Pelit mitä ne ovat? Digitaalinen viihdepelaaminen. Perinteinen Rahapelaaminen. Opetuspelaaminen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Pelit mitä ne ovat? Digitaalinen viihdepelaaminen. Perinteinen Rahapelaaminen. Opetuspelaaminen"

Transkriptio

1 PELILUOTSI

2 PELILUOTSI Pelit ja pelaaminen Digitaalinen pelaaminen Rahapelaaminen Digi- ja rahapelien erot ja yhtäläisyydet Nuorten ongelmallinen pelaaminen Kolmiportainen kartoituksen ja tuen malli

3 Pelit ja pelaaminen

4 Pelit mitä ne ovat? Peleinä voidaan pitää kaikkea sellaista vapaaehtoista toimintaa, jossa yhdessä sovittujen sääntöjen kautta tehdään haastavilta ja mielekkäiltä tuntuvia asioita, ja jossa yleensä on selkeästi havaittava lopputulos. Jotkut haluavat erottaa pelin ja leikin ja pelin ja urheilun, toisten mielestä ne ovat osa samaa jatkumoa. (Pelikasvattajan käsikirja) On useita tapoja hahmottaa ja jaotella pelejä (esim. Pelaajabarometri 2013). Peliluotsissa keskitytään digitaalisiin viihdepeleihin (puhumme digipeleistä) sekä rahapeleihin. Perinteinen pelaaminen Rahapelaaminen Digitaalinen viihdepelaaminen Eläytymispelaaminen Opetuspelaaminen

5 Pelaamisen erot Perinteinen pelaaminen lauta- ja seurapelit paperilla pelattavat pulmapelit korttipelit perinteiset pubipelit bingo urheilupelit ulko- ja pihapelit Digitaalinen (viihde)pelaaminen yksin pelattavat tietokonepelit konsolipelit käsikonsolipelit monen pelaajan verkkopelit sosiaalisen median pelit (esim. Facebook) muut selaimessa pelattavat pelit mobiililaitteiden pelit (älypuhelin, tabletit) Rahapelaaminen Perinteiset rahapelit Veikkauksen pelit Fintoton pelit RAY:n pelit Verkkorahapelit nettipokeri muut suomalaiset verkkorahapelit muut ulkomaiset verkkorahapelit Oppimispelit, esim. EkaPeli Geogebra, Manga High Voltage Lainsäätäjät MinecraftEdu Eläytymispelaaminen keräilykorttipelit roolipelit liveroolipelit (larppaus) miniatyyritaistelupelit (Pelaajabarometri 2013, mukailtu)

6 Digitaalinen pelaaminen

7 Digitaaliset pelit ovat itsenäisiä kulttuuriteoksia, jotka ovat samanarvoisia elokuvien, musiikin ja kirjallisuuden kanssa suosittu ja hyödyllinen harrastus tarinoita, joissa peli on tarinan välittäjä väline omien tarinoiden ja leikkien luomiseen sosiaalisen vuorovaikutuksen aihe ja alusta intohimon kohde ja persoonallisuuden määrittelyn väline teknologista innovaatiota pelottavien teemojen käsittelyn väline perhettä yhdistävää toimintaa urheiluväline hyödyllisiä välineitä esim. oppimiseen ja liikuntaan. (Pelikasvattajan käsikirja)

8 Digitaalisen pelaamisen viitekehys Pelikulttuuri Ne ajattelun, puheen ja toiminnan muodot, joita ihmiset ovat pelien äärellä kehittäneet. Digitaalinen pelikulttuuri Pelilaitteiden ja verkkopelien äärellä rakentuneet ajattelun, puheen ja toiminnan muodot. Jatkumoa kaikelle muulle leikille ja peleille. Digitaalinen kulttuuri Koostuu joukosta tapoja ja tottumuksia viestiä, pitää yhteyttä sekä tulkita ja rakentaa merkityksiä tietokoneiden ja -verkkojen äärellä.

9 Digitaalisen pelaamisen viitekehys Mediakasvatus Pelikasvatus Pelisivistys Pelilukutaito Kasvatus- ja viestintätieteen tutkimus- ja opetusala, jossa opitaan havaitsemaan ja tarkastelemaan median vaikutuksia ja merkityksiä, tavoitteena kehittää medialukutaitoa. Osa laajempaa mediakasvatuksen kokonaisuutta, jonka tavoitteena on antaa kaikenikäisille valmiuksia toimia osana tämän päivän tietoyhteiskuntaa. Pelikasvatuksen avulla pyritään lisäämään pelisivistystä ja pelilukutaitoa. Monipuolinen tieto peleistä ja pelaamisesta osana kulttuuria ja yhteiskuntaa. Valmius keskustella ennakkoluulottomasti, rakentavasti ja kriittisesti pelaamisen hyödyistä ja haitoista. Pelien ja pelaamisen kokonaisvaltainen ymmärrys. Pitää sisällään pelien eri osa-alueiden tuntemusta, kykyä hahmottaa pelaaminen monipuolisena kulttuurisena ilmiönä, tulkita pelien välittämiä viestejä ja tiedostaa pelaamisen rooli nyky-yhteiskunnassa.

10 Digitaalinen pelaaminen Suomessa Digipelaajien keski-ikä (37v) on noussut, pelaaminen ei ole vain nuorten harrastus. Miehet pelaavat hieman naisia enemmän. Miesten suosimia pelejä ovat mm. NHL-urheilupelisarja, Battlefield-, Call of Duty-, ja Grand Theft Auto toimintapelisarjat Naisten suosimia pelejä ovat mm. mahjong-pelit, Candy Crush ja The Sims. 73,6 % suomalaisista pelaa, aktiivisia pelaajia* 52,5 %. Älypuhelimilla ja tablet-laitteilla pelattavien mobiilipelien suosio kasvanut. Aikaa digitaaliseen pelaamiseen käytetään n. 3,5h/vko ja rahaa n. 6 /kk. Koteihin ostetaan keskimäärin 2-3 peliä vuoden aikana. *vähintään kerran kuukaudessa pelaava henkilö (Pelaajabarometri 2013)

11 Näkökulmia pelaamiseen NUORET kivaa tekemistä sosiaalista harrastus tapa kuluttaa aikaa työtapa hyödyllistä hyödyllistä ja opettavaista yhteistä tekemistä AMMATTILAISET riskejä ja haittoja riskejä ja haittoja LÄHEISET

12 Näkökulmia pelaamiseen Pelaaminen on nuorille kivaa tekemistä, helppo tapa kuluttaa aikaa ja paikata tekemisen puutetta, aktiivista osallistumista - pelaaja osa tarinaa ja vaikuttaa juonen etenemiseen tavoitteellinen harrastus sosiaalisen kanssakäymisen muoto - sosiaalisuus on tärkeä osa pelaamista (sosiaaliseen pelaamiseen verkossa kuuluu monenlaisia rakenteita, sääntelyä, vaatimuksia ja merkityksiä) toimintaa, jolle asetetaan tavoitteita ja suunnitellaan strategioita irtiotto arjesta, mahdollisuus sellaisten asioiden tekemiseen, joka ei tosielämässä olisi mahdollista elämykset, haasteet, visuaalisuus, mukaansatempaavuus, vuorovaikutteisuus. joskus myös paikka, jossa voi unohtaa ikävät asiat luonnollinen ympäristö, johon kasvetaan lapsesta saakka kokonainen kulttuurin piiri sisältäen esim. keskusteluyhteisöt, fanisivustot, pelihahmoksi pukeutumisen, pelitapaamiset jne.

13 Näkökulmia pelaamiseen Ammattilaisten näkökulma Nuoriin verrattuna tarkastelevat pelejä ja pelaamista kriittisemmin. Näkevät helposti haittoja ja kokevat, että pelien parissa vietetään liikaa aikaa. Näkemyksiä leimaa usein huoli pelaamisen vaikutuksista. Näkemykset ja asenteet riippuvat ammattialasta. Esim. Pelituen tiedontuotannon mukaan vähiten huolta osoitti nuorisotyö, eniten lastensuojelun sekä päihde- ja mielenterveystyön ammattilaiset. Koulutuksen/oppimisen asiantuntijat tarkastelevat pelejä myös oppimisen/opettamisen välineenä. Ammattilaisten suhtautumiseen vaikuttaa paljon se, kuinka hyvin he tuntevat pelejä ja pelaavatko itse.

14 Näkökulmia pelaamiseen Läheisnäkökulma Vanhempien näkemys vaihtelee: voi olla tuomitseva, kriittinen, myönteinen, salliva tai välinpitämätön. Pelituen tiedontuotannon mukaan suurin osa vanhemmista oli sitä mieltä, että pelit aiheuttavat riippuvuutta ja niiden parissa vietetään liikaa aikaa. Pelaamisen vaikutuksista oltiin huolissaan. Näkemykset riippuvat paljon siitä, millainen asema peleillä ja pelaamisella on perheessä sekä siitä, kuinka hyvin vanhemmat itse tuntevat pelejä ja/tai pelaavatko itse.

15 Näkökulmia pelaamiseen Peliteollisuus hätyyttelee miljardin rajaa (Yle uutiset ) Vanhemmat ovat hävinneet peleille (Länsiväylä ) Aivotutkija: videopelit parantavat nuorten tarkkaavaisuutta (IS ) Lasten ja nuorten väkivaltainen käytös on monien tekijöiden summa. Väkivaltaiset pelit lisäävät aggressiivisuutta (Viemerö 2009, Duodecim) Digipeli kohentaa hyvinvointia - Oululainen pelifirma kehitti vanhuksille suunnattuja hyötypelejä (Suomenmaa )

16 Näkökulmia pelaamiseen Media tuo esiin pelaamista pääsääntöisesti kahdessa merkityksessä: nuorison ongelmana ja elinkeinoelämän rahasampona. Uutisoinnissa korostuvat pelien haitalliset sisällöt ja negatiiviset vaikutukset. Lisäksi media tuottaa illuusiota helposta rahasta. Toisaalta samalla kun peliyhtiöitä suitsutetaan tuloksellisesta työstä, niitä myös arvostellaan lapsille sopivien opetus- ja oppimispelien vähyydestä. Median tapa uutisoida aiheuttaa helposti käsitesekaannuksia (esim. pelihaitta = peliriippuvuus). Digitaaliseen pelaamiseen keskittyvän tutkimuksen lisääntyessä, mediassa alkaa olla uutisia myös pelaamisen hyvistä puolista.

