Käyttöopas. Versio 4.1

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Käyttöopas. Versio 4.1"

Transkriptio

1 Käyttöopas Versio 4.1

2 YLEISKATSAUS... 4 OMINAISUUDET YKSITYISKOHTAISESTI... 5 Äänentuotto... 5 Sanaennustus... 5 Kirjoitusalusta... 6 Käyttötavat... 6 Lausekkeet... 8 Lisää lauseke... 8 Muokkaa lauseketta Lisää kategoria Muokkaa kategoriaa Kopioi/liitä Sähköposti Sosiaalisen median integrointi (ainoastaan Suorakosketustilassa) Skype (ainoastaan ipad ja ipad Mini) Uutiset Viesti (ainoastaan Suorakosketustilassa) Historia Tulostaminen ASETUKSET Käyttötapa-asetukset Suorakosketuksen asetukset Skannaus Skannausnopeus Skannauksen lopettaminen Nopea lopetus... 24

3 Skannaustyyppi Käyttäjän askellusta Bluetooth-kytkinlaatikon kytkeminen ipadiin/ipodiin/iphoneen Äänituki Äänivalinta Puhevaihtoehdot Sanaennustus Tekstin asettelu Ominaisuudet Näppäimistö Varmuuskopio LISÄTIEDOT JA PALAUTE Tietoja Predictablesta Tietoja Therapy Boxista Seuraa meitä... 40

4 YLEISKATSAUS Predictable on äänentuottoon perustuva kommunikaatioapusovellus Apple ios tableteille, iphonepuhelimille ja ipodeille. Se on suunniteltu kommunikaatioapuvälineitä tarvitseville käyttäjille, joilla on ALSoireyhtymä, CP-oireyhtymä tai muita kommunikaatiovaikeuksia. Predictablen avulla rajallisesti puhetta tuottavat henkilöt voivat kommunikoida helposti ja nopeasti. Predictablen peruskäyttö on todella helppoa: käyttäjä kirjoittaa viestin, napauttaa puhepainiketta ja sovellus toistaa viestin ääneen korkealaatuisella Nuance- tai ios äänellä. Viestejä voi rakentaa nopeasti valitsemalla vaihtoehtoja sanaennustuskentästä tai käyttämällä ennalta tallennettuja lausekkeita, jotka ovat saatavilla kategorisoidusta lausekepankista. Predictablea pääsee käyttämään näytöltä suorakosketuksen kautta, jolloin käyttäjä pystyy hallitsemaan sovellusta samalla tavalla kuin muitakin sovelluksia. Predictablea voi käyttää kahden eri skannaustilan avulla. Ensimmäinen on Kosketa mihin vain tila, joka muuttaa koko näytön yhdeksi suureksi kosketusnäytöksi ja hyödyntää rivi- ja sarakeskannausta päästäkseen käyttämään sovelluksen sisältöjä. Toinen vaihtoehto, Painikkeiden käyttö, on saatavilla, jos sinulla on käytössäsi Bluetooth-kytkin. Voit skannata sovelluksen käyttämällä Bluetooth-kytkintä, ja sinulla on myös mahdollisuus käyttää joko yhtä kytkintä (Automaattinen skannaus) tai kahta kytkintä (Käyttäjän askellus). Se on myös yhteensopiva ios7- ja ios8-kytkinhallinnan kanssa.

5 OMINAISUUDET YKSITYISKOHTAISESTI Äänentuotto Predictablen käyttäjät voivat toistaa ääneen minkä tahansa viesti-ikkunaan syötetyn viestin joko näytöllä olevan näppäimistön, Kosketa mihin vain tilan tai Painikkeiden käyttö -tilan avulla. Käyttäjät voivat valita mieleisensä äänen kahdesta Nuance-äänestä, ja he voivat jopa valita käyttämässään Apple idevice laitteessa olevan ios-äänen. Jokaisessa äänivaihtoehdossa on mukana tunne-elementtejä, joita voi myös käyttää viesteissä tuomaan niihin luonnollista tuntua. Sanaennustus Predictablessa on edistynyt itseoppiva sanaennustusominaisuus. Alustava ennustus perustuu viestiikkunaan kirjoitettaviin kirjaimiin. Toissijaisesti ennustusominaisuus ennustaa seuraavia sanoja kontekstin ja kieliopin perusteella. Näytölle ilmestyy viiden ennustuksen lista, ja lisäksi näytölle ilmestyy välilehti, jonka kautta saa esiin toiset viisi ennustusta. Ennustustoiminto muokkautuu käyttäjän toiminnan mukaan ja se oppii uusia käytettyjä sanoja ja niiden käyttökontekstit. Ennustustoiminto korjaa myös usein esiintyvät kirjoitusvirheet (englannin kielessä ennustus korvaa esimerkiksi muodon "hte" muodolla "the"). Itseoppimistoiminto on intuitiivinen ja oppii käyttäjän toimintatapojen perusteella. Jos haluaisit esimerkiksi sanoa Asun Madridissa kahdesti, ennustustoiminto oppii nämä sanat ensimmäisellä kerralla ja ehdottaa toisella kerralla seuraavaksi sanaksi Madridissa, jos aloitat kirjoittaa Asun. Tämä vähentää näppäilyn tarvetta, joka on hyvin tärkeä etu niille käyttäjille, joille näppäily on ongelmallista. Toiminto oppii myös standardikielestä poikkeavia erikoisempia sanoja.

6 Kirjoitusalusta Kuten edellä mainittiin, tekstiä voi syöttää näppäimistön kautta, mutta käsinkirjoitussyötön mahdollisuus on myös olemassa (ainoastaan Suorassa kosketuksessa). Voit kirjoittaa kirjaimen tai sanan ja sitten valita sen menemään viesti-ikkunaan. Se toimii samalla tavalla kuin mikä tahansa muukin näppäimistömerkintä, joten voit käyttää sitä myös sanaennustusvaihtoehtojen kanssa. Napauta tätä kuvaketta päästäksesi tähän syöttövaihtoehtoon. Kirjoita ensin kirjain/kirjaimet. Tarkasta sitten, että kirjoitusalusta tunnistaa sen oikealla tavalla katsomalla pientä, suoraan kirjoitusalustan päällä sijaitsevaa ikkunaa. Jos se on oikein, napauta paluunuolipainiketta valitaksesi sen. Jos haluat pyyhkiä kirjoituksen pois, napauta peruutusnuolipainiketta. Palataksesi näppäimistöön napauta näppäimistönäppäintä viesti-ikkunan tilassa. Käyttötavat Predictablessa on kolme käyttötapavaihtoehtoa. Suorakosketus tilassa käyttäjä kirjoittaa tekstiä näytön näppäimistön avulla.

7 Toinen tapa on Kosketa mihin vain, jossa käyttäjä hyödyntää sovelluksen skannaustoimintoa ja valitsee haluamansa kohteen koskettamalla mitä tahansa kohtaa näytöllä valitakseen skannauksessa korostetun sisällön. Kolmas vaihtoehto on Painikkeiden käyttö kytkimen/kytkinten avulla. Tämä vaatii Bluetoothkytkinkäyttöliittymän (Therapy Boxin kytkinlaatikko, kytkinkäyttöliittymä seuraavilta tahoilta: RJ Cooper, Zyteq, Spectronics tai Compusult). Käyttäjän kytkin (kytkimet) liitetään tähän laatikkoon. Tämä vaatii kytkinlaatikon synkronointia käyttäjän ipadiin, iphoneen tai ipod Touchiin. Assistentti syöttää sitten halutun skannaustavan, jotta se vastaa avustettavan tarpeita parhaalla mahdollisella tavalla. Jos käytetään kahta kytkintä, käyttäjä voi valita Käyttäjän askelluksen salliakseen skannauksen ja syöttötavan. Näitä kolmea vaihtoehtoa voi käyttää ainoastaan yksitellen, ei yhdessä. Käyttäjä voi halutessaan siirtyä helposti yhdestä käyttötavasta toiseen.

8 Lausekkeet Ennalta tallennetut lausekkeet löytyvät Kategoriat-osiosta. Tämä sivu korvaa näytöllä olevan näppäimistön ja organisoi käyttäjän lausekkeet pikavalintakategorioiksi. Sovelluksessa on valmiina joitakin kategorioita, mutta niitä voi helposti muokata mieleisekseen. Jokaiseen lausekkeeseen voi liittää kuvan helpottamaan lausekkeen paikallistamista. Muokkaus päätetään yksinkertaisen näyttöeditorin avulla, jonka kautta käyttäjä tai hänen avustajansa voi yksilöidä lausekkeita nopeasti. Lausekkeita voi lisätä suoraan viesti-ikkunasta tai Historia-sivulta. Lisää lauseke 1. Napauta ensin Käytä-painiketta, joka sijaitsee pikapainikenavigointipalkissa pelitilan oikeassa yläkulmassa. 2. Napauta sitten Lisää lauseke. 3. Voit muokata lauseketta avautuvassa ikkunassa. Jos haluat luoda pikakuvakkeen pitkille lausekkeille tai kappaleille, voit lisätä myös Näyttönimen (esimerkiksi kesäloma lomastasi kertovalle pidemmälle tekstille). 4. Valitse sitten yksi tai useampi kategoria, johon/joihin haluat tallentaa lausekkeesi. 5. Kun olet valinnut haluamasi kategoriat, sovellus antaa sinulle sitten pääsyn lisäominaisuuksiin, joiden kautta voit liittää lausekkeeseen kuvia, äänitteitä tai multimediasisältöä. Kuvissa voit valita joko laitteesi kameralla otetun kuvan, kuvan laitteesi galleriasta tai Predicablen kirjastosta.

