Metsät paikallisia ratkaisuja maailmanlaajuisiin ongelmiin

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Metsät paikallisia ratkaisuja maailmanlaajuisiin ongelmiin"

Transkriptio

1 Metsät paikallisia ratkaisuja maailmanlaajuisiin ongelmiin Olavi Luukkanen Professori, johtaja Viikin tropiikki-instituutti, Helsingin yliopisto Metsätalous on erilaista eri maissa ja eri aikoina Trooppinen metsä säilyy jos sitä tarvitaan. Jos ei sillä ole arvoa metsänä, sille löytyy aina vaihtoehtoinen käyttö, joka useimmiten on maatalous. Metsillä on hyvin erilainen tehtävä eri maissa ja samassakin maassa eri aikoina. Taloudellista ja sosiaalista hyvinvointia voidaan aikaansaada sekä metsiä hävittämällä että niitä kestävästi hyödyntämällä. Metsäkato on kääntynyt metsävarojen lisääntymiseksi teollisuusmaissa ja joissakin kehitysmaissa kuten Kiinassa jo vuosikymmeniä sitten. Tämä muutos näyttää liittyvän tietyn taloudellisen kehityksen tason saavuttamiseen. Se tapahtuu myös aikaisemmassa vaiheessa silloin kun metsien suojelua ja kestävää käyttöä on tukemassa aktiivinen kansallinen politiikka. Väkirikkaista kehitysmaista Intia on juuri nyt saanut metsäkadon pysäytetyksi. Indonesiassa ja Brasiliassa metsien häviäminen sen sijaan jatkuu. Sekä metsän hävitys että sen palautuminen ovat kansallisen ja kansainvälisen politiikan vahvasti ohjaamia prosesseja. Tämä politiikka ei kehitysmaissa kuitenkaan useimmiten ole metsäpolitiikkaa vaan jotain muuta, yleensä kauppa-, maatalous- tai asutuspolitiikkaa. Kehitysmaissa metsien tärkein tuote on polttopuu. Varsinkin kuivilla trooppisilla alueilla metsät ja puut turvaavat lisäksi ihmisten jokapäiväisen toimeentulon, suoraan ruoan ja karjanrehun lähteinä sekä välillisesti maaperän viljavuuden säilyttäjinä erilaisissa peltometsä- ja kiertoviljelyjärjestelmissä. Paikallisilla ihmisillä on tarvittavaa tietoa metsien ja puiden hoidosta perinteisissä kasvin- ja kotieläintuotannon järjestelmissä, mutta ulkopuolisilta tämä tieto usein puuttuu. Väestönkasvun vuoksi polttopuun liiallinen keruu ja ylilaidunnus ovat nyt myös yleisiä metsäkadon syitä varsinkin Afrikassa. 1 (7)

2 Kemiallisen metsäteollisuuden toimintaa ja vaikutuksia on kehitysmaissa paljon helpompi seurata kuin luonnonmetsissä tapahtuvaa pienimuotoista puun hakkuuta ja käyttöä, jota on helppo harjoittaa kestämättömällä ja paikallisyhteisöä ja luontoa vahingoittavalla tavalla ilman että siihen helposti voidaan puuttua. Toisaalta trooppisen puun pienimuotoinen korjuu ja jalostus ovat potentiaalisesti tehokkaita paikallisen kestävän kehityksen ja köyhyyden poistamisen keinoja. Metsäsektori nyt osana maaseudun kehittämistä Metsäalan kehitysyhteistyössä voidaan erottaa kolme vaihetta ennen nykyiseen uusimpaan metsäparadigmaan päätymistä (Frühling ja Persson 1996). Ensimmäistä vaihetta hallitsi 1960-luvulla syntynyt näkemys, jonka mukaan metsäteollisuus ja teolliset puuviljelmät luovat myös Etelään talouskasvua ja sen myötä ihmisten hyvinvointia. Varsinkin kuitu- ja paperiteollisuuden luominen epäonnistui monissa kehitysmaissa. Toinen vaihe alkoi 1970-luvulla; sitä luonnehtivat sellaiset nimitykset kuin sosiaalinen metsätalous ja kylämetsätalous. Toteutuskeinona oli useimmiten valtiojohtoinen metsien istutus ja hoito muun muassa polttopuukriisin ja aavikoitumisen torjumiseksi. Köyhien maiden energiakriisin vakavuus osittain yliarvioitiin tuolloin, ja paljolti valtiojohtoinen taikka ylhäältä alas toteutettu suunnittelu ei toiminut odotetulla tavalla. Kansainvälisen metsäpolitiikan kolmas, 1980-luvun puolessavälissä alkanut vaihe käynnisti globaalis- ja ympäristöpainotteisen metsätalouden. Siinä korostuivat metsäkadon pysäyttäminen ja kansalliset metsätalouden toimintaohjelmat. Globaaleja ympäristöongelmia yksipuolisesti korostettaessa unohdettiin kuitenkin usein metsien kokonaisvaltainen hoito ja käyttö. Kehitysmaissa ja maapallolla yleisemminkin nähdään metsät, jälleen uuden metsäsektorin paradigmamuutoksen jälkeen, nyt ennen kaikkea köyhyyden vähentämisen välineinä ja myös paikallisten tarpeiden tyydyttäjinä. Katsotaan myös, että ympäristöongelmat voidaan myös parhaiten ratkaista parantamalla ensin paikallisten ihmisten toimeentuloa. Tätä näkemystä tuki myös Johannesburgissa vuonna 2002 pidetty suuri ympäristökokous, jossa Riossa vuonna 1992 luotujen ympäristösopimusten tuloksia tarkasteltiin. Johannesburgin kokouksessa korostettiin myös yksityisen sektorin vastuuta kestävän kehityksen tukijana. Tämä koskee mitä suurimmassa määrin metsätaloutta, jossa yhtenä suurena ongelmana ovat yhä muun muassa laittomat hakkuut. Useimmissa kehitysmaissa paikallisilla asukkailla ei ole tähän asti ollut oikeutta alkuperäisten metsien puun kaupalliseen korjuuseen ja jalostukseen. Nyt nämä esteet ovat poistumassa kansainvälisen ja kansallisen metsäpolitiikan nopean kehityksen seurauksena. Pysyvät ja tehokkaat ratkaisut, joihin kaikkien toimijoiden nyt olisi tartuttava, löytyvät 2 (7)

3 metsien käytön suunnittelun ja valvonnan tehostamisesta sekä ennen kaikkea vastuun antamisesta yksityisille viljelijöille, paikallisyhteisöille, yrityksille ja muille paikallisille toimijoille. Metsäkato on nyt tropiikin metsien ongelma Trooppisten metsien hävittäminen tuottaa lähes viidenneksen ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden lisääntymisestä. Metsäkadon pysäyttäminen ja uusien metsien perustaminen tropiikkiin on nähty tärkeiksi keinoiksi ilmastomuutoksen torjunnassa. Vuonna 1997 YK:n ilmastosopimuksen tueksi luotu Kioton pöytäkirja ja erityisesti siinä määritelty Puhtaan kehityksen mekanismi (CDM) antoivat jo teollisuusmaille mahdollisuuden korvata omia hiilidioksidipäästöjään myös metsitystoimenpiteillä kehitysmaissa. Näitä Kioto-metsiä on monesta syystä kritisoitu. Pahimmassa tapauksessa puiden istuttaminen hiilen sitomista varten kiihdyttää metsäkatoa tropiikin luonnonmetsissä, koska puuviljelmät vievät tilaa muulta maankäytöltä ja johtavat uuden viljelysmaan raivaukseen. Joulukuussa 2007 Balilla Indonesiassa pidetyn YK:n ilmastosopimuksen kokouksen tuloksena saatiin aikaan uusi Vähennetyn metsäkadon ja metsien heikentymisen mekanismi (ns. REDD-mekanismi, ks. UNFCCC 2008). Siinä hillitään hiilen vapautumista metsistä sen sijaan että istutettaisiin lisää puita hiilidioksidia sitomaan. Useat teollisuusmaat ovat lupautuneet suoraan rahoittamaan tätä mekanismia, mutta lopullisena tavoitteena on rahoittaa se päästökaupalla. REDD-mekanismilla on kuitenkin myös omat ongelmansa (ks. FAO 2009). Varsinkin jos se sidotaan päästökauppaan ja sen vaatimaan todentamiseen, sen toteutus vaatii raskaan ja kalliin hallintaorganisaation, johon ainakaan paikallisella tasolla ei ole voimavaroja. On lisäksi epäselvää minne ja kenelle korvaukset metsien suojelemisesta maksettaisiin, varsinkin tilanteessa, jossa metsien tarkat omistus- ja käyttöoikeudet ovat määrittelemättä. Etenkin vaikuttaa siltä, että tropiikin metsissä asuvat tai niitä hyödyntävät paikalliset ihmiset helposti jäisivät ilman tämän mallin tuottamaa taloudellista hyötyä. Nopeimmat tulokset saataisiin aikaan keskittämällä koko REDD-mekanismi muutamaan runsasmetsäiseen kehitysmaahan, joissa metsäkato vielä jatkuu nopeana. Tällaisia maita ovat ennen kaikkea Brasilia ja Indonesia. Toisaalta silloin rahallisesta hyödystä jäisivät osattomiksi pienet kehitysmaat sekä suuristakin maista ne, jotka omin ponnistuksin ovat jo onnistunet pysäyttämään metsäkadon, kuten Kiina ja Intia. REDD-järjestelmän käynnistys viittaa siihen, että siinä painotetaan oikeudenmukaisuutta enemmän kuin tehokkuutta. Tämä lisää entisestään tarvittavan suunnittelun, todentamisen ja hallinnoimisen määrää. Uhkana on jopa että kaikki metsäsektorin toiminta kehitysmaissa lamaantuu, kun tarvittavat resurssit valjastetaan taloudellisesti houkuttelevaa REDD- 3 (7)

