Käyttöopas. Versio 4.1

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Käyttöopas. Versio 4.1"

Transkriptio

1 Käyttöopas Versio 4.1

2 YLEISKATSAUS... 4 OMINAISUUDET YKSITYISKOHTAISESTI... 5 Äänentuotto... 5 Sanaennustus... 5 Kirjoitusalusta... 6 Käyttötavat... 6 Lausekkeet... 8 Lisää lauseke... 8 Muokkaa lauseketta Lisää kategoria Muokkaa kategoriaa Kopioi/liitä Sähköposti Sosiaalisen median integrointi (ainoastaan Suorakosketustilassa) Skype (ainoastaan ipad ja ipad Mini) Uutiset Viesti (ainoastaan Suorakosketustilassa) Historia Tulostaminen ASETUKSET Käyttötapa-asetukset Suorakosketuksen asetukset Skannaus Skannausnopeus Skannauksen lopettaminen Nopea lopetus... 24

3 Skannaustyyppi Käyttäjän askellusta Bluetooth-kytkinlaatikon kytkeminen ipadiin/ipodiin/iphoneen Äänituki Äänivalinta Puhevaihtoehdot Sanaennustus Tekstin asettelu Ominaisuudet Näppäimistö Varmuuskopio LISÄTIEDOT JA PALAUTE Tietoja Predictablesta Tietoja Therapy Boxista Seuraa meitä... 40

4 YLEISKATSAUS Predictable on äänentuottoon perustuva kommunikaatioapusovellus Apple ios tableteille, iphonepuhelimille ja ipodeille. Se on suunniteltu kommunikaatioapuvälineitä tarvitseville käyttäjille, joilla on ALSoireyhtymä, CP-oireyhtymä tai muita kommunikaatiovaikeuksia. Predictablen avulla rajallisesti puhetta tuottavat henkilöt voivat kommunikoida helposti ja nopeasti. Predictablen peruskäyttö on todella helppoa: käyttäjä kirjoittaa viestin, napauttaa puhepainiketta ja sovellus toistaa viestin ääneen korkealaatuisella Nuance- tai ios äänellä. Viestejä voi rakentaa nopeasti valitsemalla vaihtoehtoja sanaennustuskentästä tai käyttämällä ennalta tallennettuja lausekkeita, jotka ovat saatavilla kategorisoidusta lausekepankista. Predictablea pääsee käyttämään näytöltä suorakosketuksen kautta, jolloin käyttäjä pystyy hallitsemaan sovellusta samalla tavalla kuin muitakin sovelluksia. Predictablea voi käyttää kahden eri skannaustilan avulla. Ensimmäinen on Kosketa mihin vain tila, joka muuttaa koko näytön yhdeksi suureksi kosketusnäytöksi ja hyödyntää rivi- ja sarakeskannausta päästäkseen käyttämään sovelluksen sisältöjä. Toinen vaihtoehto, Painikkeiden käyttö, on saatavilla, jos sinulla on käytössäsi Bluetooth-kytkin. Voit skannata sovelluksen käyttämällä Bluetooth-kytkintä, ja sinulla on myös mahdollisuus käyttää joko yhtä kytkintä (Automaattinen skannaus) tai kahta kytkintä (Käyttäjän askellus). Se on myös yhteensopiva ios7- ja ios8-kytkinhallinnan kanssa.

5 OMINAISUUDET YKSITYISKOHTAISESTI Äänentuotto Predictablen käyttäjät voivat toistaa ääneen minkä tahansa viesti-ikkunaan syötetyn viestin joko näytöllä olevan näppäimistön, Kosketa mihin vain tilan tai Painikkeiden käyttö -tilan avulla. Käyttäjät voivat valita mieleisensä äänen kahdesta Nuance-äänestä, ja he voivat jopa valita käyttämässään Apple idevice laitteessa olevan ios-äänen. Jokaisessa äänivaihtoehdossa on mukana tunne-elementtejä, joita voi myös käyttää viesteissä tuomaan niihin luonnollista tuntua. Sanaennustus Predictablessa on edistynyt itseoppiva sanaennustusominaisuus. Alustava ennustus perustuu viestiikkunaan kirjoitettaviin kirjaimiin. Toissijaisesti ennustusominaisuus ennustaa seuraavia sanoja kontekstin ja kieliopin perusteella. Näytölle ilmestyy viiden ennustuksen lista, ja lisäksi näytölle ilmestyy välilehti, jonka kautta saa esiin toiset viisi ennustusta. Ennustustoiminto muokkautuu käyttäjän toiminnan mukaan ja se oppii uusia käytettyjä sanoja ja niiden käyttökontekstit. Ennustustoiminto korjaa myös usein esiintyvät kirjoitusvirheet (englannin kielessä ennustus korvaa esimerkiksi muodon "hte" muodolla "the"). Itseoppimistoiminto on intuitiivinen ja oppii käyttäjän toimintatapojen perusteella. Jos haluaisit esimerkiksi sanoa Asun Madridissa kahdesti, ennustustoiminto oppii nämä sanat ensimmäisellä kerralla ja ehdottaa toisella kerralla seuraavaksi sanaksi Madridissa, jos aloitat kirjoittaa Asun. Tämä vähentää näppäilyn tarvetta, joka on hyvin tärkeä etu niille käyttäjille, joille näppäily on ongelmallista. Toiminto oppii myös standardikielestä poikkeavia erikoisempia sanoja.

6 Kirjoitusalusta Kuten edellä mainittiin, tekstiä voi syöttää näppäimistön kautta, mutta käsinkirjoitussyötön mahdollisuus on myös olemassa (ainoastaan Suorassa kosketuksessa). Voit kirjoittaa kirjaimen tai sanan ja sitten valita sen menemään viesti-ikkunaan. Se toimii samalla tavalla kuin mikä tahansa muukin näppäimistömerkintä, joten voit käyttää sitä myös sanaennustusvaihtoehtojen kanssa. Napauta tätä kuvaketta päästäksesi tähän syöttövaihtoehtoon. Kirjoita ensin kirjain/kirjaimet. Tarkasta sitten, että kirjoitusalusta tunnistaa sen oikealla tavalla katsomalla pientä, suoraan kirjoitusalustan päällä sijaitsevaa ikkunaa. Jos se on oikein, napauta paluunuolipainiketta valitaksesi sen. Jos haluat pyyhkiä kirjoituksen pois, napauta peruutusnuolipainiketta. Palataksesi näppäimistöön napauta näppäimistönäppäintä viesti-ikkunan tilassa. Käyttötavat Predictablessa on kolme käyttötapavaihtoehtoa. Suorakosketus tilassa käyttäjä kirjoittaa tekstiä näytön näppäimistön avulla.

7 Toinen tapa on Kosketa mihin vain, jossa käyttäjä hyödyntää sovelluksen skannaustoimintoa ja valitsee haluamansa kohteen koskettamalla mitä tahansa kohtaa näytöllä valitakseen skannauksessa korostetun sisällön. Kolmas vaihtoehto on Painikkeiden käyttö kytkimen/kytkinten avulla. Tämä vaatii Bluetoothkytkinkäyttöliittymän (Therapy Boxin kytkinlaatikko, kytkinkäyttöliittymä seuraavilta tahoilta: RJ Cooper, Zyteq, Spectronics tai Compusult). Käyttäjän kytkin (kytkimet) liitetään tähän laatikkoon. Tämä vaatii kytkinlaatikon synkronointia käyttäjän ipadiin, iphoneen tai ipod Touchiin. Assistentti syöttää sitten halutun skannaustavan, jotta se vastaa avustettavan tarpeita parhaalla mahdollisella tavalla. Jos käytetään kahta kytkintä, käyttäjä voi valita Käyttäjän askelluksen salliakseen skannauksen ja syöttötavan. Näitä kolmea vaihtoehtoa voi käyttää ainoastaan yksitellen, ei yhdessä. Käyttäjä voi halutessaan siirtyä helposti yhdestä käyttötavasta toiseen.

8 Lausekkeet Ennalta tallennetut lausekkeet löytyvät Kategoriat-osiosta. Tämä sivu korvaa näytöllä olevan näppäimistön ja organisoi käyttäjän lausekkeet pikavalintakategorioiksi. Sovelluksessa on valmiina joitakin kategorioita, mutta niitä voi helposti muokata mieleisekseen. Jokaiseen lausekkeeseen voi liittää kuvan helpottamaan lausekkeen paikallistamista. Muokkaus päätetään yksinkertaisen näyttöeditorin avulla, jonka kautta käyttäjä tai hänen avustajansa voi yksilöidä lausekkeita nopeasti. Lausekkeita voi lisätä suoraan viesti-ikkunasta tai Historia-sivulta. Lisää lauseke 1. Napauta ensin Käytä-painiketta, joka sijaitsee pikapainikenavigointipalkissa pelitilan oikeassa yläkulmassa. 2. Napauta sitten Lisää lauseke. 3. Voit muokata lauseketta avautuvassa ikkunassa. Jos haluat luoda pikakuvakkeen pitkille lausekkeille tai kappaleille, voit lisätä myös Näyttönimen (esimerkiksi kesäloma lomastasi kertovalle pidemmälle tekstille). 4. Valitse sitten yksi tai useampi kategoria, johon/joihin haluat tallentaa lausekkeesi. 5. Kun olet valinnut haluamasi kategoriat, sovellus antaa sinulle sitten pääsyn lisäominaisuuksiin, joiden kautta voit liittää lausekkeeseen kuvia, äänitteitä tai multimediasisältöä. Kuvissa voit valita joko laitteesi kameralla otetun kuvan, kuvan laitteesi galleriasta tai Predicablen kirjastosta.