17 Peliaika viikossa

18 Pelaamisen kokonaiskuva pelin ominaisuudet elämäntilanne ja arki pelaaja itse sosiaaliset suhteet elämänhistoria

19 Kilpailemista ja kasvatustoimintaa Suomen elektronisen urheilun liitto (SEUL) on perustettu 2011 Liitto pyrkii toimillaan nostamaan elektronisen urheilun tunnettuutta ja arvostusta harrastuksena Toimintaa mm. : kilpapelaamisen pelikohtaisia sääntöjä, kalustolainausta, järjestäjäoppaita, pelaajarekisteri ja kilpapelaajien huoltotiloja verkkopelitapahtumissa Pelitoimintaa nuorisotyössä, järjestöissä, kirjastoissa, esim.: Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksen Pelitalo: mm. pelinkehityskerho, pelikahvila, streaming-ryhmätoiminta ja etäpiste-toiminta pääkaupunkiseudun nuorisotiloille ja kirjastoille Jyvälän setlementti ry (Jyväskylä): mm. avoimet ja suljetut peliryhmät, verkkopeliillat, netti- ja pleikkaillat Pelitilat ja pelitoiminta kirjastoissa Kansallista pelipäivää vietetään marraskuun toisena lauantaina Kansallinen pelipäivä on teemaviikoksi laajentunut teemapäivä, jonka tavoitteena on saada lapset ja aikuiset pelaamaan yhdessä

20 Digitaalisen pelaamisen historiaa Digitaalisten pelien syntyä on vaikea, ehkä mahdotonkin määrittää Yksinkertaiset shakki-ohjelmat jo luvulla 1950-luvulla ensimmäiset analogisella teknologialla toimivat pelit 1960-luvulla minitietokoneet ja joystickit 1970-luvulla osattiin jo pakata ohjelmia pienempään tilaan, yhä edullisemmin Videopelien kulta-aikana pidetään ajanjaksoa 1970-luvun lopulta luvun puoliväliin 1990-luvulla ensimmäiset mobiilipelit 2000-lukua kuvastaa tekniikan, grafiikan ja uudet vuorovaikutusmahdollisuudet

21 Pelikonsolien sukupolvet Ensimmäinen Magnavox Odyssey, Atari Pong-koneet Toinen Atari 2600 ja 5200, Mattel Intellivision Kolmas Sega Master System, Nintendo Entertainment System Neljäs Super Nintendo Entertainment System Viides Amiga CD32, Nintendo 64, PlayStation Kuudes Xbox, Nintendo GameCube, PS2 Seitsemäs Nintendo Wii, PS3, Xbox 360 Kahdeksas Wii U, PS4, Xbox One Pong Intellivision Nintendo 64 Xbox 360 PS4 Magnavox Odyssey ensimmäinen pelikonsoli v televisioon liitettävä ei sisältänyt muistia, vaan pelit oli rakennettu laitteeseen pelejä pystyi vaihtamaan peleihin kuului kalvo, joka asetettiin tv-ruudun päälle grafiikaksi samaa pelimoduulia saattoi käyttää useampi peli, jotka erosivat toisistaan siten, että toisen pelin yhteydessä käytettiin eri kalvoa.

22 Pelilajityypit Mallintavat mahdollisimman tarkasti jotain tilannetta, tapahtumaa tai toimintatapaa, esimerkiksi jonkin tietyn kulkuvälineen käyttäytymistä. Usein yksinpeli. Ei selvää loppua. Urheilupeleissä voidaan pelata joko jotain tunnettua urheilulajia kuten jääkiekkoa, tai keksittyä urheilulajia. Vaihtelevat realistisista vapaamuotoisiin, fantasiapitoisiin peleihin joissa tavoite painottuu enemmän ajanviettoon ja hauskanpitoon. Yksin tai moninpeli. Lyhyt kesto. Esimerkiksi tappelupelit ja ammuntapelit. Seikkailupeleissä pääpaino on juonessa, hahmojen välisessä dialogissa ja ongelmanratkaisussa. Yksin tai moninpeli. Toiminta- ja seikkailupelit Simulaatiopelit Urheilupelit Pulmapelit Älypelit Ongelmanratkontapelejä, joissa vaaditaan kykyä tehdä loogisia päätelmiä sekä nopeaa reagointikykyä. Kesto saattaa vaihdella. Peligenret Esimerkiksi mobiililaitteiden pelit ja sovellukset, sosiaalisen median pelit sekä monet selainpelit. Monenlaisia teemoja, mutta ne ovat melko lyhyitä ja nopeasti pelattavissa. Muut Roolipelit Ajanvietepelit Strategiapelit sl. MOBA Pelataan usein reaaliaikaisina massiivimoninpeleinä. Pelaaja kohtaa lukuisia muita pelaajia eri puolilta maailmaa. Pelataan yhteistyössä muiden pelaajien kanssa. Ovat ajallisesti hyvin pitkäkestoisia, juonella on tärkeä rooli. Pelissä osapuolet yrittävät tavoitella pelin voittoa suunnitelmallisen toimimisen kautta tavoitteinaan tuhota vastustaja. Pelikentät kuvataan usein ylhäältä käsin. Moninpeli tai massiivimoninpeli. Usein ajallisesti pitkäkestoisia. pelit Esimerkiksi partypelit/bilepelit, musiikkipelit, tanssipelit, soittopelit, laulupelit, oppimispelit ja hyötypelit kuten mainospelit. Yksin tai moninpeli. Lyhyt kesto.

23 Pelilajityypit Ajanvietepelit Ajanvietepelejä pelataan toissijaisesti, esimerkiksi seuran vuoksi, mielenvirkistykseksi, ajankuluksi tai vaikkapa jotain muuta samanaikaisesti puuhastellen. Älypuhelimilla ja tablet-laitteilla tapahtuvan pelaamisen suosio on kasvanut koko ajan. Aktiivisia mobiilipelaajia on jo 29 % väestöstä. (Pelaajabarometri 2013) Mobiilipelit ovat syöneet erityisesti yksinpelattavien tietokonepelien suosiota. Kaikki Naiset Miehet v. 72,1 % 76,5 % 67,9 % v. 46,6 % 34,5 % 58,1 % Facebookin pelejä pelaa alle 10 % väestöstä. Lyhytkestoisia pelejä, jotka vaativat kirjautumisen Facebookiin, osaa peleistä voi pelata myös pelivalmistajan sivuilla. Ajanvietepeleihin ei liity haittakokemuksia. Esimerkiksi älypuhelinten käyttöön liittyvät ongelmat ovat enemmän vuorovaikutuksen ja kasvatuksen haasteita kuin pelaamisen ongelmia.

24 Pelilajityypit Roolipelit Massiiviset monen pelaajan verkkoroolipeleissä kohtaavat tuhannet pelaajat ja joissa pelataan yhteistyössä useamman pelaajan ryhmissä. Ihmisten aikataulujen yhteensovittaminen, pelin loppumattomuus sekä menestyksen tavoittelu vaativat pelaamiselta sitoutumista. Pelaamisen sosiaalisuus on positiivinen ja motivoiva, mutta myös riskialtis elementti - pelaamiseen voi unohtua. Useissa MMO peleissä pelin hinnan lisäksi maksettava kk-maksu, jolla taataan että peli kehittyy koko ajan ja säilyy mielenkiintoisena. Roolipelit ovat ajallisesti usein hyvin pitkäkestoisia, ja jo pelkästään pelin juonen pohjustus sekä peliin sisältyvä muu perehdytys saattaa kestää useita tunteja. Juoni on useimmiten keskeisimmässä osassa, ja pääjuonen lisäksi peleihin saattaa sisältyä lukuisia sivujuonia ja niihin sisältyviä tehtäviä. Haittakokemukset ovat pelitavasta johtuen mahdollisia (fyysisiä, arjen hallintaan liittyviä sekä sosiaalisia haittoja). *MMORPG= Massively multiplayer online role-playing game

25 Pelilajityypit MOBA MOBA-pelit (Multiplayer Online Battle Arena eli taisteluareenamoninpelit) ovat keränneet kaikkien aikojen suurimman pelaajayhteisön, esim. League of Legends (LOL). Nämä pelit polveutuvat alun perin reaaliaikaisista strategiapeleistä, mutta kasvaneen suosion takia ne voidaan tunnustaa myös omaksi genrekseen. MOBA-peleissä kahden vastakkain pelaavan joukkueen tarkoitus on tuhota vihollisen tukikohta ja puolustaa omaa tukikohtaansa. Ottelu pelataan aina samalla kartalla, jonka herruudesta ja vihollisen rakennusten tuhoamisesta taistellaan tietokoneen ohjaamien joukkojen avustamina. Joukkueissa yleensä 5 pelaajaa, joilla on omat roolit, ja roolin mukaan valittu sankarihahmo. Rooleja: Carry (kantaja) Support (joukkueen tukija) Initiator (tappelun aloittaja)

26 Pelilajityypit Toiminta- ja seikkailupelit Toiminta- ja seikkailupelejä voi pelata usealla eri pelilaitteella sekä yksin että moninpelinä. Pelit vaativat nopeita refleksejä, tarkkaavaisuutta ja hyvää silmän ja käden koordinaatiota. Pelit sijoittuvat usein avoimeen virtuaaliseen pelimaailmaan (open world game), jota pelaaja voi vapaasti tutkia ja eri keinoin saavuttaa asetetut tavoitteet, esim. GTA. Ammuntapeleissä on yleensä kolmiulotteinen maailma, jossa pelaaja taistelee vihollista vastaan erilaisin asein FPS First person shooter Nopeatempoista pelaamista, jossa näkymä pelaajan silmistä tunne siitä, että on itse pelissä TPS- Third-person shooter Kuvakulma hahmon yläpuolelta tai takaa Avarampi pelinäkymä kuin FPS:ssä, pelaajan avatar (=pelaajan valitsema visuaalinen hahmo) näkyy ruudulla Esim. Counter Strike (CS) pelin ympärillä on järjestetty turnauksia ympäri maailmaa vuodesta 2001.

27 PEGI (Pan-European Game Information) Pelin sisältö sopii kaikenikäisille. Väkivaltaa voi olla vähän komiikan yhteydessä. Peli on täysin kuvitteellinen. Peli ei saa sisältää ääniä tai kuvia, jotka saattavat herättää pelkoa tai kauhua nuorissa lapsissa. Ei kirosanoja. Pelit, joille muuten annettaisiin luokitus 3 mutta joissa on kohtauksia tai ääniä, jotka saattavat olla pelottavia. Hieman todentuntuisempaa väkivaltaa, joka kohdistuu kuvitteellisiin hahmoihin, ja/tai epätodellista väkivaltaa, joka kohdistuu ihmisiltä näyttäviin hahmoihin tai tunnistettaviin eläimiin. Hieman enemmän alastomuutta. Lievää kiroilua, mutta ei seksuaalista sanastoa. Väkivalta (tai seksuaalinen toiminta) esitetään tavalla, joka näyttää samalta kuin tosielämässä. Voimakkaampaa kiroilua sekä tupakoinnin, huumeidenkäytön ja rikollisuuden esittämistä. Pelissä esitetty väkivalta on luonteeltaan törkeää ja/tai tietyntyyppistä. Se voidaan määritellä väkivallaksi, joka herättää katsojassa vastenmielisyyttä. huumeet (drugs) syrjintä (discrimination) uhkapeli (gambling) seksi (sex) väkivalta (violence) kauhu, ahdistus (fear) voimakas kielenkäyttö (bad language) online game

28 Rahankäyttö digipeleissä Pelien hankintakustannukset ovat kertaluonteisia ja harvoin ongelmallisia. Pelien sisällä ostot voivat olla pelissä tarvittavia varusteita tai vastaavia pelin sisäisiä ostoja. Joissain peleissä pelaajat myös myyvät esimerkiksi kehittämiään pelihahmoja pelin ulkopuolisella kaupankäynnillä, esimerkiksi pelin foorumeilla. Mikromaksut ovat pelin sisällä tehtäviä ostoja, joilla voi yleensä nopeuttaa tai helpottaa pelissä etenemistä, hankkia pelihahmolle varusteita tai muita etuja. Oikealla rahalla (luottokortilla) ostetaan parempia välineitä tai avataan nopeammin uusia pelikenttiä. Mikromaksut eivät aina kuulu digitaaliseen viihdepelaamiseen, joissakin pelikulttuureissa rahankäyttöä voidaan myös paheksua. Maksut ovat yleisiä mobiilipeleissä, joissa veloitus tapahtuu usein puhelinlaskun yhteydessä. Ostoja on helppo tehdä myös vahingossa.

