Särkjärven. tila vuoden 2014 vedenlaatutietojen perusteella. Föreningen vatten- och luftvård för Östra Nyland och Borgå å r.f.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Särkjärven. tila vuoden 2014 vedenlaatutietojen perusteella. Föreningen vatten- och luftvård för Östra Nyland och Borgå å r.f."

Transkriptio

1 Itä-Uudenmaan ja orvoonjoen vesien- ja ilmansuojeluyhdistys r.y. Runeberginkatu 17, 61 ORVOO Föreningen vatten- och luftvård för Östra yland och Borgå å r.f. Runebergsgatan 17, 61 BORGÅ Särkjärven tila vuoden 214 vedenlaatutietojen perusteella Mikael Henriksson Tero Myllyvirta Itä-Uudenmaan ja orvoonjoen vesienja ilmansuojeluyhdistys 214

2 Itä-Uudenmaan ja orvoonjoen vesien- ja ilmansuojeluyhdistys r.y. Runeberginkatu 17, 61 ORVOO Föreningen vatten- och luftvård för Östra yland och Borgå å r.f. Runebergsgatan 17, 61 BORGÅ Sisällysluettelo s. 1. Taustaa 3 2. Menetelmät 4 3. Tulokset ja tulosten tarkastelu Happi ph ja alkaliniteetti Kokonaistyppi Väriluku Kokonaisfosfori 6 4. Kaiken kaikkiaan 7 5. Kirjallisuus 17 Liite 1. Särkjärven valuma-alue 19 Liite 2. Tutkimustodistus 2 Liite 3. Opas Särkjärven luontoon 21 Särkjärvessä yleinen nuottaruoho (Lobelia dortmanna) kasvaa ainoastaan vähäravinteisissa ja kirkasvetisissä järvissä.

3 - 3 - Itä-Uudenmaan ja orvoonjoen vesien- ja ilmansuojeluyhdistys r.y. Runeberginkatu 17, 61 ORVOO Föreningen vatten- och luftvård för Östra yland och Borgå å r.f. Runebergsgatan 17, 61 BORGÅ Särkjärven tila vuoden 214 vedenlaatutietojen perusteella 1. Taustaa Särkjärven kaltaiset suuret, kirkasvetiset ja karut järvet ovat alueellisesti harvalukuisia (Henriksson ym. 27). Särkjärven veden laatu on säilynyt poikkeuksellisen luonnontilaisena (kuvat 6 ja 7). Intensiivinen metsätalous valuma-alueella ja järven rannoilla lisääntynyt loma-asutus ovat kuitenkin riskitekijöitä, jotka voivat heikentää järven tilaa mikäli ympäristönsuojelunäkökohtia ei riittävästi huomioida. Särkjärven kohdalla huoli järven tulevaisuudesta on kuitenkin saanut aikaan sen, että järven valuma-alueella on kiinnitetty huomiota vesiympäristön suojelemiseen ja näin ollaan ehkäisty lisääntyvän ihmistoiminnan aiheuttamaa kuormitusta. Särkjärvi ohjanlahti erämeri Särkjärvibäcke Särkjärvibäcke itkäjärvi Särkjärvessä vesi ei ole pelkästään todella kirkasta vaan myös harvinaisen väritöntä ja vähähumuksista. 1 km Särkjärven valuma-alue on metsävaltainen. Luontaisesti rehevien viljelykelpoisten alueiden osuus on vähäinen (kuva 1, liite 1). Järven valuma-alue on vain pari kertaa suurempi kuin järven pinta-ala (kuvat 8 ja 9). Vähäravinteisena järvenä Särkjärven kyky sietää lisäkuormitusta on varsin rajallinen, sillä pienetkin kuormitusli- Suomi Suomenlahti Kuva 1. Särkjärven sijainti.

4 - 4 - sät voivat näkyä järven tilassa. Karuihin olosuhteisiin sopeutunut eliöstö reagoi myös herkästi muutoksiin vedenlaadussa. 2. Menetelmät äytteenotto suoritettiin Vesinäytteet otettiin 1 m pohjasta Ruttner-noutimella järven pohjoispäästä sijaitsevasta syvänteestä (kokonaissyvyys 4,2 m) ja järven eteläpäästä (kokonaissyvyys 4, m, kuva 2). Vuonna 212 tarkkailuun mukaan otetun eteläpään lisäpisteen tarkoitus on ollut selvittää, ovatko valuma-alueen metsänlannoituksiin liittyvät toimet vaikuttaneet järven veden laatuun. Vesinäyt teistä määritettiin kokonaisfosfori, kokonaistyppi, ph, alkaliteetti ja väri orvoon elintarvikelaboratoriossa. Vesipatsaan happi- ja lämpötilaprofiilit mitattiin Ysi 52 Dissolved Oxygen Meterhappimittarilla. 3. Tulokset ja tulosten tarkastelu äytteenottoajankohtana Särkjärven vesi oli kirkasta, väritöntä ja hajutonta. äkösyvyys oli yli 4 m (taulukko 1) Happi Särkjärven happitilanne on aina ollut erinomainen ja myös talvella 214 vedessä oli runsaasti happea (taulukko 1). äällysveden happipitoisuudet Kuva 2. äytteenottopisteiden sijainnit.

5 - 5 - olivat hieman korkeammat kuin viime vuonna mutta kuitenkin viime vuoden tasoa (Henriksson ym. 213). Myös pohjanläheisen veden happitilanne oli erinomainen (kuva 3). Happipitoisuuksissa esiintyy yleensä jonkin verran luontaista vaihtelua mm. talviolosuhteista ja lämpökerrostuneisuuden voimakkuudesta riippuen (kuva 3) ph ja alkaliteetti Järviveden ph:n ja alkaliteetin perusteella happamoitumisen merkkejä ei ole havaittavissa (taulukko 1). Särkjärven tarkkailuhistorian aikana on ollut epäilyjä järven happamoitumisesta mutta tilanne on stabiloitunut ilmakehästä tulleen happaman laskeuman vähennettyä (Henriksson ja Myllyvirta 1997). Veden puskurikyky (alkaliteetti) on säilynyt ennallaan eikä happamoitumisvaaraa ole näköpiirissä. äytteenottosyvyys: 1m 2m 3m 1m pohjasta Lämpötila C o : 1, 1,2 1,3 1,8 Happi %: Kokonaistyppi mg/l - - -,44 Kokonaisfosfori mg/l - - -,11 ph-luku ,3 Alkaliteetti - - -,12 Väri äytteenotto pvm.: äytteet otti Mikael Henriksson. ilvipeite: 8/8. Jään paksuus: 35 cm. Kokonaissyvyys: 4,2 m. äkösyvyys: pohjalle, arviolta 5-6 m. Vesi oli kirkasta ja väritöntä. äytteenottosyvyys: 1m 2m 3m 1m pohjasta Lämpötila C o : 1,1 1,2 1,3 1,8 Happi %: Kokonaistyppi mg/l - - -,41 Kokonaisfosfori mg/l - - -,1 ph-luku ,5 Alkaliteetti - - -,12 Väri äytteenotto pvm.: äytteet otti Mikael Henriksson. ilvipeite: 8/8. Jään paksuus: 35 cm. Kokonaissyvyys: 4, m. äkösyvyys: pohjalle, arviolta 5-6 m. Vesi oli kirkasta ja väritöntä. Taulukko 1. Särkjärven vesinäytteenotto vuonna 214. ohjospään näytepisteen tulokset ylhäällä ja eteläpään alhaalla.

6 Kokonaistyppi Edelliseen tarkkailuun verrattuna kokonaistyppipitoisuudet olivat ennallaan. Särkjärven typpipitoisuudet ovat aikaisemmin vaihdelleet huomattavastikin ilmeisesti luontaisista syistä johtuen (Henriksson ym. 213). Tänä vuonna molempien näyteasemien typpipitoisuudet olivat karulle järville luonteenomaisella matalalla tasolla. itkäaikaisvertailun perusteella typpipitoisuuksien taso näyttää kuitenkin jonkun verran nousseen sitten 198-luvun lopun ja 199-luvun alun tason (kuva 5) Väriluku Viimeisten vuosien aikana veden väriluku on ollut jonkun verran Särkjärven pitkäaikaista keskitasoa korkeampi (kuva 4). Tänä vuonna väriluku oli kuitenkin laskenut lähemmäs pitkäaikaista tasoa molemmilla havaintoasemilla. Yhdessä pohjan asti ulottuvan näkösyvyyden kanssa talven 214 väriluku osoittaa järven veden kirkkaaksi ja vähähumuksiseksi eikä rehevöitymistä ole väriluvun perusteella havaittavissa. Ajoittain vaihtelevat väriarvot johtuvat todennäköisesti luontaisesta vaihtelusta veden humuspitoisuuksissa Kokonaisfosfori Vuoden 211 tarkkailussa alusveden kokonaisfosforipitoisuudet nousivat voimakkaasti verrattuna sitä edeltäneeseen vuoteen (kuva 5). 5, C 4,5 4, 3,5 3, 2,5 2, 1,5 1,,5, 1 O2% happi % lämpötila C 1 m 1,5 m 2 m 2,5 m 3 m 3,5 m Kuva 3. Vesipatsaan lämpötila ja happitilanne Särkjärven pohjoispäässä

7 - 7 - Ajallisesti vuoden 211 alusveden fosforipitoisuuksien nousu osui yhteen järven ympäristön metsälannoitusten ja lannoitteiden varastoimisen kanssa. Vuosien 212 ja 213 tarkkailussa fosforipitoisuudet olivat palanneet normaalitasolle ollen alhaisia sekä järven pohjois- että eteläpäässä eikä yhteyttä fosforipitoisuuksien nousun ja lannoitteiden välillä voitu osoittaa. Tässä tarkkailussa fosforipitoisuudet nousivat jälleen lähemmäs vuoden 211 tasoa molemmilla näyteasemilla. Fosforipitoisuuksien vaihtelut johtuvat mahdollisesti talvien välisistä erityisolosuhteista jotka vaikuttavat järven ravinnetalouteen ja jääpeitteen alaisen veden ravinnepitoisuuksiin mutta vaihtelut voivat myös johtua valuma-alueen ihmistoiminnasta. Tulevien tarkkailujen tehtäväksi jää selvittää mikäli vuoden 214 fosforipitoisuuksien nousu oli väliaikaista ja mistä pitoisuuksien viimeaikaiset vaihtelut johtuvat. Kohonneinakin vuoden 214 kokonaisfosforipitoisuudet sijoittavat Särkjärven alueen karuimpien järvien ryhmään (kuva 6). 4. Kaiken kaikkiaan Vuoden 214 Särkjärven tilan seurannan perusteella järven happitilanne on loistava koko vesipatsaassa (kuva 3). Happamoituminen ei myöskään uhkaa Särkjärveä. Kokonaistyppipitoisuudet vaihtelevat mutta pysyvät alhaisella tasolla. Typpipitoisuuksissa on kuitenkin viitteitä hienoisesta nousevasta kehityksestä (kuva 5). Veden väriluku on viime vuosina hienoisesti noussut mutta tänä vuonna suuntaus oli laskeva (kuva 4). äytepisteiden välillä ei ilmennyt eroja, jotka viittaisivat voimistuneeseen ulkoiseen kuormitukseen. 35 mg t/l Kuva 4. Särkjärven veden väriluku vuosina Arvot ovat pohjoispään syväänteestä 1 m pohjasta syystäyskierron jälkeen.

