lääkeaineet Soveltuu varauksin iäkkäille. Voi aiheuttaa väsymystä. Pienennä annosta keskivaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "lääkeaineet Soveltuu varauksin iäkkäille. Voi aiheuttaa väsymystä. Pienennä annosta keskivaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa."

Transkriptio

1 Lääkeaine T-koodi krivastiini R06X18 lendronaatti M05B04 lendronaatti ja kolekalsiferoli M05BB03 lfakalsidoli 1103 lfutsosiini G0401 lgiinihappo 02BX13 (ei sisällä alumiinia) lgiinihappo 02BX13 (sisältää alumiinia) llopurinoli M0401 Yhdistelmävalmisteiden lääkeaineet Luokittelu Voi aiheuttaa väsymystä. Pienennä annosta keskivaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa. Ei vuodepotilaille. Potilaan tulee pystyä ottamaan lääke riittävän vesimäärän kera ja olemaan puoli tuntia pystyasennossa lääkkeenoton jälkeen. Älä käytä vaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa. Käyttöaikasuositus 5 vuotta. Huomioi yhteisvaikutukset kalsiumin, raudan, magnesiumin ja alumiinin kanssa. lendronaatti Ei vuodepotilaille. Potilaan tulee pystyä ottamaan lääke riittävän vesimäärän kera ja olemaan puoli tuntia pystyasennossa lääkkeenoton jälkeen. Älä käytä vaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa. Käyttöaikasuositus 5 vuotta. Huomioi yhteisvaikutukset kalsiumin, raudan, magnesiumin ja alumiinin kanssa. Kolekalsiferoli Tarve vähintään 20 µg/vrk (800ky/vrk) ympärivuotisesti. Hyväksytty Tarve vähintään 20 µg/vrk (800 ky/vrk) ympärivuotisesti Huomioi haittavaikutukset, kuten huimaus, ortostaattinen hypotensio ja kaatumisriski. Huomioi yhteisvaikutukset verenpainetta alentavien lääkkeiden kanssa. lgiinihappo Kalsium Natrium lgiinihappo Kalsium Natrium lumiini Pienennä annosta munuaisten vajaatoiminnassa. Voi aiheuttaa neurologisia haittoja. Huomioi imeytymisvaiheen yhteisvaikutukset. Pienennä annosta jo lievässä munuaisten vajaatoiminnassa. Huomioi vaarallinen yhteisvaikutus atsatiopriinin kanssa.

2 lpratsolaami N05B12 lprostadiili G04BE01 mbroksoli R05B06 miodaroni 01B01 mitriptyliini N0609 mitriptyliini ja klooridiatsepoksidi N0601 Sedatiivinen. Pitkävaikutteinen bentsodiatsepiini, jolle kehittyy toleranssi. Merkittäviä haittavaikutuksia ovat lääkeriippuvuus, väsymys, muistihäiriöt sekä alttius kaatumisille ja liikenneonnettomuuksille. Voi paradoksaalisesti lisätä ahdistuneisuutta, levottomuutta ja aggressiivisuutta B Tutkimusnäyttö, käyttökokemus tai teho vähäistä. Käyttö vain vakavien rytmihäiriöiden hoitoon perehtyneen lääkärin aloittamana. Poistuu elimistöstä erittäin hitaasti. Merkittäviä haittavaikutuksia ovat pleuriitti, keuhkofibroosi, kilpirauhasen vajaa- tai liikatoiminta, maksan vajaatoiminta, QTc-ajan pidentyminen ja sen myötä kääntyvien kärkien takykardia. Huomioi runsaat yhteisvaikutukset. Vältä greipin käyttöä hoidon aikana. ntikolinerginen. Sedatiivinen. Serotonerginen. Merkittäviä haittavaikutuksia ovat suun kuivuminen, ummetus, virtsaamisvaikeudet, sekavuus, muistihäiriöt, väsymys, vapina, takykardia, ortostaattinen hypotensio, QTc-ajan pidentyminen, serotoniinisyndrooma ja alttius kaatumisille. Huomioi runsaat yhteisvaikutukset. Heikentää lzheimerin taudin lääkkeiden tehoa. Käyttö mahdollista pienellä annoksella neuropaattisen kivun hoidossa. mitriptyliini ntikolinerginen. Sedatiivinen. Serotonerginen. Merkittäviä haittavaikutuksia ovat suun kuivuminen, ummetus, virtsaamisvaikeudet, sekavuus, muistihäiriöt, väsymys, vapina, takykardia, ortostaattinen hypotensio, QTc-ajan pidentyminen, serotoniinisyndrooma ja alttius kaatumisille. Huomioi runsaat yhteisvaikutukset. Heikentää lzheimerin taudin lääkkeiden tehoa. Käyttö mahdollista pienellä annoksella neuropaattisen Klooridiatsepoksidi kivun hoidossa. Sedatiivinen. Merkittäviä haittavaikutuksia ovat lääkeriippuvuus, väsymys, muistihäiriöt sekä alttius kaatumisille ja liikenneonnettomuuksille. Voi paradoksaalisesti lisätä ahdistuneisuutta, levottomuutta ja aggressiivisuutta.

3 mitriptyliini ja perfenatsiini N0601 mlodipiini 0801 moksisilliini J0104 moksisilliini ja klavulaanihappo J01R02 piksabaani B01F02 ripipratsoli N05X12 mitriptyliini ntikolinerginen. Sedatiivinen. Serotonerginen. Merkittäviä haittavaikutuksia ovat suun kuivuminen, ummetus, virtsaamisvaikeudet, sekavuus, muistihäiriöt, väsymys, vapina, takykardia, ortostaattinen hypotensio, QTc-ajan pidentyminen, serotoniinisyndrooma ja alttius kaatumisille. Huomioi runsaat yhteisvaikutukset. Heikentää lzheimerin taudin lääkkeiden tehoa. Käyttö mahdollista pienellä annoksella neuropaattisen kivun hoidossa. Perfenatsiini ntikolinerginen. Sedatiivinen. Merkittäviä haittavaikutuksia ovat suun kuivuminen, ummetus, virtsaamisvaikeudet, muistihäiriöt, väsymys, sekavuus, ekstrapyramidaalioireet, takykardia, ortostaattinen hypotensio, QTc-ajan pidentyminen, riski sydän- ja verenkiertotapahtumille ja alttius kaatumisille. ementian käytösoireiden hoidossa lääkkeettömät hoitomuodot ovat ensisijaisia. Huomioi runsaat yhteisvaikutukset. Heikentää lzheimerin taudin lääkkeiden tehoa. Haittavaikutuksena mm. nilkkaturvotus ja ortostaattinen hypotensio. Huomioi yhteisvaikutukset. Vältä greipin käyttöä hoidon aikana. nnosväliä pidennettävä keskivaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa. Voi voimistaa metotreksaatin vaikutusta. nnosväliä pidennettävä keskivaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa. Voi voimistaa metotreksaatin vaikutusta. Käyttökokemus iäkkäillä vähäistä. nnosta pienennettävä vaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa. Merkittävin haittavaikutus verenvuotoriskin lisääntyminen. Huomioi yhteisvaikutukset. Ei tunnettua vastavaikuttajaa (antidoottia). ntikolinerginen. Sedatiivinen. Serotonerginen. Älä käytä dementiaan liittyvien käytöshäiriöiden hoidossa. Merkittäviä haittavaikutuksia ovat suun kuivuminen, ummetus, virtsaamisvaikeudet, muistihäiriöt, väsymys, sekavuus, ekstrapyramidaalioireet, takykardia, ortostaattinen hypotensio ja alttius kaatumisille. ementian käytösoireiden hoidossa lääkkeettömät hoitomuodot ovat ensisijaisia. Huomioi runsaat yhteisvaikutukset. Heikentää lzheimerin taudin lääkkeiden tehoa. Vältä greipin käyttöä hoidon aikana

4 sebutololi 07B04 senapiini N05H05 setyylikysteiini R05B01 setyylisalisyylihappo (ns. mini-s) B0106 setyylisalisyylihappo (kipulääke) N02B01 setyylisalisyylihappo, -vitamiini, kofeiini, quaifenesiini N02B51 sikloviiri 06BB03 setyylisalisyylihappo Pienennä annosta munuaisten vajaatoiminnassa. Haittavaikutuksena bradykardia ja ortostaattinen hypotensio. Huomioi yhteisvaikutukset, erityisesti sydämen johtoratasysteemiin vaikuttavien lääkkeiden kanssa Sedatiivinen. Älä käytä dementiaan liittyvien käytöshäiriöiden hoidossa. Merkittäviä haittavaikutuksia ovat suun kuivuminen, ummetus, virtsaamisvaikeudet, muistihäiriöt, väsymys, sekavuus, ekstrapyramidaalioireet, takykardia, ortostaattinen hypotensio ja alttius kaatumisille. ementian käytösoireiden hoidossa lääkkeettömät hoitomuodot ovat ensisijaisia. Huomioi runsaat yhteisvaikutukset. Heikentää lzheimerin taudin lääkkeiden tehoa. B Tutkimusnäyttö, käyttökokemus tai teho vähäistä. Merkittävin haittavaikutus on verenvuotoriskin lisääntyminen. Soveltuu käytettäväksi pienellä annoksella (=100 mg/vrk) valtimotaudin sekundaaripreventiossa. Älä käytä kipu-, kuume- tai flunssalääkkeenä. Soveltuu käytettäväksi pienellä annoksella antitromboottina. Pienennä annosta keskivaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa. Älä käytä vaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa. Merkittäviä haittavaikutuksia ovat verenvuodot ja mahan limakalvovauriot. Voi heikentää verenpainetautiin ja sydämen vajaatoimintaan käytettävien lääkkeiden vaikutusta. Lisää metotreksaatin toksisuutta. Huomioi, että tulehduskipulääkkeitä käytetään runsaasti itsehoidossa. Älä käytä kipu-, kuume- tai flunssalääkkeenä. Soveltuu käytettäväksi pienellä annoksella antitromboottina. Pienennä annosta keskivaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa. Älä käytä vaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa. Merkittäviä haittavaikutuksia ovat verenvuodot ja mahan limakalvovauriot. Voi heikentää verenpainetautiin ja sydämen vajaatoimintaan käytettävien lääkkeiden vaikutusta. Lisää metotreksaatin toksisuutta. Huomioi, että tulehduskipulääkkeitä käytetään runsaasti itsehoidossa vitamiini Kofeiini Quaifenesiini B Tutkimusnäyttö, käyttökokemus tai teho vähäistä.

5 sikloviiri (silmään) S0103 sikloviiri (suun kautta) J05B01 sikloviiri ja hydrokortisoni 06BB53 spartinsuliini (lyhytvaikutteinen) 10B05 spartinsuliini (insuliinisekoite) 1005 tenololi 07B03 torvastatiini 1005 tselastiini (silmään) S01GX07 tsitromysiini J01F10 vanafiili G04BE10 Baklofeeni M03BX01 Beetametasoni 0701 Paikallishoitoon silmässä. Tilapäiseen käyttöön. Hoidon aloitus silmälääkärin valvonnassa Suun kautta otettavat valmisteet: nnosta pienennettävä ja annosväliä pidennettävä vaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa. Huomioi yhteisvaikutus teofylliinin kanssa. sikloviiri Hydrokortisoni Hypoglykemian välttäminen keskeistä. Hypoglykemian välttäminen keskeistä. Pienennä annosta munuaisten vajaatoiminnassa. Haittavaikutuksena bradykardia ja ortostaattinen hypotensio. Omenamehu saattaa vähentää atenololin imeytymistä. Huomioi yhteisvaikutukset, erityisesti sydämen johtoratasysteemiin vaikuttavien lääkkeiden kanssa. Lihaskivut ja lihasheikkous mahdollisia haittoja. Huomioi runsaat yhteisvaikutukset. Vältä greipin käyttöä hoidon aikana. Paikallishoitoon silmässä. Suun kautta otettavat valmisteet: Voi pidentää QTcaikaa. Runsaasti potentiaalisesti vaarallisia yhteisvaikutuksia. Vältä käyttöä vaikeassa munuaisten tai maksan vajaatoiminnassa. Huomioi haittavaikutukset, kuten huimaus, hypotensio, ortostaattinen hypotensio, päänsärky ja näköhäiriöt. Huomioi yhteisvaikutukset etenkin nitraattien ja alfasalpaajien kanssa. Greippi tehostaa hoidon vaikutusta. Vältä greipin käyttöä hoidon aikana. ntikolinerginen. Sedatiivinen. Pienennä annosta munuaisten vajaatoiminnassa. Merkittäviä haittavaikutuksia ovat väsymys, sekavuus, masennus, painajaisunet, lihasheikkous, matala verenpaine ja alttius kaatumisille. Voi lisätä muiden samanaikaisestsi käytettävien keskushermostoon vaikuttavien lääkkeiden sedatiivista vaikutusta. Huomioi haitalliset paikalliset vaikutukset sekä systeeminen imeytyminen

6 Beetametasoni ja fusidiinihappo 0701 Beetametasoni ja gentamisiini 0701 Beetametasoni ja antisepti 07B01 Beetametasoni ja salisyylihappo 07X01 Beklometasoni (nenään) R0101 Beklometasoni (keuhkoihin) R03B01 Betahistiini N0701 Betaksololi (suun kautta) 07B05 Betaksololi (silmään) S01E02 Betsafibraatti 10B02 Bimatoprosti (silmään) S01EE03 Beetametasoni Huomioi haitalliset paikalliset vaikutukset sekä systeeminen imeytyminen. Fusidiinihappo Huomioi haitalliset paikalliset vaikutukset sekä systeeminen imeytyminen. Beetametasoni Huomioi haitalliset paikalliset vaikutukset sekä systeeminen imeytyminen. Gentamisiini Huomioi haitalliset paikalliset vaikutukset sekä systeeminen imeytyminen. Huomioi haitalliset paikalliset vaikutukset sekä systeeminen imeytyminen. Beetametasoni Huomioi haitalliset paikalliset vaikutukset sekä systeeminen imeytyminen. Salisyylihappo Huomioi haitalliset paikalliset vaikutukset sekä systeeminen imeytyminen. Pitkäaikainen, suuriannoksinen käyttö voi aiheuttaa systeemisiä vaikutuksia. Muistuta suun huuhtomisesta lääkkeenoton jälkeen. Ei kliinisesti merkittäviä yhteisvaikutuksia. Haittavaikutuksena mm. päänsärkyä ja lieviä mahasuolikanavan oireita. Pienennä annosta vaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa. Haittavaikutuksena bradykardia ja ortostaattinen hypotensio. Huomioi yhteisvaikutukset, erityisesti sydämen johtoratasysteemiin vaikuttavien lääkkeiden kanssa. Paikallishoitoon silmässä. Hoidon aloitus vain silmälääkärin valvonnassa. Huomioi mahdolliset systeemiset haittavaikutukset erityisesti annosteluvirheen yhteydessä. Pienennä annosta jo lievässä munuaisten vajaatoiminnassa. Älä käytä keskivaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa. Huomioi yhteisvaikutukset, etenkin statiinien ja varfariinin kanssa. Paikallishoitoon silmässä. Saattaa aiheuttaa silmän värikalvon pigmenttimuutoksia ja ripsien kasvua.

