ELOKUVAN SYNTY -TYÖPAJA TEHTÄVÄ: Kuvataan Lumière-elokuva / Aika: 2 x 45 min

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ELOKUVAN SYNTY -TYÖPAJA TEHTÄVÄ: Kuvataan Lumière-elokuva / Aika: 2 x 45 min"

Transkriptio

1 MEDIAVÄYLÄ Mediaväylä on avoin menetelmätarjotin, joka tarjoaa mediakasvatuksellisia omatoimipajoja jokaiselle ikäluokalle. Sisällöt on vapaasti sovitettavissa luokkien omiin aikatauluihin. Mediaväylän tavoitteena on tukea kouluja ja päiväkoteja uuden Opetussuunitelma-2016 käyttöönotossa. Mediaväylä pyrkii lisäämään mediakasvatusta Hämeenlinnan ja lähialueiden kouluissa ja päiväkodeissa. Kuvallisen ajattelun, medialukutaidon ja mediailmaisun punaiset langat kulkevat läpi mediaväylän vuosi vuodelta syventyen. 1. luokkalaiset Ekaluokkalaisille Mediaväylä tarjoaa omatoimipaketin elokuvailmaisun ensiaskeleista. Ykkösten teatterivierailuun liittyen Mediaväylällä päästään tekemään omia elokuvia teatterin keinoin. Tarkoitus on esittää tapahtumat mykkänä ja teatterinomaisesti, paikallaan olevalle kameralle vanhan ajan mykkäelokuvien tyyliin. ELOKUVAN SYNTY -TYÖPAJA TEHTÄVÄ: Kuvataan Lumière-elokuva / Aika: 2 x 45 min Tehtävän tarkoituksena on keksiä elokuva! Tehtävä liittyy elokuvan peruskäsitteisiin: rajaaminen ja representaatio. Tavoitteena on kiinnittää huomiota rajaukseen: mitä kuvassa näkyy, mitä rajautuu pois ja mikä tapahtuma halutaan kertoa. Tilallisen rajaamisen lisäksi huomiota kiinnitetään ajan ja toiminnan rajaamiseen. 1. Valitse kuvauskohde tai suunnittele kuvattava tapahtuma 2. Aseta videokamera tai muu tallennusväline (esim. ipad) jalustalle, jos sellainen on käytössä 3. Valitse kuvakooksi yleiskuva, kokokuva tai puolikuva ja kuvakulmaksi neutraali silmäntaso 4. Kameraa ei saa liikuttaa kuvaamisen aikana 5. Tallenna tilanne tai tapahtuma 6. Kesto 45 sekuntia

2 Aidompi tunnelma Lumièren veljesten hengessä saadaan aikaiseksi, kun mahdollisuuksien mukaan kamerasta asetetaan kuvasuhteeksi 4:3 ja mustavalkokuvaus päälle. Värit voi poistaa myös katseluvaiheessa säätämällä television tai videotykin värejä. Ääntä ei tarvita, joten äänen voi katselun yhteydessä mykistää. Elokuvien katselun taustalla voidaan kuunnella musiikkia - mieluiten instrumentaalimusiikkia. Elokuviin voi soittaa livesäestyksen, jos luokassa on esimerkiksi piano. Harjoitus voidaan kuvata myös ipadillä tai vastaavalla tablet-laitteella. ipadillä elokuvan voi kuvata suoraan imovie-ohjelmaan, missä värien vaihtaminen mustavalkoiseksi, kuvaustilanteen äänen poistaminen ja musiikin lisääminen käyvät helposti. (Elokuvaan voi myös lisätä nopeutuksen, jolloin mykkäelokuva-tyyli korostuu*) Katseluun tulee varata aikaa ryhmän koosta riippuen noin minuuttia. (kesto noin 2x45 min) Lähde: Aikamatka Elokuvaan, Valve s.11 : * ARXin mediakoordinaattorin huomautus Tavoitteena on tutkia ja kokeilla erilaisia ilmaisukeinoja ilman kameran liikettä ja leikkausta. Oppilaat pääsevät tulkitsemaan filmille tallentuneita tilanteita uudesta näkökulmasta ja hahmottavat elokuvailmaisun perusteet oman tekemisen kautta.

3 2. luokkalaiset Tokaluokkalaiset pääsevät Mediaväylällä opettelemaan kuvallisen ajattelun perusteita. Tarkoitus on kuvata 3-5 valokuvan tarina, jonka aiheena on silta. Kuvien esittäminen tietyssä järjestyksessä luo tarinan. Oleellista on oppia tekemään ja ottamaan oikeat kuvat, jotka parhaiten tukevat tarinan kerrontaa. On syytä eritellä alkuasetelma, käännekohta ja loppuratkaisu. Haluttaessa kuvat voidaan liittää sarjakuvaksi esim. Strip Designer -sovelluksella, tai muulla vastaavalla ohjelmalla. Tarinat voivat liittyä suoraan kakkosten lähiluontopajan siltoihin. (Kesto noin 2x45 min) Tavoitteena on oppia käyttämään kuvakulmia ja rajausta, sekä oikeanlaista kuvan sommittelua ja lavastamista tukemaan tarinaa toivotulla tavalla. Alkuasetelman, käännekohdan ja loppuratkaisun käsitteet syventävät medianlukutaitoa ja mediailmaisutaitoa antaen työkaluja tarinan rakenteen hahmottamiseen ja luomiseen.

4 3. luokkalaiset Mediaväylä tarjoaa kolmosille Garage Band sovelluksen kautta mahdollisuuden tehdä omaa musiikkia omiin elokuviin. Garage Band on musiikin tekemiseen soveltuva ohjelma, jossa voidaan äänittää kappaletta soitin kerrallaan nauhalle. Ohjelmalla on helppo viedä kappaleet imovieen omaan elokuvaan. Oppilaat voivat työskennellä yksitellen, pareittain tai sopivissa ryhmissä. (Kesto noin 2x45 min) Opettajan kannattaa tutustua sovelluksen käyttöön rauhassa ennen ohjaamista. Ohjelma on todella helppokäyttöinen, mutta ainakin musiikin vienti toisiin sovelluksiin kannattaa harjoitella etukäteen. Voidaan soittaa joku olemassa oleva tunnettu laulu tai säveltää kokonaan uusi äänimaailma, esimerkiksi kauhutunnelmaan tai takaa-ajo kohtaukseen. Kappaleista voidaan järjestää myös levyraati ja arvioida ja analysoida yhdessä syntyneet kappaleet. Oman elokuvan tekemiseen sopii elokuvaviikon koulutuksen lisäksi täydellisen hyvin Taikalamppumenetelmäopas: (Kesto noin 4x45 min) Tavoitteena on tutustua ääneen tunnelman luojana omassa mediailmaisussa.

