KOTONA SUOMESSA HANKKEEN PILOTTIEN SISÄLTÖKUVAUS

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KOTONA SUOMESSA HANKKEEN PILOTTIEN SISÄLTÖKUVAUS"

Transkriptio

1 KOTONA SUOMESSA HANKKEEN PILOTTIEN SISÄLTÖKUVAUS KOTONA SUOMESSA HANKKEEN SISÄLTÖ Vuoden 2015 alussa käynnistynyt Kotona Suomessa -hanke pyrkii parantamaan maahanmuuttajien alkuvaiheen palvelukokonaisuutta sekä kehittämään alueellisten kotouttamistyötä tekevien viranomaisten osaamista. Valtakunnallista Kotona Suomessa -hanketta koordinoi Uudenmaan ELY - keskus. Kotona Suomessa sisältää kaksi erillistä hankeosiota, jotka tukevat toisiaan: Hyvä alku hankeosio kehittää pilottitoiminnan avulla kotoutumisen alkuvaiheen palvelukokonaisuutta laajassa verkostossa. Hyvä polku hankeosiossa kehitetään alueellisten ja paikallisten kotouttamistyötä tekevien tahojen osaamista ja juurrutetaan hyviä käytänteitä osaksi paikallisia ja alueellisia kotouttamisen palveluprosesseja aluekoordinaattoreiden työn avulla. Hyvä alku hankeosion tarkoitus on kehittää uudenlainen, kaikille maahanmuuttajille räätälöiden soveltuva yhteinen alkuvaiheen palvelukokonaisuus. Maahanmuuttajien kotoutumispalveluita ja -prosesseja kehitetään niin, että ne olisivat maahanmuuttajan elämäntilanteesta riippumatta laadukkaita, tehokkaita ja helposti saavutettavia. Näin syntyy malleja, joita voidaan käyttää valtakunnallisesti. Palvelujen suunnittelussa, toteutuksessa ja arvioinnissa hyödynnetään osallisuuden menetelmiä.

2 2. HYVÄ ALKU- HANKEOSION PILOTTIEN MÄÄRITTELYÄ Kotona Suomessa hankkeen Hyvä alku hankeosion tehtävänä on valmistella malli alkuvaiheen kotoutumisen palvelukokonaisuudelle, joka parantaa alkuvaiheen kotoutumispalveluiden saatavuutta ja tuo tarpeen mukaiset kotoutumisen alkuvaiheen palvelut kaikkien aikuisten maahanmuuttajien saataville. Alkuvaiheen palvelukokonaisuus edistää kotoutumisprosessin nopeaa käynnistymistä, yhteiskuntaa koskevan perustiedon saatavuutta ja yksilön palvelutarpeiden tunnistamista sekä vahvistaa siirtymiä koulutukseen, työelämään ja tarvittaessa jatkopalveluihin. Palvelukokonaisuus on joustava ja asiakkaan tarpeiden mukaan räätälöitävä kokonaisuus, jonka ydintoimintoihin kuuluvat tilanteen alustava arviointi, neuvonta, ohjaus ja ensivaiheen yhteiskunta- ja kielikoulutusta sisältävä koulutusmoduuli sekä siirtymien tukeminen koulutukseen, jatkopalveluihin ja työelämään. Palvelukokonaisuuden kesto on ohjeellisesti enintään noin 10 viikkoa. Alkuvaiheen palvelukokonaisuus on avoin kaikille (yli 17-v.) maahanmuuttajille. Alkuvaiheen palvelukokonaisuus toteutetaan laajassa verkostomaisessa yhteistyössä ja matalan kynnyksen toimintamallin mukaisesti, mikä edistää kohderyhmän tunnistamista ja tavoittamista sekä parantaa kotoutumispalveluiden saatavuutta. Palvelukokonaisuuden avulla selkeytetään eri toimijoiden vastuita kotoutumisen alkuvaiheessa, poistetaan toiminnan mahdollisia päällekkäisyyksiä ja tavoitetaan palveluiden piiriin tällä hetkellä palveluiden ulkopuolelle jääviä ryhmiä. Alkuvaiheen palvelukokonaisuus toteutetaan kunnan ja TE - toimiston yhteistyönä. Lisäksi mallinnetaan yhteistyötä järjestöjen kanssa alkuvaiheen palveluissa. Palvelukokonaisuus voi toimia myös yritysyhteistyön linkkinä maahanmuuttajien ja työnantajien kohtaamista edistäen.

3 2.1. Nykytilan kehittämiskohtia, joihin hankkeessa haetaan ratkaisua Kotoutumislain soveltamisala ei toteudu, sillä alkuvaiheen palvelut eivät tavoita kaikkia maahanmuuttajia tai tavoittavat sattumanvaraisesti. Esimerkiksi kotoutumislain mukaisia alkukartoituksia ei ole juurikaan tehty muille kuin TE - toimiston asiakkaille lain voimassaolon aikana. Kunnan ja TE - toimiston vastuut alkuvaiheessa epäselvät. Yhteiskuntatietous ei tavoita maahanmuuttajia kattavasti ja nopeasti. Kotouttamistyössä on katvealueita, esimerkiksi muilla kuin TE - palvelujen asiakkailla ei ole yhdenvertaista mahdollisuutta kotoutumiskoulutukseen. Ohjauspalveluissa on katkoksia, niin ettei synny selkeitä palveluketjuja. 3. sektorin kanssa tehtävä yhteistyö ei ole systemaattista. Työ- ja elinkeinoelämän kanssa tehtävä yhteistyö ei ole riittävää alkuvaiheen palveluissa. 2.2 Kotona Suomessa Hyvä alku hankeosiolle asetettuja tavoitteita Kehitettävien mallien tulee edistää kaikkien aikuisten maahanmuuttajien alkuvaiheen kotoutumista ja osallisuutta elämäntilanteesta ja maahantulon syystä riippumatta. Niiden tulee parantaa kotoutumisen alkuvaiheen palveluiden saatavuutta ja lisäarvoa (esimerkiksi yhteiskuntatietous, alkukartoitukset, neuvonta, opastus ja ohjaus) sekä luoda uusia ratkaisuja maahanmuuttajien yhteiskuntaan osallistumisen edistämiseksi kotoutumisen alkuvaiheessa (omakielinen ohjaus ja neuvonta, alkuvaiheen koulutus, yhteistyö paikallisten toimijoiden kanssa). Kehitettävien mallien tulee edistää työttömien maahanmuuttajien siirtymiä työmarkkinoille, esimerkiksi osaamista kartoittamalla, hyödyntämällä jatkoohjauksessa laajasti olemassa olevia palveluita ja / tai luomalla kontakteja työelämään.

4 Alkuvaiheen mallien tulee perustua mahdollisimman laajapohjaiseen verkostoon, ml.kunnat, TE-palvelut, 3. sektori ja työnantajat. 2.3 Rahoitettavien pilottihankkeiden tehtävä Pilottihankkeissa kehitetään ja toteutetaan kotoutumisen alkuvaiheen palveluiden kokonaisuus siten, että ne ovat kaikkien maahanmuuttajien saatavilla. Alkuvaiheen palvelukokonaisuuden ydintoimintoina ovat ohjaus ja neuvonta, kotoutumislain mukainen alkukartoitus ja ensivaiheen yhteiskunta- ja kielikoulutusta sisältävä koulutusmoduuli sekä siirtymien tukeminen alkuvaiheesta opintoihin / työelämään/ jatkopalveluihin. Palvelukokonaisuuden avulla selkeytetään eri toimijoiden vastuita kotoutumisen alkuvaiheessa, poistetaan toiminnan mahdollisia päällekkäisyyksiä ja tavoitetaan tällä hetkellä palveluiden ulkopuolelle jääviä ryhmiä. 3. PILOTTIHANKKEIDEN TULOKSET 3.1 Alkuvaiheen palvelukokonaisuuden rakentaminen: On luotu malli laajapohjaisesti toteutettavalle alkuvaiheen palvelukokonaisuudelle, jolla on erilaiset kohderyhmät huomioiva joustava rakenne ja toimintatapa. Maahanmuuttajien ohjaus ja neuvonta on parantunut. Alkukartoitus on laadukas ja tavoittaa nykyistä suuremman määrän asiakkaita. Uutena palveluna syntyy joustava, maahanmuuttajien erilaiset elämäntilanteet ja tarpeet huomioiva ensivaiheen yhteiskunta- ja kielikoulutusta sisältävä koulutusmoduuli. Piloteissa on kokeiltu keinoja tarjota omakielistä tiedotusta, neuvontaa ja ohjausta. 3.2 Kohderyhmän tavoittaminen ja toimijaverkko: Syntyy verkostomainen alkuvaiheen kotoutumisen toimintamalli, On poistettu palveluiden katvealueet ja päällekkäisyydet. On selkeytetty kunnan ja TE - toimiston vastuu asiakasprosessissa. On luotu malleja yhteistyölle, jossa hyödynnetään laaja-alaisesti paikalliset resurssit, kuten kolmannen sektorin toimijat (ml. maahanmuuttajayhdistykset), työnantajat sekä oppilaitokset. Syntyy malli palvelukokonaisuudesta tiedottamiseksi kohderyhmälle.