7 Biperideeni N0402 Bisakodyyli (tabletti/peräpuikko) 06B02 Bisakodyyli (peräruiske) 06G02 Bisoprololi 07B07 Bisoprololi ja tiatsidit 07BB07 Brintsolamidi (silmään) S01E04 Bromiheksiini R05B02 Bromokriptiini N04B01 Budesonidi (keuhkoihin) R03B02 Budesonidi (nenään) R0105 Buprenorfiini N02E01 ntikolinerginen. Merkittäviä haittavaikutuksia ovat suun kuivuminen, ummetus, huimaus, takykardia, virtsaamisvaikeudet, sekavuus ja muistihäiriöt. Heikentää lzheimerin taudin lääkkeiden tehoa. Suolta stimuloiva ummetuslääke. Pitkäaikaisessa käytössä suolilaman riski. Suolta stimuloiva ummetuslääke. Pitkäaikaisessa käytössä suolilaman riski. Pienennä annosta vaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa. Haittavaikutuksena bradykardia ja ortostaattinen hypotensio. Huomioi yhteisvaikutukset, erityisesti sydämen johtoratasysteemiin vaikuttavien lääkkeiden kanssa. Bisoprololi Pienennä annosta vaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa. Haittavaikutuksena bradykardia ja ortostaattinen hypotensio. Huomioi yhteisvaikutukset, erityisesti sydämen johtoratasysteemiin vaikuttavien lääkkeiden kanssa. Hydroklooritiatsidi Teho heikkenee munuaisten vajaatoiminnassa. Huomioi ortostaattisen hypotonian ja elektrolyyttihäiriöiden mahdollisuus. Paikallishoitoon silmässä. Älä käytä vaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa. Ei sovellu maksan vajaatoimintapotilaille. B Tutkimusnäyttö, käyttökokemus tai teho vähäistä. Sedatiivinen. Serotonerginen. Merkittäviä haittavaikutuksia ovat psykoosi, ortostaattinen hypotensio, pleuriitti, fibroosi keuhkoissa, sydänläpissä ja mahassa sekä impulssikontrollihäiriöt kuten peliriippuvuus ja hyperseksuaalisuus. Huomioi yhteisvaikutukset dopamiiniantagonistien kuten antipsyykoottien kanssa. Pitkäaikainen, suuriannoksinen käyttö voi aiheuttaa systeemisiä vaikutuksia. Muistuta suun huuhtomisesta lääkkeenoton jälkeen. Huomioi yhteisvaikutukset, etenkin tiettyjen sienilääkkeiden kanssa. ntikolinerginen. Sedatiivinen. Heikko opioidi. nnosta ei yleensä tarvitse muuttaa iäkkäillä. loita laksatiivi ummetuksen ehkäisyyn.

8 Buspironi N05BE01 Butyyliskopolamiini 03BB01 abigatraani B01E07 altepariini B01B04 arifenasiini G04B10 eksametasoni H02B02 eksametasoni, neomysiini ja polymyxini b sulfas (silmään) S0101 eksketoprofeeni M01E17 Sedatiivinen. Serotonerginen. Pienennä annosta munuaisten vajaatoiminnassa. Huomioi serotonergiset yhteisvaikutukset. Vältä greipin käyttöä hoidon aikana. ntikolinerginen. Sedatiivinen. Merkittäviä haittavaikutuksia ovat suun kuivuminen, ummetus, huimaus, takykardia, virtsaamisvaikeudet, sekavuus ja muistihäiriöt. Heikentää lzheimerin taudin lääkkeiden tehoa. Käyttökokemus iäkkäillä vähäistä. nnosta pienennettävä keskivaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa. Merkittävin haittavaikutus verenvuotoriskin lisääntyminen. Huomioi yhteisvaikutukset. Ei tunnettua vastavaikuttajaa (antidoottia). Eliminaatio vähenee vaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa. Merkittävin haittavaikutus on verenvuotoriskin lisääntyminen. Huomioi mahdollinen kaatuilu. Vältä yhteiskäyttöä tulehduskipulääkkeiden kanssa. ntikolinerginen. Merkittäviä haittavaikutuksia ovat suun kuivuminen, ummetus, huimaus, takykardia, virtsaamisvaikeudet, sekavuus ja muistihäiriöt. Heikentää lzheimerin taudin lääkkeiden tehoa. Huomioi runsaat yhteisvaikutukset. Vältä greipin käyttöä hoidon aikana. Glukokortikoidien haittavaikutukset korostuvat pitkäaikaiskäytössä. Huomioi yhteisvaikutukset. eksametasoni Paikallishoitoon silmässä. Tilapäiseen käyttöön. Huomioi vasta-aiheet ennen lääkkeen aloitusta. Neomysiini Paikallishoitoon silmässä. Tilapäiseen käyttöön. Polymyxini b sulfas Huomioi vasta-aiheet ennen lääkkeen aloitusta. Paikallishoitoon silmässä. Tilapäiseen käyttöön. Huomioi vasta-aiheet ennen lääkkeen aloitusta. Vain lyhytaikaiseen käyttöön. Vältä käyttöä vaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa. Huomioi lisääntynyt ruuansulatuskanavan vuotojen ja sydänja verisuonitapahtumien riski. Huomioi yhteisvaikutukset, etenkin verenhyytymistä estävien valmisteiden kanssa. Muista, että tulehduskipulääkkeiden käyttö on yleistä itsehoidossa

9 ekstrometorfaani R0509 enosumabi M05BX04 esloratadiini R06X27 esoksimetasoni 0703 esonidi 07B08 etemirinsuliini 10E05 iatsepaami N05B01 igoksiini 0105 ihydrotakysteroli 1102 iklofenaakki M0215 iklofenaakki (suun kautta) M01B05 Serotonerginen. Merkittäviä haittavaikutuksia ovat vapina, palpitaatio, päänsärky, pahoinvointi, ummetus, väsymys, huimaus ja alttius kaatumisille. Huomioi yhteisvaikutukset, etenkin memantiinin ja MOestäjien kanssa. Puutteellinen ravinnon kalsiumin saanti tai hypokalsemia on korjattava ennen hoidon aloittamista ja sen aikana. Hoidon optimaalinen kesto epäselvä. Muista epätyypillisten reisiluumurtumien ja leukaluun osteonekroosin mahdollisuus. Voi aiheuttaa väsymystä. Pienennä annosta vaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa. Huomioi haitalliset paikalliset vaikutukset sekä systeeminen imeytyminen. Hypoglykemian välttäminen keskeistä. Sedatiivinen. Pitkävaikutteinen bentsodiatsepiini, jolle kehittyy toleranssi. Merkittäviä haittavaikutuksia ovat lääkeriippuvuus, väsymys, muistihäiriöt sekä alttius kaatumisille ja liikenneonnettomuuksille. Voi paradoksaalisesti lisätä ahdistuneisuutta, levottomuutta ja aggressiivisuutta. Vältä greipin käyttöä hoidon aikana. Pienennä annosta munuaisten vajaatoiminnassa. Huomioi yhteisvaikutukset. Tarve vähintään 20 µg/vrk (800 ky/vrk) ympärivuotisesti. Käyttöohjeen mukaisesti iholle käytettynä systeeminen imeytyminen vähäistä. Vain lyhytaikaiseen käyttöön. Vältä käyttöä vaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa. Huomioi lisääntynyt ruuansulatuskanavan vuotojen ja sydänja verisuonitapahtumien riski. Huomioi yhteisvaikutukset, etenkin verenhyytymistä estävien valmisteiden kanssa. Muista, että tulehduskipulääkkeiden käyttö on yleistä itsehoidossa.

10 iklofenaakki ja misoprostoli M01B55 iltiatseemi 08B01 inatriumkromoglikaatti (silmään) S01GX01 ipyridamoli B0107 ipyridamoli ja asetyylisalisyylihappo B0130 oksepiini N0612 oksisykliini J0102 onepetsiili N0602 ortsolamidi (silmään) S01E03 iklofenaakki Vain lyhytaikaiseen käyttöön. Vältä käyttöä vaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa. Huomioi lisääntynyt ruuansulatuskanavan vuotojen ja sydänja verisuonitapahtumien riski. Huomioi yhteisvaikutukset, etenkin verenhyytymistä estävien valmisteiden kanssa. Muista, että tulehduskipulääkkeiden käyttö on yleistä itsehoidossa. Misoprostoli Käytä vain erityistapauksissa. Merkittäviä haittavaikutuksia ovat ummetus, bradykardia ja turvotus. Huomioi runsaat yhteisvaikutukset erityisesti digoksiinin ja beetasalpaajien kanssa. Vältä greipin käyttöä hoidon aikana. Paikallishoitoon silmässä. Huomioi haittavaikutukset, kuten angina pectoris - oireet ja huimaus. ipyridamolin teho yksinään (ilman asetyylisalisyylihappoa) on vaatimaton. ipyridamoli Huomioi haittavaikutukset, kuten angina pectoris - oireet ja huimaus. ipyridamolin teho yksinään setyylisalisyylihappo (ilman asetyylisalisyylihappoa) on vaatimaton. Merkittävin haittavaikutus on verenvuotoriskin lisääntyminen. Soveltuu käytettäväksi pienellä annoksella (=100 mg/vrk) valtimotaudin sekundaaripreventiossa. ntikolinerginen. Sedatiivinen. Serotonerginen. Merkittäviä haittavaikutuksia ovat suun kuivuminen, ummetus, huimaus, virtsaamisvaikeudet, muistihäiriöt, väsymys, takykardia, ortostaattinen hypotensio ja alttius kaatumisille. Heikentää lzheimerin taudin lääkkeiden tehoa. Suun kautta otettavat valmisteet: Huomioi imeytymisvaiheen yhteisvaikutukset. ltistaa sydämen johtumishäiriöille. Huomioi seuranta erityisesti sairas sinus -oireyhtymässä ja sydämen harvalyöntisyydessä. Voi vaikeuttaa ahtauttavaa keuhkosairautta. Huomioi ruoansulatuskanavaan kohdistuvat haitat. Huomioi yhteisvaikutukset, etenkin syketaajuutta laskevien lääkkeiden kanssa. ntikolinergiset lääkeaineet heikentävät lzheimerin taudin lääkkeiden tehoa. Paikallishoitoon silmässä. Älä käytä vaikeassa tai loppuvaiheen munuaisten vajaatoiminnassa. Varoen maksan vajaatoimintapotilaille

11 ronedaroni 01B07 rospirenoni ja estrogeeni G03F17 uloksetiini N06X21 utasteridi G04B02 ydrogesteroni ja estrogeeni G03F14 ydrogesteroni ja estrogeeni G03FB08 Ebastiini R06X22 Eksenatidi 10BX04 Emedastiini (silmään) S01GX06 Hoidon aloitus ja käyttö erikoislääkärin valvonnassa. Älä käytä pysyvässä eteisvärinässä, sydämen vajaatoiminnassa tai vaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa. Merkittävä haittavaikutus on QTcajan pidentyminen ja sen myötä kääntyvien kärkien takykardia. Huomioi runsaat yhteisvaikutukset rospirenoni Huomioi haittavaikutukset, kuten sydän- ja verisuonisairauksien sekä laskimotukosten riski. Huomioi yhteisvaikutukset. Vasta-aihe estrogeeniriippuvainen syöpä. Estrogeeni Vältä käyttöä iäkkäillä systeemisesti Systeemisessä käytössä huomioi haittavaikutukset, kuten sydän- ja verisuonisairauksien sekä laskimotukosten riski. Huomioi yhteisvaikutukset. Vasta-aihe estrogeeniriippuvainen syöpä ntikolinerginen. Sedatiivinen. Serotonerginen. Käytössä masennuksen ja virtsankarkailun hoidossa. Huomioi yhteisvaikutukset ydrogesteroni Huomioi haittavaikutukset, kuten sydän- ja verisuonisairauksien sekä laskimotukosten riski. Huomioi yhteisvaikutukset. Vasta-aihe estrogeeniriippuvainen syöpä. Estrogeeni Vältä käyttöä iäkkäillä systeemisesti. Systeemisessä käytössä huomioi haittavaikutukset, kuten sydän- ja verisuonisairauksien sekä laskimotukosten riski. Huomioi yhteisvaikutukset. Vasta-aihe estrogeeniriippuvainen syöpä. ydrogesteroni Huomioi haittavaikutukset, kuten sydän- ja verisuonisairauksien sekä laskimotukosten riski. Huomioi yhteisvaikutukset. Vasta-aihe estrogeeniriippuvainen syöpä. Estrogeeni Vältä käyttöä iäkkäillä systeemisesti. Huomioi haittavaikutukset, kuten sydän- ja verisuonisairauksien sekä laskimotukosten riski. Huomioi yhteisvaikutukset. Vasta-aihe estrogeeniriippuvainen syöpä. Voi aiheuttaa väsymystä. nnosta pienennettävä keskivaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa. Älä käytä vaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa. Paino voi laskea. Käyttökokemus pitkävaikutteisesta valmisteesta vähäistä. Paikallishoitoon silmässä