9 6. Äänitteissä voit ottaa käyttöön joko Predictablen oletusäänen, nauhoittaa uuden äänen tai valita äänen kirjastostamme. 7. Voit myös lisätä multimediasisältöä, joka toistetaan lausekkeen valinnan yhteydessä. Voit myös valita musiikkikappaleen itunes-kirjastostasi, videon YouTubesta tai verkkosivuston.

10 8. Lisätäksesi tämän uuden lausekkeen napauta Palaa Predictableen painiketta ja vahvista ilmestyvässä ponnahdusikkunassa, että haluat tallentaa tämän uuden lausekkeen. Muokkaa lauseketta 1. Muokataksesi mitä tahansa olemassa olevaa lauseketta napauta alla esitettyä painiketta: 2. Voit sitten muokata lauseketta joko napauttamalla lausekesolun sisällä olevaa muokkauspainiketta, tai jos haluat poistaa lausekkeen, voit napauttaa kunkin lausekkeen edessä sijaitsevaa poistopainiketta ja vahvistaa poiston napauttamalla Poista.

11 3. Jos napautat muokkauspainiketta, voit vaihtaa tekstiä tai lausekkeeseen liitettyjä kuvia, äänitteitä tai multimediasisältöä. 4. Tallentaaksesi muutokset, tai jos et halua tehdä muutoksia, napauta Palaa Predictableen painiketta. Lisää kategoria 1. Lisätäksesi kategorian mene lausekkeisiin ja valitse vihreä + -kuvake.

12 2. Lisää sitten teksti, jonka haluat näkyvän kategoriassa, sekä kuva seuraavista vaihtoehdoista: i. Kuvan ottaminen laitteen omalla kameralla ii. Laitteessa olevan kuvan valitseminen galleriasta iii. Kuvan valitseminen Predictablen kirjastosta 3. Tallentaaksesi uuden kategorian, tai jos et halua tallentaa tätä uutta kategoriaa, napauta Palaa Predictableen painiketta. Muokkaa kategoriaa 1. Muokataksesi mitä tahansa olemassa olevaa kategoriaa napauta alla esitettyä painiketta: 2. Jos haluat muokata jotakin kategoriaa, valitse haluamasi kategoria ja voit sitten vaihtaa tekstin ja kuvan tai kategorian. Tallentaaksesi uuden kategorian, tai jos et halua tallentaa tätä uutta kategoriaa, napauta Palaa Predictableen painiketta. 3. Jos haluat poistaa kategorian, napauta poistopainiketta. Kopioi/liitä Käyttäjä voi kopioida ja liittää tekstiä sovelluksen sisältä sen ulkopuolelle ja päinvastoin. Tämä toiminto löytyy Käytä-pikapainikkeen ponnahdusikkunasta.

13 Sähköposti Minkä tahansa Predictablessa tuotetun tekstin voi lähettää sähköpostina suoraan sovelluksesta. Tämä toiminto edellyttää Apple-laitteelta verkkoyhteyttä joko 3G/4G-verkon tai Wi-Fi-yhteyden kautta. Huomioithan, ettei Predictableen voi vastaanottaa sähköpostiviestejä. Kun olet kirjoittanut viesti-ikkunaan sähköpostiviestin, valitse Käytä viesti-ikkunan oikeassa laidassa olevista painikkeista. Valitse sitten Sähköposti. Suorakosketus tilassa Predictable käyttää idevice-laitteesi sähköpostisovelluksen käyttämää sähköpostiosoitetta. Huomioithan, että tarvitset Wi-Fi- tai 3G-yhteyden voidaksesi lähettää sähköpostia. Kosketa mihin vain tai Painikkeiden käyttö -tilassa sähköpostiasetukset täytyy määrittää erikseen. Tehdäksesi sähköpostin alkumääritykset mene ensin Sähköpostiasetuksiin ja valitse Lähettäjän sähköpostiosoite, ja valitse sitten käyttämiesi sähköpostipalveluiden tarjoaja.

14 Syötä sähköpostiosoitteesi ja salasanasi, jotka sitten tallennetaan asetuksiin. Jos käyttämiesi sähköpostipalvelujen tarjoaja ei ole mikään listatuista neljästä vaihtoehdosta, sinun tulee syöttää palveluntarjoajan smtp-osoite. Asettaaksesi tämän sähköpostiosoitteen Predictablen oletussähköpostiksi napauta Valitse oletussähköpostiosoitteeksi -liukukytkintä.

15 Syötä sitten vastaanottajan sähköpostiosoite alla olevaan laatikkoon. Käyttäjillä on myös mahdollisuus kytkeä Predictablen sähköpostiallekirjoitusominaisuus päälle tai pois päältä napauttamalla liukukytkintä. Kun valitset Sähköpostin Käytä-valikosta, pääset tälle näytölle. Jos syötät vastaanottajan sähköpostiosoitteen, se näkyy ensimmäisessä solussa, tai voit näppäimistön avulla etsiä laitteeseesi tallennetun kontaktin. Valitse haluamasi kontakti lähettääksesi sähköpostin.

16 Sosiaalisen median integrointi (ainoastaan Suorakosketustilassa) Predictablen avulla voit päivittää Facebook-statuksesi tai lähettää twiitin sisältäen tekstiä viestiikkunasta. Huomioithan, että Apple-laitteesi tarvitsee verkkoyhteyden tämän ominaisuuden käyttämiseksi. Tätä toimintoa voi käyttää ainoastaan Suorakosketus tilassa. Huomioithan, että Facebook-statuksen päivittäminen tai twiittien lähetys on mahdollista ainoastaan Suorakosketus tilassa. Tämä toiminto ei ole tällä hetkellä saatavilla Kosketa mihin vain tai Painikkeiden käyttö -tilassa. Kirjaudu sisään tiliisi laitteen asetusten kautta ja valitse sitten Facebook/Twitter päivittääksesi statuksesi tai lähettääksesi twiitin. Päivitä myös ios-laitteesi varmistaaksesi, että sinulla on käytössäsi viimeisin sosiaalisen median sovellus käytettäväksi yhdessä Predictablen kanssa. Skype (ainoastaan ipad ja ipad Mini) Käyttäjät voivat nyt soittaa Skype-puheluita Predictablen avulla. Huomioithan, että Apple-laitteesi tarvitsee verkkoyhteyden tämän ominaisuuden käyttämiseksi. Tätä toimintoa voi käyttää ainoastaan Suorakosketus tilassa. Kirjaudu myös sisään Skype-tiliisi Skype-sovelluksen kautta ennen Skype-puhelun soittamista.

17 1. Päästäksesi Skypeen napauta Käytä-pikapainiketta ja valitse Skype. 2. Jos käytät tätä toimintoa ensimmäistä kertaa tai jos yrität lisätä uuden kontaktin, valitse Lisää uusi kontakti. 3. Kirjoita sitten lisäämäsi henkilön nimi ja hänen Skype-ID:nsä. 4. Voit sitten lisätä kuvan tälle kontaktille joko ottamalla kuvan laitteesi kameralla, valitsemalla kuvan galleriastasi tai valitsemalla kuvan Predictablen kirjastosta. 5. Äänitteissä voit ottaa tälle kontaktille käyttöön joko Predictablen oletusäänen, nauhoittaa uuden äänen tai valita äänen kirjastostamme.

18 6. Napauta Palaa Predictableen painiketta tallentaaksesi kontaktin. Valitse sitten tämä kontakti, ja pääset suoraan Skype-sovellukseen. Valitse sitten Äänipuhelu puhelun soittamiseen tarkoitetun ponnahdusikkunan ilmestyessä. 7. Kun kontaktisi on ottanut puhelun vastaan, palaa Predictableen. Voit tehdä tämän helposti kaksoisnapauttamalla kotipainiketta idevice-laitteessasi ja valitsemalla Predictablen.

19 8. Palattuasi Predictableen syötä haluamasi teksti ja napauta sitten puhepainiketta. Kontaktisi kuulee tällöin syöttämäsi tekstin. Uutiset Tämän uuden uutistoiminnon avulla käyttäjät voivat selata uusimpia uutisia Predictablessa.

