? AIKA. Keskiviikkona. Peruslause + konjunktio + omistuslause

OSA 1. Milloin? AIKA. Keskiviikkona. Peruslause + konjunktio + omistuslause OSA 1 Peruslause + konjunktio + omistuslause Esim. Tänään Anita kirjoittaa nopeasti töissä, koska hänellä on tärkeää asiaa. Milloin? AIKA Viime yönä Lauantaina Tänään Päivisin Iltaisin Aamuisin Joka vuosi

Lisätiedot

Suomen kielen opinnot maahanmuuttajien ammatilliseen peruskoulutukseen valmistavassa koulutuksessa

Suomen kielen opinnot maahanmuuttajien ammatilliseen peruskoulutukseen valmistavassa koulutuksessa Suomen kielen opinnot maahanmuuttajien ammatilliseen peruskoulutukseen valmistavassa koulutuksessa Asiantuntijayksikön päällikkö, opetusneuvos Leena Nissilä SUOMEN KIELI perusoletuksena on, että opiskelija

Lisätiedot

Suomi toisena kielenä -opettajat ry./ Hallitus 10.3.2010 TUNTIJAKOTYÖRYHMÄLLE

Suomi toisena kielenä -opettajat ry./ Hallitus 10.3.2010 TUNTIJAKOTYÖRYHMÄLLE 1 Suomi toisena kielenä -opettajat ry./ KANNANOTTO Hallitus 10.3.2010 TUNTIJAKOTYÖRYHMÄLLE Suomi toisena kielenä (S2) on perusopetuksessa yksi oppiaineen äidinkieli ja kirjallisuus oppimääristä. Perusopetuksen

Lisätiedot

Savonlinnan ammatti- ja aikuisopiston vieraiden kielten opetusta verkossa ja integroituna ammattiaineisiin. Johanna Venäläinen

Savonlinnan ammatti- ja aikuisopiston vieraiden kielten opetusta verkossa ja integroituna ammattiaineisiin. Johanna Venäläinen Savonlinnan ammatti- ja aikuisopiston vieraiden kielten opetusta verkossa ja integroituna ammattiaineisiin Johanna Venäläinen Kenelle ja miksi? Lähtökohtana ja tavoitteena on - tarjota opiskelijoille vaihtoehtoinen

Lisätiedot

RIPARI Roihuvuoren srk rippikoulut 2014

RIPARI Roihuvuoren srk rippikoulut 2014 RIPARI Roihuvuoren srk rippikoulut 2014 Rippikouluun ilmoittautuminen Hei sinä ensi vuonna 15 vuotta täyttävä nuori! Roihuvuoren seurakunta kutsuu erityisesti sinut rippikouluun. Jos taas olet jo vanhempi

Lisätiedot

Monilukutaitoon kielitietoisella opetuksella. Minna Harmanen, Opetushallitus Kansalliset peruskoulupäivät 20. 21.11.2014 Marina Congress Center

Monilukutaitoon kielitietoisella opetuksella. Minna Harmanen, Opetushallitus Kansalliset peruskoulupäivät 20. 21.11.2014 Marina Congress Center Monilukutaitoon kielitietoisella opetuksella Minna Harmanen, Opetushallitus Kansalliset peruskoulupäivät 20. 21.11.2014 Marina Congress Center Monilukutaito ja kielitietoisuus - kysymyksiä Mitä on monilukutaito

Lisätiedot

3. luokan kielivalinta

3. luokan kielivalinta 3. luokan kielivalinta A2-kieli Pia Bärlund, suunnittelija Sivistyksen toimiala - Perusopetus 014-266 4889 pia.barlund@jkl.fi 1.2.2016 Yleistietoa Jyväskylässä valittavissa A2-kieleksi saksa, ranska, venäjä

Lisätiedot

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA)

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) ASUA + MISSÄ TYKÄTÄ + MISTÄ MENNÄ + MIHIN ANTAA + KENELLE SOITTAA + MITÄ OLLA + KENELLÄ KYSYÄ + KENELTÄ TAVATA + KENET MATKUSTAA + MILLÄ MISSÄ asua

Lisätiedot

Eväspussi. Onko lähipiirissä esiintynyt hitautta tai vaikeutta lukemaan ja kirjoittamaan oppimisessa? Millaista?

