Lähde: Ikärajat.fi; RAY

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Lähde: Ikärajat.fi; RAY"

Transkriptio

1 Alaikäinen saa pelata K18-pelejä, mutta vain oman vanhemman seurassa. TARUA. K18-ikärajassa ei ole joustovaraa, vaan se on aina voimassa riippumatta aikuisen myös omaan perheeseen kuuluvan - läsnäolosta. Lähde: Ikärajat.fi; RAY Digitaalisten pelien pelaaja on useimmiten yli 18-vuotias. TOTTA. Suomalaisen digipelaajan keski-ikä on yli 37 vuotta. Pelejä ostavat ja pelaavat eniten vuotiaat aktiiviset* pelaajat. Lähde: Pelaajabarometri 2013 *vähintään kerran kuukaudessa pelaavat Rahapeliautomaatin tuplaus noudattaa tiettyä kaavaa. TARUA. Tuplausarvonta on aina satunnainen ja riippumaton edellisistä tuplauksista. Kaikki rahapeliautomaatit ovat onnenpelejä ja perustuvat sattumaan. Lähde: Peluuri (a). Satunnaisuus. Jos rahapeliautomaattia pelaa riittävän kauan, jää lopulta omilleen. TARUA. Rahapeliautomaateilla on palautusprosentti, joka on yleensä noin 90 %. Pelaaja saa siis pidemmän päälle automaatista aina vähemmän rahaa kuin sinne laittaa. Lähde: Peluuri (b). Rahapeliautomaatin palautusprosentti. Pelien ikämerkinnät kertovat siitä, kuinka vaativa peli on. TARUA. Ikämerkinnät kertovat pelien sisältämästä lapsille ja nuorille mahdollisesti haitallisesta materiaalista, kuten väkivalta, kiroilu tai syrjintä. Lähde: Ikärajat.fi; PEGI. Tietoja PEGI luokitusjärjestelmästä.

2 Pelaaminen voi sisältää myönteisiä, lapsen ja nuoren kehitystä tukevia piirteitä. TOTTA. Pelaaminen voi mm. kehittää kielitaitoa, edistää ongelmanratkaisukykyä, lisätä oppimismotivaatiota ja opettaa käyttämään teknisiä laitteita. Koululaisille suositellaan enintään kahden tunnin ruutuaikaa (tv, tietokone, mobiililaitteet ym.) päivässä. TOTTA. Kun pelaamisen ohella muut elämän osa-alueet pysyvät tasapainossa ja hallinnassa, pelaaminen ei ole ongelma vaan mukava harrastus tai ajanviete. Työntekijöillä on oikeus kysyä henkilöpapereita rahapeliautomaateilla ja tarvittaessa keskeyttää pelaaminen kaukosäätimellä. TOTTA. Alle 18-vuotiaat eivät saa olla pelialueella edes täysi-ikäisen seurassa. Ikä on pystyttävä todistamaan kysyttäessä. Lähde: RAY Jos oma pelaaminen alkaa huolestuttaa, voin puhua siitä esimerkiksi kouluterveydenhoitajalle tai koulukuraattorille. TOTTA. Asiasta on hyvä keskustella vanhemman tai muun turvallisen aikuisen kanssa heti kun huoli herää. Joskus huolesta puhuminen saattaa olla helpompaa kodin ulkopuolella olevalle aikuiselle.

3 Pelipäiväkirjan tai peliaikataulun pitäminen on hyvä tapa seurata pelaamiseen käytettyä aikaa. TOTTA. Aikataulu/päiväkirja on hyvä tapa vähentää pelaamiseen käytetty aika järkevälle tasolle. Sosiaalisten suhteiden vähentyminen yhtäkkiä saattaa olla merkki peliongelmasta. TOTTA. Jos muiden ihmisten seura korvaantuu pelaamisella, voidaan miettiä onko kyseessä peliongelma. Muita merkkejä ovat mm. kielteiset vaikutukset koulunkäyntiin tai terveyteen (väsymys, masennus). Pelien ajoittainen suurkulutus ei vielä tarkoita että pelaajalla olisi peliongelma. TOTTA. Pelaaminen voi olla tiiviimpää ajoittain, esim. uuden pelin ilmestyessä tai loma-aikoina. Lyhyen ajan kestävä tiiviimpi pelaaminen ei vielä merkitse peliongelmaa. Toistuvat poissaolot ja myöhästelyt koulusta voivat olla merkkejä liiallisesta pelaamisesta. TOTTA. Pelit saattavat ajoittua ja jatkua myöhään yöhön, kun peliseuraa on tarjolla jatkuvasti verkon välityksellä. Vuorokausirytmi muuttuu ja kouluun lähteminen aamulla saattaa olla mahdotonta univajeen vuoksi. Pelit saattavat olla yksi tapa kokeilla ja säädellä tunteita. TOTTA. Pelien avulla voidaan harjoitella erilaisten tunteiden kokemista tai roolien ottamista. Jos epämiellyttäviä tunteita paetaan jatkuvasti pelimaailmaan, ongelmat saattavat jäädä käsittelemättä ja ratkaisematta.

4 Erityisesti netissä muiden kanssa pelattaviin peleihin on helppo jäädä koukkuun. TOTTA. Useimmat monen pelaajan pelattavat nettipelit perustuvat pelin sisäisiin yhteisöihin, joita tarvitaan pelissä etenemiseen. Yhteisö tarvitsee kaikkien jäsentensä ponnistuksia samaan aikaan ja tämän velvollisuuden vuoksi peli vaatii sitoutumista ja velvoittaa osallistumaan tietyn ajan kerrallaan. Lähde: Salokoski, T. & Mustonen, A. Median vaikutukset lapsiin ja nuoriin. Visuaalisuus, haasteet ja vuorovaikutteisuus tekevät peleistä houkuttelevia. TOTTA. Nämä ominaisuudet voivat samalla tehdä niistä koukuttavia. Lisäksi kiinnostavat tarinat ja kehittymismahdollisuudet saavat pelaamaan yhä uudelleen ja pidempään. Lähde: Pelikasvattajan käsikirja s Pasianssipelit ovat suosituimpia digitaalisia pelejä. TOTTA. Suosituin digitaalisten pelien ryhmä suomalaisten keskuudessa on pasianssipelit. Niitä pelataan pääasiassa tietokoneella mutta myös mobiililaitteilla. Lähde: Pelaajabarometri 2013 Varhain aloitettu rahapelaaminen saattaa altistaa rahapeliongelmille aikuisena. TOTTA. Lapset oppivat rahapelaamista vanhemmiltaan ja muilta perheenjäseniltä. Vanhempien suhtautumisella rahapelaamiseen on tärkeä merkitys lapsen ja nuoren rahapeliasenteiden ja -käyttäytymisen syntyyn. Nuorilla ystävät saattavat olla merkittävässä asemassa peliongelman tunnistamisessa ja asian esille nostamisessa. TOTTA. Usein ystävät saattavat olla niitä, jotka huomaavat nuoressa tapahtuneen muutoksen ensimmäisenä. Liikaa pelaava nuori saattaa reagoida ystävällä heränneeseen huoleen herkemmin kuin vanhempien keskusteluyrityksiin.

5 Pelin hyvä tekninen hallitseminen suojaa haittavaikutuksilta. TARUA. Jos pelin sisältämän materiaalin käsittelemiseen ei ole vielä valmis, pelikokemuksesta voi tulla liian voimakas ja aiheuttaa esimerkiksi pelkotiloja tai ahdistuneisuutta. Ongelmallinen rahapelaaminen saattaa johtaa jatkuessaan talous- ja velkaongelmiin. TOTTA. Jos omat rahat eivät riitä pelaamiseen, nuori saattaa joutua velkaantumiskierteeseen. Täysi-ikäisenä tämä saattaa johtaa laina- ja luottotietoongelmiin. Peleille asetetut ikärajat eivät koske pelien seuraamista sivusta (katsomista kun toinen pelaa). TARUA. Myös sivusta seuraaja altistuu haitallisille sisällöille. Liian voimakkaista mediasisällöistä voi aiheutua ahdistusta joka voi ilmetä unen häiriintymisenä, keskittymisvaikeuksina, pelokkuutena tai aggressiivisuutena toisia tai itseä kohtaan.