20 Käyttäjät voivat valita eri kanavia. Mene Ominaisuuksien asetuksiin ja valitse Uutiset valitaksesi haluamasi kanavan. Voit lähettää uutisotsikon viestikenttään napauttamalla sitä, toistaa uutisotsikon ääneen tai lukea uutisen tarkemmin. Viesti (ainoastaan Suorakosketustilassa) imessage-viestin voi lähettää mistä tahansa idevice-laitteesta toiselle käyttäjälle, jolla on idevice-laite. Tekstiviestejä voi lähettää ainoastaan iphonen kautta. Mene Käytä-valikon alla olevaan pikapainikevalikkoon ja valitse sitten Viesti. Mikä tahansa viesti-ikkunaan juuri kirjoittamasi viesti (jota ei ole poistettu) siirtyy sitten imessage-viestisi/tekstiviestisi sisällöksi. Lisää seuraavaksi vastaanottajan nimi idevice-laitteessasi olevista kontakteista tai syötä puhelinnumero, ja valitse sitten Lähetä. Huomioithan, että vaikka alkuperäisen viestin voi luoda skannauksen tai kytkintilan kautta, niiden kautta ei voi lähettää imessage-viestiä/tekstiviestiä.

21 Historia Tämä osa mahdollistaa viimeisimpien viesti-ikkunaan syötettyjen (ja ääneen toistettujen tai julkaistujen) sanojen tai lausekkeiden pikavalinnan. Tämän toiminnon kautta voi toistaa jotakin hiljattain sanottua, tai näitä tietoja voivat hyödyntää avustajat, opettajat tai terapeutit kartoittaessaan sitä, miten käyttäjä käyttää sovellusta. Tämän ominaisuuden voi myös kytkeä pois päältä yksityisyyssyistä. Jos haluat siirtää lausekkeen Historia-osiosta olemassa olevaan kategoriaan, napauta alapalkissa olevaa Muokkaa-painiketta ja valitse kategoria, johon haluat tallentaa lausekkeen. Tulostaminen Jos idevice-laitteesi on yhteydessä Air Printer -tulostimeen, voit myös tulostaa tekstisi suoraan Predictablesta menemällä Käytä-valikkoon ja valitsemalla Tulosta. Tulostuksen esikatselu ilmestyy sitten näytölle. Voit sitten valita tulostimen ja kopioiden lukumäärän napauttamalla vasemmassa yläkulmassa olevaa Tulosta-kuvaketta. ASETUKSET Asetuksiin pääsee koskettamalla näytön vasemmassa alareunassa olevaa asetuskuvaketta (ratas).

22 Käyttötapa-asetukset Predictablessa on kolme käyttötapavaihtoehtoa: Suorakosketus, Kosketa mihin vain ja Painikkeiden käyttö Apple-laitteella. Suorakosketus käyttää Predictablen näytön näppäimistöä. Voit käyttää kursoria käyttämällä Suoraa kosketusta. Kosketa mihin vain tila muuttaa Apple-laitteen näytön yhdeksi suureksi kosketusnäytöksi. Kosketa mihin vain tilan ollessa päällä Predictable skannaa itseään käyttämällä rivi- ja sarakeskannausta. Kun käyttäjä pääsee sovelluksessa siihen kohtaan, jota hän haluaa käyttää, hän voi napauttaa näyttöä mistä tahansa kohdasta tehdäkseen valinnan. Kosketa mihin vain tilan voi muokata vastaamaan käyttäjän tarpeita. Käyttäjä voi valita esimerkiksi skannausnopeuden ja sen, kuinka monta kierrosta skanneri tekee ennen alkuasentoon palaamista. Painikkeiden käyttöä käytetään yhden tai kahden kytkimen avulla. Huomioithan, että kytkimiä ei voi kytkeä suoraan ipadiin/ipodiin/iphoneen, vaan ne vaativat sovittimen. Tämä sovellus toimii Therapy Boxin kytkinlaatikon kanssa. Käyttäjän tulee kytkeä kytkinlaatikko ipadiin/ipodiin/iphoneen Bluetoothin avulla. Suorakosketuksen asetukset Pakotettu viive Pakotetun viiveen aktivointi tarkoittaa sitä, että tietty viive aktivoituu ennen kuin seuraava napautus näytöllä rekisteröidään. Tähän olemassa oleva vaihtoehto on täysin muokattavissa vastaamaan käyttäjän tarpeita.

23 Painikkeen pidon viive Painikkeen pidon viiveen aktivointi tarkoittaa sitä, että tietty pitoaika aktivoituu ennen kuin seuraava napautus näytöllä rekisteröidään. Tähän olemassa oleva vaihtoehto on täysin muokattavissa vastaamaan käyttäjän tarpeita. Skannaus Asetusvaihtoehtojen kolmannen osan avulla voi hallita Predictablen skannausominaisuuksia. Näitä vaihtoehtoja voi käyttää silloin, kun käyttäjä käyttää Predictablea joko Kosketa mihin vain tai Painikkeiden käyttö -tilassa. Skannausnopeus Valitse haluamasi skannausnopeus. Vaihtoehtoja on yhteensä viisi: 1. Hyvin nopea 2. Nopea 3. Normaali 4. Hidas 5. Hyvin hidas Skannauksen lopettaminen Valitse haluamasi skannauskierrosten lukumäärä. Tämä saattaa osoittautua hyödylliseksi, jos käyttäjä tarvitsee lisää aikaa miettimiseen tai halutun kohteen etsimiseen. Voit valita yhdestä viiteen skannauskierrosta. Voit myös valita rajattoman skannauksen (Ei koskaan).

24 Nopea lopetus Ollessasi nopean lopetuksen skannaustilassa voit poistua tilasta nopeasti napauttamalla painiketta, jos olet joko Kosketa mihin vain tai Painikkeiden käyttö -tilassa. Kuvake sijaitsee näytön vasemmassa reunassa sanaennustuksen yläpuolella. Kuten alla näkyy, tämä laukaisee ponnahdusikkunan, jonka kautta käyttäjä voi poistua tilasta. Jos käyttäjä ei paina OK-painiketta viestilaatikossa, se katoaa ja skannaus jatkuu taustalla. Skannaustyyppi Painikkeiden käyttö -tilassa käyttäjä voi myös käyttää joko automaattiskannausta tai käyttäjän askellusta. Automaattiskannaus korostaa vuorotellen näytön eri osioita vakionopeudella ja käyttäjä napauttaa kytkintä, kun hänen haluamansa osio näytöstä on korostettuna.

25 Käyttäjän askellusta kutsutaan joskus myös nimellä Napauta jatkaaksesi, ja tämä tila vaatii kahden kytkimen käyttöä. Tässä tilassa ensimmäinen kytkin siirtää skannauskorostusta eri osioiden välillä ja toisella kytkimellä valitaan haluttu osio. Bluetooth-kytkinlaatikon kytkeminen ipadiin/ipodiin/iphoneen 1. Mene ipadin/iphonen/ipadin Asetuksiin. 2. Etsi vaihtoehto Bluetooth. 3. Kytke Bluetooth päälle.

26 4. Kytke kytkin kytkinlaatikkoon. 5. Laita kytkinlaatikko päälle painamalla punaista virtanappia ja pitämällä sitä pohjassa yhden sekunnin ajan. LED-valo vilkkuu kolme kertaa ja yrittää luoda yhteyden ipadiin/ipodiin/iphoneen. LED-valo vilkkuu oranssina nopeasti silloin kun yhteyttä luodaan. Kun yhteys on luotu, valo vilkkuu nopeasti vaihdellen vihreästä punaiseen. Vapauta sitten nappi. 6. Valitse haluamasi idevice-laite. 7. Odota, kunnes laite löytyy ja näytössä lukee Yhdistetty.

27 Jos kytkentä ei onnistu, poista isäntälaitteessa näkyvä laite. Resetoi ja kokeile yhdistämistä uudelleen. Huomioithan, että alustava tunnistus voi viedä jopa 30 sekuntia. Resetoidaksesi kytkennän (esimerkiksi kokeillaksesi kytkentää johonkin toiseen ipadiin/iphoneen/ipodiin) paina punaista nappia ja pidä se pohjassa kahdeksan sekuntia, kunnes se vilkkuu nopeasti vaihdellen vihreästä punaiseen. Vapauta sitten nappi. Lataa kytkimen käyttöopas osoitteesta saadaksesi lisätietoja kytkimen integroinnista ja käytöstä. Äänituki Yksi napautus äänelle (äänipalaute) - Päällä / Pois päältä Yksi napautus äänelle tilassa sovellus toistaa käyttäjälle ääneen jokaisen painikkeen otsikon. Oletuksena tämä tila toistaa ääneen painikkeen otsikon ja suorittaa sen sisältämän toiminnon. Tuplaklikkaa valitaksesi Päällä / Pois päältä Korosta puheen aikana (äänipalaute) toimintoa voi viivästyttää ja hallita kaksoisnapautuksella Tuplaklikkaa valitaksesi tilassa. Tässä tilassa käyttäjän täytyy napauttaa jokaista painiketta kahdesti toistaakseen ääneen niiden nimen ja tehdä sitten valinta. (Huomioithan, että tämä toiminto on saatavilla ainoastaan silloin kun Korosta puheen aikana toiminto on kytkettynä päälle.)