Eväspussi. Onko lähipiirissä esiintynyt hitautta tai vaikeutta lukemaan ja kirjoittamaan oppimisessa? Millaista? Liite Pienten Kielireppuun. Eväspussi Oman äidinkielen vahva hallinta tukee kaikkea oppimista. Tämän vuoksi keskustelemme kielten kehityksestä aina varhaiskasvatuskeskustelun yhteydessä. Kopio Kielirepusta

Lisätiedot

Kuva: Mika Perkiömäki

Kuva: Mika Perkiömäki Tule opiskelemaan kanssamme venäjää Tampereen yliopiston Venäjän kielen, kulttuurin ja kääntämisen tutkinto-ohjelmaan! http://www.uta.fi/ltl/ven/index.html Kuva: Mika Perkiömäki Venäjän kielen tutkinto-ohjelma

Lisätiedot

Kiinnostaako. koodaus ja robotiikka? 2014 Innokas www.innokas.fi All Rights Reserved Copying and reproduction prohibited

Kiinnostaako. koodaus ja robotiikka? 2014 Innokas www.innokas.fi All Rights Reserved Copying and reproduction prohibited Kiinnostaako koodaus ja robotiikka? Innokas-verkosto Innovatiivisen koulun toiminnan kehittäminen ja levittäminen Suomi Yli 30 000 osallistujaa vuosien 2011-2014 aikana Kouluja, kirjastoja, päiväkoteja,

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJA 2/2014 11

PÖYTÄKIRJA 2/2014 11 Sivistystoimen suomenkielinen jaosto PÖYTÄKIRJA 2/2014 11 Aika 11.03.2014 kl. 18.30 Paikka Metsäkulman koulu Käsiteltävät asiat 9 Kokouksen avaaminen, laillisuus ja päätösvaltaisuus 133 10 Pöytäkirjantarkastajien

Lisätiedot

Juliet-ohjelma: monipuolisia osaajia alaluokkien englannin opetukseen

Juliet-ohjelma: monipuolisia osaajia alaluokkien englannin opetukseen Juliet-ohjelma: monipuolisia osaajia alaluokkien englannin opetukseen Marja-Kaisa Pihko, Virpi Bursiewicz Varhennettua kielenopetusta, kielisuihkuttelua, CLIL-opetusta Alakoulun luokkien 1 6 vieraiden

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Verbien rektioita Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Jos lauseessa on useita verbejä, missä muodossa 2. tai 3. verbi ovat? -Jos lauseessa on useita verbejä peräkkäin, 1. verbi taipuu normaalisti,

Lisätiedot

VALLOITTAVAT VIERAAT KIELET

VALLOITTAVAT VIERAAT KIELET VALLOITTAVAT VIERAAT KIELET LAPPEENRANNAN PERUSKOULUJEN VAPAAEHTOISEN A2-KIELEN VALINTAOPAS 2016 LAPPEENRANNAN KAUPUNKI KASVATUS- JA OPETUSTOIMI KIELIVALINTA LOMAKKEEN TÄYTTÄMINEN A2-KIELEN VALINTA TEHDÄÄN

Lisätiedot

Tavoite Opiskelija osaa käyttää englannin kielen rakenteita, hallitsee kielen perusilmaukset ja ymmärtää opiskelijan arkielämään liittyvää kieltä

Tavoite Opiskelija osaa käyttää englannin kielen rakenteita, hallitsee kielen perusilmaukset ja ymmärtää opiskelijan arkielämään liittyvää kieltä Kuvaukset 1 (6) Englanti, Back to basics, 1 ov (YV3EN1) Tavoite osaa käyttää englannin kielen rakenteita, hallitsee kielen perusilmaukset ja ymmärtää opiskelijan arkielämään liittyvää kieltä Teemat ja

Lisätiedot

Tule opiskelemaan venäjää! Tampereen yliopiston Venäjän kielen, kulttuurin ja kääntämisen tutkinto-ohjelma

