YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS; TIIVISTELMÄ

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS; TIIVISTELMÄ"

Transkriptio

1 1 (23) YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS; TIIVISTELMÄ Stena Recycling Oy hakee toistaiseksi voimassa olevan ympäristölupansa mukaista ympäristölupaehtojen tarkistusta jätteen laitosmaiselle ja ammattimaiselle käsittelylle Lappeenrannan yksikössään. Toiminnalla on Lappeenrannan seudun ympäristölautakunnan myöntämä ympäristölupa, joka on myönnetty Yleiskuvaus toiminnasta Vuodesta 2004 lähtien käytössä olleessa yksikössä otetaan vastaan kotitalouksissa, rakentamisessa, kaupassa ja teollisuudessa syntyviä hyödyntämiskelpoisia jätteitä eli kierrätysmateriaaleja. Jätteet lajitellaan, käsitellään ja toimitetaan jatkojalostukseen tai hyötykäyttöön. Vastaanotettava materiaalin on pääasiassa metalleja, mutta laitoksella voidaan vastaanottaa myös pienempiä määriä sähkö- ja elektroniikkaromua, autonrenkaita, akkuja ja paristoja, paperia, pahvia, muovia, kumia, puuta, energiajätettä, rakennus- ja purkujätettä, lasia sekä betoni- ja tiilijätettä. Toiminta-aika Alueella työskennellään maanantaista perjantaihin kello ja lauantaisin kello Pyhäisin alueella ei työskennellä kuin poikkeustapauksissa. Häiritsevää melua aiheuttava toiminta rajoitetaan tapahtuvan arkisin maanantaista torstaihin kello ja perjantaisin kello väliseen aikaan. Materiaalien käsittelytoiminnot Tulevat materiaalit punnitaan ja luokitellaan, minkä jälkeen kuormat ohjataan purettaviksi materiaalien mukaisiin vastaanotto- ja lajittelupisteisiin. Alueelle tuotavat jätteet käsitellään yksikössä ennen hyötykäyttöön ohjaamista tai toimitetaan sellaisenaan suuremmissa erissä jatkokäsittelyyn. Rauta- ja metallijätteet lajitellaan ja tarvittaessa myös leikataan joko mekaanisesti tai polttoleikkaamalla vaadittuun palakokoon. Osa metallijätteistä voidaan myös paalata. Rakennusjätteet lajitellaan joko koneellisesti tai käsin jätteen koostumuksesta riippuen. Kaikki muut jätejakeet toimitetaan sellaisenaan jatkokäsittelyyn. Toiminnassa syntyvät jätteet Toiminnassa muodostuvaa jätettä ovat pääasiassa käsiteltävän kierrätysmateriaalin mukana tuleva hyödyntämiskelvoton aines (arviolta noin 3 %) sekä toimisto- ja sosiaalitilojen jätteet. Toiminnasta aiheutuvat päästöt ja niiden vähentäminen Työkoneiden ja laitteiden käyntiäänet sekä alueen liikenne aiheuttavat jokin verran melua. Päästöjä ilmaan aiheutuu lähinnä työkoneiden ja ajoneuvojen pakokaasupäästöistä. Materiaalien käsittely voi aiheuttaa paikallisia pölypäästöjä. Normaalitoiminnasta ei aiheudu päästöjä maaperään tai pinta- ja pohjavesiin. Käytön aikainen hoito ja valvonta Alueelle on nimetty vastaava hoitaja. Vastaava hoitaja huolehtii viranomaisten ohjeiden mukaisesti mm. siitä, että alueelle tuodaan ainoastaan ympäristöluvassa hyväksyttyjä jätemateriaaleja kierrätettäväksi.

2 2 (23) YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS 1 JOHDANTO Stena Recycling Oy hakee ympäristönsuojelulain (527/2014) 30 :n mukaista lupaa toiminnan muutokselle sekä ympäristönsuojelulain 199 :n mukaista lupaa toiminnan aloittamiseksi muutoksenhausta huolimatta Lappeenrannan yksikössään. Stena Recycling Oy, Lappeenrannan yksiköllä on voimassa oleva Lappeenrannan seudun ympäristölautakunnan myöntämä ympäristölupa, joka on myönnetty Ympäristöluvassa on asetettu määräaika, johon mennessä lupaehdot on tarkistettava. Määräajan jatkamisesta saakka on sovittu valvovan ympäristöviranomaisen kanssa. Tämä dokumentti toimii ympäristölupahakemuksen liiteasiakirjana.

3 3 (23) 2 LUVAN HAKIJA JA YHTEYSTIEDOT Luvan hakija Stena Recycling Oy Äyritie 8 C Vantaa Luvan hakijan liike- ja yhteisötunnus Laitoksen nimi Lappeenrannan yksikkö Mustolan satama/lastaajanväylä Lappeenranta Toimialatunnus 38210, 38220, ja (toimialaluokitus 2008) Yhteyshenkilö Marko Walavaara Stena Recycling Oy Äyritie 8 C Vantaa Puhelin: / Sähköposti: marko.walavaara@stenarecycling.fi

4 (23) 3 SUUNITTELUALUEEN NYKYTILA 3.1 SIJAINTI JA YMPÄRÖIVÄ MAANKÄYTTÖ Sijainti Stena Recycling Oy:n Lappeenrannan yksikön sijainti on esitetty yleiskartassa kuvassa 1. Yksikkö sijaitsee Lappeenrannan kaupungissa, Mustolan kaupunginosassa osoitteessa Lastaajanväylä. Toiminta sijoittuu Lappeenranta Free Zone Oy Ltd:n hallinnoimalle Mustolan sataman alueelle. Kuva 1. Yleiskartta alueesta Kaavoitustilanne Satama-aluetta ja sen lähiympäristöä koskevat seuraavat vahvistetut asemakaavat: kanavaalueen asemakaava , satama-alue, rautatie-, puisto- ja katualueet , katu-, suojaviher- ja teollisuusraidealueet, , kaavamuutos , ja kaavamuutos (Ote Mustolan sataman ympäristöluvasta, ESAVI/291/04.08/2013, liite 1). Hakemuksen tarkoittamalla satama-alueella on kaavamerkintä LS-1. Kaavamääräysten mukaan alueella sallitaan kemikaalien käsittely ja satamatoiminta. Alueella ei saa käsitellä tai varastoida erittäin helposti syttyviä, erittäin myrkyllisiä, myrkyllisiä, syöpäsairauden vaaraa aiheuttavia, reaktiivisia tai herkästi polymeroituvia aineita alkoholia lukuun ottamatta. Käsiteltävät aineet eivät saa aiheuttaa ympäröivälle asutukselle terveydellistä tai hajuhaittaa Maankäyttö Stena Recycling Oy:n Lappeenrannan yksikkö sijaitsee Lappeenranta Free Zone Oy Ltd:ltä vuokratulla kenttäalueella Lappeenranta-Mustolan satama-alueella. Vuokratun kentän koko on 2 noin m.

5 5 (23) Itse satama sijaitsee Mustolassa valtatien 13 ja Saimaan kanavan välisellä alueella Saimaan kanavan varrella. Etäisyys Lappeenrannan kaupungin keskustaan on noin 10 km. Satamaa lähin asutus sijaitsee välittömästi sataman länsipuolella, jossa on asuntoja Sulkutien varrella. Etäisyys toimintaan on tästä noin 850 metriä. Kanavan vastarannalla asutusta on lähimmillään viistosti luoteessa noin 950 metrin päässä toiminta-alueesta. Satama-alueella ja sen välittömässä läheisyydessä on lastin käsittelyyn ja varastointiin erikoistuneita yrityksiä, sahaus- ja kuivaamotoimintaa sekä kuljetusliikkeitä Suojeltavat ja muut erityiset kohteet Sataman läheisyydessä ei ole suojeltavia kohteita Ympäristöolosuhteet Maa- ja kallioperä Pohjavesi Pintavesi Sataman maaperäolosuhteita on tarkemmin kuvattu sataman ympäristöluvan yhteydessä (liite 1). (Ote Mustolan sataman ympäristöluvasta, ESAVI/291/04.08/2013, liite 1) Satama ei sijaitse luokitellulla pohjavesialueella eikä sen läheisyydessä ole pohjavedenkäyttöön soveltuvia alueita. Lähin pohjavesialue (Joutsenon-kankaan pohjavesialue) sijaitsee noin kolmen kilometrin päässä koillisessa. (Ote Mustolan sataman ympäristöluvasta, ESAVI/291/04.08/2013, liite 1) Mustolan satama sijaitsee Mustolan sulun alapuolella Saimaan kanavassa ennen Soskuan sulkua. Saimaan kanava on kuivalle maalle rakennettu vesiuoma, joten se luokitellaan keinotekoiseksi vesimuodostumaksi. Sen kalataloudellinen merkitys on vähäinen. Kanavassa väylä on leveydeltään m ja syvyydeltään 5,2 m. Suomen rajalla kanava päättyy Nuijamaanjärveen. Järvi sijaitsee sekä Suomen että Venäjän alueilla. Saimaan kanavassa vuotuinen keskivirtaama on noin 2 m 3 /s. Kanavan veden laatu riippuu kanavaan Saimaasta virtaavan veden laadusta, johon puolestaan vaikuttaa merkittävästi UPM-Kymmene Oyj:n Kaukaan tehtaiden jätevesikuormitus. Vesi Saimaan kanavassa on enimmäkseen sameaa, ruskeaa ja rehevää. Kanavaan suoraan ei pureta jätevesiä. Mustolan sataman alueen valumavedet kuormittavat kanavaa jonkin verran. Nuijamaanjärveen johdetaan myös yhdyskuntajätevesiä Lappeenrannan Nuijamaan puhdistamolta. Järvi on kuitenkin arvioitu hyvään tilaluokkaan. Lappeenrannan yksikön hulevedet johtuvat pintavaluntana alueen pohjoisosassa kulkevaan sivuojaan, josta vedet johdetaan edelleen yhtä kokoomarumpua pitkin Saimaan kanavaan.

6 6 (23) 4 TOIMINNAN KUVAUS 4.1 YLEISKUVAUS Yksikössä otetaan vastaan teollisuuden, kaupan ja yhdyskuntien hyödyntämiskelpoisia, pääasiassa metallipitoisia jätteitä. Jätteet lajitellaan, käsitellään ja toimitetaan jatkojalostukseen tai hyötykäyttöön. Vastaanotettavia materiaaleja ovat metallit, sähkö- ja elektroniikkaromu (SER), autonrenkaat, akut, paristot, paperi, pahvi, muovi, lasi, puu, huonekalut, rakennus- ja purkujäte sekä energiajäte. Alueella vastaanotettava jätemäärä on korkeintaan tonnia vuodessa. Alueelle tuotavat hyötykäyttöön kelpaavat jätteet käsitellään paikan päällä ennen hyötykäyttöön ohjaamista tai jäte toimitetaan sellaisenaan suuremmissa erissä jatkokäsittelyyn eli jalostukseen uusioraaka-aineiksi. Alueella voidaan työskennellä maanantaista perjantaihin kello ja lauantaisin kello Pyhäisin alueella ei työskennellä kuin poikkeustapauksissa. Häiritsevää melua aiheuttava toiminta rajoitetaan tapahtuvan arkisin maanantaista torstaihin kello ja perjantaisin kello väliseen aikaan. Toiminnassa käytetään nosto- ja lajittelukonetta ja trukkia tai kauhakuormaajaa. On mahdollista, että alueella vierailee liikuteltava paalain tai leikkuri. Vastaanotettuja jätteitä välivarastoidaan konteissa, vaihtolavoilla ja siirrettävillä betoniseinillä eristettynä asfaltoidulla alueella. 4.2 JÄTTEEN LAATU JA MÄÄRÄ Taulukossa 1 on esitetty yksikössä vuosittain vastaanotettavat ja käsiteltävät jätteet, jätemäärät ja tyypillisimmät jätenumerot. Lisäksi taulukossa on esitetty jätejakeittain varastointitavat ja suurimmat varastoalueella kerrallaan varastoitavat jätemäärät. Kertavarastojen suhteen taulukossa on esitetty materiaalikohtaiset maksimit. Tilannetta, jossa laitoksella olisi yhtä aikaa varastoituna kaikkien materiaalien maksimivarastot, ei hyvin todennäköisesti koskaan tule olemaan.