8 - 8 - Erikoista vuoden 214 Särkjärven tilan seurannassa oli alusveden kokonaisfosforin kohoaminen lähes vuoden 211 tasolle (kuva 5). Tulokset voivat viitata siihen, että vuoden 211 korkeat pitoisuudet eivät olleet väliaikaisia. Vuoden 214 ravinnepitoisuuksien perusteilla Särkjärvi on kuitenkin edelleenkin niukkaravinteinen ja karuksi (oligotrofiseksi) järveksi luokiteltava (kuva 6). Tämän tarkkailun perusteella Särkjärven vedenlaatu on erinomainen. Oligotrofisten järvien häiriöherkkyys on kuitenkin huomattavasti suurempi kuin rehevien (eutrofisten) järvien. Järven haavoittuvuudesta johtuen tulisi kaikki toiminta Särkjärven valuma-alueella toteuttaa siten, että siitä aiheutuva vesistökuormitus olisi mahdollisimman pieni. Metsänhoitotoimien kuten myös asutuksenkin vaikutuksien minimoiminen on tärkeätä Särkjärven tulevalle tilalle. Kohonneet fosforipitoisuudet ja fosforipitoisuuksien viimeaikaiset vaihtelut olivat tämän vuoden 214 seurannan pieni erikoisuus. Tilanne ei ole huolestuttava mutta muun muassa tästä johtuen on tärkeätä, että Särkjärven veden laadun kehityksen seuranta jatkuu myös tulevina vuosina. fosfori mg/l typpi mg/l fosfori typpi Kuva 5. Särkjärven vedenlaadun kehitys. Käyrät kuvaavat kokonaisfosfori- ja kokonaistyppipitoisuuksia loppukesäisin - syksyisin järven pohjoispään päällysvedessä (v ) ja 1m pohjasta syystäyskierron jälkeen (v ).

9 µg/l kokonaisfosforipitoisuus Kanteleenjärvi iinijärvi Teeno Kotojärvi Villikkalanjärvi Säyhtee imijärvi,orv Sopajärvi Riketräsket Byträsket Savijärvi Kirkkojärvi Storträsk Siippo yhäjärvi ålböle träsk Terviksträsket Vermijärvi Trollträsket imijärvi,myrsk Lapinjärvi Eriksdalinjärvi Sulkavanjärvi Vägaträsk Hampträsk Dammen Karijärvi Viksberginjärvi Lillträsket Muttilanjärvi Grundträsket Veckjärvi Järvelänjärvi Sarvlaxträsket Abborträsk Kantorsträsk Storträsket Tasträsket apinjärvi Ormträsk Lohijärvi Stora dammen Malmträsket Långviken Iilijärvi Helgträsk Linnanträsk Valkjärvi Lillträsket, Ebbo Hopom träsk Tungträsket Molnbyträsk Byträsk Vähäjärvi Genaträsk Storträsk Hak. Kardragträsket Haikoträsket Gåsgårdsträsket Fiskträsk Syväjärvi ilvijärvi Lappomträsket Orrträsket Myllyjärvi Tjärträsket Venjärvi Katronträsk Hältingträsk Labbyträsket Hangelbyträsket Lillsjön Suvijärvi Mjödträsk Sondbyträsket Isojärvi Särkjärvi itkäjärvi Kuva 6. Särkjärven veden kokonaisfosforipitoisuus vertailussa muihin Itä-Uudenmaan järviin.

10 4,5 4,25 4 3,75 3,5 3,25 3 2,75 2,5 2,25 2 1,75 1,5 1,25 1,75,5, näkösyvyys Riketräsket Renstrandsträsket iinijärvi imijärvi,orv Vanhankylänjärvi Kanteleenjärvi Villikkalanjärvi Säyhtee ålböle träsk Dammen Iilijärvi Sopajärvi Byträsket Siippo yhäjärvi Kirkkojärvi Storträsk Vermijärvi Trollträsket Vägaträsk Lillträsket Lohijärvi Abborträsk Genaträsk imijärvi,myrsk Lapinjärvi apinjärvi Teeno Lillträsket,ernå Kotojärvi Karijärvi Muttilanjärvi Stora dammen Malmträsket Lillträsket, Ebbo Savijärvi Viksberginjärvi Sarvlaxträsket Storträsk Hak. Kardragträsket Hampträsk Veckjärvi Kantorsträsk Hopom träsk Sondbyträsket Eriksdalinjärvi Järvelänjärvi Storträsket Helgträsk Tungträsket Haikoträsket Gåsgårdsträsket Fiskträsk Bakunkärrs träsket Tasträsket Ormträsk Sulkavanjärvi Hältingträsk Labbyträsket Hangelbyträsket Tjärträsket Linnanträsk Venjärvi Molnbyträsk itkäjärvi ilvijärvi Byträsk Syväjärvi Orrträsket Valkjärvi Vähäjärvi Lillsjön Mjödträsk Isojärvi Myllyjärvi Särkjärvi m Kuva 7. Särkjärven veden näkösyvyys (secchi-syvyys) vertailussa muihin Itä-Uudenmaan järviin.

11 ha 424 ha 46 ha 35 ha 32 ha Valuma-alueen maapinta-ala yhäjärvi Säyhtee Villikkalanjärvi Kirkkojärvi Kyrkträsket Lapinjärvi Lappträsket Sopajärvi Hopjärvi Hopom träsk Siippo Sarvalaxträsket Veckjärvi Kanteleenjärvi imijärvi Sulkavanjärvi Sulkavaträsket Eriksdalinjärvi Eriksdalsträsket Vanhankylänjärvi Gammelby träsk Storträsk Stora dammen Myllykylänjärvi Molnbyträsket Kittsträsket Viksberginjärvi Viksbergsträsket Lappominjärvi Lappomträsket Kotojärvi Hemträsket Riketräsket Savijärvi Lillträsket orv. Broasträsket Renstrandsträsket Särkjärvi Terviksträsket ålböle träsk Storträsket Venjärvi imijärvi Mörkträsket Myllykylänlampi Kvarnträsket Vermijärvi Muttilanjärvi Muttomträsket Kokkusa Valkjärvi Vitsjön ilvijärvi Molnträsket apinjärvi rästträsket Syväjärvi Vägaträsk Tervajärvi Tervaträsket Labbyträsket Malmträsket Myllyjärvi Kvarnträsket Tjäruträsket Järvelänjärvi Käärmejärvi Ormtjärnan Byträsk Savijärvi Kakarträsk Helgträsk Ladusvedsträsket Byträsket Trollträsket Gåsgårdsträsket Tunnträsket Fiskträsk Orrträsket Kardtragträsket Ännträsk Vähäjärvi Lillträsket itkäjärvi Långträsket Kukuljärvi Skukulträsket Karijärvi Björnträsket Kärpträsket Björnstensträsket Särkijärvi Mörtträsket Teeno Storträsk Hak. Långviken Ryttarjärvi Ryttarsträsket Djupängen Bakunkärrs träsket Mjödträsk Möträsk Taasjärvi Tasträsket Lillträsket ern. Genaträsk Mustajärvi Svartträsk Hangelbyträsket Isojärvi Storträsket Hampträsk Hältingträsk Ytterträsket Grundträsket öyrysjärvi Lillsjön orv. aaraislammi Mörtträsket Högbergsträsket Svartträsket Abborrträsket Katronträsk Linnanträsk Abborrträsk Ormträsk Tenan Kakarträsket Kantorsträsk Iilijärvi Lohijärvi Gäddträsket Kuva 8. Särkjärven valuma-alueen koko verrattuna muihin alueen järviin. Rehevöityneillä järvillä on pääsääntöisesti laajat valuma-alueet.

12 Valuma-alue suhteutettuna järven pinta-alaan Stora dammen Kittsträsket Säyhtee Siippo Broasträsket Myllykylänlampi Kvarnträsket Kakarträsk Trollträsket imijärvi Eriksdalinjärvi Eriksdalsträsket Lillträsket orv. Vermijärvi Ladusvedsträsket Käärmejärvi Ormtjärnan Villikkalanjärvi Savijärvi Storträsk Bakunkärrs träsket Sopajärvi Terviksträsket Ännträsk Malmträsket yhäjärvi Kanteleenjärvi Djupängen Hältingträsk Vägaträsk Kotojärvi Hemträsket Byträsket Björnstensträsket Riketräsket Kokkusa Teeno Vanhankylänjärvi Gammelby träsk Kirkkojärvi Kyrkträsket Helgträsk Björnträsket Katronträsk Kakarträsket Gåsgårdsträsket Renstrandsträsket imijärvi Mörkträsket itkäjärvi Långträsket Genaträsk öyrysjärvi Storträsket Savijärvi Mustajärvi Svartträsk Karijärvi Långviken Kantorsträsk ilvijärvi Molnträsket ålböle träsk Särkijärvi Mörtträsket Svartträsket Byträsk Tjäruträsket Veckjärvi Sulkavanjärvi Sulkavaträsket Viksberginjärvi Viksbergsträsket Storträsk Hak. Tervajärvi Tervaträsket Ryttarjärvi Ryttarsträsket Abborrträsk Kärpträsket Sarvalaxträsket apinjärvi rästträsket Vähäjärvi Lillträsket Järvelänjärvi Abborrträsket Venjärvi Hampträsk Kardtragträsket Tenan Ormträsk Ytterträsket Iilijärvi Myllykylänjärvi Molnbyträsket Högbergsträsket Muttilanjärvi Muttomträsket Lillträsket ern. Lappominjärvi Lappomträsket Lapinjärvi Lappträsket Orrträsket Myllyjärvi Kvarnträsket Linnanträsk Syväjärvi aaraislammi Mörtträsket Kukuljärvi Skukulträsket Tunnträsket Hopjärvi Hopom träsk Fiskträsk Hangelbyträsket Isojärvi Storträsket Labbyträsket Valkjärvi Vitsjön Mjödträsk Möträsk Lillsjön orv. Taasjärvi Tasträsket Särkjärvi Grundträsket Lohijärvi Gäddträsket Kuva 9. Särkjärvi vertailussa muihin järviin. Kuvassa järvien valuma-alueiden koot ovat suhteutettuna järvien vesialaan. Mitä korkeampi pylväs, sitä suurempi valuma-alue suhteessa järven pinta-alaan.