6 Alaikäinen saa pelata K18- pelejä, mutta vain oman vanhemman seurassa. TARUA. K18-ikärajassa ei ole joustovaraa, vaan se on aina voimassa riippumatta aikuisen myös omaan perheeseen kuuluvan läsnäolosta. (RAY, Ikarajat.fi) Digitaalisten pelien pelaaja on useimmiten yli 18-vuotias. TOTTA. Suomalaisen digipelaajan keski-ikä on yli 37 vuotta. Pelejä ostavat ja pelaavat eniten vuotiaat aktiiviset* pelaajat. *vähintään kerran kuukaudessa pelaavat (Pelaajabarometri 2013) Rahapeliautomaatin tuplaus noudattaa tiettyä kaavaa. TARUA. Tuplausarvonta on aina satunnainen ja riippumaton edellisistä tuplauksista. Kaikki rahapeliautomaatit ovat onnenpelejä ja perustuvat sattumaan. (Peluuri) Jos rahapeliautomaattia pelaa riittävän kauan, jää lopulta omilleen. TARUA. Rahapeliautomaateilla on palautusprosentti, joka on yleensä noin 90 %. Pelaaja saa siis pidemmän päälle automaatista aina vähemmän rahaa kuin sinne laittaa. (Peluuri) Työntekijöillä on oikeus kysyä henkilöpapereita rahapeliautomaateilla ja tarvittaessa keskeyttää pelaaminen kaukosäätimellä. Jos oma pelaaminen alkaa huolestuttaa, voin puhua siitä esimerkiksi kouluterveydenhoitajalle tai koulukuraattorille. TOTTA. Alle 18-vuotiaat eivät saa olla pelialueella edes täysi-ikäisen seurassa. Ikä on pystyttävä todistamaan kysyttäessä. (RAY) TOTTA. Asiasta on hyvä keskustella vanhemman tai muun turvallisen aikuisen kanssa heti kun huoli herää. Joskus huolesta puhuminen saattaa olla helpompaa kodin ulkopuolella olevalle aikuiselle.

7 Pelien ikämerkinnät kertovat siitä, kuinka vaativa peli on. TARUA. Ikämerkinnät kertovat pelien sisältämästä lapsille ja nuorille mahdollisesti haitallisesta materiaalista, kuten väkivalta, kiroilu tai syrjintä. (Ikarajat.fi) Pelipäiväkirjan tai peliaikataulun pitäminen on hyvä tapa seurata pelaamiseen käytettyä aikaa. TOTTA. Aikataulu/päiväkirja on hyvä tapa vähentää pelaamiseen käytetty aika järkevälle tasolle. Sosiaalisten suhteiden vähentyminen yhtäkkiä saattaa olla merkki peliongelmasta. TOTTA. Jos muiden ihmisten seura korvaantuu pelaamisella, voidaan miettiä onko kyseessä peliongelma. Muita merkkejä ovat mm. kielteiset vaikutukset koulunkäyntiin tai terveyteen (väsymys, masennus). Pelaaminen voi sisältää myönteisiä, lapsen ja nuoren kehitystä tukevia piirteitä. TOTTA. Pelaaminen voi mm. kehittää kielitaitoa, edistää ongelmanratkaisukykyä, lisätä oppimismotivaatiota ja opettaa käyttämään teknisiä laitteita. Pasianssipelit ovat suosituimpia digitaalisia pelejä. TOTTA. Suosituin digitaalisten pelien ryhmä suomalaisten keskuudessa on pasianssipelit. Niitä pelataan pääasiassa tietokoneella mutta myös mobiililaitteilla. (Pelaajabarometri 2013) Visuaalisuus, haastavuus ja vuorovaikutteisuus tekevät peleistä houkuttelevia. TOTTA. Nämä ominaisuudet voivat samalla tehdä niistä koukuttavia. Lisäksi kiinnostavat tarinat ja kehittymismahdollisuudet saavat pelaamaan yhä uudelleen ja pidempään. (Pelikasvattajan käsikirja)

8 Pelien ajoittainen suurkulutus ei vielä tarkoita että pelaajalla olisi peliongelma. TOTTA. Pelaaminen voi olla tiiviimpää ajoittain, esim. uuden pelin ilmestyessä tai loma-aikoina. Lyhyen ajan kestävä tiiviimpi pelaaminen ei vielä merkitse peliongelmaa. Koululaisille suositellaan enintään kahden tunnin ruutuaikaa (tv, tietokone, mobiililaitteet ym.) päivässä. TOTTA. Kun pelaamisen ohella muut elämän osa-alueet pysyvät tasapainossa ja hallinnassa, pelaaminen ei ole ongelma vaan mukava harrastus tai ajanviete. (THL) Toistuvat poissaolot ja myöhästelyt koulusta voivat olla merkkejä liiallisesta pelaamisesta. TOTTA. Pelit saattavat ajoittua ja jatkua myöhään yöhön, kun peliseuraa on tarjolla jatkuvasti verkon välityksellä. Vuorokausirytmi muuttuu ja kouluun lähteminen aamulla saattaa olla mahdotonta univajeen vuoksi. Pelit saattavat olla yksi tapa kokeilla ja säädellä tunteita. TOTTA. Pelien avulla voidaan harjoitella erilaisten tunteiden kokemista tai roolien ottamista. Jos epämiellyttäviä tunteita paetaan jatkuvasti pelimaailmaan, ongelmat saattavat jäädä käsittelemättä ja ratkaisematta. Erityisesti netissä muiden kanssa pelattaviin peleihin on helppo jäädä koukkuun. TOTTA. Useimmat nettipelit perustuvat pelin sisäisiin yhteisöihin, joita tarvitaan pelissä etenemiseen. Yhteisö tarvitsee kaikkien jäsentensä ponnistuksia samaan aikaan ja tämän velvollisuuden vuoksi peli vaatii sitoutumista ja velvoittaa osallistumaan tietyn ajan kerrallaan. (Median vaikutukset lapsiin ja nuoriin)

9 Varhain aloitettu rahapelaaminen saattaa altistaa rahapeliongelmille aikuisena. TOTTA. Lapset oppivat rahapelaamista vanhemmiltaan ja muilta perheenjäseniltä. Vanhempien suhtautumisella rahapelaamiseen on tärkeä merkitys lapsen ja nuoren rahapeliasenteiden ja - käyttäytymisen syntyyn. Ongelmallinen rahapelaaminen saattaa johtaa jatkuessaan talous- ja velkaongelmiin. TOTTA. Jos omat rahat eivät riitä pelaamiseen, nuori saattaa joutua velkaantumiskierteeseen. Täysi-ikäisenä tämä saattaa johtaa laina- ja luottotieto-ongelmiin. Nuorilla ystävät saattavat olla merkittävässä asemassa peliongelman tunnistamisessa ja asian esille nostamisessa. TOTTA. Usein ystävät saattavat olla niitä, jotka huomaavat nuoressa tapahtuneen muutoksen ensimmäisenä. Liikaa pelaava nuori saattaa reagoida ystävällä heränneeseen huoleen herkemmin kuin vanhempien keskusteluyrityksiin. Pelin hyvä tekninen hallitseminen suojaa haittavaikutuksilta. TARUA. Jos pelin sisältämän materiaalin käsittelemiseen ei ole vielä valmis, pelikokemuksesta voi tulla liian voimakas ja aiheuttaa esimerkiksi pelkotiloja tai ahdistuneisuutta. Peleille asetetut ikärajat eivät koske pelien seuraamista sivusta (katsomista kun toinen pelaa). TARUA. Myös sivusta seuraaja altistuu haitallisille sisällöille. Liian voimakkaista mediasisällöistä voi aiheutua ahdistusta joka voi ilmetä unen häiriintymisenä, keskittymisvaikeuksina, pelokkuutena tai aggressiivisuutena toisia tai itseä kohtaan.

