Eurooppaa, kaksi äärioikeistoa 1

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Eurooppaa, kaksi äärioikeistoa 1"

Transkriptio

1 028 Peruste # Kaksi Eurooppaa, kaksi äärioikeistoa 1 Huomioita 2010-luvun eurooppalaisesta oikeistoradikalismista Eurooppalainen radikaalioikeisto voidaan jakaa karkeasti kahteen ryhmään. Islamofobiasta on tullut osa lähes kaikkien Länsi-Euroopan oikeistopopulististen puolueiden ideologiaa ja monet niistä korostavat eurooppalaisen sivilisaation merkitystä. Itä-Euroopassa taas menestyvät antisemitistiset ja julkilausutun demokratiavastaiset oikeistopuolueet. mikael brunila 1 Osa artikkelista perustuu kirjoittajan yhdessä Li Anderssonin ja Dan Koivulaakson kanssa kirjoittamaan Äärioikeisto Suomessa -kirjaan.

2 Kaksi Eurooppaa, kaksi äärioikeistoa 029 ansakuntien Eurooppa palaa, Kreikka on vasta alkua!. Kreikkalaisen Kultainen aamunkoitto -puolueen puheenjohtaja Nikolaos Michaloliakos heristää sormea lihaksikkaiden henkivartijoiden ympäröimänä. Salamavalot räiskyvät ulkomaalaisten toimittajien parveillessa Ateenan kaduilla marssivan saattueen ympärillä. On toukokuu 2012 ja Michaloliakosin puolue on juuri komean voiton partaalla Kreikan parlamenttivaaleissa 2. Kuukautta myöhemmin Human Rights Watch julkaisee raportin, jossa se ilmaisee huolensa rasistisen väkivallan räjähdysmäisestä kasvusta Kreikassa. Ilmiö kytketään raportissa Kultaisen aamunkoiton nousuun lokakuuta, puoli vuotta Kreikan vaalien jälkeen, 60 nuorta kiipeää ranskalaisessa Poitierin kaupungissa rakenteilla olevan moskeijan katolle ja julistaa sen vallatuksi. Uutinen leviää Ranskan kaikkiin suuriin tiedotusvälineisiin ja se huomioidaan myös ulkomailla. Vastuun tempauksesta ottaa ryhmä nimeltä Generation Identitaire, identitaarinen sukupolvi. Valtauksen aika ja paikka on valittu tarkkaan: 25. lokakuuta 732 kuningas Kaarle Martel pysäytti muslimien valloitusretken Eurooppaan. 30. lokakuuta, kymmenen päivää Poitierin moskeijaan kohdistuneen tempauksen jälkeen, saksalainen Identitäre Bewegung, identitäärinen liike, keskeyttää Frankfurt am Mainissa pidettävän rasismin vastaisen tapahtuman flashmob-tanssilla. Ryhmä levittää tapahtumasta videokuvaa Youtubeen käyttäjänimellä Karl Martell 4. Eurooppaa ja euroaluetta pian viisi vuotta riivannut talouskriisi ja sen torjumiseksi määrätyt ankarat leikkausohjelmat ovat heikentäneet eurooppalaisten uskoa paitsi eurooppalaiseen yhteiskuntamalliin myös demokratiaan 5. EMU:n ja EU:n horjuessa kysymys Euroopasta on taas auki: Mikä Eurooppa on? Mitä sen tulisi olla? Kysymyksistä ja niiden vastauksista eivät kilpaile vain talouskurjuutta vaativat markkinaliberaalit puolueet vasemmalta oikealle ja niiden vasemman laidan haastajat, vaan myös eurooppalaiset oikeistoradikaalit. äärioikeisto toisen maailmansodan ja siirtomaavallan jälkeen Radikaalioikeisto on aina ollut kiinnostunut Euroopasta. Maailmansotien jälkeen Malmössä pidettiin vuonna 1951 fasistien välinen paneurooppalainen tapaaminen, jossa useimmat sen ajan 2 Ylen Ulkolinja : Hakaristin aamunkoitto. 3 Human Rights Watch (2012). 4 Schmid (2013). 5 Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankki tutki vuonna 2011, miten Euroopan talouskriisi oli vaikuttanut itäeurooppalaisten käsitykseen demokratiasta. Luottamus demokratiaan toimivana hallintomuotona oli pudonnut vajaasta 60 prosentista alle 50 prosenttiin (European Bank for Reconstruction and Development (2011). Punainen Risti on puolestaan määritellyt Euroopan kriisialueeksi (Yle 2013).

3 030 Peruste # Generation Identitairen ja Bloc Identitairen identitäärit tavoittelevat omien sanojensa mukaan yhtenäistä Eurooppaa, mutta ei järjettömästi laajenevana byrokraattisena, kosmopoliittisena ja liiketaloudellisena yhteisönä. Sen sijaan identitäärit haluavat isänmaiden, kansakuntien ja paikallisyhteisöjen Euroopan, joka sekä säilyttää eri yhteisöjen väliset erot että yhdistää maanosan korkeammaksi yhteisöksi. tärkeistä oikeistoradikaaleista liikkeistä olivat edustettuina. Liikkeiden heikkous vaati kansallisista poteroista poistumista ja yhteisten strategioiden kehittämistä. Yhteispohdiskelu Euroopasta tapahtui pakon edessä 6. Siirtomaiden itsenäisyyskamppailujen muuttuessa intensiivisemmiksi 1960-luvulla Euroopan yhteinen puolustus nousi yhä keskeisemmäksi oikeistoradikaalissa politiikassa. Vuonna 1963 perustettu ranskalainen Europe- Action määritti valkoisen rodun Euroopan sykkiväksi sydämeksi, jonka henkeä puolustettiin ympäri maailman. Valkoisesta rodusta tuli, osittain myös amerikkalaisen valkoisen nationalismin vaikutuksesta, Eurooppaa yli kansakuntien rajojen yhdistävä tekijä. Samalla siirtomaissa yksi toisensa perään kasaantuneet karvaat tappiot laittoivat vireille radikaalioikeiston rotukäsitteen uudistuksen. Ranskan menettäessä Algerian vuonna 1961, Europe-Actionin puheenjohtaja Dominique Venner pohti rasististen ryhmien uutta toimintaympäristöä: Tästä lähtien, kun eurooppalaissyntyinen henkilö murhataan Afrikassa, hän tulee olemaan uhri eikä, kuten ennen, sortaja. Euroopasta oli Vennerin mukaan tullut altavastaaja ja valkoisesta rodusta hupeneva ja uhanalainen vähemmistö. 7 Vennerin sanat ennakoivat uudenlaista oikeistoradikalismia, jonka rasismi oli astetta vähemmän hyökkäävää kuin aiemmin, puolustuskannalla olevaa valkoista ylpeyttä ja 1970-luvun taitteessa Ranskassa perustettiin erittäin vaikutusvaltaiseksi muodostunut fasistinen ajatushautomo GRECE, Groupment de recherche et d études pour la civilisation européenne, eli eurooppalaisen sivilisaation tutkimusseura, joka jo nimensä puolesta jatkoi oikeistoradikaalia Eurooppa-hanketta. GRECE ja ryhmän johtavat teoreetikot Guillame Faye ja Alain de Benoist uudistivat ainakin kahdella tärkeällä tavalla oikeistoradikaalia käsitystä rodusta ja samalla myös Euroopasta. Ensinnäkin rotu laajennettiin pelkästä biologisesta käsitteestä territorioon, etnisyyteen ja kulttuuriin sidotuksi kategoriaksi. Tämän etnopluralistisen rotukäsityksen mukaan on olemassa selvästi rajattavien 6 Shields (2007), 60 7 Shields (2007),

4 Kaksi Eurooppaa, kaksi äärioikeistoa 031 kansallisten kulttuurien ja rotujen kirjo, jonka säilyminen monimuotoisena on itseisarvo siinä missä luonnon monimuotoisuuskin. Vaikka GRECE oli vahvan antiliberaali ryhmä, vastustaen sekä Yhdysvaltojen että Neuvostoliiton materialismia, niin ryhmä myös kärjisti liberaalin ajatuksen monimuotoisuudesta äärimmilleen. Antirasismista tuli yhtäkkiä rasismia, kun GRECE julisti kulttuurien sekoittamisen johtavan rotujen ja kulttuurien moninaisuuden tuhoon. Toiseksi etnopluralismi ei ollut yhtä pakkomielteinen kansallisvaltion suhteen kuin useimmat sitä edeltäneet oikeistoradikaalit hankkeet. GRECE:lle esimerkiksi ranskalaista kulttuuria oli ymmärrettävä paitsi kansallisella myös paikallisella ja eurooppalaisella tasolla. GRECE ja Ranskan uusi oikeisto vaikuttivat vahvasti 1970-luvun alussa perustettuun oikeistoradikaaliin populistipuolueeseen Front Nationaliin. 8 Uuden oikeiston käsitteellisiä työkaluja hyödyntäen ranskalaisesta identiteetistä, ja sitä uhkaavasta maahanmuutosta, tuli Front Nationalille kysymys, jonka varaan rakentaa puolueelle positiivista agendaa. Näillä työkaluilla Front National mursi lopulta vuoden 1984 eurovaaleissa oikeistoradikaalien 40 vuotta jatkuneen poliittisen marginalisaation Ranskassa 9. identiteettien vai kauppiaiden eurooppa? Pointierin tempauksen järjestänyt Generation Identitaire toimii Bloc Identitaire -nimisen ryhmän nuorisosiipenä. Molempien ryhmien juuret ovat, kuten myös Front Nationalilla, Ranskan uudessa oikeistossa. Generation Identitairen ja Bloc Identitairen identitäärit tavoittelevat omien sanojensa mukaan yhtenäistä Eurooppaa, mutta ei järjettömästi laajenevana byrokraattisena, kosmopoliittisena ja liiketaloudellisena yhteisönä. Sen sijaan identitäärit haluavat isänmaiden, kansakuntien ja paikallisyhteisöjen Euroopan, joka sekä säilyttää eri yhteisöjen väliset erot että yhdistää maanosan korkeammaksi yhteisöksi. Käytännössä identitäärit haluavat yhteisvaluutan ja kauppavyöhykkeiden sijaan tunnustaa yhteisille perinteille sekä yhteiselle kohtalolle ja etnokulttuurille perustuvan Euroopan. 10 Ranskassa identitäärien suhde Front Nationaliin on suurista ideologisista yhtäläisyyksistä huolimatta jännittynyt. Osittain tämä johtuu siitä, että Bloc Identitaire on joillain paikkakunnilla kilpaillut Front Nationalin kanssa paikallisvaaleissa. Lisäksi Front National ei allekirjoita identitäärien vahvaa regionalismia, vaan puolue haluaa määritellä ranskalaisuuden yksinomaan kansakunnan kautta. Ranskan identitaarien eurooppalaisiin liittolaisiin sen sijaan kuuluvat Itävallan FPÖ, Belgian Vlaams Belang, Italian Lega Nord ja Katalonian separatistipuolue Plataforma per Catalunya 11, joista osa toimii myös Front Nationalin kanssa. Länsi-Euroopan uuden oikeiston his- 8 Shields (2007), Simmons (1996), Identitäre Bewegung: Unsere Weg führt nach Europa. 11 Bloc Identitaire: Identitaires en Europe.

