Poikkeamislupa / TeliaSonera Oyj (Torpparintie)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Poikkeamislupa / TeliaSonera Oyj (Torpparintie)"

Transkriptio

1 KOKKOLAN KAUPUNKI Rakennus- ja ympäristölautakunta Poikkeamislupa / TeliaSonera Oyj (Torpparintie) 184/ /2016 Rakennus- ja ympäristölautakunta Valmistelijat: asemakaava-arkkitehti Elina Nissinen p ja kaavasuunnittelija Ingela Borgmästars-Hagnäs p Kartat: Asemakaava, asemapiirros ja sijaintikartta Liite A 65 Kartat Liite B 65 MRA 64 mukainen selvitys Liite C 65 Hakijan vastine Hakija: Telia Sonera Oyj Rakennuspaikka: Noin 160 m2:n kokoinen vuokra-alue tunnuksella V1 Kokkolan Kirkonmäen kaupunginosassa osasta Puisto - 270E -nimistä tilaa ( V1). Rakennuspaikan osoite on Torpparintie 10. Hanke: Matkaviestitukiaseman rakentaminen. Haetut poikkeukset: Poikkeusta haetaan maankäyttö- ja rakennuslain 171 :n 1 momentin nojalla 58 :n 1 momentin säännöksistä. Hanke poikkeaa asemakaavassa sallitusta käyttötarkoituksesta. Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan toimivalta poikkeamisesta päättämisessä on Kokkolan kaupungilla. Kaavallinen tilanne: Alueella on voimassa hyväksytty asemakaava n:o 28/6. Rakennuspaikka sijaitsee suojaviheralueella EV. Rakennuspaikka on rakentamaton. Hakijan perustelut ja erityiset syyt: Tukiaseman tontti sijaitsee puistoalueella. Tontin paikka on sovittu yhdessä kaupungin edustajien kanssa. Maa-alue on kaupungin omaisuutta. Alueella ei ole muuta soveliasta paikkaa tukiasemalle. Kyseisellä paikalla alueen puusto maastouttaa osaltaan hanketta.

2 KOKKOLAN KAUPUNKI Rakennus- ja ympäristölautakunta Hanke on tarpeellinen, jotta uusien matkaviestiverkkojen palvelut saadaan myös alueen kiinteistöjen sisätiloihin. Naapureiden kuuleminen: Kaupunki on kuullut naapurit. Kahdelta kiinteistönomistajalta tuli hankkeesta huomautus. Oheisaineisto: Huomautukset ja Valmistelijan lausunto: Rakennuspaikka sijaitsee Kokkolan eteläisen sisääntuloväylän varrella, Valtatie 8:n ja Kirkonmäen Torpparintien välissä olevalla suojaviheralueella. Maston pystyttäminen edellyttää lentoestelupaa. Hankkeelle on Liikenteen turvallisuusvirasto TraFi myöntänyt lentoesteluvan (Dnro TRAFI/60027/ /2015). Lupa on myönnetty maanpinnasta 36 m:n korkuisen, ja merenpinnasta 45 m:n (N2000) korkuisen maston pystyttämiselle. Hakemuksen liitteenä on maankäyttö- ja rakennusasetuksen 64 :n mukainen selvitys hankkeen vaikutuksista. Tehdyn selvityksen mukaan olemassa olevan masto on rakenteellisesti niin heikkorakenteinen ettei siihen voida enää asentaa tarpeellisia uuden tekniikan antenneja. Naapureilta tulleet huomautukset sisältävät seuraavat perustelut hanketta vastaan: Sijoituspaikka on liian lähellä omakotitaloaluetta, se vaikuttaa asuinalueen viihtyvyyteen ja maisemalliseen arvoon. EV suoja-alueella on metsikkö joka suojaa liikenteen häiriöiltä jonka vaikutus vähenee jos metsää vielä harvennetaan maston takia. Molemmat muistuttajat tuovat esille, että maston sijoituspaikkoja on kilometrin päässä monta, jossa ei ole asutusta yhtä lähellä. Hakijalta pyydettiin huomautuksiin vastine jossa todetaan mm:... "Koska vanhoissa asemakaavoissa ei ole osoitettu alueita kyseisille tukiasemille niin lähes ainoaksi mahdollisuudeksi jää kaavoissa olevat viher yms. alueet. Kyseinen alue on täyteen rakennettua asuinaluetta jolloin ainoaksi sijoitus vahtoehdoksi jää viheralueet. Tukiasemarakennus on 8,5 m2 ja harustamattoman putkimaston korkeus 36m. Rakenteiden vaatima pinta-ala on hyvin pieni viheralueen kokonaisalasta eikä puuston poisto liikennemelun kannalta ole oleellista. Tukiaseman rakenteet mahdollistavat myös muiden operaattoreiden sijoittumisen tukiasemalle. Tällöin vältytään samankaltaisilta hankkeilta alueella. Näistä perusteluista johtuen päädyttiin esitettyyn paikkaan parhaana mahdollisena vaihtoehtona, yhdessä kaupungin edustajien kanssa....

3 KOKKOLAN KAUPUNKI Rakennus- ja ympäristölautakunta Alueen tukiasemat muodostavat verkoston johon myös uuden tukiaseman on sijoittauduttava mahdollisen optimaalisesti. Tämän johdosta kyseisen tukiaseman sijainnissa on huomiotava nykyiset tukiasemat eikä sen sijoittaminen kyseiseltä alueelta muualle ole mahdollista eikä teleteknisesti kannattavaa. Uusi tukiasema-paikka tulisi sijaitsemaan useiden tukiasemien rajaaman alueen keskellä. Etäisyys lähimmistä tukiasemistä (mastosta) on noin 1,2km. Yhden tukiaseman peittoalue-ympyrä voi olla säteeltään n m, riippuen paljolti käytettävastä taajuus-alueesta, maaston muodosta, puustosta, rakennuskannasta ko. alueella. " Suunniteltu matkaviestintukiasema on tarkoitus poistaa matkapuhelinkuuluvuuden katveita erityisesti sisätiloissa ja lisätä erityisesti datakapasiteettia alueella. Etäistyys lähimpään asuinkiinteistöön on Torpparinmäentien suunnitellusta mastosta yli 50 m. TeliaSoneran selvityksen mukaan käytettävistä tehoista johtuen alue, jolla säädösten mukaiset raja-arvot ylittyvät on noin 2 metriä antennista (pääkeilan suunnassa). Sivukeiloissa ja takana varoalue on noin 0,5 m. Tukiasema tulee palvelemaan mm liikkuvan laajakaistan asiakkaita noin 500 m säteellä. Yksi tukiasema voi palvella samanaikaisesti vain rajallisen määrän asiakkaita. Tämän vuoksi tukiasemia täytyy rakentaa suhteellisen taajaan kaupunkialueella, missä on paljon ihmisiä. Olemassa olevat mastot sijaitsevat joko liian kaukana tai niiden kapasiteetti on riittämätön, jotta saavutettaisiin edes kohtuullinen palvelutaso tällä alueella. Alueella ei myöskään ole soveltuvia rakenteita tukiasemalaitteiden asennusta varten. Antennipylväs tulee palvelemaan myös muita teleoperaattoreita. Kyseisellä alueella on tiheähköä puustoa, joka hyvin peittää ja maastouttaa antenniputkea maisemaansa. Mikäli masto viedään valtatien varteen, maisemallinen haitta kasvaa kaupunkikuvassa. Mastoa varten vuokratun alueen koko on EV-alueen pinta-alasta alle 4%, joten puuston häviäminen maston takia on koko alueen pintaalaan nähden marginaalisen pieni osuus. Kaupunki on viime aikoina suositellut mastojen sijoittamista EValueille, ja uusin kaavoihin pyritään nykyään sisällyttämään seuraava määräys: "Alueelle saa sijoittaa melunsuojausta varten maavalleja ja rakennelmia sekä yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevia rakennelmia ja laitteita." joilla tarkoitetaan nimenomaan myös telemastoja. Hanketta voidaan pitää tarkoituksenmukaisena. Hakija on toimittanut hankkeen toteuttamisen edellyttämät, ja MRA 64 :n mukaiset selvitykset hankkeen vaikutuksista. Hankkeelle on myönnetty lentoestelupa. Hakija on esittänyt hankkeelleen perustelut ja erityiset syyt.

4 KOKKOLAN KAUPUNKI Rakennus- ja ympäristölautakunta Edellä esitetystä johtuen Kaavoituspalvelut katsoo, että hanke ei vaikeuta kaavoitusta ja maankäyttö- ja rakennuslain 137 :n mukaiset edellytykset rakentamiselle ovat olemassa: hanke ei aiheuta haittaa kaavoitukselle tai alueidenkäytön muulle järjestämiselle, ei aiheuta haitallista yhdyskuntakehitystä ja on sopivaa maisemalliselta kannalta, eikä vaikeuta erityisten luonto- tai kulttuuriympäristöjen arvojen säilyttämistä eikä virkistystarpeiden turvaamista. Rakentaminen ei johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen, tai aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia. Poikkeaminen rakennuspaikan koosta ja etäisyysvaatimuksesta rakennuspaikan rajoihin voidaan myöntää. Tekninen johtaja Rakennus- ja ympäristölautakunta päättää 1. maankäyttö- ja rakennuslain 171 :n 1. mom. nojalla myöntää anotun poikkeamisluvan 2. että päätös annetaan julkipanon jälkeen 3. että päätös on voimassa yhden vuoden, 4. että päätös on maksullinen, 550 euroa 5. ilmoittaa hakijalle, että ennen rakennustoimenpiteeseen ryhtymistä on hakijan saatava kunnan rakennusvalvontaviranomaiselta tätä suunnittelutarveratkaisua ja poikkeamislupaa vastaava rakennuslupa. Rakennuslupa on haettava suunnittelutarveratkaisu- ja poikkeamislupapäätöksen voimassaoloaikana. Päätös Rakennus- ja ympäristölautakunta hyväksyi päätösesityksen.