10 Lähteet Ikärajat digitaalisissa peleissä. Viitattu Luhtala, K., Silvennoinen, I. & Tenkanen, T Nuoret pelissä. Tietoa kasvattajille lasten ja nuorten digitaalisesta pelaamisesta ja rahapelaamisesta. THL. Viitattu pdf?sequence=1 Mäyrä, Frans & Ermi, Laura Pelaajabarometri Mobiilipelaamisen nousu. TRIM Research Reports 11. Tampereen yliopisto. Viitattu =1 PEGI Pan European Game Information. Tietoja PEGI-luokitusjärjestelmästä. Viitattu Pelikasvattajan käsikirja. Viitattu Peluuri (b). Rahapeliautomaatin palautusprosentti. Viitattu Peluuri (a). Satunnaisuus. Viitattu RAY. Ikärajavalvonta RAY:n pelipisteissä. Viitattu Salokoski, T. & Mustonen, A. Mediakasvatusseuran julkaisuja 2/2007. Median vaikutukset lapsiin ja nuoriin katsaus tutkimuksiin sekä kansainvälisiin mediakasvatuksen- ja säätelyn käytäntöihin. Viitattu Viestintävirasto & IRO Research & Consulting. Viestintäpalveluiden kuluttajatutkimus Viitattu f

Lasten ja nuorten pelaaminen Lastensuojelun Keskusliitto 7.2.2012

Lasten ja nuorten pelaaminen Lastensuojelun Keskusliitto 7.2.2012 1 Lasten ja nuorten pelaaminen Lastensuojelun Keskusliitto 7.2.2012 2 Pelitaito-projekti (2010-2014) Tavoitteena on lasten ja nuorten liikapelaamisen ja pelaamisesta aiheutuvien haittojen ehkäisy Pelaamisella

Lisätiedot

Ongelmallisesti pelaavan nuoren auttaminen

Ongelmallisesti pelaavan nuoren auttaminen Ongelmallisesti pelaavan nuoren auttaminen Lahti 9.4.2014 11.4.2014 Minna Kesänen 1 Rahapelaaminen ja digitaalinen pelaaminen Rahapelaaminen viittaa kaikkeen sellaiseen pelaamiseen, jossa voitto tai tappio

Lisätiedot

Pelihaittojen ehkäisy THL Rundi Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry Elimäenkatu 27, 4.krs, Helsinki

Pelihaittojen ehkäisy THL Rundi Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry Elimäenkatu 27, 4.krs, Helsinki Pelihaittojen ehkäisy THL Rundi 2013 12.9.2013 Esityksen sisältö Rahapelaaminen Suomessa Suomalainen rahapelaaminen lukuina Ongelmallinen rahapelaaminen Pelihaittojen ehkäisy Rahapelaaminen Suomessa Rahapelaaminen

Lisätiedot

Pelihaittojen ehkäisy Helsinki Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry Elimäenkatu 27, 4.krs, Helsinki

Pelihaittojen ehkäisy Helsinki Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry Elimäenkatu 27, 4.krs, Helsinki Pelihaittojen ehkäisy Helsinki 23.5.2013 Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry Elimäenkatu 27, 4.krs, 00510 Helsinki www.ehyt.fi www.pelitaito.fi Esityksen sisältö Rahapelaaminen Suomessa Suomalainen rahapelaaminen

Lisätiedot

Pelaaminen haltuun johdatus digitaalisen pelaamisen kulttuuriin

Pelaaminen haltuun johdatus digitaalisen pelaamisen kulttuuriin Pelaaminen haltuun johdatus digitaalisen pelaamisen kulttuuriin Mikko Meriläinen mikko.merilainen@ehyt.fi Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry Elimäenkatu 27, 4.krs, 00510 Helsinki www.ehyt.fi www.pelitaito.fi

Lisätiedot

Verkkopelaamisen hyödyt ja haitat Asumisen päivät 9.4.2013

Verkkopelaamisen hyödyt ja haitat Asumisen päivät 9.4.2013 Verkkopelaamisen hyödyt ja haitat Asumisen päivät 9.4.2013 Mikko Meriläinen mikko.merilainen@ehyt.fi Pelitaito-projekti EHYT ry:n viisivuotinen projekti (2010 2014) Pelaamisella tarkoitetaan digitaalista

Lisätiedot

Ikäihmisten rahapelaaminen

Ikäihmisten rahapelaaminen Ikäihmisten rahapelaaminen TERVE-SOS 2009, Helsinki Johanna Järvinen-Tassopoulos, erikoistutkija Päihteiden ja ehkäisevän päihdetyön yksikkö 14.5.2009 Johanna Järvinen-Tassopoulos 1 1. Aluksi Marketin

Lisätiedot

Pelimaailman pyörteissä digitaalisen pelaamisen monet kasvot

Pelimaailman pyörteissä digitaalisen pelaamisen monet kasvot Pelimaailman pyörteissä digitaalisen pelaamisen monet kasvot Heinola 10.3.2015 Teresa Tenkanen @TeresaTenkanen Esityksen sisältö Digitaalinen pelaaminen ilmiönä Pelaamisen motiivit, haitat ja hyödyt Ongelmallinen

Lisätiedot

Nuoret pelissä -diasarja raha- ja muusta pelaamisesta

Nuoret pelissä -diasarja raha- ja muusta pelaamisesta OHJEISTUS DIASARJAAN 2: Nuoret pelissä -diasarja raha- ja muusta pelaamisesta Diojen sisällysluettelo: 1. Kansidia: Miten lapsia ja nuoria voi suojella pelihaitoilta? 2. Pelaamisessa on sekä hyviä että

Lisätiedot

Rahapelihaittojen ehkäisy Minna Kesänen

Rahapelihaittojen ehkäisy Minna Kesänen Rahapelihaittojen ehkäisy Esityksen sisältö Yleistä rahapelaamisesta Rahapelihaittojen ehkäisy yhteisössä Rahapeliongelmien ehkäisy yksilötyössä Rahapelaamisesta yleisesti Rahapeleillä tarkoitetaan kaikkea

Lisätiedot

Digitaaliset pelit lasten ja nuorten arjessa

Digitaaliset pelit lasten ja nuorten arjessa Digitaaliset pelit lasten ja nuorten arjessa Frans Mäyrä & Juho Karvinen Informaatiotieteiden yksikkö TRIM/Game Tampereen yliopisto email: frans.mayra@uta.fi & juho.karvinen@uta.fi Taustaa Pelitutkimus

Lisätiedot

Pelaaminen osana elämänhallintaa - Viekö nuori peliä vai peli nuorta? Helsinki 10.10.2013

Pelaaminen osana elämänhallintaa - Viekö nuori peliä vai peli nuorta? Helsinki 10.10.2013 Pelaaminen osana elämänhallintaa - Viekö nuori peliä vai peli nuorta? Helsinki 10.10.2013 Positiiviset vaikutukset Negatiiviset vaikutukset/ Liiallinen pelaaminen Negatiiviset vaikutukset/ Pelaamisen vaikutukset

Lisätiedot

Rahapelaamisen riskirajoilla. Mirka Smolej, Salla Karjalainen, Tapio Jaakkola 5.11.2015

Rahapelaamisen riskirajoilla. Mirka Smolej, Salla Karjalainen, Tapio Jaakkola 5.11.2015 Rahapelaamisen riskirajoilla Mirka Smolej, Salla Karjalainen, Tapio Jaakkola 5.11.2015 Rahapelaamisen riskirajoilla Arpa-projekti Arpa-projekti tukee aikuisten rahapelaamisen hallintaa Tietoa ja välineitä

Lisätiedot

Tunnistamisen ja puheeksioton välineet, hoitopolut

Tunnistamisen ja puheeksioton välineet, hoitopolut Tunnistamisen ja puheeksioton välineet, hoitopolut Lasten ja nuorten liikapelaaminen ja pelihaittojen ehkäisy koulutus 1 Lähteet ja tukimateriaali 2 1 Pelihaittojen ehkäisy Aikuisen vastuu Vanhempien roolin

Lisätiedot

Rahapelaaminen huvia, haaveita vai hankaluuksia? Palveluja ongelmapelaamiseen, aluepilotti Päijät-Häme

Rahapelaaminen huvia, haaveita vai hankaluuksia? Palveluja ongelmapelaamiseen, aluepilotti Päijät-Häme Rahapelaaminen huvia, haaveita vai hankaluuksia? Palveluja ongelmapelaamiseen, aluepilotti Päijät-Häme Rahapelit (1) Rahapeli pelin voitto tai tappio on rahaa tai rahan arvoinen, perustuu pääosin sattumaan.