4 mekanismia palvelemaan. Tutkimustulokset korostavat nyt sitä, että tärkeintä metsäkadon pysäyttämisessä on määrätietoinen kansallinen ja kansainvälinen politiikka, ja tavoitteisiin voidaan päästä monia eri teitä (Kanninen ym. 2008). Kehitysmaat joutuvat kohtaamaan ilmastonmuutostakin suurempia ongelmia Kehitysmaissa mielellään tartutaan ilmastonmuutokseen metsäkadon ja metsien heikentymisen sekä esimerkiksi aavikoitumisen selittäjänä, varsinkin odotettavissa olevan taloudellisen tuen houkuttelemana. Ongelmana on se, että sellaisiin todellisiin metsäkadon ja huonon metsänhoidon syihin kuin maanomistusolojen epäselvyys ja siitä johtuva riistokäyttö, liian keskitetty metsien hallinta tai korruptio ei silloin puututa. Metsien kestävän hoidon ja käytön saavuttamiselle on kehitysmaissa nyt paljon paremmat edellytykset kuin aikaisempina vuosikymmeninä, jolloin eri metsäparadigmojen nimissä yritettiin päästä samaan tulokseen, usein siinä onnistumatta. Maapallon metsien tilasta ja suositeltavista toimenpiteistä on tarvittavan poliittisen päätöksenteon tueksi nyt myös olemassa tiivistettyä ja helposti omaksuttavissa olevaa tietoa (Mery et al a,b). Tropiikin ja kehitysmaiden metsäkato (nyt noin 14 milj. ha/v; ks. FAO 2007) on keskimäärin hieman hidastunut. Lisäksi kun aikaisemmin kehitysmaiden maatalouden laajenemista paljolti ohjasi tarve tuottaa ruokaa ja rahakasvien myyntituloja omalle kasvavalle väestölle, nyt sitä vauhdittaa myös globaali kauppapolitiikka. Esimerkiksi öljypalmun kasvatus biodieselin raaka-aineen tuottamiseksi laajenee varsinkin Kaakkois- Aasiassa, usein massiivisia hiilipäästöjä aiheuttavin keinoin, vaikka sitä voitaisiin kestävästi viljellä jo hävitetyillä tuottamattomilla alueilla. Myöskään Amazonin alueella ei vielä ole luotu mekanismeja, joilla laajenevan peltoviljelyn ja karjatalouden vauhdittama metsäkato olisi saatu pysäytetyksi. Yksityiskohtaisia ehdotuksia metsien tuottamien ympäristöpalvelujen rahallisista korvauksista ja muista tarvittavista toimenpiteistä tällä alueella on kuitenkin jo tehty (ks. Wertz-Kanounnikoff et al. 2008). Kansalliset metsäohjelmat ottavat kaikki metsän tuottamat hyödyt huomioon Hiilen sidonta täytyisi ottaa metsäsektorin keskeiseksi kysymykseksi siten, että metsien muut ympäristölliset, taloudelliset ja sosiaaliset vaikutukset otetaan huomioon. Tähän on valmis työkalu olemassa: kansalliset metsäohjelmat. Rion ympäristökokouksesta vuonna 1992 käynnistyneen aktiivisen globaalin metsäpolitiikan tuloksena nämä ohjelmat on nyt 4 (7)

5 kehitetty tehokkaiksi kansallisiksi työkaluiksi kaiken metsiin liittyvän toiminnan koordinoimiseksi. Suora tuki kehitysmaiden kansallisille metsäohjelmille tuottaisi siten ehkä paremman tuloksen kuin yksittäisten REDD-hankkeiden suunnittelu ja toteutus. Suomi on erittäin hyvin tuloksin tukenut kansallisten metsäohjelmien laatimista, toteutusta ja seurantaa muun muassa monissa Afrikan maissa. Kansallisten metsäohjelmien laatimista ja soveltamista tukee lisäksi YK:n v hyväksymä Oikeudellisesti ei-sitova instrumentti (NBI, ks. Maa- ja metsätalousminiseriö 2008) metsien kestävästä hoidosta ja käytöstä. Siihen on koottu suositukset, jotka sisältyivät v hyväksyttyihin Rion metsäperiaatteisiin ja niihin pohjautuviin, 1990-luvulla luotuihin globaalia metsäpolitiikkaa ohjaaviin asiakirjoihin. Tulevaisuuden näkymät Suomen vuonna 2007 hyväksytty uusi kehityspoliittinen ohjelma (Ulkoasiainministeriö 2007) kiinnittää entistä enemmän huomiota ympäristökysymyksiin sekä myös kokonaisvaltaiseen maaseutukehitykseen, jossa myös puiden ja metsän avulla voidaan poistaa köyhyyttä. Tämä politiikka ottaa huomioon sen, että puiden ja metsien merkitys on, puiden tarjoamien suotuisten ympäristövaikutusten kautta, suurempi kuin mitä suoraan niistä saaduista tuotteista voisi päätellä. Suomalainen metsätaito kehitysmaiden metsiin ja metsätalouteen liittyvissä asioissa paranee jatkuvasti. Alun perinkin se oli huomattava teknistä osaamista vaativissa kysymyksissä, kuten metsävaratietojen keruussa ja hyödyntämisessä. Nyt, kun kehitysmaiden metsiin liittyvää intensiivistä opetusta ja tutkimusta on Suomessa harjoitettu yli neljännesvuosisadan ajan, hallitaan entistä paremmin myös yhteiskuntaan, politiikkaan ja paikallisyhteisöjen toimintaan liittyvät asiat. Suomella on jo valmiudet antaa apua vaikkapa sellaisilla aloilla kuin kriisinja sodanjälkeisen luonnonvarojen kestävän hoidon ja käytön kehittäminen, paikallisyhteisöpohjainen metsävarojen hallinta, tai ruoantuotannon turvaaminen Afrikan Sahel-vyöhykkeessä peltometsäviljelyn avulla. Hiilen kierron ja ilmastonmuutoksen seurantaan tarvittava tieto ja menetelmällinen valmius ovat Suomessa korkeinta kansainvälistä tasoa, ja niitä on myös jo annettu yhteistyökumppaneiden käyttöön kehitysmaissa. Myös metsävarojen paikallisyhteisöpohjaisen hallinnan kehittämisestä ja metsien omistusoikeuksien laajentamisen mahdollisuuksista on Suomessa tehty yksityiskohtaisia tutkimuksia. Joitakin Afrikan ja Aasian maita koskeneissa vertailevissa tutkimuksissa eri metsänomistusmallien toimivuutta on vertailtu täsmällisillä määrällisillä mittareilla (Katila 2008). Paikallisyhteisöillä yleisesti on jo kaikki tarvittava tieto metsien kestävästä hoidosta ja käytöstä (Hares ym. 2005). Tällaiset uusimman suomalaisen 5 (7)