5 KARTAT LIITE A sivu 1 OTE ASEMAKAAVASTA HAKIJA: TeliaSonera Finland Oyj V1

6 ASEMAPIIRROS KARTAT LIITE A sivu 2

7 SIJAINTIKARTAT KARTAT LIITE A sivu 3

8 $ reriasonera S VS Kokkolan kaupunki Rakennusvalvonta / Kaavoitus PL I KOKKOLA VIITE: Uusimmassa annetussa ja voimaan astuneessa maankäyttö- jarakennuslaiss a (132t1999) sekä maankaytiö- ja rakennusasetuksen pykälässä 64 $ määritellyt maston rakenn us- tai toimenpidelupahakemukseen liitettävät selvitykset. Yleistä matkapuhelinverkoista Tukiasemapaikkojen rakentamistarvetta pyritään suunnittelem aan ia ennustamaan vuosiksi eteenpäin. 'Suunnit"lr"t perustuvat nykyisen ja lähitulevaisuuden teknologioiden asettamiin vaatimuksiin. Nykyinen maanlaajuinen matkapuhelinve eraattorit rakéniavat parhaillaán sen rinnalle seuraav ns' 3Gverkkoa (UMTS)ja 4G (LTE) verkkoa. M suurta datakapasiteettia vaâi vat langatiomat telepalvelut (internet, sähköposti, video- ja mobiilipalvelut). Molemmista on myös tulossa maanlaajuinen verkko' Uusia verkkoja laajennetaan pääasiassa olemassa olevien tukiasemapaikkojen kautta' nigtpaa suuremmat tiedonsiirtomäärät-, nopeudet ja käytettävä teknologia edellyttävät kuitenkin näiden lisäksi myös uusien tukiasemapaikkojen rakentamista. Tukiasemapaikkojen määrän, tiheyden ja sijainnin kehitys seuraa myös pitkälti sekä asukasmäärän että sen tiheyden ja sijainnin kehitystä. Uusien tukiasemapaikkojen sijoitus pyritään valitsemaan niin, että ne antavat parhaan alueellisen kuuluvuuden. Onkin'hyvin tavaliiðta, että matkaviestintukiasemia rakennetaan asutuksien t ".f"ll" osaksi muuta infrástruktuuria. Toisin sanoen palvelua tehdään sinne, missä asiakkaatkin ovat. Tukiaseman signaali vaimenee nopeasti etäisyyden kasvaessa, joten tukiasemat rakennetaan lähelle asiakkaita. Matkaviestinverkko koostuu kolmen tyyppisistä tukiasemista, eli makro-, mikro- ja pikosoluista' Makrosolutukiasemien kantama on muutamasta kilometristä 20 kilometriin. Mikrosolutukiasemat hoitavat liikennettä muutamien satojen metrien säteellä, eli esimerkiksiyhdellä kadulla tai aukiolla. pikosolutukiasemia käytetään esimerkiksi yksittäisten kokoustilojen tai paikallisten katvealueiden kapasiteetin kasvattamiseen. Tässä suunnitellussa tukiasemassa on kyseessä mikrosolutukiasema, joka tulee palvelemaan aluetta muutaman sadan metrin säteellä. 2 Maston ja antennipylväiden vaikutukset maisemaan ja naapureihin Masto tai antennipylväs rakennetaan aina siihen sijoitettavien antennien kiinnitysalustaksi eli sen korkeuden ja kantavuuden määräävät radio- ja teletekniset vaatimukset. TELI SCiTP F]iL TDCY- TECLL]SttSK TL I5 [CJIC PETSIìK] KCT]F ]KK I'ELSITK] YILIiLS 14 56C 9 L PEK Tt! stttp FliL ii FLJ2C CICJ1 SIiTQ t,dt ç2c 4c1 SCìTR F]

9 Q'tetiasonera 'ì i/ ) Minimivaatimus antennikorkeuksille on niiden sijoittuminen puuston yläpuolelle ja maaseutukohteissa yleensä m:n korkeudelle maanpinnasta. Näin ollen masto tai antennipylväs erottuu aina korkeutensa vuoksi ympäristöstään. Rakennetyypin oikealla valinnalla ja sen oikealla sijoittelulla voidaan ympäristövaikutuksia vähentää. Tässä tapauksessa antennien kiinnitysalustaksi on valittu varsinaisia perinteisiä mastoja huomattavasti matalampi, yksinkertaisempija ilman haruksia oleva ns. vapaasti seisova antennipylväs. Antennipylvään korkeus on 36m. Siihen kiipeily estetään joko kiipeilyesteellä tai aidalla. Antennipylvään paikka on pyritty valitsemaan mahdollisimman edulliseen paikkaan niin ympäristön, teiden, sähkön kuin teleteknisten vaatimustenkin mukaan on mahdollista. Tukiasemapaikan on sijoituttava keskeisesti palvelualuetta, jotta tukiaseman palvelut kattavat suunnitellun alueen. Paikka on valittu yhdessä kaupungin edustajien kanssa. llmailuviranomaisten lentoestelausuntojen mukaan antennipylvästä eitarvitse varustaa lentoestemaalauksin ja -valoin. Vaalean harmaa ("sinkitty") pylväs soveltuu hyvin taustaansa horisonttia vasten. Koska ilmailuviranomaiset eivät määrää antennipylväâille lentoestemerkintöjä voidaan maastouttamista edistää tarvittaessa värivalinnan avulla. Pimeänä aikana antennipylväs ei siis ole havaittavissa. Rakennettava antennipylvästyyppi on hyvin ohutrakenteinen, joten se sulautuu varsin huomaamattomastiympäristöönsä. Laitetilan väriksitulisitumman harmaa. Antennipylväät eiv it aiheuta melua juuri enempää kuin esim. valaisintolpat, joita on kaikkialla. Tukiasema ei aiheuta häiriöitä radio- ja tv-lähetyksiin, vaikka se käyttääkin tiedonvälitykseen radioaaltoja, kuten TV- ja radiolähetykset. Tukiasema ei häiritse myöskään muiden operaattoreiden tukiasemia. Antennipylväät suunnitellaan Eurokoodi-normiston mukaan. Normisto huomioi pylvään lujuustekniset näkökohdat sekä mahdollisen jäävaaran. Pylvään tai maston jäävaara-alue määritetään standardien ISO 12494ja SFS-EN ja Suomen kansallisen liitteen mukaisesti. Huomion arvoista on myös, että pylväs rakenteena kerää vähemmän jäätä ja lunta kuin puusto. TeliaSonera Finland Oyj noudattaa tukiasemarakentamisessaan maamme lakeja ja muita määräyksiä, jotka koskevat tätä toimintaa. Niihin kuuluu myös tukiasemien sähkömagneettista säteilyä säätelevät määräykset ja lait. Niiden valvontaa hoitaa asiantuntijaviranomaisena Säteilyturvakeskus, STUK. TeliaSoneran verkkosuunnittelijat ovat saaneet selkeän ohjeistuksen antennien asennusta, tukiasemapaikan valintaa, käytettyjä tehoja, antennivahvistuksia ja muita tähän vaikuttavia tekijöitä koskien. TeliaSôneran asennushenkilöstö on koulutettu tekemään asennukset niin, että tukiasemien antenneja ei asenneta tavalla, joka voisi aiheuttaa vaaratekijän työntekijöille itselleen tai tukiaseman lähistöllä asuville ihmisille. Käytettävistä tehoista johtuen alue, jolla säädösten mukaiset raja-arvot ylittyvät on n. 2 metriä antennista (pääkeilan suunnassa). Sivukeiloissa (myös alaspäin) ja takana varoalue on noin 0,5 m. Ylhäälle antennipylvääseen asennuksesta johtuen jokapäiväisessä elämässä ei ole mahdollista, että lähistön asukkaat joutuisivat tälle Varoalueelle. Tarvittaessa masto ja antennipylväs varustetaan varoituskyltillä ja kiipeilyesteellä. Huomautamme myös, että Kyrkbacken nimellä suunniteltu tukiasema ei missään suhteessa olennaisesti poikkea muista käyttämistämme tukiasemista. Työterveyslaitos on tutkinut satunnaisesti valittujen tukiasemien aiheuttamaa altistusta ja siitä johtuvan varoalueen suuruutta. Nämä tulokset on julkaistu kirjasessa "Työntekijöiden altistuminen tukiasemien radiotaajuisille kentille" (p.2006), jota on saatavissa TTL:sta. Myös TTL ilmoittaa pääkeilan suuntaiset varoetäisyydet suurelle yleisölle noin 2 m ja työntekijöille n. I m. IILI SCiEP FIiL ict-y- TTILLISLLSK TL IJ CCSIC FELSIIKI KCTIP ]K( FELSIiKI YTLiitS ì4 56C 9 L RIK TILI SCiEP TIIL TD FL32C CCCJ] SC EP IFDE CzC 4CI SIIER FI

10 Q tenasonera Suomen ja useimpien muiden maiden asiaa koskevan lainsäädännön ja mäëiräysten pohjana on Euroopan unionin v.1999 tekemä suositus yleisön altistamisesta sähkömagneettisille kentille. Tätä suositusta ja sen pohjana olevaa tieteellistä tutkimustietoa on tarkasteltu säännöllisesti. Niinkin vastikään kuin tammikuussa (2009) Euroopan Komission tieteellinen asiantuntijatyöryhmä SCENIHR julkaisi lausunnon, jossa todetaan että uusinkaan tutkimustieto ei anna aihetta muuttaa nykyisiä altistusrajoja. Euroopan parlamentti hyväksyi kannanoton, jonka mukaan altistuksen raja-arvot tulee järjestää SCENIHR-komitean kannan mukaisestija että tukiasemien turvaetäisyyksissä tulee noudattaa tieteellisiëi kriteerejä (ts. nykyisiä) STUK ja neljä muuta pohjoismaista säteilyturvaviranomaista julkaisivat yhteisen lausunnon, jossa ne totesivat, että nykyisiä tukiasemissa käytettyjä tehoja ei ole tarpeen alentaa eikä altistumismääräyksiä muuttaa. Turun kaupungin Tilaliikelaitos on teettänyt Turvallisuusarvion nimellä selvityksen Turun koulukiinteistöissä sijaitsevien matkapuhelimien tukiasemien aiheuttaman mikroaaltosäteilyn mittauksista. Turvallisuusarviosta käy ilmi, että tukiasemien aiheuttama mikroaaltosäteily ei ylitä väestön altistumisen enimmäisarvoja missåän tutkituissa tiloissa. Suurin mitattu altistumistaso oli 0,8 % väestön altistumisen enimmäisarvosta yhdessä kohteessa. Selvitys osoitti, että säteilyä eijuuri ollut, vaikka tukiasemat sijaitsivat mitatuissa rakennuksissa. Yhteenvetona voidaan todeta, että matkaviestitukiasemat anteineen eivät ole määräysten mukaisesti toteutettu ina vaaraksi ihmisille. STUK on julkaissut seuraavat em. asioita laajemmin käsittelevät julkaisut, jotka ovat luettavissa STUK:n kotisivuilta ( Matkapuhelimet ja tukiasemat (03/2003) Radioaallot ympäristössämme (01/2009) stuk-tr16 (08t2014) Muita lähinaapureille antennipylväästä aiheutuvia vaikutuksia ovat rakennusaikana työmaalla liikkuvat työkoneet ja niistä mahdollisesti muodostuva melu. Varsinainen rakennusvaihe kestää 1-2 viikkoa, jonka jälkeen alueella liikutaan vain huollon ja uusien laiteasennusten tarpeiden mukaisesti muutaman kerran vuodessa. Mielestämme antennipylvään rakentaminen eiole ristiriidassa alueen ympäristön, luonnon, naapureiden ja alueen muun kehittämisen kanssa. Korostamme lisäksi, että lähtökohtana tukiaseman rakentamiselle on parempien ja laadukkaampien matkaviestinpalveluiden tarjoaminen alueen asukkaille, palveluille, yrittäjille, työntekijöille sekä alueen liikenneväylillä liikkujille I Maston tarkoitusta palvelevien yleiseen televerkkoon jo kuuluvien mastojen vapaat käytettävissä olevat antennipaikat Suunniteltu "Kyrkbacken" matkaviestintukiasema poistaa matkapuhelinkuluvuuden katveita erityisesti sisätiloissa ja se lisää erityisesti datakapasiteettia alueella. Tukiasema tulee palvelemaan mm. liikkuvan laajakaistan asiakkaitamme noin 500m säteellä. Yksitukiasema voi palvella samanaikaisestivain rajallisen määrän asiakkaita. Sen kapasiteetti on siis rajallinen. Tämän vuoksitukiasemia täytyy rakentaa suhteellisen taajaan kaupunkialueilla, missä on paljon ihmisiä. Liitteenä on kartta alueen ulkopuolella olevista lähimmistä käytössa olevista tukiasemistamme. Ne sijaitsevat joko liian kaukana tai niiden kapasiteetti on riittämätön, jotta saavuttaisimme edes kohtuullisen palvelutason tällä alueella. Alueella ei myöskään ole jo olemassa olevia soveltuvia rakenteita tukiasemalaitteiden asennusta varten. TELI SCiIP FITL TDCY- TETLUSTLSK lt l5 CC5IC l',ttslik] Itl]F tkk r,ilslil(] YTtòÀts 14 56C 9 L PtK ]EtI SCìIP FIiL ic PL! C CCC5I SCTEP ]FDT C2T 4(]I SIiTP FJ