Lisätiedot

LIIKAA JA VAARALLISTA? Näkökulmia ongelmalliseen pelaamiseen. Jarkko Järvelin Projektipäällikkö Sovatek-säätiö, Pelituki-hanke

LIIKAA JA VAARALLISTA? Näkökulmia ongelmalliseen pelaamiseen. Jarkko Järvelin Projektipäällikkö Sovatek-säätiö, Pelituki-hanke LIIKAA JA VAARALLISTA? Näkökulmia ongelmalliseen pelaamiseen Jarkko Järvelin Projektipäällikkö Sovatek-säätiö, Pelituki-hanke Mistä puhutaan, kun puhutaan ongelmallisesta pelaamisesta Mediakasvatuksesta

Lisätiedot

Pekka Lund 24.2.2015. Ikääntyneiden peliriippuvuus

Pekka Lund 24.2.2015. Ikääntyneiden peliriippuvuus Ikääntyneiden peliriippuvuus Ketä sinä ajattelet, kun alamme puhua ikäihmisten peliongelmista? Milloin pelaaminen on ongelmallista? Milloin pelaaminen on ongelmallista? Pelaamista ei tule ylipatologisoida:

Lisätiedot

Sosiaalityön keinot auttaa rahapeliongelmissa Pelit kotona - Koti pelissä Asumissosiaalisen työn teemapäivä / Minna Kesänen

Sosiaalityön keinot auttaa rahapeliongelmissa Pelit kotona - Koti pelissä Asumissosiaalisen työn teemapäivä / Minna Kesänen Sosiaalityön keinot auttaa rahapeliongelmissa Pelit kotona - Koti pelissä 22.3.2018 Asumissosiaalisen työn teemapäivä / Minna Kesänen 1 Sisältö 1 Rahapeliongelmista yleisesti 2 Rahapeliongelmat ja asuminen

Lisätiedot

Lasten ja nuorten pelaaminen ja pelihaitat

Lasten ja nuorten pelaaminen ja pelihaitat Lasten ja nuorten pelaaminen ja pelihaitat 14.9.2011/Lahti 1 Elämä On Parasta Huumetta ry - EOPH EOPH tekee terveyttä edistävää ehkäisevää päihdetyötä lapsen ja nuoren edun näkökulmasta. Toimimme kouluissa,

Lisätiedot

Huolen puheeksiotto Motivoiva keskustelu. Pelineuvola-Tour Pelituki Eija Myllymäki

Huolen puheeksiotto Motivoiva keskustelu. Pelineuvola-Tour Pelituki Eija Myllymäki Huolen puheeksiotto Motivoiva keskustelu Pelineuvola-Tour Pelituki Eija Myllymäki Rahapelaaminen puheeksi neutraalistimalli (THL) https://www.innokyla.fi/web/malli794561 https://www.innokyla.fi/documents/794562/1

Lisätiedot

Vaikuttavaa pelihaittojen ehkäisyä? - Rahapelaaminen - Digitaalinen pelaaminen

Vaikuttavaa pelihaittojen ehkäisyä? - Rahapelaaminen - Digitaalinen pelaaminen Saini Mustalampi, THL Vaikuttavaa pelihaittojen ehkäisyä? - Rahapelaaminen - Digitaalinen pelaaminen (Raha)pelihaittojen ehkäisyä on tieteellisesti tutkittu kansainvälisestikin vasta vähän, Suomessa ei

Lisätiedot

Puhutaan rahapelaamisesta - Tietoisku. Mun talous- toiminnan Verkostopäivä Leena Taavila

Puhutaan rahapelaamisesta - Tietoisku. Mun talous- toiminnan Verkostopäivä Leena Taavila Puhutaan rahapelaamisesta - Tietoisku Mun talous- toiminnan Verkostopäivä 11.4.2109 Leena Taavila Mitä saan rahapeleistä? Mahdollisuus voittaa, raha Lisäksi: o o o o o Ajanviete Pelaaminen on kiva tapa

Lisätiedot

Lasten ja nuorten pelaaminen ja pelihaitat

Lasten ja nuorten pelaaminen ja pelihaitat 1 Lasten ja nuorten pelaaminen ja pelihaitat Lahti 26.4.2012 2 Pelitaito-projekti (2010-2014) Tavoitteena on lasten ja nuorten liikapelaamisen ja pelaamisesta aiheutuvien haittojen ehkäisy Pelaamisella

Lisätiedot

Vantaan alueelliset vanhempainillat. Elämä On Parasta Huumetta ry Mäkelänkatu 49, 3.krs, 00550 Helsinki www.eoph.fi www.pelitaito.

Vantaan alueelliset vanhempainillat. Elämä On Parasta Huumetta ry Mäkelänkatu 49, 3.krs, 00550 Helsinki www.eoph.fi www.pelitaito. Vantaan alueelliset vanhempainillat 1 Elämä On Parasta Huumetta ry - EOPH EOPH tekee terveyttä edistävää ehkäisevää päihdetyötä lapsen ja nuoren edun näkökulmasta. 1.1.2012 alkaen Ehkäisevä päihdetyö EHYT

Lisätiedot

Tavoitteena pelihaittojen ehkäisyn ja hoidon kehittäminen Keski- ja Itä- Suomessa

Tavoitteena pelihaittojen ehkäisyn ja hoidon kehittäminen Keski- ja Itä- Suomessa www.pelituki.fi Tavoitteena pelihaittojen ehkäisyn ja hoidon kehittäminen Keski- ja Itä- Suomessa Mikä on Pelineuvola? Koulutusta kevyempi Vuorovaikutteinen Konsultaatiota Digi- ja rahapelaaminen Määritelmä

Lisätiedot

Nuoret pelissä -diasarja rahapelaamisesta

Nuoret pelissä -diasarja rahapelaamisesta OHJEISTUS DIASARJAAN 1 Nuoret pelissä -diasarja rahapelaamisesta Diojen sisällysluettelo: 1. Kansidia: Tiesitkö, että kaiken rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta? 2. Miksi tarvitaan uusi ikäraja? 3. Mitä

Lisätiedot

PELITOIMINNOT NUORISOTYÖN VÄLINEENÄ. Marko Tiusanen Oulun nuorisotoimi Messi-hanke

PELITOIMINNOT NUORISOTYÖN VÄLINEENÄ. Marko Tiusanen Oulun nuorisotoimi Messi-hanke PELITOIMINNOT NUORISOTYÖN VÄLINEENÄ Marko Tiusanen Oulun nuorisotoimi Messi-hanke Peli Pelaaminen Pelaamisen muodot Perinteiset pihapelit Vanhat tutut korttipelit (pasianssit, tuppi...) Pulmapelit (Sudoku,

Lisätiedot

TYÖELÄMÄ PELISSÄ Voi hyvin työssä -kiertue. Salla

TYÖELÄMÄ PELISSÄ Voi hyvin työssä -kiertue. Salla TYÖELÄMÄ PELISSÄ Voi hyvin työssä -kiertue Salla Karjalainen @sallakar_ Miksi rahapelejä pelataan? Unelma jättipotista, ajanviete, älyllinen haaste, mielialan säätely, sosiaaliset tekijät Miten rahapelihaitat

Lisätiedot

Lapset, nuoret ja media - Tukea digiajan kasvattajalle

Lapset, nuoret ja media - Tukea digiajan kasvattajalle Ala-aste vanhempainilta Lapset, nuoret ja media - Tukea digiajan kasvattajalle Paula Aalto 14.4.2016 MLL:n mediakasvatustyö Mediakasvatuksella pyritään edistämään lasten valmiuksia ymmärtää ja tulkita

Lisätiedot

Nuoret pelissä pelihaitat ja niiden ehkäisy Oppilas- ja opiskelijahuollon kansalliset kehittämispäivät 1.12.1012

Nuoret pelissä pelihaitat ja niiden ehkäisy Oppilas- ja opiskelijahuollon kansalliset kehittämispäivät 1.12.1012 Nuoret pelissä pelihaitat ja niiden ehkäisy Oppilas- ja opiskelijahuollon kansalliset kehittämispäivät 1.12.1012 1 Elämä On Parasta Huumetta ry - EOPH EOPH tekee terveyttä edistävää ehkäisevää päihdetyötä

Lisätiedot

Rahapelihaittojen ehkäisy Rundi, Rovaniemi Erikoissuunnittelija Antti Murto, THL

Rahapelihaittojen ehkäisy Rundi, Rovaniemi Erikoissuunnittelija Antti Murto, THL Rahapelihaittojen ehkäisy Rundi, Rovaniemi 12.3.2013 Esityksen kulku Suomen rahapelijärjestelmä ja tulokulmia rahapelikysymykseen Paljonko suomalaiset pelaavat rahapelejä Mitä pelejä pelataan ja missä

Lisätiedot

Rahapelaajan velkakierre. Maria Heiskanen VTM, tutkija Peliklinikka (Socca / HUS)

Rahapelaajan velkakierre. Maria Heiskanen VTM, tutkija Peliklinikka (Socca / HUS) Rahapelaajan velkakierre Maria Heiskanen VTM, tutkija Peliklinikka (Socca / HUS) Veikkauksella monopoliasema rahapelien tarjoamiseen, jonka perusteena rahapelihaittojen ehkäisy - tuotot ovat suotuisa