Tule opiskelemaan venäjää! Tampereen yliopiston Venäjän kielen, kulttuurin ja kääntämisen tutkinto-ohjelma Tule opiskelemaan venäjää! Tampereen yliopiston Venäjän kielen, kulttuurin ja kääntämisen tutkinto-ohjelma 1 Venäjän kielen tutkinto-ohjelma Tampereella Kiinnostaako sinua kielten ja kulttuurien välinen

Lisätiedot

Suomi toisena kielenä (S2) -opetuksen opintokokonaisuus 25 op

Suomi toisena kielenä (S2) -opetuksen opintokokonaisuus 25 op Suomi toisena kielenä (S2) -opetuksen opintokokonaisuus 25 op Valintaperusteet Opiskelija voi hakeutua suorittamaan joko koko kokonaisuutta tai yksittäisiä opintojaksoja. Opintoihin valitaan ensisijaisesti

Lisätiedot

Oppimisvaikeuksien tunnistaminen. Turvapaikanhakijat ja pakolaislapset perusopetuksessa Helsinki Anu Arvonen

Oppimisvaikeuksien tunnistaminen. Turvapaikanhakijat ja pakolaislapset perusopetuksessa Helsinki Anu Arvonen Oppimisvaikeuksien tunnistaminen Turvapaikanhakijat ja pakolaislapset perusopetuksessa Helsinki 26.10.2017 Anu Arvonen Mitä oppimisvaikeudet ovat Oppimisvaikeuden määritelmä: taidot kehittyvät erityisen

Lisätiedot

Normaalikoulun kielivalintailta 14.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue!

Normaalikoulun kielivalintailta 14.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue! Normaalikoulun kielivalintailta 14.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue! Kielivalinta Tulevaisuuden valinta: pääomaa tulevaa varten. Nykypäivänä englannin osaaminen on lähtökohta mitä kieliä valitaan sen

Lisätiedot

Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma

Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Sisällys 1 Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 1 3 Perusopetukseen valmistavan opetuksen tavoitteet ja keskeiset

Lisätiedot

MONIKULTTUURISEN OPETUKSEN JA OHJAUKSEN HAASTEET. Selkokielen käyttö opetuksessa. Suvi Lehto-Lavikainen, Koulutuskeskus Salpaus

MONIKULTTUURISEN OPETUKSEN JA OHJAUKSEN HAASTEET. Selkokielen käyttö opetuksessa. Suvi Lehto-Lavikainen, Koulutuskeskus Salpaus MONIKULTTUURISEN OPETUKSEN JA OHJAUKSEN HAASTEET Selkokielen käyttö opetuksessa Suvi Lehto-Lavikainen, Koulutuskeskus Salpaus Ihmisten viestinnän epätarkkuus johtaa usein virheellisiin tulkintoihin keskusteluissa!

Lisätiedot

Preesens, imperfekti ja perfekti

Preesens, imperfekti ja perfekti Preesens, imperfekti ja perfekti ennen nyt Neljä vuotta sitten olin töissä tehtaassa. Nyt minä olen lähihoitaja. r Olen työskennellyt sairaalassa jo kaksi vuotta. J Joo, kävin toissapäivänä. Sinun tukka

Lisätiedot

OPPIVA YHTEISÖ - YHTEISÖLLINEN KOULU

OPPIVA YHTEISÖ - YHTEISÖLLINEN KOULU OPPIVA YHTEISÖ - YHTEISÖLLINEN KOULU 12.11.2015 Leena Nousiainen Rondo Training Oy Puh. 044-2913621 www.rondotraining.fi E-mail: leena.nousiainen@rondotraining.fi OPPIVA YHTEISÖ YHTEISÖLLINEN KOUL Mitä

Lisätiedot

HYVINKÄÄN KAUPUNKI Sivistystoimi/ Hallinto Kankurinkatu 4-6 20.10.2015 05800 HYVINKÄÄ

HYVINKÄÄN KAUPUNKI Sivistystoimi/ Hallinto Kankurinkatu 4-6 20.10.2015 05800 HYVINKÄÄ Sivistystoimi/ Hallinto Kankurinkatu 4-6 20.10.2015 Alakoulujen rehtorit ENSIMMÄISEN VIERAAN KIELEN VALINTA JA MUSIIKKILUOKALLE PYRKIMINEN Tämän kirjeen liitteenä on 2. luokkalaisten vanhemmille jaettava