28 Äänivalinta Käyttäjät voivat valita mieleisensä äänen kahden Nuance-äänen joukosta, ja he voivat myös käyttää idevice-laitteessaan olevaa ios-ääntä. Kaikki äänet ovat valmiiksi asennettuja eikä niitä tarvitse erikseen ladata, eli käyttäjä voi valita haluamansa äänen ja se on valmiina käyttöön heti pelitilaan palatessa.

29

30 Puhevaihtoehdot Puhu välilyönnin jälkeen Päällä / Pois päältä Kun sanaennustuskentästä valittu sana syötetään viesti-ikkunaan tai syötetyn sanan jälkeen on välilyönti, sana toistetaan ääneen automaattisesti eikä puhepainiketta tarvitse erikseen painaa. Puhu kursorin jälkeen Päällä / Pois päältä Vie kursori viestilaatikossa mihin tahansa kohtaan, jonka haluaisit toistettavan ääneen, ja napauta Puhu. Predictable toistaa ääneen halutun sisällön kursorin osoituskohdasta lausekkeen loppuun asti. Korosta puheen aikana Päällä / Pois päältä Kun puhepainiketta napautetaan, ääneen toistettava sana korostuu. Tyhjennä viestin toistamisen jälkeen Päällä / Pois päältä Tämä toiminto hallitsee sitä, poistetaanko teksti viesti-ikkunasta ääneen toistamisen jälkeen (Päällä) vai ei (Pois päältä). Julkaise - Päällä / Pois päältä Tämän toiminnon avulla käyttäjä voi valita, toistaako Predictable tekstin ääneen (Pois päältä) vai julkaiseeko sen (Päällä). Toistettuna ääneen teksti toistetaan ääneen korkealuokkaisella äänellä, kun taas julkaistuna teksti kääntyy viesti-ikkunassa ylösalaisin siten että vastapäätä oleva kommunikaatiokumppani voi lukea sen yksityisesti. Sanaennustus Itse opitut sanat Predictable oppii uusia käyttäjän käyttämiä sanoja, jotka eivät ole sovelluksen sanakirjoissa.

31 Sovellus oppii uudet sanat kolmen toistokerran jälkeen ja ne voi myös halutessaan poistaa menemällä kohtaan Asetukset > Sanaennustus > Itse opitut sanat ja valitsemalla ruksin sen sanan vierestä, jonka haluat poistaa. Yksilöidyt sanalistat (Tallenna uudet sanat tai Muokkaa ääntämistä) Joskus uusien tai olemassa olevien sanojen ääntämistä täytyy muokata. Tämän voi tehdä helposti menemällä Käyttäjäsanakirjaan Predictablen Asetuksissa. Täällä voit lisätä sanan kirjoitusasussaan (esim. ipad ) ja ääntämisasussaan ( eye pad ). Lukihäiriötuki Päällä / Pois päältä

32 Predictable tarjoaa tukea lukihäiriöihin, sillä se pystyy tunnistamaan kirjoitusvirheitä ja tarjoamaan oikean kirjoitusmuodon sanaennustuslaatikossa. Lihavoitu sanaennustus Päällä / Pois päältä Käyttäjä voi valita Sanaennustuslaatikossa olevan tekstin näkymään normaalina tai lihavoituna liukukytkimen avulla. Tekstin asettelu Käyttäjät voivat nyt valita sen, millaisena pikapainikevalikko näkyy. Sen sijaan, että valikossa näkyy kaikki Predictablen tarjoamat vaihtoehdot, käyttäjät voivat valita näkyviin vain haluamansa vaihtoehdot.

33 Käyttäjä voi esimerkiksi yksilöidä Käytä-pikapainikkeen tarjoamat vaihtoehdot menemällä kohtaan Asetukset > Tekstin asettelu > Pikapainikevalikko > Käytä ja valitsemalla haluamansa vaihtoehdot. Tämä toiminto on saatavilla kaikille pikapainikkeille. Hymiöiden käyttö Päällä / Pois päältä Käyttäjät voivat laittaa hymiöiden käytön päälle tai pois päältä. Pikapainikkeiden sijainti Oikea/Vasen Käyttäjä voi vaihtaa pikapainikkeiden sijainnin joko näytön oikeaan tai vasempaan reunaan.

34 Ominaisuudet Näppäinäänet Päällä / Pois päältä Käyttäjät voivat laittaa näppäinäänet päälle tai pois päältä Asetuksista löytyvän Näppäinäänetlikukytkimen avulla. Tallenna historia Päällä / Pois päältä Tämän toiminnon avulla voit laittaa päälle tai pois päältä ääneen toistettujen tekstien tallentamisen Historia-sivulle. Kellohälytys Päällä / Pois päältä Tämän toiminnon avulla voit valita haluamasi äänen kellohälytykselle. Kellohälytyksen yksilöinti Voit muokata kellohälytyksen mieleiseksesi. Voit tehdä muutoksia menemällä kohtaan Kellohälytys ja napauttamalla Yksilöity kellohälytys solua äänittääksesi oman kellohälytysäänesi.

35 Lähetä suosikit viestilaatikkoon Päällä / Pois päältä Tämän toiminnon avulla voit valita, lähetetäänkö suosikeissasi olevat lausekkeet viestilaatikkoon vai toistetaanko ne vain ääneen. Hälytysviestin viive Päällä / Pois päältä Tämän toiminnon avulla voit määrittää liukukytkimellä, kuinka pitkään hälytysviestit näkyvät näytöllä. Näppäimistö Käyttäjät voivat nyt ottaa käyttöön tai pois käytöstä kirjoitusalustan, suosikit ja kellon.

36 Käyttäjillä on valittavanaan kolme erilaista näppäimistöä: QWERTY-, ABCD- ja korkeataajuusnäppäimistö.

37 Näppäimistön suuraakkoset Päällä / Pois päältä Tämän toiminnon avulla käyttäjä voi laittaa näppäimistön suuraakkoslukon päälle tai pois päältä. Näppäimistön lihavointi Päällä / Pois päältä Tämän toiminnon avulla käyttäjä voi laittaa näppäimistön tekstin lihavoinnin päälle tai pois päältä. Varmuuskopio Jos idevice-laitteesi vaurioituu, lopettaa toimimisen tai varastetaan, voit varmuuskopioida kaikki Predictableen tallennetut tiedot.

38 Anna ensin nimi varmuuskopiotiedostolle. Napauta sitten sinistä oikein-merkkiä tallentaaksesi tiedoston. Voit tarkastella kaikkia tallentamiasi varmuuskopiotiedostoja valitsemalla vaihtoehdon Hallinnoi varmuuskopioita. Palauttaaksesi tiedot aikaisemmasta varmuuskopiotiedostosta Predictableen napauta vastapäivään osoittavaa nuolta.

39 Lähettääksesi kopion varmuuskopiotiedostosta sähköpostin kautta napauta sähköpostipainiketta (tiedoston koon täytyy olla alle 20MB). Tallentaaksesi varmuuskopiotiedoston Dropbox-tilillesi (sinulla täytyy olla Dropbox-tili jo valmiina ja asennettuna idevice-laitteellesi) napauta Dropbox-kuvaketta. Poistaaksesi varmuuskopiotiedoston napauta roskakorikuvaketta. Palauttaaksesi Dropboxiin tallennetun varmuuskopiotiedoston napauta kohtaa Varmuuskopio Dropboxista. Voit myös importoida ja eksportoida varmuuskopiotiedostoja idevice-laitteesi ja tietokoneesi välillä napauttamalla Varmuuskopio idevice-laitteelta tietokoneelle painiketta. Varmista ensin, että idevice-laitteesi ja tietokoneesi ovat samassa Wi-Fi-verkossa ja kytke sitten idevice-laitteesi tietokoneeseesi. Odota sitten 2-5 minuuttia, kunnes IP-osoite ilmaantuu idevice-laitteeseesi. Syötä sitten tämä IP-osoite tietokoneesi verkkoselaimeen ja seuraa tietokoneesi antamia ohjeita. LISÄTIEDOT JA PALAUTE Tietoja Predictablesta Käyttöopas Napauttamalla Käyttöopas-painiketta saat verkkoselaimeesi näkyviin PDF-muodossa olevan käyttöoppaan, jonka kautta saat helposti lisätietoja kaikista Predictablen ominaisuuksista.