Lisätiedot

Hyvää mieltä perheen arkeen

Hyvää mieltä perheen arkeen Hyvää mieltä perheen arkeen Susanna Kosonen (KM, LO, LTO, AO, OPO, taidekasvatuksen yo) Hyvää mieltä perheen arkeen / Suomen Mielenterveysseura Suomen Mielenterveysseura Maailman vanhin mielenterveysjärjestö

Lisätiedot

Rahapelaamisen riskit varhainen tunnistaminen ja puheeksiottaminen. Aluefoorumi Kajaani Tapio Jaakkola

Rahapelaamisen riskit varhainen tunnistaminen ja puheeksiottaminen. Aluefoorumi Kajaani Tapio Jaakkola Rahapelaamisen riskit varhainen tunnistaminen ja puheeksiottaminen Aluefoorumi 7.10.2017 Kajaani Tapio Jaakkola Rahapelaaminen Se on tuurista kiinni. Millainen rahapelaaja olet? Tee testi Katsotaan, millainen

Lisätiedot

HAITTOJA. likinäköisyyden haasteet

HAITTOJA. likinäköisyyden haasteet 12.- 13.3.2019 Tuija Surakka Psykiatrinen erikoissairaanhoitaja Nuorten päihde ja mielenterveystyö Perusopetuspalvelut / Oppilas ja opiskelijahuolto Jyväskylän kaupunki 20.3.2019 Pelaaminen ja some Monista

Lisätiedot

PELIADDIKTIO. Raha- ja netti pokeri pelit

PELIADDIKTIO. Raha- ja netti pokeri pelit PELIADDIKTIO Raha- ja netti pokeri pelit NÄILTÄ SIVUILTA LÖYTYY Tietoa rahapeleistä Pelaamisen yleisyydestä Kuka pelaa ja miksi? Lainsäädäntö joka koskee rahapelaamista Onko pelaaminen ongelma? Mitä ongelmalle

Lisätiedot

Nuoret ja rahapelaaminen - saatavuuden näkökulma

Nuoret ja rahapelaaminen - saatavuuden näkökulma Nuoret ja rahapelaaminen - saatavuuden näkökulma Vantaa 4.11.2015 Suunnittelija Minna Kesänen Koske/THL Pakka toimintamalli Vaikuttavaksi todettu käytännönläheinen toimintamalli paikallisten alkoholi-,

Lisätiedot

Rahapelihaittojen ehkäisy osana ehkäisevää päihdetyötä Asumissosiaalisen työn teemapäivä / Minna Kesänen

Rahapelihaittojen ehkäisy osana ehkäisevää päihdetyötä Asumissosiaalisen työn teemapäivä / Minna Kesänen Rahapelihaittojen ehkäisy osana ehkäisevää päihdetyötä 12.6.2018 Asumissosiaalisen työn teemapäivä / Minna Kesänen 1 Sisältö Rahapelaaminen ja rahapeliongelma Rahapelihaittojen ehkäisy Asuminen ja rahapelihaittojen

Lisätiedot

Rahapelaaminen ja digitaalinen pelaaminen

Rahapelaaminen ja digitaalinen pelaaminen Rahapelaaminen ja digitaalinen pelaaminen Perhetyön koulutus 23.9.2014 14.10.2014 Minna Kesänen 1 Käsitteet Rahapelaaminen viittaa kaikkeen sellaiseen pelaamiseen, jossa voitto tai tappio on rahaa tai

Lisätiedot

Millaisia toimivia ennaltaehkäiseviä välineitä rahapeli ja muihin riippuvuuksiin? Antti Murto Tutkija Peliklinikka / Socca Kuntoutuspäivät 19.3.

Millaisia toimivia ennaltaehkäiseviä välineitä rahapeli ja muihin riippuvuuksiin? Antti Murto Tutkija Peliklinikka / Socca Kuntoutuspäivät 19.3. Millaisia toimivia ennaltaehkäiseviä välineitä rahapeli ja muihin riippuvuuksiin? Antti Murto Tutkija Peliklinikka / Socca Kuntoutuspäivät 19.3.2010 Yleisesti (riippuvuusongelmat) Riippuvuudet (erityisesti

Lisätiedot

LAPSET PELAAMASSA - OPAS VANHEMMILLE

LAPSET PELAAMASSA - OPAS VANHEMMILLE LAPSET PELAAMASSA - OPAS VANHEMMILLE MIKÄ LASTA PELAAMISESSA KIEHTOO? Lähes jokainen lapsi ja nuori pelaa jotain digitaalista peliä. Digipelaamisella tarkoitetaan kaikenlaista verkossa tapahtuvaa videopelien

Lisätiedot

SYDÄNLAUKAAN KOULU. Tuija Surakka Lasten ja nuorten päihdehoitaja Laukaan terveysasema K-S seututerveyskeskus

SYDÄNLAUKAAN KOULU. Tuija Surakka Lasten ja nuorten päihdehoitaja Laukaan terveysasema K-S seututerveyskeskus 30.1.2019 SYDÄNLAUKAAN KOULU Tuija Surakka Lasten ja nuorten päihdehoitaja Laukaan terveysasema K-S seututerveyskeskus Mietitkö ruutuaikaa? Kannatko huolta omasta tai toisen henkilön päihde tai nettikäyttäytymisestä?

Lisätiedot

Vanhempi lapsen mediavalintojen ohjaajana. Suvi Tuominen

Vanhempi lapsen mediavalintojen ohjaajana. Suvi Tuominen Vanhempi lapsen mediavalintojen ohjaajana Suvi Tuominen Mikä KAVI? Kansallinen audiovisuaalinen arkisto ja Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskus yhdistyivät 1.1.2014 Lakisääteisiä tehtäviä mm. audiovisuaalisen

Lisätiedot

Pokeri ja emootiot. Jussi Palomäki Kognitiotieteen jatko-opiskelija (HY) Nettipokerinpelaaja jussi.palomaki@helsinki.fi

Pokeri ja emootiot. Jussi Palomäki Kognitiotieteen jatko-opiskelija (HY) Nettipokerinpelaaja jussi.palomaki@helsinki.fi Pokeri ja emootiot Jussi Palomäki Kognitiotieteen jatko-opiskelija (HY) Nettipokerinpelaaja jussi.palomaki@helsinki.fi Internetin villit pelikuviot -seminaari Tiistai 11.12.12 Esityksen sisältö Pokeripelin

Lisätiedot

RUUTUAJAN TUOLLA PUOLEN JOHDATUS PELIKASVATUKSEEN

RUUTUAJAN TUOLLA PUOLEN JOHDATUS PELIKASVATUKSEEN RUUTUAJAN TUOLLA PUOLEN JOHDATUS PELIKASVATUKSEEN LEVEL UP! YLIVIESKA 22.3.2018 Mikko Meriläinen @MVMerilainen www.mikkomerilainen.com mikko.merilainen@uta.fi Tutkija, Tampereen yliopisto Väitöskirjatutkija,

Lisätiedot

Hyvää mieltä perheen arkeen

Hyvää mieltä perheen arkeen Hyvää mieltä perheen arkeen Marja Snellman-, KM, LO, Sos.tt. Suomen Mielenterveysseura Maailman vanhin mielenterveysjärjestö Sitoutumaton kansanterveys- ja kansalaisjärjestö Mielenterveysseura pyrkii siirtämään

Lisätiedot

Sosiaalityön keinot auttaa rahapeliongelmissa Turvataan asuminen ja ehkäistään asunnottomuutta

Sosiaalityön keinot auttaa rahapeliongelmissa Turvataan asuminen ja ehkäistään asunnottomuutta Sosiaalityön keinot auttaa rahapeliongelmissa Turvataan asuminen ja ehkäistään asunnottomuutta Asumissosiaalisen työn teemapäivä 25.9.2018 Tampere Minna Kesänen Sisältö 1 Rahapelaaminen ja rahapeliongelma

Lisätiedot

TUKIAINEISTO. Pelihaitat. pelissä. Tietoa kasvattajille lasten ja nuorten digitaalisesta pelaamisesta ja rahapelaamisesta

TUKIAINEISTO. Pelihaitat. pelissä. Tietoa kasvattajille lasten ja nuorten digitaalisesta pelaamisesta ja rahapelaamisesta TUKIAINEISTO Pelihaitat Nu ret pelissä Tietoa kasvattajille lasten ja nuorten digitaalisesta pelaamisesta ja rahapelaamisesta Teksti Pelitaito-projekti, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry: Kaisa Luhtala Inka

Lisätiedot

Gepa Käpälä Jännittävä valinta

Gepa Käpälä Jännittävä valinta Gepa Käpälä Jännittävä valinta Moikka! Mä oon Gepa Käpälä. Oon 7-vuotias ja käyn eskaria. Siili Iikelkotti ja oravakaksoset on siellä kanssa. Mutta mä oon niitä nopeampi. Oon koko Aparaattisaaren nopein.