11 $ reriasonera Suunnitelmia tehtäessä kartoitettiin mahdollisuutta saada alueelle laadullisestija kapasiteetiltaan riittävä palvelu jo olevia tukiasemapaikkoja hyödyntäen. Etäisyys låihimmistä olemassa olevista tukiasemapaikasta halutun kuuluvuusalueen kannalta optimaaliseen uuteen tukiasemapaikkaan on kuitenkin niin suuri, että korvaavaa vaihtoehtoa ei ollut tarjolla. Katsomme että uuden antennipylvään rakentaminen tässä suhteessa on perusteltua. Antennipylväs tulee palvelemaan myös muita teleoperaattoreita. 4 Lähimmät suunnitellut muut mastot Tulevaisuudessa on mahdollista tukiasemien lisärakentamistarve uusien verkkoratkaisujen johdosta. ritoivonen Finland Oyj Liitteet: 1 kpl 64$ selvityksen liite ,5 sivua TEL] SCiEP FI L itiy. TECLLISLTSK TL ]J CCSIC FEtSIiKI KTT]F IKK FILSIùK] YTLiiLS 14 56[ 9 L PE( TELI SIiEP FIiL id Ft3zC CCCJI SCiEP ]FDE CIC 4CI SCTEP FI

12 Q renasonera 649 SELVIWKSEN TIITE KYRKBACKEN Tukiasema t O \ ta att 25.t.20t6 Pekka Herlevi Sito Oy t_

13 LÄHIALUEEN PUTKET / MASTOT Tukiasema Muut putki ja mastopaikat läheisyydessä ,6 Pekka Herlevi Sito Oy 2

14 MAASTOKUVA Antennipylväs H=36m lsokyläntie Vaasantie Pekka Herlevi Sito Oy 3

15 MAASTOKUVA Antennipylväs H=36m Torpparintie Asuntoalueen runsas puusto estää tehokkaasti putkea näkymästä asuinalueella. 25.t.2016 Pekka Herlevi Sito Oy 4

16 -, MAISEMAKUVA Putkipylväs H=36m Vaasantie Vaunumiehenkatu 25.I.2016 Pekka Herlevi Sito Oy

17 TeliaSonera Finland Oyj psta Jari Toivonen PL Sonera Päivä Sivu (4) Vastaanottaja: Kaavoituspalvelut / Rakennusvalvontavirasto PL KOKKOLAN KAUPUNKI POIKKEAMIS - JA RAKENNUSLUVAN HAKIJAN (TeliaSonera Finland Oyj) VASTINE LIITTYEN KYRKBACKEN MATKAVIESTINTUKIASEMAN HUOMAUTUKSIIN TeliaSonera Finland Oyj:n vastine lupahakemukseen, jossa on esitetty lähialueen asukkaiden toimesta huomautus (2 kpl), joissa otetaan kantaa sijoituspaikasta. Lisäksi huomautuksessa ehdotetaan tukiasemalle korvaavia paikkoja. YLEISTÄ Torpparintie 10:een suunnitellun tukiaseman osalta naapureiden lähettämissä huomautuksissa on esitetty, että tukiasema sijaitsee liian lähellä asutusta ja on muutenkin sopimaton sijoituspaikka. TeliaSonera Finland Oy:n kokemusten mukaan nykyaikaisessa yhteiskunnassa, toimivat langattomat yhteydet ovat haluttu asia, valtava enemmistö ihmisistä kokee lähellä olevan tukiaseman parantavan tietoliikennetilannetta ja näkee ne siksi toivottavina. Tämä ei koske ainoastaan tavallisia puheluita ja nettiyhteyksiä, vaan myös on merkittävää turvallisuustekijää; jo yli 70 % kaikista hätäpuheluista tapahtuu matkapuhelimen kautta. Suomen hallitus on katsonut televiestinnän niin tärkeäksi yhteiskunnan kannalta, että hallitus on hyväksynyt lain ja asetuksen tietoyhteiskuntakaaresta. Siinä käsitellään mm. tukiasemapaikkojen hankintaa ja rakentamista. Se toteaa televiestinnän olevan elintärkeä tämän päivän yhteiskunnassa. Myös maassamme toteutetut mielipidetiedustelut ovat osoittaneet, että kansalaisten valtava enemmistö vaatii hyviä langattomia telepalveluja niin toimisto-, asuin kuin myös loma-alueilla. Toteamme myös, että Kyrkbackenin tukiasema ei poikkea TeliaSoneran vastaavista tuhansista muista tukiasemista. Yritystiedot Käynti- ja postiosoite Yhteystiedot TeliaSonera Finland Oyj Teollisuuskatu 15, HELSINKI Kotipaikka: Helsinki Y-tunnus: , ALV REK TeliaSonera Finland Oyj Elimäenkatu 8, HELSINKI PL 320, SONERA Vaihde Faksi

18 Päivä Sivu (3) SIJAINTI JA TARPEELLISUUS Tukiaseman sijaintia on suunniteltu yhteistyössä Kokkolan kaupungin kaavoitus- ja maankäyttöyksikön kanssa. Liikkeelle lähdettiin useammasta eri paikkavaihtoehdosta. Näitä tarkasteltiin kaavoituksen, maankäytön, maisemallisten, kaupunkikuvallisten, radioteknisesten yms. seikkojen osalta. Myös huomautuksessa mainittu Ekopiste oli alustavassa selvityksessä vaihtoehtoisena sijoituspaikkana. Koska vanhoissa asemakaavoissa ei ole osoitettu alueita kyseisille tukiasemille niin lähes ainoaksi mahdollisuudeksi jää kaavoissa olevat viher yms. alueet. Kyseinen alue on täyteen rakennettua asuinaluetta jolloin ainoaksi sijoitus vahtoehdoksi jää viheralueet. Tukiasemarakennus on 8,5 m2 ja harustamattoman putkimaston korkeus 36m. Rakenteiden vaatima pinta-ala on hyvin pieni viheralueen kokonaisalasta eikä puuston poisto liikennemelun kannalta ole oleellista. Tukiaseman rakenteet mahdollistavat myös muiden operaattoreiden sijoittumisen tukiasemalle. Tällöin vältytään samankaltaisilta hankkeilta alueella. Näistä perusteluista johtuen päädyttiin esitettyyn paikkaan parhaana mahdollisena vaihtoehtona, yhdessä kaupungin edustajien kanssa. Ympäri ko. aluetta on tullut verkon parannuspyyntöjä ja kuuluvuusvalituksia minkä tähden tätä hanketta on alunperin lähdetty työstämään. Tukiasemia rakennetaan tietenkin asiakkaiden toiveesta parantamaan heidän tiedonsiirtolaitteiden toimivuutta. Tukiasemia sijoitetaan mahdollisuuksien mukaan esim. korkeiden rakennusten katoille tai vastaaviin paikkoihin. Tässä tapauksessa olemassa oleva rakennuskanta (matalaa pientaloaluetta) ei mahdollista tukiaseman sijottamista kiinteistöön, vaan alue on hoidettavissa vain kyseisellä putkirakenteella. Kiinteistö on Kokkolan kaupungin omistuksessa josta TeliaSonera Finland Oyj on tehnyt vuokrasopimuksen. Suunnitelmissa esitetty tukiasemapaikka ei myöskään häiritse tai haittaa EV-alueen muuta käyttöä. Käyntejä tukiasemalla, sen valmistuttua, on vain muutama kerta vuodessa (n. 2-4 krt./v.). VAIHTOEHTORATKAISUT Alueen tukiasemat muodostavat verkoston johon myös uuden tukiaseman on sijoittauduttava mahdollisen optimaalisesti. Tämän johdosta kyseisen tukiaseman sijainnissa on huomiotava nykyiset tukiasemat eikä sen sijoittaminen kyseiseltä alueelta muualle ole mahdollista eikä teleteknisesti kannattavaa. Uusi tukiasemapaikka tulisi sijaitsemaan useiden tukiasemien rajaaman alueen keskellä. Etäisyys Yritystiedot Käynti- ja postiosoite Yhteystiedot TeliaSonera Finland Oyj Teollisuuskatu 15, HELSINKI Kotipaikka: Helsinki Y-tunnus: , ALV REK TeliaSonera Finland Oyj Elimäenkatu 8, HELSINKI PL 320, SONERA Vaihde Faksi