6 tutkimuksen tulokset auttavat luomaan kehitysmaihin yhä kestävämpää metsätaloutta sekä sitä tukevaa uutta kansallista politiikkaa ja lainsäädäntöä. Teollisuuden tarvitsemasta puusta tropiikissa yhä suurempi osa saadaan nopeakasvuisilta puuviljelmiltä. Viljelmien hoidon tekniikka hallitaan yleensä hyvin, ja pääongelmaksi jää toiminnan sopeuttaminen alueen muuhun maankäyttöön, mukaan lukien perinteinen maatalous. Hyviä tuloksia on saatu järjestelmistä, joissa paikalliset asukkaat tuottavat teollisuuden tarvitsemaa puuta yksityisellä tai kyläyhteisön käytössä olevalla maalla. Puuviljelmien kattamalla alueella voidaan joskus jopa suojella alkuperäistä luonnonmetsää paremmin kuin jos puuviljelmiä ei perustettaisi vaihtoehtoina olevien sokeriruoko- ja soijapeltojen tai öljypalmu- tai kumipuuplantaasien joukkoon ei todennäköisesti jäisi yhtä paljon luonnonmetsiä kyseiselle alueelle. Trooppisilla luonnonsuojelualueilla ongelmaksi on muodostunut metsien omistus- ja hallintaoikeus sekä suhtautuminen paikalliseen perinteiseen metsien käyttöön, esimerkiksi kiertokaskiviljelyyn. On kuitenkin kehitetty ratkaisumalleja, joissa suojelualueilla voidaan jatkaa perinteistä maankäyttöä taikka joissa suojelualueen ulkopuolella tarjotaan parempia toimeentulon mahdollisuuksia ihmisille, jotka aikaisemmin ovat voimakkaasti muuttaneet suojeltavan alueen luontoa. Paikallisyhteisöjen aktiivinen osallistuminen suojelualueiden hoitoon vaatii kuitenkin tuekseen täsmällisen politiikan ja lainsäädännön. Näiden puuttuminen on vielä monessa maassa vakava este metsien suojelun kehittämiselle. Viime aikoina on myös korostettu sitä, että on väärin asettaa kehitysmaissa vastakkain kaupunki ja maaseutu, uusi ja perinteinen elämäntapa, teollinen ja ei-teollinen yhteiskunta. Useat Kaakkois-Aasian maat osoittavat nyt miten kaupunkien ja maaseudun välille voi kehittyä hedelmällinen vuorovaikutus ja miten rajat näiden yhteisöjen välillä itse asiassa jo ovat sekoittuneet väestön liikkuvuuden ja teollisuuden tarjoamien uusien työpaikkojen myötä (Rigg 1997). Kehitysmaiden metsillä ja metsätaloudella on tässä tilanteessa uusi ja haastava tehtävä. Metsän ja metsätalouden merkitys nähdään oikealla tavalla, kun se ymmärretään kaupungin ja maaseudun myönteisen vuorovaikutuksen välineenä, jota paikallinen yhteisö, hallinto ja yksityinen sektori ovat mukana käyttämässä ja jonka tuottaman hyödystä kaikki voivat päästä osallisiksi. Tämän kehityksen tukeminen on todellista globaalia vastuuta, jossa kaikki kestävät ratkaisut loppujen lopuksi ovat paikallisia. Viitekirjallisuus FAO State of the World s forests. FAO, Rome. 6 (7)

7 FAO Stratgic framework for forests and climate change. A proposal by the Collaborative Partnership on Forests for a coordinated forest-sector response to climate change. FAO, Rome. 44 p. Frühling, P. & Persson, R Back to national realities. Rethinking international assistance to forestry development. Stockholm. Hares, M., Eskonheimo, A., Myllyntaus, T. & Luukkanen, O Environmental literacy in interpreting endangered sustainability: Case studies from Thailand and the Sudan. Geoforum 37: Kanninen, M., Murdiyarso, D., Seymour, F., Angelsen, A., Wunder, S. & German, L Do trees grow on money? The implications of deforestation research for policies to promote REDD. CIFOR, Bogor. 61 p. Katila, Pia Devolution of forest-related rights: Comparative analyses in six developing countries. University of Helsinki Tropical Forestry Reports 33. Helsinki. Rigg, Jonathan Southeast Asia: The human landscape of modernization and development. London & New York. 326 p. Maa- ja metsätalousministeriö YK:n metsäfoorumi linjaa kansainvälistä metsäpolitiikkaa. rumi.html (Luettu ). Mery, G., Alfaro, R., Kanninen, M. & Lobovikov, M. 2005a. Forests in the global balance: Changing paradigms. IUFRO World Series 17. IUFRO, Vienna. 318 p. Mery, G., Alfaro, R., Kanninen, M., Lobovikov, M., Vanhanen, H. & Pye- Smith, C. 2005b. Forests for the new millennium: Making forests work for people and nature. Ministry for Foreign Affairs of Finland/IUFRO-WFSE. 36 p. Ulkoasiainministeriö Suomen kehityspoliittinen ohjelma: Kohti oikeudenmukaista ja kestävää ihmiskuntapolitiikkaa. Valtioneuvoston periaatepäätös. Helsinki. UNFCCC [YK:n ilmastosopimus] REDD Web platform. (Luettu ). Wertz-Kanounnikoff, S., Wunder, S. & Kongkphan-Apirak, M Reducing forest emissions in the Amazon Basin. A review of land-use change and how payments for environmental services (PES) schemes can affect them. Working Paper 40. CIFOR, Bogor. 21 p. 7 (7)

Maailman metsät kestävän kehityksen haasteita ja ratkaisuja

Maailman metsät kestävän kehityksen haasteita ja ratkaisuja Maailman metsät kestävän kehityksen haasteita ja ratkaisuja Vesa Kaarakka Metsäalan neuvonantaja Ulkoasiainministeriö, kehityspolitiikan osasto Mitä maailmalla tarkoitetaan metsillä? Metsä ymmärretään

Lisätiedot

GLOBAALIT VASTUUT JA PAIKALLISET VASTAUKSET METSIEN KÄYTÖSSÄ

GLOBAALIT VASTUUT JA PAIKALLISET VASTAUKSET METSIEN KÄYTÖSSÄ GLOBAALIT VASTUUT JA PAIKALLISET VASTAUKSET METSIEN KÄYTÖSSÄ Olavi Luukkanen professori Helsingin yliopisto Johdanto: metsätalous on erilaista eri maissa ja eri aikoina Suomi on esimerkki maasta, jossa

Lisätiedot

Kestävän kehityksen toimikunta 30.11.2011. Metsät globaalina ympäristö- ja kehityskysymyksenä

Kestävän kehityksen toimikunta 30.11.2011. Metsät globaalina ympäristö- ja kehityskysymyksenä Kestävän kehityksen toimikunta 30.11.2011 Kestävän kehityksen suurlähettiläs Tarja Reponen Metsät globaalina ympäristö- ja kehityskysymyksenä Kestävässä kehityksessä metsät ovat oleellinen elementti. Niin

Lisätiedot

Metsänomistajien tietotarpeet ilmastonmuutokseen liittyen 26.1.2012

Metsänomistajien tietotarpeet ilmastonmuutokseen liittyen 26.1.2012 Metsänomistajien tietotarpeet ilmastonmuutokseen liittyen Tutkimuspäällikkö Erno Järvinen Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK r.y. Katsauksen sisältö: 1. Tausta 2. Nykytila 3. Keinot 4. Tietotarpeet

Lisätiedot

Maailman metsät paljon vartijana

Maailman metsät paljon vartijana Maailman metsät paljon vartijana Jussi Viitanen Neuvonantaja Ulkoasianministeriön kehityspoliittinen osasto Metsät maapallolla Metsät peittävät 31 prosenttia maapallon maa-alueesta yli neljä miljardia

Lisätiedot

Maailman metsät kestävän kehityksen haasteita ja ratkaisuja Alustus Päättäjien Metsäakatemiassa 14.9.2011

Maailman metsät kestävän kehityksen haasteita ja ratkaisuja Alustus Päättäjien Metsäakatemiassa 14.9.2011 Maailman metsät kestävän kehityksen haasteita ja ratkaisuja Alustus Päättäjien Metsäakatemiassa 14.9.2011 Vesa Kaarakka, metsäneuvonantaja UM / kehityspoliittinen osasto toimialapolitiikan yksikkö Metsän

Lisätiedot

Biotalouden kansainväliset kytkennät

Biotalouden kansainväliset kytkennät Biotaloustyöpaja 5.5.2011 Biotalouden kansainväliset kytkennät Professori Markku Kanninen Viikin Tropiikki-instituutti, Helsingin yliopisto 1 Kehitystrendit Edelliset 40 vuotta Väestö: 4 -> 6 miljardia

Lisätiedot

Miten tutkimusta pitäisi suunnata vastaamaan metsäalan haasteisiin?