5 032 Peruste # Harva, jos yksikään, länsieurooppalaisista oikeistoradikaaleista populistipuolueista pitää antisemitismiä itselleen keskeisenä teemana. toria on kuitenkin vain yksi osa eurooppalaisen äärioikeiston kehitystä. Ranskalainen Generation Identitaire ja kreikkalainen Kultainen aamunkoitto ovat molemmat oikeistoradikaaleja ryhmiä. Molemmat puhuvat Euroopasta, mutta sanovat siitä eri asioita. Euroopassa onkin ainakin kaksi äärioikeistoa, joiden ideologiset erot on joskus pelkistetty yhteen jakolinjaan: islamofobia vastaan antisemitismi 12. Antisemitismi on aina ollut tärkeä osa eurooppalaista oikeistoradikalismia, mutta viime aikoina sen nimiin ovat vannoneet yhä harvemmat järjestöt. Sen sijaan islamofobiasta on viimeisen kymmenen vuoden aikana tullut yksi keskeinen ideologinen kulmakivi lähes kaikille Länsi-Euroopan oikeistopopulistisille puolueille. Nämä puolueet ovat parhaansa mukaan pyrkineet häivyttämään fasistisia juuriaan ja esiintyvät liberaalin demokratian sekä siihen kuuluvien arvojen puolustajina islamilaista valloitusta vastaan. Myös GRECE, Front National ja koko Ranskan uusi oikeisto on perinteisesti ollut erittäin juutalaisvastainen. Vuonna 2007 GRECE:n keskeisiin ideologeihin kuulunut Guillaume Faye kuitenkin kirjoitti kirjan La Nouvelle Question Juive, uusi juutalaiskysymys, jossa hän julisti, etteivät juutalaiset enää ole uhka Ranskalle. Faye myös kritisoi antisemitististä äärioikeistoa sen kyvyttömyydestä nähdä, kuinka Israel toimi Euroopan kilpenä islamia vastaan. Fayen kirjoitus oli selvä irtiotto GRECE:n aikaisemmasta antisemitismistä ja asetti kiilan hänen ja monien muiden uuden oikeiston toimijoiden välille 13. Kirjoitus oli kuitenkin myös avaus toiseen suuntaan, kohti islamofobista äärioikeistoa. Bloc Identitaire ja Generation Identitaire sekä niiden sisarryhmät Saksassa, Espanjassa ja Itävallassa seuraavat Fayen linjaa. Ne ovat suoraan fasistisesta perinteestä nousevia ryhmiä, jotka ovat luopuneet julkilausutusta antisemitismistä ja yhtyneet ajatukseen islamista eurooppalaisen sivilisaation suurimpana uhkana. Fayen kirjoitus seuraa oikeistopopulistipuolueiden jalanjäljissä. Harva, jos yksikään, länsieurooppalaisista oikeistoradikaaleista populistipuolueista pitää antisemitismiä itselleen keskeisenä teemana. Juutalaisvastaisuudella ei voiteta vaaleja, eikä se istu hyvin lännen ja islamilaisen maailman välille tuotettuun vastakkainasetteluun, jossa Israel yleensä luetaan länsileiriin. Läntisen, Euroopasta kiinnostuneen ja parlamentarismin ehdoilla toimivan äärioikeiston keskuudessa Euroopan ulkopuolelta tulevan maahanmuuton ja islamin vastustamisesta on tullut tehokeino eurooppalaisen sivilisaation korostamiselle. Esimerkiksi politiikan 12 Tätä jakolinjaa on käytetty etenkin ruotsalaisessa äärioikeistoa koskevassa keskustelussa. Fleischer (2011); Bjurvald (2013), O Meara (2007).

6 Kaksi Eurooppaa, kaksi äärioikeistoa 033 Pichon asettaa Jean Monnet n ajatusten pohjalta kehitettyä markkinoiden ja kauppiaiden Eurooppaa vastaan kreikkalaisroomalaisen, antiikin ja kristinuskon perinteitä jatkavan identitäärisen Euroopan. Alati laajenevan hankkeen sijaan Euroopan tulisi olla maantieteellisesti rajattu sekä geopoliittisesti vahva toimija. tutkijat Kevin Adamson ja Robert Johns ovat todenneet, että Vlaams Belang -puolueessa positiivinen kuva Euroopasta sivilisaationa yhdistyy ajatukseen Flanderista eurooppalaisena kansakuntana, mikä vuorostaan toimii perusteluna ulkoeurooppalaisen maahanmuuton torjumiselle. Vlaams Belang vastustaa EU:ta ja euroa, mutta puolustaa Eurooppaa. Front Nationalin johtaja Marine Le Pen vuorostaan haluaa Ranskan jättävän euron 14. Adamsonin ja Johnsin johtopäätös on, että Vlaams Belang on EU-vastainen, mutta ainakin retoriikan tasolla Eurooppa-myönteinen. Puolue on jopa mennyt niin pitkälle, että se on kirjoittanut uudelleen Front Nationalin ajatuksen ranskalaiset ensin muotoon eurooppalaiset ensin. Lisäksi Vlaams Belang määrittelee Euroopan suurimmaksi uhaksi ulkoeurooppalaisen maahanmuuton, joka uhkaa tehdä eurooppalaisista vähemmistön omalla mantereellaan ja tukahduttaa sekä kansalliset kulttuurit että yleisen eurooppalaisen kulttuurin 15. Vlaams Belangin kaltaiset oikeistopopulistiset puolueet ovatkin yleisesti ottaen omaksuneet käsityksen Euroopasta kohtalonyhteisönä ja synonyymina sivilisaatiolle. EU-vastaisuus taas kumpuaa siitä, että EU-byrokraatteja pidetään vasemmiston ja poliittisen korrektiuden lisäksi suurimpana sisäisenä uhkana, joka auttaa avaamaan ovet ulkoeurooppalaiselle maahanmuutolle. Itsemäärittelynsä mukaan kansallinen ja eurooppalainen, traditionalistinen ja radikaali verkkolehti Sarastus julkaisi syksyllä 2012 useita artikkeleita, joissa pohdittiin Eurooppaa oikeistoradikaalista näkökulmasta. Yksi puhuttelevimmista esimerkeistä oli katolilaisen Civitas-instituutin aktiivin Fréderic Pichonin kirjoitus eurooppalaisten kansakuntien identiteetistä 16. Pichon asettaa Jean Monnet n ajatusten pohjalta kehitettyä markkinoiden ja kauppiaiden Eurooppaa vastaan kreikkalais-roomalaisen, antiikin ja kristinuskon perinteitä jatkavan identitaarisen Euroopan. Alati laajenevan hankkeen sijaan Euroopan tulisi olla maantieteellisesti rajattu sekä geopoliittisesti vahva toimija. 14 Georgiopoulos, George (2011). 15 Adamson, Kevin & Robert Johns (2008). 16 Keränen / Pichon (2012)

7 034 Peruste # idän militantit: caesarismin paluu Vielä neljä vuotta sitten Kreikan vahvin oikeistoradikaali puolue oli oikeistopopulistinen ja islamofobinen LAOS. Kesäkuussa 2009 LAOS saavutti 7,15 prosenttin kannatuksen europarlamenttivaaleissa ja syksyn parlamenttivaaleissa lähes 6 prosenttia äänestäjistä antoi puolueelle tukensa. Vaalit ovat kuitenkin LAOS:in menestyksen kulminaatio, jonka jälkeen puolueen kannatus on lähtenyt jyrkkään laskuun. LAOS:in kannatuksen laskun takana näyttäisi olevan ennen kaikkea kaksi syytä. Ensinnäkin LAOS liittyi marraskuussa 2011 Kreikan hallitukseen ja antoi siten täyden siunauksensa maata runtelevalle kovalle leikkauspolitiikalle. Tämä vakava poliittinen virhe jätti puolueen oikean laidan täysin auki, tehden tietä Kultaisen aamunkoiton nousulle. Samaan aikaan kun LAOS saavutti kannatuksensa huipun, alkoi Ateenan Agios Panteleimonaksen kaupunginosassa naapuruston pienimuotoinen järjestäytyminen alueella asuvia siirtolaisia vastaan. Aluksi LAOS osallistui näihin naapurustokomiteoihin, mutta pian sitä tärkeämpään asemaan nousi Kultainen aamunkoitto. Jälkimmäisen puolueen aktivistit haastoivat aggressiivisesti paitsi maahanmuuttajat myös Agios Panteleimonaksen ja sitä ympäröivien kaupunginosien anarkistit konfliktiin katujen hallinnasta. Lukuisten yhteenottojen jälkeen Kultaisen aamunkoiton militantit onnistuvat poliisin tuella saamaan kaupunginosan haltuunsa 17. LAOS on (tai oli) oikeistoradikaali populistipuolue, joka muistuttaa suurissa määrin vastaavia puolueita Länsi-Euroopassa 18. Europarlamentissa LAOS kuuluu Vapaan ja demokraattisen Euroopan ryhmään siis samaan ryhmään kuin Perussuomalaiset, Tanskan Kansanpuolue, Ruotsidemokraatit ja Lega Nord. Kultaisen aamunkoiton liittolaiset taas ovat täysin eri maata. Jos se kuuluu jonkinlaiseen eurooppalaiseen internationaaliin, se on luonteeltaan fasistinen eikä oikeistopopulistinen. Agios Panteleimonaksesta tuli lähtölaukaus Kultaisen aamunkoiton parlamentaariselle menestykselle. Vuonna 2010 puolue onnistui saamaan ensimmäisen paikkansa Ateenan kaupunginvaltuustossa. Yksi suurimmista äänisaalista tuli Agios Panteleimonaksesta. Väkivaltaisen katuaktivisminsa lisäksi puolue profiloitui erilaisilla sosiaalisilla tempauksilla, joihin kuului esimerkiksi ruuan jakaminen yksinomaan kreikkalaisille köyhille 19. Kreikan parlamenttivaaleissa 2012 Kultainen aamunkoitto oli yksi harvoista voittajista. Vaalien toisella kierroksella puolue nousi lähes olemattomasta kannatuksesta maan viidenneksi suurimmaksi puolueeksi. LAOS putosi kokonaan parlamentista puolueen kannatuksen jäätyä alle parlamenttiin vaaditun kolmen prosentin äänikynnyksen. Kultaisen Aamunkoiton nousu ja LAOS:in tuho näyttäytyy mielenkiintoisena vedenjakajana eurooppalaisen 17 Vradis & Dalakoglou (2011) sekä haastattelu Antifa negative ryhmän kanssa Ateenassa Hainsworth (2008), Haastattelu Antifa negative ryhmän kanssa Ateenassa

8 Kaksi Eurooppaa, kaksi äärioikeistoa 035 Raisa Marja Suksi Karamelli-taivas, öljy levylle 11 x 11cm 2012 oikeistoradikalismin viime vuosien kehityksessä. Kreikassa Ranskan uuden oikeiston reformeista ammentava oikeistopopulismi on nyt marginalisoitu. Sen tilalle on noussut perinteistä fasismia tai natsismia edustava puolue, jonka kannatus on useissa mielipidemittauksissa tällä hetkellä kymmenen ja 15 prosentin välillä 20. Läntisten oikeistoradikaalien hylättyä natsismiin kuuluneen johtajaperiaatteen Kultainen aamunkoitto on sen sijaan palannut yhden vahvan ja yksinvaltiaan johtajan malliin, väkivallalla pullistelevaan caesarismiin. Kultaista aamunkoittoa yli 20 vuotta 20 The Economist & The Independent