Lisätiedot

Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi

Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi Julkaistu: 14.7. 14:07 IS SUOMIAREENA Yhdysvaltain Suomen suurlähettiläs Bruce Oreck vertasi Yhdysvaltain ja Euroopan asenne-eroa erikoisella

Lisätiedot

Tervetuloa opiskelemaan suomen kieltä. Henkilökunnan esittely Perus- ja aineopintojen rakenne Suomen kieli sivuaineena Opettajan kelpoisuusehdot

Tervetuloa opiskelemaan suomen kieltä. Henkilökunnan esittely Perus- ja aineopintojen rakenne Suomen kieli sivuaineena Opettajan kelpoisuusehdot Tervetuloa opiskelemaan suomen kieltä Henkilökunnan esittely Perus- ja aineopintojen rakenne Suomen kieli sivuaineena Opettajan kelpoisuusehdot Henkilökunta syyslukukaudella 2016 Professorit Harri Mantila

Lisätiedot

Kielenopiskelu vaatii pitkäjänteistä sitoutumista ja työntekoa. Toisaalta alakouluikäisten kielenoppimisen herkkyyskausi, rohkeus ja uteliaisuus

Kielenopiskelu vaatii pitkäjänteistä sitoutumista ja työntekoa. Toisaalta alakouluikäisten kielenoppimisen herkkyyskausi, rohkeus ja uteliaisuus Kielivalinta Kielivalinta Tulevaisuuden valinta: pääomaa tulevaa varten. Kieli ei ole vain kieli. Oheistuotteena kulttuurien tuntemusta ja yleissivistystä. Mahdollisuus valita useita kieliä on kädenojennus,

Lisätiedot

TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA

TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA KERROMME KULUNEEN VUODEN KUULUMISISTA JA VIIME VUODEN MIELEENPAINUVISTA TAPAHTUMISTA Talvella oli paljon pakkasta ja lunta. Paljon vaatteita päälle ja

Lisätiedot

Arvioinnin monipuolistaminen lukion opetussuunnitelman perusteiden (2015) mukaan

Arvioinnin monipuolistaminen lukion opetussuunnitelman perusteiden (2015) mukaan Arvioinnin monipuolistaminen lukion opetussuunnitelman perusteiden (2015) mukaan OPS-koulutus Joensuu 16.1.2016 Marja Tamm Matematiikan ja kemian lehtori, FM, Helsingin kielilukio 3.vpj. ja OPS-vastaava,

Lisätiedot

Treffit mönkään? Ääntämisen opetuksesta ja sen tärkeydestä. FT Elina Tergujeff, Jyväskylän yliopisto elina.tergujeff@jyu.fi

Treffit mönkään? Ääntämisen opetuksesta ja sen tärkeydestä. FT Elina Tergujeff, Jyväskylän yliopisto elina.tergujeff@jyu.fi Treffit mönkään? Ääntämisen opetuksesta ja sen tärkeydestä FT Elina Tergujeff, Jyväskylän yliopisto elina.tergujeff@jyu.fi Kuka Elina Tergujeff? englannin ja ruotsin opettaja filosofian tohtori, soveltava

Lisätiedot

Koulun kielikasvatus S2- näkökulmasta Kielikasvatusfoorumi Finlandia-talo Jyrki Kalliokoski

Koulun kielikasvatus S2- näkökulmasta Kielikasvatusfoorumi Finlandia-talo Jyrki Kalliokoski Koulun kielikasvatus S2- näkökulmasta Kielikasvatusfoorumi Finlandia-talo 27.10. 2014 Jyrki Kalliokoski Humanistinen tiedekunta / jyrki.kalliokoski@helsinki.fi 29.10.2014 1 Kaksi kommenttia 1) Eurooppalaisen

Lisätiedot

KARHUKUNNAT KANSAINVÄLISYYS PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMISSA

KARHUKUNNAT KANSAINVÄLISYYS PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMISSA KARHUKUNNAT KANSAINVÄLISYYS PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMISSA Kuva: Ville Asuma, Friitalan koulu, Ulvila. SataGlobalin kuvataidekilpailu 2002, I palkinto, 1. 2. lk. KANSAINVÄLISYYS Ote tasavallan presidentin

Lisätiedot

Alberta Language and Development Questionnaire (ALDeQ) A. Varhaiskehitys Lapsen nimi

Alberta Language and Development Questionnaire (ALDeQ) A. Varhaiskehitys Lapsen nimi Alberta Language and Development Questionnaire (ALDeQ) A. Varhaiskehitys Lapsen nimi 1. Milloin lapsenne otti ensiaskeleensa? 2. Minkä ikäisenä lapsenne sanoi ensisanansa? Esimerkkejä ensisanoista (käännöksineen):

Lisätiedot

Opetussuunnitelma uudistuu. Syksy 2016

Opetussuunnitelma uudistuu. Syksy 2016 Opetussuunnitelma uudistuu Syksy 2016 Uudistus 10 vuoden välein Perusopetuksen opetussuunnitelma (ops) uudistetaan noin 10 vuoden välein. Taustalla valtioneuvoston asetus, jossa annetaan perusopetuksen

Lisätiedot

MAAHANMUUTTAJIEN ÄIDINKIELI MANDARIINIKIINAN KIELEN OPETUKSEN SUUNNITELMA 2006

MAAHANMUUTTAJIEN ÄIDINKIELI MANDARIINIKIINAN KIELEN OPETUKSEN SUUNNITELMA 2006 MAAHANMUUTTAJIEN ÄIDINKIELI MANDARIINIKIINAN KIELEN OPETUKSEN SUUNNITELMA 2006 MANDARIINIKIINAN KIELEN OPETUKSEN SUUNNITELMA Opetuksen lähtökohdat Maahanmuuttajien äidinkielen opetuksella tuetaan oppilaan

Lisätiedot

KERHOJEN OHJELMA JA TAVOITTEET ( RANSKAN KIELI ) OPETTAJA : FARID BEZZI OULU 2013

KERHOJEN OHJELMA JA TAVOITTEET ( RANSKAN KIELI ) OPETTAJA : FARID BEZZI OULU 2013 KERHOJEN OHJELMA JA TAVOITTEET ( RANSKAN KIELI ) OPETTAJA : FARID BEZZI OULU 2013 Maiden liput, jossa puhutaan ranskan kieltä ( eli ranskan kieliset maat ) Lähtökohdat Ranskan kieli on yksi tärkeä maailman

Lisätiedot

Tervetuloa opiskelemaan suomen kieltä

Tervetuloa opiskelemaan suomen kieltä Tervetuloa opiskelemaan suomen kieltä Henkilökunnan esittely Perus- ja aineopintojen rakenne Yleisen kielitieteen ja Fonetiikan peruskurssit ja Suomen kielen rakenne Luokanopettajien korvaavuudet Opettajan

Lisätiedot

Uutta tietoa suomen kielen opetukseen

Uutta tietoa suomen kielen opetukseen Uutta tietoa suomen kielen opetukseen Suomen kielen ja kirjallisuuden alumnipäivä 26.9.2009 TERVETULOA! Muutama sana tekstitaidoista Lukemista ja kirjoittamista ei voi erottaa toisistaan Tekstitaidot =

Lisätiedot

Suomen kielen itseopiskelumateriaali

Suomen kielen itseopiskelumateriaali Selma Selkokielisyyttä maahanmuuttajille (OPH) Suomen kielen itseopiskelumateriaali Nimi: Ryhmätunnus: Tutkinto: Tämä opiskelumateriaali liittyy alakohtaiseen lähiopetuspäivään. Kun olet osallistunut lähiopetukseen

Lisätiedot

TOIMINTA PEVA PASSI. nimi:

TOIMINTA PEVA PASSI. nimi: PEVA TOIMINTA nimi: PASSI Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti: 1. Opiskelutaidot

Lisätiedot

Kiinan kursseilla 1 2 painotetaan suullista kielitaitoa ja kurssista 3 alkaen lisätään vähitellen myös merkkien lukemista ja kirjoittamista.