40 Anna meille viiden tähden arvostelu Napauttamalla Anna meille viiden tähden arvostelu painiketta itunes avautuu automaattisesti Predictableen. Käytä tätä toimintoa auttaaksesi muita asiakkaita ostopäätöksen tekemisessä jättämällä arvostelun sovelluksestamme itunesiin. Lähetä meille tukipyyntö sähköpostilla - Napauttamalla Lähetä meille sähköpostia painiketta saat automaattisesti näkyviin sähköposti-ikkunan, jossa on suora linkki Therapy Boxin tekniseen tukeen. Jos sinulla on ongelmia sovelluksen käytössä tai jotakin kysyttävää, ota yhteyttä suoraan Therapy Boxiin tämän toiminnon kautta ja olemme sinuun yhteydessä pian. Ilmoita ohjelmointivirheestä - Napauttamalla Ilmoita ohjelmointivirheestä painiketta saat automaattisesti näkyviin sähköposti-ikkunan, jossa on suora linkki Therapy Boxin tekniseen tukeen. Jos huomaat pienenkin virheen tai ongelman sovelluksen toiminnassa, ilmoita siitä meille sähköpostilla. Olemme sinuun yhteydessä heti kun olemme saaneet ongelman ratkaistua. Tietoja Therapy Boxista Ketä me olemme Napauttamalla Vieraile verkkosivullamme linkkiä pääset suoraan verkkosivullemme osoitteeseen Muut sovelluksemme Tämän toiminnon kautta pääset tutustumaan muihin Therapy Boxin sovelluksiin. Napauttamalla mitä tahansa sovellusta pääset tutustumaan siihen tarkemmin itunesissa. Sovelluskehityksemme Tämän toiminnon kautta saat lisätietoja tarjoamistamme sovelluskehityspalveluista. Seuraa meitä Saadaksesi lisätietoja Predictablesta tai muista Therapy Boxin sovelluksista ja palveluista seuraa meitä Facebookissa, Twitterissä ja YouTubessa. Voit myös tilata uutiskirjeemme, jonka kautta saat säännöllisesti uusinta tietoa palveluistamme.

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Johdanto... 1 Päänavigointi...

Lisätiedot

Predictable 5 Uudet ominaisuudet

Predictable 5 Uudet ominaisuudet Predictable 5 Uudet ominaisuudet Sisällys 1. Sisäänkirjautuminen ja varmuuskopiointi... 3 2. Lauseiden etsiminen... 3 3. ios-äänet... 4 4. 10-näppäiminen näppäimistö... 4 5. Apple & näppäimistön laajennukset...

Lisätiedot

Ohje. ipadia käytetään sormella napauttamalla, kaksoisnapsauttamalla, pyyhkäisemällä ja nipistämällä kosketusnäytön

Ohje. ipadia käytetään sormella napauttamalla, kaksoisnapsauttamalla, pyyhkäisemällä ja nipistämällä kosketusnäytön ipadin käyttö 1. Käynnistä ipad oikeassa yläreunassa olevasta painikkeesta. 2. Valitse alareunasta nuoli Avaa. Vedä sormella nuolesta eteenpäin palkin verran eli pyyhkäise. Tietoturva Käyttöön tarvitaan

Lisätiedot

ALVin käyttöohjeet. Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella ALVin -mobiilisovelluksen avulla dokumentit kuvataan, rajataan ja tallennetaan palveluun.

ALVin käyttöohjeet. Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella ALVin -mobiilisovelluksen avulla dokumentit kuvataan, rajataan ja tallennetaan palveluun. ALVin käyttöohjeet Nämä käyttöohjeet sisältävät hyödyllisiä vinkkejä palvelun käyttöön. Ne kannattaa lukea ennen palvelun käyttöä. Jos kuitenkin kohtaat ongelmia etkä löydä niihin ratkaisua näistä käyttöohjeista

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

27.11.09. Napsauta Kurssin viikkonäkymä- näkymässä oikeassa yläreunassa sijaitsevaa Muokkaustila päälle -painiketta.

27.11.09. Napsauta Kurssin viikkonäkymä- näkymässä oikeassa yläreunassa sijaitsevaa Muokkaustila päälle -painiketta. 1 (14) MOBILOGI-ET Tässä dokumentissa on ohjeita Moodlen Logi-työkalun mobiililaajennuksen (Mobilogi) käyttöön. Dokumentin pohjana on käytetty HAMK:n Teemu Tuurin kirjoittamaa ohjeistusta ja sen sisältö

Lisätiedot

Tero Mononen / Kumppanuuskampus

Tero Mononen / Kumppanuuskampus Yksi tili kaikkiin Googlen palveluihin. Ne joilla on GOOGLE TILI, tutkikaa ja testatkaa sivun 19 valikosta löytyvää GOOGLE DRIVE -palvelua https://accounts.google.com/signup 1 Yksityisille ilmainen palvelu

Lisätiedot

Apple iphone 4 puhelimen käyttöönotto:

Apple iphone 4 puhelimen käyttöönotto: Apple iphone 4 puhelimen käyttöönotto: Ennen vanhan puhelimesi käytöstä poistoa, pidäthän huolen, että olet synkronisoinut yhteystietosi Exchange palvelimelle! iphone 4 yhdellä silmäyksellä Purettuasi

Lisätiedot

Asentaminen Android-laitteeseen

Asentaminen Android-laitteeseen Asentaminen Android-laitteeseen Huomaa! Tarkempia tietoja ohjelmien asentamisesta saat tarvittaessa puhelimesi käyttöoppaasta. MyMMX mobile -sovelluksen asentaminen Android-laitteeseen: 1. Avaa laitteesi

Lisätiedot

Ohjeet S-ryhmän tuotetietoportaaliin

Ohjeet S-ryhmän tuotetietoportaaliin Ohjeet S-ryhmän tuotetietoportaaliin Tervetuloa käyttämään S-ryhmän tuotetietoportaalia! Ensimmäisellä kirjautumiskerralla käyttäjää pyydetään luomaan salasana portaalin käyttöä varten. Päivitä tarvittaessa

Lisätiedot

Mobiilitulostus-/- skannausopas Brother iprint&scanille (ios)

Mobiilitulostus-/- skannausopas Brother iprint&scanille (ios) Mobiilitulostus-/- skannausopas Brother iprint&scanille (ios) Sisällysluettelo Ennen Brother-laitteen käyttöä... Kuvakkeiden selitykset... Tavaramerkit... Johdanto... Lataa Brother iprint&scan App Storesta...

Lisätiedot

KYMP Webmail -palvelu

KYMP Webmail -palvelu KYMP Webmail -palvelu Sisältö 1. Kirjautuminen... 3 2. Viestin merkinnät... 4 3. Viestien lukeminen... 4 Viestiin vastaaminen... 4 Viestin välittäminen edelleen / uudelleen ohjaus... 5 4. Viestin kirjoittaminen...

Lisätiedot

LUKKARIN KÄYTTÖOHJE Sisällys

LUKKARIN KÄYTTÖOHJE Sisällys LUKKARIN KÄYTTÖOHJE Sisällys 1. Yleistä... 2 2. Lukkarin käynnistys ja sisäänkirjautuminen... 2 3. Vapaa aikatauluhaku... 2 4. Lukujärjestyksen luominen ja avaaminen... 3 Lukukauden valinta... 3 Uuden

Lisätiedot

Manager. Doro Experience. ja Doro PhoneEasy 740. Suomi

Manager. Doro Experience. ja Doro PhoneEasy 740. Suomi Doro Experience ja Doro PhoneEasy 740 Suomi Manager Esittely Doro Experience Manager -hallintaportaalia käytetään sovellusten asentamiseen ja käyttöön Doro Experience -laitteella käyttämällä mitä tahansa

Lisätiedot

Android. Sähköpostin määritys. Tässä oppaassa kuvataan uuden sähköpostitilin käyttöönotto Android 4.0.3 Ice Cream Sandwichissä.

Android. Sähköpostin määritys. Tässä oppaassa kuvataan uuden sähköpostitilin käyttöönotto Android 4.0.3 Ice Cream Sandwichissä. Y K S I K Ä Ä N A S I A K A S E I O L E M E I L L E LI I A N P I E NI TAI M I K Ä Ä N H A A S T E LI I A N S U U R I. Android Sähköpostin määritys Määrittämällä sähköpostitilisi Android-laitteeseesi, voit

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

Facebook-sivun luominen

Facebook-sivun luominen Facebook-sivun luominen Facebook-sivun luominen Etene vaihe vaiheelta 1 Kirjaudu Facebook-palveluun omalla käyttäjätunnuksellasi. Sen jälkeen sivun alareunassa näkyvät toimintolinkit, joista sinun täytyy

Lisätiedot

Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Kirjautuminen Gmail-postiin

Lisätiedot

Pika-aloitusopas. Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu

Pika-aloitusopas. Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu Pika-aloitusopas Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu Tämä asiakirja on laadittu auttamaan sinua hallinnoimaan nopeasti CEB TalentCentral

Lisätiedot

Windows Phone. Sähköpostin määritys. Tässä oppaassa kuvataan uuden sähköpostitilin käyttöönotto Windows Phone 8 -puhelimessa.