9 036 Peruste # Kultaisen aamunkoiton juuret ovat pakanallisessa antikristillisessä natsismissa. Vasta viime aikoina puolue on tehnyt avauksia ortodoksisen kirkon suuntaan. tutkineen toimittaja Dimitris Psarraksen mukaan puolueen tavoitteena on liittovaltioon perustuva valkoinen Eurooppa ilman maahanmuuttajia ja juutalaisia. Puolueella ei ole Eurooppaan liittyen kovin kehittynyttä ohjelmaa, mutta se esiintyy euron vastaisena. 21 Kreikka sijaitsee Kultaisen aamunkoiton englanninkielisen periaateohjelman mukaan maailman geopoliittisessa keskipisteessä Euroopan ja Lähi-idän välillä. Puolue haluaa Kreikasta omavaraisen ja sotilaallisesti vahvan toimijan, jonka talouskasvu perustuu teolliseen tuotantoon. Lähitulevaisuudessa Kreikan tulisi kääntyä pois EU:sta ja sen sijaan pyrkiä Kyproksen kanssa puolustus- ja talousyhteistyöhön, joka johtaisi saaren ja Kreikan de facto -liittoon 22. Yksi Kultaisen aamunkoiton esikuvista on ollut unkarilainen Jobbik. 23 Kultaisen aamunkoiton ja Jobbikin välillä on tietysti paljon eroja. Kultaisen aamunkoiton juuret ovat pakanallisessa antikristillisessä natsismissa. Vasta viime aikoina puolue on tehnyt avauksia ortodoksisen kirkon suuntaan. Jobbik sen sijaan on läpeensä katolinen puolue, joka myös korostaa retoriikassaan unkarilaisia turkkilaisena kansana 24. Jo tämä Jobbikin suuntautuminen kohti Turkkia asettaa Kultaisen aamunkoiton ja Jobbikin ristiriitaiseen suhteeseen. Puolueet kuitenkin jakavat olennaisia piirteitä. Molemmat edustavat aggressiivista militarismia, oman kansakunnan geopoliittisia intressejä ajavaa fasismia, joka on Länsi-Euroopan oikeistopopulistisille puolueille ainakin toistaiseksi vierasta. Kultaisen aamunkoiton juuret ovat Kreikan vuosien sotilasjuntan autoritäärisessä militarismissa. Puolueen johtaja Nikolaos Michaloliakos toimi 1980-luvun alussa läheisesti juntan vangittujen johtajien kanssa ja hänet on tuomittu räjähteiden varastamisesta armeijapalveluksensa aikana 1970-luvun lopussa. Vuonna 1992 Kultainen aamunkoitto teki ensimmäiset yrityksensä päästä poliittiseen valtavirtaan Kreikan ja Makedonian välille syntyneen Makedonian nimeä koskevan konfliktin aikana. Kultaisen aamunkoiton suunnitelmat Kreikan nostamisesta geopoliittisesti vahvaksi toimijaksi autarkian ja Kyproksen kanssa solmitun liiton kautta kuuluu samaan kuvioon 25. Jobbikin identiteetti puolestaan perustuu vahvasti suur-unkarin kun- 21 Dimitris Psarraksen haastattelu Ateenassa Haastattelu Antifa negative ryhmän kanssa Ateenassa Manner (2013). 25 Dimitris Psarraksen haastattelu Ateenassa

10 Kaksi Eurooppaa, kaksi äärioikeistoa 037 Vielä tärkeämpi yhdistävä piirre Kultaisen aamunkoiton ja Jobbikin välillä on niiden tapa järjestäytyä. Molemmat toimivat paitsi suurta kannatusta nauttivina puolueina myös yhteiskunnallisina liikkeinä. Ne koettelevat jatkuvasti lain ja valtion suvereenisuuden rajoja. nian palauttamiselle, eli käytännössä mittavien alueiden anastamiselle kaikilta Unkarin naapurimailta 26. Vielä tärkeämpi yhdistävä piirre Kultaisen aamunkoiton ja Jobbikin välillä on niiden tapa järjestäytyä. Molemmat toimivat paitsi suurta kannatusta nauttivina puolueina myös yhteiskunnallisina liikkeinä. Ne koettelevat jatkuvasti lain ja valtion suvereenisuuden rajoja. Järjestäytynyt väkivalta romaneja tai Euroopan ulkopuolelta tulevia siirtolaisia vastaan vaikuttaa olevan kummallakin ryhmällä keskeinen tapa osoittaa voimansa ja rakentaa näin myös parlamentaarista uskottavuutta 27. Etenkin Kreikassa Kultaisesta aamunkoitosta on tullut maan poliisivoimien jatke, tae maata uhkaavaa sekasortoa vastaan. Jobbikia ja Kultaista aamunkoittoa yhdistää myös niiden räikeä antisemitismi. Vaikka antisemitismistä on pääosin luovuttu Länsi-Euroopan keskeisten oikeistoradikaalien ryhmien keskuudessa, on tilanne Itä-Euroopassa aivan toinen: Itä-Euroopassa monet suurtakin kannatusta nauttivat oikeistoradikaalit ryhmät ovat julkisesti antisemitistisiä. Euroopan läpi voidaankin hieman mutkia oikoen vetää maantieteellinen raja kahden äärioikeiston välille. Lännessä menestyvät oikeistopopulistiset islamofobiset puolueet, jotka niistä käytetystä radikaalista nimityksestä huolimatta ovat varsin maltillisia verrattuna Itä-Euroopan fasistipuolueisiin 28. Idässä suurinta kannatusta nauttii Euroopan toinen, antisemitistinen ja julkilausutun demokratiavastainen äärioikeisto. 29 suvereniteetti ja hegemonia Missä määrin on perusteltua puhua itäja länsieurooppalaisesta äärioikeistosta? Kreikka mielletään kuitenkin perintei- 26 Follath (2010) 27 Jobbikin väkivaltaisesta toiminnasta saa hyvän yleiskuvan Amnesty Internationalin Unkaria käsittelevistä maakohtaisista raporteista. (Amnesty International 2012) 28 Populismin tutkimuksessa tällä hetkellä vaikutusvaltaisin nimitys parlamentaarisista oikeistopopulistipuolueista on Cas Mudden käytttämä populistiset radikaalioikeistopuolueet Mudde (2007) 29 Jakolinjat ovat tietenkin, kuten sanottu, jossain määrin mielivaltaisia ja alati muuttuvia. Pelkästään Ruotsissa kansallismielinen ja oikeistoradikaali liikekenttä on myllertynyt täysin uuteen uskoon useamman kerran vain viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana. Ranskassa identitäärit samaistuvat CasaPoundiin, joka vuorostaan on läheisissä yhteyksissä Kultaiseen Aamunkoittoon. Identitäärinen liike onkin jossain määrin hybridi idän ja lännen välillä, fasistinen toimija, joka on onnistuneesti omaksunut angloamerikkalaisen islamofobian ja hylännyt antisemitismin.

11 038 Peruste # Yhtäältä länsieurooppalaiset oikeistoradikaalit islamofobit ovat monilta osin sopeutuneet parlamentaarisen demokratian vaatimuksiin ja omaksuneet liberaalin tavan puhua oikeuksista. Toisaalta identitäärit pyrkivät löytämään eurooppalaisuuden, joka ei alistuisi liberaalille monikulttuurisuudelle. sesti osaksi Länsi-Eurooppaa, ainakin jos katsotaan kylmän sodan jakolinjoja. Itä kuvaileekin tässä tapauksessa enemmän suhdetta kulttuuriseen ja poliittiseen länteen. Kultainen aamunkoitto ja Jobbik ovat molemmat vahvasti antiliberaaleja puolueita, jotka vastustavat amerikkalaistunutta länsimaalaista kulttuuria. Lännessä toimivilla oikeistopopulisteilla on sen sijaan, antiliberaaleista juuristaan huolimatta, huomattavasti epämääräisempi suhde länsimaalaisuuteen. Puhe islamia vastaan käytävästä sivilisaatioiden välisestä taistosta on pakottanut monet lännen vastaiset ryhmät, kuten osan identitääreista, omaksumaan vastakkainasettelun lännen ja islamin välillä, vaikka ryhmät myös pitävät kiinni tietynlaisesta antiliberaalista politiikasta (vastustaen monikulttuurisuutta, markkinaliberalismia, puolustaen homogeenistä yhteisöllisyyttä ja niin edelleen). Yhtäältä länsieurooppalaiset oikeistoradikaalit islamofobit ovat monilta osin sopeutuneet parlamentaarisen demokratian vaatimuksiin ja omaksuneet liberaalin tavan puhua oikeuksista. Toisaalta identitäärit pyrkivät löytämään eurooppalaisuuden, joka ei alistuisi liberaalille monikulttuurisuudelle. Tässä mielessä myös oikeistopopulistipuolueet kurottavat liberalismin tuolle puolen, vaikka ne ovatkin monilta osin sopeutuneet parlamentarismin vaatimuksiin. Kultaisen aamunkoiton ja Jobbikin edustama suuntaus taas keskittyy retoriikassaan huomattavasti vähemmän Eurooppaan ja lähinnä vain kansakunnan tasolla tapahtuvaan identiteettiprojektiin. Sekä Jobbik että Kultainen aamunkoitto kytkevät tietysti kansalliset identiteettihankkeensa suurempiin kokonaisuuksiin, kuten turenismiin tai katolilaisuuteen Jobbikin tapauksessa. Silti nimenomaan oman maan geopoliittinen voima tuntuu olevan näille puolueille kaikkein ensisijaisin hanke. Maantieteellisesti nämä jakolinjat kulkevat kyllä jossain määrin idän ja lännen välillä, mutta yhtä hyvin voitaisiin puhua keskustasta ja periferiasta. Jobbik ja Kultainen aamunkoitto toimivat valtioissa, joissa kansallisten hallitusten nauttima luottamus on kokenut äkillisen romahduksen tai sitten se on jo pitkään ollut heikko, jopa heikompi kuin EU-instituutioiden Kreikassa luottamus sekä hallitukseen että Euroopan unioniin oli loppusyksystä 2012 pohjalukemissa. Standard Eurobarometer 78 (2012). Unkarissa Fideszin ja Jobbikin murskavoittoon johtaneita vuoden 2010 parlamenttivaaleja edeltävässä eurobarometrikyselyssä unkarilaisten luottamus oman maan kehitykseen ja demokratiaan oli useita kymmeniä prosenttiyksikköjä heikompi kuin muissa EU-maissa. Standard Eurobarometer 72 (2009) eb72_fact_hu_en.pdf