Lisätiedot

Mediakyselyn tulokset

Mediakyselyn tulokset Teetimme Tammikuussa 2016 kyselyn lasten mediakäyttäytymisestä Kankaan päiväkodin esikoululaisten ja Kankaan koulun 1-4- luokkalaisten vanhemmilla. Kyselyn avulla oli tarkoitus kartoittaa lasten sosiaalisen

Lisätiedot

Lataa Rahapelaaminen ja peliongelma lyhyesti ja selkeästi (10 kpl) - Irene Komu. Lataa

Lataa Rahapelaaminen ja peliongelma lyhyesti ja selkeästi (10 kpl) - Irene Komu. Lataa Lataa Rahapelaaminen ja peliongelma lyhyesti ja selkeästi (10 kpl) - Irene Komu Lataa Kirjailija: Irene Komu ISBN: 9789523023949 Sivumäärä: 43 sivua Formaatti: PDF Tiedoston koko: 22.99 Mb Tämä opas kertoo

Lisätiedot

Peliongelma Suomessa - Peluurin kokemuksia

Peliongelma Suomessa - Peluurin kokemuksia Peliongelma Suomessa - Peluurin kokemuksia Peluurin sidosryhmäseminaari 1.3.2006 Tapio Jaakkola projektipäällikkö Peluuri Liikaa pelissä? Soita Peluuri 0800 100 101 - www.peluuri.fi Motto: Some dance to

Lisätiedot

Lorem ipsum dolor sit amnet. Dolor sit a met dolor sit amet

Lorem ipsum dolor sit amnet. Dolor sit a met dolor sit amet Lorem ipsum dolor sit amnet. Dolor sit a met dolor sit amet Ikääntyneet ja riippuvuudet Lorem ipsum dolor sit amnet. Dolor sita met dolor sit amet Taitolajikoulutus - alkoholi, lääkkeet, rahapelaaminen

Lisätiedot

Rahapelihaittojen ehkäisystä uutta otetta työhön: Case nuoret, nuoret

Rahapelihaittojen ehkäisystä uutta otetta työhön: Case nuoret, nuoret Rahapelihaittojen ehkäisystä uutta otetta työhön: Case nuoret, nuoret aikuiset ja rahapelit Tapio Jaakkola 19.4.2016 Tampere Rahapelaamisen jatkumo Ei pelaa Maltillinen pelaaminen Ammattimainen ja patologinen

Lisätiedot

Peliriippuvuus sekä sen ehkäisy, hoito ja kuntoutus Päijät-Hämeessä TERVETULOA!

Peliriippuvuus sekä sen ehkäisy, hoito ja kuntoutus Päijät-Hämeessä TERVETULOA! Peliriippuvuus sekä sen ehkäisy, hoito ja kuntoutus Päijät-Hämeessä TERVETULOA! Peliriippuvuus sekä sen ehkäisy, hoito ja kuntoutus Päijät-Hämeessä Susanna Leimio-Reijonen Ehkäisevän mielenterveys- ja

Lisätiedot

Viisaasti verkossa nuoret ja netti. Anu Mustonen Anu.mustonen@adm.jyu.fi

Viisaasti verkossa nuoret ja netti. Anu Mustonen Anu.mustonen@adm.jyu.fi Viisaasti verkossa nuoret ja netti Anu Mustonen Anu.mustonen@adm.jyu.fi Ennen Nyt Habbo Hotel virtuaalinen nukkekotileikki Virtuaalinen hotelli suositellaan yli 13-vuotiaille turvaominaisuudet: Habbo-oppaat,

Lisätiedot

Digitaalinen pelaaminen ilmiönä ja välineenä sosiaali- ja terveysalalla

Digitaalinen pelaaminen ilmiönä ja välineenä sosiaali- ja terveysalalla Digitaalinen pelaaminen ilmiönä ja välineenä sosiaali- ja terveysalalla Anna-Laura Marjeta Sosiaalipsykologi, projektisuunnittelija Pelitalo Helsingin nuorisoasiainkeskus 5.2.2014 Päivän ohjelma 12.00-12.15

Lisätiedot

Vanhempainillassa käsiteltäviä teemoja

Vanhempainillassa käsiteltäviä teemoja Vanhempainillassa käsiteltäviä teemoja Nuorten netinkäyttö/sosiaalinen media Nettikiusaaminen Pelit ja pelaaminen Miten tukea nuorta mediankäytössä Kouluttajana Anne Hämäläinen Mediankäyttö koostuu pienistä

Lisätiedot

Mari Pajula Verkkopelaamisen sosiaaliset taustat - yhteisö pelaamisen rajoittajana ja motiivina?

Mari Pajula Verkkopelaamisen sosiaaliset taustat - yhteisö pelaamisen rajoittajana ja motiivina? Mari Pajula Verkkopelaamisen sosiaaliset taustat - yhteisö pelaamisen rajoittajana ja motiivina? Kommenttipuheenvuoro alustukseen: Verkkopelaamisen sosiaaliset taustat - yhteisö pelaamisen rajoittajana

Lisätiedot

Sosiaalityön keinot auttaa rahapeliongelmissa Pelit kotona - Koti pelissä Asumissosiaalisen työn teemapäivä / Minna Kesänen

Sosiaalityön keinot auttaa rahapeliongelmissa Pelit kotona - Koti pelissä Asumissosiaalisen työn teemapäivä / Minna Kesänen Sosiaalityön keinot auttaa rahapeliongelmissa Pelit kotona - Koti pelissä 7.12.2017 Asumissosiaalisen työn teemapäivä / Minna Kesänen 1 Sisältö 1 Rahapeliongelmista yleisesti 2 Rahapeliongelmat ja asuminen

Lisätiedot

Lataa Liikaa pelissä? (20 kpl) - Mari Pajula. Lataa

Lataa Liikaa pelissä? (20 kpl) - Mari Pajula. Lataa Lataa Liikaa pelissä? (20 kpl) - Mari Pajula Lataa Kirjailija: Mari Pajula ISBN: 9789523025783 Sivumäärä: 32 sivua Formaatti: PDF Tiedoston koko: 16.37 Mb Suomessa pelataan paljon rahapelejä ja joillekin

Lisätiedot

Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet,

Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet, Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet, kannettavat tietokoneet, älypuhelimet, tablettitietokoneet,

Lisätiedot

(RAHA)PELAAMINEN, IKÄRAJAT, VALVONTA, VALVONNAN TUKI 30.1.2012 Saini Mustalampi (RAY, Veikkaus, Fintoto, PTY)

(RAHA)PELAAMINEN, IKÄRAJAT, VALVONTA, VALVONNAN TUKI 30.1.2012 Saini Mustalampi (RAY, Veikkaus, Fintoto, PTY) (RAHA)PELAAMINEN, IKÄRAJAT, VALVONTA, VALVONNAN TUKI 30.1.2012 Saini Mustalampi (RAY, Veikkaus, Fintoto, PTY) 1.2.2012 Rahapelihaitat - Saini Mustalampi 2 1.2.2012 Rahapelihaitat - Saini Mustalampi 3 1.2.2012

Lisätiedot

Ongelmallinen digipelaaminen - Mitä se on?