Miten tutkimusta pitäisi suunnata vastaamaan metsäalan haasteisiin? Miten tutkimusta pitäisi suunnata vastaamaan metsäalan haasteisiin? Risto Seppälä Metsämiesten Säätiö: Ihminen ja metsä seminaari Säätytalo 2.12.2013 Esityksen jäsentely Metsäalan määritelmä Selvityksen

Lisätiedot

Teema 1: Globaali todellisuus

Teema 1: Globaali todellisuus Teema 1: Globaali todellisuus 1. Maailman metsävarat 2. Maailman metsäteollisuus Tavoite: Auttaa asemoimaan Suomi metsämaana maapallon mittakaavassa 1. Maailman metsävarat Maailman metsät ja kasvillisuusvyöhykkeet

Lisätiedot

Metsät EU:ssa takarivistä politiikan eturiviin

Metsät EU:ssa takarivistä politiikan eturiviin Metsät EU:ssa takarivistä politiikan eturiviin Päättäjien Metsäakatemia 25.9.2014 Janne Näräkkä Asiantuntija Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry Esityksen sisältö 1. EU:N METSÄVARAT MISSÄ

Lisätiedot

Kehityspoliittisen ohjelman toiminnallistaminen - metsälinjaus

Kehityspoliittisen ohjelman toiminnallistaminen - metsälinjaus Kehityspoliittisen ohjelman toiminnallistaminen - metsälinjaus Jussi Viitanen, metsäalan neuvonantaja, kehityspoliittinen osasto, toimialapolitiikan yksikkö, ulkoasiainministeriö Ympäristö ja luonnonvarat

Lisätiedot

Metsien rooli kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa

Metsien rooli kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa Metsien rooli kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa WEC Finlandin & Ilmansuojeluyhdistys ry:n seminaari 12.3.2018 Outi Honkatukia Ilmastoasioiden pääneuvottelija Keskeiset viestit 1. Maankäytöllä on väliä

Lisätiedot

Kohti vähäpäästöistä Suomea. Joensuun tulevaisuusfoorumi 15.3.2010

Kohti vähäpäästöistä Suomea. Joensuun tulevaisuusfoorumi 15.3.2010 Kohti vähäpäästöistä Suomea Joensuun tulevaisuusfoorumi 15.3.2010 Tulevaisuus- selonteon sisällöstä Miksi tulevaisuusselonteko? Tulevaisuusselonteko täydentää ilmasto- ja energiastrategiaa pitkän aikavälin

Lisätiedot

UUSI HEVOSTALOUS hevosen muuttuva tehtävä ja merkitys

UUSI HEVOSTALOUS hevosen muuttuva tehtävä ja merkitys UUSI HEVOSTALOUS hevosen muuttuva tehtävä ja merkitys MMT, dos. Markku Saastamoinen MTT kotieläintuotannon tutkimus Kulttuuripolitiikan päivät 2014, Joensuu 24.-25.5.2014 Hevostalouden ja hevosen roolin

Lisätiedot

R U K A. ratkaisijana

R U K A. ratkaisijana R U K A ratkaisijana Ruoka globaalien haasteiden ratkaisijana Ruokaturvan ja kestävien ruokajärjestelmien tulee nousta kehitys poliittiseksi paino pisteeksi ja näkyä kehitysyhteistyön rahoituksessa. MAAPALLOLLA

Lisätiedot

Kestävä kehitys megatrendien maailmassa

Kestävä kehitys megatrendien maailmassa Kestävä kehitys megatrendien maailmassa Alue-ennakoinnin seminaari Tampereella 11.3.2016 Eeva Hellström Miten megatrendit haastavat käsityksemme kestävän kehityksen haasteista ja ratkaisuista? Kestävyyskriisi

Lisätiedot

Yhteinen ehdotus NEUVOSTON ASETUS. rajoittavista toimenpiteistä Keski-Afrikan tasavallan tilanteen huomioon ottamiseksi

Yhteinen ehdotus NEUVOSTON ASETUS. rajoittavista toimenpiteistä Keski-Afrikan tasavallan tilanteen huomioon ottamiseksi EUROOPAN KOMISSIO EUROOPAN UNIONIN ULKOASIOIDEN JA TURVALLISUUSPOLITIIKAN KORKEA EDUSTAJA Bryssel 13.1.2014 JOIN(2014) 1 final 2014/0004 (NLE) Yhteinen ehdotus NEUVOSTON ASETUS rajoittavista toimenpiteistä

Lisätiedot

Kestävyys metsien käytössä. Kestävän metsätalouden globaalit haasteet ja miten niitä yritetään. ratkaista?

Kestävyys metsien käytössä. Kestävän metsätalouden globaalit haasteet ja miten niitä yritetään. ratkaista? Kestävyys metsien käytössä Kestävän metsätalouden globaalit haasteet ja miten niitä yritetään Tomi Tuomasjukka EFI FLEGT&REDD Unit European Forest Institute Helsinki, 4.5.2011 ratkaista? Kartta 1. Joitakin

Lisätiedot

Mitä on kestävä kehitys

Mitä on kestävä kehitys Kestävä kehitys on maailmanlaajuisesti, alueellisesti ja paikallisesti tapahtuvaa jatkuvaa ja ohjattua yhteiskunnallista muutosta, jonka päämääränä on turvata nykyisille ja tuleville sukupolville hyvät

Lisätiedot

Toimialan ja yritysten uudistuminen

Toimialan ja yritysten uudistuminen Toimialan ja yritysten uudistuminen - mahdollisuuksia ja karikoita Jari Kuusisto MIT Sloan School of Management University of Vaasa 1 Jari Kuusisto University of Vaasa Esityksen rakenne Metsäsektorin lähtötilanne

Lisätiedot

Teema 1: Globaali todellisuus. 1. Maailman metsävarat ja niiden käyttö 2. Metsäteollisuus maailmalla ja Suomessa

Teema 1: Globaali todellisuus. 1. Maailman metsävarat ja niiden käyttö 2. Metsäteollisuus maailmalla ja Suomessa Teema 1: Globaali todellisuus 1. Maailman metsävarat ja niiden käyttö 2. Metsäteollisuus maailmalla ja Suomessa Maailman metsät ja kasvillisuusvyöhykkeet Metsistä boreaalisella vyöhykkeellä on 1/3. Ne

Lisätiedot

Mitä opittavaa meillä on Uruguayn viljelymetsätaloudesta?

Mitä opittavaa meillä on Uruguayn viljelymetsätaloudesta? Mitä opittavaa meillä on Uruguayn viljelymetsätaloudesta? Metsätehon iltapäiväseminaari Helsinki 27.3.2014 Pekka T Rajala Kehitysjohtaja Stora Enso Metsä Canberra 1967 Istutusmetsillä tulee olemaan monissa

Lisätiedot

i taloudellinen arvo ja merkitys

i taloudellinen arvo ja merkitys Ekosysteemien ja biologisen i monimuotoisuuden i taloudellinen arvo ja merkitys Marianne Kettunen vanhempi tutkija Institute for European Environmental Policy (IEEP) / vieraileva tutkija SYKE Suomen kestävän

Lisätiedot

Kansallinen metsästrategia 2025

Kansallinen metsästrategia 2025 Kansallinen metsästrategia 2025 1 Kansallisen metsästrategia 2025:n lähtökohdat Metsäpoliittinen selonteko 2050 ja eduskunnan siihen antama vastine ohjasi Kansallisen metsästrategia 2025:n laadintaa. Kansallinen

Lisätiedot

Strategia, johtaminen ja KA. Virpi Einola-Pekkinen 29.4.2015

Strategia, johtaminen ja KA. Virpi Einola-Pekkinen 29.4.2015 Strategia, johtaminen ja KA 29.4.2015 Valtiovarainministeriö Talouden ja hyvinvoinnin vakaan perustan rakentaja VM vastaa vakaan ja kestävän kasvun edellytyksiä vahvistavasta talouspolitiikasta valtiontalouden

Lisätiedot

Kohti biotaloutta - mitä, miten ja miksi? Eeva Hellström 24.3.2015

Kohti biotaloutta - mitä, miten ja miksi? Eeva Hellström 24.3.2015 Kohti biotaloutta - mitä, miten ja miksi? Eeva Hellström 24.3.2015 Miksi biotaloutta on niin vaikea ymmärtää? 2 2 Biotalous vastaa kolmeen kysymykseen Biologisten luonnonvarojen hoito, käyttö ja jalostus

Lisätiedot

Globaalit trendit uudistavat metsäsektoria

Globaalit trendit uudistavat metsäsektoria Globaalit trendit uudistavat metsäsektoria Riitta Hänninen Metsäntutkimuslaitos Vantaa Pääkaupunkiseudun Metsänomistajat 30 vuotta juhlaseminaari 10.6.2014, Ostrobotnia Suomi maailman metsäsektorilla Maailman

Lisätiedot

KOULUTUSVIENTI JA RAHOITUS. Jouni Kangasniemi, opetus- ja kulttuuriministeriö

KOULUTUSVIENTI JA RAHOITUS. Jouni Kangasniemi, opetus- ja kulttuuriministeriö KOULUTUSVIENTI JA RAHOITUS Jouni Kangasniemi, opetus- ja kulttuuriministeriö Twitter: @Jounis ASIAKAS MAKSAA. Koulutusviennin muita haasteita Oppilaitosten muu kansainvälinen toiminta suhteessa liiketoimintana

Lisätiedot

Biotalouden mahdollisuudet metsäalalla. Dosentti Osmo Kuusi VATT, Eduskunnan tulevaisuusvaliokunta

Biotalouden mahdollisuudet metsäalalla. Dosentti Osmo Kuusi VATT, Eduskunnan tulevaisuusvaliokunta Biotalouden mahdollisuudet metsäalalla Dosentti Osmo Kuusi VATT, Eduskunnan tulevaisuusvaliokunta Tavoitteita suomalaisten toimiessa globaalilla bio- ja erityisesti metsäsektorilla Hankkeen yritystaloudellinen