7 7 (23) Taulukko 1. Stena Recycling Oy, Lappeenranta: Vastaanotettavien ja välivarastoitavien materiaalien enimmäismäärät, varastointi ja toimituspaikat Materiaali Jäteluokka Vuotuinen vastaanotettava määrä (t/a) Käsittely, varastointi, suurin kertavarasto (t) Toimituspaikka Rauta- ja teräspitoinen metalliromu Välivarastointi varastokentällä, mahd. leikkaus ja paalaus 500 t Metalliteollisuus, terästehtaat ja valimot Ei-rautapitoinen metalliromu Välivarastointi varastokentällä, konteissa tai lavoilla 50 t Metalliteollisuus, terästehtaat ja valimot Stena Recycling Oy, Pusula/Riihimäki/Tahkoluoto Sähkö- ja elektroniikkaromu (SER) * Välivarastointi varastokentällä, konteissa tai lavoilla 50 t Metallinen SER (mm. liedet, pesukoneet): Stena Recycling Oy, Tahkoluoto Pienelektroniikka ja kuvaputkelliset laitteet: Stena Technoworld Oy, Pori Kylmälaitteet: Asianmukaiset luvat omaava käsittelylaitos Renkaat Välivarastointi varastokentällä tai lavoilla Akut ja paristot * Välivarastointi katoksessa tai kontissa 50 t 50 t Asianmukaiset luvat omaava käsittelylaitos Asianmukaiset luvat omaava käsittelylaitos Paperi ja kartonki Muovi ja kumi Välivarastointi varastokentällä, konteissa tai lavoilla 100 t Asianmukaiset luvat omaava käsittelylaitos Lasi Välivarastointi varastokentällä, konteissa tai lavoilla 50 t Asianmukaiset luvat omaava käsittelylaitos

8 8 (23) Puu (ml. huonekalut) * * Rakennus- ja purkujäte Energiajäte Välivarastointi varastokentällä 50 t 300 Välivarastointi varastokentällä, lajittelu 50 t 300 Välivarastointi varastokentällä, konteissa tai lavoilla 50 t Asianmukaiset luvat omaava energia- tai käsittelylaitos Metallit: Stena Recycling Oy:n Tahkoluodon kierrätyslaitos Muut jakeet: luvat omaavat laitokset Asianmukaiset luvat omaava energia- tai käsittelylaitos Määrät yhteensä (t/a) (yhteenlasketut enimmäisvarastot) 4.3 LIIKENNÖINTI Lappeenrannan yksikössä vastaanotetaan jätteitä Etelä-Karjalan alueelta. Vastaanotetut jätteet toimitetaan eri puolille Suomea materiaaleja jatkokäsitteleville tuotantolaitoksille ja uusioraaka-aineita käyttävälle teollisuudelle. Liikennöinti yksikköön tapahtuu Nuijamaantien (maantie 13) kautta Terminaalikadulle ja edelleen Lastaajanväylää pitkin sataman portista alueelle. Materiaalit tuodaan useimmiten pakettija kuorma-autoilla, joita yksikköön tulee noin 5-10 vuorokaudessa. Materiaalit lähtevät yksiköstä täysperävaunuyhdistelmillä, joita lähtee noin 1 vuorokaudessa. Lisäksi alueella liikkuu henkilökunnan henkilöautoja. Sataman ympäristöluvan mukaan satamassa käy vuosittain rekka-autoa. 4.4 YMPÄRISTÖASIOIDEN HALLINTAJÄRJESTELMÄ Stena Recycling Oy:llä on voimassa Bureau Veritas Certificationin sertifioima ISO ympäristöjohtamisjärjestelmä sekä OHSAS työterveys- ja työturvallisuusjohtamisjärjestelmä. Sertifioinnit on uusittu viimeksi lokakuussa Lappeenrannan yksikkö kuuluu sertifiointien piiriin. 4.5 VASTAANOTTO JA VARASTOINTI Kaikki materiaalia kuljettava liikenne ohjataan alueelle vaaka-aseman kautta, jossa kuormat punnitaan. Tietojärjestelmään kirjataan ylös jätteen laatu, määrä, alkuperä sekä tuojan tiedot. Tämän jälkeen kuormat ohjataan materiaalin ominaisuuksien perusteella varastoalueelle. Kuorman sisällön lopullinen tarkistus suoritetaan kuormaa purettaessa. Pientuojat lajittelevat jätteensä pääasiassa itse ko. jätteille osoitetuille vaihtolavoille/astioihin.

9 9 (23) Materiaalin varastointi laitoksella on enimmäkseen ns. terminaalitoimintaa, eikä suurinta osaa materiaaleista lajittelun lisäksi käsitellä. Pyrkimys on ohjata yhä suurempi osa materiaaleista suorina toimituksina suoraan loppuhyödyntäjälle ja minimoida laitoksella varastoitavan materiaalin varastointiajat ja -määrät. Varastoille on määritetty tietty maksimikoko (taulukko 1). Kierrätysmateriaalin vastaanotto tapahtuu yksikön miehitettyinä aukioloaikoina maanantaista perjantaihin kello ja lauantaisin kello Metallien vastaanotto ja varastointi Rauta- ja metallijäte otetaan vastaan ja välivarastoidaan niille rajatuille varastopaikoille. Eri metallit pidetään erillään. Aluetta käytetään rauta- ja metallijätteen käsittelyyn ja alle kolmen vuoden pituiseen varastointiin. Siirtokuormauksen lisäksi metallipitoisten jätteiden pääasiallinen käsittely laitoksella on lajittelua sekä satunnaista leikkausta ja paalausta. Lajittelu eri materiaali- ja laatuluokkiin tehdään koneellisesti (kouralla tai magneetilla varustettu materiaalinkäsittelykone) ja mahdollisesti myös käsin. Suuret metallikappaleet leikataan tarvittaessa laatuluokkien edellyttämiin mittoihin. Kiinteitä metallileikkureita ei ole, vaan leikkaamista tehdään materiaalinkäsittelykoneeseen liitettävällä nokkaleikkurilla tai tarvittaessa polttoleikkaamalla. Alueella voi mahdollisesti vierailla liikuteltava leikkuri tai paalain. Kun varastoon kerätyt jätemäärät ovat riittävän suuria, käsitellyt ja lajitellut metallit toimitetaan uusiokäyttöön Sähkö- ja elektroniikkaromun vastaanotto- ja varastointi Laitos toimii virallisena sähkö- ja elektroniikkaromun (SER) vastaanottopaikkana. SER otetaan vastaan, tarkastetaan, punnitaan, välivarastoidaan ja toimitetaan eteenpäin asianmukaiset luvat omaavalle käsittelijälle. Välivarastointi tehdään asianmukaisissa tiloissa niin, että valtioneuvoston asetuksessa sähkö- ja elektroniikkalaiteromusta 852/2004 vastaanottopaikalle asetetut vaatimukset täytetään. Laitoksella vastaanotettava SER jaetaan pääasiassa neljään erään, jotka ovat metallinen SER (mm. liedet ja pesukoneet), pienelektroniikka, kylmälaitteet ja kuvaputkelliset laitteet (mm. televisiot, tietokoneet) Renkaiden vastaanotto ja varastointi Renkaat vastaanotetaan niille varatuille paikoille ja toimitetaan suuremmissa erissä asianmukaiset luvat omaavaan käsittelypaikkaan. Renkaat varastoidaan siirtolavoilla ja/tai varastokentällä Akkujen ja paristojen vastaanotto ja varastointi Yksikkö toimii virallisena akkujen ja paristojen vastaanottopaikkana. Näiden osalta laitos toimii vain välivarastointi- ja siirtokuormauspaikkana. Akkuromua varastoidaan pääasiassa hyväksytyissä akkulaatikoissa joko katoksessa tai konteissa. Poikkeustapauksissa akkuromua voidaan varastoida ulkona, mutta tällöinkin asianmukaisissa astioissa vesitiiviillä kannella varustettuina Paperi- ja kartonkijätteen vastaanotto ja varastointi Vastaanotettava paperi-, pahvi- ja kartonkijäte vastaanotetaan niille varatuille paikoille ja toimitetaan suuremmissa erissä asianmukaiset luvat omaavaan käsittelypaikkaan. Tarvittaessa paperi- ja kartonkijätteitä voidaan paalata (ei nykyistä toimintaa). Em. jätteitä välivarastoidaan varastokentällä niille varatuilla paikoilla, puristimissa, säiliöissä ja/tai lavoilla.