Kiinan kursseilla 1 2 painotetaan suullista kielitaitoa ja kurssista 3 alkaen lisätään vähitellen myös merkkien lukemista ja kirjoittamista. Kiina, B3kielen opetussuunnitelma (lukiossa alkava oppimäärä) Kiinan kursseilla tutustutaan kiinankielisen alueen elämään, arkeen, juhlaan, historiaan ja nykyisyyteen. Opiskelun ohessa saatu kielen ja

Lisätiedot

oppilaan kiusaamista kotitehtävillä vai oppimisen työkalu?

oppilaan kiusaamista kotitehtävillä vai oppimisen työkalu? Oppimispäiväkirjablogi Hannu Hämäläinen oppilaan kiusaamista kotitehtävillä vai oppimisen työkalu? Parhaimmillaan oppimispäiväkirja toimii oppilaan oppimisen arvioinnin työkaluna. Pahimmillaan se tekee

Lisätiedot

4.1 Samirin uusi puhelin

4.1 Samirin uusi puhelin 4. kappale (neljäs kappale) VÄRI T JA VAATTEET 4.1 Samirin uusi puhelin Samir: Tänään on minun syntymäpäivä. Katso, minun lahja on uusi kännykkä. Se on sedän vanha. Mohamed: Se on hieno. Sinun valkoinen

Lisätiedot

EUROPEAN LABEL - KIELTENOPETUKSEN EUROOPPALAINEN LAATULEIMA SEKÄ VUODEN KIELTENOPETTAJA 2010

EUROPEAN LABEL - KIELTENOPETUKSEN EUROOPPALAINEN LAATULEIMA SEKÄ VUODEN KIELTENOPETTAJA 2010 TIEDOTE 16/2010 1 (5) 2.3.2010 Perusopetuksen, lukio-opetuksen, ammatillisen peruskoulutuksen ja aikuiskoulutuksen järjestäjille EUROPEAN LABEL - KIELTENOPETUKSEN EUROOPPALAINEN LAATULEIMA SEKÄ VUODEN

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

Kuopion kaupungin perusopetuksen saksan kielellä rikastetun opetuksen opetussuunnitelma

Kuopion kaupungin perusopetuksen saksan kielellä rikastetun opetuksen opetussuunnitelma Kuopion kaupungin perusopetuksen saksan kielellä rikastetun opetuksen opetussuunnitelma Sisällysluettelo 1. Hakeutuminen saksan kielellä rikastetun opetuksen 1. luokalle 2. Saksan kielellä rikastettu opetus

Lisätiedot

9.2.3. Englanti. 3. luokan keskeiset tavoitteet

9.2.3. Englanti. 3. luokan keskeiset tavoitteet 9.2.3. Englanti Koulussamme aloitetaan A1 kielen (englanti) opiskelu kolmannelta luokalta. Jos oppilas on valinnut omassa koulussaan jonkin toisen kielen, opiskelu tapahtuu oman koulun opetussuunnitelman

Lisätiedot

KODIN JA KOULUN PÄIVÄ KODIN JA KOULUN PÄIVÄ

KODIN JA KOULUN PÄIVÄ KODIN JA KOULUN PÄIVÄ KODIN JA KOULUN PÄIVÄ KODIN JA KOULUN PÄIVÄ Päivä oli hieno, pahvimukit loppuivat nopeasti, vanhemmat tulivat upeasti mukaan. Rehtori 3 KODIN JA KOULUN PÄIVÄ Kodin ja Koulun Päivä kohtaamisia hyvien asioiden

Lisätiedot

Opas 3. luokalle siirtyvälle

Opas 3. luokalle siirtyvälle Kuopion kaupunki, kasvun ja oppimisen palvelualue Opas 3. luokalle siirtyvälle Lukuvuosi 2014-2015 Valinnat 2. luokan kevätlukukaudella Oppilas valitsee 2. luokan kevätlukukauden alussa ensimmäisen vieraan

Lisätiedot

Suunnittele ja toteuta lukuhetki!