5 3.3 Siirtymien tukeminen jatkopalveluihin / työelämään: On luotu keinoja siirtymien tukemiseksi tarvittaessa jatkopalveluihin ja työelämään. On luotu välineitä yhteistyön tiivistämiseksi työ- ja elinkeinoelämän kanssa Maahanmuuttajien osallistaminen palvelun suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin: Mallintamalla maahanmuuttajien mahdollisuuksia osallistua palvelujen suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin rakennetaan käyttäjälähtöisiä ja tarkoituksenmukaisia alkuvaiheen kotoutumisen palveluja. Malleja osallistamiselle voidaan hyödyntää myös muutoin palvelutuotannossa. 4. PILOTTIHANKKEIDEN KOHDERYHMÄT Pilottihankkeiden kohderyhmään tulee kuulua laajasti kotoutumisen alkuvaiheessa olevia maahanmuuttajia, esimerkiksi: TE - palvelujen maahanmuuttaja-asiakkaita, jotka ovat alkuvaiheen kotoutumispalveluiden ja / tai ohjauspalveluiden tarpeessa, esimerkiksi ennen kotoutumiskoulutuksen alkamista. Ensisijaisesti kotoutumisen alkuvaiheessa olevat maahanmuuttajat, mutta tarvittaessa myös muita kotoutumislain soveltamisalaan kuuluvia maahanmuuttajia. Muut kuin TE - toimiston asiakkaana olevat maahanmuuttajat, jotka ovat alkuvaiheen kotoutumispalveluiden ja / tai ohjauspalveluiden tarpeessa. Ensisijaisesti kotoutumisen alkuvaiheessa olevat maahanmuuttajat, mutta tarvittaessa myös muita kotoutumislain soveltamisalaan kuuluvia maahanmuuttajia. Työssä olevat maahanmuuttajat, ulkomaiset opiskelijat ja kotona lapsia hoitavat vanhemmat. Pilottihankkeilta edellytetään mahdollisimman laajapohjaista poikkihallinnollista verkostoa, ml. kunnat, TE - toimistot, kolmas sektori. Hankkeen toimeenpanossa toivotaan hyödynnettävän alueellisia ja paikallisia yhteistyöverkostoja (työnantajia / yrityksiä, oppilaitoksia, KELA, maistraatti jne). Tasaver-

6 taisen hankekumppanuuden ohella tai vaihtoehtona kolmannen sektorin roolina voi olla esimerkiksi omakielinen ohjaus- ja neuvontapalvelutuotanto ja/tai työharjoittelun ja vapaaehtoistoiminnan mahdollisuuksien tarjoaminen. Maahanmuuttajia osallistetaan hankkeen suunnitteluun ja toteutukseen. 5. PILOTTIEN KESTO JA ARVIOINTI Enintään 3 vuotta. Valtakunnallinen hanke toteuttaa yhteistyössä pilottihankkeiden kanssa väli- ja loppuarvioinnin, jossa arvioidaan pilottihankkeiden tulosten valtakunnallisen käyttöönoton mahdollisuuksia. 6. VALINTAKRITEERIT 6.1 Yleiset valintaperusteet Kaikkien ao. yleisten valintaperusteiden tulee täyttyä, jotta hanke voi saada rahoitusta. - Hakijan (tai tuen siirronsaajan) toteuttajaorganisaatio ja hankkeen tuettavan toiminnan toimenpiteet ovat ohjelman erityistavoitteen mukaisia - Hakija (tai tuen siirron saaja) on yksityisoikeudellinen tai julkisoikeudellinen oikeushenkilö. - Hankkeella on tunnistettuun tarpeeseen pohjautuva hankkeen etenemisen tarkastelun mahdollistava tavoitteellinen ja konkreettinen suunnitelma - Hakijalla (tai tuen siirronsaajalla) on taloudelliset ja toiminnalliset edellytykset hankkeen toteuttamiseksi. Hakija (tai tuen siirronsaaja) ei ole konkurssissa tai laiminlyönyt oleellisesti veroja tai sosiaaliturvamaksuja, eikä hanketoteuttajan avainhenkilö ole

7 syyllistynyt aiemmin rikokseen avustuksia haettaessa tai asetettu liiketoimintakieltoon. - Hankkeelle esitetyt resurssit ovat realistiset hankesuunnitelmassa esitettyjen tavoitteiden saavuttamiseksi - Hakijalla (tai tuen siirronsaajalla) on edellytykset vastata hankkeella aikaansaadun toiminnan jatkuvuudesta hankkeen päättymisen jälkeen, ellei se hankkeen luonteen vuoksi ole tarpeetonta - Hakijalla (tai tuen siirronsaajalla) ei ole ERI-rahastoihin kohdistuvaa täytäntöönpanokelpoista takaisinperintäpäätöstä (esim. pysyvyyssäännön rikkominen, aiemman myönnetyn valtiontuen takaisinperintäpäätöksen keskeneräisyys), jota ei ole maksettu - Hankkeessa työskentelevillä on toteuttamisen kannalta tarvittava koulutus tai osaaminen - Hankkeen saamaa tukea ei käytetä yleisenä toimintatukena - Kehittämishankkeen tulokset ovat yleisesti hyödynnettävissä (ei koske investointihankkeita, eikä yksittäisten yritysten kehittämishankkeita) - Hankkeen saamalla tuella on merkittävä vaikutus hankkeen toteutumiseen 6.2. Erityiset valintaperusteet, erityistavoitekohtaiset Erityiset valintakriteerit ovat erityistavoitekohtaisia. Hankekokonaisuus Kotona Suomessa sisältyy ESR toimintalinja 3 Työllisyys ja työvoiman liikkuvuus erityistavoitteeseen 6.1: Nuorten ja muiden heikossa työmarkkina-asemassa olevien työllistymisen edistäminen. Hankkeiden arvioinnissa sovellettavat erityistavoitekohtaiset valintaperusteet ja niiden painotukset: Erityistavoite 6.1 Nuorten ja muiden heikossa työmarkkina-asemassa olevien työllistymisen edistäminen - Hankkeen toimenpiteillä edistetään työllisyyttä välittömästi tai välillisesti. (20%)

8 - Hankkeessa kehitetään uudenlaisia ratkaisuja tai tuotetaan erityistä lisäarvoa olemassa oleviin palveluihin ja/tai toimintamalleihin heikossa työmarkkina-asemassa olevien työllisyyden edistämiseksi. (20%) - Hanke vastaa osaltaan tunnistettuihin paikallisiin/alueellisiin työvoimatarpeisiin. (10%) - Hanke edistää toimijoiden yhteistyötä ja/tai monialaisten palvelujen hyödyntämistä koordinoidusti. (20%) - Hanke tukee sukupuolten välistä tasa-arvoa. (5%) - Hanke tukee yhdenvertaisuutta. (10%) - Hanke kohdistuu erityisesti nuoriin tai ikääntyviin. (5%) - Hanke tukee kestävän kehityksen periaatteita. (5%) - Hanke tukee EU:n Itämeren alueen strategiaa. (5%) Hankkeiden arvioinnissa sovellettavat hakukohtaiset valintaperusteet ja niiden painotukset: - Toteuttaa valtakunnallisen Kotona Suomessa hankkeen Hyvä alku - hankeosion tavoitteita (Kotona Suomessa hankkeen pilottien sisältökuvaus : 2.2. Kotona Suomessa Hyvä alku hankkeelle asetettuja tavoitteita) (30%) - Hanketta toteutetaan laajapohjaisessa yhteistyössä (30%) - Hanke tuottaa uusia ratkaisuja alkuvaiheen kotoutumisen tarpeisiin. (40%) Lopullisissa pisteissä erityistavoitekohtaisten valintakriteerien ja hakukohtaisien valintakriteerien painoarvot ovat samanarvoiset. 6.3 Hakukohtaiset kriteerit Toteuttaa valtakunnallisen Kotona Suomessa hankkeen Hyvä alku - hankeosion tavoitteita (Kotona Suomessa pilottihankkeiden sisältökuvaus : 2.2. Kotona Suomessa Hyvä alku hankeosiolle asetettuja tavoitteita) Hanketta toteutetaan laajapohjaisessa yhteistyössä Hanke tuottaa uusia ratkaisuja alkuvaiheen kotoutumisen tarpeisiin.

