Eurooppaa, kaksi äärioikeistoa 1

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Eurooppaa, kaksi äärioikeistoa 1"

Transkriptio

1 028 Peruste # Kaksi Eurooppaa, kaksi äärioikeistoa 1 Huomioita 2010-luvun eurooppalaisesta oikeistoradikalismista Eurooppalainen radikaalioikeisto voidaan jakaa karkeasti kahteen ryhmään. Islamofobiasta on tullut osa lähes kaikkien Länsi-Euroopan oikeistopopulististen puolueiden ideologiaa ja monet niistä korostavat eurooppalaisen sivilisaation merkitystä. Itä-Euroopassa taas menestyvät antisemitistiset ja julkilausutun demokratiavastaiset oikeistopuolueet. mikael brunila 1 Osa artikkelista perustuu kirjoittajan yhdessä Li Anderssonin ja Dan Koivulaakson kanssa kirjoittamaan Äärioikeisto Suomessa -kirjaan.

2 Kaksi Eurooppaa, kaksi äärioikeistoa 029 ansakuntien Eurooppa palaa, Kreikka on vasta alkua!. Kreikkalaisen Kultainen aamunkoitto -puolueen puheenjohtaja Nikolaos Michaloliakos heristää sormea lihaksikkaiden henkivartijoiden ympäröimänä. Salamavalot räiskyvät ulkomaalaisten toimittajien parveillessa Ateenan kaduilla marssivan saattueen ympärillä. On toukokuu 2012 ja Michaloliakosin puolue on juuri komean voiton partaalla Kreikan parlamenttivaaleissa 2. Kuukautta myöhemmin Human Rights Watch julkaisee raportin, jossa se ilmaisee huolensa rasistisen väkivallan räjähdysmäisestä kasvusta Kreikassa. Ilmiö kytketään raportissa Kultaisen aamunkoiton nousuun lokakuuta, puoli vuotta Kreikan vaalien jälkeen, 60 nuorta kiipeää ranskalaisessa Poitierin kaupungissa rakenteilla olevan moskeijan katolle ja julistaa sen vallatuksi. Uutinen leviää Ranskan kaikkiin suuriin tiedotusvälineisiin ja se huomioidaan myös ulkomailla. Vastuun tempauksesta ottaa ryhmä nimeltä Generation Identitaire, identitaarinen sukupolvi. Valtauksen aika ja paikka on valittu tarkkaan: 25. lokakuuta 732 kuningas Kaarle Martel pysäytti muslimien valloitusretken Eurooppaan. 30. lokakuuta, kymmenen päivää Poitierin moskeijaan kohdistuneen tempauksen jälkeen, saksalainen Identitäre Bewegung, identitäärinen liike, keskeyttää Frankfurt am Mainissa pidettävän rasismin vastaisen tapahtuman flashmob-tanssilla. Ryhmä levittää tapahtumasta videokuvaa Youtubeen käyttäjänimellä Karl Martell 4. Eurooppaa ja euroaluetta pian viisi vuotta riivannut talouskriisi ja sen torjumiseksi määrätyt ankarat leikkausohjelmat ovat heikentäneet eurooppalaisten uskoa paitsi eurooppalaiseen yhteiskuntamalliin myös demokratiaan 5. EMU:n ja EU:n horjuessa kysymys Euroopasta on taas auki: Mikä Eurooppa on? Mitä sen tulisi olla? Kysymyksistä ja niiden vastauksista eivät kilpaile vain talouskurjuutta vaativat markkinaliberaalit puolueet vasemmalta oikealle ja niiden vasemman laidan haastajat, vaan myös eurooppalaiset oikeistoradikaalit. äärioikeisto toisen maailmansodan ja siirtomaavallan jälkeen Radikaalioikeisto on aina ollut kiinnostunut Euroopasta. Maailmansotien jälkeen Malmössä pidettiin vuonna 1951 fasistien välinen paneurooppalainen tapaaminen, jossa useimmat sen ajan 2 Ylen Ulkolinja : Hakaristin aamunkoitto. 3 Human Rights Watch (2012). 4 Schmid (2013). 5 Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankki tutki vuonna 2011, miten Euroopan talouskriisi oli vaikuttanut itäeurooppalaisten käsitykseen demokratiasta. Luottamus demokratiaan toimivana hallintomuotona oli pudonnut vajaasta 60 prosentista alle 50 prosenttiin (European Bank for Reconstruction and Development (2011). Punainen Risti on puolestaan määritellyt Euroopan kriisialueeksi (Yle 2013).

3 030 Peruste # Generation Identitairen ja Bloc Identitairen identitäärit tavoittelevat omien sanojensa mukaan yhtenäistä Eurooppaa, mutta ei järjettömästi laajenevana byrokraattisena, kosmopoliittisena ja liiketaloudellisena yhteisönä. Sen sijaan identitäärit haluavat isänmaiden, kansakuntien ja paikallisyhteisöjen Euroopan, joka sekä säilyttää eri yhteisöjen väliset erot että yhdistää maanosan korkeammaksi yhteisöksi. tärkeistä oikeistoradikaaleista liikkeistä olivat edustettuina. Liikkeiden heikkous vaati kansallisista poteroista poistumista ja yhteisten strategioiden kehittämistä. Yhteispohdiskelu Euroopasta tapahtui pakon edessä 6. Siirtomaiden itsenäisyyskamppailujen muuttuessa intensiivisemmiksi 1960-luvulla Euroopan yhteinen puolustus nousi yhä keskeisemmäksi oikeistoradikaalissa politiikassa. Vuonna 1963 perustettu ranskalainen Europe- Action määritti valkoisen rodun Euroopan sykkiväksi sydämeksi, jonka henkeä puolustettiin ympäri maailman. Valkoisesta rodusta tuli, osittain myös amerikkalaisen valkoisen nationalismin vaikutuksesta, Eurooppaa yli kansakuntien rajojen yhdistävä tekijä. Samalla siirtomaissa yksi toisensa perään kasaantuneet karvaat tappiot laittoivat vireille radikaalioikeiston rotukäsitteen uudistuksen. Ranskan menettäessä Algerian vuonna 1961, Europe-Actionin puheenjohtaja Dominique Venner pohti rasististen ryhmien uutta toimintaympäristöä: Tästä lähtien, kun eurooppalaissyntyinen henkilö murhataan Afrikassa, hän tulee olemaan uhri eikä, kuten ennen, sortaja. Euroopasta oli Vennerin mukaan tullut altavastaaja ja valkoisesta rodusta hupeneva ja uhanalainen vähemmistö. 7 Vennerin sanat ennakoivat uudenlaista oikeistoradikalismia, jonka rasismi oli astetta vähemmän hyökkäävää kuin aiemmin, puolustuskannalla olevaa valkoista ylpeyttä ja 1970-luvun taitteessa Ranskassa perustettiin erittäin vaikutusvaltaiseksi muodostunut fasistinen ajatushautomo GRECE, Groupment de recherche et d études pour la civilisation européenne, eli eurooppalaisen sivilisaation tutkimusseura, joka jo nimensä puolesta jatkoi oikeistoradikaalia Eurooppa-hanketta. GRECE ja ryhmän johtavat teoreetikot Guillame Faye ja Alain de Benoist uudistivat ainakin kahdella tärkeällä tavalla oikeistoradikaalia käsitystä rodusta ja samalla myös Euroopasta. Ensinnäkin rotu laajennettiin pelkästä biologisesta käsitteestä territorioon, etnisyyteen ja kulttuuriin sidotuksi kategoriaksi. Tämän etnopluralistisen rotukäsityksen mukaan on olemassa selvästi rajattavien 6 Shields (2007), 60 7 Shields (2007),

4 Kaksi Eurooppaa, kaksi äärioikeistoa 031 kansallisten kulttuurien ja rotujen kirjo, jonka säilyminen monimuotoisena on itseisarvo siinä missä luonnon monimuotoisuuskin. Vaikka GRECE oli vahvan antiliberaali ryhmä, vastustaen sekä Yhdysvaltojen että Neuvostoliiton materialismia, niin ryhmä myös kärjisti liberaalin ajatuksen monimuotoisuudesta äärimmilleen. Antirasismista tuli yhtäkkiä rasismia, kun GRECE julisti kulttuurien sekoittamisen johtavan rotujen ja kulttuurien moninaisuuden tuhoon. Toiseksi etnopluralismi ei ollut yhtä pakkomielteinen kansallisvaltion suhteen kuin useimmat sitä edeltäneet oikeistoradikaalit hankkeet. GRECE:lle esimerkiksi ranskalaista kulttuuria oli ymmärrettävä paitsi kansallisella myös paikallisella ja eurooppalaisella tasolla. GRECE ja Ranskan uusi oikeisto vaikuttivat vahvasti 1970-luvun alussa perustettuun oikeistoradikaaliin populistipuolueeseen Front Nationaliin. 8 Uuden oikeiston käsitteellisiä työkaluja hyödyntäen ranskalaisesta identiteetistä, ja sitä uhkaavasta maahanmuutosta, tuli Front Nationalille kysymys, jonka varaan rakentaa puolueelle positiivista agendaa. Näillä työkaluilla Front National mursi lopulta vuoden 1984 eurovaaleissa oikeistoradikaalien 40 vuotta jatkuneen poliittisen marginalisaation Ranskassa 9. identiteettien vai kauppiaiden eurooppa? Pointierin tempauksen järjestänyt Generation Identitaire toimii Bloc Identitaire -nimisen ryhmän nuorisosiipenä. Molempien ryhmien juuret ovat, kuten myös Front Nationalilla, Ranskan uudessa oikeistossa. Generation Identitairen ja Bloc Identitairen identitäärit tavoittelevat omien sanojensa mukaan yhtenäistä Eurooppaa, mutta ei järjettömästi laajenevana byrokraattisena, kosmopoliittisena ja liiketaloudellisena yhteisönä. Sen sijaan identitäärit haluavat isänmaiden, kansakuntien ja paikallisyhteisöjen Euroopan, joka sekä säilyttää eri yhteisöjen väliset erot että yhdistää maanosan korkeammaksi yhteisöksi. Käytännössä identitäärit haluavat yhteisvaluutan ja kauppavyöhykkeiden sijaan tunnustaa yhteisille perinteille sekä yhteiselle kohtalolle ja etnokulttuurille perustuvan Euroopan. 10 Ranskassa identitäärien suhde Front Nationaliin on suurista ideologisista yhtäläisyyksistä huolimatta jännittynyt. Osittain tämä johtuu siitä, että Bloc Identitaire on joillain paikkakunnilla kilpaillut Front Nationalin kanssa paikallisvaaleissa. Lisäksi Front National ei allekirjoita identitäärien vahvaa regionalismia, vaan puolue haluaa määritellä ranskalaisuuden yksinomaan kansakunnan kautta. Ranskan identitaarien eurooppalaisiin liittolaisiin sen sijaan kuuluvat Itävallan FPÖ, Belgian Vlaams Belang, Italian Lega Nord ja Katalonian separatistipuolue Plataforma per Catalunya 11, joista osa toimii myös Front Nationalin kanssa. Länsi-Euroopan uuden oikeiston his- 8 Shields (2007), Simmons (1996), Identitäre Bewegung: Unsere Weg führt nach Europa. 11 Bloc Identitaire: Identitaires en Europe.