12 Kaksi Eurooppaa, kaksi äärioikeistoa 039 Kultaiseen aamunkoittoon luotetaan siksi, että puolue esiintyy myös kansanliikkeenä. Tämä näkyy paitsi järjestön ideologiassa, myös sen toimintatavoissa. Kultainen aamunkoitto tuntuu menestyvän juuri siksi, että se on niin väkivaltainen ja häikäilemätön, eikä siitä huolimatta. Kreikassa fasistit ovat demokraattisten instituutioiden luottamuksen romahdettua sekä yksi valtiovallan suvereenisuuden suurimmista uhista että sen tärkein takuu vahvaa ulkoparlamentaarista vasemmistoa vastaan. Kultaiseen aamunkoittoon luotetaan siksi, että puolue esiintyy myös kansanliikkeenä. Tämä näkyy paitsi järjestön ideologiassa, myös sen toimintatavoissa. Kultainen aamunkoitto tuntuu menestyvän juuri siksi, että se on niin väkivaltainen ja häikäilemätön, eikä siitä huolimatta. Sekä lännessä että idässä on tietysti valtavasti erilaisia oikeistoradikaaleja liikkeitä. Kysymys onkin siitä, minkälaiset liikkeet kykenevät menestymään kummallakin alueella. Euroopan poliittisessa keskustassa, jossa demokraattiset instituutiot ja usko parlamentarismiin ovat vahvoja, oikeistoradikaalit toimivat täysin erilaisessa ympäristössä kuin periferian liikkeet. Uusi oikeisto syntyi Ranskassa pitkälti strategisena välttämättömyytenä. Fasismin oli sopeuduttava liberaaliin hegemoniaan, aivan kuten kommunististen liikkeiden on ollut välttämätöntä uudistaa itsensä Neuvostoliiton ja euro- kommunismin romahdettua. Euroopan keskustassa talouskasvu ja hyvinvointipolitiikka ovat luoneet pohjaa vahvalle liberaalille hegemonialle eikä valtiovallan suvereenisuutta juurikaan kyseenalaisteta. Tämä sopeutuminen näkyy erilaisina jännitteinä. Sekä oikeistopopulistipuolueet että identitäärit tasapainoilevat sopeutumisen ja radikaalin haastamisen välillä 31. Lännessä menestyvät siis ainakin toistaiseksi puolueet ja ryhmät, jotka ovat tehneet suuria myönnytyksiä liberaalin hegemonian edessä ja joiden aktivisteista varmasti suurin osa vilpittömästi uskoo parlamentarismiin. Oikeistoradikaalien puolueiden islamofobisen sotapuheen käytännöksi muuttavat toimijat, kuten Breivik tai EDL, pidetään turvallisella etäisyydellä puolueista. Kreikka on kuitenkin hyvä osoitus siitä, miten tämän kaltainen tilanne voi muuttua hyvin nopeasti taloudellisesti ja poliittisesti suhteellisen vakaan maan muuttuessa yhtäkkiä periferiaksi. Kirjoittaja on antifasisti, media-alan sekatyöläinen ja yksi Äärioikeisto Suomessa -kirjan kirjoittajista. 31 Identitaarit toimivat nähdäkseni jossain määrin populistipuolueiden radikaalina ja ulkoparlamentaarisena etujoukkona, vaikka heitä toisaalta kritisoidaan muiden oikeistoradikaalejen keskuudessa antisemitismin hylkäämisestä (esim. O Meara 2007). Ruotsalainen tutkija Mathias Wåg on laskenut identitaarien kuuluvan Euroopan kahden äärioikeiston välimaastoon. Identitaarit ymmärtävät islamofobian merkityksen ja ovat siksi avautuneet kohti oikeistopopulisteja tai pro-israelilaisia ja pro-amerikkalaisia liikkeitä kuten English Defence League. Identitaarit pitävät kuitenkin samalla kiinni fasistisista juuristaan. (Wåg 2013)

13 040 Peruste # lähteet Adamson, Kevin & Robert Johns 2008: The Vlaams Blok, its electorate, and the ideological articulation of Europe. Journal of Political Ideologies, 13 (2), Amnesty International Annual Report Hungary. https://www.amnesty.org/en/region/ hungary/report-2012 Antifa Negative, haastattelu Ateenassa Bjurwald, Lisa (2013) Skrivbordskrigarna Hur extrema krafter utnyttjar internet. Natur & Kultur, Stockholm. Bloc Identitaire: Identitaires en Europe. identitaires-en-europe The Economist ( ) Golden Dawn s national awakening sessions. [http://www.economist. com/blogs/charlemagne/2013/03/greek-politics] European Bank for Reconstruction and Development (2011) Crisis and Transition: The people s Perspective.Transition Report 2011 [http://www.ebrd.com/downloads/research/transition/tr11.pdf] European Commission (2009) Standard Eurobarometer 72. [http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/eb/eb72/eb72_fact_hu_en.pdf] European Commission (2012) Standard Eurobarometer 78. [http://ec.europa.eu/public_opinion/ archives/eb/eb78/eb78_fact_el_en.pdf] Fleischer, Rasmus (2011) Europas två extremhögrar. Aftonbladet [http://www.aftonbladet. se/kultur/article ab] Follath, Erich: Europe s Capital of Anti-Semitism: Budapest Experiences A New Wave of Hate. Der Spiegel [http://www.spiegel.de/international/europe/europe-s-capital-of-anti-semitismbudapest-experiences-a-new-wave-of-hate-a html] Georgiopoulos, George (2011) France s Le Pen wants France, Greece, Spain to ditch euro. Reuters [http://www.reuters.com/article/2011/03/20/oukwd-uk-france-lepen-euroidaftre72j1iz ] Golden Dawn International News Room The Program of The Golden Dawn. [http://golden-dawninternational-newsroom.blogspot.fi/p/the-program-of-golden-dawn.html] Hainsworth, Paul (2008) The Extreme Right in Western Europe. Routledge, New York. Human Rights Watch (2012) Hate on the Streets Xenophobic Violence in Greece. [http://www.hrw.org/ reports/2012/07/10/hate-streets-0] Identitäre Bewegung: Unsere Weg führt nach Europa. [http://identitaere-bewegung.de/?page_id=48] The Independent : Greece s neo-fascists are on the rise... and now they re going into schools: How Golden Dawn is nurturing the next generation world/europe/greeces-neofascists-are-on-the-rise-and-now-theyre-going-into-schools-howgolden-dawn-is-nurturing-the-next-generation html Keränen Mika / Pichon Fréderic (2012) Identitaarisen Euroopan puolustus. Verkkolehti Sarastus [http://sarastuslehti.com/2012/12/19/identitaarisen-euroopan-puolustus/] Manner, Maria (2013) Suomi ei enää kelpaa unkarilaisille sukulaiskieleksi. Helsingin Sanomat [http://www.hs.fi/sunnuntai/suomi+ei+en%c3%a4%c3%a4+kelpaa+unkarilaisille+sukula iskieleksi/a ] O Meara, Michael (2007) The New Jewish Question of Guillaume Faye. Occidental Quarterly, Vol. 7,

14 Kaksi Eurooppaa, kaksi äärioikeistoa 041 no. 3, Fall [http://www.toqonline.com/archives/v7n3/7310omearafaye.pdf] Mudde, Cas (2007) Populist Radical Right Parties in Europe. Cambridge University Press. Nikolas, Katerina (2012) Greece s Golden Dawn opens Italian branch. Digital Journal [http://digitaljournal.com/article/336773]. Psarras, Dimitris, haastattelu Ateenassa Schmid, Bernard (2013) Die identitäre Bewegung in Frankreich, Deutschland und Österreich. Antifa Infoblatt Shields, J.G. (2007) The Extreme Right in France - From Pétain to Le Pen. Routledge, New York. Harvey G. Simmons (1996) The French National Front The Extremist Challenge to Democracy. Westview Press, Oxford. Vradis, Antonis & Dalakoglou, Dimitris (2011) Spatial Legacies of December and the Rights to the City teoksessa Antonis Vradis & Dimitris Dalakoglou (ed.) Revolt and Crisis in Greece Between a Present Yet to Pass and a Future Still to Come, Occupied London & AKPress, Athens. Wåg, Mathias (2013) Nya unga europeiska extremhögern: Detta är en krigsförklaring. Fria Tidningar [http://www.fria.nu/artikel/97268] Yle Ulkolinja ( ) Hakaristin aamunkoitto. [http://areena.yle.fi/tv/ ] Yle Uutiset ( ) Punainen Risti: Eurooppa on kriisialue. [http://yle.fi/uutiset/punainen_risti_ eurooppa_on_kriisialue/ ]

PUOLUEIDEN JÄSENMÄÄRÄT LASKEVAT EUROOPASSA UUDELLEEN- ARVIOINNIN PAIKKA

PUOLUEIDEN JÄSENMÄÄRÄT LASKEVAT EUROOPASSA UUDELLEEN- ARVIOINNIN PAIKKA 012 Peruste #1 2 2015 väki ja valta PUOLUEIDEN JÄSENMÄÄRÄT LASKEVAT EUROOPASSA UUDELLEEN- ARVIOINNIN PAIKKA Puoluejäsenyyksien määrä vaihtelee suuresti Euroopan maissa. Vaihtelusta huolimatta luvut ovat

Lisätiedot

EU:N KEHITYS JA UNIONIN DEMOKRAATTINEN OIKEUTUS TIMO MIETTINEN, FT, YLIOPISTOTUTKIJA EUROOPPA-TUTKIMUKSEN VERKOSTO HELSINGIN YLIOPISTO

EU:N KEHITYS JA UNIONIN DEMOKRAATTINEN OIKEUTUS TIMO MIETTINEN, FT, YLIOPISTOTUTKIJA EUROOPPA-TUTKIMUKSEN VERKOSTO HELSINGIN YLIOPISTO EU:N KEHITYS JA UNIONIN DEMOKRAATTINEN OIKEUTUS TIMO MIETTINEN, FT, YLIOPISTOTUTKIJA EUROOPPA-TUTKIMUKSEN VERKOSTO HELSINGIN YLIOPISTO 28/09/2017 1 EU JA DEMOKRATIA Kysymys demokraattisesta oikeutuksesta

Lisätiedot

DEMOKRATIAINDIKAATTORIT 2015

DEMOKRATIAINDIKAATTORIT 2015 DEMOKRATIAINDIKAATTORIT 2015 Oikeusministeriö 3.12.2015, Helsinki Sami Borg Elina Kestilä-Kekkonen Jussi Westinen Demokratiaindikaattorit 2015 Kolmas oikeusministeriön demokratiaindikaattoriraportti (2006,

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELOON. KYLMÄN SODAN SYTTYMINEN Luku 3, s. 103

SISÄLLYSLUETTELOON. KYLMÄN SODAN SYTTYMINEN Luku 3, s. 103 KYLMÄN SODAN SYTTYMINEN Luku 3, s. 103 1. Määrittele käsitteet a) kylmä sota b) kaksinapainen kansainvälinen järjestelmä c) Trumanin oppi. a) kylmä sota Kahden supervallan (Usa ja Neuvostoliitto) taistelu

Lisätiedot

Eurooppavaalien lähtölaskenta: seitsemän poliittista ryhmää

Eurooppavaalien lähtölaskenta: seitsemän poliittista ryhmää Eurooppavaalien lähtölaskenta: seitsemän poliittista ryhmää Euroopan parlamentin jäsenet eivät istu ja seiso lähtökohtaisesti maanmiestensä ja -naistensa joukoissa, vaan järjestäytyvät poliittisiin ryhmiin

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTIN VAALIT Standardi Eurobarometri 69 kevät 2008 Alustavat tulokset: unionin keskiarvo ja tärkeimmät kansalliset suuntaukset

EUROOPAN PARLAMENTIN VAALIT Standardi Eurobarometri 69 kevät 2008 Alustavat tulokset: unionin keskiarvo ja tärkeimmät kansalliset suuntaukset Viestinnän pääosasto YLEISEN MIELIPITEEN SEURANNASTA VASTAAVA YKSIKKÖ 15/09/2008 EUROOPAN PARLAMENTIN VAALIT 2009 Standardi Eurobarometri 69 kevät 2008 Alustavat tulokset: unionin keskiarvo ja tärkeimmät

Lisätiedot

PERSU EI MYY P****TTÄÄN POLITIIKAN PELIKENTTÄ MIELIPIDETUTKIMUSTEN VALOSSA

PERSU EI MYY P****TTÄÄN POLITIIKAN PELIKENTTÄ MIELIPIDETUTKIMUSTEN VALOSSA PERSU EI MYY P****TTÄÄN POLITIIKAN PELIKENTTÄ MIELIPIDETUTKIMUSTEN VALOSSA Suomen Markkinointitutkimusseura 18.11.2014 Juho Rahkonen POLIITTINEN YLEISTILANNE MARRASKUUSSA 2014 Vielä muutama vuosi sitten

Lisätiedot

Suomalaistuuko islam? Islamilaistuuko Suomi? Husein Muhammed Lakimies, tietokirjailija Luetaan yhdessä -verkosto Hyvinkää 15.10.