10 10 (23) Kuitupitoiset jätteet toimitetaan isommissa erissä paperi-, rakennus- ja pakkausteollisuudelle hyödynnettäviksi uusioraaka-aineena tai käsiteltäviksi laitokseen, jonka ympäristöluvassa on hyväksytty vastaavan jätteen vastaanotto ja käsittely Muovijätteen vastaanotto ja varastointi Vastaanotettavat muovit lajitellaan muovilaaduittain ja toimitetaan isommissa erissä materiaalihyötykäyttöön. Muovijätteitä välivarastoidaan varastokentällä niille varatuilla paikoilla, puristimissa, säiliöissä ja lavoilla. Muovia voidaan myös paalata (ei nykyistä toimintaa). Materiaalihyötykäyttöön kelpaamaton muovi toimitetaan sellaisenaan energiahyötykäyttöön asianmukaiset luvat omaavaan vastaanottopaikkaan Lasijätteen vastaanotto ja varastointi Vastaanotettavat lasit pyritään lajittelemaan laaduittain ja toimittamaan isommissa erissä materiaalihyötykäyttöön asianmukaiset luvat omaavaan vastaanottopaikkaan. Lasijätettä välivarastoidaan varastokentällä niille varatuilla paikoilla, säiliöissä ja lavoilla Puujätteen vastaanotto ja varastointi Vastaanotettavaa puujätettä ovat puupakkaukset, rakentamisessa ja purkamisessa syntyvä puu, yhdyskuntajätepuu sekä puuhuonekalut. Yksiköstä puujäte ohjataan asianmukaiset luvat omaavaan vastaanottopaikkaan tai energiahyötykäyttöön. Puujätettä välivarastoidaan varastokentällä siirrettävillä betoniseinillä eristetyillä alueilla tai siirtolavoilla. Painekyllästettyä puuta ei käsitellä alueella, vaan sitä ainoastaan vastaanotetaan ja toimitetaan eteenpäin isommissa erissä asianmukaiset luvat omaavaan vastaanottopaikkaan Rakennus- ja purkujätteen vastaanotto ja varastointi Rakennus- ja purkujätteet otetaan vastaan niille varatuille varastoalueille. Rakennus- ja purkujäte lajitellaan joko koneellisesti tai manuaalisesti jätteen koostumuksesta riippuen. Materiaalista erotellaan mm. kivi- ja puuainekset, metallit, eristeet, muovi ja kipsijäte. Erotellut jakeet käsitellään siten, että ne kelpaavat joko jatkojalostukseen tai suoraan hyötykäyttöön. Metallit toimitetaan Stena Recycling Oy:n kierrätyslaitoksiin ja muut jakeet asianmukaiset luvat omaaviin vastaanottopaikkoihin. Rakennus- ja purkujätettä käsitellään ja välivarastoidaan varastokentällä ja siirtolavoilla Energiajätteen vastaanotto ja varastointi Vastaanotettavaa energiajätettä ovat energiantuotantoon kelpaavat jätteet kuten teollisuuden palava jäte sekä pakkausjätteet. Energiajäte otetaan vastaan niille varatuille varastoalueille ja lajitellaan joko koneellisesti tai manuaalisesti jätteen koostumuksesta riippuen. Erilaatuiset energiajätteet varastoidaan erikseen niille varatuilla paikoilla. Energiajäte toimitetaan sellaisenaan asianmukaiset luvat omaaviin esikäsittelypaikkoihin ja voimalaitoksille hyödynnettäväksi sähkön- ja lämmöntuotannon polttoaineena. 4.6 VESIEN KERÄILY JA KÄSITTELY JA VEDEN HANKINTA Lappeenrannan yksikön toiminta-alue on pinnoitettu asfaltilla. Hulevedet alueelta kootaan keskitetysti alueen pohjoisosassa kulkevaan sivuojaan, josta vedet johdetaan edelleen yhtä kokoomarumpua pitkin Saimaan kanavaan. Ojarumpuun on liitettävissä sulkuventtiili, jonka käyttö poikkeus- ja ympäristövahinkotilanteissa on ohjeistettu yksikössä. Yksikössä muodostuu hulevesiä vain vuotuisen sadannan ja haihdunnan erotuksen verran, sillä materiaalien käsittelyyn ei käytetä vettä.

11 11 (23) 4.7 MUUT TOIMINNOT JA RAKENTEET Koko toiminta-alue on pinnoitettu asfalttipinnoitteella, jonka kuntoa tarkkaillaan ja tarvittaessa korjataan. Alueella sijaitsee kentän lisäksi toimisto- ja sosiaalitilarakennus. Vaaka-asema on viereisen toiminnanharjoittajan alueella, mutta hyvin lähellä toiminta-aluetta. Satama-alue on aidattu, valaistu ja varustettu valvontajärjestelmillä.

12 12 (23) 5 TOIMINNASSA KÄYTETTÄVÄT RAAKA- JA POLTTOAINEET JA NIIDEN VARASTOINTI Polttoaineina laitoksella käytetään työkoneiden vaatimaa dieselöljyä sekä satunnaisessa polttoleikkauksessa happea ja nestekaasua. Polttoaine varastoidaan maanpäällisessä kaksoisvaipallisessa säiliössä, jonka koko on 2 m 3. Säiliö on varustettu lapon- ja ylitäytönestojärjestelmällä. Kaasupulloja säilytetään niille erikseen varatussa, katetussa paikassa. Polttoaineiden ja kaasupullojen varastoinnissa noudatetaan sertifioidun turvallisuus- ja ympäristöjärjestelmän toimintaohjeita. Mahdollisia valumia varten polttoainesäiliön välittömässä läheisyydessä on aina riittävästi imeytysaineita. Säiliö on varustettu asianmukaisin varoitusmerkinnöin ja sen läheisyydessä on aina alkusammutuskalustoa. Laitoksen työkoneisiin tarvitaan poltto-, voitelu- ja voimansiirtoaineita sekä jäähdytysnesteitä. Näitä voidaan varastoida laitoksella katostiloissa vähäisiä määriä. Kaikki laitoksella käytössä olevat pienetkin kemikaalierät on rekisteröity sertifioidun turvallisuus- ja ympäristöjärjestelmän mukaisesti ja niistä löytyvät ajan tasalla olevat käyttöturvallisuustiedotteet. Taulukossa on 2 esitetty laitoksella käytettävät polttoaineet ja oleellisimmat käyttökemikaalit, niiden suurin kertavarasto sekä pakkaustapa ja varastointipaikka. Taulukko 2. Laitoksella käytettävät polttoaineet ja kemikaalit Polttoaine / Suurin Pakkaus Varastointipaikka kemikaali kertavarasto Dieselöljy 2 m 3 2-vaippasäiliö Asfalttikenttä Vaihteistoöljy 0,1 m 3 Tynnyri Katos Hydrauliikkaöljy 0,2 m 3 Tynnyri Katos Voiteluöljy 0,1 t Tynnyri Katos Jäähdytysneste 0,05 m 3 Tynnyri Katos Happikaasu 1 t Pullo Katos Nestekaasu 0,1 t Pullo Kaasupullovarasto

13 13 (23) 6 TIEDOT KÄYTETTÄVÄSTÄ JA TUOTETTAVASTA ENERGIASTA Laitoksen käyttämä energia on polttoaineita ja sähköä. Polttoaineina käytetään työkoneiden vaatimaa dieselöljyä sekä polttoleikkauksessa happea ja nestekaasua (ks. edellinen kpl). Laitoksella mahdollisesti vierailevat liikuteltavat laitteistot (leikkuri, paalain) toimivat dieselöljyllä. Toimisto- ja sosiaalitilarakennus on sähkölämmitteinen.

14 14 (23) 7 TOIMINNASSA SYNTYVÄN JÄTTEEN MÄÄRÄ JA LAATU Toiminnassa muodostuu jätteitä lähinnä vastaanotettujen kierrätysmateriaalien mukana tulevasta hyödyntämiskelvottomasta aineksesta. Lisäksi alueella muodostuu pieniä määriä sekajätettä sosiaalitiloista ja vaarallisia jätteitä työkoneiden päivittäishuollosta. Jätemäärät vaihtelevat vuosittain sisään tulevien materiaalien laadun ja alueellisen kertymän mukaan. Arvioidut toiminnassa syntyvät jätteet, niiden määrät ja toimituspaikat on esitetty taulukossa 3. Hyödynnettävät jätteet ja vaaralliset jätteet toimitetaan käsiteltäväksi asianmukaiset luvat omaaviin hyötykäyttö- tai käsittelylaitoksiin. Taulukko 3. Stena Recycling Oy, Lappeenranta: Syntyvien jätteiden määrät ja toimituspaikat Jätejae Jäteluokka Määrä, t/a Suurin kertavarasto, t Toimituspaikka Lajittelussa syntyvä sekalainen jäte (noin 3 % tuotannosta) Etelä-Karjalan Jätehuolto 1 Sekalainen yhdyskuntajäte, omasta toiminnasta ,1 Etelä-Karjalan Jätehuolto 1 1 Tai muu laitos, jonka ympäristöluvassa on hyväksytty vastaavan jätteen vastaanotto ja käsittely

15 15 (23) 8 PÄÄSTÖJEN MÄÄRÄ JA LAATU Lappeenrannan yksikön toiminta-alue on pinnoitettu asfaltilla, ja kaikki toiminta tapahtuu pinnoitetulla alueella. Alueen hulevedet kootaan keskitetysti alueen pohjoisosassa kulkevaan sivuojaan, josta vedet johdetaan edelleen yhtä kokoomarumpua pitkin Saimaan kanavaan. Ojarumpuun on liitettävissä sulkuventtiili, jonka käyttö poikkeus- ja ympäristövahinkotilanteissa on ohjeistettu yksikössä. Toiminnasta ei normaaliolosuhteissa aiheudu päästöjä maaperään tai pohjaveteen. Alueelta poisjohdettavien vesien laatua on tarkkailtu koko toiminnan ajan. Tarkkailutulokset on esitetty taulukossa 4 alla. Taulukko 4. Stena Recycling Oy, Lappeenranta: Vesitarkkailutulokset vuosilta Näyte Sähkönj ms/m ph Fe, kok g/l Zn, kok g/l Cr, kok g/l Ni, kok g/l Pb, kok g/l HVI g/l 2010 kevät 2010 syksy 85,9 7, <5 2,4 < ,82 2,1 <100 < kevät 2011 syksy 36,4 7,2 6, <2 2,8 9,4 9,8 <0,8 <0,8 <100 < kevät 2012 syksy 75,7 32,3 6, ,1 <5 17 < < kevät 2013 syksy 23,5 23,5 6,7 6, <5 <5 10 <10 9,1 5,3 < kevät 2014 syksy 36,8 51,2 7,1 6, < ,8 <50 <50 Päästöjä ilmaan aiheutuu alueella liikkuvien työkoneiden sekä ajoneuvojen pakokaasupäästöistä. Lisäksi materiaalien käsittely sekä liikenne voivat aiheuttaa paikallisia pölypäästöjä. Työkoneiden ja laitteiden käyntiäänet sekä alueen liikenne aiheuttavat jonkin verran melua.

16 16 (23) 9 ARVIO TOIMINNAN JA PÄÄSTÖJEN YMPÄRISTÖVAIKUTUKSISTA 9.1 PÄÄSTÖT MAAPERÄÄN JA POHJAVETEEN Yksikössä varastoitavat materiaalit sijoitellaan ja niiden kiertonopeus maksimoidaan (varastointiaika minimoidaan) niin, että materiaaleista ei pääse valumaan likaisia hulevesiä tai muita nestemäisiä päästöjä maaperään tai pohjaveteen. Varastointi suunnitellaan ja suoritetaan ennen kaikkea ympäristö- ja työturvallisuusriskit huomioiden siten, ettei siitä aiheudu pinta- tai pohjavesien tai maaperän pilaantumisvaaraa. Lappeenrannan yksikön toiminta-alue on pinnoitettu asfaltilla, ja kaikki toiminta tapahtuu pinnoitetulla alueella. Alueen hulevedet kootaan keskitetysti alueen pohjoisosassa kulkevaan sivuojaan, josta vedet johdetaan edelleen yhtä kokoomarumpua pitkin Saimaan kanavaan. Ojarumpuun on liitettävissä sulkuventtiili, jonka käyttö poikkeus- ja ympäristövahinkotilanteissa on ohjeistettu yksikössä. Sosiaali- ja konttoritiloissa on kuivakäymälä, eikä saniteettivesiä muodostu. Varastoimalla materiaalit ja johtamalla sade- ja hulevedet edellä kuvatulla tavalla ei laitoksen toiminnasta normaaliolosuhteissa aiheudu merkittäviä vaikutuksia maaperään eikä pinta- tai pohjavesiin. 9.2 PÄÄSTÖT ILMAAN Materiaalien käsittely, varastokasojen siirtely ja liikenne voivat aiheuttaa pölyämistä. Pölyäminen on paikallista, joten sen vaikutus ympäristön kannalta alueen ulkopuolella on vähäistä. Pölypäästöt minimoidaan huolehtimalla pölyn sidonnasta mahdollisesti pölyävien materiaalien käsittelyn yhteydessä ja tarvittaessa työvaiheiden ajoittamisella. Pölyämisen ehkäisemisen tärkein keino on piha-alueen ja kulkureittien puhtaanapito. Satunnaisen polttoleikkauksen yhteydessä syntyy vähäinen määrä savua. Polttoleikkauksen päästöt ovat lähinnä työsuojelullinen riski ja hoidettavissa henkilökohtaisin suojavälinein. Päästöt ovat pääasiassa pinnoittamattoman raudan polttoleikkauksessa syntyviä rautaoksideja. Polttoleikkausta vältetään suosimalla alueella mekaanista leikkausta. Ympäristön kannalta päästöt eivät ole merkittäviä. 9.3 MELU JA TÄRINÄ Lisäksi alueella liikkuvat työkoneet ja ajoneuvot aiheuttavat pakokaasupäästöjä. Melua aiheutuu alueelle suuntautuvasta liikenteestä, alueen sisäisestä liikenteestä, kierrätysmateriaalien koneellisesta lajittelusta ja lastauksesta sekä liikkuvien työkoneiden käyntiäänistä. Alueella toimivat koneet ovat pyöräalustaisia työkoneita, joilla ajoneuvoja tyhjennetään ja lastataan sekä materiaaleja siirrellään tontilla. Mahdollisesti käytettävät leikkurit ovat työkoneisiin kytkettäviä hydraulisia laiteita. Myös siirrettävät laitteet, kuten paalain ja leikkuri, toimivat hydraulisesti. Näistä koneista ei aiheudu normaalia työkoneen melua korkeampaa ääntä. Toiminnan melutasot kohoavat työkoneiden melutasoa korkeammiksi mm. materiaalien lastauksen ja kuormauksen yhteydessä. Liikennemäärä laitokselle on arviolta 5-10 raskasta ajoneuvoa päivässä. Liikenne kulkee maanteitä pitkin ja satama-alueella, eikä siitä aiheudu normaalista poikkeavia, merkittäviä melu-päästöjä.