13 k-lh/sallittu Siippo Kittsträsket Sopajärvi Kanteleenjärvi Säyhtee imijärvi Kirkkojärvi Kyrkträsket Storträsk Kotojärvi Hemträsket Villikkalanjärvi Kokkusa imijärvi Mörkträsket Riketräsket yhäjärvi Sulkavanjärvi Sulkavaträsket Vermijärvi Lapinjärvi Lappträsket Broasträsket Vanhankylänjärvi Gammelby träsk Eriksdalinjärvi Eriksdalsträsket Muttilanjärvi Muttomträsket Savijärvi Sip Teeno Järvelänjärvi ålböle träsk Lillträsket orv. Helgträsk Sarvalaxträsket Terviksträsket Renstrandsträsket Veckjärvi Hopjärvi Hopom träsk Vägaträsk Långviken Viksberginjärvi Viksbergsträsket Stora dammen Valkjärvi Vitsjön apinjärvi rästträsket Trollträsket Byträsket Karijärvi Lohijärvi Gäddträsket Myllykylänjärvi Molnbyträsket Syväjärvi Hampträsk Tunnträsket Linnanträsk Grundträsket Lappominjärvi Lappomträsket Särkjärvi Taasjärvi Tasträsket Lillsjön orv. Mjödträsk Möträsk Labbyträsket Isojärvi Storträsket Hangelbyträsket Fiskträsk Kukuljärvi Skukulträsket aaraislammi Mörtträsket Myllyjärvi Kvarnträsket Orrträsket Ytterträsket Malmträsket Sondbyträsket Högbergsträsket Ormträsk Tenan Kardtragträsket Iilijärvi Myllykylänlampi Kvarnträsket Storträsket Vähäjärvi Lillträsket Abborrträsket Ryttarjärvi Ryttarsträsket Tervajärvi Tervaträsket Kantorsträsk Kärpträsket Ännträsk Gåsgårdsträsket Tjäruträsket Abborrträsk Byträsk Särkijärvi Mörtträsket Venjärvi ilvijärvi Molnträsket Svartträsket Katronträsk öyrysjärvi itkäjärvi Långträsket Mustajärvi Svartträsk Genaträsk Björnträsket Kakarträsket Storträsk Hak. Björnstensträsket Hältingträsk Lillträsket ern. Djupängen Kakarträsk Savijärvi uk Bakunkärrs träsket Käärmejärvi Ormtjärnan Ladusvedsträsket Kuva 1. Särkjärven ulkoinen fosforikuormitus verrattuna muihin Itä-Uudenmaan järviin. ylväät kuvaavat järviin kohdistuvaa ulkoista koko naisfosforikuormitusta suhteutettuna järvien laskennalliseen n.s. sallittavaan kokonaiskuormitukseen (punainen katkoviiva). Mikäli järven kuormitus on puolet sallittavasta kuormituksesta on sen arvo.5, mikäli kuormitus on saman suuruinen kuin sallittava kuormitus on arvo 1, mikäli kuormitus on kaksinkertainen verrattuna sallittavaan kuormitukseen on pystyakselin arvo 2 jne. Vertailu sallittavaan kuormitukseen on lähinnä suuntaa antava, sillä luonnonhuuhtoutuman osuus on vähennetty järvien kuormituksesta. ylväät kuvaavat täten ainoastaan ihmistoiminnan aiheuttamaa kuormitusta. Luonnonhuuhtoutuman osuus jätettiin pois siitä syystä, että näin menettelemällä kuormituslaskelmien arviot vastaavat paremmin vedenlaatutietojen välittämää kuvaa järvien rehevyystasoista.

14 k-lh/vaarallinen Kittsträsket Siippo Säyhtee Sopajärvi imijärvi Kanteleenjärvi Storträsk Kirkkojärvi Kyrkträsket Kotojärvi Hemträsket Villikkalanjärvi Kokkusa imijärvi Mörkträsket Broasträsket Riketräsket yhäjärvi Vermijärvi Eriksdalinjärvi Eriksdalsträsket Sulkavanjärvi Sulkavaträsket Vanhankylänjärvi Gammelby träsk Lillträsket orv. Lapinjärvi Lappträsket Teeno ålböle träsk Terviksträsket Stora dammen Järvelänjärvi Helgträsk Muttilanjärvi Muttomträsket Savijärvi Sip Renstrandsträsket Sarvalaxträsket Vägaträsk Veckjärvi Långviken Trollträsket Hopjärvi Hopom träsk Viksberginjärvi Viksbergsträsket apinjärvi rästträsket Byträsket Valkjärvi Vitsjön Karijärvi Myllykylänjärvi Molnbyträsket Hampträsk Syväjärvi Lohijärvi Gäddträsket Tunnträsket Linnanträsk Lappominjärvi Lappomträsket Grundträsket Särkjärvi Taasjärvi Tasträsket Lillsjön orv. Mjödträsk Möträsk Myllykylänlampi Kvarnträsket Labbyträsket Isojärvi Storträsket Hangelbyträsket Malmträsket Fiskträsk Kukuljärvi Skukulträsket aaraislammi Mörtträsket Myllyjärvi Kvarnträsket Orrträsket Ytterträsket Sondbyträsket Storträsket Högbergsträsket Kardtragträsket Tenan Ormträsk Ännträsk Iilijärvi Vähäjärvi Lillträsket Ryttarjärvi Ryttarsträsket Abborrträsket Kantorsträsk Gåsgårdsträsket Tervajärvi Tervaträsket Kärpträsket Tjäruträsket Byträsk Särkijärvi Mörtträsket Abborrträsk ilvijärvi Molnträsket Katronträsk Venjärvi Svartträsket öyrysjärvi itkäjärvi Långträsket Mustajärvi Svartträsk Genaträsk Björnträsket Kakarträsket Storträsk Hak. Björnstensträsket Hältingträsk Djupängen Lillträsket ern. Kakarträsk Savijärvi uk Käärmejärvi Ormtjärnan Bakunkärrs träsket Ladusvedsträsket Kuva 11. Särkjärven ulkoinen fosforikuormitus verrattuna muihin Itä-Uudenmaan järviin. ylväät kuvaavat järviin kohdistuvaa ulkoista koko naisfosforikuormitusta suhteutettuna järvien laskennalliseen n.s. vaaralliseen kokonaiskuormitukseen (punainen katkoviiva). Mikäli järven kuormitus on puolet vaarallisesta kuormituksesta on sen arvo.5, mikäli kuormitus on saman suuruinen kuin vaarallinen kuormitus on arvo 1, mikäli kuormitus on kaksinkertainen verrattuna vaaralliseen kuormitukseen on pystyakselin arvo 2 jne. Vertailu vaaralliseen kuormitukseen on lähinnä suuntaa antava, sillä luonnonhuuhtoutuman osuus on vähennetty järvien kuormituksesta. ylväät kuvaavat täten ainoastaan ihmistoiminnan aiheuttamaa kuormitusta. Luonnonhuuhtoutuman osuus jätettiin pois siitä syystä, että näin menettelemällä kuormituslaskelmien arviot vastaavat paremmin vedenlaatutietojen välittämää kuvaa järvien rehevyystasoista.

15 Vesiala, ha yhäjärvi Villikkalanjärvi Hopjärvi Hopom träsk Lapinjärvi Lappträsket Sarvalaxträsket Särkjärvi Säyhtee Veckjärvi Kirkkojärvi Kyrkträsket Yläallas Sulkavanjärvi Sulkavaträsket Lappominjärvi Lappomträsket Myllykylänjärvi Molnbyträsket Sopajärvi Valkjärvi Vitsjön Suvijärvi Viksberginjärvi Viksbergsträsket Kanteleenjärvi Sävträsket Lammi Labbyträsket Vanhankylänjärvi Gammelby träsk Venjärvi Savijärvi Kuskoskträsket Kuuskoskenjärvi Muttilanjärvi Muttomträsket Syväjärvi Sondbyträsket ålböle träsk Hirvijärvi Renstrandsträsket Storträsket Myllyjärvi Kvarnträsket Riketräsket Fiskträsk Tunnträsket apinjärvi rästträsket Kotojärvi Hemträsket imijärvi Mörkträsket Hammarträsket imijärvi imetön2, orvoo Storträsk Taasjärvi Tasträsket Tervajärvi Tervaträsket ilvijärvi Molnträsket Lappomviken Grundträsket Lohijärvi Gäddträsket Järvelänjärvi etjärvi Mjödträsk Möträsk Kukuljärvi Skukulträsket Orrträsket Eriksdalinjärvi Eriksdalsträsket Hackarlandet-tekojärvi Tjäruträsket Terviksträsket Byträsk Siippo Lillsjön Hangelbyträsket Isojärvi Storträsket Kokkusa Kardtragträsket Lillträsket Hemviken Vähäjärvi Lillträsket Gåsgårdsträsket Keitalaviken Vägaträsk Helgträsk Lillträsket Sommarträsket Kärpträsket aaraislammi Mörtträsket Rävaträsket Valkeapäänlampi Lillfladan Storträsk Byträsket Ryttarjärvi Ryttarsträsket Malmträsket Vermijärvi Ytterträsket Röjsjöträsket Karijärvi Särkijärvi Mörtträsket itkäjärvi Långträsket Sandgropen Hampträsk Orrfladan Högbergsträsket Linnanträsk Långviken Björnträsket Utterträsket Träsket Tammioträsket Savijärvi Dammen Abborrträsket Broasträsket Bjurmossaträsket Kvarnträsket Mustajärvi Svartträsk Kittsträsket Grundsundet Genaträsk Storträsket imetön, Sipoo Ormträsk Teeno Käärmejärvi Ormtjärnan öyrysjärvi Ladusvedsträsket untarjärvi Kokkusan Teeno Myllykylänlampi Kvarnträsket Björnstensträsket Svartträsket Stora dammen Ännträsk Tenan Abborrträsk Skogsträsket imetön, Ruotsinpyhtää Djupängen Iilijärvi Trollträsket Katronträsk atomaren imetön, orvoo Bakunkärrs träsket Stormossaträsket Hältingträsk appilanjärvi Träsket Kankurimäenlampi Lillträsk Kakarträsk Kakarträsket Lillsjön Kuva 12. Särkjärvi vertailussa muihin järviin. Kuvassa järvien vesipinta-alat.

16 Rantaviivan pituus, km yhäjärvi Hopjärvi Hopom träsk Veckjärvi Villikkalanjärvi Yläallas Lapinjärvi Lappträsket Myllykylänjärvi Molnbyträsket Sarvalaxträsket Särkjärvi Kirkkojärvi Kyrkträsket Säyhtee Lappominjärvi Lappomträsket Sulkavanjärvi Sulkavaträsket Suvijärvi Grundträsket Valkjärvi Vitsjön Vanhankylänjärvi Gammelby träsk Viksberginjärvi Viksbergsträsket Fiskträsk Sondbyträsket Sopajärvi Syväjärvi Myllyjärvi Kvarnträsket Labbyträsket Kanteleenjärvi Storträsket Riketräsket Sävträsket Lammi ålböle träsk Kotojärvi Hemträsket Savijärvi Lohijärvi Gäddträsket Tjäruträsket imetön2, orvoo Tunnträsket Kuskoskträsket Kuuskoskenjärvi ilvijärvi Molnträsket Hirvijärvi Muttilanjärvi Muttomträsket Hackarlandet-tekojärvi Storträsk Tervajärvi Tervaträsket Mjödträsk Möträsk Keitalaviken Venjärvi Lappomviken Kukuljärvi Skukulträsket etjärvi Hammarträsket Renstrandsträsket Taasjärvi Tasträsket imijärvi apinjärvi rästträsket imijärvi Mörkträsket Isojärvi Storträsket Dammen Eriksdalinjärvi Eriksdalsträsket Orrfladan Byträsk Järvelänjärvi Orrträsket Hemviken Siippo Hangelbyträsket Byträsket Terviksträsket Gåsgårdsträsket Långviken Lillträsket Lillsjön Vähäjärvi Lillträsket Kokkusa Ryttarjärvi Ryttarsträsket Vägaträsk Kvarnträsket Kardtragträsket Lillträsket Helgträsk Sommarträsket Myllykylänlampi Kvarnträsket Kärpträsket Särkijärvi Mörtträsket Rävaträsket Lillfladan itkäjärvi Långträsket Ännträsk Valkeapäänlampi imetön, Sipoo Röjsjöträsket Storträsk aaraislammi Mörtträsket Ytterträsket Malmträsket Mustajärvi Svartträsk Savijärvi Sandgropen Högbergsträsket Djupängen Träsket Karijärvi Björnträsket Hampträsk Vermijärvi Linnanträsk Bjurmossaträsket Tammioträsket Abborrträsket imetön, Ruotsinpyhtää Utterträsket öyrysjärvi Stora dammen Björnstensträsket Grundsundet Storträsket Ormträsk Ladusvedsträsket Broasträsket Teeno Kittsträsket untarjärvi Kokkusan Teeno Genaträsk Träsket Svartträsket Abborrträsk Käärmejärvi Ormtjärnan Lillträsk atomaren Tenan Skogsträsket Lillsjön Kankurimäenlampi Katronträsk Bakunkärrs träsket appilanjärvi Trollträsket Iilijärvi Stormossaträsket imetön, orvoo Hältingträsk Kakarträsk Kakarträsket Kuva 13. Särkjärvi vertailussa muihin järviin. Kuvassa järvien rantaviivan pituus.