Suomalaistuuko islam? Islamilaistuuko Suomi? Husein Muhammed Lakimies, tietokirjailija Luetaan yhdessä -verkosto Hyvinkää 15.10. Suomalaistuuko islam? Islamilaistuuko Suomi? Husein Muhammed Lakimies, tietokirjailija Luetaan yhdessä -verkosto Hyvinkää 15.10.2011 Väite1: islam suomalaistuu Eurooppalaisiin, varsin maallistuneisiin

Lisätiedot

Euroopan unionin tilanne ja toimintaympäristö 2017

Euroopan unionin tilanne ja toimintaympäristö 2017 Euroopan unionin tilanne ja toimintaympäristö 2017 Eduskunnan tulevaisuusvaliokunta 1.3.2017 Juhana Aunesluoma Tutkimusjohtaja, Eurooppa-tutkimuksen verkosto Helsingin yliopisto 28.2.2017 1 Teemat EU:n

Lisätiedot

Eurovaalit 2014: CSV-tiedoston numeroarvojen selitykset

Eurovaalit 2014: CSV-tiedoston numeroarvojen selitykset Eurovaalit 2014: CSV-tiedoston numeroarvojen selitykset Kysymys: Puolue 170 = Itsenäisyyspuolue 171 = Suomen Kristillisdemokraatit (KD) 172 = Suomen Keskusta 173 = Kansallinen Kokoomus 174 = Köyhien Asialla

Lisätiedot

Populismi ja puoluejärjestelmä Heikki Paloheimo Muutosvaalit 2011 kirjan julkistamisseminaari 29.3.2012

Populismi ja puoluejärjestelmä Heikki Paloheimo Muutosvaalit 2011 kirjan julkistamisseminaari 29.3.2012 Populismi ja puoluejärjestelmä Heikki Paloheimo Muutosvaalit 2011 kirjan julkistamisseminaari 29.3.2012 heikki.paloheimo@uta.fi Populististen puolueiden yhteiset piirteet 1. Ne sitoutuvat määrätyllä alueella

Lisätiedot

Suomen vaikuttaminen muuttuvassa Euroopan unionissa

Suomen vaikuttaminen muuttuvassa Euroopan unionissa Suomen vaikuttaminen muuttuvassa Euroopan unionissa Eduskunnan suuri valiokunta 28.9.2016 Juhana Aunesluoma Tutkimusjohtaja, Eurooppa-tutkimuksen verkosto Helsingin yliopisto Network for European Studies

Lisätiedot

TURVALLISUUS JA KOETUT UHKATEKIJÄT (%).

TURVALLISUUS JA KOETUT UHKATEKIJÄT (%). Suomi/Nyt-kysely Osa Demokratian kohtalo -hanketta, jota johtaa ajatushautomo Magma Taloustutkimus Oy kokosi 7.2. 8.3.207 kaksi valtakunnallisesti edustavaa kyselyaineistoa 8 79 -vuotiaista suomalaisista.

Lisätiedot

Hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuus historian valossa

Hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuus historian valossa Hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuus historian valossa Pauli Kettunen Helsingin yliopisto Politiikan ja talouden tutkimuksen laitos Kestävä hyvinvointi -seminaari Helsingin yliopisto 10.4.2013 Halusimme

Lisätiedot

Kevät 2004 - Mitä vaikutusmahdollisuuksia Suomella on Euroopan unionin päätöksentekojärjestelmässä?

Kevät 2004 - Mitä vaikutusmahdollisuuksia Suomella on Euroopan unionin päätöksentekojärjestelmässä? Ylioppilaskoetehtäviä YH4-kurssi Eurooppalaisuus ja Euroopan unioni Alla on vanhoja Eurooppalaisuus ja Euroopan unioni -kurssiin liittyviä reaalikoekysymyksiä. Kevät 2004 - Mitä vaikutusmahdollisuuksia

Lisätiedot

Euroopan parlamentin Eurobarometri-tutkimus (EB79.5) VUOSI ENNEN VUODEN 2014 EUROVAALEJA Toimielimiä koskeva osa TIIVISTELMÄ

Euroopan parlamentin Eurobarometri-tutkimus (EB79.5) VUOSI ENNEN VUODEN 2014 EUROVAALEJA Toimielimiä koskeva osa TIIVISTELMÄ Viestinnän pääosasto Yleisen mielipiteen seurantayksikkö Bryssel, 21. elokuuta 2013 Euroopan parlamentin Eurobarometri-tutkimus (EB79.5) VUOSI ENNEN VUODEN 2014 EUROVAALEJA Toimielimiä koskeva osa TIIVISTELMÄ

Lisätiedot

EUROOPAN RASISMIN JA SUVAITSEMATTOMUUDEN VASTAINEN TOIMIKUNTA

EUROOPAN RASISMIN JA SUVAITSEMATTOMUUDEN VASTAINEN TOIMIKUNTA CRI(98)29 Version finnoise Finnish version EUROOPAN RASISMIN JA SUVAITSEMATTOMUUDEN VASTAINEN TOIMIKUNTA YLEISTÄ POLITIIKKAA KOSKEVA SUOSITUS NRO 3: ROMANEIHIN KOHDISTUVAN RASISMIN JA SUVAITSEMATTOMUUDEN

Lisätiedot

ASK QK3a IF "VOTED", CODE 1 IN QK1 OTHERS GO TO QK3b

ASK QK3a IF VOTED, CODE 1 IN QK1 OTHERS GO TO QK3b QK Europarlamenttivaalit pidettiin 7. kesäkuuta. Jotkut suomalaiset eivät syystä tai toisesta äänestäneet näissä vaaleissa. Äänestittekö Te itse äskeisissä? Äänesti Ei äänestänyt FL Q TREND MODIFIED ASK

Lisätiedot

VALTIO-OPPI 2015-2017

VALTIO-OPPI 2015-2017 VALTIO-OPPI 2015-2017 1 HUOM! Tutkintovaatimukset 2015-2017 otetaan käyttöön 1.9.2015 alkaen. Kesätentissä 8.8.2015 ovat vielä voimassa 2012-2015 vaatimukset. Vanhojen vaatimusten mukaisia esseitä voi

Lisätiedot

ISLAMILAINEN TERRORISMI. Monday, January 19, 15

ISLAMILAINEN TERRORISMI. Monday, January 19, 15 ISLAMILAINEN TERRORISMI WAHHABIITIT 1700-luvulla syntynyt islamilainen herätysliike Ihannoi ja pyrkii kohti profeetta Muhammadin aikaista elämää Saudi-arabialainen suuntaus Pyrkimys kehittää katolista

Lisätiedot

KANSALLINEN RAPORTTI

KANSALLINEN RAPORTTI Standard Eurobarometri KANSALAISMIELIPIDE EUROOPAN UNIONISSA Syksy KANSALLINEN RAPORTTI Tämä selvitys on Euroopan komission lehdistö- ja viestintäpääosaston tilaama ja koordinoima Raportti on Euroopan

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTIN VAALIT 2009

EUROOPAN PARLAMENTIN VAALIT 2009 Viestinnän pääosasto Osasto C Suhteet kansalaisiin YLEISEN MIELIPITEEN SEURANTAYKSIKKÖ EUROOPAN PARLAMENTIN VAALIT 2009 27.5.2009 Vaaleja edeltävä tutkimus ensimmäinen osa Alustavat tulokset: Euroopan

Lisätiedot

Työmarkkinat, sukupuoli

Työmarkkinat, sukupuoli Työmarkkinat, maahanmuuttajuus ja sukupuoli VTT Annika Forsander Eurooppalaisen maahanmuuton II maailmansodan jälkeiset vaiheet... Toisen maailmansodan jälkeen alkoi eurooppalaisen muuttoliikkeen ensimmäinen

Lisätiedot

LIITE. Euroopan parlamentin vaaleja koskevien komission suositusten täytäntöönpanoon liittyvät jäsenvaltioiden vastaukset.

LIITE. Euroopan parlamentin vaaleja koskevien komission suositusten täytäntöönpanoon liittyvät jäsenvaltioiden vastaukset. EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 27.3.2014 COM(2014) 196 ANNEX 1 LIITE parlamentin vaaleja koskevien komission suositusten täytäntöönpanoon liittyvät jäsenvaltioiden vastaukset asiakirjaan KOMISSION KERTOMUS

Lisätiedot

LAPIN YLIOPISTO Yhteiskuntatieteiden tiedekunta POLITIIKKATIETEET VALINTAKOE 11.6.2008 Kansainväliset suhteet ja valtio-oppi.

LAPIN YLIOPISTO Yhteiskuntatieteiden tiedekunta POLITIIKKATIETEET VALINTAKOE 11.6.2008 Kansainväliset suhteet ja valtio-oppi. LAPIN YLIOPISTO Yhteiskuntatieteiden tiedekunta POLITIIKKATIETEET VALINTAKOE 11.6.2008 Kansainväliset suhteet ja valtio-oppi Vastaajan nimi: Valintakokeesta saatu pistemäärä: / 40 pistettä Vastaa selvällä

Lisätiedot

Maahanmuutto ja uskonnolliset yhteisöt

Maahanmuutto ja uskonnolliset yhteisöt Maahanmuutto ja uskonnolliset yhteisöt Tuomas Martikainen 09/05/2014 1 Sisällys Maahanmuuttajien uskonnot tilastoja & tutkimusta Suomi ev.lut. & islam Uskontotrendit & maahanmuuttajat Lopuksi Åbo Akademi

Lisätiedot

Viestinnän pääosasto Yleisen mielipiteen seurantayksikkö Bryssel, 13. marraskuuta 2012

Viestinnän pääosasto Yleisen mielipiteen seurantayksikkö Bryssel, 13. marraskuuta 2012 Viestinnän pääosasto Yleisen mielipiteen seurantayksikkö Bryssel, 13. marraskuuta 2012 AINEISTOTUTKIMUS EUROOPAN PARLAMENTIN VAALEISTA 2009 Äänestämättä jättäminen ja äänestyskäyttäytyminen vuonna 2009

Lisätiedot

I johdanto voiko venäjää ymmärtää järjellä?