17 17 (23) Varastointiin ja sisäisen järjestyksen ylläpitämiseen käytettävät kolme metriä korkeat betoniset väliseinäkkeet sekä varastokasat vaimentavat melua tehokkaasti. Melua pyritään lisäksi vähentämään ja välttämään työmenetelmien jatkuvalla kehittämisellä ja sisäisellä seurannalla. Toiminnasta ei aiheudu ympäristön kannalta merkittävää tärinää.

18 18 (23) 10 TOIMINTAAN LIITTYVÄT RISKIT JA ONNETTOMUUDET, SELVITYS NIIHIN VARAUTUMISESTA Mahdollisia poikkeuksellisia tilanteita laitoksella voivat aiheuttaa piha-alueen liikenne ja työkoneet (henkilövahinkoriski), koneiden ja laitteiden öljyvuodot (ympäristön pilaantumisriski), polttoleikkaus (tulipalo-, räjähdys- ja henkilövahinkoriski) sekä palokuormaa sisältävien jätteiden tulipalo. Riskejä pyritään pienentämään mm. kouluttamalla henkilökuntaa, riittävällä valaistuksella, estämällä asiattomien henkilöiden pääsy alueelle, ennakoivalla kone- ja laitehuollolla, varaamalla laitokselle imeytysaineita ja ensisammutusvälineitä sekä käyttämällä tarkoituksenmukaisia työmenetelmiä ja noudattamalla varovaisuutta. Kaikki alueella työskentelevät henkilöt koulutetaan huomioimaan sekä työturvallisuus- että ympäristöriskit. Lisäksi työntekijöillä on kunkin työvaiheen vaatimat asianmukaiset henkilökohtaiset suojaimet. Koneet ja laitteet huolletaan ja tarkastetaan säännöllisesti, jotta niistä aiheutuvat riskit pidettäisiin mahdollisimman pienenä. Riskejä vähennetään myös toimintojen järkevällä sijoittamisella alueelle. Stena Recycling Oy:n sertifioitu turvallisuus- ja ympäristöjärjestelmä (ISO14001/ISO18001) on käytössä Lappeenrannan yksikössä. Järjestelmä sisältää yksikkökohtaiset turvallisuusohjeet poikkeustilanteita varten. Ohjeet löytyvät hätätilanteiden toimintaohjeistuksen lisäksi mm. yleiselle työturvallisuudelle, kemikaalien ja vaarallisten jätteiden käsittelylle ja varastoinnille, öljynerotuskaivojen ja polttoainesäiliöiden huollolle, valvonnalle ja tarkkailulle, kaasupullojen käsittelylle ja varastoinnille, koneiden ennakkohuollolle, öljyvahinkojen torjunnalle, materiaalien vastaanotolle sekä tulitöille. Lisäksi laitoksella on käytössä ajan tasalla olevat asianmukaiset kemikaaliluettelot ja käyttöturvallisuustiedotteet kaikista käytettävistä kemikaaleista. Satamassa on pelastussuunnitelma, johon on sitouduttu.

19 19 (23) 11 KÄYTETTÄVISSÄ OLEVA ALAN ASIANTUNTEMUS Pitkät perinteet ja laajan alueellisen verkon omaava Stena Recycling Oy on yksi Suomen johtavista kierrätysyhtiöistä. Yhtiöllä on oman organisaationsa puitteissa laaja osaaminen jätteiden kierrätyksestä ja hyötykäytöstä. Lisäksi yhtiöllä on tarvittaessa mahdollisuus saada asiantuntija-apua paikallisilta viranomaisilta ja mm. alan konsulttitoimistoilta. Henkilökunnan asiantuntemusta pidetään yllä ja kehitetään säännöllisesti yhtiön johtamis- ja hallintajärjestelmien mukaisesti.

20 20 (23) 12 HOITO JA VALVONTA 12.1 KÄYTÖN AIKAINEN HOITO JA VALVONTA Alueelle on nimetty vastaava hoitaja. Alueen käyttöä, rakenteiden toimivuutta sekä muuta alueella tapahtuvaa toimintaa valvotaan päivittäin alueen hoidosta vastaavan henkilökunnan toimesta. Yksikkö sijaitsee aidatulla satama-alueella ja on varustettu kameravalvonnalla. Vastaava hoitaja huolehtii viranomaisten ohjeiden mukaisesti mm. siitä, että: - alueelle tuodaan ainoastaan ympäristöluvassa hyväksyttyjä jätteitä - aluetta hoidetaan, käytetään ja tarkkaillaan asianmukaisella tavalla - alueen ympäristönsuojeluun tarkoitetut rakenteet ja muut toimenpiteet toteutetaan ja niitä käytetään suunnitellulla tavalla - alueen käyttöä koskevat asiakirjat, kartat ja piirustukset ovat ajan tasalla - alueen käytöstä ja hoitotoimenpiteistä sekä normaalista toiminnasta poikkeavista tapahtumista pidetään kirjaa sekä - muut yksikköä koskevan ympäristöluvan edellytykset ja ehdot täytetään. Yksikön käytöstä pidetään yllä tietokantaa, johon merkitään seuraavat tiedot: - jätteen tuoja - alueelle vastaanotetut jätekuormat (kuljetusyritys, jätteen määrä, laatu, päivämäärä, jätteen alkuperä) - alueelta jatkokäsittelyyn tai hyödynnettäväksi toimitetut jätekuormat (kuljetustapa, jätteen määrä, laatu, toimituspaikka, päivämäärä) - alueella tehdyt rakennus- ja korjaustoimenpiteet - ympäristövahingot, työtapaturmat, tulipalot, ilkivalta, luvaton jätteiden tuonti ja muut poikkeukselliset tapahtumat sekä - kuukausittain alueella varastoituna olevat jätemäärät ja lajit VAIKUTUSTARKKAILU Hulevesien laatua tarkkaillaan ottamalla näytteet kaksi kertaa vuodessa alueen sivuojasta. Hulevesinäytteistä analysoidaan ph, sähkönjohtavuus, mineraaliöljypitoisuus sekä nikkeli-, lyijy-, rauta- ja kromipitoisuus.

21 21 (23) 13 SELVITYS PARHAAN KÄYTTÖKELPOISEN TEKNIIKAN (BAT) KÄY- TÖSTÄ Toiminnalle ei vielä ole olemassa BAT-tekniikkaa määrittelevää BREF-asiakirjaa. Katsomme toiminnan edustavan teknis-taloudellisesti parasta tekniikkaa seuraavassa esitetyistä syistä: Toiminnot toteutetaan ympäristönäkökohdat huomioon ottaen huolehtien, ettei toiminnasta aiheudu tarpeetonta ympäristökuormitusta. Käsittely tapahtuu tarkoitukseen suunnitelluilla ja soveltuvilla laitteilla. Koneiden ja laitteiden säännöllisillä huolto- ja tarkastustoiminnoilla ennalta ehkäistään mahdolliset öljyvuodot ym. päästötilanteet. Kaikki alueelle tulevat jätemateriaalit pyritään ohjaamaan hyötykäyttöön.

22 22 (23) 14 PÄÄTÖKSEN TÄYTÄNTÖÖNPANO MUUTOKSENHAUSTA HUOLIMAT- TA Stena Recycling Oy hakee myös ympäristönsuojelulain (527/2014) 199 mukaista lupaa aloittaa ympäristölupahakemuksen mukainen toiminta muutoksenhausta huolimatta. Laitoksen toiminta edistää jätehuollon läheisyysperiaatetta. Ympäristöluvan ajanmukaistaminen Lappeenrannan yksikössä edistää alueellista jätehuollon joustavuutta ja mahdollistaa jätteiden keräyksen laajemmaltakin alueelta. Sillä on positiivinen vaikutus jätteiden kuljetustarpeiden vähenemisen, hyötykäyttöasteen nousun (ts. neitseellisen raaka-aineen käytön vähenemisen) ja loppusijoitustarpeen vähenemisen sekä jätehuollon kustannusten pienenemisen kautta. Päätöksen täytäntöönpanolla muutoksen hausta huolimatta ei kohteessa voi katsoa olevan haitallisia ympäristövaikutuksia. Tilanne voidaan yksinkertaisesti ennallistaa kuljettamalla alueelle tuodut materiaalit tarvittaessa muualle, joten täytäntöönpano ei tee muutoksenhakua hyödyttömäksi. Aluetta voidaan käyttää tällöin voimassa olevan ympäristöluvan mukaisesti hyväksyttyjen jätejakeiden käsittelyyn. Edellytykset täytäntöönpanolle muutoksenhausta huolimatta ovat siis olemassa.

23 23 (23) LIITTEET Liite 1. Mustolan sataman ympäristölupa, ESAVI/291/04.08/2013

ROMUNKÄSITTELYLAITOS. Raahen Romu Oy SEURANTA- JA TARKKAILUSUUNNITELMA

ROMUNKÄSITTELYLAITOS. Raahen Romu Oy SEURANTA- JA TARKKAILUSUUNNITELMA ROMUNKÄSITTELYLAITOS Raahen Romu Oy SEURANTA- JA TARKKAILUSUUNNITELMA 28.4.2015 Raahen Romu Oy / Seuranta ja tarkkailusuunnitelma 28.4.2014 1/4 1. Laitokselle käsiteltäviksi hyväksyttävät materiaalit Raahen

Lisätiedot

Dnro HAM-2009-Y-292-111 Nro YSO/192/2009 Annettu julkipanon jälkeen Ympäristönsuojeluosasto 17.12.2009

Dnro HAM-2009-Y-292-111 Nro YSO/192/2009 Annettu julkipanon jälkeen Ympäristönsuojeluosasto 17.12.2009 YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS (epävirallinen) H Ä M E E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S Dnro Nro YSO/192/2009 Annettu julkipanon jälkeen 17.12.2009 ASIA Päätös Stena Recycling Oy:n ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta

Lisätiedot

Nro 163/2011/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/27/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 12.12.2011

Nro 163/2011/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/27/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 12.12.2011 YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro 163/2011/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/27/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 12.12.2011 ASIA Stena Recycling Oy:n Jyväskylän Palveluyksikön jätteen laitos- ja ammattimaisen

Lisätiedot

Sorters Finland Oy

Sorters Finland Oy 1 Jätteen käsittelyn seuranta- ja tarkkailusuunnitelma Sisällysluettelo: 1 Tarkoitus, laajuus ja määritelmät... 1 2 Vastaanotettavat jätteet... 2 3 Toimet vastaanotettavien jätteiden laadun tarkastamiseksi...

