LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖ Lausuntoyhteenvedon mukaan selonteossa tulisi painottaa seuraavia asioita:

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖ 06.09.2007. Lausuntoyhteenvedon mukaan selonteossa tulisi painottaa seuraavia asioita:"

Transkriptio

1 LIIKENNEPOLITTINEN SELONTEKO LAUSUNTOYHTEENVETO Johtopäätöksiä Lausuntoyhteenvedon mukaan selonteossa tulisi painottaa seuraavia asioita: 1. Toimintaperiaatteet toiminnan ja rahoituksen pitkäjänteisyys liikennesektorilla, liikenneverkkojen laajuudesta ja palvelutasoista päättäminen, myös runkoverkot sekä joukkoliikenteen palvelutasoista (erilaiset alueet) päättäminen monipuolisten keinojen käyttö koko liikennejärjestelmän palvelutason parantamiseksi ja kehittämiseksi 2. Joukkoliikenteen edistäminen suurimmilla kaupunkiseuduilla raideliikenteen kehittäminen henkilöliikenteessä, joukkoliikenteen ja kevyen liikenteen kulkumuoto-osuuden kasvattaminen kaupunkiseuduilla monin eri tavoin (ml. maankäyttö) kutsuohjatun joukkoliikenteen kehittäminen ja runkoliikenteen säilyttäminen maaseudulla 3. Liikenneturvallisuuden parantaminen kevyen liikenteen olosuhteiden ja turvallisuuden parantaminen kaupunkiseuduilla ja koulumatkoilla pääteiden liikenneturvallisuuden parantaminen (keskikaideohjelma), ajonopeuksien hallinta tieverkolla (mm. kameravalvonnan tehostaminen, nopeusrajoitusjärjestelmän tarkistaminen) 4. Liikenneverkkojen kehittäminen perusväylänpidon rahoitustason nostaminen riittävälle tasolle, alueellisiin pikku investointeihin riittävä rahoitus, kehittämisen painottaminen raideliikenteeseen sekä henkilö- että tavarakuljetuksissa, 5. Yhteistyö liikenteen verotuksen uudistaminen (joukkoliikenteen mahdollisuuksien parantaminen, autokannan uudistaminen, puhtaammat polttoaineet), liikenteen hinnoittelu yhdyskuntarakenteen ja liikenteen vuorovaikutus Kehittämishankkeita esitettiin lausunnoissa erittäin runsaasti. Useimmin lausunnoissa mainitut väylähankkeet ovat kuitenkin pitkälti samoja hankkeita, jotka ovat mukana myös väylävirastojen laatimilla kehittämishankelistoilla ja edellisen ministeriryhmän toisessa hankekorissa. Lausuntoyhteenvetoa täydentävät viisi alueellista kuulemistilaisuutta, joissa oli yhteensä yli 300 osallistujaa.

2 Yleistä Lausuntoja pyydettiin lähes 200. Lausuntoyhteenvedossa on mukana määräaikaan mennessä saapuneet lausunnot (120 kpl). Lausunnot on käyty läpi ryhmittelemällä näkemykset/vastaukset lausuntopyynnössä esitettyjen kysymysten mukaan. Yhteenvedossa keskitytään ehdotettuihin toimenpiteisiin, jotka lausunnonantajat ovat perustelleet useimmiten erittäin hyvin. Osa lausunnonantajista oli vastannut systemaattisesti kysymyksiin, kun taas osa oli lausunut vapaamuotoisemmin, jolloin lausuntoyhteenvetoa tehtäessä vastaajien mainitsemia asioita on ryhmitelty lähinnä käsittelijän näkemyksen mukaan eri aihealueisiin kuuluviksi. Yksittäisten lausunnonantajien mainintoja tai lausunnon antanutta tahoa ei ole vastaajien suuren määrän vuoksi tuotu esille lausuntoyhteenvedossa. Muut poliittisen tason merkittävät liikenteeseen liittyvät kysymykset, joita selonteossa tulisi käsitellä Lausuntopyynnössä pyydettiin lausunnonantajia esittämään mahdolliset poliittisen tason asiat, joita selonteossa heidän mielestään tulisi käsitellä lähetekirjeessä esitettyjen asiakokonaisuuksien lisäksi. Lausunnonantajista monet kommentoivat tässä kohdassa myös niitä asioita, joita selontekoon aiotaan sisällyttää. Suuri osa lausunnonantajista piti liikennepolitiikan pitkäjänteisyyteen pyrkimistä erittäin hyvänä ja tärkeänä asiana. Pitkäjänteisyys palvelee mm. elinkeinoelämän ennakointia esim. logistisissa ratkaisuissa, vaikuttaa sekä kuntien maankäyttöön että rakentamiseen kustannustasoon, maanrakennusalan työllisyyteen ja kilpailukykyyn. Pitkäjänteisyyttä tarvitaan vastaajien mielestä perusväylänpitoon sekä joukkoliikenteen ja suurten väyläinvestointien kehittämiseen ja rahoituksen varmistamiseen. Selontekoon esitetyistä aihepiireistä puuttuvaksi mainittiin lausunnoissa useimmin yhdyskuntarakenteen ja liikenteen vuorovaikutus. Asia korostuu vielä lausunnonantajien vastauksissa kysymyksiin ilmastonmuutokseen vaikuttavista asioista ja osin ihmisten jokapäiväisen liikkumisen parantamisesta, koska tiivis yhdyskuntarakenne on edellytys joukkoliikenteen ja varsinkin raideliikenteen toimivuudelle. Eri liikennemuotojen kokonaiskäsittelyä pidettiin hyvänä ja muutamat lausunnonantajat toivat esille myös eri liikennemuotojen keskinäisen

3 työnjaon tärkeyden. Jotkut lausunnonantajat haluaisivat joukkoliikenteen ja erityisesti raideliikenteen aseman määrittämistä selonteossa. Muutamat lausunnonantajat mainitsivat matkailun näkökulman puuttumisen ja toiset tutkimus- ja kehittämistoiminnan puuttumisen selonteon aihepiireistä. Toimenpiteiden valintaan liittyvässä arvioinnissa on jonkin verran ristiriitaisia näkemyksiä. Jotkut lausunnonantajat painottavat yksinomaan yhteiskuntataloudellista kannattavuutta eli perinteistä H/K suhdetta, kun taas toiset haluaisivat kestävän kehityksen mukaista arviointia ja ilmastonmuutoksen arviointia. Melko moni muistutti myös muista ympäristövaikutuksista, kuten esim. melusta ja pari lausunnonantajaa haluaisi, että myös vaikutukset eri kansalaisryhmiin arvioitaisiin. Ilmastovaikutuksia esitetään läpimeneväksi teemaksi, kun toisaalla todetaan, että liikennepoliittinen selonteko ei saa muuttua ilmastopoliittiseksi selonteoksi. Jotkut lausunnonantajat näkisivät mielellään selonteon linjauksissa myös yhteydet EU:n liikennepolitiikkaan. Kansainvälisien yhteyksien ja erityisesti Venäjän yhteyksiä toivovat muutamat vastaajat. Muutaman lausunnonantajan mielestä myös lentoyhteydet ovat jääneet vähälle selonteon aihepiireissä. Alueellisen näkökulman voimakkaampaa huomioon ottamista tuodaan esille useissa lausunnoissa. Niissä viitataan mm. hallitusohjelmassa esitettyihin aluepolitiikan tavoitteisiin, maakuntakeskusten välisten yhteyksien tarpeellisuuteen ja yleensäkin maamme poikittaisyhteyksien tarpeisiin. Tähän liittyvät myös täydennysehdotukset runkoverkkoon, jotka on esitetty elinkeinoelämän kuljetusten toimivuuteen liittyvän kysymyksen yhteydessä. Muutamat lausunnonantajat ovat nostaneet esille myös liikennehallinnon uudistamiskysymykset. Liikennevirastoa kannattaa suoraan jokunen vastaaja. Aluehallinnon kehittämistä esittää muutama lausunnonantaja samalla kun alueviranomaisen roolia haluttaisiin vahvistaa. Tätä vahvistaa se, että melko moni vastaaja on tuonut esille tarpeen kasvattaa alueella päätettäviä pikku investointeja ja niiden rahoitusta. Lausunnoissa on otettu varsin voimakkaasti kantaa erilaisiin väyläverkon laajuutta koskevien päätösten tekoon. Päätöksiä halutaan runkoverkosta, yleisen tieverkon laajuudesta ja sen suhteesta yksityistieverkkoon sekä vähäliikenteisistä radoista. Nämä päätökset nähdään osana pitkäjänteistä liikennepolitiikkaa. Tieverkon erilaisille väylille haluttaisiin palvelutasotavoitteet samoin kuin joukkoliikenteelle erilaisilla seuduilla.