5 032 Peruste # Harva, jos yksikään, länsieurooppalaisista oikeistoradikaaleista populistipuolueista pitää antisemitismiä itselleen keskeisenä teemana. toria on kuitenkin vain yksi osa eurooppalaisen äärioikeiston kehitystä. Ranskalainen Generation Identitaire ja kreikkalainen Kultainen aamunkoitto ovat molemmat oikeistoradikaaleja ryhmiä. Molemmat puhuvat Euroopasta, mutta sanovat siitä eri asioita. Euroopassa onkin ainakin kaksi äärioikeistoa, joiden ideologiset erot on joskus pelkistetty yhteen jakolinjaan: islamofobia vastaan antisemitismi 12. Antisemitismi on aina ollut tärkeä osa eurooppalaista oikeistoradikalismia, mutta viime aikoina sen nimiin ovat vannoneet yhä harvemmat järjestöt. Sen sijaan islamofobiasta on viimeisen kymmenen vuoden aikana tullut yksi keskeinen ideologinen kulmakivi lähes kaikille Länsi-Euroopan oikeistopopulistisille puolueille. Nämä puolueet ovat parhaansa mukaan pyrkineet häivyttämään fasistisia juuriaan ja esiintyvät liberaalin demokratian sekä siihen kuuluvien arvojen puolustajina islamilaista valloitusta vastaan. Myös GRECE, Front National ja koko Ranskan uusi oikeisto on perinteisesti ollut erittäin juutalaisvastainen. Vuonna 2007 GRECE:n keskeisiin ideologeihin kuulunut Guillaume Faye kuitenkin kirjoitti kirjan La Nouvelle Question Juive, uusi juutalaiskysymys, jossa hän julisti, etteivät juutalaiset enää ole uhka Ranskalle. Faye myös kritisoi antisemitististä äärioikeistoa sen kyvyttömyydestä nähdä, kuinka Israel toimi Euroopan kilpenä islamia vastaan. Fayen kirjoitus oli selvä irtiotto GRECE:n aikaisemmasta antisemitismistä ja asetti kiilan hänen ja monien muiden uuden oikeiston toimijoiden välille 13. Kirjoitus oli kuitenkin myös avaus toiseen suuntaan, kohti islamofobista äärioikeistoa. Bloc Identitaire ja Generation Identitaire sekä niiden sisarryhmät Saksassa, Espanjassa ja Itävallassa seuraavat Fayen linjaa. Ne ovat suoraan fasistisesta perinteestä nousevia ryhmiä, jotka ovat luopuneet julkilausutusta antisemitismistä ja yhtyneet ajatukseen islamista eurooppalaisen sivilisaation suurimpana uhkana. Fayen kirjoitus seuraa oikeistopopulistipuolueiden jalanjäljissä. Harva, jos yksikään, länsieurooppalaisista oikeistoradikaaleista populistipuolueista pitää antisemitismiä itselleen keskeisenä teemana. Juutalaisvastaisuudella ei voiteta vaaleja, eikä se istu hyvin lännen ja islamilaisen maailman välille tuotettuun vastakkainasetteluun, jossa Israel yleensä luetaan länsileiriin. Läntisen, Euroopasta kiinnostuneen ja parlamentarismin ehdoilla toimivan äärioikeiston keskuudessa Euroopan ulkopuolelta tulevan maahanmuuton ja islamin vastustamisesta on tullut tehokeino eurooppalaisen sivilisaation korostamiselle. Esimerkiksi politiikan 12 Tätä jakolinjaa on käytetty etenkin ruotsalaisessa äärioikeistoa koskevassa keskustelussa. Fleischer (2011); Bjurvald (2013), O Meara (2007).

6 Kaksi Eurooppaa, kaksi äärioikeistoa 033 Pichon asettaa Jean Monnet n ajatusten pohjalta kehitettyä markkinoiden ja kauppiaiden Eurooppaa vastaan kreikkalaisroomalaisen, antiikin ja kristinuskon perinteitä jatkavan identitäärisen Euroopan. Alati laajenevan hankkeen sijaan Euroopan tulisi olla maantieteellisesti rajattu sekä geopoliittisesti vahva toimija. tutkijat Kevin Adamson ja Robert Johns ovat todenneet, että Vlaams Belang -puolueessa positiivinen kuva Euroopasta sivilisaationa yhdistyy ajatukseen Flanderista eurooppalaisena kansakuntana, mikä vuorostaan toimii perusteluna ulkoeurooppalaisen maahanmuuton torjumiselle. Vlaams Belang vastustaa EU:ta ja euroa, mutta puolustaa Eurooppaa. Front Nationalin johtaja Marine Le Pen vuorostaan haluaa Ranskan jättävän euron 14. Adamsonin ja Johnsin johtopäätös on, että Vlaams Belang on EU-vastainen, mutta ainakin retoriikan tasolla Eurooppa-myönteinen. Puolue on jopa mennyt niin pitkälle, että se on kirjoittanut uudelleen Front Nationalin ajatuksen ranskalaiset ensin muotoon eurooppalaiset ensin. Lisäksi Vlaams Belang määrittelee Euroopan suurimmaksi uhaksi ulkoeurooppalaisen maahanmuuton, joka uhkaa tehdä eurooppalaisista vähemmistön omalla mantereellaan ja tukahduttaa sekä kansalliset kulttuurit että yleisen eurooppalaisen kulttuurin 15. Vlaams Belangin kaltaiset oikeistopopulistiset puolueet ovatkin yleisesti ottaen omaksuneet käsityksen Euroopasta kohtalonyhteisönä ja synonyymina sivilisaatiolle. EU-vastaisuus taas kumpuaa siitä, että EU-byrokraatteja pidetään vasemmiston ja poliittisen korrektiuden lisäksi suurimpana sisäisenä uhkana, joka auttaa avaamaan ovet ulkoeurooppalaiselle maahanmuutolle. Itsemäärittelynsä mukaan kansallinen ja eurooppalainen, traditionalistinen ja radikaali verkkolehti Sarastus julkaisi syksyllä 2012 useita artikkeleita, joissa pohdittiin Eurooppaa oikeistoradikaalista näkökulmasta. Yksi puhuttelevimmista esimerkeistä oli katolilaisen Civitas-instituutin aktiivin Fréderic Pichonin kirjoitus eurooppalaisten kansakuntien identiteetistä 16. Pichon asettaa Jean Monnet n ajatusten pohjalta kehitettyä markkinoiden ja kauppiaiden Eurooppaa vastaan kreikkalais-roomalaisen, antiikin ja kristinuskon perinteitä jatkavan identitaarisen Euroopan. Alati laajenevan hankkeen sijaan Euroopan tulisi olla maantieteellisesti rajattu sekä geopoliittisesti vahva toimija. 14 Georgiopoulos, George (2011). 15 Adamson, Kevin & Robert Johns (2008). 16 Keränen / Pichon (2012)

7 034 Peruste # idän militantit: caesarismin paluu Vielä neljä vuotta sitten Kreikan vahvin oikeistoradikaali puolue oli oikeistopopulistinen ja islamofobinen LAOS. Kesäkuussa 2009 LAOS saavutti 7,15 prosenttin kannatuksen europarlamenttivaaleissa ja syksyn parlamenttivaaleissa lähes 6 prosenttia äänestäjistä antoi puolueelle tukensa. Vaalit ovat kuitenkin LAOS:in menestyksen kulminaatio, jonka jälkeen puolueen kannatus on lähtenyt jyrkkään laskuun. LAOS:in kannatuksen laskun takana näyttäisi olevan ennen kaikkea kaksi syytä. Ensinnäkin LAOS liittyi marraskuussa 2011 Kreikan hallitukseen ja antoi siten täyden siunauksensa maata runtelevalle kovalle leikkauspolitiikalle. Tämä vakava poliittinen virhe jätti puolueen oikean laidan täysin auki, tehden tietä Kultaisen aamunkoiton nousulle. Samaan aikaan kun LAOS saavutti kannatuksensa huipun, alkoi Ateenan Agios Panteleimonaksen kaupunginosassa naapuruston pienimuotoinen järjestäytyminen alueella asuvia siirtolaisia vastaan. Aluksi LAOS osallistui näihin naapurustokomiteoihin, mutta pian sitä tärkeämpään asemaan nousi Kultainen aamunkoitto. Jälkimmäisen puolueen aktivistit haastoivat aggressiivisesti paitsi maahanmuuttajat myös Agios Panteleimonaksen ja sitä ympäröivien kaupunginosien anarkistit konfliktiin katujen hallinnasta. Lukuisten yhteenottojen jälkeen Kultaisen aamunkoiton militantit onnistuvat poliisin tuella saamaan kaupunginosan haltuunsa 17. LAOS on (tai oli) oikeistoradikaali populistipuolue, joka muistuttaa suurissa määrin vastaavia puolueita Länsi-Euroopassa 18. Europarlamentissa LAOS kuuluu Vapaan ja demokraattisen Euroopan ryhmään siis samaan ryhmään kuin Perussuomalaiset, Tanskan Kansanpuolue, Ruotsidemokraatit ja Lega Nord. Kultaisen aamunkoiton liittolaiset taas ovat täysin eri maata. Jos se kuuluu jonkinlaiseen eurooppalaiseen internationaaliin, se on luonteeltaan fasistinen eikä oikeistopopulistinen. Agios Panteleimonaksesta tuli lähtölaukaus Kultaisen aamunkoiton parlamentaariselle menestykselle. Vuonna 2010 puolue onnistui saamaan ensimmäisen paikkansa Ateenan kaupunginvaltuustossa. Yksi suurimmista äänisaalista tuli Agios Panteleimonaksesta. Väkivaltaisen katuaktivisminsa lisäksi puolue profiloitui erilaisilla sosiaalisilla tempauksilla, joihin kuului esimerkiksi ruuan jakaminen yksinomaan kreikkalaisille köyhille 19. Kreikan parlamenttivaaleissa 2012 Kultainen aamunkoitto oli yksi harvoista voittajista. Vaalien toisella kierroksella puolue nousi lähes olemattomasta kannatuksesta maan viidenneksi suurimmaksi puolueeksi. LAOS putosi kokonaan parlamentista puolueen kannatuksen jäätyä alle parlamenttiin vaaditun kolmen prosentin äänikynnyksen. Kultaisen Aamunkoiton nousu ja LAOS:in tuho näyttäytyy mielenkiintoisena vedenjakajana eurooppalaisen 17 Vradis & Dalakoglou (2011) sekä haastattelu Antifa negative ryhmän kanssa Ateenassa Hainsworth (2008), Haastattelu Antifa negative ryhmän kanssa Ateenassa

8 Kaksi Eurooppaa, kaksi äärioikeistoa 035 Raisa Marja Suksi Karamelli-taivas, öljy levylle 11 x 11cm 2012 oikeistoradikalismin viime vuosien kehityksessä. Kreikassa Ranskan uuden oikeiston reformeista ammentava oikeistopopulismi on nyt marginalisoitu. Sen tilalle on noussut perinteistä fasismia tai natsismia edustava puolue, jonka kannatus on useissa mielipidemittauksissa tällä hetkellä kymmenen ja 15 prosentin välillä 20. Läntisten oikeistoradikaalien hylättyä natsismiin kuuluneen johtajaperiaatteen Kultainen aamunkoitto on sen sijaan palannut yhden vahvan ja yksinvaltiaan johtajan malliin, väkivallalla pullistelevaan caesarismiin. Kultaista aamunkoittoa yli 20 vuotta 20 The Economist & The Independent