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 48. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 48. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 21.05.2015 Sivu 1 / 1 1802/11.01.00/2015 48 Lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle ympäristöluvan muutoshakemuksesta, Delete Finland Oy:n siirtokuormausasema, Juvanmalmintie 18

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 9/ (8) Ympäristölautakunta Yvp/

Helsingin kaupunki Esityslista 9/ (8) Ympäristölautakunta Yvp/ Helsingin kaupunki Esityslista 9/2012 1 (8) 5 Ympäristölautakunnan lausunto Stena Recycling Oy ympäristölupahakemuksesta HEL 2012-006903 T 11 01 00 00 ESAVI/41/04.08/2012 Päätösehdotus, joka on Helsingin

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 28 :n 2 momentin kohta 4). Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 13f).

Ympäristönsuojelulain 28 :n 2 momentin kohta 4). Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 13f). Päätös Nro 226/2013/1 ESAVI/41/04.08/2012 Etelä-Suomi Annettu julkipanon jälkeen 12.11.2013 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Stena Recycling Oy:n Helsingin Palveluyksikön toimintaa,

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 40/2014/1 Dnro ISAVI/104/04.08/2012. Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS Nro 40/2014/1 Dnro ISAVI/104/04.08/2012. Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 40/2014/1 Dnro ISAVI/104/04.08/2012 Itä-Suomi Annettu julkipanon jälkeen 23.5.2014 ASIA Metalliromun ja muun jätteen käsittelyä koskevan ympäristöluvan lupamääräysten tarkistaminen, ympäristöluvan

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 32/ (9) Kaupunginhallitus Ryj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 32/ (9) Kaupunginhallitus Ryj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 32/2015 1 (9) 904 Lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle Destamatic Oy:n Kyläsaaren jätteiden lajittelu- ja siirtokuormausaseman toiminnan muuttamista koskevasta ympäristölupahakemuksesta

Lisätiedot

lausuntoa Energia- ja Kierrätysparkki Oy:n ympäristölupahakemuksesta

lausuntoa Energia- ja Kierrätysparkki Oy:n ympäristölupahakemuksesta Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 256/11.01.00.00/2016 13 Lausunto Energia- ja kierrätysparkki Oy:n ympäristölupahakemuksesta Terveystarkastaja Kirsi Puola 8.3.2016: Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Lisätiedot

Stena Recycling Oy. Lahden yksikön ympäristövaikutusten arviointiselostus

Stena Recycling Oy. Lahden yksikön ympäristövaikutusten arviointiselostus Stena Recycling Oy Lahden yksikön ympäristövaikutusten arviointiselostus Lahdessa 9.9.2013 2 YHTEYSTIEDOT Hankkeesta vastaava: Stena Recycling Oy Osoite: Internetsivut: Äyritie 8 C 01510 Vantaa www.stenarecycling.fi

Lisätiedot

3 0, Etelä-Sucrnen aluehallintovirasto Hämeenlinna. Asiat:

3 0, Etelä-Sucrnen aluehallintovirasto Hämeenlinna. Asiat: Etelä-suomen aluehallintovirasto Yrnpaistölupavaskaiakie Yinpäistaililarkastaja Kai Ratilainen SigerJaarfn katu 15 13100 Hätneenfma Etelä-Sucrnen aluehallintovirasto Hämeenlinna 3 0, 05. 2013 DNRO ESAVI/

Lisätiedot

PÄÄTÖS LUPAMÄÄRÄYSTEN MUUTTAMISEKSI

PÄÄTÖS LUPAMÄÄRÄYSTEN MUUTTAMISEKSI LAPPEENRANNAN KAU- PUNKI Lupalautakunta PL 302/Pohjolankatu 14 53101 LAPPEENRANTA PÄÄTÖS LUPAMÄÄRÄYSTEN MUUTTAMISEKSI 3.7.2018 LPR/1519/11.01.00.00/2018 Annettu julkipanon 11.7.2018 jälkeen 1 (13) I PÄÄTÖKSEN

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 15/ (8) Ympäristölautakunta Ysp/

Helsingin kaupunki Esityslista 15/ (8) Ympäristölautakunta Ysp/ Helsingin kaupunki Esityslista 15/2014 1 (8) Päätöshistoria Kaupunginhallitus 19.05.2014 593 HEL 2014-005508 T 11 01 00 00 Lausunto Kaupunginhallitus päätti antaa Etelä-Suomen aluehallintovirastolle Circulation

Lisätiedot

Lahden seudun kierrätyspuisto

Lahden seudun kierrätyspuisto Lahden seudun kierrätyspuisto Kujalan jätekeskus? Hajut, haittaeläimet? Vaarallinen jäte? Asukastilaisuudet 3. ja 4.6.2019 Heinsuon koulu, Hollola / Erkko-lukio, Orimattila Mielipiteissä ja kommenteissa

Lisätiedot

KOONINKEITAAN JÄTEASEMA JÄTTEENKÄSITTELYN SEURANTA- JA TARKKAILUSUUNNITELMA

KOONINKEITAAN JÄTEASEMA JÄTTEENKÄSITTELYN SEURANTA- JA TARKKAILUSUUNNITELMA Pohjois-Satakunnan Jätteidenkäsittely Oy Kooninkeitaan jäteasema Ruusilantie 79 38700 Kankaanpää KOONINKEITAAN JÄTEASEMA JÄTTEENKÄSITTELYN SEURANTA- JA TARKKAILUSUUNNITELMA 15.12.2014 Kooninkeidas 1/5

Lisätiedot

Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu. Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus

Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu. Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus hanna.lonngren@ymparisto.fi Pk-mallilupahanke Opas pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 31/ (5) Kaupunginhallitus Ryj/

Helsingin kaupunki Esityslista 31/ (5) Kaupunginhallitus Ryj/ Helsingin kaupunki Esityslista 31/2013 1 (5) Päätöshistoria Ympäristölautakunta 27.08.2013 264 HEL 2013-009264 T 11 01 00 00 ESAVI/323/04.08/2012 Päätös Lupatilanne Ympäristölautakunta päätti antaa Etelä-Suomen

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 88. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 88. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 06.10.2016 Sivu 1 / 1 1137/2013 11.01.00 88 Lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle, Ekokem-Palvelu Oy:n ympäristölupahakemus koskien Juvanmalmin jätteenkäsittelylaitoksen toiminnan

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 19/ (9) Ympäristölautakunta Ypv/

Helsingin kaupunki Esityslista 19/ (9) Ympäristölautakunta Ypv/ Helsingin kaupunki Esityslista 19/2013 1 (9) Päätöshistoria Kaupunginhallitus 25.06.2012 776 HEL 2012-006903 T 11 01 00 00 Päätös Kaupunginhallitus päätti antaa Etelä-Suomen aluehallintovirastolle seuraavan

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 28 :n 2 momentin kohta 4

Ympäristönsuojelulain 28 :n 2 momentin kohta 4 1(22) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro Dnro 51 YLO LOS-2005-Y-10-111 Annettu julkipanon jälkeen 13.6.2008 ASIA Ympäristönsuojelulain 35 :n mukainen ympäristölupahakemus, joka koskee romumetallin ja muiden metallipitoisten

Lisätiedot

KATTILALAITOSTEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS

KATTILALAITOSTEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS KATTILALAITOSTEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Kyseessä on uusi toiminta olemassa oleva

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/ (7) Ympäristölautakunta Ysp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/ (7) Ympäristölautakunta Ysp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/2014 1 (7) Asia tulisi käsitellä 15.4.2014 138 Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätös Lassila & Tikanoja Oy:n ympäristölupa-asiassa HEL 2013-006632 T 11 01 00 00 ESAVI/292/04.08/2011

Lisätiedot

JÄTTEENKÄSITTELYLAITOKSET Kuntien ympäristönsuojelun neuvottelupäivä Jyri Nummela, Lassila&Tikanoja Oyj

JÄTTEENKÄSITTELYLAITOKSET Kuntien ympäristönsuojelun neuvottelupäivä Jyri Nummela, Lassila&Tikanoja Oyj JÄTTEENKÄSITTELYLAITOKSET Kuntien ympäristönsuojelun neuvottelupäivä 4.9.2013 Jyri Nummela, Lassila&Tikanoja Oyj Lassila & Tikanoja Oyj Lassila & Tikanoja Oyj KULUTUSYHTEISKUNNASTA KIERRÄTYSYHTEISKUNNAKSI

Lisätiedot

Yhdyskuntajätteisiin liittyvät tilastot vuodelta 2016 Savo-Pielisen jätelautakunnan toimialueella

Yhdyskuntajätteisiin liittyvät tilastot vuodelta 2016 Savo-Pielisen jätelautakunnan toimialueella Yhdyskuntajätteisiin liittyvät tilastot vuodelta 216 Savo-Pielisen jätelautakunnan toimialueella Kerätyn jätteen määrä ja hyödyntäminen Vuonna 216 sekajätettä kerättiin koko toimialueella 44 37 tonnia.

Lisätiedot

Kiertotie Oy

Kiertotie Oy 1 Jätteen käsittelyn seuranta- ja tarkkailusuunnitelma Sisällysluettelo: 1 Tarkoitus, laajuus ja määritelmät... 1 2 Vastaanotettavat jätteet... 2 3 Toimet vastaanotettavien jätteiden laadun tarkastamiseksi...

Lisätiedot

Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 13 f)

Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 13 f) Etelä-Suomi Päätös Nro 36/2014/1 Dnro ESAVI/7/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 21.2.2014 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain mukaisesta lupahakemuksesta, joka koskee Stena Recycling Oy:n Vantaan Palveluyksikön

Lisätiedot

Verkostoidu Porin seudulla -hanke

Verkostoidu Porin seudulla -hanke Itämeren laaja-alaisin teollisuuspuisto Satamatoimintaa hyödyntävälle Teollisuudelle Kaupalle Logistiikka-alan yrityksille Rakentuu olemassa olevan teollisuuden ja teollisuusklustereiden ympärille Satakunta

Lisätiedot

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa:

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa: YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/PAPERINKERÄYS OY Paperinkeräys Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee olemassa olevaa keräyspaperin ja pahvin lajittelua ja varastointia Porin

Lisätiedot

80100 JOENSUU Päivämäärä Diaarinumero Puh. (013) 267 7111 20.2.2015 4892/11.01.00/2014

80100 JOENSUU Päivämäärä Diaarinumero Puh. (013) 267 7111 20.2.2015 4892/11.01.00/2014 1(7) JOENSUUN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Rakennus ja ympäristölautakunta 18.2.2015 22 Muuntamontie 6 Annettu julkipanon jälkeen 80100 JOENSUU Päivämäärä Diaarinumero Puh. (013) 267 7111 20.2.2015 4892/11.01.00/2014

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 99. Ympäristölautakunta 25.09.2014 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 99. Ympäristölautakunta 25.09.2014 Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 25.09.2014 Sivu 1 / 1 1965/11.01.00/2014 Ympäristölautakunta 56 15.5.2014 99 Etelä-Suomen aluehallintoviraston ympäristölupapäätös, Circulation Oy:n siirtokuormausasema, Arinatie 13,

Lisätiedot

Suomen Turvallisuusneuvonantajat. Laatu ja turvallisuus auditointi

Suomen Turvallisuusneuvonantajat. Laatu ja turvallisuus auditointi Suomen Turvallisuusneuvonantajat Laatu ja turvallisuus auditointi Yritys: Tarkastelun kohde: Auditoija: Päiväys: 1.1 Vastuuhenkilöt 1.1.1 Onko kemikaalien maakuljetuksille nimetty turvallisuusneuvonantaja?