4 Kehyspäätöstä pidetään ristiriitaisena hallitusohjelman tavoitteiden kanssa. Väylänpidon rahoitustasojen korotustarpeesta on tarkemmin kuvauksia elinkeinoelämän kuljetusten toimivuuteen liittyvän kysymyksen yhteydessä. Lausunnonantajista muutamat pitävät tärkeänä, että valtio vastaa valtion hankkeiden rahoituksesta myös pääkaupunkiseudulla. Jonkun vastaajan mielestä erityisesti pääkaupunkiseudulla kuntien tulisi olla mukana rahoituksessa. Joidenkin vastaajien mielestä parantamalla liikenneturvallisuutta vaikutetaan myös ilmastonmuutokseen. Muutama vastaaja oli huolestunut siitä, ettei hallitusohjelmassa ollut erityisemmin huomioitu liikenneturvallisuusasioita ja katsookin tarpeelliseksi, että selonteossa asia nousee esille. Pohjana tulisi pitää hiljakkoin valmistunutta liikenneturvallisuusohjelmaa. Muutamissa ausunnoissa valitettiin Liikenne 2030 raportin taustaaineistona olleiden trendiennusteiden maltillisuutta. Vastaajien mukaan uusimmat ennusteet antavat seudun tulevaisuudesta myönteisempää kuvaa. Keskeiset ihmisten jokapäiväistä liikkumista parantavat toimet Lausunnonantajien mielestä keskeisin ihmisten jokapäiväistä liikkumista parantava toimi on joukkoliikenteen ja kevyen liikenteen kulkumuoto-osuuden kasvattaminen. Sama toimi esiintyy vielä useammin mainittuna ilmaston muutokseen liittyvän kysymyksen vastauksissa. Joukkoliikenteen kulkumuoto-osuuden kasvattamiseksi lausunnon antajat esittävät lähes kaikki mahdolliset joukkoliikennettä edistävät toimet: valtion tuki, lippujärjestelmien kehittäminen, liityntäliikenne ja pysäköinti, infrastruktuuritoimet, hallinnolliset toimet, kokonaismatka-aika, hinta, matkaketjut yms. Joukkoliikenteen ja kevytliikenteen kulkumuoto-osuuden lisäämiseen kytkettiin useissa lausunnoissa läheisesti myös yhdyskuntarakenteen hajautumisen ehkäiseminen. Liikennejärjestelmän (matkaketjujen) esteettömyys painottui monissa vastauksissa. Jotkut lausunnonantajat esittivät nimenomaan raideliikenteen osuuden kasvattamista erityisesti pääkaupunkiseudulla ja jotkut suurilla kaupunkiseuduilla yleisemmin. Rautatieliikenteeseen ja osin lentoliikenteeseenkin liittyen painotettiin myös kaukoliikenteen täsmällisyyttä ja matkaketjuja. Muutamissa lausunnoissa esitettiin, että työssäkäyntialueen tulisi olla joukkoliikenteen ja sen kehittämisen pohjana. Vastauksissa painottui myös työvoiman kohtaanto-ongelmiin vastaaminen mm. julkisen liikenteen ympärivuorokautisella palvelulla suurilla kaupunkiseuduilla.

5 Haja-asutusalueen joukkoliikenteen palvelutason turvaaminen tuli esille varsin monessa lausunnossa. Keinoina nähtiin runkoliikenteen turvaaminen ja kutsuohjattu joukkoliikenne sekä kuntien henkilökuljetusten yhdistäminen. Muutamat lausunnonantajat esittivät seudullisen tai alueellisen joukkoliikenneorganisaation perustamista. Joidenkin mielestä tällaisen organisaation tulisi vastata joukkoliikenteen järjestämisestä alueellaan. Kevyen liikenteen väylien lisärakentamista ja turvallisia olosuhteita painottivat useat vastaajat. Melko useat painottivat erityisesti koulureittejä. Monet parantaisivat päätiestön liikenneturvallisuutta keskikaideohjelmalla ja mahdollisesti muilla toimilla. Tieverkon turvallisuutta haluttiin parantaa myös poistamalla tasoristeyksiä ja lisäämällä asennekasvatusta ja valvontaa. Väyläverkon ylläpitoon ja kehittämiseen haluttaisiin riittävät resurssit (Tästä enemmän seuraavan kysymyksen vastauksissa). Lausunnoissa mainittiin mm. alempi tieverkko, kelirikkotiet, vähäliikenteiset väylät sekä yksityistiet ja valtion tuki. Koko rataverkoston ylläpito, korvausinvestoinnit ja kehittäminen tuli muutamissa lausunnoissa esille. Liikenteen hallinta erityisesti kaupunkiseuduilla sekä yleensä liikenteen tietopalvelujen toteuttaminen kaikkien käyttöön nähtiin muutamissa lausunnoissa keinona ihmisten arjen liikkumisen parantamiseksi. Keskeiset elinkeinoelämän kuljetusten toimintavarmuutta parantavat toimet Useiden vastaajien mielestä elinkeinoelämän kuljetusten toimintavarmuuteen voidaan vaikuttaa korottamalla perustienpidon rahoituksen tasoa tuntuvasti. Myös yksityisteihin esitetään lisää valtiontukea. Rataverkon perusparannukseen esitetään vastaavasti lisää panostusta useissa lausunnoissa. Myös pääratojen kantavuuden nostoa (vähintään 25 tn akselipainoja) ja ratapihojen parantamista esitetään. Raakapuu- ja elintarvikekuljetustarpeiden perusteella esitetään vähäliikenteisten ratojen säilyttämistä ja kunnostamista samoin kuin alemman tieverkon kunnon parantamista. Liikenneväylien kehittäminen ja kehittämisen tason nostaminen tulee esille melko monessa lausunnossa. Jotkut ehdottavat päätieverkon pullonkauloja poistettavaksi ja toivoisivat rataverkon olevan nykyistä enemmän kaksiraiteista. Runkoverkkoon esitetään lisäyksiä ja sen toivotaan ulottuvan aluekeskuksiin ja sisältävän myös poikittaisyhteyksiä.

6 Eräät lausunnonantajat näkevät raideliikenteellä kasvumahdollisuuksia mm. kauttakulkuliikenteessä. Jotkut toivovat myös valtion toimenpiteitä markkinoille tulon helpottamiseksi rautatieliikenteessä. Joidenkin lausunnonantajien mielestä talvimerenkulku tulisi turvata ilman rasitetta pohjoisen satamille. Muutamat vastaajat pitävät tärkeänä lentoliikenteen ja asemien kehittämistä. Jotkut vastaajat puolestaan haluaisivat selvitettävän lentokenttäverkoston roolia ja laajuutta. Kaivosteollisuuden tarpeisiin vastaamista pitävät tärkeänä useat tahot. Myös matkailu nähdään merkittävänä elinkeinona, jonka tarpeita pitäisi muutaman vastaajan mielestä myös tarkastella. Muutamat näkevät myös yhteydet satamiin ja erityisesti vientisatamiin tärkeinä. Liikenneturvallisuuden parantamiseksi tämänkin kysymyksen vastauksissa nostetaan esille yksiajorataisen päätieverkon turvallisuus- ja sujuvuuspuutteet. Tavaraliikenteen kuljetuksilta odotetaan lausunnonantajien mukaan laatua, turvallisuutta, luotettavuutta, toimintavarmuutta ja täsmällisyyttä. Kuljetusketjun nopeus on useimmiten riippuvainen muusta kuin liikenneväylästä ja sen olosuhteista. Logistiikka-alueiden ja keskusten (mm. intermodaaliterminaalit, raakapuuterminaalit) tulisi olla osa liikenneverkkoa ja sen kehittämistä joidenkin vastaajien mielestä. Samoin logistiikkakeskusten verkko pitäisi suunnitella kokonaisuutena ja valtion tulisi olla siinä mukana. Logistisia ketjuja ja osaamista korostetaan myös muutamassa lausunnossa. Liikenteeseen liittyvät toimet, joilla voidaan eniten hillitä ilmastonmuutosta Keskeisin toimi, jolla lausunnonantajien mielestä voidaan vaikuttaa ilmaston muutokseen, on joukkoliikenteen ja kevytliikenteen kulkumuoto-osuuden kasvattaminen. Tämä nähtiin myös keskeisimpänä keinona vaikuttaa ihmisten jokapäiväiseen liikkumiseen. Tässä yhteydessä mainittiin sekä joukkoliikenteen että kevyen liikenteen (erit. pyöräilyn) edistämiseksi lähes kaikki mahdolliset toimet. Joukkoliikennejärjestelmän kehittämistä ja valtion tukea suurille kaupungeille korostettiin runsaasti. Raideliikenne mainittiin myös erikseen useissa lausunnoissa ja sitä haluttaisiin kehittää erityisesti pääkaupunkiseudulla ja mahdollisesti muilla suurilla kaupunkiseuduilla. Ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi varsin monet vastaajat tuovat esille yhdyskuntarakenteen hajautumisen ehkäisemisen ja yleensä maankäytön ja liikenteen vuorovaikutteisen suunnittelun. Jotkut