Suunnittele ja toteuta lukuhetki! Minä luen sinulle -kampanja (2017) Suunnittele ja toteuta lukuhetki! Tietoa ja vinkkejä oppilaitoksille ja vammais- ja vanhustyön yksiköille Hyvä lukija, Selkokieli - yhteinen kieli tämä pieni opas tarjoaa

Lisätiedot

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ EI taipuu tekijän mukaan + VERBI NUKU/N EI NUKU (minä) EN NUKU (sinä) ET NUKU hän EI NUKU (me) EMME NUKU (te) ETTE NUKU he EIVÄT NUKU (tekijänä joku, jota

Lisätiedot

Tervetuloa Halkokarin koulun vanhempainiltaan

Tervetuloa Halkokarin koulun vanhempainiltaan Tervetuloa Halkokarin koulun vanhempainiltaan 5.9.2016 Opetussuunnitelma = OPS Opetussuunnitelma on suunnitelma siitä, miten opetus järjestetään. Se on kaiken koulun opetuksen ja toiminnan perusta. Opetussuunnitelmassa

Lisätiedot

Hanna palkintomatkalla Brysselissä - Juvenes Translatores EU-käännöskilpailun voitto Lyseoon!

Hanna palkintomatkalla Brysselissä - Juvenes Translatores EU-käännöskilpailun voitto Lyseoon! Hanna palkintomatkalla Brysselissä - Juvenes Translatores EU-käännöskilpailun voitto Lyseoon! Jo vuodesta 2007 lähtien Euroopan Unionin Komissio on järjestänyt EU-maiden 17-vuotiaille lukiolaisille käännöskilpailun,

Lisätiedot

Hallintotieteellisen alan kieliopinnot

Hallintotieteellisen alan kieliopinnot Hallintotieteellisen alan kieliopinnot 26.8.2015 Susanna Mäenpää Kielipalvelutkielten opetusta kaikille tiedekunnille Suunnittelee ja toteuttaa tutkintoon vaadittavat kotimaisten ja vieraiden kielten opinnot

Lisätiedot

Haastattelututkimus: (2009) Miten lastentarhanopettaja ja koulunopettaja kohtaavat muslimilapsen ja hänen perheensä päiväkoti- ja kouluympäristössä?

Haastattelututkimus: (2009) Miten lastentarhanopettaja ja koulunopettaja kohtaavat muslimilapsen ja hänen perheensä päiväkoti- ja kouluympäristössä? Haastattelututkimus: (2009) Miten lastentarhanopettaja ja koulunopettaja kohtaavat muslimilapsen ja hänen perheensä päiväkoti- ja kouluympäristössä? Hannele Karikoski, KT, yliopistonlehtori Oulun yliopisto

Lisätiedot

S 2 JA OMAN ÄIDINKIELEN OPETUS

S 2 JA OMAN ÄIDINKIELEN OPETUS KIELITIVOLIN KOORDINAATTORIT S 2 JA OMAN ÄIDINKIELEN OPETUS opetusneuvos Terhi Seinä 5.11.2010 MAAHANMUUTTAJAOPETUKSEN TAVOITE antaa Suomeen muuttaville valmiuksia toimia tasavertaisina jäseninä suomalaisessa

Lisätiedot

Suomi toisena kielenä ja kirjallisuus vuosiluokat 1-2

Suomi toisena kielenä ja kirjallisuus vuosiluokat 1-2 Suomi toisena kielenä ja kirjallisuus vuosiluokat 1-2 Vuosiluokat Opetuksen tavoite Vuorovaikutustilanteissa toimiminen Laaja-alainen osaaminen 1 T1 Rohkaista oppilasta harjoittamaan vuorovaikutus- ja

Lisätiedot

Suomen kielen oppija opetusryhmässäni OPH

Suomen kielen oppija opetusryhmässäni OPH Suomen kielen oppija opetusryhmässäni OPH 2017-2018 Opettajankoulutuslaitoksen Sat@Oppi järjestää yhteistyössä opettajankoulutuslaitoksen Rauman ja Turun yksiköiden kanssa perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Mä haluun oppia kieliä! Innostus kieliin herää kielikerhossa