9 6. Äänitteissä voit ottaa käyttöön joko Predictablen oletusäänen, nauhoittaa uuden äänen tai valita äänen kirjastostamme. 7. Voit myös lisätä multimediasisältöä, joka toistetaan lausekkeen valinnan yhteydessä. Voit myös valita musiikkikappaleen itunes-kirjastostasi, videon YouTubesta tai verkkosivuston.

10 8. Lisätäksesi tämän uuden lausekkeen napauta Palaa Predictableen painiketta ja vahvista ilmestyvässä ponnahdusikkunassa, että haluat tallentaa tämän uuden lausekkeen. Muokkaa lauseketta 1. Muokataksesi mitä tahansa olemassa olevaa lauseketta napauta alla esitettyä painiketta: 2. Voit sitten muokata lauseketta joko napauttamalla lausekesolun sisällä olevaa muokkauspainiketta, tai jos haluat poistaa lausekkeen, voit napauttaa kunkin lausekkeen edessä sijaitsevaa poistopainiketta ja vahvistaa poiston napauttamalla Poista.

11 3. Jos napautat muokkauspainiketta, voit vaihtaa tekstiä tai lausekkeeseen liitettyjä kuvia, äänitteitä tai multimediasisältöä. 4. Tallentaaksesi muutokset, tai jos et halua tehdä muutoksia, napauta Palaa Predictableen painiketta. Lisää kategoria 1. Lisätäksesi kategorian mene lausekkeisiin ja valitse vihreä + -kuvake.

12 2. Lisää sitten teksti, jonka haluat näkyvän kategoriassa, sekä kuva seuraavista vaihtoehdoista: i. Kuvan ottaminen laitteen omalla kameralla ii. Laitteessa olevan kuvan valitseminen galleriasta iii. Kuvan valitseminen Predictablen kirjastosta 3. Tallentaaksesi uuden kategorian, tai jos et halua tallentaa tätä uutta kategoriaa, napauta Palaa Predictableen painiketta. Muokkaa kategoriaa 1. Muokataksesi mitä tahansa olemassa olevaa kategoriaa napauta alla esitettyä painiketta: 2. Jos haluat muokata jotakin kategoriaa, valitse haluamasi kategoria ja voit sitten vaihtaa tekstin ja kuvan tai kategorian. Tallentaaksesi uuden kategorian, tai jos et halua tallentaa tätä uutta kategoriaa, napauta Palaa Predictableen painiketta. 3. Jos haluat poistaa kategorian, napauta poistopainiketta. Kopioi/liitä Käyttäjä voi kopioida ja liittää tekstiä sovelluksen sisältä sen ulkopuolelle ja päinvastoin. Tämä toiminto löytyy Käytä-pikapainikkeen ponnahdusikkunasta.

13 Sähköposti Minkä tahansa Predictablessa tuotetun tekstin voi lähettää sähköpostina suoraan sovelluksesta. Tämä toiminto edellyttää Apple-laitteelta verkkoyhteyttä joko 3G/4G-verkon tai Wi-Fi-yhteyden kautta. Huomioithan, ettei Predictableen voi vastaanottaa sähköpostiviestejä. Kun olet kirjoittanut viesti-ikkunaan sähköpostiviestin, valitse Käytä viesti-ikkunan oikeassa laidassa olevista painikkeista. Valitse sitten Sähköposti. Suorakosketus tilassa Predictable käyttää idevice-laitteesi sähköpostisovelluksen käyttämää sähköpostiosoitetta. Huomioithan, että tarvitset Wi-Fi- tai 3G-yhteyden voidaksesi lähettää sähköpostia. Kosketa mihin vain tai Painikkeiden käyttö -tilassa sähköpostiasetukset täytyy määrittää erikseen. Tehdäksesi sähköpostin alkumääritykset mene ensin Sähköpostiasetuksiin ja valitse Lähettäjän sähköpostiosoite, ja valitse sitten käyttämiesi sähköpostipalveluiden tarjoaja.

14 Syötä sähköpostiosoitteesi ja salasanasi, jotka sitten tallennetaan asetuksiin. Jos käyttämiesi sähköpostipalvelujen tarjoaja ei ole mikään listatuista neljästä vaihtoehdosta, sinun tulee syöttää palveluntarjoajan smtp-osoite. Asettaaksesi tämän sähköpostiosoitteen Predictablen oletussähköpostiksi napauta Valitse oletussähköpostiosoitteeksi -liukukytkintä.

15 Syötä sitten vastaanottajan sähköpostiosoite alla olevaan laatikkoon. Käyttäjillä on myös mahdollisuus kytkeä Predictablen sähköpostiallekirjoitusominaisuus päälle tai pois päältä napauttamalla liukukytkintä. Kun valitset Sähköpostin Käytä-valikosta, pääset tälle näytölle. Jos syötät vastaanottajan sähköpostiosoitteen, se näkyy ensimmäisessä solussa, tai voit näppäimistön avulla etsiä laitteeseesi tallennetun kontaktin. Valitse haluamasi kontakti lähettääksesi sähköpostin.

16 Sosiaalisen median integrointi (ainoastaan Suorakosketustilassa) Predictablen avulla voit päivittää Facebook-statuksesi tai lähettää twiitin sisältäen tekstiä viestiikkunasta. Huomioithan, että Apple-laitteesi tarvitsee verkkoyhteyden tämän ominaisuuden käyttämiseksi. Tätä toimintoa voi käyttää ainoastaan Suorakosketus tilassa. Huomioithan, että Facebook-statuksen päivittäminen tai twiittien lähetys on mahdollista ainoastaan Suorakosketus tilassa. Tämä toiminto ei ole tällä hetkellä saatavilla Kosketa mihin vain tai Painikkeiden käyttö -tilassa. Kirjaudu sisään tiliisi laitteen asetusten kautta ja valitse sitten Facebook/Twitter päivittääksesi statuksesi tai lähettääksesi twiitin. Päivitä myös ios-laitteesi varmistaaksesi, että sinulla on käytössäsi viimeisin sosiaalisen median sovellus käytettäväksi yhdessä Predictablen kanssa. Skype (ainoastaan ipad ja ipad Mini) Käyttäjät voivat nyt soittaa Skype-puheluita Predictablen avulla. Huomioithan, että Apple-laitteesi tarvitsee verkkoyhteyden tämän ominaisuuden käyttämiseksi. Tätä toimintoa voi käyttää ainoastaan Suorakosketus tilassa. Kirjaudu myös sisään Skype-tiliisi Skype-sovelluksen kautta ennen Skype-puhelun soittamista.

17 1. Päästäksesi Skypeen napauta Käytä-pikapainiketta ja valitse Skype. 2. Jos käytät tätä toimintoa ensimmäistä kertaa tai jos yrität lisätä uuden kontaktin, valitse Lisää uusi kontakti. 3. Kirjoita sitten lisäämäsi henkilön nimi ja hänen Skype-ID:nsä. 4. Voit sitten lisätä kuvan tälle kontaktille joko ottamalla kuvan laitteesi kameralla, valitsemalla kuvan galleriastasi tai valitsemalla kuvan Predictablen kirjastosta. 5. Äänitteissä voit ottaa tälle kontaktille käyttöön joko Predictablen oletusäänen, nauhoittaa uuden äänen tai valita äänen kirjastostamme.

18 6. Napauta Palaa Predictableen painiketta tallentaaksesi kontaktin. Valitse sitten tämä kontakti, ja pääset suoraan Skype-sovellukseen. Valitse sitten Äänipuhelu puhelun soittamiseen tarkoitetun ponnahdusikkunan ilmestyessä. 7. Kun kontaktisi on ottanut puhelun vastaan, palaa Predictableen. Voit tehdä tämän helposti kaksoisnapauttamalla kotipainiketta idevice-laitteessasi ja valitsemalla Predictablen.

19 8. Palattuasi Predictableen syötä haluamasi teksti ja napauta sitten puhepainiketta. Kontaktisi kuulee tällöin syöttämäsi tekstin. Uutiset Tämän uuden uutistoiminnon avulla käyttäjät voivat selata uusimpia uutisia Predictablessa.

20 Käyttäjät voivat valita eri kanavia. Mene Ominaisuuksien asetuksiin ja valitse Uutiset valitaksesi haluamasi kanavan. Voit lähettää uutisotsikon viestikenttään napauttamalla sitä, toistaa uutisotsikon ääneen tai lukea uutisen tarkemmin. Viesti (ainoastaan Suorakosketustilassa) imessage-viestin voi lähettää mistä tahansa idevice-laitteesta toiselle käyttäjälle, jolla on idevice-laite. Tekstiviestejä voi lähettää ainoastaan iphonen kautta. Mene Käytä-valikon alla olevaan pikapainikevalikkoon ja valitse sitten Viesti. Mikä tahansa viesti-ikkunaan juuri kirjoittamasi viesti (jota ei ole poistettu) siirtyy sitten imessage-viestisi/tekstiviestisi sisällöksi. Lisää seuraavaksi vastaanottajan nimi idevice-laitteessasi olevista kontakteista tai syötä puhelinnumero, ja valitse sitten Lähetä. Huomioithan, että vaikka alkuperäisen viestin voi luoda skannauksen tai kytkintilan kautta, niiden kautta ei voi lähettää imessage-viestiä/tekstiviestiä.