17 Kirjallisuus Henriksson, M. ja Myllyvirta, T Särkjärvi - Särkjärven veden laatuun ja järviluontoon kohdistuvista haitoista ja niiden torjunnasta. Itä-Uudenmaan ja orvoonjoen vesien- ja ilmansuojeluyhdistys r.y. Tutkimusraportti 26 s. Henriksson, M. ja Myllyvirta, T. 2. Särkjärven tila vuoden 2 vedenlaatutietojen perusteella. Itä-Uudenmaan ja orvoonjoen vesienja ilmansuojeluyhdistys r.y. 3 s. + 2 liitettä. Henriksson, M. ja Myllyvirta, T. 22. Särkjärven tila vuoden 21 vedenlaatutietojen perusteella. Itä-Uudenmaan ja orvoonjoen vesienja ilmansuojeluyhdistys r.y. 6 s. Henriksson, M. ja Myllyvirta, T. 23. Särkjärven tila vuoden 22 vedenlaatutietojen perusteella. Itä-Uudenmaan ja orvoonjoen vesienja ilmansuojeluyhdistys r.y. 4 s + 1 liite. Henriksson, M. ja Myllyvirta, T. 24. Särkjärven tila vuoden 23 vedenlaatutietojen perusteella. Itä-Uudenmaan ja orvoonjoen vesienja ilmansuojeluyhdistys r.y. 4 s + 1 liite. Henriksson, M. ja Myllyvirta, T. 25. Särkjärven tila vuoden 24 vedenlaatutietojen perusteella. Itä-Uudenmaan ja orvoonjoen vesienja ilmansuojeluyhdistys r.y. 4 s + 1 liite. Henriksson, M. ja Myllyvirta, T. 26. Särkjärven tila talven vedenlaatutietojen perusteella. Itä-Uudenmaan ja orvoonjoen vesien- ja ilmansuojeluyhdistys r.y. 4 s + 1 liite. Henriksson, M ja Myllyvirta, T. 28. Särkjärven tila vuoden 28 vedenlaatutietojen perusteella. Itä-Uudenmaan ja orvoonjoen vesienja ilmansuojeluyhdistys r.y. 11 s + 1 liite. Henriksson, M ja Myllyvirta, T. 29. Särkjärven tila vuoden 29 vedenlaatutietojen perusteella. Itä-Uudenmaan ja orvoonjoen vesienja ilmansuojeluyhdistys r.y. 11 s + 1 liite. Henriksson, M, Myllyvirta, T ja J. iemi. 21. Särkjärven tila vuoden 21 vedenlaatutietojen perusteella. Itä-Uudenmaan ja orvoonjoen vesien- ja ilmansuojeluyhdistys r.y 15s. Henriksson, M, Myllyvirta, T ja J. iemi Särkjärven tila vuoden 211 vedenlaatutietojen perusteella. Itä-Uudenmaan ja orvoonjoen vesien- ja ilmansuojeluyhdistys r.y 17s.

18 Henriksson, M, Myllyvirta, T ja J. iemi Särkjärven tila vuoden 212 vedenlaatutietojen perusteella. Itä-Uudenmaan ja orvoonjoen vesien- ja ilmansuojeluyhdistys r.y 19s. Henriksson, M, Myllyvirta, T ja J. iemi Särkjärven tila vuoden 213 vedenlaatutietojen perusteella. Itä-Uudenmaan ja orvoonjoen vesien- ja ilmansuojeluyhdistys r.y 19s. Henriksson M., Myllyvirta, T. ja Vainio S. 27. Itä-Uudenmaan vesistöjen virkistyskäytön edistämishanke, Itä-Uudenmaan ja orvoonjoen vesien- ja ilmansuojeluyhdistys r.y. Esiselvitys 68 s. + 4 liitettä. Myllyvirta, T. ja Henriksson, M. 27. Särkjärven tila talven vedenlaatutietojen perusteella. Itä-Uudenmaan ja orvoonjoen vesien- ja ilmansuojeluyhdistys r.y. 6 s + 1 liite.

19 Liite 1 Särkjärven valuma-alue. Särkjärvi Särkjärvibäcken itkäjärvi 1 km

20 - 2 - Liite 2 Tutkimustodistus (1) Elintarvikelaboratorio VESITUTKIMUS Itä-Uudenm.ja orvoonjoen vesien-ja ilmansuoj.yhd.ry Runeberginkatu ORVOO äytetiedot äyteryhmä Järvivesi äyte otettu äytteen ottaja Asiakas Saapunut äytteenoton syy Yksityinen tutkimus laboratorioon Tutkimus alkoi äytteenottopiste Särkjärvi Tutkimus valmis Tutkimuksesta Tuula Savolainen, , Kemisti vastaa 534-1: Etelä puoli, näyte otettu 3 m syvyydestä, veden lämpötila 1,8 C 534-2: ohjoinen puoli, näyte otettu 3,2 m syvyydestä, veden lämpötila 1,8 C Analyysi Menetelmä Yksikkö Järvivesi Särkijärvi Järvivesi Särkijärvi ph SFS 321/ 79 6,5 6,3 Väriluku * ISO mg t/l 1) : Alkaliniteetti SFS-E ISO mmol/l /96,12,12 Kokonaisfosfori * SFS 326:1986 µg/l 1) mod. DA 1 11 Kokonaistyppi * SFS-E ISO µg/l 1) * äyte tutkittu akkreditoidulla menetelmällä. Lausunto ei kuulu akkreditoinnin piiriin. 1)=Alihankinta MetropoliLab, FIAS-akkreditointi T58 Tuula Savolainen Kemisti Tiedoksi tero.myllyvirta@vesi-ilma.fi Analyysitulokset pätevät ainoastaan analysoiduille näytteille. Tutkimustodistuksen osittainen kopiointi ilman kirjallista lupaa kielletty. Menetelmien mittausepävarmuudet saa pyydettäessä laboratoriosta. orvoon Kaupunki, Elintarvikelaboratorio, Askolinintie 1 D, 61 orvoo, uh. (19)

21 Itä-Uudenmaan ja orvoonjoen vesien- ja ilmansuojeluyhdistys r.y. Runeberginkatu 17, 61 ORVOO Föreningen vatten- och luftvård för Östra yland och Borgå å r.f. Runebergsgatan 17, 61 BORGÅ Mikael Henriksson Juha iemi Tero Myllyvirta Myra Henriksson Sampo Vainio Itä-Uudenmaan ja orvoonjoen vesien- ja ilmansuojeluyhdistys / Föreningen vattenoch luftvård för Östra yland och Borgå å opas Särkjärven luontoon 212 ladattavissa osoitteesta

Särkjärven. tila vuoden 2015 vedenlaatutietojen perusteella. Föreningen vatten- och luftvård för Östra Nyland och Borgå å r.f.

Särkjärven. tila vuoden 2015 vedenlaatutietojen perusteella. Föreningen vatten- och luftvård för Östra Nyland och Borgå å r.f. Itä-Uudenmaan ja Porvoonjoen vesien- ja ilmansuojeluyhdistys r.y. Runeberginkatu 17, 06100 PORVOO Föreningen vatten- och luftvård för Östra Nyland och Borgå å r.f. Runebergsgatan 17, 06100 BORGÅ Särkjärven

Lisätiedot

Föreningen vatten- och luftvård för Östra Nyland och Borgå å r.f. Itä-Uudenmaan ja Porvoonjoen vesien- ja ilmansuojeluyhdistys r.y.

Föreningen vatten- och luftvård för Östra Nyland och Borgå å r.f. Itä-Uudenmaan ja Porvoonjoen vesien- ja ilmansuojeluyhdistys r.y. Itä-Uudenmaan ja Porvoonjoen vesien- ja ilmansuojeluyhdistys r.y. Runeberginkatu 17, 06100 PORVOO Föreningen vatten- och luftvård för Östra Nyland och Borgå å r.f. Runebergsgatan 17, 06100 BORGÅ Mikael

Lisätiedot

Särkjärven. tila vuoden 2017 vedenlaatutietojen perusteella. Föreningen vatten- och luftvård för Östra Nyland och Borgå å r.f.

Särkjärven. tila vuoden 2017 vedenlaatutietojen perusteella. Föreningen vatten- och luftvård för Östra Nyland och Borgå å r.f. Itä-Uudenmaan ja Porvoonjoen vesien- ja ilmansuojeluyhdistys r.y. Runeberginkatu 17, 06100 PORVOO Föreningen vatten- och luftvård för Östra Nyland och Borgå å r.f. Runebergsgatan 17, 06100 BORGÅ Särkjärven

Lisätiedot

Särkjärven. tila vuoden 2018 vedenlaatutietojen perusteella. Föreningen vatten- och luftvård för Östra Nyland och Borgå å r.f.

Särkjärven. tila vuoden 2018 vedenlaatutietojen perusteella. Föreningen vatten- och luftvård för Östra Nyland och Borgå å r.f. Itä-Uudenmaan ja Porvoonjoen vesien- ja ilmansuojeluyhdistys r.y. Runeberginkatu 17, 06100 PORVOO Föreningen vatten- och luftvård för Östra Nyland och Borgå å r.f. Runebergsgatan 17, 06100 BORGÅ Särkjärven

Lisätiedot

Itä-Uudenmaan vesistöjen virkistyskäytön edistämishanke

Itä-Uudenmaan vesistöjen virkistyskäytön edistämishanke Itä-Uudenmaan ja Porvoonjoen vesien- ja ilmansuojeluyhdistys r.y. Runeberginkatu 17, 06100 PORVOO Föreningen vatten- och luftvård för Östra Nyland och Borgå å r.f. Runebergsgatan 17, 06100 BORGÅ Itä-Uudenmaan

Lisätiedot

Järvien happitilanne Itäisellä Uudellamaalla helmi- maaliskuussa 2019

Järvien happitilanne Itäisellä Uudellamaalla helmi- maaliskuussa 2019 ..9 Järvien happitilanne Itäisellä Uudellamaalla helmi- maaliskuussa 9 Jäätyessään järvien vedenpinnat olivat alhaiset ja vesipatsas tavanomaista lämpimämpi vuoden 8 lopulla. Tämän pelättiin johtavan erityisen

Lisätiedot

Tahkolahden vedenlaadun koontiraportti

Tahkolahden vedenlaadun koontiraportti Tahkon matkailukeskuksen keskustan liikennejärjestelyjen ja ympäristön kehittäminen Anniina Le Tortorec Tuomas Pelkonen 10. huhtikuuta 2019 / 1 Tahkolahden vedenlaadun koontiraportti Tahkolahti on osa

Lisätiedot

Luoteis-Tammelan vesistöjen vedenlaatuselvitys v. 2011

Luoteis-Tammelan vesistöjen vedenlaatuselvitys v. 2011 Luoteis-Tammelan vesistöjen vedenlaatuselvitys v. 2011 Tiina Tulonen Lammin biologinen asema Helsingin yliopisto Johdanto Tämä raportti on selvitys Luoteis-Tammelan Heinijärven ja siihen laskevien ojien

Lisätiedot

Alajärven ja Takajärven vedenlaatu

Alajärven ja Takajärven vedenlaatu Alajärven ja Takajärven vedenlaatu 1966-16 Alajärvi Alajärven vedenlaatua voidaan kokonaisuudessaan pitää hyvänä. Veden ph on keskimäärin 7,3 (Jutila 1). Yleisellä tasolla alusvesi on lievästi rehevää