9 036 Peruste # Kultaisen aamunkoiton juuret ovat pakanallisessa antikristillisessä natsismissa. Vasta viime aikoina puolue on tehnyt avauksia ortodoksisen kirkon suuntaan. tutkineen toimittaja Dimitris Psarraksen mukaan puolueen tavoitteena on liittovaltioon perustuva valkoinen Eurooppa ilman maahanmuuttajia ja juutalaisia. Puolueella ei ole Eurooppaan liittyen kovin kehittynyttä ohjelmaa, mutta se esiintyy euron vastaisena. 21 Kreikka sijaitsee Kultaisen aamunkoiton englanninkielisen periaateohjelman mukaan maailman geopoliittisessa keskipisteessä Euroopan ja Lähi-idän välillä. Puolue haluaa Kreikasta omavaraisen ja sotilaallisesti vahvan toimijan, jonka talouskasvu perustuu teolliseen tuotantoon. Lähitulevaisuudessa Kreikan tulisi kääntyä pois EU:sta ja sen sijaan pyrkiä Kyproksen kanssa puolustus- ja talousyhteistyöhön, joka johtaisi saaren ja Kreikan de facto -liittoon 22. Yksi Kultaisen aamunkoiton esikuvista on ollut unkarilainen Jobbik. 23 Kultaisen aamunkoiton ja Jobbikin välillä on tietysti paljon eroja. Kultaisen aamunkoiton juuret ovat pakanallisessa antikristillisessä natsismissa. Vasta viime aikoina puolue on tehnyt avauksia ortodoksisen kirkon suuntaan. Jobbik sen sijaan on läpeensä katolinen puolue, joka myös korostaa retoriikassaan unkarilaisia turkkilaisena kansana 24. Jo tämä Jobbikin suuntautuminen kohti Turkkia asettaa Kultaisen aamunkoiton ja Jobbikin ristiriitaiseen suhteeseen. Puolueet kuitenkin jakavat olennaisia piirteitä. Molemmat edustavat aggressiivista militarismia, oman kansakunnan geopoliittisia intressejä ajavaa fasismia, joka on Länsi-Euroopan oikeistopopulistisille puolueille ainakin toistaiseksi vierasta. Kultaisen aamunkoiton juuret ovat Kreikan vuosien sotilasjuntan autoritäärisessä militarismissa. Puolueen johtaja Nikolaos Michaloliakos toimi 1980-luvun alussa läheisesti juntan vangittujen johtajien kanssa ja hänet on tuomittu räjähteiden varastamisesta armeijapalveluksensa aikana 1970-luvun lopussa. Vuonna 1992 Kultainen aamunkoitto teki ensimmäiset yrityksensä päästä poliittiseen valtavirtaan Kreikan ja Makedonian välille syntyneen Makedonian nimeä koskevan konfliktin aikana. Kultaisen aamunkoiton suunnitelmat Kreikan nostamisesta geopoliittisesti vahvaksi toimijaksi autarkian ja Kyproksen kanssa solmitun liiton kautta kuuluu samaan kuvioon 25. Jobbikin identiteetti puolestaan perustuu vahvasti suur-unkarin kun- 21 Dimitris Psarraksen haastattelu Ateenassa Haastattelu Antifa negative ryhmän kanssa Ateenassa Manner (2013). 25 Dimitris Psarraksen haastattelu Ateenassa

10 Kaksi Eurooppaa, kaksi äärioikeistoa 037 Vielä tärkeämpi yhdistävä piirre Kultaisen aamunkoiton ja Jobbikin välillä on niiden tapa järjestäytyä. Molemmat toimivat paitsi suurta kannatusta nauttivina puolueina myös yhteiskunnallisina liikkeinä. Ne koettelevat jatkuvasti lain ja valtion suvereenisuuden rajoja. nian palauttamiselle, eli käytännössä mittavien alueiden anastamiselle kaikilta Unkarin naapurimailta 26. Vielä tärkeämpi yhdistävä piirre Kultaisen aamunkoiton ja Jobbikin välillä on niiden tapa järjestäytyä. Molemmat toimivat paitsi suurta kannatusta nauttivina puolueina myös yhteiskunnallisina liikkeinä. Ne koettelevat jatkuvasti lain ja valtion suvereenisuuden rajoja. Järjestäytynyt väkivalta romaneja tai Euroopan ulkopuolelta tulevia siirtolaisia vastaan vaikuttaa olevan kummallakin ryhmällä keskeinen tapa osoittaa voimansa ja rakentaa näin myös parlamentaarista uskottavuutta 27. Etenkin Kreikassa Kultaisesta aamunkoitosta on tullut maan poliisivoimien jatke, tae maata uhkaavaa sekasortoa vastaan. Jobbikia ja Kultaista aamunkoittoa yhdistää myös niiden räikeä antisemitismi. Vaikka antisemitismistä on pääosin luovuttu Länsi-Euroopan keskeisten oikeistoradikaalien ryhmien keskuudessa, on tilanne Itä-Euroopassa aivan toinen: Itä-Euroopassa monet suurtakin kannatusta nauttivat oikeistoradikaalit ryhmät ovat julkisesti antisemitistisiä. Euroopan läpi voidaankin hieman mutkia oikoen vetää maantieteellinen raja kahden äärioikeiston välille. Lännessä menestyvät oikeistopopulistiset islamofobiset puolueet, jotka niistä käytetystä radikaalista nimityksestä huolimatta ovat varsin maltillisia verrattuna Itä-Euroopan fasistipuolueisiin 28. Idässä suurinta kannatusta nauttii Euroopan toinen, antisemitistinen ja julkilausutun demokratiavastainen äärioikeisto. 29 suvereniteetti ja hegemonia Missä määrin on perusteltua puhua itäja länsieurooppalaisesta äärioikeistosta? Kreikka mielletään kuitenkin perintei- 26 Follath (2010) 27 Jobbikin väkivaltaisesta toiminnasta saa hyvän yleiskuvan Amnesty Internationalin Unkaria käsittelevistä maakohtaisista raporteista. (Amnesty International 2012) 28 Populismin tutkimuksessa tällä hetkellä vaikutusvaltaisin nimitys parlamentaarisista oikeistopopulistipuolueista on Cas Mudden käytttämä populistiset radikaalioikeistopuolueet Mudde (2007) 29 Jakolinjat ovat tietenkin, kuten sanottu, jossain määrin mielivaltaisia ja alati muuttuvia. Pelkästään Ruotsissa kansallismielinen ja oikeistoradikaali liikekenttä on myllertynyt täysin uuteen uskoon useamman kerran vain viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana. Ranskassa identitäärit samaistuvat CasaPoundiin, joka vuorostaan on läheisissä yhteyksissä Kultaiseen Aamunkoittoon. Identitäärinen liike onkin jossain määrin hybridi idän ja lännen välillä, fasistinen toimija, joka on onnistuneesti omaksunut angloamerikkalaisen islamofobian ja hylännyt antisemitismin.

11 038 Peruste # Yhtäältä länsieurooppalaiset oikeistoradikaalit islamofobit ovat monilta osin sopeutuneet parlamentaarisen demokratian vaatimuksiin ja omaksuneet liberaalin tavan puhua oikeuksista. Toisaalta identitäärit pyrkivät löytämään eurooppalaisuuden, joka ei alistuisi liberaalille monikulttuurisuudelle. sesti osaksi Länsi-Eurooppaa, ainakin jos katsotaan kylmän sodan jakolinjoja. Itä kuvaileekin tässä tapauksessa enemmän suhdetta kulttuuriseen ja poliittiseen länteen. Kultainen aamunkoitto ja Jobbik ovat molemmat vahvasti antiliberaaleja puolueita, jotka vastustavat amerikkalaistunutta länsimaalaista kulttuuria. Lännessä toimivilla oikeistopopulisteilla on sen sijaan, antiliberaaleista juuristaan huolimatta, huomattavasti epämääräisempi suhde länsimaalaisuuteen. Puhe islamia vastaan käytävästä sivilisaatioiden välisestä taistosta on pakottanut monet lännen vastaiset ryhmät, kuten osan identitääreista, omaksumaan vastakkainasettelun lännen ja islamin välillä, vaikka ryhmät myös pitävät kiinni tietynlaisesta antiliberaalista politiikasta (vastustaen monikulttuurisuutta, markkinaliberalismia, puolustaen homogeenistä yhteisöllisyyttä ja niin edelleen). Yhtäältä länsieurooppalaiset oikeistoradikaalit islamofobit ovat monilta osin sopeutuneet parlamentaarisen demokratian vaatimuksiin ja omaksuneet liberaalin tavan puhua oikeuksista. Toisaalta identitäärit pyrkivät löytämään eurooppalaisuuden, joka ei alistuisi liberaalille monikulttuurisuudelle. Tässä mielessä myös oikeistopopulistipuolueet kurottavat liberalismin tuolle puolen, vaikka ne ovatkin monilta osin sopeutuneet parlamentarismin vaatimuksiin. Kultaisen aamunkoiton ja Jobbikin edustama suuntaus taas keskittyy retoriikassaan huomattavasti vähemmän Eurooppaan ja lähinnä vain kansakunnan tasolla tapahtuvaan identiteettiprojektiin. Sekä Jobbik että Kultainen aamunkoitto kytkevät tietysti kansalliset identiteettihankkeensa suurempiin kokonaisuuksiin, kuten turenismiin tai katolilaisuuteen Jobbikin tapauksessa. Silti nimenomaan oman maan geopoliittinen voima tuntuu olevan näille puolueille kaikkein ensisijaisin hanke. Maantieteellisesti nämä jakolinjat kulkevat kyllä jossain määrin idän ja lännen välillä, mutta yhtä hyvin voitaisiin puhua keskustasta ja periferiasta. Jobbik ja Kultainen aamunkoitto toimivat valtioissa, joissa kansallisten hallitusten nauttima luottamus on kokenut äkillisen romahduksen tai sitten se on jo pitkään ollut heikko, jopa heikompi kuin EU-instituutioiden Kreikassa luottamus sekä hallitukseen että Euroopan unioniin oli loppusyksystä 2012 pohjalukemissa. Standard Eurobarometer 78 (2012). Unkarissa Fideszin ja Jobbikin murskavoittoon johtaneita vuoden 2010 parlamenttivaaleja edeltävässä eurobarometrikyselyssä unkarilaisten luottamus oman maan kehitykseen ja demokratiaan oli useita kymmeniä prosenttiyksikköjä heikompi kuin muissa EU-maissa. Standard Eurobarometer 72 (2009) eb72_fact_hu_en.pdf