21 Historia Tämä osa mahdollistaa viimeisimpien viesti-ikkunaan syötettyjen (ja ääneen toistettujen tai julkaistujen) sanojen tai lausekkeiden pikavalinnan. Tämän toiminnon kautta voi toistaa jotakin hiljattain sanottua, tai näitä tietoja voivat hyödyntää avustajat, opettajat tai terapeutit kartoittaessaan sitä, miten käyttäjä käyttää sovellusta. Tämän ominaisuuden voi myös kytkeä pois päältä yksityisyyssyistä. Jos haluat siirtää lausekkeen Historia-osiosta olemassa olevaan kategoriaan, napauta alapalkissa olevaa Muokkaa-painiketta ja valitse kategoria, johon haluat tallentaa lausekkeen. Tulostaminen Jos idevice-laitteesi on yhteydessä Air Printer -tulostimeen, voit myös tulostaa tekstisi suoraan Predictablesta menemällä Käytä-valikkoon ja valitsemalla Tulosta. Tulostuksen esikatselu ilmestyy sitten näytölle. Voit sitten valita tulostimen ja kopioiden lukumäärän napauttamalla vasemmassa yläkulmassa olevaa Tulosta-kuvaketta. ASETUKSET Asetuksiin pääsee koskettamalla näytön vasemmassa alareunassa olevaa asetuskuvaketta (ratas).

22 Käyttötapa-asetukset Predictablessa on kolme käyttötapavaihtoehtoa: Suorakosketus, Kosketa mihin vain ja Painikkeiden käyttö Apple-laitteella. Suorakosketus käyttää Predictablen näytön näppäimistöä. Voit käyttää kursoria käyttämällä Suoraa kosketusta. Kosketa mihin vain tila muuttaa Apple-laitteen näytön yhdeksi suureksi kosketusnäytöksi. Kosketa mihin vain tilan ollessa päällä Predictable skannaa itseään käyttämällä rivi- ja sarakeskannausta. Kun käyttäjä pääsee sovelluksessa siihen kohtaan, jota hän haluaa käyttää, hän voi napauttaa näyttöä mistä tahansa kohdasta tehdäkseen valinnan. Kosketa mihin vain tilan voi muokata vastaamaan käyttäjän tarpeita. Käyttäjä voi valita esimerkiksi skannausnopeuden ja sen, kuinka monta kierrosta skanneri tekee ennen alkuasentoon palaamista. Painikkeiden käyttöä käytetään yhden tai kahden kytkimen avulla. Huomioithan, että kytkimiä ei voi kytkeä suoraan ipadiin/ipodiin/iphoneen, vaan ne vaativat sovittimen. Tämä sovellus toimii Therapy Boxin kytkinlaatikon kanssa. Käyttäjän tulee kytkeä kytkinlaatikko ipadiin/ipodiin/iphoneen Bluetoothin avulla. Suorakosketuksen asetukset Pakotettu viive Pakotetun viiveen aktivointi tarkoittaa sitä, että tietty viive aktivoituu ennen kuin seuraava napautus näytöllä rekisteröidään. Tähän olemassa oleva vaihtoehto on täysin muokattavissa vastaamaan käyttäjän tarpeita.

23 Painikkeen pidon viive Painikkeen pidon viiveen aktivointi tarkoittaa sitä, että tietty pitoaika aktivoituu ennen kuin seuraava napautus näytöllä rekisteröidään. Tähän olemassa oleva vaihtoehto on täysin muokattavissa vastaamaan käyttäjän tarpeita. Skannaus Asetusvaihtoehtojen kolmannen osan avulla voi hallita Predictablen skannausominaisuuksia. Näitä vaihtoehtoja voi käyttää silloin, kun käyttäjä käyttää Predictablea joko Kosketa mihin vain tai Painikkeiden käyttö -tilassa. Skannausnopeus Valitse haluamasi skannausnopeus. Vaihtoehtoja on yhteensä viisi: 1. Hyvin nopea 2. Nopea 3. Normaali 4. Hidas 5. Hyvin hidas Skannauksen lopettaminen Valitse haluamasi skannauskierrosten lukumäärä. Tämä saattaa osoittautua hyödylliseksi, jos käyttäjä tarvitsee lisää aikaa miettimiseen tai halutun kohteen etsimiseen. Voit valita yhdestä viiteen skannauskierrosta. Voit myös valita rajattoman skannauksen (Ei koskaan).

24 Nopea lopetus Ollessasi nopean lopetuksen skannaustilassa voit poistua tilasta nopeasti napauttamalla painiketta, jos olet joko Kosketa mihin vain tai Painikkeiden käyttö -tilassa. Kuvake sijaitsee näytön vasemmassa reunassa sanaennustuksen yläpuolella. Kuten alla näkyy, tämä laukaisee ponnahdusikkunan, jonka kautta käyttäjä voi poistua tilasta. Jos käyttäjä ei paina OK-painiketta viestilaatikossa, se katoaa ja skannaus jatkuu taustalla. Skannaustyyppi Painikkeiden käyttö -tilassa käyttäjä voi myös käyttää joko automaattiskannausta tai käyttäjän askellusta. Automaattiskannaus korostaa vuorotellen näytön eri osioita vakionopeudella ja käyttäjä napauttaa kytkintä, kun hänen haluamansa osio näytöstä on korostettuna.

25 Käyttäjän askellusta kutsutaan joskus myös nimellä Napauta jatkaaksesi, ja tämä tila vaatii kahden kytkimen käyttöä. Tässä tilassa ensimmäinen kytkin siirtää skannauskorostusta eri osioiden välillä ja toisella kytkimellä valitaan haluttu osio. Bluetooth-kytkinlaatikon kytkeminen ipadiin/ipodiin/iphoneen 1. Mene ipadin/iphonen/ipadin Asetuksiin. 2. Etsi vaihtoehto Bluetooth. 3. Kytke Bluetooth päälle.

26 4. Kytke kytkin kytkinlaatikkoon. 5. Laita kytkinlaatikko päälle painamalla punaista virtanappia ja pitämällä sitä pohjassa yhden sekunnin ajan. LED-valo vilkkuu kolme kertaa ja yrittää luoda yhteyden ipadiin/ipodiin/iphoneen. LED-valo vilkkuu oranssina nopeasti silloin kun yhteyttä luodaan. Kun yhteys on luotu, valo vilkkuu nopeasti vaihdellen vihreästä punaiseen. Vapauta sitten nappi. 6. Valitse haluamasi idevice-laite. 7. Odota, kunnes laite löytyy ja näytössä lukee Yhdistetty.

27 Jos kytkentä ei onnistu, poista isäntälaitteessa näkyvä laite. Resetoi ja kokeile yhdistämistä uudelleen. Huomioithan, että alustava tunnistus voi viedä jopa 30 sekuntia. Resetoidaksesi kytkennän (esimerkiksi kokeillaksesi kytkentää johonkin toiseen ipadiin/iphoneen/ipodiin) paina punaista nappia ja pidä se pohjassa kahdeksan sekuntia, kunnes se vilkkuu nopeasti vaihdellen vihreästä punaiseen. Vapauta sitten nappi. Lataa kytkimen käyttöopas osoitteesta saadaksesi lisätietoja kytkimen integroinnista ja käytöstä. Äänituki Yksi napautus äänelle (äänipalaute) - Päällä / Pois päältä Yksi napautus äänelle tilassa sovellus toistaa käyttäjälle ääneen jokaisen painikkeen otsikon. Oletuksena tämä tila toistaa ääneen painikkeen otsikon ja suorittaa sen sisältämän toiminnon. Tuplaklikkaa valitaksesi Päällä / Pois päältä Korosta puheen aikana (äänipalaute) toimintoa voi viivästyttää ja hallita kaksoisnapautuksella Tuplaklikkaa valitaksesi tilassa. Tässä tilassa käyttäjän täytyy napauttaa jokaista painiketta kahdesti toistaakseen ääneen niiden nimen ja tehdä sitten valinta. (Huomioithan, että tämä toiminto on saatavilla ainoastaan silloin kun Korosta puheen aikana toiminto on kytkettynä päälle.)

28 Äänivalinta Käyttäjät voivat valita mieleisensä äänen kahden Nuance-äänen joukosta, ja he voivat myös käyttää idevice-laitteessaan olevaa ios-ääntä. Kaikki äänet ovat valmiiksi asennettuja eikä niitä tarvitse erikseen ladata, eli käyttäjä voi valita haluamansa äänen ja se on valmiina käyttöön heti pelitilaan palatessa.