I johdanto voiko venäjää ymmärtää järjellä? Sisällys I johdanto voiko venäjää ymmärtää järjellä? Kysymyksenasettelut ja lähteet 12 Venäjän-tutkimuksen vaiheita meillä ja muualla 21 Suomalainen Venäjä-tieto 24 Tapaus Aleksanteri-instituutti 32 Entä

Lisätiedot

Sisällys. Johdanto... 11. I Monikulttuurisuus ja maahanmuutto...17. 1 Maastamuutto Suomesta ja maahanmuutto Suomeen... 18

Sisällys. Johdanto... 11. I Monikulttuurisuus ja maahanmuutto...17. 1 Maastamuutto Suomesta ja maahanmuutto Suomeen... 18 Sisällys Johdanto... 11 I Monikulttuurisuus ja maahanmuutto...17 1 Maastamuutto Suomesta ja maahanmuutto Suomeen... 18 Siirtolaisuus ja maastamuutto Suomesta... 18 Maahanmuutto Suomeen...23 Mitä monikulttuurisuus

Lisätiedot

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 1 Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 Hepreankielisessä sanassa eikev on hyvin paljon tarkoitusta. Ensimmäinen tarkoitus on: johdonmukainen, askel askeleelta eteenpäin. Sana eikev tarkoittaa myös kantapäätä. Kaikkivaltias

Lisätiedot

Kristinusko (AR) Kristinuskon historia. Kristinuskon syntymä

Kristinusko (AR) Kristinuskon historia. Kristinuskon syntymä Kristinusko (AR) Kristinuskon historia Kristinuskon syntymä Juutalaisuudessa oli kauan jo odotettu, että maan päälle syntyy Messias, joka pelastaa maailman. Neitsyt Maria synnytti pojan Jeesus Nasaretilaisen,

Lisätiedot

1.1 Tämä on STT-Lehtikuva

1.1 Tämä on STT-Lehtikuva 1.1 Tämä on STT-Lehtikuva STT-Lehtikuva on Suomen johtava, kansallinen uutis- ja kuvatoimisto. Uutispalveluiden lisäksi STT tuottaa muita palveluita medialle ja viestintäpalveluita johtaville yrityksille,

Lisätiedot

LIITE 2: Kyselylomake

LIITE 2: Kyselylomake LIITE 2: Kyselylomake 1. Opistosi Alkio-opisto Paasikivi - opisto Työväen Akatemia 2. Kuinka kiinnostunut olet politiikasta? Erittäin kiinnostunut kiinnostunut Vain vähän kiinnostunut En lainkaan kiinnostunut

Lisätiedot

Parlametri Euroopan parlamentin Eurobarometri (EB/PE 78.2)

Parlametri Euroopan parlamentin Eurobarometri (EB/PE 78.2) Viestinnän pääosasto YLEISEN MIELIPITEEN SEURANTAYKSIKKÖ Bryssel 14. helmikuuta 2013 Parlametri Euroopan parlamentin Eurobarometri (EB/PE 78.2) IKÄRYHMIEN LÄHEMPI TARKASTELU Ikäryhmien lähempi tarkastelu

Lisätiedot

DIEM25: KOHTI EUROOPPALAISTA DEMOKRATIAA? HEIKKI PATOMÄKI

DIEM25: KOHTI EUROOPPALAISTA DEMOKRATIAA? HEIKKI PATOMÄKI DIEM25: KOHTI EUROOPPALAISTA DEMOKRATIAA? HEIKKI PATOMÄKI TILAISUUDEN KULKU Keskustelua ohjaa Heikki Patomäki YLEINEN KESKUSTELU KLO 16:15-17:15 LYHYET POHJUSTUKSET: Heikki Patomäki, Katariina Pietiläinen,

Lisätiedot

Porvoon valtiopäivät ja Haminan Rauha 1809. Suomen liittäminen Venäjän keisarikuntaan venäläisestä ja suomalaisesta näkökulmasta

Porvoon valtiopäivät ja Haminan Rauha 1809. Suomen liittäminen Venäjän keisarikuntaan venäläisestä ja suomalaisesta näkökulmasta Porvoon valtiopäivät ja Haminan Rauha 1809 Suomen liittäminen Venäjän keisarikuntaan venäläisestä ja suomalaisesta näkökulmasta Porvoon valtiopäivät Suomen säätyjen uskollisuudenvala keisarille Aleksanteri

Lisätiedot

Ideologista kartanpiirtoa

Ideologista kartanpiirtoa Ideologista kartanpiirtoa Tuukka Ylä-Anttila Julkaistu Tiede & edistys -lehdessä 1/2013, s. 77 81. Kirja-arvio: Koivulaakso, Dan; Brunila, Mikael & Andersson, Li: Äärioikeisto Suomessa. Vastarintamiehiä

Lisätiedot

B8-0382/2015 } B8-0386/2015 } B8-0387/2015 } B8-0388/2015 } RC1/Am. 5

B8-0382/2015 } B8-0386/2015 } B8-0387/2015 } B8-0388/2015 } RC1/Am. 5 B8-0388/2015 } RC1/Am. 5 5 Johdanto-osan B kappale B. toteaa, että uskonnollisiin ryhmiin, muun muassa kristittyihin, kaikkialla maailmassa kohdistuvien hyökkäysten määrä on kasvanut valtavasti viime kuukausien

Lisätiedot

15/07/2009 I. ILMASTONMUUTOKSEN KOKEMINEN. A. Käsitys maailmanlaajuisten ongelmien vakavuudesta

15/07/2009 I. ILMASTONMUUTOKSEN KOKEMINEN. A. Käsitys maailmanlaajuisten ongelmien vakavuudesta Directorate- General for Communication PUBLIC-OPINION MONITORING UNIT 15/07/2009 Ilmastonmuutos 2009 Standardi Eurobarometri ( EP/Komissio): tammikuu-helmikuu 2009 Ensimmäiset tulokset: tärkeimmät kansalliset

Lisätiedot

Kolminaisuusoppi. Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki

Kolminaisuusoppi. Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki Kolminaisuusoppi Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki KOLMINAISUUSOPPI - KIRKON TÄRKEIN OPPI Kolminaisuusoppia pidetään yhtenä kristinuskon tärkeimmistä opeista. Se erottaa kirkon uskon muista uskonnoista.

Lisätiedot

Maailmantalouden tila, suunta ja Suomi

Maailmantalouden tila, suunta ja Suomi ICC - INFO Q 1-2014 Maailmantalouden tila, suunta ja Suomi Maailmantalouden tila ja suunta - World Economic Survey 1 / 2014 Timo Vuori, maajohtaja, Kansainvälinen kauppakamari ICC Suomi 1 World Economic

Lisätiedot

KATSAUS KAIRON KATULAPSIIN JA LASTEN OIKEUKSIIN

KATSAUS KAIRON KATULAPSIIN JA LASTEN OIKEUKSIIN Päivi Arvonen KATSAUS KAIRON KATULAPSIIN JA LASTEN OIKEUKSIIN Kuka on katulapsi? Lapsi joka asuu kadulla ja on vailla vakinaista asuntoa on katulapsi. Myös lasta, joka joutuu vieeämään päivät kadulla elantoa

Lisätiedot

Suomi, Eurooppa ja muuttuva maailmanjärjestys. HYOL ry:n syyspäivät Helsinki, Kristi Raik

Suomi, Eurooppa ja muuttuva maailmanjärjestys. HYOL ry:n syyspäivät Helsinki, Kristi Raik Suomi, Eurooppa ja muuttuva maailmanjärjestys HYOL ry:n syyspäivät Helsinki, 18.11.2017 Kristi Raik Kylmän sodan viimeisiä henkäyksiä: Neuvostotankit matkalla Tallinnaan, 20.8.1991 Geopolitiikan paluu?

Lisätiedot

VERTAILEVA PUOLUEOHJELMATUTKIMUS KOLMESTA KESKIEUROOPPALAISESTA UUDEN RADIKAALIN OIKEISTON PUOLUEESTA

VERTAILEVA PUOLUEOHJELMATUTKIMUS KOLMESTA KESKIEUROOPPALAISESTA UUDEN RADIKAALIN OIKEISTON PUOLUEESTA Anni Roinila VERTAILEVA PUOLUEOHJELMATUTKIMUS KOLMESTA KESKIEUROOPPALAISESTA UUDEN RADIKAALIN OIKEISTON PUOLUEESTA Tarkastelussa Front National, Freiheitliche Partei Österreich ja Vlaams Blok Tampereen

Lisätiedot

BELGIAN KUNINGASKUNTA, BULGARIAN TASAVALTA, TŠEKIN TASAVALTA, TANSKAN KUNINGASKUNTA, SAKSAN LIITTOTASAVALTA, VIRON TASAVALTA, IRLANTI,

BELGIAN KUNINGASKUNTA, BULGARIAN TASAVALTA, TŠEKIN TASAVALTA, TANSKAN KUNINGASKUNTA, SAKSAN LIITTOTASAVALTA, VIRON TASAVALTA, IRLANTI, PÖYTÄKIRJA EUROOPAN UNIONISTA TEHTYYN SOPIMUKSEEN, EUROOPAN UNIONIN TOIMINNASTA TEHTYYN SOPIMUKSEEN JA EUROOPAN ATOMIENERGIAYHTEISÖN PERUSTAMISSOPIMUKSEEN LIITETYN, SIIRTYMÄMÄÄRÄYKSISTÄ TEHDYN PÖYTÄKIRJAN

Lisätiedot

Forsberg & Raunio: Politiikan muutos.

Forsberg & Raunio: Politiikan muutos. Forsberg & Raunio: Politiikan muutos. Politiikan tutkimuksen tutkinto-ohjelmaan pyrkivien on lisäksi vastattava aineistokokeen kysymyksiin. Kirjakysymysten maksimipistemäärä on 30 pistettä. Vastaa kysymyksiin

Lisätiedot

***I MIETINTÖLUONNOS

***I MIETINTÖLUONNOS EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunta 12.7.2010 2010/0137(COD) ***I MIETINTÖLUONNOS ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi luettelon

Lisätiedot

VIHREÄ IDEOLOGIA SOLIDARITEETTIA KÄYTÄNNÖSSÄ Lyhyt tiivistelmä Ympäristöpuolue Vihreiden puolueohjelmasta

VIHREÄ IDEOLOGIA SOLIDARITEETTIA KÄYTÄNNÖSSÄ Lyhyt tiivistelmä Ympäristöpuolue Vihreiden puolueohjelmasta VIHREÄ IDEOLOGIA SOLIDARITEETTIA KÄYTÄNNÖSSÄ Lyhyt tiivistelmä Ympäristöpuolue Vihreiden puolueohjelmasta Tämä teksti on lyhyt tiivistelmä Ympäristöpuolue Vihreiden puolueohjelmasta. Kun puolueohjelma

Lisätiedot

Pöytäkirja Lissabonin sopimusta koskevista Irlannin kansan huolenaiheista

Pöytäkirja Lissabonin sopimusta koskevista Irlannin kansan huolenaiheista JÄSENVALTIOIDEN HALLITUSTEN EDUSTAJIEN KONFERENSSI Bryssel, 14. toukokuuta 2012 (OR. en) CIG 1/12 Asia: Pöytäkirja Lissabonin sopimusta koskevista Irlannin kansan huolenaiheista CIG 1/12 HKE/phk PÖYTÄKIRJA

Lisätiedot

995 der Beilagen XXIV. GP - Staatsvertrag - 07 Änderungsprotokoll in finnischer Sprache-FI (Normativer Teil) 1 von 8

995 der Beilagen XXIV. GP - Staatsvertrag - 07 Änderungsprotokoll in finnischer Sprache-FI (Normativer Teil) 1 von 8 995 der Beilagen XXIV. GP - Staatsvertrag - 07 Änderungsprotokoll in finnischer Sprache-FI (Normativer Teil) 1 von 8 PÖYTÄKIRJA EUROOPAN UNIONISTA TEHTYYN SOPIMUKSEEN, EUROOPAN UNIONIN TOIMINNASTA TEHTYYN

Lisätiedot

Pöytäkirja Lissabonin sopimusta koskevista Irlannin kansan huolenaiheista

Pöytäkirja Lissabonin sopimusta koskevista Irlannin kansan huolenaiheista 1796 der Beilagen XXIV. GP - Staatsvertrag - 07 Protokoll in finnischer Sprachfassung (Normativer Teil) 1 von 10 JÄSENVALTIOIDEN HALLITUSTEN EDUSTAJIEN KONFERENSSI Bryssel, 14. toukokuuta 2012 (OR. en)

Lisätiedot

Euroopan parlamentin Eurobarometri-tutkimus (EB79.5)