19 Päivä Sivu (3) lähimmistä tukiasemistä (mastosta) on noin 1,2km. Yhden tukiaseman peittoalueympyrä voi olla säteeltään n m, riippuen paljolti käytettävastä taajuusalueesta, maaston muodosta, puustosta, rakennuskannasta ko. alueella. Esittämiemme perustelujen johdosta toivomme myönteistä suhtautumista hankkeellemme. Kunnioittaen Jari Toivonen Rakennuttajapäällikkö Liitteet: Huomautus Pekka Syväoja Huomautus Timo ja Raija Tikkakoski Yritystiedot Käynti- ja postiosoite Yhteystiedot TeliaSonera Finland Oyj Teollisuuskatu 15, HELSINKI Kotipaikka: Helsinki Y-tunnus: , ALV REK TeliaSonera Finland Oyj Elimäenkatu 8, HELSINKI PL 320, SONERA Vaihde Faksi

SELVITYS 1 (4) 1 Yleistä matkapuhelinverkoista

SELVITYS 1 (4) 1 Yleistä matkapuhelinverkoista SELVITYS 1 (4) VIITE: Uusimmassa 5.2.1999 annetussa ja 1.1.2000 voimaan astuneessa maankäyttö- ja rakennuslaissa (132/1999) sekä maankäyttö- ja rakennusasetuksen pykälässä 64 määritellyt maston rakennus-

Lisätiedot

SELVITYS POIKKEAMIS- HAKEMUKSEEN

SELVITYS POIKKEAMIS- HAKEMUKSEEN SELVITYS POIKKEAMIS- HAKEMUKSEEN 1 (3) Vantaa 2.10.2013 tunnus: Ersintie Kauniaisten kaupunki Kauniaistentie 10, 02700 KAUNIAINEN VIITE: Uusimmassa 5.2.1999 annetussa ja 1.1.2000 voimaan astuneessa maankäyttö-

Lisätiedot

SELVITYS 1 (4) Stensinharju Helsinki 8.11.2013

SELVITYS 1 (4) Stensinharju Helsinki 8.11.2013 SELVITYS 1 (4) Stensinharju Helsinki 8.11.2013 KAUNIAISTEN KAUPUNKI Kaavoitus- ja maankäyttö ja Rakennusvalvonta PL 52 02701 KAUNIAINEN Käyntios.: Kauniaistentie 10 VIITE: Uusimmassa 5.2.1999 annetussa

Lisätiedot

KIRKKONUMMEN KUNTA Rakennus- ja ympäristölautakunta Esityslista Liite Bilaga 6. Lupatunnus 14-0058-POI 03.03.2015 Sivu 1

KIRKKONUMMEN KUNTA Rakennus- ja ympäristölautakunta Esityslista Liite Bilaga 6. Lupatunnus 14-0058-POI 03.03.2015 Sivu 1 Lupatunnus 14-0058-POI 03.03.2015 Sivu 1 Asia Poikkeamispäätös MRL 58 (asemakaavan rakentamisrajoitus) Hakemus on saapunut 25.6.2014. Sitä on täydennetty 26.6.2014, 3.9.2014 ja 12.9.2014, 19.12.2014, kaavoituksen

Lisätiedot

Toimenpidelupahakemus T ( , Ersintie, Yhtiöntie 35 matkaviestintukiasema)

Toimenpidelupahakemus T ( , Ersintie, Yhtiöntie 35 matkaviestintukiasema) Rakennuslautakunta 15 11.03.2015 Toimenpidelupahakemus T78-2014 (235-2-9903-300, Ersintie, Yhtiöntie 35 matkaviestintukiasema) 461/10.03.00/2014 RAKL 15 Toimenpidelupa T78-2014 RAKENNUSPAIKKA: Tiealue:

Lisätiedot

kohdetunnus: Tiilikangas (no ) Tiilikankaantie (yleinen alue, puisto) Hollola

kohdetunnus: Tiilikangas (no ) Tiilikankaantie (yleinen alue, puisto) Hollola Suunnitellussa tukiasemassa on kyseessä 3G-/4G matkaviestintukiasema, joka tulee palvelemaan aluetta muutaman sadan metrin säteellä. Tarve tukiasemaverkon tihentämiseen syntyy asiakkaiden lisääntyvistä

Lisätiedot

Kalkkiraitti, id 03418xxxxx Paraistentie, Lappeenranta

Kalkkiraitti, id 03418xxxxx Paraistentie, Lappeenranta Esisuunnitelma: Uusi matkaviestintukiasema, pylväs/mastopaikka Sito Oy, 19.6.2016 YHTEENVETO 2 Telia Finland Oyj (myöh. Telia) parantaa matkaviestinverkon kuuluvuutta Lappeenrannan alueella. Kohde korvaa

Lisätiedot

Poikkeamislupa / Kaupunginosa 24 kortteli 2 tontti 17 (Asunto Oy Kokkolan Credo)

Poikkeamislupa / Kaupunginosa 24 kortteli 2 tontti 17 (Asunto Oy Kokkolan Credo) Rakennus- ja ympäristölautakunta 202 04.11.2015 Poikkeamislupa / Kaupunginosa 24 kortteli 2 tontti 17 (Asunto Oy Kokkolan Credo) 674/10.03.00/2015 Rakennus- ja ympäristölautakunta 04.11.2015 202 Valmistelija:

Lisätiedot

Asuinrakennuksen ja autosuoja/varaston rakentaminen. Koko tila/määräala

Asuinrakennuksen ja autosuoja/varaston rakentaminen. Koko tila/määräala 31, YMP 10.5.2012 17:30 Suunnittelutarvepäätös kiinteistölle 535-404-8-124 Asia Hakija Asuinrakennuksen ja autosuoja/varaston rakentaminen. Nietula Matti ja Anita Poutakuja 3 B 2 37470 Vesilahti Rakennuspaikka

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 19/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 5403/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 19/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 5403/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 19/2016 1 (1) 221 Asianro 5403/10.03.00.01/2016 Poikkeaminen (KH) / Kuopio 297-419-3-104-M606 Va. yleiskaavajohtaja Matti Asikainen Strateginen maankäytön suunnittelu Selostus

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 36/ (7) Kaupunginhallitus Kaj/ *********************** ( )

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 36/ (7) Kaupunginhallitus Kaj/ *********************** ( ) Helsingin kaupunki Pöytäkirja 36/2012 1 (7) 1135 Poikkeamishakemus (Vartiokylä, tontti 45270/17) HEL 2012-006696 T 10 04 01 Rakvv 45-640-12-S Päätös Rakennuspaikka Hakemus Säännökset, joista poiketaan

Lisätiedot

Poikkeamislupa osayleiskaavan osoittamasta maankäytöstä/eeva ja Paavo Runtti (MRL 137 ja 171-173 )

Poikkeamislupa osayleiskaavan osoittamasta maankäytöstä/eeva ja Paavo Runtti (MRL 137 ja 171-173 ) Kunnanhallitus 79 10.03.2014 Poikkeamislupa osayleiskaavan osoittamasta maankäytöstä/eeva ja Paavo Runtti (MRL 137 ja 171-173 ) 3390/11.111/2014 KHALL 79 Hakija Nimi Eeva ja Paavo Runtti Osoite Lodentie

Lisätiedot

Poikkeamislupa 458 Muukkolan kylän tilalle Vanhaturkia RN:o 6:3 muodostettavalle määräalalle

Poikkeamislupa 458 Muukkolan kylän tilalle Vanhaturkia RN:o 6:3 muodostettavalle määräalalle Kaupunkikehityslautakunta 24 28.06.2017 Poikkeamislupa 458 Muukkolan kylän tilalle Vanhaturkia RN:o 6:3 muodostettavalle määräalalle 456/10.03.00.02/2017 KAKEL 24 Esittelijä: Toimialajohtaja Pasi Leimi,

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Akp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Akp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/2017 1 (5) 161 Suunnittelutarveratkaisuhakemus (Konala, Paperitie 1) HEL 2016-013152 T 10 04 02 Ksv 5045_29, Rakvv 32-2954-16-S Päätös päätti hyväksyä Oy Teboil Ab:n suunnittelutarveratkaisuhakemuksen.

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 19/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 5398/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 19/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 5398/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 19/2016 1 (1) 220 Asianro 5398/10.03.00.01/2016 Poikkeaminen (KH) / Kuopio 297-510-10-33 Va. yleiskaavajohtaja Matti Asikainen Strateginen maankäytön suunnittelu Selostus Rakennuspaikka

Lisätiedot

Hakemuksen vaihe. Hakemus jätetty. Hakemus jätetty Käsittelijä. Salonen Henri. Hakija. Telia Finland Oyj

Hakemuksen vaihe. Hakemus jätetty. Hakemus jätetty Käsittelijä. Salonen Henri. Hakija. Telia Finland Oyj Hakemus Kirkkokankaantie 9 Asiointikunta Akaa Kiinteistötunnus 20-1-9903-0 Asiointitunnus: LP-020-2017-00179 Hankkeen osoite Kirkkokankaantie 9 Hakemuksen vaihe Hakemus jätetty Hakemus jätetty 11.04.2017

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 28/ (7) Kaupunkisuunnittelulautakunta Akp/ kaupunginosan (Haaga) korttelin tontti 3

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 28/ (7) Kaupunkisuunnittelulautakunta Akp/ kaupunginosan (Haaga) korttelin tontti 3 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 28/2012 1 (7) 354 Poikkeamishakemus (Haaga, Puutarhurinkuja 2) (b-asia) HEL 2012-011277 T 10 04 01 Rakvv 29-2575-12-12-S 14.8.2012 Päätös Rakennuspaikka Hakemus Säännökset,

Lisätiedot

Poikkeamislupien ja suunnittelutarveratkaisujen edellytykset. Pori

Poikkeamislupien ja suunnittelutarveratkaisujen edellytykset. Pori Poikkeamislupien ja suunnittelutarveratkaisujen edellytykset Pori 19.12.2013 Poikkeamisen edellytykset (MRL 172 ): Poikkeaminen ei saa: aiheuttaa haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden

Lisätiedot

Poikkeamislupa / Rakennusliike Lehto Oy

Poikkeamislupa / Rakennusliike Lehto Oy Kaupunginhallitus 123 14.03.2016 Poikkeamislupa / Rakennusliike Lehto Oy 76/10.03.00/2016 KH 123 Valmistelijat: Asemakaava-arkkitehti Elina Nissinen, p. 040-4892115 ja kaavasuunnittelija Ingela Borgmästars-Hagnäs

Lisätiedot

Suunnittelutarveratkaisu asuinrakennuksen rakentamiseen / Jorma Moilanen (MRL 137 )

Suunnittelutarveratkaisu asuinrakennuksen rakentamiseen / Jorma Moilanen (MRL 137 ) Kunnanhallitus 301 03.11.2014 Suunnittelutarveratkaisu asuinrakennuksen rakentamiseen / Jorma Moilanen (MRL 137 ) 3564/11.111/2014 KHALL 301 Hakija Nimi Moilanen Jorma Osoite Palokankaantie 45, 92400 Ruukki