5 4. luokkalaiset Nelosluokkalaisten Kulttuuripolulla seikkaillaan sulautetuissa oppimisympäristöissä ARXin mediakoordinaattorin henkilökohtaisessa ohjauksessa. Työpajan jälkeen voidaan oman opettajan johdolla palata aiheen pariin, keskustellen näiden apukysymysten avulla: Mistä tunnistaa mainoksen? Kerro kolme tapaa puolustaa nettikiusattua? Mikä on parasta tekemistä netissä? Millasia Youtube-videoita tykkäät katsella? Mitä voit tehdä jos olet nähnyt todella raakaa tai järkyttävää materiaalia ja se ahdistaa sinua? Miten väkivaltaiset pelit voi vaikuttaa pelaajaan? Mitä hyviä tekoja netissä voi tehdä? Mitä nettikiusatun pitää tehdä että kiusaaminen loppuu? Miten nettiin levinneen kuvan tai videon saa sieltä pois? Miten saat sinusta tehdyn feikkiprofiilin pois netistä? Oletko joskus nähnyt k-18 materiaalia? Missä? Millaisia ajatuksia se herätti? Miten voisit ilahduttaa syntymäpäiväsankaria netissä? Mitkä asiat tekevät sinut iloiseksi netissä? Mikä on hienointa mitä voit älylaitteella tehdä? Tarvitseeko ihminen älylaitetta joka päivä? Tavoitteena keskusteluilla on luoda avointa ilmapiiriä ja ennen kaikkea avointa keskusteluyhteyttä lasten mediankäyttöön. Avoin yhteys mahdollistaa ongelmista ja huolista puhumisen turvallisen ja tuomitsemattoman aikuisen kanssa. Keskusteluissa pohditaan yhdessä mediankäyttöön liittyviä kysymyksiä ja ilmiöitä. Hyvä tuki opettajalle on Kavin Lapset ja Media -opas: (Kesto noin 1-2 x 45 min)

6 5. luokkalaiset Vitoset pääsevät Mediaväylällä tekemään itse omia musavideoita. Videoilla voi osallistua ARXin elokuvakilpailuun. Viime vuoden voittajatyökin oli musiikkivideo. Musavideoiden menetelmäopas löytyy täältä: Opettajalla on hyvä olla ainakin pintapuolinen käsitys imovie-sovelluksesta. Hyvä ajatus on avata luokalle oma Youtube-kanava jonne valmiit työt voidaan ladata. Silloin valmiiden videoiden linkin jakaminen esim. Wilma-viestinä on helppoa ja oppilaat voivat helposti näyttää mitä koulussa on tehty. (Kesto noin 4 x 45min) Tavoitteena on syventää oppilaiden mediailmaisutaitoa ja medianlukutaitoa. Ajatus on osoittaa, että itseilmaisu on hauskaa matalan kynnyksen toimintaa, jolla voidaan tehokkaasti välittää tunnelmia ja asenteita.

7 6. luokkalaiset Kutosten Mediaväylä pitää sisällään nettietikettiä ja netissä käyttäytymistä. Mietitään miten eri sovelluksissa puhutaan, minkälaiseen viestintään hymiöt sopii ja minkälaista on virallinen viestintä netissä. Yhdessä läpi käytävä selkokielinen materiaali löytyy osoitteesta: Opettaja voi apukysymyksillä ohjata avointa keskustelua materiaalin läpikäymisen jälkeen. - Mihin hymiöt sopii kaikkein parhaiten? Mihin hymiöt tai emojit eivät sovi? - Miksei Wikipediassa ole emoijeita? - Millä tyylillä voidaan jutella luokan yhteisessä Whats App-ryhmässä? - Miten viestitään uutisissa esim. Ylen sivuilla? - Miten tubettajat käyttäytyy vlogeissaan? - Millä tyylillä viestitään Snapchatissä? - Miten esiinnytään videopuheluissa esim. Skypessä? - Missä palvelussa voisit kertoa luottamuksellisia asioita ja kenelle? - Miten peleissä viestitään? (Kesto noin 1-2 x 45min) Tavoitteena on jatkaa avointa keskustelua mediankäytöstä ja erotella erilaisia rooleja ja toimintakulttuureita eri sovellusten ja foorumeiden sisällä. Käyttäytyminen antaa meistä tärkeän vaikutelman ulospäin ja sitä hallitsemalla voimme vaikuttaa siihen mitä meistä ajatellaan.

8 7. luokkalaiset Kulttuuripolulla seiskoille mediakasvatusta tarjoaa henkilökohtaisesti ARXin mediapainotteinen taidekasvattaja. Mediakasvatuspajoihin kuuluvan lisämateriaalin saa pajojen jälkeen taidekasvattajalta. Mediaväylä tarjoaa seiskoille mahdollisuuden keskustella myös mediaväkivallasta. Musta on siistii kun luut murskaantuu -menetelmäoppaasta löytyy erilaisia ja eri kestoisia tehtäviä mediaväkivallan käsittelemiseen: (Eri kestoisia tehtäviä) Tavoitteena on miettiä suhtautumista mediaväkivaltaan ja miettiä sen eroja todelliseen väkivaltaan. Eri tehtävissä on erilainen painotus. Tavoitteena on syventää medianlukutaitoa ja ymmärrystä meitä ympäröivästä mediamaailmasta.

9 8. luokkalaiset Työelämään tutustumista tukeakseen Mediaväylä tarjoaa kaseille menetelmän oman työnhakuvideon tuottamiseen. Kasit voivat käyttää itse tekemiään työnhakuvideoita TET-paikkaa hakiessaan. Katsokaa yhdessä muutamia esimerkkejä työnhakuvideoista ja keskustelkaa yhdessä mikä niissä oli hyvää ja mikä huonoa Listatkaa yhdessä asioita, jotka hyvässä videossa olisi syytä mainita. Voitte myös listata mikä ei ole oleellista ja mitä ei kannata kertoa. Suunnitelkaa ja kuvatkaa oma työnhakuvideo, jossa kerrotte itsestänne tulevalle työantajalle. Videon voi kuvata ja leikata imoviella ja ladata omalle Youtubekanavalle tai pilveen. Tarkoitus on käyttää tätä videota TET-paikkaa hakiessa jakamalla linkkiä esim. sähköpostilla. (Kesto 2-3 x 45min) Tavoitteena on kehittää itseilmaisua ja oppia hyödyntämään mediaa omaksi eduksi. Menetelmän tarkoitus on osoittaa miten hyödyllistä mediailmaisun hallitseminen on.

10 9. luokkalaiset Yseille Mediaväylä tarjoaa mahdollisuuden kansalaisvaikuttamiseen. Tarkoitus on tuottaa mediasisältöjä, joiden kautta saadaan oma mielipide kuuluviin ja voidaan vaikuttaa suoraan toisiin ihmisiin. Muotona voi olla mm. vlogi, lyhytelokuva, musiikkivideo, dokumentti, mainos tai kollaasi. Katsokaa yhdessä muutamia videoita: MF13GE Miettikää yhdessä mikä näissä videoissa oli hyvää, huonoa, koskettavaa tai teennäistä. Miettikää pienissä ryhmissä tai yksilöinä mihin aiheeseen haluatte ottaa kantaa. Laatikaa käsikirjoitus ja kuvaussuunnitelma, miettikää minkälaista äänimaailmaa haluatte käyttää. Tehkää kantaaottava video, ladatkaa se luokan yhteiselle Youtube-kanavalle. Katsokaa teokset yhdessä ja keskustelkaa niistä. Teoksilla on mahdollista osallistua ARXin elokuvakilpailuun. Teos voi olla myös nettisivu, blogikirjoitus tai valokuvakollaasi. (Kesto noin 3-4 x 45 min) Tavoitteena on saada oma mielipide kuuluviin ja vaikuttaa ihmisten ajatteluun perustelluilla ja huolellisesti toteutetuilla mediateoksilla. On hyvä ymmärtää että vaikuttavien mediasisältöjen tuottaminen merkitsee kykyä osallistua yhteiskuntaamme merkittävällä tasolla.

Varhaiskasvatuksen mediaväylän omatoimipaketit 3-4 -vuotiaille pitävät sisällään mediateoksen katsomista ja siihen liittyviä medianlukuharjoituksia.