29

30 Puhevaihtoehdot Puhu välilyönnin jälkeen Päällä / Pois päältä Kun sanaennustuskentästä valittu sana syötetään viesti-ikkunaan tai syötetyn sanan jälkeen on välilyönti, sana toistetaan ääneen automaattisesti eikä puhepainiketta tarvitse erikseen painaa. Puhu kursorin jälkeen Päällä / Pois päältä Vie kursori viestilaatikossa mihin tahansa kohtaan, jonka haluaisit toistettavan ääneen, ja napauta Puhu. Predictable toistaa ääneen halutun sisällön kursorin osoituskohdasta lausekkeen loppuun asti. Korosta puheen aikana Päällä / Pois päältä Kun puhepainiketta napautetaan, ääneen toistettava sana korostuu. Tyhjennä viestin toistamisen jälkeen Päällä / Pois päältä Tämä toiminto hallitsee sitä, poistetaanko teksti viesti-ikkunasta ääneen toistamisen jälkeen (Päällä) vai ei (Pois päältä). Julkaise - Päällä / Pois päältä Tämän toiminnon avulla käyttäjä voi valita, toistaako Predictable tekstin ääneen (Pois päältä) vai julkaiseeko sen (Päällä). Toistettuna ääneen teksti toistetaan ääneen korkealuokkaisella äänellä, kun taas julkaistuna teksti kääntyy viesti-ikkunassa ylösalaisin siten että vastapäätä oleva kommunikaatiokumppani voi lukea sen yksityisesti. Sanaennustus Itse opitut sanat Predictable oppii uusia käyttäjän käyttämiä sanoja, jotka eivät ole sovelluksen sanakirjoissa.

31 Sovellus oppii uudet sanat kolmen toistokerran jälkeen ja ne voi myös halutessaan poistaa menemällä kohtaan Asetukset > Sanaennustus > Itse opitut sanat ja valitsemalla ruksin sen sanan vierestä, jonka haluat poistaa. Yksilöidyt sanalistat (Tallenna uudet sanat tai Muokkaa ääntämistä) Joskus uusien tai olemassa olevien sanojen ääntämistä täytyy muokata. Tämän voi tehdä helposti menemällä Käyttäjäsanakirjaan Predictablen Asetuksissa. Täällä voit lisätä sanan kirjoitusasussaan (esim. ipad ) ja ääntämisasussaan ( eye pad ). Lukihäiriötuki Päällä / Pois päältä

32 Predictable tarjoaa tukea lukihäiriöihin, sillä se pystyy tunnistamaan kirjoitusvirheitä ja tarjoamaan oikean kirjoitusmuodon sanaennustuslaatikossa. Lihavoitu sanaennustus Päällä / Pois päältä Käyttäjä voi valita Sanaennustuslaatikossa olevan tekstin näkymään normaalina tai lihavoituna liukukytkimen avulla. Tekstin asettelu Käyttäjät voivat nyt valita sen, millaisena pikapainikevalikko näkyy. Sen sijaan, että valikossa näkyy kaikki Predictablen tarjoamat vaihtoehdot, käyttäjät voivat valita näkyviin vain haluamansa vaihtoehdot.

33 Käyttäjä voi esimerkiksi yksilöidä Käytä-pikapainikkeen tarjoamat vaihtoehdot menemällä kohtaan Asetukset > Tekstin asettelu > Pikapainikevalikko > Käytä ja valitsemalla haluamansa vaihtoehdot. Tämä toiminto on saatavilla kaikille pikapainikkeille. Hymiöiden käyttö Päällä / Pois päältä Käyttäjät voivat laittaa hymiöiden käytön päälle tai pois päältä. Pikapainikkeiden sijainti Oikea/Vasen Käyttäjä voi vaihtaa pikapainikkeiden sijainnin joko näytön oikeaan tai vasempaan reunaan.

34 Ominaisuudet Näppäinäänet Päällä / Pois päältä Käyttäjät voivat laittaa näppäinäänet päälle tai pois päältä Asetuksista löytyvän Näppäinäänetlikukytkimen avulla. Tallenna historia Päällä / Pois päältä Tämän toiminnon avulla voit laittaa päälle tai pois päältä ääneen toistettujen tekstien tallentamisen Historia-sivulle. Kellohälytys Päällä / Pois päältä Tämän toiminnon avulla voit valita haluamasi äänen kellohälytykselle. Kellohälytyksen yksilöinti Voit muokata kellohälytyksen mieleiseksesi. Voit tehdä muutoksia menemällä kohtaan Kellohälytys ja napauttamalla Yksilöity kellohälytys solua äänittääksesi oman kellohälytysäänesi.

35 Lähetä suosikit viestilaatikkoon Päällä / Pois päältä Tämän toiminnon avulla voit valita, lähetetäänkö suosikeissasi olevat lausekkeet viestilaatikkoon vai toistetaanko ne vain ääneen. Hälytysviestin viive Päällä / Pois päältä Tämän toiminnon avulla voit määrittää liukukytkimellä, kuinka pitkään hälytysviestit näkyvät näytöllä. Näppäimistö Käyttäjät voivat nyt ottaa käyttöön tai pois käytöstä kirjoitusalustan, suosikit ja kellon.

36 Käyttäjillä on valittavanaan kolme erilaista näppäimistöä: QWERTY-, ABCD- ja korkeataajuusnäppäimistö.

37 Näppäimistön suuraakkoset Päällä / Pois päältä Tämän toiminnon avulla käyttäjä voi laittaa näppäimistön suuraakkoslukon päälle tai pois päältä. Näppäimistön lihavointi Päällä / Pois päältä Tämän toiminnon avulla käyttäjä voi laittaa näppäimistön tekstin lihavoinnin päälle tai pois päältä. Varmuuskopio Jos idevice-laitteesi vaurioituu, lopettaa toimimisen tai varastetaan, voit varmuuskopioida kaikki Predictableen tallennetut tiedot.

38 Anna ensin nimi varmuuskopiotiedostolle. Napauta sitten sinistä oikein-merkkiä tallentaaksesi tiedoston. Voit tarkastella kaikkia tallentamiasi varmuuskopiotiedostoja valitsemalla vaihtoehdon Hallinnoi varmuuskopioita. Palauttaaksesi tiedot aikaisemmasta varmuuskopiotiedostosta Predictableen napauta vastapäivään osoittavaa nuolta.

39 Lähettääksesi kopion varmuuskopiotiedostosta sähköpostin kautta napauta sähköpostipainiketta (tiedoston koon täytyy olla alle 20MB). Tallentaaksesi varmuuskopiotiedoston Dropbox-tilillesi (sinulla täytyy olla Dropbox-tili jo valmiina ja asennettuna idevice-laitteellesi) napauta Dropbox-kuvaketta. Poistaaksesi varmuuskopiotiedoston napauta roskakorikuvaketta. Palauttaaksesi Dropboxiin tallennetun varmuuskopiotiedoston napauta kohtaa Varmuuskopio Dropboxista. Voit myös importoida ja eksportoida varmuuskopiotiedostoja idevice-laitteesi ja tietokoneesi välillä napauttamalla Varmuuskopio idevice-laitteelta tietokoneelle painiketta. Varmista ensin, että idevice-laitteesi ja tietokoneesi ovat samassa Wi-Fi-verkossa ja kytke sitten idevice-laitteesi tietokoneeseesi. Odota sitten 2-5 minuuttia, kunnes IP-osoite ilmaantuu idevice-laitteeseesi. Syötä sitten tämä IP-osoite tietokoneesi verkkoselaimeen ja seuraa tietokoneesi antamia ohjeita. LISÄTIEDOT JA PALAUTE Tietoja Predictablesta Käyttöopas Napauttamalla Käyttöopas-painiketta saat verkkoselaimeesi näkyviin PDF-muodossa olevan käyttöoppaan, jonka kautta saat helposti lisätietoja kaikista Predictablen ominaisuuksista.

40 Anna meille viiden tähden arvostelu Napauttamalla Anna meille viiden tähden arvostelu painiketta itunes avautuu automaattisesti Predictableen. Käytä tätä toimintoa auttaaksesi muita asiakkaita ostopäätöksen tekemisessä jättämällä arvostelun sovelluksestamme itunesiin. Lähetä meille tukipyyntö sähköpostilla - Napauttamalla Lähetä meille sähköpostia painiketta saat automaattisesti näkyviin sähköposti-ikkunan, jossa on suora linkki Therapy Boxin tekniseen tukeen. Jos sinulla on ongelmia sovelluksen käytössä tai jotakin kysyttävää, ota yhteyttä suoraan Therapy Boxiin tämän toiminnon kautta ja olemme sinuun yhteydessä pian. Ilmoita ohjelmointivirheestä - Napauttamalla Ilmoita ohjelmointivirheestä painiketta saat automaattisesti näkyviin sähköposti-ikkunan, jossa on suora linkki Therapy Boxin tekniseen tukeen. Jos huomaat pienenkin virheen tai ongelman sovelluksen toiminnassa, ilmoita siitä meille sähköpostilla. Olemme sinuun yhteydessä heti kun olemme saaneet ongelman ratkaistua. Tietoja Therapy Boxista Ketä me olemme Napauttamalla Vieraile verkkosivullamme linkkiä pääset suoraan verkkosivullemme osoitteeseen Muut sovelluksemme Tämän toiminnon kautta pääset tutustumaan muihin Therapy Boxin sovelluksiin. Napauttamalla mitä tahansa sovellusta pääset tutustumaan siihen tarkemmin itunesissa. Sovelluskehityksemme Tämän toiminnon kautta saat lisätietoja tarjoamistamme sovelluskehityspalveluista. Seuraa meitä Saadaksesi lisätietoja Predictablesta tai muista Therapy Boxin sovelluksista ja palveluista seuraa meitä Facebookissa, Twitterissä ja YouTubessa. Voit myös tilata uutiskirjeemme, jonka kautta saat säännöllisesti uusinta tietoa palveluistamme.