Lisätiedot

edellytykset yy Kankaanpää

edellytykset yy Kankaanpää Poikkeamislupien i i ja suunnittelutarveratkaisujen edellytykset yy Kankaanpää 5.9.2013 Poikkeamispäätös / suunnittelutarveratkaisu rakennusluvan edellytyksenä Asemakaavoitettu alue rakennuslupa kaavanmukaiseen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 35/ (8) Kaupunkisuunnittelulautakunta Akp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 35/ (8) Kaupunkisuunnittelulautakunta Akp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 35/2012 1 (8) 464 Poikkeamishakemus (Lauttasaari, Vattuniemenkuja 6) HEL 2012-012801 T 10 04 01 Rakvv 31-2875-12-S 19.9.2012 Päätös päätti hyväksyä Valion Eläkekassan poikkeamishakemuksen,

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 17/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 4087/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 17/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 4087/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 17/2016 1 (1) 186 Asianro 4087/10.03.00.01/2016 Poikkeaminen (KH) / Kuopio 297-471-1-45 Yleiskaavajohtaja Juha Romppanen Strateginen maankäytön suunnittelu Selostus Rakennuspaikka

Lisätiedot

Kavallinmäki - Alppitie Alppitie 13, Kauniainen

Kavallinmäki - Alppitie Alppitie 13, Kauniainen Suunniteltu matkaviestintukiasema: putkipylväs h = 36m ja laitetilakaappi (3m2) Liittyy TeliaSoneran edustajien tekemään palaveriin kaupungintalolla 12.9.2012 kaupungin edustajien kanssa. Palaverissa kaupungin

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 32/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 7174/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 32/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 7174/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 32/2016 1 (1) 357 Asianro 7174/10.03.00.01/2016 Poikkeaminen (KH) / Maaninka 476-405-5-9 Yleiskaavajohtaja Juha Romppanen Strateginen maankäytön suunnittelu Selostus Rakennuspaikka

Lisätiedot

Kaavoituspalvelut Tekninen johtaja Kartat: Asemakaava, asemapiir ros ja sijaintikartat. LIITE A Kartat. Hakija: Vehmanen Sami ja Maija

Kaavoituspalvelut Tekninen johtaja Kartat: Asemakaava, asemapiir ros ja sijaintikartat. LIITE A Kartat. Hakija: Vehmanen Sami ja Maija KOKKOLAN KAUPUNKI VIRANHALTIJAPÄÄTÖS Kaavoituspalvelut Tekninen johtaja 1.12.2014 86 Asia Poikkeamislupa / Vehmanen Sami ja Maija Valmistelijat: Asemakaava-arkkitehti Elina Nissinen, p. 040-4892115 ja

Lisätiedot

Hakija: Pasila Petteri ja Minna

Hakija: Pasila Petteri ja Minna Rakennuslautakunta 14 04.02.2015 Kaavoitustoimikunta 15 02.03.2015 Kunnanhallitus 50 09.03.2015 Poikkeamislupa, Pasila Petteri ja Minna 495/10.03.00.02/2015 Rakennuslautakunta 04.02.2015 14 Hakija: Pasila

Lisätiedot

135 21.10.2014 158 09.12.2014. Lausunto Uudenmaan ELY-keskukselle poikkeamisasiassa 14-43-POY / Österby 498-3-20

135 21.10.2014 158 09.12.2014. Lausunto Uudenmaan ELY-keskukselle poikkeamisasiassa 14-43-POY / Österby 498-3-20 Rakennus- ja ympäristölautakunta Rakennus- ja ympäristölautakunta 135 21.10.2014 158 09.12.2014 Lausunto Uudenmaan ELY-keskukselle poikkeamisasiassa 14-43-POY / Österby 498-3-20 Rakennus- ja ympäristölautakunta

Lisätiedot

001 KAUPUNGINOSA Tilan nimi Kortteli 9903 Tontti Rakennustunnus Osoite Kirkkankankaantie 9

001 KAUPUNGINOSA Tilan nimi Kortteli 9903 Tontti Rakennustunnus Osoite Kirkkankankaantie 9 Sivu 1 Hakija Telia Finland Oyj Toivonen Jari PL 320 00051 Rakennuspaikka Kiinteistötunnus 020-001-9903-0000 Kaupunginosa/kylä 001 KAUPUNGINOSA Tilan nimi Kortteli 9903 Tontti 0000 Rakentamistoimenpide

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 15/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 3588/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 15/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 3588/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 15/2016 1 (1) 158 Asianro 3588/10.03.00.01/2016 Poikkeaminen (KH) / Maaninka 476-405-26-107 Yleiskaavajohtaja Juha Romppanen Strateginen maankäytön suunnittelu Selostus Rakennuspaikka

Lisätiedot

RAJAMÄEN SÄHKÖASEMAN ASEMAKAAVAN MUUTOS Rajamäki, Urttila

RAJAMÄEN SÄHKÖASEMAN ASEMAKAAVAN MUUTOS Rajamäki, Urttila Kaavatunnus 1/6 1-153 Asianumero RAJAMÄEN SÄHKÖASEMAN ASEMAKAAVAN MUUTOS Rajamäki, Urttila Asemakaavan muutos koskee tiloja 543-414-1-219 ja -220 Asemakaavan muutoksella muodostuvat korttelin 1130 tontit

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 13/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 2539/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 13/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 2539/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 13/2016 1 (1) 138 Asianro 2539/10.03.00.01/2016 Poikkeaminen (KH) / Kuopio 411-5-192 Yleiskaavajohtaja Juha Romppanen Strateginen maankäytön suunnittelu Selostus Kiinteistölle

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 14/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 3125/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 14/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 3125/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 14/2016 1 (1) 147 Asianro 3125/10.03.00.01/2016 Poikkeaminen (KH) / Maaninka 476-416-8-49 Yleiskaavajohtaja Juha Romppanen Strateginen maankäytön suunnittelu Selostus Kiinteistölle

Lisätiedot

KUOPION KAUPUNGIN KELLONIEMEN DNA:N TUKIASEMAN VAIKUTUSSELVITYS

KUOPION KAUPUNGIN KELLONIEMEN DNA:N TUKIASEMAN VAIKUTUSSELVITYS 1 15.7.2014 KUOPION KAUPUNGIN KELLONIEMEN DNA:N TUKIASEMAN VAIKUTUSSELVITYS 1 Yleistä Kuopion kaupungin Kelloniemen kylään tilalle Kuopion urheilualueet 297-23-9904-0 on haettu rakennuslupaa DNA Oy: n

Lisätiedot

Oikaisuvaatimus 15-7-OIK viranhaltijapäätöksestä / Suunnittelutarveratkaisu POI / Haapajärvi

Oikaisuvaatimus 15-7-OIK viranhaltijapäätöksestä / Suunnittelutarveratkaisu POI / Haapajärvi Rakennus- ja ympäristölautakunta 75 14.04.2015 Oikaisuvaatimus 15-7-OIK viranhaltijapäätöksestä 9.3.2015 85 / Suunnittelutarveratkaisu 15-15-POI / Haapajärvi 425-5-83 Rakennus- ja ympäristölautakunta 75

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 24/ (5) Kaupunginhallitus Kaj/ sallitaan myös muu toimistokäyttö.

Helsingin kaupunki Esityslista 24/ (5) Kaupunginhallitus Kaj/ sallitaan myös muu toimistokäyttö. Helsingin kaupunki Esityslista 24/2016 1 (5) 4 Poikkeamishakemus (Kuntatalo Oy, Kallion tontti 11303/3, Toinen Linja 14) HEL 2014-015224 T 10 04 01 Rakvv 11-3839-14-S Päätösehdotus Hakija Rakennuspaikka

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 10/2014 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 143 25.06.2014. 143 Asianro 3804/10.03.00.01/2014

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 10/2014 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 143 25.06.2014. 143 Asianro 3804/10.03.00.01/2014 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 10/2014 1 (1) 143 Asianro 3804/10.03.00.01/2014 Poikkeaminen (LTK) / Lamperila, 419-3-117 (Suovunniementie 131) Suunnittelujohtaja Tapio Räsänen Kaupunkiympäristön suunnittelupalvelut

Lisätiedot

ASEMAKAAVAN MUUTOS 9. KAUPUNGINOSAN KORTTELIT 9035, 9036 JA 9037 SEKÄ KATU JA SUOJAVIHERALUE, ALAKORKALON TIE

ASEMAKAAVAN MUUTOS 9. KAUPUNGINOSAN KORTTELIT 9035, 9036 JA 9037 SEKÄ KATU JA SUOJAVIHERALUE, ALAKORKALON TIE ROVANIEMEN KAUPUNKI 1 ASEMAKAAVAN MUUTOS 9. KAUPUNGINOSAN KORTTELIT 9035, 9036 JA 9037 SEKÄ KATU JA SUOJAVIHERALUE, ALAKORKALON TIE Osallistumis ja arviointisuunnitelma Kaavoituksen kohde: Rovaniemen kaupungin

Lisätiedot

Suunnittelutarve ja säädökset

Suunnittelutarve ja säädökset Kaupunkisuunnittelulautakunta 121 14.06.2016 Suunnittelutarveratkaisu, Kirjakkala 734-574-1-2, määräala 893/10.03.00.04/2016 Kaupunkisuunnittelulautakunta 14.06.2016 121 Valmistelija: kaavoitusinsinööri

Lisätiedot

KH 173 Kaavasuunnittelija Mathias Holménin lausunto :

KH 173 Kaavasuunnittelija Mathias Holménin lausunto : KAUPUNGINHALLITUS 173 07.05.2018 Poikkeamislupa/Elenia Oy KH 173 Kaavasuunnittelija Mathias Holménin lausunto 2.5.2018: Lausunnonantaja Lausunnonsaaja Hakija Kaavasuunnittelija Mathias Holmén Raahen kaupunginhallitus

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 14/ (6) Kaupunkisuunnittelulautakunta Akp/

Helsingin kaupunki Esityslista 14/ (6) Kaupunkisuunnittelulautakunta Akp/ Helsingin kaupunki Esityslista 14/2015 1 (6) 10 Suunnittelutarveratkaisu- ja poikkeamishakemus (Laajasalo, Kruunuvuorenranta, Hopealaaksontie) (b-asia) HEL 2015-000745 T 10 04 01 Ksv 1326, Rakvv 49-77-15-S

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 22/ (8) Kaupunkisuunnittelulautakunta Akp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 22/ (8) Kaupunkisuunnittelulautakunta Akp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 22/2013 1 (8) 277 Poikkeamishakemus (Länsisatama, Saukonpaadenranta 22/20) HEL 2013-006478 T 10 04 01 Rakvv 20-984-13-S 7.5.2013 Päätös päätti hyväksyä Lemminkäinen Talo Oy:n

Lisätiedot

POIKKEAMISLUVAN JA SUUNNITTELUTARVERATKAISUN HAKEMINEN

POIKKEAMISLUVAN JA SUUNNITTELUTARVERATKAISUN HAKEMINEN 1 OHJE 1.7.2017 KAUPUNKIRAKENNEPALVELUT POIKKEAMISLUVAN JA SUUNNITTELUTARVERATKAISUN HAKEMINEN PERUSTE JA ERITYINEN SYY Poikkeaminen Erityisistä syistä voidaan myöntää poikkeaminen rakentamista koskevista

Lisätiedot

KMTK lentoestetyöpaja - Osa 1

KMTK lentoestetyöpaja - Osa 1 KMTK lentoestetyöpaja - Osa 1 Veijo Pätynen 18.10.2016 Pasila YHTEISTYÖSSÄ: Lentoestelupa Lentoestelupa Ilmailulaki 64/2014 158 Lentoesteet Mastoa, tuulivoimalaa, nosturia, valaistus-, radio- tai muuta

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 9/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Akp/ Senaatti-kiinteistöt (jättöpäivämäärä 17.8.