12 Kaksi Eurooppaa, kaksi äärioikeistoa 039 Kultaiseen aamunkoittoon luotetaan siksi, että puolue esiintyy myös kansanliikkeenä. Tämä näkyy paitsi järjestön ideologiassa, myös sen toimintatavoissa. Kultainen aamunkoitto tuntuu menestyvän juuri siksi, että se on niin väkivaltainen ja häikäilemätön, eikä siitä huolimatta. Kreikassa fasistit ovat demokraattisten instituutioiden luottamuksen romahdettua sekä yksi valtiovallan suvereenisuuden suurimmista uhista että sen tärkein takuu vahvaa ulkoparlamentaarista vasemmistoa vastaan. Kultaiseen aamunkoittoon luotetaan siksi, että puolue esiintyy myös kansanliikkeenä. Tämä näkyy paitsi järjestön ideologiassa, myös sen toimintatavoissa. Kultainen aamunkoitto tuntuu menestyvän juuri siksi, että se on niin väkivaltainen ja häikäilemätön, eikä siitä huolimatta. Sekä lännessä että idässä on tietysti valtavasti erilaisia oikeistoradikaaleja liikkeitä. Kysymys onkin siitä, minkälaiset liikkeet kykenevät menestymään kummallakin alueella. Euroopan poliittisessa keskustassa, jossa demokraattiset instituutiot ja usko parlamentarismiin ovat vahvoja, oikeistoradikaalit toimivat täysin erilaisessa ympäristössä kuin periferian liikkeet. Uusi oikeisto syntyi Ranskassa pitkälti strategisena välttämättömyytenä. Fasismin oli sopeuduttava liberaaliin hegemoniaan, aivan kuten kommunististen liikkeiden on ollut välttämätöntä uudistaa itsensä Neuvostoliiton ja euro- kommunismin romahdettua. Euroopan keskustassa talouskasvu ja hyvinvointipolitiikka ovat luoneet pohjaa vahvalle liberaalille hegemonialle eikä valtiovallan suvereenisuutta juurikaan kyseenalaisteta. Tämä sopeutuminen näkyy erilaisina jännitteinä. Sekä oikeistopopulistipuolueet että identitäärit tasapainoilevat sopeutumisen ja radikaalin haastamisen välillä 31. Lännessä menestyvät siis ainakin toistaiseksi puolueet ja ryhmät, jotka ovat tehneet suuria myönnytyksiä liberaalin hegemonian edessä ja joiden aktivisteista varmasti suurin osa vilpittömästi uskoo parlamentarismiin. Oikeistoradikaalien puolueiden islamofobisen sotapuheen käytännöksi muuttavat toimijat, kuten Breivik tai EDL, pidetään turvallisella etäisyydellä puolueista. Kreikka on kuitenkin hyvä osoitus siitä, miten tämän kaltainen tilanne voi muuttua hyvin nopeasti taloudellisesti ja poliittisesti suhteellisen vakaan maan muuttuessa yhtäkkiä periferiaksi. Kirjoittaja on antifasisti, media-alan sekatyöläinen ja yksi Äärioikeisto Suomessa -kirjan kirjoittajista. 31 Identitaarit toimivat nähdäkseni jossain määrin populistipuolueiden radikaalina ja ulkoparlamentaarisena etujoukkona, vaikka heitä toisaalta kritisoidaan muiden oikeistoradikaalejen keskuudessa antisemitismin hylkäämisestä (esim. O Meara 2007). Ruotsalainen tutkija Mathias Wåg on laskenut identitaarien kuuluvan Euroopan kahden äärioikeiston välimaastoon. Identitaarit ymmärtävät islamofobian merkityksen ja ovat siksi avautuneet kohti oikeistopopulisteja tai pro-israelilaisia ja pro-amerikkalaisia liikkeitä kuten English Defence League. Identitaarit pitävät kuitenkin samalla kiinni fasistisista juuristaan. (Wåg 2013)

13 040 Peruste # lähteet Adamson, Kevin & Robert Johns 2008: The Vlaams Blok, its electorate, and the ideological articulation of Europe. Journal of Political Ideologies, 13 (2), Amnesty International Annual Report Hungary. https://www.amnesty.org/en/region/ hungary/report-2012 Antifa Negative, haastattelu Ateenassa Bjurwald, Lisa (2013) Skrivbordskrigarna Hur extrema krafter utnyttjar internet. Natur & Kultur, Stockholm. Bloc Identitaire: Identitaires en Europe. identitaires-en-europe The Economist ( ) Golden Dawn s national awakening sessions. [http://www.economist. com/blogs/charlemagne/2013/03/greek-politics] European Bank for Reconstruction and Development (2011) Crisis and Transition: The people s Perspective.Transition Report 2011 [http://www.ebrd.com/downloads/research/transition/tr11.pdf] European Commission (2009) Standard Eurobarometer 72. [http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/eb/eb72/eb72_fact_hu_en.pdf] European Commission (2012) Standard Eurobarometer 78. [http://ec.europa.eu/public_opinion/ archives/eb/eb78/eb78_fact_el_en.pdf] Fleischer, Rasmus (2011) Europas två extremhögrar. Aftonbladet [http://www.aftonbladet. se/kultur/article ab] Follath, Erich: Europe s Capital of Anti-Semitism: Budapest Experiences A New Wave of Hate. Der Spiegel [http://www.spiegel.de/international/europe/europe-s-capital-of-anti-semitismbudapest-experiences-a-new-wave-of-hate-a html] Georgiopoulos, George (2011) France s Le Pen wants France, Greece, Spain to ditch euro. Reuters [http://www.reuters.com/article/2011/03/20/oukwd-uk-france-lepen-euroidaftre72j1iz ] Golden Dawn International News Room The Program of The Golden Dawn. [http://golden-dawninternational-newsroom.blogspot.fi/p/the-program-of-golden-dawn.html] Hainsworth, Paul (2008) The Extreme Right in Western Europe. Routledge, New York. Human Rights Watch (2012) Hate on the Streets Xenophobic Violence in Greece. [http://www.hrw.org/ reports/2012/07/10/hate-streets-0] Identitäre Bewegung: Unsere Weg führt nach Europa. [http://identitaere-bewegung.de/?page_id=48] The Independent : Greece s neo-fascists are on the rise... and now they re going into schools: How Golden Dawn is nurturing the next generation world/europe/greeces-neofascists-are-on-the-rise-and-now-theyre-going-into-schools-howgolden-dawn-is-nurturing-the-next-generation html Keränen Mika / Pichon Fréderic (2012) Identitaarisen Euroopan puolustus. Verkkolehti Sarastus [http://sarastuslehti.com/2012/12/19/identitaarisen-euroopan-puolustus/] Manner, Maria (2013) Suomi ei enää kelpaa unkarilaisille sukulaiskieleksi. Helsingin Sanomat [http://www.hs.fi/sunnuntai/suomi+ei+en%c3%a4%c3%a4+kelpaa+unkarilaisille+sukula iskieleksi/a ] O Meara, Michael (2007) The New Jewish Question of Guillaume Faye. Occidental Quarterly, Vol. 7,

14 Kaksi Eurooppaa, kaksi äärioikeistoa 041 no. 3, Fall [http://www.toqonline.com/archives/v7n3/7310omearafaye.pdf] Mudde, Cas (2007) Populist Radical Right Parties in Europe. Cambridge University Press. Nikolas, Katerina (2012) Greece s Golden Dawn opens Italian branch. Digital Journal [http://digitaljournal.com/article/336773]. Psarras, Dimitris, haastattelu Ateenassa Schmid, Bernard (2013) Die identitäre Bewegung in Frankreich, Deutschland und Österreich. Antifa Infoblatt Shields, J.G. (2007) The Extreme Right in France - From Pétain to Le Pen. Routledge, New York. Harvey G. Simmons (1996) The French National Front The Extremist Challenge to Democracy. Westview Press, Oxford. Vradis, Antonis & Dalakoglou, Dimitris (2011) Spatial Legacies of December and the Rights to the City teoksessa Antonis Vradis & Dimitris Dalakoglou (ed.) Revolt and Crisis in Greece Between a Present Yet to Pass and a Future Still to Come, Occupied London & AKPress, Athens. Wåg, Mathias (2013) Nya unga europeiska extremhögern: Detta är en krigsförklaring. Fria Tidningar [http://www.fria.nu/artikel/97268] Yle Ulkolinja ( ) Hakaristin aamunkoitto. [http://areena.yle.fi/tv/ ] Yle Uutiset ( ) Punainen Risti: Eurooppa on kriisialue. [http://yle.fi/uutiset/punainen_risti_ eurooppa_on_kriisialue/ ]

PUOLUEIDEN JÄSENMÄÄRÄT LASKEVAT EUROOPASSA UUDELLEEN- ARVIOINNIN PAIKKA

PUOLUEIDEN JÄSENMÄÄRÄT LASKEVAT EUROOPASSA UUDELLEEN- ARVIOINNIN PAIKKA 012 Peruste #1 2 2015 väki ja valta PUOLUEIDEN JÄSENMÄÄRÄT LASKEVAT EUROOPASSA UUDELLEEN- ARVIOINNIN PAIKKA Puoluejäsenyyksien määrä vaihtelee suuresti Euroopan maissa. Vaihtelusta huolimatta luvut ovat

Lisätiedot

DEMOKRATIAINDIKAATTORIT 2015

DEMOKRATIAINDIKAATTORIT 2015 DEMOKRATIAINDIKAATTORIT 2015 Oikeusministeriö 3.12.2015, Helsinki Sami Borg Elina Kestilä-Kekkonen Jussi Westinen Demokratiaindikaattorit 2015 Kolmas oikeusministeriön demokratiaindikaattoriraportti (2006,

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELOON. KYLMÄN SODAN SYTTYMINEN Luku 3, s. 103

SISÄLLYSLUETTELOON. KYLMÄN SODAN SYTTYMINEN Luku 3, s. 103 KYLMÄN SODAN SYTTYMINEN Luku 3, s. 103 1. Määrittele käsitteet a) kylmä sota b) kaksinapainen kansainvälinen järjestelmä c) Trumanin oppi. a) kylmä sota Kahden supervallan (Usa ja Neuvostoliitto) taistelu

Lisätiedot

Euroopan unionin tilanne ja toimintaympäristö 2017

Euroopan unionin tilanne ja toimintaympäristö 2017 Euroopan unionin tilanne ja toimintaympäristö 2017 Eduskunnan tulevaisuusvaliokunta 1.3.2017 Juhana Aunesluoma Tutkimusjohtaja, Eurooppa-tutkimuksen verkosto Helsingin yliopisto 28.2.2017 1 Teemat EU:n

Lisätiedot

Populismi ja puoluejärjestelmä Heikki Paloheimo Muutosvaalit 2011 kirjan julkistamisseminaari 29.3.2012

Populismi ja puoluejärjestelmä Heikki Paloheimo Muutosvaalit 2011 kirjan julkistamisseminaari 29.3.2012 Populismi ja puoluejärjestelmä Heikki Paloheimo Muutosvaalit 2011 kirjan julkistamisseminaari 29.3.2012 heikki.paloheimo@uta.fi Populististen puolueiden yhteiset piirteet 1. Ne sitoutuvat määrätyllä alueella

Lisätiedot

Suomen vaikuttaminen muuttuvassa Euroopan unionissa

Suomen vaikuttaminen muuttuvassa Euroopan unionissa Suomen vaikuttaminen muuttuvassa Euroopan unionissa Eduskunnan suuri valiokunta 28.9.2016 Juhana Aunesluoma Tutkimusjohtaja, Eurooppa-tutkimuksen verkosto Helsingin yliopisto Network for European Studies

Lisätiedot

Kevät 2004 - Mitä vaikutusmahdollisuuksia Suomella on Euroopan unionin päätöksentekojärjestelmässä?