Ongelmallinen digipelaaminen - Mitä se on? digipelirajaton.fi Ongelmallinen digipelaaminen - Mitä se on? Helmi Korhonen Digipelirajat on, Sosped-säätiö Kolikon kääntöpuoli, Lahti 3.10.2018 Digipelirajat on Ongelmalliseen tietokone-, konsoli- ja

Lisätiedot

SUOJELUSTA SIVISTYKSEEN PELIKASVATUKSEN SUUNTAVIIVOJA

SUOJELUSTA SIVISTYKSEEN PELIKASVATUKSEN SUUNTAVIIVOJA SUOJELUSTA SIVISTYKSEEN PELIKASVATUKSEN SUUNTAVIIVOJA SEINÄJOEN NUORISOKESKUS 5.4.2016 Mikko Meriläinen Helsingin yliopisto @MVMerilainen www.mikkomerilainen.com TERMISTÖÄ Pelisivistys osaaminen ja tahto

Lisätiedot

Digitaalisten pelit hyvinvoinnin edistämisessä

Digitaalisten pelit hyvinvoinnin edistämisessä Digitaalisten pelit hyvinvoinnin edistämisessä Jukka Vahlo CCR / Up Your Game -pelitutkimusverkosto PELIT JA PELILLISYYS Digitaaliset pelit erotellaan viihdepeleihin sekä hyötypeleihin. Viihdepeleillä

Lisätiedot

RAY:n yhteiskuntavastuu 2004. 16.6.2005 RAY, Saija Hotti

RAY:n yhteiskuntavastuu 2004. 16.6.2005 RAY, Saija Hotti RAY:n yhteiskuntavastuu 2004 1 Miksi RAY julkaisee yhteiskuntavastuuraportin? Vastuullisuus on edellytys rahapelitoiminnan järjestämiselle yhteiskunnan antamalla yksinoikeudella Mukana jo toiminnan perusperiaatteissa

Lisätiedot

VEIKKAUKSEN HALLINTONEUVOSTON KERTOMUS. Veikkauksen rahapelitoiminnan kehitys ja toimet pelihaittojen ennaltaehkäisemiseksi vuonna 2018

VEIKKAUKSEN HALLINTONEUVOSTON KERTOMUS. Veikkauksen rahapelitoiminnan kehitys ja toimet pelihaittojen ennaltaehkäisemiseksi vuonna 2018 VEIKKAUKSEN HALLINTONEUVOSTON KERTOMUS Veikkauksen rahapelitoiminnan kehitys ja toimet pelihaittojen ennaltaehkäisemiseksi vuonna 2018 Hallintoneuvosto 14.2.2019 Sisällys 1. VEIKKAUKSEN RAHAPELITOIMINNAN

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 2004 2009 Sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunta 2008/2173(INI) 20.11.2008 MIETINTÖLUONNOS kuluttajien ja erityisesti alaikäisten suojelemisesta videopelien haitoilta (2008/2173(INI))

Lisätiedot

Eläke pelissä ikääntyvien pelaaminen

Eläke pelissä ikääntyvien pelaaminen Eläke pelissä ikääntyvien pelaaminen Koko kylä huolehtii vastuu ikääntyvistä kuuluu kaikille 20.3.2019, Lahti Tapio Jaakkola Projektipäällikkö EHYT ry Ikäihmiset pelaavat Tutkimusten perusteella ikäihmiset

Lisätiedot

Lapset ja media. Opas selkokielellä

Lapset ja media. Opas selkokielellä Lapset ja media Opas selkokielellä Sisältö Johdanto 3 Ikärajat 4 Netti 8 Pelit 14 Käyttääkö lapsi liikaa mediaa? 15 Lukeminen 16 Jokainen voi tuottaa mediasisältöjä 18 2 Johdanto Lapsella on oikeus käyttää

Lisätiedot

Jukka Halme Mielenterveys ja päihdepalvelut osasto (MIPO) Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) Lahti 14.09.2011

Jukka Halme Mielenterveys ja päihdepalvelut osasto (MIPO) Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) Lahti 14.09.2011 Jukka Halme Mielenterveys ja päihdepalvelut osasto (MIPO) Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) Lahti 14.09.2011 Rahapelaaminen ja terveys, mitä tekemistä niillä on keskenään? Kun katsotaan rahapelaamisen

Lisätiedot

Rahapelaaminen ja nuoret Ongelmallinen pelaaminen. Anna Karjalainen/Pelituki

Rahapelaaminen ja nuoret Ongelmallinen pelaaminen. Anna Karjalainen/Pelituki Rahapelaaminen ja nuoret Ongelmallinen pelaaminen Anna Karjalainen/Pelituki Rahapelaaminen ja nuoret Rahapelaaminen Suomessa tänään Pelataan noin 2 miljardia euroa vuodessa (Veikkaus) + ulkomaiset nettikasinot?

Lisätiedot

Mobiilileikkipaikka! www.lappset.com/mobi

Mobiilileikkipaikka! www.lappset.com/mobi Mobiilileikkipaikka! www.lappset.com/mobi Jos et voi voittaa heitä, liity heihin Pelikulttuuri on yhä enenevässä määrin läsnä yhteiskunnassamme. Tietokonepelejä pelataan jokaisessa kodissa tietokoneella,

Lisätiedot

2015 Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry Pelit puheeksi -projekti Kaisa Luhtala

2015 Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry Pelit puheeksi -projekti Kaisa Luhtala Aihe näkyy ja kuuluu työssä, mutta itseltä puuttuu tieto Selvitys lasten kanssa työskentelevien ammattilaisten tiedoista ja tarpeista pelikasvatukseen liittyen 2015 Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry Pelit puheeksi

Lisätiedot

Ongelmallinen digipelaaminen - Mitä se on?

Ongelmallinen digipelaaminen - Mitä se on? digipelirajaton.fi Ongelmallinen digipelaaminen - Mitä se on? Terhi Mustonen Digipelirajat on, Sosped säätiö terhi.mustonen@sosped.fi Ongelma vai ei? VS 23.11. HS 21.12. HS 22.11. HS 28.10. HS 19.4. HS

Lisätiedot

JOHDATUS DIGITAALISEN PELAAMISEN KULTTUURIIN Pelaamalla pääomaa -mediakasvatuspäivä Varkaus 24.9.2015

JOHDATUS DIGITAALISEN PELAAMISEN KULTTUURIIN Pelaamalla pääomaa -mediakasvatuspäivä Varkaus 24.9.2015 JOHDATUS DIGITAALISEN PELAAMISEN KULTTUURIIN Pelaamalla pääomaa -mediakasvatuspäivä Varkaus 24.9.2015 Mikko Meriläinen Helsingin yliopisto @MVMerilainen www.mikkomerilainen.com TÄNÄÄN LUVASSA Asiaa peleistä,

Lisätiedot

Koululainen ja media.

Koululainen ja media. Koululainen ja media Vanhemmille ja lasten huoltajille Koululaiset tarvitsevat aikuista etenkin sähköisen median käytön tueksi olemaan läsnä ja keskustelemaan asioista, joita he mediassa kohtaavat. Vanhemmat

Lisätiedot

VEIKKAUKSEN HALLINTONEUVOSTON KERTOMUS. Veikkauksen rahapelitoiminnan kehitys ja toimet pelihaittojen ennaltaehkäisemiseksi vuonna 2017

VEIKKAUKSEN HALLINTONEUVOSTON KERTOMUS. Veikkauksen rahapelitoiminnan kehitys ja toimet pelihaittojen ennaltaehkäisemiseksi vuonna 2017 VEIKKAUKSEN HALLINTONEUVOSTON KERTOMUS Veikkauksen rahapelitoiminnan kehitys ja toimet pelihaittojen ennaltaehkäisemiseksi vuonna 2017 Hallintoneuvosto 15.2.2018 Sisällys 1. VEIKKAUKSEN RAHAPELITOIMINNAN

Lisätiedot

Ohjeet pelaajien siirtymiseen

Ohjeet pelaajien siirtymiseen Espoon Palloseuran Jääkiekko ry. Hallitus 12.11.2014 versio 1.2 Ohjeet pelaajien siirtymiseen 2 Ohjeet pelaajien siirtymiseen SISÄLLYSLUETTELO 1 SIIRTYMINEN SEURAN SISÄLLÄ 3 1.1 Pelaaminen ja harjoittelu

Lisätiedot

Neuvonnan ja itseapuvälineiden kokonaisuus Monipuolista tarpeiden huomioimista pelihaittatyösä

Neuvonnan ja itseapuvälineiden kokonaisuus Monipuolista tarpeiden huomioimista pelihaittatyösä Neuvonnan ja itseapuvälineiden kokonaisuus Monipuolista tarpeiden huomioimista pelihaittatyösä Mari Pajula, kehittämispäällikkö, Peluuri/ Sininauhaliitto (Pelihaitat) Takuu-Säätiön Talous- ja velka-asioiden

Lisätiedot

Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet,

Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet, Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet, kannettavat tietokoneet, älypuhelimet, tablettitietokoneet,

Lisätiedot

Rahapelaamisen puheeksiotto ja tunnistaminen

Rahapelaamisen puheeksiotto ja tunnistaminen Rahapelaamisen puheeksiotto ja tunnistaminen Lahti 11.10.2017 EHYT ry Koulutuksen sisältö 1. Koulutuksen tavoitteet 2. Rahapelaaminen ja rahapeliongelma 3. Rahapelaamisen puheeksioton haasteet -työpaja

Lisätiedot

Mitkä alla olevista asioista pitävät paikkansa sinun kohdallasi? Katso lista rauhassa läpi ja rastita ne kohdat, jotka vastaavat sinun ajatuksiasi.