12 Enalapriili 0902 Enalapriili ja diureetit 09B02 Enalapriili ja lerkanidipiini 09BB02 Enoksapariini B01B05 Eprosartaani 0902 Eprosartaani ja diureetit 0902 Erdosteiini R05B15 Ergokalsiferoli (vitamiini 2) 1101 hoidon aloittamista. Pienennä annosta munuaisten vajaatoiminnassa. Seuraa munuaisten toimintaa. Haittavaikutuksena ortostaattinen hypotensio, etenkin hoidon aloittamisen yhteydessä. Vältä tulehduskipulääkkeiden samanaikaista käyttöä. Enalapriili hoidon aloittamista. Pienennä annosta munuaisten vajaatoiminnassa. Seuraa munuaisten toimintaa. Haittavaikutuksena ortostaattinen hypotensio, etenkin hoidon aloittamisen yhteydessä. Vältä tulehduskipulääkkeiden samanaikaista käyttöä. Teho heikkenee munuaisten vajaatoiminnassa. Huomioi ortostaattisen hypotonian ja elektrolyyttihäiriöiden mahdollisuus. Enalapriili hoidon aloittamista. Pienennä annosta munuaisten vajaatoiminnassa. Seuraa munuaisten toimintaa. Haittavaikutuksena ortostaattinen hypotensio, etenkin hoidon aloittamisen yhteydessä. Vältä tulehduskipulääkkeiden samanaikaista käyttöä. Lerkanidipiini Haittavaikutuksena mm. nilkkaturvotus ja ortostaattinen hypotensio. Huomioi yhteisvaikutukset. Vältä greipin käyttöä hoidon aikana. Eliminaatio heikkenee munuaisten vajaatoiminnassa. Merkittävin haittavaikutus on verenvuotoriskin lisääntyminen. Huomioi mahdollinen kaatuilu. Vältä yhteiskäyttöä tulehduskipulääkkeiden kanssa. hoidon aloittamista. Seuraa munuaisten toimintaa lääkehoidon aikana. Vältä tulehduskipulääkkeiden samanaikaista käyttöä. Eprosartaani hoidon aloittamista. Seuraa munuaisten toimintaa lääkehoidon aikana. Vältä tulehduskipulääkkeiden samanaikaista käyttöä. Hydroklooritiatsidi Hydroklooritiatsidi Teho heikkenee munuaisten vajaatoiminnassa. Huomioi ortostaattisen hypotonian ja elektrolyyttihäiriöiden mahdollisuus. B Tutkimusnäyttö, käyttökokemus tai teho vähäistä. Tarve vähintään 20 µg/vrk (800 ky/vrk) ympärivuotisesti.

13 Esomepratsoli 02B05 Essitalopraami N06B10 Estradioli G0303 Estrioli G0304 Etodolaakki M01B08 Etorikoksibi M01H05 Etsetimibi 10X09 Etyylimorfiini R0501 Famotidiini 02B03 Käytön tarpeellisuus arvioitava säännöllisesti. Pitkäaikaiskäytössä voi heikentää kalsiumin ja B12- vitamiinin imeytymistä. Enterorakenteen rikkominen vie lääkkeen tehon ntikolinerginen. Serotonerginen. Haittavaikutuksena ovat mm. hyponatremia ja verenvuotoriskin lisääntyminen. Huomioi yhteisvaikutukset. Sopii iäkkäille naisille paikallishoitoon (luokka ) Vältä käyttöä iäkkäillä systeemisesti (luokka ). Systeemisessä käytössä huomioi haittavaikutukset, kuten sydän- ja verisuonisairauksien sekä laskimotukosten riski. Huomioi yhteisvaikutukset. Vasta-aihe estrogeeniriippuvainen syöpä. Sopii iäkkäille naisille paikallishoitoon (luokka ) Vältä käyttöä iäkkäillä systeemisesti (luokka ). Systeemisessä käytössä huomioi haittavaikutukset, kuten sydän- ja verisuonisairauksien sekä laskimotukosten riski. Huomioi yhteisvaikutukset. Vasta-aihe estrogeeniriippuvainen syöpä. Vain lyhytaikaiseen käyttöön. Vältä käyttöä vaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa. Huomioi lisääntynyt ruuansulatuskanavan vuotojen ja sydänja verisuonitapahtumien riski. Huomioi yhteisvaikutukset, etenkin verenhyytymistä estävien valmisteiden kanssa. Muista, että tulehduskipulääkkeiden käyttö on yleistä itsehoidossa. Vain lyhytaikaiseen käyttöön. Vältä käyttöä vaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa. Huomioi lisääntynyt ruuansulatuskanavan vuotojen ja sydänja verisuonitapahtumien riski. Huomioi yhteisvaikutukset, etenkin verenhyytymistä estävien valmisteiden kanssa. Muista, että tulehduskipulääkkeiden käyttö on yleistä itsehoidossa. B Tutkimusnäyttö, käyttökokemus tai teho vähäistä. Etyylimorfiini ntikolinerginen. Sedatiivinen. Merkittäviä haittavaikutuksia ovat ummetus, väsymys, pahoinvointi, virtsaamisvaikeus, sappiongelmat ja alttius kaatumisille. Huomioi yhteisvaikutukset, erityisesti antitussiivista tehoa heikentävien lääkkeiden kanssa. Muut aineosat B Tutkimusnäyttö, käyttökokemus tai teho vähäistä. nnosta pienennettävä keskivaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa. Iäkkäät ovat alttiita harvinaisille haittavaikutuksille, kuten päänsärylle, huimaukselle, mahasuolikanavan oireille ja sekavuudelle.

14 Famotidiini, magnesium ja kalsiumkarbonaati 02B53 Feksofenadiini R06X26 Felodipiini 0802 Fenofibraatti 10B05 Fentanyyli N02B03 Fenytoiini N03B02 Ipratropiumbromidi Fenyylipropanoliamiini R01B01 Magnesium nnosta pienennettävä munuaisten vajaatoiminnassa. Huomioi imeytymisvaiheen yhteisvaikutukset. Ei sovi iäkkäiden antasidiksi. Famotidiini nnosta pienennettävä keskivaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa. Iäkkäät ovat alttiita harvinaisille haittavaikutuksille, kuten päänsärylle, huimaukselle, mahasuolikanavan oireille ja sekavuudelle. Voi aiheuttaa väsymystä. Pienennä annosta keskivaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa. Huomioi yhteisvaikutukset. Haittavaikutuksena mm. nilkkaturvotus ja ortostaattinen hypotensio. Huomioi yhteisvaikutukset. Vältä greipin käyttöä hoidon aikana. Pienennä annosta jo lievässä munuaisten vajaatoiminnassa. Huomioi yhteisvaikutukset, etenkin statiinien ja varfariinin kanssa. Voi voimistaa metotreksaatin vaikutusta. Fenoteroli Lisää sympatomiteettistä vaikutusta. Voi aiheuttaa hypokalemiaa. Huomioi yhteisvaikutukset, etenkin sympatomimeettisten aineiden kanssa. Kalsiumkarbonaati Fenoksimetyylipenisilliini J01E02 Fenoteroli ja ipratropiumbromidi R03L01 Suurilla annoksilla antikolinergiset haittavaikutukset mahdollisia. Huomioi yhteisvaikutukset muiden antikolinergisten lääkkeiden kanssa. ntikolinerginen. Sedatiivinen. Serotonerginen. Vahva opioidi. loita laksatiivi ummetuksen ehkäisyyn. Huomioi merkittävät yhteisvaikutukset erityisesti eräiden sienilääkkeiden ja makrolidien kanssa. Sedatiivinen. Hoidon aloitus erikoislääkärin valvonnassa. Seuraa lääkepitoisuutta. Terapeuttinen leveys on kapea ja pitoisuuden nousu vaikeasti ennakoitavissa. Matala albumiinipitoisuus voimistaa lääkevastetta. Merkittäviä haittavaikutuksia ovat väsymys, huimaus, ienhyperplasia, osteomalasia, maksatoksisuus ja muutokset verenkuvassa. Huomioi runsaat yhteisvaikutukset. Merkittäviä haittavaikutuksia ovat hermostuneisuus, unettomuus, uneliaisuus, suun kuivuminen ja verenpaineen kohoaminen. Huomioi runsaat yhteisvaikutukset

15 Fenyylipropanoliamiini ja sinnaritsiini R01B51 Fesoterodiini G04B11 Finasteridi G04B01 Flekainidi 01B04 Fludrokortisoni H0202 Flukonatsoli J0201 Fluokortoloni 0508 Fluoksetiini N06B03 Fenyylipropanoliamiini Sinnaritsiini Merkittäviä haittavaikutuksia ovat hermostuneisuus, unettomuus, uneliaisuus, suun kuivuminen ja verenpaineen kohoaminen Sedatiivinen. Merkittäviä haittavaikutuksia ovat ekstrapyramidaalioireet. ntikolinerginen. Pienennä annosta keskivaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa. Merkittäviä haittavaikutuksia ovat suun kuivuminen, ummetus, huimaus, takykardia, virtsaamisvaikeudet, sekavuus ja muistihäiriöt. Heikentää lzheimerin taudin lääkkeiden tehoa. Huomioi runsaat yhteisvaikutukset. Vältä greipin käyttöä hoidon aikana Hoidon aloitus erikoislääkärin määräyksellä. Pienennä annosta vaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa. Merkittävä haittavaikutus on QTcajan pidentyminen ja sen myötä kääntyvien kärkien takykardia. Huomioi runsaat yhteisvaikutukset Huomioi voimakas mineralokortikoidivaikutus. Hormonikoraushoidon periaatteet samat nuorilla ja iäkkäillä. Valmisteyhteenvedosta poikkeva (off-label) käyttö hypotonian hoidossa pienellä annoksella vain harkiten Suun kautta otettavat valmisteet: nnosta pienennettävä munuaisten vajaatoiminnassa. Maksan toimintaa seurattava hoidon aikana. Runsaasti haittavaikutuksia, kuten ruuansulatuskanavan oireet, Qt-ajan pidentymisen riski sekä huimaus. Huomioi runsaat yhteisvaikutukset. Fluorokortoloni Lidokaiini ntikonerginen. Serotonerginen. Hyvin pitkävaikutteinen SSRI-lääke, jonka vaikutus kestää viikkoja. Merkittäviä haittavaikutuksia ovat unettomuus, päänsärky, huimaus, pahoinvointi, takykardia, näköhäiriöt, virtsaamisvaikeudet ja hyponatremia. Huomioi runsaat yhteisvaikutukset erityisesti verenvuotoriskiä lisäävien ja muiden serotonergisten valmisteiden kanssa.

16 Flupentiksoli N05F01 Flutikasoni (inhalaatio) R03B05 Flutikasoni (nenään) R0108 Flutikasoni ja atselastiini R0158 Flutikasonifuroaatti (nenään) R0112 Fluvastatiini 1004 Fluvoksamiini N06B08 Foolihappo B03BB01 Formoteroli R0313 Formoteroli ja budesonidi R03K07 ntikolinerginen. Sedatiivinen. Merkittäviä haittavaikutuksia ovat suun kuivuminen, ummetus, virtsaamisvaikeudet, muistihäiriöt, väsymys, sekavuus, ekstrapyramidaalioireet, takykardia, ortostaattinen hypotensio, QTc-ajan pidentyminen, riski sydän- ja verenkiertotapahtumille ja alttius kaatumisille. ementian käytösoireiden hoidossa lääkkeettömät hoitomuodot ovat ensisijaisia. Huomioi runsaat yhteisvaikutukset. Heikentää lzheimerin taudin lääkkeiden tehoa. Pitkäaikainen, suuriannoksinen käyttö voi aiheuttaa systeemisiä vaikutuksia. Muistuta suun huuhtomisesta lääkkeenoton jälkeen. Huomioi yhteisvaikutukset, etenkin tiettyjen sienilääkkeiden kanssa. Flutikasoni tselastiini Lihaskivut ja lihasheikkous mahdollisia haittoja. Huomioi yhteisvaikutukset, etenkin varfariinin kanssa. Serotonerginen. Merkittäviä haittavaikutuksia ovat unettomuus, päänsärky, huimaus, pahoinvointi, takykardia, näköhäiriöt, virtsaamisvaikeudet ja hyponatremia. Huomioi runsaat yhteisvaikutukset erityisesti verenvuotoriskiä lisäävien ja muiden serotonergisten valmisteiden kanssa. Foolihappo voi alentaa fenytoiinin pitoisuutta. Lisää sympatomiteettistä vaikutusta. Voi aiheuttaa hypokalemiaa. Huomioi yhteisvaikutukset, etenkin sympatomimeettisten aineiden kanssa. Formoteroli Lisää sympatomiteettistä vaikutusta. Voi aiheuttaa hypokalemiaa. Huomioi yhteisvaikutukset, etenkin sympatomimeettisten aineiden kanssa. Budesonidi Pitkäaikainen, suuriannoksinen käyttö voi aiheuttaa systeemisiä vaikutuksia. Muistuta suun huuhtomisesta lääkkeenoton jälkeen. Huomioi yhteisvaikutukset, etenkin tiettyjen sienilääkkeiden kanssa

17 Furosemidi 0301 Furosemidi ja kaliumia säästävät diureetit 03EB01 Fusidiinihappo (silmään) S0113 Fusidiinihappo 06X01 Gabapentiini N03X12 Galantamiini N0604 Gemfibrotsiili 10B04 Glargininsuliini 10E04 Glimepiridi 10BB12 Glipitsidi 10BB07 Glukosamiini M01X05 Huomioi ortostaattisen hypotonian ja elektrolyyttihäiriöiden mahdollisuus. Furosemidi Teho heikkenee munuaisten vajaatoiminnassa. Huomioi ortostaattisen hypotonian ja elektrolyyttihäiriöiden mahdollisuus. Triamtereeni Pienennä annosta keskivaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa. Älä käytä vaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa. Huomioi hyperkalemian riski Paikallishoitoon silmässä. Tilapäiseen käyttöön. Huomioi vasta-aiheet ennen lääkkeen aloitusta. B Sedatiivinen. Pienennä annosta jo lievässä munuaisten vajaatoiminnassa. Huomioi erityisesti keskushermostoon kohdistuvat haittavaikutukset. Huomioi imeytymisvaiheen yhteisvaikutukset. ltistaa sydämen johtumishäiriöille. Huomioi seuranta erityisesti sairas sinus -oireyhtymässä ja sydämen harvalyöntisyydessä. Voi vaikeuttaa ahtauttavaa keuhkosairautta. Huomioi ruoansulatuskanavaan kohdistuvat haitat. Huomioi yhteisvaikutukset, etenkin syketaajuutta laskevien lääkkeiden kanssa. ntikolinergiset lääkeaineet heikentävät lzheimerin taudin lääkkeiden tehoa. Älä käytä vaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa. lumiinin ja magnesiumin samanaikainen käyttö heikentää lääkkeen tehoa. Huomioi yhteisvaikutukset, etenkin statiinien ja varfariinin kanssa. Hypoglykemian välttäminen keskeistä. Munuaisten ja maksan toiminnan heikentyessä haittojen riski kasvaa. Älä käytä vaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa. Huomioi yhteisvaikutukset. Pitkävaikutteinen sulfonyyliurea. Huomioi pitkittyneen hypoglykemian vaara. Munuaisten ja maksan toiminnan heikentyessä haittojen riski kasvaa. Älä käytä vaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa. Huomioi yhteisvaikutukset. Lyhytvaikutteisin sulfonyyliurea. Huomioi pitkittyneen hypoglykemian vaara. Tutkimusnäyttö, käyttökokemus tai teho vähäistä. Kliinisesti merkittävästä tehosta ei ole näyttöä.