Kevät 2004 - Mitä vaikutusmahdollisuuksia Suomella on Euroopan unionin päätöksentekojärjestelmässä? Ylioppilaskoetehtäviä YH4-kurssi Eurooppalaisuus ja Euroopan unioni Alla on vanhoja Eurooppalaisuus ja Euroopan unioni -kurssiin liittyviä reaalikoekysymyksiä. Kevät 2004 - Mitä vaikutusmahdollisuuksia

Lisätiedot

Euroopan parlamentin Eurobarometri-tutkimus (EB79.5) VUOSI ENNEN VUODEN 2014 EUROVAALEJA Toimielimiä koskeva osa TIIVISTELMÄ

Euroopan parlamentin Eurobarometri-tutkimus (EB79.5) VUOSI ENNEN VUODEN 2014 EUROVAALEJA Toimielimiä koskeva osa TIIVISTELMÄ Viestinnän pääosasto Yleisen mielipiteen seurantayksikkö Bryssel, 21. elokuuta 2013 Euroopan parlamentin Eurobarometri-tutkimus (EB79.5) VUOSI ENNEN VUODEN 2014 EUROVAALEJA Toimielimiä koskeva osa TIIVISTELMÄ

Lisätiedot

Hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuus historian valossa

Hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuus historian valossa Hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuus historian valossa Pauli Kettunen Helsingin yliopisto Politiikan ja talouden tutkimuksen laitos Kestävä hyvinvointi -seminaari Helsingin yliopisto 10.4.2013 Halusimme

Lisätiedot

EUROOPAN RASISMIN JA SUVAITSEMATTOMUUDEN VASTAINEN TOIMIKUNTA

EUROOPAN RASISMIN JA SUVAITSEMATTOMUUDEN VASTAINEN TOIMIKUNTA CRI(98)29 Version finnoise Finnish version EUROOPAN RASISMIN JA SUVAITSEMATTOMUUDEN VASTAINEN TOIMIKUNTA YLEISTÄ POLITIIKKAA KOSKEVA SUOSITUS NRO 3: ROMANEIHIN KOHDISTUVAN RASISMIN JA SUVAITSEMATTOMUUDEN

Lisätiedot

VALTIO-OPPI 2015-2017

VALTIO-OPPI 2015-2017 VALTIO-OPPI 2015-2017 1 HUOM! Tutkintovaatimukset 2015-2017 otetaan käyttöön 1.9.2015 alkaen. Kesätentissä 8.8.2015 ovat vielä voimassa 2012-2015 vaatimukset. Vanhojen vaatimusten mukaisia esseitä voi

Lisätiedot

KANSALLINEN RAPORTTI

KANSALLINEN RAPORTTI Standard Eurobarometri KANSALAISMIELIPIDE EUROOPAN UNIONISSA Syksy KANSALLINEN RAPORTTI Tämä selvitys on Euroopan komission lehdistö- ja viestintäpääosaston tilaama ja koordinoima Raportti on Euroopan

Lisätiedot

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 1 Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 Hepreankielisessä sanassa eikev on hyvin paljon tarkoitusta. Ensimmäinen tarkoitus on: johdonmukainen, askel askeleelta eteenpäin. Sana eikev tarkoittaa myös kantapäätä. Kaikkivaltias

Lisätiedot

Viestinnän pääosasto Yleisen mielipiteen seurantayksikkö Bryssel, 13. marraskuuta 2012

Viestinnän pääosasto Yleisen mielipiteen seurantayksikkö Bryssel, 13. marraskuuta 2012 Viestinnän pääosasto Yleisen mielipiteen seurantayksikkö Bryssel, 13. marraskuuta 2012 AINEISTOTUTKIMUS EUROOPAN PARLAMENTIN VAALEISTA 2009 Äänestämättä jättäminen ja äänestyskäyttäytyminen vuonna 2009

Lisätiedot

***I MIETINTÖLUONNOS

***I MIETINTÖLUONNOS EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunta 12.7.2010 2010/0137(COD) ***I MIETINTÖLUONNOS ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi luettelon

Lisätiedot

Kristinusko (AR) Kristinuskon historia. Kristinuskon syntymä

Kristinusko (AR) Kristinuskon historia. Kristinuskon syntymä Kristinusko (AR) Kristinuskon historia Kristinuskon syntymä Juutalaisuudessa oli kauan jo odotettu, että maan päälle syntyy Messias, joka pelastaa maailman. Neitsyt Maria synnytti pojan Jeesus Nasaretilaisen,

Lisätiedot

Forsberg & Raunio: Politiikan muutos.

Forsberg & Raunio: Politiikan muutos. Forsberg & Raunio: Politiikan muutos. Politiikan tutkimuksen tutkinto-ohjelmaan pyrkivien on lisäksi vastattava aineistokokeen kysymyksiin. Kirjakysymysten maksimipistemäärä on 30 pistettä. Vastaa kysymyksiin

Lisätiedot

LAPIN YLIOPISTO Yhteiskuntatieteiden tiedekunta POLITIIKKATIETEET VALINTAKOE 11.6.2008 Kansainväliset suhteet ja valtio-oppi.

LAPIN YLIOPISTO Yhteiskuntatieteiden tiedekunta POLITIIKKATIETEET VALINTAKOE 11.6.2008 Kansainväliset suhteet ja valtio-oppi. LAPIN YLIOPISTO Yhteiskuntatieteiden tiedekunta POLITIIKKATIETEET VALINTAKOE 11.6.2008 Kansainväliset suhteet ja valtio-oppi Vastaajan nimi: Valintakokeesta saatu pistemäärä: / 40 pistettä Vastaa selvällä

Lisätiedot

B8-0382/2015 } B8-0386/2015 } B8-0387/2015 } B8-0388/2015 } RC1/Am. 5

B8-0382/2015 } B8-0386/2015 } B8-0387/2015 } B8-0388/2015 } RC1/Am. 5 B8-0388/2015 } RC1/Am. 5 5 Johdanto-osan B kappale B. toteaa, että uskonnollisiin ryhmiin, muun muassa kristittyihin, kaikkialla maailmassa kohdistuvien hyökkäysten määrä on kasvanut valtavasti viime kuukausien

Lisätiedot

15/07/2009 I. ILMASTONMUUTOKSEN KOKEMINEN. A. Käsitys maailmanlaajuisten ongelmien vakavuudesta

15/07/2009 I. ILMASTONMUUTOKSEN KOKEMINEN. A. Käsitys maailmanlaajuisten ongelmien vakavuudesta Directorate- General for Communication PUBLIC-OPINION MONITORING UNIT 15/07/2009 Ilmastonmuutos 2009 Standardi Eurobarometri ( EP/Komissio): tammikuu-helmikuu 2009 Ensimmäiset tulokset: tärkeimmät kansalliset

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 18.2.2016 COM(2016) 69 final 2016/0041 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan yhteisöjen ja niiden jäsenvaltioiden sekä Turkmenistanin väliseen kumppanuus- ja yhteistyösopimukseen

Lisätiedot

Euroopan parlamentin Eurobarometri-tutkimus (EB79.5)

Euroopan parlamentin Eurobarometri-tutkimus (EB79.5) Viestinnän pääosasto YLEISEN MIELIPITEEN SEURANTAYKSIKKÖ Euroopan parlamentin Eurobarometri-tutkimus (EB79.5) VUOSI ENNEN VUODEN 2014 EUROVAALEJA Toimielimiä koskeva osa SOSIODEMOGRAFINEN LIITE Otos: UE28

Lisätiedot

LIITE 2: Kyselylomake

LIITE 2: Kyselylomake LIITE 2: Kyselylomake 1. Opistosi Alkio-opisto Paasikivi - opisto Työväen Akatemia 2. Kuinka kiinnostunut olet politiikasta? Erittäin kiinnostunut kiinnostunut Vain vähän kiinnostunut En lainkaan kiinnostunut

Lisätiedot

Rahapelilainsäädäntö. ja markkinat. Mikko Alkio

Rahapelilainsäädäntö. ja markkinat. Mikko Alkio Rahapelilainsäädäntö ja markkinat Mikko Alkio TALENTUM Helsinki 2012 Copyright 2012 Talentum Media Oy ja Mikko Alkio Kansi: Lauri Karmila Sivunvalmistus: NotePad, www.notepad.fi ISBN 978-952-14-1838-9

Lisätiedot

Koululainen ja maailman kriisit - Miten voimme ymmärtää maailman menoa ja miten voimme siihen vaikuttaa?

Koululainen ja maailman kriisit - Miten voimme ymmärtää maailman menoa ja miten voimme siihen vaikuttaa? Koululainen ja maailman kriisit - Miten voimme ymmärtää maailman menoa ja miten voimme siihen vaikuttaa? Peruskoulujen ja lukioiden kansainvälisyyspäivät Lahdessa, 13.11.2014 Kristi Raik, Ulkopoliittinen

Lisätiedot

VIHREÄ IDEOLOGIA SOLIDARITEETTIA KÄYTÄNNÖSSÄ Lyhyt tiivistelmä Ympäristöpuolue Vihreiden puolueohjelmasta

VIHREÄ IDEOLOGIA SOLIDARITEETTIA KÄYTÄNNÖSSÄ Lyhyt tiivistelmä Ympäristöpuolue Vihreiden puolueohjelmasta VIHREÄ IDEOLOGIA SOLIDARITEETTIA KÄYTÄNNÖSSÄ Lyhyt tiivistelmä Ympäristöpuolue Vihreiden puolueohjelmasta Tämä teksti on lyhyt tiivistelmä Ympäristöpuolue Vihreiden puolueohjelmasta. Kun puolueohjelma

Lisätiedot

European Youth Parliament Finland. Euroopan nuorten parlamentti Suomessa

European Youth Parliament Finland. Euroopan nuorten parlamentti Suomessa t European Youth Parliament Finland Euroopan nuorten parlamentti Suomessa European Youth Parliament Finland EYP Finland ry Melkonkatu 24 00210 Helsinki http://www.eypfinland.org info@eypfinland.org Sisältö

Lisätiedot

TIIVISTELMÄ SEMINAARIA VARTEN TEHDYSTÄ MIELIPIDETUTKIMUKSESTA

TIIVISTELMÄ SEMINAARIA VARTEN TEHDYSTÄ MIELIPIDETUTKIMUKSESTA Toimintakyky turvallisuuden johtamisessa -arvoseminaari Poliisiammattikorkeakoulu 10.10.014 Seminaarin järjestäjät: Poliisiammattikorkeakoulu, Maanpuolustuskorkeakoulun johtamisen ja sotilaspedagogiikan

Lisätiedot

14098/15 team/rir/akv 1 DG C 1

14098/15 team/rir/akv 1 DG C 1 Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 17. marraskuuta 2015 (OR. fr) 14098/15 YHTEENVETO ASIAN KÄSITTELYSTÄ Lähettäjä: Neuvoston pääsihteeristö Päivämäärä: 17. marraskuuta 2015 Vastaanottaja: Valtuuskunnat

Lisätiedot

Kansanedustajat, syksy 2015

Kansanedustajat, syksy 2015 Kansanedustajat, syksy 215 1. Puolue 1 2 4 Keskusta Kokoomus Kristillisdemokraatit Perussuomalaiset Ruotsalainen kansanpuolue Sosialidemokraatit Vasemmistoliitto Vihreät 4 2. Vastaajan sukupuoli 1 2 Nainen

Lisätiedot

Cross-Border Citizen Scientists

Cross-Border Citizen Scientists Cross-Border Citizen Scientists TEEMA 4: Cross the line! (mentaaliset rajat) Joni Virkkunen Karjalan tutkimuslaitos, Itä-Suomen yliopisto Lappeenranta, 8.10.2013 Johdantoa Mentaaliset rajat ETHNISYYS ETNISET

Lisätiedot

STRATEGIA 2016-2021 Puolueiden kansainvälinen demokratiayhteistyö - Demo ry

STRATEGIA 2016-2021 Puolueiden kansainvälinen demokratiayhteistyö - Demo ry STRATEGIA 2016-2021 Puolueiden kansainvälinen demokratiayhteistyö - Demo ry TAUSTA: DEMOKRATIATUESTA Demokratian tukeminen on rauhan, kehityksen, tasa-arvon ja ihmisoikeuksien tukemista. Ne toteutuvat

Lisätiedot

Hybridisota, uusi kylmä sota, moninapainen ydinasemaailma, uusi normaali Mitä aikakautta elämme?