29 Digipelaamiseen liittyvät haitat Nuoret ovat erityisen alttiita pelihaitoille. Digitaalisten pelien haitat liittyvät usein elämänhallintaan. Arjen hallinnan ongelmat voivat näkyä vaikeuksina opiskelussa, työn teossa, harrastuksissa ja ihmissuhteissa. Haitat voivat olla Fysiologisia (tuki- ja liikuntaelinten haittoja, silmien väsymistä, väsymystä) Sosiaalisia (haitat perhe- ja kaverisuhteissa) Arjen hallintaan liittyviä (vuorokausirytmi, ajankäyttö, velvollisuuksien laiminlyönti) Työhön ja opiskeluun liittyviä (väsymys, poissaolot, keskittymiskyky)

30 Rahapelaaminen

31 Rahapelaaminen Suomessa Rahapelejä saavat toimeenpanna: RAY, Raha-automaattiyhdistys: raha-automaatit, kasinopelit ja pelikasinotoiminta Fintoto Oy: totopelit Veikkaus Oy: raha-arpajaiset, veikkaus ja vedonlyönti. (Arpajaislaki) Suomen rahapelijärjestelmä on yksinoikeusjärjestelmä eli monopoli. Rahapelipolitiikka: tulojen hankkiminen ihmisten pelihalua hyväksikäyttäen sallitaan rajoitetussa määrin. Varat hyväntekeväisyyteen tai muuhun aatteelliseen toimintaan. Julkinen valta ohjaa, valvoo ja seuraa rahapelitoimintaa ja ehkäisee pelaamisen haittoja. Kunnille kuuluu kuntalaisten terveyden edistäminen ja tätä tukevien palvelujen järjestäminen. Rahapelihaittojen ehkäisy kuuluu kuntien ehkäisevän päihdetyön kokonaisuuteen. Kansalaisjärjestöt osallistuvat merkittävällä osuudella palvelujen tuottamiseen rahapelihaittojen ehkäisyssä ja hoidossa.

32 Rahapelaaminen Suomessa Rahapelaamisella tarkoitetaan kaikkea pelaamista, jossa voitto tai tappio on rahaa tai rahanarvoista. Kaikki rahapelit ovat kiellettyjä alle 18-vuotiailta. Alaikäinen ei saa pelata edes vanhemman seurassa. (Arpajaislaki) Lotto- ja jokeripelit, raha-arvat ja rahapeliautomaatit ovat suosituimpia pelimuotoja. Alle kymmenesosa väestöstä ei ole koskaan pelannut. Vuonna 2015 n. 3 milj. suomalaista oli pelannut jotain rahapeliä viimeisen vuoden aikana. Vuonna 2011 pelikateluku oli 1 620,7 milj. euroa (pelivoittojen ja pelimyynnin erotus).

33 Rahapelaaminen Suomessa Suomalaisten pelaaminen Internetissä lisääntyy vuosi vuodelta. RAY aloitti vuonna 2010 omat nettipelinsä. Noin viidesosa suomalaisista pelaa rahapelejä netissä. Verkkorahapelaaminen Nettipokeri 3,1 % Muut suomalaiset verkkorahapelit 12,5 % Muut ulkomaiset verkkorahapelit 2,0 % Aktiivisten pelaajien osuus (Pelaajabarometri 2013) Ulkomaille netin kautta pelattua rahamäärää on vaikea arvioida. RAY:n ja Veikkaus Oy:n arviot suomalaisten maan rajojen ulkopuolella pelaamista rahamääristä ovat vaihdelleet 100 miljoonan ja 150 miljoonan euron välillä.

34 Rahapelaaminen ja nuoret Suosituimmat rahapelimuodot ovat rahapeliautomaatit ja raaputusarvat. (Pelituen nuorten kysely 2015) Myös vedonlyönti on suosittua etenkin urheilua harrastavilla pojilla. Rahapelaamisen kautta kokeillaan rajoja ja saada arkeen jännitystä. Jo harvemmin kuin kerran kuukaudessa tapahtuva rahapelaaminen on yhteydessä riskikäyttäytymiseen (esim. lintsaaminen, päihteidenkäyttö, rötöstely, terveystottumusten laiminlyönti).

35 Rahapelaaminen ja nuoret Pelimyönteinen kaveripiiri voi olla rahapelaamiseen yllyttävä tekijä. Nuorena aloitettu pelaaminen, varhaiset suuret voitot ja positiiviset tunnekokemukset ovat riskitekijöitä rahapeliongelman kehittymiselle. Väärät uskomukset todennäköisyyksistä, onnesta ja pelien luonteesta ovat yleisiä nuorten keskuudessa.

36 Rahapelihaitat Useimmille pelaamisesta ei aiheudu haittoja, mutta joidenkin rahapelaajien on vaikea kontrolloida omaa pelaamistaan. Ongelmat voivat vaihdella vakavuudeltaan. Arpajaislaissa todetaan, että arpajaisiin osallistumisesta aiheutuvia ongelmia on seurattava ja tutkittava (661/ ). Rahapelihaittojen ehkäisyllä tarkoitetaan rahapelihaittojen vähentämiseen ja ehkäisyyn tähtääviä, rahapelien tarjontaan ja kysyntään vaikuttavia toimenpiteitä. Pelitarjonta ja lainsäädäntö: saatavuus Peliympäristö ja pelisuunnittelu: vastuullisen pelaamisen ohjelmat, pelaajasuojelu Ihmisten pelikäyttäytyminen: koulutukselliset, kasvatukselliset ja viestinnälliset toimenpiteet

37 Rahapelaamisen tasot ONGELMATON Tällä tasolla pelaaminen on kohtuullista, eikä aiheuta haittoja. Voidaan puhua kohtuupelaamisesta tai vastuullisesta pelaamisesta. Tässä vaiheessa pelaaminen voidaan nähdä ajanvietteeksi, harrasteeksi tai sosiaaliseksi toiminnaksi. Enemmistö pelaajista kuuluu tähän ryhmään. KOHTALAINEN ONGELMA Pelaaminen aiheuttaa ajoittaisia ongelmia. Pelaamisesta aiheutuvat haitat tai negatiiviset seuraukset ovat määrältään tai laadultaan vähäisempiä kuin kolmannella tasolla. Pelaajan elämään saattaa kuulua mm. pelaamisen salaamista, tappioiden tasaamisyrityksiä, syyllisyyttä, riitoja ja ajoittaista masennusta. Pelaamisen kulutus on usein jo korkealla tasolla. VAKAVA ONGELMA Tällä tasolla on usein masennusta, itsemurhaajatuksia, velkaa ja köyhyyttä sekä toisinaan myös rikollisuutta. Ihmissuhdeongelmat voivat näkyä mm. avioerona.

38 Digi- ja rahapelien erot ja yhtäläisyydet

39 Digi- ja rahapelaaminen Määritelmä Rahapelaaminen Kaikki pelaaminen, jossa voitto tai tappio on rahaa tai rahanarvoista Digipelaaminen Tietokone-, konsoli- ja mobiilipelaaminen ilman rahapanosta. Yleisyys 79 % satunnaisia, 52 % aktiivisia pelaajia 69 % satunnaisia, 48 % aktiivisia pelaajia Tarjonta Yksinoikeudella Veikkaus, RAY ja Fintoto (jakelu vähittäiskauppa ja internet) kv. nettitarjonta Yksityiset peliyhtiöt (jakelu vähittäiskauppa ja nettipalvelut) Sääntely Arpajaislaki Yksinoikeusjärjestelmä haittojen rajoittamiseksi Yhtenäinen ikäraja 18 v. Kuvaohjelmalaki Ikärajaporrastus haitallisten sisältöjen mukaan 3,7,12,16 ja 18 v. (PEGI-järjestelmä)

40 Peliongelmien riskitekijöitä Yksilö Rahapelaaminen Yksinäisyys Tunteiden säätely pelaamalla Keskittymisen häiriöt (ADHD) Kriisit ja traumat Mielenterveysongelmat Päihteet ja riippuvuudet Läheisten mallit Suuri voitto Väärät uskomukset Taloudelliset ongelmat Rahapelaamisen aloitus nuorena Digipelaaminen Yksinäisyys Tunteiden säätely pelaamalla Keskittymisen häiriöt (ADHD) Kriisit ja traumat Mielenterveysongelmat Läheisten mallit Peli Yhteisö ja yhteiskunta Lyhyt aika panoksesta voittoon Läheltä piti tilanteet Nopea tempo Visuaalisuus Sosiaalinen hyväksyttävyys Piittaamattomuus ikärajoista Runsas tarjonta Markkinointi Pelin keston rajattomuus Sosiaaliset yhteisöt Palkkioiden ja etenemisen mahdollisuus Visuaalisuus Sosiaalinen hyväksyttävyys Piittaamattomuus ikärajoista Runsas tarjonta Aina saatavilla

41 Pelihaitat, liikapelaaminen, ongelmapelaaminen, peliriippuvuus On tärkeää osata erottaa pelaamiseen liittyvät haitalliset lieveilmiöt varsinaisesta ongelmallisesta pelaamisesta. Otsikon käsitteitä käytetään liian helposti toistensa synonyymeina. Digitaalisen pelaamisen osalta ei ole vakiintunutta tapaa määritellä ongelmallista pelaamista eikä digitaalisiin peleihin kehittynyttä peliongelmaa toistaiseksi löydy kansainvälisistä tautiluokituksista. Kohtuullisesta pelaamisesta ei aiheudu merkittäviä haittoja, jolloin voidaan sanoa että se on ongelmatonta. Joskus voi törmätä käsitteeseen riskipelaaminen. Tällöin pelaaminen sijoittuu ongelmattoman pelaamisen ja vähäisiä haittoja sisältävän pelaamisen välimaastoon. Pelaaminen voi olla ajan- tai rahankäytöltä runsasta tai sisältää muita riskejä (esim. taloudelliset ongelmat, yksinäisyys, elämänkriisit, mielenterveyden ongelmat jne.), joiden vuoksi ongelmien kehittymisen todennäköisyys voi olla keskimääräistä suurempi.

42 Ongelmallista? Rahapelaaminen Digipelaaminen Pelihaitat Eriasteisia fyysisiä tai psyykkisiä haittoja itselle (esim. päänsärkyä, niska- ja hartiavaivoja, univaikeuksia, arjen hallinnan heikentymistä, sosiaalisten suhteiden yksipuolistuminen), läheisille ja yhteiskunnalle. Liikapelaaminen Pelaaminen ei välttämättä sisällä ongelmallisia elementtejä, mutta todennäköisyys niiden kehittymiseen voi olla keskimääräistä suurempi. Pelaaminen alkaa esim. viedä tilaa muilta elämän osa-alueilta. Pelaaminen on ongelmallista, kun se alkaa vaikuttaa kielteisesti henkilön (talouteen,) ihmissuhteisiin, koulunkäyntiin, työhön tai terveyteen. Ongelmapelaaminen Peliriippuvuus Sijoittuu riippuvuuksien jaottelussa toiminnallisiin riippuvuuksiin ja tarkoittaa toistuvaa ja pakonomaista tarvetta pelata. Rahapelaamiseen liittyvä diagnoosi, joka löytyy tautiluokituksista.