Manager. Doro Experience. ja Doro PhoneEasy 740. Suomi

Manager. Doro Experience. ja Doro PhoneEasy 740. Suomi Doro Experience ja Doro PhoneEasy 740 Suomi Manager Esittely Doro Experience Manager -hallintaportaalia käytetään sovellusten asentamiseen ja käyttöön Doro Experience -laitteella käyttämällä mitä tahansa

Lisätiedot

Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon 1. Jos koneellesi ei vielä ole asennettu Open Office ohjelmaa, voit ladata sen linkistä joka löytyy Arkisto => Asiakirjapohjat sivulta seuran kotisivuilta. Jos ohjelma

Lisätiedot

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma Tämän jälkeen valitse kieleksi Suomi VÄLILEHTI 1 PERUSTIEDOT Valittuasi kieleksi suomen,

Lisätiedot

020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00

020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00 020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00 Windows Phone 8 Nokia Lumia käyttöönotto Sisällysluettelo Uuden puhelimen perusasetukset... 2 ENSI KÄYNNISTYS... 2 MICROSOFT-TILIN LUOMINEN... 3 KIRJAUTUMINEN

Lisätiedot

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015 Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 Oppilaat saavat vuoden 2016 alusta käyttöönsä oppilaitoksen sähköpostin ja muita palveluita Microsoftin Office365:sta. Oppilaiden sähköposti on muotoa

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi LIELAHDEN KIRJASTO TIETOTORI Teivaankatu 1, Lielahtikeskus 33400 Tampere

Lisätiedot

Kuvan ottaminen ja siirtäminen

Kuvan ottaminen ja siirtäminen Kuvan ottaminen ja siirtäminen Kuvien ottaminen Kuvien ottaminen tapahtuu oppilaiden omien kännykkäkameroiden tai koulun tablettien kameran avulla o Työ tehdään pareittain, joten ainakin toisella työparin

Lisätiedot

Skype for Business pikaohje

Skype for Business pikaohje Skype for Business pikaohje Sisällys KOKOUSKUTSU... 2 ENNEN ENSIMMÄISEN KOKOUKSEN ALKUA... 4 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SKYPE FOR BUSINEKSELLA... 5 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SELAIMEN KAUTTA... 6 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN

Lisätiedot

NOOX xperio herätyskello valvontakamera

NOOX xperio herätyskello valvontakamera NOOX xperio herätyskello valvontakamera Käyttöohje Ajan asetus Kun kellonaika on näytössä paina SET, ruudulla lukee nyt "2010" Aseta oikea aika UP ja DOWN näppäimillä ja paina SET uudelleen vahvistaakseni

Lisätiedot

Mobiilitulostus-/- skannausopas Brother iprint&scanille (Apple laitteet)

Mobiilitulostus-/- skannausopas Brother iprint&scanille (Apple laitteet) Mobiilitulostus-/- skannausopas Brother iprint&scanille (Apple laitteet) Sisällysluettelo Ennen Brother-laitteen käyttöä... Kuvakkeiden selitykset... Tavaramerkit... Johdanto... Lataa Brother iprint&scan

Lisätiedot

Tärkeää: Nähdäksesi täydentäviä ohjeita, katso yksityiskohtaisempi käyttöohje (97711) osoitteessa www.fermax.com.

Tärkeää: Nähdäksesi täydentäviä ohjeita, katso yksityiskohtaisempi käyttöohje (97711) osoitteessa www.fermax.com. SMILE PERUSNÄYTTÖ Tärkeää: Nähdäksesi täydentäviä ohjeita, katso yksityiskohtaisempi käyttöohje (97711) osoitteessa www.fermax.com. Näppäimet Audio ja lopetusnäppäin Vastaanota puhelu tällä näppäimellä

Lisätiedot

Tulostaminen koulun koneilta Sibelius-tulostimelle voi tulostaa seuraavilta koulun koneilta

Tulostaminen koulun koneilta Sibelius-tulostimelle voi tulostaa seuraavilta koulun koneilta Sibelius-tulostin Monistamossa on uusi tulostin nimeltään sibelius, joka korvaa vanhan topelius-tulostimen. Tällä uudella tulostimella on käytössä tulostusmäärien seuranta sekä henkilökohtainen tulostussaldo.

Lisätiedot

ALVin käyttöohjeet. 1. Tositteiden tallennus palveluun. 1.1 Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella

ALVin käyttöohjeet. 1. Tositteiden tallennus palveluun. 1.1 Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella ALVin käyttöohjeet Nämä käyttöohjeet sisältävät hyödyllisiä vinkkejä palvelun käyttöön. Ne kannattaa lukea ennen palvelun käyttöä. Jos kuitenkin kohtaat ongelmia, etkä löydä niihin ratkaisua näistä käyttöohjeista,

Lisätiedot

3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI... 7 3.2 VIESTIN LUKEMINEN... 9 3.3 SAAPUNEET JA LÄHETETYT... 9 3.4 KANSIOT... 10 3.5 ROSKAKORI...

3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI... 7 3.2 VIESTIN LUKEMINEN... 9 3.3 SAAPUNEET JA LÄHETETYT... 9 3.4 KANSIOT... 10 3.5 ROSKAKORI... OHJE HUOLTAJALLE 2 / 22 1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ... 3 2 ETUSIVU... 4 2.1 YHTEENVETO... 4 2.2 LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / HUOMAUTUKSET... 4 2.3 VIESTIT... 6 2.4 KOKEET... 6 3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI...

Lisätiedot

Vianmääritys. Paperinkäsittely. Huolto. Vianmääritys. Ylläpito. Hakemisto

Vianmääritys. Paperinkäsittely. Huolto. Vianmääritys. Ylläpito. Hakemisto Jos pyydät Lexmarkin asiakastukikeskukselta apua tulostusongelman ratkaisemisessa, sieltä saatetaan ohjata sinut vianmääritystilan avulla muuttamaan oletusasetuksia (esimerkiksi ottamaan käyttöön PPDS-tiedostojen

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys UpdateIT 2010: Uutisten päivitys Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Uutisen lisääminen... 1

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo Sivu 1 / 11 Kuvien siirto kamerasta Lyhyesti Tämän oppaan avulla voit: - käyttää tietokoneen omaa automaattista kopiointiin tai siirtoon tarkoitettua toimintaa kuvien siirtoon kamerasta tai muistikortista

Lisätiedot

Pauliina Munter/Suvi Junes Tampereen yliopisto / Tietohallinto Valitse muokkaustila päälle kurssialueen etusivun oikean yläkulman painikkeesta.

Pauliina Munter/Suvi Junes Tampereen yliopisto / Tietohallinto Valitse muokkaustila päälle kurssialueen etusivun oikean yläkulman painikkeesta. Sanasto Sanasto -työkalulla voi laatia sanakirjan tapaisen sanaston, jonka hakusanoja (käsitteitä ja niiden määritelmiä) voidaan selata ja opettajan niin halutessa myös kommentoida. Sekä opettaja että

Lisätiedot

Käyttöpaneelin käyttäminen

Käyttöpaneelin käyttäminen Tässä jaksossa on tietoja käyttöpaneelin käytöstä, tulostimen asetusten muuttamisesta ja käyttöpaneelin valikoiden sisällöstä. 1 Useimpia tulostimen asetuksia voi muuttaa sovellusohjelmasta tai tulostinajurista.

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

SwingControl-valvontayksikön tietojen lukeminen Jeven Flow -sovelluksella

SwingControl-valvontayksikön tietojen lukeminen Jeven Flow -sovelluksella SIVU 2 JEVEN Keittiöilmanvaihtolaitteet Tuotekuvaus ja yhdistäminen 2 Yhteys-sivu 3 Sisäisen verkon asennukset 5 JEVEN Keittiöilmanvaihtolaitteet SIVU 2 TUOTEKUVAUS Jeven Flow -sovelluksella voidaan ottaa

Lisätiedot

Sivuston muokkaus WordPressin kanssa

Sivuston muokkaus WordPressin kanssa Sivuston muokkaus WordPressin kanssa Sivuston muokkaus WordPress-hallintajärjestelmän kanssa on hyvin helppoa. Sitä vähän tutkimalla ja tätä ohjetta lukemalla sen käyttö tulee nopeasti tutuksi. Olen myös

Lisätiedot

Siemens Webserver OZW672

Siemens Webserver OZW672 Siemens Webserver OZW67 Climatix IC pilvipalvelu Kytke laite lämpöpumpun ohjaimeen Kytke laite verkkopiuhalla internetiin Mene nettiselaimella Climatix IC palveluun Luo käyttäjätili ja rekisteröi laite

Lisätiedot

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö Office_365_loppukäyttäjän ohje 15.5.2015 Esa Väistö 2 Sisällysluettelo Kuvaus... 3 Kirjautuminen Office_365:een... 3 Valikko... 4 Oppilaan näkymä alla.... 4 Opettajan näkymä alla... 4 Outlook (Oppilailla)...