9 7. MUUTA Hankkeiden suunnittelussa suositellaan tutustumista seuraavien päättyneiden hankkeiden tuloksiin ja niiden hyödyntämistä: Osallisena Suomessa, ALPO, MATTO, joista löytyy tietoa esimerkiksi kotouttaminen.fi -sivustolta. Pilottihankkeiden tulee tehdä yhteistyötä muiden vastaavien hankkeiden (esim. EURES, Ohjaamo) kanssa.

Kotona Suomessa -hanke

Kotona Suomessa -hanke Kotona Suomessa -hanke KOTONA SUOMESSA -hanke Uudenmaan ELY-keskuksen koordinaatiohanke HYVÄ ALKU -osahanke Kotoutumisen alkuvaiheen palvelukokonaisuuden ja palveluiden ulkopuolelle jääneiden kotoutumiskoulutuksen

Lisätiedot

Valintaperusteet, ESR (luonnoksen mukaan) Kestävää kasvua ja työtä infotilaisuus Kajaanissa

Valintaperusteet, ESR (luonnoksen mukaan) Kestävää kasvua ja työtä infotilaisuus Kajaanissa Valintaperusteet, ESR (luonnoksen mukaan) Kestävää kasvua ja työtä 2014 2020 -infotilaisuus Kajaanissa Anne Huotari Valintaperusteita on kolmenlaisia I YLEISET VALINTAPERUSTEET (luonnos) Merkitään rastilla

Lisätiedot

Taito-ohjelma yleisesti ja alkavan haun erityiskysymykset

Taito-ohjelma yleisesti ja alkavan haun erityiskysymykset Taito-ohjelma yleisesti ja alkavan haun erityiskysymykset Taito-hakuinfo Tieteiden talo 13.1.2016 Päivi Bosquet Marika Lindroth Taito-ohjelma Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahastoohjelma

Lisätiedot

Hämeen ELY-keskuksen alueellinen ESR haku Uusimaa Suuralueet ylittävien hankkeiden esittely

Hämeen ELY-keskuksen alueellinen ESR haku Uusimaa Suuralueet ylittävien hankkeiden esittely Hämeen ELY-keskuksen alueellinen ESR haku Uusimaa 1.5.-3.10.2017 Suuralueet ylittävien hankkeiden esittely ESR haku 1.5.-3.10.2017 / Uudellamaalla auki toimintalinjat 4 ja 5 Toimintalinja 4: Koulutus,

Lisätiedot

Erityistavoite 7.1 Tuottavuuden ja työhyvinvoinnin parantaminen

Erityistavoite 7.1 Tuottavuuden ja työhyvinvoinnin parantaminen Erityistavoite 7.1 Tuottavuuden ja työhyvinvoinnin parantaminen ESR-hakuinfo 15.1.18, Helsinki JA 12.1.2018 Toimintalinja 3 Työllisyys ja työvoiman liikkuvuus Erityistavoite 7.1 Tuottavuuden ja työhyvinvoinnin

Lisätiedot

EAKR VALINTAESITYS. Hankkeen perustiedot Kysymys. Vastaus Hankkeen diaarinumero 6526/31/2017 Hakemuksen saapumispvm

EAKR VALINTAESITYS. Hankkeen perustiedot Kysymys. Vastaus Hankkeen diaarinumero 6526/31/2017 Hakemuksen saapumispvm EAKR VALINTAESITYS Hankkeen perustiedot Kysymys Vastaus Hankkeen diaarinumero 6526/31/2017 Hakemuksen saapumispvm 14.9.2017 Hakijan virallinen nimi Lapin yliopisto Hankkeen julkinen nimi Design in Smart

Lisätiedot

Arktisissa olosuhteissa tapahtuvan erikoisterästen hitsauksen tuottavuuden ja laadun kehittäminen

Arktisissa olosuhteissa tapahtuvan erikoisterästen hitsauksen tuottavuuden ja laadun kehittäminen EAKR VALINTAESITYS Hankkeen perustiedot Kysymys Vastaus Hankkeen diaarinumero 4314/31/14 Hakemuksen saapumispvm 31.10.2014 Hakijan virallinen nimi Lapin ammattikorkeakoulu Oy Hankkeen julkinen nimi Alkamispäivämäärä

Lisätiedot

Miten tukea haetaan? Hämeen ELY-keskus Valtteri Karhu

Miten tukea haetaan? Hämeen ELY-keskus Valtteri Karhu Miten tukea haetaan? Valtteri Karhu Rahoitusta haetaan Eura2014 -järjestelmässä Rakennerahastojen viestintä, kuten hakuilmoitukset julkaistaan verkossa osoitteessa www.rakennerahastot.fi Sivustolla sivut

Lisätiedot

EAKR VALINTAESITYS Hankkeen perustiedot Kysymys Vastaus Toimintalinja: Erityistavoite : Maantieteellinen kohdealue

EAKR VALINTAESITYS Hankkeen perustiedot Kysymys Vastaus Toimintalinja: Erityistavoite : Maantieteellinen kohdealue EAKR VALINTAESITYS Hankkeen perustiedot Kysymys Vastaus Hankkeen diaarinumero 2631/31/15 Hakemuksen saapumispvm 17.9.2015 Hakijan virallinen nimi Geologian tutkimuskeskus Hankkeen julkinen nimi Mineral

Lisätiedot

EAKR VALINTAESITYS. Hankkeen perustiedot Kysymys. Vastaus Hankkeen diaarinumero 3532/31/14 Hakemuksen saapumispvm 30.10.2014

EAKR VALINTAESITYS. Hankkeen perustiedot Kysymys. Vastaus Hankkeen diaarinumero 3532/31/14 Hakemuksen saapumispvm 30.10.2014 EAKR VALINTAESITYS Hankkeen perustiedot Kysymys Vastaus Hankkeen diaarinumero 3532/31/14 Hakemuksen saapumispvm 30.10.2014 Hakijan virallinen nimi Lapin ammattikorkeakoulu oy Hankkeen julkinen nimi 3D

Lisätiedot

ESR -hakuinfo. Alueellinen ESR haku

ESR -hakuinfo. Alueellinen ESR haku ESR -hakuinfo Alueellinen ESR haku 1.1.-1.3.2017 Erityistavoite 6.1 Nuorten ja muiden heikossa työmarkkina-asemassa olevien työllistymisen edistäminen Tavoitteena on parantaa nuorten ja muiden heikossa

Lisätiedot

VALINTAPERUSTEET Kestävää kasvua ja työtä 2014 2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma

VALINTAPERUSTEET Kestävää kasvua ja työtä 2014 2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma 1 Alueosasto/Rakennerahastot LUONNOS 2 9.5.2014 1 (6) VALINTAPERUSTEET Kestävää kasvua ja työtä 2014 2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma I YLEISET VALINTAPERUSTEET Merkitään rastilla täyttyvät kriteerit.