43 Nuorten ongelmallinen pelaaminen

44 Ongelmallinen pelaaminen Ongelmien yleisyys Rahapelaaminen Väestössä ongelmallisesti pelaavia 3,3% (miehet 4,2% - naiset 2,4%), peliriippuvaisia 1,3 % Digipelaaminen Ei väestötason tutkimusta (arvio kv. tutkimuksen pohjalta: ongelmallisesti pelaa nuorista ikäluokista 1-4%) Diagnoosit Hoito Pelihimo (ICD-10) Rahapeliriippuvuus (DSM 5) Päihde- ja mielenterveyspalvelut ei ole Päihde- ja mielenterveyspalvelut

45 Ongelmallinen digipelaaminen Pelaaminen on ongelmallista, kun se alkaa vaikuttaa kielteisesti henkilön elämään, kuten ihmissuhteisiin, koulunkäyntiin tai terveyteen. (Nuoret pelissä aineisto) Nuoret kuvaavat ongelmallista pelaamista hallinnan menetyksen, pelihaittojen, vahvan uppoutumisen ja ajankäytön yksipuolisuuden kautta. (Pelituen nuorten kysely 2013)

46 Ongelmallinen digipelaaminen Runsaskaan pelaaminen ei suoraan tarkoita ongelmaa, ongelmia syntyy vasta kun pelaaminen vaikuttaa elämään ja arjen hallintaan haitallisesti. Ongelmallinen pelaaminen on usein oire muista ongelmista. Virtuaaliseen maailmaan on helppo paeta esim. yksinäisyyttä tai perheen sisäisiä ristiriitoja. Pelien toiminta voi viedä ajatukset hetkellisesti pois ikävistä tunteista, mutta ongelmat jäävät käsittelemättä.

47 Ongelmallinen rahapelaaminen Pelaaminen on ongelmallista, kun se alkaa vaikuttaa kielteisesti henkilön talouteen, ihmissuhteisiin, koulunkäyntiin, työhön tai terveyteen.

48 Ongelmallinen rahapelaaminen Miehillä ongelmat ovat kolme kertaa yleisimpiä kuin naisilla. Eniten ongelmia on nuorilla aikuisilla. Noin joka viidennellä on ongelmallisesti pelaava läheinen. Pelaamisen määrä rahallisesti ja ajallisesti sekä sen muut seuraukset on aina suhteutettava yksilön tilanteeseen.

49 Nuorten ongelmallinen pelaaminen Peliongelma voi viedä nuoren aikaa tai voimia - eri kehitystehtävät voivat estyä tai viivästyä. Aivot kehittyvät jopa 25 ikävuoteen saakka; tällöin aivot muovautuvammat, joten riippuvuus saattaa kehittyä aikuisia helpommin ja nopeammin. Addiktio- eli mielihyvämuisti on murrosikäisellä erityisen herkkä, jolloin aivojen mielihyväratojen aktivoituminen voi jättää aivoihin pysyviä muutoksia. Toisaalta nuoret selviävät usein vakavistakin peliongelmista paremmin kuin aikuiset.

50 Caseharjoituksia

51 Kolmiportainen kartoituksen ja tuen malli

52 Kolmiportainen kartoituksen ja tuen malli Arjen kartoitus Pelaamisen kartoitus Muutoksen tuki Arjen kartoituksen välineiden avulla voi hahmottaa pelaamisen osuutta nuoren elämässä: Pelaaminen arjessa Minun päiväni

53 Kolmiportainen kartoituksen ja tuen malli Arjen kartoitus Pelaamisen kartoitus Muutoksen tuki Pelaamisen kartoituksen välineet tukevat tarkempaa pelaamisen arviointia ja keskustelua pelaamisesta: Checklist Valo-keskustelukortit Pelaamisen riskit Väittämäkortit

54 Kolmiportainen kartoituksen ja tuen malli Arjen kartoitus Pelaamisen kartoitus Muutoksen tuki Muutoksen tuen välineet auttavat motivoimaan ja ohjaamaan nuorta muuttamaan haittoja aiheuttavaa pelaamistaan: Haitat ja ratkaisut Uuteen Maailmaan Tilanne nyt ja tulevaisuudessa

55 Välineharjoituksia

56 Tue pohdintaa ja etsi vaihtoehtoja, jos nuori ärsyyntyy, jos pelaaminen estyy valehtelee pelaamisestaan itselleen ja muille laiminlyö opiskelua, työtä ja harrastuksia epäonnistuu yrittäessään vähentää pelaamista pelaa suunniteltua enemmän ajattelee pelaamista jatkuvasti pelaa unohtaakseen ikävät asiat.

57 Kirjallisuuslähteet Arpajaislaki 1047/2001. Viitattu Avellan, Maarit (toim.) Suomalaisen rahapelaamisen vuosikirja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Viitattu Harviainen, J. Tuomas & Meriläinen, Mikko & Tossavainen, Tommi (toim.) Pelikasvattajan käsikirja. Nuoret pelissä. Tietoa kasvattajille lasten ja nuorten digitaalisesta pelaamisesta ja rahapelaamisesta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Mäyrä, Frans & Ermi, Laura Pelaajabarometri Mobiilipelaamisen nousu. TRIM Research Reports 11. Tampereen yliopisto. Viitattu pdf?sequence=1 Mäyrä, Frans Digitaaliset pelit ja leikit. Tekijän luonnosversio. Viitattu

58 Kuuluvainen, Arto & Koponen, Aki & Oikarinen, Elias & Ranki, Antti & Ryömä, Arto & Laihinen, Pasi & Lehtonen, Annina Suomen rahapelimarkkinat. E2/2012. CCR Tutkimuspalvelut. Turun Kauppakorkeakoulu. Viitattu KINAT%20kb-nettiin.pdf Pelituki-hankkeen tiedontuotannon raportti Julkaisematon. Pelin merkit. Tietoa rahapeliongelmasta työssään peliongelmia kohtaaville Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Suomalaisten rahapelaaminen THL raportti 16/2015. Sosiaalisen median palveluiden ikärajat mietityttävät. YLE Viitattu Turja, Tuomo & Halme, Jukka & Mervola, Markus & Järvinen-Tassopoulos, Johanna & Ronkainen, Jenni-Emilia Suomalaisten rahapelaaminen Raportti 14/2012. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Viitattu Ylönen, Jani Videopelien historia ja pelin kehitys 2D-pelimoottoreiden vertailu. Pro gradu. Tietojärjestelmätiede. Jyväskylän yliopisto.

59 Internet-lähteet Hämeenlinnan kaupunginkirjasto. Viitattu Ikärajat digitaalisissa peleissä. Viitattu e&id=53&itemid=166 Jyvälän nuoret ry. Viitattu Kansallinen pelipäivä. Viitattu Oiva ja Ilona. Viitattu Palokan kirjasto. Viitattu Pelitalo. Viitattu Pelitieto. Pelien peruskurssi. Viitattu

60 Suomen elektronisen urheilun liitto. Viitattu SETT (Suomalaisen E-Sportsin uutissivusto). Viitattu Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Viitattu Tietoja PEGI-luokitusjärjestelmästä. Viitattu Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus. Viitattu

61 Kuvalähteet Peliluotsin kuvat ovat Pelituki-hankkeen kuvia tai kuvaruutukopioita internetistä

Tavoitteena pelihaittojen ehkäisyn ja hoidon kehittäminen Keski- ja Itä- Suomessa

Tavoitteena pelihaittojen ehkäisyn ja hoidon kehittäminen Keski- ja Itä- Suomessa www.pelituki.fi Tavoitteena pelihaittojen ehkäisyn ja hoidon kehittäminen Keski- ja Itä- Suomessa Mikä on Pelineuvola? Koulutusta kevyempi Vuorovaikutteinen Konsultaatiota Digi- ja rahapelaaminen Määritelmä

Lisätiedot

Pelihaittojen ehkäisy Helsinki Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry Elimäenkatu 27, 4.krs, Helsinki

Pelihaittojen ehkäisy Helsinki Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry Elimäenkatu 27, 4.krs, Helsinki Pelihaittojen ehkäisy Helsinki 23.5.2013 Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry Elimäenkatu 27, 4.krs, 00510 Helsinki www.ehyt.fi www.pelitaito.fi Esityksen sisältö Rahapelaaminen Suomessa Suomalainen rahapelaaminen

Lisätiedot

Pelihaittojen ehkäisy THL Rundi Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry Elimäenkatu 27, 4.krs, Helsinki

Pelihaittojen ehkäisy THL Rundi Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry Elimäenkatu 27, 4.krs, Helsinki Pelihaittojen ehkäisy THL Rundi 2013 12.9.2013 Esityksen sisältö Rahapelaaminen Suomessa Suomalainen rahapelaaminen lukuina Ongelmallinen rahapelaaminen Pelihaittojen ehkäisy Rahapelaaminen Suomessa Rahapelaaminen

Lisätiedot

Pelejä tällä ikäluokituksella: FIFA-pelisarja ja Super Mario -pelisarja

Pelejä tällä ikäluokituksella: FIFA-pelisarja ja Super Mario -pelisarja Tämän luokituksen mukaisten pelien sisällön katsotaan soveltuvan kaikenikäisille. Väkivaltaa voi esiintyä vähän komiikan yhteydessä (esimerkiksi Väiski Vemmelsäären tai Tomin ja Jerryn kaltaisten piirroshahmojen

Lisätiedot

LIIKAA JA VAARALLISTA? Näkökulmia ongelmalliseen pelaamiseen. Jarkko Järvelin Projektipäällikkö Sovatek-säätiö, Pelituki-hanke

LIIKAA JA VAARALLISTA? Näkökulmia ongelmalliseen pelaamiseen. Jarkko Järvelin Projektipäällikkö Sovatek-säätiö, Pelituki-hanke LIIKAA JA VAARALLISTA? Näkökulmia ongelmalliseen pelaamiseen Jarkko Järvelin Projektipäällikkö Sovatek-säätiö, Pelituki-hanke Mistä puhutaan, kun puhutaan ongelmallisesta pelaamisesta Mediakasvatuksesta

Lisätiedot

Ongelmallisesti pelaavan nuoren auttaminen

Ongelmallisesti pelaavan nuoren auttaminen Ongelmallisesti pelaavan nuoren auttaminen Lahti 9.4.2014 11.4.2014 Minna Kesänen 1 Rahapelaaminen ja digitaalinen pelaaminen Rahapelaaminen viittaa kaikkeen sellaiseen pelaamiseen, jossa voitto tai tappio

Lisätiedot

Lasten ja nuorten pelaaminen Lastensuojelun Keskusliitto 7.2.2012

Lasten ja nuorten pelaaminen Lastensuojelun Keskusliitto 7.2.2012 1 Lasten ja nuorten pelaaminen Lastensuojelun Keskusliitto 7.2.2012 2 Pelitaito-projekti (2010-2014) Tavoitteena on lasten ja nuorten liikapelaamisen ja pelaamisesta aiheutuvien haittojen ehkäisy Pelaamisella

Lisätiedot

Lähde: Ikärajat.fi; RAY

Lähde: Ikärajat.fi; RAY Alaikäinen saa pelata K18-pelejä, mutta vain oman vanhemman seurassa. TARUA. K18-ikärajassa ei ole joustovaraa, vaan se on aina voimassa riippumatta aikuisen myös omaan perheeseen kuuluvan - läsnäolosta.