18 Glyseryylitrinitraatti 0102 Granisetroni 0402 Guaifenesiini R0503 Haloperidoli N0501 Hydroklooritiatsidi 0303 Hydroklooritiatsidi ja kaliumia säästävät diureetit 03E01 Hydroklooritiatsidi Hydrokortisoni (rektaalivoide) 0501 Hydrokortisoni 07X01 Hydrokortisoni 0702 Hydrokortisoni (suun kautta) H02B09 Hydrokortisoni ja antibiootti 0701 Hydrokortisoni ja antisepti 07B04 Hydrokortisonibutyraatti 07B02 Hydrokortisonibutyraatti ja antisepti 07BB04 Huomioi verenpaineen aleneminen ja ortostaattisen hypotonian mahdollisuus. B Tutkimusnäyttö, käyttökokemus tai teho vähäistä. ntikolinerginen. Sedatiivinen. Käyttö altistaa ekstrapyramidaalioireille, kaatumisille ja sydän- ja verenkiertotapahtumille. ementian käytösoireiden hoidossa lääkkeettömät hoitomuodot ovat ensisijaisia. Käytä pientä annosta ja arvioi säännöllisesti lääkehoidon tarve. Teho heikkenee munuaisten vajaatoiminnassa. Huomioi ortostaattisen hypotonian ja elektrolyyttihäiriöiden mahdollisuus. Teho heikkenee munuaisten vajaatoiminnassa. Huomioi ortostaattisen hypotonian ja elektrolyyttihäiriöiden mahdollisuus. miloridi Pienennä annosta keskivaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa. Älä käytä vaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa. Huomioi hyperkalemian riski Hydrokortisoni Muut aineosat Hydrokortisoni ekspantenoli Glukokortikoidien haittavaikutukset korostuvat pitkäaikaiskäytössä. Huomioi yhteisvaikutukset Hydrokortisoni Muut aineosat Hydrokortisoni Klooriheksidiini Hydrokortisoni Klooriheksidiini

19 Hydroksiklorokiini P01B02 Hydroksitsiini N05BB01 Hydroksokobalamiini B03B03 Hydromorfoni N0203 Ibandronaatti M05B06 Ibuprofeeni M01E01 Ibuprofeeni ja -vitamiini M01E51 Ihmisinsuliini (pitkävaikutteinen) 1001 Ihmisinsuliini (insuliinisekoite) 1001 nnosta pienennettävä jo keskivaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa. Ei tule käyttää loppuvaiheen munuaisten vajaatoiminnassa. ntikolinerginen. Sedatiivinen. Pitkävaikutteinen ja väsyttävä epäselektiivinen antihistamiini. Älä käytä uni- tai rauhoittavana lääkkeenä. Pienennä annosta munuaisten vajaatoiminnassa. Merkittäviä haittavaikutuksia ovat suun kuivuminen, ummetus, huimaus, takykardia, virtsaamisvaikeudet, sekavuus ja muistihäiriöt. Heikentää lzheimerin taudin lääkkeiden tehoa ntikolinerginen. Sedatiivinen. Vahva opioidi. Titraa annos vasteen mukaan. Pienennä aloitusannosta keskivaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa. loita laksatiivi ummetuksen ehkäisyyn. Ei vuodepotilaille. Potilaan tulee pystyä ottamaan lääke riittävän vesimäärän kera ja olemaan puoli tuntia pystyasennossa lääkkeenoton jälkeen. Älä käytä vaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa. Käyttöaikasuositus 5 vuotta. Huomioi yhteisvaikutukset kalsiumin, raudan, magnesiumin ja alumiinin kanssa. Vain lyhytaikaiseen käyttöön. Vältä käyttöä vaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa. Huomioi lisääntynyt ruuansulatuskanavan vuotojen ja sydänja verisuonitapahtumien riski. Huomioi yhteisvaikutukset, etenkin verenhyytymistä estävien valmisteiden kanssa. Huomioi, että tulehduskipulääkkeiden käyttö on yleistä itsehoidossa. Ibuprofeeni Vain lyhytaikaiseen käyttöön. Vältä käyttöä vaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa. Huomioi lisääntynyt ruuansulatuskanavan vuotojen ja sydänja verisuonitapahtumien riski. Huomioi yhteisvaikutukset, etenkin verenhyytymistä estävien valmisteiden kanssa. Muista, että tulehduskipulääkkeiden käyttö on yleistä itsehoidossa. -vitamiini Hypoglykemian välttäminen keskeistä. Hypoglykemian välttäminen keskeistä.

20 Indapamidi 03B11 Indometasiini M01B01 Indometasiini ja etyylimorfiini M01B51 Ipratropiumbromidi R03BB01 Isosorbididinitraatti 0108 Isosorbidimononitraatti 0114 Ispaghula, yhdistelmävalmisteet 0651 Isradipiini 0803 Itrakonatsoli J0202 Teho menetään vaikeassa munuaisten vajaatoimissa. Huomioi ortostaattisen hypotonian ja elektrolyyttihäiriöiden mahdollisuus. Älä käytä vaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa. Merkittäviä haittavaikutuksia ovat mahasuolikanavan verenvuoto, munuaisten vajaatoiminta ja sen paheneminen, kohonnut verenpaine, sydämen vajaatoiminta, huimaus ja psykoosi. Huomioi yhteisvaikutukset erityisesti muiden verenvuotoriskiä lisäävien lääkkeiden ja verenpainelääkkeiden kanssa. Indometasiini Älä käytä vaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa. Merkittäviä haittavaikutuksia ovat mahasuolikanavan verenvuoto, munuaisten vajaatoiminta ja sen paheneminen, kohonnut verenpaine, sydämen vajaatoiminta, huimaus ja psykoosi. Huomioi yhteisvaikutukset erityisesti muiden verenvuotoriskiä lisäävien lääkkeiden ja verenpainelääkkeiden kanssa. Etyylimorfiini ntikolinerginen. Sedatiivinen. Merkittäviä haittavaikutuksia ovat ummetus, väsymys, pahoinvointi, ortostatismi, virtsaamisvaikeus, sappiongelmat ja alttius kaatumisille. Suurilla annoksilla antikolinergiset haittavaikutukset mahdollisia. Huomioi yhteisvaikutukset muiden antikolinergisten lääkkeiden kanssa. Huomioi verenpaineen aleneminen ja ortostaattisen hypotonian mahdollisuus. Huomioi verenpaineen aleneminen ja ortostaattisen hypotonian mahdollisuus. Sopii pitkäaikaiskäyttöön. Huolehdittava riittävästä nesteensaannista. Haittavaikutuksena mm. nilkkaturvotus ja ortostaattinen hypotensio. Huomioi yhteisvaikutukset. Vältä greipin käyttöä hoidon aikana. Voi pidentää QTc-aikaa. Huomioi runsaat yhteisvaikutukset. Voimakas YP34-estäjä. Happosalpaajat heikentävät imeytymistä

21 Kabergoliini N04B06 Kaliumkloridi 12B01 Kaliumkloridi, yhdistelmävalmisteet 12B51 Kalsipotrioli 05X02 Kalsipotrioli ja betametasoni 05X52 Kalsitrioli 05X03 Kalsium ja -vitamiini 12X Kalsiumkarbonaatti 1204 Kalsiumlaktaattiglukonaatti 1206 Kandesartaani 0906 Sedatiivinen. Merkittäviä haittavaikutuksia ovat psykoosi, ortostaattinen hypotensio, pleuriitti, fibroosi keuhkoissa ja sydänläpissä sekä impulssikontrollihäiriöt kuten peliriippuvuus ja hyperseksuaalisuus. Huomioi yhteisvaikutukset dopamiiniantagonistien kuten antipsyykoottien kanssa. Huomioi hyperkalemian riski munuaisten vajaatoimintapotilailla. Seuraa kaliumpitoisuutta. Huomioi yhteisvaikutukset kaliumtasapainoon vaikuttavien verenpainelääkkeiden kanssa. Kaliumkloridi Huomioi hyperkalemian riski munuaisten vajaatoimintapotilailla. Seuraa kaliumpitoisuutta. Huomioi yhteisvaikutukset kaliumtasapainoon vaikuttavien verenpainelääkkeiden kanssa. Magnesium nnosta pienennettävä munuaisten vajaatoiminnassa. Huomioi imeytymisvaiheen yhteisvaikutukset. Kalsipotrioli Betametasoni Kalsium Mahan happamuuden vähentyessä imeytyminen heikkenee. Huomioi imeytymisvaiheen yhteisvaikutukset. -vitamiini Tarve vähintään 20 µg/vrk (800ky/vrk) ympärivuotisesti. Mahan happamuuden vähentyessä imeytyminen heikkenee. Huomioi imeytymisvaiheen yhteisvaikutukset. Mahan happamuuden vähentyessä imeytyminen heikkenee. Huomioi imeytymisvaiheen yhteisvaikutukset. hoidon aloittamista. Pienennä annosta munuaisten vajaatoiminnassa. Seuraa munuaisten toimintaa lääkehoidon aikana. Vältä tulehduskipulääkkeiden samanaikaista käyttöä.

22 Kandesartaani ja hydroklooritiatsidi 0906 Kaptopriili 0901 Karbamatsepiini N03F01 Karbimatsoli H03BB01 Karbosisteiini R05B03 Karvediloli 07G02 Kefaleksiini J01B01 Kefuroksiimi J0102 Keinokyyneleet (silmään) S01X20 Ketiapiini N05H04 Kandesartaani hoidon aloittamista. Pienennä annosta munuaisten vajaatoiminnassa. Seuraa munuaisten toimintaa lääkehoidon aikana. Vältä tulehduskipulääkkeiden samanaikaista käyttöä. Hydroklooritiatsidi Teho heikkenee munuaisten vajaatoiminnassa. Huomioi ortostaattisen hypotonian ja elektrolyyttihäiriöiden mahdollisuus. hoidon aloittamista. Pienennä annosta munuaisten vajaatoiminnassa. Seuraa munuaisten toimintaa. Haittavaikutuksena ortostaattinen hypotensio, etenkin hoidon aloittamisen yhteydessä. Vältä tulehduskipulääkkeiden samanaikaista käyttöä. ntikolinerginen. Sedatiivinen. Runsaasti haittavaikutuksia, kuten muutokset verenkuvassa, maksavaurio ja hyponatremia. Pitkäaikaisessa käytössä huomioitava -vitamiinilisän tarve. Huomioi runsaat ja merkittävät yhteisvaikutukset. Vältä greipin käyttöä hoidon aikana. Huomioi harvinaiset, mutta vakavat haittavaikutukset B Tutkimusnäyttö, käyttökokemus tai teho vähäistä. Pienennä annosta vaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa. Haittavaikutuksena bradykardia ja ortostaattinen hypotensio. Huomioi yhteisvaikutukset, erityisesti sydämen johtoratasysteemiin vaikuttavien lääkkeiden kanssa. Eliminaatio vähenee jo lievässä munuaisten vajaatoiminnassa. Voi voimistaa metotreksaatin vaikutusta. Suun kautta otettavat valmisteet: Voi voimistaa metotreksaatin vaikutusta. Paikallishoitoon silmässä. ntikolinerginen. Sedatiivinen. Serotonerginen. Käyttö altistaa ekstrapyramidaalioireille, kaatumisille ja sydän- ja verenkiertotapahtumille. ementian käytösoireiden hoidossa lääkkeettömät hoitomuodot ovat ensisijaisia. Ei sovellu unilääkkeeksi. Käytä pientä annosta ja arvioi säännöllisesti lääkehoidon tarve. Vältä greipin käyttöä hoidon aikana