Varhaiskasvatuksen mediaväylän omatoimipaketit 3-4 -vuotiaille pitävät sisällään mediateoksen katsomista ja siihen liittyviä medianlukuharjoituksia. MEDIAVÄYLÄ Mediaväylä on avoin menetelmätarjotin, joka tarjoaa mediakasvatuksellisia omatoimipajoja jokaiselle ikäluokalle. Sisällöt on vapaasti sovitettavissa luokkien omiin aikatauluihin. Mediaväylän

Lisätiedot

MEDIAVÄYLÄ. 1. luokkalaiset

MEDIAVÄYLÄ. 1. luokkalaiset MEDIAVÄYLÄ Mediaväylä on avoin menetelmätarjotin, joka tarjoaa mediakasvatuksellisia omatoimipajoja jokaiselle ikäluokalle. Sisällöt on vapaasti sovitettavissa luokkien omiin aikatauluihin. Mediaväylän

Lisätiedot

MEDIAVÄYLÄ. Lisäksi: Vihapuheeseen ja sen käsittelyyn soveltuvia linkkejä

MEDIAVÄYLÄ. Lisäksi: Vihapuheeseen ja sen käsittelyyn soveltuvia linkkejä MEDIAVÄYLÄ Mediaväylä on avoin menetelmätarjotin, joka tarjoaa mediakasvatuksellisia omatoimipajoja. Pajat ovat vapaasti sovellettavissa ja jokaiselle luokka-asteelle on oma opettajavetoinen sisältö. Mediaväylä

Lisätiedot

MEDIAVÄYLÄ. Mediaväylältä löytyy: 3-vuotiaille Kuvaaminen 4-vuotiaille Ääni 5-vuotiaille Medialukutaito 6-vuotiaille Viestintä

MEDIAVÄYLÄ. Mediaväylältä löytyy: 3-vuotiaille Kuvaaminen 4-vuotiaille Ääni 5-vuotiaille Medialukutaito 6-vuotiaille Viestintä MEDIAVÄYLÄ Mediaväylä on avoin menetelmätarjotin, joka tarjoaa mediakasvatuksellisia omatoimipajoja. Jokaiselle ikäryhmälle on suunniteltu oma sisältö, mutta pajat ovat vapaasti sovellettavissa eri-ikäisille.

Lisätiedot

Lapset ja media. Opas selkokielellä

Lapset ja media. Opas selkokielellä Lapset ja media Opas selkokielellä Sisältö Johdanto 3 Ikärajat 4 Netti 8 Pelit 14 Käyttääkö lapsi liikaa mediaa? 15 Lukeminen 16 Jokainen voi tuottaa mediasisältöjä 18 2 Johdanto Lapsella on oikeus käyttää

Lisätiedot

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI. Alakoulun tehtävät

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI. Alakoulun tehtävät OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Alakoulun tehtävät Listassa on 70 eri tehtävävaihtoehtoa. Yhdestä kirjasta tehdään yksi tehtävä. Sovi aikuisen kanssa minkä tehtävän teet mistäkin lukemastasi kirjasta.

Lisätiedot

Tuija Takala. Hyvä päivä. Tehtäviä

Tuija Takala. Hyvä päivä. Tehtäviä Tuija Takala Hyvä päivä Tehtäviä Tehtävät on tehty kirjaan Hyvä päivä, jossa on 28 novellia eli lyhyttä kertomusta. Tehtäviä voi tehdä yksin, parin kanssa tai pienessä ryhmässä. Tehtävät sopivat nuorten

Lisätiedot

Lapset Hittivideon tekijöinä - menetelmä musiikkivideoiden tekemiseen koululuokassa

Lapset Hittivideon tekijöinä - menetelmä musiikkivideoiden tekemiseen koululuokassa Lapset Hittivideon tekijöinä - menetelmä musiikkivideoiden tekemiseen koululuokassa Antti Haaranen, Valveen elokuvakoulu 18.11.2010 GRAFIIKKA: HENNA TOPPI Hittivideo lyhyesti - Elokuva- ja mediakasvatuksen

Lisätiedot

DOKKINO-OPETUSMATERIAALI 2014

DOKKINO-OPETUSMATERIAALI 2014 DOKKINO-OPETUSMATERIAALI 2014 Disco Hakunilan Hevoshaan koulun viidesluokkalaiset haluavat järjestää diskon. Jotta lupa heltiää, täytyy heidän kerätä tarvittava määrä tähtiä merkkinä hyvästä käytöksestä.

Lisätiedot

Lyhyen videotyöpajan ohjelma (90 min)

Lyhyen videotyöpajan ohjelma (90 min) Lyhyen videotyöpajan ohjelma (90 min) Päätarkoitus: - Lyhyiden selitysvideoiden tuotanto (max 3 minuuttia) yksinkertaisin keinoin Selitysvideoiden tuottaminen edistää reflektioprosessia liittyen omaan

Lisätiedot

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Alakoulun tehtävävihko Tämän vihkon omistaa: Luokka: Listassa on 70 eri tehtävävaihtoehtoa. Yhdestä kirjasta tehdään yksi tehtävä. Sovi opettajan kanssa minkä tehtävän

Lisätiedot

Innostunut oppilaskunta. Koulutus peruskoulun oppilaskuntatoiminnan ohjaajille

Innostunut oppilaskunta. Koulutus peruskoulun oppilaskuntatoiminnan ohjaajille Innostunut oppilaskunta Koulutus peruskoulun oppilaskuntatoiminnan ohjaajille Tervetuloa! 2,5 tuntia Kaksi osiota Vaikuttavat oppilaat Kannustavat aikuiset Teemaan johdattavat videot sekä keskustelu- ja

Lisätiedot

Oppiminen taidekasvatuksen kautta Taikalampun monipuoliset työkalut opettajan apuna Saara Vesikansa 11.9.2013 Kuntamarkkinat

Oppiminen taidekasvatuksen kautta Taikalampun monipuoliset työkalut opettajan apuna Saara Vesikansa 11.9.2013 Kuntamarkkinat Oppiminen taidekasvatuksen kautta Taikalampun monipuoliset työkalut opettajan apuna Saara Vesikansa 11.9.2013 Kuntamarkkinat Mikä on Taikalamppu? Lasten- ja nuortenkulttuurikeskusten verkosto Perustettu

Lisätiedot

Ohjeet lyhytelokuvan tekoon

Ohjeet lyhytelokuvan tekoon ELÄVÄÄ KUVAA-PROJEKTI 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 Ohjeet lyhytelokuvan tekoon 1 Sisällys Tarvittavat työvälineet 2 Valmistelut 2 Kuvaaminen 3 Editointi 3 Kohtausten jakaminen osiin 5 Äänten lisääminen

Lisätiedot

ASIAKASKOULUTUKSET. Kurssiohjelma Syksy 2017

ASIAKASKOULUTUKSET. Kurssiohjelma Syksy 2017 Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Kurssiohjelma Syksy 2017 Opettele käyttämään tietokonetta, ota käyttöön oma sähköpostiosoite, kurkista internetiin, tai tutustu tablettiin. Tervetuloa! Kursseista

Lisätiedot

Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI!

Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI! Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI! SINULLA ON OIKEUKSIA! Netistä saa enemmän irti, kun pitää oikeuksistaan huolta ja toimii itse vastuullisesti. Nettiä voi käyttää lähes jokainen ja jokainen

Lisätiedot

screenforce.fi 1

screenforce.fi 1 12.2.2019 screenforce.fi 1 AGENDA 9.00-9.15 Mitä on hyvä TV mainonta? Anna Lujanen, Screenforce 9.15-9.30 TV nyt ja tulevaisuudessa - Tina Åström, Sanoma 9.30 9.50 Katselun eri mielentilat - Anna Porvari,

Lisätiedot

Vanhempi lapsen mediavalintojen ohjaajana. Suvi Tuominen

Vanhempi lapsen mediavalintojen ohjaajana. Suvi Tuominen Vanhempi lapsen mediavalintojen ohjaajana Suvi Tuominen Mikä KAVI? Kansallinen audiovisuaalinen arkisto ja Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskus yhdistyivät 1.1.2014 Lakisääteisiä tehtäviä mm. audiovisuaalisen

Lisätiedot

Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea?

Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea? Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea? Maarit Mykkänen, Savon Vammaisasuntosäätiö Kehitysvammaliiton opintopäivät 2015 Tuetusti päätöksentekoon -projekti Projektin toiminta-aika: 2011-31.7.2015

Lisätiedot

Lapin ja Pohjois-Suomen varhaiskasvatuksen sekä esi- ja alkuopetuksen koulutuspäivät

Lapin ja Pohjois-Suomen varhaiskasvatuksen sekä esi- ja alkuopetuksen koulutuspäivät Lapin ja Pohjois-Suomen varhaiskasvatuksen sekä esi- ja alkuopetuksen koulutuspäivät 20.-21.11.2017 Työpaja 6. Median käyttö ja leikillinen oppiminen Satu-Maarit Frangou satu-maarit.frangou@ulapland.fi

Lisätiedot

Miten teidän yhdistyksessänne viestitään?

Miten teidän yhdistyksessänne viestitään? Viestintä Pohditaan hetki Jos ihmisille ei kerrota yhdistyksestä, miten he voivat liittyä jäseniksi Jos jäsenet eivät tiedä, mitä yhdistys milloinkin tekee, miten he voisivat tulla toimintaan mukaan? Miten

Lisätiedot

KUVATAIDE VL LUOKKA. Laaja-alainen osaaminen. Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet. Opetuksen tavoitteet

KUVATAIDE VL LUOKKA. Laaja-alainen osaaminen. Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet. Opetuksen tavoitteet KUVATAIDE VL.7-9 7.LUOKKA Opetuksen tavoitteet Visuaalinen havaitseminen ja ajattelu T1 kannustaa oppilasta havainnoimaan, taidetta, ympäristöä ja muuta visuaalista kulttuuria moniaistisesti ja käyttämään

Lisätiedot

Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan musiikkia (PWR1) Valitaan värejä, kuvia tai symboleja erilaisille äänille.

Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan musiikkia (PWR1) Valitaan värejä, kuvia tai symboleja erilaisille äänille. Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan musiikkia (PWR1) Valitaan värejä, kuvia tai symboleja erilaisille äänille. Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan (PWR1) Valitaan

Lisätiedot

Mu2 MONIÄÄNINEN SUOMI, jaksoissa 2, 3 ja 5 Mikä on suomalaista musiikkia, millaista musiikkia Suomessa on tehty ja harrastettu joskus

Mu2 MONIÄÄNINEN SUOMI, jaksoissa 2, 3 ja 5 Mikä on suomalaista musiikkia, millaista musiikkia Suomessa on tehty ja harrastettu joskus MUSIIKIN KURSSIT, jaksomerkinnät koskevat lukuvuotta 2015-2016 Mu2 MONIÄÄNINEN SUOMI, jaksoissa 2, 3 ja 5 Mikä on suomalaista musiikkia, millaista musiikkia Suomessa on tehty ja harrastettu joskus pari

Lisätiedot

DNA:n kysely esikoulu- ja ala-asteikäisten matkapuhelinten käytöstä

DNA:n kysely esikoulu- ja ala-asteikäisten matkapuhelinten käytöstä DNA:n kysely esikoulu- ja ala-asteikäisten matkapuhelinten käytöstä Yhteenveto medialle 1 Yhteenveto Ala-asteikäiset lapset ovat jo hyvin aktiivisia puhelimen käyttäjiä. Kahdeksalla kymmenestä on oma puhelin

Lisätiedot

Virtuaalioppimisen päivät

Virtuaalioppimisen päivät Virtuaalioppimisen päivät RINNAKKAISET OHJELMAT KOULUASTEITTAIN C 1) Varhaiskasvatus ja esiopetus Esimerkeissä käytetyt sovellukset ja niiden käyttöideoita 7-8.12.2016 Marja Hokkanen, Netta Husu ja Seija

Lisätiedot

LUKUDIPLOMIEN TEHTÄVÄT. Ideoita opettajille

LUKUDIPLOMIEN TEHTÄVÄT. Ideoita opettajille LUKUDIPLOMIEN TEHTÄVÄT Ideoita opettajille Päähenkilöön liittyvät tehtävät 1. Piirrä kuva kirjan päähenkilöstä. Kirjoita henkilöstä luonnekuvaus. 2. Tee ja kirjoita postikortti jollekin kirjan henkilölle.

Lisätiedot

Mladen Penev 2003: The Power of Books Mediakasvatusta toiminnallisesti 13.11.2014 Laura Hokkanen, Mikkelin ammattikorkeakoulu laura.hokkanen@mamk.

Mladen Penev 2003: The Power of Books Mediakasvatusta toiminnallisesti 13.11.2014 Laura Hokkanen, Mikkelin ammattikorkeakoulu laura.hokkanen@mamk. Book art by Thomas Allen Mladen Penev 2003: The Power of Books Mediakasvatusta toiminnallisesti 13.11.2014 Laura Hokkanen, Mikkelin ammattikorkeakoulu laura.hokkanen@mamk.fi Mediakasvatusta toiminnallisesti

Lisätiedot

arx.hameenlinna.fi/kulttuuripolku

arx.hameenlinna.fi/kulttuuripolku arx.hameenlinna.fi/kulttuuripolku 3 LAPSEN OIKEUS KULTTUURIIN JA TAITEESEEN - Facebook: ARXHameenlinna - Instagram: @arxgrammi 4 5 arx.hameenlinna.fi/kulttuuripolku 6 7 Seiskaluokkalaisten Kulttuuripolulla

Lisätiedot

Ookko verkossa- hanke Hirvasen Mustikka- eskarissa 2013-2015

Ookko verkossa- hanke Hirvasen Mustikka- eskarissa 2013-2015 Ookko verkossa- hanke Hirvasen Mustikka- eskarissa 2013-2015 Ookko verkossa- hanke käynnistyi keväällä 2013 Uuraisilla! Hankkeen alussa meillä oli välineinä päiväkodin kannettava tietokone sekä Huomasimme

Lisätiedot

Kylät videolle - Voimaannuttava kuva - elävä kylä! - Joonatan Stenwall / kyläaktivaattori Varsinais-Suomen Kylät ry Masku

Kylät videolle - Voimaannuttava kuva - elävä kylä! - Joonatan Stenwall / kyläaktivaattori Varsinais-Suomen Kylät ry Masku Kylät videolle - Voimaannuttava kuva - elävä kylä! - Joonatan Stenwall / kyläaktivaattori Varsinais-Suomen Kylät ry 8.11. Masku MIKSI VIDEO? Video palvelee nykyään näkyvyyden kannalta paremmin kuin perinteinen

Lisätiedot

Mitä tahansa voi saavuttaa kunhan vain yrittää!

Mitä tahansa voi saavuttaa kunhan vain yrittää! Mitä tahansa voi saavuttaa kunhan vain yrittää! Median matkassa Media on tuotettua todellisuutta. Media tarjoaa informaatiota ja tapoja ymmärtää maailmaa. Suomalaiseksi sanaksi media on päätynyt englannin

Lisätiedot

Kouluttajan manuaali PPT-esityksen tueksi:

Kouluttajan manuaali PPT-esityksen tueksi: Kouluttajan manuaali PPT-esityksen tueksi: Tämä esitys sisältää koulutuksen koulun opetushenkilöstölle. Koulutus on rakennettu sellaiseksi, että sen voi vetää ryhmälle ilman aiheeseen etukäteen perehtymistä.