Lisätiedot

KETTULAN JÄRVIEN TILA VUOSINA 2006-2010 TEHTYJEN TUTKI- MUSTEN PERUSTEELLA

KETTULAN JÄRVIEN TILA VUOSINA 2006-2010 TEHTYJEN TUTKI- MUSTEN PERUSTEELLA KETTULAN JÄRVIEN TILA VUOSINA 2006-2010 TEHTYJEN TUTKI- MUSTEN PERUSTEELLA Näytteenotto ja näytteiden analysointi Vesinäytteet on otettu lopputalvella 2006 ja 2007 sekä loppukesällä 2006, 2007 ja 2010

Lisätiedot

Heinijärven vedenlaatuselvitys 2014

Heinijärven vedenlaatuselvitys 2014 Heinijärven vedenlaatuselvitys 2014 Tiina Tulonen Lammin biologinen asema Helsingin yliopisto 3.12.2014 Johdanto Heinijärven ja siihen laskevien ojien vedenlaatua selvitettiin vuonna 2014 Helsingin yliopiston

Lisätiedot

Haukiveden vesistötarkkailun tulokset talvelta 2015

Haukiveden vesistötarkkailun tulokset talvelta 2015 1 / 3 Stora Enso Oyj LAUSUNTO A 1741.6 Varkauden tehdas 14.10.2013 Varkauden kaupunki Tekninen virasto Carelian Caviar Oy Tiedoksi: Pohjois-Savon ely-keskus Keski-Savon ympäristölautakunta Rantasalmen

Lisätiedot

Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Alimmat suositeltavat rakentamiskorkeudet Uudenmaan ja Itä-Uudenmaan suurimpien järvien rannoilla

Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Alimmat suositeltavat rakentamiskorkeudet Uudenmaan ja Itä-Uudenmaan suurimpien järvien rannoilla Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Alimmat suositeltavat rakentamiskorkeudet Uudenmaan ja Itä-Uudenmaan suurimpien järvien rannoilla PÄIVITETTY 16.6.2014 - korjattu Lapinjärven MW ja HW1/50,

Lisätiedot

Hollolan pienjärvien tila ja seuranta. Vesiensuojelusuunnittelija Matti Kotakorpi, Lahden ympäristöpalvelut

Hollolan pienjärvien tila ja seuranta. Vesiensuojelusuunnittelija Matti Kotakorpi, Lahden ympäristöpalvelut Hollolan pienjärvien tila ja seuranta Vesiensuojelusuunnittelija Matti Kotakorpi, Lahden ympäristöpalvelut 2016 2017 2018 2019 2020 2021 Pienjärvien seuranta Pienjärvien vedenlaadun seuranta Hollolassa

Lisätiedot

Säynäislammin vedenlaatututkimus 2016

Säynäislammin vedenlaatututkimus 2016 5.9.2016 Karkkilan kaupunki, ympäristönsuojelu Säynäislammin vedenlaatututkimus 2016 Vesinäytteet Karkkilan itäosassa sijaitsevalta Säynäislammilta otettiin Karkkilan kaupungin ympäristönsuojeluosaston

Lisätiedot

Lahnajärven, Suomusjärven ja Myllylammen vedenlaatututkimus 2016

Lahnajärven, Suomusjärven ja Myllylammen vedenlaatututkimus 2016 8.9.2016 Lahna- ja Suomusjärven hoitoyhdistys Mauri Mäntylä Lahnajärven, Suomusjärven ja Myllylammen vedenlaatututkimus 2016 Vesinäytteet otettiin Lahna- ja Suomusjärven suojeluyhdistyksen toimesta 28.8.2016

Lisätiedot

Kuva Kuerjoen (FS40, Kuerjoki1) ja Kivivuopionojan (FS42, FS41) tarkkailupisteet.

Kuva Kuerjoen (FS40, Kuerjoki1) ja Kivivuopionojan (FS42, FS41) tarkkailupisteet. Kuva 1-8-8. Kuerjoen (FS4, Kuerjoki1) ja Kivivuopionojan (, ) tarkkailupisteet. Kuva 1-8-9. Kuerjoki. 189 1.8.4.3 Kuerjoki ja Kivivuopionoja Kuerjoen vedenlaatua on tarkasteltu kahdesta tarkkailupisteestä

Lisätiedot

Outamonjärven veden laatu Helmikuu 2016

Outamonjärven veden laatu Helmikuu 2016 .3.16 Lohjan kaupunki, ympäristönsuojelu Outamonjärven veden laatu Helmikuu 16 Outamonjärven näytteet otettiin 4..16 Lohjan kaupungin ympäristönsuojeluosaston toimeksiannosta. Tarkoituksena oli selvittää

Lisätiedot

Sammatin Enäjärven veden laatu Helmikuu 2016

Sammatin Enäjärven veden laatu Helmikuu 2016 29.2.2016 Lohjan kaupunki, ympäristönsuojelu Sammatin Enäjärven veden laatu Helmikuu 2016 Vesinäytteet Enäjärven Elämännokan syvänteeltä otettiin 17.2.2016 Lohjan kaupungin ympäristönsuojeluosaston toimeksiannosta.

Lisätiedot

PUUJÄRVEN VEDEN LAATU Vuoden 2013 loppukesän tulokset ja vertailu vuoteen 2012

PUUJÄRVEN VEDEN LAATU Vuoden 2013 loppukesän tulokset ja vertailu vuoteen 2012 LUVY/119 6.9.213 Puujärven VSY Olli Kilpinen Hulluksentie 1 e 25 243 Masala PUUJÄRVEN VEDEN LAATU Vuoden 213 loppukesän tulokset ja vertailu vuoteen 212 Näytteet Puujärven kahdelta syvännehavaintopaikalta

Lisätiedot

KUIVAKOLUN KAATOPAIKKA

KUIVAKOLUN KAATOPAIKKA S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A TOIVAKAN KUNTA KUIVAKOLUN KAATOPAIKKA Tutkimusraportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 17.8.2017 P25062P004 Tutkimusraportti 1 (3) Pitkänen Alisa 17.8.2017 Sisällysluettelo

Lisätiedot

Tammelan Jäni- ja Heinijärven vedenlaatuselvitys v. 2017

Tammelan Jäni- ja Heinijärven vedenlaatuselvitys v. 2017 Tammelan Jäni- ja Heinijärven vedenlaatuselvitys v. 2017 Tiina Tulonen Lammin biologinen asema Helsingin yliopisto 11.12.2017 Johdanto Lammin biologinen asema selvitti Tammelan Jäni- ja Heinijärven sekä

Lisätiedot

Kaitalammin vedenlaatututkimus 2016

Kaitalammin vedenlaatututkimus 2016 31.8.2016 Karkkilan kaupunki, ympäristönsuojelu Kaitalammin vedenlaatututkimus 2016 Vesinäytteet Karkkilan pohjoisosassa Ali-Paastonjärven itäpuolella sijaitsevalta Kaitalammilta otettiin Karkkilan kaupungin

Lisätiedot

Vihdin Lapoon vedenlaatututkimus, elokuu 2016

Vihdin Lapoon vedenlaatututkimus, elokuu 2016 26.8.2016 Vihdin kunta, ympäristönsuojelu Vihdin Lapoon vedenlaatututkimus, elokuu 2016 Vesinäytteet Vihdin Lapoosta otettiin 16.8.2016 Vihdin kunnan ympäristönsuojeluosaston toimeksiannosta. Työ perustuu

Lisätiedot

Paskolammin vedenlaatututkimus 2016

Paskolammin vedenlaatututkimus 2016 5.9.2016 Karkkilan kaupunki, ympäristönsuojelu Paskolammin vedenlaatututkimus 2016 Vesinäytteet Karkkilan Vuotinaisissa sijaitsevalta Paskolammilta otettiin Karkkilan kaupungin ympäristönsuojeluosaston

Lisätiedot

Vihdin Tuohilammen vedenlaatututkimus, heinäkuu 2016

Vihdin Tuohilammen vedenlaatututkimus, heinäkuu 2016 26.8.2016 Vihdin kunta, ympäristönsuojelu Vihdin Tuohilammen vedenlaatututkimus, heinäkuu 2016 Vesinäytteet Vihdin Otalammella sijaitsevasta Tuohilammesta otettiin 20.7.2016 Vihdin kunnan ympäristönsuojeluosaston

Lisätiedot

Liite 1. Saimaa. Immalanjärvi. Vuoksi. Mellonlahti. Joutseno. Venäjä

Liite 1. Saimaa. Immalanjärvi. Vuoksi. Mellonlahti. Joutseno. Venäjä Liite 1 Saimaa Immalanjärvi Vuoksi Mellonlahti Joutseno Venäjä Liite 2 1 5 4 3 2 Liite 3 puron patorakennelma Onnelan lehto Onnelan lehto Mellonlahden ranta Liite 4 1/7 MELLONLAHDEN TILAN KEHITYS VUOSINA

Lisätiedot

PERTUNMAAN JA HEINOLAN JÄRVITUTKIMUKSET VUONNA 2007

PERTUNMAAN JA HEINOLAN JÄRVITUTKIMUKSET VUONNA 2007 PERTUNMAAN JA HEINOLAN JÄRVITUTKIMUKSET VUONNA 27 Kymijoen vesi ja ympäristö ry:n tutkimusraportti no 91/27 Anne Åkerberg SISÄLLYS sivu 1 Johdanto 1 2 Näytteenotto ja sääolot 1 3 Tulokset 2 3.1 Lämpötila

Lisätiedot

ISO HEILAMMEN VEDEN LAATU Kesän 2015 tutkimus ja vertailu aikaisempiin vuosiin

ISO HEILAMMEN VEDEN LAATU Kesän 2015 tutkimus ja vertailu aikaisempiin vuosiin LUVY/121 18.8.215 Lohjan kaupunki Ympäristönsuojelu ISO HEILAMMEN VEDEN LAATU Kesän 215 tutkimus ja vertailu aikaisempiin vuosiin Sammatin Iso Heilammen länsiosan 6 metrin syvänteeltä otettiin vesinäytteet

Lisätiedot

Valkialammen (Saukkola) veden laatu Elokuu 2016

Valkialammen (Saukkola) veden laatu Elokuu 2016 24.8.2016 Lohjan kaupunki, ympäristönsuojelu Valkialammen (Saukkola) veden laatu Elokuu 2016 Lohjan Saukkolassa sijaitsevan pienen Valkialammen vesinäytteet otettiin 2.8.2016 kaupungin ympäristönsuojeluosaston

Lisätiedot

Bioenergia ry TURVETUOTANTOALUEIDEN YLIVIRTAAMASELVITYS

Bioenergia ry TURVETUOTANTOALUEIDEN YLIVIRTAAMASELVITYS Bioenergia ry TURVETUOTANTOALUEIDEN YLIVIRTAAMASELVITYS 2014-2015 15.2.2017 ESITYKSEN SISÄLTÖ 1. Selvityksen tausta ja lähtöainesto 2. Ylivirtaamatilanteet ja niiden määritys 3. Virtaaman vaikutus vedenlaatuun

Lisätiedot

Heinijärven vedenlaatuselvitys 2016

Heinijärven vedenlaatuselvitys 2016 Heinijärven vedenlaatuselvitys 2016 Tiina Tulonen Lammin biologinen asema Helsingin yliopisto 13.12.2016 Johdanto Heinijärven ja siihen laskevien ojien vedenlaatua selvitettiin Helsingin yliopiston Lammin

Lisätiedot

Kakarin vedenlaatututkimus 2016

Kakarin vedenlaatututkimus 2016 31.8.2016 Karkkilan kaupunki, ympäristönsuojelu Kakarin vedenlaatututkimus 2016 Vesinäytteet Karkkilan kaupunkitaajaman länsipuolella olevalla ylänköalueella sijaitsevalta Kakarilta otettiin Karkkilan