23 Ketokonatsoli 0108 Ketoprofeeni M0210 Ketoprofeeni M01E03 Ketotifeeni (silmään) S01GX08 Kinapriili 0906 Kinapriili ja hydroklooritiatsidi 09B06 Klaritromysiini J01F09 Klidiini ja psyykenlääke 0302 Klindamysiini (suun kautta) J01FF01 Paikallisesti käytettynä imeytyy limakalvolta ja rikkoutuneelta iholta (huomioi yhteisvaikutusriski). Käyttöohjeen mukaisesti iholle käytettynä systeeminen imeytyminen vähäistä. Vain lyhytaikaiseen käyttöön. Vältä käyttöä vaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa. Huomioi lisääntynyt ruuansulatuskanavan vuotojen ja sydänja verisuonitapahtumien riski. Huomioi yhteisvaikutukset, etenkin verenhyytymistä estävien valmisteiden kanssa. Muista, että tulehduskipulääkkeiden käyttö on yleistä itsehoidossa. Paikallishoitoon silmässä. hoidon aloittamista. Pienennä annosta munuaisten vajaatoiminnassa. Seuraa munuaisten toimintaa. Haittavaikutuksena ortostaattinen hypotensio, etenkin hoidon aloittamisen yhteydessä. Vältä tulehduskipulääkkeiden samanaikaista käyttöä. Kinapriili hoidon aloittamista. Pienennä annosta munuaisten vajaatoiminnassa. Seuraa munuaisten toimintaa. Haittavaikutuksena ortostaattinen hypotensio, etenkin hoidon aloittamisen yhteydessä. Vältä Hydroklooritiatsidi tulehduskipulääkkeiden samanaikaista käyttöä. Teho heikkenee munuaisten vajaatoiminnassa. Huomioi ortostaattisen hypotonian ja elektrolyyttihäiriöiden mahdollisuus. Suun kautta otettavat valmisteet: Voi pidentää QTcaikaa. Runsaasti potentiaalisesti vaarallisia yhteisvaikutuksia. Klinidiini ntikolinerginen. Sedatiivinen. Merkittäviä haittavaikutuksia ovat mm. kognition heikkeneminen ja ortostaattinen hypotensio. Heikentää lzheimerin taudin lääkkeiden tehoa. Klooridiatsepoksidi Sedatiivinen. Pitkävaikutteinen bentsodiatsepiini, jolle kehittyy toleranssi. Merkittäviä haittavaikutuksia ovat lääkeriippuvuus, väsymys, muistihäiriöt sekä alttius kaatumisille ja liikenneonnettomuuksille. Voi paradoksaalisesti lisätä ahdistuneisuutta, levottomuutta ja aggressiivisuutta. Suun kautta otettavat valmisteet

24 Klindamysiini (emättimeen) G0110 Klobatsaami N05B09 Klobetasoli (iholle, vahva) 0701 Klobetasoni (iholle, keskivahva) 07B01 Klodronaatti M05B02 Klomipramiini N0604 Klonatsepaami N03E01 Klonidiini Sedatiivinen. Pitkävaikutteinen bentsodiatsepiini, jolle kehittyy toleranssi. Merkittäviä haittavaikutuksia ovat lääkeriippuvuus, väsymys, muistihäiriöt sekä alttius kaatumisille ja liikenneonnettomuuksille. Voi paradoksaalisesti lisätä ahdistuneisuutta, levottomuutta ja aggressiivisuutta. Huomioi haitalliset paikalliset vaikutukset sekä systeeminen imeytyminen. Tilapäiseen käyttöön. Harkitse ihotautilääkärin konsultaatiota. Ei vuodepotilaille. Potilaan tulee pystyä ottamaan lääke riittävän vesimäärän kera ja olemaan puoli tuntia pystyasennossa lääkkeenoton jälkeen. Älä käytä vaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa. Käyttöaikasuositus 5 vuotta. Huomioi yhteisvaikutukset kalsiumin, raudan, magnesiumin ja alumiinin kanssa. ntikolinerginen. Sedatiivinen. Serotonerginen. Merkittäviä haittavaikutuksia ovat suun kuivuminen, ummetus, virtsaamisvaikeudet, sekavuus, muistihäiriöt, väsymys, vapina, takykardia, ortostaattinen hypotensio, QTc-ajan pidentyminen, serotoniinisyndrooma ja alttius kaatumisille. Huomioi runsaat yhteisvaikutukset. Heikentää lzheimerin taudin lääkkeiden tehoa. Sedatiivinen. Pitkävaikutteinen bentsodiatsepiini, jolle kehittyy toleranssi. Merkittäviä haittavaikutuksia ovat lääkeriippuvuus, väsymys, muistihäiriöt sekä alttius kaatumisille ja liikenneonnettomuuksille. Voi paradoksaalisesti lisätä ahdistuneisuutta, levottomuutta ja aggressiivisuutta. Sedatiivinen. Pienennä annosta munuaisten vajaatoiminnassa. Merkittäviä haittavaikutuksia ovat päänsärky, huimaus, uneliaisuus, ortostaattinen hypotensio ja bradykardia. Huomioi yhteisvaikutukset etenkin beetasalpaajien kanssa.

25 Klooridiatsepoksidi N05B02 Klooriprotikseeni N05F03 Klopidogreeli B0104 Klopidogreeli ja asetyylisalisyylihappo B0130 Kloramfenikoli (silmään) S0101 Klotrimatsoli 0101 Klotrimatsoli (emättimeen) G01F02 Sedatiivinen. Pitkävaikutteinen bentsodiatsepiini, jolle kehittyy toleranssi. Merkittäviä haittavaikutuksia ovat lääkeriippuvuus, väsymys, muistihäiriöt sekä alttius kaatumisille ja liikenneonnettomuuksille. Voi paradoksaalisesti lisätä ahdistuneisuutta, levottomuutta ja aggressiivisuutta. ntikolinerginen. Sedatiivinen. Merkittäviä haittavaikutuksia ovat suun kuivuminen, ummetus, virtsaamisvaikeudet, muistihäiriöt, väsymys, sekavuus, ekstrapyramidaalioireet, takykardia, ortostaattinen hypotensio, QTc-ajan pidentyminen, riski sydän- ja verenkiertotapahtumille ja alttius kaatumisille. ementian käytösoireiden hoidossa lääkkeettömät hoitomuodot ovat ensisijaisia. Huomioi runsaat yhteisvaikutukset. Heikentää lzheimerin taudin lääkkeiden tehoa. ihiolääke. Merkittävin haittavaikutus on verenvuotoriskin lisääntyminen, erityisesti huonokuntoisilla ja munuaisten tai maksan vajaatoimintaa sairastavilla. Huomioi yhteisvaikutukset. Greippi heikentää hoidon vaikutusta. Vältä greipin käyttöä hoidon aikana. Klopidogreeli ihiolääke. Merkittävin haittavaikutus on verenvuotoriskin lisääntyminen, erityisesti huonokuntoisilla ja munuaisten tai maksan vajaatoimintaa sairastavilla. Huomioi yhteisvaikutukset. Greippi heikentää hoidon setyylisalisyylihappo vaikutusta. Vältä greipin käyttöä hoidon aikana. Merkittävin haittavaikutus on verenvuotoriskin lisääntyminen. Soveltuu käytettäväksi pienellä annoksella (=100 mg/vrk) valtimotaudin sekundaaripreventiossa. Paikallishoitoon silmässä. Tilapäiseen käyttöön. Huomioi vasta-aiheet ennen lääkkeen aloitusta

26 Klotsapiini N05H02 Kodeiini ja parasetamoli N0259 Kodeiini ja ibuprofeeni N0259 Kolekalsiferoli (vitamiini 3) 1105 Kolestyramiini 1001 ntikolinerginen. Sedatiivinen. Noudata käytössä viranomaisten hyväksymiä turvallisuusohjeita. Käyttö altistaa ekstrapyramidaalioireille, kaatumisille ja sydän- ja verenkiertotapahtumille. ementian käytösoireiden hoidossa lääkkeettömät hoitomuodot ovat ensisijaisia. Huomioi runsaat yhteisvaikutukset. Heikentää lzheimerin taudin lääkkeiden tehoa. Tupakointi heikentää lääkkeen vaikutusta. Kodeiini ntikolinerginen. Sedatiivinen. Heikko opioidi, jolle kehittyy toleranssi. Pienennä aloitusannosta lievässä munuaisten vajaatoiminnassa. Vältä käyttöä vaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa. Osalla henkilöistä vaste normaalia heikompi tai voimakkaampi perinnöllisistä eroista johtuen. loita laksatiivi ummetuksen ehkäisyyn. Huomioi yhteisvaikutukset, sillä useat lääkkeet heikentävät kodeiinin tehoa. Parasetamoli Säännöllisessä käytössä korkeintaan 3 grammaa vuorokaudessa. Yliannos maksatoksinen. Huomioi verenvuotoriski yhteiskäytössä varfariinin kanssa, kun parasetamoliannos säännöllisessä käytössä yli 2 grammaa vuorokaudessa. Yhteiskäyttö varfariinin kanssa mahdollista seuraamalla INR-arvoja. Huomioi itsehoito- ja yhdistelmävalmisteiden sisältämä parasetamoli. Kodeiini ntikolinerginen. Sedatiivinen. Heikko opioidi, jolle kehittyy toleranssi. Pienennä aloitusannosta lievässä munuaisten vajaatoiminnassa. Vältä käyttöä vaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa. Osalla henkilöistä vaste normaalia heikompi tai voimakkaampi perinnöllisistä eroista johtuen. loita laksatiivi ummetuksen ehkäisyyn. Huomioi yhteisvaikutukset, sillä useat lääkkeet heikentävät kodeiinin tehoa. Ibuprofeeni Vain lyhytaikaiseen käyttöön. Vältä käyttöä vaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa. Huomioi lisääntynyt ruuansulatuskanavan vuotojen ja sydänja verisuonitapahtumien riski. Huomioi yhteisvaikutukset, etenkin verenhyytymistä estävien valmisteiden kanssa. Muista, että tulehduskipulääkkeiden käyttö on yleistä itsehoidossa. Tarve vähintään 20 µg/vrk (800 ky/vrk) ympärivuotisesti. Huomioi ummetuksen riski. Huomioi runsaat imeytymisvaiheen yhteisvaikutukset.

Lääkeaine ATC-koodi. Yhdistelmävalmisteiden. lääkeaineet

Lääkeaine ATC-koodi. Yhdistelmävalmisteiden. lääkeaineet Lääkeaine T-koodi krivastiini R06X18 lendronaatti M05B04 lendronaatti ja kolekalsiferoli M05BB03 lfutsosiini G0401 lgiinihappo 02BX13 (ei sisällä alumiinia) lgiinihappo 02BX13 (sisältää alumiinia) llopurinoli

Lisätiedot

Lääkeaine ATC-koodi. Yhdistelmävalmisteiden. lääkeaineet

Lääkeaine ATC-koodi. Yhdistelmävalmisteiden. lääkeaineet Lääkeaine T-koodi krivastiini R06X18 lendronaatti M05B04 lendronaatti ja kolekalsiferoli M05BB03 lfutsosiini G0401 lgiinihappo 02BX13 (ei sisällä alumiinia) lgiinihappo 02BX13 (sisältää alumiinia) llopurinoli

Lisätiedot

Sopii iäkkäille. Sopii iäkkäille. Sopii iäkkäille.

Sopii iäkkäille. Sopii iäkkäille. Sopii iäkkäille. Päivitetty 20.8.2018 Lääkeaine T-koodi krivastiini R06X18 lendronaatti M05B04 lendronaatti ja kolekalsiferoli M05BB03 lfutsosiini G0401 lgiinihappo 02BX13 (ei sisällä alumiinia) lgiinihappo 02BX13 (sisältää

Lisätiedot

Lääkeaine ATC-koodi. Yhdistelmävalmisteiden. lääkeaineet Kalsium Natrium Algiinihappo D. Algiinihappo A02BX13 (sisältää alumiinia) Sopii iäkkäille.

Lääkeaine ATC-koodi. Yhdistelmävalmisteiden. lääkeaineet Kalsium Natrium Algiinihappo D. Algiinihappo A02BX13 (sisältää alumiinia) Sopii iäkkäille. Lääkeaine TC-koodi lgiinihappo 02BX13 (sisältää alumiinia) lpratsolaami N05B12 miodaroni C01B01 mitriptyliini N0609 Yhdistelmävalmisteiden lääkeaineet Kalsium Natrium lgiinihappo Luokittelu Vältä käyttöä

Lisätiedot

Vältä käyttöä iäkkäillä.

Vältä käyttöä iäkkäillä. Lääkeaine TC-koodi lgiinihappo 02BX13 (sisältää alumiinia) lpratsolaami N05B12 miodaroni C01B01 mitriptyliini N0609 mitriptyliini ja psyykenlääke N06C01 Yhdistelmävalmisteiden lääkeaineet lgiinihappo Kalsium

Lisätiedot

Vältä käyttöä iäkkäillä. D Vältä käyttöä iäkkäillä. D Vältä käyttöä iäkkäillä.

Vältä käyttöä iäkkäillä. D Vältä käyttöä iäkkäillä. D Vältä käyttöä iäkkäillä. Päivitetty 20.8.2018 Lääkeaine ATC-koodi Algiinihappo A02BX13 (sisältää alumiinia) Alpratsolaami N05BA12 Amiodaroni C01B01 Amitriptyliini N06AA09 Amitriptyliini ja psyykenlääke N06CA01 Yhdistelmävalmisteiden

Lisätiedot

Huomioi yhteisvaikutukset mm. Ca, Fe, Mg ja Al kanssa. (Julkaistu 30.8.2010) Alendronaatti ja kolekalsiferoli (vitamiini D 3 )

Huomioi yhteisvaikutukset mm. Ca, Fe, Mg ja Al kanssa. (Julkaistu 30.8.2010) Alendronaatti ja kolekalsiferoli (vitamiini D 3 ) Akrivastiini C R06AX18 Soveltuu varauksin iäkkäille. Puolita annos jo keskivaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa. Haittavaikutuksia ovat mm. väsymys, takykardia, huimaus ja päänsärky. Alendronaatti C M05BA04

Lisätiedot

Ca, Fe, Mg ja Al kanssa (SFINX).