Hybridisota, uusi kylmä sota, moninapainen ydinasemaailma, uusi normaali Mitä aikakautta elämme? Hybridisota, uusi kylmä sota, moninapainen ydinasemaailma, uusi normaali Mitä aikakautta elämme? 05.010.2016 Hallintovaliokunta Hanna Smith Helsingin Yliopisto, Aleksanteri Instituutti, Suomen turvallisuusympäristö

Lisätiedot

Sisäasiainministeriö E-KIRJELMÄ SM2004-00600

Sisäasiainministeriö E-KIRJELMÄ SM2004-00600 Sisäasiainministeriö E-KIRJELMÄ SM2004-00600 SM Waismaa Marjo 3.12.2004 EDUSKUNTA Suuri valiokunta Viite Asia E-kirjelmä aloitteesta neuvoston päätökseksi euron suojelemisesta väärentämiseltä nimeämällä

Lisätiedot

EU-Turkki pakolaissopimus

EU-Turkki pakolaissopimus EU-Turkki pakolaissopimus 18.3.2016 sopimuksen pääkohdat & arviointia Toni Alaranta/Ulkopoliittinen instituutti Sopimuksen pääkohdat: 1) Yksi yhdestä periaate: jokainen Kreikkaan saapuva pakolainen (koskee

Lisätiedot

Velkakriisi ei ole ohi. Miten suojautua kriisin edessä?

Velkakriisi ei ole ohi. Miten suojautua kriisin edessä? Velkakriisi ei ole ohi. Miten suojautua kriisin edessä? Meelis Atonen TAVEX OY konsernin kultapuolen johtaja . Ranskan edellinen presidentti Nicolas Sarkozy on julistanut eurokriisin voitetuksi jo 2012

Lisätiedot

Sanna Lepola tuli Esko Seppäsen parlamenttiavustajaksi kymmenen vuotta sitten. Niinä vuosina europarlamentti on muuttunut paljon.

Sanna Lepola tuli Esko Seppäsen parlamenttiavustajaksi kymmenen vuotta sitten. Niinä vuosina europarlamentti on muuttunut paljon. Sanna Lepola: GUE/NGL-ryhmä on konfederaalinen Sanna Lepola tuli Esko Seppäsen parlamenttiavustajaksi kymmenen vuotta sitten. Niinä vuosina europarlamentti on muuttunut paljon. Sanna omasta puolestaan

Lisätiedot

Eurobarometri 76.3 Parlametri

Eurobarometri 76.3 Parlametri Eurobarometri 76.3 Parlametri Toteuttanut TNS Opinion & Social Euroopan parlamentin pyynnöstä Viestinnän pääosaston koordinoima tutkimus SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO...3 YHTEENVETO...5 I. TIEDOT EUROOPAN

Lisätiedot

Heikki Kurttila. Isäntämaasopimus. Pirtin klubi 5.4.2016

Heikki Kurttila. Isäntämaasopimus. Pirtin klubi 5.4.2016 Heikki Kurttila Isäntämaasopimus hyppy kohti NATOa Pirtin klubi 5.4.2016 Historiaa: Paasikiven Kekkosen linja Paasikivi: Olipa Venäjä miten vahva tai miten heikko hyvänsä, aina se on tarpeeksi vahva Suomelle.

Lisätiedot

9. toukokuuta. urooppaw paiva. Euroopan unioni

9. toukokuuta. urooppaw paiva. Euroopan unioni 9. toukokuuta urooppaw paiva m Euroopan unioni 9. toukokuuta Euroopan unioni H arvat Euroopan kansalaiset tietävät, että 9.5.1950 lausuttiin Euroopan yhteisön syntysanat, samaan aikaan kun kolmannen maailmansodan

Lisätiedot

Mitä Venäjälle kuuluu?-

Mitä Venäjälle kuuluu?- Mitä Venäjälle kuuluu?- Kypsyneen Putinismin aikakausi 03.06.2013 Journalistiseminaari, Oulu Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunta MTS Hanna Smith Aleksanteri Instituutti, Helsingin yliopisto Putinismin

Lisätiedot

Suomesta äidinkielenä ja suomen äidinkielen opetuksesta Ruotsissa

Suomesta äidinkielenä ja suomen äidinkielen opetuksesta Ruotsissa Suomesta äidinkielenä ja suomen äidinkielen opetuksesta Ruotsissa Sari Pesonen Tukholman yliopisto, suomen kielen osasto Slaavilaisten ja balttilaisten kielten, suomen, hollannin ja saksan laitos Stockholms

Lisätiedot

Maassa millä lailla? Husein Muhammed OTM, lakimies Monikulttuurisuuden kasvot seminaari Helsinki 1.3.2013

Maassa millä lailla? Husein Muhammed OTM, lakimies Monikulttuurisuuden kasvot seminaari Helsinki 1.3.2013 Maassa millä lailla? Husein Muhammed OTM, lakimies Monikulttuurisuuden kasvot seminaari Helsinki 1.3.2013 Työntekijän oleskelulupa Opiskelijan oleskelulupa Oleskelulupatyypit Oleskelulupa perhesiteen perusteella

Lisätiedot

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 11.3.2015 COM(2015) 117 final KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE Jäsenvaltioiden myöntämät rautatieliikenteen matkustajien oikeuksista ja velvollisuuksista

Lisätiedot

VERTAILEVA PUOLUEOHJELMATUTKIMUS KOLMESTA KESKIEUROOPPALAISESTA UUDEN RADIKAALIN OIKEISTON PUOLUEESTA

VERTAILEVA PUOLUEOHJELMATUTKIMUS KOLMESTA KESKIEUROOPPALAISESTA UUDEN RADIKAALIN OIKEISTON PUOLUEESTA Anni Roinila VERTAILEVA PUOLUEOHJELMATUTKIMUS KOLMESTA KESKIEUROOPPALAISESTA UUDEN RADIKAALIN OIKEISTON PUOLUEESTA Tarkastelussa Front National, Freiheitliche Partei Österreich ja Vlaams Blok Tampereen

Lisätiedot

Oulun yliopisto VALTIO-OPPI 2012-2015

Oulun yliopisto VALTIO-OPPI 2012-2015 1 Oulun yliopisto VALTIO-OPPI 2012-2015 HUOM! Tutkintovaatimukset 2012-2015 on otettu käyttöön 1.9.2012 alkaen. Teoksia, jotka ovat poistuneet vaatimuksista ei voi tämän jälkeen enää tenttiä. Vanhojen

Lisätiedot

NUORET REUNALLA OMAN ELÄMÄNSÄ KESKELLÄ. Maija Lanas MOODI16 - Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämispäivät

NUORET REUNALLA OMAN ELÄMÄNSÄ KESKELLÄ. Maija Lanas MOODI16 - Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämispäivät NUORET REUNALLA OMAN ELÄMÄNSÄ KESKELLÄ Maija Lanas MOODI16 - Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämispäivät 6.10.2016 Tässä esityksessä: Mitä on syrjäytymispuhe? Syrjäyttävä arki Monien keskustojen tunnistaminen

Lisätiedot

Arvioi vastaustesi pistemäärät arvosteluohjeiden mukaisesti. Huomaa, että kaikkia asioita ei pidä aina mainita.

Arvioi vastaustesi pistemäärät arvosteluohjeiden mukaisesti. Huomaa, että kaikkia asioita ei pidä aina mainita. Arvioi vastaustesi pistemäärät arvosteluohjeiden mukaisesti. Huomaa, että kaikkia asioita ei pidä aina mainita. 1. Miten laki ja perustuslaki säädetään Suomessa 3 4 p. 5 6 p. Hallitus valmistelee ja antaa

Lisätiedot

Yhteiset arvot, yhteinen vastuu ja yhteinen hyvä

Yhteiset arvot, yhteinen vastuu ja yhteinen hyvä Yhteiset arvot, yhteinen vastuu ja yhteinen hyvä ep2014 TIGT. MAKE AN Millaisen Euroopan sinä haluat? Toimi, osallistu ja vaikuta äänestä EU-vaaleissa! SUOMEN EV. LUT. KIRKKO EU-vaalit ovat tärkeät Toukokuun

Lisätiedot

Anonyymi. Äänestä tänään kadut huomenna!

Anonyymi. Äänestä tänään kadut huomenna! Anonyymi Äänestä tänään kadut huomenna! 2007 Yhteiskunnassamme valtaa pitää pieni, rikas, poliittinen ja taloudellinen eliitti. Kilpailu rahasta ja vallasta leimaa kaikkia aloja. Suuryritysten rikastuessa

Lisätiedot

Asuntopolitiikan tutkimus ja julkinen keskustelu

Asuntopolitiikan tutkimus ja julkinen keskustelu Asuntopolitiikan tutkimus ja julkinen keskustelu ASU-vuosiseminaari, Lahti 23.-24.10.2014 Asuntopolitiikka muutoksessa konsortio Hanna Kettunen (sekä Tuula Laukkanen ja Christer Bengs) Konsortion hankkeiden

Lisätiedot

SUOMALAISET JA KENKIEN EETTISYYS. Mielipidetutkimus suomalaisten tiedoista ja odotuksista koskien kenkien tuotannon eettisyyttä ja EU:ta

SUOMALAISET JA KENKIEN EETTISYYS. Mielipidetutkimus suomalaisten tiedoista ja odotuksista koskien kenkien tuotannon eettisyyttä ja EU:ta SUOMALAISET JA KENKIEN EETTISYYS Mielipidetutkimus suomalaisten tiedoista ja odotuksista koskien kenkien tuotannon eettisyyttä ja EU:ta JOHDANTO Suomalaiset ostavat 21 miljoonaa paria kenkiä vuosittain.