Lisätiedot

Sanna Pensonen, suunnittelija. Saamelaisalueen koulutuskeskus Virtuaalikoulu www.sogsakk.fi/virtuaalikoulu

Sanna Pensonen, suunnittelija. Saamelaisalueen koulutuskeskus Virtuaalikoulu www.sogsakk.fi/virtuaalikoulu Sanna Pensonen, suunnittelija Tablettien hyödyntäminen opetuksessa Tablettien hyödyntäminen opetuksessa Tablettitietokoneiden käyttö koulussa vahvistaa lasten ongelmanratkaisutaitoja (Yle uutiset 6.8.14)

Lisätiedot

ELÄVÄ VEISTOS -TAIDEPAJA OPETTAJAN OPAS

ELÄVÄ VEISTOS -TAIDEPAJA OPETTAJAN OPAS ELÄVÄ VEISTOS -TAIDEPAJA OPETTAJAN OPAS Elävä veistos -taidepaja Elävä veistos -taidepajan teemoina ovat ihmiskeho, liike ja roolit. Työskentelymuodot ovat leikillisiä ja pajan sisältö suhteutetaan lasten

Lisätiedot

Sopulihyppyjä ja tonttuhäntien tähtitaivas Päiväkotilapsien luovaa mediankäyttöä Molla-hankkeessa

Sopulihyppyjä ja tonttuhäntien tähtitaivas Päiväkotilapsien luovaa mediankäyttöä Molla-hankkeessa Sopulihyppyjä ja tonttuhäntien tähtitaivas Päiväkotilapsien luovaa mediankäyttöä Molla-hankkeessa Esitys löytyy Mollan sivuilta: Molla.ejuttu.fi Molla- media, osallisuus, lapsi. Kurkistus pienten lasten

Lisätiedot

Maanantai 13.6.2016 klo 9.00 13.00 (F2066 ja F2063) Tehtävä 1 - Audiovisuaalisen mediakulttuurin koulutusohjelma

Maanantai 13.6.2016 klo 9.00 13.00 (F2066 ja F2063) Tehtävä 1 - Audiovisuaalisen mediakulttuurin koulutusohjelma AUDIOVISUAALISEN MEDIAKULTTUURIN KOULUTUSOHJELMA 2016 Maanantai 13.6.2016 klo 9.00 13.00 (F2066 ja F2063) Tehtävä 1 - Audiovisuaalisen mediakulttuurin koulutusohjelma Tehtävän materiaalit Lyhytelokuva

Lisätiedot

TUPAKOINTI ENNEN JA NYT

TUPAKOINTI ENNEN JA NYT 1 TUPAKOINTI ENNEN JA NYT Alla näkyvät viivadiagrammit kertovat tupakkaa kokeilleiden ja päivittäin tupakoivien osuudet 12 18-vuotiaista nuorista vuosina 1981 2017. Vastatkaa viivadiagrammeja tulkitsemalla

Lisätiedot

PIENI RETKI KUVAAN. Ohjeita kuvataiteen katsomiseen ja edelleen työstämiseen

PIENI RETKI KUVAAN. Ohjeita kuvataiteen katsomiseen ja edelleen työstämiseen PIENI RETKI KUVAAN Ohjeita kuvataiteen katsomiseen ja edelleen työstämiseen Sovella kohderyhmän ja iän mukaan. Perusasioita voidaan käsitellä jo ennen näyttelykäyntiä esim. teosluettelon kanssa. PERUSASIAT

Lisätiedot

TEHTÄVÄEHDOTUKSIA. Lukudiplomitehtävät 1.- ja 2. luokkalaisille

TEHTÄVÄEHDOTUKSIA. Lukudiplomitehtävät 1.- ja 2. luokkalaisille TEHTÄVÄEHDOTUKSIA Lukudiplomitehtävät 1.- ja 2. luokkalaisille 1. Piirrä kuva kirjan päähenkilöstä. 2. Kirjoita postikortti jollekin kirjan henkilölle. 3. Tee kartta kirjan tapahtumapaikoista. 4. Piirrä

Lisätiedot

Sykleissä mennään tiedotuksessakin olet tarkkana

Sykleissä mennään tiedotuksessakin olet tarkkana Sykleissä mennään tiedotuksessakin olet tarkkana Keväällä tapahtuu paljon (touko-kesäkuu) Heinäkuussa hiljenee vaikka kv-kisoja ympäri maailmaa- nyt olisi tiedottamisen paikka Elokuussa jälleen tahti kiihtyy

Lisätiedot

Seija Pylkkö Valkealan lukio

Seija Pylkkö Valkealan lukio ELOKUVA ANALYYSIA Seija Pylkkö Valkealan lukio ELOKUVA ANALYYSIA Sukella tarinaan Selvitä, mikä on elokuvan aihe eli mistä se keskeisesti kertoo? Miten tapahtumat etenevät, eli millainen on juoni? Kertooko

Lisätiedot

Windows Liven elokuvatyo kalun ka ytto ohje

Windows Liven elokuvatyo kalun ka ytto ohje Windows Liven elokuvatyo kalun ka ytto ohje Aloittaminen Hae video kansiosta, johon se on tallennettu painamalla Lisää videoita ja valokuvia painiketta. Kun video on tuotu elokuvatyökaluun sitä voi esikatsella

Lisätiedot

Kuvaviestintä. yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Tiedottaja Jenni Tiainen Kimpsu-koulutus

Kuvaviestintä. yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Tiedottaja Jenni Tiainen Kimpsu-koulutus Kuvaviestintä yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa Tiedottaja Jenni Tiainen Kimpsu-koulutus 7.4.2016 Tuensaajan viestintäohjeet Hankerahoitukseen kuuluu, että hankkeista tiedotetaan avoimesti. Hankkeet

Lisätiedot

Potkua peruskoulun tvt-taitoihin sekä sosiaalisen median käyttöön Jyväskylä, Oskari Uotinen viestintäkonsultti, yrittäjä

Potkua peruskoulun tvt-taitoihin sekä sosiaalisen median käyttöön Jyväskylä, Oskari Uotinen viestintäkonsultti, yrittäjä Potkua peruskoulun tvt-taitoihin sekä sosiaalisen median käyttöön Jyväskylä, 22.10. Oskari Uotinen viestintäkonsultti, yrittäjä Tutustuminen ja esittelyt Ketäs te olette? Etsi täältä sellainen henkilö,

Lisätiedot

Mediakasvatus kirjastossa Pirjo Sallmén, Kirjastot.fi

Mediakasvatus kirjastossa Pirjo Sallmén, Kirjastot.fi Mediakasvatus kirjastossa Pirjo Sallmén, Kirjastot.fi Taustaa 2006 Uimarengas mediatulvaan kirjastosta 2007 2008 Superkirtsin mediaopit 2008 2011 Lapset, media ja kirjastot - n. 20 aluekouluttajaa. Mediakasvatus

Lisätiedot

Koulumaailman tehtäväpaketti. alakoululaisille

Koulumaailman tehtäväpaketti. alakoululaisille Koulumaailman tehtäväpaketti alakoululaisille TEHTÄVÄ 1 Miltä sanomalehti tuntuu? Tuleeko kotiisi sanomalehti? Mihin se laitetaan lukemisen jälkeen? 1 Kuinka monta sivua tämän päivän lehdessä on? 2 Miltä

Lisätiedot

Hyvinvointia koulupäivään toiminnallisista menetelmistä

Hyvinvointia koulupäivään toiminnallisista menetelmistä Hyvinvointia koulupäivään toiminnallisista menetelmistä Kuinka kehitän HELPOSTI oppitunteja toiminnallisempaan suuntaan? 1.Fyysinen aktiivisuus ja koulupäivä Keskustelu - voidaanko meidän koululla samaistua

Lisätiedot

TURVALLISESTI SOMESSA

TURVALLISESTI SOMESSA TURVALLISESTI SOMESSA 1 VANHEMPANA DIGIAJASSA Sosiaalisesta mediasta, peleistä, erilaisista sovelluksista ja älylaitteista on tullut tärkeä osa lastemme elämää. Vanhempaa jatkuvasti muuttuvien laitteiden

Lisätiedot

Jyväskylän Varhaiskasvatuksen IX Johtajuusfoorumi 25.3.2015

Jyväskylän Varhaiskasvatuksen IX Johtajuusfoorumi 25.3.2015 Jyväskylän Varhaiskasvatuksen IX Johtajuusfoorumi 25.3.2015 Mediaa Mollan kanssa Mediakasvatusta päiväkoteihin Molla-hankkeessa Esiintyjät: Riikka Tidenberg, Saimaan mediakeskus ja Satu Reijola, Lappeen

Lisätiedot

TOIMINTA-KORTTI Yhdessäolon riemua MIELEN- TERVEYS

TOIMINTA-KORTTI Yhdessäolon riemua MIELEN- TERVEYS TOIMINTA-KORTTI Mielenterveyden käsi Tavoitteena pohtia omaa ja työyhteisön mielenterveyttä mielenterveyden käsi -kuvan avulla. 1. Miltä oma kätesi näyttää, kun tarkastelet sitä kuvan kysymysten avulla?