Euroopan parlamentin Eurobarometri-tutkimus (EB79.5) Viestinnän pääosasto YLEISEN MIELIPITEEN SEURANTAYKSIKKÖ Euroopan parlamentin Eurobarometri-tutkimus (EB79.5) VUOSI ENNEN VUODEN 2014 EUROVAALEJA Toimielimiä koskeva osa SOSIODEMOGRAFINEN LIITE Otos: UE28

Lisätiedot

SAKSAN VAALIT 2017 TULOS & IMPLIKAATIOT

SAKSAN VAALIT 2017 TULOS & IMPLIKAATIOT SAKSAN VAALIT 2017 TULOS & IMPLIKAATIOT Dos. Kimmo Elo Helsingin yliopisto, poliittinen historia Schuman-seuran syyskokousesitelmä Turku 27.9.2017 VAALITULOS PÄHKINÄNKUORESSA Angela Merkelin johtama CDU

Lisätiedot

Vaalien jälkeinen tutkimus 2014 EUROOPAN PARLAMENTIN VAALIT 2014

Vaalien jälkeinen tutkimus 2014 EUROOPAN PARLAMENTIN VAALIT 2014 Directorate-General for Communication PUBLIC OPINION MONITORING UNIT Brussels, October 2014 Vaalien jälkeinen tutkimus 2014 EUROOPAN PARLAMENTIN VAALIT 2014 TIIVISTELMÄ Kattavuus: Perusjoukko: Tutkimusmenetelmä:

Lisätiedot

KOHTI KAIKENIKÄISTEN EUROOPPALAISTA

KOHTI KAIKENIKÄISTEN EUROOPPALAISTA FI IKÄSYRJINNÄN TORJUMINEN EU:SSA JA KANSALLISESTI Ikäsyrjintä on koko yhteiskuntaa koskeva monitahoinen kysymys. Sen tehokas torjuminen on vaikea tehtävä. Ei ole yhtä ainoaa keinoa, jolla tasa-arvo eri

Lisätiedot

Suomalaisista puolueista. Ulla-Riitta Mikkonen /Arffman Consulting oy.

Suomalaisista puolueista. Ulla-Riitta Mikkonen /Arffman Consulting oy. Suomalaisista puolueista Suomen ruotsalainen kansanpuolue perustettiin vuonna 1906. syntyi reaktiona äänioikeuden laajenemiseen ja oli vastavoima radikaalille fennomanialle (=suomalaisuudelle) halusi koota

Lisätiedot

ja liikkeiden ja puolueiden suhde Espanjassa

ja liikkeiden ja puolueiden suhde Espanjassa ja liikkeiden ja puolueiden suhde Espanjassa Taustaa * Uusliberalismi, talouskriisi, työttömyys * Kansalaisten turhautuminen politiikkaan ja korruptioon * 15- m - liike muutti poliittista mielenmaisemaa

Lisätiedot

NEUVOTTELUT BULGARIAN JA ROMANIAN LIITTYMISESTÄ EUROOPAN UNIONIIN

NEUVOTTELUT BULGARIAN JA ROMANIAN LIITTYMISESTÄ EUROOPAN UNIONIIN NEUVOTTELUT BULGARIAN JA ROMANIAN LIITTYMISESTÄ EUROOPAN UNIONIIN Bryssel, 31. maaliskuuta 2005 (OR. en) AA 2/2/05 REV 2 LIITTYMISSOPIMUS: SOPIMUS EHDOTUS: SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Valtuuskunnille toimitetaan

Lisätiedot

Demokratiakehitys. Network for European Studies / Juhana Aunesluoma www.helsinki.fi/yliopisto 18.11.2014 1

Demokratiakehitys. Network for European Studies / Juhana Aunesluoma www.helsinki.fi/yliopisto 18.11.2014 1 Demokratiakehitys Opetus- ja kulttuuriministeriön kirjastopäivät Helsinki, 12.11.2014 Juhana Aunesluoma Eurooppa-tutkimuksen verkosto Helsingin yliopisto Network for European Studies / Juhana Aunesluoma

Lisätiedot

Maailmantalouden tila, suunta ja Suomi

Maailmantalouden tila, suunta ja Suomi ICC - INFO 14.8.2013 Maailmantalouden tila, suunta ja Suomi Esittely - Maailmantalouden tila ja suunta World Economic Survey 3 / 2013 Timo Vuori, maajohtaja, Kansainvälinen kauppakamari ICC Suomi 1 World

Lisätiedot

SUOMI EUROOPASSA 2002 -TUTKIMUS

SUOMI EUROOPASSA 2002 -TUTKIMUS A SUOMI EUROOPASSA 2002 -TUTKIMUS GS1. Alla kuvaillaan lyhyesti ihmisten ominaisuuksia. Lukekaa jokainen kuvaus ja rastittakaa, kuinka paljon tai vähän kuvaus muistuttaa teitä itseänne. a. Ideoiden tuottaminen

Lisätiedot

EU-Turkki pakolaissopimus

EU-Turkki pakolaissopimus EU-Turkki pakolaissopimus 18.3.2016 sopimuksen pääkohdat & arviointia Toni Alaranta/Ulkopoliittinen instituutti Sopimuksen pääkohdat: 1) Yksi yhdestä periaate: jokainen Kreikkaan saapuva pakolainen (koskee

Lisätiedot

Suomalaiset suosivat avoimuutta korostavia poliittisia liikkeitä

Suomalaiset suosivat avoimuutta korostavia poliittisia liikkeitä Tiedote Suomalaiset suosivat avoimuutta korostavia poliittisia liikkeitä Sivu Suosituimmiksi nousevat poliittiset liikkeet, jotka tavoittelevat ilmaston muutoksen hillitsemistä poliittisin ja taloudellisin

Lisätiedot

Koululainen ja maailman kriisit - Miten voimme ymmärtää maailman menoa ja miten voimme siihen vaikuttaa?

Koululainen ja maailman kriisit - Miten voimme ymmärtää maailman menoa ja miten voimme siihen vaikuttaa? Koululainen ja maailman kriisit - Miten voimme ymmärtää maailman menoa ja miten voimme siihen vaikuttaa? Peruskoulujen ja lukioiden kansainvälisyyspäivät Lahdessa, 13.11.2014 Kristi Raik, Ulkopoliittinen

Lisätiedot

Oulun yliopisto VALTIO-OPPI 2012-2015

Oulun yliopisto VALTIO-OPPI 2012-2015 1 Oulun yliopisto VALTIO-OPPI 2012-2015 HUOM! Tutkintovaatimukset 2012-2015 on otettu käyttöön 1.9.2012 alkaen. Teoksia, jotka ovat poistuneet vaatimuksista ei voi tämän jälkeen enää tenttiä. Vanhojen

Lisätiedot

yhteiskuntana Sosiaalitutkimuksen laitos Tampereen yliopisto

yhteiskuntana Sosiaalitutkimuksen laitos Tampereen yliopisto Suomi palkkatyön yhteiskuntana Harri Melin Sosiaalitutkimuksen laitos Tampereen yliopisto Nopea muutos Tekninen muutos Globalisaatio Työmarkkinoiden joustot Globalisaatio ja demografinen muutos Jälkiteollisesta

Lisätiedot

Opintovierailut. Euroopan unionin. poikittaisohjelma. opintovierailut koulutuksen asiantuntijoille

Opintovierailut. Euroopan unionin. poikittaisohjelma. opintovierailut koulutuksen asiantuntijoille Opintovierailut Euroopan unionin poikittaisohjelma opintovierailut koulutuksen asiantuntijoille Opintovierailut-ohjelma Opintovierailut on osa Elinikäisen oppimisen ohjelman poikittaisohjelmaa. Ohjelman

Lisätiedot

Sanna Lepola tuli Esko Seppäsen parlamenttiavustajaksi kymmenen vuotta sitten. Niinä vuosina europarlamentti on muuttunut paljon.

Sanna Lepola tuli Esko Seppäsen parlamenttiavustajaksi kymmenen vuotta sitten. Niinä vuosina europarlamentti on muuttunut paljon. Sanna Lepola: GUE/NGL-ryhmä on konfederaalinen Sanna Lepola tuli Esko Seppäsen parlamenttiavustajaksi kymmenen vuotta sitten. Niinä vuosina europarlamentti on muuttunut paljon. Sanna omasta puolestaan

Lisätiedot

Sotilaallinen näkökulma osana globaalia turvallisuutta

Sotilaallinen näkökulma osana globaalia turvallisuutta Sotilaallinen näkökulma osana globaalia turvallisuutta 1 Lähtökohtia: sotilaallinen globaalissa turvallisuudessa 2 Sodan luonne ja sen muutos 3 Sotilaallinen työkaluna 4 Seurauksia Itämerellä ja Pohjolassa

Lisätiedot

Haastattelu- ja tutkimuspalvelut SUOMI EUROOPASSA 2008

Haastattelu- ja tutkimuspalvelut SUOMI EUROOPASSA 2008 Haastattelu- ja tutkimuspalvelut A SUOMI EUROOPASSA 2008 ITSETÄYTETTÄVÄ LOMAKE GS1. Alla kuvaillaan lyhyesti ihmisten ominaisuuksia. Lukekaa jokainen kuvaus ja rengastakaa, kuinka paljon tai vähän kuvaus

Lisätiedot

Maassa millä lailla? Husein Muhammed OTM, lakimies Monikulttuurisuuden kasvot seminaari Helsinki 1.3.2013

Maassa millä lailla? Husein Muhammed OTM, lakimies Monikulttuurisuuden kasvot seminaari Helsinki 1.3.2013 Maassa millä lailla? Husein Muhammed OTM, lakimies Monikulttuurisuuden kasvot seminaari Helsinki 1.3.2013 Työntekijän oleskelulupa Opiskelijan oleskelulupa Oleskelulupatyypit Oleskelulupa perhesiteen perusteella

Lisätiedot

Rahapelilainsäädäntö. ja markkinat. Mikko Alkio

Rahapelilainsäädäntö. ja markkinat. Mikko Alkio Rahapelilainsäädäntö ja markkinat Mikko Alkio TALENTUM Helsinki 2012 Copyright 2012 Talentum Media Oy ja Mikko Alkio Kansi: Lauri Karmila Sivunvalmistus: NotePad, www.notepad.fi ISBN 978-952-14-1838-9

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0234/26. Tarkistus. Mario Borghezio, Edouard Ferrand, Marcel de Graaff ENF-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0234/26. Tarkistus. Mario Borghezio, Edouard Ferrand, Marcel de Graaff ENF-ryhmän puolesta 28.6.2017 A8-0234/26 26 8 kohta 8. kehottaa komissiota ja jäsenvaltioita neuvottelukehyksen puitteissa keskeyttämään viipymättä liittymisneuvottelut Turkin kanssa, jos perustuslakipaketti pannaan täytäntöön

Lisätiedot

STRATEGIA 2016-2021 Puolueiden kansainvälinen demokratiayhteistyö - Demo ry

STRATEGIA 2016-2021 Puolueiden kansainvälinen demokratiayhteistyö - Demo ry STRATEGIA 2016-2021 Puolueiden kansainvälinen demokratiayhteistyö - Demo ry TAUSTA: DEMOKRATIATUESTA Demokratian tukeminen on rauhan, kehityksen, tasa-arvon ja ihmisoikeuksien tukemista. Ne toteutuvat

Lisätiedot

Velkakriisi ei ole ohi. Miten suojautua kriisin edessä?