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 2004 2009 Oikeudellisten asioiden valiokunta ILMOITUS JÄSENILLE NRO 29/2004 Asia: Valiokunnan tiedoksi annetut vetoomukset Liitteenä ovat yhteenvedot kahden vetoomuksen sisällöstä

Lisätiedot

SOSIAALITURVA JA LUOTTAMUS. Heikki Ervasti Seminaarialustus Työeläkepäivä

SOSIAALITURVA JA LUOTTAMUS. Heikki Ervasti Seminaarialustus Työeläkepäivä SOSIAALITURVA JA LUOTTAMUS Heikki Ervasti Seminaarialustus Työeläkepäivä 20.10.2010 2 Mitä on luottamus? Sosiaalinen pääoma = yhdistystoiminta + luottamus Luottamus instituutioita kohtaan Luottamus toisia

Lisätiedot

LOHEN KALASTUKSEN SÄÄTELY TÄYSREMONTIN TARPEESSA? Jyrki Oikarinen, toiminnanjohtaja, Perämeren Kalatalousyhteisöjen Liitto ry

LOHEN KALASTUKSEN SÄÄTELY TÄYSREMONTIN TARPEESSA? Jyrki Oikarinen, toiminnanjohtaja, Perämeren Kalatalousyhteisöjen Liitto ry LOHEN KALASTUKSEN SÄÄTELY TÄYSREMONTIN TARPEESSA? Jyrki Oikarinen, toiminnanjohtaja, Perämeren Kalatalousyhteisöjen Liitto ry Maamme lohipolitiikkaa on leimannut viimeksi kuluneiden vuosikymmenten aikana

Lisätiedot

Kansakuntien sota. Ranskan suuri vallankumous 1789

Kansakuntien sota. Ranskan suuri vallankumous 1789 Kansakuntien sota janne.malkki@gmail.com Ranskan suuri vallankumous 1789 Liberté, égalité, fraternité alamaisista tulee kansalaisia vallankumouksen esimerkki uhka monarkeille ympäri Eurooppaa vallankumoukselliset

Lisätiedot

Televälittäjät ja mediatalot solmivat epäpyhiä liittoja

Televälittäjät ja mediatalot solmivat epäpyhiä liittoja Televälittäjät ja mediatalot solmivat epäpyhiä liittoja 5.10.2000 06:51 Operaattorit ja vanhat mediatalot ovat löytäneet toisensa ja uusia yhteistyökuvioita on paljon ilmassa: on perustettu kimppayrityksiä

Lisätiedot

SUOMALAISTEN SUHDE PUOLUEISIIN. Epäusko puolueiden aikaansaannoksiin on lisääntynyt

SUOMALAISTEN SUHDE PUOLUEISIIN. Epäusko puolueiden aikaansaannoksiin on lisääntynyt SUOMALAISTEN SUHDE PUOLUSIIN Epäusko puolueiden aikaansaannoksiin on lisääntynyt Jotta vaaleissa kannattaisi äänestää, puolueilla tulee nähdä jokin rooli yhteiskunnan kehittämisessä ja ylläpitämisessä.

Lisätiedot

EUROOPAN NEUVOSTO IHMISOIKEUKSIEN PUOLUSTAJA YHTEENVETO

EUROOPAN NEUVOSTO IHMISOIKEUKSIEN PUOLUSTAJA YHTEENVETO EUROOPAN NEUVOSTO IHMISOIKEUKSIEN PUOLUSTAJA YHTEENVETO Euroopan neuvostoon kuulumaton valtio (Valko-Venäjä) JÄSENVALTIOT PÄÄMAJA JA TOIMISTOT BUDJETTI Alankomaat, Albania, Andorra, Armenia, Azerbaidzhan,

Lisätiedot

Ansaitseeko EU Nobelinsa? Pami Aalto Jean Monnet professori/ Johtaja, Jean Monnet keskus Johtamiskorkeakoulu, Tampereen yliopisto

Ansaitseeko EU Nobelinsa? Pami Aalto Jean Monnet professori/ Johtaja, Jean Monnet keskus Johtamiskorkeakoulu, Tampereen yliopisto Ansaitseeko EU Nobelinsa? Pami Aalto Jean Monnet professori/ Johtaja, Jean Monnet keskus Johtamiskorkeakoulu, Tampereen yliopisto Yhdysvallat (Marshall apu 1940 luvulla, tuki hiili

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

TARKISTUKSET FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2015/2351(INI) Lausuntoluonnos Derek Vaughan. PE578.

TARKISTUKSET FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2015/2351(INI) Lausuntoluonnos Derek Vaughan. PE578. Euroopan parlamentti 2014-2019 Talousarvion valvontavaliokunta 2015/2351(INI) 4.4.2016 TARKISTUKSET 1-15 Derek Vaughan (PE578.531v01-00) EU:n nuorisostrategian 2013 2015 arviointi (2015/2351(INI)) AM\1089505.doc

Lisätiedot

Näkökulma korruptioon

Näkökulma korruptioon Anonyymi Näkökulma korruptioon Korruptoitu ihmismieli! 2001 Radikaali poliittista vapautta ajava liike, kuten anarkismi, puhuu aina paitsi yhteiskunnasta myös ihmisestä. Liian usein huomio kääntyy ihmisen

Lisätiedot

YHTEISKUNTAOPPI 9. LUOKKA: POLITIIKKA JA PUOLUEET

YHTEISKUNTAOPPI 9. LUOKKA: POLITIIKKA JA PUOLUEET YHTEISKUNTAOPPI 9. LUOKKA: POLITIIKKA JA PUOLUEET Tapio Manni Saarnilaakson koulu Espoo tapio.manni@gmail.com Euroopan Unionin Kotouttamisrahasto osallistuu hankkeen rahoittamiseen. Politiikka on yhteisten

Lisätiedot

Demokratian tila Suomessa

Demokratian tila Suomessa Demokratian tila Suomessa Asianajajapäivä 13.1.2017 Kalastajatorppa Professori, tutkimusjohtaja Kimmo Grönlund Institutet för samhällsforskning, Åbo Akademi E-mail: kimmo.gronlund@abo.fi Twitter: @kimgron

Lisätiedot

Eurokriisin vaikutukset esimerkkinä taloudellisesta katastrofista

Eurokriisin vaikutukset esimerkkinä taloudellisesta katastrofista Eurokriisin vaikutukset esimerkkinä taloudellisesta katastrofista Author : albert John Maynard Keynes luonnehti eräässä kirjoituksessaan 1930-luvun lamaa nykyajan suurimmaksi sellaiseksi katastrofiksi,

Lisätiedot

Edustuksellisen demokratian uhat ja mahdollisuudet

Edustuksellisen demokratian uhat ja mahdollisuudet Edustuksellisen demokratian uhat ja mahdollisuudet Kansalaisvaikuttamisen politiikkaohjelman avausseminaari 16.3.2004 Heikki Paloheimo Valtio-opin laitos 20014 Turun yliopisto heikki.paloheimo@utu.fi Äänestysaktiivisuus

Lisätiedot

European Survey on Language Competences (ESLC) EU:n komission tutkimus vieraiden kielten osaamisesta EU-maissa www.surveylang.org

European Survey on Language Competences (ESLC) EU:n komission tutkimus vieraiden kielten osaamisesta EU-maissa www.surveylang.org European Survey on Language Competences (ESLC) EU:n komission tutkimus vieraiden kielten osaamisesta EU-maissa www.surveylang.org ESLC pähkinänkuoressa PISA-tutkimusten kaltainen OECD Organization for

Lisätiedot

Minkälaista demokratiaa kansalaiset haluavat? Millaista demokratiaa

Minkälaista demokratiaa kansalaiset haluavat? Millaista demokratiaa Minkälaista a kansalaiset haluavat? Heikki Paloheimo Millaista a suomalaiset Demokratia ja demokratisoituminen haluavat Emeritusprofessori Tatu Vanhasen 80-vuotisjuhlaseminaari 27.4.2009 Heikki Paloheimo

Lisätiedot

PAPERITTOMIEN MAJATALO: MILLAISIA RATKAISUJA ULKOMAALAISTEN ASUNNOTTOMUUTEEN HELSINGISSÄ?

PAPERITTOMIEN MAJATALO: MILLAISIA RATKAISUJA ULKOMAALAISTEN ASUNNOTTOMUUTEEN HELSINGISSÄ? PAPERITTOMIEN MAJATALO: MILLAISIA RATKAISUJA ULKOMAALAISTEN ASUNNOTTOMUUTEEN HELSINGISSÄ? 27.5.2015 Markus Himanen Puh. +358 400 409 596 vapaaliikkuvuus@gmail.com www.vapaaliikkuvuus.net www.facebook.com/vapaaliikkuvuus

Lisätiedot

Venäjä, Venäjä, Venäjä Puolustusvaliokunta Hanna Smith Helsingin Yliopisto, Aleksanteri Instituutti,

Venäjä, Venäjä, Venäjä Puolustusvaliokunta Hanna Smith Helsingin Yliopisto, Aleksanteri Instituutti, Venäjä, Venäjä, Venäjä 28.09.2016 Puolustusvaliokunta Hanna Smith Helsingin Yliopisto, Aleksanteri Instituutti, Vedenjakaja vuosi 2014 Suomen toimintaympäristö ENNEN Itämeri nähtiin tärkeänä energiaviennin

Lisätiedot

- mistä EU:n kriisijärjestelmissä on kyse? - miten ne vaikuttavat Suomeen?

- mistä EU:n kriisijärjestelmissä on kyse? - miten ne vaikuttavat Suomeen? The Economist ERVV, EVM, EVVK? - mistä EU:n kriisijärjestelmissä on kyse? - miten ne vaikuttavat Suomeen? Martti Salmi Kansainvälisten asioiden sihteeristö Valtiovarainministeriö Kriisin eteneminen EU-maissa

Lisätiedot

ZA4729. Flash Eurobarometer 199 (Audio Visual Policy) Country Specific Questionnaire Finland

ZA4729. Flash Eurobarometer 199 (Audio Visual Policy) Country Specific Questionnaire Finland ZA4729 Flash Eurobarometer 199 (Audio Visual Policy) Country Specific Questionnaire Finland FL-199 Audio Visual Policy D2. Minkä ikäinen olet? [_][_] vuotta vanha [00] [KIELTÄYTYMINEN/EI VASTAUSTA] [END

Lisätiedot

Riskienhallinta rajatarkastuksissa kohti turvaluokitettua kansalaisuutta? Tutkija Minna Jokela Raja- ja merivartiokoulu

Riskienhallinta rajatarkastuksissa kohti turvaluokitettua kansalaisuutta? Tutkija Minna Jokela Raja- ja merivartiokoulu Riskienhallinta rajatarkastuksissa kohti turvaluokitettua kansalaisuutta? Tutkija Minna Jokela Raja- ja merivartiokoulu Riskit ja rajaturvallisuus Riskit, riskiyhteiskunta, riskikäyttäytyminen, riskianalyysi,

Lisätiedot

Maahanmuutto Suomeen ja kotoutuminen suomalaiseen yhteiskuntaan

Maahanmuutto Suomeen ja kotoutuminen suomalaiseen yhteiskuntaan Maahanmuutto Suomeen ja kotoutuminen suomalaiseen yhteiskuntaan Kainuun polku Esikotoutus, kotouttaminen ja kotoutuminen -seminaari 1.12.2016 Pasi Saukkonen Muuttoliike Eurooppaan ja Euroopassa Eurooppa

Lisätiedot

Unkarin yhteiskunta Projektityö Merikarvian yläkoulu Katri Toivola 15.12.2008

Unkarin yhteiskunta Projektityö Merikarvian yläkoulu Katri Toivola 15.12.2008 Unkarin yhteiskunta Projektityö Merikarvian yläkoulu Katri Toivola 15.12.2008 Unkari Sisällysluettelo 1. Johdanto 2. Valtio 2.2. Unkarin synty 2.3. Politiikka 2.4. Väestö 3. Uskonnot 4. Pääkaupunki 5.