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 25.4.2013 COM(2013) 239 final 2013/0127 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS maasta toiseen ulottuvien vesistöjen ja kansainvälisten järvien suojelusta ja käytöstä tehdyn yleissopimuksen

Lisätiedot

Sanginjoen ulkometsän metsien ja ympäristönhoidon kehittäminen

Sanginjoen ulkometsän metsien ja ympäristönhoidon kehittäminen Sanginjoen ulkometsän metsien ja ympäristönhoidon kehittäminen Sanginjoen ulkometsän metsien ja ympäristönhoidon kehittäminen Tehdyt selvitykset Linnustoselvitys Kääväkässelvitys Jäkäläselvitys Pukilokasviselvitys

Lisätiedot

Yleinen osa - Kuntoutuksessa tukena,

Yleinen osa - Kuntoutuksessa tukena, Yleinen osa - Kuntoutuksessa tukena, muutoksessa mukana Anneli Louhenperä Ma. kehittämispäällikkö 25.11.2015 1 Esityksen sisältö Kertausta: Mikä on standardi ja miksi sitä tarvitaan Diat 3 7 Muutokset:

Lisätiedot

Hakata vai säästää? metsät ja ilmastonmuutos

Hakata vai säästää? metsät ja ilmastonmuutos 86. METSÄPÄIVÄT 6. 7.11. 2014 Hakata vai säästää? metsät ja ilmastonmuutos Pekka Kauppi Helsingin yliopisto Kiitän Suomen Metsäsäätiötä, Marjatta ja Eino Kollin Säätiötä ja Metsämiesten Säätiötä Yhteenveto

Lisätiedot

Metsäpolitiikan suunta ja toimeenpano: Hallitusohjelma ja Kansallinen metsästrategia 2025

Metsäpolitiikan suunta ja toimeenpano: Hallitusohjelma ja Kansallinen metsästrategia 2025 Metsäpolitiikan suunta ja toimeenpano: Hallitusohjelma ja Kansallinen metsästrategia 2025 Metsäneuvos Marja Kokkonen MMM/LVO/MBY Puuta liikkeelle ja luontopolitiikkaa luottamuksella seminaari 14.10.2015

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi

Matematiikan tukikurssi Matematiikan tukikurssi Kurssikerta 8 1 Derivaatta Tarkastellaan funktion f keskimääräistä muutosta tietyllä välillä ( 0, ). Funktio f muuttuu tällä välillä määrän. Kun tämä määrä jaetaan välin pituudella,

Lisätiedot

Ndoromo Owen Suomen Punainen Risti Vaasan suomalainen osasto. Miten kotoutua maahanmuuttajasta kuntalaiseksi?

Ndoromo Owen Suomen Punainen Risti Vaasan suomalainen osasto. Miten kotoutua maahanmuuttajasta kuntalaiseksi? Ndoromo Owen Suomen Punainen Risti Vaasan suomalainen osasto Miten kotoutua maahanmuuttajasta kuntalaiseksi? Useimmat meistä viettävät koko elämänsä yhdessä tietyssä kulttuuriympäristössä. Siitä syystä

Lisätiedot

Kaavoitusjärjestelmä, karttamerkinnät ja metsätalous

Kaavoitusjärjestelmä, karttamerkinnät ja metsätalous Kaavoitusjärjestelmä, karttamerkinnät ja metsätalous Kaavoitus ja metsätalous -koulutus UKK-insituutti 18.4.2013 Markus Nissinen Metsänomistajien liitto Länsi-Suomi Metsän käytön rajoitteet Kaavoitusjärjestelmä

Lisätiedot

Suomen (tavara)liikenne. Kestävä kehitys. Pöyry Infra Oy. Veli Himanen 22.8.2007

Suomen (tavara)liikenne. Kestävä kehitys. Pöyry Infra Oy. Veli Himanen 22.8.2007 Kestävä kehitys Suomen (tavara)liikenne 22.8.2007 Veli Himanen Pöyry Infra Oy Sisältö 1 Mitä on kestävä kehitys 2 Maapallon ja ihmiskunnan esihistoria 3 Imaston nykyinen muutos 4 Moderni maailma 5 Mihin

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.4.2015 COM(2015) 153 final 2015/0078 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS yhteistä passitusta käsittelevässä EU EFTA-sekakomiteassa esitettävästä Euroopan unionin kannasta yhteistä

Lisätiedot

Maa- ja metsätaloustuottajien näkemykset Pariisin ilmastokokoukseen

Maa- ja metsätaloustuottajien näkemykset Pariisin ilmastokokoukseen Maa- ja metsätaloustuottajien näkemykset Pariisin ilmastokokoukseen Elinkeinoelämän keskustelutilaisuus ilmastoneuvotteluryhmän kanssa 18.5.2015 Ympäristöjohtaja Liisa Pietola Maa- ja metsätaloustuottajain

Lisätiedot

Pohjoinen periferia ja Arktinen ohjelma 2014-2020 (NPA) - Ohjelma-alue - Toimintalinjat - Toteutustilanne - Miten NPA toteuttaa Itämeristrategian

Pohjoinen periferia ja Arktinen ohjelma 2014-2020 (NPA) - Ohjelma-alue - Toimintalinjat - Toteutustilanne - Miten NPA toteuttaa Itämeristrategian Pohjoinen periferia ja Arktinen ohjelma 2014-2020 (NPA) - Ohjelma-alue - Toimintalinjat - Toteutustilanne - Miten NPA toteuttaa Itämeristrategian tavoitteita? Ohjelma-alueen yhteiset erityispiirteet 1)

Lisätiedot

Mielestämme hyvä kannustus ja mukava ilmapiiri on opiskelijalle todella tärkeää.

Mielestämme hyvä kannustus ja mukava ilmapiiri on opiskelijalle todella tärkeää. Ops-perusteluonnosten palaute Poikkilaakson oppilailta 1 LUKU 2 B Perusopetuksen arvoperusta Suunta on oikea, ja tekstissä kuvataan hyvin sitä, kuinka kaikilla lapsilla kuuluisi olla oikeus opiskella ja

Lisätiedot

Puutarhakalusteita tropiikista?

Puutarhakalusteita tropiikista? Puutarhakalusteita tropiikista? Tietoa kuluttajille Suomen luonnonsuojeluliitto ry Oletko aikeissa ostaa uudet puutarhakalusteet, ja viehättäkö sinua tummasta puusta tehdyt aurinkotuolit, joita mainoslehtiset

Lisätiedot

Kestävän metsätalouden globaalit haasteet ja ratkaisuyritykset Alustus Päättäjien Metsäakatemiassa

Kestävän metsätalouden globaalit haasteet ja ratkaisuyritykset Alustus Päättäjien Metsäakatemiassa Kestävän metsätalouden globaalit haasteet ja ratkaisuyritykset Alustus Päättäjien Metsäakatemiassa 12.9.2012 Vesa Kaarakka, metsäneuvonantaja UM / kehityspoliittinen osasto toimialapolitiikan yksikkö Metsän

Lisätiedot

Kestävän metsätalouden globaalit haasteet ja ratkaisuyritykset Alustus P ä ä t t ä j i e n M e t s ä a k a t e m i a

Kestävän metsätalouden globaalit haasteet ja ratkaisuyritykset Alustus P ä ä t t ä j i e n M e t s ä a k a t e m i a Kestävän metsätalouden globaalit haasteet ja ratkaisuyritykset Alustus P ä ä t t ä j i e n M e t s ä a k a t e m i a 8. 5. 2 0 1 2 Jussi Viitanen E u r o p e a n F o r e s t I n s t i t u t e E U F L E

Lisätiedot

Etelä-Suomen metsäverkkohanke

Etelä-Suomen metsäverkkohanke Etelä-Suomen metsäverkkohanke Esko Laitinen Metsänomistajien liitto Etelä-Suomi Taloustutkimus Oy:n vuonna 2010 tekemään tutkimukseen vastasi noin 1500 metsänomistajaa. Heidän tyytyväisyytensä metsäalan

Lisätiedot

Julkaistu 14.6.2013 klo 10.57, päivitetty 5.9.2014 klo 9.57. Helppoa osallistumista?