Lisätiedot

Hinnasto. vastaanottomaksut yrityksille alkaen 1.1.2013. www.iuj.fi

Hinnasto. vastaanottomaksut yrityksille alkaen 1.1.2013. www.iuj.fi Hinnasto vastaanottomaksut yrityksille alkaen 1.1.2013 www.iuj.fi 1.6.2013 Yhteystiedot ja aukioloajat Domargårdin jätekeskus Avoinna Ritamäentie 20, 06200 Porvoo ma - pe 7-18, la 9-14 puh. 020 637 7080,

Lisätiedot

Stena Recycling Oy. Lahden yksikön ympäristövaikutusten arviointiohjelma

Stena Recycling Oy. Lahden yksikön ympäristövaikutusten arviointiohjelma Stena Recycling Oy Lahden yksikön ympäristövaikutusten arviointiohjelma Lahdessa 14.11.2012 2 YHTEYSTIEDOT Hankkeesta vastaava: Stena Recycling Oy Osoite: Internetsivut: Äyritie 8 C 01510 Vantaa www.stenarecycling.fi

Lisätiedot

HINNASTO YRITYKSILLE 5/2010 4.11.2010

HINNASTO YRITYKSILLE 5/2010 4.11.2010 HINNASTO YRITYKSILLE 5/2010 4.11.2010 SISÄLLYSLUETTELO 1. JÄTTEIDEN VASTAANOTTO TOIMINTAOHJEET 3 2. DOMARGÅRDIN JÄTEASEMAN VASTAANOTTOHINNAT 4 3. PIENJÄTEASEMIEN VASTAANOTTOHINNAT 6 4. JÄTEASTIOIDEN TYHJENNYSMAKSUT

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 2/ (6) Ympäristölautakunta Ysp/

Helsingin kaupunki Esityslista 2/ (6) Ympäristölautakunta Ysp/ Helsingin kaupunki Esityslista 2/2014 1 (6) Päätöshistoria Kaupunginhallitus 09.09.2013 953 HEL 2013-009264 T 11 01 00 00 Viite: Dnro ESAVI/323/04.08/2012 Päätös Kaupunginhallitus päätti antaa Etelä-Suomen

Lisätiedot

Porin seudun jätetaksa jätteenkäsittelymaksut Hangassuon jätekeskuksessa ja Porin kierrätyskeskuksessa alkaen

Porin seudun jätetaksa jätteenkäsittelymaksut Hangassuon jätekeskuksessa ja Porin kierrätyskeskuksessa alkaen Porin seudun jätetaksa jätteenkäsittelymaksut Hangassuon jätekeskuksessa ja Porin kierrätyskeskuksessa 1.5.2017 alkaen 1 PORIN KIERRÄTYSKESKUKSEN JÄTEMAKSUT: Jätemaksu sis. alv 24 % Keräysmetalli maksutta

Lisätiedot

Kiertokapula Oy. 13 kunnan omistama jätehuoltoyhtiö. 5 jätteidenkäsittelyaluetta 1 käytössä oleva loppusijoitusalue

Kiertokapula Oy. 13 kunnan omistama jätehuoltoyhtiö. 5 jätteidenkäsittelyaluetta 1 käytössä oleva loppusijoitusalue Kiertokapula Oy 13 kunnan omistama jätehuoltoyhtiö 5 jätteidenkäsittelyaluetta 1 käytössä oleva loppusijoitusalue Jätehuolto Jätehuollon järjestäminen Jätteiden käsittely Jätteiden hyödyntämisen edistäminen

Lisätiedot

Raahen Romu Oy Metalliromun käsittely. Ympäristölupahakemuksen täydennys. Kiiluntie 166 92120 Raahe

Raahen Romu Oy Metalliromun käsittely. Ympäristölupahakemuksen täydennys. Kiiluntie 166 92120 Raahe HANNU SALONEN YMPÄRISTÖPALVELUT OY Raahen Romu Oy Metalliromun käsittely Ympäristölupahakemuksen täydennys Kiiluntie 166 92120 Raahe 28.4.2015 Hannu Salonen Ympäristöpalvelut Oy Juha Roivainen juha.roivainen@hannusalonen.fi

Lisätiedot

LEIRITOIMINNAN YMPÄRISTÖKÄSIKIRJA YMPÄRISTÖTOIMINTOJEN KARTOITUSLOMAKE. Järjestävä taho Leirin nimi Vierailun ajankohta 1. LEIRIN PERUSTIEDOT

LEIRITOIMINNAN YMPÄRISTÖKÄSIKIRJA YMPÄRISTÖTOIMINTOJEN KARTOITUSLOMAKE. Järjestävä taho Leirin nimi Vierailun ajankohta 1. LEIRIN PERUSTIEDOT LEIRITOIMINNAN YMPÄRISTÖKÄSIKIRJA YMPÄRISTÖTOIMINTOJEN KARTOITUSLOMAKE Järjestävä taho Leirin nimi Vierailun ajankohta 1. LEIRIN PERUSTIEDOT Osallistujamäärä alle 20 Leirialue nimi (leiriläiset) 2050 koko

Lisätiedot

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS 660. Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteista toimintaa koskevasta ilmoituksesta.

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS 660. Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteista toimintaa koskevasta ilmoituksesta. PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki 13.5.2005 Annettu julkipanon jälkeen Dnro 0199Y0187 114 No YS 660 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteista toimintaa koskevasta ilmoituksesta. ILMOITUKSEN

Lisätiedot

Lausunto Energia- ja kierrätysparkki Oy:n ympäristölupahakemuksesta

Lausunto Energia- ja kierrätysparkki Oy:n ympäristölupahakemuksesta Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 256/11.01.00.00/2016 72 Lausunto Energia- ja kierrätysparkki Oy:n ympäristölupahakemuksesta Ympäristöpäällikkö Kirsi Anttila 2.3.2016: Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Lisätiedot

HINNASTO 1/2009. 1.1.2009 alkaen

HINNASTO 1/2009. 1.1.2009 alkaen HINNASTO 1/2009 1.1.2009 alkaen YHTEYSTIEDOT: DOMARGÅRDIN JÄTEASEMA Ritamäentie 20, 06200 PORVOO AVOINNA: ma-pe 7.00-19.00 Puh 020 637 7080, fax 020 637 7050 la 9.00-14.00 PIENJÄTEASEMAT MÖMOSSENIN PIENJÄTEASEMA

Lisätiedot

Päätös Nro 94/2010/1 Dnro LSSAVI/168/04.08/2010. Länsi- ja Sisä-Suomi. Annettu julkipanon jälkeen 8.9.2010

Päätös Nro 94/2010/1 Dnro LSSAVI/168/04.08/2010. Länsi- ja Sisä-Suomi. Annettu julkipanon jälkeen 8.9.2010 Länsi- ja Sisä-Suomi Päätös Nro 94/2010/1 Dnro LSSAVI/168/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 8.9.2010 Ympäristönsuojelulain 35 :n mukainen ympäristölupahakemus, joka koskee teollisuuden ja yhdyskuntien

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 1/2015 1 (8) Ympäristölautakunta Ysp/13 13.01.2015

Helsingin kaupunki Esityslista 1/2015 1 (8) Ympäristölautakunta Ysp/13 13.01.2015 Helsingin kaupunki Esityslista 1/2015 1 (8) 13 Kuusakoski Oy:n ympäristölupa-asia HEL 2014-012351 T 11 01 00 00 Päätösehdotus Hakija päättää Kuusakoski Oy:n ympäristölupahakemuksen johdosta seuraavaa.

Lisätiedot

TOIMINTAA KOSKEVAT LUVAT, SOPIMUKSET JA ALUEEN KAAVOITUSTILANNE

TOIMINTAA KOSKEVAT LUVAT, SOPIMUKSET JA ALUEEN KAAVOITUSTILANNE PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 2.8.2007 Dnro PPO 2007 Y 72 111 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee metalliromun ja muun romun vastaanotto ja käsittelytoimintaa.

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 34/2012 1 (7) Kaupunginhallitus Ryj/1 1.10.2012

Helsingin kaupunki Esityslista 34/2012 1 (7) Kaupunginhallitus Ryj/1 1.10.2012 Helsingin kaupunki Esityslista 34/2012 1 (7) Päätöshistoria Ympäristölautakunta 18.09.2012 275 HEL 2011-006220 T 11 01 00 00 ESAVI/173/04.08/2012, ESAVI/174/04.08/2012 Päätös Laitosten sijainti Aikaisemmat

Lisätiedot

Lausunto Remeo Oy ympäristölupahakemuksesta Pajarilan Hyötyjätekeskus. Esittelijä: Ympäristöjohtaja Ilkka Räsänen

Lausunto Remeo Oy ympäristölupahakemuksesta Pajarilan Hyötyjätekeskus. Esittelijä: Ympäristöjohtaja Ilkka Räsänen Lausunto Remeo Oy ympäristölupahakemuksesta Pajarilan Hyötyjätekeskus Liittyy asiahallinnan asiaan: LPR/1885/11.01.00.04/2018 Esittelijä: puh. Ympäristöjohtaja Ilkka Räsänen 040 081 5284 Valmistelija/lisätiedot:

Lisätiedot

Jätteen energiahyötykäyttö -käytännön vaikutukset. KOKOEKO 16.2.2012 Eila Kainulainen Keski-Savon ympäristötoimi

Jätteen energiahyötykäyttö -käytännön vaikutukset. KOKOEKO 16.2.2012 Eila Kainulainen Keski-Savon ympäristötoimi Jätteen energiahyötykäyttö -käytännön vaikutukset KOKOEKO 16.2.2012 Eila Kainulainen Keski-Savon ympäristötoimi Aiempia kokemuksia energiahyötykäytöstä Keski- Savossa Poltettavaa muovijätettä kerättiin

Lisätiedot

Syntypaikkalajittelu Siirtoasiakirjat. Keräysvälineet

Syntypaikkalajittelu Siirtoasiakirjat. Keräysvälineet Syntypaikkalajittelu Siirtoasiakirjat Keräysvälineet Valtioneuvoston asetus jätteistä 179/2012 Rakennus- ja purkujätteen määrän ja haitallisuuden vähentäminen Rakennushankkeeseen ryhtyvän on huolehdittava

Lisätiedot

Jätekeskuksella vastaanotetun yhdyskuntajätteen hyödyntäminen

Jätekeskuksella vastaanotetun yhdyskuntajätteen hyödyntäminen 24.5.216 Yhdyskuntajätteisiin liittyvät tilastot vuodelta 215 Savo-Pielisen jätelautakunnan toimialueella Kerätyn yhdyskuntajätteen määrä ja yhdyskuntajätteen hyödyntäminen Kuopion jätekeskus on kunnallisen

Lisätiedot

Rakennus ja ympäristölautakunta Kokous pvm. 20.5.2015 55. 80100 JOENSUU Antopäivä Diaarinumero Puh. (013) 267 7111 22.5.2015 5419/11.01.