Lisätiedot

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen:

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: http://www.kamera73.fi/kuukaudenkuvaaja Kukin seuran jäsen voi laittaa

Lisätiedot

Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille:

Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille: Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille: Tämän pikaohjeen avulla pääsette alkuun sivujenne tekemisessä, mutta suosittelemme täydellisten Lappi.fi -ohjeiden lukemista ennen sivujenne tekemistä. Ohjeet löytyvät

Lisätiedot

Zimbran käyttöohje

Zimbran käyttöohje Zimbran käyttöohje ZIMBRAN KÄYTTÖOHJE 2 Sisältö 1 ZIMBRA LYHYESTI... 3 2 EDELLEENLÄHETYKSEN KYTKENTÄ... 3 3 LOMAVASTAAJA... 4 4 POSTIN SUODATTIMET... 5 5 ALLEKIRJOITUKSET... 6 6 OSOITEKIRJAN HALLINTA...

Lisätiedot

Sähköpostitilin käyttöönotto. Versio 2.0

Sähköpostitilin käyttöönotto. Versio 2.0 Sähköpostitilin käyttöönotto Versio 2.0 Sivu 1 / 10 Jarno Parkkinen jarno@atflow.fi 1 Johdanto... 2 2 Thunderbird ohjelman lataus ja asennus... 3 3 Sähköpostitilin lisääminen ja käyttöönotto... 4 3.1 Tietojen

Lisätiedot

Sonera Viestintäpalvelu VIP

Sonera Viestintäpalvelu VIP Sonera Viestintäpalvelu VIP Loma- ja Poissaoloviestitoiminnallisuuden käyttöopas v 1.2 Toiminnallisuuden kuvaus Poissaoloviestin aktivoit päälle suorittamalla seuraavat toimenpiteet: Valitse aktiviteetiksesi

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

Käyttöohje. Sonera Visuaalisen kommunikaation henkilökohtainen käyttö tietokoneella älylaitteella ja selaimella

Käyttöohje. Sonera Visuaalisen kommunikaation henkilökohtainen käyttö tietokoneella älylaitteella ja selaimella Käyttöohje Sonera Visuaalisen kommunikaation henkilökohtainen käyttö tietokoneella älylaitteella ja selaimella Soneran visuaalisen kommunikaation palvelu käyttö onnistuu useilla eri tavoilla ja laitteilla.

Lisätiedot

EU Login. EU Login kirjautuminen. EU Login tilin luominen

EU Login. EU Login kirjautuminen. EU Login tilin luominen EU Login EU Login kirjautuminen EU Login järjestelmä mahdollistaa keskitetyn pääsyn useisiin eri Euroopan Komission verkkosovelluksiin yhdellä käyttäjätunnuksella ja salasanalla. EU login varmistaa identiteettisi

Lisätiedot

Ylläpitoalue - Etusivu

Ylläpitoalue - Etusivu Crasmanager 5.2 Ylläpitoalue - Etusivu Sivut osiossa sisällön selaus ja perussivujen ylläpito. Tietokannat osiossa tietokantojen ylläpito. Tiedostot osiossa kuvien ja liitetiedostojen hallinta. Työkalut

Lisätiedot

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö SAVONIA Savonia RPM Käyttöopas Informaatiotekniikan kehitysyksikkö 18.8.2011 Sisällysluettelo 1. Perusnäkymä... 3 2. Kirjautuminen... 4 3. Rekisteröinti... 5 4. Idean jättäminen... 6 4. Arviointi... 8

Lisätiedot

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN www.te-palvelut.fi TE-toimiston verkkoasiointiin pääset kirjautumaan www.te-palvelut.fi Oma asiointi Henkilöasiakas Kirjaudu sisään verkkopankkitunnuksilla ja hyväksy käyttöehdot

Lisätiedot

DNA Netti. DNA Netti - Käyttöohje v.1.0

DNA Netti. DNA Netti - Käyttöohje v.1.0 DNA Netti DNA Netti on Mokkuloiden yhteysohjelma. Ohjelman avulla voit hallita Mokkulan asetuksia sekä luoda yhteyden internetiin Mokkulan, WLANin tai Ethernet -yhteyden avulla. Sisältö DNA Netti asennus...

Lisätiedot

DNA Netti. Sisältö. DNA Netti - Käyttöohje v.0.1

DNA Netti. Sisältö. DNA Netti - Käyttöohje v.0.1 DNA Netti DNA Netti on Mokkuloiden yhteysohjelma. Ohjelman avulla voit hallita Mokkulan asetuksia sekä luoda yhteyden internetiin Mokkulan, WLANin tai Ethernet -yhteyden avulla. Sisältö DNA Netti - Testaa

Lisätiedot

Artikkelin lisääminen

Artikkelin lisääminen Sisällys Artikkelin lisääminen...3 Artikkelin muokkaaminen...5 Kuvan lisääminen artikkeliin...6 Väliotsikoiden lisääminen artikkeliin...9 Navigointilinkin lisääminen valikkoon...10 Käyttäjätietojen muuttaminen...13

Lisätiedot

DNA Prepaid WLAN Mokkula

DNA Prepaid WLAN Mokkula DNA Prepaid WLAN Mokkula Mokkula käyttää normaalikokoista / suurempaa SIM-korttia. Irrota SIM-kortti kokonaisena ja laita se Mokkulaan alla olevan kuvan mukaisesti. Jos irrotat vahingossa pienemmän SIM-kortin,

Lisätiedot

OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa

OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa Wilman hakemukset ja muut lomakkeet EIVÄT NÄY mobiililaitteisiin asennettavissa Wilma-sovelluksissa. Huoltajan tulee siis käyttää

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE LATOMO VERSO

KÄYTTÖOHJE LATOMO VERSO Kirjautuminen Kirjatuminen järjestelmään tapahtuu syöttämällä ylläpitäjältä (yleensä sähköpostilla) saatu käyttäjätunnus ja salasana niille varattuihin kenttiin. Jos olet unohtanut salasanasi voit syöttää

Lisätiedot

Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen

Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen 27.2.2017 Yleiset ohjeet Kaksinkäsin.fi sivujen yläreunassa on valikko, josta pääsee suoraan useisiin tässä ohjeessa viitattuihin alisivuihin. Kun olet kirjautuneena

Lisätiedot

opiskelijan ohje - kirjautuminen

opiskelijan ohje - kirjautuminen opiskelijan ohje - kirjautuminen estudio on Edupolin kehittämä e-oppimisympäristö koulutusryhmän verkkoalustana perinteisen luokkaopetuksen tukena tai etäopiskelussa ja -opetuksessa kotoa tai työpaikalta.

Lisätiedot

Ohjeita Heili-kirjastojen Rockway.fi-palvelun käyttäjälle

Ohjeita Heili-kirjastojen Rockway.fi-palvelun käyttäjälle Ohjeita Heili-kirjastojen Rockway.fi-palvelun käyttäjälle Oppitunteja seurataan nettiselaimilla Youtube-tyylisen video-ohjelman kautta, eikä mitään erillistä ohjelmaa tarvitse asentaa. Palvelua voi käyttää

Lisätiedot

Mirva Jääskeläinen Espoon kaupungin työväenopisto

Mirva Jääskeläinen Espoon kaupungin työväenopisto Mirva Jääskeläinen Espoon kaupungin työväenopisto Windows Phonet yleisesti Nokian Lumiat Vanhemmat WindowsPhone 7 Uudemmat WindowsPhone 8 Samsungin Windows Phone mallit HTC:n mallit www.windowsphone.com

Lisätiedot

ipad MDM käyttöönotto-ohje Uudet laitteet

ipad MDM käyttöönotto-ohje Uudet laitteet ipad MDM käyttöönotto-ohje 10.9.2015 KASVO Kumppanisi tehokkaassa tieto- ja taloushallinnossa. Pyyhkäise näyttöä vasemmalta oikealle Valitse kieleksi Suomi Valitse maa tai alue Suomi Valitse Wi-Fi-verkko

Lisätiedot

Prospektini. Usein kysytyt kysymykset SISÄLLYS

Prospektini. Usein kysytyt kysymykset SISÄLLYS Prospektini Usein kysytyt kysymykset SISÄLLYS Prospektini - yleistä 1. Mikä on Prospektini sovellus? 2. Mistä löydän Prospektini sovelluksen ja kuinka voin ladata sen? 3. Millä laitteilla Prospektini sovellus

Lisätiedot

Luo uusi palvelu valitsemalla Asetukset ja Palvelut.

Luo uusi palvelu valitsemalla Asetukset ja Palvelut. Käyttöopas Luo uusi palvelu valitsemalla Asetukset ja Palvelut. 2 3 4 1 Lisää uusi palvelu: 1. Aloita seuraavasti: Valitse Asetukset ja sen jälkeen palvelut. Valitse luo uusi palvelu. 2. Nimi ja palvelun

Lisätiedot

Motorola Phone Tools. Pikaopas

Motorola Phone Tools. Pikaopas Motorola Phone Tools Pikaopas Sisältö Vähimmäisvaatimukset... 2 Ennen asennusta Motorola Phone Tools... 3 Asentaminen Motorola Phone Tools... 4 Matkapuhelimen asennus ja määritys... 5 Online-rekisteröinti...