Lisätiedot

Pelaaminen osana elämänhallintaa - Viekö nuori peliä vai peli nuorta? Helsinki 10.10.2013

Pelaaminen osana elämänhallintaa - Viekö nuori peliä vai peli nuorta? Helsinki 10.10.2013 Pelaaminen osana elämänhallintaa - Viekö nuori peliä vai peli nuorta? Helsinki 10.10.2013 Positiiviset vaikutukset Negatiiviset vaikutukset/ Liiallinen pelaaminen Negatiiviset vaikutukset/ Pelaamisen vaikutukset

Lisätiedot

Verkkopelaamisen hyödyt ja haitat Asumisen päivät 9.4.2013

Verkkopelaamisen hyödyt ja haitat Asumisen päivät 9.4.2013 Verkkopelaamisen hyödyt ja haitat Asumisen päivät 9.4.2013 Mikko Meriläinen mikko.merilainen@ehyt.fi Pelitaito-projekti EHYT ry:n viisivuotinen projekti (2010 2014) Pelaamisella tarkoitetaan digitaalista

Lisätiedot

Rahapelaamisen riskirajoilla. Mirka Smolej, Salla Karjalainen, Tapio Jaakkola 5.11.2015

Rahapelaamisen riskirajoilla. Mirka Smolej, Salla Karjalainen, Tapio Jaakkola 5.11.2015 Rahapelaamisen riskirajoilla Mirka Smolej, Salla Karjalainen, Tapio Jaakkola 5.11.2015 Rahapelaamisen riskirajoilla Arpa-projekti Arpa-projekti tukee aikuisten rahapelaamisen hallintaa Tietoa ja välineitä

Lisätiedot

Vaikuttavaa pelihaittojen ehkäisyä? - Rahapelaaminen - Digitaalinen pelaaminen

Vaikuttavaa pelihaittojen ehkäisyä? - Rahapelaaminen - Digitaalinen pelaaminen Saini Mustalampi, THL Vaikuttavaa pelihaittojen ehkäisyä? - Rahapelaaminen - Digitaalinen pelaaminen (Raha)pelihaittojen ehkäisyä on tieteellisesti tutkittu kansainvälisestikin vasta vähän, Suomessa ei

Lisätiedot

Pelaaminen haltuun johdatus digitaalisen pelaamisen kulttuuriin

Pelaaminen haltuun johdatus digitaalisen pelaamisen kulttuuriin Pelaaminen haltuun johdatus digitaalisen pelaamisen kulttuuriin Mikko Meriläinen mikko.merilainen@ehyt.fi Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry Elimäenkatu 27, 4.krs, 00510 Helsinki www.ehyt.fi www.pelitaito.fi

Lisätiedot

Lapset, nuoret ja media - Tukea digiajan kasvattajalle

Lapset, nuoret ja media - Tukea digiajan kasvattajalle Ala-aste vanhempainilta Lapset, nuoret ja media - Tukea digiajan kasvattajalle Paula Aalto 14.4.2016 MLL:n mediakasvatustyö Mediakasvatuksella pyritään edistämään lasten valmiuksia ymmärtää ja tulkita

Lisätiedot

Rahapelaaminen ja nuoret Ongelmallinen pelaaminen. Anna Karjalainen/Pelituki

Rahapelaaminen ja nuoret Ongelmallinen pelaaminen. Anna Karjalainen/Pelituki Rahapelaaminen ja nuoret Ongelmallinen pelaaminen Anna Karjalainen/Pelituki Rahapelaaminen ja nuoret Rahapelaaminen Suomessa tänään Pelataan noin 2 miljardia euroa vuodessa (Veikkaus) + ulkomaiset nettikasinot?

Lisätiedot

PELITOIMINNOT NUORISOTYÖN VÄLINEENÄ. Marko Tiusanen Oulun nuorisotoimi Messi-hanke

PELITOIMINNOT NUORISOTYÖN VÄLINEENÄ. Marko Tiusanen Oulun nuorisotoimi Messi-hanke PELITOIMINNOT NUORISOTYÖN VÄLINEENÄ Marko Tiusanen Oulun nuorisotoimi Messi-hanke Peli Pelaaminen Pelaamisen muodot Perinteiset pihapelit Vanhat tutut korttipelit (pasianssit, tuppi...) Pulmapelit (Sudoku,

Lisätiedot

Rahapelihaittojen ehkäisy Rundi, Rovaniemi Erikoissuunnittelija Antti Murto, THL

Rahapelihaittojen ehkäisy Rundi, Rovaniemi Erikoissuunnittelija Antti Murto, THL Rahapelihaittojen ehkäisy Rundi, Rovaniemi 12.3.2013 Esityksen kulku Suomen rahapelijärjestelmä ja tulokulmia rahapelikysymykseen Paljonko suomalaiset pelaavat rahapelejä Mitä pelejä pelataan ja missä

Lisätiedot

Ikäihmisten rahapelaaminen

Ikäihmisten rahapelaaminen Ikäihmisten rahapelaaminen TERVE-SOS 2009, Helsinki Johanna Järvinen-Tassopoulos, erikoistutkija Päihteiden ja ehkäisevän päihdetyön yksikkö 14.5.2009 Johanna Järvinen-Tassopoulos 1 1. Aluksi Marketin

Lisätiedot

Puhutaan rahapelaamisesta - Tietoisku. Mun talous- toiminnan Verkostopäivä Leena Taavila

Puhutaan rahapelaamisesta - Tietoisku. Mun talous- toiminnan Verkostopäivä Leena Taavila Puhutaan rahapelaamisesta - Tietoisku Mun talous- toiminnan Verkostopäivä 11.4.2109 Leena Taavila Mitä saan rahapeleistä? Mahdollisuus voittaa, raha Lisäksi: o o o o o Ajanviete Pelaaminen on kiva tapa

Lisätiedot

Rahapelaaminen huvia, haaveita vai hankaluuksia? Palveluja ongelmapelaamiseen, aluepilotti Päijät-Häme

Rahapelaaminen huvia, haaveita vai hankaluuksia? Palveluja ongelmapelaamiseen, aluepilotti Päijät-Häme Rahapelaaminen huvia, haaveita vai hankaluuksia? Palveluja ongelmapelaamiseen, aluepilotti Päijät-Häme Rahapelit (1) Rahapeli pelin voitto tai tappio on rahaa tai rahan arvoinen, perustuu pääosin sattumaan.

Lisätiedot

Pelimaailman pyörteissä digitaalisen pelaamisen monet kasvot

Pelimaailman pyörteissä digitaalisen pelaamisen monet kasvot Pelimaailman pyörteissä digitaalisen pelaamisen monet kasvot Heinola 10.3.2015 Teresa Tenkanen @TeresaTenkanen Esityksen sisältö Digitaalinen pelaaminen ilmiönä Pelaamisen motiivit, haitat ja hyödyt Ongelmallinen

Lisätiedot

Digitaaliset pelit lasten ja nuorten arjessa

Digitaaliset pelit lasten ja nuorten arjessa Digitaaliset pelit lasten ja nuorten arjessa Frans Mäyrä & Juho Karvinen Informaatiotieteiden yksikkö TRIM/Game Tampereen yliopisto email: frans.mayra@uta.fi & juho.karvinen@uta.fi Taustaa Pelitutkimus

Lisätiedot

Rahapelihaittojen ehkäisy Minna Kesänen

Rahapelihaittojen ehkäisy Minna Kesänen Rahapelihaittojen ehkäisy Esityksen sisältö Yleistä rahapelaamisesta Rahapelihaittojen ehkäisy yhteisössä Rahapeliongelmien ehkäisy yksilötyössä Rahapelaamisesta yleisesti Rahapeleillä tarkoitetaan kaikkea

Lisätiedot

Nuoret pelissä pelihaitat ja niiden ehkäisy Oppilas- ja opiskelijahuollon kansalliset kehittämispäivät 1.12.1012

Nuoret pelissä pelihaitat ja niiden ehkäisy Oppilas- ja opiskelijahuollon kansalliset kehittämispäivät 1.12.1012 Nuoret pelissä pelihaitat ja niiden ehkäisy Oppilas- ja opiskelijahuollon kansalliset kehittämispäivät 1.12.1012 1 Elämä On Parasta Huumetta ry - EOPH EOPH tekee terveyttä edistävää ehkäisevää päihdetyötä

Lisätiedot

Rahapelaajan velkakierre. Maria Heiskanen VTM, tutkija Peliklinikka (Socca / HUS)

Rahapelaajan velkakierre. Maria Heiskanen VTM, tutkija Peliklinikka (Socca / HUS) Rahapelaajan velkakierre Maria Heiskanen VTM, tutkija Peliklinikka (Socca / HUS) Veikkauksella monopoliasema rahapelien tarjoamiseen, jonka perusteena rahapelihaittojen ehkäisy - tuotot ovat suotuisa

Lisätiedot

Rahapelaamisen riskit varhainen tunnistaminen ja puheeksiottaminen. Aluefoorumi Kajaani Tapio Jaakkola

Rahapelaamisen riskit varhainen tunnistaminen ja puheeksiottaminen. Aluefoorumi Kajaani Tapio Jaakkola Rahapelaamisen riskit varhainen tunnistaminen ja puheeksiottaminen Aluefoorumi 7.10.2017 Kajaani Tapio Jaakkola Rahapelaaminen Se on tuurista kiinni. Millainen rahapelaaja olet? Tee testi Katsotaan, millainen

Lisätiedot

RUUTUAJAN TUOLLA PUOLEN JOHDATUS PELIKASVATUKSEEN

RUUTUAJAN TUOLLA PUOLEN JOHDATUS PELIKASVATUKSEEN RUUTUAJAN TUOLLA PUOLEN JOHDATUS PELIKASVATUKSEEN LEVEL UP! YLIVIESKA 22.3.2018 Mikko Meriläinen @MVMerilainen www.mikkomerilainen.com mikko.merilainen@uta.fi Tutkija, Tampereen yliopisto Väitöskirjatutkija,

Lisätiedot

Peli mikä siinä kiehtoo?

Peli mikä siinä kiehtoo? Digitaaliset pelit Peli mikä se on? Kuin kirja sisältää tarinan, juonen ja päähenkilön Kuin elokuva sisältää liikkuvaa kuvaa ja ääntä Kuin urheilua vaatii taitoa ja harjoittelua Leikkiä ei totta tai vakavaa

Lisätiedot

Ongelmallinen digipelaaminen - Mitä se on?

Ongelmallinen digipelaaminen - Mitä se on? digipelirajaton.fi Ongelmallinen digipelaaminen - Mitä se on? Helmi Korhonen Digipelirajat on, Sosped-säätiö Kolikon kääntöpuoli, Lahti 3.10.2018 Digipelirajat on Ongelmalliseen tietokone-, konsoli- ja

Lisätiedot

Digitaalinen pelaaminen ilmiönä ja välineenä sosiaali- ja terveysalalla

Digitaalinen pelaaminen ilmiönä ja välineenä sosiaali- ja terveysalalla Digitaalinen pelaaminen ilmiönä ja välineenä sosiaali- ja terveysalalla Anna-Laura Marjeta Sosiaalipsykologi, projektisuunnittelija Pelitalo Helsingin nuorisoasiainkeskus 5.2.2014 Päivän ohjelma 12.00-12.15

Lisätiedot

JOHDATUS DIGITAALISEN PELAAMISEN KULTTUURIIN Pelaamalla pääomaa -mediakasvatuspäivä Varkaus 24.9.2015

JOHDATUS DIGITAALISEN PELAAMISEN KULTTUURIIN Pelaamalla pääomaa -mediakasvatuspäivä Varkaus 24.9.2015 JOHDATUS DIGITAALISEN PELAAMISEN KULTTUURIIN Pelaamalla pääomaa -mediakasvatuspäivä Varkaus 24.9.2015 Mikko Meriläinen Helsingin yliopisto @MVMerilainen www.mikkomerilainen.com TÄNÄÄN LUVASSA Asiaa peleistä,

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (5) Nuorisolautakunta Ntj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (5) Nuorisolautakunta Ntj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/2012 1 (5) 110 Nuorisolautakunnan lausunto valtuutettu Näreen ym. aloitteesta virtuaalinuorisotyön kehittämisestä nettipelaajille HEL 2012-013152 T 00 00 03 Päätös Lautakunta

Lisätiedot

Pekka Lund 24.2.2015. Ikääntyneiden peliriippuvuus

Pekka Lund 24.2.2015. Ikääntyneiden peliriippuvuus Ikääntyneiden peliriippuvuus Ketä sinä ajattelet, kun alamme puhua ikäihmisten peliongelmista? Milloin pelaaminen on ongelmallista? Milloin pelaaminen on ongelmallista? Pelaamista ei tule ylipatologisoida:

Lisätiedot

Millaisia toimivia ennaltaehkäiseviä välineitä rahapeli ja muihin riippuvuuksiin? Antti Murto Tutkija Peliklinikka / Socca Kuntoutuspäivät 19.3.