Helsingin kaupunki Esityslista 9/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Akp/ Senaatti-kiinteistöt (jättöpäivämäärä 17.8. Helsingin kaupunki Esityslista 9/2017 1 (5) 5 Suunnittelutarveratkaisuhakemus (Santahamina, Hevostallintie) (basia) HEL 2016-009094 T 10 04 02 Ksv 5050_31, Rakvv 51-2058-16-S Päätösehdotus Hakija Rakennuspaikka

Lisätiedot

Rakentajailta 16.09.2014 Rakennuslupa Rakennusvalvonta Juha Vulkko

Rakentajailta 16.09.2014 Rakennuslupa Rakennusvalvonta Juha Vulkko Rakentajailta 16.09.2014 Rakennuslupa Rakennusvalvonta Juha Vulkko Mihin lupa tarvitaan Rakennuksen rakentaminen, laajentaminen, korjaus ja muutostyöt sekä kaupunkikuvaan tai -ympäristöön vaikuttavat toimenpiteet

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 177. Rakennuslautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 177. Rakennuslautakunta Sivu 1 / 1 Rakennuslautakunta 01.11.2016 Sivu 1 / 1 177 Uudelleenkäsittely oikaisuvaatimuksen johdosta, Toimenpidelupa-asia, 2016-955, Kotiniityntie 7 02860 ESPOO, TeliaSonera Finland Oyj ym. 4461/2016 10.03.00 Päätöspäivämäärä

Lisätiedot

Rakennetun ympäristön valvonta, Ravilinnan piha-alueen muistokivi. Kuva muistokivestä ja sijaintikartta:

Rakennetun ympäristön valvonta, Ravilinnan piha-alueen muistokivi. Kuva muistokivestä ja sijaintikartta: Rakennuslautakunta 38 01.08.2018 Rakennetun ympäristön valvonta, Ravilinnan piha-alueen muistokivi 263/12.04.00/2018, 49/10.03.00.08/2017 Rakennuslautakunta 01.08.2018 38 Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

Lisätiedot

Liite /ympltk

Liite /ympltk RUOVEDEN KUNTA PÄÄTÖS 1(4) Ympäristölautakunta 25 Annettu julkipanon jälkeen 3.4.2018 ASIA HAKIJA Kaavassa osoitetun rakennusoikeuden ylitys Suomenselän Jauhemaalaus Oy Eeliksentie 6 34870 Visuvesi Kunta

Lisätiedot

Kunnanhallitus 140 19.05.2014 SUUNNITTELUTARVERATKAISUHAKEMUS / LUNKI PENTTI JA SISKO

Kunnanhallitus 140 19.05.2014 SUUNNITTELUTARVERATKAISUHAKEMUS / LUNKI PENTTI JA SISKO Kunnanhallitus 140 19.05.2014 SUUNNITTELUTARVERATKAISUHAKEMUS / LUNKI PENTTI JA SISKO 249/60.605/2011 KHALL 228 Sisko ja Pentti Lunki ovat jättäneet suunnittelutarveratkaisuhakemuksen omakotitalon ja talousrakennuksen

Lisätiedot

1 RAKENNUS- Kunnan tai kaupungin osa / kylä Kortteli ja tontti / rakennuspaikka Rek. n:o Koko tila PAIKKA Määräala

1 RAKENNUS- Kunnan tai kaupungin osa / kylä Kortteli ja tontti / rakennuspaikka Rek. n:o Koko tila PAIKKA Määräala Suunnittelutarveratkaisu- OULUN SEUDUN RAKENNUSVALVONNAT hakemus Hailuoto Haukipudas Kempele Kiimiki Liminka (MRL 137 ) Lumijoki Muhos Oulu Oulunsalo Tyrnävä Suunniteltu rakennuspaikka sijaitsee MRL 16

Lisätiedot

KARHUOJAN ALUEELLINEN SUUNNITTELUTARVE- RATKAISU

KARHUOJAN ALUEELLINEN SUUNNITTELUTARVE- RATKAISU KARHUOJAN ALUEELLINEN SUUNNITTELUTARVE- RATKAISU Päätös, raportti 12.3.2018 Nähtävillä 20.3.-18.4.2018 Hyväksytty 8.5.2018 Oulun kaupunki Yhdyskunta- ja ympäristöpalvelu Kaavoitus 1. Johdanto Karhuojan

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 7033/ /2014

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 7033/ /2014 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/2015 1 (1) 34 Asianro 7033/10.03.00.01/2014 Vastine oikaisuvaatimukseen koskien poikkeamista ja suunnittelutarveratkaisua tilalla 410-7-95 Kotikumpare, Haminanlahti Yleiskaavajohtaja

Lisätiedot

Poikkeamislupa / Kiinteistö Oy Tankkari

Poikkeamislupa / Kiinteistö Oy Tankkari Kaupunginhallitus 504 20.10.2014 Poikkeamislupa / Kiinteistö Oy Tankkari 34/10/03/00/2014 KH 504 Valmistelijat: asemakaava-arkkitehti Elina Nissinen (p.040-4892115) ja kaavapiirtäjä Ingela Borgmästars-Hagnäs

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ASEMAKAAVAMUUTOS KOKKOLAN PRISMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ASEMAKAAVAMUUTOS KOKKOLAN PRISMA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ASEMAKAAVAMUUTOS KOKKOLAN PRISMA Kokkolan kaupunki Tekninen palvelukeskus Kaupunkiympäristön vastuualue Kaavoituspalvelut PL 43, 67101 Kokkola Puh. (06) 828 9111 Faksi

Lisätiedot

Poikkeamislupa osayleiskaavan osoittamasta maankäytöstä/reijo Ukura (MRL 137 ja 171-173 )

Poikkeamislupa osayleiskaavan osoittamasta maankäytöstä/reijo Ukura (MRL 137 ja 171-173 ) Kunnanhallitus 78 10.03.2014 Poikkeamislupa osayleiskaavan osoittamasta maankäytöstä/reijo Ukura (MRL 137 ja 171-173 ) 3389/11.111/2014 KHALL 78 Hakija Nimi Reijo Ukura Osoite Martikkalantie 42, 92320

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELISSA 14-3 / HAKALAHDENKATU 56 JA JUNGSBORGINKATU 13

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELISSA 14-3 / HAKALAHDENKATU 56 JA JUNGSBORGINKATU 13 KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELISSA 14-3 / HAKALAHDENKATU 56 JA JUNGSBORGINKATU 13 Ilmakuva lännestä. Asemakaavamuutosalueen likimääräinen

Lisätiedot

Liite /ympltk

Liite /ympltk RUOVEDEN KUNTA PÄÄTÖS 1(4) Ympäristölautakunta 27 Annettu julkipanon jälkeen 3.4.2018 ASIA HAKIJA Kaavasta poikkeaminen, käyttötarkoituksen muutos Jani ja Sari Aalto Petäjäkuja 3 O 34600 Ruovesi Rakennuspaikan

Lisätiedot

NAANTALIN KAUPUNKI 1 Ympäristö- ja rakennuslautakunta. Viite: THao:n lähete , 6316/18, asia 01732/18/4122

NAANTALIN KAUPUNKI 1 Ympäristö- ja rakennuslautakunta. Viite: THao:n lähete , 6316/18, asia 01732/18/4122 NAANTALIN KAUPUNKI 1 Turun hallinto-oikeus PL 32 20101 Turku Viite: THao:n lähete 15.11.2018, 6316/18, asia 01732/18/4122 Asia: Lausunnon antaja: Valittaja: Lausunto valitukseen päätöksestä, joka koskee

Lisätiedot

ERVASTINKYLÄN, PAJUNIEMEN JA PEHERRYKSEN ALUEELLINEN SUUNNITTELUTARVERATKAISU. Päätösehdotus, raportti

ERVASTINKYLÄN, PAJUNIEMEN JA PEHERRYKSEN ALUEELLINEN SUUNNITTELUTARVERATKAISU. Päätösehdotus, raportti ERVASTINKYLÄN, PAJUNIEMEN JA PEHERRYKSEN ALUEELLINEN SUUNNITTELUTARVERATKAISU Päätösehdotus, raportti 13.11.2017 Nähtävillä 24.11. - 21.12.2017 Oulun kaupunki Yhdyskunta- ja ympäristöpalvelu Kaavoitus

Lisätiedot

Kaavoitustoimikunta Kaavoitustoimikunta Hakija: Iitin seurakunta

Kaavoitustoimikunta Kaavoitustoimikunta Hakija: Iitin seurakunta Kaavoitustoimikunta 61 09.11.2015 Kunnanhallitus 263 16.11.2015 Suunnittelutarveratkaisu, Iitin seurakunta 642/10.03.00.01/2015 Hakija: Iitin seurakunta Rakennuspaikka: Kirkonkylässä sijaitseva Kirkonmaa-niminen

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 19/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 4355/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 19/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 4355/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 19/2016 1 (1) 218 Asianro 4355/10.03.00.01/2016 Poikkeaminen (KH) / Maaninka 476-409-4-30 Yleiskaavajohtaja Juha Romppanen Strateginen maankäytön suunnittelu Selostus Rakennuspaikka

Lisätiedot

Poikkeamislupa 4 Pallo-Tyysterniemen kaupunginosan korttelin 57 tontille 3, Kirsi- Kiinteistöt Oy

Poikkeamislupa 4 Pallo-Tyysterniemen kaupunginosan korttelin 57 tontille 3, Kirsi- Kiinteistöt Oy Poikkeamislupa 4 Pallo-Tyysterniemen kaupunginosan korttelin 57 tontille 3, Kirsi- Kiinteistöt Oy Liittyy asiahallinnan asiaan: LPR/1848/10.03.00.02/2018 Esittelijä: Elinvoiman ja kaupunkikehityksen toimialajohtaja