Velkakriisi ei ole ohi. Miten suojautua kriisin edessä? Velkakriisi ei ole ohi. Miten suojautua kriisin edessä? Meelis Atonen TAVEX OY konsernin kultapuolen johtaja . Ranskan edellinen presidentti Nicolas Sarkozy on julistanut eurokriisin voitetuksi jo 2012

Lisätiedot

Cross-Border Citizen Scientists

Cross-Border Citizen Scientists Cross-Border Citizen Scientists TEEMA 4: Cross the line! (mentaaliset rajat) Joni Virkkunen Karjalan tutkimuslaitos, Itä-Suomen yliopisto Lappeenranta, 8.10.2013 Johdantoa Mentaaliset rajat ETHNISYYS ETNISET

Lisätiedot

ESSE 1, PUUKAUPUNKISTUDIO 2015

ESSE 1, PUUKAUPUNKISTUDIO 2015 ESSE 1, PUUKAUPUNKISTUDIO 2015 Ida Fraser 2.11.2015 Kurssia aloitettiin pohtimalla annettua teema ryhmässä. Ryhmämme teemana oli identiteetti. Jouduimme aluksi määrittelemään itsellemme mitä identiteetti

Lisätiedot

14098/15 team/rir/akv 1 DG C 1

14098/15 team/rir/akv 1 DG C 1 Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 17. marraskuuta 2015 (OR. fr) 14098/15 YHTEENVETO ASIAN KÄSITTELYSTÄ Lähettäjä: Neuvoston pääsihteeristö Päivämäärä: 17. marraskuuta 2015 Vastaanottaja: Valtuuskunnat

Lisätiedot

Hybridisota, uusi kylmä sota, moninapainen ydinasemaailma, uusi normaali Mitä aikakautta elämme?

Hybridisota, uusi kylmä sota, moninapainen ydinasemaailma, uusi normaali Mitä aikakautta elämme? Hybridisota, uusi kylmä sota, moninapainen ydinasemaailma, uusi normaali Mitä aikakautta elämme? 05.010.2016 Hallintovaliokunta Hanna Smith Helsingin Yliopisto, Aleksanteri Instituutti, Suomen turvallisuusympäristö

Lisätiedot

Mitä Venäjälle kuuluu?-

Mitä Venäjälle kuuluu?- Mitä Venäjälle kuuluu?- Kypsyneen Putinismin aikakausi 03.06.2013 Journalistiseminaari, Oulu Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunta MTS Hanna Smith Aleksanteri Instituutti, Helsingin yliopisto Putinismin

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 18.2.2016 COM(2016) 69 final 2016/0041 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan yhteisöjen ja niiden jäsenvaltioiden sekä Turkmenistanin väliseen kumppanuus- ja yhteistyösopimukseen

Lisätiedot

Kansanedustajat, syksy 2015

Kansanedustajat, syksy 2015 Kansanedustajat, syksy 215 1. Puolue 1 2 4 Keskusta Kokoomus Kristillisdemokraatit Perussuomalaiset Ruotsalainen kansanpuolue Sosialidemokraatit Vasemmistoliitto Vihreät 4 2. Vastaajan sukupuoli 1 2 Nainen

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA Julkaistu Helsingissä 9 päivänä joulukuuta 2014

SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA Julkaistu Helsingissä 9 päivänä joulukuuta 2014 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA Julkaistu Helsingissä 9 päivänä joulukuuta 2014 101/2014 (Suomen säädöskokoelman n:o 1018/2014) Valtioneuvoston asetus Lissabonin sopimusta koskevista Irlannin kansan

Lisätiedot

EMUN KEHITTÄMINEN JA SUOMEN KANTA

EMUN KEHITTÄMINEN JA SUOMEN KANTA EMUN KEHITTÄMINEN JA SUOMEN KANTA Timo Miettinen, FT Eurooppa-tutkimuksen verkosto Helsingin yliopisto Presentation Name / Firstname Lastname 07/11/2017 1 EMU:N UUDISTUSTYÖN TAVOITTEET Nyt esitetyt vaihtoehdot

Lisätiedot

SISÄLTÖ. II KYLMÄN SODAN VAARAT Honecker käski ampua tuhansia 39 Neuvostoliiton tuho ja lehdistön mahti 42 Media itäblokkia hajottamassa 45

SISÄLTÖ. II KYLMÄN SODAN VAARAT Honecker käski ampua tuhansia 39 Neuvostoliiton tuho ja lehdistön mahti 42 Media itäblokkia hajottamassa 45 SISÄLTÖ I KOIVISTO SERIFFINÄ JA KEKKOSEN JOUKOT Mediapresidentin suursuosio ja lehdistöongelmat 15 Myllykirjeistä paimenkirjeeseen 17 Olen julkisen sanan luomus 20 Kiivasta tuotekehittelyä 22 Koivisto

Lisätiedot

Anonyymi. Äänestä tänään kadut huomenna!

Anonyymi. Äänestä tänään kadut huomenna! Anonyymi Äänestä tänään kadut huomenna! 2007 Yhteiskunnassamme valtaa pitää pieni, rikas, poliittinen ja taloudellinen eliitti. Kilpailu rahasta ja vallasta leimaa kaikkia aloja. Suuryritysten rikastuessa

Lisätiedot

TIIVISTELMÄ SEMINAARIA VARTEN TEHDYSTÄ MIELIPIDETUTKIMUKSESTA

TIIVISTELMÄ SEMINAARIA VARTEN TEHDYSTÄ MIELIPIDETUTKIMUKSESTA Toimintakyky turvallisuuden johtamisessa -arvoseminaari Poliisiammattikorkeakoulu 10.10.014 Seminaarin järjestäjät: Poliisiammattikorkeakoulu, Maanpuolustuskorkeakoulun johtamisen ja sotilaspedagogiikan

Lisätiedot

European Youth Parliament Finland. Euroopan nuorten parlamentti Suomessa

European Youth Parliament Finland. Euroopan nuorten parlamentti Suomessa t European Youth Parliament Finland Euroopan nuorten parlamentti Suomessa European Youth Parliament Finland EYP Finland ry Melkonkatu 24 00210 Helsinki http://www.eypfinland.org info@eypfinland.org Sisältö

Lisätiedot

TIETOISKU 7/

TIETOISKU 7/ TIETOISKU 7/2003 30.7.2003 EDUSKUNTAVAALIT ESPOOSSA 2003 Kok. 28,5 34,1 35,4 SDP 17,6 19,5 23,1 Vihr. 9,9 12,6 12,8 Kesk. 4,4 7,1 11,0 RKP 8,6 10,2 12,1 Vas. 6,7 6,9 7,3 KD PS Lib. 3,3 2,5 1,6 1,5 0,2

Lisätiedot

Eurobarometri 76.3 Parlametri

Eurobarometri 76.3 Parlametri Eurobarometri 76.3 Parlametri Toteuttanut TNS Opinion & Social Euroopan parlamentin pyynnöstä Viestinnän pääosaston koordinoima tutkimus SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO...3 YHTEENVETO...5 I. TIEDOT EUROOPAN

Lisätiedot

521 der Beilagen XXIII. GP - Beschluss NR - Schlussakte Finnisch (Normativer Teil) 1 von 7 PÄÄTÖSASIAKIRJA. AF/CE/AL/fi 1

521 der Beilagen XXIII. GP - Beschluss NR - Schlussakte Finnisch (Normativer Teil) 1 von 7 PÄÄTÖSASIAKIRJA. AF/CE/AL/fi 1 521 der Beilagen XXIII. GP - Beschluss NR - Schlussakte Finnisch (Normativer Teil) 1 von 7 PÄÄTÖSASIAKIRJA AF/CE/AL/fi 1 2 von 7 521 der Beilagen XXIII. GP - Beschluss NR - Schlussakte Finnisch (Normativer

Lisätiedot

EUROOPAN NEUVOSTO IHMISOIKEUKSIEN PUOLUSTAJA YHTEENVETO

EUROOPAN NEUVOSTO IHMISOIKEUKSIEN PUOLUSTAJA YHTEENVETO EUROOPAN NEUVOSTO IHMISOIKEUKSIEN PUOLUSTAJA YHTEENVETO Euroopan neuvostoon kuulumaton valtio (Valko-Venäjä) JÄSENVALTIOT PÄÄMAJA JA TOIMISTOT BUDJETTI Alankomaat, Albania, Andorra, Armenia, Azerbaidzhan,

Lisätiedot

SAIKA Suomen aineeton pääoma kansallisen talouden ajurina Tulevaisuuden tutkimuskeskus Turun yliopisto

SAIKA Suomen aineeton pääoma kansallisen talouden ajurina Tulevaisuuden tutkimuskeskus Turun yliopisto SAIKA Suomen aineeton pääoma kansallisen talouden ajurina Tulevaisuuden tutkimuskeskus Turun yliopisto SAIKA-tutkimusprojekti 1.11.2009-31.12.2011) Professori Pirjo Ståhle Tulevaisuuden tutkimuskeskus,

Lisätiedot

Parlametri Euroopan parlamentin Eurobarometri (EB/PE 78.2)

Parlametri Euroopan parlamentin Eurobarometri (EB/PE 78.2) Viestinnän pääosasto YLEISEN MIELIPITEEN SEURANTAYKSIKKÖ Bryssel 14. helmikuuta 2013 Parlametri Euroopan parlamentin Eurobarometri (EB/PE 78.2) EUROALUE JA MUU KUIN EUROALUE Tässä eriteltävät eroavuudet

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Rahoitusmarkkinoiden näkymiä. Leena Mörttinen/EK 5.3.2013

Rahoitusmarkkinoiden näkymiä. Leena Mörttinen/EK 5.3.2013 Rahoitusmarkkinoiden näkymiä Leena Mörttinen/EK 5.3.2013 Fundamentit, joiden varaan euron vakaus rakentuu Poliittinen vakaus Euroalueen vakaus Politiikka: Velkoja ja velallismaiden on löydettävä poliittinen

Lisätiedot

Nuorten valmius laittomaan yhteiskunnalliseen toimintaan kasvamassa

Nuorten valmius laittomaan yhteiskunnalliseen toimintaan kasvamassa Nuorten valmius laittomaan yhteiskunnalliseen toimintaan kasvamassa 1 Laittoman toiminnan suosio kasvussa (IEA/CIVED 1999 ja IEA/ICCS 2009; Nuorisotutkimus 1/2012) 2 sosiaalisten opintojen autiomaa Syrjäyttävä

Lisätiedot

SUOMALAISTEN SUHDE PUOLUEISIIN. Epäusko puolueiden aikaansaannoksiin on lisääntynyt

SUOMALAISTEN SUHDE PUOLUEISIIN. Epäusko puolueiden aikaansaannoksiin on lisääntynyt SUOMALAISTEN SUHDE PUOLUSIIN Epäusko puolueiden aikaansaannoksiin on lisääntynyt Jotta vaaleissa kannattaisi äänestää, puolueilla tulee nähdä jokin rooli yhteiskunnan kehittämisessä ja ylläpitämisessä.

Lisätiedot

Hanna palkintomatkalla Brysselissä - Juvenes Translatores EU-käännöskilpailun voitto Lyseoon!

Hanna palkintomatkalla Brysselissä - Juvenes Translatores EU-käännöskilpailun voitto Lyseoon! Hanna palkintomatkalla Brysselissä - Juvenes Translatores EU-käännöskilpailun voitto Lyseoon! Jo vuodesta 2007 lähtien Euroopan Unionin Komissio on järjestänyt EU-maiden 17-vuotiaille lukiolaisille käännöskilpailun,

Lisätiedot