Millaisia toimivia ennaltaehkäiseviä välineitä rahapeli ja muihin riippuvuuksiin? Antti Murto Tutkija Peliklinikka / Socca Kuntoutuspäivät 19.3. Millaisia toimivia ennaltaehkäiseviä välineitä rahapeli ja muihin riippuvuuksiin? Antti Murto Tutkija Peliklinikka / Socca Kuntoutuspäivät 19.3.2010 Yleisesti (riippuvuusongelmat) Riippuvuudet (erityisesti

Lisätiedot

Peliongelma Suomessa - Peluurin kokemuksia

Peliongelma Suomessa - Peluurin kokemuksia Peliongelma Suomessa - Peluurin kokemuksia Peluurin sidosryhmäseminaari 1.3.2006 Tapio Jaakkola projektipäällikkö Peluuri Liikaa pelissä? Soita Peluuri 0800 100 101 - www.peluuri.fi Motto: Some dance to

Lisätiedot

Kuinka monta tuntia keskimäärin päivässä käytät internetiä muuhun kuin opiskeluun tai työhön?

Kuinka monta tuntia keskimäärin päivässä käytät internetiä muuhun kuin opiskeluun tai työhön? Nuorten internetin käyttö ja pelaaminen Raportti Pelituki/ Jarkko Järvelin Tammikuu 2018 Kyselyn tausta ja toteutus Pelituki kartoitti vuoden 2018 aikana haitallista internetin käyttöä. Osana kartoitusta

Lisätiedot

Lasten ja nuorten pelaaminen ja pelihaitat

Lasten ja nuorten pelaaminen ja pelihaitat Lasten ja nuorten pelaaminen ja pelihaitat 14.9.2011/Lahti 1 Elämä On Parasta Huumetta ry - EOPH EOPH tekee terveyttä edistävää ehkäisevää päihdetyötä lapsen ja nuoren edun näkökulmasta. Toimimme kouluissa,

Lisätiedot

Ongelmallinen digipelaaminen - Mitä se on?

Ongelmallinen digipelaaminen - Mitä se on? digipelirajaton.fi Ongelmallinen digipelaaminen - Mitä se on? Terhi Mustonen Digipelirajat on, Sosped säätiö terhi.mustonen@sosped.fi Ongelma vai ei? VS 23.11. HS 21.12. HS 22.11. HS 28.10. HS 19.4. HS

Lisätiedot

Lasten ja nuorten pelaaminen ja pelihaitat

Lasten ja nuorten pelaaminen ja pelihaitat 1 Lasten ja nuorten pelaaminen ja pelihaitat Lahti 26.4.2012 2 Pelitaito-projekti (2010-2014) Tavoitteena on lasten ja nuorten liikapelaamisen ja pelaamisesta aiheutuvien haittojen ehkäisy Pelaamisella

Lisätiedot

Nuorten trendit ja päihteet. Osaamiskeskus Vahvistamo Verkostokoordinaattori Mika Piipponen

Nuorten trendit ja päihteet. Osaamiskeskus Vahvistamo Verkostokoordinaattori Mika Piipponen Nuorten trendit ja päihteet Osaamiskeskus Vahvistamo Verkostokoordinaattori Mika Piipponen Nuorisoalalla työskentelevien osaamisen vahvistaminen: mielenterveyden edistäminen ja päihde- ja pelihaittojen

Lisätiedot

Sosiaalityön keinot auttaa rahapeliongelmissa Pelit kotona - Koti pelissä Asumissosiaalisen työn teemapäivä / Minna Kesänen

Sosiaalityön keinot auttaa rahapeliongelmissa Pelit kotona - Koti pelissä Asumissosiaalisen työn teemapäivä / Minna Kesänen Sosiaalityön keinot auttaa rahapeliongelmissa Pelit kotona - Koti pelissä 22.3.2018 Asumissosiaalisen työn teemapäivä / Minna Kesänen 1 Sisältö 1 Rahapeliongelmista yleisesti 2 Rahapeliongelmat ja asuminen

Lisätiedot

PELIONGELMIEN EHKÄISY ON PITKÄ JÄNTEISTÄ TYÖTÄ. Mediatilaisuus Olli Sarekoski, toimitusjohtaja Pekka Ilmivalta, vastuullisuusjohtaja

PELIONGELMIEN EHKÄISY ON PITKÄ JÄNTEISTÄ TYÖTÄ. Mediatilaisuus Olli Sarekoski, toimitusjohtaja Pekka Ilmivalta, vastuullisuusjohtaja PELIONGELMIEN EHKÄISY ON PITKÄ JÄNTEISTÄ TYÖTÄ Mediatilaisuus 19.12.2017 Olli Sarekoski, toimitusjohtaja Pekka Ilmivalta, vastuullisuusjohtaja Veikkaus Julkinen 13.12.2017 2 TAVOITTEENA TÄYSTUNNISTAUTUMINEN

Lisätiedot

LAPSET PELAAMASSA - OPAS VANHEMMILLE

LAPSET PELAAMASSA - OPAS VANHEMMILLE LAPSET PELAAMASSA - OPAS VANHEMMILLE MIKÄ LASTA PELAAMISESSA KIEHTOO? Lähes jokainen lapsi ja nuori pelaa jotain digitaalista peliä. Digipelaamisella tarkoitetaan kaikenlaista verkossa tapahtuvaa videopelien

Lisätiedot

Työikäisten pelaaminen

Työikäisten pelaaminen Työikäisten pelaaminen O-Pete 16.5.2012 Lahti Mari Pajula kehittämispäällikkö, Peluuri Peluuri ensikäden palveluna Peluuri tarjoaa valtakunnallisia, anonyymejä ja ilmaisia matalan kynnyksen neuvonta-,

Lisätiedot

Lorem ipsum dolor sit amnet. Dolor sit a met dolor sit amet

Lorem ipsum dolor sit amnet. Dolor sit a met dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amnet. Dolor sit a met dolor sit amet Ikääntyneet ja riippuvuudet Lorem ipsum dolor sit amnet. Dolor sita met dolor sit amet Taitolajikoulutus - alkoholi, lääkkeet, rahapelaaminen

Lisätiedot

Seniorit ja tietokonepelit. Tietokonepelien pelaamisesta senioreiden näkökulmasta. Seniorien pelitapahtuma 16.11.2015 Enter ry

Seniorit ja tietokonepelit. Tietokonepelien pelaamisesta senioreiden näkökulmasta. Seniorien pelitapahtuma 16.11.2015 Enter ry Seniorit ja tietokonepelit Tietokonepelien pelaamisesta senioreiden näkökulmasta Seniorien pelitapahtuma 16.11.2015 Enter ry 1 Seniorit ovat erilaisia Kiinnostus tietokonepelien pelaamiseen vaihtelee tietokonepelien

Lisätiedot

Vantaan alueelliset vanhempainillat. Elämä On Parasta Huumetta ry Mäkelänkatu 49, 3.krs, 00550 Helsinki www.eoph.fi www.pelitaito.

Vantaan alueelliset vanhempainillat. Elämä On Parasta Huumetta ry Mäkelänkatu 49, 3.krs, 00550 Helsinki www.eoph.fi www.pelitaito. Vantaan alueelliset vanhempainillat 1 Elämä On Parasta Huumetta ry - EOPH EOPH tekee terveyttä edistävää ehkäisevää päihdetyötä lapsen ja nuoren edun näkökulmasta. 1.1.2012 alkaen Ehkäisevä päihdetyö EHYT

Lisätiedot

Nuoret ja rahapelaaminen - saatavuuden näkökulma

Nuoret ja rahapelaaminen - saatavuuden näkökulma Nuoret ja rahapelaaminen - saatavuuden näkökulma Vantaa 4.11.2015 Suunnittelija Minna Kesänen Koske/THL Pakka toimintamalli Vaikuttavaksi todettu käytännönläheinen toimintamalli paikallisten alkoholi-,

Lisätiedot

Rahapelihaittojen ehkäisystä uutta otetta työhön: Case nuoret, nuoret

Rahapelihaittojen ehkäisystä uutta otetta työhön: Case nuoret, nuoret Rahapelihaittojen ehkäisystä uutta otetta työhön: Case nuoret, nuoret aikuiset ja rahapelit Tapio Jaakkola 19.4.2016 Tampere Rahapelaamisen jatkumo Ei pelaa Maltillinen pelaaminen Ammattimainen ja patologinen

Lisätiedot

EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN TOIMINTAOHJELMA

EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN TOIMINTAOHJELMA EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN TOIMINTAOHJELMA Yhteinen ote alkoholi-, huume- ja rahapelihaittojen sekä tupakoinnin vähentämiseen EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN TOIMINTAOHJELMA Alkoholin aiheuttamia kuolemia on yli 40 %

Lisätiedot

Rahapelihaittojen ehkäisy osana ehkäisevää päihdetyötä Asumissosiaalisen työn teemapäivä / Minna Kesänen

Rahapelihaittojen ehkäisy osana ehkäisevää päihdetyötä Asumissosiaalisen työn teemapäivä / Minna Kesänen Rahapelihaittojen ehkäisy osana ehkäisevää päihdetyötä 12.6.2018 Asumissosiaalisen työn teemapäivä / Minna Kesänen 1 Sisältö Rahapelaaminen ja rahapeliongelma Rahapelihaittojen ehkäisy Asuminen ja rahapelihaittojen

Lisätiedot

TYÖELÄMÄ PELISSÄ Voi hyvin työssä -kiertue. Salla

TYÖELÄMÄ PELISSÄ Voi hyvin työssä -kiertue. Salla TYÖELÄMÄ PELISSÄ Voi hyvin työssä -kiertue Salla Karjalainen @sallakar_ Miksi rahapelejä pelataan? Unelma jättipotista, ajanviete, älyllinen haaste, mielialan säätely, sosiaaliset tekijät Miten rahapelihaitat

Lisätiedot

SUOJELUSTA SIVISTYKSEEN PELIKASVATUKSEN SUUNTAVIIVOJA

SUOJELUSTA SIVISTYKSEEN PELIKASVATUKSEN SUUNTAVIIVOJA SUOJELUSTA SIVISTYKSEEN PELIKASVATUKSEN SUUNTAVIIVOJA SEINÄJOEN NUORISOKESKUS 5.4.2016 Mikko Meriläinen Helsingin yliopisto @MVMerilainen www.mikkomerilainen.com TERMISTÖÄ Pelisivistys osaaminen ja tahto

Lisätiedot

Nuorten rahapelaaminen tietopaketti

Nuorten rahapelaaminen tietopaketti #mihinsinäpanostat tukimateriaali: Nuorten rahapelaaminen tietopaketti Päivitetty 11.9.2017 Anna Karjalainen, Pelituki Sisältö 1. Rahapelaaminen ja rahapeliongelmat Suomessa 2. Rahapelaaminen ja nuoret

Lisätiedot

Rahapelaaminen ja digitaalinen pelaaminen

Rahapelaaminen ja digitaalinen pelaaminen Rahapelaaminen ja digitaalinen pelaaminen Perhetyön koulutus 23.9.2014 14.10.2014 Minna Kesänen 1 Käsitteet Rahapelaaminen viittaa kaikkeen sellaiseen pelaamiseen, jossa voitto tai tappio on rahaa tai

Lisätiedot

Hyvää mieltä perheen arkeen

Hyvää mieltä perheen arkeen Hyvää mieltä perheen arkeen Marja Snellman-, KM, LO, Sos.tt. Suomen Mielenterveysseura Maailman vanhin mielenterveysjärjestö Sitoutumaton kansanterveys- ja kansalaisjärjestö Mielenterveysseura pyrkii siirtämään

Lisätiedot

Kokemuksia peliongelmasta kortit

Kokemuksia peliongelmasta kortit Kokemuksia peliongelmasta kortit Tieto- ja tukipiste Tiltissä on huomattu, että kynnys tulla hakemaan apua ja kertoa tilanteestaan voi olla korkea. Moni ajattelee olevansa ainoa, jolla on rahapeliongelmia.