Julkaistu 14.6.2013 klo 10.57, päivitetty 5.9.2014 klo 9.57. Helppoa osallistumista? OSALLISUUS Leena Heinämäki, tutkijatohtori, Pohjoisen ympäristö- ja vähemmistöoikeuden instituutti, Arktinen keskus, Lapin yliopisto Heta Heiskanen, tutkija, Tampereen yliopisto Julkaistu 14.6.2013 klo

Lisätiedot

Rokotetutkimukset lapsen terveyden edistäjänä

Rokotetutkimukset lapsen terveyden edistäjänä Rokotetutkimukset lapsen terveyden edistäjänä Rokotetutkimukset lapsen terveyden edistäjänä Hyvä vanhempi, mietitkö lapsesi osallistumista rokotetutkimukseen? Tämä vihko tarjoaa sinulle tietoa päätöksesi

Lisätiedot

monissa laskimissa luvun x käänteisluku saadaan näyttöön painamalla x - näppäintä.

monissa laskimissa luvun x käänteisluku saadaan näyttöön painamalla x - näppäintä. .. Käänteisunktio.. Käänteisunktio Mikäli unktio : A B on bijektio, niin joukkojen A ja B alkioiden välillä vallitsee kääntäen yksikäsitteinen vastaavuus eli A vastaa täsmälleen yksi y B, joten myös se

Lisätiedot

Näkökulmia työohjelmasta ja osallistumisesta IPBES-työhön. Timo Vuorisalo Biologian laitos, Turun yliopisto timovuo@utu.fi

Näkökulmia työohjelmasta ja osallistumisesta IPBES-työhön. Timo Vuorisalo Biologian laitos, Turun yliopisto timovuo@utu.fi Näkökulmia työohjelmasta ja osallistumisesta IPBES-työhön Timo Vuorisalo Biologian laitos, Turun yliopisto timovuo@utu.fi Yliopiston näkökulma Osallistuminen IPBES-työhön niveltyy luontevasti yliopistojen

Lisätiedot

Läntinen palvelualue SUUNNITELMA VÄHÄ LEPPIJÄRVEN VESIENSUOJELU. 1. Hankkeen tausta ja perustelut

Läntinen palvelualue SUUNNITELMA VÄHÄ LEPPIJÄRVEN VESIENSUOJELU. 1. Hankkeen tausta ja perustelut Suomen metsäkeskus Läntinen palvelualue Suunnitelma SUUNNITELMA VÄHÄ LEPPIJÄRVEN VESIENSUOJELU 1. Hankkeen tausta ja perustelut Vähä Leppijärvi on pienehkö, reilun kymmenen hehtaarin kokoinen järvi Siikaisten

Lisätiedot

Kuntien haasteet sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden järjestämisessä - valvonnan näkökulma

Kuntien haasteet sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden järjestämisessä - valvonnan näkökulma Kuntien haasteet sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden järjestämisessä - valvonnan näkökulma Hyvin saumattu sosiaali- ja terveydenhuollon valvonta Ylijohtaja Marja-Liisa Partanen, Valvira Valviran

Lisätiedot

Ilmastorahoitus ja Suomen toimeenpanosuunnitelmat

Ilmastorahoitus ja Suomen toimeenpanosuunnitelmat Ilmastorahoitus ja Suomen toimeenpanosuunnitelmat Ilmastobisnestä yrityksille seminaari Ilmastorahoitusvelvoitteen taustaa YK:n ilmastonmuutosta koskeva puitesopimus (UNFCCC) Teollisuusmaaosapuolilla tukivelvollisuus

Lisätiedot

Kierrätämme hiiltä tuottamalla puuta

Kierrätämme hiiltä tuottamalla puuta Kierrätämme hiiltä tuottamalla puuta Ympäristöjohtaja Liisa Pietola, MTK MTK:n METSÄPOLITIIKN AMK-KONFERENSSI 9.3.2016 Miksi hiilenkierrätys merkityksellistä? 1. Ilmasto lämpenee koska hiilidioksidipitoisuus

Lisätiedot

Ulkoasiainministeriö Suomi. KEHITYSPOLIITTINEN OHJELMA Valtioneuvoston periaatepäätös 5.2.2004

Ulkoasiainministeriö Suomi. KEHITYSPOLIITTINEN OHJELMA Valtioneuvoston periaatepäätös 5.2.2004 KEHITYSPOLIITTINEN OHJELMA Valtioneuvoston periaatepäätös 5.2.2004 Suomen kehityspolitiikka kansainvälisen kehityskeskustelun viitekehyksessä Kansainvälinen kehityskeskustelu: 1990-luvun YK konferenssien

Lisätiedot

Pariisin ilmastosopimus. Harri Laurikka, @paaneuvottelija 14.12.2015

Pariisin ilmastosopimus. Harri Laurikka, @paaneuvottelija 14.12.2015 Pariisin ilmastosopimus Harri Laurikka, @paaneuvottelija 14.12.2015 Pariisin sopimus: oikeudellisesti sitova ratifioitava valtiosopimus kattava: vähintään 55 maata ja 55 % päästöistä sovelletaan 2020 jälkeen

Lisätiedot

Suomen metsäsektori ja ilmastonmuutos

Suomen metsäsektori ja ilmastonmuutos Ilmastonmuutos - mahdollisuus vai uhka maataloudelle ja metsille Königstedt 21.5.2008 Suomen metsäsektori ja ilmastonmuutos Risto Seppälä Esityksen sisältö Metsäalan globaalit muutosajurit Suomen metsäsektorin

Lisätiedot

Mietteitä vanhusneuvoston jäsenyyden päättyessä. Vanhusneuvosto 19.11.2014 Seurakuntien talo, III linja Yrjö Mattila

Mietteitä vanhusneuvoston jäsenyyden päättyessä. Vanhusneuvosto 19.11.2014 Seurakuntien talo, III linja Yrjö Mattila Mietteitä vanhusneuvoston jäsenyyden päättyessä Vanhusneuvosto 19.11.2014 Seurakuntien talo, III linja Yrjö Mattila Eduskunnan oikeusasiamies ja välikysymys vanhuspalvelulain taustalla Eduskunnan oikeusasiamies

Lisätiedot

EU:n metsästrategia; missä mennään. Teemu Seppä Robinwood Plus -työpaja Kajaani 8.12.2011

EU:n metsästrategia; missä mennään. Teemu Seppä Robinwood Plus -työpaja Kajaani 8.12.2011 EU:n metsästrategia; missä mennään Teemu Seppä Robinwood Plus -työpaja Kajaani 8.12.2011 Esityksen sisältö tilanne EU:ssa metsäasioiden käsittelyn osalta nykyinen EU:n metsästrategia EU:n metsästrategian

Lisätiedot

HE 11/2008 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 11/2008 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 11/2008 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi kestävän metsätalouden rahoituksesta annetun lain 22 :n väliaikaisesta muuttamisesta ja kestävän metsätalouden rahoituksesta annetun lain muuttamisesta

Lisätiedot

Intian ilmastopolitiikka ja post-2012. Antto Vihma Tulevaisuuden tutkimuskeskus

Intian ilmastopolitiikka ja post-2012. Antto Vihma Tulevaisuuden tutkimuskeskus Intian ilmastopolitiikka ja post-2012 Antto Vihma Tulevaisuuden tutkimuskeskus Mitigation commitments? - Not now, not ever! - Prodipto Ghosh, delegate, member of PMs council on climate change, 2008 Rakenne

Lisätiedot

Tutustu merkintöihin! Tärkeää tietoa siitä, miten varmistat pesu- ja puhdistusaineiden käytön turvallisuuden kotona

Tutustu merkintöihin! Tärkeää tietoa siitä, miten varmistat pesu- ja puhdistusaineiden käytön turvallisuuden kotona Tutustu merkintöihin! Tärkeää tietoa siitä, miten varmistat pesu- ja puhdistusaineiden käytön turvallisuuden kotona Kodin puhdistusaineisiin on lähiaikoina tulossa uudet varoitusmerkinnät. Osa symboleista

Lisätiedot

Metsien monimuotoisuuden turvaamisen keinot ja yhteiskunnalliset vaikutukset (2005-2010)

Metsien monimuotoisuuden turvaamisen keinot ja yhteiskunnalliset vaikutukset (2005-2010) Metsien monimuotoisuuden turvaamisen keinot ja yhteiskunnalliset vaikutukset (2005-2010) Tutkimusohjelman esittely Ohjelmajohtaja: MMT Riitta Hänninen riitta.hanninen@metla.fi Metsien monimuotoisuuden

Lisätiedot

Bisnes ja ilmastonmuutos. EK:n yrityskyselyn tulokset

Bisnes ja ilmastonmuutos. EK:n yrityskyselyn tulokset Bisnes ja ilmastonmuutos EK:n yrityskyselyn tulokset EK:n tutkimustulokset tiivistettynä Kyselyyn vastasi 1.004 työnantajayritystä Vastaajista 22 % oli ilmasto-orientoituneita = Ilmastonmuutos vaikuttaa

Lisätiedot

Metsän biotalous Suomessa, Euroopassa ja globaalisti

Metsän biotalous Suomessa, Euroopassa ja globaalisti Metsän biotalous Suomessa, Euroopassa ja globaalisti Veli Pohjonen Kustavi Biotaloustapahtuma 27. elokuuta, 2017 Pohjoiset, kestävän kehityksen aurinkokennomme Suomi 100 maailman pisin ja tarkin metsän