Lisätiedot

Paikka Iitin Kunnantalo, kunnanhallituksen kokoushuone, Rautatienkatu 20, Kausala. Muut Haimila Veikko tekninen johtaja, esittelijä

Paikka Iitin Kunnantalo, kunnanhallituksen kokoushuone, Rautatienkatu 20, Kausala. Muut Haimila Veikko tekninen johtaja, esittelijä Iitin kunta Pöytäkirja 3/2016 39 Kaavoitustoimikunta 14.03.2016 Aika 14.03.2016 klo 18:00-18:24 Paikka Iitin Kunnantalo, kunnanhallituksen kokoushuone, Rautatienkatu 20, Kausala Saapuvilla Poissa Laitinen

Lisätiedot

Lausunto Vaasan hallinto-oikeudelle valituksen johdosta / Poikkeamislupa, Kiinteistö Oy Tankkari

Lausunto Vaasan hallinto-oikeudelle valituksen johdosta / Poikkeamislupa, Kiinteistö Oy Tankkari Kaupunginhallitus 28 19.01.2015 Lausunto Vaasan hallinto-oikeudelle valituksen johdosta / Poikkeamislupa, Kiinteistö Oy Tankkari 364/10/03/00/2014 KH 28 Lausunnon antaminen Vaasan hallinto-oikeudelle Johanna

Lisätiedot

Ajankohtaista maankäyttö- ja rakennuslain muutoksista

Ajankohtaista maankäyttö- ja rakennuslain muutoksista Ajankohtaista maankäyttö- ja rakennuslain muutoksista Turun seudun kuntien kehittämiskeskustelu MRL 8 5.4.2016 Risto Rauhala, ELY-keskus (voimaan 1.4.2016) ( KARALUSU ) 2 Kaavoituksen ja rakentamisen lupien

Lisätiedot

Muistio. EPV TUULIVOIMA OY:N HAKEMUS SAADA LUNASTUSLUPA JA ENNAKKOHALTUUNOTTO- LUPA (NORRSKOGEN 110 kv)

Muistio. EPV TUULIVOIMA OY:N HAKEMUS SAADA LUNASTUSLUPA JA ENNAKKOHALTUUNOTTO- LUPA (NORRSKOGEN 110 kv) Muistio 31.3.2017 TEM/2453/05.03.03/2015 EPV TUULIVOIMA OY:N HAKEMUS SAADA LUNASTUSLUPA JA ENNAKKOHALTUUNOTTO- LUPA (NORRSKOGEN 110 kv) Lunastuksen tarkoitus Keskeiset oikeussäännökset EPV Tuulivoima Oy

Lisätiedot

Poikkeamislupa loma-asunnon rakentamiseen loma- ja matkailualueelle / Jouko Viitanen (MRL 171-173 )

Poikkeamislupa loma-asunnon rakentamiseen loma- ja matkailualueelle / Jouko Viitanen (MRL 171-173 ) Kunnanhallitus 216 03.06.2013 Poikkeamislupa loma-asunnon rakentamiseen loma- ja matkailualueelle / Jouko Viitanen (MRL 171-173 ) 3182/11/111/2013 KHALL 216 Hakija Nimi Jouko Viitanen Osoite Kuusikarinkatu

Lisätiedot

Rakentamistapaohjeet KAANAANMAANTIEN ITÄPUOLI, III VAIHE: HUNAJATIE, VIIKUNATIE JA TAATELITIE. 109. kaupunginosan korttelit 16, 18-20

Rakentamistapaohjeet KAANAANMAANTIEN ITÄPUOLI, III VAIHE: HUNAJATIE, VIIKUNATIE JA TAATELITIE. 109. kaupunginosan korttelit 16, 18-20 Rakentamistapaohjeet KAANAANMAANTIEN ITÄPUOLI, III VAIHE: HUNAJATIE, VIIKUNATIE JA TAATELITIE 109. kaupunginosan korttelit 16, 18-20 SISÄLTÖ 1. TARKOITUS... 2 2. YLEISTÄ... 2 3. KORTTELIT... 3 1. TARKOITUS

Lisätiedot

Yleiskaavat ja rakentaminen asemakaava-alueiden ulkopuolella

Yleiskaavat ja rakentaminen asemakaava-alueiden ulkopuolella Yleiskaavat ja rakentaminen asemakaava-alueiden ulkopuolella Valmisteilla olevat MRL:n muutokset Seminaari, sipoo 13.5.2016 Matti Laitio, ympäristöministeriö Hallitusohjelman kirjauksia Helpotetaan haja-asutusalueiden

Lisätiedot

Poikkeamislupa 4 Pallo-Tyysterniemen kaupunginosan korttelin 14 tontille 6, Lappeenrannan kaupunki

Poikkeamislupa 4 Pallo-Tyysterniemen kaupunginosan korttelin 14 tontille 6, Lappeenrannan kaupunki Tekninen lautakunta 145 19.04.2017 Poikkeamislupa 4 Pallo-Tyysterniemen kaupunginosan korttelin 14 tontille 6, Lappeenrannan kaupunki 344/10.03.00.02/2017 TEKLA 145 Valmistelija/lisätiedot: Kaupunginarkkitehti

Lisätiedot

Suunnittelutarveratkaisu; Kiinteistö / Lausunto Helsingin hallinto-oikeudelle valituksen johdosta. Hakemus on jätetty

Suunnittelutarveratkaisu; Kiinteistö / Lausunto Helsingin hallinto-oikeudelle valituksen johdosta. Hakemus on jätetty Ympäristölautakunta 145 12.10.2016 Ympäristölautakunta 169 14.12.2016 Ympäristölautakunta 31 08.03.2017 Suunnittelutarveratkaisu; Kiinteistö 78-401-9-85 / Lausunto Helsingin hallinto-oikeudelle valituksen

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/2014 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 55 26.02.2014. 55 Asianro 535/10.02.04/2014

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/2014 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 55 26.02.2014. 55 Asianro 535/10.02.04/2014 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/2014 1 (1) 55 Asianro 535/10.02.04/2014 Poikkeaminen (LTK) / Ryönä, 451-2-26 (Kaarinniementie 150) Suunnittelujohtaja Tapio Räsänen Kaupunkiympäristön suunnittelupalvelut

Lisätiedot

Ylitarkastaja Jukka Timperi Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Ylitarkastaja Jukka Timperi Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Ylitarkastaja Jukka Timperi Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus 28.11.2013 1 Maankäyttö- ja rakennuslaki (MRL) Laki ympäristövaikutusten

Lisätiedot

ERITYISET MÄÄRÄYKSET ASEMAKAAVA-ALUEEN ULKOPUOLELLE SEKÄ RANTA-ALUEILLE RAKENNETTAESSA

ERITYISET MÄÄRÄYKSET ASEMAKAAVA-ALUEEN ULKOPUOLELLE SEKÄ RANTA-ALUEILLE RAKENNETTAESSA ERITYISET MÄÄRÄYKSET ASEMAKAAVA-ALUEEN ULKOPUOLELLE SEKÄ RANTA-ALUEILLE RAKENNETTAESSA 4 Suunnittelutarvealue Suunnittelutarvealuetta Hattulan kunnassa on maankäyttö- ja rakennuslain 16 :n 1 momentissa

Lisätiedot

Ympäristö- ja tekninen lautakunta Poikkeamislupapäätös 351/ /2019 YMPTEKLT 124. Kiinteistö Raito

Ympäristö- ja tekninen lautakunta Poikkeamislupapäätös 351/ /2019 YMPTEKLT 124. Kiinteistö Raito Ympäristö- ja tekninen lautakunta 124 23.10.2019 Poikkeamislupapäätös 351/10.03.00/2019 YMPTEKLT 124 Kaavoittaja Rakennuspaikka Kunta Sotkamo Kiinteistö Raito 765-401-6-255 Pinta-ala 0,2167 ha Rakennuspaikan

Lisätiedot

Poikkeamislupa/Rakennus Miilukangas Oy, perustettavan yhtiön lukuun. KH 192 Kaavasuunnittelija Mathias Holménin lausunto :

Poikkeamislupa/Rakennus Miilukangas Oy, perustettavan yhtiön lukuun. KH 192 Kaavasuunnittelija Mathias Holménin lausunto : KAUPUNGINHALLITUS 192 08.05.2017 Poikkeamislupa/Rakennus Miilukangas Oy, perustettavan yhtiön lukuun 222/10.1003.100300/2017 KH 192 Kaavasuunnittelija Mathias Holménin lausunto 3.5.2017: Lausunnonantaja

Lisätiedot

Hollolan kunta Valvontajaosto. Rakennusvalvonnan päätösvaltaluettelo alkaen

Hollolan kunta Valvontajaosto. Rakennusvalvonnan päätösvaltaluettelo alkaen Rakennusvalvonnan päätösvaltaluettelo 6.6.2016 alkaen Toimialajohtaja alueen päällikkö tekninen johtaja rakennustarkastaja 2 Maankäyttö- ja rakennuslaki MRL 15 Hyväksyy rakennusjärjestyksen MRL 21 Määrää

Lisätiedot

STORMIN KYLÄOSAYLEISKAAVA

STORMIN KYLÄOSAYLEISKAAVA STORMIN KYLÄOSAYLEISKAAVA Ryhmätyöskentely: Kyläosayleiskaavan tavoitteet ja periaatteet 1. Asuminen 2. Palvelut ja elinkeinot, muut aluevaraukset 3. Toimintojen yhteensovittaminen 4. Mitoitusperiaatteet

Lisätiedot

Pekka Makkonen Versokuja 4 D Kuopio

Pekka Makkonen Versokuja 4 D Kuopio SKVY Oy LAUSUNTO Pekka Makkonen Versokuja 4 D 70150 Kuopio 24.11.2015 Juuan kunta Ympäristölautakunta Poikolantie 1 83900 JUUKA Yleistä Juuan rengasvesiosuuskunta teki vuonna 2011 päätöksen vesihuoltosuunnitelman

Lisätiedot

RUOVEDEN KUNTA PÄÄTÖS 1(3) Ylä-Honkalantie 15, 34410 Murole. Ruovesi 702 Kekkonen 406. Tila RN:o Pinta-ala m2

RUOVEDEN KUNTA PÄÄTÖS 1(3) Ylä-Honkalantie 15, 34410 Murole. Ruovesi 702 Kekkonen 406. Tila RN:o Pinta-ala m2 RUOVEDEN KUNTA PÄÄTÖS 1(3) Ympäristölautakunta ASIA Suunnittelutarveratkaisu Annettu julkipanon jälkeen 30.4.2014 HAKIJA HAKEMUS Leena ja Tuomo Roppola Salomaantie 39 37630 Valkeakoski Rakennuspaikan osoite:

Lisätiedot

Poikkeamisluvan ja suunnittelutarveratkaisun hakeminen

Poikkeamisluvan ja suunnittelutarveratkaisun hakeminen Ohje 19.1.2016 KAUPUNKIRAKENNEYKSIKKÖ Poikkeamisluvan ja suunnittelutarveratkaisun hakeminen Peruste Poikkeaminen Erityisistä syistä voidaan myöntää poikkeaminen rakentamista koskevista säännöksistä, määräyksistä,

Lisätiedot

MRL:N TOIMIVUUS JA SUUNNITTELUTARVERATKAISUJEN MYÖNTÄMISEDELLYTYKSET LIEVEALUEILLA

MRL:N TOIMIVUUS JA SUUNNITTELUTARVERATKAISUJEN MYÖNTÄMISEDELLYTYKSET LIEVEALUEILLA MRL:N TOIMIVUUS JA SUUNNITTELUTARVERATKAISUJEN MYÖNTÄMISEDELLYTYKSET LIEVEALUEILLA TYÖPAJA MAANKÄYTÖN OHJAAMISESTA LIEVEALUEILLA Helsinki, Kuntatalo 6.6.2013 Ritva Schiestl, ympäristölakimies 6.6.2013

Lisätiedot

Poikkeamislupa 4 Pallo-Tyysterniemen kaupunginosan korttelin 6 tontille 44

Poikkeamislupa 4 Pallo-Tyysterniemen kaupunginosan korttelin 6 tontille 44 Poikkeamislupa 4 Pallo-Tyysterniemen kaupunginosan korttelin 6 tontille 44 Liittyy asiahallinnan asiaan: LPR/1405/10.03.00.02/2017 Esittelijä: Elinvoiman ja kaupunkikehityksen toimialajohtaja Leimi Pasi

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Kaupunkiympäristön toimiala Maankäyttö ja kaupunkirakenne - palvelukokonaisuus

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Kaupunkiympäristön toimiala Maankäyttö ja kaupunkirakenne - palvelukokonaisuus Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) 66 Poikkeamishakemus (38. kaupunginosa Malmi, Hiekkakiventie 7) HEL 2017-004319 T 10 04 01 Lupatunnus 38-751-17-S, hankenumero 5048_28 Päätös päätti hyväksyä 38. kaupunginosan

Lisätiedot

4. Vesihuolto Jos kiinteistöä ei voi liittää yleiseen vesijohtoverkkoon, niin rakennuspaikalla on oltava oma kaivo, jonka vesi kelpaa talousvedeksi.

4. Vesihuolto Jos kiinteistöä ei voi liittää yleiseen vesijohtoverkkoon, niin rakennuspaikalla on oltava oma kaivo, jonka vesi kelpaa talousvedeksi. RAKENNUSVALVONTA 2015 RANTA-ALUEELLA SIJAITSEVAN VAPAA-AJAN ASUNNON KÄYTTÖTARKOIITUKSEN MUUT- TAMINEN VAKITUISEKSI ASUNNOKSI I YLEISTÄ Vapaa-ajanasunnon muuttaminen vakituiseksi asunnoksi tulisi ensisijaisesti

Lisätiedot

POIKKEAMISLUVAN JA SUUNNITTELUTARVERATKAISUN HAKEMINEN

POIKKEAMISLUVAN JA SUUNNITTELUTARVERATKAISUN HAKEMINEN OHJE 8.8.2018 KAUPUNKIRAKENNEPALVELUT POIKKEAMISLUVAN JA SUUNNITTELUTARVERATKAISUN HAKEMINEN PERUSTE JA ERITYINEN SYY Poikkeaminen Erityisistä syistä voidaan myöntää poikkeaminen rakentamista koskevista

Lisätiedot

LÄNSIOSAN RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS, TILA 1:104 NOUKKALA

LÄNSIOSAN RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS, TILA 1:104 NOUKKALA HIRVENSALMEN KUNTA LÄNSIOSAN RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS, TILA 1:104 NOUKKALA Kaavaselostus, ehdotus 4.9.2017 Kaavan hyväksyminen: Tekninen lautakunta Kunnanhallitus Kunnanvaltuusto 1. Sisällysluettelo 1.

Lisätiedot

Maankäyttölautakunta 140 03.12.2014 Maankäyttölautakunta 10 21.01.2015

Maankäyttölautakunta 140 03.12.2014 Maankäyttölautakunta 10 21.01.2015 Maankäyttölautakunta 140 03.12.2014 Maankäyttölautakunta 10 21.01.2015 Suunnittelutarveratkaisu / Koskimäki / Ohkolan kylä, Eerola-Kortistotie / 505-410-57-5 / Omakotitalon rakentaminen määräalalle 2 /

Lisätiedot

RAUMAN KAUPUNKI SUOMEN TÄRPÄTTI OY, TISLAAMOHANKE, RAUMA MELUARVIO

RAUMAN KAUPUNKI SUOMEN TÄRPÄTTI OY, TISLAAMOHANKE, RAUMA MELUARVIO Vastaanottaja Rauman kaupunki Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 15.1.2016 Viite 1510024178 RAUMAN KAUPUNKI SUOMEN TÄRPÄTTI OY, TISLAAMOHANKE, RAUMA MELUARVIO RAUMAN KAUPUNKI MELUARVIO Päivämäärä 15.1.2016

Lisätiedot

Päätös oikaisuvaatimuksesta koskien veneiden talvisäilytyskentän määräaikaista lupaa

Päätös oikaisuvaatimuksesta koskien veneiden talvisäilytyskentän määräaikaista lupaa Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 887/10.03.00.03/2016 77 Päätös oikaisuvaatimuksesta koskien veneiden talvisäilytyskentän määräaikaista lupaa Rakennustarkastaja Petri Ojanen 9.11.2016: Raision

Lisätiedot

LÖYDÖN KARTANON RANTA-ASEMAKAAVA

LÖYDÖN KARTANON RANTA-ASEMAKAAVA LÖYDÖN KARTANON RANTA-ASEMAKAAVA Mikkelin kaupunki (491) Vitsiälän kylä (564) Heikintila 1:114 Loma-Löytö 1:133 (osa) Löytö 1:145 (osa) Kartanonranta 1:177 Kaavaluonnos 22.3.2013 1: 2000 MRL 63 ja 62 :

Lisätiedot

Suunnittelutarveratkaisuhakemus

Suunnittelutarveratkaisuhakemus ALUEARKKITEHDIN LAUSUNTO Suunnittelutarveratkaisuhakemus Diaarinumero: 734/605/2015 Hakija: Karppinen Anna-Mari ja Ossi Tila: Kirstinä Kiinteistötunnus: 859-401-12-14 Kylä: Tyrnävä Asia: Haetaan suunnittelutarveratkaisua

Lisätiedot

KAAVOITTAJAN VASTINEET RANTAYLEISKAAVAN MUUTOSLUONNOKSESTA SAARISJÄRVELLÄ ANNETTUIHIN LAUSUNTOIHIN

KAAVOITTAJAN VASTINEET RANTAYLEISKAAVAN MUUTOSLUONNOKSESTA SAARISJÄRVELLÄ ANNETTUIHIN LAUSUNTOIHIN KAAVOITTAJAN VASTINEET RANTAYLEISKAAVAN MUUTOSLUONNOKSESTA SAARISJÄRVELLÄ ANNETTUIHIN LAUSUNTOIHIN Kaakkois-Suomen Ely-keskus Haettu kaavamuutos on ristiriidassa rantojen säästämistä koskevan tavoitteen

Lisätiedot

RAKENNUSPAIKKA: Kaupunginosa: 5 Kortteli: 57 Tontti: 15 Osoite: Mäntymäentie 16 Kaava: Voimassaoleva asemakaava (v.1964 )

RAKENNUSPAIKKA: Kaupunginosa: 5 Kortteli: 57 Tontti: 15 Osoite: Mäntymäentie 16 Kaava: Voimassaoleva asemakaava (v.1964 ) Rakennuslautakunta 31 17.06.2015 Rakennuslautakunta 37 26.08.2015 Helsingin hallinto-oikeuden lausuntopyyntö rakennuslautakunnan päätöksestä 31, 17.6.2015 (5.kaupunginosan korttelin 57 tontti 15, Mäntymäentie

Lisätiedot

1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA?

1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA? Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 (5) VIEREMÄN KUNTA VALKEISKYLÄN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS, TILA 925-417-4-36 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA? 2

Lisätiedot

Liite /ympltk

Liite /ympltk RUOVEDEN KUNTA 28 Annettu julkipanon jälkeen 3.4.2018 ASIA HAKIJA Kaavasta poikkeaminen, käyttötarkoituksen muutos Perustettava As Oy Ruoveden Suppa Marko Mäkelä Mäkimetsäntie 9, 60420 Seinäjoki Rakennuspaikan

Lisätiedot

Rovaniemen kaupunki Asemakaavan muutos 9. kaupunginosa, Kortteli 9025 tontti 18

Rovaniemen kaupunki Asemakaavan muutos 9. kaupunginosa, Kortteli 9025 tontti 18 Rovaniemen kaupunki Asemakaavan muutos 9. kaupunginosa, Kortteli 9025 tontti 18 OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA SUUNNITTELUPALVELUT/KAAVOITUS 2008 SUUNNITTELUALUE: SIJAINTIKARTTA Rovaniemen kaupungin

Lisätiedot

Rovaniemen kaupunki Hirvaan yleiskaava yleiskaavan muutos Tilojen RN:o 16:9, 19:2, 19: 28 ja 19:35 alueilla

Rovaniemen kaupunki Hirvaan yleiskaava yleiskaavan muutos Tilojen RN:o 16:9, 19:2, 19: 28 ja 19:35 alueilla Rovaniemen kaupunki Hirvaan yleiskaava yleiskaavan muutos Tilojen RN:o 16:9, 19:2, 19: 28 ja 19:35 alueilla OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA KAAVOITUS 2007 SUUNNITTELUALUE: SIJAINTIKARTTA Hirvaan

Lisätiedot

LUPA NRO 2012-448 / UPM-KYMMENE OYJ:N RAKENNUSLUPAHAKEMUS

LUPA NRO 2012-448 / UPM-KYMMENE OYJ:N RAKENNUSLUPAHAKEMUS Rakennuslautakunta 35 03.07.2012 LUPA NRO 2012-448 / UPM-KYMMENE OYJ:N RAKENNUSLUPAHAKEMUS RAKLA 35 Rakennuslupa nro 2012-448 Rakennuspaikka: 405-32-1-8 Pinta-ala 2210456.0 Puuportintie 186 53200 LAPPEENRANTA

Lisätiedot