Lisätiedot

Vihdin Kaitlammen (Haukkamäki) vedenlaatututkimus, elokuu 2016

Vihdin Kaitlammen (Haukkamäki) vedenlaatututkimus, elokuu 2016 29.8.2016 Vihdin kunta, ympäristönsuojelu Vihdin Kaitlammen (Haukkamäki) vedenlaatututkimus, elokuu 2016 Vesinäytteet Vihdin Ojakkalassa sijaitsevasta Kaitlammesta otettiin 16.8.2016 Vihdin kunnan ympäristönsuojeluosaston

Lisätiedot

SAIMAAN VESI- JA YMPÄRISTÖTUTKIMUS OY IMATRAN IMMALANJÄRVEN TARKKAILU SYKSYLLÄ 2016

SAIMAAN VESI- JA YMPÄRISTÖTUTKIMUS OY IMATRAN IMMALANJÄRVEN TARKKAILU SYKSYLLÄ 2016 Hietakallionkatu 2, 53850 LAPPEENRANTA PL 17, 53851 LAPPEENRANTA No 3135/16 23.11.2016 IMATRAN IMMALANJÄRVEN TARKKAILU SYKSYLLÄ 2016 Imatran Immalanjärven tarkkailu perustuu Saimaan Vesi- ja Ympäristötutkimus

Lisätiedot

Vesijärven vedenlaadun alueellinen kartoitus 21.5.2013

Vesijärven vedenlaadun alueellinen kartoitus 21.5.2013 Vesijärven vedenlaadun alueellinen kartoitus 21.5.2013 Antti Lindfors ja Ari Laukkanen Luode Consulting Oy 13.6.2013 LUODE CONSULTING OY, SANDFALLINTIE 85, 21600 PARAINEN 2 Johdanto Tässä raportissa käsitellään

Lisätiedot

KIRKNIEMEN PIKKUJÄRVEN VEDEN LAATU TALVELLA Åke Lillman Kirkniemen kartano Lohja

KIRKNIEMEN PIKKUJÄRVEN VEDEN LAATU TALVELLA Åke Lillman Kirkniemen kartano Lohja 8.3.2017 Åke Lillman Kirkniemen kartano 08800 Lohja KIRKNIEMEN PIKKUJÄRVEN VEDEN LAATU TALVELLA 2017 Vesinäytteet kahdelta havaintopaikalta otettiin 28.2.2017. Työ tehtiin Kirkniemen kartanon toimeksiannosta.

Lisätiedot

RENKAJÄRVEN VEDENLAATU KESÄLLÄ 2014

RENKAJÄRVEN VEDENLAATU KESÄLLÄ 2014 Vesistöosasto/MM 25.9.2013 Kirjenumero 766/13 Renkajärven suojeluyhdistys ry RENKAJÄRVEN VEDENLAATU KESÄLLÄ 2014 1. YLEISTÄ Renkajärvi on Tammelan ylänköalueella, Hattulan ja Hämeenlinnan kunnissa sijaitseva,

Lisätiedot

Vihdin Haukilammen (Huhmari) vedenlaatututkimus, heinä- ja lokakuu

Vihdin Haukilammen (Huhmari) vedenlaatututkimus, heinä- ja lokakuu 27.10.2016 Vihdin kunta, ympäristönsuojelu Vihdin Haukilammen (Huhmari) vedenlaatututkimus, heinä- ja lokakuu 2016 Vesinäytteet Vihdin Huhmarissa sijaitsevasta Haukilammesta otettiin 20.7. ja 10.10.2016

Lisätiedot

Östersundomin pienvesien kartoitus

Östersundomin pienvesien kartoitus Östersundomin pienvesien kartoitus 6.6.2011 Anna-Maria Kujala Geotieteiden ja maantieteen laitos, Helsingin yliopisto Stora dammenin lasku-uoma Östersundominpurossa Pro gradu -tutkielma Selvitys Östersundomin

Lisätiedot

LOHJAN JÄRVIEN VEDENLAATUSEURANTA 2012 Kaitalampi

LOHJAN JÄRVIEN VEDENLAATUSEURANTA 2012 Kaitalampi LUVY/109 27.7.2012 Risto Murto Lohjan kaupunki ympäristönsuojelu LOHJAN JÄRVIEN VEDENLAATUSEURANTA 2012 Kaitalampi Näytteenotto liittyy Lohjan kaupungin lakisääteiseen velvoitteeseen seurata ympäristön

Lisätiedot

Olli-Matti Kärnä: UPI-projektin alustavia tuloksia kesä 2013 Sisällys

Olli-Matti Kärnä: UPI-projektin alustavia tuloksia kesä 2013 Sisällys Olli-Matti Kärnä: UPI-projektin alustavia tuloksia kesä 213 Sisällys 1. Vedenlaatu... 2 1.1. Happipitoisuus ja hapen kyllästysaste... 3 1.2. Ravinteet ja klorofylli-a... 4 1.3. Alkaliniteetti ja ph...

Lisätiedot

Vihdin Komin vedenlaatututkimus, heinä- ja lokakuu 2016

Vihdin Komin vedenlaatututkimus, heinä- ja lokakuu 2016 28.10.2016 Vihdin kunta, ympäristönsuojelu Vihdin Komin vedenlaatututkimus, heinä- ja lokakuu 2016 Vesinäytteet Vihdin Komista otettiin 20.7. ja 10.10.2016 Vihdin kunnan ympäristönsuojeluosaston toimeksiannosta.

Lisätiedot

KARJALOHJAN LÄNTISTEN JÄRVIEN RAVINNE- JA HAPPIPITOISUUDET ELOKUUSSA 2014

KARJALOHJAN LÄNTISTEN JÄRVIEN RAVINNE- JA HAPPIPITOISUUDET ELOKUUSSA 2014 LUVY/17 28.8.214 Urpo Nurmisto Rahikkalan-Pipolan-Nummijärven vsy Pappilankuja 4 912 Karjalohja KARJALOHJAN LÄNTISTEN JÄRVIEN RAVINNE- JA HAPPIPITOISUUDET ELOKUUSSA 214 Karjalohjan läntisten järvien, Haapjärven,

Lisätiedot

Kärjenlammin vedenlaatututkimus 2016

Kärjenlammin vedenlaatututkimus 2016 31.8.2016 Karkkilan kaupunki, ympäristönsuojelu Kärjenlammin vedenlaatututkimus 2016 Vesinäytteet Karkkilan kaakkoisosassa sijaitsevalta Kärjenlamilta otettiin Karkkilan kaupungin ympäristönsuojeluosaston

Lisätiedot

Sammatin Enäjärven ja siihen laskevan Suomusjärvenjoen vedenlaatututkimus

Sammatin Enäjärven ja siihen laskevan Suomusjärvenjoen vedenlaatututkimus 24.8.2016 Lohjan kaupunki, ympäristönsuojelu Sammatin Enäjärven ja siihen laskevan Suomusjärvenjoen vedenlaatututkimus 2016 Vesinäytteet Enäjärven Elämännokan syvänteeltä otettiin 17.2.2016 ja 2.8.2016.

Lisätiedot

Varsinais-Suomen vesien tila: mitä vesistä mitataan ja mitä tulokset kertovat? Raisio Janne Suomela

Varsinais-Suomen vesien tila: mitä vesistä mitataan ja mitä tulokset kertovat? Raisio Janne Suomela Varsinais-Suomen vesien tila: mitä vesistä mitataan ja mitä tulokset kertovat? Raisio 1.12.211 Janne Suomela Varsinais-Suomen päävesistöalueet Kiskonjoki Perniönjoki 147 km 2 Uskelanjoki 566 km 2 Halikonjoki

Lisätiedot

ISO RUOKJÄRVEN VEDEN LAATU Vuoden 2016 mittaukset ja vertailu vuosiin

ISO RUOKJÄRVEN VEDEN LAATU Vuoden 2016 mittaukset ja vertailu vuosiin 29.8.2016 Iso Ruokjärven suojeluyhdistys ry Tarja Peromaa ISO RUOKJÄRVEN VEDEN LAATU Vuoden 2016 mittaukset ja vertailu vuosiin 2009-2015 Sammatin Iso Ruokjärvestä otettiin uusimmat vesinäytteet 15.8.2016

Lisätiedot

TUTKIMUSTODISTUS 2012E

TUTKIMUSTODISTUS 2012E TUTKIMUSTODISTUS 2012E- 21512-1 Tarkkailu: Talvivaara kipsisakka-altaan vuoto 2012 Tarkkailukierros: vko 51 Tilaaja: Pöyry Finland Oy Otto pvm. Tulo pvm. Tutkimuksen lopetus pvm. Havaintopaikka Tunnus

Lisätiedot

Ruokjärven veden laatu Maalis- ja elokuu 2017

Ruokjärven veden laatu Maalis- ja elokuu 2017 30.8.2017 Karkkilan kaupunki, ympäristönsuojelu Ruokjärven veden laatu Maalis- ja elokuu 2017 Karkkilan Vuotnaisissa sijaitsevan Ruokjärven vesinäytteet otettiin 1.3.2017 ja 2.8.2017 Karkkilan kaupungin

Lisätiedot

TURPAANKOSKEN JA SAARAMAANJÄRVEN POHJAPATOJEN RAKENTAMISEN AIKAINEN VESISTÖTARKKAILU

TURPAANKOSKEN JA SAARAMAANJÄRVEN POHJAPATOJEN RAKENTAMISEN AIKAINEN VESISTÖTARKKAILU TURPAANKOSKEN JA SAARAMAANJÄRVEN POHJAPATOJEN RAKENTAMISEN AIKAINEN VESISTÖTARKKAILU Kymijoen vesi ja ympäristö ry:n tutkimusraportti no 14/211 Anne Åkerberg SISÄLLYSLUETTELO sivu 1 JOHDANTO 1 2 TARKKAILU

Lisätiedot

NASTOLAN KUNNAN JÄRVITUTKIMUKSET VUOSINA

NASTOLAN KUNNAN JÄRVITUTKIMUKSET VUOSINA NASTOLAN KUNNAN JÄRVITUTKIMUKSET VUOSINA 198 5 Tiina Nihtilä NASTOLAN KUNTA Ympäristönsuojelu 6 NASTOLAN KUNNAN JÄRVITUTKIMUKSET VUOSINA 198 5 SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto 1. Käytetyt parametrit.1 Näytteenottopisteet..