Lisätiedot

VALINTAPERUSTEET Kestävää kasvua ja työtä Suomen rakennerahasto-ohjelma

VALINTAPERUSTEET Kestävää kasvua ja työtä Suomen rakennerahasto-ohjelma VALINTAPERUSTEET Kestävää kasvua ja työtä 2014 2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma Seurantakomitean on yleisasetuksen (1313/2013) mukaisesti tutkinut ja hyväksynyt toimien valinnassa käytetyt menetelmät

Lisätiedot

ESR -hakuinfo. Alueellinen ESR haku

ESR -hakuinfo. Alueellinen ESR haku ESR -hakuinfo Alueellinen ESR haku 1.1.-1.3.2016 2 Erityistavoite 6.1 Nuorten ja muiden heikossa työmarkkina-asemassa olevien työllistymisen edistäminen Tavoitteena on parantaa nuorten ja muiden heikossa

Lisätiedot

ESR -hakuinfo. Alueellinen ESR haku

ESR -hakuinfo. Alueellinen ESR haku ESR -hakuinfo Alueellinen ESR haku 1.8.-1.10.2015 Alueellinen ESR haku 1.8-1.10.2015 Etelä-Karjala Toimintalinja 3: ET 6.1, 7.1, 8.1 Toimintalinja 4: ET 9.1, 9.2 Toimintalinja 5: ET 10.1 Kanta-Häme Toimintalinja

Lisätiedot

Kotona Suomessa-hankkeen tavoite

Kotona Suomessa-hankkeen tavoite Kotona Suomessa-hankkeen tavoite Kotona Suomessa yhdistää maahanmuuttajien parissa työskentelevät asiantuntijat verkostoksi, joka toteuttaa yhä laadukkaampia ja vaikuttavampia kotouttamispalveluita kaikkialla

Lisätiedot

ESR -hakuinfo. Alueellinen ESR haku

ESR -hakuinfo. Alueellinen ESR haku ESR -hakuinfo Alueellinen ESR haku 1.6.-3.10.2016 TL 4. Koulutus, ammattitaito ja elinikäinen oppiminen Erityistavoite 9.1 Siirtymävaiheita ja koulutuksellista tasa-arvoa tukevien palveluiden parantaminen

Lisätiedot

Kestävää kasvua ja työtä

Kestävää kasvua ja työtä Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma Hakuinfo 17.6.2014 Molempia rahastoja koskevia hakuohjeita Mitä ennen hanketta ja mitä sen jälkeen? Hakemuksessa on selvitettävä Miten suunnittelussa

Lisätiedot

6Aika-strategian ohjausryhmä

6Aika-strategian ohjausryhmä 6Aika-strategian ohjausryhmä Sähköpostikokous 17.1.2017 klo 13-17 Muistio 1. ESR-haun hakusisällöt ja 6Aika-kriteerien asettaminen Tausta päätöksenteon pohjaksi ja päätösesitys: 6Aika-johtoryhmän kokouksessa

Lisätiedot

Luovaa osaamista. Valtteri Karhu

Luovaa osaamista. Valtteri Karhu Luovaa osaamista Valtteri Karhu OKM:n valtakunnalliset toimenpidekokonaisuudet rakennerahasto-ohjelmassa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus 1. Osuvaa osaamista 2. Kotona Suomessa (OKM ja TEM) 3. Osallistamalla

Lisätiedot

6Aika-strategian johtoryhmä

6Aika-strategian johtoryhmä 6Aika-strategian johtoryhmä Sähköpostikokous 20.1.2017 klo 9-15 Pöytäkirja 1. ESR-haun hakusisällöt ja 6Aika-kriteerien asettaminen Tausta päätöksenteon pohjaksi ja päätösesitys: 6Aika-johtoryhmän kokouksessa

Lisätiedot

Hanketoimijoiden verkostoitumispäivä Rovaniemi Liisa Irri

Hanketoimijoiden verkostoitumispäivä Rovaniemi Liisa Irri ESR:n TL 5 Hanketoimijoiden verkostoitumispäivä Rovaniemi 1.9.2016 Liisa Irri TL 5 Sosiaalinen osallisuus ja köyhyyden torjunta: Erityistavoitteet ja rahoitus Erityistavoite 10.1 Työelämän ulkopuolella

Lisätiedot

NewPro New high reactivity in-line process knowhow for the Finnish fiberproduct business ecosystem

NewPro New high reactivity in-line process knowhow for the Finnish fiberproduct business ecosystem EAKR VALINTAESITYS Hankkeen perustiedot Kysymys Vastaus Hankkeen diaarinumero 773/31/16 Hakemuksen saapumispvm 29.2.2016 Hakijan virallinen nimi Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Hankkeen julkinen nimi NewPro

Lisätiedot

Info-tilaisuus Luovaa osaamista ja Osallistamalla osaamista toimenpidekokonaisuuksista Luovaa osaamista

Info-tilaisuus Luovaa osaamista ja Osallistamalla osaamista toimenpidekokonaisuuksista Luovaa osaamista Info-tilaisuus Luovaa osaamista ja Osallistamalla osaamista toimenpidekokonaisuuksista Luovaa osaamista 5.11.2014 Helsinki Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma Erityistavoite

Lisätiedot

Länsi-Suomen ESR-haku Kannonkoski / Antti Hänninen (Keski-Suomen ELY-keskus)

Länsi-Suomen ESR-haku Kannonkoski / Antti Hänninen (Keski-Suomen ELY-keskus) Länsi-Suomen ESR-haku 21.12.2015 1.3.2016 20.1.2016 Kannonkoski / Antti Hänninen (Keski-Suomen ELY-keskus) Euroopan sosiaalirahasto (ESR) Euroopan sosiaalirahaston (ESR) tavoitteena on ehkäistä syrjäytymistä,

Lisätiedot

Kestävää kasvua ja työtä

Kestävää kasvua ja työtä Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma Hakuinfo Etelä-Pohjanmaa ESR www.rakennerahastot.fi sivustolta löytyy - Kestävää kasvua ja työtä - Suomen rakennerahasto-ohjelma 2014-2020

Lisätiedot

Kotoutumista edistävän koulutuksen kehittämisnäkymät. Opetushallitus 17.3.2015 Maahamuuttojohtaja Kristina Stenman

Kotoutumista edistävän koulutuksen kehittämisnäkymät. Opetushallitus 17.3.2015 Maahamuuttojohtaja Kristina Stenman Kotoutumista edistävän koulutuksen kehittämisnäkymät Opetushallitus 17.3.2015 Maahamuuttojohtaja Kristina Stenman Kotoutumiskoulutuksen resurssit 2013-2016, TEM:n pääluokka, työvoimatoimenpiteet, mom.

Lisätiedot

ESR-haku

ESR-haku ESR-haku 12.6.2015 1.10.2015 Hakuinfo 16.6.2015 Toimintalinja 4 Marko Muotio Keski-Suomen ELY-keskus/Vaasa 16.6.2015 Länsi-Suomen alueellinen ESR-hankehaku 12.6.- 1.10.2015 Haku kattaa Länsi-Suomen suuralueen

Lisätiedot

Hakuinfo /Kotka

Hakuinfo /Kotka Hakuinfo 29.8.2019/Kotka Alueellinen ESR haku 1.9.-1.10.2019 Hämeen ELY-keskus ESR-haku Etelä-Suomi 1.9.-1.10.2019 Haettavana Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 rakennerahastoohjelman ESR toimintalinjat

Lisätiedot

ESR: tuettava toiminta ja painotukset TL5. Oulu

ESR: tuettava toiminta ja painotukset TL5. Oulu ESR: tuettava toiminta ja painotukset TL5 Oulu 31.8.2016 Alueellinen ESR-rahoitus Pohjois-Pohjanmaalla vuositasolla (v. 2016) 2,7 M 20 % 6,6 M 48 % TL 3 Työllisyys ja työvoiman liikkuvuus TL 4 Koulutus,

Lisätiedot

Länsi-Suomen ESR-haku

Länsi-Suomen ESR-haku Länsi-Suomen ESR-haku 12.6.2015 1.10.2015 Toimintalinja 5 Sosiaalinen osallisuus ja köyhyyden torjunta Erityistavoite 10.1:Työelämän ulkopuolella olevien työ- ja toimintakyvyn parantaminen Länsi-Suomen

Lisätiedot

Kotona Suomessa-pilottihaku 2016

Kotona Suomessa-pilottihaku 2016 Kotona Suomessa-pilottihaku 2016 tavoite: kotoutumiskoulutuksen jälkeisen palvelun kehittäminen ja mallintaminen mallintamisessa hyödynnetään pilottihankkeita pilottihankkeiden hakuaika on 1.2.2016-31.3.2016

Lisätiedot

Hyvä polku: kotoutumista tukevia palveluita ja prosesseja

Hyvä polku: kotoutumista tukevia palveluita ja prosesseja Hyvä polku: kotoutumista tukevia palveluita ja prosesseja Katariina Tcheuffa Pirkanmaan ja Keski-Suomen aluekoordinaattori Kotona Suomessa on vuoden 2015 alussa alkanut Uudenmaan ELY-keskuksen hallinnoima

Lisätiedot

Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma. Hämeen ELY-keskus Pekka Mutanen 7.10.2014

Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma. Hämeen ELY-keskus Pekka Mutanen 7.10.2014 Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma Hämeen ELY-keskus Pekka Mutanen 7.10.2014 Kestävää kasvua ja työtä 2014 2020 -ohjelma Sisaltää EAKR Euroopan aluekehitysrahaston ja ESR