Ca, Fe, Mg ja Al kanssa (SFINX). Lääkeaine Luokka ATC Soveltuvuus iäkkäille Akrivastiini C R06AX18 Soveltuu varauksin iäkkäille. Puolita annos jo keskivaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa (Renbase). Haittavaikutuksia ovat mm. väsymys,

Lisätiedot

Sydänlääkkeet ja liikunta

Sydänlääkkeet ja liikunta Sydänlääkkeet ja liikunta Beetasalpaajat S = selektiivinen (beeta-1-selektiivinen eli etupäässä sydämeen vaikuttava) V = vasodilatoiva eli verisuonia laajentava I = ISA (intrinsic sympathomimetic action)

Lisätiedot

Lääkkeet muistisairauksissa

Lääkkeet muistisairauksissa Lääkkeet muistisairauksissa Muistihoitajat 27.4.2016 Vanheneminen muuttaa lääkkeiden farmakokinetiikkaa Lääkeaineen vaiheet elimistössä: Imeytyminen: syljen eritys vähenee, mahalaukun ph nousee, maha-suolikanavan

Lisätiedot

Liite III. Valmisteyhteenvedon ja pakkausselosteiden asianmukaisiin kohtiin tehtävät muutokset

Liite III. Valmisteyhteenvedon ja pakkausselosteiden asianmukaisiin kohtiin tehtävät muutokset Liite III Valmisteyhteenvedon ja pakkausselosteiden asianmukaisiin kohtiin tehtävät muutokset Huomautus: Kyseessä olevat valmisteyhteenvedon ja pakkausselosteen kohdat ovat lausuntopyyntömenettelyn tuloksia.

Lisätiedot

Hoito: Yksilöllinen annos, joka säädetään seerumin kaliumarvojen mukaan.

Hoito: Yksilöllinen annos, joka säädetään seerumin kaliumarvojen mukaan. 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Kaliumklorid Orifarm 750 mg depottabletti 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Yksi depottabletti sisältää 750 mg kaliumkloridia. Täydellinen apuaineluettelo, ks. kohta 6.1. 3.

Lisätiedot

Kuinka selvitä lääkehoidon haasteista. Mila Munsterhjelm Farmaseutti LHKA Hollolan apteekki

Kuinka selvitä lääkehoidon haasteista. Mila Munsterhjelm Farmaseutti LHKA Hollolan apteekki Kuinka selvitä lääkehoidon haasteista Mila Munsterhjelm Farmaseutti LHKA Hollolan apteekki Yleistä Väestö ikääntyy, syntyvyys laskee Joka neljäs suomalainen on yli 65-vuotias 2030 Joka toinen nyt syntyvä

Lisätiedot

Olmesartan medoxomil STADA. 10.11.2015, Versio V1.2 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO

Olmesartan medoxomil STADA. 10.11.2015, Versio V1.2 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO Olmesartan medoxomil STADA 10.11.2015, Versio V1.2 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VI.2 Julkisen yhteenvedon osiot Olmesartan medoxomil STADA 10 mg kalvopäällysteiset tabletit Olmesartan

Lisätiedot

Hengityselimistön lääkkeet

Hengityselimistön lääkkeet Hengityselimistön lääkkeet Salla Kalsi Proviisori Yskän hoidossa käytettävät lääkkeet Yskä on normaalisti keuhkoja suojeleva refleksitoiminta Tilapäinen yskä ei yleensä vaadi hoitoa Yskänlääkkeiden tehoa

Lisätiedot

LÄÄKEHAITTOJEN EHKÄISYN MAHDOLLISUUDET

LÄÄKEHAITTOJEN EHKÄISYN MAHDOLLISUUDET UNIVERSITY OF TURKU LÄÄKEHAITTOJEN EHKÄISYN MAHDOLLISUUDET Sirkka-Liisa Kivelä professori, ylilää ääkäri Turun yliopisto, yleislää ääketiede Turun yliopistollinen keskussairaala, yleislää ääketieteen yksikkö

Lisätiedot

Iäkkäiden turvallinen itsehoitolääkitys

Iäkkäiden turvallinen itsehoitolääkitys Iäkkäiden turvallinen itsehoitolääkitys Paula Timonen Proviisori LHKA Toimitusjohtaja Pro dosis Oy paula.timonen@prodosis.fi Käsiteltävät aiheet Miksi iäkkäät ovat erityisryhmä? Miten ikä tulee ottaa huomioon

Lisätiedot

VANHUSTEN KIVUNHOITO. El Pirkka Rautakorpi TYKS/TOTEK

VANHUSTEN KIVUNHOITO. El Pirkka Rautakorpi TYKS/TOTEK VANHUSTEN KIVUNHOITO El Pirkka Rautakorpi TYKS/TOTEK Vanhusten kivun esiintyvyydestä Väestön ikääntyminen jatkuu >65 v pitkäaikaista kipua 25 93%:lla Vanhusten kipu aliraportoitua ja hoidettua Kipu ikääntymiseen

Lisätiedot

Lääkkeet ja alkoholi Suomen Apteekkariliitto 2006

Lääkkeet ja alkoholi Suomen Apteekkariliitto 2006 Lääkkeet ja alkoholi Suomen Apteekkariliitto 2006 2 Lääkkeen ja alkoholin samanaikainen käyttö voi aiheuttaa ongelmia Lääkkeitä käytettäessä alkoholia tulisi nauttia vain, jos niillä ei ole haitallisia

Lisätiedot

LÄÄKKEIDEN INTERAKTIOT SYÖPÄPOTILAAN HOIDOSSA

LÄÄKKEIDEN INTERAKTIOT SYÖPÄPOTILAAN HOIDOSSA LÄÄKKEIDEN INTERAKTIOT SYÖPÄPOTILAAN HOIDOSSA Jouni Ahonen, proviisori, FaT, LHKA KYSin apteekki ja Lääkekoulutus ja Konsultaatio Jouni Ahonen Oy Suomen Syöpäsairaanhoitajat, Kuopio 2015 1 SYÖPÄPOTILAAT

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus 4540 Valtioneuvoston asetus vaikeista ja pitkäaikaisista sairauksista ja niiden hoitoon käytettävistä lääkkeistä, joista sairausvakuutuslain mukaan korvataan 100 tai 75 prosenttia säädetyn kiinteän omavastuun

Lisätiedot

MONIAMMATILLINEN LÄÄKEHOIDON KOKONAISARVIOINTI

MONIAMMATILLINEN LÄÄKEHOIDON KOKONAISARVIOINTI MONIAMMATILLINEN LÄÄKEHOIDON KOKONAISARVIOINTI - APUNA IÄKKÄIDEN RATIONAALISEN LÄÄKEHOIDON TOTEUTUMISESSA Maininta u Esityksessä on hyödynnetty osin FaT Saija Leikolan materiaaleja, joita hän on käyttänyt

Lisätiedot

PAKKAUSSELOSTE. Carvedilol ratiopharm 6,25 mg tabletti Carvedilol ratiopharm 12,5 mg tabletti Carvedilol ratiopharm 25 mg tabletti.

PAKKAUSSELOSTE. Carvedilol ratiopharm 6,25 mg tabletti Carvedilol ratiopharm 12,5 mg tabletti Carvedilol ratiopharm 25 mg tabletti. PAKKAUSSELOSTE Carvedilol ratiopharm 6,25 mg tabletti Carvedilol ratiopharm 12,5 mg tabletti Carvedilol ratiopharm 25 mg tabletti Karvediloli Lue tämä seloste huolellisesti, ennen kuin aloitat lääkkeen

Lisätiedot

Ofev-valmisteen (nintedanibi) riskienhallintasuunnitelman yhteenveto

Ofev-valmisteen (nintedanibi) riskienhallintasuunnitelman yhteenveto EMA/738120/2014 Ofev-valmisteen (nintedanibi) riskienhallintasuunnitelman yhteenveto Tämä on Ofev-valmisteen riskienhallintasuunnitelman yhteenveto, jossa esitetään toimenpiteet, joilla varmistetaan, että

Lisätiedot

LIITE III MUUTOKSET VALMISTEYHTEENVETOON JA PAKKAUSSELOSTEESEEN

LIITE III MUUTOKSET VALMISTEYHTEENVETOON JA PAKKAUSSELOSTEESEEN LIITE III MUUTOKSET VALMISTEYHTEENVETOON JA PAKKAUSSELOSTEESEEN 41 KABERGOLIINIA SISÄLTÄVIEN LÄÄKEVALMISTEIDEN VALMISTEYHTEENVEDON 4.2 Annostus ja antotapa: Seuraava tieto tulee lisätä sopivalla tavalla:

Lisätiedot

Tunnista kaatumisvaaraa lisäävät lääkkeet

Tunnista kaatumisvaaraa lisäävät lääkkeet Page 1 of 6 JULKAISTU NUMEROSSA 2/2018 JÄRKEÄ LÄÄKEHOITOON Tunnista kaatumisvaaraa lisäävät lääkkeet Sirpa Hartikainen, Riitta Antikainen / Kirjoitettu 28.5.2018 / Julkaistu 14.8.2018 Lääkkeitä määrätessä

Lisätiedot

Lääkkeiden haittavaikutukset

Lääkkeiden haittavaikutukset Lääkkeiden haittavaikutukset Salla Kalsi Proviisori Ihoon ja ihonalaiskudokseen kohdistuvat haittavaikutukset Lääkeaineet voivat aiheuttaa erilaisia ihoreaktioita Esim. virukset voivat myös aiheuttaa samankaltaisia

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 779. Valtioneuvoston asetus. ulosottomaksuista annetun asetuksen muuttamisesta. Annettu Helsingissä 28 päivänä elokuuta 2003

SISÄLLYS. N:o 779. Valtioneuvoston asetus. ulosottomaksuista annetun asetuksen muuttamisesta. Annettu Helsingissä 28 päivänä elokuuta 2003 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2003 Julkaistu Helsingissä 5 päivänä syyskuuta 2003 N:o 779 781 SISÄLLYS N:o Sivu 779 Valtioneuvoston asetus ulosottomaksuista annetun asetuksen muuttamisesta... 3007 780 Valtioneuvoston

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO. Maksimivuorokausiannos 40 ml (120 mg dekstrometorfaania)

VALMISTEYHTEENVETO. Maksimivuorokausiannos 40 ml (120 mg dekstrometorfaania) VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Resilar 3 mg/ml oraaliliuos 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Yksi ml sisältää 3 mg dekstrometorfaanihydrobromidia. Apuaineet, joiden vaikutus tunnetaan:

Lisätiedot

Julkisen yhteenvedon osiot

Julkisen yhteenvedon osiot Olmestad Comp 20 mg/12,5 mg kalvopäällysteinen tabletti Olmestad Comp 20 mg/25 mg kalvopäällysteinen tabletti 17.12.2015, versio V1.3 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VI.2 Julkisen yhteenvedon

Lisätiedot

Liite III. Muutokset valmisteyhteenvedon ja pakkausselosteiden asianmukaisiin kohtiin

Liite III. Muutokset valmisteyhteenvedon ja pakkausselosteiden asianmukaisiin kohtiin Liite III Muutokset valmisteyhteenvedon ja pakkausselosteiden asianmukaisiin kohtiin Huomautus: Seuraavat muutokset valmisteyhteenvedon ja pakkausselosteen tiettyihin kohtiin tehdään sovittelumenettelyn

Lisätiedot

Miten tehostan sepelvaltimotaudin lääkehoitoa?

Miten tehostan sepelvaltimotaudin lääkehoitoa? Miten tehostan sepelvaltimotaudin lääkehoitoa? Dosentti, kardiologi Erkki Ilveskoski Yleislääkäripäivät 27.11.2015 1 Sidonnaisuudet Luennoitsija ja/tai muut asiantuntijatehtävät St. Jude Medical, Novartis,

Lisätiedot

Aripiprazole Sandoz (aripipratsoli)

Aripiprazole Sandoz (aripipratsoli) Aripiprazole Sandoz (aripipratsoli) Esite potilaille/heistä huolehtiville henkilöille Tämä esite sisältää tärkeitä turvallisuustietoja, joihin sinun on tutustuttava ennen aripipratsolihoidon aloittamista

Lisätiedot

PAKKAUSSELOSTE. Airomir 5 mg/2,5 ml sumutinliuos. salbutamoli

PAKKAUSSELOSTE. Airomir 5 mg/2,5 ml sumutinliuos. salbutamoli PAKKAUSSELOSTE Airomir 5 mg/2,5 ml sumutinliuos salbutamoli Lue tämä pakkausseloste huolellisesti, ennen kuin aloitat lääkkeen käyttämisen. - Säilytä tämä pakkausseloste. Voit tarvita sitä myöhemmin. -

Lisätiedot

PLENADREN RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VERSIO 3.0

PLENADREN RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VERSIO 3.0 PLENADREN RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VERSIO 3.0 VI.2 VI.2.1 JULKISEN YHTEENVEDON OSIOT Tietoa sairauden esiintyvyydestä PLENADREN-valmistetta käytetään lisämunuaisten vajaatoiminnan

Lisätiedot

Psykoosilääkkeet Antipsykootit

Psykoosilääkkeet Antipsykootit Psyyken sairauksista Psykoosilääkkeet Pekka Rauhala 2012 Ahdistuneisuushäiriöt sisäinen jännitys, levottomuus, kauhun tai paniikin tunne ahdistushäiriössä pelko suhteeton todelliseen uhkaan/vaaraan nähden

Lisätiedot

RISKINHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO

RISKINHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO RISKINHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VALSARTAN/HYDROCHLOROTHIAZIDE ORION 80 MG/12,5 MG KALVOPÄÄLLYSTEISET TABLETIT VALSARTAN/HYDROCHLOROTHIAZIDE ORION 160 MG/12,5 MG KALVOPÄÄLLYSTEISET TABLETIT

Lisätiedot

Lääkkeet ja kuntoutuminen

Lääkkeet ja kuntoutuminen Lääkkeet ja kuntoutuminen Riitta Aejmelaeus Ylilääkäri Helsingin Sosiaalivirasto Toimeksianto; Lääkkeiden vaikutus Laskevat verenpainetta niin, että vanhus pyörtyy Jäykistävät Vievät tasapainon Sekoittavat

Lisätiedot

LIITE VALMISTEYHTEENVETO

LIITE VALMISTEYHTEENVETO LIITE VALMISTEYHTEENVETO 4 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Mizollen 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Mitsolastiini (INN) 10 mg 3. LÄÄKEMUOTO Depottabletti. 4. KLIINISET TIEDOT 4.1. Terapeuttiset indikaatiot