Lisätiedot

Ahmoolammin veden laatu Maalis- ja elokuu 2017

Ahmoolammin veden laatu Maalis- ja elokuu 2017 29.8.2017 Karkkilan kaupunki, ympäristönsuojelu Ahmoolammin veden laatu Maalis- ja elokuu 2017 Karkkilan Ahmoossa sijaitsevan Ahmoolammin vesinäytteet otettiin 1.3.2017 ja 2.8.2017 Karkkilan kaupungin

Lisätiedot

Tammelan Jäni- ja Heinijärven vedenlaatuselvitys

Tammelan Jäni- ja Heinijärven vedenlaatuselvitys Tammelan Jäni- ja Heinijärven vedenlaatuselvitys 2018-2019 Tiina Tulonen Lammin biologinen asema Helsingin yliopisto 15.6.2019 Johdanto Lammin biologinen asema selvitti Tammelan Jäni- ja Heinijärven sekä

Lisätiedot

ISO RUOKJÄRVEN VEDEN LAATU Vuoden 2013 tutkimukset ja vertailu vuosiin 2009, 2011 ja 2012

ISO RUOKJÄRVEN VEDEN LAATU Vuoden 2013 tutkimukset ja vertailu vuosiin 2009, 2011 ja 2012 LUVY/121 5.9.213 Tuomo Klemola Iso Ruokjärven suojeluyhdistys ry Tehtaankatu 4 A9 14 Helsinki ISO RUOKJÄRVEN VEDEN LAATU Vuoden 213 tutkimukset ja vertailu vuosiin 29, 211 ja 212 Sammatin Iso Ruokjärvestä

Lisätiedot

Näytteenottokerran tulokset

Näytteenottokerran tulokset Ensiäiset vedenlaaturekisteristäe löytyvät tulokset ovat taikuulta 1984. Näytteenottopaikan kokonaissyvyydeksi on tuolloin itattu 7,9, ja näytteet on otettu 1, 3 ja 7 etrin syvyyksiltä. Jäätä on ollut

Lisätiedot

Pienojanlammen veden laatu Maalis- ja elokuu 2017

Pienojanlammen veden laatu Maalis- ja elokuu 2017 30.8.2017 Karkkilan kaupunki, ympäristönsuojelu Pienojanlammen veden laatu Maalis- ja elokuu 2017 Karkkilan länsiosassa sijaitsevan Pienojanlammen vesinäytteet otettiin 1.3.2017 ja 2.8.2017 Karkkilan kaupungin

Lisätiedot

Sammatin Lihavajärven veden laatu Vuodet 2009-2013

Sammatin Lihavajärven veden laatu Vuodet 2009-2013 25.7.213 Lihavajärven Suojeluyhdistys Senja Eskman, Antero Krekola Sammatin Lihavajärven veden laatu Vuodet 29-213 Lihavajärven tuoreimmat näytteet otettiin heinäkuussa 213 järven suojeluyhdistyksen ja

Lisätiedot

Kuva Rautuojan (FS27), Kylmäojan (FS03) ja Laurinojan (FS04) tarkkailupisteet.

Kuva Rautuojan (FS27), Kylmäojan (FS03) ja Laurinojan (FS04) tarkkailupisteet. Kuva 1-8-18. Rautuojan (), Kylmäojan (FS3) ja Laurinojan (FS4) tarkkailupisteet. 2 1.8.4.6 Äkäsjokeen laskevat purot Hannukaisen alueella Äkäsjokeen laskevien purojen vedenlaatua on tutkittu Hannukaisen

Lisätiedot

Wiitaseudun Energia Oy jätevedenpuhdistamon ylimääräiset vesistövesinäytteet 10.4.2014

Wiitaseudun Energia Oy jätevedenpuhdistamon ylimääräiset vesistövesinäytteet 10.4.2014 Lausunto 8.5.2014 Wiitaseudun Energia Oy jätevedenpuhdistamon ylimääräiset vesistövesinäytteet 10.4.2014 Tausta: Kalastajat olivat 6.4.2014 tehneet havainnon, että jäällä oli tummaa lietettä lähellä Viitasaaren

Lisätiedot

Kaitalammin (Hajakka) veden laatu Elokuu 2017

Kaitalammin (Hajakka) veden laatu Elokuu 2017 4.9.2017 Karkkilan kaupunki, ympäristönsuojelu Kaitalammin (Hajakka) veden laatu Elokuu 2017 Karkkilan Hajakassa Kaupinojan valuma-alueella (23.087) sijaitsevan Kaitalammin vesinäytteet otettiin 3.8.2017

Lisätiedot

Yara Suomi Oy, latvavesien vesistötarkkailu alkukesältä 2019

Yara Suomi Oy, latvavesien vesistötarkkailu alkukesältä 2019 1 / 6 Yara Suomi Oy LAUSUNTO PL 20 29.7.19 71801 SIILINJÄRVI A 5176 Leena Huttunen Päivi Savolainen Jouni Torssonen Raija Koivisto Tiedoksi: Siilijärven kunta, ympäristönsuojelu Pohjois-Savon ELY-keskus

Lisätiedot

Kaitalammin (Valkärven eteläpuoli) veden laatu Maalis- ja elokuu 2017

Kaitalammin (Valkärven eteläpuoli) veden laatu Maalis- ja elokuu 2017 1.9.2017 Karkkilan kaupunki, ympäristönsuojelu Kaitalammin (Valkärven eteläpuoli) veden laatu Maalis- ja elokuu 2017 Karkkilan Luoteisosassa sijaitsevan Kaitalammin vesinäytteet otettiin 1.3.2017 ja 2.8.2017

Lisätiedot

KIRKKONUMMEN JÄRVITUTKIMUS TALVELLA 2012

KIRKKONUMMEN JÄRVITUTKIMUS TALVELLA 2012 LUVY/108 22.3.2012 Erkki Selin Kirkkonummi/ympäristönsuojelu KIRKKONUMMEN JÄRVITUTKIMUS TALVELLA 2012 Kirkkonummen järvitutkimus perustuu kunnan ympäristönsuojeluyksikön toimeksiannosta tehtävään, joka

Lisätiedot

Toimenpiteiden suunnittelun tilanne. Vääriskoski, Savola, Mäntykoski

Toimenpiteiden suunnittelun tilanne. Vääriskoski, Savola, Mäntykoski Toimenpiteiden suunnittelun tilanne Vääriskoski, Savola, Mäntykoski Valtion tukimahdollisuudet Valtion rahoituksen painopiste on muuttunut suunnitelmien laadinnasta ja osallistumisesta avustuksien myöntämiseen.

Lisätiedot

Jouhtenanjärven veden laatu Maalis- ja elokuu 2017

Jouhtenanjärven veden laatu Maalis- ja elokuu 2017 29.8.2017 Karkkilan kaupunki, ympäristönsuojelu Jouhtenanjärven veden laatu Maalis- ja elokuu 2017 Karkkilan keskivaiheilla sijaitsevan Jouhtenanjärven vesinäytteet otettiin 1.3.2017 ja 2.8.2017 Karkkilan

Lisätiedot

Saarijärven reitin järvien sinileväkartoitus. Iso Suojärvi Pyhäjärvi Kyyjärvi

Saarijärven reitin järvien sinileväkartoitus. Iso Suojärvi Pyhäjärvi Kyyjärvi Saarijärven reitin järvien sinileväkartoitus Iso Suojärvi yhäjärvi Kyyjärvi Sinilevämittari Mittaussyvyys 30 cm Mittausvene Uusi mittarisuojus Kyyjärvellä Mittausmenetelmä äyte 1,5 sekunnin välein GS-Koordinaatit

Lisätiedot

Ali-Paastonjärven vedenlaatututkimus 2016

Ali-Paastonjärven vedenlaatututkimus 2016 30.8.2016 Karkkilan kaupunki, ympäristönsuojelu Ali-Paastonjärven vedenlaatututkimus 2016 Vesinäytteet Karkkilan pohjoisosassa olevalta Ali-Paastonjärveltä otettiin Karkkilan kaupungin ympäristönsuojeluosaston

Lisätiedot

HUNTTIJÄRVEN VEDENLAADUNSEURANTA Eteläinen laskuoja

HUNTTIJÄRVEN VEDENLAADUNSEURANTA Eteläinen laskuoja 1 LAUREA-AMMATTIKORKEAKOULU Hyvinkää HUNTTIJÄRVEN VEDENLAADUNSEURANTA Eteläinen laskuoja Heidi Rantala Syyskuu 2008 2 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 3 2 SÄHKÖNJOHTOKYKY... 3 3 VEDEN HAPPAMUUS... 4 4 VÄRILUKU...

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 56. Ympäristölautakunta 14.06.2012 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 56. Ympäristölautakunta 14.06.2012 Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 14.06.2012 Sivu 1 / 1 2412/11.01.03/2012 56 Espoon järvien tila talvella 2012 Valmistelijat / lisätiedot: Kajaste Ilppo, puh. (09) 816 24834 etunimi.sukunimi@espoo.fi Päätösehdotus

Lisätiedot

Osa B ARIMAAN HAPPITALOUDEN TUTKIMUKSET JA VEDENLAADUN YHTEENVETO

Osa B ARIMAAN HAPPITALOUDEN TUTKIMUKSET JA VEDENLAADUN YHTEENVETO Osa B ARIMAAN HAPPITALOUDEN TUTKIMUKSET JA VEDENLAADUN YHTEENVETO Varsinais-Suomen kalavesienhoito Oy (2005) Sanna Tikander (2005) Turun ammattikorkeakoulu, Kestävän kehityksen ko. Arimaan happitalouden

Lisätiedot

KIRKNIEMEN PIKKUJÄRVEN VEDEN LAATU TALVELLA Åke Lillman Kirkniemen kartano Lohja

KIRKNIEMEN PIKKUJÄRVEN VEDEN LAATU TALVELLA Åke Lillman Kirkniemen kartano Lohja 6.3.2018 Åke Lillman Kirkniemen kartano 08800 Lohja KIRKNIEMEN PIKKUJÄRVEN VEDEN LAATU TALVELLA 2018 Vesinäytteet kahdelta havaintopaikalta otettiin 1.3.2018. Työ tehtiin Kirkniemen kartanon toimeksiannosta.

Lisätiedot

Haukiveden vesistötarkkailun tulokset keväältä 2017

Haukiveden vesistötarkkailun tulokset keväältä 2017 / 2 Stora Enso Oyj A 74.6 Varkauden tehdas Keski-Savon Vesi Oy 29.6.207 Carelian Caviar Oy Tiedoksi: Pohjois-Savon ely-keskus Keski-Savon ympäristölautakunta Rantasalmen ympäristönsuojelultk Joroisten

Lisätiedot

Siuntion Grundträskin ja Långträskin veden laatu Elokuu 2018

Siuntion Grundträskin ja Långträskin veden laatu Elokuu 2018 30.10.2018 Siuntion kunta, ympäristönsuojelu Siuntion Grundträskin ja Långträskin veden laatu Elokuu 2018 Siuntion kunnan ympäristönsuojeluyksikkö on laatinut Siuntion pintavesiseurantaohjelman vuosille

Lisätiedot

Jäälinjärven alueen veden laatuseuranta, tulokset vuodelta 2013

Jäälinjärven alueen veden laatuseuranta, tulokset vuodelta 2013 Kari Kainua/4.12.2013 Jäälinjärven alueen veden laatuseuranta, tulokset vuodelta 2013 1 1. Taustatiedot Vuonna 2011 perustettu Kiimingin Jäälin vesienhoitoyhdistys pyrkii parantamaan entisen Kiimingin

Lisätiedot

Sammatin Valkjärven ja siihen Haarjärvestä laskevan puron veden laatu Heinäkuu 2017

Sammatin Valkjärven ja siihen Haarjärvestä laskevan puron veden laatu Heinäkuu 2017 10.8.2017 Lohjan kaupunki, ympäristönsuojelu Sammatin Valkjärven ja siihen Haarjärvestä laskevan puron veden laatu Heinäkuu 2017 Lohjan Sammatissa sijaitsevan Valkjärven ja siihen Haarjärvestä laskevan

Lisätiedot

Sammatin Lohilammen veden laatu Elokuu 2014

Sammatin Lohilammen veden laatu Elokuu 2014 7..1 Lohilammen kyläyhdistys Tiina Raukko Sammatin Lohilammen veden laatu Elokuu 1 Lohilammen näytteet otettiin 7..1 kyläyhdistyksen ja Lohjan kaupungin ympäristönsuojeluosaston toimeksiannosta. Näytteet

Lisätiedot

Analyysi Menetelmä Yksikkö Kaivovesi Tehdasalue P1. 148,4 Alkaliniteetti Sis. men. O-Y-003 mmol/l < 0,02 Väriluku. lämpötilakompensaatio

Analyysi Menetelmä Yksikkö Kaivovesi Tehdasalue P1. 148,4 Alkaliniteetti Sis. men. O-Y-003 mmol/l < 0,02 Väriluku. lämpötilakompensaatio Tutkimustodistus 2012-8409 1(3) 06.08.2012 Pöyry Finland Oy PL 40774 LASKUTUS Näytetiedot Näyte Kaivovesi Näyte otettu 12.06.2012 Näytteen ottaja Esa-Pekka Kukkonen Saapunut 13.06.2012 Näytteenoton syy