Lisätiedot

PELIADDIKTIO. Raha- ja netti pokeri pelit

PELIADDIKTIO. Raha- ja netti pokeri pelit PELIADDIKTIO Raha- ja netti pokeri pelit NÄILTÄ SIVUILTA LÖYTYY Tietoa rahapeleistä Pelaamisen yleisyydestä Kuka pelaa ja miksi? Lainsäädäntö joka koskee rahapelaamista Onko pelaaminen ongelma? Mitä ongelmalle

Lisätiedot

Pokeri ja emootiot. Jussi Palomäki Kognitiotieteen jatko-opiskelija (HY) Nettipokerinpelaaja jussi.palomaki@helsinki.fi

Pokeri ja emootiot. Jussi Palomäki Kognitiotieteen jatko-opiskelija (HY) Nettipokerinpelaaja jussi.palomaki@helsinki.fi Pokeri ja emootiot Jussi Palomäki Kognitiotieteen jatko-opiskelija (HY) Nettipokerinpelaaja jussi.palomaki@helsinki.fi Internetin villit pelikuviot -seminaari Tiistai 11.12.12 Esityksen sisältö Pokeripelin

Lisätiedot

Nuoret pelissä -diasarja raha- ja muusta pelaamisesta

Nuoret pelissä -diasarja raha- ja muusta pelaamisesta OHJEISTUS DIASARJAAN 2: Nuoret pelissä -diasarja raha- ja muusta pelaamisesta Diojen sisällysluettelo: 1. Kansidia: Miten lapsia ja nuoria voi suojella pelihaitoilta? 2. Pelaamisessa on sekä hyviä että

Lisätiedot

POHJANMAAN. Pelipilotti 2013-2015 5.9.2013 kehittämissuunnittelija Saara Lång

POHJANMAAN. Pelipilotti 2013-2015 5.9.2013 kehittämissuunnittelija Saara Lång POHJANMAAN MAAKUNTIEN PÄIHDETYÖN KEHITTÄMISKESKUS Osaamistarvekartoitus rahapeliongelmien ehkäisyssä ja hoidossa Pelipilotti - alueella (Kokkola, Keski-Pohjanmaa, Vaasa) 5.9.2013 Pelipilotti 2013-2015

Lisätiedot

Digitaalisten pelit hyvinvoinnin edistämisessä

Digitaalisten pelit hyvinvoinnin edistämisessä Digitaalisten pelit hyvinvoinnin edistämisessä Jukka Vahlo CCR / Up Your Game -pelitutkimusverkosto PELIT JA PELILLISYYS Digitaaliset pelit erotellaan viihdepeleihin sekä hyötypeleihin. Viihdepeleillä

Lisätiedot

mg kertaa päivässä mg kertaa päivässä mg kertaa päivässä mg kertaa päivässä mg kertaa päivässä mg kertaa päivässä mg kertaa viikossa Ei koskaan

mg kertaa päivässä mg kertaa päivässä mg kertaa päivässä mg kertaa päivässä mg kertaa päivässä mg kertaa päivässä mg kertaa viikossa Ei koskaan Olotilakysely Käyttämäsi Parkinson-lääkkeet: Muut lääkkeet, joita otat säännöllisesti mg kertaa viikossa 1. Mieliala Oletko alakuloinen? Onko sinulla masennusta? Itkettääkö sinua ilman syytä? Ahdistaako

Lisätiedot

Pelaajabarometri 2013 Mobiilipelaamisen nousu

Pelaajabarometri 2013 Mobiilipelaamisen nousu TAMPEREEN YLIOPISTO INFORMAATIOTIETEIDEN YKSIKKÖ Pelaajabarometri 2013 Mobiilipelaamisen nousu Frans Mäyrä & Laura Ermi 2014 http://www.trim.fi Research Reports 11 ISSN 1799-2141 ISBN 978-951-44-9425-3

Lisätiedot

Hyvää mieltä perheen arkeen

Hyvää mieltä perheen arkeen Hyvää mieltä perheen arkeen Susanna Kosonen (KM, LO, LTO, AO, OPO, taidekasvatuksen yo) Hyvää mieltä perheen arkeen / Suomen Mielenterveysseura Suomen Mielenterveysseura Maailman vanhin mielenterveysjärjestö

Lisätiedot

Arki terveeksi mieli hyväksi Ehkäisevää työtä Päijät-Hämeessä

Arki terveeksi mieli hyväksi Ehkäisevää työtä Päijät-Hämeessä Arki terveeksi mieli hyväksi Ehkäisevää työtä Päijät-Hämeessä Terve kunta verkoston seminaari 11.4.2019 Hollola Susanna Leimio Ehkäisevän työn seutukoordinaattori, YTM N E L J Ä T U U L T A HYVINVOINNIN

Lisätiedot

Riskipelaaminen Pelitukifoorumi Tapio Jaakkola EHYT ry

Riskipelaaminen Pelitukifoorumi Tapio Jaakkola EHYT ry Riskipelaaminen 10.5.2017 Pelitukifoorumi Tapio Jaakkola EHYT ry Miksi puhua rahapelaamisesta? Voisiko asia kuulua minulle? Miksi rahapelaamisesta pitäisi puhua? Riskipelaaminen tai peliongelma ei näy

Lisätiedot

Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen tulevaisuuden kunnassa

Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen tulevaisuuden kunnassa Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen tulevaisuuden kunnassa Tuula Sundman osastopäällikkö EHYT ry ELÄMÄNILOA JA HYVINVOINTIA Ilman päihdeja pelihaittoja JOKAINEN MEISTÄ RAKENTAA SUOMALAISTA PÄIHDEKULTTUURIA

Lisätiedot

PELAAJABAROMETRI 2010 EERO KURONEN JA RAINE KOSKIMAA

PELAAJABAROMETRI 2010 EERO KURONEN JA RAINE KOSKIMAA PELAAJABAROMETRI 2010 EERO KURONEN JA RAINE KOSKIMAA Agora Center Jyväskylän yliopisto Jyväskylä 2011 2011 Eero Kuronen, Raine Koskimaa ja Jyväskylän yliopisto ISBN 978-951-39-4236-6 (pdf) Jyväskylä 2011

Lisätiedot

Mari Pajula Verkkopelaamisen sosiaaliset taustat - yhteisö pelaamisen rajoittajana ja motiivina?

Mari Pajula Verkkopelaamisen sosiaaliset taustat - yhteisö pelaamisen rajoittajana ja motiivina? Mari Pajula Verkkopelaamisen sosiaaliset taustat - yhteisö pelaamisen rajoittajana ja motiivina? Kommenttipuheenvuoro alustukseen: Verkkopelaamisen sosiaaliset taustat - yhteisö pelaamisen rajoittajana

Lisätiedot

Jukka Halme Mielenterveys ja päihdepalvelut osasto (MIPO) Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) Lahti 14.09.2011

Jukka Halme Mielenterveys ja päihdepalvelut osasto (MIPO) Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) Lahti 14.09.2011 Jukka Halme Mielenterveys ja päihdepalvelut osasto (MIPO) Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) Lahti 14.09.2011 Rahapelaaminen ja terveys, mitä tekemistä niillä on keskenään? Kun katsotaan rahapelaamisen

Lisätiedot

Hanna Mäkiaho CEO. Susanna Sillanpää Director of Customer Relations and Sales. Sarita Taipale Director of Development

Hanna Mäkiaho CEO. Susanna Sillanpää Director of Customer Relations and Sales. Sarita Taipale Director of Development Family Support House Oy 0 Mobiilipohjaisia sovelluksia perheiden tukemiseen 0 Työvälineitä ammattilaisille 0 Pelejä perheille 0 Vuorovaikutuksen vahvistaminen 0 Vanhemmuuden tukeminen 0 Ennaltaehkäisevä

Lisätiedot

Tunnistamisen ja puheeksioton välineet, hoitopolut

Tunnistamisen ja puheeksioton välineet, hoitopolut Tunnistamisen ja puheeksioton välineet, hoitopolut Lasten ja nuorten liikapelaaminen ja pelihaittojen ehkäisy koulutus 1 Lähteet ja tukimateriaali 2 1 Pelihaittojen ehkäisy Aikuisen vastuu Vanhempien roolin

Lisätiedot

Huolen puheeksiotto Motivoiva keskustelu. Pelineuvola-Tour Pelituki Eija Myllymäki

Huolen puheeksiotto Motivoiva keskustelu. Pelineuvola-Tour Pelituki Eija Myllymäki Huolen puheeksiotto Motivoiva keskustelu Pelineuvola-Tour Pelituki Eija Myllymäki Rahapelaaminen puheeksi neutraalistimalli (THL) https://www.innokyla.fi/web/malli794561 https://www.innokyla.fi/documents/794562/1

Lisätiedot

Rahapelitesti - SOGS-R

Rahapelitesti - SOGS-R Rahapelitestin (SOGS-R) avulla voi arvioida, kuinka ongelmallista oma pelaaminen on. Testin perusteella ei voi tehdä diagnoosia peliongelmasta. Testin tarkoitus on kiinnittää huomio niihin tekijöihin,

Lisätiedot

Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet,

Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet, Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet, kannettavat tietokoneet, älypuhelimet, tablettitietokoneet,

Lisätiedot

Asiantuntijalausunto: HE 132/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi arpajaislain ja eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta

Asiantuntijalausunto: HE 132/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi arpajaislain ja eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta 1 (6) Sosiaali- ja terveysvaliokunta Eduskunta Viite: Sosiaali- ja terveysvaliokunnan asiantuntijakutsu 23.9.2016 Asiantuntijalausunto: HE 132/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi arpajaislain

Lisätiedot

Lataa Rahapeliriippuvuus. Lataa

Lataa Rahapeliriippuvuus. Lataa Lataa Rahapeliriippuvuus Lataa ISBN: 9789516564855 Sivumäärä: 224 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 24.17 Mb Suomalaiset ovat innokkaita rahapelaajia. Suurin osa suomalaisista pelaa ainakin satunnaisesti