Lisätiedot

Naproxen Orion 25 mg/ml oraalisuspensio. 26.10.2015, Versio 1.2 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO

Naproxen Orion 25 mg/ml oraalisuspensio. 26.10.2015, Versio 1.2 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO Naproxen Orion 25 mg/ml oraalisuspensio 26.10.2015, Versio 1.2 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VI.2 VI.2.1 Julkisen yhteenvedon osiot Tietoa sairauden esiintyvyydestä Naproxen Orion on

Lisätiedot

Vaikutusmekanismi. Reseptori voi herkistyä tai turtua välittäjäaineille Kaikilla lääkkeillä oma reseptori Psyykenlääkkeet

Vaikutusmekanismi. Reseptori voi herkistyä tai turtua välittäjäaineille Kaikilla lääkkeillä oma reseptori Psyykenlääkkeet Psyykenlääkkeet Vaikutusmekanismi Reseptori voi herkistyä tai turtua välittäjäaineille Kaikilla lääkkeillä oma reseptori Psyykenlääkkeet voi lisätä synapsien kasvua Toimia alkup.välittäjäaineen kaltaisesti

Lisätiedot

Johdanto korvaushoitoon. Mauri Aalto Ylilääkäri EPSHP, Päihdepsykiatrian pkl

Johdanto korvaushoitoon. Mauri Aalto Ylilääkäri EPSHP, Päihdepsykiatrian pkl Johdanto korvaushoitoon Mauri Aalto Ylilääkäri EPSHP, Päihdepsykiatrian pkl Opiaatit 1 Päihdekäyttö perustuu niiden mielihyvää lisäävään ja käyttäytymistä vahvistavaan vaikutukseen Kaikkia opioideja kohtaan

Lisätiedot

Tarkistuslista 1: Metyylifenidaatin määräämistä edeltävä tarkistuslista. Ennen metyylifenidaattihoidon aloittamista

Tarkistuslista 1: Metyylifenidaatin määräämistä edeltävä tarkistuslista. Ennen metyylifenidaattihoidon aloittamista Tarkistuslista 1: Metyylifenidaatin määräämistä edeltävä tarkistuslista Seuraava tarkistuslista on tarkoitettu auttamaan metyylifenidaattia sisältävän lääkkeen määräämisessä vähintään 6-vuotiaille lapsille

Lisätiedot

Poikkeavan lääkevasteen riskitekijät

Poikkeavan lääkevasteen riskitekijät Vanhusten lääkehoidon ongelmakohtia Pekka Rauhala 2012 Poikkeavan lääkevasteen riskitekijät Perimä Potilaan ikä Munuaisten ja maksan toimintahäiriöt Tupakointi Alkoholin käyttö Lääkeinteraktiot Elimistön

Lisätiedot

Liite III Muutokset valmisteyhteenvedon ja pakkausselosteen asianmukaisiin kohtiin

Liite III Muutokset valmisteyhteenvedon ja pakkausselosteen asianmukaisiin kohtiin Liite III Muutokset valmisteyhteenvedon ja pakkausselosteen asianmukaisiin kohtiin 38/46 A. Valmisteyhteenveto 4.1 Käyttöaiheet [tällä hetkellä hyväksytyt käyttöaiheet on poistettava ja korvattava seuraavilla]

Lisätiedot

Lääkityksen arviointi raportti

Lääkityksen arviointi raportti Lääkityksen arviointi raportti Raportti laadittu: 12.3.218 Raportin laatija: Martina S Asiakkaan nimi: Meikäläinen Maija Syntymäaika: 1.1.1934 Info: Asiakkaan ilmoittamat sairaudet ja oireet: Nivelrikko,

Lisätiedot

Vammapotilaan kivunhoito, Jouni Kurola erikoislääkäri, KYS

Vammapotilaan kivunhoito, Jouni Kurola erikoislääkäri, KYS 1 Vammapotilaan kivunhoito Jouni Kurola KYS Vammautuneen erityispiirteet Tajunnan muutokset Hengitystie-ongelmat Hengitysongelmat Verenkierron epävakaus Erilaiset vammat Yksittäiset raajavammat kivunhoito

Lisätiedot

Rajattu lääkkeenmäärääminen

Rajattu lääkkeenmäärääminen Rajattu lääkkeenmääräämi 1. Vastaajan taustaorganisaatio - Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry 2. Arvioikaa ehdotusta terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain 23 b :n muutoksiksi. Muutokset on merkitty

Lisätiedot

COX-1 vs. COX- 2 selektiivisyys. Kivun hoidossa käytettävät lääkeaineet. Kipu. Tulehduskipulääkkeet. Kipulääkkeet. Tulehduskipulääkkeet 10.1.

COX-1 vs. COX- 2 selektiivisyys. Kivun hoidossa käytettävät lääkeaineet. Kipu. Tulehduskipulääkkeet. Kipulääkkeet. Tulehduskipulääkkeet 10.1. Kivun hoidossa käytettävät lääkeaineet Pekka Rauhala 10.1. 2013 Mekanismiin perustuva luokittelu Kudosvauriokipu eli nosiseptiivinen kipu Hermovauriokipu eli neuropaattinen kipu Idiopaattinen kipu (Psykogeeninen

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI. Mannitol Braun 150 mg/ml infuusioneste, liuos 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT

VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI. Mannitol Braun 150 mg/ml infuusioneste, liuos 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Mannitol Braun 150 mg/ml infuusioneste, liuos 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT 1000 ml infuusionestettä sisältää 150 g mannitolia. Ominaisuudet: Teoreettinen

Lisätiedot

RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO

RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VI.2 VI.2.1 Julkisen yhteenvedon osiot Tietoa sairauden esiintyvyydestä VI.2.2 Yhteenveto hoidon hyödyistä VI.2.3 Hoidon hyötyihin liittyvät asiat, joita

Lisätiedot

Apteekin opas itsehoitolääkkeen lisäneuvonnasta

Apteekin opas itsehoitolääkkeen lisäneuvonnasta Apteekin opas itsehoitolääkkeen lisäneuvonnasta Pronaxen 250 mg (10 tabl. itsehoitopakkaus) Pronaxen_Apteekin opas versio 1.0 _08_2015 Sisällysluettelo 1. Johdanto...3 2. Pronaxenin käyttöaiheet, annostus

Lisätiedot

SÄRKYLÄÄKKEET JA NIIDEN KÄYTTÖ SANNA SAMMALLAHTI-KAITALA PROVIISORI SALON VANHA APTEEKKI

SÄRKYLÄÄKKEET JA NIIDEN KÄYTTÖ SANNA SAMMALLAHTI-KAITALA PROVIISORI SALON VANHA APTEEKKI SÄRKYLÄÄKKEET JA NIIDEN KÄYTTÖ SANNA SAMMALLAHTI-KAITALA PROVIISORI SALON VANHA APTEEKKI ITSELÄÄKITYKSEN KÄYPÄ HOITO -SUOSITUS KIPU KESKEINEN SISÄLTÖ Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Apteekkariliiton

Lisätiedot

RISKINHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO MIRTAZAPIN ORION 15 MG, 30 MG JA 45 MG TABLETIT

RISKINHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO MIRTAZAPIN ORION 15 MG, 30 MG JA 45 MG TABLETIT RISKINHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO MIRTAZAPIN ORION 15 MG, 30 MG JA 45 MG TABLETIT ORION CORPORATION PÄIVÄMÄÄRÄ: 16-12-2014, VERSIO 2 VI.2 Julkisen yhteenvedon osiot VI.2.1 Tietoa sairauden

Lisätiedot

Kuolevan lapsen kivunhoito

Kuolevan lapsen kivunhoito Kuolevan lapsen kivunhoito Jukka Pouttu Lasten ja nuorten sairaala HUS SULAT 28.01.2016 Lisää aiheesta: DUODECIM: Kuolevan potilaan oireiden hoito Käypä hoito -suositus Julkaistu: 28.11.2012 Kuolevan lapsen

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriön asetus

Sosiaali- ja terveysministeriön asetus Sosiaali- ja terveysministeriön asetus lääkkeen määräämisestä annetun sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen muuttamisesta Sosiaali- ja terveysministeriön päätöksen mukaisesti muutetaan lääkkeen määräämisestä

Lisätiedot

RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO

RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO Aripiprazol Krka 17.2.2015, Versio 1.0 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VI.2 Julkisen yhteenvedon osiot VI.2.1 Tietoa sairauden esiintyvyydestä Kohdeindikaation esiintyvyys ja levinneisyys

Lisätiedot

LIITE III VALMISTEYHTEENVEDON JA PAKKAUSSELOSTEEN OLEELLISET OSAT

LIITE III VALMISTEYHTEENVEDON JA PAKKAUSSELOSTEEN OLEELLISET OSAT LIITE III VALMISTEYHTEENVEDON JA PAKKAUSSELOSTEEN OLEELLISET OSAT Huomautus: Nämä valmisteyhteenvedon ja pakkausselosteen muutokset ovat voimassa komission päätöksen ajankohtana. Komission päätöksen jälkeen

Lisätiedot

LIITE III MUUTOKSET VALMISTEYHTEENVETOON JA PAKKAUSSELOSTEESEEN

LIITE III MUUTOKSET VALMISTEYHTEENVETOON JA PAKKAUSSELOSTEESEEN LIITE III MUUTOKSET VALMISTEYHTEENVETOON JA PAKKAUSSELOSTEESEEN 25 BROMOKRIPTIINIA SISÄLTÄVIEN LÄÄKEVALMISTEIDEN VALMISTEYHTEENVEDON MERKITYKSELLISIIN KOHTIIN TEHTÄVÄT MUUTOKSET 4.2 Annostus ja antotapa

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI. Kestine 20 mg tabletti, kalvopäällysteinen 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT

VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI. Kestine 20 mg tabletti, kalvopäällysteinen 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Kestine 20 mg tabletti, kalvopäällysteinen 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Yksi tabletti sisältää 20 mg mikronisoitua ebastiinia. Apuaine, jonka vaikutus

Lisätiedot

LÄÄKEHOIDON SANASTO. Sanaston laatijat Riitta Myllymäki Elina Toivonen 2010

LÄÄKEHOIDON SANASTO. Sanaston laatijat Riitta Myllymäki Elina Toivonen 2010 LÄÄKEHOIDON SANASTO Sanaston laatijat Riitta Myllymäki Elina Toivonen 2010 absorptio lääkeaineen imeytyminen verenkiertoon ACE:n estäjät lääkeaine, jota käytetään kohonnen verenpaineen hoidossa addiktio

Lisätiedot

KYSELY TYKS:IN YLIHOITAJILLE

KYSELY TYKS:IN YLIHOITAJILLE KYSELY TYKS:IN YLIHOITAJILLE Kerralla otettavien, suun kautta annosteltavien kapselien ja tablettien määrä on yksi sekä potilas- että lääketurvallisuus ja hoitomyöntyvyystekijä. Jos on monta (= enemmän

Lisätiedot

Potilaan päiväkirja. Avuksi maksa-arvojen ja käyntiaikojen seurantaan ensimmäisen hoitovuoden ajaksi

Potilaan päiväkirja. Avuksi maksa-arvojen ja käyntiaikojen seurantaan ensimmäisen hoitovuoden ajaksi Potilaan päiväkirja Avuksi maksa-arvojen ja käyntiaikojen seurantaan ensimmäisen hoitovuoden ajaksi POTILAAN TIEDOT Nimi: Osoite: Puh.: Erikoislääkäri: Erikoislääkärin puh.: Parkinsonhoitaja: Parkinsonhoitajan

Lisätiedot

Syöpäkivun lääkehoito

Syöpäkivun lääkehoito EGO 30.10.2015 Helsinki Syöpäkivun lääkehoito Katri Hamunen HYKS Kipuklinikka Syöpäkivun hoidon tavoi8eet Kivun lievitys yöunen turvaaminen lepokivun lievitys liikekivun lievitys Hai8avaikutusten seuranta

Lisätiedot

RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO

RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VI.2 VI.2.1 Julkisen yhteenvedon osiot Tietoa sairauden esiintyvyydestä Ei oleellinen. Tämä on geneerinen hakemus. Valmisteyhteenveto noudattaa alkuperäisvalmisteen

Lisätiedot

PENTHROX (metoksifluraani) Ohjeita lääkkeen antamiseen

PENTHROX (metoksifluraani) Ohjeita lääkkeen antamiseen PENTHROX (metoksifluraani) TÄRKEÄÄ TIETOA RISKIEN MINIMOINNISTA TERVEYDENHUOLLON AMMATTILAISILLE LUE HUOLELLISESTI ENNEN METOKSIFLURAANIN ANTAMISTA ÄLÄ HÄVITÄ Hyvä terveydenhuollon ammattilainen, Alla

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI. Rennie Orange imeskelytabletti 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT

VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI. Rennie Orange imeskelytabletti 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Rennie Orange imeskelytabletti 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Yksi imeskelytabletti sisältää: Kalsiumkarbonaatti 680 mg Magnesiumsubkarbonaatti, raskas

Lisätiedot

19.5.2015, Versio 1.1 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO

19.5.2015, Versio 1.1 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO Oxycodone/Naloxone STADA 5 mg/2,5 mg depottabletti Oxycodone/Naloxone STADA 10 mg/5 mg depottabletti Oxycodone/Naloxone STADA 20 mg/10 mg depottabletti Oxycodone/Naloxone STADA 40 mg/20 mg depottabletti

Lisätiedot

Lääkityksien purku geriatrin näkökulma. Juha Jolkkonen Geriatrian erikoislääkäri Johtava ylilääkäri Vantaan kaupunki 26.11.2010

Lääkityksien purku geriatrin näkökulma. Juha Jolkkonen Geriatrian erikoislääkäri Johtava ylilääkäri Vantaan kaupunki 26.11.2010 Lääkityksien purku geriatrin näkökulma Juha Jolkkonen Geriatrian erikoislääkäri Johtava ylilääkäri Vantaan kaupunki Esityksen teemat perusperiaatteet antikolinergisesti vaikuttavat lääkkeet kipulääkkeet

Lisätiedot

Cozaar. Merck Sharp & Dohme BV. 26.2.2013, Versio 4.0 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO

Cozaar. Merck Sharp & Dohme BV. 26.2.2013, Versio 4.0 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO Cozaar Merck Sharp & Dohme BV 26.2.2013, Versio 4.0 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VI.2 Julkisen yhteenvedon osiot VI.2.1 Tietoa sairauden esiintyvyydestä Korkeaa verenpainetta, josta

Lisätiedot

Tärkeää tietoa GILENYA -hoidosta. Tähän lääkkeeseen kohdistuu lisäseuranta.