7 lausunnonantajat toivovat yhdyskuntarakenteen tukeutumista nimenomaan raideliikenteeseen. Raideliikenteen infrastruktuuri edellyttää vastaajien mielestä parantamista. Muutamat lausunnonantajat näkevät myös matkaketju- ja kuljetusketjuajattelun tärkeäksi ilmastonmuutoksen hillinnässä. Jotkut vastaajat esittävät työmatkaliikenteen tarpeisiin vastaamista joukkoliikenteellä ympärivuorokautisesti suurilla kaupunkiseuduilla. Nopeaa junaliikennettä haluaisivat jotkut vastaajat ja joidenkin mielestä sillä voitaisiin jopa korvata osa kotimaan lentoliikenteestä. Tavaraliikenteen massakuljetuksessa rautatieliikenteen ja vesiliikenteen mahdollisuuksia ja kilpailukykyä pitäisi useiden vastaajien mielestä parantaa. Raideliikenteen markkinaosuuden kasvattamista pitävät niin ikään varsin monet vastaajat tarpeellisena. Se edellyttää vastaajien mielestä liityntäliikenteen tarpeisiin vastaamista, rautatieliikenteen kasvavan kapasiteettiongelman ratkaisemista sekä ratapihojen parantamista ja terminaaliverkostoa. Ilmaston muutoksen hillintään vaikuttaa muutaman vastaajan mielestä myös tieverkon kunto ja geometria. Useiden vastaajien mielestä merkitystä on nimenomaan alemman tieverkon kunnolla, jota käytetään mm. puukuljetuksiin (bioenergian saanti). Vaihtoehtoiset polttoaineet nähtiin monessa lausunnossa merkittäväksi tavaksi vaikuttaa ilmastonmuutokseen. Esillä oli mm. diesel, vety, sähkö ja maakaasu. Yhtä tärkeänä pidettiin ympäristöystävällisen kaluston ja kulkumuotojen suosimista liikennepolitiikassa ja veropolitiikassa. Verotukselliset keinot ja jopa verotuksen kokonaisuudistus olivat esillä myös monissa vastauksissa. Joukkoliikenteen arvonlisäveroa haluttiin alentaa tai luopua siitä. Myös raideliikenteen sähköistysohjelmaa sekä teiden käyttö- tai ruuhkamaksuja pidettiin tärkeänä ilmastonmuutoksen kannalta. Myös liikenteen hallinnan keinoilla ja ajotapakoulutuksella muutama vastaaja näki olevan vaikutusta.

8 Liikennejärjestelmän kehittämishankkeet tärkeysjärjestyksessä perusteluineen Lausunnonantajat esittivät runsaasti eri väylien kehittämishankkeita ja perustelivat hankkeet pääsääntöisesti varsin hyvin. Hanke-ehdotukset kohdistuivat pääasiassa lausunnonantajien omille toiminta-alueille. Tiehankkeita esitettiin yli 70, ratahankkeita yli 50, vesiväylähankkeita ja lentoliikenteen hankkeita molempia vajaa 10. Hanke-ehdotuksista on laadittu erilliset listat. Monet vastaajat ovat tässä yhteydessä tarkastelleet liikennejärjestelmän kehittämistarvetta yleisemmin ja korostaneet mm. liikenneväylien, etenkin pääväylien kehittämishankkeita, kaupunkiseutujen liikennejärjestelmien ja joukkoliikenteen kehittämistä sekä liikenneturvallisuuden parantamista. Ehdotuksista osa on myös vahvistavat muihin kysymyksiin annettuja vastauksia. Budjettirahoituksen lisäksi käytettävät rahoitustavat väylähankkeiden rahoittamiseksi Useat lausunnonantajat olivat sitä mieltä, että perinteinen budjettirahoitus on hyvä ja keskeisin liikennehankkeiden rahoitusmuoto. Monet olivat kuitenkin sitä mieltä, että lisäksi voidaan käyttää PPP-mallia, jälkirahoitusmallia ja elinkaarimallia. Edullista lainoitusta pidettiin järkevänä ja esimerkiksi sitä, että valtio lainaa kunnilta. Uudempana asiana melko useat vastaajat esittivät tierahastoja, joihin koottaisiin varoja eri tavoin (verot, obligaatiot, tiemaksut). Tiemaksuja, ruuhkamaksuja, kauttakulkuliikenteen maksuja esittävät myös useat vastaajat. Sekä ruuhkamaksulle että tiekohtaisille maksuille on vastaajissa myös muutama vastustaja. Useimmin mainitaan perusteeksi, etteivät kotimaiset kuljetusyritykset kestä enää lisärasitteita tai se pitäisi kompensoida jollain tavalla. Muutaman lausunnonantajan vastauksessa on esitetty, että elinkaarimallilla ja jälkirahoitusmallilla toteutettaville hankkeille tulisi asetta yläraja. Valtion omaisuustulojen ohjaus ja maankäyttösopimukset on mainittu rahoituskeinoina muutamassa lausunnossa. Vuorian työryhmän ehdotukset ovat saaneet myös muutaman lausunnonantajan tuen. Myös erilaisia selvityksiä mm. tienkäyttömaksuista ja niiden vaikutuksista halutaan edelleen.

Liikennepoliittisen selonteon keskeiset elementit

Liikennepoliittisen selonteon keskeiset elementit Liikennepoliittisen selonteon keskeiset elementit 9.10.2007 MAL seminaari, Siuntio Liikenneneuvos Petri Jalasto 1 Liikenne 2030 Liikennepolitiikan valinnat ovat osa Suomen hyvinvoinnin perustaa Ihmisten

Lisätiedot

Suomen logistiikan näköalat

Suomen logistiikan näköalat BESTUFS II Tavaraliikenne kaupungeissa 22.8.2007 Suomen logistiikan näköalat Jari Gröhn, yli-insinööri Liikennepolitiikan osasto 1 Logistiikka hallitusohjelmassa! Osallistutaan EU:n logistiikkapolitiikan

Lisätiedot

Hallitusohjelma 22.6.2011. Liikenneratkaisut talouden, yritystoiminnan ja ilmaston yhteinen nimittäjä

Hallitusohjelma 22.6.2011. Liikenneratkaisut talouden, yritystoiminnan ja ilmaston yhteinen nimittäjä Liikenneratkaisut talouden, yritystoiminnan ja ilmaston yhteinen nimittäjä Kuntien 6. ilmastokonferenssi, Tampere 3.5.2012 Yksikön päällikkö Silja Ruokola Hallitusohjelma 22.6.2011 Liikennepolitiikalla

Lisätiedot

Runkoverkkopäätöksellä lupaus palvelutasosta ja hyvistä yhteyksistä. Johtaja Risto Murto

Runkoverkkopäätöksellä lupaus palvelutasosta ja hyvistä yhteyksistä. Johtaja Risto Murto Runkoverkkopäätöksellä lupaus palvelutasosta ja hyvistä yhteyksistä Johtaja Risto Murto 27.02.2018 TEN-T-verkko Päätieverkon jäsentely Lähde: Keskeisen päätieverkon toimintalinjat, Liikennevirasto 2017

Lisätiedot

Liikennepoliittinen selonteko - tilannekatsaus

Liikennepoliittinen selonteko - tilannekatsaus Liikennepoliittinen selonteko - tilannekatsaus Mikael Nyberg Mitä rautatiet odottavat liikennepoliittiselta selonteolta 15.3.2012 Liikennepoliittisen selonteon keskeiset teemat Palveleva liikennejärjestelmä

Lisätiedot

VALTIONEUVOSTON SELONTEKO KESKIPITKÄN AIKAVÄLIN ILMASTOPOLITIIKAN SUUNNITELMASTA VUOTEEN 2030

VALTIONEUVOSTON SELONTEKO KESKIPITKÄN AIKAVÄLIN ILMASTOPOLITIIKAN SUUNNITELMASTA VUOTEEN 2030 VALTIONEUVOSTON SELONTEKO KESKIPITKÄN AIKAVÄLIN ILMASTOPOLITIIKAN SUUNNITELMASTA VUOTEEN 2030 LIIKENNE- JA VIESTINTÄVALIOKUNNAN ASIANTUNTIJAKUULEMINEN Arto Hovi 17.10.2017 Arvio Liikenneviraston keskipitkän

Lisätiedot

Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma. Parl. työryhmän raportti

Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma. Parl. työryhmän raportti Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma Parl. työryhmän raportti 13.12.2018 Lainsäädäntö Laatiminen perustuu elokuussa 2018 voimaan tulleeseen lakiin liikennejärjestelmästä ja maanteistä Laki säätää

Lisätiedot

LIIKENNEMINISTERI VEHVILÄISEN TIEDOTUSTILAISUUS

LIIKENNEMINISTERI VEHVILÄISEN TIEDOTUSTILAISUUS LIIKENNEMINISTERI VEHVILÄISEN TIEDOTUSTILAISUUS 13.10.2010 Esillä tiedotustilaisuudessa Liikennepolitiikan toimintaympäristö 2010-luvulla: Kiristyvä julkinen talous Talous- ja elinkeinorakenteen muutos

Lisätiedot

Päijät-Hämeen liikennejärjestelmäsuunnitelma. MOR Tapio Ojanen

Päijät-Hämeen liikennejärjestelmäsuunnitelma. MOR Tapio Ojanen Päijät-Hämeen liikennejärjestelmäsuunnitelma MOR 29.10.2013 Tapio Ojanen Taustat ja lähtökohdat Päijät-Hämeen liikennejärjestelmäsuunnitelman laatiminen on ollut käynnissä laajana sidosryhmien välisenä