Lisätiedot

Kotona Suomessa-toimenpidekokonaisuuden tavoite

Kotona Suomessa-toimenpidekokonaisuuden tavoite Kotona Suomessa-toimenpidekokonaisuuden tavoite Kotona Suomessa yhdistää maahanmuuttajien parissa työskentelevät asiantuntijat verkostoksi, joka toteuttaa yhä laadukkaampia ja vaikuttavampia kotouttamispalveluita

Lisätiedot

ESR-haun painotukset ja valintaperusteet Varsinais-Suomen rakennerahastohaun infotilaisuus

ESR-haun painotukset ja valintaperusteet Varsinais-Suomen rakennerahastohaun infotilaisuus ESR-haun painotukset ja valintaperusteet Varsinais-Suomen rakennerahastohaun infotilaisuus 14.1.2015 Rahoitusasiantuntija Mika Villa Keski-Suomen ELY-keskus/Turku Suomen rakennerahasto-ohjelman ESR-painopisteet

Lisätiedot

Hanketoiminnan tutkimuseettiset kysymykset ja uudistuvan tietosuojalainsäädännön vaikutus tutkimustiedon hallintaan

Hanketoiminnan tutkimuseettiset kysymykset ja uudistuvan tietosuojalainsäädännön vaikutus tutkimustiedon hallintaan Hanketoiminnan tutkimuseettiset kysymykset ja uudistuvan tietosuojalainsäädännön vaikutus tutkimustiedon hallintaan Hankkeiden ja kumppanien arvioinnista ja hankkeista yleisemmin 1 Sisältö 1. Hanketoiminnan

Lisätiedot

11.11.2014 Asukkaat paikalliskehittäjinä Merja Rossi Hämeen ELY-keskus

11.11.2014 Asukkaat paikalliskehittäjinä Merja Rossi Hämeen ELY-keskus Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma 11.11.2014 Asukkaat paikalliskehittäjinä Merja Rossi Hämeen ELY-keskus Kestävää kasvua ja työtä 2014 2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma

Lisätiedot

EAKR VALINTAESITYS Hankkeen perustiedot Kysymys Vastaus Toimintalinja: Erityistavoite : Maantieteellinen kohdealue

EAKR VALINTAESITYS Hankkeen perustiedot Kysymys Vastaus Toimintalinja: Erityistavoite : Maantieteellinen kohdealue EAKR VALINTAESITYS Hankkeen perustiedot Kysymys Vastaus Hankkeen diaarinumero 3223/31/15 Hakemuksen saapumispvm 23.9.2015 Hakijan virallinen nimi Lapin ammattikorkeakoulu Hankkeen julkinen nimi Sähkökelkan

Lisätiedot

ESR-RAHOITTEISESSA PAIKAL-HANKKEESSA TOTEUTETTAVIEN ALAHANKKEIDEN HAKU VARSINAIS- SUOMESSA

ESR-RAHOITTEISESSA PAIKAL-HANKKEESSA TOTEUTETTAVIEN ALAHANKKEIDEN HAKU VARSINAIS- SUOMESSA KESTÄVÄÄ KASVUA JA TYÖTÄ 2014 2020 SUOMEN RAKENNERAHASTO- OHJELMAN MUKAINEN KANSALAISTOIMIJALÄHTÖINEN PAIKALLINEN KEHITTÄMINEN KAUPUNKIALUEILLA ESR-RAHOITTEISESSA PAIKAL-HANKKEESSA TOTEUTETTAVIEN ALAHANKKEIDEN

Lisätiedot

Kestävää kasvua ja työtä

Kestävää kasvua ja työtä Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma ESR-haku 21.12.2015 1.3.2016 25.1.2015 Merja Enlund Johanna Latvala Haun erityiset painotukset 1. Maahanmuuttajien kotoutumisen tukeminen,

Lisätiedot

Ohjaamo osana ESR-toimintaa

Ohjaamo osana ESR-toimintaa Ohjaamo osana ESR-toimintaa Kohti ohjaamoa 23.9.2014 Merja Rossi Ohjelmakausi 2014-2020 yksi ohjelma Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 - Suomen rakennerahasto-ohjelma Sekä Euroopan sosiaalirahaston ESR

Lisätiedot

ESR-hakuinfo Länsi-Suomen alueen ESR-rahoitus / tl. 3

ESR-hakuinfo Länsi-Suomen alueen ESR-rahoitus / tl. 3 ESR-hakuinfo 16.6.2015 Länsi-Suomen alueen ESR-rahoitus / tl. 3 Rahoitusasiantuntija Minna Koivukangas Keski-Suomen ELY-keskus/Turku Länsi-Suomen alueen 3. alueellinen ESRhankehaku 12.6.-1.10.2015 Haku

Lisätiedot

Taito-ohjelma yleisesti ja syksyn haun erityispiirteet

Taito-ohjelma yleisesti ja syksyn haun erityispiirteet Taito-ohjelma yleisesti ja syksyn haun erityispiirteet Taito-hakuinfo OKM 7.9.2016 Päivi Bosquet Marika Lindroth Taito-ohjelma Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahastoohjelma Toimintalinja:

Lisätiedot

Kestävää kasvua ja työtä Suomen rakennerahasto-ohjelma ESR rahoitus Pohjois-Pohjanmaalla ohjelmakaudella

Kestävää kasvua ja työtä Suomen rakennerahasto-ohjelma ESR rahoitus Pohjois-Pohjanmaalla ohjelmakaudella Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 - Suomen rakennerahasto-ohjelma ESR rahoitus Pohjois-Pohjanmaalla ohjelmakaudella 2014-2020 Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Rahoituspäällikkö Riitta Ilola 14.12.2017 Rakennerahastot

Lisätiedot

Hyvä alku Hämeessä ESR

Hyvä alku Hämeessä ESR Hyvä alku Hämeessä ESR Hyviä käytäntöjä ja materiaaleja alkuvaiheen maahanmuuttajaopetukseen Projektipäällikkö Tiina Alhainen ja Projektisuunnittelija Katja Maetoloa Ammattiopisto Tavastia/ Koulutuskuntayhtymä

Lisätiedot

Kestävää kasvua ja työtä -ohjelma

Kestävää kasvua ja työtä -ohjelma Kestävää kasvua ja työtä -ohjelma 2014-2020 Kasvua kansainvälisistä osaajista agenda Valtakunnallinen ESR-haku 14.6.2017 Esityksen sisältö Hakuteeman rajausta/esr: Toimintalinjan 3 erityistavoitteen 6.1.

Lisätiedot

6Aika: Kestävän kaupunkikehittämisen ESR-haku Infotilaisuus 13.2, Helsinki

6Aika: Kestävän kaupunkikehittämisen ESR-haku Infotilaisuus 13.2, Helsinki 6Aika: Kestävän kaupunkikehittämisen ESR-haku 15.2.-12.4.17 Infotilaisuus 13.2, Helsinki Ohjelma 6Aika-strategian esittely ja kuutoskaupunkien odotukset ESRpilottihankkeille Asko Räsänen, Vantaan kaupunki

Lisätiedot

ESR hakuinfo Kouvola Helsinki. Alueellinen ESR haku

ESR hakuinfo Kouvola Helsinki. Alueellinen ESR haku ESR hakuinfo 2.6.2017 Kouvola 17.8.2017 Helsinki Alueellinen ESR haku 1.5.-3.10.2017 Etelä-Suomen alueellinen ESR-haku 1.5.-3.10.2017 Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 - Suomen rakennerahasto-ohjelma

Lisätiedot

Kotona Suomessa Hyvä alku-hankeosio

Kotona Suomessa Hyvä alku-hankeosio Kotona Suomessa Hyvä alku-hankeosio Taustalla ALPO-, MATTO- ja Osallisena Suomessahankkeiden kokemukset ja suositukset jatkokehittämiselle Keskeisin suositus: kotoutumisen alkuvaiheen palvelujen katvealueiden

Lisätiedot

Kestävää kasvua ja työtä rakennerahasto-ohjelma

Kestävää kasvua ja työtä rakennerahasto-ohjelma Kestävää kasvua ja työtä 2014-2010 rakennerahasto-ohjelma Ohjaamoa tukevien valtakunnallisten ja alueellisten hakujen hakuajat Pia Pirskanen 4.11.2014 Valtakunnallinen ESR-toimenpidekokonaisuus: Nuorisotakuu

Lisätiedot

Pirkanmaan LAPE Pippuri KOHTAAMISPAIKKATOIMINNAN KEHITTÄMINEN ERI ASIAKASRYHMIEN TARPEET HUOMIOIDEN OHJELMA:

Pirkanmaan LAPE Pippuri KOHTAAMISPAIKKATOIMINNAN KEHITTÄMINEN ERI ASIAKASRYHMIEN TARPEET HUOMIOIDEN OHJELMA: Pirkanmaan LAPE Pippuri Kohtaamispaikkatoiminnan kehittämistyöryhmä Maahanmuuttaja- ja monikulttuurisuuspalveluiden kehittämistyöryhmä Yhteiskokous 7.6.2018 klo 9-12, Nalkalan Setlementtitalo KOHTAAMISPAIKKATOIMINNAN

Lisätiedot

POINTTI - maahanmuuttajat työvoimaksi Etelä-Savossa 1.1.2008 31.12.2010

POINTTI - maahanmuuttajat työvoimaksi Etelä-Savossa 1.1.2008 31.12.2010 POINTTI - maahanmuuttajat työvoimaksi Etelä-Savossa 1.1.2008 31.12.2010 Projektin tavoitteet Projektin tavoitteet Pointti Maahanmuuttajat työvoimaksi Etelä- Savossa hankkeessa kehitetään ja tuotetaan maahanmuuttajien

Lisätiedot

Ulkomaan kansalaisten määrän arvioidaan kasvavan vuoteen 2020 mennessä noin henkeen ja vuoteen 2030 mennessä noin henkeen

Ulkomaan kansalaisten määrän arvioidaan kasvavan vuoteen 2020 mennessä noin henkeen ja vuoteen 2030 mennessä noin henkeen Ulkomaan kansalaisten määrän arvioidaan kasvavan vuoteen 2020 mennessä noin 330 000 henkeen ja vuoteen 2030 mennessä noin 500 000 henkeen Ulkomaalaistaustaisen väestön nopeaa kasvua kuvaa se, että vielä

Lisätiedot

ESR Uuden ohjelmakauden painotukset ja rahoitus

ESR Uuden ohjelmakauden painotukset ja rahoitus ESR Uuden ohjelmakauden painotukset ja rahoitus Hämeen ELY-keskus Etelä-Suomen RR-ELY Sinikka Kauranen 4.4.2014 RR-ELY rakennerahastorahoittajana Hämeen ELY-keskus toimii Etelä-Suomen RR-ELYnä 1.1.214

Lisätiedot

KESTÄVÄÄ KASVUA JA TYÖTÄ SUOMEN RAKENNE- RAHASTO-OHJELMA. Luovaa osaamista. VALTAKUNNALLINEN ESR- HAKU Haku

KESTÄVÄÄ KASVUA JA TYÖTÄ SUOMEN RAKENNE- RAHASTO-OHJELMA. Luovaa osaamista. VALTAKUNNALLINEN ESR- HAKU Haku KESTÄVÄÄ KASVUA JA TYÖTÄ 2014 2020 SUOMEN RAKENNE- RAHASTO-OHJELMA Luovaa osaamista VALTAKUNNALLINEN ESR- HAKU Haku 15.8. - 30.11.2017 Hakijan ohje 2 ESR-HANKEHAKU Hämeen ELY-keskus avaa Kestävää kasvua

Lisätiedot

ESR-haku Hakuinfo Rahoitusasiantuntija Antti Hänninen Rahoitusyksikkö, Keski-Suomen ELY-keskus

ESR-haku Hakuinfo Rahoitusasiantuntija Antti Hänninen Rahoitusyksikkö, Keski-Suomen ELY-keskus ESR-haku 1.10.2015 Hakuinfo Rahoitusasiantuntija Antti Hänninen Rahoitusyksikkö, Keski-Suomen ELY-keskus Euroopan sosiaalirahasto (ESR) Euroopan sosiaalirahaston (ESR) tavoite on tukea työllisyyttä ja

Lisätiedot

Uusi kotoutumislaki ja kotiäidit (1386/2010)

Uusi kotoutumislaki ja kotiäidit (1386/2010) Uusi kotoutumislaki ja kotiäidit (1386/2010) Luetaan yhdessä-verkosto 15.10.2011 Maahanmuuttojohtaja Kristina Stenman 26.10.2011 Muutokset pähkinänkuoressa: 1. Soveltamisala koskee kaikkia maahanmuuttajia

Lisätiedot

ESR-rahoituksen näkymiä uudella rakennerahastokaudella

ESR-rahoituksen näkymiä uudella rakennerahastokaudella ESR-rahoituksen näkymiä uudella rakennerahastokaudella 2014-2020 Helavalkeat-ajankohtaisseminaari 29.5.2013 Päivi Bosquet opetus- ja kulttuuriministeriö ESR rahoitus Suomessa 2014-2020 Euroopan sosiaalirahaston

Lisätiedot

Osaavaa työvoimaa maahanmuuttajista

Osaavaa työvoimaa maahanmuuttajista Osaavaa työvoimaa maahanmuuttajista Kansainvälinen ja kulttuuritietoinen Kaakkois-Suomi seminaari Aika: Perjantai 29.9.2017 klo 9-15:15 Paikka: Kouvolan upseerikerhon juhlasali, Upseeritie 5, 45100 Kouvola

Lisätiedot

Euroopan sosiaalirahasto (ESR) Kestävää kasvua ja työtä Hakuinfo

Euroopan sosiaalirahasto (ESR) Kestävää kasvua ja työtä Hakuinfo Euroopan sosiaalirahasto (ESR) Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Hakuinfo 17.1.2017 Rahoitusasiantuntija Antti Hänninen Rahoitusyksikkö, Keski-Suomen ELY-keskus Euroopan sosiaalirahasto (ESR) Euroopan

Lisätiedot

6Aika: Kestävän kaupunkikehittämisen ESR-haku Infotilaisuus 25.1., Oulu

6Aika: Kestävän kaupunkikehittämisen ESR-haku Infotilaisuus 25.1., Oulu 6Aika: Kestävän kaupunkikehittämisen ESR-haku 22.1.-16.3.18 Infotilaisuus 25.1., Oulu Ohjelma Kahvit 6Aika-strategian esittely ja kuutoskaupunkien odotukset ESRpilottihankkeille Soile Jokinen, Oulun kaupunki

Lisätiedot

ESR-RAHOITTEISESSA PAIKAL-HANKKEESSA TOTEUTETTAVIEN ALAHANKKEIDEN HAKU VARSINAIS- SUOMESSA

ESR-RAHOITTEISESSA PAIKAL-HANKKEESSA TOTEUTETTAVIEN ALAHANKKEIDEN HAKU VARSINAIS- SUOMESSA KESTÄVÄÄ KASVUA JA TYÖTÄ 2014 2020 SUOMEN RAKENNERAHASTO- OHJELMAN MUKAINEN KANSALAISTOIMIJALÄHTÖINEN PAIKALLINEN KEHITTÄMINEN KAUPUNKIALUEILLA ESR-RAHOITTEISESSA PAIKAL-HANKKEESSA TOTEUTETTAVIEN ALAHANKKEIDEN

Lisätiedot

ESR haku käynnissä Pohjois-Pohjanmaalla

ESR haku käynnissä Pohjois-Pohjanmaalla ESR haku käynnissä Pohjois-Pohjanmaalla 15.1.2018 Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma ESR:n toimintalinjat ja erityistavoitteet TL 3 Työllisyys ja työvoiman liikkuvuus (47

Lisätiedot

HAKUINFO. 6Aika Kestävän kaupunkikehittämisen ESR-haku Oulu Jukka Anttila HAMELY

HAKUINFO. 6Aika Kestävän kaupunkikehittämisen ESR-haku Oulu Jukka Anttila HAMELY HAKUINFO 6Aika Kestävän kaupunkikehittämisen ESR-haku 22.1.-16.3.2018 Oulu 25.1.18 Jukka Anttila HAMELY ESR-hankkeet osa kestävän kaupunkikehittämisen 6Aika-strategian toteuttamista ESR-rahoitus 6Aika-hankkeisiin

Lisätiedot

Kestävää kasvua ja työtä Suomen rakennerahasto-ohjelma

Kestävää kasvua ja työtä Suomen rakennerahasto-ohjelma Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma Euroopan Sosiaalirahaston rahoitus, rahoitushaku Länsi-Suomessa Rahoitusasiantuntija Keski-Suomen ELY-keskus Mitä rakennerahastot ovat?