Windows Phone. Sähköpostin määritys. Tässä oppaassa kuvataan uuden sähköpostitilin käyttöönotto Windows Phone 8 -puhelimessa. Y K S I K Ä Ä N A S I A K A S E I O L E M E I L L E LI I A N P I E NI TAI M I K Ä Ä N H A A S T E LI I A N S U U R I. Windows Phone Sähköpostin määritys Määrittämällä sähköpostitilisi Windows-puhelimeesi,

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon 1. Jos koneellesi ei vielä ole asennettu Open Office ohjelmaa, voit ladata sen linkistä joka löytyy Arkisto => Asiakirjapohjat sivulta seuran kotisivuilta. Jos ohjelma

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot

OPPIMISSOVELLUKSEN KÄYTTÖOHJEET

OPPIMISSOVELLUKSEN KÄYTTÖOHJEET OPPIMISSOVELLUKSEN KÄYTTÖOHJEET Käyttöohjeen sisältö Tästä käyttöohjeesta löydät seuraavat ohjeet ja tiedot: Salasanan luominen Sovelluksen lataaminen ja kirjautuminen Profiilikuvan asettaminen Muumi-hahmon

Lisätiedot

JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje

JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje 1 Yleistä... 2 2 Kameran kytkeminen verkkoon... 2 2.1 Tietokoneella... 2 2.2 Älypuhelimella / tabletilla... 5 3 Salasanan vaihtaminen... 8 3.1 Salasanan vaihtaminen Windows

Lisätiedot

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Oman yhdistyksen tietojen päivittäminen www.krell.fi-sivuille Huom! Tarvitset päivittämistä varten tunnukset, jotka saat ottamalla yhteyden Kristillisen Eläkeliiton

Lisätiedot

Wilman pikaopas huoltajille

Wilman pikaopas huoltajille Wilman pikaopas huoltajille Vehmaan kunnan Vinkkilän koulussa on käytössä sähköinen reissuvihko Wilma, joka helpottaa tiedonvaihtoa kodin ja koulun välillä. Wilman kautta huoltajat seuraavat ja selvittävät

Lisätiedot

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE JULKAISUJÄRJESTELMÄÄN KIRJAUTUMINEN. Osoitekenttään kirjoitetaan www.domain.fi/admin. Kirjoita käyttäjätunnus: xxxxxx. Salasana:

Lisätiedot

Mobiilitulostus-/- skannausopas Brother iprint&scanille (Android )

Mobiilitulostus-/- skannausopas Brother iprint&scanille (Android ) Mobiilitulostus-/- skannausopas Brother iprint&scanille (Android ) Sisällysluettelo Ennen Brother-laitteen käyttöä... Kuvakkeiden selitykset... Tavaramerkit... Johdanto... Lataa Brother iprint&scan Google

Lisätiedot

Apple iphone 4 puhelimen käyttöönotto:

Apple iphone 4 puhelimen käyttöönotto: Apple iphone 4 puhelimen käyttöönotto: Ennen vanhan puhelimesi käytöstä poistoa, pidäthän huolen, että olet synkronisoinut yhteystietosi Exchange palvelimelle! iphone 4 yhdellä silmäyksellä Purettuasi

Lisätiedot

020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00

020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00 020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00 Windows Phone 8 Nokia Lumia käyttöönotto Sisällysluettelo Uuden puhelimen perusasetukset... 2 ENSI KÄYNNISTYS... 2 MICROSOFT-TILIN LUOMINEN... 3 KIRJAUTUMINEN

Lisätiedot

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Helsingin yliopisto WebOodi 1 OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen Ilmoittautuneista opiskelijoista

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

ipad maahanmuuttajien ohjauksessa Laitteen käyttöönotto Kotomaatti 2016

ipad maahanmuuttajien ohjauksessa Laitteen käyttöönotto Kotomaatti 2016 ipad maahanmuuttajien ohjauksessa Laitteen käyttöönotto Kotomaatti 2016 Sisältö hyperlinkkeinä Miten ipad avataan ja suljetaan? Miten sovellukset avataan ja suljetaan? Kuinka luodaan kansio? Kuinka käytän

Lisätiedot

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen 1 Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Sisällysluettelo Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen... 2 Tenttien opiskelijalistojen tulostaminen... 3

Lisätiedot

VIP Mobile Android. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön

VIP Mobile Android. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön VIP Mobile ndroid Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön TSP-3719_1-1305 sennus Seuraavassa saat yksinkertaiset ohjeet VIP-sovelluksen asentamiseksi puhelimeesi. lla olevat vaiheet tarvitsee

Lisätiedot

ChatAble-sovelluksen esittely

ChatAble-sovelluksen esittely Contents ChatAble-sovelluksen esittely... 2 Kotisivu... 3 Navigointi... 4 Muokkauspainikkeet... 4 Paluupainike... 5 Näkymän käyttäminen... 5 Tauluston käyttäminen... 6 Hybridin käyttäminen... 7 Uuden sivun

Lisätiedot

BiiSafe Buddy Ohje. (C) Copyright 2017

BiiSafe Buddy Ohje. (C) Copyright 2017 1 BiiSafe Buddy Ohje Ohje 2 Tämä ohje kertoo, kuinka otat BiiSafe Buddyn käyttöösi, sekä kuvaa erilaisia käyttötapoja ja tuotteen ominaisuuksia. Varmista, että sinulla on: 1. BiiSafe Buddy -laite 2. Mobiililaite

Lisätiedot

Brother ScanViewerin opas ios- / OS X -järjestelmille

Brother ScanViewerin opas ios- / OS X -järjestelmille Brother ScanViewerin opas ios- / OS X -järjestelmille Versio 0 FIN Kuvakkeiden selitykset Tässä käyttöoppaassa käytetään seuraavaa vinkkimerkintää: VINKKI Vinkit kertovat, miten eri tilanteissa voi toimia

Lisätiedot

Kuvan ottaminen ja siirtäminen

Kuvan ottaminen ja siirtäminen Kuvan ottaminen ja siirtäminen Kuvien ottaminen Kuvien ottaminen tapahtuu oppilaiden omien kännykkäkameroiden tai koulun tablettien kameran avulla o Työ tehdään pareittain, joten ainakin toisella työparin

Lisätiedot

Kätevästi netissä KÄYTTÖOHJE. www.nettirassi.fi

Kätevästi netissä KÄYTTÖOHJE. www.nettirassi.fi Kätevästi netissä KÄYTTÖOHJE www.nettirassi.fi Sisällysluettelo 1. Kirjautuminen ja rekisteröityminen... 4 2. Omat jutut kansio... 8 2.1. Omat tiedostot:... 8 2.2. Omat seurannat... 9 3. Omat terveystiedot...

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Kirjautuminen Gmail-postiin

Lisätiedot

VERKKOKIRJOJEN JA DIGILEHDEN KÄYTTÖOHJE

VERKKOKIRJOJEN JA DIGILEHDEN KÄYTTÖOHJE VERKKOKIRJOJEN JA DIGILEHDEN KÄYTTÖOHJE Huom! Tämä käyttöohje koskee seuraavia verkkokirjoja ja digilehtiä: Joka kodin huoltovihko, Osakkaan remontit taloyhtiössä, Suomen Kiinteistölehti, Taloyhtiön vastuunjakotaulukko

Lisätiedot

Oma kartta Google Maps -palveluun

Oma kartta Google Maps -palveluun TAMPERE 1 (6) Oma kartta Google Maps -palveluun Google Maps palveluun on mahdollista luoda karttoja omilla paikkamerkeillä. Tilin luonti Google-palveluihin Tehdäksesi karttoja omilla paikkamerkinnöillä,

Lisätiedot

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma Tämän jälkeen valitse kieleksi Suomi VÄLILEHTI 1 PERUSTIEDOT Valittuasi kieleksi suomen,

Lisätiedot

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen.

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen. Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

Mobiilitulostus-/- skannausopas Brother iprint&scanille (Apple laitteet)

Mobiilitulostus-/- skannausopas Brother iprint&scanille (Apple laitteet) Mobiilitulostus-/- skannausopas Brother iprint&scanille (Apple laitteet) Sisällysluettelo Ennen Brother-laitteen käyttöä... Kuvakkeiden selitykset... Tavaramerkit... Johdanto... Lataa Brother iprint&scan

Lisätiedot

Nordea Tunnusluvut -sovelluksen käyttöönotto

Nordea Tunnusluvut -sovelluksen käyttöönotto 1/7 Nordea Tunnusluvut -sovelluksen käyttöönotto Käyttöönotto lyhyesti: 1. Lataa Tunnusluvut-sovellus mobiililaitteesi sovelluskaupasta. 2. Kun sovellus on ladattu, aloita tunnuslukusovelluksen käyttöönotto

Lisätiedot

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Helsingin yliopisto WebOodi 1 OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen Ilmoittautuneista opiskelijoista

Lisätiedot

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola 26.8.2016 SISÄLLYSLUETTELO 1. Omat asetukset kuntoon (kaikkien tehtävä aluksi) sivut 3-5 2. Tärkeiden sivujen tilaaminen omiin linkkeihin sivut

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi LIELAHDEN KIRJASTO TIETOTORI Teivaankatu 1, Lielahtikeskus 33400 Tampere

Lisätiedot

Data@Flow. Verkkosivuston hallinnan ohjeet. atflow Oy tuki@atflow.fi. AtFlow Oy, tuki@atflow.fi, +358 (0)50 452 5620

Data@Flow. Verkkosivuston hallinnan ohjeet. atflow Oy tuki@atflow.fi. AtFlow Oy, tuki@atflow.fi, +358 (0)50 452 5620 Data@Flow Verkkosivuston hallinnan ohjeet atflow Oy tuki@atflow.fi AtFlow Oy, tuki@atflow.fi, +358 (0)50 452 5620 Sisällysluettelo 1. Kirjautuminen... 2 2. Sivuston muokkaus... 2 3. Sivujen ja valikoiden