Mitkä alla olevista asioista pitävät paikkansa sinun kohdallasi? Katso lista rauhassa läpi ja rastita ne kohdat, jotka vastaavat sinun ajatuksiasi. SYYT ELÄÄ Tehtävän tarkoituksena on kartoittaa ja vahvistaa niitä syitä, joiden vuoksi nuori tahtoo elää. Samalla sen avulla voidaan arvioida hyvin monipuolisesti nuoren elämäntilannetta ja kokemusmaailmaa.

Lisätiedot

Peli mikä siinä kiehtoo?

Peli mikä siinä kiehtoo? Digitaaliset pelit Peli mikä se on? Kuin kirja sisältää tarinan, juonen ja päähenkilön Kuin elokuva sisältää liikkuvaa kuvaa ja ääntä Kuin urheilua vaatii taitoa ja harjoittelua Leikkiä ei totta tai vakavaa

Lisätiedot

Tunnistamisen ja puheeksioton välineet, hoitopolut

Tunnistamisen ja puheeksioton välineet, hoitopolut Tunnistamisen ja puheeksioton välineet, hoitopolut Työikäisten ongelmapelaaminen ja pelihaittojen ehkäisy koulutus 1 Lähteet ja tukimateriaali 2 1 Pelihaittojen ehkäisy Tiedon lisääminen Valmista materiaalia

Lisätiedot

Pelaavat nuoret Vantaalla

Pelaavat nuoret Vantaalla Pelaavat nuoret Vantaalla Selvitys vantaalaisten koululaisten pelaamisesta ja pelihaitoista Luhtala Kaisa, Silvennoinen Inka, Tenkanen Teresa 10.5.2012 Sisältö 1 Lasten ja nuorten pelaaminen... 3 2 Kysely

Lisätiedot

PERHE JA PÄIHDEKASVATUS. meille myös!!!

PERHE JA PÄIHDEKASVATUS. meille myös!!! PERHE JA PÄIHDEKASVATUS meille myös!!! Pohdinnan pohjaksi päihteistä Lapsen kanssa on hyvä keskustella päihteiden vaikutuksista niissä tilanteissa, joissa asia tulee luontevasti puheeksi. Tällainen tilanne

Lisätiedot

VEIKKAUKSEN VERKKOKUMPPANUUS

VEIKKAUKSEN VERKKOKUMPPANUUS VEIKKAUKSEN VERKKOKUMPPANUUS Verkkokumppanuus on Veikkauksen ja Valon kehittämä yhteistyömuoto seuroille. Pelaamalla Veikkauksen pelejä netissä tai mobiilissa seuran omalla nettisivulla olevien linkkien

Lisätiedot

Galactor and the Codebreakers: - oppimispeli online maailman sudenkuopista

Galactor and the Codebreakers: - oppimispeli online maailman sudenkuopista Galactor and the Codebreakers: - oppimispeli online maailman sudenkuopista Eija Kuoppa-aho Opettaja Alajärven kaupunki Taina Mäntylä Ylitarkastaja Kuluttajavirasto Millainen peli on kyseessä? Kuluttajaviranomaisten

Lisätiedot

Taustaa GrIFK kyky- ja taitokoulutoiminnalle!

Taustaa GrIFK kyky- ja taitokoulutoiminnalle! Taustaa GrIFK kyky- ja taitokoulutoiminnalle! Tarve kyky- ja taitokoulutoiminnalle on suuri! Pelaajat haluavat oppia enemmän, kokea pätevyyttä, haasteita ja onnistumisia. Vanhemmat haluavat lapsensa oppivan

Lisätiedot

Nuoret ja netti. kuinka ohjata nuorta turvalliseen nettikäyttäytymiseen. Mervi Keinänen

Nuoret ja netti. kuinka ohjata nuorta turvalliseen nettikäyttäytymiseen. Mervi Keinänen Nuoret ja netti kuinka ohjata nuorta turvalliseen nettikäyttäytymiseen Mervi Keinänen Netin käyttö koostuu pienistä paloista Viihdekäyttö Kaverisuhteiden ylläpitäminen Rentoutuminen ja viihtyminen Hyötykäyttö

Lisätiedot

Peliongelman tunnistaminen

Peliongelman tunnistaminen Peliongelman tunnistaminen XIII Valtakunnalliset Päihdepäivät 14.9.2006 Tapio Jaakkola projektipäällikkö Peluuri Liikaa pelissä? Soita Peluuri 0800 100 101 - www.peluuri.fi Rahapelit 1 Rahapelien pelaaminen

Lisätiedot

Saako lasten seurassa juoda? Vanhempien alkoholinkäyttö ja siihen liittyvät asenteet Juomatapatutkimuksen valossa

Saako lasten seurassa juoda? Vanhempien alkoholinkäyttö ja siihen liittyvät asenteet Juomatapatutkimuksen valossa Saako lasten seurassa juoda? Vanhempien alkoholinkäyttö ja siihen liittyvät asenteet Juomatapatutkimuksen valossa Kirsimarja Raitasalo THL, Alkoholi ja huumeet 11.11.2011 1 Taustaa Alkoholinkulutus on

Lisätiedot

Mainonta ja tuotesijoittelu digitaalisissa peleissä. Olli Raatikainen 13.5.2014 Viestintätieteet

Mainonta ja tuotesijoittelu digitaalisissa peleissä. Olli Raatikainen 13.5.2014 Viestintätieteet Mainonta ja tuotesijoittelu digitaalisissa peleissä Olli Raatikainen Viestintätieteet Digitaaliset pelit? Digitaalisilla peleissä viitataan yleensä konsoleilla, PC:llä ja mobiililaitteilla (puhelimet ja

Lisätiedot

- Olli Sotamaa, pelikulttuurien tutkimuksen professori Tampereen yliopistosta - Puhun tänään aika yleisesti peleistä, leikistä ja pelikulttuurista

- Olli Sotamaa, pelikulttuurien tutkimuksen professori Tampereen yliopistosta - Puhun tänään aika yleisesti peleistä, leikistä ja pelikulttuurista - Olli Sotamaa, pelikulttuurien tutkimuksen professori Tampereen yliopistosta - Puhun tänään aika yleisesti peleistä, leikistä ja pelikulttuurista nostan erilaisia esimerkkejä, jotka toivon mukaan voivat

Lisätiedot

OLS Jalkapallo. OLS Kaupunkisarja

OLS Jalkapallo. OLS Kaupunkisarja OLS Jalkapallo OLS Kaupunkisarja OLS Kaupunkisarjassa lapsi pääsee aloittamaan jalkapalloharrastuksen lähellä kotia. Muut harrastukset vs. OLS Kaupunkisarja Kaupunkisarjatoiminnan lisäksi lapsilla pitää

Lisätiedot

EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN AMMATTILAISET PALVELUKSESSASI

EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN AMMATTILAISET PALVELUKSESSASI EHYT RY KOULUTYÖ EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN AMMATTILAISET PALVELUKSESSASI Mikä EHYT? Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry on vahva toimija, joka toimii koko maassa ja koko väestön parissa terveiden elämäntapojen edistämiseksi

Lisätiedot

RAHAPELAAMINEN JA PELIYHTIÖIDEN VASTUULLISUUS. Pelitukifoorumi Pieksämäki Hannu Rinkinen Päällikkö, vastuullinen rahapelaaminen

RAHAPELAAMINEN JA PELIYHTIÖIDEN VASTUULLISUUS. Pelitukifoorumi Pieksämäki Hannu Rinkinen Päällikkö, vastuullinen rahapelaaminen RAHAPELAAMINEN JA PELIYHTIÖIDEN VASTUULLISUUS Pelitukifoorumi Pieksämäki 10.5.2017 Hannu Rinkinen Päällikkö, vastuullinen rahapelaaminen 21 Hannu Rinkinen Sisäinen 8.5.2017 1 VEIKKAUKSEN YHTEISKUNTAVASTUU

Lisätiedot

Pelejä tällä ikäluokituksella: FIFA-pelisarja ja Super Mario -pelisarja

Pelejä tällä ikäluokituksella: FIFA-pelisarja ja Super Mario -pelisarja Tämän luokituksen mukaisten pelien sisällön katsotaan soveltuvan kaikenikäisille. Väkivaltaa voi esiintyä vähän komiikan yhteydessä (esimerkiksi Väiski Vemmelsäären tai Tomin ja Jerryn kaltaisten piirroshahmojen

Lisätiedot