Lisätiedot

Käynnissä olevat maahanmuuttoprojektit Tampereella

Käynnissä olevat maahanmuuttoprojektit Tampereella Käynnissä olevat maahanmuuttoprojektit Tampereella Maahanmuuttajaneuvosto 15.12. 2016 1 Kiito Vastuutaho: Tampereen ammatillinen aikuiskoulutuskeskus Rahoittaja: ESR, Keski-Suomen ELY-keskus, Tampereen

Lisätiedot

Kajaani Verna Mustonen

Kajaani Verna Mustonen ESR: tuettava toiminta ja painotukset Kajaani Verna Mustonen 30.8.2016 Käytettävissä olevat ja varatut ESR-valtuudet toimintalinjoittain Kainuussa 2014-2020 (M ) (tilanne 30.8.2016) TL3 6,0 14,8 TL4 3,9

Lisätiedot

Alueellinen ESR haku Rahoitusasiantuntija Merja Rossi Hämeen ELY-keskus

Alueellinen ESR haku Rahoitusasiantuntija Merja Rossi Hämeen ELY-keskus ESR hankehaku syksyllä 2017 Alueellinen ESR haku 1.5.-3.10.2017 Rahoitusasiantuntija Merja Rossi Hämeen ELY-keskus Rakennerahasto-ohjelman tavoitteita Nuorisotakuun toimeenpanon tukeminen Uudenlaiset palvelut

Lisätiedot

Työvoiman saatavuus Lapissa Rovaniemi Rahoitusasiantuntija Liisa Irri

Työvoiman saatavuus Lapissa Rovaniemi Rahoitusasiantuntija Liisa Irri Euroopan sosiaalirahaston mahdollisuudet edistää työvoiman saatavuutta Työvoiman saatavuus Lapissa Rovaniemi 5.6.2017 Rahoitusasiantuntija Liisa Irri ESR:n toimintalinjat ja erityistavoitteet TL 3 Työllisyys

Lisätiedot

Hanketukea suunnitteluun, toteutukseen, arviointiin ja juurrutukseen

Hanketukea suunnitteluun, toteutukseen, arviointiin ja juurrutukseen Hanketukea suunnitteluun, toteutukseen, arviointiin ja juurrutukseen Marjo Pulliainen & Ritva Sauvola Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Euroopan sosiaalirahaston toimintalinjat TL3 Työllisyys ja työvoiman

Lisätiedot

MAAKUNTAUUDISTUKSEN VAIKUTUKSIA LAKIIN KOTOUTUMISEN EDISTÄMISESTÄ. Maahanmuuttojohtaja Sonja Hämäläinen Työllisyys- ja yrittäjyysosasto

MAAKUNTAUUDISTUKSEN VAIKUTUKSIA LAKIIN KOTOUTUMISEN EDISTÄMISESTÄ. Maahanmuuttojohtaja Sonja Hämäläinen Työllisyys- ja yrittäjyysosasto MAAKUNTAUUDISTUKSEN VAIKUTUKSIA LAKIIN KOTOUTUMISEN EDISTÄMISESTÄ Maahanmuuttojohtaja Sonja Hämäläinen Työllisyys- ja yrittäjyysosasto Maakuntauudistuksesta aiheutuvat muutokset kotoutumisen edistämiseen

Lisätiedot

MINFO - Maahanmuuttajien alkuvaiheen neuvonnan ja ohjauksen kehittäminen 1.4.2010 31.12.2011

MINFO - Maahanmuuttajien alkuvaiheen neuvonnan ja ohjauksen kehittäminen 1.4.2010 31.12.2011 MINFO - Maahanmuuttajien alkuvaiheen neuvonnan ja ohjauksen kehittäminen 1.4.2010 31.12.2011 Projektin tavoitteet Projektin tavoitteet Toimiva alkuvaiheen neuvonta- ja ohjauspiste Kotkassa Maahanmuuttajien

Lisätiedot

Taito-ohjelma yleisesti ja kevään haun erityispiirteet

Taito-ohjelma yleisesti ja kevään haun erityispiirteet Taito-ohjelma yleisesti ja kevään haun erityispiirteet Taito-hakuinfo OKM 25.1.2017 Päivi Bosquet Taito-ohjelma Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahastoohjelma Toimintalinja: TL 4 Koulutus,

Lisätiedot

Kotouttamispalvelut osana Lapin TE-palveluja

Kotouttamispalvelut osana Lapin TE-palveluja Kotouttamispalvelut osana Lapin TE-palveluja Marja Perälä, toimistonjohtaja 1 Maahanmuuttajien palveluun sovellettavat lait ja ohjeet Laki kotoutumisen edistämisestä (1386/2010) - kotoutumislaki voimaan

Lisätiedot

Kestävää kasvua ja työtä

Kestävää kasvua ja työtä Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma Alueellinen ESR-haku Länsi-Suomessa 21.12.2015 1.3.2016 Pori 3.2.2015 Kehittämisasiantuntija Johanna Latvala Rakennerahasto-ohjelman ESR-painopisteet

Lisätiedot

ALUEELLISET OHJAAMOT JA KOHTAAMO -PROJEKTI

ALUEELLISET OHJAAMOT JA KOHTAAMO -PROJEKTI ALUEELLISET OHJAAMOT JA KOHTAAMO -PROJEKTI KT, projektipäällikkö Salmia NUORISOTAKUU KOKONAISUUS /TEM Ohjaamojen ja nettiohjauksen kehittäminen TL3 Työllisyys ja työvoiman liikkuvuus Erityistavoite 6.1

Lisätiedot

Hyvä hankehakemus ja hankkeiden valintaperusteet. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Hyvä hankehakemus ja hankkeiden valintaperusteet. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Hyvä hankehakemus ja hankkeiden valintaperusteet Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus 17.1.2017 Hankkeen suunnittelussa huomioitavaa (1/3) Hankkeen tulee toteuttaa Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 -rakennerahasto-ohjelmaa

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan kotoutumisen toimintamalli. Työ kotouttaa MEIJÄN ekosysteemi. Mia Sevonius-Male maahanmuuttoasiantuntija

Pohjois-Karjalan kotoutumisen toimintamalli. Työ kotouttaa MEIJÄN ekosysteemi. Mia Sevonius-Male maahanmuuttoasiantuntija Pohjois-Karjalan kotoutumisen toimintamalli Työ kotouttaa MEIJÄN ekosysteemi Mia Sevonius-Male maahanmuuttoasiantuntija Pohjois-Karjalan ELY-keskus 22.11.2016 1 Miksi kotoutuminen on tärkeää? Laki kotoutumisen

Lisätiedot

Etelä-Suomi Etelä-Karjala, Kanta-Häme, Kymenlaakso, Päijät-Häme ja Uusimaa

Etelä-Suomi Etelä-Karjala, Kanta-Häme, Kymenlaakso, Päijät-Häme ja Uusimaa HAKUINFO Hämeen ELY-keskuksen alueellinen ESR-haku 13.2.2015 Etelä-Suomi Etelä-Karjala, Kanta-Häme, Kymenlaakso, Päijät-Häme ja Uusimaa Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 - rakennerahasto-ohjelma Ohjelma-asiakirja:

Lisätiedot

Ajankohtaista Päijät-Hämeen maahanmuuttoohjelman

Ajankohtaista Päijät-Hämeen maahanmuuttoohjelman Ajankohtaista Päijät-Hämeen maahanmuuttoohjelman toteutumisesta Ossi-hankkeen loppuseminaari 9.11.2017 torstaina 9. marraskuu 2017 1 Päijät-Hämeen ulkomaan kansalaiset 2010-2016 7000 6500 6524 6000 5595

Lisätiedot

Aikuisten maahanmuuttajien kotoutumiskoulutuksen näkymiä

Aikuisten maahanmuuttajien kotoutumiskoulutuksen näkymiä Aikuisten maahanmuuttajien kotoutumiskoulutuksen näkymiä Aikuisten maahanmuuttajien kotoutumiskoulutuksen sekä luku- ja kirjoitustaidon koulutuksen opetussuunnitelman perusteiden käyttöä tukeva koulutus

Lisätiedot

Hakuinfo Ideahaku Varsinainen haku

Hakuinfo Ideahaku Varsinainen haku Hakuinfo Ideahaku 1.4.-29.4.2016 Varsinainen haku 1.6.-15.9.2016 Valtakunnallinen ESR toimenpidekokonaisuus Tuottavaa ja tuloksellista työelämää yhteistyöllä Johanna Jalonen ja Minna Issakainen Hämeen