Lisätiedot

NOOX xperio herätyskello valvontakamera

NOOX xperio herätyskello valvontakamera NOOX xperio herätyskello valvontakamera Käyttöohje Ajan asetus Kun kellonaika on näytössä paina SET, ruudulla lukee nyt "2010" Aseta oikea aika UP ja DOWN näppäimillä ja paina SET uudelleen vahvistaakseni

Lisätiedot

Skype for Business pikaohje

Skype for Business pikaohje Skype for Business pikaohje Sisällys KOKOUSKUTSU... 2 ENNEN ENSIMMÄISEN KOKOUKSEN ALKUA... 4 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SKYPE FOR BUSINEKSELLA... 5 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SELAIMEN KAUTTA... 6 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN

Lisätiedot

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015 Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 Oppilaat saavat vuoden 2016 alusta käyttöönsä oppilaitoksen sähköpostin ja muita palveluita Microsoftin Office365:sta. Oppilaiden sähköposti on muotoa

Lisätiedot

ALVin käyttöohjeet. 1. Tositteiden tallennus palveluun. 1.1 Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella

ALVin käyttöohjeet. 1. Tositteiden tallennus palveluun. 1.1 Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella ALVin käyttöohjeet Nämä käyttöohjeet sisältävät hyödyllisiä vinkkejä palvelun käyttöön. Ne kannattaa lukea ennen palvelun käyttöä. Jos kuitenkin kohtaat ongelmia, etkä löydä niihin ratkaisua näistä käyttöohjeista,

Lisätiedot

Predictable 5 -käyttöohje

Predictable 5 -käyttöohje Predictable 5 -käyttöohje Sisällys 1. Johdanto... 4 2. Sovelluksen toiminnot... 4 3. Sisäänkirjautuminen... 5 4. Käyttötavat... 6 4.1 Kosketusnäytön käyttäminen onnistuu tuetusti... 6 4.2 Heikkonäköisyys...

Lisätiedot

Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla

Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla Seuraavilla sivuilla esittelemme yksityiskohtaisesti, miten voit helposti ja nopeasti yhdistää kuvia ja tekstiä easybook -taittotyökalun avulla. Edellytykset

Lisätiedot

STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko

STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt. Sisällöt-näkymä Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma 1 Valitse kieleksi Suomi Välilehti 1. Perustiedot Musta reunus kieliversioneliön

Lisätiedot

Ksenos Prime Käyttäjän opas

Ksenos Prime Käyttäjän opas Ksenos Prime Käyttäjän opas Versio 11.301 Turun Turvatekniikka Oy 2011 Selaa tallenteita. Tallenteiden selaaminen tapahtuu samassa tilassa kuin livekuvan katselu. Voit raahata hiirellä aikajanaa tai käyttää

Lisätiedot

Tulostaminen koulun koneilta Sibelius-tulostimelle voi tulostaa seuraavilta koulun koneilta

Tulostaminen koulun koneilta Sibelius-tulostimelle voi tulostaa seuraavilta koulun koneilta Sibelius-tulostin Monistamossa on uusi tulostin nimeltään sibelius, joka korvaa vanhan topelius-tulostimen. Tällä uudella tulostimella on käytössä tulostusmäärien seuranta sekä henkilökohtainen tulostussaldo.

Lisätiedot

TERVETULOA WAHTI-PALVELUN KÄYTTÄJÄKSI. Ohjeet kameran asennukseen ja käyttöönottoon.

TERVETULOA WAHTI-PALVELUN KÄYTTÄJÄKSI. Ohjeet kameran asennukseen ja käyttöönottoon. TERVETULOA WAHTI-PALVELUN KÄYTTÄJÄKSI. Ohjeet kameran asennukseen ja käyttöönottoon. 1 SISÄLLYSLUETTELO Pakkauksen sisältö Sisäkameran asennusohjeet Palvelun kuvakkeiden merkitys ja toiminnot Paluu etusivulle

Lisätiedot

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 käyttöohjeet JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 1. Esittely JakeluPiste on helppo ja yksinkertainen ratkaisu tiedostojen lähettämiseen ja vastaanottamiseen. Olipa kyseessä tärkeä word dokumentti tai kokonainen

Lisätiedot

KiMeWebin käyttöohjeet

KiMeWebin käyttöohjeet KiMeWebin käyttöohjeet 5.3.2017 Miten saan käyttäjätunnuksen? Jos haluat käyttäjätunnuksen (eli oikeuden muokata sivuja) laita viesti webvelho@kime.fi ja kerro viestissä nimi pesti lippukunnassa (esim.

Lisätiedot

LeadDesk Soittajan käsikirja

LeadDesk Soittajan käsikirja LeadDesk Soittajan käsikirja Sisällysluettelo. SOITA... 3. Automaatti... 3. Puoliautomaatti... 4.3 Soittolista... 5.4 Tilauksen ja soittopyynnön... 6.5 Haastattelun tekeminen ja tallentaminen... 8.6 Manuaalisoitto...

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys UpdateIT 2010: Uutisten päivitys Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Uutisen lisääminen... 1

Lisätiedot

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005 Outlook Express Käyttöliittymä Outlook Express on windows käyttöön tarkoitettu sähköpostin ja uutisryhmien luku- ja kirjoitussovellus. Se käynnistyy joko omasta kuvakkeestaan työpöydältä tai Internet Explorer

Lisätiedot

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Condess ratamestariohjelman käyttö Aloitus ja alkumäärittelyt Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Kun kysytään kilpailun nimeä, syötä kuvaava nimi. Samaa nimeä käytetään oletuksena

Lisätiedot

https://www.oppi.uku.fi/pk/ Onni-oppimispäiväkirjan ohje 15.9.2010 version 1.2

https://www.oppi.uku.fi/pk/ Onni-oppimispäiväkirjan ohje 15.9.2010 version 1.2 https://www.oppi.uku.fi/pk/ Onni-oppimispäiväkirjan ohje 15.9.2010 version 1.2 Sisällys: 1. Onni-oppimispäiväkirja yleisesti... 3 2. Käyttäjätunnuksen luominen... 3 2.1 Itä-Suomen yliopiston Opiskelija

Lisätiedot

Tärkeää: Nähdäksesi täydentäviä ohjeita, katso yksityiskohtaisempi käyttöohje (97711) osoitteessa www.fermax.com.

Tärkeää: Nähdäksesi täydentäviä ohjeita, katso yksityiskohtaisempi käyttöohje (97711) osoitteessa www.fermax.com. SMILE PERUSNÄYTTÖ Tärkeää: Nähdäksesi täydentäviä ohjeita, katso yksityiskohtaisempi käyttöohje (97711) osoitteessa www.fermax.com. Näppäimet Audio ja lopetusnäppäin Vastaanota puhelu tällä näppäimellä

Lisätiedot

Sport In The Box Käyttöohje

Sport In The Box Käyttöohje Sport In The Box Käyttöohje Esivalmistelut: Kytke käytössä oleva pelikello/konsoli kiinni USBkaapelilla tietokoneeseen ennen virran kytkemistä pelikelloon/konsoliin. Odota että laite on asennettu käyttövalmiiksi,

Lisätiedot

Hallintaliittymän käyttöohje

Hallintaliittymän käyttöohje Hallintaliittymän käyttöohje 1. Yleisiä huomioita Hallintaliittymän käyttöä helpottavia yleisiä huomioita: - Käytä listanäkymien hakukentissä kentän vieressä olevaa hakunappia, älä enter-näppäintä. - Älä

Lisätiedot

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN -Mene osoitteeseen keskustanuoret.fi/user - Kirjoita saamasi käyttäjätunnus ja salasana - Klikkaa yllä olevaa piirisi logoa niin

Lisätiedot

FullHD herätyskello-valvontakamera

FullHD herätyskello-valvontakamera FullHD herätyskello-valvontakamera Käyttöohje Ajan asetus Kun kellonaika on näytössä paina SET, näytöllä näkyy nyt vuosi aseta oikea aika UP ja DOWNnäppäimillä ja paina SET uudelleen. Aset kuukausi, päivä,

Lisätiedot

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE 1. SISÄÄN KIRJAUTUMINEN Sisään kirjautuminen VerkkoVelho-ylläpitotyökaluun tapahtuu yrityksesi osoitteessa www.omaosoitteesi.fi/yllapito, esim. www.verkkovelho.fi/yllapito.

Lisätiedot

Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje

Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje Sisällysluettelo VIP Laajennettu raportointi... 3 Luo raportti Laajennetun raportoinnin työkaluilla... 4 Avaa Laajennettu raportointi... 4 Valitse

Lisätiedot

3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI... 7 3.2 VIESTIN LUKEMINEN... 9 3.3 SAAPUNEET JA LÄHETETYT... 9 3.4 KANSIOT... 10 3.5 ROSKAKORI...

3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI... 7 3.2 VIESTIN LUKEMINEN... 9 3.3 SAAPUNEET JA LÄHETETYT... 9 3.4 KANSIOT... 10 3.5 ROSKAKORI... OHJE HUOLTAJALLE 2 / 22 1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ... 3 2 ETUSIVU... 4 2.1 YHTEENVETO... 4 2.2 LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / HUOMAUTUKSET... 4 2.3 VIESTIT... 6 2.4 KOKEET... 6 3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI...