Lisätiedot

Lappi, liikenneviraston pitkän aikavälin suunnitelmassa Timo Välke Johtava asiantuntija, rautateiden tavaraliikenne

Lappi, liikenneviraston pitkän aikavälin suunnitelmassa Timo Välke Johtava asiantuntija, rautateiden tavaraliikenne Lappi, liikenneviraston pitkän aikavälin suunnitelmassa 24.11.2010 Timo Välke Johtava asiantuntija, rautateiden tavaraliikenne Liikenneviraston organisaatio 1.1.2011 alkaen Pääjohtaja Viestintä Esikunta

Lisätiedot

Ilmastopolitiikan tehostaminen väylänpidossa. EKOTULI + LINTU seminaari 28.4.2010

Ilmastopolitiikan tehostaminen väylänpidossa. EKOTULI + LINTU seminaari 28.4.2010 Ilmastopolitiikan tehostaminen väylänpidossa EKOTULI + LINTU seminaari 28.4.2010 ILMATIE-projekti Tiehallinnon EKOTULI -teeman projekti (Ekotehokas ja turvallinen liikennejärjestelmä); Tiehallinnon selvityksiä

Lisätiedot

Valtioneuvoston selonteko valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman valmistelusta

Valtioneuvoston selonteko valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman valmistelusta Valtioneuvoston selonteko valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman valmistelusta Liikenne- ja viestintävaliokunta 14.2.2019 Ari Herrala Johtava asiantuntija, Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL

Lisätiedot

LAUSUNTO LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖLLE KOSKIEN OIKEUDENMUKAISTA JA ÄLYKÄSTÄ LIIKENNETTÄ SELVITTÄNEEN TYÖRYHMÄN LOPPURAPORTTIA

LAUSUNTO LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖLLE KOSKIEN OIKEUDENMUKAISTA JA ÄLYKÄSTÄ LIIKENNETTÄ SELVITTÄNEEN TYÖRYHMÄN LOPPURAPORTTIA Hallitus 78 15.04.2014 LAUSUNTO LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖLLE KOSKIEN OIKEUDENMUKAISTA JA ÄLYKÄSTÄ LIIKENNETTÄ SELVITTÄNEEN TYÖRYHMÄN LOPPURAPORTTIA 201/00.02.020/2012 Hallitus 78 Esittelijä Toimitusjohtaja

Lisätiedot

Liikennehallinnon ajankohtaiset näkymät ja parlamentaarisen työryhmän väliraportti. Maarakennuspäivä Ylijohtaja Mikael Nyberg

Liikennehallinnon ajankohtaiset näkymät ja parlamentaarisen työryhmän väliraportti. Maarakennuspäivä Ylijohtaja Mikael Nyberg Liikennehallinnon ajankohtaiset näkymät ja parlamentaarisen työryhmän väliraportti Maarakennuspäivä 28.9.2017 Ylijohtaja Mikael Nyberg 1 Ajankohtaista liikennepolitiikassa Päästövähennystavoitteet Korjausvelka

Lisätiedot

Logistiikan merkitys liiketoiminnassa. Jari Voutilainen, Metsä Group

Logistiikan merkitys liiketoiminnassa. Jari Voutilainen, Metsä Group Logistiikan merkitys liiketoiminnassa Jari Voutilainen, Metsä Group Logistiikka ja liiketoiminta Logistiikalla on kaksi keskeistä roolia liiketoiminnassa Asiakastyytyväisyys Kustannuskilpailukyky Äänekosken

Lisätiedot

Tiemaksujen selvittämisen motiiveja

Tiemaksujen selvittämisen motiiveja Tiemaksujen selvittämisen motiiveja Sidosryhmäseminaari 12.6.2012 Tuomo Suvanto Työryhmän toimeksianto Selvittää, kuinka Suomessa tulisi edetä tiemaksujärjestelmien käyttöönotossa pitkällä aikavälillä

Lisätiedot

Kuulemistilaisuus runkoverkkoluonnoksesta

Kuulemistilaisuus runkoverkkoluonnoksesta Kuulemistilaisuus runkoverkkoluonnoksesta 22.10.2018 10.00 Kahvit 10.30 Tilaisuuden avaus, ministeri Anne Berner 10.45 Runkoverkkoluonnoksen esittely, ylijohtaja Sabina Lindström 12.30 Tilaisuus päättyy

Lisätiedot

Lausunto Varsinais-Suomen liikennestrategian tavoitteista ja linjapäätöksistä. Kehittämisjohtaja Matti Tunkkari, puh. 02 761 1101

Lausunto Varsinais-Suomen liikennestrategian tavoitteista ja linjapäätöksistä. Kehittämisjohtaja Matti Tunkkari, puh. 02 761 1101 Kaupunginhallitus 360 07.10.2013 Kaupunginhallitus 202 09.06.2014 Lausunto Varsinais-Suomen liikennestrategian tavoitteista ja linjapäätöksistä 526/08.00.00/2014 Kh 07.10.2013 360 Kehittämisjohtaja Matti

Lisätiedot

CASE RUUHKAMAKSUT. Kaisa Leena Välipirtti. Paremman sääntelyn päivä 25.11.2010

CASE RUUHKAMAKSUT. Kaisa Leena Välipirtti. Paremman sääntelyn päivä 25.11.2010 CASE RUUHKAMAKSUT Kaisa Leena Välipirtti Paremman sääntelyn päivä 25.11.2010 Tienkäyttömaksuista Käyttäjäperusteisista liikenteen hinnoittelumalleista ja älykkäistä tiemaksujärjestelmistä maininta hallitusohjelmassa

Lisätiedot

Rataverkon kokonaiskuva

Rataverkon kokonaiskuva Rataverkon kokonaiskuva Hankesuunnittelupäivä 1.2.2018/ Erika Helin & Kristiina Hallikas 1.2.2018 Työn lähtökohtia ja tavoitteita (1/2) Ajantasainen kokoava käsitys rataverkkoa koskevista tavoitteista,

Lisätiedot

Millä keinoilla kestävään liikennejärjestelmään?

Millä keinoilla kestävään liikennejärjestelmään? Millä keinoilla kestävään liikennejärjestelmään? Matti Räinä tiejohtaja Oulun tiepiiri Näkökulmia aluesuunnittelun ja liikenteen tavoiteasettelu LPS 2008 Liikenne 2030. Suuret haasteet, uudet linjat hallinnon

Lisätiedot

Ajankohtaista Liikennevirastosta mitä menossa ja mitä tulossa? Mervi Karhula 10.6.2014,

Ajankohtaista Liikennevirastosta mitä menossa ja mitä tulossa? Mervi Karhula 10.6.2014, Ajankohtaista Liikennevirastosta mitä menossa ja mitä tulossa? Mervi Karhula 10.6.2014, Toiminta-ajatus: Liikennevirasto mahdollistaa toimivat, tehokkaat ja turvalliset matkat ja kuljetukset Visio vuoteen

Lisätiedot

Miten liikennejärjestelmää tulisi kehittää

Miten liikennejärjestelmää tulisi kehittää Miten liikennejärjestelmää tulisi kehittää Yleinen liikennepolitiikka Liikennepolitiikan tulee olla pitkäjänteistä, yli vaalikauden ulottuvaa Suurista väylähankkeista päätökset pitää tehdä myös rahoituksen

Lisätiedot

Valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman. valmistelu. Sabina Lindström

Valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman. valmistelu. Sabina Lindström Valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman valmistelu Sabina Lindström 21.8.2019 1 Hallitusohjelman sisältöä liikennejärjestelmän näkökulmasta (1/3) Väyläverkoston kokonaiskehittäminen linjataan

Lisätiedot

Mitä liikenneasioita seurataan MAL-sopimuksissa 25.3.2013

Mitä liikenneasioita seurataan MAL-sopimuksissa 25.3.2013 Mitä liikenneasioita seurataan MAL-sopimuksissa 25.3.2013 Tähänastisia seurantakohteita: Tampereella seurattiin indikaattoreita ja pari hanketta Kaupunkiseudun aiesopimus 2011-2012 Kulkutapajakauman kehitys

Lisätiedot

Satamat ja liikenneverkko tänään - huomenna. Kymenlaakson kauppakamarin logistiikkapäivä 30.5.2011 pääjohtaja Juhani Tervala

Satamat ja liikenneverkko tänään - huomenna. Kymenlaakson kauppakamarin logistiikkapäivä 30.5.2011 pääjohtaja Juhani Tervala Satamat ja liikenneverkko tänään - huomenna Kymenlaakson kauppakamarin logistiikkapäivä 30.5.2011 pääjohtaja Juhani Tervala Laajasti vaikuttavaa yhteistyötä Liikennevirastossa työskentelee noin 700 asiantuntijaa

Lisätiedot

Vuoden 2018 talousarvio, joukkoliikenne ja energia- ja ilmastostrategian toimenpiteet