Lisätiedot

Sanomapavelinohjelmiston käyttöohje (Vanha versio RO)

Sanomapavelinohjelmiston käyttöohje (Vanha versio RO) Sanomapavelinohjelmiston käyttöohje (Vanha versio 22.5.2015 RO) Asio Sanomapalvelinohjelmiston ja viestintäpalvelun käyttö nettiselaimella Kirjautuminen palveluun, Viestin lähetys, Sanomaryhmän luominen

Lisätiedot

Ohjeita kirjan tekemiseen

Ohjeita kirjan tekemiseen Suomen Sukututkimustoimisto on yhdessä Omakirjan kanssa tehnyt internetiin uuden Perhekirja-sivuston. Se löytyy osoitteesta: www.omakirja.fi -> Kirjat -> Perhekirja tai http://www.omakirja.fi/perhekirja?product=6

Lisätiedot

Welcome to the World of PlayStation Pika-aloitusopas

Welcome to the World of PlayStation Pika-aloitusopas Welcome to the World of PlayStation Pika-aloitusopas Suomi PCH-2016 7025574 PlayStation Vita-järjestelmän käyttäminen ensimmäistä kertaa Paina viisi sekuntia Kytke virta PS Vita -järjestelmään. Kun kytket

Lisätiedot

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta.

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Sisäänkirjauduttuasi näet palvelun etusivulla helppokäyttöisen hallintapaneelin. Vasemmassa reunassa on esillä viimeisimmät tehdyt muutokset

Lisätiedot

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen yrjo.maattanen@phnet.fi helpottamiseksi puh. 050 413 0820 4.11.2009 1. Yleistä SuLVInet on SuLVI:n aloitteesta avattu sivusto LVI-alan kehittäjäfoorumiksi.

Lisätiedot

Tervetuloa HK Shop:in käyttäjäksi!

Tervetuloa HK Shop:in käyttäjäksi! Tervetuloa HK Shop:in käyttäjäksi! HK Shop on HKSCAN FINLANDin reaaliaikainen tilausjärjestelmä, missä voit mm. tutkia tuotetietoja ja -valikoimaa, tehdä tilauksia, saada tilaushetken tuotesaatavuustiedon

Lisätiedot

1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ ETUSIVU YHTEENVETO LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT VIESTIT KOKEET...

1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ ETUSIVU YHTEENVETO LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT VIESTIT KOKEET... OHJE OPPILAALLE 2 / 21 1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ... 3 2 ETUSIVU... 4 2.1 YHTEENVETO... 4 2.2 LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT... 4 2.3 VIESTIT... 6 2.4 KOKEET... 6 3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI...

Lisätiedot

Kangasniemen yrityshakemisto KÄYTTÖOHJE YRITTÄJÄLLE. KANGASNIEMEN KUNTA yrityshakemisto.kangasniemi.fi

Kangasniemen yrityshakemisto KÄYTTÖOHJE YRITTÄJÄLLE. KANGASNIEMEN KUNTA yrityshakemisto.kangasniemi.fi 2015 Kangasniemen yrityshakemisto KÄYTTÖOHJE YRITTÄJÄLLE KANGASNIEMEN KUNTA yrityshakemisto.kangasniemi.fi 1 Sisällysluettelo 1. Sivustolle rekisteröityminen... 2 2. Yrityksen lisääminen... 3 2.1. Yritystiedot...

Lisätiedot

Uuden Peda.netin käyttöönotto

Uuden Peda.netin käyttöönotto Sisällysluettelo Uuden Peda.netin käyttöönotto...2 Sisään- ja uloskirjautuminen...2 OmaTila...3 Peda.netin yleisrakenne...4 Työvälineet - Sivut...5 Sivun lisääminen omaan profiiliin:...5 Sivun poistaminen

Lisätiedot

Data@Flow ohjeet. AtFlow Oy, Pekka Rönkkönen, pekka@atflow.fi +358 (0)50 340 1705

Data@Flow ohjeet. AtFlow Oy, Pekka Rönkkönen, pekka@atflow.fi +358 (0)50 340 1705 Data@Flow ohjeet AtFlow Oy, Pekka Rönkkönen, pekka@atflow.fi +358 (0)50 340 1705 1 Sisällysluettelo 1. Kirjautuminen... 2 2. Sisältöalueiden muokkaaminen... 4 2.1. Sisältöalueen sisällön muokkaaminen...

Lisätiedot

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla 1. Kytke skanneriin virta painamalla skannerin oikealla puolella olevaa virtakytkintä. 2. Avaa skannerin kansi. 3. Aseta valokuva/asiakirja

Lisätiedot

AirPrint-opas DCP-J562DW MFC-J480DW MFC-J680DW MFC-J880DW

AirPrint-opas DCP-J562DW MFC-J480DW MFC-J680DW MFC-J880DW AirPrint-opas DCP-J562DW MFC-J480DW MFC-J680DW MFC-J880DW Ennen Brother-laitteen käyttöä Kuvakkeiden selitykset Tavaramerkit Tärkeä huomautus Kuvakkeiden selitykset Koko tässä Käyttöoppaassa käytetään

Lisätiedot

ENNI-järjestelmällä tehtävä selainennakkoilmoitus

ENNI-järjestelmällä tehtävä selainennakkoilmoitus SELAINENNAKKOILMOITUKSEN IKKUNANKUVAT 1(24) 2.2.2010 Selainennakkoilmoitus ENNI-järjestelmällä tehtävä selainennakkoilmoitus Yleistä ENNI-järjestelmästä ENNI-järjestelmän vakiopainikkeita Selainennakkoilmoitus

Lisätiedot

Office Video, pikaopas

Office Video, pikaopas Office 365 - Video, pikaopas Sisällys Palvelu... 2 Kanavan luonti... 3 Kuinka kanava kannattaa nimetä?... 4 Kanavan käyttöoikeudet... 4 Käyttöoikeustasot... 5 Videoiden lisääminen kanavalle... 6 Videon

Lisätiedot

STANDARD TALOUSHALLINNON KÄYTTÖOPAS

STANDARD TALOUSHALLINNON KÄYTTÖOPAS STANDARD TALOUSHALLINNON KÄYTTÖOPAS Standard Taloushallinto Käyttöopas page 1/6 Table of Contents PERUSIKKUNA... 3 HENKILÖKOHTAINEN TYÖPÖYTÄ... 4 ASETUKSET PERUSKÄYTTÖÄ VARTEN... 5 Yritystiedot... 5 Henkilöt

Lisätiedot

A. Peruskäyttöohje Digilehtiö

A. Peruskäyttöohje Digilehtiö A. Peruskäyttöohje Digilehtiö 1 1. Aseta haluamasi paperi tai lehtiö alustan päälle. Kirjoita ja piirrä muistiinpanot digilehtiön kynällä, kun kirjoitat uudelle sivulle, käännä lehti syrjään, ja paina

Lisätiedot

ETÄPALVELU. HALTIK Videoportaali - osallistujan ohje

ETÄPALVELU. HALTIK Videoportaali - osallistujan ohje ETÄPALVELU HALTIK Videoportaali - osallistujan ohje 19.5.2015 Laitevaatimukset Tietokoneessa tulee olla asennettuna: Web-kamera Mikrofoni ja kaiuttimet tai kuulokkeet Tietokoneen internet selaimen tulee

Lisätiedot

OP-eTraderin käyttöopas

OP-eTraderin käyttöopas OP-eTraderin käyttöopas Tämä käyttöopas on lyhennetty versio virallisesta englanninkielisestä käyttöoppaasta, joka löytyy etrader - sovelluksen Help-valikosta tai painamalla sovelluksessa F1 -näppäintä.

Lisätiedot

Palvelupyyntöjärjestelmä. Asiakkaan ohje

Palvelupyyntöjärjestelmä. Asiakkaan ohje Palvelupyyntöjärjestelmä Asiakkaan ohje Festum Software Oy Palvelupyyntöjärjestelmä asiakkaan ohje 2 ( 8 ) Sisällysluettelo 1. Palvelupyyntöjärjestelmä osana asiakastukea... 3 2. Käytön aloittaminen...

Lisätiedot

OPISKELIJAN REKISTERÖITYMINEN JA TYÖTILA-AVAIMEN KÄYTTÖ. 1. Mitä kaikkea saan käyttööni samoilla tunnuksilla?