Lisätiedot

Suomen Metsäosaamisen Vientiseminaari: Kokemuksia ja ajatuksia metsäosaamisen viennin haasteista

Suomen Metsäosaamisen Vientiseminaari: Kokemuksia ja ajatuksia metsäosaamisen viennin haasteista Suomen Metsäosaamisen Vientiseminaari: Kokemuksia ja ajatuksia metsäosaamisen viennin haasteista 17.06 2010 Tapani Oksanen, Indufor Oy Muutama sana Induforista Riippumaton metsäalan neuvonantajaorganisaatio,

Lisätiedot

Monikäyttömetsätalous valtion mailla. PMA 28.9.2012 Pohtimolampi MMT, aluejohtaja Kii Korhonen

Monikäyttömetsätalous valtion mailla. PMA 28.9.2012 Pohtimolampi MMT, aluejohtaja Kii Korhonen Monikäyttömetsätalous valtion mailla PMA 28.9.2012 Pohtimolampi MMT, aluejohtaja Kii Korhonen 1 Metsähallituksen maat ja vedet Monikäyttömetsätaloutta 3,5 milj. ha (Lappi 1,9 ) Soita, lakimetsiä yms metsätalouden

Lisätiedot

VTT, Dos. Tiina Silvasti Jyväskylän yliopisto Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos Yhteiskuntapolitiikka

VTT, Dos. Tiina Silvasti Jyväskylän yliopisto Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos Yhteiskuntapolitiikka VTT, Dos. Tiina Silvasti Jyväskylän yliopisto Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos Yhteiskuntapolitiikka Luentorunko Luennon lähtökohdat riittääkö ruoka? Kriisit: Vuosien 2007-2008 ruokakriisi Väestönkasvu

Lisätiedot

Ekoteollisuuspuistot Suomessa ja maailmalla. Laura Saikku Etelä-Savon Maakuntaliitto

Ekoteollisuuspuistot Suomessa ja maailmalla. Laura Saikku Etelä-Savon Maakuntaliitto Ekoteollisuuspuistot Suomessa ja maailmalla Laura Saikku Etelä-Savon Maakuntaliitto Esityksen sisältö Teollinen ekologia Ekoteollisuuspuiston käsite Ekoteollisuuspuiston syntyminen Ekoteollisuuspuistojen

Lisätiedot

Sosiaalinen, inhimillinen ja ekologinen kestävyys - sosiaali- ja terveysturvan haasteena

Sosiaalinen, inhimillinen ja ekologinen kestävyys - sosiaali- ja terveysturvan haasteena Sosiaalinen, inhimillinen ja ekologinen kestävyys - sosiaali- ja terveysturvan haasteena Aila-Leena Matthies Jyväskylän yliopisto Kokkolan yliopistokeskus Chydenius Ekososiaalisen kestävyysajattelun ajankohtaisuus

Lisätiedot

Kotieläintuotanto 2020 -rakennemuutos jatkuu. Jyrki Niemi Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT e-mail: jyrki.niemi@mtt.

Kotieläintuotanto 2020 -rakennemuutos jatkuu. Jyrki Niemi Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT e-mail: jyrki.niemi@mtt. Kotieläintuotanto 2020 -rakennemuutos jatkuu Jyrki Niemi Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT e-mail: jyrki.niemi@mtt.fi Mitä suomalaisessa kotieläintaloudessa on oikein tapahtunut viime vuosina

Lisätiedot

Turvepeltojen ympäristöhaasteet

Turvepeltojen ympäristöhaasteet Turvepeltojen ympäristöhaasteet Kristiina Regina Turvepeltojen parhaat viljelytavat nyt ja tulevaisuudessa Ilmajoki 21.11.2017 Turvemaiden globaali merkitys Peittävät 3 % maa-alasta Varastoivat 30 % maaperän

Lisätiedot

ILMASTO- JA ENERGIAOHJELMA 2020

ILMASTO- JA ENERGIAOHJELMA 2020 POHJOIS-KARJALAN ILMASTO- JA ENERGIAOHJELMA 2020 Paikallisesti Uusiutuvasti Vietävän tehokkaasti Miksi lähdettiin ohjelmaa tekemään? Pitkän aikavälin ilmasto- ja energiastrategia (2008): Valtioneuvosto

Lisätiedot

LIITE. asiakirjaan KOMISSION TIEDONANTO

LIITE. asiakirjaan KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.11.2013 COM(2013) 901 final ANNEX 1 LIITE asiakirjaan KOMISSION TIEDONANTO Arviointi toimista, jotka ESPANJA, RANSKA, MALTA, ALANKOMAAT ja SLOVENIA ovat toteuttaneet neuvoston

Lisätiedot

Arkkitehtitoimistojen Liitto ATL ry Julkisten hankintojen lainsäädännön vaikutus arkkitehtipalveluihin Kesä-elokuu 2010, vastaajia: 66

Arkkitehtitoimistojen Liitto ATL ry Julkisten hankintojen lainsäädännön vaikutus arkkitehtipalveluihin Kesä-elokuu 2010, vastaajia: 66 Arkkitehtitoimistojen Liitto ATL ry Julkisten hankintojen lainsäädännön vaikutus arkkitehtipalveluihin Kesä-elokuu 2010, vastaajia: 66 1 Sisältö Tutkimuksen tausta ja toteutus 3 Vastaajien taustatiedot

Lisätiedot

KUNTIEN LIIKUNTAVIRANHALTIJOIDEN TYÖKOKOUS JOENSUU 26.11.2015

KUNTIEN LIIKUNTAVIRANHALTIJOIDEN TYÖKOKOUS JOENSUU 26.11.2015 KUNTIEN LIIKUNTAVIRANHALTIJOIDEN TYÖKOKOUS JOENSUU 26.11.2015 Mitkä ovat kuntanne suurimmat haasteet liikuntaan liittyvissä asioissa tulevaisuudessa? Talous - Harrastamisen kustannusten nousu - Liikuntapaikkaverkoston

Lisätiedot

ILMASTONEUVOTTELUISSA JA

ILMASTONEUVOTTELUISSA JA SUOMEN METSÄT ILMASTONEUVOTTELUISSA JA -SOPIMUKSISSA Metsätieteen päivä 2012 31.10.2012 Neuvotteleva virkamies Anne Vehviläinen 1 Ilmastosopimus 1992 Rion ympäristökokouksessa neuvoteltiin kolme merkittävää

Lisätiedot

Metsien kestävä ja monipuolinen käyttö luo pysyvän pohjan suomalaisten hyvinvoinnille

Metsien kestävä ja monipuolinen käyttö luo pysyvän pohjan suomalaisten hyvinvoinnille Metsien kestävä ja monipuolinen käyttö luo pysyvän pohjan suomalaisten hyvinvoinnille Metla yhdistyy Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT:n, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos RKTL:n ja Maa-

Lisätiedot

BEAM-ohjelma. KEHITYSYHTEISTYÖ JA KEHITTYVÄT MARKKINAT Ohjelmapäällikkö Minh Lam 2.3.2016 Kuntaliitto

BEAM-ohjelma. KEHITYSYHTEISTYÖ JA KEHITTYVÄT MARKKINAT Ohjelmapäällikkö Minh Lam 2.3.2016 Kuntaliitto BEAM-ohjelma KEHITYSYHTEISTYÖ JA KEHITTYVÄT MARKKINAT Ohjelmapäällikkö Minh Lam 2.3.2016 Kuntaliitto 2 Tarve Suomen talouden elinehto on elinkeinoelämän uudistuminen ja kasvaminen. Suomalaisilla yrityksillä

Lisätiedot

Lausuntopyyntö STM 2015

Lausuntopyyntö STM 2015 Lausuntopyyntö STM 2015 1. Vastaajatahon virallinen nimi Nimi - Vaasan sairaanhoitopiirin ky 2. Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Nimi - Göran Honga 3. Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot Nimi Asema

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 1999 2004 Ympäristöasioiden, kansanterveyden ja kuluttajapolitiikan valiokunta 24. kesäkuuta 2003 PE 331.652/13-23 TARKISTUKSET 13-23 Lausuntoluonnos (PE 331.652) Peter Liese Helleenien

Lisätiedot

Ilmastonmuutoksessa päästöt voimistavat kasvihuoneilmiötä

Ilmastonmuutoksessa päästöt voimistavat kasvihuoneilmiötä Ilmastonmuutoksessa päästöt voimistavat kasvihuoneilmiötä Kasvihuoneilmiö on luonnollinen, mutta ihminen voimistaa sitä toimillaan. Tärkeimmät ihmisen tuottamat kasvihuonekaasut ovat hiilidioksidi (CO

Lisätiedot

Puun monipuolinen jalostus on ratkaisu ympäristökysymyksiin

Puun monipuolinen jalostus on ratkaisu ympäristökysymyksiin Puun monipuolinen jalostus on ratkaisu ympäristökysymyksiin Metsätieteen päivät Metsäteollisuus ry 2 Maailman metsät ovat kestävästi hoidettuina ja käytettyinä ehtymätön luonnonvara Metsien peittävyys