Lisätiedot

Microsoft Outlook Web Access. Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön

Microsoft Outlook Web Access. Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön Microsoft Outlook Web Access Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön 1 Käyttö työpaikalla (Hallinto-verkossa) Käynnistetään sähköposti Työpöydällä olevasta Faiposti-pikakuvakkeesta (hiirellä kaksoisklikkaamalla).

Lisätiedot

Asiointipalvelun ohje

Asiointipalvelun ohje Asiointipalvelun ohje Yleistä 1. Kirjautuminen 2. Yhteystiedot 3. Vastaustavan valinta 1. Yleistä 2. Palkkatietojen lataaminen tiedostosta 4. Lomake 1. Yleistä 2. Linkit ja vastaajan tiedot 3. Lomakekäsittely

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

WINDOWS 7... 1 MICROSOFT OUTLOOK 2010:N UUDET OMINAISUUDET...

WINDOWS 7... 1 MICROSOFT OUTLOOK 2010:N UUDET OMINAISUUDET... 2010 SISÄLLYS WINDOWS 7... 1 MICROSOFT OUTLOOK 2010:N UUDET OMINAISUUDET... 3 MS OUTLOOK OHJE HTTP://OFFICE.MICROSOFT.COM/FI-FI/OUTLOOK-HELP/... 3 LAAJENNETTU VALINTANAUHA... 3 ASETUKSET... 4 LISÄÄ TILAA

Lisätiedot

Savalanche käyttöohje

Savalanche käyttöohje Savalanche käyttöohje Ansaitse lisätuloja riskittömästi ja helposti 1. Savalancheen rekisteröityminen Savalanche-palvelun (www.savalanche.com) avulla voit ansaita rahaa riskittömästi ja helposti. Jos sinulla

Lisätiedot

Xerox WorkCentre 3655 Monitoimitulostin Ohjaustaulu

Xerox WorkCentre 3655 Monitoimitulostin Ohjaustaulu Ohjaustaulu Käytettävissä olevat palvelut voivat vaihdella tulostimen asetusten mukaan. Lisätietoja palveluista ja asetuksista on Käyttöoppaassa. 3 4 5 Kosketusnäyttö Valikot 6 6 Aakkosnumeerinen näppäimistö

Lisätiedot

Seutudokumenttien pä ivittä misohje

Seutudokumenttien pä ivittä misohje Seutudokumenttien pä ivittä misohje Kirjautuminen sisällönhallinta-työkaluun Käytä ylläpidossa Firefox-selainta. Käyttäjätunnukset Käy rekisteröitymässä osoitteessa www./kirjaudu kohdassa Rekisteröidy.

Lisätiedot

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo Sivu 1 / 11 Kuvien siirto kamerasta Lyhyesti Tämän oppaan avulla voit: - käyttää tietokoneen omaa automaattista kopiointiin tai siirtoon tarkoitettua toimintaa kuvien siirtoon kamerasta tai muistikortista

Lisätiedot

opiskelijan ohje - kirjautuminen

opiskelijan ohje - kirjautuminen opiskelijan ohje - kirjautuminen estudio on Edupolin kehittämä e-oppimisympäristö koulutusryhmän verkkoalustana perinteisen luokkaopetuksen tukena. etäopiskelussa ja -opetuksessa kotoa tai työpaikalta.

Lisätiedot

Vianmääritys. Paperinkäsittely. Huolto. Vianmääritys. Ylläpito. Hakemisto

Vianmääritys. Paperinkäsittely. Huolto. Vianmääritys. Ylläpito. Hakemisto Jos pyydät Lexmarkin asiakastukikeskukselta apua tulostusongelman ratkaisemisessa, sieltä saatetaan ohjata sinut vianmääritystilan avulla muuttamaan oletusasetuksia (esimerkiksi ottamaan käyttöön PPDS-tiedostojen

Lisätiedot

EeNet materiaalit ohje

EeNet materiaalit ohje EeNet materiaalit ohje EeNetin materiaaleissa voidaan ladata ja jakaa materiaaleja sekä katsoa ja keskustella materiaaleista. Materiaalit voivat olla teksti-, kuva tai videotiedostoja. Videoihin voidaan

Lisätiedot

WhatsApp-ryhmien luominen ja ylläpitäminen Windows Phone -laitteilla

WhatsApp-ryhmien luominen ja ylläpitäminen Windows Phone -laitteilla WhatsApp-ryhmien luominen ja ylläpitäminen Windows Phone -laitteilla WhatsApp-ryhmän luomiseksi sinulla tulee olla asennettuna WhatsApp-ohjelma puhelimeesi ja sen täytyy olla aktivoitu. Sovelluksen löytää

Lisätiedot

Verkkokaupan ohje. Alkutieto. Scanlase verkkokauppa. Sisäänkirjautuminen

Verkkokaupan ohje. Alkutieto. Scanlase verkkokauppa. Sisäänkirjautuminen Verkkokaupan ohje Alkutieto Verkkokaupan tarkoitus on helpottaa Scanlase asiakkaiden tilaamisprosessia kun asiakkaat tarvitsevat tuotteita. Verkkokaupan ollessa pois toiminnasta tilaukset tulee tehdä puhelimitse

Lisätiedot

Prospektini. Usein kysytyt kysymykset SISÄLLYS

Prospektini. Usein kysytyt kysymykset SISÄLLYS Prospektini Usein kysytyt kysymykset SISÄLLYS Prospektini - yleistä 1. Mikä on Prospektini sovellus? 2. Mistä löydän Prospektini sovelluksen ja kuinka voin ladata sen? 3. Millä laitteilla Prospektini sovellus

Lisätiedot

Meeting Plannerin käyttöohje

Meeting Plannerin käyttöohje Meeting Plannerin käyttöohje Näytteilleasettaja & Yhteistyökumppani Sisällysluettelo Näytteilleasettajat ja yhteistyökumppanit... 2 Sisään kirjautuminen... 2 Järjestelmän etusivu... 2 Peruskäyttäjien näkymät...

Lisätiedot

ejuttu ohjeet kuinka sitä käytetään.

ejuttu ohjeet kuinka sitä käytetään. ejuttu ohjeet kuinka sitä käytetään. 1. Artikkelin lisääminen a. Kirjaudu sisään b. Lisää sisältöä c. Artikkeli i. Lisää pääkuva 1. Pääkuvalle kuvateksti ii. Anna artikkelille otsikko iii. Ingressi-kenttään

Lisätiedot

Moodle-oppimisympäristö

Moodle-oppimisympäristö k5kcaptivate Moodle-oppimisympäristö Opiskelijan opas Sisältö 1. Mikä on Moodle? 2. Mistä löydän Moodlen? 3. Kuinka muokkaan käyttäjätietojani? 4. Kuinka ilmoittaudun kurssille? 5. Kuinka käytän Moodlen

Lisätiedot

ChatAble. V3 User Guide

ChatAble. V3 User Guide ChatAble V3 User Guide Contents 1 2 3 4 Ruudukko 5 GoGo!-luonti 6 7 8 9 Johdanto Käytön aloittaminen Uuden sivun luominen Solun muokkaaminen Solun teksti Puhe Kuva Tyyli Media Linkki GoGo!-skannaus Aihekuva

Lisätiedot

VIP Mobile Windows Phone. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön

VIP Mobile Windows Phone. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön VIP Mobile Windows Phone Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön TSP-3719_1-1305 sennus Seuraavassa saat yksinkertaiset ohjeet VIP-sovelluksen asentamiseksi puhelimeesi. lla olevat vaiheet

Lisätiedot

Koe uusi. Windows 8 viidessä minuutissa

Koe uusi. Windows 8 viidessä minuutissa Koe uusi Windows Windows 8 viidessä minuutissa Mitä tarvitset Päästäksesi nopeasti alkuun, tulee sinulla olla: Salasana langattomaan verkkoosi Salasana sähköpostitiliisi Tervetuloa! Tervetuloa Windows

Lisätiedot

1.1 Sisäänkirjautuminen ST-Akatemia Online -palveluun kirjaudutaan -osoitteen kautta.

1.1 Sisäänkirjautuminen ST-Akatemia Online -palveluun kirjaudutaan  -osoitteen kautta. Sisällysluettelo ST-Akatemia Online -palvelun käyttöohjeet... 2 1. Kirjautuminen... 2 1.1 Sisäänkirjautuminen... 2 1.2 Uloskirjautuminen... 2 2. Julkaisujen lukeminen... 2 2.1 Julkaisuista palaaminen palvelun

Lisätiedot

TERVETULOA CHROME-TYÖASEMALLE!

TERVETULOA CHROME-TYÖASEMALLE! 1 TERVETULOA CHROME-TYÖASEMALLE! Hämeenlinnan kaupunginkirjaston käytössä on Chromebox-työasemia. Työasemat ovat pääsääntöisesti aina käynnissä, mutta tarvittaessa laite käynnistyy virtapainikkeesta. Laitteet

Lisätiedot