Lisätiedot

Kaupunkitilaa myös lapsen ehdoilla

Kaupunkitilaa myös lapsen ehdoilla Kaupunkitilaa myös lapsen ehdoilla Child in the City konferenssi Firenzessä 27.-29. lokakuuta, 2010 Saija Turunen ja Kirsi Nousiainen Taustaa Child in the City 2010 konferenssin tavoitteena oli rohkaista

Lisätiedot

ZA4979. Flash Eurobarometer 216 (Public attitudes and perceptions in the euro area) Country Specific Questionnaire Finland

ZA4979. Flash Eurobarometer 216 (Public attitudes and perceptions in the euro area) Country Specific Questionnaire Finland ZA4979 Flash Eurobarometer 216 (Public attitudes and perceptions in the euro area) Country Specific Questionnaire Finland Revised questionnaire for euro survey in euro area Q1. Yleisesti ottaen, onko Suomen

Lisätiedot

Hiili- ja teräsyhteisöstä Euroopan unioniksi. Euroopan unionin historia, perustamissopimukset ja poliittinen muoto

Hiili- ja teräsyhteisöstä Euroopan unioniksi. Euroopan unionin historia, perustamissopimukset ja poliittinen muoto Hiili- ja teräsyhteisöstä Euroopan unioniksi Euroopan unionin historia, perustamissopimukset ja poliittinen muoto 1 Historia 2 Nykyiseen Euroopan unioniin johtanut kehitys alkoi toisen maailmansodan raunioilta

Lisätiedot

USKONTOJEN VÄLISESTÄ DIALOGISTA

USKONTOJEN VÄLISESTÄ DIALOGISTA USKONTOJEN VÄLISESTÄ DIALOGISTA Pekka Iivonen Osaamisen ja sivistyksen asialla Mitä uskontojen välinen dialogi on? (Churches Commission for Migrants in Europe CCME ja Church & Society Commission of CEC

Lisätiedot

Rotarien toiminta Itämeren kuormituksen vähentämiseksi

Rotarien toiminta Itämeren kuormituksen vähentämiseksi 10.1.2014 Itämeri-tiedotustilaisuus Riihimäellä Piirikuvernööri Ilkka Torstila DG 1420 Rotarien toiminta Itämeren kuormituksen vähentämiseksi Maailmanlaajuinen Rotary International -järjestö perustettiin

Lisätiedot

Euroalueen talousnäkymät 2016 tilannekuva

Euroalueen talousnäkymät 2016 tilannekuva Euroalueen talousnäkymät 2016 tilannekuva 9.2.2016 Lähde: komission ennuste Euroalueen vakausyksikkö Maailmantalouden kasvunäkymät heikentyneet - Kehittyneiden maiden kasvu alle keskiarvon - Kiinan tilanne

Lisätiedot

Pohjoismaiden finanssikriisit 1990- luvulla

Pohjoismaiden finanssikriisit 1990- luvulla Pohjoismaiden finanssikriisit 1990- luvulla Tieteiden yö 10.1.2013 Seppo Honkapohja Suomen Pankki Esitetyt näkemykset ovat omiani eivätkä ne välttämättä vastaa Suomen Pankin kantaa. 1 Esityksen rakenne

Lisätiedot

Provokaatioita ja vastakkainasetteluja kuka innostuu, kuka vetäytyy? Ville Pitkänen & Jussi Westinen

Provokaatioita ja vastakkainasetteluja kuka innostuu, kuka vetäytyy? Ville Pitkänen & Jussi Westinen Provokaatioita ja vastakkainasetteluja kuka innostuu, kuka vetäytyy? Ville Pitkänen & Jussi Westinen Tutkitut väittämät Kysymyspatteristossa 39 väittämää, joista 6 tarkasteltiin tässä tutkimuksessa: Tahallinen

Lisätiedot

Suomen neuvottelu (taso 2) pöytäkirjamerkinnät

Suomen neuvottelu (taso 2) pöytäkirjamerkinnät Suomen neuvottelu (taso 2) pöytäkirjamerkinnät Pidetty maanantaina 17.9.2007 Helsingissä Osallistujat: JHL Julkisten ja hyvinvointialojen liitto Merja LAUNIS Urheilutyönantajat ry Esko RANTO Jalkapallon

Lisätiedot

JUHLARAHALAUTAKUNTA 1 (4)

JUHLARAHALAUTAKUNTA 1 (4) JUHLARAHALAUTAKUNTA 1 (4) KILPAILUOHJELMA SUOMEN PANKKI 200 VUOTTA Juhlarahalautakunta järjestää valtiovarainministeriön valtuuttamana kilpailun Suomen Pankki 200 vuotta -juhlarahan taiteellisen suunnittelun

Lisätiedot

Yrittämisen edellytykset Suomessa. Varatoimitusjohtaja Antti Neimala Sähköurakoitsijapäivät 24.4.2014, Hyvinkää

Yrittämisen edellytykset Suomessa. Varatoimitusjohtaja Antti Neimala Sähköurakoitsijapäivät 24.4.2014, Hyvinkää Yrittämisen edellytykset Suomessa Varatoimitusjohtaja Antti Neimala Sähköurakoitsijapäivät 24.4.2014, Hyvinkää 1 Teema I Yrittäjyyden ja yritysympäristön kuva KYSYMYS NUMERO 1: Pidän Suomen tarjoamaa yleistä

Lisätiedot

Fysiikan historia Luento 2

Fysiikan historia Luento 2 Fysiikan historia Luento 2 Ibn al- Haytham (Alhazen), ensimmäinen tiedemies Keskiajan tiede Kiinnostus =iloso=iaa ja luonnontiedettä kohtaan alkoi laantua Rooman vallan kasvaessa Osa vanhasta tiedosta

Lisätiedot

Markkinaraportti / tammikuu 2011

Markkinaraportti / tammikuu 2011 Markkinaraportti / tammikuu 211 Yöpymiset lisääntyivät tammikuussa 9 % Matkailu vilkastui Helsingissä yöpymisissä mitattuna tammikuussa 211 sekä koti- että vientimarkkinoilla. Nousua kirjattiin sekä vapaa-ajan

Lisätiedot

Yhteinen arki Islam ja suomalainen kulttuuri. 3.11.2011 muslimit Suomessa 1

Yhteinen arki Islam ja suomalainen kulttuuri. 3.11.2011 muslimit Suomessa 1 Yhteinen arki Islam ja suomalainen kulttuuri 3.11.2011 muslimit Suomessa 1 Islam ja muslimit Islam 600-luvulla Arabian niemimaalla syntynyt monoteistinen uskonto Seuraajia, muslimeja, n. 1,5 miljardia

Lisätiedot

Politiikka-asiakirjojen retoriikan ja diskurssien analyysi

Politiikka-asiakirjojen retoriikan ja diskurssien analyysi Politiikka-asiakirjojen retoriikan ja diskurssien analyysi Perustuu väitöskirjaan Sukupuoli ja syntyvyyden retoriikka Venäjällä ja Suomessa 1995 2010 Faculty of Social Sciences Näin se kirjoitetaan n Johdanto

Lisätiedot

Kun suomalainen poliitikko

Kun suomalainen poliitikko artikkeli Juha herkman Akatemiatutkija Helsingin yliopisto juha.herkman@helsinki.fi Kuvat maarit kytöharju Populismin ongelma? Populismin saippuamaisuus tekee siitä vaikeasti määriteltävän ilmiön. Populismiin

Lisätiedot

Aseta kaupunginosanne identiteetin kannalta annetut vaihtoehdot tärkeysjärjestykseen 26 % 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 %

Aseta kaupunginosanne identiteetin kannalta annetut vaihtoehdot tärkeysjärjestykseen 26 % 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % Kaupunginosakyselyn vastaukset: Kyselyjä lähetettiin 74 kpl ja vastauksia saatiin 44 kpl. Kyselyn vastausprosentiksi muodostui 59%. Kyselyt lähetettiin Tampereen asukas- ja omakotiyhdistysten puheenjohtajille.

Lisätiedot

Siirtolaisuus ennen ja nyt. Tuomas Martikainen

Siirtolaisuus ennen ja nyt. Tuomas Martikainen Siirtolaisuus ennen ja nyt Tuomas Martikainen Siirtolaisuusinstituutti Siirtolaisuusinstituuttisäätiö perustettu vuonna 1974 Juuret Turun yliopiston kaukosiirtolaisuustutkimuksessa Ainoa muuttoliikkeiden

Lisätiedot

Työllisyysaste 1980-2004 Työlliset/Työikäinen väestö (15-64 v)

Työllisyysaste 1980-2004 Työlliset/Työikäinen väestö (15-64 v) Työllisyysaste 198-24 Työlliset/Työikäinen väestö (15-64 v 8 % 75 7 Suomi EU-15 65 6 55 5 8 82 84 86 88 9 92 94 96 98 2 4** 3.11.23/SAK /TL Lähde: European Commission 1 Työttömyysaste 1985-24 2 % 2 15

Lisätiedot

Ay-liikkeen Eurovaalitutkimus

Ay-liikkeen Eurovaalitutkimus Ay-liikkeen Eurovaalitutkimus Esitys lehdistötilaisuuteen Ravintola Pääposti 5.5.2014 Luottamuksellinen Tutkimuksen taustaa Aula Research Oy toteutti ammattiliittojen jäsenten parissa tutkimuksen Europarlamenttivaaleihin

Lisätiedot

OIKAISU Kansalaisten Eurooppa -ohjelmaoppaaseen I LUKU JOHDANTO. I.4 Kansalaisten Eurooppa -ohjelman painopisteaiheet

OIKAISU Kansalaisten Eurooppa -ohjelmaoppaaseen I LUKU JOHDANTO. I.4 Kansalaisten Eurooppa -ohjelman painopisteaiheet OIKAISU Kansalaisten Eurooppa -ohjelmaoppaaseen I LUKU JOHDANTO I.4 Kansalaisten Eurooppa -ohjelman painopisteaiheet Pysyvät painopisteaiheet (sivut 6-8) korvataan seuraavasti: Painopisteaiheet Vuoden

Lisätiedot

Eurooppalainen kansalaisaloite - kohti osallistavampaa eurooppalaista demokratiaa

Eurooppalainen kansalaisaloite - kohti osallistavampaa eurooppalaista demokratiaa Teema-artikkeli Eurooppalainen kansalaisaloite - kohti osallistavampaa eurooppalaista demokratiaa Huhtikuun alussa käynnistettyyn eurooppalaiseen kansalaisaloitteeseen kohdistui suuria odotuksia. Sitä

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONI. Periaatteita LÄHDE: OTAVAN OPEPALVELU

EUROOPAN UNIONI. Periaatteita LÄHDE: OTAVAN OPEPALVELU EUROOPAN UNIONI Periaatteita LÄHDE: OTAVAN OPEPALVELU INTEGRAATIO = Euroopan yhdentyminen ja EU-maiden tiivistyvä yhteistyö o o o taloudellista poliittista sotilaallista YHDENTYMISEN TAUSTALLA TOISEN MAAILMANSODAN

Lisätiedot

17.2.2015 Matti Paavonen 1

17.2.2015 Matti Paavonen 1 1 Uusi vuosi vanhat kujeet 17.2.2015, Palvelujen suhdannekatsaus Matti Paavonen, ekonomisti 2 Pohjalla voi liikkua myös horisontaalisesti BKT:n volyymin kausitasoitettu kuukausi-indeksi 116 2005 = 100

Lisätiedot