Lisätiedot

Peliongelman tunnistaminen

Peliongelman tunnistaminen Peliongelman tunnistaminen XIII Valtakunnalliset Päihdepäivät 14.9.2006 Tapio Jaakkola projektipäällikkö Peluuri Liikaa pelissä? Soita Peluuri 0800 100 101 - www.peluuri.fi Rahapelit 1 Rahapelien pelaaminen

Lisätiedot

Pykälistä käytäntöön: ehkäisevän päihdetyönlaki ja toimintaohjelma tutuksi - tilaisuus

Pykälistä käytäntöön: ehkäisevän päihdetyönlaki ja toimintaohjelma tutuksi - tilaisuus Pykälistä käytäntöön: ehkäisevän päihdetyönlaki ja toimintaohjelma tutuksi - tilaisuus Katsaus alkoholi-, tupakka-, huumausaine- ja rahapelitilanteeseen 29.4.2016 Kirsimarja Raitasalo 1 ALKOHOLI 29.4.2016

Lisätiedot

VEIKKAUKSEN VÄESTÖTASON PELIONGELMATUTKIMUS, JOULUKUU 2017

VEIKKAUKSEN VÄESTÖTASON PELIONGELMATUTKIMUS, JOULUKUU 2017 VEIKKAUKSEN VÄESTÖTASON PELIONGELMATUTKIMUS, JOULUKUU 207.2.207 Tuomo Turja Taloustutkimus t-63/ttu 20..207 TUTKIMUKSEN TOTEUTUS Tutkimus on toteutettu Veikkaus Oy:n toimeksiannosta Tutkimuksen tarkoitus

Lisätiedot

mg kertaa päivässä mg kertaa päivässä mg kertaa päivässä mg kertaa päivässä mg kertaa päivässä mg kertaa päivässä mg kertaa viikossa Ei koskaan

mg kertaa päivässä mg kertaa päivässä mg kertaa päivässä mg kertaa päivässä mg kertaa päivässä mg kertaa päivässä mg kertaa viikossa Ei koskaan Olotilakysely Käyttämäsi Parkinson-lääkkeet: Muut lääkkeet, joita otat säännöllisesti mg kertaa viikossa 1. Mieliala Oletko alakuloinen? Onko sinulla masennusta? Itkettääkö sinua ilman syytä? Ahdistaako

Lisätiedot

Asiantuntijalausunto: HE 132/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi arpajaislain ja eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta

Asiantuntijalausunto: HE 132/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi arpajaislain ja eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta 1 (6) Sosiaali- ja terveysvaliokunta Eduskunta Viite: Sosiaali- ja terveysvaliokunnan asiantuntijakutsu 23.9.2016 Asiantuntijalausunto: HE 132/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi arpajaislain

Lisätiedot

MIELEN HYVINVOINNIN TUKEMINEN JA EHKÄISEVÄ PÄIHDETYÖ NUORISOALALLA - RAJAPINNOILLA. 24.9.2014 Ehkäisevän työn päivät, Lahti

MIELEN HYVINVOINNIN TUKEMINEN JA EHKÄISEVÄ PÄIHDETYÖ NUORISOALALLA - RAJAPINNOILLA. 24.9.2014 Ehkäisevän työn päivät, Lahti MIELEN HYVINVOINNIN TUKEMINEN JA EHKÄISEVÄ PÄIHDETYÖ NUORISOALALLA - RAJAPINNOILLA 24.9.2014 Ehkäisevän työn päivät, Lahti Preventiimi pähkinänkuoressa OKM:n rahoittama, Humakin hallinnoima, yksi valtakunnallisista

Lisätiedot

Asiantuntijalausunto: HE 132/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi arpajaislain ja eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta

Asiantuntijalausunto: HE 132/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi arpajaislain ja eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta 1 (5) Hallintovaliokunta Eduskunta Viite: Hallintovaliokunnan asiantuntijakutsu 26.10.2016 Asiantuntijalausunto: HE 132/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi arpajaislain ja eräiden siihen liittyvien

Lisätiedot

DISCORD. Pian suosituin viestintäsovellus! Pitäisikö sinne jalkautua? Jenni Lappalainen 2019

DISCORD. Pian suosituin viestintäsovellus! Pitäisikö sinne jalkautua? Jenni Lappalainen 2019 DISCORD Pian suosituin viestintäsovellus! Pitäisikö sinne jalkautua? Jenni Lappalainen 2019 Mikä Discord on Discord on vuonna 2015 julkaistu VoIP-sovellus VoIP eli Voice IP tarkoittaa puhelua internetin

Lisätiedot

EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN AMMATTILAISET PALVELUKSESSASI

EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN AMMATTILAISET PALVELUKSESSASI EHYT RY KOULUTYÖ EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN AMMATTILAISET PALVELUKSESSASI Mikä EHYT? Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry on vahva toimija, joka toimii koko maassa ja koko väestön parissa terveiden elämäntapojen edistämiseksi

Lisätiedot

Pelit (ja sosiaalinen media) matkailussa. Jaakko Suominen FT, digitaalisen kulttuurin professori Turun yliopisto / Porin yliopistokeskus

Pelit (ja sosiaalinen media) matkailussa. Jaakko Suominen FT, digitaalisen kulttuurin professori Turun yliopisto / Porin yliopistokeskus Pelit (ja sosiaalinen media) Jaakko Suominen FT, digitaalisen kulttuurin professori Turun yliopisto / Porin yliopistokeskus Esitelmän tarkoitus Esitellä, millä kaikilla erilaisilla tavoilla pelaaminen

Lisätiedot

Neuvonnan ja itseapuvälineiden kokonaisuus Monipuolista tarpeiden huomioimista pelihaittatyösä

Neuvonnan ja itseapuvälineiden kokonaisuus Monipuolista tarpeiden huomioimista pelihaittatyösä Neuvonnan ja itseapuvälineiden kokonaisuus Monipuolista tarpeiden huomioimista pelihaittatyösä Mari Pajula, kehittämispäällikkö, Peluuri/ Sininauhaliitto (Pelihaitat) Takuu-Säätiön Talous- ja velka-asioiden

Lisätiedot

TUKIAINEISTO. Pelihaitat. pelissä. Tietoa kasvattajille lasten ja nuorten digitaalisesta pelaamisesta ja rahapelaamisesta

TUKIAINEISTO. Pelihaitat. pelissä. Tietoa kasvattajille lasten ja nuorten digitaalisesta pelaamisesta ja rahapelaamisesta TUKIAINEISTO Pelihaitat Nu ret pelissä Tietoa kasvattajille lasten ja nuorten digitaalisesta pelaamisesta ja rahapelaamisesta Teksti Pelitaito-projekti, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry: Kaisa Luhtala Inka

Lisätiedot

Pelitoimintaa vuotiaille Pohjois-Pohjanmaalla

Pelitoimintaa vuotiaille Pohjois-Pohjanmaalla Pelitoimintaa 13-17 vuotiaille Pohjois-Pohjanmaalla PERUSTIEDOT Pelimiitti on pääosin etänä järjestettävää pelitoimintaa 13-17 -vuotiaille nuorille Toiminta-alueeseen kuuluvat nykyisin Ylivieska sekä ympäryskunnat

Lisätiedot

Galactor and the Codebreakers: - oppimispeli online maailman sudenkuopista

Galactor and the Codebreakers: - oppimispeli online maailman sudenkuopista Galactor and the Codebreakers: - oppimispeli online maailman sudenkuopista Eija Kuoppa-aho Opettaja Alajärven kaupunki Taina Mäntylä Ylitarkastaja Kuluttajavirasto Millainen peli on kyseessä? Kuluttajaviranomaisten

Lisätiedot

HAITTOJA. likinäköisyyden haasteet

HAITTOJA. likinäköisyyden haasteet 12.- 13.3.2019 Tuija Surakka Psykiatrinen erikoissairaanhoitaja Nuorten päihde ja mielenterveystyö Perusopetuspalvelut / Oppilas ja opiskelijahuolto Jyväskylän kaupunki 20.3.2019 Pelaaminen ja some Monista

Lisätiedot

Reaaliaikainen yli 2 pelaajan moninpeli mobiilille!

Reaaliaikainen yli 2 pelaajan moninpeli mobiilille! Reaaliaikainen yli 2 pelaajan moninpeli mobiilille! Mobiilipelaajat haluavat pelata toisia ihmisiä vastaan tai heidän kanssaan Kuten mm. nämä moninpelattavat menestyspelit osoittavat Clash of Clans Supercell

Lisätiedot

Pakka-toimintamallin esittely Mistä kyse ja miksi Pakka kannattaa?

Pakka-toimintamallin esittely Mistä kyse ja miksi Pakka kannattaa? Pakka-toimintamallin esittely Mistä kyse ja miksi Pakka kannattaa? Moniammatilliset toimintamallit tutuiksi! -road show 26.3.2014, Rovaniemi Kehittämispäällikkö Jaana Markkula Alkoholiohjelma, Terveyden

Lisätiedot

FT Arto Tiihonen. www.miksiliikun.fi

FT Arto Tiihonen. www.miksiliikun.fi FT Arto Tiihonen www.miksiliikun.fi Leikki leikkinä: kisailua, sattumaa, huimausta ja rooleja Leikki kokemuksena: elämys-, identiteetti-, osallisuus- ja toimijuuskokemuksia Miksi siis oikeastaan leikimme?

Lisätiedot

Edunsaajien asema rahapeliuudistuksessa

Edunsaajien asema rahapeliuudistuksessa Edunsaajien asema rahapeliuudistuksessa 13.3.2015 Rahapelijärjestelmän vahva perusta Suomessa rahapelipolitiikasta päättävät eduskunta ja valtioneuvosto Suomen rahapelijärjestelmästä ja sen eri toimijoista

Lisätiedot

Ongelmapelaaminen: tuki- ja hoitopalvelut Suomessa

Ongelmapelaaminen: tuki- ja hoitopalvelut Suomessa Ongelmapelaaminen: tuki- ja hoitopalvelut Suomessa Kehittämispäällikkö saini.mustalampi@thl.fi 6.3.2009 Ongelmapelaaminen: tuki- ja hoitopalvelut Suomessa/ Saini Mustalampi 1 THL on tutkimus- ja kehittämislaitos,

Lisätiedot

Näin Suomi kommunikoi

Näin Suomi kommunikoi Näin Suomi kommunikoi Tutkimuksen toteutus Tutkimuksen suunnittelusta, analyysista ja raportoinnista on vastannut Prior Konsultointi Oy. Tutkimuksen toimeksiantaja on Elisa Oyj. Kyselyn kohderyhmänä olivat

Lisätiedot

1. Valo, Valtakunnallinen liikunta- ja urheiluorganisaatio ry (jäljempänä Valo) sekä. 2. Urheiluseura (jäljempänä Seura)

1. Valo, Valtakunnallinen liikunta- ja urheiluorganisaatio ry (jäljempänä Valo) sekä. 2. Urheiluseura (jäljempänä Seura) SOPIMUS VERKKOKUMPPANUUTEEN OSALLISTUMISESTA 1. Osapuolet 1. Valo, Valtakunnallinen liikunta- ja urheiluorganisaatio ry (jäljempänä Valo) sekä 2. Urheiluseura (jäljempänä Seura) 2. Sopimuksen tausta ja

Lisätiedot