Rakennus ja ympäristölautakunta Kokous pvm. 20.5.2015 55. 80100 JOENSUU Antopäivä Diaarinumero Puh. (013) 267 7111 22.5.2015 5419/11.01. 1 JOENSUUN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Rakennus ja ympäristölautakunta Kokous pvm. 20.5.2015 55 Muuntamontie 6 Annettu julkipanon jälkeen 80100 JOENSUU Antopäivä Diaarinumero Puh. (013) 267 7111 22.5.2015

Lisätiedot

14, 11, 2014 5.11.2014. Jaakko Heinolainen Etelä -Suomen aluehallintovirasto Ympäristövastuualue PL 110 00521 Helsinki

14, 11, 2014 5.11.2014. Jaakko Heinolainen Etelä -Suomen aluehallintovirasto Ympäristövastuualue PL 110 00521 Helsinki 5.11.2014 Etelä-Suomen NH 14, 11, 2014 Jaakko Heinolainen Etelä -Suomen aluehallintovirasto Ympäristövastuualue PL 110 00521 Helsinki DNRO ESAVII Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy Kiimassuontie 127 30420 Forssa

Lisätiedot

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS Päätös ympäristönsuojelulain 62 :n mukaisen poikkeuksellista tilannetta koskevan ilmoituksen johdosta.

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS Päätös ympäristönsuojelulain 62 :n mukaisen poikkeuksellista tilannetta koskevan ilmoituksen johdosta. PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki 5.11.2007 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2007 Y 204 115 No YS 1444 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 62 :n mukaisen poikkeuksellista tilannetta koskevan ilmoituksen johdosta.

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus, Stena Recycling Oy

Ympäristölupahakemus, Stena Recycling Oy Ympäristölupahakemus, Stena Recycling Oy Stena Recycling Oy on 3.9.2012 toimittanut Porin kaupungin ympäristölautakunnalle ympäristönsuojelulain mukaisen ympäristölupahakemuksen, joka koskee teollisuuden

Lisätiedot

RAKENNUSLIIKKEIDEN 2020 KIERRÄTYSTAVOITE 70%

RAKENNUSLIIKKEIDEN 2020 KIERRÄTYSTAVOITE 70% RAKENNUSLIIKKEIDEN 2020 KIERRÄTYSTAVOITE 70% Laura Kemppainen, Lassila & Tikanoja Oyj Lassila & Tikanoja Oyj RAKENNUSTOIMINNAN JÄTEHUOLLON JÄRJESTÄMINEN Rakennustoiminnan jätehuolto on järjestettävä jätelain

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

L&T:N RATKAISUT RAKENNUSJÄTTEIDEN KÄSITTELYYN

L&T:N RATKAISUT RAKENNUSJÄTTEIDEN KÄSITTELYYN L&T:N RATKAISUT RAKENNUSJÄTTEIDEN KÄSITTELYYN Rakennusjätteet Keski-Suomessa -tilaisuus, Jyväskylä 5.12.2017 Janne Hannula, Lassila & Tikanoja Oyj 1Lassila & Tikanoja Oyj JÄTE EI OLE ENÄÄ UHKA VAAN MAHDOLLISUUS

Lisätiedot

Rakennus- ja ympäristölautakunta Kokous pvm. 17.09.2014 101. 80100 JOENSUU Antopäivä Diaarinumero Puh. (013) 267 7111 19.09.2014 3962/11.01.

Rakennus- ja ympäristölautakunta Kokous pvm. 17.09.2014 101. 80100 JOENSUU Antopäivä Diaarinumero Puh. (013) 267 7111 19.09.2014 3962/11.01. JOENSUUN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Rakennus- ja ympäristölautakunta Kokous pvm. 17.09.2014 101 Muuntamontie 6 Annettu julkipanon jälkeen 80100 JOENSUU Antopäivä Diaarinumero Puh. (013) 267 7111 19.09.2014

Lisätiedot

Pirkanmaan Jätehuolto Oy

Pirkanmaan Jätehuolto Oy Pirkanmaan Jätehuolto Oy Pirkanmaan Jätehuolto Oy 17 osakaskuntaa omistavat yhtiön asukaslukujensa mukaisessa suhteessa yhtiö toimii omakustannusperiaatteella n. 60 työntekijää Jätehuollon työnjako Pirkanmaan

Lisätiedot

Yleisötilaisuuden ympäristöasiat. Ilmoitukset ja luvat

Yleisötilaisuuden ympäristöasiat. Ilmoitukset ja luvat Yleisötilaisuuden ympäristöasiat Ilmoitukset ja luvat Yleisötilaisuudesta mahdollisesti vaadittavia ilmoituksia ja lupia Meluilmoitus Ympäristönsuojelulaki 527/2014 Jätehuoltosuunnitelma Jätelaki 646/2011

Lisätiedot

Helsingin seudun ympäristöpalvelut

Helsingin seudun ympäristöpalvelut Helsingin seudun ympäristöpalvelut KONALAN SORTTI-ASEMAN TOIMINTA VUONNA 2012 Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä Opastinsilta 6 A 00520 Helsinki puhelin 09 156 11 faksi 09 1561 2011 www.hsy.fi

Lisätiedot

Luvanvaraisen toiminnan nykyiset toiminta-ajat ovat olleet arkisin klo 8-20 ja lauantaisin klo 9-18.

Luvanvaraisen toiminnan nykyiset toiminta-ajat ovat olleet arkisin klo 8-20 ja lauantaisin klo 9-18. YLÖJÄRVEN KAUPUNKI/ Ympäristöluvat Kuruntie 14 06.02.2019 Ympäristöluvan muutoshakemus/täydennys Arvio melun ja tärinän vaikutuksista Luvanvaraisen toiminnan nykyiset toiminta-ajat ovat olleet arkisin

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. 1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 20.1.2003 Kokouspvm 16.1.2003 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

PÄÄTÖS 1 (7) Helsinki No YS 626

PÄÄTÖS 1 (7) Helsinki No YS 626 PÄÄTÖS 1 (7) Helsinki 26.4.2006 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2006 Y 133 11 No YS 626 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisesta koeluonteista toimintaa koskevasta ilmoituksesta.

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 18/ (18) Ympäristölautakunta Ysp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 18/ (18) Ympäristölautakunta Ysp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 18/2014 1 (18) 368 Destamatic Oy:n hakemus ympäristöluvan muuttamiseksi HEL 2013-015357 T 11 01 00 00 Päätös Hakija päätti Destamatic Oy:n ympäristöluvan muutoshakemuksesta

Lisätiedot

Koskenheimo Ky, Louhijantie 10, 48220 KOTKA

Koskenheimo Ky, Louhijantie 10, 48220 KOTKA 1(6) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Dnro KAS-2005-Y-305-111 Annettu julkipanon jälkeen 25.10.2005 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 35 :n mukaisesta ympäristölupahakemuksesta. LUVAN HAKIJA Koskenheimo Ky,

Lisätiedot

Ei saa sisältää kotitalous-, bio- tai vaarallisia jätteitä. Vastaanottotarkastuksessa havaitut epäpuhtaudet laskutetaan hinnaston mukaisesti.

Ei saa sisältää kotitalous-, bio- tai vaarallisia jätteitä. Vastaanottotarkastuksessa havaitut epäpuhtaudet laskutetaan hinnaston mukaisesti. 1. YLEISTÄ ottaa vastaan hyödyntämiskelpoista jätettä Tampereella Ruskon jätteenkäsittelylaitoksella PIR-2002-219-111 ja Myllypuron siirtokuormausasemalla PIR-2003-Y-126-111 sekä Espoossa Juvanmalmin siirtokuormausasemalla

Lisätiedot

JÄMSÄN KAUPUNKI ENERGIAKÄYTTÖÖN TOIMITETTAVAN YHDYSKUNTAJÄTTEEN VARAS- TOINTI JA SIIRTOKUORMAUS

JÄMSÄN KAUPUNKI ENERGIAKÄYTTÖÖN TOIMITETTAVAN YHDYSKUNTAJÄTTEEN VARAS- TOINTI JA SIIRTOKUORMAUS 12.2.2018 JÄMSÄN KAUPUNKI ENERGIAKÄYTTÖÖN TOIMITETTAVAN YHDYSKUNTAJÄTTEEN VARAS- TOINTI JA SIIRTOKUORMAUS JÄMSÄN KAUPUNKI Tarja Kuisma ENVINEER OY Janne Huttunen etunimi.sukunimi@envineer.fi www.envineer.fi

Lisätiedot

Ympäristölautakunta Y2/2015 Ympla 24.06.2015 64. Ympäristölupahakemus nautakasvattamon lupamääräysten tarkistamiseksi

Ympäristölautakunta Y2/2015 Ympla 24.06.2015 64. Ympäristölupahakemus nautakasvattamon lupamääräysten tarkistamiseksi 1/YMPLA 24.6.2015 LOIMAAN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristölautakunta Y2/2015 Ympla 24.06.2015 64 Loimijoentie 74 Annetaan julkipanon jälkeen 32440 ALASTARO 29.6.2015 Asia Luvan hakija Ympäristölupahakemus

Lisätiedot

Meri-Porin voimalaitoksen turvallisuustiedote

Meri-Porin voimalaitoksen turvallisuustiedote Meri-Porin voimalaitoksen turvallisuustiedote MERI-PORIN VOIMALAITOKSEN TURVALLISUUSTIEDOTE Tässä turvallisuustiedotteessa kuvataan Meri-Porin voimalaitoksen toimintaa ja toiminnasta aiheutuvia vaaratekijöitä.

Lisätiedot

HINNASTO KOTITALOUKSILLE 4/2010 4.11.2010

HINNASTO KOTITALOUKSILLE 4/2010 4.11.2010 HINNASTO KOTITALOUKSILLE 4/2010 4.11.2010 SISÄLLYSLUETTELO: 1. JÄTEASEMIEN VASTAANOTTOHINNAT 3 2. KIINTEISTÖN JÄTEMAKSUT 4-6 Itä-Uudenmaan Jätehuolto Oy Ankkurikatu 8, 06100 Porvoo Asiakaspalvelu, puh.

Lisätiedot

Jätekeskuksella vastaanotetun yhdyskuntajätteen hyödyntäminen

Jätekeskuksella vastaanotetun yhdyskuntajätteen hyödyntäminen Yhdyskuntajätteisiin liittyvät tilastot vuodelta 214 Savo-Pielisen jätelautakunnan toimialueella Kerätyn yhdyskuntajätteen määrä ja yhdyskuntajätteen hyödyntäminen Kuopion jätekeskus on kunnallisen jäteyhtiön

Lisätiedot

KIVENLOUHIMOJEN, MUUN KIVENLOUHINNAN JA KIVENMURSKAAMOJEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS

KIVENLOUHIMOJEN, MUUN KIVENLOUHINNAN JA KIVENMURSKAAMOJEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS KIVENLOUHIMOJEN, MUUN KIVENLOUHINNAN JA KIVENMURSKAAMOJEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN

Lisätiedot

Hakemus on tullut vireille

Hakemus on tullut vireille Etelä-Suomi Päätös Nro 245/2013/1 Dnro ESAVI/41/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 3.12.2013 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Stena Technoworld Oy:n Vantaan terminaalin toiminnan

Lisätiedot

Esko Meloni, JLY-Jätelaitos ry. Ratkaiseeko jätteenpolttolaitos pohjoisen jätehuollon?