Tärkeää tietoa GILENYA -hoidosta. Tähän lääkkeeseen kohdistuu lisäseuranta. Tärkeää tietoa GILENYA -hoidosta Tähän lääkkeeseen kohdistuu lisäseuranta. Ensimmäisen GILENYA-annoksen jälkeen lääkärisi pyytää sinua jäämään vastaanotolle vähintään kuuden tunnin ajaksi, jotta tarvittaviin

Lisätiedot

RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO

RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO Hydroxyzinhydrochlorid EQL Pharma 25 mg kalvopäällysteiset tabletit päivämäärä 7.1.2014, versio 1.1 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VI.2 Julkisen yhteenvedon osiot VI.2.1 Tietoa sairauden

Lisätiedot

OPAS ETEISVÄRINÄPOTILAALLE. XARELTO -lääkkeen käyttäjälle

OPAS ETEISVÄRINÄPOTILAALLE. XARELTO -lääkkeen käyttäjälle OPAS ETEISVÄRINÄPOTILAALLE XARELTO -lääkkeen käyttäjälle SISÄLLYSLUETTELO ETEISVÄRINÄ Mikä on eteisvärinä? 3 XARELTO Mikä on XARELTO? 4 Miksi XARELTO -lääkkeen säännöllinen käyttö on tärkeää? 6 XARELTO

Lisätiedot

Rajattu lääkkeenmäärääminen

Rajattu lääkkeenmäärääminen Rajattu lääkkeenmääräämi 1. Vastaajan taustaorganisaatio - Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveydenhuollon ky Eksote 2. Arvioikaa ehdotusta terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain 23 b :n muutoksiksi.

Lisätiedot

Histadin- valmisteen tehoa ja turvallisuutta ei ole osoitettu alle 2-vuotiailla lapsilla.

Histadin- valmisteen tehoa ja turvallisuutta ei ole osoitettu alle 2-vuotiailla lapsilla. VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Histadin 10 mg tabletti 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Yksi tabletti sisältää 10 mg loratadiinia. Yksi tabletti sisältää 94 mg laktoosimonohydraattia.

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO. Laxido Appelsiini jauhe oraaliliuosta varten, annospussi 13,8 g

VALMISTEYHTEENVETO. Laxido Appelsiini jauhe oraaliliuosta varten, annospussi 13,8 g 1 LÄÄKEVALMISTEEN NIMI VALMISTEYHTEENVETO Laxido Appelsiini jauhe oraaliliuosta varten, annospussi 13,8 g 2 VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Jokainen annospussi sisältää seuraavat määrät vaikuttavia

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO. Bricanyl Turbuhaler 0,25 mg/annos ja 0,5 mg/annos inhalaatiojauheet

VALMISTEYHTEENVETO. Bricanyl Turbuhaler 0,25 mg/annos ja 0,5 mg/annos inhalaatiojauheet VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Bricanyl Turbuhaler 0,25 mg/annos ja 0,5 mg/annos inhalaatiojauheet 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Bricanyl Turbuhaler 0,25 mg/annos: 1 annos sisältää

Lisätiedot

Lääke ja raskaus -pilottihanke: Raskaudenaikainen lääkkeiden käyttö

Lääke ja raskaus -pilottihanke: Raskaudenaikainen lääkkeiden käyttö Tiedosta hyvinvointia 1 Lääke ja raskaus -pilottihanke: Raskaudenaikainen lääkkeiden käyttö LÄÄKEHOITO JA RASKAUS -seminaari Lääkelaitos Tiedosta hyvinvointia 2 Tavoite Tarkastella raskaudenaikaisen lääkkeiden

Lisätiedot

CORTIMENT (budesonidi) 26.11.2013, versio 1.0 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO

CORTIMENT (budesonidi) 26.11.2013, versio 1.0 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO CORTIMENT (budesonidi) 26.11.2013, versio 1.0 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VI.2 Julkisen yhteenvedon osiot VI.2.1 Tietoa sairauden esiintyvyydestä Haavainen paksusuolentulehdus (UC)

Lisätiedot

RISKINHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO PREGABALIN ORION 25, 50, 75, 100, 150, 225, 300 MG KOVAT KAPSELIT

RISKINHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO PREGABALIN ORION 25, 50, 75, 100, 150, 225, 300 MG KOVAT KAPSELIT RISKINHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO PREGABALIN ORION 25, 50, 75, 100, 150, 225, 300 MG KOVAT KAPSELIT ORION CORPORATION PÄIVÄMÄÄRÄ: 15-6-2015, VERSIO 2 VI.2 Julkisen yhteenvedon osiot VI.2.1

Lisätiedot

Sydämen vajaatoiminta. VEDOS TPA Tampere: sydämen vajaatoiminta

Sydämen vajaatoiminta. VEDOS TPA Tampere: sydämen vajaatoiminta Sydämen vajaatoiminta Perustieto Määritelmä Ennuste Iäkkäiden vajaatoiminta Seuranta Palliatiivisen hoidon kriteerit vajaatoiminnassa Syventävä tieto Diagnostiikka Akuuttien oireiden hoito Lääkehoidon

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO. Hyperici (Hypericum perforatum L.) herbae recent. extr. spir. sicc. (3,1-4,0:1) 40-73 mg respond. tot hypericin.

VALMISTEYHTEENVETO. Hyperici (Hypericum perforatum L.) herbae recent. extr. spir. sicc. (3,1-4,0:1) 40-73 mg respond. tot hypericin. VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Hyperiforce Nova, tabletti 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Hyperici (Hypericum perforatum L.) herbae recent. extr. spir. sicc. (3,1-4,0:1) 40-73 mg respond.

Lisätiedot

ITSEHOITOLÄÄKKEIDEN APTEEKKIMYYNTI OTC MEDICINES IN OUTPATIENT CARE ITSEHOITOLÄÄKKEIDEN APTEEKKIMYYNTI OTC MEDICINES IN OUTPATIENT CARE

ITSEHOITOLÄÄKKEIDEN APTEEKKIMYYNTI OTC MEDICINES IN OUTPATIENT CARE ITSEHOITOLÄÄKKEIDEN APTEEKKIMYYNTI OTC MEDICINES IN OUTPATIENT CARE ITSEHOITOLÄÄKKEIDEN APTEEKKIMYYNTI 255 ITSEHOITOLÄÄKKEIDEN APTEEKKIMYYNTI. 256 ITSEHOITOLÄÄKKEIDEN APTEEKKIMYYNTI ITSEHOITOLÄÄKKEIDEN APTEEKKIMYYNTI 1 DDD/1 000 as/vrk 1 000 (TMH) 1 000 (VMH) DDD/1 000

Lisätiedot

Annosta tulee muuttaa eläimillä, joilla on munuaisten tai maksan vajaatoiminta, koska haittavaikutusriski on suurentunut.

Annosta tulee muuttaa eläimillä, joilla on munuaisten tai maksan vajaatoiminta, koska haittavaikutusriski on suurentunut. 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI Metomotyl vet 2,5 mg/ml injektioneste, liuos kissoille ja koirille 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS 1 millilitra sisältää: Vaikuttava aine: metoklopramidi (hydrokloridimonohydraattina)

Lisätiedot

Poikkeavan lääkevasteen riskitekijät

Poikkeavan lääkevasteen riskitekijät Sylvi 96 v Vanhusten lääkehoidon ongelmakohtia Pekka Rauhala 2013 Glaukooma: timololi 1 tippa x 2 RR-tauti: hydroklooritiatsidi 25mg x2, (diureetista virtsan karkailua, minkä vuoksi Sylvi otti lääkettä

Lisätiedot

HYVÄ LÄÄKEHOITO TIETOA JA VINKKEJÄ LÄÄKKEIDEN KÄYTTÖÖN

HYVÄ LÄÄKEHOITO TIETOA JA VINKKEJÄ LÄÄKKEIDEN KÄYTTÖÖN HYVÄ LÄÄKEHOITO TIETOA JA VINKKEJÄ LÄÄKKEIDEN KÄYTTÖÖN Leena Astala Porin Asema-apteekki 16.5.2019 Esittäjän nimi 1 AVAIMET LÄÄKEHOIDON HALLINTAAN Lääkkeet lievittävät oireita, parantavat sairauksia tai

Lisätiedot

Rajattu lääkkeenmäärääminen

Rajattu lääkkeenmäärääminen Lausuntopyyntö rajatun lääkkeenmääräämisen säädösmuutosluonnoksista Vastausaika 3/22/2018 11:23:06 AM Rajattu lääkkeenmäärääminen 1. Vastaajan taustaorganisaatio Lääkäripalveluyritykset ry 2. Arvioikaa

Lisätiedot

Merja Karjalainen Miia Tiihonen Sisä-Savon terveydenhuollon kuntayhtymä, Suonenjoki

Merja Karjalainen Miia Tiihonen Sisä-Savon terveydenhuollon kuntayhtymä, Suonenjoki Merja Karjalainen Miia Tiihonen Sisä-Savon terveydenhuollon kuntayhtymä, Suonenjoki Valmistelut: Alueen omahoitaja: Terveyskeskuksen lääkelista, tekstit, laboratoriotulokset Hoivakodin hoitaja: Talon lääkelista,

Lisätiedot

Eläimiä koskevat erityiset varotoimet Jos haittavaikutuksia ilmenee, tulee hoito keskeyttää ja ottaa yhteys eläinlääkäriin.

Eläimiä koskevat erityiset varotoimet Jos haittavaikutuksia ilmenee, tulee hoito keskeyttää ja ottaa yhteys eläinlääkäriin. 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI Meloxoral 0,5 mg/ml oraalisuspensio kissoille 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS Yksi ml sisältää: Vaikuttava aine: Meloksikaami 0,5 mg Apuaine: Natriumbentsoaatti 1,75 mg Täydellinen

Lisätiedot

Liite I. Tieteelliset johtopäätökset ja perusteet myyntilupien ehtojen muuttamiselle

Liite I. Tieteelliset johtopäätökset ja perusteet myyntilupien ehtojen muuttamiselle Liite I Tieteelliset johtopäätökset ja perusteet myyntilupien ehtojen muuttamiselle Tieteelliset johtopäätökset Kun otetaan huomioon lääketurvallisuuden riskinarviointikomitean (PRACin) arviointiraportti

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO. Matkapahoinvoinnin ja merisairauden ehkäisyyn ja lievittämiseen aikuisille ja yli 12-vuotiaille nuorille.

VALMISTEYHTEENVETO. Matkapahoinvoinnin ja merisairauden ehkäisyyn ja lievittämiseen aikuisille ja yli 12-vuotiaille nuorille. VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Postafen 25 mg tabletti 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Yksi tabletti sisältää 25 mg meklotsiinihydrokloridia. Täydellinen apuaineluettelo, ks. kohta 6.1

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO. Koira Lievän tai kohtalaisen sisäelimiin liittyvän kivun lievittämiseen. Rauhoittamiseen yhdessä medetomidiinin kanssa.

VALMISTEYHTEENVETO. Koira Lievän tai kohtalaisen sisäelimiin liittyvän kivun lievittämiseen. Rauhoittamiseen yhdessä medetomidiinin kanssa. VALMISTEYHTEENVETO 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI Torphasol vet 4 mg/ml injektioneste, liuos koiralle ja kissalle 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS Yksi ml sisältää: Vaikuttava aine: Butorfanoli (butorfanolitartraattina

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO. Tabletti, kalvopäällysteinen. Tabletit ovat valkoisia, kapselinmuotoisia ja niissä on merkintä R 104.

VALMISTEYHTEENVETO. Tabletti, kalvopäällysteinen. Tabletit ovat valkoisia, kapselinmuotoisia ja niissä on merkintä R 104. VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Kalcipos-D 500 mg/400 IU tabletti, kalvopäällysteinen 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Yksi tabletti sisältää kalsiumkarbonaattia vastaten 500 mg kalsiumia

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO. Nuhaan ja poskiontelotulehdukseen liittyvän limakalvojen turvotuksen lievittäminen.

VALMISTEYHTEENVETO. Nuhaan ja poskiontelotulehdukseen liittyvän limakalvojen turvotuksen lievittäminen. VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT - ksylometatsoliinihydrokloridi 0,5 mg/ml - ksylometatsoliinihydrokloridi 1 mg/ml Täydellinen apuaineluettelo, ks. kohta

Lisätiedot

Moniammatillinen lääkehoidon arviointi. Maija Pirttijärvi

Moniammatillinen lääkehoidon arviointi. Maija Pirttijärvi Moniammatillinen lääkehoidon arviointi Taustaa Fimea kokosi vuoden 2012 alusta moniammatillista verkostoa ikäihmisten lääkkeiden käytön järkeistämiseksi Verkoston ydin rakentui tiiviistä kehittämisverkostosta,

Lisätiedot

IKÄIHMISEN KOHTAAMINEN LÄÄKÄRIN TYÖSSÄ. Enonekiö

IKÄIHMISEN KOHTAAMINEN LÄÄKÄRIN TYÖSSÄ. Enonekiö IKÄIHMISEN KOHTAAMINEN LÄÄKÄRIN TYÖSSÄ ENONTEKIÖLLÄ Taina Korhonen tkl, Hetan ta, Enonekiö Sajos,Inari 23.5.2012 2012 IKÄIHMINEN? 30-35 v keuhkojen tilavuus suurimmillaan, 65 vuotiaana pienentynyt y 10%

Lisätiedot