Vuoden 2018 talousarvio, joukkoliikenne ja energia- ja ilmastostrategian toimenpiteet Vuoden 2018 talousarvio, joukkoliikenne ja energia- ja ilmastostrategian toimenpiteet Valtiovarainvaliokunta, liikennejaosto Jenni Eskola 19.10.2017 Esityksen sisältö 1. Joukkoliikennerahoituksen tilanne

Lisätiedot

VNS 3/2016 vp Valtioneuvoston selonteko julkisen talouden suunnitelmasta vuosille , Liikennevirasto

VNS 3/2016 vp Valtioneuvoston selonteko julkisen talouden suunnitelmasta vuosille , Liikennevirasto VNS 3/2016 vp Valtioneuvoston selonteko julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2017-2020, Liikennevirasto 26.4.2016 Liikenneverkon rahoitus 2 Perusväylänpidon rahoitus 3 JTS 2017-2020, perusväylänpito

Lisätiedot

VNS 3/2016 vp Valtioneuvoston selonteko julkisen talouden suunnitelmasta vuosille , Liikennevirasto

VNS 3/2016 vp Valtioneuvoston selonteko julkisen talouden suunnitelmasta vuosille , Liikennevirasto VNS 3/2016 vp Valtioneuvoston selonteko julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2017-2020, Liikennevirasto 3.5.2016 Liikenneverkon rahoitus 2 Perusväylänpidon rahoitus 3 JTS 2017-2020, perusväylänpito

Lisätiedot

Hyvinvointia ja kilpailukykyä hyvillä yhteyksillä

Hyvinvointia ja kilpailukykyä hyvillä yhteyksillä Hyvinvointia ja kilpailukykyä hyvillä yhteyksillä Miten Suomi säilyttää kilpailukykynsä muuttuvassa maailmassa? Digitalisaatio Kaupungistuminen ja älykäs maaseutu Teknologinen kehitys Ilmastonmuutos Suomesta

Lisätiedot

Liikenneinfrastruktuuri 2040 ja järjestöjen yhteishanke

Liikenneinfrastruktuuri 2040 ja järjestöjen yhteishanke Liikenneinfrastruktuuri 2040 ja 2030 - järjestöjen yhteishanke Hankekokonaisuuden tarkoitus Tarkastella liikenneverkon kehittämistarpeita erityisesti talouden, elinkeinoelämän ja yhdyskuntarakenteen näkökulmista.

Lisätiedot

Liikennejärjestelmä elinkeinoelämän mahdollistajana

Liikennejärjestelmä elinkeinoelämän mahdollistajana Liikennejärjestelmä elinkeinoelämän mahdollistajana Ylijohtaja Anne Herneoja 13.10.2011 Vastuu teistä, radoista ja vesiväylistä Liikennevirasto kehittää ja ylläpitää rautatie-, meri- ja tieliikennettä

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Lsp/3 1 b KAUPUNKISUUNNITTELULAUTAKUNTA Liikenneviraston linjaukset

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Lsp/3 1 b KAUPUNKISUUNNITTELULAUTAKUNTA Liikenneviraston linjaukset HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Lsp/3 1 b 3 LAUSUNTO LIIKENNEVIRASTON RAPORTTILUONNOKSESTA LIIKENNEOLOSUHTEET 2035 Kslk 2010-1622 EHDOTUS Kaupunkisuunnittelulautakunta päättänee antaa asiasta kaupunginhallitukselle

Lisätiedot

Päivittämistarpeen taustalla

Päivittämistarpeen taustalla Päivittämistarpeen taustalla Strategisten painopisteiden hahmottaminen Laajan toimenpidejoukon jäsentäminen ja selkeämpien kehittämiskokonaisuuksien muodostaminen niiden sisällä erilaisia ja eri toteuttamis-

Lisätiedot

Liikennejärjestelmäsuunnitelma

Liikennejärjestelmäsuunnitelma Liikennejärjestelmäsuunnitelma Liikennejärjestelmäsuunnitelma on laadittu Iisalmen ja Kiuruveden kaupunkien sekä Vieremän, Sonkajärven, Varpaisjärven, Lapinlahden, Keiteleen, Pielaveden ja Rautavaaran

Lisätiedot

Autojen yhteiskäyttö liikenne- ja viestintäministeriön näkökulmasta

Autojen yhteiskäyttö liikenne- ja viestintäministeriön näkökulmasta Autojen yhteiskäyttö liikenne- ja viestintäministeriön näkökulmasta Saara Jääskeläinen, liikenne- ja viestintäministeriö Autojen yhteiskäyttö Turkuun työpaja 9.2.2010 Liikennesektorille kohdistuvia haasteita

Lisätiedot

Henkilökuljetusten ajankohtaista asiaa. Kuma 2011 Silja Siltala

Henkilökuljetusten ajankohtaista asiaa. Kuma 2011 Silja Siltala Henkilökuljetusten ajankohtaista asiaa Kuma 2011 Silja Siltala Hallitusohjelma ja kuljetukset Hallitusohjelman toimista kuljetustarpeisiin vaikuttavat eniten kunta- ja palvelurakenteen kehittyminen, hyväksyttävät

Lisätiedot

Joukkoliikenteen järjestäminen; rahoituksen riittävyys kehittämistarpeet ja -mahdollisuudet. Jenni Eskola, Liikennevirasto

Joukkoliikenteen järjestäminen; rahoituksen riittävyys kehittämistarpeet ja -mahdollisuudet. Jenni Eskola, Liikennevirasto Joukkoliikenteen järjestäminen; rahoituksen riittävyys kehittämistarpeet ja -mahdollisuudet Jenni Eskola, Liikennevirasto Joukkoliikenneuudistuksen vaikutukset Uudistuksen vaikutuksia Markkinaehtoinen

Lisätiedot

Oulun liikenneinvestointien vaikutus henkilöautoilun määrään

Oulun liikenneinvestointien vaikutus henkilöautoilun määrään Oulun liikenneinvestointien vaikutus henkilöautoilun määrään Oulun luonnonsuojeluyhdistys Liikenne ja ympäristö Liikenne on Oulun seudun pahin ympäristöongelma! terveysvaikutukset, pöly viihtyisyyden väheneminen,

Lisätiedot

Liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalan ilmastopoliittinen ohjelma

Liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalan ilmastopoliittinen ohjelma Liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalan ilmastopoliittinen ohjelma Ilmastopolitiikan toimikunnan ehdotus 1 Ilmasto ja liikenne 13,7 milj. tonnia kasvihuonekaasuja kotimaan liikenteestä v. 2007

Lisätiedot

Suomen logistinen kilpailukyky ja sen parantamisen mahdollisuudet. Finnmobile Vaikuttajafoorumi Ylijohtaja Minna Kivimäki

Suomen logistinen kilpailukyky ja sen parantamisen mahdollisuudet. Finnmobile Vaikuttajafoorumi Ylijohtaja Minna Kivimäki Suomen logistinen kilpailukyky ja sen parantamisen mahdollisuudet Finnmobile Vaikuttajafoorumi 8.11.2012 Ylijohtaja Minna Kivimäki Lähtökohdat tulevaisuuden liikennepolitiikalle Hallitusohjelman suuntaviivat

Lisätiedot

Laki liikennejärjestelmästä ja maanteistä eri toimijoiden roolit ja yhteistyö. Hankesuunnittelupäivä Mervi Karhula

Laki liikennejärjestelmästä ja maanteistä eri toimijoiden roolit ja yhteistyö. Hankesuunnittelupäivä Mervi Karhula Laki liikennejärjestelmästä ja maanteistä eri toimijoiden roolit ja yhteistyö Hankesuunnittelupäivä 1.2.2018 Mervi Karhula Ajankohtaista viestintä- ja liikennepolitiikassa Digitalisaatio ja viestintäverkot

Lisätiedot

Ilmastovastuu ja kestävä liikennejärjestelmä

Ilmastovastuu ja kestävä liikennejärjestelmä Ilmastovastuu ja kestävä liikennejärjestelmä Pohjois-Pohjanmaan liikennejärjestelmätyön sidosryhmätyöpaja 13.2.2018 Anna Saarlo GLOBAALI VELVOITE VÄHENNYKSIIN PARIISIN ILMASTOSOPIMUKSELLA 2015 PYRITÄÄN

Lisätiedot

Vaikutukset yhdyskuntarakenteeseen

Vaikutukset yhdyskuntarakenteeseen Maakuntahallitus 34 07.04.2014 Maakuntahallitus 49 05.05.2014 Lausunto oikeudenmukaista ja älykästä liikennettä selvittäneen työryhmän raportista MHS 07.04.2014 34 Esittelijän ehdotus lausunnoksi: Liikenne-

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 26/ (5) Yleisten töiden lautakunta Ko/

Helsingin kaupunki Esityslista 26/ (5) Yleisten töiden lautakunta Ko/ Helsingin kaupunki Esityslista 26/2014 1 (5) 4 Yleisten töiden lautakunnan lausunto Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen liikenne- ja infrastruktuuri - vastuualueen tienpidon ja liikenteen

Lisätiedot

SEURANTA JA INDIKAATTORIT KESTÄVÄSSÄ KAUPUNKILIIKENTEESSÄ Seuranta osana MAL-aiesopimuksia. Kaisa Mäkelä Ympäristöministeriö 16.9.