Lisätiedot

Opiskelija valitsee 1-2 pakollista kuvataiteen kurssia. Ensimmäisen pakollisen kurssin jälkeen (KU1 Minä, kuva ja kulttuuri) voi valita muita

Opiskelija valitsee 1-2 pakollista kuvataiteen kurssia. Ensimmäisen pakollisen kurssin jälkeen (KU1 Minä, kuva ja kulttuuri) voi valita muita Tapiolan lukiossa Opiskelija valitsee 1-2 pakollista kuvataiteen kurssia. Ensimmäisen pakollisen kurssin jälkeen (KU1 Minä, kuva ja kulttuuri) voi valita muita kursseja mielenkiintonsa mukaan vapaassa

Lisätiedot

Karakallion koulun pajassa

Karakallion koulun pajassa n pajassa kuvataideopettaja Hanna Saarinen 2009 Tavoitteet - Koulu on oppilaita varten - Vastuu - Luovuus ja itseluottamus Mitä sinä tekisit täällä? oppilaan arki Aulassa on tunnelmaa Hankkeemme osat

Lisätiedot

Digitaaliset tarinat

Digitaaliset tarinat Future School research Ist Wave-hanke 2009-2011 Digitaaliset tarinat Esi- ja alkuopetusryhmissä Marja Hytönen KM, Tutkija Literacy in the 21st Century- Uusi luku ja kirjoitustaito Digitarina>

Lisätiedot

ipad musiikin opetuksessa TeknoDida 2011 Otto.Romanowski@iki.fi

ipad musiikin opetuksessa TeknoDida 2011 Otto.Romanowski@iki.fi ipad musiikin opetuksessa TeknoDida 2011 Otto.Romanowski@iki.fi Yleistä sormitietokoneista Kevyt, kätevä ja edullinen ( ) Mediaselain (mm. kuva, video, musiikki, web, youtube, kirjat, SoMe) Mediatuotanto

Lisätiedot

Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET

Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Ohjelma Tammi-maaliskuu 2016 Opettele käyttämään tietokonetta, ota käyttöön oma sähköpostiosoite, kurkista internetiin, tai tutustu tablettiin. Tervetuloa! Asiakaskoulutuksista

Lisätiedot

Näy ja kuulu! Pikaopas viestintään teemaviikoille. #OurHeroIsZero

Näy ja kuulu! Pikaopas viestintään teemaviikoille. #OurHeroIsZero Näy ja kuulu! Pikaopas viestintään teemaviikoille Viikon tavoitteet Kansainvälisellä World Green Building Weekillä haluamme kiinnittää huomion kestävään, tuottoisaan ja viihtyisään rakennettuun ympäristöön

Lisätiedot

Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely

Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely TOIMI NÄIN Pysäytä keskustelu hetkeksi ja sanoita havaitsemasi ristiriita. Kysy osallistujilta, mitä he ajattelevat havainnostasi. Sopikaa

Lisätiedot

Karakallion koulun Pajassa

Karakallion koulun Pajassa Oppimisympäristönkehittämishanke Karakallion koulu Karakallion koulun Pajassa kuvataideopettaja Hanna Saarinen 2010 Koulumme kasvatustavoitteet ovat elämänmyönteisyys ja oppilaan kehityksen tukeminen monipuolisesti.

Lisätiedot

Mediataidot Anna Berg

Mediataidot Anna Berg Mediataidot 2013 16.9.2013 Anna Berg Elokuvatuotannon vaiheet Alkutuotanto Käsikirjoitus Kuvausten suunnittelu Kuvaukset Kuvan ja äänen taltiointi Jälkituotanto Leikkaus Äänen jälkityöt Grafiikka ja efektit

Lisätiedot

lehtipajaan! Opettajan aineisto

lehtipajaan! Opettajan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Opettajan aineisto Opettajalle Ennen kuin ryhdyt lehtipajaan lue myös oppilaan aineisto Lehtipaja on tarkoitettu tt 3.-6.-luokkalaisille l ill Voit käyttää aineistoa myös 1.-2.-luokkalaisille,

Lisätiedot

ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ KÄSIKIRJOITTAMINEN. Oppimateriaalit

ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ KÄSIKIRJOITTAMINEN. Oppimateriaalit 1 ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ Oppimateriaalit KÄSIKIRJOITTAMINEN Sodankylän kunta puh 040 73 511 63 Elokuvakasvatus Sodankylässä fax 016 618 155 Vasantie 11 email tommi.nevala@sodankyla.fi 99600 SODANKYLÄ

Lisätiedot

Oulussa on sydäntä sivistykselle. Annetaan lasten ja nuorten kertoa siitä.

Oulussa on sydäntä sivistykselle. Annetaan lasten ja nuorten kertoa siitä. Oulussa on sydäntä sivistykselle. Annetaan lasten ja nuorten kertoa siitä. Oulu oivaltaa -tutkimusmatkat Oulu on saanut uuden sivistysohjelman, jossa on konkreettisia asioita, joilla Oulusta tehdään entistä

Lisätiedot

KUVATAITEEN PAINOTUSOPETUS LUOKAT. Oppiaineen tehtävä

KUVATAITEEN PAINOTUSOPETUS LUOKAT. Oppiaineen tehtävä KUVATAITEEN PAINOTUSOPETUS 7. -9. LUOKAT Oppiaineen tehtävä Kuvataiteen opetuksen tehtävä on ohjata oppilaita tutkimaan ja ilmaisemaan kulttuurisesti moninaista todellisuutta taiteen keinoin. Oppilaiden

Lisätiedot

Fiktion käsitteet tutuiksi. Oppitunnit 1 4

Fiktion käsitteet tutuiksi. Oppitunnit 1 4 Oppitunnit 1 4 Oppituntien kulku 1. oppitunti 2. oppitunti 3. oppitunti 4. oppitunti Fiktion käsitteet tutuiksi 1. Oppia fiktion käsitteiden hyödyntämistä kaunokirjallisten tekstien avaamisessa. 2. Oppia

Lisätiedot

Keskeneräisten tarujen kirja

Keskeneräisten tarujen kirja Keskeneräisten tarujen kirja Tarve kokeilla jotain uutta Peliesittelyt ja digitarina Laadi peliesittely valitsemastasi pelistä. Sisällytä esittelyysi ainakin seuraavat asiat: Pelin nimi Lyhyt esittely

Lisätiedot

Tässä on ehdotuksemme Metkan sivujen uudesta konseptista.

Tässä on ehdotuksemme Metkan sivujen uudesta konseptista. Hei Anu, Tässä on ehdotuksemme Metkan sivujen uudesta konseptista. Ehdotuksessamme olemme selkiyttäneet sivujen rakennetta, lisänneet interaktiivisuutta ja tuoneet lisää visuaalista sisältöä sivuille.