OPISKELIJAN REKISTERÖITYMINEN JA TYÖTILA-AVAIMEN KÄYTTÖ. 1. Mitä kaikkea saan käyttööni samoilla tunnuksilla? OPISKELIJAN REKISTERÖITYMINEN JA TYÖTILA-AVAIMEN KÄYTTÖ 1. Mitä kaikkea saan käyttööni samoilla tunnuksilla? Rekisteröitymällä saat käyttöösi koulusi hankkimat sähköiset opetus- ja oppimateriaalit. Pääset

Lisätiedot

Varmenteiden asentaminen & WLAN Nokian puhelimille

Varmenteiden asentaminen & WLAN Nokian puhelimille Tietohallintokeskus Varmenteiden asentaminen & WLAN Nokian puhelimille Datainfon toimittamiin vakioituihin henkilökunnan Nokian puhelimiin E5, E6 ja E7 on esiasennettu tarvittavat varmenteet, joten yleensä

Lisätiedot

NETIKKA TV KÄYTTÖOHJE

NETIKKA TV KÄYTTÖOHJE Netikka TV 1 Versio 2.1 NETIKKA TV KÄYTTÖOHJE Netikka TV 2(10) Tervetuloa Netikka TV:n käyttäjäksi! Tervetuloa käyttämään Anvian Netikka TV -palvelua. Onnittelemme sinua hyvästä valinnasta! Palvelu antaa

Lisätiedot

Käytettäväksi QR-koodin lukulaitteen/lukijan kanssa yhteensopivien sovellusten kanssa

Käytettäväksi QR-koodin lukulaitteen/lukijan kanssa yhteensopivien sovellusten kanssa Xerox QR Code -sovellus Pika-aloitusopas 702P03999 Käytettäväksi QR-koodin lukulaitteen/lukijan kanssa yhteensopivien sovellusten kanssa Käytä QR (Quick Response) Code -sovellusta seuraavien sovellusten

Lisätiedot

Microsoft Lync 2013. Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy

Microsoft Lync 2013. Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Microsoft Lync 2013 Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Ohjeen nimi Microsoft Lync 2013 Vastuuhenkilö Mari Jokiniemi ja Sirpa Kemppainen

Lisätiedot

Helsingin yliopisto WebOodi 1 Opiskelijarekisteri Versio 3.2. Tenttityökalu

Helsingin yliopisto WebOodi 1 Opiskelijarekisteri Versio 3.2. Tenttityökalu Helsingin yliopisto WebOodi 1 Tenttityökalu Tenttityökalu on oiva väline laitos- ja tiedekuntatenttien tekemiseen. Esimerkiksi tiedekuntatentissä voi tenttiä samana päivänä kymmeniä eri opintojaksoja.

Lisätiedot

AirPrint-opas. Tämä käyttöopas koskee seuraavia malleja:

AirPrint-opas. Tämä käyttöopas koskee seuraavia malleja: AirPrint-opas Tämä käyttöopas koskee seuraavia malleja: HL-340CW/350CDN/350CDW/370CDW/380CDW DCP-905CDW/900CDN/900CDW MFC-930CW/940CDN/9330CDW/9340CDW Versio A FIN Kuvakkeiden selitykset Tässä käyttöoppaassa

Lisätiedot

päivittäjän pikaopas

päivittäjän pikaopas 12.2.2012 päivittäjän pikaopas by Petteri Seppälä Sisällysluettelo 1 Sivun tietojen päivittäminen eli korjaaminen... 3 1.1 Toimenpiteet ennen muokkauksien tekemistä... 3 1.2 Virheellisen tekstin korjaaminen...

Lisätiedot

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE OHJEITA MOODLEN KÄYTTÖÖN Moodle on avoimeen lähdekoodiin perustuva verkko-oppimisympäristö. Omalta Moodlealueeltasi löydät kurssin materiaalit, tehtävät, uutiset/tiedotteet,

Lisätiedot

Sanoma Pro digikirjat ipad- ja Android- tableteilla. Kirjahyllyn toiminnot. Sisältötoiminnot. Digikirjojen rikasteet. Kirjahylly- ja luettelonäkymät

Sanoma Pro digikirjat ipad- ja Android- tableteilla. Kirjahyllyn toiminnot. Sisältötoiminnot. Digikirjojen rikasteet. Kirjahylly- ja luettelonäkymät Sanoma Pro digikirjat ipad- ja Android- tableteilla Yleistä Laitteistovaatimukset Sisäänkirjautuminen Kirjahyllyn toiminnot Kirjahyllyn ilmoitukset Sisältötoiminnot Digikirjojen lataaminen Digikirjojen

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan tilattuasi alueen Opetusteknologiapalveluista: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista

Lisätiedot

Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een

Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een Liite 4 1(19) KEMIN ENERGIA Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een Janne Pirttimaa 12.2.2013 Liite 4 2(19) SISÄLLYSLUETTELO 1 Yhdistäminen bluetoothilla... 3 2. Ongelmatilanteet ja ratkaisut...

Lisätiedot

Mobiilitulostus-/- skannausopas Brother iprint&scanille (Android )

Mobiilitulostus-/- skannausopas Brother iprint&scanille (Android ) Mobiilitulostus-/- skannausopas Brother iprint&scanille (Android ) Ennen Brother-laitteen käyttöä Huomautusten määritelmät Tämä käyttöopas käyttää seuraavia symboleita ja merkintätapoja: Kuvakkeet sisältävät

Lisätiedot

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje Tuplaturvan tilaus ja asennusohje 1. Kirjaudu lähiverkkokauppaan omilla tunnuksillasi tai luo itsellesi käyttäjätunnus rekisteröitymällä Lähiverkkokaupan käyttäjäksi. a. Käyttäjätunnus on aina sähköpostiosoitteesi.

Lisätiedot

SIMO MOBILOG ONGELMIEN RATKAISU

SIMO MOBILOG ONGELMIEN RATKAISU SIMO MOBILOG ONGELMIEN RATKAISU Yleisimmät ongelmat CGI (Mukana) sovellus Sovelluksen päivittäminen Lataaminen ja asennus Kielen vaihtaminen Ympäristön vaihtaminen (tuotanto-testi) Uudelleenasennus Pakotettu

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Tiedostot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi työpöydältä raahata

Lisätiedot

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN www.te-palvelut.fi TE-toimiston verkkoasiointiin pääset kirjautumaan www.te-palvelut.fi Oma asiointi Henkilöasiakas Kirjaudu sisään verkkopankkitunnuksilla ja hyväksy käyttöehdot

Lisätiedot

Doro Secure 580IUP. Käyttöopas. Suomi

Doro Secure 580IUP. Käyttöopas. Suomi Doro Secure 580IUP Käyttöopas Suomi 3 2 1 4 5 6 7 8 9 14 13 12 11 10 15 16 Huomaa! Kaikki kuvat ovat vain viitteellisiä, eivätkä ne välttämättä täysin vastaa todellista tuotetta. Suomi 1. Virta päälle/pois

Lisätiedot

Rakennusten elinkaarimittareiden verkkotyökalun käyttöohje. www.360optimi.com/kiinteistopassi

Rakennusten elinkaarimittareiden verkkotyökalun käyttöohje. www.360optimi.com/kiinteistopassi Rakennusten elinkaarimittareiden verkkotyökalun käyttöohje www.360optimi.com/kiinteistopassi Bionova Consulting, luottamuksellinen Viimeksi päivitetty 9. syyskuuta 2014 Käyttöohjeen sisällysluettelo Luo

Lisätiedot

PELIAIKASEURANTAOHJELMAN KÄYTTÖOHJE

PELIAIKASEURANTAOHJELMAN KÄYTTÖOHJE PELIAIKASEURANTAOHJELMAN KÄYTTÖOHJE SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ 3 2. ENNEN OTTELUN ALKUA Kirjautuminen 3 3. TILASTOINTI Aloitusnäkymä ja kokoonpanot 4 Pelaajien vaihtaminen 6 Maali 7 Rangaistukset 8 Poista

Lisätiedot

VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet

VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet Pekka Penttala 9.11.2008 1 (11) VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet... 1 1 Yleistä www-sivujen käytöstä... 2 2 Sivujen osoitteet...

Lisätiedot

Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu

Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu Käyttöohje ARFM- hankkeessa jatkokehitetylle SoftGIS-työkalulle Dokumentti sisältää ohjeistuksen osallistavan suunnittelun työkalun käyttöön. Työkalu on käytettävissä

Lisätiedot

mytnt Quick Guide mytnt-käyttäjän pikaopas mytnt - Helppoa, nopeaa ja vaivatonta - suomeksi.

mytnt Quick Guide mytnt-käyttäjän pikaopas mytnt - Helppoa, nopeaa ja vaivatonta - suomeksi. mytnt Quick Guide mytnt-käyttäjän pikaopas mytnt - Helppoa, nopeaa ja vaivatonta - suomeksi. Näin saat ohjelman käyttöösi 1. Mene osoitteeseen www.tnt.fi 2. Klikkaa vasemman reunan valikossa mytnt-lähetä

Lisätiedot

Elisa Vastaussarja Hallintakäyttöliittymä Käyttöohjeet v. 1.1

Elisa Vastaussarja Hallintakäyttöliittymä Käyttöohjeet v. 1.1 Elisa Vastaussarja Hallintakäyttöliittymä Käyttöohjeet v. 1.1 Elisa Oyj 2 (11) Hallintakäyttöliittymä ohjeet 1 Yleistä Yritysten ylläpitäjät Hallinnoivat tiettyjä yrityksen palvelunumeroita Hallinnoivat

Lisätiedot

ReSound-sovellukset - käyttöohje

ReSound-sovellukset - käyttöohje ReSound-sovellukset - käyttöohje Johdanto Onneksi olkoon ReSound-sovelluksen lataamisen johdosta. ReSoundsovellukset tuottavat parempia kuuntelemiselämyksiä ja auttavat hyödyntämään ReSound-kuulokojeita

Lisätiedot

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Turvapaketti Asennusohje 04/2016 Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Kirjautuminen Palveluun kirjaudutaan osoitteessa https://oma.ipp.fi/ Palvelun käyttökielien valintapainikkeet (suomi/ruotsi) Käyttäjätunnus

Lisätiedot

Sonera Viestintäpalvelu VIP

Sonera Viestintäpalvelu VIP Sonera Viestintäpalvelu VIP Loma- ja Poissaoloviestitoiminnallisuuden käyttöopas v 1.2 Toiminnallisuuden kuvaus Poissaoloviestin aktivoit päälle suorittamalla seuraavat toimenpiteet: Valitse aktiviteetiksesi

Lisätiedot