SEURANTA JA INDIKAATTORIT KESTÄVÄSSÄ KAUPUNKILIIKENTEESSÄ Seuranta osana MAL-aiesopimuksia. Kaisa Mäkelä Ympäristöministeriö 16.9. SEURANTA JA INDIKAATTORIT KESTÄVÄSSÄ KAUPUNKILIIKENTEESSÄ Seuranta osana MAL-aiesopimuksia Kaisa Mäkelä Ympäristöministeriö 16.9.2015 MAL aiesopimusmenettely PARAS-hanke, pääministeri Kataisen hallitusohjelma

Lisätiedot

Valtioneuvoston selonteko julkisen talouden suunnitelmasta

Valtioneuvoston selonteko julkisen talouden suunnitelmasta Valtioneuvoston selonteko julkisen talouden suunnitelmasta 2019-2022 Liikennejaosto 17.5.2018 Liikenneviraston talousjohtaja Kristiina Tikkala Väylänpidon painotukset Liikenneverkon päivittäisen liikennöitävyyden

Lisätiedot

Perustienpidon haasteet - miten päivittäinen liikennöinti turvataan. Vesa Männistö 13.11.2012

Perustienpidon haasteet - miten päivittäinen liikennöinti turvataan. Vesa Männistö 13.11.2012 Perustienpidon haasteet - miten päivittäinen liikennöinti turvataan Vesa Männistö 13.11.2012 Esityksen sisältö Taustaa väyläverkosta ja liikenteestä Liikenneviraston strategia Liikennepoliittinen selonteko

Lisätiedot

Kuhmon kaupunki esittää edellä tarkoitetusta asiakirjaluonnoksesta lausuntonaan seuraavaa:

Kuhmon kaupunki esittää edellä tarkoitetusta asiakirjaluonnoksesta lausuntonaan seuraavaa: Kainuun maakunta -kuntayhtymä PL 400 87070 KAINUU Viite: Lausuntopyyntönne 20.11.2006 Asia: LAUSUNTO ITÄ-SUOMEN STRATEGISET LIIKENNEHANKKEET ASIAKIRJAN LUONNOKSESTA Kuhmon kaupunki esittää edellä tarkoitetusta

Lisätiedot

Kestävää liikkumista Pirkanmaalla. Harri Vitikka, Pirkanmaan ELY-keskus, L-vastuualue

Kestävää liikkumista Pirkanmaalla. Harri Vitikka, Pirkanmaan ELY-keskus, L-vastuualue Kestävää liikkumista Pirkanmaalla Harri Vitikka, Pirkanmaan ELY-keskus, L-vastuualue PIRKANMAAN ELY-KESKUKSEN STRATEGISET PAINOTUKSET 2012 2015 1. Hyvän yhdyskuntarakenteen ja liikennejärjestelmän kehitys

Lisätiedot

METSÄTEOLLISUUDEN ODOTUKSIA VÄYLILTÄ JA VÄYLÄLTÄ

METSÄTEOLLISUUDEN ODOTUKSIA VÄYLILTÄ JA VÄYLÄLTÄ METSÄTEOLLISUUDEN ODOTUKSIA VÄYLILTÄ JA VÄYLÄLTÄ Väylä 2019 sidosryhmätilaisuus 8.2.2019 Timo Jaatinen, toimitusjohtaja Metsäteollisuus ry 8.2.2019 2 Metsäteollisuuden tuotantoluvut vielä hyvällä tasolla

Lisätiedot

Liikenneviraston toimintaperiaatteet asemanseuduilla. Itä-Suomen liikennejärjestelmäpäivät 2018

Liikenneviraston toimintaperiaatteet asemanseuduilla. Itä-Suomen liikennejärjestelmäpäivät 2018 Liikenneviraston toimintaperiaatteet asemanseuduilla Itä-Suomen liikennejärjestelmäpäivät 2018 Hyvä asemanseutu on kestävän liikennejärjestelmän ja kaupunkien verkoston vähähiilisten matka- ja kuljetusketjujen

Lisätiedot

Valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman. laatiminen. Hanna Perälä

Valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman. laatiminen. Hanna Perälä Valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman laatiminen Hanna Perälä 13.3.2019 1 Taustalla parlamentaarisen työryhmän työ Parlamentaarisen työryhmän loppuraportti 13.12.2018 ja valtioneuvoston selonteko

Lisätiedot

Liikkumisen ohjauksen integrointi liikenne- ja ilmastostrategioihin

Liikkumisen ohjauksen integrointi liikenne- ja ilmastostrategioihin Liikkumisen ohjauksen integrointi liikenne- ja ilmastostrategioihin Saara Jääskeläinen, liikenne- ja viestintäministeriö LIVE-tilaisuus 19.11.2013 LVM:n ilmastopoliittinen ohjelma ILPO (2009) Liikenne-

Lisätiedot

Liikenne ja infrastruktuuri Pohjois - Suomessa

Liikenne ja infrastruktuuri Pohjois - Suomessa Liikenne ja infrastruktuuri Pohjois - Suomessa 27.2.2014 Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Martti Norrkniivilä Sisältö Pohjolan ja Suomen liikennekäytävät Kaivostoiminnan liikenteelliset

Lisätiedot

Länsi-Uudenmaan liikennejärjestelmäsuunnitelma. 3.10.2013 Riitta Murto-Laitinen Erkki Vähätörmä

Länsi-Uudenmaan liikennejärjestelmäsuunnitelma. 3.10.2013 Riitta Murto-Laitinen Erkki Vähätörmä Länsi-Uudenmaan liikennejärjestelmäsuunnitelma 3.10.2013 Riitta Murto-Laitinen Erkki Vähätörmä Mikä on liikennejärjestelmäsuunnitelma ja miksi sitä tehdään? Liikennejärjestelmä sisältää liikenteen kokonaisuuden,

Lisätiedot

Itä-Suomen liikennestrategia. Itä-Suomen elinkeinoelämän ja asukkaiden tarpeita palveleva uuden sukupolven liikennejärjestelmä

Itä-Suomen liikennestrategia. Itä-Suomen elinkeinoelämän ja asukkaiden tarpeita palveleva uuden sukupolven liikennejärjestelmä Itä-Suomen liikennestrategia Itä-Suomen elinkeinoelämän ja asukkaiden tarpeita palveleva uuden sukupolven liikennejärjestelmä Ihmisten liikkuminen -näkökulma 1 Strategia on kaikkien toimijoiden yhteinen

Lisätiedot

Valtakunnallisten raideyhteyksien merkitys liikennejärjestelmälle ja elinkeinoelämälle. Johtaja, professori Jorma Mäntynen WSP Finland Oy

Valtakunnallisten raideyhteyksien merkitys liikennejärjestelmälle ja elinkeinoelämälle. Johtaja, professori Jorma Mäntynen WSP Finland Oy Valtakunnallisten raideyhteyksien merkitys liikennejärjestelmälle ja elinkeinoelämälle Johtaja, professori Jorma Mäntynen WSP Finland Oy Rautatieliikenne vastaa useaan megatrendiin Ilmastonmuutos EU:n

Lisätiedot

Millaisella väyläverkolla kuljetat vuonna 2019? Väylänpidon rahoitusnäkymät

Millaisella väyläverkolla kuljetat vuonna 2019? Väylänpidon rahoitusnäkymät Millaisella väyläverkolla kuljetat vuonna 2019? Väylänpidon rahoitusnäkymät Liikenneviraston pääjohtaja Kari Wihlman 3.10.2018 3.10.2018 Kari Wihlman Suuret ratahankkeet 14.5.2018 3 Globaalit megatrendit

Lisätiedot

Hallitusohjelman liikennetavoitteet

Hallitusohjelman liikennetavoitteet Hallitusohjelman liikennetavoitteet Logistiikkayritysten liitto ry, 60-v juhlaseminaari 20.5.2011 Liikenneneuvos, yksikön päällikkö Risto Murto Tilanne, pe 20.5. klo 14:15 Hallitusneuvottelut käynnistyneet

Lisätiedot

Joukkoliikenne ja taloudelliset ohjauskeinot

Joukkoliikenne ja taloudelliset ohjauskeinot Joukkoliikenne ja taloudelliset ohjauskeinot Älykäs ja oikeudenmukainen autoilu -seminaari 15.10.2013 Suvi Rihtniemi, toimitusjohtaja Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä

Lisätiedot

Päijät-Hämeen liikennejärjestelmäsuunnitelma. Liikennejärjestelmän visio ja kehittämistavoitteet

Päijät-Hämeen liikennejärjestelmäsuunnitelma. Liikennejärjestelmän visio ja kehittämistavoitteet Päijät-Hämeen liikennejärjestelmäsuunnitelma Liikennejärjestelmän visio ja kehittämistavoitteet 2.6.2005 1 Päijät-Hämeen liikennejärjestelmän kehittämisen visio ja tavoitteet VISIO 2025 Päijät-Hämeen valtakunnallinen

Lisätiedot

Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma. osallistuminen. Hanna Perälä, liikenne- ja viestintäministeriö Kuntamarkkinat 12.9.

Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma. osallistuminen. Hanna Perälä, liikenne- ja viestintäministeriö Kuntamarkkinat 12.9. Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma ja kuntien osallistuminen Hanna Perälä, liikenne- ja viestintäministeriö Kuntamarkkinat 12.9.2019 1 Uusi strateginen suunnittelutaso pitkäjänteiseen kehittämiseen

Lisätiedot

Digitalisaatio liikenteessä

Digitalisaatio liikenteessä Digitalisaatio liikenteessä Johtaja Risto Murto 3.11.2015 Tampere LVM 1.1.2016 www.lvm.fi 4.11.2015 2 EU:n komission liikenteen valkoinen kirja 3/2011 Komissio toteaa, että nykyisen kaltainen liikennepolitiikka

Lisätiedot

Sidosryhmäkuuleminen perusväylänpidosta, korjausvelasta ja rahoitusmalleista. Johtaja Sabina Lindström

Sidosryhmäkuuleminen perusväylänpidosta, korjausvelasta ja rahoitusmalleista. Johtaja Sabina Lindström Sidosryhmäkuuleminen perusväylänpidosta, korjausvelasta ja rahoitusmalleista Johtaja Sabina Lindström 9.11.2017 1 Sidosryhmäkuuleminen Parlamentaarisen työryhmän kolmas sidosryhmäkuuleminen järjestettiin

Lisätiedot

Itä-Suomen liikennejärjestelmän kehittäminen

Itä-Suomen liikennejärjestelmän kehittäminen Itä-Suomen liikennejärjestelmän kehittäminen Itä-Suomen huippuseminaari 30.8.2010 Johtaja Petri Keränen, Pohjois-Savon ELY-keskus 31.8.2010 1 Aluehallinnon ja liikennehallinnon virastouudistus 31.8.2010

Lisätiedot

Itä-Suomen liikennestrategia. Itä-Suomen elinkeinoelämän ja asukkaiden tarpeita palveleva uuden sukupolven liikennejärjestelmä

Itä-Suomen liikennestrategia. Itä-Suomen elinkeinoelämän ja asukkaiden tarpeita palveleva uuden sukupolven liikennejärjestelmä Itä-Suomen liikennestrategia Itä-Suomen elinkeinoelämän ja asukkaiden tarpeita palveleva uuden sukupolven liikennejärjestelmä strategian laadintaprosessi, sisältö ja toteutuksen suuntaviivoja Lähtökohtana

Lisätiedot

Helppo liikkua Invalidiliiton Esteettömyyskeskuksen verkostoseminaari

Helppo liikkua Invalidiliiton Esteettömyyskeskuksen verkostoseminaari Joukkoliikenteen ja muiden julkisin varoin toteutettavien henkilökuljetusten yhdistäminen Helppo liikkua Invalidiliiton Esteettömyyskeskuksen verkostoseminaari 21.3.2013 Juhani Paajanen Selvitysmies 1

Lisätiedot

Liikennevirasto / ajankohtaisia. Tytti Viinikainen

Liikennevirasto / ajankohtaisia. Tytti Viinikainen Liikennevirasto / ajankohtaisia Tytti Viinikainen 12.4.2018 Pasila Riihimäki 2. vaiheen tilanne Hankekortti https://www.liikennevirasto.fi/documents/20473/23066/hankekortti+3_2018/39a5 9aaa-60d8-4116-ba20-c664d73e6180

Lisätiedot

LIIKENTEEN INFRASTRUKTUURI TULEVAISUUDEN MAHDOLLISTAJANA. Johtaja, professori Jorma Mäntynen WSP Finland Oy

LIIKENTEEN INFRASTRUKTUURI TULEVAISUUDEN MAHDOLLISTAJANA. Johtaja, professori Jorma Mäntynen WSP Finland Oy LIIKENTEEN INFRASTRUKTUURI TULEVAISUUDEN MAHDOLLISTAJANA Johtaja, professori Jorma Mäntynen WSP Finland Oy KUVIA 1950-LUVULTA - MILLAINEN ON KUVA TULEVAISUUDESTA? http://suomenmuseotonline.fi/ ja Kuljetusliike

Lisätiedot

Ajankohtaista älyliikenteestä. Neuvotteleva virkamies Leif Beilinson

Ajankohtaista älyliikenteestä. Neuvotteleva virkamies Leif Beilinson Ajankohtaista älyliikenteestä Neuvotteleva virkamies Leif Beilinson 31.5.2011 Liikenteen valkoinen kirja EU:n liikennepolitiikan haasteet v. 2050 mennessä: kilpailukyky ja kestävyys Öljypohjaisten polttoaineiden

Lisätiedot

Tiestö ja kulkeminen harvan asutuksen alueen tieverkon rooli kuljetusjärjestelmässä

Tiestö ja kulkeminen harvan asutuksen alueen tieverkon rooli kuljetusjärjestelmässä Tiestö ja kulkeminen harvan asutuksen alueen tieverkon rooli kuljetusjärjestelmässä 27.5.2013 Timo Mäkikyrö 29.5.2013 1 Sisältö POP ELY Tieluokituksesta, mikä on vähäliikenteinen tie Vähäliikenteisten

Lisätiedot

Päijät-Hämeen liikennejärjestelmäsuunnitelma

Päijät-Hämeen liikennejärjestelmäsuunnitelma Päijät-Hämeen liikennejärjestelmäsuunnitelma Reijo Helaakoski Linea Konsultit Oy 11.9.2013 11.9.2013 Taustat ja lähtökohdat Päijät-Hämeen liikennejärjestelmäsuunnitelman laatiminen on ollut käynnissä laajana

Lisätiedot

Maakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnittelu

Maakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnittelu Maakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnittelu (Maakunnan liikennejärjestelmäsuunnitelma) Maakuntainsinööri Patrick Hublin, Pohjois-Savon liitto Itä-Suomen liikennejärjestelmäpäivät 31.10.2018 Joensuu Laki

Lisätiedot

Liikennekaari. Liikenne- ja viestintävaliokunta Kaisa Mäkelä

Liikennekaari. Liikenne- ja viestintävaliokunta Kaisa Mäkelä Liikennekaari Liikenne- ja viestintävaliokunta 27.10.2016 Kaisa Mäkelä Liikennekaari Liikennekaarella toteutetaan hallitusohjelman kärkihankkeita digitaalisen kasvuympäristön rakentamiseksi sekä säädösten

Lisätiedot

Tampereen seudun liikennejärjestelmäsuunnitelma

Tampereen seudun liikennejärjestelmäsuunnitelma Tampereen seudun liikennejärjestelmäsuunnitelma 1 R 100 R101 R303 R301 R 303 R1 00 R305 R304 R304 R302 R302 R 101 R301 R 305 Rakennesuunnitelma ja liikenne Liikennejärjestelmän kuvaus (palvelutaso) Maankäytön

Lisätiedot

Kymenlaakson Liitto. Maakuntavaltuustoseminaari Jatkuva liikennejärjestelmätyö

Kymenlaakson Liitto. Maakuntavaltuustoseminaari Jatkuva liikennejärjestelmätyö Kymenlaakson Liitto Maakuntavaltuustoseminaari 24.10.2016 Jatkuva liikennejärjestelmätyö 24.10.2016 Esitys Liikennejärjestelmäryhmä ja sen tehtävät Seudulliset liikennejärjestelmäryhmät ja niiden tehtävät

Lisätiedot

Joukkoliikenteen valtionrahoitus Toni Bärman, Liikennevirasto

Joukkoliikenteen valtionrahoitus Toni Bärman, Liikennevirasto Joukkoliikenteen valtionrahoitus 14.1.2016 Toni Bärman, Liikennevirasto 12.1.2016 2 Joukkoliikenteen määrärahat 2016 Valtion talousarvioesitys 2016 Leikkaukset junaliikenteen ostoihin, toisaalta lisättiin

Lisätiedot

Joukkoliikenne Itä-Suomessa osana koulukuljetuksia. Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Joukkoliikennepäällikkö Seppo Huttunen

Joukkoliikenne Itä-Suomessa osana koulukuljetuksia. Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Joukkoliikennepäällikkö Seppo Huttunen Joukkoliikenne Itä-Suomessa osana koulukuljetuksia Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Joukkoliikennepäällikkö Seppo Huttunen 27.2.2014 1 1: TAUSTATIETOJA TÄMÄN HETKISESTÄ JOUKKOLIIKENTEESTÄ

Lisätiedot

Parlamentaarinen työryhmä korjausvelan vähentämiseksi. Liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko

Parlamentaarinen työryhmä korjausvelan vähentämiseksi. Liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko Parlamentaarinen työryhmä korjausvelan vähentämiseksi Liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko 12.12.2014 Parlamentaarinen työryhmä ja sen tehtävät Liikenne- ja viestintäministeriö asetti 28.2.2014 parlamentaarisen

Lisätiedot

Liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalan ilmastopoliittinen ohjelma (ILPO)

Liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalan ilmastopoliittinen ohjelma (ILPO) Liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalan ilmastopoliittinen ohjelma (ILPO) Harri Pursiainen, liikenne- ja viestintäministeriö TransEco tutkimusohjelman aloitusseminaari Liikenteen kasvihuonekaasupäästöt

Lisätiedot

Liikenteen päästövähennystavoitteet ja keinot vuoteen Saara Jääskeläinen Liikenne- ja viestintäministeriö

Liikenteen päästövähennystavoitteet ja keinot vuoteen Saara Jääskeläinen Liikenne- ja viestintäministeriö Liikenteen päästövähennystavoitteet ja keinot vuoteen 2030 Saara Jääskeläinen Liikenne- ja viestintäministeriö 1 Kotimaan liikenteen ennakoitu päästökehitys ja tavoite vuoteen 2030 2 Liikenteen tavoitteet/keinot

Lisätiedot

Rakennesuunnitelma 2040

Rakennesuunnitelma 2040 Rakennesuunnitelma 2040 Seutuhallituksen työpaja 28.5.2014 TYÖ- SUUNNITELMA TAVOIT- TEET VAIHTO- EHDOT LINJA- RATKAISU LUONNOS EHDOTUS Linjaratkaisu, sh. 23.4.2014 Linjaratkaisuehdotus perustuu tarkasteluun,

Lisätiedot

Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelma (HLJ 2015) luonnos

Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelma (HLJ 2015) luonnos Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelma (HLJ 2015) luonnos Luottamushenkilöseminaari 26.8.2014 Toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Liikenteen tavoitteet (HLJ-toimikunta

Lisätiedot

Ajankohtaista POS-ELYstä

Ajankohtaista POS-ELYstä Ajankohtaista POS-ELYstä Tiemerkintäpäivät Kuopiossa 16.2.2017 Pohjois-Savon ELY-keskus / Airi Muhonen Sisältö Toimintaympäristö Itä-Suomen liikennestrategia Tienpidon rahoitus Tiehankkeet Pohjois-Savon

Lisätiedot

ELO-EGLO -seminaari 24.11.2005. Valtiosihteeri Perttu Puro

ELO-EGLO -seminaari 24.11.2005. Valtiosihteeri Perttu Puro ELO-EGLO -seminaari 24.11.2005 Valtiosihteeri Perttu Puro 1 Esityksen sisältö Toimenpideohjelma Suomen logistisen aseman vahvistamiseksi Ministeriön ajankohtaiset logistiikka-asiat Tulevaisuuteen valmistautuminen

Lisätiedot

Valtioneuvoston selonteko julkisen talouden suunnitelmasta

Valtioneuvoston selonteko julkisen talouden suunnitelmasta Valtioneuvoston selonteko julkisen talouden suunnitelmasta 2019 2022 Liikenne- ja viestintävaliokunta 8.5.2018 Liikenneviraston talousjohtaja Kristiina Tikkala Liikenneverkon rahoitus 2018-2022 1 600 000

Lisätiedot

Tiestön kehittämistarpeet Pohjois-Suomessa

Tiestön kehittämistarpeet Pohjois-Suomessa Tiestön kehittämistarpeet Pohjois-Suomessa 17.2.2017 Timo Mäkikyrö Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen liikenne ja infrastruktuuri -vastuualue Toimialue

Lisätiedot

Liikenneväylien korjausvelka. Lähtökohdat ja korjausvelkaohjelma

Liikenneväylien korjausvelka. Lähtökohdat ja korjausvelkaohjelma Liikenneväylien korjausvelka Lähtökohdat ja korjausvelkaohjelma 5.2.2016 Liikenneväylillä on n. 2,5 miljardin arvosta korjausvelkaa 4000 3500 korjausvelka M 3000 2500 2000 1500 1000 500 0 nykyrahoitus

Lisätiedot

Liikenteen päästövähennystavoitteet ja keinot vuoteen Saara Jääskeläinen Liikenne- ja viestintäministeriö

Liikenteen päästövähennystavoitteet ja keinot vuoteen Saara Jääskeläinen Liikenne- ja viestintäministeriö Liikenteen päästövähennystavoitteet ja keinot vuoteen 2030 Saara Jääskeläinen Liikenne- ja viestintäministeriö 1 Kotimaan liikenteen ennakoitu päästökehitys ja tavoite vuoteen 2030 2 Liikenteen tavoitteet/keinot

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 23/ (7) Yleisten töiden lautakunta Ko/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 23/ (7) Yleisten töiden lautakunta Ko/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 23/2013 1 (7) 343 Yleisten töiden lautakunnan lausunto Uudenmaan ELY-keskuksen liikenne- ja infrastruktuuri -vastuualueen tienpidon ja liikenteen suunnitelmasta 2014-2017

Lisätiedot

Tienpito Nykytilan kartoitus. Tehtävä: ELY:n Liikenne-vastuualueen tehtävät Janne Kojo

Tienpito Nykytilan kartoitus. Tehtävä: ELY:n Liikenne-vastuualueen tehtävät Janne Kojo Tienpito Nykytilan kartoitus Tehtävä: ELY:n Liikenne-vastuualueen tehtävät Janne Kojo Tehtävien nykytilan kartoitus ELY-keskuksen liikenne ja infrastruktuuri -vastuualue vastaa toimialueensa valtion hallinnoiman

Lisätiedot

Uusi liikennepolitiikka

Uusi liikennepolitiikka Uusi liikennepolitiikka Ylijohtaja Anne Herneoja 28.11.2012 Liikenteen VISIO 2030+ Kilpailukykyä ja hyvinvointia vastuullisella liikenteellä Valtioneuvoston liikennepoliittinen selonteko eduskunnalle n

Lisätiedot

Liikenneviraston tutkimusja kehittämistoiminta 2010. 28.4.2010 EKOTULI + LINTU -seminaari

Liikenneviraston tutkimusja kehittämistoiminta 2010. 28.4.2010 EKOTULI + LINTU -seminaari Liikenneviraston tutkimusja kehittämistoiminta 2010 28.4.2010 EKOTULI + LINTU -seminaari Liikenneviraston t&k Tutkimus- ja kehittämistoiminnalla tarkoitetaan systemaattista toimintaa tiedon lisäämiseksi

Lisätiedot

move!2040 Miksi pääomasijoittaja kiinnostuisi liikenteestä? Jorma Haapamäki

move!2040 Miksi pääomasijoittaja kiinnostuisi liikenteestä? Jorma Haapamäki move!2040 Miksi pääomasijoittaja kiinnostuisi liikenteestä? Jorma Haapamäki Miksi pääomasijoittaja kiinnostuisi liikenteestä Maailmalla on useita infraan sijoittavia rahastoja ja projektiyhtiöitä Infraan

Lisätiedot

Liikenne- ja viestintäministeriö TULEVAISUUDEN LIIKENNE

Liikenne- ja viestintäministeriö TULEVAISUUDEN LIIKENNE Liikenne- ja viestintäministeriö TULEVAISUUDEN LIIKENNE TULEVAISUUDEN LIIKENNE KYSELYN TULOKSET Taloustutkimus Oy Pauliina Aho 24.8.2012 Tekninen johdanto 3 24.8.2012 1009 Liikenne- ja viestintäministeriö

Lisätiedot

Hankesuunnittelupäivä 2016

Hankesuunnittelupäivä 2016 Hankesuunnittelupäivä 2016 Ylijohtaja Rami Metsäpelto 25.10.2016 Maakuntauudistus ja Elyt Liikennevirasto ja Liikenneverkkoyhtiö Liikennekaari Rautatieliikenteen kilpailu Suomen ja Venäjän välinen rautatieliikenne

Lisätiedot

Liikenteen päästövähennystavoitteet ja keinot vuoteen Eleonoora Eilittä Liikenne- ja viestintäministeriö

Liikenteen päästövähennystavoitteet ja keinot vuoteen Eleonoora Eilittä Liikenne- ja viestintäministeriö Liikenteen päästövähennystavoitteet ja keinot vuoteen 2030 Eleonoora Eilittä Liikenne- ja viestintäministeriö 1 Eurooppa-neuvosto lokakuu 2014 : EU:n 2030 ilmasto- ja energiapolitiikan puitteet Pariisin

Lisätiedot

Liikenneverkkojen luokittelu ja TEN-T verkot

Liikenneverkkojen luokittelu ja TEN-T verkot Liikenneverkkojen luokittelu ja TEN-T verkot 10.11.2015 Maanteiden ja ratojen luokitus Valtatiet palvelevat valtakunnallista ja maakuntien välistä pitkämatkaista liikennettä. Kantatiet täydentävät valtatieverkkoa

Lisätiedot

Elinkeinoelämän näkökulma suomalaisen infran tulevaisuuteen

Elinkeinoelämän näkökulma suomalaisen infran tulevaisuuteen Elinkeinoelämän näkökulma suomalaisen infran tulevaisuuteen Johtaja Tellervo Kylä-Harakka-Ruonala Elinkeinoelämän keskusliitto EK Infrapoliittinen iltapäivä 6.3.2012 Elinkeinoelämän näkökulmia infrastruktuuriin

Lisätiedot