Lisätiedot

Metsähakkeen tuotantoketjut Suomessa vuonna 2013. Markus Strandström

Metsähakkeen tuotantoketjut Suomessa vuonna 2013. Markus Strandström Metsähakkeen tuotantoketjut Suomessa vuonna 2013 Pienpuu Hakkuutähteet www.metsateho.fi Kannot Järeä (lahovikainen) runkopuu 5/2014 15.9.2014 2 Metsähakkeen käyttö Suomessa 2013 I Metsähakkeen käyttö on

Lisätiedot

Suomen jäsenmaksut EU:lle vuonna 2007 ennakoitua pienemmät

Suomen jäsenmaksut EU:lle vuonna 2007 ennakoitua pienemmät SUOMEN JÄSENMAKSUT EU:LLE VUONNA 2007 ENNAKOITUA PIENEMMÄT 1/5 Suomen laskennallinen nettomaksu Euroopan unionille vuonna 2007 oli 172 miljoonaa euroa eli 32 euroa kansalaista kohden. Summa oli 0,1 prosenttia

Lisätiedot

Metsien monimuotoisuuden turvaamisen keinot ja yhteiskunnalliset vaikutukset (2005-2010)

Metsien monimuotoisuuden turvaamisen keinot ja yhteiskunnalliset vaikutukset (2005-2010) Metsien monimuotoisuuden turvaamisen keinot ja yhteiskunnalliset vaikutukset (2005-2010) Tutkimusohjelman tulosten esittely Ohjelmajohtaja: MMT Riitta Hänninen riitta.hanninen@metla.fi Metsätieteen päivä

Lisätiedot

Järjestelmien ja sovellustenvalvonta Suomessa 2014

Järjestelmien ja sovellustenvalvonta Suomessa 2014 Järjestelmien ja sovellustenvalvonta Suomessa 2014 Sanna Korhonen Market-Visio Oy 116.05.2014 Sisällysluettelo Valvontapalvelujen nykytila ja tyytyväisyys siihen Valvontapalvelujen kehityshankkeet Keskitetyn

Lisätiedot

Korkeakoulutus ja digitalisaatio -webinaari 15.12.2015. Ilmari Hyvönen

Korkeakoulutus ja digitalisaatio -webinaari 15.12.2015. Ilmari Hyvönen Korkeakoulutus ja digitalisaatio -webinaari 15.12.2015 Ilmari Hyvönen Digitalisaatio ja korkeakoulut Korkeakoulut ja tutkimuslaitokset tuottavat opetuksen ja tutkimuksen avulla sen tiedon ja osaamisen,

Lisätiedot

Syrjäytymisen kustannukset yhteiskunnalle. Leena Mörttinen Elinkeinoelämän keskusliitto EK 16.10.2012

Syrjäytymisen kustannukset yhteiskunnalle. Leena Mörttinen Elinkeinoelämän keskusliitto EK 16.10.2012 Syrjäytymisen kustannukset yhteiskunnalle Leena Mörttinen Elinkeinoelämän keskusliitto EK 16.10.2012 Meneillään maailmantalouden rakennemuutos politiikkapäätökset määrittävät kasvupolun ja työpaikat BKT

Lisätiedot

Samanaikaisen innovatiivisuuden ja tehokkuuden edistäminen. Olli-Pekka Kauppila, Mira Halonen & Ville Koiste Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu

Samanaikaisen innovatiivisuuden ja tehokkuuden edistäminen. Olli-Pekka Kauppila, Mira Halonen & Ville Koiste Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Samanaikaisen innovatiivisuuden ja tehokkuuden edistäminen Olli-Pekka Kauppila, Mira Halonen & Ville Koiste Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Taustaa: uutta luovan innovatiivisuuden ja olemassa olevan

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 20.2.2012 COM(2012) 78 final 2012/0032 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan talousyhteisön ja Syyrian arabitasavallan yhteistyösopimuksen soveltamisen osittaisesta keskeyttämisestä

Lisätiedot

Onko bioenergian käyttö aina kestävää kehitystä? Juhani Ruuskanen Itä-Suomen yliopisto Ympäristötieteen laitos

Onko bioenergian käyttö aina kestävää kehitystä? Juhani Ruuskanen Itä-Suomen yliopisto Ympäristötieteen laitos Onko bioenergian käyttö aina kestävää kehitystä? Juhani Ruuskanen Itä-Suomen yliopisto Ympäristötieteen laitos MITÄ ON KESTÄVÄ KEHITYS? Vakiintuneen määritelmän mukaan kestävä kehitys on kehitystä, joka

Lisätiedot

Oulun korkeakouluopiskelijoiden kansalaisuuskäytännöt ja sosiaalinen media:

Oulun korkeakouluopiskelijoiden kansalaisuuskäytännöt ja sosiaalinen media: Oulun korkeakouluopiskelijoiden kansalaisuuskäytännöt ja sosiaalinen media: Osallistuminen ja vaikuttaminen kyselyn tulokset Tässä esitettävän Osallistuminen ja vaikuttaminen - kyselyn vastaukset on saatu

Lisätiedot

Jyvälle palvelumuotoilusta on palvelumuotoilun ja verkostoitumisen tapahtuma hoiva-, hyvinvointi- ja matkailuyrityksille.

Jyvälle palvelumuotoilusta on palvelumuotoilun ja verkostoitumisen tapahtuma hoiva-, hyvinvointi- ja matkailuyrityksille. Jyvälle palvelumuotoilusta - tapahtuma 27.11.2014 Haluatko kehittää omaa liiketoimintaasi? Hyödynnätkö maaseudun kallisarvoisinta resurssia - luontoa - palveluliiketoiminnassa? Haluatko löytää liikekumppaneita

Lisätiedot

AJATUKSIA TOIMINTAMALLIN TAUSTALLA:

AJATUKSIA TOIMINTAMALLIN TAUSTALLA: AJATUKSIA TOIMINTAMALLIN TAUSTALLA: - Lähtökohtana sustainable employment : Kuinka viedä työ sinne missä ihmiset ovat sen sijaan että ihmiset muuttavat kaupunkeihin? - Työllistyminen ja koulutus osana

Lisätiedot

L A H J A K I R J A. Sissolan pihapiirin muodostavat seuraavat tilat rakennuksineen;

L A H J A K I R J A. Sissolan pihapiirin muodostavat seuraavat tilat rakennuksineen; L A H J A K I R J A LAHJAN ANTAJA Ilomantsin kunta Y-tunnus 0167589-4 Soihtulantie 7, 82900 Ilomantsi LAHJAN SAAJA Sissosten Sukuseura ry Rekisterinumero 185.552 LAHJOITUKSEN KOHDE Sissolan pihapiirin

Lisätiedot

Keskipohjalaisen metsäkulttuurin vaalija. Virtuaalimetsä

Keskipohjalaisen metsäkulttuurin vaalija. Virtuaalimetsä Keskipohjalaisen metsäkulttuurin vaalija Virtuaalimetsä http://www.alnus.fi/ Alnus ry Hallitus Jäsenet Näyttely Retket Julkaisut Esitelmä Museo Linkit Uutiset Tarkoitus Yhdistyksen tarkoituksena on metsäkulttuurin

Lisätiedot

Kehitysmaaryhmän dynamiikka ilmastoneuvotteluissa. Antto Vihma Ulkopoliittinen instituutti

Kehitysmaaryhmän dynamiikka ilmastoneuvotteluissa. Antto Vihma Ulkopoliittinen instituutti Kehitysmaaryhmän dynamiikka ilmastoneuvotteluissa Antto Vihma Ulkopoliittinen instituutti Neuvotteluhistoriaa 1972 Tukholma [UNCHE] 1992 Rio de Janeiro [UNCED] 2002 Johannesburg [WSSD] 2009 Kööpenhamina

Lisätiedot

Raakapuun käyttö 2010

Raakapuun käyttö 2010 Metsäntutkimuslaitos, Metsätilastollinen tietopalvelu METSÄTILASTOTIEDOTE 22/2011 Raakapuun käyttö 2010 Raakapuun käyttö 72 miljoonaa kuutiometriä 31.5.2011 Veli Suihkonen Muutettu 6.9.2011 Vuonna 2010

Lisätiedot

Kokemusasiantuntijan tarina. Kasvamista kokemusasiantuntijaksi

Kokemusasiantuntijan tarina. Kasvamista kokemusasiantuntijaksi Kokemusasiantuntijan tarina Kasvamista kokemusasiantuntijaksi Tie päihdekuntoutujasta kokemusasiantuntijaksi on ollut kivinen ja pitkä. En olisi joskus toipumiseni alussa voinut ikinä kuvitellakaan toimivani

Lisätiedot