Lisätiedot

ISO-KAIRIN VEDEN LAATU Kesän 2015 tutkimus ja vertailu vuosiin 1978, 1980 ja 1992

ISO-KAIRIN VEDEN LAATU Kesän 2015 tutkimus ja vertailu vuosiin 1978, 1980 ja 1992 LUVY/149 4.8.215 Minna Sulander Ympäristönsuojelu, Vihti ISO-KAIRIN VEDEN LAATU Kesän 215 tutkimus ja vertailu vuosiin 1978, 198 ja 1992 Vihdin pohjoisosassa sijaitsevasta Iso-Kairista otettiin vesinäytteet

Lisätiedot

Ruuhilammen veden laatu heinäkuu 2018

Ruuhilammen veden laatu heinäkuu 2018 7.11.2018 Karkkilan kaupunki, ympäristönsuojelu Ruuhilammen veden laatu heinäkuu 2018 Ruuhilampi sijaitsee Karkkilan Pyhäjärven eteläpuolella. Ruuhijärven pinta-ala on 6,7 hehtaaria ja se kuuluu Löylymaanojan

Lisätiedot

Lumetuksen ympäristövaikutukset

Lumetuksen ympäristövaikutukset Lumetuksen ympäristövaikutukset KeMMI -osatutkimus Lumetus Lumetuksessa vesi paineilman avulla pieniksi pisaroiksi, jotka riittävän kylmässä jäätyvät ennen maahan laskeutumista Mm. IPCC ja OECD huomioineet

Lisätiedot

Analyysi Menetelmä Yksikkö 32057-1 Verkostovesi Pattasten koulu. * SFS-EN ISO pmy/ml 1 Est. 7,5 Sähkönjohtavuus, 25 C * SFS-EN 10523:2012

Analyysi Menetelmä Yksikkö 32057-1 Verkostovesi Pattasten koulu. * SFS-EN ISO pmy/ml 1 Est. 7,5 Sähkönjohtavuus, 25 C * SFS-EN 10523:2012 1 Tutkimustodistus 214-3257 1(4) Raahen Vesi Oy Marintie 1 9214 Pattijoki Näytetiedot Näyte Verkostovesi Näyte otettu 25.8.214 Näytteen ottaja Jukka Ollikkala Saapunut 26.8.214 Näytteenoton syy Jaksottainen

Lisätiedot

PURUVEDEN VEDENLAATUTIEDOT PITKÄNAJAN SEURANNAN TULOKSISSA SEURANTAPAIKKASSA 39

PURUVEDEN VEDENLAATUTIEDOT PITKÄNAJAN SEURANNAN TULOKSISSA SEURANTAPAIKKASSA 39 PURUVEDEN VEDENLAATUTIEDOT PITKÄNAJAN SEURANNAN TULOKSISSA SEURANTAPAIKKASSA 39 Vedenlaatutiedot ja grafiikka: Hertta- ympäristötietojärjestelmä, pintavedet/ Pohjois-Karjalan ELY-keskus, Riitta Niinioja

Lisätiedot

Sammatin Lihavajärven veden laatu Heinäkuu 2017

Sammatin Lihavajärven veden laatu Heinäkuu 2017 10.8.2017 Lohjan kaupunki, ympäristönsuojelu Sammatin Lihavajärven veden laatu Heinäkuu 2017 Lohjan Sammatissa sijaitsevan Lihavan vesinäytteet otettiin 19.7.2017 Lohjan kaupungin ympäristönsuojeluosaston

Lisätiedot

Linkkipuiston maankaatopaikan vesistövaikutusten tarkkailuraportti vuodelta 2018

Linkkipuiston maankaatopaikan vesistövaikutusten tarkkailuraportti vuodelta 2018 Linkkipuiston maankaatopaikan vesistövaikutusten tarkkailuraportti vuodelta 2018 Asta Laari RAPORTTI 2018 nro 863/18 Linkkipuiston maankaatopaikan vesistövaikutusten tarkkailuraportti vuodelta 2018 Tutkimusraportti

Lisätiedot

Analyysi Menetelmä Yksikkö

Analyysi Menetelmä Yksikkö Tutkimustodistus 2018-12169 1(2) 08.06.2018 Pihtiputaan Lämpö & vesi Pertti Pasanen 44800 Pihtipudas Näytetiedot Näyte Kirkonkylän verkosto Shell Putaanportti Näyte otettu 30.05.2018 Näytteen ottaja Kirsi

Lisätiedot

Pyykösjärvi ja Kuivasjärvi nykytila ja lähiajan toimenpiteet

Pyykösjärvi ja Kuivasjärvi nykytila ja lähiajan toimenpiteet Pyykösjärvi ja Kuivasjärvi nykytila ja lähiajan toimenpiteet Vesistökunnostusverkoston vuosiseminaari 2018 12.6.-14.6.2018 Oulu Hannu Salmi, Oulun seudun ympäristötoimi Kuivasjärvi Sivupohja, Oulu + grafiikka

Lisätiedot

VÄÄKSYN TAAJAMAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON PURKUVESISTÖN (Päijänne) TARKKAILU 2014

VÄÄKSYN TAAJAMAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON PURKUVESISTÖN (Päijänne) TARKKAILU 2014 VUOSIYHTEENVETO..1 VÄÄKSYN TAAJAMAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON PURKUVESISTÖN (Päijänne) TARKKAILU 1 1 YLEISTÄ Asikkalan kunnan Vääksyn taajaman puhdistetut jätevedet johdetaan Päijänteen Asikkalanselän kaakkoisosaan

Lisätiedot

Tuusulanjärven vedenlaadun seuranta ja luokittelu. Jaana Marttila Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus 23.5.2013

Tuusulanjärven vedenlaadun seuranta ja luokittelu. Jaana Marttila Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus 23.5.2013 Tuusulanjärven vedenlaadun seuranta ja luokittelu Jaana Marttila Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus 23.5.2013 Vedenlaadun seurannan historiaa Vedenlaadun seuranta aloitettiin -Tuusulanjärven

Lisätiedot

Haukiveden yhteistarkkailu talvi 2016

Haukiveden yhteistarkkailu talvi 2016 1 / 4 Stora Enso Oyj LAUSUNTO A 1741.6 Varkauden tehdas 10.4.2016 Keski-Savon Vesi Oy Carelian Caviar Oy Tiedoksi: Pohjois-Savon ely-keskus Keski-Savon ympäristölautakunta Rantasalmen ympäristönsuojelultk

Lisätiedot

PYHÄNIEMEN EU-UIMARANTA

PYHÄNIEMEN EU-UIMARANTA PYHÄNIEMEN EU-UIMARANTA 1 YHTEYSTIEDOT Pyhäniemen uimarannan omistaja on Kihniön kunta, osoite: 39820 KIHNIÖ Päävastuullinen hoitaja on Kiinteistö Oy Pyhäniemi, osoite: 1 c/o Holiday Club Isännöinti, PL

Lisätiedot

HAMINA-KOTKA-PYHTÄÄ MERIALUEEN LAHTIEN VEDEN TILA

HAMINA-KOTKA-PYHTÄÄ MERIALUEEN LAHTIEN VEDEN TILA HAMINA-KOTKA-PYHTÄÄ MERIALUEEN LAHTIEN VEDEN TILA 1993-23 Kymijoen vesi ja ympäristö ry:n julkaisu no 126/25 Erkki Jaala ISSN 1458-864 TIIVISTELMÄ Hamina-Kotka-Pyhtää merialueella veden laatua tarkkaillaan

Lisätiedot

Valkjärven veden laatu heinäkuu 2018

Valkjärven veden laatu heinäkuu 2018 8.11.2018 Karkkilan kaupunki, ympäristönsuojelu Valkjärven veden laatu heinäkuu 2018 Valkjärvi on noin 3 ha kokoinen lampi Karkkilan länsipuolella valuma-alueella nimi (23.067). Valuma-alueesta suurin

Lisätiedot

UIMARANTAPROFIILI. PYHÄNIEMEN EU-UIMARANTA Päivitetty 22.5.2013

UIMARANTAPROFIILI. PYHÄNIEMEN EU-UIMARANTA Päivitetty 22.5.2013 UIMARANTAPROFIILI PYHÄNIEMEN EU-UIMARANTA Päivitetty 22.5.2013 1 YHTEYSTIEDOT Pyhäniemen uimarannan omistaja on Kihniön kunta, osoite: Pyhäniemi, 39820 KIHNIÖ Päävastuullinen hoitaja on Kiinteistö Oy Pyhäniemi,

Lisätiedot

Syvälammen (Saukkola) veden laatu Heinäkuu 2017

Syvälammen (Saukkola) veden laatu Heinäkuu 2017 11.8.2017 Lohjan kaupunki, ympäristönsuojelu Syvälammen (Saukkola) veden laatu Heinäkuu 2017 Lohjan Saukkolassa sijaitsevan Syvälammen vesinäytteet otettiin 19.7.2017 Lohjan kaupungin ympäristönsuojeluosaston

Lisätiedot

Hämeenlinnan ja Janakkalan Valajärven tila. Heli Jutila ympäristötarkastaja 1.6.2009

Hämeenlinnan ja Janakkalan Valajärven tila. Heli Jutila ympäristötarkastaja 1.6.2009 Hämeenlinnan ja Janakkalan Valajärven tila Heli Jutila ympäristötarkastaja 1.6.2009 Valajärven valuma-alue Soita, metsää, harjuja; vähän peltoja: 15,01 km 2 : 4,3 x järven ala eli ei erityisen suuri 2.6.2009

Lisätiedot

Iso Heilammen veden laatu Helmi- ja heinäkuu 2017

Iso Heilammen veden laatu Helmi- ja heinäkuu 2017 9.8.2017 Lohjan kaupunki, ympäristönsuojelu Iso Heilammen veden laatu Helmi- ja heinäkuu 2017 Lohjan Sammatissa sijaitsevan Iso Heilammen vesinäytteet otettiin 21.2.2017 ja 19.7.2017 Lohjan kaupungin ympäristönsuojeluosaston

Lisätiedot

Katsaus Siuntion kunnan vesiin

Katsaus Siuntion kunnan vesiin Katsaus Siuntion kunnan vesiin Kuva: Arto Muttilainen Katja Pellikka, vesistöasiantuntija Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry Lähes 10 % Siuntion pinta-alasta vettä Siuntion pienvedet Latvapurot Pienet

Lisätiedot

Näytenumero Näytetunnus Tunnus Ottopvm. Näytteenottaja Saapunut pvm. Tutkimus alkoi Tutkimus valmis

Näytenumero Näytetunnus Tunnus Ottopvm. Näytteenottaja Saapunut pvm. Tutkimus alkoi Tutkimus valmis Tutkimustodistus '1.RA03' Kierros: elo 26.09.2018 Ranuan Infra Oy Keskustie 11 97700 Ranua Tulokset hyväksynyt Hanna Kemppe Laboratoriokemisti 040 704 0528 22569 (26.09.2018), 22570 (21.09.2018), 22571

Lisätiedot

VUONNA 2009 TUTKITTUJEN TAMPEREEN JÄRVIEN VEDENLAATU

VUONNA 2009 TUTKITTUJEN TAMPEREEN JÄRVIEN VEDENLAATU KOKEMÄENJOEN VESISTÖN Marika Paakkinen 16.11.2009 Kirje nro 746 1 Tampereen kaupunki/ Ympäristövalvonta PL 487 33101 Tampere VUONNA 2009 TUTKITTUJEN TAMPEREEN JÄRVIEN VEDENLAATU 1. JOHDANTO Tampereen järvien

Lisätiedot