Mä haluun oppia kieliä! Innostus kieliin herää kielikerhossa Mä haluun oppia kieliä! Innostus kieliin herää kielikerhossa Nina Pirttinokka Kielikerhotoiminta on tärkeä osa koulun kielikulttuuria ja tarjoaa oppilaille uuden tavan tutustua eri kieliin. Toiminta tähtää

Lisätiedot

The Caring Ethics, The Caring Teacher Välittäminen on opetuksen kulmakivi, jonka avulla voimme uudistaa koko nykyisen koulujärjestelm

The Caring Ethics, The Caring Teacher Välittäminen on opetuksen kulmakivi, jonka avulla voimme uudistaa koko nykyisen koulujärjestelm The Caring Ethics, The Caring Teacher Välittäminen on opetuksen kulmakivi, jonka avulla voimme uudistaa koko nykyisen koulujärjestelm rjestelmämme! mme! (Noddings,N., 2005, The Challenge to Care in Schools,

Lisätiedot

Lahden englanninkielisten luokkien (0 9) toimintaperiaatteet Tiirismaan koulussa lukuvuonna 2014 2015

Lahden englanninkielisten luokkien (0 9) toimintaperiaatteet Tiirismaan koulussa lukuvuonna 2014 2015 Lahden englanninkielisten luokkien (0 9) toimintaperiaatteet Tiirismaan koulussa lukuvuonna 2014 2015 Tiedote vanhemmille Lahden englanninkieliset luokat 0-9 Lahden englanninkieliset luokat toimivat Tiirismaan

Lisätiedot

Vantaan Osaava Vanhempi hanke/ Osallisena Suomessa hankekokeilu 2011-13

Vantaan Osaava Vanhempi hanke/ Osallisena Suomessa hankekokeilu 2011-13 Vantaan Osaava Vanhempi hanke/ Osallisena Suomessa hankekokeilu 2011-13 Luetaan yhdessä verkoston seminaari 17.11.2012, hankevastaava Kotoutumiskoulutuksen kolme polkua 1. Työmarkkinoille suuntaavat ja

Lisätiedot

AINEOPETUSSUUNNITELMA VARHAISIÄN MUSIIKKIKASVATUS

AINEOPETUSSUUNNITELMA VARHAISIÄN MUSIIKKIKASVATUS AINEOPETUSSUUNNITELMA VARHAISIÄN MUSIIKKIKASVATUS Hyväksytty sivistyslautakunnassa ( 71/2011) 01.08.2015 OPETUKSEN PAINOPISTEALUEET (HTM)... 2 SUORITETTAVAT KURSSIT (MUSIIKKILEIKKIKOULUN RYHMÄT), NIIDEN

Lisätiedot

Venäjän kieli ja TVT:n käyttömahdollisuudet

Venäjän kieli ja TVT:n käyttömahdollisuudet Venäjän kieli ja TVT:n käyttömahdollisuudet Taina Salonen Oppimistulosten arviointiin venäjän kielessä osallistuneiden koulujen välillä oli suuria eroja tieto- ja viestintätekniikan käytössä, autenttisen

Lisätiedot

KIELIKYLPY, VALINNANVAPAUS KIELTEN OPISKELUMOTIVAATIO JA OPPIMISTULOKSET

KIELIKYLPY, VALINNANVAPAUS KIELTEN OPISKELUMOTIVAATIO JA OPPIMISTULOKSET KIELIKYLPY, VALINNANVAPAUS KIELTEN OPISKELUMOTIVAATIO JA OPPIMISTULOKSET Karita Mård-Miettinen, FT, dos. Kieli- ja viestintätieteiden laitos Sivistysvaliokunnan kokous, 23.11.2017 Ruotsin kielen varhainen

Lisätiedot

Autenttisuus ja omistajuus kieltenopeusta muuttamassa

Autenttisuus ja omistajuus kieltenopeusta muuttamassa Autenttisuus ja omistajuus kieltenopeusta muuttamassa KV-kevättapaaminen, OPH:n kv-hankkeet Hatanpään lukio Annamari Kajasto, projektisuunnittelija 25.4.2014 Jossain kaupungissa on maailma näytteillä Mitä

Lisätiedot