Lisätiedot

ASIAKASKOULUTUKSET. Kurssiohjelma Syksy 2016

ASIAKASKOULUTUKSET. Kurssiohjelma Syksy 2016 Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Kurssiohjelma Syksy 2016 Opettele käyttämään tietokonetta, ota käyttöön oma sähköpostiosoite, kurkista internetiin, tai tutustu tablettiin. Tervetuloa! Kursseista

Lisätiedot

HATTULAN KULTTUURIPOLKU

HATTULAN KULTTUURIPOLKU HATTULAN 2017 2018 Laatua ja tasa-arvoa lapsille ja nuorille yhdessä 1 Lukuvuoden 2017 2018 Hattulan kulttuurikasvatussuunnitelma, Kulttuuripolku, edistää kulttuurin laaja-alaista saavutettavuutta kannustamalla

Lisätiedot

D R A A M A T Y Ö P A J O I S S A O N T I L A A I D E O I L L E J A P E R S O O N I L L E

D R A A M A T Y Ö P A J O I S S A O N T I L A A I D E O I L L E J A P E R S O O N I L L E D R A A M A T Y Ö P A J O I S S A O N T I L A A I D E O I L L E J A P E R S O O N I L L E Draamatyöpajassa ryhmä ideoi ja tuottaa synopsiksen pohjalta musiikkiteatteriesityksen käsikirjoituksen. Käsikirjoitus

Lisätiedot

PLAY. TP1 Mobiili musiikkikasvatusteknologia MEDIAT Kuvan ja äänen tallentaminen, muokkaaminen ja jakaminen (v1.1)

PLAY. TP1 Mobiili musiikkikasvatusteknologia MEDIAT Kuvan ja äänen tallentaminen, muokkaaminen ja jakaminen (v1.1) PLAY TP1 Mobiili musiikkikasvatusteknologia MEDIAT Kuvan ja äänen tallentaminen, muokkaaminen ja jakaminen 4.2.2016 (v1.1), projektipäällikkö Sisältö Kuvan ja äänen tallentaminen, muokkaaminen ja jakaminen

Lisätiedot

SOME -KYSELY SAARIJA RVEN PERUSKOULUN LUOKKALAISILLE JA TOISEN ASTEEN OPISKELIJOILLE TIIVISTELMÄ RAPORTISTA

SOME -KYSELY SAARIJA RVEN PERUSKOULUN LUOKKALAISILLE JA TOISEN ASTEEN OPISKELIJOILLE TIIVISTELMÄ RAPORTISTA 0 SOME -KYSELY SAARIJA RVEN PERUSKOULUN 5.-9. LUOKKALAISILLE JA TOISEN ASTEEN OPISKELIJOILLE 24.10-10.11.2017 TIIVISTELMÄ RAPORTISTA SOFIA AHONEN, KULTTUURITOIMEN HARJOITTELIJA SAARIJÄRVEN KAUPUNKI 1 1

Lisätiedot

Digihaaste hanke. Rahoittaja Etelä-Suomen AVI Hanke alkanut Hankekoordinaattori Jari Karjalainen

Digihaaste hanke. Rahoittaja Etelä-Suomen AVI Hanke alkanut Hankekoordinaattori Jari Karjalainen Digihaaste hanke Rahoittaja Etelä-Suomen AVI Hanke alkanut 1.9.2017 Hankekoordinaattori Jari Karjalainen Hanke toimii ympäri Lahden nuorisopalveluiden organisaatiota, sijaitsee Itäisellä alueella Hanke

Lisätiedot

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS Miten kohtelet muita? Ihmiset ovat samanarvoisia Vastuu ja omatunto Missä Jumala on? Opettajalle TAVOITE Oppilas saa keskustelujen ja tekstien kautta mahdollisuuden muodostaa ja syventää käsityksiään ihmisyydestä

Lisätiedot

Elokuvantekijän pieni tekijänoikeusopas musiikista

Elokuvantekijän pieni tekijänoikeusopas musiikista Elokuvantekijän pieni tekijänoikeusopas musiikista Published: 17.9.2013 Kuuntelet musiikkia, suljet silmäsi ja alat nähdä mielessäsi elokuvan kohtauksia. Päähäsi muodostuu vähitellen täydellinen lyhytelokuva

Lisätiedot

Opintopolkujen visualisoinnin toimintamalli

Opintopolkujen visualisoinnin toimintamalli Opintopolkujen visualisoinnin toimintamalli Visualisoinnit, mitä tarkoitetaan ja mitä hyötyä? Opintopolkujen esittely videoiden, kuvien, pelillisten menetelmien ja graafisten esitysten avulla Opintopolkua

Lisätiedot

ALAKOULUT 1 2lk. Lukekaa Katri Kirkkopellon Molli (Lastenkeskus 2000) ja tutkikaa tarkkaan myös teoksen kuvia.

ALAKOULUT 1 2lk. Lukekaa Katri Kirkkopellon Molli (Lastenkeskus 2000) ja tutkikaa tarkkaan myös teoksen kuvia. ALAKOULUT 1 2lk Lukekaa Katri Kirkkopellon Molli (Lastenkeskus 2000) ja tutkikaa tarkkaan myös teoksen kuvia. 1A) Pohtikaa, miksi Molli asuu linnassa, jonka piha on täynnä kieltokylttejä? IB) Kirjoittakaa

Lisätiedot

EDITOINTI ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ. Vasantie 11 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63. email tommi.nevala@sodankyla.fi

EDITOINTI ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ. Vasantie 11 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63. email tommi.nevala@sodankyla.fi ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi Elokuvakasvatus Sodankylässä projekti Opettajien täydennyskoulutus Oppimateriaalit 8/2005 EDITOINTI 2 Digitaalisen

Lisätiedot

Teknologiaa kouluun projekti

Teknologiaa kouluun projekti Teknologiaa kouluun projekti 2012-2014 Lielahden koulu 13.03.13 Tiina Partanen Teknologiaa kouluun -projekti Lielahden koulun omien opettajien, Tiina Partasen ja Jouni Kinnusen, ideoima opetuksen ja oppimisympäristöjen

Lisätiedot

Nettikasvattajan. käsikirja

Nettikasvattajan. käsikirja Nettikasvattajan käsikirja 5+1 ohjetta kasvattajalle 1 Ole positiivinen. Osallistu lapsen nettiarkeen kuten harrastuksiin tai koulukuulumisiin. Kuuntele, keskustele, opi! Pelastakaa Lapset ry:n nettiturvallisuustyön

Lisätiedot

ELOKUVAN JA TELEVISION ENNAKKOTEHTÄVÄT KEVÄÄLLÄ 2016

ELOKUVAN JA TELEVISION ENNAKKOTEHTÄVÄT KEVÄÄLLÄ 2016 1 / 5 Korkeakoulujen yhteishaku kevät 2016 ELOKUVAN JA TELEVISION ENNAKKOTEHTÄVÄT KEVÄÄLLÄ 2016 Äänisuunnittelu Päivätoteutus Tutustu huolellisesti Elokuvan ja television hakuohjeisiin ja valintaperusteisiin.