Esko Meloni, JLY-Jätelaitos ry. Ratkaiseeko jätteenpolttolaitos pohjoisen jätehuollon? Esko Meloni, JLY-Jätelaitos ry Ratkaiseeko jätteenpolttolaitos pohjoisen jätehuollon? Sisältö Yhdyskuntajätteet ja niiden käsittely Kierrätyksestä Jätteenpolton kehitys Suomessa Jätevoimala ja rinnakkaispoltto

Lisätiedot

Jätteiden päätyminen maahan / veteen / ilmaan. ei mahdollista tehokasta kierrätystä. Sekajätteeseen päätyy kierrätykseen kelpaavaa materiaalia.

Jätteiden päätyminen maahan / veteen / ilmaan. ei mahdollista tehokasta kierrätystä. Sekajätteeseen päätyy kierrätykseen kelpaavaa materiaalia. Päivitetty 18.1.2018 aatija: Ju Hyväksynyt: KPA ( / / H) Sekajäte (tuotannossa syntyvä sekajäte + talousjäte) Jätteiden leviäminen ympäristöön Jätteiden päätyminen maahan Toiminnasta aiheutuvat jätteet

Lisätiedot

Rakennusjätteiden lajittelu hyötykäyttöä varten

Rakennusjätteiden lajittelu hyötykäyttöä varten Rakennusjätteiden lajittelu hyötykäyttöä varten Rakennusjätteistä kohti kierrätysmateriaaleja Käyttöpäällikkö Pekka Hyvärinen Vuokra-alue 140 ha. Käytössä 30 ha Jätteitä 180 000 t Ympäristölupa n. 50 ha

Lisätiedot

Päätös. Nro 7/2011/2 Dnro ESAVI/220/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

Päätös. Nro 7/2011/2 Dnro ESAVI/220/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen Päätös Etelä-Suomi Nro 7/2011/2 Dnro ESAVI/220/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 28.1.2011 ASIA Tramel Oy:n ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Lahden toimipisteen ympäristölupapäätöksen

Lisätiedot

Yhdyskuntajätteen kierrätyksen ja hyötykäytön lisääminen

Yhdyskuntajätteen kierrätyksen ja hyötykäytön lisääminen Yhdyskuntajätteen kierrätyksen ja hyötykäytön lisääminen Tulevaisuuden haasteet jätehuollossa, Joensuun tiedepuisto 24.10.2013 Yhdyskuntajäte Yhdyskuntajäte: vakinaisessa asunnossa, vapaa-ajan asunnossa,

Lisätiedot

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteisen toiminnan jatkamisesta.

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteisen toiminnan jatkamisesta. PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki 30.12.2004 No YS 1570 Dnro 0199Y0187 114 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteisen toiminnan jatkamisesta. ILMOITUKSEN TEKIJÄ JA TOIMINNAN SIJAINTI

Lisätiedot

Esityksen laatija 7/4/09 JÄTTEEN POLTON VAIKUTUS KIERRÄTYKSEEN

Esityksen laatija 7/4/09 JÄTTEEN POLTON VAIKUTUS KIERRÄTYKSEEN Esityksen laatija 7/4/09 JÄTTEEN POLTON VAIKUTUS KIERRÄTYKSEEN 30.10.2014 Hyvä ympäristö ei synny sattumalta. Se on yhteinen juttu. Kiertokapula Oy:n tehtävänä on huolehtia mahdollisimman ympäristöystävällisesti

Lisätiedot

PÄÄTÖS 1 (5) No YS 535. Lassila & Tikanoja Oyj Tuusulan tuotantolaitos Konetie Tuusula. Ympäristötönsuojelulaki 61

PÄÄTÖS 1 (5) No YS 535. Lassila & Tikanoja Oyj Tuusulan tuotantolaitos Konetie Tuusula. Ympäristötönsuojelulaki 61 U U D E N M A A N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S... N Y L A N D S M I L J Ö C E N T R A L PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki 18.5.2004 Dnro 0199Y0187-114 No YS 535 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisesta

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS (Epävirallinen) Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS (Epävirallinen) Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S H Ä M E E N YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS (Epävirallinen) Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S Dnro....................... Nro YSO/159/2009 Annettu julkipanon jälkeen ASIA Päätös Tendac Oy:n ympäristönsuojelulain 35 :n

Lisätiedot

Rakennusjätteiden kierrätys ja hyötykäyttö valvojan näkökulma

Rakennusjätteiden kierrätys ja hyötykäyttö valvojan näkökulma Rakennusjätteiden kierrätys ja hyötykäyttö valvojan näkökulma KOKOEKO-seminaari 2016 Jätehuollon uudistuvat toimintamallit Itä- Suomessa Lea Koponen, Pohjois-Savon ELY-keskus 22.2.2016 Mielikuva rakennusjätehuollon

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 21/2014 1 (5) Kaupunginhallitus Ryj/1 26.5.2014

Helsingin kaupunki Esityslista 21/2014 1 (5) Kaupunginhallitus Ryj/1 26.5.2014 Helsingin kaupunki Esityslista 21/2014 1 (5) Päätöshistoria Ympäristölautakunta 06.05.2014 154 ESAVI/555/04.08/2010 Lausunto Hakija Ympäristölautakunta päätti antaa Etelä-Suomen aluehallintovirastolle

Lisätiedot

Asia. Toiminnanharjoittaja. Selvityksen kohde. Selvityksen peruste

Asia. Toiminnanharjoittaja. Selvityksen kohde. Selvityksen peruste Päätös PIRELY/4122/2016 14.03.2019 Julkinen Asia Ympäristönsuojelulain (YSL 527/2014) 80 :n mukainen arvio ympäristöluvan tarkistamisen tarpeesta parasta käyttökelpoista tekniikkaa (BAT) koskevien päätelmien

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 46/2010/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/265/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 46/2010/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/265/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 46/2010/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/265/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 24.5.2010 ASIA Ympäristönsuojelulain 61 :n mukainen ilmoitus koeluonteisesta toiminnasta. ILMOITUKSEN TEKIJÄ

Lisätiedot

HSY:n jätehuollon vuositilasto 2014

HSY:n jätehuollon vuositilasto 2014 HSY:n jätehuollon vuositilasto 214 Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä Samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster Helsinki Region Environmental Services Authority Helsingin seudun ympäristöpalvelut

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 18/2015 1 (12) Ympäristölautakunta Ysp/10 15.12.2015

Helsingin kaupunki Esityslista 18/2015 1 (12) Ympäristölautakunta Ysp/10 15.12.2015 Helsingin kaupunki Esityslista 18/2015 1 (12) 10 Arkista Oy:n ympäristölupa-asia HEL 2015-010200 T 11 01 00 00 Päätösehdotus Hakija päättää Arkista Oy:n ympäristölupahakemuksen johdosta seuraavaa. Arkista

Lisätiedot

Viite. MAKSUTAULUKKO euroa. Ympäristönsuojelulain mukaiset ympäristöluvat. Ehdotus uudeksi maksuksi. maksu

Viite. MAKSUTAULUKKO euroa. Ympäristönsuojelulain mukaiset ympäristöluvat. Ehdotus uudeksi maksuksi. maksu Viite MAKSUTAULUKKO euroa Ympäristönsuojelulain mukaiset ympäristöluvat Metsäteollisuus - sahalaitos tai viilutehdas - puunsuojauskemikaaleja käyttävä laitos Nykyinen maksu Ehdotus uudeksi maksuksi Metalliteollisuus

Lisätiedot

Toiminnassa on noudatettava hakemusta ja seuraavia lupamääräyksiä. 1. Laitoksella saa ottaa vastaan seuraavia jätejakeita.

Toiminnassa on noudatettava hakemusta ja seuraavia lupamääräyksiä. 1. Laitoksella saa ottaa vastaan seuraavia jätejakeita. ALUEHALLINTO VIRASTON RATKAISU Aluehallintovirasto myöntää MPT-Kuljetus Oylle ympäristöluvan jätteenkäsittelylaitoksen laajentuvaan toimintaan Savonlinnan kaupungin 12 kaupunginosassa (740-12 54-1) osoitteessa

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) 80 Lemminkäinen Talo Oy:n erityisen häiritsevää melua aiheuttava paalutus osoitteessa Capellanaukio 1, Kalasatama HEL 2016-004638 T 11 01 00 02 Päätös Ilmoitus Ilmoituksen

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain mukaiset ympäristöluvat

Ympäristönsuojelulain mukaiset ympäristöluvat MAKSUTAULUKKO euroa Ympäristönsuojelulain mukaiset ympäristöluvat KUOPIO vanhat maksut Metsäteollisuus - sahalaitos tai viilutehdas, 4 100,00 - puunsuojauskemikaaleja käyttävä laitos 4 100,00 KUOPIO ehdotus

Lisätiedot

Kierrätys ja kompostointi 21.11.2015

Kierrätys ja kompostointi 21.11.2015 Kierrätys ja kompostointi 21.11.2015 Anne Silver Jäteneuvoja Porin kaupungin ympäristövirasto Jätehuollon etusijajärjestys (kuluttajalle) Vähennä syntyvän jätteen määrää ja haitallisuutta Korjaa, tuunaa,

Lisätiedot

J AI uehall intovirasto Dnro ESAVl/168/04.08/2012

J AI uehall intovirasto Dnro ESAVl/168/04.08/2012 J AI uehall intovirasto Dnro ESAVl/168/04.08/2012 Etelä-Suomi 11.12.2013 Naantalin kaupunki Kaupunginhallitus PL 43 21101 NAANTALI!/. C:'.?('. ()(/ Viite Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen/

Lisätiedot

Yleisötiedote tuotantolaitoksen toiminnasta IDO Kylpyhuone Oy, Wärtsilänkatu 1, Tammisaari

Yleisötiedote tuotantolaitoksen toiminnasta IDO Kylpyhuone Oy, Wärtsilänkatu 1, Tammisaari Yleisötiedote tuotantolaitoksen toiminnasta IDO Kylpyhuone Oy, Wärtsilänkatu 1, 10600 Tammisaari IDO Kylpyhuone Oy:n yleisötiedote 2016 Yrityksen yhteystiedot ja vastuuhenkilö: IDO Kylpyhuone Oy Wärtsilänkatu

Lisätiedot

Ekomaksut 01.01.2015. Yhteisen keräyspisteen väärinkäyttö. Vapaa-ajan asuntojen lukolliset jäteastiat Pienikokoinen poltettava jäte 01.01.

Ekomaksut 01.01.2015. Yhteisen keräyspisteen väärinkäyttö. Vapaa-ajan asuntojen lukolliset jäteastiat Pienikokoinen poltettava jäte 01.01. Ekomaksut Jätemaksutaulukko nro 1 /vuosi /vuosi Asunnot, joissa asuu 1 henkilö 20,00 24,8 Asunnot, joissa asuu 2 henkilöä 33,00 40,92 Asunnot, joissa asuu 3 henkilöä tai enemmän 38,00 47,12 Rivi- ja kerrostalot/asunto

Lisätiedot