Lisätiedot

Aikuisten maahanmuuttajien kotoutumiskoulutuksen näkymiä

Aikuisten maahanmuuttajien kotoutumiskoulutuksen näkymiä Aikuisten maahanmuuttajien kotoutumiskoulutuksen näkymiä Aikuisten maahanmuuttajien kotoutumiskoulutuksen sekä luku- ja kirjoitustaidon koulutuksen opetussuunnitelman perusteiden käyttöä tukeva koulutus

Lisätiedot

Lukioiden työelämäyhteistyö Seuraavan haun painotukset

Lukioiden työelämäyhteistyö Seuraavan haun painotukset Lukioiden työelämäyhteistyö Seuraavan haun painotukset Lukioiden työelämäyhteistyö-kokonaisuuden syksyn 2016 haun ennakkoinfo OKM 20.5.2016 Marika Lindroth Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Lukioiden työelämäyhteistyö-kokonaisuus

Lisätiedot

Hanketukea suunnitteluun, toteutukseen, arviointiin ja juurrutukseen. Ritva Sauvola, aluekoordinaattori, Sokra Pohjois-Suomi

Hanketukea suunnitteluun, toteutukseen, arviointiin ja juurrutukseen. Ritva Sauvola, aluekoordinaattori, Sokra Pohjois-Suomi Hanketukea suunnitteluun, toteutukseen, arviointiin ja juurrutukseen Ritva Sauvola, aluekoordinaattori, Sokra Pohjois-Suomi Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Euroopan sosiaalirahaston toimintalinjat TL3

Lisätiedot

MAAKUNTAUUDISTUKSEN VAIKUTUKSIA LAKIIN KOTOUTUMISEN EDISTÄMISESTÄ. Maahanmuuttojohtaja Sonja Hämäläinen Työllisyys- ja yrittäjyysosasto

MAAKUNTAUUDISTUKSEN VAIKUTUKSIA LAKIIN KOTOUTUMISEN EDISTÄMISESTÄ. Maahanmuuttojohtaja Sonja Hämäläinen Työllisyys- ja yrittäjyysosasto MAAKUNTAUUDISTUKSEN VAIKUTUKSIA LAKIIN KOTOUTUMISEN EDISTÄMISESTÄ Maahanmuuttojohtaja Sonja Hämäläinen Työllisyys- ja yrittäjyysosasto HE:N ALUEKEHITYKSESTA JA KASVUPALVELUSTA VALMISTELU LINKITTYY LAIN

Lisätiedot

KIITO kiinni työhön ja osaamiseen

KIITO kiinni työhön ja osaamiseen KIITO kiinni työhön ja osaamiseen ESR-hanke 1.9.2016-31.8.2019 ESR Toimintalinja 3: Työllisyys ja työvoiman liikkuvuus 6.1.Nuorten ja muiden heikossa työmarkkina-asemassa olevien työllistymisen edistäminen

Lisätiedot

Liite Länsi-Suomen ESR-haun 17.12.2014 16.2.2015 hakuohjeeseen. Varsinais-Suomen alueen painotukset

Liite Länsi-Suomen ESR-haun 17.12.2014 16.2.2015 hakuohjeeseen. Varsinais-Suomen alueen painotukset Liite Länsi-Suomen ESR-haun 17.12.2014 16.2.2015 hakuohjeeseen Varsinais-Suomen alueen painotukset 2 ESR-haussa etusijalla ovat hankkeet, jotka perustuvat todelliseen tarpeeseen ja joissa jo hakuvaiheessa

Lisätiedot

ESR Uuden ohjelmakauden painotukset ja rahoitus

ESR Uuden ohjelmakauden painotukset ja rahoitus ESR Uuden ohjelmakauden painotukset ja rahoitus Hämeen ELY-keskus Etelä-Suomen RR-ELY Sinikka Kauranen 13.3.2014 RR-ELY rakennerahastorahoittajana Hämeen ELY-keskus toimii Etelä-Suomen RR-ELYnä 1.1.214

Lisätiedot

Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020

Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma ESR Etelä-Pohjanmaa Aluekehittämispalaverit 14.-23.4.2015 www.rakennerahastot.fi sivustolta löytyy - Kestävää kasvua ja työtä - Suomen rakennerahasto-ohjelma

Lisätiedot

ESR Uuden ohjelmakauden painotukset ja rahoitus

ESR Uuden ohjelmakauden painotukset ja rahoitus ESR Uuden ohjelmakauden painotukset ja rahoitus Hämeen ELY-keskus Etelä-Suomen RR-ELY Sinikka Kauranen 20.5.2014 ESR osana Kestävää kasvua ja työtä rakennerahasto-ohjelmaa Sama ohjelma, sama rakenne Toimintalinjat,

Lisätiedot

Hallituksen kotouttamista koskeva toimintasuunnitelma: Maahanmuuttajat kuntiin, koulutukseen ja työhön

Hallituksen kotouttamista koskeva toimintasuunnitelma: Maahanmuuttajat kuntiin, koulutukseen ja työhön Hallituksen kotouttamista koskeva toimintasuunnitelma: Maahanmuuttajat kuntiin, koulutukseen ja työhön 3.5.2016 oikeus- ja työministeri Jari Lindström opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen

Lisätiedot

Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 ohjelman alueellinen ESR-rahoitushaku Länsi-Suomessa 21.12.2015 1.3.2016

Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 ohjelman alueellinen ESR-rahoitushaku Länsi-Suomessa 21.12.2015 1.3.2016 Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 ohjelman alueellinen ESR-rahoitushaku Länsi-Suomessa 21.12.2015 1.3.2016 Rahoitusasiantuntija Minna Koivukangas Keski-Suomen ELY-keskus/Turku 18.1.2016 Länsi-Suomen alueen

Lisätiedot

Maahanmuuttajista elinvoimaa Koillismaalle - hanke

Maahanmuuttajista elinvoimaa Koillismaalle - hanke Maahanmuuttajista elinvoimaa Koillismaalle - hanke 1.8.2016-28.2.2019 10.10.2016 Perustietoa hankkeesta Päärahoittajat: Euroopan sosiaalirahasto, Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Lisätiedot

Yhdessä eteenpäin! - Elinikäisen ohjauksen TNO-palveluja kehittämässä

Yhdessä eteenpäin! - Elinikäisen ohjauksen TNO-palveluja kehittämässä Yhdessä eteenpäin! - Elinikäisen ohjauksen TNO-palveluja kehittämässä Opin ovi klinikka 8.4.2014, Helsinki, Lintsi Ulla-Jill Karlsson, OKM neuvotteleva virkamies Ari-Pekka Leminen, TEM neuvotteleva virkamies

Lisätiedot

PALAPELI2 - kotoutumiskoulutusta ja ohjauspalveluja maahanmuuttajille 1.8.2008 31.10.2011

PALAPELI2 - kotoutumiskoulutusta ja ohjauspalveluja maahanmuuttajille 1.8.2008 31.10.2011 PALAPELI2 - kotoutumiskoulutusta ja ohjauspalveluja maahanmuuttajille 1.8.2008 31.10.2011 Projektin tavoitteet Projektin tavoitteet Alkuvaiheen suomen kielen ja kotoutumista edistävän opetuksen kehittäminen

Lisätiedot

Taito-ohjelma yleisesti ja syksyn haun painopisteet

Taito-ohjelma yleisesti ja syksyn haun painopisteet Taito-ohjelma yleisesti ja syksyn haun painopisteet Taito-hakuinfo 6.9.2017 Erno Hyvönen Marika Lindroth PIAAC PIAAC: Programme for the International Assessment of Adult Competencies, Survey of Adult Skills

Lisätiedot

OHJAAMOT JA TYÖPAJAT. Tuija Kautto Kohtaamo-hanke

OHJAAMOT JA TYÖPAJAT. Tuija Kautto Kohtaamo-hanke OHJAAMOT JA TYÖPAJAT Tuija Kautto Kohtaamo-hanke NUOREN VERKOSTO NUORTEN PALVELUIDEN OHJAUS MINISTERIÖIDEN OMAT HISSIT? ( vrt. Valtiontalouden tarkastusvirasto 2015) OHJAAMOTOIMINNAN KULMAKIVET Kohderyhmänä

Lisätiedot

SATAOSAA OMAN ORGANISAATION NIMI Porin kaupunki/ Satakunta

SATAOSAA OMAN ORGANISAATION NIMI Porin kaupunki/ Satakunta SATAOSAA OMAN ORGANISAATION NIMI 1 24.5.2017 Porin kaupunki/ Satakunta SATAOSAA Satakunnan mallit työllisyyteen ja osallisuuteen SATAOSAA hankkeen hallinnoija on Porin kaupunki. Hanke on osa Satakunnan

Lisätiedot