Lisätiedot

NUKKUMAANMENO. kuvat: Ilona Vestu 1

NUKKUMAANMENO. kuvat: Ilona Vestu 1 kuvat: Ilona Vestu 1 NUKKUMAANMENO Nukkumaanmenoaika voi olla perheille useista eri syistä vaikeaa. Vanhempana on hyvä miettiä, mitä nämä syyt voivat olla ja mitä lapsi tilanteesta ajattelee. En tykkää

Lisätiedot

Hei me tiedotetaan! Vinkkejä hankeviestintään. Tuettujen hankkeiden koulutus

Hei me tiedotetaan! Vinkkejä hankeviestintään. Tuettujen hankkeiden koulutus Hei me tiedotetaan! Vinkkejä hankeviestintään Tuettujen hankkeiden koulutus 12.1.2015 Tiedottaminen vs. viestintä Tiedottaminen on tiedon tuottamista lähettäjän näkökulmasta ja viestin yksisuuntaista tuuttaamista

Lisätiedot

Vinkkejä hankeviestintään

Vinkkejä hankeviestintään Vinkkejä hankeviestintään Viestintä vs. tiedottaminen Tiedon siirto ja vaihdanta kokonaisuutena Kanavina esim. nettisivut, intrat, uutiskirjeet, esitteet ja logot, kokoukset ja tilaisuudet, sosiaalinen

Lisätiedot

OPETTAJA VERKOSSA: Mediakasvatus varhaiskasvatuksessa

OPETTAJA VERKOSSA: Mediakasvatus varhaiskasvatuksessa OPETTAJA VERKOSSA: Mediakasvatus varhaiskasvatuksessa 28.3.2017 Oskari Uotinen #opeverkossa OPETTAJA VERKOSSA: Mediakasvatus varhaiskasvatuksessa 28.3.2017 Oskari Uotinen #opeverkossa Tallenteet: Tinyurl.com/opeverkossa

Lisätiedot

MAINOKSENMURTAJAT. Oppimiskokonaisuus yläkouluun (8. lk)

MAINOKSENMURTAJAT. Oppimiskokonaisuus yläkouluun (8. lk) MAINOKSENMURTAJAT Oppimiskokonaisuus yläkouluun (8. lk) Projektin idea - Päädyimme tähän ideaan, koska se yhdisti ryhmää: mainokset ovat osa äidinkielen ja kirjallisuuden sisältöjä, mainonnan etiikka liittyy

Lisätiedot

Sanomalehtiviikko. Sanomalehtiviikon 2014 tehtäväehdotuksia

Sanomalehtiviikko. Sanomalehtiviikon 2014 tehtäväehdotuksia Sanomalehtiviikko Sanomalehtiviikon 2014 tehtäväehdotuksia Esiopetukseen, 3. 7.2.2014 ala- ja yläkouluun sekä lukioon ja ammatilliseen oppilaitokseen Sanomalehtiviikko: esiopetus Vastatkaa vuoronperään

Lisätiedot

Videoista voimaa! Parempia videoita mobiilisti. Jonne Hirvonen.

Videoista voimaa! Parempia videoita mobiilisti. Jonne Hirvonen. Videoista voimaa! Parempia videoita mobiilisti Jonne Hirvonen Miksi video? Herättää huomiota Kertoo tarinoita Synnyttää tunteita Jää mieleen Videoita mobiilisti? Älypuhelin = tietokone + kamera = kaikki

Lisätiedot

Harjoite 3: Valmentajan psyykkinen lajianalyysi

Harjoite 3: Valmentajan psyykkinen lajianalyysi Harjoite 3: Valmentajan psyykkinen lajianalyysi Aikaa kuluu yksilöllisesti Voidaan tehdä osina Harjoituslomake ja kynä Tavoitteet Lajin ja urheilijan psyykkisten taitojen ja niiden kehittämistarpeen analyysi

Lisätiedot

1. Keksi ja kirjoita, mitä kirjan päähenkilölle kuulee 5 10 vuoden kuluttua.

1. Keksi ja kirjoita, mitä kirjan päähenkilölle kuulee 5 10 vuoden kuluttua. 1. Keksi ja kirjoita, mitä kirjan päähenkilölle kuulee 5 10 vuoden kuluttua. 2. Kenestä kirjan henkilöstä et pitänyt tai pidit vähiten. Miksi? 3. Kirjoita kirjan päähenkilön TOP10-lista. 4. Tee kuvin ja

Lisätiedot

Fokusprosessia ohjeet

Fokusprosessia ohjeet Fokusprosessia Ohjeet ennen Fokusprosessia Tulokset ovat nyt valmiit ja edessä on prosessin tärkein osa, nimittäin työilmapiirinne kohentaminen. Aivan ensimmäiseksi teidän tulisi keskustella tuloksista

Lisätiedot

Porin taidekoulun työpajaopinnot

Porin taidekoulun työpajaopinnot Porin taidekoulun työpajaopinnot Syventävissä opinnoissa oppilaat valitsevat itseään kiinnostavan työpajan vähintään vuodeksi kerrallaan. Työpajoissa työskennellään pitkäjänteisesti syventyen yhden taidemuodon

Lisätiedot

Opettajajohtoinen opetus, yksilö- ja parityöskentely, ryhmätyöt, vierailut, harjoitusyritys.

Opettajajohtoinen opetus, yksilö- ja parityöskentely, ryhmätyöt, vierailut, harjoitusyritys. RYHMÄ B 8. luokkaa varten 2 x 2 jaksoa / aine, /vko EKONOMIA Taloustaito Tavoitteena on tarjota oppilaille mahdollisuus tutustua talouselämän eri osa-alueisiin. Samalla kaupallista alaa ammattina harkitseville

Lisätiedot

Unajan koulun valinnaisaineet

Unajan koulun valinnaisaineet Unajan koulun valinnaisaineet Liikunta 5. luokalla Syvennetään liikkumisen perustaitoja: liikkuvuutta, voimaa, nopeutta ja kestävyyttä. Opitaan yhteistyötaitoja, ryhmässä ja yksilönä toimimista. Liikkumisen

Lisätiedot

Hankeviestintää - miksi ja miten? Ilmari Nokkonen Viestinnän asiantuntija

Hankeviestintää - miksi ja miten? Ilmari Nokkonen Viestinnän asiantuntija Hankeviestintää - miksi ja miten? Ilmari Nokkonen Viestinnän asiantuntija Ilmari.nokkonen@oph.fi Aiheita Euroopan unionin ja Erasmus+ -ohjelman näkyvyys Miksi viestintä on tärkeää? Viestintäsuunnitelma

Lisätiedot

TUPAKOINTI ENNEN JA NYT

TUPAKOINTI ENNEN JA NYT 1 TUPAKOINTI ENNEN JA NYT Alla näkyvät viivadiagrammit kertovat tupakkaa kokeilleiden ja päivittäin tupakoivien osuudet 12 18-vuotiaista nuorista vuosina 1981 2015. Vastatkaa viivadiagrammeja tulkitsemalla

Lisätiedot

Gepa Käpälä Jännittävä valinta

Gepa Käpälä Jännittävä valinta Gepa Käpälä Jännittävä valinta Moikka! Mä oon Gepa Käpälä. Oon 7-vuotias ja käyn eskaria. Siili Iikelkotti ja oravakaksoset on siellä kanssa. Mutta mä oon niitä nopeampi. Oon koko Aparaattisaaren nopein.

Lisätiedot

TÄRKEÄÄ HUOMIOITAVAA ***

TÄRKEÄÄ HUOMIOITAVAA *** Ilmiö: Muuttuvat perhemallit. Kirja: Kolu Siri, Kesän jälkeen kaikki on toisin. Otava 2016. Lyhyt kuvaus kirjasta: Kesän jälkeen kaikki on toisin -teoksen päähenkilö Peetu on 17- vuotias transnuori, joka

Lisätiedot

Skype for Business ohje

Skype for Business ohje Skype for Business 2015 -ohje 7.12.2015 1 Kuvaus Skype for Business 2015 on pikaviestinohjelma ja videopuheluiden järjestämiseen suunniteltu ohjelma. Ohjelmalla voi järjestää isonkin kokouksen ja esittää

Lisätiedot

PORIN TAIDEKOULUN TYÖPAJAOPINNOT

PORIN TAIDEKOULUN TYÖPAJAOPINNOT PORIN TAIDEKOULUN TYÖPAJAOPINNOT Syventävissä opinnoissa oppilaat valitsevat itseään kiinnostavan työpajan vähintään vuodeksi kerrallaan. Työpajoissa työskennellään pitkäjänteisesti syventyen yhden taidemuodon

Lisätiedot